Aktuelno

Petak, 22.03.2013.

15:37

Jeftini 500L kvari posao uvoznicima

Izvor: B92

Jeftini 500L kvari posao uvoznicima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 11 godina

Ako vam je ova skalamerija od Fiata 500 L konkurencija onda i niste za posao dilera automobila. Ja u zivotu nisam video ruzniji auto sa takvom cenom. Stvarno se divim ljudima koji kupe ovo cudo pored tolikih automobila na trzistu. Proizvodnju ovakvog automobila kod nas mogli su da ugovore samo politicari radi svog licnog interesa.

Mladen

pre 11 godina

Cinjenica - Zeleznica i JAT gube mnogo vise od tih 3000 evra svaki dan , pa ih ne gasimo . Zelezara i Azotara su bile rupe bez dna , pa su ugasene . Na ovom FIAT-u , drzava tezi da zaradi makar malo , a ne onoliko koliko bi po zakonu mogla . Molim redakciju da proveri moje tvrdnje , jer sam samo naivni citalac dnevnih novina .

konspirator

pre 11 godina

Iskreno me uvoznici ne zanimaju mnogo većina ih je baš neposlovna a mnoge i stiže zasluženi katanac. Ono što meni smeta je činjenica da ova država subvencioniše italijansku firmu sa kojom ima nekakav ugovor a taj ugovor je sakrila od svoje javnosti i niko ga nikada u Srbiji nije video. Mi u stvari pojma nemamo šta i koga subvencionišemo dok se na sva zvona priča o "domaćoj" proizvodnji. Kada vidimo ugovor i rastumačimo vlasničke odnose tek onda možemo izračunati koliko se ovo isplati ili ne. Madjarska takodje subvencioniše audi zbog fabrike u Djeru ali tamo se jasno zna koliko je uložio audi a koliko Madjarska. Misterija i tajnost o ugovoru sa FIAT-om navodi na opravdane sumnje pogotovo na bazi iskustava sa našim političarima u procesu tranzicije.

ja sam bio u germanija

pre 11 godina

nigde ne videh renoa i pezoa samo svapska auta. kod nas je trziste naj sarenije kod nas na drumu mozes da vidis od dalekog istoka do engleza koji mi upadaju u oci kako mogu uopste da se registruju kod nas. ako uvedu evro 4 bice bune jer je i za evro tri motore i delove skupo odrzavanje neka gispoda uvoznici novih auta malo spuste marzu pa ce i oni nesto da rade.

Nebojša

pre 11 godina

Državu Srbiju ova subvencija ne košta skoro ništa. 13900x20%=2780 tj. država je toliko zarađivala na svakom Fiatu 500L koji je do sada prodat u zemlji Srbiji, sada zarađuje 10900x20%=2180 tj. 600 evra manje nego do sada. Pod uslovom da je država preuzela ceo teret ove subvencije, nju to košta 820 evra po automobilu što i nije neka cifra i te pare zaradi od poreza koji plate proizvođači komponenti za ovaj automobil. A u slučaju da je deo subvencije preuzeo i Fiat ispada da država još i zaradi nešto na ovom poslu.
Nigde se ne pominje da je subvencija 3000 evra, nego da će auto moći da se kupi po povoljnijoj ceni koja je u proseku niža za 3000 evra, iz čega se može zaključiti da je deo cene dotirala država a da je se i Fiat odrekao jednog dela svoje zarade.

Petar Kurati

pre 11 godina

@radnickizasto pravite 250 auta dnevno ako je projektovani kapacitet 3x veci, a planirano je cak i prosirenje za 2014. (ml, 23. mart 2013 17:45) Kako ne kapiras?Covek lepo napisao da prave 250 vozila za jednu smenu,a dnevno 500 vozila.Imaju dve smene a od 8 aprila uvodi se i treca smena.

laza

pre 11 godina

Pa, Bogu hvala, da kvari posao. Ne treba samo strani radnici da idu na posao i vraćaju se sa posla. Baš mi je "zao" što im naš FIAT kvari posao.

zatvori prozor

pre 11 godina

Lepo, samo nije ovde se odrekao Fiat svoje zarade ili bilo čega. Samo je država Srbija odbacila svoj deo kolača, Fijatu je ostavljen njegov deo, čak će biti i povećan ako dodje do skoka prodaje (kroz broj prodatih vozila i servisa). A jel mogu ja da dobijem odbitak na moje račune za struju, komunalije. Ili prodajte i to nekom strancu pa se odričite svog dela da meni dodje jeftinije. To mogu da platim.

nikola

pre 11 godina

Ma da,sede po kancelarijama,dizu i spustaju slusalice i hoce subvencije.A pare da strpaju u svoj dzep...A fiat je uaposlio 3000 mladih ljudi po meni to treba da se subvencionise a kome se ne svidja nek poljubi i ostsvi

nikola

pre 11 godina

Koja jos drzava subvencionise uvoz....Subvencije idu samo na domacu proizvodnju sto je najnormalnije.A ako hoce neko drugi subvencije,pa nek otvori fabriku ovde...

parking

pre 11 godina

Pa to nam je valjda i cilj, da smanjimo uvoz samim time i smanjimo spoljnotrgovinski deficit.
Vise deviza u budzetu.
Kome se ne svidja moze slobodno da pali iz Srbije.

Zuki

pre 11 godina

Citam komentare i prosto ne verujem. Bolnice su nam ruine, nemaju ni za osnovni potrosni materijal a kamo li za neku sofisticiranu opremu, skole takodje, itd itd. A misnistar NASE pare daje stranoj korporaciji!? I to je vecini ok. Naravno. Da smo pametniji ne bi nas ista bagra jahala vec vise od 20 godina.

dejan

pre 11 godina

Normalno je i očekivano da se uvoznici bune. Sa 10.900eur teško je naći bolji novi auto. Neka i ostali otvore svoje fabrike ovde pa neće morati da se bune.

Nando

pre 11 godina

Ljudi, jel neko bio na sajmu i video "nacionale opremu", šta sve uključuje?

Redakcija:

Više detalja o FIAT-u 500L Nacionale možete pročitati u posebnom tekstu:

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&nav_id=697969

Pozdrav

bullshit

pre 11 godina

Ovo EU nece dozvoliti. cist bezobrazulk. Adrugo isti model se u Ceskoj bez subvencije prodaje za 10.500 eura, u Slovackoj za 11.700 eura a u Sloveniji za 12.500 eura. Ovo je cista pljacka.

Majstor

pre 11 godina

A kako nikom ne smeta to što nam Slovenci i Hrvati godinama prodaju Renault, Kiju, Hyndai...? Sada će i drugi morati da naprave direktna predstavništva, snize cene, pa će to biti dobro za sve nas... Mislim da nisu sve 3.000 iz budžeta, jer da je tako, ne bi čovek ni pregovarao sa Italijanima... BRAVO DINKIĆU!!!

sasa

pre 11 godina

Sto se tiče drugih uvoznika, baš me briga neka kukaju, i treba da kukaju. Još samo malo pa će prodavati samo polovna vozila njihovih marki automobila.

reziel

pre 11 godina

Ljudi, ja ne znam da li shvatate da nije Fijat da nikakav popust, nego će Vlada iz budžeta, a to je novac svih nas, da im da po 3000 evra za svakog kupca Fijata 500L. Dakle, ako niste kupili fijat 500L, verujte da ste na gubitku.

Još jedan Dinkićev salto na talijanski način

pre 11 godina

Nek se zove i subvencija samo da je jeftiniji mada to u celom svetu zovu sniženje zbog slabe prodaje.

Dexterijus

pre 11 godina

Pa kako da kvari posao, jel neko mozda lud da kupi 500l za i za te pare.... Kad ima opet 3 puta boljih automobila za iste ili manje pare!!!

Trocki

pre 11 godina

Sjajna vest i odlicna ponuda. Izracunah da je to 190? mesecno bez ucesca sto nije malo ali za takav auto vredi. Samo me interesuje kakav ce biti nivo opreme i da li ce biti manje kvalitetan od 500L za izvoz. A za uvoznike mi je bas zao evo sad cu da placem.

007

pre 11 godina

moze da prica ko sta hoce, ni ja ne volim dinkica ali za ovaj potez svaka mu cast, zbog tih 3000 evra nikome se nece uzeti od usta jer i drzava ima vlasnistvo u fiatu, a ostali uvoznici neka protestvuju koliko hoce ionako su se svi obogatili na ogromnim provizijama od prodaje pa im sad malo para. Bolje njih 10 da zatvori firme, a ovako ce se bar zaposliti dodatnih 1500 ljudi, ma i registraciju treba da spuste ko kupi fiata...

Pera moler

pre 11 godina

Jeste da Dinkića baš i ne mirišim, ali neka im je rekao! Bilo je priče i o Opelu u Zastavi, pa Južno Koreanci, pa levi pa desni...
Ja bi se udarao nogama u zadnji deo leđa da za 10 i po soma mogu da kupim Opel Moku recimo.
Što kaže Dinkić lobirajte gospodo pa će i drugi biti jeftiniji.

A to što ste samo uzimači kajmaka to je vaš problem. Što se mene tiče prvo smanjite cenu servisa za vozila van garantnog roka na pristojnu cifru i evo me prvog kod vas na servisu.

vlada tomic

pre 11 godina

3000€ subvencije za Fiat bi bilo u redu da je drzava ispostovala prethodnu subvenciju prema drugim uvoznicima automobila u vidu subvencije od 100.000 dinara za sva vozila koja su ekoloski prihvatljiva i emituju manje od 100g CO2 po kilometru. Prema njihovoj uredbi bila su odobrena sredstva za 200 takvih automobila,od kojih je prodato mozda 50 jer drzava nikada nikom od uvoznika nije nadoknadila tih 100.000 dinara koje su uvoznici subvencionisali i za koje su platili porez.
Kada bi drzava igrala sa svima fer utakmicu i trziste bi bilo konkurentnije. Ovako se radi o ozbiljno selektivnoj metodi pomoci i zameni teza!
Sto se autobranse u Srbiji tice, ko ne radi u Fiat sistemu moze slobodno kljuc u bravu da stavi.

dzoki

pre 11 godina

Ovo je i ok i nije ok,kako to gleda. Smeta mi samo sto se sve ulaze u strane kompanije i pare se iznose (nama eventualno ostaje samo porez). Da li je moguce da smo nesposobni da za npr 3 miliona evra (toliko se iz budzeta da za subvenciju 1000 fiata 500l) otvorimo neku proizvodnju koja ce zaposliti bar 10 ljudi.

Radovan

pre 11 godina

Mlađan Dinkić i država Srbija uputili su svetskoj auto-industriji poziv da dođu u Srbiju i podignu svoje fabrike.
Na pravom mestu, jasno i efektno.

Boris

pre 11 godina

Mislim da je to dobra akcija! Dileri treba samo da se brinu za vozila koja su u cenovno istoj razini. Ako neko usporedjuje polovnjake sa novim automobilom onda to nisu normalni ljudi. Ja sam imao priliku da se susretnem sa faitom 500L, sjajan automobil a za taj novac ce biti bestseler. jedna Dacia Lodgy ili peugeot 301 nemogu ni da mu prismrde. Ovo je vrlo ozbiljan autokobil za taj novac vrlo ozbiljan

Zuki

pre 11 godina

Pa znas kad cu da prijavim dohodak i platim porez? Juce!
Parama iz budzeta subvenciraju stranu automobilsku korporaciju!? Zasto? Fabrike su napravili, ljude zaposlili, koja je korist od ove subvencije? Jedino sto mi pada na pamet su neke provizije. Ajmo Vucicu, ispitaj zasto se pare iz budzeta prelivaju strancima.

Licimur

pre 11 godina

Nesto se ne secam da su se dileri bunili kada je smanjena carina na uvoz vozila iz Evrope. Nesto se ne secam ni da su cene pale. Mozda je u pitanju moje pamcenje...

Ilija

pre 11 godina

Nije da nesto mirisem Dinkica niti bilo koga drugog iz sadasnje vlade ali ovog puta imaju pravo. . . Nek ti uvoznici dovedu svoje maticne fabrike da i one proizvode po srbiji i uposljavaju srpske radnike pa da i oni dobiju popust, a ne ovako. . . Em imaju marze da se onesvestis, a sad jos i popust koji ce zapravo oni sebi staviti u dzep tako sto ce prvo autu podici cenu za cenu tog popusta i onda spustiti na originalnu i tako prodavati ljudima. . .

Dusan

pre 11 godina

Odakle Dinkicu 15 miliona evra (5000 x 3000E) za finansiranje prodaje Fiata 500L, kad je opste poznata stvar da je budzet prazan? Ko mu je odobrio da potpise takav dokument sa Fiatom?! Nedavno je jedna nesrecna devojka umrla jer nije uspela da sakupi nedostajucih dvadesetak hiljada evra za operaciju srca, ali Dinkic i ostali iz vlade se ne nadjose da joj pomognu. Stanju u zdravstvu, generalno, nema se sta dodati. Dobrovoljnim prilozima se opremaju porodilista i kupuju inkubatori (drzava nema para!) Ovo je necuveno rasipanje novca poreskih obveznika. Ako Dinkic hoce da kupuje glasove, neka je plati iz svog dzepa.

Dusan

Profa

pre 11 godina

Zašto bi država subvncionisala autodilere? Logično je da subvencioniše one koji uplaćuju stotine poreza i doprinosa mesečno i kreiraju izvozni suficit

Apple fan

pre 11 godina

I onda kao kod nas postoji slobodno tržište, koje država kao pušta da se razvija... @Kgb: to nije pomoć našoj proizvodnji, državi, zapošljavanju; bez obzira na subvencije, 500L je preskup za naše uslove i prodavaće se u zanemarljivom procentu u odnosu na ukupnu planiranu proizvodnju i prodaju. A nije u redu da umesto da se tih 15 miliona godišnje usmeri u na primer zdravstvo ili narodne kuhinje, svi mi kroz poreze finansiramo 5.000 pojedinaca godišnje, koji imaju 11.000€ za nov automobil, sa po 3.000€.

Byakuya-sama

pre 11 godina

(Kgb, 22. mart 2013 15:55)

Da je država vlasnik 33% Jabuke, pa da subvecioniše sa 25% cene, opet bi bio promašaj. Razuem ja plaćenike(bolje da kažem paćenike) kojima gazduje Dinkić u Kragujevcu, pa svaku vest koja ima veze sa gazdom hvale, ali ovo je skandal, ni Nemačka nije prošlih par godina subvencionisala sa 25% cene, a u pitanju su kompanije sa mogo više od 33% vlasništva nemačko(naravno posebna priča razlika između cele kompanije i pogona za sklapanje)

Sumadijski r'n'r

pre 11 godina

Kgb i slicne patriJote: U ovlascenoj mrezi dilera mnogo je vise zaposlenih srpskih radnika, nego sto je ili sto ce biti na proizvodnji u Kragujevcu. Ceo zivot izdrzavamo Kragujevac i proizvodnju automobila, pa to ne bi izdrzala ni mnogo veca i jaca drzava od nas. Sad svi uvoznici, domaca prodajna mreza i serviseri treba da zatvore firme i odu na ulicu da bi zivelo 2600 radnika u FAS-u. Kakva je to logika i pravda? Cak i kad se saberu kooperanti, opet je mnogo vise ugrozeno ljudi nego sto je onih kojima se na ovaj nacin pomaze. I ako se vlada i rukovodstvo FAS-a hvali da je svet poludeo za 500L, sto uzgred budi receno nije uopste tacno, sta ce im ovakva pomoc?

Kgb

pre 11 godina

Kada budete dileri domacih automobila, tj. proizvedenih u Srbiji, dobicete i vi ovakve uslove! Nasa drzava je vlasnik 33% fabrike u Kragujevcu, pa na ovaj nacin mi imamo korist od toga, plus radna mesta i porez od izvoza! To je dobra stvar domace proizvodnje!

Kgb

pre 11 godina

Kada budete dileri domacih automobila, tj. proizvedenih u Srbiji, dobicete i vi ovakve uslove! Nasa drzava je vlasnik 33% fabrike u Kragujevcu, pa na ovaj nacin mi imamo korist od toga, plus radna mesta i porez od izvoza! To je dobra stvar domace proizvodnje!

Licimur

pre 11 godina

Nesto se ne secam da su se dileri bunili kada je smanjena carina na uvoz vozila iz Evrope. Nesto se ne secam ni da su cene pale. Mozda je u pitanju moje pamcenje...

Dusan

pre 11 godina

Odakle Dinkicu 15 miliona evra (5000 x 3000E) za finansiranje prodaje Fiata 500L, kad je opste poznata stvar da je budzet prazan? Ko mu je odobrio da potpise takav dokument sa Fiatom?! Nedavno je jedna nesrecna devojka umrla jer nije uspela da sakupi nedostajucih dvadesetak hiljada evra za operaciju srca, ali Dinkic i ostali iz vlade se ne nadjose da joj pomognu. Stanju u zdravstvu, generalno, nema se sta dodati. Dobrovoljnim prilozima se opremaju porodilista i kupuju inkubatori (drzava nema para!) Ovo je necuveno rasipanje novca poreskih obveznika. Ako Dinkic hoce da kupuje glasove, neka je plati iz svog dzepa.

Dusan

Pera moler

pre 11 godina

Jeste da Dinkića baš i ne mirišim, ali neka im je rekao! Bilo je priče i o Opelu u Zastavi, pa Južno Koreanci, pa levi pa desni...
Ja bi se udarao nogama u zadnji deo leđa da za 10 i po soma mogu da kupim Opel Moku recimo.
Što kaže Dinkić lobirajte gospodo pa će i drugi biti jeftiniji.

A to što ste samo uzimači kajmaka to je vaš problem. Što se mene tiče prvo smanjite cenu servisa za vozila van garantnog roka na pristojnu cifru i evo me prvog kod vas na servisu.

Trocki

pre 11 godina

Sjajna vest i odlicna ponuda. Izracunah da je to 190? mesecno bez ucesca sto nije malo ali za takav auto vredi. Samo me interesuje kakav ce biti nivo opreme i da li ce biti manje kvalitetan od 500L za izvoz. A za uvoznike mi je bas zao evo sad cu da placem.

Radovan

pre 11 godina

Mlađan Dinkić i država Srbija uputili su svetskoj auto-industriji poziv da dođu u Srbiju i podignu svoje fabrike.
Na pravom mestu, jasno i efektno.

Boris

pre 11 godina

Mislim da je to dobra akcija! Dileri treba samo da se brinu za vozila koja su u cenovno istoj razini. Ako neko usporedjuje polovnjake sa novim automobilom onda to nisu normalni ljudi. Ja sam imao priliku da se susretnem sa faitom 500L, sjajan automobil a za taj novac ce biti bestseler. jedna Dacia Lodgy ili peugeot 301 nemogu ni da mu prismrde. Ovo je vrlo ozbiljan autokobil za taj novac vrlo ozbiljan

nikola

pre 11 godina

Koja jos drzava subvencionise uvoz....Subvencije idu samo na domacu proizvodnju sto je najnormalnije.A ako hoce neko drugi subvencije,pa nek otvori fabriku ovde...

007

pre 11 godina

moze da prica ko sta hoce, ni ja ne volim dinkica ali za ovaj potez svaka mu cast, zbog tih 3000 evra nikome se nece uzeti od usta jer i drzava ima vlasnistvo u fiatu, a ostali uvoznici neka protestvuju koliko hoce ionako su se svi obogatili na ogromnim provizijama od prodaje pa im sad malo para. Bolje njih 10 da zatvori firme, a ovako ce se bar zaposliti dodatnih 1500 ljudi, ma i registraciju treba da spuste ko kupi fiata...

Profa

pre 11 godina

Zašto bi država subvncionisala autodilere? Logično je da subvencioniše one koji uplaćuju stotine poreza i doprinosa mesečno i kreiraju izvozni suficit

Apple fan

pre 11 godina

I onda kao kod nas postoji slobodno tržište, koje država kao pušta da se razvija... @Kgb: to nije pomoć našoj proizvodnji, državi, zapošljavanju; bez obzira na subvencije, 500L je preskup za naše uslove i prodavaće se u zanemarljivom procentu u odnosu na ukupnu planiranu proizvodnju i prodaju. A nije u redu da umesto da se tih 15 miliona godišnje usmeri u na primer zdravstvo ili narodne kuhinje, svi mi kroz poreze finansiramo 5.000 pojedinaca godišnje, koji imaju 11.000€ za nov automobil, sa po 3.000€.

nikola

pre 11 godina

Ma da,sede po kancelarijama,dizu i spustaju slusalice i hoce subvencije.A pare da strpaju u svoj dzep...A fiat je uaposlio 3000 mladih ljudi po meni to treba da se subvencionise a kome se ne svidja nek poljubi i ostsvi

Ilija

pre 11 godina

Nije da nesto mirisem Dinkica niti bilo koga drugog iz sadasnje vlade ali ovog puta imaju pravo. . . Nek ti uvoznici dovedu svoje maticne fabrike da i one proizvode po srbiji i uposljavaju srpske radnike pa da i oni dobiju popust, a ne ovako. . . Em imaju marze da se onesvestis, a sad jos i popust koji ce zapravo oni sebi staviti u dzep tako sto ce prvo autu podici cenu za cenu tog popusta i onda spustiti na originalnu i tako prodavati ljudima. . .

laza

pre 11 godina

Pa, Bogu hvala, da kvari posao. Ne treba samo strani radnici da idu na posao i vraćaju se sa posla. Baš mi je "zao" što im naš FIAT kvari posao.

bullshit

pre 11 godina

Ovo EU nece dozvoliti. cist bezobrazulk. Adrugo isti model se u Ceskoj bez subvencije prodaje za 10.500 eura, u Slovackoj za 11.700 eura a u Sloveniji za 12.500 eura. Ovo je cista pljacka.

Još jedan Dinkićev salto na talijanski način

pre 11 godina

Nek se zove i subvencija samo da je jeftiniji mada to u celom svetu zovu sniženje zbog slabe prodaje.

Majstor

pre 11 godina

A kako nikom ne smeta to što nam Slovenci i Hrvati godinama prodaju Renault, Kiju, Hyndai...? Sada će i drugi morati da naprave direktna predstavništva, snize cene, pa će to biti dobro za sve nas... Mislim da nisu sve 3.000 iz budžeta, jer da je tako, ne bi čovek ni pregovarao sa Italijanima... BRAVO DINKIĆU!!!

vlada tomic

pre 11 godina

3000€ subvencije za Fiat bi bilo u redu da je drzava ispostovala prethodnu subvenciju prema drugim uvoznicima automobila u vidu subvencije od 100.000 dinara za sva vozila koja su ekoloski prihvatljiva i emituju manje od 100g CO2 po kilometru. Prema njihovoj uredbi bila su odobrena sredstva za 200 takvih automobila,od kojih je prodato mozda 50 jer drzava nikada nikom od uvoznika nije nadoknadila tih 100.000 dinara koje su uvoznici subvencionisali i za koje su platili porez.
Kada bi drzava igrala sa svima fer utakmicu i trziste bi bilo konkurentnije. Ovako se radi o ozbiljno selektivnoj metodi pomoci i zameni teza!
Sto se autobranse u Srbiji tice, ko ne radi u Fiat sistemu moze slobodno kljuc u bravu da stavi.

Sumadijski r'n'r

pre 11 godina

Kgb i slicne patriJote: U ovlascenoj mrezi dilera mnogo je vise zaposlenih srpskih radnika, nego sto je ili sto ce biti na proizvodnji u Kragujevcu. Ceo zivot izdrzavamo Kragujevac i proizvodnju automobila, pa to ne bi izdrzala ni mnogo veca i jaca drzava od nas. Sad svi uvoznici, domaca prodajna mreza i serviseri treba da zatvore firme i odu na ulicu da bi zivelo 2600 radnika u FAS-u. Kakva je to logika i pravda? Cak i kad se saberu kooperanti, opet je mnogo vise ugrozeno ljudi nego sto je onih kojima se na ovaj nacin pomaze. I ako se vlada i rukovodstvo FAS-a hvali da je svet poludeo za 500L, sto uzgred budi receno nije uopste tacno, sta ce im ovakva pomoc?

dejan

pre 11 godina

Normalno je i očekivano da se uvoznici bune. Sa 10.900eur teško je naći bolji novi auto. Neka i ostali otvore svoje fabrike ovde pa neće morati da se bune.

Zuki

pre 11 godina

Citam komentare i prosto ne verujem. Bolnice su nam ruine, nemaju ni za osnovni potrosni materijal a kamo li za neku sofisticiranu opremu, skole takodje, itd itd. A misnistar NASE pare daje stranoj korporaciji!? I to je vecini ok. Naravno. Da smo pametniji ne bi nas ista bagra jahala vec vise od 20 godina.

parking

pre 11 godina

Pa to nam je valjda i cilj, da smanjimo uvoz samim time i smanjimo spoljnotrgovinski deficit.
Vise deviza u budzetu.
Kome se ne svidja moze slobodno da pali iz Srbije.

dzoki

pre 11 godina

Ovo je i ok i nije ok,kako to gleda. Smeta mi samo sto se sve ulaze u strane kompanije i pare se iznose (nama eventualno ostaje samo porez). Da li je moguce da smo nesposobni da za npr 3 miliona evra (toliko se iz budzeta da za subvenciju 1000 fiata 500l) otvorimo neku proizvodnju koja ce zaposliti bar 10 ljudi.

reziel

pre 11 godina

Ljudi, ja ne znam da li shvatate da nije Fijat da nikakav popust, nego će Vlada iz budžeta, a to je novac svih nas, da im da po 3000 evra za svakog kupca Fijata 500L. Dakle, ako niste kupili fijat 500L, verujte da ste na gubitku.

Nebojša

pre 11 godina

Državu Srbiju ova subvencija ne košta skoro ništa. 13900x20%=2780 tj. država je toliko zarađivala na svakom Fiatu 500L koji je do sada prodat u zemlji Srbiji, sada zarađuje 10900x20%=2180 tj. 600 evra manje nego do sada. Pod uslovom da je država preuzela ceo teret ove subvencije, nju to košta 820 evra po automobilu što i nije neka cifra i te pare zaradi od poreza koji plate proizvođači komponenti za ovaj automobil. A u slučaju da je deo subvencije preuzeo i Fiat ispada da država još i zaradi nešto na ovom poslu.
Nigde se ne pominje da je subvencija 3000 evra, nego da će auto moći da se kupi po povoljnijoj ceni koja je u proseku niža za 3000 evra, iz čega se može zaključiti da je deo cene dotirala država a da je se i Fiat odrekao jednog dela svoje zarade.

Petar Kurati

pre 11 godina

@radnickizasto pravite 250 auta dnevno ako je projektovani kapacitet 3x veci, a planirano je cak i prosirenje za 2014. (ml, 23. mart 2013 17:45) Kako ne kapiras?Covek lepo napisao da prave 250 vozila za jednu smenu,a dnevno 500 vozila.Imaju dve smene a od 8 aprila uvodi se i treca smena.

Dexterijus

pre 11 godina

Pa kako da kvari posao, jel neko mozda lud da kupi 500l za i za te pare.... Kad ima opet 3 puta boljih automobila za iste ili manje pare!!!

sasa

pre 11 godina

Sto se tiče drugih uvoznika, baš me briga neka kukaju, i treba da kukaju. Još samo malo pa će prodavati samo polovna vozila njihovih marki automobila.

Zuki

pre 11 godina

Pa znas kad cu da prijavim dohodak i platim porez? Juce!
Parama iz budzeta subvenciraju stranu automobilsku korporaciju!? Zasto? Fabrike su napravili, ljude zaposlili, koja je korist od ove subvencije? Jedino sto mi pada na pamet su neke provizije. Ajmo Vucicu, ispitaj zasto se pare iz budzeta prelivaju strancima.

zatvori prozor

pre 11 godina

Lepo, samo nije ovde se odrekao Fiat svoje zarade ili bilo čega. Samo je država Srbija odbacila svoj deo kolača, Fijatu je ostavljen njegov deo, čak će biti i povećan ako dodje do skoka prodaje (kroz broj prodatih vozila i servisa). A jel mogu ja da dobijem odbitak na moje račune za struju, komunalije. Ili prodajte i to nekom strancu pa se odričite svog dela da meni dodje jeftinije. To mogu da platim.

Byakuya-sama

pre 11 godina

(Kgb, 22. mart 2013 15:55)

Da je država vlasnik 33% Jabuke, pa da subvecioniše sa 25% cene, opet bi bio promašaj. Razuem ja plaćenike(bolje da kažem paćenike) kojima gazduje Dinkić u Kragujevcu, pa svaku vest koja ima veze sa gazdom hvale, ali ovo je skandal, ni Nemačka nije prošlih par godina subvencionisala sa 25% cene, a u pitanju su kompanije sa mogo više od 33% vlasništva nemačko(naravno posebna priča razlika između cele kompanije i pogona za sklapanje)

konspirator

pre 11 godina

Iskreno me uvoznici ne zanimaju mnogo većina ih je baš neposlovna a mnoge i stiže zasluženi katanac. Ono što meni smeta je činjenica da ova država subvencioniše italijansku firmu sa kojom ima nekakav ugovor a taj ugovor je sakrila od svoje javnosti i niko ga nikada u Srbiji nije video. Mi u stvari pojma nemamo šta i koga subvencionišemo dok se na sva zvona priča o "domaćoj" proizvodnji. Kada vidimo ugovor i rastumačimo vlasničke odnose tek onda možemo izračunati koliko se ovo isplati ili ne. Madjarska takodje subvencioniše audi zbog fabrike u Djeru ali tamo se jasno zna koliko je uložio audi a koliko Madjarska. Misterija i tajnost o ugovoru sa FIAT-om navodi na opravdane sumnje pogotovo na bazi iskustava sa našim političarima u procesu tranzicije.

ja sam bio u germanija

pre 11 godina

nigde ne videh renoa i pezoa samo svapska auta. kod nas je trziste naj sarenije kod nas na drumu mozes da vidis od dalekog istoka do engleza koji mi upadaju u oci kako mogu uopste da se registruju kod nas. ako uvedu evro 4 bice bune jer je i za evro tri motore i delove skupo odrzavanje neka gispoda uvoznici novih auta malo spuste marzu pa ce i oni nesto da rade.

Nando

pre 11 godina

Ljudi, jel neko bio na sajmu i video "nacionale opremu", šta sve uključuje?

Redakcija:

Više detalja o FIAT-u 500L Nacionale možete pročitati u posebnom tekstu:

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&nav_id=697969

Pozdrav

Jovan

pre 11 godina

Ako vam je ova skalamerija od Fiata 500 L konkurencija onda i niste za posao dilera automobila. Ja u zivotu nisam video ruzniji auto sa takvom cenom. Stvarno se divim ljudima koji kupe ovo cudo pored tolikih automobila na trzistu. Proizvodnju ovakvog automobila kod nas mogli su da ugovore samo politicari radi svog licnog interesa.

Mladen

pre 11 godina

Cinjenica - Zeleznica i JAT gube mnogo vise od tih 3000 evra svaki dan , pa ih ne gasimo . Zelezara i Azotara su bile rupe bez dna , pa su ugasene . Na ovom FIAT-u , drzava tezi da zaradi makar malo , a ne onoliko koliko bi po zakonu mogla . Molim redakciju da proveri moje tvrdnje , jer sam samo naivni citalac dnevnih novina .

Dexterijus

pre 11 godina

Pa kako da kvari posao, jel neko mozda lud da kupi 500l za i za te pare.... Kad ima opet 3 puta boljih automobila za iste ili manje pare!!!

Kgb

pre 11 godina

Kada budete dileri domacih automobila, tj. proizvedenih u Srbiji, dobicete i vi ovakve uslove! Nasa drzava je vlasnik 33% fabrike u Kragujevcu, pa na ovaj nacin mi imamo korist od toga, plus radna mesta i porez od izvoza! To je dobra stvar domace proizvodnje!

Sumadijski r'n'r

pre 11 godina

Kgb i slicne patriJote: U ovlascenoj mrezi dilera mnogo je vise zaposlenih srpskih radnika, nego sto je ili sto ce biti na proizvodnji u Kragujevcu. Ceo zivot izdrzavamo Kragujevac i proizvodnju automobila, pa to ne bi izdrzala ni mnogo veca i jaca drzava od nas. Sad svi uvoznici, domaca prodajna mreza i serviseri treba da zatvore firme i odu na ulicu da bi zivelo 2600 radnika u FAS-u. Kakva je to logika i pravda? Cak i kad se saberu kooperanti, opet je mnogo vise ugrozeno ljudi nego sto je onih kojima se na ovaj nacin pomaze. I ako se vlada i rukovodstvo FAS-a hvali da je svet poludeo za 500L, sto uzgred budi receno nije uopste tacno, sta ce im ovakva pomoc?

Zuki

pre 11 godina

Pa znas kad cu da prijavim dohodak i platim porez? Juce!
Parama iz budzeta subvenciraju stranu automobilsku korporaciju!? Zasto? Fabrike su napravili, ljude zaposlili, koja je korist od ove subvencije? Jedino sto mi pada na pamet su neke provizije. Ajmo Vucicu, ispitaj zasto se pare iz budzeta prelivaju strancima.

vlada tomic

pre 11 godina

3000€ subvencije za Fiat bi bilo u redu da je drzava ispostovala prethodnu subvenciju prema drugim uvoznicima automobila u vidu subvencije od 100.000 dinara za sva vozila koja su ekoloski prihvatljiva i emituju manje od 100g CO2 po kilometru. Prema njihovoj uredbi bila su odobrena sredstva za 200 takvih automobila,od kojih je prodato mozda 50 jer drzava nikada nikom od uvoznika nije nadoknadila tih 100.000 dinara koje su uvoznici subvencionisali i za koje su platili porez.
Kada bi drzava igrala sa svima fer utakmicu i trziste bi bilo konkurentnije. Ovako se radi o ozbiljno selektivnoj metodi pomoci i zameni teza!
Sto se autobranse u Srbiji tice, ko ne radi u Fiat sistemu moze slobodno kljuc u bravu da stavi.

Dusan

pre 11 godina

Odakle Dinkicu 15 miliona evra (5000 x 3000E) za finansiranje prodaje Fiata 500L, kad je opste poznata stvar da je budzet prazan? Ko mu je odobrio da potpise takav dokument sa Fiatom?! Nedavno je jedna nesrecna devojka umrla jer nije uspela da sakupi nedostajucih dvadesetak hiljada evra za operaciju srca, ali Dinkic i ostali iz vlade se ne nadjose da joj pomognu. Stanju u zdravstvu, generalno, nema se sta dodati. Dobrovoljnim prilozima se opremaju porodilista i kupuju inkubatori (drzava nema para!) Ovo je necuveno rasipanje novca poreskih obveznika. Ako Dinkic hoce da kupuje glasove, neka je plati iz svog dzepa.

Dusan

Zuki

pre 11 godina

Citam komentare i prosto ne verujem. Bolnice su nam ruine, nemaju ni za osnovni potrosni materijal a kamo li za neku sofisticiranu opremu, skole takodje, itd itd. A misnistar NASE pare daje stranoj korporaciji!? I to je vecini ok. Naravno. Da smo pametniji ne bi nas ista bagra jahala vec vise od 20 godina.

007

pre 11 godina

moze da prica ko sta hoce, ni ja ne volim dinkica ali za ovaj potez svaka mu cast, zbog tih 3000 evra nikome se nece uzeti od usta jer i drzava ima vlasnistvo u fiatu, a ostali uvoznici neka protestvuju koliko hoce ionako su se svi obogatili na ogromnim provizijama od prodaje pa im sad malo para. Bolje njih 10 da zatvori firme, a ovako ce se bar zaposliti dodatnih 1500 ljudi, ma i registraciju treba da spuste ko kupi fiata...

bullshit

pre 11 godina

Ovo EU nece dozvoliti. cist bezobrazulk. Adrugo isti model se u Ceskoj bez subvencije prodaje za 10.500 eura, u Slovackoj za 11.700 eura a u Sloveniji za 12.500 eura. Ovo je cista pljacka.

Jovan

pre 11 godina

Ako vam je ova skalamerija od Fiata 500 L konkurencija onda i niste za posao dilera automobila. Ja u zivotu nisam video ruzniji auto sa takvom cenom. Stvarno se divim ljudima koji kupe ovo cudo pored tolikih automobila na trzistu. Proizvodnju ovakvog automobila kod nas mogli su da ugovore samo politicari radi svog licnog interesa.

Byakuya-sama

pre 11 godina

(Kgb, 22. mart 2013 15:55)

Da je država vlasnik 33% Jabuke, pa da subvecioniše sa 25% cene, opet bi bio promašaj. Razuem ja plaćenike(bolje da kažem paćenike) kojima gazduje Dinkić u Kragujevcu, pa svaku vest koja ima veze sa gazdom hvale, ali ovo je skandal, ni Nemačka nije prošlih par godina subvencionisala sa 25% cene, a u pitanju su kompanije sa mogo više od 33% vlasništva nemačko(naravno posebna priča razlika između cele kompanije i pogona za sklapanje)

dejan

pre 11 godina

Normalno je i očekivano da se uvoznici bune. Sa 10.900eur teško je naći bolji novi auto. Neka i ostali otvore svoje fabrike ovde pa neće morati da se bune.

Majstor

pre 11 godina

A kako nikom ne smeta to što nam Slovenci i Hrvati godinama prodaju Renault, Kiju, Hyndai...? Sada će i drugi morati da naprave direktna predstavništva, snize cene, pa će to biti dobro za sve nas... Mislim da nisu sve 3.000 iz budžeta, jer da je tako, ne bi čovek ni pregovarao sa Italijanima... BRAVO DINKIĆU!!!

Radovan

pre 11 godina

Mlađan Dinkić i država Srbija uputili su svetskoj auto-industriji poziv da dođu u Srbiju i podignu svoje fabrike.
Na pravom mestu, jasno i efektno.

dzoki

pre 11 godina

Ovo je i ok i nije ok,kako to gleda. Smeta mi samo sto se sve ulaze u strane kompanije i pare se iznose (nama eventualno ostaje samo porez). Da li je moguce da smo nesposobni da za npr 3 miliona evra (toliko se iz budzeta da za subvenciju 1000 fiata 500l) otvorimo neku proizvodnju koja ce zaposliti bar 10 ljudi.

Profa

pre 11 godina

Zašto bi država subvncionisala autodilere? Logično je da subvencioniše one koji uplaćuju stotine poreza i doprinosa mesečno i kreiraju izvozni suficit

Nebojša

pre 11 godina

Državu Srbiju ova subvencija ne košta skoro ništa. 13900x20%=2780 tj. država je toliko zarađivala na svakom Fiatu 500L koji je do sada prodat u zemlji Srbiji, sada zarađuje 10900x20%=2180 tj. 600 evra manje nego do sada. Pod uslovom da je država preuzela ceo teret ove subvencije, nju to košta 820 evra po automobilu što i nije neka cifra i te pare zaradi od poreza koji plate proizvođači komponenti za ovaj automobil. A u slučaju da je deo subvencije preuzeo i Fiat ispada da država još i zaradi nešto na ovom poslu.
Nigde se ne pominje da je subvencija 3000 evra, nego da će auto moći da se kupi po povoljnijoj ceni koja je u proseku niža za 3000 evra, iz čega se može zaključiti da je deo cene dotirala država a da je se i Fiat odrekao jednog dela svoje zarade.

Apple fan

pre 11 godina

I onda kao kod nas postoji slobodno tržište, koje država kao pušta da se razvija... @Kgb: to nije pomoć našoj proizvodnji, državi, zapošljavanju; bez obzira na subvencije, 500L je preskup za naše uslove i prodavaće se u zanemarljivom procentu u odnosu na ukupnu planiranu proizvodnju i prodaju. A nije u redu da umesto da se tih 15 miliona godišnje usmeri u na primer zdravstvo ili narodne kuhinje, svi mi kroz poreze finansiramo 5.000 pojedinaca godišnje, koji imaju 11.000€ za nov automobil, sa po 3.000€.

Ilija

pre 11 godina

Nije da nesto mirisem Dinkica niti bilo koga drugog iz sadasnje vlade ali ovog puta imaju pravo. . . Nek ti uvoznici dovedu svoje maticne fabrike da i one proizvode po srbiji i uposljavaju srpske radnike pa da i oni dobiju popust, a ne ovako. . . Em imaju marze da se onesvestis, a sad jos i popust koji ce zapravo oni sebi staviti u dzep tako sto ce prvo autu podici cenu za cenu tog popusta i onda spustiti na originalnu i tako prodavati ljudima. . .

Boris

pre 11 godina

Mislim da je to dobra akcija! Dileri treba samo da se brinu za vozila koja su u cenovno istoj razini. Ako neko usporedjuje polovnjake sa novim automobilom onda to nisu normalni ljudi. Ja sam imao priliku da se susretnem sa faitom 500L, sjajan automobil a za taj novac ce biti bestseler. jedna Dacia Lodgy ili peugeot 301 nemogu ni da mu prismrde. Ovo je vrlo ozbiljan autokobil za taj novac vrlo ozbiljan

Trocki

pre 11 godina

Sjajna vest i odlicna ponuda. Izracunah da je to 190? mesecno bez ucesca sto nije malo ali za takav auto vredi. Samo me interesuje kakav ce biti nivo opreme i da li ce biti manje kvalitetan od 500L za izvoz. A za uvoznike mi je bas zao evo sad cu da placem.

Još jedan Dinkićev salto na talijanski način

pre 11 godina

Nek se zove i subvencija samo da je jeftiniji mada to u celom svetu zovu sniženje zbog slabe prodaje.

reziel

pre 11 godina

Ljudi, ja ne znam da li shvatate da nije Fijat da nikakav popust, nego će Vlada iz budžeta, a to je novac svih nas, da im da po 3000 evra za svakog kupca Fijata 500L. Dakle, ako niste kupili fijat 500L, verujte da ste na gubitku.

Licimur

pre 11 godina

Nesto se ne secam da su se dileri bunili kada je smanjena carina na uvoz vozila iz Evrope. Nesto se ne secam ni da su cene pale. Mozda je u pitanju moje pamcenje...

parking

pre 11 godina

Pa to nam je valjda i cilj, da smanjimo uvoz samim time i smanjimo spoljnotrgovinski deficit.
Vise deviza u budzetu.
Kome se ne svidja moze slobodno da pali iz Srbije.

nikola

pre 11 godina

Ma da,sede po kancelarijama,dizu i spustaju slusalice i hoce subvencije.A pare da strpaju u svoj dzep...A fiat je uaposlio 3000 mladih ljudi po meni to treba da se subvencionise a kome se ne svidja nek poljubi i ostsvi

Pera moler

pre 11 godina

Jeste da Dinkića baš i ne mirišim, ali neka im je rekao! Bilo je priče i o Opelu u Zastavi, pa Južno Koreanci, pa levi pa desni...
Ja bi se udarao nogama u zadnji deo leđa da za 10 i po soma mogu da kupim Opel Moku recimo.
Što kaže Dinkić lobirajte gospodo pa će i drugi biti jeftiniji.

A to što ste samo uzimači kajmaka to je vaš problem. Što se mene tiče prvo smanjite cenu servisa za vozila van garantnog roka na pristojnu cifru i evo me prvog kod vas na servisu.

laza

pre 11 godina

Pa, Bogu hvala, da kvari posao. Ne treba samo strani radnici da idu na posao i vraćaju se sa posla. Baš mi je "zao" što im naš FIAT kvari posao.

zatvori prozor

pre 11 godina

Lepo, samo nije ovde se odrekao Fiat svoje zarade ili bilo čega. Samo je država Srbija odbacila svoj deo kolača, Fijatu je ostavljen njegov deo, čak će biti i povećan ako dodje do skoka prodaje (kroz broj prodatih vozila i servisa). A jel mogu ja da dobijem odbitak na moje račune za struju, komunalije. Ili prodajte i to nekom strancu pa se odričite svog dela da meni dodje jeftinije. To mogu da platim.

sasa

pre 11 godina

Sto se tiče drugih uvoznika, baš me briga neka kukaju, i treba da kukaju. Još samo malo pa će prodavati samo polovna vozila njihovih marki automobila.

ja sam bio u germanija

pre 11 godina

nigde ne videh renoa i pezoa samo svapska auta. kod nas je trziste naj sarenije kod nas na drumu mozes da vidis od dalekog istoka do engleza koji mi upadaju u oci kako mogu uopste da se registruju kod nas. ako uvedu evro 4 bice bune jer je i za evro tri motore i delove skupo odrzavanje neka gispoda uvoznici novih auta malo spuste marzu pa ce i oni nesto da rade.

konspirator

pre 11 godina

Iskreno me uvoznici ne zanimaju mnogo većina ih je baš neposlovna a mnoge i stiže zasluženi katanac. Ono što meni smeta je činjenica da ova država subvencioniše italijansku firmu sa kojom ima nekakav ugovor a taj ugovor je sakrila od svoje javnosti i niko ga nikada u Srbiji nije video. Mi u stvari pojma nemamo šta i koga subvencionišemo dok se na sva zvona priča o "domaćoj" proizvodnji. Kada vidimo ugovor i rastumačimo vlasničke odnose tek onda možemo izračunati koliko se ovo isplati ili ne. Madjarska takodje subvencioniše audi zbog fabrike u Djeru ali tamo se jasno zna koliko je uložio audi a koliko Madjarska. Misterija i tajnost o ugovoru sa FIAT-om navodi na opravdane sumnje pogotovo na bazi iskustava sa našim političarima u procesu tranzicije.

nikola

pre 11 godina

Koja jos drzava subvencionise uvoz....Subvencije idu samo na domacu proizvodnju sto je najnormalnije.A ako hoce neko drugi subvencije,pa nek otvori fabriku ovde...

Petar Kurati

pre 11 godina

@radnickizasto pravite 250 auta dnevno ako je projektovani kapacitet 3x veci, a planirano je cak i prosirenje za 2014. (ml, 23. mart 2013 17:45) Kako ne kapiras?Covek lepo napisao da prave 250 vozila za jednu smenu,a dnevno 500 vozila.Imaju dve smene a od 8 aprila uvodi se i treca smena.

Nando

pre 11 godina

Ljudi, jel neko bio na sajmu i video "nacionale opremu", šta sve uključuje?

Redakcija:

Više detalja o FIAT-u 500L Nacionale možete pročitati u posebnom tekstu:

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&nav_id=697969

Pozdrav

Mladen

pre 11 godina

Cinjenica - Zeleznica i JAT gube mnogo vise od tih 3000 evra svaki dan , pa ih ne gasimo . Zelezara i Azotara su bile rupe bez dna , pa su ugasene . Na ovom FIAT-u , drzava tezi da zaradi makar malo , a ne onoliko koliko bi po zakonu mogla . Molim redakciju da proveri moje tvrdnje , jer sam samo naivni citalac dnevnih novina .