Četvrtak, 07.03.2013.

21:36

Žalba "trese" tender

Tender za nabavku računara i prateće opreme za Poresku upravu po svemu sudeći neće se skoro okončati.

Izvor: Novosti

Žalba "trese" tender IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

R

pre 11 godina

@(Stojan, 8. mart 2013 10:21) prva stanka je protiv zakonita
"da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima bar jednog zaposlenog (glavnog arhitektu rešenja)"-bezocna korupcija i udim besplatno pomoc da se tender odvije srucno i prifi.
na nagovestaj ili pokusaj korupcije,spreman sam sa skrivenom kamerom preko

Stojan

pre 11 godina

Poreska uprava je poznata po tome da raspisuje tendere sa zahtevima koji odgovaraju jednom ili dvojici ponudjaca. Idu do tolikih detalja da se iz aviona vidi ko je "vidjen" da dobije. Upravo je u toku jedan slican oglas za razvoj softvera u istoj instituciji:

– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima partnerski status sa kompanijom SAP za portfolio Sybase proizvoda;
– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS", ima bar jednog zaposlenog (rukovodilac projekta izvođača) sa PMP (Project Manager Professional) sertifikatom.
– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima bar jednog zaposlenog (glavnog arhitektu rešenja) koji je stručno osposobljen i ima odgovarajuće iskustvo za rukovođenje tehnološkim razvojem rešenja koje je predmet ove nabavke na način:
– da ima visoku stručnu spremu tehničke struke u oblasti Informacionih tehnologija
– da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima vođenja i upravljanja projektima iz oblasti informacionih tehnologija;
– da je uspešno izveo najmanje dva projekta u kojima su korišćene tehnologije koje su predmet ove nabavke (Oracle SOA, SAP SybasePowerDesigner);
– da je stručno sertifikovan za korišćenje modelskog alata koji je zahtevan u ovoj nabavci-SAP SybasePowerDesigner.
>>>>da ime ponudjaca pocinje sa "M".

Marko Kraljević

pre 11 godina

Ovo je klasična zamena teza. Kapiram ja da je ova fantomska firma tu samo da obori tender, ali da li ona radi nesto protivzakonito? Ne! Ona radi ono sto joj zakon dopušta. Ja bih ipak pozvao na odgovornost one koji su napravili dve sitne beznačajne tehnicke greske zbog koji preti obaranje tendera. Po meni su oni glavni krivci.

Toliko.

kiklop

pre 11 godina

isao sam ja na te neke tendere za racunarsku opremu i uglavnom se uvek ista firma zalila i obarala tendere.
a da stvar bude lepsa, to je firma koja pripada hrvatskoj m-san grupi, na hrvatskom trzistu su prakticno monopolisti, a ovde se samo zale i obaraju tendere, tako da pretpostavljam da je ovo takodje njihovo maslo, posto su u pitanju velike pare.

Predrag

pre 11 godina

Kako može da uloži prigovor firma koja nije ni otkupila dokumentaciju i ne učestvuje na tenderu? Da li to znači da ja kao zainteresovani građanin mogu da obaram svaki tender za koji mi se to prohte? Ko ovde koga pravi glupim? Pre će biti da planirani pobednik tendera nije dostavio najbolju ponudu, pa sad sve to treba oboriti i ponoviti.

Nole

pre 11 godina

Nekome možda i ne ide u prilog da se reformiše poreska uprava, jer u ovakvoj šumi izbegavanja poreza i nesposobnoj poreskoj upravi pliva veoma dobro. Mnogi (najviše ovi koji imaju dosta para, koje su isisali iz ove države prethodnih 25 godina) imaju interes da se Poreska ne reformiše i sve bi dali da ovako ostane i da oni zaradjuju kao da su u Americi, a da ne plaćaju poreze kao što su to radili u Grčkoj, koja vidimo gde je završila...

kis janos

pre 11 godina

Побеђују их њиховим оружјем. На хиљаде фирми које су биле најповољнији понуђачи елиминисане су због техничких недостатака у њиховим понудама. Сад када је техничка грешка код наручиоца, није важно.
Нови закон ће ове аномалије укинути, али требало га је дочекати.

veterinar

pre 11 godina

Neprikosnovena u ovakvom obaranju tendera za nabavku računarske opreme u Srbiji je hrvatska firma King ICT. Tužna je država koja dopušta da joj susedi kroje sudbinu!

Bane 69

pre 11 godina

To je postao unosan posao u Srbiji. Oni nemaju pravo da učestvuju na tenderu jer ne ispunjavanju kriterijume, nisu ni otkupili dokumentaciju, ali imaju pravo da se žale. I trguju sa tim da im se plati da povuku žalbu.

mattko

pre 11 godina

Neka sebi postave pitanje kakve su tenderske uslove o pouzdanosti ucesnika na tenderu postavili. Onda posle neka cene ko je kriv za pad tendera , raspisivac ili neki ucesnik! Kada dobiju odgovor na to pitanje onda sledi odgovornost za oduglovacenje modernizacije PU!

zbanderas

pre 11 godina

Jedna ozbiljna firma kao što je HP moze da ponudi ceo sistem za dzabe sa besplatnom montazom i odrzavanjem u narednih 5 godina i to samo da bi zauzeli poziciju u Srbiji.To je mišljenje menadzera HPa kome sam opisao situaciju pre mesec dana.Kao problem čovek navodi otvorene zahteve za ugradnju od političara i blokiranje projekta.

doki

pre 11 godina

na žalost tenderi i kad su najpoštenije rađeni mogu da budu teški za završiti jer svako bez trunke odgovornosti za tačnost žalbe ima pravo da se žali na povredu prava ponuđača...mi smo ne tako davno imali na jednom tenderu žalbu gde nam je predat papir sa zaglavljem jedne firme i ispod je pisalo bukvalno: žalba ...smatramo da su nam povređena prava ponuđača. Bez bilo kakvih objašnjenja bez uplate takse itd i kako nalaže zakon moraš da mu vreme da dopuni žalbu i da uplati taksu i tada je počela žurka jer nikada nikog nije bilo na adresi te firme da preuzme naš zahtev za dopunu dokumentacije kako bi počeo da teče taj rok od mislim tri dana....tender nam je propao zbog svega jer smo morali da ga završimo do 31.12. kako nismo uspeli zbog ove žalbe, morali smo da vratimo novac u budžet i ostali bez vredne opreme za bolnicu...a tender je imao još 6 ozbiljnih učesnika i bio maksimalno pošten. ...na žalost zakon polazi od predpostavke da su direktori državnih firmi lopovi (verovatno nije dakeko od istine) pa je onda ovo sve moguće...

Slavko

pre 11 godina

Ma kakvi.Tu ima jedna firma koja ima sa cime da udje,preko cerke pravi ponovni tender.
Potrebno je vreme kako bi firma utvrdila dosadasnje ponude i u sledecem krugu ponudi naj povoljniju.
Sto se mene tice ispravku u dokument dostaviti svim ponudjacima,u ovom slucaju 4 u koliko se sloze moze se otvoriti ponude.
Ako ima vise od tri koje nisu za nastavak zbog izmena,onda ponistiti tender.
Koverte pecatirati,vreme za prijave je zavrseno i tacka.
Cerku firmu pronaci,ko je kako i gde registrovao pa da se i diskvalifikuje

Marko

pre 11 godina

Pa da je poreska uprava ozbiljna organizacija kao i svuda u svetu, nikome ne bi palo na pamet da zbija šale sa njima. Ovako... k'o vam kriv.

dole nepismena birokratija!

pre 11 godina

A one sto imaju aktivni kapital od "hiljadu milijardi" koliko su firmi u medjuvremenu oterali u stecaj, ostetili drzavu i poverioce i nastavili kao da se nista nije desilo?
Samo uzged, ne mora da znaci u ovom slucaju, ali rak rana ove drzave su monopolisticke lopovske firme koje caruju u svim oblastima.
Koliko je firmi u Srbiji dobijalo kredite na bazi "dobrih ugovora" sa drzavom i okretalo milijarde i kad su pukli - pukla je samo drzava koja je ustvari njihova prcija i pukli su sitni dobavljaci i radnici koji su otisli na biro, a nisu pukle banke koje su im odobravale kredite bez realne zaloge i garancija. I nisu pukli vlasnici tih firmi.
Taj mucenik sa "hiljadu" dinara sto obara tender je u pravu.
Ako je tender drzavni, trebalo bi da moze da ga obori bilo koji gradjanin
iako nije konkurisao. Ako je tender manjkav, zasto je manjkav?
Ova drzava propade zbog manjkavosti i rupa u zakonu!

sta mi bi

pre 11 godina

Zasto je oboren tender za poresku upravu.? Naime, lik koji je sef IT u proskoj upravi a skoro je dosao kada se vlast promenila, prthodno je radio u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje (kadar G17). Namesta tender za svog prijatelja MP Soft, Od Proizvodjača trazi da samo MP Soft moze da dobije (MAF) manufacturer authorisation form. Posto je MP Soft relativno mali po obrtu a uslovi tendera zahtevaju vece bilanse, on se udruzuje sa CT-om. Ostalli partneri proizvodjaca ne mogu da ucstvuju jer nemaju MAF. Specifikacija opreme je takva da samo taj proizvodjac zadovoljava. E zato se ta firma zalila i naravno da se zalila, jer ako joj je vec zabranjeno da posteno ucestvuje onda bar moze da im smeta da glatko odrade korupciju na drzavnom nivou. Jos ovi iz poreske imaju hrabrosti da ovo objavljuju u novinama, a kradu. Neka se proveri sta sve doticni sef IT-a ima od imovine i kako ju je zaradio.

Neko iz mase

pre 11 godina

A to sto je tender napisan samo za jednog proizvodjaca racunara koji treba da isporuci "samo 6.500 komada"? (da ga ne imenujemo)
Pre treba policija da ispita kako je izasao toliko namesten tender!
6.500 racunara = bar 3.000.000 eur iz nasih novcanika!

Zoran

pre 11 godina

Tako je bilo i pre tako ce biti i sada! I pre su "neki" inspektori, mozda finansijski dobijali laptopove i usb modeme za internet (telekomovi modemi) ALI JE NA LAPTOPOVIMA bio Ubuntu i 3 lista objasnjenja za kucanje u terminalu ako zelite da se povezete na internet. Jer njima treba internet na terenu! Posto to nije radilo iz nepoznatih razloga isprobavali su i na drugim Win masinama i nije radilo, onda se kontaktirao telekom i njihova podrska,"strucni u telekomu" su objasnili da taj USB ne radi na Linux-u! Kada su culi da ima uputstva za konektovanje, onda su rekli da NA TOJ SIM KARTICI NIJE OMOGUCEN INTERNET, a po vlasnistvu se vodi se na nebitnog i nepoznatog lika, "Milojka, Zivka ili pitaj boga koga".

Srbija nezaustavljivo srlja u prosperitet!

srki

pre 11 godina

Pa šta ako ima hiljadu dinara. Jasno je da je to prikrivena ćerka firma neke od regularnih učesnica na tenderu koja ne sme javno da uloži prigovor da ne bi bila izložena "vanrednoj" poreskoj kontroli.

IgorO

pre 11 godina

Očigledno je da je to namenski osnovana firma koja će u svoje ime (bez rizika da izgubi bilo šta jer ništa nema) a za tuđ račun (neke jače firme) da obara tendere. Prešli su se samo jer pravo da obara tender po zakonu ima samo neko ko ima interes - pošto ovi nisu otkupili dokumentaciju smatra se da nemaju interes i žalba mora biti odbačena.

srki

pre 11 godina

Pa šta ako ima hiljadu dinara. Jasno je da je to prikrivena ćerka firma neke od regularnih učesnica na tenderu koja ne sme javno da uloži prigovor da ne bi bila izložena "vanrednoj" poreskoj kontroli.

IgorO

pre 11 godina

Očigledno je da je to namenski osnovana firma koja će u svoje ime (bez rizika da izgubi bilo šta jer ništa nema) a za tuđ račun (neke jače firme) da obara tendere. Prešli su se samo jer pravo da obara tender po zakonu ima samo neko ko ima interes - pošto ovi nisu otkupili dokumentaciju smatra se da nemaju interes i žalba mora biti odbačena.

sta mi bi

pre 11 godina

Zasto je oboren tender za poresku upravu.? Naime, lik koji je sef IT u proskoj upravi a skoro je dosao kada se vlast promenila, prthodno je radio u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje (kadar G17). Namesta tender za svog prijatelja MP Soft, Od Proizvodjača trazi da samo MP Soft moze da dobije (MAF) manufacturer authorisation form. Posto je MP Soft relativno mali po obrtu a uslovi tendera zahtevaju vece bilanse, on se udruzuje sa CT-om. Ostalli partneri proizvodjaca ne mogu da ucstvuju jer nemaju MAF. Specifikacija opreme je takva da samo taj proizvodjac zadovoljava. E zato se ta firma zalila i naravno da se zalila, jer ako joj je vec zabranjeno da posteno ucestvuje onda bar moze da im smeta da glatko odrade korupciju na drzavnom nivou. Jos ovi iz poreske imaju hrabrosti da ovo objavljuju u novinama, a kradu. Neka se proveri sta sve doticni sef IT-a ima od imovine i kako ju je zaradio.

zbanderas

pre 11 godina

Jedna ozbiljna firma kao što je HP moze da ponudi ceo sistem za dzabe sa besplatnom montazom i odrzavanjem u narednih 5 godina i to samo da bi zauzeli poziciju u Srbiji.To je mišljenje menadzera HPa kome sam opisao situaciju pre mesec dana.Kao problem čovek navodi otvorene zahteve za ugradnju od političara i blokiranje projekta.

Marko Kraljević

pre 11 godina

Ovo je klasična zamena teza. Kapiram ja da je ova fantomska firma tu samo da obori tender, ali da li ona radi nesto protivzakonito? Ne! Ona radi ono sto joj zakon dopušta. Ja bih ipak pozvao na odgovornost one koji su napravili dve sitne beznačajne tehnicke greske zbog koji preti obaranje tendera. Po meni su oni glavni krivci.

Toliko.

Neko iz mase

pre 11 godina

A to sto je tender napisan samo za jednog proizvodjaca racunara koji treba da isporuci "samo 6.500 komada"? (da ga ne imenujemo)
Pre treba policija da ispita kako je izasao toliko namesten tender!
6.500 racunara = bar 3.000.000 eur iz nasih novcanika!

veterinar

pre 11 godina

Neprikosnovena u ovakvom obaranju tendera za nabavku računarske opreme u Srbiji je hrvatska firma King ICT. Tužna je država koja dopušta da joj susedi kroje sudbinu!

kiklop

pre 11 godina

isao sam ja na te neke tendere za racunarsku opremu i uglavnom se uvek ista firma zalila i obarala tendere.
a da stvar bude lepsa, to je firma koja pripada hrvatskoj m-san grupi, na hrvatskom trzistu su prakticno monopolisti, a ovde se samo zale i obaraju tendere, tako da pretpostavljam da je ovo takodje njihovo maslo, posto su u pitanju velike pare.

Zoran

pre 11 godina

Tako je bilo i pre tako ce biti i sada! I pre su "neki" inspektori, mozda finansijski dobijali laptopove i usb modeme za internet (telekomovi modemi) ALI JE NA LAPTOPOVIMA bio Ubuntu i 3 lista objasnjenja za kucanje u terminalu ako zelite da se povezete na internet. Jer njima treba internet na terenu! Posto to nije radilo iz nepoznatih razloga isprobavali su i na drugim Win masinama i nije radilo, onda se kontaktirao telekom i njihova podrska,"strucni u telekomu" su objasnili da taj USB ne radi na Linux-u! Kada su culi da ima uputstva za konektovanje, onda su rekli da NA TOJ SIM KARTICI NIJE OMOGUCEN INTERNET, a po vlasnistvu se vodi se na nebitnog i nepoznatog lika, "Milojka, Zivka ili pitaj boga koga".

Srbija nezaustavljivo srlja u prosperitet!

Predrag

pre 11 godina

Kako može da uloži prigovor firma koja nije ni otkupila dokumentaciju i ne učestvuje na tenderu? Da li to znači da ja kao zainteresovani građanin mogu da obaram svaki tender za koji mi se to prohte? Ko ovde koga pravi glupim? Pre će biti da planirani pobednik tendera nije dostavio najbolju ponudu, pa sad sve to treba oboriti i ponoviti.

Stojan

pre 11 godina

Poreska uprava je poznata po tome da raspisuje tendere sa zahtevima koji odgovaraju jednom ili dvojici ponudjaca. Idu do tolikih detalja da se iz aviona vidi ko je "vidjen" da dobije. Upravo je u toku jedan slican oglas za razvoj softvera u istoj instituciji:

– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima partnerski status sa kompanijom SAP za portfolio Sybase proizvoda;
– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS", ima bar jednog zaposlenog (rukovodilac projekta izvođača) sa PMP (Project Manager Professional) sertifikatom.
– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima bar jednog zaposlenog (glavnog arhitektu rešenja) koji je stručno osposobljen i ima odgovarajuće iskustvo za rukovođenje tehnološkim razvojem rešenja koje je predmet ove nabavke na način:
– da ima visoku stručnu spremu tehničke struke u oblasti Informacionih tehnologija
– da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima vođenja i upravljanja projektima iz oblasti informacionih tehnologija;
– da je uspešno izveo najmanje dva projekta u kojima su korišćene tehnologije koje su predmet ove nabavke (Oracle SOA, SAP SybasePowerDesigner);
– da je stručno sertifikovan za korišćenje modelskog alata koji je zahtevan u ovoj nabavci-SAP SybasePowerDesigner.
>>>>da ime ponudjaca pocinje sa "M".

kis janos

pre 11 godina

Побеђују их њиховим оружјем. На хиљаде фирми које су биле најповољнији понуђачи елиминисане су због техничких недостатака у њиховим понудама. Сад када је техничка грешка код наручиоца, није важно.
Нови закон ће ове аномалије укинути, али требало га је дочекати.

Marko

pre 11 godina

Pa da je poreska uprava ozbiljna organizacija kao i svuda u svetu, nikome ne bi palo na pamet da zbija šale sa njima. Ovako... k'o vam kriv.

Bane 69

pre 11 godina

To je postao unosan posao u Srbiji. Oni nemaju pravo da učestvuju na tenderu jer ne ispunjavanju kriterijume, nisu ni otkupili dokumentaciju, ali imaju pravo da se žale. I trguju sa tim da im se plati da povuku žalbu.

doki

pre 11 godina

na žalost tenderi i kad su najpoštenije rađeni mogu da budu teški za završiti jer svako bez trunke odgovornosti za tačnost žalbe ima pravo da se žali na povredu prava ponuđača...mi smo ne tako davno imali na jednom tenderu žalbu gde nam je predat papir sa zaglavljem jedne firme i ispod je pisalo bukvalno: žalba ...smatramo da su nam povređena prava ponuđača. Bez bilo kakvih objašnjenja bez uplate takse itd i kako nalaže zakon moraš da mu vreme da dopuni žalbu i da uplati taksu i tada je počela žurka jer nikada nikog nije bilo na adresi te firme da preuzme naš zahtev za dopunu dokumentacije kako bi počeo da teče taj rok od mislim tri dana....tender nam je propao zbog svega jer smo morali da ga završimo do 31.12. kako nismo uspeli zbog ove žalbe, morali smo da vratimo novac u budžet i ostali bez vredne opreme za bolnicu...a tender je imao još 6 ozbiljnih učesnika i bio maksimalno pošten. ...na žalost zakon polazi od predpostavke da su direktori državnih firmi lopovi (verovatno nije dakeko od istine) pa je onda ovo sve moguće...

mattko

pre 11 godina

Neka sebi postave pitanje kakve su tenderske uslove o pouzdanosti ucesnika na tenderu postavili. Onda posle neka cene ko je kriv za pad tendera , raspisivac ili neki ucesnik! Kada dobiju odgovor na to pitanje onda sledi odgovornost za oduglovacenje modernizacije PU!

Slavko

pre 11 godina

Ma kakvi.Tu ima jedna firma koja ima sa cime da udje,preko cerke pravi ponovni tender.
Potrebno je vreme kako bi firma utvrdila dosadasnje ponude i u sledecem krugu ponudi naj povoljniju.
Sto se mene tice ispravku u dokument dostaviti svim ponudjacima,u ovom slucaju 4 u koliko se sloze moze se otvoriti ponude.
Ako ima vise od tri koje nisu za nastavak zbog izmena,onda ponistiti tender.
Koverte pecatirati,vreme za prijave je zavrseno i tacka.
Cerku firmu pronaci,ko je kako i gde registrovao pa da se i diskvalifikuje

Nole

pre 11 godina

Nekome možda i ne ide u prilog da se reformiše poreska uprava, jer u ovakvoj šumi izbegavanja poreza i nesposobnoj poreskoj upravi pliva veoma dobro. Mnogi (najviše ovi koji imaju dosta para, koje su isisali iz ove države prethodnih 25 godina) imaju interes da se Poreska ne reformiše i sve bi dali da ovako ostane i da oni zaradjuju kao da su u Americi, a da ne plaćaju poreze kao što su to radili u Grčkoj, koja vidimo gde je završila...

dole nepismena birokratija!

pre 11 godina

A one sto imaju aktivni kapital od "hiljadu milijardi" koliko su firmi u medjuvremenu oterali u stecaj, ostetili drzavu i poverioce i nastavili kao da se nista nije desilo?
Samo uzged, ne mora da znaci u ovom slucaju, ali rak rana ove drzave su monopolisticke lopovske firme koje caruju u svim oblastima.
Koliko je firmi u Srbiji dobijalo kredite na bazi "dobrih ugovora" sa drzavom i okretalo milijarde i kad su pukli - pukla je samo drzava koja je ustvari njihova prcija i pukli su sitni dobavljaci i radnici koji su otisli na biro, a nisu pukle banke koje su im odobravale kredite bez realne zaloge i garancija. I nisu pukli vlasnici tih firmi.
Taj mucenik sa "hiljadu" dinara sto obara tender je u pravu.
Ako je tender drzavni, trebalo bi da moze da ga obori bilo koji gradjanin
iako nije konkurisao. Ako je tender manjkav, zasto je manjkav?
Ova drzava propade zbog manjkavosti i rupa u zakonu!

R

pre 11 godina

@(Stojan, 8. mart 2013 10:21) prva stanka je protiv zakonita
"da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima bar jednog zaposlenog (glavnog arhitektu rešenja)"-bezocna korupcija i udim besplatno pomoc da se tender odvije srucno i prifi.
na nagovestaj ili pokusaj korupcije,spreman sam sa skrivenom kamerom preko

IgorO

pre 11 godina

Očigledno je da je to namenski osnovana firma koja će u svoje ime (bez rizika da izgubi bilo šta jer ništa nema) a za tuđ račun (neke jače firme) da obara tendere. Prešli su se samo jer pravo da obara tender po zakonu ima samo neko ko ima interes - pošto ovi nisu otkupili dokumentaciju smatra se da nemaju interes i žalba mora biti odbačena.

srki

pre 11 godina

Pa šta ako ima hiljadu dinara. Jasno je da je to prikrivena ćerka firma neke od regularnih učesnica na tenderu koja ne sme javno da uloži prigovor da ne bi bila izložena "vanrednoj" poreskoj kontroli.

veterinar

pre 11 godina

Neprikosnovena u ovakvom obaranju tendera za nabavku računarske opreme u Srbiji je hrvatska firma King ICT. Tužna je država koja dopušta da joj susedi kroje sudbinu!

Nole

pre 11 godina

Nekome možda i ne ide u prilog da se reformiše poreska uprava, jer u ovakvoj šumi izbegavanja poreza i nesposobnoj poreskoj upravi pliva veoma dobro. Mnogi (najviše ovi koji imaju dosta para, koje su isisali iz ove države prethodnih 25 godina) imaju interes da se Poreska ne reformiše i sve bi dali da ovako ostane i da oni zaradjuju kao da su u Americi, a da ne plaćaju poreze kao što su to radili u Grčkoj, koja vidimo gde je završila...

Bane 69

pre 11 godina

To je postao unosan posao u Srbiji. Oni nemaju pravo da učestvuju na tenderu jer ne ispunjavanju kriterijume, nisu ni otkupili dokumentaciju, ali imaju pravo da se žale. I trguju sa tim da im se plati da povuku žalbu.

kiklop

pre 11 godina

isao sam ja na te neke tendere za racunarsku opremu i uglavnom se uvek ista firma zalila i obarala tendere.
a da stvar bude lepsa, to je firma koja pripada hrvatskoj m-san grupi, na hrvatskom trzistu su prakticno monopolisti, a ovde se samo zale i obaraju tendere, tako da pretpostavljam da je ovo takodje njihovo maslo, posto su u pitanju velike pare.

dole nepismena birokratija!

pre 11 godina

A one sto imaju aktivni kapital od "hiljadu milijardi" koliko su firmi u medjuvremenu oterali u stecaj, ostetili drzavu i poverioce i nastavili kao da se nista nije desilo?
Samo uzged, ne mora da znaci u ovom slucaju, ali rak rana ove drzave su monopolisticke lopovske firme koje caruju u svim oblastima.
Koliko je firmi u Srbiji dobijalo kredite na bazi "dobrih ugovora" sa drzavom i okretalo milijarde i kad su pukli - pukla je samo drzava koja je ustvari njihova prcija i pukli su sitni dobavljaci i radnici koji su otisli na biro, a nisu pukle banke koje su im odobravale kredite bez realne zaloge i garancija. I nisu pukli vlasnici tih firmi.
Taj mucenik sa "hiljadu" dinara sto obara tender je u pravu.
Ako je tender drzavni, trebalo bi da moze da ga obori bilo koji gradjanin
iako nije konkurisao. Ako je tender manjkav, zasto je manjkav?
Ova drzava propade zbog manjkavosti i rupa u zakonu!

Slavko

pre 11 godina

Ma kakvi.Tu ima jedna firma koja ima sa cime da udje,preko cerke pravi ponovni tender.
Potrebno je vreme kako bi firma utvrdila dosadasnje ponude i u sledecem krugu ponudi naj povoljniju.
Sto se mene tice ispravku u dokument dostaviti svim ponudjacima,u ovom slucaju 4 u koliko se sloze moze se otvoriti ponude.
Ako ima vise od tri koje nisu za nastavak zbog izmena,onda ponistiti tender.
Koverte pecatirati,vreme za prijave je zavrseno i tacka.
Cerku firmu pronaci,ko je kako i gde registrovao pa da se i diskvalifikuje

zbanderas

pre 11 godina

Jedna ozbiljna firma kao što je HP moze da ponudi ceo sistem za dzabe sa besplatnom montazom i odrzavanjem u narednih 5 godina i to samo da bi zauzeli poziciju u Srbiji.To je mišljenje menadzera HPa kome sam opisao situaciju pre mesec dana.Kao problem čovek navodi otvorene zahteve za ugradnju od političara i blokiranje projekta.

kis janos

pre 11 godina

Побеђују их њиховим оружјем. На хиљаде фирми које су биле најповољнији понуђачи елиминисане су због техничких недостатака у њиховим понудама. Сад када је техничка грешка код наручиоца, није важно.
Нови закон ће ове аномалије укинути, али требало га је дочекати.

Marko Kraljević

pre 11 godina

Ovo je klasična zamena teza. Kapiram ja da je ova fantomska firma tu samo da obori tender, ali da li ona radi nesto protivzakonito? Ne! Ona radi ono sto joj zakon dopušta. Ja bih ipak pozvao na odgovornost one koji su napravili dve sitne beznačajne tehnicke greske zbog koji preti obaranje tendera. Po meni su oni glavni krivci.

Toliko.

Zoran

pre 11 godina

Tako je bilo i pre tako ce biti i sada! I pre su "neki" inspektori, mozda finansijski dobijali laptopove i usb modeme za internet (telekomovi modemi) ALI JE NA LAPTOPOVIMA bio Ubuntu i 3 lista objasnjenja za kucanje u terminalu ako zelite da se povezete na internet. Jer njima treba internet na terenu! Posto to nije radilo iz nepoznatih razloga isprobavali su i na drugim Win masinama i nije radilo, onda se kontaktirao telekom i njihova podrska,"strucni u telekomu" su objasnili da taj USB ne radi na Linux-u! Kada su culi da ima uputstva za konektovanje, onda su rekli da NA TOJ SIM KARTICI NIJE OMOGUCEN INTERNET, a po vlasnistvu se vodi se na nebitnog i nepoznatog lika, "Milojka, Zivka ili pitaj boga koga".

Srbija nezaustavljivo srlja u prosperitet!

sta mi bi

pre 11 godina

Zasto je oboren tender za poresku upravu.? Naime, lik koji je sef IT u proskoj upravi a skoro je dosao kada se vlast promenila, prthodno je radio u nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje (kadar G17). Namesta tender za svog prijatelja MP Soft, Od Proizvodjača trazi da samo MP Soft moze da dobije (MAF) manufacturer authorisation form. Posto je MP Soft relativno mali po obrtu a uslovi tendera zahtevaju vece bilanse, on se udruzuje sa CT-om. Ostalli partneri proizvodjaca ne mogu da ucstvuju jer nemaju MAF. Specifikacija opreme je takva da samo taj proizvodjac zadovoljava. E zato se ta firma zalila i naravno da se zalila, jer ako joj je vec zabranjeno da posteno ucestvuje onda bar moze da im smeta da glatko odrade korupciju na drzavnom nivou. Jos ovi iz poreske imaju hrabrosti da ovo objavljuju u novinama, a kradu. Neka se proveri sta sve doticni sef IT-a ima od imovine i kako ju je zaradio.

Marko

pre 11 godina

Pa da je poreska uprava ozbiljna organizacija kao i svuda u svetu, nikome ne bi palo na pamet da zbija šale sa njima. Ovako... k'o vam kriv.

Predrag

pre 11 godina

Kako može da uloži prigovor firma koja nije ni otkupila dokumentaciju i ne učestvuje na tenderu? Da li to znači da ja kao zainteresovani građanin mogu da obaram svaki tender za koji mi se to prohte? Ko ovde koga pravi glupim? Pre će biti da planirani pobednik tendera nije dostavio najbolju ponudu, pa sad sve to treba oboriti i ponoviti.

Stojan

pre 11 godina

Poreska uprava je poznata po tome da raspisuje tendere sa zahtevima koji odgovaraju jednom ili dvojici ponudjaca. Idu do tolikih detalja da se iz aviona vidi ko je "vidjen" da dobije. Upravo je u toku jedan slican oglas za razvoj softvera u istoj instituciji:

– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima partnerski status sa kompanijom SAP za portfolio Sybase proizvoda;
– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS", ima bar jednog zaposlenog (rukovodilac projekta izvođača) sa PMP (Project Manager Professional) sertifikatom.
– da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima bar jednog zaposlenog (glavnog arhitektu rešenja) koji je stručno osposobljen i ima odgovarajuće iskustvo za rukovođenje tehnološkim razvojem rešenja koje je predmet ove nabavke na način:
– da ima visoku stručnu spremu tehničke struke u oblasti Informacionih tehnologija
– da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima vođenja i upravljanja projektima iz oblasti informacionih tehnologija;
– da je uspešno izveo najmanje dva projekta u kojima su korišćene tehnologije koje su predmet ove nabavke (Oracle SOA, SAP SybasePowerDesigner);
– da je stručno sertifikovan za korišćenje modelskog alata koji je zahtevan u ovoj nabavci-SAP SybasePowerDesigner.
>>>>da ime ponudjaca pocinje sa "M".

Neko iz mase

pre 11 godina

A to sto je tender napisan samo za jednog proizvodjaca racunara koji treba da isporuci "samo 6.500 komada"? (da ga ne imenujemo)
Pre treba policija da ispita kako je izasao toliko namesten tender!
6.500 racunara = bar 3.000.000 eur iz nasih novcanika!

doki

pre 11 godina

na žalost tenderi i kad su najpoštenije rađeni mogu da budu teški za završiti jer svako bez trunke odgovornosti za tačnost žalbe ima pravo da se žali na povredu prava ponuđača...mi smo ne tako davno imali na jednom tenderu žalbu gde nam je predat papir sa zaglavljem jedne firme i ispod je pisalo bukvalno: žalba ...smatramo da su nam povređena prava ponuđača. Bez bilo kakvih objašnjenja bez uplate takse itd i kako nalaže zakon moraš da mu vreme da dopuni žalbu i da uplati taksu i tada je počela žurka jer nikada nikog nije bilo na adresi te firme da preuzme naš zahtev za dopunu dokumentacije kako bi počeo da teče taj rok od mislim tri dana....tender nam je propao zbog svega jer smo morali da ga završimo do 31.12. kako nismo uspeli zbog ove žalbe, morali smo da vratimo novac u budžet i ostali bez vredne opreme za bolnicu...a tender je imao još 6 ozbiljnih učesnika i bio maksimalno pošten. ...na žalost zakon polazi od predpostavke da su direktori državnih firmi lopovi (verovatno nije dakeko od istine) pa je onda ovo sve moguće...

mattko

pre 11 godina

Neka sebi postave pitanje kakve su tenderske uslove o pouzdanosti ucesnika na tenderu postavili. Onda posle neka cene ko je kriv za pad tendera , raspisivac ili neki ucesnik! Kada dobiju odgovor na to pitanje onda sledi odgovornost za oduglovacenje modernizacije PU!

R

pre 11 godina

@(Stojan, 8. mart 2013 10:21) prva stanka je protiv zakonita
"da ponuđač na dan objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku RS" ima bar jednog zaposlenog (glavnog arhitektu rešenja)"-bezocna korupcija i udim besplatno pomoc da se tender odvije srucno i prifi.
na nagovestaj ili pokusaj korupcije,spreman sam sa skrivenom kamerom preko