Petak, 22.03.2013.

08:25

Vladika Pahomije pod novom istragom

Vladika Pahomije ponovo je pod istragom zbog sumnje na nedozvoljenu polnu radnju, za šta ga je optužio sadašnji magacioner u Eparhiji Nemanja S.(24), piše Blic.

Izvor: Blic

Vladika Pahomije pod novom istragom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Uzas- blaga rec

pre 11 godina

Jos ispade da decko laze! Jadna li je eparhija, pa sve vas treba pozatvarati bre! Tako isto je eparhija Sabacka rekla povodom ubistva Peranovicevog od 6.avgusta "Prenaduvali ste ovo ubistvo"!!!!! Eeeej bre!!!! Kriminalci, olosi bre!!!!! Smrdibube jedne!!!!!!! Dok je Eparhije i popova batinasa i pedofila narod ce bezati od crkve!!!!! Te popove mogu samo pripadnici Spc da podrzavaju, normalan nmarod ne!!!!

Gera

pre 11 godina

Sta ste se uznemirili obozavaoci SPC - Nisu svi popovi pedofili ali SPC dokazano zataskava takve i slicne afere a ovamo proglasava fetve protiv homoseksualaca i "drugih"? Moze li biti licemernije???? SPC je samo institucija, izaslanici na zemlji i ako se ne promene sa svojom nazadnim i srednjovekovnim odnosom prema vernicima moze samo da gubi kredibilitet. Kao i svaka ovozemaljska institucija.

Arpeggio

pre 11 godina

ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..
(Бранислав)

E, ako ovako izgleda kada "crkva uopšte nije zaštićena", ni ne želim da znam kako bi izgledalo kada bi bila stvarno "zaštićena"!
A ti slobodno veruju u foru "svako na kraju dobije ono što je zaslužio", ako te to teši i umiruje. Ali na kažu slučajno da nema gluvljeg čoveka od onog koji neće da čuje, niti slepljeg od onog koji neće da vidi.
A uzgred, zašto bi "razumeo ćutanje" kada bi u pitanju bio političar ili biznismen? Zato što oni imaju moć, a krotki i bogobojažljivi popovi je nemaju, nego su jadni izloženi svim mogućim nepravednim napadima i "nezaštićeni", pa moraju da trpe? Mukice...

Ateista

pre 11 godina

Ja sam se odavno razišao sa takvima i srećan sam što nemam ništa sa njima.Oni koji sebe smatraju hrišćanima trebalo bi da se pobune protiv Pahomija i Crkve.Ćutanje je odobravanje nečijeg ponašanja.Glavni krivac je Sveti Sinod SPC,jer štiti Pahomija.Saopštenje eparhije je za svaku osudu.Pahomije nije prošli put oslobodjen,jer je zahvaljujući "reformisanom"pravosudju zastarelo dalje vodjenje krivičnog postupka protiv njega.

nada ZR

pre 11 godina

zasto je on vladika i dalje?Sumnja postoji neka ide u zatvor i da iza resetaka dokazuje nevinost.Ovo su tako teske optuzbe i za nevernog coveka da ne govorim za svesteno lice.Ako crkva nista ne preduzme narod ce se moliti kod kuce uz svecu i sveto pismo.Jer moze da se desi da posumnjam i u postenog popa i da ne verujem ni u jednu rec koju izgovori.Strasno mi je kada se tako nesto dogadja u SAD Vatikanu pa evo i kod nas,strasno bolesni ljudi.

bezimena

pre 11 godina

Ja kao vernik dajem prilog 20 dinara, i tih 20 dinara dajem Crkvi, a ne da u tome uživa neki ateista. Ok? To je moje pravo, i molim te da me ne ograničavaš u tome ... besmisleno je da za svaku stvar moraš da vadiš novi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo ...
(NekoIzMase, 22. mart 2013 11:59)

DA, sve crkve i verske zajednice treba da plaćaju porez i država mora da prestane da troši budžet (koji finansira i ogroman broj ateista) na finansiranje istih! Mazati masnim guskama vratove je van svake pameti, a kako sada stvari stoje crkve i verske zajednice su idealna mesta za pranje para, jer nama apsolutno nikakve koontrole od strane države, niti oni imaju bilo kakve obaveze prema državi tj. gradjanima!
Neću da plaćam luksuz u kome žive crkveni velikodostojnici, hoću da te pare idu za nezbrinutu decu ili kakvu drugu humanitarnu svrhu! U normalnim, civilizovanim državama Evrope, time se upravo crkve bave, ovde je sve totalno naopako!

Nataeos

pre 11 godina

Pa taj momak je cutao i koristio ,a sad na sud!Cudni smo mi ljudi!To je kao i u svakoj drugoj vezi:kad muskarac ostavi zenu zbog tebe,to je u redu,a kad ostavi tebe zbog druge,to nije u redu!
(miroslava, 22. mart 2013 09:20)

Jos kad bi mogao da se stavis u kozu osobe koja to dozivi onda bi sigurno drugacije pisao....ko ne dozivi, nezna i bolje bi bilo da cuti !
.......

Nemanja, Beograd

pre 11 godina

Ovakve su pojave su mučne i sramotne. Tačno je da ih ima u svim zemljama i društvima i da organizacije poput katoličke crkve često boluju od njih. Međutim, u tim zemljama bar postoji nezavisno javno mnjenje koje na te pojave reaguje i, ako je potrebno, pritiska i državu i crkvu da se slučajevi istraže.

Kod nas, bojim se, ovakvi užasi se zataškavaju. Kada se je u javnost izbio slučaj Pahomije svi su se - crkva, vlast, opozicija, sudstvo - svrstali u odbranu pedofila i učinili sve da se slučaj zatašaka. A javnost je bila hladna i, uglavnom, nezainteresovana. Ako tako bude i ovaj put, strahujem da će se zataškavanje ponoviti a ovaj i njemu slični (sumnjam da je jedini) nastaviće da zlostavljaju decu.

Pedofile u zatvor! Zaštititi decu!

anonimus

pre 11 godina

E dotični svešteniče I.J. UO Eparhije ti ukinuo fond''Čovekoljublje'',smučilo im se potkradanje u tvome delokrugu,zamerio si se nešto i više im nisi potreban. Znao si dobro za svu decu koja su maltretirana i šurovao u tome,a sada kada se tlo izmaklo hajde da se obelodani. Ovo je samo reakcija dotičnog na odluku UO Eparhije. Tako da smo uz blud dobili i još sijaset grehova..krađu,laž..a bogami i pravne stvari..skrivanje istine zbog sticanja materijalne koristi i saučesništvo u bludnim radnjama prikrivanjem izvršioca. Pa draga braćo nema rata dok ne udari brat na brata...narode klupko se odmotava.

anonimus

pre 11 godina

Ovo je tek početak kraja,još će se o ovome čuti i tek prave grozote predstoje. Veliki je broj onih koji još uvek ćute,samo dokle? Draga gospodo Eparhije Vranjske,da su vaša deca u pitanju sigurnan sam da bi postupili ispravno,gorak hleb jedete umešen grehom i posut najgorim mogućim bludom,bludom nad slabim i nemoćnim. Savest grize sve koji znaju,a zavet ćutanja prisilni neka vam služi na čast. Za pokajanje nikada nije kasno,braćo pravoslavna.

tatko

pre 11 godina

..ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..
(Бранислав)

nedavno je u Kanadi isplaceno milijarde dolara ljudima koji su sada vecinom preko 40 godina za zlostavljanje koje se dogadjalo prije 30 godina i to velikom broju na osnovu istrage drzavne komisije (po prijavi nekolicine0. Niko nije doveo u pitanje kredibilitet svedoka zato sto nisu ranije govorili nego je objasnjeno zasto su cutali (iako su bile u pitanju generacije). Moc popova nad sticenicima, moc crkve da zataska i otpor sredine na optuzbe zbog poklonickog odnosa prema crkvi su utvrdjeni kao razlozi za cutnju. Uostalom decak od pre nekoliko godina nije cekao toliko pa sta je bilo...zastarelo. Sta je sa perunovicem, kacavendom (za koga sau i advokat i mladic u novinama izneli cinjenice pa se zataskalo).

NekoIzMase

pre 11 godina

(Bob Rock, 22. mart 2013 10:35)

Stranka koja je zamalo prešla cenzus je LDP ...
Samo oni ne učestvuju ni u novosadskoj ni u beogradskoj vlasti ...

(neko ko pamti, 22. mart 2013 10:06)

kakav porez Crkva da plaća ? Ja kao vernik dajem prilog 20 dinara, i tih 20 dinara dajem Crkvi, a ne da u tome uživa neki ateista. Ok? To je moje pravo, i molim te da me ne ograničavaš u tome ... Bolje se zalaži za to da porez plaćaju NVO ... I zalaži se za to da ne moraš da vadiš izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo, kada mejaš ličnu kartu, i da plaćaš sve te obrasce jer te time država kojoj već plaćaš porez koji se koristi za rad državne uprave, pljačka ... I te stvari ne radiš dobrovoljno, već ti je nametnuto, a besmisleno je da za svaku stvar moraš da vadiš novi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo ...

vikar

pre 11 godina

Prilicno neuverljivo. Razlozi za dosadasnje nereagovanje zrtve, nerazumni? Lice mi njegovi postupci, da dok je bio mladji bio je ozbiljniji, a sada sto je stariji sve je vise neozbiljniji i detinjastiji? Mozda je i sve to istina, ali nase sudstvo nikako nije u stanju da stavi tacku na taj predmet.

Milan_PT

pre 11 godina

Daleko od toga da branim Pahomija, ali mi jedno nije jasno: momak je ćutao 9 godina i sad kad su ga uvatili u krađi, odlučio je da progovori o zlostavljanju?

šumadinac

pre 11 godina

a crkva i dalje ćuti,..dokle..proći će kao i ovi katolici,počeće da zagovaraju da je ovo što ovaj pedofil radi,potpuno normalno,užasnut sam, treba da se donese zakon da se ovakvi monstrumi uštroje, ...a ovamo popovi nama slažu priču o moralnosti i čestitosti,..sve u svemu SPC sm... na sve strane,afera,aferu stiže,kao u najgorim i najjeftinijim tabloidima

neko ko pamti

pre 11 godina

oVAJ,,SVEŠTENIK ,,JE ,,OPRAN ,, NAMERNIM ,,ZASTAREVANJEM ,, SLUČAJA ,A NIJE OSLOBODJEN.crkva seovi saopštenjem samo još više blamira ,umesto da se ogradi i podnese zahtev za isključenje.Takvima nije mesto nigde,a kamoli u crkvama.Važno da se Crkva petlja u državnu politiku sa ,porukama ,, da se vratimo u vreme 500 godina unazad da bi NJIMA BILO BOLJE,A MI SMO,,OSUDJENI DA TRPIMO,,i da se prislonima u malom čamcu uz ,,bratsku Rusiju,,.E takva poruka MOŽE ,ALI DA SE ONI ODREKNU SVIH SADAŠNJIH BENEFICIJA ,OD NEPLAĆANJA POREZA ,PENZIJA NA NAŠ RAČUN I POVRAĆAJ IMOVINE SVIMA ,A NE SAMO CRKVI.Kiparsak Crkva je svoju imovinu ponudila za zalog da se izbegne bankrot.!A naša ,opet TRAŽI,pa im i Mrkonjić pokloni 200000miliona za obnovu crkvenih zdanja oko Pribojskog jezera?A para ,,nema,, za osnovne potrebe.

Бранислав

pre 11 godina

...ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..

Bob Rock

pre 11 godina

Ne znam samo ko finansira ove price,novinari Vranjskih se obogatise plasirajuci ovo temu kao i "zlostavljani" decaci,pa ja sada pitam kome je u interesu da se Pahomije protera i zasto???
(papa franjo, 22. mart 2013 08:51)

CIA, vatikan, mosad, iluminati, svi oni kojima je cilj da otmu kosovo od srbije, a pahomije im smeta zato sto je on najveci borac za kosovo. (ovo je inace teza koju iskreno zastupaju pripadnici izvesne stranke koja je na proslim izborima za malo presla cenzus, ciji se program zasniva na zabrani gay pride-a, a u novom sadu su ucestvovali u formiranju gradske vlasti)

prezime

pre 11 godina

(papa franjo, 22. mart 2013 08:51)

Svakom normalnom coveku je unteresu da se sazna istina a ne da slucaj od pahomija za pedofiliju zastari posle 5god a meni prekrsajni traje 7god.
Bice da je pahomije bogom dan pa moze sta mu se prohte a mi sitna raja i ne bas,zar ne?

miroslava

pre 11 godina

Pa taj momak je cutao i koristio ,a sad na sud!Cudni smo mi ljudi!To je kao i u svakoj drugoj vezi:kad muskarac ostavi zenu zbog tebe,to je u redu,a kad ostavi tebe zbog druge,to nije u redu!

Mladen

pre 11 godina

Dokle u SPC budu Pahomije, Filaret i ostala ......., ja ću se držati podalje od crkve. Ko je lud ne budi mu drug

PS Ovo saopštenje eparhije podseća na saopštenje neke političke stranke

Igor

pre 11 godina

Hajde sada sns-ovci pljute Tadica i za ovo . Mada mozda je ovo ok , jer cuj svi su pravoslavni vernicu odreda i domacini koji peku rakiju .

papa franjo

pre 11 godina

Ne znam samo ko finansira ove price,novinari Vranjskih se obogatise plasirajuci ovo temu kao i "zlostavljani" decaci,pa ja sada pitam kome je u interesu da se Pahomije protera i zasto???

Mladen

pre 11 godina

Dokle u SPC budu Pahomije, Filaret i ostala ......., ja ću se držati podalje od crkve. Ko je lud ne budi mu drug

PS Ovo saopštenje eparhije podseća na saopštenje neke političke stranke

prezime

pre 11 godina

(papa franjo, 22. mart 2013 08:51)

Svakom normalnom coveku je unteresu da se sazna istina a ne da slucaj od pahomija za pedofiliju zastari posle 5god a meni prekrsajni traje 7god.
Bice da je pahomije bogom dan pa moze sta mu se prohte a mi sitna raja i ne bas,zar ne?

Igor

pre 11 godina

Hajde sada sns-ovci pljute Tadica i za ovo . Mada mozda je ovo ok , jer cuj svi su pravoslavni vernicu odreda i domacini koji peku rakiju .

neko ko pamti

pre 11 godina

oVAJ,,SVEŠTENIK ,,JE ,,OPRAN ,, NAMERNIM ,,ZASTAREVANJEM ,, SLUČAJA ,A NIJE OSLOBODJEN.crkva seovi saopštenjem samo još više blamira ,umesto da se ogradi i podnese zahtev za isključenje.Takvima nije mesto nigde,a kamoli u crkvama.Važno da se Crkva petlja u državnu politiku sa ,porukama ,, da se vratimo u vreme 500 godina unazad da bi NJIMA BILO BOLJE,A MI SMO,,OSUDJENI DA TRPIMO,,i da se prislonima u malom čamcu uz ,,bratsku Rusiju,,.E takva poruka MOŽE ,ALI DA SE ONI ODREKNU SVIH SADAŠNJIH BENEFICIJA ,OD NEPLAĆANJA POREZA ,PENZIJA NA NAŠ RAČUN I POVRAĆAJ IMOVINE SVIMA ,A NE SAMO CRKVI.Kiparsak Crkva je svoju imovinu ponudila za zalog da se izbegne bankrot.!A naša ,opet TRAŽI,pa im i Mrkonjić pokloni 200000miliona za obnovu crkvenih zdanja oko Pribojskog jezera?A para ,,nema,, za osnovne potrebe.

Bob Rock

pre 11 godina

Ne znam samo ko finansira ove price,novinari Vranjskih se obogatise plasirajuci ovo temu kao i "zlostavljani" decaci,pa ja sada pitam kome je u interesu da se Pahomije protera i zasto???
(papa franjo, 22. mart 2013 08:51)

CIA, vatikan, mosad, iluminati, svi oni kojima je cilj da otmu kosovo od srbije, a pahomije im smeta zato sto je on najveci borac za kosovo. (ovo je inace teza koju iskreno zastupaju pripadnici izvesne stranke koja je na proslim izborima za malo presla cenzus, ciji se program zasniva na zabrani gay pride-a, a u novom sadu su ucestvovali u formiranju gradske vlasti)

Nemanja, Beograd

pre 11 godina

Ovakve su pojave su mučne i sramotne. Tačno je da ih ima u svim zemljama i društvima i da organizacije poput katoličke crkve često boluju od njih. Međutim, u tim zemljama bar postoji nezavisno javno mnjenje koje na te pojave reaguje i, ako je potrebno, pritiska i državu i crkvu da se slučajevi istraže.

Kod nas, bojim se, ovakvi užasi se zataškavaju. Kada se je u javnost izbio slučaj Pahomije svi su se - crkva, vlast, opozicija, sudstvo - svrstali u odbranu pedofila i učinili sve da se slučaj zatašaka. A javnost je bila hladna i, uglavnom, nezainteresovana. Ako tako bude i ovaj put, strahujem da će se zataškavanje ponoviti a ovaj i njemu slični (sumnjam da je jedini) nastaviće da zlostavljaju decu.

Pedofile u zatvor! Zaštititi decu!

Gera

pre 11 godina

Sta ste se uznemirili obozavaoci SPC - Nisu svi popovi pedofili ali SPC dokazano zataskava takve i slicne afere a ovamo proglasava fetve protiv homoseksualaca i "drugih"? Moze li biti licemernije???? SPC je samo institucija, izaslanici na zemlji i ako se ne promene sa svojom nazadnim i srednjovekovnim odnosom prema vernicima moze samo da gubi kredibilitet. Kao i svaka ovozemaljska institucija.

anonimus

pre 11 godina

Ovo je tek početak kraja,još će se o ovome čuti i tek prave grozote predstoje. Veliki je broj onih koji još uvek ćute,samo dokle? Draga gospodo Eparhije Vranjske,da su vaša deca u pitanju sigurnan sam da bi postupili ispravno,gorak hleb jedete umešen grehom i posut najgorim mogućim bludom,bludom nad slabim i nemoćnim. Savest grize sve koji znaju,a zavet ćutanja prisilni neka vam služi na čast. Za pokajanje nikada nije kasno,braćo pravoslavna.

tatko

pre 11 godina

..ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..
(Бранислав)

nedavno je u Kanadi isplaceno milijarde dolara ljudima koji su sada vecinom preko 40 godina za zlostavljanje koje se dogadjalo prije 30 godina i to velikom broju na osnovu istrage drzavne komisije (po prijavi nekolicine0. Niko nije doveo u pitanje kredibilitet svedoka zato sto nisu ranije govorili nego je objasnjeno zasto su cutali (iako su bile u pitanju generacije). Moc popova nad sticenicima, moc crkve da zataska i otpor sredine na optuzbe zbog poklonickog odnosa prema crkvi su utvrdjeni kao razlozi za cutnju. Uostalom decak od pre nekoliko godina nije cekao toliko pa sta je bilo...zastarelo. Sta je sa perunovicem, kacavendom (za koga sau i advokat i mladic u novinama izneli cinjenice pa se zataskalo).

Ateista

pre 11 godina

Ja sam se odavno razišao sa takvima i srećan sam što nemam ništa sa njima.Oni koji sebe smatraju hrišćanima trebalo bi da se pobune protiv Pahomija i Crkve.Ćutanje je odobravanje nečijeg ponašanja.Glavni krivac je Sveti Sinod SPC,jer štiti Pahomija.Saopštenje eparhije je za svaku osudu.Pahomije nije prošli put oslobodjen,jer je zahvaljujući "reformisanom"pravosudju zastarelo dalje vodjenje krivičnog postupka protiv njega.

miroslava

pre 11 godina

Pa taj momak je cutao i koristio ,a sad na sud!Cudni smo mi ljudi!To je kao i u svakoj drugoj vezi:kad muskarac ostavi zenu zbog tebe,to je u redu,a kad ostavi tebe zbog druge,to nije u redu!

šumadinac

pre 11 godina

a crkva i dalje ćuti,..dokle..proći će kao i ovi katolici,počeće da zagovaraju da je ovo što ovaj pedofil radi,potpuno normalno,užasnut sam, treba da se donese zakon da se ovakvi monstrumi uštroje, ...a ovamo popovi nama slažu priču o moralnosti i čestitosti,..sve u svemu SPC sm... na sve strane,afera,aferu stiže,kao u najgorim i najjeftinijim tabloidima

bezimena

pre 11 godina

Ja kao vernik dajem prilog 20 dinara, i tih 20 dinara dajem Crkvi, a ne da u tome uživa neki ateista. Ok? To je moje pravo, i molim te da me ne ograničavaš u tome ... besmisleno je da za svaku stvar moraš da vadiš novi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo ...
(NekoIzMase, 22. mart 2013 11:59)

DA, sve crkve i verske zajednice treba da plaćaju porez i država mora da prestane da troši budžet (koji finansira i ogroman broj ateista) na finansiranje istih! Mazati masnim guskama vratove je van svake pameti, a kako sada stvari stoje crkve i verske zajednice su idealna mesta za pranje para, jer nama apsolutno nikakve koontrole od strane države, niti oni imaju bilo kakve obaveze prema državi tj. gradjanima!
Neću da plaćam luksuz u kome žive crkveni velikodostojnici, hoću da te pare idu za nezbrinutu decu ili kakvu drugu humanitarnu svrhu! U normalnim, civilizovanim državama Evrope, time se upravo crkve bave, ovde je sve totalno naopako!

Nataeos

pre 11 godina

Pa taj momak je cutao i koristio ,a sad na sud!Cudni smo mi ljudi!To je kao i u svakoj drugoj vezi:kad muskarac ostavi zenu zbog tebe,to je u redu,a kad ostavi tebe zbog druge,to nije u redu!
(miroslava, 22. mart 2013 09:20)

Jos kad bi mogao da se stavis u kozu osobe koja to dozivi onda bi sigurno drugacije pisao....ko ne dozivi, nezna i bolje bi bilo da cuti !
.......

anonimus

pre 11 godina

E dotični svešteniče I.J. UO Eparhije ti ukinuo fond''Čovekoljublje'',smučilo im se potkradanje u tvome delokrugu,zamerio si se nešto i više im nisi potreban. Znao si dobro za svu decu koja su maltretirana i šurovao u tome,a sada kada se tlo izmaklo hajde da se obelodani. Ovo je samo reakcija dotičnog na odluku UO Eparhije. Tako da smo uz blud dobili i još sijaset grehova..krađu,laž..a bogami i pravne stvari..skrivanje istine zbog sticanja materijalne koristi i saučesništvo u bludnim radnjama prikrivanjem izvršioca. Pa draga braćo nema rata dok ne udari brat na brata...narode klupko se odmotava.

Arpeggio

pre 11 godina

ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..
(Бранислав)

E, ako ovako izgleda kada "crkva uopšte nije zaštićena", ni ne želim da znam kako bi izgledalo kada bi bila stvarno "zaštićena"!
A ti slobodno veruju u foru "svako na kraju dobije ono što je zaslužio", ako te to teši i umiruje. Ali na kažu slučajno da nema gluvljeg čoveka od onog koji neće da čuje, niti slepljeg od onog koji neće da vidi.
A uzgred, zašto bi "razumeo ćutanje" kada bi u pitanju bio političar ili biznismen? Zato što oni imaju moć, a krotki i bogobojažljivi popovi je nemaju, nego su jadni izloženi svim mogućim nepravednim napadima i "nezaštićeni", pa moraju da trpe? Mukice...

nada ZR

pre 11 godina

zasto je on vladika i dalje?Sumnja postoji neka ide u zatvor i da iza resetaka dokazuje nevinost.Ovo su tako teske optuzbe i za nevernog coveka da ne govorim za svesteno lice.Ako crkva nista ne preduzme narod ce se moliti kod kuce uz svecu i sveto pismo.Jer moze da se desi da posumnjam i u postenog popa i da ne verujem ni u jednu rec koju izgovori.Strasno mi je kada se tako nesto dogadja u SAD Vatikanu pa evo i kod nas,strasno bolesni ljudi.

papa franjo

pre 11 godina

Ne znam samo ko finansira ove price,novinari Vranjskih se obogatise plasirajuci ovo temu kao i "zlostavljani" decaci,pa ja sada pitam kome je u interesu da se Pahomije protera i zasto???

Бранислав

pre 11 godina

...ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..

Milan_PT

pre 11 godina

Daleko od toga da branim Pahomija, ali mi jedno nije jasno: momak je ćutao 9 godina i sad kad su ga uvatili u krađi, odlučio je da progovori o zlostavljanju?

NekoIzMase

pre 11 godina

(Bob Rock, 22. mart 2013 10:35)

Stranka koja je zamalo prešla cenzus je LDP ...
Samo oni ne učestvuju ni u novosadskoj ni u beogradskoj vlasti ...

(neko ko pamti, 22. mart 2013 10:06)

kakav porez Crkva da plaća ? Ja kao vernik dajem prilog 20 dinara, i tih 20 dinara dajem Crkvi, a ne da u tome uživa neki ateista. Ok? To je moje pravo, i molim te da me ne ograničavaš u tome ... Bolje se zalaži za to da porez plaćaju NVO ... I zalaži se za to da ne moraš da vadiš izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo, kada mejaš ličnu kartu, i da plaćaš sve te obrasce jer te time država kojoj već plaćaš porez koji se koristi za rad državne uprave, pljačka ... I te stvari ne radiš dobrovoljno, već ti je nametnuto, a besmisleno je da za svaku stvar moraš da vadiš novi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo ...

Uzas- blaga rec

pre 11 godina

Jos ispade da decko laze! Jadna li je eparhija, pa sve vas treba pozatvarati bre! Tako isto je eparhija Sabacka rekla povodom ubistva Peranovicevog od 6.avgusta "Prenaduvali ste ovo ubistvo"!!!!! Eeeej bre!!!! Kriminalci, olosi bre!!!!! Smrdibube jedne!!!!!!! Dok je Eparhije i popova batinasa i pedofila narod ce bezati od crkve!!!!! Te popove mogu samo pripadnici Spc da podrzavaju, normalan nmarod ne!!!!

vikar

pre 11 godina

Prilicno neuverljivo. Razlozi za dosadasnje nereagovanje zrtve, nerazumni? Lice mi njegovi postupci, da dok je bio mladji bio je ozbiljniji, a sada sto je stariji sve je vise neozbiljniji i detinjastiji? Mozda je i sve to istina, ali nase sudstvo nikako nije u stanju da stavi tacku na taj predmet.

papa franjo

pre 11 godina

Ne znam samo ko finansira ove price,novinari Vranjskih se obogatise plasirajuci ovo temu kao i "zlostavljani" decaci,pa ja sada pitam kome je u interesu da se Pahomije protera i zasto???

Бранислав

pre 11 godina

...ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..

miroslava

pre 11 godina

Pa taj momak je cutao i koristio ,a sad na sud!Cudni smo mi ljudi!To je kao i u svakoj drugoj vezi:kad muskarac ostavi zenu zbog tebe,to je u redu,a kad ostavi tebe zbog druge,to nije u redu!

Milan_PT

pre 11 godina

Daleko od toga da branim Pahomija, ali mi jedno nije jasno: momak je ćutao 9 godina i sad kad su ga uvatili u krađi, odlučio je da progovori o zlostavljanju?

NekoIzMase

pre 11 godina

(Bob Rock, 22. mart 2013 10:35)

Stranka koja je zamalo prešla cenzus je LDP ...
Samo oni ne učestvuju ni u novosadskoj ni u beogradskoj vlasti ...

(neko ko pamti, 22. mart 2013 10:06)

kakav porez Crkva da plaća ? Ja kao vernik dajem prilog 20 dinara, i tih 20 dinara dajem Crkvi, a ne da u tome uživa neki ateista. Ok? To je moje pravo, i molim te da me ne ograničavaš u tome ... Bolje se zalaži za to da porez plaćaju NVO ... I zalaži se za to da ne moraš da vadiš izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo, kada mejaš ličnu kartu, i da plaćaš sve te obrasce jer te time država kojoj već plaćaš porez koji se koristi za rad državne uprave, pljačka ... I te stvari ne radiš dobrovoljno, već ti je nametnuto, a besmisleno je da za svaku stvar moraš da vadiš novi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo ...

Igor

pre 11 godina

Hajde sada sns-ovci pljute Tadica i za ovo . Mada mozda je ovo ok , jer cuj svi su pravoslavni vernicu odreda i domacini koji peku rakiju .

vikar

pre 11 godina

Prilicno neuverljivo. Razlozi za dosadasnje nereagovanje zrtve, nerazumni? Lice mi njegovi postupci, da dok je bio mladji bio je ozbiljniji, a sada sto je stariji sve je vise neozbiljniji i detinjastiji? Mozda je i sve to istina, ali nase sudstvo nikako nije u stanju da stavi tacku na taj predmet.

Bob Rock

pre 11 godina

Ne znam samo ko finansira ove price,novinari Vranjskih se obogatise plasirajuci ovo temu kao i "zlostavljani" decaci,pa ja sada pitam kome je u interesu da se Pahomije protera i zasto???
(papa franjo, 22. mart 2013 08:51)

CIA, vatikan, mosad, iluminati, svi oni kojima je cilj da otmu kosovo od srbije, a pahomije im smeta zato sto je on najveci borac za kosovo. (ovo je inace teza koju iskreno zastupaju pripadnici izvesne stranke koja je na proslim izborima za malo presla cenzus, ciji se program zasniva na zabrani gay pride-a, a u novom sadu su ucestvovali u formiranju gradske vlasti)

Mladen

pre 11 godina

Dokle u SPC budu Pahomije, Filaret i ostala ......., ja ću se držati podalje od crkve. Ko je lud ne budi mu drug

PS Ovo saopštenje eparhije podseća na saopštenje neke političke stranke

tatko

pre 11 godina

..ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..
(Бранислав)

nedavno je u Kanadi isplaceno milijarde dolara ljudima koji su sada vecinom preko 40 godina za zlostavljanje koje se dogadjalo prije 30 godina i to velikom broju na osnovu istrage drzavne komisije (po prijavi nekolicine0. Niko nije doveo u pitanje kredibilitet svedoka zato sto nisu ranije govorili nego je objasnjeno zasto su cutali (iako su bile u pitanju generacije). Moc popova nad sticenicima, moc crkve da zataska i otpor sredine na optuzbe zbog poklonickog odnosa prema crkvi su utvrdjeni kao razlozi za cutnju. Uostalom decak od pre nekoliko godina nije cekao toliko pa sta je bilo...zastarelo. Sta je sa perunovicem, kacavendom (za koga sau i advokat i mladic u novinama izneli cinjenice pa se zataskalo).

neko ko pamti

pre 11 godina

oVAJ,,SVEŠTENIK ,,JE ,,OPRAN ,, NAMERNIM ,,ZASTAREVANJEM ,, SLUČAJA ,A NIJE OSLOBODJEN.crkva seovi saopštenjem samo još više blamira ,umesto da se ogradi i podnese zahtev za isključenje.Takvima nije mesto nigde,a kamoli u crkvama.Važno da se Crkva petlja u državnu politiku sa ,porukama ,, da se vratimo u vreme 500 godina unazad da bi NJIMA BILO BOLJE,A MI SMO,,OSUDJENI DA TRPIMO,,i da se prislonima u malom čamcu uz ,,bratsku Rusiju,,.E takva poruka MOŽE ,ALI DA SE ONI ODREKNU SVIH SADAŠNJIH BENEFICIJA ,OD NEPLAĆANJA POREZA ,PENZIJA NA NAŠ RAČUN I POVRAĆAJ IMOVINE SVIMA ,A NE SAMO CRKVI.Kiparsak Crkva je svoju imovinu ponudila za zalog da se izbegne bankrot.!A naša ,opet TRAŽI,pa im i Mrkonjić pokloni 200000miliona za obnovu crkvenih zdanja oko Pribojskog jezera?A para ,,nema,, za osnovne potrebe.

Arpeggio

pre 11 godina

ја сумњам у наводе дотичног "магационера" јер ћутати толике године о томе да се тај чин стварно догодио нема логике...чега се то плашио ?...па Црква у овој нашој држави уопште није заштићена ајде да је у питању неки политичар или бизнисмен па да разумем ћутање...овако..у сваком случају ово је по мени један подмукао напад на Српску Православну Цркву и то још у првој недељи Часног поста..али нека ради свако оно што мисли да је исправно јер свако на крају добије оно што је заслужио..
(Бранислав)

E, ako ovako izgleda kada "crkva uopšte nije zaštićena", ni ne želim da znam kako bi izgledalo kada bi bila stvarno "zaštićena"!
A ti slobodno veruju u foru "svako na kraju dobije ono što je zaslužio", ako te to teši i umiruje. Ali na kažu slučajno da nema gluvljeg čoveka od onog koji neće da čuje, niti slepljeg od onog koji neće da vidi.
A uzgred, zašto bi "razumeo ćutanje" kada bi u pitanju bio političar ili biznismen? Zato što oni imaju moć, a krotki i bogobojažljivi popovi je nemaju, nego su jadni izloženi svim mogućim nepravednim napadima i "nezaštićeni", pa moraju da trpe? Mukice...

prezime

pre 11 godina

(papa franjo, 22. mart 2013 08:51)

Svakom normalnom coveku je unteresu da se sazna istina a ne da slucaj od pahomija za pedofiliju zastari posle 5god a meni prekrsajni traje 7god.
Bice da je pahomije bogom dan pa moze sta mu se prohte a mi sitna raja i ne bas,zar ne?

šumadinac

pre 11 godina

a crkva i dalje ćuti,..dokle..proći će kao i ovi katolici,počeće da zagovaraju da je ovo što ovaj pedofil radi,potpuno normalno,užasnut sam, treba da se donese zakon da se ovakvi monstrumi uštroje, ...a ovamo popovi nama slažu priču o moralnosti i čestitosti,..sve u svemu SPC sm... na sve strane,afera,aferu stiže,kao u najgorim i najjeftinijim tabloidima

Nemanja, Beograd

pre 11 godina

Ovakve su pojave su mučne i sramotne. Tačno je da ih ima u svim zemljama i društvima i da organizacije poput katoličke crkve često boluju od njih. Međutim, u tim zemljama bar postoji nezavisno javno mnjenje koje na te pojave reaguje i, ako je potrebno, pritiska i državu i crkvu da se slučajevi istraže.

Kod nas, bojim se, ovakvi užasi se zataškavaju. Kada se je u javnost izbio slučaj Pahomije svi su se - crkva, vlast, opozicija, sudstvo - svrstali u odbranu pedofila i učinili sve da se slučaj zatašaka. A javnost je bila hladna i, uglavnom, nezainteresovana. Ako tako bude i ovaj put, strahujem da će se zataškavanje ponoviti a ovaj i njemu slični (sumnjam da je jedini) nastaviće da zlostavljaju decu.

Pedofile u zatvor! Zaštititi decu!

anonimus

pre 11 godina

E dotični svešteniče I.J. UO Eparhije ti ukinuo fond''Čovekoljublje'',smučilo im se potkradanje u tvome delokrugu,zamerio si se nešto i više im nisi potreban. Znao si dobro za svu decu koja su maltretirana i šurovao u tome,a sada kada se tlo izmaklo hajde da se obelodani. Ovo je samo reakcija dotičnog na odluku UO Eparhije. Tako da smo uz blud dobili i još sijaset grehova..krađu,laž..a bogami i pravne stvari..skrivanje istine zbog sticanja materijalne koristi i saučesništvo u bludnim radnjama prikrivanjem izvršioca. Pa draga braćo nema rata dok ne udari brat na brata...narode klupko se odmotava.

bezimena

pre 11 godina

Ja kao vernik dajem prilog 20 dinara, i tih 20 dinara dajem Crkvi, a ne da u tome uživa neki ateista. Ok? To je moje pravo, i molim te da me ne ograničavaš u tome ... besmisleno je da za svaku stvar moraš da vadiš novi izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo ...
(NekoIzMase, 22. mart 2013 11:59)

DA, sve crkve i verske zajednice treba da plaćaju porez i država mora da prestane da troši budžet (koji finansira i ogroman broj ateista) na finansiranje istih! Mazati masnim guskama vratove je van svake pameti, a kako sada stvari stoje crkve i verske zajednice su idealna mesta za pranje para, jer nama apsolutno nikakve koontrole od strane države, niti oni imaju bilo kakve obaveze prema državi tj. gradjanima!
Neću da plaćam luksuz u kome žive crkveni velikodostojnici, hoću da te pare idu za nezbrinutu decu ili kakvu drugu humanitarnu svrhu! U normalnim, civilizovanim državama Evrope, time se upravo crkve bave, ovde je sve totalno naopako!

anonimus

pre 11 godina

Ovo je tek početak kraja,još će se o ovome čuti i tek prave grozote predstoje. Veliki je broj onih koji još uvek ćute,samo dokle? Draga gospodo Eparhije Vranjske,da su vaša deca u pitanju sigurnan sam da bi postupili ispravno,gorak hleb jedete umešen grehom i posut najgorim mogućim bludom,bludom nad slabim i nemoćnim. Savest grize sve koji znaju,a zavet ćutanja prisilni neka vam služi na čast. Za pokajanje nikada nije kasno,braćo pravoslavna.

Nataeos

pre 11 godina

Pa taj momak je cutao i koristio ,a sad na sud!Cudni smo mi ljudi!To je kao i u svakoj drugoj vezi:kad muskarac ostavi zenu zbog tebe,to je u redu,a kad ostavi tebe zbog druge,to nije u redu!
(miroslava, 22. mart 2013 09:20)

Jos kad bi mogao da se stavis u kozu osobe koja to dozivi onda bi sigurno drugacije pisao....ko ne dozivi, nezna i bolje bi bilo da cuti !
.......

nada ZR

pre 11 godina

zasto je on vladika i dalje?Sumnja postoji neka ide u zatvor i da iza resetaka dokazuje nevinost.Ovo su tako teske optuzbe i za nevernog coveka da ne govorim za svesteno lice.Ako crkva nista ne preduzme narod ce se moliti kod kuce uz svecu i sveto pismo.Jer moze da se desi da posumnjam i u postenog popa i da ne verujem ni u jednu rec koju izgovori.Strasno mi je kada se tako nesto dogadja u SAD Vatikanu pa evo i kod nas,strasno bolesni ljudi.

Ateista

pre 11 godina

Ja sam se odavno razišao sa takvima i srećan sam što nemam ništa sa njima.Oni koji sebe smatraju hrišćanima trebalo bi da se pobune protiv Pahomija i Crkve.Ćutanje je odobravanje nečijeg ponašanja.Glavni krivac je Sveti Sinod SPC,jer štiti Pahomija.Saopštenje eparhije je za svaku osudu.Pahomije nije prošli put oslobodjen,jer je zahvaljujući "reformisanom"pravosudju zastarelo dalje vodjenje krivičnog postupka protiv njega.

Gera

pre 11 godina

Sta ste se uznemirili obozavaoci SPC - Nisu svi popovi pedofili ali SPC dokazano zataskava takve i slicne afere a ovamo proglasava fetve protiv homoseksualaca i "drugih"? Moze li biti licemernije???? SPC je samo institucija, izaslanici na zemlji i ako se ne promene sa svojom nazadnim i srednjovekovnim odnosom prema vernicima moze samo da gubi kredibilitet. Kao i svaka ovozemaljska institucija.

Uzas- blaga rec

pre 11 godina

Jos ispade da decko laze! Jadna li je eparhija, pa sve vas treba pozatvarati bre! Tako isto je eparhija Sabacka rekla povodom ubistva Peranovicevog od 6.avgusta "Prenaduvali ste ovo ubistvo"!!!!! Eeeej bre!!!! Kriminalci, olosi bre!!!!! Smrdibube jedne!!!!!!! Dok je Eparhije i popova batinasa i pedofila narod ce bezati od crkve!!!!! Te popove mogu samo pripadnici Spc da podrzavaju, normalan nmarod ne!!!!