Aktuelno

Sreda, 06.03.2013.

13:10

561 mil. € kazne zbog prekršenog obećanja

Izvor: Tanjug

561 mil. € kazne zbog prekršenog obeæanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Sonnery

pre 11 godina

(Mirko, 06. mart 2013 18:01) Brate Mirko smanji malo. 11000 programa za 34 godina, tj. više od 300 godišnje, tj. gotovo jedan dnevno. Jesi li ti uopšte spavao i jeo za sve te godine!? Odaj tajnu nama sporaćima.
P.S. Ja jesam samouki, ako se može reći programer, ali mi nije jasno šta je to programer informatike?

malinar

pre 11 godina

@(Mirko, 6. mart 2013 18:01)
E, Mirko, Mirko...
"...Linux je 10x brži od Windows-a...", "...Nema kukija, nevidljiv na Internetu..."
Neka si napisao ~11k programa, ali očigledno nemaš pojma ni šta je "kuki" ni šta je Internet.
Mogu samo da zamislim u kakvom je stanju instalacija Linuksa na tvom računaru i kakve su to hiljade napravljenih programa obzirom na sve napisano :)

nix

pre 11 godina

ja zelim da tuzim ubuntu jer mi nije dao izbor na laptopu. android nemam ni tu izbora. a i sto se mac-a tice tu mi je safari i tu nema izbora. znaci niko nije dao izbor. bar na windowsu za cas skines ono sto ti odgovara. A novi IE 10 nije ni toliko los. poz svima.

Enzo

pre 11 godina

@(Marko, 6. mart 2013 17:32)

Ti legendo pojma nemaš o čemu pričaš. Svako ko je ikad pravio makar i jedan sajt zna da prilagođavanje sajta da radi na IE nije ništa ni teži ni lakši od prilagođavanja sajta za Firefox, Chrome ili bilo koji drugi browser. Tako da prestani da uprošćavaš presudu koja nije ni malo jednostavna a po mom mišljenju je definitivno nepravedna

Mirko

pre 11 godina

Tako treba!Po dzepu Microsofta.Da se razumemo nesto,deco danasnja,koji se niste ni rodili kada je Microsoft pokrao sve nekadasnje kompanije kucnih kompjutera pre 35 godina(Commodore,Atari,Schneider,Sinclair...),od hardera,softvera,ideja,programa itd. da bi napravili svoje carstvo.Sve sto se moze su pokrali i 1979 se izvukli na sudjenju.Tada su vec bili jaci od svih svetskih kompjuterskih kompanija na svetu zajedno.A kucni kompjuteri sa njihovim kompanijama bankrotirali nakon izgubljene parnice.E,pa sad: vreme je da se Microsoftu polako naplacuje svo zlo sto su uradili drugima! I jos nesto IE nije brzi od ostalih pretrazivaca.Sporiji je od svih,guta strasno memoriju i samo gomila kukije.Probajte Turbo Operu,najbrzi pretrazivac od svih.Naravno,govorimo o pretrazivacima u Windows-u.Ali,na kraju dao bih svima SAVET BROJ JEDAN: ostavite se vise nasminkanog Windows-a i predjite na Linux.Linux je suvo zlato naspram glomaznog i loseg Windows-a.Samo probajte i uvericete se.Ima da se nadjete u cudu!Pitacete se nakon toga sta ste cekali sve ove godine.Linux je oko 10 puta brzi od Windows-a,ne treba mu antivirusni program,ne treba defragmentacija hard-diska,nema kukija, nevidljiv na Internetu!...jel` ovo dovoljno?...Mozda niste culi za Solaris?A za Auroru?Takodje bolji operativni programi od Windows-a.Ipak,probajte prvo i prvo Linux!Mirko Djuric,programer informatike iz Sombora.Napisanih programa: 11.092,medjunarodne nagrade: komada 4,staz u informatici : 34 godine.Pozdrav :)

Micko

pre 11 godina

Ok, znaci posto je android najpopularniji OS za tablete i mobilne ocekujem da budu kaznjeni ili im bude naredjeno da ubace izbor pretrazivaca, izbor email provajdera i slicno...

Nisam poklonik MS-a ali stvarno su resili da ih uniste.

Marko

pre 11 godina

Pošto ima puno komentatora koji izgleda ne razumeju zašto je Microsoft kažnjen, hajde da pokušam da objasnim.

Microsoft je ranije kažnjen zbog monopolskog ponašanja na tržištu internet pretraživača. Šta su to oni uradili? Uz svaki windows su davali i Internet Explorer, a u trenutku kada se to dešava (1998. godina) jedini način da se dobije drugi browser je bilo da ga kupite na disketi ili CDu, pošto je internet bio jako spor.

Zbog toga, skoro svi su u jednom trenutku koristili Internet Explorer, a microsoft je onda počeo da menja Explorer tako da na njemu rade samo sajtovi koji su specifično za njega građeni, a da bi neko znao kako da napravi sajt za Explorer, morao je da plati Microsoftu (da li kroz licence, ili kroz kupovinu udžbenika, ili slično)

Da upotrebimo analogiju sa automobilima: Niko ne brani recimo Mercedesu da stavlja kakav god hoće volan u svoja kola, ali kada bi svi vozili mercedes i mercedes odjednom odluči da su volani bezveze i stavi uzde umesto njih i onda još uz to uvede da niko ne sme da obučava nove vozače osim njih - to je zloupotreba monopola na tržištu.

Pošto je ovo očigledno loša situacije, Microsoftu (a i ostalima) je zabranjeno da po defaultu stavljaju internet browsera. Microsoft je napravio dogovor sa EU, da umesto da plati milijarde evra u sledećih 5 godina windows nudi izbor browsera kada se prvi put pokrene.

E onda je Microsoft odlučio da to ukine i nadao se da neće niko primetiti, ali primetili su i sad moraju da plate.

Vlajko

pre 11 godina

Ukoliko OS ne dozvoljava pod istim uslovima korišćenje nekog drugosg softvera, već favorzuje sopstveni na način da degradira tuđi, onda to mogu u nekoj meri da razumem. Pretpostavka je da je integrisani softver sa manjim vremenom odziva , te je efikasniji od drugog koji je neoptimizovan za dati OS. Ovde se postavlja pitanje zašto je MS dužan da brji do sto, dok su ostali već krenuli trku. Mislim da je ovo sasvim bez pameti - ali u takvom svetu i živimo.

bozon

pre 11 godina

@Bojan
USA je vec tuzio MS u Americi 90tih i 2000tih i jedna od bitnih stvari jeste bila IE i monopolisticki polozaj. Rezultat je bila nagodba gde je moguce ne instalirati IE u toku instalacije Windows-a. U slucaju da MS prekrsi to, veruj mi da su sankcije velike. To sto je trziste takvo u USA, ne znaci da je isto i u EU (pogledaj samo aktuelnu aferu sa mlekom). MS to zna, ali voli kao i sve druge kompanije da radi na ivici. Nekad se isplati, nekad ne. Mozda ni ovu kaznu nece platiti vec ce da se zale.
Sto se tice IE, i cinjenice da je besplatan, MS i ne cilja da zaradi na njemu, vec da indirektno utice na globalne stvari (razvoj Interneta, standarda itd) i time da ugrozava poslovanje kompanija koje nemaju veze sa proizvodnjom browser-a ili OS.

Aleksandar

pre 11 godina

Sto uopste moraju da stave izbor za pretrazivac. Koliko znam Windows je njihov proizvod i imaju pravo da sta stave ono sto je njihovo. Na korisniku je izbor posle da li ce staviti drugi pretrazivac ili drugi program za bilo sta. Sto se na Androidu ne ukloni gmail, njegov "internet pretrazivac" ili chrome i ostale "google stvari"? Ili na OSX/IOS Safari.... i tako dalje. Malo licemerno?

Nikola

pre 11 godina

@(stasta, 6. mart 2013 14:01)
Explorer je dalko bolji od mozile,tu je sa chromom mada mi se cini da je i od chroma bolji u win7 i win8.Koristim mozillu inace jer sam se navikao i najvise mi odgovara,ali znam kad otvorim nesto u ie9 daleko je i brzi i stabliniji.

Bojan

pre 11 godina

(Ilija Cvorovic, 6. mart 2013 13:48)
pa bili su prisiljeni na taj dogovor, tako da ovi iz evropske komisije jesu pijavice
(bozon, 6. mart 2013 14:17)
evo gledaj, u Americi nema takvih odluka protiv Microsofta i online-banking je radio na svim mogucim klijentima. Jednostavno, posao banke je da omoguci svim korisnicima laku i jednostavnu upotrebu njihovih usluga, to nije problem Majkrosofta.
A Majkrosoft ima pravo da ubacuje u svoj operativni sistem sta on hoce, a korisnici ce da odlucuju da li zele ceo takav paket ili ne. A da ne govorimo i o tome da je internet explorer besplatan, tako da se ne moze Majkrosoft teretiti ni da iznudjuje novac od korisnika.
slazem se da demokratija nije tiranija vecine, ali kao sto ti kada kupujes bilo sta drugo ne zahtevas od prodavca da koristi ovaj ili onaj deo, nego uzimas ceo paket, tako bi trebalo da bude i sa softverom jer i proizvodjaci imaju svoja prava. Ovo je samo primer drzavnog izivljavanja i iznudjivanja novca od uspesne kompanije.
Imas slucajeve i sa googleom koji se raspravlja sa Kinezima, pa kinezi malo-malo pa prete googleu da iskljcuje neke rezultate iz pretrage inace lete sa kineskog trzista.

Dragan

pre 11 godina

Idiotizam ljudi iz Evropske komisije dostiže neverovatne razmere. Uostalom, što ne kazne i Apple, ni Mac OS X mi ne nudi mogućnost izbora, već po defaultu dobijem Apple Safari kao browser, a ja posle mogu da instaliram šta mi je volja. Ne vidim šta Microsoft radi drugačije od Applea a stalno nagrabusi od ovih likova?

Alex

pre 11 godina

Nisam nešto primetio da na iOS-u postoji izbor browsera prilikom prvog logovanja na njega. Takođe, isto nisam primetion ni na Android telefonima, a koristim ih. Postoji mogućnost da ga naknadnom instaliram, ali to postoji i na Windowsu.
Neću da branim firmu koja je teška stotine milijardi, jer ja od toga nema ništa, ali ako EU želi pravednost neka kazni iz tog razloga sve kompanije, mada je u pitanju čisto iživljavanje jer je ovo glupost.
Ne sećam se da je neko npr. kazno Audi ili Mercedes zato što mi prilikom kupovine nisu ponudili izbor akumulatora ili guma. Obe stvari su stvar izbora i ove kompanije bi po ovom sistemu morale da mi to ponude kao opciju.

genije

pre 11 godina

@(Bachi, 6. mart 2013 13:26)
Izvoli ukloni MS IE sa Win-a a da ga ne osakatis.
MS je izgubio u anti-trust procesu koji je trajao godinama(ovo oko browsera je bilo samo deo procesa) i zavrsio se 2009-te i evo opet "slucajno" nisu u stanju da postuju sudsku odluku... Monopolista pa mu se moze. Sta je za njih 500+ mil $$$?

coa

pre 11 godina

Kako nije pružena mogućnost izbora? Samo se preuzme drugi browser, instalira se, postavi se kao default browser i to je to. Takođe IE može i da se isključi u windows features. Smatram da je ova kazna glupost, kao i ono zbog Googleove politike privatnosti. Izgleda da je Evropi žao što nemaju takvog giganta, pa jedino što mogu da urade jeste da kradu pare.

Marko

pre 11 godina

@Bachi
Ne nudi ni jedan, ali Microsoft je morao da nudi zato što je napravio dogovor da umesto plaćanja prethodne kazne uvede to biranje browsera.

Izvor: http://www.nytimes.com/2013/03/07/technology/eu-fines-microsoft-over-browser.html?pagewanted=2&_r=0

bozon

pre 11 godina

@Bachi
Ali nijedan drugi nema 90% udela na trzistu. Na osnovu toga mogu da uticu na stvari koje nemaju veze sa OS, a ticu se drugih ljudi. Npr. taj IE u svakoj verziji gleda da odstupa od W3C standarda sto mnogima otezava posao. Sada ako 5 baba i deda koji ne znaju da imaju druge opcije odaberu IE onda su oni u odnosu 5:1 spram mene i ja necu moci da biram (demokratija nije tiranija vecine). Najbolji primer za to ti je eBanking u Srbiji pre 3-4g, gde je vecina banaka trazila da imas IE6 na kompu zbog toga sto je softver bio napisan da radi jedino na tom djubretu (necu imenovati firmu). Da je svest korisnika bila veca, oni ne bi mogli to da guraju. Zato korisnici moraju da imaju pravo da odaberu sta hoce da koriste i da se obaveste da alternativa postoji.

stasta

pre 11 godina

Internet Explorer za zelen bor da se uhvati I on bi se osusio:-) btw svi znamo da se on koristi samo jednom , da se skine neki drugi browser

lolobrigida

pre 11 godina

Svasta, ovo je smesno, razumijem ja da je Vindous najrasprostranjeniji desktop OS i da je ovo koriscenje monopola, ali potpuno je glupo kad sa druge strane ni jedan drugi OS nemora ovo da primenjuje. Evo Android nema nista slicno ovome a u EU je skoro u istoj poziciji po koriscenosti u odnosu na druge operativne sisteme kao Vindous na trzistu PC-a. Da ne pominjemo iOS i njegove resrrikcije.

Dejan

pre 11 godina

A sto Apple-u ne naplate istu kaznu? Ni kod Mac-ova nema takva opcija
I sto se zaustaviti na PC racunarima? Zasto ne kazniti i proizvodjace tablet racunara, proizvodjace telefona...?
Birokrate...

name

pre 11 godina

ne kapiram. svako moze da instalira browser koji oce. to sto ga nema po difoltu ne bi trebalo da ima nikakve veze. niko nikom nista ne brani. glupost.

Bachi

pre 11 godina

Jesi li ove evropske pijavice normalne? Da li i jedan drugi OS nudi mogućnost izbora browsera prilikom prvog logovanja ili trpaju firefox ili safari?

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

(Bachi, 6. mart 2013 13:26)

Ovo je prosecan srbin. Ili ne procita celu vest, ili ne razume ili procita i razume ali i dalje ima neki problem. U tekstu lepo pise da su se o necem dogovorili EU i Microsoft 2009. Znaci, DOGOVORILI. Nisu ispostovali to i idu sankcije...a sta je kome logicno i nelogicno to se njih uopste ne tice. Oni su nesto morali da obezbede, nisu to uradili i sada ide kazna.

Bachi

pre 11 godina

Jesi li ove evropske pijavice normalne? Da li i jedan drugi OS nudi mogućnost izbora browsera prilikom prvog logovanja ili trpaju firefox ili safari?

stasta

pre 11 godina

Internet Explorer za zelen bor da se uhvati I on bi se osusio:-) btw svi znamo da se on koristi samo jednom , da se skine neki drugi browser

name

pre 11 godina

ne kapiram. svako moze da instalira browser koji oce. to sto ga nema po difoltu ne bi trebalo da ima nikakve veze. niko nikom nista ne brani. glupost.

Dejan

pre 11 godina

A sto Apple-u ne naplate istu kaznu? Ni kod Mac-ova nema takva opcija
I sto se zaustaviti na PC racunarima? Zasto ne kazniti i proizvodjace tablet racunara, proizvodjace telefona...?
Birokrate...

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

(Bachi, 6. mart 2013 13:26)

Ovo je prosecan srbin. Ili ne procita celu vest, ili ne razume ili procita i razume ali i dalje ima neki problem. U tekstu lepo pise da su se o necem dogovorili EU i Microsoft 2009. Znaci, DOGOVORILI. Nisu ispostovali to i idu sankcije...a sta je kome logicno i nelogicno to se njih uopste ne tice. Oni su nesto morali da obezbede, nisu to uradili i sada ide kazna.

bozon

pre 11 godina

@Bachi
Ali nijedan drugi nema 90% udela na trzistu. Na osnovu toga mogu da uticu na stvari koje nemaju veze sa OS, a ticu se drugih ljudi. Npr. taj IE u svakoj verziji gleda da odstupa od W3C standarda sto mnogima otezava posao. Sada ako 5 baba i deda koji ne znaju da imaju druge opcije odaberu IE onda su oni u odnosu 5:1 spram mene i ja necu moci da biram (demokratija nije tiranija vecine). Najbolji primer za to ti je eBanking u Srbiji pre 3-4g, gde je vecina banaka trazila da imas IE6 na kompu zbog toga sto je softver bio napisan da radi jedino na tom djubretu (necu imenovati firmu). Da je svest korisnika bila veca, oni ne bi mogli to da guraju. Zato korisnici moraju da imaju pravo da odaberu sta hoce da koriste i da se obaveste da alternativa postoji.

lolobrigida

pre 11 godina

Svasta, ovo je smesno, razumijem ja da je Vindous najrasprostranjeniji desktop OS i da je ovo koriscenje monopola, ali potpuno je glupo kad sa druge strane ni jedan drugi OS nemora ovo da primenjuje. Evo Android nema nista slicno ovome a u EU je skoro u istoj poziciji po koriscenosti u odnosu na druge operativne sisteme kao Vindous na trzistu PC-a. Da ne pominjemo iOS i njegove resrrikcije.

Aleksandar

pre 11 godina

Sto uopste moraju da stave izbor za pretrazivac. Koliko znam Windows je njihov proizvod i imaju pravo da sta stave ono sto je njihovo. Na korisniku je izbor posle da li ce staviti drugi pretrazivac ili drugi program za bilo sta. Sto se na Androidu ne ukloni gmail, njegov "internet pretrazivac" ili chrome i ostale "google stvari"? Ili na OSX/IOS Safari.... i tako dalje. Malo licemerno?

Marko

pre 11 godina

Pošto ima puno komentatora koji izgleda ne razumeju zašto je Microsoft kažnjen, hajde da pokušam da objasnim.

Microsoft je ranije kažnjen zbog monopolskog ponašanja na tržištu internet pretraživača. Šta su to oni uradili? Uz svaki windows su davali i Internet Explorer, a u trenutku kada se to dešava (1998. godina) jedini način da se dobije drugi browser je bilo da ga kupite na disketi ili CDu, pošto je internet bio jako spor.

Zbog toga, skoro svi su u jednom trenutku koristili Internet Explorer, a microsoft je onda počeo da menja Explorer tako da na njemu rade samo sajtovi koji su specifično za njega građeni, a da bi neko znao kako da napravi sajt za Explorer, morao je da plati Microsoftu (da li kroz licence, ili kroz kupovinu udžbenika, ili slično)

Da upotrebimo analogiju sa automobilima: Niko ne brani recimo Mercedesu da stavlja kakav god hoće volan u svoja kola, ali kada bi svi vozili mercedes i mercedes odjednom odluči da su volani bezveze i stavi uzde umesto njih i onda još uz to uvede da niko ne sme da obučava nove vozače osim njih - to je zloupotreba monopola na tržištu.

Pošto je ovo očigledno loša situacije, Microsoftu (a i ostalima) je zabranjeno da po defaultu stavljaju internet browsera. Microsoft je napravio dogovor sa EU, da umesto da plati milijarde evra u sledećih 5 godina windows nudi izbor browsera kada se prvi put pokrene.

E onda je Microsoft odlučio da to ukine i nadao se da neće niko primetiti, ali primetili su i sad moraju da plate.

Dragan

pre 11 godina

Idiotizam ljudi iz Evropske komisije dostiže neverovatne razmere. Uostalom, što ne kazne i Apple, ni Mac OS X mi ne nudi mogućnost izbora, već po defaultu dobijem Apple Safari kao browser, a ja posle mogu da instaliram šta mi je volja. Ne vidim šta Microsoft radi drugačije od Applea a stalno nagrabusi od ovih likova?

Alex

pre 11 godina

Nisam nešto primetio da na iOS-u postoji izbor browsera prilikom prvog logovanja na njega. Takođe, isto nisam primetion ni na Android telefonima, a koristim ih. Postoji mogućnost da ga naknadnom instaliram, ali to postoji i na Windowsu.
Neću da branim firmu koja je teška stotine milijardi, jer ja od toga nema ništa, ali ako EU želi pravednost neka kazni iz tog razloga sve kompanije, mada je u pitanju čisto iživljavanje jer je ovo glupost.
Ne sećam se da je neko npr. kazno Audi ili Mercedes zato što mi prilikom kupovine nisu ponudili izbor akumulatora ili guma. Obe stvari su stvar izbora i ove kompanije bi po ovom sistemu morale da mi to ponude kao opciju.

Mirko

pre 11 godina

Tako treba!Po dzepu Microsofta.Da se razumemo nesto,deco danasnja,koji se niste ni rodili kada je Microsoft pokrao sve nekadasnje kompanije kucnih kompjutera pre 35 godina(Commodore,Atari,Schneider,Sinclair...),od hardera,softvera,ideja,programa itd. da bi napravili svoje carstvo.Sve sto se moze su pokrali i 1979 se izvukli na sudjenju.Tada su vec bili jaci od svih svetskih kompjuterskih kompanija na svetu zajedno.A kucni kompjuteri sa njihovim kompanijama bankrotirali nakon izgubljene parnice.E,pa sad: vreme je da se Microsoftu polako naplacuje svo zlo sto su uradili drugima! I jos nesto IE nije brzi od ostalih pretrazivaca.Sporiji je od svih,guta strasno memoriju i samo gomila kukije.Probajte Turbo Operu,najbrzi pretrazivac od svih.Naravno,govorimo o pretrazivacima u Windows-u.Ali,na kraju dao bih svima SAVET BROJ JEDAN: ostavite se vise nasminkanog Windows-a i predjite na Linux.Linux je suvo zlato naspram glomaznog i loseg Windows-a.Samo probajte i uvericete se.Ima da se nadjete u cudu!Pitacete se nakon toga sta ste cekali sve ove godine.Linux je oko 10 puta brzi od Windows-a,ne treba mu antivirusni program,ne treba defragmentacija hard-diska,nema kukija, nevidljiv na Internetu!...jel` ovo dovoljno?...Mozda niste culi za Solaris?A za Auroru?Takodje bolji operativni programi od Windows-a.Ipak,probajte prvo i prvo Linux!Mirko Djuric,programer informatike iz Sombora.Napisanih programa: 11.092,medjunarodne nagrade: komada 4,staz u informatici : 34 godine.Pozdrav :)

genije

pre 11 godina

@(Bachi, 6. mart 2013 13:26)
Izvoli ukloni MS IE sa Win-a a da ga ne osakatis.
MS je izgubio u anti-trust procesu koji je trajao godinama(ovo oko browsera je bilo samo deo procesa) i zavrsio se 2009-te i evo opet "slucajno" nisu u stanju da postuju sudsku odluku... Monopolista pa mu se moze. Sta je za njih 500+ mil $$$?

Marko

pre 11 godina

@Bachi
Ne nudi ni jedan, ali Microsoft je morao da nudi zato što je napravio dogovor da umesto plaćanja prethodne kazne uvede to biranje browsera.

Izvor: http://www.nytimes.com/2013/03/07/technology/eu-fines-microsoft-over-browser.html?pagewanted=2&_r=0

coa

pre 11 godina

Kako nije pružena mogućnost izbora? Samo se preuzme drugi browser, instalira se, postavi se kao default browser i to je to. Takođe IE može i da se isključi u windows features. Smatram da je ova kazna glupost, kao i ono zbog Googleove politike privatnosti. Izgleda da je Evropi žao što nemaju takvog giganta, pa jedino što mogu da urade jeste da kradu pare.

Nikola

pre 11 godina

@(stasta, 6. mart 2013 14:01)
Explorer je dalko bolji od mozile,tu je sa chromom mada mi se cini da je i od chroma bolji u win7 i win8.Koristim mozillu inace jer sam se navikao i najvise mi odgovara,ali znam kad otvorim nesto u ie9 daleko je i brzi i stabliniji.

bozon

pre 11 godina

@Bojan
USA je vec tuzio MS u Americi 90tih i 2000tih i jedna od bitnih stvari jeste bila IE i monopolisticki polozaj. Rezultat je bila nagodba gde je moguce ne instalirati IE u toku instalacije Windows-a. U slucaju da MS prekrsi to, veruj mi da su sankcije velike. To sto je trziste takvo u USA, ne znaci da je isto i u EU (pogledaj samo aktuelnu aferu sa mlekom). MS to zna, ali voli kao i sve druge kompanije da radi na ivici. Nekad se isplati, nekad ne. Mozda ni ovu kaznu nece platiti vec ce da se zale.
Sto se tice IE, i cinjenice da je besplatan, MS i ne cilja da zaradi na njemu, vec da indirektno utice na globalne stvari (razvoj Interneta, standarda itd) i time da ugrozava poslovanje kompanija koje nemaju veze sa proizvodnjom browser-a ili OS.

Micko

pre 11 godina

Ok, znaci posto je android najpopularniji OS za tablete i mobilne ocekujem da budu kaznjeni ili im bude naredjeno da ubace izbor pretrazivaca, izbor email provajdera i slicno...

Nisam poklonik MS-a ali stvarno su resili da ih uniste.

Enzo

pre 11 godina

@(Marko, 6. mart 2013 17:32)

Ti legendo pojma nemaš o čemu pričaš. Svako ko je ikad pravio makar i jedan sajt zna da prilagođavanje sajta da radi na IE nije ništa ni teži ni lakši od prilagođavanja sajta za Firefox, Chrome ili bilo koji drugi browser. Tako da prestani da uprošćavaš presudu koja nije ni malo jednostavna a po mom mišljenju je definitivno nepravedna

Bojan

pre 11 godina

(Ilija Cvorovic, 6. mart 2013 13:48)
pa bili su prisiljeni na taj dogovor, tako da ovi iz evropske komisije jesu pijavice
(bozon, 6. mart 2013 14:17)
evo gledaj, u Americi nema takvih odluka protiv Microsofta i online-banking je radio na svim mogucim klijentima. Jednostavno, posao banke je da omoguci svim korisnicima laku i jednostavnu upotrebu njihovih usluga, to nije problem Majkrosofta.
A Majkrosoft ima pravo da ubacuje u svoj operativni sistem sta on hoce, a korisnici ce da odlucuju da li zele ceo takav paket ili ne. A da ne govorimo i o tome da je internet explorer besplatan, tako da se ne moze Majkrosoft teretiti ni da iznudjuje novac od korisnika.
slazem se da demokratija nije tiranija vecine, ali kao sto ti kada kupujes bilo sta drugo ne zahtevas od prodavca da koristi ovaj ili onaj deo, nego uzimas ceo paket, tako bi trebalo da bude i sa softverom jer i proizvodjaci imaju svoja prava. Ovo je samo primer drzavnog izivljavanja i iznudjivanja novca od uspesne kompanije.
Imas slucajeve i sa googleom koji se raspravlja sa Kinezima, pa kinezi malo-malo pa prete googleu da iskljcuje neke rezultate iz pretrage inace lete sa kineskog trzista.

Vlajko

pre 11 godina

Ukoliko OS ne dozvoljava pod istim uslovima korišćenje nekog drugosg softvera, već favorzuje sopstveni na način da degradira tuđi, onda to mogu u nekoj meri da razumem. Pretpostavka je da je integrisani softver sa manjim vremenom odziva , te je efikasniji od drugog koji je neoptimizovan za dati OS. Ovde se postavlja pitanje zašto je MS dužan da brji do sto, dok su ostali već krenuli trku. Mislim da je ovo sasvim bez pameti - ali u takvom svetu i živimo.

malinar

pre 11 godina

@(Mirko, 6. mart 2013 18:01)
E, Mirko, Mirko...
"...Linux je 10x brži od Windows-a...", "...Nema kukija, nevidljiv na Internetu..."
Neka si napisao ~11k programa, ali očigledno nemaš pojma ni šta je "kuki" ni šta je Internet.
Mogu samo da zamislim u kakvom je stanju instalacija Linuksa na tvom računaru i kakve su to hiljade napravljenih programa obzirom na sve napisano :)

nix

pre 11 godina

ja zelim da tuzim ubuntu jer mi nije dao izbor na laptopu. android nemam ni tu izbora. a i sto se mac-a tice tu mi je safari i tu nema izbora. znaci niko nije dao izbor. bar na windowsu za cas skines ono sto ti odgovara. A novi IE 10 nije ni toliko los. poz svima.

Sonnery

pre 11 godina

(Mirko, 06. mart 2013 18:01) Brate Mirko smanji malo. 11000 programa za 34 godina, tj. više od 300 godišnje, tj. gotovo jedan dnevno. Jesi li ti uopšte spavao i jeo za sve te godine!? Odaj tajnu nama sporaćima.
P.S. Ja jesam samouki, ako se može reći programer, ali mi nije jasno šta je to programer informatike?

Bachi

pre 11 godina

Jesi li ove evropske pijavice normalne? Da li i jedan drugi OS nudi mogućnost izbora browsera prilikom prvog logovanja ili trpaju firefox ili safari?

Nikola

pre 11 godina

@(stasta, 6. mart 2013 14:01)
Explorer je dalko bolji od mozile,tu je sa chromom mada mi se cini da je i od chroma bolji u win7 i win8.Koristim mozillu inace jer sam se navikao i najvise mi odgovara,ali znam kad otvorim nesto u ie9 daleko je i brzi i stabliniji.

stasta

pre 11 godina

Internet Explorer za zelen bor da se uhvati I on bi se osusio:-) btw svi znamo da se on koristi samo jednom , da se skine neki drugi browser

Dejan

pre 11 godina

A sto Apple-u ne naplate istu kaznu? Ni kod Mac-ova nema takva opcija
I sto se zaustaviti na PC racunarima? Zasto ne kazniti i proizvodjace tablet racunara, proizvodjace telefona...?
Birokrate...

name

pre 11 godina

ne kapiram. svako moze da instalira browser koji oce. to sto ga nema po difoltu ne bi trebalo da ima nikakve veze. niko nikom nista ne brani. glupost.

Dragan

pre 11 godina

Idiotizam ljudi iz Evropske komisije dostiže neverovatne razmere. Uostalom, što ne kazne i Apple, ni Mac OS X mi ne nudi mogućnost izbora, već po defaultu dobijem Apple Safari kao browser, a ja posle mogu da instaliram šta mi je volja. Ne vidim šta Microsoft radi drugačije od Applea a stalno nagrabusi od ovih likova?

lolobrigida

pre 11 godina

Svasta, ovo je smesno, razumijem ja da je Vindous najrasprostranjeniji desktop OS i da je ovo koriscenje monopola, ali potpuno je glupo kad sa druge strane ni jedan drugi OS nemora ovo da primenjuje. Evo Android nema nista slicno ovome a u EU je skoro u istoj poziciji po koriscenosti u odnosu na druge operativne sisteme kao Vindous na trzistu PC-a. Da ne pominjemo iOS i njegove resrrikcije.

Enzo

pre 11 godina

@(Marko, 6. mart 2013 17:32)

Ti legendo pojma nemaš o čemu pričaš. Svako ko je ikad pravio makar i jedan sajt zna da prilagođavanje sajta da radi na IE nije ništa ni teži ni lakši od prilagođavanja sajta za Firefox, Chrome ili bilo koji drugi browser. Tako da prestani da uprošćavaš presudu koja nije ni malo jednostavna a po mom mišljenju je definitivno nepravedna

coa

pre 11 godina

Kako nije pružena mogućnost izbora? Samo se preuzme drugi browser, instalira se, postavi se kao default browser i to je to. Takođe IE može i da se isključi u windows features. Smatram da je ova kazna glupost, kao i ono zbog Googleove politike privatnosti. Izgleda da je Evropi žao što nemaju takvog giganta, pa jedino što mogu da urade jeste da kradu pare.

Alex

pre 11 godina

Nisam nešto primetio da na iOS-u postoji izbor browsera prilikom prvog logovanja na njega. Takođe, isto nisam primetion ni na Android telefonima, a koristim ih. Postoji mogućnost da ga naknadnom instaliram, ali to postoji i na Windowsu.
Neću da branim firmu koja je teška stotine milijardi, jer ja od toga nema ništa, ali ako EU želi pravednost neka kazni iz tog razloga sve kompanije, mada je u pitanju čisto iživljavanje jer je ovo glupost.
Ne sećam se da je neko npr. kazno Audi ili Mercedes zato što mi prilikom kupovine nisu ponudili izbor akumulatora ili guma. Obe stvari su stvar izbora i ove kompanije bi po ovom sistemu morale da mi to ponude kao opciju.

Bojan

pre 11 godina

(Ilija Cvorovic, 6. mart 2013 13:48)
pa bili su prisiljeni na taj dogovor, tako da ovi iz evropske komisije jesu pijavice
(bozon, 6. mart 2013 14:17)
evo gledaj, u Americi nema takvih odluka protiv Microsofta i online-banking je radio na svim mogucim klijentima. Jednostavno, posao banke je da omoguci svim korisnicima laku i jednostavnu upotrebu njihovih usluga, to nije problem Majkrosofta.
A Majkrosoft ima pravo da ubacuje u svoj operativni sistem sta on hoce, a korisnici ce da odlucuju da li zele ceo takav paket ili ne. A da ne govorimo i o tome da je internet explorer besplatan, tako da se ne moze Majkrosoft teretiti ni da iznudjuje novac od korisnika.
slazem se da demokratija nije tiranija vecine, ali kao sto ti kada kupujes bilo sta drugo ne zahtevas od prodavca da koristi ovaj ili onaj deo, nego uzimas ceo paket, tako bi trebalo da bude i sa softverom jer i proizvodjaci imaju svoja prava. Ovo je samo primer drzavnog izivljavanja i iznudjivanja novca od uspesne kompanije.
Imas slucajeve i sa googleom koji se raspravlja sa Kinezima, pa kinezi malo-malo pa prete googleu da iskljcuje neke rezultate iz pretrage inace lete sa kineskog trzista.

Mirko

pre 11 godina

Tako treba!Po dzepu Microsofta.Da se razumemo nesto,deco danasnja,koji se niste ni rodili kada je Microsoft pokrao sve nekadasnje kompanije kucnih kompjutera pre 35 godina(Commodore,Atari,Schneider,Sinclair...),od hardera,softvera,ideja,programa itd. da bi napravili svoje carstvo.Sve sto se moze su pokrali i 1979 se izvukli na sudjenju.Tada su vec bili jaci od svih svetskih kompjuterskih kompanija na svetu zajedno.A kucni kompjuteri sa njihovim kompanijama bankrotirali nakon izgubljene parnice.E,pa sad: vreme je da se Microsoftu polako naplacuje svo zlo sto su uradili drugima! I jos nesto IE nije brzi od ostalih pretrazivaca.Sporiji je od svih,guta strasno memoriju i samo gomila kukije.Probajte Turbo Operu,najbrzi pretrazivac od svih.Naravno,govorimo o pretrazivacima u Windows-u.Ali,na kraju dao bih svima SAVET BROJ JEDAN: ostavite se vise nasminkanog Windows-a i predjite na Linux.Linux je suvo zlato naspram glomaznog i loseg Windows-a.Samo probajte i uvericete se.Ima da se nadjete u cudu!Pitacete se nakon toga sta ste cekali sve ove godine.Linux je oko 10 puta brzi od Windows-a,ne treba mu antivirusni program,ne treba defragmentacija hard-diska,nema kukija, nevidljiv na Internetu!...jel` ovo dovoljno?...Mozda niste culi za Solaris?A za Auroru?Takodje bolji operativni programi od Windows-a.Ipak,probajte prvo i prvo Linux!Mirko Djuric,programer informatike iz Sombora.Napisanih programa: 11.092,medjunarodne nagrade: komada 4,staz u informatici : 34 godine.Pozdrav :)

Ilija Cvorovic

pre 11 godina

(Bachi, 6. mart 2013 13:26)

Ovo je prosecan srbin. Ili ne procita celu vest, ili ne razume ili procita i razume ali i dalje ima neki problem. U tekstu lepo pise da su se o necem dogovorili EU i Microsoft 2009. Znaci, DOGOVORILI. Nisu ispostovali to i idu sankcije...a sta je kome logicno i nelogicno to se njih uopste ne tice. Oni su nesto morali da obezbede, nisu to uradili i sada ide kazna.

Aleksandar

pre 11 godina

Sto uopste moraju da stave izbor za pretrazivac. Koliko znam Windows je njihov proizvod i imaju pravo da sta stave ono sto je njihovo. Na korisniku je izbor posle da li ce staviti drugi pretrazivac ili drugi program za bilo sta. Sto se na Androidu ne ukloni gmail, njegov "internet pretrazivac" ili chrome i ostale "google stvari"? Ili na OSX/IOS Safari.... i tako dalje. Malo licemerno?

Micko

pre 11 godina

Ok, znaci posto je android najpopularniji OS za tablete i mobilne ocekujem da budu kaznjeni ili im bude naredjeno da ubace izbor pretrazivaca, izbor email provajdera i slicno...

Nisam poklonik MS-a ali stvarno su resili da ih uniste.

bozon

pre 11 godina

@Bachi
Ali nijedan drugi nema 90% udela na trzistu. Na osnovu toga mogu da uticu na stvari koje nemaju veze sa OS, a ticu se drugih ljudi. Npr. taj IE u svakoj verziji gleda da odstupa od W3C standarda sto mnogima otezava posao. Sada ako 5 baba i deda koji ne znaju da imaju druge opcije odaberu IE onda su oni u odnosu 5:1 spram mene i ja necu moci da biram (demokratija nije tiranija vecine). Najbolji primer za to ti je eBanking u Srbiji pre 3-4g, gde je vecina banaka trazila da imas IE6 na kompu zbog toga sto je softver bio napisan da radi jedino na tom djubretu (necu imenovati firmu). Da je svest korisnika bila veca, oni ne bi mogli to da guraju. Zato korisnici moraju da imaju pravo da odaberu sta hoce da koriste i da se obaveste da alternativa postoji.

genije

pre 11 godina

@(Bachi, 6. mart 2013 13:26)
Izvoli ukloni MS IE sa Win-a a da ga ne osakatis.
MS je izgubio u anti-trust procesu koji je trajao godinama(ovo oko browsera je bilo samo deo procesa) i zavrsio se 2009-te i evo opet "slucajno" nisu u stanju da postuju sudsku odluku... Monopolista pa mu se moze. Sta je za njih 500+ mil $$$?

Vlajko

pre 11 godina

Ukoliko OS ne dozvoljava pod istim uslovima korišćenje nekog drugosg softvera, već favorzuje sopstveni na način da degradira tuđi, onda to mogu u nekoj meri da razumem. Pretpostavka je da je integrisani softver sa manjim vremenom odziva , te je efikasniji od drugog koji je neoptimizovan za dati OS. Ovde se postavlja pitanje zašto je MS dužan da brji do sto, dok su ostali već krenuli trku. Mislim da je ovo sasvim bez pameti - ali u takvom svetu i živimo.

Marko

pre 11 godina

Pošto ima puno komentatora koji izgleda ne razumeju zašto je Microsoft kažnjen, hajde da pokušam da objasnim.

Microsoft je ranije kažnjen zbog monopolskog ponašanja na tržištu internet pretraživača. Šta su to oni uradili? Uz svaki windows su davali i Internet Explorer, a u trenutku kada se to dešava (1998. godina) jedini način da se dobije drugi browser je bilo da ga kupite na disketi ili CDu, pošto je internet bio jako spor.

Zbog toga, skoro svi su u jednom trenutku koristili Internet Explorer, a microsoft je onda počeo da menja Explorer tako da na njemu rade samo sajtovi koji su specifično za njega građeni, a da bi neko znao kako da napravi sajt za Explorer, morao je da plati Microsoftu (da li kroz licence, ili kroz kupovinu udžbenika, ili slično)

Da upotrebimo analogiju sa automobilima: Niko ne brani recimo Mercedesu da stavlja kakav god hoće volan u svoja kola, ali kada bi svi vozili mercedes i mercedes odjednom odluči da su volani bezveze i stavi uzde umesto njih i onda još uz to uvede da niko ne sme da obučava nove vozače osim njih - to je zloupotreba monopola na tržištu.

Pošto je ovo očigledno loša situacije, Microsoftu (a i ostalima) je zabranjeno da po defaultu stavljaju internet browsera. Microsoft je napravio dogovor sa EU, da umesto da plati milijarde evra u sledećih 5 godina windows nudi izbor browsera kada se prvi put pokrene.

E onda je Microsoft odlučio da to ukine i nadao se da neće niko primetiti, ali primetili su i sad moraju da plate.

Marko

pre 11 godina

@Bachi
Ne nudi ni jedan, ali Microsoft je morao da nudi zato što je napravio dogovor da umesto plaćanja prethodne kazne uvede to biranje browsera.

Izvor: http://www.nytimes.com/2013/03/07/technology/eu-fines-microsoft-over-browser.html?pagewanted=2&_r=0

nix

pre 11 godina

ja zelim da tuzim ubuntu jer mi nije dao izbor na laptopu. android nemam ni tu izbora. a i sto se mac-a tice tu mi je safari i tu nema izbora. znaci niko nije dao izbor. bar na windowsu za cas skines ono sto ti odgovara. A novi IE 10 nije ni toliko los. poz svima.

malinar

pre 11 godina

@(Mirko, 6. mart 2013 18:01)
E, Mirko, Mirko...
"...Linux je 10x brži od Windows-a...", "...Nema kukija, nevidljiv na Internetu..."
Neka si napisao ~11k programa, ali očigledno nemaš pojma ni šta je "kuki" ni šta je Internet.
Mogu samo da zamislim u kakvom je stanju instalacija Linuksa na tvom računaru i kakve su to hiljade napravljenih programa obzirom na sve napisano :)

bozon

pre 11 godina

@Bojan
USA je vec tuzio MS u Americi 90tih i 2000tih i jedna od bitnih stvari jeste bila IE i monopolisticki polozaj. Rezultat je bila nagodba gde je moguce ne instalirati IE u toku instalacije Windows-a. U slucaju da MS prekrsi to, veruj mi da su sankcije velike. To sto je trziste takvo u USA, ne znaci da je isto i u EU (pogledaj samo aktuelnu aferu sa mlekom). MS to zna, ali voli kao i sve druge kompanije da radi na ivici. Nekad se isplati, nekad ne. Mozda ni ovu kaznu nece platiti vec ce da se zale.
Sto se tice IE, i cinjenice da je besplatan, MS i ne cilja da zaradi na njemu, vec da indirektno utice na globalne stvari (razvoj Interneta, standarda itd) i time da ugrozava poslovanje kompanija koje nemaju veze sa proizvodnjom browser-a ili OS.

Sonnery

pre 11 godina

(Mirko, 06. mart 2013 18:01) Brate Mirko smanji malo. 11000 programa za 34 godina, tj. više od 300 godišnje, tj. gotovo jedan dnevno. Jesi li ti uopšte spavao i jeo za sve te godine!? Odaj tajnu nama sporaćima.
P.S. Ja jesam samouki, ako se može reći programer, ali mi nije jasno šta je to programer informatike?