Petak, 08.03.2013.

16:37

"Bitka na Neretvi" je hrvatski film

Izvor: B92

"Bitka na Neretvi" je hrvatski film IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

Silvester

pre 10 godina

Ovo svojatanje filma je u stvari deo mnogo kompleksnije priče o privatizaciji društvene imovine iz SFRJ. Nema razlike u prisvajanju ovog filma od strane Hrvatske, i prisvajanja neke hidrocentrale od strane nekoliko stotina astronomski plaćenih radnika i rukovodstva. U Srbiji neka mnogi razmisle za kolicnu šaku para su dobili pravo da otkupe stanove u prvoj polovini 90-ih. Stanovi su kupovani za 100 maraka. Reći će, "ali tu smo mi živeli" - da, ali nisu bili vaši, svi su za njih plaćali, a samo oni sa stečenim stanarskim pravima su imali pravo da ih otkupe budzašto. O otimanju i pljački jugoslovenske privrede izlišno je i govoriti.

Sve polemike oko imovinskih odnosa na prostoru SFRJ su čista travestija i spinovanje javnosti. Pričali su da je Jugoslavija stvorena u krvi i otimačini. U čemu je onda stvoreno ovih 6 banana država u kojima je tuga i sramota živeti i uzgajati decu?

Aca

pre 11 godina

Ovaj film je super i svi su zasluzni sto je snimljen.
Moze li neko da mi kaze kako se zove glumica koja je igrala Danu u ovom filmu.

Zoki

pre 11 godina

@FeboZg

Apsolutno ne osporavam Bulajiću pravo da se deklariše kao Hrvat i hrvatski režiser. Osporavam mu pravo da međunarodnu koprodukciju u kojoj su učestvovale praktično sve filmske kuće iz bivše SFRJ, zajedno sa producentima iz Nemačke, Italije i SAD proglasi hrvatskim filmom. Na filmu je radilo 58 preduzeća iz cele SFRJ, učestvovalo preko deset hiljada pripadnika JNA i gomila rezervista, sagrađena i uništena četiri sela i dva mosta. Pikaso je crtao plakate...

Više rezervista je mobilisano za snimanje ovog filma, nego kada su par godina kasnije jurili ustaše po Hercegovini. Uz to, ustaše su jurili mesec-dva, a film je sniman više od godinu dana.

A što se tiče medalja, radi se isključivo o olimpijskim medaljama. Nisu to odlučili Srbi (niko nas nije ni pitao), nego Međunarodni olimpijski komitet. Jugoslovenski olimpijski komitet nikada nije bio član MOK-a. Kada je formirana Kraljevina SHS, samo je u dokumentima MOK-a promenjeno ime Srpskog olimpijskog komiteta i priznato članstvo od 1910. godine. nakon raspada SFRJ, samo je opet promenjeno ime jedne te iste organizacije.

FeboZg

pre 11 godina

Ako se Veljko B kao živi i živući autor toga djela izjasnio da je film hrvatski u čemu je onda vaš problem..da ga nečete možda kao i u slučaju Ive Andrića samovoljno proglasiti Srbinom?!?!? On kao autor filma ima potpuno pravo reći kako se osjeća i kako smatra film hrvatskim..na kraju krajeva 80% ljudi i resursa u filmu je iz Hrvatske..Srbija bi se opet kitila tuđim perjem,besramno..a u isto vrijeme jednog Matu Parlova i Matiju Ljubeka posthumno proglasili Srbima i Jugoslavenima ?!?!? Kako da ne...

slobodni zidar

pre 11 godina

Veljko Bulajić našao načina da okrene pare dok je živ a mi se sad svađamo čiji je film. A da se malo ugledamo na Čese i Slovake? Što je stvoreno za bivše države zajedničko je a što smo stvorili od osamostaljenja svakom svoje. Samo što baš i nismo nešto svi skupa stvorili od osamostaljenja, u tome je problem pa svojatamo što se svojatati ne da...A za ove balavce i neznalice koji tvrde da su svi Hrvati bili na strani Nijemaca i ustaša, pogledajte si malo dokumentarac "Duhovi Zagreba", možda vam se otvore novi horizonti...

prokleta AVLIJA

pre 11 godina

realno najviše dalmatinaca je poginulo na strani partizana na neretvi...dok su Dalmoši ginuli za slobodu većina Srba iz Srbije se igralo četnika po srpskim šumama...partizani su posle proterivanja 1941 zakoračili u Srbiju tek 1944...toliko o podršci Srba antifašizmu...morali su čak i da izmišljaju neke beogradska ilegalce da ne bude da se u Srbiji nije ratovalo protiv okupatora

ja

pre 11 godina

"Kada ćete shvatiti već jednom da je Srbija kao nezvisna država-kraljevina i carevina-postojala sve do XV veka, i da je onda opet postala nezavisna država od 1878. godine, a za sve to vreme vi niste imali državu-vaša istorija države počinje 1991. godine!"
(draganns, 9. mart 2013 14:25)

Baš je šteta što ne poznajemo povijest/istoriju jedni drugih jer bi znao da je hrvatska država nastala prije srpske, a opstanku Srba i Srbije pomogla je nekoliko puta u više srpskih ratova s Bugarima...

celtic

pre 11 godina

@(Nedeljko Gudelj, 8. mart 2013 20:29)
Ne znas... procentualno, u odnosu na svoju (malo)brojnost najvise je bilo Crnogoraca,koji su bili dio Glavne operativne grupe (i peta crnogorska proleterska brigada)od kojih su neki bili i u sastavu dalmatinskih brigada i naravno Srba (krajiske brigade).Dalmatinci jesu bili tu i dali su svoj doprinos ali se istorija ne moze krivotvoriti

bas je ah

pre 11 godina

@RedZmaj

Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah...
(ameli, 9. mart 2013 11:17)

Medalje se dele sportistima i olimpijskim komitetima, a ne po krvnim zrncima. Hrvatska i HOK u to vreme nisu ni postojali, tako da je tvoj komentar ah... A da nije isto nije, jer je o tome cije su medalje odluku doneo MOK, a o Neretvi Jadran film. Ne svidja vam se bas istina, jelte komsije? Neka, samo se vi isplacite na srpskim sajtovima.

draganns

pre 11 godina

"Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah..."
(ameli, 9. mart 2013 11:17)

Medalje na Olimpijskim igrama se nikad nisu delile, pa ni danas se ne dele po nacionalnosti sportista, nego prema tome za koju državu se sportista takmiči-prema tome, sve Olimpijske medalje osvojene od 1948-1988 godine-za vreme postojanja SFRJ mogu samo da pripadaju Jugoslovenskom Olimpijskom komitetu, a ne ne znam kome...e sad pošto je Srbija naslednica Jugoslavije, jer su se sve ostale zemlje -nekadašnje republike odvajale od te iste Jugoslavije, ona je nasledila i te medalje-isto kao što je i Rusija nasledila sve medalje SSSR-nisu ih delili sigurno sa Litvanijom, Gruzijom i sl.
Kada ćete shvatiti već jednom da je Srbija kao nezvisna država-kraljevina i carevina-postojala sve do XV veka, i da je onda opet postala nezavisna država od 1878. godine, a za sve to vreme vi niste imali državu-vaša istorija države počinje 1991. godine!

tigar

pre 11 godina

Da nije bilo Jugoslavije ne bi bilo ni slavnih ratnih jugoslovenskih filmova.
Svojatanje Branimira,Meše,Ive,Nikole,Neretve,Kozare,Tita,ćirilice,vozova,brodova,ideja,zasluga i svega što je valjalo je krajnje licemerno i sramno.

naknadna pamet

pre 11 godina

"Malo je licemjerno govoriti da su Hrvati bili na strani nacista, kada je Nediceva Srbija bila isti njemacki satelit kao i NDH, i imala duplo vise vojnih formacija u njihovoj sluzbi nego bilo koji drugi narod bivse SFRJ".
(Martin, 9. mart 2013 08:10)

Nije baš tako Martine. Nemačka je NDH priznala kao nezavisnu državu, dok je Srbija bila pod okupacijom, što ne može da se upoređuje.
Hrvate u NDH su Nemci tretirali kao saveznike, dok je u Srbiji važilo pravilo 100 Srba za jednog ubijenog i 50 za jednog ranjenog Nemca.

Osim toga, Srbija je bila jedina država u okruženju koja nije imala svoju SS formaciju.

Lijep pozdrav

ameli

pre 11 godina

@RedZmaj

Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah...

danguba

pre 11 godina

Ovo je jugoslovenski film i s obzirom da se Hrvati gnušaju i odriču svega što ima predznak "JU" u svom nazivu, ne znam čemu ovoliki interes za Neretvu. Ovo je vjerovatno lična inicijativa Veljka Bulajića, koji se deklariše kao hrvatski redatelj.
Inače, Hrvati su bili uključeni u partizanski pokret gotovo jednako kao i Srbi, pogotovo Istra i Dalmacija, iako se neki od njih sada toga stide.

my way

pre 11 godina

Jugoslavenske medalje nemaju apsolutuno nikakve veze sa danasnjom Srbijom i to vam je apsolutno jasno ali ste ih bez srama pripisali i sada prodajete licemjerje. Medalje je trebalo ostaviti u riznici jugoslavenske proslosti, obzirom da to niste napravili, red je da sutite!
(Iguman Nemanja, 8. mart 2013 23:16)

Pa nista, ja tebi mogu do sutra da ponavljam da nista mi sebi nismo pripisali, niti smo mogli i imali pravo da eto tako svojevoljno pripisujemo medalje, kao i to da su one jednostavno nase, jer je nas Olimpijski komitet neprekidno clan MOK-a. Srbija postoji kontinuirano od Berlinskog kongresa 1878 i nije prestala da postoji stvaranjem kraljevine SHS i Jugoslavije, a svakako nije nastala njenim raspadom. To sto ste vi najpre usli sa nama u zajednicku drzavu, pa izasli, ne utice nikako na nas identitet. Te medalje su, kao i zemlja mogli biti zajednicki, ali vi ste svojom voljom stvorili nesto novo i raskinuli sa Jugoslavijom. Niko vam ne dira ni u jednu jedinu medalju otkako su vase drzave i Olimpijski komiteti nastali. I vi znate da je nemoguce i da nikakav osnov nemate da potrazujete medalje, pa bi onda sad hteli da ih mi sta, izbrisemo? Ne pada nam napamet, a i utuvite sebi vec jednom u glavu da, cak i kad bi hteli, mi to ne mozemo da uradimo, jer takve odluke nisu na nama. O licemerstvu ste najmanje pozvani vi da nam delite lekcije. Ako neko treba da cuti i da ime jugoslovensko ne uzima u usta ste vi, ova vest i odluka Jadran filma je samo mali podsetnik na to.

Martin

pre 11 godina

"Bulajić je u pravu. Osamdeset posto filmskih radnika na snimanju "Neretve" bilo je iz Hrvatske. Kao što su 80 posto partizana u bici na Neretvi bili Srbi."

Pa bitka na Neretvi je poznata po tome, sto su je Dalmatinci iznijeli na svojim plecima. Najbrojnija vojna grupa je bio 1. hrvatski korpus, potpomognut 9. dalmatinskom divizijom. Glavni neprijatelj i okosnica borbe se nije desavala protiv Nijemaca, nego protiv cetnika, kojih je u toj bici stradalo 18.000.

Malo je licemjerno govoriti da su Hrvati bili na strani nacista, kada je Nediceva Srbija bila isti njemacki satelit kao i NDH, i imala duplo vise vojnih formacija u njihovoj sluzbi nego bilo koji drugi narod bivse SFRJ.

RedZmaj

pre 11 godina

Kao sto smo naslednici svih medalja stare Jugoslavije, u ovom slucaju je hrvatska firma vlasnik filma, prava na distribuciju. Ne vidim u cemu je problem.
E sad, drugi je problem sto smo mi kao narod bili vecina u partizanima. Ja se konkretno s tim ne ponosim. Na moju zalost, moja familija je bila partizanska. Vise bih voleo da su bili u Kraljevskoj Vojsci, ali sta je tu je. Od moje generacije pa na dalje sigurno nece biti Jugoslovena i partizana.

Rade

pre 11 godina

Ma neka je hrvatski film. Nema problema, samo na kraju da ne bude da na konto ovog filma neki njegov akter da traži nacionalnu penziju od Srbije.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Sve se polako vraća na svoje mesto. Tako Titovi komunistički filmovi bivaju hrvatski, dok će Srbija krajem ove godine gledati seriju Ravna Gora.

Deda Panta

pre 11 godina

Kako ono reče legendarni Hardy Krüger u jednom momentu, posle " Padaj silo i nepravdo" : " Ustashe Vorwärts"

Njegova reč i dalje ima istu težinu, " i ovu naredbu će te izvršiti ".

Ostajem ovde

pre 11 godina

I neka im film,nama ne treba,borbe i bitke su bile nase,a od toga su oni imali visestruke koristi a mi nesagledive stetne posledice,vece od visevekovne turske vladavine.Do 1944.godine Srbi su cinili oko 90% u partizanskom pokretu,tako da je sukob sa gradjansko monarhistickim cetnickim pokretom,pored ustaskog,nemackog,bugarskog,madjarskog i bugarskog genocida,upotpunio nacionalnu tragediju.Neverovatno je da se jos uvek bas kod nas najvise i prikazuju takvi partizanski filmovi,sto bi trebalo zabraniti da nove generacije ne zapadnu u zablude o jugoslovenstvu i njegovom socijalizmu.Dosta vise.

Gale

pre 11 godina

(my way, 8. mart 2013 20:52)

Sve si u pravu, ali mislim da su nam medalje pripale još po jednom osnovu: SRJ, kasnije SCG je bila pravni naslednik zemlje koja se raspala.

drugovi, juuuriiiiiiiss

pre 11 godina

najsmesnije od svega sto je sto su za potrebe filma srusili pravi most, a kamere nisu bile ukjucene ... imalo se, moglo se

btw, muzika je odlicna ...

Iguman Nemanja

pre 11 godina

(my way, 8. mart 2013 20:52)

Jugoslavenske medalje nemaju apsolutuno nikakve veze sa danasnjom Srbijom i to vam je apsolutno jasno ali ste ih bez srama pripisali i sada prodajete licemjerje. Medalje je trebalo ostaviti u riznici jugoslavenske proslosti, obzirom da to niste napravili, red je da sutite!

Marko - Budva

pre 11 godina

tacno, film je Hrvatski, a dva najveca imena hrvatske kinematografije su Crnogorci, Veljko Bulajic i nedavno preminuli Krsto Papic!! Samo da se zna!!

Zaharije Ostojić

pre 11 godina

Filmovi o bitkama na Neretvi i Sutjesci snimani su tendenciozno prohrvatski. U "Bici na Neretvi" uopšte se ne pominju srpski i crnogorski komandanti divizija Peko,Koča (1 i 2) ili poginuli Pero Ćetković čija je 3.divizija osvojila Prozor. O komandantima brigada takođe nema pominjanja, jer su takođe većinom Srbi ili Crnogorci (čak su bili na čelu i dalmatinskih brigada). Ali zato u filmu briljiraju Hrvati. 4XZGM5NPomešani su Prozor, Drežnica, Konjic. Jedna te ista jedinica u filmu vodi borbe na svim tim pravcima iako je stvarno na strani NOVJ učestvovalo pet divizija sa 16 brigada. Prikaz borbe protiv četnika je tek istorijski falsifikat. Navodno, jedna desetina ili vod zaustavljaju hiljade četnika "dok ne stignu brigade". Istina je drugačija. Partizani sklapaju primirje s Nemcima da bi sve snage usmerili na četnike i na prenos ranjenika. I te borbe su se vodile na više mesta i trajale dve nedelje, na mostobranima kod Jablanice i Glogošnice, na Prenju i dolini Neretve, prvo prema Konjicu, pa prema Glavatičevu, i konačno prema Nevesinju i Kalinoviku. Da ne pominjem borbe pre stvaranja mostobrana kod Jablanice, a to su bile borbe kod Drežnice i Konjica kao i borbe 9. divizije sa Baćevićevom grupom kod Posušja i Imotskog.

IBJ

pre 11 godina

A, pamtim, pamtim, to je ono: "Braćo tifusari, preko vode do slobode!"

:-)

Tu su dali takvoj veličini kao što je Orson Vels da igra "Dražu". Hvala na tome braćo Hrvati.

:-)

Aman ljudi, koga je danas briga da li je taj film hrvatski, srpski ili uzbekistanski! Nama matorima malo uključi nostalgiju, žal za mlados', i... to je to.

Milos

pre 11 godina

Dok u Srbiji rehabilitujemo cetnike i odricemo se NOB, Hrvati vrlo pametno prisvajaju NOB i daju svoju interpretaciju istorije. Jasno je zbog cega to rade jer je antifasizam jedna od najsvetlijih tradicija Evrope, Amerike i Rusije. Tako npr. proturaju tezu da je Hrvatska zemlja sa najvise antifasistickih boraca po glavi stanovnika, naravno ne pominjuci da je 90% tih boraca bilo srpske nacionalnosti cije su potomke proterali 95. godine. Naravno od ustastva se ogradjuju i to prikazuju kao bilo koje druge kvislinge u svetu uz koje nije bila vecina naroda. Madjutim Hrvati imaju pravo da se promovisu kako misle da im najvise koristi, problem je sto Srbi ne isticu svoj antifasizam i stvoricemo utisak u svetu da je ovde zapravo bio samo gradjanski rat a da nas borba protiv fasizma nije interesovala!

preko vode do slobode

pre 11 godina

Mozda je film hrvatski ali najveca faca u tom filmu, Orson Vels igra Srbina. Inace dovoljno sam mator da sam ga u sedemdesetima kao Titov pionir gledao za 29 novembar na drzavnoj televiziji, a uciteljica nas je posle propitivala. Gledao sam ga ponovo posle pauze od nekih 38 godina i bio pomalo razocaran. Klasican kaubojac i to osrednji (cetnici prikazani kao indijanci, dugokosi, na konjima, vitlaju nozevima i urlaju :-) Ali Hardi Kriger zaista odlican. Btw, da nije onda i "Gvozdeni Krst" Sema Pekinpoa hrvatski film? Prikazuje ruski front, a sniman je u Istri, Jadran Film davao logisticku podrsku i obradu, gomila lokalnih statista igra ruske vojnike, a horski pevaju "Po sumama i gorama" :-)

Nebojša

pre 11 godina

Englezi i Rusi su režirali srpsku tragediju od 27.marta.1941. pa u naredne 4 godine, zato mi je nekako logično da drugi, a ne mi, režira i film o toj lakrdiji. Da je Broz mogao Zagorce povesti u samoubilački rat protiv Rajha, ne bi to radio po Užicu. A mi još uvek verujemo iluziju o NOB-u! U tim tragičnim događajima Srbi su bili piuni, topovsko meso, koje je iznelo teret rata svojim mišićima, i svojim srcima ali ne i svojim glavama. Ni su SFRJ nismo imali političku elitu - samo aparatčike. Tako dočekali raspad 90-tih. Bulajićevi filmovi su preteče skandaloznih Vrdoljakovih istorijskih falsifikata. No koga je briga? Juče sam na Historiju "saznao" da je ustanak u Jugoslaviji izbio 1943. u Jajcu i to tek nakon što su partizani pred Englezima uspešno položili ispit podobnosti i sposobnosti, rušeći neku prugu u Sloveniji. Tada su poslati britanski i američki komandosi pa je ratna sreća u Jugoslaviji Nemcima konačno pokazala guzicu. Skoro sam pojeo kragnu do kraja emisije...

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

"Bitka na Neretvi" je fantastican film, vjerovatno cak i jedan od najboljih u istoriji filma. Jedini razlog zasto nije dobio Oskara je to sto je bio ideoloski obojen. A ciji je film? Pa sviju nas, naravno...ali ne treba ni ovu odluku gledati iskljucivo negativno, pogotovo ako pomogne da se film ponovo pocne prikazivati u svijetu, sa dobrim kopijama, i uz postivanje autorskih prava navedenih autora... Za mene licno, Silvia Koscina je najvrjedniji (i najljepsi) dio filma...:-)

nemanja

pre 11 godina

Jedan od retkih filmova koje nikada nisam uspeo da pogledam do kraja. Evo vam ga sa zadovoljstvom taj patetitčni davež, kad se budem uželeo partizanskog filma i Bate Životinje pogledaću opet Tri.

PERSONA NON GRATA

pre 11 godina

G-din je prevideo gledanost 'Valtera' koji je gledalo vise od milijardu ljudi i koji, nekako, deluje bas bosanski. Ali bosanski, a ne bosnjacki, srpski ili hrvatski.Mislim da je to najgledaniji film sa ovih prostora, svih vremena, i da je gledaniji od svih ostalih zajedno.

Novosadski

pre 11 godina

Ajmo ljudi realno, mi smo prisvojili stotinjak ol. medalja bivše nam države (pogledajte spisak osvajača,najmanje pripadaju Srbiji). Neka im je, zato mi imamo Tesnu kožu i Maratonce :)

Jr

pre 11 godina

To nesrecno cudo je nasu drzavu kostalo preko $500.000.000 u dananjem novcu... A dobijena je jad i bijeda od film, u kome reditelj nije uspio da izvuce ni 10% mogucnosti ekipe koju je imao na raspolaganju...

Dovoljno je pogledati Bridge to far koji je snimljen sa cetvrtinom tog budzeta pa zaplakati.budzeta

Mirko

pre 11 godina

Samo kad vas cuju Ameri.Dobicete svi batine! Pa kako bre Hrvatski,Srpski,Bosanski,Jugoslovenski...? A troje americkih glumaca u filmu,a? To je bre,americki film! I tacka.Bre.Samo kada vas cuju Ameri...Dobicete svi batine :)

Nedeljko Gudelj

pre 11 godina

Koliko znam bitka na Neretvi se vodila izmedju partizana i cetnika a procentualno najveci broj partizana su bili Hrvati dalmatinci. Sniman je u produkciji Jadran filma iz Zagreba.

my way

pre 11 godina

@(realista, 8. mart 2013 18:18)

Pa nije nas Olimpijski komitet prisvojio nista, vec su te medalje jednostavno njegove. On postoji od 1910. i neprekidno je clan MOK-a. To je pitanje identiteta, a ne vlasnistva. Jasna Fazlic, koja je svoju medalju izgubila obratila se OKS, jer je preko njega jedini nacin na koji je mogla od MOK-a da dobije duplikat. Novostvorenim drzavama i njihovim komitetima niko ne dira u jednu jedinu medalju koju su osvojili od svog nastanka, ali sve i da hocemo ne mozemo da im damo ono sto je nase, jer o tome ne odlucujemo mi. A ja bih bas voleo da vidim vas koji se bavite tim glupostima kako bi vi nezvanicno izmedju nas podelili nesto sto je i matematicki nedeljivo kao medalje. Kad bi krenula da se broja krvna zrnca Djurdje Bjedov i ostalih sportista, o kolektivnim sportovima da ne govorim, imali bi psiholozi sta da posmatraju. Na kraju bi se brat bratu doslo do nekog broja sa decimalama, a ne bi moglo ni da se zaokruzuje jer je 6 republika, pa bi se uvek neko nasao ostecen:)
Sto se tice ove situacije, to sto "Jadran film" menja nacionalni prefiks filma ima karakteristike prisvajanja, jer je to njegova odluka, ali nek vam bude. Ali nakon ovoga, posteno bi bilo da niko od novopecenih suseda vise ne spominje olimpijske medalje, jer je to, osim sto je licemerno, iz razloga koje sam naveo i glupo.

Che

pre 11 godina

Trebalo bi da pripada zemlji koja ga je snimala, a te zemlje vise nema.Hrvatski je koliko i slovenacki, makedonski, crnogorski, bosanskohercegovacki i srpski.
A ako reziser tako hoce, neka tako i bude, sta me briga da se opterecujem kome pripada.

vladica

pre 11 godina

Filmsko delo je primer nuznog koatorstva,jer u stvaranju filmskog dela ucestvuje veliki broj lica. Po nasem zakonu o Autorskom i srodnim pravima,koautori filmskog dela su:reziser,scenarista,glavni snimatelj,kompozitor samo ako je muzika bitan element filma,i glavni animator ako je u pitanju animirani film. I sta ovde nije jasno ciji je film...

koliki je moj deo?!

pre 11 godina

Neko je lepo napisao, film Kum pripada Paramountu. Zasto, zato sto je taj stuido ulozio pare, platio glumce, kamermane, cuvare i sve ostale i snimio film. Ako je Jadran film snimo "Bitku na Neretvi" samo iz svojih sredstava, sa svog ziro racuna + licna sredstva V.Bulajica (mozda covek zalozio porodicni nakit), slazem se da pripadne njima. Ali ako je mom tadasnjem preduzecu stigla naredba da uplati odredjen iznos za snimanje fima, onda to bratac, nije samo njihov film...

Rodoljub

pre 11 godina

Nepripada ni hrvatopljuvacima ni srbomrzcima nego pripada NAMA koji smo voleli te junake iideale u koje su verovali. Nama popljuvanim i ponizenim jugosima koji danas trpe reviziju istorije tako da trebamo da verujemo da su kolaboratori kobojagi ustvari oslobodioci. Ali neka. Pseudodrzavice sve sa svojom skorijom pseudoistorijom i pseudodemokratijom ce doziveti svoj krah kad tad jer su lazi kao kule od karata...

Orgon

pre 11 godina

Evo, ako Vas to sve skupa tješi ja kao Hrvat smatram da je film anti-Hrvatski. Pa bi jako volio da si ga cijeloga uzmete natrag. Ali tko mene išta pita...

nocasjekolubenicapunmjesec

pre 11 godina

Hoce li ista ostati za BiH nakon sto svi uzmu ono sto hoce?
Bitka na Neretvi, Bitka na Sutjesci, Bitka na Kozari...
Pa kako nema ni jedna Bitka na Biokovu ili Bitka na Dinari? Otkud sve te velike partizanske bitke u Bosni? Neretva sigurno tece kroz Hrvatsku, kao sto je Medjugorje u Hrvatskoj. ehh...

relja

pre 11 godina

A ko je platio film?
- Cela Jugoslavija.

Čija vojska je učestvovala u snimanju filma, sa avionima, tenkovima, vojnicima? Da nije Hrvatska Vojska?
Ne, nego "agresorska" JNA.

Glupost je, izgleda, neuništiva...

Stanko

pre 11 godina

Bulajić je u pravu. Osamdeset posto filmskih radnika na snimanju "Neretve" bilo je iz Hrvatske. Kao što su 80 posto partizana u bici na Neretvi bili Srbi.

dario

pre 11 godina

A hrvati bili na strani nemaca u toj bitci...a film hrvatski...a velica partizane...!?
Hrvati u istoriji i u sadasnjosti - zbunjeni.
(Mara, 8. mart 2013 18:05)

Maro, hočeš da kažeš da je Tito bio na strani Njemaca??

draganns

pre 11 godina

Veću glupost nisam čuo-"film više nije jugoslovenski nego srpski" pa ajde onda svi filmovi koji su snimljeni u bivšoj Jugoslaviji-nek se podele po republikama-pa da i mi kažemo koji su sve to srpski filmovi-a ima ih brate najviše...i najbolji su...a što se tiče Bitke na Neretvi-film je samo bio najskuplji,ali sigurno ne i najbolji partizanski film!

Pavle

pre 11 godina

Odlicna vest! I sve druge titoisticke tvorevine im treba dati! Zajedno sa titovim grobom! On je bio njjihov a Srbima nikad nece biti bolje dok ne rasciste sa tim...

Sid

pre 11 godina

Imam ovaj film u kolekciji ali cela pricca je cista budalastina jer partizani i ceo Drugi svetski rat nije nas, njihov vec zajednicki.

dario

pre 11 godina

Nema ništa sporno. Jadran film je producent filma i polaže sva prava na taj film, a kako ko emotivno to doživljava njegova stvar. Neka Avala film dogovori prava na ''Desant na Drvar'' i ostalu filmografiju koju je finansirao, Makedonija film svoju i td. Zamislite hipotetsku situaciju da se SAD raspadne na 50 država čiji bi bio film Kum. Bio bi vlasništvo studia ''Paramount pictures'' i kraj!

Moler

pre 11 godina

Ko je platio film njemu i pripada! Siguran sam da ne pripada Bulajicu ni "hrvatskoj" kinematografiji posto takvo nesto nije ni postojalo tada!

Srbin iz Bosne

pre 11 godina

Kakve veze ima koje snimio film i cijie osoblje, svi znmo da ovakve projekte finansirala Yuga.
Ako vec ne moze da ostane jugoslovenski onda je jedini pravi naslednik BiH. Postije njmanje dva razloga za to: Sve se ovo odigralo u BiH a sama BiH je Jugoslavija u malom i rugi razlog, ne manje bitan, Ustase i Cetnici su na istoj strani (mislim na strani okupatora) Tako ni Beograd a pogotovu Zagreb nebi trebalo da imaju pravo na ovaj film.

realista

pre 11 godina

Kod nas nište ne može bez dvostrukih aršina -kad je Olimpijski komistet Srbije prisvojio svojoj državi sve medalje osvojene na olimpijskim igrama ,onda se u Srbiji malo ko bunio iako se dobro zna da su ih osvajali sportisti koji nisu srpske nacionalnosti,niti su rođeni u Srbiji,niti živjeli u njoj,a sada kada je Hrvatska prisvojila film "Bitka na Neretvi" ,gdje je na njegovom snimanju bilo angažovano 80% hrvatskih filmskih radnika,sada se u Srbiji bune.Mislim da bi najbolje bilo da se film smatra bosanskohercegovačkim jer govori o epopeji koja se dogodila na tlu BiH koja za razliku od bivših jugoslovenskih republika s ponosom obilježava datume iz Drugog svjetskog rata i bitaka koje su se odigrale na njenom tlu.

tt.

pre 11 godina

Hrvati su za vreme tog rata bili uglavnom na strani Nemaca i okupatora, te je malo smesno sve to. Taj film su placali svi u ovoj drzavi i ako Bulajic i ekipa hoce jos para da naplacaju za gledanje, neka vrate ono sto su ulozili gradjani Srbije u taj film.

glava za brisanje

pre 11 godina

Cini mi se da je izgubio osam miliona gledaoca... Odgledao bih taj film samo ponekad na TV-u, ne bih se cimao da ga nabavim. A ne secam se kad ce ga sledeci put prikazati neka nasa kuca :)

hmm

pre 11 godina

Aha.Znaci,po potrebi.Ovamo se ide na Tompsonove koncerte,velica ustastvo sa sve za dom spremni pozdravom,a film je sadaHrvatski?Ne bih rekao,film je Jugoslovenski,i sve sto se tada na tom prostoru i u tom periodu snimalo je Jugoslovensko.

gustav

pre 11 godina

nevidjena glupost, kao uostalom i svi filmovi sa istom tematikom.
nevidjena glupost, kao definicija ophodjenja prema SFRJ i svega u vezi sa istom.

hm......

pre 11 godina

Ne zelim da komentarisem ciji je film, vec da iskoristim temu.
Mislim da je potrebno podsetiti da se bas ovih dana navrsava 70 godina od epske pobede partizanskih jedinica u jednoj od najhumanijih i najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata koja je vodjena na ovim prostorima.
Voleo bih kada bi se novinari malo vise pozabavili ovom temom, jer mislim da niko nema razlog da se stidi tog dogadjaja iz nase istorije, a da bi mlade trebalo vise upoznati sa bitkom koja je u tom trenutku, u okupiranoj Evropi, pored istocnog fronta, predstavljala jedini drugi front na kojem su se Saveznici borili. Pre nesto vise od mesec dana Rusija je spektakularno i sa velikom paznjom prema svojim herojima proslavila 70. godisnjicu pobede Crvene armije kod Staljingrada. Pobeda na Neretvi i Sutjesci 1943. za tadasnji partizanski pokret, ravna je pobedi kod Staljingrada.

SrleBG

pre 11 godina

Ovo je vrhunac hrvatskog licemerja. Pretpostavljam da zele i sve zlatne medealje sa svetskih prvenstava i olimpijada, Nikoli Teslu, ajvar, rakiju... Ovaj film moze biti hrvatski na papiru ali ce gledati srpske glumce svaki put kad ga puste.

Klasicno hrvatsko "ovo mi sve svidja a ovo ne" po pitanju SFRJ.

SrleBG

pre 11 godina

Ovo je vrhunac hrvatskog licemerja. Pretpostavljam da zele i sve zlatne medealje sa svetskih prvenstava i olimpijada, Nikoli Teslu, ajvar, rakiju... Ovaj film moze biti hrvatski na papiru ali ce gledati srpske glumce svaki put kad ga puste.

Klasicno hrvatsko "ovo mi sve svidja a ovo ne" po pitanju SFRJ.

hmm

pre 11 godina

Aha.Znaci,po potrebi.Ovamo se ide na Tompsonove koncerte,velica ustastvo sa sve za dom spremni pozdravom,a film je sadaHrvatski?Ne bih rekao,film je Jugoslovenski,i sve sto se tada na tom prostoru i u tom periodu snimalo je Jugoslovensko.

relja

pre 11 godina

A ko je platio film?
- Cela Jugoslavija.

Čija vojska je učestvovala u snimanju filma, sa avionima, tenkovima, vojnicima? Da nije Hrvatska Vojska?
Ne, nego "agresorska" JNA.

Glupost je, izgleda, neuništiva...

realista

pre 11 godina

Kod nas nište ne može bez dvostrukih aršina -kad je Olimpijski komistet Srbije prisvojio svojoj državi sve medalje osvojene na olimpijskim igrama ,onda se u Srbiji malo ko bunio iako se dobro zna da su ih osvajali sportisti koji nisu srpske nacionalnosti,niti su rođeni u Srbiji,niti živjeli u njoj,a sada kada je Hrvatska prisvojila film "Bitka na Neretvi" ,gdje je na njegovom snimanju bilo angažovano 80% hrvatskih filmskih radnika,sada se u Srbiji bune.Mislim da bi najbolje bilo da se film smatra bosanskohercegovačkim jer govori o epopeji koja se dogodila na tlu BiH koja za razliku od bivših jugoslovenskih republika s ponosom obilježava datume iz Drugog svjetskog rata i bitaka koje su se odigrale na njenom tlu.

hm......

pre 11 godina

Ne zelim da komentarisem ciji je film, vec da iskoristim temu.
Mislim da je potrebno podsetiti da se bas ovih dana navrsava 70 godina od epske pobede partizanskih jedinica u jednoj od najhumanijih i najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata koja je vodjena na ovim prostorima.
Voleo bih kada bi se novinari malo vise pozabavili ovom temom, jer mislim da niko nema razlog da se stidi tog dogadjaja iz nase istorije, a da bi mlade trebalo vise upoznati sa bitkom koja je u tom trenutku, u okupiranoj Evropi, pored istocnog fronta, predstavljala jedini drugi front na kojem su se Saveznici borili. Pre nesto vise od mesec dana Rusija je spektakularno i sa velikom paznjom prema svojim herojima proslavila 70. godisnjicu pobede Crvene armije kod Staljingrada. Pobeda na Neretvi i Sutjesci 1943. za tadasnji partizanski pokret, ravna je pobedi kod Staljingrada.

Stanko

pre 11 godina

Bulajić je u pravu. Osamdeset posto filmskih radnika na snimanju "Neretve" bilo je iz Hrvatske. Kao što su 80 posto partizana u bici na Neretvi bili Srbi.

Nebojša

pre 11 godina

Englezi i Rusi su režirali srpsku tragediju od 27.marta.1941. pa u naredne 4 godine, zato mi je nekako logično da drugi, a ne mi, režira i film o toj lakrdiji. Da je Broz mogao Zagorce povesti u samoubilački rat protiv Rajha, ne bi to radio po Užicu. A mi još uvek verujemo iluziju o NOB-u! U tim tragičnim događajima Srbi su bili piuni, topovsko meso, koje je iznelo teret rata svojim mišićima, i svojim srcima ali ne i svojim glavama. Ni su SFRJ nismo imali političku elitu - samo aparatčike. Tako dočekali raspad 90-tih. Bulajićevi filmovi su preteče skandaloznih Vrdoljakovih istorijskih falsifikata. No koga je briga? Juče sam na Historiju "saznao" da je ustanak u Jugoslaviji izbio 1943. u Jajcu i to tek nakon što su partizani pred Englezima uspešno položili ispit podobnosti i sposobnosti, rušeći neku prugu u Sloveniji. Tada su poslati britanski i američki komandosi pa je ratna sreća u Jugoslaviji Nemcima konačno pokazala guzicu. Skoro sam pojeo kragnu do kraja emisije...

koliki je moj deo?!

pre 11 godina

Neko je lepo napisao, film Kum pripada Paramountu. Zasto, zato sto je taj stuido ulozio pare, platio glumce, kamermane, cuvare i sve ostale i snimio film. Ako je Jadran film snimo "Bitku na Neretvi" samo iz svojih sredstava, sa svog ziro racuna + licna sredstva V.Bulajica (mozda covek zalozio porodicni nakit), slazem se da pripadne njima. Ali ako je mom tadasnjem preduzecu stigla naredba da uplati odredjen iznos za snimanje fima, onda to bratac, nije samo njihov film...

tt.

pre 11 godina

Hrvati su za vreme tog rata bili uglavnom na strani Nemaca i okupatora, te je malo smesno sve to. Taj film su placali svi u ovoj drzavi i ako Bulajic i ekipa hoce jos para da naplacaju za gledanje, neka vrate ono sto su ulozili gradjani Srbije u taj film.

PERSONA NON GRATA

pre 11 godina

G-din je prevideo gledanost 'Valtera' koji je gledalo vise od milijardu ljudi i koji, nekako, deluje bas bosanski. Ali bosanski, a ne bosnjacki, srpski ili hrvatski.Mislim da je to najgledaniji film sa ovih prostora, svih vremena, i da je gledaniji od svih ostalih zajedno.

preko vode do slobode

pre 11 godina

Mozda je film hrvatski ali najveca faca u tom filmu, Orson Vels igra Srbina. Inace dovoljno sam mator da sam ga u sedemdesetima kao Titov pionir gledao za 29 novembar na drzavnoj televiziji, a uciteljica nas je posle propitivala. Gledao sam ga ponovo posle pauze od nekih 38 godina i bio pomalo razocaran. Klasican kaubojac i to osrednji (cetnici prikazani kao indijanci, dugokosi, na konjima, vitlaju nozevima i urlaju :-) Ali Hardi Kriger zaista odlican. Btw, da nije onda i "Gvozdeni Krst" Sema Pekinpoa hrvatski film? Prikazuje ruski front, a sniman je u Istri, Jadran Film davao logisticku podrsku i obradu, gomila lokalnih statista igra ruske vojnike, a horski pevaju "Po sumama i gorama" :-)

Che

pre 11 godina

Trebalo bi da pripada zemlji koja ga je snimala, a te zemlje vise nema.Hrvatski je koliko i slovenacki, makedonski, crnogorski, bosanskohercegovacki i srpski.
A ako reziser tako hoce, neka tako i bude, sta me briga da se opterecujem kome pripada.

Nedeljko Gudelj

pre 11 godina

Koliko znam bitka na Neretvi se vodila izmedju partizana i cetnika a procentualno najveci broj partizana su bili Hrvati dalmatinci. Sniman je u produkciji Jadran filma iz Zagreba.

nocasjekolubenicapunmjesec

pre 11 godina

Hoce li ista ostati za BiH nakon sto svi uzmu ono sto hoce?
Bitka na Neretvi, Bitka na Sutjesci, Bitka na Kozari...
Pa kako nema ni jedna Bitka na Biokovu ili Bitka na Dinari? Otkud sve te velike partizanske bitke u Bosni? Neretva sigurno tece kroz Hrvatsku, kao sto je Medjugorje u Hrvatskoj. ehh...

dario

pre 11 godina

Nema ništa sporno. Jadran film je producent filma i polaže sva prava na taj film, a kako ko emotivno to doživljava njegova stvar. Neka Avala film dogovori prava na ''Desant na Drvar'' i ostalu filmografiju koju je finansirao, Makedonija film svoju i td. Zamislite hipotetsku situaciju da se SAD raspadne na 50 država čiji bi bio film Kum. Bio bi vlasništvo studia ''Paramount pictures'' i kraj!

Novosadski

pre 11 godina

Ajmo ljudi realno, mi smo prisvojili stotinjak ol. medalja bivše nam države (pogledajte spisak osvajača,najmanje pripadaju Srbiji). Neka im je, zato mi imamo Tesnu kožu i Maratonce :)

gustav

pre 11 godina

nevidjena glupost, kao uostalom i svi filmovi sa istom tematikom.
nevidjena glupost, kao definicija ophodjenja prema SFRJ i svega u vezi sa istom.

Rodoljub

pre 11 godina

Nepripada ni hrvatopljuvacima ni srbomrzcima nego pripada NAMA koji smo voleli te junake iideale u koje su verovali. Nama popljuvanim i ponizenim jugosima koji danas trpe reviziju istorije tako da trebamo da verujemo da su kolaboratori kobojagi ustvari oslobodioci. Ali neka. Pseudodrzavice sve sa svojom skorijom pseudoistorijom i pseudodemokratijom ce doziveti svoj krah kad tad jer su lazi kao kule od karata...

Mirko

pre 11 godina

Samo kad vas cuju Ameri.Dobicete svi batine! Pa kako bre Hrvatski,Srpski,Bosanski,Jugoslovenski...? A troje americkih glumaca u filmu,a? To je bre,americki film! I tacka.Bre.Samo kada vas cuju Ameri...Dobicete svi batine :)

Pavle

pre 11 godina

Odlicna vest! I sve druge titoisticke tvorevine im treba dati! Zajedno sa titovim grobom! On je bio njjihov a Srbima nikad nece biti bolje dok ne rasciste sa tim...

dario

pre 11 godina

A hrvati bili na strani nemaca u toj bitci...a film hrvatski...a velica partizane...!?
Hrvati u istoriji i u sadasnjosti - zbunjeni.
(Mara, 8. mart 2013 18:05)

Maro, hočeš da kažeš da je Tito bio na strani Njemaca??

Jr

pre 11 godina

To nesrecno cudo je nasu drzavu kostalo preko $500.000.000 u dananjem novcu... A dobijena je jad i bijeda od film, u kome reditelj nije uspio da izvuce ni 10% mogucnosti ekipe koju je imao na raspolaganju...

Dovoljno je pogledati Bridge to far koji je snimljen sa cetvrtinom tog budzeta pa zaplakati.budzeta

Marko - Budva

pre 11 godina

tacno, film je Hrvatski, a dva najveca imena hrvatske kinematografije su Crnogorci, Veljko Bulajic i nedavno preminuli Krsto Papic!! Samo da se zna!!

Milos

pre 11 godina

Dok u Srbiji rehabilitujemo cetnike i odricemo se NOB, Hrvati vrlo pametno prisvajaju NOB i daju svoju interpretaciju istorije. Jasno je zbog cega to rade jer je antifasizam jedna od najsvetlijih tradicija Evrope, Amerike i Rusije. Tako npr. proturaju tezu da je Hrvatska zemlja sa najvise antifasistickih boraca po glavi stanovnika, naravno ne pominjuci da je 90% tih boraca bilo srpske nacionalnosti cije su potomke proterali 95. godine. Naravno od ustastva se ogradjuju i to prikazuju kao bilo koje druge kvislinge u svetu uz koje nije bila vecina naroda. Madjutim Hrvati imaju pravo da se promovisu kako misle da im najvise koristi, problem je sto Srbi ne isticu svoj antifasizam i stvoricemo utisak u svetu da je ovde zapravo bio samo gradjanski rat a da nas borba protiv fasizma nije interesovala!

Zaharije Ostojić

pre 11 godina

Filmovi o bitkama na Neretvi i Sutjesci snimani su tendenciozno prohrvatski. U "Bici na Neretvi" uopšte se ne pominju srpski i crnogorski komandanti divizija Peko,Koča (1 i 2) ili poginuli Pero Ćetković čija je 3.divizija osvojila Prozor. O komandantima brigada takođe nema pominjanja, jer su takođe većinom Srbi ili Crnogorci (čak su bili na čelu i dalmatinskih brigada). Ali zato u filmu briljiraju Hrvati. 4XZGM5NPomešani su Prozor, Drežnica, Konjic. Jedna te ista jedinica u filmu vodi borbe na svim tim pravcima iako je stvarno na strani NOVJ učestvovalo pet divizija sa 16 brigada. Prikaz borbe protiv četnika je tek istorijski falsifikat. Navodno, jedna desetina ili vod zaustavljaju hiljade četnika "dok ne stignu brigade". Istina je drugačija. Partizani sklapaju primirje s Nemcima da bi sve snage usmerili na četnike i na prenos ranjenika. I te borbe su se vodile na više mesta i trajale dve nedelje, na mostobranima kod Jablanice i Glogošnice, na Prenju i dolini Neretve, prvo prema Konjicu, pa prema Glavatičevu, i konačno prema Nevesinju i Kalinoviku. Da ne pominjem borbe pre stvaranja mostobrana kod Jablanice, a to su bile borbe kod Drežnice i Konjica kao i borbe 9. divizije sa Baćevićevom grupom kod Posušja i Imotskog.

Moler

pre 11 godina

Ko je platio film njemu i pripada! Siguran sam da ne pripada Bulajicu ni "hrvatskoj" kinematografiji posto takvo nesto nije ni postojalo tada!

glava za brisanje

pre 11 godina

Cini mi se da je izgubio osam miliona gledaoca... Odgledao bih taj film samo ponekad na TV-u, ne bih se cimao da ga nabavim. A ne secam se kad ce ga sledeci put prikazati neka nasa kuca :)

draganns

pre 11 godina

Veću glupost nisam čuo-"film više nije jugoslovenski nego srpski" pa ajde onda svi filmovi koji su snimljeni u bivšoj Jugoslaviji-nek se podele po republikama-pa da i mi kažemo koji su sve to srpski filmovi-a ima ih brate najviše...i najbolji su...a što se tiče Bitke na Neretvi-film je samo bio najskuplji,ali sigurno ne i najbolji partizanski film!

my way

pre 11 godina

@(realista, 8. mart 2013 18:18)

Pa nije nas Olimpijski komitet prisvojio nista, vec su te medalje jednostavno njegove. On postoji od 1910. i neprekidno je clan MOK-a. To je pitanje identiteta, a ne vlasnistva. Jasna Fazlic, koja je svoju medalju izgubila obratila se OKS, jer je preko njega jedini nacin na koji je mogla od MOK-a da dobije duplikat. Novostvorenim drzavama i njihovim komitetima niko ne dira u jednu jedinu medalju koju su osvojili od svog nastanka, ali sve i da hocemo ne mozemo da im damo ono sto je nase, jer o tome ne odlucujemo mi. A ja bih bas voleo da vidim vas koji se bavite tim glupostima kako bi vi nezvanicno izmedju nas podelili nesto sto je i matematicki nedeljivo kao medalje. Kad bi krenula da se broja krvna zrnca Djurdje Bjedov i ostalih sportista, o kolektivnim sportovima da ne govorim, imali bi psiholozi sta da posmatraju. Na kraju bi se brat bratu doslo do nekog broja sa decimalama, a ne bi moglo ni da se zaokruzuje jer je 6 republika, pa bi se uvek neko nasao ostecen:)
Sto se tice ove situacije, to sto "Jadran film" menja nacionalni prefiks filma ima karakteristike prisvajanja, jer je to njegova odluka, ali nek vam bude. Ali nakon ovoga, posteno bi bilo da niko od novopecenih suseda vise ne spominje olimpijske medalje, jer je to, osim sto je licemerno, iz razloga koje sam naveo i glupo.

naknadna pamet

pre 11 godina

"Malo je licemjerno govoriti da su Hrvati bili na strani nacista, kada je Nediceva Srbija bila isti njemacki satelit kao i NDH, i imala duplo vise vojnih formacija u njihovoj sluzbi nego bilo koji drugi narod bivse SFRJ".
(Martin, 9. mart 2013 08:10)

Nije baš tako Martine. Nemačka je NDH priznala kao nezavisnu državu, dok je Srbija bila pod okupacijom, što ne može da se upoređuje.
Hrvate u NDH su Nemci tretirali kao saveznike, dok je u Srbiji važilo pravilo 100 Srba za jednog ubijenog i 50 za jednog ranjenog Nemca.

Osim toga, Srbija je bila jedina država u okruženju koja nije imala svoju SS formaciju.

Lijep pozdrav

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

"Bitka na Neretvi" je fantastican film, vjerovatno cak i jedan od najboljih u istoriji filma. Jedini razlog zasto nije dobio Oskara je to sto je bio ideoloski obojen. A ciji je film? Pa sviju nas, naravno...ali ne treba ni ovu odluku gledati iskljucivo negativno, pogotovo ako pomogne da se film ponovo pocne prikazivati u svijetu, sa dobrim kopijama, i uz postivanje autorskih prava navedenih autora... Za mene licno, Silvia Koscina je najvrjedniji (i najljepsi) dio filma...:-)

Martin

pre 11 godina

"Bulajić je u pravu. Osamdeset posto filmskih radnika na snimanju "Neretve" bilo je iz Hrvatske. Kao što su 80 posto partizana u bici na Neretvi bili Srbi."

Pa bitka na Neretvi je poznata po tome, sto su je Dalmatinci iznijeli na svojim plecima. Najbrojnija vojna grupa je bio 1. hrvatski korpus, potpomognut 9. dalmatinskom divizijom. Glavni neprijatelj i okosnica borbe se nije desavala protiv Nijemaca, nego protiv cetnika, kojih je u toj bici stradalo 18.000.

Malo je licemjerno govoriti da su Hrvati bili na strani nacista, kada je Nediceva Srbija bila isti njemacki satelit kao i NDH, i imala duplo vise vojnih formacija u njihovoj sluzbi nego bilo koji drugi narod bivse SFRJ.

nemanja

pre 11 godina

Jedan od retkih filmova koje nikada nisam uspeo da pogledam do kraja. Evo vam ga sa zadovoljstvom taj patetitčni davež, kad se budem uželeo partizanskog filma i Bate Životinje pogledaću opet Tri.

Sid

pre 11 godina

Imam ovaj film u kolekciji ali cela pricca je cista budalastina jer partizani i ceo Drugi svetski rat nije nas, njihov vec zajednicki.

Srbin iz Bosne

pre 11 godina

Kakve veze ima koje snimio film i cijie osoblje, svi znmo da ovakve projekte finansirala Yuga.
Ako vec ne moze da ostane jugoslovenski onda je jedini pravi naslednik BiH. Postije njmanje dva razloga za to: Sve se ovo odigralo u BiH a sama BiH je Jugoslavija u malom i rugi razlog, ne manje bitan, Ustase i Cetnici su na istoj strani (mislim na strani okupatora) Tako ni Beograd a pogotovu Zagreb nebi trebalo da imaju pravo na ovaj film.

draganns

pre 11 godina

"Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah..."
(ameli, 9. mart 2013 11:17)

Medalje na Olimpijskim igrama se nikad nisu delile, pa ni danas se ne dele po nacionalnosti sportista, nego prema tome za koju državu se sportista takmiči-prema tome, sve Olimpijske medalje osvojene od 1948-1988 godine-za vreme postojanja SFRJ mogu samo da pripadaju Jugoslovenskom Olimpijskom komitetu, a ne ne znam kome...e sad pošto je Srbija naslednica Jugoslavije, jer su se sve ostale zemlje -nekadašnje republike odvajale od te iste Jugoslavije, ona je nasledila i te medalje-isto kao što je i Rusija nasledila sve medalje SSSR-nisu ih delili sigurno sa Litvanijom, Gruzijom i sl.
Kada ćete shvatiti već jednom da je Srbija kao nezvisna država-kraljevina i carevina-postojala sve do XV veka, i da je onda opet postala nezavisna država od 1878. godine, a za sve to vreme vi niste imali državu-vaša istorija države počinje 1991. godine!

Orgon

pre 11 godina

Evo, ako Vas to sve skupa tješi ja kao Hrvat smatram da je film anti-Hrvatski. Pa bi jako volio da si ga cijeloga uzmete natrag. Ali tko mene išta pita...

IBJ

pre 11 godina

A, pamtim, pamtim, to je ono: "Braćo tifusari, preko vode do slobode!"

:-)

Tu su dali takvoj veličini kao što je Orson Vels da igra "Dražu". Hvala na tome braćo Hrvati.

:-)

Aman ljudi, koga je danas briga da li je taj film hrvatski, srpski ili uzbekistanski! Nama matorima malo uključi nostalgiju, žal za mlados', i... to je to.

Iguman Nemanja

pre 11 godina

(my way, 8. mart 2013 20:52)

Jugoslavenske medalje nemaju apsolutuno nikakve veze sa danasnjom Srbijom i to vam je apsolutno jasno ali ste ih bez srama pripisali i sada prodajete licemjerje. Medalje je trebalo ostaviti u riznici jugoslavenske proslosti, obzirom da to niste napravili, red je da sutite!

Ostajem ovde

pre 11 godina

I neka im film,nama ne treba,borbe i bitke su bile nase,a od toga su oni imali visestruke koristi a mi nesagledive stetne posledice,vece od visevekovne turske vladavine.Do 1944.godine Srbi su cinili oko 90% u partizanskom pokretu,tako da je sukob sa gradjansko monarhistickim cetnickim pokretom,pored ustaskog,nemackog,bugarskog,madjarskog i bugarskog genocida,upotpunio nacionalnu tragediju.Neverovatno je da se jos uvek bas kod nas najvise i prikazuju takvi partizanski filmovi,sto bi trebalo zabraniti da nove generacije ne zapadnu u zablude o jugoslovenstvu i njegovom socijalizmu.Dosta vise.

ja

pre 11 godina

"Kada ćete shvatiti već jednom da je Srbija kao nezvisna država-kraljevina i carevina-postojala sve do XV veka, i da je onda opet postala nezavisna država od 1878. godine, a za sve to vreme vi niste imali državu-vaša istorija države počinje 1991. godine!"
(draganns, 9. mart 2013 14:25)

Baš je šteta što ne poznajemo povijest/istoriju jedni drugih jer bi znao da je hrvatska država nastala prije srpske, a opstanku Srba i Srbije pomogla je nekoliko puta u više srpskih ratova s Bugarima...

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Sve se polako vraća na svoje mesto. Tako Titovi komunistički filmovi bivaju hrvatski, dok će Srbija krajem ove godine gledati seriju Ravna Gora.

vladica

pre 11 godina

Filmsko delo je primer nuznog koatorstva,jer u stvaranju filmskog dela ucestvuje veliki broj lica. Po nasem zakonu o Autorskom i srodnim pravima,koautori filmskog dela su:reziser,scenarista,glavni snimatelj,kompozitor samo ako je muzika bitan element filma,i glavni animator ako je u pitanju animirani film. I sta ovde nije jasno ciji je film...

tigar

pre 11 godina

Da nije bilo Jugoslavije ne bi bilo ni slavnih ratnih jugoslovenskih filmova.
Svojatanje Branimira,Meše,Ive,Nikole,Neretve,Kozare,Tita,ćirilice,vozova,brodova,ideja,zasluga i svega što je valjalo je krajnje licemerno i sramno.

RedZmaj

pre 11 godina

Kao sto smo naslednici svih medalja stare Jugoslavije, u ovom slucaju je hrvatska firma vlasnik filma, prava na distribuciju. Ne vidim u cemu je problem.
E sad, drugi je problem sto smo mi kao narod bili vecina u partizanima. Ja se konkretno s tim ne ponosim. Na moju zalost, moja familija je bila partizanska. Vise bih voleo da su bili u Kraljevskoj Vojsci, ali sta je tu je. Od moje generacije pa na dalje sigurno nece biti Jugoslovena i partizana.

my way

pre 11 godina

Jugoslavenske medalje nemaju apsolutuno nikakve veze sa danasnjom Srbijom i to vam je apsolutno jasno ali ste ih bez srama pripisali i sada prodajete licemjerje. Medalje je trebalo ostaviti u riznici jugoslavenske proslosti, obzirom da to niste napravili, red je da sutite!
(Iguman Nemanja, 8. mart 2013 23:16)

Pa nista, ja tebi mogu do sutra da ponavljam da nista mi sebi nismo pripisali, niti smo mogli i imali pravo da eto tako svojevoljno pripisujemo medalje, kao i to da su one jednostavno nase, jer je nas Olimpijski komitet neprekidno clan MOK-a. Srbija postoji kontinuirano od Berlinskog kongresa 1878 i nije prestala da postoji stvaranjem kraljevine SHS i Jugoslavije, a svakako nije nastala njenim raspadom. To sto ste vi najpre usli sa nama u zajednicku drzavu, pa izasli, ne utice nikako na nas identitet. Te medalje su, kao i zemlja mogli biti zajednicki, ali vi ste svojom voljom stvorili nesto novo i raskinuli sa Jugoslavijom. Niko vam ne dira ni u jednu jedinu medalju otkako su vase drzave i Olimpijski komiteti nastali. I vi znate da je nemoguce i da nikakav osnov nemate da potrazujete medalje, pa bi onda sad hteli da ih mi sta, izbrisemo? Ne pada nam napamet, a i utuvite sebi vec jednom u glavu da, cak i kad bi hteli, mi to ne mozemo da uradimo, jer takve odluke nisu na nama. O licemerstvu ste najmanje pozvani vi da nam delite lekcije. Ako neko treba da cuti i da ime jugoslovensko ne uzima u usta ste vi, ova vest i odluka Jadran filma je samo mali podsetnik na to.

drugovi, juuuriiiiiiiss

pre 11 godina

najsmesnije od svega sto je sto su za potrebe filma srusili pravi most, a kamere nisu bile ukjucene ... imalo se, moglo se

btw, muzika je odlicna ...

bas je ah

pre 11 godina

@RedZmaj

Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah...
(ameli, 9. mart 2013 11:17)

Medalje se dele sportistima i olimpijskim komitetima, a ne po krvnim zrncima. Hrvatska i HOK u to vreme nisu ni postojali, tako da je tvoj komentar ah... A da nije isto nije, jer je o tome cije su medalje odluku doneo MOK, a o Neretvi Jadran film. Ne svidja vam se bas istina, jelte komsije? Neka, samo se vi isplacite na srpskim sajtovima.

danguba

pre 11 godina

Ovo je jugoslovenski film i s obzirom da se Hrvati gnušaju i odriču svega što ima predznak "JU" u svom nazivu, ne znam čemu ovoliki interes za Neretvu. Ovo je vjerovatno lična inicijativa Veljka Bulajića, koji se deklariše kao hrvatski redatelj.
Inače, Hrvati su bili uključeni u partizanski pokret gotovo jednako kao i Srbi, pogotovo Istra i Dalmacija, iako se neki od njih sada toga stide.

prokleta AVLIJA

pre 11 godina

realno najviše dalmatinaca je poginulo na strani partizana na neretvi...dok su Dalmoši ginuli za slobodu većina Srba iz Srbije se igralo četnika po srpskim šumama...partizani su posle proterivanja 1941 zakoračili u Srbiju tek 1944...toliko o podršci Srba antifašizmu...morali su čak i da izmišljaju neke beogradska ilegalce da ne bude da se u Srbiji nije ratovalo protiv okupatora

Rade

pre 11 godina

Ma neka je hrvatski film. Nema problema, samo na kraju da ne bude da na konto ovog filma neki njegov akter da traži nacionalnu penziju od Srbije.

Deda Panta

pre 11 godina

Kako ono reče legendarni Hardy Krüger u jednom momentu, posle " Padaj silo i nepravdo" : " Ustashe Vorwärts"

Njegova reč i dalje ima istu težinu, " i ovu naredbu će te izvršiti ".

Gale

pre 11 godina

(my way, 8. mart 2013 20:52)

Sve si u pravu, ali mislim da su nam medalje pripale još po jednom osnovu: SRJ, kasnije SCG je bila pravni naslednik zemlje koja se raspala.

Zoki

pre 11 godina

@FeboZg

Apsolutno ne osporavam Bulajiću pravo da se deklariše kao Hrvat i hrvatski režiser. Osporavam mu pravo da međunarodnu koprodukciju u kojoj su učestvovale praktično sve filmske kuće iz bivše SFRJ, zajedno sa producentima iz Nemačke, Italije i SAD proglasi hrvatskim filmom. Na filmu je radilo 58 preduzeća iz cele SFRJ, učestvovalo preko deset hiljada pripadnika JNA i gomila rezervista, sagrađena i uništena četiri sela i dva mosta. Pikaso je crtao plakate...

Više rezervista je mobilisano za snimanje ovog filma, nego kada su par godina kasnije jurili ustaše po Hercegovini. Uz to, ustaše su jurili mesec-dva, a film je sniman više od godinu dana.

A što se tiče medalja, radi se isključivo o olimpijskim medaljama. Nisu to odlučili Srbi (niko nas nije ni pitao), nego Međunarodni olimpijski komitet. Jugoslovenski olimpijski komitet nikada nije bio član MOK-a. Kada je formirana Kraljevina SHS, samo je u dokumentima MOK-a promenjeno ime Srpskog olimpijskog komiteta i priznato članstvo od 1910. godine. nakon raspada SFRJ, samo je opet promenjeno ime jedne te iste organizacije.

slobodni zidar

pre 11 godina

Veljko Bulajić našao načina da okrene pare dok je živ a mi se sad svađamo čiji je film. A da se malo ugledamo na Čese i Slovake? Što je stvoreno za bivše države zajedničko je a što smo stvorili od osamostaljenja svakom svoje. Samo što baš i nismo nešto svi skupa stvorili od osamostaljenja, u tome je problem pa svojatamo što se svojatati ne da...A za ove balavce i neznalice koji tvrde da su svi Hrvati bili na strani Nijemaca i ustaša, pogledajte si malo dokumentarac "Duhovi Zagreba", možda vam se otvore novi horizonti...

FeboZg

pre 11 godina

Ako se Veljko B kao živi i živući autor toga djela izjasnio da je film hrvatski u čemu je onda vaš problem..da ga nečete možda kao i u slučaju Ive Andrića samovoljno proglasiti Srbinom?!?!? On kao autor filma ima potpuno pravo reći kako se osjeća i kako smatra film hrvatskim..na kraju krajeva 80% ljudi i resursa u filmu je iz Hrvatske..Srbija bi se opet kitila tuđim perjem,besramno..a u isto vrijeme jednog Matu Parlova i Matiju Ljubeka posthumno proglasili Srbima i Jugoslavenima ?!?!? Kako da ne...

ameli

pre 11 godina

@RedZmaj

Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah...

celtic

pre 11 godina

@(Nedeljko Gudelj, 8. mart 2013 20:29)
Ne znas... procentualno, u odnosu na svoju (malo)brojnost najvise je bilo Crnogoraca,koji su bili dio Glavne operativne grupe (i peta crnogorska proleterska brigada)od kojih su neki bili i u sastavu dalmatinskih brigada i naravno Srba (krajiske brigade).Dalmatinci jesu bili tu i dali su svoj doprinos ali se istorija ne moze krivotvoriti

Aca

pre 11 godina

Ovaj film je super i svi su zasluzni sto je snimljen.
Moze li neko da mi kaze kako se zove glumica koja je igrala Danu u ovom filmu.

Silvester

pre 10 godina

Ovo svojatanje filma je u stvari deo mnogo kompleksnije priče o privatizaciji društvene imovine iz SFRJ. Nema razlike u prisvajanju ovog filma od strane Hrvatske, i prisvajanja neke hidrocentrale od strane nekoliko stotina astronomski plaćenih radnika i rukovodstva. U Srbiji neka mnogi razmisle za kolicnu šaku para su dobili pravo da otkupe stanove u prvoj polovini 90-ih. Stanovi su kupovani za 100 maraka. Reći će, "ali tu smo mi živeli" - da, ali nisu bili vaši, svi su za njih plaćali, a samo oni sa stečenim stanarskim pravima su imali pravo da ih otkupe budzašto. O otimanju i pljački jugoslovenske privrede izlišno je i govoriti.

Sve polemike oko imovinskih odnosa na prostoru SFRJ su čista travestija i spinovanje javnosti. Pričali su da je Jugoslavija stvorena u krvi i otimačini. U čemu je onda stvoreno ovih 6 banana država u kojima je tuga i sramota živeti i uzgajati decu?

Nedeljko Gudelj

pre 11 godina

Koliko znam bitka na Neretvi se vodila izmedju partizana i cetnika a procentualno najveci broj partizana su bili Hrvati dalmatinci. Sniman je u produkciji Jadran filma iz Zagreba.

realista

pre 11 godina

Kod nas nište ne može bez dvostrukih aršina -kad je Olimpijski komistet Srbije prisvojio svojoj državi sve medalje osvojene na olimpijskim igrama ,onda se u Srbiji malo ko bunio iako se dobro zna da su ih osvajali sportisti koji nisu srpske nacionalnosti,niti su rođeni u Srbiji,niti živjeli u njoj,a sada kada je Hrvatska prisvojila film "Bitka na Neretvi" ,gdje je na njegovom snimanju bilo angažovano 80% hrvatskih filmskih radnika,sada se u Srbiji bune.Mislim da bi najbolje bilo da se film smatra bosanskohercegovačkim jer govori o epopeji koja se dogodila na tlu BiH koja za razliku od bivših jugoslovenskih republika s ponosom obilježava datume iz Drugog svjetskog rata i bitaka koje su se odigrale na njenom tlu.

SrleBG

pre 11 godina

Ovo je vrhunac hrvatskog licemerja. Pretpostavljam da zele i sve zlatne medealje sa svetskih prvenstava i olimpijada, Nikoli Teslu, ajvar, rakiju... Ovaj film moze biti hrvatski na papiru ali ce gledati srpske glumce svaki put kad ga puste.

Klasicno hrvatsko "ovo mi sve svidja a ovo ne" po pitanju SFRJ.

dario

pre 11 godina

A hrvati bili na strani nemaca u toj bitci...a film hrvatski...a velica partizane...!?
Hrvati u istoriji i u sadasnjosti - zbunjeni.
(Mara, 8. mart 2013 18:05)

Maro, hočeš da kažeš da je Tito bio na strani Njemaca??

gustav

pre 11 godina

nevidjena glupost, kao uostalom i svi filmovi sa istom tematikom.
nevidjena glupost, kao definicija ophodjenja prema SFRJ i svega u vezi sa istom.

glava za brisanje

pre 11 godina

Cini mi se da je izgubio osam miliona gledaoca... Odgledao bih taj film samo ponekad na TV-u, ne bih se cimao da ga nabavim. A ne secam se kad ce ga sledeci put prikazati neka nasa kuca :)

Orgon

pre 11 godina

Evo, ako Vas to sve skupa tješi ja kao Hrvat smatram da je film anti-Hrvatski. Pa bi jako volio da si ga cijeloga uzmete natrag. Ali tko mene išta pita...

hmm

pre 11 godina

Aha.Znaci,po potrebi.Ovamo se ide na Tompsonove koncerte,velica ustastvo sa sve za dom spremni pozdravom,a film je sadaHrvatski?Ne bih rekao,film je Jugoslovenski,i sve sto se tada na tom prostoru i u tom periodu snimalo je Jugoslovensko.

Pavle

pre 11 godina

Odlicna vest! I sve druge titoisticke tvorevine im treba dati! Zajedno sa titovim grobom! On je bio njjihov a Srbima nikad nece biti bolje dok ne rasciste sa tim...

Srbin iz Bosne

pre 11 godina

Kakve veze ima koje snimio film i cijie osoblje, svi znmo da ovakve projekte finansirala Yuga.
Ako vec ne moze da ostane jugoslovenski onda je jedini pravi naslednik BiH. Postije njmanje dva razloga za to: Sve se ovo odigralo u BiH a sama BiH je Jugoslavija u malom i rugi razlog, ne manje bitan, Ustase i Cetnici su na istoj strani (mislim na strani okupatora) Tako ni Beograd a pogotovu Zagreb nebi trebalo da imaju pravo na ovaj film.

hm......

pre 11 godina

Ne zelim da komentarisem ciji je film, vec da iskoristim temu.
Mislim da je potrebno podsetiti da se bas ovih dana navrsava 70 godina od epske pobede partizanskih jedinica u jednoj od najhumanijih i najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata koja je vodjena na ovim prostorima.
Voleo bih kada bi se novinari malo vise pozabavili ovom temom, jer mislim da niko nema razlog da se stidi tog dogadjaja iz nase istorije, a da bi mlade trebalo vise upoznati sa bitkom koja je u tom trenutku, u okupiranoj Evropi, pored istocnog fronta, predstavljala jedini drugi front na kojem su se Saveznici borili. Pre nesto vise od mesec dana Rusija je spektakularno i sa velikom paznjom prema svojim herojima proslavila 70. godisnjicu pobede Crvene armije kod Staljingrada. Pobeda na Neretvi i Sutjesci 1943. za tadasnji partizanski pokret, ravna je pobedi kod Staljingrada.

Samir, Sarajevo

pre 11 godina

"Bitka na Neretvi" je fantastican film, vjerovatno cak i jedan od najboljih u istoriji filma. Jedini razlog zasto nije dobio Oskara je to sto je bio ideoloski obojen. A ciji je film? Pa sviju nas, naravno...ali ne treba ni ovu odluku gledati iskljucivo negativno, pogotovo ako pomogne da se film ponovo pocne prikazivati u svijetu, sa dobrim kopijama, i uz postivanje autorskih prava navedenih autora... Za mene licno, Silvia Koscina je najvrjedniji (i najljepsi) dio filma...:-)

Stanko

pre 11 godina

Bulajić je u pravu. Osamdeset posto filmskih radnika na snimanju "Neretve" bilo je iz Hrvatske. Kao što su 80 posto partizana u bici na Neretvi bili Srbi.

Nebojša

pre 11 godina

Englezi i Rusi su režirali srpsku tragediju od 27.marta.1941. pa u naredne 4 godine, zato mi je nekako logično da drugi, a ne mi, režira i film o toj lakrdiji. Da je Broz mogao Zagorce povesti u samoubilački rat protiv Rajha, ne bi to radio po Užicu. A mi još uvek verujemo iluziju o NOB-u! U tim tragičnim događajima Srbi su bili piuni, topovsko meso, koje je iznelo teret rata svojim mišićima, i svojim srcima ali ne i svojim glavama. Ni su SFRJ nismo imali političku elitu - samo aparatčike. Tako dočekali raspad 90-tih. Bulajićevi filmovi su preteče skandaloznih Vrdoljakovih istorijskih falsifikata. No koga je briga? Juče sam na Historiju "saznao" da je ustanak u Jugoslaviji izbio 1943. u Jajcu i to tek nakon što su partizani pred Englezima uspešno položili ispit podobnosti i sposobnosti, rušeći neku prugu u Sloveniji. Tada su poslati britanski i američki komandosi pa je ratna sreća u Jugoslaviji Nemcima konačno pokazala guzicu. Skoro sam pojeo kragnu do kraja emisije...

relja

pre 11 godina

A ko je platio film?
- Cela Jugoslavija.

Čija vojska je učestvovala u snimanju filma, sa avionima, tenkovima, vojnicima? Da nije Hrvatska Vojska?
Ne, nego "agresorska" JNA.

Glupost je, izgleda, neuništiva...

tt.

pre 11 godina

Hrvati su za vreme tog rata bili uglavnom na strani Nemaca i okupatora, te je malo smesno sve to. Taj film su placali svi u ovoj drzavi i ako Bulajic i ekipa hoce jos para da naplacaju za gledanje, neka vrate ono sto su ulozili gradjani Srbije u taj film.

Novosadski

pre 11 godina

Ajmo ljudi realno, mi smo prisvojili stotinjak ol. medalja bivše nam države (pogledajte spisak osvajača,najmanje pripadaju Srbiji). Neka im je, zato mi imamo Tesnu kožu i Maratonce :)

Martin

pre 11 godina

"Bulajić je u pravu. Osamdeset posto filmskih radnika na snimanju "Neretve" bilo je iz Hrvatske. Kao što su 80 posto partizana u bici na Neretvi bili Srbi."

Pa bitka na Neretvi je poznata po tome, sto su je Dalmatinci iznijeli na svojim plecima. Najbrojnija vojna grupa je bio 1. hrvatski korpus, potpomognut 9. dalmatinskom divizijom. Glavni neprijatelj i okosnica borbe se nije desavala protiv Nijemaca, nego protiv cetnika, kojih je u toj bici stradalo 18.000.

Malo je licemjerno govoriti da su Hrvati bili na strani nacista, kada je Nediceva Srbija bila isti njemacki satelit kao i NDH, i imala duplo vise vojnih formacija u njihovoj sluzbi nego bilo koji drugi narod bivse SFRJ.

nocasjekolubenicapunmjesec

pre 11 godina

Hoce li ista ostati za BiH nakon sto svi uzmu ono sto hoce?
Bitka na Neretvi, Bitka na Sutjesci, Bitka na Kozari...
Pa kako nema ni jedna Bitka na Biokovu ili Bitka na Dinari? Otkud sve te velike partizanske bitke u Bosni? Neretva sigurno tece kroz Hrvatsku, kao sto je Medjugorje u Hrvatskoj. ehh...

Iguman Nemanja

pre 11 godina

(my way, 8. mart 2013 20:52)

Jugoslavenske medalje nemaju apsolutuno nikakve veze sa danasnjom Srbijom i to vam je apsolutno jasno ali ste ih bez srama pripisali i sada prodajete licemjerje. Medalje je trebalo ostaviti u riznici jugoslavenske proslosti, obzirom da to niste napravili, red je da sutite!

preko vode do slobode

pre 11 godina

Mozda je film hrvatski ali najveca faca u tom filmu, Orson Vels igra Srbina. Inace dovoljno sam mator da sam ga u sedemdesetima kao Titov pionir gledao za 29 novembar na drzavnoj televiziji, a uciteljica nas je posle propitivala. Gledao sam ga ponovo posle pauze od nekih 38 godina i bio pomalo razocaran. Klasican kaubojac i to osrednji (cetnici prikazani kao indijanci, dugokosi, na konjima, vitlaju nozevima i urlaju :-) Ali Hardi Kriger zaista odlican. Btw, da nije onda i "Gvozdeni Krst" Sema Pekinpoa hrvatski film? Prikazuje ruski front, a sniman je u Istri, Jadran Film davao logisticku podrsku i obradu, gomila lokalnih statista igra ruske vojnike, a horski pevaju "Po sumama i gorama" :-)

Rodoljub

pre 11 godina

Nepripada ni hrvatopljuvacima ni srbomrzcima nego pripada NAMA koji smo voleli te junake iideale u koje su verovali. Nama popljuvanim i ponizenim jugosima koji danas trpe reviziju istorije tako da trebamo da verujemo da su kolaboratori kobojagi ustvari oslobodioci. Ali neka. Pseudodrzavice sve sa svojom skorijom pseudoistorijom i pseudodemokratijom ce doziveti svoj krah kad tad jer su lazi kao kule od karata...

my way

pre 11 godina

@(realista, 8. mart 2013 18:18)

Pa nije nas Olimpijski komitet prisvojio nista, vec su te medalje jednostavno njegove. On postoji od 1910. i neprekidno je clan MOK-a. To je pitanje identiteta, a ne vlasnistva. Jasna Fazlic, koja je svoju medalju izgubila obratila se OKS, jer je preko njega jedini nacin na koji je mogla od MOK-a da dobije duplikat. Novostvorenim drzavama i njihovim komitetima niko ne dira u jednu jedinu medalju koju su osvojili od svog nastanka, ali sve i da hocemo ne mozemo da im damo ono sto je nase, jer o tome ne odlucujemo mi. A ja bih bas voleo da vidim vas koji se bavite tim glupostima kako bi vi nezvanicno izmedju nas podelili nesto sto je i matematicki nedeljivo kao medalje. Kad bi krenula da se broja krvna zrnca Djurdje Bjedov i ostalih sportista, o kolektivnim sportovima da ne govorim, imali bi psiholozi sta da posmatraju. Na kraju bi se brat bratu doslo do nekog broja sa decimalama, a ne bi moglo ni da se zaokruzuje jer je 6 republika, pa bi se uvek neko nasao ostecen:)
Sto se tice ove situacije, to sto "Jadran film" menja nacionalni prefiks filma ima karakteristike prisvajanja, jer je to njegova odluka, ali nek vam bude. Ali nakon ovoga, posteno bi bilo da niko od novopecenih suseda vise ne spominje olimpijske medalje, jer je to, osim sto je licemerno, iz razloga koje sam naveo i glupo.

nemanja

pre 11 godina

Jedan od retkih filmova koje nikada nisam uspeo da pogledam do kraja. Evo vam ga sa zadovoljstvom taj patetitčni davež, kad se budem uželeo partizanskog filma i Bate Životinje pogledaću opet Tri.

Mirko

pre 11 godina

Samo kad vas cuju Ameri.Dobicete svi batine! Pa kako bre Hrvatski,Srpski,Bosanski,Jugoslovenski...? A troje americkih glumaca u filmu,a? To je bre,americki film! I tacka.Bre.Samo kada vas cuju Ameri...Dobicete svi batine :)

Jr

pre 11 godina

To nesrecno cudo je nasu drzavu kostalo preko $500.000.000 u dananjem novcu... A dobijena je jad i bijeda od film, u kome reditelj nije uspio da izvuce ni 10% mogucnosti ekipe koju je imao na raspolaganju...

Dovoljno je pogledati Bridge to far koji je snimljen sa cetvrtinom tog budzeta pa zaplakati.budzeta

ja

pre 11 godina

"Kada ćete shvatiti već jednom da je Srbija kao nezvisna država-kraljevina i carevina-postojala sve do XV veka, i da je onda opet postala nezavisna država od 1878. godine, a za sve to vreme vi niste imali državu-vaša istorija države počinje 1991. godine!"
(draganns, 9. mart 2013 14:25)

Baš je šteta što ne poznajemo povijest/istoriju jedni drugih jer bi znao da je hrvatska država nastala prije srpske, a opstanku Srba i Srbije pomogla je nekoliko puta u više srpskih ratova s Bugarima...

Ostajem ovde

pre 11 godina

I neka im film,nama ne treba,borbe i bitke su bile nase,a od toga su oni imali visestruke koristi a mi nesagledive stetne posledice,vece od visevekovne turske vladavine.Do 1944.godine Srbi su cinili oko 90% u partizanskom pokretu,tako da je sukob sa gradjansko monarhistickim cetnickim pokretom,pored ustaskog,nemackog,bugarskog,madjarskog i bugarskog genocida,upotpunio nacionalnu tragediju.Neverovatno je da se jos uvek bas kod nas najvise i prikazuju takvi partizanski filmovi,sto bi trebalo zabraniti da nove generacije ne zapadnu u zablude o jugoslovenstvu i njegovom socijalizmu.Dosta vise.

Che

pre 11 godina

Trebalo bi da pripada zemlji koja ga je snimala, a te zemlje vise nema.Hrvatski je koliko i slovenacki, makedonski, crnogorski, bosanskohercegovacki i srpski.
A ako reziser tako hoce, neka tako i bude, sta me briga da se opterecujem kome pripada.

RedZmaj

pre 11 godina

Kao sto smo naslednici svih medalja stare Jugoslavije, u ovom slucaju je hrvatska firma vlasnik filma, prava na distribuciju. Ne vidim u cemu je problem.
E sad, drugi je problem sto smo mi kao narod bili vecina u partizanima. Ja se konkretno s tim ne ponosim. Na moju zalost, moja familija je bila partizanska. Vise bih voleo da su bili u Kraljevskoj Vojsci, ali sta je tu je. Od moje generacije pa na dalje sigurno nece biti Jugoslovena i partizana.

Milos

pre 11 godina

Dok u Srbiji rehabilitujemo cetnike i odricemo se NOB, Hrvati vrlo pametno prisvajaju NOB i daju svoju interpretaciju istorije. Jasno je zbog cega to rade jer je antifasizam jedna od najsvetlijih tradicija Evrope, Amerike i Rusije. Tako npr. proturaju tezu da je Hrvatska zemlja sa najvise antifasistickih boraca po glavi stanovnika, naravno ne pominjuci da je 90% tih boraca bilo srpske nacionalnosti cije su potomke proterali 95. godine. Naravno od ustastva se ogradjuju i to prikazuju kao bilo koje druge kvislinge u svetu uz koje nije bila vecina naroda. Madjutim Hrvati imaju pravo da se promovisu kako misle da im najvise koristi, problem je sto Srbi ne isticu svoj antifasizam i stvoricemo utisak u svetu da je ovde zapravo bio samo gradjanski rat a da nas borba protiv fasizma nije interesovala!

Zaharije Ostojić

pre 11 godina

Filmovi o bitkama na Neretvi i Sutjesci snimani su tendenciozno prohrvatski. U "Bici na Neretvi" uopšte se ne pominju srpski i crnogorski komandanti divizija Peko,Koča (1 i 2) ili poginuli Pero Ćetković čija je 3.divizija osvojila Prozor. O komandantima brigada takođe nema pominjanja, jer su takođe većinom Srbi ili Crnogorci (čak su bili na čelu i dalmatinskih brigada). Ali zato u filmu briljiraju Hrvati. 4XZGM5NPomešani su Prozor, Drežnica, Konjic. Jedna te ista jedinica u filmu vodi borbe na svim tim pravcima iako je stvarno na strani NOVJ učestvovalo pet divizija sa 16 brigada. Prikaz borbe protiv četnika je tek istorijski falsifikat. Navodno, jedna desetina ili vod zaustavljaju hiljade četnika "dok ne stignu brigade". Istina je drugačija. Partizani sklapaju primirje s Nemcima da bi sve snage usmerili na četnike i na prenos ranjenika. I te borbe su se vodile na više mesta i trajale dve nedelje, na mostobranima kod Jablanice i Glogošnice, na Prenju i dolini Neretve, prvo prema Konjicu, pa prema Glavatičevu, i konačno prema Nevesinju i Kalinoviku. Da ne pominjem borbe pre stvaranja mostobrana kod Jablanice, a to su bile borbe kod Drežnice i Konjica kao i borbe 9. divizije sa Baćevićevom grupom kod Posušja i Imotskog.

Moler

pre 11 godina

Ko je platio film njemu i pripada! Siguran sam da ne pripada Bulajicu ni "hrvatskoj" kinematografiji posto takvo nesto nije ni postojalo tada!

draganns

pre 11 godina

Veću glupost nisam čuo-"film više nije jugoslovenski nego srpski" pa ajde onda svi filmovi koji su snimljeni u bivšoj Jugoslaviji-nek se podele po republikama-pa da i mi kažemo koji su sve to srpski filmovi-a ima ih brate najviše...i najbolji su...a što se tiče Bitke na Neretvi-film je samo bio najskuplji,ali sigurno ne i najbolji partizanski film!

ameli

pre 11 godina

@RedZmaj

Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah...

FeboZg

pre 11 godina

Ako se Veljko B kao živi i živući autor toga djela izjasnio da je film hrvatski u čemu je onda vaš problem..da ga nečete možda kao i u slučaju Ive Andrića samovoljno proglasiti Srbinom?!?!? On kao autor filma ima potpuno pravo reći kako se osjeća i kako smatra film hrvatskim..na kraju krajeva 80% ljudi i resursa u filmu je iz Hrvatske..Srbija bi se opet kitila tuđim perjem,besramno..a u isto vrijeme jednog Matu Parlova i Matiju Ljubeka posthumno proglasili Srbima i Jugoslavenima ?!?!? Kako da ne...

koliki je moj deo?!

pre 11 godina

Neko je lepo napisao, film Kum pripada Paramountu. Zasto, zato sto je taj stuido ulozio pare, platio glumce, kamermane, cuvare i sve ostale i snimio film. Ako je Jadran film snimo "Bitku na Neretvi" samo iz svojih sredstava, sa svog ziro racuna + licna sredstva V.Bulajica (mozda covek zalozio porodicni nakit), slazem se da pripadne njima. Ali ako je mom tadasnjem preduzecu stigla naredba da uplati odredjen iznos za snimanje fima, onda to bratac, nije samo njihov film...

PERSONA NON GRATA

pre 11 godina

G-din je prevideo gledanost 'Valtera' koji je gledalo vise od milijardu ljudi i koji, nekako, deluje bas bosanski. Ali bosanski, a ne bosnjacki, srpski ili hrvatski.Mislim da je to najgledaniji film sa ovih prostora, svih vremena, i da je gledaniji od svih ostalih zajedno.

vladica

pre 11 godina

Filmsko delo je primer nuznog koatorstva,jer u stvaranju filmskog dela ucestvuje veliki broj lica. Po nasem zakonu o Autorskom i srodnim pravima,koautori filmskog dela su:reziser,scenarista,glavni snimatelj,kompozitor samo ako je muzika bitan element filma,i glavni animator ako je u pitanju animirani film. I sta ovde nije jasno ciji je film...

naknadna pamet

pre 11 godina

"Malo je licemjerno govoriti da su Hrvati bili na strani nacista, kada je Nediceva Srbija bila isti njemacki satelit kao i NDH, i imala duplo vise vojnih formacija u njihovoj sluzbi nego bilo koji drugi narod bivse SFRJ".
(Martin, 9. mart 2013 08:10)

Nije baš tako Martine. Nemačka je NDH priznala kao nezavisnu državu, dok je Srbija bila pod okupacijom, što ne može da se upoređuje.
Hrvate u NDH su Nemci tretirali kao saveznike, dok je u Srbiji važilo pravilo 100 Srba za jednog ubijenog i 50 za jednog ranjenog Nemca.

Osim toga, Srbija je bila jedina država u okruženju koja nije imala svoju SS formaciju.

Lijep pozdrav

draganns

pre 11 godina

"Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah..."
(ameli, 9. mart 2013 11:17)

Medalje na Olimpijskim igrama se nikad nisu delile, pa ni danas se ne dele po nacionalnosti sportista, nego prema tome za koju državu se sportista takmiči-prema tome, sve Olimpijske medalje osvojene od 1948-1988 godine-za vreme postojanja SFRJ mogu samo da pripadaju Jugoslovenskom Olimpijskom komitetu, a ne ne znam kome...e sad pošto je Srbija naslednica Jugoslavije, jer su se sve ostale zemlje -nekadašnje republike odvajale od te iste Jugoslavije, ona je nasledila i te medalje-isto kao što je i Rusija nasledila sve medalje SSSR-nisu ih delili sigurno sa Litvanijom, Gruzijom i sl.
Kada ćete shvatiti već jednom da je Srbija kao nezvisna država-kraljevina i carevina-postojala sve do XV veka, i da je onda opet postala nezavisna država od 1878. godine, a za sve to vreme vi niste imali državu-vaša istorija države počinje 1991. godine!

celtic

pre 11 godina

@(Nedeljko Gudelj, 8. mart 2013 20:29)
Ne znas... procentualno, u odnosu na svoju (malo)brojnost najvise je bilo Crnogoraca,koji su bili dio Glavne operativne grupe (i peta crnogorska proleterska brigada)od kojih su neki bili i u sastavu dalmatinskih brigada i naravno Srba (krajiske brigade).Dalmatinci jesu bili tu i dali su svoj doprinos ali se istorija ne moze krivotvoriti

dario

pre 11 godina

Nema ništa sporno. Jadran film je producent filma i polaže sva prava na taj film, a kako ko emotivno to doživljava njegova stvar. Neka Avala film dogovori prava na ''Desant na Drvar'' i ostalu filmografiju koju je finansirao, Makedonija film svoju i td. Zamislite hipotetsku situaciju da se SAD raspadne na 50 država čiji bi bio film Kum. Bio bi vlasništvo studia ''Paramount pictures'' i kraj!

IBJ

pre 11 godina

A, pamtim, pamtim, to je ono: "Braćo tifusari, preko vode do slobode!"

:-)

Tu su dali takvoj veličini kao što je Orson Vels da igra "Dražu". Hvala na tome braćo Hrvati.

:-)

Aman ljudi, koga je danas briga da li je taj film hrvatski, srpski ili uzbekistanski! Nama matorima malo uključi nostalgiju, žal za mlados', i... to je to.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Sve se polako vraća na svoje mesto. Tako Titovi komunistički filmovi bivaju hrvatski, dok će Srbija krajem ove godine gledati seriju Ravna Gora.

prokleta AVLIJA

pre 11 godina

realno najviše dalmatinaca je poginulo na strani partizana na neretvi...dok su Dalmoši ginuli za slobodu većina Srba iz Srbije se igralo četnika po srpskim šumama...partizani su posle proterivanja 1941 zakoračili u Srbiju tek 1944...toliko o podršci Srba antifašizmu...morali su čak i da izmišljaju neke beogradska ilegalce da ne bude da se u Srbiji nije ratovalo protiv okupatora

Marko - Budva

pre 11 godina

tacno, film je Hrvatski, a dva najveca imena hrvatske kinematografije su Crnogorci, Veljko Bulajic i nedavno preminuli Krsto Papic!! Samo da se zna!!

Rade

pre 11 godina

Ma neka je hrvatski film. Nema problema, samo na kraju da ne bude da na konto ovog filma neki njegov akter da traži nacionalnu penziju od Srbije.

Sid

pre 11 godina

Imam ovaj film u kolekciji ali cela pricca je cista budalastina jer partizani i ceo Drugi svetski rat nije nas, njihov vec zajednicki.

Gale

pre 11 godina

(my way, 8. mart 2013 20:52)

Sve si u pravu, ali mislim da su nam medalje pripale još po jednom osnovu: SRJ, kasnije SCG je bila pravni naslednik zemlje koja se raspala.

Deda Panta

pre 11 godina

Kako ono reče legendarni Hardy Krüger u jednom momentu, posle " Padaj silo i nepravdo" : " Ustashe Vorwärts"

Njegova reč i dalje ima istu težinu, " i ovu naredbu će te izvršiti ".

danguba

pre 11 godina

Ovo je jugoslovenski film i s obzirom da se Hrvati gnušaju i odriču svega što ima predznak "JU" u svom nazivu, ne znam čemu ovoliki interes za Neretvu. Ovo je vjerovatno lična inicijativa Veljka Bulajića, koji se deklariše kao hrvatski redatelj.
Inače, Hrvati su bili uključeni u partizanski pokret gotovo jednako kao i Srbi, pogotovo Istra i Dalmacija, iako se neki od njih sada toga stide.

my way

pre 11 godina

Jugoslavenske medalje nemaju apsolutuno nikakve veze sa danasnjom Srbijom i to vam je apsolutno jasno ali ste ih bez srama pripisali i sada prodajete licemjerje. Medalje je trebalo ostaviti u riznici jugoslavenske proslosti, obzirom da to niste napravili, red je da sutite!
(Iguman Nemanja, 8. mart 2013 23:16)

Pa nista, ja tebi mogu do sutra da ponavljam da nista mi sebi nismo pripisali, niti smo mogli i imali pravo da eto tako svojevoljno pripisujemo medalje, kao i to da su one jednostavno nase, jer je nas Olimpijski komitet neprekidno clan MOK-a. Srbija postoji kontinuirano od Berlinskog kongresa 1878 i nije prestala da postoji stvaranjem kraljevine SHS i Jugoslavije, a svakako nije nastala njenim raspadom. To sto ste vi najpre usli sa nama u zajednicku drzavu, pa izasli, ne utice nikako na nas identitet. Te medalje su, kao i zemlja mogli biti zajednicki, ali vi ste svojom voljom stvorili nesto novo i raskinuli sa Jugoslavijom. Niko vam ne dira ni u jednu jedinu medalju otkako su vase drzave i Olimpijski komiteti nastali. I vi znate da je nemoguce i da nikakav osnov nemate da potrazujete medalje, pa bi onda sad hteli da ih mi sta, izbrisemo? Ne pada nam napamet, a i utuvite sebi vec jednom u glavu da, cak i kad bi hteli, mi to ne mozemo da uradimo, jer takve odluke nisu na nama. O licemerstvu ste najmanje pozvani vi da nam delite lekcije. Ako neko treba da cuti i da ime jugoslovensko ne uzima u usta ste vi, ova vest i odluka Jadran filma je samo mali podsetnik na to.

bas je ah

pre 11 godina

@RedZmaj

Nije isto jer medalje nisu srpske jer ih nisu osvojili srpski sportasi a medalje se na olimpijadi djele po nacionalsnosti.
S druge strane ovo je film jadranfilma jer ga je on napravio.
S time su ovi svi komentari ah...
(ameli, 9. mart 2013 11:17)

Medalje se dele sportistima i olimpijskim komitetima, a ne po krvnim zrncima. Hrvatska i HOK u to vreme nisu ni postojali, tako da je tvoj komentar ah... A da nije isto nije, jer je o tome cije su medalje odluku doneo MOK, a o Neretvi Jadran film. Ne svidja vam se bas istina, jelte komsije? Neka, samo se vi isplacite na srpskim sajtovima.

drugovi, juuuriiiiiiiss

pre 11 godina

najsmesnije od svega sto je sto su za potrebe filma srusili pravi most, a kamere nisu bile ukjucene ... imalo se, moglo se

btw, muzika je odlicna ...

tigar

pre 11 godina

Da nije bilo Jugoslavije ne bi bilo ni slavnih ratnih jugoslovenskih filmova.
Svojatanje Branimira,Meše,Ive,Nikole,Neretve,Kozare,Tita,ćirilice,vozova,brodova,ideja,zasluga i svega što je valjalo je krajnje licemerno i sramno.

Zoki

pre 11 godina

@FeboZg

Apsolutno ne osporavam Bulajiću pravo da se deklariše kao Hrvat i hrvatski režiser. Osporavam mu pravo da međunarodnu koprodukciju u kojoj su učestvovale praktično sve filmske kuće iz bivše SFRJ, zajedno sa producentima iz Nemačke, Italije i SAD proglasi hrvatskim filmom. Na filmu je radilo 58 preduzeća iz cele SFRJ, učestvovalo preko deset hiljada pripadnika JNA i gomila rezervista, sagrađena i uništena četiri sela i dva mosta. Pikaso je crtao plakate...

Više rezervista je mobilisano za snimanje ovog filma, nego kada su par godina kasnije jurili ustaše po Hercegovini. Uz to, ustaše su jurili mesec-dva, a film je sniman više od godinu dana.

A što se tiče medalja, radi se isključivo o olimpijskim medaljama. Nisu to odlučili Srbi (niko nas nije ni pitao), nego Međunarodni olimpijski komitet. Jugoslovenski olimpijski komitet nikada nije bio član MOK-a. Kada je formirana Kraljevina SHS, samo je u dokumentima MOK-a promenjeno ime Srpskog olimpijskog komiteta i priznato članstvo od 1910. godine. nakon raspada SFRJ, samo je opet promenjeno ime jedne te iste organizacije.

Aca

pre 11 godina

Ovaj film je super i svi su zasluzni sto je snimljen.
Moze li neko da mi kaze kako se zove glumica koja je igrala Danu u ovom filmu.

slobodni zidar

pre 11 godina

Veljko Bulajić našao načina da okrene pare dok je živ a mi se sad svađamo čiji je film. A da se malo ugledamo na Čese i Slovake? Što je stvoreno za bivše države zajedničko je a što smo stvorili od osamostaljenja svakom svoje. Samo što baš i nismo nešto svi skupa stvorili od osamostaljenja, u tome je problem pa svojatamo što se svojatati ne da...A za ove balavce i neznalice koji tvrde da su svi Hrvati bili na strani Nijemaca i ustaša, pogledajte si malo dokumentarac "Duhovi Zagreba", možda vam se otvore novi horizonti...

Silvester

pre 10 godina

Ovo svojatanje filma je u stvari deo mnogo kompleksnije priče o privatizaciji društvene imovine iz SFRJ. Nema razlike u prisvajanju ovog filma od strane Hrvatske, i prisvajanja neke hidrocentrale od strane nekoliko stotina astronomski plaćenih radnika i rukovodstva. U Srbiji neka mnogi razmisle za kolicnu šaku para su dobili pravo da otkupe stanove u prvoj polovini 90-ih. Stanovi su kupovani za 100 maraka. Reći će, "ali tu smo mi živeli" - da, ali nisu bili vaši, svi su za njih plaćali, a samo oni sa stečenim stanarskim pravima su imali pravo da ih otkupe budzašto. O otimanju i pljački jugoslovenske privrede izlišno je i govoriti.

Sve polemike oko imovinskih odnosa na prostoru SFRJ su čista travestija i spinovanje javnosti. Pričali su da je Jugoslavija stvorena u krvi i otimačini. U čemu je onda stvoreno ovih 6 banana država u kojima je tuga i sramota živeti i uzgajati decu?