Utorak, 05.03.2013.

09:04

Simić: Ključna odluka SAD o Kosovu

Odbijanje Prištine da prihvati nadležnosti zajednice srpskih opština dokaz je da će SAD a ne EU doneti konačnu odluku, kaže politički analitičar Predrag Simić.

Izvor: Beta

Simiæ: Kljuèna odluka SAD o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 11 godina

@Tede, bas si ti majstor za zemnu teza.
Kakve slicnosti ima izmedju Albanskog naroda na Kosovu, i srpske manjine u Hrvatskoj?!
Kosovo je od postanka ove bozje zemljine kugle bila Ilirsko-Albanska zemlja. Bilo je drzava (Dardanija) kada o Srbima niko u svetu nije znao ni cuo. To sto je u toku istorije bilo okupirano: od Rimske imperije, od nekakve Vizantije, od Otomanske imperije, pa nakon raspada Otomanske imperije, Srbija je uz pomoc Grceke i Crne Gore, a uz svestranu podrsku i pomoc Rusije, okupirala ne samo Kosovo, vec i ogroman deo sadasnje Albanije, zauzela i Drac u nameri da stvori Srpsku-Rusku luku na Jadranu. U tadasnjim uslovima jedva je (1912.godine) stvorena nezavisna Albanija, a ostale Albanske teritorije su ostale pod okupacijom Srbije, Crne Gore i Grcke. Albanski narod na Kosovu nikad nije prestao borbu za oslobodjenje, pa je nakon 87 godina okupacije, uspeo da oslobodi svoju teritoriju i stvori drugu Albansku drzavu na Balkanu (koja je samo tranzija za ujedinjenje sa Albanijom. Kosovo je poslednja kolonija u srcu Evrope, koja je 1999.godine oslobodjena od okupacije. Stvaranjem drzave Kosovo nisu pomerane nikakve granice, jer je ona stvorena u svojim granicama koje je imala kao subjekt SFRJ, ali je ostalo i drugih Albanskih teritorija jos neoslobodjenih: u Srbiji, Grckoj i Crnoj Gori. Dace Bog pa se i te teritorije jednog dana pripojiti jedinstvrenoj drzavi Albanca na Balkanu. Valjda ti je sada jasno Tede! Pozdrav!

Maksa

pre 11 godina

@Deki

Rusija nije ni slaba ni nezainteresovana. O da, itekako je i jaka i zainteresovana, ali kao i svaki dobro vaspitan i kulturan covek, u ovom slucaju Rusija, bez poziva ne dolazi u "goste", niti se bavi unutrasnjim pitanjem Srbije. Srbija ima bezrezervnu PODRSKU Rusije, ma kakvu odluku po pitanju Kosova donela. Ne pricam napamet bitisem u njoj i znam o cemu govorim.

hrvatski 'strucnjaci" za kosovo

pre 11 godina

@Dorian

Da li je Kosovo mozda nacionalna drzava Albanaca? Nije. Da li je mozda Kosovo uopste drzava ako nije u stanju da se uclani u UN niti je u stanju da samostalno opstane bez pomoci Amerike? Nije. O kakvom to reciprocitetu ti onda pricas? Albanija i Srbija mogu da traze reciprocitet u pravima manjina a ne Srbija i samoproglasena paradrzava koja je sebi nasilno i jednostrano uzela za pravo ono sto sada osporava Srbima. Ali ako ti je tesko da ukapiras: Srbija i Hrvatska mogu da traze reciprocitet u pravima manjina ali bi bilo smesno da su onomad Hrvatska i Republika Srpska Krajina medjusobno trazili reciprocitet u pravima manjina.

Nislija

pre 11 godina

Svi su odavno trebali da poslusaju Vuka i danas bi svima nama bilo bolje !Odavno bi mi slavili tu "pobedu" nad Albancima .Tad ga nisu poslusali, sada jos uvek ne vide resenje , "velicaju se" kako smo mi neka sila i kako niko ne moze da nam uzme Kosovo, a ustvari tu "DELEGACIJU" za pregovore niko i ne uvazava, i njihova misjenja ne znace i ne vrede ! Dokle ce nas predstavljati ljudi koji za to nisu sposobni !?

Kost

pre 11 godina

(manje piva, 5. mart 2013 18:33)

Pazi, ko nam drzi lekcije. Srbin koji bre samo 2 godine nije mogao ni sam da ide u Evropu bez vize, 'al si prava Evropska faca (facepalm). Pa vi srbi ste izmislili prvi genocid u posleratnoj Evropi i sad si mi ti odjednom neki veliki Evropljanin? Pa upravo srbi su prakticno izmislili pojam "etnicko ciscenje", da li je i to olicenje Vasih Evropskih vrednosti? Gde si ti video da se 10,000 Albanaca ubije i nijedan srpski zvanicnik nije se za to ni izvinio? Gde si ti video da se polovina ubijenih Albanskih civila koja su ubijena na Kosovu transportuje u hladnjacama po Batajnici i drugim mestima u Srbiji da bi se sakrili zlocini vase "plemenite" evropske vojske i policije? Srbi koji Albance tretiraju kao da su "mafijaska drzava" a, ironicno, upravo je srbima NJIHOVA mafija ubila premijera i bivseg predsednika republike? Mislim, stvarno. Ovde se jasno vidi ko treba da sidje sa neba jer, na kraju krajeva, zar ne smatrate vi svoj narod nebeskim? :)

S.

pre 11 godina

pristevac

Kao sto ni prodavacica ljubavi ne treba da prica o postenju, tako ni vi Albanci sa Kosova ali i iz Albanije ne trebate da pricate o manjinskim pravima. Jednostavno ne ide to zajedno i krajnje je licemerno. Da ne nabrajamo koja su sva manjinska prava ugrozena na Kosovu i Albaniji jer bi to trajalo danima ali imas primera koliko hoces na netu, vestima, izvestajima UNMIK-a, OEBS-a, AI-a... Shvatamo da su vas decenijama kljukali kako ste izuzetni, zrtve i nevinasca, kako "borbom za slobodu i demokratiju" nazivate taj vas primitivni nacionalziam na kome ste bazirali otcepljenje Kosova i podelu Makedonije ili sto ste umislili da ste ne znam sta jer vam Amerikanci dopustaju nekaznjeno da radite sta god hocete, ali ipak.

spusti se momak na zemlju

pre 11 godina

@pristevac
Ima tu dosta samozaljubljenih sovinista koji veruju u neverovatne iluzije o svojim narodima i to Srba, Hrvata, Albanaca ali ti si ipak medju vodecima. Treba imati zaista neverovatno razvijenu mastu ili biti na necemu i napisati ono sto ti napisa.

zokee

pre 11 godina

@pristevac
Super sto ce Amerikanci i EU da menjaju mentalitet Srba, samo sta cemo sa vama? Ko ce vama menjati mentalitet? Amerikanci i EU su vec desetak godina intenzivno prisutni na Kosovu ali bez ikakvih rezultata. Cak ni oni ne mogu da promene taj vas mentalitet. Potroslili su na vas vise para nego na Avganistance i to bez ikakvih rezultata. Poslali tamo hiljade i hiljade cinovnika, policajaca ali opet nista. Nesposobne institucije, diskriminacija manjina, nesposobni ste da ispunite cak i uslove za beli sengen, najveca nezaposlenost, najmanja proizvodnja, jedino sverc i kriminal funkcionisu... I ti si umislio da pricas price o Srbima i menjanju mentaliteta? Bolje nemoj.

albanski narcis-nacionalisti, mnogo smarajuce

pre 11 godina

@pristevac

Sudeci po tvom komentaru, ti ne da ne zivis na Kosovu nego ni na ovoj planeti. Zaista je licemerno da o manjinskim pravima u Srbiji pricaju Albanci koji su proterali vise od 60& kosovskih Srba, porusili na desetine srpskih crkava i manastira, koji su oskrnavili SVA srpska groblja juzno od Ibra, koji multietnicnost simuliraju nekakvim "postenim srbima". Ako vec pratis statistike i izvestaje, nadji izvestaj OEBS-a o stanju ljudskih i manjinskih prava u "drzavi kosova". Procitaj tamo sta radite na tom Kosovu i kako zive manjine. Imas i na DW-u clanak o manjinama na Kosovu i kako se osecaju. Procitaj i to. Lepo je imati tako idealizovanu sliku o samima sebi kao sto to imate vi Albanci, misliti da ste "poreklom iliri" ili da je ta vasa "drzava" primer za bilo sta, ali ipak, zbog vas samih, probudite se i spustite se na zemlju.

manje piva

pre 11 godina

@pristevac
Pricas kao da ste vi Albanci olicenje tih evropskih vrednosti, da ih imate u malom prstu a jedini ste kojima trebaju vize u tu istu EU. Mora da je to zato sto ste mnogi evropljani i zato sto vam je "drzava kosova vrh u svim oblastima? Gde u Evropi imas da su tudje crkve i manastiri okruzeni bodljikavom zicom kao na Kosovu? Gde imas u Evropi da se groblja drugih naroda svakodnevno oskrnavljuju, miniraju i da se ide sa policijskom zastitom u posete tim grobljima? Sta ti fantaziras o vama i o toj karikaturi od dzrave koju imate na Kosovu?

Tesla

pre 11 godina

Pa dobro jutro da pristinu niko ni na sta ne prisiljava i ne tera. Kad su oni nesto prihvatili ili popustili? Nikad. Sve sto su hteli to su i postigli. Sta smo mi dobili? Nista. Kad smo popustili? Uvek. Mi smo komedija od drzave.

Dorian

pre 11 godina

Pa zasto bi zvanicnike Republike Kosovo trebao neko tjerati na bilo sto? Niko ne tjera ni Srbiju da prihvati neko rjesenje. Ako Srbija zeli izvrsnu vlast za srpske opcine na sjeveru Republike Kosovo, neka te iste ovlasti pruzi albanskim opcinama na jugu Srbije. Onda bi Pristina mozda i bila voljna prihvatiti dati prijedlog, jer bi zauzvrat i Albanci u Srbiji dobili sto isto ono, sto Srbi traze u Kosovu.

Kruna

pre 11 godina

U vreme donosenja odluka,u vreme kada se moglo pamecu zavrsiti sve,na zalost niko nije poslusao Vuka Draskovica koji je rekao istinu i ponudio resenje,i tu smo gde smo.Sada bi mnogi njegove ideje da kopiraju ali kasne prilicno.

Drazic D

pre 11 godina

Moramo jednom shvatiti da smo mali i da ne mozemo sami da se borimo. Trebali bi da u sustinu problema gledamo iz perspektive ostalih zemalja. To je nas problem ali ga resavaju drugi. Njih ne zanima istorija i nasa povezanost sa Kosovom,njih interesuje trenutno stanje. To je strasno sli tako je nazalost. Ahtisarijev plan je veoma povoljan za nas u ovom trenutku. Bio bi jos bolje da smo ga podrzali ranije.

Trifun

pre 11 godina

Ne znam kako ostale gradjane Srbije sluzi pamcenje, ali ja se vrlo dobro secam da je Vuk Draskovic davno jos predlozio sva rasenja koja su danas aktuelna oko Kosova. Samo, od tada do danas su ta resenja prilicno poskupela i mnogo vise kostaju Srbiju i njene gradjane.

pristevac

pre 11 godina

@ Nesa
na zalost ne mogu se probuditi svako jutro na Kosovu i da pogledam jel zivim u inostransfu, ali po onu rec KUKU znam da si sa kosova, pa nemoj se folirat i pricaj ovim tvojima kolko drugova albanca zoves dnevno telefonom, prema samo statistici zadnjih 2 godina kriminal i Europi ja povecan 50% posto pre nekolko godina jesu svi rekli jugosloven u evropskoj policiji sad svi imaju identitet, znaci statistike kriminala (krada) i azilanta vecito Romske nacije sa srbije je povecan za 42% is serbije, znaci do dokaze u EU gde stoji Srbija, ja i ti mozemo se popricat koliko ti zelis i da se ne slozimo nikako, jel i necemo citaci tvoj komentar ja sam vec razuemo, ali samo budi korrektan 5 minuta, i upotrebi tvoju ^^Logiku^¨;)
Budi siguran da ce ova EU i USA menjati Srbiju i Srbski mentalitet sa 1000% posto ako kazem ako ova Srbija i srbi zele da se predruze EU, jel oni znaju da u balkanu ima samo jedan Narod koji nista ne pruza i zeli puno,i da tom narodu sve smeta, i da dok taj narod se ne nauci lekcije nece nikud, a EU i USA preko Kosova realizuju svoje planove da pritisnu Srbiju, a ja mislim da ce u buduce biti i vise, videvsi manjine kojs zive u Srbiji, ja mislim i one ce nesto zele, i nece biti krstenim rukama i cekati kad ce Srbima pasti na pamet za neku milost, ali sve ovo Druze moj NESA ti ces se ubediti u buduce, i nemoj da izitiras da me pozdravljas, budi dobar i misli Pozitivno, Zivot je kratak i pre Lep, i zato moraju se resavati probleme ranije, da bi narod lepse ziv

Draza

pre 11 godina

Ahtisarijev plan je bio povoljan za to vreme.Trebali smo da poslusamo Vuka. Svega ovog ne bi bilo da je rezim slusao. Treba slusati pametnije i bolje. Nisu imali bolje resenje a ipak nisu slusali. Nadam se da nije kasno. Ahtisarijev plan(nestatusni deo) je racionalno resenje.

Nesa

pre 11 godina

@pristevac
Sta naprica, kad se probudis napisi sta vidis. Znam da je to tvoja pusta zelja a veruj mi i meni a verujem i srbima koji zive na kosovu. Kamo lepe srece da srbi na KIM i u Albaniji imaju bar malo od onog sto drugi imaju u Srbiji. Ne prodaji maglu, malo vredja zdrav razum kad ti kao albanac pricas o ljudckim pravima manjina na KIM. Svasta, Kosovo bastilja demokratije, kuku.

Čedomir Cvetković

pre 11 godina

Profesor Simić nije otkrio Ameriku da na Kosovu glavnu reč ima Anerika. Neuspeh pregovora o nadležnostima srpskih opština na Kosovu nije poaz Evropske unije jer je Evropska unija još uvek primorana da sve vreme sprovodi politiku SAD na Kosovu. Ali činjenica da zemlje Kvinte (največe zemlje u EU) smatraju da je zahtev Srbije razuman, govori pre o neuspehu SAD nego Evropske unije. Inicijativa predsednika Srbije da razgovara sa ambasadorom SAD u Beogradu o Kosovu je pravi diplomatski napor, bar utoliko da je američkom ambasadru jasno stavio do znanja da smo sve vreme znali da je Amerika vladar na Kosovu. Možda bi vredelo kontaktirati velike sile, Rusiju,Kinu i druge prijateljske zemlje da i one izvrše pritisak na SA da koriguje politiku prema Kosovu odnosno Srbiji.

srle

pre 11 godina

Nemam nista protiv ovog coveka, ali on njegovi stranacki puleni treba da cute i da se pokriju usima... Sram ih bilo, oni ce nesto da komentarisu i da se prave pametni.

Ruse nisu još i to je "NJIMA" najveći problem!

pre 11 godina

"Amerikanci smatraju da Srbija nije u poziciji da zahteva bilo šta i uvereni su da Beograd neće prekinuti dijalog sa Prištinom ako se njihov zahtev usvoji zbog opredeljenja da se sve učini da bi se u junu dobio datum za početak pregovora sa EU..."

Ovo je podvala u podvali. Opasni su to igrači - uvek igraju na obe strane i imaju plan već realizovan bar dva koraka ispred onog koji tek otkrivate kao podvalu unutar podvale. Evo, ja sam sad ovo otkrio, ali oni već imaju bar dva nivoa ispred sve obezbeđeno, čak i da ja to provalim. Do tad će biti opet dva koraka ispred. Što se tiče trenutnog stanja podvale, ova priča oko datuma je samo da bi nama zamazali oči - kao "naši" (nisu to uopšte naši, već 100% njihovi!) političari bi dali sve za datum, za EU, itd., a te njihove sluge, njihovi zombi i roblje, to rade iz sasvim drugih poriva (nebitno kojih u ovom kontekstu). Uz sve to, to se postavlja na takav način da se stvara atmosfera u kojoj je postavljanje pitanja o stavu "da je datum i članstvo u EU pitanje opstanka Srbije i njenh naroda" pravi anticivilizacijski skandal! I tu iluziju, tu podvalu, održavaju ti uslužni "političari" (nisu to nikakvi političari, to su najobičniji zombi, šljam bez kičme), uslužni "analitičari", i mediji (tehnološki, nikako idejno!).

Evropa je srušena od onih, kojima su USA alatka u istim tim kandžama, još 1933! Sve ostalo je jedan isti tok, sa više sukcesivnih planova detaljno razrađenih unapred. Nemce su tad slomili i to je problem čovečanstva!

vesa

pre 11 godina

Trebalo bi razmotriti nestatusni deo Ahtisarijevog plana,o tome je VUK DRASKOVIC pricao vise puta,ali to u Srbiji mnogi ne zele da cuju,a bojim se da ce svako odlaganje i svako drugo resenje biti pogubno za nas.

Pikaso

pre 11 godina

Naravno da ce Amerika imati konacnu odluku po pitanju Kosova. Oni su zapoceli sve,zele i da zavrse. Samo je pitanje da li dmo se dovoljno trudili da bi Amerika stala na nasu stranu. Nismo se previse trudili oko resavanja problema a mogli smo. Svi se nadamo najboljem za nas i nas narod ali neodlucnost u pregovorima moze skupo da nas kosta. Amerika zna da Albanci ne mogu da naprave drzavu Evropskog i svetskog standarda ali da mogu da preko Kosova kontrolisu ovaj deo Evrope iz bliza.Mogli bi povodom toga da im predlozimo nesto.Oni ce siptare zaboraviti kad im vise ne budu trebali.

Zeki

pre 11 godina

Samo jedno pitanje za Rusofile...gde je sad Rusija.....ili su slabi ili nezainteresovani.....nisam upucen ajde objasnite mi
(Deki, 5. mart 2013 12:50)

Ti samo cekas da ti drugi gotivi? Uhvati pusku druskane pa gini za svoju zemlju ako treba.Drugi mogu a i ne moraju. Ne zaboravi agresiju NATO '99

Draza

pre 11 godina

Kao sto vecina zna da Srbija nema mnogo opcija za resavanje kosovskog pitanja,i da kada bi imala morala da dobije podrsku Amerike za to.Jer ako Amerika podrzi nesto,sve zemlje ce podrzati Ameriku. To je resenje. Ostvariti dobar odnos sa Amerikom i pokusati da preko nje ostvarimo svoje ciljeve. Propustili smo mnogo prilika da stvorimo povoljnije uslove za Srbe sa kosova zbog politicke neodgovornosti vlada koje su vodile Srbiju. Vuk Draskovic je imao odavno pravo i racionalno resenje za Kosova,ali ga tada niko nije hteo poslusati. Verovatno ima i sad samo ga treba pitati i cuti.

Marko

pre 11 godina

Ako Albanci nece nikakav kompromis, zar ne moze Srbija reci-neka necemo ni mi!?
Pa zar zbog te EU moramo da lizemo g....e bas svakome?
Srbija ako dobije datum, tek tada je nadrljala.
Zar onih 60% gradjana koji se protive ulasku u EU nema nikakvu tezinu?

expert

pre 11 godina

Samo jedno pitanje za Rusofile...gde je sad Rusija.....ili su slabi ili nezainteresovani.....nisam upucen ajde objasnite mi
(Deki, 5. mart 2013 12:50)

Samo jedno pitanje za Amerikanofile... Gde je sad Amerika?

Valjevo

pre 11 godina

Sad je doslo do toga da nista ne moze, zahvaljujuci "patriot" snagama koje su nas jos jednom dovele na gubiliste!
Pozdrav za DSS-najnegativniju stranku u Srbiji i ostale mracne sile!

marija

pre 11 godina

Licni interes porodice Klinton nece biti ostvaren, Ameri.
Ne znam cemu se nadate.
Slonovima se ne sme dozvoliti pristup staklarskoj radnji.

Milos

pre 11 godina

Kosovo je bilo deo Srbije pa se odcepilo, iako nije bilo nezavisno, nikad pre toga. Isto tako ce jednog dana ponovo biti deo Srbije, kada se za to steknu uslovi. Da li mi sada priznali ili ne Kosovo nema nikakve veze. Znaci, pripojicemo ga onda kad budemo mogli, bez obzira na sadasnji stav. Zato Kosovo treba priznati, ici napred, razvijati zemlju, dizati natalitet i cekati pogodan trenutak. Raditi na svim mogucim stranama (i SDA i KINA i Rusija) i onda povuci priznanje pa vratiti Kosovo u okvir otadzbine, za 50, 100 ili 200 godina uopste nije bitno. Tako da gubite vreme sa tim priznanjem ili ne priznanjem.

glasac ds-a

pre 11 godina

Sto ne trazite pomoc od Rusije?! Gde su sad Rusofili?! Pa naravno da se nazalost Amerikanci pitaju,to znaju i bebe u vrtiću, samo se nasi političari iščudjavaju.Mi smo politički neutralni,nećemo u Nato,pa ovo ne treba da čudi.Mi ustvari neznamo gde smo...da li na istoku ili na zapadu?! I jos pri tom Albanci plaćaju te iste američke političare...šta onda možemo očekivati?!

Vicentijevic Samuil

pre 11 godina

Kakva Amerika kakva EU! Pa to nista i ne postoji. Vi mislite da u Americi postiji neka dubokosmislema politika prema Balkanu na period od 200 godina. To je samo u nasoj glavi i tako njima podilazimo. Prica je jednostavnija: 90-godina nasi nosili skupocenu ogrlicu Klintonki kada isli na pregovore u Ameriku, da je pridobiju na nasu stranu. Albanci, preko cuvenog njihovog preduzimaca u Vasingtonu, napravise joj kucu od 11 miliona dolara. Mi sa onom ogrlicom ko bednici. Bato, nema ti ni strategije ni morala ni pravde, samo zeleno ili sjajno jos bolje, kupujes i drzavu i dusu i mozes da spavas u predsednickom krevetu (jos fali samo zenu da ti proda)... A EU je sprdacina nevidjenih razmera, cak nije vredna ni komentara. Albanci, svaka cast, kupili ste sebi drzavu, ako hocete, jos cete se malo prosiriti. Sada mi duvamo umesto vas u zurle i talambase.

Sergio

pre 11 godina

Ako se Amerika pita, onda to znači da opet neće ništa biti u našu korist. Ako ne dobijemo u pregovorima ove srpske opštine na Kosovu (sa širokom autonomijom), verovatno će posledica biti takva da će se procenat protivnika učlanjenja u EU u Srbiji povećati na najmanje 80% (ako ne i više od tog'). A to nije dobro za našu budućnost.

Rosuljac

pre 11 godina

Ahtisarijev plan uz male dopune je resenje.Ako su ga Albanci prihvatili onda i Srbija treba da ga prihvati posto on nudi upravo ono cemu se Albanci protive.Na taj nacin Srbija bi prebacila loptu u komsijsko dvoriste.Jedini u Srbiji koji je pravilno razumeo ovaj plan je Vuk Draskovic i koliko vidim nasa vlada ce na kraju morati da prizna da je on u kampanji govorio upravo ono sto se danas desava u Briselu.

Nenad

pre 11 godina

Sta ste vi mislili da u ovom svetu o necemu odlucuje Kina, Rusija, Indija, EU? Svi su na kolenima pred mocnom i zasada nepobedivom Amerikom!

ilirimajes

pre 11 godina

Da li mozda Srbi, Crnogorci ili Grci imaju prava na otcepljenje od Albanije? Samo vi Albanci imate prava da pravite paradrzave ili da delite Makedoniju po etnickoj liniji ili izmisljate nekakve "presevske doline"? Ti mozes da uporedjujes Srbiju i Albaniju i status koji u tim drzavama imaju manjine i traziti reciprocitet (iako ne bi to voleo jer u tom slucaju bi tek sada dobio pravo na koriscenje svog imena, a o fakultetima ili albanskim akademijama nauka bi mogao samo da sanjas) a uporedjivati jedan sporni protektorat koji je sve samo ne "samostalna i suverena drzava" a jos manje je nacionalna "drzava" Albanaca je u najmanju ruku neozbiljno. Da je onako kako ti tvrdis, onda bi "drzava" kosovo bila u UN-u kao i u svim medjunarodnim organizacijama, u sportskim savezima i bila bi priznata kao albanska nacionalna drzava. Ali to nije slucaj ma koliko o tome vi Albanci fantazirali. Sebi ste uzeli za pravo da pravite nekakvu albansku paradrzavu na teritoriji koja po medjunarodnom pravu i vazecoj Rezoluciji 1244 pripada Srbiji a od drugih ocekujete da cute, da prihvate granice i vlast jedne nepriznate i medjunarodno sporne, zavisne i nesposobne tvorevine i da pristaju na ono, sto vama na pamet ne pada da prihvatite?

ted

pre 11 godina

@Julius
Fantasticna gomila zamena teza - treba i to znati. Bravo. Elem, a po cemu su pripadnici albanske nacionalne manjine na Kosovu ili Albanci generalno toliko posebni pa imaju pravo na jednostrano pomeranje granica i na samoproglasavanje "drzave" na tudjoj teritoriji? Kao sto vidis slicni planovi Srba u Hrvatskoj i BiH su zavrseni ili etnickim ciscenjem ili pritiscima da odustanu od autonomije a kamoli da se otcepljuju.

mmisa

pre 11 godina

Na najjednostavniji nacin ameri pokazuju ko je ko u svetu a ovi nasi nadripoliticari ne vide. Ne vide jer su njihovi dometi daleko od drzavnickih. Njihov maksimalan domet je skupstina ove zajednice za koju svi znamo na sta lici. Samo nedovoljno kvalifikovani misle da nasi politicari mogu bilo sta da traze. Stvari se u svetu desavaju po diktatu velikih sila kao i uvek u istoriji. Najveca sila danas je SAD i bice onako kako oni kazu. Za pametne sve su rekli osnivanjem baze Bondstil za koju im treba sigurno okruzenje a to je sada drzava Kosovo. Treba biti nemerljivo naivan i misliti da se tu moze nesto promeniti. Iz prostog sagledavanja uradjenog i recenog na tu temu sledi zakljucak. Srbija ce moci da pridje Evropi kada prizna da je okruzenje Bondstila nedodirljivo.

pristevac

pre 11 godina

ovaj G.Simic nista nam novo nije reko, on je samo reko da bez pritiska USA pristina nece nista prihvatiti, Videci da je Kosovo nova Americka Drzava, USA nece ponoviti istu gresku kao sto je u BiH sa Srpskom Krainom, EU saamo zeli da dokaze da EU jeste mocna Organizacije, za EU nije tolko ni vazno kako narod istocne evrope se oseca ili zive, to je uvek dokazano, Za USA stratezki je Kosovo mnogo bitno videvsi Grcku,Srbiu,Rumunsku i neke PRO Ruske drzave, prema tome jedini poverlivi Aleat za USA u Europi jest Belgija i Kosovo,to su male zemlje koji komsije bas ih ne vole, ali su drzave koje igraju veliku ulogu u buducnost, jel USA ne gleda sta zeli EU, nego gleda svoje dogovecne planove,videvsi greske EU suprot Albanaca a narocito Kosova na proslome, USA daje pravo Kosovu da izabere najlepsi nacin o svom statusu, uvedeni Athisariov plan USA nije bilo bas za PRO tog plana, ali insistiranjem EU, Kosovo i USA su prihvatili taj plan, rezultat se vec vidi, da oko tog plana se vrte bez resenja nekog, zato USA nece vrsiti nekakav pritisak na Kosovo, videvsi isto postovanje manjina na Kosovu, koje druge drzave u EU nemaju to, za USA Kosovo funksionise sa manjinama, a videvsi Srbiju da nema nikakav plana o postovanju Ljudskih prava i prema manjinima, pritisak ce biti visi na Srbiju da vec je doslo vreme da Cigan u srbije mora da se zove Rom, i da Hungari,Albanci, Muslimani, Bosanci i druge manjine da se oseecaju u Srbiji u svojoj drzavi, i Usa to zna da nije to tako, prema tome???,

Luda Mira

pre 11 godina

Prihvatiti nestatusni deo Ahtisarijevog plana, kao sto je Vuk Draskovic rekao, ne bi izgubili Kosovo, ali Vuk je tada proglasen za izdajnika. E pa sada ''dragi moji'', cupajte kosu sa glave

nabavi ogledalce

pre 11 godina

@Azem
Albanci, samo tracite vreme uludo. Kosovo nece biti vasa drzava niti cete ga dobiti na tacni. I dobro je za vas sto je tako. Najsiromasniji ste, najmanje proizvodite od svih u Evropi, Niste sposobni ni od Albanije da napravite funkcionalnu dzravu a kamoli da vam se daje jos teritorija. Sta uostalom znaci Kosovo na albanskom? Cak ni svoj naziv za tu oblast nemate nego ste i to ukrali od drugih. Bez tudje pomoci i Albanija i "drzava kosova" bi se raspali za 5 minuta. Demografski ste najmladja nacija u Evropi ali sta vam vredi kada vas je sve manje u Albaniji i na Kosovu. Placate srpske pasose samo da bi otisli iz "drzave kosova", plivate ovde preko Tise da bi stigli do Madjarske, Grci i Italijani vise ne znaju sta ce sa vama koliko prelazite kod njih. Zamislite da je "drzava kosova" samostalna i da nema Amerikanaca i njihovih para, niti pomoci, poubijali bi se medjusobno a od Kosova napravili jos vece leglo kriminala. Dakle, cutite, ostavite tudje zemlje, drzite to sto imate, gledajte da prehranite svoj narod i igrajte se drzave u maticnoj vam Albaniji.

tonni

pre 11 godina

pa uvek su se pitale velike sile, nije tu nista novo, medjutim ostaje staro pitanje zasto je uvek srbija gubitnik? jel problem u velikim silama ili nama? (onako usput)
Nije Srbija gubitnik, ti to mislis, gubitnici su bili albanci do sada, posto je nacinjena nepravda od strane Evrope pre vise od 100 godina kada je Kosovo pripojena Srbiji.

Nevena

pre 11 godina

Srbija je pocetkom 90ih pocela da se ponasa poput Kube, Veneuele, Severne Koreje, Irana i ostalih ruskih papeta, I dalje se tako ponasa, a mogla je da bude najveci americki saveznik u sklopu Jugoslavije. Sada stizu racuni za naplatu.

zoran

pre 11 godina

USA ne zeli da se gradi Juzni tok, ali to ne moze direktno da prekine. Shta mislite kako ce to indirektno da uradi..?? U svojim rukama ima Albance koji praktichno nemaju nishta svoje niti ih iko pita za bilo shta. Oni zive na iluziju obecanja i uradice sve ono shto gazda (USA) kaze. Ameri ce njih a upotrebe za jednu aktivnost koja se zove rat, te ce na taj anchin kreinuto ruski tok gasa, jer njihov Nabuko je opako puko. Amere briga za Albance i Srbe koliko za lanjski sneg.

zoran

pre 11 godina

I poslednjoj budali je jasno ko u svetu vozi traktor a ko otvara kapiju. To izgleda samo srBskim patriJotama i sluđenim debilima još uvek nije došlo do ono malo mozga što imaju. I Rusi su se odavno odrekli Rusa, samo vi niste i blebećete o svetskoj pravdi, Ujedinjenim Nacijama, Savetu bezbednosti o siru i vojnoj muzici...

ILI ĆEMO UĆI U NATO ILI NAS BITI NEĆE!!!!

Deus

pre 11 godina

Pa sta ce nam onda Ujedinjene Nacije, sta ce nam Savet Evrope, sta ce nam nacionalne drzave i vlade, sta ce nam predsednici drzava, sta ce nam izbori, sta ce nam demokratija -- kad jedna vlada jedne drzave vedri i oblaci sve?
(Mihailo, 5. mart 2013 09:21)
---
Eee..da je bar vlada te jedne drzave nego nije ni ona. Oni su lutke bas kao i nasi politicari samo nasim politicarima konce drze njihovi politicari a njima bankari i vlasnici krupnog kapitala. Oni se pitaju nesto bas kao Vi ili ja. Politika je show business ali za ruzne. nista drugo. veliko pozoriste gde se slikaju njuske nelepog izgleda.

Joao

pre 11 godina

Potpuno je jasno da Srbija nema nikakve moći da prinudi Prištinu na bilo kakve ustupke. Iza Prištine stoji SAD uz pratnju evropskih satelita. SAD nemaju interesa da pritiskaju Prištinu na bilo kakve ustupke. Srbija neće dobiti nikakvo zeleno svetlo za prilazak Evropi i to je pre svega raspoloženje evropskih birača. Najveći problem je što Srbija nije u situaciji da kaže NE daljem procesu priznanja otimanja Kosova i Metohije. Njena loša ekonomska situcija, prezaduženost i nedostatak zdravog novca najveća su pretnja srpskoj nezavisnosti. Na tome možemo da zahvalimo generacijama srpskih "političara" od Pašićeve smrti naovamo. Svi su se naradili da se stvori ova ranjiva i dužna Srbija.

Bledi

pre 11 godina

"Zbog toga je Dačić prutesklih dana upozoravao da su u dijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera, podseća list" Srpske vlasti pokusavaju da ubede ne samo svoje gradjane (tu su vec verovatno uspeli)nego i ceo svet kako je Pristina ta koja ama bas NIKAKO ne zeli kompromis. Cekajte malo, rat ste izgubili, Kosovo su priznali USA, skoro ceo EU, Kanada, Australija, na redu su vecina islamskih zemalja, i sta vi mislite da bi Pristina sa takvim politickim stanjem, trebala da se klanja srpskim rezolucijama. Citajuci te rezolucije stice se utisak stvaraoci istih prave se ludi, kao nema veze kakva je situacija ne terenu, mi teramo svoje. Eh, malo morgen.

mmk-usa

pre 11 godina

albanci nemaju nikavu nadleznost jer je nisu nikada ni imali..oni samo kao i svi poltroni rade ono sto im USA govori.
Srbija pregovara preko gl'pog tachija ustvari sa USA.
EU im se ne zamerajer ce za uzvrati i oni dobiti deo kolacha..
nemaju oni ni stida ni srama...prljavije ne moze biti

baba jula

pre 11 godina

Odbijanje Prištine da prihvati nadležnosti zajednice srpskih opština dokaz je da će SAD, a ne EU doneti konačnu odluku,

Косово одбија да прихвати једино оне надлежности, које нису предвиђене планом Ахтисарија, и које се не налазе у Уставу Косова. Прихватање или не прихватање било каквих предлога о било чему од стране Косова није агенда ових разговора, и не може се угурати у ту агенду ни уз помоћ вулина, барт симпсонове тврде столице, и осталих пајаца и политичких патуљака. Агенда ових разговора су закључци Европске Комисије, међу којима је и јасан захев да Србија угаси своје илегалне паралелне институције на територији Косова, као један од услова да у овом периоду добије датума за отпочињање преговора са ЕУ о приступању ЕУ. Уколико Србија сматра да у овом тренутку треба да добије тај датум, поступиће у складу са закњучцима Европске Комисије, уколико не сматра неће испунити оно што у закључцима стоји, и неће добити тај датум. Илузија о томе да ће датум добити упркос не испуњавању услова датих у закључцима ЕК, је само илузија, која може изазвати тешке последице.

HASIM

pre 11 godina

Simić je očekuje da će se nastaviti diplomatske posete između Srbije i Nemačke kako bi se "odmrzla situacija" i u Briselu i u Berlinu, a u korist Srbije samo vi sanjate i sanjajte umreli ti vremena kad ste mogli da prosirete laz niz svetu sad su druga vremena

onako usput

pre 11 godina

pa uvek su se pitale velike sile, nije tu nista novo, medjutim ostaje staro pitanje zasto je uvek srbija gubitnik? jel problem u velikim silama ili nama?

stevan

pre 11 godina

Kakva naivnost...svima je poznato da se tu pregovori uopste i ne vode, nego traze onu blazu varijatnu za gradjane u Srbiji. Kao zajednica srpskih opstina na KiM koje je u ovoj slucaju autonomija u Srbiji. Ko je ovde lud?! Recite lepo, hocemo u EU (koja nas nikad primiti nece) a pri tom moramo priznati Kosovo.

skeptik

pre 11 godina

Simic, Pribicevic, Simic, Pribicevic... dajte nadjete nekog novog analiticara. Ovi su kao pokvarena ploca, pricaju jedno te isto kao da mi ne znamo da kad je u pitanju Srbija poslednju rec imaju SAD i Nemacka.

miki

pre 11 godina

Pa zasto da Pristina prihvati bilo sta? Nema razloga uopste jer niko ne nudi Pristini datum u EU niti nudi Pristini Bezvizni rezim kao sto Srbija ima.....dakle Kosovo je izolirano i dok je izolirano ne mogu oni ici dalje i zbog te izolacije oni ne moraju da prihvate nista uopste.
Nek im EU obeca da ce da ukloni Bezvizni Rezim Pristini kao sto su to uradili za Srbiju pa ces videti kako ce Pristina priznati mnoge stvari u dijalogu sa Srbijom. Da li ste uopste videli narod dole na Kosovu? pa to je beda, besparica, siromastvo, korupcija, kradja, glad, itd da ne nabrajam, dok Srbija je kao Nemacka za Kosovo ovih dana. A nasi politicari umesto da budu mudri oni ne radi nista.
Samo zamisli i postavi samom sebi pitanje Sta Srbija dobija od pregovara a sta Kosovo...evo ja cu uporediti:

Srbija -Bezvizni Rezim ( Beli Shengen) Kosovo-Izolacije (ne mogu da putuju ni Hrvatsku bez vize)
Srbija- Mnoge Inostrane investicije (fiat itd) Kosovo- Nista, nema investicija i 90% fabrika unisteno
Srbija - Ima stolicu u UN Kosovo-Nece nikad dobiti stolicu u UN dok je Kine i Rusije
Srbija - Ulazak u EU sledece godine Kosovo- Mozda u EU za 20-tak Godina ( 2035)

Sad nek mi neko kaze zasto bi Pristina prihvatila bilo sta u ovim pregovorima sa Srbijom, niti ce dobiti nesto a samo moze izgubiti sto za sada ima.

expert

pre 11 godina

Po cemu bi Srbi trebalo imati veca ovlascenja od Albanaca, Turaka, Hrvata, Crnogoraca, Roma... Da li Albanci, Bosnjaci, Madjari i druge manjine u Srbiji imaju veca prava od Srba, i da li ti manjinski narodi imaju prava koja imaju Srbi na Kosovu?!
(Julius, 5. mart 2013 10:04)

Po tome što su Srbi na Kosovu u SVOJOJ ZEMLJI SRBIJI, koju je neko nasilno odvojio od ostatka Srbije. Ako su ih već odvojili protiv njihove volje, mogli bi makar da im daju tu široku autonomiju. Šta sad, neko silom uzurpira sobu u mojoj kući u kojoj ja spavam, pa valjda je red makar da mi krevet na kome spavam ostavi kao autonoman, a ne da me u mojoj kući svede na podstanara. Ostale manjine nisu u svojoj zemlji, već u tuđoj, u tome je razlika.

mrki

pre 11 godina

Niko osim nas samih nece doneti odluku o takozvanom Kosovu. Mogu svi politicki analiticari da prucaju sta hoce. Kad bi bilo tako kao sto oni govore vec dvadeset godina onda bi to vec odavno bilo zavrsena stvar i ne bi bilo nikakvih pregovora. Ponavljam, samo srpski narod odlucuje da li ce ili nece biti KiM u Srbiji.

Ras

pre 11 godina

Pre preduzimanja bilo kojih koraka po pitanju Kosova i EU raspisati referendum sa pitanjem: da li se za ulazak Srbije u EU?. Kada se dobije odgovor, onda pristupiti pravljenju strategije o svim a prvenstveno o ova 2 pitanja. Onda nece biti tesko da se opredeli vlada o putu kojim Srbija treba da ide.

Pozarevac velegrad

pre 11 godina

(Julius, 05. mart 2013 10:04)
Pitaj ti nekog tvog prijatelja albanca koji zivi u Srbiji da li se plasi da ide po Srbiji bilo gde...ili Bosnjaka ili Roma ili Madjara...ja sam jednom video dete koje nosi hrvatski dres (onaj ceo u sahovnici) kroz Pozarevac kao da ide kroz Zadar pa nikom nista i to nije jedini primer ima ih koliko hoces...

ecc

pre 11 godina

@julius
zamislite samo da umesto zajednice srpskih opština piše kosovo. ako je kosovo dobilo nasilno državnost zbog čega ne bi srbi dobili zajedicu opština kao nekakav garant opstanka nakon poslednjih egzodusa.

petar

pre 11 godina

Zivim u Leposavicu i gledam kako njihove delegacije dolaze da se slikaju na Jarinju (za njih drzavnoj granici). Ovu teritoriju su uzeli bez ispaljenog metka i ponosni na njihovog pregovaraca u Briselu. Mi (srbi)? mi gledamo kako nam nas glavni pregovarac zajedno sa nasim predsednikom postavljaju granicu, dogovaraju kako cemo da zivimo u Republici Kosovo i pritom lazu ceo srpski narod. Kad sve ovo vidim prijedu mi se g..., creva u stomaku prevcu i j... sve moram ovo da progutam. Eto tako se osecamo mi u Leposavicu, Mitrovici, Zvecanu i Zubinom Potoku!

Julius

pre 11 godina

SAD, e na EU ce doneti konacnu odluku, kaze Predrag Simic.
To nije nikakva novost, jer upuceniji su to znali od pocetka. Ne samo u slucaju odnosa izmedju Kosova i Srbije, vec o svim vaznim odlukama u medjunarodnim odnosima kljucnu ulogu imaju SASD.
Ne moze nekakva zajednica opstina sa vecinskim srpskim stanovnistvom imati drzavne ingerencije i postati drzava u drzavi. Opstine su prvi i poslednji nivo lokalne samouprave, sa ingerencijama utvrdjene u Ustavu Kosova. Nema Albanskih, Srpskih, Turskih, Romskih... opstina. To sto je po Ahtiariju odredjeno neka veca ovlascenja opstina sa vecinskim srpskim stanovnistvom, za oblast obrazovanja, zdravstva i kulture, do je plus koje nema nijedna lokalna samouprava u svetu, ali i to je privremeno dok se te opstine ne uklope u potpunosti u institucije sistema Kosova. Po cemu bi Srbi trebalo imati veca ovlascenja od Albanaca, Turaka, Hrvata, Crnogoraca, Roma... Da li Albanci, Bosnjaci, Madjari i druge manjine u Srbiji imaju veca prava od Srba, i da li ti manjinski narodi imaju prava koja imaju Srbi na Kosovu?! Kada se dijaloguje o medjusobnim odnosima izmedju Kosova iSrbije, mora da vazi princip reciprociteta za sva pitanja u medjusbnim odnosima.

Azem

pre 11 godina

Srbi, samo tracite vreme uludo. Kosovo vise nije vase. I dobro je za vas sto je tako. Vi ste propala, osiromasena zemlja. Bez stranih zajmova ne bi mogli da prezivite. Demografski ste ponajstarija nacija u Evropi, a mi Albanci smo najmladji.Zamislite da je Kosovo u Srbiji, za par decenija Albanaca bi bilo najvise, predsednik Srbije bi bio Albanac. Dakle, cutite, ostavite tudje zemlje, drzite to sto imate, i gledajte da prehranite svoj narod, to ce vam biti sve veci problem.

Ujku

pre 11 godina

Srbijo sada je 2013 nije 1980 ta godina kadje citava yu bila a takva Vojska bila jasam sluzio u Banja Luci Manjaca bio poligon jednom noci u Manjaci neko je pucao na Brdove niko nije smeo tamo da ide osim nas troica Albanci budala se ne plasi a za koga Jugoslaviju ali mismo uvek snali staje jugoslavija za nas Albance

?

pre 11 godina

EU i SAD u mnogim stvarima nemaju iste interese. U nasem slucaju EU je spremna da podrzi Srbiju, ali zna se ko je instalirao drugu albaniju na teritoriji Srbije. Predlog Srbije o srpskoj zajednici na Kosovu je u skladu sa evropskim regionima. Amerikancima ne odgovara stabilnost u Evropi, a to je najlakse uz zadrzavanje nestabilnog stanja u ovom delu Evrope.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

To je zbog toga jer su SAD najveća sila na Balkanu, jer je u životu i pravu je tako - ko može više (ceo svet) može i manje (Balkan).

nazalost

pre 11 godina

Taci sasvim drugaciji pristup moze da ima u razgovorima sa ovom vlascu (zna se i zbog cega), nego sa prethodnom.Tako se i ponasa i na kraju ce Kosovo nazalost biti najveci dobitnik dok su na vlasti koalicija radikala i SPS.
Znaju i u EU i u SAD, ko su bili, sta su radili, samo je ovaj narod to zaboravio.Stajala je Amerika kako kaze Simic iza njega i ranije, pa nije mu bas tako lagodno islo sve.
Gde je Vulin juce u Briselu, nesto ga nema na sastanku sa ostalima.

q

pre 11 godina

Sad je svima vec u Srbiji jasno da su SAD postavile svog coveka za novog dikatora u Srbiji. Aleksandar Vucic ce odvesti Srbiju do novog poraza i novog smanjenja teritorije. Samo polako.

repus

pre 11 godina

ау што је овај паметан као ми незнамо ко се пита и ко мора да се слуша цео свет зна да америка никада није погрешила када је спољна политика у питању

Mihailo

pre 11 godina

Pa sta ce nam onda Ujedinjene Nacije, sta ce nam Savet Evrope, sta ce nam nacionalne drzave i vlade, sta ce nam predsednici drzava, sta ce nam izbori, sta ce nam demokratija -- kad jedna vlada jedne drzave vedri i oblaci sve?

Mihailo

pre 11 godina

Pa sta ce nam onda Ujedinjene Nacije, sta ce nam Savet Evrope, sta ce nam nacionalne drzave i vlade, sta ce nam predsednici drzava, sta ce nam izbori, sta ce nam demokratija -- kad jedna vlada jedne drzave vedri i oblaci sve?

q

pre 11 godina

Sad je svima vec u Srbiji jasno da su SAD postavile svog coveka za novog dikatora u Srbiji. Aleksandar Vucic ce odvesti Srbiju do novog poraza i novog smanjenja teritorije. Samo polako.

stevan

pre 11 godina

Kakva naivnost...svima je poznato da se tu pregovori uopste i ne vode, nego traze onu blazu varijatnu za gradjane u Srbiji. Kao zajednica srpskih opstina na KiM koje je u ovoj slucaju autonomija u Srbiji. Ko je ovde lud?! Recite lepo, hocemo u EU (koja nas nikad primiti nece) a pri tom moramo priznati Kosovo.

Julius

pre 11 godina

SAD, e na EU ce doneti konacnu odluku, kaze Predrag Simic.
To nije nikakva novost, jer upuceniji su to znali od pocetka. Ne samo u slucaju odnosa izmedju Kosova i Srbije, vec o svim vaznim odlukama u medjunarodnim odnosima kljucnu ulogu imaju SASD.
Ne moze nekakva zajednica opstina sa vecinskim srpskim stanovnistvom imati drzavne ingerencije i postati drzava u drzavi. Opstine su prvi i poslednji nivo lokalne samouprave, sa ingerencijama utvrdjene u Ustavu Kosova. Nema Albanskih, Srpskih, Turskih, Romskih... opstina. To sto je po Ahtiariju odredjeno neka veca ovlascenja opstina sa vecinskim srpskim stanovnistvom, za oblast obrazovanja, zdravstva i kulture, do je plus koje nema nijedna lokalna samouprava u svetu, ali i to je privremeno dok se te opstine ne uklope u potpunosti u institucije sistema Kosova. Po cemu bi Srbi trebalo imati veca ovlascenja od Albanaca, Turaka, Hrvata, Crnogoraca, Roma... Da li Albanci, Bosnjaci, Madjari i druge manjine u Srbiji imaju veca prava od Srba, i da li ti manjinski narodi imaju prava koja imaju Srbi na Kosovu?! Kada se dijaloguje o medjusobnim odnosima izmedju Kosova iSrbije, mora da vazi princip reciprociteta za sva pitanja u medjusbnim odnosima.

repus

pre 11 godina

ау што је овај паметан као ми незнамо ко се пита и ко мора да се слуша цео свет зна да америка никада није погрешила када је спољна политика у питању

Nevena

pre 11 godina

Srbija je pocetkom 90ih pocela da se ponasa poput Kube, Veneuele, Severne Koreje, Irana i ostalih ruskih papeta, I dalje se tako ponasa, a mogla je da bude najveci americki saveznik u sklopu Jugoslavije. Sada stizu racuni za naplatu.

nazalost

pre 11 godina

Taci sasvim drugaciji pristup moze da ima u razgovorima sa ovom vlascu (zna se i zbog cega), nego sa prethodnom.Tako se i ponasa i na kraju ce Kosovo nazalost biti najveci dobitnik dok su na vlasti koalicija radikala i SPS.
Znaju i u EU i u SAD, ko su bili, sta su radili, samo je ovaj narod to zaboravio.Stajala je Amerika kako kaze Simic iza njega i ranije, pa nije mu bas tako lagodno islo sve.
Gde je Vulin juce u Briselu, nesto ga nema na sastanku sa ostalima.

petar

pre 11 godina

Zivim u Leposavicu i gledam kako njihove delegacije dolaze da se slikaju na Jarinju (za njih drzavnoj granici). Ovu teritoriju su uzeli bez ispaljenog metka i ponosni na njihovog pregovaraca u Briselu. Mi (srbi)? mi gledamo kako nam nas glavni pregovarac zajedno sa nasim predsednikom postavljaju granicu, dogovaraju kako cemo da zivimo u Republici Kosovo i pritom lazu ceo srpski narod. Kad sve ovo vidim prijedu mi se g..., creva u stomaku prevcu i j... sve moram ovo da progutam. Eto tako se osecamo mi u Leposavicu, Mitrovici, Zvecanu i Zubinom Potoku!

Azem

pre 11 godina

Srbi, samo tracite vreme uludo. Kosovo vise nije vase. I dobro je za vas sto je tako. Vi ste propala, osiromasena zemlja. Bez stranih zajmova ne bi mogli da prezivite. Demografski ste ponajstarija nacija u Evropi, a mi Albanci smo najmladji.Zamislite da je Kosovo u Srbiji, za par decenija Albanaca bi bilo najvise, predsednik Srbije bi bio Albanac. Dakle, cutite, ostavite tudje zemlje, drzite to sto imate, i gledajte da prehranite svoj narod, to ce vam biti sve veci problem.

Bledi

pre 11 godina

"Zbog toga je Dačić prutesklih dana upozoravao da su u dijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera, podseća list" Srpske vlasti pokusavaju da ubede ne samo svoje gradjane (tu su vec verovatno uspeli)nego i ceo svet kako je Pristina ta koja ama bas NIKAKO ne zeli kompromis. Cekajte malo, rat ste izgubili, Kosovo su priznali USA, skoro ceo EU, Kanada, Australija, na redu su vecina islamskih zemalja, i sta vi mislite da bi Pristina sa takvim politickim stanjem, trebala da se klanja srpskim rezolucijama. Citajuci te rezolucije stice se utisak stvaraoci istih prave se ludi, kao nema veze kakva je situacija ne terenu, mi teramo svoje. Eh, malo morgen.

onako usput

pre 11 godina

pa uvek su se pitale velike sile, nije tu nista novo, medjutim ostaje staro pitanje zasto je uvek srbija gubitnik? jel problem u velikim silama ili nama?

Pozarevac velegrad

pre 11 godina

(Julius, 05. mart 2013 10:04)
Pitaj ti nekog tvog prijatelja albanca koji zivi u Srbiji da li se plasi da ide po Srbiji bilo gde...ili Bosnjaka ili Roma ili Madjara...ja sam jednom video dete koje nosi hrvatski dres (onaj ceo u sahovnici) kroz Pozarevac kao da ide kroz Zadar pa nikom nista i to nije jedini primer ima ih koliko hoces...

zoran

pre 11 godina

I poslednjoj budali je jasno ko u svetu vozi traktor a ko otvara kapiju. To izgleda samo srBskim patriJotama i sluđenim debilima još uvek nije došlo do ono malo mozga što imaju. I Rusi su se odavno odrekli Rusa, samo vi niste i blebećete o svetskoj pravdi, Ujedinjenim Nacijama, Savetu bezbednosti o siru i vojnoj muzici...

ILI ĆEMO UĆI U NATO ILI NAS BITI NEĆE!!!!

Joao

pre 11 godina

Potpuno je jasno da Srbija nema nikakve moći da prinudi Prištinu na bilo kakve ustupke. Iza Prištine stoji SAD uz pratnju evropskih satelita. SAD nemaju interesa da pritiskaju Prištinu na bilo kakve ustupke. Srbija neće dobiti nikakvo zeleno svetlo za prilazak Evropi i to je pre svega raspoloženje evropskih birača. Najveći problem je što Srbija nije u situaciji da kaže NE daljem procesu priznanja otimanja Kosova i Metohije. Njena loša ekonomska situcija, prezaduženost i nedostatak zdravog novca najveća su pretnja srpskoj nezavisnosti. Na tome možemo da zahvalimo generacijama srpskih "političara" od Pašićeve smrti naovamo. Svi su se naradili da se stvori ova ranjiva i dužna Srbija.

Nenad

pre 11 godina

Sta ste vi mislili da u ovom svetu o necemu odlucuje Kina, Rusija, Indija, EU? Svi su na kolenima pred mocnom i zasada nepobedivom Amerikom!

mmk-usa

pre 11 godina

albanci nemaju nikavu nadleznost jer je nisu nikada ni imali..oni samo kao i svi poltroni rade ono sto im USA govori.
Srbija pregovara preko gl'pog tachija ustvari sa USA.
EU im se ne zamerajer ce za uzvrati i oni dobiti deo kolacha..
nemaju oni ni stida ni srama...prljavije ne moze biti

expert

pre 11 godina

Po cemu bi Srbi trebalo imati veca ovlascenja od Albanaca, Turaka, Hrvata, Crnogoraca, Roma... Da li Albanci, Bosnjaci, Madjari i druge manjine u Srbiji imaju veca prava od Srba, i da li ti manjinski narodi imaju prava koja imaju Srbi na Kosovu?!
(Julius, 5. mart 2013 10:04)

Po tome što su Srbi na Kosovu u SVOJOJ ZEMLJI SRBIJI, koju je neko nasilno odvojio od ostatka Srbije. Ako su ih već odvojili protiv njihove volje, mogli bi makar da im daju tu široku autonomiju. Šta sad, neko silom uzurpira sobu u mojoj kući u kojoj ja spavam, pa valjda je red makar da mi krevet na kome spavam ostavi kao autonoman, a ne da me u mojoj kući svede na podstanara. Ostale manjine nisu u svojoj zemlji, već u tuđoj, u tome je razlika.

zoran

pre 11 godina

USA ne zeli da se gradi Juzni tok, ali to ne moze direktno da prekine. Shta mislite kako ce to indirektno da uradi..?? U svojim rukama ima Albance koji praktichno nemaju nishta svoje niti ih iko pita za bilo shta. Oni zive na iluziju obecanja i uradice sve ono shto gazda (USA) kaze. Ameri ce njih a upotrebe za jednu aktivnost koja se zove rat, te ce na taj anchin kreinuto ruski tok gasa, jer njihov Nabuko je opako puko. Amere briga za Albance i Srbe koliko za lanjski sneg.

HASIM

pre 11 godina

Simić je očekuje da će se nastaviti diplomatske posete između Srbije i Nemačke kako bi se "odmrzla situacija" i u Briselu i u Berlinu, a u korist Srbije samo vi sanjate i sanjajte umreli ti vremena kad ste mogli da prosirete laz niz svetu sad su druga vremena

skeptik

pre 11 godina

Simic, Pribicevic, Simic, Pribicevic... dajte nadjete nekog novog analiticara. Ovi su kao pokvarena ploca, pricaju jedno te isto kao da mi ne znamo da kad je u pitanju Srbija poslednju rec imaju SAD i Nemacka.

Ujku

pre 11 godina

Srbijo sada je 2013 nije 1980 ta godina kadje citava yu bila a takva Vojska bila jasam sluzio u Banja Luci Manjaca bio poligon jednom noci u Manjaci neko je pucao na Brdove niko nije smeo tamo da ide osim nas troica Albanci budala se ne plasi a za koga Jugoslaviju ali mismo uvek snali staje jugoslavija za nas Albance

ted

pre 11 godina

@Julius
Fantasticna gomila zamena teza - treba i to znati. Bravo. Elem, a po cemu su pripadnici albanske nacionalne manjine na Kosovu ili Albanci generalno toliko posebni pa imaju pravo na jednostrano pomeranje granica i na samoproglasavanje "drzave" na tudjoj teritoriji? Kao sto vidis slicni planovi Srba u Hrvatskoj i BiH su zavrseni ili etnickim ciscenjem ili pritiscima da odustanu od autonomije a kamoli da se otcepljuju.

baba jula

pre 11 godina

Odbijanje Prištine da prihvati nadležnosti zajednice srpskih opština dokaz je da će SAD, a ne EU doneti konačnu odluku,

Косово одбија да прихвати једино оне надлежности, које нису предвиђене планом Ахтисарија, и које се не налазе у Уставу Косова. Прихватање или не прихватање било каквих предлога о било чему од стране Косова није агенда ових разговора, и не може се угурати у ту агенду ни уз помоћ вулина, барт симпсонове тврде столице, и осталих пајаца и политичких патуљака. Агенда ових разговора су закључци Европске Комисије, међу којима је и јасан захев да Србија угаси своје илегалне паралелне институције на територији Косова, као један од услова да у овом периоду добије датума за отпочињање преговора са ЕУ о приступању ЕУ. Уколико Србија сматра да у овом тренутку треба да добије тај датум, поступиће у складу са закњучцима Европске Комисије, уколико не сматра неће испунити оно што у закључцима стоји, и неће добити тај датум. Илузија о томе да ће датум добити упркос не испуњавању услова датих у закључцима ЕК, је само илузија, која може изазвати тешке последице.

?

pre 11 godina

EU i SAD u mnogim stvarima nemaju iste interese. U nasem slucaju EU je spremna da podrzi Srbiju, ali zna se ko je instalirao drugu albaniju na teritoriji Srbije. Predlog Srbije o srpskoj zajednici na Kosovu je u skladu sa evropskim regionima. Amerikancima ne odgovara stabilnost u Evropi, a to je najlakse uz zadrzavanje nestabilnog stanja u ovom delu Evrope.

nabavi ogledalce

pre 11 godina

@Azem
Albanci, samo tracite vreme uludo. Kosovo nece biti vasa drzava niti cete ga dobiti na tacni. I dobro je za vas sto je tako. Najsiromasniji ste, najmanje proizvodite od svih u Evropi, Niste sposobni ni od Albanije da napravite funkcionalnu dzravu a kamoli da vam se daje jos teritorija. Sta uostalom znaci Kosovo na albanskom? Cak ni svoj naziv za tu oblast nemate nego ste i to ukrali od drugih. Bez tudje pomoci i Albanija i "drzava kosova" bi se raspali za 5 minuta. Demografski ste najmladja nacija u Evropi ali sta vam vredi kada vas je sve manje u Albaniji i na Kosovu. Placate srpske pasose samo da bi otisli iz "drzave kosova", plivate ovde preko Tise da bi stigli do Madjarske, Grci i Italijani vise ne znaju sta ce sa vama koliko prelazite kod njih. Zamislite da je "drzava kosova" samostalna i da nema Amerikanaca i njihovih para, niti pomoci, poubijali bi se medjusobno a od Kosova napravili jos vece leglo kriminala. Dakle, cutite, ostavite tudje zemlje, drzite to sto imate, gledajte da prehranite svoj narod i igrajte se drzave u maticnoj vam Albaniji.

Vicentijevic Samuil

pre 11 godina

Kakva Amerika kakva EU! Pa to nista i ne postoji. Vi mislite da u Americi postiji neka dubokosmislema politika prema Balkanu na period od 200 godina. To je samo u nasoj glavi i tako njima podilazimo. Prica je jednostavnija: 90-godina nasi nosili skupocenu ogrlicu Klintonki kada isli na pregovore u Ameriku, da je pridobiju na nasu stranu. Albanci, preko cuvenog njihovog preduzimaca u Vasingtonu, napravise joj kucu od 11 miliona dolara. Mi sa onom ogrlicom ko bednici. Bato, nema ti ni strategije ni morala ni pravde, samo zeleno ili sjajno jos bolje, kupujes i drzavu i dusu i mozes da spavas u predsednickom krevetu (jos fali samo zenu da ti proda)... A EU je sprdacina nevidjenih razmera, cak nije vredna ni komentara. Albanci, svaka cast, kupili ste sebi drzavu, ako hocete, jos cete se malo prosiriti. Sada mi duvamo umesto vas u zurle i talambase.

ecc

pre 11 godina

@julius
zamislite samo da umesto zajednice srpskih opština piše kosovo. ako je kosovo dobilo nasilno državnost zbog čega ne bi srbi dobili zajedicu opština kao nekakav garant opstanka nakon poslednjih egzodusa.

Deus

pre 11 godina

Pa sta ce nam onda Ujedinjene Nacije, sta ce nam Savet Evrope, sta ce nam nacionalne drzave i vlade, sta ce nam predsednici drzava, sta ce nam izbori, sta ce nam demokratija -- kad jedna vlada jedne drzave vedri i oblaci sve?
(Mihailo, 5. mart 2013 09:21)
---
Eee..da je bar vlada te jedne drzave nego nije ni ona. Oni su lutke bas kao i nasi politicari samo nasim politicarima konce drze njihovi politicari a njima bankari i vlasnici krupnog kapitala. Oni se pitaju nesto bas kao Vi ili ja. Politika je show business ali za ruzne. nista drugo. veliko pozoriste gde se slikaju njuske nelepog izgleda.

Luda Mira

pre 11 godina

Prihvatiti nestatusni deo Ahtisarijevog plana, kao sto je Vuk Draskovic rekao, ne bi izgubili Kosovo, ali Vuk je tada proglasen za izdajnika. E pa sada ''dragi moji'', cupajte kosu sa glave

pristevac

pre 11 godina

ovaj G.Simic nista nam novo nije reko, on je samo reko da bez pritiska USA pristina nece nista prihvatiti, Videci da je Kosovo nova Americka Drzava, USA nece ponoviti istu gresku kao sto je u BiH sa Srpskom Krainom, EU saamo zeli da dokaze da EU jeste mocna Organizacije, za EU nije tolko ni vazno kako narod istocne evrope se oseca ili zive, to je uvek dokazano, Za USA stratezki je Kosovo mnogo bitno videvsi Grcku,Srbiu,Rumunsku i neke PRO Ruske drzave, prema tome jedini poverlivi Aleat za USA u Europi jest Belgija i Kosovo,to su male zemlje koji komsije bas ih ne vole, ali su drzave koje igraju veliku ulogu u buducnost, jel USA ne gleda sta zeli EU, nego gleda svoje dogovecne planove,videvsi greske EU suprot Albanaca a narocito Kosova na proslome, USA daje pravo Kosovu da izabere najlepsi nacin o svom statusu, uvedeni Athisariov plan USA nije bilo bas za PRO tog plana, ali insistiranjem EU, Kosovo i USA su prihvatili taj plan, rezultat se vec vidi, da oko tog plana se vrte bez resenja nekog, zato USA nece vrsiti nekakav pritisak na Kosovo, videvsi isto postovanje manjina na Kosovu, koje druge drzave u EU nemaju to, za USA Kosovo funksionise sa manjinama, a videvsi Srbiju da nema nikakav plana o postovanju Ljudskih prava i prema manjinima, pritisak ce biti visi na Srbiju da vec je doslo vreme da Cigan u srbije mora da se zove Rom, i da Hungari,Albanci, Muslimani, Bosanci i druge manjine da se oseecaju u Srbiji u svojoj drzavi, i Usa to zna da nije to tako, prema tome???,

Marko

pre 11 godina

Ako Albanci nece nikakav kompromis, zar ne moze Srbija reci-neka necemo ni mi!?
Pa zar zbog te EU moramo da lizemo g....e bas svakome?
Srbija ako dobije datum, tek tada je nadrljala.
Zar onih 60% gradjana koji se protive ulasku u EU nema nikakvu tezinu?

glasac ds-a

pre 11 godina

Sto ne trazite pomoc od Rusije?! Gde su sad Rusofili?! Pa naravno da se nazalost Amerikanci pitaju,to znaju i bebe u vrtiću, samo se nasi političari iščudjavaju.Mi smo politički neutralni,nećemo u Nato,pa ovo ne treba da čudi.Mi ustvari neznamo gde smo...da li na istoku ili na zapadu?! I jos pri tom Albanci plaćaju te iste američke političare...šta onda možemo očekivati?!

Ras

pre 11 godina

Pre preduzimanja bilo kojih koraka po pitanju Kosova i EU raspisati referendum sa pitanjem: da li se za ulazak Srbije u EU?. Kada se dobije odgovor, onda pristupiti pravljenju strategije o svim a prvenstveno o ova 2 pitanja. Onda nece biti tesko da se opredeli vlada o putu kojim Srbija treba da ide.

mrki

pre 11 godina

Niko osim nas samih nece doneti odluku o takozvanom Kosovu. Mogu svi politicki analiticari da prucaju sta hoce. Kad bi bilo tako kao sto oni govore vec dvadeset godina onda bi to vec odavno bilo zavrsena stvar i ne bi bilo nikakvih pregovora. Ponavljam, samo srpski narod odlucuje da li ce ili nece biti KiM u Srbiji.

tonni

pre 11 godina

pa uvek su se pitale velike sile, nije tu nista novo, medjutim ostaje staro pitanje zasto je uvek srbija gubitnik? jel problem u velikim silama ili nama? (onako usput)
Nije Srbija gubitnik, ti to mislis, gubitnici su bili albanci do sada, posto je nacinjena nepravda od strane Evrope pre vise od 100 godina kada je Kosovo pripojena Srbiji.

Zeki

pre 11 godina

Samo jedno pitanje za Rusofile...gde je sad Rusija.....ili su slabi ili nezainteresovani.....nisam upucen ajde objasnite mi
(Deki, 5. mart 2013 12:50)

Ti samo cekas da ti drugi gotivi? Uhvati pusku druskane pa gini za svoju zemlju ako treba.Drugi mogu a i ne moraju. Ne zaboravi agresiju NATO '99

Dorian

pre 11 godina

Pa zasto bi zvanicnike Republike Kosovo trebao neko tjerati na bilo sto? Niko ne tjera ni Srbiju da prihvati neko rjesenje. Ako Srbija zeli izvrsnu vlast za srpske opcine na sjeveru Republike Kosovo, neka te iste ovlasti pruzi albanskim opcinama na jugu Srbije. Onda bi Pristina mozda i bila voljna prihvatiti dati prijedlog, jer bi zauzvrat i Albanci u Srbiji dobili sto isto ono, sto Srbi traze u Kosovu.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

To je zbog toga jer su SAD najveća sila na Balkanu, jer je u životu i pravu je tako - ko može više (ceo svet) može i manje (Balkan).

miki

pre 11 godina

Pa zasto da Pristina prihvati bilo sta? Nema razloga uopste jer niko ne nudi Pristini datum u EU niti nudi Pristini Bezvizni rezim kao sto Srbija ima.....dakle Kosovo je izolirano i dok je izolirano ne mogu oni ici dalje i zbog te izolacije oni ne moraju da prihvate nista uopste.
Nek im EU obeca da ce da ukloni Bezvizni Rezim Pristini kao sto su to uradili za Srbiju pa ces videti kako ce Pristina priznati mnoge stvari u dijalogu sa Srbijom. Da li ste uopste videli narod dole na Kosovu? pa to je beda, besparica, siromastvo, korupcija, kradja, glad, itd da ne nabrajam, dok Srbija je kao Nemacka za Kosovo ovih dana. A nasi politicari umesto da budu mudri oni ne radi nista.
Samo zamisli i postavi samom sebi pitanje Sta Srbija dobija od pregovara a sta Kosovo...evo ja cu uporediti:

Srbija -Bezvizni Rezim ( Beli Shengen) Kosovo-Izolacije (ne mogu da putuju ni Hrvatsku bez vize)
Srbija- Mnoge Inostrane investicije (fiat itd) Kosovo- Nista, nema investicija i 90% fabrika unisteno
Srbija - Ima stolicu u UN Kosovo-Nece nikad dobiti stolicu u UN dok je Kine i Rusije
Srbija - Ulazak u EU sledece godine Kosovo- Mozda u EU za 20-tak Godina ( 2035)

Sad nek mi neko kaze zasto bi Pristina prihvatila bilo sta u ovim pregovorima sa Srbijom, niti ce dobiti nesto a samo moze izgubiti sto za sada ima.

Kost

pre 11 godina

(manje piva, 5. mart 2013 18:33)

Pazi, ko nam drzi lekcije. Srbin koji bre samo 2 godine nije mogao ni sam da ide u Evropu bez vize, 'al si prava Evropska faca (facepalm). Pa vi srbi ste izmislili prvi genocid u posleratnoj Evropi i sad si mi ti odjednom neki veliki Evropljanin? Pa upravo srbi su prakticno izmislili pojam "etnicko ciscenje", da li je i to olicenje Vasih Evropskih vrednosti? Gde si ti video da se 10,000 Albanaca ubije i nijedan srpski zvanicnik nije se za to ni izvinio? Gde si ti video da se polovina ubijenih Albanskih civila koja su ubijena na Kosovu transportuje u hladnjacama po Batajnici i drugim mestima u Srbiji da bi se sakrili zlocini vase "plemenite" evropske vojske i policije? Srbi koji Albance tretiraju kao da su "mafijaska drzava" a, ironicno, upravo je srbima NJIHOVA mafija ubila premijera i bivseg predsednika republike? Mislim, stvarno. Ovde se jasno vidi ko treba da sidje sa neba jer, na kraju krajeva, zar ne smatrate vi svoj narod nebeskim? :)

Rosuljac

pre 11 godina

Ahtisarijev plan uz male dopune je resenje.Ako su ga Albanci prihvatili onda i Srbija treba da ga prihvati posto on nudi upravo ono cemu se Albanci protive.Na taj nacin Srbija bi prebacila loptu u komsijsko dvoriste.Jedini u Srbiji koji je pravilno razumeo ovaj plan je Vuk Draskovic i koliko vidim nasa vlada ce na kraju morati da prizna da je on u kampanji govorio upravo ono sto se danas desava u Briselu.

mmisa

pre 11 godina

Na najjednostavniji nacin ameri pokazuju ko je ko u svetu a ovi nasi nadripoliticari ne vide. Ne vide jer su njihovi dometi daleko od drzavnickih. Njihov maksimalan domet je skupstina ove zajednice za koju svi znamo na sta lici. Samo nedovoljno kvalifikovani misle da nasi politicari mogu bilo sta da traze. Stvari se u svetu desavaju po diktatu velikih sila kao i uvek u istoriji. Najveca sila danas je SAD i bice onako kako oni kazu. Za pametne sve su rekli osnivanjem baze Bondstil za koju im treba sigurno okruzenje a to je sada drzava Kosovo. Treba biti nemerljivo naivan i misliti da se tu moze nesto promeniti. Iz prostog sagledavanja uradjenog i recenog na tu temu sledi zakljucak. Srbija ce moci da pridje Evropi kada prizna da je okruzenje Bondstila nedodirljivo.

expert

pre 11 godina

Samo jedno pitanje za Rusofile...gde je sad Rusija.....ili su slabi ili nezainteresovani.....nisam upucen ajde objasnite mi
(Deki, 5. mart 2013 12:50)

Samo jedno pitanje za Amerikanofile... Gde je sad Amerika?

marija

pre 11 godina

Licni interes porodice Klinton nece biti ostvaren, Ameri.
Ne znam cemu se nadate.
Slonovima se ne sme dozvoliti pristup staklarskoj radnji.

Ruse nisu još i to je "NJIMA" najveći problem!

pre 11 godina

"Amerikanci smatraju da Srbija nije u poziciji da zahteva bilo šta i uvereni su da Beograd neće prekinuti dijalog sa Prištinom ako se njihov zahtev usvoji zbog opredeljenja da se sve učini da bi se u junu dobio datum za početak pregovora sa EU..."

Ovo je podvala u podvali. Opasni su to igrači - uvek igraju na obe strane i imaju plan već realizovan bar dva koraka ispred onog koji tek otkrivate kao podvalu unutar podvale. Evo, ja sam sad ovo otkrio, ali oni već imaju bar dva nivoa ispred sve obezbeđeno, čak i da ja to provalim. Do tad će biti opet dva koraka ispred. Što se tiče trenutnog stanja podvale, ova priča oko datuma je samo da bi nama zamazali oči - kao "naši" (nisu to uopšte naši, već 100% njihovi!) političari bi dali sve za datum, za EU, itd., a te njihove sluge, njihovi zombi i roblje, to rade iz sasvim drugih poriva (nebitno kojih u ovom kontekstu). Uz sve to, to se postavlja na takav način da se stvara atmosfera u kojoj je postavljanje pitanja o stavu "da je datum i članstvo u EU pitanje opstanka Srbije i njenh naroda" pravi anticivilizacijski skandal! I tu iluziju, tu podvalu, održavaju ti uslužni "političari" (nisu to nikakvi političari, to su najobičniji zombi, šljam bez kičme), uslužni "analitičari", i mediji (tehnološki, nikako idejno!).

Evropa je srušena od onih, kojima su USA alatka u istim tim kandžama, još 1933! Sve ostalo je jedan isti tok, sa više sukcesivnih planova detaljno razrađenih unapred. Nemce su tad slomili i to je problem čovečanstva!

Draza

pre 11 godina

Ahtisarijev plan je bio povoljan za to vreme.Trebali smo da poslusamo Vuka. Svega ovog ne bi bilo da je rezim slusao. Treba slusati pametnije i bolje. Nisu imali bolje resenje a ipak nisu slusali. Nadam se da nije kasno. Ahtisarijev plan(nestatusni deo) je racionalno resenje.

pristevac

pre 11 godina

@ Nesa
na zalost ne mogu se probuditi svako jutro na Kosovu i da pogledam jel zivim u inostransfu, ali po onu rec KUKU znam da si sa kosova, pa nemoj se folirat i pricaj ovim tvojima kolko drugova albanca zoves dnevno telefonom, prema samo statistici zadnjih 2 godina kriminal i Europi ja povecan 50% posto pre nekolko godina jesu svi rekli jugosloven u evropskoj policiji sad svi imaju identitet, znaci statistike kriminala (krada) i azilanta vecito Romske nacije sa srbije je povecan za 42% is serbije, znaci do dokaze u EU gde stoji Srbija, ja i ti mozemo se popricat koliko ti zelis i da se ne slozimo nikako, jel i necemo citaci tvoj komentar ja sam vec razuemo, ali samo budi korrektan 5 minuta, i upotrebi tvoju ^^Logiku^¨;)
Budi siguran da ce ova EU i USA menjati Srbiju i Srbski mentalitet sa 1000% posto ako kazem ako ova Srbija i srbi zele da se predruze EU, jel oni znaju da u balkanu ima samo jedan Narod koji nista ne pruza i zeli puno,i da tom narodu sve smeta, i da dok taj narod se ne nauci lekcije nece nikud, a EU i USA preko Kosova realizuju svoje planove da pritisnu Srbiju, a ja mislim da ce u buduce biti i vise, videvsi manjine kojs zive u Srbiji, ja mislim i one ce nesto zele, i nece biti krstenim rukama i cekati kad ce Srbima pasti na pamet za neku milost, ali sve ovo Druze moj NESA ti ces se ubediti u buduce, i nemoj da izitiras da me pozdravljas, budi dobar i misli Pozitivno, Zivot je kratak i pre Lep, i zato moraju se resavati probleme ranije, da bi narod lepse ziv

Nesa

pre 11 godina

@pristevac
Sta naprica, kad se probudis napisi sta vidis. Znam da je to tvoja pusta zelja a veruj mi i meni a verujem i srbima koji zive na kosovu. Kamo lepe srece da srbi na KIM i u Albaniji imaju bar malo od onog sto drugi imaju u Srbiji. Ne prodaji maglu, malo vredja zdrav razum kad ti kao albanac pricas o ljudckim pravima manjina na KIM. Svasta, Kosovo bastilja demokratije, kuku.

Drazic D

pre 11 godina

Moramo jednom shvatiti da smo mali i da ne mozemo sami da se borimo. Trebali bi da u sustinu problema gledamo iz perspektive ostalih zemalja. To je nas problem ali ga resavaju drugi. Njih ne zanima istorija i nasa povezanost sa Kosovom,njih interesuje trenutno stanje. To je strasno sli tako je nazalost. Ahtisarijev plan je veoma povoljan za nas u ovom trenutku. Bio bi jos bolje da smo ga podrzali ranije.

Tesla

pre 11 godina

Pa dobro jutro da pristinu niko ni na sta ne prisiljava i ne tera. Kad su oni nesto prihvatili ili popustili? Nikad. Sve sto su hteli to su i postigli. Sta smo mi dobili? Nista. Kad smo popustili? Uvek. Mi smo komedija od drzave.

Sergio

pre 11 godina

Ako se Amerika pita, onda to znači da opet neće ništa biti u našu korist. Ako ne dobijemo u pregovorima ove srpske opštine na Kosovu (sa širokom autonomijom), verovatno će posledica biti takva da će se procenat protivnika učlanjenja u EU u Srbiji povećati na najmanje 80% (ako ne i više od tog'). A to nije dobro za našu budućnost.

ilirimajes

pre 11 godina

Da li mozda Srbi, Crnogorci ili Grci imaju prava na otcepljenje od Albanije? Samo vi Albanci imate prava da pravite paradrzave ili da delite Makedoniju po etnickoj liniji ili izmisljate nekakve "presevske doline"? Ti mozes da uporedjujes Srbiju i Albaniju i status koji u tim drzavama imaju manjine i traziti reciprocitet (iako ne bi to voleo jer u tom slucaju bi tek sada dobio pravo na koriscenje svog imena, a o fakultetima ili albanskim akademijama nauka bi mogao samo da sanjas) a uporedjivati jedan sporni protektorat koji je sve samo ne "samostalna i suverena drzava" a jos manje je nacionalna "drzava" Albanaca je u najmanju ruku neozbiljno. Da je onako kako ti tvrdis, onda bi "drzava" kosovo bila u UN-u kao i u svim medjunarodnim organizacijama, u sportskim savezima i bila bi priznata kao albanska nacionalna drzava. Ali to nije slucaj ma koliko o tome vi Albanci fantazirali. Sebi ste uzeli za pravo da pravite nekakvu albansku paradrzavu na teritoriji koja po medjunarodnom pravu i vazecoj Rezoluciji 1244 pripada Srbiji a od drugih ocekujete da cute, da prihvate granice i vlast jedne nepriznate i medjunarodno sporne, zavisne i nesposobne tvorevine i da pristaju na ono, sto vama na pamet ne pada da prihvatite?

Valjevo

pre 11 godina

Sad je doslo do toga da nista ne moze, zahvaljujuci "patriot" snagama koje su nas jos jednom dovele na gubiliste!
Pozdrav za DSS-najnegativniju stranku u Srbiji i ostale mracne sile!

vesa

pre 11 godina

Trebalo bi razmotriti nestatusni deo Ahtisarijevog plana,o tome je VUK DRASKOVIC pricao vise puta,ali to u Srbiji mnogi ne zele da cuju,a bojim se da ce svako odlaganje i svako drugo resenje biti pogubno za nas.

Draza

pre 11 godina

Kao sto vecina zna da Srbija nema mnogo opcija za resavanje kosovskog pitanja,i da kada bi imala morala da dobije podrsku Amerike za to.Jer ako Amerika podrzi nesto,sve zemlje ce podrzati Ameriku. To je resenje. Ostvariti dobar odnos sa Amerikom i pokusati da preko nje ostvarimo svoje ciljeve. Propustili smo mnogo prilika da stvorimo povoljnije uslove za Srbe sa kosova zbog politicke neodgovornosti vlada koje su vodile Srbiju. Vuk Draskovic je imao odavno pravo i racionalno resenje za Kosova,ali ga tada niko nije hteo poslusati. Verovatno ima i sad samo ga treba pitati i cuti.

Milos

pre 11 godina

Kosovo je bilo deo Srbije pa se odcepilo, iako nije bilo nezavisno, nikad pre toga. Isto tako ce jednog dana ponovo biti deo Srbije, kada se za to steknu uslovi. Da li mi sada priznali ili ne Kosovo nema nikakve veze. Znaci, pripojicemo ga onda kad budemo mogli, bez obzira na sadasnji stav. Zato Kosovo treba priznati, ici napred, razvijati zemlju, dizati natalitet i cekati pogodan trenutak. Raditi na svim mogucim stranama (i SDA i KINA i Rusija) i onda povuci priznanje pa vratiti Kosovo u okvir otadzbine, za 50, 100 ili 200 godina uopste nije bitno. Tako da gubite vreme sa tim priznanjem ili ne priznanjem.

Pikaso

pre 11 godina

Naravno da ce Amerika imati konacnu odluku po pitanju Kosova. Oni su zapoceli sve,zele i da zavrse. Samo je pitanje da li dmo se dovoljno trudili da bi Amerika stala na nasu stranu. Nismo se previse trudili oko resavanja problema a mogli smo. Svi se nadamo najboljem za nas i nas narod ali neodlucnost u pregovorima moze skupo da nas kosta. Amerika zna da Albanci ne mogu da naprave drzavu Evropskog i svetskog standarda ali da mogu da preko Kosova kontrolisu ovaj deo Evrope iz bliza.Mogli bi povodom toga da im predlozimo nesto.Oni ce siptare zaboraviti kad im vise ne budu trebali.

albanski narcis-nacionalisti, mnogo smarajuce

pre 11 godina

@pristevac

Sudeci po tvom komentaru, ti ne da ne zivis na Kosovu nego ni na ovoj planeti. Zaista je licemerno da o manjinskim pravima u Srbiji pricaju Albanci koji su proterali vise od 60& kosovskih Srba, porusili na desetine srpskih crkava i manastira, koji su oskrnavili SVA srpska groblja juzno od Ibra, koji multietnicnost simuliraju nekakvim "postenim srbima". Ako vec pratis statistike i izvestaje, nadji izvestaj OEBS-a o stanju ljudskih i manjinskih prava u "drzavi kosova". Procitaj tamo sta radite na tom Kosovu i kako zive manjine. Imas i na DW-u clanak o manjinama na Kosovu i kako se osecaju. Procitaj i to. Lepo je imati tako idealizovanu sliku o samima sebi kao sto to imate vi Albanci, misliti da ste "poreklom iliri" ili da je ta vasa "drzava" primer za bilo sta, ali ipak, zbog vas samih, probudite se i spustite se na zemlju.

zokee

pre 11 godina

@pristevac
Super sto ce Amerikanci i EU da menjaju mentalitet Srba, samo sta cemo sa vama? Ko ce vama menjati mentalitet? Amerikanci i EU su vec desetak godina intenzivno prisutni na Kosovu ali bez ikakvih rezultata. Cak ni oni ne mogu da promene taj vas mentalitet. Potroslili su na vas vise para nego na Avganistance i to bez ikakvih rezultata. Poslali tamo hiljade i hiljade cinovnika, policajaca ali opet nista. Nesposobne institucije, diskriminacija manjina, nesposobni ste da ispunite cak i uslove za beli sengen, najveca nezaposlenost, najmanja proizvodnja, jedino sverc i kriminal funkcionisu... I ti si umislio da pricas price o Srbima i menjanju mentaliteta? Bolje nemoj.

manje piva

pre 11 godina

@pristevac
Pricas kao da ste vi Albanci olicenje tih evropskih vrednosti, da ih imate u malom prstu a jedini ste kojima trebaju vize u tu istu EU. Mora da je to zato sto ste mnogi evropljani i zato sto vam je "drzava kosova vrh u svim oblastima? Gde u Evropi imas da su tudje crkve i manastiri okruzeni bodljikavom zicom kao na Kosovu? Gde imas u Evropi da se groblja drugih naroda svakodnevno oskrnavljuju, miniraju i da se ide sa policijskom zastitom u posete tim grobljima? Sta ti fantaziras o vama i o toj karikaturi od dzrave koju imate na Kosovu?

hrvatski 'strucnjaci" za kosovo

pre 11 godina

@Dorian

Da li je Kosovo mozda nacionalna drzava Albanaca? Nije. Da li je mozda Kosovo uopste drzava ako nije u stanju da se uclani u UN niti je u stanju da samostalno opstane bez pomoci Amerike? Nije. O kakvom to reciprocitetu ti onda pricas? Albanija i Srbija mogu da traze reciprocitet u pravima manjina a ne Srbija i samoproglasena paradrzava koja je sebi nasilno i jednostrano uzela za pravo ono sto sada osporava Srbima. Ali ako ti je tesko da ukapiras: Srbija i Hrvatska mogu da traze reciprocitet u pravima manjina ali bi bilo smesno da su onomad Hrvatska i Republika Srpska Krajina medjusobno trazili reciprocitet u pravima manjina.

Maksa

pre 11 godina

@Deki

Rusija nije ni slaba ni nezainteresovana. O da, itekako je i jaka i zainteresovana, ali kao i svaki dobro vaspitan i kulturan covek, u ovom slucaju Rusija, bez poziva ne dolazi u "goste", niti se bavi unutrasnjim pitanjem Srbije. Srbija ima bezrezervnu PODRSKU Rusije, ma kakvu odluku po pitanju Kosova donela. Ne pricam napamet bitisem u njoj i znam o cemu govorim.

srle

pre 11 godina

Nemam nista protiv ovog coveka, ali on njegovi stranacki puleni treba da cute i da se pokriju usima... Sram ih bilo, oni ce nesto da komentarisu i da se prave pametni.

Čedomir Cvetković

pre 11 godina

Profesor Simić nije otkrio Ameriku da na Kosovu glavnu reč ima Anerika. Neuspeh pregovora o nadležnostima srpskih opština na Kosovu nije poaz Evropske unije jer je Evropska unija još uvek primorana da sve vreme sprovodi politiku SAD na Kosovu. Ali činjenica da zemlje Kvinte (največe zemlje u EU) smatraju da je zahtev Srbije razuman, govori pre o neuspehu SAD nego Evropske unije. Inicijativa predsednika Srbije da razgovara sa ambasadorom SAD u Beogradu o Kosovu je pravi diplomatski napor, bar utoliko da je američkom ambasadru jasno stavio do znanja da smo sve vreme znali da je Amerika vladar na Kosovu. Možda bi vredelo kontaktirati velike sile, Rusiju,Kinu i druge prijateljske zemlje da i one izvrše pritisak na SA da koriguje politiku prema Kosovu odnosno Srbiji.

Trifun

pre 11 godina

Ne znam kako ostale gradjane Srbije sluzi pamcenje, ali ja se vrlo dobro secam da je Vuk Draskovic davno jos predlozio sva rasenja koja su danas aktuelna oko Kosova. Samo, od tada do danas su ta resenja prilicno poskupela i mnogo vise kostaju Srbiju i njene gradjane.

spusti se momak na zemlju

pre 11 godina

@pristevac
Ima tu dosta samozaljubljenih sovinista koji veruju u neverovatne iluzije o svojim narodima i to Srba, Hrvata, Albanaca ali ti si ipak medju vodecima. Treba imati zaista neverovatno razvijenu mastu ili biti na necemu i napisati ono sto ti napisa.

S.

pre 11 godina

pristevac

Kao sto ni prodavacica ljubavi ne treba da prica o postenju, tako ni vi Albanci sa Kosova ali i iz Albanije ne trebate da pricate o manjinskim pravima. Jednostavno ne ide to zajedno i krajnje je licemerno. Da ne nabrajamo koja su sva manjinska prava ugrozena na Kosovu i Albaniji jer bi to trajalo danima ali imas primera koliko hoces na netu, vestima, izvestajima UNMIK-a, OEBS-a, AI-a... Shvatamo da su vas decenijama kljukali kako ste izuzetni, zrtve i nevinasca, kako "borbom za slobodu i demokratiju" nazivate taj vas primitivni nacionalziam na kome ste bazirali otcepljenje Kosova i podelu Makedonije ili sto ste umislili da ste ne znam sta jer vam Amerikanci dopustaju nekaznjeno da radite sta god hocete, ali ipak.

Kruna

pre 11 godina

U vreme donosenja odluka,u vreme kada se moglo pamecu zavrsiti sve,na zalost niko nije poslusao Vuka Draskovica koji je rekao istinu i ponudio resenje,i tu smo gde smo.Sada bi mnogi njegove ideje da kopiraju ali kasne prilicno.

Nislija

pre 11 godina

Svi su odavno trebali da poslusaju Vuka i danas bi svima nama bilo bolje !Odavno bi mi slavili tu "pobedu" nad Albancima .Tad ga nisu poslusali, sada jos uvek ne vide resenje , "velicaju se" kako smo mi neka sila i kako niko ne moze da nam uzme Kosovo, a ustvari tu "DELEGACIJU" za pregovore niko i ne uvazava, i njihova misjenja ne znace i ne vrede ! Dokle ce nas predstavljati ljudi koji za to nisu sposobni !?

Julius

pre 11 godina

@Tede, bas si ti majstor za zemnu teza.
Kakve slicnosti ima izmedju Albanskog naroda na Kosovu, i srpske manjine u Hrvatskoj?!
Kosovo je od postanka ove bozje zemljine kugle bila Ilirsko-Albanska zemlja. Bilo je drzava (Dardanija) kada o Srbima niko u svetu nije znao ni cuo. To sto je u toku istorije bilo okupirano: od Rimske imperije, od nekakve Vizantije, od Otomanske imperije, pa nakon raspada Otomanske imperije, Srbija je uz pomoc Grceke i Crne Gore, a uz svestranu podrsku i pomoc Rusije, okupirala ne samo Kosovo, vec i ogroman deo sadasnje Albanije, zauzela i Drac u nameri da stvori Srpsku-Rusku luku na Jadranu. U tadasnjim uslovima jedva je (1912.godine) stvorena nezavisna Albanija, a ostale Albanske teritorije su ostale pod okupacijom Srbije, Crne Gore i Grcke. Albanski narod na Kosovu nikad nije prestao borbu za oslobodjenje, pa je nakon 87 godina okupacije, uspeo da oslobodi svoju teritoriju i stvori drugu Albansku drzavu na Balkanu (koja je samo tranzija za ujedinjenje sa Albanijom. Kosovo je poslednja kolonija u srcu Evrope, koja je 1999.godine oslobodjena od okupacije. Stvaranjem drzave Kosovo nisu pomerane nikakve granice, jer je ona stvorena u svojim granicama koje je imala kao subjekt SFRJ, ali je ostalo i drugih Albanskih teritorija jos neoslobodjenih: u Srbiji, Grckoj i Crnoj Gori. Dace Bog pa se i te teritorije jednog dana pripojiti jedinstvrenoj drzavi Albanca na Balkanu. Valjda ti je sada jasno Tede! Pozdrav!

Julius

pre 11 godina

SAD, e na EU ce doneti konacnu odluku, kaze Predrag Simic.
To nije nikakva novost, jer upuceniji su to znali od pocetka. Ne samo u slucaju odnosa izmedju Kosova i Srbije, vec o svim vaznim odlukama u medjunarodnim odnosima kljucnu ulogu imaju SASD.
Ne moze nekakva zajednica opstina sa vecinskim srpskim stanovnistvom imati drzavne ingerencije i postati drzava u drzavi. Opstine su prvi i poslednji nivo lokalne samouprave, sa ingerencijama utvrdjene u Ustavu Kosova. Nema Albanskih, Srpskih, Turskih, Romskih... opstina. To sto je po Ahtiariju odredjeno neka veca ovlascenja opstina sa vecinskim srpskim stanovnistvom, za oblast obrazovanja, zdravstva i kulture, do je plus koje nema nijedna lokalna samouprava u svetu, ali i to je privremeno dok se te opstine ne uklope u potpunosti u institucije sistema Kosova. Po cemu bi Srbi trebalo imati veca ovlascenja od Albanaca, Turaka, Hrvata, Crnogoraca, Roma... Da li Albanci, Bosnjaci, Madjari i druge manjine u Srbiji imaju veca prava od Srba, i da li ti manjinski narodi imaju prava koja imaju Srbi na Kosovu?! Kada se dijaloguje o medjusobnim odnosima izmedju Kosova iSrbije, mora da vazi princip reciprociteta za sva pitanja u medjusbnim odnosima.

q

pre 11 godina

Sad je svima vec u Srbiji jasno da su SAD postavile svog coveka za novog dikatora u Srbiji. Aleksandar Vucic ce odvesti Srbiju do novog poraza i novog smanjenja teritorije. Samo polako.

Azem

pre 11 godina

Srbi, samo tracite vreme uludo. Kosovo vise nije vase. I dobro je za vas sto je tako. Vi ste propala, osiromasena zemlja. Bez stranih zajmova ne bi mogli da prezivite. Demografski ste ponajstarija nacija u Evropi, a mi Albanci smo najmladji.Zamislite da je Kosovo u Srbiji, za par decenija Albanaca bi bilo najvise, predsednik Srbije bi bio Albanac. Dakle, cutite, ostavite tudje zemlje, drzite to sto imate, i gledajte da prehranite svoj narod, to ce vam biti sve veci problem.

nabavi ogledalce

pre 11 godina

@Azem
Albanci, samo tracite vreme uludo. Kosovo nece biti vasa drzava niti cete ga dobiti na tacni. I dobro je za vas sto je tako. Najsiromasniji ste, najmanje proizvodite od svih u Evropi, Niste sposobni ni od Albanije da napravite funkcionalnu dzravu a kamoli da vam se daje jos teritorija. Sta uostalom znaci Kosovo na albanskom? Cak ni svoj naziv za tu oblast nemate nego ste i to ukrali od drugih. Bez tudje pomoci i Albanija i "drzava kosova" bi se raspali za 5 minuta. Demografski ste najmladja nacija u Evropi ali sta vam vredi kada vas je sve manje u Albaniji i na Kosovu. Placate srpske pasose samo da bi otisli iz "drzave kosova", plivate ovde preko Tise da bi stigli do Madjarske, Grci i Italijani vise ne znaju sta ce sa vama koliko prelazite kod njih. Zamislite da je "drzava kosova" samostalna i da nema Amerikanaca i njihovih para, niti pomoci, poubijali bi se medjusobno a od Kosova napravili jos vece leglo kriminala. Dakle, cutite, ostavite tudje zemlje, drzite to sto imate, gledajte da prehranite svoj narod i igrajte se drzave u maticnoj vam Albaniji.

nazalost

pre 11 godina

Taci sasvim drugaciji pristup moze da ima u razgovorima sa ovom vlascu (zna se i zbog cega), nego sa prethodnom.Tako se i ponasa i na kraju ce Kosovo nazalost biti najveci dobitnik dok su na vlasti koalicija radikala i SPS.
Znaju i u EU i u SAD, ko su bili, sta su radili, samo je ovaj narod to zaboravio.Stajala je Amerika kako kaze Simic iza njega i ranije, pa nije mu bas tako lagodno islo sve.
Gde je Vulin juce u Briselu, nesto ga nema na sastanku sa ostalima.

Mihailo

pre 11 godina

Pa sta ce nam onda Ujedinjene Nacije, sta ce nam Savet Evrope, sta ce nam nacionalne drzave i vlade, sta ce nam predsednici drzava, sta ce nam izbori, sta ce nam demokratija -- kad jedna vlada jedne drzave vedri i oblaci sve?

expert

pre 11 godina

Po cemu bi Srbi trebalo imati veca ovlascenja od Albanaca, Turaka, Hrvata, Crnogoraca, Roma... Da li Albanci, Bosnjaci, Madjari i druge manjine u Srbiji imaju veca prava od Srba, i da li ti manjinski narodi imaju prava koja imaju Srbi na Kosovu?!
(Julius, 5. mart 2013 10:04)

Po tome što su Srbi na Kosovu u SVOJOJ ZEMLJI SRBIJI, koju je neko nasilno odvojio od ostatka Srbije. Ako su ih već odvojili protiv njihove volje, mogli bi makar da im daju tu široku autonomiju. Šta sad, neko silom uzurpira sobu u mojoj kući u kojoj ja spavam, pa valjda je red makar da mi krevet na kome spavam ostavi kao autonoman, a ne da me u mojoj kući svede na podstanara. Ostale manjine nisu u svojoj zemlji, već u tuđoj, u tome je razlika.

mmk-usa

pre 11 godina

albanci nemaju nikavu nadleznost jer je nisu nikada ni imali..oni samo kao i svi poltroni rade ono sto im USA govori.
Srbija pregovara preko gl'pog tachija ustvari sa USA.
EU im se ne zamerajer ce za uzvrati i oni dobiti deo kolacha..
nemaju oni ni stida ni srama...prljavije ne moze biti

miki

pre 11 godina

Pa zasto da Pristina prihvati bilo sta? Nema razloga uopste jer niko ne nudi Pristini datum u EU niti nudi Pristini Bezvizni rezim kao sto Srbija ima.....dakle Kosovo je izolirano i dok je izolirano ne mogu oni ici dalje i zbog te izolacije oni ne moraju da prihvate nista uopste.
Nek im EU obeca da ce da ukloni Bezvizni Rezim Pristini kao sto su to uradili za Srbiju pa ces videti kako ce Pristina priznati mnoge stvari u dijalogu sa Srbijom. Da li ste uopste videli narod dole na Kosovu? pa to je beda, besparica, siromastvo, korupcija, kradja, glad, itd da ne nabrajam, dok Srbija je kao Nemacka za Kosovo ovih dana. A nasi politicari umesto da budu mudri oni ne radi nista.
Samo zamisli i postavi samom sebi pitanje Sta Srbija dobija od pregovara a sta Kosovo...evo ja cu uporediti:

Srbija -Bezvizni Rezim ( Beli Shengen) Kosovo-Izolacije (ne mogu da putuju ni Hrvatsku bez vize)
Srbija- Mnoge Inostrane investicije (fiat itd) Kosovo- Nista, nema investicija i 90% fabrika unisteno
Srbija - Ima stolicu u UN Kosovo-Nece nikad dobiti stolicu u UN dok je Kine i Rusije
Srbija - Ulazak u EU sledece godine Kosovo- Mozda u EU za 20-tak Godina ( 2035)

Sad nek mi neko kaze zasto bi Pristina prihvatila bilo sta u ovim pregovorima sa Srbijom, niti ce dobiti nesto a samo moze izgubiti sto za sada ima.

zoran

pre 11 godina

I poslednjoj budali je jasno ko u svetu vozi traktor a ko otvara kapiju. To izgleda samo srBskim patriJotama i sluđenim debilima još uvek nije došlo do ono malo mozga što imaju. I Rusi su se odavno odrekli Rusa, samo vi niste i blebećete o svetskoj pravdi, Ujedinjenim Nacijama, Savetu bezbednosti o siru i vojnoj muzici...

ILI ĆEMO UĆI U NATO ILI NAS BITI NEĆE!!!!

repus

pre 11 godina

ау што је овај паметан као ми незнамо ко се пита и ко мора да се слуша цео свет зна да америка никада није погрешила када је спољна политика у питању

ecc

pre 11 godina

@julius
zamislite samo da umesto zajednice srpskih opština piše kosovo. ako je kosovo dobilo nasilno državnost zbog čega ne bi srbi dobili zajedicu opština kao nekakav garant opstanka nakon poslednjih egzodusa.

Pozarevac velegrad

pre 11 godina

(Julius, 05. mart 2013 10:04)
Pitaj ti nekog tvog prijatelja albanca koji zivi u Srbiji da li se plasi da ide po Srbiji bilo gde...ili Bosnjaka ili Roma ili Madjara...ja sam jednom video dete koje nosi hrvatski dres (onaj ceo u sahovnici) kroz Pozarevac kao da ide kroz Zadar pa nikom nista i to nije jedini primer ima ih koliko hoces...

Nevena

pre 11 godina

Srbija je pocetkom 90ih pocela da se ponasa poput Kube, Veneuele, Severne Koreje, Irana i ostalih ruskih papeta, I dalje se tako ponasa, a mogla je da bude najveci americki saveznik u sklopu Jugoslavije. Sada stizu racuni za naplatu.

mrki

pre 11 godina

Niko osim nas samih nece doneti odluku o takozvanom Kosovu. Mogu svi politicki analiticari da prucaju sta hoce. Kad bi bilo tako kao sto oni govore vec dvadeset godina onda bi to vec odavno bilo zavrsena stvar i ne bi bilo nikakvih pregovora. Ponavljam, samo srpski narod odlucuje da li ce ili nece biti KiM u Srbiji.

zoran

pre 11 godina

USA ne zeli da se gradi Juzni tok, ali to ne moze direktno da prekine. Shta mislite kako ce to indirektno da uradi..?? U svojim rukama ima Albance koji praktichno nemaju nishta svoje niti ih iko pita za bilo shta. Oni zive na iluziju obecanja i uradice sve ono shto gazda (USA) kaze. Ameri ce njih a upotrebe za jednu aktivnost koja se zove rat, te ce na taj anchin kreinuto ruski tok gasa, jer njihov Nabuko je opako puko. Amere briga za Albance i Srbe koliko za lanjski sneg.

Luda Mira

pre 11 godina

Prihvatiti nestatusni deo Ahtisarijevog plana, kao sto je Vuk Draskovic rekao, ne bi izgubili Kosovo, ali Vuk je tada proglasen za izdajnika. E pa sada ''dragi moji'', cupajte kosu sa glave

Ujku

pre 11 godina

Srbijo sada je 2013 nije 1980 ta godina kadje citava yu bila a takva Vojska bila jasam sluzio u Banja Luci Manjaca bio poligon jednom noci u Manjaci neko je pucao na Brdove niko nije smeo tamo da ide osim nas troica Albanci budala se ne plasi a za koga Jugoslaviju ali mismo uvek snali staje jugoslavija za nas Albance

Bledi

pre 11 godina

"Zbog toga je Dačić prutesklih dana upozoravao da su u dijalogu s Prištinom na vidiku veliki problemi, jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera, podseća list" Srpske vlasti pokusavaju da ubede ne samo svoje gradjane (tu su vec verovatno uspeli)nego i ceo svet kako je Pristina ta koja ama bas NIKAKO ne zeli kompromis. Cekajte malo, rat ste izgubili, Kosovo su priznali USA, skoro ceo EU, Kanada, Australija, na redu su vecina islamskih zemalja, i sta vi mislite da bi Pristina sa takvim politickim stanjem, trebala da se klanja srpskim rezolucijama. Citajuci te rezolucije stice se utisak stvaraoci istih prave se ludi, kao nema veze kakva je situacija ne terenu, mi teramo svoje. Eh, malo morgen.

?

pre 11 godina

EU i SAD u mnogim stvarima nemaju iste interese. U nasem slucaju EU je spremna da podrzi Srbiju, ali zna se ko je instalirao drugu albaniju na teritoriji Srbije. Predlog Srbije o srpskoj zajednici na Kosovu je u skladu sa evropskim regionima. Amerikancima ne odgovara stabilnost u Evropi, a to je najlakse uz zadrzavanje nestabilnog stanja u ovom delu Evrope.

Milos

pre 11 godina

Kosovo je bilo deo Srbije pa se odcepilo, iako nije bilo nezavisno, nikad pre toga. Isto tako ce jednog dana ponovo biti deo Srbije, kada se za to steknu uslovi. Da li mi sada priznali ili ne Kosovo nema nikakve veze. Znaci, pripojicemo ga onda kad budemo mogli, bez obzira na sadasnji stav. Zato Kosovo treba priznati, ici napred, razvijati zemlju, dizati natalitet i cekati pogodan trenutak. Raditi na svim mogucim stranama (i SDA i KINA i Rusija) i onda povuci priznanje pa vratiti Kosovo u okvir otadzbine, za 50, 100 ili 200 godina uopste nije bitno. Tako da gubite vreme sa tim priznanjem ili ne priznanjem.

petar

pre 11 godina

Zivim u Leposavicu i gledam kako njihove delegacije dolaze da se slikaju na Jarinju (za njih drzavnoj granici). Ovu teritoriju su uzeli bez ispaljenog metka i ponosni na njihovog pregovaraca u Briselu. Mi (srbi)? mi gledamo kako nam nas glavni pregovarac zajedno sa nasim predsednikom postavljaju granicu, dogovaraju kako cemo da zivimo u Republici Kosovo i pritom lazu ceo srpski narod. Kad sve ovo vidim prijedu mi se g..., creva u stomaku prevcu i j... sve moram ovo da progutam. Eto tako se osecamo mi u Leposavicu, Mitrovici, Zvecanu i Zubinom Potoku!

ted

pre 11 godina

@Julius
Fantasticna gomila zamena teza - treba i to znati. Bravo. Elem, a po cemu su pripadnici albanske nacionalne manjine na Kosovu ili Albanci generalno toliko posebni pa imaju pravo na jednostrano pomeranje granica i na samoproglasavanje "drzave" na tudjoj teritoriji? Kao sto vidis slicni planovi Srba u Hrvatskoj i BiH su zavrseni ili etnickim ciscenjem ili pritiscima da odustanu od autonomije a kamoli da se otcepljuju.

ilirimajes

pre 11 godina

Da li mozda Srbi, Crnogorci ili Grci imaju prava na otcepljenje od Albanije? Samo vi Albanci imate prava da pravite paradrzave ili da delite Makedoniju po etnickoj liniji ili izmisljate nekakve "presevske doline"? Ti mozes da uporedjujes Srbiju i Albaniju i status koji u tim drzavama imaju manjine i traziti reciprocitet (iako ne bi to voleo jer u tom slucaju bi tek sada dobio pravo na koriscenje svog imena, a o fakultetima ili albanskim akademijama nauka bi mogao samo da sanjas) a uporedjivati jedan sporni protektorat koji je sve samo ne "samostalna i suverena drzava" a jos manje je nacionalna "drzava" Albanaca je u najmanju ruku neozbiljno. Da je onako kako ti tvrdis, onda bi "drzava" kosovo bila u UN-u kao i u svim medjunarodnim organizacijama, u sportskim savezima i bila bi priznata kao albanska nacionalna drzava. Ali to nije slucaj ma koliko o tome vi Albanci fantazirali. Sebi ste uzeli za pravo da pravite nekakvu albansku paradrzavu na teritoriji koja po medjunarodnom pravu i vazecoj Rezoluciji 1244 pripada Srbiji a od drugih ocekujete da cute, da prihvate granice i vlast jedne nepriznate i medjunarodno sporne, zavisne i nesposobne tvorevine i da pristaju na ono, sto vama na pamet ne pada da prihvatite?

baba jula

pre 11 godina

Odbijanje Prištine da prihvati nadležnosti zajednice srpskih opština dokaz je da će SAD, a ne EU doneti konačnu odluku,

Косово одбија да прихвати једино оне надлежности, које нису предвиђене планом Ахтисарија, и које се не налазе у Уставу Косова. Прихватање или не прихватање било каквих предлога о било чему од стране Косова није агенда ових разговора, и не може се угурати у ту агенду ни уз помоћ вулина, барт симпсонове тврде столице, и осталих пајаца и политичких патуљака. Агенда ових разговора су закључци Европске Комисије, међу којима је и јасан захев да Србија угаси своје илегалне паралелне институције на територији Косова, као један од услова да у овом периоду добије датума за отпочињање преговора са ЕУ о приступању ЕУ. Уколико Србија сматра да у овом тренутку треба да добије тај датум, поступиће у складу са закњучцима Европске Комисије, уколико не сматра неће испунити оно што у закључцима стоји, и неће добити тај датум. Илузија о томе да ће датум добити упркос не испуњавању услова датих у закључцима ЕК, је само илузија, која може изазвати тешке последице.

glasac ds-a

pre 11 godina

Sto ne trazite pomoc od Rusije?! Gde su sad Rusofili?! Pa naravno da se nazalost Amerikanci pitaju,to znaju i bebe u vrtiću, samo se nasi političari iščudjavaju.Mi smo politički neutralni,nećemo u Nato,pa ovo ne treba da čudi.Mi ustvari neznamo gde smo...da li na istoku ili na zapadu?! I jos pri tom Albanci plaćaju te iste američke političare...šta onda možemo očekivati?!

HASIM

pre 11 godina

Simić je očekuje da će se nastaviti diplomatske posete između Srbije i Nemačke kako bi se "odmrzla situacija" i u Briselu i u Berlinu, a u korist Srbije samo vi sanjate i sanjajte umreli ti vremena kad ste mogli da prosirete laz niz svetu sad su druga vremena

Marko

pre 11 godina

Ako Albanci nece nikakav kompromis, zar ne moze Srbija reci-neka necemo ni mi!?
Pa zar zbog te EU moramo da lizemo g....e bas svakome?
Srbija ako dobije datum, tek tada je nadrljala.
Zar onih 60% gradjana koji se protive ulasku u EU nema nikakvu tezinu?

Draza

pre 11 godina

Kao sto vecina zna da Srbija nema mnogo opcija za resavanje kosovskog pitanja,i da kada bi imala morala da dobije podrsku Amerike za to.Jer ako Amerika podrzi nesto,sve zemlje ce podrzati Ameriku. To je resenje. Ostvariti dobar odnos sa Amerikom i pokusati da preko nje ostvarimo svoje ciljeve. Propustili smo mnogo prilika da stvorimo povoljnije uslove za Srbe sa kosova zbog politicke neodgovornosti vlada koje su vodile Srbiju. Vuk Draskovic je imao odavno pravo i racionalno resenje za Kosova,ali ga tada niko nije hteo poslusati. Verovatno ima i sad samo ga treba pitati i cuti.

Nesa

pre 11 godina

@pristevac
Sta naprica, kad se probudis napisi sta vidis. Znam da je to tvoja pusta zelja a veruj mi i meni a verujem i srbima koji zive na kosovu. Kamo lepe srece da srbi na KIM i u Albaniji imaju bar malo od onog sto drugi imaju u Srbiji. Ne prodaji maglu, malo vredja zdrav razum kad ti kao albanac pricas o ljudckim pravima manjina na KIM. Svasta, Kosovo bastilja demokratije, kuku.

stevan

pre 11 godina

Kakva naivnost...svima je poznato da se tu pregovori uopste i ne vode, nego traze onu blazu varijatnu za gradjane u Srbiji. Kao zajednica srpskih opstina na KiM koje je u ovoj slucaju autonomija u Srbiji. Ko je ovde lud?! Recite lepo, hocemo u EU (koja nas nikad primiti nece) a pri tom moramo priznati Kosovo.

pristevac

pre 11 godina

@ Nesa
na zalost ne mogu se probuditi svako jutro na Kosovu i da pogledam jel zivim u inostransfu, ali po onu rec KUKU znam da si sa kosova, pa nemoj se folirat i pricaj ovim tvojima kolko drugova albanca zoves dnevno telefonom, prema samo statistici zadnjih 2 godina kriminal i Europi ja povecan 50% posto pre nekolko godina jesu svi rekli jugosloven u evropskoj policiji sad svi imaju identitet, znaci statistike kriminala (krada) i azilanta vecito Romske nacije sa srbije je povecan za 42% is serbije, znaci do dokaze u EU gde stoji Srbija, ja i ti mozemo se popricat koliko ti zelis i da se ne slozimo nikako, jel i necemo citaci tvoj komentar ja sam vec razuemo, ali samo budi korrektan 5 minuta, i upotrebi tvoju ^^Logiku^¨;)
Budi siguran da ce ova EU i USA menjati Srbiju i Srbski mentalitet sa 1000% posto ako kazem ako ova Srbija i srbi zele da se predruze EU, jel oni znaju da u balkanu ima samo jedan Narod koji nista ne pruza i zeli puno,i da tom narodu sve smeta, i da dok taj narod se ne nauci lekcije nece nikud, a EU i USA preko Kosova realizuju svoje planove da pritisnu Srbiju, a ja mislim da ce u buduce biti i vise, videvsi manjine kojs zive u Srbiji, ja mislim i one ce nesto zele, i nece biti krstenim rukama i cekati kad ce Srbima pasti na pamet za neku milost, ali sve ovo Druze moj NESA ti ces se ubediti u buduce, i nemoj da izitiras da me pozdravljas, budi dobar i misli Pozitivno, Zivot je kratak i pre Lep, i zato moraju se resavati probleme ranije, da bi narod lepse ziv

Valjevo

pre 11 godina

Sad je doslo do toga da nista ne moze, zahvaljujuci "patriot" snagama koje su nas jos jednom dovele na gubiliste!
Pozdrav za DSS-najnegativniju stranku u Srbiji i ostale mracne sile!

marija

pre 11 godina

Licni interes porodice Klinton nece biti ostvaren, Ameri.
Ne znam cemu se nadate.
Slonovima se ne sme dozvoliti pristup staklarskoj radnji.

Zeki

pre 11 godina

Samo jedno pitanje za Rusofile...gde je sad Rusija.....ili su slabi ili nezainteresovani.....nisam upucen ajde objasnite mi
(Deki, 5. mart 2013 12:50)

Ti samo cekas da ti drugi gotivi? Uhvati pusku druskane pa gini za svoju zemlju ako treba.Drugi mogu a i ne moraju. Ne zaboravi agresiju NATO '99

Draza

pre 11 godina

Ahtisarijev plan je bio povoljan za to vreme.Trebali smo da poslusamo Vuka. Svega ovog ne bi bilo da je rezim slusao. Treba slusati pametnije i bolje. Nisu imali bolje resenje a ipak nisu slusali. Nadam se da nije kasno. Ahtisarijev plan(nestatusni deo) je racionalno resenje.

Kruna

pre 11 godina

U vreme donosenja odluka,u vreme kada se moglo pamecu zavrsiti sve,na zalost niko nije poslusao Vuka Draskovica koji je rekao istinu i ponudio resenje,i tu smo gde smo.Sada bi mnogi njegove ideje da kopiraju ali kasne prilicno.

Rosuljac

pre 11 godina

Ahtisarijev plan uz male dopune je resenje.Ako su ga Albanci prihvatili onda i Srbija treba da ga prihvati posto on nudi upravo ono cemu se Albanci protive.Na taj nacin Srbija bi prebacila loptu u komsijsko dvoriste.Jedini u Srbiji koji je pravilno razumeo ovaj plan je Vuk Draskovic i koliko vidim nasa vlada ce na kraju morati da prizna da je on u kampanji govorio upravo ono sto se danas desava u Briselu.

Čedomir Cvetković

pre 11 godina

Profesor Simić nije otkrio Ameriku da na Kosovu glavnu reč ima Anerika. Neuspeh pregovora o nadležnostima srpskih opština na Kosovu nije poaz Evropske unije jer je Evropska unija još uvek primorana da sve vreme sprovodi politiku SAD na Kosovu. Ali činjenica da zemlje Kvinte (največe zemlje u EU) smatraju da je zahtev Srbije razuman, govori pre o neuspehu SAD nego Evropske unije. Inicijativa predsednika Srbije da razgovara sa ambasadorom SAD u Beogradu o Kosovu je pravi diplomatski napor, bar utoliko da je američkom ambasadru jasno stavio do znanja da smo sve vreme znali da je Amerika vladar na Kosovu. Možda bi vredelo kontaktirati velike sile, Rusiju,Kinu i druge prijateljske zemlje da i one izvrše pritisak na SA da koriguje politiku prema Kosovu odnosno Srbiji.

Nenad

pre 11 godina

Sta ste vi mislili da u ovom svetu o necemu odlucuje Kina, Rusija, Indija, EU? Svi su na kolenima pred mocnom i zasada nepobedivom Amerikom!

vesa

pre 11 godina

Trebalo bi razmotriti nestatusni deo Ahtisarijevog plana,o tome je VUK DRASKOVIC pricao vise puta,ali to u Srbiji mnogi ne zele da cuju,a bojim se da ce svako odlaganje i svako drugo resenje biti pogubno za nas.

Trifun

pre 11 godina

Ne znam kako ostale gradjane Srbije sluzi pamcenje, ali ja se vrlo dobro secam da je Vuk Draskovic davno jos predlozio sva rasenja koja su danas aktuelna oko Kosova. Samo, od tada do danas su ta resenja prilicno poskupela i mnogo vise kostaju Srbiju i njene gradjane.

Dorian

pre 11 godina

Pa zasto bi zvanicnike Republike Kosovo trebao neko tjerati na bilo sto? Niko ne tjera ni Srbiju da prihvati neko rjesenje. Ako Srbija zeli izvrsnu vlast za srpske opcine na sjeveru Republike Kosovo, neka te iste ovlasti pruzi albanskim opcinama na jugu Srbije. Onda bi Pristina mozda i bila voljna prihvatiti dati prijedlog, jer bi zauzvrat i Albanci u Srbiji dobili sto isto ono, sto Srbi traze u Kosovu.

pristevac

pre 11 godina

ovaj G.Simic nista nam novo nije reko, on je samo reko da bez pritiska USA pristina nece nista prihvatiti, Videci da je Kosovo nova Americka Drzava, USA nece ponoviti istu gresku kao sto je u BiH sa Srpskom Krainom, EU saamo zeli da dokaze da EU jeste mocna Organizacije, za EU nije tolko ni vazno kako narod istocne evrope se oseca ili zive, to je uvek dokazano, Za USA stratezki je Kosovo mnogo bitno videvsi Grcku,Srbiu,Rumunsku i neke PRO Ruske drzave, prema tome jedini poverlivi Aleat za USA u Europi jest Belgija i Kosovo,to su male zemlje koji komsije bas ih ne vole, ali su drzave koje igraju veliku ulogu u buducnost, jel USA ne gleda sta zeli EU, nego gleda svoje dogovecne planove,videvsi greske EU suprot Albanaca a narocito Kosova na proslome, USA daje pravo Kosovu da izabere najlepsi nacin o svom statusu, uvedeni Athisariov plan USA nije bilo bas za PRO tog plana, ali insistiranjem EU, Kosovo i USA su prihvatili taj plan, rezultat se vec vidi, da oko tog plana se vrte bez resenja nekog, zato USA nece vrsiti nekakav pritisak na Kosovo, videvsi isto postovanje manjina na Kosovu, koje druge drzave u EU nemaju to, za USA Kosovo funksionise sa manjinama, a videvsi Srbiju da nema nikakav plana o postovanju Ljudskih prava i prema manjinima, pritisak ce biti visi na Srbiju da vec je doslo vreme da Cigan u srbije mora da se zove Rom, i da Hungari,Albanci, Muslimani, Bosanci i druge manjine da se oseecaju u Srbiji u svojoj drzavi, i Usa to zna da nije to tako, prema tome???,

manje piva

pre 11 godina

@pristevac
Pricas kao da ste vi Albanci olicenje tih evropskih vrednosti, da ih imate u malom prstu a jedini ste kojima trebaju vize u tu istu EU. Mora da je to zato sto ste mnogi evropljani i zato sto vam je "drzava kosova vrh u svim oblastima? Gde u Evropi imas da su tudje crkve i manastiri okruzeni bodljikavom zicom kao na Kosovu? Gde imas u Evropi da se groblja drugih naroda svakodnevno oskrnavljuju, miniraju i da se ide sa policijskom zastitom u posete tim grobljima? Sta ti fantaziras o vama i o toj karikaturi od dzrave koju imate na Kosovu?

expert

pre 11 godina

Samo jedno pitanje za Rusofile...gde je sad Rusija.....ili su slabi ili nezainteresovani.....nisam upucen ajde objasnite mi
(Deki, 5. mart 2013 12:50)

Samo jedno pitanje za Amerikanofile... Gde je sad Amerika?

Pikaso

pre 11 godina

Naravno da ce Amerika imati konacnu odluku po pitanju Kosova. Oni su zapoceli sve,zele i da zavrse. Samo je pitanje da li dmo se dovoljno trudili da bi Amerika stala na nasu stranu. Nismo se previse trudili oko resavanja problema a mogli smo. Svi se nadamo najboljem za nas i nas narod ali neodlucnost u pregovorima moze skupo da nas kosta. Amerika zna da Albanci ne mogu da naprave drzavu Evropskog i svetskog standarda ali da mogu da preko Kosova kontrolisu ovaj deo Evrope iz bliza.Mogli bi povodom toga da im predlozimo nesto.Oni ce siptare zaboraviti kad im vise ne budu trebali.

albanski narcis-nacionalisti, mnogo smarajuce

pre 11 godina

@pristevac

Sudeci po tvom komentaru, ti ne da ne zivis na Kosovu nego ni na ovoj planeti. Zaista je licemerno da o manjinskim pravima u Srbiji pricaju Albanci koji su proterali vise od 60& kosovskih Srba, porusili na desetine srpskih crkava i manastira, koji su oskrnavili SVA srpska groblja juzno od Ibra, koji multietnicnost simuliraju nekakvim "postenim srbima". Ako vec pratis statistike i izvestaje, nadji izvestaj OEBS-a o stanju ljudskih i manjinskih prava u "drzavi kosova". Procitaj tamo sta radite na tom Kosovu i kako zive manjine. Imas i na DW-u clanak o manjinama na Kosovu i kako se osecaju. Procitaj i to. Lepo je imati tako idealizovanu sliku o samima sebi kao sto to imate vi Albanci, misliti da ste "poreklom iliri" ili da je ta vasa "drzava" primer za bilo sta, ali ipak, zbog vas samih, probudite se i spustite se na zemlju.

Kost

pre 11 godina

(manje piva, 5. mart 2013 18:33)

Pazi, ko nam drzi lekcije. Srbin koji bre samo 2 godine nije mogao ni sam da ide u Evropu bez vize, 'al si prava Evropska faca (facepalm). Pa vi srbi ste izmislili prvi genocid u posleratnoj Evropi i sad si mi ti odjednom neki veliki Evropljanin? Pa upravo srbi su prakticno izmislili pojam "etnicko ciscenje", da li je i to olicenje Vasih Evropskih vrednosti? Gde si ti video da se 10,000 Albanaca ubije i nijedan srpski zvanicnik nije se za to ni izvinio? Gde si ti video da se polovina ubijenih Albanskih civila koja su ubijena na Kosovu transportuje u hladnjacama po Batajnici i drugim mestima u Srbiji da bi se sakrili zlocini vase "plemenite" evropske vojske i policije? Srbi koji Albance tretiraju kao da su "mafijaska drzava" a, ironicno, upravo je srbima NJIHOVA mafija ubila premijera i bivseg predsednika republike? Mislim, stvarno. Ovde se jasno vidi ko treba da sidje sa neba jer, na kraju krajeva, zar ne smatrate vi svoj narod nebeskim? :)

tonni

pre 11 godina

pa uvek su se pitale velike sile, nije tu nista novo, medjutim ostaje staro pitanje zasto je uvek srbija gubitnik? jel problem u velikim silama ili nama? (onako usput)
Nije Srbija gubitnik, ti to mislis, gubitnici su bili albanci do sada, posto je nacinjena nepravda od strane Evrope pre vise od 100 godina kada je Kosovo pripojena Srbiji.

zokee

pre 11 godina

@pristevac
Super sto ce Amerikanci i EU da menjaju mentalitet Srba, samo sta cemo sa vama? Ko ce vama menjati mentalitet? Amerikanci i EU su vec desetak godina intenzivno prisutni na Kosovu ali bez ikakvih rezultata. Cak ni oni ne mogu da promene taj vas mentalitet. Potroslili su na vas vise para nego na Avganistance i to bez ikakvih rezultata. Poslali tamo hiljade i hiljade cinovnika, policajaca ali opet nista. Nesposobne institucije, diskriminacija manjina, nesposobni ste da ispunite cak i uslove za beli sengen, najveca nezaposlenost, najmanja proizvodnja, jedino sverc i kriminal funkcionisu... I ti si umislio da pricas price o Srbima i menjanju mentaliteta? Bolje nemoj.

Joao

pre 11 godina

Potpuno je jasno da Srbija nema nikakve moći da prinudi Prištinu na bilo kakve ustupke. Iza Prištine stoji SAD uz pratnju evropskih satelita. SAD nemaju interesa da pritiskaju Prištinu na bilo kakve ustupke. Srbija neće dobiti nikakvo zeleno svetlo za prilazak Evropi i to je pre svega raspoloženje evropskih birača. Najveći problem je što Srbija nije u situaciji da kaže NE daljem procesu priznanja otimanja Kosova i Metohije. Njena loša ekonomska situcija, prezaduženost i nedostatak zdravog novca najveća su pretnja srpskoj nezavisnosti. Na tome možemo da zahvalimo generacijama srpskih "političara" od Pašićeve smrti naovamo. Svi su se naradili da se stvori ova ranjiva i dužna Srbija.

Drazic D

pre 11 godina

Moramo jednom shvatiti da smo mali i da ne mozemo sami da se borimo. Trebali bi da u sustinu problema gledamo iz perspektive ostalih zemalja. To je nas problem ali ga resavaju drugi. Njih ne zanima istorija i nasa povezanost sa Kosovom,njih interesuje trenutno stanje. To je strasno sli tako je nazalost. Ahtisarijev plan je veoma povoljan za nas u ovom trenutku. Bio bi jos bolje da smo ga podrzali ranije.

S.

pre 11 godina

pristevac

Kao sto ni prodavacica ljubavi ne treba da prica o postenju, tako ni vi Albanci sa Kosova ali i iz Albanije ne trebate da pricate o manjinskim pravima. Jednostavno ne ide to zajedno i krajnje je licemerno. Da ne nabrajamo koja su sva manjinska prava ugrozena na Kosovu i Albaniji jer bi to trajalo danima ali imas primera koliko hoces na netu, vestima, izvestajima UNMIK-a, OEBS-a, AI-a... Shvatamo da su vas decenijama kljukali kako ste izuzetni, zrtve i nevinasca, kako "borbom za slobodu i demokratiju" nazivate taj vas primitivni nacionalziam na kome ste bazirali otcepljenje Kosova i podelu Makedonije ili sto ste umislili da ste ne znam sta jer vam Amerikanci dopustaju nekaznjeno da radite sta god hocete, ali ipak.

hrvatski 'strucnjaci" za kosovo

pre 11 godina

@Dorian

Da li je Kosovo mozda nacionalna drzava Albanaca? Nije. Da li je mozda Kosovo uopste drzava ako nije u stanju da se uclani u UN niti je u stanju da samostalno opstane bez pomoci Amerike? Nije. O kakvom to reciprocitetu ti onda pricas? Albanija i Srbija mogu da traze reciprocitet u pravima manjina a ne Srbija i samoproglasena paradrzava koja je sebi nasilno i jednostrano uzela za pravo ono sto sada osporava Srbima. Ali ako ti je tesko da ukapiras: Srbija i Hrvatska mogu da traze reciprocitet u pravima manjina ali bi bilo smesno da su onomad Hrvatska i Republika Srpska Krajina medjusobno trazili reciprocitet u pravima manjina.

Ras

pre 11 godina

Pre preduzimanja bilo kojih koraka po pitanju Kosova i EU raspisati referendum sa pitanjem: da li se za ulazak Srbije u EU?. Kada se dobije odgovor, onda pristupiti pravljenju strategije o svim a prvenstveno o ova 2 pitanja. Onda nece biti tesko da se opredeli vlada o putu kojim Srbija treba da ide.

mmisa

pre 11 godina

Na najjednostavniji nacin ameri pokazuju ko je ko u svetu a ovi nasi nadripoliticari ne vide. Ne vide jer su njihovi dometi daleko od drzavnickih. Njihov maksimalan domet je skupstina ove zajednice za koju svi znamo na sta lici. Samo nedovoljno kvalifikovani misle da nasi politicari mogu bilo sta da traze. Stvari se u svetu desavaju po diktatu velikih sila kao i uvek u istoriji. Najveca sila danas je SAD i bice onako kako oni kazu. Za pametne sve su rekli osnivanjem baze Bondstil za koju im treba sigurno okruzenje a to je sada drzava Kosovo. Treba biti nemerljivo naivan i misliti da se tu moze nesto promeniti. Iz prostog sagledavanja uradjenog i recenog na tu temu sledi zakljucak. Srbija ce moci da pridje Evropi kada prizna da je okruzenje Bondstila nedodirljivo.

Vicentijevic Samuil

pre 11 godina

Kakva Amerika kakva EU! Pa to nista i ne postoji. Vi mislite da u Americi postiji neka dubokosmislema politika prema Balkanu na period od 200 godina. To je samo u nasoj glavi i tako njima podilazimo. Prica je jednostavnija: 90-godina nasi nosili skupocenu ogrlicu Klintonki kada isli na pregovore u Ameriku, da je pridobiju na nasu stranu. Albanci, preko cuvenog njihovog preduzimaca u Vasingtonu, napravise joj kucu od 11 miliona dolara. Mi sa onom ogrlicom ko bednici. Bato, nema ti ni strategije ni morala ni pravde, samo zeleno ili sjajno jos bolje, kupujes i drzavu i dusu i mozes da spavas u predsednickom krevetu (jos fali samo zenu da ti proda)... A EU je sprdacina nevidjenih razmera, cak nije vredna ni komentara. Albanci, svaka cast, kupili ste sebi drzavu, ako hocete, jos cete se malo prosiriti. Sada mi duvamo umesto vas u zurle i talambase.

Nislija

pre 11 godina

Svi su odavno trebali da poslusaju Vuka i danas bi svima nama bilo bolje !Odavno bi mi slavili tu "pobedu" nad Albancima .Tad ga nisu poslusali, sada jos uvek ne vide resenje , "velicaju se" kako smo mi neka sila i kako niko ne moze da nam uzme Kosovo, a ustvari tu "DELEGACIJU" za pregovore niko i ne uvazava, i njihova misjenja ne znace i ne vrede ! Dokle ce nas predstavljati ljudi koji za to nisu sposobni !?

onako usput

pre 11 godina

pa uvek su se pitale velike sile, nije tu nista novo, medjutim ostaje staro pitanje zasto je uvek srbija gubitnik? jel problem u velikim silama ili nama?

Sergio

pre 11 godina

Ako se Amerika pita, onda to znači da opet neće ništa biti u našu korist. Ako ne dobijemo u pregovorima ove srpske opštine na Kosovu (sa širokom autonomijom), verovatno će posledica biti takva da će se procenat protivnika učlanjenja u EU u Srbiji povećati na najmanje 80% (ako ne i više od tog'). A to nije dobro za našu budućnost.

spusti se momak na zemlju

pre 11 godina

@pristevac
Ima tu dosta samozaljubljenih sovinista koji veruju u neverovatne iluzije o svojim narodima i to Srba, Hrvata, Albanaca ali ti si ipak medju vodecima. Treba imati zaista neverovatno razvijenu mastu ili biti na necemu i napisati ono sto ti napisa.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 11 godina

To je zbog toga jer su SAD najveća sila na Balkanu, jer je u životu i pravu je tako - ko može više (ceo svet) može i manje (Balkan).

skeptik

pre 11 godina

Simic, Pribicevic, Simic, Pribicevic... dajte nadjete nekog novog analiticara. Ovi su kao pokvarena ploca, pricaju jedno te isto kao da mi ne znamo da kad je u pitanju Srbija poslednju rec imaju SAD i Nemacka.

Deus

pre 11 godina

Pa sta ce nam onda Ujedinjene Nacije, sta ce nam Savet Evrope, sta ce nam nacionalne drzave i vlade, sta ce nam predsednici drzava, sta ce nam izbori, sta ce nam demokratija -- kad jedna vlada jedne drzave vedri i oblaci sve?
(Mihailo, 5. mart 2013 09:21)
---
Eee..da je bar vlada te jedne drzave nego nije ni ona. Oni su lutke bas kao i nasi politicari samo nasim politicarima konce drze njihovi politicari a njima bankari i vlasnici krupnog kapitala. Oni se pitaju nesto bas kao Vi ili ja. Politika je show business ali za ruzne. nista drugo. veliko pozoriste gde se slikaju njuske nelepog izgleda.

Ruse nisu još i to je "NJIMA" najveći problem!

pre 11 godina

"Amerikanci smatraju da Srbija nije u poziciji da zahteva bilo šta i uvereni su da Beograd neće prekinuti dijalog sa Prištinom ako se njihov zahtev usvoji zbog opredeljenja da se sve učini da bi se u junu dobio datum za početak pregovora sa EU..."

Ovo je podvala u podvali. Opasni su to igrači - uvek igraju na obe strane i imaju plan već realizovan bar dva koraka ispred onog koji tek otkrivate kao podvalu unutar podvale. Evo, ja sam sad ovo otkrio, ali oni već imaju bar dva nivoa ispred sve obezbeđeno, čak i da ja to provalim. Do tad će biti opet dva koraka ispred. Što se tiče trenutnog stanja podvale, ova priča oko datuma je samo da bi nama zamazali oči - kao "naši" (nisu to uopšte naši, već 100% njihovi!) političari bi dali sve za datum, za EU, itd., a te njihove sluge, njihovi zombi i roblje, to rade iz sasvim drugih poriva (nebitno kojih u ovom kontekstu). Uz sve to, to se postavlja na takav način da se stvara atmosfera u kojoj je postavljanje pitanja o stavu "da je datum i članstvo u EU pitanje opstanka Srbije i njenh naroda" pravi anticivilizacijski skandal! I tu iluziju, tu podvalu, održavaju ti uslužni "političari" (nisu to nikakvi političari, to su najobičniji zombi, šljam bez kičme), uslužni "analitičari", i mediji (tehnološki, nikako idejno!).

Evropa je srušena od onih, kojima su USA alatka u istim tim kandžama, još 1933! Sve ostalo je jedan isti tok, sa više sukcesivnih planova detaljno razrađenih unapred. Nemce su tad slomili i to je problem čovečanstva!

srle

pre 11 godina

Nemam nista protiv ovog coveka, ali on njegovi stranacki puleni treba da cute i da se pokriju usima... Sram ih bilo, oni ce nesto da komentarisu i da se prave pametni.

Tesla

pre 11 godina

Pa dobro jutro da pristinu niko ni na sta ne prisiljava i ne tera. Kad su oni nesto prihvatili ili popustili? Nikad. Sve sto su hteli to su i postigli. Sta smo mi dobili? Nista. Kad smo popustili? Uvek. Mi smo komedija od drzave.

Maksa

pre 11 godina

@Deki

Rusija nije ni slaba ni nezainteresovana. O da, itekako je i jaka i zainteresovana, ali kao i svaki dobro vaspitan i kulturan covek, u ovom slucaju Rusija, bez poziva ne dolazi u "goste", niti se bavi unutrasnjim pitanjem Srbije. Srbija ima bezrezervnu PODRSKU Rusije, ma kakvu odluku po pitanju Kosova donela. Ne pricam napamet bitisem u njoj i znam o cemu govorim.

Julius

pre 11 godina

@Tede, bas si ti majstor za zemnu teza.
Kakve slicnosti ima izmedju Albanskog naroda na Kosovu, i srpske manjine u Hrvatskoj?!
Kosovo je od postanka ove bozje zemljine kugle bila Ilirsko-Albanska zemlja. Bilo je drzava (Dardanija) kada o Srbima niko u svetu nije znao ni cuo. To sto je u toku istorije bilo okupirano: od Rimske imperije, od nekakve Vizantije, od Otomanske imperije, pa nakon raspada Otomanske imperije, Srbija je uz pomoc Grceke i Crne Gore, a uz svestranu podrsku i pomoc Rusije, okupirala ne samo Kosovo, vec i ogroman deo sadasnje Albanije, zauzela i Drac u nameri da stvori Srpsku-Rusku luku na Jadranu. U tadasnjim uslovima jedva je (1912.godine) stvorena nezavisna Albanija, a ostale Albanske teritorije su ostale pod okupacijom Srbije, Crne Gore i Grcke. Albanski narod na Kosovu nikad nije prestao borbu za oslobodjenje, pa je nakon 87 godina okupacije, uspeo da oslobodi svoju teritoriju i stvori drugu Albansku drzavu na Balkanu (koja je samo tranzija za ujedinjenje sa Albanijom. Kosovo je poslednja kolonija u srcu Evrope, koja je 1999.godine oslobodjena od okupacije. Stvaranjem drzave Kosovo nisu pomerane nikakve granice, jer je ona stvorena u svojim granicama koje je imala kao subjekt SFRJ, ali je ostalo i drugih Albanskih teritorija jos neoslobodjenih: u Srbiji, Grckoj i Crnoj Gori. Dace Bog pa se i te teritorije jednog dana pripojiti jedinstvrenoj drzavi Albanca na Balkanu. Valjda ti je sada jasno Tede! Pozdrav!