Sreda, 13.03.2013.

20:49

Kanal je "Maršalov plan" za Srbiju

Ministar rudarstva Milan Bačević u intervuu za Novosti kaže da su za plovni kanal Dunav-Morava-Vardar interesovanje pokazali i Amerikanci.

Izvor: Novosti

Kanal je "Maršalov plan" za Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

F1

pre 11 godina

@Vojvodjanin @ F1, 13. mart 2013 23:32
Tipicno vojvodjanski bezobrazluk.
Otcepi se niko ti ne brani. Otcepljeni ste vi od pameti.
Naravno da necu da ja placam ono sto je vasa nadleznost, i za sta su vama vec date pare.
Zasto bi mi placali ciscenje vasih kanala, kad je to nadleznost pokrajine i vojvodinavoda.
Sto bi neko tolerisao vas lopovluk, i vas primitivizam ovde.
Vi vec imate nadleznost nad "vojvodjanskim poslovima", sto je ne ispunjavate?
Zasto bi ja radio Pajticev posao za koji je on debelo placen, i za sta je njemu dato stotine miliona evra.
Koga lazete i kome glumite zrtvu, kad ste najprivilegovaniji deo Srbije.

Aleksandar

pre 11 godina

za (Dzo, 13. mart 2013 21:34)

Za kanale u Vojvodini je nadležna Vojvodina vode, koliko se sećam.
Zašto vlasti u Vojvodini ne pokrenu i urade čišćenje tih kanala.

Molim samo da ne koristite one jeftine floskule, tipa "mi bi, ali nam ne da Beograd", jer kada vlast počne tako da priča, onda time kriju svoju nesposobnost ili nezainteresovanost ili oboje.

Bora

pre 11 godina

Ako pogledate u Dunavsku strategiju EU, videcete da se Dunav koristi oko 15% i to u zemljama regije, kod nas je nemerljivo malo korištenje. Umesto da počnemo njega da koristimo, slušamo ovog opasnog čoveka koji hoće da otvara rudnike nikla i tako truje Srbiju. Ova priča o DMV ima smisla jedino da ostavi utisak kako ovaj čovek radi nešto važno i time mu obezbedi opstanak u vladi. Đilas je u pravu: on je veoma opasan.

realno

pre 11 godina

ideja nije nova...svojevremeno (kraj sezdesetih i sedamdesete)su Francuzi bili zainteresovani za spajanje Beograda i Soluna, izradjeni su detaljni projekti, kanali prevodnice itd, a ceo materijal se nalazio u tadasnjem Republickom fondu voda...80-te je na 40-tak strana prikazan kratak opis tog projekta u vidu maturskog rada "Perspektivni razvoj Moravsko-Vardarskog plovidbenog sistema"...zbog nepoverljivosti tadasnjeg sistema oko ulaska "stranaca" u izvrsenje projekta, sve je ubrzo palo u zaborav...a kasnije....pa ostala je istorija...

arkadije

pre 11 godina

doliv vode u srbiji je optimalno za 350.000 hektara, max 500.00. i petrovic je lupetao o milion hektara navodnjavanja. sve ostalo daje manje vode za djerdap. a za kanal? vode jednostavno nema. a tek kako podici vodu na 400 m? prevodnice. ako jedna dize 15-20m, znaci 20tak s jedne strane planina, 20 s druge strane. isplati li se?

Bilja

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sta je ovim ljudima iz SNS? Kakve su to nebulozne ideje,kad ne mogu ni kilometar autoputa napraviti, niti okrpiti puteve ko ljudi. Ja stvarno ne znam na čemu su.....

Budalastina

pre 11 godina

Ministre kakav strateski interes ima drzava Ilinois za ovaj kanal.Mozda sledeci puta kada odes u turizam u Juznu Afriku i sa njima potpises strateski interes o kanalu

Braca po poreklu

pre 11 godina

@ja

A kako tumacite prekookeanske brodove Ministra od preko 5000 tona? Ocigledan dokaz da covek ne zna sta prica. Nosivost prekookeanskih brodova je i preko 100 000 tona. Da li ministar bar zna nosivost barzi na Dunavu? Oko 3000 t ili...

Bečejac

pre 11 godina

Jedno je sigurno a to je da ce ludaci da urade taj kanal.Nije tu u pitanju ni izvoz ni uvoz nego zelja tako da je nazovem velikog brata sa istoka.E sad tomin rodjak nezna kako da pravda (brani)projekat pa počinje "nije nego" ali i neizbežno pa pa pa pa!!!!!!!

voja

pre 11 godina

Проблем око канала је лако решити. Сви који мисле да је ово добар пројекат нека оснују акционарско друштво, скупе потребан новац ( 12-13 милијарди долара) узму концесију од државе и изграде канал. Ако је овај пројекат тако генијалан за кратко време акционари ће повратити свој новац.

Pera

pre 11 godina

Ima ona epizoda Simpsona, gde predstavljaju najbesmislenije projekte u istoriji Springfilda: pokretne stepenice koje ne vode nigde, mono rail itd. To je bilo smesno - ovo nije.

Dilan Dog

pre 11 godina

Kako su smesni ovi SNS komentatori koji velicaju Bacevica.Nisu jos obavesteni da Vucic ovoga uskoro smenjuje.Da li iko normalan moze da proguta tu pri cu sa kanalom.Ako jeste onda je zreo za "Lazu".

Deda Pera

pre 11 godina

Ne vidim prepreku da svi koji ovu glupost podržavaju, zajedno sa svom silom SNSovaca, uzmu ašove i lopate i pokrenu se.
Kad to vidimo, možda ćemo i mi nenapredni pomoći.
Toliko je zapuštenih kanala i koječega po Srbiji da može 10 Maršalovih planova biti pokrenuto.

Milan

pre 11 godina

Kakav crni kanal?! Pa mi ne možemo ni put da napravimo! Dočekali smo da strani ambasadori, moraju da opominju naše političare da završe koridor 10, jer kroz Srbiju u 2013-oj godini praktično ne postoji auto-put. Mrkonjić i Ilić su za sve vreme svog "ministrovanja" i "kapitalnog investiranja", za sve ove godine napravili celih 40km auto-puta! U kojoj bi normalnoj državi tako dokazano "uspešne" i "sposobne" ljude iznova i iznova birali i postavljali da rukovode izgradnjom saobraćajne infrastrukture. Mi nemamo obilaznicu oko Beograda, teški kamioni tutnje kroz Karađorđevu ulicu, vozovi idu sporije nego u vreme kralja Milana, a neko ima smelosti da iznosi svoje fantazmagorične ideje o nekakvim megalomanskim projektima koji bi bili previše i za čitavu posustalu evropsku privredu, a kamoli za najsiromašniju i najzaostaliju državu u Evropi-našu Srbiju. Kome su namenjene takve priče? Da li naši političari (s pravom) potcenjuju inteligenciju građana?

Нови СКОЈевци

pre 11 godina

Занимљива ствар: министар сваки пут наглашава да судбина пројекта од изводљивости и исплативости, и то само ако се пронађу инвеститори, јер нико не намерава да Србију задужи новим милијардама. И сваки пут се гомилају коментари "стручњака" који знају да је пројекат неизведив и наводе примере изградње од пре 100 година. Ту су и "забринути" који су већ израчунали колико година ћемо отплаћивати кредите које министар апсолутно одбацује као модел финансирања. Шлаг на торту су "Војвођани" који кукају да је канал ДТД запуштен јер држава (Србија) не налази новца за њега, али су сигурни да би се ствар преокренула када би се Војводина (Војводство Српско) одвојила од Србије. Иако на први поглед чудно, све се то савршено уклапа у ситношићарџијски, лоповско-кокошарски менталитет бивше власти коју овде представљају поменути "генијалци". За њих је несхватљиво да неко иницира пројекат који захтева године, можда и деценије и сигурно неће послужити за "пресецење врпце" у кампањи за наредне изборе. Такође, ово уопште не личи на тендер који се може наместити тако да се 10% пресели у приватне џепове. Не, њима то сигурно не треба, а да ли треба Србији, о томе не треба ни размишљати. Па и кад би размишљали, ствар је јасна: Вардар је сувише плитак, ствар је немогућа, шта знају Кинези, они правили неке Три клисуре, немају појма. И ако би хтели да уложе новац, то је сигурно зато што не знају шта ће са парама, могу да их бацају, ми то сигурно нећемо, ми пазимо на сваку народну пару, познати смо по томе.

boro tomić

pre 11 godina

Izgradnja ovog kanala bi mogla da bude odlična prilika za prevaspitavanje silnih lopova koji su se nakotili po Srbiji kao i onih koji smatraju da je korupcija nezaobilazan deo života, bilo da daju mito ili primaju. Višestruka korist za zemlju kako god okreneš...

balcancaffe

pre 11 godina

Duzina Panamskog Kanala je samo 33ml,oko 50km,brodovima treba 8 sati da prolaze kroz kanal,cena jednog prelazka je oko 350.000 dolara,a put plovidbe se skracuje za 15 dana!

ivica

pre 11 godina

Dragi prijatelj voljenog predsenika lupa li lupa i ne prestaje da trabunja o kanalu koji bi prolazio kroz tri zemlje ako prica za Srbiju,ko njega pita za Makedoniju i Grcku....jaoj mene

Palcica

pre 11 godina

Meni je narocito interesantno to sto su pojedini komentatori izgleda toliki strucnjaci da su i pre sprovodjenja studije izvodljivosti projekta dali svoj sud o tome, i projekat oznacili kao osudjen na propast. Pa cemu negativan stav od samog starta? Zar Srbiji nisu potrebne ivesticije i projekti poput ovog i zar ako dodje do nejgove realizacije to moze da nam steti?

ObožavamVučićaDoImbecilnosti

pre 11 godina

Kanal je lako napraviti i to je velika stvar za Srbiju. Vučić trenutno nema vremena, ali kada mu se posveti, pola posla je gotovo. Važan je lični primer i kada Vučić krene sa lopatom da kopa, svi Srbi, zato što ga obožavaju, ima da se sjure i lopatama i ako treba golim rukama, očas da ga iskopaju. Za Makedonce ne znam, šta će da rade, jer nema ko da ih motiviše.

dusanmal

pre 11 godina

@Perkan Investicije - da, tacno. Ali cije? Strane investicije. Investicije domacih privrednika koji imaju para. Nikako drzavno zaduzivanje, drustveni objekti ili infrastruktura. Mora da se shvati da smo siromasni i nemamo sta da ulazemo. Da imamo - mogla bi i drzava. Ali NEMAMO. Ko ulaze ima rizik da izgubi. A ako se izgubi pozajmljeno - eto nas jos po koju deceniju unazad. Treba privuci kapital, treba im dati olaksice, treba im smanjiti papirologiju i birokratiju.
A sto se stranaca tice - mi smo u politickom sukobu sa Amerikom te bilo sta raditi sa njima je ludilo. Sa Kinezima nemamo politickih problema a njnihovim dolaskom bi imali polugu i na EU i na Ameriku. Biti ekvivalent Panamskom Kanalu sa Kinezima... Nek ulazu, nek grade, nek koriste. Srbiji bi prosperitet bio u posledicama takve infrastrukture.

Zli

pre 11 godina

Ne zna čovek da li da plače ili da se smeje, kad čita ovakve ludosti... Čovek se lepo naputovao o državnom trošku, doneo kući gomilu nekakvih papira, koji su taman da se podloži, dok ne mine zima. Ima li taj čovek neku studiju ekonomske isplativosti takvog projekta? Ali da ju nije uradio neki brilijantni kadar sa nekog isturenog odeljenja iz Donjeg Proložca. Prvo sredite puteve, da mi ne otpadaju točkovi, železnice, da vozi bar brže nego u Bangladešu i kanale, da imaju odakle seljaci da navodnjavaju.

ja

pre 11 godina

Odusevljava me sto vecina komwntatora ne zna ni koliko tockova ima auto, ali se razumeju u sve teme !?! Primer : kako resiti problem razlicitih slivova ? A da nisu Dunav, Rajna, Majna i Rona mozda u istom slivu ?!? Nije mi simpatican Bacevic,a jos su mi nesimpaticniji oni koji bi do pre desetk godina sigurno trazili da se uhapse oni koji pricaju o robotima i kompjuterima i djavoljoj smicalici internettu !!! Kanal DMV je stara i pametna ideja koju treba sprovesti u delo jer je super korisna za nasu zemlju.

ZMAJ25

pre 11 godina

Taj plan je najveća razvojna sansa Srbije koju bi bilo odlicno iskoristiti,bi bio veoma vazan za razvoj poljoprivrede, energetike, turizama, razvoj sela....

Pokahontas

pre 11 godina

Cudan smo mi narod. Ako neko ne radi ne valja, ako se pojavi neko ko hoce da radi ni on ne valja. Pa zar ce se Srbiji da skodi ukoliko dodje do realizacije ovog projekta?

Alexa

pre 11 godina

Obilaznicu pravite otkad znam za sebe(imam 24) i jos nije gotova,a napravicete ovo,jes sio mi ga Djura!
Putevi nam ko meseceva povrsina a mi pricamo o kanalu,ajte molim vas.

Zeljko

pre 11 godina

Ovako velika investicija je prekopotrebna Srbiji, a svi protivnici i kriticari neka iznesu prvo predlog za drugaciji izlazak Srbije iz krize i onda neka kritikuju ali svaka drugacija kritika bez prethodno iznete argumentacije i predloga da se nesto uradi bolje i drugacije pada u vodu, jer danas vise nije dovoljan ni dobar projekat da bi se ujedinili, nazalost u Srbiji vlada partokratija, gde je samo vazno ko kome pripada. U ovom slucaju, ovo je ve,liki projekat i velika sansa za Srbiju koju moramo iskoristiti.

Vojvodjanin @ F1

pre 11 godina

@
@Dzo, 13. mart 2013 21:34
Za kanale u vojvodini je nadlezna vojvodinavode.
Za to se obrati Canku i Pajticu.
Vojvodjanska posla. Otimaju imovinu, dugove povezane sa tom imovinom svaljuju na nas, jedini dobijaju dodatni budzet, a onda traze da mi odradjujemo poslove koji su njihova nadleznost.
(F1, 13. mart 2013 22:52)

Pa ti onda pusti Vojvodinu da se odcepi ako neces da placas ciscenje vojvodjanskih kanala, ako neces da ti otimaju imovinu i da ti vracas Vojvodjanske dugove, i da imaju svoju nadleznost nad vojvodjanskim poslovima ...

Baron

pre 11 godina

Paz'te, ovo je jako dobar projekat koji ce da Srbiji pomogne na vise frontova. Prvo - postajemo bitna trgovacka ruta i svi brodovi ima da idu preko nas. Drugo - seljacima uz kanal smo omogucili navodnjavanje. Trece - pitam vas ja sta ce da bude sa svom silnom zemljom sto ce da ostane posle kopanja? Moci ce da se napravi jedna ozbiljna planina u Vojvodini (to da rade Velja i Mrka) a onda Mladja da na nju postavi zicaru i sistem za vestacko osnezavanje tako da dobijamo jos jednu planinu koja ce biti turisticka atrakcija, na koju ce seik moci da dodje i da i u nju ulozi njegove pare.

Perkan

pre 11 godina

Izlazak iz krize se najlakse postize novim investicijama, jer investicije na indirektan nacin donose novac u zemlju i pokrecu nasu privredu kao i ostale usluzne delatnosti. Iz tog razloga ja podrzavam ovaj projekat jer verujem da jedan ovako veliki projekat moze povuci Srbiju napred, samo hrabrim i odlucnim potezima nama moze biti bolje a ovo je jedan od tih poteza.

Nenad

pre 11 godina

Ljudi ovo je ludilo koje neko mora da zaustavi! 60% naseg izvoza ide u EU, sigurno 30% Rusiju a oni bi da spale milijarde za kanal do Soluna!?? Kome, cemu, ko, koga, kom, koji, ciji? Ostalo dopisite...

Siniša

pre 11 godina

Pa mi ni Dunav ne koristimo kako treba, a ne mora ništa da se ulaže, a ovaj priča o kopanju kanala...Pa gde su ti slini turistički brodovi na Dunavu-nema ih. Što se tiče Maršalovog plana, pa dobili smo mi mnogo love, ali je pola završilo u privatnim džepovima. Maršalov plan za Srbiju bi bio na uradite reforme, da ne daje država svake godine 4 milijarde evra za propala javna preduzeća, tzv gubitaše - samo to uradite i biće dovoljno za oporavak.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Ovaj je smešan ka crtani film!! Prvo brodovi od 5.000t nisu prekookeanski nego reka-more!! Nije jadnik video prekookeanske od preko 100.000 Brt! Drugo nije rekao kako bi rešio razdelnicu slivova jer Dunav teče u Crno, a Vardar u Egejsko more. Treće, Vardar i na najvećem vodostaju možeš da pregaziš na nekim mestima, da ne spomonjem visinu mostova u Skoplju.Četvrto, Suecki kanal koji je dug 163 km širok 70 i dubok 8 metara kopalo je stotine hiljada ljudi 10 godina i koji je kopan praktično na trasi manjeg kanala prokopanog pre nove ere i to radi transporta bliskoistočne nafte u Evropu! Sada zamislite Baćevićev kanal 4 puta duži i inžinjerski 400 puta složeniji!!Kakva studija tu treba?? Ha, ha, ha.........

Jeftino podavanje Mister Globe

pre 11 godina

Ministre, kako će to Srbija da sačuva svoje prirodne resurse, ako će njeni pirodni resursi da budu zanemarljivi udeo u kapital-odnosu, između investiciono-tehnološkog kapitala i udela sirovina(prirodnih resursa) i jeftine domaće radne snage?!

Alex

pre 11 godina

Da, Marshalov plan i zainteresovani Amerikanci, sad kapiram ko im je pravio predizbornu kampanju. Bas su ih navukli ko i sve prethodnike.

Goran

pre 11 godina

Nisam iznenađen, ipak je to prava slika novoradikala. Džabe Vučić "pokušava" da menja imidž... Sećam ga se u štrikanom prslučiću. Uvek me podsete da mogu biti još gori. Dokle?!

F1

pre 11 godina

@Dzo, 13. mart 2013 21:34
Za kanale u vojvodini je nadlezna vojvodinavode.
Za to se obrati Canku i Pajticu.
Vojvodjanska posla. Otimaju imovinu, dugove povezane sa tom imovinom svaljuju na nas, jedini dobijaju dodatni budzet, a onda traze da mi odradjujemo poslove koji su njihova nadleznost.

LEKA

pre 11 godina

Kanal Dunav-Morava-Vardar bi bio veoma važan za razvoj poljoprivrede, energetike, turizama, razvoj sela... To je najveća razvojna šansa Srbije koju bi bilo odlično iskoristiti.

Ništa mi nije jasno

pre 11 godina

"Ko plaća izradu te studije? Srbija to ne plaća. To je njihova obaveza ..."

Ako bio neko bio ljubazan da objasni ovu izjavu.
Koliko sam ja shvatio, njihova obaveza je, da o njihovom trošku, izrade nama studiju izvodljivosti, a onda ćemo mi nama da napravimo kanal sa kojim oni neće imati veze?!?

Jovan

pre 11 godina

Pažljivo sam pratio reagovanja stručne javnosti na izjave date javnosti ministra Bačevića o gradnji kanala Dunav - Morava - Egejsko more i nakon svega što sam do sada pročitao o predmetnom projektu mogu da kažem da je ovo ministar koji treba da bude što pre smenjen u predstojećoj rekonstrukciji Vlade. Ignorisanje svega onoga što su pozvani stručnjaci iz Srbije rekli o njegovom sanjanom kanalu treba da zabrinjava svakog građanina ove zemlje pa i odgovorne ljude u Vladi Srbije. Putovanja gospodina Bačevića do: Rusije, Kine, SAD-a i drugih zemalja koštaju ovu zemlju desetine hiljada evra, dolara ili rubalja koje bi se mogle korisnije potrošiti, a ne da se troše za njegova turistička putovanja. Kao rezultat njegovih putovanja dobijamo nekakve Protokole, Zapisnike i slične neupotrebljive papire kakvih su sve bivše vlade Srbije u poslednjih dvadesetak godina kolekcionirale i napunile desetine registratora sa njima.

Pantagruel

pre 11 godina

@ Džo Зашто би ико други чистио канале у Војводини осим оних који су их намерно затрпавали киперима шута и земае, да би за који метар повећали дужину својих плацева, купљених на обалама канала? Отац ми је пецарош. Много вемена проводи по каналима и тврди да је то била редовна пракса, нарочиго међу избеглицама из Босне и Крајине које су се кућиле на таквим местима.

VladimirUE

pre 11 godina

Sta je ovaj hteo da kaze u zadnjem pasusu, to ni on sam ne zna. Inace, nova vlada vec skoro godinu nista ne preduzima u vezi sa laboratorijom, kako se pise u medijima niti se sta radi sa opremom, niti se obucavaju lica za rad, pa ni ovi ne pokazuju bas nikakvu nameru da ta laboratorija proradi, obecali su EU da ce proraditi do 2014, ali od toga nista.

Фај ђорђе

pre 11 godina

Bravo gospodine Bacevicu
Srbiji treba malo vise vizionara kao sto ste vi. Nazalost mnogo vise je onih koji samo znaju da pljuju, neveruju, sumnjice ,ismevaju Samo napred ima nas nekolicina koja razume kakav bi to ogroman projekat bio i nezamislivu korist koju bi nasa zemla imala od toga. Samo napred

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Одавно нисам читао о човјеку/прикану/министру пристојног изгледа(са машном) који је тако упоран.
К'о да је радикал.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Ovaj je smešan ka crtani film!! Prvo brodovi od 5.000t nisu prekookeanski nego reka-more!! Nije jadnik video prekookeanske od preko 100.000 Brt! Drugo nije rekao kako bi rešio razdelnicu slivova jer Dunav teče u Crno, a Vardar u Egejsko more. Treće, Vardar i na najvećem vodostaju možeš da pregaziš na nekim mestima, da ne spomonjem visinu mostova u Skoplju.Četvrto, Suecki kanal koji je dug 163 km širok 70 i dubok 8 metara kopalo je stotine hiljada ljudi 10 godina i koji je kopan praktično na trasi manjeg kanala prokopanog pre nove ere i to radi transporta bliskoistočne nafte u Evropu! Sada zamislite Baćevićev kanal 4 puta duži i inžinjerski 400 puta složeniji!!Kakva studija tu treba?? Ha, ha, ha.........

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Одавно нисам читао о човјеку/прикану/министру пристојног изгледа(са машном) који је тако упоран.
К'о да је радикал.

Jovan

pre 11 godina

Pažljivo sam pratio reagovanja stručne javnosti na izjave date javnosti ministra Bačevića o gradnji kanala Dunav - Morava - Egejsko more i nakon svega što sam do sada pročitao o predmetnom projektu mogu da kažem da je ovo ministar koji treba da bude što pre smenjen u predstojećoj rekonstrukciji Vlade. Ignorisanje svega onoga što su pozvani stručnjaci iz Srbije rekli o njegovom sanjanom kanalu treba da zabrinjava svakog građanina ove zemlje pa i odgovorne ljude u Vladi Srbije. Putovanja gospodina Bačevića do: Rusije, Kine, SAD-a i drugih zemalja koštaju ovu zemlju desetine hiljada evra, dolara ili rubalja koje bi se mogle korisnije potrošiti, a ne da se troše za njegova turistička putovanja. Kao rezultat njegovih putovanja dobijamo nekakve Protokole, Zapisnike i slične neupotrebljive papire kakvih su sve bivše vlade Srbije u poslednjih dvadesetak godina kolekcionirale i napunile desetine registratora sa njima.

Ništa mi nije jasno

pre 11 godina

"Ko plaća izradu te studije? Srbija to ne plaća. To je njihova obaveza ..."

Ako bio neko bio ljubazan da objasni ovu izjavu.
Koliko sam ja shvatio, njihova obaveza je, da o njihovom trošku, izrade nama studiju izvodljivosti, a onda ćemo mi nama da napravimo kanal sa kojim oni neće imati veze?!?

Baron

pre 11 godina

Paz'te, ovo je jako dobar projekat koji ce da Srbiji pomogne na vise frontova. Prvo - postajemo bitna trgovacka ruta i svi brodovi ima da idu preko nas. Drugo - seljacima uz kanal smo omogucili navodnjavanje. Trece - pitam vas ja sta ce da bude sa svom silnom zemljom sto ce da ostane posle kopanja? Moci ce da se napravi jedna ozbiljna planina u Vojvodini (to da rade Velja i Mrka) a onda Mladja da na nju postavi zicaru i sistem za vestacko osnezavanje tako da dobijamo jos jednu planinu koja ce biti turisticka atrakcija, na koju ce seik moci da dodje i da i u nju ulozi njegove pare.

Goran

pre 11 godina

Nisam iznenađen, ipak je to prava slika novoradikala. Džabe Vučić "pokušava" da menja imidž... Sećam ga se u štrikanom prslučiću. Uvek me podsete da mogu biti još gori. Dokle?!

Alexa

pre 11 godina

Obilaznicu pravite otkad znam za sebe(imam 24) i jos nije gotova,a napravicete ovo,jes sio mi ga Djura!
Putevi nam ko meseceva povrsina a mi pricamo o kanalu,ajte molim vas.

Siniša

pre 11 godina

Pa mi ni Dunav ne koristimo kako treba, a ne mora ništa da se ulaže, a ovaj priča o kopanju kanala...Pa gde su ti slini turistički brodovi na Dunavu-nema ih. Što se tiče Maršalovog plana, pa dobili smo mi mnogo love, ali je pola završilo u privatnim džepovima. Maršalov plan za Srbiju bi bio na uradite reforme, da ne daje država svake godine 4 milijarde evra za propala javna preduzeća, tzv gubitaše - samo to uradite i biće dovoljno za oporavak.

Pantagruel

pre 11 godina

@ Džo Зашто би ико други чистио канале у Војводини осим оних који су их намерно затрпавали киперима шута и земае, да би за који метар повећали дужину својих плацева, купљених на обалама канала? Отац ми је пецарош. Много вемена проводи по каналима и тврди да је то била редовна пракса, нарочиго међу избеглицама из Босне и Крајине које су се кућиле на таквим местима.

Vojvodjanin @ F1

pre 11 godina

@
@Dzo, 13. mart 2013 21:34
Za kanale u vojvodini je nadlezna vojvodinavode.
Za to se obrati Canku i Pajticu.
Vojvodjanska posla. Otimaju imovinu, dugove povezane sa tom imovinom svaljuju na nas, jedini dobijaju dodatni budzet, a onda traze da mi odradjujemo poslove koji su njihova nadleznost.
(F1, 13. mart 2013 22:52)

Pa ti onda pusti Vojvodinu da se odcepi ako neces da placas ciscenje vojvodjanskih kanala, ako neces da ti otimaju imovinu i da ti vracas Vojvodjanske dugove, i da imaju svoju nadleznost nad vojvodjanskim poslovima ...

Nenad

pre 11 godina

Ljudi ovo je ludilo koje neko mora da zaustavi! 60% naseg izvoza ide u EU, sigurno 30% Rusiju a oni bi da spale milijarde za kanal do Soluna!?? Kome, cemu, ko, koga, kom, koji, ciji? Ostalo dopisite...

VladimirUE

pre 11 godina

Sta je ovaj hteo da kaze u zadnjem pasusu, to ni on sam ne zna. Inace, nova vlada vec skoro godinu nista ne preduzima u vezi sa laboratorijom, kako se pise u medijima niti se sta radi sa opremom, niti se obucavaju lica za rad, pa ni ovi ne pokazuju bas nikakvu nameru da ta laboratorija proradi, obecali su EU da ce proraditi do 2014, ali od toga nista.

ja

pre 11 godina

Odusevljava me sto vecina komwntatora ne zna ni koliko tockova ima auto, ali se razumeju u sve teme !?! Primer : kako resiti problem razlicitih slivova ? A da nisu Dunav, Rajna, Majna i Rona mozda u istom slivu ?!? Nije mi simpatican Bacevic,a jos su mi nesimpaticniji oni koji bi do pre desetk godina sigurno trazili da se uhapse oni koji pricaju o robotima i kompjuterima i djavoljoj smicalici internettu !!! Kanal DMV je stara i pametna ideja koju treba sprovesti u delo jer je super korisna za nasu zemlju.

Jeftino podavanje Mister Globe

pre 11 godina

Ministre, kako će to Srbija da sačuva svoje prirodne resurse, ako će njeni pirodni resursi da budu zanemarljivi udeo u kapital-odnosu, između investiciono-tehnološkog kapitala i udela sirovina(prirodnih resursa) i jeftine domaće radne snage?!

Alex

pre 11 godina

Da, Marshalov plan i zainteresovani Amerikanci, sad kapiram ko im je pravio predizbornu kampanju. Bas su ih navukli ko i sve prethodnike.

Фај ђорђе

pre 11 godina

Bravo gospodine Bacevicu
Srbiji treba malo vise vizionara kao sto ste vi. Nazalost mnogo vise je onih koji samo znaju da pljuju, neveruju, sumnjice ,ismevaju Samo napred ima nas nekolicina koja razume kakav bi to ogroman projekat bio i nezamislivu korist koju bi nasa zemla imala od toga. Samo napred

F1

pre 11 godina

@Dzo, 13. mart 2013 21:34
Za kanale u vojvodini je nadlezna vojvodinavode.
Za to se obrati Canku i Pajticu.
Vojvodjanska posla. Otimaju imovinu, dugove povezane sa tom imovinom svaljuju na nas, jedini dobijaju dodatni budzet, a onda traze da mi odradjujemo poslove koji su njihova nadleznost.

ZMAJ25

pre 11 godina

Taj plan je najveća razvojna sansa Srbije koju bi bilo odlicno iskoristiti,bi bio veoma vazan za razvoj poljoprivrede, energetike, turizama, razvoj sela....

Perkan

pre 11 godina

Izlazak iz krize se najlakse postize novim investicijama, jer investicije na indirektan nacin donose novac u zemlju i pokrecu nasu privredu kao i ostale usluzne delatnosti. Iz tog razloga ja podrzavam ovaj projekat jer verujem da jedan ovako veliki projekat moze povuci Srbiju napred, samo hrabrim i odlucnim potezima nama moze biti bolje a ovo je jedan od tih poteza.

dusanmal

pre 11 godina

@Perkan Investicije - da, tacno. Ali cije? Strane investicije. Investicije domacih privrednika koji imaju para. Nikako drzavno zaduzivanje, drustveni objekti ili infrastruktura. Mora da se shvati da smo siromasni i nemamo sta da ulazemo. Da imamo - mogla bi i drzava. Ali NEMAMO. Ko ulaze ima rizik da izgubi. A ako se izgubi pozajmljeno - eto nas jos po koju deceniju unazad. Treba privuci kapital, treba im dati olaksice, treba im smanjiti papirologiju i birokratiju.
A sto se stranaca tice - mi smo u politickom sukobu sa Amerikom te bilo sta raditi sa njima je ludilo. Sa Kinezima nemamo politickih problema a njnihovim dolaskom bi imali polugu i na EU i na Ameriku. Biti ekvivalent Panamskom Kanalu sa Kinezima... Nek ulazu, nek grade, nek koriste. Srbiji bi prosperitet bio u posledicama takve infrastrukture.

Milan

pre 11 godina

Kakav crni kanal?! Pa mi ne možemo ni put da napravimo! Dočekali smo da strani ambasadori, moraju da opominju naše političare da završe koridor 10, jer kroz Srbiju u 2013-oj godini praktično ne postoji auto-put. Mrkonjić i Ilić su za sve vreme svog "ministrovanja" i "kapitalnog investiranja", za sve ove godine napravili celih 40km auto-puta! U kojoj bi normalnoj državi tako dokazano "uspešne" i "sposobne" ljude iznova i iznova birali i postavljali da rukovode izgradnjom saobraćajne infrastrukture. Mi nemamo obilaznicu oko Beograda, teški kamioni tutnje kroz Karađorđevu ulicu, vozovi idu sporije nego u vreme kralja Milana, a neko ima smelosti da iznosi svoje fantazmagorične ideje o nekakvim megalomanskim projektima koji bi bili previše i za čitavu posustalu evropsku privredu, a kamoli za najsiromašniju i najzaostaliju državu u Evropi-našu Srbiju. Kome su namenjene takve priče? Da li naši političari (s pravom) potcenjuju inteligenciju građana?

LEKA

pre 11 godina

Kanal Dunav-Morava-Vardar bi bio veoma važan za razvoj poljoprivrede, energetike, turizama, razvoj sela... To je najveća razvojna šansa Srbije koju bi bilo odlično iskoristiti.

Zli

pre 11 godina

Ne zna čovek da li da plače ili da se smeje, kad čita ovakve ludosti... Čovek se lepo naputovao o državnom trošku, doneo kući gomilu nekakvih papira, koji su taman da se podloži, dok ne mine zima. Ima li taj čovek neku studiju ekonomske isplativosti takvog projekta? Ali da ju nije uradio neki brilijantni kadar sa nekog isturenog odeljenja iz Donjeg Proložca. Prvo sredite puteve, da mi ne otpadaju točkovi, železnice, da vozi bar brže nego u Bangladešu i kanale, da imaju odakle seljaci da navodnjavaju.

ObožavamVučićaDoImbecilnosti

pre 11 godina

Kanal je lako napraviti i to je velika stvar za Srbiju. Vučić trenutno nema vremena, ali kada mu se posveti, pola posla je gotovo. Važan je lični primer i kada Vučić krene sa lopatom da kopa, svi Srbi, zato što ga obožavaju, ima da se sjure i lopatama i ako treba golim rukama, očas da ga iskopaju. Za Makedonce ne znam, šta će da rade, jer nema ko da ih motiviše.

ivica

pre 11 godina

Dragi prijatelj voljenog predsenika lupa li lupa i ne prestaje da trabunja o kanalu koji bi prolazio kroz tri zemlje ako prica za Srbiju,ko njega pita za Makedoniju i Grcku....jaoj mene

Bilja

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sta je ovim ljudima iz SNS? Kakve su to nebulozne ideje,kad ne mogu ni kilometar autoputa napraviti, niti okrpiti puteve ko ljudi. Ja stvarno ne znam na čemu su.....

Zeljko

pre 11 godina

Ovako velika investicija je prekopotrebna Srbiji, a svi protivnici i kriticari neka iznesu prvo predlog za drugaciji izlazak Srbije iz krize i onda neka kritikuju ali svaka drugacija kritika bez prethodno iznete argumentacije i predloga da se nesto uradi bolje i drugacije pada u vodu, jer danas vise nije dovoljan ni dobar projekat da bi se ujedinili, nazalost u Srbiji vlada partokratija, gde je samo vazno ko kome pripada. U ovom slucaju, ovo je ve,liki projekat i velika sansa za Srbiju koju moramo iskoristiti.

balcancaffe

pre 11 godina

Duzina Panamskog Kanala je samo 33ml,oko 50km,brodovima treba 8 sati da prolaze kroz kanal,cena jednog prelazka je oko 350.000 dolara,a put plovidbe se skracuje za 15 dana!

Dilan Dog

pre 11 godina

Kako su smesni ovi SNS komentatori koji velicaju Bacevica.Nisu jos obavesteni da Vucic ovoga uskoro smenjuje.Da li iko normalan moze da proguta tu pri cu sa kanalom.Ako jeste onda je zreo za "Lazu".

F1

pre 11 godina

@Vojvodjanin @ F1, 13. mart 2013 23:32
Tipicno vojvodjanski bezobrazluk.
Otcepi se niko ti ne brani. Otcepljeni ste vi od pameti.
Naravno da necu da ja placam ono sto je vasa nadleznost, i za sta su vama vec date pare.
Zasto bi mi placali ciscenje vasih kanala, kad je to nadleznost pokrajine i vojvodinavoda.
Sto bi neko tolerisao vas lopovluk, i vas primitivizam ovde.
Vi vec imate nadleznost nad "vojvodjanskim poslovima", sto je ne ispunjavate?
Zasto bi ja radio Pajticev posao za koji je on debelo placen, i za sta je njemu dato stotine miliona evra.
Koga lazete i kome glumite zrtvu, kad ste najprivilegovaniji deo Srbije.

boro tomić

pre 11 godina

Izgradnja ovog kanala bi mogla da bude odlična prilika za prevaspitavanje silnih lopova koji su se nakotili po Srbiji kao i onih koji smatraju da je korupcija nezaobilazan deo života, bilo da daju mito ili primaju. Višestruka korist za zemlju kako god okreneš...

voja

pre 11 godina

Проблем око канала је лако решити. Сви који мисле да је ово добар пројекат нека оснују акционарско друштво, скупе потребан новац ( 12-13 милијарди долара) узму концесију од државе и изграде канал. Ако је овај пројекат тако генијалан за кратко време акционари ће повратити свој новац.

Нови СКОЈевци

pre 11 godina

Занимљива ствар: министар сваки пут наглашава да судбина пројекта од изводљивости и исплативости, и то само ако се пронађу инвеститори, јер нико не намерава да Србију задужи новим милијардама. И сваки пут се гомилају коментари "стручњака" који знају да је пројекат неизведив и наводе примере изградње од пре 100 година. Ту су и "забринути" који су већ израчунали колико година ћемо отплаћивати кредите које министар апсолутно одбацује као модел финансирања. Шлаг на торту су "Војвођани" који кукају да је канал ДТД запуштен јер држава (Србија) не налази новца за њега, али су сигурни да би се ствар преокренула када би се Војводина (Војводство Српско) одвојила од Србије. Иако на први поглед чудно, све се то савршено уклапа у ситношићарџијски, лоповско-кокошарски менталитет бивше власти коју овде представљају поменути "генијалци". За њих је несхватљиво да неко иницира пројекат који захтева године, можда и деценије и сигурно неће послужити за "пресецење врпце" у кампањи за наредне изборе. Такође, ово уопште не личи на тендер који се може наместити тако да се 10% пресели у приватне џепове. Не, њима то сигурно не треба, а да ли треба Србији, о томе не треба ни размишљати. Па и кад би размишљали, ствар је јасна: Вардар је сувише плитак, ствар је немогућа, шта знају Кинези, они правили неке Три клисуре, немају појма. И ако би хтели да уложе новац, то је сигурно зато што не знају шта ће са парама, могу да их бацају, ми то сигурно нећемо, ми пазимо на сваку народну пару, познати смо по томе.

realno

pre 11 godina

ideja nije nova...svojevremeno (kraj sezdesetih i sedamdesete)su Francuzi bili zainteresovani za spajanje Beograda i Soluna, izradjeni su detaljni projekti, kanali prevodnice itd, a ceo materijal se nalazio u tadasnjem Republickom fondu voda...80-te je na 40-tak strana prikazan kratak opis tog projekta u vidu maturskog rada "Perspektivni razvoj Moravsko-Vardarskog plovidbenog sistema"...zbog nepoverljivosti tadasnjeg sistema oko ulaska "stranaca" u izvrsenje projekta, sve je ubrzo palo u zaborav...a kasnije....pa ostala je istorija...

Braca po poreklu

pre 11 godina

@ja

A kako tumacite prekookeanske brodove Ministra od preko 5000 tona? Ocigledan dokaz da covek ne zna sta prica. Nosivost prekookeanskih brodova je i preko 100 000 tona. Da li ministar bar zna nosivost barzi na Dunavu? Oko 3000 t ili...

Deda Pera

pre 11 godina

Ne vidim prepreku da svi koji ovu glupost podržavaju, zajedno sa svom silom SNSovaca, uzmu ašove i lopate i pokrenu se.
Kad to vidimo, možda ćemo i mi nenapredni pomoći.
Toliko je zapuštenih kanala i koječega po Srbiji da može 10 Maršalovih planova biti pokrenuto.

Pokahontas

pre 11 godina

Cudan smo mi narod. Ako neko ne radi ne valja, ako se pojavi neko ko hoce da radi ni on ne valja. Pa zar ce se Srbiji da skodi ukoliko dodje do realizacije ovog projekta?

Palcica

pre 11 godina

Meni je narocito interesantno to sto su pojedini komentatori izgleda toliki strucnjaci da su i pre sprovodjenja studije izvodljivosti projekta dali svoj sud o tome, i projekat oznacili kao osudjen na propast. Pa cemu negativan stav od samog starta? Zar Srbiji nisu potrebne ivesticije i projekti poput ovog i zar ako dodje do nejgove realizacije to moze da nam steti?

Pera

pre 11 godina

Ima ona epizoda Simpsona, gde predstavljaju najbesmislenije projekte u istoriji Springfilda: pokretne stepenice koje ne vode nigde, mono rail itd. To je bilo smesno - ovo nije.

Bora

pre 11 godina

Ako pogledate u Dunavsku strategiju EU, videcete da se Dunav koristi oko 15% i to u zemljama regije, kod nas je nemerljivo malo korištenje. Umesto da počnemo njega da koristimo, slušamo ovog opasnog čoveka koji hoće da otvara rudnike nikla i tako truje Srbiju. Ova priča o DMV ima smisla jedino da ostavi utisak kako ovaj čovek radi nešto važno i time mu obezbedi opstanak u vladi. Đilas je u pravu: on je veoma opasan.

arkadije

pre 11 godina

doliv vode u srbiji je optimalno za 350.000 hektara, max 500.00. i petrovic je lupetao o milion hektara navodnjavanja. sve ostalo daje manje vode za djerdap. a za kanal? vode jednostavno nema. a tek kako podici vodu na 400 m? prevodnice. ako jedna dize 15-20m, znaci 20tak s jedne strane planina, 20 s druge strane. isplati li se?

Budalastina

pre 11 godina

Ministre kakav strateski interes ima drzava Ilinois za ovaj kanal.Mozda sledeci puta kada odes u turizam u Juznu Afriku i sa njima potpises strateski interes o kanalu

Aleksandar

pre 11 godina

za (Dzo, 13. mart 2013 21:34)

Za kanale u Vojvodini je nadležna Vojvodina vode, koliko se sećam.
Zašto vlasti u Vojvodini ne pokrenu i urade čišćenje tih kanala.

Molim samo da ne koristite one jeftine floskule, tipa "mi bi, ali nam ne da Beograd", jer kada vlast počne tako da priča, onda time kriju svoju nesposobnost ili nezainteresovanost ili oboje.

Bečejac

pre 11 godina

Jedno je sigurno a to je da ce ludaci da urade taj kanal.Nije tu u pitanju ni izvoz ni uvoz nego zelja tako da je nazovem velikog brata sa istoka.E sad tomin rodjak nezna kako da pravda (brani)projekat pa počinje "nije nego" ali i neizbežno pa pa pa pa!!!!!!!

Фај ђорђе

pre 11 godina

Bravo gospodine Bacevicu
Srbiji treba malo vise vizionara kao sto ste vi. Nazalost mnogo vise je onih koji samo znaju da pljuju, neveruju, sumnjice ,ismevaju Samo napred ima nas nekolicina koja razume kakav bi to ogroman projekat bio i nezamislivu korist koju bi nasa zemla imala od toga. Samo napred

LEKA

pre 11 godina

Kanal Dunav-Morava-Vardar bi bio veoma važan za razvoj poljoprivrede, energetike, turizama, razvoj sela... To je najveća razvojna šansa Srbije koju bi bilo odlično iskoristiti.

ja

pre 11 godina

Odusevljava me sto vecina komwntatora ne zna ni koliko tockova ima auto, ali se razumeju u sve teme !?! Primer : kako resiti problem razlicitih slivova ? A da nisu Dunav, Rajna, Majna i Rona mozda u istom slivu ?!? Nije mi simpatican Bacevic,a jos su mi nesimpaticniji oni koji bi do pre desetk godina sigurno trazili da se uhapse oni koji pricaju o robotima i kompjuterima i djavoljoj smicalici internettu !!! Kanal DMV je stara i pametna ideja koju treba sprovesti u delo jer je super korisna za nasu zemlju.

Perkan

pre 11 godina

Izlazak iz krize se najlakse postize novim investicijama, jer investicije na indirektan nacin donose novac u zemlju i pokrecu nasu privredu kao i ostale usluzne delatnosti. Iz tog razloga ja podrzavam ovaj projekat jer verujem da jedan ovako veliki projekat moze povuci Srbiju napred, samo hrabrim i odlucnim potezima nama moze biti bolje a ovo je jedan od tih poteza.

ZMAJ25

pre 11 godina

Taj plan je najveća razvojna sansa Srbije koju bi bilo odlicno iskoristiti,bi bio veoma vazan za razvoj poljoprivrede, energetike, turizama, razvoj sela....

Zeljko

pre 11 godina

Ovako velika investicija je prekopotrebna Srbiji, a svi protivnici i kriticari neka iznesu prvo predlog za drugaciji izlazak Srbije iz krize i onda neka kritikuju ali svaka drugacija kritika bez prethodno iznete argumentacije i predloga da se nesto uradi bolje i drugacije pada u vodu, jer danas vise nije dovoljan ni dobar projekat da bi se ujedinili, nazalost u Srbiji vlada partokratija, gde je samo vazno ko kome pripada. U ovom slucaju, ovo je ve,liki projekat i velika sansa za Srbiju koju moramo iskoristiti.

F1

pre 11 godina

@Dzo, 13. mart 2013 21:34
Za kanale u vojvodini je nadlezna vojvodinavode.
Za to se obrati Canku i Pajticu.
Vojvodjanska posla. Otimaju imovinu, dugove povezane sa tom imovinom svaljuju na nas, jedini dobijaju dodatni budzet, a onda traze da mi odradjujemo poslove koji su njihova nadleznost.

Vojvodjanin @ F1

pre 11 godina

@
@Dzo, 13. mart 2013 21:34
Za kanale u vojvodini je nadlezna vojvodinavode.
Za to se obrati Canku i Pajticu.
Vojvodjanska posla. Otimaju imovinu, dugove povezane sa tom imovinom svaljuju na nas, jedini dobijaju dodatni budzet, a onda traze da mi odradjujemo poslove koji su njihova nadleznost.
(F1, 13. mart 2013 22:52)

Pa ti onda pusti Vojvodinu da se odcepi ako neces da placas ciscenje vojvodjanskih kanala, ako neces da ti otimaju imovinu i da ti vracas Vojvodjanske dugove, i da imaju svoju nadleznost nad vojvodjanskim poslovima ...

Pantagruel

pre 11 godina

@ Džo Зашто би ико други чистио канале у Војводини осим оних који су их намерно затрпавали киперима шута и земае, да би за који метар повећали дужину својих плацева, купљених на обалама канала? Отац ми је пецарош. Много вемена проводи по каналима и тврди да је то била редовна пракса, нарочиго међу избеглицама из Босне и Крајине које су се кућиле на таквим местима.

Baron

pre 11 godina

Paz'te, ovo je jako dobar projekat koji ce da Srbiji pomogne na vise frontova. Prvo - postajemo bitna trgovacka ruta i svi brodovi ima da idu preko nas. Drugo - seljacima uz kanal smo omogucili navodnjavanje. Trece - pitam vas ja sta ce da bude sa svom silnom zemljom sto ce da ostane posle kopanja? Moci ce da se napravi jedna ozbiljna planina u Vojvodini (to da rade Velja i Mrka) a onda Mladja da na nju postavi zicaru i sistem za vestacko osnezavanje tako da dobijamo jos jednu planinu koja ce biti turisticka atrakcija, na koju ce seik moci da dodje i da i u nju ulozi njegove pare.

Nenad

pre 11 godina

Ljudi ovo je ludilo koje neko mora da zaustavi! 60% naseg izvoza ide u EU, sigurno 30% Rusiju a oni bi da spale milijarde za kanal do Soluna!?? Kome, cemu, ko, koga, kom, koji, ciji? Ostalo dopisite...

Ludi Milojko

pre 11 godina

Ovaj je smešan ka crtani film!! Prvo brodovi od 5.000t nisu prekookeanski nego reka-more!! Nije jadnik video prekookeanske od preko 100.000 Brt! Drugo nije rekao kako bi rešio razdelnicu slivova jer Dunav teče u Crno, a Vardar u Egejsko more. Treće, Vardar i na najvećem vodostaju možeš da pregaziš na nekim mestima, da ne spomonjem visinu mostova u Skoplju.Četvrto, Suecki kanal koji je dug 163 km širok 70 i dubok 8 metara kopalo je stotine hiljada ljudi 10 godina i koji je kopan praktično na trasi manjeg kanala prokopanog pre nove ere i to radi transporta bliskoistočne nafte u Evropu! Sada zamislite Baćevićev kanal 4 puta duži i inžinjerski 400 puta složeniji!!Kakva studija tu treba?? Ha, ha, ha.........

Palcica

pre 11 godina

Meni je narocito interesantno to sto su pojedini komentatori izgleda toliki strucnjaci da su i pre sprovodjenja studije izvodljivosti projekta dali svoj sud o tome, i projekat oznacili kao osudjen na propast. Pa cemu negativan stav od samog starta? Zar Srbiji nisu potrebne ivesticije i projekti poput ovog i zar ako dodje do nejgove realizacije to moze da nam steti?

М. Н. Лазар

pre 11 godina

Одавно нисам читао о човјеку/прикану/министру пристојног изгледа(са машном) који је тако упоран.
К'о да је радикал.

Goran

pre 11 godina

Nisam iznenađen, ipak je to prava slika novoradikala. Džabe Vučić "pokušava" da menja imidž... Sećam ga se u štrikanom prslučiću. Uvek me podsete da mogu biti još gori. Dokle?!

dusanmal

pre 11 godina

@Perkan Investicije - da, tacno. Ali cije? Strane investicije. Investicije domacih privrednika koji imaju para. Nikako drzavno zaduzivanje, drustveni objekti ili infrastruktura. Mora da se shvati da smo siromasni i nemamo sta da ulazemo. Da imamo - mogla bi i drzava. Ali NEMAMO. Ko ulaze ima rizik da izgubi. A ako se izgubi pozajmljeno - eto nas jos po koju deceniju unazad. Treba privuci kapital, treba im dati olaksice, treba im smanjiti papirologiju i birokratiju.
A sto se stranaca tice - mi smo u politickom sukobu sa Amerikom te bilo sta raditi sa njima je ludilo. Sa Kinezima nemamo politickih problema a njnihovim dolaskom bi imali polugu i na EU i na Ameriku. Biti ekvivalent Panamskom Kanalu sa Kinezima... Nek ulazu, nek grade, nek koriste. Srbiji bi prosperitet bio u posledicama takve infrastrukture.

Pokahontas

pre 11 godina

Cudan smo mi narod. Ako neko ne radi ne valja, ako se pojavi neko ko hoce da radi ni on ne valja. Pa zar ce se Srbiji da skodi ukoliko dodje do realizacije ovog projekta?

Ništa mi nije jasno

pre 11 godina

"Ko plaća izradu te studije? Srbija to ne plaća. To je njihova obaveza ..."

Ako bio neko bio ljubazan da objasni ovu izjavu.
Koliko sam ja shvatio, njihova obaveza je, da o njihovom trošku, izrade nama studiju izvodljivosti, a onda ćemo mi nama da napravimo kanal sa kojim oni neće imati veze?!?

Jovan

pre 11 godina

Pažljivo sam pratio reagovanja stručne javnosti na izjave date javnosti ministra Bačevića o gradnji kanala Dunav - Morava - Egejsko more i nakon svega što sam do sada pročitao o predmetnom projektu mogu da kažem da je ovo ministar koji treba da bude što pre smenjen u predstojećoj rekonstrukciji Vlade. Ignorisanje svega onoga što su pozvani stručnjaci iz Srbije rekli o njegovom sanjanom kanalu treba da zabrinjava svakog građanina ove zemlje pa i odgovorne ljude u Vladi Srbije. Putovanja gospodina Bačevića do: Rusije, Kine, SAD-a i drugih zemalja koštaju ovu zemlju desetine hiljada evra, dolara ili rubalja koje bi se mogle korisnije potrošiti, a ne da se troše za njegova turistička putovanja. Kao rezultat njegovih putovanja dobijamo nekakve Protokole, Zapisnike i slične neupotrebljive papire kakvih su sve bivše vlade Srbije u poslednjih dvadesetak godina kolekcionirale i napunile desetine registratora sa njima.

Alex

pre 11 godina

Da, Marshalov plan i zainteresovani Amerikanci, sad kapiram ko im je pravio predizbornu kampanju. Bas su ih navukli ko i sve prethodnike.

Siniša

pre 11 godina

Pa mi ni Dunav ne koristimo kako treba, a ne mora ništa da se ulaže, a ovaj priča o kopanju kanala...Pa gde su ti slini turistički brodovi na Dunavu-nema ih. Što se tiče Maršalovog plana, pa dobili smo mi mnogo love, ali je pola završilo u privatnim džepovima. Maršalov plan za Srbiju bi bio na uradite reforme, da ne daje država svake godine 4 milijarde evra za propala javna preduzeća, tzv gubitaše - samo to uradite i biće dovoljno za oporavak.

Dilan Dog

pre 11 godina

Kako su smesni ovi SNS komentatori koji velicaju Bacevica.Nisu jos obavesteni da Vucic ovoga uskoro smenjuje.Da li iko normalan moze da proguta tu pri cu sa kanalom.Ako jeste onda je zreo za "Lazu".

Jeftino podavanje Mister Globe

pre 11 godina

Ministre, kako će to Srbija da sačuva svoje prirodne resurse, ako će njeni pirodni resursi da budu zanemarljivi udeo u kapital-odnosu, između investiciono-tehnološkog kapitala i udela sirovina(prirodnih resursa) i jeftine domaće radne snage?!

VladimirUE

pre 11 godina

Sta je ovaj hteo da kaze u zadnjem pasusu, to ni on sam ne zna. Inace, nova vlada vec skoro godinu nista ne preduzima u vezi sa laboratorijom, kako se pise u medijima niti se sta radi sa opremom, niti se obucavaju lica za rad, pa ni ovi ne pokazuju bas nikakvu nameru da ta laboratorija proradi, obecali su EU da ce proraditi do 2014, ali od toga nista.

Alexa

pre 11 godina

Obilaznicu pravite otkad znam za sebe(imam 24) i jos nije gotova,a napravicete ovo,jes sio mi ga Djura!
Putevi nam ko meseceva povrsina a mi pricamo o kanalu,ajte molim vas.

ObožavamVučićaDoImbecilnosti

pre 11 godina

Kanal je lako napraviti i to je velika stvar za Srbiju. Vučić trenutno nema vremena, ali kada mu se posveti, pola posla je gotovo. Važan je lični primer i kada Vučić krene sa lopatom da kopa, svi Srbi, zato što ga obožavaju, ima da se sjure i lopatama i ako treba golim rukama, očas da ga iskopaju. Za Makedonce ne znam, šta će da rade, jer nema ko da ih motiviše.

Нови СКОЈевци

pre 11 godina

Занимљива ствар: министар сваки пут наглашава да судбина пројекта од изводљивости и исплативости, и то само ако се пронађу инвеститори, јер нико не намерава да Србију задужи новим милијардама. И сваки пут се гомилају коментари "стручњака" који знају да је пројекат неизведив и наводе примере изградње од пре 100 година. Ту су и "забринути" који су већ израчунали колико година ћемо отплаћивати кредите које министар апсолутно одбацује као модел финансирања. Шлаг на торту су "Војвођани" који кукају да је канал ДТД запуштен јер држава (Србија) не налази новца за њега, али су сигурни да би се ствар преокренула када би се Војводина (Војводство Српско) одвојила од Србије. Иако на први поглед чудно, све се то савршено уклапа у ситношићарџијски, лоповско-кокошарски менталитет бивше власти коју овде представљају поменути "генијалци". За њих је несхватљиво да неко иницира пројекат који захтева године, можда и деценије и сигурно неће послужити за "пресецење врпце" у кампањи за наредне изборе. Такође, ово уопште не личи на тендер који се може наместити тако да се 10% пресели у приватне џепове. Не, њима то сигурно не треба, а да ли треба Србији, о томе не треба ни размишљати. Па и кад би размишљали, ствар је јасна: Вардар је сувише плитак, ствар је немогућа, шта знају Кинези, они правили неке Три клисуре, немају појма. И ако би хтели да уложе новац, то је сигурно зато што не знају шта ће са парама, могу да их бацају, ми то сигурно нећемо, ми пазимо на сваку народну пару, познати смо по томе.

Bečejac

pre 11 godina

Jedno je sigurno a to je da ce ludaci da urade taj kanal.Nije tu u pitanju ni izvoz ni uvoz nego zelja tako da je nazovem velikog brata sa istoka.E sad tomin rodjak nezna kako da pravda (brani)projekat pa počinje "nije nego" ali i neizbežno pa pa pa pa!!!!!!!

boro tomić

pre 11 godina

Izgradnja ovog kanala bi mogla da bude odlična prilika za prevaspitavanje silnih lopova koji su se nakotili po Srbiji kao i onih koji smatraju da je korupcija nezaobilazan deo života, bilo da daju mito ili primaju. Višestruka korist za zemlju kako god okreneš...

Deda Pera

pre 11 godina

Ne vidim prepreku da svi koji ovu glupost podržavaju, zajedno sa svom silom SNSovaca, uzmu ašove i lopate i pokrenu se.
Kad to vidimo, možda ćemo i mi nenapredni pomoći.
Toliko je zapuštenih kanala i koječega po Srbiji da može 10 Maršalovih planova biti pokrenuto.

ivica

pre 11 godina

Dragi prijatelj voljenog predsenika lupa li lupa i ne prestaje da trabunja o kanalu koji bi prolazio kroz tri zemlje ako prica za Srbiju,ko njega pita za Makedoniju i Grcku....jaoj mene

Braca po poreklu

pre 11 godina

@ja

A kako tumacite prekookeanske brodove Ministra od preko 5000 tona? Ocigledan dokaz da covek ne zna sta prica. Nosivost prekookeanskih brodova je i preko 100 000 tona. Da li ministar bar zna nosivost barzi na Dunavu? Oko 3000 t ili...

arkadije

pre 11 godina

doliv vode u srbiji je optimalno za 350.000 hektara, max 500.00. i petrovic je lupetao o milion hektara navodnjavanja. sve ostalo daje manje vode za djerdap. a za kanal? vode jednostavno nema. a tek kako podici vodu na 400 m? prevodnice. ako jedna dize 15-20m, znaci 20tak s jedne strane planina, 20 s druge strane. isplati li se?

Zli

pre 11 godina

Ne zna čovek da li da plače ili da se smeje, kad čita ovakve ludosti... Čovek se lepo naputovao o državnom trošku, doneo kući gomilu nekakvih papira, koji su taman da se podloži, dok ne mine zima. Ima li taj čovek neku studiju ekonomske isplativosti takvog projekta? Ali da ju nije uradio neki brilijantni kadar sa nekog isturenog odeljenja iz Donjeg Proložca. Prvo sredite puteve, da mi ne otpadaju točkovi, železnice, da vozi bar brže nego u Bangladešu i kanale, da imaju odakle seljaci da navodnjavaju.

balcancaffe

pre 11 godina

Duzina Panamskog Kanala je samo 33ml,oko 50km,brodovima treba 8 sati da prolaze kroz kanal,cena jednog prelazka je oko 350.000 dolara,a put plovidbe se skracuje za 15 dana!

Pera

pre 11 godina

Ima ona epizoda Simpsona, gde predstavljaju najbesmislenije projekte u istoriji Springfilda: pokretne stepenice koje ne vode nigde, mono rail itd. To je bilo smesno - ovo nije.

voja

pre 11 godina

Проблем око канала је лако решити. Сви који мисле да је ово добар пројекат нека оснују акционарско друштво, скупе потребан новац ( 12-13 милијарди долара) узму концесију од државе и изграде канал. Ако је овај пројекат тако генијалан за кратко време акционари ће повратити свој новац.

Bora

pre 11 godina

Ako pogledate u Dunavsku strategiju EU, videcete da se Dunav koristi oko 15% i to u zemljama regije, kod nas je nemerljivo malo korištenje. Umesto da počnemo njega da koristimo, slušamo ovog opasnog čoveka koji hoće da otvara rudnike nikla i tako truje Srbiju. Ova priča o DMV ima smisla jedino da ostavi utisak kako ovaj čovek radi nešto važno i time mu obezbedi opstanak u vladi. Đilas je u pravu: on je veoma opasan.

Bilja

pre 11 godina

Ja stvarno ne znam sta je ovim ljudima iz SNS? Kakve su to nebulozne ideje,kad ne mogu ni kilometar autoputa napraviti, niti okrpiti puteve ko ljudi. Ja stvarno ne znam na čemu su.....

Milan

pre 11 godina

Kakav crni kanal?! Pa mi ne možemo ni put da napravimo! Dočekali smo da strani ambasadori, moraju da opominju naše političare da završe koridor 10, jer kroz Srbiju u 2013-oj godini praktično ne postoji auto-put. Mrkonjić i Ilić su za sve vreme svog "ministrovanja" i "kapitalnog investiranja", za sve ove godine napravili celih 40km auto-puta! U kojoj bi normalnoj državi tako dokazano "uspešne" i "sposobne" ljude iznova i iznova birali i postavljali da rukovode izgradnjom saobraćajne infrastrukture. Mi nemamo obilaznicu oko Beograda, teški kamioni tutnje kroz Karađorđevu ulicu, vozovi idu sporije nego u vreme kralja Milana, a neko ima smelosti da iznosi svoje fantazmagorične ideje o nekakvim megalomanskim projektima koji bi bili previše i za čitavu posustalu evropsku privredu, a kamoli za najsiromašniju i najzaostaliju državu u Evropi-našu Srbiju. Kome su namenjene takve priče? Da li naši političari (s pravom) potcenjuju inteligenciju građana?

realno

pre 11 godina

ideja nije nova...svojevremeno (kraj sezdesetih i sedamdesete)su Francuzi bili zainteresovani za spajanje Beograda i Soluna, izradjeni su detaljni projekti, kanali prevodnice itd, a ceo materijal se nalazio u tadasnjem Republickom fondu voda...80-te je na 40-tak strana prikazan kratak opis tog projekta u vidu maturskog rada "Perspektivni razvoj Moravsko-Vardarskog plovidbenog sistema"...zbog nepoverljivosti tadasnjeg sistema oko ulaska "stranaca" u izvrsenje projekta, sve je ubrzo palo u zaborav...a kasnije....pa ostala je istorija...

F1

pre 11 godina

@Vojvodjanin @ F1, 13. mart 2013 23:32
Tipicno vojvodjanski bezobrazluk.
Otcepi se niko ti ne brani. Otcepljeni ste vi od pameti.
Naravno da necu da ja placam ono sto je vasa nadleznost, i za sta su vama vec date pare.
Zasto bi mi placali ciscenje vasih kanala, kad je to nadleznost pokrajine i vojvodinavoda.
Sto bi neko tolerisao vas lopovluk, i vas primitivizam ovde.
Vi vec imate nadleznost nad "vojvodjanskim poslovima", sto je ne ispunjavate?
Zasto bi ja radio Pajticev posao za koji je on debelo placen, i za sta je njemu dato stotine miliona evra.
Koga lazete i kome glumite zrtvu, kad ste najprivilegovaniji deo Srbije.

Budalastina

pre 11 godina

Ministre kakav strateski interes ima drzava Ilinois za ovaj kanal.Mozda sledeci puta kada odes u turizam u Juznu Afriku i sa njima potpises strateski interes o kanalu

Aleksandar

pre 11 godina

za (Dzo, 13. mart 2013 21:34)

Za kanale u Vojvodini je nadležna Vojvodina vode, koliko se sećam.
Zašto vlasti u Vojvodini ne pokrenu i urade čišćenje tih kanala.

Molim samo da ne koristite one jeftine floskule, tipa "mi bi, ali nam ne da Beograd", jer kada vlast počne tako da priča, onda time kriju svoju nesposobnost ili nezainteresovanost ili oboje.