Subota, 16.03.2013.

15:30

Haos na Kipru: Najezda na bankomate

Uznemirene štediše na Kipru pojurile su na bankomate da bi podigli novac sa računa, posle vesti o uvođenju poreza na sve bankovne račune u zemlji.

Izvor: Tanjug

Haos na Kipru: Najezda na bankomate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

evropske vrednosti

pre 11 godina

Meni nesto nije jasno pa neka mi neko pojasni... Koliko sam ja ukapirao, recimo imam 100.000 evra u banci i sada odjednom dodju i kazu "E bato, moras da platis 7.000 evra poreza na to!" ?
Ako je to tako, onda je ovo vrlo prosta stvar - pljacka!
Realno gledajuci svi znamo da najveci deo lopova cuva pare tamo ali problemi se ne resavaju tako
(Micko, 16. mart 2013 19:25)

@Micko, nisi najbolje razumeo. Imas 100.001 evro u banci a oni ti uzmu ne 7000 nego 9900 evra!

Igor IV

pre 11 godina

@ opet isto

Kao prvo nemacka nije bila u "recesiji" pre uvodjenja evro zone, nego je imale strukturne probleme trzista rada, jer je samo 7 do 8 godina pre toga dobila 18 miliona novih (u trziste neuklopljenih) gradjana istocne nemacke i tri miliona "Deutschrussen" (nemackih rusa mahom iz kazahstana). Nemacka je - u odnosu na ostale visoko industrijske zemlje - bila uvek "export weltmeister" (svetski samipon izvoza) od 80-tih do 2011 kada je zamenjena na prvom mestu od Kine. Sa markom i sa evrom.

Reformom radnog trzista od 2005 nemacki motor je ponovo povukao i stvorio nova radna mesta. Reforma radnog trzista, produktivnost, fleksibilinost, konkurentnost i jeftiniji evro (kao jedan elemenat) su bili garant uspeha. A ne samo takozvani jeftin evro ili manipulisanje valutom (kojom barataju druge zemlje).

U ostalom se nemacka i nikada nece vratiti staroj valuti neko tezi, kao i Finska, Holandija, Luksemburg, Austrija, Poljska itd. takozvanom "severnom evru" (valuti severno evropskih zemalja). Pa da se cak i vrati staroj valuti, nemacka ima i prostora, mogucnosti i ekonomske instrumete uticanja na sveukupno svetsko trziste da joj je manevrisanje lakse nego drugima.

A u juznoj evropi ce svanuti malo morgen, dok ne sprovedu reforme na sopstvenom trzistu rada, ne srede korupciju, balansiraju budzet, smanje javnu potrosnju, ubiraju redovno porez, urede pravni sistem, zadrze "pametne glave" u domovini itd.

A moj argument zasto se grcka ne vrati drahmi jos nisi odgovorio.

Opet isto

pre 11 godina

Igor III mi kaze: "Ja - kao nemacki privrednik - mogu da ti kazem, da nemacka privreda, a posebno izvoz ne zavisi toliko o izvozu u EU (jos manje od izvoza u juzne zemlje EU, zato sto oni i nemaju jako proizvodnju) nego od sveukupnog izvoza vanevropski zemalja "

Izvoze van EU koliko i u EU, ako ne i vise. BAS ZATO STO JE EURO SLAB zahvaljujuci ukljucivanju juznih ekonomija u euro sistem. Iskljucimo te juzne drzave iz euro-zone i euro zapadne zone, ili jos gore, Nemacka marka, ce da skoci bar 30% automatski i ti ces moci da izvezes bar 30% manje. Udarice tebe, nemacki privrednice po dzepu. To svi znaju i cekaju Nemacku da odreaguje i ne mogu da veruju kakva arogancija je u pitanju i kako bi sve zrtvovali zarad uskog, kratkorocnog interesa. Zasto je Nemacka bila u RECESIJI za razliku od drguih Evropskih zemalja (npr. FRancuske) pre euro-zone? Jer joj nije isao izvoz. Zasto? Zato sto je marka bila preskupa. A onda dosao euro. Ako imas zajednicku valutu imas i zajednicke obaveze - izbavljanje onih kojima je ta valuta preskupa - kao u SAD-u. Ili jeste zajednicka drzava, ili nije. Ovako je zajednicka na ociglednu korist jednih a na ociglednu propast drugih. Objasnjenje o neodgovornim juznjacima ne pije vodu - i zemlje kao sto je Austrija su u istom cabru iz istih razloga. A prava reakcija koja se vec u Italiji pominje jeste razbijanje evro zonei vracanje naciolanih valuta, gde ce svima sem Nemcima da svane.

Kaurin, kvarni vlaski tip

pre 11 godina

Ja sam mislio da su nasi politicari najgori. Radi sarene laze "datumu pocetka pregovora" oni predaju strancima/okupatorima imovinu zemlje.
Ali i ovi kiprani su takav autogol dali sebi da nemam reci. Mogli su elegantno da izadju iz EU zone i da se spasu. Bankarski sektor Kipra je bio jak i ta grana industrije je unistena diktatom iz Berlina.
Najsmesnije ce biti sa hrvatskom kada nagrnu svabe u Dalmaciju sve pokupuju i nasele se tu.
Nemacka 80 miliona , hrvatska 3 miliona stalno naseljenih....

Rubin

pre 11 godina

Kipar je stjeciste kriminalaca koji su svoje maticne zemlje popljackali i tamo odnijeli lovu da bi bila na sigurnom. To sto ce ruski, srpski i ukrajinski tajkuni ostati bez 10% je zaista tuga. A obicni gradjani, kolateralna steta.

Johny

pre 11 godina

Parama nije mesto u slamarici nego u BANCI! Kakve veze prosečan gradjanin Srbije ima sa ovim dešavanjima na Kipru? Našim gradjanima svakako zakonski nije dozvoljeno da imaju račune u inostranstvu! Ako je neko od nas ipak našao "rupu" i svoj novac deponovao u stranoj državi, nema prava čak ni da se buni, jer bi samo priznao da je prekršio zakon. Bankarski sektor u Srbiji je STABILAN i naše banke su likvidne. "Šišanje" štediša smo doživeli devedesetih tako da su STATISTIČKI male šanse da do toga opet dodje! Nema razloga za paniku, povlačenje štednih uloga i slično jer SVE JE POD KONTROLOM i u najboljem redu. Nemojte bespotrebno da širite paniku!

Igor II

pre 11 godina

Ovo je za "iznenadjene" srbe situacijom na Kipru. Kipar je bio utociste lopova, peraca novca i krvopija svog naroda. Donesen novac (naprimer od Rusa ali i drugih)je donesen bas na Kipar je se Kipar nalazio pod okriljem EU. Tako da je i EU odrzala svoju rec i dala 10 milijarde evra za spasenje bankarskog sistema Kipra ali i ekonomskog sistema Kipra.

Sada po kojim pravnim standardima nije moguce zatraziti i od deponenata (citaj: ulagaca) 6,75 % do 9,9 % "samodoprinos" za spasavanje sveukupnih depozita. To je sasvim umereno u odnosu na mnoge zemlje koje su svojim deponentima oduzele sva ulaganja.

Uostalom Kipar je decenijama bezobrazno niskim poreskim stopama bas i privlacio kriminalce svih boja, da bi i od toga i profitiro. Ne samo drzava Kipar, nego i gradjani Kipra. Da su od pocetka placali umerene poreske stope ili opste ubirali porez danas nebi doslo do toga. Pa doslo je vreme za placanje racuna.

Na kraju krajeva, ko ce placati njihove racune, Turci, Norvezani, Nemci, Marsovci?

Ako se neko onako solidarno bas brine za boraniju sa Kipra samo da znate, da se po EU predlogu depoziti do 25.000 € ne oporezuju. A preko 25.000 (to bogami nije ni malo) mora biti oporezivanja. U ostalom taj nizak ili visok nivo depozita su bas i dostigli dosadasnjim neoporezivanjem.

A bogatasi ce, za to se ne brinite, ostaviti svoj novac u EU (mozda u nekoj drugoj zemlji) ali u EU. Morace ubuduce placati porez, ali je novac sigurniji nego u Rusiji ili negde drugde.

Igor III

pre 11 godina

@ opet isto

Pa taj tvoj nemacki "junk" se svuda u svetu zove "High Tech Made in Germany".

Molim te reci mi samo koje glasilo nemacke ili tek evropske privredne organizacije citas pa se toliko razumes u to od cega je nemacka privreda prosperirala. Ja - kao nemacki privrednik - mogu da ti kazem, da nemacka privreda, a posebno izvoz ne zavisi toliko o izvozu u EU (jos manje od izvoza u juzne zemlje EU, zato sto oni i nemaju jako proizvodnju) nego od sveukupnog izvoza vanevropski zemalja (Rusija, Kina, Indija, USA, Turska, Brazil, Juznoafricka Republika i mnoge, mnoge druge zemlje).

A zasto bi ja iliti nemacka placala za kiparske banke, kada je kiparski bankarski sistem bio osnova citavog neprofitabilnog i neefektivnog ekonomskog sistema Kipra. Koji ziveo od tudje muke i na tudjoj muci. Ili si stvarno ubedjen, da je uopste i u jednoj zemlji na svetu moguce samo na turizmu - bez produktivnosti - zasnovati ekonomiju a istovremeno konzumirati dobara na svetskom nivou i socijano vrsiti raspodelu novca (penzije, plate) na nivou clanica evropske unije (slicna situacija u spaniji, grckoj, italiji. Toliko si oslepljen politickim idejama, da nisi sam shvatio iole sistem ekonomije. Pa prva Grcka koja vec 5 godina "laje" na nemacku ne napusta EU-Zonu i uhvatila se nemacke kao "pijan plota". Mislis da nema razloga za to?

Jer si se pitao sto Grcka, Spanija, Portugal ili Kipar ne napuste Euro-Zonu i vrate se nacionalnoj valuti? Mozda nisu culi za tvoj koncept.

Marija

pre 11 godina

Ma kakvi ruski tajkuni, pa oni nece ni osetiti taj porez, ne znaju ni koliko imaju na racunima, oni svoje pare drze svuda, nije im cela zivotna ustedjevina na Kipru. Ovde ce nastradati, kao i uvek, obican narod, kojem ce biti oteta desetina ustedjevine za penziju, skolovanje i druge stvari. Zalosno! Sramna odluka EU!

Opet isto

pre 11 godina

Za sve one koji pametuju o Kipru kao utocistu Ruskog kriminala i slicno: Sta mislite koji se to novac sliva u Londonske banke? Novac Ruskih tajkuna i nafte; sigurno ne novac Britanske industrije jer je de fakto nema u odnosu na novac koji Rusi imaju. U pitanju je propaganda Neamckih medija i politicara kako je SAMO na Kipru prljav novac ne bi li ukrali 10% svima i izbegli da oni plate ceh. Da vidimo kako ce Nemci da prodju ako se ukine euro u perifernim ekonomijama pa im skoce cene prozivoda za 30%.Ko ce onda da uvozi njihov junk? U bas takvoj situaciji su bili pre uvodjenja eura u juzne zemlje, ne zaboravimo, a onda su se oporavili zahvaljujuci jeftinom euru koji im omogucava izvoz kakav imaju. A zahvalnica? Ne naravno pomoc oporavku perifernih ekonomija nego kradja sa bankovnih racuna. Nema srece dok je ljudozderzska konzervativna vlada na vlasti u Nemackoj. Kad dodju soc-demokrate MOZDA bude bolje; ali doci nece iz pohlepe i nacionalnog uskog interesa i slepila.

Micko

pre 11 godina

Za onog sto rece - zlato i zemlju kupovati. Nesto tako ali ja se ne bih uzdao u zemlju. Jer ce vec sutra doci i reci "Porez na imovinu - 3x veci!" pa ti cuvaj 100 njiva!

Znaci, zlato i drago kamenje - i to da ne znaju da ga imas!

MileKontraš

pre 11 godina

Ovo je zaista dobar i mozda jedini potez koji moze nesto da spasi. Da imaju svoju valutu onda bi mogli kao sto je soloba radio da naduvaju inflaciju i na taj nacin sprece bankrot. A posto nemaju onda je ovo jedino resenje da uzmu jednokratni porez od svih. Kod nas ne moze nesto ovako da se desi jer bi nasa vlada mogla preko noci da obori vrednost dinara i na taj nacin sve nas oporezuje jednokratno.

Miroslav

pre 11 godina

Ovo nema logike! Kakva je svrha poreza ako ga izbegnete jednostavnim podizanjem novca? Samo ce banke izgubiti likvidnost i puci. Jedino ako je zaista kako je neko napisao poreska osnovica stanje na racunu 15.03. onda su ovi sto podizu neobavesteni.
PS mi kojima je isparila "stara devizna stednja", koje su preveslali jezda i dafina ne bismo smeli da se podsmevamo Kipranima, oni ce izgubti "samo" nekoliko % a znam ljude koji su izgubili sve u "nasim" "bankama".

Vrlo Dobro Upucen

pre 11 godina

Sta se sve radi na Kipru i koliko se para pere iz bivsih komunistickih zemalja poput Rusije, Ukrajine , Belorusije i naravno Srbije je nezamislivo.
Onaj ko nije ziveo tamo ili nije bio tamo ne moze ni da zamisli komunjarsku boljsevicku bandu sa zlatnim zubima koji su pokrali sve sto se moglo pokrasti.
U Limassolu je za neupucene Beograd 90-ih godina verovali ili ne, u pravom pravcatom smislu, klubovi sa kavezima gde gole Ruskinje sa andjeoskim krilima igraju u kavezu a po separeima polusvet sa zlatnim zubima i sampanjcima.
Beograd 90-ih je mala maca za fizionomije kakve se trenutno vidjaju na Kipru.
Najezda primitivaca i polusveta koji pere pare morala je biti sprecena.
Na zalost ispastaju i Kiprani jer su zaista sada pogodjeni ovime , ali isto tako da budemo realni stanovnici Grcke su male bebe za Kiprane i za kredite i nerad i sve na foru.
Pozdrav svima!

Direktno sa Kipra

pre 11 godina

Ne, ovo neće najviše pogoditi strance, Ruse, Engleze, "naše" koji drže novac na Kipru. Ovo će ipak pogoditi najviše ekonomiju Kipra a samim tim i običnog čoveka. I da, običan Kipranin drži svoje novce u bankama, otpremnine posle odlaska u penziju, novac iz raznih fondova dok je radio, pradaja nekretnina i sl. Nedavno su velikom broju ljudi, na prevaru, oteli preko 200 000 000 eura. Zvali su ih neprestano iz banaka, nudili im "novi program najsigurnije štednje i ulaganja", ljude su zvali i po nekoliko puta neprestano ih ubeđujući da potpišu, i sada onima koji su pristali na to jednostavno kažu, pristali ste da novac uložimo, mi smo uložili u grčke banke i sve je propalo. Sve je to prevara, smišljena, i opet će taj običan čovek najviše osetiti ovo. Pa znate li da je ovde nezaposlenost preko 30%, nedavno je stala kompletna građevinska industrija štrajkom od tri nedelje, plate se drastično smanjuju. Na TV se pojavljuju propagandni spotovi gde ubeđuju mlade i obrazovane ljude da idu u EU i traže posao "i ti si deo EU porodice, probaj, idi vidi, bar na godinu dana" u tom smislu, samo da ne krenu socijalni nemiri. Ulaskom u EU Kipar je uništen, smišljeno i sistematski. A cilj nisu Rusi, pa svaka ta država EU ima i prave i svoje "Ruse" i prljavog novca sto puta više nego Kipar, cilj je, prevashodno Nemačke, pravljenjem Kipra dužničkim robom, za uzvrat potpuno uzeti prihode od ogromnog nalazišta gasa u kiparskim vodama koji uskoro treba da počne da se eksploatiše. O tom potom...

seljadin

pre 11 godina

secam se Kipra sa kraja 90tih, radio sam tamo sezonski, kiparska funta je bila kao zlato, to je bilo ostrvo prosperiteta, bez ikakvog kriminala, bio sam pre 2 godine turisticki, sivilo, propast, jednom recju EU je unistila Kipar

Direktno sa Kipra

pre 11 godina

Samo da dodam, pre tri dana su ljudi iz vladajuće stranke ubeđivali preko TV "MI NISMO GRČKA, KOUREMA (šišanje) SE NIKADA NEĆE DESITI NA KIPRU!"

Narod je šokiran, ovo niko nije očekivao. Danas su ljudi pokušali da podignu novac u COOP bankama koje jedine rade subotom, odmah po otvaranju sistem nije radio, posle su im dozvolili 600 eura i već je bilo "šišanje"!!! mada parlament još nije zvanično prihvatio odluku.

AUUUU EUUUUU

pre 11 godina

@zmaj
Nisu ljudi hteli milione, milioni drze stranci ovde u bankama. Na Kipru je u ponedeljak "Green monday" i ljudi su krenuli normalno da podignu do 2-5 000 eura kad su culi za odluku jer se skidaju u utorak (kad se otvaraju banke) sa svih racuna od 6-10 % a Kipar ima dosta lokalnog stanovnishtva koji imaju deposite (nisu siromashni stanovnici)...oni sa tekucih racuna skidaju i 2000 eura da im ne bi uzeli i tih 140-150 eura, nije bash haos kao sto je napisano u vestima ...bice haos kad u utorak se skinu pare od stranih orocenih para na sumu od 500 000 ili milion eura a negde i vishe...

Pametnjaković

pre 11 godina

Ja sam lepo rekao da EU i USA sprovode eksperimente po manjim zemljama prvo, da bi identifikovali slabe tačke, i onda sprovedu unapređenu verziju kod sebe. Ako se sećate naše banke su zatvarale vrata, odnosno nisu isplaćivale ono što su od nas uzele. Evo, to se sada dešava tamo, samo što je unapređena verzija. Zavisi od rezultata ovog unapređenog eksperimenta da li će se isto to ili drugačije sprovoditi u matičnim zemljama USA i EU za neku deceniju. Možda će u međuvremenu uvesti nešto još bolje od bankomata.

Slobodan Đikanović

pre 11 godina

Sve građanske partije na Planeti, koje su zaista građanske, morale bi zvanično da odreaguju na ovu pljačku.
Morao bi se izvršiti globalni pritisak da se ova sramna odluka obori.
Ukoliko se to ne desi, očigledan je još jedan dokaz da je uzrok kompletne krize loš menadžment u vladajućim strukturama vodećih svetskih država.

Miki

pre 11 godina

Neki ljudi ne razumeju da se ovde radi o najgoroj mogucoj pljacki. Znaci ovde nije oporezovana kamata na stednju vec GLAVNICA. To znaci da ako ste Kipranin i stedeli ste pare u banci, EU vam je upravo uzela 6.75% vase ustedjevine. A ako ste kojim slucajem ustedeli vise od 100.000 evra uzeto vam je 9.99% . Znaci ostalo vam je umesto 100.000 evra na racunu 90.000 evra. Trece nije ovo usmereno prema RUsima vec prvenstveno protiv gradjana Kipra jer od 70 milijardi stednje na Kipru , 50 milijardi je stednja gradjana Kipra , a 20 milijardi stednja gradjana Rusije. Kako god okrenes u pitanju je najgora moguca pljacka u organizaciji EU tj Nemacke koja je nametnula Kipru ultimatum da ovo prihvati. Ovim je prakticno ugasen bankarski sektor na kipru, jer ce svi strani investitori nakon ove odluke povuci novac sa Kipra.

kosmajac sale

pre 11 godina

znaci neko ko je cuvao decenijam i skupio recimo 100000e , mora da da bandi 9900e. ovo je pljacka bankara i drzave, svi ce tu da se ugrade. cudim se samo da narod cuti. zato direktori banaka imaju po 10,15,20 miliona plate. ovo je sve postalo besmisleno. da neki direktor zaradi za par meseci vise nego 90% za ceo zivot.

bane

pre 11 godina

Ma totalna EU mafija A sta je sledece.Ko garantuje da nece biti novih poreza.Ali slicno nije uradjeno u Irskoj Spaniji Portugalu Italiji.Nego Grckoj traze ostrva a Kipru harac u parama.Kao u najboljim vremenima vladavine komunizma.Eu je cudo

Dzoni

pre 11 godina

Po mom skromnom misljenju ovakvu odluku jedna (ili vise) osoba moze doneti samo u sledecih nekoliko slucaja:
1) nije ziveo na planeti Zemlji u poslednjih 5 godina-6 godina (od izbijanja svetske finansijske krize)
2) ne zna ili ne razume apsolutno nista vezano za finansijsku istoriju sveta i funcionisanje finansijskog sistema u kapitalisockom uredjenju drustva;
3) je totalno van svoje pameti
4) zeli da iskoristi malu,nebitnu zemlju kao sto je Kipar radi dokazivanja vec dokazane teze da mogucnost gubitka velike grupe manjih deponenata (tj. štediša) u finansijskom sistemu dovodi do "juriša" štediša na banke i posledično pucanje finansijskog sistema zemlje ukoliko vlada ne garantuje pokriće svih gubitaka na depozite

Takodje se slažem sa prvim komentarom da je vrlo moguće da je ovo takodje jedan nacin da se ocerupaju ruski oligarsi i tajkuni koji drze ogromnu kolicinu novca na racunima kiparskih banaka. To bi bila cisto politicka odluka koja ne uzima u obzir posledice po finansijsku stabilnost Kipra, a potencijalno i cele EU, na koju bi se efekti te nestabilnosti mogli preneti ako se štediše drugih EU zemalja osete ugroženim mogućnošću sličnog "poreza" u njihovim zemljama.

Кривокапић

pre 11 godina

Не слажем се са овом одлуком, али ово ће највише да погоди стрнце који своје паре држе на Кипру да би избегли опорезивање у матичној држави. Ова одлука неће много да утиче на грађане Кипра који сигурно не држе милионе на рачуну. Погодиће тајкуне из источно европских земаља који су своје богатство стекли пљачкајући сопствени народ и државу. Можда је ово правда на неки начин.

kiper

pre 11 godina

Nije toliko velika najezda na bankomate-razlog, jer prosecni Kipranin duguje 60-70 000 evra.Ova mera je nacin da se Rusima pokupe pare(jednokratno)-racuna se da 50% para ce da pokupe samo od Rusa,pa onda Engleza(penzionera koji ovde zive).Najmanje ima Kiprana koji ce da budu pogodjeni...

Micko

pre 11 godina

Meni nesto nije jasno pa neka mi neko pojasni... Koliko sam ja ukapirao, recimo imam 100.000 evra u banci i sada odjednom dodju i kazu "E bato, moras da platis 7.000 evra poreza na to!" ?

Ako je to tako, onda je ovo vrlo prosta stvar - pljacka!

Realno gledajuci svi znamo da najveci deo lopova cuva pare tamo ali problemi se ne resavaju tako

Nemacka

pre 11 godina

(neny, 16. mart 2013 16:02)
Treci rajh postoji, ali samo u necijim glavama.
Ne pominjes najavu Merkelove da ce Nemacka U SVAKOM SLUCAJU pomoci Kipru.

zoki

pre 11 godina

Ovo je neverovatno, taj javni sektor se izgleda u svim zemljama pretvara u običnu razbojničku bandu. Najpre potroše pare preko kredita pa onda otimaju od običnih građana da te kredite vrate. Ovo će se i kod nas desiti, ali se bojim da neće proći tako glatko. Ne bi me iznenadio unutrašnji građanski rat između običnih siromašnih građana i zaposlenih u javnom sektoru koji unapred troše tuđi nezarađeni novac, a planiraju da ga vrate tako što će sve nas da opljačkaju.

bruka sta rade

pre 11 godina

Kipar je sada lakmus papir evrozone. Posto je ucesce Kipra u ekonomiji evrope svega 0.2% Nemacka i njena ekipa prave test da vide kako ce brutalna kradja stednje obicnih ljudi proci i kakav ce odjek biti u zemljama koje imaju slican problem. Ovo je presedan koji ce promeniti tok istorije evrope. Interesanto je da Irska, Portugal, Spanija i naravno Grcka nisu primorane na ovako brutalan ustupak. Novac u bankama nijedne zemlje kojoj se ekonomija ljulja vise siguran. Logicna posledica je povlacenje novca iz banaka mnogih zemalja i dalji pad potrosnje uz slabljenje investicija.

Takodje da pomenem jos jednu flagrantnu kradju od strane nacionalnih banaka ekonomsko jakih zemalja koje drze kamatne stope na istorijskim minimumima. Time se direktno kradu stedise koje dobijaju kamate daleko ispod inflacije u tim zemljama a tako ukraden novac se vraca bankarima koji ponovo dele bonuse i piju sampanjac.

Ocigledno je da ni jedan ni drugi scenario nisu lege artis.

Miki

pre 11 godina

U pitanju je klasicna pljacka tj otimacina gigantskih razmera . Sve ovo je inace organizovala Nemacka. Gde su sada ovi evrofanatici da nam objasne smisao ovih poteza tj pljacke stedisa po klasicnom scenariju Jezde i Dafine?

Zmaj

pre 11 godina

Ma da! U bankomatima se drze milioni eura. Oni ce dizu novac, a banke ce samo da dopunjuju bankomate. Pricajte vi nekom drugom takve gluposti...

Smederevac

pre 11 godina

Imam jako puno prijatelja na Kipru. Tamo je sada opšta ludnica! Ljudi ovo je ništa drugo do pljačka! Ljudi koji su pošteno radili, odvajali sa strane od usta za školovanje svoje dece, stan. Takođe onima koji su uzeli kredit za kuću, školovanje, posao će biti oduzet deo novca,a ZAŠTO? Jer je neka banka loše ulagala?? I sad obični građani i sirotinja to treba da plaća??

Genije

pre 11 godina

Izdaja Kipra!
Koje su škole završili ovi koji su ovakvu odluku smislili i kako su Kiprani dozvolili da im se tako jednom administrativnom odlukom uruši ceo sistem. Nemoguće da ne znaju na koje se sve načine izaziva i čemu vodi stampedo deponenata.
Sledeća vest sa Kipra - gradjanski nemiri i propast turističke sezone.

Slobodan

pre 11 godina

Toliko o zaštiti privatne svojine.
Ovo je direktno kršenje ljudskih prava, odnosno kriminalan nastup države, koji se može nazvati klasičnim reketiranjem građana.
Deponenti su morali biti obavešteni na vreme o promeni uslova poslovanja banaka kod kojih drže svoj novac, u skladu sa zakonskim rokovima, da bi imali vremena da odustanu od ugovora sa bankama, ukoliko im promena uslova ne odgovara.
Svi koji su oštećeni trebali bi zajedničkom tužbom da tuže banke, ako ih nisu pravovremeno obavestile o promeni uslova poslovanja.
Da bi ovakva otimačina prošla, morala je, u najmanju ruku, prethodno biti proglašena neka vrsta vanrednog stanja, ili ne znam šta...
P.S. Nemam deponovanog novca, čak sam i u dugovima, ali ne treba biti ljubomoran na ljude koji imaju ušteđevinu i treba ih zaštititi od otimačine, jer se svi mi nadamo da ćemo nekada imati i očekujemo da će to biti zaštićeno nekim zakonom.
Ukoliko neko cilja na neki novac stečen kriminalom, na Ruske oligarhe, ili ne znam koje još strukture, neka se usmeri direktno na njih, a ne da kolateralna šteta budu savesni građani.

Milan

pre 11 godina

Kasno Marko na Kosovo stize pa i Kipranin na automat!!Porez je gotova stvar-cinjenicno stanje na kontu 15.03 2013.
Sve najlepse aus Deutschland-Sitnije Cile sitnije;)

Ministar za zez

pre 11 godina

Auuuuuu,ala će da leti perje kad Ruski mafijaši i tajkuni ostanu bez svoje''teškom mukom'' zarađene love,biće krvi do kolena!

stranac

pre 11 godina

Znači, sad su krenuli u otvorenu pljačku i otimačinu. Banksteri se više ne skrivaju - počeli su da otimaju na veliko. Još jedna potvrda za:
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2013&mm=03&dd=02&nav_id=691190

Robert

pre 11 godina

Ovo je slicno situaciji u nasoj zemlji s tim da se nasi mozgovi ovog jos nisu dosetili ali posto mi trpimo sve mogli bi ovo genijalno resenje da upotrebimo i u Srbiji.
Politicari pokradu, gradjani placaju.

AUUUU EUUUUU

pre 11 godina

@Dalmos
...ne na drzavnom nego na Evropskom nivou, zapreceno je Kipru da ako ne prihvati da ce od utorka dve najvece Banke proglasiti Bankrotom, a pocetni predlog Eurogrupe je bio od 40-90%, politicka odluka sa strateskim ciljem da se onesposobi Kipar kao geostrateshki finansijsk centar, a pranje para samo izgovor za pritisak. Pa sto ne pogledaju malo pranje para na veliko na primer u UK, gde je svaki fudbalski klub kupljen od prljavih novca Rusa i drugih, nezakonito stecenih od mutnih privatizacija i ko zna cega, a da ne pricamo o pranju para Rusa u Swiss bankama a u mnogo vecoj meri i u Nemackoj putem kupovine ili deonica u velikim firmama. Ja zivim na Kipru ali EU nishta dobro nije donela, benzin smo ranije uvozili iz Irana i bio je 40 centi, ali posle EU nemoze vishe iz Irana , isto tako svi moguci porezi su besmisleni...Srbijo EU ti ne treba jer smo mi Europa samo da se sami sredimo i postavimo prave standarde i odnose unutar nashe zemlje pa nek plache EU za nama (jer ce izgubiti josh jednog roba u svojim redovima, od koga bi mogla da ubira dodatna sredstva i izrabljuje radnike za njihove proizvode koje ce kod nas praviti pa slati na trziste EU)...SRAMOTA SA VELIKIM SLOVIMA

DRAŽA KG

pre 11 godina

JA SVOJE PARE ČUVAM U SLAMARICI -bukvalno.Od Jezde,Dafine ,Koleta i ostalih prevaranata mene banke više nikada neće videti!
I da Vam kažem jednu tajnu,kupujte zlato jer i ovi papirići kao dolar,evro,funta itd takođe ne vrede ništa.Ovim raznoraznim belosvetskim bankama tek ne verujem jer su one tu da nas naprave ROBOVIMA!
Vraćajte se zemlji(kupujte je) i kupujte zlato, to su jedine materijalne vrednosti kroz vekove i normalno porod,ŠTO VIŠE DECE!!!

neny

pre 11 godina

Ovoj je diktat Merkelove. Nemacki mediji su vodili besomucnu kampanju, da se bogati Rusi, koju cuvaju pare na Kipru moraju kazniti. Sad ce ceh da plate svi ulagaci, i veliki i mali. Ziva arogancija, da su uveli samo dva nivoa oporezovanja. Pljacka, svoje vrste. A pare koje bogati Nemci cuvaju u Lihtenstajnu su na sigurnom......Treci rajh!

Marko-PG

pre 11 godina

Kraj kiparskog off shora.
Ponovo ce zivjeti kao 1960-h.
Njemci gase off shorove, ostavljaju samo svoje (neko pomenu Lihtenstajn).
Kipranima ostaje da se nadaju da se EU st prije raspadne.

vija

pre 11 godina

... a kako su nam pričali o velikom uspehu grčke kipra italije španije portugala i irske u evropskoj uniji... he he he... fondovi za ovo fondovi za ono samo uzmes ako si gospodin član...

neny

pre 11 godina

Ovoj je diktat Merkelove. Nemacki mediji su vodili besomucnu kampanju, da se bogati Rusi, koju cuvaju pare na Kipru moraju kazniti. Sad ce ceh da plate svi ulagaci, i veliki i mali. Ziva arogancija, da su uveli samo dva nivoa oporezovanja. Pljacka, svoje vrste. A pare koje bogati Nemci cuvaju u Lihtenstajnu su na sigurnom......Treci rajh!

Smederevac

pre 11 godina

Imam jako puno prijatelja na Kipru. Tamo je sada opšta ludnica! Ljudi ovo je ništa drugo do pljačka! Ljudi koji su pošteno radili, odvajali sa strane od usta za školovanje svoje dece, stan. Takođe onima koji su uzeli kredit za kuću, školovanje, posao će biti oduzet deo novca,a ZAŠTO? Jer je neka banka loše ulagala?? I sad obični građani i sirotinja to treba da plaća??

bruka sta rade

pre 11 godina

Kipar je sada lakmus papir evrozone. Posto je ucesce Kipra u ekonomiji evrope svega 0.2% Nemacka i njena ekipa prave test da vide kako ce brutalna kradja stednje obicnih ljudi proci i kakav ce odjek biti u zemljama koje imaju slican problem. Ovo je presedan koji ce promeniti tok istorije evrope. Interesanto je da Irska, Portugal, Spanija i naravno Grcka nisu primorane na ovako brutalan ustupak. Novac u bankama nijedne zemlje kojoj se ekonomija ljulja vise siguran. Logicna posledica je povlacenje novca iz banaka mnogih zemalja i dalji pad potrosnje uz slabljenje investicija.

Takodje da pomenem jos jednu flagrantnu kradju od strane nacionalnih banaka ekonomsko jakih zemalja koje drze kamatne stope na istorijskim minimumima. Time se direktno kradu stedise koje dobijaju kamate daleko ispod inflacije u tim zemljama a tako ukraden novac se vraca bankarima koji ponovo dele bonuse i piju sampanjac.

Ocigledno je da ni jedan ni drugi scenario nisu lege artis.

DRAŽA KG

pre 11 godina

JA SVOJE PARE ČUVAM U SLAMARICI -bukvalno.Od Jezde,Dafine ,Koleta i ostalih prevaranata mene banke više nikada neće videti!
I da Vam kažem jednu tajnu,kupujte zlato jer i ovi papirići kao dolar,evro,funta itd takođe ne vrede ništa.Ovim raznoraznim belosvetskim bankama tek ne verujem jer su one tu da nas naprave ROBOVIMA!
Vraćajte se zemlji(kupujte je) i kupujte zlato, to su jedine materijalne vrednosti kroz vekove i normalno porod,ŠTO VIŠE DECE!!!

Slobodan

pre 11 godina

Toliko o zaštiti privatne svojine.
Ovo je direktno kršenje ljudskih prava, odnosno kriminalan nastup države, koji se može nazvati klasičnim reketiranjem građana.
Deponenti su morali biti obavešteni na vreme o promeni uslova poslovanja banaka kod kojih drže svoj novac, u skladu sa zakonskim rokovima, da bi imali vremena da odustanu od ugovora sa bankama, ukoliko im promena uslova ne odgovara.
Svi koji su oštećeni trebali bi zajedničkom tužbom da tuže banke, ako ih nisu pravovremeno obavestile o promeni uslova poslovanja.
Da bi ovakva otimačina prošla, morala je, u najmanju ruku, prethodno biti proglašena neka vrsta vanrednog stanja, ili ne znam šta...
P.S. Nemam deponovanog novca, čak sam i u dugovima, ali ne treba biti ljubomoran na ljude koji imaju ušteđevinu i treba ih zaštititi od otimačine, jer se svi mi nadamo da ćemo nekada imati i očekujemo da će to biti zaštićeno nekim zakonom.
Ukoliko neko cilja na neki novac stečen kriminalom, na Ruske oligarhe, ili ne znam koje još strukture, neka se usmeri direktno na njih, a ne da kolateralna šteta budu savesni građani.

zoki

pre 11 godina

Ovo je neverovatno, taj javni sektor se izgleda u svim zemljama pretvara u običnu razbojničku bandu. Najpre potroše pare preko kredita pa onda otimaju od običnih građana da te kredite vrate. Ovo će se i kod nas desiti, ali se bojim da neće proći tako glatko. Ne bi me iznenadio unutrašnji građanski rat između običnih siromašnih građana i zaposlenih u javnom sektoru koji unapred troše tuđi nezarađeni novac, a planiraju da ga vrate tako što će sve nas da opljačkaju.

Micko

pre 11 godina

Meni nesto nije jasno pa neka mi neko pojasni... Koliko sam ja ukapirao, recimo imam 100.000 evra u banci i sada odjednom dodju i kazu "E bato, moras da platis 7.000 evra poreza na to!" ?

Ako je to tako, onda je ovo vrlo prosta stvar - pljacka!

Realno gledajuci svi znamo da najveci deo lopova cuva pare tamo ali problemi se ne resavaju tako

AUUUU EUUUUU

pre 11 godina

@Dalmos
...ne na drzavnom nego na Evropskom nivou, zapreceno je Kipru da ako ne prihvati da ce od utorka dve najvece Banke proglasiti Bankrotom, a pocetni predlog Eurogrupe je bio od 40-90%, politicka odluka sa strateskim ciljem da se onesposobi Kipar kao geostrateshki finansijsk centar, a pranje para samo izgovor za pritisak. Pa sto ne pogledaju malo pranje para na veliko na primer u UK, gde je svaki fudbalski klub kupljen od prljavih novca Rusa i drugih, nezakonito stecenih od mutnih privatizacija i ko zna cega, a da ne pricamo o pranju para Rusa u Swiss bankama a u mnogo vecoj meri i u Nemackoj putem kupovine ili deonica u velikim firmama. Ja zivim na Kipru ali EU nishta dobro nije donela, benzin smo ranije uvozili iz Irana i bio je 40 centi, ali posle EU nemoze vishe iz Irana , isto tako svi moguci porezi su besmisleni...Srbijo EU ti ne treba jer smo mi Europa samo da se sami sredimo i postavimo prave standarde i odnose unutar nashe zemlje pa nek plache EU za nama (jer ce izgubiti josh jednog roba u svojim redovima, od koga bi mogla da ubira dodatna sredstva i izrabljuje radnike za njihove proizvode koje ce kod nas praviti pa slati na trziste EU)...SRAMOTA SA VELIKIM SLOVIMA

Marko-PG

pre 11 godina

Kraj kiparskog off shora.
Ponovo ce zivjeti kao 1960-h.
Njemci gase off shorove, ostavljaju samo svoje (neko pomenu Lihtenstajn).
Kipranima ostaje da se nadaju da se EU st prije raspadne.

Ministar za zez

pre 11 godina

Auuuuuu,ala će da leti perje kad Ruski mafijaši i tajkuni ostanu bez svoje''teškom mukom'' zarađene love,biće krvi do kolena!

bane

pre 11 godina

Ma totalna EU mafija A sta je sledece.Ko garantuje da nece biti novih poreza.Ali slicno nije uradjeno u Irskoj Spaniji Portugalu Italiji.Nego Grckoj traze ostrva a Kipru harac u parama.Kao u najboljim vremenima vladavine komunizma.Eu je cudo

Dzoni

pre 11 godina

Po mom skromnom misljenju ovakvu odluku jedna (ili vise) osoba moze doneti samo u sledecih nekoliko slucaja:
1) nije ziveo na planeti Zemlji u poslednjih 5 godina-6 godina (od izbijanja svetske finansijske krize)
2) ne zna ili ne razume apsolutno nista vezano za finansijsku istoriju sveta i funcionisanje finansijskog sistema u kapitalisockom uredjenju drustva;
3) je totalno van svoje pameti
4) zeli da iskoristi malu,nebitnu zemlju kao sto je Kipar radi dokazivanja vec dokazane teze da mogucnost gubitka velike grupe manjih deponenata (tj. štediša) u finansijskom sistemu dovodi do "juriša" štediša na banke i posledično pucanje finansijskog sistema zemlje ukoliko vlada ne garantuje pokriće svih gubitaka na depozite

Takodje se slažem sa prvim komentarom da je vrlo moguće da je ovo takodje jedan nacin da se ocerupaju ruski oligarsi i tajkuni koji drze ogromnu kolicinu novca na racunima kiparskih banaka. To bi bila cisto politicka odluka koja ne uzima u obzir posledice po finansijsku stabilnost Kipra, a potencijalno i cele EU, na koju bi se efekti te nestabilnosti mogli preneti ako se štediše drugih EU zemalja osete ugroženim mogućnošću sličnog "poreza" u njihovim zemljama.

seljadin

pre 11 godina

secam se Kipra sa kraja 90tih, radio sam tamo sezonski, kiparska funta je bila kao zlato, to je bilo ostrvo prosperiteta, bez ikakvog kriminala, bio sam pre 2 godine turisticki, sivilo, propast, jednom recju EU je unistila Kipar

Robert

pre 11 godina

Ovo je slicno situaciji u nasoj zemlji s tim da se nasi mozgovi ovog jos nisu dosetili ali posto mi trpimo sve mogli bi ovo genijalno resenje da upotrebimo i u Srbiji.
Politicari pokradu, gradjani placaju.

vija

pre 11 godina

... a kako su nam pričali o velikom uspehu grčke kipra italije španije portugala i irske u evropskoj uniji... he he he... fondovi za ovo fondovi za ono samo uzmes ako si gospodin član...

Miki

pre 11 godina

U pitanju je klasicna pljacka tj otimacina gigantskih razmera . Sve ovo je inace organizovala Nemacka. Gde su sada ovi evrofanatici da nam objasne smisao ovih poteza tj pljacke stedisa po klasicnom scenariju Jezde i Dafine?

Genije

pre 11 godina

Izdaja Kipra!
Koje su škole završili ovi koji su ovakvu odluku smislili i kako su Kiprani dozvolili da im se tako jednom administrativnom odlukom uruši ceo sistem. Nemoguće da ne znaju na koje se sve načine izaziva i čemu vodi stampedo deponenata.
Sledeća vest sa Kipra - gradjanski nemiri i propast turističke sezone.

Miki

pre 11 godina

Neki ljudi ne razumeju da se ovde radi o najgoroj mogucoj pljacki. Znaci ovde nije oporezovana kamata na stednju vec GLAVNICA. To znaci da ako ste Kipranin i stedeli ste pare u banci, EU vam je upravo uzela 6.75% vase ustedjevine. A ako ste kojim slucajem ustedeli vise od 100.000 evra uzeto vam je 9.99% . Znaci ostalo vam je umesto 100.000 evra na racunu 90.000 evra. Trece nije ovo usmereno prema RUsima vec prvenstveno protiv gradjana Kipra jer od 70 milijardi stednje na Kipru , 50 milijardi je stednja gradjana Kipra , a 20 milijardi stednja gradjana Rusije. Kako god okrenes u pitanju je najgora moguca pljacka u organizaciji EU tj Nemacke koja je nametnula Kipru ultimatum da ovo prihvati. Ovim je prakticno ugasen bankarski sektor na kipru, jer ce svi strani investitori nakon ove odluke povuci novac sa Kipra.

stranac

pre 11 godina

Znači, sad su krenuli u otvorenu pljačku i otimačinu. Banksteri se više ne skrivaju - počeli su da otimaju na veliko. Još jedna potvrda za:
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2013&mm=03&dd=02&nav_id=691190

Direktno sa Kipra

pre 11 godina

Ne, ovo neće najviše pogoditi strance, Ruse, Engleze, "naše" koji drže novac na Kipru. Ovo će ipak pogoditi najviše ekonomiju Kipra a samim tim i običnog čoveka. I da, običan Kipranin drži svoje novce u bankama, otpremnine posle odlaska u penziju, novac iz raznih fondova dok je radio, pradaja nekretnina i sl. Nedavno su velikom broju ljudi, na prevaru, oteli preko 200 000 000 eura. Zvali su ih neprestano iz banaka, nudili im "novi program najsigurnije štednje i ulaganja", ljude su zvali i po nekoliko puta neprestano ih ubeđujući da potpišu, i sada onima koji su pristali na to jednostavno kažu, pristali ste da novac uložimo, mi smo uložili u grčke banke i sve je propalo. Sve je to prevara, smišljena, i opet će taj običan čovek najviše osetiti ovo. Pa znate li da je ovde nezaposlenost preko 30%, nedavno je stala kompletna građevinska industrija štrajkom od tri nedelje, plate se drastično smanjuju. Na TV se pojavljuju propagandni spotovi gde ubeđuju mlade i obrazovane ljude da idu u EU i traže posao "i ti si deo EU porodice, probaj, idi vidi, bar na godinu dana" u tom smislu, samo da ne krenu socijalni nemiri. Ulaskom u EU Kipar je uništen, smišljeno i sistematski. A cilj nisu Rusi, pa svaka ta država EU ima i prave i svoje "Ruse" i prljavog novca sto puta više nego Kipar, cilj je, prevashodno Nemačke, pravljenjem Kipra dužničkim robom, za uzvrat potpuno uzeti prihode od ogromnog nalazišta gasa u kiparskim vodama koji uskoro treba da počne da se eksploatiše. O tom potom...

Vrlo Dobro Upucen

pre 11 godina

Sta se sve radi na Kipru i koliko se para pere iz bivsih komunistickih zemalja poput Rusije, Ukrajine , Belorusije i naravno Srbije je nezamislivo.
Onaj ko nije ziveo tamo ili nije bio tamo ne moze ni da zamisli komunjarsku boljsevicku bandu sa zlatnim zubima koji su pokrali sve sto se moglo pokrasti.
U Limassolu je za neupucene Beograd 90-ih godina verovali ili ne, u pravom pravcatom smislu, klubovi sa kavezima gde gole Ruskinje sa andjeoskim krilima igraju u kavezu a po separeima polusvet sa zlatnim zubima i sampanjcima.
Beograd 90-ih je mala maca za fizionomije kakve se trenutno vidjaju na Kipru.
Najezda primitivaca i polusveta koji pere pare morala je biti sprecena.
Na zalost ispastaju i Kiprani jer su zaista sada pogodjeni ovime , ali isto tako da budemo realni stanovnici Grcke su male bebe za Kiprane i za kredite i nerad i sve na foru.
Pozdrav svima!

Miroslav

pre 11 godina

Ovo nema logike! Kakva je svrha poreza ako ga izbegnete jednostavnim podizanjem novca? Samo ce banke izgubiti likvidnost i puci. Jedino ako je zaista kako je neko napisao poreska osnovica stanje na racunu 15.03. onda su ovi sto podizu neobavesteni.
PS mi kojima je isparila "stara devizna stednja", koje su preveslali jezda i dafina ne bismo smeli da se podsmevamo Kipranima, oni ce izgubti "samo" nekoliko % a znam ljude koji su izgubili sve u "nasim" "bankama".

kosmajac sale

pre 11 godina

znaci neko ko je cuvao decenijam i skupio recimo 100000e , mora da da bandi 9900e. ovo je pljacka bankara i drzave, svi ce tu da se ugrade. cudim se samo da narod cuti. zato direktori banaka imaju po 10,15,20 miliona plate. ovo je sve postalo besmisleno. da neki direktor zaradi za par meseci vise nego 90% za ceo zivot.

Milan

pre 11 godina

Kasno Marko na Kosovo stize pa i Kipranin na automat!!Porez je gotova stvar-cinjenicno stanje na kontu 15.03 2013.
Sve najlepse aus Deutschland-Sitnije Cile sitnije;)

Micko

pre 11 godina

Za onog sto rece - zlato i zemlju kupovati. Nesto tako ali ja se ne bih uzdao u zemlju. Jer ce vec sutra doci i reci "Porez na imovinu - 3x veci!" pa ti cuvaj 100 njiva!

Znaci, zlato i drago kamenje - i to da ne znaju da ga imas!

Opet isto

pre 11 godina

Za sve one koji pametuju o Kipru kao utocistu Ruskog kriminala i slicno: Sta mislite koji se to novac sliva u Londonske banke? Novac Ruskih tajkuna i nafte; sigurno ne novac Britanske industrije jer je de fakto nema u odnosu na novac koji Rusi imaju. U pitanju je propaganda Neamckih medija i politicara kako je SAMO na Kipru prljav novac ne bi li ukrali 10% svima i izbegli da oni plate ceh. Da vidimo kako ce Nemci da prodju ako se ukine euro u perifernim ekonomijama pa im skoce cene prozivoda za 30%.Ko ce onda da uvozi njihov junk? U bas takvoj situaciji su bili pre uvodjenja eura u juzne zemlje, ne zaboravimo, a onda su se oporavili zahvaljujuci jeftinom euru koji im omogucava izvoz kakav imaju. A zahvalnica? Ne naravno pomoc oporavku perifernih ekonomija nego kradja sa bankovnih racuna. Nema srece dok je ljudozderzska konzervativna vlada na vlasti u Nemackoj. Kad dodju soc-demokrate MOZDA bude bolje; ali doci nece iz pohlepe i nacionalnog uskog interesa i slepila.

Кривокапић

pre 11 godina

Не слажем се са овом одлуком, али ово ће највише да погоди стрнце који своје паре држе на Кипру да би избегли опорезивање у матичној држави. Ова одлука неће много да утиче на грађане Кипра који сигурно не држе милионе на рачуну. Погодиће тајкуне из источно европских земаља који су своје богатство стекли пљачкајући сопствени народ и државу. Можда је ово правда на неки начин.

Marija

pre 11 godina

Ma kakvi ruski tajkuni, pa oni nece ni osetiti taj porez, ne znaju ni koliko imaju na racunima, oni svoje pare drze svuda, nije im cela zivotna ustedjevina na Kipru. Ovde ce nastradati, kao i uvek, obican narod, kojem ce biti oteta desetina ustedjevine za penziju, skolovanje i druge stvari. Zalosno! Sramna odluka EU!

Zmaj

pre 11 godina

Ma da! U bankomatima se drze milioni eura. Oni ce dizu novac, a banke ce samo da dopunjuju bankomate. Pricajte vi nekom drugom takve gluposti...

Direktno sa Kipra

pre 11 godina

Samo da dodam, pre tri dana su ljudi iz vladajuće stranke ubeđivali preko TV "MI NISMO GRČKA, KOUREMA (šišanje) SE NIKADA NEĆE DESITI NA KIPRU!"

Narod je šokiran, ovo niko nije očekivao. Danas su ljudi pokušali da podignu novac u COOP bankama koje jedine rade subotom, odmah po otvaranju sistem nije radio, posle su im dozvolili 600 eura i već je bilo "šišanje"!!! mada parlament još nije zvanično prihvatio odluku.

kiper

pre 11 godina

Nije toliko velika najezda na bankomate-razlog, jer prosecni Kipranin duguje 60-70 000 evra.Ova mera je nacin da se Rusima pokupe pare(jednokratno)-racuna se da 50% para ce da pokupe samo od Rusa,pa onda Engleza(penzionera koji ovde zive).Najmanje ima Kiprana koji ce da budu pogodjeni...

Slobodan Đikanović

pre 11 godina

Sve građanske partije na Planeti, koje su zaista građanske, morale bi zvanično da odreaguju na ovu pljačku.
Morao bi se izvršiti globalni pritisak da se ova sramna odluka obori.
Ukoliko se to ne desi, očigledan je još jedan dokaz da je uzrok kompletne krize loš menadžment u vladajućim strukturama vodećih svetskih država.

AUUUU EUUUUU

pre 11 godina

@zmaj
Nisu ljudi hteli milione, milioni drze stranci ovde u bankama. Na Kipru je u ponedeljak "Green monday" i ljudi su krenuli normalno da podignu do 2-5 000 eura kad su culi za odluku jer se skidaju u utorak (kad se otvaraju banke) sa svih racuna od 6-10 % a Kipar ima dosta lokalnog stanovnishtva koji imaju deposite (nisu siromashni stanovnici)...oni sa tekucih racuna skidaju i 2000 eura da im ne bi uzeli i tih 140-150 eura, nije bash haos kao sto je napisano u vestima ...bice haos kad u utorak se skinu pare od stranih orocenih para na sumu od 500 000 ili milion eura a negde i vishe...

Pametnjaković

pre 11 godina

Ja sam lepo rekao da EU i USA sprovode eksperimente po manjim zemljama prvo, da bi identifikovali slabe tačke, i onda sprovedu unapređenu verziju kod sebe. Ako se sećate naše banke su zatvarale vrata, odnosno nisu isplaćivale ono što su od nas uzele. Evo, to se sada dešava tamo, samo što je unapređena verzija. Zavisi od rezultata ovog unapređenog eksperimenta da li će se isto to ili drugačije sprovoditi u matičnim zemljama USA i EU za neku deceniju. Možda će u međuvremenu uvesti nešto još bolje od bankomata.

Nemacka

pre 11 godina

(neny, 16. mart 2013 16:02)
Treci rajh postoji, ali samo u necijim glavama.
Ne pominjes najavu Merkelove da ce Nemacka U SVAKOM SLUCAJU pomoci Kipru.

Kaurin, kvarni vlaski tip

pre 11 godina

Ja sam mislio da su nasi politicari najgori. Radi sarene laze "datumu pocetka pregovora" oni predaju strancima/okupatorima imovinu zemlje.
Ali i ovi kiprani su takav autogol dali sebi da nemam reci. Mogli su elegantno da izadju iz EU zone i da se spasu. Bankarski sektor Kipra je bio jak i ta grana industrije je unistena diktatom iz Berlina.
Najsmesnije ce biti sa hrvatskom kada nagrnu svabe u Dalmaciju sve pokupuju i nasele se tu.
Nemacka 80 miliona , hrvatska 3 miliona stalno naseljenih....

Opet isto

pre 11 godina

Igor III mi kaze: "Ja - kao nemacki privrednik - mogu da ti kazem, da nemacka privreda, a posebno izvoz ne zavisi toliko o izvozu u EU (jos manje od izvoza u juzne zemlje EU, zato sto oni i nemaju jako proizvodnju) nego od sveukupnog izvoza vanevropski zemalja "

Izvoze van EU koliko i u EU, ako ne i vise. BAS ZATO STO JE EURO SLAB zahvaljujuci ukljucivanju juznih ekonomija u euro sistem. Iskljucimo te juzne drzave iz euro-zone i euro zapadne zone, ili jos gore, Nemacka marka, ce da skoci bar 30% automatski i ti ces moci da izvezes bar 30% manje. Udarice tebe, nemacki privrednice po dzepu. To svi znaju i cekaju Nemacku da odreaguje i ne mogu da veruju kakva arogancija je u pitanju i kako bi sve zrtvovali zarad uskog, kratkorocnog interesa. Zasto je Nemacka bila u RECESIJI za razliku od drguih Evropskih zemalja (npr. FRancuske) pre euro-zone? Jer joj nije isao izvoz. Zasto? Zato sto je marka bila preskupa. A onda dosao euro. Ako imas zajednicku valutu imas i zajednicke obaveze - izbavljanje onih kojima je ta valuta preskupa - kao u SAD-u. Ili jeste zajednicka drzava, ili nije. Ovako je zajednicka na ociglednu korist jednih a na ociglednu propast drugih. Objasnjenje o neodgovornim juznjacima ne pije vodu - i zemlje kao sto je Austrija su u istom cabru iz istih razloga. A prava reakcija koja se vec u Italiji pominje jeste razbijanje evro zonei vracanje naciolanih valuta, gde ce svima sem Nemcima da svane.

MileKontraš

pre 11 godina

Ovo je zaista dobar i mozda jedini potez koji moze nesto da spasi. Da imaju svoju valutu onda bi mogli kao sto je soloba radio da naduvaju inflaciju i na taj nacin sprece bankrot. A posto nemaju onda je ovo jedino resenje da uzmu jednokratni porez od svih. Kod nas ne moze nesto ovako da se desi jer bi nasa vlada mogla preko noci da obori vrednost dinara i na taj nacin sve nas oporezuje jednokratno.

Igor II

pre 11 godina

Ovo je za "iznenadjene" srbe situacijom na Kipru. Kipar je bio utociste lopova, peraca novca i krvopija svog naroda. Donesen novac (naprimer od Rusa ali i drugih)je donesen bas na Kipar je se Kipar nalazio pod okriljem EU. Tako da je i EU odrzala svoju rec i dala 10 milijarde evra za spasenje bankarskog sistema Kipra ali i ekonomskog sistema Kipra.

Sada po kojim pravnim standardima nije moguce zatraziti i od deponenata (citaj: ulagaca) 6,75 % do 9,9 % "samodoprinos" za spasavanje sveukupnih depozita. To je sasvim umereno u odnosu na mnoge zemlje koje su svojim deponentima oduzele sva ulaganja.

Uostalom Kipar je decenijama bezobrazno niskim poreskim stopama bas i privlacio kriminalce svih boja, da bi i od toga i profitiro. Ne samo drzava Kipar, nego i gradjani Kipra. Da su od pocetka placali umerene poreske stope ili opste ubirali porez danas nebi doslo do toga. Pa doslo je vreme za placanje racuna.

Na kraju krajeva, ko ce placati njihove racune, Turci, Norvezani, Nemci, Marsovci?

Ako se neko onako solidarno bas brine za boraniju sa Kipra samo da znate, da se po EU predlogu depoziti do 25.000 € ne oporezuju. A preko 25.000 (to bogami nije ni malo) mora biti oporezivanja. U ostalom taj nizak ili visok nivo depozita su bas i dostigli dosadasnjim neoporezivanjem.

A bogatasi ce, za to se ne brinite, ostaviti svoj novac u EU (mozda u nekoj drugoj zemlji) ali u EU. Morace ubuduce placati porez, ali je novac sigurniji nego u Rusiji ili negde drugde.

Igor III

pre 11 godina

@ opet isto

Pa taj tvoj nemacki "junk" se svuda u svetu zove "High Tech Made in Germany".

Molim te reci mi samo koje glasilo nemacke ili tek evropske privredne organizacije citas pa se toliko razumes u to od cega je nemacka privreda prosperirala. Ja - kao nemacki privrednik - mogu da ti kazem, da nemacka privreda, a posebno izvoz ne zavisi toliko o izvozu u EU (jos manje od izvoza u juzne zemlje EU, zato sto oni i nemaju jako proizvodnju) nego od sveukupnog izvoza vanevropski zemalja (Rusija, Kina, Indija, USA, Turska, Brazil, Juznoafricka Republika i mnoge, mnoge druge zemlje).

A zasto bi ja iliti nemacka placala za kiparske banke, kada je kiparski bankarski sistem bio osnova citavog neprofitabilnog i neefektivnog ekonomskog sistema Kipra. Koji ziveo od tudje muke i na tudjoj muci. Ili si stvarno ubedjen, da je uopste i u jednoj zemlji na svetu moguce samo na turizmu - bez produktivnosti - zasnovati ekonomiju a istovremeno konzumirati dobara na svetskom nivou i socijano vrsiti raspodelu novca (penzije, plate) na nivou clanica evropske unije (slicna situacija u spaniji, grckoj, italiji. Toliko si oslepljen politickim idejama, da nisi sam shvatio iole sistem ekonomije. Pa prva Grcka koja vec 5 godina "laje" na nemacku ne napusta EU-Zonu i uhvatila se nemacke kao "pijan plota". Mislis da nema razloga za to?

Jer si se pitao sto Grcka, Spanija, Portugal ili Kipar ne napuste Euro-Zonu i vrate se nacionalnoj valuti? Mozda nisu culi za tvoj koncept.

Johny

pre 11 godina

Parama nije mesto u slamarici nego u BANCI! Kakve veze prosečan gradjanin Srbije ima sa ovim dešavanjima na Kipru? Našim gradjanima svakako zakonski nije dozvoljeno da imaju račune u inostranstvu! Ako je neko od nas ipak našao "rupu" i svoj novac deponovao u stranoj državi, nema prava čak ni da se buni, jer bi samo priznao da je prekršio zakon. Bankarski sektor u Srbiji je STABILAN i naše banke su likvidne. "Šišanje" štediša smo doživeli devedesetih tako da su STATISTIČKI male šanse da do toga opet dodje! Nema razloga za paniku, povlačenje štednih uloga i slično jer SVE JE POD KONTROLOM i u najboljem redu. Nemojte bespotrebno da širite paniku!

Rubin

pre 11 godina

Kipar je stjeciste kriminalaca koji su svoje maticne zemlje popljackali i tamo odnijeli lovu da bi bila na sigurnom. To sto ce ruski, srpski i ukrajinski tajkuni ostati bez 10% je zaista tuga. A obicni gradjani, kolateralna steta.

evropske vrednosti

pre 11 godina

Meni nesto nije jasno pa neka mi neko pojasni... Koliko sam ja ukapirao, recimo imam 100.000 evra u banci i sada odjednom dodju i kazu "E bato, moras da platis 7.000 evra poreza na to!" ?
Ako je to tako, onda je ovo vrlo prosta stvar - pljacka!
Realno gledajuci svi znamo da najveci deo lopova cuva pare tamo ali problemi se ne resavaju tako
(Micko, 16. mart 2013 19:25)

@Micko, nisi najbolje razumeo. Imas 100.001 evro u banci a oni ti uzmu ne 7000 nego 9900 evra!

Igor IV

pre 11 godina

@ opet isto

Kao prvo nemacka nije bila u "recesiji" pre uvodjenja evro zone, nego je imale strukturne probleme trzista rada, jer je samo 7 do 8 godina pre toga dobila 18 miliona novih (u trziste neuklopljenih) gradjana istocne nemacke i tri miliona "Deutschrussen" (nemackih rusa mahom iz kazahstana). Nemacka je - u odnosu na ostale visoko industrijske zemlje - bila uvek "export weltmeister" (svetski samipon izvoza) od 80-tih do 2011 kada je zamenjena na prvom mestu od Kine. Sa markom i sa evrom.

Reformom radnog trzista od 2005 nemacki motor je ponovo povukao i stvorio nova radna mesta. Reforma radnog trzista, produktivnost, fleksibilinost, konkurentnost i jeftiniji evro (kao jedan elemenat) su bili garant uspeha. A ne samo takozvani jeftin evro ili manipulisanje valutom (kojom barataju druge zemlje).

U ostalom se nemacka i nikada nece vratiti staroj valuti neko tezi, kao i Finska, Holandija, Luksemburg, Austrija, Poljska itd. takozvanom "severnom evru" (valuti severno evropskih zemalja). Pa da se cak i vrati staroj valuti, nemacka ima i prostora, mogucnosti i ekonomske instrumete uticanja na sveukupno svetsko trziste da joj je manevrisanje lakse nego drugima.

A u juznoj evropi ce svanuti malo morgen, dok ne sprovedu reforme na sopstvenom trzistu rada, ne srede korupciju, balansiraju budzet, smanje javnu potrosnju, ubiraju redovno porez, urede pravni sistem, zadrze "pametne glave" u domovini itd.

A moj argument zasto se grcka ne vrati drahmi jos nisi odgovorio.

neny

pre 11 godina

Ovoj je diktat Merkelove. Nemacki mediji su vodili besomucnu kampanju, da se bogati Rusi, koju cuvaju pare na Kipru moraju kazniti. Sad ce ceh da plate svi ulagaci, i veliki i mali. Ziva arogancija, da su uveli samo dva nivoa oporezovanja. Pljacka, svoje vrste. A pare koje bogati Nemci cuvaju u Lihtenstajnu su na sigurnom......Treci rajh!

Кривокапић

pre 11 godina

Не слажем се са овом одлуком, али ово ће највише да погоди стрнце који своје паре држе на Кипру да би избегли опорезивање у матичној држави. Ова одлука неће много да утиче на грађане Кипра који сигурно не држе милионе на рачуну. Погодиће тајкуне из источно европских земаља који су своје богатство стекли пљачкајући сопствени народ и државу. Можда је ово правда на неки начин.

Nemacka

pre 11 godina

(neny, 16. mart 2013 16:02)
Treci rajh postoji, ali samo u necijim glavama.
Ne pominjes najavu Merkelove da ce Nemacka U SVAKOM SLUCAJU pomoci Kipru.

kiper

pre 11 godina

Nije toliko velika najezda na bankomate-razlog, jer prosecni Kipranin duguje 60-70 000 evra.Ova mera je nacin da se Rusima pokupe pare(jednokratno)-racuna se da 50% para ce da pokupe samo od Rusa,pa onda Engleza(penzionera koji ovde zive).Najmanje ima Kiprana koji ce da budu pogodjeni...

DRAŽA KG

pre 11 godina

JA SVOJE PARE ČUVAM U SLAMARICI -bukvalno.Od Jezde,Dafine ,Koleta i ostalih prevaranata mene banke više nikada neće videti!
I da Vam kažem jednu tajnu,kupujte zlato jer i ovi papirići kao dolar,evro,funta itd takođe ne vrede ništa.Ovim raznoraznim belosvetskim bankama tek ne verujem jer su one tu da nas naprave ROBOVIMA!
Vraćajte se zemlji(kupujte je) i kupujte zlato, to su jedine materijalne vrednosti kroz vekove i normalno porod,ŠTO VIŠE DECE!!!

Vrlo Dobro Upucen

pre 11 godina

Sta se sve radi na Kipru i koliko se para pere iz bivsih komunistickih zemalja poput Rusije, Ukrajine , Belorusije i naravno Srbije je nezamislivo.
Onaj ko nije ziveo tamo ili nije bio tamo ne moze ni da zamisli komunjarsku boljsevicku bandu sa zlatnim zubima koji su pokrali sve sto se moglo pokrasti.
U Limassolu je za neupucene Beograd 90-ih godina verovali ili ne, u pravom pravcatom smislu, klubovi sa kavezima gde gole Ruskinje sa andjeoskim krilima igraju u kavezu a po separeima polusvet sa zlatnim zubima i sampanjcima.
Beograd 90-ih je mala maca za fizionomije kakve se trenutno vidjaju na Kipru.
Najezda primitivaca i polusveta koji pere pare morala je biti sprecena.
Na zalost ispastaju i Kiprani jer su zaista sada pogodjeni ovime , ali isto tako da budemo realni stanovnici Grcke su male bebe za Kiprane i za kredite i nerad i sve na foru.
Pozdrav svima!

MileKontraš

pre 11 godina

Ovo je zaista dobar i mozda jedini potez koji moze nesto da spasi. Da imaju svoju valutu onda bi mogli kao sto je soloba radio da naduvaju inflaciju i na taj nacin sprece bankrot. A posto nemaju onda je ovo jedino resenje da uzmu jednokratni porez od svih. Kod nas ne moze nesto ovako da se desi jer bi nasa vlada mogla preko noci da obori vrednost dinara i na taj nacin sve nas oporezuje jednokratno.

Igor II

pre 11 godina

Ovo je za "iznenadjene" srbe situacijom na Kipru. Kipar je bio utociste lopova, peraca novca i krvopija svog naroda. Donesen novac (naprimer od Rusa ali i drugih)je donesen bas na Kipar je se Kipar nalazio pod okriljem EU. Tako da je i EU odrzala svoju rec i dala 10 milijarde evra za spasenje bankarskog sistema Kipra ali i ekonomskog sistema Kipra.

Sada po kojim pravnim standardima nije moguce zatraziti i od deponenata (citaj: ulagaca) 6,75 % do 9,9 % "samodoprinos" za spasavanje sveukupnih depozita. To je sasvim umereno u odnosu na mnoge zemlje koje su svojim deponentima oduzele sva ulaganja.

Uostalom Kipar je decenijama bezobrazno niskim poreskim stopama bas i privlacio kriminalce svih boja, da bi i od toga i profitiro. Ne samo drzava Kipar, nego i gradjani Kipra. Da su od pocetka placali umerene poreske stope ili opste ubirali porez danas nebi doslo do toga. Pa doslo je vreme za placanje racuna.

Na kraju krajeva, ko ce placati njihove racune, Turci, Norvezani, Nemci, Marsovci?

Ako se neko onako solidarno bas brine za boraniju sa Kipra samo da znate, da se po EU predlogu depoziti do 25.000 € ne oporezuju. A preko 25.000 (to bogami nije ni malo) mora biti oporezivanja. U ostalom taj nizak ili visok nivo depozita su bas i dostigli dosadasnjim neoporezivanjem.

A bogatasi ce, za to se ne brinite, ostaviti svoj novac u EU (mozda u nekoj drugoj zemlji) ali u EU. Morace ubuduce placati porez, ali je novac sigurniji nego u Rusiji ili negde drugde.

Igor III

pre 11 godina

@ opet isto

Pa taj tvoj nemacki "junk" se svuda u svetu zove "High Tech Made in Germany".

Molim te reci mi samo koje glasilo nemacke ili tek evropske privredne organizacije citas pa se toliko razumes u to od cega je nemacka privreda prosperirala. Ja - kao nemacki privrednik - mogu da ti kazem, da nemacka privreda, a posebno izvoz ne zavisi toliko o izvozu u EU (jos manje od izvoza u juzne zemlje EU, zato sto oni i nemaju jako proizvodnju) nego od sveukupnog izvoza vanevropski zemalja (Rusija, Kina, Indija, USA, Turska, Brazil, Juznoafricka Republika i mnoge, mnoge druge zemlje).

A zasto bi ja iliti nemacka placala za kiparske banke, kada je kiparski bankarski sistem bio osnova citavog neprofitabilnog i neefektivnog ekonomskog sistema Kipra. Koji ziveo od tudje muke i na tudjoj muci. Ili si stvarno ubedjen, da je uopste i u jednoj zemlji na svetu moguce samo na turizmu - bez produktivnosti - zasnovati ekonomiju a istovremeno konzumirati dobara na svetskom nivou i socijano vrsiti raspodelu novca (penzije, plate) na nivou clanica evropske unije (slicna situacija u spaniji, grckoj, italiji. Toliko si oslepljen politickim idejama, da nisi sam shvatio iole sistem ekonomije. Pa prva Grcka koja vec 5 godina "laje" na nemacku ne napusta EU-Zonu i uhvatila se nemacke kao "pijan plota". Mislis da nema razloga za to?

Jer si se pitao sto Grcka, Spanija, Portugal ili Kipar ne napuste Euro-Zonu i vrate se nacionalnoj valuti? Mozda nisu culi za tvoj koncept.

bane

pre 11 godina

Ma totalna EU mafija A sta je sledece.Ko garantuje da nece biti novih poreza.Ali slicno nije uradjeno u Irskoj Spaniji Portugalu Italiji.Nego Grckoj traze ostrva a Kipru harac u parama.Kao u najboljim vremenima vladavine komunizma.Eu je cudo

AUUUU EUUUUU

pre 11 godina

@Dalmos
...ne na drzavnom nego na Evropskom nivou, zapreceno je Kipru da ako ne prihvati da ce od utorka dve najvece Banke proglasiti Bankrotom, a pocetni predlog Eurogrupe je bio od 40-90%, politicka odluka sa strateskim ciljem da se onesposobi Kipar kao geostrateshki finansijsk centar, a pranje para samo izgovor za pritisak. Pa sto ne pogledaju malo pranje para na veliko na primer u UK, gde je svaki fudbalski klub kupljen od prljavih novca Rusa i drugih, nezakonito stecenih od mutnih privatizacija i ko zna cega, a da ne pricamo o pranju para Rusa u Swiss bankama a u mnogo vecoj meri i u Nemackoj putem kupovine ili deonica u velikim firmama. Ja zivim na Kipru ali EU nishta dobro nije donela, benzin smo ranije uvozili iz Irana i bio je 40 centi, ali posle EU nemoze vishe iz Irana , isto tako svi moguci porezi su besmisleni...Srbijo EU ti ne treba jer smo mi Europa samo da se sami sredimo i postavimo prave standarde i odnose unutar nashe zemlje pa nek plache EU za nama (jer ce izgubiti josh jednog roba u svojim redovima, od koga bi mogla da ubira dodatna sredstva i izrabljuje radnike za njihove proizvode koje ce kod nas praviti pa slati na trziste EU)...SRAMOTA SA VELIKIM SLOVIMA

Ministar za zez

pre 11 godina

Auuuuuu,ala će da leti perje kad Ruski mafijaši i tajkuni ostanu bez svoje''teškom mukom'' zarađene love,biće krvi do kolena!

Miki

pre 11 godina

U pitanju je klasicna pljacka tj otimacina gigantskih razmera . Sve ovo je inace organizovala Nemacka. Gde su sada ovi evrofanatici da nam objasne smisao ovih poteza tj pljacke stedisa po klasicnom scenariju Jezde i Dafine?

Zmaj

pre 11 godina

Ma da! U bankomatima se drze milioni eura. Oni ce dizu novac, a banke ce samo da dopunjuju bankomate. Pricajte vi nekom drugom takve gluposti...

Johny

pre 11 godina

Parama nije mesto u slamarici nego u BANCI! Kakve veze prosečan gradjanin Srbije ima sa ovim dešavanjima na Kipru? Našim gradjanima svakako zakonski nije dozvoljeno da imaju račune u inostranstvu! Ako je neko od nas ipak našao "rupu" i svoj novac deponovao u stranoj državi, nema prava čak ni da se buni, jer bi samo priznao da je prekršio zakon. Bankarski sektor u Srbiji je STABILAN i naše banke su likvidne. "Šišanje" štediša smo doživeli devedesetih tako da su STATISTIČKI male šanse da do toga opet dodje! Nema razloga za paniku, povlačenje štednih uloga i slično jer SVE JE POD KONTROLOM i u najboljem redu. Nemojte bespotrebno da širite paniku!

Rubin

pre 11 godina

Kipar je stjeciste kriminalaca koji su svoje maticne zemlje popljackali i tamo odnijeli lovu da bi bila na sigurnom. To sto ce ruski, srpski i ukrajinski tajkuni ostati bez 10% je zaista tuga. A obicni gradjani, kolateralna steta.

Milan

pre 11 godina

Kasno Marko na Kosovo stize pa i Kipranin na automat!!Porez je gotova stvar-cinjenicno stanje na kontu 15.03 2013.
Sve najlepse aus Deutschland-Sitnije Cile sitnije;)

Smederevac

pre 11 godina

Imam jako puno prijatelja na Kipru. Tamo je sada opšta ludnica! Ljudi ovo je ništa drugo do pljačka! Ljudi koji su pošteno radili, odvajali sa strane od usta za školovanje svoje dece, stan. Takođe onima koji su uzeli kredit za kuću, školovanje, posao će biti oduzet deo novca,a ZAŠTO? Jer je neka banka loše ulagala?? I sad obični građani i sirotinja to treba da plaća??

Micko

pre 11 godina

Meni nesto nije jasno pa neka mi neko pojasni... Koliko sam ja ukapirao, recimo imam 100.000 evra u banci i sada odjednom dodju i kazu "E bato, moras da platis 7.000 evra poreza na to!" ?

Ako je to tako, onda je ovo vrlo prosta stvar - pljacka!

Realno gledajuci svi znamo da najveci deo lopova cuva pare tamo ali problemi se ne resavaju tako

seljadin

pre 11 godina

secam se Kipra sa kraja 90tih, radio sam tamo sezonski, kiparska funta je bila kao zlato, to je bilo ostrvo prosperiteta, bez ikakvog kriminala, bio sam pre 2 godine turisticki, sivilo, propast, jednom recju EU je unistila Kipar

vija

pre 11 godina

... a kako su nam pričali o velikom uspehu grčke kipra italije španije portugala i irske u evropskoj uniji... he he he... fondovi za ovo fondovi za ono samo uzmes ako si gospodin član...

Slobodan

pre 11 godina

Toliko o zaštiti privatne svojine.
Ovo je direktno kršenje ljudskih prava, odnosno kriminalan nastup države, koji se može nazvati klasičnim reketiranjem građana.
Deponenti su morali biti obavešteni na vreme o promeni uslova poslovanja banaka kod kojih drže svoj novac, u skladu sa zakonskim rokovima, da bi imali vremena da odustanu od ugovora sa bankama, ukoliko im promena uslova ne odgovara.
Svi koji su oštećeni trebali bi zajedničkom tužbom da tuže banke, ako ih nisu pravovremeno obavestile o promeni uslova poslovanja.
Da bi ovakva otimačina prošla, morala je, u najmanju ruku, prethodno biti proglašena neka vrsta vanrednog stanja, ili ne znam šta...
P.S. Nemam deponovanog novca, čak sam i u dugovima, ali ne treba biti ljubomoran na ljude koji imaju ušteđevinu i treba ih zaštititi od otimačine, jer se svi mi nadamo da ćemo nekada imati i očekujemo da će to biti zaštićeno nekim zakonom.
Ukoliko neko cilja na neki novac stečen kriminalom, na Ruske oligarhe, ili ne znam koje još strukture, neka se usmeri direktno na njih, a ne da kolateralna šteta budu savesni građani.

Pametnjaković

pre 11 godina

Ja sam lepo rekao da EU i USA sprovode eksperimente po manjim zemljama prvo, da bi identifikovali slabe tačke, i onda sprovedu unapređenu verziju kod sebe. Ako se sećate naše banke su zatvarale vrata, odnosno nisu isplaćivale ono što su od nas uzele. Evo, to se sada dešava tamo, samo što je unapređena verzija. Zavisi od rezultata ovog unapređenog eksperimenta da li će se isto to ili drugačije sprovoditi u matičnim zemljama USA i EU za neku deceniju. Možda će u međuvremenu uvesti nešto još bolje od bankomata.

Marko-PG

pre 11 godina

Kraj kiparskog off shora.
Ponovo ce zivjeti kao 1960-h.
Njemci gase off shorove, ostavljaju samo svoje (neko pomenu Lihtenstajn).
Kipranima ostaje da se nadaju da se EU st prije raspadne.

Direktno sa Kipra

pre 11 godina

Ne, ovo neće najviše pogoditi strance, Ruse, Engleze, "naše" koji drže novac na Kipru. Ovo će ipak pogoditi najviše ekonomiju Kipra a samim tim i običnog čoveka. I da, običan Kipranin drži svoje novce u bankama, otpremnine posle odlaska u penziju, novac iz raznih fondova dok je radio, pradaja nekretnina i sl. Nedavno su velikom broju ljudi, na prevaru, oteli preko 200 000 000 eura. Zvali su ih neprestano iz banaka, nudili im "novi program najsigurnije štednje i ulaganja", ljude su zvali i po nekoliko puta neprestano ih ubeđujući da potpišu, i sada onima koji su pristali na to jednostavno kažu, pristali ste da novac uložimo, mi smo uložili u grčke banke i sve je propalo. Sve je to prevara, smišljena, i opet će taj običan čovek najviše osetiti ovo. Pa znate li da je ovde nezaposlenost preko 30%, nedavno je stala kompletna građevinska industrija štrajkom od tri nedelje, plate se drastično smanjuju. Na TV se pojavljuju propagandni spotovi gde ubeđuju mlade i obrazovane ljude da idu u EU i traže posao "i ti si deo EU porodice, probaj, idi vidi, bar na godinu dana" u tom smislu, samo da ne krenu socijalni nemiri. Ulaskom u EU Kipar je uništen, smišljeno i sistematski. A cilj nisu Rusi, pa svaka ta država EU ima i prave i svoje "Ruse" i prljavog novca sto puta više nego Kipar, cilj je, prevashodno Nemačke, pravljenjem Kipra dužničkim robom, za uzvrat potpuno uzeti prihode od ogromnog nalazišta gasa u kiparskim vodama koji uskoro treba da počne da se eksploatiše. O tom potom...

Genije

pre 11 godina

Izdaja Kipra!
Koje su škole završili ovi koji su ovakvu odluku smislili i kako su Kiprani dozvolili da im se tako jednom administrativnom odlukom uruši ceo sistem. Nemoguće da ne znaju na koje se sve načine izaziva i čemu vodi stampedo deponenata.
Sledeća vest sa Kipra - gradjanski nemiri i propast turističke sezone.

Dzoni

pre 11 godina

Po mom skromnom misljenju ovakvu odluku jedna (ili vise) osoba moze doneti samo u sledecih nekoliko slucaja:
1) nije ziveo na planeti Zemlji u poslednjih 5 godina-6 godina (od izbijanja svetske finansijske krize)
2) ne zna ili ne razume apsolutno nista vezano za finansijsku istoriju sveta i funcionisanje finansijskog sistema u kapitalisockom uredjenju drustva;
3) je totalno van svoje pameti
4) zeli da iskoristi malu,nebitnu zemlju kao sto je Kipar radi dokazivanja vec dokazane teze da mogucnost gubitka velike grupe manjih deponenata (tj. štediša) u finansijskom sistemu dovodi do "juriša" štediša na banke i posledično pucanje finansijskog sistema zemlje ukoliko vlada ne garantuje pokriće svih gubitaka na depozite

Takodje se slažem sa prvim komentarom da je vrlo moguće da je ovo takodje jedan nacin da se ocerupaju ruski oligarsi i tajkuni koji drze ogromnu kolicinu novca na racunima kiparskih banaka. To bi bila cisto politicka odluka koja ne uzima u obzir posledice po finansijsku stabilnost Kipra, a potencijalno i cele EU, na koju bi se efekti te nestabilnosti mogli preneti ako se štediše drugih EU zemalja osete ugroženim mogućnošću sličnog "poreza" u njihovim zemljama.

Micko

pre 11 godina

Za onog sto rece - zlato i zemlju kupovati. Nesto tako ali ja se ne bih uzdao u zemlju. Jer ce vec sutra doci i reci "Porez na imovinu - 3x veci!" pa ti cuvaj 100 njiva!

Znaci, zlato i drago kamenje - i to da ne znaju da ga imas!

Opet isto

pre 11 godina

Za sve one koji pametuju o Kipru kao utocistu Ruskog kriminala i slicno: Sta mislite koji se to novac sliva u Londonske banke? Novac Ruskih tajkuna i nafte; sigurno ne novac Britanske industrije jer je de fakto nema u odnosu na novac koji Rusi imaju. U pitanju je propaganda Neamckih medija i politicara kako je SAMO na Kipru prljav novac ne bi li ukrali 10% svima i izbegli da oni plate ceh. Da vidimo kako ce Nemci da prodju ako se ukine euro u perifernim ekonomijama pa im skoce cene prozivoda za 30%.Ko ce onda da uvozi njihov junk? U bas takvoj situaciji su bili pre uvodjenja eura u juzne zemlje, ne zaboravimo, a onda su se oporavili zahvaljujuci jeftinom euru koji im omogucava izvoz kakav imaju. A zahvalnica? Ne naravno pomoc oporavku perifernih ekonomija nego kradja sa bankovnih racuna. Nema srece dok je ljudozderzska konzervativna vlada na vlasti u Nemackoj. Kad dodju soc-demokrate MOZDA bude bolje; ali doci nece iz pohlepe i nacionalnog uskog interesa i slepila.

Igor IV

pre 11 godina

@ opet isto

Kao prvo nemacka nije bila u "recesiji" pre uvodjenja evro zone, nego je imale strukturne probleme trzista rada, jer je samo 7 do 8 godina pre toga dobila 18 miliona novih (u trziste neuklopljenih) gradjana istocne nemacke i tri miliona "Deutschrussen" (nemackih rusa mahom iz kazahstana). Nemacka je - u odnosu na ostale visoko industrijske zemlje - bila uvek "export weltmeister" (svetski samipon izvoza) od 80-tih do 2011 kada je zamenjena na prvom mestu od Kine. Sa markom i sa evrom.

Reformom radnog trzista od 2005 nemacki motor je ponovo povukao i stvorio nova radna mesta. Reforma radnog trzista, produktivnost, fleksibilinost, konkurentnost i jeftiniji evro (kao jedan elemenat) su bili garant uspeha. A ne samo takozvani jeftin evro ili manipulisanje valutom (kojom barataju druge zemlje).

U ostalom se nemacka i nikada nece vratiti staroj valuti neko tezi, kao i Finska, Holandija, Luksemburg, Austrija, Poljska itd. takozvanom "severnom evru" (valuti severno evropskih zemalja). Pa da se cak i vrati staroj valuti, nemacka ima i prostora, mogucnosti i ekonomske instrumete uticanja na sveukupno svetsko trziste da joj je manevrisanje lakse nego drugima.

A u juznoj evropi ce svanuti malo morgen, dok ne sprovedu reforme na sopstvenom trzistu rada, ne srede korupciju, balansiraju budzet, smanje javnu potrosnju, ubiraju redovno porez, urede pravni sistem, zadrze "pametne glave" u domovini itd.

A moj argument zasto se grcka ne vrati drahmi jos nisi odgovorio.

bruka sta rade

pre 11 godina

Kipar je sada lakmus papir evrozone. Posto je ucesce Kipra u ekonomiji evrope svega 0.2% Nemacka i njena ekipa prave test da vide kako ce brutalna kradja stednje obicnih ljudi proci i kakav ce odjek biti u zemljama koje imaju slican problem. Ovo je presedan koji ce promeniti tok istorije evrope. Interesanto je da Irska, Portugal, Spanija i naravno Grcka nisu primorane na ovako brutalan ustupak. Novac u bankama nijedne zemlje kojoj se ekonomija ljulja vise siguran. Logicna posledica je povlacenje novca iz banaka mnogih zemalja i dalji pad potrosnje uz slabljenje investicija.

Takodje da pomenem jos jednu flagrantnu kradju od strane nacionalnih banaka ekonomsko jakih zemalja koje drze kamatne stope na istorijskim minimumima. Time se direktno kradu stedise koje dobijaju kamate daleko ispod inflacije u tim zemljama a tako ukraden novac se vraca bankarima koji ponovo dele bonuse i piju sampanjac.

Ocigledno je da ni jedan ni drugi scenario nisu lege artis.

kosmajac sale

pre 11 godina

znaci neko ko je cuvao decenijam i skupio recimo 100000e , mora da da bandi 9900e. ovo je pljacka bankara i drzave, svi ce tu da se ugrade. cudim se samo da narod cuti. zato direktori banaka imaju po 10,15,20 miliona plate. ovo je sve postalo besmisleno. da neki direktor zaradi za par meseci vise nego 90% za ceo zivot.

Miki

pre 11 godina

Neki ljudi ne razumeju da se ovde radi o najgoroj mogucoj pljacki. Znaci ovde nije oporezovana kamata na stednju vec GLAVNICA. To znaci da ako ste Kipranin i stedeli ste pare u banci, EU vam je upravo uzela 6.75% vase ustedjevine. A ako ste kojim slucajem ustedeli vise od 100.000 evra uzeto vam je 9.99% . Znaci ostalo vam je umesto 100.000 evra na racunu 90.000 evra. Trece nije ovo usmereno prema RUsima vec prvenstveno protiv gradjana Kipra jer od 70 milijardi stednje na Kipru , 50 milijardi je stednja gradjana Kipra , a 20 milijardi stednja gradjana Rusije. Kako god okrenes u pitanju je najgora moguca pljacka u organizaciji EU tj Nemacke koja je nametnula Kipru ultimatum da ovo prihvati. Ovim je prakticno ugasen bankarski sektor na kipru, jer ce svi strani investitori nakon ove odluke povuci novac sa Kipra.

stranac

pre 11 godina

Znači, sad su krenuli u otvorenu pljačku i otimačinu. Banksteri se više ne skrivaju - počeli su da otimaju na veliko. Još jedna potvrda za:
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2013&mm=03&dd=02&nav_id=691190

Robert

pre 11 godina

Ovo je slicno situaciji u nasoj zemlji s tim da se nasi mozgovi ovog jos nisu dosetili ali posto mi trpimo sve mogli bi ovo genijalno resenje da upotrebimo i u Srbiji.
Politicari pokradu, gradjani placaju.

zoki

pre 11 godina

Ovo je neverovatno, taj javni sektor se izgleda u svim zemljama pretvara u običnu razbojničku bandu. Najpre potroše pare preko kredita pa onda otimaju od običnih građana da te kredite vrate. Ovo će se i kod nas desiti, ali se bojim da neće proći tako glatko. Ne bi me iznenadio unutrašnji građanski rat između običnih siromašnih građana i zaposlenih u javnom sektoru koji unapred troše tuđi nezarađeni novac, a planiraju da ga vrate tako što će sve nas da opljačkaju.

Slobodan Đikanović

pre 11 godina

Sve građanske partije na Planeti, koje su zaista građanske, morale bi zvanično da odreaguju na ovu pljačku.
Morao bi se izvršiti globalni pritisak da se ova sramna odluka obori.
Ukoliko se to ne desi, očigledan je još jedan dokaz da je uzrok kompletne krize loš menadžment u vladajućim strukturama vodećih svetskih država.

Miroslav

pre 11 godina

Ovo nema logike! Kakva je svrha poreza ako ga izbegnete jednostavnim podizanjem novca? Samo ce banke izgubiti likvidnost i puci. Jedino ako je zaista kako je neko napisao poreska osnovica stanje na racunu 15.03. onda su ovi sto podizu neobavesteni.
PS mi kojima je isparila "stara devizna stednja", koje su preveslali jezda i dafina ne bismo smeli da se podsmevamo Kipranima, oni ce izgubti "samo" nekoliko % a znam ljude koji su izgubili sve u "nasim" "bankama".

Marija

pre 11 godina

Ma kakvi ruski tajkuni, pa oni nece ni osetiti taj porez, ne znaju ni koliko imaju na racunima, oni svoje pare drze svuda, nije im cela zivotna ustedjevina na Kipru. Ovde ce nastradati, kao i uvek, obican narod, kojem ce biti oteta desetina ustedjevine za penziju, skolovanje i druge stvari. Zalosno! Sramna odluka EU!

Kaurin, kvarni vlaski tip

pre 11 godina

Ja sam mislio da su nasi politicari najgori. Radi sarene laze "datumu pocetka pregovora" oni predaju strancima/okupatorima imovinu zemlje.
Ali i ovi kiprani su takav autogol dali sebi da nemam reci. Mogli su elegantno da izadju iz EU zone i da se spasu. Bankarski sektor Kipra je bio jak i ta grana industrije je unistena diktatom iz Berlina.
Najsmesnije ce biti sa hrvatskom kada nagrnu svabe u Dalmaciju sve pokupuju i nasele se tu.
Nemacka 80 miliona , hrvatska 3 miliona stalno naseljenih....

Opet isto

pre 11 godina

Igor III mi kaze: "Ja - kao nemacki privrednik - mogu da ti kazem, da nemacka privreda, a posebno izvoz ne zavisi toliko o izvozu u EU (jos manje od izvoza u juzne zemlje EU, zato sto oni i nemaju jako proizvodnju) nego od sveukupnog izvoza vanevropski zemalja "

Izvoze van EU koliko i u EU, ako ne i vise. BAS ZATO STO JE EURO SLAB zahvaljujuci ukljucivanju juznih ekonomija u euro sistem. Iskljucimo te juzne drzave iz euro-zone i euro zapadne zone, ili jos gore, Nemacka marka, ce da skoci bar 30% automatski i ti ces moci da izvezes bar 30% manje. Udarice tebe, nemacki privrednice po dzepu. To svi znaju i cekaju Nemacku da odreaguje i ne mogu da veruju kakva arogancija je u pitanju i kako bi sve zrtvovali zarad uskog, kratkorocnog interesa. Zasto je Nemacka bila u RECESIJI za razliku od drguih Evropskih zemalja (npr. FRancuske) pre euro-zone? Jer joj nije isao izvoz. Zasto? Zato sto je marka bila preskupa. A onda dosao euro. Ako imas zajednicku valutu imas i zajednicke obaveze - izbavljanje onih kojima je ta valuta preskupa - kao u SAD-u. Ili jeste zajednicka drzava, ili nije. Ovako je zajednicka na ociglednu korist jednih a na ociglednu propast drugih. Objasnjenje o neodgovornim juznjacima ne pije vodu - i zemlje kao sto je Austrija su u istom cabru iz istih razloga. A prava reakcija koja se vec u Italiji pominje jeste razbijanje evro zonei vracanje naciolanih valuta, gde ce svima sem Nemcima da svane.

Direktno sa Kipra

pre 11 godina

Samo da dodam, pre tri dana su ljudi iz vladajuće stranke ubeđivali preko TV "MI NISMO GRČKA, KOUREMA (šišanje) SE NIKADA NEĆE DESITI NA KIPRU!"

Narod je šokiran, ovo niko nije očekivao. Danas su ljudi pokušali da podignu novac u COOP bankama koje jedine rade subotom, odmah po otvaranju sistem nije radio, posle su im dozvolili 600 eura i već je bilo "šišanje"!!! mada parlament još nije zvanično prihvatio odluku.

evropske vrednosti

pre 11 godina

Meni nesto nije jasno pa neka mi neko pojasni... Koliko sam ja ukapirao, recimo imam 100.000 evra u banci i sada odjednom dodju i kazu "E bato, moras da platis 7.000 evra poreza na to!" ?
Ako je to tako, onda je ovo vrlo prosta stvar - pljacka!
Realno gledajuci svi znamo da najveci deo lopova cuva pare tamo ali problemi se ne resavaju tako
(Micko, 16. mart 2013 19:25)

@Micko, nisi najbolje razumeo. Imas 100.001 evro u banci a oni ti uzmu ne 7000 nego 9900 evra!

AUUUU EUUUUU

pre 11 godina

@zmaj
Nisu ljudi hteli milione, milioni drze stranci ovde u bankama. Na Kipru je u ponedeljak "Green monday" i ljudi su krenuli normalno da podignu do 2-5 000 eura kad su culi za odluku jer se skidaju u utorak (kad se otvaraju banke) sa svih racuna od 6-10 % a Kipar ima dosta lokalnog stanovnishtva koji imaju deposite (nisu siromashni stanovnici)...oni sa tekucih racuna skidaju i 2000 eura da im ne bi uzeli i tih 140-150 eura, nije bash haos kao sto je napisano u vestima ...bice haos kad u utorak se skinu pare od stranih orocenih para na sumu od 500 000 ili milion eura a negde i vishe...