Sreda, 13.03.2013.

09:31

S. Koreja potvrdila: Sad ste gotovi

Severna Koreja danas je potvrdila da je raskinula 60 godina staro primirje i upozorila da je sledeći korak akt "nemilosrdne" vojne odmazde protiv neprijatelja.

Izvor: B92

S. Koreja potvrdila: Sad ste gotovi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

201 Komentari

Sortiraj po:

iks

pre 11 godina

Severna i Juzna K. su drzave uhvacene u makaze velikih sila. Bar u Srbiji bi svako trebalo da zna sa kakvom tragedijom se to zavrsava.
Smeta mi sto ne cujemo o uzrocima ovog naglog zaostravanja i sto cujemo samo jednu stranu.

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

@the
Sovjeti su uvek tehnoloski kasnili za zapadom, prvi radar, racunar, laser, atomsku bombu, nuklearnu bombu, neutronsku bombu, tranzistor, integralno kolo, programski jezik, ... je imao zapad, a sovjeti su samo pokusavali da se prikljuce. Jedino je njihov kosmicki program u jednom trenutku bio ispred, ali su ih i tu Amerikanci stigli i prestigli. Niko nije rekao da je "komunizam pao zbog zastarelog naoruzanja SSSR" nego upravo to da njihov ekonomski sistem nije mogao da iprati tehnolosku trku u nauruzanju forsiranu od strane zapada posto je to izuzetno skupa igra, pogotovu kad ti vecina stanovnistva vrlo lose zivi. A zapad je sa svojom privredom i trzistem skoro svaki naucno-tehnoloski pomak napravljen u vojnoj industriji uspevao da kasnije primeni i u civilnom sektoru i obrne pare (najveci broj tehnoloskih inovacija se prvo napravi za potrebe vojske, pa tek kasnije upotrebi u komercijalnim sistemima). A to sto je SSSR proizvodio i izvozio vise konvencionalnog naoruzanja od USA se slabo racuna ako sve vreme tehnoloski ipak kasnis. (Arapi sigurno imaju kvantitativno vise i naouzanja i ljudstva od Izrala pa ih ovi isprase u svakom sukobu/ratu). Tehnoloska trka u nauruzanju je itekako doprinela urusavanju komunizma, koji posle pola veka prosto vise nije mogao da drzi korak. Btw, koji je ono bese doprinos sovjeta svetskoj bastini informacionih tehnologija? Neki programski jezici na cirilici s kraja pedesetih? Tetris?

Alek

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.
(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)

Ubedljivo najbolji komentar koji sam video. Ljudi treba da budu svesni spinovanja zapadnih medija, kao što su to nama radili i ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.
(Darko 88, 13. mart 2013 12:25)

Vama stvarno nije jasno da SK hoće da objedini "sve korejce u jednoj državi"? To vam ne liči na doktrinu onog pokojnika zbog koje smo i sami bili bombardovani? Ili vam je lakše da vam je uvek neko drugi kriv.
I zbog čega mislite da "zapad" kumuje svakom sukobu? Možda je ljubljeni Putin taj? Ili kinezi... Isprobavaju da li zapad toleriše ovakve stvari.
Ne, sigurno će ruski mediji ili kineski (zemlja poznata po demokratiji) da nam daju tačne informacije.

darko

pre 11 godina

nije mi jasno....zasto oni hoce da ratuju i gde usa i juzna koreja planiraju da izvode vojne vezbe.Ako je to na granici sa severnom korejom ili pak unutar njihove teritorije to je atak na suverenu drzavu.
ukoliko nije to ne znam zasto se ovi iz severne koreje bune.Inace bio sam 3 puta u juznoj koreji...divana zemlja,divni ljudi.

Kontam

pre 11 godina

Americke trupe su na teritoriji Juzne Koreje vec 60 godina od vremena kada je Severna napala Juznu.SK zivi od pomoci koju dobija zahvaljujuci 60-ogodisnjim pretnjama,medjutim nova vlast u Seulu je zauzela tvrdji stav prema Pjongjangu koji ima sve manje hrane,a politicari i oficiri nemaju vise dovoljno novca da uzivaju kao dosad,zato su pribegli ostrim pretnjama jer su videli da ih Seul kulira i da sve cesce sa Amerima izvodi vojne vezbe blizu granice.S.K. nema podrsku ni Kine ni Rusije koje nisu pomogle ni Arapima ni nama svojevremeno,jedino jos Siriji pruzaju podrsku zbog cega ih SAD jos nije napala,tu kontam da ce rat zapoceti izmedju Irana i Izraela,tu ce Nato intervenisati,nakon cega ce naci izgovor da srede i Siriju,e sad da li ce Rusija nesto preduzeti tad,ne znam jer vidimo da Putin trazi da se deca obucavaju u skolama na fizickom kao u vojsci kako bi bili spremni da sluze drzavi.Sto se tice S.K. ako im se uvedu ostrije sankcije nece imati gde nego da izazovu rat nakon cega ce biti sravnjeni.Mislim da USA zeli da izbegne rat tako sto ce izgladneti narod i vojsku S.K. koja bi onda zbacila voljenog vodju.Znaci prva mogucnost rat,druga neka vrsta revolucije ili pucha u samoj S.K. i treca mogucnost da stanje ostane nepromenjeno,da vodja i dalje ostane na vlasti preteci atomskom bombom,zahtevajuci od J.K. da nastave da trguju,mada to malo teze jer je J.K. rekla NE ucenama jer misli da je jaca jer ima SAD na svojoj strani,a S.K. su svi,cak i Kina,okrenuli ledja.

noisy43

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, da li bi radije živjeli u S.Koreji ili J.Koreji i ostatku svijeta? Sve ok, Ameri tirani, globalizacija bla, bla..., ali nema para da bih živio u S.Koreji. (danguba, 13. mart 2013 16:27) Ne, a hoces da znas zasto? Zato sto je S. Koreja pod sankcijama vec decenijama i tamo se umire od gladi. Sjeti se kako je vama bilo onih par godina sankcija i zamisli da je tako vec 40-tak godina.
Stvari nisu samo crno bijele.

Dileme

pre 11 godina

Moram da napišem svoje skromno mišljenje. Amerikanci se plađe Severne Koreje i to je očigledno inače bi Ameri njih rasturili još pre 2 i po godine da je to bilo tako jednostavno. S kim se to Amerikanci natežu 2 i po godine? Ni sa kim, ukoliko mogu da ih gađaju raketama i očas posla završe posao (čitaj Jugoslavija, Irak, Afganistan, Libija, pre toga Vijetnam, Panama itd). Dakle, ameri pregovoraju i natežu se sa Korejom jer očigledno postoji strah od onoga što se može desiti? Zašto ne napadnu Irance? Plaše se zbog saveznika Izraelaca, ali i zbog reakcije 80 miliona izvornih islamističkih fanatika. Dakle, ovde nije pitanje da li će stradati Severna Koreja, nego je pitanje koliko veliku štetu ta ista koreja može naneti južnim susedima ili Japanu? Prema procenama neutralnih stručnjaka Severna Koreja itekako može da se vojno suprostavi i da nanese ozbiljne posledice onima protiv kojih krene

the

pre 11 godina

Salu na stranu, ali ako nisi primetio "hladni rat" je zavrsen krajem osamdesetih i SSSR ga je izgubio. Uglavnom zato sto nije mogao da isprati tehnolosku trku u nauruzanju. Ne volim NATO, ali kao elektro inzenjer i real-time softveras (jos) uvek bi se pre kladio na americku/zapadnoevropsku tehnologiju nego na rusku/kinesku/iransku/severnokorejsku. (savremeni rat je video igra, 13. mart 2013 17:59)Hladni rat je sluzio obema stranama vise za unutrasnju politiki kako bi drzali jedinstvo medju gradjanima.A sobzirom na desavanja zadnjih 10-tak godina moze se zakljuciti da se hladni rat nije ni zavrsio pogotovo kada je NATO u pitanju(raketni stit).Samo vise nije SSSR ,vec Rusija,Kina...A komunizam nije pao zbog zastarelog naoruzanja SSSR-a,jer je ta drzava tada,za razliku od kasnijeg perioda,imala opremu nista manje savremenu od NATO-a.Samo je SSSR 1990 imao izvoz oruzija oko 20 milijardi $ sto je nekoliko puta vise od SAD.Komunizam je pao zbog nepostojanja trzisne ekonomije,jer se proizvodilo mnogo vise nego sto se proda.A kad su se su se proizvodi nagomilavali stala je proizvodnja i preduzeca su zatvarana.Znaci komunizam je sam sebe unistio,jer je neodrziv na duze vreme,i to nema veze sa zapadom,da ima to bi se mnogo pre desilo.

Nucky Thompson

pre 11 godina

Nosi se Nike, android telefon, kucaka i radi pod windows os, a velic Sjeverna Koreja i odnosno bolesni rezim u S Koreji!!! Licemjeri!

ana

pre 11 godina

stvarno ne razumem kako neko moze da podrzi S. Koreju..Zamislite da ste vi rodjeni u J. Koreji i da vas severni sused zeli da vas unisti zato sto nesto nije po njegovoj volji...dovoljno je sto ugnjetavaju svoje stanovnike jos treba i druge, a to koliko ce neduznih zivota stradati i kolika ce steta biti naneta ovoj ionako polu propaloj planeti, to nikom nista...sebicni politicki interesi

fffffffd

pre 11 godina

mislim da bi oni koji podrzavaju s. koreju, ovog momenta trebali da pobacaju iz kuce sve samsung i lg proizvode u znak podrske diktatoru sa hipsterskom frizurom

Miomir

pre 11 godina

Porucujem pametnjakovicima koji smatraju da ih Zapad laze o stanju u Severnoj Koreji da stupe u kontakt sa bilo kojim gradjaninom te zemlje. Mislim da ce ubrzo utvrditi da je to apsolutno nemoguce. Nakon toga, neka se zapitaju: da li bi bilo ko zeleo da zivi na takav nacin, da drzava ima stopostotnu kontrolu nad svakim svojim podanikom, da nikada u zivotu ne mogu otici van granica svoje zemlje, pa cak ni komunicirati sa strancem bez nadzora tajne policije.

Arminowski

pre 11 godina

Zao mi je naroda SK i JK, oni ce najviše nadrljati ako ovaj ludak iz SK pokuša bilo sta a kakav mu je caca bio, nebi me čudilo da pokuša nesto ludo. A vi sto branite režim SK, mogu vam samo poželjeti sretan put u SK. Idite, vidite. Režim koji ima koncentracijske logore smrti za svoj narod, najizoloranija zemlja na planeti, nema hrane, tehnologije, ljudska prava ravna nuli. JK je Monte Karlo prema sjeveru. Bio sam u Seulu, i u Japanu, uljudnijeg naroda nisam nikad sreo prije, kakvi njemci koji su za nas pojam drzave i naroda, ovi su to i pet puta vise. To je savršenost. Kultura, disciplina, hrana, tradicija, sve, sve je na nivou. Vrijedni kao mravi, pošteni, iskreni, radini. Zao mi je i Japana, oni bi mogli izvuci deblji kraj. Kina samo čeka svoj momenat da naplati stare dugove. Siguran sam da neće biti nekakvog velikog belaja a ako ga i bude neka nam je Bog na pomoći svima. Odjeknut ce to po čitavom svijetu, kako ekonomski tako i bojim se novim tenzijama i ratnim zaristima. Samo sadistima i maloumnicima može biti drago da ove dvije bratske zemlje zarate. Rat je grozan, mnogi od nas su to iskusili na svojoj koži. Zato, molite se za mir. Ovog SK ludaka ce njegov narod uskoro skinuti s vlasti. Kada vojska postane gladna, ima da rastrgaju taj podli, tamni režim.

milojko

pre 11 godina

Niti Severna Koreja ima sa cim da se bori, niti Juzna zeli. Dakle, smanjite "dozivljaj" i sveprizivajuci "Armagedon" jer je ovo jos jedan u nizu poteza rezima iz Pjongjanga da iskamci koju tonu rize, za ionako izgladneli narod na kraju zime. Da li je komunisticka diktatura, i koliko, dobra za buducnost S.Koreje pokazace vreme a svakako da im je podrska, kako politicka tako vojno i ekonomska, od Pekinga i Moskve od velikog znacaja. Mnogo vise od vojnog potencijala, koji je u najmanju ruku pod velikim znakom pitanja, za Pjongjang je znacajnije pitanje prehrane stanovnistva i lojalnost vojnog i partijskog vrha mladom gospodaru. Niti je sve trulo u onom, crvenom delu Koreje, niti bajkovito u onom "demokratskijem", juznom. Istini za volju, i Seul ima razloga da bude kritikovan zbog pomanjkanja demokratskih principa ali zbog, reklo bi se, strateskog polozaja i odnosa ka Vasingtonu i Tokiju, ta tema ne izlazi na videlo. Bilo kako bilo, ratni bubnjevi i ovog proleca odzvanjaju korejskim poluostrvom, pet decenija manje-vise ista prica. Tresla se gora, rodila se - Koreja.

Smrt fašizmu, .!. komunizmu!

pre 11 godina

Bliži se trenutak konačnog oslobođenja korejskog poluostrva od komunizma koji predstavlja najveće zlo moderne civilizacije još od pada fašizma!

Analiticar

pre 11 godina

@Zoki

Pre nego sto sednes za tastaturu procitaj zbog cega je nastao korejski rat.Ko je koga podrzavao.rat je nastao u vreme hladnog rata izmedju SSSR-a i SAD.Rusi podrzavali komuniste a ameri protivnike komunizma.Mao Ce Tungova Kina je takodjepodzavala ove prve.I danas se sve izmenilo Niti Rusija podrzava Severnu Koreju niti Kina vise daje bezrezevnu podrsku. Znaci duplo golo. Bice samo rat rezolucijama u SB UN kao i za Siriju a na terenu ce obrati bostan Severna Koreja

prokleta avlija

pre 11 godina

nadam se da će biti direktnog prenosa rata na CNN-u...nije dugo bilo ničega sličnog... malo sam se i uželeo pravo da vam kažem, a i taman da se oladimo od Sulejmana...

DR IGGY

pre 11 godina

Koje smo srece od tolike preciznosti, ako budu rokali po Britaniji ima da zvekne nas.
(opet mi je sreca prdnula za vrat, 13. mart 2013 15:06)

Svaka cast na komentaru!

filip

pre 11 godina

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?
(vlada, 13. mart 2013 13:59)

A jel si zadojen činjenicom da je Srbija ostavila mnogo više mrtvih nego Ameri, u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i samoj Srbiji? Jel si zadojen činjenicom da su slični zlikovci vodili i Srbiju i Libiju i Irak i unesrećili i svoj i tuđ narod? Jel si zadojen činjenicom da u toj Severnoj Koreji ljudi skapavaju od gladi?...
Izgleda da si samo zadojen činjenicom da su Srbi bezgrešan, pošten, nebeski narod, a Amere, kad im već ne možemo ništa i kad im zavidimo, treba mrzeti, jer je to tako nebeski i tako srpski.
(Najlakše je mrzeti iz fotelje, 13. mart 2013 14:49)

Ne znam ko je od vas dvojice veci mamlaz,Nebeski Srbin ili Srbomrzac.A inace dok je taj Gadafi bio dole na vlasti,bio je med i mleko za sve osim za politicke neistomisljenike.Nit pravdaa,nit osudjujem,samo kazem sa jedne strane politicki zatvorenici, a sa druge besplatna medicinska nega u inostranstvu (u Libiji se podrazumeva naravno), stipendije drzave za svakog ko zeli da studira u inostranstvu i bude negde primljen,dohodak po g.s. basnoslovan...Dok ja ovde mogu da sanjam o studiranju u inostranstvu,al zato mogu dva put godisnje na izbore.Boles'.

precanin

pre 11 godina

Ne potcenjujte S.Koreju ! Da bi mogli Ameri da ih porobe, moraju da se iskrcaju ! E tu dolazi do izrazaja likavstvo severno-korejanaca, oni bi se sakrili iza drveta i sve bi Amere pokokali ! Znaci, svaki vojnik ima svoje drvo i kada naidju Ameri oni samo "tape-tape" i zavrse posao, jednostavno ali genijalno !? Ipak se treba setiti !

jedan Kecman

pre 11 godina

Klasični potezi očajnika!
Režim koji se nalazi pred matom sada hvata panika.Nema kuda ni napred ni nazad i tad se obično posegne za potezima očajnika..Tako je bilo u Rumuniji,Libiji,Siriji,Srbiji..tako će biti i u S.Koreji,Bjelorusiji..itd..

djordjevic

pre 11 godina

Bez obzira na to koliko ne voleo razne socijalisticke rezime koji su padali kao domine po Evropi krajem proslog veka, svi su oni MALA DECA u odnosu na Severnu Koreju. Ono tamo je PAKAO po svakom dokumentarcu koji sam video, po svim izjavama ljudi koji su pobegli iz Severne Koreje, po razgovorima kojima sam imao sa par ljudi koji su i sami pobegli...Ti ljudi koji uspeju da pobegnu, oni zive sa UZASNOM krivicom jer su maltene ubedjeni da su im zbog bekstva pohvatali familiju koja nije smela/htela/mogla da pobegne i poslali po kampovima ili poubijali (dodje na isto).

A za ove sto misle da ih ceo svet laze i da je sve sto sam ja cup pa i ja vas lazem...Ljudi, 21. vek je, ako nije tako- eto ga youtube, neka postave nesto sto ce da me ubedi u suprotno! Sto to ne urade? Jel se secate onih snimaka "naricanja" kada im je umro "dragi vodja"? Zamislite da vas neko tera da tako placete! Dragi vodja je inace VECNI sekretar partije. Zamislite da vam je tata "dragog vodje" proglasen za VECNOG predsednika zemlje iako je mrtav (da, da, mrtav, a predsednik)? A da ne pominjem uopste kako ljudi tamo zive...

Sto se tice eventualnog rata ili tako nesto...Mnogo bi bili SOKIRANI brzinom kojom bi neka alijansa vodjena zapadnim silama protutnjala Severnom Korejom. I to ne zato sto jedni imaju ovakvu tehniku, drugi ovakvu...nego zato sto bi se cela vojska severne koreje predala za dva sendvica.

Dragan

pre 11 godina

Као прво да се државни врх северне кореје састане (у Пекингу на пример) са Обамом и да га натерају да потпише резолуцију којом Америка признаје да је Тексас у Мексику. Под два да Вашингтон, Њујорк, Лос Анђелес, Сан Франциско добију специјални статус у оквиру САД-право на школе на матерњем језику и тсл.Уколико то не постигну дати им датум преговора о уласку у ЕУ. У противном лансирајте ракете и то је то!

Realni gradjanin

pre 11 godina

Severna Koreja je "ugrozena" i molim sve koji je podrzavaju da idu da je brane! Oni bi ostvarili svoju zivotnu zelju a mi ostali bi lepo i mirno ziveli do kraja zivota.

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

@Štilcovana katabolcna
Sve, sve, ali radijacija od neutronske bombe brzo prolazi, skoro kao pljusak u julu. Ovde ima fizičara kojima bi Ajnštajn pozavideo na genijalnosti ...

"... Though a neutron bomb does cause infrastructure damage and some long term radiation (it is still a nuclear weapon after all), they are specifically designed so that ~48 hours after the device is detonated, friendly troops can move into an area and utilize the infrastructure without fear of radiation ..."

Nije bas kao "pljusak u julu", vec kao dva kisna dana ;-) Salu na stranu, ali ako nisi primetio "hladni rat" je zavrsen krajem osamdesetih i SSSR ga je izgubio. Uglavnom zato sto nije mogao da isprati tehnolosku trku u nauruzanju. Ne volim NATO, ali kao elektro inzenjer i real-time softveras (jos) uvek bi se pre kladio na americku/zapadnoevropsku tehnologiju nego na rusku/kinesku/iransku/severnokorejsku. Zivimo u vremenu kada na primer mnogi ruski naucnici umesto da razvijaju ruski kosmicki/vojni program rade na Wall Street-u i razvijaju algoritme za "black box trading" ili pak osnivaju Google :-)

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

andrej@ ako oni "sibnu" deset komada na severnu... ugasila je i juzna. kapiras li ti sta je radiacija? za nju nema granica, prepreka...

andrej

pre 11 godina

Ovde ljubitelji USA zaboravljaju jednu stvar a to je da USA ima svoje baze u Južnoj Koreji i Japanu. Ne moraju oni da šibnu nukleraku na USA ali nekoliko stotina hiljada mrtvih "marinaca" i uništena vojna infrastruktura je više nego dovoljno da S.Koreja završi sa "poslom". A kako stvari stoje ovi nisu nimalo naivni u svojim pretnjama. Usput što se tiče Kine verujem da neće direktno ući u sukob te dve zemlje, ali će iskoristiti svoju šansu i doći do spornih ostrva oko kojih se nateže sa Japanom. Ukoliko Japan u takvoj nezavidnoj situaciji pokuša neku vojnu intervenciju Kina će sebi dati za slobodu da se i direktno umeša u sukob dve Koreje i samim tim ostvari svoje ciljeve, a to bi bilo: Vraćanje svojih ostrva pod ingerenciju Pekinga i minimizovanje USA prisustva u tom regionu. Tako stoje stvari, svidele se one nama ili ne.
(rade, 13. mart 2013 15:30)

a jel ti kontas ako s.koreja sibne jednu nuklearku na japan ili j.koreju oni automatski dobivaju 10 komada minimum!plus totalna izolacija od citavog sveta a to znaci ni gram brasna,rize,vode itd nece proci.eto toliko a kinezi se nece mesati zbog par ostrva i eventualni nuklearni rat jer i sami znaju da od toga nema nista i niko ne profitira.dakle samo bolestan um moze pokrenuti nuklearni napad na neku zemlju i ocekivati da ce opstati u 21 veku.

boki

pre 11 godina

@najlakse je mrzeti iz fotelje.. Da li si ti normalan?! Ako to stvarno mislis, blago tvom mozgu. Odakle ti ideja da su srbi vise sejali smrt od amera?! ..

Петар Миловановић

pre 11 godina

Iako su većina sličnih pretnji odbačene od strane Vašingtona i Seula kao retoričke pretnje, postoji zabrinutost da će Sever ipak pokušati da izvrši neku vrstu vojne provokacije narednih nedelja kako bi pokazao da je ozbiljan. Не верујем да ће Северна Кореја војно провоцирати американце и јужнокорејце, напрoтив могуће је да американци направе инцидент и натерају их да одговоре! Таквих повода за рат било је у историји нарочито од стране фашистичке Немачке или касније од американаца у многим случајевима! Трагично је што су поделили и завадили један те исти народ и стално хушкају јужњаке да нападну север, па ме то подсећа на окупирано Косово и Метохију и овај слободни део Србије! Задњих неколико година америчка солдатеска са јужнокорејцима стално маневрише око граница и траже повод за сукоб. Не верујем да ће Кина остати неутрална и тај њен пристанак на резолуцију против руководства С. Кореје не значи да сада американци имају одрешене руке. То је само симболичан уступак американцима, које упозоравају да не ремете постигнуту равнотежу и постигнуту стабилност у том делу света! Бар тако стоји у поруци која стиже од руководства Кине!

Milan

pre 11 godina

"Prema istraživanju koje je uradio T- portal iz Hrvatske"
Zar je ovo relevantni izvor podataka o Severnokorejskoj vojnoj moci!? Da li ce SB UN na osnovu njih doneti sankcije?

lik

pre 11 godina

Glas Marksa i Lenjina dopro je do daleke demokratske republike koreje i davno dao do znanja imperijalističkoj americi da joj tamo nije mesto, a ona se ponovo petlja u unutrašnje interese zemlje. Konačno će najveća svetska kapitalistička sila da padne. Morala je već jednom. Sve socijalističke zemlje treba da se udruže i pruže podršku severnoj koreji isto tako i srbija tj. jugoslavija. Moć socijalizma konačno će dopreti do svesti ljudi koji su godinama u srbiji trovani i mučeni kapitalizmom uvezenim na silu. Živeo hrabri narod demokratske koreje, živeo socijalizam, živela nova nada komunističke internacionale, živela sloboda!

Samsung

pre 11 godina

Kakva Severna Koreja , ta zemlja , odnosno rezim sam sebe unistava. Rakete joj eksplodiraju na samom lansiranju , tako da mislim da kad bi pokusala da gadja nekog nuklearnim raketama , sama sebe bi unistila , jer njene rakete padaju na samom lansiranju . Ne mogu da svatim da u Srbiju jos ima ljudi koji podrzavaju diktatore . Podrska za Juznu Koreju , i nadam se da se blizi sloboda izmucenom Koreskom narodu na severu .

vlada

pre 11 godina

@ Zoki i ostali

Pišete o stvarima koje nisam ni spominjao. Pre svega ne mislim da su Srbi bezgrešan narod. Ali nisu ni totalni i jedini krivci za sve što se desilo. Uostalom Jugoslavija je bila zemlja u kojoj su svi Srbi živeli zajedno. Mi smo nažalost žrtva igara koje igraju velike sile (čitaj SAD). A koliko vidim i osecam američka demokratija je donela nepravdu za razliku od neodrživog socijalističkog sistema. Pa sad ti uzivaj u tih 20000din ili koliko već primaš i otplaćuj kredit uzet na 40 godina i osećaj se slobodno, i naravno možeš uvek da izneseš svoje mišljenje i da opljuješ bilo koga. A za vas koji preferirate američku kulturu, sigurno je da ste se pre toga upoznali i sa kulturama i istorijama Irana,Koreje i ostalih država. Verovatno i mislite da tamo nema ničeg dostojanstvenog i vrednog kao i u našoj kulturi i istoriji. Ajmo sad svi na bigmek i kokakolu. Pozdrav.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Severna Koreja blefira, nema od toga nista. S.Koreja je pribijena uza zid sankcijama, ostala je sama bez podrske N.R.Kine, sada se nasla u nezavidnoj poziciji, pa preko "pretnje" pokusava, da privoli medunarodnu zajednicu, da se otpocnu prgovori o N.naoruzanju, a za zamenu da se ublaze sankcije, da bi drzava mogla normano da funkcionise koliko toliko, da bi se stanovnistvo prehranilo?! Ali Sve sto se steze priteze sankcionise, moze brzo da explodira! Zato svi pamet u glavu, koji odgovaraju za ovaj Svet, pregovori su jedino resenje, da nebi doslo do velikog belaja?

danguba

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, da li bi radije živjeli u S.Koreji ili J.Koreji i ostatku svijeta? Sve ok, Ameri tirani, globalizacija bla, bla..., ali nema para da bih živio u S.Koreji.

Štilcovana katabolcna

pre 11 godina

Sve, sve, ali radijacija od neutronske bombe brzo prolazi, skoro kao pljusak u julu. Ovde ima fizičara kojima bi Ajnštajn pozavideo na genijalnosti. A tek izvor informacije... , po njima je f35 najsavršeniji avion na svetu. Toliko je savršen da ga nesmeju pustiti da poleti da potencijalni protivnici i konkurentski proizvođači ne izvrše kolektivno samoubistvo.

mrki

pre 11 godina

Otkud UN ima moralno pravo na bilo kakvo upozorenje kad se zna da rade za amere i to toliko bezobrazno da se vidi golim okom. Jedino B92 daje objektivne informcije hahaha.

vuk79

pre 11 godina

Te rakete ne bi stigle ni 100 m u vis kad bi bile uništene. Amerikanci bi ih potom tako rasrafili da bi im ono degradiranje iz 1952 delovalo kao prelepi san.

Радован

pre 11 godina

Сачувај ме Боже српских "геостратега" и "свезналица"!
Срби, поправљајте зубе (најкрезавија смо нација Европе), школујте се (нација смо са најмање високо образованих у Европи), заведите ред у производњи хране (једемо најотровнију храну у Европи)...
Кад све то урадимо, онда ће наше мишљење можда некога и занимати. До тада, ово лапрдање по интернету о "светском империјализму" само чини да, уз све остале негативне рекорде, будемо и најсмешнија нација света.

Sir Giles

pre 11 godina

@Debeli

Tačno je da je Drugi svetski rat pokrenuo ekonomiju ali nije on započet da bi pokrenuo ekonomiju nego je, između ostalog, zbog teške ekonomske situacije ubrzan.
Ne proglašavati posledicu uzrokom, jedna je od prvih lekcija u istoriji. Uvek je lakše biti revizionista i naknadno pametan.

Milijanko

pre 11 godina

Problem je sto US maskira svoje ekonomske interese iza demokratije i ljudskih prava (sto bi i trebalo da je od najveceg interesa).
Njihovi ekonomski interesi su uvek na prvom mestu. Mozda je ovo samo zbog toga sto Samsung tuce Apple, KIA i Hyundai opasno pritiscu GM i ko zna zbog kojeg novca ali je sigurno zbog novca.

Recept je prost i isproban je i na YU, napravis nestabilnost, podelis i zaratis strane i onda kao doneses mir koji je i dalje nestabilan, pa iz toga svega izvlacis svakojake koristi jer oni koji su ti papeti dobro znaju da su tu samo dokle ih ti branis.

Medjutim nema nikoga ko to oce da spreci i demokratija stvarno ne zanima nikoga smao novac. E to je jad nas kao covecanstva!

истина

pre 11 godina

Подршка пријатељима из једине праве Северне Кореје. Са убицама се разговара само оружјем !

Nemanja

pre 11 godina

Kladim se u 100 marki da bi ih, u slučaju rata, Južna Koreja tako brutalno našamarala i ponizila, da bi se sve severnjaci kolektivno samoubili.

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

izgleda da vecina komentatora koja se ovde "sfrlja" sa terminologijim nuklearnog rata kao da nikada nije cula za ERW (enhanced radiation weapon ili ti neutronsku bombu) ... to je ono sto ce biti upotrebljeno protiv zive sile u S. Koreji (a neki su predlagali i po gudurama Avganistana) ... ogranicenog dometa, hiruski precizno, infrastruktura minimalno ostecena, radijacija brzo prodje, okolne zemlje nisu ugrozene ... proverite gugl i vikipediju pre nego krenete da izigravate vojne stratege i analiticare ...

Zoki

pre 11 godina

@Vlada

Sta ce Ameri na Korejskom poluostrvu???

Pa tamo su jer je Severna Koreja iznenada napala Juznu i pod rezolucijom UN su Ameri prebacili trupe iz Japana da brane Juznu Koreju. Njima su se pridruzile mnoge druge zemlje.
Sto ce reci... tamo su jer je S.K izvrsila agresiju na Juznu. Mir nikada nije potpisan. Ups... malo smo se preracunali a?
To je bilo u ono vreme kada je komunizam jos ima snage da se namece i da pokusa da bude ono sto su Ameri danas. Druze, nema savrsenog sveta u kome cemo svi da se volimo. Svako namece sebe. U mnogim situacijama i ja i ti namecemo sebe. To rade i drzave. Tako je. Jedino da se nadamo da ce u tim igrama nametanja biti jaca ona drzava sa kojom ce NAMA biti bolje.
Kad kazem NAMA, mislim na tebe i mene, obicne gradjane.
Kad gledam obicne gradjane pod svim ovim rezimima... ipak glasam za Amere. Oni su izmislili rock'n'rol :)

Dule

pre 11 godina

Kolicina mrznje koju SAD prema nekoj zemlji srazmerna je kolicini straha od iste. Nije im dzabe najomrzenija S.Koreja. Ne kazem da podrzavam S.Koreju u bilo kakvom ratu, samo konstatujem cinjenicu.

Sid

pre 11 godina

Nisam siguran sta ocekivati ali svakko ljudi koji su godinama u izolaciji, Ocigledno da dolaze dani opasnog zivljenja na Korejsko poluostrvo.

Pitanje je da li ce Kina biti ravnodusna u koliko pocne rat...Sve ovo! Nije sala.

rade

pre 11 godina

Ovde ljubitelji USA zaboravljaju jednu stvar a to je da USA ima svoje baze u Južnoj Koreji i Japanu. Ne moraju oni da šibnu nukleraku na USA ali nekoliko stotina hiljada mrtvih "marinaca" i uništena vojna infrastruktura je više nego dovoljno da S.Koreja završi sa "poslom". A kako stvari stoje ovi nisu nimalo naivni u svojim pretnjama. Usput što se tiče Kine verujem da neće direktno ući u sukob te dve zemlje, ali će iskoristiti svoju šansu i doći do spornih ostrva oko kojih se nateže sa Japanom. Ukoliko Japan u takvoj nezavidnoj situaciji pokuša neku vojnu intervenciju Kina će sebi dati za slobodu da se i direktno umeša u sukob dve Koreje i samim tim ostvari svoje ciljeve, a to bi bilo: Vraćanje svojih ostrva pod ingerenciju Pekinga i minimizovanje USA prisustva u tom regionu. Tako stoje stvari, svidele se one nama ili ne.

Poenta

pre 11 godina

Može li neko da objasni zašto uopšte kreću u rat? Pretenduju na teritoriju, neko im ugrožava prava...ili je u pitanju odbrana? Ne razumem šta hoće? Da se biju malo?

T.

pre 11 godina

Do sada su juznjaci davali severnjacima hranu i raznu robu da bi ovi prestali da glume ludilo. Sada je na vlasti na jug dosla partija koja propagira mnogo tvrdji stav prema severnjacima i vise ne zele da im daju hranu. Predsednica je cerka bivseg juznokorejskog predsednika i njenu majku je u pokusaju da ubije njenog oca ubio severnokorejski agent (ili samo simpatizer). Ona ima tvrd stav prema severu i sada oni moraju da glume jos vece ludilo da bi dosli do nekakvih pregovora gde ce im opet biti ponudjeno nesto a da oni odustanu od nuklearno programa. To se vec jednom desilo i tada su dobili struju od juzne koreje i neke elektrane, ali su severnjaci posle odustali od toga.

Kosta

pre 11 godina

Podrska za Severnu Koreju!! Vreme je da neko stane amerima na rep!! Bilo bi dobro da jos neke drzave imaju nuklearno oruzje, ako je moguce drzave koje mrze fasisticku politiku amerike i nemacke! Nije sve jedno amerima, nije to siromasna Srbija pa da se moze bombardovati samo tako bez veze, ovi bi im zaprzili corbu!!

repus

pre 11 godina

овакави потези северне кореје су уствари позив за помоћ јел више незнају штаће глад санкције комунистичка бајка није успела јединим је спас америка да их спасе као ссср када је комунизам у русији упропастио све и када је русија била као лонац на шпорету и претио да искипи у такој фази су и северно кореанци и једино америка може да их спасе јел она никада није погрешила

Zoki

pre 11 godina

@vlada

Hvala. Dokazao si da sam u pravu.

Btw. Skoro u svakom sukobu (ako ne u svakom) tokom arapskog proleca je i sama Arapska liga osudjivala sve spomenute ljubitelje slobode i cak vojno ucestvovala u njihovom svrgavanju (Libija).
Kao sto rekoh, nije vam dovoljno sto Kina osudjuje Severnu Koreju, nije vam dovoljno sto Arapska Liga osudjuje SOPSTVENE clanove. NE, vi ovde za kompjuterom trazite jos informacija jer ne kontante... ne kontante ne jer ne moze da se konta nego jer ne zelite da kontante.
Sta da kazem, priznao si da si zadojen i da si dozvolio da informacije koje stizu do tebe filtriras kroz licne emocije koje imas prema Amerima.

Bog da mi oprosti da ikada zbog svojeg licnog stava prema jednom nasilniku pravdam drugog nasilnika.

A sto se tice toga sta se Ameri guraju... Pa svet je takav. Neko mora. Da nisu oni bili bi Rusi, da nisu oni bili bi Kinezi, da nisu oni bili bi Arapi.
Znas sta? Svi oni HOCE da budu u poziciji da mogu da se ponasaju kao Ameri i RADE na tome da mogu da se ponasaju kao oni. Nije ovo bajka. Welcome to the Earth.
Kakvi god da su, ja ipak biram Amere. Sorry. Ti navijaj da Severna Koreja ili Iran vladaju svetom i namecu svoju kulturu itd.

paralelan po 38. put

pre 11 godina

Imajte na umu - vojnik mora jesti. Onda kada ta multimilonska severnokorejska vojska (koju ovde mnogi nahvališe) ne bude imala hrane sistem će se srušiti kao kula od karata. A narod Severne Koreje će nogama dati dati do znanja kakav je taj sistem koji mnogi kod nas bez potpore idealizuju.

dr.Fikret

pre 11 godina

Izgleda, da ovaj slučaj ne može, da riješi ni Denis Rodman više...sad ste Kima stvarno razpištoljili a baš je počeo razmišljati o reformi gladnog sektora.

Pogled

pre 11 godina

Pre nego ostavite komentar malo se obavestite sta je sta. Narodu S. Koreje se vec decenijama pomaze hranom iz celog sveta (ukljucujuci i EU, US i Kinu), ali se hrana ne distribuira kome je potrebna nego ko je lojalan rezimu i to je jedan od problema koji ne moze ni medjunarodni crveni krst da resi. Veci problem je sto lider S. Koreje cuva vlast kao i svi diktatori dajuci povlascen polozaj vojsci tj. oficirima (neogranicena vlast bez ikakvih zakona), ljude mogu da se hapse i zatvaraju u radne logore i ne kaznjeno ih ubijaju. Primera iz istorije imate (Kambodza, Burma, Cile, Argentina a i kad spominjete nas i mi smo imali Slobu sa JSO i ostalim mafijasima). Propaganda o vojnoj sili je takodje poznata imali smo je i mi sa Titom, kao i SSSR a vojska se raspala brze nego sto je imala vremena da shvati da je to samo vestacka tvorevina koja nema nikakvog kredibiliteta kod obicnih ljudi. Naj novije sankcije UN nisu protiv naroda vec se zabranjuje raspolaganje novcem politicara S. Koreje u inostranstvu kao i bilo kakav biznis US kompanija sa S. Korejom (posto ne postoje privatne firme kod njih to znaci sa vladom S. Koreje). Humanitarna pomoc nije zabranjena. Koliko je rezim u S. Koreji zastranio govori da je i Kina glasala za nove sankcije. Zato ne preterujte u simpatijama za S. Korejski rezim jer ce najvecu cenu platiti narod koji zivi u izolaciji i propagandi. Borba protiv "imperijalizma" je uvek popularna tema diktatora, a sopstveni narod umire od gladi.

Objektivan

pre 11 godina

@Najlakše je mrzeti iz fotelje:

...

Ne bih se složio sa tobom. Štaviše, rekao bih da veoma tendenciozno i napamet pričaš neistine.

- Samo u Iraku, od "uvođenja demokratije" do danas, stradalo je gotovo 700 000 (!!!) Iračana! Za 12 godina!

- SAD su počinili NAJVEĆI pokolj pretežno civila u jednom danu u ljudskoj istoriji - bacanjem zapaljivih bombi po Japanu 1945. kada je u jednom danu poginulo preko 100 000 ljudi, a preko 260 000 kuća je uništeno. I sve ovo NE RAČUNAJUĆI poginule od nuklearnih napada (dva puta) i kasnijih posledica istih!

Samo ova dva "čuda" koja su "zapadne demokrate" napravile su gore od bilo čega što je ikada uradio Sadam, Gadafi, Asad i Sloba ZAJEDNO! A da ne pričam koliko su samo smrti posejali po svetu kusurajući se sa Rusima (Vijetnam, Koreja, Avganistan) ili po afričkom kontinentu (Somalija, Libija) i otimajući resurse i rudna bogatstva SUVERENIH zemalja koje su razarali do temelja zarad interesa svojih kompanija.

Daleko od toga da podržavam diktatore, ali mogao bi ti malo da se informišeš ili da barem staviš prst na čelo pa razmisliš o široj slici pre nego što kreneš da prosipaš besmislice.

Kasper

pre 11 godina

@(ujedinjena Koreja, 13. mart 2013 14:50)
Vece diktature od USA nema.
Sloboda njihova se okoncala krajem 70-tih godina.
Dokaz o tome su protesti pod nazivom "Okupirajmo".Nasilje i brutalnost koju je isposljila policija prema satorskim protestima je vise od ociglednog.
I USD i KINA i RUSIJA guse proteste na identican nacin.
Nije problem, imas pravo da mislis, ali ne idealizuj

Sir Giles

pre 11 godina

Kakvi god bili, Amerikanci su daleko prihvatljiviji i utešniji od svih Rusa, Kineza i Iranaca zajedno. Njihov trijumf bio bi trijumf anahronih snaga, nosioca ideja koje su mrtve možda već čitav jedan vek.
Ako mislite da bi nas bilo koji od ovih dilbera milovali zato što smo u određenom trenutku graktali protiv Amerike, vi ili ste neviđene naivčine ili ste obični ispredzadružni maliganski politikolozi, a svoje impresije o svetu i životu u njemu dugujete poluidejama i tri puta prežvakanim mitovima koje su stvorili razni vlasti gladni zlonamernici.

memorex

pre 11 godina

@orgon

Naravno, nisam ni pretpostavljao da bi SAD koristila pesadiju. Ali Severna Koreja bi. Sad, sve ovo raspravljamo pod pretpostavkom da do sukoba dodje, sto je malo verovatno. Moguce je, naveli smo obojica, da je rec o unutrasnjoj borbi. Naravno, i potreba za hranom, pa mu ovo dodje kao neka ogromna blef-ucena. Ili oboje. U svakom slucaju, interesantno je to o taktickim nuklearnim udarima. Ali, pitanje je koliko se time postize. Posto bio ovaj rat sa strane Severne Koreje bio potpuno iracionalan, onda sve striktno logicne alternative mozemo odbaciti. U tom slucaju, Severnoj Koreji ne bi smetalo koliko god da se udara Pjongjang, ali njihova vojska bi ili vec marsirala prema Seulu (mada ne znam kako, s obzirom na ona 3km mina), ili se pozicionirala u planine, gde im ovi ne mogu nista, izmedju ostalog i zbog slabog poznavanja terena. Ako je SK spremna da zrtvuje dovoljno ljudi, mogli bi da stignu sa tih svojih 10ak miliona (MILIONA - to znaci imaju vojske vise nego Srbija stanovnika) do Seula vrlo brzo. Ali, sta onda? To nisam siguran ni da oni znaju. Pretvorilo bi se to u vrlo krvav, besmislen i skup rat. Nemojmo se zavaravati da rat pokrece ekonomiju. To vec 50 godina nije tacno. To je pokazao Vijetnamski, zalivski, ovaj drugi zalivski i avganistanski sukob. Neko ce sad da vikne 'Irak! Nafta!'. Ako sracunate dobitke od te famozne nafte, i gubitke, videcete da su SAD u buli (pratite njihove rasprave o budzetu). A i da je tacno to, SK nema naftu.

Djole

pre 11 godina

Izraelac
moracu da te demantujem oni su bombardovali neki istrazivacki centar koji se nalazi 100km od granice,to je bilo pre nekih 3 meseca kad jos u Sirijskoj vojsci nisu bili operativan sistem panstir s1 koji je smrt za avione koji lete na malim ili srednjim visinama,drugo sa dva aviona se i moze u niskom letu i provuc kroz sistem pvo-a jos ako se on nalazi blizu granice,evo vidi sta hamas radi izraelu sa reketama napravljenim naprvljenim po podrumima

Ku*ata sreca...

pre 11 godina

Tacno, kao sto su vec jednom i uradili, u Njujorku 2001. Rat je uvek proizilazio iz velikih kriza, i Prvi i Drugi svetski. Rat pokrece ekonomiju, i ako bi doslo do Treceg svetskog rata, ne bi doslo do nuklernog rata sirih razmera, jer vladajuca svetska elita onda ne bi imala nikakve koristi. Ni jedan veliki rat nije dolazio iz mrznje. To bi bio rat za oparavak ekonomije i smanjenje broja ljudi na odredjenim lokacijama, npr. oblastima bogate vodom.
(Debeli, 13. mart 2013 13:01)

To implicira da cemo mi otprilike opet morati da ubijamo azdahu... samo sad stvarno, ne kao 1999. kad nas je azdaha ujela...
Da prevedem-Ugasili smo ko god da zarati 2. zemlja na koju ce da udari je Srbija, kak'e smo ku*ate srece...
Inace nadam se da ce nas omasiti ta neprecizna nuklearka Severne Koreje, ili nece, kak'e smo ku*ate srece... Bice nama u svakom slucaju zanimljivo :D

Najlakše je mrzeti iz fotelje

pre 11 godina

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?
(vlada, 13. mart 2013 13:59)

A jel si zadojen činjenicom da je Srbija ostavila mnogo više mrtvih nego Ameri, u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i samoj Srbiji? Jel si zadojen činjenicom da su slični zlikovci vodili i Srbiju i Libiju i Irak i unesrećili i svoj i tuđ narod? Jel si zadojen činjenicom da u toj Severnoj Koreji ljudi skapavaju od gladi?...
Izgleda da si samo zadojen činjenicom da su Srbi bezgrešan, pošten, nebeski narod, a Amere, kad im već ne možemo ništa i kad im zavidimo, treba mrzeti, jer je to tako nebeski i tako srpski.

Izraelac

pre 11 godina

"Evo vidite primer Sirije zemlja posjeduje pvo sisteme najnovije 4 generacije kao sto su panstir s1,buk m2,i nova neva m2e,i uprkos sto Asad i njegov rezim vrsi stravicne zlocine vec dvije godine njih niko ne dira"

E moj Djole. Ili nisi obavijesten ili preskaces vijesti. Prije mjesec ili dva izraelski avioni su usli u Sirijski vazdusni prostor, bombardovali i unistili ruski konvoj oruzija kod Damaska. Dok su se sirijci snasli vec su se vratili nazad.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2271125/Iran-threatens-retaliate-Israel-bombs-Russian-weapons-convoy-Syria.html
Sirijci nisu ni znali sta ih je snaslo do ujutro. Onda se Iran nasao da protestuje jer su shit the pants. Ako su izraelci tako prosli kroz sirijski PVO koji je kudi kamo bolji od Iranskog sta im tek amerikanci mogu uraditi. Sirijci nisu rakete ispalili, nisu uopste "vidjeli" izraelske avione na radarima. Vjerovali su da je diverzija dok nije svanulo.

Felix

pre 11 godina

S. Koreja je lansirala satelit koji i dalje orbitira oko planete. Sistemi koji iz orbite gadjaju ciljeve na zemlji su zabranjeni jer je gotovo nemoguce se odbraniti. Dakle S. Koreja moze da gadja SAD kao i Evropu, imaju 150 000 specijalnih jedinica i 60 godina se spremaju za rat.
Procene su da bi u eventualnom sukobu prvi dan poginulo 1 milion ljudi. Nadam se da je ovo samo politicka igra da bi svi u regionu dobili vece vojne budzete a mali Kim novi play stacion.

nikola drezgic

pre 11 godina

Na koga me nesto ova retorika mnogo podseca???? Hmmmm. ...
(Zoran, 13. mart 2013 13:56)

Da,samo što ovi nisu baš tolika "boranija" u odnosu na one na koje ti misliš!

peacekeeper

pre 11 godina

@izraelac

ovo sto si napisao da se Iran plasi je notorna glupost. Pa to je zemlja koja ima kapacitete da pruzi ozbiljan otpor SAD, a ne Izraelu koji nije ni priblizne snage kao SAD. Ako u bilo sta drugacije verujes, ugasi CNN i proguglaj malo po netu, pa ce ti biti jasno.

Alen

pre 11 godina

Vreme je da se zavrsi sa S.Korejom.Jednostavno,oni su osovina zla.Stanovnistvo gladuje,"veliki vodja" misli da je veliki,pretnja su celom svetu.A svi koji ovde podrzavaju ovo zlo,neka se pakuju,pa pravac S.Koreja.

Miki

pre 11 godina

Ne podrzavam rat ali o S.Koreji malo ko zna u svetu a kamoli vi ovde sto lupate gluposti,posebno ovaj sto sa stranom firmom obilazi Pjongjang..Amerika provocira da vidi cime oni stvarno raspolazu,boli ih uvo za Juznu Koreju i za ceo svet.Ne bih se salio sa zemljom koja ima nuklearno oruzje i salje rakete i satelite u svemir..

Gradjanin

pre 11 godina

Neka se moli onaj b.... sto upravlja Sev. Korejom bogu jer mu sopstveni gradjani sluze kao zivi stit.

A za sve vas koji kazete ne sme ih gadjati Amerika nuklearnim oruzjem. Pa i ne mora. Kad bi hteli mogli bi da ih zaspu tepih bombama i da pobiju sve sto mrda.

Kad bi taj lu... pustio sve koji zele da napuste Severnu Koreju, a da oni sto ostanu se smatraju vojnicima, Amerika bi zapalila kulturno tu zemlju do temelja tako da ne osteti niciju teritoriju ni malo od okolnih zemalja. Nego imaju problem kako da uniste ludaka a da ne pobiju civile u ogromnom broju.

ujedinjena Koreja

pre 11 godina

Ma da, posto "zli" Zapad opet vodi svoju "prljavu" medijsku kampanju, a iz "demokratskih" drzava kao sto su Rusija i Kina ne stizu nikakve informacije- jer i same zive pod diktaturom, predlozio bih pojedinim komentatorima da otputuju u Severnu Koreju i uvere se sami o cemu se radi. Napomenuo bih samo da su pod nacistickom Nemackom i staljinistickim SSSR-om ljudi ziveli slobodnije i sa vise prava nego ovi nesrecnici pod ovim ludim diktatorom.

Debeli

pre 11 godina

Sta vise Amerikanci bi morali sami sebe da napadnu na americkom tlu ne bi li obezbedili podrsku naroda za sukob takvih razmera u Severnoj Koreji ...
(strateg, 13. mart 2013 11:39)

Tacno, kao sto su vec jednom i uradili, u Njujorku 2001. Rat je uvek proizilazio iz velikih kriza, i Prvi i Drugi svetski. Rat pokrece ekonomiju, i ako bi doslo do Treceg svetskog rata, ne bi doslo do nuklernog rata sirih razmera, jer vladajuca svetska elita onda ne bi imala nikakve koristi. Ni jedan veliki rat nije dolazio iz mrznje. To bi bio rat za oparavak ekonomije i smanjenje broja ljudi na odredjenim lokacijama, npr. oblastima bogate vodom.

vlada

pre 11 godina

@ Zoki

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?

Djole

pre 11 godina

Ona zemlja koja nema makar adekvatnu PVO odbranu i ne pomislja da ulazi u sukob sa tehnoloskim nadmocnijim protivnikom kako sto su u ovom slucju SAD-e,juzna Korea i Japan.Evo vidite primer Sirije zemlja posjeduje pvo sisteme najnovije 4 generacije kao sto su panstir s1,buk m2,i nova neva m2e,i uprkos sto Asad i njegov rezim vrsi stravicne zlocine vec dvije godine njih niko ne dira.Medjiutim ja mislim da je ovo samo blefiranje S.Koreje oni vec 10 godina prijete i nista znaju oni da bi svaka ozbiljnija akcija znacila i kraj komunisticke dinastije Kim koja 50 god vlada S.Korejom

Ivo

pre 11 godina

Sa najnovijim sankcijama koje su uvedene S.Koreji predvidjeno je i presretanje trgovacki prodova S.Koreje,njihova jedina privredna grana je izvoz oruzja trecim zemljama jer imaju relativno razvijenu vojnu industriju,od prodaje naoruznja oni su kupovali hranu i lekove,tako da je njima na neki nacin ovim sankcijama objavljen rat,jer ako ne budu imali i to malo prihoda od prodatog oruzja oni su osudjeni na lagano izumiranje

Štilcovana katabolcna

pre 11 godina

Za one koji misle da bi Amerika nuklearnim udarom zbrisala Severnu Koreju poruja glasi: Uzmite atlas ili pogledajte na internetu geografski položaj Severne Koreje. Baciti A bombu na njih vam dođe isto kao da ste je bacili na Peking, Vladivostok ili Habarovsk. A onda zna se šta sledi...

filip

pre 11 godina

U brate, ko da slusam dvogodisnje dete koje peni u samoposluzi.
Dok ga mama ne dovati i zviz po guzi i onda tisina i mir.
(Zoki, 13. mart 2013 09:46)

S tim sto ovo dete ima nuklearno oruzje i verovatno ga nosi sa sobom i u samoposlugu.

VALJEVAC

pre 11 godina

Bez Severne Koreje, vesti iz sveta bi bile dosadne. Oni sluze kao neki crkus , neki klovn, da popune nekad svetsku monotoniju. Kao, samo sto nisu unistili Juznu Koreju, kao samo sto nisu napali SAD. Oni zive kao u kameno doba, imaju par tenkova, nekoliko aviona, i mnogoljudna armija, sa obicnim naoruzanjem. Cela njihova politika je pod kontrolu Kine i Rusije, tako da ne postoji nikakva pretnja po svetu. Isto, Amerika ih koristi, da traze jos vise novca za naoruzavanje iz americkog budjeta. Sve u svemu, nista novo i nista spektakularno.

Ti se apsolutno ne razumes.Kada imaš DVA miliona vojnika pod oružjem u svakom trenutku (još DESET u rezernom sastavu), više artiljeriskog oruđa od Kine, kada možeš samo raketama zemlja - zemlja da do temelja razoriš Seul deset puta, imaš nuklearno oružje sa nosačima kratkog i srednjeg dometa.Oni takodje imaju nuklearno naoruzanje,Pa ameri im ne mogu nista,jer ako bace nuklearnu bombu zakacice i Rusiju i Kinu,a i Juznu Koreju.

Analiticar

pre 11 godina

@Malo morgen

A ti si kao bio u S.Koreji i znas.Evo ja sam pre dve godine poslom za jednu stranu kompaniju boravio tri meseca u Pjonjangu. Katastrofa. Narod zivi u strahu.Ni vodic ni policajac koji te stalno prati ne sme da ti kaze sta oseca. Drugo da li ti stvarno mislis da ce Kina da podrzi ratnu retoriku SK.i da ce da ulazi u sukob zbog nekog idiota i njegove famijije koju su podrzavali od pedesetih godina.A tek kada vojni vrh SK pocne da se okrece na drugu stranu. Nema vise tu ljubavi prema velikom vodji. Znamo kako su prolazile vodje po belom svetu

Milos

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Amerikanaca i NATO-a ali Juzna Koreja je dovoljno sposobna da kontrolise situaciju (njen vojni budzet je veci nego nas BDP). Uporedite samo cifre sa vikipedije i sve je jasno. O motivaciji da ne pricamo. Ovi brane Galaksi S4 a sta ovi sa severa imaju da brane - velikog vodju. Malo karikiram stvari al u eventualnom sukobu jug bi ih pobedio. Sto se tice nuklearnog oruzja to je prica koja ima drugu stranu. Od nuklearnih proba do operativnih nuklearnih snaga je dug put. Cak i da su im nuklearne snage operativne mislim da teritoriju Severne Koreje snima 5000 satelita 24 casa dnevno. Cim bi promolili glavu te rakete u roku od nekoliko minuta taj prostor bi bio sprzen.

q

pre 11 godina

Северна Кореја је скренула поприлично али НЕПРИЈАТЕЉ НАШЕГ НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ НАШ ПРИЈАТЕЉ. Стога ја сам за С.Кореју и за све оне који су били на тапети Американаца.
(TON, 13. mart 2013 12:32)

Mozda bi Tomislav Nikolic trebalo da razmisli da im ode u posetu i pruzi im podrsku. Mozda bi Srbija mogla da bude "most mira" Jel da !? Mislis da bi to bilo pametno. Blago nama sa takvima kao sto si ti i Toma Master ... Kako cete da letite sa vlasti ... Javlja mi se.

Saldzo

pre 11 godina

Ima amerikanci da ih pregaze za dva dana,nece znati sta ih je snaslo.
(Bojan, 13. mart 2013 10:45)

Amerikanci sa svim svojim saveznicima nisu u stanju da pregaze gomilu budaletina po avganistanskim i irackim zabitima vec 12 godina, a kamoli dobro organizovanu, obucenu, fanaticnu vojsku od skoro milion vojnika koja ratuje na poluostrvu koje je vecinom planinski teren i koji su jos pritom nuklearna sila sa vodjstvom dovoljno ludim da nuklearku i bace.

Jedva cekam

pre 11 godina

Ovaj rezim u Severnoj Koreji kao da se sprema za rat iz vremena Kralja Artura.Konjica luk i strele i masa vojnika koji ce da vicu Uraaaa. zapadne sile znaju svaki centimetar severne Koreje. Sve gde se sta nalazi. Igrace se sa njima kao na Play stationu. Samo neka prvi krenu. Bice veselje za ceo svet. Da se jednom srusi i taj totalitarni rezim i da se dve zemlje ujedine da narrod severne Koreje jednom progleda.

bum bum

pre 11 godina

@milan
Da bi napao neku vojsku moraš da imaš silu 2:1 a na brdovitom zemljištu, kakva je SK, 3:1. Šta misliš koliko ameri moraju da imaju vojske koncentrisane na malom prostoru. Ne zaboravi da se SK graniči sa Rusijom i da je Vladivostok veoma blizu. Misliš da bi ruska PVO sedela skrštenih ruku i tapkala nogicama u mestu. Svaki avion u naletu u pravcu Rusije bio bi oboren. Bar za njihovu PVO to nije nikakav problem.

Nikola

pre 11 godina

@(dd, 13. mart 2013 11:33)
Dovoljno je sto mogu da sravne juznu koreju i japan ako budu dozvolili amerima upad,posto rusija i kina to sigurno nece a treci pravac nema.

Milan9891

pre 11 godina

Nije pitanje da li SAD moze da unisti Severnu Koreju,naravno da moze,ali samo vazdusnim udarima,kopneno naravno da ne mogu,nije to pustinja,a i ovi imaju 10 miliona vojnika u rezervi. Nuklerku ne smeju da bace zbog Rusije i Kine jer ce i njih zakaciti,pa i Juzne Koreje. Pitanje je samo da li SK moze bar jednom raketom da dosegne SAD,a ako ne moze,Juznu Koreju mogu da gadjaju kako god im je volja..

Darko 88

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.
(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)

Ubedljivo najbolji komentar koji sam video. Ljudi treba da budu svesni spinovanja zapadnih medija, kao što su to nama radili i ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.

you all suck

pre 11 godina

Svakog kraja zime ista prica... Setite se da su i proslog februara/marta pretili.

Nestalo hrane i ogreva pa se grebu za pomoc. Sto se mene tice ne bih im dao nista.

todor

pre 11 godina

Bez Severne Koreje, vesti iz sveta bi bile dosadne. Oni sluze kao neki crkus , neki klovn, da popune nekad svetsku monotoniju. Kao, samo sto nisu unistili Juznu Koreju, kao samo sto nisu napali SAD. Oni zive kao u kameno doba, imaju par tenkova, nekoliko aviona, i mnogoljudna armija, sa obicnim naoruzanjem. Cela njihova politika je pod kontrolu Kine i Rusije, tako da ne postoji nikakva pretnja po svetu. Isto, Amerika ih koristi, da traze jos vise novca za naoruzavanje iz americkog budjeta. Sve u svemu, nista novo i nista spektakularno

TON

pre 11 godina

Северна Кореја је скренула поприлично али НЕПРИЈАТЕЉ НАШЕГ НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ НАШ ПРИЈАТЕЉ. Стога ја сам за С.Кореју и за све оне који су били на тапети Американаца.

Kokan

pre 11 godina

Siguran sam da armija analitičara makar u SAD, Kini i Rusiji pokušava da protumači šta se ovih dana (meseci) događa u Severnoj Koreji, ili kako bi B92 rekao S. Koreji. U društvu gde je mladost otežavajuća okolnost a čvrsta ruka jedini poznati način vladanja, veoma je moguće da se vojska, koja je oduvek bila jedan od odlučujućih faktora odlučivanja u toj tužnoj zemlji, otima kontroli mladog Kima i grupe civila oko njega. Narednih nekoliko nedelja će biti jako zanimljive.

Aca

pre 11 godina

Rusija i Kina su digle ruke od S.Koreje. Inače bi uložile veto u UN. Možda će se Rusija i Kina buniti kada krenu udari na S.Koreju, kao što su se bunili kada je NATO uništvao Srbiju. Rusija i Kina imaju samo štetu od S.Koreje danas. Mislim da su Putin i Obama postigli dogovor, Sirija Rusiji, Koreja Amerima. Samo da se još namiri Kina, jer Kina neće dozvoliti NATO trupe na svojoj granici, i zbog toga postoji još uvek S.Koreja. Svetu treba veliki rat, da se pokrene industrija makar ratna. Biće puno novca uloženo u obnovu Južne i Severne Koreje. Problem je što će opet Japan dobiti nukleranu bombu, ali Amere briga za to, njima je važno da završe više problem S.Koreje. Kina decenijama sarađuje sa Amerikom, i Japanom, a S.Koreja ne može više ni sa Rusijom, pa kako to?

Malo morgen

pre 11 godina

Neki komentatori misle da je Severna Koreja neka banana zemlja koja eto malo preti Južnoj, pa će ih Amerikanci za par dana malo naučiti pameti. Kada imaš DVA miliona vojnika pod oružjem u svakom trenutku (još DESET u rezernom sastavu), više artiljeriskog oruđa od Kine, kada možeš samo raketama zemlja - zemlja da do temelja razoriš Seul deset puta, imaš nuklearno oružje sa nosačima kratkog i srednjeg dometa i razvijaš balistički projektil, kada čak u metrou glavnog grada imaš anti- tenkovske prepreke (da Pjong Jang ima metro a Beograd nema), kada postoji samo jedna kopnena granica sa koje te neko može napasti i imaš ekonomsko-političko-ideološkog saveznika kao što je Kina (koja je u Korejskom ratu ušla i ratovala na strani Severne Koreje) onda tvoje pretnje svako racionalan mora shvatiti veoma ozbiljno.

Analiticar

pre 11 godina

@Stavros
Sta mislis da su Amerika i NATO u ratu protiv Srbije upotrebili sve sta imaju. Ovo podrucje im sluzilo za vezbu i unistavanje ekspoloziva koje im vise nije trebalo.Zezali se sa nama.
Da li neko misli da se amerika i njeni saveznici za eventualnu eskalaciju rata ne pripremaju vec godinama.Da li neko misli da ce Kina da podrzi SK ako prva zapocne rat. Rusija takodje. Zbog budale na vlasti stradace narod i jedne i druge Koreje. A prva bomba kada padne pocinje narod da se osvescuje i da uvidja u kakvom su rezimu ziveli a niko nije smeo ni da pisne.Isto tako i vojno osoblje.Kada pocne da prsti iznad glava onda svaka ideologija prestaje. Severna Koreja ne moze da dobije rat.Cak i da se uporebi i nuklearno oruzije koje je jos mlado i ne ispitano.Na probama se rusile rakete

Djoshica

pre 11 godina

Za sve je kriva USA. Glupavi komentari. Ne bi oni pretili ratom, da ih Ameri ne huskaju...Jeste eno ih u Avganistanu sve popljackase blaga svetska i naftu. Pa to su najgovnarskije zemlje, beda i standard po 20 - 30 dolara prosek. Kina velesila, obicni ljudi po provincijama nemaju prihode, za bicikl stedi deceniju. I onda je svima Amerika napravila bedu i ratove. To sto te zemlje pumpaju propagandom ekonomiju pa puknu kao Jugoslavija, Cile, Paragvaj, Honduras, Kuba... I mali milion banana drzavica poput Srbije, gde se kote najveci milioneri u najvecoj bedi, kuka se na velesile koje nas dovedose u bedu, pa jos zavadise, i jos bombardovase. Eno sve zbog rudnika na Kosovu i vojnih baza. Ajde vise s tim komentarima... Ko nije plakao u toj Koriji kad im je umro predsednik isao je na prinudni rad u logore. Alo, koje mi talase mesamo, ko uspeva da nas ovako plitkom i glupom propagandom drzi u bunilu. Pa sam Kineski parlament ima najvise milijardera i kapitala na svetu, pa i ti Rusi, i ogoljena beda po ostatku zemlje koj se prica kako je Amerika djavo koji ce ih sve porobiti zbog blaga i nafte. Pa krkaju jos toliko milijardi u atomske projekte i satelite, da bi svoje gu...e zastitili. Nije vam poznat ovaj scenario? Milosevic, Djindjic, Bosna, Hrvatska... Gde vi zivite, i gde ste ziveli kad imate ovakve komentare s minusom logike.

bum bum

pre 11 godina

@milan
Da bi napao neku vojsku moraš da imaš silu 2:1 a na brdovitom zemljištu, kakva je SK, 3:1. Šta misliš koliko ameri moraju da imaju vojske koncentrisane na malom prostoru. Ne zaboravi da se SK graniči sa Rusijom i da je Vladivostok veoma blizu. Misliš da bi ruska PVO sedela skrštenih ruku i tapkala nogicama u mestu. Svaki avion u naletu u pravcu Rusije bio bi oboren. Bar za njihovu PVO to nije nikakav problem.

Orgon

pre 11 godina

Memorex i Strateg

Da, Vaša analiza je točna. Međutim, Amerikancima ne pada na pamet samo tako (ili uopće) kopnenim trupama napadati Sj. Koreju. Ovdje bi se primjenjivala taktika TAKTIČKIH nukleranih udara (oko 30-50 udara) isključivo neutronskim bombama, u kombinaciji sa kinetičkim oružjem za fizičko uništenje ključnih centara. Ukupno zračenje nakon 30 dana ne bi bilo više nego od jedne nuklearne bombe, i to raspršeno na velikom području. To bi bilo dovoljno da efektivne (ofenzivne) mogućnosti Korejske vojske smanji za 70-80%. Uostalom, ovo kričanje iz Sj. Koreje nedvosmisleno dokazuje ili unutrašnju borbu za vlast i/ili da su sankcije postigle svoje. Kada netko službeno prekine primirje to ustvari znači da je objavio rat. Nije to šala. Amerikanci sada imaju pravo odgovoriti u skladu sa time...

Branko

pre 11 godina

Ko da deca pisu komentare navijaju i prizeljkuju da ameri nadvladaju jedan narod i svojim oruzjem i bezobzirnoscu nanesu mnogo bola i patnje.Kao daste zaboravili nas i sankcije koje su nam uveli i kakav je zivot u toj situaciji a S Koreji te sankcije traju vec godinamai taj narod dovode u situaciju bezizlaznu samo zbog toga sto oni nece da u svojoj drzavi izazovu bratoubilacki rat da se posvadjaju oko vlasti a da im ustvari amerika vlada kao u poslednje vreme u mnogim drzavama pocevsi od nas libije egipta iraka jer boze moj tamo gde njihova nije najvaznija tu su diktatori i ti lideri unistavaju svoj narod a ameri ih toliko vole da ce im dati i oruzje da se poubijaju.Nadam se da ce se pojaviti narod koji ce moci reci NE i mislim da ce nam svima biti lakse.

koja

pre 11 godina

Interesantno je da niko ovde ne objavljuje zvanične razloge Severne Koreje za povlačenje iz sporazuma o primirju. Severna Koreja je tražila potpisivanje MIROVNOG sporazuma i rasformiranje zajedničke komande Južne Koreje i SAD. SAD su to odbile i severnjaci to tumače kao dokaz da amerikanci planiraju napad na njih.

Zoki

pre 11 godina

@ne kontam

Ne kontas ne jer nemas informacije nego jer si zadojen negativnim stavom prema Amerima i jednostavno ne mozes da primis nikakve informacija koje se ne uklapaju u tvoju sliku o njima.
Ako ti nije dovoljno da su KINEZI (koji su ratovali sa S. Korejom protiv Amera i koji su ih do sada uvek branili) glasali (a ne bili suzdrzani) za poostravanje sankcija protiv S. Koreje onda jednostavno TI NE ZELIS da kontas.
U tvom svetu Ameri su dezurni zlikovci pa makar to u pitanju bio njihov sukob sa samim djavolom.
Takvi kao ti brane Ahmadinedzada, Sadama, Gadafija, Asada, sada Kima i ostale "slobodoljubive" vecne vodje SAMO zato jer su bili u sukobu sa Amerima.
To ne znaci da treba braniti Amere ali ne treba biti zadojen i odbijati cinjenice.
Severno Koreanci huskaju na rat.
Vec par puta su izazvali incidente (seti se samo bombardovanja onog ostrva kada su stradali i civili). Treba im zita, hrane i ovo im je standardni nacin da izvuku ustupke i pomoc.

strateg

pre 11 godina

@USA moze realno za nedelju dana da ih isformatira i uspostavi svoju kontrolu nad teritorijom. I to bez da salje kopnene trupe.
(milan, 13. mart 2013 10:57)

Severna Koreja po informacijama koje su dostupne nema nacin da naudi Amerikancima na americkom tlu - mozda neki spavaci da pokusaju nesto ali to je to.
Medjutim reci da ce NATO rasformirati Severnu Koreju za 7 dana moze samo neko ko nema pojma. Oni nemaju nacin da prodru oklopnim jedinicama brzo i nemaju nacin da uniste njihovu RV i PVO bez gubitaka i brzo - jedino da bace nuklearku a ako to oni urade onda pada ista na Seul i cao zdravo. Nije ti to Irak pa da mozes da udjes u zemlju iz svih pravaca po pustinji jer su sve okolne zemlje tvoji saveznici. Nemojte se glupirati bezveze jer ako, ne daj Boze, dodje do sukoba tu ce biti krvi do kolena. Ljudi u Severnoj Koreji nisu imali dodira sa spoljnim svetom 50 godina - njihov mozak je ispran, njihov moral ce biti na najvisem nivou a napad na njih iznutra je nemoguc. Ne prizivajte djavola jer to moze da utice i na nas ....
Vojna doktrina Amerikanaca ne podrazumeva velike ljudske gubitke u kratkom periodu, jer ce se onda javno mnenje sruciti na njih. Sta vise Amerikanci bi morali sami sebe da napadnu na americkom tlu ne bi li obezbedili podrsku naroda za sukob takvih razmera u Severnoj Koreji ...

nemanja nis

pre 11 godina

Posle svega sto nam se izdesavalo, ljudi i dalje nece da ukljuce mozak, nego prihvataju stvari kako su im nacrtane vostanim bojama...
E to su pravi srecnici - nemaju pojma gde zive. Al' sto vole da se prave pametni, auu...

memorex

pre 11 godina

@strateg

Odlicna analiza, i jedan od retkih objektivnih glasova kada su u pitanju bilo SAD bilo Severna Koreja. Dva su razloga da nece biti nuklearke na SK. Prvo, cak i ako se baci na Pjongjang, SK je prevashodno brdovita zemlja, i njeni vojni kapaciteti ionako nisu smesteni u glavnom gradu. Drugo, SK je mala, sto znaci da bi posledice nuklearne bombe vise osetili Rusija, Kina, Japan i JK. Jos nesto, SK ima gotovo 10 miliona vojnika u rezervnom sastavu, i 2 miliona aktivne vojne sile. Sa time se niko ne moze nadmetati bez ogromnih gubitaka, a u SAD nije na vlasti Staljin pa da radi sto je radio ko Staljingrada i Lenjingrada. I sama SAD je u toliko losoj ekonomskoj situaciji. Dva relativno laka rata koje je dobila, a posle morala da se bori protiv gerilskog ratovanja platila je ekonomskom krizom, nezaposlenoscu, rupama u budzetu. Ne postoji ni jedan jedini razlog da napadnu SK. E, ali ne postoji ni jedan jedini razlog da SK napadne JK. Tacno je da oni mogu sebi da priuste da izgube puno ljudstva. Ali ne zaboravite da njima avijacija nije bas na vrhunskom nivou, sto znaci da moraju da koriste pesadiju. A bafer zona ima 3km minskog polja. Naposletku, napadom bi izgubili izvor pomoci u hrani, sto sigurno ne zele, jer im onda niko ne bi priskocio u pomoc. Ja pre mislim da ovo odrazava unutrasnju borbu vojnog vrha i pokusaj mladog Una da izgleda cvrsto posle nekih, mozda ishitrenih, poteza koji su sugerisali otvaranje ka spolja (nemacki iznenjeri, telefoni, itd.)

cickavi01

pre 11 godina

Nije me mrzelo pa sam otisao na net da vidim taj rat koji se dogodio od 1950 pa do 1953 u Koreji.
Koliko sam shvatio Severna koreja je napala Juznu u pokusaju da ostvari celovitost obe Koreje u jednu i mogu reci da su skoro uspeli ali....
Na stranu Juzne koreje stale su UN tako da su Amerinkaci pomagali Juznjake i skoro su uspeli da pobede celu Severnu koreju ali su se tada umesali Kinezi i onda povlacenje u okviru sadasnjih granica.
Broj poginulih Korejanaca i Kineza je ogroman dok su Amerikanci imali oko 50000 poginulih.
Sve u svemu nigde nisam cuo da Juzna koreja preti Severu da ce ga zbrisati vec naprotiv to radi Sever pa vi vidite ko tu preti.
Inace ne navijam za nikog jer je ratno huskanje i sam rat najvece zlo i mrzim ga iz dna duse.

Orgon

pre 11 godina

Bože moj, bože moj,... Pa ovima iz Sj. Koreje je stvarno voda došla do grla kada rade to što rade. Ili traje borba za vlast ili nemaju više hrane. U suprotnom je riječ o totalnom ludilu. Kako bilo da bilo nije dobro. Kada jedna zemlja koja posjeduje nuklearno oružje i rakete tako prijeti, nemojte misliti da su isključeni taktički nuklearni udari (neutronskim bombama). I nemojte misliti da bi se USA ustručavala iste upotrijebiti. A nakon ovoga, teško da bi netko baš mogao previše prigovoriti...

marko

pre 11 godina

Nije mi jasno što mediji prenose ove propagandne vesti iz Severne Koreje, pa svi znamo da su to propagandne poruke koje su usmerene na stanovnike Severne Koreje i nemaju veze sa realnoscu a mi izvan tog sveta sigurno ne treba da ih shvatamo bukvalno. A inace Amerikanci imaju veliku ulogu u podeli Severne Koreje i oni ovim nepotrebnim vojnim vezbama stvaraju naboj, cak i u Juznoj Koreji imate proteste protiv tih vezbi.

Zanimljiv mi je bio jedan tekst nekog turiste koji je bio sa obe strane demilitarizovane zone, gde je rekao da su mu na juznoj strani napunili glavu pricama o zloj juznoj koreji, kako ne smeju da pogledaju ni kroz prozor jer nije bezbedno itd., dok su sa severne strane imali skroz drugi utisak i imali su slobodu da se krecu a i vodic im nije baljezgao gluposti i cela atmosfera je bila daleko od napete.

Бранислав

pre 11 godina

..читам коментаре типа "прегазиће их за седам дана" и томе слично...ако Северна Кореја крене у рат то неће бити ратови као што су се водили у Ираку, Афганистану, Сирији, Либији већ ће то бити нуклеарни рат а ту нема победника већ само жртава и то је крај тог дела Света...а последице евентуалног нуклеарног рата ће се осетити у свим деловима Света...не дај Боже...али опомену и претњу Северне Кореје треба озбиљно схватити.

JC Denton

pre 11 godina

@Skylarkin:

Pre će biti da su "lemingsi" oni koji su već formirali sliku o "poludelim Severnokorejcima" na osnovu nepotpunih informacija koje plasiraju Zapadni mediji, a koje, između ostalog, prenosi (prevodi) i B92.

Što reče jedan od komentatora pre mene, verujem da smo tako i mi bili obeleženi tokom 90-ih godina o strane "objektivnih" Zapadnih medija. Stvari su bile zaspinovane tako da niko, zapravo, i nije postavljao pitanje zašto srpska vojska i policija tako žestoko deluju po Kosovu, već je prosečan gledalac (kojih je 90%) a priori, odnosno bez razmišljanja, prihvatao tezu o "agresivnim, zločinačkim Srbima" i "poludelom diktatoru Miloševiću" koji, eto, mrzi šiptare (jer je, bože moj, zao i lud) pa je odlučio da ih tlači i maltretira.

Uključite bre ljudi malo mozak!

mita

pre 11 godina

A vec direktno ili indirektno kontrolise ceo tamosnji region izuzev Rusije, Kine i Indije.
(prst na celo, 13. mart 2013 10:26)

izuzev: Rusije, Kine, Indije...
E jesi ga lupio, majstoru geopolitike, svaka cast.

glasac ds-a

pre 11 godina

Jadan narod u S.Koreji.Bude li zaista neke ozbiljne provokacije od njihove strane Amerikanci nece prezati od toga da ih sravne sa zemljom.Ovi sto se zaludjuju time da ce S.Koreja unistiti SAD kao da nisu vec jednom pobedili Nato?! Usijane glave ne brinu o obicnom coveku i njihovim zivotima.

Nikola

pre 11 godina

(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)
Pa zato sto ameri zajedno sa juznom korejom trenutno izvode vojne vezbe na temu "kako protiv severne koreje" u blizini granice sa severnom korejom.

prof.

pre 11 godina

Opste je misljenje u svetu da Severnoj Koreji ne preti nikakva opasnost niko in ne namerava napasti . Ne znam zasto bi iko prljao ruke sa tom sirotinjom. Oni opet podizu tenzije na stetu vlastitog naroda .

RodjaNS

pre 11 godina

Dzabe svo konvencionalno oruzje, pa i tih par atomskih bombi S. Koreji, kada one druge potrebstine koje trebaju za uspešno vodjenje rata, a to je nedostatak zaliha nafte, hrane i ostalih industriskih dobara. Sta ti vrede tenkovi ako ne možeš da ih upališ, a i ove atomke, mogu da ih ispale ili na svoju braću sa jugo ili da opet strada Japan, nemaju oni kapaciteta da opale po USA... Mada bilo bi lepo, greh je reći, kada bi pala koja na teritoriju USA...

Pera

pre 11 godina

Sunce ti koji lemingsi. Kad čoveka pokreće čista mržnja ne postoji ništa gore, majke mi.
(Skylarkin, 13. mart 2013 10:31)

Nemoj da se zavaravas. Njihov Veliki Vodja ne mrzi nikoga, on samo voli ugodan zivot i moc koje mu strah kojim je zatrovana nacija omogucava. Ako nema stalne pretnje ratom i stalnog spoljnjeg neprijatelja, narod ce se pre ili kasnije zapitati da li vredi proziveti zivot u sivoj civilnoj uniformi i sa dve sake pirinca dnevno.. Orvel je u 1984. genijalno predstavio to stanje nacije.

Stavros

pre 11 godina

@Miroslavv
Pa nisu moglu jadnu SRJ 99 godine za 7 dana a kamoli Koreju. Nije Koreja za bacanje imaju 10x jacu vojsku od tadasnje SRJ. Koliko su zestoko napadali Libiju i to su imali veliku pomoc iznutra od pobunjenika pa nisu mogli za 7 dana. Eto Koreja je imala 700 letova samo u ponedeljak toliko SRJ nije imala ni za godinu dana. Ako bude rata bice krvi do kolena na obe strane. Mozemo samo da se molimo da se Kina ne umesa ponovo kao ranije jer ako se umesa ne zna se da li ce rat tako lako stati kao pre 60 godina.

sasa jokic

pre 11 godina

Ovo iznenadno mahanje oruzjem, i podizanje tenzija na najvisi nivo, mirise mi na problem Amerike da se izbori sa losom ekonomskom situacijom kod kuce.
Ne mogu da nadjem drugi razlog za ovako iznenadno zaostravanje krize!

Zanimljivo....

pre 11 godina

Koincidencija ili šta već, ali gde god da su problemi po svetu, gde god se zvecka oružjem, gde god ima rata...Amerika je uvek tu negde....

prst na celo

pre 11 godina

Zamena teza. Kome odgovara da S. Koreja zapocne rat? Samoj S. Koreji svakako ne. Meni rece jedan seljak na pijaci da ne budemo naivni. Malo sutra bi severnokorejski vodja sam od sebe sve ovo uradio i krenuo u napad. Bice pre da je dobio podsticaj od nekoga koga kontrolise USA. U slucaju da S. Koreja izvrsi udar na Juznu Koreju USA dobija priliku da intervenise istom merom i prakticno isproba najnoviju tehnologiju. I zatim zaposedne i S. Koreju. A vec direktno ili indirektno kontrolise ceo tamosnji region izuzev Rusije, Kine i Indije.

Dejan

pre 11 godina

Nema od ovoga ništa. Pokušava se da se obori režim Severne K. i to pod pritiskom Južne, Amerikanci nisu baš nešto zainteresovani. Možda padne neki avion ili potope neki brod ali ništa više od toga.
I naravno, režim se bori da opstane.Unutrašnji problemi.
Prosto kao pasulj!
Mislim, sigurno će pasti jednog dana.

Šopenhauer

pre 11 godina

Ovome došla voda do grla. Verovatno nemaju više ni kintu, pa onda udri - puklo kud puklo, i onako smo gotovi. A narod ... pa ko šiša glupu masu, važno je da oni vole svog "vođu".

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Konce ove opasne igre povlače samo SAD. Siguran sam da do sukoba nije stalo Korejskom narodu na obe strane poluostrva. Amerika se tu javlja kao faktor mira a, ustvari predstavlja glavnog potpaljivača vatre. Za delić svog prljavog političkog interesa, ako treba, sahraniće 10 miliona gradjana Koreje. Severne ili Južne, njima je svejedno. Setimo se samo igre sa južnokorejskim putničkim avionom koga su Rusi davnih godina prošlog veka oborili iznad Kamčatke. Japanci su kasnije na TV pokazivali audio snimke u kojima ruska strane upozorava pilota korejske kompanije da napusti ruski vazdušni prostor. I pored upozorenja, i pored podignutih lovaca, pilot je nastavio da srlja "u detelinu", čime je u smrt odveo i sebe i dvestotinak putnika. Popularni "ameri" su verovatno napravili dobar satelitski snimak ruske PVA i to platili tudjim životima. Ko se toga još uvek seća? Samo neodgovorni, samo "teški" avanturisti ili egzibicionisti mogu, u ovom trenutku, da izvode vojne manevre na granici sa S.Korejom.

Oddball

pre 11 godina

Ови су више пута поменули нови рат са југом него ми датум са ЕУ.

Вероватно нестало жита и конзерви из WFP-a и UNFP-a па да искукају нове испоруке.

Знају они добро да ако почну рат, биће прегажени за 7 дана.

Miroslavv

pre 11 godina

Ovi ili su ludi ili glupi. Kina kao poslednji bastion komunizma otvorila se trzisno i ekonomski prema svetu, a ovi se i dalje drze militarizma. Ne kazem da treba preko noci da se reformisu, ali jos gore je sto se zanose da je moguce konzervirati takav sistem. Militarizmu je neophodan rat i neprijatelj da bi odrzao mase u pokornosti. Jadan narod. Razorice ih.

Nikola

pre 11 godina

@aleksandar
ludilo je slusati cnn copy paste i verovati u to..zasto amerika pravi ogromnu vojnu vezbu bas na granici sa severnom korejom??Kako u s. koreji mogu da znaju da to nije samo tajni plan i onda ih iznenada napadnu?Nisu bas u S. Koreji.bas toliko glupi

Ksenija

pre 11 godina

Kada će ljudi shvatiti da imaju samo jednu planetu na kojoj mogu živeti?! Nije kao da se u slučaju opasnosti možemo preseliti na Mars, Mesec...

Pametnjaković

pre 11 godina

Ljudi ne budite naivni, svi diktatori na ovoj planeti su bili postavljeni od strane pentagona. Milošević je isto bio zapadni čovek, pa zar nije radio u USA kao bankar. Oni uvek postavljaju svoje ljude da bi mogli, kada im zatreba konflikt, da ih aktiviraju. Za Masone je cela planeta šahovska tabla gde sprovode svoje zamisli. Ovo je godina koja obeležava početak zadnje faze uspostavljanja novog svetskog poretka.

Milos

pre 11 godina

@P*F*C*
Iz centra Seoul-a mogu da ti prenesem da ovde niko ni ne obraca paznju. Ni najmanje. Ljudi su toliko oguglali na pretnje, da kada bi severna koreja dovukla celu vojsku na granicu, i drzala prst na crvenog dugmetu, ovde niko ne bi ni pogledao u tom pravcu.
Severna Koreja nema zelju sa samoubistvom, i stoga nikada nece napasti. Zive kao kraljevi (vlast) i nemaju sta vise da zele.
A NIKOME nije u interesu da napadnu, posto ako to urade, nece oni samo biti unisteni. Severna koreja ima 4 ili vise nuklreanih bombi, a Seoul koji ima 25 miliona stanovnika je na 50km od granice...

P*F*C*

pre 11 godina

J.Korejci su pod panikom jer su ovi sa severa ludi,a novi diktator bi da se malo i dokaže.
Ako već hoće kavgu nek pokušaju da sprže Ameriku ili bar da im roknu najbliži nosač aviona ili nešto slično ako još uvek nemogu da dobace do Amerike.To bi bilo korisnije za ceo Svet,naravno i za nas.

ne kontam

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.

pera

pre 11 godina

Iako su SAD vodeci u svetu, ako su sa saveznicima jos 10 puta jaci, opet ja ne bih olako nipodastavao S.Koreju. Oni imaju preko milion vojnika, preko 2000 tenkova,1300 aviona, 800 brodova i nuklearno naoruzanje... Amerikanci su mozda pobili vise Vijetnamaca u onom ratu ali su ga ipak izgubili. A Severna koreja je mnogo jaca od Vijetnama...

Nik

pre 11 godina

Pa da, nametnite Severnoj Koreji glupe višedecenijske sankcije, koje nemaju nikakvog efekta nego samo kontraefekat na siromašni narod i dalje naoružavanje njihovih napaljenih vodja, a u suštini Amerikancima treba konstantno žarište na istoku Rusije, da bi mogli da odmeravaju snagu. Providno.

ne kontam

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.

Šopenhauer

pre 11 godina

Ovome došla voda do grla. Verovatno nemaju više ni kintu, pa onda udri - puklo kud puklo, i onako smo gotovi. A narod ... pa ko šiša glupu masu, važno je da oni vole svog "vođu".

Nik

pre 11 godina

Pa da, nametnite Severnoj Koreji glupe višedecenijske sankcije, koje nemaju nikakvog efekta nego samo kontraefekat na siromašni narod i dalje naoružavanje njihovih napaljenih vodja, a u suštini Amerikancima treba konstantno žarište na istoku Rusije, da bi mogli da odmeravaju snagu. Providno.

JC Denton

pre 11 godina

@Skylarkin:

Pre će biti da su "lemingsi" oni koji su već formirali sliku o "poludelim Severnokorejcima" na osnovu nepotpunih informacija koje plasiraju Zapadni mediji, a koje, između ostalog, prenosi (prevodi) i B92.

Što reče jedan od komentatora pre mene, verujem da smo tako i mi bili obeleženi tokom 90-ih godina o strane "objektivnih" Zapadnih medija. Stvari su bile zaspinovane tako da niko, zapravo, i nije postavljao pitanje zašto srpska vojska i policija tako žestoko deluju po Kosovu, već je prosečan gledalac (kojih je 90%) a priori, odnosno bez razmišljanja, prihvatao tezu o "agresivnim, zločinačkim Srbima" i "poludelom diktatoru Miloševiću" koji, eto, mrzi šiptare (jer je, bože moj, zao i lud) pa je odlučio da ih tlači i maltretira.

Uključite bre ljudi malo mozak!

strateg

pre 11 godina

@USA moze realno za nedelju dana da ih isformatira i uspostavi svoju kontrolu nad teritorijom. I to bez da salje kopnene trupe.
(milan, 13. mart 2013 10:57)

Severna Koreja po informacijama koje su dostupne nema nacin da naudi Amerikancima na americkom tlu - mozda neki spavaci da pokusaju nesto ali to je to.
Medjutim reci da ce NATO rasformirati Severnu Koreju za 7 dana moze samo neko ko nema pojma. Oni nemaju nacin da prodru oklopnim jedinicama brzo i nemaju nacin da uniste njihovu RV i PVO bez gubitaka i brzo - jedino da bace nuklearku a ako to oni urade onda pada ista na Seul i cao zdravo. Nije ti to Irak pa da mozes da udjes u zemlju iz svih pravaca po pustinji jer su sve okolne zemlje tvoji saveznici. Nemojte se glupirati bezveze jer ako, ne daj Boze, dodje do sukoba tu ce biti krvi do kolena. Ljudi u Severnoj Koreji nisu imali dodira sa spoljnim svetom 50 godina - njihov mozak je ispran, njihov moral ce biti na najvisem nivou a napad na njih iznutra je nemoguc. Ne prizivajte djavola jer to moze da utice i na nas ....
Vojna doktrina Amerikanaca ne podrazumeva velike ljudske gubitke u kratkom periodu, jer ce se onda javno mnenje sruciti na njih. Sta vise Amerikanci bi morali sami sebe da napadnu na americkom tlu ne bi li obezbedili podrsku naroda za sukob takvih razmera u Severnoj Koreji ...

prst na celo

pre 11 godina

Zamena teza. Kome odgovara da S. Koreja zapocne rat? Samoj S. Koreji svakako ne. Meni rece jedan seljak na pijaci da ne budemo naivni. Malo sutra bi severnokorejski vodja sam od sebe sve ovo uradio i krenuo u napad. Bice pre da je dobio podsticaj od nekoga koga kontrolise USA. U slucaju da S. Koreja izvrsi udar na Juznu Koreju USA dobija priliku da intervenise istom merom i prakticno isproba najnoviju tehnologiju. I zatim zaposedne i S. Koreju. A vec direktno ili indirektno kontrolise ceo tamosnji region izuzev Rusije, Kine i Indije.

Pera

pre 11 godina

Sunce ti koji lemingsi. Kad čoveka pokreće čista mržnja ne postoji ništa gore, majke mi.
(Skylarkin, 13. mart 2013 10:31)

Nemoj da se zavaravas. Njihov Veliki Vodja ne mrzi nikoga, on samo voli ugodan zivot i moc koje mu strah kojim je zatrovana nacija omogucava. Ako nema stalne pretnje ratom i stalnog spoljnjeg neprijatelja, narod ce se pre ili kasnije zapitati da li vredi proziveti zivot u sivoj civilnoj uniformi i sa dve sake pirinca dnevno.. Orvel je u 1984. genijalno predstavio to stanje nacije.

mita

pre 11 godina

A vec direktno ili indirektno kontrolise ceo tamosnji region izuzev Rusije, Kine i Indije.
(prst na celo, 13. mart 2013 10:26)

izuzev: Rusije, Kine, Indije...
E jesi ga lupio, majstoru geopolitike, svaka cast.

Zoki

pre 11 godina

@ne kontam

Ne kontas ne jer nemas informacije nego jer si zadojen negativnim stavom prema Amerima i jednostavno ne mozes da primis nikakve informacija koje se ne uklapaju u tvoju sliku o njima.
Ako ti nije dovoljno da su KINEZI (koji su ratovali sa S. Korejom protiv Amera i koji su ih do sada uvek branili) glasali (a ne bili suzdrzani) za poostravanje sankcija protiv S. Koreje onda jednostavno TI NE ZELIS da kontas.
U tvom svetu Ameri su dezurni zlikovci pa makar to u pitanju bio njihov sukob sa samim djavolom.
Takvi kao ti brane Ahmadinedzada, Sadama, Gadafija, Asada, sada Kima i ostale "slobodoljubive" vecne vodje SAMO zato jer su bili u sukobu sa Amerima.
To ne znaci da treba braniti Amere ali ne treba biti zadojen i odbijati cinjenice.
Severno Koreanci huskaju na rat.
Vec par puta su izazvali incidente (seti se samo bombardovanja onog ostrva kada su stradali i civili). Treba im zita, hrane i ovo im je standardni nacin da izvuku ustupke i pomoc.

Milos

pre 11 godina

@P*F*C*
Iz centra Seoul-a mogu da ti prenesem da ovde niko ni ne obraca paznju. Ni najmanje. Ljudi su toliko oguglali na pretnje, da kada bi severna koreja dovukla celu vojsku na granicu, i drzala prst na crvenog dugmetu, ovde niko ne bi ni pogledao u tom pravcu.
Severna Koreja nema zelju sa samoubistvom, i stoga nikada nece napasti. Zive kao kraljevi (vlast) i nemaju sta vise da zele.
A NIKOME nije u interesu da napadnu, posto ako to urade, nece oni samo biti unisteni. Severna koreja ima 4 ili vise nuklreanih bombi, a Seoul koji ima 25 miliona stanovnika je na 50km od granice...

Saldzo

pre 11 godina

Ima amerikanci da ih pregaze za dva dana,nece znati sta ih je snaslo.
(Bojan, 13. mart 2013 10:45)

Amerikanci sa svim svojim saveznicima nisu u stanju da pregaze gomilu budaletina po avganistanskim i irackim zabitima vec 12 godina, a kamoli dobro organizovanu, obucenu, fanaticnu vojsku od skoro milion vojnika koja ratuje na poluostrvu koje je vecinom planinski teren i koji su jos pritom nuklearna sila sa vodjstvom dovoljno ludim da nuklearku i bace.

pera

pre 11 godina

Iako su SAD vodeci u svetu, ako su sa saveznicima jos 10 puta jaci, opet ja ne bih olako nipodastavao S.Koreju. Oni imaju preko milion vojnika, preko 2000 tenkova,1300 aviona, 800 brodova i nuklearno naoruzanje... Amerikanci su mozda pobili vise Vijetnamaca u onom ratu ali su ga ipak izgubili. A Severna koreja je mnogo jaca od Vijetnama...

P*F*C*

pre 11 godina

J.Korejci su pod panikom jer su ovi sa severa ludi,a novi diktator bi da se malo i dokaže.
Ako već hoće kavgu nek pokušaju da sprže Ameriku ili bar da im roknu najbliži nosač aviona ili nešto slično ako još uvek nemogu da dobace do Amerike.To bi bilo korisnije za ceo Svet,naravno i za nas.

Malo morgen

pre 11 godina

Neki komentatori misle da je Severna Koreja neka banana zemlja koja eto malo preti Južnoj, pa će ih Amerikanci za par dana malo naučiti pameti. Kada imaš DVA miliona vojnika pod oružjem u svakom trenutku (još DESET u rezernom sastavu), više artiljeriskog oruđa od Kine, kada možeš samo raketama zemlja - zemlja da do temelja razoriš Seul deset puta, imaš nuklearno oružje sa nosačima kratkog i srednjeg dometa i razvijaš balistički projektil, kada čak u metrou glavnog grada imaš anti- tenkovske prepreke (da Pjong Jang ima metro a Beograd nema), kada postoji samo jedna kopnena granica sa koje te neko može napasti i imaš ekonomsko-političko-ideološkog saveznika kao što je Kina (koja je u Korejskom ratu ušla i ratovala na strani Severne Koreje) onda tvoje pretnje svako racionalan mora shvatiti veoma ozbiljno.

Darko 88

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.
(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)

Ubedljivo najbolji komentar koji sam video. Ljudi treba da budu svesni spinovanja zapadnih medija, kao što su to nama radili i ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.

Ksenija

pre 11 godina

Kada će ljudi shvatiti da imaju samo jednu planetu na kojoj mogu živeti?! Nije kao da se u slučaju opasnosti možemo preseliti na Mars, Mesec...

Miroslavv

pre 11 godina

Ovi ili su ludi ili glupi. Kina kao poslednji bastion komunizma otvorila se trzisno i ekonomski prema svetu, a ovi se i dalje drze militarizma. Ne kazem da treba preko noci da se reformisu, ali jos gore je sto se zanose da je moguce konzervirati takav sistem. Militarizmu je neophodan rat i neprijatelj da bi odrzao mase u pokornosti. Jadan narod. Razorice ih.

cickavi01

pre 11 godina

Nije me mrzelo pa sam otisao na net da vidim taj rat koji se dogodio od 1950 pa do 1953 u Koreji.
Koliko sam shvatio Severna koreja je napala Juznu u pokusaju da ostvari celovitost obe Koreje u jednu i mogu reci da su skoro uspeli ali....
Na stranu Juzne koreje stale su UN tako da su Amerinkaci pomagali Juznjake i skoro su uspeli da pobede celu Severnu koreju ali su se tada umesali Kinezi i onda povlacenje u okviru sadasnjih granica.
Broj poginulih Korejanaca i Kineza je ogroman dok su Amerikanci imali oko 50000 poginulih.
Sve u svemu nigde nisam cuo da Juzna koreja preti Severu da ce ga zbrisati vec naprotiv to radi Sever pa vi vidite ko tu preti.
Inace ne navijam za nikog jer je ratno huskanje i sam rat najvece zlo i mrzim ga iz dna duse.

Oddball

pre 11 godina

Ови су више пута поменули нови рат са југом него ми датум са ЕУ.

Вероватно нестало жита и конзерви из WFP-a и UNFP-a па да искукају нове испоруке.

Знају они добро да ако почну рат, биће прегажени за 7 дана.

Alen

pre 11 godina

Vreme je da se zavrsi sa S.Korejom.Jednostavno,oni su osovina zla.Stanovnistvo gladuje,"veliki vodja" misli da je veliki,pretnja su celom svetu.A svi koji ovde podrzavaju ovo zlo,neka se pakuju,pa pravac S.Koreja.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Konce ove opasne igre povlače samo SAD. Siguran sam da do sukoba nije stalo Korejskom narodu na obe strane poluostrva. Amerika se tu javlja kao faktor mira a, ustvari predstavlja glavnog potpaljivača vatre. Za delić svog prljavog političkog interesa, ako treba, sahraniće 10 miliona gradjana Koreje. Severne ili Južne, njima je svejedno. Setimo se samo igre sa južnokorejskim putničkim avionom koga su Rusi davnih godina prošlog veka oborili iznad Kamčatke. Japanci su kasnije na TV pokazivali audio snimke u kojima ruska strane upozorava pilota korejske kompanije da napusti ruski vazdušni prostor. I pored upozorenja, i pored podignutih lovaca, pilot je nastavio da srlja "u detelinu", čime je u smrt odveo i sebe i dvestotinak putnika. Popularni "ameri" su verovatno napravili dobar satelitski snimak ruske PVA i to platili tudjim životima. Ko se toga još uvek seća? Samo neodgovorni, samo "teški" avanturisti ili egzibicionisti mogu, u ovom trenutku, da izvode vojne manevre na granici sa S.Korejom.

Zanimljivo....

pre 11 godina

Koincidencija ili šta već, ali gde god da su problemi po svetu, gde god se zvecka oružjem, gde god ima rata...Amerika je uvek tu negde....

TON

pre 11 godina

Северна Кореја је скренула поприлично али НЕПРИЈАТЕЉ НАШЕГ НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ НАШ ПРИЈАТЕЉ. Стога ја сам за С.Кореју и за све оне који су били на тапети Американаца.

q

pre 11 godina

Северна Кореја је скренула поприлично али НЕПРИЈАТЕЉ НАШЕГ НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ НАШ ПРИЈАТЕЉ. Стога ја сам за С.Кореју и за све оне који су били на тапети Американаца.
(TON, 13. mart 2013 12:32)

Mozda bi Tomislav Nikolic trebalo da razmisli da im ode u posetu i pruzi im podrsku. Mozda bi Srbija mogla da bude "most mira" Jel da !? Mislis da bi to bilo pametno. Blago nama sa takvima kao sto si ti i Toma Master ... Kako cete da letite sa vlasti ... Javlja mi se.

Nikola

pre 11 godina

@aleksandar
ludilo je slusati cnn copy paste i verovati u to..zasto amerika pravi ogromnu vojnu vezbu bas na granici sa severnom korejom??Kako u s. koreji mogu da znaju da to nije samo tajni plan i onda ih iznenada napadnu?Nisu bas u S. Koreji.bas toliko glupi

Бранислав

pre 11 godina

..читам коментаре типа "прегазиће их за седам дана" и томе слично...ако Северна Кореја крене у рат то неће бити ратови као што су се водили у Ираку, Афганистану, Сирији, Либији већ ће то бити нуклеарни рат а ту нема победника већ само жртава и то је крај тог дела Света...а последице евентуалног нуклеарног рата ће се осетити у свим деловима Света...не дај Боже...али опомену и претњу Северне Кореје треба озбиљно схватити.

Jedva cekam

pre 11 godina

Ovaj rezim u Severnoj Koreji kao da se sprema za rat iz vremena Kralja Artura.Konjica luk i strele i masa vojnika koji ce da vicu Uraaaa. zapadne sile znaju svaki centimetar severne Koreje. Sve gde se sta nalazi. Igrace se sa njima kao na Play stationu. Samo neka prvi krenu. Bice veselje za ceo svet. Da se jednom srusi i taj totalitarni rezim i da se dve zemlje ujedine da narrod severne Koreje jednom progleda.

Analiticar

pre 11 godina

@Malo morgen

A ti si kao bio u S.Koreji i znas.Evo ja sam pre dve godine poslom za jednu stranu kompaniju boravio tri meseca u Pjonjangu. Katastrofa. Narod zivi u strahu.Ni vodic ni policajac koji te stalno prati ne sme da ti kaze sta oseca. Drugo da li ti stvarno mislis da ce Kina da podrzi ratnu retoriku SK.i da ce da ulazi u sukob zbog nekog idiota i njegove famijije koju su podrzavali od pedesetih godina.A tek kada vojni vrh SK pocne da se okrece na drugu stranu. Nema vise tu ljubavi prema velikom vodji. Znamo kako su prolazile vodje po belom svetu

glasac ds-a

pre 11 godina

Jadan narod u S.Koreji.Bude li zaista neke ozbiljne provokacije od njihove strane Amerikanci nece prezati od toga da ih sravne sa zemljom.Ovi sto se zaludjuju time da ce S.Koreja unistiti SAD kao da nisu vec jednom pobedili Nato?! Usijane glave ne brinu o obicnom coveku i njihovim zivotima.

danguba

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, da li bi radije živjeli u S.Koreji ili J.Koreji i ostatku svijeta? Sve ok, Ameri tirani, globalizacija bla, bla..., ali nema para da bih živio u S.Koreji.

Zoki

pre 11 godina

@vlada

Hvala. Dokazao si da sam u pravu.

Btw. Skoro u svakom sukobu (ako ne u svakom) tokom arapskog proleca je i sama Arapska liga osudjivala sve spomenute ljubitelje slobode i cak vojno ucestvovala u njihovom svrgavanju (Libija).
Kao sto rekoh, nije vam dovoljno sto Kina osudjuje Severnu Koreju, nije vam dovoljno sto Arapska Liga osudjuje SOPSTVENE clanove. NE, vi ovde za kompjuterom trazite jos informacija jer ne kontante... ne kontante ne jer ne moze da se konta nego jer ne zelite da kontante.
Sta da kazem, priznao si da si zadojen i da si dozvolio da informacije koje stizu do tebe filtriras kroz licne emocije koje imas prema Amerima.

Bog da mi oprosti da ikada zbog svojeg licnog stava prema jednom nasilniku pravdam drugog nasilnika.

A sto se tice toga sta se Ameri guraju... Pa svet je takav. Neko mora. Da nisu oni bili bi Rusi, da nisu oni bili bi Kinezi, da nisu oni bili bi Arapi.
Znas sta? Svi oni HOCE da budu u poziciji da mogu da se ponasaju kao Ameri i RADE na tome da mogu da se ponasaju kao oni. Nije ovo bajka. Welcome to the Earth.
Kakvi god da su, ja ipak biram Amere. Sorry. Ti navijaj da Severna Koreja ili Iran vladaju svetom i namecu svoju kulturu itd.

vlada

pre 11 godina

@ Zoki

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?

DR IGGY

pre 11 godina

Koje smo srece od tolike preciznosti, ako budu rokali po Britaniji ima da zvekne nas.
(opet mi je sreca prdnula za vrat, 13. mart 2013 15:06)

Svaka cast na komentaru!

Радован

pre 11 godina

Сачувај ме Боже српских "геостратега" и "свезналица"!
Срби, поправљајте зубе (најкрезавија смо нација Европе), школујте се (нација смо са најмање високо образованих у Европи), заведите ред у производњи хране (једемо најотровнију храну у Европи)...
Кад све то урадимо, онда ће наше мишљење можда некога и занимати. До тада, ово лапрдање по интернету о "светском империјализму" само чини да, уз све остале негативне рекорде, будемо и најсмешнија нација света.

prof.

pre 11 godina

Opste je misljenje u svetu da Severnoj Koreji ne preti nikakva opasnost niko in ne namerava napasti . Ne znam zasto bi iko prljao ruke sa tom sirotinjom. Oni opet podizu tenzije na stetu vlastitog naroda .

Nikola

pre 11 godina

(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)
Pa zato sto ameri zajedno sa juznom korejom trenutno izvode vojne vezbe na temu "kako protiv severne koreje" u blizini granice sa severnom korejom.

Najlakše je mrzeti iz fotelje

pre 11 godina

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?
(vlada, 13. mart 2013 13:59)

A jel si zadojen činjenicom da je Srbija ostavila mnogo više mrtvih nego Ameri, u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i samoj Srbiji? Jel si zadojen činjenicom da su slični zlikovci vodili i Srbiju i Libiju i Irak i unesrećili i svoj i tuđ narod? Jel si zadojen činjenicom da u toj Severnoj Koreji ljudi skapavaju od gladi?...
Izgleda da si samo zadojen činjenicom da su Srbi bezgrešan, pošten, nebeski narod, a Amere, kad im već ne možemo ništa i kad im zavidimo, treba mrzeti, jer je to tako nebeski i tako srpski.

koja

pre 11 godina

Interesantno je da niko ovde ne objavljuje zvanične razloge Severne Koreje za povlačenje iz sporazuma o primirju. Severna Koreja je tražila potpisivanje MIROVNOG sporazuma i rasformiranje zajedničke komande Južne Koreje i SAD. SAD su to odbile i severnjaci to tumače kao dokaz da amerikanci planiraju napad na njih.

Sir Giles

pre 11 godina

Kakvi god bili, Amerikanci su daleko prihvatljiviji i utešniji od svih Rusa, Kineza i Iranaca zajedno. Njihov trijumf bio bi trijumf anahronih snaga, nosioca ideja koje su mrtve možda već čitav jedan vek.
Ako mislite da bi nas bilo koji od ovih dilbera milovali zato što smo u određenom trenutku graktali protiv Amerike, vi ili ste neviđene naivčine ili ste obični ispredzadružni maliganski politikolozi, a svoje impresije o svetu i životu u njemu dugujete poluidejama i tri puta prežvakanim mitovima koje su stvorili razni vlasti gladni zlonamernici.

Orgon

pre 11 godina

Memorex i Strateg

Da, Vaša analiza je točna. Međutim, Amerikancima ne pada na pamet samo tako (ili uopće) kopnenim trupama napadati Sj. Koreju. Ovdje bi se primjenjivala taktika TAKTIČKIH nukleranih udara (oko 30-50 udara) isključivo neutronskim bombama, u kombinaciji sa kinetičkim oružjem za fizičko uništenje ključnih centara. Ukupno zračenje nakon 30 dana ne bi bilo više nego od jedne nuklearne bombe, i to raspršeno na velikom području. To bi bilo dovoljno da efektivne (ofenzivne) mogućnosti Korejske vojske smanji za 70-80%. Uostalom, ovo kričanje iz Sj. Koreje nedvosmisleno dokazuje ili unutrašnju borbu za vlast i/ili da su sankcije postigle svoje. Kada netko službeno prekine primirje to ustvari znači da je objavio rat. Nije to šala. Amerikanci sada imaju pravo odgovoriti u skladu sa time...

Stavros

pre 11 godina

@Miroslavv
Pa nisu moglu jadnu SRJ 99 godine za 7 dana a kamoli Koreju. Nije Koreja za bacanje imaju 10x jacu vojsku od tadasnje SRJ. Koliko su zestoko napadali Libiju i to su imali veliku pomoc iznutra od pobunjenika pa nisu mogli za 7 dana. Eto Koreja je imala 700 letova samo u ponedeljak toliko SRJ nije imala ni za godinu dana. Ako bude rata bice krvi do kolena na obe strane. Mozemo samo da se molimo da se Kina ne umesa ponovo kao ranije jer ako se umesa ne zna se da li ce rat tako lako stati kao pre 60 godina.

memorex

pre 11 godina

@strateg

Odlicna analiza, i jedan od retkih objektivnih glasova kada su u pitanju bilo SAD bilo Severna Koreja. Dva su razloga da nece biti nuklearke na SK. Prvo, cak i ako se baci na Pjongjang, SK je prevashodno brdovita zemlja, i njeni vojni kapaciteti ionako nisu smesteni u glavnom gradu. Drugo, SK je mala, sto znaci da bi posledice nuklearne bombe vise osetili Rusija, Kina, Japan i JK. Jos nesto, SK ima gotovo 10 miliona vojnika u rezervnom sastavu, i 2 miliona aktivne vojne sile. Sa time se niko ne moze nadmetati bez ogromnih gubitaka, a u SAD nije na vlasti Staljin pa da radi sto je radio ko Staljingrada i Lenjingrada. I sama SAD je u toliko losoj ekonomskoj situaciji. Dva relativno laka rata koje je dobila, a posle morala da se bori protiv gerilskog ratovanja platila je ekonomskom krizom, nezaposlenoscu, rupama u budzetu. Ne postoji ni jedan jedini razlog da napadnu SK. E, ali ne postoji ni jedan jedini razlog da SK napadne JK. Tacno je da oni mogu sebi da priuste da izgube puno ljudstva. Ali ne zaboravite da njima avijacija nije bas na vrhunskom nivou, sto znaci da moraju da koriste pesadiju. A bafer zona ima 3km minskog polja. Naposletku, napadom bi izgubili izvor pomoci u hrani, sto sigurno ne zele, jer im onda niko ne bi priskocio u pomoc. Ja pre mislim da ovo odrazava unutrasnju borbu vojnog vrha i pokusaj mladog Una da izgleda cvrsto posle nekih, mozda ishitrenih, poteza koji su sugerisali otvaranje ka spolja (nemacki iznenjeri, telefoni, itd.)

Štilcovana katabolcna

pre 11 godina

Za one koji misle da bi Amerika nuklearnim udarom zbrisala Severnu Koreju poruja glasi: Uzmite atlas ili pogledajte na internetu geografski položaj Severne Koreje. Baciti A bombu na njih vam dođe isto kao da ste je bacili na Peking, Vladivostok ili Habarovsk. A onda zna se šta sledi...

Pametnjaković

pre 11 godina

Ljudi ne budite naivni, svi diktatori na ovoj planeti su bili postavljeni od strane pentagona. Milošević je isto bio zapadni čovek, pa zar nije radio u USA kao bankar. Oni uvek postavljaju svoje ljude da bi mogli, kada im zatreba konflikt, da ih aktiviraju. Za Masone je cela planeta šahovska tabla gde sprovode svoje zamisli. Ovo je godina koja obeležava početak zadnje faze uspostavljanja novog svetskog poretka.

filip

pre 11 godina

U brate, ko da slusam dvogodisnje dete koje peni u samoposluzi.
Dok ga mama ne dovati i zviz po guzi i onda tisina i mir.
(Zoki, 13. mart 2013 09:46)

S tim sto ovo dete ima nuklearno oruzje i verovatno ga nosi sa sobom i u samoposlugu.

Arminowski

pre 11 godina

Zao mi je naroda SK i JK, oni ce najviše nadrljati ako ovaj ludak iz SK pokuša bilo sta a kakav mu je caca bio, nebi me čudilo da pokuša nesto ludo. A vi sto branite režim SK, mogu vam samo poželjeti sretan put u SK. Idite, vidite. Režim koji ima koncentracijske logore smrti za svoj narod, najizoloranija zemlja na planeti, nema hrane, tehnologije, ljudska prava ravna nuli. JK je Monte Karlo prema sjeveru. Bio sam u Seulu, i u Japanu, uljudnijeg naroda nisam nikad sreo prije, kakvi njemci koji su za nas pojam drzave i naroda, ovi su to i pet puta vise. To je savršenost. Kultura, disciplina, hrana, tradicija, sve, sve je na nivou. Vrijedni kao mravi, pošteni, iskreni, radini. Zao mi je i Japana, oni bi mogli izvuci deblji kraj. Kina samo čeka svoj momenat da naplati stare dugove. Siguran sam da neće biti nekakvog velikog belaja a ako ga i bude neka nam je Bog na pomoći svima. Odjeknut ce to po čitavom svijetu, kako ekonomski tako i bojim se novim tenzijama i ratnim zaristima. Samo sadistima i maloumnicima može biti drago da ove dvije bratske zemlje zarate. Rat je grozan, mnogi od nas su to iskusili na svojoj koži. Zato, molite se za mir. Ovog SK ludaka ce njegov narod uskoro skinuti s vlasti. Kada vojska postane gladna, ima da rastrgaju taj podli, tamni režim.

bum bum

pre 11 godina

@milan
Da bi napao neku vojsku moraš da imaš silu 2:1 a na brdovitom zemljištu, kakva je SK, 3:1. Šta misliš koliko ameri moraju da imaju vojske koncentrisane na malom prostoru. Ne zaboravi da se SK graniči sa Rusijom i da je Vladivostok veoma blizu. Misliš da bi ruska PVO sedela skrštenih ruku i tapkala nogicama u mestu. Svaki avion u naletu u pravcu Rusije bio bi oboren. Bar za njihovu PVO to nije nikakav problem.

Pogled

pre 11 godina

Pre nego ostavite komentar malo se obavestite sta je sta. Narodu S. Koreje se vec decenijama pomaze hranom iz celog sveta (ukljucujuci i EU, US i Kinu), ali se hrana ne distribuira kome je potrebna nego ko je lojalan rezimu i to je jedan od problema koji ne moze ni medjunarodni crveni krst da resi. Veci problem je sto lider S. Koreje cuva vlast kao i svi diktatori dajuci povlascen polozaj vojsci tj. oficirima (neogranicena vlast bez ikakvih zakona), ljude mogu da se hapse i zatvaraju u radne logore i ne kaznjeno ih ubijaju. Primera iz istorije imate (Kambodza, Burma, Cile, Argentina a i kad spominjete nas i mi smo imali Slobu sa JSO i ostalim mafijasima). Propaganda o vojnoj sili je takodje poznata imali smo je i mi sa Titom, kao i SSSR a vojska se raspala brze nego sto je imala vremena da shvati da je to samo vestacka tvorevina koja nema nikakvog kredibiliteta kod obicnih ljudi. Naj novije sankcije UN nisu protiv naroda vec se zabranjuje raspolaganje novcem politicara S. Koreje u inostranstvu kao i bilo kakav biznis US kompanija sa S. Korejom (posto ne postoje privatne firme kod njih to znaci sa vladom S. Koreje). Humanitarna pomoc nije zabranjena. Koliko je rezim u S. Koreji zastranio govori da je i Kina glasala za nove sankcije. Zato ne preterujte u simpatijama za S. Korejski rezim jer ce najvecu cenu platiti narod koji zivi u izolaciji i propagandi. Borba protiv "imperijalizma" je uvek popularna tema diktatora, a sopstveni narod umire od gladi.

Milos

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Amerikanaca i NATO-a ali Juzna Koreja je dovoljno sposobna da kontrolise situaciju (njen vojni budzet je veci nego nas BDP). Uporedite samo cifre sa vikipedije i sve je jasno. O motivaciji da ne pricamo. Ovi brane Galaksi S4 a sta ovi sa severa imaju da brane - velikog vodju. Malo karikiram stvari al u eventualnom sukobu jug bi ih pobedio. Sto se tice nuklearnog oruzja to je prica koja ima drugu stranu. Od nuklearnih proba do operativnih nuklearnih snaga je dug put. Cak i da su im nuklearne snage operativne mislim da teritoriju Severne Koreje snima 5000 satelita 24 casa dnevno. Cim bi promolili glavu te rakete u roku od nekoliko minuta taj prostor bi bio sprzen.

Poenta

pre 11 godina

Može li neko da objasni zašto uopšte kreću u rat? Pretenduju na teritoriju, neko im ugrožava prava...ili je u pitanju odbrana? Ne razumem šta hoće? Da se biju malo?

Djoshica

pre 11 godina

Za sve je kriva USA. Glupavi komentari. Ne bi oni pretili ratom, da ih Ameri ne huskaju...Jeste eno ih u Avganistanu sve popljackase blaga svetska i naftu. Pa to su najgovnarskije zemlje, beda i standard po 20 - 30 dolara prosek. Kina velesila, obicni ljudi po provincijama nemaju prihode, za bicikl stedi deceniju. I onda je svima Amerika napravila bedu i ratove. To sto te zemlje pumpaju propagandom ekonomiju pa puknu kao Jugoslavija, Cile, Paragvaj, Honduras, Kuba... I mali milion banana drzavica poput Srbije, gde se kote najveci milioneri u najvecoj bedi, kuka se na velesile koje nas dovedose u bedu, pa jos zavadise, i jos bombardovase. Eno sve zbog rudnika na Kosovu i vojnih baza. Ajde vise s tim komentarima... Ko nije plakao u toj Koriji kad im je umro predsednik isao je na prinudni rad u logore. Alo, koje mi talase mesamo, ko uspeva da nas ovako plitkom i glupom propagandom drzi u bunilu. Pa sam Kineski parlament ima najvise milijardera i kapitala na svetu, pa i ti Rusi, i ogoljena beda po ostatku zemlje koj se prica kako je Amerika djavo koji ce ih sve porobiti zbog blaga i nafte. Pa krkaju jos toliko milijardi u atomske projekte i satelite, da bi svoje gu...e zastitili. Nije vam poznat ovaj scenario? Milosevic, Djindjic, Bosna, Hrvatska... Gde vi zivite, i gde ste ziveli kad imate ovakve komentare s minusom logike.

Orgon

pre 11 godina

Bože moj, bože moj,... Pa ovima iz Sj. Koreje je stvarno voda došla do grla kada rade to što rade. Ili traje borba za vlast ili nemaju više hrane. U suprotnom je riječ o totalnom ludilu. Kako bilo da bilo nije dobro. Kada jedna zemlja koja posjeduje nuklearno oružje i rakete tako prijeti, nemojte misliti da su isključeni taktički nuklearni udari (neutronskim bombama). I nemojte misliti da bi se USA ustručavala iste upotrijebiti. A nakon ovoga, teško da bi netko baš mogao previše prigovoriti...

Kokan

pre 11 godina

Siguran sam da armija analitičara makar u SAD, Kini i Rusiji pokušava da protumači šta se ovih dana (meseci) događa u Severnoj Koreji, ili kako bi B92 rekao S. Koreji. U društvu gde je mladost otežavajuća okolnost a čvrsta ruka jedini poznati način vladanja, veoma je moguće da se vojska, koja je oduvek bila jedan od odlučujućih faktora odlučivanja u toj tužnoj zemlji, otima kontroli mladog Kima i grupe civila oko njega. Narednih nekoliko nedelja će biti jako zanimljive.

Nemanja

pre 11 godina

Kladim se u 100 marki da bi ih, u slučaju rata, Južna Koreja tako brutalno našamarala i ponizila, da bi se sve severnjaci kolektivno samoubili.

ujedinjena Koreja

pre 11 godina

Ma da, posto "zli" Zapad opet vodi svoju "prljavu" medijsku kampanju, a iz "demokratskih" drzava kao sto su Rusija i Kina ne stizu nikakve informacije- jer i same zive pod diktaturom, predlozio bih pojedinim komentatorima da otputuju u Severnu Koreju i uvere se sami o cemu se radi. Napomenuo bih samo da su pod nacistickom Nemackom i staljinistickim SSSR-om ljudi ziveli slobodnije i sa vise prava nego ovi nesrecnici pod ovim ludim diktatorom.

you all suck

pre 11 godina

Svakog kraja zime ista prica... Setite se da su i proslog februara/marta pretili.

Nestalo hrane i ogreva pa se grebu za pomoc. Sto se mene tice ne bih im dao nista.

Ivo

pre 11 godina

Sa najnovijim sankcijama koje su uvedene S.Koreji predvidjeno je i presretanje trgovacki prodova S.Koreje,njihova jedina privredna grana je izvoz oruzja trecim zemljama jer imaju relativno razvijenu vojnu industriju,od prodaje naoruznja oni su kupovali hranu i lekove,tako da je njima na neki nacin ovim sankcijama objavljen rat,jer ako ne budu imali i to malo prihoda od prodatog oruzja oni su osudjeni na lagano izumiranje

filip

pre 11 godina

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?
(vlada, 13. mart 2013 13:59)

A jel si zadojen činjenicom da je Srbija ostavila mnogo više mrtvih nego Ameri, u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i samoj Srbiji? Jel si zadojen činjenicom da su slični zlikovci vodili i Srbiju i Libiju i Irak i unesrećili i svoj i tuđ narod? Jel si zadojen činjenicom da u toj Severnoj Koreji ljudi skapavaju od gladi?...
Izgleda da si samo zadojen činjenicom da su Srbi bezgrešan, pošten, nebeski narod, a Amere, kad im već ne možemo ništa i kad im zavidimo, treba mrzeti, jer je to tako nebeski i tako srpski.
(Najlakše je mrzeti iz fotelje, 13. mart 2013 14:49)

Ne znam ko je od vas dvojice veci mamlaz,Nebeski Srbin ili Srbomrzac.A inace dok je taj Gadafi bio dole na vlasti,bio je med i mleko za sve osim za politicke neistomisljenike.Nit pravdaa,nit osudjujem,samo kazem sa jedne strane politicki zatvorenici, a sa druge besplatna medicinska nega u inostranstvu (u Libiji se podrazumeva naravno), stipendije drzave za svakog ko zeli da studira u inostranstvu i bude negde primljen,dohodak po g.s. basnoslovan...Dok ja ovde mogu da sanjam o studiranju u inostranstvu,al zato mogu dva put godisnje na izbore.Boles'.

Analiticar

pre 11 godina

@Stavros
Sta mislis da su Amerika i NATO u ratu protiv Srbije upotrebili sve sta imaju. Ovo podrucje im sluzilo za vezbu i unistavanje ekspoloziva koje im vise nije trebalo.Zezali se sa nama.
Da li neko misli da se amerika i njeni saveznici za eventualnu eskalaciju rata ne pripremaju vec godinama.Da li neko misli da ce Kina da podrzi SK ako prva zapocne rat. Rusija takodje. Zbog budale na vlasti stradace narod i jedne i druge Koreje. A prva bomba kada padne pocinje narod da se osvescuje i da uvidja u kakvom su rezimu ziveli a niko nije smeo ni da pisne.Isto tako i vojno osoblje.Kada pocne da prsti iznad glava onda svaka ideologija prestaje. Severna Koreja ne moze da dobije rat.Cak i da se uporebi i nuklearno oruzije koje je jos mlado i ne ispitano.Na probama se rusile rakete

vuk79

pre 11 godina

Te rakete ne bi stigle ni 100 m u vis kad bi bile uništene. Amerikanci bi ih potom tako rasrafili da bi im ono degradiranje iz 1952 delovalo kao prelepi san.

djordjevic

pre 11 godina

Bez obzira na to koliko ne voleo razne socijalisticke rezime koji su padali kao domine po Evropi krajem proslog veka, svi su oni MALA DECA u odnosu na Severnu Koreju. Ono tamo je PAKAO po svakom dokumentarcu koji sam video, po svim izjavama ljudi koji su pobegli iz Severne Koreje, po razgovorima kojima sam imao sa par ljudi koji su i sami pobegli...Ti ljudi koji uspeju da pobegnu, oni zive sa UZASNOM krivicom jer su maltene ubedjeni da su im zbog bekstva pohvatali familiju koja nije smela/htela/mogla da pobegne i poslali po kampovima ili poubijali (dodje na isto).

A za ove sto misle da ih ceo svet laze i da je sve sto sam ja cup pa i ja vas lazem...Ljudi, 21. vek je, ako nije tako- eto ga youtube, neka postave nesto sto ce da me ubedi u suprotno! Sto to ne urade? Jel se secate onih snimaka "naricanja" kada im je umro "dragi vodja"? Zamislite da vas neko tera da tako placete! Dragi vodja je inace VECNI sekretar partije. Zamislite da vam je tata "dragog vodje" proglasen za VECNOG predsednika zemlje iako je mrtav (da, da, mrtav, a predsednik)? A da ne pominjem uopste kako ljudi tamo zive...

Sto se tice eventualnog rata ili tako nesto...Mnogo bi bili SOKIRANI brzinom kojom bi neka alijansa vodjena zapadnim silama protutnjala Severnom Korejom. I to ne zato sto jedni imaju ovakvu tehniku, drugi ovakvu...nego zato sto bi se cela vojska severne koreje predala za dva sendvica.

Dejan

pre 11 godina

Nema od ovoga ništa. Pokušava se da se obori režim Severne K. i to pod pritiskom Južne, Amerikanci nisu baš nešto zainteresovani. Možda padne neki avion ili potope neki brod ali ništa više od toga.
I naravno, režim se bori da opstane.Unutrašnji problemi.
Prosto kao pasulj!
Mislim, sigurno će pasti jednog dana.

Milan9891

pre 11 godina

Nije pitanje da li SAD moze da unisti Severnu Koreju,naravno da moze,ali samo vazdusnim udarima,kopneno naravno da ne mogu,nije to pustinja,a i ovi imaju 10 miliona vojnika u rezervi. Nuklerku ne smeju da bace zbog Rusije i Kine jer ce i njih zakaciti,pa i Juzne Koreje. Pitanje je samo da li SK moze bar jednom raketom da dosegne SAD,a ako ne moze,Juznu Koreju mogu da gadjaju kako god im je volja..

RodjaNS

pre 11 godina

Dzabe svo konvencionalno oruzje, pa i tih par atomskih bombi S. Koreji, kada one druge potrebstine koje trebaju za uspešno vodjenje rata, a to je nedostatak zaliha nafte, hrane i ostalih industriskih dobara. Sta ti vrede tenkovi ako ne možeš da ih upališ, a i ove atomke, mogu da ih ispale ili na svoju braću sa jugo ili da opet strada Japan, nemaju oni kapaciteta da opale po USA... Mada bilo bi lepo, greh je reći, kada bi pala koja na teritoriju USA...

Branko

pre 11 godina

Ko da deca pisu komentare navijaju i prizeljkuju da ameri nadvladaju jedan narod i svojim oruzjem i bezobzirnoscu nanesu mnogo bola i patnje.Kao daste zaboravili nas i sankcije koje su nam uveli i kakav je zivot u toj situaciji a S Koreji te sankcije traju vec godinamai taj narod dovode u situaciju bezizlaznu samo zbog toga sto oni nece da u svojoj drzavi izazovu bratoubilacki rat da se posvadjaju oko vlasti a da im ustvari amerika vlada kao u poslednje vreme u mnogim drzavama pocevsi od nas libije egipta iraka jer boze moj tamo gde njihova nije najvaznija tu su diktatori i ti lideri unistavaju svoj narod a ameri ih toliko vole da ce im dati i oruzje da se poubijaju.Nadam se da ce se pojaviti narod koji ce moci reci NE i mislim da ce nam svima biti lakse.

истина

pre 11 godina

Подршка пријатељима из једине праве Северне Кореје. Са убицама се разговара само оружјем !

todor

pre 11 godina

Bez Severne Koreje, vesti iz sveta bi bile dosadne. Oni sluze kao neki crkus , neki klovn, da popune nekad svetsku monotoniju. Kao, samo sto nisu unistili Juznu Koreju, kao samo sto nisu napali SAD. Oni zive kao u kameno doba, imaju par tenkova, nekoliko aviona, i mnogoljudna armija, sa obicnim naoruzanjem. Cela njihova politika je pod kontrolu Kine i Rusije, tako da ne postoji nikakva pretnja po svetu. Isto, Amerika ih koristi, da traze jos vise novca za naoruzavanje iz americkog budjeta. Sve u svemu, nista novo i nista spektakularno

boki

pre 11 godina

@najlakse je mrzeti iz fotelje.. Da li si ti normalan?! Ako to stvarno mislis, blago tvom mozgu. Odakle ti ideja da su srbi vise sejali smrt od amera?! ..

Dragan

pre 11 godina

Као прво да се државни врх северне кореје састане (у Пекингу на пример) са Обамом и да га натерају да потпише резолуцију којом Америка признаје да је Тексас у Мексику. Под два да Вашингтон, Њујорк, Лос Анђелес, Сан Франциско добију специјални статус у оквиру САД-право на школе на матерњем језику и тсл.Уколико то не постигну дати им датум преговора о уласку у ЕУ. У противном лансирајте ракете и то је то!

ana

pre 11 godina

stvarno ne razumem kako neko moze da podrzi S. Koreju..Zamislite da ste vi rodjeni u J. Koreji i da vas severni sused zeli da vas unisti zato sto nesto nije po njegovoj volji...dovoljno je sto ugnjetavaju svoje stanovnike jos treba i druge, a to koliko ce neduznih zivota stradati i kolika ce steta biti naneta ovoj ionako polu propaloj planeti, to nikom nista...sebicni politicki interesi

Izraelac

pre 11 godina

"Evo vidite primer Sirije zemlja posjeduje pvo sisteme najnovije 4 generacije kao sto su panstir s1,buk m2,i nova neva m2e,i uprkos sto Asad i njegov rezim vrsi stravicne zlocine vec dvije godine njih niko ne dira"

E moj Djole. Ili nisi obavijesten ili preskaces vijesti. Prije mjesec ili dva izraelski avioni su usli u Sirijski vazdusni prostor, bombardovali i unistili ruski konvoj oruzija kod Damaska. Dok su se sirijci snasli vec su se vratili nazad.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2271125/Iran-threatens-retaliate-Israel-bombs-Russian-weapons-convoy-Syria.html
Sirijci nisu ni znali sta ih je snaslo do ujutro. Onda se Iran nasao da protestuje jer su shit the pants. Ako su izraelci tako prosli kroz sirijski PVO koji je kudi kamo bolji od Iranskog sta im tek amerikanci mogu uraditi. Sirijci nisu rakete ispalili, nisu uopste "vidjeli" izraelske avione na radarima. Vjerovali su da je diverzija dok nije svanulo.

andrej

pre 11 godina

Ovde ljubitelji USA zaboravljaju jednu stvar a to je da USA ima svoje baze u Južnoj Koreji i Japanu. Ne moraju oni da šibnu nukleraku na USA ali nekoliko stotina hiljada mrtvih "marinaca" i uništena vojna infrastruktura je više nego dovoljno da S.Koreja završi sa "poslom". A kako stvari stoje ovi nisu nimalo naivni u svojim pretnjama. Usput što se tiče Kine verujem da neće direktno ući u sukob te dve zemlje, ali će iskoristiti svoju šansu i doći do spornih ostrva oko kojih se nateže sa Japanom. Ukoliko Japan u takvoj nezavidnoj situaciji pokuša neku vojnu intervenciju Kina će sebi dati za slobodu da se i direktno umeša u sukob dve Koreje i samim tim ostvari svoje ciljeve, a to bi bilo: Vraćanje svojih ostrva pod ingerenciju Pekinga i minimizovanje USA prisustva u tom regionu. Tako stoje stvari, svidele se one nama ili ne.
(rade, 13. mart 2013 15:30)

a jel ti kontas ako s.koreja sibne jednu nuklearku na japan ili j.koreju oni automatski dobivaju 10 komada minimum!plus totalna izolacija od citavog sveta a to znaci ni gram brasna,rize,vode itd nece proci.eto toliko a kinezi se nece mesati zbog par ostrva i eventualni nuklearni rat jer i sami znaju da od toga nema nista i niko ne profitira.dakle samo bolestan um moze pokrenuti nuklearni napad na neku zemlju i ocekivati da ce opstati u 21 veku.

nemanja nis

pre 11 godina

Posle svega sto nam se izdesavalo, ljudi i dalje nece da ukljuce mozak, nego prihvataju stvari kako su im nacrtane vostanim bojama...
E to su pravi srecnici - nemaju pojma gde zive. Al' sto vole da se prave pametni, auu...

Debeli

pre 11 godina

Sta vise Amerikanci bi morali sami sebe da napadnu na americkom tlu ne bi li obezbedili podrsku naroda za sukob takvih razmera u Severnoj Koreji ...
(strateg, 13. mart 2013 11:39)

Tacno, kao sto su vec jednom i uradili, u Njujorku 2001. Rat je uvek proizilazio iz velikih kriza, i Prvi i Drugi svetski. Rat pokrece ekonomiju, i ako bi doslo do Treceg svetskog rata, ne bi doslo do nuklernog rata sirih razmera, jer vladajuca svetska elita onda ne bi imala nikakve koristi. Ni jedan veliki rat nije dolazio iz mrznje. To bi bio rat za oparavak ekonomije i smanjenje broja ljudi na odredjenim lokacijama, npr. oblastima bogate vodom.

Djole

pre 11 godina

Ona zemlja koja nema makar adekvatnu PVO odbranu i ne pomislja da ulazi u sukob sa tehnoloskim nadmocnijim protivnikom kako sto su u ovom slucju SAD-e,juzna Korea i Japan.Evo vidite primer Sirije zemlja posjeduje pvo sisteme najnovije 4 generacije kao sto su panstir s1,buk m2,i nova neva m2e,i uprkos sto Asad i njegov rezim vrsi stravicne zlocine vec dvije godine njih niko ne dira.Medjiutim ja mislim da je ovo samo blefiranje S.Koreje oni vec 10 godina prijete i nista znaju oni da bi svaka ozbiljnija akcija znacila i kraj komunisticke dinastije Kim koja 50 god vlada S.Korejom

Smrt fašizmu, .!. komunizmu!

pre 11 godina

Bliži se trenutak konačnog oslobođenja korejskog poluostrva od komunizma koji predstavlja najveće zlo moderne civilizacije još od pada fašizma!

Realni gradjanin

pre 11 godina

Severna Koreja je "ugrozena" i molim sve koji je podrzavaju da idu da je brane! Oni bi ostvarili svoju zivotnu zelju a mi ostali bi lepo i mirno ziveli do kraja zivota.

Miomir

pre 11 godina

Porucujem pametnjakovicima koji smatraju da ih Zapad laze o stanju u Severnoj Koreji da stupe u kontakt sa bilo kojim gradjaninom te zemlje. Mislim da ce ubrzo utvrditi da je to apsolutno nemoguce. Nakon toga, neka se zapitaju: da li bi bilo ko zeleo da zivi na takav nacin, da drzava ima stopostotnu kontrolu nad svakim svojim podanikom, da nikada u zivotu ne mogu otici van granica svoje zemlje, pa cak ni komunicirati sa strancem bez nadzora tajne policije.

Zoki

pre 11 godina

@Vlada

Sta ce Ameri na Korejskom poluostrvu???

Pa tamo su jer je Severna Koreja iznenada napala Juznu i pod rezolucijom UN su Ameri prebacili trupe iz Japana da brane Juznu Koreju. Njima su se pridruzile mnoge druge zemlje.
Sto ce reci... tamo su jer je S.K izvrsila agresiju na Juznu. Mir nikada nije potpisan. Ups... malo smo se preracunali a?
To je bilo u ono vreme kada je komunizam jos ima snage da se namece i da pokusa da bude ono sto su Ameri danas. Druze, nema savrsenog sveta u kome cemo svi da se volimo. Svako namece sebe. U mnogim situacijama i ja i ti namecemo sebe. To rade i drzave. Tako je. Jedino da se nadamo da ce u tim igrama nametanja biti jaca ona drzava sa kojom ce NAMA biti bolje.
Kad kazem NAMA, mislim na tebe i mene, obicne gradjane.
Kad gledam obicne gradjane pod svim ovim rezimima... ipak glasam za Amere. Oni su izmislili rock'n'rol :)

Nucky Thompson

pre 11 godina

Nosi se Nike, android telefon, kucaka i radi pod windows os, a velic Sjeverna Koreja i odnosno bolesni rezim u S Koreji!!! Licemjeri!

repus

pre 11 godina

овакави потези северне кореје су уствари позив за помоћ јел више незнају штаће глад санкције комунистичка бајка није успела јединим је спас америка да их спасе као ссср када је комунизам у русији упропастио све и када је русија била као лонац на шпорету и претио да искипи у такој фази су и северно кореанци и једино америка може да их спасе јел она никада није погрешила

Objektivan

pre 11 godina

@Najlakše je mrzeti iz fotelje:

...

Ne bih se složio sa tobom. Štaviše, rekao bih da veoma tendenciozno i napamet pričaš neistine.

- Samo u Iraku, od "uvođenja demokratije" do danas, stradalo je gotovo 700 000 (!!!) Iračana! Za 12 godina!

- SAD su počinili NAJVEĆI pokolj pretežno civila u jednom danu u ljudskoj istoriji - bacanjem zapaljivih bombi po Japanu 1945. kada je u jednom danu poginulo preko 100 000 ljudi, a preko 260 000 kuća je uništeno. I sve ovo NE RAČUNAJUĆI poginule od nuklearnih napada (dva puta) i kasnijih posledica istih!

Samo ova dva "čuda" koja su "zapadne demokrate" napravile su gore od bilo čega što je ikada uradio Sadam, Gadafi, Asad i Sloba ZAJEDNO! A da ne pričam koliko su samo smrti posejali po svetu kusurajući se sa Rusima (Vijetnam, Koreja, Avganistan) ili po afričkom kontinentu (Somalija, Libija) i otimajući resurse i rudna bogatstva SUVERENIH zemalja koje su razarali do temelja zarad interesa svojih kompanija.

Daleko od toga da podržavam diktatore, ali mogao bi ti malo da se informišeš ili da barem staviš prst na čelo pa razmisliš o široj slici pre nego što kreneš da prosipaš besmislice.

Samsung

pre 11 godina

Kakva Severna Koreja , ta zemlja , odnosno rezim sam sebe unistava. Rakete joj eksplodiraju na samom lansiranju , tako da mislim da kad bi pokusala da gadja nekog nuklearnim raketama , sama sebe bi unistila , jer njene rakete padaju na samom lansiranju . Ne mogu da svatim da u Srbiju jos ima ljudi koji podrzavaju diktatore . Podrska za Juznu Koreju , i nadam se da se blizi sloboda izmucenom Koreskom narodu na severu .

Aca

pre 11 godina

Rusija i Kina su digle ruke od S.Koreje. Inače bi uložile veto u UN. Možda će se Rusija i Kina buniti kada krenu udari na S.Koreju, kao što su se bunili kada je NATO uništvao Srbiju. Rusija i Kina imaju samo štetu od S.Koreje danas. Mislim da su Putin i Obama postigli dogovor, Sirija Rusiji, Koreja Amerima. Samo da se još namiri Kina, jer Kina neće dozvoliti NATO trupe na svojoj granici, i zbog toga postoji još uvek S.Koreja. Svetu treba veliki rat, da se pokrene industrija makar ratna. Biće puno novca uloženo u obnovu Južne i Severne Koreje. Problem je što će opet Japan dobiti nukleranu bombu, ali Amere briga za to, njima je važno da završe više problem S.Koreje. Kina decenijama sarađuje sa Amerikom, i Japanom, a S.Koreja ne može više ni sa Rusijom, pa kako to?

memorex

pre 11 godina

@orgon

Naravno, nisam ni pretpostavljao da bi SAD koristila pesadiju. Ali Severna Koreja bi. Sad, sve ovo raspravljamo pod pretpostavkom da do sukoba dodje, sto je malo verovatno. Moguce je, naveli smo obojica, da je rec o unutrasnjoj borbi. Naravno, i potreba za hranom, pa mu ovo dodje kao neka ogromna blef-ucena. Ili oboje. U svakom slucaju, interesantno je to o taktickim nuklearnim udarima. Ali, pitanje je koliko se time postize. Posto bio ovaj rat sa strane Severne Koreje bio potpuno iracionalan, onda sve striktno logicne alternative mozemo odbaciti. U tom slucaju, Severnoj Koreji ne bi smetalo koliko god da se udara Pjongjang, ali njihova vojska bi ili vec marsirala prema Seulu (mada ne znam kako, s obzirom na ona 3km mina), ili se pozicionirala u planine, gde im ovi ne mogu nista, izmedju ostalog i zbog slabog poznavanja terena. Ako je SK spremna da zrtvuje dovoljno ljudi, mogli bi da stignu sa tih svojih 10ak miliona (MILIONA - to znaci imaju vojske vise nego Srbija stanovnika) do Seula vrlo brzo. Ali, sta onda? To nisam siguran ni da oni znaju. Pretvorilo bi se to u vrlo krvav, besmislen i skup rat. Nemojmo se zavaravati da rat pokrece ekonomiju. To vec 50 godina nije tacno. To je pokazao Vijetnamski, zalivski, ovaj drugi zalivski i avganistanski sukob. Neko ce sad da vikne 'Irak! Nafta!'. Ako sracunate dobitke od te famozne nafte, i gubitke, videcete da su SAD u buli (pratite njihove rasprave o budzetu). A i da je tacno to, SK nema naftu.

paralelan po 38. put

pre 11 godina

Imajte na umu - vojnik mora jesti. Onda kada ta multimilonska severnokorejska vojska (koju ovde mnogi nahvališe) ne bude imala hrane sistem će se srušiti kao kula od karata. A narod Severne Koreje će nogama dati dati do znanja kakav je taj sistem koji mnogi kod nas bez potpore idealizuju.

Analiticar

pre 11 godina

@Zoki

Pre nego sto sednes za tastaturu procitaj zbog cega je nastao korejski rat.Ko je koga podrzavao.rat je nastao u vreme hladnog rata izmedju SSSR-a i SAD.Rusi podrzavali komuniste a ameri protivnike komunizma.Mao Ce Tungova Kina je takodjepodzavala ove prve.I danas se sve izmenilo Niti Rusija podrzava Severnu Koreju niti Kina vise daje bezrezevnu podrsku. Znaci duplo golo. Bice samo rat rezolucijama u SB UN kao i za Siriju a na terenu ce obrati bostan Severna Koreja

sasa jokic

pre 11 godina

Ovo iznenadno mahanje oruzjem, i podizanje tenzija na najvisi nivo, mirise mi na problem Amerike da se izbori sa losom ekonomskom situacijom kod kuce.
Ne mogu da nadjem drugi razlog za ovako iznenadno zaostravanje krize!

VALJEVAC

pre 11 godina

Bez Severne Koreje, vesti iz sveta bi bile dosadne. Oni sluze kao neki crkus , neki klovn, da popune nekad svetsku monotoniju. Kao, samo sto nisu unistili Juznu Koreju, kao samo sto nisu napali SAD. Oni zive kao u kameno doba, imaju par tenkova, nekoliko aviona, i mnogoljudna armija, sa obicnim naoruzanjem. Cela njihova politika je pod kontrolu Kine i Rusije, tako da ne postoji nikakva pretnja po svetu. Isto, Amerika ih koristi, da traze jos vise novca za naoruzavanje iz americkog budjeta. Sve u svemu, nista novo i nista spektakularno.

Ti se apsolutno ne razumes.Kada imaš DVA miliona vojnika pod oružjem u svakom trenutku (još DESET u rezernom sastavu), više artiljeriskog oruđa od Kine, kada možeš samo raketama zemlja - zemlja da do temelja razoriš Seul deset puta, imaš nuklearno oružje sa nosačima kratkog i srednjeg dometa.Oni takodje imaju nuklearno naoruzanje,Pa ameri im ne mogu nista,jer ako bace nuklearnu bombu zakacice i Rusiju i Kinu,a i Juznu Koreju.

Dule

pre 11 godina

Kolicina mrznje koju SAD prema nekoj zemlji srazmerna je kolicini straha od iste. Nije im dzabe najomrzenija S.Koreja. Ne kazem da podrzavam S.Koreju u bilo kakvom ratu, samo konstatujem cinjenicu.

jedan Kecman

pre 11 godina

Klasični potezi očajnika!
Režim koji se nalazi pred matom sada hvata panika.Nema kuda ni napred ni nazad i tad se obično posegne za potezima očajnika..Tako je bilo u Rumuniji,Libiji,Siriji,Srbiji..tako će biti i u S.Koreji,Bjelorusiji..itd..

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

@Štilcovana katabolcna
Sve, sve, ali radijacija od neutronske bombe brzo prolazi, skoro kao pljusak u julu. Ovde ima fizičara kojima bi Ajnštajn pozavideo na genijalnosti ...

"... Though a neutron bomb does cause infrastructure damage and some long term radiation (it is still a nuclear weapon after all), they are specifically designed so that ~48 hours after the device is detonated, friendly troops can move into an area and utilize the infrastructure without fear of radiation ..."

Nije bas kao "pljusak u julu", vec kao dva kisna dana ;-) Salu na stranu, ali ako nisi primetio "hladni rat" je zavrsen krajem osamdesetih i SSSR ga je izgubio. Uglavnom zato sto nije mogao da isprati tehnolosku trku u nauruzanju. Ne volim NATO, ali kao elektro inzenjer i real-time softveras (jos) uvek bi se pre kladio na americku/zapadnoevropsku tehnologiju nego na rusku/kinesku/iransku/severnokorejsku. Zivimo u vremenu kada na primer mnogi ruski naucnici umesto da razvijaju ruski kosmicki/vojni program rade na Wall Street-u i razvijaju algoritme za "black box trading" ili pak osnivaju Google :-)

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Severna Koreja blefira, nema od toga nista. S.Koreja je pribijena uza zid sankcijama, ostala je sama bez podrske N.R.Kine, sada se nasla u nezavidnoj poziciji, pa preko "pretnje" pokusava, da privoli medunarodnu zajednicu, da se otpocnu prgovori o N.naoruzanju, a za zamenu da se ublaze sankcije, da bi drzava mogla normano da funkcionise koliko toliko, da bi se stanovnistvo prehranilo?! Ali Sve sto se steze priteze sankcionise, moze brzo da explodira! Zato svi pamet u glavu, koji odgovaraju za ovaj Svet, pregovori su jedino resenje, da nebi doslo do velikog belaja?

Gradjanin

pre 11 godina

Neka se moli onaj b.... sto upravlja Sev. Korejom bogu jer mu sopstveni gradjani sluze kao zivi stit.

A za sve vas koji kazete ne sme ih gadjati Amerika nuklearnim oruzjem. Pa i ne mora. Kad bi hteli mogli bi da ih zaspu tepih bombama i da pobiju sve sto mrda.

Kad bi taj lu... pustio sve koji zele da napuste Severnu Koreju, a da oni sto ostanu se smatraju vojnicima, Amerika bi zapalila kulturno tu zemlju do temelja tako da ne osteti niciju teritoriju ni malo od okolnih zemalja. Nego imaju problem kako da uniste ludaka a da ne pobiju civile u ogromnom broju.

Sid

pre 11 godina

Nisam siguran sta ocekivati ali svakko ljudi koji su godinama u izolaciji, Ocigledno da dolaze dani opasnog zivljenja na Korejsko poluostrvo.

Pitanje je da li ce Kina biti ravnodusna u koliko pocne rat...Sve ovo! Nije sala.

fffffffd

pre 11 godina

mislim da bi oni koji podrzavaju s. koreju, ovog momenta trebali da pobacaju iz kuce sve samsung i lg proizvode u znak podrske diktatoru sa hipsterskom frizurom

bum bum

pre 11 godina

@milan
Da bi napao neku vojsku moraš da imaš silu 2:1 a na brdovitom zemljištu, kakva je SK, 3:1. Šta misliš koliko ameri moraju da imaju vojske koncentrisane na malom prostoru. Ne zaboravi da se SK graniči sa Rusijom i da je Vladivostok veoma blizu. Misliš da bi ruska PVO sedela skrštenih ruku i tapkala nogicama u mestu. Svaki avion u naletu u pravcu Rusije bio bi oboren. Bar za njihovu PVO to nije nikakav problem.

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

izgleda da vecina komentatora koja se ovde "sfrlja" sa terminologijim nuklearnog rata kao da nikada nije cula za ERW (enhanced radiation weapon ili ti neutronsku bombu) ... to je ono sto ce biti upotrebljeno protiv zive sile u S. Koreji (a neki su predlagali i po gudurama Avganistana) ... ogranicenog dometa, hiruski precizno, infrastruktura minimalno ostecena, radijacija brzo prodje, okolne zemlje nisu ugrozene ... proverite gugl i vikipediju pre nego krenete da izigravate vojne stratege i analiticare ...

dr.Fikret

pre 11 godina

Izgleda, da ovaj slučaj ne može, da riješi ni Denis Rodman više...sad ste Kima stvarno razpištoljili a baš je počeo razmišljati o reformi gladnog sektora.

T.

pre 11 godina

Do sada su juznjaci davali severnjacima hranu i raznu robu da bi ovi prestali da glume ludilo. Sada je na vlasti na jug dosla partija koja propagira mnogo tvrdji stav prema severnjacima i vise ne zele da im daju hranu. Predsednica je cerka bivseg juznokorejskog predsednika i njenu majku je u pokusaju da ubije njenog oca ubio severnokorejski agent (ili samo simpatizer). Ona ima tvrd stav prema severu i sada oni moraju da glume jos vece ludilo da bi dosli do nekakvih pregovora gde ce im opet biti ponudjeno nesto a da oni odustanu od nuklearno programa. To se vec jednom desilo i tada su dobili struju od juzne koreje i neke elektrane, ali su severnjaci posle odustali od toga.

vlada

pre 11 godina

@ Zoki i ostali

Pišete o stvarima koje nisam ni spominjao. Pre svega ne mislim da su Srbi bezgrešan narod. Ali nisu ni totalni i jedini krivci za sve što se desilo. Uostalom Jugoslavija je bila zemlja u kojoj su svi Srbi živeli zajedno. Mi smo nažalost žrtva igara koje igraju velike sile (čitaj SAD). A koliko vidim i osecam američka demokratija je donela nepravdu za razliku od neodrživog socijalističkog sistema. Pa sad ti uzivaj u tih 20000din ili koliko već primaš i otplaćuj kredit uzet na 40 godina i osećaj se slobodno, i naravno možeš uvek da izneseš svoje mišljenje i da opljuješ bilo koga. A za vas koji preferirate američku kulturu, sigurno je da ste se pre toga upoznali i sa kulturama i istorijama Irana,Koreje i ostalih država. Verovatno i mislite da tamo nema ničeg dostojanstvenog i vrednog kao i u našoj kulturi i istoriji. Ajmo sad svi na bigmek i kokakolu. Pozdrav.

Milijanko

pre 11 godina

Problem je sto US maskira svoje ekonomske interese iza demokratije i ljudskih prava (sto bi i trebalo da je od najveceg interesa).
Njihovi ekonomski interesi su uvek na prvom mestu. Mozda je ovo samo zbog toga sto Samsung tuce Apple, KIA i Hyundai opasno pritiscu GM i ko zna zbog kojeg novca ali je sigurno zbog novca.

Recept je prost i isproban je i na YU, napravis nestabilnost, podelis i zaratis strane i onda kao doneses mir koji je i dalje nestabilan, pa iz toga svega izvlacis svakojake koristi jer oni koji su ti papeti dobro znaju da su tu samo dokle ih ti branis.

Medjutim nema nikoga ko to oce da spreci i demokratija stvarno ne zanima nikoga smao novac. E to je jad nas kao covecanstva!

mrki

pre 11 godina

Otkud UN ima moralno pravo na bilo kakvo upozorenje kad se zna da rade za amere i to toliko bezobrazno da se vidi golim okom. Jedino B92 daje objektivne informcije hahaha.

marko

pre 11 godina

Nije mi jasno što mediji prenose ove propagandne vesti iz Severne Koreje, pa svi znamo da su to propagandne poruke koje su usmerene na stanovnike Severne Koreje i nemaju veze sa realnoscu a mi izvan tog sveta sigurno ne treba da ih shvatamo bukvalno. A inace Amerikanci imaju veliku ulogu u podeli Severne Koreje i oni ovim nepotrebnim vojnim vezbama stvaraju naboj, cak i u Juznoj Koreji imate proteste protiv tih vezbi.

Zanimljiv mi je bio jedan tekst nekog turiste koji je bio sa obe strane demilitarizovane zone, gde je rekao da su mu na juznoj strani napunili glavu pricama o zloj juznoj koreji, kako ne smeju da pogledaju ni kroz prozor jer nije bezbedno itd., dok su sa severne strane imali skroz drugi utisak i imali su slobodu da se krecu a i vodic im nije baljezgao gluposti i cela atmosfera je bila daleko od napete.

Kosta

pre 11 godina

Podrska za Severnu Koreju!! Vreme je da neko stane amerima na rep!! Bilo bi dobro da jos neke drzave imaju nuklearno oruzje, ako je moguce drzave koje mrze fasisticku politiku amerike i nemacke! Nije sve jedno amerima, nije to siromasna Srbija pa da se moze bombardovati samo tako bez veze, ovi bi im zaprzili corbu!!

milojko

pre 11 godina

Niti Severna Koreja ima sa cim da se bori, niti Juzna zeli. Dakle, smanjite "dozivljaj" i sveprizivajuci "Armagedon" jer je ovo jos jedan u nizu poteza rezima iz Pjongjanga da iskamci koju tonu rize, za ionako izgladneli narod na kraju zime. Da li je komunisticka diktatura, i koliko, dobra za buducnost S.Koreje pokazace vreme a svakako da im je podrska, kako politicka tako vojno i ekonomska, od Pekinga i Moskve od velikog znacaja. Mnogo vise od vojnog potencijala, koji je u najmanju ruku pod velikim znakom pitanja, za Pjongjang je znacajnije pitanje prehrane stanovnistva i lojalnost vojnog i partijskog vrha mladom gospodaru. Niti je sve trulo u onom, crvenom delu Koreje, niti bajkovito u onom "demokratskijem", juznom. Istini za volju, i Seul ima razloga da bude kritikovan zbog pomanjkanja demokratskih principa ali zbog, reklo bi se, strateskog polozaja i odnosa ka Vasingtonu i Tokiju, ta tema ne izlazi na videlo. Bilo kako bilo, ratni bubnjevi i ovog proleca odzvanjaju korejskim poluostrvom, pet decenija manje-vise ista prica. Tresla se gora, rodila se - Koreja.

Nikola

pre 11 godina

@(dd, 13. mart 2013 11:33)
Dovoljno je sto mogu da sravne juznu koreju i japan ako budu dozvolili amerima upad,posto rusija i kina to sigurno nece a treci pravac nema.

Milan

pre 11 godina

"Prema istraživanju koje je uradio T- portal iz Hrvatske"
Zar je ovo relevantni izvor podataka o Severnokorejskoj vojnoj moci!? Da li ce SB UN na osnovu njih doneti sankcije?

lik

pre 11 godina

Glas Marksa i Lenjina dopro je do daleke demokratske republike koreje i davno dao do znanja imperijalističkoj americi da joj tamo nije mesto, a ona se ponovo petlja u unutrašnje interese zemlje. Konačno će najveća svetska kapitalistička sila da padne. Morala je već jednom. Sve socijalističke zemlje treba da se udruže i pruže podršku severnoj koreji isto tako i srbija tj. jugoslavija. Moć socijalizma konačno će dopreti do svesti ljudi koji su godinama u srbiji trovani i mučeni kapitalizmom uvezenim na silu. Živeo hrabri narod demokratske koreje, živeo socijalizam, živela nova nada komunističke internacionale, živela sloboda!

Štilcovana katabolcna

pre 11 godina

Sve, sve, ali radijacija od neutronske bombe brzo prolazi, skoro kao pljusak u julu. Ovde ima fizičara kojima bi Ajnštajn pozavideo na genijalnosti. A tek izvor informacije... , po njima je f35 najsavršeniji avion na svetu. Toliko je savršen da ga nesmeju pustiti da poleti da potencijalni protivnici i konkurentski proizvođači ne izvrše kolektivno samoubistvo.

Miki

pre 11 godina

Ne podrzavam rat ali o S.Koreji malo ko zna u svetu a kamoli vi ovde sto lupate gluposti,posebno ovaj sto sa stranom firmom obilazi Pjongjang..Amerika provocira da vidi cime oni stvarno raspolazu,boli ih uvo za Juznu Koreju i za ceo svet.Ne bih se salio sa zemljom koja ima nuklearno oruzje i salje rakete i satelite u svemir..

Sir Giles

pre 11 godina

@Debeli

Tačno je da je Drugi svetski rat pokrenuo ekonomiju ali nije on započet da bi pokrenuo ekonomiju nego je, između ostalog, zbog teške ekonomske situacije ubrzan.
Ne proglašavati posledicu uzrokom, jedna je od prvih lekcija u istoriji. Uvek je lakše biti revizionista i naknadno pametan.

Kasper

pre 11 godina

@(ujedinjena Koreja, 13. mart 2013 14:50)
Vece diktature od USA nema.
Sloboda njihova se okoncala krajem 70-tih godina.
Dokaz o tome su protesti pod nazivom "Okupirajmo".Nasilje i brutalnost koju je isposljila policija prema satorskim protestima je vise od ociglednog.
I USD i KINA i RUSIJA guse proteste na identican nacin.
Nije problem, imas pravo da mislis, ali ne idealizuj

rade

pre 11 godina

Ovde ljubitelji USA zaboravljaju jednu stvar a to je da USA ima svoje baze u Južnoj Koreji i Japanu. Ne moraju oni da šibnu nukleraku na USA ali nekoliko stotina hiljada mrtvih "marinaca" i uništena vojna infrastruktura je više nego dovoljno da S.Koreja završi sa "poslom". A kako stvari stoje ovi nisu nimalo naivni u svojim pretnjama. Usput što se tiče Kine verujem da neće direktno ući u sukob te dve zemlje, ali će iskoristiti svoju šansu i doći do spornih ostrva oko kojih se nateže sa Japanom. Ukoliko Japan u takvoj nezavidnoj situaciji pokuša neku vojnu intervenciju Kina će sebi dati za slobodu da se i direktno umeša u sukob dve Koreje i samim tim ostvari svoje ciljeve, a to bi bilo: Vraćanje svojih ostrva pod ingerenciju Pekinga i minimizovanje USA prisustva u tom regionu. Tako stoje stvari, svidele se one nama ili ne.

Петар Миловановић

pre 11 godina

Iako su većina sličnih pretnji odbačene od strane Vašingtona i Seula kao retoričke pretnje, postoji zabrinutost da će Sever ipak pokušati da izvrši neku vrstu vojne provokacije narednih nedelja kako bi pokazao da je ozbiljan. Не верујем да ће Северна Кореја војно провоцирати американце и јужнокорејце, напрoтив могуће је да американци направе инцидент и натерају их да одговоре! Таквих повода за рат било је у историји нарочито од стране фашистичке Немачке или касније од американаца у многим случајевима! Трагично је што су поделили и завадили један те исти народ и стално хушкају јужњаке да нападну север, па ме то подсећа на окупирано Косово и Метохију и овај слободни део Србије! Задњих неколико година америчка солдатеска са јужнокорејцима стално маневрише око граница и траже повод за сукоб. Не верујем да ће Кина остати неутрална и тај њен пристанак на резолуцију против руководства С. Кореје не значи да сада американци имају одрешене руке. То је само симболичан уступак американцима, које упозоравају да не ремете постигнуту равнотежу и постигнуту стабилност у том делу света! Бар тако стоји у поруци која стиже од руководства Кине!

prokleta avlija

pre 11 godina

nadam se da će biti direktnog prenosa rata na CNN-u...nije dugo bilo ničega sličnog... malo sam se i uželeo pravo da vam kažem, a i taman da se oladimo od Sulejmana...

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

andrej@ ako oni "sibnu" deset komada na severnu... ugasila je i juzna. kapiras li ti sta je radiacija? za nju nema granica, prepreka...

Alek

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.
(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)

Ubedljivo najbolji komentar koji sam video. Ljudi treba da budu svesni spinovanja zapadnih medija, kao što su to nama radili i ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.
(Darko 88, 13. mart 2013 12:25)

Vama stvarno nije jasno da SK hoće da objedini "sve korejce u jednoj državi"? To vam ne liči na doktrinu onog pokojnika zbog koje smo i sami bili bombardovani? Ili vam je lakše da vam je uvek neko drugi kriv.
I zbog čega mislite da "zapad" kumuje svakom sukobu? Možda je ljubljeni Putin taj? Ili kinezi... Isprobavaju da li zapad toleriše ovakve stvari.
Ne, sigurno će ruski mediji ili kineski (zemlja poznata po demokratiji) da nam daju tačne informacije.

peacekeeper

pre 11 godina

@izraelac

ovo sto si napisao da se Iran plasi je notorna glupost. Pa to je zemlja koja ima kapacitete da pruzi ozbiljan otpor SAD, a ne Izraelu koji nije ni priblizne snage kao SAD. Ako u bilo sta drugacije verujes, ugasi CNN i proguglaj malo po netu, pa ce ti biti jasno.

Dileme

pre 11 godina

Moram da napišem svoje skromno mišljenje. Amerikanci se plađe Severne Koreje i to je očigledno inače bi Ameri njih rasturili još pre 2 i po godine da je to bilo tako jednostavno. S kim se to Amerikanci natežu 2 i po godine? Ni sa kim, ukoliko mogu da ih gađaju raketama i očas posla završe posao (čitaj Jugoslavija, Irak, Afganistan, Libija, pre toga Vijetnam, Panama itd). Dakle, ameri pregovoraju i natežu se sa Korejom jer očigledno postoji strah od onoga što se može desiti? Zašto ne napadnu Irance? Plaše se zbog saveznika Izraelaca, ali i zbog reakcije 80 miliona izvornih islamističkih fanatika. Dakle, ovde nije pitanje da li će stradati Severna Koreja, nego je pitanje koliko veliku štetu ta ista koreja može naneti južnim susedima ili Japanu? Prema procenama neutralnih stručnjaka Severna Koreja itekako može da se vojno suprostavi i da nanese ozbiljne posledice onima protiv kojih krene

precanin

pre 11 godina

Ne potcenjujte S.Koreju ! Da bi mogli Ameri da ih porobe, moraju da se iskrcaju ! E tu dolazi do izrazaja likavstvo severno-korejanaca, oni bi se sakrili iza drveta i sve bi Amere pokokali ! Znaci, svaki vojnik ima svoje drvo i kada naidju Ameri oni samo "tape-tape" i zavrse posao, jednostavno ali genijalno !? Ipak se treba setiti !

Ku*ata sreca...

pre 11 godina

Tacno, kao sto su vec jednom i uradili, u Njujorku 2001. Rat je uvek proizilazio iz velikih kriza, i Prvi i Drugi svetski. Rat pokrece ekonomiju, i ako bi doslo do Treceg svetskog rata, ne bi doslo do nuklernog rata sirih razmera, jer vladajuca svetska elita onda ne bi imala nikakve koristi. Ni jedan veliki rat nije dolazio iz mrznje. To bi bio rat za oparavak ekonomije i smanjenje broja ljudi na odredjenim lokacijama, npr. oblastima bogate vodom.
(Debeli, 13. mart 2013 13:01)

To implicira da cemo mi otprilike opet morati da ubijamo azdahu... samo sad stvarno, ne kao 1999. kad nas je azdaha ujela...
Da prevedem-Ugasili smo ko god da zarati 2. zemlja na koju ce da udari je Srbija, kak'e smo ku*ate srece...
Inace nadam se da ce nas omasiti ta neprecizna nuklearka Severne Koreje, ili nece, kak'e smo ku*ate srece... Bice nama u svakom slucaju zanimljivo :D

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

@the
Sovjeti su uvek tehnoloski kasnili za zapadom, prvi radar, racunar, laser, atomsku bombu, nuklearnu bombu, neutronsku bombu, tranzistor, integralno kolo, programski jezik, ... je imao zapad, a sovjeti su samo pokusavali da se prikljuce. Jedino je njihov kosmicki program u jednom trenutku bio ispred, ali su ih i tu Amerikanci stigli i prestigli. Niko nije rekao da je "komunizam pao zbog zastarelog naoruzanja SSSR" nego upravo to da njihov ekonomski sistem nije mogao da iprati tehnolosku trku u nauruzanju forsiranu od strane zapada posto je to izuzetno skupa igra, pogotovu kad ti vecina stanovnistva vrlo lose zivi. A zapad je sa svojom privredom i trzistem skoro svaki naucno-tehnoloski pomak napravljen u vojnoj industriji uspevao da kasnije primeni i u civilnom sektoru i obrne pare (najveci broj tehnoloskih inovacija se prvo napravi za potrebe vojske, pa tek kasnije upotrebi u komercijalnim sistemima). A to sto je SSSR proizvodio i izvozio vise konvencionalnog naoruzanja od USA se slabo racuna ako sve vreme tehnoloski ipak kasnis. (Arapi sigurno imaju kvantitativno vise i naouzanja i ljudstva od Izrala pa ih ovi isprase u svakom sukobu/ratu). Tehnoloska trka u nauruzanju je itekako doprinela urusavanju komunizma, koji posle pola veka prosto vise nije mogao da drzi korak. Btw, koji je ono bese doprinos sovjeta svetskoj bastini informacionih tehnologija? Neki programski jezici na cirilici s kraja pedesetih? Tetris?

Felix

pre 11 godina

S. Koreja je lansirala satelit koji i dalje orbitira oko planete. Sistemi koji iz orbite gadjaju ciljeve na zemlji su zabranjeni jer je gotovo nemoguce se odbraniti. Dakle S. Koreja moze da gadja SAD kao i Evropu, imaju 150 000 specijalnih jedinica i 60 godina se spremaju za rat.
Procene su da bi u eventualnom sukobu prvi dan poginulo 1 milion ljudi. Nadam se da je ovo samo politicka igra da bi svi u regionu dobili vece vojne budzete a mali Kim novi play stacion.

Djole

pre 11 godina

Izraelac
moracu da te demantujem oni su bombardovali neki istrazivacki centar koji se nalazi 100km od granice,to je bilo pre nekih 3 meseca kad jos u Sirijskoj vojsci nisu bili operativan sistem panstir s1 koji je smrt za avione koji lete na malim ili srednjim visinama,drugo sa dva aviona se i moze u niskom letu i provuc kroz sistem pvo-a jos ako se on nalazi blizu granice,evo vidi sta hamas radi izraelu sa reketama napravljenim naprvljenim po podrumima

noisy43

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, da li bi radije živjeli u S.Koreji ili J.Koreji i ostatku svijeta? Sve ok, Ameri tirani, globalizacija bla, bla..., ali nema para da bih živio u S.Koreji. (danguba, 13. mart 2013 16:27) Ne, a hoces da znas zasto? Zato sto je S. Koreja pod sankcijama vec decenijama i tamo se umire od gladi. Sjeti se kako je vama bilo onih par godina sankcija i zamisli da je tako vec 40-tak godina.
Stvari nisu samo crno bijele.

Kontam

pre 11 godina

Americke trupe su na teritoriji Juzne Koreje vec 60 godina od vremena kada je Severna napala Juznu.SK zivi od pomoci koju dobija zahvaljujuci 60-ogodisnjim pretnjama,medjutim nova vlast u Seulu je zauzela tvrdji stav prema Pjongjangu koji ima sve manje hrane,a politicari i oficiri nemaju vise dovoljno novca da uzivaju kao dosad,zato su pribegli ostrim pretnjama jer su videli da ih Seul kulira i da sve cesce sa Amerima izvodi vojne vezbe blizu granice.S.K. nema podrsku ni Kine ni Rusije koje nisu pomogle ni Arapima ni nama svojevremeno,jedino jos Siriji pruzaju podrsku zbog cega ih SAD jos nije napala,tu kontam da ce rat zapoceti izmedju Irana i Izraela,tu ce Nato intervenisati,nakon cega ce naci izgovor da srede i Siriju,e sad da li ce Rusija nesto preduzeti tad,ne znam jer vidimo da Putin trazi da se deca obucavaju u skolama na fizickom kao u vojsci kako bi bili spremni da sluze drzavi.Sto se tice S.K. ako im se uvedu ostrije sankcije nece imati gde nego da izazovu rat nakon cega ce biti sravnjeni.Mislim da USA zeli da izbegne rat tako sto ce izgladneti narod i vojsku S.K. koja bi onda zbacila voljenog vodju.Znaci prva mogucnost rat,druga neka vrsta revolucije ili pucha u samoj S.K. i treca mogucnost da stanje ostane nepromenjeno,da vodja i dalje ostane na vlasti preteci atomskom bombom,zahtevajuci od J.K. da nastave da trguju,mada to malo teze jer je J.K. rekla NE ucenama jer misli da je jaca jer ima SAD na svojoj strani,a S.K. su svi,cak i Kina,okrenuli ledja.

nikola drezgic

pre 11 godina

Na koga me nesto ova retorika mnogo podseca???? Hmmmm. ...
(Zoran, 13. mart 2013 13:56)

Da,samo što ovi nisu baš tolika "boranija" u odnosu na one na koje ti misliš!

the

pre 11 godina

Salu na stranu, ali ako nisi primetio "hladni rat" je zavrsen krajem osamdesetih i SSSR ga je izgubio. Uglavnom zato sto nije mogao da isprati tehnolosku trku u nauruzanju. Ne volim NATO, ali kao elektro inzenjer i real-time softveras (jos) uvek bi se pre kladio na americku/zapadnoevropsku tehnologiju nego na rusku/kinesku/iransku/severnokorejsku. (savremeni rat je video igra, 13. mart 2013 17:59)Hladni rat je sluzio obema stranama vise za unutrasnju politiki kako bi drzali jedinstvo medju gradjanima.A sobzirom na desavanja zadnjih 10-tak godina moze se zakljuciti da se hladni rat nije ni zavrsio pogotovo kada je NATO u pitanju(raketni stit).Samo vise nije SSSR ,vec Rusija,Kina...A komunizam nije pao zbog zastarelog naoruzanja SSSR-a,jer je ta drzava tada,za razliku od kasnijeg perioda,imala opremu nista manje savremenu od NATO-a.Samo je SSSR 1990 imao izvoz oruzija oko 20 milijardi $ sto je nekoliko puta vise od SAD.Komunizam je pao zbog nepostojanja trzisne ekonomije,jer se proizvodilo mnogo vise nego sto se proda.A kad su se su se proizvodi nagomilavali stala je proizvodnja i preduzeca su zatvarana.Znaci komunizam je sam sebe unistio,jer je neodrziv na duze vreme,i to nema veze sa zapadom,da ima to bi se mnogo pre desilo.

darko

pre 11 godina

nije mi jasno....zasto oni hoce da ratuju i gde usa i juzna koreja planiraju da izvode vojne vezbe.Ako je to na granici sa severnom korejom ili pak unutar njihove teritorije to je atak na suverenu drzavu.
ukoliko nije to ne znam zasto se ovi iz severne koreje bune.Inace bio sam 3 puta u juznoj koreji...divana zemlja,divni ljudi.

iks

pre 11 godina

Severna i Juzna K. su drzave uhvacene u makaze velikih sila. Bar u Srbiji bi svako trebalo da zna sa kakvom tragedijom se to zavrsava.
Smeta mi sto ne cujemo o uzrocima ovog naglog zaostravanja i sto cujemo samo jednu stranu.

Nik

pre 11 godina

Pa da, nametnite Severnoj Koreji glupe višedecenijske sankcije, koje nemaju nikakvog efekta nego samo kontraefekat na siromašni narod i dalje naoružavanje njihovih napaljenih vodja, a u suštini Amerikancima treba konstantno žarište na istoku Rusije, da bi mogli da odmeravaju snagu. Providno.

P*F*C*

pre 11 godina

J.Korejci su pod panikom jer su ovi sa severa ludi,a novi diktator bi da se malo i dokaže.
Ako već hoće kavgu nek pokušaju da sprže Ameriku ili bar da im roknu najbliži nosač aviona ili nešto slično ako još uvek nemogu da dobace do Amerike.To bi bilo korisnije za ceo Svet,naravno i za nas.

ne kontam

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.

prst na celo

pre 11 godina

Zamena teza. Kome odgovara da S. Koreja zapocne rat? Samoj S. Koreji svakako ne. Meni rece jedan seljak na pijaci da ne budemo naivni. Malo sutra bi severnokorejski vodja sam od sebe sve ovo uradio i krenuo u napad. Bice pre da je dobio podsticaj od nekoga koga kontrolise USA. U slucaju da S. Koreja izvrsi udar na Juznu Koreju USA dobija priliku da intervenise istom merom i prakticno isproba najnoviju tehnologiju. I zatim zaposedne i S. Koreju. A vec direktno ili indirektno kontrolise ceo tamosnji region izuzev Rusije, Kine i Indije.

TON

pre 11 godina

Северна Кореја је скренула поприлично али НЕПРИЈАТЕЉ НАШЕГ НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ НАШ ПРИЈАТЕЉ. Стога ја сам за С.Кореју и за све оне који су били на тапети Американаца.

Zoki

pre 11 godina

@ne kontam

Ne kontas ne jer nemas informacije nego jer si zadojen negativnim stavom prema Amerima i jednostavno ne mozes da primis nikakve informacija koje se ne uklapaju u tvoju sliku o njima.
Ako ti nije dovoljno da su KINEZI (koji su ratovali sa S. Korejom protiv Amera i koji su ih do sada uvek branili) glasali (a ne bili suzdrzani) za poostravanje sankcija protiv S. Koreje onda jednostavno TI NE ZELIS da kontas.
U tvom svetu Ameri su dezurni zlikovci pa makar to u pitanju bio njihov sukob sa samim djavolom.
Takvi kao ti brane Ahmadinedzada, Sadama, Gadafija, Asada, sada Kima i ostale "slobodoljubive" vecne vodje SAMO zato jer su bili u sukobu sa Amerima.
To ne znaci da treba braniti Amere ali ne treba biti zadojen i odbijati cinjenice.
Severno Koreanci huskaju na rat.
Vec par puta su izazvali incidente (seti se samo bombardovanja onog ostrva kada su stradali i civili). Treba im zita, hrane i ovo im je standardni nacin da izvuku ustupke i pomoc.

JC Denton

pre 11 godina

@Skylarkin:

Pre će biti da su "lemingsi" oni koji su već formirali sliku o "poludelim Severnokorejcima" na osnovu nepotpunih informacija koje plasiraju Zapadni mediji, a koje, između ostalog, prenosi (prevodi) i B92.

Što reče jedan od komentatora pre mene, verujem da smo tako i mi bili obeleženi tokom 90-ih godina o strane "objektivnih" Zapadnih medija. Stvari su bile zaspinovane tako da niko, zapravo, i nije postavljao pitanje zašto srpska vojska i policija tako žestoko deluju po Kosovu, već je prosečan gledalac (kojih je 90%) a priori, odnosno bez razmišljanja, prihvatao tezu o "agresivnim, zločinačkim Srbima" i "poludelom diktatoru Miloševiću" koji, eto, mrzi šiptare (jer je, bože moj, zao i lud) pa je odlučio da ih tlači i maltretira.

Uključite bre ljudi malo mozak!

истина

pre 11 godina

Подршка пријатељима из једине праве Северне Кореје. Са убицама се разговара само оружјем !

Šopenhauer

pre 11 godina

Ovome došla voda do grla. Verovatno nemaju više ni kintu, pa onda udri - puklo kud puklo, i onako smo gotovi. A narod ... pa ko šiša glupu masu, važno je da oni vole svog "vođu".

Pametnjaković

pre 11 godina

Ljudi ne budite naivni, svi diktatori na ovoj planeti su bili postavljeni od strane pentagona. Milošević je isto bio zapadni čovek, pa zar nije radio u USA kao bankar. Oni uvek postavljaju svoje ljude da bi mogli, kada im zatreba konflikt, da ih aktiviraju. Za Masone je cela planeta šahovska tabla gde sprovode svoje zamisli. Ovo je godina koja obeležava početak zadnje faze uspostavljanja novog svetskog poretka.

pera

pre 11 godina

Iako su SAD vodeci u svetu, ako su sa saveznicima jos 10 puta jaci, opet ja ne bih olako nipodastavao S.Koreju. Oni imaju preko milion vojnika, preko 2000 tenkova,1300 aviona, 800 brodova i nuklearno naoruzanje... Amerikanci su mozda pobili vise Vijetnamaca u onom ratu ali su ga ipak izgubili. A Severna koreja je mnogo jaca od Vijetnama...

Alen

pre 11 godina

Vreme je da se zavrsi sa S.Korejom.Jednostavno,oni su osovina zla.Stanovnistvo gladuje,"veliki vodja" misli da je veliki,pretnja su celom svetu.A svi koji ovde podrzavaju ovo zlo,neka se pakuju,pa pravac S.Koreja.

Kosta

pre 11 godina

Podrska za Severnu Koreju!! Vreme je da neko stane amerima na rep!! Bilo bi dobro da jos neke drzave imaju nuklearno oruzje, ako je moguce drzave koje mrze fasisticku politiku amerike i nemacke! Nije sve jedno amerima, nije to siromasna Srbija pa da se moze bombardovati samo tako bez veze, ovi bi im zaprzili corbu!!

RodjaNS

pre 11 godina

Dzabe svo konvencionalno oruzje, pa i tih par atomskih bombi S. Koreji, kada one druge potrebstine koje trebaju za uspešno vodjenje rata, a to je nedostatak zaliha nafte, hrane i ostalih industriskih dobara. Sta ti vrede tenkovi ako ne možeš da ih upališ, a i ove atomke, mogu da ih ispale ili na svoju braću sa jugo ili da opet strada Japan, nemaju oni kapaciteta da opale po USA... Mada bilo bi lepo, greh je reći, kada bi pala koja na teritoriju USA...

Jedva cekam

pre 11 godina

Ovaj rezim u Severnoj Koreji kao da se sprema za rat iz vremena Kralja Artura.Konjica luk i strele i masa vojnika koji ce da vicu Uraaaa. zapadne sile znaju svaki centimetar severne Koreje. Sve gde se sta nalazi. Igrace se sa njima kao na Play stationu. Samo neka prvi krenu. Bice veselje za ceo svet. Da se jednom srusi i taj totalitarni rezim i da se dve zemlje ujedine da narrod severne Koreje jednom progleda.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Konce ove opasne igre povlače samo SAD. Siguran sam da do sukoba nije stalo Korejskom narodu na obe strane poluostrva. Amerika se tu javlja kao faktor mira a, ustvari predstavlja glavnog potpaljivača vatre. Za delić svog prljavog političkog interesa, ako treba, sahraniće 10 miliona gradjana Koreje. Severne ili Južne, njima je svejedno. Setimo se samo igre sa južnokorejskim putničkim avionom koga su Rusi davnih godina prošlog veka oborili iznad Kamčatke. Japanci su kasnije na TV pokazivali audio snimke u kojima ruska strane upozorava pilota korejske kompanije da napusti ruski vazdušni prostor. I pored upozorenja, i pored podignutih lovaca, pilot je nastavio da srlja "u detelinu", čime je u smrt odveo i sebe i dvestotinak putnika. Popularni "ameri" su verovatno napravili dobar satelitski snimak ruske PVA i to platili tudjim životima. Ko se toga još uvek seća? Samo neodgovorni, samo "teški" avanturisti ili egzibicionisti mogu, u ovom trenutku, da izvode vojne manevre na granici sa S.Korejom.

Malo morgen

pre 11 godina

Neki komentatori misle da je Severna Koreja neka banana zemlja koja eto malo preti Južnoj, pa će ih Amerikanci za par dana malo naučiti pameti. Kada imaš DVA miliona vojnika pod oružjem u svakom trenutku (još DESET u rezernom sastavu), više artiljeriskog oruđa od Kine, kada možeš samo raketama zemlja - zemlja da do temelja razoriš Seul deset puta, imaš nuklearno oružje sa nosačima kratkog i srednjeg dometa i razvijaš balistički projektil, kada čak u metrou glavnog grada imaš anti- tenkovske prepreke (da Pjong Jang ima metro a Beograd nema), kada postoji samo jedna kopnena granica sa koje te neko može napasti i imaš ekonomsko-političko-ideološkog saveznika kao što je Kina (koja je u Korejskom ratu ušla i ratovala na strani Severne Koreje) onda tvoje pretnje svako racionalan mora shvatiti veoma ozbiljno.

Saldzo

pre 11 godina

Ima amerikanci da ih pregaze za dva dana,nece znati sta ih je snaslo.
(Bojan, 13. mart 2013 10:45)

Amerikanci sa svim svojim saveznicima nisu u stanju da pregaze gomilu budaletina po avganistanskim i irackim zabitima vec 12 godina, a kamoli dobro organizovanu, obucenu, fanaticnu vojsku od skoro milion vojnika koja ratuje na poluostrvu koje je vecinom planinski teren i koji su jos pritom nuklearna sila sa vodjstvom dovoljno ludim da nuklearku i bace.

Djoshica

pre 11 godina

Za sve je kriva USA. Glupavi komentari. Ne bi oni pretili ratom, da ih Ameri ne huskaju...Jeste eno ih u Avganistanu sve popljackase blaga svetska i naftu. Pa to su najgovnarskije zemlje, beda i standard po 20 - 30 dolara prosek. Kina velesila, obicni ljudi po provincijama nemaju prihode, za bicikl stedi deceniju. I onda je svima Amerika napravila bedu i ratove. To sto te zemlje pumpaju propagandom ekonomiju pa puknu kao Jugoslavija, Cile, Paragvaj, Honduras, Kuba... I mali milion banana drzavica poput Srbije, gde se kote najveci milioneri u najvecoj bedi, kuka se na velesile koje nas dovedose u bedu, pa jos zavadise, i jos bombardovase. Eno sve zbog rudnika na Kosovu i vojnih baza. Ajde vise s tim komentarima... Ko nije plakao u toj Koriji kad im je umro predsednik isao je na prinudni rad u logore. Alo, koje mi talase mesamo, ko uspeva da nas ovako plitkom i glupom propagandom drzi u bunilu. Pa sam Kineski parlament ima najvise milijardera i kapitala na svetu, pa i ti Rusi, i ogoljena beda po ostatku zemlje koj se prica kako je Amerika djavo koji ce ih sve porobiti zbog blaga i nafte. Pa krkaju jos toliko milijardi u atomske projekte i satelite, da bi svoje gu...e zastitili. Nije vam poznat ovaj scenario? Milosevic, Djindjic, Bosna, Hrvatska... Gde vi zivite, i gde ste ziveli kad imate ovakve komentare s minusom logike.

Nikola

pre 11 godina

@aleksandar
ludilo je slusati cnn copy paste i verovati u to..zasto amerika pravi ogromnu vojnu vezbu bas na granici sa severnom korejom??Kako u s. koreji mogu da znaju da to nije samo tajni plan i onda ih iznenada napadnu?Nisu bas u S. Koreji.bas toliko glupi

sasa jokic

pre 11 godina

Ovo iznenadno mahanje oruzjem, i podizanje tenzija na najvisi nivo, mirise mi na problem Amerike da se izbori sa losom ekonomskom situacijom kod kuce.
Ne mogu da nadjem drugi razlog za ovako iznenadno zaostravanje krize!

q

pre 11 godina

Северна Кореја је скренула поприлично али НЕПРИЈАТЕЉ НАШЕГ НЕПРИЈАТЕЉА ЈЕ НАШ ПРИЈАТЕЉ. Стога ја сам за С.Кореју и за све оне који су били на тапети Американаца.
(TON, 13. mart 2013 12:32)

Mozda bi Tomislav Nikolic trebalo da razmisli da im ode u posetu i pruzi im podrsku. Mozda bi Srbija mogla da bude "most mira" Jel da !? Mislis da bi to bilo pametno. Blago nama sa takvima kao sto si ti i Toma Master ... Kako cete da letite sa vlasti ... Javlja mi se.

Oddball

pre 11 godina

Ови су више пута поменули нови рат са југом него ми датум са ЕУ.

Вероватно нестало жита и конзерви из WFP-a и UNFP-a па да искукају нове испоруке.

Знају они добро да ако почну рат, биће прегажени за 7 дана.

Najlakše je mrzeti iz fotelje

pre 11 godina

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?
(vlada, 13. mart 2013 13:59)

A jel si zadojen činjenicom da je Srbija ostavila mnogo više mrtvih nego Ameri, u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i samoj Srbiji? Jel si zadojen činjenicom da su slični zlikovci vodili i Srbiju i Libiju i Irak i unesrećili i svoj i tuđ narod? Jel si zadojen činjenicom da u toj Severnoj Koreji ljudi skapavaju od gladi?...
Izgleda da si samo zadojen činjenicom da su Srbi bezgrešan, pošten, nebeski narod, a Amere, kad im već ne možemo ništa i kad im zavidimo, treba mrzeti, jer je to tako nebeski i tako srpski.

bum bum

pre 11 godina

@milan
Da bi napao neku vojsku moraš da imaš silu 2:1 a na brdovitom zemljištu, kakva je SK, 3:1. Šta misliš koliko ameri moraju da imaju vojske koncentrisane na malom prostoru. Ne zaboravi da se SK graniči sa Rusijom i da je Vladivostok veoma blizu. Misliš da bi ruska PVO sedela skrštenih ruku i tapkala nogicama u mestu. Svaki avion u naletu u pravcu Rusije bio bi oboren. Bar za njihovu PVO to nije nikakav problem.

Zanimljivo....

pre 11 godina

Koincidencija ili šta već, ali gde god da su problemi po svetu, gde god se zvecka oružjem, gde god ima rata...Amerika je uvek tu negde....

Branko

pre 11 godina

Ko da deca pisu komentare navijaju i prizeljkuju da ameri nadvladaju jedan narod i svojim oruzjem i bezobzirnoscu nanesu mnogo bola i patnje.Kao daste zaboravili nas i sankcije koje su nam uveli i kakav je zivot u toj situaciji a S Koreji te sankcije traju vec godinamai taj narod dovode u situaciju bezizlaznu samo zbog toga sto oni nece da u svojoj drzavi izazovu bratoubilacki rat da se posvadjaju oko vlasti a da im ustvari amerika vlada kao u poslednje vreme u mnogim drzavama pocevsi od nas libije egipta iraka jer boze moj tamo gde njihova nije najvaznija tu su diktatori i ti lideri unistavaju svoj narod a ameri ih toliko vole da ce im dati i oruzje da se poubijaju.Nadam se da ce se pojaviti narod koji ce moci reci NE i mislim da ce nam svima biti lakse.

lik

pre 11 godina

Glas Marksa i Lenjina dopro je do daleke demokratske republike koreje i davno dao do znanja imperijalističkoj americi da joj tamo nije mesto, a ona se ponovo petlja u unutrašnje interese zemlje. Konačno će najveća svetska kapitalistička sila da padne. Morala je već jednom. Sve socijalističke zemlje treba da se udruže i pruže podršku severnoj koreji isto tako i srbija tj. jugoslavija. Moć socijalizma konačno će dopreti do svesti ljudi koji su godinama u srbiji trovani i mučeni kapitalizmom uvezenim na silu. Živeo hrabri narod demokratske koreje, živeo socijalizam, živela nova nada komunističke internacionale, živela sloboda!

marko

pre 11 godina

Nije mi jasno što mediji prenose ove propagandne vesti iz Severne Koreje, pa svi znamo da su to propagandne poruke koje su usmerene na stanovnike Severne Koreje i nemaju veze sa realnoscu a mi izvan tog sveta sigurno ne treba da ih shvatamo bukvalno. A inace Amerikanci imaju veliku ulogu u podeli Severne Koreje i oni ovim nepotrebnim vojnim vezbama stvaraju naboj, cak i u Juznoj Koreji imate proteste protiv tih vezbi.

Zanimljiv mi je bio jedan tekst nekog turiste koji je bio sa obe strane demilitarizovane zone, gde je rekao da su mu na juznoj strani napunili glavu pricama o zloj juznoj koreji, kako ne smeju da pogledaju ni kroz prozor jer nije bezbedno itd., dok su sa severne strane imali skroz drugi utisak i imali su slobodu da se krecu a i vodic im nije baljezgao gluposti i cela atmosfera je bila daleko od napete.

bum bum

pre 11 godina

@milan
Da bi napao neku vojsku moraš da imaš silu 2:1 a na brdovitom zemljištu, kakva je SK, 3:1. Šta misliš koliko ameri moraju da imaju vojske koncentrisane na malom prostoru. Ne zaboravi da se SK graniči sa Rusijom i da je Vladivostok veoma blizu. Misliš da bi ruska PVO sedela skrštenih ruku i tapkala nogicama u mestu. Svaki avion u naletu u pravcu Rusije bio bi oboren. Bar za njihovu PVO to nije nikakav problem.

you all suck

pre 11 godina

Svakog kraja zime ista prica... Setite se da su i proslog februara/marta pretili.

Nestalo hrane i ogreva pa se grebu za pomoc. Sto se mene tice ne bih im dao nista.

Darko 88

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.
(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)

Ubedljivo najbolji komentar koji sam video. Ljudi treba da budu svesni spinovanja zapadnih medija, kao što su to nama radili i ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.

vlada

pre 11 godina

@ Zoki

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?

rade

pre 11 godina

Ovde ljubitelji USA zaboravljaju jednu stvar a to je da USA ima svoje baze u Južnoj Koreji i Japanu. Ne moraju oni da šibnu nukleraku na USA ali nekoliko stotina hiljada mrtvih "marinaca" i uništena vojna infrastruktura je više nego dovoljno da S.Koreja završi sa "poslom". A kako stvari stoje ovi nisu nimalo naivni u svojim pretnjama. Usput što se tiče Kine verujem da neće direktno ući u sukob te dve zemlje, ali će iskoristiti svoju šansu i doći do spornih ostrva oko kojih se nateže sa Japanom. Ukoliko Japan u takvoj nezavidnoj situaciji pokuša neku vojnu intervenciju Kina će sebi dati za slobodu da se i direktno umeša u sukob dve Koreje i samim tim ostvari svoje ciljeve, a to bi bilo: Vraćanje svojih ostrva pod ingerenciju Pekinga i minimizovanje USA prisustva u tom regionu. Tako stoje stvari, svidele se one nama ili ne.

Dragan

pre 11 godina

Као прво да се државни врх северне кореје састане (у Пекингу на пример) са Обамом и да га натерају да потпише резолуцију којом Америка признаје да је Тексас у Мексику. Под два да Вашингтон, Њујорк, Лос Анђелес, Сан Франциско добију специјални статус у оквиру САД-право на школе на матерњем језику и тсл.Уколико то не постигну дати им датум преговора о уласку у ЕУ. У противном лансирајте ракете и то је то!

Sir Giles

pre 11 godina

Kakvi god bili, Amerikanci su daleko prihvatljiviji i utešniji od svih Rusa, Kineza i Iranaca zajedno. Njihov trijumf bio bi trijumf anahronih snaga, nosioca ideja koje su mrtve možda već čitav jedan vek.
Ako mislite da bi nas bilo koji od ovih dilbera milovali zato što smo u određenom trenutku graktali protiv Amerike, vi ili ste neviđene naivčine ili ste obični ispredzadružni maliganski politikolozi, a svoje impresije o svetu i životu u njemu dugujete poluidejama i tri puta prežvakanim mitovima koje su stvorili razni vlasti gladni zlonamernici.

repus

pre 11 godina

овакави потези северне кореје су уствари позив за помоћ јел више незнају штаће глад санкције комунистичка бајка није успела јединим је спас америка да их спасе као ссср када је комунизам у русији упропастио све и када је русија била као лонац на шпорету и претио да искипи у такој фази су и северно кореанци и једино америка може да их спасе јел она никада није погрешила

Stavros

pre 11 godina

@Miroslavv
Pa nisu moglu jadnu SRJ 99 godine za 7 dana a kamoli Koreju. Nije Koreja za bacanje imaju 10x jacu vojsku od tadasnje SRJ. Koliko su zestoko napadali Libiju i to su imali veliku pomoc iznutra od pobunjenika pa nisu mogli za 7 dana. Eto Koreja je imala 700 letova samo u ponedeljak toliko SRJ nije imala ni za godinu dana. Ako bude rata bice krvi do kolena na obe strane. Mozemo samo da se molimo da se Kina ne umesa ponovo kao ranije jer ako se umesa ne zna se da li ce rat tako lako stati kao pre 60 godina.

Orgon

pre 11 godina

Memorex i Strateg

Da, Vaša analiza je točna. Međutim, Amerikancima ne pada na pamet samo tako (ili uopće) kopnenim trupama napadati Sj. Koreju. Ovdje bi se primjenjivala taktika TAKTIČKIH nukleranih udara (oko 30-50 udara) isključivo neutronskim bombama, u kombinaciji sa kinetičkim oružjem za fizičko uništenje ključnih centara. Ukupno zračenje nakon 30 dana ne bi bilo više nego od jedne nuklearne bombe, i to raspršeno na velikom području. To bi bilo dovoljno da efektivne (ofenzivne) mogućnosti Korejske vojske smanji za 70-80%. Uostalom, ovo kričanje iz Sj. Koreje nedvosmisleno dokazuje ili unutrašnju borbu za vlast i/ili da su sankcije postigle svoje. Kada netko službeno prekine primirje to ustvari znači da je objavio rat. Nije to šala. Amerikanci sada imaju pravo odgovoriti u skladu sa time...

Бранислав

pre 11 godina

..читам коментаре типа "прегазиће их за седам дана" и томе слично...ако Северна Кореја крене у рат то неће бити ратови као што су се водили у Ираку, Афганистану, Сирији, Либији већ ће то бити нуклеарни рат а ту нема победника већ само жртава и то је крај тог дела Света...а последице евентуалног нуклеарног рата ће се осетити у свим деловима Света...не дај Боже...али опомену и претњу Северне Кореје треба озбиљно схватити.

Miki

pre 11 godina

Ne podrzavam rat ali o S.Koreji malo ko zna u svetu a kamoli vi ovde sto lupate gluposti,posebno ovaj sto sa stranom firmom obilazi Pjongjang..Amerika provocira da vidi cime oni stvarno raspolazu,boli ih uvo za Juznu Koreju i za ceo svet.Ne bih se salio sa zemljom koja ima nuklearno oruzje i salje rakete i satelite u svemir..

Smrt fašizmu, .!. komunizmu!

pre 11 godina

Bliži se trenutak konačnog oslobođenja korejskog poluostrva od komunizma koji predstavlja najveće zlo moderne civilizacije još od pada fašizma!

Felix

pre 11 godina

S. Koreja je lansirala satelit koji i dalje orbitira oko planete. Sistemi koji iz orbite gadjaju ciljeve na zemlji su zabranjeni jer je gotovo nemoguce se odbraniti. Dakle S. Koreja moze da gadja SAD kao i Evropu, imaju 150 000 specijalnih jedinica i 60 godina se spremaju za rat.
Procene su da bi u eventualnom sukobu prvi dan poginulo 1 milion ljudi. Nadam se da je ovo samo politicka igra da bi svi u regionu dobili vece vojne budzete a mali Kim novi play stacion.

peacekeeper

pre 11 godina

@izraelac

ovo sto si napisao da se Iran plasi je notorna glupost. Pa to je zemlja koja ima kapacitete da pruzi ozbiljan otpor SAD, a ne Izraelu koji nije ni priblizne snage kao SAD. Ako u bilo sta drugacije verujes, ugasi CNN i proguglaj malo po netu, pa ce ti biti jasno.

VALJEVAC

pre 11 godina

Bez Severne Koreje, vesti iz sveta bi bile dosadne. Oni sluze kao neki crkus , neki klovn, da popune nekad svetsku monotoniju. Kao, samo sto nisu unistili Juznu Koreju, kao samo sto nisu napali SAD. Oni zive kao u kameno doba, imaju par tenkova, nekoliko aviona, i mnogoljudna armija, sa obicnim naoruzanjem. Cela njihova politika je pod kontrolu Kine i Rusije, tako da ne postoji nikakva pretnja po svetu. Isto, Amerika ih koristi, da traze jos vise novca za naoruzavanje iz americkog budjeta. Sve u svemu, nista novo i nista spektakularno.

Ti se apsolutno ne razumes.Kada imaš DVA miliona vojnika pod oružjem u svakom trenutku (još DESET u rezernom sastavu), više artiljeriskog oruđa od Kine, kada možeš samo raketama zemlja - zemlja da do temelja razoriš Seul deset puta, imaš nuklearno oružje sa nosačima kratkog i srednjeg dometa.Oni takodje imaju nuklearno naoruzanje,Pa ameri im ne mogu nista,jer ako bace nuklearnu bombu zakacice i Rusiju i Kinu,a i Juznu Koreju.

Štilcovana katabolcna

pre 11 godina

Za one koji misle da bi Amerika nuklearnim udarom zbrisala Severnu Koreju poruja glasi: Uzmite atlas ili pogledajte na internetu geografski položaj Severne Koreje. Baciti A bombu na njih vam dođe isto kao da ste je bacili na Peking, Vladivostok ili Habarovsk. A onda zna se šta sledi...

Milijanko

pre 11 godina

Problem je sto US maskira svoje ekonomske interese iza demokratije i ljudskih prava (sto bi i trebalo da je od najveceg interesa).
Njihovi ekonomski interesi su uvek na prvom mestu. Mozda je ovo samo zbog toga sto Samsung tuce Apple, KIA i Hyundai opasno pritiscu GM i ko zna zbog kojeg novca ali je sigurno zbog novca.

Recept je prost i isproban je i na YU, napravis nestabilnost, podelis i zaratis strane i onda kao doneses mir koji je i dalje nestabilan, pa iz toga svega izvlacis svakojake koristi jer oni koji su ti papeti dobro znaju da su tu samo dokle ih ti branis.

Medjutim nema nikoga ko to oce da spreci i demokratija stvarno ne zanima nikoga smao novac. E to je jad nas kao covecanstva!

precanin

pre 11 godina

Ne potcenjujte S.Koreju ! Da bi mogli Ameri da ih porobe, moraju da se iskrcaju ! E tu dolazi do izrazaja likavstvo severno-korejanaca, oni bi se sakrili iza drveta i sve bi Amere pokokali ! Znaci, svaki vojnik ima svoje drvo i kada naidju Ameri oni samo "tape-tape" i zavrse posao, jednostavno ali genijalno !? Ipak se treba setiti !

glasac ds-a

pre 11 godina

Jadan narod u S.Koreji.Bude li zaista neke ozbiljne provokacije od njihove strane Amerikanci nece prezati od toga da ih sravne sa zemljom.Ovi sto se zaludjuju time da ce S.Koreja unistiti SAD kao da nisu vec jednom pobedili Nato?! Usijane glave ne brinu o obicnom coveku i njihovim zivotima.

todor

pre 11 godina

Bez Severne Koreje, vesti iz sveta bi bile dosadne. Oni sluze kao neki crkus , neki klovn, da popune nekad svetsku monotoniju. Kao, samo sto nisu unistili Juznu Koreju, kao samo sto nisu napali SAD. Oni zive kao u kameno doba, imaju par tenkova, nekoliko aviona, i mnogoljudna armija, sa obicnim naoruzanjem. Cela njihova politika je pod kontrolu Kine i Rusije, tako da ne postoji nikakva pretnja po svetu. Isto, Amerika ih koristi, da traze jos vise novca za naoruzavanje iz americkog budjeta. Sve u svemu, nista novo i nista spektakularno

Kasper

pre 11 godina

@(ujedinjena Koreja, 13. mart 2013 14:50)
Vece diktature od USA nema.
Sloboda njihova se okoncala krajem 70-tih godina.
Dokaz o tome su protesti pod nazivom "Okupirajmo".Nasilje i brutalnost koju je isposljila policija prema satorskim protestima je vise od ociglednog.
I USD i KINA i RUSIJA guse proteste na identican nacin.
Nije problem, imas pravo da mislis, ali ne idealizuj

Miroslavv

pre 11 godina

Ovi ili su ludi ili glupi. Kina kao poslednji bastion komunizma otvorila se trzisno i ekonomski prema svetu, a ovi se i dalje drze militarizma. Ne kazem da treba preko noci da se reformisu, ali jos gore je sto se zanose da je moguce konzervirati takav sistem. Militarizmu je neophodan rat i neprijatelj da bi odrzao mase u pokornosti. Jadan narod. Razorice ih.

Dejan

pre 11 godina

Nema od ovoga ništa. Pokušava se da se obori režim Severne K. i to pod pritiskom Južne, Amerikanci nisu baš nešto zainteresovani. Možda padne neki avion ili potope neki brod ali ništa više od toga.
I naravno, režim se bori da opstane.Unutrašnji problemi.
Prosto kao pasulj!
Mislim, sigurno će pasti jednog dana.

Nikola

pre 11 godina

(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)
Pa zato sto ameri zajedno sa juznom korejom trenutno izvode vojne vezbe na temu "kako protiv severne koreje" u blizini granice sa severnom korejom.

Zoki

pre 11 godina

@vlada

Hvala. Dokazao si da sam u pravu.

Btw. Skoro u svakom sukobu (ako ne u svakom) tokom arapskog proleca je i sama Arapska liga osudjivala sve spomenute ljubitelje slobode i cak vojno ucestvovala u njihovom svrgavanju (Libija).
Kao sto rekoh, nije vam dovoljno sto Kina osudjuje Severnu Koreju, nije vam dovoljno sto Arapska Liga osudjuje SOPSTVENE clanove. NE, vi ovde za kompjuterom trazite jos informacija jer ne kontante... ne kontante ne jer ne moze da se konta nego jer ne zelite da kontante.
Sta da kazem, priznao si da si zadojen i da si dozvolio da informacije koje stizu do tebe filtriras kroz licne emocije koje imas prema Amerima.

Bog da mi oprosti da ikada zbog svojeg licnog stava prema jednom nasilniku pravdam drugog nasilnika.

A sto se tice toga sta se Ameri guraju... Pa svet je takav. Neko mora. Da nisu oni bili bi Rusi, da nisu oni bili bi Kinezi, da nisu oni bili bi Arapi.
Znas sta? Svi oni HOCE da budu u poziciji da mogu da se ponasaju kao Ameri i RADE na tome da mogu da se ponasaju kao oni. Nije ovo bajka. Welcome to the Earth.
Kakvi god da su, ja ipak biram Amere. Sorry. Ti navijaj da Severna Koreja ili Iran vladaju svetom i namecu svoju kulturu itd.

Djole

pre 11 godina

Ona zemlja koja nema makar adekvatnu PVO odbranu i ne pomislja da ulazi u sukob sa tehnoloskim nadmocnijim protivnikom kako sto su u ovom slucju SAD-e,juzna Korea i Japan.Evo vidite primer Sirije zemlja posjeduje pvo sisteme najnovije 4 generacije kao sto su panstir s1,buk m2,i nova neva m2e,i uprkos sto Asad i njegov rezim vrsi stravicne zlocine vec dvije godine njih niko ne dira.Medjiutim ja mislim da je ovo samo blefiranje S.Koreje oni vec 10 godina prijete i nista znaju oni da bi svaka ozbiljnija akcija znacila i kraj komunisticke dinastije Kim koja 50 god vlada S.Korejom

koja

pre 11 godina

Interesantno je da niko ovde ne objavljuje zvanične razloge Severne Koreje za povlačenje iz sporazuma o primirju. Severna Koreja je tražila potpisivanje MIROVNOG sporazuma i rasformiranje zajedničke komande Južne Koreje i SAD. SAD su to odbile i severnjaci to tumače kao dokaz da amerikanci planiraju napad na njih.

Dule

pre 11 godina

Kolicina mrznje koju SAD prema nekoj zemlji srazmerna je kolicini straha od iste. Nije im dzabe najomrzenija S.Koreja. Ne kazem da podrzavam S.Koreju u bilo kakvom ratu, samo konstatujem cinjenicu.

Pera

pre 11 godina

Sunce ti koji lemingsi. Kad čoveka pokreće čista mržnja ne postoji ništa gore, majke mi.
(Skylarkin, 13. mart 2013 10:31)

Nemoj da se zavaravas. Njihov Veliki Vodja ne mrzi nikoga, on samo voli ugodan zivot i moc koje mu strah kojim je zatrovana nacija omogucava. Ako nema stalne pretnje ratom i stalnog spoljnjeg neprijatelja, narod ce se pre ili kasnije zapitati da li vredi proziveti zivot u sivoj civilnoj uniformi i sa dve sake pirinca dnevno.. Orvel je u 1984. genijalno predstavio to stanje nacije.

Nemanja

pre 11 godina

Kladim se u 100 marki da bi ih, u slučaju rata, Južna Koreja tako brutalno našamarala i ponizila, da bi se sve severnjaci kolektivno samoubili.

prokleta avlija

pre 11 godina

nadam se da će biti direktnog prenosa rata na CNN-u...nije dugo bilo ničega sličnog... malo sam se i uželeo pravo da vam kažem, a i taman da se oladimo od Sulejmana...

prof.

pre 11 godina

Opste je misljenje u svetu da Severnoj Koreji ne preti nikakva opasnost niko in ne namerava napasti . Ne znam zasto bi iko prljao ruke sa tom sirotinjom. Oni opet podizu tenzije na stetu vlastitog naroda .

strateg

pre 11 godina

@USA moze realno za nedelju dana da ih isformatira i uspostavi svoju kontrolu nad teritorijom. I to bez da salje kopnene trupe.
(milan, 13. mart 2013 10:57)

Severna Koreja po informacijama koje su dostupne nema nacin da naudi Amerikancima na americkom tlu - mozda neki spavaci da pokusaju nesto ali to je to.
Medjutim reci da ce NATO rasformirati Severnu Koreju za 7 dana moze samo neko ko nema pojma. Oni nemaju nacin da prodru oklopnim jedinicama brzo i nemaju nacin da uniste njihovu RV i PVO bez gubitaka i brzo - jedino da bace nuklearku a ako to oni urade onda pada ista na Seul i cao zdravo. Nije ti to Irak pa da mozes da udjes u zemlju iz svih pravaca po pustinji jer su sve okolne zemlje tvoji saveznici. Nemojte se glupirati bezveze jer ako, ne daj Boze, dodje do sukoba tu ce biti krvi do kolena. Ljudi u Severnoj Koreji nisu imali dodira sa spoljnim svetom 50 godina - njihov mozak je ispran, njihov moral ce biti na najvisem nivou a napad na njih iznutra je nemoguc. Ne prizivajte djavola jer to moze da utice i na nas ....
Vojna doktrina Amerikanaca ne podrazumeva velike ljudske gubitke u kratkom periodu, jer ce se onda javno mnenje sruciti na njih. Sta vise Amerikanci bi morali sami sebe da napadnu na americkom tlu ne bi li obezbedili podrsku naroda za sukob takvih razmera u Severnoj Koreji ...

Analiticar

pre 11 godina

@Malo morgen

A ti si kao bio u S.Koreji i znas.Evo ja sam pre dve godine poslom za jednu stranu kompaniju boravio tri meseca u Pjonjangu. Katastrofa. Narod zivi u strahu.Ni vodic ni policajac koji te stalno prati ne sme da ti kaze sta oseca. Drugo da li ti stvarno mislis da ce Kina da podrzi ratnu retoriku SK.i da ce da ulazi u sukob zbog nekog idiota i njegove famijije koju su podrzavali od pedesetih godina.A tek kada vojni vrh SK pocne da se okrece na drugu stranu. Nema vise tu ljubavi prema velikom vodji. Znamo kako su prolazile vodje po belom svetu

mrki

pre 11 godina

Otkud UN ima moralno pravo na bilo kakvo upozorenje kad se zna da rade za amere i to toliko bezobrazno da se vidi golim okom. Jedino B92 daje objektivne informcije hahaha.

filip

pre 11 godina

Ja sam zadojen cenjenicama da je Amer u Iraku,Libiji,Srbiji i ko zna gde jos ostavio na hiljade mrtvih i milione nesrećnih. I cinjenicu da mi ni Gadafi, ni Sadam, ni bilo ko drugi ništa nije uradio. Uostalom šta Amer traži po pustinjama bliskog istoka ili pećnama Avganistana ili na korejskom poluostrvu?
(vlada, 13. mart 2013 13:59)

A jel si zadojen činjenicom da je Srbija ostavila mnogo više mrtvih nego Ameri, u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu i samoj Srbiji? Jel si zadojen činjenicom da su slični zlikovci vodili i Srbiju i Libiju i Irak i unesrećili i svoj i tuđ narod? Jel si zadojen činjenicom da u toj Severnoj Koreji ljudi skapavaju od gladi?...
Izgleda da si samo zadojen činjenicom da su Srbi bezgrešan, pošten, nebeski narod, a Amere, kad im već ne možemo ništa i kad im zavidimo, treba mrzeti, jer je to tako nebeski i tako srpski.
(Najlakše je mrzeti iz fotelje, 13. mart 2013 14:49)

Ne znam ko je od vas dvojice veci mamlaz,Nebeski Srbin ili Srbomrzac.A inace dok je taj Gadafi bio dole na vlasti,bio je med i mleko za sve osim za politicke neistomisljenike.Nit pravdaa,nit osudjujem,samo kazem sa jedne strane politicki zatvorenici, a sa druge besplatna medicinska nega u inostranstvu (u Libiji se podrazumeva naravno), stipendije drzave za svakog ko zeli da studira u inostranstvu i bude negde primljen,dohodak po g.s. basnoslovan...Dok ja ovde mogu da sanjam o studiranju u inostranstvu,al zato mogu dva put godisnje na izbore.Boles'.

Objektivan

pre 11 godina

@Najlakše je mrzeti iz fotelje:

...

Ne bih se složio sa tobom. Štaviše, rekao bih da veoma tendenciozno i napamet pričaš neistine.

- Samo u Iraku, od "uvođenja demokratije" do danas, stradalo je gotovo 700 000 (!!!) Iračana! Za 12 godina!

- SAD su počinili NAJVEĆI pokolj pretežno civila u jednom danu u ljudskoj istoriji - bacanjem zapaljivih bombi po Japanu 1945. kada je u jednom danu poginulo preko 100 000 ljudi, a preko 260 000 kuća je uništeno. I sve ovo NE RAČUNAJUĆI poginule od nuklearnih napada (dva puta) i kasnijih posledica istih!

Samo ova dva "čuda" koja su "zapadne demokrate" napravile su gore od bilo čega što je ikada uradio Sadam, Gadafi, Asad i Sloba ZAJEDNO! A da ne pričam koliko su samo smrti posejali po svetu kusurajući se sa Rusima (Vijetnam, Koreja, Avganistan) ili po afričkom kontinentu (Somalija, Libija) i otimajući resurse i rudna bogatstva SUVERENIH zemalja koje su razarali do temelja zarad interesa svojih kompanija.

Daleko od toga da podržavam diktatore, ali mogao bi ti malo da se informišeš ili da barem staviš prst na čelo pa razmisliš o široj slici pre nego što kreneš da prosipaš besmislice.

Петар Миловановић

pre 11 godina

Iako su većina sličnih pretnji odbačene od strane Vašingtona i Seula kao retoričke pretnje, postoji zabrinutost da će Sever ipak pokušati da izvrši neku vrstu vojne provokacije narednih nedelja kako bi pokazao da je ozbiljan. Не верујем да ће Северна Кореја војно провоцирати американце и јужнокорејце, напрoтив могуће је да американци направе инцидент и натерају их да одговоре! Таквих повода за рат било је у историји нарочито од стране фашистичке Немачке или касније од американаца у многим случајевима! Трагично је што су поделили и завадили један те исти народ и стално хушкају јужњаке да нападну север, па ме то подсећа на окупирано Косово и Метохију и овај слободни део Србије! Задњих неколико година америчка солдатеска са јужнокорејцима стално маневрише око граница и траже повод за сукоб. Не верујем да ће Кина остати неутрална и тај њен пристанак на резолуцију против руководства С. Кореје не значи да сада американци имају одрешене руке. То је само симболичан уступак американцима, које упозоравају да не ремете постигнуту равнотежу и постигнуту стабилност у том делу света! Бар тако стоји у поруци која стиже од руководства Кине!

Milan9891

pre 11 godina

Nije pitanje da li SAD moze da unisti Severnu Koreju,naravno da moze,ali samo vazdusnim udarima,kopneno naravno da ne mogu,nije to pustinja,a i ovi imaju 10 miliona vojnika u rezervi. Nuklerku ne smeju da bace zbog Rusije i Kine jer ce i njih zakaciti,pa i Juzne Koreje. Pitanje je samo da li SK moze bar jednom raketom da dosegne SAD,a ako ne moze,Juznu Koreju mogu da gadjaju kako god im je volja..

Debeli

pre 11 godina

Sta vise Amerikanci bi morali sami sebe da napadnu na americkom tlu ne bi li obezbedili podrsku naroda za sukob takvih razmera u Severnoj Koreji ...
(strateg, 13. mart 2013 11:39)

Tacno, kao sto su vec jednom i uradili, u Njujorku 2001. Rat je uvek proizilazio iz velikih kriza, i Prvi i Drugi svetski. Rat pokrece ekonomiju, i ako bi doslo do Treceg svetskog rata, ne bi doslo do nuklernog rata sirih razmera, jer vladajuca svetska elita onda ne bi imala nikakve koristi. Ni jedan veliki rat nije dolazio iz mrznje. To bi bio rat za oparavak ekonomije i smanjenje broja ljudi na odredjenim lokacijama, npr. oblastima bogate vodom.

Milos

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Amerikanaca i NATO-a ali Juzna Koreja je dovoljno sposobna da kontrolise situaciju (njen vojni budzet je veci nego nas BDP). Uporedite samo cifre sa vikipedije i sve je jasno. O motivaciji da ne pricamo. Ovi brane Galaksi S4 a sta ovi sa severa imaju da brane - velikog vodju. Malo karikiram stvari al u eventualnom sukobu jug bi ih pobedio. Sto se tice nuklearnog oruzja to je prica koja ima drugu stranu. Od nuklearnih proba do operativnih nuklearnih snaga je dug put. Cak i da su im nuklearne snage operativne mislim da teritoriju Severne Koreje snima 5000 satelita 24 casa dnevno. Cim bi promolili glavu te rakete u roku od nekoliko minuta taj prostor bi bio sprzen.

Izraelac

pre 11 godina

"Evo vidite primer Sirije zemlja posjeduje pvo sisteme najnovije 4 generacije kao sto su panstir s1,buk m2,i nova neva m2e,i uprkos sto Asad i njegov rezim vrsi stravicne zlocine vec dvije godine njih niko ne dira"

E moj Djole. Ili nisi obavijesten ili preskaces vijesti. Prije mjesec ili dva izraelski avioni su usli u Sirijski vazdusni prostor, bombardovali i unistili ruski konvoj oruzija kod Damaska. Dok su se sirijci snasli vec su se vratili nazad.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2271125/Iran-threatens-retaliate-Israel-bombs-Russian-weapons-convoy-Syria.html
Sirijci nisu ni znali sta ih je snaslo do ujutro. Onda se Iran nasao da protestuje jer su shit the pants. Ako su izraelci tako prosli kroz sirijski PVO koji je kudi kamo bolji od Iranskog sta im tek amerikanci mogu uraditi. Sirijci nisu rakete ispalili, nisu uopste "vidjeli" izraelske avione na radarima. Vjerovali su da je diverzija dok nije svanulo.

ujedinjena Koreja

pre 11 godina

Ma da, posto "zli" Zapad opet vodi svoju "prljavu" medijsku kampanju, a iz "demokratskih" drzava kao sto su Rusija i Kina ne stizu nikakve informacije- jer i same zive pod diktaturom, predlozio bih pojedinim komentatorima da otputuju u Severnu Koreju i uvere se sami o cemu se radi. Napomenuo bih samo da su pod nacistickom Nemackom i staljinistickim SSSR-om ljudi ziveli slobodnije i sa vise prava nego ovi nesrecnici pod ovim ludim diktatorom.

boki

pre 11 godina

@najlakse je mrzeti iz fotelje.. Da li si ti normalan?! Ako to stvarno mislis, blago tvom mozgu. Odakle ti ideja da su srbi vise sejali smrt od amera?! ..

andrej

pre 11 godina

Ovde ljubitelji USA zaboravljaju jednu stvar a to je da USA ima svoje baze u Južnoj Koreji i Japanu. Ne moraju oni da šibnu nukleraku na USA ali nekoliko stotina hiljada mrtvih "marinaca" i uništena vojna infrastruktura je više nego dovoljno da S.Koreja završi sa "poslom". A kako stvari stoje ovi nisu nimalo naivni u svojim pretnjama. Usput što se tiče Kine verujem da neće direktno ući u sukob te dve zemlje, ali će iskoristiti svoju šansu i doći do spornih ostrva oko kojih se nateže sa Japanom. Ukoliko Japan u takvoj nezavidnoj situaciji pokuša neku vojnu intervenciju Kina će sebi dati za slobodu da se i direktno umeša u sukob dve Koreje i samim tim ostvari svoje ciljeve, a to bi bilo: Vraćanje svojih ostrva pod ingerenciju Pekinga i minimizovanje USA prisustva u tom regionu. Tako stoje stvari, svidele se one nama ili ne.
(rade, 13. mart 2013 15:30)

a jel ti kontas ako s.koreja sibne jednu nuklearku na japan ili j.koreju oni automatski dobivaju 10 komada minimum!plus totalna izolacija od citavog sveta a to znaci ni gram brasna,rize,vode itd nece proci.eto toliko a kinezi se nece mesati zbog par ostrva i eventualni nuklearni rat jer i sami znaju da od toga nema nista i niko ne profitira.dakle samo bolestan um moze pokrenuti nuklearni napad na neku zemlju i ocekivati da ce opstati u 21 veku.

jedan Kecman

pre 11 godina

Klasični potezi očajnika!
Režim koji se nalazi pred matom sada hvata panika.Nema kuda ni napred ni nazad i tad se obično posegne za potezima očajnika..Tako je bilo u Rumuniji,Libiji,Siriji,Srbiji..tako će biti i u S.Koreji,Bjelorusiji..itd..

noisy43

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, da li bi radije živjeli u S.Koreji ili J.Koreji i ostatku svijeta? Sve ok, Ameri tirani, globalizacija bla, bla..., ali nema para da bih živio u S.Koreji. (danguba, 13. mart 2013 16:27) Ne, a hoces da znas zasto? Zato sto je S. Koreja pod sankcijama vec decenijama i tamo se umire od gladi. Sjeti se kako je vama bilo onih par godina sankcija i zamisli da je tako vec 40-tak godina.
Stvari nisu samo crno bijele.

cickavi01

pre 11 godina

Nije me mrzelo pa sam otisao na net da vidim taj rat koji se dogodio od 1950 pa do 1953 u Koreji.
Koliko sam shvatio Severna koreja je napala Juznu u pokusaju da ostvari celovitost obe Koreje u jednu i mogu reci da su skoro uspeli ali....
Na stranu Juzne koreje stale su UN tako da su Amerinkaci pomagali Juznjake i skoro su uspeli da pobede celu Severnu koreju ali su se tada umesali Kinezi i onda povlacenje u okviru sadasnjih granica.
Broj poginulih Korejanaca i Kineza je ogroman dok su Amerikanci imali oko 50000 poginulih.
Sve u svemu nigde nisam cuo da Juzna koreja preti Severu da ce ga zbrisati vec naprotiv to radi Sever pa vi vidite ko tu preti.
Inace ne navijam za nikog jer je ratno huskanje i sam rat najvece zlo i mrzim ga iz dna duse.

filip

pre 11 godina

U brate, ko da slusam dvogodisnje dete koje peni u samoposluzi.
Dok ga mama ne dovati i zviz po guzi i onda tisina i mir.
(Zoki, 13. mart 2013 09:46)

S tim sto ovo dete ima nuklearno oruzje i verovatno ga nosi sa sobom i u samoposlugu.

nikola drezgic

pre 11 godina

Na koga me nesto ova retorika mnogo podseca???? Hmmmm. ...
(Zoran, 13. mart 2013 13:56)

Da,samo što ovi nisu baš tolika "boranija" u odnosu na one na koje ti misliš!

Zoki

pre 11 godina

@Vlada

Sta ce Ameri na Korejskom poluostrvu???

Pa tamo su jer je Severna Koreja iznenada napala Juznu i pod rezolucijom UN su Ameri prebacili trupe iz Japana da brane Juznu Koreju. Njima su se pridruzile mnoge druge zemlje.
Sto ce reci... tamo su jer je S.K izvrsila agresiju na Juznu. Mir nikada nije potpisan. Ups... malo smo se preracunali a?
To je bilo u ono vreme kada je komunizam jos ima snage da se namece i da pokusa da bude ono sto su Ameri danas. Druze, nema savrsenog sveta u kome cemo svi da se volimo. Svako namece sebe. U mnogim situacijama i ja i ti namecemo sebe. To rade i drzave. Tako je. Jedino da se nadamo da ce u tim igrama nametanja biti jaca ona drzava sa kojom ce NAMA biti bolje.
Kad kazem NAMA, mislim na tebe i mene, obicne gradjane.
Kad gledam obicne gradjane pod svim ovim rezimima... ipak glasam za Amere. Oni su izmislili rock'n'rol :)

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

izgleda da vecina komentatora koja se ovde "sfrlja" sa terminologijim nuklearnog rata kao da nikada nije cula za ERW (enhanced radiation weapon ili ti neutronsku bombu) ... to je ono sto ce biti upotrebljeno protiv zive sile u S. Koreji (a neki su predlagali i po gudurama Avganistana) ... ogranicenog dometa, hiruski precizno, infrastruktura minimalno ostecena, radijacija brzo prodje, okolne zemlje nisu ugrozene ... proverite gugl i vikipediju pre nego krenete da izigravate vojne stratege i analiticare ...

vuk79

pre 11 godina

Te rakete ne bi stigle ni 100 m u vis kad bi bile uništene. Amerikanci bi ih potom tako rasrafili da bi im ono degradiranje iz 1952 delovalo kao prelepi san.

Realni gradjanin

pre 11 godina

Severna Koreja je "ugrozena" i molim sve koji je podrzavaju da idu da je brane! Oni bi ostvarili svoju zivotnu zelju a mi ostali bi lepo i mirno ziveli do kraja zivota.

Orgon

pre 11 godina

Bože moj, bože moj,... Pa ovima iz Sj. Koreje je stvarno voda došla do grla kada rade to što rade. Ili traje borba za vlast ili nemaju više hrane. U suprotnom je riječ o totalnom ludilu. Kako bilo da bilo nije dobro. Kada jedna zemlja koja posjeduje nuklearno oružje i rakete tako prijeti, nemojte misliti da su isključeni taktički nuklearni udari (neutronskim bombama). I nemojte misliti da bi se USA ustručavala iste upotrijebiti. A nakon ovoga, teško da bi netko baš mogao previše prigovoriti...

Nikola

pre 11 godina

@(dd, 13. mart 2013 11:33)
Dovoljno je sto mogu da sravne juznu koreju i japan ako budu dozvolili amerima upad,posto rusija i kina to sigurno nece a treci pravac nema.

Pogled

pre 11 godina

Pre nego ostavite komentar malo se obavestite sta je sta. Narodu S. Koreje se vec decenijama pomaze hranom iz celog sveta (ukljucujuci i EU, US i Kinu), ali se hrana ne distribuira kome je potrebna nego ko je lojalan rezimu i to je jedan od problema koji ne moze ni medjunarodni crveni krst da resi. Veci problem je sto lider S. Koreje cuva vlast kao i svi diktatori dajuci povlascen polozaj vojsci tj. oficirima (neogranicena vlast bez ikakvih zakona), ljude mogu da se hapse i zatvaraju u radne logore i ne kaznjeno ih ubijaju. Primera iz istorije imate (Kambodza, Burma, Cile, Argentina a i kad spominjete nas i mi smo imali Slobu sa JSO i ostalim mafijasima). Propaganda o vojnoj sili je takodje poznata imali smo je i mi sa Titom, kao i SSSR a vojska se raspala brze nego sto je imala vremena da shvati da je to samo vestacka tvorevina koja nema nikakvog kredibiliteta kod obicnih ljudi. Naj novije sankcije UN nisu protiv naroda vec se zabranjuje raspolaganje novcem politicara S. Koreje u inostranstvu kao i bilo kakav biznis US kompanija sa S. Korejom (posto ne postoje privatne firme kod njih to znaci sa vladom S. Koreje). Humanitarna pomoc nije zabranjena. Koliko je rezim u S. Koreji zastranio govori da je i Kina glasala za nove sankcije. Zato ne preterujte u simpatijama za S. Korejski rezim jer ce najvecu cenu platiti narod koji zivi u izolaciji i propagandi. Borba protiv "imperijalizma" je uvek popularna tema diktatora, a sopstveni narod umire od gladi.

Milan

pre 11 godina

"Prema istraživanju koje je uradio T- portal iz Hrvatske"
Zar je ovo relevantni izvor podataka o Severnokorejskoj vojnoj moci!? Da li ce SB UN na osnovu njih doneti sankcije?

djordjevic

pre 11 godina

Bez obzira na to koliko ne voleo razne socijalisticke rezime koji su padali kao domine po Evropi krajem proslog veka, svi su oni MALA DECA u odnosu na Severnu Koreju. Ono tamo je PAKAO po svakom dokumentarcu koji sam video, po svim izjavama ljudi koji su pobegli iz Severne Koreje, po razgovorima kojima sam imao sa par ljudi koji su i sami pobegli...Ti ljudi koji uspeju da pobegnu, oni zive sa UZASNOM krivicom jer su maltene ubedjeni da su im zbog bekstva pohvatali familiju koja nije smela/htela/mogla da pobegne i poslali po kampovima ili poubijali (dodje na isto).

A za ove sto misle da ih ceo svet laze i da je sve sto sam ja cup pa i ja vas lazem...Ljudi, 21. vek je, ako nije tako- eto ga youtube, neka postave nesto sto ce da me ubedi u suprotno! Sto to ne urade? Jel se secate onih snimaka "naricanja" kada im je umro "dragi vodja"? Zamislite da vas neko tera da tako placete! Dragi vodja je inace VECNI sekretar partije. Zamislite da vam je tata "dragog vodje" proglasen za VECNOG predsednika zemlje iako je mrtav (da, da, mrtav, a predsednik)? A da ne pominjem uopste kako ljudi tamo zive...

Sto se tice eventualnog rata ili tako nesto...Mnogo bi bili SOKIRANI brzinom kojom bi neka alijansa vodjena zapadnim silama protutnjala Severnom Korejom. I to ne zato sto jedni imaju ovakvu tehniku, drugi ovakvu...nego zato sto bi se cela vojska severne koreje predala za dva sendvica.

memorex

pre 11 godina

@strateg

Odlicna analiza, i jedan od retkih objektivnih glasova kada su u pitanju bilo SAD bilo Severna Koreja. Dva su razloga da nece biti nuklearke na SK. Prvo, cak i ako se baci na Pjongjang, SK je prevashodno brdovita zemlja, i njeni vojni kapaciteti ionako nisu smesteni u glavnom gradu. Drugo, SK je mala, sto znaci da bi posledice nuklearne bombe vise osetili Rusija, Kina, Japan i JK. Jos nesto, SK ima gotovo 10 miliona vojnika u rezervnom sastavu, i 2 miliona aktivne vojne sile. Sa time se niko ne moze nadmetati bez ogromnih gubitaka, a u SAD nije na vlasti Staljin pa da radi sto je radio ko Staljingrada i Lenjingrada. I sama SAD je u toliko losoj ekonomskoj situaciji. Dva relativno laka rata koje je dobila, a posle morala da se bori protiv gerilskog ratovanja platila je ekonomskom krizom, nezaposlenoscu, rupama u budzetu. Ne postoji ni jedan jedini razlog da napadnu SK. E, ali ne postoji ni jedan jedini razlog da SK napadne JK. Tacno je da oni mogu sebi da priuste da izgube puno ljudstva. Ali ne zaboravite da njima avijacija nije bas na vrhunskom nivou, sto znaci da moraju da koriste pesadiju. A bafer zona ima 3km minskog polja. Naposletku, napadom bi izgubili izvor pomoci u hrani, sto sigurno ne zele, jer im onda niko ne bi priskocio u pomoc. Ja pre mislim da ovo odrazava unutrasnju borbu vojnog vrha i pokusaj mladog Una da izgleda cvrsto posle nekih, mozda ishitrenih, poteza koji su sugerisali otvaranje ka spolja (nemacki iznenjeri, telefoni, itd.)

Analiticar

pre 11 godina

@Stavros
Sta mislis da su Amerika i NATO u ratu protiv Srbije upotrebili sve sta imaju. Ovo podrucje im sluzilo za vezbu i unistavanje ekspoloziva koje im vise nije trebalo.Zezali se sa nama.
Da li neko misli da se amerika i njeni saveznici za eventualnu eskalaciju rata ne pripremaju vec godinama.Da li neko misli da ce Kina da podrzi SK ako prva zapocne rat. Rusija takodje. Zbog budale na vlasti stradace narod i jedne i druge Koreje. A prva bomba kada padne pocinje narod da se osvescuje i da uvidja u kakvom su rezimu ziveli a niko nije smeo ni da pisne.Isto tako i vojno osoblje.Kada pocne da prsti iznad glava onda svaka ideologija prestaje. Severna Koreja ne moze da dobije rat.Cak i da se uporebi i nuklearno oruzije koje je jos mlado i ne ispitano.Na probama se rusile rakete

Alek

pre 11 godina

Do nas ne dopiru kompletne informacije.Po ovome J.Koreja ne zeli rat,ali ce je Severna napasti.Zasto?Iz cista mira?Zbog sira i vojne muzike,zbog gangnam stajla?Kao ustao Koreanac na levu nogu i odlucio da zapocne nuklearni rat?Verujem da su ovakve vesti isle u svet o nama kako smo krvnici i eto volimo da ratujemo sa komsijama jer nam je to hobi.Ko zna kolika je uloga SAD u ovome.Odbijam da budem kao prosecni Amer koji nije znao ni gde je Srbija,a kamoli zasto nas bombarduju.Zahtevam tacne informacije kako bih formirao sliku o nekom dogadjaju.
(ne kontam, 13. mart 2013 10:32)

Ubedljivo najbolji komentar koji sam video. Ljudi treba da budu svesni spinovanja zapadnih medija, kao što su to nama radili i ne treba uzimati sve zdravo za gotovo.
(Darko 88, 13. mart 2013 12:25)

Vama stvarno nije jasno da SK hoće da objedini "sve korejce u jednoj državi"? To vam ne liči na doktrinu onog pokojnika zbog koje smo i sami bili bombardovani? Ili vam je lakše da vam je uvek neko drugi kriv.
I zbog čega mislite da "zapad" kumuje svakom sukobu? Možda je ljubljeni Putin taj? Ili kinezi... Isprobavaju da li zapad toleriše ovakve stvari.
Ne, sigurno će ruski mediji ili kineski (zemlja poznata po demokratiji) da nam daju tačne informacije.

Djole

pre 11 godina

Izraelac
moracu da te demantujem oni su bombardovali neki istrazivacki centar koji se nalazi 100km od granice,to je bilo pre nekih 3 meseca kad jos u Sirijskoj vojsci nisu bili operativan sistem panstir s1 koji je smrt za avione koji lete na malim ili srednjim visinama,drugo sa dva aviona se i moze u niskom letu i provuc kroz sistem pvo-a jos ako se on nalazi blizu granice,evo vidi sta hamas radi izraelu sa reketama napravljenim naprvljenim po podrumima

Gradjanin

pre 11 godina

Neka se moli onaj b.... sto upravlja Sev. Korejom bogu jer mu sopstveni gradjani sluze kao zivi stit.

A za sve vas koji kazete ne sme ih gadjati Amerika nuklearnim oruzjem. Pa i ne mora. Kad bi hteli mogli bi da ih zaspu tepih bombama i da pobiju sve sto mrda.

Kad bi taj lu... pustio sve koji zele da napuste Severnu Koreju, a da oni sto ostanu se smatraju vojnicima, Amerika bi zapalila kulturno tu zemlju do temelja tako da ne osteti niciju teritoriju ni malo od okolnih zemalja. Nego imaju problem kako da uniste ludaka a da ne pobiju civile u ogromnom broju.

danguba

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, da li bi radije živjeli u S.Koreji ili J.Koreji i ostatku svijeta? Sve ok, Ameri tirani, globalizacija bla, bla..., ali nema para da bih živio u S.Koreji.

Arminowski

pre 11 godina

Zao mi je naroda SK i JK, oni ce najviše nadrljati ako ovaj ludak iz SK pokuša bilo sta a kakav mu je caca bio, nebi me čudilo da pokuša nesto ludo. A vi sto branite režim SK, mogu vam samo poželjeti sretan put u SK. Idite, vidite. Režim koji ima koncentracijske logore smrti za svoj narod, najizoloranija zemlja na planeti, nema hrane, tehnologije, ljudska prava ravna nuli. JK je Monte Karlo prema sjeveru. Bio sam u Seulu, i u Japanu, uljudnijeg naroda nisam nikad sreo prije, kakvi njemci koji su za nas pojam drzave i naroda, ovi su to i pet puta vise. To je savršenost. Kultura, disciplina, hrana, tradicija, sve, sve je na nivou. Vrijedni kao mravi, pošteni, iskreni, radini. Zao mi je i Japana, oni bi mogli izvuci deblji kraj. Kina samo čeka svoj momenat da naplati stare dugove. Siguran sam da neće biti nekakvog velikog belaja a ako ga i bude neka nam je Bog na pomoći svima. Odjeknut ce to po čitavom svijetu, kako ekonomski tako i bojim se novim tenzijama i ratnim zaristima. Samo sadistima i maloumnicima može biti drago da ove dvije bratske zemlje zarate. Rat je grozan, mnogi od nas su to iskusili na svojoj koži. Zato, molite se za mir. Ovog SK ludaka ce njegov narod uskoro skinuti s vlasti. Kada vojska postane gladna, ima da rastrgaju taj podli, tamni režim.

Dileme

pre 11 godina

Moram da napišem svoje skromno mišljenje. Amerikanci se plađe Severne Koreje i to je očigledno inače bi Ameri njih rasturili još pre 2 i po godine da je to bilo tako jednostavno. S kim se to Amerikanci natežu 2 i po godine? Ni sa kim, ukoliko mogu da ih gađaju raketama i očas posla završe posao (čitaj Jugoslavija, Irak, Afganistan, Libija, pre toga Vijetnam, Panama itd). Dakle, ameri pregovoraju i natežu se sa Korejom jer očigledno postoji strah od onoga što se može desiti? Zašto ne napadnu Irance? Plaše se zbog saveznika Izraelaca, ali i zbog reakcije 80 miliona izvornih islamističkih fanatika. Dakle, ovde nije pitanje da li će stradati Severna Koreja, nego je pitanje koliko veliku štetu ta ista koreja može naneti južnim susedima ili Japanu? Prema procenama neutralnih stručnjaka Severna Koreja itekako može da se vojno suprostavi i da nanese ozbiljne posledice onima protiv kojih krene

mita

pre 11 godina

A vec direktno ili indirektno kontrolise ceo tamosnji region izuzev Rusije, Kine i Indije.
(prst na celo, 13. mart 2013 10:26)

izuzev: Rusije, Kine, Indije...
E jesi ga lupio, majstoru geopolitike, svaka cast.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Severna Koreja blefira, nema od toga nista. S.Koreja je pribijena uza zid sankcijama, ostala je sama bez podrske N.R.Kine, sada se nasla u nezavidnoj poziciji, pa preko "pretnje" pokusava, da privoli medunarodnu zajednicu, da se otpocnu prgovori o N.naoruzanju, a za zamenu da se ublaze sankcije, da bi drzava mogla normano da funkcionise koliko toliko, da bi se stanovnistvo prehranilo?! Ali Sve sto se steze priteze sankcionise, moze brzo da explodira! Zato svi pamet u glavu, koji odgovaraju za ovaj Svet, pregovori su jedino resenje, da nebi doslo do velikog belaja?

vlada

pre 11 godina

@ Zoki i ostali

Pišete o stvarima koje nisam ni spominjao. Pre svega ne mislim da su Srbi bezgrešan narod. Ali nisu ni totalni i jedini krivci za sve što se desilo. Uostalom Jugoslavija je bila zemlja u kojoj su svi Srbi živeli zajedno. Mi smo nažalost žrtva igara koje igraju velike sile (čitaj SAD). A koliko vidim i osecam američka demokratija je donela nepravdu za razliku od neodrživog socijalističkog sistema. Pa sad ti uzivaj u tih 20000din ili koliko već primaš i otplaćuj kredit uzet na 40 godina i osećaj se slobodno, i naravno možeš uvek da izneseš svoje mišljenje i da opljuješ bilo koga. A za vas koji preferirate američku kulturu, sigurno je da ste se pre toga upoznali i sa kulturama i istorijama Irana,Koreje i ostalih država. Verovatno i mislite da tamo nema ničeg dostojanstvenog i vrednog kao i u našoj kulturi i istoriji. Ajmo sad svi na bigmek i kokakolu. Pozdrav.

ana

pre 11 godina

stvarno ne razumem kako neko moze da podrzi S. Koreju..Zamislite da ste vi rodjeni u J. Koreji i da vas severni sused zeli da vas unisti zato sto nesto nije po njegovoj volji...dovoljno je sto ugnjetavaju svoje stanovnike jos treba i druge, a to koliko ce neduznih zivota stradati i kolika ce steta biti naneta ovoj ionako polu propaloj planeti, to nikom nista...sebicni politicki interesi

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

@the
Sovjeti su uvek tehnoloski kasnili za zapadom, prvi radar, racunar, laser, atomsku bombu, nuklearnu bombu, neutronsku bombu, tranzistor, integralno kolo, programski jezik, ... je imao zapad, a sovjeti su samo pokusavali da se prikljuce. Jedino je njihov kosmicki program u jednom trenutku bio ispred, ali su ih i tu Amerikanci stigli i prestigli. Niko nije rekao da je "komunizam pao zbog zastarelog naoruzanja SSSR" nego upravo to da njihov ekonomski sistem nije mogao da iprati tehnolosku trku u nauruzanju forsiranu od strane zapada posto je to izuzetno skupa igra, pogotovu kad ti vecina stanovnistva vrlo lose zivi. A zapad je sa svojom privredom i trzistem skoro svaki naucno-tehnoloski pomak napravljen u vojnoj industriji uspevao da kasnije primeni i u civilnom sektoru i obrne pare (najveci broj tehnoloskih inovacija se prvo napravi za potrebe vojske, pa tek kasnije upotrebi u komercijalnim sistemima). A to sto je SSSR proizvodio i izvozio vise konvencionalnog naoruzanja od USA se slabo racuna ako sve vreme tehnoloski ipak kasnis. (Arapi sigurno imaju kvantitativno vise i naouzanja i ljudstva od Izrala pa ih ovi isprase u svakom sukobu/ratu). Tehnoloska trka u nauruzanju je itekako doprinela urusavanju komunizma, koji posle pola veka prosto vise nije mogao da drzi korak. Btw, koji je ono bese doprinos sovjeta svetskoj bastini informacionih tehnologija? Neki programski jezici na cirilici s kraja pedesetih? Tetris?

Poenta

pre 11 godina

Može li neko da objasni zašto uopšte kreću u rat? Pretenduju na teritoriju, neko im ugrožava prava...ili je u pitanju odbrana? Ne razumem šta hoće? Da se biju malo?

Sid

pre 11 godina

Nisam siguran sta ocekivati ali svakko ljudi koji su godinama u izolaciji, Ocigledno da dolaze dani opasnog zivljenja na Korejsko poluostrvo.

Pitanje je da li ce Kina biti ravnodusna u koliko pocne rat...Sve ovo! Nije sala.

Радован

pre 11 godina

Сачувај ме Боже српских "геостратега" и "свезналица"!
Срби, поправљајте зубе (најкрезавија смо нација Европе), школујте се (нација смо са најмање високо образованих у Европи), заведите ред у производњи хране (једемо најотровнију храну у Европи)...
Кад све то урадимо, онда ће наше мишљење можда некога и занимати. До тада, ово лапрдање по интернету о "светском империјализму" само чини да, уз све остале негативне рекорде, будемо и најсмешнија нација света.

Nucky Thompson

pre 11 godina

Nosi se Nike, android telefon, kucaka i radi pod windows os, a velic Sjeverna Koreja i odnosno bolesni rezim u S Koreji!!! Licemjeri!

fffffffd

pre 11 godina

mislim da bi oni koji podrzavaju s. koreju, ovog momenta trebali da pobacaju iz kuce sve samsung i lg proizvode u znak podrske diktatoru sa hipsterskom frizurom

Ksenija

pre 11 godina

Kada će ljudi shvatiti da imaju samo jednu planetu na kojoj mogu živeti?! Nije kao da se u slučaju opasnosti možemo preseliti na Mars, Mesec...

nemanja nis

pre 11 godina

Posle svega sto nam se izdesavalo, ljudi i dalje nece da ukljuce mozak, nego prihvataju stvari kako su im nacrtane vostanim bojama...
E to su pravi srecnici - nemaju pojma gde zive. Al' sto vole da se prave pametni, auu...

Aca

pre 11 godina

Rusija i Kina su digle ruke od S.Koreje. Inače bi uložile veto u UN. Možda će se Rusija i Kina buniti kada krenu udari na S.Koreju, kao što su se bunili kada je NATO uništvao Srbiju. Rusija i Kina imaju samo štetu od S.Koreje danas. Mislim da su Putin i Obama postigli dogovor, Sirija Rusiji, Koreja Amerima. Samo da se još namiri Kina, jer Kina neće dozvoliti NATO trupe na svojoj granici, i zbog toga postoji još uvek S.Koreja. Svetu treba veliki rat, da se pokrene industrija makar ratna. Biće puno novca uloženo u obnovu Južne i Severne Koreje. Problem je što će opet Japan dobiti nukleranu bombu, ali Amere briga za to, njima je važno da završe više problem S.Koreje. Kina decenijama sarađuje sa Amerikom, i Japanom, a S.Koreja ne može više ni sa Rusijom, pa kako to?

T.

pre 11 godina

Do sada su juznjaci davali severnjacima hranu i raznu robu da bi ovi prestali da glume ludilo. Sada je na vlasti na jug dosla partija koja propagira mnogo tvrdji stav prema severnjacima i vise ne zele da im daju hranu. Predsednica je cerka bivseg juznokorejskog predsednika i njenu majku je u pokusaju da ubije njenog oca ubio severnokorejski agent (ili samo simpatizer). Ona ima tvrd stav prema severu i sada oni moraju da glume jos vece ludilo da bi dosli do nekakvih pregovora gde ce im opet biti ponudjeno nesto a da oni odustanu od nuklearno programa. To se vec jednom desilo i tada su dobili struju od juzne koreje i neke elektrane, ali su severnjaci posle odustali od toga.

Samsung

pre 11 godina

Kakva Severna Koreja , ta zemlja , odnosno rezim sam sebe unistava. Rakete joj eksplodiraju na samom lansiranju , tako da mislim da kad bi pokusala da gadja nekog nuklearnim raketama , sama sebe bi unistila , jer njene rakete padaju na samom lansiranju . Ne mogu da svatim da u Srbiju jos ima ljudi koji podrzavaju diktatore . Podrska za Juznu Koreju , i nadam se da se blizi sloboda izmucenom Koreskom narodu na severu .

Štilcovana katabolcna

pre 11 godina

Sve, sve, ali radijacija od neutronske bombe brzo prolazi, skoro kao pljusak u julu. Ovde ima fizičara kojima bi Ajnštajn pozavideo na genijalnosti. A tek izvor informacije... , po njima je f35 najsavršeniji avion na svetu. Toliko je savršen da ga nesmeju pustiti da poleti da potencijalni protivnici i konkurentski proizvođači ne izvrše kolektivno samoubistvo.

the

pre 11 godina

Salu na stranu, ali ako nisi primetio "hladni rat" je zavrsen krajem osamdesetih i SSSR ga je izgubio. Uglavnom zato sto nije mogao da isprati tehnolosku trku u nauruzanju. Ne volim NATO, ali kao elektro inzenjer i real-time softveras (jos) uvek bi se pre kladio na americku/zapadnoevropsku tehnologiju nego na rusku/kinesku/iransku/severnokorejsku. (savremeni rat je video igra, 13. mart 2013 17:59)Hladni rat je sluzio obema stranama vise za unutrasnju politiki kako bi drzali jedinstvo medju gradjanima.A sobzirom na desavanja zadnjih 10-tak godina moze se zakljuciti da se hladni rat nije ni zavrsio pogotovo kada je NATO u pitanju(raketni stit).Samo vise nije SSSR ,vec Rusija,Kina...A komunizam nije pao zbog zastarelog naoruzanja SSSR-a,jer je ta drzava tada,za razliku od kasnijeg perioda,imala opremu nista manje savremenu od NATO-a.Samo je SSSR 1990 imao izvoz oruzija oko 20 milijardi $ sto je nekoliko puta vise od SAD.Komunizam je pao zbog nepostojanja trzisne ekonomije,jer se proizvodilo mnogo vise nego sto se proda.A kad su se su se proizvodi nagomilavali stala je proizvodnja i preduzeca su zatvarana.Znaci komunizam je sam sebe unistio,jer je neodrziv na duze vreme,i to nema veze sa zapadom,da ima to bi se mnogo pre desilo.

Ivo

pre 11 godina

Sa najnovijim sankcijama koje su uvedene S.Koreji predvidjeno je i presretanje trgovacki prodova S.Koreje,njihova jedina privredna grana je izvoz oruzja trecim zemljama jer imaju relativno razvijenu vojnu industriju,od prodaje naoruznja oni su kupovali hranu i lekove,tako da je njima na neki nacin ovim sankcijama objavljen rat,jer ako ne budu imali i to malo prihoda od prodatog oruzja oni su osudjeni na lagano izumiranje

memorex

pre 11 godina

@orgon

Naravno, nisam ni pretpostavljao da bi SAD koristila pesadiju. Ali Severna Koreja bi. Sad, sve ovo raspravljamo pod pretpostavkom da do sukoba dodje, sto je malo verovatno. Moguce je, naveli smo obojica, da je rec o unutrasnjoj borbi. Naravno, i potreba za hranom, pa mu ovo dodje kao neka ogromna blef-ucena. Ili oboje. U svakom slucaju, interesantno je to o taktickim nuklearnim udarima. Ali, pitanje je koliko se time postize. Posto bio ovaj rat sa strane Severne Koreje bio potpuno iracionalan, onda sve striktno logicne alternative mozemo odbaciti. U tom slucaju, Severnoj Koreji ne bi smetalo koliko god da se udara Pjongjang, ali njihova vojska bi ili vec marsirala prema Seulu (mada ne znam kako, s obzirom na ona 3km mina), ili se pozicionirala u planine, gde im ovi ne mogu nista, izmedju ostalog i zbog slabog poznavanja terena. Ako je SK spremna da zrtvuje dovoljno ljudi, mogli bi da stignu sa tih svojih 10ak miliona (MILIONA - to znaci imaju vojske vise nego Srbija stanovnika) do Seula vrlo brzo. Ali, sta onda? To nisam siguran ni da oni znaju. Pretvorilo bi se to u vrlo krvav, besmislen i skup rat. Nemojmo se zavaravati da rat pokrece ekonomiju. To vec 50 godina nije tacno. To je pokazao Vijetnamski, zalivski, ovaj drugi zalivski i avganistanski sukob. Neko ce sad da vikne 'Irak! Nafta!'. Ako sracunate dobitke od te famozne nafte, i gubitke, videcete da su SAD u buli (pratite njihove rasprave o budzetu). A i da je tacno to, SK nema naftu.

milojko

pre 11 godina

Niti Severna Koreja ima sa cim da se bori, niti Juzna zeli. Dakle, smanjite "dozivljaj" i sveprizivajuci "Armagedon" jer je ovo jos jedan u nizu poteza rezima iz Pjongjanga da iskamci koju tonu rize, za ionako izgladneli narod na kraju zime. Da li je komunisticka diktatura, i koliko, dobra za buducnost S.Koreje pokazace vreme a svakako da im je podrska, kako politicka tako vojno i ekonomska, od Pekinga i Moskve od velikog znacaja. Mnogo vise od vojnog potencijala, koji je u najmanju ruku pod velikim znakom pitanja, za Pjongjang je znacajnije pitanje prehrane stanovnistva i lojalnost vojnog i partijskog vrha mladom gospodaru. Niti je sve trulo u onom, crvenom delu Koreje, niti bajkovito u onom "demokratskijem", juznom. Istini za volju, i Seul ima razloga da bude kritikovan zbog pomanjkanja demokratskih principa ali zbog, reklo bi se, strateskog polozaja i odnosa ka Vasingtonu i Tokiju, ta tema ne izlazi na videlo. Bilo kako bilo, ratni bubnjevi i ovog proleca odzvanjaju korejskim poluostrvom, pet decenija manje-vise ista prica. Tresla se gora, rodila se - Koreja.

Kokan

pre 11 godina

Siguran sam da armija analitičara makar u SAD, Kini i Rusiji pokušava da protumači šta se ovih dana (meseci) događa u Severnoj Koreji, ili kako bi B92 rekao S. Koreji. U društvu gde je mladost otežavajuća okolnost a čvrsta ruka jedini poznati način vladanja, veoma je moguće da se vojska, koja je oduvek bila jedan od odlučujućih faktora odlučivanja u toj tužnoj zemlji, otima kontroli mladog Kima i grupe civila oko njega. Narednih nekoliko nedelja će biti jako zanimljive.

Miomir

pre 11 godina

Porucujem pametnjakovicima koji smatraju da ih Zapad laze o stanju u Severnoj Koreji da stupe u kontakt sa bilo kojim gradjaninom te zemlje. Mislim da ce ubrzo utvrditi da je to apsolutno nemoguce. Nakon toga, neka se zapitaju: da li bi bilo ko zeleo da zivi na takav nacin, da drzava ima stopostotnu kontrolu nad svakim svojim podanikom, da nikada u zivotu ne mogu otici van granica svoje zemlje, pa cak ni komunicirati sa strancem bez nadzora tajne policije.

Ku*ata sreca...

pre 11 godina

Tacno, kao sto su vec jednom i uradili, u Njujorku 2001. Rat je uvek proizilazio iz velikih kriza, i Prvi i Drugi svetski. Rat pokrece ekonomiju, i ako bi doslo do Treceg svetskog rata, ne bi doslo do nuklernog rata sirih razmera, jer vladajuca svetska elita onda ne bi imala nikakve koristi. Ni jedan veliki rat nije dolazio iz mrznje. To bi bio rat za oparavak ekonomije i smanjenje broja ljudi na odredjenim lokacijama, npr. oblastima bogate vodom.
(Debeli, 13. mart 2013 13:01)

To implicira da cemo mi otprilike opet morati da ubijamo azdahu... samo sad stvarno, ne kao 1999. kad nas je azdaha ujela...
Da prevedem-Ugasili smo ko god da zarati 2. zemlja na koju ce da udari je Srbija, kak'e smo ku*ate srece...
Inace nadam se da ce nas omasiti ta neprecizna nuklearka Severne Koreje, ili nece, kak'e smo ku*ate srece... Bice nama u svakom slucaju zanimljivo :D

paralelan po 38. put

pre 11 godina

Imajte na umu - vojnik mora jesti. Onda kada ta multimilonska severnokorejska vojska (koju ovde mnogi nahvališe) ne bude imala hrane sistem će se srušiti kao kula od karata. A narod Severne Koreje će nogama dati dati do znanja kakav je taj sistem koji mnogi kod nas bez potpore idealizuju.

dr.Fikret

pre 11 godina

Izgleda, da ovaj slučaj ne može, da riješi ni Denis Rodman više...sad ste Kima stvarno razpištoljili a baš je počeo razmišljati o reformi gladnog sektora.

Sir Giles

pre 11 godina

@Debeli

Tačno je da je Drugi svetski rat pokrenuo ekonomiju ali nije on započet da bi pokrenuo ekonomiju nego je, između ostalog, zbog teške ekonomske situacije ubrzan.
Ne proglašavati posledicu uzrokom, jedna je od prvih lekcija u istoriji. Uvek je lakše biti revizionista i naknadno pametan.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

andrej@ ako oni "sibnu" deset komada na severnu... ugasila je i juzna. kapiras li ti sta je radiacija? za nju nema granica, prepreka...

savremeni rat je video igra

pre 11 godina

@Štilcovana katabolcna
Sve, sve, ali radijacija od neutronske bombe brzo prolazi, skoro kao pljusak u julu. Ovde ima fizičara kojima bi Ajnštajn pozavideo na genijalnosti ...

"... Though a neutron bomb does cause infrastructure damage and some long term radiation (it is still a nuclear weapon after all), they are specifically designed so that ~48 hours after the device is detonated, friendly troops can move into an area and utilize the infrastructure without fear of radiation ..."

Nije bas kao "pljusak u julu", vec kao dva kisna dana ;-) Salu na stranu, ali ako nisi primetio "hladni rat" je zavrsen krajem osamdesetih i SSSR ga je izgubio. Uglavnom zato sto nije mogao da isprati tehnolosku trku u nauruzanju. Ne volim NATO, ali kao elektro inzenjer i real-time softveras (jos) uvek bi se pre kladio na americku/zapadnoevropsku tehnologiju nego na rusku/kinesku/iransku/severnokorejsku. Zivimo u vremenu kada na primer mnogi ruski naucnici umesto da razvijaju ruski kosmicki/vojni program rade na Wall Street-u i razvijaju algoritme za "black box trading" ili pak osnivaju Google :-)

Kontam

pre 11 godina

Americke trupe su na teritoriji Juzne Koreje vec 60 godina od vremena kada je Severna napala Juznu.SK zivi od pomoci koju dobija zahvaljujuci 60-ogodisnjim pretnjama,medjutim nova vlast u Seulu je zauzela tvrdji stav prema Pjongjangu koji ima sve manje hrane,a politicari i oficiri nemaju vise dovoljno novca da uzivaju kao dosad,zato su pribegli ostrim pretnjama jer su videli da ih Seul kulira i da sve cesce sa Amerima izvodi vojne vezbe blizu granice.S.K. nema podrsku ni Kine ni Rusije koje nisu pomogle ni Arapima ni nama svojevremeno,jedino jos Siriji pruzaju podrsku zbog cega ih SAD jos nije napala,tu kontam da ce rat zapoceti izmedju Irana i Izraela,tu ce Nato intervenisati,nakon cega ce naci izgovor da srede i Siriju,e sad da li ce Rusija nesto preduzeti tad,ne znam jer vidimo da Putin trazi da se deca obucavaju u skolama na fizickom kao u vojsci kako bi bili spremni da sluze drzavi.Sto se tice S.K. ako im se uvedu ostrije sankcije nece imati gde nego da izazovu rat nakon cega ce biti sravnjeni.Mislim da USA zeli da izbegne rat tako sto ce izgladneti narod i vojsku S.K. koja bi onda zbacila voljenog vodju.Znaci prva mogucnost rat,druga neka vrsta revolucije ili pucha u samoj S.K. i treca mogucnost da stanje ostane nepromenjeno,da vodja i dalje ostane na vlasti preteci atomskom bombom,zahtevajuci od J.K. da nastave da trguju,mada to malo teze jer je J.K. rekla NE ucenama jer misli da je jaca jer ima SAD na svojoj strani,a S.K. su svi,cak i Kina,okrenuli ledja.

Milos

pre 11 godina

@P*F*C*
Iz centra Seoul-a mogu da ti prenesem da ovde niko ni ne obraca paznju. Ni najmanje. Ljudi su toliko oguglali na pretnje, da kada bi severna koreja dovukla celu vojsku na granicu, i drzala prst na crvenog dugmetu, ovde niko ne bi ni pogledao u tom pravcu.
Severna Koreja nema zelju sa samoubistvom, i stoga nikada nece napasti. Zive kao kraljevi (vlast) i nemaju sta vise da zele.
A NIKOME nije u interesu da napadnu, posto ako to urade, nece oni samo biti unisteni. Severna koreja ima 4 ili vise nuklreanih bombi, a Seoul koji ima 25 miliona stanovnika je na 50km od granice...

Analiticar

pre 11 godina

@Zoki

Pre nego sto sednes za tastaturu procitaj zbog cega je nastao korejski rat.Ko je koga podrzavao.rat je nastao u vreme hladnog rata izmedju SSSR-a i SAD.Rusi podrzavali komuniste a ameri protivnike komunizma.Mao Ce Tungova Kina je takodjepodzavala ove prve.I danas se sve izmenilo Niti Rusija podrzava Severnu Koreju niti Kina vise daje bezrezevnu podrsku. Znaci duplo golo. Bice samo rat rezolucijama u SB UN kao i za Siriju a na terenu ce obrati bostan Severna Koreja

darko

pre 11 godina

nije mi jasno....zasto oni hoce da ratuju i gde usa i juzna koreja planiraju da izvode vojne vezbe.Ako je to na granici sa severnom korejom ili pak unutar njihove teritorije to je atak na suverenu drzavu.
ukoliko nije to ne znam zasto se ovi iz severne koreje bune.Inace bio sam 3 puta u juznoj koreji...divana zemlja,divni ljudi.

DR IGGY

pre 11 godina

Koje smo srece od tolike preciznosti, ako budu rokali po Britaniji ima da zvekne nas.
(opet mi je sreca prdnula za vrat, 13. mart 2013 15:06)

Svaka cast na komentaru!

iks

pre 11 godina

Severna i Juzna K. su drzave uhvacene u makaze velikih sila. Bar u Srbiji bi svako trebalo da zna sa kakvom tragedijom se to zavrsava.
Smeta mi sto ne cujemo o uzrocima ovog naglog zaostravanja i sto cujemo samo jednu stranu.