Aktuelno

Petak, 15.03.2013.

18:55

Zašto koristimo sigurnosni pojas?

Izvor: B92

Zašto koristimo sigurnosni pojas? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

moram da komentarišem

pre 11 godina

Imam predlog, znam da je u ovo krizno vreme skup i teško izvodljiv, ali bi bilo svakako veoma korisno i edukativno, da bar svi novi vozači, obavezno na obuci budu par puta podvrgnuti test kapsulom za simulaciju udara i prevrtanja vozila. Pa da se mladi potencijalni "supermeni, ramboi i terminatori" na vreme dozovu pameti i praktično nauče fiziku i osete prirodne zakone. Ko to prođe, a da i malo ima mozga u glavi, nikad mu neće pasti na pamet da pojas ne veže. Zakon: SVAKI GRAD PO TEST KAPSULU!!!
Pozdrav savesnim vozačima, a nesavesnim ne! Ubice i samo ubice ne pozdravljam iz principa.

Nac

pre 11 godina

Uz pojaseve bi bilo interesantno diskutovati i o decjim sedistima.
Navodim primer: saobracajka na Novom Beogradu. Majka vozila dvoje dece u vrtic (verovatna voznja do oko 5 kilometara). Na raskrsnici u njen auto
udari drugi i prevrne joj auto. Majka i deca prodju bez ikakvih povreda.
Mora da nije imali vezan pojas a deca bila van decjih sedista.

vlada

pre 11 godina

Ja nikako ne mogu da razumem ljude koji ne vezuju pojas! U srbiji ih nije 42% nego mnogo više koliko se meni čini. Po beogradu ih je sigurno više. Niti jedan taxista ili neki vozač neke kurirske službe ne vezuje pojas.

A od kada je uveden pojas, još odavno i tada kada je uveden, smrtnost na putevima se smanjila 100struko! E ali samo smo mi srbi pametniji od svih drugih ap ne vezujemo pojas jer nas žulja, jer nam smeta, jer će da nas ubije ako se sudarimo i tra lalalala. Samo smo mi srbi pametniji od celog sveta pa nam ne trebaju zimske gume zime nego mogu i letnje ćelestonke. Ma Haos.

vlada

pre 11 godina

"Komentator koji tvrdi da zna čoveka koji se rukama zaustavio držeći se za volan pri 60+km/h ili laže, ili su lagali njega."


Da li znate kako izgleda volan na ajkuli ili na citroenu BX, GS itd itd...
Da li znate zašto tako izgleda?

Konstruisani su u vreme kada nije bilo airbagova i sa namerom da delimično ublaže udarac prilikom čeonog udara. Pravljeni su od elastičnog materijala koji bi delom apsorbovao energiju koju rukama prenosite na njega ili ako glavom zveknete u njega da polomite vi volana a ne volan vašu glavu.... Toliko o tome da se neko zadržao rukama za volan pri sudaru od 60km/h

Ford Prefekt

pre 11 godina

@duca, I te kako ugrozavate i druge. Zar to sto ce mozda neko da ode u zatvor zbog tebe i tebi slicnih nije ugrozavanje drugih.

Nemanja

pre 11 godina

Upotreba pojasa ne moze biti prepustena izboru vozaca, cak i sa radikalinim predlozima da mu zdravstveno osiguranje u slucaju nesrece ne vazi. Razlog je taj sto nasem drustvu nisu potrebni invalidi, potrebni su nam radno sposobni ljudi. Ako neko ne ume da se cuva, postoje sistemi koji ce ga primorati na to.

Duca

pre 11 godina

Mislim da svu odgovornost želimo da svalimo na druge, a onda se žalimo na nedostatak slobode. Život punoletne osobe treba da je u njenim rukama. Znači, ako hoće, neka veže pojas, ako neće, ne mora jer time NE UGROŽAVA DRUGE. Zakonom se može propisati da zdravstveno osiguranje ne važi ako osoba nije bila vezana i to je sve. Isto važi za kacigu motociklista. Dok ne ugrožavaš druge, niko ne treba da ti naplaćuje kazne (to je teška zloupotreba od strane države), ali si time preuzeo punu odgovornost za ono što ti se može desiti. To su i sloboda i odgovornost, dve stvari o kojima se trubi na sve strane, a ima ih sve manje.

Jovan

pre 11 godina

Za one koji pominju jezero:
5-oro u kolima, sleteli u jezero, suvozac jedini vezan i jedini se nije onesvestio prilikom udesa. Otkopcao je pojas, isplivao iz vozila. Ostalima nije bilo spasa.
Mislite o tome.

perax

pre 11 godina

Ja znam licno primere ljudi kojima je nevezivanje pojasa spasilo zivot (izleteli kroz soferku, prosli sa strasnim povredama ali ostali zivi, dok bi sa vezanim pojasom ostali u autu i bili potpuno smrskani onim sto se nakon prvog udara autu desilo), a opet, poznajem licno i osobu koja je sa 60kmh, nevezana, udarila u drvo i ostala trajni invalid slican paraplegicaru (airbag se nije otvorio jer nije bio vezan).

Ja se vezujem, pa sta mi Bog da.

vezi se

pre 11 godina

Imam ja jednu zanimljivu priču. Prije 2 god sam bio s rođacima u Makarskoj koju su inace iz jedog malog mjesta tj.područja gdje svako svakoga zna 25 km naokolo. Toga dana krenuli smo u Sinj. Na pola puta nam je crni mercedes splitskih registracija na brzoj cesti isjekao put pokušavajući skrenuti ulijevo u dvorište ogromne kuće. Mi smo svi bili vezani i nije bilo nikakvih ozbiljnijih ozljeda.Suvozacica u meci tj. zena doticnog gospodina za kojeg se ispostavilo da je neki policijski glavonja je zadobila frakture desnog ramena, desne ruke i desne bedrene kosti. Kad je policija došla na uviđaj glavonja je pokušao za sudar okriviti suvozača tj rođaka br. 2 koji tada nije imao vozacku da je on vozio. Naravno njegovi kolege su mu to pokušali olakšati. Ali, posšto smo mi bili vezani rođak br.2 je imao na svome tijelu masnicu koja se protezala od desnog ramena ulijevo do lijeve zdjelice. Na kraju je sve ispalo dobro po nas jer je sve evidentirano. Ti pojasevi su nas spasili od ozljeda ali i stete koja je nastala na meci( 9500€) i kazne od 12000 kn(1700€) koja bi moj rođak br 2 morao platiti da se nismo vezali. Toliko.

Slobodan Jovanovic

pre 11 godina

Ja pojas vezujem od 1985 kada se mom kolegi desilo da je u gradu,tacnije receno na Trgu Republike u Beogradu, vozeci se taksijem imao udes pri bzini koja nije bila veca od 30-40 km/h. Posledica je bila da je proleteo kroz sofersajbnu, desno oko mu je ispalo i zadobio je posekotine po licu. Oko mu je spaseno ali na to oko vidi samo 30% a na licu mu je ostao oziljak. Od tada se on uvek vezuje a i ja sam to prihvatio pored njega.

Kome ovo nije dobar primer da je i u gradu potrebno da se vezuje i da nista ne pomazu dobri refleksi u sprecavanju nepotrebnih povreda, neka i dalje nastavi sa svojom tvrdoglavoscu i nada se da se njemu tako nesto nece dogoditi... Ipak treba da se zapitamo da li je vaznije da kosulja ili majica ne budu izguzvani ili da neko bude obelezen za ceo zivot? Izgovori da je u pitanju samo nas zivot padaju u vodu onog trenutka kada se tako nesto zaista desi i ne verujem da ce toj osobi biti bas sasvim svejedno.

Lale dipl. ing

pre 11 godina

citam ove komentare i ne verujem koliko smo primitivni i koliko nista ne znamo ! Pojas treba uvek vezati, cak i za mala rastojanja kada vozimo auto ( npr prodavnica ...).. sto se tice sila, mehanike i problema sudara, tu moze do sutra da se prica. Pojas stiti izuzetno dobro do 50 km/h kod ceonog sudara, a kod bocnog pri 30 km/h. Naravoucenije UVEK POJAS ZA SVE PUTNIKE.

boris

pre 11 godina

Bob rock je super opisao razmišljanje pametnjakovića koji ne vezuju pojas :)
Za slučaj da neko ne razume njegove reči da nacrtamo, nisu ti udesi tako česti i pri svemu tome i kad se desi pad u vodu ili požar vezani je najčešće pri svesti i može da reaguje, a nevezani neće ni saznati da se udavio ili izgoreo. Šlična stvar je i to ispadanje, veća je verovatnoća da će vaš karoserija zaštititi, setite se Ene Begović.

Gradjanin

pre 11 godina

Upravo sam poslao mail agenciji za bezbednost saobracaja sa predlogom da se kazna za nevezivanje pojasa poveca na 100.000 dinara, 12 bodova i obavezna zabrana upravljanja 12 meseci. Zbog ovih genijalaca koji misle da pojas sluzi za guzvanje kosulje i ni za sta drugo. A sad odoh da isti mail posaljem svim parlamentarim strankama. I nadam se da ce se usvojiti, pa da vidim onda statistiku koji se procenat vozaca nece vezivati. Ima bre da se vezujete i na WC kad sednete!

Goran

pre 11 godina

Za ove kojima je najveca zivotna muka nosenje pojasa poruka da je to samo i iskljucivo stvar navike, i to takve da je jos jednostavnije od navika da supu jedete kasikom. Stvar nenosenja pojasa i navodnog smaranja oko toga je stvar mentaliteta u stilu "ja sam mangup, a vama je krivo sto niste". To je stvar toga, dakle foliranje.

Pojas glavu cuva

pre 11 godina

Proklizao sam jedne zime i udario u drvo sa nekih 20-30kmh. Cak smo i videli da klizamo prema drvetu znaci bili smo spremni. Ja sam bio vezan, a drugar suvozac nije i koliko se god odupirao rukama udario je glavom sofersajbnu koja je naprsla, a on zaradio dobru cvorugu. Znaci to je bio mali udes samo se branik ostetio ni airbag se nije otvorio. Ne zelim da razmisljam sta bi se desilo da nas je nesto iznenadilo ili da smo isli brze (mom drugaru, ne autu). Ja sam se osecao odgovornim jer sam vozio. Od sada ne vozim nikoga ko nece da se veze, a ako se on inati onda se inatim i ja pa vozim 30kmh.

BlackZ

pre 11 godina

Pojas sluzi da nas ne kaznjava policija. Ja sam navikao da vozim sa njim i mrsko mi je kad ga nemam oko sebe. Mada, u gradu vam pojas i ne treba, ogranicenje je 40-50 i na takvim brzinama se brzo staje i koci. Ali, ako imate bolji auto i Airbag-ove, dok vozite po gradu i neko vas zakaci odnapred ili ukoci ispred vas a vi ga tucnete kagano pa izlete vazdusni jastuci, platicete 200 evra vracanje jednog jastuka i ponovno punjenje aktivacionu bocu gasom, od 200 do 500evra po jastuku. Onda razmislite! Po otvorenom putu vec vas moze spasiti, u gradu ako vam je ukljucen pojas, odose jastuci na manji udar branikom!

vladalj

pre 11 godina

Izgleda da bi najbolje bilo da se na brzinomer pored km/h doda i m/s, pa da piše:
10km/h=2.8m/s
20km/h=5.6m/s
30km/h=8.3m/s
40km/h=11.1m/s
50km/h=13.9m/s
60km/h=16.7m/s
itd...
Verovatno bi onda i oni koji ne veruju u fiziku počeli da razmišljaju: npr. imate u stanu/kući hodnik dužine 8m, sa jednog kraja hodnika se nađete na drugom kraju za 1s i trenutno se zaustavite udarcem u zid.
To je sigurno ništa, boza, mačji kašalj, ... ma šta je 30km/h!

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Jovan, 16. mart 2013 13:55)
Do 50km/h nema pogibija? Pa da li stvarno verujes u to? Nadam se da ne jer da znas koje sile deluju tada ne bi to pricao...
Ali da "zanemarimo" fiziku. Da malo pratis crash testove, video bi na sta lice kola pri takvim udesima. U naseljenim mestima se kao sto sam rekao vozi i brze od 50, a tada tek gines. Pa i da ne pogines, sto je naravno moguce (Vesna Vulovic je pala sa 10000m iz aviona pa je prezivela), zasto bi rizikovao ozbiljne povrede ili da ne daj boze neko ostane invalid.
Ja ti ovo pricam dobronamerno kao i svima koji veruju u te zablude da male brzine nisu opasne i da ne treba pojas da se koristi. Shvatam ja da ti kao vozac koji dugo vozi imas neke navike koje se tesko iskorenjuju, ali veruj mi, pojas nije smisljen da bi neko uzimao pare vec radi sopstvene bezbednosti i neizostavan je deo i kod modernih automobila sa airbagovima. Bolje je vezati se ko zna kolko hiljada puta za dzabe, nego ne vezati se jedanput kada ti zatreba, a to nikad ne znas kada ce se desiti.
A ovaj sto je drzao volan sa 60-70km/h i preziveo, mogucnost da se to desi je 0,01%. Sto neko rece, trpi se 400kg tezine koji padaju sa 1m, pa ti vidi. Sada ce sajam pa idi probaj simulator koji simulira brzinu od 7 km/h... Garantujem ti da ces biti iznenadjen.

zgubidan

pre 11 godina

Pojas sam počeo da redovno vežem kao djak prvak pre oko 35 godina. Vežu ga od malih nogu redovno i moja deca, sada već mali osnovci. I to odavno sama, bez da im iko kaže. Neće ni u tudjim kolima bez vezanog pojasa da se voze.
A ni "putnicima namernicima" koji mi u kola sednu pozadi ne dam da se voze dok se ne vežu, jer neću da "polete" i da ubiju mene i/ili suvozača.
Samo totalna budala ne veže pojas.

airbagovi su bolji od pojasa

pre 11 godina

(Ford Prefekt, 16. mart 2013 12:42)
Evo ja cu to prvi potpisati i nositi, i to plastificirano oko vrata ako treba. Ali prvo da se ukinu kazne za nenosenje pojasa. A ne ovako, moram da cupam oprugu kako bi pojas mogao samo nonsalantno da prebacim da me policija ne smara

Talični Tom

pre 11 godina

Apple fan
Osiguravajuće kuće moga da traže da se donese propis da u kolima nema ljudi kako ne bi plaćale odštete. Samo vi dajte pare za osiguranje, a oni će sve učiniti da vas onemoguće da podignete novac, za ono što se platili.
Ja ne umem da upalim auto ako se ne vežem. Vežem se i kada isterujem kola iz dvorišta, pa se odvežem da bih izašao da je zatvorim. Mislim da je izmišljen da spasava živote, ali očigledno neko hoće na njemu i da zaradi.

Ja sam

pre 11 godina

Jednom mom prijatelju i njegovoj porodici je oduzeo zivote.
Pre petnaestak godina upali su u jezero. Nadjeni su posle dvanaest dana, vezani i okrenuti ka cerkicama na zadnjem sedistu. Verovatno da u panici nisu uspeli da se odvezu.

Apple fan

pre 11 godina

Pusti fiziku, logiku, razum, testiranja, zakone, medicinu... U Srbiji, kada se vozač bez vezanog pojasa čeono sudari sa vozom, čvrsto držeći volan, isti voz odbaci barem 500m od sebe, izađe iz automobila da izvuče ženu i decu sa zadnjih sedišta (koji, nevezani naravno, sede pored majke, koja u krilu drži bebu, jer su dečija sedišta kao i pojas zakonodavna glupost za otimanje para), pa potom pojuri da spase one iz voza... Na žalost, od siline udara zadobije par posekotina i modrica...

Aleksandar

pre 11 godina

PS Pusti sada fiziku, i ne nasedaj na zakonodavne gluposti bez obzira od koga su prepisane.
(Jovan, 16. mart 2013 13:55)

Neću da pustim fiziku zato što sam na istoj doktorirao pa ćete dozvoliti da se malo bolje razumem u prirodne zakone od vas (da zanemarimo da se Njutnovi zakoni uče već u VI razredu osnovne škole).

Ako se krećete 50 km/h i budete naglo zaustavljeni, pod pretpostavkom da vozite moderan automobil koji će to naglo zaustavljanje razvući na pola metra deformišućim zonama i dati vam veće šanse da preživite - i pod pretpostavkom da ste teški 80kg na vas će delovati sila od preko 3500N! Pokušavati da se zaustavite rukama džeći se za volan, pod uslovom da volan ne pukne, je ekvivalent hvatanju tereta od 400kg bačenog sa jednog metra visine. Nema čoveka na ovoj planeti koji to može - svetski rekord podizanja tereta je 214kg a to je iz mirujuće pozicije (savladavanje samo gravitacije od 9.8m/s^2) od strane ljudi koji celog života to vežbaju. Komentator koji tvrdi da zna čoveka koji se rukama zaustavio držeći se za volan pri 60+km/h ili laže, ili su lagali njega.

Ko ne veruje u prirodne zakone, neka blagoizvoli da legne pa neka neko na njega baci ploču od 400kg sa visine od jednog metra pa neka vidi kako će istu rukama zaustaviti i kako će se provesti od udarca. Posle neka dođe da nam ispriča o svojoj nadljudskoj snazi i nenasedanju na zakonodavne gluposti.

I ako živi na četvrtom spratu zgrade neka se ne muči liftovima, može taj nadčovek i kroz terasu. Brže je.

Aleksandar

pre 11 godina

Voleo bih da mogu da namestim zvuk upozorenja i za zadnja sedista pa da ih nateram da se vezu!!
(exA, 16. mart 2013 03:37)

Meni samo blinka na dashboard-u da se neko nije pozadi vezao, ali ja i svakom slučaju kažem lepo ljudima pre nego što i krenem da se vežu da ne pišti - nemam živaca da im objašnjavam zašto. Ko neće, može slobodno da izvoli da ide pešaka jer nemam nameru da rizikujem grižu savesti ako ja nešto pogrešno uradim pa neko pogine, ili da se neko ko je pozadi zakuca u mene ili suvozača pa da mi poginemo jer se gospodin/gospođa ne žele vezati.

Moj automobil, moja pravila. Za policiju me baš briga, zaprećena smešno niska kazna nikako ne odgovara posledicama koje mogu proizaći iz nevezivanja pa su mi posve smešni oni koji se vezuju samo da ne bi plaćali kazne.

Pod pretpostavkom da su svi završili bar osnovnu školu - zar se ama baš ničega iz fizike ne sećate o kinetičkoj energiji, ubrzanju i pratećim silama pa mislite da možete da prkosite prirodnim zakonima? Zar treba panduri da vam uteruju razum preko novčanika? Pa ako mislite da vam ništa neće biti u gradskoj vožnji pri brzinama do 50 km/h, ako živite ispod petog sprata zgrade - zašto se mučite da idete stepenicama, skačite sa terase - efekat će biti isti. Zapravo, neće, jer će vam polomljene noge ublažiti pad, za isti efekat skačite 'lasta' stilom.

Zoran SM

pre 11 godina

Na svojim kolima imam neki intelegentni sistem zaštite, koji u slučaju nezgode zateže pojas, ispaljuje različitom jačinom air bag u zavisnosti od brzine, raspoređuje silu kočenja da bi se ravnomernije prenela masa udara, uvlači pedale i još svašta nešto. Međutim to ništa ne radi ako pojas nije vezan. Ako želite da se ubijete nevezivanjem pojasa uradite to bez mene ili nekog drugog u tom naumu. A teorija znam jednoga koji je poginuo zato što je imao pojas je isto kao i da vas neko udari svom snagom u glavu i vi postanete super genije, šanse postoje ali su veoma male pre će te pobenaviti :) .

nazalost svako ima internet

pre 11 godina

Ljudski misici ne mogu da se drze za volan vec pri udaru od 20 km/h u zid ma koliko vam to smesno izgledalo.
(Beogradjanin, 16. mart 2013 11:51)
Hoces da se kladimo da moze? Ali u vecu sumu. Pa da te vodim kod coveka koji je slomio volan rukama pri udaru od 60-70km/h u zastitnu ogradu? Sve dokumentovano... Jeste slomio oba palca plus naprsnuo zglob ruke ali nikakva pogibija i sl. gluposti

xim

pre 11 godina

A to sto policajci prvi ne vezuju pojas, znaci da kad zavrsite sa polomljenim kostima i lobanjm u bolnici, samo recite da ste videli policajca kako nije vezao pojas. U trenutku, vase povrede ce nestati zauvek! ;)

Jovan

pre 11 godina

E moj druze beogradski, kod vas kako se vozi nije vam dovoljna ni kapsula a ne sigurnosni pojas. Srecom pa nismo svi iz Beograda posto postoje mesta gde se vozi i 50 na sat. Jos jednom nikakav pojas vam nije potreban za sudare do 50 km na sat i jos jedna tacka. PS Pusti sada fiziku, i ne nasedaj na zakonodavne gluposti bez obzira od koga su prepisane.

WRC

pre 11 godina

Jedini dibar pojas je na reli automobilima gde je veza u 4 tačke. Ovaj standardni sa 3 tačke, u slučaju jačeg sudara, mora izazvati povredu jer je takva konstrukcija. Naravno i to je bolje nego bez njega.

Moram Da Se Umesam

pre 11 godina

Ne secam se koji je naucnik priblizno rekao: "Ljudski mozak je savrseno delo prirode samo ga ponekad poseduje pogresna osoba"
Vi ste ocigledan primer da je bio u pravu.

Apple fan

pre 11 godina

@Alex: problem je što ako ti uradiš nešto od pobrojanog i postaneš invalid, to košta državu i društvo. Na insistiranje osiguravajućih kuća su se svuda uvele i pooštrile kazne za nevezivanje pojasa, kako bi se smanjili troškovi osiguravajućih kuća i poreskih obveznika. Za svaki od tih slučajeva koje si naveo kasko ti neće isplatiti štetu, a i odgovaraćeš krivično na različite načine. Vezano za precenjenost, razmisli: da li ako pojas može, i makar u 1% slučajeva, da pomogne da preživiš, da li je zbog toga vredno izgužvati košulju?

Pešak.

pre 11 godina

Koleginica, koja me je često vozila sa posla, mi je rekla "Svako plaća svoje kazne". To je naravno bila šala, jer za pojas=veća sigurnost znaju svi. Posle ove vesti, vezivaću pojas i kada sedim pozadi u kolima.
A sigurnost kada sam na pešačkom prelazu?
Na raskrsnici J.Gagarina i Oml.brigada postoji kamera. Nedavno su, na pešačkom prelazu, istovremeno projurili, kombi iz mene i auto ispred mene. U tom momentu sam bila na crti između dve trake, u "sendviču".
Nadam se da se ta sekunda nikada više neće ponoviti.

Alex

pre 11 godina

Prvo da odgovorim na pitanje “zasto bi sedali u auto a da ne stavimo pojas”?
Evo zasto: guzva mi kosulju, majicu, vluzu, sve, smuci mi se zivot kada se vezem i nervira me jer osecam da je tu.
Drugo, pojas moze da bude koristan samo ako udarimo nekoga od napred ili nas neko udari. Od pozadi – ne pomaze.
Znaci, to je 50% mogucnosti, odnosno svrhe.
Mrzim pojas jer je, cvrsto verujem da je civlizacijski izum – za uzimanje para. Pavezuju se evropljani bre?!
Zasto mene neko da kaznjava sto ne cuvam sopstveni zivot?
Jel istina da mogu da udarim kolima direkt u drvo? Ko me sprecava?
Jel istina da mogu namerno da sletim kolima u provaliju? Ko me sprecava?
Je li istina da mogu da namerno naletim na nekoga iz suprotnog smera pri brzini od 150? Ko me sprecava?
Zato, nemojte molim vas da cuvate MOJ zivot tako sto cete me kaznjavati.
Ako vam se nosi – pa nosite ga bre! Isto ni vama niko ne brani da ga nosite. Ako ja necu da ga nosim, imam puna prava na to jer je to moj zivot a ne zivot policije ili drzave. Ako ga ja ne cuvam, nemojte ni vi da mi ga cuvate!
Sve je samo i nista drugo – punjenje budzeta!

Ford Prefekt

pre 11 godina

Molim sve one koji smatraju da ne moraju da vezuju pojas da uvek pri sebi imaju overenu i potpisanu izjavu da u slucaju sudara druga strana apsolutno nije odgovorna za eventualni smrtni ishod, jer zasto bi ja zbog neke dalebu isao u zatvor.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Jovan, 16. mart 2013 09:50)
Nisi ni svestan koliko nisi kompetentan... Kakve veze ima koliko si kilometara presao za ovo? Da si 32 godine ucio fiziku pa da razumem da znas o silama koje deluju pri udaru ali ovako zaista nisi kompetentan. Tvoje razmisljanje- potpuna greska! U gradu se skoro nigde ne vozi ispod 30, u mnogim delovima grada 50, a u odredjenim delovima i do 80 (pricamo o centru grada). Ljudski misici ne mogu da se drze za volan vec pri udaru od 20 km/h u zid ma koliko vam to smesno izgledalo. I da, pri 20-30 neces poginuti ali ces se povrediti dosta, a da si bio vezan nista ti ne bi bilo nista. Da ne pricam o nekom ceonom udaru od 50km/h. Bez pojasa- gines u 90% slucajeva.
Samo pogledaj brzine kojima se sprovode crash testovi, recimo EuroNCAP. Izvode se sa 64 km/h (ceoni) u deformabilnu barijeru, sto simulira sudar sa drugim vozilom slicne mase, pa vidi kako izgledaju automobili pa se onda zamisli gde bi vozac tu bio bez pojasa...

Pop

pre 11 godina

skeptici za pojas, i oni koji misle da im ne treba pri malim brzinama neka razmisle o ovome: neka probaju da normalnim hodom udare u zid, da li je prijatno? pa neka laganim trcecim korakom isto to probaju, po mogucstvu glavom direktno. lep je osecaj zar ne? u sprintu je jos lepse kad se zakucas u zid glavom. A sta se desava tek pri nekim brzinama od 30, 40, 50 km/h, koje su naizgled mizerne za automobil, kada se zakucas u volan ili sofersajbnu ili glavom u prikolicu kamiona ispred sebe, ne zelim ni da razmisljam

pojas je precenjen

pre 11 godina

(ranko, 16. mart 2013 00:54)
Ja sam sa 70km/h isto u drvo ali sa Yugom. Nisam bio vezan, od povreda slomljen jedan prst, rasecena usna i modrica na kolenu... Toliko o tome.

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?

A o fizici sam već pisao @ [link] pa ko želi da čika sudbinu neka slobodno izvoli, samo ne o našem trošku.
(Aleksandar, 16. mart 2013 01:40)
Odlican ti je predlog, to bi bilo pravo resenje za nas koji necemo da se vezujemo a ni da placamo kazne. Jos kad bi zakonodavci imali dovoljno sluha da usvoje, super

Nemanja

pre 11 godina

To je zato sto su nasi ljudi veoma neobrazovani. Veliki broj ne zna cemu to sluzi, tj. zna jer mu je neko nesto pricao ali nikada nije video ovakve testove.
U Svedskoj i ostalim severnim zemljama, pojas vezuje preko 95% vozaca a njihova glavna strategija je da tih 5% eliminisu tj. da ih nateraju da vezuju pojaseve.
Cak i ljudi koji vezuju pojas napred, kada sednu pozadi ga ne vezu. To je jos opasnije jer pri malo jacem sudaru (ceonom, sa 50-ak km/h) ubijate pored vas i osobu na sedistu ispred.
A nasa najveca zabluda - "to je moj zivot, mogu da radim sa njim sta hocu!", je mnogo smesna i to pokazuje koliko su nasi ljdui neobrazovani. To je tacno, ali ako vas neko udari i vi poginete, ne samo sto ce vas ta osoba nostii na savesti, vec ce i u slucaju da je ona kriva morati u zatvor, a da ste nosili pojas platio bi manju kaznu jer bi verovatno bili lakse povredjeni...

Dejan

pre 11 godina

Video sam negde na netu majce sa naslikanim pojasom preko tela. Kinezi ih pravili jer ni oni ne vele da se vezuju...

Redakcija:
Negde na netu? Mislite, B92? ;)
http://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2013&mm=03&nav_id=693778
Pozdrav!

provincijalac

pre 11 godina

sednem ja sa komsijom u kola, hvatam pojas a on ce brze bolje -kad se vozis sa mnom ne moras da se vezujes, poznajem sve pandure, ja se pravim da ga nisam cuo i normalno vezem se( sta da mu kazem kad ima takav stav i nacin razmisljanja, bila bi to jalova rabota), hvala instruktoru koji je kad sam imao obuku pri svakom mom ulasku u auto prvo pricao stavi pojas pa tek onda dobar dan...

Alexa

pre 11 godina

O pojasu necu da pricam nista,za pametnog je dovoljno receno i u tekstu a i u komentarima(koji su me prijatno iznenadili moram priznati)
Ja bi cisto onako rekao nesto o saobracajnoj (ne)kulturi,da li vam se desilo da nekad cekate da prodju vozila da bi vi skrenuli levo u ulici bez semafora a pametnjakovic iza vas svira,psuje,blica? Da vas psuje vozac zato sto prelazite na pesackom a on mora da ceka iako ima uslovnu strelicu? Da vam pesaci izlecu na crveno svetlo kao da poseduju drum? Pre neki dan sam gledao na zeleznickoj stanici,krene jedan SVI KRECU ZA NJIM KO OVCE! Iako je crveno svetlo za pesake,od nas 15ak koliko je cekalo ostalo samo 3-4 coveka da cekaju zeleno svetlo! Prestrojavanje bez migavca o tome da ne pricam,takodje i ubacivanje ispred vas ne moze da se provuce ali pokusava uporno,samo pravi problem,o parkiranju,neispravnim svetlima i tako nekim banalnim stvarima,a tek pijani i slicno,necu da komentarisem uopste.
Pamet u glavu i polako.
PS. Na kraju ima ona narodna izreka: Cuvaj se i Bog ce da te cuva(pa bili ateisti ili ne pouka se moze izvuci u svakom slucaju)
Pozzzz

:-) :-) :-)

pre 11 godina

"vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ..."
(xeno, 16. mart 2013 05:22)

Ovde kod mene gde ja zivim medjugradski autobusi kao avioni imaju pojaseve koji se obavezno MORAJU vezati :-)

ljuba valirijski

pre 11 godina

Širim temu, ali moram. Problem nije samo pojas. Problem su i užasni putevi, vozila koja se neredovno održavaku zbog loše ekonomske situacije, korupcija (tu podrazumevam i saobraćajnu policiju i sudstvo), i vozačka kultura na nivou čovečije ribice.

jaksimitisrbin

pre 11 godina

vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ...
(xeno, 16. mart 2013 05:22)
Sebe da, druge nikako. A ako hocu, sebe mogu da ugrozavam koliko god hocu.

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?
(Aleksandar, 16. mart 2013 01:40)
Moze, odlican predlog. To treba uvesti kao podatak/opciju na vozackoj dozvoli

LOL

pre 11 godina

Najjace je kad udjes u kola sa osobom gde je pojas uredno vec ukopocan a pri tome provucen iza sedista i onda trebas da odvezujes i ako odvezes trebas da ga vratis u isti polozaj kad izlazis. A vozac vas pri tome gleda, sta je meni ne verujes, a?

dane

pre 11 godina

iskreno vezem pojas zbog milicije, to i treba biti stvar licnog izbora, znam par ljudi da su poginuli zbog pojasa, nedavno se decko u mom selu udavio jer je sleteo u kanal i nije pojas mogao otkopcati, bilo koji veci udes ko god ostane u kolima nema ga vise, ko god je ispao preziveo je, pominju brzine 50 na sat , pa kakav je to udes sa 50 na sat , obicno gradsko cukanje,pa sta mislite kad vas taj pojas preko grudnog kosa stisne na vecim brzinama, ode vrat, odose rebra...

majstor

pre 11 godina

ej bre gdje ce srbo da veze pojas pa nije bolestan ili ti ne znam sta vec! opet kapitalisti oce da nam uvale nesto sto se kosi sa nasom visegodisnjom tradicijom...uaaaa pojasevi...

PPeca@SER

pre 11 godina

Ja se vezem jos u garazi, a nisam ni krenuo... Neobicno mi i kad sednem na skuter, u pocetku sam pipao gde mi je pojas... Bolje da se vezem nego da iskocim iz svoje koze kad vidim kakvi bolesnici sve imaju dozvolu i voze oko nas.
Telefon na uvo (mora da su neki teski bizMismeni)... pa skrecu bez migavca... pa preticu preko pune linije u kontra krivini (nikada se ne zuri, samo se kasni, zapamtite)... pa... bolesnik do bolesnika!
U stvari, da su bolesnici to bi bila olaksavajuca okolnost, mozda ima leka... Ovo su - potencijalne ubice sa predumisljajem.
Zato, vezite se... a posebno vezite svoje dete. Nek mu se pojas nadje... za ne daj Boze.

Jovan

pre 11 godina

Vecina ljudi koji pisu ove komentare provela je za volanom par desetina hiljada kilometara. Auto vozim 32 godine i za to vreme sam presao preko milion kilometara pa smatram da sam kompetentan da ovo komentarisem. Sigurnosni pojas ima smisla koristiti van naseljenih mesta gde su brzine vece ito je potpuno u redu. Koriscenje pojaseva u gradskim sredinama sluzi iskljucivo za kaznjavanje i neku vrstu haraca za vozace i tacka.

alexizsvedske

pre 11 godina

Pa ljudi što ne veza ju pojas u zadnjim sedištima su potencijalno "ubice". Pojas u prednjim sedištama je pravljen za jednu osobu a ne za dve. Volvo je izmerio da jedna beba u 50 km/sat je teška oko 3000 kila kad se naglo brzina retardira! Volvo zna.. A kamoli velika osoba..

Keke

pre 11 godina

Nema druge nego zakon, kontrola i kaznjavanje. Ako cekamo da svi ukapiraju zasto se vezuje pojas i zasto se pale svetla, proci ce hiljadu godina ali i dalje ce biti genijalaca koji ce da objasnjavaju da se ne vezuju jer u slucaju da upadnu u reku/jezero/more mogu da se udave ako ne uspeju da se odvezu.

Talični Tom

pre 11 godina

Bilo bi lepo da istražite, koliko od ovih vozača koji se vezuju, pije zaraženo mleko i jede pokvarenu piletinu. Znači, ako vas ne ubije saobraćaj, kvalitet naše hrane sigurno hoće.

aleksa

pre 11 godina

Ja pojas redovno vezujem, ali imam malo drugcije misljenje o tom vezivanju, ako sam ja punoletan i mogu svojim zivotom da radim sta hocu, sta vlast i bezbednost briga hocu li ja ostati ziv ili ne, moje je pravo da umrem kada ja hocu i sl. A do sada nisam jos cuo da je neko izleteo iz kola zato sto nije bio vezan i povredio tj. usmrtio nekog drugog svojim izletanjem. Onda bi isto preko svakoga prelaska preko mosta peske morali biti vezani, jer se ne zna koji je od nas samoubica.

MRKI

pre 11 godina

Dosta vozaca nije svesno uloge pojasa ali sto nisu svesni vise zapanjuje to sto nece da saslusaju strucne ljude i razmusle glavom. Pojas se ne vezuje zbog policije vec zbog svoje sigurnosti. Vozaci koji vezu pojas i spuste ga ispod ramena na pazuh nisu svesni da u slucaju sudara ginu jer u tom slucaju dolazi do pucanja rebara i direktnog ostecenja srca. Da se razumemo pojas nije idealan moze da dodje do loma kljucne kosti ali ostaje glava na ramenima. Mozda ce ovaj komentar neko ko ne vezuje pojas procitati i malo razmisliti.

xeno

pre 11 godina

vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ...

exA

pre 11 godina

Imam drugara koji veze pojas "na foru" kako bi sprecio zvuk upozorenja i uvek smo se raspravljali o vezivanju kada ulazi u moj auto. Iznervirao me je pa sam odlucio da mu docaram sta se desava kad ne veze i naglo sam zakocio dok je kuckao poruke na telefonu. Telefon mu je pao i on se hvatao rukama za sta god je stigao dok sam ja ostao zalepljen za sediste. Od tada kad god udje u moj auto veze pojas. Nisam jedan od onih koji ce da mu prebacuje sto sam ja bio u pravu pa da mi tera inat tako sto se nece vezati i uglavnom ne spominjemo vise vezivanje pojasa. A ja sam srecan sto sam ga ubedio da je bitno vezivati se.

A o pojasevima na zadjem sedistu da ne pricam. Kad spomenem vezivanje gledaju me kao da nisam normalan pa se smeju i kazu da prestanem da brinem jer im nista nece biti. A kad ja vezem pojas na zadjem sedistu u tudjim kolima gledaju me kao da nisam normalan x 2.

Voleo bih da mogu da namestim zvuk upozorenja i za zadnja sedista pa da ih nateram da se vezu!!

Aleksandar

pre 11 godina

@(i da je 500.000 kazna necu se vezati, 15. mart 2013 20:50)

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?

A o fizici sam već pisao @ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=694846#k9025530 pa ko želi da čika sudbinu neka slobodno izvoli, samo ne o našem trošku.

raspojasani vozaci

pre 11 godina

Ako vec ne vezete pojas, onda budite smekeri pa na volan zavarite harpun. Osim sto cete biti neodoljivi u ocima suprotnog pola, i na pretposlednjim stranama dnevnih novina, u slucaju frontalnog udara harpun ce spreciti teske povrede od udarca tupog predmeta (volana).

ranko

pre 11 godina

Vežite zbog sebe a ne zbog policije. 2009 sam udario u drvo čeono pri 90kmh Seat Ibizom. Imao sam masnice od pojasa i ugruvan ali sam ostao živ i bez lomova ili unutrašnjih povreda. Niko nije mogo ni da prepozna model auta na slici, odvežen je pravo na odpad. Jastuk, pojas i inženjeri Seata su mi spasili život.

pera

pre 11 godina

Mislim da vezivanje pojasa ne treba biti obavezno. Treba da bude na dobrovoljnoj bazi, pa da lepo izginu svi maloumni i nerazumni ljudi i tako se izvrši prirodna selekcija. Posle nekoliko desetina godina biće manje budala na ulicama.

RL

pre 11 godina

Pojas moze da spasi zivot ili umanji povredu SAMO kod frontalnog udara! Meni je drugar ziv jer nije bio vezan kad je izleteo iz krivine, bilo je leto, otvoren prozor kroz kojeg je ispao a auto se tumbao ko zna koliko puta. Da je bio vezan..

nn

pre 11 godina

"novija" vozila cak imaju u sedistu i pirotehnicki zatezac pojasa. to je kapsula koja eksplodira par delica sekunde pre nego sto se aktivira airbag i time dodatno zateze pojas i naravno onoga ko sedi na sedistu dodatno pricvrscuje za sediste, kako mu airbag bukvalno ne bi razbio glavu i kako bi ostao sto dalje od soferke. sve to govori koliko je pojas vazan.

milance

pre 11 godina

da sam bio vezan, pri prevrtanju mog auta u provaliju od 40m, sada ovo ne bih pisao. zavrsio sam izmedju sedista i tako mi krov nije slomio vrat.Ipak, danas ne palim auto dok se ne vezem.

slipknot

pre 11 godina

Zanimljivo je da putnici koji sednu nazad smatraju da ne moraju da vezu pojas samo zato sto sede nazad.
Pa ako sednes nazad ti se i dalje nalazis u vozilu koje dozivljava udes i podjednako si izlozen tom udesu kao i oni napred.
Pri sudaru od 80 km/h osoba koja ima 80 kg i sedi nazad udara u prednje sediste silinom od JEDNE TONE ,da da 1 tone, a u tom slucaju moze prednje sediste da se odvali od te sile i da pogine i onaj napred bez obzira sto je vezan a i onaj nazad.
Pa onda cujem izgovor kao u vecini slucajeva poginu oni koji sede napred pa je zato opravdano sesti nazad i ne vezati se.
Pa "normalno" je da ljudi vise ginu kada sede napred, jer napred pobogu uvek mora biti neko a to je VOZAC.
pogledajte u vise od polovine kola koje prolaze ima samo jedan covek a to je vozac.U sudaru nema bezbednog sedista,mozete ga uciniti bezbednijim tako sto ce te vezati pojas.

Peter

pre 11 godina

@Ramo Katolik: Verujem da imas neki licni razlog zasto si pogresio moj nick,a to je neka potuno druga prica i ja postujem tvoj izbor i zelje. Stepen divljastva u Albaniji sam video u saobracju i primtiivizma, u Bosni imam rodjake i znam kakva im je logika i ponasanje u saobracaju,a o CG i njihovom mentalitetu i vozacima mozes da vidis i kod nas na ulicama (posto je vecina ovde dosla), nemoras da ides dole uopste.Ono sto je osnovna odlika jeste da za ove grupacije zakoni fizike valjda ne vaze, tj oni duboko veruju da se na njih ne odnose iz nekog,meni nepoznatog razloga.E sad ,ako pripadas nekom od takvih vozaca (bez brige, dominantni su i ovde)onda verovatno i nemozes da razumes o cemu govorim, i mislis da pricam gluposti.

NikolaTK

pre 11 godina

U novijim automobilima je normalno bolje vezati pojas, al u starim bez air bagova ne znam bas. Ne znam dal je bolje izleteti kroz soferku, ili da vam pojas polomi kljucnu kost i vrat :/

nikolas

pre 11 godina

necu da komentarisem policijuzato sto mi baterija pri kraju.ja se jednostavno ne osecam sigurnim bez pojasa i kraj price.taksista sam i znam iz iskustva da kada stavite pojas,pritegnete ga dobro,stavite obe ruke na volan i prilikom voznje mozete da osetite izduvanu gumu za jedan bar,losu oprugu i dotrajao stabilozator...tako da bez njega i ne palim kola.dobra navika!!!

e2

pre 11 godina

Tužno je pročitati neke komentare ljudi koju da je njihov izbor da li će da se vezuju i da će da plate kaznu.
Da banalizujem: Ako ja vozim 50kmh i izazovem udes, u drugim kolima pogine neko ko je smatrao da ne treba da se veže. Zašto ja da nosim na duši nekoga ko se ogluši o bezbednost.
To je kao pešak koji odluči da pretrčava autoput pa ako prođe super?!

BN

pre 11 godina

Joj koliko ima glupih komentara tipa e necu u inat,pojas je osmisljen da bi se pljackao srpski narod i slicni...Pa ljudi da li ste vi stvarno normalni?Da su ovi sto glume ludilo doziveli sudar od 50 km/h bez kocenja drugu bi pricu pricali...Sila potiska vas bukvalno katapultira iz sedista...Pojas je tu radi NASE BEZBEDNOSTI...U MILION SLUCAJEVA SPASAO JE ZIVOT!!!

Peter

pre 11 godina

U srbiji kao zemlji sa verovatno najprimitivnijim stanovnistvom u ovom delu evrope (ne racunam BIH, CG i Albaniju jer sa njima i ne zelim da budem u drustvu) je glupost dominanta odlika vecina vozaca.Pojas vezujem uvek i stalno i to nema veze sa policijom ili kaznom. Jednotavno nisam malouman da ne znam sta se desava i kod manjih udara a kamoli vecih. Ove face sto misle da su male sanse da im se dei sudar, su toliko pametni da ne shvataju da oni kontrolisu samo jedan mali do saobracja tj ne uticu na tudje greske. Inace vozim cabrio oa mi je to dodatna motivacija da se vezujem da neko ne katapultira,ali i da nije tako, vezujem se.

CAPS LOCK

pre 11 godina

Moj otac je verovatno najgori slucaj, covek se naplacao kazni, a i dalje mu ne pada na pamet da se veze, kaze smeta mu... Kakav glup izgovor, ne pada mi na pamet da se ne vezem, sto zbog bezbednosti, a jos vise zbog udarca po novcaniku. To sto pisete za policiju da na vezuje pojaseve, pa dajte molim vas, njima je sve dozvoljeno, pola onih samo u uniformama na obicnoj raskrsnici ne ume da odredi ko ima prvenstvo prolaza...

Aleksandar

pre 11 godina

Zasto srpski ozaci ne koriste pojas? Zato sto srpski vozaci sve sto rade, rade iskljucivo da bi izigravali mangupe i dzekove. U Srbiji se maglenke koriste da bi auto izgledao "cool", a ne da bi bezbednije vozili po magli, naslon za ruku da se celo telo prebaci na njega, da bi u sedistu izgledali smekerskije, unutrasnji retrovizor da se nakaci brojanica... Tako se i pojas ne vezuje, jer si zaboga sonja ako ga vezes. A inace, cista je stvar navike. Cim sednem, vezem se i vise ga i ne primecujem. Sto neko rece, cak mi i neobicno bez njega. Pri tome bih vasem tekstu dodao samo da postoji istrazivanje po kome je smrtnost u automobilima povecana u prvim godinama uvodjenja air bag-ova, bas zbog nevezivanja pojasa. Pojas sluzi da uspori coveka, dok se air bag ne naduva, a zatim pritisak u njemu, pa samim tim i cvrstoca ne optimizuju. Kad pojas nije vezan, udarac u air bag ravan je udarcu u zid. Zato se u novijim automobilima onemogucava izbacivanje air bag-a ako pojas nije vezan. Sto nas dovodi do vrhunca besmisla u listi opravdanja za nevezivanje pojasa. Covek mi je mrtav ozbiljan rekao da pojas ne vezuje, da mu se ne aktiviraju air bag-ovi u nekom "sitnom udesu"... Sta reci...

abc

pre 11 godina

@Bob Rock: nije država uvela korišćenje pojasa samo da bi pljačkala narod, nego i da bi bilo manje povređenih. A to što ti kažeš da ako se auto zapali ili padne u vodu onda ne može da se izađe ako si vezan to je istina, ali ptretpostavimo da ako auto padne u vodu ili se zapali, onda se može osoba jednostavno odvezati, izaći i to je to. Ako se pak sudariš direktno i nemaš vezan pojas onda mozeš da razbiješ glavu, polomiš rebra ili nedajbože da ostaneš u kolicima a to ne želiš sigurno. Stvarno mi nisu jasni ljudi kao ti što misle da je svaka kazna tu samo da se pljačka narod, i naravno onda teraju inat i kažu E baš neću i Ne može mi niko ništa, ja ću raditi kao što ja hoću i tačka.

johny

pre 11 godina

ja se redovno vezujem,ali i kada sam bio vezan pandur mi je rekao da me je video kako vezujem pojas na raskrsnici,pa sam morao da ga podmitim sa 1000 din. jadna je ova Srbija sa sa takvom policijom.

Bob Rock

pre 11 godina

Zato sto je drzava uvela njegovo koriscenje u zakon kako bi opljackala napaceni srpski narod, a svi znaju da je u slucaju da auto upadne u vodu ili zapali (a ova dva dogadjaja cine preko 90% saobracajnih nesreca u srbiji) nemoguce izaci iz automobila u koliko ste vezani pojasom...

Nemanja Pantelic

pre 11 godina

Mislim da nema koristi od navodjenja primera policajaca koji krse propise i ne koriste pojas. Njihovo ponasanje nikako ne olaksava nase povrede u slucaju sudara.

Zapravo, tema vezivanja pojaseva trebalo bi da je odavno zastarela.

savest

pre 11 godina

U Srbiji se ne koriste ni migavci, parkira se na minimum 2 parking mesta ... itd, Sve to rade i policajci, a omiljena im je disciplina razgovor mobilnim u toku voznje...

srbIN

pre 11 godina

Činjenica je da su pojasevi jako dobra stvar,kao i to da se zaista malo koriste. Umesto da daju primer nesavesnim vozačima,policajci, prvi,ne koriste pojaseve!

i da je 500.000 kazna necu se vezati

pre 11 godina

(abc, 15. mart 2013 20:31)
Evo ja smatram da su strasno male sanse da dozivim udes, te stoga mi ne pada na pamet da se vezujem. To treba da bude propagirano kao bezbednosna mera, ali ne i da bude obavezno i da se kaznjava

Katarina

pre 11 godina

Ja ga uvek koristim, i tako sam navikla. Ne mogu da vozim bez njega, odnosno neobicno mi je. Verovatno stvar navike, u ovom slucaju dobre :)

bane

pre 11 godina

Decu obavezno vezujte da ih ne bi skidali sa sofersajbne... A molio bih Bob Roka da potkrepi svoje tvrdnje statistikom! Moj drugar je nastradao u Jugu, ispravio krivinu i udario u drvo sa 25-30 na sat. Izasao iz auta izveo zenu i dete napolje, pozvao pomoc, seo i umro od unutrasnjeg krvarenja izazvanog udarcem grudima u volan...

Katarina

pre 11 godina

Ja ga uvek koristim, i tako sam navikla. Ne mogu da vozim bez njega, odnosno neobicno mi je. Verovatno stvar navike, u ovom slucaju dobre :)

Aleksandar

pre 11 godina

Zasto srpski ozaci ne koriste pojas? Zato sto srpski vozaci sve sto rade, rade iskljucivo da bi izigravali mangupe i dzekove. U Srbiji se maglenke koriste da bi auto izgledao "cool", a ne da bi bezbednije vozili po magli, naslon za ruku da se celo telo prebaci na njega, da bi u sedistu izgledali smekerskije, unutrasnji retrovizor da se nakaci brojanica... Tako se i pojas ne vezuje, jer si zaboga sonja ako ga vezes. A inace, cista je stvar navike. Cim sednem, vezem se i vise ga i ne primecujem. Sto neko rece, cak mi i neobicno bez njega. Pri tome bih vasem tekstu dodao samo da postoji istrazivanje po kome je smrtnost u automobilima povecana u prvim godinama uvodjenja air bag-ova, bas zbog nevezivanja pojasa. Pojas sluzi da uspori coveka, dok se air bag ne naduva, a zatim pritisak u njemu, pa samim tim i cvrstoca ne optimizuju. Kad pojas nije vezan, udarac u air bag ravan je udarcu u zid. Zato se u novijim automobilima onemogucava izbacivanje air bag-a ako pojas nije vezan. Sto nas dovodi do vrhunca besmisla u listi opravdanja za nevezivanje pojasa. Covek mi je mrtav ozbiljan rekao da pojas ne vezuje, da mu se ne aktiviraju air bag-ovi u nekom "sitnom udesu"... Sta reci...

savest

pre 11 godina

U Srbiji se ne koriste ni migavci, parkira se na minimum 2 parking mesta ... itd, Sve to rade i policajci, a omiljena im je disciplina razgovor mobilnim u toku voznje...

srbIN

pre 11 godina

Činjenica je da su pojasevi jako dobra stvar,kao i to da se zaista malo koriste. Umesto da daju primer nesavesnim vozačima,policajci, prvi,ne koriste pojaseve!

abc

pre 11 godina

@Bob Rock: nije država uvela korišćenje pojasa samo da bi pljačkala narod, nego i da bi bilo manje povređenih. A to što ti kažeš da ako se auto zapali ili padne u vodu onda ne može da se izađe ako si vezan to je istina, ali ptretpostavimo da ako auto padne u vodu ili se zapali, onda se može osoba jednostavno odvezati, izaći i to je to. Ako se pak sudariš direktno i nemaš vezan pojas onda mozeš da razbiješ glavu, polomiš rebra ili nedajbože da ostaneš u kolicima a to ne želiš sigurno. Stvarno mi nisu jasni ljudi kao ti što misle da je svaka kazna tu samo da se pljačka narod, i naravno onda teraju inat i kažu E baš neću i Ne može mi niko ništa, ja ću raditi kao što ja hoću i tačka.

BN

pre 11 godina

Joj koliko ima glupih komentara tipa e necu u inat,pojas je osmisljen da bi se pljackao srpski narod i slicni...Pa ljudi da li ste vi stvarno normalni?Da su ovi sto glume ludilo doziveli sudar od 50 km/h bez kocenja drugu bi pricu pricali...Sila potiska vas bukvalno katapultira iz sedista...Pojas je tu radi NASE BEZBEDNOSTI...U MILION SLUCAJEVA SPASAO JE ZIVOT!!!

bane

pre 11 godina

Decu obavezno vezujte da ih ne bi skidali sa sofersajbne... A molio bih Bob Roka da potkrepi svoje tvrdnje statistikom! Moj drugar je nastradao u Jugu, ispravio krivinu i udario u drvo sa 25-30 na sat. Izasao iz auta izveo zenu i dete napolje, pozvao pomoc, seo i umro od unutrasnjeg krvarenja izazvanog udarcem grudima u volan...

e2

pre 11 godina

Tužno je pročitati neke komentare ljudi koju da je njihov izbor da li će da se vezuju i da će da plate kaznu.
Da banalizujem: Ako ja vozim 50kmh i izazovem udes, u drugim kolima pogine neko ko je smatrao da ne treba da se veže. Zašto ja da nosim na duši nekoga ko se ogluši o bezbednost.
To je kao pešak koji odluči da pretrčava autoput pa ako prođe super?!

exA

pre 11 godina

Imam drugara koji veze pojas "na foru" kako bi sprecio zvuk upozorenja i uvek smo se raspravljali o vezivanju kada ulazi u moj auto. Iznervirao me je pa sam odlucio da mu docaram sta se desava kad ne veze i naglo sam zakocio dok je kuckao poruke na telefonu. Telefon mu je pao i on se hvatao rukama za sta god je stigao dok sam ja ostao zalepljen za sediste. Od tada kad god udje u moj auto veze pojas. Nisam jedan od onih koji ce da mu prebacuje sto sam ja bio u pravu pa da mi tera inat tako sto se nece vezati i uglavnom ne spominjemo vise vezivanje pojasa. A ja sam srecan sto sam ga ubedio da je bitno vezivati se.

A o pojasevima na zadjem sedistu da ne pricam. Kad spomenem vezivanje gledaju me kao da nisam normalan pa se smeju i kazu da prestanem da brinem jer im nista nece biti. A kad ja vezem pojas na zadjem sedistu u tudjim kolima gledaju me kao da nisam normalan x 2.

Voleo bih da mogu da namestim zvuk upozorenja i za zadnja sedista pa da ih nateram da se vezu!!

johny

pre 11 godina

ja se redovno vezujem,ali i kada sam bio vezan pandur mi je rekao da me je video kako vezujem pojas na raskrsnici,pa sam morao da ga podmitim sa 1000 din. jadna je ova Srbija sa sa takvom policijom.

ranko

pre 11 godina

Vežite zbog sebe a ne zbog policije. 2009 sam udario u drvo čeono pri 90kmh Seat Ibizom. Imao sam masnice od pojasa i ugruvan ali sam ostao živ i bez lomova ili unutrašnjih povreda. Niko nije mogo ni da prepozna model auta na slici, odvežen je pravo na odpad. Jastuk, pojas i inženjeri Seata su mi spasili život.

CAPS LOCK

pre 11 godina

Moj otac je verovatno najgori slucaj, covek se naplacao kazni, a i dalje mu ne pada na pamet da se veze, kaze smeta mu... Kakav glup izgovor, ne pada mi na pamet da se ne vezem, sto zbog bezbednosti, a jos vise zbog udarca po novcaniku. To sto pisete za policiju da na vezuje pojaseve, pa dajte molim vas, njima je sve dozvoljeno, pola onih samo u uniformama na obicnoj raskrsnici ne ume da odredi ko ima prvenstvo prolaza...

Nemanja Pantelic

pre 11 godina

Mislim da nema koristi od navodjenja primera policajaca koji krse propise i ne koriste pojas. Njihovo ponasanje nikako ne olaksava nase povrede u slucaju sudara.

Zapravo, tema vezivanja pojaseva trebalo bi da je odavno zastarela.

slipknot

pre 11 godina

Zanimljivo je da putnici koji sednu nazad smatraju da ne moraju da vezu pojas samo zato sto sede nazad.
Pa ako sednes nazad ti se i dalje nalazis u vozilu koje dozivljava udes i podjednako si izlozen tom udesu kao i oni napred.
Pri sudaru od 80 km/h osoba koja ima 80 kg i sedi nazad udara u prednje sediste silinom od JEDNE TONE ,da da 1 tone, a u tom slucaju moze prednje sediste da se odvali od te sile i da pogine i onaj napred bez obzira sto je vezan a i onaj nazad.
Pa onda cujem izgovor kao u vecini slucajeva poginu oni koji sede napred pa je zato opravdano sesti nazad i ne vezati se.
Pa "normalno" je da ljudi vise ginu kada sede napred, jer napred pobogu uvek mora biti neko a to je VOZAC.
pogledajte u vise od polovine kola koje prolaze ima samo jedan covek a to je vozac.U sudaru nema bezbednog sedista,mozete ga uciniti bezbednijim tako sto ce te vezati pojas.

nikolas

pre 11 godina

necu da komentarisem policijuzato sto mi baterija pri kraju.ja se jednostavno ne osecam sigurnim bez pojasa i kraj price.taksista sam i znam iz iskustva da kada stavite pojas,pritegnete ga dobro,stavite obe ruke na volan i prilikom voznje mozete da osetite izduvanu gumu za jedan bar,losu oprugu i dotrajao stabilozator...tako da bez njega i ne palim kola.dobra navika!!!

pera

pre 11 godina

Mislim da vezivanje pojasa ne treba biti obavezno. Treba da bude na dobrovoljnoj bazi, pa da lepo izginu svi maloumni i nerazumni ljudi i tako se izvrši prirodna selekcija. Posle nekoliko desetina godina biće manje budala na ulicama.

Peter

pre 11 godina

U srbiji kao zemlji sa verovatno najprimitivnijim stanovnistvom u ovom delu evrope (ne racunam BIH, CG i Albaniju jer sa njima i ne zelim da budem u drustvu) je glupost dominanta odlika vecina vozaca.Pojas vezujem uvek i stalno i to nema veze sa policijom ili kaznom. Jednotavno nisam malouman da ne znam sta se desava i kod manjih udara a kamoli vecih. Ove face sto misle da su male sanse da im se dei sudar, su toliko pametni da ne shvataju da oni kontrolisu samo jedan mali do saobracja tj ne uticu na tudje greske. Inace vozim cabrio oa mi je to dodatna motivacija da se vezujem da neko ne katapultira,ali i da nije tako, vezujem se.

nn

pre 11 godina

"novija" vozila cak imaju u sedistu i pirotehnicki zatezac pojasa. to je kapsula koja eksplodira par delica sekunde pre nego sto se aktivira airbag i time dodatno zateze pojas i naravno onoga ko sedi na sedistu dodatno pricvrscuje za sediste, kako mu airbag bukvalno ne bi razbio glavu i kako bi ostao sto dalje od soferke. sve to govori koliko je pojas vazan.

raspojasani vozaci

pre 11 godina

Ako vec ne vezete pojas, onda budite smekeri pa na volan zavarite harpun. Osim sto cete biti neodoljivi u ocima suprotnog pola, i na pretposlednjim stranama dnevnih novina, u slucaju frontalnog udara harpun ce spreciti teske povrede od udarca tupog predmeta (volana).

Peter

pre 11 godina

@Ramo Katolik: Verujem da imas neki licni razlog zasto si pogresio moj nick,a to je neka potuno druga prica i ja postujem tvoj izbor i zelje. Stepen divljastva u Albaniji sam video u saobracju i primtiivizma, u Bosni imam rodjake i znam kakva im je logika i ponasanje u saobracaju,a o CG i njihovom mentalitetu i vozacima mozes da vidis i kod nas na ulicama (posto je vecina ovde dosla), nemoras da ides dole uopste.Ono sto je osnovna odlika jeste da za ove grupacije zakoni fizike valjda ne vaze, tj oni duboko veruju da se na njih ne odnose iz nekog,meni nepoznatog razloga.E sad ,ako pripadas nekom od takvih vozaca (bez brige, dominantni su i ovde)onda verovatno i nemozes da razumes o cemu govorim, i mislis da pricam gluposti.

Aleksandar

pre 11 godina

@(i da je 500.000 kazna necu se vezati, 15. mart 2013 20:50)

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?

A o fizici sam već pisao @ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=694846#k9025530 pa ko želi da čika sudbinu neka slobodno izvoli, samo ne o našem trošku.

Aleksandar

pre 11 godina

PS Pusti sada fiziku, i ne nasedaj na zakonodavne gluposti bez obzira od koga su prepisane.
(Jovan, 16. mart 2013 13:55)

Neću da pustim fiziku zato što sam na istoj doktorirao pa ćete dozvoliti da se malo bolje razumem u prirodne zakone od vas (da zanemarimo da se Njutnovi zakoni uče već u VI razredu osnovne škole).

Ako se krećete 50 km/h i budete naglo zaustavljeni, pod pretpostavkom da vozite moderan automobil koji će to naglo zaustavljanje razvući na pola metra deformišućim zonama i dati vam veće šanse da preživite - i pod pretpostavkom da ste teški 80kg na vas će delovati sila od preko 3500N! Pokušavati da se zaustavite rukama džeći se za volan, pod uslovom da volan ne pukne, je ekvivalent hvatanju tereta od 400kg bačenog sa jednog metra visine. Nema čoveka na ovoj planeti koji to može - svetski rekord podizanja tereta je 214kg a to je iz mirujuće pozicije (savladavanje samo gravitacije od 9.8m/s^2) od strane ljudi koji celog života to vežbaju. Komentator koji tvrdi da zna čoveka koji se rukama zaustavio držeći se za volan pri 60+km/h ili laže, ili su lagali njega.

Ko ne veruje u prirodne zakone, neka blagoizvoli da legne pa neka neko na njega baci ploču od 400kg sa visine od jednog metra pa neka vidi kako će istu rukama zaustaviti i kako će se provesti od udarca. Posle neka dođe da nam ispriča o svojoj nadljudskoj snazi i nenasedanju na zakonodavne gluposti.

I ako živi na četvrtom spratu zgrade neka se ne muči liftovima, može taj nadčovek i kroz terasu. Brže je.

zgubidan

pre 11 godina

Pojas sam počeo da redovno vežem kao djak prvak pre oko 35 godina. Vežu ga od malih nogu redovno i moja deca, sada već mali osnovci. I to odavno sama, bez da im iko kaže. Neće ni u tudjim kolima bez vezanog pojasa da se voze.
A ni "putnicima namernicima" koji mi u kola sednu pozadi ne dam da se voze dok se ne vežu, jer neću da "polete" i da ubiju mene i/ili suvozača.
Samo totalna budala ne veže pojas.

provincijalac

pre 11 godina

sednem ja sa komsijom u kola, hvatam pojas a on ce brze bolje -kad se vozis sa mnom ne moras da se vezujes, poznajem sve pandure, ja se pravim da ga nisam cuo i normalno vezem se( sta da mu kazem kad ima takav stav i nacin razmisljanja, bila bi to jalova rabota), hvala instruktoru koji je kad sam imao obuku pri svakom mom ulasku u auto prvo pricao stavi pojas pa tek onda dobar dan...

milance

pre 11 godina

da sam bio vezan, pri prevrtanju mog auta u provaliju od 40m, sada ovo ne bih pisao. zavrsio sam izmedju sedista i tako mi krov nije slomio vrat.Ipak, danas ne palim auto dok se ne vezem.

Aleksandar

pre 11 godina

Voleo bih da mogu da namestim zvuk upozorenja i za zadnja sedista pa da ih nateram da se vezu!!
(exA, 16. mart 2013 03:37)

Meni samo blinka na dashboard-u da se neko nije pozadi vezao, ali ja i svakom slučaju kažem lepo ljudima pre nego što i krenem da se vežu da ne pišti - nemam živaca da im objašnjavam zašto. Ko neće, može slobodno da izvoli da ide pešaka jer nemam nameru da rizikujem grižu savesti ako ja nešto pogrešno uradim pa neko pogine, ili da se neko ko je pozadi zakuca u mene ili suvozača pa da mi poginemo jer se gospodin/gospođa ne žele vezati.

Moj automobil, moja pravila. Za policiju me baš briga, zaprećena smešno niska kazna nikako ne odgovara posledicama koje mogu proizaći iz nevezivanja pa su mi posve smešni oni koji se vezuju samo da ne bi plaćali kazne.

Pod pretpostavkom da su svi završili bar osnovnu školu - zar se ama baš ničega iz fizike ne sećate o kinetičkoj energiji, ubrzanju i pratećim silama pa mislite da možete da prkosite prirodnim zakonima? Zar treba panduri da vam uteruju razum preko novčanika? Pa ako mislite da vam ništa neće biti u gradskoj vožnji pri brzinama do 50 km/h, ako živite ispod petog sprata zgrade - zašto se mučite da idete stepenicama, skačite sa terase - efekat će biti isti. Zapravo, neće, jer će vam polomljene noge ublažiti pad, za isti efekat skačite 'lasta' stilom.

Alexa

pre 11 godina

O pojasu necu da pricam nista,za pametnog je dovoljno receno i u tekstu a i u komentarima(koji su me prijatno iznenadili moram priznati)
Ja bi cisto onako rekao nesto o saobracajnoj (ne)kulturi,da li vam se desilo da nekad cekate da prodju vozila da bi vi skrenuli levo u ulici bez semafora a pametnjakovic iza vas svira,psuje,blica? Da vas psuje vozac zato sto prelazite na pesackom a on mora da ceka iako ima uslovnu strelicu? Da vam pesaci izlecu na crveno svetlo kao da poseduju drum? Pre neki dan sam gledao na zeleznickoj stanici,krene jedan SVI KRECU ZA NJIM KO OVCE! Iako je crveno svetlo za pesake,od nas 15ak koliko je cekalo ostalo samo 3-4 coveka da cekaju zeleno svetlo! Prestrojavanje bez migavca o tome da ne pricam,takodje i ubacivanje ispred vas ne moze da se provuce ali pokusava uporno,samo pravi problem,o parkiranju,neispravnim svetlima i tako nekim banalnim stvarima,a tek pijani i slicno,necu da komentarisem uopste.
Pamet u glavu i polako.
PS. Na kraju ima ona narodna izreka: Cuvaj se i Bog ce da te cuva(pa bili ateisti ili ne pouka se moze izvuci u svakom slucaju)
Pozzzz

LOL

pre 11 godina

Najjace je kad udjes u kola sa osobom gde je pojas uredno vec ukopocan a pri tome provucen iza sedista i onda trebas da odvezujes i ako odvezes trebas da ga vratis u isti polozaj kad izlazis. A vozac vas pri tome gleda, sta je meni ne verujes, a?

Pop

pre 11 godina

skeptici za pojas, i oni koji misle da im ne treba pri malim brzinama neka razmisle o ovome: neka probaju da normalnim hodom udare u zid, da li je prijatno? pa neka laganim trcecim korakom isto to probaju, po mogucstvu glavom direktno. lep je osecaj zar ne? u sprintu je jos lepse kad se zakucas u zid glavom. A sta se desava tek pri nekim brzinama od 30, 40, 50 km/h, koje su naizgled mizerne za automobil, kada se zakucas u volan ili sofersajbnu ili glavom u prikolicu kamiona ispred sebe, ne zelim ni da razmisljam

Ford Prefekt

pre 11 godina

Molim sve one koji smatraju da ne moraju da vezuju pojas da uvek pri sebi imaju overenu i potpisanu izjavu da u slucaju sudara druga strana apsolutno nije odgovorna za eventualni smrtni ishod, jer zasto bi ja zbog neke dalebu isao u zatvor.

PPeca@SER

pre 11 godina

Ja se vezem jos u garazi, a nisam ni krenuo... Neobicno mi i kad sednem na skuter, u pocetku sam pipao gde mi je pojas... Bolje da se vezem nego da iskocim iz svoje koze kad vidim kakvi bolesnici sve imaju dozvolu i voze oko nas.
Telefon na uvo (mora da su neki teski bizMismeni)... pa skrecu bez migavca... pa preticu preko pune linije u kontra krivini (nikada se ne zuri, samo se kasni, zapamtite)... pa... bolesnik do bolesnika!
U stvari, da su bolesnici to bi bila olaksavajuca okolnost, mozda ima leka... Ovo su - potencijalne ubice sa predumisljajem.
Zato, vezite se... a posebno vezite svoje dete. Nek mu se pojas nadje... za ne daj Boze.

Nemanja

pre 11 godina

To je zato sto su nasi ljudi veoma neobrazovani. Veliki broj ne zna cemu to sluzi, tj. zna jer mu je neko nesto pricao ali nikada nije video ovakve testove.
U Svedskoj i ostalim severnim zemljama, pojas vezuje preko 95% vozaca a njihova glavna strategija je da tih 5% eliminisu tj. da ih nateraju da vezuju pojaseve.
Cak i ljudi koji vezuju pojas napred, kada sednu pozadi ga ne vezu. To je jos opasnije jer pri malo jacem sudaru (ceonom, sa 50-ak km/h) ubijate pored vas i osobu na sedistu ispred.
A nasa najveca zabluda - "to je moj zivot, mogu da radim sa njim sta hocu!", je mnogo smesna i to pokazuje koliko su nasi ljdui neobrazovani. To je tacno, ali ako vas neko udari i vi poginete, ne samo sto ce vas ta osoba nostii na savesti, vec ce i u slucaju da je ona kriva morati u zatvor, a da ste nosili pojas platio bi manju kaznu jer bi verovatno bili lakse povredjeni...

Zoran SM

pre 11 godina

Na svojim kolima imam neki intelegentni sistem zaštite, koji u slučaju nezgode zateže pojas, ispaljuje različitom jačinom air bag u zavisnosti od brzine, raspoređuje silu kočenja da bi se ravnomernije prenela masa udara, uvlači pedale i još svašta nešto. Međutim to ništa ne radi ako pojas nije vezan. Ako želite da se ubijete nevezivanjem pojasa uradite to bez mene ili nekog drugog u tom naumu. A teorija znam jednoga koji je poginuo zato što je imao pojas je isto kao i da vas neko udari svom snagom u glavu i vi postanete super genije, šanse postoje ali su veoma male pre će te pobenaviti :) .

vladalj

pre 11 godina

Izgleda da bi najbolje bilo da se na brzinomer pored km/h doda i m/s, pa da piše:
10km/h=2.8m/s
20km/h=5.6m/s
30km/h=8.3m/s
40km/h=11.1m/s
50km/h=13.9m/s
60km/h=16.7m/s
itd...
Verovatno bi onda i oni koji ne veruju u fiziku počeli da razmišljaju: npr. imate u stanu/kući hodnik dužine 8m, sa jednog kraja hodnika se nađete na drugom kraju za 1s i trenutno se zaustavite udarcem u zid.
To je sigurno ništa, boza, mačji kašalj, ... ma šta je 30km/h!

Apple fan

pre 11 godina

Pusti fiziku, logiku, razum, testiranja, zakone, medicinu... U Srbiji, kada se vozač bez vezanog pojasa čeono sudari sa vozom, čvrsto držeći volan, isti voz odbaci barem 500m od sebe, izađe iz automobila da izvuče ženu i decu sa zadnjih sedišta (koji, nevezani naravno, sede pored majke, koja u krilu drži bebu, jer su dečija sedišta kao i pojas zakonodavna glupost za otimanje para), pa potom pojuri da spase one iz voza... Na žalost, od siline udara zadobije par posekotina i modrica...

MRKI

pre 11 godina

Dosta vozaca nije svesno uloge pojasa ali sto nisu svesni vise zapanjuje to sto nece da saslusaju strucne ljude i razmusle glavom. Pojas se ne vezuje zbog policije vec zbog svoje sigurnosti. Vozaci koji vezu pojas i spuste ga ispod ramena na pazuh nisu svesni da u slucaju sudara ginu jer u tom slucaju dolazi do pucanja rebara i direktnog ostecenja srca. Da se razumemo pojas nije idealan moze da dodje do loma kljucne kosti ali ostaje glava na ramenima. Mozda ce ovaj komentar neko ko ne vezuje pojas procitati i malo razmisliti.

Keke

pre 11 godina

Nema druge nego zakon, kontrola i kaznjavanje. Ako cekamo da svi ukapiraju zasto se vezuje pojas i zasto se pale svetla, proci ce hiljadu godina ali i dalje ce biti genijalaca koji ce da objasnjavaju da se ne vezuju jer u slucaju da upadnu u reku/jezero/more mogu da se udave ako ne uspeju da se odvezu.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Jovan, 16. mart 2013 09:50)
Nisi ni svestan koliko nisi kompetentan... Kakve veze ima koliko si kilometara presao za ovo? Da si 32 godine ucio fiziku pa da razumem da znas o silama koje deluju pri udaru ali ovako zaista nisi kompetentan. Tvoje razmisljanje- potpuna greska! U gradu se skoro nigde ne vozi ispod 30, u mnogim delovima grada 50, a u odredjenim delovima i do 80 (pricamo o centru grada). Ljudski misici ne mogu da se drze za volan vec pri udaru od 20 km/h u zid ma koliko vam to smesno izgledalo. I da, pri 20-30 neces poginuti ali ces se povrediti dosta, a da si bio vezan nista ti ne bi bilo nista. Da ne pricam o nekom ceonom udaru od 50km/h. Bez pojasa- gines u 90% slucajeva.
Samo pogledaj brzine kojima se sprovode crash testovi, recimo EuroNCAP. Izvode se sa 64 km/h (ceoni) u deformabilnu barijeru, sto simulira sudar sa drugim vozilom slicne mase, pa vidi kako izgledaju automobili pa se onda zamisli gde bi vozac tu bio bez pojasa...

majstor

pre 11 godina

ej bre gdje ce srbo da veze pojas pa nije bolestan ili ti ne znam sta vec! opet kapitalisti oce da nam uvale nesto sto se kosi sa nasom visegodisnjom tradicijom...uaaaa pojasevi...

Pojas glavu cuva

pre 11 godina

Proklizao sam jedne zime i udario u drvo sa nekih 20-30kmh. Cak smo i videli da klizamo prema drvetu znaci bili smo spremni. Ja sam bio vezan, a drugar suvozac nije i koliko se god odupirao rukama udario je glavom sofersajbnu koja je naprsla, a on zaradio dobru cvorugu. Znaci to je bio mali udes samo se branik ostetio ni airbag se nije otvorio. Ne zelim da razmisljam sta bi se desilo da nas je nesto iznenadilo ili da smo isli brze (mom drugaru, ne autu). Ja sam se osecao odgovornim jer sam vozio. Od sada ne vozim nikoga ko nece da se veze, a ako se on inati onda se inatim i ja pa vozim 30kmh.

xeno

pre 11 godina

vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ...

alexizsvedske

pre 11 godina

Pa ljudi što ne veza ju pojas u zadnjim sedištima su potencijalno "ubice". Pojas u prednjim sedištama je pravljen za jednu osobu a ne za dve. Volvo je izmerio da jedna beba u 50 km/sat je teška oko 3000 kila kad se naglo brzina retardira! Volvo zna.. A kamoli velika osoba..

xim

pre 11 godina

A to sto policajci prvi ne vezuju pojas, znaci da kad zavrsite sa polomljenim kostima i lobanjm u bolnici, samo recite da ste videli policajca kako nije vezao pojas. U trenutku, vase povrede ce nestati zauvek! ;)

:-) :-) :-)

pre 11 godina

"vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ..."
(xeno, 16. mart 2013 05:22)

Ovde kod mene gde ja zivim medjugradski autobusi kao avioni imaju pojaseve koji se obavezno MORAJU vezati :-)

Apple fan

pre 11 godina

@Alex: problem je što ako ti uradiš nešto od pobrojanog i postaneš invalid, to košta državu i društvo. Na insistiranje osiguravajućih kuća su se svuda uvele i pooštrile kazne za nevezivanje pojasa, kako bi se smanjili troškovi osiguravajućih kuća i poreskih obveznika. Za svaki od tih slučajeva koje si naveo kasko ti neće isplatiti štetu, a i odgovaraćeš krivično na različite načine. Vezano za precenjenost, razmisli: da li ako pojas može, i makar u 1% slučajeva, da pomogne da preživiš, da li je zbog toga vredno izgužvati košulju?

Moram Da Se Umesam

pre 11 godina

Ne secam se koji je naucnik priblizno rekao: "Ljudski mozak je savrseno delo prirode samo ga ponekad poseduje pogresna osoba"
Vi ste ocigledan primer da je bio u pravu.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Jovan, 16. mart 2013 13:55)
Do 50km/h nema pogibija? Pa da li stvarno verujes u to? Nadam se da ne jer da znas koje sile deluju tada ne bi to pricao...
Ali da "zanemarimo" fiziku. Da malo pratis crash testove, video bi na sta lice kola pri takvim udesima. U naseljenim mestima se kao sto sam rekao vozi i brze od 50, a tada tek gines. Pa i da ne pogines, sto je naravno moguce (Vesna Vulovic je pala sa 10000m iz aviona pa je prezivela), zasto bi rizikovao ozbiljne povrede ili da ne daj boze neko ostane invalid.
Ja ti ovo pricam dobronamerno kao i svima koji veruju u te zablude da male brzine nisu opasne i da ne treba pojas da se koristi. Shvatam ja da ti kao vozac koji dugo vozi imas neke navike koje se tesko iskorenjuju, ali veruj mi, pojas nije smisljen da bi neko uzimao pare vec radi sopstvene bezbednosti i neizostavan je deo i kod modernih automobila sa airbagovima. Bolje je vezati se ko zna kolko hiljada puta za dzabe, nego ne vezati se jedanput kada ti zatreba, a to nikad ne znas kada ce se desiti.
A ovaj sto je drzao volan sa 60-70km/h i preziveo, mogucnost da se to desi je 0,01%. Sto neko rece, trpi se 400kg tezine koji padaju sa 1m, pa ti vidi. Sada ce sajam pa idi probaj simulator koji simulira brzinu od 7 km/h... Garantujem ti da ces biti iznenadjen.

Pešak.

pre 11 godina

Koleginica, koja me je često vozila sa posla, mi je rekla "Svako plaća svoje kazne". To je naravno bila šala, jer za pojas=veća sigurnost znaju svi. Posle ove vesti, vezivaću pojas i kada sedim pozadi u kolima.
A sigurnost kada sam na pešačkom prelazu?
Na raskrsnici J.Gagarina i Oml.brigada postoji kamera. Nedavno su, na pešačkom prelazu, istovremeno projurili, kombi iz mene i auto ispred mene. U tom momentu sam bila na crti između dve trake, u "sendviču".
Nadam se da se ta sekunda nikada više neće ponoviti.

Gradjanin

pre 11 godina

Upravo sam poslao mail agenciji za bezbednost saobracaja sa predlogom da se kazna za nevezivanje pojasa poveca na 100.000 dinara, 12 bodova i obavezna zabrana upravljanja 12 meseci. Zbog ovih genijalaca koji misle da pojas sluzi za guzvanje kosulje i ni za sta drugo. A sad odoh da isti mail posaljem svim parlamentarim strankama. I nadam se da ce se usvojiti, pa da vidim onda statistiku koji se procenat vozaca nece vezivati. Ima bre da se vezujete i na WC kad sednete!

Bob Rock

pre 11 godina

Zato sto je drzava uvela njegovo koriscenje u zakon kako bi opljackala napaceni srpski narod, a svi znaju da je u slucaju da auto upadne u vodu ili zapali (a ova dva dogadjaja cine preko 90% saobracajnih nesreca u srbiji) nemoguce izaci iz automobila u koliko ste vezani pojasom...

ljuba valirijski

pre 11 godina

Širim temu, ali moram. Problem nije samo pojas. Problem su i užasni putevi, vozila koja se neredovno održavaku zbog loše ekonomske situacije, korupcija (tu podrazumevam i saobraćajnu policiju i sudstvo), i vozačka kultura na nivou čovečije ribice.

Goran

pre 11 godina

Za ove kojima je najveca zivotna muka nosenje pojasa poruka da je to samo i iskljucivo stvar navike, i to takve da je jos jednostavnije od navika da supu jedete kasikom. Stvar nenosenja pojasa i navodnog smaranja oko toga je stvar mentaliteta u stilu "ja sam mangup, a vama je krivo sto niste". To je stvar toga, dakle foliranje.

Talični Tom

pre 11 godina

Apple fan
Osiguravajuće kuće moga da traže da se donese propis da u kolima nema ljudi kako ne bi plaćale odštete. Samo vi dajte pare za osiguranje, a oni će sve učiniti da vas onemoguće da podignete novac, za ono što se platili.
Ja ne umem da upalim auto ako se ne vežem. Vežem se i kada isterujem kola iz dvorišta, pa se odvežem da bih izašao da je zatvorim. Mislim da je izmišljen da spasava živote, ali očigledno neko hoće na njemu i da zaradi.

WRC

pre 11 godina

Jedini dibar pojas je na reli automobilima gde je veza u 4 tačke. Ovaj standardni sa 3 tačke, u slučaju jačeg sudara, mora izazvati povredu jer je takva konstrukcija. Naravno i to je bolje nego bez njega.

Slobodan Jovanovic

pre 11 godina

Ja pojas vezujem od 1985 kada se mom kolegi desilo da je u gradu,tacnije receno na Trgu Republike u Beogradu, vozeci se taksijem imao udes pri bzini koja nije bila veca od 30-40 km/h. Posledica je bila da je proleteo kroz sofersajbnu, desno oko mu je ispalo i zadobio je posekotine po licu. Oko mu je spaseno ali na to oko vidi samo 30% a na licu mu je ostao oziljak. Od tada se on uvek vezuje a i ja sam to prihvatio pored njega.

Kome ovo nije dobar primer da je i u gradu potrebno da se vezuje i da nista ne pomazu dobri refleksi u sprecavanju nepotrebnih povreda, neka i dalje nastavi sa svojom tvrdoglavoscu i nada se da se njemu tako nesto nece dogoditi... Ipak treba da se zapitamo da li je vaznije da kosulja ili majica ne budu izguzvani ili da neko bude obelezen za ceo zivot? Izgovori da je u pitanju samo nas zivot padaju u vodu onog trenutka kada se tako nesto zaista desi i ne verujem da ce toj osobi biti bas sasvim svejedno.

vezi se

pre 11 godina

Imam ja jednu zanimljivu priču. Prije 2 god sam bio s rođacima u Makarskoj koju su inace iz jedog malog mjesta tj.područja gdje svako svakoga zna 25 km naokolo. Toga dana krenuli smo u Sinj. Na pola puta nam je crni mercedes splitskih registracija na brzoj cesti isjekao put pokušavajući skrenuti ulijevo u dvorište ogromne kuće. Mi smo svi bili vezani i nije bilo nikakvih ozbiljnijih ozljeda.Suvozacica u meci tj. zena doticnog gospodina za kojeg se ispostavilo da je neki policijski glavonja je zadobila frakture desnog ramena, desne ruke i desne bedrene kosti. Kad je policija došla na uviđaj glavonja je pokušao za sudar okriviti suvozača tj rođaka br. 2 koji tada nije imao vozacku da je on vozio. Naravno njegovi kolege su mu to pokušali olakšati. Ali, posšto smo mi bili vezani rođak br.2 je imao na svome tijelu masnicu koja se protezala od desnog ramena ulijevo do lijeve zdjelice. Na kraju je sve ispalo dobro po nas jer je sve evidentirano. Ti pojasevi su nas spasili od ozljeda ali i stete koja je nastala na meci( 9500€) i kazne od 12000 kn(1700€) koja bi moj rođak br 2 morao platiti da se nismo vezali. Toliko.

i da je 500.000 kazna necu se vezati

pre 11 godina

(abc, 15. mart 2013 20:31)
Evo ja smatram da su strasno male sanse da dozivim udes, te stoga mi ne pada na pamet da se vezujem. To treba da bude propagirano kao bezbednosna mera, ali ne i da bude obavezno i da se kaznjava

jaksimitisrbin

pre 11 godina

vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ...
(xeno, 16. mart 2013 05:22)
Sebe da, druge nikako. A ako hocu, sebe mogu da ugrozavam koliko god hocu.

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?
(Aleksandar, 16. mart 2013 01:40)
Moze, odlican predlog. To treba uvesti kao podatak/opciju na vozackoj dozvoli

Alex

pre 11 godina

Prvo da odgovorim na pitanje “zasto bi sedali u auto a da ne stavimo pojas”?
Evo zasto: guzva mi kosulju, majicu, vluzu, sve, smuci mi se zivot kada se vezem i nervira me jer osecam da je tu.
Drugo, pojas moze da bude koristan samo ako udarimo nekoga od napred ili nas neko udari. Od pozadi – ne pomaze.
Znaci, to je 50% mogucnosti, odnosno svrhe.
Mrzim pojas jer je, cvrsto verujem da je civlizacijski izum – za uzimanje para. Pavezuju se evropljani bre?!
Zasto mene neko da kaznjava sto ne cuvam sopstveni zivot?
Jel istina da mogu da udarim kolima direkt u drvo? Ko me sprecava?
Jel istina da mogu namerno da sletim kolima u provaliju? Ko me sprecava?
Je li istina da mogu da namerno naletim na nekoga iz suprotnog smera pri brzini od 150? Ko me sprecava?
Zato, nemojte molim vas da cuvate MOJ zivot tako sto cete me kaznjavati.
Ako vam se nosi – pa nosite ga bre! Isto ni vama niko ne brani da ga nosite. Ako ja necu da ga nosim, imam puna prava na to jer je to moj zivot a ne zivot policije ili drzave. Ako ga ja ne cuvam, nemojte ni vi da mi ga cuvate!
Sve je samo i nista drugo – punjenje budzeta!

Lale dipl. ing

pre 11 godina

citam ove komentare i ne verujem koliko smo primitivni i koliko nista ne znamo ! Pojas treba uvek vezati, cak i za mala rastojanja kada vozimo auto ( npr prodavnica ...).. sto se tice sila, mehanike i problema sudara, tu moze do sutra da se prica. Pojas stiti izuzetno dobro do 50 km/h kod ceonog sudara, a kod bocnog pri 30 km/h. Naravoucenije UVEK POJAS ZA SVE PUTNIKE.

Jovan

pre 11 godina

Za one koji pominju jezero:
5-oro u kolima, sleteli u jezero, suvozac jedini vezan i jedini se nije onesvestio prilikom udesa. Otkopcao je pojas, isplivao iz vozila. Ostalima nije bilo spasa.
Mislite o tome.

Jovan

pre 11 godina

Vecina ljudi koji pisu ove komentare provela je za volanom par desetina hiljada kilometara. Auto vozim 32 godine i za to vreme sam presao preko milion kilometara pa smatram da sam kompetentan da ovo komentarisem. Sigurnosni pojas ima smisla koristiti van naseljenih mesta gde su brzine vece ito je potpuno u redu. Koriscenje pojaseva u gradskim sredinama sluzi iskljucivo za kaznjavanje i neku vrstu haraca za vozace i tacka.

Dejan

pre 11 godina

Video sam negde na netu majce sa naslikanim pojasom preko tela. Kinezi ih pravili jer ni oni ne vele da se vezuju...

Redakcija:
Negde na netu? Mislite, B92? ;)
http://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2013&mm=03&nav_id=693778
Pozdrav!

RL

pre 11 godina

Pojas moze da spasi zivot ili umanji povredu SAMO kod frontalnog udara! Meni je drugar ziv jer nije bio vezan kad je izleteo iz krivine, bilo je leto, otvoren prozor kroz kojeg je ispao a auto se tumbao ko zna koliko puta. Da je bio vezan..

NikolaTK

pre 11 godina

U novijim automobilima je normalno bolje vezati pojas, al u starim bez air bagova ne znam bas. Ne znam dal je bolje izleteti kroz soferku, ili da vam pojas polomi kljucnu kost i vrat :/

vlada

pre 11 godina

Ja nikako ne mogu da razumem ljude koji ne vezuju pojas! U srbiji ih nije 42% nego mnogo više koliko se meni čini. Po beogradu ih je sigurno više. Niti jedan taxista ili neki vozač neke kurirske službe ne vezuje pojas.

A od kada je uveden pojas, još odavno i tada kada je uveden, smrtnost na putevima se smanjila 100struko! E ali samo smo mi srbi pametniji od svih drugih ap ne vezujemo pojas jer nas žulja, jer nam smeta, jer će da nas ubije ako se sudarimo i tra lalalala. Samo smo mi srbi pametniji od celog sveta pa nam ne trebaju zimske gume zime nego mogu i letnje ćelestonke. Ma Haos.

boris

pre 11 godina

Bob rock je super opisao razmišljanje pametnjakovića koji ne vezuju pojas :)
Za slučaj da neko ne razume njegove reči da nacrtamo, nisu ti udesi tako česti i pri svemu tome i kad se desi pad u vodu ili požar vezani je najčešće pri svesti i može da reaguje, a nevezani neće ni saznati da se udavio ili izgoreo. Šlična stvar je i to ispadanje, veća je verovatnoća da će vaš karoserija zaštititi, setite se Ene Begović.

moram da komentarišem

pre 11 godina

Imam predlog, znam da je u ovo krizno vreme skup i teško izvodljiv, ali bi bilo svakako veoma korisno i edukativno, da bar svi novi vozači, obavezno na obuci budu par puta podvrgnuti test kapsulom za simulaciju udara i prevrtanja vozila. Pa da se mladi potencijalni "supermeni, ramboi i terminatori" na vreme dozovu pameti i praktično nauče fiziku i osete prirodne zakone. Ko to prođe, a da i malo ima mozga u glavi, nikad mu neće pasti na pamet da pojas ne veže. Zakon: SVAKI GRAD PO TEST KAPSULU!!!
Pozdrav savesnim vozačima, a nesavesnim ne! Ubice i samo ubice ne pozdravljam iz principa.

Talični Tom

pre 11 godina

Bilo bi lepo da istražite, koliko od ovih vozača koji se vezuju, pije zaraženo mleko i jede pokvarenu piletinu. Znači, ako vas ne ubije saobraćaj, kvalitet naše hrane sigurno hoće.

Nemanja

pre 11 godina

Upotreba pojasa ne moze biti prepustena izboru vozaca, cak i sa radikalinim predlozima da mu zdravstveno osiguranje u slucaju nesrece ne vazi. Razlog je taj sto nasem drustvu nisu potrebni invalidi, potrebni su nam radno sposobni ljudi. Ako neko ne ume da se cuva, postoje sistemi koji ce ga primorati na to.

pojas je precenjen

pre 11 godina

(ranko, 16. mart 2013 00:54)
Ja sam sa 70km/h isto u drvo ali sa Yugom. Nisam bio vezan, od povreda slomljen jedan prst, rasecena usna i modrica na kolenu... Toliko o tome.

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?

A o fizici sam već pisao @ [link] pa ko želi da čika sudbinu neka slobodno izvoli, samo ne o našem trošku.
(Aleksandar, 16. mart 2013 01:40)
Odlican ti je predlog, to bi bilo pravo resenje za nas koji necemo da se vezujemo a ni da placamo kazne. Jos kad bi zakonodavci imali dovoljno sluha da usvoje, super

Ford Prefekt

pre 11 godina

@duca, I te kako ugrozavate i druge. Zar to sto ce mozda neko da ode u zatvor zbog tebe i tebi slicnih nije ugrozavanje drugih.

aleksa

pre 11 godina

Ja pojas redovno vezujem, ali imam malo drugcije misljenje o tom vezivanju, ako sam ja punoletan i mogu svojim zivotom da radim sta hocu, sta vlast i bezbednost briga hocu li ja ostati ziv ili ne, moje je pravo da umrem kada ja hocu i sl. A do sada nisam jos cuo da je neko izleteo iz kola zato sto nije bio vezan i povredio tj. usmrtio nekog drugog svojim izletanjem. Onda bi isto preko svakoga prelaska preko mosta peske morali biti vezani, jer se ne zna koji je od nas samoubica.

dane

pre 11 godina

iskreno vezem pojas zbog milicije, to i treba biti stvar licnog izbora, znam par ljudi da su poginuli zbog pojasa, nedavno se decko u mom selu udavio jer je sleteo u kanal i nije pojas mogao otkopcati, bilo koji veci udes ko god ostane u kolima nema ga vise, ko god je ispao preziveo je, pominju brzine 50 na sat , pa kakav je to udes sa 50 na sat , obicno gradsko cukanje,pa sta mislite kad vas taj pojas preko grudnog kosa stisne na vecim brzinama, ode vrat, odose rebra...

perax

pre 11 godina

Ja znam licno primere ljudi kojima je nevezivanje pojasa spasilo zivot (izleteli kroz soferku, prosli sa strasnim povredama ali ostali zivi, dok bi sa vezanim pojasom ostali u autu i bili potpuno smrskani onim sto se nakon prvog udara autu desilo), a opet, poznajem licno i osobu koja je sa 60kmh, nevezana, udarila u drvo i ostala trajni invalid slican paraplegicaru (airbag se nije otvorio jer nije bio vezan).

Ja se vezujem, pa sta mi Bog da.

Ja sam

pre 11 godina

Jednom mom prijatelju i njegovoj porodici je oduzeo zivote.
Pre petnaestak godina upali su u jezero. Nadjeni su posle dvanaest dana, vezani i okrenuti ka cerkicama na zadnjem sedistu. Verovatno da u panici nisu uspeli da se odvezu.

vlada

pre 11 godina

"Komentator koji tvrdi da zna čoveka koji se rukama zaustavio držeći se za volan pri 60+km/h ili laže, ili su lagali njega."


Da li znate kako izgleda volan na ajkuli ili na citroenu BX, GS itd itd...
Da li znate zašto tako izgleda?

Konstruisani su u vreme kada nije bilo airbagova i sa namerom da delimično ublaže udarac prilikom čeonog udara. Pravljeni su od elastičnog materijala koji bi delom apsorbovao energiju koju rukama prenosite na njega ili ako glavom zveknete u njega da polomite vi volana a ne volan vašu glavu.... Toliko o tome da se neko zadržao rukama za volan pri sudaru od 60km/h

Jovan

pre 11 godina

E moj druze beogradski, kod vas kako se vozi nije vam dovoljna ni kapsula a ne sigurnosni pojas. Srecom pa nismo svi iz Beograda posto postoje mesta gde se vozi i 50 na sat. Jos jednom nikakav pojas vam nije potreban za sudare do 50 km na sat i jos jedna tacka. PS Pusti sada fiziku, i ne nasedaj na zakonodavne gluposti bez obzira od koga su prepisane.

nazalost svako ima internet

pre 11 godina

Ljudski misici ne mogu da se drze za volan vec pri udaru od 20 km/h u zid ma koliko vam to smesno izgledalo.
(Beogradjanin, 16. mart 2013 11:51)
Hoces da se kladimo da moze? Ali u vecu sumu. Pa da te vodim kod coveka koji je slomio volan rukama pri udaru od 60-70km/h u zastitnu ogradu? Sve dokumentovano... Jeste slomio oba palca plus naprsnuo zglob ruke ali nikakva pogibija i sl. gluposti

Nac

pre 11 godina

Uz pojaseve bi bilo interesantno diskutovati i o decjim sedistima.
Navodim primer: saobracajka na Novom Beogradu. Majka vozila dvoje dece u vrtic (verovatna voznja do oko 5 kilometara). Na raskrsnici u njen auto
udari drugi i prevrne joj auto. Majka i deca prodju bez ikakvih povreda.
Mora da nije imali vezan pojas a deca bila van decjih sedista.

Duca

pre 11 godina

Mislim da svu odgovornost želimo da svalimo na druge, a onda se žalimo na nedostatak slobode. Život punoletne osobe treba da je u njenim rukama. Znači, ako hoće, neka veže pojas, ako neće, ne mora jer time NE UGROŽAVA DRUGE. Zakonom se može propisati da zdravstveno osiguranje ne važi ako osoba nije bila vezana i to je sve. Isto važi za kacigu motociklista. Dok ne ugrožavaš druge, niko ne treba da ti naplaćuje kazne (to je teška zloupotreba od strane države), ali si time preuzeo punu odgovornost za ono što ti se može desiti. To su i sloboda i odgovornost, dve stvari o kojima se trubi na sve strane, a ima ih sve manje.

BlackZ

pre 11 godina

Pojas sluzi da nas ne kaznjava policija. Ja sam navikao da vozim sa njim i mrsko mi je kad ga nemam oko sebe. Mada, u gradu vam pojas i ne treba, ogranicenje je 40-50 i na takvim brzinama se brzo staje i koci. Ali, ako imate bolji auto i Airbag-ove, dok vozite po gradu i neko vas zakaci odnapred ili ukoci ispred vas a vi ga tucnete kagano pa izlete vazdusni jastuci, platicete 200 evra vracanje jednog jastuka i ponovno punjenje aktivacionu bocu gasom, od 200 do 500evra po jastuku. Onda razmislite! Po otvorenom putu vec vas moze spasiti, u gradu ako vam je ukljucen pojas, odose jastuci na manji udar branikom!

airbagovi su bolji od pojasa

pre 11 godina

(Ford Prefekt, 16. mart 2013 12:42)
Evo ja cu to prvi potpisati i nositi, i to plastificirano oko vrata ako treba. Ali prvo da se ukinu kazne za nenosenje pojasa. A ne ovako, moram da cupam oprugu kako bi pojas mogao samo nonsalantno da prebacim da me policija ne smara

Bob Rock

pre 11 godina

Zato sto je drzava uvela njegovo koriscenje u zakon kako bi opljackala napaceni srpski narod, a svi znaju da je u slucaju da auto upadne u vodu ili zapali (a ova dva dogadjaja cine preko 90% saobracajnih nesreca u srbiji) nemoguce izaci iz automobila u koliko ste vezani pojasom...

i da je 500.000 kazna necu se vezati

pre 11 godina

(abc, 15. mart 2013 20:31)
Evo ja smatram da su strasno male sanse da dozivim udes, te stoga mi ne pada na pamet da se vezujem. To treba da bude propagirano kao bezbednosna mera, ali ne i da bude obavezno i da se kaznjava

NikolaTK

pre 11 godina

U novijim automobilima je normalno bolje vezati pojas, al u starim bez air bagova ne znam bas. Ne znam dal je bolje izleteti kroz soferku, ili da vam pojas polomi kljucnu kost i vrat :/

RL

pre 11 godina

Pojas moze da spasi zivot ili umanji povredu SAMO kod frontalnog udara! Meni je drugar ziv jer nije bio vezan kad je izleteo iz krivine, bilo je leto, otvoren prozor kroz kojeg je ispao a auto se tumbao ko zna koliko puta. Da je bio vezan..

Alex

pre 11 godina

Prvo da odgovorim na pitanje “zasto bi sedali u auto a da ne stavimo pojas”?
Evo zasto: guzva mi kosulju, majicu, vluzu, sve, smuci mi se zivot kada se vezem i nervira me jer osecam da je tu.
Drugo, pojas moze da bude koristan samo ako udarimo nekoga od napred ili nas neko udari. Od pozadi – ne pomaze.
Znaci, to je 50% mogucnosti, odnosno svrhe.
Mrzim pojas jer je, cvrsto verujem da je civlizacijski izum – za uzimanje para. Pavezuju se evropljani bre?!
Zasto mene neko da kaznjava sto ne cuvam sopstveni zivot?
Jel istina da mogu da udarim kolima direkt u drvo? Ko me sprecava?
Jel istina da mogu namerno da sletim kolima u provaliju? Ko me sprecava?
Je li istina da mogu da namerno naletim na nekoga iz suprotnog smera pri brzini od 150? Ko me sprecava?
Zato, nemojte molim vas da cuvate MOJ zivot tako sto cete me kaznjavati.
Ako vam se nosi – pa nosite ga bre! Isto ni vama niko ne brani da ga nosite. Ako ja necu da ga nosim, imam puna prava na to jer je to moj zivot a ne zivot policije ili drzave. Ako ga ja ne cuvam, nemojte ni vi da mi ga cuvate!
Sve je samo i nista drugo – punjenje budzeta!

dane

pre 11 godina

iskreno vezem pojas zbog milicije, to i treba biti stvar licnog izbora, znam par ljudi da su poginuli zbog pojasa, nedavno se decko u mom selu udavio jer je sleteo u kanal i nije pojas mogao otkopcati, bilo koji veci udes ko god ostane u kolima nema ga vise, ko god je ispao preziveo je, pominju brzine 50 na sat , pa kakav je to udes sa 50 na sat , obicno gradsko cukanje,pa sta mislite kad vas taj pojas preko grudnog kosa stisne na vecim brzinama, ode vrat, odose rebra...

Jovan

pre 11 godina

Vecina ljudi koji pisu ove komentare provela je za volanom par desetina hiljada kilometara. Auto vozim 32 godine i za to vreme sam presao preko milion kilometara pa smatram da sam kompetentan da ovo komentarisem. Sigurnosni pojas ima smisla koristiti van naseljenih mesta gde su brzine vece ito je potpuno u redu. Koriscenje pojaseva u gradskim sredinama sluzi iskljucivo za kaznjavanje i neku vrstu haraca za vozace i tacka.

nazalost svako ima internet

pre 11 godina

Ljudski misici ne mogu da se drze za volan vec pri udaru od 20 km/h u zid ma koliko vam to smesno izgledalo.
(Beogradjanin, 16. mart 2013 11:51)
Hoces da se kladimo da moze? Ali u vecu sumu. Pa da te vodim kod coveka koji je slomio volan rukama pri udaru od 60-70km/h u zastitnu ogradu? Sve dokumentovano... Jeste slomio oba palca plus naprsnuo zglob ruke ali nikakva pogibija i sl. gluposti

airbagovi su bolji od pojasa

pre 11 godina

(Ford Prefekt, 16. mart 2013 12:42)
Evo ja cu to prvi potpisati i nositi, i to plastificirano oko vrata ako treba. Ali prvo da se ukinu kazne za nenosenje pojasa. A ne ovako, moram da cupam oprugu kako bi pojas mogao samo nonsalantno da prebacim da me policija ne smara

Ja sam

pre 11 godina

Jednom mom prijatelju i njegovoj porodici je oduzeo zivote.
Pre petnaestak godina upali su u jezero. Nadjeni su posle dvanaest dana, vezani i okrenuti ka cerkicama na zadnjem sedistu. Verovatno da u panici nisu uspeli da se odvezu.

Jovan

pre 11 godina

E moj druze beogradski, kod vas kako se vozi nije vam dovoljna ni kapsula a ne sigurnosni pojas. Srecom pa nismo svi iz Beograda posto postoje mesta gde se vozi i 50 na sat. Jos jednom nikakav pojas vam nije potreban za sudare do 50 km na sat i jos jedna tacka. PS Pusti sada fiziku, i ne nasedaj na zakonodavne gluposti bez obzira od koga su prepisane.

aleksa

pre 11 godina

Ja pojas redovno vezujem, ali imam malo drugcije misljenje o tom vezivanju, ako sam ja punoletan i mogu svojim zivotom da radim sta hocu, sta vlast i bezbednost briga hocu li ja ostati ziv ili ne, moje je pravo da umrem kada ja hocu i sl. A do sada nisam jos cuo da je neko izleteo iz kola zato sto nije bio vezan i povredio tj. usmrtio nekog drugog svojim izletanjem. Onda bi isto preko svakoga prelaska preko mosta peske morali biti vezani, jer se ne zna koji je od nas samoubica.

BlackZ

pre 11 godina

Pojas sluzi da nas ne kaznjava policija. Ja sam navikao da vozim sa njim i mrsko mi je kad ga nemam oko sebe. Mada, u gradu vam pojas i ne treba, ogranicenje je 40-50 i na takvim brzinama se brzo staje i koci. Ali, ako imate bolji auto i Airbag-ove, dok vozite po gradu i neko vas zakaci odnapred ili ukoci ispred vas a vi ga tucnete kagano pa izlete vazdusni jastuci, platicete 200 evra vracanje jednog jastuka i ponovno punjenje aktivacionu bocu gasom, od 200 do 500evra po jastuku. Onda razmislite! Po otvorenom putu vec vas moze spasiti, u gradu ako vam je ukljucen pojas, odose jastuci na manji udar branikom!

Talični Tom

pre 11 godina

Bilo bi lepo da istražite, koliko od ovih vozača koji se vezuju, pije zaraženo mleko i jede pokvarenu piletinu. Znači, ako vas ne ubije saobraćaj, kvalitet naše hrane sigurno hoće.

pojas je precenjen

pre 11 godina

(ranko, 16. mart 2013 00:54)
Ja sam sa 70km/h isto u drvo ali sa Yugom. Nisam bio vezan, od povreda slomljen jedan prst, rasecena usna i modrica na kolenu... Toliko o tome.

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?

A o fizici sam već pisao @ [link] pa ko želi da čika sudbinu neka slobodno izvoli, samo ne o našem trošku.
(Aleksandar, 16. mart 2013 01:40)
Odlican ti je predlog, to bi bilo pravo resenje za nas koji necemo da se vezujemo a ni da placamo kazne. Jos kad bi zakonodavci imali dovoljno sluha da usvoje, super

Peter

pre 11 godina

U srbiji kao zemlji sa verovatno najprimitivnijim stanovnistvom u ovom delu evrope (ne racunam BIH, CG i Albaniju jer sa njima i ne zelim da budem u drustvu) je glupost dominanta odlika vecina vozaca.Pojas vezujem uvek i stalno i to nema veze sa policijom ili kaznom. Jednotavno nisam malouman da ne znam sta se desava i kod manjih udara a kamoli vecih. Ove face sto misle da su male sanse da im se dei sudar, su toliko pametni da ne shvataju da oni kontrolisu samo jedan mali do saobracja tj ne uticu na tudje greske. Inace vozim cabrio oa mi je to dodatna motivacija da se vezujem da neko ne katapultira,ali i da nije tako, vezujem se.

Duca

pre 11 godina

Mislim da svu odgovornost želimo da svalimo na druge, a onda se žalimo na nedostatak slobode. Život punoletne osobe treba da je u njenim rukama. Znači, ako hoće, neka veže pojas, ako neće, ne mora jer time NE UGROŽAVA DRUGE. Zakonom se može propisati da zdravstveno osiguranje ne važi ako osoba nije bila vezana i to je sve. Isto važi za kacigu motociklista. Dok ne ugrožavaš druge, niko ne treba da ti naplaćuje kazne (to je teška zloupotreba od strane države), ali si time preuzeo punu odgovornost za ono što ti se može desiti. To su i sloboda i odgovornost, dve stvari o kojima se trubi na sve strane, a ima ih sve manje.

pera

pre 11 godina

Mislim da vezivanje pojasa ne treba biti obavezno. Treba da bude na dobrovoljnoj bazi, pa da lepo izginu svi maloumni i nerazumni ljudi i tako se izvrši prirodna selekcija. Posle nekoliko desetina godina biće manje budala na ulicama.

milance

pre 11 godina

da sam bio vezan, pri prevrtanju mog auta u provaliju od 40m, sada ovo ne bih pisao. zavrsio sam izmedju sedista i tako mi krov nije slomio vrat.Ipak, danas ne palim auto dok se ne vezem.

perax

pre 11 godina

Ja znam licno primere ljudi kojima je nevezivanje pojasa spasilo zivot (izleteli kroz soferku, prosli sa strasnim povredama ali ostali zivi, dok bi sa vezanim pojasom ostali u autu i bili potpuno smrskani onim sto se nakon prvog udara autu desilo), a opet, poznajem licno i osobu koja je sa 60kmh, nevezana, udarila u drvo i ostala trajni invalid slican paraplegicaru (airbag se nije otvorio jer nije bio vezan).

Ja se vezujem, pa sta mi Bog da.

Aleksandar

pre 11 godina

Zasto srpski ozaci ne koriste pojas? Zato sto srpski vozaci sve sto rade, rade iskljucivo da bi izigravali mangupe i dzekove. U Srbiji se maglenke koriste da bi auto izgledao "cool", a ne da bi bezbednije vozili po magli, naslon za ruku da se celo telo prebaci na njega, da bi u sedistu izgledali smekerskije, unutrasnji retrovizor da se nakaci brojanica... Tako se i pojas ne vezuje, jer si zaboga sonja ako ga vezes. A inace, cista je stvar navike. Cim sednem, vezem se i vise ga i ne primecujem. Sto neko rece, cak mi i neobicno bez njega. Pri tome bih vasem tekstu dodao samo da postoji istrazivanje po kome je smrtnost u automobilima povecana u prvim godinama uvodjenja air bag-ova, bas zbog nevezivanja pojasa. Pojas sluzi da uspori coveka, dok se air bag ne naduva, a zatim pritisak u njemu, pa samim tim i cvrstoca ne optimizuju. Kad pojas nije vezan, udarac u air bag ravan je udarcu u zid. Zato se u novijim automobilima onemogucava izbacivanje air bag-a ako pojas nije vezan. Sto nas dovodi do vrhunca besmisla u listi opravdanja za nevezivanje pojasa. Covek mi je mrtav ozbiljan rekao da pojas ne vezuje, da mu se ne aktiviraju air bag-ovi u nekom "sitnom udesu"... Sta reci...

johny

pre 11 godina

ja se redovno vezujem,ali i kada sam bio vezan pandur mi je rekao da me je video kako vezujem pojas na raskrsnici,pa sam morao da ga podmitim sa 1000 din. jadna je ova Srbija sa sa takvom policijom.

majstor

pre 11 godina

ej bre gdje ce srbo da veze pojas pa nije bolestan ili ti ne znam sta vec! opet kapitalisti oce da nam uvale nesto sto se kosi sa nasom visegodisnjom tradicijom...uaaaa pojasevi...

abc

pre 11 godina

@Bob Rock: nije država uvela korišćenje pojasa samo da bi pljačkala narod, nego i da bi bilo manje povređenih. A to što ti kažeš da ako se auto zapali ili padne u vodu onda ne može da se izađe ako si vezan to je istina, ali ptretpostavimo da ako auto padne u vodu ili se zapali, onda se može osoba jednostavno odvezati, izaći i to je to. Ako se pak sudariš direktno i nemaš vezan pojas onda mozeš da razbiješ glavu, polomiš rebra ili nedajbože da ostaneš u kolicima a to ne želiš sigurno. Stvarno mi nisu jasni ljudi kao ti što misle da je svaka kazna tu samo da se pljačka narod, i naravno onda teraju inat i kažu E baš neću i Ne može mi niko ništa, ja ću raditi kao što ja hoću i tačka.

e2

pre 11 godina

Tužno je pročitati neke komentare ljudi koju da je njihov izbor da li će da se vezuju i da će da plate kaznu.
Da banalizujem: Ako ja vozim 50kmh i izazovem udes, u drugim kolima pogine neko ko je smatrao da ne treba da se veže. Zašto ja da nosim na duši nekoga ko se ogluši o bezbednost.
To je kao pešak koji odluči da pretrčava autoput pa ako prođe super?!

Peter

pre 11 godina

@Ramo Katolik: Verujem da imas neki licni razlog zasto si pogresio moj nick,a to je neka potuno druga prica i ja postujem tvoj izbor i zelje. Stepen divljastva u Albaniji sam video u saobracju i primtiivizma, u Bosni imam rodjake i znam kakva im je logika i ponasanje u saobracaju,a o CG i njihovom mentalitetu i vozacima mozes da vidis i kod nas na ulicama (posto je vecina ovde dosla), nemoras da ides dole uopste.Ono sto je osnovna odlika jeste da za ove grupacije zakoni fizike valjda ne vaze, tj oni duboko veruju da se na njih ne odnose iz nekog,meni nepoznatog razloga.E sad ,ako pripadas nekom od takvih vozaca (bez brige, dominantni su i ovde)onda verovatno i nemozes da razumes o cemu govorim, i mislis da pricam gluposti.

exA

pre 11 godina

Imam drugara koji veze pojas "na foru" kako bi sprecio zvuk upozorenja i uvek smo se raspravljali o vezivanju kada ulazi u moj auto. Iznervirao me je pa sam odlucio da mu docaram sta se desava kad ne veze i naglo sam zakocio dok je kuckao poruke na telefonu. Telefon mu je pao i on se hvatao rukama za sta god je stigao dok sam ja ostao zalepljen za sediste. Od tada kad god udje u moj auto veze pojas. Nisam jedan od onih koji ce da mu prebacuje sto sam ja bio u pravu pa da mi tera inat tako sto se nece vezati i uglavnom ne spominjemo vise vezivanje pojasa. A ja sam srecan sto sam ga ubedio da je bitno vezivati se.

A o pojasevima na zadjem sedistu da ne pricam. Kad spomenem vezivanje gledaju me kao da nisam normalan pa se smeju i kazu da prestanem da brinem jer im nista nece biti. A kad ja vezem pojas na zadjem sedistu u tudjim kolima gledaju me kao da nisam normalan x 2.

Voleo bih da mogu da namestim zvuk upozorenja i za zadnja sedista pa da ih nateram da se vezu!!

WRC

pre 11 godina

Jedini dibar pojas je na reli automobilima gde je veza u 4 tačke. Ovaj standardni sa 3 tačke, u slučaju jačeg sudara, mora izazvati povredu jer je takva konstrukcija. Naravno i to je bolje nego bez njega.

BN

pre 11 godina

Joj koliko ima glupih komentara tipa e necu u inat,pojas je osmisljen da bi se pljackao srpski narod i slicni...Pa ljudi da li ste vi stvarno normalni?Da su ovi sto glume ludilo doziveli sudar od 50 km/h bez kocenja drugu bi pricu pricali...Sila potiska vas bukvalno katapultira iz sedista...Pojas je tu radi NASE BEZBEDNOSTI...U MILION SLUCAJEVA SPASAO JE ZIVOT!!!

slipknot

pre 11 godina

Zanimljivo je da putnici koji sednu nazad smatraju da ne moraju da vezu pojas samo zato sto sede nazad.
Pa ako sednes nazad ti se i dalje nalazis u vozilu koje dozivljava udes i podjednako si izlozen tom udesu kao i oni napred.
Pri sudaru od 80 km/h osoba koja ima 80 kg i sedi nazad udara u prednje sediste silinom od JEDNE TONE ,da da 1 tone, a u tom slucaju moze prednje sediste da se odvali od te sile i da pogine i onaj napred bez obzira sto je vezan a i onaj nazad.
Pa onda cujem izgovor kao u vecini slucajeva poginu oni koji sede napred pa je zato opravdano sesti nazad i ne vezati se.
Pa "normalno" je da ljudi vise ginu kada sede napred, jer napred pobogu uvek mora biti neko a to je VOZAC.
pogledajte u vise od polovine kola koje prolaze ima samo jedan covek a to je vozac.U sudaru nema bezbednog sedista,mozete ga uciniti bezbednijim tako sto ce te vezati pojas.

xeno

pre 11 godina

vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ...

Ford Prefekt

pre 11 godina

Molim sve one koji smatraju da ne moraju da vezuju pojas da uvek pri sebi imaju overenu i potpisanu izjavu da u slucaju sudara druga strana apsolutno nije odgovorna za eventualni smrtni ishod, jer zasto bi ja zbog neke dalebu isao u zatvor.

Aleksandar

pre 11 godina

PS Pusti sada fiziku, i ne nasedaj na zakonodavne gluposti bez obzira od koga su prepisane.
(Jovan, 16. mart 2013 13:55)

Neću da pustim fiziku zato što sam na istoj doktorirao pa ćete dozvoliti da se malo bolje razumem u prirodne zakone od vas (da zanemarimo da se Njutnovi zakoni uče već u VI razredu osnovne škole).

Ako se krećete 50 km/h i budete naglo zaustavljeni, pod pretpostavkom da vozite moderan automobil koji će to naglo zaustavljanje razvući na pola metra deformišućim zonama i dati vam veće šanse da preživite - i pod pretpostavkom da ste teški 80kg na vas će delovati sila od preko 3500N! Pokušavati da se zaustavite rukama džeći se za volan, pod uslovom da volan ne pukne, je ekvivalent hvatanju tereta od 400kg bačenog sa jednog metra visine. Nema čoveka na ovoj planeti koji to može - svetski rekord podizanja tereta je 214kg a to je iz mirujuće pozicije (savladavanje samo gravitacije od 9.8m/s^2) od strane ljudi koji celog života to vežbaju. Komentator koji tvrdi da zna čoveka koji se rukama zaustavio držeći se za volan pri 60+km/h ili laže, ili su lagali njega.

Ko ne veruje u prirodne zakone, neka blagoizvoli da legne pa neka neko na njega baci ploču od 400kg sa visine od jednog metra pa neka vidi kako će istu rukama zaustaviti i kako će se provesti od udarca. Posle neka dođe da nam ispriča o svojoj nadljudskoj snazi i nenasedanju na zakonodavne gluposti.

I ako živi na četvrtom spratu zgrade neka se ne muči liftovima, može taj nadčovek i kroz terasu. Brže je.

vlada

pre 11 godina

"Komentator koji tvrdi da zna čoveka koji se rukama zaustavio držeći se za volan pri 60+km/h ili laže, ili su lagali njega."


Da li znate kako izgleda volan na ajkuli ili na citroenu BX, GS itd itd...
Da li znate zašto tako izgleda?

Konstruisani su u vreme kada nije bilo airbagova i sa namerom da delimično ublaže udarac prilikom čeonog udara. Pravljeni su od elastičnog materijala koji bi delom apsorbovao energiju koju rukama prenosite na njega ili ako glavom zveknete u njega da polomite vi volana a ne volan vašu glavu.... Toliko o tome da se neko zadržao rukama za volan pri sudaru od 60km/h

Keke

pre 11 godina

Nema druge nego zakon, kontrola i kaznjavanje. Ako cekamo da svi ukapiraju zasto se vezuje pojas i zasto se pale svetla, proci ce hiljadu godina ali i dalje ce biti genijalaca koji ce da objasnjavaju da se ne vezuju jer u slucaju da upadnu u reku/jezero/more mogu da se udave ako ne uspeju da se odvezu.

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Jovan, 16. mart 2013 13:55)
Do 50km/h nema pogibija? Pa da li stvarno verujes u to? Nadam se da ne jer da znas koje sile deluju tada ne bi to pricao...
Ali da "zanemarimo" fiziku. Da malo pratis crash testove, video bi na sta lice kola pri takvim udesima. U naseljenim mestima se kao sto sam rekao vozi i brze od 50, a tada tek gines. Pa i da ne pogines, sto je naravno moguce (Vesna Vulovic je pala sa 10000m iz aviona pa je prezivela), zasto bi rizikovao ozbiljne povrede ili da ne daj boze neko ostane invalid.
Ja ti ovo pricam dobronamerno kao i svima koji veruju u te zablude da male brzine nisu opasne i da ne treba pojas da se koristi. Shvatam ja da ti kao vozac koji dugo vozi imas neke navike koje se tesko iskorenjuju, ali veruj mi, pojas nije smisljen da bi neko uzimao pare vec radi sopstvene bezbednosti i neizostavan je deo i kod modernih automobila sa airbagovima. Bolje je vezati se ko zna kolko hiljada puta za dzabe, nego ne vezati se jedanput kada ti zatreba, a to nikad ne znas kada ce se desiti.
A ovaj sto je drzao volan sa 60-70km/h i preziveo, mogucnost da se to desi je 0,01%. Sto neko rece, trpi se 400kg tezine koji padaju sa 1m, pa ti vidi. Sada ce sajam pa idi probaj simulator koji simulira brzinu od 7 km/h... Garantujem ti da ces biti iznenadjen.

Gradjanin

pre 11 godina

Upravo sam poslao mail agenciji za bezbednost saobracaja sa predlogom da se kazna za nevezivanje pojasa poveca na 100.000 dinara, 12 bodova i obavezna zabrana upravljanja 12 meseci. Zbog ovih genijalaca koji misle da pojas sluzi za guzvanje kosulje i ni za sta drugo. A sad odoh da isti mail posaljem svim parlamentarim strankama. I nadam se da ce se usvojiti, pa da vidim onda statistiku koji se procenat vozaca nece vezivati. Ima bre da se vezujete i na WC kad sednete!

Katarina

pre 11 godina

Ja ga uvek koristim, i tako sam navikla. Ne mogu da vozim bez njega, odnosno neobicno mi je. Verovatno stvar navike, u ovom slucaju dobre :)

bane

pre 11 godina

Decu obavezno vezujte da ih ne bi skidali sa sofersajbne... A molio bih Bob Roka da potkrepi svoje tvrdnje statistikom! Moj drugar je nastradao u Jugu, ispravio krivinu i udario u drvo sa 25-30 na sat. Izasao iz auta izveo zenu i dete napolje, pozvao pomoc, seo i umro od unutrasnjeg krvarenja izazvanog udarcem grudima u volan...

raspojasani vozaci

pre 11 godina

Ako vec ne vezete pojas, onda budite smekeri pa na volan zavarite harpun. Osim sto cete biti neodoljivi u ocima suprotnog pola, i na pretposlednjim stranama dnevnih novina, u slucaju frontalnog udara harpun ce spreciti teske povrede od udarca tupog predmeta (volana).

Talični Tom

pre 11 godina

Apple fan
Osiguravajuće kuće moga da traže da se donese propis da u kolima nema ljudi kako ne bi plaćale odštete. Samo vi dajte pare za osiguranje, a oni će sve učiniti da vas onemoguće da podignete novac, za ono što se platili.
Ja ne umem da upalim auto ako se ne vežem. Vežem se i kada isterujem kola iz dvorišta, pa se odvežem da bih izašao da je zatvorim. Mislim da je izmišljen da spasava živote, ali očigledno neko hoće na njemu i da zaradi.

savest

pre 11 godina

U Srbiji se ne koriste ni migavci, parkira se na minimum 2 parking mesta ... itd, Sve to rade i policajci, a omiljena im je disciplina razgovor mobilnim u toku voznje...

Nemanja Pantelic

pre 11 godina

Mislim da nema koristi od navodjenja primera policajaca koji krse propise i ne koriste pojas. Njihovo ponasanje nikako ne olaksava nase povrede u slucaju sudara.

Zapravo, tema vezivanja pojaseva trebalo bi da je odavno zastarela.

nikolas

pre 11 godina

necu da komentarisem policijuzato sto mi baterija pri kraju.ja se jednostavno ne osecam sigurnim bez pojasa i kraj price.taksista sam i znam iz iskustva da kada stavite pojas,pritegnete ga dobro,stavite obe ruke na volan i prilikom voznje mozete da osetite izduvanu gumu za jedan bar,losu oprugu i dotrajao stabilozator...tako da bez njega i ne palim kola.dobra navika!!!

nn

pre 11 godina

"novija" vozila cak imaju u sedistu i pirotehnicki zatezac pojasa. to je kapsula koja eksplodira par delica sekunde pre nego sto se aktivira airbag i time dodatno zateze pojas i naravno onoga ko sedi na sedistu dodatno pricvrscuje za sediste, kako mu airbag bukvalno ne bi razbio glavu i kako bi ostao sto dalje od soferke. sve to govori koliko je pojas vazan.

Aleksandar

pre 11 godina

@(i da je 500.000 kazna necu se vezati, 15. mart 2013 20:50)

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?

A o fizici sam već pisao @ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=694846#k9025530 pa ko želi da čika sudbinu neka slobodno izvoli, samo ne o našem trošku.

xim

pre 11 godina

A to sto policajci prvi ne vezuju pojas, znaci da kad zavrsite sa polomljenim kostima i lobanjm u bolnici, samo recite da ste videli policajca kako nije vezao pojas. U trenutku, vase povrede ce nestati zauvek! ;)

Zoran SM

pre 11 godina

Na svojim kolima imam neki intelegentni sistem zaštite, koji u slučaju nezgode zateže pojas, ispaljuje različitom jačinom air bag u zavisnosti od brzine, raspoređuje silu kočenja da bi se ravnomernije prenela masa udara, uvlači pedale i još svašta nešto. Međutim to ništa ne radi ako pojas nije vezan. Ako želite da se ubijete nevezivanjem pojasa uradite to bez mene ili nekog drugog u tom naumu. A teorija znam jednoga koji je poginuo zato što je imao pojas je isto kao i da vas neko udari svom snagom u glavu i vi postanete super genije, šanse postoje ali su veoma male pre će te pobenaviti :) .

Nemanja

pre 11 godina

Upotreba pojasa ne moze biti prepustena izboru vozaca, cak i sa radikalinim predlozima da mu zdravstveno osiguranje u slucaju nesrece ne vazi. Razlog je taj sto nasem drustvu nisu potrebni invalidi, potrebni su nam radno sposobni ljudi. Ako neko ne ume da se cuva, postoje sistemi koji ce ga primorati na to.

CAPS LOCK

pre 11 godina

Moj otac je verovatno najgori slucaj, covek se naplacao kazni, a i dalje mu ne pada na pamet da se veze, kaze smeta mu... Kakav glup izgovor, ne pada mi na pamet da se ne vezem, sto zbog bezbednosti, a jos vise zbog udarca po novcaniku. To sto pisete za policiju da na vezuje pojaseve, pa dajte molim vas, njima je sve dozvoljeno, pola onih samo u uniformama na obicnoj raskrsnici ne ume da odredi ko ima prvenstvo prolaza...

alexizsvedske

pre 11 godina

Pa ljudi što ne veza ju pojas u zadnjim sedištima su potencijalno "ubice". Pojas u prednjim sedištama je pravljen za jednu osobu a ne za dve. Volvo je izmerio da jedna beba u 50 km/sat je teška oko 3000 kila kad se naglo brzina retardira! Volvo zna.. A kamoli velika osoba..

LOL

pre 11 godina

Najjace je kad udjes u kola sa osobom gde je pojas uredno vec ukopocan a pri tome provucen iza sedista i onda trebas da odvezujes i ako odvezes trebas da ga vratis u isti polozaj kad izlazis. A vozac vas pri tome gleda, sta je meni ne verujes, a?

jaksimitisrbin

pre 11 godina

vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ...
(xeno, 16. mart 2013 05:22)
Sebe da, druge nikako. A ako hocu, sebe mogu da ugrozavam koliko god hocu.

Važi, batice, ne moraš da se vezuješ ali da prvo potpišeš da se odričeš zdravstvenog i invalidskog osiguranja u slučaju povreda nastalih u saobraćajnoj nesreći. Što bi mi plaćali tvoju neodgovornost?
(Aleksandar, 16. mart 2013 01:40)
Moze, odlican predlog. To treba uvesti kao podatak/opciju na vozackoj dozvoli

Apple fan

pre 11 godina

Pusti fiziku, logiku, razum, testiranja, zakone, medicinu... U Srbiji, kada se vozač bez vezanog pojasa čeono sudari sa vozom, čvrsto držeći volan, isti voz odbaci barem 500m od sebe, izađe iz automobila da izvuče ženu i decu sa zadnjih sedišta (koji, nevezani naravno, sede pored majke, koja u krilu drži bebu, jer su dečija sedišta kao i pojas zakonodavna glupost za otimanje para), pa potom pojuri da spase one iz voza... Na žalost, od siline udara zadobije par posekotina i modrica...

srbIN

pre 11 godina

Činjenica je da su pojasevi jako dobra stvar,kao i to da se zaista malo koriste. Umesto da daju primer nesavesnim vozačima,policajci, prvi,ne koriste pojaseve!

ranko

pre 11 godina

Vežite zbog sebe a ne zbog policije. 2009 sam udario u drvo čeono pri 90kmh Seat Ibizom. Imao sam masnice od pojasa i ugruvan ali sam ostao živ i bez lomova ili unutrašnjih povreda. Niko nije mogo ni da prepozna model auta na slici, odvežen je pravo na odpad. Jastuk, pojas i inženjeri Seata su mi spasili život.

PPeca@SER

pre 11 godina

Ja se vezem jos u garazi, a nisam ni krenuo... Neobicno mi i kad sednem na skuter, u pocetku sam pipao gde mi je pojas... Bolje da se vezem nego da iskocim iz svoje koze kad vidim kakvi bolesnici sve imaju dozvolu i voze oko nas.
Telefon na uvo (mora da su neki teski bizMismeni)... pa skrecu bez migavca... pa preticu preko pune linije u kontra krivini (nikada se ne zuri, samo se kasni, zapamtite)... pa... bolesnik do bolesnika!
U stvari, da su bolesnici to bi bila olaksavajuca okolnost, mozda ima leka... Ovo su - potencijalne ubice sa predumisljajem.
Zato, vezite se... a posebno vezite svoje dete. Nek mu se pojas nadje... za ne daj Boze.

Nemanja

pre 11 godina

To je zato sto su nasi ljudi veoma neobrazovani. Veliki broj ne zna cemu to sluzi, tj. zna jer mu je neko nesto pricao ali nikada nije video ovakve testove.
U Svedskoj i ostalim severnim zemljama, pojas vezuje preko 95% vozaca a njihova glavna strategija je da tih 5% eliminisu tj. da ih nateraju da vezuju pojaseve.
Cak i ljudi koji vezuju pojas napred, kada sednu pozadi ga ne vezu. To je jos opasnije jer pri malo jacem sudaru (ceonom, sa 50-ak km/h) ubijate pored vas i osobu na sedistu ispred.
A nasa najveca zabluda - "to je moj zivot, mogu da radim sa njim sta hocu!", je mnogo smesna i to pokazuje koliko su nasi ljdui neobrazovani. To je tacno, ali ako vas neko udari i vi poginete, ne samo sto ce vas ta osoba nostii na savesti, vec ce i u slucaju da je ona kriva morati u zatvor, a da ste nosili pojas platio bi manju kaznu jer bi verovatno bili lakse povredjeni...

Beogradjanin

pre 11 godina

@(Jovan, 16. mart 2013 09:50)
Nisi ni svestan koliko nisi kompetentan... Kakve veze ima koliko si kilometara presao za ovo? Da si 32 godine ucio fiziku pa da razumem da znas o silama koje deluju pri udaru ali ovako zaista nisi kompetentan. Tvoje razmisljanje- potpuna greska! U gradu se skoro nigde ne vozi ispod 30, u mnogim delovima grada 50, a u odredjenim delovima i do 80 (pricamo o centru grada). Ljudski misici ne mogu da se drze za volan vec pri udaru od 20 km/h u zid ma koliko vam to smesno izgledalo. I da, pri 20-30 neces poginuti ali ces se povrediti dosta, a da si bio vezan nista ti ne bi bilo nista. Da ne pricam o nekom ceonom udaru od 50km/h. Bez pojasa- gines u 90% slucajeva.
Samo pogledaj brzine kojima se sprovode crash testovi, recimo EuroNCAP. Izvode se sa 64 km/h (ceoni) u deformabilnu barijeru, sto simulira sudar sa drugim vozilom slicne mase, pa vidi kako izgledaju automobili pa se onda zamisli gde bi vozac tu bio bez pojasa...

Pop

pre 11 godina

skeptici za pojas, i oni koji misle da im ne treba pri malim brzinama neka razmisle o ovome: neka probaju da normalnim hodom udare u zid, da li je prijatno? pa neka laganim trcecim korakom isto to probaju, po mogucstvu glavom direktno. lep je osecaj zar ne? u sprintu je jos lepse kad se zakucas u zid glavom. A sta se desava tek pri nekim brzinama od 30, 40, 50 km/h, koje su naizgled mizerne za automobil, kada se zakucas u volan ili sofersajbnu ili glavom u prikolicu kamiona ispred sebe, ne zelim ni da razmisljam

Aleksandar

pre 11 godina

Voleo bih da mogu da namestim zvuk upozorenja i za zadnja sedista pa da ih nateram da se vezu!!
(exA, 16. mart 2013 03:37)

Meni samo blinka na dashboard-u da se neko nije pozadi vezao, ali ja i svakom slučaju kažem lepo ljudima pre nego što i krenem da se vežu da ne pišti - nemam živaca da im objašnjavam zašto. Ko neće, može slobodno da izvoli da ide pešaka jer nemam nameru da rizikujem grižu savesti ako ja nešto pogrešno uradim pa neko pogine, ili da se neko ko je pozadi zakuca u mene ili suvozača pa da mi poginemo jer se gospodin/gospođa ne žele vezati.

Moj automobil, moja pravila. Za policiju me baš briga, zaprećena smešno niska kazna nikako ne odgovara posledicama koje mogu proizaći iz nevezivanja pa su mi posve smešni oni koji se vezuju samo da ne bi plaćali kazne.

Pod pretpostavkom da su svi završili bar osnovnu školu - zar se ama baš ničega iz fizike ne sećate o kinetičkoj energiji, ubrzanju i pratećim silama pa mislite da možete da prkosite prirodnim zakonima? Zar treba panduri da vam uteruju razum preko novčanika? Pa ako mislite da vam ništa neće biti u gradskoj vožnji pri brzinama do 50 km/h, ako živite ispod petog sprata zgrade - zašto se mučite da idete stepenicama, skačite sa terase - efekat će biti isti. Zapravo, neće, jer će vam polomljene noge ublažiti pad, za isti efekat skačite 'lasta' stilom.

zgubidan

pre 11 godina

Pojas sam počeo da redovno vežem kao djak prvak pre oko 35 godina. Vežu ga od malih nogu redovno i moja deca, sada već mali osnovci. I to odavno sama, bez da im iko kaže. Neće ni u tudjim kolima bez vezanog pojasa da se voze.
A ni "putnicima namernicima" koji mi u kola sednu pozadi ne dam da se voze dok se ne vežu, jer neću da "polete" i da ubiju mene i/ili suvozača.
Samo totalna budala ne veže pojas.

vladalj

pre 11 godina

Izgleda da bi najbolje bilo da se na brzinomer pored km/h doda i m/s, pa da piše:
10km/h=2.8m/s
20km/h=5.6m/s
30km/h=8.3m/s
40km/h=11.1m/s
50km/h=13.9m/s
60km/h=16.7m/s
itd...
Verovatno bi onda i oni koji ne veruju u fiziku počeli da razmišljaju: npr. imate u stanu/kući hodnik dužine 8m, sa jednog kraja hodnika se nađete na drugom kraju za 1s i trenutno se zaustavite udarcem u zid.
To je sigurno ništa, boza, mačji kašalj, ... ma šta je 30km/h!

Pojas glavu cuva

pre 11 godina

Proklizao sam jedne zime i udario u drvo sa nekih 20-30kmh. Cak smo i videli da klizamo prema drvetu znaci bili smo spremni. Ja sam bio vezan, a drugar suvozac nije i koliko se god odupirao rukama udario je glavom sofersajbnu koja je naprsla, a on zaradio dobru cvorugu. Znaci to je bio mali udes samo se branik ostetio ni airbag se nije otvorio. Ne zelim da razmisljam sta bi se desilo da nas je nesto iznenadilo ili da smo isli brze (mom drugaru, ne autu). Ja sam se osecao odgovornim jer sam vozio. Od sada ne vozim nikoga ko nece da se veze, a ako se on inati onda se inatim i ja pa vozim 30kmh.

Lale dipl. ing

pre 11 godina

citam ove komentare i ne verujem koliko smo primitivni i koliko nista ne znamo ! Pojas treba uvek vezati, cak i za mala rastojanja kada vozimo auto ( npr prodavnica ...).. sto se tice sila, mehanike i problema sudara, tu moze do sutra da se prica. Pojas stiti izuzetno dobro do 50 km/h kod ceonog sudara, a kod bocnog pri 30 km/h. Naravoucenije UVEK POJAS ZA SVE PUTNIKE.

boris

pre 11 godina

Bob rock je super opisao razmišljanje pametnjakovića koji ne vezuju pojas :)
Za slučaj da neko ne razume njegove reči da nacrtamo, nisu ti udesi tako česti i pri svemu tome i kad se desi pad u vodu ili požar vezani je najčešće pri svesti i može da reaguje, a nevezani neće ni saznati da se udavio ili izgoreo. Šlična stvar je i to ispadanje, veća je verovatnoća da će vaš karoserija zaštititi, setite se Ene Begović.

vezi se

pre 11 godina

Imam ja jednu zanimljivu priču. Prije 2 god sam bio s rođacima u Makarskoj koju su inace iz jedog malog mjesta tj.područja gdje svako svakoga zna 25 km naokolo. Toga dana krenuli smo u Sinj. Na pola puta nam je crni mercedes splitskih registracija na brzoj cesti isjekao put pokušavajući skrenuti ulijevo u dvorište ogromne kuće. Mi smo svi bili vezani i nije bilo nikakvih ozbiljnijih ozljeda.Suvozacica u meci tj. zena doticnog gospodina za kojeg se ispostavilo da je neki policijski glavonja je zadobila frakture desnog ramena, desne ruke i desne bedrene kosti. Kad je policija došla na uviđaj glavonja je pokušao za sudar okriviti suvozača tj rođaka br. 2 koji tada nije imao vozacku da je on vozio. Naravno njegovi kolege su mu to pokušali olakšati. Ali, posšto smo mi bili vezani rođak br.2 je imao na svome tijelu masnicu koja se protezala od desnog ramena ulijevo do lijeve zdjelice. Na kraju je sve ispalo dobro po nas jer je sve evidentirano. Ti pojasevi su nas spasili od ozljeda ali i stete koja je nastala na meci( 9500€) i kazne od 12000 kn(1700€) koja bi moj rođak br 2 morao platiti da se nismo vezali. Toliko.

Jovan

pre 11 godina

Za one koji pominju jezero:
5-oro u kolima, sleteli u jezero, suvozac jedini vezan i jedini se nije onesvestio prilikom udesa. Otkopcao je pojas, isplivao iz vozila. Ostalima nije bilo spasa.
Mislite o tome.

ljuba valirijski

pre 11 godina

Širim temu, ali moram. Problem nije samo pojas. Problem su i užasni putevi, vozila koja se neredovno održavaku zbog loše ekonomske situacije, korupcija (tu podrazumevam i saobraćajnu policiju i sudstvo), i vozačka kultura na nivou čovečije ribice.

provincijalac

pre 11 godina

sednem ja sa komsijom u kola, hvatam pojas a on ce brze bolje -kad se vozis sa mnom ne moras da se vezujes, poznajem sve pandure, ja se pravim da ga nisam cuo i normalno vezem se( sta da mu kazem kad ima takav stav i nacin razmisljanja, bila bi to jalova rabota), hvala instruktoru koji je kad sam imao obuku pri svakom mom ulasku u auto prvo pricao stavi pojas pa tek onda dobar dan...

Apple fan

pre 11 godina

@Alex: problem je što ako ti uradiš nešto od pobrojanog i postaneš invalid, to košta državu i društvo. Na insistiranje osiguravajućih kuća su se svuda uvele i pooštrile kazne za nevezivanje pojasa, kako bi se smanjili troškovi osiguravajućih kuća i poreskih obveznika. Za svaki od tih slučajeva koje si naveo kasko ti neće isplatiti štetu, a i odgovaraćeš krivično na različite načine. Vezano za precenjenost, razmisli: da li ako pojas može, i makar u 1% slučajeva, da pomogne da preživiš, da li je zbog toga vredno izgužvati košulju?

Slobodan Jovanovic

pre 11 godina

Ja pojas vezujem od 1985 kada se mom kolegi desilo da je u gradu,tacnije receno na Trgu Republike u Beogradu, vozeci se taksijem imao udes pri bzini koja nije bila veca od 30-40 km/h. Posledica je bila da je proleteo kroz sofersajbnu, desno oko mu je ispalo i zadobio je posekotine po licu. Oko mu je spaseno ali na to oko vidi samo 30% a na licu mu je ostao oziljak. Od tada se on uvek vezuje a i ja sam to prihvatio pored njega.

Kome ovo nije dobar primer da je i u gradu potrebno da se vezuje i da nista ne pomazu dobri refleksi u sprecavanju nepotrebnih povreda, neka i dalje nastavi sa svojom tvrdoglavoscu i nada se da se njemu tako nesto nece dogoditi... Ipak treba da se zapitamo da li je vaznije da kosulja ili majica ne budu izguzvani ili da neko bude obelezen za ceo zivot? Izgovori da je u pitanju samo nas zivot padaju u vodu onog trenutka kada se tako nesto zaista desi i ne verujem da ce toj osobi biti bas sasvim svejedno.

Ford Prefekt

pre 11 godina

@duca, I te kako ugrozavate i druge. Zar to sto ce mozda neko da ode u zatvor zbog tebe i tebi slicnih nije ugrozavanje drugih.

vlada

pre 11 godina

Ja nikako ne mogu da razumem ljude koji ne vezuju pojas! U srbiji ih nije 42% nego mnogo više koliko se meni čini. Po beogradu ih je sigurno više. Niti jedan taxista ili neki vozač neke kurirske službe ne vezuje pojas.

A od kada je uveden pojas, još odavno i tada kada je uveden, smrtnost na putevima se smanjila 100struko! E ali samo smo mi srbi pametniji od svih drugih ap ne vezujemo pojas jer nas žulja, jer nam smeta, jer će da nas ubije ako se sudarimo i tra lalalala. Samo smo mi srbi pametniji od celog sveta pa nam ne trebaju zimske gume zime nego mogu i letnje ćelestonke. Ma Haos.

Nac

pre 11 godina

Uz pojaseve bi bilo interesantno diskutovati i o decjim sedistima.
Navodim primer: saobracajka na Novom Beogradu. Majka vozila dvoje dece u vrtic (verovatna voznja do oko 5 kilometara). Na raskrsnici u njen auto
udari drugi i prevrne joj auto. Majka i deca prodju bez ikakvih povreda.
Mora da nije imali vezan pojas a deca bila van decjih sedista.

moram da komentarišem

pre 11 godina

Imam predlog, znam da je u ovo krizno vreme skup i teško izvodljiv, ali bi bilo svakako veoma korisno i edukativno, da bar svi novi vozači, obavezno na obuci budu par puta podvrgnuti test kapsulom za simulaciju udara i prevrtanja vozila. Pa da se mladi potencijalni "supermeni, ramboi i terminatori" na vreme dozovu pameti i praktično nauče fiziku i osete prirodne zakone. Ko to prođe, a da i malo ima mozga u glavi, nikad mu neće pasti na pamet da pojas ne veže. Zakon: SVAKI GRAD PO TEST KAPSULU!!!
Pozdrav savesnim vozačima, a nesavesnim ne! Ubice i samo ubice ne pozdravljam iz principa.

MRKI

pre 11 godina

Dosta vozaca nije svesno uloge pojasa ali sto nisu svesni vise zapanjuje to sto nece da saslusaju strucne ljude i razmusle glavom. Pojas se ne vezuje zbog policije vec zbog svoje sigurnosti. Vozaci koji vezu pojas i spuste ga ispod ramena na pazuh nisu svesni da u slucaju sudara ginu jer u tom slucaju dolazi do pucanja rebara i direktnog ostecenja srca. Da se razumemo pojas nije idealan moze da dodje do loma kljucne kosti ali ostaje glava na ramenima. Mozda ce ovaj komentar neko ko ne vezuje pojas procitati i malo razmisliti.

Alexa

pre 11 godina

O pojasu necu da pricam nista,za pametnog je dovoljno receno i u tekstu a i u komentarima(koji su me prijatno iznenadili moram priznati)
Ja bi cisto onako rekao nesto o saobracajnoj (ne)kulturi,da li vam se desilo da nekad cekate da prodju vozila da bi vi skrenuli levo u ulici bez semafora a pametnjakovic iza vas svira,psuje,blica? Da vas psuje vozac zato sto prelazite na pesackom a on mora da ceka iako ima uslovnu strelicu? Da vam pesaci izlecu na crveno svetlo kao da poseduju drum? Pre neki dan sam gledao na zeleznickoj stanici,krene jedan SVI KRECU ZA NJIM KO OVCE! Iako je crveno svetlo za pesake,od nas 15ak koliko je cekalo ostalo samo 3-4 coveka da cekaju zeleno svetlo! Prestrojavanje bez migavca o tome da ne pricam,takodje i ubacivanje ispred vas ne moze da se provuce ali pokusava uporno,samo pravi problem,o parkiranju,neispravnim svetlima i tako nekim banalnim stvarima,a tek pijani i slicno,necu da komentarisem uopste.
Pamet u glavu i polako.
PS. Na kraju ima ona narodna izreka: Cuvaj se i Bog ce da te cuva(pa bili ateisti ili ne pouka se moze izvuci u svakom slucaju)
Pozzzz

Dejan

pre 11 godina

Video sam negde na netu majce sa naslikanim pojasom preko tela. Kinezi ih pravili jer ni oni ne vele da se vezuju...

Redakcija:
Negde na netu? Mislite, B92? ;)
http://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2013&mm=03&nav_id=693778
Pozdrav!

:-) :-) :-)

pre 11 godina

"vezivanje pojasa nema veze sa slobodama i da li ti smeta...
ugrozavash sebe i druge i kraj priche .. ne odgovara ti ?
idi autobusom, vozom ..."
(xeno, 16. mart 2013 05:22)

Ovde kod mene gde ja zivim medjugradski autobusi kao avioni imaju pojaseve koji se obavezno MORAJU vezati :-)

Pešak.

pre 11 godina

Koleginica, koja me je često vozila sa posla, mi je rekla "Svako plaća svoje kazne". To je naravno bila šala, jer za pojas=veća sigurnost znaju svi. Posle ove vesti, vezivaću pojas i kada sedim pozadi u kolima.
A sigurnost kada sam na pešačkom prelazu?
Na raskrsnici J.Gagarina i Oml.brigada postoji kamera. Nedavno su, na pešačkom prelazu, istovremeno projurili, kombi iz mene i auto ispred mene. U tom momentu sam bila na crti između dve trake, u "sendviču".
Nadam se da se ta sekunda nikada više neće ponoviti.

Goran

pre 11 godina

Za ove kojima je najveca zivotna muka nosenje pojasa poruka da je to samo i iskljucivo stvar navike, i to takve da je jos jednostavnije od navika da supu jedete kasikom. Stvar nenosenja pojasa i navodnog smaranja oko toga je stvar mentaliteta u stilu "ja sam mangup, a vama je krivo sto niste". To je stvar toga, dakle foliranje.

Moram Da Se Umesam

pre 11 godina

Ne secam se koji je naucnik priblizno rekao: "Ljudski mozak je savrseno delo prirode samo ga ponekad poseduje pogresna osoba"
Vi ste ocigledan primer da je bio u pravu.