Subota, 02.03.2013.

23:04

Tri scenarija za Kosovo?

Državni vrh Srbije razmatra tri moguća scenarija kada je u pitanju nastavak dijaloga o Kosovu i mogućnost dobijanja datuma pregovora s EU, piše ”Blic“.

Izvor: Blic

Tri scenarija za Kosovo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

snesno

pre 11 godina

"... Možda je prilika da i mi malo pokažemo zube i da vidimo kako će EU da reaguje a ne samo po njihovom diktatu. Verujem da će politički vrh umeti da proceni težinu trenutka i donese odgovarajuće odluke i zaštiti nacionalne interese Srbije i sačuva takj narod tamo od novog egzodusa koji im preti.
(novica952, 3. mart 2013 10:59) "
=====================================

A kako mislis 'da pokazenmo zube'
Da objavimo rat NATO ??
Covece MI SMO 1999 KAPITULIRALI !!

To ti je isto kao kada bi Madzarska 1932 godine trebala 'pokazati zube' i pokusala napasti kraljrevinu Jugoslaviju, 15 godina nakon sto je kapitulacijom izgubila Vojvodinu.
U medjunarodnom pravu postoji nesta sto se zove 'preuzete obaveze', a sto se desi kada drzava kapitulira i bez obzira koja vlada dodje posle te koja je kapitulirala, te preuzete obaveze se moraju postovati

Беше (не) тако давно...........

pre 11 godina

Кад се сетим пре око 20-так година на ТВ се стално вртело: Карлобаг-Карловац-Огулин-Вировитица..........сад опет исто, само:Косово-Косово.....Косово. Резулатат ? Предлажем да сви који врте последњу мантру оду доле, на челу са владом и виде шта могу да ураде (и успут свако да понесе по буздован).......и да се не враћају док Косово не "постане" Србија!

Déjà vu

pre 11 godina

opcije su: (1) da se do kraja insistira na formiranju zajednice srpskih opština sa svim ovlašćenjima, (2) ukoliko to ne uspe da se krene na ispunjavanje uslova EU iz decembra ili da (3) vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda.

Веома препознатљиви менталитет и матрица понашања, са искомплексираном претензијом, да се остави јак утисак важног дасе, без реалног основа. Дакле преведено на разумљивији језик, под један прво ћемо да се к****мо и блефирамо, под два ако то не успе савићемо реп у г****у, под три пашћемо у очај и депресију, попут детета које није добило чоколаду. Три фазе понашања, које су добро познате и карактеристичне за домаће партијске апаратчике, политиканате и шибицаре. Већ виђено.

novica952

pre 11 godina

Što god od tri opcije izabere Srbija na gubitku, negde više negde manje ali je činjenica da priština neće odustati od zahteva da suštinske autonomije nema i u tome ima podršku Nemačke i Brisela, da je Tači svestan u kome se položaju Srbija nalazi i da uz pomoć svojih lobista u EU ide do kraja sa ciljem da sever potpuno izuzme od Srbije i definitivno ga veže u svoj parvni sistem. Možda je prilika da i mi malo pokažemo zube i da vidimo kako će EU da reaguje a ne samo po njihovom diktatu. Verujem da će politički vrh umeti da proceni težinu trenutka i donese odgovarajuće odluke i zaštiti nacionalne interese Srbije i sačuva takj narod tamo od novog egzodusa koji im preti.

apokalipsa u ponedeljak

pre 11 godina

Konačan plan poteza u petnaestoj rundi pregovora o Kosovu, koja će biti održana 4. marta 2018.godine u Briselu, srpski zvaničnici će utvrditi na sastanku u nedelju, saznaje “Blic”
....a što ne u ponedeljak?!...mda

Cvexi

pre 11 godina

Mislim da vlada Srbije trazi izlaz iz evropske price preko propalih pregovora sa Pristinom. Ukoliko do toga dodje verovatno slede izbori a onda okretanje Rusiji. To jeste rizicno ali ce se mozda Rusi vise ukljuciti u procese na Balkanu, sto na Kosovu, sto u Republici Srpskoj.

nedjo

pre 11 godina

Da vladajuca koalicija utvrdi da li je cena previsoka.Kad vec ocemo u EU da radimo kao i oni,kod njih opozicija podrzava vladu kad se tice nacijonalnog integriteta.Uzmimo primer Engleska i Oklandska ostrva,opozicija je nestala sve dok je problem trajao,francusku intervencija u maliju niko ne kritikuje iako je to cista agresija,zamislimo samo jednu sekundu da je Rusija napala neku africku zemlju.

e-krem

pre 11 godina

Nekad su u jednoj zemlji postojale tri zelje i zlatna ribica.
Hrvatska,BiH,Kosovo.
Danas u toj zemlji postoje tri scenarija.Sva tri se odnose na Kosovo a zlatnu ribicu izgrava Ivica Dacic.

Ceda Jovanovic

pre 11 godina

O kojem Kosovu? Spavali ste do sad? Vec davno nema, Jovanovic vam davno rekao.
(István, 3. mart 2013 00:10)
O kojoj Makedoniji?Spavali ste do sad?Vec davno nema, Draskovic vam davno rekao.Or maybe not?Bilo kako bilo po tvome Makedonija kao drzava ne postoji i treba organizovati referendum i pitati Albance u Makedoniji da li su za zivot u okviru Makedonije ili razlaz.Amerika bi to podrzala za rad mira u regionu Makedonci nemaju vise saveznika i prinudjeni bi bili da prihvate zarad datuma za EU.

George Carlin

pre 11 godina

Patetična je ova predstava... Što ne stisnete petlju i kažete naglas ono što svi znaju, a ne ovako, kao, kroz pregovore ste se nešto dogovorili. A, i sa kim pregovarate, sa premijerom države koju ne priznajete? Možete tako i sa mnom, vladikom australijsko- antarktičkim i cele Patagonije!

Milan

pre 11 godina

“Beogradu je jasno poručeno da Priština ne da nadležnosti za Zajednicu srpskih opština i od toga neće odustati jer za takav stav ima podršku Nemačke i SAD”

A gde su nama Rusi sad?

Nesha

pre 11 godina

Konacno bar otprilike znamo kako ce nastupiti vlada Srbije na pregovorima. Mislim da nismo daleko od trece opcije, a mozda uskoro izadjemo i na referendum.

zoran

pre 11 godina

"Pitanje kosova,ne moze se resiti samo pitanje srba.sve sto bi dobili srbi na kosovu,treba da dobiju i albanci u srbiju to je jedino pravedno."
(izbert, 3. mart 2013 05:55)

A to što se 95% Srba sa Kosmeta iselilo pod pritiskom? I? Šta imaš na to da kažeš? I šta će to dobiti tih pedesetak hiljada Srba što vi već nemate ovde u Srbiji i to deset puta bolje?

A što se trostrukog plana Radikala tiče:

Plan A)

Priznanje,

Plan B)

Priznanje,

Plan C)

Priznanje.

Verovatno je to i najpravednije. Dačićev Tata i Deda(Ćosić) i Tomin Kum su i započeli "Ples sa vukovima" i najpravednije jeste da Radikali u zajednici sa SPS-om progutaju, ako Boga ima, poslednju žabu koja je prad našim narodom.

Zoran

pre 11 godina

Cilj EU je da Srbija prizna Kosovo na ovaj ili onaj način.Naš cilj,kako to definiše državna politika je da se nikada ne prizna Kosovo,kao nezavisna država.Između ta dva nepomirljiva cilja,stoji jedino podela Kosova ili ti razgraničenje,kao rešenje.To bi bilo priznavanje faktičkog stanja na terenu.
Znači,mi sada nećemo dobiti famozni datum,jer se nećemo odreći ono malo teritorije Kosova koje držimo,a u budućnosti,bili u EU ili ne neminovno će doći do podele Kosova.

kosovarsky

pre 11 godina

Baljezgare! Kosovo je izgubljeno u ratu, kapitulacija potpisana (ovi isti koji su sada vlast, bili su i tada)! Dakle, zaboli njih za tamošnji narod, jer umesto da misle o njima, oni prave varijacije, mogućnosti, scenarija, tj lažu uzduž i popreko! Priučeni, nedoučeni, polupismeni i nepismeni, analfabete koje smrde na kilometar! Kada nas ne zaludjuju Kosovom, onda izvoze u EU ubudjali kukuruz, ili se igraju sa otrovnim mlekom; uhapse nekolicinu i onda kao skupljaju dokaze protiv njih; posla nema, ali nezaposlenih mnogo, a napretka nema, ni korak napred! I onda se oni odlučuju, biraju za korak-dva, ili za mnogo koraka unazad, kao biraju izmedju tri scenarija, mogućnosti, iako je jedna jedina mogućnost! Ovaj narod ima jednu jedinu grešku: NEZNANJE, ili drugačije rečeno glupost, i još sinonima: tri tačke..., jer sinonima za ovaj narod ima bezbroj, i svi sinonimi imaju negativan značaj! Ona šljiva na kraju priče, biće mnogo manja no što iko pretpostavlja, i pitanje je da li će biti bilo koga da priča o toj šljivi i narodu, koji bi stao pod krošnjicu!

Glasinac

pre 11 godina

Srbi na severu KiM moraju da imaju svoje institucije s svim ovlašćenima , jer samo tako mogu biti sigurni da će imati bezbedan život na tim prostorima.Zbog toga vlada ne sme da odustane od tog uslova.Sve drugo bi bila previsoka cena koju Srbija ne bi trebalo da prihvati.

sa severa

pre 11 godina

Narod je na severu Kosova ocajan,sasasnjom vladom,Nikolicem,Vucicem.Nikolic je na severu dobio blizu 65%,ali ne zato sto je zavrsio velike skole,nego zato sto nas je lagao da ni tehnicki sporazum nece da prihvati,a sada nas gura Taciju u zagrljaj i to bez imala srama i stida.Ako nas vlada otkaci,jedino dobro je to sto vise nece da nam bude predsednik Nikolic,a ni premijer Dacic,a vama ostaje da vas brukaju jos 3 godine.

mistral

pre 11 godina

Ne zavidim ljudima koji rade na tom pitanju treba da rešavaju nešto što je ranijih godina loše rađeno. Sad vade kestenje i još ih kritikuju.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Kada krene ciscenje Mitrovice, pogusicemo se od BMW-a, Audia i Mercedesa. Patriote uvek dobro naplate svoje usluge, onda ce nama Nemanjicima biti najteze da se guramo po smrdljivim autobusima a ovi nepismeni patriote da se svrckaju sa djipovima, samo sto te djipove mi treba da platimo. E tu je kvaka eksperti iz vlade.

mikicar

pre 11 godina

Ima jos jedna opcija. Da Evropa napravi zid oko nas, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Grcke. Da nas puste da se rokamo jedno 2-3 godine pa da sruse zid kad se svi problemi rese.

Stevan

pre 11 godina

"Zato je premijer Ivica Dačić juče sazvao sastanak državnog vrha jer situacija u kojoj se Srbija trenutno nalazi zahteva zajednički stav vladajuće koalicije."
Opet ti nije dobro Dačiću. Da li gore citirano znači da niste imali zajednički stav. Nekoliko tvojih izjava od pre neki dan uz dodatak ovoga što je napisano jasno govori da vam je koalicija šuplja ko kvaran zub. Ajde ti lepo priznaj da su vas namestili ovi sa zapada da dovršite posao iz 1999.

ne zna narod

pre 11 godina

Evo da kako to ide. Ako Srbija ne dobije datum onda ide i Srpski Fiat. Jer Fiat nece da pravi auta za Srbiju vec za Evropu, onda i jos druge evropske firme pa i druge koje izvoze za evropu beze. Onda srbija treba da plati fiatu gubitke jer nije izpostovala dogovoreno a to je da ce omoguciti izvoz za evropu ne samo njoj vec i drugim kompanijama koje su ulagale, a drzava se obavezala da ce im omoguciti izvoz u EU.

nenad013

pre 11 godina

Srpski narod zna koliko Vlada Srbije ulaze napore za dobijanje statusa,ali smo isto tako svesni da borba za ocuvanje Kosova moze biti glavni uslov i ucena za pristup,onda znajte da svaki pravi srbin ce reci NE EU.

sve strucnjak do strucnjaka

pre 11 godina

Voleo bi da vidim vas pametnjakovice sto sedite za tastaturom koji bi potez vi povuklu. Jedan deo ce kritikovati ako odaberemo opciju 3, znaci odosmo u devedesete, prve dve opcije izdaja i kapitulacija. Nama Srbima stvarno ne moze da se udovolji. A polovina ovde komentatora nije ocistilo svoje dvoriste.

Dragan BL

pre 11 godina

Ako imamo dogovor sa Rusijom (sumnjam u to) o tome da stanu iza nas, politički, vojno i ekonomski, imamo opciju.
Ako nema toga....jbg. Čekamo bolje istorijske dane.

Majk

pre 11 godina

Opcija 3 - poput Grka na Kipru. Nase ne damo i cekamo pozitivan razvoj scenarija u kome Rusi i Kinezi guraju Amere u ambis a mi Albance u Jadran. Narodi koji su kroz istoriju pristajali na otimacinu danas ne postoje.

goggopetro

pre 11 godina

Teške odluke !!! Ali zašto ne pitate NAROD jednim referendumom? Bar da vidimo na čemu stojimo i da Vama olakša odluku.
EU je u krizi i to ne samo finansijskoj već i moralnoj. Neslažu se niti će se ikada moći da slože jer su kao rogovi u vreći. Logično je da će se raspasti. I šta ćemo mi tamo. Ako imamo dobre proizvode, kupovaće ih svi oni, a i da oni neće, ima drugih koji hoće. Vi ste gospodo dobro krenuli u tom pravcu novih tržišta.
A po pitanju Kosova, Vi gospodo nemate mandat da trgujete ni sa jednom srpskom dušom.
REFERENDUM g-dine Nikoliću !!!!!

izbert

pre 11 godina

Pitanje kosova,ne moze se resiti samo pitanje srba.sve sto bi dobili srbi na kosovu,treba da dobiju i albanci u srbiju to je jedino pravedno.

A?

pre 11 godina

Iskreno, muka mi je i od EU, i od KiM... I molim moderatore da ne objavljuju komentare koji su, u najblazu ruku, nepismeni! Toliko gutanja slova, permutovanja, da jedva shvatim "sta je pisac hteo da kaze"! Polupismeni nemaju sa kim da vode debatu kuci, pa ovde prosipaju svoje "znanje"...

Duci0167

pre 11 godina

Ovi sto kao papagaji traze referendum... Referendumom treba da se izjasne zitelji sporne teritorije. U nasem slucaju Albanci i ona sacica Srba dole. Ok,moze referendum. Ko je taj koji ce da odlucuje u ime stanovnika teritorije osim njenih stanovnika.
Naucite nesto a ne kako Kostunica kaze.

gica

pre 11 godina

pošto je nesporna činjenica da je eu konzumirala srbiju, nema nikakvog razloga prihvatiti bilo šta kao uslov za bilo kakav dodatni vid evrointegracija. vrlo jednostavno

guri

pre 11 godina

datum, taj famozni datum, i vidim da mnogi od vas misle da se radi samo o jednom obicnom datumu, ali vi treba da svatite jedno da bi vam bilo jasnije, SAD su vas doveli do bankrota (grcki scenarijo), doveli su na vlast vadikale i sps, da ne bi bilo problema kad se bude priznalo nezavisnost Kosova, ehh sada, ako ne dobijete tu mogucnost da uzimate pare od EU (datum), vi cete kao drzava bankrotirati, zaboravicete na Kosovo jer necete imati sta da jedete (setite se '90 kad ste bili pod sankcijama), i sta vam preostaje, Rusija ili Kina, za koje mnogo volite da se hvalite, jedno veliko NISTA jer nisam cuo niti jednu jedinu izjavu od njih ovih poslednjih 2-3 odlucujucih meseca, jedino sto mozete jeste, da prihvatite to sto su SAD predlozili preko Ahtisarija, sve drugo vas vodi u propast...!!!

Laufer

pre 11 godina

Vise me uopste ne zanima. Na referendumu cu zaokruziti predlog kojim cemo skratiti sebi muke. Ovo se vise ne trpi.
Zar ne shvatate da je ovo Rambuje 2? Sta je bilo kad su se nasi povukli iz Rambujea prvi put?

2b or not 2b

pre 11 godina

Jedine investicije iz EU mogu doci u obliku trgovinskih lanaca, koji nam nisu neophodni. Ne bi Vucic jurio seike, angolce i ruse da ima para na zapadu. Jedina muka je sto cemo dobiti neke sankcije. Ustvari, dobili smo ih vec ovom antikampanjom naseg izvoza.
U svakom slucaju, ako odaberu opciju 3, proradice sujete kod nasih evropskih prijatelja i ima da nam posalju kolonu izbeglica sa Kosova.

Duci0167

pre 11 godina

Sta li bi ove Srbende radile sa Kosovom da je 3.?! Posaljite vojsku ili policiju pa da vidite F35 uzivo iznad glave. Scenario napisan se vec odigrao a sto se svi prave ludi,to je za doktora. Sastance i ugadjaju narodu,bajkama. Oduvek smo voleli bajke samo sto one imaju happy end a ova ne.

JArsen

pre 11 godina

Potpuno amaterski pristup!
Zasto otkrivati karte (varijante), unapred.
Uvek treba poceti pregovore sa prvom opcijom.
Ukoliko Vlada ne veruje unapred da ce uspeti sa prve dve mogucnosti, koja je svrha sednice?
Pokrice za kapitulaciju, pred javnoscu?

worthad

pre 11 godina

"ponavljaci" mogu opet da daju isti odgovor kao pre 13 godina, ali znaju da ce u tom slucaju proci gore od Slobodana. to je ta "mala" razlika. jasno im je receno sta treba da urade ako zele da budu "partneri". a ako ne... :)

Luka

pre 11 godina

Kada je vlada SAD htela da izgradi vojnu bazu na Kosovu, vi niste dali...
Bombardovani smo, zaplaseni, i baza je naravno izgradjena.
Mnogo puta smo mi stradali zbog tog cuvenog Kosova, ono je Srbiji kao slepo crevo.
Da nismo uvek bili Inadzije, da smo kapitulirali, da se nismo suprostavljali Nemackoj u II Sv. ratu, sada bi nas bilo 20 miliona...
Sta nas bre briga za Kosovo.
Sta JA imam od Kosova?

A ti Vlado Srbije se usresredi na sledece:

Zavrsi proces Digitalizacije koji je zapocet pre sest godina, a tek prosle godine je pustena inicijalna mreza!

Nemoj samo donositi zakone, vec ih sprovedi.
Onda si odmah u EU

Bori se protiv GMO hrane ali ne i protiv GMO lekova, jer mogu spasiti zivot (Insulin ).

Pocni izvoz Zeolita, Srbija ima tog kamena na svakom cosku, a proizvodi se samo 1 tona godisnje, a to nije ni 2% koliko ga imamo!

Albanske Komsije

pre 11 godina

Moji prijatelji, ja mislim da je dosta gluposti medju nas albancima i vama serbima. Kosovo ima svoje granice, i gradjani sviju etnija mogu stvarnu u miru zivjeti. Uzimmajmo primer ostalih evropskih zemalja i gotovo je.

baka

pre 11 godina

Dje god se okrenuli poljubicemo vrata. Moramo da shvatimo da u svijetu nema prijatelja vec samo interesa pa je bolje da nam se interesi dobro poklope sa nekim ko je veoma jak

Deposito

pre 11 godina

Pih,pa zar su ovi bivši ratni huškači od Kosova za patike, Kosovo je Srbija i Kosovo je srce Srbije-spali na to da je krajnji domet zajednica srpskih opština.Ups,šta to bi? Pa da,daj šta daš.

v.

pre 11 godina

" (3) vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda."

Valjda da je ono sto se trazi previsoka cena za datum pregovora?

princ-ip

pre 11 godina

U svemu u životu postoji neka granica pa tako i u politici.Dobra volja da,guranje glave u pesak i nemanje kičme ne. Takve niko ne poštuje.

NEDJA

pre 11 godina

@Bata,bas suprotno,propast za Srbiju bi bio ako bi usli u EU, postali bismo robovi u svojoj zemlji, kolonija velikim silama,prvo nas bombarduju, pa otmu teritoriju, i pored svega toga neko poput tebe veruje da cemo samo uz pakt sa njima procvetati i da su nam oni jedini spas. A, svedoci smo kako su prosli i kako prolaze oni koji su sklopili pakt sa njima poput Grcke, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Spanije, Irske...

Dzabe birate

pre 11 godina

Ovde je vazno sta Albanci biraju, a ne vi. A oni su izabrali trecu opciju a sad pijuckaju pivo i grickaju semenke dok na televiziji gledaju Srbe kako se dovijaju i previjaju i lazu jedni druge.

nn

pre 11 godina

Bez nekog kvazi-nacionalistickog-srce-srbije busanja u grudi, meni skroz nema veze sa mozgom opcija odricanja dela teritorije zarad datuma za pocetak pregovora?! Cuj, datum za pocetak pregovora?!

samo vas gledam

pre 11 godina

Ustav kaze da je KiM teritorija Srbije i nema tu nikakvih opcija 1 i 2. Zaista preterujete i previse je prvodno koliko para uzimaju nasi politicari od belog praha kojim se sve ovo finansira.

sve je jasno kao dan

pre 11 godina

Da li je konacno jasno svim obozavaocima i obozavateljkama Aleksandra Vucica, da nije slucajno sto bezi od Brisela, kad je Kosovo u pitanju, glavom bez obzira.
Bas cudno, za sve drugo ima resenje i u svemu je njegova poslednja.
Predizborno obecanje da imaju resenje za Kosovo verovatno ste zaboravili i vi kao i oni.

István

pre 11 godina

REFERENDUM o Kosovu. Dajte narodu da odluči pošto vi ne možete da se dogovorite....
(heroj ulice, 2. mart 2013 23:38)

O kojem Kosovu? Spavali ste do sad? Vec davno nema, Jovanovic vam davno rekao.

miki

pre 11 godina

Pisem iz Vladicinog Hana. Sve sto je vredelo na Kosovu smo im dali i alavi su, vidim da nece stati i sever da im damo, ja licno, sad posle svega ni metar zemlje im ne bih dao, po cenu novog rata.

gortan

pre 11 godina

zanimljivi scenariji, nismo culi za ovako nesto, SNS nas uporno zamajava scenarijima a dobro znaju da postoji samo jedan i jedini scenario sa vec podeljenim ulogama, narodu srbije je pripala uloga ovaca.

mc

pre 11 godina

A mozete lepo narodu da kazete da je Kosovo izgubljeno u ratu i da nemamo nikakvo pravo na njega vise. Narod to vec zna, samo cekamo da nam i zvanicno saopstite a ne da nas zamajavate.

Conan

pre 11 godina

ne treba nam mnogo da izgubimo sve, zato braco srbi pamet u glavu... dalje znate. teren je klizav tako da oprezno vozite, ali ne pitaju se samo evropa i ameri, ima tu i starih vlasnika

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Ukoliko do leta ne dobijemo datum za pregovore, postoji mogućnost da posle toga čekamo godinama. Onda će se problemi na KiM rešavati bez učešća Srbije i verovatno na štetu tamošnjih Srba. To bi za posledicu sigurno imalo jačanje anti-evropskih snaga i opasnost da nam se u svakom pogledu vrate devedesete godine... KiM je itekako zavisno od EU i SAD. Zbog toga se moraju povećati diplomatske aktivnosti, kako bi moćni u svetu primorali Prištinu na popuštanje. Vreme je za taktiku Miloša Obrenovića.

pragmatičan

pre 11 godina

Kolko vidim vlada jedva ceka 3. opciju.Da ne vracaju ljudima(investicije i kredite) lovu sto su maznuli.Pa rusofili,dodje ipak na vaše.A Rusi kad nas podrzavaju,ko kafanski pijanci,najaci su na recima i kad im trebamo za potkusurivanje sa Zapadom.Aman Srbijo,dosta glupih poteza vise.

Bata

pre 11 godina

Ta treća opcija "da nećemo pošto poto datum do leta" je praktično odustajanje od EU i put u ekomonski propast Srbije. Bez početka pregovora u Srbiji nema investicija iz ekonomski najjačih zemalja, bićemo pod socijalnim pritoskom iznutra i političkim, pa i vojnim spolja, mladi i obrazovani će ubrzo nastaviti da odlaze i stvoriće se uslovi za nemire, a možda i građanski rat. Možda mislite da preterujem, ali ako samo malo objektivno razmislite videćete da je to daleko verovatnije nego da će, šta znam, Rusija ili Kina, da otvore svoje buđelare i da nas izdržavaju na lepe oči.

Dragan

pre 11 godina

Opet nas zamajava tzv. drzavni vrh. Ovo je dakle najava izdaje, kako smo i ocekivali: posto Albanci ne daju izvrsna ovlascenja srpskoj autonomiji, Srbija ce da pristupi scenariju 2 koji znaci davanje severa Kosova za datum. Zalosno! Jos nesto: i ta tzv. srpska autonomija je izdaja jer ukida institucije Srbije na Kosovu. A ovo sto ce da bude je jos gore od toga.

razlika

pre 11 godina

Datumi su vremenski pojmovi(pre ili kasnije) a teritorije i narod su trajne kategorije.Menjati trajne kategorije za vremenske nije mudro,pre ili kasnije postacemo deo EU ali ako sada izgubimo i ovo malo naroda i teritorije izgubili smo zauvek.Ako Pristina dobije vlast na severu, narod ce poceti da se iseljava.

treci cenario

pre 11 godina

Mene najse zanim ono poid rednim brojem 3 = "da vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda".
Naprimer na Kosovu krene progon Srba, a Srbija ni po Kumanovskom sporazumu a ni po 1244 nesme da se umesa jer je na Kosovu nadlezan NATO posto bi svako mesanje bilo objava rata
Zanima me koliko je Srba zaista spremno da gine za Kosovo narocito ako se secamo kako su 1999. u vreme bombardsovanja majke iz cele Srbije isle na Kosovo da da vade svoje sinove iz vojske??

MilanR

pre 11 godina

Ova tri scenarija predstavljaju preterano uprošćavanje. Naime, Vlada Srbije ne mora da se izjasni da neće zbog Severnog Kosova da uđe u EU. Dovoljno je da država status kvo, ako u ovom trenutku ne postoje uslovi da Priština prihvati suštinsku autonomiju Severnog Kosova sa svim izvršnim ovlašćenjima koja uz to idu. To je iz tri razloga 1) Prištinskoj strani se žuri da što više i što pre afirmiše državnost (oni su još daleko od "stolice u UN") 2) svakog dana evroentuzijazam opada, građani Srbije (i šire) uviđaju da evrozona samo dublje tone u krizu, da je to "mačka u džaku", da se zapravo i ne zna šta je to toliko vredno i od praktičnog značaja za građane podovom ulaska u EU; građani vide da državama koje su nedavno ušle u EU ide loše i sve gore i 3) eventualno nedobijanje famoznog "datuma" ne može ni izbliza biti uzrok pad Vlade, s obzirom na galopirajući evroskepticizam koji je gore već pomenut.

mc

pre 11 godina

A mozete lepo narodu da kazete da je Kosovo izgubljeno u ratu i da nemamo nikakvo pravo na njega vise. Narod to vec zna, samo cekamo da nam i zvanicno saopstite a ne da nas zamajavate.

pragmatičan

pre 11 godina

Kolko vidim vlada jedva ceka 3. opciju.Da ne vracaju ljudima(investicije i kredite) lovu sto su maznuli.Pa rusofili,dodje ipak na vaše.A Rusi kad nas podrzavaju,ko kafanski pijanci,najaci su na recima i kad im trebamo za potkusurivanje sa Zapadom.Aman Srbijo,dosta glupih poteza vise.

Bata

pre 11 godina

Ta treća opcija "da nećemo pošto poto datum do leta" je praktično odustajanje od EU i put u ekomonski propast Srbije. Bez početka pregovora u Srbiji nema investicija iz ekonomski najjačih zemalja, bićemo pod socijalnim pritoskom iznutra i političkim, pa i vojnim spolja, mladi i obrazovani će ubrzo nastaviti da odlaze i stvoriće se uslovi za nemire, a možda i građanski rat. Možda mislite da preterujem, ali ako samo malo objektivno razmislite videćete da je to daleko verovatnije nego da će, šta znam, Rusija ili Kina, da otvore svoje buđelare i da nas izdržavaju na lepe oči.

Dragan

pre 11 godina

Opet nas zamajava tzv. drzavni vrh. Ovo je dakle najava izdaje, kako smo i ocekivali: posto Albanci ne daju izvrsna ovlascenja srpskoj autonomiji, Srbija ce da pristupi scenariju 2 koji znaci davanje severa Kosova za datum. Zalosno! Jos nesto: i ta tzv. srpska autonomija je izdaja jer ukida institucije Srbije na Kosovu. A ovo sto ce da bude je jos gore od toga.

treci cenario

pre 11 godina

Mene najse zanim ono poid rednim brojem 3 = "da vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda".
Naprimer na Kosovu krene progon Srba, a Srbija ni po Kumanovskom sporazumu a ni po 1244 nesme da se umesa jer je na Kosovu nadlezan NATO posto bi svako mesanje bilo objava rata
Zanima me koliko je Srba zaista spremno da gine za Kosovo narocito ako se secamo kako su 1999. u vreme bombardsovanja majke iz cele Srbije isle na Kosovo da da vade svoje sinove iz vojske??

gortan

pre 11 godina

zanimljivi scenariji, nismo culi za ovako nesto, SNS nas uporno zamajava scenarijima a dobro znaju da postoji samo jedan i jedini scenario sa vec podeljenim ulogama, narodu srbije je pripala uloga ovaca.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Ukoliko do leta ne dobijemo datum za pregovore, postoji mogućnost da posle toga čekamo godinama. Onda će se problemi na KiM rešavati bez učešća Srbije i verovatno na štetu tamošnjih Srba. To bi za posledicu sigurno imalo jačanje anti-evropskih snaga i opasnost da nam se u svakom pogledu vrate devedesete godine... KiM je itekako zavisno od EU i SAD. Zbog toga se moraju povećati diplomatske aktivnosti, kako bi moćni u svetu primorali Prištinu na popuštanje. Vreme je za taktiku Miloša Obrenovića.

razlika

pre 11 godina

Datumi su vremenski pojmovi(pre ili kasnije) a teritorije i narod su trajne kategorije.Menjati trajne kategorije za vremenske nije mudro,pre ili kasnije postacemo deo EU ali ako sada izgubimo i ovo malo naroda i teritorije izgubili smo zauvek.Ako Pristina dobije vlast na severu, narod ce poceti da se iseljava.

MilanR

pre 11 godina

Ova tri scenarija predstavljaju preterano uprošćavanje. Naime, Vlada Srbije ne mora da se izjasni da neće zbog Severnog Kosova da uđe u EU. Dovoljno je da država status kvo, ako u ovom trenutku ne postoje uslovi da Priština prihvati suštinsku autonomiju Severnog Kosova sa svim izvršnim ovlašćenjima koja uz to idu. To je iz tri razloga 1) Prištinskoj strani se žuri da što više i što pre afirmiše državnost (oni su još daleko od "stolice u UN") 2) svakog dana evroentuzijazam opada, građani Srbije (i šire) uviđaju da evrozona samo dublje tone u krizu, da je to "mačka u džaku", da se zapravo i ne zna šta je to toliko vredno i od praktičnog značaja za građane podovom ulaska u EU; građani vide da državama koje su nedavno ušle u EU ide loše i sve gore i 3) eventualno nedobijanje famoznog "datuma" ne može ni izbliza biti uzrok pad Vlade, s obzirom na galopirajući evroskepticizam koji je gore već pomenut.

Conan

pre 11 godina

ne treba nam mnogo da izgubimo sve, zato braco srbi pamet u glavu... dalje znate. teren je klizav tako da oprezno vozite, ali ne pitaju se samo evropa i ameri, ima tu i starih vlasnika

izbert

pre 11 godina

Pitanje kosova,ne moze se resiti samo pitanje srba.sve sto bi dobili srbi na kosovu,treba da dobiju i albanci u srbiju to je jedino pravedno.

guri

pre 11 godina

datum, taj famozni datum, i vidim da mnogi od vas misle da se radi samo o jednom obicnom datumu, ali vi treba da svatite jedno da bi vam bilo jasnije, SAD su vas doveli do bankrota (grcki scenarijo), doveli su na vlast vadikale i sps, da ne bi bilo problema kad se bude priznalo nezavisnost Kosova, ehh sada, ako ne dobijete tu mogucnost da uzimate pare od EU (datum), vi cete kao drzava bankrotirati, zaboravicete na Kosovo jer necete imati sta da jedete (setite se '90 kad ste bili pod sankcijama), i sta vam preostaje, Rusija ili Kina, za koje mnogo volite da se hvalite, jedno veliko NISTA jer nisam cuo niti jednu jedinu izjavu od njih ovih poslednjih 2-3 odlucujucih meseca, jedino sto mozete jeste, da prihvatite to sto su SAD predlozili preko Ahtisarija, sve drugo vas vodi u propast...!!!

István

pre 11 godina

REFERENDUM o Kosovu. Dajte narodu da odluči pošto vi ne možete da se dogovorite....
(heroj ulice, 2. mart 2013 23:38)

O kojem Kosovu? Spavali ste do sad? Vec davno nema, Jovanovic vam davno rekao.

Albanske Komsije

pre 11 godina

Moji prijatelji, ja mislim da je dosta gluposti medju nas albancima i vama serbima. Kosovo ima svoje granice, i gradjani sviju etnija mogu stvarnu u miru zivjeti. Uzimmajmo primer ostalih evropskih zemalja i gotovo je.

Luka

pre 11 godina

Kada je vlada SAD htela da izgradi vojnu bazu na Kosovu, vi niste dali...
Bombardovani smo, zaplaseni, i baza je naravno izgradjena.
Mnogo puta smo mi stradali zbog tog cuvenog Kosova, ono je Srbiji kao slepo crevo.
Da nismo uvek bili Inadzije, da smo kapitulirali, da se nismo suprostavljali Nemackoj u II Sv. ratu, sada bi nas bilo 20 miliona...
Sta nas bre briga za Kosovo.
Sta JA imam od Kosova?

A ti Vlado Srbije se usresredi na sledece:

Zavrsi proces Digitalizacije koji je zapocet pre sest godina, a tek prosle godine je pustena inicijalna mreza!

Nemoj samo donositi zakone, vec ih sprovedi.
Onda si odmah u EU

Bori se protiv GMO hrane ali ne i protiv GMO lekova, jer mogu spasiti zivot (Insulin ).

Pocni izvoz Zeolita, Srbija ima tog kamena na svakom cosku, a proizvodi se samo 1 tona godisnje, a to nije ni 2% koliko ga imamo!

Duci0167

pre 11 godina

Ovi sto kao papagaji traze referendum... Referendumom treba da se izjasne zitelji sporne teritorije. U nasem slucaju Albanci i ona sacica Srba dole. Ok,moze referendum. Ko je taj koji ce da odlucuje u ime stanovnika teritorije osim njenih stanovnika.
Naucite nesto a ne kako Kostunica kaze.

Duci0167

pre 11 godina

Sta li bi ove Srbende radile sa Kosovom da je 3.?! Posaljite vojsku ili policiju pa da vidite F35 uzivo iznad glave. Scenario napisan se vec odigrao a sto se svi prave ludi,to je za doktora. Sastance i ugadjaju narodu,bajkama. Oduvek smo voleli bajke samo sto one imaju happy end a ova ne.

A?

pre 11 godina

Iskreno, muka mi je i od EU, i od KiM... I molim moderatore da ne objavljuju komentare koji su, u najblazu ruku, nepismeni! Toliko gutanja slova, permutovanja, da jedva shvatim "sta je pisac hteo da kaze"! Polupismeni nemaju sa kim da vode debatu kuci, pa ovde prosipaju svoje "znanje"...

Dzabe birate

pre 11 godina

Ovde je vazno sta Albanci biraju, a ne vi. A oni su izabrali trecu opciju a sad pijuckaju pivo i grickaju semenke dok na televiziji gledaju Srbe kako se dovijaju i previjaju i lazu jedni druge.

Laufer

pre 11 godina

Vise me uopste ne zanima. Na referendumu cu zaokruziti predlog kojim cemo skratiti sebi muke. Ovo se vise ne trpi.
Zar ne shvatate da je ovo Rambuje 2? Sta je bilo kad su se nasi povukli iz Rambujea prvi put?

e-krem

pre 11 godina

Nekad su u jednoj zemlji postojale tri zelje i zlatna ribica.
Hrvatska,BiH,Kosovo.
Danas u toj zemlji postoje tri scenarija.Sva tri se odnose na Kosovo a zlatnu ribicu izgrava Ivica Dacic.

Deposito

pre 11 godina

Pih,pa zar su ovi bivši ratni huškači od Kosova za patike, Kosovo je Srbija i Kosovo je srce Srbije-spali na to da je krajnji domet zajednica srpskih opština.Ups,šta to bi? Pa da,daj šta daš.

worthad

pre 11 godina

"ponavljaci" mogu opet da daju isti odgovor kao pre 13 godina, ali znaju da ce u tom slucaju proci gore od Slobodana. to je ta "mala" razlika. jasno im je receno sta treba da urade ako zele da budu "partneri". a ako ne... :)

sve je jasno kao dan

pre 11 godina

Da li je konacno jasno svim obozavaocima i obozavateljkama Aleksandra Vucica, da nije slucajno sto bezi od Brisela, kad je Kosovo u pitanju, glavom bez obzira.
Bas cudno, za sve drugo ima resenje i u svemu je njegova poslednja.
Predizborno obecanje da imaju resenje za Kosovo verovatno ste zaboravili i vi kao i oni.

kosovarsky

pre 11 godina

Baljezgare! Kosovo je izgubljeno u ratu, kapitulacija potpisana (ovi isti koji su sada vlast, bili su i tada)! Dakle, zaboli njih za tamošnji narod, jer umesto da misle o njima, oni prave varijacije, mogućnosti, scenarija, tj lažu uzduž i popreko! Priučeni, nedoučeni, polupismeni i nepismeni, analfabete koje smrde na kilometar! Kada nas ne zaludjuju Kosovom, onda izvoze u EU ubudjali kukuruz, ili se igraju sa otrovnim mlekom; uhapse nekolicinu i onda kao skupljaju dokaze protiv njih; posla nema, ali nezaposlenih mnogo, a napretka nema, ni korak napred! I onda se oni odlučuju, biraju za korak-dva, ili za mnogo koraka unazad, kao biraju izmedju tri scenarija, mogućnosti, iako je jedna jedina mogućnost! Ovaj narod ima jednu jedinu grešku: NEZNANJE, ili drugačije rečeno glupost, i još sinonima: tri tačke..., jer sinonima za ovaj narod ima bezbroj, i svi sinonimi imaju negativan značaj! Ona šljiva na kraju priče, biće mnogo manja no što iko pretpostavlja, i pitanje je da li će biti bilo koga da priča o toj šljivi i narodu, koji bi stao pod krošnjicu!

Milan

pre 11 godina

“Beogradu je jasno poručeno da Priština ne da nadležnosti za Zajednicu srpskih opština i od toga neće odustati jer za takav stav ima podršku Nemačke i SAD”

A gde su nama Rusi sad?

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Kada krene ciscenje Mitrovice, pogusicemo se od BMW-a, Audia i Mercedesa. Patriote uvek dobro naplate svoje usluge, onda ce nama Nemanjicima biti najteze da se guramo po smrdljivim autobusima a ovi nepismeni patriote da se svrckaju sa djipovima, samo sto te djipove mi treba da platimo. E tu je kvaka eksperti iz vlade.

zoran

pre 11 godina

"Pitanje kosova,ne moze se resiti samo pitanje srba.sve sto bi dobili srbi na kosovu,treba da dobiju i albanci u srbiju to je jedino pravedno."
(izbert, 3. mart 2013 05:55)

A to što se 95% Srba sa Kosmeta iselilo pod pritiskom? I? Šta imaš na to da kažeš? I šta će to dobiti tih pedesetak hiljada Srba što vi već nemate ovde u Srbiji i to deset puta bolje?

A što se trostrukog plana Radikala tiče:

Plan A)

Priznanje,

Plan B)

Priznanje,

Plan C)

Priznanje.

Verovatno je to i najpravednije. Dačićev Tata i Deda(Ćosić) i Tomin Kum su i započeli "Ples sa vukovima" i najpravednije jeste da Radikali u zajednici sa SPS-om progutaju, ako Boga ima, poslednju žabu koja je prad našim narodom.

Беше (не) тако давно...........

pre 11 godina

Кад се сетим пре око 20-так година на ТВ се стално вртело: Карлобаг-Карловац-Огулин-Вировитица..........сад опет исто, само:Косово-Косово.....Косово. Резулатат ? Предлажем да сви који врте последњу мантру оду доле, на челу са владом и виде шта могу да ураде (и успут свако да понесе по буздован).......и да се не враћају док Косово не "постане" Србија!

Déjà vu

pre 11 godina

opcije su: (1) da se do kraja insistira na formiranju zajednice srpskih opština sa svim ovlašćenjima, (2) ukoliko to ne uspe da se krene na ispunjavanje uslova EU iz decembra ili da (3) vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda.

Веома препознатљиви менталитет и матрица понашања, са искомплексираном претензијом, да се остави јак утисак важног дасе, без реалног основа. Дакле преведено на разумљивији језик, под један прво ћемо да се к****мо и блефирамо, под два ако то не успе савићемо реп у г****у, под три пашћемо у очај и депресију, попут детета које није добило чоколаду. Три фазе понашања, које су добро познате и карактеристичне за домаће партијске апаратчике, политиканате и шибицаре. Већ виђено.

goggopetro

pre 11 godina

Teške odluke !!! Ali zašto ne pitate NAROD jednim referendumom? Bar da vidimo na čemu stojimo i da Vama olakša odluku.
EU je u krizi i to ne samo finansijskoj već i moralnoj. Neslažu se niti će se ikada moći da slože jer su kao rogovi u vreći. Logično je da će se raspasti. I šta ćemo mi tamo. Ako imamo dobre proizvode, kupovaće ih svi oni, a i da oni neće, ima drugih koji hoće. Vi ste gospodo dobro krenuli u tom pravcu novih tržišta.
A po pitanju Kosova, Vi gospodo nemate mandat da trgujete ni sa jednom srpskom dušom.
REFERENDUM g-dine Nikoliću !!!!!

baka

pre 11 godina

Dje god se okrenuli poljubicemo vrata. Moramo da shvatimo da u svijetu nema prijatelja vec samo interesa pa je bolje da nam se interesi dobro poklope sa nekim ko je veoma jak

JArsen

pre 11 godina

Potpuno amaterski pristup!
Zasto otkrivati karte (varijante), unapred.
Uvek treba poceti pregovore sa prvom opcijom.
Ukoliko Vlada ne veruje unapred da ce uspeti sa prve dve mogucnosti, koja je svrha sednice?
Pokrice za kapitulaciju, pred javnoscu?

ne zna narod

pre 11 godina

Evo da kako to ide. Ako Srbija ne dobije datum onda ide i Srpski Fiat. Jer Fiat nece da pravi auta za Srbiju vec za Evropu, onda i jos druge evropske firme pa i druge koje izvoze za evropu beze. Onda srbija treba da plati fiatu gubitke jer nije izpostovala dogovoreno a to je da ce omoguciti izvoz za evropu ne samo njoj vec i drugim kompanijama koje su ulagale, a drzava se obavezala da ce im omoguciti izvoz u EU.

apokalipsa u ponedeljak

pre 11 godina

Konačan plan poteza u petnaestoj rundi pregovora o Kosovu, koja će biti održana 4. marta 2018.godine u Briselu, srpski zvaničnici će utvrditi na sastanku u nedelju, saznaje “Blic”
....a što ne u ponedeljak?!...mda

nn

pre 11 godina

Bez nekog kvazi-nacionalistickog-srce-srbije busanja u grudi, meni skroz nema veze sa mozgom opcija odricanja dela teritorije zarad datuma za pocetak pregovora?! Cuj, datum za pocetak pregovora?!

sve strucnjak do strucnjaka

pre 11 godina

Voleo bi da vidim vas pametnjakovice sto sedite za tastaturom koji bi potez vi povuklu. Jedan deo ce kritikovati ako odaberemo opciju 3, znaci odosmo u devedesete, prve dve opcije izdaja i kapitulacija. Nama Srbima stvarno ne moze da se udovolji. A polovina ovde komentatora nije ocistilo svoje dvoriste.

samo vas gledam

pre 11 godina

Ustav kaze da je KiM teritorija Srbije i nema tu nikakvih opcija 1 i 2. Zaista preterujete i previse je prvodno koliko para uzimaju nasi politicari od belog praha kojim se sve ovo finansira.

sa severa

pre 11 godina

Narod je na severu Kosova ocajan,sasasnjom vladom,Nikolicem,Vucicem.Nikolic je na severu dobio blizu 65%,ali ne zato sto je zavrsio velike skole,nego zato sto nas je lagao da ni tehnicki sporazum nece da prihvati,a sada nas gura Taciju u zagrljaj i to bez imala srama i stida.Ako nas vlada otkaci,jedino dobro je to sto vise nece da nam bude predsednik Nikolic,a ni premijer Dacic,a vama ostaje da vas brukaju jos 3 godine.

v.

pre 11 godina

" (3) vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda."

Valjda da je ono sto se trazi previsoka cena za datum pregovora?

NEDJA

pre 11 godina

@Bata,bas suprotno,propast za Srbiju bi bio ako bi usli u EU, postali bismo robovi u svojoj zemlji, kolonija velikim silama,prvo nas bombarduju, pa otmu teritoriju, i pored svega toga neko poput tebe veruje da cemo samo uz pakt sa njima procvetati i da su nam oni jedini spas. A, svedoci smo kako su prosli i kako prolaze oni koji su sklopili pakt sa njima poput Grcke, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Spanije, Irske...

princ-ip

pre 11 godina

U svemu u životu postoji neka granica pa tako i u politici.Dobra volja da,guranje glave u pesak i nemanje kičme ne. Takve niko ne poštuje.

mikicar

pre 11 godina

Ima jos jedna opcija. Da Evropa napravi zid oko nas, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Grcke. Da nas puste da se rokamo jedno 2-3 godine pa da sruse zid kad se svi problemi rese.

George Carlin

pre 11 godina

Patetična je ova predstava... Što ne stisnete petlju i kažete naglas ono što svi znaju, a ne ovako, kao, kroz pregovore ste se nešto dogovorili. A, i sa kim pregovarate, sa premijerom države koju ne priznajete? Možete tako i sa mnom, vladikom australijsko- antarktičkim i cele Patagonije!

snesno

pre 11 godina

"... Možda je prilika da i mi malo pokažemo zube i da vidimo kako će EU da reaguje a ne samo po njihovom diktatu. Verujem da će politički vrh umeti da proceni težinu trenutka i donese odgovarajuće odluke i zaštiti nacionalne interese Srbije i sačuva takj narod tamo od novog egzodusa koji im preti.
(novica952, 3. mart 2013 10:59) "
=====================================

A kako mislis 'da pokazenmo zube'
Da objavimo rat NATO ??
Covece MI SMO 1999 KAPITULIRALI !!

To ti je isto kao kada bi Madzarska 1932 godine trebala 'pokazati zube' i pokusala napasti kraljrevinu Jugoslaviju, 15 godina nakon sto je kapitulacijom izgubila Vojvodinu.
U medjunarodnom pravu postoji nesta sto se zove 'preuzete obaveze', a sto se desi kada drzava kapitulira i bez obzira koja vlada dodje posle te koja je kapitulirala, te preuzete obaveze se moraju postovati

miki

pre 11 godina

Pisem iz Vladicinog Hana. Sve sto je vredelo na Kosovu smo im dali i alavi su, vidim da nece stati i sever da im damo, ja licno, sad posle svega ni metar zemlje im ne bih dao, po cenu novog rata.

2b or not 2b

pre 11 godina

Jedine investicije iz EU mogu doci u obliku trgovinskih lanaca, koji nam nisu neophodni. Ne bi Vucic jurio seike, angolce i ruse da ima para na zapadu. Jedina muka je sto cemo dobiti neke sankcije. Ustvari, dobili smo ih vec ovom antikampanjom naseg izvoza.
U svakom slucaju, ako odaberu opciju 3, proradice sujete kod nasih evropskih prijatelja i ima da nam posalju kolonu izbeglica sa Kosova.

Majk

pre 11 godina

Opcija 3 - poput Grka na Kipru. Nase ne damo i cekamo pozitivan razvoj scenarija u kome Rusi i Kinezi guraju Amere u ambis a mi Albance u Jadran. Narodi koji su kroz istoriju pristajali na otimacinu danas ne postoje.

Nesha

pre 11 godina

Konacno bar otprilike znamo kako ce nastupiti vlada Srbije na pregovorima. Mislim da nismo daleko od trece opcije, a mozda uskoro izadjemo i na referendum.

Zoran

pre 11 godina

Cilj EU je da Srbija prizna Kosovo na ovaj ili onaj način.Naš cilj,kako to definiše državna politika je da se nikada ne prizna Kosovo,kao nezavisna država.Između ta dva nepomirljiva cilja,stoji jedino podela Kosova ili ti razgraničenje,kao rešenje.To bi bilo priznavanje faktičkog stanja na terenu.
Znači,mi sada nećemo dobiti famozni datum,jer se nećemo odreći ono malo teritorije Kosova koje držimo,a u budućnosti,bili u EU ili ne neminovno će doći do podele Kosova.

Ceda Jovanovic

pre 11 godina

O kojem Kosovu? Spavali ste do sad? Vec davno nema, Jovanovic vam davno rekao.
(István, 3. mart 2013 00:10)
O kojoj Makedoniji?Spavali ste do sad?Vec davno nema, Draskovic vam davno rekao.Or maybe not?Bilo kako bilo po tvome Makedonija kao drzava ne postoji i treba organizovati referendum i pitati Albance u Makedoniji da li su za zivot u okviru Makedonije ili razlaz.Amerika bi to podrzala za rad mira u regionu Makedonci nemaju vise saveznika i prinudjeni bi bili da prihvate zarad datuma za EU.

Dragan BL

pre 11 godina

Ako imamo dogovor sa Rusijom (sumnjam u to) o tome da stanu iza nas, politički, vojno i ekonomski, imamo opciju.
Ako nema toga....jbg. Čekamo bolje istorijske dane.

novica952

pre 11 godina

Što god od tri opcije izabere Srbija na gubitku, negde više negde manje ali je činjenica da priština neće odustati od zahteva da suštinske autonomije nema i u tome ima podršku Nemačke i Brisela, da je Tači svestan u kome se položaju Srbija nalazi i da uz pomoć svojih lobista u EU ide do kraja sa ciljem da sever potpuno izuzme od Srbije i definitivno ga veže u svoj parvni sistem. Možda je prilika da i mi malo pokažemo zube i da vidimo kako će EU da reaguje a ne samo po njihovom diktatu. Verujem da će politički vrh umeti da proceni težinu trenutka i donese odgovarajuće odluke i zaštiti nacionalne interese Srbije i sačuva takj narod tamo od novog egzodusa koji im preti.

gica

pre 11 godina

pošto je nesporna činjenica da je eu konzumirala srbiju, nema nikakvog razloga prihvatiti bilo šta kao uslov za bilo kakav dodatni vid evrointegracija. vrlo jednostavno

Glasinac

pre 11 godina

Srbi na severu KiM moraju da imaju svoje institucije s svim ovlašćenima , jer samo tako mogu biti sigurni da će imati bezbedan život na tim prostorima.Zbog toga vlada ne sme da odustane od tog uslova.Sve drugo bi bila previsoka cena koju Srbija ne bi trebalo da prihvati.

Cvexi

pre 11 godina

Mislim da vlada Srbije trazi izlaz iz evropske price preko propalih pregovora sa Pristinom. Ukoliko do toga dodje verovatno slede izbori a onda okretanje Rusiji. To jeste rizicno ali ce se mozda Rusi vise ukljuciti u procese na Balkanu, sto na Kosovu, sto u Republici Srpskoj.

Stevan

pre 11 godina

"Zato je premijer Ivica Dačić juče sazvao sastanak državnog vrha jer situacija u kojoj se Srbija trenutno nalazi zahteva zajednički stav vladajuće koalicije."
Opet ti nije dobro Dačiću. Da li gore citirano znači da niste imali zajednički stav. Nekoliko tvojih izjava od pre neki dan uz dodatak ovoga što je napisano jasno govori da vam je koalicija šuplja ko kvaran zub. Ajde ti lepo priznaj da su vas namestili ovi sa zapada da dovršite posao iz 1999.

nenad013

pre 11 godina

Srpski narod zna koliko Vlada Srbije ulaze napore za dobijanje statusa,ali smo isto tako svesni da borba za ocuvanje Kosova moze biti glavni uslov i ucena za pristup,onda znajte da svaki pravi srbin ce reci NE EU.

mistral

pre 11 godina

Ne zavidim ljudima koji rade na tom pitanju treba da rešavaju nešto što je ranijih godina loše rađeno. Sad vade kestenje i još ih kritikuju.

nedjo

pre 11 godina

Da vladajuca koalicija utvrdi da li je cena previsoka.Kad vec ocemo u EU da radimo kao i oni,kod njih opozicija podrzava vladu kad se tice nacijonalnog integriteta.Uzmimo primer Engleska i Oklandska ostrva,opozicija je nestala sve dok je problem trajao,francusku intervencija u maliju niko ne kritikuje iako je to cista agresija,zamislimo samo jednu sekundu da je Rusija napala neku africku zemlju.

mc

pre 11 godina

A mozete lepo narodu da kazete da je Kosovo izgubljeno u ratu i da nemamo nikakvo pravo na njega vise. Narod to vec zna, samo cekamo da nam i zvanicno saopstite a ne da nas zamajavate.

pragmatičan

pre 11 godina

Kolko vidim vlada jedva ceka 3. opciju.Da ne vracaju ljudima(investicije i kredite) lovu sto su maznuli.Pa rusofili,dodje ipak na vaše.A Rusi kad nas podrzavaju,ko kafanski pijanci,najaci su na recima i kad im trebamo za potkusurivanje sa Zapadom.Aman Srbijo,dosta glupih poteza vise.

Bata

pre 11 godina

Ta treća opcija "da nećemo pošto poto datum do leta" je praktično odustajanje od EU i put u ekomonski propast Srbije. Bez početka pregovora u Srbiji nema investicija iz ekonomski najjačih zemalja, bićemo pod socijalnim pritoskom iznutra i političkim, pa i vojnim spolja, mladi i obrazovani će ubrzo nastaviti da odlaze i stvoriće se uslovi za nemire, a možda i građanski rat. Možda mislite da preterujem, ali ako samo malo objektivno razmislite videćete da je to daleko verovatnije nego da će, šta znam, Rusija ili Kina, da otvore svoje buđelare i da nas izdržavaju na lepe oči.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Ukoliko do leta ne dobijemo datum za pregovore, postoji mogućnost da posle toga čekamo godinama. Onda će se problemi na KiM rešavati bez učešća Srbije i verovatno na štetu tamošnjih Srba. To bi za posledicu sigurno imalo jačanje anti-evropskih snaga i opasnost da nam se u svakom pogledu vrate devedesete godine... KiM je itekako zavisno od EU i SAD. Zbog toga se moraju povećati diplomatske aktivnosti, kako bi moćni u svetu primorali Prištinu na popuštanje. Vreme je za taktiku Miloša Obrenovića.

Conan

pre 11 godina

ne treba nam mnogo da izgubimo sve, zato braco srbi pamet u glavu... dalje znate. teren je klizav tako da oprezno vozite, ali ne pitaju se samo evropa i ameri, ima tu i starih vlasnika

Dragan

pre 11 godina

Opet nas zamajava tzv. drzavni vrh. Ovo je dakle najava izdaje, kako smo i ocekivali: posto Albanci ne daju izvrsna ovlascenja srpskoj autonomiji, Srbija ce da pristupi scenariju 2 koji znaci davanje severa Kosova za datum. Zalosno! Jos nesto: i ta tzv. srpska autonomija je izdaja jer ukida institucije Srbije na Kosovu. A ovo sto ce da bude je jos gore od toga.

razlika

pre 11 godina

Datumi su vremenski pojmovi(pre ili kasnije) a teritorije i narod su trajne kategorije.Menjati trajne kategorije za vremenske nije mudro,pre ili kasnije postacemo deo EU ali ako sada izgubimo i ovo malo naroda i teritorije izgubili smo zauvek.Ako Pristina dobije vlast na severu, narod ce poceti da se iseljava.

MilanR

pre 11 godina

Ova tri scenarija predstavljaju preterano uprošćavanje. Naime, Vlada Srbije ne mora da se izjasni da neće zbog Severnog Kosova da uđe u EU. Dovoljno je da država status kvo, ako u ovom trenutku ne postoje uslovi da Priština prihvati suštinsku autonomiju Severnog Kosova sa svim izvršnim ovlašćenjima koja uz to idu. To je iz tri razloga 1) Prištinskoj strani se žuri da što više i što pre afirmiše državnost (oni su još daleko od "stolice u UN") 2) svakog dana evroentuzijazam opada, građani Srbije (i šire) uviđaju da evrozona samo dublje tone u krizu, da je to "mačka u džaku", da se zapravo i ne zna šta je to toliko vredno i od praktičnog značaja za građane podovom ulaska u EU; građani vide da državama koje su nedavno ušle u EU ide loše i sve gore i 3) eventualno nedobijanje famoznog "datuma" ne može ni izbliza biti uzrok pad Vlade, s obzirom na galopirajući evroskepticizam koji je gore već pomenut.

treci cenario

pre 11 godina

Mene najse zanim ono poid rednim brojem 3 = "da vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda".
Naprimer na Kosovu krene progon Srba, a Srbija ni po Kumanovskom sporazumu a ni po 1244 nesme da se umesa jer je na Kosovu nadlezan NATO posto bi svako mesanje bilo objava rata
Zanima me koliko je Srba zaista spremno da gine za Kosovo narocito ako se secamo kako su 1999. u vreme bombardsovanja majke iz cele Srbije isle na Kosovo da da vade svoje sinove iz vojske??

miki

pre 11 godina

Pisem iz Vladicinog Hana. Sve sto je vredelo na Kosovu smo im dali i alavi su, vidim da nece stati i sever da im damo, ja licno, sad posle svega ni metar zemlje im ne bih dao, po cenu novog rata.

goggopetro

pre 11 godina

Teške odluke !!! Ali zašto ne pitate NAROD jednim referendumom? Bar da vidimo na čemu stojimo i da Vama olakša odluku.
EU je u krizi i to ne samo finansijskoj već i moralnoj. Neslažu se niti će se ikada moći da slože jer su kao rogovi u vreći. Logično je da će se raspasti. I šta ćemo mi tamo. Ako imamo dobre proizvode, kupovaće ih svi oni, a i da oni neće, ima drugih koji hoće. Vi ste gospodo dobro krenuli u tom pravcu novih tržišta.
A po pitanju Kosova, Vi gospodo nemate mandat da trgujete ni sa jednom srpskom dušom.
REFERENDUM g-dine Nikoliću !!!!!

samo vas gledam

pre 11 godina

Ustav kaze da je KiM teritorija Srbije i nema tu nikakvih opcija 1 i 2. Zaista preterujete i previse je prvodno koliko para uzimaju nasi politicari od belog praha kojim se sve ovo finansira.

novica952

pre 11 godina

Što god od tri opcije izabere Srbija na gubitku, negde više negde manje ali je činjenica da priština neće odustati od zahteva da suštinske autonomije nema i u tome ima podršku Nemačke i Brisela, da je Tači svestan u kome se položaju Srbija nalazi i da uz pomoć svojih lobista u EU ide do kraja sa ciljem da sever potpuno izuzme od Srbije i definitivno ga veže u svoj parvni sistem. Možda je prilika da i mi malo pokažemo zube i da vidimo kako će EU da reaguje a ne samo po njihovom diktatu. Verujem da će politički vrh umeti da proceni težinu trenutka i donese odgovarajuće odluke i zaštiti nacionalne interese Srbije i sačuva takj narod tamo od novog egzodusa koji im preti.

Majk

pre 11 godina

Opcija 3 - poput Grka na Kipru. Nase ne damo i cekamo pozitivan razvoj scenarija u kome Rusi i Kinezi guraju Amere u ambis a mi Albance u Jadran. Narodi koji su kroz istoriju pristajali na otimacinu danas ne postoje.

NEDJA

pre 11 godina

@Bata,bas suprotno,propast za Srbiju bi bio ako bi usli u EU, postali bismo robovi u svojoj zemlji, kolonija velikim silama,prvo nas bombarduju, pa otmu teritoriju, i pored svega toga neko poput tebe veruje da cemo samo uz pakt sa njima procvetati i da su nam oni jedini spas. A, svedoci smo kako su prosli i kako prolaze oni koji su sklopili pakt sa njima poput Grcke, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Spanije, Irske...

izbert

pre 11 godina

Pitanje kosova,ne moze se resiti samo pitanje srba.sve sto bi dobili srbi na kosovu,treba da dobiju i albanci u srbiju to je jedino pravedno.

gortan

pre 11 godina

zanimljivi scenariji, nismo culi za ovako nesto, SNS nas uporno zamajava scenarijima a dobro znaju da postoji samo jedan i jedini scenario sa vec podeljenim ulogama, narodu srbije je pripala uloga ovaca.

2b or not 2b

pre 11 godina

Jedine investicije iz EU mogu doci u obliku trgovinskih lanaca, koji nam nisu neophodni. Ne bi Vucic jurio seike, angolce i ruse da ima para na zapadu. Jedina muka je sto cemo dobiti neke sankcije. Ustvari, dobili smo ih vec ovom antikampanjom naseg izvoza.
U svakom slucaju, ako odaberu opciju 3, proradice sujete kod nasih evropskih prijatelja i ima da nam posalju kolonu izbeglica sa Kosova.

nenad013

pre 11 godina

Srpski narod zna koliko Vlada Srbije ulaze napore za dobijanje statusa,ali smo isto tako svesni da borba za ocuvanje Kosova moze biti glavni uslov i ucena za pristup,onda znajte da svaki pravi srbin ce reci NE EU.

Glasinac

pre 11 godina

Srbi na severu KiM moraju da imaju svoje institucije s svim ovlašćenima , jer samo tako mogu biti sigurni da će imati bezbedan život na tim prostorima.Zbog toga vlada ne sme da odustane od tog uslova.Sve drugo bi bila previsoka cena koju Srbija ne bi trebalo da prihvati.

Zoran

pre 11 godina

Cilj EU je da Srbija prizna Kosovo na ovaj ili onaj način.Naš cilj,kako to definiše državna politika je da se nikada ne prizna Kosovo,kao nezavisna država.Između ta dva nepomirljiva cilja,stoji jedino podela Kosova ili ti razgraničenje,kao rešenje.To bi bilo priznavanje faktičkog stanja na terenu.
Znači,mi sada nećemo dobiti famozni datum,jer se nećemo odreći ono malo teritorije Kosova koje držimo,a u budućnosti,bili u EU ili ne neminovno će doći do podele Kosova.

Duci0167

pre 11 godina

Ovi sto kao papagaji traze referendum... Referendumom treba da se izjasne zitelji sporne teritorije. U nasem slucaju Albanci i ona sacica Srba dole. Ok,moze referendum. Ko je taj koji ce da odlucuje u ime stanovnika teritorije osim njenih stanovnika.
Naucite nesto a ne kako Kostunica kaze.

Cvexi

pre 11 godina

Mislim da vlada Srbije trazi izlaz iz evropske price preko propalih pregovora sa Pristinom. Ukoliko do toga dodje verovatno slede izbori a onda okretanje Rusiji. To jeste rizicno ali ce se mozda Rusi vise ukljuciti u procese na Balkanu, sto na Kosovu, sto u Republici Srpskoj.

guri

pre 11 godina

datum, taj famozni datum, i vidim da mnogi od vas misle da se radi samo o jednom obicnom datumu, ali vi treba da svatite jedno da bi vam bilo jasnije, SAD su vas doveli do bankrota (grcki scenarijo), doveli su na vlast vadikale i sps, da ne bi bilo problema kad se bude priznalo nezavisnost Kosova, ehh sada, ako ne dobijete tu mogucnost da uzimate pare od EU (datum), vi cete kao drzava bankrotirati, zaboravicete na Kosovo jer necete imati sta da jedete (setite se '90 kad ste bili pod sankcijama), i sta vam preostaje, Rusija ili Kina, za koje mnogo volite da se hvalite, jedno veliko NISTA jer nisam cuo niti jednu jedinu izjavu od njih ovih poslednjih 2-3 odlucujucih meseca, jedino sto mozete jeste, da prihvatite to sto su SAD predlozili preko Ahtisarija, sve drugo vas vodi u propast...!!!

mistral

pre 11 godina

Ne zavidim ljudima koji rade na tom pitanju treba da rešavaju nešto što je ranijih godina loše rađeno. Sad vade kestenje i još ih kritikuju.

nn

pre 11 godina

Bez nekog kvazi-nacionalistickog-srce-srbije busanja u grudi, meni skroz nema veze sa mozgom opcija odricanja dela teritorije zarad datuma za pocetak pregovora?! Cuj, datum za pocetak pregovora?!

István

pre 11 godina

REFERENDUM o Kosovu. Dajte narodu da odluči pošto vi ne možete da se dogovorite....
(heroj ulice, 2. mart 2013 23:38)

O kojem Kosovu? Spavali ste do sad? Vec davno nema, Jovanovic vam davno rekao.

Albanske Komsije

pre 11 godina

Moji prijatelji, ja mislim da je dosta gluposti medju nas albancima i vama serbima. Kosovo ima svoje granice, i gradjani sviju etnija mogu stvarnu u miru zivjeti. Uzimmajmo primer ostalih evropskih zemalja i gotovo je.

gica

pre 11 godina

pošto je nesporna činjenica da je eu konzumirala srbiju, nema nikakvog razloga prihvatiti bilo šta kao uslov za bilo kakav dodatni vid evrointegracija. vrlo jednostavno

Dragan BL

pre 11 godina

Ako imamo dogovor sa Rusijom (sumnjam u to) o tome da stanu iza nas, politički, vojno i ekonomski, imamo opciju.
Ako nema toga....jbg. Čekamo bolje istorijske dane.

Ceda Jovanovic

pre 11 godina

O kojem Kosovu? Spavali ste do sad? Vec davno nema, Jovanovic vam davno rekao.
(István, 3. mart 2013 00:10)
O kojoj Makedoniji?Spavali ste do sad?Vec davno nema, Draskovic vam davno rekao.Or maybe not?Bilo kako bilo po tvome Makedonija kao drzava ne postoji i treba organizovati referendum i pitati Albance u Makedoniji da li su za zivot u okviru Makedonije ili razlaz.Amerika bi to podrzala za rad mira u regionu Makedonci nemaju vise saveznika i prinudjeni bi bili da prihvate zarad datuma za EU.

Беше (не) тако давно...........

pre 11 godina

Кад се сетим пре око 20-так година на ТВ се стално вртело: Карлобаг-Карловац-Огулин-Вировитица..........сад опет исто, само:Косово-Косово.....Косово. Резулатат ? Предлажем да сви који врте последњу мантру оду доле, на челу са владом и виде шта могу да ураде (и успут свако да понесе по буздован).......и да се не враћају док Косово не "постане" Србија!

princ-ip

pre 11 godina

U svemu u životu postoji neka granica pa tako i u politici.Dobra volja da,guranje glave u pesak i nemanje kičme ne. Takve niko ne poštuje.

JArsen

pre 11 godina

Potpuno amaterski pristup!
Zasto otkrivati karte (varijante), unapred.
Uvek treba poceti pregovore sa prvom opcijom.
Ukoliko Vlada ne veruje unapred da ce uspeti sa prve dve mogucnosti, koja je svrha sednice?
Pokrice za kapitulaciju, pred javnoscu?

nedjo

pre 11 godina

Da vladajuca koalicija utvrdi da li je cena previsoka.Kad vec ocemo u EU da radimo kao i oni,kod njih opozicija podrzava vladu kad se tice nacijonalnog integriteta.Uzmimo primer Engleska i Oklandska ostrva,opozicija je nestala sve dok je problem trajao,francusku intervencija u maliju niko ne kritikuje iako je to cista agresija,zamislimo samo jednu sekundu da je Rusija napala neku africku zemlju.

zoran

pre 11 godina

"Pitanje kosova,ne moze se resiti samo pitanje srba.sve sto bi dobili srbi na kosovu,treba da dobiju i albanci u srbiju to je jedino pravedno."
(izbert, 3. mart 2013 05:55)

A to što se 95% Srba sa Kosmeta iselilo pod pritiskom? I? Šta imaš na to da kažeš? I šta će to dobiti tih pedesetak hiljada Srba što vi već nemate ovde u Srbiji i to deset puta bolje?

A što se trostrukog plana Radikala tiče:

Plan A)

Priznanje,

Plan B)

Priznanje,

Plan C)

Priznanje.

Verovatno je to i najpravednije. Dačićev Tata i Deda(Ćosić) i Tomin Kum su i započeli "Ples sa vukovima" i najpravednije jeste da Radikali u zajednici sa SPS-om progutaju, ako Boga ima, poslednju žabu koja je prad našim narodom.

Luka

pre 11 godina

Kada je vlada SAD htela da izgradi vojnu bazu na Kosovu, vi niste dali...
Bombardovani smo, zaplaseni, i baza je naravno izgradjena.
Mnogo puta smo mi stradali zbog tog cuvenog Kosova, ono je Srbiji kao slepo crevo.
Da nismo uvek bili Inadzije, da smo kapitulirali, da se nismo suprostavljali Nemackoj u II Sv. ratu, sada bi nas bilo 20 miliona...
Sta nas bre briga za Kosovo.
Sta JA imam od Kosova?

A ti Vlado Srbije se usresredi na sledece:

Zavrsi proces Digitalizacije koji je zapocet pre sest godina, a tek prosle godine je pustena inicijalna mreza!

Nemoj samo donositi zakone, vec ih sprovedi.
Onda si odmah u EU

Bori se protiv GMO hrane ali ne i protiv GMO lekova, jer mogu spasiti zivot (Insulin ).

Pocni izvoz Zeolita, Srbija ima tog kamena na svakom cosku, a proizvodi se samo 1 tona godisnje, a to nije ni 2% koliko ga imamo!

Nesha

pre 11 godina

Konacno bar otprilike znamo kako ce nastupiti vlada Srbije na pregovorima. Mislim da nismo daleko od trece opcije, a mozda uskoro izadjemo i na referendum.

v.

pre 11 godina

" (3) vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda."

Valjda da je ono sto se trazi previsoka cena za datum pregovora?

Laufer

pre 11 godina

Vise me uopste ne zanima. Na referendumu cu zaokruziti predlog kojim cemo skratiti sebi muke. Ovo se vise ne trpi.
Zar ne shvatate da je ovo Rambuje 2? Sta je bilo kad su se nasi povukli iz Rambujea prvi put?

Deposito

pre 11 godina

Pih,pa zar su ovi bivši ratni huškači od Kosova za patike, Kosovo je Srbija i Kosovo je srce Srbije-spali na to da je krajnji domet zajednica srpskih opština.Ups,šta to bi? Pa da,daj šta daš.

sa severa

pre 11 godina

Narod je na severu Kosova ocajan,sasasnjom vladom,Nikolicem,Vucicem.Nikolic je na severu dobio blizu 65%,ali ne zato sto je zavrsio velike skole,nego zato sto nas je lagao da ni tehnicki sporazum nece da prihvati,a sada nas gura Taciju u zagrljaj i to bez imala srama i stida.Ako nas vlada otkaci,jedino dobro je to sto vise nece da nam bude predsednik Nikolic,a ni premijer Dacic,a vama ostaje da vas brukaju jos 3 godine.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Kada krene ciscenje Mitrovice, pogusicemo se od BMW-a, Audia i Mercedesa. Patriote uvek dobro naplate svoje usluge, onda ce nama Nemanjicima biti najteze da se guramo po smrdljivim autobusima a ovi nepismeni patriote da se svrckaju sa djipovima, samo sto te djipove mi treba da platimo. E tu je kvaka eksperti iz vlade.

ne zna narod

pre 11 godina

Evo da kako to ide. Ako Srbija ne dobije datum onda ide i Srpski Fiat. Jer Fiat nece da pravi auta za Srbiju vec za Evropu, onda i jos druge evropske firme pa i druge koje izvoze za evropu beze. Onda srbija treba da plati fiatu gubitke jer nije izpostovala dogovoreno a to je da ce omoguciti izvoz za evropu ne samo njoj vec i drugim kompanijama koje su ulagale, a drzava se obavezala da ce im omoguciti izvoz u EU.

Déjà vu

pre 11 godina

opcije su: (1) da se do kraja insistira na formiranju zajednice srpskih opština sa svim ovlašćenjima, (2) ukoliko to ne uspe da se krene na ispunjavanje uslova EU iz decembra ili da (3) vladajuća koalicija utvrdi da je datum pregovora previsoka cena za ono što se traži od Beograda.

Веома препознатљиви менталитет и матрица понашања, са искомплексираном претензијом, да се остави јак утисак важног дасе, без реалног основа. Дакле преведено на разумљивији језик, под један прво ћемо да се к****мо и блефирамо, под два ако то не успе савићемо реп у г****у, под три пашћемо у очај и депресију, попут детета које није добило чоколаду. Три фазе понашања, које су добро познате и карактеристичне за домаће партијске апаратчике, политиканате и шибицаре. Већ виђено.

sve je jasno kao dan

pre 11 godina

Da li je konacno jasno svim obozavaocima i obozavateljkama Aleksandra Vucica, da nije slucajno sto bezi od Brisela, kad je Kosovo u pitanju, glavom bez obzira.
Bas cudno, za sve drugo ima resenje i u svemu je njegova poslednja.
Predizborno obecanje da imaju resenje za Kosovo verovatno ste zaboravili i vi kao i oni.

Dzabe birate

pre 11 godina

Ovde je vazno sta Albanci biraju, a ne vi. A oni su izabrali trecu opciju a sad pijuckaju pivo i grickaju semenke dok na televiziji gledaju Srbe kako se dovijaju i previjaju i lazu jedni druge.

Duci0167

pre 11 godina

Sta li bi ove Srbende radile sa Kosovom da je 3.?! Posaljite vojsku ili policiju pa da vidite F35 uzivo iznad glave. Scenario napisan se vec odigrao a sto se svi prave ludi,to je za doktora. Sastance i ugadjaju narodu,bajkama. Oduvek smo voleli bajke samo sto one imaju happy end a ova ne.

A?

pre 11 godina

Iskreno, muka mi je i od EU, i od KiM... I molim moderatore da ne objavljuju komentare koji su, u najblazu ruku, nepismeni! Toliko gutanja slova, permutovanja, da jedva shvatim "sta je pisac hteo da kaze"! Polupismeni nemaju sa kim da vode debatu kuci, pa ovde prosipaju svoje "znanje"...

mikicar

pre 11 godina

Ima jos jedna opcija. Da Evropa napravi zid oko nas, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Grcke. Da nas puste da se rokamo jedno 2-3 godine pa da sruse zid kad se svi problemi rese.

kosovarsky

pre 11 godina

Baljezgare! Kosovo je izgubljeno u ratu, kapitulacija potpisana (ovi isti koji su sada vlast, bili su i tada)! Dakle, zaboli njih za tamošnji narod, jer umesto da misle o njima, oni prave varijacije, mogućnosti, scenarija, tj lažu uzduž i popreko! Priučeni, nedoučeni, polupismeni i nepismeni, analfabete koje smrde na kilometar! Kada nas ne zaludjuju Kosovom, onda izvoze u EU ubudjali kukuruz, ili se igraju sa otrovnim mlekom; uhapse nekolicinu i onda kao skupljaju dokaze protiv njih; posla nema, ali nezaposlenih mnogo, a napretka nema, ni korak napred! I onda se oni odlučuju, biraju za korak-dva, ili za mnogo koraka unazad, kao biraju izmedju tri scenarija, mogućnosti, iako je jedna jedina mogućnost! Ovaj narod ima jednu jedinu grešku: NEZNANJE, ili drugačije rečeno glupost, i još sinonima: tri tačke..., jer sinonima za ovaj narod ima bezbroj, i svi sinonimi imaju negativan značaj! Ona šljiva na kraju priče, biće mnogo manja no što iko pretpostavlja, i pitanje je da li će biti bilo koga da priča o toj šljivi i narodu, koji bi stao pod krošnjicu!

sve strucnjak do strucnjaka

pre 11 godina

Voleo bi da vidim vas pametnjakovice sto sedite za tastaturom koji bi potez vi povuklu. Jedan deo ce kritikovati ako odaberemo opciju 3, znaci odosmo u devedesete, prve dve opcije izdaja i kapitulacija. Nama Srbima stvarno ne moze da se udovolji. A polovina ovde komentatora nije ocistilo svoje dvoriste.

e-krem

pre 11 godina

Nekad su u jednoj zemlji postojale tri zelje i zlatna ribica.
Hrvatska,BiH,Kosovo.
Danas u toj zemlji postoje tri scenarija.Sva tri se odnose na Kosovo a zlatnu ribicu izgrava Ivica Dacic.

George Carlin

pre 11 godina

Patetična je ova predstava... Što ne stisnete petlju i kažete naglas ono što svi znaju, a ne ovako, kao, kroz pregovore ste se nešto dogovorili. A, i sa kim pregovarate, sa premijerom države koju ne priznajete? Možete tako i sa mnom, vladikom australijsko- antarktičkim i cele Patagonije!

apokalipsa u ponedeljak

pre 11 godina

Konačan plan poteza u petnaestoj rundi pregovora o Kosovu, koja će biti održana 4. marta 2018.godine u Briselu, srpski zvaničnici će utvrditi na sastanku u nedelju, saznaje “Blic”
....a što ne u ponedeljak?!...mda

snesno

pre 11 godina

"... Možda je prilika da i mi malo pokažemo zube i da vidimo kako će EU da reaguje a ne samo po njihovom diktatu. Verujem da će politički vrh umeti da proceni težinu trenutka i donese odgovarajuće odluke i zaštiti nacionalne interese Srbije i sačuva takj narod tamo od novog egzodusa koji im preti.
(novica952, 3. mart 2013 10:59) "
=====================================

A kako mislis 'da pokazenmo zube'
Da objavimo rat NATO ??
Covece MI SMO 1999 KAPITULIRALI !!

To ti je isto kao kada bi Madzarska 1932 godine trebala 'pokazati zube' i pokusala napasti kraljrevinu Jugoslaviju, 15 godina nakon sto je kapitulacijom izgubila Vojvodinu.
U medjunarodnom pravu postoji nesta sto se zove 'preuzete obaveze', a sto se desi kada drzava kapitulira i bez obzira koja vlada dodje posle te koja je kapitulirala, te preuzete obaveze se moraju postovati

baka

pre 11 godina

Dje god se okrenuli poljubicemo vrata. Moramo da shvatimo da u svijetu nema prijatelja vec samo interesa pa je bolje da nam se interesi dobro poklope sa nekim ko je veoma jak

worthad

pre 11 godina

"ponavljaci" mogu opet da daju isti odgovor kao pre 13 godina, ali znaju da ce u tom slucaju proci gore od Slobodana. to je ta "mala" razlika. jasno im je receno sta treba da urade ako zele da budu "partneri". a ako ne... :)

Stevan

pre 11 godina

"Zato je premijer Ivica Dačić juče sazvao sastanak državnog vrha jer situacija u kojoj se Srbija trenutno nalazi zahteva zajednički stav vladajuće koalicije."
Opet ti nije dobro Dačiću. Da li gore citirano znači da niste imali zajednički stav. Nekoliko tvojih izjava od pre neki dan uz dodatak ovoga što je napisano jasno govori da vam je koalicija šuplja ko kvaran zub. Ajde ti lepo priznaj da su vas namestili ovi sa zapada da dovršite posao iz 1999.

Milan

pre 11 godina

“Beogradu je jasno poručeno da Priština ne da nadležnosti za Zajednicu srpskih opština i od toga neće odustati jer za takav stav ima podršku Nemačke i SAD”

A gde su nama Rusi sad?