Četvrtak, 14.03.2013.

12:45

Neko je upravo kupio milion BlackBerryja 10

Izvor: Izvor: Mashable

Neko je upravo kupio milion BlackBerryja 10 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

LuganoSrb

pre 11 godina

Za posao - samo BB, imam ih od '04, pocev od onog sa tockicem sa strane pa do Bold-a. Ima I on svoje boljke (baterija, Skype..) ali imaju ih i I-phoni. Ko ne pravi $$$ njemu sigurno ne treba BB nego milioni aplikacija, veom bitnih I potrebnih za...gubljenje I ubijanje vremena. Jedva cekam da dobijem 10ku, ako nisam na faxu, nek bude barem BB :)

SP

pre 11 godina

@Ivan - možete li podeliti link gde ste pročitali da "Japan gasi blekberi".

Ako pročitate bilo koji kredibilniji izvor, videćete da je pisano, špekulativno, da je blekberi "odlučio" da izađe sa japanskog tržišta. To nije potvrđeno.
Pre nego donosimo zaključak šta to znači, treba proveriti kakvo je to tržište, kako na njemu stoje ne-japanske firme, i zašto u ovom momentu to možda nije fokus nekoj kompaniji. Svako mora birati svoje bitke, pa tako i blekberi :)

svako dobro Ivanu i svima na forumu

sp

SP

pre 11 godina

@pitajte wikileaks netačno i optužujuće. Svaki servis usluga je dužan po zakonu zemlje dati šta može ukoliko postoji pravni zahtev institucije, po tome se niko ne razlikuje. Blekberi je imao veliki problem u više zemalja jer se sistemi podataka čak i za najobičnije internet čat i mailove ne mogu "bulk" prisluškivati - nešto što je bitno sigurnosnim službama. Ukoliko pogledate ko je još imao takav problem u Indiji, a nije niko, dođete možda na zaključak koji je servis moguće prisluškivati lako a koji nije.
Što se tiče poslovnog sistema blekberi, ni dan danas indija je odustaje od svih pritisaka na blekberi. Nisu sami u tome. No blekberi ne odstupa od principa, naprosto jer ima mnoge države, tajne policije, vojske, banke, itd za korisnike, i bilo koji kompromis bi uništio reputaciju. Oni koji se bave ovim poljem znaju da se uvek otrkije ako se ugradi "backdoor" ili oslabi sistem za potrebe prisluškivanja.
pozdravljam sjajnu ekipu na tehnopolisu, i vidimo se na BlackBerry Jam-u 6-og aprila.

SP

pre 11 godina

@Ivan - možete li podeliti link gde ste pročitali da "Japan gasi blekberi".

Ako pročitate bilo koji kredibilniji izvor, videćete da je pisano, špekulativno, da je blekberi "odlučio" da izađe sa japanskog tržišta. To nije potvrđeno.
Pre nego donosimo zaključak šta to znači, treba proveriti kakvo je to tržište, kako na njemu stoje ne-japanske firme, i zašto u ovom momentu to možda nije fokus nekoj kompaniji. Svako mora birati svoje bitke, pa tako i blekberi :)

svako dobro Ivanu i svima na forumu

sp

ola

pre 11 godina

Bash mi je drago za Blackberry shto ih nije pobedio jak marketing Samsunga i Apple-a, ispiraju ljudima mozak sa promocijama galaksi cetvorke a verujem da je ovaj telefon bolji...

SP

pre 11 godina

@Bob - tacno - u normalnoj postavci nema vois kripto. Ali smo sa partnerom Sekusmart razvili jako napredan kripto vois. To je trazila i nemacka drzava na tenderu. Kripto vois je komplikovan za uraditi bez kasnjenja glasa, i da radi na sporijim mrezama kao EDGE.

@expx u nemackom sekusmart/BB10 resenju je smartcip u microSD kartici sa specijalnim dizajnom kripto sistema (pravljenje, razmena, i upravljanje kljucevima) zasticenim u hardveru smartkarda, a po striktnim specif. nemackog BSI (NSA). Ta kartica koristi BB10 platformu da izvrsava kripto radnje i stiti prenos podataka preko VPN-a, lokalno spemljenih podataka, telefonskih poziva, SMS-a, i jos par stvari. Sekusmart je 2 godine pokusavao to ostvariti na Androidu, no odustali su iz par razloga.
Teoretski slicnu sigurnost nudi i konkurent na Androidu. No BSI preferira BB 10 radi 1) lakoce koristenja preko Balans-a koji omogucava da se na jednom mestu (BB Hub) vide svi podaci, poruke, itd. sa klasificirane i sa privatne strane, a da su podaci potpuno odvojeni i ne moze doci do "procurivanja" podataka sa jedne strane na drugu. 2) odlicnog sistema kontrole. 3) resenje ne ovisi o modelu telefona i dugorocno ima smisla. DT resenje ima visestruke virtualne masine kojima odvajaju klasificirani i nesigurni/privatni perimeter, i moras uvek biti u jednom od ta dva - a tada ne mozes znati sta se desava u drugom (propustas poruke), jako brzo ovaj dizajn crpi bateriju, i jako tesko je prebaciti ga na novi hardver/uredjaj kad se pojavi.

Ivan

pre 11 godina

A Japan zvanično objavio da ne podržavaju Blackberry 10, i prestaju da prodaju i starije modele. Kad velika ekonomija kao Japan totalno gasi Blackberry, nemože to da bude dobro za njih.

Sinisha Patkovic

pre 11 godina

Mediji u Srbiji nisu pisali o nemackom izboru "classified smartphon"-a. Stvari su slozenije nego recimo da li se enkriptuje veza od telefona do servera - to je vrlo lako napraviti, no slabosti sistema su cesto na drugim mestima. Na marketing brosurama sva su resenja danas vrlo slicna, ali u realnosti nisu. Naravno da svaka firma i promovise ono u cemu je najbolja, pa tako Samsung gura fenomenalan hardver, Apple gura napredna korisnicka okruzenja, koncepte aplikacija i odlican dizajn, a blekberi, firma u kojoj radim, je posebno sposobna u resavanju kompleksnih problema efikasne transmisije, sigurnosti "by design" koja prozima operativni sistem-transmisiju-server, i serverska resenja za upravljanje velikim flotama uredjaja. To je tradicionalno tako, jer treba dosta iskustva da bi se dostigao nivo potreban za napredna resenja u nekoj oblasti, a posebno u slozenim softverskim resenjima.

U nemackoj se protiv nas takmicio konzorcium koji vodi nemacki telekom. Pre 3 godine su odobreni za classified sa resenjem na preradjenom MS Mobile, raznim dodacima za sigurnost i HTC hardveru. Na zalost svi uredjaji su zavrsili u ladicama korisnika radi lose upotrebljivosti. Lako je napraviti vrlo siguran uredjaj, ali je za red velicine teze napraviti uredjaj koji ima dobar "usability" - sa dobrim korisnickim karakteristikama + siguran. Za dodatan red velicine je tesko ovde dodati ekonomiju resenja i upravljivost. Evo ispunio sam 1500 karaktera, a treba napisati o njihovom ovogodisnjem resenju.

aca

pre 11 godina

imao sam bb ali.aplikacije su truba cak nema ni skype kad ga bude eto mene sa bb ovako ostajem sa androidom nije nesto ali je interesantan nije dosadan ....

pitajte wikileaks

pre 11 godina

Oko prisluškivanja:
Ako niste znali RIM (sada BB) je prodavao informacije o svojim korisnicima vladama Velike Britanije i Indije. Znači bila su bar dva velika incidenta sa prodajom identiteta korisnika koji su bili na velikim protestnim skupovima. Po meni, to ih za narednih 20 godina diskvalifikuje u domenu sigurnosti.

Rango

pre 11 godina

Svi veći OS sistemi si sigurni pa tako i blackberry, problem je uglavnom i korisnicima, ne mozes očekivati da provjeravas poslovni email i facebook na besplatnom i javnom WiFi-ju u centru beograda, a poslije da se čudiš sto ti je neko "hakovao" nalog.... takvo "hakovanje" moze uraditi bilo ko ko ima osnovno informatičko znanje, preuslov je root-ovan android uredjaj (malo bolji) i aplikacija droid sheep ili neka slična...

Ne znam kakvo kriptovanje postoji na blackbarry, ali jellybean 4.2 meni ja nexusu 7 nudi totalnu enkripciju sadržaja, stim da i tom slučaju nexus mora da dekriptuje sadržaj pri otkljucavanju... mislim da je to jako siguran sistem.

Nikola

pre 11 godina

@dejan
Radim u Srbiji, imam MTS-ov blackberry (064 poslovni broj), a server mi je kod maticne firme u Svajcarskoj (blackberry enterprise sistem, za business korisnike). Enterprise dozvoljava prikljucivanje na bilo koji server na svetu, ukolilo je kompanija preplacena. Pojasni ponovo sta tacno ne moze... ?

Bob

pre 11 godina

Nemogucnost prisluskivanja je u stvari za mailove i pisanu komunikaciju a ne za telefoniranje GSM je GSM
Ako je kriptiran kako onda sa blackberija pozvati recimo jednog na samsungu ? mislite malo lool

expx

pre 11 godina

Zanima me ovaj hvalospev o kriptovanju. Komunikacija preko poziva tece preko infrastrukture operatera i pretpostavljam da tu blekberi nema sta da trazi sa svojim supertajnim mehanizmom za kriptovanje. Dalje, ostala komunikacija, e-mail recimo, takodje moze biti kriptovan koriscenjem svih vodecih poslovnih e-mail resenja (ibm lotus, ms exchange, itd) i upotrebom odgovarajucih sertifikata na uredjajima. To je moguce ostvariti i na iosu i na androidu i na windows phone. Tako da me zanima sta se tacno kriptuje koriscenjem blekberija, neki njihov chat klijent? Ako je tako onda je cela prica glupost, jer kao sto rekoh, skoro pa sav saobracaj je sada moguce kriptovati, nezavisno od mobilne platforme.

au

pre 11 godina

odlican je taj zapad, nimalo korupcije a najveci kupci za zakasnele uredjaje skoro propale kompanije su vlade raznih zemalja? Ako su toliko dobri i povoljni kako to da ih ne kupi neka velika korporacija?
Sto se tice kvaliteta: pre 50 godina su pravili ves masine koje su trajale 30 godina ali su bile bucne ruzne i niko nije hteo da ih kupi iako su one lepse trajale samo 10 godina itd.. to se zove progres. ne kukajte i nokija je nekad pravila dobre telefone 6210 6310 a danas? BB je pregazen..

dejan

pre 11 godina

Ta famozna nemogucnost prisluskivanja se ne odnosi na Srbiju, provereno znam. A i u USA ako se dobije sudski nalog za prisluskivanje, nema te kripte ili bilo cega drugog sta moze to da zaustavi, tako da je to cista glupost. Jedino pomaze da vas neovlasceno prisluskuje ko hoce, ali opet, ne vazi za Srbiju, jer ovde i nema njihovih servera.

BlackBerry for a King!

pre 11 godina

Koristio sam BlackBerry 3 pune godine, prodao ga i on evo i dalje funkcionise. Zatim koristio iPhone, nisam bio zadovoljan. Android telefon koristim 5 meseci, dobra je igracka ali BlackBerry je najozbiljniji poslovni telefon koji sam koristio. I jedva cekam da postanem vlasnik nekog BB10 uredjaja.

Filip

pre 11 godina

@MilosMLD lepo si to rekao .. Ali dzaba nama njihove konkrurencije kad nas deru sa cenama pa onda ti nije izbor koji ti je lepsi i bolji vec koji moze da se pazari sto se cene tice .. I sam si rekao za tu Lumiu ..

BB OS

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).
(Lenovo - novi vlasnik BB, 14. mart 2013 13:57)
Pa naravno da je neki operater, nije sigurno neka firma ili vlada za svojih milion sluzbenika...o jbt. I nije poenta da pobedi iOS, Android, Windows Phone nego da uzem deo kolaca - i ovo je takodje smartphone (vec imaju 100.000 aplikacija)

lobotomija

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).
(Lenovo - novi vlasnik BB, 14. mart 2013 13:57)

neinformisanost je cudo... blackberry je izbacio fon sa fizickom, model q10...

a po svemu predstavljenom i te kako novi bb uredjajistoje rame uz rame sa android i ios uredjajima

Nino

pre 11 godina

Prednost Blackberry-a jeste sto ima kriptovane servere za komunikaciju izmedju njihovih uredjaja, naravno ne i komunikaciju sa ostalim, pa omogucava siguran protok informacija i onemogucava prisluskivanje. Zato ga mnoge Vlade i drzavnici koriste. Sto se ostalog tice, daleko su iza konkurencije.

Dulex

pre 11 godina

"vlada u Nemačkoj planira da usvoji BlackBerry Z10" - zato što su testirali sve telefone te kategorije i Z10 im se najviše svideo? Lobiranje "par excellence"! :-)

Lenovo - novi vlasnik BB

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).

MilosMLD

pre 11 godina

Nadam se velikom uspehu blackberryja, malo prave konkurencije appleu i androidu, a valjda ce i win phone sa ovim jeftinijim telefonima (lumia 520 i 620, mada vidim kod nas lumia 620 kosta 300€ umesto 200€) da napravi uspeh! Sto vise konkurencije bolje za nas korisnike

MilosMLD

pre 11 godina

Nadam se velikom uspehu blackberryja, malo prave konkurencije appleu i androidu, a valjda ce i win phone sa ovim jeftinijim telefonima (lumia 520 i 620, mada vidim kod nas lumia 620 kosta 300€ umesto 200€) da napravi uspeh! Sto vise konkurencije bolje za nas korisnike

BlackBerry for a King!

pre 11 godina

Koristio sam BlackBerry 3 pune godine, prodao ga i on evo i dalje funkcionise. Zatim koristio iPhone, nisam bio zadovoljan. Android telefon koristim 5 meseci, dobra je igracka ali BlackBerry je najozbiljniji poslovni telefon koji sam koristio. I jedva cekam da postanem vlasnik nekog BB10 uredjaja.

Nino

pre 11 godina

Prednost Blackberry-a jeste sto ima kriptovane servere za komunikaciju izmedju njihovih uredjaja, naravno ne i komunikaciju sa ostalim, pa omogucava siguran protok informacija i onemogucava prisluskivanje. Zato ga mnoge Vlade i drzavnici koriste. Sto se ostalog tice, daleko su iza konkurencije.

Dulex

pre 11 godina

"vlada u Nemačkoj planira da usvoji BlackBerry Z10" - zato što su testirali sve telefone te kategorije i Z10 im se najviše svideo? Lobiranje "par excellence"! :-)

lobotomija

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).
(Lenovo - novi vlasnik BB, 14. mart 2013 13:57)

neinformisanost je cudo... blackberry je izbacio fon sa fizickom, model q10...

a po svemu predstavljenom i te kako novi bb uredjajistoje rame uz rame sa android i ios uredjajima

dejan

pre 11 godina

Ta famozna nemogucnost prisluskivanja se ne odnosi na Srbiju, provereno znam. A i u USA ako se dobije sudski nalog za prisluskivanje, nema te kripte ili bilo cega drugog sta moze to da zaustavi, tako da je to cista glupost. Jedino pomaze da vas neovlasceno prisluskuje ko hoce, ali opet, ne vazi za Srbiju, jer ovde i nema njihovih servera.

BB OS

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).
(Lenovo - novi vlasnik BB, 14. mart 2013 13:57)
Pa naravno da je neki operater, nije sigurno neka firma ili vlada za svojih milion sluzbenika...o jbt. I nije poenta da pobedi iOS, Android, Windows Phone nego da uzem deo kolaca - i ovo je takodje smartphone (vec imaju 100.000 aplikacija)

Filip

pre 11 godina

@MilosMLD lepo si to rekao .. Ali dzaba nama njihove konkrurencije kad nas deru sa cenama pa onda ti nije izbor koji ti je lepsi i bolji vec koji moze da se pazari sto se cene tice .. I sam si rekao za tu Lumiu ..

Nikola

pre 11 godina

@dejan
Radim u Srbiji, imam MTS-ov blackberry (064 poslovni broj), a server mi je kod maticne firme u Svajcarskoj (blackberry enterprise sistem, za business korisnike). Enterprise dozvoljava prikljucivanje na bilo koji server na svetu, ukolilo je kompanija preplacena. Pojasni ponovo sta tacno ne moze... ?

Bob

pre 11 godina

Nemogucnost prisluskivanja je u stvari za mailove i pisanu komunikaciju a ne za telefoniranje GSM je GSM
Ako je kriptiran kako onda sa blackberija pozvati recimo jednog na samsungu ? mislite malo lool

Lenovo - novi vlasnik BB

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).

expx

pre 11 godina

Zanima me ovaj hvalospev o kriptovanju. Komunikacija preko poziva tece preko infrastrukture operatera i pretpostavljam da tu blekberi nema sta da trazi sa svojim supertajnim mehanizmom za kriptovanje. Dalje, ostala komunikacija, e-mail recimo, takodje moze biti kriptovan koriscenjem svih vodecih poslovnih e-mail resenja (ibm lotus, ms exchange, itd) i upotrebom odgovarajucih sertifikata na uredjajima. To je moguce ostvariti i na iosu i na androidu i na windows phone. Tako da me zanima sta se tacno kriptuje koriscenjem blekberija, neki njihov chat klijent? Ako je tako onda je cela prica glupost, jer kao sto rekoh, skoro pa sav saobracaj je sada moguce kriptovati, nezavisno od mobilne platforme.

au

pre 11 godina

odlican je taj zapad, nimalo korupcije a najveci kupci za zakasnele uredjaje skoro propale kompanije su vlade raznih zemalja? Ako su toliko dobri i povoljni kako to da ih ne kupi neka velika korporacija?
Sto se tice kvaliteta: pre 50 godina su pravili ves masine koje su trajale 30 godina ali su bile bucne ruzne i niko nije hteo da ih kupi iako su one lepse trajale samo 10 godina itd.. to se zove progres. ne kukajte i nokija je nekad pravila dobre telefone 6210 6310 a danas? BB je pregazen..

ola

pre 11 godina

Bash mi je drago za Blackberry shto ih nije pobedio jak marketing Samsunga i Apple-a, ispiraju ljudima mozak sa promocijama galaksi cetvorke a verujem da je ovaj telefon bolji...

SP

pre 11 godina

@Bob - tacno - u normalnoj postavci nema vois kripto. Ali smo sa partnerom Sekusmart razvili jako napredan kripto vois. To je trazila i nemacka drzava na tenderu. Kripto vois je komplikovan za uraditi bez kasnjenja glasa, i da radi na sporijim mrezama kao EDGE.

@expx u nemackom sekusmart/BB10 resenju je smartcip u microSD kartici sa specijalnim dizajnom kripto sistema (pravljenje, razmena, i upravljanje kljucevima) zasticenim u hardveru smartkarda, a po striktnim specif. nemackog BSI (NSA). Ta kartica koristi BB10 platformu da izvrsava kripto radnje i stiti prenos podataka preko VPN-a, lokalno spemljenih podataka, telefonskih poziva, SMS-a, i jos par stvari. Sekusmart je 2 godine pokusavao to ostvariti na Androidu, no odustali su iz par razloga.
Teoretski slicnu sigurnost nudi i konkurent na Androidu. No BSI preferira BB 10 radi 1) lakoce koristenja preko Balans-a koji omogucava da se na jednom mestu (BB Hub) vide svi podaci, poruke, itd. sa klasificirane i sa privatne strane, a da su podaci potpuno odvojeni i ne moze doci do "procurivanja" podataka sa jedne strane na drugu. 2) odlicnog sistema kontrole. 3) resenje ne ovisi o modelu telefona i dugorocno ima smisla. DT resenje ima visestruke virtualne masine kojima odvajaju klasificirani i nesigurni/privatni perimeter, i moras uvek biti u jednom od ta dva - a tada ne mozes znati sta se desava u drugom (propustas poruke), jako brzo ovaj dizajn crpi bateriju, i jako tesko je prebaciti ga na novi hardver/uredjaj kad se pojavi.

Sinisha Patkovic

pre 11 godina

Mediji u Srbiji nisu pisali o nemackom izboru "classified smartphon"-a. Stvari su slozenije nego recimo da li se enkriptuje veza od telefona do servera - to je vrlo lako napraviti, no slabosti sistema su cesto na drugim mestima. Na marketing brosurama sva su resenja danas vrlo slicna, ali u realnosti nisu. Naravno da svaka firma i promovise ono u cemu je najbolja, pa tako Samsung gura fenomenalan hardver, Apple gura napredna korisnicka okruzenja, koncepte aplikacija i odlican dizajn, a blekberi, firma u kojoj radim, je posebno sposobna u resavanju kompleksnih problema efikasne transmisije, sigurnosti "by design" koja prozima operativni sistem-transmisiju-server, i serverska resenja za upravljanje velikim flotama uredjaja. To je tradicionalno tako, jer treba dosta iskustva da bi se dostigao nivo potreban za napredna resenja u nekoj oblasti, a posebno u slozenim softverskim resenjima.

U nemackoj se protiv nas takmicio konzorcium koji vodi nemacki telekom. Pre 3 godine su odobreni za classified sa resenjem na preradjenom MS Mobile, raznim dodacima za sigurnost i HTC hardveru. Na zalost svi uredjaji su zavrsili u ladicama korisnika radi lose upotrebljivosti. Lako je napraviti vrlo siguran uredjaj, ali je za red velicine teze napraviti uredjaj koji ima dobar "usability" - sa dobrim korisnickim karakteristikama + siguran. Za dodatan red velicine je tesko ovde dodati ekonomiju resenja i upravljivost. Evo ispunio sam 1500 karaktera, a treba napisati o njihovom ovogodisnjem resenju.

SP

pre 11 godina

@pitajte wikileaks netačno i optužujuće. Svaki servis usluga je dužan po zakonu zemlje dati šta može ukoliko postoji pravni zahtev institucije, po tome se niko ne razlikuje. Blekberi je imao veliki problem u više zemalja jer se sistemi podataka čak i za najobičnije internet čat i mailove ne mogu "bulk" prisluškivati - nešto što je bitno sigurnosnim službama. Ukoliko pogledate ko je još imao takav problem u Indiji, a nije niko, dođete možda na zaključak koji je servis moguće prisluškivati lako a koji nije.
Što se tiče poslovnog sistema blekberi, ni dan danas indija je odustaje od svih pritisaka na blekberi. Nisu sami u tome. No blekberi ne odstupa od principa, naprosto jer ima mnoge države, tajne policije, vojske, banke, itd za korisnike, i bilo koji kompromis bi uništio reputaciju. Oni koji se bave ovim poljem znaju da se uvek otrkije ako se ugradi "backdoor" ili oslabi sistem za potrebe prisluškivanja.
pozdravljam sjajnu ekipu na tehnopolisu, i vidimo se na BlackBerry Jam-u 6-og aprila.

SP

pre 11 godina

@Ivan - možete li podeliti link gde ste pročitali da "Japan gasi blekberi".

Ako pročitate bilo koji kredibilniji izvor, videćete da je pisano, špekulativno, da je blekberi "odlučio" da izađe sa japanskog tržišta. To nije potvrđeno.
Pre nego donosimo zaključak šta to znači, treba proveriti kakvo je to tržište, kako na njemu stoje ne-japanske firme, i zašto u ovom momentu to možda nije fokus nekoj kompaniji. Svako mora birati svoje bitke, pa tako i blekberi :)

svako dobro Ivanu i svima na forumu

sp

LuganoSrb

pre 11 godina

Za posao - samo BB, imam ih od '04, pocev od onog sa tockicem sa strane pa do Bold-a. Ima I on svoje boljke (baterija, Skype..) ali imaju ih i I-phoni. Ko ne pravi $$$ njemu sigurno ne treba BB nego milioni aplikacija, veom bitnih I potrebnih za...gubljenje I ubijanje vremena. Jedva cekam da dobijem 10ku, ako nisam na faxu, nek bude barem BB :)

pitajte wikileaks

pre 11 godina

Oko prisluškivanja:
Ako niste znali RIM (sada BB) je prodavao informacije o svojim korisnicima vladama Velike Britanije i Indije. Znači bila su bar dva velika incidenta sa prodajom identiteta korisnika koji su bili na velikim protestnim skupovima. Po meni, to ih za narednih 20 godina diskvalifikuje u domenu sigurnosti.

aca

pre 11 godina

imao sam bb ali.aplikacije su truba cak nema ni skype kad ga bude eto mene sa bb ovako ostajem sa androidom nije nesto ali je interesantan nije dosadan ....

Ivan

pre 11 godina

A Japan zvanično objavio da ne podržavaju Blackberry 10, i prestaju da prodaju i starije modele. Kad velika ekonomija kao Japan totalno gasi Blackberry, nemože to da bude dobro za njih.

SP

pre 11 godina

@Ivan - možete li podeliti link gde ste pročitali da "Japan gasi blekberi".

Ako pročitate bilo koji kredibilniji izvor, videćete da je pisano, špekulativno, da je blekberi "odlučio" da izađe sa japanskog tržišta. To nije potvrđeno.
Pre nego donosimo zaključak šta to znači, treba proveriti kakvo je to tržište, kako na njemu stoje ne-japanske firme, i zašto u ovom momentu to možda nije fokus nekoj kompaniji. Svako mora birati svoje bitke, pa tako i blekberi :)

svako dobro Ivanu i svima na forumu

sp

Rango

pre 11 godina

Svi veći OS sistemi si sigurni pa tako i blackberry, problem je uglavnom i korisnicima, ne mozes očekivati da provjeravas poslovni email i facebook na besplatnom i javnom WiFi-ju u centru beograda, a poslije da se čudiš sto ti je neko "hakovao" nalog.... takvo "hakovanje" moze uraditi bilo ko ko ima osnovno informatičko znanje, preuslov je root-ovan android uredjaj (malo bolji) i aplikacija droid sheep ili neka slična...

Ne znam kakvo kriptovanje postoji na blackbarry, ali jellybean 4.2 meni ja nexusu 7 nudi totalnu enkripciju sadržaja, stim da i tom slučaju nexus mora da dekriptuje sadržaj pri otkljucavanju... mislim da je to jako siguran sistem.

Lenovo - novi vlasnik BB

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).

au

pre 11 godina

odlican je taj zapad, nimalo korupcije a najveci kupci za zakasnele uredjaje skoro propale kompanije su vlade raznih zemalja? Ako su toliko dobri i povoljni kako to da ih ne kupi neka velika korporacija?
Sto se tice kvaliteta: pre 50 godina su pravili ves masine koje su trajale 30 godina ali su bile bucne ruzne i niko nije hteo da ih kupi iako su one lepse trajale samo 10 godina itd.. to se zove progres. ne kukajte i nokija je nekad pravila dobre telefone 6210 6310 a danas? BB je pregazen..

BlackBerry for a King!

pre 11 godina

Koristio sam BlackBerry 3 pune godine, prodao ga i on evo i dalje funkcionise. Zatim koristio iPhone, nisam bio zadovoljan. Android telefon koristim 5 meseci, dobra je igracka ali BlackBerry je najozbiljniji poslovni telefon koji sam koristio. I jedva cekam da postanem vlasnik nekog BB10 uredjaja.

Nino

pre 11 godina

Prednost Blackberry-a jeste sto ima kriptovane servere za komunikaciju izmedju njihovih uredjaja, naravno ne i komunikaciju sa ostalim, pa omogucava siguran protok informacija i onemogucava prisluskivanje. Zato ga mnoge Vlade i drzavnici koriste. Sto se ostalog tice, daleko su iza konkurencije.

Dulex

pre 11 godina

"vlada u Nemačkoj planira da usvoji BlackBerry Z10" - zato što su testirali sve telefone te kategorije i Z10 im se najviše svideo? Lobiranje "par excellence"! :-)

dejan

pre 11 godina

Ta famozna nemogucnost prisluskivanja se ne odnosi na Srbiju, provereno znam. A i u USA ako se dobije sudski nalog za prisluskivanje, nema te kripte ili bilo cega drugog sta moze to da zaustavi, tako da je to cista glupost. Jedino pomaze da vas neovlasceno prisluskuje ko hoce, ali opet, ne vazi za Srbiju, jer ovde i nema njihovih servera.

Ivan

pre 11 godina

A Japan zvanično objavio da ne podržavaju Blackberry 10, i prestaju da prodaju i starije modele. Kad velika ekonomija kao Japan totalno gasi Blackberry, nemože to da bude dobro za njih.

BB OS

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).
(Lenovo - novi vlasnik BB, 14. mart 2013 13:57)
Pa naravno da je neki operater, nije sigurno neka firma ili vlada za svojih milion sluzbenika...o jbt. I nije poenta da pobedi iOS, Android, Windows Phone nego da uzem deo kolaca - i ovo je takodje smartphone (vec imaju 100.000 aplikacija)

Rango

pre 11 godina

Svi veći OS sistemi si sigurni pa tako i blackberry, problem je uglavnom i korisnicima, ne mozes očekivati da provjeravas poslovni email i facebook na besplatnom i javnom WiFi-ju u centru beograda, a poslije da se čudiš sto ti je neko "hakovao" nalog.... takvo "hakovanje" moze uraditi bilo ko ko ima osnovno informatičko znanje, preuslov je root-ovan android uredjaj (malo bolji) i aplikacija droid sheep ili neka slična...

Ne znam kakvo kriptovanje postoji na blackbarry, ali jellybean 4.2 meni ja nexusu 7 nudi totalnu enkripciju sadržaja, stim da i tom slučaju nexus mora da dekriptuje sadržaj pri otkljucavanju... mislim da je to jako siguran sistem.

lobotomija

pre 11 godina

Kazu da je mozda AT&T za USA trziste ...Generalno, ne vidim kako ce ovaj telefon da pobedi ijedan Smartphone (Apple, Android,...). Ako izbace telefon sa pravom tastaturom (ko to jos koristi) mozda imaju sanse ....

Juce im skocise akcije jer kazu da Lenovo je zainteresovan da kupi celu firmu (ne telefone).
(Lenovo - novi vlasnik BB, 14. mart 2013 13:57)

neinformisanost je cudo... blackberry je izbacio fon sa fizickom, model q10...

a po svemu predstavljenom i te kako novi bb uredjajistoje rame uz rame sa android i ios uredjajima

expx

pre 11 godina

Zanima me ovaj hvalospev o kriptovanju. Komunikacija preko poziva tece preko infrastrukture operatera i pretpostavljam da tu blekberi nema sta da trazi sa svojim supertajnim mehanizmom za kriptovanje. Dalje, ostala komunikacija, e-mail recimo, takodje moze biti kriptovan koriscenjem svih vodecih poslovnih e-mail resenja (ibm lotus, ms exchange, itd) i upotrebom odgovarajucih sertifikata na uredjajima. To je moguce ostvariti i na iosu i na androidu i na windows phone. Tako da me zanima sta se tacno kriptuje koriscenjem blekberija, neki njihov chat klijent? Ako je tako onda je cela prica glupost, jer kao sto rekoh, skoro pa sav saobracaj je sada moguce kriptovati, nezavisno od mobilne platforme.

aca

pre 11 godina

imao sam bb ali.aplikacije su truba cak nema ni skype kad ga bude eto mene sa bb ovako ostajem sa androidom nije nesto ali je interesantan nije dosadan ....

ola

pre 11 godina

Bash mi je drago za Blackberry shto ih nije pobedio jak marketing Samsunga i Apple-a, ispiraju ljudima mozak sa promocijama galaksi cetvorke a verujem da je ovaj telefon bolji...

MilosMLD

pre 11 godina

Nadam se velikom uspehu blackberryja, malo prave konkurencije appleu i androidu, a valjda ce i win phone sa ovim jeftinijim telefonima (lumia 520 i 620, mada vidim kod nas lumia 620 kosta 300€ umesto 200€) da napravi uspeh! Sto vise konkurencije bolje za nas korisnike

Nikola

pre 11 godina

@dejan
Radim u Srbiji, imam MTS-ov blackberry (064 poslovni broj), a server mi je kod maticne firme u Svajcarskoj (blackberry enterprise sistem, za business korisnike). Enterprise dozvoljava prikljucivanje na bilo koji server na svetu, ukolilo je kompanija preplacena. Pojasni ponovo sta tacno ne moze... ?

pitajte wikileaks

pre 11 godina

Oko prisluškivanja:
Ako niste znali RIM (sada BB) je prodavao informacije o svojim korisnicima vladama Velike Britanije i Indije. Znači bila su bar dva velika incidenta sa prodajom identiteta korisnika koji su bili na velikim protestnim skupovima. Po meni, to ih za narednih 20 godina diskvalifikuje u domenu sigurnosti.

LuganoSrb

pre 11 godina

Za posao - samo BB, imam ih od '04, pocev od onog sa tockicem sa strane pa do Bold-a. Ima I on svoje boljke (baterija, Skype..) ali imaju ih i I-phoni. Ko ne pravi $$$ njemu sigurno ne treba BB nego milioni aplikacija, veom bitnih I potrebnih za...gubljenje I ubijanje vremena. Jedva cekam da dobijem 10ku, ako nisam na faxu, nek bude barem BB :)

Bob

pre 11 godina

Nemogucnost prisluskivanja je u stvari za mailove i pisanu komunikaciju a ne za telefoniranje GSM je GSM
Ako je kriptiran kako onda sa blackberija pozvati recimo jednog na samsungu ? mislite malo lool

Filip

pre 11 godina

@MilosMLD lepo si to rekao .. Ali dzaba nama njihove konkrurencije kad nas deru sa cenama pa onda ti nije izbor koji ti je lepsi i bolji vec koji moze da se pazari sto se cene tice .. I sam si rekao za tu Lumiu ..

Sinisha Patkovic

pre 11 godina

Mediji u Srbiji nisu pisali o nemackom izboru "classified smartphon"-a. Stvari su slozenije nego recimo da li se enkriptuje veza od telefona do servera - to je vrlo lako napraviti, no slabosti sistema su cesto na drugim mestima. Na marketing brosurama sva su resenja danas vrlo slicna, ali u realnosti nisu. Naravno da svaka firma i promovise ono u cemu je najbolja, pa tako Samsung gura fenomenalan hardver, Apple gura napredna korisnicka okruzenja, koncepte aplikacija i odlican dizajn, a blekberi, firma u kojoj radim, je posebno sposobna u resavanju kompleksnih problema efikasne transmisije, sigurnosti "by design" koja prozima operativni sistem-transmisiju-server, i serverska resenja za upravljanje velikim flotama uredjaja. To je tradicionalno tako, jer treba dosta iskustva da bi se dostigao nivo potreban za napredna resenja u nekoj oblasti, a posebno u slozenim softverskim resenjima.

U nemackoj se protiv nas takmicio konzorcium koji vodi nemacki telekom. Pre 3 godine su odobreni za classified sa resenjem na preradjenom MS Mobile, raznim dodacima za sigurnost i HTC hardveru. Na zalost svi uredjaji su zavrsili u ladicama korisnika radi lose upotrebljivosti. Lako je napraviti vrlo siguran uredjaj, ali je za red velicine teze napraviti uredjaj koji ima dobar "usability" - sa dobrim korisnickim karakteristikama + siguran. Za dodatan red velicine je tesko ovde dodati ekonomiju resenja i upravljivost. Evo ispunio sam 1500 karaktera, a treba napisati o njihovom ovogodisnjem resenju.

SP

pre 11 godina

@Bob - tacno - u normalnoj postavci nema vois kripto. Ali smo sa partnerom Sekusmart razvili jako napredan kripto vois. To je trazila i nemacka drzava na tenderu. Kripto vois je komplikovan za uraditi bez kasnjenja glasa, i da radi na sporijim mrezama kao EDGE.

@expx u nemackom sekusmart/BB10 resenju je smartcip u microSD kartici sa specijalnim dizajnom kripto sistema (pravljenje, razmena, i upravljanje kljucevima) zasticenim u hardveru smartkarda, a po striktnim specif. nemackog BSI (NSA). Ta kartica koristi BB10 platformu da izvrsava kripto radnje i stiti prenos podataka preko VPN-a, lokalno spemljenih podataka, telefonskih poziva, SMS-a, i jos par stvari. Sekusmart je 2 godine pokusavao to ostvariti na Androidu, no odustali su iz par razloga.
Teoretski slicnu sigurnost nudi i konkurent na Androidu. No BSI preferira BB 10 radi 1) lakoce koristenja preko Balans-a koji omogucava da se na jednom mestu (BB Hub) vide svi podaci, poruke, itd. sa klasificirane i sa privatne strane, a da su podaci potpuno odvojeni i ne moze doci do "procurivanja" podataka sa jedne strane na drugu. 2) odlicnog sistema kontrole. 3) resenje ne ovisi o modelu telefona i dugorocno ima smisla. DT resenje ima visestruke virtualne masine kojima odvajaju klasificirani i nesigurni/privatni perimeter, i moras uvek biti u jednom od ta dva - a tada ne mozes znati sta se desava u drugom (propustas poruke), jako brzo ovaj dizajn crpi bateriju, i jako tesko je prebaciti ga na novi hardver/uredjaj kad se pojavi.

SP

pre 11 godina

@pitajte wikileaks netačno i optužujuće. Svaki servis usluga je dužan po zakonu zemlje dati šta može ukoliko postoji pravni zahtev institucije, po tome se niko ne razlikuje. Blekberi je imao veliki problem u više zemalja jer se sistemi podataka čak i za najobičnije internet čat i mailove ne mogu "bulk" prisluškivati - nešto što je bitno sigurnosnim službama. Ukoliko pogledate ko je još imao takav problem u Indiji, a nije niko, dođete možda na zaključak koji je servis moguće prisluškivati lako a koji nije.
Što se tiče poslovnog sistema blekberi, ni dan danas indija je odustaje od svih pritisaka na blekberi. Nisu sami u tome. No blekberi ne odstupa od principa, naprosto jer ima mnoge države, tajne policije, vojske, banke, itd za korisnike, i bilo koji kompromis bi uništio reputaciju. Oni koji se bave ovim poljem znaju da se uvek otrkije ako se ugradi "backdoor" ili oslabi sistem za potrebe prisluškivanja.
pozdravljam sjajnu ekipu na tehnopolisu, i vidimo se na BlackBerry Jam-u 6-og aprila.

SP

pre 11 godina

@Ivan - možete li podeliti link gde ste pročitali da "Japan gasi blekberi".

Ako pročitate bilo koji kredibilniji izvor, videćete da je pisano, špekulativno, da je blekberi "odlučio" da izađe sa japanskog tržišta. To nije potvrđeno.
Pre nego donosimo zaključak šta to znači, treba proveriti kakvo je to tržište, kako na njemu stoje ne-japanske firme, i zašto u ovom momentu to možda nije fokus nekoj kompaniji. Svako mora birati svoje bitke, pa tako i blekberi :)

svako dobro Ivanu i svima na forumu

sp

SP

pre 11 godina

@Ivan - možete li podeliti link gde ste pročitali da "Japan gasi blekberi".

Ako pročitate bilo koji kredibilniji izvor, videćete da je pisano, špekulativno, da je blekberi "odlučio" da izađe sa japanskog tržišta. To nije potvrđeno.
Pre nego donosimo zaključak šta to znači, treba proveriti kakvo je to tržište, kako na njemu stoje ne-japanske firme, i zašto u ovom momentu to možda nije fokus nekoj kompaniji. Svako mora birati svoje bitke, pa tako i blekberi :)

svako dobro Ivanu i svima na forumu

sp