Ponedeljak, 04.03.2013.

10:28

Kako se carini roba iz Kine

"Dobrom organizacijom svaki akter uzima svoj deo kolača, a u ovaj kriminal upleteni su: transporteri, špedicije, carinske službe, neki sektori i službe..."

Izvor: Politika

Kako se carini roba iz Kine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

ZORO OSVETNIK

pre 11 godina

MORAJU NEKI U ZATVOR, AKO JE OZBILJNA DRZAVA
-SEFOVI CARINSKIH ISPOSTAVA NA KOJIMA SE RADIO OVAJ KRIMINAL
-CARINICI IZ ODELJENJA ZA SUZBIJANJE KRIMINALA
-CARINICI KOJI SU RADILI NA PREGLEDU ROBE KOD ULAZA U SRBIJU
-CARINICI KOJI SU VRSILI NADZOR I PREGLED ROBE U DOBANOVCIMA

LJUDI, NA STOTINE I STOTINE KONTEJNERA JE PROSLO A DA NIKO NIJE REAGOVAO.

spediter i transporter

pre 11 godina

@DPolitika

Postovani,

Vi ili ste od strane nekoga od kolega iz struke grdno nasamareni ili ste mladi i prepuni ideala.

U slucaju prvom, sledeci put treba bolje da se informistete pre nego sto potrazite usluge spedicije / transporta / logistike.

U drugom slucaju, deluje naivno da kolege iz struke idu unaokolo i upiru prstom u sve moguce aktere nezakonitosti, pozivaju na promene i slicno.
Zasto...?
Da li vi, na primer, stvarno verujete da ce svi u skorije vreme osumnjiceni za kriminal i korupciju dobiti zasluzenu kaznu?
Zasto...?
Zato sto je Srbija jos uvek jako daleko od razvijene demokratije i gradjanskog drustva. Inicijativa kakvom je vi zamisljate bi od strane svih mogucih lobija bila sasecena u korenu, a postene kolege vec istog dana naisle na opstrukciju u svojim svakodnevnim zakonitim aktivnostima.

Sto se mene licno tice, sve svoje sam rekao na izborima, trudim se da svoj posao radim najbolje sto mogu, u skladu sa zakonom.

Kada bi svako od nas isto to cinio, bilo bi ovo sjajno drustvo, zar ne?

postenje

pre 11 godina

Ima postenih speditera, carinika , inspektora...to su oni koji nisu učipljeni.....znaci,postoji krug u koji ne mozes tek tako da udjes...jer krugovi su kao sekte....ostali (manjina) se samo zderu, ne zato sto su posteni, nego zato sto nisu u dilu...I pitanje je zasto se kineska roba ili automobili carine samo u odredjenim Carinarnicama??? E ne moze bas svako da se omrsi...

Dragan

pre 11 godina

Kao sto jedan komentar kaze "radi se o kineskoj robi". Dakle sva roba koja dolazi iz Kine. Veliki deo robe ide u prehrambenoj industriji (soja,crni i beli luk, razne boje....). Da im slucajno na fakturama ne pise tekstilna roba, a da je u kontejnerima soja iz Kine ? E, al to je "muckanje u skladu sa propisima", sto bi reko Srecko Sojic. More, sve bi ja to u zatvor, pa na prinudni rad u nekom rudniku. A evo ga Kertes izasao, pa ga ponovo postavite za upravnika svih carina. On najbolje zna kako se to "radi". Pozz

DPolitika

pre 11 godina

@spediter i transporter

Generalizacije ce biti dokle god neznamo da su posteni u vecini jer cutanjem se na neki los nacin nesvesno ili svesno saucestvuje a niko ih nesprecava da ustanu protiv nepostenih.

Organizujte proteste posteni spediteri i trazite od vlasti promenu carinika i propisa, smanjenej troskova, ukidanej pojednih troskova za robu male vrednosti koje naplacujete(pokazite da niste samo za svoj dzep) i da se stvari dovedu na svoje mesto. U tome vas niko nesprecava pa cemo videti da li ste u vecini.

Secate se pistaljka protiv vlasti 90 godina. Pistati samo zato sto zelis da neko drugi dodje na vlast a cutati na sve malverzacije koje vidis je posast Srbije.

Naravno da nisu svi neposteni i mozda su posteni u vecini ali znajuci da su stete u milijardama eura u zadnjih 20 godina od nepostenih i to ne samo od kineske robe vec i od cigara, alkohola, automobila, tehnike i svega ostaloga sto prolazi kroz carinu i spediciju i imajuci u vidu velicinu stete recicu da nezto sto ja mozda i netacno a imajuci u vidu da steta ogromna svi idu u isti cabar dokle god god se to stanje nesredi...

Netrebas da budes policajac ali netreba ni da budes nem na unistenje Srbije kroz korupciju.

Mozda u vecini posteni spediteri cute o korupciji zato sto gledaju samo "svoj" posten posao ali to Srbiju necini boljim mestom za zivot.

Dokle se neke stvari generalno ne promene bice i generalizacije losih stvari.

PS
Dobar glas se daleko cuje a los jos dalje...

5 soma!

pre 11 godina

Kupujem od Kineza robu za dalju prodaju. Jednom mi se Kineskinja požalila da su je na granici izreketirali sa celih 5000 eura za 1 kontejner robe + carina (koja je najčešće simbolična). U bloku 70 inspektorima je tarifa od 200-300 pa nadalje... kako ih ne bi "češljali". Verujem da ovi niži državni činovnici ne bi mogli da reketiraju, da u tome nemaju interesa i oni iznad njih.

Beogradjanin

pre 11 godina

Nemojte odmah napadati Kineze jer postoji ogroman broj Udbasa i saradnika Udbe koji uvoze robu iz Kine ( po povlascenim tarifama tj da budem jasniji maltene za dzabe) i dalje prodaju to po Srbiji kako putem veleprodaja tako i maloprodaja.
Ovaj problem traje decenijama, pa tako imate slucaj da obicno posteno fizicko lice naruci farmerice iz Kine za 10 dolara i doceka ga srpska carina sa sve spediterskim uslugama od preko 100 eura za to, a sa druge strane Udbaski bandit i saradnik Udbe uveze ceo kontejner robe sa carinom od samo par stotina eura , kontejner gde se nalazi desetine hiljada parcica raznorazne robe.
Sve se ovo zna jako dugo u Srbiji, postoje Udbasi i saradnici Udbe koji uvoze robu u Srbiji sa simbolicnim carinskim tarifama.
Ovo sve drzava Srbija kad bi htela moze resiti za dva-tri dana, videti koje sve firme masovno uvoze robu iz Kine i fakture koje placaju drzavi Srbiji za carinu.
Ali da li ima zelje da se udari na Udbo-mafiju?
Nije ovde samo rec o robi iz Kine nego o svemu sto Udbo-mafija sa saradnicima radi po Srbiji decenijama.
Za njih pravila igre i zakoni drzave Srbije ne vaze.
Sve do momenta dok ne budu vijani po Srbiji od vrata do vrata od gradjana Srbije, jer ocigledno drzava ne zeli da resi problem UDBE.

Uhapsite lopove!

pre 11 godina

Ovo je organizovani kriminal sirokih razmera. Dugo sam kao prevoznik prevozio robu i mogu Vam reci da u Upravi carina Vlada takav kriminal da bi tamo bar svaki treci sluzbenik trebao da je na robiji. U Srbiju mozete da prosvercujete sve, od igle do lokomotive. I dok prekomerenom administracijom maltertiraju firme koje legalno uvoze robu i teraju ih da placaju lezarinu i boravak na carini, ilegalnim kanalima ulaze milioni evra robe svakog dana. Drzava je zato na ogromnom gubitku, a nasi tekstilni proizvodjaci propadaju ili su vec propali.

Micko

pre 11 godina

Nisu morali da krenu od carine. Dovoljno je otici u kineski centar u bloku 70 i videti da niko ne izdaje fiskalne racune. To znaci samo jedno: da ima gomila neocarinjene robe. Za KEPU knjigu nisu ni culi a niko ih od inspekcije i ne pita, da ih ne uvredi ili zmurke imaju svoju cenu. E moji bananameni...

Crnogorac

pre 11 godina

@mara "...ti ako nećeš da radiš za 25 hiljada ima neko pošten ko hoće..."
Ako je prosecna potrosoacka korpa 100.000 dinara, imas dvoje dece i zenu koja ne radi, jer ne moze da nadje posao... Objasni mi kako posteno da se prezivi AKO uzmes u obzir da nisi podstanar sa kirijom koja je veca od plate.

@NikolaNS "...Da nije Kineza, naši tekstilci bi još imali i šanse da se povrate iz mrtvih. Kvalitet, majstore i dizajnere imamo, falile bi "samo" investicije (što i nije baš toliko teško i neizvodljivo). Ovako kupuj narode kinesko smeće i raduj se što je jeftino..."
Tebi niko ne brani da udjes u brendiran butik, ali moras da shvatis jednu stvar, da su nasi tekstilci bili kvalitetni ne bi propali... Valjda odgledati Tesnu kozu ponovo...

@Milun "...Ali zato meni za bluetooth stick od 7$ 11.000RSD za špeditera, ležarinu i carinu..." Roba vrijednosti do 20$ SA PORIJEKLOM je oslobodjena bilo kakvih dazbina, nema potrebe da se sazaljevas.

Sad bez sve sale... Da je situacija dobra nije... Da li su ih poreski inspektori jebavali kao budale jesu, pa je na kraju njihov ambasador svratio malo do drzavnog vrha i puj pike ne vazi vise fiskalni racun.
NI JEDAN INSPEKTOR VISE NE SMIJE DA UDJE KOD KINEZA. ZABRANJENO IM!

Dolina lopova Subotica

pre 11 godina

@ Je l' neko iznenadjen ovim?
(Somborac, 4. mart 2013 11:18)

ma jok, lazu :) pogledajte --> http://wikimapia.org/9831503/sr/Dolina-lopova

Zoran

pre 11 godina

Ovaj dokumenat je poslat i svim carinskim ispostavama i mnogim spedicijama jos pre jedno 2 meseca, tako da sam dokument video. Postupak je detaljno opisan i navedena su tacno imena i sta ko tacno radi u lancu (a tu su imena vodecih ljudi na carini i carinskim ispostavama). Ovaj problem je povezan i sa carinskim sluzbama Hrvatske, jer ne bi mogao drugacije postupak da se izvede, ali to je nesto cime oni treba da se bave.
Takođe, ono što je previd- ovde se govori o kineskoj robi, ali nigde nije naznačeno da nju prodaju Kinezi kod nas(ako se pogleda po radnjama, ogromna vecina robe je iz Kine, cak i ona koja se uvozi iz EU- koja takodje ima kinesko poreklo), zato ne treba napadati Kineze. Jednostavno, takav je odnos u svetu u tekstilnoj industriji i Kinezi imaju nizu cenu gotovog proizvoda sa sve troskovima transporta,spediterskih troskova i troskova carine (realne), nego sto je ulaz sirovina kod nasih proizvodjaca. Jedino bi se nekom enormnom carinskom stopom, mogla sacuvati tekstilna industrija.
Videcemo kakav ce epilog imati ova afera, jer je sve detaljno objasnjeno (slicno kao emisija Insider).

Aleksandar

pre 11 godina

Ma dajte, molim Vas. Pa mi smo oličenje poštenja, zato smo i došli dovde. Svi se vadimo da smo to videli od države i državnih službenika, a sama nam Država Srbija NEĆE I NE ŽELI DA BUDE JOŠ JEDNA NORMALNA DRŽAVA, JER NE MOGU TADA DA KRADU, A DA NE ODU U ĆORKU.
Nikada, ali NIKADA ova zemlja neće biti normalna, da bi to bila prvo se mora doneti i napisati novi USTAV, a to će se desi na kukovo leto.

Smrda

pre 11 godina

Radiša ne budi naivan. Tebi mora da je neko carinik kad ih ovako branis - jer kao imaju male plate. Jos se nije rodio lopov koji se DOVOLJNO NAKRAO pa stao.
I radnice na kiosku imaju male plate, pa ne kradu cokoladice od gazde.
I ulicni sviraci imaju male plate, pa ne presrecu ljude na ulici i otimaju im novcanike.
Ono sto nasoj carini i nasim carinicima treba nije 5000eur mesecno, jer to vec imaju. Njima treba jedno najmanje 50 godina zatvora po SVAKOJ carinarnici, pa da vidis kako problemi sa korupcijom nestaju.

Krenite lepo od SEFOVA carinarnica, ali - optuzite ih valjano, sa dokazima, evo nek poreska krene u pretrage i poredjenje imovnog stanja sa prihodima. Ja recimo znam za Sabac - tu ko bi malo zagrebao, imao bi pune ruke. Ne bas kao oni koji su to drmali do juce i danas, ali ipak pune i prepune materijala za tuzilastvo.
Bilo je tu cak i slucajeva da su 'sefovi smene' bili optuzeni, suspendovani, ali nikem nista na kraju. Zato sad ti sefovi kupuju zemlju na veliko i sade hektare i hektare. Stedeli ljudi pa sad mogu.
I onda se pitamo zasto je zemlja u Srbiji skupa - pa samo dok kupe koliko mogu svi carinici, inspektori, policajci i njihovi sefovi, svi ministri i njihovi pomocnici, svi opstinari, gradonacelnici i njihove svastike - nema sta da ostane za malog coveka.

obavesten

pre 11 godina

van zemlje sam poslednji put bio 1995.po povratku iz bugarske nisam zeleo da za tri boksa najeftinijih cigareta platim carinu 100 maraka jednostavno zbog toga sto sam ih platio 3 marke.hteo sam da iskoristim pravo i svoje robe se odreknem u korist drzave.carinik mi oduzima pasos uz reci da dok ne platim 100 maraka necu moci da ga uzmem nazad.zalio sam se svakom cariniku i policajcu na stanici u dimitrovgradu i svi su okretali glavu.na kraju sam pozvao poznanika speditera koji radi tu na granici i on mi je doneo pasos uz reci da su svi povezani i da im niko nista nemoze.a da je i danas tako vidi se iz ove vesti a vidimo i svi mi koji poznajemo bar jednog carinika.

aaaaa

pre 11 godina

A zivo me zanimalo, kako samo braca Kinezi opstaju...jedino oni imaju racunicu da otvaraju radnju za radnjom, dok nase sa fiskalnim kasama propadaju....

Aleksandar

pre 11 godina

Da, a onda tajkuni uzmu tu istur robu od kineza, ostave da se provetri, da ne miriše na DDT i okače u "fensi" radnjama, i svojim "outlet" ovima i dopišu dve nule na kinesku cenu.

Imao sam prilike da vidim iste torbe i dačije jakne i kod kineza i u jednom hipermarketu firme iz bivše YU republike... naravno sa različitim cenama

Tasko

pre 11 godina

Ma nema šanse da carinici nešto "muvaju", oni samo naplaćuju (i to debelo)i u svakoj kontroli su maksimalno zaštićeni i pokriveni pa čak i ako su procesuirani nikada nisu i osuđeni nego im se isplaćuju zaostale plate i nadoknade za duševni bol (i to debelo).

Hogar

pre 11 godina

Pa kako mislite da se prijavi roba kada se uvozi od strane ljudi koji su takođe ovde "prošvercovani" .Niko zasigurno nema uvid u to koliko je Kineza u Srbiji ,ali se zna samo jedno-gde jedan dođe uskoro nastaje kolonija.Plašim se samo da "problem" sa Albancima uskoro ne preraste u ovaj drugi.Vladika niški Jovan odlučio je da na dan rođenja cara Konstantina u godini Milanskog edikta daruje prvu bebu koja se rodi u niškom porodilištu. Međutim, zlatnik namenjen „srpskom Konstantinu“ pripao je bebi iz Kine...SLUČAJNOST ILI NAM TO NEŠTO GOVORI?

Milan Nis

pre 11 godina

Nismo isli goli i bosi ni pre KINEZA,kao sto neki ovde impliciraju,ali zato su nam,odnosno mi sami uz svesrdnu pomoc carinika i svih u lancu sverca,unistili privredu i zanatstvo.Nikada nije kasno,pa ako bi se neko umolio da prilegne na posao mozda se malo i smanji broj ljudi na birou rada.

Analitičar

pre 11 godina

Za sve ove mutne radnje i vrapci na grani znaju. Ali izgleda da NAMERNO ne znaju državni organi i institucije. Znaju!!!, ali se prave ludi i gluvi, jer pametna braća Kinezi znaju gde smo ranjivi. Ime Srbije je u nekim davnim vremenima bilo cenjeno, ali sada ja bih predložio da se promeni ime u recimo: "Banana država", jer joj to ime baš odgovara.!!!! Kuda ide ovaj brod.!!!

Pravopis

pre 11 godina

Aa pa gospodo nemojte da se vredjamo pa da kazemo da se ovo do sad nije znalo. Koliko sam samo carinika i špeditera morao da podmazem da bih "normalno" uvezo auto i bez FTJP (fali ti jedan papir).

THE DREAM

pre 11 godina

Kontejner sa robom iz Kine dolazi brodom u luku Rijeka,gdje se iskrcava i ukrcava ili na kamion sa prikolicom,ili na vagone za prijevoz željeznicom,kontejneri imaju brodske plombe koje se skidaju samo u iznimnim prilikama kada se detaljno kontrolira roba iskrcavanjem u skladište,špediteri podnose fakture i prateću dokumentaciju,dozvolu za međunarodni prijevoz robe,tovarni list(CMR),i NCTS obrazac koji se kompjuterski unosi sa provjerom svih stavaka,carinici na granici( osim u slučaju da je plomba oštećena ili je nema otvaraju kontejner ) ne otvaraju kontejner nego ga upućuju u odredišnu unutarnju carinarnicu na carinjenje robe.Malverzacije su moguće vezano za dizanje ili prihvaćanje carinske osnovice tj.vrijednosti robe ili eventualnog utvrđivanja viška robe pa progledavanja kroz prste za istu ali ovaj članak ne pije vodu,štoviše liči mi na one čaršijske priče,puno je tu neistine i gluposti navedeno,mada kriminala ima ali ne na ovaj način.

mara

pre 11 godina

Najbolje da će carinici da žive od 25.000 dinara plate. Dajte im po 5.000 evra plate mesečno, pa od korupcije neće ostati ni atom na molekulu!
(Radiša V., 4. mart 2013 11:52)

radiša ako si i ti carinik, da ti nešto objasnim:
ti ako nećeš da radiš za 25 hiljada ima neko pošten ko hoće, ne znam samo kako se dobijaju radna mesta na carini ali sam sigurna da nije lako.
druga stvar, nije poštenje nešto što treba da ti se plati parama sugrađana iz budžeta slovima pet hiljada evra mesečno, to dobiješ kad se rodiš besplatno, ili ti ga usade majka i otac, ako to nemaš, neće ti biti dovoljno ni tih 5000.
toliko

sns klika i kopi paste

pre 11 godina

Ovo uopšte nije istina, jer da je istina, Vučić bi davno reagovao na ovakav vid organizovanog kriminala, a i kako može da bude istina, kada je SNS zamenila sve važne ljude na carinama i ostalim institucijama što su vezana za ovu stvar! Svi mi znamo da su institucije najzad počele da rade, a ovo pismo je vredjanje rada gospodina Vučića, koji danonoćno proganja kriminalce, a ovi zaziru od njega! Bilo bi jako dobro, kada bi novine i televizije i radio a i internet malo bolje proverio ovakva tajastvena i nepotpisana pisma, koja samo omalovažavaju trud koji ulaže SNS, i koji je svoju najbolju decu postavio na veoma važna mesta u ministarstvima, i koji takodje danonoćno rade na boljem životu ovog napaćenog naroda, naroda koji najzad vidi ne samo svetlo na kraju tunela, već kao i narod Severne Koreje, na svojim licima oseća sjaj jmutarnjeg sunca!

Oldtimer

pre 11 godina

E moja Srbijo , ima li neki segment gde nema kradje , prevare, korupcije ...Borba do kraja sa svima koji nam zavlace ruku u dzep zarad licne koristi , beskrupulozno , ma ko bio

programeri

pre 11 godina

@BokiPirot
Sa 220.000 neto mesecnih prihoda (porodica) ne mozes da menjas auto dva puta godisnje. Mozes i na zimovanje i letovanje, i izlet poneki, ali da promenis auto dva puta godisnje, ne mozes. Vec godinama ozbiljno zaradjujem, nisam mnogo mator, imam dvoje dece i mogu ti reci da je zivot u Srbiji skup. Ustvari, ja ne radim samo za auto, to mi nije mnogo bitno, pa ovako gledam, ali mislim da je nerealno da za 100k menjas auto dva puta godisnje. Jednom u 3-4 godine je ok sa duplo vecom platom. I relativno opustenim zivotom. Mnogo sam "grejao stolicu" da bih se sad stiskao. Da, vreme jeste granica. Bas je lepo kad se posteno zaradjuje i zivi od toga, mogu vam reci. Knjigu u sake.

Nismo ovce

pre 11 godina

Novi PR tekst pazarskog lobija. Svi znamo da povremeno bilo koja roba prođe nelegalno carinu zahvaljujući korupciji. Ovde se iznenada apostrofira kineska roba, jer je konkurencija Pazarcima. Bilo bi jako lepo napisati članak kako prolaze carinu materijali iz Turske koji stižu u Novi Pazar.

Nenad

pre 11 godina

Znate onaj vic kada dva carinika pricaju o tome sta da poklone trecem?
Kaze prvi - Da mu kupimo auto? - Ma to smo prosli put.
A da mu kupimo stan? - Ma nije mi to nesto bas....
A da mu damo jednu smenu vise? - UUUU , nemoj da preterujes!

TomislaV1

pre 11 godina

E bas me zanima KAKO CE OVOME DA STANU NA PUT jer je to vec odavno uradjeno do perfekcvije i puno njih ce osetiti nedostatak novca, ako bog da.Borice se do iznemoglosti i nece se predavati.Inace proverite nekretnine CARINIKA, sta voze, gde letuju, kako se oblace, imovinu i pokretnu i nepokretnu ako mozete i racune u nasim i stranim bankama i kuce i lokale u CG. brodove , helikoptere avione itd....Iznenadicete se.!

spediter i transporter

pre 11 godina

@DPolitika i drugi koji spominju spediterske firme u negativnoj konotaciji ...

Tekst mogu da potpisem do poslednjeg slova.
Ipak, molim vas da se i ovde uzdrzite od uobicajenog generalizovanja.
Broj firmi koje se u Srbiji bave spedicijom i transportom je jako veliki.
Najodgovornije tvrdim da su spediterske ili transportne kuce medju njima, a koje se bave nezakonitim radnjama u velikoj manjini.
Molim vas dozu postovanja za veliku grupu ljudi koja zakonito i casno radi svoj posao.

Aleksandar

pre 11 godina

Kinezi... Malo je što ne plaćaju carinu, nego fiskalne račune nema šanse da izdaju. Na Cvetkovoj pijaci često kupim neku igračkicu za ćerku. Oni toliko samouvereno ne daju fiskalni nikom, da je očigledno da su potplatili nekog da budu mirni. Zato im namerno uvek tražim fiskalni. Onda sledi prebiranje po nekoj svesci sa šiframa, kineske psovke, pa još prebiranja, još psovki i eto računa.

Nikola NS

pre 11 godina

Da nije Kineza narod bi go hodao,pa Srbija je zemlja cuda najskuplje su nam firmifane patike u evropi a plate najmanje,zato je i logicno sto se narod oblaci kod Kineza
(Goran, 4. mart 2013 11:29)

Da nije Kineza, naši tekstilci bi još imali i šanse da se povrate iz mrtvih. Kvalitet, majstore i dizajnere imamo, falile bi "samo" investicije (što i nije baš toliko teško i neizvodljivo). Ovako kupuj narode kinesko smeće i raduj se što je jeftino.

Inače, jadna li si, državo, kad pojedinci rade posao umesto tebe. Samo još jedan dokaz da se opstanak ove kvazi tvorevine koja jedva može da se nazove državom održava na savesnom radu šake pojedinaca/entuzijasta.

Na žalost, mislim da će ovo da se nazove "Afera Kinez", da će za sve da se optuži DS/EU/Amerika/Marsovci/Ekonomska kriza/Paja Patak i da će ministar trgovine da kaže kako sve to nije toliko strašno jer eto imamo ... hmmm... uspešnu fabriku pertli i jezika za cipele u Strnjikovcu Donjem.

ja

pre 11 godina

roba proizvedena u Yugoslaviji jako visoko cenila se u svoje vreme u SSSRu. Stvarno sve bilo vrhunskog kvaliteta i na nivou robe proizvedene u Nemackoj, Austriji, Holandiji - rekla bi sa nemackim perfekcionizmom i pedanticnoscu uradjeno sve bilo. Italija i Francuzka onda ni do kolena bili Yugoslaviji. Steta da je takav potencijal bio srozan...

Nenad

pre 11 godina

Žao mi je što niste spomenuli i istorijat ovog uvoza sa Kinom, sve bi bilo jasnije. Vratimo se na kratko u 1999. godinu i vreme Miloševića i međunarodnih sankcija. Tada, Mira Marković uvodi posebni carinski sporazum sa Kinom kako bismo se jelda predstavili kao ozbiljni strateški partneri i približili nam bratsku Kinu. Novi sporazum je bio potpuno štetan po domaće stanovništo i proizvođače ali avaj. Od ozbiljnog partnerstva i investicija nije naravno bilo ništa, sve se svelo na uvoz robe široke potrošnje vrlo niskog kvaliteta, a po najnižim mogućim carinskim stopama. Uredba važi i dan danas. Carini se na svega par terminala u zemlji, a najviše u Batajnici i to skoro bez ikakave kontrole kako je već i navedeno u tekstu.

Горан

pre 11 godina

Опште је познато да Кинези не плаћају порез у Србији, односно у 99% њихових радњи никад вам неће дати фискални рачун. Ја сам веровао да макар царину морају да плате али изгледа да и то избегавају. Мислим да је крајње време да се надлежне службе обрачунају са њима!!!

Ja sam

pre 11 godina

Cena kineske robe se izjednacila sa domacom, a nekada ste za jednu marku mogli da kupite desetak stvari.
Posredno, svi ljudi u lancu koji uzimaju harac i tako dizu cenu kineske robe, stite domacu proizvodnju koja kvalitetom sve vise lici na kinesku.

BokiPirot

pre 11 godina

Imam komsiju carinika,zivi ko grof.Automobile menja dva puta godisnje,kupuje stanove,letovanja,zimovanja a zena mu ne radi,skoluju i troje dece.Pa neka ima i sto hiljada platu tako ne moze.

nišlijka

pre 11 godina

Šta bi smo mi bez naših zimzelenih budžetlija?! Svima je jasno da ni jedan posao bez njih ne može da se obavi, ali niko i ne pominje da mora da se na svakih 6 meseci vrši unakrsna kontrola imovine i prihoda zimzelenih.

Anonim

pre 11 godina

Ovo je sve super sto je provaljen ovakav vid kriminala,makar i uz anonimno pismo nekog ko se verovatno plasi za svoju bezbednost................
(glasac ds-a, 4. mart 2013 11:46)

Pre bih rekao da je anonimno pismo dolazi od osobe koja nije dobila kolaca ili se plasi otkaza.
Setimo se slucaj u drumskoj putarini a pismo nije bilo anonimno, ali zato je dobio otkaz. To je deo rizika.

Miki

pre 11 godina

Sve je to krenulo jos od Kertesa(koga oslobodise) pa preko dinkicevih carinika sve do sada.Sad ce kao Vucic da se zabezekne, a onda da pohapsi i posmenjuje staru carinsku ekipu .Onda ce da dovede svoje da oni nastave tamo gde su ovi prethodni prekinuti.To sto milijarde din. na taj nacin ne ulaze u budzet, ma koga je briga.Otece oni od naroda koliko im treba.I tako u krug do daljeg...

DPolitika

pre 11 godina

Neko je napisao ono sto se usmeno zna vec dugo vremena a tice se nase korumpirane carinske sluzbe, a ono sto posebno boli je da te carinske sluzbe i spedicije deru gradjane srbije na posiljkama male vrednosti(pa cak i one koje su navodno oslobodjene carine) kada nesto poruce preko interneta ili im neko posalje iz inostranstva.

Carina je jedan od razloga zasto nema slobodnog protoka robe preko inteneta tj. elektronske trgovine Srbije i drugih zemalja.

Naravno tu su i razni interesi koji sprecavaju liberalizaciju boljeg zivota u Srbiji za nejne gradjane pa tako naprimer cokolada u Srbiji je dva i po puta skuplja nego u Nemackoj sa sve carinom i porezom, a za gradjane koji nemaju para da se razbacuju sa njima nema mogucnosti kupovine na ebay-u sa jednostavnom isporukom u Srbiju najnormalnijih stvari(knjiga, elektronike itd.)

Inace spedicije se vec dvadeset godina maste sistemom uvoznih dozvola za sve i svasta a ministarsvta(nevini sluzbenici) se maste dozvolama za kamiondzije i to vrapci znaju samo eto niko od golubova na vlasti u zadnjih 20 i kusur godina da promeni to stanje jer pobogu mi idemo u EU a tamo tece mled i mleko kao u Bugarskoj i Rumuniji sto da se sami menjamo pa oni ce da nas urede:)....

Kada udjemo u EU ocekujte da struja poskupi berem tri puta pa cemo kao u Bugarskoj sa jos gorim platama na proteste umesto sada da se bez obzira na EU regulise zivot na nacin koji to nasim uslovima zivota odgovara stvarajuci uslove za poslovanje i investicije bez korupcije.

Radiša V.

pre 11 godina

Najbolje da će carinici da žive od 25.000 dinara plate. Dajte im po 5.000 evra plate mesečno, pa od korupcije neće ostati ni atom na molekulu!

SRB customs employee

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da postoje nepravilnosti u radu carine i da se time nanosi steta domacim proizvodjacima i kupcima i da se time ostecuje budzet i siromasi populacija.
Meni je neverovatno da za par desetina hiljada evra mesecno neki zaposleni u carini moze da se odluci na ovakav zlocin.
Ako je ovo tacno ja sam za to da se NE pokrece istraga posto ipak to nije moguce.

glasac ds-a

pre 11 godina

Ovo je sve super sto je provaljen ovakav vid kriminala,makar i uz anonimno pismo nekog ko se verovatno plasi za svoju bezbednost(nista novo u drzavi Srbiji).Medjutim,prvo je valjda trebalo sprovesti istragu,pohapsiti koga treba pa tek onda objaviti ovu vest.Medjutim Vuciceva borba protiv kriminala i korupcije se ocito od pocetka zasniva na senzacionalizmu i ubiranju jeftinih populistickih poena,a ne na iskrenoj i ozbiljnoj borbi protiv krmininala i korupcije.Zahvaljujuci ovoj vesti sada ce lepo ekipa koja sve ovo navedeno radi da prestane za izvesno vreme sa tim,da se pritaji i da saceka da ova guzva prodje,pa ona opet Jovo na novo ,sve ispocetka! P.S. Vazno da je Aca V. uhapsio Miskovica,pa sad lepo mogu da se baskare i prosiruju poslovanje na nase trziste tudji tajkuni poput Todorica i slicnih,tek cemo videti svoga Boga kad pometuni Todoric kupi Meraktor i kad bude drzao 70% maloprodaje po Srbiji!

ekonomista

pre 11 godina

Ovo je inače javna tajna unazad petnaestak godina.Domaća tekstilna industrija je i propala onog momenta kada je roba kineskih firmi počela da se carini odoka i manje više svi su plaćali iste dažbine,bez obzira da li je u kamionu ili kontejneru bilo robe za 5000 ili 50000 evra.A našim tekstilnim fabrikama se brojao svaki kilogram pamuka ili metar štofa koji su uvozili.
Nemam ništa protiv Kineza,čak naprotiv,ali dajte da naši tekstilci imaju iste uslove kao i uvoznici,pa da se vidi kako se u Srbiji može proizvoditi i lepo i kvalitetno a i sa konkurentnom cenom.

Goran

pre 11 godina

Da nije Kineza narod bi go hodao,pa Srbija je zemlja cuda najskuplje su nam firmifane patike u evropi a plate najmanje,zato je i logicno sto se narod oblaci kod Kineza

BokiPirot

pre 11 godina

Imam komsiju carinika,zivi ko grof.Automobile menja dva puta godisnje,kupuje stanove,letovanja,zimovanja a zena mu ne radi,skoluju i troje dece.Pa neka ima i sto hiljada platu tako ne moze.

ekonomista

pre 11 godina

Ovo je inače javna tajna unazad petnaestak godina.Domaća tekstilna industrija je i propala onog momenta kada je roba kineskih firmi počela da se carini odoka i manje više svi su plaćali iste dažbine,bez obzira da li je u kamionu ili kontejneru bilo robe za 5000 ili 50000 evra.A našim tekstilnim fabrikama se brojao svaki kilogram pamuka ili metar štofa koji su uvozili.
Nemam ništa protiv Kineza,čak naprotiv,ali dajte da naši tekstilci imaju iste uslove kao i uvoznici,pa da se vidi kako se u Srbiji može proizvoditi i lepo i kvalitetno a i sa konkurentnom cenom.

Горан

pre 11 godina

Опште је познато да Кинези не плаћају порез у Србији, односно у 99% њихових радњи никад вам неће дати фискални рачун. Ја сам веровао да макар царину морају да плате али изгледа да и то избегавају. Мислим да је крајње време да се надлежне службе обрачунају са њима!!!

SRB customs employee

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da postoje nepravilnosti u radu carine i da se time nanosi steta domacim proizvodjacima i kupcima i da se time ostecuje budzet i siromasi populacija.
Meni je neverovatno da za par desetina hiljada evra mesecno neki zaposleni u carini moze da se odluci na ovakav zlocin.
Ako je ovo tacno ja sam za to da se NE pokrece istraga posto ipak to nije moguce.

Nikola NS

pre 11 godina

Da nije Kineza narod bi go hodao,pa Srbija je zemlja cuda najskuplje su nam firmifane patike u evropi a plate najmanje,zato je i logicno sto se narod oblaci kod Kineza
(Goran, 4. mart 2013 11:29)

Da nije Kineza, naši tekstilci bi još imali i šanse da se povrate iz mrtvih. Kvalitet, majstore i dizajnere imamo, falile bi "samo" investicije (što i nije baš toliko teško i neizvodljivo). Ovako kupuj narode kinesko smeće i raduj se što je jeftino.

Inače, jadna li si, državo, kad pojedinci rade posao umesto tebe. Samo još jedan dokaz da se opstanak ove kvazi tvorevine koja jedva može da se nazove državom održava na savesnom radu šake pojedinaca/entuzijasta.

Na žalost, mislim da će ovo da se nazove "Afera Kinez", da će za sve da se optuži DS/EU/Amerika/Marsovci/Ekonomska kriza/Paja Patak i da će ministar trgovine da kaže kako sve to nije toliko strašno jer eto imamo ... hmmm... uspešnu fabriku pertli i jezika za cipele u Strnjikovcu Donjem.

DPolitika

pre 11 godina

Neko je napisao ono sto se usmeno zna vec dugo vremena a tice se nase korumpirane carinske sluzbe, a ono sto posebno boli je da te carinske sluzbe i spedicije deru gradjane srbije na posiljkama male vrednosti(pa cak i one koje su navodno oslobodjene carine) kada nesto poruce preko interneta ili im neko posalje iz inostranstva.

Carina je jedan od razloga zasto nema slobodnog protoka robe preko inteneta tj. elektronske trgovine Srbije i drugih zemalja.

Naravno tu su i razni interesi koji sprecavaju liberalizaciju boljeg zivota u Srbiji za nejne gradjane pa tako naprimer cokolada u Srbiji je dva i po puta skuplja nego u Nemackoj sa sve carinom i porezom, a za gradjane koji nemaju para da se razbacuju sa njima nema mogucnosti kupovine na ebay-u sa jednostavnom isporukom u Srbiju najnormalnijih stvari(knjiga, elektronike itd.)

Inace spedicije se vec dvadeset godina maste sistemom uvoznih dozvola za sve i svasta a ministarsvta(nevini sluzbenici) se maste dozvolama za kamiondzije i to vrapci znaju samo eto niko od golubova na vlasti u zadnjih 20 i kusur godina da promeni to stanje jer pobogu mi idemo u EU a tamo tece mled i mleko kao u Bugarskoj i Rumuniji sto da se sami menjamo pa oni ce da nas urede:)....

Kada udjemo u EU ocekujte da struja poskupi berem tri puta pa cemo kao u Bugarskoj sa jos gorim platama na proteste umesto sada da se bez obzira na EU regulise zivot na nacin koji to nasim uslovima zivota odgovara stvarajuci uslove za poslovanje i investicije bez korupcije.

glasac ds-a

pre 11 godina

Ovo je sve super sto je provaljen ovakav vid kriminala,makar i uz anonimno pismo nekog ko se verovatno plasi za svoju bezbednost(nista novo u drzavi Srbiji).Medjutim,prvo je valjda trebalo sprovesti istragu,pohapsiti koga treba pa tek onda objaviti ovu vest.Medjutim Vuciceva borba protiv kriminala i korupcije se ocito od pocetka zasniva na senzacionalizmu i ubiranju jeftinih populistickih poena,a ne na iskrenoj i ozbiljnoj borbi protiv krmininala i korupcije.Zahvaljujuci ovoj vesti sada ce lepo ekipa koja sve ovo navedeno radi da prestane za izvesno vreme sa tim,da se pritaji i da saceka da ova guzva prodje,pa ona opet Jovo na novo ,sve ispocetka! P.S. Vazno da je Aca V. uhapsio Miskovica,pa sad lepo mogu da se baskare i prosiruju poslovanje na nase trziste tudji tajkuni poput Todorica i slicnih,tek cemo videti svoga Boga kad pometuni Todoric kupi Meraktor i kad bude drzao 70% maloprodaje po Srbiji!

Anonim

pre 11 godina

Ovo je sve super sto je provaljen ovakav vid kriminala,makar i uz anonimno pismo nekog ko se verovatno plasi za svoju bezbednost................
(glasac ds-a, 4. mart 2013 11:46)

Pre bih rekao da je anonimno pismo dolazi od osobe koja nije dobila kolaca ili se plasi otkaza.
Setimo se slucaj u drumskoj putarini a pismo nije bilo anonimno, ali zato je dobio otkaz. To je deo rizika.

mara

pre 11 godina

Najbolje da će carinici da žive od 25.000 dinara plate. Dajte im po 5.000 evra plate mesečno, pa od korupcije neće ostati ni atom na molekulu!
(Radiša V., 4. mart 2013 11:52)

radiša ako si i ti carinik, da ti nešto objasnim:
ti ako nećeš da radiš za 25 hiljada ima neko pošten ko hoće, ne znam samo kako se dobijaju radna mesta na carini ali sam sigurna da nije lako.
druga stvar, nije poštenje nešto što treba da ti se plati parama sugrađana iz budžeta slovima pet hiljada evra mesečno, to dobiješ kad se rodiš besplatno, ili ti ga usade majka i otac, ako to nemaš, neće ti biti dovoljno ni tih 5000.
toliko

ja

pre 11 godina

roba proizvedena u Yugoslaviji jako visoko cenila se u svoje vreme u SSSRu. Stvarno sve bilo vrhunskog kvaliteta i na nivou robe proizvedene u Nemackoj, Austriji, Holandiji - rekla bi sa nemackim perfekcionizmom i pedanticnoscu uradjeno sve bilo. Italija i Francuzka onda ni do kolena bili Yugoslaviji. Steta da je takav potencijal bio srozan...

Ja sam

pre 11 godina

Cena kineske robe se izjednacila sa domacom, a nekada ste za jednu marku mogli da kupite desetak stvari.
Posredno, svi ljudi u lancu koji uzimaju harac i tako dizu cenu kineske robe, stite domacu proizvodnju koja kvalitetom sve vise lici na kinesku.

Nenad

pre 11 godina

Znate onaj vic kada dva carinika pricaju o tome sta da poklone trecem?
Kaze prvi - Da mu kupimo auto? - Ma to smo prosli put.
A da mu kupimo stan? - Ma nije mi to nesto bas....
A da mu damo jednu smenu vise? - UUUU , nemoj da preterujes!

nišlijka

pre 11 godina

Šta bi smo mi bez naših zimzelenih budžetlija?! Svima je jasno da ni jedan posao bez njih ne može da se obavi, ali niko i ne pominje da mora da se na svakih 6 meseci vrši unakrsna kontrola imovine i prihoda zimzelenih.

Beogradjanin

pre 11 godina

Nemojte odmah napadati Kineze jer postoji ogroman broj Udbasa i saradnika Udbe koji uvoze robu iz Kine ( po povlascenim tarifama tj da budem jasniji maltene za dzabe) i dalje prodaju to po Srbiji kako putem veleprodaja tako i maloprodaja.
Ovaj problem traje decenijama, pa tako imate slucaj da obicno posteno fizicko lice naruci farmerice iz Kine za 10 dolara i doceka ga srpska carina sa sve spediterskim uslugama od preko 100 eura za to, a sa druge strane Udbaski bandit i saradnik Udbe uveze ceo kontejner robe sa carinom od samo par stotina eura , kontejner gde se nalazi desetine hiljada parcica raznorazne robe.
Sve se ovo zna jako dugo u Srbiji, postoje Udbasi i saradnici Udbe koji uvoze robu u Srbiji sa simbolicnim carinskim tarifama.
Ovo sve drzava Srbija kad bi htela moze resiti za dva-tri dana, videti koje sve firme masovno uvoze robu iz Kine i fakture koje placaju drzavi Srbiji za carinu.
Ali da li ima zelje da se udari na Udbo-mafiju?
Nije ovde samo rec o robi iz Kine nego o svemu sto Udbo-mafija sa saradnicima radi po Srbiji decenijama.
Za njih pravila igre i zakoni drzave Srbije ne vaze.
Sve do momenta dok ne budu vijani po Srbiji od vrata do vrata od gradjana Srbije, jer ocigledno drzava ne zeli da resi problem UDBE.

TomislaV1

pre 11 godina

E bas me zanima KAKO CE OVOME DA STANU NA PUT jer je to vec odavno uradjeno do perfekcvije i puno njih ce osetiti nedostatak novca, ako bog da.Borice se do iznemoglosti i nece se predavati.Inace proverite nekretnine CARINIKA, sta voze, gde letuju, kako se oblace, imovinu i pokretnu i nepokretnu ako mozete i racune u nasim i stranim bankama i kuce i lokale u CG. brodove , helikoptere avione itd....Iznenadicete se.!

Aleksandar

pre 11 godina

Kinezi... Malo je što ne plaćaju carinu, nego fiskalne račune nema šanse da izdaju. Na Cvetkovoj pijaci često kupim neku igračkicu za ćerku. Oni toliko samouvereno ne daju fiskalni nikom, da je očigledno da su potplatili nekog da budu mirni. Zato im namerno uvek tražim fiskalni. Onda sledi prebiranje po nekoj svesci sa šiframa, kineske psovke, pa još prebiranja, još psovki i eto računa.

Radiša V.

pre 11 godina

Najbolje da će carinici da žive od 25.000 dinara plate. Dajte im po 5.000 evra plate mesečno, pa od korupcije neće ostati ni atom na molekulu!

Goran

pre 11 godina

Da nije Kineza narod bi go hodao,pa Srbija je zemlja cuda najskuplje su nam firmifane patike u evropi a plate najmanje,zato je i logicno sto se narod oblaci kod Kineza

Uhapsite lopove!

pre 11 godina

Ovo je organizovani kriminal sirokih razmera. Dugo sam kao prevoznik prevozio robu i mogu Vam reci da u Upravi carina Vlada takav kriminal da bi tamo bar svaki treci sluzbenik trebao da je na robiji. U Srbiju mozete da prosvercujete sve, od igle do lokomotive. I dok prekomerenom administracijom maltertiraju firme koje legalno uvoze robu i teraju ih da placaju lezarinu i boravak na carini, ilegalnim kanalima ulaze milioni evra robe svakog dana. Drzava je zato na ogromnom gubitku, a nasi tekstilni proizvodjaci propadaju ili su vec propali.

Nenad

pre 11 godina

Žao mi je što niste spomenuli i istorijat ovog uvoza sa Kinom, sve bi bilo jasnije. Vratimo se na kratko u 1999. godinu i vreme Miloševića i međunarodnih sankcija. Tada, Mira Marković uvodi posebni carinski sporazum sa Kinom kako bismo se jelda predstavili kao ozbiljni strateški partneri i približili nam bratsku Kinu. Novi sporazum je bio potpuno štetan po domaće stanovništo i proizvođače ali avaj. Od ozbiljnog partnerstva i investicija nije naravno bilo ništa, sve se svelo na uvoz robe široke potrošnje vrlo niskog kvaliteta, a po najnižim mogućim carinskim stopama. Uredba važi i dan danas. Carini se na svega par terminala u zemlji, a najviše u Batajnici i to skoro bez ikakave kontrole kako je već i navedeno u tekstu.

5 soma!

pre 11 godina

Kupujem od Kineza robu za dalju prodaju. Jednom mi se Kineskinja požalila da su je na granici izreketirali sa celih 5000 eura za 1 kontejner robe + carina (koja je najčešće simbolična). U bloku 70 inspektorima je tarifa od 200-300 pa nadalje... kako ih ne bi "češljali". Verujem da ovi niži državni činovnici ne bi mogli da reketiraju, da u tome nemaju interesa i oni iznad njih.

Smrda

pre 11 godina

Radiša ne budi naivan. Tebi mora da je neko carinik kad ih ovako branis - jer kao imaju male plate. Jos se nije rodio lopov koji se DOVOLJNO NAKRAO pa stao.
I radnice na kiosku imaju male plate, pa ne kradu cokoladice od gazde.
I ulicni sviraci imaju male plate, pa ne presrecu ljude na ulici i otimaju im novcanike.
Ono sto nasoj carini i nasim carinicima treba nije 5000eur mesecno, jer to vec imaju. Njima treba jedno najmanje 50 godina zatvora po SVAKOJ carinarnici, pa da vidis kako problemi sa korupcijom nestaju.

Krenite lepo od SEFOVA carinarnica, ali - optuzite ih valjano, sa dokazima, evo nek poreska krene u pretrage i poredjenje imovnog stanja sa prihodima. Ja recimo znam za Sabac - tu ko bi malo zagrebao, imao bi pune ruke. Ne bas kao oni koji su to drmali do juce i danas, ali ipak pune i prepune materijala za tuzilastvo.
Bilo je tu cak i slucajeva da su 'sefovi smene' bili optuzeni, suspendovani, ali nikem nista na kraju. Zato sad ti sefovi kupuju zemlju na veliko i sade hektare i hektare. Stedeli ljudi pa sad mogu.
I onda se pitamo zasto je zemlja u Srbiji skupa - pa samo dok kupe koliko mogu svi carinici, inspektori, policajci i njihovi sefovi, svi ministri i njihovi pomocnici, svi opstinari, gradonacelnici i njihove svastike - nema sta da ostane za malog coveka.

obavesten

pre 11 godina

van zemlje sam poslednji put bio 1995.po povratku iz bugarske nisam zeleo da za tri boksa najeftinijih cigareta platim carinu 100 maraka jednostavno zbog toga sto sam ih platio 3 marke.hteo sam da iskoristim pravo i svoje robe se odreknem u korist drzave.carinik mi oduzima pasos uz reci da dok ne platim 100 maraka necu moci da ga uzmem nazad.zalio sam se svakom cariniku i policajcu na stanici u dimitrovgradu i svi su okretali glavu.na kraju sam pozvao poznanika speditera koji radi tu na granici i on mi je doneo pasos uz reci da su svi povezani i da im niko nista nemoze.a da je i danas tako vidi se iz ove vesti a vidimo i svi mi koji poznajemo bar jednog carinika.

Dragan

pre 11 godina

Kao sto jedan komentar kaze "radi se o kineskoj robi". Dakle sva roba koja dolazi iz Kine. Veliki deo robe ide u prehrambenoj industriji (soja,crni i beli luk, razne boje....). Da im slucajno na fakturama ne pise tekstilna roba, a da je u kontejnerima soja iz Kine ? E, al to je "muckanje u skladu sa propisima", sto bi reko Srecko Sojic. More, sve bi ja to u zatvor, pa na prinudni rad u nekom rudniku. A evo ga Kertes izasao, pa ga ponovo postavite za upravnika svih carina. On najbolje zna kako se to "radi". Pozz

Oldtimer

pre 11 godina

E moja Srbijo , ima li neki segment gde nema kradje , prevare, korupcije ...Borba do kraja sa svima koji nam zavlace ruku u dzep zarad licne koristi , beskrupulozno , ma ko bio

Crnogorac

pre 11 godina

@mara "...ti ako nećeš da radiš za 25 hiljada ima neko pošten ko hoće..."
Ako je prosecna potrosoacka korpa 100.000 dinara, imas dvoje dece i zenu koja ne radi, jer ne moze da nadje posao... Objasni mi kako posteno da se prezivi AKO uzmes u obzir da nisi podstanar sa kirijom koja je veca od plate.

@NikolaNS "...Da nije Kineza, naši tekstilci bi još imali i šanse da se povrate iz mrtvih. Kvalitet, majstore i dizajnere imamo, falile bi "samo" investicije (što i nije baš toliko teško i neizvodljivo). Ovako kupuj narode kinesko smeće i raduj se što je jeftino..."
Tebi niko ne brani da udjes u brendiran butik, ali moras da shvatis jednu stvar, da su nasi tekstilci bili kvalitetni ne bi propali... Valjda odgledati Tesnu kozu ponovo...

@Milun "...Ali zato meni za bluetooth stick od 7$ 11.000RSD za špeditera, ležarinu i carinu..." Roba vrijednosti do 20$ SA PORIJEKLOM je oslobodjena bilo kakvih dazbina, nema potrebe da se sazaljevas.

Sad bez sve sale... Da je situacija dobra nije... Da li su ih poreski inspektori jebavali kao budale jesu, pa je na kraju njihov ambasador svratio malo do drzavnog vrha i puj pike ne vazi vise fiskalni racun.
NI JEDAN INSPEKTOR VISE NE SMIJE DA UDJE KOD KINEZA. ZABRANJENO IM!

Micko

pre 11 godina

Nisu morali da krenu od carine. Dovoljno je otici u kineski centar u bloku 70 i videti da niko ne izdaje fiskalne racune. To znaci samo jedno: da ima gomila neocarinjene robe. Za KEPU knjigu nisu ni culi a niko ih od inspekcije i ne pita, da ih ne uvredi ili zmurke imaju svoju cenu. E moji bananameni...

aaaaa

pre 11 godina

A zivo me zanimalo, kako samo braca Kinezi opstaju...jedino oni imaju racunicu da otvaraju radnju za radnjom, dok nase sa fiskalnim kasama propadaju....

Miki

pre 11 godina

Sve je to krenulo jos od Kertesa(koga oslobodise) pa preko dinkicevih carinika sve do sada.Sad ce kao Vucic da se zabezekne, a onda da pohapsi i posmenjuje staru carinsku ekipu .Onda ce da dovede svoje da oni nastave tamo gde su ovi prethodni prekinuti.To sto milijarde din. na taj nacin ne ulaze u budzet, ma koga je briga.Otece oni od naroda koliko im treba.I tako u krug do daljeg...

Pravopis

pre 11 godina

Aa pa gospodo nemojte da se vredjamo pa da kazemo da se ovo do sad nije znalo. Koliko sam samo carinika i špeditera morao da podmazem da bih "normalno" uvezo auto i bez FTJP (fali ti jedan papir).

Zoran

pre 11 godina

Ovaj dokumenat je poslat i svim carinskim ispostavama i mnogim spedicijama jos pre jedno 2 meseca, tako da sam dokument video. Postupak je detaljno opisan i navedena su tacno imena i sta ko tacno radi u lancu (a tu su imena vodecih ljudi na carini i carinskim ispostavama). Ovaj problem je povezan i sa carinskim sluzbama Hrvatske, jer ne bi mogao drugacije postupak da se izvede, ali to je nesto cime oni treba da se bave.
Takođe, ono što je previd- ovde se govori o kineskoj robi, ali nigde nije naznačeno da nju prodaju Kinezi kod nas(ako se pogleda po radnjama, ogromna vecina robe je iz Kine, cak i ona koja se uvozi iz EU- koja takodje ima kinesko poreklo), zato ne treba napadati Kineze. Jednostavno, takav je odnos u svetu u tekstilnoj industriji i Kinezi imaju nizu cenu gotovog proizvoda sa sve troskovima transporta,spediterskih troskova i troskova carine (realne), nego sto je ulaz sirovina kod nasih proizvodjaca. Jedino bi se nekom enormnom carinskom stopom, mogla sacuvati tekstilna industrija.
Videcemo kakav ce epilog imati ova afera, jer je sve detaljno objasnjeno (slicno kao emisija Insider).

Aleksandar

pre 11 godina

Da, a onda tajkuni uzmu tu istur robu od kineza, ostave da se provetri, da ne miriše na DDT i okače u "fensi" radnjama, i svojim "outlet" ovima i dopišu dve nule na kinesku cenu.

Imao sam prilike da vidim iste torbe i dačije jakne i kod kineza i u jednom hipermarketu firme iz bivše YU republike... naravno sa različitim cenama

THE DREAM

pre 11 godina

Kontejner sa robom iz Kine dolazi brodom u luku Rijeka,gdje se iskrcava i ukrcava ili na kamion sa prikolicom,ili na vagone za prijevoz željeznicom,kontejneri imaju brodske plombe koje se skidaju samo u iznimnim prilikama kada se detaljno kontrolira roba iskrcavanjem u skladište,špediteri podnose fakture i prateću dokumentaciju,dozvolu za međunarodni prijevoz robe,tovarni list(CMR),i NCTS obrazac koji se kompjuterski unosi sa provjerom svih stavaka,carinici na granici( osim u slučaju da je plomba oštećena ili je nema otvaraju kontejner ) ne otvaraju kontejner nego ga upućuju u odredišnu unutarnju carinarnicu na carinjenje robe.Malverzacije su moguće vezano za dizanje ili prihvaćanje carinske osnovice tj.vrijednosti robe ili eventualnog utvrđivanja viška robe pa progledavanja kroz prste za istu ali ovaj članak ne pije vodu,štoviše liči mi na one čaršijske priče,puno je tu neistine i gluposti navedeno,mada kriminala ima ali ne na ovaj način.

spediter i transporter

pre 11 godina

@DPolitika i drugi koji spominju spediterske firme u negativnoj konotaciji ...

Tekst mogu da potpisem do poslednjeg slova.
Ipak, molim vas da se i ovde uzdrzite od uobicajenog generalizovanja.
Broj firmi koje se u Srbiji bave spedicijom i transportom je jako veliki.
Najodgovornije tvrdim da su spediterske ili transportne kuce medju njima, a koje se bave nezakonitim radnjama u velikoj manjini.
Molim vas dozu postovanja za veliku grupu ljudi koja zakonito i casno radi svoj posao.

Nismo ovce

pre 11 godina

Novi PR tekst pazarskog lobija. Svi znamo da povremeno bilo koja roba prođe nelegalno carinu zahvaljujući korupciji. Ovde se iznenada apostrofira kineska roba, jer je konkurencija Pazarcima. Bilo bi jako lepo napisati članak kako prolaze carinu materijali iz Turske koji stižu u Novi Pazar.

Tasko

pre 11 godina

Ma nema šanse da carinici nešto "muvaju", oni samo naplaćuju (i to debelo)i u svakoj kontroli su maksimalno zaštićeni i pokriveni pa čak i ako su procesuirani nikada nisu i osuđeni nego im se isplaćuju zaostale plate i nadoknade za duševni bol (i to debelo).

Milan Nis

pre 11 godina

Nismo isli goli i bosi ni pre KINEZA,kao sto neki ovde impliciraju,ali zato su nam,odnosno mi sami uz svesrdnu pomoc carinika i svih u lancu sverca,unistili privredu i zanatstvo.Nikada nije kasno,pa ako bi se neko umolio da prilegne na posao mozda se malo i smanji broj ljudi na birou rada.

sns klika i kopi paste

pre 11 godina

Ovo uopšte nije istina, jer da je istina, Vučić bi davno reagovao na ovakav vid organizovanog kriminala, a i kako može da bude istina, kada je SNS zamenila sve važne ljude na carinama i ostalim institucijama što su vezana za ovu stvar! Svi mi znamo da su institucije najzad počele da rade, a ovo pismo je vredjanje rada gospodina Vučića, koji danonoćno proganja kriminalce, a ovi zaziru od njega! Bilo bi jako dobro, kada bi novine i televizije i radio a i internet malo bolje proverio ovakva tajastvena i nepotpisana pisma, koja samo omalovažavaju trud koji ulaže SNS, i koji je svoju najbolju decu postavio na veoma važna mesta u ministarstvima, i koji takodje danonoćno rade na boljem životu ovog napaćenog naroda, naroda koji najzad vidi ne samo svetlo na kraju tunela, već kao i narod Severne Koreje, na svojim licima oseća sjaj jmutarnjeg sunca!

programeri

pre 11 godina

@BokiPirot
Sa 220.000 neto mesecnih prihoda (porodica) ne mozes da menjas auto dva puta godisnje. Mozes i na zimovanje i letovanje, i izlet poneki, ali da promenis auto dva puta godisnje, ne mozes. Vec godinama ozbiljno zaradjujem, nisam mnogo mator, imam dvoje dece i mogu ti reci da je zivot u Srbiji skup. Ustvari, ja ne radim samo za auto, to mi nije mnogo bitno, pa ovako gledam, ali mislim da je nerealno da za 100k menjas auto dva puta godisnje. Jednom u 3-4 godine je ok sa duplo vecom platom. I relativno opustenim zivotom. Mnogo sam "grejao stolicu" da bih se sad stiskao. Da, vreme jeste granica. Bas je lepo kad se posteno zaradjuje i zivi od toga, mogu vam reci. Knjigu u sake.

Aleksandar

pre 11 godina

Ma dajte, molim Vas. Pa mi smo oličenje poštenja, zato smo i došli dovde. Svi se vadimo da smo to videli od države i državnih službenika, a sama nam Država Srbija NEĆE I NE ŽELI DA BUDE JOŠ JEDNA NORMALNA DRŽAVA, JER NE MOGU TADA DA KRADU, A DA NE ODU U ĆORKU.
Nikada, ali NIKADA ova zemlja neće biti normalna, da bi to bila prvo se mora doneti i napisati novi USTAV, a to će se desi na kukovo leto.

DPolitika

pre 11 godina

@spediter i transporter

Generalizacije ce biti dokle god neznamo da su posteni u vecini jer cutanjem se na neki los nacin nesvesno ili svesno saucestvuje a niko ih nesprecava da ustanu protiv nepostenih.

Organizujte proteste posteni spediteri i trazite od vlasti promenu carinika i propisa, smanjenej troskova, ukidanej pojednih troskova za robu male vrednosti koje naplacujete(pokazite da niste samo za svoj dzep) i da se stvari dovedu na svoje mesto. U tome vas niko nesprecava pa cemo videti da li ste u vecini.

Secate se pistaljka protiv vlasti 90 godina. Pistati samo zato sto zelis da neko drugi dodje na vlast a cutati na sve malverzacije koje vidis je posast Srbije.

Naravno da nisu svi neposteni i mozda su posteni u vecini ali znajuci da su stete u milijardama eura u zadnjih 20 godina od nepostenih i to ne samo od kineske robe vec i od cigara, alkohola, automobila, tehnike i svega ostaloga sto prolazi kroz carinu i spediciju i imajuci u vidu velicinu stete recicu da nezto sto ja mozda i netacno a imajuci u vidu da steta ogromna svi idu u isti cabar dokle god god se to stanje nesredi...

Netrebas da budes policajac ali netreba ni da budes nem na unistenje Srbije kroz korupciju.

Mozda u vecini posteni spediteri cute o korupciji zato sto gledaju samo "svoj" posten posao ali to Srbiju necini boljim mestom za zivot.

Dokle se neke stvari generalno ne promene bice i generalizacije losih stvari.

PS
Dobar glas se daleko cuje a los jos dalje...

Analitičar

pre 11 godina

Za sve ove mutne radnje i vrapci na grani znaju. Ali izgleda da NAMERNO ne znaju državni organi i institucije. Znaju!!!, ali se prave ludi i gluvi, jer pametna braća Kinezi znaju gde smo ranjivi. Ime Srbije je u nekim davnim vremenima bilo cenjeno, ali sada ja bih predložio da se promeni ime u recimo: "Banana država", jer joj to ime baš odgovara.!!!! Kuda ide ovaj brod.!!!

Hogar

pre 11 godina

Pa kako mislite da se prijavi roba kada se uvozi od strane ljudi koji su takođe ovde "prošvercovani" .Niko zasigurno nema uvid u to koliko je Kineza u Srbiji ,ali se zna samo jedno-gde jedan dođe uskoro nastaje kolonija.Plašim se samo da "problem" sa Albancima uskoro ne preraste u ovaj drugi.Vladika niški Jovan odlučio je da na dan rođenja cara Konstantina u godini Milanskog edikta daruje prvu bebu koja se rodi u niškom porodilištu. Međutim, zlatnik namenjen „srpskom Konstantinu“ pripao je bebi iz Kine...SLUČAJNOST ILI NAM TO NEŠTO GOVORI?

Dolina lopova Subotica

pre 11 godina

@ Je l' neko iznenadjen ovim?
(Somborac, 4. mart 2013 11:18)

ma jok, lazu :) pogledajte --> http://wikimapia.org/9831503/sr/Dolina-lopova

spediter i transporter

pre 11 godina

@DPolitika

Postovani,

Vi ili ste od strane nekoga od kolega iz struke grdno nasamareni ili ste mladi i prepuni ideala.

U slucaju prvom, sledeci put treba bolje da se informistete pre nego sto potrazite usluge spedicije / transporta / logistike.

U drugom slucaju, deluje naivno da kolege iz struke idu unaokolo i upiru prstom u sve moguce aktere nezakonitosti, pozivaju na promene i slicno.
Zasto...?
Da li vi, na primer, stvarno verujete da ce svi u skorije vreme osumnjiceni za kriminal i korupciju dobiti zasluzenu kaznu?
Zasto...?
Zato sto je Srbija jos uvek jako daleko od razvijene demokratije i gradjanskog drustva. Inicijativa kakvom je vi zamisljate bi od strane svih mogucih lobija bila sasecena u korenu, a postene kolege vec istog dana naisle na opstrukciju u svojim svakodnevnim zakonitim aktivnostima.

Sto se mene licno tice, sve svoje sam rekao na izborima, trudim se da svoj posao radim najbolje sto mogu, u skladu sa zakonom.

Kada bi svako od nas isto to cinio, bilo bi ovo sjajno drustvo, zar ne?

postenje

pre 11 godina

Ima postenih speditera, carinika , inspektora...to su oni koji nisu učipljeni.....znaci,postoji krug u koji ne mozes tek tako da udjes...jer krugovi su kao sekte....ostali (manjina) se samo zderu, ne zato sto su posteni, nego zato sto nisu u dilu...I pitanje je zasto se kineska roba ili automobili carine samo u odredjenim Carinarnicama??? E ne moze bas svako da se omrsi...

ZORO OSVETNIK

pre 11 godina

MORAJU NEKI U ZATVOR, AKO JE OZBILJNA DRZAVA
-SEFOVI CARINSKIH ISPOSTAVA NA KOJIMA SE RADIO OVAJ KRIMINAL
-CARINICI IZ ODELJENJA ZA SUZBIJANJE KRIMINALA
-CARINICI KOJI SU RADILI NA PREGLEDU ROBE KOD ULAZA U SRBIJU
-CARINICI KOJI SU VRSILI NADZOR I PREGLED ROBE U DOBANOVCIMA

LJUDI, NA STOTINE I STOTINE KONTEJNERA JE PROSLO A DA NIKO NIJE REAGOVAO.

Radiša V.

pre 11 godina

Najbolje da će carinici da žive od 25.000 dinara plate. Dajte im po 5.000 evra plate mesečno, pa od korupcije neće ostati ni atom na molekulu!

Goran

pre 11 godina

Da nije Kineza narod bi go hodao,pa Srbija je zemlja cuda najskuplje su nam firmifane patike u evropi a plate najmanje,zato je i logicno sto se narod oblaci kod Kineza

THE DREAM

pre 11 godina

Kontejner sa robom iz Kine dolazi brodom u luku Rijeka,gdje se iskrcava i ukrcava ili na kamion sa prikolicom,ili na vagone za prijevoz željeznicom,kontejneri imaju brodske plombe koje se skidaju samo u iznimnim prilikama kada se detaljno kontrolira roba iskrcavanjem u skladište,špediteri podnose fakture i prateću dokumentaciju,dozvolu za međunarodni prijevoz robe,tovarni list(CMR),i NCTS obrazac koji se kompjuterski unosi sa provjerom svih stavaka,carinici na granici( osim u slučaju da je plomba oštećena ili je nema otvaraju kontejner ) ne otvaraju kontejner nego ga upućuju u odredišnu unutarnju carinarnicu na carinjenje robe.Malverzacije su moguće vezano za dizanje ili prihvaćanje carinske osnovice tj.vrijednosti robe ili eventualnog utvrđivanja viška robe pa progledavanja kroz prste za istu ali ovaj članak ne pije vodu,štoviše liči mi na one čaršijske priče,puno je tu neistine i gluposti navedeno,mada kriminala ima ali ne na ovaj način.

Nismo ovce

pre 11 godina

Novi PR tekst pazarskog lobija. Svi znamo da povremeno bilo koja roba prođe nelegalno carinu zahvaljujući korupciji. Ovde se iznenada apostrofira kineska roba, jer je konkurencija Pazarcima. Bilo bi jako lepo napisati članak kako prolaze carinu materijali iz Turske koji stižu u Novi Pazar.

SRB customs employee

pre 11 godina

Ja ne mogu da verujem da postoje nepravilnosti u radu carine i da se time nanosi steta domacim proizvodjacima i kupcima i da se time ostecuje budzet i siromasi populacija.
Meni je neverovatno da za par desetina hiljada evra mesecno neki zaposleni u carini moze da se odluci na ovakav zlocin.
Ako je ovo tacno ja sam za to da se NE pokrece istraga posto ipak to nije moguce.

ja

pre 11 godina

roba proizvedena u Yugoslaviji jako visoko cenila se u svoje vreme u SSSRu. Stvarno sve bilo vrhunskog kvaliteta i na nivou robe proizvedene u Nemackoj, Austriji, Holandiji - rekla bi sa nemackim perfekcionizmom i pedanticnoscu uradjeno sve bilo. Italija i Francuzka onda ni do kolena bili Yugoslaviji. Steta da je takav potencijal bio srozan...

sns klika i kopi paste

pre 11 godina

Ovo uopšte nije istina, jer da je istina, Vučić bi davno reagovao na ovakav vid organizovanog kriminala, a i kako može da bude istina, kada je SNS zamenila sve važne ljude na carinama i ostalim institucijama što su vezana za ovu stvar! Svi mi znamo da su institucije najzad počele da rade, a ovo pismo je vredjanje rada gospodina Vučića, koji danonoćno proganja kriminalce, a ovi zaziru od njega! Bilo bi jako dobro, kada bi novine i televizije i radio a i internet malo bolje proverio ovakva tajastvena i nepotpisana pisma, koja samo omalovažavaju trud koji ulaže SNS, i koji je svoju najbolju decu postavio na veoma važna mesta u ministarstvima, i koji takodje danonoćno rade na boljem životu ovog napaćenog naroda, naroda koji najzad vidi ne samo svetlo na kraju tunela, već kao i narod Severne Koreje, na svojim licima oseća sjaj jmutarnjeg sunca!

programeri

pre 11 godina

@BokiPirot
Sa 220.000 neto mesecnih prihoda (porodica) ne mozes da menjas auto dva puta godisnje. Mozes i na zimovanje i letovanje, i izlet poneki, ali da promenis auto dva puta godisnje, ne mozes. Vec godinama ozbiljno zaradjujem, nisam mnogo mator, imam dvoje dece i mogu ti reci da je zivot u Srbiji skup. Ustvari, ja ne radim samo za auto, to mi nije mnogo bitno, pa ovako gledam, ali mislim da je nerealno da za 100k menjas auto dva puta godisnje. Jednom u 3-4 godine je ok sa duplo vecom platom. I relativno opustenim zivotom. Mnogo sam "grejao stolicu" da bih se sad stiskao. Da, vreme jeste granica. Bas je lepo kad se posteno zaradjuje i zivi od toga, mogu vam reci. Knjigu u sake.

glasac ds-a

pre 11 godina

Ovo je sve super sto je provaljen ovakav vid kriminala,makar i uz anonimno pismo nekog ko se verovatno plasi za svoju bezbednost(nista novo u drzavi Srbiji).Medjutim,prvo je valjda trebalo sprovesti istragu,pohapsiti koga treba pa tek onda objaviti ovu vest.Medjutim Vuciceva borba protiv kriminala i korupcije se ocito od pocetka zasniva na senzacionalizmu i ubiranju jeftinih populistickih poena,a ne na iskrenoj i ozbiljnoj borbi protiv krmininala i korupcije.Zahvaljujuci ovoj vesti sada ce lepo ekipa koja sve ovo navedeno radi da prestane za izvesno vreme sa tim,da se pritaji i da saceka da ova guzva prodje,pa ona opet Jovo na novo ,sve ispocetka! P.S. Vazno da je Aca V. uhapsio Miskovica,pa sad lepo mogu da se baskare i prosiruju poslovanje na nase trziste tudji tajkuni poput Todorica i slicnih,tek cemo videti svoga Boga kad pometuni Todoric kupi Meraktor i kad bude drzao 70% maloprodaje po Srbiji!

Горан

pre 11 godina

Опште је познато да Кинези не плаћају порез у Србији, односно у 99% њихових радњи никад вам неће дати фискални рачун. Ја сам веровао да макар царину морају да плате али изгледа да и то избегавају. Мислим да је крајње време да се надлежне службе обрачунају са њима!!!

Anonim

pre 11 godina

Ovo je sve super sto je provaljen ovakav vid kriminala,makar i uz anonimno pismo nekog ko se verovatno plasi za svoju bezbednost................
(glasac ds-a, 4. mart 2013 11:46)

Pre bih rekao da je anonimno pismo dolazi od osobe koja nije dobila kolaca ili se plasi otkaza.
Setimo se slucaj u drumskoj putarini a pismo nije bilo anonimno, ali zato je dobio otkaz. To je deo rizika.

mara

pre 11 godina

Najbolje da će carinici da žive od 25.000 dinara plate. Dajte im po 5.000 evra plate mesečno, pa od korupcije neće ostati ni atom na molekulu!
(Radiša V., 4. mart 2013 11:52)

radiša ako si i ti carinik, da ti nešto objasnim:
ti ako nećeš da radiš za 25 hiljada ima neko pošten ko hoće, ne znam samo kako se dobijaju radna mesta na carini ali sam sigurna da nije lako.
druga stvar, nije poštenje nešto što treba da ti se plati parama sugrađana iz budžeta slovima pet hiljada evra mesečno, to dobiješ kad se rodiš besplatno, ili ti ga usade majka i otac, ako to nemaš, neće ti biti dovoljno ni tih 5000.
toliko

Nenad

pre 11 godina

Znate onaj vic kada dva carinika pricaju o tome sta da poklone trecem?
Kaze prvi - Da mu kupimo auto? - Ma to smo prosli put.
A da mu kupimo stan? - Ma nije mi to nesto bas....
A da mu damo jednu smenu vise? - UUUU , nemoj da preterujes!

Nikola NS

pre 11 godina

Da nije Kineza narod bi go hodao,pa Srbija je zemlja cuda najskuplje su nam firmifane patike u evropi a plate najmanje,zato je i logicno sto se narod oblaci kod Kineza
(Goran, 4. mart 2013 11:29)

Da nije Kineza, naši tekstilci bi još imali i šanse da se povrate iz mrtvih. Kvalitet, majstore i dizajnere imamo, falile bi "samo" investicije (što i nije baš toliko teško i neizvodljivo). Ovako kupuj narode kinesko smeće i raduj se što je jeftino.

Inače, jadna li si, državo, kad pojedinci rade posao umesto tebe. Samo još jedan dokaz da se opstanak ove kvazi tvorevine koja jedva može da se nazove državom održava na savesnom radu šake pojedinaca/entuzijasta.

Na žalost, mislim da će ovo da se nazove "Afera Kinez", da će za sve da se optuži DS/EU/Amerika/Marsovci/Ekonomska kriza/Paja Patak i da će ministar trgovine da kaže kako sve to nije toliko strašno jer eto imamo ... hmmm... uspešnu fabriku pertli i jezika za cipele u Strnjikovcu Donjem.

Crnogorac

pre 11 godina

@mara "...ti ako nećeš da radiš za 25 hiljada ima neko pošten ko hoće..."
Ako je prosecna potrosoacka korpa 100.000 dinara, imas dvoje dece i zenu koja ne radi, jer ne moze da nadje posao... Objasni mi kako posteno da se prezivi AKO uzmes u obzir da nisi podstanar sa kirijom koja je veca od plate.

@NikolaNS "...Da nije Kineza, naši tekstilci bi još imali i šanse da se povrate iz mrtvih. Kvalitet, majstore i dizajnere imamo, falile bi "samo" investicije (što i nije baš toliko teško i neizvodljivo). Ovako kupuj narode kinesko smeće i raduj se što je jeftino..."
Tebi niko ne brani da udjes u brendiran butik, ali moras da shvatis jednu stvar, da su nasi tekstilci bili kvalitetni ne bi propali... Valjda odgledati Tesnu kozu ponovo...

@Milun "...Ali zato meni za bluetooth stick od 7$ 11.000RSD za špeditera, ležarinu i carinu..." Roba vrijednosti do 20$ SA PORIJEKLOM je oslobodjena bilo kakvih dazbina, nema potrebe da se sazaljevas.

Sad bez sve sale... Da je situacija dobra nije... Da li su ih poreski inspektori jebavali kao budale jesu, pa je na kraju njihov ambasador svratio malo do drzavnog vrha i puj pike ne vazi vise fiskalni racun.
NI JEDAN INSPEKTOR VISE NE SMIJE DA UDJE KOD KINEZA. ZABRANJENO IM!

Uhapsite lopove!

pre 11 godina

Ovo je organizovani kriminal sirokih razmera. Dugo sam kao prevoznik prevozio robu i mogu Vam reci da u Upravi carina Vlada takav kriminal da bi tamo bar svaki treci sluzbenik trebao da je na robiji. U Srbiju mozete da prosvercujete sve, od igle do lokomotive. I dok prekomerenom administracijom maltertiraju firme koje legalno uvoze robu i teraju ih da placaju lezarinu i boravak na carini, ilegalnim kanalima ulaze milioni evra robe svakog dana. Drzava je zato na ogromnom gubitku, a nasi tekstilni proizvodjaci propadaju ili su vec propali.

Dragan

pre 11 godina

Kao sto jedan komentar kaze "radi se o kineskoj robi". Dakle sva roba koja dolazi iz Kine. Veliki deo robe ide u prehrambenoj industriji (soja,crni i beli luk, razne boje....). Da im slucajno na fakturama ne pise tekstilna roba, a da je u kontejnerima soja iz Kine ? E, al to je "muckanje u skladu sa propisima", sto bi reko Srecko Sojic. More, sve bi ja to u zatvor, pa na prinudni rad u nekom rudniku. A evo ga Kertes izasao, pa ga ponovo postavite za upravnika svih carina. On najbolje zna kako se to "radi". Pozz

ekonomista

pre 11 godina

Ovo je inače javna tajna unazad petnaestak godina.Domaća tekstilna industrija je i propala onog momenta kada je roba kineskih firmi počela da se carini odoka i manje više svi su plaćali iste dažbine,bez obzira da li je u kamionu ili kontejneru bilo robe za 5000 ili 50000 evra.A našim tekstilnim fabrikama se brojao svaki kilogram pamuka ili metar štofa koji su uvozili.
Nemam ništa protiv Kineza,čak naprotiv,ali dajte da naši tekstilci imaju iste uslove kao i uvoznici,pa da se vidi kako se u Srbiji može proizvoditi i lepo i kvalitetno a i sa konkurentnom cenom.

BokiPirot

pre 11 godina

Imam komsiju carinika,zivi ko grof.Automobile menja dva puta godisnje,kupuje stanove,letovanja,zimovanja a zena mu ne radi,skoluju i troje dece.Pa neka ima i sto hiljada platu tako ne moze.

Nenad

pre 11 godina

Žao mi je što niste spomenuli i istorijat ovog uvoza sa Kinom, sve bi bilo jasnije. Vratimo se na kratko u 1999. godinu i vreme Miloševića i međunarodnih sankcija. Tada, Mira Marković uvodi posebni carinski sporazum sa Kinom kako bismo se jelda predstavili kao ozbiljni strateški partneri i približili nam bratsku Kinu. Novi sporazum je bio potpuno štetan po domaće stanovništo i proizvođače ali avaj. Od ozbiljnog partnerstva i investicija nije naravno bilo ništa, sve se svelo na uvoz robe široke potrošnje vrlo niskog kvaliteta, a po najnižim mogućim carinskim stopama. Uredba važi i dan danas. Carini se na svega par terminala u zemlji, a najviše u Batajnici i to skoro bez ikakave kontrole kako je već i navedeno u tekstu.

TomislaV1

pre 11 godina

E bas me zanima KAKO CE OVOME DA STANU NA PUT jer je to vec odavno uradjeno do perfekcvije i puno njih ce osetiti nedostatak novca, ako bog da.Borice se do iznemoglosti i nece se predavati.Inace proverite nekretnine CARINIKA, sta voze, gde letuju, kako se oblace, imovinu i pokretnu i nepokretnu ako mozete i racune u nasim i stranim bankama i kuce i lokale u CG. brodove , helikoptere avione itd....Iznenadicete se.!

Smrda

pre 11 godina

Radiša ne budi naivan. Tebi mora da je neko carinik kad ih ovako branis - jer kao imaju male plate. Jos se nije rodio lopov koji se DOVOLJNO NAKRAO pa stao.
I radnice na kiosku imaju male plate, pa ne kradu cokoladice od gazde.
I ulicni sviraci imaju male plate, pa ne presrecu ljude na ulici i otimaju im novcanike.
Ono sto nasoj carini i nasim carinicima treba nije 5000eur mesecno, jer to vec imaju. Njima treba jedno najmanje 50 godina zatvora po SVAKOJ carinarnici, pa da vidis kako problemi sa korupcijom nestaju.

Krenite lepo od SEFOVA carinarnica, ali - optuzite ih valjano, sa dokazima, evo nek poreska krene u pretrage i poredjenje imovnog stanja sa prihodima. Ja recimo znam za Sabac - tu ko bi malo zagrebao, imao bi pune ruke. Ne bas kao oni koji su to drmali do juce i danas, ali ipak pune i prepune materijala za tuzilastvo.
Bilo je tu cak i slucajeva da su 'sefovi smene' bili optuzeni, suspendovani, ali nikem nista na kraju. Zato sad ti sefovi kupuju zemlju na veliko i sade hektare i hektare. Stedeli ljudi pa sad mogu.
I onda se pitamo zasto je zemlja u Srbiji skupa - pa samo dok kupe koliko mogu svi carinici, inspektori, policajci i njihovi sefovi, svi ministri i njihovi pomocnici, svi opstinari, gradonacelnici i njihove svastike - nema sta da ostane za malog coveka.

Ja sam

pre 11 godina

Cena kineske robe se izjednacila sa domacom, a nekada ste za jednu marku mogli da kupite desetak stvari.
Posredno, svi ljudi u lancu koji uzimaju harac i tako dizu cenu kineske robe, stite domacu proizvodnju koja kvalitetom sve vise lici na kinesku.

Miki

pre 11 godina

Sve je to krenulo jos od Kertesa(koga oslobodise) pa preko dinkicevih carinika sve do sada.Sad ce kao Vucic da se zabezekne, a onda da pohapsi i posmenjuje staru carinsku ekipu .Onda ce da dovede svoje da oni nastave tamo gde su ovi prethodni prekinuti.To sto milijarde din. na taj nacin ne ulaze u budzet, ma koga je briga.Otece oni od naroda koliko im treba.I tako u krug do daljeg...

Pravopis

pre 11 godina

Aa pa gospodo nemojte da se vredjamo pa da kazemo da se ovo do sad nije znalo. Koliko sam samo carinika i špeditera morao da podmazem da bih "normalno" uvezo auto i bez FTJP (fali ti jedan papir).

Analitičar

pre 11 godina

Za sve ove mutne radnje i vrapci na grani znaju. Ali izgleda da NAMERNO ne znaju državni organi i institucije. Znaju!!!, ali se prave ludi i gluvi, jer pametna braća Kinezi znaju gde smo ranjivi. Ime Srbije je u nekim davnim vremenima bilo cenjeno, ali sada ja bih predložio da se promeni ime u recimo: "Banana država", jer joj to ime baš odgovara.!!!! Kuda ide ovaj brod.!!!

Hogar

pre 11 godina

Pa kako mislite da se prijavi roba kada se uvozi od strane ljudi koji su takođe ovde "prošvercovani" .Niko zasigurno nema uvid u to koliko je Kineza u Srbiji ,ali se zna samo jedno-gde jedan dođe uskoro nastaje kolonija.Plašim se samo da "problem" sa Albancima uskoro ne preraste u ovaj drugi.Vladika niški Jovan odlučio je da na dan rođenja cara Konstantina u godini Milanskog edikta daruje prvu bebu koja se rodi u niškom porodilištu. Međutim, zlatnik namenjen „srpskom Konstantinu“ pripao je bebi iz Kine...SLUČAJNOST ILI NAM TO NEŠTO GOVORI?

obavesten

pre 11 godina

van zemlje sam poslednji put bio 1995.po povratku iz bugarske nisam zeleo da za tri boksa najeftinijih cigareta platim carinu 100 maraka jednostavno zbog toga sto sam ih platio 3 marke.hteo sam da iskoristim pravo i svoje robe se odreknem u korist drzave.carinik mi oduzima pasos uz reci da dok ne platim 100 maraka necu moci da ga uzmem nazad.zalio sam se svakom cariniku i policajcu na stanici u dimitrovgradu i svi su okretali glavu.na kraju sam pozvao poznanika speditera koji radi tu na granici i on mi je doneo pasos uz reci da su svi povezani i da im niko nista nemoze.a da je i danas tako vidi se iz ove vesti a vidimo i svi mi koji poznajemo bar jednog carinika.

postenje

pre 11 godina

Ima postenih speditera, carinika , inspektora...to su oni koji nisu učipljeni.....znaci,postoji krug u koji ne mozes tek tako da udjes...jer krugovi su kao sekte....ostali (manjina) se samo zderu, ne zato sto su posteni, nego zato sto nisu u dilu...I pitanje je zasto se kineska roba ili automobili carine samo u odredjenim Carinarnicama??? E ne moze bas svako da se omrsi...

spediter i transporter

pre 11 godina

@DPolitika

Postovani,

Vi ili ste od strane nekoga od kolega iz struke grdno nasamareni ili ste mladi i prepuni ideala.

U slucaju prvom, sledeci put treba bolje da se informistete pre nego sto potrazite usluge spedicije / transporta / logistike.

U drugom slucaju, deluje naivno da kolege iz struke idu unaokolo i upiru prstom u sve moguce aktere nezakonitosti, pozivaju na promene i slicno.
Zasto...?
Da li vi, na primer, stvarno verujete da ce svi u skorije vreme osumnjiceni za kriminal i korupciju dobiti zasluzenu kaznu?
Zasto...?
Zato sto je Srbija jos uvek jako daleko od razvijene demokratije i gradjanskog drustva. Inicijativa kakvom je vi zamisljate bi od strane svih mogucih lobija bila sasecena u korenu, a postene kolege vec istog dana naisle na opstrukciju u svojim svakodnevnim zakonitim aktivnostima.

Sto se mene licno tice, sve svoje sam rekao na izborima, trudim se da svoj posao radim najbolje sto mogu, u skladu sa zakonom.

Kada bi svako od nas isto to cinio, bilo bi ovo sjajno drustvo, zar ne?

DPolitika

pre 11 godina

Neko je napisao ono sto se usmeno zna vec dugo vremena a tice se nase korumpirane carinske sluzbe, a ono sto posebno boli je da te carinske sluzbe i spedicije deru gradjane srbije na posiljkama male vrednosti(pa cak i one koje su navodno oslobodjene carine) kada nesto poruce preko interneta ili im neko posalje iz inostranstva.

Carina je jedan od razloga zasto nema slobodnog protoka robe preko inteneta tj. elektronske trgovine Srbije i drugih zemalja.

Naravno tu su i razni interesi koji sprecavaju liberalizaciju boljeg zivota u Srbiji za nejne gradjane pa tako naprimer cokolada u Srbiji je dva i po puta skuplja nego u Nemackoj sa sve carinom i porezom, a za gradjane koji nemaju para da se razbacuju sa njima nema mogucnosti kupovine na ebay-u sa jednostavnom isporukom u Srbiju najnormalnijih stvari(knjiga, elektronike itd.)

Inace spedicije se vec dvadeset godina maste sistemom uvoznih dozvola za sve i svasta a ministarsvta(nevini sluzbenici) se maste dozvolama za kamiondzije i to vrapci znaju samo eto niko od golubova na vlasti u zadnjih 20 i kusur godina da promeni to stanje jer pobogu mi idemo u EU a tamo tece mled i mleko kao u Bugarskoj i Rumuniji sto da se sami menjamo pa oni ce da nas urede:)....

Kada udjemo u EU ocekujte da struja poskupi berem tri puta pa cemo kao u Bugarskoj sa jos gorim platama na proteste umesto sada da se bez obzira na EU regulise zivot na nacin koji to nasim uslovima zivota odgovara stvarajuci uslove za poslovanje i investicije bez korupcije.

Aleksandar

pre 11 godina

Kinezi... Malo je što ne plaćaju carinu, nego fiskalne račune nema šanse da izdaju. Na Cvetkovoj pijaci često kupim neku igračkicu za ćerku. Oni toliko samouvereno ne daju fiskalni nikom, da je očigledno da su potplatili nekog da budu mirni. Zato im namerno uvek tražim fiskalni. Onda sledi prebiranje po nekoj svesci sa šiframa, kineske psovke, pa još prebiranja, još psovki i eto računa.

Oldtimer

pre 11 godina

E moja Srbijo , ima li neki segment gde nema kradje , prevare, korupcije ...Borba do kraja sa svima koji nam zavlace ruku u dzep zarad licne koristi , beskrupulozno , ma ko bio

spediter i transporter

pre 11 godina

@DPolitika i drugi koji spominju spediterske firme u negativnoj konotaciji ...

Tekst mogu da potpisem do poslednjeg slova.
Ipak, molim vas da se i ovde uzdrzite od uobicajenog generalizovanja.
Broj firmi koje se u Srbiji bave spedicijom i transportom je jako veliki.
Najodgovornije tvrdim da su spediterske ili transportne kuce medju njima, a koje se bave nezakonitim radnjama u velikoj manjini.
Molim vas dozu postovanja za veliku grupu ljudi koja zakonito i casno radi svoj posao.

Tasko

pre 11 godina

Ma nema šanse da carinici nešto "muvaju", oni samo naplaćuju (i to debelo)i u svakoj kontroli su maksimalno zaštićeni i pokriveni pa čak i ako su procesuirani nikada nisu i osuđeni nego im se isplaćuju zaostale plate i nadoknade za duševni bol (i to debelo).

Aleksandar

pre 11 godina

Da, a onda tajkuni uzmu tu istur robu od kineza, ostave da se provetri, da ne miriše na DDT i okače u "fensi" radnjama, i svojim "outlet" ovima i dopišu dve nule na kinesku cenu.

Imao sam prilike da vidim iste torbe i dačije jakne i kod kineza i u jednom hipermarketu firme iz bivše YU republike... naravno sa različitim cenama

DPolitika

pre 11 godina

@spediter i transporter

Generalizacije ce biti dokle god neznamo da su posteni u vecini jer cutanjem se na neki los nacin nesvesno ili svesno saucestvuje a niko ih nesprecava da ustanu protiv nepostenih.

Organizujte proteste posteni spediteri i trazite od vlasti promenu carinika i propisa, smanjenej troskova, ukidanej pojednih troskova za robu male vrednosti koje naplacujete(pokazite da niste samo za svoj dzep) i da se stvari dovedu na svoje mesto. U tome vas niko nesprecava pa cemo videti da li ste u vecini.

Secate se pistaljka protiv vlasti 90 godina. Pistati samo zato sto zelis da neko drugi dodje na vlast a cutati na sve malverzacije koje vidis je posast Srbije.

Naravno da nisu svi neposteni i mozda su posteni u vecini ali znajuci da su stete u milijardama eura u zadnjih 20 godina od nepostenih i to ne samo od kineske robe vec i od cigara, alkohola, automobila, tehnike i svega ostaloga sto prolazi kroz carinu i spediciju i imajuci u vidu velicinu stete recicu da nezto sto ja mozda i netacno a imajuci u vidu da steta ogromna svi idu u isti cabar dokle god god se to stanje nesredi...

Netrebas da budes policajac ali netreba ni da budes nem na unistenje Srbije kroz korupciju.

Mozda u vecini posteni spediteri cute o korupciji zato sto gledaju samo "svoj" posten posao ali to Srbiju necini boljim mestom za zivot.

Dokle se neke stvari generalno ne promene bice i generalizacije losih stvari.

PS
Dobar glas se daleko cuje a los jos dalje...

nišlijka

pre 11 godina

Šta bi smo mi bez naših zimzelenih budžetlija?! Svima je jasno da ni jedan posao bez njih ne može da se obavi, ali niko i ne pominje da mora da se na svakih 6 meseci vrši unakrsna kontrola imovine i prihoda zimzelenih.

aaaaa

pre 11 godina

A zivo me zanimalo, kako samo braca Kinezi opstaju...jedino oni imaju racunicu da otvaraju radnju za radnjom, dok nase sa fiskalnim kasama propadaju....

Zoran

pre 11 godina

Ovaj dokumenat je poslat i svim carinskim ispostavama i mnogim spedicijama jos pre jedno 2 meseca, tako da sam dokument video. Postupak je detaljno opisan i navedena su tacno imena i sta ko tacno radi u lancu (a tu su imena vodecih ljudi na carini i carinskim ispostavama). Ovaj problem je povezan i sa carinskim sluzbama Hrvatske, jer ne bi mogao drugacije postupak da se izvede, ali to je nesto cime oni treba da se bave.
Takođe, ono što je previd- ovde se govori o kineskoj robi, ali nigde nije naznačeno da nju prodaju Kinezi kod nas(ako se pogleda po radnjama, ogromna vecina robe je iz Kine, cak i ona koja se uvozi iz EU- koja takodje ima kinesko poreklo), zato ne treba napadati Kineze. Jednostavno, takav je odnos u svetu u tekstilnoj industriji i Kinezi imaju nizu cenu gotovog proizvoda sa sve troskovima transporta,spediterskih troskova i troskova carine (realne), nego sto je ulaz sirovina kod nasih proizvodjaca. Jedino bi se nekom enormnom carinskom stopom, mogla sacuvati tekstilna industrija.
Videcemo kakav ce epilog imati ova afera, jer je sve detaljno objasnjeno (slicno kao emisija Insider).

Milan Nis

pre 11 godina

Nismo isli goli i bosi ni pre KINEZA,kao sto neki ovde impliciraju,ali zato su nam,odnosno mi sami uz svesrdnu pomoc carinika i svih u lancu sverca,unistili privredu i zanatstvo.Nikada nije kasno,pa ako bi se neko umolio da prilegne na posao mozda se malo i smanji broj ljudi na birou rada.

Aleksandar

pre 11 godina

Ma dajte, molim Vas. Pa mi smo oličenje poštenja, zato smo i došli dovde. Svi se vadimo da smo to videli od države i državnih službenika, a sama nam Država Srbija NEĆE I NE ŽELI DA BUDE JOŠ JEDNA NORMALNA DRŽAVA, JER NE MOGU TADA DA KRADU, A DA NE ODU U ĆORKU.
Nikada, ali NIKADA ova zemlja neće biti normalna, da bi to bila prvo se mora doneti i napisati novi USTAV, a to će se desi na kukovo leto.

Micko

pre 11 godina

Nisu morali da krenu od carine. Dovoljno je otici u kineski centar u bloku 70 i videti da niko ne izdaje fiskalne racune. To znaci samo jedno: da ima gomila neocarinjene robe. Za KEPU knjigu nisu ni culi a niko ih od inspekcije i ne pita, da ih ne uvredi ili zmurke imaju svoju cenu. E moji bananameni...

Dolina lopova Subotica

pre 11 godina

@ Je l' neko iznenadjen ovim?
(Somborac, 4. mart 2013 11:18)

ma jok, lazu :) pogledajte --> http://wikimapia.org/9831503/sr/Dolina-lopova

Beogradjanin

pre 11 godina

Nemojte odmah napadati Kineze jer postoji ogroman broj Udbasa i saradnika Udbe koji uvoze robu iz Kine ( po povlascenim tarifama tj da budem jasniji maltene za dzabe) i dalje prodaju to po Srbiji kako putem veleprodaja tako i maloprodaja.
Ovaj problem traje decenijama, pa tako imate slucaj da obicno posteno fizicko lice naruci farmerice iz Kine za 10 dolara i doceka ga srpska carina sa sve spediterskim uslugama od preko 100 eura za to, a sa druge strane Udbaski bandit i saradnik Udbe uveze ceo kontejner robe sa carinom od samo par stotina eura , kontejner gde se nalazi desetine hiljada parcica raznorazne robe.
Sve se ovo zna jako dugo u Srbiji, postoje Udbasi i saradnici Udbe koji uvoze robu u Srbiji sa simbolicnim carinskim tarifama.
Ovo sve drzava Srbija kad bi htela moze resiti za dva-tri dana, videti koje sve firme masovno uvoze robu iz Kine i fakture koje placaju drzavi Srbiji za carinu.
Ali da li ima zelje da se udari na Udbo-mafiju?
Nije ovde samo rec o robi iz Kine nego o svemu sto Udbo-mafija sa saradnicima radi po Srbiji decenijama.
Za njih pravila igre i zakoni drzave Srbije ne vaze.
Sve do momenta dok ne budu vijani po Srbiji od vrata do vrata od gradjana Srbije, jer ocigledno drzava ne zeli da resi problem UDBE.

5 soma!

pre 11 godina

Kupujem od Kineza robu za dalju prodaju. Jednom mi se Kineskinja požalila da su je na granici izreketirali sa celih 5000 eura za 1 kontejner robe + carina (koja je najčešće simbolična). U bloku 70 inspektorima je tarifa od 200-300 pa nadalje... kako ih ne bi "češljali". Verujem da ovi niži državni činovnici ne bi mogli da reketiraju, da u tome nemaju interesa i oni iznad njih.

ZORO OSVETNIK

pre 11 godina

MORAJU NEKI U ZATVOR, AKO JE OZBILJNA DRZAVA
-SEFOVI CARINSKIH ISPOSTAVA NA KOJIMA SE RADIO OVAJ KRIMINAL
-CARINICI IZ ODELJENJA ZA SUZBIJANJE KRIMINALA
-CARINICI KOJI SU RADILI NA PREGLEDU ROBE KOD ULAZA U SRBIJU
-CARINICI KOJI SU VRSILI NADZOR I PREGLED ROBE U DOBANOVCIMA

LJUDI, NA STOTINE I STOTINE KONTEJNERA JE PROSLO A DA NIKO NIJE REAGOVAO.