Subota, 09.03.2013.

10:49

Albanci traže što i Srbi sa severa?

Albanci sa juga Srbije će iz Preševa uputiti zahtev Vladi u Beogradu, da se po uzoru na sever Kosova, u Srbiji formira zajednica albanskih opština.

Izvor: B92

Albanci traže što i Srbi sa severa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

nobody

pre 11 godina

@Patriot: Srbi nemaju nikakva prava na Kosovu.

POsto srbi na Kosovu ne priznaju Kosovo, sa izuzecima,trazili su drzavu.Dok se trazi drzava nije moguce spomenuti prava, to je sukob. Srbi na kosovu hoce da budu deo Srbije ili samostalni sa svim atributima jedne drzave. Ne radi se o nikakvim pravima.

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 11 godina

Srbija nema nikakav problem sa Albanijom, ali evidentno ima sa SVIM susedima, a najviše sa samom sobom!
(bezimena, 9. mart 2013 15:55)
SVI susedi od severa ka jugu preko istoka pa do zapada su bili u oba svetska rata na strani sila zla i gubitnika samo srbija nije.jel ti to nesto govori.takodje svi susedi su u modernom vermahtu NATO kao i u predhodnim vremenima samo srbija nije.jel ti to nesto govori.i smesna si i smaras i pogledaj se u ogledalo mene bi bilo sramota sebe same.toliko si iskompleksirana i mrzis sebe da je to vec tragicno.stidi se

nebuloze

pre 11 godina

Sastali se Albanci. Diskutovali i dosli do slececih zakljucaka:
1. Ne postuju se ljudska prava
2. Nemaju posao
3. Nisu zastupljeni u institucijama Srbije
4. Malo se ulaze
5. Zele kontrolu granica i odlazak srpske-multietnicke policije sa prostora Preseva i Bujanovca.
Posto sam ja jedan od gradjana koji zivi na ovom podrucju mogu da vam kazem sledece:
1. Albanci imaju apolutno ista prava kao i Srbi
2. Aposolutno posla ima koliko zelite, svi oni uglavnom imaju svoje firme, gde ne placaju poreze, vodu, struju i ostalo
3. Zastupljeni su u sve institucije, imaju svoje skole, direktori su skola, rade po sudovim, opstinama, imaju doktore,imaju multietnicku policiju, predsednici Preseva i Bujanovca su Albanci i imaju Rizu Haljimija koji je narodni poslanik
4. Kazu da se malo ulaze i to nije tacno jer se sada pravi fakultet u Bujanovcu, a nevladine organizacije su ulozile brdo para
5 I na kraju smo dosli do onoga sro stvarno zele, a to je da preuzmu granicu prema Kosovu i najure srpsku policiju, da bi mogli da sprovode bezakonje.
Apsolutno,ako ima neka nacionalna manjina vise prava, neka me neko demantuje. A njima bih zeleo da imaju onoliko prava koliko imaju Srbi na Kosovu.

Usi ne varaju

pre 11 godina

Ovo mi mirise na novu rovovsku bitku. Neka ja jezik presecem, ali pripremajmo se unapred, do sada smo obicno kasnili na nasu stetu.

Ivan polje

pre 11 godina

Ove dve stvari se ne mogu uprediti. Albanci na jugu Srbije imaju svoju državu Srbiju i uživaju sva prava kao ostali građani Srbije. Srbi sa svera Kosova žele da nastave da žive u Srbiji u kojoj su vekovima živeli a ne u nekoj državi koja je veštački stvorena.

milica

pre 11 godina

Kao što su tražili da se ne ukloni spomenik u Preševu, i pretili onome ko ga ukloni, pa posle toga zaćutali, tako i sada traže da dobiju isti status kao Srbi na Kosovu, i kada ne dobiju, opet će da ućute, kao i u slučaju spomenika teroristima iz OVPBM-a.

Boki

pre 11 godina

Sta im znaci isti status, pa ko jos normalan bi trazio da ima status srba sa kosova. Stvarno su prolupali. Vreme je I da albanci u SAD zatraze status koji imaju indijanci.

marko

pre 11 godina

Ako su vec neke stvari(teritorije)izgubljene.ne smemo dozvoliti nove ucene i to dati jasno do znanja.Dosta je bilo uslovljavanja i popustanja tome treba stati na put.

zoran

pre 11 godina

Znaci ode i ivo parce Srbije...dokle?
(Mister No, 9. mart 2013 20:53)

Do momenta kada ce se Srbi uspraviti. Do trenutka kada vlada nece raditi za razne struje iz inostranstva. Dok Srbin ne shvati da je izdajstvo najgora moguca osobina koju ljudsko bice moze imati; e, tada cemo biti drzava. No, to cemo teshko sachekati, mi iz ove generacije.

AlpaC

pre 11 godina

Komentatori obično ili pišu da je ovo nešto što ne smemo prihvatiti, ili nešto što moramo prihvatiti sticajem okolnosti(dakle zbog reciprociteta); u svakom slučaju imam osećaj da vi ovo vidite kao korak unazad?
Meni, iskreno, ovo uopšte ne izgleda kao loš dil.

KERCOVA

pre 11 godina

i ne treba povlaciti paralele sa severom kosova g. stankovicu.
dok gradajanima preseva, bujanovca i medvedje i kad spasavaju stoji im srpska zandarmerija i vojska(najveca baza) iznad glave, na severu kosova imate barikade, sverc,bombaske napade itd....

Zorro

pre 11 godina

Ja podrzavam ovu ideju Albanaca ali da se uvedu neka pravila. Srbija neka finansira srpske opstine na Kosovu a Kosovo ili Albanija neka finansira Albance u Presevskoj dolini. Ne razumem drzavu koja finansira lokalne funkcionere a oni rade protiv interesa Srbije. Ne razumem ni kosovske Albance koji finansiraju Srbe na Kosovu a oni rade protiv interesa Kosova. Uvedite malo red u vezi finansiranja pa ako nekome to ne odgovara neka trazi da ga finansira USA, Evropa ili bilo ko. Ovako ispada ja nekome dajem novac da se skoluje, leci, zaposljava a on mi uzvraca tako sto radi protiv mojih interesa. Jugoslavija je ranije finansirala nerazvijene krajeve poput Kosova a oni su se lepo razmnozavalai i radili protiv interesa te drzave. Sada bi hteli da to isto cine sa Srbijom.

Igor

pre 11 godina

Albanci imaju vec jednu svoju drzavu (Albanija), dobili su od SAD-a i EU josh jednu na teritoriji KiM, ovi sa juga Srbije mogu da biraju ili u Albaniju ili u Pristinu ili da budu lojalni gradjani Srbije.Dosta je bilo vishe...
(uskok, 09. mart 2013 11:01)

Praznog stomaka se ne ratuje !!
Niko ovde vise nema poverenja u svoju macehu od drzave i u politicare ! Dok albanci imaju jasan cilj i majku drzavu , tako da smo u losoj poziciji za zahteve .
Bio sam redovan vojnik 94/95 opet pozvan i ucestvovao na vezbi te ratu 99g . Dosta je bilo ja ne ! A ako neko ima volje da se kaci sa Albancima nek izvoli ali u svoje ime !

jug Srbije

pre 11 godina

Deda poslao dva komentara gde mu i unuci zive. Ali izgleda da Beogradjane ne interesuje pravo stanje vec pustate komentare onih koji nisu ni videli Bujanovac, Presevo i Medvedju, a stalno nesto filozofiraju. Dovedite djake da vide kako se zivi na jugu zemlje.

Serbinho

pre 11 godina

Oni su nebitan broj u Srbiji bez KiM, da bi se uopste sa njima o bilo cemu i razgovaralo, ali ocigledno da nisu svesni te cinjenice i misle da ceo Svet treba da se zanima za Presevo i da prate situaciju.
Smesno u jednoj reci a Kosovo nije nezavisno niti ce ikada biti.

Marko

pre 11 godina

Pregovori o presevskoj dolini ne postoje.
Koliko ja znam kosovo je pod kontrolom Ujedinjenih Nacija tako da bi hitno na sever kosova trebalo pozvati Ruse da izgrade vojnu bazu po istom principu kao sto je izgradjen bondsteel.

Marko

pre 11 godina

Koja zajednica albanskih opstina kada samo u Presevu cine vecinu. Znaci samo jedna opstina Bujanovac sigurno nije albanska opstina a ni Medvedja.

Gospodin Jakovljević

pre 11 godina

Mogu da traže legitimno pravo ali ih istorijske činjenice i džavno ustrojstvo Srbije ih demantuje i daje im odgovor koji je NE.

Vlada

pre 11 godina

Moze, al samo da utvrdimo koje se to opstine udruzuju. Dakle ako nema vise od dve opstine nema zajednice opstina. U medvedji su Srbi 85% dok u Bijanovcu cine relativnu vecinu a Albanci su sasvim izvesno u manjini (zato su i bojkotovali popis da se to ne bi videlo). Dakle, ostaje jedino Presevo. Prema tome nema asocijacije opstina.

Velika razlika

pre 11 godina

Ima jedna velika razlika između Srba na Kosovu i albanaca na jugu Srbije. Albancima na jugu Srbije, niko nije vadio i prodavao organe, niko im ne spaljuje džamije, niko ih ne ubija i siluje zato što su albanci, niko ne puca na njihove kuće, niko im ne otima imanja... Da ne nabrajam više.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Nista ne moze besplatno, 90-tih smo imali Milosevica i izgubili smo sve ratove, danas imamo istu elitu i gubimo isto sve ratove. Sledeci put, kada birate, malo mozga, onaj koji gubi ratove, gubi i teritorije i glas i zemlju.

toto

pre 11 godina

@Prong

Tebi je izgleda promaklo da su pripadnici albanske manjine u nasoj drzavi vec samoproglasili jednu "drzavu" i da su uveliko pomerili granice i to jednostrano i bespravno. Te je sada krajnje smesno kada ti isti Albanci osporavaju drugima ono sto su sami sebi uzeli i prisvojili. Da li je vama jasno da taj protektorat na Kosovu koji nije u stanju ni na evroviziju da ode a kamoli da ga iko normalan smtra za pravu dzravu, nije nacionalna albanska drzava koja ima prava da brine o pripadnicima albanske manjine u regionu? Valjda je Albanija nacionalna drzava Albanaca te Albanci iz presevske doline mogu da zahtevaju samo ono sto imaju i Srbi u Albaniji i nista vise.

Nikola

pre 11 godina

Ova sprdnja sa Srbijom je posledica ucinka svih vlada u poslednjih 13 godina, a pogotovu ove nove koja je jos i ubrzala tempo rasturanja Srbije. Vidimo sada dokle nas je dovela politika ustupaka, pogotovu ovih zadnjih od naseg premijera Dacica koga inace "podrzava" 65% ispitanika i koji ga hvale kao najboljeg pregovaraca uzimajuci u obzir da nije ni jednu jedinu sitnicu izborio u pregovorima koja bi isla u korist Srba nego je samo potpisivao sta su mu Taci i Estonova poturili. Vreme je da se prekine sa ovom suludom politikom i naterati Ustavni sud da se izjasni o svim tackama o kojima je ova vlada pregovarala sa Tacijem i da se svi neustavni ustupci koje je ova vlada potpisala poniste i da se trazi vracanje pregovora pod okrilje Saveta bezbednosti. To je poslednja sansa da spasemo Srbiju inace ce Bosnjaci traziti autonomiju u Raskoj, Madjari i Rumuni u delovima Vojvodine i jos mnoge nacionalne manjine za koje nismo ni znali da zive u Srbiji.

ert

pre 11 godina

Albanci iz Preseva ne mogu da vezuju svoja prava za Kosovo jer Kosovo nije maticna drzava albanaca vec Albanija. Oni mogu da kazu, a mislim da Srbija to moze i da prihvati, da zele da dobiju onoliko prava koliko imaju Srbi u Albaniji. Kosovo nije drzava Albanaca(ako je to uopste neka drzava budući da je ne priznaje ni Srbija ni većina članica UN) ... vec "kosovara" ili "Kosovaca" ... Čini mi se da Međunarodna zajednica Kosovo tretira kao "multietnički projekat".

Serjoza

pre 11 godina

Pa,mislim da se ovde pojednostavljuju i banalizuju neke stvari...Srbija je medjunarodno priznata drzava,samostalna,suverena i nezavisna,clanica UN,a tzv. drzava Kosovo nista od navedenog nije.Tako da ovaj zahtev Albanaca nikako se ne moze poistovetiti sa zahtevom Srba!

Србин са севера Србије

pre 11 godina

А како би им се свидело да добију исти статус као Срби са севера Албаније?
Хајде да мало ту уведемо реципроцитет.

visim ovde i lecim komplekse

pre 11 godina

@bezimena
Odakle ti da Srbija nema nikakav problem sa Albanijom? Srbija ima decenijama problema sa Albanijom koja je decenijama pujdala Albance na Kosovu i generisala albanski nacionalizam na Kosovu, dozvoljavala upade i pljacke iz Albanije, naoruzavala Albance sa Kosova, otvarala im logore itd. Danas se Albanija mesa u mnoge stvari u Srbiji pa je cak nedavno dobila i packe zbog toga od svojih nemackih i americkih sponzora. A i Srbi koji zive u Albaniji imaju probleme sa Albanijom, npr. u Albaniji tek od nedavno mogu da koriste svoja srpska imena jer su pre toga decenijama morali da koriste iskljucivo albanska imena i jezik. Imaju Srbi u Albaniji i problema sa skolom na srpskom jeziku koju su otvorili uz teska maltretiranja i sikaniranja. Ili ti ipak "znas" bolje koja je situacija u Albaniji iako ni tamo nisi bila kao i na mnogim drugim mestima i dogadjajima koje komentarises? Ako pogledas situaciju u Makedoniji, na jugu Srbije, Kosovu vidices i da Albanci prave odredjene probleme svima i da nisu uvek za sve Srbi krivi.

kayo

pre 11 godina

"Albanci traže što i Srbi sa severa." Ništa normalnije. U suprotnom bi pregovarači sa srpske strane samo mlatili praznu slamu, tražeći (opravdano) visok stepen prava za Srbe na Kosovu, a ista uskraćujući Albancima Preševske dolinne, Bošnjacima Sandžaka, Mađarima, Romima...

barjaktarevic

pre 11 godina

Neka oni samo zasedaju,to im niko ne brani,ali mora im jednom uci u glavu da se oni nalaze u Srbiji i moraju postovati ustav i poredak republike Srbije

krstan

pre 11 godina

Na albansku stranu definitivno najveći uticaj imaju Amerikanci. Nedavno upozorenje američke administracije Albancima da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Srbije, je očigledan dokaz da je Srbija konačno počela da uspostavlja bolje odnose sa SAD, a samim tim Srbija može očekivati podršku SAD oko bitnih stvari po Srbiju, pa možda i u ovim razgovorima oko Kosova, a i samim tim ovakva inicijativa Albanaca iz Preševa i Bujanovca nema šanse za uspeh.

Prong

pre 11 godina

Znao sam...Samo sam čekao dan kada će se postaviti to pitanje. Pa ne možemo mi da tražimo zajednicu opština i to sa ovlašćenjima u drugoj državi a da se bunimo kad neko drugi hoće to isto u našoj državi! No, ajde da vidimo...koliko je Dačić spreman da prihvati ovako nešto i napravi kompromis na kome toliko insistira kada hoće da progura svoj stav?

yugos

pre 11 godina

Srbija je prvak u deljenju drugih drzava pa evo sada ima sansu da praktikuje ubedjenja znanje i ikustvo u samoj Srbiji. Da poikaze kao lider kako se to radi.

environmentalist

pre 11 godina

Moze, ali pre toga sa se popisu da vidimo koliko ih ima i da li cine vecinu. Simptomaticno je sto gradjani Muslimanske veroispovesti u ovim opstinama nisu hteli da se popisu i tako demonstriraju svoju brojcanu nadmoc.

konobar

pre 11 godina

Pa ako je Kosovo deo Srbije, što onda uopšte tražite nekakvu "zajednicu" pa još i srpskih opština?

Ili, da zakotrljamo diskusiju, zašto država Srbija u sred Srbije traži "zajednicu" opština za Srbe, ali ne i za Albance, Madjare, Rumune, Bošnjake?

A čak ni sve srpske opštine u Srbiji ne mogu da prave tu "zajednicu" već samo odredjene? Zašto to ne mogu da naprave na primer Šabac i Sremska Mitrovica?

Čime su ovi ravnopravniji od ostalih?

Ili Kosovo naprosto nije deo Srbije?

Ajmo drugari malo maštovite diskusije na temu "Ja 'oću ovo za mene, al to isto nedam nikom drugom"

To je odličan stav ako ste rodjeni gubitnik, a znam da jeste.

krle - dron

pre 11 godina

Ako to vodi krajnjem resenju razgranicenja sa albancima onda treba poraditi na tome uzurbano,mozda oni pristanu i na preseljenje...

Dulsineja

pre 11 godina

Nikako se ne moze povuci paralela izmedju zahteva Albanaca sa juga Srbije i zahteva Srva sa severa Kosova.Srbija je nezavisna drzava,a Kosovo to svakako nije.Ovaj zahtev je cista besmislica!

Gledajte i učite

pre 11 godina

Mora im se priznati da brzo reaguju, da su dobro organizovani i da znaju šta žele. U tome su neuporedivo bolji od cele države Srbije.

nikolaHR

pre 11 godina

Ne dolazi u obzir.
(Razum, 9. mart 2013 14:51)

Da ne dolazi u obzir kad se Zajednice Općina formiraju na teritoriji Srbije, ali zašto ne vaše u Hrvatskoj,Bosni ili Kosovu.
U svakoj državi bi Republiku Srpsku, svaku državu bi slabu a samo Srbiju jaku, krajnje licemjerno.
Sve to je na kraju rezultiralo da Srbija bude jedina država koja je izgubila svoj dio teoritoija - jer je htjela svoje na tuđem, a svoje nije dala.

NekoizMase

pre 11 godina

(pristevac, 9. mart 2013 13:14)

Jel to 'oko za oko, zub za zub' treba da vazi i kad je vadjenje i prodaja organa u pitanju ??? Ne, ne, ne ... Mi smo ipak na visem civilizacijskom nivou, pa ne gledamo tako ...

Vlada Srije treba da prihvati zajednicu albanskih opstina u Srbiju, u koju bi usle sve opstine u Srbiji sa vecinskim albanskim stanovnistvom, i to: Orahovac, Urosevac, Glogovac, Pec, Prizren, Pristina, Bujanovac, Presevo, Novo Brdo, Gnjilane itd ... Mudar potez Albanaca sa juga Centralne Srbije, samo tu svoju inicijativu treba da usaglase sa Tacijem, Haradinajem i ostalim ciniocima na Kosovu i Metohiji, i da iznesu zajednicku Platformu ...

patriot

pre 11 godina

ovaj narod stvarno nema šanse da istraje u bitci sa svim iskušenjima.albanci su nam još najmanji problem,pored amerike i e.u,i naše političke elite,tu su i razni eksperti,strani lobisti,domaći poltroni,ali i?,totalna nebriga jedni prema drugima,(apatija).

z.

pre 11 godina

Koja smesna zamena teza i koji providan pokusaj da se napravi vestacka ravnoteza sa Srbima na severu. Mozda bi sada trebalo aktivirati i Srbe u Albaniji pa da i oni traze sve ono sto i Albanci u tzv. "presevskoj dolini"? Ta tvorevina na Kosovu koju su instalirali Amerikanci i koja sebe naziva "kosova" nije nacionalna drzava Albanaca pa da stiti prava Albanca bilo gde. Nije cak ni drzava te je trazenje nekog reciprociteta krajnje neozbiljno. Albanija je nacionalna drzava Albanaca i ona moze da trazi reciprocitet pa ono sto imaju Srbi tamo, neka to dobiju i Albanci u Srbiji. Isto tako, pregovori se vode o Kosovu, buducem statusu i nacinima na koje da se rese problemi na Kosovu. Ne vode se pregovori ni o Srbiji, ni o Albaniji ni o Makedoniji. Uostalom, niko te zahteve Albanaca iz "presevske doline" ni ne uzima za ozbiljno pa cak ni njihovi americki sponzori. Ali samo nastavite ako nemate nista pametnije da radite.

bezimena

pre 11 godina

Moze, ali u sadasnjoj drzavi Albaniji
(Perica, 9. mart 2013 11:56)

Albanija nije naša susedna država, a kako stvari stoje sa Srbijom, obzirom na rapidno izumiranje Srba, za 200 godina ona neće ni postojati, pa će je naseliti oni kojima treba životni prostor. Ko će to biti, kostima je potpuno svejedno.

genije

pre 11 godina

Ja bi ih sve pohapsio i bacio ključ!! Gde i u kojoj državi ste videli da neko toliko priča i radi protiv iste a da im ništa ne bude????
(milan)

Nigde osim u Bosni Hrvatskoj Crnoj Gori Kosovu...ne samo pricali.

re:

pre 11 godina

@nikolaHR

Ako je nesto licemerno onda su to stavovi koje i sam promovises a i tvoja drzava koja je potrcala da prizna albansku samoproglasenu "drzavu" na teritoriji Srbije.

Srbi u Hrvatskoj su POKUSALI da naprave ono sto su uradili Albanci na Kosovu i za to su kaznjeni a oni Srbi koji su to pokusali su danas proterani ili ubijeni ili zive kao trecerazredni gradjani. Ako Srbi nisu dobili drzavu u drzavi, to ne treba da dobiju ni Albanci a Hrvatska i Hrvati bi trebali biti dosledni i ako su bili protiv otcepljenja Srba onda treba da budu i protiv otcepljenja Albanaca. Ili obrnuto, ako smatraju da Albanci imaju prava da se otcepljuju onda to pravo treba da daju i Srbima u Hrvatskoj i da podrze iste teznje i Srba u BiH. Srbi na Kosovu, tj. na severu se NE OTCEPLJUJU posto NIKADA nisu ni bili deo samoproglasene "drzave kosova" nego zele da ostanu u sastavu drzave ciji su deo vec dosta godina. Razumes? Probaj, nije komplikovano. Nece ici da su Srbi u krivu i kada pokusavaju da se otcepe i kada pokusavaju da sprece otcepljenje. Mogu da budu u krivu samo u jednom od ta dva slucaja i to bi trebao da ukapira i svaki hrvatski nacionalista ma koliko bio subjektivan i opterecen Srbima.

Maxxx

pre 11 godina

Makedonci su mislili da ce biti dosta da priznaju Kosovo i da ce Albancima biti dosta, kad ono ovi prave haos opet... Das im prst oni bi celu ruku...

Bice tu jos mnogo mnogo mnogo problema i oko KiM i Albanaca generalno...

Divos Rahima - sa barikada razuma

pre 11 godina

Lepo smo upali u klopku. Ni tamo ni ovamo. Jer ako postoji Sever, ne moze se se jednostavno negirati logicno postojanje Juga.

Dragan Pavlovic

pre 11 godina

Prirodno i normalno i treba pozdraviti inicijativu da bi se vecina problema resila za sva vremena.Do sada je Srbija sve probleme zataskivala,krivicu prebacivala na druge i tako ulazila u ratove.Usput je potrosila srbe iz Hrvatske,srbe iz Bosne je vratila 100 godina nazad a predstavljala se zrtvom. Istina je da sa takvom Srbijom niko nije hteo da zivi.

genije

pre 11 godina

Nije tako. Da je tako, USA bi odmah posle priznavanja kosova priznala nezavisnu Republiku Srpsku.
(daj bombona da sisamo)

Ako je USA u pitanju a nije (u pitanju je skoro ceo svet) politika je konzistentna - nisu priznali RS kao posebnu drzavu iz istih razloga iz kojih su priznali Kosovo. Dovoljno je popgledati strukturu zlocina zrtava i "rada na terenu" u BIH i Kosovu....

Lazarenko

pre 11 godina

Moze, kada to isto budu dobili Srbi u Albaniji. Plus da im se da skolovanje na sopstvenom jeziku, da im se ne albanizuju prezimena i jos poneka sitnica.

bezimena

pre 11 godina

Moze, kada to isto budu dobili Srbi u Albaniji. Plus da im se da skolovanje na sopstvenom jeziku, da im se ne albanizuju prezimena i jos poneka sitnica.
(Lazarenko, 9. mart 2013 15:25)

Srbija nema nikakav problem sa Albanijom, ali evidentno ima sa SVIM susedima, a najviše sa samom sobom!

Konstatacija

pre 11 godina

Malo su se ovi zaigrali i pobrkali loncice. Srbija je medjunarodno priznata drzava sa svim svojim subjektivitetom,clanstvom u UN, OEBS, OESCE itd i jos po rezoluciji 1244 ima i pravo na Kosovu i Metohiji u odredjenim tackama. Kosovo i Metohija je bila pokrajina u satavu Srbije.Presevska dolina ne postoji kao geografski pojam osim u glavama Albanaca sa juga.Zvanicno je to Pcinjski okrug.Mogu oni samo da traze i nista vise

Jean-Marc

pre 11 godina

Sto da ne? Eto ga resenje za Kosovo. Posto je Kosovo pravno i dalje deo Srbije onda mozemo sa napravimo zajednicu albanskih opstina i na Kosovu i na jugu Srbije... tako ce i Kosovo i srbi sa Kosova ostati u Srbiji. Sta mislite o tome?

pristevac

pre 11 godina

nista ne razumjem, treba da si jak da nesto dobijes i postignes,
Turski Premijer ERDOGAN trazi Dzamiju u strogom Centru Beograda i Srbski Parlamen pristaje i kaze DA, i sam Erdogan se cudio Odgovora,
narad koji zivi u Srbiji traze osnovna ljudska prava, pravo da zive kako oni najprostije moze da zive, onda je panika,Balkan je cudan, mozda i Nedostatak Intelegencije,
Ako albanci u Presevu traza i Formirali platvormu isto Kao i Srba na Kosovu, pa nije tolko ni cudo, Oko za Oko- Zub za Zub, i reseno obe strane i idemo dalje!!!!

pera zdera

pre 11 godina

A zasto se ovo samo kod nas desva zasto 600.000 turaka u nemackoj traze autonomiju ili kurdi sto nemaju kurdistan. pa nemoze svaki mali deo gde je neko vecina odmah zemlja.

južni sloven

pre 11 godina

Kako to ne traže u Sandžaku autonomiju ? A zašto se nenaseli dole bar 100 000 izbeglica i ovih što su prodali kuce na KiM ? Samo se kuka a ništa ne radi. Otvorite dole fabrike, doci ce do Niša

Sale

pre 11 godina

Odavno je još rečeno da će Albanci mnogo propatiti, kad im 'zaštitnik' ode sa pozornice i da će im Albanija biti mala, kad počnu bežati sa Kosmeta, iz Makedonije, Grčke, Crne Gore...
Pitam se samo, da li uistinu misle da će ista filozofija vladanja u svetuvbiti za 20,30,50 godina!?! Da će hrišćanska Evropa i tada dozvoljavati stvaranje muslimanske 'sile' u njenom srcu. Turcima ne daje ni dalje, a ako misle da će Albanci to moći u zajednici sa Arapima, Turcima i ko zna kime...
Ne zaboravite, davno je proreknuto da će Carigrad opet biti hrišćanski...

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Tako je to! Šta tražiš za jednog, moraš da nudiš drugom, Dačiću!
(Švajcarac, 9. mart 2013 12:25)

Nije tako. Da je tako, USA bi odmah posle priznavanja kosova priznala nezavisnu Republiku Srpsku.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Dorcolac

Kazes "samo vi njima nemojte davati ono sto traze pa ce na kraju dobiti i vise..." Pa oni vec sada traze sve! Oni vec sada traze otcepljenje! Ti predlazes da im to damo? Kako neki ljudi bez razmisljanja citiraju neke fraze tipa "ljudi se uce na greskama" i osatlo? Zar niko ne misli da je bar deo uzroka probleme i na Albanskoj strani?

Ne znam ko je stetniji za Srbiju, ovi sto ne uvidjaju ni jednu nasu gresku, ili vi sto se pravite pametni i kritikujete ove prve bez razmisljanja i sa glupim predlozima.

ismejem se a plako bih

pre 11 godina

Diplomatije nema ako se ne brani topovima ... Braco srbi Radjajte decu ucite ih postenju i casti to ce nam biti jedina bitka koju moramo da dobijemo u narednim decenijama

MarkoNS

pre 11 godina

Srbija je multietnicka centralisticka drzava. Centralizam prosto ne ide. Srbija treba da se federalizuje i resen problem. Vojvodina sto ima autonomiju to je sramota.. a Kosovo vec znamo kako je otislo. Bolje da se dogovorimo kao ljudi neko da jos neki delovi Srbije prodju kao Kosovo. Dajte ljudima ovlascenja da odlucuju o njihovim zivotima.

Perica

pre 11 godina

Vrlo verovatan scenario da će Albanci živeti u jednoj državi. Ja bih to i podržao, svako svome-jer ovde ne može drugačije da se preživi.
(Charly, 9. mart 2013 11:36)

Moze, ali u sadasnjoj drzavi Albaniji

Dorcolac

pre 11 godina

Samo vi njima opet nemojte davati ono sto traze, pa ce na kraju dobiti i vise nego sto traze. Ljudi kazu na greskama se uci, ali bolje na tudjim nego na svojim. Mi, nazalost, em stalno pravimo iste greske, em nista ne ucimo iz njih.
Neko ovde rece da nasa vlast uvek ima jedan isti cilj, a to je kako da tu istu vlast zadrzi sto duze i to im je jedan jedini prioritet koji ostvaruju jeftinim demagoskim i populistickim sredstvima. Dok se njihovi politicari zalazu za konkretne stvari i na kraju uvek ostvare svoje ciljeve.
Nije nama kriv ni Tito, ni Milosevic, ni Tadic, ni Nikolic.. mi smo g... i to je sva sustina.

Mi smo sebi najveci neprijatelji...

pre 11 godina

Polako ali sigurno oni svoje ciljeve ostvaruju.
A nasi jadni politicari gledaju samo kako jedni druge da zaj..bu,i da ih zbace iz sedla da bi posle mogli neki drugi,treci,cetvrti,itd da nas zajasu, i tako u krug.

uskok

pre 11 godina

Albanci imaju vec jednu svoju drzavu (Albanija), dobili su od SAD-a i EU josh jednu na teritoriji KiM, ovi sa juga Srbije mogu da biraju ili u Albaniju ili u Pristinu ili da budu lojalni gradjani Srbije.
Dosta je bilo vishe...

Charly

pre 11 godina

Vrlo verovatan scenario da će Albanci živeti u jednoj državi. Ja bih to i podržao, svako svome-jer ovde ne može drugačije da se preživi.

uskok

pre 11 godina

Albanci imaju vec jednu svoju drzavu (Albanija), dobili su od SAD-a i EU josh jednu na teritoriji KiM, ovi sa juga Srbije mogu da biraju ili u Albaniju ili u Pristinu ili da budu lojalni gradjani Srbije.
Dosta je bilo vishe...

Mi smo sebi najveci neprijatelji...

pre 11 godina

Polako ali sigurno oni svoje ciljeve ostvaruju.
A nasi jadni politicari gledaju samo kako jedni druge da zaj..bu,i da ih zbace iz sedla da bi posle mogli neki drugi,treci,cetvrti,itd da nas zajasu, i tako u krug.

Perica

pre 11 godina

Vrlo verovatan scenario da će Albanci živeti u jednoj državi. Ja bih to i podržao, svako svome-jer ovde ne može drugačije da se preživi.
(Charly, 9. mart 2013 11:36)

Moze, ali u sadasnjoj drzavi Albaniji

Gledajte i učite

pre 11 godina

Mora im se priznati da brzo reaguju, da su dobro organizovani i da znaju šta žele. U tome su neuporedivo bolji od cele države Srbije.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Tako je to! Šta tražiš za jednog, moraš da nudiš drugom, Dačiću!
(Švajcarac, 9. mart 2013 12:25)

Nije tako. Da je tako, USA bi odmah posle priznavanja kosova priznala nezavisnu Republiku Srpsku.

ismejem se a plako bih

pre 11 godina

Diplomatije nema ako se ne brani topovima ... Braco srbi Radjajte decu ucite ih postenju i casti to ce nam biti jedina bitka koju moramo da dobijemo u narednim decenijama

MarkoNS

pre 11 godina

Srbija je multietnicka centralisticka drzava. Centralizam prosto ne ide. Srbija treba da se federalizuje i resen problem. Vojvodina sto ima autonomiju to je sramota.. a Kosovo vec znamo kako je otislo. Bolje da se dogovorimo kao ljudi neko da jos neki delovi Srbije prodju kao Kosovo. Dajte ljudima ovlascenja da odlucuju o njihovim zivotima.

nikolaHR

pre 11 godina

Ne dolazi u obzir.
(Razum, 9. mart 2013 14:51)

Da ne dolazi u obzir kad se Zajednice Općina formiraju na teritoriji Srbije, ali zašto ne vaše u Hrvatskoj,Bosni ili Kosovu.
U svakoj državi bi Republiku Srpsku, svaku državu bi slabu a samo Srbiju jaku, krajnje licemjerno.
Sve to je na kraju rezultiralo da Srbija bude jedina država koja je izgubila svoj dio teoritoija - jer je htjela svoje na tuđem, a svoje nije dala.

Dorcolac

pre 11 godina

Samo vi njima opet nemojte davati ono sto traze, pa ce na kraju dobiti i vise nego sto traze. Ljudi kazu na greskama se uci, ali bolje na tudjim nego na svojim. Mi, nazalost, em stalno pravimo iste greske, em nista ne ucimo iz njih.
Neko ovde rece da nasa vlast uvek ima jedan isti cilj, a to je kako da tu istu vlast zadrzi sto duze i to im je jedan jedini prioritet koji ostvaruju jeftinim demagoskim i populistickim sredstvima. Dok se njihovi politicari zalazu za konkretne stvari i na kraju uvek ostvare svoje ciljeve.
Nije nama kriv ni Tito, ni Milosevic, ni Tadic, ni Nikolic.. mi smo g... i to je sva sustina.

Divos Rahima - sa barikada razuma

pre 11 godina

Lepo smo upali u klopku. Ni tamo ni ovamo. Jer ako postoji Sever, ne moze se se jednostavno negirati logicno postojanje Juga.

Sale

pre 11 godina

Odavno je još rečeno da će Albanci mnogo propatiti, kad im 'zaštitnik' ode sa pozornice i da će im Albanija biti mala, kad počnu bežati sa Kosmeta, iz Makedonije, Grčke, Crne Gore...
Pitam se samo, da li uistinu misle da će ista filozofija vladanja u svetuvbiti za 20,30,50 godina!?! Da će hrišćanska Evropa i tada dozvoljavati stvaranje muslimanske 'sile' u njenom srcu. Turcima ne daje ni dalje, a ako misle da će Albanci to moći u zajednici sa Arapima, Turcima i ko zna kime...
Ne zaboravite, davno je proreknuto da će Carigrad opet biti hrišćanski...

Србин са севера Србије

pre 11 godina

А како би им се свидело да добију исти статус као Срби са севера Албаније?
Хајде да мало ту уведемо реципроцитет.

bezimena

pre 11 godina

Moze, kada to isto budu dobili Srbi u Albaniji. Plus da im se da skolovanje na sopstvenom jeziku, da im se ne albanizuju prezimena i jos poneka sitnica.
(Lazarenko, 9. mart 2013 15:25)

Srbija nema nikakav problem sa Albanijom, ali evidentno ima sa SVIM susedima, a najviše sa samom sobom!

konobar

pre 11 godina

Pa ako je Kosovo deo Srbije, što onda uopšte tražite nekakvu "zajednicu" pa još i srpskih opština?

Ili, da zakotrljamo diskusiju, zašto država Srbija u sred Srbije traži "zajednicu" opština za Srbe, ali ne i za Albance, Madjare, Rumune, Bošnjake?

A čak ni sve srpske opštine u Srbiji ne mogu da prave tu "zajednicu" već samo odredjene? Zašto to ne mogu da naprave na primer Šabac i Sremska Mitrovica?

Čime su ovi ravnopravniji od ostalih?

Ili Kosovo naprosto nije deo Srbije?

Ajmo drugari malo maštovite diskusije na temu "Ja 'oću ovo za mene, al to isto nedam nikom drugom"

To je odličan stav ako ste rodjeni gubitnik, a znam da jeste.

Charly

pre 11 godina

Vrlo verovatan scenario da će Albanci živeti u jednoj državi. Ja bih to i podržao, svako svome-jer ovde ne može drugačije da se preživi.

Dragan Pavlovic

pre 11 godina

Prirodno i normalno i treba pozdraviti inicijativu da bi se vecina problema resila za sva vremena.Do sada je Srbija sve probleme zataskivala,krivicu prebacivala na druge i tako ulazila u ratove.Usput je potrosila srbe iz Hrvatske,srbe iz Bosne je vratila 100 godina nazad a predstavljala se zrtvom. Istina je da sa takvom Srbijom niko nije hteo da zivi.

Igor

pre 11 godina

Albanci imaju vec jednu svoju drzavu (Albanija), dobili su od SAD-a i EU josh jednu na teritoriji KiM, ovi sa juga Srbije mogu da biraju ili u Albaniju ili u Pristinu ili da budu lojalni gradjani Srbije.Dosta je bilo vishe...
(uskok, 09. mart 2013 11:01)

Praznog stomaka se ne ratuje !!
Niko ovde vise nema poverenja u svoju macehu od drzave i u politicare ! Dok albanci imaju jasan cilj i majku drzavu , tako da smo u losoj poziciji za zahteve .
Bio sam redovan vojnik 94/95 opet pozvan i ucestvovao na vezbi te ratu 99g . Dosta je bilo ja ne ! A ako neko ima volje da se kaci sa Albancima nek izvoli ali u svoje ime !

re:

pre 11 godina

@nikolaHR

Ako je nesto licemerno onda su to stavovi koje i sam promovises a i tvoja drzava koja je potrcala da prizna albansku samoproglasenu "drzavu" na teritoriji Srbije.

Srbi u Hrvatskoj su POKUSALI da naprave ono sto su uradili Albanci na Kosovu i za to su kaznjeni a oni Srbi koji su to pokusali su danas proterani ili ubijeni ili zive kao trecerazredni gradjani. Ako Srbi nisu dobili drzavu u drzavi, to ne treba da dobiju ni Albanci a Hrvatska i Hrvati bi trebali biti dosledni i ako su bili protiv otcepljenja Srba onda treba da budu i protiv otcepljenja Albanaca. Ili obrnuto, ako smatraju da Albanci imaju prava da se otcepljuju onda to pravo treba da daju i Srbima u Hrvatskoj i da podrze iste teznje i Srba u BiH. Srbi na Kosovu, tj. na severu se NE OTCEPLJUJU posto NIKADA nisu ni bili deo samoproglasene "drzave kosova" nego zele da ostanu u sastavu drzave ciji su deo vec dosta godina. Razumes? Probaj, nije komplikovano. Nece ici da su Srbi u krivu i kada pokusavaju da se otcepe i kada pokusavaju da sprece otcepljenje. Mogu da budu u krivu samo u jednom od ta dva slucaja i to bi trebao da ukapira i svaki hrvatski nacionalista ma koliko bio subjektivan i opterecen Srbima.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Nista ne moze besplatno, 90-tih smo imali Milosevica i izgubili smo sve ratove, danas imamo istu elitu i gubimo isto sve ratove. Sledeci put, kada birate, malo mozga, onaj koji gubi ratove, gubi i teritorije i glas i zemlju.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Dorcolac

Kazes "samo vi njima nemojte davati ono sto traze pa ce na kraju dobiti i vise..." Pa oni vec sada traze sve! Oni vec sada traze otcepljenje! Ti predlazes da im to damo? Kako neki ljudi bez razmisljanja citiraju neke fraze tipa "ljudi se uce na greskama" i osatlo? Zar niko ne misli da je bar deo uzroka probleme i na Albanskoj strani?

Ne znam ko je stetniji za Srbiju, ovi sto ne uvidjaju ni jednu nasu gresku, ili vi sto se pravite pametni i kritikujete ove prve bez razmisljanja i sa glupim predlozima.

bezimena

pre 11 godina

Moze, ali u sadasnjoj drzavi Albaniji
(Perica, 9. mart 2013 11:56)

Albanija nije naša susedna država, a kako stvari stoje sa Srbijom, obzirom na rapidno izumiranje Srba, za 200 godina ona neće ni postojati, pa će je naseliti oni kojima treba životni prostor. Ko će to biti, kostima je potpuno svejedno.

Velika razlika

pre 11 godina

Ima jedna velika razlika između Srba na Kosovu i albanaca na jugu Srbije. Albancima na jugu Srbije, niko nije vadio i prodavao organe, niko im ne spaljuje džamije, niko ih ne ubija i siluje zato što su albanci, niko ne puca na njihove kuće, niko im ne otima imanja... Da ne nabrajam više.

pera zdera

pre 11 godina

A zasto se ovo samo kod nas desva zasto 600.000 turaka u nemackoj traze autonomiju ili kurdi sto nemaju kurdistan. pa nemoze svaki mali deo gde je neko vecina odmah zemlja.

yugos

pre 11 godina

Srbija je prvak u deljenju drugih drzava pa evo sada ima sansu da praktikuje ubedjenja znanje i ikustvo u samoj Srbiji. Da poikaze kao lider kako se to radi.

Vlada

pre 11 godina

Moze, al samo da utvrdimo koje se to opstine udruzuju. Dakle ako nema vise od dve opstine nema zajednice opstina. U medvedji su Srbi 85% dok u Bijanovcu cine relativnu vecinu a Albanci su sasvim izvesno u manjini (zato su i bojkotovali popis da se to ne bi videlo). Dakle, ostaje jedino Presevo. Prema tome nema asocijacije opstina.

environmentalist

pre 11 godina

Moze, ali pre toga sa se popisu da vidimo koliko ih ima i da li cine vecinu. Simptomaticno je sto gradjani Muslimanske veroispovesti u ovim opstinama nisu hteli da se popisu i tako demonstriraju svoju brojcanu nadmoc.

Prong

pre 11 godina

Znao sam...Samo sam čekao dan kada će se postaviti to pitanje. Pa ne možemo mi da tražimo zajednicu opština i to sa ovlašćenjima u drugoj državi a da se bunimo kad neko drugi hoće to isto u našoj državi! No, ajde da vidimo...koliko je Dačić spreman da prihvati ovako nešto i napravi kompromis na kome toliko insistira kada hoće da progura svoj stav?

pristevac

pre 11 godina

nista ne razumjem, treba da si jak da nesto dobijes i postignes,
Turski Premijer ERDOGAN trazi Dzamiju u strogom Centru Beograda i Srbski Parlamen pristaje i kaze DA, i sam Erdogan se cudio Odgovora,
narad koji zivi u Srbiji traze osnovna ljudska prava, pravo da zive kako oni najprostije moze da zive, onda je panika,Balkan je cudan, mozda i Nedostatak Intelegencije,
Ako albanci u Presevu traza i Formirali platvormu isto Kao i Srba na Kosovu, pa nije tolko ni cudo, Oko za Oko- Zub za Zub, i reseno obe strane i idemo dalje!!!!

visim ovde i lecim komplekse

pre 11 godina

@bezimena
Odakle ti da Srbija nema nikakav problem sa Albanijom? Srbija ima decenijama problema sa Albanijom koja je decenijama pujdala Albance na Kosovu i generisala albanski nacionalizam na Kosovu, dozvoljavala upade i pljacke iz Albanije, naoruzavala Albance sa Kosova, otvarala im logore itd. Danas se Albanija mesa u mnoge stvari u Srbiji pa je cak nedavno dobila i packe zbog toga od svojih nemackih i americkih sponzora. A i Srbi koji zive u Albaniji imaju probleme sa Albanijom, npr. u Albaniji tek od nedavno mogu da koriste svoja srpska imena jer su pre toga decenijama morali da koriste iskljucivo albanska imena i jezik. Imaju Srbi u Albaniji i problema sa skolom na srpskom jeziku koju su otvorili uz teska maltretiranja i sikaniranja. Ili ti ipak "znas" bolje koja je situacija u Albaniji iako ni tamo nisi bila kao i na mnogim drugim mestima i dogadjajima koje komentarises? Ako pogledas situaciju u Makedoniji, na jugu Srbije, Kosovu vidices i da Albanci prave odredjene probleme svima i da nisu uvek za sve Srbi krivi.

Maxxx

pre 11 godina

Makedonci su mislili da ce biti dosta da priznaju Kosovo i da ce Albancima biti dosta, kad ono ovi prave haos opet... Das im prst oni bi celu ruku...

Bice tu jos mnogo mnogo mnogo problema i oko KiM i Albanaca generalno...

kayo

pre 11 godina

"Albanci traže što i Srbi sa severa." Ništa normalnije. U suprotnom bi pregovarači sa srpske strane samo mlatili praznu slamu, tražeći (opravdano) visok stepen prava za Srbe na Kosovu, a ista uskraćujući Albancima Preševske dolinne, Bošnjacima Sandžaka, Mađarima, Romima...

genije

pre 11 godina

Ja bi ih sve pohapsio i bacio ključ!! Gde i u kojoj državi ste videli da neko toliko priča i radi protiv iste a da im ništa ne bude????
(milan)

Nigde osim u Bosni Hrvatskoj Crnoj Gori Kosovu...ne samo pricali.

Lazarenko

pre 11 godina

Moze, kada to isto budu dobili Srbi u Albaniji. Plus da im se da skolovanje na sopstvenom jeziku, da im se ne albanizuju prezimena i jos poneka sitnica.

barjaktarevic

pre 11 godina

Neka oni samo zasedaju,to im niko ne brani,ali mora im jednom uci u glavu da se oni nalaze u Srbiji i moraju postovati ustav i poredak republike Srbije

jug Srbije

pre 11 godina

Deda poslao dva komentara gde mu i unuci zive. Ali izgleda da Beogradjane ne interesuje pravo stanje vec pustate komentare onih koji nisu ni videli Bujanovac, Presevo i Medvedju, a stalno nesto filozofiraju. Dovedite djake da vide kako se zivi na jugu zemlje.

genije

pre 11 godina

Nije tako. Da je tako, USA bi odmah posle priznavanja kosova priznala nezavisnu Republiku Srpsku.
(daj bombona da sisamo)

Ako je USA u pitanju a nije (u pitanju je skoro ceo svet) politika je konzistentna - nisu priznali RS kao posebnu drzavu iz istih razloga iz kojih su priznali Kosovo. Dovoljno je popgledati strukturu zlocina zrtava i "rada na terenu" u BIH i Kosovu....

Jean-Marc

pre 11 godina

Sto da ne? Eto ga resenje za Kosovo. Posto je Kosovo pravno i dalje deo Srbije onda mozemo sa napravimo zajednicu albanskih opstina i na Kosovu i na jugu Srbije... tako ce i Kosovo i srbi sa Kosova ostati u Srbiji. Sta mislite o tome?

patriot

pre 11 godina

ovaj narod stvarno nema šanse da istraje u bitci sa svim iskušenjima.albanci su nam još najmanji problem,pored amerike i e.u,i naše političke elite,tu su i razni eksperti,strani lobisti,domaći poltroni,ali i?,totalna nebriga jedni prema drugima,(apatija).

južni sloven

pre 11 godina

Kako to ne traže u Sandžaku autonomiju ? A zašto se nenaseli dole bar 100 000 izbeglica i ovih što su prodali kuce na KiM ? Samo se kuka a ništa ne radi. Otvorite dole fabrike, doci ce do Niša

toto

pre 11 godina

@Prong

Tebi je izgleda promaklo da su pripadnici albanske manjine u nasoj drzavi vec samoproglasili jednu "drzavu" i da su uveliko pomerili granice i to jednostrano i bespravno. Te je sada krajnje smesno kada ti isti Albanci osporavaju drugima ono sto su sami sebi uzeli i prisvojili. Da li je vama jasno da taj protektorat na Kosovu koji nije u stanju ni na evroviziju da ode a kamoli da ga iko normalan smtra za pravu dzravu, nije nacionalna albanska drzava koja ima prava da brine o pripadnicima albanske manjine u regionu? Valjda je Albanija nacionalna drzava Albanaca te Albanci iz presevske doline mogu da zahtevaju samo ono sto imaju i Srbi u Albaniji i nista vise.

Zorro

pre 11 godina

Ja podrzavam ovu ideju Albanaca ali da se uvedu neka pravila. Srbija neka finansira srpske opstine na Kosovu a Kosovo ili Albanija neka finansira Albance u Presevskoj dolini. Ne razumem drzavu koja finansira lokalne funkcionere a oni rade protiv interesa Srbije. Ne razumem ni kosovske Albance koji finansiraju Srbe na Kosovu a oni rade protiv interesa Kosova. Uvedite malo red u vezi finansiranja pa ako nekome to ne odgovara neka trazi da ga finansira USA, Evropa ili bilo ko. Ovako ispada ja nekome dajem novac da se skoluje, leci, zaposljava a on mi uzvraca tako sto radi protiv mojih interesa. Jugoslavija je ranije finansirala nerazvijene krajeve poput Kosova a oni su se lepo razmnozavalai i radili protiv interesa te drzave. Sada bi hteli da to isto cine sa Srbijom.

Konstatacija

pre 11 godina

Malo su se ovi zaigrali i pobrkali loncice. Srbija je medjunarodno priznata drzava sa svim svojim subjektivitetom,clanstvom u UN, OEBS, OESCE itd i jos po rezoluciji 1244 ima i pravo na Kosovu i Metohiji u odredjenim tackama. Kosovo i Metohija je bila pokrajina u satavu Srbije.Presevska dolina ne postoji kao geografski pojam osim u glavama Albanaca sa juga.Zvanicno je to Pcinjski okrug.Mogu oni samo da traze i nista vise

KERCOVA

pre 11 godina

i ne treba povlaciti paralele sa severom kosova g. stankovicu.
dok gradajanima preseva, bujanovca i medvedje i kad spasavaju stoji im srpska zandarmerija i vojska(najveca baza) iznad glave, na severu kosova imate barikade, sverc,bombaske napade itd....

Serjoza

pre 11 godina

Pa,mislim da se ovde pojednostavljuju i banalizuju neke stvari...Srbija je medjunarodno priznata drzava,samostalna,suverena i nezavisna,clanica UN,a tzv. drzava Kosovo nista od navedenog nije.Tako da ovaj zahtev Albanaca nikako se ne moze poistovetiti sa zahtevom Srba!

Marko

pre 11 godina

Koja zajednica albanskih opstina kada samo u Presevu cine vecinu. Znaci samo jedna opstina Bujanovac sigurno nije albanska opstina a ni Medvedja.

z.

pre 11 godina

Koja smesna zamena teza i koji providan pokusaj da se napravi vestacka ravnoteza sa Srbima na severu. Mozda bi sada trebalo aktivirati i Srbe u Albaniji pa da i oni traze sve ono sto i Albanci u tzv. "presevskoj dolini"? Ta tvorevina na Kosovu koju su instalirali Amerikanci i koja sebe naziva "kosova" nije nacionalna drzava Albanaca pa da stiti prava Albanca bilo gde. Nije cak ni drzava te je trazenje nekog reciprociteta krajnje neozbiljno. Albanija je nacionalna drzava Albanaca i ona moze da trazi reciprocitet pa ono sto imaju Srbi tamo, neka to dobiju i Albanci u Srbiji. Isto tako, pregovori se vode o Kosovu, buducem statusu i nacinima na koje da se rese problemi na Kosovu. Ne vode se pregovori ni o Srbiji, ni o Albaniji ni o Makedoniji. Uostalom, niko te zahteve Albanaca iz "presevske doline" ni ne uzima za ozbiljno pa cak ni njihovi americki sponzori. Ali samo nastavite ako nemate nista pametnije da radite.

Marko

pre 11 godina

Pregovori o presevskoj dolini ne postoje.
Koliko ja znam kosovo je pod kontrolom Ujedinjenih Nacija tako da bi hitno na sever kosova trebalo pozvati Ruse da izgrade vojnu bazu po istom principu kao sto je izgradjen bondsteel.

krle - dron

pre 11 godina

Ako to vodi krajnjem resenju razgranicenja sa albancima onda treba poraditi na tome uzurbano,mozda oni pristanu i na preseljenje...

NekoizMase

pre 11 godina

(pristevac, 9. mart 2013 13:14)

Jel to 'oko za oko, zub za zub' treba da vazi i kad je vadjenje i prodaja organa u pitanju ??? Ne, ne, ne ... Mi smo ipak na visem civilizacijskom nivou, pa ne gledamo tako ...

Vlada Srije treba da prihvati zajednicu albanskih opstina u Srbiju, u koju bi usle sve opstine u Srbiji sa vecinskim albanskim stanovnistvom, i to: Orahovac, Urosevac, Glogovac, Pec, Prizren, Pristina, Bujanovac, Presevo, Novo Brdo, Gnjilane itd ... Mudar potez Albanaca sa juga Centralne Srbije, samo tu svoju inicijativu treba da usaglase sa Tacijem, Haradinajem i ostalim ciniocima na Kosovu i Metohiji, i da iznesu zajednicku Platformu ...

ert

pre 11 godina

Albanci iz Preseva ne mogu da vezuju svoja prava za Kosovo jer Kosovo nije maticna drzava albanaca vec Albanija. Oni mogu da kazu, a mislim da Srbija to moze i da prihvati, da zele da dobiju onoliko prava koliko imaju Srbi u Albaniji. Kosovo nije drzava Albanaca(ako je to uopste neka drzava budući da je ne priznaje ni Srbija ni većina članica UN) ... vec "kosovara" ili "Kosovaca" ... Čini mi se da Međunarodna zajednica Kosovo tretira kao "multietnički projekat".

Dulsineja

pre 11 godina

Nikako se ne moze povuci paralela izmedju zahteva Albanaca sa juga Srbije i zahteva Srva sa severa Kosova.Srbija je nezavisna drzava,a Kosovo to svakako nije.Ovaj zahtev je cista besmislica!

Nikola

pre 11 godina

Ova sprdnja sa Srbijom je posledica ucinka svih vlada u poslednjih 13 godina, a pogotovu ove nove koja je jos i ubrzala tempo rasturanja Srbije. Vidimo sada dokle nas je dovela politika ustupaka, pogotovu ovih zadnjih od naseg premijera Dacica koga inace "podrzava" 65% ispitanika i koji ga hvale kao najboljeg pregovaraca uzimajuci u obzir da nije ni jednu jedinu sitnicu izborio u pregovorima koja bi isla u korist Srba nego je samo potpisivao sta su mu Taci i Estonova poturili. Vreme je da se prekine sa ovom suludom politikom i naterati Ustavni sud da se izjasni o svim tackama o kojima je ova vlada pregovarala sa Tacijem i da se svi neustavni ustupci koje je ova vlada potpisala poniste i da se trazi vracanje pregovora pod okrilje Saveta bezbednosti. To je poslednja sansa da spasemo Srbiju inace ce Bosnjaci traziti autonomiju u Raskoj, Madjari i Rumuni u delovima Vojvodine i jos mnoge nacionalne manjine za koje nismo ni znali da zive u Srbiji.

Gospodin Jakovljević

pre 11 godina

Mogu da traže legitimno pravo ali ih istorijske činjenice i džavno ustrojstvo Srbije ih demantuje i daje im odgovor koji je NE.

AlpaC

pre 11 godina

Komentatori obično ili pišu da je ovo nešto što ne smemo prihvatiti, ili nešto što moramo prihvatiti sticajem okolnosti(dakle zbog reciprociteta); u svakom slučaju imam osećaj da vi ovo vidite kao korak unazad?
Meni, iskreno, ovo uopšte ne izgleda kao loš dil.

Serbinho

pre 11 godina

Oni su nebitan broj u Srbiji bez KiM, da bi se uopste sa njima o bilo cemu i razgovaralo, ali ocigledno da nisu svesni te cinjenice i misle da ceo Svet treba da se zanima za Presevo i da prate situaciju.
Smesno u jednoj reci a Kosovo nije nezavisno niti ce ikada biti.

zoran

pre 11 godina

Znaci ode i ivo parce Srbije...dokle?
(Mister No, 9. mart 2013 20:53)

Do momenta kada ce se Srbi uspraviti. Do trenutka kada vlada nece raditi za razne struje iz inostranstva. Dok Srbin ne shvati da je izdajstvo najgora moguca osobina koju ljudsko bice moze imati; e, tada cemo biti drzava. No, to cemo teshko sachekati, mi iz ove generacije.

krstan

pre 11 godina

Na albansku stranu definitivno najveći uticaj imaju Amerikanci. Nedavno upozorenje američke administracije Albancima da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Srbije, je očigledan dokaz da je Srbija konačno počela da uspostavlja bolje odnose sa SAD, a samim tim Srbija može očekivati podršku SAD oko bitnih stvari po Srbiju, pa možda i u ovim razgovorima oko Kosova, a i samim tim ovakva inicijativa Albanaca iz Preševa i Bujanovca nema šanse za uspeh.

marko

pre 11 godina

Ako su vec neke stvari(teritorije)izgubljene.ne smemo dozvoliti nove ucene i to dati jasno do znanja.Dosta je bilo uslovljavanja i popustanja tome treba stati na put.

Boki

pre 11 godina

Sta im znaci isti status, pa ko jos normalan bi trazio da ima status srba sa kosova. Stvarno su prolupali. Vreme je I da albanci u SAD zatraze status koji imaju indijanci.

Ivan polje

pre 11 godina

Ove dve stvari se ne mogu uprediti. Albanci na jugu Srbije imaju svoju državu Srbiju i uživaju sva prava kao ostali građani Srbije. Srbi sa svera Kosova žele da nastave da žive u Srbiji u kojoj su vekovima živeli a ne u nekoj državi koja je veštački stvorena.

milica

pre 11 godina

Kao što su tražili da se ne ukloni spomenik u Preševu, i pretili onome ko ga ukloni, pa posle toga zaćutali, tako i sada traže da dobiju isti status kao Srbi na Kosovu, i kada ne dobiju, opet će da ućute, kao i u slučaju spomenika teroristima iz OVPBM-a.

Usi ne varaju

pre 11 godina

Ovo mi mirise na novu rovovsku bitku. Neka ja jezik presecem, ali pripremajmo se unapred, do sada smo obicno kasnili na nasu stetu.

nebuloze

pre 11 godina

Sastali se Albanci. Diskutovali i dosli do slececih zakljucaka:
1. Ne postuju se ljudska prava
2. Nemaju posao
3. Nisu zastupljeni u institucijama Srbije
4. Malo se ulaze
5. Zele kontrolu granica i odlazak srpske-multietnicke policije sa prostora Preseva i Bujanovca.
Posto sam ja jedan od gradjana koji zivi na ovom podrucju mogu da vam kazem sledece:
1. Albanci imaju apolutno ista prava kao i Srbi
2. Aposolutno posla ima koliko zelite, svi oni uglavnom imaju svoje firme, gde ne placaju poreze, vodu, struju i ostalo
3. Zastupljeni su u sve institucije, imaju svoje skole, direktori su skola, rade po sudovim, opstinama, imaju doktore,imaju multietnicku policiju, predsednici Preseva i Bujanovca su Albanci i imaju Rizu Haljimija koji je narodni poslanik
4. Kazu da se malo ulaze i to nije tacno jer se sada pravi fakultet u Bujanovcu, a nevladine organizacije su ulozile brdo para
5 I na kraju smo dosli do onoga sro stvarno zele, a to je da preuzmu granicu prema Kosovu i najure srpsku policiju, da bi mogli da sprovode bezakonje.
Apsolutno,ako ima neka nacionalna manjina vise prava, neka me neko demantuje. A njima bih zeleo da imaju onoliko prava koliko imaju Srbi na Kosovu.

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 11 godina

Srbija nema nikakav problem sa Albanijom, ali evidentno ima sa SVIM susedima, a najviše sa samom sobom!
(bezimena, 9. mart 2013 15:55)
SVI susedi od severa ka jugu preko istoka pa do zapada su bili u oba svetska rata na strani sila zla i gubitnika samo srbija nije.jel ti to nesto govori.takodje svi susedi su u modernom vermahtu NATO kao i u predhodnim vremenima samo srbija nije.jel ti to nesto govori.i smesna si i smaras i pogledaj se u ogledalo mene bi bilo sramota sebe same.toliko si iskompleksirana i mrzis sebe da je to vec tragicno.stidi se

nobody

pre 11 godina

@Patriot: Srbi nemaju nikakva prava na Kosovu.

POsto srbi na Kosovu ne priznaju Kosovo, sa izuzecima,trazili su drzavu.Dok se trazi drzava nije moguce spomenuti prava, to je sukob. Srbi na kosovu hoce da budu deo Srbije ili samostalni sa svim atributima jedne drzave. Ne radi se o nikakvim pravima.

uskok

pre 11 godina

Albanci imaju vec jednu svoju drzavu (Albanija), dobili su od SAD-a i EU josh jednu na teritoriji KiM, ovi sa juga Srbije mogu da biraju ili u Albaniju ili u Pristinu ili da budu lojalni gradjani Srbije.
Dosta je bilo vishe...

nikolaHR

pre 11 godina

Ne dolazi u obzir.
(Razum, 9. mart 2013 14:51)

Da ne dolazi u obzir kad se Zajednice Općina formiraju na teritoriji Srbije, ali zašto ne vaše u Hrvatskoj,Bosni ili Kosovu.
U svakoj državi bi Republiku Srpsku, svaku državu bi slabu a samo Srbiju jaku, krajnje licemjerno.
Sve to je na kraju rezultiralo da Srbija bude jedina država koja je izgubila svoj dio teoritoija - jer je htjela svoje na tuđem, a svoje nije dala.

Sale

pre 11 godina

Odavno je još rečeno da će Albanci mnogo propatiti, kad im 'zaštitnik' ode sa pozornice i da će im Albanija biti mala, kad počnu bežati sa Kosmeta, iz Makedonije, Grčke, Crne Gore...
Pitam se samo, da li uistinu misle da će ista filozofija vladanja u svetuvbiti za 20,30,50 godina!?! Da će hrišćanska Evropa i tada dozvoljavati stvaranje muslimanske 'sile' u njenom srcu. Turcima ne daje ni dalje, a ako misle da će Albanci to moći u zajednici sa Arapima, Turcima i ko zna kime...
Ne zaboravite, davno je proreknuto da će Carigrad opet biti hrišćanski...

Charly

pre 11 godina

Vrlo verovatan scenario da će Albanci živeti u jednoj državi. Ja bih to i podržao, svako svome-jer ovde ne može drugačije da se preživi.

Perica

pre 11 godina

Vrlo verovatan scenario da će Albanci živeti u jednoj državi. Ja bih to i podržao, svako svome-jer ovde ne može drugačije da se preživi.
(Charly, 9. mart 2013 11:36)

Moze, ali u sadasnjoj drzavi Albaniji

bezimena

pre 11 godina

Moze, kada to isto budu dobili Srbi u Albaniji. Plus da im se da skolovanje na sopstvenom jeziku, da im se ne albanizuju prezimena i jos poneka sitnica.
(Lazarenko, 9. mart 2013 15:25)

Srbija nema nikakav problem sa Albanijom, ali evidentno ima sa SVIM susedima, a najviše sa samom sobom!

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Tako je to! Šta tražiš za jednog, moraš da nudiš drugom, Dačiću!
(Švajcarac, 9. mart 2013 12:25)

Nije tako. Da je tako, USA bi odmah posle priznavanja kosova priznala nezavisnu Republiku Srpsku.

Marko

pre 11 godina

Pregovori o presevskoj dolini ne postoje.
Koliko ja znam kosovo je pod kontrolom Ujedinjenih Nacija tako da bi hitno na sever kosova trebalo pozvati Ruse da izgrade vojnu bazu po istom principu kao sto je izgradjen bondsteel.

Jean-Marc

pre 11 godina

Sto da ne? Eto ga resenje za Kosovo. Posto je Kosovo pravno i dalje deo Srbije onda mozemo sa napravimo zajednicu albanskih opstina i na Kosovu i na jugu Srbije... tako ce i Kosovo i srbi sa Kosova ostati u Srbiji. Sta mislite o tome?

MarkoNS

pre 11 godina

Srbija je multietnicka centralisticka drzava. Centralizam prosto ne ide. Srbija treba da se federalizuje i resen problem. Vojvodina sto ima autonomiju to je sramota.. a Kosovo vec znamo kako je otislo. Bolje da se dogovorimo kao ljudi neko da jos neki delovi Srbije prodju kao Kosovo. Dajte ljudima ovlascenja da odlucuju o njihovim zivotima.

Serbinho

pre 11 godina

Oni su nebitan broj u Srbiji bez KiM, da bi se uopste sa njima o bilo cemu i razgovaralo, ali ocigledno da nisu svesni te cinjenice i misle da ceo Svet treba da se zanima za Presevo i da prate situaciju.
Smesno u jednoj reci a Kosovo nije nezavisno niti ce ikada biti.

ismejem se a plako bih

pre 11 godina

Diplomatije nema ako se ne brani topovima ... Braco srbi Radjajte decu ucite ih postenju i casti to ce nam biti jedina bitka koju moramo da dobijemo u narednim decenijama

Velika razlika

pre 11 godina

Ima jedna velika razlika između Srba na Kosovu i albanaca na jugu Srbije. Albancima na jugu Srbije, niko nije vadio i prodavao organe, niko im ne spaljuje džamije, niko ih ne ubija i siluje zato što su albanci, niko ne puca na njihove kuće, niko im ne otima imanja... Da ne nabrajam više.

Serjoza

pre 11 godina

Pa,mislim da se ovde pojednostavljuju i banalizuju neke stvari...Srbija je medjunarodno priznata drzava,samostalna,suverena i nezavisna,clanica UN,a tzv. drzava Kosovo nista od navedenog nije.Tako da ovaj zahtev Albanaca nikako se ne moze poistovetiti sa zahtevom Srba!

pristevac

pre 11 godina

nista ne razumjem, treba da si jak da nesto dobijes i postignes,
Turski Premijer ERDOGAN trazi Dzamiju u strogom Centru Beograda i Srbski Parlamen pristaje i kaze DA, i sam Erdogan se cudio Odgovora,
narad koji zivi u Srbiji traze osnovna ljudska prava, pravo da zive kako oni najprostije moze da zive, onda je panika,Balkan je cudan, mozda i Nedostatak Intelegencije,
Ako albanci u Presevu traza i Formirali platvormu isto Kao i Srba na Kosovu, pa nije tolko ni cudo, Oko za Oko- Zub za Zub, i reseno obe strane i idemo dalje!!!!

pera zdera

pre 11 godina

A zasto se ovo samo kod nas desva zasto 600.000 turaka u nemackoj traze autonomiju ili kurdi sto nemaju kurdistan. pa nemoze svaki mali deo gde je neko vecina odmah zemlja.

Lazarenko

pre 11 godina

Moze, kada to isto budu dobili Srbi u Albaniji. Plus da im se da skolovanje na sopstvenom jeziku, da im se ne albanizuju prezimena i jos poneka sitnica.

ert

pre 11 godina

Albanci iz Preseva ne mogu da vezuju svoja prava za Kosovo jer Kosovo nije maticna drzava albanaca vec Albanija. Oni mogu da kazu, a mislim da Srbija to moze i da prihvati, da zele da dobiju onoliko prava koliko imaju Srbi u Albaniji. Kosovo nije drzava Albanaca(ako je to uopste neka drzava budući da je ne priznaje ni Srbija ni većina članica UN) ... vec "kosovara" ili "Kosovaca" ... Čini mi se da Međunarodna zajednica Kosovo tretira kao "multietnički projekat".

barjaktarevic

pre 11 godina

Neka oni samo zasedaju,to im niko ne brani,ali mora im jednom uci u glavu da se oni nalaze u Srbiji i moraju postovati ustav i poredak republike Srbije

Konstatacija

pre 11 godina

Malo su se ovi zaigrali i pobrkali loncice. Srbija je medjunarodno priznata drzava sa svim svojim subjektivitetom,clanstvom u UN, OEBS, OESCE itd i jos po rezoluciji 1244 ima i pravo na Kosovu i Metohiji u odredjenim tackama. Kosovo i Metohija je bila pokrajina u satavu Srbije.Presevska dolina ne postoji kao geografski pojam osim u glavama Albanaca sa juga.Zvanicno je to Pcinjski okrug.Mogu oni samo da traze i nista vise

re:

pre 11 godina

@nikolaHR

Ako je nesto licemerno onda su to stavovi koje i sam promovises a i tvoja drzava koja je potrcala da prizna albansku samoproglasenu "drzavu" na teritoriji Srbije.

Srbi u Hrvatskoj su POKUSALI da naprave ono sto su uradili Albanci na Kosovu i za to su kaznjeni a oni Srbi koji su to pokusali su danas proterani ili ubijeni ili zive kao trecerazredni gradjani. Ako Srbi nisu dobili drzavu u drzavi, to ne treba da dobiju ni Albanci a Hrvatska i Hrvati bi trebali biti dosledni i ako su bili protiv otcepljenja Srba onda treba da budu i protiv otcepljenja Albanaca. Ili obrnuto, ako smatraju da Albanci imaju prava da se otcepljuju onda to pravo treba da daju i Srbima u Hrvatskoj i da podrze iste teznje i Srba u BiH. Srbi na Kosovu, tj. na severu se NE OTCEPLJUJU posto NIKADA nisu ni bili deo samoproglasene "drzave kosova" nego zele da ostanu u sastavu drzave ciji su deo vec dosta godina. Razumes? Probaj, nije komplikovano. Nece ici da su Srbi u krivu i kada pokusavaju da se otcepe i kada pokusavaju da sprece otcepljenje. Mogu da budu u krivu samo u jednom od ta dva slucaja i to bi trebao da ukapira i svaki hrvatski nacionalista ma koliko bio subjektivan i opterecen Srbima.

NekoizMase

pre 11 godina

(pristevac, 9. mart 2013 13:14)

Jel to 'oko za oko, zub za zub' treba da vazi i kad je vadjenje i prodaja organa u pitanju ??? Ne, ne, ne ... Mi smo ipak na visem civilizacijskom nivou, pa ne gledamo tako ...

Vlada Srije treba da prihvati zajednicu albanskih opstina u Srbiju, u koju bi usle sve opstine u Srbiji sa vecinskim albanskim stanovnistvom, i to: Orahovac, Urosevac, Glogovac, Pec, Prizren, Pristina, Bujanovac, Presevo, Novo Brdo, Gnjilane itd ... Mudar potez Albanaca sa juga Centralne Srbije, samo tu svoju inicijativu treba da usaglase sa Tacijem, Haradinajem i ostalim ciniocima na Kosovu i Metohiji, i da iznesu zajednicku Platformu ...

Marko

pre 11 godina

Koja zajednica albanskih opstina kada samo u Presevu cine vecinu. Znaci samo jedna opstina Bujanovac sigurno nije albanska opstina a ni Medvedja.

Србин са севера Србије

pre 11 godina

А како би им се свидело да добију исти статус као Срби са севера Албаније?
Хајде да мало ту уведемо реципроцитет.

Vlada

pre 11 godina

Moze, al samo da utvrdimo koje se to opstine udruzuju. Dakle ako nema vise od dve opstine nema zajednice opstina. U medvedji su Srbi 85% dok u Bijanovcu cine relativnu vecinu a Albanci su sasvim izvesno u manjini (zato su i bojkotovali popis da se to ne bi videlo). Dakle, ostaje jedino Presevo. Prema tome nema asocijacije opstina.

Dorcolac

pre 11 godina

Samo vi njima opet nemojte davati ono sto traze, pa ce na kraju dobiti i vise nego sto traze. Ljudi kazu na greskama se uci, ali bolje na tudjim nego na svojim. Mi, nazalost, em stalno pravimo iste greske, em nista ne ucimo iz njih.
Neko ovde rece da nasa vlast uvek ima jedan isti cilj, a to je kako da tu istu vlast zadrzi sto duze i to im je jedan jedini prioritet koji ostvaruju jeftinim demagoskim i populistickim sredstvima. Dok se njihovi politicari zalazu za konkretne stvari i na kraju uvek ostvare svoje ciljeve.
Nije nama kriv ni Tito, ni Milosevic, ni Tadic, ni Nikolic.. mi smo g... i to je sva sustina.

kayo

pre 11 godina

"Albanci traže što i Srbi sa severa." Ništa normalnije. U suprotnom bi pregovarači sa srpske strane samo mlatili praznu slamu, tražeći (opravdano) visok stepen prava za Srbe na Kosovu, a ista uskraćujući Albancima Preševske dolinne, Bošnjacima Sandžaka, Mađarima, Romima...

Nikola

pre 11 godina

Ova sprdnja sa Srbijom je posledica ucinka svih vlada u poslednjih 13 godina, a pogotovu ove nove koja je jos i ubrzala tempo rasturanja Srbije. Vidimo sada dokle nas je dovela politika ustupaka, pogotovu ovih zadnjih od naseg premijera Dacica koga inace "podrzava" 65% ispitanika i koji ga hvale kao najboljeg pregovaraca uzimajuci u obzir da nije ni jednu jedinu sitnicu izborio u pregovorima koja bi isla u korist Srba nego je samo potpisivao sta su mu Taci i Estonova poturili. Vreme je da se prekine sa ovom suludom politikom i naterati Ustavni sud da se izjasni o svim tackama o kojima je ova vlada pregovarala sa Tacijem i da se svi neustavni ustupci koje je ova vlada potpisala poniste i da se trazi vracanje pregovora pod okrilje Saveta bezbednosti. To je poslednja sansa da spasemo Srbiju inace ce Bosnjaci traziti autonomiju u Raskoj, Madjari i Rumuni u delovima Vojvodine i jos mnoge nacionalne manjine za koje nismo ni znali da zive u Srbiji.

z.

pre 11 godina

Koja smesna zamena teza i koji providan pokusaj da se napravi vestacka ravnoteza sa Srbima na severu. Mozda bi sada trebalo aktivirati i Srbe u Albaniji pa da i oni traze sve ono sto i Albanci u tzv. "presevskoj dolini"? Ta tvorevina na Kosovu koju su instalirali Amerikanci i koja sebe naziva "kosova" nije nacionalna drzava Albanaca pa da stiti prava Albanca bilo gde. Nije cak ni drzava te je trazenje nekog reciprociteta krajnje neozbiljno. Albanija je nacionalna drzava Albanaca i ona moze da trazi reciprocitet pa ono sto imaju Srbi tamo, neka to dobiju i Albanci u Srbiji. Isto tako, pregovori se vode o Kosovu, buducem statusu i nacinima na koje da se rese problemi na Kosovu. Ne vode se pregovori ni o Srbiji, ni o Albaniji ni o Makedoniji. Uostalom, niko te zahteve Albanaca iz "presevske doline" ni ne uzima za ozbiljno pa cak ni njihovi americki sponzori. Ali samo nastavite ako nemate nista pametnije da radite.

toto

pre 11 godina

@Prong

Tebi je izgleda promaklo da su pripadnici albanske manjine u nasoj drzavi vec samoproglasili jednu "drzavu" i da su uveliko pomerili granice i to jednostrano i bespravno. Te je sada krajnje smesno kada ti isti Albanci osporavaju drugima ono sto su sami sebi uzeli i prisvojili. Da li je vama jasno da taj protektorat na Kosovu koji nije u stanju ni na evroviziju da ode a kamoli da ga iko normalan smtra za pravu dzravu, nije nacionalna albanska drzava koja ima prava da brine o pripadnicima albanske manjine u regionu? Valjda je Albanija nacionalna drzava Albanaca te Albanci iz presevske doline mogu da zahtevaju samo ono sto imaju i Srbi u Albaniji i nista vise.

Gospodin Jakovljević

pre 11 godina

Mogu da traže legitimno pravo ali ih istorijske činjenice i džavno ustrojstvo Srbije ih demantuje i daje im odgovor koji je NE.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Dorcolac

Kazes "samo vi njima nemojte davati ono sto traze pa ce na kraju dobiti i vise..." Pa oni vec sada traze sve! Oni vec sada traze otcepljenje! Ti predlazes da im to damo? Kako neki ljudi bez razmisljanja citiraju neke fraze tipa "ljudi se uce na greskama" i osatlo? Zar niko ne misli da je bar deo uzroka probleme i na Albanskoj strani?

Ne znam ko je stetniji za Srbiju, ovi sto ne uvidjaju ni jednu nasu gresku, ili vi sto se pravite pametni i kritikujete ove prve bez razmisljanja i sa glupim predlozima.

Dulsineja

pre 11 godina

Nikako se ne moze povuci paralela izmedju zahteva Albanaca sa juga Srbije i zahteva Srva sa severa Kosova.Srbija je nezavisna drzava,a Kosovo to svakako nije.Ovaj zahtev je cista besmislica!

Maxxx

pre 11 godina

Makedonci su mislili da ce biti dosta da priznaju Kosovo i da ce Albancima biti dosta, kad ono ovi prave haos opet... Das im prst oni bi celu ruku...

Bice tu jos mnogo mnogo mnogo problema i oko KiM i Albanaca generalno...

visim ovde i lecim komplekse

pre 11 godina

@bezimena
Odakle ti da Srbija nema nikakav problem sa Albanijom? Srbija ima decenijama problema sa Albanijom koja je decenijama pujdala Albance na Kosovu i generisala albanski nacionalizam na Kosovu, dozvoljavala upade i pljacke iz Albanije, naoruzavala Albance sa Kosova, otvarala im logore itd. Danas se Albanija mesa u mnoge stvari u Srbiji pa je cak nedavno dobila i packe zbog toga od svojih nemackih i americkih sponzora. A i Srbi koji zive u Albaniji imaju probleme sa Albanijom, npr. u Albaniji tek od nedavno mogu da koriste svoja srpska imena jer su pre toga decenijama morali da koriste iskljucivo albanska imena i jezik. Imaju Srbi u Albaniji i problema sa skolom na srpskom jeziku koju su otvorili uz teska maltretiranja i sikaniranja. Ili ti ipak "znas" bolje koja je situacija u Albaniji iako ni tamo nisi bila kao i na mnogim drugim mestima i dogadjajima koje komentarises? Ako pogledas situaciju u Makedoniji, na jugu Srbije, Kosovu vidices i da Albanci prave odredjene probleme svima i da nisu uvek za sve Srbi krivi.

Prong

pre 11 godina

Znao sam...Samo sam čekao dan kada će se postaviti to pitanje. Pa ne možemo mi da tražimo zajednicu opština i to sa ovlašćenjima u drugoj državi a da se bunimo kad neko drugi hoće to isto u našoj državi! No, ajde da vidimo...koliko je Dačić spreman da prihvati ovako nešto i napravi kompromis na kome toliko insistira kada hoće da progura svoj stav?

yugos

pre 11 godina

Srbija je prvak u deljenju drugih drzava pa evo sada ima sansu da praktikuje ubedjenja znanje i ikustvo u samoj Srbiji. Da poikaze kao lider kako se to radi.

Divos Rahima - sa barikada razuma

pre 11 godina

Lepo smo upali u klopku. Ni tamo ni ovamo. Jer ako postoji Sever, ne moze se se jednostavno negirati logicno postojanje Juga.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Nista ne moze besplatno, 90-tih smo imali Milosevica i izgubili smo sve ratove, danas imamo istu elitu i gubimo isto sve ratove. Sledeci put, kada birate, malo mozga, onaj koji gubi ratove, gubi i teritorije i glas i zemlju.

konobar

pre 11 godina

Pa ako je Kosovo deo Srbije, što onda uopšte tražite nekakvu "zajednicu" pa još i srpskih opština?

Ili, da zakotrljamo diskusiju, zašto država Srbija u sred Srbije traži "zajednicu" opština za Srbe, ali ne i za Albance, Madjare, Rumune, Bošnjake?

A čak ni sve srpske opštine u Srbiji ne mogu da prave tu "zajednicu" već samo odredjene? Zašto to ne mogu da naprave na primer Šabac i Sremska Mitrovica?

Čime su ovi ravnopravniji od ostalih?

Ili Kosovo naprosto nije deo Srbije?

Ajmo drugari malo maštovite diskusije na temu "Ja 'oću ovo za mene, al to isto nedam nikom drugom"

To je odličan stav ako ste rodjeni gubitnik, a znam da jeste.

bezimena

pre 11 godina

Moze, ali u sadasnjoj drzavi Albaniji
(Perica, 9. mart 2013 11:56)

Albanija nije naša susedna država, a kako stvari stoje sa Srbijom, obzirom na rapidno izumiranje Srba, za 200 godina ona neće ni postojati, pa će je naseliti oni kojima treba životni prostor. Ko će to biti, kostima je potpuno svejedno.

Dragan Pavlovic

pre 11 godina

Prirodno i normalno i treba pozdraviti inicijativu da bi se vecina problema resila za sva vremena.Do sada je Srbija sve probleme zataskivala,krivicu prebacivala na druge i tako ulazila u ratove.Usput je potrosila srbe iz Hrvatske,srbe iz Bosne je vratila 100 godina nazad a predstavljala se zrtvom. Istina je da sa takvom Srbijom niko nije hteo da zivi.

krle - dron

pre 11 godina

Ako to vodi krajnjem resenju razgranicenja sa albancima onda treba poraditi na tome uzurbano,mozda oni pristanu i na preseljenje...

genije

pre 11 godina

Nije tako. Da je tako, USA bi odmah posle priznavanja kosova priznala nezavisnu Republiku Srpsku.
(daj bombona da sisamo)

Ako je USA u pitanju a nije (u pitanju je skoro ceo svet) politika je konzistentna - nisu priznali RS kao posebnu drzavu iz istih razloga iz kojih su priznali Kosovo. Dovoljno je popgledati strukturu zlocina zrtava i "rada na terenu" u BIH i Kosovu....

krstan

pre 11 godina

Na albansku stranu definitivno najveći uticaj imaju Amerikanci. Nedavno upozorenje američke administracije Albancima da se ne mešaju u unutrašnja pitanja Srbije, je očigledan dokaz da je Srbija konačno počela da uspostavlja bolje odnose sa SAD, a samim tim Srbija može očekivati podršku SAD oko bitnih stvari po Srbiju, pa možda i u ovim razgovorima oko Kosova, a i samim tim ovakva inicijativa Albanaca iz Preševa i Bujanovca nema šanse za uspeh.

južni sloven

pre 11 godina

Kako to ne traže u Sandžaku autonomiju ? A zašto se nenaseli dole bar 100 000 izbeglica i ovih što su prodali kuce na KiM ? Samo se kuka a ništa ne radi. Otvorite dole fabrike, doci ce do Niša

genije

pre 11 godina

Ja bi ih sve pohapsio i bacio ključ!! Gde i u kojoj državi ste videli da neko toliko priča i radi protiv iste a da im ništa ne bude????
(milan)

Nigde osim u Bosni Hrvatskoj Crnoj Gori Kosovu...ne samo pricali.

environmentalist

pre 11 godina

Moze, ali pre toga sa se popisu da vidimo koliko ih ima i da li cine vecinu. Simptomaticno je sto gradjani Muslimanske veroispovesti u ovim opstinama nisu hteli da se popisu i tako demonstriraju svoju brojcanu nadmoc.

zoran

pre 11 godina

Znaci ode i ivo parce Srbije...dokle?
(Mister No, 9. mart 2013 20:53)

Do momenta kada ce se Srbi uspraviti. Do trenutka kada vlada nece raditi za razne struje iz inostranstva. Dok Srbin ne shvati da je izdajstvo najgora moguca osobina koju ljudsko bice moze imati; e, tada cemo biti drzava. No, to cemo teshko sachekati, mi iz ove generacije.

Igor

pre 11 godina

Albanci imaju vec jednu svoju drzavu (Albanija), dobili su od SAD-a i EU josh jednu na teritoriji KiM, ovi sa juga Srbije mogu da biraju ili u Albaniju ili u Pristinu ili da budu lojalni gradjani Srbije.Dosta je bilo vishe...
(uskok, 09. mart 2013 11:01)

Praznog stomaka se ne ratuje !!
Niko ovde vise nema poverenja u svoju macehu od drzave i u politicare ! Dok albanci imaju jasan cilj i majku drzavu , tako da smo u losoj poziciji za zahteve .
Bio sam redovan vojnik 94/95 opet pozvan i ucestvovao na vezbi te ratu 99g . Dosta je bilo ja ne ! A ako neko ima volje da se kaci sa Albancima nek izvoli ali u svoje ime !

Zorro

pre 11 godina

Ja podrzavam ovu ideju Albanaca ali da se uvedu neka pravila. Srbija neka finansira srpske opstine na Kosovu a Kosovo ili Albanija neka finansira Albance u Presevskoj dolini. Ne razumem drzavu koja finansira lokalne funkcionere a oni rade protiv interesa Srbije. Ne razumem ni kosovske Albance koji finansiraju Srbe na Kosovu a oni rade protiv interesa Kosova. Uvedite malo red u vezi finansiranja pa ako nekome to ne odgovara neka trazi da ga finansira USA, Evropa ili bilo ko. Ovako ispada ja nekome dajem novac da se skoluje, leci, zaposljava a on mi uzvraca tako sto radi protiv mojih interesa. Jugoslavija je ranije finansirala nerazvijene krajeve poput Kosova a oni su se lepo razmnozavalai i radili protiv interesa te drzave. Sada bi hteli da to isto cine sa Srbijom.

KERCOVA

pre 11 godina

i ne treba povlaciti paralele sa severom kosova g. stankovicu.
dok gradajanima preseva, bujanovca i medvedje i kad spasavaju stoji im srpska zandarmerija i vojska(najveca baza) iznad glave, na severu kosova imate barikade, sverc,bombaske napade itd....

Mi smo sebi najveci neprijatelji...

pre 11 godina

Polako ali sigurno oni svoje ciljeve ostvaruju.
A nasi jadni politicari gledaju samo kako jedni druge da zaj..bu,i da ih zbace iz sedla da bi posle mogli neki drugi,treci,cetvrti,itd da nas zajasu, i tako u krug.

patriot

pre 11 godina

ovaj narod stvarno nema šanse da istraje u bitci sa svim iskušenjima.albanci su nam još najmanji problem,pored amerike i e.u,i naše političke elite,tu su i razni eksperti,strani lobisti,domaći poltroni,ali i?,totalna nebriga jedni prema drugima,(apatija).

AlpaC

pre 11 godina

Komentatori obično ili pišu da je ovo nešto što ne smemo prihvatiti, ili nešto što moramo prihvatiti sticajem okolnosti(dakle zbog reciprociteta); u svakom slučaju imam osećaj da vi ovo vidite kao korak unazad?
Meni, iskreno, ovo uopšte ne izgleda kao loš dil.

Ivan polje

pre 11 godina

Ove dve stvari se ne mogu uprediti. Albanci na jugu Srbije imaju svoju državu Srbiju i uživaju sva prava kao ostali građani Srbije. Srbi sa svera Kosova žele da nastave da žive u Srbiji u kojoj su vekovima živeli a ne u nekoj državi koja je veštački stvorena.

marko

pre 11 godina

Ako su vec neke stvari(teritorije)izgubljene.ne smemo dozvoliti nove ucene i to dati jasno do znanja.Dosta je bilo uslovljavanja i popustanja tome treba stati na put.

Gledajte i učite

pre 11 godina

Mora im se priznati da brzo reaguju, da su dobro organizovani i da znaju šta žele. U tome su neuporedivo bolji od cele države Srbije.

milica

pre 11 godina

Kao što su tražili da se ne ukloni spomenik u Preševu, i pretili onome ko ga ukloni, pa posle toga zaćutali, tako i sada traže da dobiju isti status kao Srbi na Kosovu, i kada ne dobiju, opet će da ućute, kao i u slučaju spomenika teroristima iz OVPBM-a.

jug Srbije

pre 11 godina

Deda poslao dva komentara gde mu i unuci zive. Ali izgleda da Beogradjane ne interesuje pravo stanje vec pustate komentare onih koji nisu ni videli Bujanovac, Presevo i Medvedju, a stalno nesto filozofiraju. Dovedite djake da vide kako se zivi na jugu zemlje.

nebuloze

pre 11 godina

Sastali se Albanci. Diskutovali i dosli do slececih zakljucaka:
1. Ne postuju se ljudska prava
2. Nemaju posao
3. Nisu zastupljeni u institucijama Srbije
4. Malo se ulaze
5. Zele kontrolu granica i odlazak srpske-multietnicke policije sa prostora Preseva i Bujanovca.
Posto sam ja jedan od gradjana koji zivi na ovom podrucju mogu da vam kazem sledece:
1. Albanci imaju apolutno ista prava kao i Srbi
2. Aposolutno posla ima koliko zelite, svi oni uglavnom imaju svoje firme, gde ne placaju poreze, vodu, struju i ostalo
3. Zastupljeni su u sve institucije, imaju svoje skole, direktori su skola, rade po sudovim, opstinama, imaju doktore,imaju multietnicku policiju, predsednici Preseva i Bujanovca su Albanci i imaju Rizu Haljimija koji je narodni poslanik
4. Kazu da se malo ulaze i to nije tacno jer se sada pravi fakultet u Bujanovcu, a nevladine organizacije su ulozile brdo para
5 I na kraju smo dosli do onoga sro stvarno zele, a to je da preuzmu granicu prema Kosovu i najure srpsku policiju, da bi mogli da sprovode bezakonje.
Apsolutno,ako ima neka nacionalna manjina vise prava, neka me neko demantuje. A njima bih zeleo da imaju onoliko prava koliko imaju Srbi na Kosovu.

Boki

pre 11 godina

Sta im znaci isti status, pa ko jos normalan bi trazio da ima status srba sa kosova. Stvarno su prolupali. Vreme je I da albanci u SAD zatraze status koji imaju indijanci.

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 11 godina

Srbija nema nikakav problem sa Albanijom, ali evidentno ima sa SVIM susedima, a najviše sa samom sobom!
(bezimena, 9. mart 2013 15:55)
SVI susedi od severa ka jugu preko istoka pa do zapada su bili u oba svetska rata na strani sila zla i gubitnika samo srbija nije.jel ti to nesto govori.takodje svi susedi su u modernom vermahtu NATO kao i u predhodnim vremenima samo srbija nije.jel ti to nesto govori.i smesna si i smaras i pogledaj se u ogledalo mene bi bilo sramota sebe same.toliko si iskompleksirana i mrzis sebe da je to vec tragicno.stidi se

nobody

pre 11 godina

@Patriot: Srbi nemaju nikakva prava na Kosovu.

POsto srbi na Kosovu ne priznaju Kosovo, sa izuzecima,trazili su drzavu.Dok se trazi drzava nije moguce spomenuti prava, to je sukob. Srbi na kosovu hoce da budu deo Srbije ili samostalni sa svim atributima jedne drzave. Ne radi se o nikakvim pravima.

Usi ne varaju

pre 11 godina

Ovo mi mirise na novu rovovsku bitku. Neka ja jezik presecem, ali pripremajmo se unapred, do sada smo obicno kasnili na nasu stetu.