Utorak, 05.03.2013.

15:45

Đinđić - 10 godina od atentata

12. marta navršiće se tačno deset godina od kako je premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen, pucnjem iz snajpera na ulazu u zgradu Vlade Srbije.

Izvor: B92

Ðinðiæ - 10 godina od atentata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

ЕВРОПСКИ СРБИН

pre 11 godina

Др Зоран Ђинђић је посејао семе из кога полако али сигурно настаје ЕВРОПСКА СРБИЈА .

matej

pre 11 godina

Atentat na Zorana je ubistvo jednog izuzetnog intelektualca i čoveka čvrste volje koji se nije davao lako manipulisti. Tragikomične sudbine njegovih naslednika u DS ili na čelu Srbije Tadića, Koštunice i sada Nikolića kao i potpuna anarhija u državnim institucijama, javašluk i korupcija na svakom koraku pokazale su šta je bio cilj i posledica 12.marta 2003. Đinđić nažalost nije mogao da sprovede potrebne reforme. Mnogo malih stranaka u njegovoj vladi sa još manjom podrškom u narodu, DSS koji je imao najveći rejting, pritisci spolja i ekonomska premoć profitera iz '90-ih otežavali su posao Đinđiću. Sukobi sa DSS i kasnije G17 su doveli do toga da ta Vlada i nema većinu kako u Skupštini, tako i među glasačima. Da bi vlada imala većina u Skupštuni, morali su da se pomažu jednim B. Ivkovićem, kreatorom izborne prevare 1996 i batinašem Otpora. Da Đinđić nije ubijen, s obzirom na svoju nepopularnost, zasigurno bi izgubio sledeće izbore, a teško mi je da poverujem da bi Tadić u njegovoj senci bio uspešan predsednički kandidat. Međutim, nekima se žurilo a neki su ga previše mrzeli. S druge strane nekima je Đinđić korisniji kao simbol ili mit, nego kao neko ko bi ih smenio, recimo, zbog nesposobnosti ili zloupotreba. Nisam mogao da verujem, kada sam posle atentata nekoliko puta prolazio pored Vlade, dvorište je uvek bilo puno automobila. Ali tog kobnog dana 12.marta 2003, tamo je bio brisani prostor.

Dragica

pre 11 godina

Ideje i vizije da budemo normalna zemlja 90-ih nisu imale sansu, kada je konacno dobio priliku da nesto uradi otpori su u glomaznoj koaliciji bili mnogo jaci od podrske.Posle muckog ubistva retke osobe u politickom zivotu Srba u poslednjih 150 godina, koji je snagom znanja, poznavanja mentaliteta i opstih prilika iskreno hteo da unapredi drustvo, i dalje bilo tesko da se dobije veca podrska za teske reforme. Sta je to sa nama, da li je moguce da su licni interesi toliko jaci od drzavnih i nacionalnih, da je pojedincima dozvoljeno sve kada narod vode u provaliju, a cim se samo pomene savremena, bolja ideja biva tako omrznuta raznim smicalicama, najvise u medijima? nakupilo se takvih likova, na zalost i u DS-u, a u svim ostalim nikada se nisu ni promenili.

bn

pre 11 godina

@ Ranko
Mislim isto što i vi. Zoran Đinđić je pre svega bio intelektualac par ekselans. Ako poslušate današnje političare, bilo iz koje stranke, čak i one koji su bili njegovi saradnici, to je samo prosto politikanstvo, beskrajno ponavljanje dvadesetak rečenica, koje obrću ovako ili onako, a da vam ništa ne kažu. Videh u zadnjoj emisiji Utiska nedelje (izuzimajući profesora Vujačića) koliko su prazni i kako nemaju šta da kažu. Upravo mi liče kao da su došli iz neke mesne zajednice.

Zoran Đinđić je samim tim što je bio svetski obrazovan čovek tako i mislio i radio. Velika šteta za nas što smo ostali bez njega, o njegovoj porodici i deci i da ne govorim.

Flash

pre 11 godina

Cak pomalo i verujem da je zapadu bilo u interesu da Zoran bude ubijen. Nije valjao jak, nezavistan i voljen premijer, koji bi nas vodio u buducnost. Nakon sto smo srusili Slobu, zapad je ocekivao dolazak nekoga kao sto je Tadic ili Jeljcin, neko ko bi odma bez pogovora slusao sve sto mu zapad naredi. Zoran nije bio takav. Samo pogledajte neke intervjue njegove. Ne kazem da ga je zapad ubio, ali mislim da im je to bio poklon sa neba, jer posle Zorana nijedan politicar nije bio voljen u narodu, nijedan nije bio nezavistan, jak, harizmatican, nijedan nije imao kult licnosti, kao sto su imali nasi kraljevi, pa tito, i (mrzim sto moram da kazem, ali istina je) i sloba. Svi posle Zorana su bili nula, i prodali su svoju zemlju. ''Ako Srbija danas stane, trebace joj 10 godina da se pokrene''...jezivo, ali upravo je proslo tih 10 godina...

uaa srbijo!

pre 11 godina

sigurna sam da z. đinđić ne bi bio nimalo srećan zbog srbije kakva je danas. iz tamnog vilajeta je nahrupilo i ugnjezdilo se na/oko vlasti sve ono protiv čega se on lično borio. narod ga i dalje ne bi prihvatao, razumeo i poštovao (osim nakon atentata), dali bi opet prednost dogmatama, demagozima, populistima i autokratama. takav je objektivno mentalni sklop prosečnog srpskog glasača.
bojazan koja me ne napušta: da se pojedini akteri aktuelne vlasti ne usude da pomiluju 1 legiju i 1 zv. jovanovića!

Po

pre 11 godina

Mito ja sam glasao za promene a ne za zemunski klan koji je harao za vreme dosa .Zakon o privatizaciji je promenjen za vreme djinjdiceve vlade na stetu radnika a u korist tajkuna i omoguceno je tajkunima da pokupuju ipreduzeca,a zasto pa da su stranci kupovali oni bi bili vlasnici i ne bi politicari mogli da ih ucenjuju .danas privreda unistena a svi dosovi lider obezbedjeni puni ko brodovi ko im je to omogucio vlada zorana djindjica .mene interesuje bolji zivot a ne mitovi o tome kako bi bilo ja vidim kako je i ko se i kako obogatio nama treba drzava institucije da funkionisu pa ce biti bolje i tebi imeni.

lola

pre 11 godina

Volela bih da vidim ove ljude koji lupaju minuse ka komentare o ubistvu Zorana Djindjica. Sram da vas bude. Srbija je izgubila 10 godina i jos gubi jer njega vise nema. Njgova deca ostala su bez oca, supruga bez muza, majka bez sina, sestra bez brata a Srbije bez nade. Nema vise osmeha osim kod dece koja jos nisu cula za njega. 12. mart je dan kada je ubijen covek koji je vise mislio nama nego sebi.

Biljana

pre 11 godina

Bože, kad vidim ovu Zoranovu fotografiju i njegove pametne oči i milo lice plačem bez prestanka.
Jedan jedini, sa njim smo imali veru u bolje, sada smo ubijeni u pojam i crno nam se piše.

MonteDushano

pre 11 godina

Redakciji ponavljam po ko zna koji put: Zar vi još ne vidite poentu i suštinu toga šta su govorili Toma Nikolić i Voja Koštunica dok je Zoki Đinđić bio živ i posle?!

jk

pre 11 godina

Deset godina od atentata treba da se napravi jedna emisija u kojoj ce se napraviti kolaz od izjava kojekakvih koji nas sada jasu, od toga kako je Tito pred smrt imao problema sa nogom dop toga da ako Djindjic prezivi, Srbija nece (a sada ti isti traze da se njihova tezga tj RTS ugura u budzet). Cisto da se podsetimo ko je kakav, mozda nam dodje iz sedalnog dela u glavu najzad.

Milos

pre 11 godina

Covece, B92 je jedina velika medijska kuca koja sprecava da se skorasnja istorija zaboravi i falsifikuje.
Dosli smo u situaciju da se Vucic poredi sa Djindjicem. Ne kaze to samo Dinkic, cuo sam i od ljudi: "I Vucic ce nastradati jer se bori protiv organizovanog krimiala kao i Djindjic".
B92 je prava nacionalna televizija a ne RTS. Istrazno novinarstvo RTS-a ispituje zbog cega lift u nekoj zgradi u Beogradu ne radi vec 10 godina. U vestima samo prenose izjave, nisu nimalo kriticni prema ljudima na vlasti, ne usudjuju se da dovodu u pitanje srpski nacionalizam... Jos traze 500 dinara od svih nas za to.

Da li uopšte znamo šta smo propustili?

pre 11 godina

Sredinom devedesetih, prilikom jedne posete Kragujevcu, Zoran Đinđić je šetao gradom okružen nekolicinom ljudi. Vraćala sam se s'posla i hodajući mu u susret uočila sam ga tek na nakoliko koraka od njega. Pogledi su nam se sreli, ja zbunjena neočekivanim trenutkom, on se nasmešio i klimnuo glavom.

Ta njegova reakcija, gest u deliću sekunde, govori o tome koliko je on oko sebe širio pozitivnu energiju. To "pružanje nade" tada je za nas bilo najdragocenije.

Dr C

pre 11 godina

Tog dana, moj tadasnji momak, sadasnji suprug i ja smo se se vracali sa predavanja minhenskom podzemnom zeleznicom i culi kako u vagonu pricaju da je premijer Srbije ubijen. Oboje smo istog trenutka znali da vise nikada necemo da se vratimo u Srbiju. Danas zivimo u inostranstvu iako to nismo planirali 2003. godine zato sto smo tada gledali u svetliju buducnost i videli u njoj jednu modernu evropsku Srbiju. Znali smo da ce biti tesko da se promene dogode, ali smo verovali da hoce. Otisli smo u Nemacku da se obrazujemo da bi posle stavili znanje u sluzbu svoje zemlje i naroda. U Srbiju se nismo vratili.

zoksi

pre 11 godina

Sa g. Đinđićem je umrla naša poslednja šansa da postanemo normalna država. Negativna karma, koja se zbog ubistva premijera i drugih nemoralnih dela pojedinaca koji su bili na vlasti do 2000, stvorila u srpskom narodu, gutaće nas i ubuduće. Moždaćemo uspeti, kada prođe 100 godina, ali da se iskreno pokajemo za sva zla koja smo učinili, da doživimo prosvetljenje. Znajući ko je na vlasti sada u državi, opštinama, javnim preduzećima, ko ima većinu preduzeća u vlasništvu, mislim da je Srbija konačno izgubila bitku i sada se samo koprca u kaljuzi zla. Ja lično, kada nisam otišla pre deset ili dvadeset godina, verovatno neću ni sada, ali zato decu vaspitavam tako da su spremni za završetak školovanja negde van ove zemlje, kao i da budući život provedu u nekoj državi, a ne u banana republici. Stalno molim Boga da nam se smiluje i pomogne nam, ali toliko je lošeg u Srbiji da jedan dobar Bog nije dovoljan da to neutrališe.

Aleksandar Savanovic

pre 11 godina

Dr. Zoran Djindjic u Njemackoj nije zaboravljen: www.djindjic-konstanz.de.

Na svakom pojedincu je odluka, dali ce poceti da razmislja o tome sta je pokojni Premijer radio, govorio i znacio za Srpsko drustvo. Na svakom pojedincu je odluka, dali ce i dalje citirati Dr. Zorana Djindjica a zivot voditi ko da nikad nije cuo govor "nema spavanja". Za svakog od nas je vreme da se probudi i krene u analizu, debatu i raspravu o tome sta je Dr. Zoran Djindjic zapoceo, sta smo mi od toga preuzeli, propustili ili cak i zaboravili.

Zaciorski

pre 11 godina

Bez obzira ko vladao u Srbiji ,( a svi su se izredjali u zadnjih 20 godina, )velikosvetski mocnici(bitange), nikada nece dopustiti Srbiji da stane na noge. Realno gledano, Slobin zadnji govor i zadnji Djindjicev govor se ne razlikuju mnogo, sustina je slicna, interpretacija razllicita,pogledajte oba pa sudite, ne ranije!!!Zasto smo mi gubitnici? Pa zato sto su sve bivse republike imale strategiju odvajanja od matice, narocito Siptari koji intenzivno rovare zadnjih 30 godina. Mi zadnjih 30 godina sedimo u zadimljenim kaficima, i ispijajuci espreso ispunjavamo tiket za kladionicu.

Zaciorski

pre 11 godina

Aj da ne lupetate mnogo, pogledajte njegov zadnji intervju dat tv dveri, nepun mesec pred atentat. To sto je tad pricao je suuusta suprotnost od njegove celokupne borbe za clanstvo u EU i nasim prijateljima u Nemackoj.Bio je ocigledan problem dvostrukih standarda na koje je Djindja ukazivao kada je rec o odnosu Evrope prema nama. On nije dozvoljavao te standarde da budu primenjeni prema nama, i tu nastaje sukob, ali ne sukob izmedju nasih politickih garnitura, vec sukob na mnogo visem nivou( u EU),koja odjednom ne zeli Zorana na politickoj sceni. Ostatak znate,....

Mita

pre 11 godina

Pa ja sam glasao za kostunicu i za promene a ciji su dusan spasojevic ,kum ,cume ,legija ceda jovanovic,beba ,janjusevic ,kolesar kostic i dr.pa ko je doveo lopove na vlast ko je najvise krao od 2001g do danas pa ds ds ds ds… ds ds 12 godina .sad vam smeta kad nemozete da potkupite kako vi kazete glavnog od koga ne mozete da mirno spavate jerr ne znate kad cete doci na red da objasnite odakle vam sve to sto imate sto obican gradjanin ne moze ni da sanja..pogledajte terasu skupstine grada 6 oktobra posle cuvenog 5 oktobra pogledajte kako ste ziveli ovih 12godina punih lazi prevara kradja otimacina od gradjana srbije koji su bili dovedeni do toga da nemaju za golu egzistenciju od vase demokratie.
(Po, 5. mart 2013 23:34)

Da si glasao za Koštunicu,to je i slepom čeveku,jasno kao dan.A za promene,nisi...Samo si hteo da Slobu zameniš Koštunicom,a i jedno i drugo je unapred osuđeno na propast...Da u DS-u,ima lopova,ima,ali ništa više nego kod drugih...Dokaži i izdvoj lopova,a ne tako kolektivno optuživati sve.Ovo što je DS,pokrao,je mizerna šteta,u odnosu na politiku tvojih "poštenih",koja je dovela do bombardovanja,gubitka teritorija i totalne propasti,a ta šteta je 100 puta veća od ove druge.A Koštunica i Kolubara,šta misliš o tome?

genije

pre 11 godina

Slava Ti.

Sta god ko mislio o njegovoj politici, ovaj Covek je bio Premijer nase drzave i ovo je bila ne samo tragedija vec i velika sramota za Srbiju.

Konstanz

pre 11 godina

U Konstancu grad i Univerzitet zajednički organizuju veliki program povodom desetogodišnjice ubistva. Postoji sajt na srpskom i nemačkom na kome se mogu naći svi detalji: http://djindjic-konstanz.de/rs/

narodni mudrac

pre 11 godina

Negde sam pročitao da se on vodio politikom "cilj opravdava sredstva". Lično smatram i da jeste tako. Da bi došao na vlast i konačno počeo da sprovodi svoje ideje on je morao da sklapa dogovore sa Legijom, i raznim "muftiguzima". Međutim, kada je hteo da krene da se bori protiv korupcije i da menja državu nabolje, njegovima se osladilo da budu na vlasti i smetao im je, a takođe je smetao i tim "muftiguzima", i svi znamo kako se to sve završilo. Ima na youtube-u snimak debate Šešelja i Zorana iz 1998. godine, i po meni ko god hoće da govori loše ili dobro o Zoranu treba da pogleda taj snimak. Predlozi koje je on tada iznosio su bili mnogo dalekosežniji od onih koje su iznosili SPS, SRS, JUL, koji su se vodili populističom politikom i lagali narod. Problemi koji su postojali tada postoje i sada.
Smatram da njegovim ubistvom naredak Srbije nije zaustavljen, samo je usporen, drastično usporen. Promene nabolje se moraju sprovoditi svidelo se to ili ne DSu, SPSu, SNSu, PUPSu i drugima. Te promene se dešavaju ali ipak presporo, a narod to sve trpi. Videćemo dokle, ali mislim da se više 5. oktobar neće ponoviti, jer tad smo imali leve i desne, dobre i loše, a danas imamo loše i manje loše. Puno pozdrava, i budite optimistični u ova vremena.

@(Piter, 5. mart 2013 20:17)

pre 11 godina

Imam jako dobru vest za Vas. Zivim vec 10-ak godina u inostranstvu, pa ne morate da bezite iz Srbije. Ako se ipak odlucite, izbegavajte Veliku Britaniju da, kojim slucajem, ne bih ugrozio vasu perspektivu.

PS Sramite se sto pominjete vase malo dete, da bi ste svojim recima dali na tezini.

Кривокапић

pre 11 godina

Ја бих волео да видим шта има да каже Оља Бећковић пошто га је она прозивала да је мафијаш. То јој је недавно рекла Весна Пешић у лице. Бакица стварно има петљу.

Gledam corbu,a mesa nigde nema

pre 11 godina

#dejan, 5. mart 2013 18:19
Moje zapazanje da smo 5 oktobra svi ispali ovce,barem mi koji smo oderali obucu setajuci,bubrege ostavljali svake zime u nadi da ce doci to bolje sutra.
Sutra jeste doslo ali ne bolje.Vidim jeste za kumove,partijske drugove,za Cedu Jovanovica boljitak,ali za nas 7 miliona nema nista.
Studije se placaju i to basloslovno,bolnicke krevete placamo,lekove placamo,preglede placamo,rts pokusavaju da naplate.
To su sve reforme Djindjicevih saradnika i samog Djindjica.
Kad bude recitatorska sekcija o Djindjicu prijavi se,verujem da ces znati da ponovis Zaba,Lisica,sneg,vatra,led...
PS.Pusticu i moju decu da ti prave drustvo jer su oboje u recitatorskoj sekciji II i III razreda osnovne skole

Samo vas citam

pre 11 godina

Mislila sam,tog 12. marta da cu definitivno napustiti Srbiju...Mrsko mi je bilo da gledam one koji su tek onda "razumeli" sta je Zoran Djindjic ovom narodu znacio.Takav spoj obrazovanja,energije,pameti,volje,visprenosti,pragmaticnosti,politickog slifa...uz jednostavan,decacki osmeh...Neprocenjiv gubitak.Tuga ogromna...
Secajte se njegovih reci,ponavljajte ih uporno,deci,prijateljima i neprijateljima,na poslu ,u prodavnici i na pijaci,u gradskom prevozu,...svuda i stalno,da zive!

Samo tako ce ovoliki gubitak dobiti neki smisao...a ovaj nas zalutali brod neki novi vetar za preostala jedra...moramo da se dajemo,trudimo,da jaaako zelimo...

Po

pre 11 godina

Pa ja sam glasao za kostunicu i za promene a ciji su dusan spasojevic ,kum ,cume ,legija ceda jovanovic,beba ,janjusevic ,kolesar kostic i dr.pa ko je doveo lopove na vlast ko je najvise krao od 2001g do danas pa ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds 12 godina .sad vam smeta kad nemozete da potkupite kako vi kazete glavnog od koga ne mozete da mirno spavate jerr ne znate kad cete doci na red da objasnite odakle vam sve to sto imate sto obican gradjanin ne moze ni da sanja..pogledajte terasu skupstine grada 6 oktobra posle cuvenog 5 oktobra pogledajte kako ste ziveli ovih 12godina punih lazi prevara kradja otimacina od gradjana srbije koji su bili dovedeni do toga da nemaju za golu egzistenciju od vase demokratie.

lale

pre 11 godina

.. da li je tacno da je ostavinska rasprava Zorana Djindjica radjena u jednom primerku ? To mi jeko bitno da bi finalno mogao da formiram misljenje o tom velikanu demokratije.

Bajka za laku noc

pre 11 godina

(Joca Kriticar, 5. mart 2013 21:09)Pa moraju da stvaraju mit,sa cime ce demokrate i ex dos da izadje na izbore?
Primecujem da svi pricaju sta bi bilo kad bi bilo,e da je ziv,a posto nije,eto tako je.
Krenimo redom od novembra 2000,pa sve do 2003.
ja nemam pojma,da li smo senilni pa zaboravljamo ili admin foruma ne dozvoljava kritiku jer se kosi sa njegovim principima shvatanja?
Labus je rekao 2000/1/2 smo se nadali da ce to ici brzo u EU,ali vec u maju-junu smo videli da nece to ici kako su zamilili.
I on je zvalavio o zakonu o poreklu novca mafijasa,pa im je dopustio da operu novac i legalizuju se.
Osim Sto je milosevic poslat za Hag i otpis nekakvih kamata za 2001 na medjunarodnom nivou,ja nista ne primecujem da je uradjeno,izuzev ck kome fali jos jedna kula,obecana jeste,ali nije uradjena.
Svi se bunite kad vam Kostic Seceras sa Cazimom kaze da ste neradnici,a ne pitate se ko mu je dao moc i poreklo novca?
90-tih nije mogao da napreduje bez utaje poreza,u to sam siguran milion %.

Mika

pre 11 godina

"Zalosno je da danas ne znamo imena politicara,policajaca,sudija,tuzioca koji su pustili ubice premijera na slobodu...", Vanja

Ovo dovoljno govori u kakvoj drzavi smo ziveli i zivimo...
Znam tacno gde sam bio kad sam cuo da su ga ubili i prva misao mi je bila "do sada sam zeleo da odem, sad opet moram da bezim". I otisao sam... ali to malo toga menja, jer je dobar deo mojih prijatelja jos uvek u Srbiji. Malo je ipak postalo dovoljno da mogu da gledam i napred.
Ponekad mi je nestvarno da je takvo srce, pamet i snagu samo jedan njihov metak mogao da zaustavi. Cesto mislim o njegovoj deci. Nadam se da su dovoljno jaki da prezive u zemlji koja cuva ubice njihovog oca.

VAN PAMETI!

pre 11 godina

Kriticari DS, njihova deviza je lazi i samo lazi dok god i sam ne poverujes da je to istina i neprekidno se drze price o 10-12 godina pljacke DS.
A CINJENICE u poslednjih 10-12 g.i pre SU SLEDECE:
-setite se do 2000.g. restrikcija struje,kako su izgledale prodavnice, auto put ste mogli preci peske i to polako dok ne prodje neko vozilo,inflacije30-50%( a bila je i milionska),
lekovi na pijaci, gorivo iz zbuna po ceni i do 5 maraka, decji dodatak kasni 3 god. penzije isto toliko, dugovanja za zajam za preporod Srbije,"Dafinu" i "Jezdu", autobus GSP ceka se po vise sati,
grejanje da se smrznes,neka se prisete redova pred svim ambasadama i svuda po gradu
O primerima, ne zloupotreba, nego ciste otimacine da ne govorimo (svi cuveni kriminalci i najveci sadasnji bogatasisu nastali do 2ooo).
MOGAO BIH PISATI jos dosta o tim tuznim godinama od 1991. do 2000.
-DANAS;Jeste kriza uzdrmala i Grcku i Spaniju i Ameriku, pa i nas, verpvatno je moglo neke stvari uraditi bolje ali bez obzira pogledajte cinjnice:
-koliko je vraceno novca stedisama piramidalnih banaka, zatim vracenog novca za zajam "za preporod Srbije",sve zaostale penzije i decji dodaci, pogledajte saobracaj (GSP i na putevima), ima li redova bilo gde, skole obdanista.i MNOGO TOGA..dobroga ima jos npr. uredjenosti grada i ...

Prema tome ne slusajte samo ljubtelje vlasti koji su spremni i rodjenog z........ zbog vlasti, a malo ih je koji nisu bili na vlasti i do 2000. god.
A sad LUPAJTE MINUSE, ali ja nisam nista slago.

Zoran

pre 11 godina

Zoran Djindjic je za mene vecna inspiracija da idem napred, da se ne predajem i da verujem u svoje postupke i razmisljanja. Da nije bilo tog 12-og Marta Srbija bi bila zdravija zemlja u globalu, mozda ne bi bilo ekonomskog blagostanja ali bi svakako bila zdravija u duhovnom, moralnom i etickom smislu i bila bi omiljena u Evropi a ovako smo po ko zna koji put na dnu. A lepo je govorio da nam je ovo poslednja sansa i nazalost bio je u pravu kao i za sve sto je pricao. Neka mu je vecna slava i zivece u srcima pravih i iskrenih Srba a ne danasnjih laznih patriota!!!!

Del Boy

pre 11 godina

Kada vidim sve ove negativne komentare shvatam da čak i od ovako loše vlasti ima gore - NJIHOVI GLASAČI.
Ništa im nije sveto sem "svetog Vučića"

maca

pre 11 godina

zoran djindjic je bio i ostao uzor, svim mladim, obrazovanim i pametnim ljudima u ovoj zemlji! nepismeni i krezubi su podzavali milosevica i seselja 90ih godina, a danas podzavaju vucica i dacica!toliko o tome! zao mi je samo sto je uzalud umro, jer smo mi narod koji ne zasluzuje bolju vlast od ove koju danas ima! neka mu je vecna slava i hvala za nadu i veru u bolji zivot koju nam je davao i sposobnost, inteligenciju i energiju kojom je zracio!

Goran Đurković

pre 11 godina

Zoran Đinđić - neponovljiva pojava u modernom političkom životu Srbije! Sramota je da političari koji su se krili i zaklanjali iza njegovog imena kažu da je "zaslužio" spomenik! Sramota! zoran Đinđić je zaslužio sve ono što Srbija i ovaj napaćeni i njegovom smrću obezgavljeni narod nikada neće moći da mu oduži... Srbija i srpski narod i dalje nije svestan koliko je i koga izgubio njegovim preranim odlaskom. Srbija bi dana, da je Zoran živ, bila moderna i uređena država sa, ako ne u potpunosti, a ono gotovo izgrađenim institucijama, znala bi svoje mesto u ovakvoj Evropi, znala bi ko su joj prijatelji, znala bi kome i gde pripada, znala bi gde joj je mesto, znala bi... sve što danas ne zna. Šta je sa ovim narodom? ovaj narod je sebi dozvolio da počne i 20-ti i 21-vi vek, u istoj godini (1903. 2003.) ubistvom prvog čoveka države... Kuda mi idemo, gde ćemo da završimo? Neka nam je BOG u pomoći, ako i njega nismo ubili. Ali, ne možemo ubiti BOGA, da bismo i sami postali BOGOVI. Na žalost, ovde je ipak i to moguće! U pamet se uzmi Srbijo, ukoliko još pameti imaš!!!

drasko

pre 11 godina

Taj dan, necu citati vesti, gledati tv, niti cu se informisati preko portala i novina. Ne zelim da slusam lazne price o prijateljstvu i lazne ispovesti. Svaka cast izuzecima, ali oni nikada nisu bili u prvom planu. Prosto osecam da ce pojedini politicari i stranke od ovoga napraviti licnu promociju i krajnje degutantnu patetiku !
Znamo vas gospodo, niste od juce... Srbija je mnogo izgubila njegovom smrcu, a jos vise vasom nesposobnoscu da nastavite tamo gde je on stao. Njemu vecno hvala, a vama. Vama zelim da sto pre odete iz politike i nastavite da zivite vas zivot...

Predrag Nikic

pre 11 godina

Figura dr Zorana Djindjica je vec sada velicine Dositeja Obradovica ili Vuka Karadzica, i sto vreme bude vise prolazilo, sto vise i dublje budemo delovi velike porodice naroda Evrope, to ce velicina naseg proroka vise da se vidi. To sto je on zapoceo nastavili su, trapavo i nezgrapno, da slede prvo Kostinica, onda Tadic, a sada, u tragikomicnom obrtu, oni koji su nas upropastili 90ih-Vucic, Dacic i Nikolic, ali Zoran je taj koji je pokrenuo tu ideju, uradio joj temelje i ideoloski je zamislio. Bolje je pitanje za nas da li mi Srbi uopste imamo mogucnost da opstanemo posto smo ga ubili, to je kao da se negde, u nekoj zabiti u africi, medju plemenima koja ne mogu da se dogovore oko bilo cega i koje sve vise i vise zaostaju za ljudskom civilizacijom 21.veka, pojavio Bob Kenedi i pokazao im kako da ubrzanim putem preskoce sve faze koje su propustili i kako da se zakace za taj voz koji ubrzano juri i koji ih nece cekati, a onda ga ta ista plemena, ne razumevsi sta im njihov prorok govori, ubije...da li ta plemena, po sveprisutnoj teoriji evolucije, imaju mogucnost i pravo da postoje? Plasim se da ne...Broj Srba je sve manji, svi odlazimo na brodove, zenimo se da bismo dobili drzavljanstva, uzimamo madjarsko da bismo stigli u Evropu, a onda ce nasi potomci da se utope u te narode, a Srbija ce ostati zemlja staraca koji ce svojim izumiranjem da dovedu i do izumiranja naroda...

Joca Kriticar

pre 11 godina

Mora se odmah prestati sa stvaranjem dogme o Djindjicu jer je to veoma opasno za okolinu. Djindjic nije nista ucinio da bi se stvarao mit koji ce pojedini da iskoriste za politicki dobitak. To nikome ne koristi vec samo pojedini spisatelji koji veoma nepismeno grade svoju propast.

neko ko pamti

pre 11 godina

MIslim da se svako čovek 12,og marta oseća kao da je lično primio taj metak .Tada se ova zemlja spustila na nivo ispod svih civilizacijskih normi i od tada je počela ,,patrijotska pljačka,DSS i bratije g.KOštunice .Za one koji su se u samoj DS osramotili zloupotrebivši njegovo ime i njegove vizije opravdanja nema.Ali, to ne znači da su oni koji su mu radili o glavi i likovali nad tim streljanjem ,i tumače kako im se prohte ono što je rekao ,neka im služi ,,na čast,,ako je uopšte imaju.Da ne beše njega ,Hram bi se završio na ,,sveti nikad,,.Toliko da se zna.A danas on je stecište najgorih likova ove zemlje ,,,pokreta ,, grupa , ,,zaštitnika srpstva,, i svakakvih psihopata. Znao je da ima mnogo neprijatelja i da mu spremaju smaknuće, ali je svojom neumornom energijom ,znanjem i zalaganjem, pokušao da pomakne mrtvu i ubijenu naciju ,da se bar znajem mladi najviše zaduže za oporavak ,jer su oni i najviše stradali.Čitave generacije su nestale u ratu,a da to još niko nije opravdao,niti će moći.Danas , u naše ime se pomaže takvima koji su mladost svesno oterali u smrt.I šta ima još da se kaže ,osim TEŠKO TEBI SRBIJO.

Ranko

pre 11 godina

Čovek je bio filozof i daleko od svojih današnjih bahatih i arogantnih partijskih drugova koji svojim kapacitetima jedva dosežu do nivoa direktora državnih preduzeća socijalističke privrede u kojima nema gubitaka iz sopstvenog džepa.Imao je dovoljno energije da ulije optimizam i nadu i ovako potrošenom i poraženom narodu,bez laganja o pravom stanju stvari u državi.Govorio je jezikom koji svet razume jer je bio deo tog sistema vrednosti,a ne ovi nesretnici koji se ili lažno predstavljaju(DS)ili uz nadljudske napore se suzdržavaju od svojih pravih iskrenih stavova(SPA;SNS;).Šteta,uzalud,zašto.

Piter

pre 11 godina

@Mita

Zaista? Vise od decenije Miloseviceve diktature, sankcija, nekoliko ratova i ratica, nezapamcene korupcije? Da nije slobode stampe koju je Djindjic uveo cutali biste ispod nekog cebeta, bez struje, vode, gasa i interneta i ne biste znali sta vas je snaslo. Pored toga, izjave su apsolutno istrgnute iz konteksta - prva se odnosila na Kostunicino prenemaganje, floskule o moralu i naciji iza kojih se krio dok je Djindjic zavrsavao sve poslove... a drzavnik mora i prljavim poslovima da se bavi - ne prljavim onako kako vi, Mito, shvatate, vec onim sto niko drugi ne bi ucinio, ali je potrebno uciniti za boljitak drzave. Izigravati postenjacinu i nista ne raditi je najlakse... Druga izjava se odnosila na efikasnost, a ne na raspodelu "kolaca" kako se to danas kaze. I tako... drago mi je da je jedan Djindjic u ovoj Srbiji postojao, doduse kao anomalija, kao strano telo koje je imuni sistem srpskog organizma unistio svom silinom, ali je svoju veru da Srbi mogu da postanu bolji nego sto jesu morao da plati glavom... takvi drznici uvek placaju najvisu cenu. I upravo zbog toga razmisljam o odlasku iz ove zemlje - ne zato sto se nema para (ja ih konkretno imam dovoljno za normalan zivot), ne zato sto su na vlasti Vucic i Dacic, vec zato sto sam duboko ubedjen da nema perspektive, Mito, sa takvima kao sto ste vi koji cine vecinu u ovoj drzavici, ni za mene, ni za moje dvogodisnje dete kojem ne zelim mladost istu ili goru od sopstvene.

Ponoćko Dragoslav

pre 11 godina

Pročitajte poslednje predavanje dr Zorana Djindjića studentima Univerziteta u Banja Luci 21.02.2003. za koje slobodno možemo reći da predstavlja njegov, nehotičan, politički testament.
Jednostavno objašnjenje naših dosadašnjih neuspeha, i uputstvo kako da u buduće budemo uspešniji.
Oni koji pročitaju shvatiće racionalan smisao njegove misli i delanja oslobodjenih svake mitomanije.
Oni koji pročitaju shvatiće razloge za poštovanje uspomene na ovog čoveka oslobodjene svakog idolopoklonstva.

Kada Srbija stane...

pre 11 godina

Entuzijasta i prosvetitelj kakvog u politici nismo imali! Dovoljno je podsetiti se njegovog projekta "Srbija na dobrom putu", njegove potrebe da narodu jednostavnim recima i upecatljivim metaforama, otvori neke druge, nove poglede na buducnost, ukaze na individualne potencijale svakog od nas, da unese i prenese nadu, energiju, optimizam. Sireci pozitivnu viziju, uz njega smo osecali da je moguce da Srbija postane normalna, uljudjena zemlja jakih institucija.
Nazalost, razni mracnjaci koji nam "kroje" kapu vec vise od dve decenije, ugasili su to svetlo.
SLAVA MU!

Milan

pre 11 godina

Kada su ga ubili sedeo sam u kaficu sa devojkom proslavljajuci diplomu, a onda je dosla milicija i samo zato sto sam imao jako kratku kosu su me odveli na informativni razgovor... to nikada necu zaboraviti

Milan

pre 11 godina

@ (Mita, 5. mart 2013 17:05)

Te izjave nisu namenjene ljudima ispodprosecne inteligencije, koji su na zalost velika vecina u Srbiji.

Sta je to Moral?! Da li je to naucna cinjenica ili plod necije interpretacije?! Cija iterpretacija Morala je ispravna, Crkvena, vladajuce partije, Akademije Nauka ili necija druga?! To je Djindjic pokusavao da vam kaze, uredjenom drzavom vladaju ZAKONI, a ne moral, individualna ubedjenja ili trenutno raspolozenje najmocnijeg potpredsednika vlade. To je jedîni nacin da se ogranici samovolja pojedinca, institucije, zakoni i sprovodjenje istih.

Sledeca izjava je toliko banalna da ne treba da je razvlacim previse, sta je lose u tome da i drzava funkcionise kao preduzece, ali uspesno preduzece. Kako bi treblo da funkcionise po vama, kao crkva mozda?!

Samir

pre 11 godina

Djindjc je bio car zalicemo svi za njim jos puno godina i srbi i muslimani i svi gradjani srbije neka mu je vecna slava pocivaj u miru sandzak te nikad zaboravit nece.

dejan

pre 11 godina

Izjave: "Kome je do morala, nek ide u crkvu" i "Partija treba da funkcionise kao preduzece", kao i dosledno sprovodjenje, u zivot, istih, je nanelo ogromnu stetu nasem drustvu i nasoj drzavi. Lopovi, kriminalci i karijeristi su u njima nasli opravdanje za svoje "pragmaticno" i "savremeno" razmisljanje i delovanje.
(Mita, 5. mart 2013 17:05)

E moj frajeru! Zoran Djindjic je na vlasti proveo manje od 2,5 godine a ovi razni "tvoji" koji su "moralni" i iz crkve ne izbijaju po citave dane su na vlasti ostalih 22,5 godine! E sad ti vidi ko je naneo vise stete.

MISLI MALO SVOJOM GLAVOM, mani se politike!

P.S. Znam ja da sve ovo uzalud govorim jer su takvi kao ti za sve te godine rasterali sve sto je u glavi imalo pameti i morala a koji su i pomislili da se upuste u bavljenje politikom. Svi oni su za vas bili "mlitavi", "pederi", "izdajnici", "neprijatelji Srbije" i tako dalje... Evo vam sad pa uzivajte plodovima koje su vam doneli ovi sto su "pravi Srbi"!

ALTER

pre 11 godina

Koliko smo mi nakaradni govori cinjenica da ima po 100 komentara na glupe Vuciceve i Daciceve izjave a da o coveku kojem kao politicaru i vizionaru niko od ovih prisipetlji nije ni do kolena nema ni reci.

SLAVA TI ZORANE ZAUVEK!!!!

( p.s. jedino u nasem gradu Zoran ima svoj spomenik i sportska hala nosi njegovo ime....Prokuplje te nije zaboravilo)

Vanja

pre 11 godina

"U francuskoj su uhapšeni. Kada su vraćeni, pritvorili smo ih zbog lažnih pasoša i pripremali krivične prijave za otmice. Međutim, oni u jesen 2001. godine pokazuju svu svoju moć. Potežu veze među političarima, u policiji, DB, tužilaštvima i sudovima i ubrzo su pušteni na slobodu. „Poskok“ je rasformiran."(Mile Novakovic)

Zalosno je da danas ne znamo imena politicara,policajaca,sudija,tuzioca koji su pustili ubice premijera na slobodu. Ne znamo ni imena sefova policije koji nisu poduzeli nista da sprece najavljeno ubistvo.Sve ostalo je nevazno,postovanje se prvo mora pokazati hapsenjm odgovornih,a ne samo poluobucenih drzavnih terorista.

Posmatrač

pre 11 godina

Da bi nam se nešto dobro desilo, nije dovoljan jedinstveni i neponovljivi Đinđić - potrebno je da smo bolji narod...

Na žalost, ne valjaju ni ovi koji ga podržavaju, a ni oni koji su protiv njega, loši su i koji ga obožavaju, a i ovi koji ga preziru, bezvezni su koji se kunu u njega, a tek oni što su ga sahranili...

predrag

pre 11 godina

Meni je svaki 12 Mart tragican od ubistva premijera. Nadao sam se da ce on uspeti da svojom pamecu, znanjem, iskustvom i energijom, promeni nacin razmisljanja i rada u Srbiji. Nadao sam se boljoj zemlji, pravicnijim ljudima, uredjenim institucijama, i jos mnogo cemu. I to sve zbog Zorana Djindjica. Eto kakvu je on nadu budio ne samo u meni vec u mnogim ljudima. Na zalost on je bio jedini sa takvim potencijalom i zarom i njegovim odlaskom se sve urusilo.
Ne mogu da pisem vise jer se uvek potresem.

ТРЕЋА СРБИЈА

pre 11 godina

10 година после Ђинђића, од ДС ће настати ТРИ странке, са различитим предлозима за државну организцију:
1). Јадна, која је да остане комунистички (аутономашки) систем по уставу из 74.г., који највише одговара војвођанима и београђанима, а на штету грађана остатка Србије ;
2). Друга, која жели да и централна Србије постане покрајинa, али да се свима повећа ”аутономија” ;
3). Трећа, која је за 4 РАВНОПРАВНЕ покрајине БЕЗ ДРЖАВНЕ аутономије и надлежности, а Косово специјални статус (кажу да је Ђинђић био за ову опцију).

Mita

pre 11 godina

Izjave: "Kome je do morala, nek ide u crkvu" i "Partija treba da funkcionise kao preduzece", kao i dosledno sprovodjenje, u zivot, istih, je nanelo ogromnu stetu nasem drustvu i nasoj drzavi. Lopovi, kriminalci i karijeristi su u njima nasli opravdanje za svoje "pragmaticno" i "savremeno" razmisljanje i delovanje.

Leonardo

pre 11 godina

Tako je Mito! Pravi komentar, pogodio si SUŠTINU.Doslednim - bukvalnim sprovođenjem filsovskih ideja Ničea, Makijavelija i drugih pragmatičara ljudima diskutabilnog morala koji su na položaju, sa manjkom empatije za druge donosi moć,i ugnjetavanje u raznim oblicima može da počne.Ali sve je to ljudska priroda, dobro je znao pok. premijer.

ALTER

pre 11 godina

Koliko smo mi nakaradni govori cinjenica da ima po 100 komentara na glupe Vuciceve i Daciceve izjave a da o coveku kojem kao politicaru i vizionaru niko od ovih prisipetlji nije ni do kolena nema ni reci.

SLAVA TI ZORANE ZAUVEK!!!!

( p.s. jedino u nasem gradu Zoran ima svoj spomenik i sportska hala nosi njegovo ime....Prokuplje te nije zaboravilo)

predrag

pre 11 godina

Meni je svaki 12 Mart tragican od ubistva premijera. Nadao sam se da ce on uspeti da svojom pamecu, znanjem, iskustvom i energijom, promeni nacin razmisljanja i rada u Srbiji. Nadao sam se boljoj zemlji, pravicnijim ljudima, uredjenim institucijama, i jos mnogo cemu. I to sve zbog Zorana Djindjica. Eto kakvu je on nadu budio ne samo u meni vec u mnogim ljudima. Na zalost on je bio jedini sa takvim potencijalom i zarom i njegovim odlaskom se sve urusilo.
Ne mogu da pisem vise jer se uvek potresem.

Samir

pre 11 godina

Djindjc je bio car zalicemo svi za njim jos puno godina i srbi i muslimani i svi gradjani srbije neka mu je vecna slava pocivaj u miru sandzak te nikad zaboravit nece.

dejan

pre 11 godina

Izjave: "Kome je do morala, nek ide u crkvu" i "Partija treba da funkcionise kao preduzece", kao i dosledno sprovodjenje, u zivot, istih, je nanelo ogromnu stetu nasem drustvu i nasoj drzavi. Lopovi, kriminalci i karijeristi su u njima nasli opravdanje za svoje "pragmaticno" i "savremeno" razmisljanje i delovanje.
(Mita, 5. mart 2013 17:05)

E moj frajeru! Zoran Djindjic je na vlasti proveo manje od 2,5 godine a ovi razni "tvoji" koji su "moralni" i iz crkve ne izbijaju po citave dane su na vlasti ostalih 22,5 godine! E sad ti vidi ko je naneo vise stete.

MISLI MALO SVOJOM GLAVOM, mani se politike!

P.S. Znam ja da sve ovo uzalud govorim jer su takvi kao ti za sve te godine rasterali sve sto je u glavi imalo pameti i morala a koji su i pomislili da se upuste u bavljenje politikom. Svi oni su za vas bili "mlitavi", "pederi", "izdajnici", "neprijatelji Srbije" i tako dalje... Evo vam sad pa uzivajte plodovima koje su vam doneli ovi sto su "pravi Srbi"!

Vanja

pre 11 godina

"U francuskoj su uhapšeni. Kada su vraćeni, pritvorili smo ih zbog lažnih pasoša i pripremali krivične prijave za otmice. Međutim, oni u jesen 2001. godine pokazuju svu svoju moć. Potežu veze među političarima, u policiji, DB, tužilaštvima i sudovima i ubrzo su pušteni na slobodu. „Poskok“ je rasformiran."(Mile Novakovic)

Zalosno je da danas ne znamo imena politicara,policajaca,sudija,tuzioca koji su pustili ubice premijera na slobodu. Ne znamo ni imena sefova policije koji nisu poduzeli nista da sprece najavljeno ubistvo.Sve ostalo je nevazno,postovanje se prvo mora pokazati hapsenjm odgovornih,a ne samo poluobucenih drzavnih terorista.

Milan

pre 11 godina

@ (Mita, 5. mart 2013 17:05)

Te izjave nisu namenjene ljudima ispodprosecne inteligencije, koji su na zalost velika vecina u Srbiji.

Sta je to Moral?! Da li je to naucna cinjenica ili plod necije interpretacije?! Cija iterpretacija Morala je ispravna, Crkvena, vladajuce partije, Akademije Nauka ili necija druga?! To je Djindjic pokusavao da vam kaze, uredjenom drzavom vladaju ZAKONI, a ne moral, individualna ubedjenja ili trenutno raspolozenje najmocnijeg potpredsednika vlade. To je jedîni nacin da se ogranici samovolja pojedinca, institucije, zakoni i sprovodjenje istih.

Sledeca izjava je toliko banalna da ne treba da je razvlacim previse, sta je lose u tome da i drzava funkcionise kao preduzece, ali uspesno preduzece. Kako bi treblo da funkcionise po vama, kao crkva mozda?!

maca

pre 11 godina

zoran djindjic je bio i ostao uzor, svim mladim, obrazovanim i pametnim ljudima u ovoj zemlji! nepismeni i krezubi su podzavali milosevica i seselja 90ih godina, a danas podzavaju vucica i dacica!toliko o tome! zao mi je samo sto je uzalud umro, jer smo mi narod koji ne zasluzuje bolju vlast od ove koju danas ima! neka mu je vecna slava i hvala za nadu i veru u bolji zivot koju nam je davao i sposobnost, inteligenciju i energiju kojom je zracio!

Posmatrač

pre 11 godina

Da bi nam se nešto dobro desilo, nije dovoljan jedinstveni i neponovljivi Đinđić - potrebno je da smo bolji narod...

Na žalost, ne valjaju ni ovi koji ga podržavaju, a ni oni koji su protiv njega, loši su i koji ga obožavaju, a i ovi koji ga preziru, bezvezni su koji se kunu u njega, a tek oni što su ga sahranili...

Piter

pre 11 godina

@Mita

Zaista? Vise od decenije Miloseviceve diktature, sankcija, nekoliko ratova i ratica, nezapamcene korupcije? Da nije slobode stampe koju je Djindjic uveo cutali biste ispod nekog cebeta, bez struje, vode, gasa i interneta i ne biste znali sta vas je snaslo. Pored toga, izjave su apsolutno istrgnute iz konteksta - prva se odnosila na Kostunicino prenemaganje, floskule o moralu i naciji iza kojih se krio dok je Djindjic zavrsavao sve poslove... a drzavnik mora i prljavim poslovima da se bavi - ne prljavim onako kako vi, Mito, shvatate, vec onim sto niko drugi ne bi ucinio, ali je potrebno uciniti za boljitak drzave. Izigravati postenjacinu i nista ne raditi je najlakse... Druga izjava se odnosila na efikasnost, a ne na raspodelu "kolaca" kako se to danas kaze. I tako... drago mi je da je jedan Djindjic u ovoj Srbiji postojao, doduse kao anomalija, kao strano telo koje je imuni sistem srpskog organizma unistio svom silinom, ali je svoju veru da Srbi mogu da postanu bolji nego sto jesu morao da plati glavom... takvi drznici uvek placaju najvisu cenu. I upravo zbog toga razmisljam o odlasku iz ove zemlje - ne zato sto se nema para (ja ih konkretno imam dovoljno za normalan zivot), ne zato sto su na vlasti Vucic i Dacic, vec zato sto sam duboko ubedjen da nema perspektive, Mito, sa takvima kao sto ste vi koji cine vecinu u ovoj drzavici, ni za mene, ni za moje dvogodisnje dete kojem ne zelim mladost istu ili goru od sopstvene.

Ranko

pre 11 godina

Čovek je bio filozof i daleko od svojih današnjih bahatih i arogantnih partijskih drugova koji svojim kapacitetima jedva dosežu do nivoa direktora državnih preduzeća socijalističke privrede u kojima nema gubitaka iz sopstvenog džepa.Imao je dovoljno energije da ulije optimizam i nadu i ovako potrošenom i poraženom narodu,bez laganja o pravom stanju stvari u državi.Govorio je jezikom koji svet razume jer je bio deo tog sistema vrednosti,a ne ovi nesretnici koji se ili lažno predstavljaju(DS)ili uz nadljudske napore se suzdržavaju od svojih pravih iskrenih stavova(SPA;SNS;).Šteta,uzalud,zašto.

Mita

pre 11 godina

Izjave: "Kome je do morala, nek ide u crkvu" i "Partija treba da funkcionise kao preduzece", kao i dosledno sprovodjenje, u zivot, istih, je nanelo ogromnu stetu nasem drustvu i nasoj drzavi. Lopovi, kriminalci i karijeristi su u njima nasli opravdanje za svoje "pragmaticno" i "savremeno" razmisljanje i delovanje.

Predrag Nikic

pre 11 godina

Figura dr Zorana Djindjica je vec sada velicine Dositeja Obradovica ili Vuka Karadzica, i sto vreme bude vise prolazilo, sto vise i dublje budemo delovi velike porodice naroda Evrope, to ce velicina naseg proroka vise da se vidi. To sto je on zapoceo nastavili su, trapavo i nezgrapno, da slede prvo Kostinica, onda Tadic, a sada, u tragikomicnom obrtu, oni koji su nas upropastili 90ih-Vucic, Dacic i Nikolic, ali Zoran je taj koji je pokrenuo tu ideju, uradio joj temelje i ideoloski je zamislio. Bolje je pitanje za nas da li mi Srbi uopste imamo mogucnost da opstanemo posto smo ga ubili, to je kao da se negde, u nekoj zabiti u africi, medju plemenima koja ne mogu da se dogovore oko bilo cega i koje sve vise i vise zaostaju za ljudskom civilizacijom 21.veka, pojavio Bob Kenedi i pokazao im kako da ubrzanim putem preskoce sve faze koje su propustili i kako da se zakace za taj voz koji ubrzano juri i koji ih nece cekati, a onda ga ta ista plemena, ne razumevsi sta im njihov prorok govori, ubije...da li ta plemena, po sveprisutnoj teoriji evolucije, imaju mogucnost i pravo da postoje? Plasim se da ne...Broj Srba je sve manji, svi odlazimo na brodove, zenimo se da bismo dobili drzavljanstva, uzimamo madjarsko da bismo stigli u Evropu, a onda ce nasi potomci da se utope u te narode, a Srbija ce ostati zemlja staraca koji ce svojim izumiranjem da dovedu i do izumiranja naroda...

Del Boy

pre 11 godina

Kada vidim sve ove negativne komentare shvatam da čak i od ovako loše vlasti ima gore - NJIHOVI GLASAČI.
Ništa im nije sveto sem "svetog Vučića"

Goran Đurković

pre 11 godina

Zoran Đinđić - neponovljiva pojava u modernom političkom životu Srbije! Sramota je da političari koji su se krili i zaklanjali iza njegovog imena kažu da je "zaslužio" spomenik! Sramota! zoran Đinđić je zaslužio sve ono što Srbija i ovaj napaćeni i njegovom smrću obezgavljeni narod nikada neće moći da mu oduži... Srbija i srpski narod i dalje nije svestan koliko je i koga izgubio njegovim preranim odlaskom. Srbija bi dana, da je Zoran živ, bila moderna i uređena država sa, ako ne u potpunosti, a ono gotovo izgrađenim institucijama, znala bi svoje mesto u ovakvoj Evropi, znala bi ko su joj prijatelji, znala bi kome i gde pripada, znala bi gde joj je mesto, znala bi... sve što danas ne zna. Šta je sa ovim narodom? ovaj narod je sebi dozvolio da počne i 20-ti i 21-vi vek, u istoj godini (1903. 2003.) ubistvom prvog čoveka države... Kuda mi idemo, gde ćemo da završimo? Neka nam je BOG u pomoći, ako i njega nismo ubili. Ali, ne možemo ubiti BOGA, da bismo i sami postali BOGOVI. Na žalost, ovde je ipak i to moguće! U pamet se uzmi Srbijo, ukoliko još pameti imaš!!!

neko ko pamti

pre 11 godina

MIslim da se svako čovek 12,og marta oseća kao da je lično primio taj metak .Tada se ova zemlja spustila na nivo ispod svih civilizacijskih normi i od tada je počela ,,patrijotska pljačka,DSS i bratije g.KOštunice .Za one koji su se u samoj DS osramotili zloupotrebivši njegovo ime i njegove vizije opravdanja nema.Ali, to ne znači da su oni koji su mu radili o glavi i likovali nad tim streljanjem ,i tumače kako im se prohte ono što je rekao ,neka im služi ,,na čast,,ako je uopšte imaju.Da ne beše njega ,Hram bi se završio na ,,sveti nikad,,.Toliko da se zna.A danas on je stecište najgorih likova ove zemlje ,,,pokreta ,, grupa , ,,zaštitnika srpstva,, i svakakvih psihopata. Znao je da ima mnogo neprijatelja i da mu spremaju smaknuće, ali je svojom neumornom energijom ,znanjem i zalaganjem, pokušao da pomakne mrtvu i ubijenu naciju ,da se bar znajem mladi najviše zaduže za oporavak ,jer su oni i najviše stradali.Čitave generacije su nestale u ratu,a da to još niko nije opravdao,niti će moći.Danas , u naše ime se pomaže takvima koji su mladost svesno oterali u smrt.I šta ima još da se kaže ,osim TEŠKO TEBI SRBIJO.

Samo vas citam

pre 11 godina

Mislila sam,tog 12. marta da cu definitivno napustiti Srbiju...Mrsko mi je bilo da gledam one koji su tek onda "razumeli" sta je Zoran Djindjic ovom narodu znacio.Takav spoj obrazovanja,energije,pameti,volje,visprenosti,pragmaticnosti,politickog slifa...uz jednostavan,decacki osmeh...Neprocenjiv gubitak.Tuga ogromna...
Secajte se njegovih reci,ponavljajte ih uporno,deci,prijateljima i neprijateljima,na poslu ,u prodavnici i na pijaci,u gradskom prevozu,...svuda i stalno,da zive!

Samo tako ce ovoliki gubitak dobiti neki smisao...a ovaj nas zalutali brod neki novi vetar za preostala jedra...moramo da se dajemo,trudimo,da jaaako zelimo...

Leonardo

pre 11 godina

Tako je Mito! Pravi komentar, pogodio si SUŠTINU.Doslednim - bukvalnim sprovođenjem filsovskih ideja Ničea, Makijavelija i drugih pragmatičara ljudima diskutabilnog morala koji su na položaju, sa manjkom empatije za druge donosi moć,i ugnjetavanje u raznim oblicima može da počne.Ali sve je to ljudska priroda, dobro je znao pok. premijer.

Zoran

pre 11 godina

Zoran Djindjic je za mene vecna inspiracija da idem napred, da se ne predajem i da verujem u svoje postupke i razmisljanja. Da nije bilo tog 12-og Marta Srbija bi bila zdravija zemlja u globalu, mozda ne bi bilo ekonomskog blagostanja ali bi svakako bila zdravija u duhovnom, moralnom i etickom smislu i bila bi omiljena u Evropi a ovako smo po ko zna koji put na dnu. A lepo je govorio da nam je ovo poslednja sansa i nazalost bio je u pravu kao i za sve sto je pricao. Neka mu je vecna slava i zivece u srcima pravih i iskrenih Srba a ne danasnjih laznih patriota!!!!

Kada Srbija stane...

pre 11 godina

Entuzijasta i prosvetitelj kakvog u politici nismo imali! Dovoljno je podsetiti se njegovog projekta "Srbija na dobrom putu", njegove potrebe da narodu jednostavnim recima i upecatljivim metaforama, otvori neke druge, nove poglede na buducnost, ukaze na individualne potencijale svakog od nas, da unese i prenese nadu, energiju, optimizam. Sireci pozitivnu viziju, uz njega smo osecali da je moguce da Srbija postane normalna, uljudjena zemlja jakih institucija.
Nazalost, razni mracnjaci koji nam "kroje" kapu vec vise od dve decenije, ugasili su to svetlo.
SLAVA MU!

Ponoćko Dragoslav

pre 11 godina

Pročitajte poslednje predavanje dr Zorana Djindjića studentima Univerziteta u Banja Luci 21.02.2003. za koje slobodno možemo reći da predstavlja njegov, nehotičan, politički testament.
Jednostavno objašnjenje naših dosadašnjih neuspeha, i uputstvo kako da u buduće budemo uspešniji.
Oni koji pročitaju shvatiće racionalan smisao njegove misli i delanja oslobodjenih svake mitomanije.
Oni koji pročitaju shvatiće razloge za poštovanje uspomene na ovog čoveka oslobodjene svakog idolopoklonstva.

drasko

pre 11 godina

Taj dan, necu citati vesti, gledati tv, niti cu se informisati preko portala i novina. Ne zelim da slusam lazne price o prijateljstvu i lazne ispovesti. Svaka cast izuzecima, ali oni nikada nisu bili u prvom planu. Prosto osecam da ce pojedini politicari i stranke od ovoga napraviti licnu promociju i krajnje degutantnu patetiku !
Znamo vas gospodo, niste od juce... Srbija je mnogo izgubila njegovom smrcu, a jos vise vasom nesposobnoscu da nastavite tamo gde je on stao. Njemu vecno hvala, a vama. Vama zelim da sto pre odete iz politike i nastavite da zivite vas zivot...

Кривокапић

pre 11 godina

Ја бих волео да видим шта има да каже Оља Бећковић пошто га је она прозивала да је мафијаш. То јој је недавно рекла Весна Пешић у лице. Бакица стварно има петљу.

Milan

pre 11 godina

Kada su ga ubili sedeo sam u kaficu sa devojkom proslavljajuci diplomu, a onda je dosla milicija i samo zato sto sam imao jako kratku kosu su me odveli na informativni razgovor... to nikada necu zaboraviti

VAN PAMETI!

pre 11 godina

Kriticari DS, njihova deviza je lazi i samo lazi dok god i sam ne poverujes da je to istina i neprekidno se drze price o 10-12 godina pljacke DS.
A CINJENICE u poslednjih 10-12 g.i pre SU SLEDECE:
-setite se do 2000.g. restrikcija struje,kako su izgledale prodavnice, auto put ste mogli preci peske i to polako dok ne prodje neko vozilo,inflacije30-50%( a bila je i milionska),
lekovi na pijaci, gorivo iz zbuna po ceni i do 5 maraka, decji dodatak kasni 3 god. penzije isto toliko, dugovanja za zajam za preporod Srbije,"Dafinu" i "Jezdu", autobus GSP ceka se po vise sati,
grejanje da se smrznes,neka se prisete redova pred svim ambasadama i svuda po gradu
O primerima, ne zloupotreba, nego ciste otimacine da ne govorimo (svi cuveni kriminalci i najveci sadasnji bogatasisu nastali do 2ooo).
MOGAO BIH PISATI jos dosta o tim tuznim godinama od 1991. do 2000.
-DANAS;Jeste kriza uzdrmala i Grcku i Spaniju i Ameriku, pa i nas, verpvatno je moglo neke stvari uraditi bolje ali bez obzira pogledajte cinjnice:
-koliko je vraceno novca stedisama piramidalnih banaka, zatim vracenog novca za zajam "za preporod Srbije",sve zaostale penzije i decji dodaci, pogledajte saobracaj (GSP i na putevima), ima li redova bilo gde, skole obdanista.i MNOGO TOGA..dobroga ima jos npr. uredjenosti grada i ...

Prema tome ne slusajte samo ljubtelje vlasti koji su spremni i rodjenog z........ zbog vlasti, a malo ih je koji nisu bili na vlasti i do 2000. god.
A sad LUPAJTE MINUSE, ali ja nisam nista slago.

Mika

pre 11 godina

"Zalosno je da danas ne znamo imena politicara,policajaca,sudija,tuzioca koji su pustili ubice premijera na slobodu...", Vanja

Ovo dovoljno govori u kakvoj drzavi smo ziveli i zivimo...
Znam tacno gde sam bio kad sam cuo da su ga ubili i prva misao mi je bila "do sada sam zeleo da odem, sad opet moram da bezim". I otisao sam... ali to malo toga menja, jer je dobar deo mojih prijatelja jos uvek u Srbiji. Malo je ipak postalo dovoljno da mogu da gledam i napred.
Ponekad mi je nestvarno da je takvo srce, pamet i snagu samo jedan njihov metak mogao da zaustavi. Cesto mislim o njegovoj deci. Nadam se da su dovoljno jaki da prezive u zemlji koja cuva ubice njihovog oca.

Po

pre 11 godina

Pa ja sam glasao za kostunicu i za promene a ciji su dusan spasojevic ,kum ,cume ,legija ceda jovanovic,beba ,janjusevic ,kolesar kostic i dr.pa ko je doveo lopove na vlast ko je najvise krao od 2001g do danas pa ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds 12 godina .sad vam smeta kad nemozete da potkupite kako vi kazete glavnog od koga ne mozete da mirno spavate jerr ne znate kad cete doci na red da objasnite odakle vam sve to sto imate sto obican gradjanin ne moze ni da sanja..pogledajte terasu skupstine grada 6 oktobra posle cuvenog 5 oktobra pogledajte kako ste ziveli ovih 12godina punih lazi prevara kradja otimacina od gradjana srbije koji su bili dovedeni do toga da nemaju za golu egzistenciju od vase demokratie.

genije

pre 11 godina

Slava Ti.

Sta god ko mislio o njegovoj politici, ovaj Covek je bio Premijer nase drzave i ovo je bila ne samo tragedija vec i velika sramota za Srbiju.

lola

pre 11 godina

Volela bih da vidim ove ljude koji lupaju minuse ka komentare o ubistvu Zorana Djindjica. Sram da vas bude. Srbija je izgubila 10 godina i jos gubi jer njega vise nema. Njgova deca ostala su bez oca, supruga bez muza, majka bez sina, sestra bez brata a Srbije bez nade. Nema vise osmeha osim kod dece koja jos nisu cula za njega. 12. mart je dan kada je ubijen covek koji je vise mislio nama nego sebi.

Mita

pre 11 godina

Pa ja sam glasao za kostunicu i za promene a ciji su dusan spasojevic ,kum ,cume ,legija ceda jovanovic,beba ,janjusevic ,kolesar kostic i dr.pa ko je doveo lopove na vlast ko je najvise krao od 2001g do danas pa ds ds ds ds… ds ds 12 godina .sad vam smeta kad nemozete da potkupite kako vi kazete glavnog od koga ne mozete da mirno spavate jerr ne znate kad cete doci na red da objasnite odakle vam sve to sto imate sto obican gradjanin ne moze ni da sanja..pogledajte terasu skupstine grada 6 oktobra posle cuvenog 5 oktobra pogledajte kako ste ziveli ovih 12godina punih lazi prevara kradja otimacina od gradjana srbije koji su bili dovedeni do toga da nemaju za golu egzistenciju od vase demokratie.
(Po, 5. mart 2013 23:34)

Da si glasao za Koštunicu,to je i slepom čeveku,jasno kao dan.A za promene,nisi...Samo si hteo da Slobu zameniš Koštunicom,a i jedno i drugo je unapred osuđeno na propast...Da u DS-u,ima lopova,ima,ali ništa više nego kod drugih...Dokaži i izdvoj lopova,a ne tako kolektivno optuživati sve.Ovo što je DS,pokrao,je mizerna šteta,u odnosu na politiku tvojih "poštenih",koja je dovela do bombardovanja,gubitka teritorija i totalne propasti,a ta šteta je 100 puta veća od ove druge.A Koštunica i Kolubara,šta misliš o tome?

jk

pre 11 godina

Deset godina od atentata treba da se napravi jedna emisija u kojoj ce se napraviti kolaz od izjava kojekakvih koji nas sada jasu, od toga kako je Tito pred smrt imao problema sa nogom dop toga da ako Djindjic prezivi, Srbija nece (a sada ti isti traze da se njihova tezga tj RTS ugura u budzet). Cisto da se podsetimo ko je kakav, mozda nam dodje iz sedalnog dela u glavu najzad.

Da li uopšte znamo šta smo propustili?

pre 11 godina

Sredinom devedesetih, prilikom jedne posete Kragujevcu, Zoran Đinđić je šetao gradom okružen nekolicinom ljudi. Vraćala sam se s'posla i hodajući mu u susret uočila sam ga tek na nakoliko koraka od njega. Pogledi su nam se sreli, ja zbunjena neočekivanim trenutkom, on se nasmešio i klimnuo glavom.

Ta njegova reakcija, gest u deliću sekunde, govori o tome koliko je on oko sebe širio pozitivnu energiju. To "pružanje nade" tada je za nas bilo najdragocenije.

Gledam corbu,a mesa nigde nema

pre 11 godina

#dejan, 5. mart 2013 18:19
Moje zapazanje da smo 5 oktobra svi ispali ovce,barem mi koji smo oderali obucu setajuci,bubrege ostavljali svake zime u nadi da ce doci to bolje sutra.
Sutra jeste doslo ali ne bolje.Vidim jeste za kumove,partijske drugove,za Cedu Jovanovica boljitak,ali za nas 7 miliona nema nista.
Studije se placaju i to basloslovno,bolnicke krevete placamo,lekove placamo,preglede placamo,rts pokusavaju da naplate.
To su sve reforme Djindjicevih saradnika i samog Djindjica.
Kad bude recitatorska sekcija o Djindjicu prijavi se,verujem da ces znati da ponovis Zaba,Lisica,sneg,vatra,led...
PS.Pusticu i moju decu da ti prave drustvo jer su oboje u recitatorskoj sekciji II i III razreda osnovne skole

Milos

pre 11 godina

Covece, B92 je jedina velika medijska kuca koja sprecava da se skorasnja istorija zaboravi i falsifikuje.
Dosli smo u situaciju da se Vucic poredi sa Djindjicem. Ne kaze to samo Dinkic, cuo sam i od ljudi: "I Vucic ce nastradati jer se bori protiv organizovanog krimiala kao i Djindjic".
B92 je prava nacionalna televizija a ne RTS. Istrazno novinarstvo RTS-a ispituje zbog cega lift u nekoj zgradi u Beogradu ne radi vec 10 godina. U vestima samo prenose izjave, nisu nimalo kriticni prema ljudima na vlasti, ne usudjuju se da dovodu u pitanje srpski nacionalizam... Jos traze 500 dinara od svih nas za to.

ТРЕЋА СРБИЈА

pre 11 godina

10 година после Ђинђића, од ДС ће настати ТРИ странке, са различитим предлозима за државну организцију:
1). Јадна, која је да остане комунистички (аутономашки) систем по уставу из 74.г., који највише одговара војвођанима и београђанима, а на штету грађана остатка Србије ;
2). Друга, која жели да и централна Србије постане покрајинa, али да се свима повећа ”аутономија” ;
3). Трећа, која је за 4 РАВНОПРАВНЕ покрајине БЕЗ ДРЖАВНЕ аутономије и надлежности, а Косово специјални статус (кажу да је Ђинђић био за ову опцију).

Joca Kriticar

pre 11 godina

Mora se odmah prestati sa stvaranjem dogme o Djindjicu jer je to veoma opasno za okolinu. Djindjic nije nista ucinio da bi se stvarao mit koji ce pojedini da iskoriste za politicki dobitak. To nikome ne koristi vec samo pojedini spisatelji koji veoma nepismeno grade svoju propast.

Dr C

pre 11 godina

Tog dana, moj tadasnji momak, sadasnji suprug i ja smo se se vracali sa predavanja minhenskom podzemnom zeleznicom i culi kako u vagonu pricaju da je premijer Srbije ubijen. Oboje smo istog trenutka znali da vise nikada necemo da se vratimo u Srbiju. Danas zivimo u inostranstvu iako to nismo planirali 2003. godine zato sto smo tada gledali u svetliju buducnost i videli u njoj jednu modernu evropsku Srbiju. Znali smo da ce biti tesko da se promene dogode, ali smo verovali da hoce. Otisli smo u Nemacku da se obrazujemo da bi posle stavili znanje u sluzbu svoje zemlje i naroda. U Srbiju se nismo vratili.

Biljana

pre 11 godina

Bože, kad vidim ovu Zoranovu fotografiju i njegove pametne oči i milo lice plačem bez prestanka.
Jedan jedini, sa njim smo imali veru u bolje, sada smo ubijeni u pojam i crno nam se piše.

Aleksandar Savanovic

pre 11 godina

Dr. Zoran Djindjic u Njemackoj nije zaboravljen: www.djindjic-konstanz.de.

Na svakom pojedincu je odluka, dali ce poceti da razmislja o tome sta je pokojni Premijer radio, govorio i znacio za Srpsko drustvo. Na svakom pojedincu je odluka, dali ce i dalje citirati Dr. Zorana Djindjica a zivot voditi ko da nikad nije cuo govor "nema spavanja". Za svakog od nas je vreme da se probudi i krene u analizu, debatu i raspravu o tome sta je Dr. Zoran Djindjic zapoceo, sta smo mi od toga preuzeli, propustili ili cak i zaboravili.

Zaciorski

pre 11 godina

Bez obzira ko vladao u Srbiji ,( a svi su se izredjali u zadnjih 20 godina, )velikosvetski mocnici(bitange), nikada nece dopustiti Srbiji da stane na noge. Realno gledano, Slobin zadnji govor i zadnji Djindjicev govor se ne razlikuju mnogo, sustina je slicna, interpretacija razllicita,pogledajte oba pa sudite, ne ranije!!!Zasto smo mi gubitnici? Pa zato sto su sve bivse republike imale strategiju odvajanja od matice, narocito Siptari koji intenzivno rovare zadnjih 30 godina. Mi zadnjih 30 godina sedimo u zadimljenim kaficima, i ispijajuci espreso ispunjavamo tiket za kladionicu.

MonteDushano

pre 11 godina

Redakciji ponavljam po ko zna koji put: Zar vi još ne vidite poentu i suštinu toga šta su govorili Toma Nikolić i Voja Koštunica dok je Zoki Đinđić bio živ i posle?!

zoksi

pre 11 godina

Sa g. Đinđićem je umrla naša poslednja šansa da postanemo normalna država. Negativna karma, koja se zbog ubistva premijera i drugih nemoralnih dela pojedinaca koji su bili na vlasti do 2000, stvorila u srpskom narodu, gutaće nas i ubuduće. Moždaćemo uspeti, kada prođe 100 godina, ali da se iskreno pokajemo za sva zla koja smo učinili, da doživimo prosvetljenje. Znajući ko je na vlasti sada u državi, opštinama, javnim preduzećima, ko ima većinu preduzeća u vlasništvu, mislim da je Srbija konačno izgubila bitku i sada se samo koprca u kaljuzi zla. Ja lično, kada nisam otišla pre deset ili dvadeset godina, verovatno neću ni sada, ali zato decu vaspitavam tako da su spremni za završetak školovanja negde van ove zemlje, kao i da budući život provedu u nekoj državi, a ne u banana republici. Stalno molim Boga da nam se smiluje i pomogne nam, ali toliko je lošeg u Srbiji da jedan dobar Bog nije dovoljan da to neutrališe.

uaa srbijo!

pre 11 godina

sigurna sam da z. đinđić ne bi bio nimalo srećan zbog srbije kakva je danas. iz tamnog vilajeta je nahrupilo i ugnjezdilo se na/oko vlasti sve ono protiv čega se on lično borio. narod ga i dalje ne bi prihvatao, razumeo i poštovao (osim nakon atentata), dali bi opet prednost dogmatama, demagozima, populistima i autokratama. takav je objektivno mentalni sklop prosečnog srpskog glasača.
bojazan koja me ne napušta: da se pojedini akteri aktuelne vlasti ne usude da pomiluju 1 legiju i 1 zv. jovanovića!

lale

pre 11 godina

.. da li je tacno da je ostavinska rasprava Zorana Djindjica radjena u jednom primerku ? To mi jeko bitno da bi finalno mogao da formiram misljenje o tom velikanu demokratije.

Konstanz

pre 11 godina

U Konstancu grad i Univerzitet zajednički organizuju veliki program povodom desetogodišnjice ubistva. Postoji sajt na srpskom i nemačkom na kome se mogu naći svi detalji: http://djindjic-konstanz.de/rs/

bn

pre 11 godina

@ Ranko
Mislim isto što i vi. Zoran Đinđić je pre svega bio intelektualac par ekselans. Ako poslušate današnje političare, bilo iz koje stranke, čak i one koji su bili njegovi saradnici, to je samo prosto politikanstvo, beskrajno ponavljanje dvadesetak rečenica, koje obrću ovako ili onako, a da vam ništa ne kažu. Videh u zadnjoj emisiji Utiska nedelje (izuzimajući profesora Vujačića) koliko su prazni i kako nemaju šta da kažu. Upravo mi liče kao da su došli iz neke mesne zajednice.

Zoran Đinđić je samim tim što je bio svetski obrazovan čovek tako i mislio i radio. Velika šteta za nas što smo ostali bez njega, o njegovoj porodici i deci i da ne govorim.

Bajka za laku noc

pre 11 godina

(Joca Kriticar, 5. mart 2013 21:09)Pa moraju da stvaraju mit,sa cime ce demokrate i ex dos da izadje na izbore?
Primecujem da svi pricaju sta bi bilo kad bi bilo,e da je ziv,a posto nije,eto tako je.
Krenimo redom od novembra 2000,pa sve do 2003.
ja nemam pojma,da li smo senilni pa zaboravljamo ili admin foruma ne dozvoljava kritiku jer se kosi sa njegovim principima shvatanja?
Labus je rekao 2000/1/2 smo se nadali da ce to ici brzo u EU,ali vec u maju-junu smo videli da nece to ici kako su zamilili.
I on je zvalavio o zakonu o poreklu novca mafijasa,pa im je dopustio da operu novac i legalizuju se.
Osim Sto je milosevic poslat za Hag i otpis nekakvih kamata za 2001 na medjunarodnom nivou,ja nista ne primecujem da je uradjeno,izuzev ck kome fali jos jedna kula,obecana jeste,ali nije uradjena.
Svi se bunite kad vam Kostic Seceras sa Cazimom kaze da ste neradnici,a ne pitate se ko mu je dao moc i poreklo novca?
90-tih nije mogao da napreduje bez utaje poreza,u to sam siguran milion %.

narodni mudrac

pre 11 godina

Negde sam pročitao da se on vodio politikom "cilj opravdava sredstva". Lično smatram i da jeste tako. Da bi došao na vlast i konačno počeo da sprovodi svoje ideje on je morao da sklapa dogovore sa Legijom, i raznim "muftiguzima". Međutim, kada je hteo da krene da se bori protiv korupcije i da menja državu nabolje, njegovima se osladilo da budu na vlasti i smetao im je, a takođe je smetao i tim "muftiguzima", i svi znamo kako se to sve završilo. Ima na youtube-u snimak debate Šešelja i Zorana iz 1998. godine, i po meni ko god hoće da govori loše ili dobro o Zoranu treba da pogleda taj snimak. Predlozi koje je on tada iznosio su bili mnogo dalekosežniji od onih koje su iznosili SPS, SRS, JUL, koji su se vodili populističom politikom i lagali narod. Problemi koji su postojali tada postoje i sada.
Smatram da njegovim ubistvom naredak Srbije nije zaustavljen, samo je usporen, drastično usporen. Promene nabolje se moraju sprovoditi svidelo se to ili ne DSu, SPSu, SNSu, PUPSu i drugima. Te promene se dešavaju ali ipak presporo, a narod to sve trpi. Videćemo dokle, ali mislim da se više 5. oktobar neće ponoviti, jer tad smo imali leve i desne, dobre i loše, a danas imamo loše i manje loše. Puno pozdrava, i budite optimistični u ova vremena.

Zaciorski

pre 11 godina

Aj da ne lupetate mnogo, pogledajte njegov zadnji intervju dat tv dveri, nepun mesec pred atentat. To sto je tad pricao je suuusta suprotnost od njegove celokupne borbe za clanstvo u EU i nasim prijateljima u Nemackoj.Bio je ocigledan problem dvostrukih standarda na koje je Djindja ukazivao kada je rec o odnosu Evrope prema nama. On nije dozvoljavao te standarde da budu primenjeni prema nama, i tu nastaje sukob, ali ne sukob izmedju nasih politickih garnitura, vec sukob na mnogo visem nivou( u EU),koja odjednom ne zeli Zorana na politickoj sceni. Ostatak znate,....

@(Piter, 5. mart 2013 20:17)

pre 11 godina

Imam jako dobru vest za Vas. Zivim vec 10-ak godina u inostranstvu, pa ne morate da bezite iz Srbije. Ako se ipak odlucite, izbegavajte Veliku Britaniju da, kojim slucajem, ne bih ugrozio vasu perspektivu.

PS Sramite se sto pominjete vase malo dete, da bi ste svojim recima dali na tezini.

Flash

pre 11 godina

Cak pomalo i verujem da je zapadu bilo u interesu da Zoran bude ubijen. Nije valjao jak, nezavistan i voljen premijer, koji bi nas vodio u buducnost. Nakon sto smo srusili Slobu, zapad je ocekivao dolazak nekoga kao sto je Tadic ili Jeljcin, neko ko bi odma bez pogovora slusao sve sto mu zapad naredi. Zoran nije bio takav. Samo pogledajte neke intervjue njegove. Ne kazem da ga je zapad ubio, ali mislim da im je to bio poklon sa neba, jer posle Zorana nijedan politicar nije bio voljen u narodu, nijedan nije bio nezavistan, jak, harizmatican, nijedan nije imao kult licnosti, kao sto su imali nasi kraljevi, pa tito, i (mrzim sto moram da kazem, ali istina je) i sloba. Svi posle Zorana su bili nula, i prodali su svoju zemlju. ''Ako Srbija danas stane, trebace joj 10 godina da se pokrene''...jezivo, ali upravo je proslo tih 10 godina...

Po

pre 11 godina

Mito ja sam glasao za promene a ne za zemunski klan koji je harao za vreme dosa .Zakon o privatizaciji je promenjen za vreme djinjdiceve vlade na stetu radnika a u korist tajkuna i omoguceno je tajkunima da pokupuju ipreduzeca,a zasto pa da su stranci kupovali oni bi bili vlasnici i ne bi politicari mogli da ih ucenjuju .danas privreda unistena a svi dosovi lider obezbedjeni puni ko brodovi ko im je to omogucio vlada zorana djindjica .mene interesuje bolji zivot a ne mitovi o tome kako bi bilo ja vidim kako je i ko se i kako obogatio nama treba drzava institucije da funkionisu pa ce biti bolje i tebi imeni.

Dragica

pre 11 godina

Ideje i vizije da budemo normalna zemlja 90-ih nisu imale sansu, kada je konacno dobio priliku da nesto uradi otpori su u glomaznoj koaliciji bili mnogo jaci od podrske.Posle muckog ubistva retke osobe u politickom zivotu Srba u poslednjih 150 godina, koji je snagom znanja, poznavanja mentaliteta i opstih prilika iskreno hteo da unapredi drustvo, i dalje bilo tesko da se dobije veca podrska za teske reforme. Sta je to sa nama, da li je moguce da su licni interesi toliko jaci od drzavnih i nacionalnih, da je pojedincima dozvoljeno sve kada narod vode u provaliju, a cim se samo pomene savremena, bolja ideja biva tako omrznuta raznim smicalicama, najvise u medijima? nakupilo se takvih likova, na zalost i u DS-u, a u svim ostalim nikada se nisu ni promenili.

matej

pre 11 godina

Atentat na Zorana je ubistvo jednog izuzetnog intelektualca i čoveka čvrste volje koji se nije davao lako manipulisti. Tragikomične sudbine njegovih naslednika u DS ili na čelu Srbije Tadića, Koštunice i sada Nikolića kao i potpuna anarhija u državnim institucijama, javašluk i korupcija na svakom koraku pokazale su šta je bio cilj i posledica 12.marta 2003. Đinđić nažalost nije mogao da sprovede potrebne reforme. Mnogo malih stranaka u njegovoj vladi sa još manjom podrškom u narodu, DSS koji je imao najveći rejting, pritisci spolja i ekonomska premoć profitera iz '90-ih otežavali su posao Đinđiću. Sukobi sa DSS i kasnije G17 su doveli do toga da ta Vlada i nema većinu kako u Skupštini, tako i među glasačima. Da bi vlada imala većina u Skupštuni, morali su da se pomažu jednim B. Ivkovićem, kreatorom izborne prevare 1996 i batinašem Otpora. Da Đinđić nije ubijen, s obzirom na svoju nepopularnost, zasigurno bi izgubio sledeće izbore, a teško mi je da poverujem da bi Tadić u njegovoj senci bio uspešan predsednički kandidat. Međutim, nekima se žurilo a neki su ga previše mrzeli. S druge strane nekima je Đinđić korisniji kao simbol ili mit, nego kao neko ko bi ih smenio, recimo, zbog nesposobnosti ili zloupotreba. Nisam mogao da verujem, kada sam posle atentata nekoliko puta prolazio pored Vlade, dvorište je uvek bilo puno automobila. Ali tog kobnog dana 12.marta 2003, tamo je bio brisani prostor.

ЕВРОПСКИ СРБИН

pre 11 godina

Др Зоран Ђинђић је посејао семе из кога полако али сигурно настаје ЕВРОПСКА СРБИЈА .

Mita

pre 11 godina

Izjave: "Kome je do morala, nek ide u crkvu" i "Partija treba da funkcionise kao preduzece", kao i dosledno sprovodjenje, u zivot, istih, je nanelo ogromnu stetu nasem drustvu i nasoj drzavi. Lopovi, kriminalci i karijeristi su u njima nasli opravdanje za svoje "pragmaticno" i "savremeno" razmisljanje i delovanje.

ТРЕЋА СРБИЈА

pre 11 godina

10 година после Ђинђића, од ДС ће настати ТРИ странке, са различитим предлозима за државну организцију:
1). Јадна, која је да остане комунистички (аутономашки) систем по уставу из 74.г., који највише одговара војвођанима и београђанима, а на штету грађана остатка Србије ;
2). Друга, која жели да и централна Србије постане покрајинa, али да се свима повећа ”аутономија” ;
3). Трећа, која је за 4 РАВНОПРАВНЕ покрајине БЕЗ ДРЖАВНЕ аутономије и надлежности, а Косово специјални статус (кажу да је Ђинђић био за ову опцију).

ALTER

pre 11 godina

Koliko smo mi nakaradni govori cinjenica da ima po 100 komentara na glupe Vuciceve i Daciceve izjave a da o coveku kojem kao politicaru i vizionaru niko od ovih prisipetlji nije ni do kolena nema ni reci.

SLAVA TI ZORANE ZAUVEK!!!!

( p.s. jedino u nasem gradu Zoran ima svoj spomenik i sportska hala nosi njegovo ime....Prokuplje te nije zaboravilo)

Po

pre 11 godina

Pa ja sam glasao za kostunicu i za promene a ciji su dusan spasojevic ,kum ,cume ,legija ceda jovanovic,beba ,janjusevic ,kolesar kostic i dr.pa ko je doveo lopove na vlast ko je najvise krao od 2001g do danas pa ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds ds 12 godina .sad vam smeta kad nemozete da potkupite kako vi kazete glavnog od koga ne mozete da mirno spavate jerr ne znate kad cete doci na red da objasnite odakle vam sve to sto imate sto obican gradjanin ne moze ni da sanja..pogledajte terasu skupstine grada 6 oktobra posle cuvenog 5 oktobra pogledajte kako ste ziveli ovih 12godina punih lazi prevara kradja otimacina od gradjana srbije koji su bili dovedeni do toga da nemaju za golu egzistenciju od vase demokratie.

Gledam corbu,a mesa nigde nema

pre 11 godina

#dejan, 5. mart 2013 18:19
Moje zapazanje da smo 5 oktobra svi ispali ovce,barem mi koji smo oderali obucu setajuci,bubrege ostavljali svake zime u nadi da ce doci to bolje sutra.
Sutra jeste doslo ali ne bolje.Vidim jeste za kumove,partijske drugove,za Cedu Jovanovica boljitak,ali za nas 7 miliona nema nista.
Studije se placaju i to basloslovno,bolnicke krevete placamo,lekove placamo,preglede placamo,rts pokusavaju da naplate.
To su sve reforme Djindjicevih saradnika i samog Djindjica.
Kad bude recitatorska sekcija o Djindjicu prijavi se,verujem da ces znati da ponovis Zaba,Lisica,sneg,vatra,led...
PS.Pusticu i moju decu da ti prave drustvo jer su oboje u recitatorskoj sekciji II i III razreda osnovne skole

Joca Kriticar

pre 11 godina

Mora se odmah prestati sa stvaranjem dogme o Djindjicu jer je to veoma opasno za okolinu. Djindjic nije nista ucinio da bi se stvarao mit koji ce pojedini da iskoriste za politicki dobitak. To nikome ne koristi vec samo pojedini spisatelji koji veoma nepismeno grade svoju propast.

predrag

pre 11 godina

Meni je svaki 12 Mart tragican od ubistva premijera. Nadao sam se da ce on uspeti da svojom pamecu, znanjem, iskustvom i energijom, promeni nacin razmisljanja i rada u Srbiji. Nadao sam se boljoj zemlji, pravicnijim ljudima, uredjenim institucijama, i jos mnogo cemu. I to sve zbog Zorana Djindjica. Eto kakvu je on nadu budio ne samo u meni vec u mnogim ljudima. Na zalost on je bio jedini sa takvim potencijalom i zarom i njegovim odlaskom se sve urusilo.
Ne mogu da pisem vise jer se uvek potresem.

lale

pre 11 godina

.. da li je tacno da je ostavinska rasprava Zorana Djindjica radjena u jednom primerku ? To mi jeko bitno da bi finalno mogao da formiram misljenje o tom velikanu demokratije.

dejan

pre 11 godina

Izjave: "Kome je do morala, nek ide u crkvu" i "Partija treba da funkcionise kao preduzece", kao i dosledno sprovodjenje, u zivot, istih, je nanelo ogromnu stetu nasem drustvu i nasoj drzavi. Lopovi, kriminalci i karijeristi su u njima nasli opravdanje za svoje "pragmaticno" i "savremeno" razmisljanje i delovanje.
(Mita, 5. mart 2013 17:05)

E moj frajeru! Zoran Djindjic je na vlasti proveo manje od 2,5 godine a ovi razni "tvoji" koji su "moralni" i iz crkve ne izbijaju po citave dane su na vlasti ostalih 22,5 godine! E sad ti vidi ko je naneo vise stete.

MISLI MALO SVOJOM GLAVOM, mani se politike!

P.S. Znam ja da sve ovo uzalud govorim jer su takvi kao ti za sve te godine rasterali sve sto je u glavi imalo pameti i morala a koji su i pomislili da se upuste u bavljenje politikom. Svi oni su za vas bili "mlitavi", "pederi", "izdajnici", "neprijatelji Srbije" i tako dalje... Evo vam sad pa uzivajte plodovima koje su vam doneli ovi sto su "pravi Srbi"!

Samir

pre 11 godina

Djindjc je bio car zalicemo svi za njim jos puno godina i srbi i muslimani i svi gradjani srbije neka mu je vecna slava pocivaj u miru sandzak te nikad zaboravit nece.

Bajka za laku noc

pre 11 godina

(Joca Kriticar, 5. mart 2013 21:09)Pa moraju da stvaraju mit,sa cime ce demokrate i ex dos da izadje na izbore?
Primecujem da svi pricaju sta bi bilo kad bi bilo,e da je ziv,a posto nije,eto tako je.
Krenimo redom od novembra 2000,pa sve do 2003.
ja nemam pojma,da li smo senilni pa zaboravljamo ili admin foruma ne dozvoljava kritiku jer se kosi sa njegovim principima shvatanja?
Labus je rekao 2000/1/2 smo se nadali da ce to ici brzo u EU,ali vec u maju-junu smo videli da nece to ici kako su zamilili.
I on je zvalavio o zakonu o poreklu novca mafijasa,pa im je dopustio da operu novac i legalizuju se.
Osim Sto je milosevic poslat za Hag i otpis nekakvih kamata za 2001 na medjunarodnom nivou,ja nista ne primecujem da je uradjeno,izuzev ck kome fali jos jedna kula,obecana jeste,ali nije uradjena.
Svi se bunite kad vam Kostic Seceras sa Cazimom kaze da ste neradnici,a ne pitate se ko mu je dao moc i poreklo novca?
90-tih nije mogao da napreduje bez utaje poreza,u to sam siguran milion %.

Milan

pre 11 godina

@ (Mita, 5. mart 2013 17:05)

Te izjave nisu namenjene ljudima ispodprosecne inteligencije, koji su na zalost velika vecina u Srbiji.

Sta je to Moral?! Da li je to naucna cinjenica ili plod necije interpretacije?! Cija iterpretacija Morala je ispravna, Crkvena, vladajuce partije, Akademije Nauka ili necija druga?! To je Djindjic pokusavao da vam kaze, uredjenom drzavom vladaju ZAKONI, a ne moral, individualna ubedjenja ili trenutno raspolozenje najmocnijeg potpredsednika vlade. To je jedîni nacin da se ogranici samovolja pojedinca, institucije, zakoni i sprovodjenje istih.

Sledeca izjava je toliko banalna da ne treba da je razvlacim previse, sta je lose u tome da i drzava funkcionise kao preduzece, ali uspesno preduzece. Kako bi treblo da funkcionise po vama, kao crkva mozda?!

Milan

pre 11 godina

Kada su ga ubili sedeo sam u kaficu sa devojkom proslavljajuci diplomu, a onda je dosla milicija i samo zato sto sam imao jako kratku kosu su me odveli na informativni razgovor... to nikada necu zaboraviti

Leonardo

pre 11 godina

Tako je Mito! Pravi komentar, pogodio si SUŠTINU.Doslednim - bukvalnim sprovođenjem filsovskih ideja Ničea, Makijavelija i drugih pragmatičara ljudima diskutabilnog morala koji su na položaju, sa manjkom empatije za druge donosi moć,i ugnjetavanje u raznim oblicima može da počne.Ali sve je to ljudska priroda, dobro je znao pok. premijer.

Zaciorski

pre 11 godina

Aj da ne lupetate mnogo, pogledajte njegov zadnji intervju dat tv dveri, nepun mesec pred atentat. To sto je tad pricao je suuusta suprotnost od njegove celokupne borbe za clanstvo u EU i nasim prijateljima u Nemackoj.Bio je ocigledan problem dvostrukih standarda na koje je Djindja ukazivao kada je rec o odnosu Evrope prema nama. On nije dozvoljavao te standarde da budu primenjeni prema nama, i tu nastaje sukob, ali ne sukob izmedju nasih politickih garnitura, vec sukob na mnogo visem nivou( u EU),koja odjednom ne zeli Zorana na politickoj sceni. Ostatak znate,....

Predrag Nikic

pre 11 godina

Figura dr Zorana Djindjica je vec sada velicine Dositeja Obradovica ili Vuka Karadzica, i sto vreme bude vise prolazilo, sto vise i dublje budemo delovi velike porodice naroda Evrope, to ce velicina naseg proroka vise da se vidi. To sto je on zapoceo nastavili su, trapavo i nezgrapno, da slede prvo Kostinica, onda Tadic, a sada, u tragikomicnom obrtu, oni koji su nas upropastili 90ih-Vucic, Dacic i Nikolic, ali Zoran je taj koji je pokrenuo tu ideju, uradio joj temelje i ideoloski je zamislio. Bolje je pitanje za nas da li mi Srbi uopste imamo mogucnost da opstanemo posto smo ga ubili, to je kao da se negde, u nekoj zabiti u africi, medju plemenima koja ne mogu da se dogovore oko bilo cega i koje sve vise i vise zaostaju za ljudskom civilizacijom 21.veka, pojavio Bob Kenedi i pokazao im kako da ubrzanim putem preskoce sve faze koje su propustili i kako da se zakace za taj voz koji ubrzano juri i koji ih nece cekati, a onda ga ta ista plemena, ne razumevsi sta im njihov prorok govori, ubije...da li ta plemena, po sveprisutnoj teoriji evolucije, imaju mogucnost i pravo da postoje? Plasim se da ne...Broj Srba je sve manji, svi odlazimo na brodove, zenimo se da bismo dobili drzavljanstva, uzimamo madjarsko da bismo stigli u Evropu, a onda ce nasi potomci da se utope u te narode, a Srbija ce ostati zemlja staraca koji ce svojim izumiranjem da dovedu i do izumiranja naroda...

maca

pre 11 godina

zoran djindjic je bio i ostao uzor, svim mladim, obrazovanim i pametnim ljudima u ovoj zemlji! nepismeni i krezubi su podzavali milosevica i seselja 90ih godina, a danas podzavaju vucica i dacica!toliko o tome! zao mi je samo sto je uzalud umro, jer smo mi narod koji ne zasluzuje bolju vlast od ove koju danas ima! neka mu je vecna slava i hvala za nadu i veru u bolji zivot koju nam je davao i sposobnost, inteligenciju i energiju kojom je zracio!

Del Boy

pre 11 godina

Kada vidim sve ove negativne komentare shvatam da čak i od ovako loše vlasti ima gore - NJIHOVI GLASAČI.
Ništa im nije sveto sem "svetog Vučića"

Po

pre 11 godina

Mito ja sam glasao za promene a ne za zemunski klan koji je harao za vreme dosa .Zakon o privatizaciji je promenjen za vreme djinjdiceve vlade na stetu radnika a u korist tajkuna i omoguceno je tajkunima da pokupuju ipreduzeca,a zasto pa da su stranci kupovali oni bi bili vlasnici i ne bi politicari mogli da ih ucenjuju .danas privreda unistena a svi dosovi lider obezbedjeni puni ko brodovi ko im je to omogucio vlada zorana djindjica .mene interesuje bolji zivot a ne mitovi o tome kako bi bilo ja vidim kako je i ko se i kako obogatio nama treba drzava institucije da funkionisu pa ce biti bolje i tebi imeni.

Goran Đurković

pre 11 godina

Zoran Đinđić - neponovljiva pojava u modernom političkom životu Srbije! Sramota je da političari koji su se krili i zaklanjali iza njegovog imena kažu da je "zaslužio" spomenik! Sramota! zoran Đinđić je zaslužio sve ono što Srbija i ovaj napaćeni i njegovom smrću obezgavljeni narod nikada neće moći da mu oduži... Srbija i srpski narod i dalje nije svestan koliko je i koga izgubio njegovim preranim odlaskom. Srbija bi dana, da je Zoran živ, bila moderna i uređena država sa, ako ne u potpunosti, a ono gotovo izgrađenim institucijama, znala bi svoje mesto u ovakvoj Evropi, znala bi ko su joj prijatelji, znala bi kome i gde pripada, znala bi gde joj je mesto, znala bi... sve što danas ne zna. Šta je sa ovim narodom? ovaj narod je sebi dozvolio da počne i 20-ti i 21-vi vek, u istoj godini (1903. 2003.) ubistvom prvog čoveka države... Kuda mi idemo, gde ćemo da završimo? Neka nam je BOG u pomoći, ako i njega nismo ubili. Ali, ne možemo ubiti BOGA, da bismo i sami postali BOGOVI. Na žalost, ovde je ipak i to moguće! U pamet se uzmi Srbijo, ukoliko još pameti imaš!!!

Кривокапић

pre 11 godina

Ја бих волео да видим шта има да каже Оља Бећковић пошто га је она прозивала да је мафијаш. То јој је недавно рекла Весна Пешић у лице. Бакица стварно има петљу.

Posmatrač

pre 11 godina

Da bi nam se nešto dobro desilo, nije dovoljan jedinstveni i neponovljivi Đinđić - potrebno je da smo bolji narod...

Na žalost, ne valjaju ni ovi koji ga podržavaju, a ni oni koji su protiv njega, loši su i koji ga obožavaju, a i ovi koji ga preziru, bezvezni su koji se kunu u njega, a tek oni što su ga sahranili...

Piter

pre 11 godina

@Mita

Zaista? Vise od decenije Miloseviceve diktature, sankcija, nekoliko ratova i ratica, nezapamcene korupcije? Da nije slobode stampe koju je Djindjic uveo cutali biste ispod nekog cebeta, bez struje, vode, gasa i interneta i ne biste znali sta vas je snaslo. Pored toga, izjave su apsolutno istrgnute iz konteksta - prva se odnosila na Kostunicino prenemaganje, floskule o moralu i naciji iza kojih se krio dok je Djindjic zavrsavao sve poslove... a drzavnik mora i prljavim poslovima da se bavi - ne prljavim onako kako vi, Mito, shvatate, vec onim sto niko drugi ne bi ucinio, ali je potrebno uciniti za boljitak drzave. Izigravati postenjacinu i nista ne raditi je najlakse... Druga izjava se odnosila na efikasnost, a ne na raspodelu "kolaca" kako se to danas kaze. I tako... drago mi je da je jedan Djindjic u ovoj Srbiji postojao, doduse kao anomalija, kao strano telo koje je imuni sistem srpskog organizma unistio svom silinom, ali je svoju veru da Srbi mogu da postanu bolji nego sto jesu morao da plati glavom... takvi drznici uvek placaju najvisu cenu. I upravo zbog toga razmisljam o odlasku iz ove zemlje - ne zato sto se nema para (ja ih konkretno imam dovoljno za normalan zivot), ne zato sto su na vlasti Vucic i Dacic, vec zato sto sam duboko ubedjen da nema perspektive, Mito, sa takvima kao sto ste vi koji cine vecinu u ovoj drzavici, ni za mene, ni za moje dvogodisnje dete kojem ne zelim mladost istu ili goru od sopstvene.

Samo vas citam

pre 11 godina

Mislila sam,tog 12. marta da cu definitivno napustiti Srbiju...Mrsko mi je bilo da gledam one koji su tek onda "razumeli" sta je Zoran Djindjic ovom narodu znacio.Takav spoj obrazovanja,energije,pameti,volje,visprenosti,pragmaticnosti,politickog slifa...uz jednostavan,decacki osmeh...Neprocenjiv gubitak.Tuga ogromna...
Secajte se njegovih reci,ponavljajte ih uporno,deci,prijateljima i neprijateljima,na poslu ,u prodavnici i na pijaci,u gradskom prevozu,...svuda i stalno,da zive!

Samo tako ce ovoliki gubitak dobiti neki smisao...a ovaj nas zalutali brod neki novi vetar za preostala jedra...moramo da se dajemo,trudimo,da jaaako zelimo...

VAN PAMETI!

pre 11 godina

Kriticari DS, njihova deviza je lazi i samo lazi dok god i sam ne poverujes da je to istina i neprekidno se drze price o 10-12 godina pljacke DS.
A CINJENICE u poslednjih 10-12 g.i pre SU SLEDECE:
-setite se do 2000.g. restrikcija struje,kako su izgledale prodavnice, auto put ste mogli preci peske i to polako dok ne prodje neko vozilo,inflacije30-50%( a bila je i milionska),
lekovi na pijaci, gorivo iz zbuna po ceni i do 5 maraka, decji dodatak kasni 3 god. penzije isto toliko, dugovanja za zajam za preporod Srbije,"Dafinu" i "Jezdu", autobus GSP ceka se po vise sati,
grejanje da se smrznes,neka se prisete redova pred svim ambasadama i svuda po gradu
O primerima, ne zloupotreba, nego ciste otimacine da ne govorimo (svi cuveni kriminalci i najveci sadasnji bogatasisu nastali do 2ooo).
MOGAO BIH PISATI jos dosta o tim tuznim godinama od 1991. do 2000.
-DANAS;Jeste kriza uzdrmala i Grcku i Spaniju i Ameriku, pa i nas, verpvatno je moglo neke stvari uraditi bolje ali bez obzira pogledajte cinjnice:
-koliko je vraceno novca stedisama piramidalnih banaka, zatim vracenog novca za zajam "za preporod Srbije",sve zaostale penzije i decji dodaci, pogledajte saobracaj (GSP i na putevima), ima li redova bilo gde, skole obdanista.i MNOGO TOGA..dobroga ima jos npr. uredjenosti grada i ...

Prema tome ne slusajte samo ljubtelje vlasti koji su spremni i rodjenog z........ zbog vlasti, a malo ih je koji nisu bili na vlasti i do 2000. god.
A sad LUPAJTE MINUSE, ali ja nisam nista slago.

drasko

pre 11 godina

Taj dan, necu citati vesti, gledati tv, niti cu se informisati preko portala i novina. Ne zelim da slusam lazne price o prijateljstvu i lazne ispovesti. Svaka cast izuzecima, ali oni nikada nisu bili u prvom planu. Prosto osecam da ce pojedini politicari i stranke od ovoga napraviti licnu promociju i krajnje degutantnu patetiku !
Znamo vas gospodo, niste od juce... Srbija je mnogo izgubila njegovom smrcu, a jos vise vasom nesposobnoscu da nastavite tamo gde je on stao. Njemu vecno hvala, a vama. Vama zelim da sto pre odete iz politike i nastavite da zivite vas zivot...

narodni mudrac

pre 11 godina

Negde sam pročitao da se on vodio politikom "cilj opravdava sredstva". Lično smatram i da jeste tako. Da bi došao na vlast i konačno počeo da sprovodi svoje ideje on je morao da sklapa dogovore sa Legijom, i raznim "muftiguzima". Međutim, kada je hteo da krene da se bori protiv korupcije i da menja državu nabolje, njegovima se osladilo da budu na vlasti i smetao im je, a takođe je smetao i tim "muftiguzima", i svi znamo kako se to sve završilo. Ima na youtube-u snimak debate Šešelja i Zorana iz 1998. godine, i po meni ko god hoće da govori loše ili dobro o Zoranu treba da pogleda taj snimak. Predlozi koje je on tada iznosio su bili mnogo dalekosežniji od onih koje su iznosili SPS, SRS, JUL, koji su se vodili populističom politikom i lagali narod. Problemi koji su postojali tada postoje i sada.
Smatram da njegovim ubistvom naredak Srbije nije zaustavljen, samo je usporen, drastično usporen. Promene nabolje se moraju sprovoditi svidelo se to ili ne DSu, SPSu, SNSu, PUPSu i drugima. Te promene se dešavaju ali ipak presporo, a narod to sve trpi. Videćemo dokle, ali mislim da se više 5. oktobar neće ponoviti, jer tad smo imali leve i desne, dobre i loše, a danas imamo loše i manje loše. Puno pozdrava, i budite optimistični u ova vremena.

lola

pre 11 godina

Volela bih da vidim ove ljude koji lupaju minuse ka komentare o ubistvu Zorana Djindjica. Sram da vas bude. Srbija je izgubila 10 godina i jos gubi jer njega vise nema. Njgova deca ostala su bez oca, supruga bez muza, majka bez sina, sestra bez brata a Srbije bez nade. Nema vise osmeha osim kod dece koja jos nisu cula za njega. 12. mart je dan kada je ubijen covek koji je vise mislio nama nego sebi.

Vanja

pre 11 godina

"U francuskoj su uhapšeni. Kada su vraćeni, pritvorili smo ih zbog lažnih pasoša i pripremali krivične prijave za otmice. Međutim, oni u jesen 2001. godine pokazuju svu svoju moć. Potežu veze među političarima, u policiji, DB, tužilaštvima i sudovima i ubrzo su pušteni na slobodu. „Poskok“ je rasformiran."(Mile Novakovic)

Zalosno je da danas ne znamo imena politicara,policajaca,sudija,tuzioca koji su pustili ubice premijera na slobodu. Ne znamo ni imena sefova policije koji nisu poduzeli nista da sprece najavljeno ubistvo.Sve ostalo je nevazno,postovanje se prvo mora pokazati hapsenjm odgovornih,a ne samo poluobucenih drzavnih terorista.

Kada Srbija stane...

pre 11 godina

Entuzijasta i prosvetitelj kakvog u politici nismo imali! Dovoljno je podsetiti se njegovog projekta "Srbija na dobrom putu", njegove potrebe da narodu jednostavnim recima i upecatljivim metaforama, otvori neke druge, nove poglede na buducnost, ukaze na individualne potencijale svakog od nas, da unese i prenese nadu, energiju, optimizam. Sireci pozitivnu viziju, uz njega smo osecali da je moguce da Srbija postane normalna, uljudjena zemlja jakih institucija.
Nazalost, razni mracnjaci koji nam "kroje" kapu vec vise od dve decenije, ugasili su to svetlo.
SLAVA MU!

neko ko pamti

pre 11 godina

MIslim da se svako čovek 12,og marta oseća kao da je lično primio taj metak .Tada se ova zemlja spustila na nivo ispod svih civilizacijskih normi i od tada je počela ,,patrijotska pljačka,DSS i bratije g.KOštunice .Za one koji su se u samoj DS osramotili zloupotrebivši njegovo ime i njegove vizije opravdanja nema.Ali, to ne znači da su oni koji su mu radili o glavi i likovali nad tim streljanjem ,i tumače kako im se prohte ono što je rekao ,neka im služi ,,na čast,,ako je uopšte imaju.Da ne beše njega ,Hram bi se završio na ,,sveti nikad,,.Toliko da se zna.A danas on je stecište najgorih likova ove zemlje ,,,pokreta ,, grupa , ,,zaštitnika srpstva,, i svakakvih psihopata. Znao je da ima mnogo neprijatelja i da mu spremaju smaknuće, ali je svojom neumornom energijom ,znanjem i zalaganjem, pokušao da pomakne mrtvu i ubijenu naciju ,da se bar znajem mladi najviše zaduže za oporavak ,jer su oni i najviše stradali.Čitave generacije su nestale u ratu,a da to još niko nije opravdao,niti će moći.Danas , u naše ime se pomaže takvima koji su mladost svesno oterali u smrt.I šta ima još da se kaže ,osim TEŠKO TEBI SRBIJO.

Ranko

pre 11 godina

Čovek je bio filozof i daleko od svojih današnjih bahatih i arogantnih partijskih drugova koji svojim kapacitetima jedva dosežu do nivoa direktora državnih preduzeća socijalističke privrede u kojima nema gubitaka iz sopstvenog džepa.Imao je dovoljno energije da ulije optimizam i nadu i ovako potrošenom i poraženom narodu,bez laganja o pravom stanju stvari u državi.Govorio je jezikom koji svet razume jer je bio deo tog sistema vrednosti,a ne ovi nesretnici koji se ili lažno predstavljaju(DS)ili uz nadljudske napore se suzdržavaju od svojih pravih iskrenih stavova(SPA;SNS;).Šteta,uzalud,zašto.

Zoran

pre 11 godina

Zoran Djindjic je za mene vecna inspiracija da idem napred, da se ne predajem i da verujem u svoje postupke i razmisljanja. Da nije bilo tog 12-og Marta Srbija bi bila zdravija zemlja u globalu, mozda ne bi bilo ekonomskog blagostanja ali bi svakako bila zdravija u duhovnom, moralnom i etickom smislu i bila bi omiljena u Evropi a ovako smo po ko zna koji put na dnu. A lepo je govorio da nam je ovo poslednja sansa i nazalost bio je u pravu kao i za sve sto je pricao. Neka mu je vecna slava i zivece u srcima pravih i iskrenih Srba a ne danasnjih laznih patriota!!!!

Zaciorski

pre 11 godina

Bez obzira ko vladao u Srbiji ,( a svi su se izredjali u zadnjih 20 godina, )velikosvetski mocnici(bitange), nikada nece dopustiti Srbiji da stane na noge. Realno gledano, Slobin zadnji govor i zadnji Djindjicev govor se ne razlikuju mnogo, sustina je slicna, interpretacija razllicita,pogledajte oba pa sudite, ne ranije!!!Zasto smo mi gubitnici? Pa zato sto su sve bivse republike imale strategiju odvajanja od matice, narocito Siptari koji intenzivno rovare zadnjih 30 godina. Mi zadnjih 30 godina sedimo u zadimljenim kaficima, i ispijajuci espreso ispunjavamo tiket za kladionicu.

Dr C

pre 11 godina

Tog dana, moj tadasnji momak, sadasnji suprug i ja smo se se vracali sa predavanja minhenskom podzemnom zeleznicom i culi kako u vagonu pricaju da je premijer Srbije ubijen. Oboje smo istog trenutka znali da vise nikada necemo da se vratimo u Srbiju. Danas zivimo u inostranstvu iako to nismo planirali 2003. godine zato sto smo tada gledali u svetliju buducnost i videli u njoj jednu modernu evropsku Srbiju. Znali smo da ce biti tesko da se promene dogode, ali smo verovali da hoce. Otisli smo u Nemacku da se obrazujemo da bi posle stavili znanje u sluzbu svoje zemlje i naroda. U Srbiju se nismo vratili.

Biljana

pre 11 godina

Bože, kad vidim ovu Zoranovu fotografiju i njegove pametne oči i milo lice plačem bez prestanka.
Jedan jedini, sa njim smo imali veru u bolje, sada smo ubijeni u pojam i crno nam se piše.

Ponoćko Dragoslav

pre 11 godina

Pročitajte poslednje predavanje dr Zorana Djindjića studentima Univerziteta u Banja Luci 21.02.2003. za koje slobodno možemo reći da predstavlja njegov, nehotičan, politički testament.
Jednostavno objašnjenje naših dosadašnjih neuspeha, i uputstvo kako da u buduće budemo uspešniji.
Oni koji pročitaju shvatiće racionalan smisao njegove misli i delanja oslobodjenih svake mitomanije.
Oni koji pročitaju shvatiće razloge za poštovanje uspomene na ovog čoveka oslobodjene svakog idolopoklonstva.

genije

pre 11 godina

Slava Ti.

Sta god ko mislio o njegovoj politici, ovaj Covek je bio Premijer nase drzave i ovo je bila ne samo tragedija vec i velika sramota za Srbiju.

Milos

pre 11 godina

Covece, B92 je jedina velika medijska kuca koja sprecava da se skorasnja istorija zaboravi i falsifikuje.
Dosli smo u situaciju da se Vucic poredi sa Djindjicem. Ne kaze to samo Dinkic, cuo sam i od ljudi: "I Vucic ce nastradati jer se bori protiv organizovanog krimiala kao i Djindjic".
B92 je prava nacionalna televizija a ne RTS. Istrazno novinarstvo RTS-a ispituje zbog cega lift u nekoj zgradi u Beogradu ne radi vec 10 godina. U vestima samo prenose izjave, nisu nimalo kriticni prema ljudima na vlasti, ne usudjuju se da dovodu u pitanje srpski nacionalizam... Jos traze 500 dinara od svih nas za to.

jk

pre 11 godina

Deset godina od atentata treba da se napravi jedna emisija u kojoj ce se napraviti kolaz od izjava kojekakvih koji nas sada jasu, od toga kako je Tito pred smrt imao problema sa nogom dop toga da ako Djindjic prezivi, Srbija nece (a sada ti isti traze da se njihova tezga tj RTS ugura u budzet). Cisto da se podsetimo ko je kakav, mozda nam dodje iz sedalnog dela u glavu najzad.

MonteDushano

pre 11 godina

Redakciji ponavljam po ko zna koji put: Zar vi još ne vidite poentu i suštinu toga šta su govorili Toma Nikolić i Voja Koštunica dok je Zoki Đinđić bio živ i posle?!

@(Piter, 5. mart 2013 20:17)

pre 11 godina

Imam jako dobru vest za Vas. Zivim vec 10-ak godina u inostranstvu, pa ne morate da bezite iz Srbije. Ako se ipak odlucite, izbegavajte Veliku Britaniju da, kojim slucajem, ne bih ugrozio vasu perspektivu.

PS Sramite se sto pominjete vase malo dete, da bi ste svojim recima dali na tezini.

zoksi

pre 11 godina

Sa g. Đinđićem je umrla naša poslednja šansa da postanemo normalna država. Negativna karma, koja se zbog ubistva premijera i drugih nemoralnih dela pojedinaca koji su bili na vlasti do 2000, stvorila u srpskom narodu, gutaće nas i ubuduće. Moždaćemo uspeti, kada prođe 100 godina, ali da se iskreno pokajemo za sva zla koja smo učinili, da doživimo prosvetljenje. Znajući ko je na vlasti sada u državi, opštinama, javnim preduzećima, ko ima većinu preduzeća u vlasništvu, mislim da je Srbija konačno izgubila bitku i sada se samo koprca u kaljuzi zla. Ja lično, kada nisam otišla pre deset ili dvadeset godina, verovatno neću ni sada, ali zato decu vaspitavam tako da su spremni za završetak školovanja negde van ove zemlje, kao i da budući život provedu u nekoj državi, a ne u banana republici. Stalno molim Boga da nam se smiluje i pomogne nam, ali toliko je lošeg u Srbiji da jedan dobar Bog nije dovoljan da to neutrališe.

Da li uopšte znamo šta smo propustili?

pre 11 godina

Sredinom devedesetih, prilikom jedne posete Kragujevcu, Zoran Đinđić je šetao gradom okružen nekolicinom ljudi. Vraćala sam se s'posla i hodajući mu u susret uočila sam ga tek na nakoliko koraka od njega. Pogledi su nam se sreli, ja zbunjena neočekivanim trenutkom, on se nasmešio i klimnuo glavom.

Ta njegova reakcija, gest u deliću sekunde, govori o tome koliko je on oko sebe širio pozitivnu energiju. To "pružanje nade" tada je za nas bilo najdragocenije.

Mika

pre 11 godina

"Zalosno je da danas ne znamo imena politicara,policajaca,sudija,tuzioca koji su pustili ubice premijera na slobodu...", Vanja

Ovo dovoljno govori u kakvoj drzavi smo ziveli i zivimo...
Znam tacno gde sam bio kad sam cuo da su ga ubili i prva misao mi je bila "do sada sam zeleo da odem, sad opet moram da bezim". I otisao sam... ali to malo toga menja, jer je dobar deo mojih prijatelja jos uvek u Srbiji. Malo je ipak postalo dovoljno da mogu da gledam i napred.
Ponekad mi je nestvarno da je takvo srce, pamet i snagu samo jedan njihov metak mogao da zaustavi. Cesto mislim o njegovoj deci. Nadam se da su dovoljno jaki da prezive u zemlji koja cuva ubice njihovog oca.

Aleksandar Savanovic

pre 11 godina

Dr. Zoran Djindjic u Njemackoj nije zaboravljen: www.djindjic-konstanz.de.

Na svakom pojedincu je odluka, dali ce poceti da razmislja o tome sta je pokojni Premijer radio, govorio i znacio za Srpsko drustvo. Na svakom pojedincu je odluka, dali ce i dalje citirati Dr. Zorana Djindjica a zivot voditi ko da nikad nije cuo govor "nema spavanja". Za svakog od nas je vreme da se probudi i krene u analizu, debatu i raspravu o tome sta je Dr. Zoran Djindjic zapoceo, sta smo mi od toga preuzeli, propustili ili cak i zaboravili.

Mita

pre 11 godina

Pa ja sam glasao za kostunicu i za promene a ciji su dusan spasojevic ,kum ,cume ,legija ceda jovanovic,beba ,janjusevic ,kolesar kostic i dr.pa ko je doveo lopove na vlast ko je najvise krao od 2001g do danas pa ds ds ds ds… ds ds 12 godina .sad vam smeta kad nemozete da potkupite kako vi kazete glavnog od koga ne mozete da mirno spavate jerr ne znate kad cete doci na red da objasnite odakle vam sve to sto imate sto obican gradjanin ne moze ni da sanja..pogledajte terasu skupstine grada 6 oktobra posle cuvenog 5 oktobra pogledajte kako ste ziveli ovih 12godina punih lazi prevara kradja otimacina od gradjana srbije koji su bili dovedeni do toga da nemaju za golu egzistenciju od vase demokratie.
(Po, 5. mart 2013 23:34)

Da si glasao za Koštunicu,to je i slepom čeveku,jasno kao dan.A za promene,nisi...Samo si hteo da Slobu zameniš Koštunicom,a i jedno i drugo je unapred osuđeno na propast...Da u DS-u,ima lopova,ima,ali ništa više nego kod drugih...Dokaži i izdvoj lopova,a ne tako kolektivno optuživati sve.Ovo što je DS,pokrao,je mizerna šteta,u odnosu na politiku tvojih "poštenih",koja je dovela do bombardovanja,gubitka teritorija i totalne propasti,a ta šteta je 100 puta veća od ove druge.A Koštunica i Kolubara,šta misliš o tome?

Konstanz

pre 11 godina

U Konstancu grad i Univerzitet zajednički organizuju veliki program povodom desetogodišnjice ubistva. Postoji sajt na srpskom i nemačkom na kome se mogu naći svi detalji: http://djindjic-konstanz.de/rs/

ЕВРОПСКИ СРБИН

pre 11 godina

Др Зоран Ђинђић је посејао семе из кога полако али сигурно настаје ЕВРОПСКА СРБИЈА .

bn

pre 11 godina

@ Ranko
Mislim isto što i vi. Zoran Đinđić je pre svega bio intelektualac par ekselans. Ako poslušate današnje političare, bilo iz koje stranke, čak i one koji su bili njegovi saradnici, to je samo prosto politikanstvo, beskrajno ponavljanje dvadesetak rečenica, koje obrću ovako ili onako, a da vam ništa ne kažu. Videh u zadnjoj emisiji Utiska nedelje (izuzimajući profesora Vujačića) koliko su prazni i kako nemaju šta da kažu. Upravo mi liče kao da su došli iz neke mesne zajednice.

Zoran Đinđić je samim tim što je bio svetski obrazovan čovek tako i mislio i radio. Velika šteta za nas što smo ostali bez njega, o njegovoj porodici i deci i da ne govorim.

Flash

pre 11 godina

Cak pomalo i verujem da je zapadu bilo u interesu da Zoran bude ubijen. Nije valjao jak, nezavistan i voljen premijer, koji bi nas vodio u buducnost. Nakon sto smo srusili Slobu, zapad je ocekivao dolazak nekoga kao sto je Tadic ili Jeljcin, neko ko bi odma bez pogovora slusao sve sto mu zapad naredi. Zoran nije bio takav. Samo pogledajte neke intervjue njegove. Ne kazem da ga je zapad ubio, ali mislim da im je to bio poklon sa neba, jer posle Zorana nijedan politicar nije bio voljen u narodu, nijedan nije bio nezavistan, jak, harizmatican, nijedan nije imao kult licnosti, kao sto su imali nasi kraljevi, pa tito, i (mrzim sto moram da kazem, ali istina je) i sloba. Svi posle Zorana su bili nula, i prodali su svoju zemlju. ''Ako Srbija danas stane, trebace joj 10 godina da se pokrene''...jezivo, ali upravo je proslo tih 10 godina...

Dragica

pre 11 godina

Ideje i vizije da budemo normalna zemlja 90-ih nisu imale sansu, kada je konacno dobio priliku da nesto uradi otpori su u glomaznoj koaliciji bili mnogo jaci od podrske.Posle muckog ubistva retke osobe u politickom zivotu Srba u poslednjih 150 godina, koji je snagom znanja, poznavanja mentaliteta i opstih prilika iskreno hteo da unapredi drustvo, i dalje bilo tesko da se dobije veca podrska za teske reforme. Sta je to sa nama, da li je moguce da su licni interesi toliko jaci od drzavnih i nacionalnih, da je pojedincima dozvoljeno sve kada narod vode u provaliju, a cim se samo pomene savremena, bolja ideja biva tako omrznuta raznim smicalicama, najvise u medijima? nakupilo se takvih likova, na zalost i u DS-u, a u svim ostalim nikada se nisu ni promenili.

matej

pre 11 godina

Atentat na Zorana je ubistvo jednog izuzetnog intelektualca i čoveka čvrste volje koji se nije davao lako manipulisti. Tragikomične sudbine njegovih naslednika u DS ili na čelu Srbije Tadića, Koštunice i sada Nikolića kao i potpuna anarhija u državnim institucijama, javašluk i korupcija na svakom koraku pokazale su šta je bio cilj i posledica 12.marta 2003. Đinđić nažalost nije mogao da sprovede potrebne reforme. Mnogo malih stranaka u njegovoj vladi sa još manjom podrškom u narodu, DSS koji je imao najveći rejting, pritisci spolja i ekonomska premoć profitera iz '90-ih otežavali su posao Đinđiću. Sukobi sa DSS i kasnije G17 su doveli do toga da ta Vlada i nema većinu kako u Skupštini, tako i među glasačima. Da bi vlada imala većina u Skupštuni, morali su da se pomažu jednim B. Ivkovićem, kreatorom izborne prevare 1996 i batinašem Otpora. Da Đinđić nije ubijen, s obzirom na svoju nepopularnost, zasigurno bi izgubio sledeće izbore, a teško mi je da poverujem da bi Tadić u njegovoj senci bio uspešan predsednički kandidat. Međutim, nekima se žurilo a neki su ga previše mrzeli. S druge strane nekima je Đinđić korisniji kao simbol ili mit, nego kao neko ko bi ih smenio, recimo, zbog nesposobnosti ili zloupotreba. Nisam mogao da verujem, kada sam posle atentata nekoliko puta prolazio pored Vlade, dvorište je uvek bilo puno automobila. Ali tog kobnog dana 12.marta 2003, tamo je bio brisani prostor.

uaa srbijo!

pre 11 godina

sigurna sam da z. đinđić ne bi bio nimalo srećan zbog srbije kakva je danas. iz tamnog vilajeta je nahrupilo i ugnjezdilo se na/oko vlasti sve ono protiv čega se on lično borio. narod ga i dalje ne bi prihvatao, razumeo i poštovao (osim nakon atentata), dali bi opet prednost dogmatama, demagozima, populistima i autokratama. takav je objektivno mentalni sklop prosečnog srpskog glasača.
bojazan koja me ne napušta: da se pojedini akteri aktuelne vlasti ne usude da pomiluju 1 legiju i 1 zv. jovanovića!