Petak, 22.03.2013.

13:58

FIAT 500L Nacionale od 10.900 €

Izvor: B92

FIAT 500L Nacionale od 10.900 € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Sheriff

pre 11 godina

Realno gledano ovaj automobili i sa ovom subvencijom je preskup za 90% građana Srbije tako da ostaje krajnje nejasno koga to država subvencioniše. Ako su već hteli da pomognu velikoj većini prosečnih (čitaj: siromašnih) građana da nekako dođu do novog automobila, bolje je bilo da su subvencionisali Punto Classic koji je dosta povoljan, a sa subvencijom bi bio još dostupniji većini i cena bi mu bila oko 5.000 evra, a izvesno i manje. Na taj način bi pomogli većinu, a istovremeno ne bi bacali pare na subvencionisanje onih koji inače imaju više novca čim mogu da izdvoje 11.000 evra za auto. Naravno uopšte ne ulazim u priču koji auto je bolji, brži, konformniji, moderniji, koji manje troši i sl., jer je besmisleno uopšte pričati o tome. Šta vredi što je neki auto superiorniji kada za njega nemate novca. Znači poenta je u tome šta prosečan građanin uopšte može priuštiti. Sa državnom subvencijom Punto Classic bi upravo bio taj auto, bez obzira što će neki reći da je zastareo, spor, mali, nebezbedan ili ko zna šta već. To je na žalost naša realnost koju treba prihvatiti iako nekima očigledno više prija da se prave Englezi i pišu komentare, a nemaju novca ni gorivo da sipaju u auto, a da ne pričam o nečem ozbiljnijem.

antipropaganda

pre 11 godina

1.ZASTAVA VISE NE POSTOJI
Nije sija nego vrat. Doduse mi i ne znamo sta u Kragujevcu tacno postoji posto ugovor sa FIAT-om niko nije video.
2.Onaj ko kupuje BMW,Mercedes,Audi,Skodu,Daciu ili neki slican auto,NIJE CILJNA GRUPA ZA 500L.
Ako je ciljna grupa izmedju mercedesa i skode onda je prodaja ovog automobila u Srbiji potpuno besmislena a tek na bogatim trzistima se nece dobro provesti.
3.Svako poredjenje 500L sa nekim drugim automobilom koji nije Mini ili VW buba je ili glupo ili zlonamerno!
Tek sto je poredjenje sa minijem i bubom glupo i zlonamerno. Jos ako je poredjenje sa mini countrymenom onda stvarno...
4.Ovaj auto nije auto kojim ce porodica ici na letovanje u crnu goru sa gepekom punim paradajza... Ovo je auto kojim ce se "gospodjica kojoj je cilj da bude vidjena" sa drugaricama prevesti iz kozmetickog u frizerski salon i nazad!
Prvi put cujem da je nekome cilj da sa FIAT-om bude vidjen, bez obzira da li je gospodin ili gospodja.
OVO NIJE AUTO ZA SIROKE NARODNE MASE!!!
-Ma naravno ovo je iskljucivo za veliku gospodu ali samo za slucajeve sa manjkom mozga. Zivim u Novom Sadu i do sada nisam video jos ni jedan jedini primerak na ulici.
Na kraju moram reci da sam video ovaj auto u salonu i mislim da uopste nije los naprotiv cak je veoma pristojan za cenu od 11k evra ali ne mogu da podnesem njegovu napadnu promociju i uzdizanje na nivo "nacionalnog znacaja" i visoke klase a sve zarad licnih interesa nekolicine organizatora posla sa Italijanima.

Bob Rock

pre 11 godina

Aman ljudi, shvatite vec jednom...

1. ZASTAVA VISE NE POSTOJI!!!
2. Onaj ko kupuje BMW, Mercedes, Audi, Skodu, Daciu ili neki slican auto, NIJE CILJNA GRUPA ZA 500L.
3. Svako poredjenje 500L sa nekim drugim automobilom koji nije Mini ili VW buba je ili glupo ili zlonamerno!
4. Ovaj auto nije auto kojim ce porodica ici na letovanje u crnu goru sa gepekom punim paradajza... Ovo je auto kojim ce se "gospodjica kojoj je cilj da bude vidjena" sa drugaricama prevesti iz kozmetickog u frizerski salon i nazad!

OVO NIJE AUTO ZA SIROKE NARODNE MASE!!!

Bracika iz Samosa

pre 11 godina

@mikikiki

Racunica dobra ali, sa pogresnim ulazima. Zastavi ostaje samo mali deo novca od jednog automobila. Do pre par meseci dok sam pratio temu znao sam tacan iznos, ali sada ne pratim i necu izneti iznos, ali je tacno da je to manja od 1000 Evra po automobilu (cak i mnogo manje). Tako da tih 3000 evra je samo jos cist gubitak za drzavu Srbiju, jer prvo ne ostaje svih 1000 E od prodaje drzavi Srbiji (ostaje samo minorni deo, kada se isplate troskovi zastave, ne zaboravite da je drzava godinama placala doprinose ljudima, komunalije, struju, gradske poreze umesto FIAT-a). Dalje, ovde je ponisten princip jednakosti gradjana, tj. nije moguce uzeti od mene da bi bilo dato Vama pogotovo kada se radi o luksuznoj robi. Znaci ako ja ne mogu da skupim 10900 Evra onda ne mogu da kupim auto (strani, jer je i FIAT strani), ali zato mogu da platim porez da onaj koji ima 10900 evra kupi strani automobili. Nelogicno, glupo i na kraju bezobrazno. Da je u pitanju domaci proizvod, domace fabrike, pa da se pronadje damping cena, ali ovo je strani proizvod, vecinskog stranog vlasnika za koga samo rade gradjain Srbije. Ili, zasto ne bi recimo Vlada dotirala tih 15000000 E godisnje Merimi iz Krusevca (vlasnici su Nemci) pa da deterdzent za sve gradjane Srbije bude umesto 1000 dinara recimo 300 dinara za dzak. Bili bi i cistiji i pametniji i svi jednaki prema poreskom udelu. Ovako Dinkic nasao nasin da muze Srbiju i od italijanskih mrvica finansira Kragujevac.

Drug Crni

pre 11 godina

Isti taj automobil sa boljim paketom opreme se u Nemackoj prodaje sa PDV-om za 13190, sto je manje nego 13900 eura, cena bez PDV-a koju su predvideli za Srbiju, ili je to cena bez PDV-a u Srbiji. I sad ako se uzme u obzir transport, pa onda plate dilera u Nemackoj, pa PDV koji je dosta veci nego kod nas ispada da je prava cena bez subvencija prakticno tu negde kao ona koju nam predstavljaju da cemo imati mi kao povlasceni kupci u Srbiji. A ako se oduzme samo PDV, cena tog automobila u Nemackoj sa boljim paketom opreme je 11094 eura. Da ne odbijamo sad i transportne troskove i plate zaposlenih koji rade u dilerskoj sluzbi u Nemackoj. Cisto sumnjam da nemacka drzava daje subvencije za taj auto. Bas me interesuje ko kome ovde uzima i ko kome daje. Ko ne veruje neka pogleda na sajtu mobile.de i neka stavi opciju novi automobili.

Hyper

pre 11 godina

A sta mislis za vw polo?...i jos stavis hiljadarku u dzep...to ne spominjes???
(MILENKO, 22. mart 2013 21:05)

Ponavljam ono već jednom rečeno - provozaj oba automobila i onda poredi odlazeću generaciju Pola sa aktuelnim novim modelom na koji će se oslanjati budući novi modeli Fiata: 500X 2014. i Punto 2015... Oprema, unutrašnji prostor, prtljažnik, dizajn, šarm, praktičnost kabine su na strani Fiata. Kvalitet izrade je po meni 1:1.

Igor

pre 11 godina

Da imam 10990 E kupio bih polovnog Mercedesa ili Audi A4 i bio bih miran.Ovako servis,rata,benzin...A budzet sve tanji i tanji...Katastrofa!!!Ovako vozim auto od 1500 E i ne zanima me da li će neko da ga obije,da li će me neko zakačiti u gradu ili polomiti retrovizor.Sa platom od 30000 dinara i to je krupan zalogaj!

goran

pre 11 godina

Koliko je Vas selo i provozalo taj automobil? Dal neko zna kako se auto ponasa na putu, njegova okretnost, preciznost upravljanja, efikasnost kocnica, preglednost u voznji, elasticnost motora, max obrtni momet, kakva je preciznost menjaca, a dajete komentare samo tako. O lepoti i ukusu i ne treba raspravljati jel ukusi su razliciti, ali na zalost mi smo najpametnija nacija i svi sve znaju i sa punim pravom komentarisu nesto sto su videli samo na slici

Ivan

pre 11 godina

Ovaj moj soimenjak vozi Superba a ženi bi da kupi neki maleni automobilčić koji nije bezbedan? Ako voliš svoju ženu i svoju decu uzmi neki bezbedniji automobil. Da ne bude zablude, ne treba da bude 500L ali ti garantujem, da će se žena mnogo više obradovati 500L nego nekom Dacijom ;)

ortakov

pre 11 godina

Hoće li iko reći ovom kvazi ekonomisti DOSTA JE ČOVEČE!!! Sad mi svi treba da pomažemo OPET FIAT da pravi automobile i prodaje SVOJE rezervne delove !?
Aman-zaman, DOSTA JE ČOVEČE!
Ti i slični eksperti ste nas doveli u situaciju da PRIVREDA NE POSTOJI, da jedine privredne grane na kojima se bazira rast FIAT i NIS!? Alo, majstore, šta je drugim privrednim aktivnostima? Gde je Prvi partizan, gde je prva petoletka, gde je Rakovica, gde su silni poljoprivredni kombinati? Čije su uljalje, cementare, šećerane ...
Šta se ovo dešava? Da li je ovo okupacija? Ako jeste, recite već jednom, da znamo, da se bolje organizujemo, da se vratimo na selo, pa da pokušamo da se malo oporavimo, ovo stvarno nema smisla!

Bolje da daju 3000€ za punta, pa da košta 3000€ i da se malo obnovi vozni park ljudi, mada i to je suludo, ali, opet, imali bi koliko toliko solidan auto, za male pare!

mikikiki

pre 11 godina

Mislim da je ovo skroz ok. Pokusacu da objasnim, odnosno da vam predocim kako sam ja ovo razumeo, iako nisam ekonomista vec obicni masinski inzenjer. Kvalitet fijata, nesto o cemu se cesto govori, je u poslednjih 10 -15 godina znatno poravio. Izgleda da je ovaj Marikone oterao sve komunjare i naterao ih da rade, pa je samim tim i kvalitet skocio i to priznaju svi svetski auto magazini. Druga stvar je cena, odnosno subvencija. OK, iz naseg budzeta ide 3000e po autu, pa to puta 5000 ispadne dosta. Ali ako tih nekih 5000 potencijalnih kupaca odluci da kupi auto iz uvoza onda mu to dodje 5000*10000 sto je otprilike 3x vise i ta lova kompletno ide napolje, nepovratno. Dobro, po prvoj varijanti deo ode i italijanima ali dobar deo ostane nama, drzavi i radnicima u KG. Ovo je ono sto ne sme da se radi u liberalnom kapitalizmu, a to je protekcionizam. Medjutim zemljama kao sto je Srbija, sa slabom industrijom, to je sasvim ok. Onaj ko hoce da kupi nov auto ima mali izbor (FIAT 500l) ali novac vecim delom ostaje kod nas. Ne zelim da branim Dinkica, verujte mi, al ovo mi je uredu. Ja bi ovo prosirio i na druge proizvode.

Neša

pre 11 godina

Nema ništa ''ogoljeno'' u automobilu koji u paketu opreme ima 6 vazdušnih jastuka, ESP, Hill Holder, tempomat, klimu, podizače prozora...

Za doplatu od 800 eura, tj. za ukupnu cenu od 11.700 se dobija ne samo radio, nego touch screen multimedijalni uređaj sa najvećom dijagonalom ekrana od svih koji su u ponudi u toj klasi automobila i još gomila drugih stvari poput podizača pozadi, grejača retrovizora...još dosta stvari sve sa jedinstvenom cenom doplate od 800 eura.

Pogledajte npr. koliko je dopata za taj isti touch screen u Italiji ili Nemačkoj i vidite obuhvata li još nešto uz nju... ;)
Svako ko automobil sa ovakvim osnovnim paketom opreme ''Nacionale'' smatra klot verzijom je zlonameran, nije realan...

novosađanin

pre 11 godina

Ko je zapazio izjavu Italijanskog direktora da želi pospešiti dosadašnju prodaju 6oo vozila na l000 do kraja godine. Znači samo toliko se prodalo u Srbiji od kada se proizvodi. Prvi koji su ga u nas kupili bili su oni koji lako dolaze do novca, da pokažu da im ovo vozilo nije skupo, a sada su zadžabe bacili 3000 e i opet ispali ovce.

Cesc

pre 11 godina

Ne kazem da je los ovaj auto cak mislim da je vrlo dobar, ali za medalju je ruzan. Uz Fiat Multiplu jedan od najruznijih koje sam ikada video. Dok za obican Fiat 500 mislim da je jedan od najlepsih...

Voyager

pre 11 godina

@Viktor

Za Rusiju i bezcarinski izvoz ste apsolutno u pravu. Nema sanse. Prvo (ako je kragujevacka fabrika srpska onda su i sve fabrike automobila u Rusiji ruske), nece Rusija da dozvoli uvoz 500 jer tamo ima ne zna se koliko fabrika automobila iz celog sveta pogotovo oko Petrovgrada, drugo odnosi zvanice Italije i Rusije su takvi da ce pre Italijani da otvore bez po muka fabriku u Rusiji, trece FIAT nije auto za Rusiju (Rusi ga ne vole), cetvrto i najvaznije: Srbija na bescariskoj listi ima skoro 95% roba koja se proizvode u Srbiji. U Rusiju se sa te liste izvozi samo oko 6% vrsta roba. Znaci, mi smo predaleko od toga da koristimo izvoz prema Rusiji - nemamo sta da izvezemo. A Rusi su od prvog trenutka jasno i glasno rekli - automobili nece da se nadju na toj listi, pre svega jer auto sklapan u Srbiji nije domaci srpski proizvod, a mleko, sir, meso, povrce, namestaj, procesna oprema... jesu. Ne moze sve sto lici na sverc i zaobilazenje carine od strane zemalja EU preko Srbije. I to sve Dinkic zna i zamajava ovaj narod. Nije mi samo jasno sto se Lajic petlja u ovo. Mozda mu nije jasno da mu Dinkic preko Bozovica (ekonosmkog "savetnika" u Moskvi inace Dinkicev kadara, a sada u Ljajicevom ministarstvu) namesta igru u Rusiji. G-dine Ljajicu, lepo Vam je savetovano da ovoga coveka pod hitno vratite u zemlju.

Ivan

pre 11 godina

U pravu ste ljudi. Gledao sam malo review-e po netu, a malo sam zardjao i ne pratim u zadnje vreme. Ne volim Fiat kao brand, ali ovo je ipak mnogo bolje od Dacije. Ipak ce zena dobiti Fiat 500, samo ne L.

Pravednost

pre 11 godina

Podrzavam uvoznike automobila u vezi bojkota sajma automobila. Ovo je cist bezobrazluk da se samo jednom proizvodjacu da subvencija. Ispada da samo oni prave automobile. Subvencije i za druge automobile pogotovo za one sto kostaju ispod 10.000 evra.

Bojan

pre 11 godina

@Ivan 500L je prostraniji od sandera pa i od logana. Gepek uopšte nije mali. Oprema koju dobijate uz 500L čak i u POP verziji je daleko bolja od one koju nudi Dacia. O dizajnu stvarno ne želim da komentarišem... 500L je mnogo sličniji Mini Countrymanu po izgledu i predstavlja kategoriju lifestyle automobila. Logan je auto namenjen taksistima i penzionerima i onima koji hoće da voze nova kola za male pare. Logan i Sandero su prevozna sredstva, prosta ali pouzdana. Ovaj auto je osmišljen za uživanje i da se osećaš prijatno u njemu. Ljubak je, šaren, veseo dopadljiv.
Moja žena bi se sasvim sigurno više obradovala veselom automobilu kakav je 500L nego bezličnom sanderu sa Laureat opremom. da je drugačije, zabrinuo bih se.
A ono što zameram jeste da se iz budžeta finansira prodaja ovog automobila. Za tako nešto zaista nema opravdanja...Odakle pravo Dinkiću da radi ovakve stvari?????

kele

pre 11 godina

Pa i ne vredi vise.
(Pajko, 22. mart 2013 14:11)
Jok eto buba i smart vrijede više. I ovaj što trpa Sandero u isti koš sa 500L. Ha ha. Pa može se i Fiat Ducato uzeti za 25.000 evra pa jel' bolje uzeti njega ili tvoj Superb? Ne postoji lifestyle automobil za ove pare. Naravno mislim na novo.

Nebojša

pre 11 godina

Stvarno smo čudo, ne može nam se udovoljiti nikako.
Prvo nam je bio skup, sada je povoljniji, ali sada nam je mali. Kada izađe verzija sa 7 sedišta, onda će verovatno mnogo da troši, kada i to bude rešeno onda će nam biti skup servis itd.
Juče sam u mom gradu video da je kupljen jedan i veoma mi je drago zbog toga. I ja ću ga kupiti jednog dana samo zato što se pravi u Srbiji.
Nemojte samo pljuvati po svemu i svačemu iz Srbije. Ne bi Dačija ili Škoda bili to što jesu da su Rumuni ili Česi gledali na svoje proizvode kao što mi gledamo na svoje.

vesna

pre 11 godina

Je li ima neko relevantan da mi pomogne oko ovog automobila? Ili vecito, otkad sam se rodila i vazda slusala jedno te isto.., svi se u sve razumeju a niko pojma nema.

Pantelija

pre 11 godina

@Ivan
Kao prvo Fiat 500L i Sandero se ne mogu porediti nipocemu osim sto oba imaju pet vrata. Po pitanju izrade i koriscenih materijala, dovoljno je uhvatiti rucku na vratima kod oba auta i sve je jasno. Sto se tice dobijenog za ulozeni novac Fiat je u ovom slucaju nenadmasan, jer se dobija jedan simaptican automobil sa karakterom koji ce svoj kvalitet pokazati kroz godine koriscenja. Istovremeno, i po pitanju imidza ih ne vrijedi porediti, a dizajnerski oba auta ce se nekom svidjeti a nekom ne, o ukusima ne vrijedi raspravljati. Rezime svega je taj da Dacia vise ne pravi jeftine automobile, a jos je cudnije sto se ti "novi" modeli po voznim osobinama, komforu, bezbjednosti, opremi... jos uvijek ne mogu mjeriti sa zvucnijom i realno boljom, odnosno puno boljom konkurencijom. Realno Dacia Sandero 1.5 dCi Laureate ne vrijedi vise od 8.000 evra.

xobotnica

pre 11 godina

Ivane, ti da znas sta je dobar auto vozio bi BMW, Mercedes,Audi, Porsche, Hondu...Ti znas sta je racionalna kupovina, ali nisu svi racionalni...Zato se i prodaju Mini Moris, Buba, Fiat 500, Audi TT, Citroen Picaso i drugi automobili nekonvencionalnog dizajna i namene, posebno za one koji nikad u svoj auto ne ubacuju kofer, dzak cementa ili frizider, ne zele da placaju registraciju 100 000 din za 3000cm3, a bitnije im je da je auto tih i ekonomican, nego da ima 5m lima.

todos

pre 11 godina

Ovo je realna cena za njega i stvarno ko je namerio da ga kupi u ogoljenoj verziji sad je vreme. A i ta oprema osim ABS, Klime i vazdušnih jastuka je nepotrebna. Kome treba ESP ili elektronika gde posle desetak rupa počne da upozorava u vidu raznih lampica i zvukova sa ovim vozilom kad je i onako namenjen za krstarenje, šoping i vođenju dece u vrtić i školu.

Tip

pre 11 godina

Ovo je dobra ponuda i svi Srbi koji imaju te novce bi trebalo da se odluče za ovaj automobil, jer tako radimo mnogo toga dobrog za našu zemlju.

milija

pre 11 godina

Pa zasto se uvoznici bune.Pa neka i oni prodaju svoje automobile na kredit od 3 % godisnje kamate kao sto je svugde u svetu,,a ne po 9-15 %......Oni bi i para i muzike !!! Jednom i Dinkic da uradi pravu stvar

ff

pre 11 godina

za te pare da kupis A 150 star dve godine i 20000km, auto slicne klase, karakteristika, prostranosti i posle 5 godina ce izgubiti manje na vrednosti nego novi Fica

fica

pre 11 godina

za ovi koji kritikuju prostranos...auto za 70 posto prostraniji nego sto izgleda.U emisiji Top gear kazu da moze komotno 5 kosarkasa da stane.Moj drug ima 2 metra i tako je sedeo da je imao 10 tak cm prostora za glavu i jos toliko za noge.Mislim da po prostoru moze da se poredi sa dosta vecim kolima.jeste samo 4,20 ali je prostor izuzete iskoriscen.O ukusu ne vredi raspravljati.Meni se jako svidja,jer je drugaciji od drugih.

3 Zvezdice

pre 11 godina

@(Ivan, 22. mart 2013 14:55
Kad kupis zeni Daciu nemoj da joj spominjes EU kres test, a ako zasna za broj osvojenih zvezdica na tom testu nadji dobrog advokata. Jer moze da te tuzi za pokusaj ubistva.

Nenad

pre 11 godina

Extra automobil sa extra povoljnom cenom.A najbezbedniji u klasi sa najboljim motorima koji su vec godinama prvi sto se tice ocuvanja zivotne okoline.Ja neznam ko ovde prica o Skodi,kakva Skoda koja nema ni svoj ravojni institut za proizvodnju motora i opreme i delova nego zavisi od druge firme.Vagen je svetska klasa a ne Skoda koja je ogranak Vagena.Daleko je Skoda ispod Fiata i nije za poredjenje posto Fiat grupacija em sto proizvodi klasicne,luksuzne a i super automobileod kojih zastaje dah.Skoda je malo bolja Dacia,zato se i bore za trziste.

Nemanja

pre 11 godina

A meni na b92 android aplikaciji iskace ponuda 1000e skuplja od ove Fiatove ALI za Renault Fluence 1.6!!! ocete da kazete da je fluence samo za 10% bolji od 500L? Svasta!

Viktor

pre 11 godina

"Ferara je rekao i da je FIAT od jula 2012. godine, kad je počela proizvodnje u Kragujevcu, proizveo i izvezao 43.000 automobila 500L. Po njegovim rečima, plan je da u 2013. bude proizvedeno 110.000 do 150.000 automobila, a broj proizvedenih vozila zavisiće od toga da li će biti ugovorena bescarinska prodaja u Ruskoj Federaciji."
-------------------------------

Drag mi je optimizam gospodina Ferare, a sad malo cifre i na drugi nacin
Proizvedeno je kaze 43.000 u 2012 ali je prodato u celom svetu 9.500 komada
http://bestsellingcarsblog.com/2013/03/20/world-full-year-2012-discover-the-top-500-best-selling-models/

A sto se tice Rusije od 2.9 miliona prodatih automobila u 2012, Fiat je prodao 8.632 ili 0.30%.
http://bestsellingcarsblog.com/2013/01/23/russia-full-year-2012-lada-priora-1-granta-just-4800-sales-below/

Da li bi otvaranje bescarinskog izvoza u Rusiju (koje nema sanse da se desi) pomoglo toj cifri, to je pitanje, izmedju ostalog zato sto na tom trzistu primat imaju tzv. klasicne trodelne limuzine tipa Fiat Linea.

Preza

pre 11 godina

E ovi sa Skodama su dosadni.Ovo je fensi porodicni automobil,ali prvenstveno fensi.Posto volite i gledate automobile da prenosite gajbice,kukuruz,sporete i nije ovo automobil za vas.Ovo je automobil sa stilom,vozite tegljace i transportere bez dizajna kao i do sad i nevredjajte proizvode iz ciste zlobe koji nisu za vas.Super cena za ovakav automobil nema sta.

Ivan

pre 11 godina

O kakvoj prostranosti vi govorite?! Dzabe prostora za noge kada je auto uzan toliko da je skuceno i laktaju je po dvojica i pozadi i napred. Kao sto sam rekao, ljudima ovde treba porodican auto sa velikim prtljaznikom da odu u po neku soping turu 2x mesecno do nekog mega marketa i jednom godisnje sa decom do Grcke ili Bugarske na more... Ovo je promasaj kao model uopste. 500 ima smisla kao mali gradski auto, ovo ne... Obican 500 je za moju zenu jer ja imam Superb, ali ni njoj necu da uzimam to, jer smatram da je novi Sandero Laureate 1.5dci bolja kupovina. I videcete, garant ce prodaja Dacija da bude veca od ovog u pravom smislu reci novog "fice". Moj kolega sa posla je, recimo, vec doneo odluku da kupi Logana, bas iz gore navedenih razloga. Ne prodaje se Dacija tako dobro zato sto ovde a puno Srbenda, kako neko rece, vec zato sto trziste trazi jeftin, prostran, pouzdan porodican auto, a to 500l nije. Niti je prostran, niti je porodican u odnosu na Logana...

3fun

pre 11 godina

Ovo nije specijalna cena koju fiat poklanja gradjanima Srbije, vec specijalni aranzman Mladjana Dinkica kojim poreski obveznici placaju fiatu 3000 eura za svaki prodati atomobil!

marko

pre 11 godina

pa ovo i ne moze da se uporedi sa dacijom jer je ovo avion za daciju...ja sam ga provozao, kao prvo extra ide a plus ima puno prostora sto i jeste porodican auto!

Danijel, Prag

pre 11 godina

Ovde u Ceskoj se FIAT 500L prodaje po ceni od 269900 kruna (sa uracunatim PDV-om koji je veci nego u Srbiji), a sto po danasnjem kursu izlazi 10.445 EUR...uz napomenu da je model regularan a ne ogoljen.

nemanja s.

pre 11 godina

ivan@
Ovaj auto je veci i bolji od Dacije! Koliko je lepsi smesno je i govoriti. Ko ima 11k evra, bolju ponudu na trzistu tesko da ce naci.

Cica maca

pre 11 godina

Logan i Sandero uopste nisi u klasi ovog automobila, to bi sto se Dacie tice moga da bude Lodgy, koji je cini mi se za nijansu skuplji, tako da je ovo ok cena za ovakav automobil, lepa vest iz Fijata.

Ivan

pre 11 godina

A sto se tice razlicitih klasa u odnosu na Daciju. Smesno!! Losa zavrsna obrada i u jednom i u drugom, losija u Daciji naravno! Ali je i ovaj daleko od nekog kvaliteta na kaka sam navikao u Skodi!

koleking

pre 11 godina

Auto je odličan ,a sad ima i dobru cenu.Hyundai i30 košta isto ,ali je mnogo slabije opremljen i standardno ima samo 2 vazdušna jastuka ,a Fiat 500L 6 plus ostala oprema.

Ljilja

pre 11 godina

Da li se zna koju ce opremu imati za ovu cenu?Extra je automobil.Onako robustan kakvi su svi Fiati danas sa italijanski prepoznatljivim dizajnom.Maxeri su za dizajn.Najboljim motorima,pravi lepotan.I jos nas.Porediti Rumunski automobil sa Italijanom je svojstveno poljoprivrednoj Srbijii i jos reci da je bolji. Majko mila.

bojan

pre 11 godina

@ivan pa to i nije auto za Srbendu poput tebe. za tebe i jeste logan ili punto klasik, a o polovnom golfu trojki i da ne govorimo. prvo sedi u auto pa onda pricaj kakav je. 500l i logan su različite klase kola i stvarno nisu za poredjenje

Ivan

pre 11 godina

Ha, jaka subvencija. Pa on ne vredi ni tih 10900e. Srbima treba jeftin a pouzdan i dopadljiv PORODICNI auto, citaj novi Logan ili Sandero. Njih ima za ove pare bez "subvencionisanja". Ovaj malisa je za nekog ko ima Audi A6 da kupi zeni da se sicka po buticima, sa taman toliko mesta da smesti kesice posle shopinga. Ne znam gde im je u Fijatu procena trzista?! Ovo nema da prodje ovde. Nema kupca za to! Pucanj u prazno.

Ivan

pre 11 godina

@bojan Tako da... znam ja sta su dobra kola... Kamo srece da svi imaju koliko ja. Ali to nije realnost, o tome ja pricam.... Ljudi hoce prostran, pouzdan auto, da idu njime na odmor i na duza putovanja ponekad, a ne ovaj skuceni autic.

3fun

pre 11 godina

Ovo nije specijalna cena koju fiat poklanja gradjanima Srbije, vec specijalni aranzman Mladjana Dinkica kojim poreski obveznici placaju fiatu 3000 eura za svaki prodati atomobil!

bojan

pre 11 godina

@ivan pa to i nije auto za Srbendu poput tebe. za tebe i jeste logan ili punto klasik, a o polovnom golfu trojki i da ne govorimo. prvo sedi u auto pa onda pricaj kakav je. 500l i logan su različite klase kola i stvarno nisu za poredjenje

Danijel, Prag

pre 11 godina

Ovde u Ceskoj se FIAT 500L prodaje po ceni od 269900 kruna (sa uracunatim PDV-om koji je veci nego u Srbiji), a sto po danasnjem kursu izlazi 10.445 EUR...uz napomenu da je model regularan a ne ogoljen.

marko

pre 11 godina

pa ovo i ne moze da se uporedi sa dacijom jer je ovo avion za daciju...ja sam ga provozao, kao prvo extra ide a plus ima puno prostora sto i jeste porodican auto!

Ljilja

pre 11 godina

Da li se zna koju ce opremu imati za ovu cenu?Extra je automobil.Onako robustan kakvi su svi Fiati danas sa italijanski prepoznatljivim dizajnom.Maxeri su za dizajn.Najboljim motorima,pravi lepotan.I jos nas.Porediti Rumunski automobil sa Italijanom je svojstveno poljoprivrednoj Srbijii i jos reci da je bolji. Majko mila.

nemanja s.

pre 11 godina

ivan@
Ovaj auto je veci i bolji od Dacije! Koliko je lepsi smesno je i govoriti. Ko ima 11k evra, bolju ponudu na trzistu tesko da ce naci.

Nebojša

pre 11 godina

Stvarno smo čudo, ne može nam se udovoljiti nikako.
Prvo nam je bio skup, sada je povoljniji, ali sada nam je mali. Kada izađe verzija sa 7 sedišta, onda će verovatno mnogo da troši, kada i to bude rešeno onda će nam biti skup servis itd.
Juče sam u mom gradu video da je kupljen jedan i veoma mi je drago zbog toga. I ja ću ga kupiti jednog dana samo zato što se pravi u Srbiji.
Nemojte samo pljuvati po svemu i svačemu iz Srbije. Ne bi Dačija ili Škoda bili to što jesu da su Rumuni ili Česi gledali na svoje proizvode kao što mi gledamo na svoje.

koleking

pre 11 godina

Auto je odličan ,a sad ima i dobru cenu.Hyundai i30 košta isto ,ali je mnogo slabije opremljen i standardno ima samo 2 vazdušna jastuka ,a Fiat 500L 6 plus ostala oprema.

Preza

pre 11 godina

E ovi sa Skodama su dosadni.Ovo je fensi porodicni automobil,ali prvenstveno fensi.Posto volite i gledate automobile da prenosite gajbice,kukuruz,sporete i nije ovo automobil za vas.Ovo je automobil sa stilom,vozite tegljace i transportere bez dizajna kao i do sad i nevredjajte proizvode iz ciste zlobe koji nisu za vas.Super cena za ovakav automobil nema sta.

Ivan

pre 11 godina

Ha, jaka subvencija. Pa on ne vredi ni tih 10900e. Srbima treba jeftin a pouzdan i dopadljiv PORODICNI auto, citaj novi Logan ili Sandero. Njih ima za ove pare bez "subvencionisanja". Ovaj malisa je za nekog ko ima Audi A6 da kupi zeni da se sicka po buticima, sa taman toliko mesta da smesti kesice posle shopinga. Ne znam gde im je u Fijatu procena trzista?! Ovo nema da prodje ovde. Nema kupca za to! Pucanj u prazno.

Cica maca

pre 11 godina

Logan i Sandero uopste nisi u klasi ovog automobila, to bi sto se Dacie tice moga da bude Lodgy, koji je cini mi se za nijansu skuplji, tako da je ovo ok cena za ovakav automobil, lepa vest iz Fijata.

fica

pre 11 godina

za ovi koji kritikuju prostranos...auto za 70 posto prostraniji nego sto izgleda.U emisiji Top gear kazu da moze komotno 5 kosarkasa da stane.Moj drug ima 2 metra i tako je sedeo da je imao 10 tak cm prostora za glavu i jos toliko za noge.Mislim da po prostoru moze da se poredi sa dosta vecim kolima.jeste samo 4,20 ali je prostor izuzete iskoriscen.O ukusu ne vredi raspravljati.Meni se jako svidja,jer je drugaciji od drugih.

Bojan

pre 11 godina

@Ivan 500L je prostraniji od sandera pa i od logana. Gepek uopšte nije mali. Oprema koju dobijate uz 500L čak i u POP verziji je daleko bolja od one koju nudi Dacia. O dizajnu stvarno ne želim da komentarišem... 500L je mnogo sličniji Mini Countrymanu po izgledu i predstavlja kategoriju lifestyle automobila. Logan je auto namenjen taksistima i penzionerima i onima koji hoće da voze nova kola za male pare. Logan i Sandero su prevozna sredstva, prosta ali pouzdana. Ovaj auto je osmišljen za uživanje i da se osećaš prijatno u njemu. Ljubak je, šaren, veseo dopadljiv.
Moja žena bi se sasvim sigurno više obradovala veselom automobilu kakav je 500L nego bezličnom sanderu sa Laureat opremom. da je drugačije, zabrinuo bih se.
A ono što zameram jeste da se iz budžeta finansira prodaja ovog automobila. Za tako nešto zaista nema opravdanja...Odakle pravo Dinkiću da radi ovakve stvari?????

Ivan

pre 11 godina

O kakvoj prostranosti vi govorite?! Dzabe prostora za noge kada je auto uzan toliko da je skuceno i laktaju je po dvojica i pozadi i napred. Kao sto sam rekao, ljudima ovde treba porodican auto sa velikim prtljaznikom da odu u po neku soping turu 2x mesecno do nekog mega marketa i jednom godisnje sa decom do Grcke ili Bugarske na more... Ovo je promasaj kao model uopste. 500 ima smisla kao mali gradski auto, ovo ne... Obican 500 je za moju zenu jer ja imam Superb, ali ni njoj necu da uzimam to, jer smatram da je novi Sandero Laureate 1.5dci bolja kupovina. I videcete, garant ce prodaja Dacija da bude veca od ovog u pravom smislu reci novog "fice". Moj kolega sa posla je, recimo, vec doneo odluku da kupi Logana, bas iz gore navedenih razloga. Ne prodaje se Dacija tako dobro zato sto ovde a puno Srbenda, kako neko rece, vec zato sto trziste trazi jeftin, prostran, pouzdan porodican auto, a to 500l nije. Niti je prostran, niti je porodican u odnosu na Logana...

3 Zvezdice

pre 11 godina

@(Ivan, 22. mart 2013 14:55
Kad kupis zeni Daciu nemoj da joj spominjes EU kres test, a ako zasna za broj osvojenih zvezdica na tom testu nadji dobrog advokata. Jer moze da te tuzi za pokusaj ubistva.

Pantelija

pre 11 godina

@Ivan
Kao prvo Fiat 500L i Sandero se ne mogu porediti nipocemu osim sto oba imaju pet vrata. Po pitanju izrade i koriscenih materijala, dovoljno je uhvatiti rucku na vratima kod oba auta i sve je jasno. Sto se tice dobijenog za ulozeni novac Fiat je u ovom slucaju nenadmasan, jer se dobija jedan simaptican automobil sa karakterom koji ce svoj kvalitet pokazati kroz godine koriscenja. Istovremeno, i po pitanju imidza ih ne vrijedi porediti, a dizajnerski oba auta ce se nekom svidjeti a nekom ne, o ukusima ne vrijedi raspravljati. Rezime svega je taj da Dacia vise ne pravi jeftine automobile, a jos je cudnije sto se ti "novi" modeli po voznim osobinama, komforu, bezbjednosti, opremi... jos uvijek ne mogu mjeriti sa zvucnijom i realno boljom, odnosno puno boljom konkurencijom. Realno Dacia Sandero 1.5 dCi Laureate ne vrijedi vise od 8.000 evra.

milija

pre 11 godina

Pa zasto se uvoznici bune.Pa neka i oni prodaju svoje automobile na kredit od 3 % godisnje kamate kao sto je svugde u svetu,,a ne po 9-15 %......Oni bi i para i muzike !!! Jednom i Dinkic da uradi pravu stvar

xobotnica

pre 11 godina

Ivane, ti da znas sta je dobar auto vozio bi BMW, Mercedes,Audi, Porsche, Hondu...Ti znas sta je racionalna kupovina, ali nisu svi racionalni...Zato se i prodaju Mini Moris, Buba, Fiat 500, Audi TT, Citroen Picaso i drugi automobili nekonvencionalnog dizajna i namene, posebno za one koji nikad u svoj auto ne ubacuju kofer, dzak cementa ili frizider, ne zele da placaju registraciju 100 000 din za 3000cm3, a bitnije im je da je auto tih i ekonomican, nego da ima 5m lima.

kele

pre 11 godina

Pa i ne vredi vise.
(Pajko, 22. mart 2013 14:11)
Jok eto buba i smart vrijede više. I ovaj što trpa Sandero u isti koš sa 500L. Ha ha. Pa može se i Fiat Ducato uzeti za 25.000 evra pa jel' bolje uzeti njega ili tvoj Superb? Ne postoji lifestyle automobil za ove pare. Naravno mislim na novo.

vesna

pre 11 godina

Je li ima neko relevantan da mi pomogne oko ovog automobila? Ili vecito, otkad sam se rodila i vazda slusala jedno te isto.., svi se u sve razumeju a niko pojma nema.

Ivan

pre 11 godina

U pravu ste ljudi. Gledao sam malo review-e po netu, a malo sam zardjao i ne pratim u zadnje vreme. Ne volim Fiat kao brand, ali ovo je ipak mnogo bolje od Dacije. Ipak ce zena dobiti Fiat 500, samo ne L.

Tip

pre 11 godina

Ovo je dobra ponuda i svi Srbi koji imaju te novce bi trebalo da se odluče za ovaj automobil, jer tako radimo mnogo toga dobrog za našu zemlju.

Neša

pre 11 godina

Nema ništa ''ogoljeno'' u automobilu koji u paketu opreme ima 6 vazdušnih jastuka, ESP, Hill Holder, tempomat, klimu, podizače prozora...

Za doplatu od 800 eura, tj. za ukupnu cenu od 11.700 se dobija ne samo radio, nego touch screen multimedijalni uređaj sa najvećom dijagonalom ekrana od svih koji su u ponudi u toj klasi automobila i još gomila drugih stvari poput podizača pozadi, grejača retrovizora...još dosta stvari sve sa jedinstvenom cenom doplate od 800 eura.

Pogledajte npr. koliko je dopata za taj isti touch screen u Italiji ili Nemačkoj i vidite obuhvata li još nešto uz nju... ;)
Svako ko automobil sa ovakvim osnovnim paketom opreme ''Nacionale'' smatra klot verzijom je zlonameran, nije realan...

Voyager

pre 11 godina

@Viktor

Za Rusiju i bezcarinski izvoz ste apsolutno u pravu. Nema sanse. Prvo (ako je kragujevacka fabrika srpska onda su i sve fabrike automobila u Rusiji ruske), nece Rusija da dozvoli uvoz 500 jer tamo ima ne zna se koliko fabrika automobila iz celog sveta pogotovo oko Petrovgrada, drugo odnosi zvanice Italije i Rusije su takvi da ce pre Italijani da otvore bez po muka fabriku u Rusiji, trece FIAT nije auto za Rusiju (Rusi ga ne vole), cetvrto i najvaznije: Srbija na bescariskoj listi ima skoro 95% roba koja se proizvode u Srbiji. U Rusiju se sa te liste izvozi samo oko 6% vrsta roba. Znaci, mi smo predaleko od toga da koristimo izvoz prema Rusiji - nemamo sta da izvezemo. A Rusi su od prvog trenutka jasno i glasno rekli - automobili nece da se nadju na toj listi, pre svega jer auto sklapan u Srbiji nije domaci srpski proizvod, a mleko, sir, meso, povrce, namestaj, procesna oprema... jesu. Ne moze sve sto lici na sverc i zaobilazenje carine od strane zemalja EU preko Srbije. I to sve Dinkic zna i zamajava ovaj narod. Nije mi samo jasno sto se Lajic petlja u ovo. Mozda mu nije jasno da mu Dinkic preko Bozovica (ekonosmkog "savetnika" u Moskvi inace Dinkicev kadara, a sada u Ljajicevom ministarstvu) namesta igru u Rusiji. G-dine Ljajicu, lepo Vam je savetovano da ovoga coveka pod hitno vratite u zemlju.

ortakov

pre 11 godina

Hoće li iko reći ovom kvazi ekonomisti DOSTA JE ČOVEČE!!! Sad mi svi treba da pomažemo OPET FIAT da pravi automobile i prodaje SVOJE rezervne delove !?
Aman-zaman, DOSTA JE ČOVEČE!
Ti i slični eksperti ste nas doveli u situaciju da PRIVREDA NE POSTOJI, da jedine privredne grane na kojima se bazira rast FIAT i NIS!? Alo, majstore, šta je drugim privrednim aktivnostima? Gde je Prvi partizan, gde je prva petoletka, gde je Rakovica, gde su silni poljoprivredni kombinati? Čije su uljalje, cementare, šećerane ...
Šta se ovo dešava? Da li je ovo okupacija? Ako jeste, recite već jednom, da znamo, da se bolje organizujemo, da se vratimo na selo, pa da pokušamo da se malo oporavimo, ovo stvarno nema smisla!

Bolje da daju 3000€ za punta, pa da košta 3000€ i da se malo obnovi vozni park ljudi, mada i to je suludo, ali, opet, imali bi koliko toliko solidan auto, za male pare!

Pravednost

pre 11 godina

Podrzavam uvoznike automobila u vezi bojkota sajma automobila. Ovo je cist bezobrazluk da se samo jednom proizvodjacu da subvencija. Ispada da samo oni prave automobile. Subvencije i za druge automobile pogotovo za one sto kostaju ispod 10.000 evra.

mikikiki

pre 11 godina

Mislim da je ovo skroz ok. Pokusacu da objasnim, odnosno da vam predocim kako sam ja ovo razumeo, iako nisam ekonomista vec obicni masinski inzenjer. Kvalitet fijata, nesto o cemu se cesto govori, je u poslednjih 10 -15 godina znatno poravio. Izgleda da je ovaj Marikone oterao sve komunjare i naterao ih da rade, pa je samim tim i kvalitet skocio i to priznaju svi svetski auto magazini. Druga stvar je cena, odnosno subvencija. OK, iz naseg budzeta ide 3000e po autu, pa to puta 5000 ispadne dosta. Ali ako tih nekih 5000 potencijalnih kupaca odluci da kupi auto iz uvoza onda mu to dodje 5000*10000 sto je otprilike 3x vise i ta lova kompletno ide napolje, nepovratno. Dobro, po prvoj varijanti deo ode i italijanima ali dobar deo ostane nama, drzavi i radnicima u KG. Ovo je ono sto ne sme da se radi u liberalnom kapitalizmu, a to je protekcionizam. Medjutim zemljama kao sto je Srbija, sa slabom industrijom, to je sasvim ok. Onaj ko hoce da kupi nov auto ima mali izbor (FIAT 500l) ali novac vecim delom ostaje kod nas. Ne zelim da branim Dinkica, verujte mi, al ovo mi je uredu. Ja bi ovo prosirio i na druge proizvode.

Ivan

pre 11 godina

Ovaj moj soimenjak vozi Superba a ženi bi da kupi neki maleni automobilčić koji nije bezbedan? Ako voliš svoju ženu i svoju decu uzmi neki bezbedniji automobil. Da ne bude zablude, ne treba da bude 500L ali ti garantujem, da će se žena mnogo više obradovati 500L nego nekom Dacijom ;)

Ivan

pre 11 godina

A sto se tice razlicitih klasa u odnosu na Daciju. Smesno!! Losa zavrsna obrada i u jednom i u drugom, losija u Daciji naravno! Ali je i ovaj daleko od nekog kvaliteta na kaka sam navikao u Skodi!

Nenad

pre 11 godina

Extra automobil sa extra povoljnom cenom.A najbezbedniji u klasi sa najboljim motorima koji su vec godinama prvi sto se tice ocuvanja zivotne okoline.Ja neznam ko ovde prica o Skodi,kakva Skoda koja nema ni svoj ravojni institut za proizvodnju motora i opreme i delova nego zavisi od druge firme.Vagen je svetska klasa a ne Skoda koja je ogranak Vagena.Daleko je Skoda ispod Fiata i nije za poredjenje posto Fiat grupacija em sto proizvodi klasicne,luksuzne a i super automobileod kojih zastaje dah.Skoda je malo bolja Dacia,zato se i bore za trziste.

goran

pre 11 godina

Koliko je Vas selo i provozalo taj automobil? Dal neko zna kako se auto ponasa na putu, njegova okretnost, preciznost upravljanja, efikasnost kocnica, preglednost u voznji, elasticnost motora, max obrtni momet, kakva je preciznost menjaca, a dajete komentare samo tako. O lepoti i ukusu i ne treba raspravljati jel ukusi su razliciti, ali na zalost mi smo najpametnija nacija i svi sve znaju i sa punim pravom komentarisu nesto sto su videli samo na slici

Ivan

pre 11 godina

@bojan Tako da... znam ja sta su dobra kola... Kamo srece da svi imaju koliko ja. Ali to nije realnost, o tome ja pricam.... Ljudi hoce prostran, pouzdan auto, da idu njime na odmor i na duza putovanja ponekad, a ne ovaj skuceni autic.

Viktor

pre 11 godina

"Ferara je rekao i da je FIAT od jula 2012. godine, kad je počela proizvodnje u Kragujevcu, proizveo i izvezao 43.000 automobila 500L. Po njegovim rečima, plan je da u 2013. bude proizvedeno 110.000 do 150.000 automobila, a broj proizvedenih vozila zavisiće od toga da li će biti ugovorena bescarinska prodaja u Ruskoj Federaciji."
-------------------------------

Drag mi je optimizam gospodina Ferare, a sad malo cifre i na drugi nacin
Proizvedeno je kaze 43.000 u 2012 ali je prodato u celom svetu 9.500 komada
http://bestsellingcarsblog.com/2013/03/20/world-full-year-2012-discover-the-top-500-best-selling-models/

A sto se tice Rusije od 2.9 miliona prodatih automobila u 2012, Fiat je prodao 8.632 ili 0.30%.
http://bestsellingcarsblog.com/2013/01/23/russia-full-year-2012-lada-priora-1-granta-just-4800-sales-below/

Da li bi otvaranje bescarinskog izvoza u Rusiju (koje nema sanse da se desi) pomoglo toj cifri, to je pitanje, izmedju ostalog zato sto na tom trzistu primat imaju tzv. klasicne trodelne limuzine tipa Fiat Linea.

Igor

pre 11 godina

Da imam 10990 E kupio bih polovnog Mercedesa ili Audi A4 i bio bih miran.Ovako servis,rata,benzin...A budzet sve tanji i tanji...Katastrofa!!!Ovako vozim auto od 1500 E i ne zanima me da li će neko da ga obije,da li će me neko zakačiti u gradu ili polomiti retrovizor.Sa platom od 30000 dinara i to je krupan zalogaj!

ff

pre 11 godina

za te pare da kupis A 150 star dve godine i 20000km, auto slicne klase, karakteristika, prostranosti i posle 5 godina ce izgubiti manje na vrednosti nego novi Fica

Bob Rock

pre 11 godina

Aman ljudi, shvatite vec jednom...

1. ZASTAVA VISE NE POSTOJI!!!
2. Onaj ko kupuje BMW, Mercedes, Audi, Skodu, Daciu ili neki slican auto, NIJE CILJNA GRUPA ZA 500L.
3. Svako poredjenje 500L sa nekim drugim automobilom koji nije Mini ili VW buba je ili glupo ili zlonamerno!
4. Ovaj auto nije auto kojim ce porodica ici na letovanje u crnu goru sa gepekom punim paradajza... Ovo je auto kojim ce se "gospodjica kojoj je cilj da bude vidjena" sa drugaricama prevesti iz kozmetickog u frizerski salon i nazad!

OVO NIJE AUTO ZA SIROKE NARODNE MASE!!!

Hyper

pre 11 godina

A sta mislis za vw polo?...i jos stavis hiljadarku u dzep...to ne spominjes???
(MILENKO, 22. mart 2013 21:05)

Ponavljam ono već jednom rečeno - provozaj oba automobila i onda poredi odlazeću generaciju Pola sa aktuelnim novim modelom na koji će se oslanjati budući novi modeli Fiata: 500X 2014. i Punto 2015... Oprema, unutrašnji prostor, prtljažnik, dizajn, šarm, praktičnost kabine su na strani Fiata. Kvalitet izrade je po meni 1:1.

Cesc

pre 11 godina

Ne kazem da je los ovaj auto cak mislim da je vrlo dobar, ali za medalju je ruzan. Uz Fiat Multiplu jedan od najruznijih koje sam ikada video. Dok za obican Fiat 500 mislim da je jedan od najlepsih...

todos

pre 11 godina

Ovo je realna cena za njega i stvarno ko je namerio da ga kupi u ogoljenoj verziji sad je vreme. A i ta oprema osim ABS, Klime i vazdušnih jastuka je nepotrebna. Kome treba ESP ili elektronika gde posle desetak rupa počne da upozorava u vidu raznih lampica i zvukova sa ovim vozilom kad je i onako namenjen za krstarenje, šoping i vođenju dece u vrtić i školu.

Bracika iz Samosa

pre 11 godina

@mikikiki

Racunica dobra ali, sa pogresnim ulazima. Zastavi ostaje samo mali deo novca od jednog automobila. Do pre par meseci dok sam pratio temu znao sam tacan iznos, ali sada ne pratim i necu izneti iznos, ali je tacno da je to manja od 1000 Evra po automobilu (cak i mnogo manje). Tako da tih 3000 evra je samo jos cist gubitak za drzavu Srbiju, jer prvo ne ostaje svih 1000 E od prodaje drzavi Srbiji (ostaje samo minorni deo, kada se isplate troskovi zastave, ne zaboravite da je drzava godinama placala doprinose ljudima, komunalije, struju, gradske poreze umesto FIAT-a). Dalje, ovde je ponisten princip jednakosti gradjana, tj. nije moguce uzeti od mene da bi bilo dato Vama pogotovo kada se radi o luksuznoj robi. Znaci ako ja ne mogu da skupim 10900 Evra onda ne mogu da kupim auto (strani, jer je i FIAT strani), ali zato mogu da platim porez da onaj koji ima 10900 evra kupi strani automobili. Nelogicno, glupo i na kraju bezobrazno. Da je u pitanju domaci proizvod, domace fabrike, pa da se pronadje damping cena, ali ovo je strani proizvod, vecinskog stranog vlasnika za koga samo rade gradjain Srbije. Ili, zasto ne bi recimo Vlada dotirala tih 15000000 E godisnje Merimi iz Krusevca (vlasnici su Nemci) pa da deterdzent za sve gradjane Srbije bude umesto 1000 dinara recimo 300 dinara za dzak. Bili bi i cistiji i pametniji i svi jednaki prema poreskom udelu. Ovako Dinkic nasao nasin da muze Srbiju i od italijanskih mrvica finansira Kragujevac.

Nemanja

pre 11 godina

A meni na b92 android aplikaciji iskace ponuda 1000e skuplja od ove Fiatove ALI za Renault Fluence 1.6!!! ocete da kazete da je fluence samo za 10% bolji od 500L? Svasta!

novosađanin

pre 11 godina

Ko je zapazio izjavu Italijanskog direktora da želi pospešiti dosadašnju prodaju 6oo vozila na l000 do kraja godine. Znači samo toliko se prodalo u Srbiji od kada se proizvodi. Prvi koji su ga u nas kupili bili su oni koji lako dolaze do novca, da pokažu da im ovo vozilo nije skupo, a sada su zadžabe bacili 3000 e i opet ispali ovce.

Drug Crni

pre 11 godina

Isti taj automobil sa boljim paketom opreme se u Nemackoj prodaje sa PDV-om za 13190, sto je manje nego 13900 eura, cena bez PDV-a koju su predvideli za Srbiju, ili je to cena bez PDV-a u Srbiji. I sad ako se uzme u obzir transport, pa onda plate dilera u Nemackoj, pa PDV koji je dosta veci nego kod nas ispada da je prava cena bez subvencija prakticno tu negde kao ona koju nam predstavljaju da cemo imati mi kao povlasceni kupci u Srbiji. A ako se oduzme samo PDV, cena tog automobila u Nemackoj sa boljim paketom opreme je 11094 eura. Da ne odbijamo sad i transportne troskove i plate zaposlenih koji rade u dilerskoj sluzbi u Nemackoj. Cisto sumnjam da nemacka drzava daje subvencije za taj auto. Bas me interesuje ko kome ovde uzima i ko kome daje. Ko ne veruje neka pogleda na sajtu mobile.de i neka stavi opciju novi automobili.

Sheriff

pre 11 godina

Realno gledano ovaj automobili i sa ovom subvencijom je preskup za 90% građana Srbije tako da ostaje krajnje nejasno koga to država subvencioniše. Ako su već hteli da pomognu velikoj većini prosečnih (čitaj: siromašnih) građana da nekako dođu do novog automobila, bolje je bilo da su subvencionisali Punto Classic koji je dosta povoljan, a sa subvencijom bi bio još dostupniji većini i cena bi mu bila oko 5.000 evra, a izvesno i manje. Na taj način bi pomogli većinu, a istovremeno ne bi bacali pare na subvencionisanje onih koji inače imaju više novca čim mogu da izdvoje 11.000 evra za auto. Naravno uopšte ne ulazim u priču koji auto je bolji, brži, konformniji, moderniji, koji manje troši i sl., jer je besmisleno uopšte pričati o tome. Šta vredi što je neki auto superiorniji kada za njega nemate novca. Znači poenta je u tome šta prosečan građanin uopšte može priuštiti. Sa državnom subvencijom Punto Classic bi upravo bio taj auto, bez obzira što će neki reći da je zastareo, spor, mali, nebezbedan ili ko zna šta već. To je na žalost naša realnost koju treba prihvatiti iako nekima očigledno više prija da se prave Englezi i pišu komentare, a nemaju novca ni gorivo da sipaju u auto, a da ne pričam o nečem ozbiljnijem.

antipropaganda

pre 11 godina

1.ZASTAVA VISE NE POSTOJI
Nije sija nego vrat. Doduse mi i ne znamo sta u Kragujevcu tacno postoji posto ugovor sa FIAT-om niko nije video.
2.Onaj ko kupuje BMW,Mercedes,Audi,Skodu,Daciu ili neki slican auto,NIJE CILJNA GRUPA ZA 500L.
Ako je ciljna grupa izmedju mercedesa i skode onda je prodaja ovog automobila u Srbiji potpuno besmislena a tek na bogatim trzistima se nece dobro provesti.
3.Svako poredjenje 500L sa nekim drugim automobilom koji nije Mini ili VW buba je ili glupo ili zlonamerno!
Tek sto je poredjenje sa minijem i bubom glupo i zlonamerno. Jos ako je poredjenje sa mini countrymenom onda stvarno...
4.Ovaj auto nije auto kojim ce porodica ici na letovanje u crnu goru sa gepekom punim paradajza... Ovo je auto kojim ce se "gospodjica kojoj je cilj da bude vidjena" sa drugaricama prevesti iz kozmetickog u frizerski salon i nazad!
Prvi put cujem da je nekome cilj da sa FIAT-om bude vidjen, bez obzira da li je gospodin ili gospodja.
OVO NIJE AUTO ZA SIROKE NARODNE MASE!!!
-Ma naravno ovo je iskljucivo za veliku gospodu ali samo za slucajeve sa manjkom mozga. Zivim u Novom Sadu i do sada nisam video jos ni jedan jedini primerak na ulici.
Na kraju moram reci da sam video ovaj auto u salonu i mislim da uopste nije los naprotiv cak je veoma pristojan za cenu od 11k evra ali ne mogu da podnesem njegovu napadnu promociju i uzdizanje na nivo "nacionalnog znacaja" i visoke klase a sve zarad licnih interesa nekolicine organizatora posla sa Italijanima.

Ivan

pre 11 godina

Ha, jaka subvencija. Pa on ne vredi ni tih 10900e. Srbima treba jeftin a pouzdan i dopadljiv PORODICNI auto, citaj novi Logan ili Sandero. Njih ima za ove pare bez "subvencionisanja". Ovaj malisa je za nekog ko ima Audi A6 da kupi zeni da se sicka po buticima, sa taman toliko mesta da smesti kesice posle shopinga. Ne znam gde im je u Fijatu procena trzista?! Ovo nema da prodje ovde. Nema kupca za to! Pucanj u prazno.

Ivan

pre 11 godina

O kakvoj prostranosti vi govorite?! Dzabe prostora za noge kada je auto uzan toliko da je skuceno i laktaju je po dvojica i pozadi i napred. Kao sto sam rekao, ljudima ovde treba porodican auto sa velikim prtljaznikom da odu u po neku soping turu 2x mesecno do nekog mega marketa i jednom godisnje sa decom do Grcke ili Bugarske na more... Ovo je promasaj kao model uopste. 500 ima smisla kao mali gradski auto, ovo ne... Obican 500 je za moju zenu jer ja imam Superb, ali ni njoj necu da uzimam to, jer smatram da je novi Sandero Laureate 1.5dci bolja kupovina. I videcete, garant ce prodaja Dacija da bude veca od ovog u pravom smislu reci novog "fice". Moj kolega sa posla je, recimo, vec doneo odluku da kupi Logana, bas iz gore navedenih razloga. Ne prodaje se Dacija tako dobro zato sto ovde a puno Srbenda, kako neko rece, vec zato sto trziste trazi jeftin, prostran, pouzdan porodican auto, a to 500l nije. Niti je prostran, niti je porodican u odnosu na Logana...

Ivan

pre 11 godina

A sto se tice razlicitih klasa u odnosu na Daciju. Smesno!! Losa zavrsna obrada i u jednom i u drugom, losija u Daciji naravno! Ali je i ovaj daleko od nekog kvaliteta na kaka sam navikao u Skodi!

Ivan

pre 11 godina

@bojan Tako da... znam ja sta su dobra kola... Kamo srece da svi imaju koliko ja. Ali to nije realnost, o tome ja pricam.... Ljudi hoce prostran, pouzdan auto, da idu njime na odmor i na duza putovanja ponekad, a ne ovaj skuceni autic.

ff

pre 11 godina

za te pare da kupis A 150 star dve godine i 20000km, auto slicne klase, karakteristika, prostranosti i posle 5 godina ce izgubiti manje na vrednosti nego novi Fica

Pravednost

pre 11 godina

Podrzavam uvoznike automobila u vezi bojkota sajma automobila. Ovo je cist bezobrazluk da se samo jednom proizvodjacu da subvencija. Ispada da samo oni prave automobile. Subvencije i za druge automobile pogotovo za one sto kostaju ispod 10.000 evra.

bojan

pre 11 godina

@ivan pa to i nije auto za Srbendu poput tebe. za tebe i jeste logan ili punto klasik, a o polovnom golfu trojki i da ne govorimo. prvo sedi u auto pa onda pricaj kakav je. 500l i logan su različite klase kola i stvarno nisu za poredjenje

Igor

pre 11 godina

Da imam 10990 E kupio bih polovnog Mercedesa ili Audi A4 i bio bih miran.Ovako servis,rata,benzin...A budzet sve tanji i tanji...Katastrofa!!!Ovako vozim auto od 1500 E i ne zanima me da li će neko da ga obije,da li će me neko zakačiti u gradu ili polomiti retrovizor.Sa platom od 30000 dinara i to je krupan zalogaj!

koleking

pre 11 godina

Auto je odličan ,a sad ima i dobru cenu.Hyundai i30 košta isto ,ali je mnogo slabije opremljen i standardno ima samo 2 vazdušna jastuka ,a Fiat 500L 6 plus ostala oprema.

nemanja s.

pre 11 godina

ivan@
Ovaj auto je veci i bolji od Dacije! Koliko je lepsi smesno je i govoriti. Ko ima 11k evra, bolju ponudu na trzistu tesko da ce naci.

Nemanja

pre 11 godina

A meni na b92 android aplikaciji iskace ponuda 1000e skuplja od ove Fiatove ALI za Renault Fluence 1.6!!! ocete da kazete da je fluence samo za 10% bolji od 500L? Svasta!

marko

pre 11 godina

pa ovo i ne moze da se uporedi sa dacijom jer je ovo avion za daciju...ja sam ga provozao, kao prvo extra ide a plus ima puno prostora sto i jeste porodican auto!

todos

pre 11 godina

Ovo je realna cena za njega i stvarno ko je namerio da ga kupi u ogoljenoj verziji sad je vreme. A i ta oprema osim ABS, Klime i vazdušnih jastuka je nepotrebna. Kome treba ESP ili elektronika gde posle desetak rupa počne da upozorava u vidu raznih lampica i zvukova sa ovim vozilom kad je i onako namenjen za krstarenje, šoping i vođenju dece u vrtić i školu.

Cesc

pre 11 godina

Ne kazem da je los ovaj auto cak mislim da je vrlo dobar, ali za medalju je ruzan. Uz Fiat Multiplu jedan od najruznijih koje sam ikada video. Dok za obican Fiat 500 mislim da je jedan od najlepsih...

Ljilja

pre 11 godina

Da li se zna koju ce opremu imati za ovu cenu?Extra je automobil.Onako robustan kakvi su svi Fiati danas sa italijanski prepoznatljivim dizajnom.Maxeri su za dizajn.Najboljim motorima,pravi lepotan.I jos nas.Porediti Rumunski automobil sa Italijanom je svojstveno poljoprivrednoj Srbijii i jos reci da je bolji. Majko mila.

milija

pre 11 godina

Pa zasto se uvoznici bune.Pa neka i oni prodaju svoje automobile na kredit od 3 % godisnje kamate kao sto je svugde u svetu,,a ne po 9-15 %......Oni bi i para i muzike !!! Jednom i Dinkic da uradi pravu stvar

3 Zvezdice

pre 11 godina

@(Ivan, 22. mart 2013 14:55
Kad kupis zeni Daciu nemoj da joj spominjes EU kres test, a ako zasna za broj osvojenih zvezdica na tom testu nadji dobrog advokata. Jer moze da te tuzi za pokusaj ubistva.

Tip

pre 11 godina

Ovo je dobra ponuda i svi Srbi koji imaju te novce bi trebalo da se odluče za ovaj automobil, jer tako radimo mnogo toga dobrog za našu zemlju.

3fun

pre 11 godina

Ovo nije specijalna cena koju fiat poklanja gradjanima Srbije, vec specijalni aranzman Mladjana Dinkica kojim poreski obveznici placaju fiatu 3000 eura za svaki prodati atomobil!

Cica maca

pre 11 godina

Logan i Sandero uopste nisi u klasi ovog automobila, to bi sto se Dacie tice moga da bude Lodgy, koji je cini mi se za nijansu skuplji, tako da je ovo ok cena za ovakav automobil, lepa vest iz Fijata.

antipropaganda

pre 11 godina

1.ZASTAVA VISE NE POSTOJI
Nije sija nego vrat. Doduse mi i ne znamo sta u Kragujevcu tacno postoji posto ugovor sa FIAT-om niko nije video.
2.Onaj ko kupuje BMW,Mercedes,Audi,Skodu,Daciu ili neki slican auto,NIJE CILJNA GRUPA ZA 500L.
Ako je ciljna grupa izmedju mercedesa i skode onda je prodaja ovog automobila u Srbiji potpuno besmislena a tek na bogatim trzistima se nece dobro provesti.
3.Svako poredjenje 500L sa nekim drugim automobilom koji nije Mini ili VW buba je ili glupo ili zlonamerno!
Tek sto je poredjenje sa minijem i bubom glupo i zlonamerno. Jos ako je poredjenje sa mini countrymenom onda stvarno...
4.Ovaj auto nije auto kojim ce porodica ici na letovanje u crnu goru sa gepekom punim paradajza... Ovo je auto kojim ce se "gospodjica kojoj je cilj da bude vidjena" sa drugaricama prevesti iz kozmetickog u frizerski salon i nazad!
Prvi put cujem da je nekome cilj da sa FIAT-om bude vidjen, bez obzira da li je gospodin ili gospodja.
OVO NIJE AUTO ZA SIROKE NARODNE MASE!!!
-Ma naravno ovo je iskljucivo za veliku gospodu ali samo za slucajeve sa manjkom mozga. Zivim u Novom Sadu i do sada nisam video jos ni jedan jedini primerak na ulici.
Na kraju moram reci da sam video ovaj auto u salonu i mislim da uopste nije los naprotiv cak je veoma pristojan za cenu od 11k evra ali ne mogu da podnesem njegovu napadnu promociju i uzdizanje na nivo "nacionalnog znacaja" i visoke klase a sve zarad licnih interesa nekolicine organizatora posla sa Italijanima.

Nenad

pre 11 godina

Extra automobil sa extra povoljnom cenom.A najbezbedniji u klasi sa najboljim motorima koji su vec godinama prvi sto se tice ocuvanja zivotne okoline.Ja neznam ko ovde prica o Skodi,kakva Skoda koja nema ni svoj ravojni institut za proizvodnju motora i opreme i delova nego zavisi od druge firme.Vagen je svetska klasa a ne Skoda koja je ogranak Vagena.Daleko je Skoda ispod Fiata i nije za poredjenje posto Fiat grupacija em sto proizvodi klasicne,luksuzne a i super automobileod kojih zastaje dah.Skoda je malo bolja Dacia,zato se i bore za trziste.

Nebojša

pre 11 godina

Stvarno smo čudo, ne može nam se udovoljiti nikako.
Prvo nam je bio skup, sada je povoljniji, ali sada nam je mali. Kada izađe verzija sa 7 sedišta, onda će verovatno mnogo da troši, kada i to bude rešeno onda će nam biti skup servis itd.
Juče sam u mom gradu video da je kupljen jedan i veoma mi je drago zbog toga. I ja ću ga kupiti jednog dana samo zato što se pravi u Srbiji.
Nemojte samo pljuvati po svemu i svačemu iz Srbije. Ne bi Dačija ili Škoda bili to što jesu da su Rumuni ili Česi gledali na svoje proizvode kao što mi gledamo na svoje.

Bojan

pre 11 godina

@Ivan 500L je prostraniji od sandera pa i od logana. Gepek uopšte nije mali. Oprema koju dobijate uz 500L čak i u POP verziji je daleko bolja od one koju nudi Dacia. O dizajnu stvarno ne želim da komentarišem... 500L je mnogo sličniji Mini Countrymanu po izgledu i predstavlja kategoriju lifestyle automobila. Logan je auto namenjen taksistima i penzionerima i onima koji hoće da voze nova kola za male pare. Logan i Sandero su prevozna sredstva, prosta ali pouzdana. Ovaj auto je osmišljen za uživanje i da se osećaš prijatno u njemu. Ljubak je, šaren, veseo dopadljiv.
Moja žena bi se sasvim sigurno više obradovala veselom automobilu kakav je 500L nego bezličnom sanderu sa Laureat opremom. da je drugačije, zabrinuo bih se.
A ono što zameram jeste da se iz budžeta finansira prodaja ovog automobila. Za tako nešto zaista nema opravdanja...Odakle pravo Dinkiću da radi ovakve stvari?????

ortakov

pre 11 godina

Hoće li iko reći ovom kvazi ekonomisti DOSTA JE ČOVEČE!!! Sad mi svi treba da pomažemo OPET FIAT da pravi automobile i prodaje SVOJE rezervne delove !?
Aman-zaman, DOSTA JE ČOVEČE!
Ti i slični eksperti ste nas doveli u situaciju da PRIVREDA NE POSTOJI, da jedine privredne grane na kojima se bazira rast FIAT i NIS!? Alo, majstore, šta je drugim privrednim aktivnostima? Gde je Prvi partizan, gde je prva petoletka, gde je Rakovica, gde su silni poljoprivredni kombinati? Čije su uljalje, cementare, šećerane ...
Šta se ovo dešava? Da li je ovo okupacija? Ako jeste, recite već jednom, da znamo, da se bolje organizujemo, da se vratimo na selo, pa da pokušamo da se malo oporavimo, ovo stvarno nema smisla!

Bolje da daju 3000€ za punta, pa da košta 3000€ i da se malo obnovi vozni park ljudi, mada i to je suludo, ali, opet, imali bi koliko toliko solidan auto, za male pare!

xobotnica

pre 11 godina

Ivane, ti da znas sta je dobar auto vozio bi BMW, Mercedes,Audi, Porsche, Hondu...Ti znas sta je racionalna kupovina, ali nisu svi racionalni...Zato se i prodaju Mini Moris, Buba, Fiat 500, Audi TT, Citroen Picaso i drugi automobili nekonvencionalnog dizajna i namene, posebno za one koji nikad u svoj auto ne ubacuju kofer, dzak cementa ili frizider, ne zele da placaju registraciju 100 000 din za 3000cm3, a bitnije im je da je auto tih i ekonomican, nego da ima 5m lima.

Preza

pre 11 godina

E ovi sa Skodama su dosadni.Ovo je fensi porodicni automobil,ali prvenstveno fensi.Posto volite i gledate automobile da prenosite gajbice,kukuruz,sporete i nije ovo automobil za vas.Ovo je automobil sa stilom,vozite tegljace i transportere bez dizajna kao i do sad i nevredjajte proizvode iz ciste zlobe koji nisu za vas.Super cena za ovakav automobil nema sta.

Ivan

pre 11 godina

U pravu ste ljudi. Gledao sam malo review-e po netu, a malo sam zardjao i ne pratim u zadnje vreme. Ne volim Fiat kao brand, ali ovo je ipak mnogo bolje od Dacije. Ipak ce zena dobiti Fiat 500, samo ne L.

Viktor

pre 11 godina

"Ferara je rekao i da je FIAT od jula 2012. godine, kad je počela proizvodnje u Kragujevcu, proizveo i izvezao 43.000 automobila 500L. Po njegovim rečima, plan je da u 2013. bude proizvedeno 110.000 do 150.000 automobila, a broj proizvedenih vozila zavisiće od toga da li će biti ugovorena bescarinska prodaja u Ruskoj Federaciji."
-------------------------------

Drag mi je optimizam gospodina Ferare, a sad malo cifre i na drugi nacin
Proizvedeno je kaze 43.000 u 2012 ali je prodato u celom svetu 9.500 komada
http://bestsellingcarsblog.com/2013/03/20/world-full-year-2012-discover-the-top-500-best-selling-models/

A sto se tice Rusije od 2.9 miliona prodatih automobila u 2012, Fiat je prodao 8.632 ili 0.30%.
http://bestsellingcarsblog.com/2013/01/23/russia-full-year-2012-lada-priora-1-granta-just-4800-sales-below/

Da li bi otvaranje bescarinskog izvoza u Rusiju (koje nema sanse da se desi) pomoglo toj cifri, to je pitanje, izmedju ostalog zato sto na tom trzistu primat imaju tzv. klasicne trodelne limuzine tipa Fiat Linea.

Danijel, Prag

pre 11 godina

Ovde u Ceskoj se FIAT 500L prodaje po ceni od 269900 kruna (sa uracunatim PDV-om koji je veci nego u Srbiji), a sto po danasnjem kursu izlazi 10.445 EUR...uz napomenu da je model regularan a ne ogoljen.

Pantelija

pre 11 godina

@Ivan
Kao prvo Fiat 500L i Sandero se ne mogu porediti nipocemu osim sto oba imaju pet vrata. Po pitanju izrade i koriscenih materijala, dovoljno je uhvatiti rucku na vratima kod oba auta i sve je jasno. Sto se tice dobijenog za ulozeni novac Fiat je u ovom slucaju nenadmasan, jer se dobija jedan simaptican automobil sa karakterom koji ce svoj kvalitet pokazati kroz godine koriscenja. Istovremeno, i po pitanju imidza ih ne vrijedi porediti, a dizajnerski oba auta ce se nekom svidjeti a nekom ne, o ukusima ne vrijedi raspravljati. Rezime svega je taj da Dacia vise ne pravi jeftine automobile, a jos je cudnije sto se ti "novi" modeli po voznim osobinama, komforu, bezbjednosti, opremi... jos uvijek ne mogu mjeriti sa zvucnijom i realno boljom, odnosno puno boljom konkurencijom. Realno Dacia Sandero 1.5 dCi Laureate ne vrijedi vise od 8.000 evra.

kele

pre 11 godina

Pa i ne vredi vise.
(Pajko, 22. mart 2013 14:11)
Jok eto buba i smart vrijede više. I ovaj što trpa Sandero u isti koš sa 500L. Ha ha. Pa može se i Fiat Ducato uzeti za 25.000 evra pa jel' bolje uzeti njega ili tvoj Superb? Ne postoji lifestyle automobil za ove pare. Naravno mislim na novo.

mikikiki

pre 11 godina

Mislim da je ovo skroz ok. Pokusacu da objasnim, odnosno da vam predocim kako sam ja ovo razumeo, iako nisam ekonomista vec obicni masinski inzenjer. Kvalitet fijata, nesto o cemu se cesto govori, je u poslednjih 10 -15 godina znatno poravio. Izgleda da je ovaj Marikone oterao sve komunjare i naterao ih da rade, pa je samim tim i kvalitet skocio i to priznaju svi svetski auto magazini. Druga stvar je cena, odnosno subvencija. OK, iz naseg budzeta ide 3000e po autu, pa to puta 5000 ispadne dosta. Ali ako tih nekih 5000 potencijalnih kupaca odluci da kupi auto iz uvoza onda mu to dodje 5000*10000 sto je otprilike 3x vise i ta lova kompletno ide napolje, nepovratno. Dobro, po prvoj varijanti deo ode i italijanima ali dobar deo ostane nama, drzavi i radnicima u KG. Ovo je ono sto ne sme da se radi u liberalnom kapitalizmu, a to je protekcionizam. Medjutim zemljama kao sto je Srbija, sa slabom industrijom, to je sasvim ok. Onaj ko hoce da kupi nov auto ima mali izbor (FIAT 500l) ali novac vecim delom ostaje kod nas. Ne zelim da branim Dinkica, verujte mi, al ovo mi je uredu. Ja bi ovo prosirio i na druge proizvode.

goran

pre 11 godina

Koliko je Vas selo i provozalo taj automobil? Dal neko zna kako se auto ponasa na putu, njegova okretnost, preciznost upravljanja, efikasnost kocnica, preglednost u voznji, elasticnost motora, max obrtni momet, kakva je preciznost menjaca, a dajete komentare samo tako. O lepoti i ukusu i ne treba raspravljati jel ukusi su razliciti, ali na zalost mi smo najpametnija nacija i svi sve znaju i sa punim pravom komentarisu nesto sto su videli samo na slici

Bracika iz Samosa

pre 11 godina

@mikikiki

Racunica dobra ali, sa pogresnim ulazima. Zastavi ostaje samo mali deo novca od jednog automobila. Do pre par meseci dok sam pratio temu znao sam tacan iznos, ali sada ne pratim i necu izneti iznos, ali je tacno da je to manja od 1000 Evra po automobilu (cak i mnogo manje). Tako da tih 3000 evra je samo jos cist gubitak za drzavu Srbiju, jer prvo ne ostaje svih 1000 E od prodaje drzavi Srbiji (ostaje samo minorni deo, kada se isplate troskovi zastave, ne zaboravite da je drzava godinama placala doprinose ljudima, komunalije, struju, gradske poreze umesto FIAT-a). Dalje, ovde je ponisten princip jednakosti gradjana, tj. nije moguce uzeti od mene da bi bilo dato Vama pogotovo kada se radi o luksuznoj robi. Znaci ako ja ne mogu da skupim 10900 Evra onda ne mogu da kupim auto (strani, jer je i FIAT strani), ali zato mogu da platim porez da onaj koji ima 10900 evra kupi strani automobili. Nelogicno, glupo i na kraju bezobrazno. Da je u pitanju domaci proizvod, domace fabrike, pa da se pronadje damping cena, ali ovo je strani proizvod, vecinskog stranog vlasnika za koga samo rade gradjain Srbije. Ili, zasto ne bi recimo Vlada dotirala tih 15000000 E godisnje Merimi iz Krusevca (vlasnici su Nemci) pa da deterdzent za sve gradjane Srbije bude umesto 1000 dinara recimo 300 dinara za dzak. Bili bi i cistiji i pametniji i svi jednaki prema poreskom udelu. Ovako Dinkic nasao nasin da muze Srbiju i od italijanskih mrvica finansira Kragujevac.

fica

pre 11 godina

za ovi koji kritikuju prostranos...auto za 70 posto prostraniji nego sto izgleda.U emisiji Top gear kazu da moze komotno 5 kosarkasa da stane.Moj drug ima 2 metra i tako je sedeo da je imao 10 tak cm prostora za glavu i jos toliko za noge.Mislim da po prostoru moze da se poredi sa dosta vecim kolima.jeste samo 4,20 ali je prostor izuzete iskoriscen.O ukusu ne vredi raspravljati.Meni se jako svidja,jer je drugaciji od drugih.

Bob Rock

pre 11 godina

Aman ljudi, shvatite vec jednom...

1. ZASTAVA VISE NE POSTOJI!!!
2. Onaj ko kupuje BMW, Mercedes, Audi, Skodu, Daciu ili neki slican auto, NIJE CILJNA GRUPA ZA 500L.
3. Svako poredjenje 500L sa nekim drugim automobilom koji nije Mini ili VW buba je ili glupo ili zlonamerno!
4. Ovaj auto nije auto kojim ce porodica ici na letovanje u crnu goru sa gepekom punim paradajza... Ovo je auto kojim ce se "gospodjica kojoj je cilj da bude vidjena" sa drugaricama prevesti iz kozmetickog u frizerski salon i nazad!

OVO NIJE AUTO ZA SIROKE NARODNE MASE!!!

novosađanin

pre 11 godina

Ko je zapazio izjavu Italijanskog direktora da želi pospešiti dosadašnju prodaju 6oo vozila na l000 do kraja godine. Znači samo toliko se prodalo u Srbiji od kada se proizvodi. Prvi koji su ga u nas kupili bili su oni koji lako dolaze do novca, da pokažu da im ovo vozilo nije skupo, a sada su zadžabe bacili 3000 e i opet ispali ovce.

Ivan

pre 11 godina

Ovaj moj soimenjak vozi Superba a ženi bi da kupi neki maleni automobilčić koji nije bezbedan? Ako voliš svoju ženu i svoju decu uzmi neki bezbedniji automobil. Da ne bude zablude, ne treba da bude 500L ali ti garantujem, da će se žena mnogo više obradovati 500L nego nekom Dacijom ;)

Hyper

pre 11 godina

A sta mislis za vw polo?...i jos stavis hiljadarku u dzep...to ne spominjes???
(MILENKO, 22. mart 2013 21:05)

Ponavljam ono već jednom rečeno - provozaj oba automobila i onda poredi odlazeću generaciju Pola sa aktuelnim novim modelom na koji će se oslanjati budući novi modeli Fiata: 500X 2014. i Punto 2015... Oprema, unutrašnji prostor, prtljažnik, dizajn, šarm, praktičnost kabine su na strani Fiata. Kvalitet izrade je po meni 1:1.

Voyager

pre 11 godina

@Viktor

Za Rusiju i bezcarinski izvoz ste apsolutno u pravu. Nema sanse. Prvo (ako je kragujevacka fabrika srpska onda su i sve fabrike automobila u Rusiji ruske), nece Rusija da dozvoli uvoz 500 jer tamo ima ne zna se koliko fabrika automobila iz celog sveta pogotovo oko Petrovgrada, drugo odnosi zvanice Italije i Rusije su takvi da ce pre Italijani da otvore bez po muka fabriku u Rusiji, trece FIAT nije auto za Rusiju (Rusi ga ne vole), cetvrto i najvaznije: Srbija na bescariskoj listi ima skoro 95% roba koja se proizvode u Srbiji. U Rusiju se sa te liste izvozi samo oko 6% vrsta roba. Znaci, mi smo predaleko od toga da koristimo izvoz prema Rusiji - nemamo sta da izvezemo. A Rusi su od prvog trenutka jasno i glasno rekli - automobili nece da se nadju na toj listi, pre svega jer auto sklapan u Srbiji nije domaci srpski proizvod, a mleko, sir, meso, povrce, namestaj, procesna oprema... jesu. Ne moze sve sto lici na sverc i zaobilazenje carine od strane zemalja EU preko Srbije. I to sve Dinkic zna i zamajava ovaj narod. Nije mi samo jasno sto se Lajic petlja u ovo. Mozda mu nije jasno da mu Dinkic preko Bozovica (ekonosmkog "savetnika" u Moskvi inace Dinkicev kadara, a sada u Ljajicevom ministarstvu) namesta igru u Rusiji. G-dine Ljajicu, lepo Vam je savetovano da ovoga coveka pod hitno vratite u zemlju.

Neša

pre 11 godina

Nema ništa ''ogoljeno'' u automobilu koji u paketu opreme ima 6 vazdušnih jastuka, ESP, Hill Holder, tempomat, klimu, podizače prozora...

Za doplatu od 800 eura, tj. za ukupnu cenu od 11.700 se dobija ne samo radio, nego touch screen multimedijalni uređaj sa najvećom dijagonalom ekrana od svih koji su u ponudi u toj klasi automobila i još gomila drugih stvari poput podizača pozadi, grejača retrovizora...još dosta stvari sve sa jedinstvenom cenom doplate od 800 eura.

Pogledajte npr. koliko je dopata za taj isti touch screen u Italiji ili Nemačkoj i vidite obuhvata li još nešto uz nju... ;)
Svako ko automobil sa ovakvim osnovnim paketom opreme ''Nacionale'' smatra klot verzijom je zlonameran, nije realan...

vesna

pre 11 godina

Je li ima neko relevantan da mi pomogne oko ovog automobila? Ili vecito, otkad sam se rodila i vazda slusala jedno te isto.., svi se u sve razumeju a niko pojma nema.

Drug Crni

pre 11 godina

Isti taj automobil sa boljim paketom opreme se u Nemackoj prodaje sa PDV-om za 13190, sto je manje nego 13900 eura, cena bez PDV-a koju su predvideli za Srbiju, ili je to cena bez PDV-a u Srbiji. I sad ako se uzme u obzir transport, pa onda plate dilera u Nemackoj, pa PDV koji je dosta veci nego kod nas ispada da je prava cena bez subvencija prakticno tu negde kao ona koju nam predstavljaju da cemo imati mi kao povlasceni kupci u Srbiji. A ako se oduzme samo PDV, cena tog automobila u Nemackoj sa boljim paketom opreme je 11094 eura. Da ne odbijamo sad i transportne troskove i plate zaposlenih koji rade u dilerskoj sluzbi u Nemackoj. Cisto sumnjam da nemacka drzava daje subvencije za taj auto. Bas me interesuje ko kome ovde uzima i ko kome daje. Ko ne veruje neka pogleda na sajtu mobile.de i neka stavi opciju novi automobili.

Sheriff

pre 11 godina

Realno gledano ovaj automobili i sa ovom subvencijom je preskup za 90% građana Srbije tako da ostaje krajnje nejasno koga to država subvencioniše. Ako su već hteli da pomognu velikoj većini prosečnih (čitaj: siromašnih) građana da nekako dođu do novog automobila, bolje je bilo da su subvencionisali Punto Classic koji je dosta povoljan, a sa subvencijom bi bio još dostupniji većini i cena bi mu bila oko 5.000 evra, a izvesno i manje. Na taj način bi pomogli većinu, a istovremeno ne bi bacali pare na subvencionisanje onih koji inače imaju više novca čim mogu da izdvoje 11.000 evra za auto. Naravno uopšte ne ulazim u priču koji auto je bolji, brži, konformniji, moderniji, koji manje troši i sl., jer je besmisleno uopšte pričati o tome. Šta vredi što je neki auto superiorniji kada za njega nemate novca. Znači poenta je u tome šta prosečan građanin uopšte može priuštiti. Sa državnom subvencijom Punto Classic bi upravo bio taj auto, bez obzira što će neki reći da je zastareo, spor, mali, nebezbedan ili ko zna šta već. To je na žalost naša realnost koju treba prihvatiti iako nekima očigledno više prija da se prave Englezi i pišu komentare, a nemaju novca ni gorivo da sipaju u auto, a da ne pričam o nečem ozbiljnijem.