Sreda, 06.03.2013.

13:21

Kako je Komandante menjao Venecuelu

Od dolaska Uga Čavesa na vlast do trenutka kada je izgubio borbu sa bolešću prošlo je 14 godina, Venecuela je prevalila veliki put - evo i brojki.

Izvor: B92

Kako je Komandante menjao Venecuelu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

drno

pre 11 godina

Zemlja sa najvecim svjetskim rezervama nafte nema tvornica da je rafinira, iskljucena struje su svakodnevna, nema gudrona da se naprave ceste koje zasluzuju to ime, korupcija institucionalizirana, drzavni sektor pletorican (socijalisticki nacin da se smanji nezaposlenost), nestasice mlijeka, mesa i kukuruznog brasna su postale uobicajene, vojni vrh otvoreno kaze da mu je zadaca da na slijedecim izborima pobjedi kandidat kojeg je Chavez imenovao za nasljednika (primjer demokracije), ulicne bande se svakodnevno ubijaju oruzjem iz vojnih magacina (citaj ilegalna prodaja oruzja), policija ne postoji a njen posao obavlja vojska, sudstvo je i sluzbeno pod izvrsnom vlascu egzekutiva (vlade), broj politickih zatvorenika raste, opzicijski mediji se zatvaraju a njihove frekvencije za emitiranje se daju podobnima...

Kao i njegov uzor Fidel, i Chavez je narodu objasnio kako ce neizbjezno "la revoluçion" iznjedriti bolja vremena ako jos samo malo priceka...pa on i dalje sjedi i ceka...

Nafta je za Venecuelu prokleta jer je renta koja od njene prodaje kaplje u drzavni budzet ubila vrijednsot rada. U toj zemlji se nista ne proizvodi pa cak ni one osnovne namirnice, sve je uvezeno. Nitko nista ne radi jer je El Comandante pretvorio naftu u socijalnu pomoc, pa cemu onda da se narod muci bez veze.

Sve je to isto ostavstina Chaveza, a tko je on zapravo bio pokazuje lista njegovih politickih prijatelja (Castro, Gadafi, Putin, Bachar El Assad, Ahmadinedzad itd...)

q

pre 11 godina

Odlazak jos jednog velikog vaodje i diktatora... samo neka ga i ostali slede i to sto pre. Zemlja bogata naftom sa toliko sirotinje zaludjeno demagogijom. Tako nesto ceka i Srbiju sa ovim rezimom na vlasti. Zapravo to je nase prirodno stanje. Poslednjih 12 godina bile su najboljih 12 godina u istoriji Srbije od prvog srpskog ustanka. Toga cemo se secati sa setom, a kao simbol tog vremena imacemo spomenik, most na Adi. Sada je svima jasno da nas ovaj rezim vodi u nove poraze i unistenje Srbije..

Zoki

pre 11 godina

O mrtvima sve najlepše!

Barel nafte je 1999. bio ispod $18, danas je preko $90. Venecuela je na tom planu profitirala kao i Rusija. Ako sada od nafte zaradjuju 4,5 puta više, onda je proizvodnja ostala na istom nivou.

Porast zaposlenosti i smanjivanje siromaštva može takođe da se dovede u vezu sa većim prihodima od nafte., kao i porast kriminala.

Međutim, stoji jedna stvar, a to je da su Čavez i njegova politika bili reakcija na spregu lokalnih korumpiranih političara i multinacionalnih korporacija, koja se često javlja u zemljama trećeg sveta i proizvodi nešto što se naziva "južnoamerički kapitalizam". Koliko je Čavez bio uspešan u svojoj borbi za socijalnu pravdu, pokazaće istorija. Možda bi umereniji pristup na duže staze dao bolje rezultate, ali tu se radi i o temperamentu. Ne može Venecuala biti Švedska.

Antonio

pre 11 godina

Sada će opet "Milosrdni Anđeo" da uvodi demokratiju i da građanima Venecuele donese mir, blagostanje i obezbijedi im njihova ljudska prava.

martin

pre 11 godina

neko od komentatora je reko da mi Srbi malo znamo o Venecueli,sto nije tacno,a "KASANDRA","LJOVISNA" i jos par serijica iz te zemlje pre dolaska "spasitelja,nad spasiteljima".Bog dusu da mu prosti i laka mu zemlja,ali je Bog uredio da on svopjom smrcu spase narod od sebe.nenadoknadiv gibitak za ultradesnu Srbiju.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Mitko

Izvini, mi nemamo ni 5000 dolara po glavi stanovnika, tako da sa Venecuelom ne mozemo ni da se poredimo. Drugo oni zaradu od nafte dele na skoro 30,000,000 ljudi sto i nije tako malo. Odakle su krenuli pre 14 godina, sada uopste nisu na losoj poziciji. A nama je pozicija iz godine u godinu gora.

A za ovoga sto kaze da bi napravio Kuvajt sa 60 milijardi dolara na 28 miliona ljudi, samo informacija da Kuvajt na manje od 3 miliona stanovnika ima izvoz od skoro 100 milijardi dolara, tako da postedite nas sve besmislenih komentara.

veliki uspeh

pre 11 godina

Ako je uspeh da zemlja najbogatija naftom u svetu ima inflaciju preko 30%, da je u vrhu svetske liste po kriminalu i ubistava pitam se sta je onda neuspeh.

Micko

pre 11 godina

Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...
(zoran, 6. mart 2013 23:46)
Mozda je bio lopina, ko zna... Ali postoji jedna cinjenica: ZIVI SE BOLJE NEGO PRE NJEGA!

A ti meni kazi u kojoj zemlji gde su ameri skinuli diktatore i uveli demokratiju se sada zivi bolje nego pre svrgavanja diktatora sa vlasti?


Ne branim ja diktatore, samo mi je muka da vecito slusam to kao izgovor da neku zemlju POROBE!

Uostalom, ja nemam nista protiv i da nasa vlast krade, ali ajde neka nam za 4 godine poprave zivot svima za 20% pa neka se nakradu koliko hoce. Onda neka sledeca vlast ponovo poboljsa za 20% a usput neka kradu i za sebe.

A ovo bre i dusu bi nam uzeli da mogu. To je razlika. Svaki politicar je bogat, tako je i Caves sigurno svoju porodicu obezbedio. Ali nije uzeo SVAKI dinar koji moze vec dok je radio za sebe trudio se da radi i za drzavu. Pa nasi bi da imaju naftu prodali sve to nekim bezveznim ugovorima za SAKU DOLARA.

repus

pre 11 godina

нека му је лака земља надамосе да ће бог да му опрости што је нападао америку а ови што га величају питање гласи у којој валути је држао новац што је вајдио за време док је преседноиковао дали је држао у нашим динарима или у севернокорејској валути или кубанској или што је највероватније у доларима

Mitko

pre 11 godina

Veliki uspeh, po GDP-u po glavi stanovnika su deset mesta ispred Srbije. A mi cak i ne izvozimo naftu. Znaci da su oni jos veca sirotinja. Galamdzija i manipulator. Neka odmara u miru.

Por fin

pre 11 godina

Ne znam sta je autor teksta hteo da predstavi iznosenjem ove statistkie, ali kao sto to obicno biva sa statistikom ne otkriva stvarnu prirodu stvari. Chavez je za 10 godina bukvalno uvezao preko par miliona Kineza koji su dobili automatski licne karte pod obavezom da glasaju za njega. Broj nezaposlenih je prepolovljen jer je radio ono cuveno 'komunisticko' politicko zaposljavnje, svi u PDVSA-u, svima jednako, a to je nista. Vodio je tzv naftnu diplomatiju, tj kupovao popularnost poklanjanjem nafte zemljama u regionu (Kubi u zamenu za doktore; Nikaragvi, Boliviji, Argentini, itd), kupovao trecerazedno oruzje od Rusa davanjem besplatnih koncesija, itd. Najbitniji podatak koji be trebao ljudima koji nikad nisu ziveli, bili u Venecueli da predstavi dostignuca Chavez-ovog rezima je porast ulicnog kriminala, preko 20000 nasilno ubijenih u 2012, na 1000 kidnapovanja (seaquestro expres u cemu znacajno, ako ne presudnu ulogu igra policija i guardia nacional. Zatim, kompletno unistena ekonomija i pored neverovatnih zarada od prodaje nafte, vrhunska korupcija...Sve u svemu Chavez-ova revolucija je totalni promasaj (kao uglavnom i sve revolucije) i najvise stete je donela Venezueli. Takdje za neupucene, najvecu robnu razmenu ukljucujuci ovde i izvoz nafte Venezuela ima sa USA.... Pozdrav iz Caracas-a

Markoni

pre 11 godina

Samo dva bitna podatka su dovoljna za pozitivnu ocenu njegove vladavine, porast broja stanovnika sa 22 na 29 miliona i smanjeni mortalitet. Ostalo ide samo u prilog ovome. Neko je napisao da bi trebalo sa 60 milijardi godisnje od nafte da je veci BDT ali je verovatno taj novac potrosen na jacanje drzave npr. obrazovanje, zdravstvo,vojska. Tome ide u prilog i duplo manja nezaposlenost. Sve u svemu vidi se da mogu Latinosi dobro da guraju bez da im USA govori sta treba da rade.

Scout

pre 11 godina

Ovo moze samo nasim patriJotama da bude dobro kad procitaju, pa sa takvim naftnim rezervama treba u zlatu sve da se izgradi, a ne da stopa siromastva bude skoro 10%...

Branko

pre 11 godina

Na tridesetak miliona stanovnika sa ovom kintom koja se praktično isisava iz zemlje, nema oranja, đubrenja, setve, žetve, nema fabrika, prerade, sirovina, i slično, svaka normalna vlast bi za nekoliko godina od najveće bede napravila Kuvajt a ovi jedva da su dostigli 10k$ po glavi stanovnika. Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...
(zoran, 6. mart 2013 23:46)
Jedino sto je pre njega sva lova isla u Ameriku jer su sve kompanije bile u njihovom vlasnistvu a tek ih je on nacionalizovao. Da nije bilo njega danas ne bi narod venecuele video ni centa od tih 60 milijardi dolara.

Aleksandar Stevanovic

pre 11 godina

Tužno je divljenje koje postoji u Srbiji prema diktatorima svih vrsta. Čavez je bukvalno upropastio Venecuelu. Samo bogatstvo Čavezove porodice je preko 2 milijarde dolara, a kriminalne grupe koje su bliske Čavezu su prisvojile više od 100 milijardi dolara od izvoza venecuelanske nafte. Za 13 godina Čavezove vladavine GDP Venecuele je porastao za svega 20%, što je jedva 1,5% godišnje, dok je u zemljama okruženja koje nemaju naftu rast bio 40-65% (Čile, Peru i Kolumbija). Čak i kilava Srbija bolje stoji. Ukupna inflacija u Venecueli u prethodnih 13 godina je preko 1800% što je izuzetan "uspeh" za naftom bogatu zemlju. Venecuela je katastrofalan primer šta demagogija i socijalizam mogu da učine jednom narodu. U teror prema neistomišljenicima, gušenje slobode govora i pljačku privatne imovine neču ulaziti. Srbija je raj na zemlji u poređenju sa Venecuelom, što ne sprečava naše ljude i našeg predsednika da odaju počast ovakvom izopačenom režimu.

Student

pre 11 godina

Nadam se da ce svi, posebno mlada generacija, pratiti Cavesovu ideju boljeg sveta. Medju mojim drugovima svi odreda imaju pozitivno misljenje o njemu. Vecno ce ostati u nasim srcima veliki EL COMADANTE.

OLIVEROLIVER

pre 11 godina

Svaka cast ali ima tu i drugih razloga.
Kolika je bila cijena nafte pre 14 godina a kolika je
sada? 1999 tocio sam litar dizela za 0,50 centi, a sad je 1,50 evra
Naravno da to nije jedini razlog.
Npr. u kakvom je finansijskom stanju bila Rusija 1999
a u kakvom je sad?

Peter

pre 11 godina

Za ovog zorana sto kaze kako je novac isisan iz zemlje. Oni imaju jednu izreku koja kaze: Bog je dao Venecuelu ali je stvorio i venecuelance (nisam precisno preneo). Pri ovome se misli na prirodna bogatstva i paralalnu lenjost i neinventivnost naroda tamo. (valjda od toliko sunca i izobilja i nisu imali potrebe da rade nikada). Ovde se nigde ne pise koliko je skola izgradjeno, koliko je nafte dao za siromasne amerikance (USA),koliko je dugova lationoamerickih zemalja preuzeo da ne bi pale u kandze MMF-a i kapitalizma i jos mnogo toga. Ali ako ovo nisi znao,mislim da je suvisno i da komentarises ovakvu velicinu od coveka.

OVAKO...

pre 11 godina

Vecna slava drugu Cavezu i svim borcima za svetsku revoluciju.Veliki prijatelj druga Tite i Slobe,zivece vecno u nasim srcima.Jedan od najvecih socijalistickih boraca.DOLE TRULI I NENARODNI ZAPAD,DOLE NJIHOVI PLACENICI I STRANI SPIJUNI.ZIVELA SVETSKA REVOLUCIJA

?

pre 11 godina

Чавес - Путин Венецуеле...
Успут, "genije" који је добио "највише гласова" за коментар на вест "Николић постхумно одликовао Чавеса" би морао, као и сви који су за њега "гласали" да прочита ово!

genije

pre 11 godina

@zoran
Malo zaskripala matematika i logika? Evo ti racun, ne treba nista sem prostih mat. operacija...
To o cemu pricas je samo jedan od detalja (zanemarujes eksploziju stanovnistva, a siromastvo i nezaposlenost prepolovljeni), ali hajde da vidimo...
Podaci iz clanka:

1999 - 14.4 milijardi $ / 23mil stanovnika = 620 $ po glavi od nafte
BDP = 4200$ * 24 mil = 100 milijardi $ (100-14=86 milijardi bez nafte)
(vrlo neravnomerno rasporedjeno, ogromna nezaposlenost i siromastvo)

2009 - 60 milijardi $ / 29mil stanovnika = 2060 $ po glavi od nafte
BDP = 10800 * 29 mil = 313 milijardi $ (313-60=253 milijardi bez nafte)
(i pored eksplozije stanovnistva siromastvo i nezaposlenost prepolovljeni, u apsolutnim ciframa to su milioni poslova za mnogo vece plate)

Kao sto vidis pare od nafte su prilicno lepo iskoriscene da uvecaju BDP (bez prihoda nafte) TRI puta i to jos da se mnogo ravnomernije podeli.
Za borbu protiv propagande ti treba samo digitron ;)

P.S. Nas ima 4 puta manje a iskopamo ruda/nafte/gasa i pozanjemo zita za 5-8 milijardi $$$. Ako uzmes u obzir onaj gore racun, bolje bi prosli sa diktatorom Cavezom nego sa svim ovim nasim nesrecnim politicarima zajedno...

Milinko

pre 11 godina

@Zoran Kuvajt i Emirati su pod Američkom čizmom, A Ugo se godinama borio protiv toga... Izvezli bi oni mnogo više da su mogli. Međutim, sad su ga nagrabusili...

zoran

pre 11 godina

@ Hasta Siempre, Comandante, 6. mart 2013 23:54

MOžda ne pamtite DEMOKRATSKE izbore pod Brozom. Ja ih pamtim i učestvovao sam na njima. Na listiću JEDNO ime i ti glasaš. Demokratski samo tako!

Mile lajkovac

pre 11 godina

Diktator, narod zivi u bedi, kriminalci otimaju na ulicama... Kome je do ovih bajki o blagostanju?
I gde ima ovoliko hvalospeva osim u Srbiji... Osvestite se.

Washington

pre 11 godina

Uradio je on dobrih stvari samo je drzao pod kontrolom i tv i radio i internet. Sreca mu je pa je venecuela bogata naftom a koliko ce i to da traje pitanje je. U venecueli se predsednik za SVE pita sto je takodje lose, bice im ko nama posle Tita.

Dalmos

pre 11 godina

Zapad neće propustiti ovu šansu! Zemlja sa najvećim svetskim rezervama nafte (oko 19 % ukupnih svetskih rezervi, ili ti 3.5 puta vise od Rusije) se mora staviti pod kontrolu svetskih mocnika. Sledi destabilizacija Venecuele, verovatno kroz borbu za vlast koju nije teško "organizovati" . Posle toga ih čekaju decenije nestabilnosti, sukoba i tapkanja u mestu ... južno američka verzija Sirije, Egipta, Libije, SFRJ ... Naravno sve ovo se može sprečiti mudrim potezima, ali teško da će se to desiti jer Čavez nije na vreme promovisao svog naslednika, kao što je to Kastro uradio, pa su sukobi verovatno neizbežni.

Hasta Siempre, Comandante

pre 11 godina

Svaka čast na tekstu. Mada ima tu još dosta dobrih stvari koje je Čavez uradio za svoju zemlju. Biran je na izborima, sve na demokratski način. I onda vidim neki ga kritikuju, nazivaju ga diktatorom, a ne znaju bez gugla 3 grada Venecuele da nabroje.
Sve u svemu, otišao je veliki čovek i veliki borac.

zoran

pre 11 godina

"sada su prihodi na godišnjem nivou oko 60 milijardi dolara"


Na tridesetak miliona stanovnika sa ovom kintom koja se praktično isisava iz zemlje, nema oranja, đubrenja, setve, žetve, nema fabrika, prerade, sirovina, i slično, svaka normalna vlast bi za nekoliko godina od najveće bede napravila Kuvajt a ovi jedva da su dostigli 10k$ po glavi stanovnika. Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...

Hasta Siempre, Comandante

pre 11 godina

Svaka čast na tekstu. Mada ima tu još dosta dobrih stvari koje je Čavez uradio za svoju zemlju. Biran je na izborima, sve na demokratski način. I onda vidim neki ga kritikuju, nazivaju ga diktatorom, a ne znaju bez gugla 3 grada Venecuele da nabroje.
Sve u svemu, otišao je veliki čovek i veliki borac.

Dalmos

pre 11 godina

Zapad neće propustiti ovu šansu! Zemlja sa najvećim svetskim rezervama nafte (oko 19 % ukupnih svetskih rezervi, ili ti 3.5 puta vise od Rusije) se mora staviti pod kontrolu svetskih mocnika. Sledi destabilizacija Venecuele, verovatno kroz borbu za vlast koju nije teško "organizovati" . Posle toga ih čekaju decenije nestabilnosti, sukoba i tapkanja u mestu ... južno američka verzija Sirije, Egipta, Libije, SFRJ ... Naravno sve ovo se može sprečiti mudrim potezima, ali teško da će se to desiti jer Čavez nije na vreme promovisao svog naslednika, kao što je to Kastro uradio, pa su sukobi verovatno neizbežni.

zoran

pre 11 godina

"sada su prihodi na godišnjem nivou oko 60 milijardi dolara"


Na tridesetak miliona stanovnika sa ovom kintom koja se praktično isisava iz zemlje, nema oranja, đubrenja, setve, žetve, nema fabrika, prerade, sirovina, i slično, svaka normalna vlast bi za nekoliko godina od najveće bede napravila Kuvajt a ovi jedva da su dostigli 10k$ po glavi stanovnika. Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...

Micko

pre 11 godina

Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...
(zoran, 6. mart 2013 23:46)
Mozda je bio lopina, ko zna... Ali postoji jedna cinjenica: ZIVI SE BOLJE NEGO PRE NJEGA!

A ti meni kazi u kojoj zemlji gde su ameri skinuli diktatore i uveli demokratiju se sada zivi bolje nego pre svrgavanja diktatora sa vlasti?


Ne branim ja diktatore, samo mi je muka da vecito slusam to kao izgovor da neku zemlju POROBE!

Uostalom, ja nemam nista protiv i da nasa vlast krade, ali ajde neka nam za 4 godine poprave zivot svima za 20% pa neka se nakradu koliko hoce. Onda neka sledeca vlast ponovo poboljsa za 20% a usput neka kradu i za sebe.

A ovo bre i dusu bi nam uzeli da mogu. To je razlika. Svaki politicar je bogat, tako je i Caves sigurno svoju porodicu obezbedio. Ali nije uzeo SVAKI dinar koji moze vec dok je radio za sebe trudio se da radi i za drzavu. Pa nasi bi da imaju naftu prodali sve to nekim bezveznim ugovorima za SAKU DOLARA.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Mitko

Izvini, mi nemamo ni 5000 dolara po glavi stanovnika, tako da sa Venecuelom ne mozemo ni da se poredimo. Drugo oni zaradu od nafte dele na skoro 30,000,000 ljudi sto i nije tako malo. Odakle su krenuli pre 14 godina, sada uopste nisu na losoj poziciji. A nama je pozicija iz godine u godinu gora.

A za ovoga sto kaze da bi napravio Kuvajt sa 60 milijardi dolara na 28 miliona ljudi, samo informacija da Kuvajt na manje od 3 miliona stanovnika ima izvoz od skoro 100 milijardi dolara, tako da postedite nas sve besmislenih komentara.

Mitko

pre 11 godina

Veliki uspeh, po GDP-u po glavi stanovnika su deset mesta ispred Srbije. A mi cak i ne izvozimo naftu. Znaci da su oni jos veca sirotinja. Galamdzija i manipulator. Neka odmara u miru.

Antonio

pre 11 godina

Sada će opet "Milosrdni Anđeo" da uvodi demokratiju i da građanima Venecuele donese mir, blagostanje i obezbijedi im njihova ljudska prava.

genije

pre 11 godina

@zoran
Malo zaskripala matematika i logika? Evo ti racun, ne treba nista sem prostih mat. operacija...
To o cemu pricas je samo jedan od detalja (zanemarujes eksploziju stanovnistva, a siromastvo i nezaposlenost prepolovljeni), ali hajde da vidimo...
Podaci iz clanka:

1999 - 14.4 milijardi $ / 23mil stanovnika = 620 $ po glavi od nafte
BDP = 4200$ * 24 mil = 100 milijardi $ (100-14=86 milijardi bez nafte)
(vrlo neravnomerno rasporedjeno, ogromna nezaposlenost i siromastvo)

2009 - 60 milijardi $ / 29mil stanovnika = 2060 $ po glavi od nafte
BDP = 10800 * 29 mil = 313 milijardi $ (313-60=253 milijardi bez nafte)
(i pored eksplozije stanovnistva siromastvo i nezaposlenost prepolovljeni, u apsolutnim ciframa to su milioni poslova za mnogo vece plate)

Kao sto vidis pare od nafte su prilicno lepo iskoriscene da uvecaju BDP (bez prihoda nafte) TRI puta i to jos da se mnogo ravnomernije podeli.
Za borbu protiv propagande ti treba samo digitron ;)

P.S. Nas ima 4 puta manje a iskopamo ruda/nafte/gasa i pozanjemo zita za 5-8 milijardi $$$. Ako uzmes u obzir onaj gore racun, bolje bi prosli sa diktatorom Cavezom nego sa svim ovim nasim nesrecnim politicarima zajedno...

Markoni

pre 11 godina

Samo dva bitna podatka su dovoljna za pozitivnu ocenu njegove vladavine, porast broja stanovnika sa 22 na 29 miliona i smanjeni mortalitet. Ostalo ide samo u prilog ovome. Neko je napisao da bi trebalo sa 60 milijardi godisnje od nafte da je veci BDT ali je verovatno taj novac potrosen na jacanje drzave npr. obrazovanje, zdravstvo,vojska. Tome ide u prilog i duplo manja nezaposlenost. Sve u svemu vidi se da mogu Latinosi dobro da guraju bez da im USA govori sta treba da rade.

Zoki

pre 11 godina

O mrtvima sve najlepše!

Barel nafte je 1999. bio ispod $18, danas je preko $90. Venecuela je na tom planu profitirala kao i Rusija. Ako sada od nafte zaradjuju 4,5 puta više, onda je proizvodnja ostala na istom nivou.

Porast zaposlenosti i smanjivanje siromaštva može takođe da se dovede u vezu sa većim prihodima od nafte., kao i porast kriminala.

Međutim, stoji jedna stvar, a to je da su Čavez i njegova politika bili reakcija na spregu lokalnih korumpiranih političara i multinacionalnih korporacija, koja se često javlja u zemljama trećeg sveta i proizvodi nešto što se naziva "južnoamerički kapitalizam". Koliko je Čavez bio uspešan u svojoj borbi za socijalnu pravdu, pokazaće istorija. Možda bi umereniji pristup na duže staze dao bolje rezultate, ali tu se radi i o temperamentu. Ne može Venecuala biti Švedska.

Peter

pre 11 godina

Za ovog zorana sto kaze kako je novac isisan iz zemlje. Oni imaju jednu izreku koja kaze: Bog je dao Venecuelu ali je stvorio i venecuelance (nisam precisno preneo). Pri ovome se misli na prirodna bogatstva i paralalnu lenjost i neinventivnost naroda tamo. (valjda od toliko sunca i izobilja i nisu imali potrebe da rade nikada). Ovde se nigde ne pise koliko je skola izgradjeno, koliko je nafte dao za siromasne amerikance (USA),koliko je dugova lationoamerickih zemalja preuzeo da ne bi pale u kandze MMF-a i kapitalizma i jos mnogo toga. Ali ako ovo nisi znao,mislim da je suvisno i da komentarises ovakvu velicinu od coveka.

Branko

pre 11 godina

Na tridesetak miliona stanovnika sa ovom kintom koja se praktično isisava iz zemlje, nema oranja, đubrenja, setve, žetve, nema fabrika, prerade, sirovina, i slično, svaka normalna vlast bi za nekoliko godina od najveće bede napravila Kuvajt a ovi jedva da su dostigli 10k$ po glavi stanovnika. Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...
(zoran, 6. mart 2013 23:46)
Jedino sto je pre njega sva lova isla u Ameriku jer su sve kompanije bile u njihovom vlasnistvu a tek ih je on nacionalizovao. Da nije bilo njega danas ne bi narod venecuele video ni centa od tih 60 milijardi dolara.

veliki uspeh

pre 11 godina

Ako je uspeh da zemlja najbogatija naftom u svetu ima inflaciju preko 30%, da je u vrhu svetske liste po kriminalu i ubistava pitam se sta je onda neuspeh.

Mile lajkovac

pre 11 godina

Diktator, narod zivi u bedi, kriminalci otimaju na ulicama... Kome je do ovih bajki o blagostanju?
I gde ima ovoliko hvalospeva osim u Srbiji... Osvestite se.

drno

pre 11 godina

Zemlja sa najvecim svjetskim rezervama nafte nema tvornica da je rafinira, iskljucena struje su svakodnevna, nema gudrona da se naprave ceste koje zasluzuju to ime, korupcija institucionalizirana, drzavni sektor pletorican (socijalisticki nacin da se smanji nezaposlenost), nestasice mlijeka, mesa i kukuruznog brasna su postale uobicajene, vojni vrh otvoreno kaze da mu je zadaca da na slijedecim izborima pobjedi kandidat kojeg je Chavez imenovao za nasljednika (primjer demokracije), ulicne bande se svakodnevno ubijaju oruzjem iz vojnih magacina (citaj ilegalna prodaja oruzja), policija ne postoji a njen posao obavlja vojska, sudstvo je i sluzbeno pod izvrsnom vlascu egzekutiva (vlade), broj politickih zatvorenika raste, opzicijski mediji se zatvaraju a njihove frekvencije za emitiranje se daju podobnima...

Kao i njegov uzor Fidel, i Chavez je narodu objasnio kako ce neizbjezno "la revoluçion" iznjedriti bolja vremena ako jos samo malo priceka...pa on i dalje sjedi i ceka...

Nafta je za Venecuelu prokleta jer je renta koja od njene prodaje kaplje u drzavni budzet ubila vrijednsot rada. U toj zemlji se nista ne proizvodi pa cak ni one osnovne namirnice, sve je uvezeno. Nitko nista ne radi jer je El Comandante pretvorio naftu u socijalnu pomoc, pa cemu onda da se narod muci bez veze.

Sve je to isto ostavstina Chaveza, a tko je on zapravo bio pokazuje lista njegovih politickih prijatelja (Castro, Gadafi, Putin, Bachar El Assad, Ahmadinedzad itd...)

Por fin

pre 11 godina

Ne znam sta je autor teksta hteo da predstavi iznosenjem ove statistkie, ali kao sto to obicno biva sa statistikom ne otkriva stvarnu prirodu stvari. Chavez je za 10 godina bukvalno uvezao preko par miliona Kineza koji su dobili automatski licne karte pod obavezom da glasaju za njega. Broj nezaposlenih je prepolovljen jer je radio ono cuveno 'komunisticko' politicko zaposljavnje, svi u PDVSA-u, svima jednako, a to je nista. Vodio je tzv naftnu diplomatiju, tj kupovao popularnost poklanjanjem nafte zemljama u regionu (Kubi u zamenu za doktore; Nikaragvi, Boliviji, Argentini, itd), kupovao trecerazedno oruzje od Rusa davanjem besplatnih koncesija, itd. Najbitniji podatak koji be trebao ljudima koji nikad nisu ziveli, bili u Venecueli da predstavi dostignuca Chavez-ovog rezima je porast ulicnog kriminala, preko 20000 nasilno ubijenih u 2012, na 1000 kidnapovanja (seaquestro expres u cemu znacajno, ako ne presudnu ulogu igra policija i guardia nacional. Zatim, kompletno unistena ekonomija i pored neverovatnih zarada od prodaje nafte, vrhunska korupcija...Sve u svemu Chavez-ova revolucija je totalni promasaj (kao uglavnom i sve revolucije) i najvise stete je donela Venezueli. Takdje za neupucene, najvecu robnu razmenu ukljucujuci ovde i izvoz nafte Venezuela ima sa USA.... Pozdrav iz Caracas-a

repus

pre 11 godina

нека му је лака земља надамосе да ће бог да му опрости што је нападао америку а ови што га величају питање гласи у којој валути је држао новац што је вајдио за време док је преседноиковао дали је држао у нашим динарима или у севернокорејској валути или кубанској или што је највероватније у доларима

Student

pre 11 godina

Nadam se da ce svi, posebno mlada generacija, pratiti Cavesovu ideju boljeg sveta. Medju mojim drugovima svi odreda imaju pozitivno misljenje o njemu. Vecno ce ostati u nasim srcima veliki EL COMADANTE.

Aleksandar Stevanovic

pre 11 godina

Tužno je divljenje koje postoji u Srbiji prema diktatorima svih vrsta. Čavez je bukvalno upropastio Venecuelu. Samo bogatstvo Čavezove porodice je preko 2 milijarde dolara, a kriminalne grupe koje su bliske Čavezu su prisvojile više od 100 milijardi dolara od izvoza venecuelanske nafte. Za 13 godina Čavezove vladavine GDP Venecuele je porastao za svega 20%, što je jedva 1,5% godišnje, dok je u zemljama okruženja koje nemaju naftu rast bio 40-65% (Čile, Peru i Kolumbija). Čak i kilava Srbija bolje stoji. Ukupna inflacija u Venecueli u prethodnih 13 godina je preko 1800% što je izuzetan "uspeh" za naftom bogatu zemlju. Venecuela je katastrofalan primer šta demagogija i socijalizam mogu da učine jednom narodu. U teror prema neistomišljenicima, gušenje slobode govora i pljačku privatne imovine neču ulaziti. Srbija je raj na zemlji u poređenju sa Venecuelom, što ne sprečava naše ljude i našeg predsednika da odaju počast ovakvom izopačenom režimu.

martin

pre 11 godina

neko od komentatora je reko da mi Srbi malo znamo o Venecueli,sto nije tacno,a "KASANDRA","LJOVISNA" i jos par serijica iz te zemlje pre dolaska "spasitelja,nad spasiteljima".Bog dusu da mu prosti i laka mu zemlja,ali je Bog uredio da on svopjom smrcu spase narod od sebe.nenadoknadiv gibitak za ultradesnu Srbiju.

OVAKO...

pre 11 godina

Vecna slava drugu Cavezu i svim borcima za svetsku revoluciju.Veliki prijatelj druga Tite i Slobe,zivece vecno u nasim srcima.Jedan od najvecih socijalistickih boraca.DOLE TRULI I NENARODNI ZAPAD,DOLE NJIHOVI PLACENICI I STRANI SPIJUNI.ZIVELA SVETSKA REVOLUCIJA

Milinko

pre 11 godina

@Zoran Kuvajt i Emirati su pod Američkom čizmom, A Ugo se godinama borio protiv toga... Izvezli bi oni mnogo više da su mogli. Međutim, sad su ga nagrabusili...

zoran

pre 11 godina

@ Hasta Siempre, Comandante, 6. mart 2013 23:54

MOžda ne pamtite DEMOKRATSKE izbore pod Brozom. Ja ih pamtim i učestvovao sam na njima. Na listiću JEDNO ime i ti glasaš. Demokratski samo tako!

Scout

pre 11 godina

Ovo moze samo nasim patriJotama da bude dobro kad procitaju, pa sa takvim naftnim rezervama treba u zlatu sve da se izgradi, a ne da stopa siromastva bude skoro 10%...

q

pre 11 godina

Odlazak jos jednog velikog vaodje i diktatora... samo neka ga i ostali slede i to sto pre. Zemlja bogata naftom sa toliko sirotinje zaludjeno demagogijom. Tako nesto ceka i Srbiju sa ovim rezimom na vlasti. Zapravo to je nase prirodno stanje. Poslednjih 12 godina bile su najboljih 12 godina u istoriji Srbije od prvog srpskog ustanka. Toga cemo se secati sa setom, a kao simbol tog vremena imacemo spomenik, most na Adi. Sada je svima jasno da nas ovaj rezim vodi u nove poraze i unistenje Srbije..

?

pre 11 godina

Чавес - Путин Венецуеле...
Успут, "genije" који је добио "највише гласова" за коментар на вест "Николић постхумно одликовао Чавеса" би морао, као и сви који су за њега "гласали" да прочита ово!

Washington

pre 11 godina

Uradio je on dobrih stvari samo je drzao pod kontrolom i tv i radio i internet. Sreca mu je pa je venecuela bogata naftom a koliko ce i to da traje pitanje je. U venecueli se predsednik za SVE pita sto je takodje lose, bice im ko nama posle Tita.

OLIVEROLIVER

pre 11 godina

Svaka cast ali ima tu i drugih razloga.
Kolika je bila cijena nafte pre 14 godina a kolika je
sada? 1999 tocio sam litar dizela za 0,50 centi, a sad je 1,50 evra
Naravno da to nije jedini razlog.
Npr. u kakvom je finansijskom stanju bila Rusija 1999
a u kakvom je sad?

zoran

pre 11 godina

"sada su prihodi na godišnjem nivou oko 60 milijardi dolara"


Na tridesetak miliona stanovnika sa ovom kintom koja se praktično isisava iz zemlje, nema oranja, đubrenja, setve, žetve, nema fabrika, prerade, sirovina, i slično, svaka normalna vlast bi za nekoliko godina od najveće bede napravila Kuvajt a ovi jedva da su dostigli 10k$ po glavi stanovnika. Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...

Hasta Siempre, Comandante

pre 11 godina

Svaka čast na tekstu. Mada ima tu još dosta dobrih stvari koje je Čavez uradio za svoju zemlju. Biran je na izborima, sve na demokratski način. I onda vidim neki ga kritikuju, nazivaju ga diktatorom, a ne znaju bez gugla 3 grada Venecuele da nabroje.
Sve u svemu, otišao je veliki čovek i veliki borac.

Mitko

pre 11 godina

Veliki uspeh, po GDP-u po glavi stanovnika su deset mesta ispred Srbije. A mi cak i ne izvozimo naftu. Znaci da su oni jos veca sirotinja. Galamdzija i manipulator. Neka odmara u miru.

Dalmos

pre 11 godina

Zapad neće propustiti ovu šansu! Zemlja sa najvećim svetskim rezervama nafte (oko 19 % ukupnih svetskih rezervi, ili ti 3.5 puta vise od Rusije) se mora staviti pod kontrolu svetskih mocnika. Sledi destabilizacija Venecuele, verovatno kroz borbu za vlast koju nije teško "organizovati" . Posle toga ih čekaju decenije nestabilnosti, sukoba i tapkanja u mestu ... južno američka verzija Sirije, Egipta, Libije, SFRJ ... Naravno sve ovo se može sprečiti mudrim potezima, ali teško da će se to desiti jer Čavez nije na vreme promovisao svog naslednika, kao što je to Kastro uradio, pa su sukobi verovatno neizbežni.

repus

pre 11 godina

нека му је лака земља надамосе да ће бог да му опрости што је нападао америку а ови што га величају питање гласи у којој валути је држао новац што је вајдио за време док је преседноиковао дали је држао у нашим динарима или у севернокорејској валути или кубанској или што је највероватније у доларима

veliki uspeh

pre 11 godina

Ako je uspeh da zemlja najbogatija naftom u svetu ima inflaciju preko 30%, da je u vrhu svetske liste po kriminalu i ubistava pitam se sta je onda neuspeh.

Aleksandar Stevanovic

pre 11 godina

Tužno je divljenje koje postoji u Srbiji prema diktatorima svih vrsta. Čavez je bukvalno upropastio Venecuelu. Samo bogatstvo Čavezove porodice je preko 2 milijarde dolara, a kriminalne grupe koje su bliske Čavezu su prisvojile više od 100 milijardi dolara od izvoza venecuelanske nafte. Za 13 godina Čavezove vladavine GDP Venecuele je porastao za svega 20%, što je jedva 1,5% godišnje, dok je u zemljama okruženja koje nemaju naftu rast bio 40-65% (Čile, Peru i Kolumbija). Čak i kilava Srbija bolje stoji. Ukupna inflacija u Venecueli u prethodnih 13 godina je preko 1800% što je izuzetan "uspeh" za naftom bogatu zemlju. Venecuela je katastrofalan primer šta demagogija i socijalizam mogu da učine jednom narodu. U teror prema neistomišljenicima, gušenje slobode govora i pljačku privatne imovine neču ulaziti. Srbija je raj na zemlji u poređenju sa Venecuelom, što ne sprečava naše ljude i našeg predsednika da odaju počast ovakvom izopačenom režimu.

q

pre 11 godina

Odlazak jos jednog velikog vaodje i diktatora... samo neka ga i ostali slede i to sto pre. Zemlja bogata naftom sa toliko sirotinje zaludjeno demagogijom. Tako nesto ceka i Srbiju sa ovim rezimom na vlasti. Zapravo to je nase prirodno stanje. Poslednjih 12 godina bile su najboljih 12 godina u istoriji Srbije od prvog srpskog ustanka. Toga cemo se secati sa setom, a kao simbol tog vremena imacemo spomenik, most na Adi. Sada je svima jasno da nas ovaj rezim vodi u nove poraze i unistenje Srbije..

drno

pre 11 godina

Zemlja sa najvecim svjetskim rezervama nafte nema tvornica da je rafinira, iskljucena struje su svakodnevna, nema gudrona da se naprave ceste koje zasluzuju to ime, korupcija institucionalizirana, drzavni sektor pletorican (socijalisticki nacin da se smanji nezaposlenost), nestasice mlijeka, mesa i kukuruznog brasna su postale uobicajene, vojni vrh otvoreno kaze da mu je zadaca da na slijedecim izborima pobjedi kandidat kojeg je Chavez imenovao za nasljednika (primjer demokracije), ulicne bande se svakodnevno ubijaju oruzjem iz vojnih magacina (citaj ilegalna prodaja oruzja), policija ne postoji a njen posao obavlja vojska, sudstvo je i sluzbeno pod izvrsnom vlascu egzekutiva (vlade), broj politickih zatvorenika raste, opzicijski mediji se zatvaraju a njihove frekvencije za emitiranje se daju podobnima...

Kao i njegov uzor Fidel, i Chavez je narodu objasnio kako ce neizbjezno "la revoluçion" iznjedriti bolja vremena ako jos samo malo priceka...pa on i dalje sjedi i ceka...

Nafta je za Venecuelu prokleta jer je renta koja od njene prodaje kaplje u drzavni budzet ubila vrijednsot rada. U toj zemlji se nista ne proizvodi pa cak ni one osnovne namirnice, sve je uvezeno. Nitko nista ne radi jer je El Comandante pretvorio naftu u socijalnu pomoc, pa cemu onda da se narod muci bez veze.

Sve je to isto ostavstina Chaveza, a tko je on zapravo bio pokazuje lista njegovih politickih prijatelja (Castro, Gadafi, Putin, Bachar El Assad, Ahmadinedzad itd...)

Mile lajkovac

pre 11 godina

Diktator, narod zivi u bedi, kriminalci otimaju na ulicama... Kome je do ovih bajki o blagostanju?
I gde ima ovoliko hvalospeva osim u Srbiji... Osvestite se.

Scout

pre 11 godina

Ovo moze samo nasim patriJotama da bude dobro kad procitaju, pa sa takvim naftnim rezervama treba u zlatu sve da se izgradi, a ne da stopa siromastva bude skoro 10%...

Por fin

pre 11 godina

Ne znam sta je autor teksta hteo da predstavi iznosenjem ove statistkie, ali kao sto to obicno biva sa statistikom ne otkriva stvarnu prirodu stvari. Chavez je za 10 godina bukvalno uvezao preko par miliona Kineza koji su dobili automatski licne karte pod obavezom da glasaju za njega. Broj nezaposlenih je prepolovljen jer je radio ono cuveno 'komunisticko' politicko zaposljavnje, svi u PDVSA-u, svima jednako, a to je nista. Vodio je tzv naftnu diplomatiju, tj kupovao popularnost poklanjanjem nafte zemljama u regionu (Kubi u zamenu za doktore; Nikaragvi, Boliviji, Argentini, itd), kupovao trecerazedno oruzje od Rusa davanjem besplatnih koncesija, itd. Najbitniji podatak koji be trebao ljudima koji nikad nisu ziveli, bili u Venecueli da predstavi dostignuca Chavez-ovog rezima je porast ulicnog kriminala, preko 20000 nasilno ubijenih u 2012, na 1000 kidnapovanja (seaquestro expres u cemu znacajno, ako ne presudnu ulogu igra policija i guardia nacional. Zatim, kompletno unistena ekonomija i pored neverovatnih zarada od prodaje nafte, vrhunska korupcija...Sve u svemu Chavez-ova revolucija je totalni promasaj (kao uglavnom i sve revolucije) i najvise stete je donela Venezueli. Takdje za neupucene, najvecu robnu razmenu ukljucujuci ovde i izvoz nafte Venezuela ima sa USA.... Pozdrav iz Caracas-a

martin

pre 11 godina

neko od komentatora je reko da mi Srbi malo znamo o Venecueli,sto nije tacno,a "KASANDRA","LJOVISNA" i jos par serijica iz te zemlje pre dolaska "spasitelja,nad spasiteljima".Bog dusu da mu prosti i laka mu zemlja,ali je Bog uredio da on svopjom smrcu spase narod od sebe.nenadoknadiv gibitak za ultradesnu Srbiju.

Washington

pre 11 godina

Uradio je on dobrih stvari samo je drzao pod kontrolom i tv i radio i internet. Sreca mu je pa je venecuela bogata naftom a koliko ce i to da traje pitanje je. U venecueli se predsednik za SVE pita sto je takodje lose, bice im ko nama posle Tita.

zoran

pre 11 godina

@ Hasta Siempre, Comandante, 6. mart 2013 23:54

MOžda ne pamtite DEMOKRATSKE izbore pod Brozom. Ja ih pamtim i učestvovao sam na njima. Na listiću JEDNO ime i ti glasaš. Demokratski samo tako!

Antonio

pre 11 godina

Sada će opet "Milosrdni Anđeo" da uvodi demokratiju i da građanima Venecuele donese mir, blagostanje i obezbijedi im njihova ljudska prava.

OVAKO...

pre 11 godina

Vecna slava drugu Cavezu i svim borcima za svetsku revoluciju.Veliki prijatelj druga Tite i Slobe,zivece vecno u nasim srcima.Jedan od najvecih socijalistickih boraca.DOLE TRULI I NENARODNI ZAPAD,DOLE NJIHOVI PLACENICI I STRANI SPIJUNI.ZIVELA SVETSKA REVOLUCIJA

Markoni

pre 11 godina

Samo dva bitna podatka su dovoljna za pozitivnu ocenu njegove vladavine, porast broja stanovnika sa 22 na 29 miliona i smanjeni mortalitet. Ostalo ide samo u prilog ovome. Neko je napisao da bi trebalo sa 60 milijardi godisnje od nafte da je veci BDT ali je verovatno taj novac potrosen na jacanje drzave npr. obrazovanje, zdravstvo,vojska. Tome ide u prilog i duplo manja nezaposlenost. Sve u svemu vidi se da mogu Latinosi dobro da guraju bez da im USA govori sta treba da rade.

Zoki

pre 11 godina

O mrtvima sve najlepše!

Barel nafte je 1999. bio ispod $18, danas je preko $90. Venecuela je na tom planu profitirala kao i Rusija. Ako sada od nafte zaradjuju 4,5 puta više, onda je proizvodnja ostala na istom nivou.

Porast zaposlenosti i smanjivanje siromaštva može takođe da se dovede u vezu sa većim prihodima od nafte., kao i porast kriminala.

Međutim, stoji jedna stvar, a to je da su Čavez i njegova politika bili reakcija na spregu lokalnih korumpiranih političara i multinacionalnih korporacija, koja se često javlja u zemljama trećeg sveta i proizvodi nešto što se naziva "južnoamerički kapitalizam". Koliko je Čavez bio uspešan u svojoj borbi za socijalnu pravdu, pokazaće istorija. Možda bi umereniji pristup na duže staze dao bolje rezultate, ali tu se radi i o temperamentu. Ne može Venecuala biti Švedska.

Branko

pre 11 godina

Na tridesetak miliona stanovnika sa ovom kintom koja se praktično isisava iz zemlje, nema oranja, đubrenja, setve, žetve, nema fabrika, prerade, sirovina, i slično, svaka normalna vlast bi za nekoliko godina od najveće bede napravila Kuvajt a ovi jedva da su dostigli 10k$ po glavi stanovnika. Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...
(zoran, 6. mart 2013 23:46)
Jedino sto je pre njega sva lova isla u Ameriku jer su sve kompanije bile u njihovom vlasnistvu a tek ih je on nacionalizovao. Da nije bilo njega danas ne bi narod venecuele video ni centa od tih 60 milijardi dolara.

student_iz_parka

pre 11 godina

@ Mitko

Izvini, mi nemamo ni 5000 dolara po glavi stanovnika, tako da sa Venecuelom ne mozemo ni da se poredimo. Drugo oni zaradu od nafte dele na skoro 30,000,000 ljudi sto i nije tako malo. Odakle su krenuli pre 14 godina, sada uopste nisu na losoj poziciji. A nama je pozicija iz godine u godinu gora.

A za ovoga sto kaze da bi napravio Kuvajt sa 60 milijardi dolara na 28 miliona ljudi, samo informacija da Kuvajt na manje od 3 miliona stanovnika ima izvoz od skoro 100 milijardi dolara, tako da postedite nas sve besmislenih komentara.

Milinko

pre 11 godina

@Zoran Kuvajt i Emirati su pod Američkom čizmom, A Ugo se godinama borio protiv toga... Izvezli bi oni mnogo više da su mogli. Međutim, sad su ga nagrabusili...

OLIVEROLIVER

pre 11 godina

Svaka cast ali ima tu i drugih razloga.
Kolika je bila cijena nafte pre 14 godina a kolika je
sada? 1999 tocio sam litar dizela za 0,50 centi, a sad je 1,50 evra
Naravno da to nije jedini razlog.
Npr. u kakvom je finansijskom stanju bila Rusija 1999
a u kakvom je sad?

Student

pre 11 godina

Nadam se da ce svi, posebno mlada generacija, pratiti Cavesovu ideju boljeg sveta. Medju mojim drugovima svi odreda imaju pozitivno misljenje o njemu. Vecno ce ostati u nasim srcima veliki EL COMADANTE.

Peter

pre 11 godina

Za ovog zorana sto kaze kako je novac isisan iz zemlje. Oni imaju jednu izreku koja kaze: Bog je dao Venecuelu ali je stvorio i venecuelance (nisam precisno preneo). Pri ovome se misli na prirodna bogatstva i paralalnu lenjost i neinventivnost naroda tamo. (valjda od toliko sunca i izobilja i nisu imali potrebe da rade nikada). Ovde se nigde ne pise koliko je skola izgradjeno, koliko je nafte dao za siromasne amerikance (USA),koliko je dugova lationoamerickih zemalja preuzeo da ne bi pale u kandze MMF-a i kapitalizma i jos mnogo toga. Ali ako ovo nisi znao,mislim da je suvisno i da komentarises ovakvu velicinu od coveka.

Micko

pre 11 godina

Lopina je bio taj Ugo samo tako! Tek će izaći belo na videlo kao i kod svih ostalih socijalističkih diktatora posle smrti...
(zoran, 6. mart 2013 23:46)
Mozda je bio lopina, ko zna... Ali postoji jedna cinjenica: ZIVI SE BOLJE NEGO PRE NJEGA!

A ti meni kazi u kojoj zemlji gde su ameri skinuli diktatore i uveli demokratiju se sada zivi bolje nego pre svrgavanja diktatora sa vlasti?


Ne branim ja diktatore, samo mi je muka da vecito slusam to kao izgovor da neku zemlju POROBE!

Uostalom, ja nemam nista protiv i da nasa vlast krade, ali ajde neka nam za 4 godine poprave zivot svima za 20% pa neka se nakradu koliko hoce. Onda neka sledeca vlast ponovo poboljsa za 20% a usput neka kradu i za sebe.

A ovo bre i dusu bi nam uzeli da mogu. To je razlika. Svaki politicar je bogat, tako je i Caves sigurno svoju porodicu obezbedio. Ali nije uzeo SVAKI dinar koji moze vec dok je radio za sebe trudio se da radi i za drzavu. Pa nasi bi da imaju naftu prodali sve to nekim bezveznim ugovorima za SAKU DOLARA.

?

pre 11 godina

Чавес - Путин Венецуеле...
Успут, "genije" који је добио "највише гласова" за коментар на вест "Николић постхумно одликовао Чавеса" би морао, као и сви који су за њега "гласали" да прочита ово!

genije

pre 11 godina

@zoran
Malo zaskripala matematika i logika? Evo ti racun, ne treba nista sem prostih mat. operacija...
To o cemu pricas je samo jedan od detalja (zanemarujes eksploziju stanovnistva, a siromastvo i nezaposlenost prepolovljeni), ali hajde da vidimo...
Podaci iz clanka:

1999 - 14.4 milijardi $ / 23mil stanovnika = 620 $ po glavi od nafte
BDP = 4200$ * 24 mil = 100 milijardi $ (100-14=86 milijardi bez nafte)
(vrlo neravnomerno rasporedjeno, ogromna nezaposlenost i siromastvo)

2009 - 60 milijardi $ / 29mil stanovnika = 2060 $ po glavi od nafte
BDP = 10800 * 29 mil = 313 milijardi $ (313-60=253 milijardi bez nafte)
(i pored eksplozije stanovnistva siromastvo i nezaposlenost prepolovljeni, u apsolutnim ciframa to su milioni poslova za mnogo vece plate)

Kao sto vidis pare od nafte su prilicno lepo iskoriscene da uvecaju BDP (bez prihoda nafte) TRI puta i to jos da se mnogo ravnomernije podeli.
Za borbu protiv propagande ti treba samo digitron ;)

P.S. Nas ima 4 puta manje a iskopamo ruda/nafte/gasa i pozanjemo zita za 5-8 milijardi $$$. Ako uzmes u obzir onaj gore racun, bolje bi prosli sa diktatorom Cavezom nego sa svim ovim nasim nesrecnim politicarima zajedno...