Nedelja, 24.03.2013.

16:43

Tajna istorija "Bijelog dugmeta”

Izvor: Izvor: politika.rs, Aleksndar Apostolovski

Tajna istorija "Bijelog dugmeta” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Upravo tako! Dugmici nikad nisu bili rock. Zna se sta je rock muzika. Bubanj, bas i gitara. Sargijanje tu ne treba da bude. Smak sam naveo kao meni licno najomiljeniji band. Uglavnom zbog Arandjelovica ciji vokal je bio apsolutno savrsen. I da- za ovog koji mi je nesto prebacio u vezi Lazara.. Njega nikad nisam ni smatrao jednim od dugmica. Za mene, njemu je uvek i bilo mesto u Smaku.

Ne gledaj me tako...

pre 11 godina

Znaci Tocak,Vlatko..........a Goran Bregovic ume lepo da se obuce i kupi dobru gitaru,a sto se sviranja tice tesko,jako tesko:-)
(Ser Zile, 25. mart 2013 10:18)@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@: Znaci....Vlatko......pa jedno,dve svetlosne godine....pa sad dali je Tocak,ili neko treci...to niko nije umeo sa sigurnoscu reci(bilo je dosta dobrih gitarista u to vreme).Naravno da su Vlatko i Tocak u odlicnim odnosima,zasto ne bi bili?-a,Bregovic?-pa i nije bio toliko los kao gitarista u prvih 4-5 albuma,u okviru grupe je sasvim ok funkcionisao,prestao je sasvim svirati gitaru kad je u bend dosao covek-orkestar-Laza Ristovski,koji je umeo bas SVE da otsvira.pozdrav

ove noći naći ći blues za moju bivšu dragu selmu

pre 11 godina

Bijelo dugme je bio najveći bend ex-YU, ali nije bio (samo) rok. Svirali su od hard roka, bluza, roka, balada, novog talasa, do etna, dečijih pesama i folka.

Tex Wiler

pre 11 godina

Interesantno da u ovim silnim komentarima i prepucavanjima niko nije pomenuo pulsko ATOMSKO SKLONISTE.Pravi "rockeri" i muzički i po stilu života.

mertur

pre 11 godina

Nisu sigurno bili kvalitetno najbolji ali da su bili naj bend to ne moze niko osporavati. Brega je voleo dosta da kraducka ili da preobradjuje nekakve balkanske sevdalinke i sve je to tada prodavao mahom onima kojim je ukus bio u manjku.Imao sam samo prvi njihov album a onda nisam vise htio davati pare za nesto njihovo, radije sam davao ipak za Time, Smak ili YU grupu.

Djenka Djavo

pre 11 godina

Rok ili ne ja sam se "sekao" na balade Duska Trifunovica koje su dumici izvodili. I sada pevusim "pristao sam bicu sve sto hoce..." dok idem na sljaku. Ali za mene Dugme prestaje da postoji sa odlaskom Bebeka, ja Tifu i Alena nikad nisam rado slusao, previse me podseca na folk. Bregu je Kusta definisao sjajno, potrazite njegov komentar (da vam ne kvarim zabavu). E sad... kakva zemlja takav i rok. Ja se svoje (tadasnje) zemlje ne stidim, a od ove sada pocrvenim kao kineska zastava cim se pomene muzika.

D

pre 11 godina

Za nas koji smo odrasli na njihovoj muzici oni su najbolja grupa koja je ikada postojala na ovim prostorima. I danas kad čujem neku njihovu baladu svet počinje da se okreće oko mene. Goran je imao odlične tekstove, mada kad sa ove distance pogledam i nisu bili tako besprekorni kako mi se onda činilo. Ali to uopšte nije važno.Inače što se tiče najboljeg pevača neke ex-Yu grupe za mene je to bio Aki Rahimovski iz Parnog valjka. A najbolji tekstopisac je Bajaga.

Nislija koji je izasao iz lokalpatriotskikh zidina

pre 11 godina

Ovo sto bi trebalo da bude "komentari rok-muzike na ex-Yu prostorima" treba nazvati pravim imenom: "manifesti lokal patriJotizma". Naime, u zavisnosti odakle je komentator, velica "Smak", "Dugme" ili neku trecu grupu.

U vreme kada je "Bijelo dugme" vladalo ex-Yu (i sire) rok-scenom, itekako se slusao i "Smak". I ova "prepucavanja" ko je bolji poticu jos od tada. Ja se ne bih ni po koju cenu opredeljivao, jer i Tocak sa svojom ekipom, i Goran sa svojom (a bilo ih je jos i to ohoho) drugacije su gledali (umetnicki) i izvodili rok. I svaki od njih na izvanredan nacin. Vlatko Stefanovski se kasnije pojavio, a u to vreme su "pretile" i "Divlje jagode", ali Alen ode u "Dugme", pa... Cinjenica je, ipak, da su "Dugmici" bili (rekao bih: i ostali) najpopularnija rok-grupa ex-Yu. A Goran je uvek bio kontraverzan, pa je to i sada. Uvek su mu spocitavali da je plagijator, a on je nedavno na to odgovorio; "Komponovanje je kleptomaski posao."
Proguglajte malo, pa cete videti ko sve izvodi njegovu muziku.

I ovo za kraj: pre nekoliko godina je u Montrealu bio zatvoren citav trg koji je bio prepun - ne samo nasih ljudi - kada je koncertom zatvarao Medjunarodni dzez festival. Nekoliko puta je taj koncert repriziran na "Art kanalu" uz biografiju Gorana Bregovica, "Dugmica" i pricu o SARAJEVSKOJ rok-sceni, koja je, ruku na srce, najvise dala rok-muzici bivse nam domovine i otadzbine.

zluradi

pre 11 godina

Pre cetrdeset godina poceo sam da slusam rock. Obozavao sam i Dugme i Smak i Corbu. Naravno i sve inostrane grupe, koje su njima bili uzori. Danas, danas ukus mi se dosta promenio... Slusam samo RAMMSTEIN! Tada su mi se roditelji bunili protiv glasne muzike, danas deca. Komsije su odavno odustale!

Bora

pre 11 godina

Vidim prepucavanja Dugmici - Smak i sl.
Zar niko da pomene legende koje su upravo obelezile 35 godina rada
Svaka cast svakome ali jedna je Riblja čorba. Svirali su kad i ti ostali a sviraju nam i danas
Toliko ako pricamo o legendama i najvecim bendovima

stormBG

pre 11 godina

Skupe se posle vise od 15 godina, naprave tri ocajna koncerta i niko da pomene pokojnog Ipeta Ivandica. U Jugoslaviji je bilo odlicnih bubnjara, ali Kepa i Ipe su za 2 klase iznad svih. To dokazuje kakav je Brega covek. Led Zeppelin je prestao s radom nakom Bonham-ove smrti, a i kad su se pre par godina okupili i odsvirali koncert poceli su ga s pesmom posvecenom svom preminulom clanu benda. Plus, za vecinu boljih tekstova Bijelog Dugmeta se pobrinuo pokojni Dusko Trifunovic, kog se takodje 'sef Brega' ne seca.

sss

pre 11 godina

@Pozurite konji moji
Tocak se nikad nije takmicio...ostali su imali zelju da se takmice sa njim ;)
A to izvljavanje na gitari haha...smesno :D
Poslusaj Zajdi Zajdi,Sumadijski bluz,Blues u parku...to druze moj nije izivljavanje na gitari...to je cista emocija.
Ima jedna izjava Kepina...kaze vidim da je sad pomodarstvo da svaki neki malo bolji pevac peva zajdi zajdi...ni jedan pevac nije odpevao zajdi zajdi kao sto je to uradila Tockova gitara...nisu potrebne ni reci,ni glas...Tocak i gitara i to je to.
A sto se tice Brege...lepo si rekao,on i dalje svira vrhunsku muziku...ali ta muzika nije rock n roll...

Ser Zile

pre 11 godina

Tocak je umeo da odsvira stanje tj emocije,a Vlatko je tehnicki potkovan,inace se veoma postuju.........O bednom dugmetu sam napisao ono sto je rekao Tocak,a to je da su bili potencijal,a onda poceli sa: pekarima,bosancima......
Ucenje gitare u Tockovo vreme,Vlatkovo i Goranovo je nebo i zemlja!
Znaci Tocak,Vlatko..........a Goran Bregovic ume lepo da se obuce i kupi dobru gitaru,a sto se sviranja tice tesko,jako tesko:-)

arber

pre 11 godina

bend je legendaran, a ko je veci i ko je najbolji...koga to zanima? ukus je stvar licnosti i individualizma...ja jos uvek slusam bijelo dugme a isto i moja ruska zena njih voli. da li su najbolji balkanski bend? sto se mene tice, nije muzika sport i slusaj ako ti se svidja. a ako ne, slusaj nesto drugo! veoma jednostavno.
pozdrav,

Jegulja

pre 11 godina

svirali su narodnjake u rok fazonu zato su bili ekstra popularni. tri prava albuma su bila "bitanga i princeza", "dozivjeti stotu", eventualno "uspavanka za radmilu m.". posle toga su se ponovo vratili na stare gluposti.

YU Grupa i SMAK su bolji od njih za nekoliko svetlosnih godina. ova dva benda da nisu imali jezicku barijeru svasta bi uradili napolju.

Iznogud

pre 11 godina

"Najveca rok Grupa..." - jeste li ovo sami smislili ili vam je neko pomagao??? Daleko su oni od najboljih iz tog vremena barem svetlosnu godinu. "Tajm", "Korni Grupa", "YU Grupa"...to su bili rokeri i to najbolji. Secam se koncerta "Tajm" u "Pioniru" (uf, davno bilo) kad su nastupili sa dva bubnjara (Peco Petej i Ratko Divjak, ako ne gresim), to je bila rock svirka - tada se "Smak" pri put pojavio kao pred-grupa. Stariji znaju o cemu pricam a mladji neka potraze stare snimke i nek' uporede sa ovim djubretom koje se danas zove muzika.
Neko je vec odlicno primetio da su bili nista drugo do preteca turbo folka i propasti muzicke scene.

Sarajlija

pre 11 godina

Prestanimo jednom nazivati Bijelo Dugme rok grupom. Dugme, kao i vecina (sarajevskih) grupa nisu bili rok grupe. Svirati elektricnu gitaru i imati dugu kosu nikoga ne cini rokerom.

Srbin iz BiH

pre 11 godina

Veliki RADOMIR MIHAJLOVIC-TOCAK JE REKAO: "prvi put kad sam cuo grupu belo dugme pomislih ova grupa je potencijal",ali kasnije kad sam cuo pekari,bosanci,razocarao sam se.
I ja se slazem sa TOCKOM POZZ
(Ser Zile, 24. mart 2013 19:13)
Nije BELO nego Bijelo Dugme, postuj pravopis. Kako bi bilo da ja glavni grad tvoje drzave zovem Bijeligrad?

A drugo, Tocak je najishajpovaniji muzicar Balkana. Sta je to on uradio sto Vlatko Stefanovski nije? Srbija ima odlicnih i kultnih bendova kao sto su Partibrejkers ili EKV, da ne spominjemo nekadasnju Igru Staklenih Perli ili fantasticnu i veoma progresivnu u svoje vrijeme Pop Masinu. Uz sve to, Srbija se i dalje klanja opsteprihvacenima poput Tocka i Riblje Corbe. Ovaj prvi nikada nije bio ni blizu legendi koje se o njemu pricaju, a ovi drugi su zaslugom svog deux ex machina uspjeli da u poslednjih 20 godina upropaste svu legendu koju su stvorili u prvih 15 godina rada.

Uostalom nije BiH samo Bijelo dugme. Tu su Beach Boys Balkana- Indexi. Savrsena pop grupa. Tu je kreativni new primitivs pokret (bilo bi nepristojno spomenuti samo Zabranjeno Pusenje, mada jesu najbolji od svih). Od novijih tu je ultra-kreativna Dubioza, perspektivni zoster, Edo Maajka, Letu Stuke...

Gos'n

pre 11 godina

Taj izmišljeni žanr "Ex Yu rok" je najjadnija stvar koja postoji. Kao prvo ta seljačka muzika nema veze sa rokom. Kao drugo, te pesmice su isto što i Grand parada danas. Ja nisam roker, ali volim da čujem nekad. Tada pustim neki rok gde grmi gitara, npr. AC/DC, a ne ove seoske šlager pevače. To samo kod nas u ovom seljačkom narodu, gde se fura da je "Balkanac" najveća faca na svetu, može da bude popularno.

Don Zile

pre 11 godina

Napisacu sledece: Dok su drugi svirali i pevali "Plače mama Kukumka plače tata Taranta", "Trla baba lan", "Porasla je trava mišu do kolena", "U torbirgirgici, nosiš moju sliku diko" itd. Smak je svirao Maht Tema, Domaći zadatak, Biske iizlazio kao predgrupa Deep Purple. Nama je uvek najbolje nešto što nikako nije dobro a kamoli najbolje

Slikar Sa Pikadilija

pre 11 godina

Dugme je najbolji Rock n Roll bend Jugoslavije samo ako u tom glasanju ucestvuju 'Rokeri' koji od roka slusaju jedino Bijelo Dugme..a ostali omiljeni Lepa Brena,Saban i ostali.
Rock n Roll nije samo vrsta muzike..to je zivot koji zivis,to je iskrena ljubav koju volis dok si ziv,tako se ponasas,razmisljas i nema tu puno mudrosti...roker se radja i umire isti...ne osnivas sa 20 supergrupu...a sa 50 sviras na pinku i sa trubacima i juris tamo gde ces vise novca zaraditi..a to sve jedan clan Dugmeta radi...nema toga bre ljudi!
Licno mislim da su svi clanovi Dugmica vrhunski muzicari...obozavam da poslusam Pozurite konji moji,Izgledala je malo cudno i jos par pesama koje su pravi majstorluk...al sve to pada u vodu kad vidim gde ih je odvukla 'slava'...i shvatis da su oni to zapravo oduvek i bili.

Robin Hud

pre 11 godina

Bijelo dugme i Goran Bregović su zlatni dometi muzike, u svetskim razmerama. Bili su temelj subkulturnih "gibanja" u SFRJ. Bregović je napisao predivnu muziku, formirao je obrasce rokenrol fenomenologije u Jugoslaviji, dao putokaz generacijama muzičara i njihovih sledbenika. Ponavljam, iznad svega, stvarao je (i još uvek stvara) izvanrednu, punu života - Muziku!

Odlazim

pre 11 godina

(Porfirije, 24. mart 2013 20:05)
@@@@@ Pa,sta su trebali pevati????peva se to sto ti je pri srcu,genetski nasledjeno,blisko sebi,a to je u to vreme bilo bas tako.A,nije da je i bas sve u to vreme "Dugmica" proseljaceno,ima tu i dobrih urbanih tekstova,muzika je uvek bila najjaca kod Dumica,ona nije dolazila nikad u pitanje.Kako je vreme odmicalo sve manje i manje je bilo Ruralnog",izmesao se Brega u "novi val" sasvim dobro,ako ne (opet)i najblolje.

Pozurite konji moji

pre 11 godina

Od svih.. Eventualno Bebek da valja. I daleeeeko su od najveceg banda. Smak je puno veci. Najveci. P.S. Nisam jos video da su dugmici uradili 'Domaci zadatak'. ;)
(Mestimicno Delimican Tip, 24. mart 2013 19:34)
Prijatelju,pa dali znas sta si napisao???Bijelo Dugme ne da je najveca,najpopularnija i najbolja grupa ex Juge,nego taj epitet vazi i za Balkan,i istocnu Evropu !!!-i nisam Ja to rekao....A,sto se tice kvaliteta muzicara Bijelog Dugmeta,tebi valja samo Bebek??-pa,cim volis Smak-a,mogao si neku dobru rec kazati i o Lazi Ristovskom,koji je svirao ne samo sa "Dugmicima"nego i sa svetskim muzicarima koji znace nesto.Sta fali jednom Ipetu,-originalnom bubnjaru,idol mnogima,i uz Djidjija,Gara,(Garabeta Tavitjana-clana "Leb i Sol-a" ,svirao je jednom prilikom i turneju sa Bijelim Dugmetom po "istoku",Djurisicem,cini "Veliku Petorku sasvim sigurno !!!Zoran na basu sasvim OK,e,jedino je Brega "oskudan" na gitari,ali u okvir grupe-sasvim dovoljno !-bilo je i nekih malih "izleta" i to je bilo OK,nije on toliko los,ali slazem se da je Dugmicima trebao (jos)jedan Tako da se uopste ne slazem sa tvojim komentarom Pozdravdobar gitarista.Kad smo kod Smaka,postujem to,ali nije najvaznije u muzuici izivlavati se na instrumentima(Tocak,koji se takmicio sa svim gitaristima i Jugi nepotrebno,posto zna se koji je najveci,bio i ostao Vlatko-najrealnije,ubedljivo,nisu nijanse u poitanju)

Tempest

pre 11 godina

Cinjenica je da r'n'r pre i posle Bregovica nikad nije bio industrija, odnosno, nije se moglo ziveti od r'n'r - a. Kad se Bregovic povukao, prepustio je r'n'r pljuvacima njegovog lika i dela... koliko su oni sposobni - upravo gledamo. Sada imamo samo debilni turbo -folk a rokeri se jos zamlacuju '' Domacim zadatkom '' i rezonovanjem kao da su jos u '78-oj.

Suboticki Mornar

pre 11 godina

LUDE KRAVE I GRIPOZNA KRMAD U TO VREME? Ova prica u najmanju ruku ima malo problema sa autenticnoscu. Nista zlonamerno, veliki sam fan Dugmeta...

John Rambo

pre 11 godina

Zaboravio je samo da pomene da je tema Bregovićevog "vele-mega-ober-ekstra-čudo-super-hita", khm, khm, "pozajmljena" od YU Grupe. Za više informacija, poslušati njihovu pesmu "Mali medved", snimljenu godinu-dve ranije.

Aritmetički

pre 11 godina

Naravno da su najveći bend svih vremena na Balkanu. Pre svega jer su njihove balade bile nenormalno jake, sa čestim ubacivanjima po kog etno instrumenta ili hora.
Uostalom, početak '70 ... jedni od prvih grupi u celoj Istočnoj Evropi i Evropi uopšte. Pogotovo jer je u samom SSSRu i Istočnom bloku, rok bio zabranjen, pa i u Velikoj Britaniji rokenrol je bio zabranjen da se pušta na radiju sve do '80.
Uopšte iz Sarajeva su proizišli Zabranjeno pušenje, Bombaj štampa, Plavi orkestar, Bijelo dugme...

Porfirije

pre 11 godina

U to vreme prasili su po sveti Parpl,Cepelini,Blek Sabat i mnogi drugi.Rok end rol je dozivljavao vrhunac u formi hard roka.Ceo razvijeni svet je tada dobrim delom ziveo za muziku i ona se prosto osecala u vazduhu,kao da se mogla dodirnuti i materijalizovati.Mi smo po prvi put bili deo tog sveta jer smo se potpuno primili na caroliju koja je nastajala od te muzike i imali smo nevidjeni osecaj slobode koju je ta muzika stvarala.Bilo je dobrih bendova kod nas,ali se osecalo da ce se pojaviti neka super grupa.I pojavila se,Bjelo dugme!Izgledali su zaista svetski,medjutim,cim sam cuo reci-selo,Bosanac,tako ti je mala moja ,i slice narodske fraze,odmah mi je sve to bilo sumnjivo.Za kratko vreme,oni su uspeli da poseljace sve ono svetsko sto se pocelo primati na ovim prostorima.Ljudi su se primili na to i to je bio kraj nade da cemo i mi postati deo tadasnje civilizacije.Vrata turbo folka ponovo su bila otvorena i sav mulj je usao kroz njih.Ishod svega upravo dozivljavamo.Ovo nema veze sa Indeksima,oni nisu bili deo te price,oni su sasvim drugi zanr i njima svaka cast.

Eto,bas hocu !!!

pre 11 godina

RAdi se o najkultnijem, najprestiznijem,najpopularnijem,NAJBOLJIM Bendom ex Juge,tu nema price!-svasta ce te procitati,i istinitog i neistinitog, i interesantnog i manje interesantnog, ali ovo gore STOJi za sva vremena.Od 120-130 pesama Bijelog Dugmeta,bar 2\3 su super,a to je procenat uspesnosti namenjen Evropskim i Svetskim grupama.

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Od svih.. Eventualno Bebek da valja. I daleeeeko su od najveceg banda. Smak je puno veci. Najveci. P.S. Nisam jos video da su dugmici uradili 'Domaci zadatak'. ;)

Ser Zile

pre 11 godina

Veliki RADOMIR MIHAJLOVIC-TOCAK JE REKAO: "prvi put kad sam cuo grupu belo dugme pomislih ova grupa je potencijal",ali kasnije kad sam cuo pekari,bosanci,razocarao sam se.
I ja se slazem sa TOCKOM POZZ

Nesa S.

pre 11 godina

Ne davite me vise YU filmovima, muzikom, sportom... ziveo sam, zivim i zivecu u Srbiji!!! Sto ne pisete o Radomiru Mihajlovicu i grupi Smak.
Vec davite Bregom Colom, Nedom Ukraden...!?

Grobar,+ Roker

pre 11 godina

Procitati nesto novo,a pritom veoma interesantno o "Dugmicima" u danasnje vreme postaje prava retkost.Grupa koja je zarila i palila na prostorima bivse Juge je pravi pravcati fenomen u stvaranju melosa koji je bas takav,kakav je bio (i trebao biti- ispostavilo se)opsteprihvacen,Vremenom,je uspelo samo njima,i nikome drugom(svaka cast YU-grupi,i slicnim)da definisu sve to,i uokvire.A,sta reci o Bregovicu,a da nije negde pomenuto...ispravno se postavio i tada (u gorenavedenom tekstu)a, i kasnije kada je grupu "prepisao" njemu,jer je bio pravi vodja sefcina,daleeeko ispred svih muzicara u to vreme.Mnogi bi se sa ovim ne bi slozili,aali samo tako se moze postici uspeh,a on je to itekako znao,da od svega toga pre svega profitira finansijski,ali i disciplinski(kad se trebao politicki prati,ili "ohladiti nekog clana benda i sam sebe)Meni je,kao gitarista Brega neubedljiv,sasvim prosecan,ali ostace da se motaju po usima njegove kratke,ali tako skladne za mozak solaze sto samo pokazuje da je najjednostavnije i najbolje resenje.Nisam pristalica "pozajmica",ali ako ispadne bolje i od originala(makar se radilo i o "dozvoljenim" 3-4 takta)prihvacam oberucke,jer malo je stvari koje je Brega promasio uopsteno,a tek pesmi(na prstima jedne ruke).Nek su zdravi i zivi ovi preostali clanovi kultnog i neprevazidjenog benda onda....a i sada jos uvek !!! meni je bila cast rasteci uz njih .Ziveli

Django

pre 11 godina

Prejaki su to bili igrači !!! Čudi me samo što još niko nije isprozivao B.Dugme na nacionalnoj jer su bila 3 Hrvata (Bebek, Brega, Pravdić ), i jedan Musliman Z.Redžić(Fadilov brat)??? Ipak najveći band Ex-Yu !!!

Porfirije

pre 11 godina

U to vreme prasili su po sveti Parpl,Cepelini,Blek Sabat i mnogi drugi.Rok end rol je dozivljavao vrhunac u formi hard roka.Ceo razvijeni svet je tada dobrim delom ziveo za muziku i ona se prosto osecala u vazduhu,kao da se mogla dodirnuti i materijalizovati.Mi smo po prvi put bili deo tog sveta jer smo se potpuno primili na caroliju koja je nastajala od te muzike i imali smo nevidjeni osecaj slobode koju je ta muzika stvarala.Bilo je dobrih bendova kod nas,ali se osecalo da ce se pojaviti neka super grupa.I pojavila se,Bjelo dugme!Izgledali su zaista svetski,medjutim,cim sam cuo reci-selo,Bosanac,tako ti je mala moja ,i slice narodske fraze,odmah mi je sve to bilo sumnjivo.Za kratko vreme,oni su uspeli da poseljace sve ono svetsko sto se pocelo primati na ovim prostorima.Ljudi su se primili na to i to je bio kraj nade da cemo i mi postati deo tadasnje civilizacije.Vrata turbo folka ponovo su bila otvorena i sav mulj je usao kroz njih.Ishod svega upravo dozivljavamo.Ovo nema veze sa Indeksima,oni nisu bili deo te price,oni su sasvim drugi zanr i njima svaka cast.

Ser Zile

pre 11 godina

Veliki RADOMIR MIHAJLOVIC-TOCAK JE REKAO: "prvi put kad sam cuo grupu belo dugme pomislih ova grupa je potencijal",ali kasnije kad sam cuo pekari,bosanci,razocarao sam se.
I ja se slazem sa TOCKOM POZZ

Nesa S.

pre 11 godina

Ne davite me vise YU filmovima, muzikom, sportom... ziveo sam, zivim i zivecu u Srbiji!!! Sto ne pisete o Radomiru Mihajlovicu i grupi Smak.
Vec davite Bregom Colom, Nedom Ukraden...!?

John Rambo

pre 11 godina

Zaboravio je samo da pomene da je tema Bregovićevog "vele-mega-ober-ekstra-čudo-super-hita", khm, khm, "pozajmljena" od YU Grupe. Za više informacija, poslušati njihovu pesmu "Mali medved", snimljenu godinu-dve ranije.

Grobar,+ Roker

pre 11 godina

Procitati nesto novo,a pritom veoma interesantno o "Dugmicima" u danasnje vreme postaje prava retkost.Grupa koja je zarila i palila na prostorima bivse Juge je pravi pravcati fenomen u stvaranju melosa koji je bas takav,kakav je bio (i trebao biti- ispostavilo se)opsteprihvacen,Vremenom,je uspelo samo njima,i nikome drugom(svaka cast YU-grupi,i slicnim)da definisu sve to,i uokvire.A,sta reci o Bregovicu,a da nije negde pomenuto...ispravno se postavio i tada (u gorenavedenom tekstu)a, i kasnije kada je grupu "prepisao" njemu,jer je bio pravi vodja sefcina,daleeeko ispred svih muzicara u to vreme.Mnogi bi se sa ovim ne bi slozili,aali samo tako se moze postici uspeh,a on je to itekako znao,da od svega toga pre svega profitira finansijski,ali i disciplinski(kad se trebao politicki prati,ili "ohladiti nekog clana benda i sam sebe)Meni je,kao gitarista Brega neubedljiv,sasvim prosecan,ali ostace da se motaju po usima njegove kratke,ali tako skladne za mozak solaze sto samo pokazuje da je najjednostavnije i najbolje resenje.Nisam pristalica "pozajmica",ali ako ispadne bolje i od originala(makar se radilo i o "dozvoljenim" 3-4 takta)prihvacam oberucke,jer malo je stvari koje je Brega promasio uopsteno,a tek pesmi(na prstima jedne ruke).Nek su zdravi i zivi ovi preostali clanovi kultnog i neprevazidjenog benda onda....a i sada jos uvek !!! meni je bila cast rasteci uz njih .Ziveli

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Od svih.. Eventualno Bebek da valja. I daleeeeko su od najveceg banda. Smak je puno veci. Najveci. P.S. Nisam jos video da su dugmici uradili 'Domaci zadatak'. ;)

Eto,bas hocu !!!

pre 11 godina

RAdi se o najkultnijem, najprestiznijem,najpopularnijem,NAJBOLJIM Bendom ex Juge,tu nema price!-svasta ce te procitati,i istinitog i neistinitog, i interesantnog i manje interesantnog, ali ovo gore STOJi za sva vremena.Od 120-130 pesama Bijelog Dugmeta,bar 2\3 su super,a to je procenat uspesnosti namenjen Evropskim i Svetskim grupama.

Aritmetički

pre 11 godina

Naravno da su najveći bend svih vremena na Balkanu. Pre svega jer su njihove balade bile nenormalno jake, sa čestim ubacivanjima po kog etno instrumenta ili hora.
Uostalom, početak '70 ... jedni od prvih grupi u celoj Istočnoj Evropi i Evropi uopšte. Pogotovo jer je u samom SSSRu i Istočnom bloku, rok bio zabranjen, pa i u Velikoj Britaniji rokenrol je bio zabranjen da se pušta na radiju sve do '80.
Uopšte iz Sarajeva su proizišli Zabranjeno pušenje, Bombaj štampa, Plavi orkestar, Bijelo dugme...

Django

pre 11 godina

Prejaki su to bili igrači !!! Čudi me samo što još niko nije isprozivao B.Dugme na nacionalnoj jer su bila 3 Hrvata (Bebek, Brega, Pravdić ), i jedan Musliman Z.Redžić(Fadilov brat)??? Ipak najveći band Ex-Yu !!!

Slikar Sa Pikadilija

pre 11 godina

Dugme je najbolji Rock n Roll bend Jugoslavije samo ako u tom glasanju ucestvuju 'Rokeri' koji od roka slusaju jedino Bijelo Dugme..a ostali omiljeni Lepa Brena,Saban i ostali.
Rock n Roll nije samo vrsta muzike..to je zivot koji zivis,to je iskrena ljubav koju volis dok si ziv,tako se ponasas,razmisljas i nema tu puno mudrosti...roker se radja i umire isti...ne osnivas sa 20 supergrupu...a sa 50 sviras na pinku i sa trubacima i juris tamo gde ces vise novca zaraditi..a to sve jedan clan Dugmeta radi...nema toga bre ljudi!
Licno mislim da su svi clanovi Dugmica vrhunski muzicari...obozavam da poslusam Pozurite konji moji,Izgledala je malo cudno i jos par pesama koje su pravi majstorluk...al sve to pada u vodu kad vidim gde ih je odvukla 'slava'...i shvatis da su oni to zapravo oduvek i bili.

Sarajlija

pre 11 godina

Prestanimo jednom nazivati Bijelo Dugme rok grupom. Dugme, kao i vecina (sarajevskih) grupa nisu bili rok grupe. Svirati elektricnu gitaru i imati dugu kosu nikoga ne cini rokerom.

stormBG

pre 11 godina

Skupe se posle vise od 15 godina, naprave tri ocajna koncerta i niko da pomene pokojnog Ipeta Ivandica. U Jugoslaviji je bilo odlicnih bubnjara, ali Kepa i Ipe su za 2 klase iznad svih. To dokazuje kakav je Brega covek. Led Zeppelin je prestao s radom nakom Bonham-ove smrti, a i kad su se pre par godina okupili i odsvirali koncert poceli su ga s pesmom posvecenom svom preminulom clanu benda. Plus, za vecinu boljih tekstova Bijelog Dugmeta se pobrinuo pokojni Dusko Trifunovic, kog se takodje 'sef Brega' ne seca.

Ser Zile

pre 11 godina

Tocak je umeo da odsvira stanje tj emocije,a Vlatko je tehnicki potkovan,inace se veoma postuju.........O bednom dugmetu sam napisao ono sto je rekao Tocak,a to je da su bili potencijal,a onda poceli sa: pekarima,bosancima......
Ucenje gitare u Tockovo vreme,Vlatkovo i Goranovo je nebo i zemlja!
Znaci Tocak,Vlatko..........a Goran Bregovic ume lepo da se obuce i kupi dobru gitaru,a sto se sviranja tice tesko,jako tesko:-)

arber

pre 11 godina

bend je legendaran, a ko je veci i ko je najbolji...koga to zanima? ukus je stvar licnosti i individualizma...ja jos uvek slusam bijelo dugme a isto i moja ruska zena njih voli. da li su najbolji balkanski bend? sto se mene tice, nije muzika sport i slusaj ako ti se svidja. a ako ne, slusaj nesto drugo! veoma jednostavno.
pozdrav,

Srbin iz BiH

pre 11 godina

Veliki RADOMIR MIHAJLOVIC-TOCAK JE REKAO: "prvi put kad sam cuo grupu belo dugme pomislih ova grupa je potencijal",ali kasnije kad sam cuo pekari,bosanci,razocarao sam se.
I ja se slazem sa TOCKOM POZZ
(Ser Zile, 24. mart 2013 19:13)
Nije BELO nego Bijelo Dugme, postuj pravopis. Kako bi bilo da ja glavni grad tvoje drzave zovem Bijeligrad?

A drugo, Tocak je najishajpovaniji muzicar Balkana. Sta je to on uradio sto Vlatko Stefanovski nije? Srbija ima odlicnih i kultnih bendova kao sto su Partibrejkers ili EKV, da ne spominjemo nekadasnju Igru Staklenih Perli ili fantasticnu i veoma progresivnu u svoje vrijeme Pop Masinu. Uz sve to, Srbija se i dalje klanja opsteprihvacenima poput Tocka i Riblje Corbe. Ovaj prvi nikada nije bio ni blizu legendi koje se o njemu pricaju, a ovi drugi su zaslugom svog deux ex machina uspjeli da u poslednjih 20 godina upropaste svu legendu koju su stvorili u prvih 15 godina rada.

Uostalom nije BiH samo Bijelo dugme. Tu su Beach Boys Balkana- Indexi. Savrsena pop grupa. Tu je kreativni new primitivs pokret (bilo bi nepristojno spomenuti samo Zabranjeno Pusenje, mada jesu najbolji od svih). Od novijih tu je ultra-kreativna Dubioza, perspektivni zoster, Edo Maajka, Letu Stuke...

sss

pre 11 godina

@Pozurite konji moji
Tocak se nikad nije takmicio...ostali su imali zelju da se takmice sa njim ;)
A to izvljavanje na gitari haha...smesno :D
Poslusaj Zajdi Zajdi,Sumadijski bluz,Blues u parku...to druze moj nije izivljavanje na gitari...to je cista emocija.
Ima jedna izjava Kepina...kaze vidim da je sad pomodarstvo da svaki neki malo bolji pevac peva zajdi zajdi...ni jedan pevac nije odpevao zajdi zajdi kao sto je to uradila Tockova gitara...nisu potrebne ni reci,ni glas...Tocak i gitara i to je to.
A sto se tice Brege...lepo si rekao,on i dalje svira vrhunsku muziku...ali ta muzika nije rock n roll...

Jegulja

pre 11 godina

svirali su narodnjake u rok fazonu zato su bili ekstra popularni. tri prava albuma su bila "bitanga i princeza", "dozivjeti stotu", eventualno "uspavanka za radmilu m.". posle toga su se ponovo vratili na stare gluposti.

YU Grupa i SMAK su bolji od njih za nekoliko svetlosnih godina. ova dva benda da nisu imali jezicku barijeru svasta bi uradili napolju.

Don Zile

pre 11 godina

Napisacu sledece: Dok su drugi svirali i pevali "Plače mama Kukumka plače tata Taranta", "Trla baba lan", "Porasla je trava mišu do kolena", "U torbirgirgici, nosiš moju sliku diko" itd. Smak je svirao Maht Tema, Domaći zadatak, Biske iizlazio kao predgrupa Deep Purple. Nama je uvek najbolje nešto što nikako nije dobro a kamoli najbolje

Pozurite konji moji

pre 11 godina

Od svih.. Eventualno Bebek da valja. I daleeeeko su od najveceg banda. Smak je puno veci. Najveci. P.S. Nisam jos video da su dugmici uradili 'Domaci zadatak'. ;)
(Mestimicno Delimican Tip, 24. mart 2013 19:34)
Prijatelju,pa dali znas sta si napisao???Bijelo Dugme ne da je najveca,najpopularnija i najbolja grupa ex Juge,nego taj epitet vazi i za Balkan,i istocnu Evropu !!!-i nisam Ja to rekao....A,sto se tice kvaliteta muzicara Bijelog Dugmeta,tebi valja samo Bebek??-pa,cim volis Smak-a,mogao si neku dobru rec kazati i o Lazi Ristovskom,koji je svirao ne samo sa "Dugmicima"nego i sa svetskim muzicarima koji znace nesto.Sta fali jednom Ipetu,-originalnom bubnjaru,idol mnogima,i uz Djidjija,Gara,(Garabeta Tavitjana-clana "Leb i Sol-a" ,svirao je jednom prilikom i turneju sa Bijelim Dugmetom po "istoku",Djurisicem,cini "Veliku Petorku sasvim sigurno !!!Zoran na basu sasvim OK,e,jedino je Brega "oskudan" na gitari,ali u okvir grupe-sasvim dovoljno !-bilo je i nekih malih "izleta" i to je bilo OK,nije on toliko los,ali slazem se da je Dugmicima trebao (jos)jedan Tako da se uopste ne slazem sa tvojim komentarom Pozdravdobar gitarista.Kad smo kod Smaka,postujem to,ali nije najvaznije u muzuici izivlavati se na instrumentima(Tocak,koji se takmicio sa svim gitaristima i Jugi nepotrebno,posto zna se koji je najveci,bio i ostao Vlatko-najrealnije,ubedljivo,nisu nijanse u poitanju)

Iznogud

pre 11 godina

"Najveca rok Grupa..." - jeste li ovo sami smislili ili vam je neko pomagao??? Daleko su oni od najboljih iz tog vremena barem svetlosnu godinu. "Tajm", "Korni Grupa", "YU Grupa"...to su bili rokeri i to najbolji. Secam se koncerta "Tajm" u "Pioniru" (uf, davno bilo) kad su nastupili sa dva bubnjara (Peco Petej i Ratko Divjak, ako ne gresim), to je bila rock svirka - tada se "Smak" pri put pojavio kao pred-grupa. Stariji znaju o cemu pricam a mladji neka potraze stare snimke i nek' uporede sa ovim djubretom koje se danas zove muzika.
Neko je vec odlicno primetio da su bili nista drugo do preteca turbo folka i propasti muzicke scene.

Robin Hud

pre 11 godina

Bijelo dugme i Goran Bregović su zlatni dometi muzike, u svetskim razmerama. Bili su temelj subkulturnih "gibanja" u SFRJ. Bregović je napisao predivnu muziku, formirao je obrasce rokenrol fenomenologije u Jugoslaviji, dao putokaz generacijama muzičara i njihovih sledbenika. Ponavljam, iznad svega, stvarao je (i još uvek stvara) izvanrednu, punu života - Muziku!

Suboticki Mornar

pre 11 godina

LUDE KRAVE I GRIPOZNA KRMAD U TO VREME? Ova prica u najmanju ruku ima malo problema sa autenticnoscu. Nista zlonamerno, veliki sam fan Dugmeta...

Gos'n

pre 11 godina

Taj izmišljeni žanr "Ex Yu rok" je najjadnija stvar koja postoji. Kao prvo ta seljačka muzika nema veze sa rokom. Kao drugo, te pesmice su isto što i Grand parada danas. Ja nisam roker, ali volim da čujem nekad. Tada pustim neki rok gde grmi gitara, npr. AC/DC, a ne ove seoske šlager pevače. To samo kod nas u ovom seljačkom narodu, gde se fura da je "Balkanac" najveća faca na svetu, može da bude popularno.

Tempest

pre 11 godina

Cinjenica je da r'n'r pre i posle Bregovica nikad nije bio industrija, odnosno, nije se moglo ziveti od r'n'r - a. Kad se Bregovic povukao, prepustio je r'n'r pljuvacima njegovog lika i dela... koliko su oni sposobni - upravo gledamo. Sada imamo samo debilni turbo -folk a rokeri se jos zamlacuju '' Domacim zadatkom '' i rezonovanjem kao da su jos u '78-oj.

Tex Wiler

pre 11 godina

Interesantno da u ovim silnim komentarima i prepucavanjima niko nije pomenuo pulsko ATOMSKO SKLONISTE.Pravi "rockeri" i muzički i po stilu života.

Odlazim

pre 11 godina

(Porfirije, 24. mart 2013 20:05)
@@@@@ Pa,sta su trebali pevati????peva se to sto ti je pri srcu,genetski nasledjeno,blisko sebi,a to je u to vreme bilo bas tako.A,nije da je i bas sve u to vreme "Dugmica" proseljaceno,ima tu i dobrih urbanih tekstova,muzika je uvek bila najjaca kod Dumica,ona nije dolazila nikad u pitanje.Kako je vreme odmicalo sve manje i manje je bilo Ruralnog",izmesao se Brega u "novi val" sasvim dobro,ako ne (opet)i najblolje.

Nislija koji je izasao iz lokalpatriotskikh zidina

pre 11 godina

Ovo sto bi trebalo da bude "komentari rok-muzike na ex-Yu prostorima" treba nazvati pravim imenom: "manifesti lokal patriJotizma". Naime, u zavisnosti odakle je komentator, velica "Smak", "Dugme" ili neku trecu grupu.

U vreme kada je "Bijelo dugme" vladalo ex-Yu (i sire) rok-scenom, itekako se slusao i "Smak". I ova "prepucavanja" ko je bolji poticu jos od tada. Ja se ne bih ni po koju cenu opredeljivao, jer i Tocak sa svojom ekipom, i Goran sa svojom (a bilo ih je jos i to ohoho) drugacije su gledali (umetnicki) i izvodili rok. I svaki od njih na izvanredan nacin. Vlatko Stefanovski se kasnije pojavio, a u to vreme su "pretile" i "Divlje jagode", ali Alen ode u "Dugme", pa... Cinjenica je, ipak, da su "Dugmici" bili (rekao bih: i ostali) najpopularnija rok-grupa ex-Yu. A Goran je uvek bio kontraverzan, pa je to i sada. Uvek su mu spocitavali da je plagijator, a on je nedavno na to odgovorio; "Komponovanje je kleptomaski posao."
Proguglajte malo, pa cete videti ko sve izvodi njegovu muziku.

I ovo za kraj: pre nekoliko godina je u Montrealu bio zatvoren citav trg koji je bio prepun - ne samo nasih ljudi - kada je koncertom zatvarao Medjunarodni dzez festival. Nekoliko puta je taj koncert repriziran na "Art kanalu" uz biografiju Gorana Bregovica, "Dugmica" i pricu o SARAJEVSKOJ rok-sceni, koja je, ruku na srce, najvise dala rok-muzici bivse nam domovine i otadzbine.

Djenka Djavo

pre 11 godina

Rok ili ne ja sam se "sekao" na balade Duska Trifunovica koje su dumici izvodili. I sada pevusim "pristao sam bicu sve sto hoce..." dok idem na sljaku. Ali za mene Dugme prestaje da postoji sa odlaskom Bebeka, ja Tifu i Alena nikad nisam rado slusao, previse me podseca na folk. Bregu je Kusta definisao sjajno, potrazite njegov komentar (da vam ne kvarim zabavu). E sad... kakva zemlja takav i rok. Ja se svoje (tadasnje) zemlje ne stidim, a od ove sada pocrvenim kao kineska zastava cim se pomene muzika.

Bora

pre 11 godina

Vidim prepucavanja Dugmici - Smak i sl.
Zar niko da pomene legende koje su upravo obelezile 35 godina rada
Svaka cast svakome ali jedna je Riblja čorba. Svirali su kad i ti ostali a sviraju nam i danas
Toliko ako pricamo o legendama i najvecim bendovima

zluradi

pre 11 godina

Pre cetrdeset godina poceo sam da slusam rock. Obozavao sam i Dugme i Smak i Corbu. Naravno i sve inostrane grupe, koje su njima bili uzori. Danas, danas ukus mi se dosta promenio... Slusam samo RAMMSTEIN! Tada su mi se roditelji bunili protiv glasne muzike, danas deca. Komsije su odavno odustale!

mertur

pre 11 godina

Nisu sigurno bili kvalitetno najbolji ali da su bili naj bend to ne moze niko osporavati. Brega je voleo dosta da kraducka ili da preobradjuje nekakve balkanske sevdalinke i sve je to tada prodavao mahom onima kojim je ukus bio u manjku.Imao sam samo prvi njihov album a onda nisam vise htio davati pare za nesto njihovo, radije sam davao ipak za Time, Smak ili YU grupu.

ove noći naći ći blues za moju bivšu dragu selmu

pre 11 godina

Bijelo dugme je bio najveći bend ex-YU, ali nije bio (samo) rok. Svirali su od hard roka, bluza, roka, balada, novog talasa, do etna, dečijih pesama i folka.

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Upravo tako! Dugmici nikad nisu bili rock. Zna se sta je rock muzika. Bubanj, bas i gitara. Sargijanje tu ne treba da bude. Smak sam naveo kao meni licno najomiljeniji band. Uglavnom zbog Arandjelovica ciji vokal je bio apsolutno savrsen. I da- za ovog koji mi je nesto prebacio u vezi Lazara.. Njega nikad nisam ni smatrao jednim od dugmica. Za mene, njemu je uvek i bilo mesto u Smaku.

Ne gledaj me tako...

pre 11 godina

Znaci Tocak,Vlatko..........a Goran Bregovic ume lepo da se obuce i kupi dobru gitaru,a sto se sviranja tice tesko,jako tesko:-)
(Ser Zile, 25. mart 2013 10:18)@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@: Znaci....Vlatko......pa jedno,dve svetlosne godine....pa sad dali je Tocak,ili neko treci...to niko nije umeo sa sigurnoscu reci(bilo je dosta dobrih gitarista u to vreme).Naravno da su Vlatko i Tocak u odlicnim odnosima,zasto ne bi bili?-a,Bregovic?-pa i nije bio toliko los kao gitarista u prvih 4-5 albuma,u okviru grupe je sasvim ok funkcionisao,prestao je sasvim svirati gitaru kad je u bend dosao covek-orkestar-Laza Ristovski,koji je umeo bas SVE da otsvira.pozdrav

D

pre 11 godina

Za nas koji smo odrasli na njihovoj muzici oni su najbolja grupa koja je ikada postojala na ovim prostorima. I danas kad čujem neku njihovu baladu svet počinje da se okreće oko mene. Goran je imao odlične tekstove, mada kad sa ove distance pogledam i nisu bili tako besprekorni kako mi se onda činilo. Ali to uopšte nije važno.Inače što se tiče najboljeg pevača neke ex-Yu grupe za mene je to bio Aki Rahimovski iz Parnog valjka. A najbolji tekstopisac je Bajaga.

Django

pre 11 godina

Prejaki su to bili igrači !!! Čudi me samo što još niko nije isprozivao B.Dugme na nacionalnoj jer su bila 3 Hrvata (Bebek, Brega, Pravdić ), i jedan Musliman Z.Redžić(Fadilov brat)??? Ipak najveći band Ex-Yu !!!

Nesa S.

pre 11 godina

Ne davite me vise YU filmovima, muzikom, sportom... ziveo sam, zivim i zivecu u Srbiji!!! Sto ne pisete o Radomiru Mihajlovicu i grupi Smak.
Vec davite Bregom Colom, Nedom Ukraden...!?

Eto,bas hocu !!!

pre 11 godina

RAdi se o najkultnijem, najprestiznijem,najpopularnijem,NAJBOLJIM Bendom ex Juge,tu nema price!-svasta ce te procitati,i istinitog i neistinitog, i interesantnog i manje interesantnog, ali ovo gore STOJi za sva vremena.Od 120-130 pesama Bijelog Dugmeta,bar 2\3 su super,a to je procenat uspesnosti namenjen Evropskim i Svetskim grupama.

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Od svih.. Eventualno Bebek da valja. I daleeeeko su od najveceg banda. Smak je puno veci. Najveci. P.S. Nisam jos video da su dugmici uradili 'Domaci zadatak'. ;)

Aritmetički

pre 11 godina

Naravno da su najveći bend svih vremena na Balkanu. Pre svega jer su njihove balade bile nenormalno jake, sa čestim ubacivanjima po kog etno instrumenta ili hora.
Uostalom, početak '70 ... jedni od prvih grupi u celoj Istočnoj Evropi i Evropi uopšte. Pogotovo jer je u samom SSSRu i Istočnom bloku, rok bio zabranjen, pa i u Velikoj Britaniji rokenrol je bio zabranjen da se pušta na radiju sve do '80.
Uopšte iz Sarajeva su proizišli Zabranjeno pušenje, Bombaj štampa, Plavi orkestar, Bijelo dugme...

Ser Zile

pre 11 godina

Veliki RADOMIR MIHAJLOVIC-TOCAK JE REKAO: "prvi put kad sam cuo grupu belo dugme pomislih ova grupa je potencijal",ali kasnije kad sam cuo pekari,bosanci,razocarao sam se.
I ja se slazem sa TOCKOM POZZ

Porfirije

pre 11 godina

U to vreme prasili su po sveti Parpl,Cepelini,Blek Sabat i mnogi drugi.Rok end rol je dozivljavao vrhunac u formi hard roka.Ceo razvijeni svet je tada dobrim delom ziveo za muziku i ona se prosto osecala u vazduhu,kao da se mogla dodirnuti i materijalizovati.Mi smo po prvi put bili deo tog sveta jer smo se potpuno primili na caroliju koja je nastajala od te muzike i imali smo nevidjeni osecaj slobode koju je ta muzika stvarala.Bilo je dobrih bendova kod nas,ali se osecalo da ce se pojaviti neka super grupa.I pojavila se,Bjelo dugme!Izgledali su zaista svetski,medjutim,cim sam cuo reci-selo,Bosanac,tako ti je mala moja ,i slice narodske fraze,odmah mi je sve to bilo sumnjivo.Za kratko vreme,oni su uspeli da poseljace sve ono svetsko sto se pocelo primati na ovim prostorima.Ljudi su se primili na to i to je bio kraj nade da cemo i mi postati deo tadasnje civilizacije.Vrata turbo folka ponovo su bila otvorena i sav mulj je usao kroz njih.Ishod svega upravo dozivljavamo.Ovo nema veze sa Indeksima,oni nisu bili deo te price,oni su sasvim drugi zanr i njima svaka cast.

Bora

pre 11 godina

Vidim prepucavanja Dugmici - Smak i sl.
Zar niko da pomene legende koje su upravo obelezile 35 godina rada
Svaka cast svakome ali jedna je Riblja čorba. Svirali su kad i ti ostali a sviraju nam i danas
Toliko ako pricamo o legendama i najvecim bendovima

Grobar,+ Roker

pre 11 godina

Procitati nesto novo,a pritom veoma interesantno o "Dugmicima" u danasnje vreme postaje prava retkost.Grupa koja je zarila i palila na prostorima bivse Juge je pravi pravcati fenomen u stvaranju melosa koji je bas takav,kakav je bio (i trebao biti- ispostavilo se)opsteprihvacen,Vremenom,je uspelo samo njima,i nikome drugom(svaka cast YU-grupi,i slicnim)da definisu sve to,i uokvire.A,sta reci o Bregovicu,a da nije negde pomenuto...ispravno se postavio i tada (u gorenavedenom tekstu)a, i kasnije kada je grupu "prepisao" njemu,jer je bio pravi vodja sefcina,daleeeko ispred svih muzicara u to vreme.Mnogi bi se sa ovim ne bi slozili,aali samo tako se moze postici uspeh,a on je to itekako znao,da od svega toga pre svega profitira finansijski,ali i disciplinski(kad se trebao politicki prati,ili "ohladiti nekog clana benda i sam sebe)Meni je,kao gitarista Brega neubedljiv,sasvim prosecan,ali ostace da se motaju po usima njegove kratke,ali tako skladne za mozak solaze sto samo pokazuje da je najjednostavnije i najbolje resenje.Nisam pristalica "pozajmica",ali ako ispadne bolje i od originala(makar se radilo i o "dozvoljenim" 3-4 takta)prihvacam oberucke,jer malo je stvari koje je Brega promasio uopsteno,a tek pesmi(na prstima jedne ruke).Nek su zdravi i zivi ovi preostali clanovi kultnog i neprevazidjenog benda onda....a i sada jos uvek !!! meni je bila cast rasteci uz njih .Ziveli

John Rambo

pre 11 godina

Zaboravio je samo da pomene da je tema Bregovićevog "vele-mega-ober-ekstra-čudo-super-hita", khm, khm, "pozajmljena" od YU Grupe. Za više informacija, poslušati njihovu pesmu "Mali medved", snimljenu godinu-dve ranije.

Robin Hud

pre 11 godina

Bijelo dugme i Goran Bregović su zlatni dometi muzike, u svetskim razmerama. Bili su temelj subkulturnih "gibanja" u SFRJ. Bregović je napisao predivnu muziku, formirao je obrasce rokenrol fenomenologije u Jugoslaviji, dao putokaz generacijama muzičara i njihovih sledbenika. Ponavljam, iznad svega, stvarao je (i još uvek stvara) izvanrednu, punu života - Muziku!

Srbin iz BiH

pre 11 godina

Veliki RADOMIR MIHAJLOVIC-TOCAK JE REKAO: "prvi put kad sam cuo grupu belo dugme pomislih ova grupa je potencijal",ali kasnije kad sam cuo pekari,bosanci,razocarao sam se.
I ja se slazem sa TOCKOM POZZ
(Ser Zile, 24. mart 2013 19:13)
Nije BELO nego Bijelo Dugme, postuj pravopis. Kako bi bilo da ja glavni grad tvoje drzave zovem Bijeligrad?

A drugo, Tocak je najishajpovaniji muzicar Balkana. Sta je to on uradio sto Vlatko Stefanovski nije? Srbija ima odlicnih i kultnih bendova kao sto su Partibrejkers ili EKV, da ne spominjemo nekadasnju Igru Staklenih Perli ili fantasticnu i veoma progresivnu u svoje vrijeme Pop Masinu. Uz sve to, Srbija se i dalje klanja opsteprihvacenima poput Tocka i Riblje Corbe. Ovaj prvi nikada nije bio ni blizu legendi koje se o njemu pricaju, a ovi drugi su zaslugom svog deux ex machina uspjeli da u poslednjih 20 godina upropaste svu legendu koju su stvorili u prvih 15 godina rada.

Uostalom nije BiH samo Bijelo dugme. Tu su Beach Boys Balkana- Indexi. Savrsena pop grupa. Tu je kreativni new primitivs pokret (bilo bi nepristojno spomenuti samo Zabranjeno Pusenje, mada jesu najbolji od svih). Od novijih tu je ultra-kreativna Dubioza, perspektivni zoster, Edo Maajka, Letu Stuke...

Pozurite konji moji

pre 11 godina

Od svih.. Eventualno Bebek da valja. I daleeeeko su od najveceg banda. Smak je puno veci. Najveci. P.S. Nisam jos video da su dugmici uradili 'Domaci zadatak'. ;)
(Mestimicno Delimican Tip, 24. mart 2013 19:34)
Prijatelju,pa dali znas sta si napisao???Bijelo Dugme ne da je najveca,najpopularnija i najbolja grupa ex Juge,nego taj epitet vazi i za Balkan,i istocnu Evropu !!!-i nisam Ja to rekao....A,sto se tice kvaliteta muzicara Bijelog Dugmeta,tebi valja samo Bebek??-pa,cim volis Smak-a,mogao si neku dobru rec kazati i o Lazi Ristovskom,koji je svirao ne samo sa "Dugmicima"nego i sa svetskim muzicarima koji znace nesto.Sta fali jednom Ipetu,-originalnom bubnjaru,idol mnogima,i uz Djidjija,Gara,(Garabeta Tavitjana-clana "Leb i Sol-a" ,svirao je jednom prilikom i turneju sa Bijelim Dugmetom po "istoku",Djurisicem,cini "Veliku Petorku sasvim sigurno !!!Zoran na basu sasvim OK,e,jedino je Brega "oskudan" na gitari,ali u okvir grupe-sasvim dovoljno !-bilo je i nekih malih "izleta" i to je bilo OK,nije on toliko los,ali slazem se da je Dugmicima trebao (jos)jedan Tako da se uopste ne slazem sa tvojim komentarom Pozdravdobar gitarista.Kad smo kod Smaka,postujem to,ali nije najvaznije u muzuici izivlavati se na instrumentima(Tocak,koji se takmicio sa svim gitaristima i Jugi nepotrebno,posto zna se koji je najveci,bio i ostao Vlatko-najrealnije,ubedljivo,nisu nijanse u poitanju)

Jegulja

pre 11 godina

svirali su narodnjake u rok fazonu zato su bili ekstra popularni. tri prava albuma su bila "bitanga i princeza", "dozivjeti stotu", eventualno "uspavanka za radmilu m.". posle toga su se ponovo vratili na stare gluposti.

YU Grupa i SMAK su bolji od njih za nekoliko svetlosnih godina. ova dva benda da nisu imali jezicku barijeru svasta bi uradili napolju.

Tempest

pre 11 godina

Cinjenica je da r'n'r pre i posle Bregovica nikad nije bio industrija, odnosno, nije se moglo ziveti od r'n'r - a. Kad se Bregovic povukao, prepustio je r'n'r pljuvacima njegovog lika i dela... koliko su oni sposobni - upravo gledamo. Sada imamo samo debilni turbo -folk a rokeri se jos zamlacuju '' Domacim zadatkom '' i rezonovanjem kao da su jos u '78-oj.

Gos'n

pre 11 godina

Taj izmišljeni žanr "Ex Yu rok" je najjadnija stvar koja postoji. Kao prvo ta seljačka muzika nema veze sa rokom. Kao drugo, te pesmice su isto što i Grand parada danas. Ja nisam roker, ali volim da čujem nekad. Tada pustim neki rok gde grmi gitara, npr. AC/DC, a ne ove seoske šlager pevače. To samo kod nas u ovom seljačkom narodu, gde se fura da je "Balkanac" najveća faca na svetu, može da bude popularno.

Odlazim

pre 11 godina

(Porfirije, 24. mart 2013 20:05)
@@@@@ Pa,sta su trebali pevati????peva se to sto ti je pri srcu,genetski nasledjeno,blisko sebi,a to je u to vreme bilo bas tako.A,nije da je i bas sve u to vreme "Dugmica" proseljaceno,ima tu i dobrih urbanih tekstova,muzika je uvek bila najjaca kod Dumica,ona nije dolazila nikad u pitanje.Kako je vreme odmicalo sve manje i manje je bilo Ruralnog",izmesao se Brega u "novi val" sasvim dobro,ako ne (opet)i najblolje.

Slikar Sa Pikadilija

pre 11 godina

Dugme je najbolji Rock n Roll bend Jugoslavije samo ako u tom glasanju ucestvuju 'Rokeri' koji od roka slusaju jedino Bijelo Dugme..a ostali omiljeni Lepa Brena,Saban i ostali.
Rock n Roll nije samo vrsta muzike..to je zivot koji zivis,to je iskrena ljubav koju volis dok si ziv,tako se ponasas,razmisljas i nema tu puno mudrosti...roker se radja i umire isti...ne osnivas sa 20 supergrupu...a sa 50 sviras na pinku i sa trubacima i juris tamo gde ces vise novca zaraditi..a to sve jedan clan Dugmeta radi...nema toga bre ljudi!
Licno mislim da su svi clanovi Dugmica vrhunski muzicari...obozavam da poslusam Pozurite konji moji,Izgledala je malo cudno i jos par pesama koje su pravi majstorluk...al sve to pada u vodu kad vidim gde ih je odvukla 'slava'...i shvatis da su oni to zapravo oduvek i bili.

Sarajlija

pre 11 godina

Prestanimo jednom nazivati Bijelo Dugme rok grupom. Dugme, kao i vecina (sarajevskih) grupa nisu bili rok grupe. Svirati elektricnu gitaru i imati dugu kosu nikoga ne cini rokerom.

Ser Zile

pre 11 godina

Tocak je umeo da odsvira stanje tj emocije,a Vlatko je tehnicki potkovan,inace se veoma postuju.........O bednom dugmetu sam napisao ono sto je rekao Tocak,a to je da su bili potencijal,a onda poceli sa: pekarima,bosancima......
Ucenje gitare u Tockovo vreme,Vlatkovo i Goranovo je nebo i zemlja!
Znaci Tocak,Vlatko..........a Goran Bregovic ume lepo da se obuce i kupi dobru gitaru,a sto se sviranja tice tesko,jako tesko:-)

Don Zile

pre 11 godina

Napisacu sledece: Dok su drugi svirali i pevali "Plače mama Kukumka plače tata Taranta", "Trla baba lan", "Porasla je trava mišu do kolena", "U torbirgirgici, nosiš moju sliku diko" itd. Smak je svirao Maht Tema, Domaći zadatak, Biske iizlazio kao predgrupa Deep Purple. Nama je uvek najbolje nešto što nikako nije dobro a kamoli najbolje

D

pre 11 godina

Za nas koji smo odrasli na njihovoj muzici oni su najbolja grupa koja je ikada postojala na ovim prostorima. I danas kad čujem neku njihovu baladu svet počinje da se okreće oko mene. Goran je imao odlične tekstove, mada kad sa ove distance pogledam i nisu bili tako besprekorni kako mi se onda činilo. Ali to uopšte nije važno.Inače što se tiče najboljeg pevača neke ex-Yu grupe za mene je to bio Aki Rahimovski iz Parnog valjka. A najbolji tekstopisac je Bajaga.

Mestimicno Delimican Tip

pre 11 godina

Upravo tako! Dugmici nikad nisu bili rock. Zna se sta je rock muzika. Bubanj, bas i gitara. Sargijanje tu ne treba da bude. Smak sam naveo kao meni licno najomiljeniji band. Uglavnom zbog Arandjelovica ciji vokal je bio apsolutno savrsen. I da- za ovog koji mi je nesto prebacio u vezi Lazara.. Njega nikad nisam ni smatrao jednim od dugmica. Za mene, njemu je uvek i bilo mesto u Smaku.

Iznogud

pre 11 godina

"Najveca rok Grupa..." - jeste li ovo sami smislili ili vam je neko pomagao??? Daleko su oni od najboljih iz tog vremena barem svetlosnu godinu. "Tajm", "Korni Grupa", "YU Grupa"...to su bili rokeri i to najbolji. Secam se koncerta "Tajm" u "Pioniru" (uf, davno bilo) kad su nastupili sa dva bubnjara (Peco Petej i Ratko Divjak, ako ne gresim), to je bila rock svirka - tada se "Smak" pri put pojavio kao pred-grupa. Stariji znaju o cemu pricam a mladji neka potraze stare snimke i nek' uporede sa ovim djubretom koje se danas zove muzika.
Neko je vec odlicno primetio da su bili nista drugo do preteca turbo folka i propasti muzicke scene.

mertur

pre 11 godina

Nisu sigurno bili kvalitetno najbolji ali da su bili naj bend to ne moze niko osporavati. Brega je voleo dosta da kraducka ili da preobradjuje nekakve balkanske sevdalinke i sve je to tada prodavao mahom onima kojim je ukus bio u manjku.Imao sam samo prvi njihov album a onda nisam vise htio davati pare za nesto njihovo, radije sam davao ipak za Time, Smak ili YU grupu.

sss

pre 11 godina

@Pozurite konji moji
Tocak se nikad nije takmicio...ostali su imali zelju da se takmice sa njim ;)
A to izvljavanje na gitari haha...smesno :D
Poslusaj Zajdi Zajdi,Sumadijski bluz,Blues u parku...to druze moj nije izivljavanje na gitari...to je cista emocija.
Ima jedna izjava Kepina...kaze vidim da je sad pomodarstvo da svaki neki malo bolji pevac peva zajdi zajdi...ni jedan pevac nije odpevao zajdi zajdi kao sto je to uradila Tockova gitara...nisu potrebne ni reci,ni glas...Tocak i gitara i to je to.
A sto se tice Brege...lepo si rekao,on i dalje svira vrhunsku muziku...ali ta muzika nije rock n roll...

zluradi

pre 11 godina

Pre cetrdeset godina poceo sam da slusam rock. Obozavao sam i Dugme i Smak i Corbu. Naravno i sve inostrane grupe, koje su njima bili uzori. Danas, danas ukus mi se dosta promenio... Slusam samo RAMMSTEIN! Tada su mi se roditelji bunili protiv glasne muzike, danas deca. Komsije su odavno odustale!

stormBG

pre 11 godina

Skupe se posle vise od 15 godina, naprave tri ocajna koncerta i niko da pomene pokojnog Ipeta Ivandica. U Jugoslaviji je bilo odlicnih bubnjara, ali Kepa i Ipe su za 2 klase iznad svih. To dokazuje kakav je Brega covek. Led Zeppelin je prestao s radom nakom Bonham-ove smrti, a i kad su se pre par godina okupili i odsvirali koncert poceli su ga s pesmom posvecenom svom preminulom clanu benda. Plus, za vecinu boljih tekstova Bijelog Dugmeta se pobrinuo pokojni Dusko Trifunovic, kog se takodje 'sef Brega' ne seca.

arber

pre 11 godina

bend je legendaran, a ko je veci i ko je najbolji...koga to zanima? ukus je stvar licnosti i individualizma...ja jos uvek slusam bijelo dugme a isto i moja ruska zena njih voli. da li su najbolji balkanski bend? sto se mene tice, nije muzika sport i slusaj ako ti se svidja. a ako ne, slusaj nesto drugo! veoma jednostavno.
pozdrav,

Djenka Djavo

pre 11 godina

Rok ili ne ja sam se "sekao" na balade Duska Trifunovica koje su dumici izvodili. I sada pevusim "pristao sam bicu sve sto hoce..." dok idem na sljaku. Ali za mene Dugme prestaje da postoji sa odlaskom Bebeka, ja Tifu i Alena nikad nisam rado slusao, previse me podseca na folk. Bregu je Kusta definisao sjajno, potrazite njegov komentar (da vam ne kvarim zabavu). E sad... kakva zemlja takav i rok. Ja se svoje (tadasnje) zemlje ne stidim, a od ove sada pocrvenim kao kineska zastava cim se pomene muzika.

Tex Wiler

pre 11 godina

Interesantno da u ovim silnim komentarima i prepucavanjima niko nije pomenuo pulsko ATOMSKO SKLONISTE.Pravi "rockeri" i muzički i po stilu života.

Ne gledaj me tako...

pre 11 godina

Znaci Tocak,Vlatko..........a Goran Bregovic ume lepo da se obuce i kupi dobru gitaru,a sto se sviranja tice tesko,jako tesko:-)
(Ser Zile, 25. mart 2013 10:18)@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@: Znaci....Vlatko......pa jedno,dve svetlosne godine....pa sad dali je Tocak,ili neko treci...to niko nije umeo sa sigurnoscu reci(bilo je dosta dobrih gitarista u to vreme).Naravno da su Vlatko i Tocak u odlicnim odnosima,zasto ne bi bili?-a,Bregovic?-pa i nije bio toliko los kao gitarista u prvih 4-5 albuma,u okviru grupe je sasvim ok funkcionisao,prestao je sasvim svirati gitaru kad je u bend dosao covek-orkestar-Laza Ristovski,koji je umeo bas SVE da otsvira.pozdrav

ove noći naći ći blues za moju bivšu dragu selmu

pre 11 godina

Bijelo dugme je bio najveći bend ex-YU, ali nije bio (samo) rok. Svirali su od hard roka, bluza, roka, balada, novog talasa, do etna, dečijih pesama i folka.

Suboticki Mornar

pre 11 godina

LUDE KRAVE I GRIPOZNA KRMAD U TO VREME? Ova prica u najmanju ruku ima malo problema sa autenticnoscu. Nista zlonamerno, veliki sam fan Dugmeta...

Nislija koji je izasao iz lokalpatriotskikh zidina

pre 11 godina

Ovo sto bi trebalo da bude "komentari rok-muzike na ex-Yu prostorima" treba nazvati pravim imenom: "manifesti lokal patriJotizma". Naime, u zavisnosti odakle je komentator, velica "Smak", "Dugme" ili neku trecu grupu.

U vreme kada je "Bijelo dugme" vladalo ex-Yu (i sire) rok-scenom, itekako se slusao i "Smak". I ova "prepucavanja" ko je bolji poticu jos od tada. Ja se ne bih ni po koju cenu opredeljivao, jer i Tocak sa svojom ekipom, i Goran sa svojom (a bilo ih je jos i to ohoho) drugacije su gledali (umetnicki) i izvodili rok. I svaki od njih na izvanredan nacin. Vlatko Stefanovski se kasnije pojavio, a u to vreme su "pretile" i "Divlje jagode", ali Alen ode u "Dugme", pa... Cinjenica je, ipak, da su "Dugmici" bili (rekao bih: i ostali) najpopularnija rok-grupa ex-Yu. A Goran je uvek bio kontraverzan, pa je to i sada. Uvek su mu spocitavali da je plagijator, a on je nedavno na to odgovorio; "Komponovanje je kleptomaski posao."
Proguglajte malo, pa cete videti ko sve izvodi njegovu muziku.

I ovo za kraj: pre nekoliko godina je u Montrealu bio zatvoren citav trg koji je bio prepun - ne samo nasih ljudi - kada je koncertom zatvarao Medjunarodni dzez festival. Nekoliko puta je taj koncert repriziran na "Art kanalu" uz biografiju Gorana Bregovica, "Dugmica" i pricu o SARAJEVSKOJ rok-sceni, koja je, ruku na srce, najvise dala rok-muzici bivse nam domovine i otadzbine.