Nedelja, 03.03.2013.

14:11

Hodža planirao napad na SFRJ!?

Albanski komunistički vođa Enver Hodža planirao je napad na Jugoslaviju posle smrti Josipa Broza Tita, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Izvor: Jutarnji list

Hodža planirao napad na SFRJ!? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

eh

pre 11 godina

Steta da su nas napali, Juga se ne bi raspala u gradjansom ratu vec bi sada Drac, Valona, Skadar bili u sastavu Jugoslavije koja bi iz rata izasla jos jaca i mocnija!!!! Eh da su napali....

nenad

pre 11 godina

Ozbiljna država temeljno planira i strpljivo sprovodi u delo svoje planove; Albanija je aktivno radila na stvaranju baze podrške svojim planovima priključivanja delova teritorija susednih zemalja svojoj, i to decenijama, prilagođavajući se promenama stanja na terenu kako u sopstvenoj zemlji, tako i susednim zemljama i svetu. Kako možemo videti - jako uspešno. A još uspeha tek predstoji, tek su na pola puta.
Kao Srbinu i stanovniku Srbije može da mi bude žao što su moja država i narod, koga na Kosovu praktično više nema, evidentno gubitnici u ovoj dugoj bici, ali Albaniji mogu samo da čestitam na školskom primeru planiranja i ostvarivanja dugoročnih ciljeva.

r.

pre 11 godina

i tu se vidi da su Albanci hteli i ranije da otmu teritorije, da ih samo to zanima, a da je Milosevic samo odlican izgovor za njihove nacional-okupatorske planove. Albanija je decenijama generisala nacionalizam i sovinizam na Kosovu i u Makedoniji, plasirala nacionalisticke mitove o "ilirskom poreklu", "drevnim albanskim zemljama" itd. Srbija je lose odigrala, nije nasla saveznike, nije placala lobiste kao sto su Albanci jos od 1991. godine placali Ruder Finu, nije placala kampanje americkim politicarima i ovo je rezultat. Problem je i u tome sto Srbija nije nista naucila iz svega ovoga sa Kosovom.

Albanac

pre 11 godina

Tada nas saveznik bila je Kina a posebno Rusija a Ameri, Englezi i Njemci su bili saveznik Srbije. Danas je obrnuto. Nasi preci su se tu pokazali pametni i videli su da od Rusa nema nista. Ostalo znate i sami kako prolaze danas oni koji su sa Rusima a kako oni sa Amerima

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Samo sam procitao ovaj naslov. Sega mi da citam dalje. Svako lovacko drustvo i savez izvidjaca SFRJ bili su jaci od te enverove vojske. Ma daj!

mujcinovic salih

pre 11 godina

Nije bilo sanse da Albanija napadne Jugoslaviju.Nama su saveznici bili SAD i Z.Evropa a njima rusi i kinezi.Krivci za raspad Jugoslavije su rusi.Kad je doslo do sukoba izmedju Milosevica i Tudjmana oni su se umesali i pomagali da se drzava sto pre rasturi.To je bila njihova osveta za 1948 kada smi ih oterali.Zbog toga smo lepo ziveli 50 godina a sada kad su nam rusi saveznici zivimo kao bubreg u djubretu?

Tri posleratna druga, Balašević...

pre 11 godina

"Kad je onomad Najveci Lovac Naših Naroda otišao u vecna lovišta, najviše smo se plašili da ce nam se istog dana raspasti domovina. Kao, svi su samo na to cekali. Svi ce nas podmuklo napasti sa svih strana. Samo im još mi trebamo...
Nedelju dana to nam je bila prva briga. Probudiš se, pa trk na prozor. Da se nismo nocas raspali? Nismo još, super...
Krojaci sveta znali su ono što mi nismo. Deset godina je mikron na lenjiru istorije.
Jednostavno su nas pustili da se razdrockamo kao trula bundeva zaboravljena negde nakraj bašte.
Sami od sebe..."

"Ne damo Jugu!
A nešto se i ne otimaju da je uzmu. To ti je kao sa starim "moskvicem"...
Nikom ne treba ceo, ali svima trebaju delovi...
Neki bi samo malo mora. Neki bi koje brdašce. Ostrva su odavno razgrabljena, pa se namecu neka polovicna rešenja...
Poluostrvo? Može, i to obavlja posao...
Svako je ponešto kaparisao, ali tako je to sa komšijama. Uvek su spremni da se parnice oko dobre zemlje. Oni bar pitaju...
A Etnicki Cistaci grabe i šakom i kapom. Nisu to velike kape, ali ih ima, ne žale se. Ustanu ranije, kao ono u Oklahomi, pa grabe zemlju sve do zalaska sunca. Onda lepo zabodu svoje kocice, i to je, kao, njihovo...
Tako je osvojen Divlji Zapad. Ni Divlji Istok nece bolje proci.
E, moji Indijanci..."

kossad

pre 11 godina

Oni koji govore da nema sanse da bi nas Albanija tada napala i da bi ih JNA rasturila, ocigledno ne znaju sta je asimetricni rat, specijalni rat, proxy-rat, rat niskog intenziteta, itd. Ono sto hocu da kazem u stvari je da Albanija nas jeste napala i Albanija jeste dobila taj rat (ili preciznije prvih nekoliko bitaka), samo sto je to kod vecine nasih politicara i generala proslo nezapazeno jer su se oni skolovali, ocekivali i spremali se za nesto poput iskrcavanja u Normandiji, a taj rat se nije vodio na frontu tj. albansko-jugoslovenskoj granici (osim otvorenog sukoba tokom par meseci 99-te), vec iza linije fronta i najvecim delom ne oruzijem, vec kamenjem, bananama, pivskim flasama, performansima masovnih trovanja itd. (na slican nacin na koji se npr. Izraelsko-Palestisnki rat vodio i jos uvek vodi). Kome nije jasno da se taj rat desio, a narocito kome nije jasno da taj rat jos uvek traje i da je Kosovo samo jedna njihova dobijena bitka u tome ratu, preporucujem citanje sabraih dela i slusanje tekucih izjava danasnje albanske intelektualne, politicke i vojne elite.

Tekelija

pre 11 godina

Па кад погледамо данашњу карту Балкана, сасвим је јасно да се тај рат десио.
Срби исцјепкани у неколико земаља, на Космету Албанци имају апсолутну већину, БЈРМакедонија трпи то да се дан независности Албаније слави на њиховој територији.
Засад је привидно недирнута једино Црна Гора, али Албанци су се показали много стрпљивијим, и у крајњој линији, паметнијим од нас.

Све док се не деси неки нови Балкански савез, нешто слично оном из 1912., то ће бити проблем.

Срби који се хвале знањем историје и богатством исте, никако да је стварно науче и искористе.

Miki

pre 11 godina

@Kelmendi i svima vama koju mu dajete pluseve...
Dosta bre vise te arbanaske ideje na srpskim portalima... Kakava prevara, bili ste odani fasistckoj Italiji, ali su Vas se i oni stideli. Kosovo i Metohiuju ste trenutno dobili najvise zahvaljujuci Titu i komunistima koji su zabranili povratak Srba izbeglica posle II svetskog rata tamo (i u Makedoniju). Tito Vam je 15 godina ostavio otvorene granice da naseljavate KiM. Zato Vas danas i ima tamo toliko koliko Vas ima...
Ali nicija do zore nije gorela, kad-tad izmenice se interesi Amerike na ovom prostoru, i vraticete se Vi preko Prokletija.

Milan

pre 11 godina

Albanci su vojno oduvek bili smešni,ali jedno im se mora priznati,a to je da su oko jedne ideje bili vekovima za razliku od nas.Oni su se zalagali za veliku Albaniju i tokom Turaka,i tokom Austro-Ugarske,i tokom fašističke Italije i tokom komunizma i evo sad kad su u NATO paktu.Tokom komunizma oni planiraju pripajanje Kosova,a mi pravimo praktično države od Vojvodine i Kosova,pravimo makedonsku,bosansku i crnogorsku naciju,sve zarad "bratstva i jedinstva".Jel nekom čudno onda zašto smo danas tu gde jesmo?

sasa jokic

pre 11 godina

Toliko je bio resen da napadne SFRJ, da je hteo oba tenka da upotrebi u tu svrhu, jedino sto ga je plasilo bilo je slabo zdravstveno stanje jedinog pilota u zemlji, iako su imali dva aviona, koja su prinudno sletela u drugom svetskom ratu.

Dejan SLO

pre 11 godina

JNA sam kao 19 godišnjak služio 1985 znači pet godina posle smrti Tita. Tad je bio moral u vojski i ljubav prema Yu od Triglava do Gevgelije jako visoka. Ako se ne bi niko mešao sa strane bi JNA ušetala u Tiranu i Drač za par dana. Ali sečam se neke druge priče kad su Dolanca strani novinari pitali posle smrta Tita ako se jugosloveni plaše da če se zemlja razpast on jim je odgovorio nikako, imamo najaču najmoderniju armiju i najviše ljudstva pod naoružanjem u regionu. A novinari su ga onda pitali a šta ako vas niko neče napast jel če se Yu održat? Eto bili su u pravu, ako bi mi neko te 1985 kazao da 6 godina kasnije SFRJ neče više postojat ne bi mu verovao.

seljadin

pre 11 godina

JNA je imala plan da u slucaju potrebe, zastite od stranih brodova, zauzme Otrantska vrata, moreuz kojim bi zatvorio ulaz u Jadransko more. To znaci da bi citava Albanija pala za nekoliko dana.

vuk_samotnjak_prizrenski

pre 11 godina

broj jedan: "shperthimi" ima dvostruko značenje: eksplozija, ali i prodor u kontekstu ovog članka.
broj dva: e. hoxha, dabogda nikad ne imao mira na onom svetu, bio je veći staljinista i maoista od sovjeta i tadašnjih kineza. nije voleo kosovare i druge albance iz bivše-yu. šteta što ne razumete albanski, inače bi ste se uverili brojnim snimcima na youtube.
broj tri: verovali ili ne, e. hoxhi nije odgovaralo rasturanje sfrj, jer bi tada morao da uradi nešto po pitanju albanaca u ex-yu, a to bi mu ozbljno poljuljalo diktaturu.
broj četiri: napad albanije na tadašnju yu... ajte molim vas...

Enver Kelmendi

pre 11 godina

Tito je prevario Envera jer u Bujanu odrzana konferencija u kojoj je odluceno da albanska vojsk pomaze Jugoslaviji,a sto se tice Kosova ona ce odluciti sa kim ce posle oslobodjenja.Ispostavilo se da su kosovski Albaci sa svojom voljom hteli u Jugoslaviji.A sa druge strane Alnanci u Jugoslaviji je podelio Pijade i Tito u tri republike:Srbiji,Makedoniji i Crnoj Gori.Enver Hodza je bio najkrvavi komunista posle Stalina.On je bio,dakle,tiranin albanskog naroda.Da bi ostao na vlast on je ismisljao spoljnog i unutrasnjeg neprijatelja.Na zalost Albanaca,Albaniju bi mogao da okupira samo JNA koja je bila stacionirana u Makedoniji.Meni cudi i dan-danas zasto Rusi uvek bili kao vegeta u Balkan,tj.svugde su turili nos.

Gordost-je-greh

pre 11 godina

Nije bas najjasnije otkud ovoliki podsmeh i neko gordo podsmevanje sa visine na ovaj plan koje je de-facto uspeo!!
Pa ako pogledamo danas situaciju ovaj plan je uspeo gotovo 90% - znaci SFRJ vise nema, Kosovo je albansko , delovi Crne Gore i Makedonije su pod tihom okupacijom Albanaca i SFRJ vise nema a i vojni kapaciteti drzava koje su preostale su vrlo minimalni te bi sada konflikt sa Albanijom, Srbija gotovo sigurno izgubila.
Srbija je izgubila rat sa albancima iz prostog razloga sto su njihovi biroi , tajne sluzbe i ostale agencije iz Albanije napravili plan u skladu sa njihovim mogucnostima i sa realnim sagledavanjem neprijatelja.
Prema tome nema-ljutis , izgubili smo i porazili su nas neki brdjani ali sta da se radi - ne pobedjuju oni koji misle da su najbolji , gotovo nikad.

PhD

pre 11 godina

Najsmesnije je to sto se ovde javljaju iz drugih ex Yu republika i govore u mnozini "Mi", znaci Jugosloveni a? Svima nam je bilo dobro? Hodza se malo zeznuo u racunici jer u to vreme jugoslovenstvo je bilo na visokom nivou tako da bi ih MI pobacali u more za kratko vreme. Sirak tuzni nije ni znao da je Jugoslavija u to vreme bila medju prvih deset po naoruzanju koje je ponekad ukljucivalo i NATO sisteme. Samo kroz Prokuplje je protrcalo oko 300 tenkova u vreme demonstracija na Kosovu 1981. Hodza je bio smesan kao crtac!

Nista nije slucajno

pre 11 godina

Albanija nije napala SFRJ ali su Albanci na Kosovu pokrenuli masovne demonstracije nakon Titove smrti 1980te, koje su trajale tokom 1980tih i koje su i dovele do raspada Jugoslavije jer centralno rukovodstvo nije znalo kako da resi taj problem.

Alek

pre 11 godina

Zato je 1978. godine u strukturi CK APR osnovan Biro međunarodne propagande,koji se nazivao Biro za Kosovo.

Um caruje snaga klade valja.

Srbin

pre 11 godina

Vi se smejete a ne vidite da su oni to vec uradili i da ce ici vise a mi smo im pomogli tako sto smo se podelili vise nego sto su oni ocekivali..Oni su ocekivali unutrasnje nerede i nemire u SFRJ a ne raspad.

Cloud Atlas

pre 11 godina

Stvarno šteta što nas nisu napali tada...

Uzgred, mislim da je najveća greška Josipa Broza Tita to što nije, ipak, nabavio za Jugoslaviju - nuklearno naoružanje.

Da se nikada ne iskoristi, samo da uvek stoji tu.

Da smo bili nuklearna sila, ne bi se usudili Amerikanci da nam zavrnu slavinu i uništavaju nas iznutra 80'ih, i Jugoslavija bi bila jedna od osnivača EEZ i kasnije EU... i danas bismo živeli u ekonomskoj i vojnoj sili sa tržištem od 25 miliona ljudi, u svakom slučaju neuporedivo bolje nego danas.

Mogao je Tito da glumi mirotvorca, da pozira sa Naserima i Nehruima po luksuznim brodovima, ali morao je da bude dovoljno vozionar da za svoje Nesvrstane, svoje narode i narodnosti, pribavi večno osiguranje od - strane invazije, što se upravo dešava, upakovano sa sve mašnicom.

Ako su mogli Severna Koreja i Indija, Pakistan i Izrael... mogla je i morala i ona i onakva SFRJ.

Mogao je da iznajmi vojnu bazu Amerikancima u Sloveniji na 10 godina... i dobio bi ono što bi tražio... mogao je Rusima da za uzvrat da malu bazicu na Kosovu, i isto bi dobio i od njih.
Nakon 10 godina bi morali da se relociraju i jedni i drugi, jedni zbog drugih i obratno.

Znao je Tito tako da manipuliše njima... ali nije želeo nuklearno naoružanje.
A humongous fucking mistake.
Najveća njegova greška.

Ne bi se raspala zemlja tako lako, ne bi smelo da se desi - ono što se desilo.

kraja

pre 11 godina

...komsijama se ovo ne komentarise...
...ne vole da se podsecaju odakle su masovno emigrirali pre 50 godina...
...ne vole da se podsecaju kako ih je docekala jugoslavija dok su sa decom i minimalnim prtljagom dolazili u jugoslovenski raj...
...lepo su nam vratili...

Sumadinac

pre 11 godina

Grceviti trzaji jednog od komunistickih diktatora pred krah sistema u istocnoj Evropi... Jedino su Srbi ziveli bezbrizno i srecno cuvajuci bezrezervno propali sistem i drzavu koja se raspala jos 1943. u Jajcu. Jos tada je Tito na Kosovu dao Albancima ono o cemu su tokom prve Jugoslavije mogli samo da sanjaju.
Poenta. Svi nacionalno svesni su komunizam iskorsitili u svoju korist. Svi nacionalno pogubljeni i odani nadnacionalnim idealima i totalitarnim ideologijama su propali. Mozda je tako i bilo najpravednije. Za nauk!

Hodža je jedino planirao da ostane na vlasti do smrti

pre 11 godina

Eh, kamo sreće da je Enver Hodža danas živ, da i dalje vlada Albanijom i da je nastavio da planira sve kao što piše u članku! Ne bi se Kosovo nikad otcepilo, a ni Makedonija. Ne bi se, možda ni SFRJ rastočila na 7 delova.

PS: Tito je umro u aprilu ili maju 1980, a već u martu 1981. izbile su "studentske" demonstracije u Prištini i u drugim većim gradovima SAP Kosovo. Hodžina Albanija nije ni metka ispalila kada su ove demonstracije, pod parolom "Kosovo-Republika" ugušene u krvi. Tada, 1981, osnovna ideja, uz "preduslov" da se Kosovo otcepi od SFRJ, bila je da sedište nove albanske ujedinjene države bude u Prištini, što bi kao posledicu imalo preuzimanje Hodžine vlasti od strane političke elite kosovskih Albanaca. Uzgred, da je Enver Hodža danas živ, na Kosovu bi mu promenili prezime u Hodžaj.

NikolaTK

pre 11 godina

@filatelista
Ono sto i danas Albanija ima to se ne moze nazvati vojskom. Vojska bez avijacije nije vojska. Albansko nebo cuvaju Italijani.

carapan

pre 11 godina

Samo se vi smejte eventualnom napadu albanske vojske.Zbog nase gordosti i misljenja da smo neka vojna sila ,tako smo i zavrsili.Mislite da bi oni napali bez pomoci Rusije.Oni su znali svoju snagu,a mi nismo.

Krnjevac

pre 11 godina

Istinsko Zlo uvijek dodje kad mu se najmanje nadas, tako je bilo u proslosti, tako je u sadasnjosti i tako ce biti i u buducnosti!

Stavros84

pre 11 godina

Da su nas napali tada, najverovatnije da bi SFRJ i dan danas postojala jer bi nesumljivo tada dobili rat za mozda 2 nedelje manje vishe koji dan. Jer kao SFRJ smo imali vise vojnika nego Albanija stanovnika. A da ne pominjem koje naoruzanje, samo kada bi se sve divizije SVLR OGANJ poredjale i raketirale za 3 dana ne bi ostalo nista od njihove vojske a oni nisu imali nista slicno.

Лане

pre 11 godina

Хахахаа, они да нападну Југославију...Није смео Совјетски Савез да је нападне, а напала би шака планинских неписмењака... У ово само Албанци могу да верују! И 99-те, да им није било Америке, наша армија би их сабила до мора у року од два месеца. Питајте било кога ко је био са војском тамо,па ће вам рећи колико су јаки, професионални и храбри. Дајте молим вас. Најсмешнија војска коју је свет видео. Али сад су у моди на западу, штите их моћници, добили су својих 5 минута па глуме силу.

Gruber

pre 11 godina

Pozdrav!! Godinama radim sa firmama iz Albanije. Predlažem da pogledate zanimljivi putopis koji već nekoliko meseci pišem: http://railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=20&t=5436 gde ćete iz prve ruke moći da se uverite koliko je ta držva /Albanije/ bila sirota i nespremna za 'poduhvate' ovog tipa kako je navedeno u textu!

pozdrav svima!

istoricar

pre 11 godina

enver hodza ce ostati upamcen po njegovim mini bunkerima za jednu osobu koje su napravili po citavoj albaniji a niko ih nikada nije koristio. veruje se da ih ima na stotine hiljada mini bunkera. takodje je bio panicar i uvek zamisljao neprijatelja koji nije postajao. takodje se zna da je sa teritorije albanije pocetkom osamdesetih godina , dva tri puta albanija povredila vazdusni prostor SFRJ sa poljuprivrednim avionima i bacala bojlere sa eksplozivom koji na srecu nisu eksplodirali ali su u narodu , u to vreme , te scene bile smesne i izazivale veliki smeh. eh da smo znali sta nas ceka...

Nenad86

pre 11 godina

Proveli bi se kao bosi po trnju, njih bi cak i ovakva nasa vojska isprasila, a kamoli ona stara...JNA nije mogla sa unutrasnjim "neprijateljima", ali bi spoljasnje oduvala...

Milutin

pre 11 godina

Potpuni promašaj! Albanci sa Kosova i iz Makedonije su pokazali da je natalitetna taktika sa oslanjanjem na lobi zasnovan na prodaju droge mnogo bolja od rata

mislim stvarno

pre 11 godina

Nemojte me shvatiti pogresno, mozda je steta sto do tog napada nije doslo. Tadasnja JNA, bez obzira na sve svoje slabosti, je bila NATO za albansku vojsku, i verujem da bi se tada razresile neke stvari cije posledice danas trpimo. Ubedjen sam da bi tada bilo reseno tzv. albansko pitanje na nacin koji bi odgovarao Srbiji (SFRJ}, a da bi to medjunarodna zajednica aminovala s' obzirom na tadasnju poziciju i ugled koji je uzivala SFRJ. U svakom slucaju, problem Kosova danas ne bi postojao, makar ne u ovakvom obimu.

Velibor

pre 11 godina

Napad na SFRJ? Hodžina Albanija? Grohotom se smejem. Pa od te sile bi se odbranio tadašnji SUP recimo Kosovske Mitrovice. Jedina pretnja po Jugoslaviju je bio krvavi građansku rat započet secesijom. Tako i bi na kraju. Pod blagoslovom CIA, naravno.

pero

pre 11 godina

Koliko je Tito bio jak da je citav svijet cekao da umre pa da nas rasproda. Hehe, steta sto nas nisu tada napali. To bi mozda i bila najbolja stvar koja se mogla desiti Jugoslaviji kao cjelini.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Ono sto Enveru Hodzi nije uspelo sedamedsetih i osamsesetih godina,uspelo je Americi i NATO-paktu 1999 godine! Da je Enver Hodza znao da ce njegove zelje tada ispuniti Amerika, mogao je mirno da spava?!! Na zalost nasu sa Hozdinom propagandom od 1948 godine do njegove smrti, Svet je prihavatio da je Hodzs bio u"pravu", pa nam je oteto Kosovo!!

Nikola

pre 11 godina

Niste otkrili toplu vodu,pa opste je poznato da su do 1985 separatisticke albanske grupe bile politicki podrzavane od rezima Hodze,te da su iste grupe pored nacionalnog,bastinile toboz marksisticki cilj po uzoru na albansko komun.uredjenje.Cak je to i u "Karauli" opisano,"Albanci se opet grupisu".Inace,mislim da je prava steta sto nisu napali,JNA bi ih saterala u Egej,toliki je bio patriotski naboj u Jugoslovena pothranjen 5 god.paranojom "sta kad Tito umre" da bi i u stvarnosti,a ne samo u doktrini opste narodne odbrane,svaki covek bio vojnik.

Silvester

pre 11 godina

Albanska vojska 70-ih je u odnosu na JNA bila komarac. Ali, iako je sve ovo samo naklapanje nekih dokonih analitičara, valja priznati Albancima da su radili kolektivno za neku svoju stvar, dok BUDALE JUGOSLOVENI su sami sebe pojeli za račun svojih kriminalaca i domaćih izdajnika.

Djony

pre 11 godina

Steta sto nas tad nisu napali, onda danas ne bi imali problema oko kosova i granice gde je Srbija a gde albanske zemlje. Mozda bi smo cak izasli i na more :D

pm

pre 11 godina

eto jos jednog dokaza da ni milosevic ni srbija nisu krivi za stanje na kosmetu.albanci su jos od prizrenske lige imali za cilj stvaranje velike albanije i taj cilj ce ostvariti jednog dana.uzeli su kosmet srbiji,ovih dana se sukobljavaju u makedoniji,u crnog gori ih takodje ima dosta ali ne praveprobleme za sad.tako da braco srbi,istorija je uciteljica zivota,ali smo mi ocigledno propustili osnovnu skolu :(

Vladimir Pula

pre 11 godina

uff.. sto bi se lijepo proveo... sto je najtragicnije albanski napad je mogao spasiti jugoslaviju od raspada... zajednicka borba protiv istog neprijatelja stvara jedinstvo...

mislim stvarno

pre 11 godina

Nemojte me shvatiti pogresno, mozda je steta sto do tog napada nije doslo. Tadasnja JNA, bez obzira na sve svoje slabosti, je bila NATO za albansku vojsku, i verujem da bi se tada razresile neke stvari cije posledice danas trpimo. Ubedjen sam da bi tada bilo reseno tzv. albansko pitanje na nacin koji bi odgovarao Srbiji (SFRJ}, a da bi to medjunarodna zajednica aminovala s' obzirom na tadasnju poziciju i ugled koji je uzivala SFRJ. U svakom slucaju, problem Kosova danas ne bi postojao, makar ne u ovakvom obimu.

Vladimir Pula

pre 11 godina

uff.. sto bi se lijepo proveo... sto je najtragicnije albanski napad je mogao spasiti jugoslaviju od raspada... zajednicka borba protiv istog neprijatelja stvara jedinstvo...

Milutin

pre 11 godina

Potpuni promašaj! Albanci sa Kosova i iz Makedonije su pokazali da je natalitetna taktika sa oslanjanjem na lobi zasnovan na prodaju droge mnogo bolja od rata

Nenad86

pre 11 godina

Proveli bi se kao bosi po trnju, njih bi cak i ovakva nasa vojska isprasila, a kamoli ona stara...JNA nije mogla sa unutrasnjim "neprijateljima", ali bi spoljasnje oduvala...

pm

pre 11 godina

eto jos jednog dokaza da ni milosevic ni srbija nisu krivi za stanje na kosmetu.albanci su jos od prizrenske lige imali za cilj stvaranje velike albanije i taj cilj ce ostvariti jednog dana.uzeli su kosmet srbiji,ovih dana se sukobljavaju u makedoniji,u crnog gori ih takodje ima dosta ali ne praveprobleme za sad.tako da braco srbi,istorija je uciteljica zivota,ali smo mi ocigledno propustili osnovnu skolu :(

Лане

pre 11 godina

Хахахаа, они да нападну Југославију...Није смео Совјетски Савез да је нападне, а напала би шака планинских неписмењака... У ово само Албанци могу да верују! И 99-те, да им није било Америке, наша армија би их сабила до мора у року од два месеца. Питајте било кога ко је био са војском тамо,па ће вам рећи колико су јаки, професионални и храбри. Дајте молим вас. Најсмешнија војска коју је свет видео. Али сад су у моди на западу, штите их моћници, добили су својих 5 минута па глуме силу.

Silvester

pre 11 godina

Albanska vojska 70-ih je u odnosu na JNA bila komarac. Ali, iako je sve ovo samo naklapanje nekih dokonih analitičara, valja priznati Albancima da su radili kolektivno za neku svoju stvar, dok BUDALE JUGOSLOVENI su sami sebe pojeli za račun svojih kriminalaca i domaćih izdajnika.

Velibor

pre 11 godina

Napad na SFRJ? Hodžina Albanija? Grohotom se smejem. Pa od te sile bi se odbranio tadašnji SUP recimo Kosovske Mitrovice. Jedina pretnja po Jugoslaviju je bio krvavi građansku rat započet secesijom. Tako i bi na kraju. Pod blagoslovom CIA, naravno.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Ono sto Enveru Hodzi nije uspelo sedamedsetih i osamsesetih godina,uspelo je Americi i NATO-paktu 1999 godine! Da je Enver Hodza znao da ce njegove zelje tada ispuniti Amerika, mogao je mirno da spava?!! Na zalost nasu sa Hozdinom propagandom od 1948 godine do njegove smrti, Svet je prihavatio da je Hodzs bio u"pravu", pa nam je oteto Kosovo!!

Gordost-je-greh

pre 11 godina

Nije bas najjasnije otkud ovoliki podsmeh i neko gordo podsmevanje sa visine na ovaj plan koje je de-facto uspeo!!
Pa ako pogledamo danas situaciju ovaj plan je uspeo gotovo 90% - znaci SFRJ vise nema, Kosovo je albansko , delovi Crne Gore i Makedonije su pod tihom okupacijom Albanaca i SFRJ vise nema a i vojni kapaciteti drzava koje su preostale su vrlo minimalni te bi sada konflikt sa Albanijom, Srbija gotovo sigurno izgubila.
Srbija je izgubila rat sa albancima iz prostog razloga sto su njihovi biroi , tajne sluzbe i ostale agencije iz Albanije napravili plan u skladu sa njihovim mogucnostima i sa realnim sagledavanjem neprijatelja.
Prema tome nema-ljutis , izgubili smo i porazili su nas neki brdjani ali sta da se radi - ne pobedjuju oni koji misle da su najbolji , gotovo nikad.

kraja

pre 11 godina

...komsijama se ovo ne komentarise...
...ne vole da se podsecaju odakle su masovno emigrirali pre 50 godina...
...ne vole da se podsecaju kako ih je docekala jugoslavija dok su sa decom i minimalnim prtljagom dolazili u jugoslovenski raj...
...lepo su nam vratili...

Nista nije slucajno

pre 11 godina

Albanija nije napala SFRJ ali su Albanci na Kosovu pokrenuli masovne demonstracije nakon Titove smrti 1980te, koje su trajale tokom 1980tih i koje su i dovele do raspada Jugoslavije jer centralno rukovodstvo nije znalo kako da resi taj problem.

pero

pre 11 godina

Koliko je Tito bio jak da je citav svijet cekao da umre pa da nas rasproda. Hehe, steta sto nas nisu tada napali. To bi mozda i bila najbolja stvar koja se mogla desiti Jugoslaviji kao cjelini.

Djony

pre 11 godina

Steta sto nas tad nisu napali, onda danas ne bi imali problema oko kosova i granice gde je Srbija a gde albanske zemlje. Mozda bi smo cak izasli i na more :D

istoricar

pre 11 godina

enver hodza ce ostati upamcen po njegovim mini bunkerima za jednu osobu koje su napravili po citavoj albaniji a niko ih nikada nije koristio. veruje se da ih ima na stotine hiljada mini bunkera. takodje je bio panicar i uvek zamisljao neprijatelja koji nije postajao. takodje se zna da je sa teritorije albanije pocetkom osamdesetih godina , dva tri puta albanija povredila vazdusni prostor SFRJ sa poljuprivrednim avionima i bacala bojlere sa eksplozivom koji na srecu nisu eksplodirali ali su u narodu , u to vreme , te scene bile smesne i izazivale veliki smeh. eh da smo znali sta nas ceka...

Cloud Atlas

pre 11 godina

Stvarno šteta što nas nisu napali tada...

Uzgred, mislim da je najveća greška Josipa Broza Tita to što nije, ipak, nabavio za Jugoslaviju - nuklearno naoružanje.

Da se nikada ne iskoristi, samo da uvek stoji tu.

Da smo bili nuklearna sila, ne bi se usudili Amerikanci da nam zavrnu slavinu i uništavaju nas iznutra 80'ih, i Jugoslavija bi bila jedna od osnivača EEZ i kasnije EU... i danas bismo živeli u ekonomskoj i vojnoj sili sa tržištem od 25 miliona ljudi, u svakom slučaju neuporedivo bolje nego danas.

Mogao je Tito da glumi mirotvorca, da pozira sa Naserima i Nehruima po luksuznim brodovima, ali morao je da bude dovoljno vozionar da za svoje Nesvrstane, svoje narode i narodnosti, pribavi večno osiguranje od - strane invazije, što se upravo dešava, upakovano sa sve mašnicom.

Ako su mogli Severna Koreja i Indija, Pakistan i Izrael... mogla je i morala i ona i onakva SFRJ.

Mogao je da iznajmi vojnu bazu Amerikancima u Sloveniji na 10 godina... i dobio bi ono što bi tražio... mogao je Rusima da za uzvrat da malu bazicu na Kosovu, i isto bi dobio i od njih.
Nakon 10 godina bi morali da se relociraju i jedni i drugi, jedni zbog drugih i obratno.

Znao je Tito tako da manipuliše njima... ali nije želeo nuklearno naoružanje.
A humongous fucking mistake.
Najveća njegova greška.

Ne bi se raspala zemlja tako lako, ne bi smelo da se desi - ono što se desilo.

Nikola

pre 11 godina

Niste otkrili toplu vodu,pa opste je poznato da su do 1985 separatisticke albanske grupe bile politicki podrzavane od rezima Hodze,te da su iste grupe pored nacionalnog,bastinile toboz marksisticki cilj po uzoru na albansko komun.uredjenje.Cak je to i u "Karauli" opisano,"Albanci se opet grupisu".Inace,mislim da je prava steta sto nisu napali,JNA bi ih saterala u Egej,toliki je bio patriotski naboj u Jugoslovena pothranjen 5 god.paranojom "sta kad Tito umre" da bi i u stvarnosti,a ne samo u doktrini opste narodne odbrane,svaki covek bio vojnik.

Stavros84

pre 11 godina

Da su nas napali tada, najverovatnije da bi SFRJ i dan danas postojala jer bi nesumljivo tada dobili rat za mozda 2 nedelje manje vishe koji dan. Jer kao SFRJ smo imali vise vojnika nego Albanija stanovnika. A da ne pominjem koje naoruzanje, samo kada bi se sve divizije SVLR OGANJ poredjale i raketirale za 3 dana ne bi ostalo nista od njihove vojske a oni nisu imali nista slicno.

Dejan SLO

pre 11 godina

JNA sam kao 19 godišnjak služio 1985 znači pet godina posle smrti Tita. Tad je bio moral u vojski i ljubav prema Yu od Triglava do Gevgelije jako visoka. Ako se ne bi niko mešao sa strane bi JNA ušetala u Tiranu i Drač za par dana. Ali sečam se neke druge priče kad su Dolanca strani novinari pitali posle smrta Tita ako se jugosloveni plaše da če se zemlja razpast on jim je odgovorio nikako, imamo najaču najmoderniju armiju i najviše ljudstva pod naoružanjem u regionu. A novinari su ga onda pitali a šta ako vas niko neče napast jel če se Yu održat? Eto bili su u pravu, ako bi mi neko te 1985 kazao da 6 godina kasnije SFRJ neče više postojat ne bi mu verovao.

NikolaTK

pre 11 godina

@filatelista
Ono sto i danas Albanija ima to se ne moze nazvati vojskom. Vojska bez avijacije nije vojska. Albansko nebo cuvaju Italijani.

Milan

pre 11 godina

Albanci su vojno oduvek bili smešni,ali jedno im se mora priznati,a to je da su oko jedne ideje bili vekovima za razliku od nas.Oni su se zalagali za veliku Albaniju i tokom Turaka,i tokom Austro-Ugarske,i tokom fašističke Italije i tokom komunizma i evo sad kad su u NATO paktu.Tokom komunizma oni planiraju pripajanje Kosova,a mi pravimo praktično države od Vojvodine i Kosova,pravimo makedonsku,bosansku i crnogorsku naciju,sve zarad "bratstva i jedinstva".Jel nekom čudno onda zašto smo danas tu gde jesmo?

PhD

pre 11 godina

Najsmesnije je to sto se ovde javljaju iz drugih ex Yu republika i govore u mnozini "Mi", znaci Jugosloveni a? Svima nam je bilo dobro? Hodza se malo zeznuo u racunici jer u to vreme jugoslovenstvo je bilo na visokom nivou tako da bi ih MI pobacali u more za kratko vreme. Sirak tuzni nije ni znao da je Jugoslavija u to vreme bila medju prvih deset po naoruzanju koje je ponekad ukljucivalo i NATO sisteme. Samo kroz Prokuplje je protrcalo oko 300 tenkova u vreme demonstracija na Kosovu 1981. Hodza je bio smesan kao crtac!

Srbin

pre 11 godina

Vi se smejete a ne vidite da su oni to vec uradili i da ce ici vise a mi smo im pomogli tako sto smo se podelili vise nego sto su oni ocekivali..Oni su ocekivali unutrasnje nerede i nemire u SFRJ a ne raspad.

Gruber

pre 11 godina

Pozdrav!! Godinama radim sa firmama iz Albanije. Predlažem da pogledate zanimljivi putopis koji već nekoliko meseci pišem: http://railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=20&t=5436 gde ćete iz prve ruke moći da se uverite koliko je ta držva /Albanije/ bila sirota i nespremna za 'poduhvate' ovog tipa kako je navedeno u textu!

pozdrav svima!

kossad

pre 11 godina

Oni koji govore da nema sanse da bi nas Albanija tada napala i da bi ih JNA rasturila, ocigledno ne znaju sta je asimetricni rat, specijalni rat, proxy-rat, rat niskog intenziteta, itd. Ono sto hocu da kazem u stvari je da Albanija nas jeste napala i Albanija jeste dobila taj rat (ili preciznije prvih nekoliko bitaka), samo sto je to kod vecine nasih politicara i generala proslo nezapazeno jer su se oni skolovali, ocekivali i spremali se za nesto poput iskrcavanja u Normandiji, a taj rat se nije vodio na frontu tj. albansko-jugoslovenskoj granici (osim otvorenog sukoba tokom par meseci 99-te), vec iza linije fronta i najvecim delom ne oruzijem, vec kamenjem, bananama, pivskim flasama, performansima masovnih trovanja itd. (na slican nacin na koji se npr. Izraelsko-Palestisnki rat vodio i jos uvek vodi). Kome nije jasno da se taj rat desio, a narocito kome nije jasno da taj rat jos uvek traje i da je Kosovo samo jedna njihova dobijena bitka u tome ratu, preporucujem citanje sabraih dela i slusanje tekucih izjava danasnje albanske intelektualne, politicke i vojne elite.

Miki

pre 11 godina

@Kelmendi i svima vama koju mu dajete pluseve...
Dosta bre vise te arbanaske ideje na srpskim portalima... Kakava prevara, bili ste odani fasistckoj Italiji, ali su Vas se i oni stideli. Kosovo i Metohiuju ste trenutno dobili najvise zahvaljujuci Titu i komunistima koji su zabranili povratak Srba izbeglica posle II svetskog rata tamo (i u Makedoniju). Tito Vam je 15 godina ostavio otvorene granice da naseljavate KiM. Zato Vas danas i ima tamo toliko koliko Vas ima...
Ali nicija do zore nije gorela, kad-tad izmenice se interesi Amerike na ovom prostoru, i vraticete se Vi preko Prokletija.

Sumadinac

pre 11 godina

Grceviti trzaji jednog od komunistickih diktatora pred krah sistema u istocnoj Evropi... Jedino su Srbi ziveli bezbrizno i srecno cuvajuci bezrezervno propali sistem i drzavu koja se raspala jos 1943. u Jajcu. Jos tada je Tito na Kosovu dao Albancima ono o cemu su tokom prve Jugoslavije mogli samo da sanjaju.
Poenta. Svi nacionalno svesni su komunizam iskorsitili u svoju korist. Svi nacionalno pogubljeni i odani nadnacionalnim idealima i totalitarnim ideologijama su propali. Mozda je tako i bilo najpravednije. Za nauk!

Enver Kelmendi

pre 11 godina

Tito je prevario Envera jer u Bujanu odrzana konferencija u kojoj je odluceno da albanska vojsk pomaze Jugoslaviji,a sto se tice Kosova ona ce odluciti sa kim ce posle oslobodjenja.Ispostavilo se da su kosovski Albaci sa svojom voljom hteli u Jugoslaviji.A sa druge strane Alnanci u Jugoslaviji je podelio Pijade i Tito u tri republike:Srbiji,Makedoniji i Crnoj Gori.Enver Hodza je bio najkrvavi komunista posle Stalina.On je bio,dakle,tiranin albanskog naroda.Da bi ostao na vlast on je ismisljao spoljnog i unutrasnjeg neprijatelja.Na zalost Albanaca,Albaniju bi mogao da okupira samo JNA koja je bila stacionirana u Makedoniji.Meni cudi i dan-danas zasto Rusi uvek bili kao vegeta u Balkan,tj.svugde su turili nos.

Alek

pre 11 godina

Zato je 1978. godine u strukturi CK APR osnovan Biro međunarodne propagande,koji se nazivao Biro za Kosovo.

Um caruje snaga klade valja.

vuk_samotnjak_prizrenski

pre 11 godina

broj jedan: "shperthimi" ima dvostruko značenje: eksplozija, ali i prodor u kontekstu ovog članka.
broj dva: e. hoxha, dabogda nikad ne imao mira na onom svetu, bio je veći staljinista i maoista od sovjeta i tadašnjih kineza. nije voleo kosovare i druge albance iz bivše-yu. šteta što ne razumete albanski, inače bi ste se uverili brojnim snimcima na youtube.
broj tri: verovali ili ne, e. hoxhi nije odgovaralo rasturanje sfrj, jer bi tada morao da uradi nešto po pitanju albanaca u ex-yu, a to bi mu ozbljno poljuljalo diktaturu.
broj četiri: napad albanije na tadašnju yu... ajte molim vas...

carapan

pre 11 godina

Samo se vi smejte eventualnom napadu albanske vojske.Zbog nase gordosti i misljenja da smo neka vojna sila ,tako smo i zavrsili.Mislite da bi oni napali bez pomoci Rusije.Oni su znali svoju snagu,a mi nismo.

sasa jokic

pre 11 godina

Toliko je bio resen da napadne SFRJ, da je hteo oba tenka da upotrebi u tu svrhu, jedino sto ga je plasilo bilo je slabo zdravstveno stanje jedinog pilota u zemlji, iako su imali dva aviona, koja su prinudno sletela u drugom svetskom ratu.

Hodža je jedino planirao da ostane na vlasti do smrti

pre 11 godina

Eh, kamo sreće da je Enver Hodža danas živ, da i dalje vlada Albanijom i da je nastavio da planira sve kao što piše u članku! Ne bi se Kosovo nikad otcepilo, a ni Makedonija. Ne bi se, možda ni SFRJ rastočila na 7 delova.

PS: Tito je umro u aprilu ili maju 1980, a već u martu 1981. izbile su "studentske" demonstracije u Prištini i u drugim većim gradovima SAP Kosovo. Hodžina Albanija nije ni metka ispalila kada su ove demonstracije, pod parolom "Kosovo-Republika" ugušene u krvi. Tada, 1981, osnovna ideja, uz "preduslov" da se Kosovo otcepi od SFRJ, bila je da sedište nove albanske ujedinjene države bude u Prištini, što bi kao posledicu imalo preuzimanje Hodžine vlasti od strane političke elite kosovskih Albanaca. Uzgred, da je Enver Hodža danas živ, na Kosovu bi mu promenili prezime u Hodžaj.

Tekelija

pre 11 godina

Па кад погледамо данашњу карту Балкана, сасвим је јасно да се тај рат десио.
Срби исцјепкани у неколико земаља, на Космету Албанци имају апсолутну већину, БЈРМакедонија трпи то да се дан независности Албаније слави на њиховој територији.
Засад је привидно недирнута једино Црна Гора, али Албанци су се показали много стрпљивијим, и у крајњој линији, паметнијим од нас.

Све док се не деси неки нови Балкански савез, нешто слично оном из 1912., то ће бити проблем.

Срби који се хвале знањем историје и богатством исте, никако да је стварно науче и искористе.

Krnjevac

pre 11 godina

Istinsko Zlo uvijek dodje kad mu se najmanje nadas, tako je bilo u proslosti, tako je u sadasnjosti i tako ce biti i u buducnosti!

seljadin

pre 11 godina

JNA je imala plan da u slucaju potrebe, zastite od stranih brodova, zauzme Otrantska vrata, moreuz kojim bi zatvorio ulaz u Jadransko more. To znaci da bi citava Albanija pala za nekoliko dana.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Nije bilo sanse da Albanija napadne Jugoslaviju.Nama su saveznici bili SAD i Z.Evropa a njima rusi i kinezi.Krivci za raspad Jugoslavije su rusi.Kad je doslo do sukoba izmedju Milosevica i Tudjmana oni su se umesali i pomagali da se drzava sto pre rasturi.To je bila njihova osveta za 1948 kada smi ih oterali.Zbog toga smo lepo ziveli 50 godina a sada kad su nam rusi saveznici zivimo kao bubreg u djubretu?

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Samo sam procitao ovaj naslov. Sega mi da citam dalje. Svako lovacko drustvo i savez izvidjaca SFRJ bili su jaci od te enverove vojske. Ma daj!

Albanac

pre 11 godina

Tada nas saveznik bila je Kina a posebno Rusija a Ameri, Englezi i Njemci su bili saveznik Srbije. Danas je obrnuto. Nasi preci su se tu pokazali pametni i videli su da od Rusa nema nista. Ostalo znate i sami kako prolaze danas oni koji su sa Rusima a kako oni sa Amerima

Tri posleratna druga, Balašević...

pre 11 godina

"Kad je onomad Najveci Lovac Naših Naroda otišao u vecna lovišta, najviše smo se plašili da ce nam se istog dana raspasti domovina. Kao, svi su samo na to cekali. Svi ce nas podmuklo napasti sa svih strana. Samo im još mi trebamo...
Nedelju dana to nam je bila prva briga. Probudiš se, pa trk na prozor. Da se nismo nocas raspali? Nismo još, super...
Krojaci sveta znali su ono što mi nismo. Deset godina je mikron na lenjiru istorije.
Jednostavno su nas pustili da se razdrockamo kao trula bundeva zaboravljena negde nakraj bašte.
Sami od sebe..."

"Ne damo Jugu!
A nešto se i ne otimaju da je uzmu. To ti je kao sa starim "moskvicem"...
Nikom ne treba ceo, ali svima trebaju delovi...
Neki bi samo malo mora. Neki bi koje brdašce. Ostrva su odavno razgrabljena, pa se namecu neka polovicna rešenja...
Poluostrvo? Može, i to obavlja posao...
Svako je ponešto kaparisao, ali tako je to sa komšijama. Uvek su spremni da se parnice oko dobre zemlje. Oni bar pitaju...
A Etnicki Cistaci grabe i šakom i kapom. Nisu to velike kape, ali ih ima, ne žale se. Ustanu ranije, kao ono u Oklahomi, pa grabe zemlju sve do zalaska sunca. Onda lepo zabodu svoje kocice, i to je, kao, njihovo...
Tako je osvojen Divlji Zapad. Ni Divlji Istok nece bolje proci.
E, moji Indijanci..."

r.

pre 11 godina

i tu se vidi da su Albanci hteli i ranije da otmu teritorije, da ih samo to zanima, a da je Milosevic samo odlican izgovor za njihove nacional-okupatorske planove. Albanija je decenijama generisala nacionalizam i sovinizam na Kosovu i u Makedoniji, plasirala nacionalisticke mitove o "ilirskom poreklu", "drevnim albanskim zemljama" itd. Srbija je lose odigrala, nije nasla saveznike, nije placala lobiste kao sto su Albanci jos od 1991. godine placali Ruder Finu, nije placala kampanje americkim politicarima i ovo je rezultat. Problem je i u tome sto Srbija nije nista naucila iz svega ovoga sa Kosovom.

nenad

pre 11 godina

Ozbiljna država temeljno planira i strpljivo sprovodi u delo svoje planove; Albanija je aktivno radila na stvaranju baze podrške svojim planovima priključivanja delova teritorija susednih zemalja svojoj, i to decenijama, prilagođavajući se promenama stanja na terenu kako u sopstvenoj zemlji, tako i susednim zemljama i svetu. Kako možemo videti - jako uspešno. A još uspeha tek predstoji, tek su na pola puta.
Kao Srbinu i stanovniku Srbije može da mi bude žao što su moja država i narod, koga na Kosovu praktično više nema, evidentno gubitnici u ovoj dugoj bici, ali Albaniji mogu samo da čestitam na školskom primeru planiranja i ostvarivanja dugoročnih ciljeva.

eh

pre 11 godina

Steta da su nas napali, Juga se ne bi raspala u gradjansom ratu vec bi sada Drac, Valona, Skadar bili u sastavu Jugoslavije koja bi iz rata izasla jos jaca i mocnija!!!! Eh da su napali....

carapan

pre 11 godina

Samo se vi smejte eventualnom napadu albanske vojske.Zbog nase gordosti i misljenja da smo neka vojna sila ,tako smo i zavrsili.Mislite da bi oni napali bez pomoci Rusije.Oni su znali svoju snagu,a mi nismo.

pm

pre 11 godina

eto jos jednog dokaza da ni milosevic ni srbija nisu krivi za stanje na kosmetu.albanci su jos od prizrenske lige imali za cilj stvaranje velike albanije i taj cilj ce ostvariti jednog dana.uzeli su kosmet srbiji,ovih dana se sukobljavaju u makedoniji,u crnog gori ih takodje ima dosta ali ne praveprobleme za sad.tako da braco srbi,istorija je uciteljica zivota,ali smo mi ocigledno propustili osnovnu skolu :(

Miki

pre 11 godina

@Kelmendi i svima vama koju mu dajete pluseve...
Dosta bre vise te arbanaske ideje na srpskim portalima... Kakava prevara, bili ste odani fasistckoj Italiji, ali su Vas se i oni stideli. Kosovo i Metohiuju ste trenutno dobili najvise zahvaljujuci Titu i komunistima koji su zabranili povratak Srba izbeglica posle II svetskog rata tamo (i u Makedoniju). Tito Vam je 15 godina ostavio otvorene granice da naseljavate KiM. Zato Vas danas i ima tamo toliko koliko Vas ima...
Ali nicija do zore nije gorela, kad-tad izmenice se interesi Amerike na ovom prostoru, i vraticete se Vi preko Prokletija.

Enver Kelmendi

pre 11 godina

Tito je prevario Envera jer u Bujanu odrzana konferencija u kojoj je odluceno da albanska vojsk pomaze Jugoslaviji,a sto se tice Kosova ona ce odluciti sa kim ce posle oslobodjenja.Ispostavilo se da su kosovski Albaci sa svojom voljom hteli u Jugoslaviji.A sa druge strane Alnanci u Jugoslaviji je podelio Pijade i Tito u tri republike:Srbiji,Makedoniji i Crnoj Gori.Enver Hodza je bio najkrvavi komunista posle Stalina.On je bio,dakle,tiranin albanskog naroda.Da bi ostao na vlast on je ismisljao spoljnog i unutrasnjeg neprijatelja.Na zalost Albanaca,Albaniju bi mogao da okupira samo JNA koja je bila stacionirana u Makedoniji.Meni cudi i dan-danas zasto Rusi uvek bili kao vegeta u Balkan,tj.svugde su turili nos.

kraja

pre 11 godina

...komsijama se ovo ne komentarise...
...ne vole da se podsecaju odakle su masovno emigrirali pre 50 godina...
...ne vole da se podsecaju kako ih je docekala jugoslavija dok su sa decom i minimalnim prtljagom dolazili u jugoslovenski raj...
...lepo su nam vratili...

Лане

pre 11 godina

Хахахаа, они да нападну Југославију...Није смео Совјетски Савез да је нападне, а напала би шака планинских неписмењака... У ово само Албанци могу да верују! И 99-те, да им није било Америке, наша армија би их сабила до мора у року од два месеца. Питајте било кога ко је био са војском тамо,па ће вам рећи колико су јаки, професионални и храбри. Дајте молим вас. Најсмешнија војска коју је свет видео. Али сад су у моди на западу, штите их моћници, добили су својих 5 минута па глуме силу.

Cloud Atlas

pre 11 godina

Stvarno šteta što nas nisu napali tada...

Uzgred, mislim da je najveća greška Josipa Broza Tita to što nije, ipak, nabavio za Jugoslaviju - nuklearno naoružanje.

Da se nikada ne iskoristi, samo da uvek stoji tu.

Da smo bili nuklearna sila, ne bi se usudili Amerikanci da nam zavrnu slavinu i uništavaju nas iznutra 80'ih, i Jugoslavija bi bila jedna od osnivača EEZ i kasnije EU... i danas bismo živeli u ekonomskoj i vojnoj sili sa tržištem od 25 miliona ljudi, u svakom slučaju neuporedivo bolje nego danas.

Mogao je Tito da glumi mirotvorca, da pozira sa Naserima i Nehruima po luksuznim brodovima, ali morao je da bude dovoljno vozionar da za svoje Nesvrstane, svoje narode i narodnosti, pribavi večno osiguranje od - strane invazije, što se upravo dešava, upakovano sa sve mašnicom.

Ako su mogli Severna Koreja i Indija, Pakistan i Izrael... mogla je i morala i ona i onakva SFRJ.

Mogao je da iznajmi vojnu bazu Amerikancima u Sloveniji na 10 godina... i dobio bi ono što bi tražio... mogao je Rusima da za uzvrat da malu bazicu na Kosovu, i isto bi dobio i od njih.
Nakon 10 godina bi morali da se relociraju i jedni i drugi, jedni zbog drugih i obratno.

Znao je Tito tako da manipuliše njima... ali nije želeo nuklearno naoružanje.
A humongous fucking mistake.
Najveća njegova greška.

Ne bi se raspala zemlja tako lako, ne bi smelo da se desi - ono što se desilo.

mislim stvarno

pre 11 godina

Nemojte me shvatiti pogresno, mozda je steta sto do tog napada nije doslo. Tadasnja JNA, bez obzira na sve svoje slabosti, je bila NATO za albansku vojsku, i verujem da bi se tada razresile neke stvari cije posledice danas trpimo. Ubedjen sam da bi tada bilo reseno tzv. albansko pitanje na nacin koji bi odgovarao Srbiji (SFRJ}, a da bi to medjunarodna zajednica aminovala s' obzirom na tadasnju poziciju i ugled koji je uzivala SFRJ. U svakom slucaju, problem Kosova danas ne bi postojao, makar ne u ovakvom obimu.

NikolaTK

pre 11 godina

@filatelista
Ono sto i danas Albanija ima to se ne moze nazvati vojskom. Vojska bez avijacije nije vojska. Albansko nebo cuvaju Italijani.

Milutin

pre 11 godina

Potpuni promašaj! Albanci sa Kosova i iz Makedonije su pokazali da je natalitetna taktika sa oslanjanjem na lobi zasnovan na prodaju droge mnogo bolja od rata

Vladimir Pula

pre 11 godina

uff.. sto bi se lijepo proveo... sto je najtragicnije albanski napad je mogao spasiti jugoslaviju od raspada... zajednicka borba protiv istog neprijatelja stvara jedinstvo...

Gordost-je-greh

pre 11 godina

Nije bas najjasnije otkud ovoliki podsmeh i neko gordo podsmevanje sa visine na ovaj plan koje je de-facto uspeo!!
Pa ako pogledamo danas situaciju ovaj plan je uspeo gotovo 90% - znaci SFRJ vise nema, Kosovo je albansko , delovi Crne Gore i Makedonije su pod tihom okupacijom Albanaca i SFRJ vise nema a i vojni kapaciteti drzava koje su preostale su vrlo minimalni te bi sada konflikt sa Albanijom, Srbija gotovo sigurno izgubila.
Srbija je izgubila rat sa albancima iz prostog razloga sto su njihovi biroi , tajne sluzbe i ostale agencije iz Albanije napravili plan u skladu sa njihovim mogucnostima i sa realnim sagledavanjem neprijatelja.
Prema tome nema-ljutis , izgubili smo i porazili su nas neki brdjani ali sta da se radi - ne pobedjuju oni koji misle da su najbolji , gotovo nikad.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Ono sto Enveru Hodzi nije uspelo sedamedsetih i osamsesetih godina,uspelo je Americi i NATO-paktu 1999 godine! Da je Enver Hodza znao da ce njegove zelje tada ispuniti Amerika, mogao je mirno da spava?!! Na zalost nasu sa Hozdinom propagandom od 1948 godine do njegove smrti, Svet je prihavatio da je Hodzs bio u"pravu", pa nam je oteto Kosovo!!

seljadin

pre 11 godina

JNA je imala plan da u slucaju potrebe, zastite od stranih brodova, zauzme Otrantska vrata, moreuz kojim bi zatvorio ulaz u Jadransko more. To znaci da bi citava Albanija pala za nekoliko dana.

PhD

pre 11 godina

Najsmesnije je to sto se ovde javljaju iz drugih ex Yu republika i govore u mnozini "Mi", znaci Jugosloveni a? Svima nam je bilo dobro? Hodza se malo zeznuo u racunici jer u to vreme jugoslovenstvo je bilo na visokom nivou tako da bi ih MI pobacali u more za kratko vreme. Sirak tuzni nije ni znao da je Jugoslavija u to vreme bila medju prvih deset po naoruzanju koje je ponekad ukljucivalo i NATO sisteme. Samo kroz Prokuplje je protrcalo oko 300 tenkova u vreme demonstracija na Kosovu 1981. Hodza je bio smesan kao crtac!

Nenad86

pre 11 godina

Proveli bi se kao bosi po trnju, njih bi cak i ovakva nasa vojska isprasila, a kamoli ona stara...JNA nije mogla sa unutrasnjim "neprijateljima", ali bi spoljasnje oduvala...

Stavros84

pre 11 godina

Da su nas napali tada, najverovatnije da bi SFRJ i dan danas postojala jer bi nesumljivo tada dobili rat za mozda 2 nedelje manje vishe koji dan. Jer kao SFRJ smo imali vise vojnika nego Albanija stanovnika. A da ne pominjem koje naoruzanje, samo kada bi se sve divizije SVLR OGANJ poredjale i raketirale za 3 dana ne bi ostalo nista od njihove vojske a oni nisu imali nista slicno.

Djony

pre 11 godina

Steta sto nas tad nisu napali, onda danas ne bi imali problema oko kosova i granice gde je Srbija a gde albanske zemlje. Mozda bi smo cak izasli i na more :D

Sumadinac

pre 11 godina

Grceviti trzaji jednog od komunistickih diktatora pred krah sistema u istocnoj Evropi... Jedino su Srbi ziveli bezbrizno i srecno cuvajuci bezrezervno propali sistem i drzavu koja se raspala jos 1943. u Jajcu. Jos tada je Tito na Kosovu dao Albancima ono o cemu su tokom prve Jugoslavije mogli samo da sanjaju.
Poenta. Svi nacionalno svesni su komunizam iskorsitili u svoju korist. Svi nacionalno pogubljeni i odani nadnacionalnim idealima i totalitarnim ideologijama su propali. Mozda je tako i bilo najpravednije. Za nauk!

Velibor

pre 11 godina

Napad na SFRJ? Hodžina Albanija? Grohotom se smejem. Pa od te sile bi se odbranio tadašnji SUP recimo Kosovske Mitrovice. Jedina pretnja po Jugoslaviju je bio krvavi građansku rat započet secesijom. Tako i bi na kraju. Pod blagoslovom CIA, naravno.

sasa jokic

pre 11 godina

Toliko je bio resen da napadne SFRJ, da je hteo oba tenka da upotrebi u tu svrhu, jedino sto ga je plasilo bilo je slabo zdravstveno stanje jedinog pilota u zemlji, iako su imali dva aviona, koja su prinudno sletela u drugom svetskom ratu.

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

Samo sam procitao ovaj naslov. Sega mi da citam dalje. Svako lovacko drustvo i savez izvidjaca SFRJ bili su jaci od te enverove vojske. Ma daj!

Milan

pre 11 godina

Albanci su vojno oduvek bili smešni,ali jedno im se mora priznati,a to je da su oko jedne ideje bili vekovima za razliku od nas.Oni su se zalagali za veliku Albaniju i tokom Turaka,i tokom Austro-Ugarske,i tokom fašističke Italije i tokom komunizma i evo sad kad su u NATO paktu.Tokom komunizma oni planiraju pripajanje Kosova,a mi pravimo praktično države od Vojvodine i Kosova,pravimo makedonsku,bosansku i crnogorsku naciju,sve zarad "bratstva i jedinstva".Jel nekom čudno onda zašto smo danas tu gde jesmo?

Albanac

pre 11 godina

Tada nas saveznik bila je Kina a posebno Rusija a Ameri, Englezi i Njemci su bili saveznik Srbije. Danas je obrnuto. Nasi preci su se tu pokazali pametni i videli su da od Rusa nema nista. Ostalo znate i sami kako prolaze danas oni koji su sa Rusima a kako oni sa Amerima

Gruber

pre 11 godina

Pozdrav!! Godinama radim sa firmama iz Albanije. Predlažem da pogledate zanimljivi putopis koji već nekoliko meseci pišem: http://railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=20&t=5436 gde ćete iz prve ruke moći da se uverite koliko je ta držva /Albanije/ bila sirota i nespremna za 'poduhvate' ovog tipa kako je navedeno u textu!

pozdrav svima!

vuk_samotnjak_prizrenski

pre 11 godina

broj jedan: "shperthimi" ima dvostruko značenje: eksplozija, ali i prodor u kontekstu ovog članka.
broj dva: e. hoxha, dabogda nikad ne imao mira na onom svetu, bio je veći staljinista i maoista od sovjeta i tadašnjih kineza. nije voleo kosovare i druge albance iz bivše-yu. šteta što ne razumete albanski, inače bi ste se uverili brojnim snimcima na youtube.
broj tri: verovali ili ne, e. hoxhi nije odgovaralo rasturanje sfrj, jer bi tada morao da uradi nešto po pitanju albanaca u ex-yu, a to bi mu ozbljno poljuljalo diktaturu.
broj četiri: napad albanije na tadašnju yu... ajte molim vas...

pero

pre 11 godina

Koliko je Tito bio jak da je citav svijet cekao da umre pa da nas rasproda. Hehe, steta sto nas nisu tada napali. To bi mozda i bila najbolja stvar koja se mogla desiti Jugoslaviji kao cjelini.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Nije bilo sanse da Albanija napadne Jugoslaviju.Nama su saveznici bili SAD i Z.Evropa a njima rusi i kinezi.Krivci za raspad Jugoslavije su rusi.Kad je doslo do sukoba izmedju Milosevica i Tudjmana oni su se umesali i pomagali da se drzava sto pre rasturi.To je bila njihova osveta za 1948 kada smi ih oterali.Zbog toga smo lepo ziveli 50 godina a sada kad su nam rusi saveznici zivimo kao bubreg u djubretu?

istoricar

pre 11 godina

enver hodza ce ostati upamcen po njegovim mini bunkerima za jednu osobu koje su napravili po citavoj albaniji a niko ih nikada nije koristio. veruje se da ih ima na stotine hiljada mini bunkera. takodje je bio panicar i uvek zamisljao neprijatelja koji nije postajao. takodje se zna da je sa teritorije albanije pocetkom osamdesetih godina , dva tri puta albanija povredila vazdusni prostor SFRJ sa poljuprivrednim avionima i bacala bojlere sa eksplozivom koji na srecu nisu eksplodirali ali su u narodu , u to vreme , te scene bile smesne i izazivale veliki smeh. eh da smo znali sta nas ceka...

Nikola

pre 11 godina

Niste otkrili toplu vodu,pa opste je poznato da su do 1985 separatisticke albanske grupe bile politicki podrzavane od rezima Hodze,te da su iste grupe pored nacionalnog,bastinile toboz marksisticki cilj po uzoru na albansko komun.uredjenje.Cak je to i u "Karauli" opisano,"Albanci se opet grupisu".Inace,mislim da je prava steta sto nisu napali,JNA bi ih saterala u Egej,toliki je bio patriotski naboj u Jugoslovena pothranjen 5 god.paranojom "sta kad Tito umre" da bi i u stvarnosti,a ne samo u doktrini opste narodne odbrane,svaki covek bio vojnik.

Silvester

pre 11 godina

Albanska vojska 70-ih je u odnosu na JNA bila komarac. Ali, iako je sve ovo samo naklapanje nekih dokonih analitičara, valja priznati Albancima da su radili kolektivno za neku svoju stvar, dok BUDALE JUGOSLOVENI su sami sebe pojeli za račun svojih kriminalaca i domaćih izdajnika.

Hodža je jedino planirao da ostane na vlasti do smrti

pre 11 godina

Eh, kamo sreće da je Enver Hodža danas živ, da i dalje vlada Albanijom i da je nastavio da planira sve kao što piše u članku! Ne bi se Kosovo nikad otcepilo, a ni Makedonija. Ne bi se, možda ni SFRJ rastočila na 7 delova.

PS: Tito je umro u aprilu ili maju 1980, a već u martu 1981. izbile su "studentske" demonstracije u Prištini i u drugim većim gradovima SAP Kosovo. Hodžina Albanija nije ni metka ispalila kada su ove demonstracije, pod parolom "Kosovo-Republika" ugušene u krvi. Tada, 1981, osnovna ideja, uz "preduslov" da se Kosovo otcepi od SFRJ, bila je da sedište nove albanske ujedinjene države bude u Prištini, što bi kao posledicu imalo preuzimanje Hodžine vlasti od strane političke elite kosovskih Albanaca. Uzgred, da je Enver Hodža danas živ, na Kosovu bi mu promenili prezime u Hodžaj.

eh

pre 11 godina

Steta da su nas napali, Juga se ne bi raspala u gradjansom ratu vec bi sada Drac, Valona, Skadar bili u sastavu Jugoslavije koja bi iz rata izasla jos jaca i mocnija!!!! Eh da su napali....

Nista nije slucajno

pre 11 godina

Albanija nije napala SFRJ ali su Albanci na Kosovu pokrenuli masovne demonstracije nakon Titove smrti 1980te, koje su trajale tokom 1980tih i koje su i dovele do raspada Jugoslavije jer centralno rukovodstvo nije znalo kako da resi taj problem.

kossad

pre 11 godina

Oni koji govore da nema sanse da bi nas Albanija tada napala i da bi ih JNA rasturila, ocigledno ne znaju sta je asimetricni rat, specijalni rat, proxy-rat, rat niskog intenziteta, itd. Ono sto hocu da kazem u stvari je da Albanija nas jeste napala i Albanija jeste dobila taj rat (ili preciznije prvih nekoliko bitaka), samo sto je to kod vecine nasih politicara i generala proslo nezapazeno jer su se oni skolovali, ocekivali i spremali se za nesto poput iskrcavanja u Normandiji, a taj rat se nije vodio na frontu tj. albansko-jugoslovenskoj granici (osim otvorenog sukoba tokom par meseci 99-te), vec iza linije fronta i najvecim delom ne oruzijem, vec kamenjem, bananama, pivskim flasama, performansima masovnih trovanja itd. (na slican nacin na koji se npr. Izraelsko-Palestisnki rat vodio i jos uvek vodi). Kome nije jasno da se taj rat desio, a narocito kome nije jasno da taj rat jos uvek traje i da je Kosovo samo jedna njihova dobijena bitka u tome ratu, preporucujem citanje sabraih dela i slusanje tekucih izjava danasnje albanske intelektualne, politicke i vojne elite.

Dejan SLO

pre 11 godina

JNA sam kao 19 godišnjak služio 1985 znači pet godina posle smrti Tita. Tad je bio moral u vojski i ljubav prema Yu od Triglava do Gevgelije jako visoka. Ako se ne bi niko mešao sa strane bi JNA ušetala u Tiranu i Drač za par dana. Ali sečam se neke druge priče kad su Dolanca strani novinari pitali posle smrta Tita ako se jugosloveni plaše da če se zemlja razpast on jim je odgovorio nikako, imamo najaču najmoderniju armiju i najviše ljudstva pod naoružanjem u regionu. A novinari su ga onda pitali a šta ako vas niko neče napast jel če se Yu održat? Eto bili su u pravu, ako bi mi neko te 1985 kazao da 6 godina kasnije SFRJ neče više postojat ne bi mu verovao.

r.

pre 11 godina

i tu se vidi da su Albanci hteli i ranije da otmu teritorije, da ih samo to zanima, a da je Milosevic samo odlican izgovor za njihove nacional-okupatorske planove. Albanija je decenijama generisala nacionalizam i sovinizam na Kosovu i u Makedoniji, plasirala nacionalisticke mitove o "ilirskom poreklu", "drevnim albanskim zemljama" itd. Srbija je lose odigrala, nije nasla saveznike, nije placala lobiste kao sto su Albanci jos od 1991. godine placali Ruder Finu, nije placala kampanje americkim politicarima i ovo je rezultat. Problem je i u tome sto Srbija nije nista naucila iz svega ovoga sa Kosovom.

Srbin

pre 11 godina

Vi se smejete a ne vidite da su oni to vec uradili i da ce ici vise a mi smo im pomogli tako sto smo se podelili vise nego sto su oni ocekivali..Oni su ocekivali unutrasnje nerede i nemire u SFRJ a ne raspad.

Tekelija

pre 11 godina

Па кад погледамо данашњу карту Балкана, сасвим је јасно да се тај рат десио.
Срби исцјепкани у неколико земаља, на Космету Албанци имају апсолутну већину, БЈРМакедонија трпи то да се дан независности Албаније слави на њиховој територији.
Засад је привидно недирнута једино Црна Гора, али Албанци су се показали много стрпљивијим, и у крајњој линији, паметнијим од нас.

Све док се не деси неки нови Балкански савез, нешто слично оном из 1912., то ће бити проблем.

Срби који се хвале знањем историје и богатством исте, никако да је стварно науче и искористе.

Alek

pre 11 godina

Zato je 1978. godine u strukturi CK APR osnovan Biro međunarodne propagande,koji se nazivao Biro za Kosovo.

Um caruje snaga klade valja.

Tri posleratna druga, Balašević...

pre 11 godina

"Kad je onomad Najveci Lovac Naših Naroda otišao u vecna lovišta, najviše smo se plašili da ce nam se istog dana raspasti domovina. Kao, svi su samo na to cekali. Svi ce nas podmuklo napasti sa svih strana. Samo im još mi trebamo...
Nedelju dana to nam je bila prva briga. Probudiš se, pa trk na prozor. Da se nismo nocas raspali? Nismo još, super...
Krojaci sveta znali su ono što mi nismo. Deset godina je mikron na lenjiru istorije.
Jednostavno su nas pustili da se razdrockamo kao trula bundeva zaboravljena negde nakraj bašte.
Sami od sebe..."

"Ne damo Jugu!
A nešto se i ne otimaju da je uzmu. To ti je kao sa starim "moskvicem"...
Nikom ne treba ceo, ali svima trebaju delovi...
Neki bi samo malo mora. Neki bi koje brdašce. Ostrva su odavno razgrabljena, pa se namecu neka polovicna rešenja...
Poluostrvo? Može, i to obavlja posao...
Svako je ponešto kaparisao, ali tako je to sa komšijama. Uvek su spremni da se parnice oko dobre zemlje. Oni bar pitaju...
A Etnicki Cistaci grabe i šakom i kapom. Nisu to velike kape, ali ih ima, ne žale se. Ustanu ranije, kao ono u Oklahomi, pa grabe zemlju sve do zalaska sunca. Onda lepo zabodu svoje kocice, i to je, kao, njihovo...
Tako je osvojen Divlji Zapad. Ni Divlji Istok nece bolje proci.
E, moji Indijanci..."

Krnjevac

pre 11 godina

Istinsko Zlo uvijek dodje kad mu se najmanje nadas, tako je bilo u proslosti, tako je u sadasnjosti i tako ce biti i u buducnosti!

nenad

pre 11 godina

Ozbiljna država temeljno planira i strpljivo sprovodi u delo svoje planove; Albanija je aktivno radila na stvaranju baze podrške svojim planovima priključivanja delova teritorija susednih zemalja svojoj, i to decenijama, prilagođavajući se promenama stanja na terenu kako u sopstvenoj zemlji, tako i susednim zemljama i svetu. Kako možemo videti - jako uspešno. A još uspeha tek predstoji, tek su na pola puta.
Kao Srbinu i stanovniku Srbije može da mi bude žao što su moja država i narod, koga na Kosovu praktično više nema, evidentno gubitnici u ovoj dugoj bici, ali Albaniji mogu samo da čestitam na školskom primeru planiranja i ostvarivanja dugoročnih ciljeva.