Petak, 15.03.2013.

11:07

Koliko gubimo zbog šverca čokolada?

Grube procene su da država godišnje gubi milion do dva miliona evra zbog šverca čokolada koje proizvodi kompanija Kraft fudz, kaže menadžer firme, Dejan Simić.

Izvor: Tanjug

Koliko gubimo zbog šverca èokolada? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Koliko gubimo zbog preglomazne države?
Koliko gubimo zbog pogrešne i nepostojeće strategije razvoja?
Koliko gubimo zbog, politikanske države,njene korupcije,njene saradnje sa tajkunima,njenih lažnih diploma i diploma sa izmišljenih privatnih univerziteta?
Koliko gubimo zbog nenormalno predimenzionisanih JAVNIH PREDUZEĆA,zbog izmišljenih vladinih i nevladinih agencija?
Koliko gubimo zbog nereda i nerada u sudstvu,prosveti,zdravstvu?
Koliko gubimo zbog neprofesionalnog novinarstva?
Koliko gubimo zbog lažne statistike i medijskog sluđivanja nacije?
KOLIKO GUBIMO ZBOG ČOKOLADE NA CRNOM TRŽIŠTU?!!!!!

nemanja s.

pre 11 godina

Najviše gube veliki uvoznici, narod samo dobija, jer jedni prodaju po tezgama, pa zarade koji dinar, a drugi kupuju jeftinije pa mogu da priušte sebi koju čokoladu!

Povremeni gastos na crno

pre 11 godina

Vesti iz Nemacke : Rexona 150 ml u Kaufmarktu na snizenju 99C !!!
Alpija cokolada u EDECA diskontima 39 C.
U Aldiju, Lidlu, Peniju ili Normi jos nisam bio ali javicu se kada stignem i tamo.
Ali, najjaci utisak na mene je ostavio Kaltenberg dunkles Weizen. Nije bitno koliko kosta

postenje

pre 11 godina

Prevaranti skinu cokoladu na 80gr ali ne smanje obim nego samo debljinu cokolade ne bi li presli narod misle mi smo ovde svi neuki. Da je cena realna u odnosu na susedne zemlje mozda ne bi ni bilo sverca.

aca_bg

pre 11 godina

@(Nevernik, 15. mart 2013 12:22)
Razmislio sam... 540 HUF ( cena za 300 gr u Budimpesti) manje 21% (preracunata stopa poreza od 27% ) je oko 430 HUF. Carina plus porez u Srbiji je 31% , dakle total 570 HUF ili po kursu iz banke oko 190 dinara za 300 grama. Cena u nasim marketima je oko 300 dinara za 250gr . Jel'treba jos da razmisljam ???

ikikvo

pre 11 godina

Mene bi bilo sramota da se ponosim svojim neznanjem kao gospodin Simić.
Početkom marta bio sam sa rodjakom u marketu Tompa,granični prelaz Kelebija.
Lik je na parkingu ispred marketa slagao u auto tonu milke od 100gr.,raznih ukusa. Ej,tonu!!!
Cena u marketu je bila 67 dinara sa sve madjarskim PDV od 27%.
Ovo iznosim samo radi uporedjenja jer nisam ljubitelj milke,čokolada broj 1 za mene je euroblok.

DPolitika

pre 11 godina

Da bi svatili koliko je zivot kod nas skup i to neopravdano skup bez obizira sto neko spominje madjarski PDV i domaci PDV cijim zakidanjem se se pravi razlika kroz sverc, znaci pricam o normalnoj situaciji u prodavnicama dajem primer:

Cokolada milka "Alpskomleko" 100 grama cena u online prodavnici u Nemackoj 0.89 eura ili 0.0089 eura po gramu

http://www.rossmannversand.de/produkt/52053/milka-schokolade-alpenmilch.aspx?pos=2&componentid=1

Ta cokolada u pakovanju od 80 grama(smanjena gramaza cik pogodi zasto) kod nas u online prodavnici(cena je i veca u nekim regularnim prodavnicama) je 89.99 dinara sto je po kursu od 112.5 danara 0.79 eura ili za gram 0.0098 eura po gramu sto bi za cokoladu od 100 grama bilo 0.98 eura ili ravno 9 centi skuplje nego u Nemackoj

http://www.shop.maxi.rs/products-list-18716-obicna-mlecna-cokolada

Dalje najjeftinije domace cololade u prodavnicama su oko 60 dinara ili 0.53 eura dok u Nemackoj ekstra kvalitetne cokolade u njohovim diskontima kao sto je Lidl i drugi imate vec od 0.25 eura a kao primer pogledajte ovu od 0.37 eura za 100 grama

https://www.bringmeister.de/Shop/productdetail/45566

ili ovu od 0.49 eura za 200 grama

https://www.bringmeister.de/Shop/productdetail/44813

Ako se cokolada svercuje to je pokazatelj da nesto nije u redu sa ekonomijom i umesto da sprecavaju sverc bolje da porade na tome da se cokolada(i mnoge druge namirnice i roba) prodaje u skladu sa standardima gradjana pa sverca nece biti.

Gradjanin

pre 11 godina

Koliko gubimo zbog sverca cokolade?

Ja ne gubim nista, cak sam u plusu, zato sto vise cokolade na pijaci placam manje novaca.

I ne samo cokolade. Nescafe 3u1 strong je na pijaci 400 dinara kutija, u radnji nema ispod 560.

Gillete fusion ulosci 4 komada, na pijaci su 1000 din, u radnji oko 2000.

Sve dok se gospoda iz Srpskog Krafta budu bezobrazno i basnoslovno bogatila preko moje (nase) grbace, kupovacu na pijaci.

A spijune koje Kraft salje u megamarkete u Madjarskoj da dojavljuju ko kupuje cokoladu na veliko.....necu ni da komentarisem koliko je jadno.

svercer

pre 11 godina

U Madjarskoj Milka od 100 g sve sa madjarskim PDV-om od 27% košta 185 forinti iliti 70 dinara. Ovde Milke od 80 g (specijalno dizajnirane za naše tržište, jer čokolada od 80 grama nigde ne postoji) koštaju preko 100 dinara. Milka od trista grama sa madjarskim pdv-om košta 555 forinti ili 213 dinara. Žalosno je što na našem tržištu postoje monopolisti koji zarad svoje veće zarade od dečjih usta ukradu 20 grama čokolade. Narode kupujte Milke na pijacama a ne od ovih tajkuna koji se na deci bogate!

sverc

pre 11 godina

Tek ce da se svercuje. Pa niko nije lud da milku od 80g placa 120din kod vas kada moze lepoda ode do pijace i istu tu milku ali od 100g kako je red plati 75din. Em skuplje em manja gramaza koga vi z.......te?!

Nevernik

pre 11 godina

Pa 20% srpskog PDV-a i 27% madjarskog PDV su ti taman razlika u ceni na pijaci i u radnji. Kad se izvozi, Madjari vracaju PDV na iznose preko 150 eura, onda prosvercuju u Srbiju i pravo na pijac! Malo razmislite pre nego sto krenete sa standardnim zalopojkama i slepim kritikama svega i svacega.

Zoran

pre 11 godina

Odlična mlečna čokolada od 300 grama (Hacendado proizvodi) u španskom lancu supermarketa Merkadona košta 1.15 evra (slovima: jedan evro i petnaest centi). Inače, to nije cena na sniženju, već stalna cena. Možda bi naš ministar za trgovinu mogao da nam odgovori zašto je tako velika razlika između cena u Španiji i Srbiji. Možda su u Srbiji veće plate? Uzgred, čuli smo pre neki dan kako su se ljudi iz Lidla žalili Vensanu Dežeru da ih ovi naši na razne načine sprečavaju da otvore planirane supermarkete u Srbiji.

Smajli

pre 11 godina

A kako to da su cene u Evropi nize, a kod nas dranje. Naravno nasi trgovinski lanci ugovaraju cenu, tu nema krivice proizvodjaca, koliko gradjani miliona tu izgube.....

petarV

pre 11 godina

Prenešen je i komentar "šećerka" da mu nije jasno zašto u Srbiji niko ne voli tajkune.
Pa šećerko...sem sumnjivih prvih miliona,još sumnjivijih privatizacija,poslovanjima kojima je uništena naša ekonomija,privreda,srozan standard radnika...
Evo i primer u vezi sa ovim člankom!
Nama za 120din prodajete milku od 80gr...a na pijaci (šverc iz Mađarske) je 100 din i to 100gr...

Treba vas motkom po leđima i u rudnik,da ne vidite Sunca 20 godina! Naravno,nacionalizovati vam svu imovinu!

liberal

pre 11 godina

Ja ne znam ko gubi. Onaj ko kupuje jeftinije je na dobitku jer mu ostaje više para u džepu. Bolje da se obrate državi da ukinu razne carine poreze i ostale gluposti koje opterećuju krajnju cenu proizvoda

Glas razuma

pre 11 godina

Bolje je da se gospoda zapitaju zašto čokolada na zapadu (ista) košta 60-70 euro centi a kod nas cca. oko 1,00 Euro?! Zar je malo da se zaradi 10% na nečemu. Ne. Treba minimum 50-100%.
Primer: na pijaci Milka od 300 grama (iz Mađarske, jer se vidi deklaracija, datum proizvodnje, prevod - tako da pomognemo i tu gospodinu koji kaže da ne zna odakle roba stiže) košta 220 dinara. U svim radnjama od 300-350 dinara. To nije 20% uvećanje zbog PDV-a, to je 50%-60% razlike.
Ja lično ne kupujem pomenute čokolade i slične brendove uopšte u prodavnicama/marketima. Ili na buvljaku, ili čekam da odem na zapad ili u Grčku i nakupujem zalihe.
Ovo više nije stvar šverca, ovo je stvar preživljavanja za 90% građana Srbije.
Pozdrav svima

aca_bg

pre 11 godina

Problem je u tome sto Vasa cokolada u Beogradskoj radnji kosta 40% vise nego u Budimpestanskoj radnji. A da...U Budimpesti kupujem table od 100g i 300g a kod Vas table od 80g i 250g. I jos je tamo PDV 27% a kod nas 20%. Kako Vi objasnjavate ove ocigledne nelogicnosti?

Svašta

pre 11 godina

Prema njegovm rečima, problem je i što takvi proizvodi mogu biti nebezbedni za krajnjeg kupca.
Slažem se, treba da kupujemo čokoladu pravljenu samo od našeg zdravog mleka, jel'?

Nev

pre 11 godina

Divota kako sve te kompanije brinu koliko Srbija gubi i pokusavaju da nadju nacina da pomognu Srbiji. Od ovih do Microsoft=a, doduse sto se tice programiranja i ostalih proizvodnih grana tu je obrazovanje gradjana Srbije o gubitcima jos uvek na pocetcima ali s obzirom na izjavu Dinkica moze se reci da su patriotske kompanije i tu uspele da nadje nacin da pomogne Srbiji. Doduse mozda nece biti nezavisnih programera u Srbiji vise ali vazno je da oni koji ostanu da patriotski plate rekete strankama, ocu reci Srbiji koja ce dalje ta sredstva kao i uvek na posten i domacinski nacin raspodeliti na odgovarajuce dzepove (ili dzakove)...
Ipak patriotizam u Srbiji je na najvisem nivou u istoriji, gradjani rado daju u odgovarajuce drzavne fondove koje ce se rasporediti "kako treba". Ipak narod mora da nadje nacina da poveca doticna davanja jer imali smo sramotni dogadjaj skoro kad je Arapin poklonio blindirana vozila nasim patriotskim vodjama posto trenutna nisu imale minimum uslova (gurali ih gradjani koji su se tu zatekli). Moramo pokrenuti akciju skupljanja haraca odnosno ocu reci dobrovoljnog patriotskog doprinosa da budemo i tu na vrhu u svetu...

aca_bg

pre 11 godina

Problem je u tome sto Vasa cokolada u Beogradskoj radnji kosta 40% vise nego u Budimpestanskoj radnji. A da...U Budimpesti kupujem table od 100g i 300g a kod Vas table od 80g i 250g. I jos je tamo PDV 27% a kod nas 20%. Kako Vi objasnjavate ove ocigledne nelogicnosti?

Glas razuma

pre 11 godina

Bolje je da se gospoda zapitaju zašto čokolada na zapadu (ista) košta 60-70 euro centi a kod nas cca. oko 1,00 Euro?! Zar je malo da se zaradi 10% na nečemu. Ne. Treba minimum 50-100%.
Primer: na pijaci Milka od 300 grama (iz Mađarske, jer se vidi deklaracija, datum proizvodnje, prevod - tako da pomognemo i tu gospodinu koji kaže da ne zna odakle roba stiže) košta 220 dinara. U svim radnjama od 300-350 dinara. To nije 20% uvećanje zbog PDV-a, to je 50%-60% razlike.
Ja lično ne kupujem pomenute čokolade i slične brendove uopšte u prodavnicama/marketima. Ili na buvljaku, ili čekam da odem na zapad ili u Grčku i nakupujem zalihe.
Ovo više nije stvar šverca, ovo je stvar preživljavanja za 90% građana Srbije.
Pozdrav svima

Svašta

pre 11 godina

Prema njegovm rečima, problem je i što takvi proizvodi mogu biti nebezbedni za krajnjeg kupca.
Slažem se, treba da kupujemo čokoladu pravljenu samo od našeg zdravog mleka, jel'?

petarV

pre 11 godina

Prenešen je i komentar "šećerka" da mu nije jasno zašto u Srbiji niko ne voli tajkune.
Pa šećerko...sem sumnjivih prvih miliona,još sumnjivijih privatizacija,poslovanjima kojima je uništena naša ekonomija,privreda,srozan standard radnika...
Evo i primer u vezi sa ovim člankom!
Nama za 120din prodajete milku od 80gr...a na pijaci (šverc iz Mađarske) je 100 din i to 100gr...

Treba vas motkom po leđima i u rudnik,da ne vidite Sunca 20 godina! Naravno,nacionalizovati vam svu imovinu!

Smajli

pre 11 godina

A kako to da su cene u Evropi nize, a kod nas dranje. Naravno nasi trgovinski lanci ugovaraju cenu, tu nema krivice proizvodjaca, koliko gradjani miliona tu izgube.....

liberal

pre 11 godina

Ja ne znam ko gubi. Onaj ko kupuje jeftinije je na dobitku jer mu ostaje više para u džepu. Bolje da se obrate državi da ukinu razne carine poreze i ostale gluposti koje opterećuju krajnju cenu proizvoda

svercer

pre 11 godina

U Madjarskoj Milka od 100 g sve sa madjarskim PDV-om od 27% košta 185 forinti iliti 70 dinara. Ovde Milke od 80 g (specijalno dizajnirane za naše tržište, jer čokolada od 80 grama nigde ne postoji) koštaju preko 100 dinara. Milka od trista grama sa madjarskim pdv-om košta 555 forinti ili 213 dinara. Žalosno je što na našem tržištu postoje monopolisti koji zarad svoje veće zarade od dečjih usta ukradu 20 grama čokolade. Narode kupujte Milke na pijacama a ne od ovih tajkuna koji se na deci bogate!

Nev

pre 11 godina

Divota kako sve te kompanije brinu koliko Srbija gubi i pokusavaju da nadju nacina da pomognu Srbiji. Od ovih do Microsoft=a, doduse sto se tice programiranja i ostalih proizvodnih grana tu je obrazovanje gradjana Srbije o gubitcima jos uvek na pocetcima ali s obzirom na izjavu Dinkica moze se reci da su patriotske kompanije i tu uspele da nadje nacin da pomogne Srbiji. Doduse mozda nece biti nezavisnih programera u Srbiji vise ali vazno je da oni koji ostanu da patriotski plate rekete strankama, ocu reci Srbiji koja ce dalje ta sredstva kao i uvek na posten i domacinski nacin raspodeliti na odgovarajuce dzepove (ili dzakove)...
Ipak patriotizam u Srbiji je na najvisem nivou u istoriji, gradjani rado daju u odgovarajuce drzavne fondove koje ce se rasporediti "kako treba". Ipak narod mora da nadje nacina da poveca doticna davanja jer imali smo sramotni dogadjaj skoro kad je Arapin poklonio blindirana vozila nasim patriotskim vodjama posto trenutna nisu imale minimum uslova (gurali ih gradjani koji su se tu zatekli). Moramo pokrenuti akciju skupljanja haraca odnosno ocu reci dobrovoljnog patriotskog doprinosa da budemo i tu na vrhu u svetu...

sverc

pre 11 godina

Tek ce da se svercuje. Pa niko nije lud da milku od 80g placa 120din kod vas kada moze lepoda ode do pijace i istu tu milku ali od 100g kako je red plati 75din. Em skuplje em manja gramaza koga vi z.......te?!

Zoran

pre 11 godina

Odlična mlečna čokolada od 300 grama (Hacendado proizvodi) u španskom lancu supermarketa Merkadona košta 1.15 evra (slovima: jedan evro i petnaest centi). Inače, to nije cena na sniženju, već stalna cena. Možda bi naš ministar za trgovinu mogao da nam odgovori zašto je tako velika razlika između cena u Španiji i Srbiji. Možda su u Srbiji veće plate? Uzgred, čuli smo pre neki dan kako su se ljudi iz Lidla žalili Vensanu Dežeru da ih ovi naši na razne načine sprečavaju da otvore planirane supermarkete u Srbiji.

Nevernik

pre 11 godina

Pa 20% srpskog PDV-a i 27% madjarskog PDV su ti taman razlika u ceni na pijaci i u radnji. Kad se izvozi, Madjari vracaju PDV na iznose preko 150 eura, onda prosvercuju u Srbiju i pravo na pijac! Malo razmislite pre nego sto krenete sa standardnim zalopojkama i slepim kritikama svega i svacega.

DPolitika

pre 11 godina

Da bi svatili koliko je zivot kod nas skup i to neopravdano skup bez obizira sto neko spominje madjarski PDV i domaci PDV cijim zakidanjem se se pravi razlika kroz sverc, znaci pricam o normalnoj situaciji u prodavnicama dajem primer:

Cokolada milka "Alpskomleko" 100 grama cena u online prodavnici u Nemackoj 0.89 eura ili 0.0089 eura po gramu

http://www.rossmannversand.de/produkt/52053/milka-schokolade-alpenmilch.aspx?pos=2&componentid=1

Ta cokolada u pakovanju od 80 grama(smanjena gramaza cik pogodi zasto) kod nas u online prodavnici(cena je i veca u nekim regularnim prodavnicama) je 89.99 dinara sto je po kursu od 112.5 danara 0.79 eura ili za gram 0.0098 eura po gramu sto bi za cokoladu od 100 grama bilo 0.98 eura ili ravno 9 centi skuplje nego u Nemackoj

http://www.shop.maxi.rs/products-list-18716-obicna-mlecna-cokolada

Dalje najjeftinije domace cololade u prodavnicama su oko 60 dinara ili 0.53 eura dok u Nemackoj ekstra kvalitetne cokolade u njohovim diskontima kao sto je Lidl i drugi imate vec od 0.25 eura a kao primer pogledajte ovu od 0.37 eura za 100 grama

https://www.bringmeister.de/Shop/productdetail/45566

ili ovu od 0.49 eura za 200 grama

https://www.bringmeister.de/Shop/productdetail/44813

Ako se cokolada svercuje to je pokazatelj da nesto nije u redu sa ekonomijom i umesto da sprecavaju sverc bolje da porade na tome da se cokolada(i mnoge druge namirnice i roba) prodaje u skladu sa standardima gradjana pa sverca nece biti.

aca_bg

pre 11 godina

@(Nevernik, 15. mart 2013 12:22)
Razmislio sam... 540 HUF ( cena za 300 gr u Budimpesti) manje 21% (preracunata stopa poreza od 27% ) je oko 430 HUF. Carina plus porez u Srbiji je 31% , dakle total 570 HUF ili po kursu iz banke oko 190 dinara za 300 grama. Cena u nasim marketima je oko 300 dinara za 250gr . Jel'treba jos da razmisljam ???

Gradjanin

pre 11 godina

Koliko gubimo zbog sverca cokolade?

Ja ne gubim nista, cak sam u plusu, zato sto vise cokolade na pijaci placam manje novaca.

I ne samo cokolade. Nescafe 3u1 strong je na pijaci 400 dinara kutija, u radnji nema ispod 560.

Gillete fusion ulosci 4 komada, na pijaci su 1000 din, u radnji oko 2000.

Sve dok se gospoda iz Srpskog Krafta budu bezobrazno i basnoslovno bogatila preko moje (nase) grbace, kupovacu na pijaci.

A spijune koje Kraft salje u megamarkete u Madjarskoj da dojavljuju ko kupuje cokoladu na veliko.....necu ni da komentarisem koliko je jadno.

postenje

pre 11 godina

Prevaranti skinu cokoladu na 80gr ali ne smanje obim nego samo debljinu cokolade ne bi li presli narod misle mi smo ovde svi neuki. Da je cena realna u odnosu na susedne zemlje mozda ne bi ni bilo sverca.

ikikvo

pre 11 godina

Mene bi bilo sramota da se ponosim svojim neznanjem kao gospodin Simić.
Početkom marta bio sam sa rodjakom u marketu Tompa,granični prelaz Kelebija.
Lik je na parkingu ispred marketa slagao u auto tonu milke od 100gr.,raznih ukusa. Ej,tonu!!!
Cena u marketu je bila 67 dinara sa sve madjarskim PDV od 27%.
Ovo iznosim samo radi uporedjenja jer nisam ljubitelj milke,čokolada broj 1 za mene je euroblok.

nemanja s.

pre 11 godina

Najviše gube veliki uvoznici, narod samo dobija, jer jedni prodaju po tezgama, pa zarade koji dinar, a drugi kupuju jeftinije pa mogu da priušte sebi koju čokoladu!

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Koliko gubimo zbog preglomazne države?
Koliko gubimo zbog pogrešne i nepostojeće strategije razvoja?
Koliko gubimo zbog, politikanske države,njene korupcije,njene saradnje sa tajkunima,njenih lažnih diploma i diploma sa izmišljenih privatnih univerziteta?
Koliko gubimo zbog nenormalno predimenzionisanih JAVNIH PREDUZEĆA,zbog izmišljenih vladinih i nevladinih agencija?
Koliko gubimo zbog nereda i nerada u sudstvu,prosveti,zdravstvu?
Koliko gubimo zbog neprofesionalnog novinarstva?
Koliko gubimo zbog lažne statistike i medijskog sluđivanja nacije?
KOLIKO GUBIMO ZBOG ČOKOLADE NA CRNOM TRŽIŠTU?!!!!!

Povremeni gastos na crno

pre 11 godina

Vesti iz Nemacke : Rexona 150 ml u Kaufmarktu na snizenju 99C !!!
Alpija cokolada u EDECA diskontima 39 C.
U Aldiju, Lidlu, Peniju ili Normi jos nisam bio ali javicu se kada stignem i tamo.
Ali, najjaci utisak na mene je ostavio Kaltenberg dunkles Weizen. Nije bitno koliko kosta

Nevernik

pre 11 godina

Pa 20% srpskog PDV-a i 27% madjarskog PDV su ti taman razlika u ceni na pijaci i u radnji. Kad se izvozi, Madjari vracaju PDV na iznose preko 150 eura, onda prosvercuju u Srbiju i pravo na pijac! Malo razmislite pre nego sto krenete sa standardnim zalopojkama i slepim kritikama svega i svacega.

Svašta

pre 11 godina

Prema njegovm rečima, problem je i što takvi proizvodi mogu biti nebezbedni za krajnjeg kupca.
Slažem se, treba da kupujemo čokoladu pravljenu samo od našeg zdravog mleka, jel'?

ikikvo

pre 11 godina

Mene bi bilo sramota da se ponosim svojim neznanjem kao gospodin Simić.
Početkom marta bio sam sa rodjakom u marketu Tompa,granični prelaz Kelebija.
Lik je na parkingu ispred marketa slagao u auto tonu milke od 100gr.,raznih ukusa. Ej,tonu!!!
Cena u marketu je bila 67 dinara sa sve madjarskim PDV od 27%.
Ovo iznosim samo radi uporedjenja jer nisam ljubitelj milke,čokolada broj 1 za mene je euroblok.

petarV

pre 11 godina

Prenešen je i komentar "šećerka" da mu nije jasno zašto u Srbiji niko ne voli tajkune.
Pa šećerko...sem sumnjivih prvih miliona,još sumnjivijih privatizacija,poslovanjima kojima je uništena naša ekonomija,privreda,srozan standard radnika...
Evo i primer u vezi sa ovim člankom!
Nama za 120din prodajete milku od 80gr...a na pijaci (šverc iz Mađarske) je 100 din i to 100gr...

Treba vas motkom po leđima i u rudnik,da ne vidite Sunca 20 godina! Naravno,nacionalizovati vam svu imovinu!

DPolitika

pre 11 godina

Da bi svatili koliko je zivot kod nas skup i to neopravdano skup bez obizira sto neko spominje madjarski PDV i domaci PDV cijim zakidanjem se se pravi razlika kroz sverc, znaci pricam o normalnoj situaciji u prodavnicama dajem primer:

Cokolada milka "Alpskomleko" 100 grama cena u online prodavnici u Nemackoj 0.89 eura ili 0.0089 eura po gramu

http://www.rossmannversand.de/produkt/52053/milka-schokolade-alpenmilch.aspx?pos=2&componentid=1

Ta cokolada u pakovanju od 80 grama(smanjena gramaza cik pogodi zasto) kod nas u online prodavnici(cena je i veca u nekim regularnim prodavnicama) je 89.99 dinara sto je po kursu od 112.5 danara 0.79 eura ili za gram 0.0098 eura po gramu sto bi za cokoladu od 100 grama bilo 0.98 eura ili ravno 9 centi skuplje nego u Nemackoj

http://www.shop.maxi.rs/products-list-18716-obicna-mlecna-cokolada

Dalje najjeftinije domace cololade u prodavnicama su oko 60 dinara ili 0.53 eura dok u Nemackoj ekstra kvalitetne cokolade u njohovim diskontima kao sto je Lidl i drugi imate vec od 0.25 eura a kao primer pogledajte ovu od 0.37 eura za 100 grama

https://www.bringmeister.de/Shop/productdetail/45566

ili ovu od 0.49 eura za 200 grama

https://www.bringmeister.de/Shop/productdetail/44813

Ako se cokolada svercuje to je pokazatelj da nesto nije u redu sa ekonomijom i umesto da sprecavaju sverc bolje da porade na tome da se cokolada(i mnoge druge namirnice i roba) prodaje u skladu sa standardima gradjana pa sverca nece biti.

sverc

pre 11 godina

Tek ce da se svercuje. Pa niko nije lud da milku od 80g placa 120din kod vas kada moze lepoda ode do pijace i istu tu milku ali od 100g kako je red plati 75din. Em skuplje em manja gramaza koga vi z.......te?!

svercer

pre 11 godina

U Madjarskoj Milka od 100 g sve sa madjarskim PDV-om od 27% košta 185 forinti iliti 70 dinara. Ovde Milke od 80 g (specijalno dizajnirane za naše tržište, jer čokolada od 80 grama nigde ne postoji) koštaju preko 100 dinara. Milka od trista grama sa madjarskim pdv-om košta 555 forinti ili 213 dinara. Žalosno je što na našem tržištu postoje monopolisti koji zarad svoje veće zarade od dečjih usta ukradu 20 grama čokolade. Narode kupujte Milke na pijacama a ne od ovih tajkuna koji se na deci bogate!

Nev

pre 11 godina

Divota kako sve te kompanije brinu koliko Srbija gubi i pokusavaju da nadju nacina da pomognu Srbiji. Od ovih do Microsoft=a, doduse sto se tice programiranja i ostalih proizvodnih grana tu je obrazovanje gradjana Srbije o gubitcima jos uvek na pocetcima ali s obzirom na izjavu Dinkica moze se reci da su patriotske kompanije i tu uspele da nadje nacin da pomogne Srbiji. Doduse mozda nece biti nezavisnih programera u Srbiji vise ali vazno je da oni koji ostanu da patriotski plate rekete strankama, ocu reci Srbiji koja ce dalje ta sredstva kao i uvek na posten i domacinski nacin raspodeliti na odgovarajuce dzepove (ili dzakove)...
Ipak patriotizam u Srbiji je na najvisem nivou u istoriji, gradjani rado daju u odgovarajuce drzavne fondove koje ce se rasporediti "kako treba". Ipak narod mora da nadje nacina da poveca doticna davanja jer imali smo sramotni dogadjaj skoro kad je Arapin poklonio blindirana vozila nasim patriotskim vodjama posto trenutna nisu imale minimum uslova (gurali ih gradjani koji su se tu zatekli). Moramo pokrenuti akciju skupljanja haraca odnosno ocu reci dobrovoljnog patriotskog doprinosa da budemo i tu na vrhu u svetu...

Smajli

pre 11 godina

A kako to da su cene u Evropi nize, a kod nas dranje. Naravno nasi trgovinski lanci ugovaraju cenu, tu nema krivice proizvodjaca, koliko gradjani miliona tu izgube.....

liberal

pre 11 godina

Ja ne znam ko gubi. Onaj ko kupuje jeftinije je na dobitku jer mu ostaje više para u džepu. Bolje da se obrate državi da ukinu razne carine poreze i ostale gluposti koje opterećuju krajnju cenu proizvoda

Zoran

pre 11 godina

Odlična mlečna čokolada od 300 grama (Hacendado proizvodi) u španskom lancu supermarketa Merkadona košta 1.15 evra (slovima: jedan evro i petnaest centi). Inače, to nije cena na sniženju, već stalna cena. Možda bi naš ministar za trgovinu mogao da nam odgovori zašto je tako velika razlika između cena u Španiji i Srbiji. Možda su u Srbiji veće plate? Uzgred, čuli smo pre neki dan kako su se ljudi iz Lidla žalili Vensanu Dežeru da ih ovi naši na razne načine sprečavaju da otvore planirane supermarkete u Srbiji.

Gradjanin

pre 11 godina

Koliko gubimo zbog sverca cokolade?

Ja ne gubim nista, cak sam u plusu, zato sto vise cokolade na pijaci placam manje novaca.

I ne samo cokolade. Nescafe 3u1 strong je na pijaci 400 dinara kutija, u radnji nema ispod 560.

Gillete fusion ulosci 4 komada, na pijaci su 1000 din, u radnji oko 2000.

Sve dok se gospoda iz Srpskog Krafta budu bezobrazno i basnoslovno bogatila preko moje (nase) grbace, kupovacu na pijaci.

A spijune koje Kraft salje u megamarkete u Madjarskoj da dojavljuju ko kupuje cokoladu na veliko.....necu ni da komentarisem koliko je jadno.

postenje

pre 11 godina

Prevaranti skinu cokoladu na 80gr ali ne smanje obim nego samo debljinu cokolade ne bi li presli narod misle mi smo ovde svi neuki. Da je cena realna u odnosu na susedne zemlje mozda ne bi ni bilo sverca.

nemanja s.

pre 11 godina

Najviše gube veliki uvoznici, narod samo dobija, jer jedni prodaju po tezgama, pa zarade koji dinar, a drugi kupuju jeftinije pa mogu da priušte sebi koju čokoladu!

aca_bg

pre 11 godina

Problem je u tome sto Vasa cokolada u Beogradskoj radnji kosta 40% vise nego u Budimpestanskoj radnji. A da...U Budimpesti kupujem table od 100g i 300g a kod Vas table od 80g i 250g. I jos je tamo PDV 27% a kod nas 20%. Kako Vi objasnjavate ove ocigledne nelogicnosti?

Glas razuma

pre 11 godina

Bolje je da se gospoda zapitaju zašto čokolada na zapadu (ista) košta 60-70 euro centi a kod nas cca. oko 1,00 Euro?! Zar je malo da se zaradi 10% na nečemu. Ne. Treba minimum 50-100%.
Primer: na pijaci Milka od 300 grama (iz Mađarske, jer se vidi deklaracija, datum proizvodnje, prevod - tako da pomognemo i tu gospodinu koji kaže da ne zna odakle roba stiže) košta 220 dinara. U svim radnjama od 300-350 dinara. To nije 20% uvećanje zbog PDV-a, to je 50%-60% razlike.
Ja lično ne kupujem pomenute čokolade i slične brendove uopšte u prodavnicama/marketima. Ili na buvljaku, ili čekam da odem na zapad ili u Grčku i nakupujem zalihe.
Ovo više nije stvar šverca, ovo je stvar preživljavanja za 90% građana Srbije.
Pozdrav svima

aca_bg

pre 11 godina

@(Nevernik, 15. mart 2013 12:22)
Razmislio sam... 540 HUF ( cena za 300 gr u Budimpesti) manje 21% (preracunata stopa poreza od 27% ) je oko 430 HUF. Carina plus porez u Srbiji je 31% , dakle total 570 HUF ili po kursu iz banke oko 190 dinara za 300 grama. Cena u nasim marketima je oko 300 dinara za 250gr . Jel'treba jos da razmisljam ???

Povremeni gastos na crno

pre 11 godina

Vesti iz Nemacke : Rexona 150 ml u Kaufmarktu na snizenju 99C !!!
Alpija cokolada u EDECA diskontima 39 C.
U Aldiju, Lidlu, Peniju ili Normi jos nisam bio ali javicu se kada stignem i tamo.
Ali, najjaci utisak na mene je ostavio Kaltenberg dunkles Weizen. Nije bitno koliko kosta

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Koliko gubimo zbog preglomazne države?
Koliko gubimo zbog pogrešne i nepostojeće strategije razvoja?
Koliko gubimo zbog, politikanske države,njene korupcije,njene saradnje sa tajkunima,njenih lažnih diploma i diploma sa izmišljenih privatnih univerziteta?
Koliko gubimo zbog nenormalno predimenzionisanih JAVNIH PREDUZEĆA,zbog izmišljenih vladinih i nevladinih agencija?
Koliko gubimo zbog nereda i nerada u sudstvu,prosveti,zdravstvu?
Koliko gubimo zbog neprofesionalnog novinarstva?
Koliko gubimo zbog lažne statistike i medijskog sluđivanja nacije?
KOLIKO GUBIMO ZBOG ČOKOLADE NA CRNOM TRŽIŠTU?!!!!!