Četvrtak, 28.02.2013.

12:18

Ravnogorci protiv spomenika Titu

Asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta oštro se usprotivila inicijativi SUBNOR-a da se na glavni trg u Užicu vrati spomenik Josipu Brozu Titu.

Izvor: Tanjug

Ravnogorci protiv spomenika Titu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

nwa

pre 11 godina

Drugi narodi još pokušavaju da isprave nepravde komunista,a u Srbiji neki zapeli da ga vrate i zvanično.Još jedan od razloga za usvajanje zakona Spo o dosijeima.

iii

pre 11 godina

Ne vidim zasto su to medjusobno iskljucive stvari? Na pocetku rata su partizani i cetnici saradjivali, a vecina akcija koje su ravnogorci imali protiv nemaca su upravo iz tog doba. Trebalo bi da se ponose time (a ne onim sto su posle radili, kad su se okrenuli borbi protiv partizana i krenuli da sklapaju saveze sa italijanima i nemcima, pa cak i povremena primirja sa ustasama)

mujcinovic salih

pre 11 godina

Obavezno podici spomenik Titu a sve cetnicke srusiti.Oni su ruglo i pokusaj naslednika da recikliraju nesto sto se nalazi na djubristu istorije!

novi komentator

pre 11 godina

@Sloboda

Napisali se sta je bilo do 1942. Niste napisali sta je bilo posle. Verovatno slucajno, omaskom, iz zaboravnosti...

Era iz dijaspore

pre 11 godina

Austrijskog kaplara i komunistickog diktatora nosite u Kumrovec odakle je i dosao, a ne u moje Uzice. Kakve veze on Zagorac ima sa Uzicem? Kao potomak uzickih ratnika i oslobodilaca iz Drinske divizije na koje je na Ceru i Kolubari pucao ovaj austrijski kaplar smatram da je u 21. veku krajnje neukusno uopste pominjati Broza u Uzicu. Mladost Uzica je zrtvovana zarad njega na Kadinjaci.

igor

pre 11 godina

Dejane, pošto ste otičli korak dalje od komunističke istoriografije o kolaboraciji četnika sa Nemcima, pa kažete "fašističkoj četničkoj ideologiji", možete li mi reći bar jedan element koji četničku ideologiju identifikuje sa ideologijom fašizma (npr.u Italiji, Španiji itd.)
(Aleksandar Božić, 28. februar 2013 13:04)

Postovani Aleksandre, kao sto je vec netko napisao, samo pogledajte program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju pa ce vam sve biti jasno. Pozivanje na etnicko ciscenje, te progon i eliminaciju onih "drugacijih" ni po cemu se ne razlikuje od rasnih zakona nacisticke Njemacke ili NDH. To je cisti fasizam.

Nikola

pre 11 godina

Subnor predstavlja marginalnu grupu koja se odlikuje ekstremnim stavovima po pitanju kulturnog nasledja. Ne samo da su nacizam i komunizam sustinski dve socioloske kataklizme u 20 veku, vec je komunizam ideologija koja je u mirnodobskim uslovima ubijala, proganjala, proterivala ljude samo zato sto ne misle kaokomunisti. Ko nije svestan svoje proslosti duzan je da je ponovo prozivi. Mislim, ubedjen sam da su Srbi svesni svoje proslosti, i da nece dozvoliti da se ponovo dizu spomenici jednom zlom coveku koji je upropastio Srbiju.

Aleksandar Cvetkovic

pre 11 godina

Citajuci komentare ne mogu da shvatim da i dalje u Srbiji ima ljudi i to mnogo koji su svoje istorijsko obrazovanje stekli gledajuci partizanske filmove. Filmovi su umetnost, samim tim vestacke slike, a ne realnost. Bilo je americkih filmova 1941. koji su velicali cetnike, a bilo je i onih iz 1970ih koje su od cetnika pravili nakaze. Istina je: Jedan brat u četnicima, drugi u partizanima, pa ubijali jedni druge. Bez tenkova Crvene armije ne bi pobedili partizani, a sa tenkovima SAD i Britanaca pobedili bi četnici. Istorija je ipak pokazala da su pobednici pobili sve što je vredelo u Srbiji, oteli domaćinstva, fabrike, kuće, a u njih uselili nepismene ubice. Zato podržavam poslanika SPO i Ravnogorce da Tito ostane samo tamo gde mu je mesto - u istoriji.

nobody

pre 11 godina

Ravnogorci ! sa cime ste to danas zadovoljni ? Ne verujem da je narod danas zadovoljniji. Kome danas verujete, kojem politicaru i kojoj igracki ? Za vreme Tita ( Kolosa u svetskim razmerama ) smo imali vise ponosa i dostojanstva i imali se cime diciti. Brzo zaboravljate !

IvanNS

pre 11 godina

Koja faca je bio Tito ,sto kaze moja baka uzivao je u zivotu ali je pustio i narod da zivi normalno. Ni jedan narod iz ex YU vise NIKADA nece ziveti kao za vreme Tita zato bi svi trebali da mu dignemo spomenik

miki

pre 11 godina

Josip Broz Tito je učinio više za ova balkanska plemena koja danas zbog svog fašističkog i zaostalog šoviniza kopa po kontejnerima,kojem opada natalitet i koga niko osmim opet komunista kineza i rusa ne podržava,stoga ako je ikako moguće da vi nama vratite našeg tita a da zadržite sebi koljača i zločinca domaćeg izdajnika dražu mihailovića,.

Aleksa, PO

pre 11 godina

Komunizam, fašizam, nacizam...koja je razlika ? Sve se zasniva na zlu, na mučenju i ubijanju neistomišljenika. Nema tu razlike, nema tu slobode, nema tu ni čojstva, a još manje junaštva. Inače, podržavam gospodina Čotrića, republičku asocijaciju za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i naravno podržavam SPO kao jedinu stranku koja će reagovati na ovakve zahteve subnora.

srdjan

pre 11 godina

To sto se borio protiv fasizma ga ne opravdava za corave kutije,gole otoke i verbalne delikte!
Svaki totalitarizam je isti,crveni ili crni!

Milicevic

pre 11 godina

Titu kao unistitelju Srpskog naroda je bilo mesto u zatvoru!!!Neka ga nose u Severnu Koreju pa neka tamo placu i za Titon i za onim njihovim velikim vodjom!!!

View

pre 11 godina

"Ravnogorci navode i da je Tito "najodgovorniji što su jedinice pod njegovom komandom, počev od septembra 1944, bez pravičnog suđenja, a najčešće bez odluka sudova, ubile više desetina hiljada građana Srbije" ...

Za razliku od četničkih hordi koje su klale samo posle sprovedenog sudskog postupka.

Ni Tito, ni UDBA nisu bili represivni u meri u kojoj je danas moderno da se 'pripoveda'. Jel' da jesu, ne bi Srbija prošla kroz sve što je prošla poslednjih decenija, jer toliko zlo ne bi imao ko da joj nanese.

istina.je.tamo.negde

pre 11 godina

cujte vi ljibitelji ideologije koja je uzela sve korisno od Srbskog naroda i dala buducim neprijateljima da oni koji su odgovorni za to treba i posmrtno da budu osudjeni i da njihova zlodela moraju da budu obelodanjena zarad buducih generacija u ime svih gradjana Srbije !

SaleP

pre 11 godina

Spomenik treba vratiti na svoje mesto. Valjda smo napravili dovoljnu istorijsku i ideološku distancu pa da shvatimo da postoji mnogo više razloga da taj spomenik bude vraćen nego protiv. Odajmo poštovanje herojskoj borbi protiv fašizma a istorijske zablude, lutanja, skretanja.....ostavimo istoričarima da bistre!
Naravno, spomenike treba vratiti i kraljevima - ako ih je bilo i gde ih je bilo, iz istih, gore navedenih razloga!

basta

pre 11 godina

Ravnogorci navode i da je Tito "najodgovorniji što su jedinice pod njegovom komandom, počev od septembra 1944, bez pravičnog suđenja, a najčešće bez odluka sudova, ubile više desetina hiljada građana Srbije".

Tako je,istina,i ne samo sto je kriv za ubistva,vec i mucenja,oduzimanja imovine,okrivljujuci citavu naciju kao krivca,i jos mnogo toga.Mnoga i velika zla su ucinili komunisti i udbasi,mnogi sede i dan danas u tudjem,otetom.Oteto,prokleto.

i tako

pre 11 godina

svakom ko je za povratak spomenika austrougarskog podnarednika, treba pokazati danasnju kartu srbije i najnovije vesti sa kosmeta, pa ga onda priupitati, da li i dalje trazi povratak spomenika!

boki

pre 11 godina

A pasja groblja? Kada to budu rešili SUBNORovci da otkriju onda neka pitaju narod da li hoće spomenik nazad. I konačno, neka dozvole drugarici Jovanki da ispriča neke priče koje su se dešavale od 1945g. naovamo.

Miki

pre 11 godina

U Beogradu je česma koju je podigao knez Miloš Obrenović početkom 20. veka premeštena sa Terazija u Topčider. 1970-tih je vraćena na originalnu lokaciju. Duško Radović je tada predložio da se spomenici ubuduće prave tako da imaju točkove, radi lakšeg premeštanja...

Djoka

pre 11 godina

Sto se cetnika, cica draze, ravnogoraca i slicne bratije tice, samo bih citirao Mustafu Madzara Ive Andrica (koji je uzgred budi receno, svojom voljom postao clan Komunisticke partije jos 1954): "Ispod jorgana je lako bilo ratovati!"

Aleksandar Božić

pre 11 godina

Dejane, pošto ste otičli korak dalje od komunističke istoriografije o kolaboraciji četnika sa Nemcima, pa kažete "fašističkoj četničkoj ideologiji", možete li mi reći bar jedan element koji četničku ideologiju identifikuje sa ideologijom fašizma (npr.u Italiji, Španiji itd.)

Sloboda

pre 11 godina

На данашњи дан родио се војвода Момчило Ђујић (27.2.1907 - 11.9.1999). Момчило се у првим данима усташког злочина над Србима у околини Книна, кад је само у мају и јуну 1941. године убијено око хиљаду Срба, ставља на чело покрета отпора и формира Динарску четничку дивизију која је до краја рата углавном штитила Србе на тромеђи Лике, Босне и Далмације од усташког терора. На Видовдан 1942. године Момчило Ђујић, као командант Динарске четничке дивизије указом краља Петра и Владе из Лондона добија високо признање српског четничког војводе. Покретач је многих акција међу српским исељеницима у иностранству којима је изграђено више од 100 православних храмова.

bezimena

pre 11 godina

Tito je bio vodja partizana, jedinog jugoslovenskog ANTIFAŠISTIČKOG pokreta, komandant NOVJ, i već samo zato treba da mu se vrate i ulice i spomenici! O ugledu koji je SFRJ imala zahvaljujući Titu i politici koju je vodio, da ne pričam. Na njegovoj sahrani se okupilo preko 200 predsednika, potpredsednika i predstavnika država, da mu odaju počast! Takav skup se nije dogodio nikada pre i nikada posle, niti će!

p.s. ravnogorske "tekovine" su nezaboravne, npr. ostaće u večitom pamćenju meštana sela Vranić...

sale

pre 11 godina

Predlozio bih svim postovaocima J.B. Tita da uz spomenik skupljaju potpise za ustavne promene.Da traze postavljanje dozivotnog predsednika,zabranu politickih stranaka i ukidanje svih medija osim drzavnih.
Sama cinjenica da je neko bio diktator ga apsolutno stavlja u negativan kontekst i prosto je neverovatno da se 2013. vode rasprave oko toga.

anonimno

pre 11 godina

Ti sto hoce da vrate titov spomenikna trg su isti zlocinci kao i tito.Ovi ljudi se vracaju u komunizam umesto da stvaraju DEMOKRATSKU SRBIJU.

Споменици борцима, не кукавицама!

pre 11 godina

Заиста треба подржати иницијатицу СУБНОР-а! Титу и осталим херојима народноослободилачке борбе морају се вратити споменици! Захваљујући њима Србија данас није колонија Немачке, иако ови некадашњи равногорски властољупчићи на власти све чине да Србија то постане. Томе треба одлучно стати на пут!
Да ли ће антифашистичка Србија бити чланица ЕУ и НАТО пакта? О таквој одлуци ниједна странка неће имати пресудну реч, већ грађани Србије на референдуму. Србија је често, и у тешким и готово безизлазним ситуацијама и борбама, поносно бранила слободу! Нажалост, и данас постоје коферчић-слугерајчић-метиљавчић-паразити који покушавају да угурају Србију у унију која не почива на антифашистичкој традицији, већ на експлоатацији, са циљем максимализације профита за мултинационалне концерне и капиталистичке битанге, на штету радних људи који масовно остају без посла, умирући заборављени од властите државе. Академик Михаило Марковић, учесник антифашистичке борбе, у своје две књиге ''Јуриш на небо'' - написане пред сопствену смрт, после дугог и богатог живота - описао је борбени дух нашег народа и величанствену и тешку антифашистичку борбу, али и појединце који су издали. Пред нама и данас стоји сличан избор и могућност да се Србија и српски народ потврде у властитој слободарској традицији. Онима који покушавају да нам отму Космет и малтретирају наш народ у нашој покрајини, треба јасно и гласно поручити на народном референдуму: СРБИЈА НИКАДА У НАТО И ПРАВНО И МОРАЛНО УНАКАЖЕНУ ЕУ!!!

mjov

pre 11 godina

Ravnogorci tumače istorijske činjenice kako njima odgovara.Još postoje živi ljudi, koji se sećaju tog vremena, i ko je bio na strani oupatora i ko su bili izdajnici svoga naroda.NOV, koju je predvodio drug Tito, jedina je vojska koja je oslobodila okupiranu zemlju i isterala iz nje i okupatore i domaće izdajnike.Na žalost, koristeći današnju kvazidemokratiju,potomci nekadašnjih izdajnika svog naroda,izvrću i lažno predstavljaju izdajnički četnički pokret prikazujući ga kao pozitivnu pojavu toga vremena.

Marko Markovic

pre 11 godina

A sta su cetnici zrtvovali u tom periodu, dosta vise blacenja tekovina NOB-a , ako je po nekima to proslost neka i ostane. Sta se vise ovaj narod bruka,...., svi se ponose istorijom. ZBOG CEGA SADA VLAST POTEZE ZA NESVRSTANIMA, ZA ONIM VREDNOSTIMA KOJIMA JE TITO , TAJ SVETSKI A I NAS , JUGOSLOVENSKI VELIKAN, UTRO PUT. BAR TO POSTUJTE VI KOJI NAMECETE SVOJU ,,ISTORIJSKU ULOGU ,,.

Ico

pre 11 godina

Tekovine ravnogorskog pokreta? Dovoljno je pogledati program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju, pa se odmah zna o kakvim se tu tekovinama radi

Marko Markovic

pre 11 godina

A sta su cetnici zrtvovali u tom periodu, dosta vise blacenja tekovina NOB-a , ako je po nekima to proslost neka i ostane. Sta se vise ovaj narod bruka,...., svi se ponose istorijom. ZBOG CEGA SADA VLAST POTEZE ZA NESVRSTANIMA, ZA ONIM VREDNOSTIMA KOJIMA JE TITO , TAJ SVETSKI A I NAS , JUGOSLOVENSKI VELIKAN, UTRO PUT. BAR TO POSTUJTE VI KOJI NAMECETE SVOJU ,,ISTORIJSKU ULOGU ,,.

Ico

pre 11 godina

Tekovine ravnogorskog pokreta? Dovoljno je pogledati program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju, pa se odmah zna o kakvim se tu tekovinama radi

anonimno

pre 11 godina

Ti sto hoce da vrate titov spomenikna trg su isti zlocinci kao i tito.Ovi ljudi se vracaju u komunizam umesto da stvaraju DEMOKRATSKU SRBIJU.

mjov

pre 11 godina

Ravnogorci tumače istorijske činjenice kako njima odgovara.Još postoje živi ljudi, koji se sećaju tog vremena, i ko je bio na strani oupatora i ko su bili izdajnici svoga naroda.NOV, koju je predvodio drug Tito, jedina je vojska koja je oslobodila okupiranu zemlju i isterala iz nje i okupatore i domaće izdajnike.Na žalost, koristeći današnju kvazidemokratiju,potomci nekadašnjih izdajnika svog naroda,izvrću i lažno predstavljaju izdajnički četnički pokret prikazujući ga kao pozitivnu pojavu toga vremena.

Miki

pre 11 godina

U Beogradu je česma koju je podigao knez Miloš Obrenović početkom 20. veka premeštena sa Terazija u Topčider. 1970-tih je vraćena na originalnu lokaciju. Duško Radović je tada predložio da se spomenici ubuduće prave tako da imaju točkove, radi lakšeg premeštanja...

bezimena

pre 11 godina

Tito je bio vodja partizana, jedinog jugoslovenskog ANTIFAŠISTIČKOG pokreta, komandant NOVJ, i već samo zato treba da mu se vrate i ulice i spomenici! O ugledu koji je SFRJ imala zahvaljujući Titu i politici koju je vodio, da ne pričam. Na njegovoj sahrani se okupilo preko 200 predsednika, potpredsednika i predstavnika država, da mu odaju počast! Takav skup se nije dogodio nikada pre i nikada posle, niti će!

p.s. ravnogorske "tekovine" su nezaboravne, npr. ostaće u večitom pamćenju meštana sela Vranić...

Sloboda

pre 11 godina

На данашњи дан родио се војвода Момчило Ђујић (27.2.1907 - 11.9.1999). Момчило се у првим данима усташког злочина над Србима у околини Книна, кад је само у мају и јуну 1941. године убијено око хиљаду Срба, ставља на чело покрета отпора и формира Динарску четничку дивизију која је до краја рата углавном штитила Србе на тромеђи Лике, Босне и Далмације од усташког терора. На Видовдан 1942. године Момчило Ђујић, као командант Динарске четничке дивизије указом краља Петра и Владе из Лондона добија високо признање српског четничког војводе. Покретач је многих акција међу српским исељеницима у иностранству којима је изграђено више од 100 православних храмова.

i tako

pre 11 godina

svakom ko je za povratak spomenika austrougarskog podnarednika, treba pokazati danasnju kartu srbije i najnovije vesti sa kosmeta, pa ga onda priupitati, da li i dalje trazi povratak spomenika!

basta

pre 11 godina

Ravnogorci navode i da je Tito "najodgovorniji što su jedinice pod njegovom komandom, počev od septembra 1944, bez pravičnog suđenja, a najčešće bez odluka sudova, ubile više desetina hiljada građana Srbije".

Tako je,istina,i ne samo sto je kriv za ubistva,vec i mucenja,oduzimanja imovine,okrivljujuci citavu naciju kao krivca,i jos mnogo toga.Mnoga i velika zla su ucinili komunisti i udbasi,mnogi sede i dan danas u tudjem,otetom.Oteto,prokleto.

boki

pre 11 godina

A pasja groblja? Kada to budu rešili SUBNORovci da otkriju onda neka pitaju narod da li hoće spomenik nazad. I konačno, neka dozvole drugarici Jovanki da ispriča neke priče koje su se dešavale od 1945g. naovamo.

sale

pre 11 godina

Predlozio bih svim postovaocima J.B. Tita da uz spomenik skupljaju potpise za ustavne promene.Da traze postavljanje dozivotnog predsednika,zabranu politickih stranaka i ukidanje svih medija osim drzavnih.
Sama cinjenica da je neko bio diktator ga apsolutno stavlja u negativan kontekst i prosto je neverovatno da se 2013. vode rasprave oko toga.

View

pre 11 godina

"Ravnogorci navode i da je Tito "najodgovorniji što su jedinice pod njegovom komandom, počev od septembra 1944, bez pravičnog suđenja, a najčešće bez odluka sudova, ubile više desetina hiljada građana Srbije" ...

Za razliku od četničkih hordi koje su klale samo posle sprovedenog sudskog postupka.

Ni Tito, ni UDBA nisu bili represivni u meri u kojoj je danas moderno da se 'pripoveda'. Jel' da jesu, ne bi Srbija prošla kroz sve što je prošla poslednjih decenija, jer toliko zlo ne bi imao ko da joj nanese.

Aleksandar Božić

pre 11 godina

Dejane, pošto ste otičli korak dalje od komunističke istoriografije o kolaboraciji četnika sa Nemcima, pa kažete "fašističkoj četničkoj ideologiji", možete li mi reći bar jedan element koji četničku ideologiju identifikuje sa ideologijom fašizma (npr.u Italiji, Španiji itd.)

Djoka

pre 11 godina

Sto se cetnika, cica draze, ravnogoraca i slicne bratije tice, samo bih citirao Mustafu Madzara Ive Andrica (koji je uzgred budi receno, svojom voljom postao clan Komunisticke partije jos 1954): "Ispod jorgana je lako bilo ratovati!"

istina.je.tamo.negde

pre 11 godina

cujte vi ljibitelji ideologije koja je uzela sve korisno od Srbskog naroda i dala buducim neprijateljima da oni koji su odgovorni za to treba i posmrtno da budu osudjeni i da njihova zlodela moraju da budu obelodanjena zarad buducih generacija u ime svih gradjana Srbije !

Aleksandar Cvetkovic

pre 11 godina

Citajuci komentare ne mogu da shvatim da i dalje u Srbiji ima ljudi i to mnogo koji su svoje istorijsko obrazovanje stekli gledajuci partizanske filmove. Filmovi su umetnost, samim tim vestacke slike, a ne realnost. Bilo je americkih filmova 1941. koji su velicali cetnike, a bilo je i onih iz 1970ih koje su od cetnika pravili nakaze. Istina je: Jedan brat u četnicima, drugi u partizanima, pa ubijali jedni druge. Bez tenkova Crvene armije ne bi pobedili partizani, a sa tenkovima SAD i Britanaca pobedili bi četnici. Istorija je ipak pokazala da su pobednici pobili sve što je vredelo u Srbiji, oteli domaćinstva, fabrike, kuće, a u njih uselili nepismene ubice. Zato podržavam poslanika SPO i Ravnogorce da Tito ostane samo tamo gde mu je mesto - u istoriji.

Era iz dijaspore

pre 11 godina

Austrijskog kaplara i komunistickog diktatora nosite u Kumrovec odakle je i dosao, a ne u moje Uzice. Kakve veze on Zagorac ima sa Uzicem? Kao potomak uzickih ratnika i oslobodilaca iz Drinske divizije na koje je na Ceru i Kolubari pucao ovaj austrijski kaplar smatram da je u 21. veku krajnje neukusno uopste pominjati Broza u Uzicu. Mladost Uzica je zrtvovana zarad njega na Kadinjaci.

SaleP

pre 11 godina

Spomenik treba vratiti na svoje mesto. Valjda smo napravili dovoljnu istorijsku i ideološku distancu pa da shvatimo da postoji mnogo više razloga da taj spomenik bude vraćen nego protiv. Odajmo poštovanje herojskoj borbi protiv fašizma a istorijske zablude, lutanja, skretanja.....ostavimo istoričarima da bistre!
Naravno, spomenike treba vratiti i kraljevima - ako ih je bilo i gde ih je bilo, iz istih, gore navedenih razloga!

Споменици борцима, не кукавицама!

pre 11 godina

Заиста треба подржати иницијатицу СУБНОР-а! Титу и осталим херојима народноослободилачке борбе морају се вратити споменици! Захваљујући њима Србија данас није колонија Немачке, иако ови некадашњи равногорски властољупчићи на власти све чине да Србија то постане. Томе треба одлучно стати на пут!
Да ли ће антифашистичка Србија бити чланица ЕУ и НАТО пакта? О таквој одлуци ниједна странка неће имати пресудну реч, већ грађани Србије на референдуму. Србија је често, и у тешким и готово безизлазним ситуацијама и борбама, поносно бранила слободу! Нажалост, и данас постоје коферчић-слугерајчић-метиљавчић-паразити који покушавају да угурају Србију у унију која не почива на антифашистичкој традицији, већ на експлоатацији, са циљем максимализације профита за мултинационалне концерне и капиталистичке битанге, на штету радних људи који масовно остају без посла, умирући заборављени од властите државе. Академик Михаило Марковић, учесник антифашистичке борбе, у своје две књиге ''Јуриш на небо'' - написане пред сопствену смрт, после дугог и богатог живота - описао је борбени дух нашег народа и величанствену и тешку антифашистичку борбу, али и појединце који су издали. Пред нама и данас стоји сличан избор и могућност да се Србија и српски народ потврде у властитој слободарској традицији. Онима који покушавају да нам отму Космет и малтретирају наш народ у нашој покрајини, треба јасно и гласно поручити на народном референдуму: СРБИЈА НИКАДА У НАТО И ПРАВНО И МОРАЛНО УНАКАЖЕНУ ЕУ!!!

Milicevic

pre 11 godina

Titu kao unistitelju Srpskog naroda je bilo mesto u zatvoru!!!Neka ga nose u Severnu Koreju pa neka tamo placu i za Titon i za onim njihovim velikim vodjom!!!

srdjan

pre 11 godina

To sto se borio protiv fasizma ga ne opravdava za corave kutije,gole otoke i verbalne delikte!
Svaki totalitarizam je isti,crveni ili crni!

Aleksa, PO

pre 11 godina

Komunizam, fašizam, nacizam...koja je razlika ? Sve se zasniva na zlu, na mučenju i ubijanju neistomišljenika. Nema tu razlike, nema tu slobode, nema tu ni čojstva, a još manje junaštva. Inače, podržavam gospodina Čotrića, republičku asocijaciju za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i naravno podržavam SPO kao jedinu stranku koja će reagovati na ovakve zahteve subnora.

igor

pre 11 godina

Dejane, pošto ste otičli korak dalje od komunističke istoriografije o kolaboraciji četnika sa Nemcima, pa kažete "fašističkoj četničkoj ideologiji", možete li mi reći bar jedan element koji četničku ideologiju identifikuje sa ideologijom fašizma (npr.u Italiji, Španiji itd.)
(Aleksandar Božić, 28. februar 2013 13:04)

Postovani Aleksandre, kao sto je vec netko napisao, samo pogledajte program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju pa ce vam sve biti jasno. Pozivanje na etnicko ciscenje, te progon i eliminaciju onih "drugacijih" ni po cemu se ne razlikuje od rasnih zakona nacisticke Njemacke ili NDH. To je cisti fasizam.

IvanNS

pre 11 godina

Koja faca je bio Tito ,sto kaze moja baka uzivao je u zivotu ali je pustio i narod da zivi normalno. Ni jedan narod iz ex YU vise NIKADA nece ziveti kao za vreme Tita zato bi svi trebali da mu dignemo spomenik

nobody

pre 11 godina

Ravnogorci ! sa cime ste to danas zadovoljni ? Ne verujem da je narod danas zadovoljniji. Kome danas verujete, kojem politicaru i kojoj igracki ? Za vreme Tita ( Kolosa u svetskim razmerama ) smo imali vise ponosa i dostojanstva i imali se cime diciti. Brzo zaboravljate !

mujcinovic salih

pre 11 godina

Obavezno podici spomenik Titu a sve cetnicke srusiti.Oni su ruglo i pokusaj naslednika da recikliraju nesto sto se nalazi na djubristu istorije!

Nikola

pre 11 godina

Subnor predstavlja marginalnu grupu koja se odlikuje ekstremnim stavovima po pitanju kulturnog nasledja. Ne samo da su nacizam i komunizam sustinski dve socioloske kataklizme u 20 veku, vec je komunizam ideologija koja je u mirnodobskim uslovima ubijala, proganjala, proterivala ljude samo zato sto ne misle kaokomunisti. Ko nije svestan svoje proslosti duzan je da je ponovo prozivi. Mislim, ubedjen sam da su Srbi svesni svoje proslosti, i da nece dozvoliti da se ponovo dizu spomenici jednom zlom coveku koji je upropastio Srbiju.

miki

pre 11 godina

Josip Broz Tito je učinio više za ova balkanska plemena koja danas zbog svog fašističkog i zaostalog šoviniza kopa po kontejnerima,kojem opada natalitet i koga niko osmim opet komunista kineza i rusa ne podržava,stoga ako je ikako moguće da vi nama vratite našeg tita a da zadržite sebi koljača i zločinca domaćeg izdajnika dražu mihailovića,.

iii

pre 11 godina

Ne vidim zasto su to medjusobno iskljucive stvari? Na pocetku rata su partizani i cetnici saradjivali, a vecina akcija koje su ravnogorci imali protiv nemaca su upravo iz tog doba. Trebalo bi da se ponose time (a ne onim sto su posle radili, kad su se okrenuli borbi protiv partizana i krenuli da sklapaju saveze sa italijanima i nemcima, pa cak i povremena primirja sa ustasama)

nwa

pre 11 godina

Drugi narodi još pokušavaju da isprave nepravde komunista,a u Srbiji neki zapeli da ga vrate i zvanično.Još jedan od razloga za usvajanje zakona Spo o dosijeima.

novi komentator

pre 11 godina

@Sloboda

Napisali se sta je bilo do 1942. Niste napisali sta je bilo posle. Verovatno slucajno, omaskom, iz zaboravnosti...

Marko Markovic

pre 11 godina

A sta su cetnici zrtvovali u tom periodu, dosta vise blacenja tekovina NOB-a , ako je po nekima to proslost neka i ostane. Sta se vise ovaj narod bruka,...., svi se ponose istorijom. ZBOG CEGA SADA VLAST POTEZE ZA NESVRSTANIMA, ZA ONIM VREDNOSTIMA KOJIMA JE TITO , TAJ SVETSKI A I NAS , JUGOSLOVENSKI VELIKAN, UTRO PUT. BAR TO POSTUJTE VI KOJI NAMECETE SVOJU ,,ISTORIJSKU ULOGU ,,.

Споменици борцима, не кукавицама!

pre 11 godina

Заиста треба подржати иницијатицу СУБНОР-а! Титу и осталим херојима народноослободилачке борбе морају се вратити споменици! Захваљујући њима Србија данас није колонија Немачке, иако ови некадашњи равногорски властољупчићи на власти све чине да Србија то постане. Томе треба одлучно стати на пут!
Да ли ће антифашистичка Србија бити чланица ЕУ и НАТО пакта? О таквој одлуци ниједна странка неће имати пресудну реч, већ грађани Србије на референдуму. Србија је често, и у тешким и готово безизлазним ситуацијама и борбама, поносно бранила слободу! Нажалост, и данас постоје коферчић-слугерајчић-метиљавчић-паразити који покушавају да угурају Србију у унију која не почива на антифашистичкој традицији, већ на експлоатацији, са циљем максимализације профита за мултинационалне концерне и капиталистичке битанге, на штету радних људи који масовно остају без посла, умирући заборављени од властите државе. Академик Михаило Марковић, учесник антифашистичке борбе, у своје две књиге ''Јуриш на небо'' - написане пред сопствену смрт, после дугог и богатог живота - описао је борбени дух нашег народа и величанствену и тешку антифашистичку борбу, али и појединце који су издали. Пред нама и данас стоји сличан избор и могућност да се Србија и српски народ потврде у властитој слободарској традицији. Онима који покушавају да нам отму Космет и малтретирају наш народ у нашој покрајини, треба јасно и гласно поручити на народном референдуму: СРБИЈА НИКАДА У НАТО И ПРАВНО И МОРАЛНО УНАКАЖЕНУ ЕУ!!!

anonimno

pre 11 godina

Ti sto hoce da vrate titov spomenikna trg su isti zlocinci kao i tito.Ovi ljudi se vracaju u komunizam umesto da stvaraju DEMOKRATSKU SRBIJU.

mjov

pre 11 godina

Ravnogorci tumače istorijske činjenice kako njima odgovara.Još postoje živi ljudi, koji se sećaju tog vremena, i ko je bio na strani oupatora i ko su bili izdajnici svoga naroda.NOV, koju je predvodio drug Tito, jedina je vojska koja je oslobodila okupiranu zemlju i isterala iz nje i okupatore i domaće izdajnike.Na žalost, koristeći današnju kvazidemokratiju,potomci nekadašnjih izdajnika svog naroda,izvrću i lažno predstavljaju izdajnički četnički pokret prikazujući ga kao pozitivnu pojavu toga vremena.

Ico

pre 11 godina

Tekovine ravnogorskog pokreta? Dovoljno je pogledati program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju, pa se odmah zna o kakvim se tu tekovinama radi

bezimena

pre 11 godina

Tito je bio vodja partizana, jedinog jugoslovenskog ANTIFAŠISTIČKOG pokreta, komandant NOVJ, i već samo zato treba da mu se vrate i ulice i spomenici! O ugledu koji je SFRJ imala zahvaljujući Titu i politici koju je vodio, da ne pričam. Na njegovoj sahrani se okupilo preko 200 predsednika, potpredsednika i predstavnika država, da mu odaju počast! Takav skup se nije dogodio nikada pre i nikada posle, niti će!

p.s. ravnogorske "tekovine" su nezaboravne, npr. ostaće u večitom pamćenju meštana sela Vranić...

i tako

pre 11 godina

svakom ko je za povratak spomenika austrougarskog podnarednika, treba pokazati danasnju kartu srbije i najnovije vesti sa kosmeta, pa ga onda priupitati, da li i dalje trazi povratak spomenika!

Aleksandar Božić

pre 11 godina

Dejane, pošto ste otičli korak dalje od komunističke istoriografije o kolaboraciji četnika sa Nemcima, pa kažete "fašističkoj četničkoj ideologiji", možete li mi reći bar jedan element koji četničku ideologiju identifikuje sa ideologijom fašizma (npr.u Italiji, Španiji itd.)

SaleP

pre 11 godina

Spomenik treba vratiti na svoje mesto. Valjda smo napravili dovoljnu istorijsku i ideološku distancu pa da shvatimo da postoji mnogo više razloga da taj spomenik bude vraćen nego protiv. Odajmo poštovanje herojskoj borbi protiv fašizma a istorijske zablude, lutanja, skretanja.....ostavimo istoričarima da bistre!
Naravno, spomenike treba vratiti i kraljevima - ako ih je bilo i gde ih je bilo, iz istih, gore navedenih razloga!

Sloboda

pre 11 godina

На данашњи дан родио се војвода Момчило Ђујић (27.2.1907 - 11.9.1999). Момчило се у првим данима усташког злочина над Србима у околини Книна, кад је само у мају и јуну 1941. године убијено око хиљаду Срба, ставља на чело покрета отпора и формира Динарску четничку дивизију која је до краја рата углавном штитила Србе на тромеђи Лике, Босне и Далмације од усташког терора. На Видовдан 1942. године Момчило Ђујић, као командант Динарске четничке дивизије указом краља Петра и Владе из Лондона добија високо признање српског четничког војводе. Покретач је многих акција међу српским исељеницима у иностранству којима је изграђено више од 100 православних храмова.

View

pre 11 godina

"Ravnogorci navode i da je Tito "najodgovorniji što su jedinice pod njegovom komandom, počev od septembra 1944, bez pravičnog suđenja, a najčešće bez odluka sudova, ubile više desetina hiljada građana Srbije" ...

Za razliku od četničkih hordi koje su klale samo posle sprovedenog sudskog postupka.

Ni Tito, ni UDBA nisu bili represivni u meri u kojoj je danas moderno da se 'pripoveda'. Jel' da jesu, ne bi Srbija prošla kroz sve što je prošla poslednjih decenija, jer toliko zlo ne bi imao ko da joj nanese.

basta

pre 11 godina

Ravnogorci navode i da je Tito "najodgovorniji što su jedinice pod njegovom komandom, počev od septembra 1944, bez pravičnog suđenja, a najčešće bez odluka sudova, ubile više desetina hiljada građana Srbije".

Tako je,istina,i ne samo sto je kriv za ubistva,vec i mucenja,oduzimanja imovine,okrivljujuci citavu naciju kao krivca,i jos mnogo toga.Mnoga i velika zla su ucinili komunisti i udbasi,mnogi sede i dan danas u tudjem,otetom.Oteto,prokleto.

sale

pre 11 godina

Predlozio bih svim postovaocima J.B. Tita da uz spomenik skupljaju potpise za ustavne promene.Da traze postavljanje dozivotnog predsednika,zabranu politickih stranaka i ukidanje svih medija osim drzavnih.
Sama cinjenica da je neko bio diktator ga apsolutno stavlja u negativan kontekst i prosto je neverovatno da se 2013. vode rasprave oko toga.

istina.je.tamo.negde

pre 11 godina

cujte vi ljibitelji ideologije koja je uzela sve korisno od Srbskog naroda i dala buducim neprijateljima da oni koji su odgovorni za to treba i posmrtno da budu osudjeni i da njihova zlodela moraju da budu obelodanjena zarad buducih generacija u ime svih gradjana Srbije !

igor

pre 11 godina

Dejane, pošto ste otičli korak dalje od komunističke istoriografije o kolaboraciji četnika sa Nemcima, pa kažete "fašističkoj četničkoj ideologiji", možete li mi reći bar jedan element koji četničku ideologiju identifikuje sa ideologijom fašizma (npr.u Italiji, Španiji itd.)
(Aleksandar Božić, 28. februar 2013 13:04)

Postovani Aleksandre, kao sto je vec netko napisao, samo pogledajte program cetnickog pokreta i Drazinu instrukciju pa ce vam sve biti jasno. Pozivanje na etnicko ciscenje, te progon i eliminaciju onih "drugacijih" ni po cemu se ne razlikuje od rasnih zakona nacisticke Njemacke ili NDH. To je cisti fasizam.

Djoka

pre 11 godina

Sto se cetnika, cica draze, ravnogoraca i slicne bratije tice, samo bih citirao Mustafu Madzara Ive Andrica (koji je uzgred budi receno, svojom voljom postao clan Komunisticke partije jos 1954): "Ispod jorgana je lako bilo ratovati!"

mujcinovic salih

pre 11 godina

Obavezno podici spomenik Titu a sve cetnicke srusiti.Oni su ruglo i pokusaj naslednika da recikliraju nesto sto se nalazi na djubristu istorije!

IvanNS

pre 11 godina

Koja faca je bio Tito ,sto kaze moja baka uzivao je u zivotu ali je pustio i narod da zivi normalno. Ni jedan narod iz ex YU vise NIKADA nece ziveti kao za vreme Tita zato bi svi trebali da mu dignemo spomenik

Aleksandar Cvetkovic

pre 11 godina

Citajuci komentare ne mogu da shvatim da i dalje u Srbiji ima ljudi i to mnogo koji su svoje istorijsko obrazovanje stekli gledajuci partizanske filmove. Filmovi su umetnost, samim tim vestacke slike, a ne realnost. Bilo je americkih filmova 1941. koji su velicali cetnike, a bilo je i onih iz 1970ih koje su od cetnika pravili nakaze. Istina je: Jedan brat u četnicima, drugi u partizanima, pa ubijali jedni druge. Bez tenkova Crvene armije ne bi pobedili partizani, a sa tenkovima SAD i Britanaca pobedili bi četnici. Istorija je ipak pokazala da su pobednici pobili sve što je vredelo u Srbiji, oteli domaćinstva, fabrike, kuće, a u njih uselili nepismene ubice. Zato podržavam poslanika SPO i Ravnogorce da Tito ostane samo tamo gde mu je mesto - u istoriji.

nobody

pre 11 godina

Ravnogorci ! sa cime ste to danas zadovoljni ? Ne verujem da je narod danas zadovoljniji. Kome danas verujete, kojem politicaru i kojoj igracki ? Za vreme Tita ( Kolosa u svetskim razmerama ) smo imali vise ponosa i dostojanstva i imali se cime diciti. Brzo zaboravljate !

Era iz dijaspore

pre 11 godina

Austrijskog kaplara i komunistickog diktatora nosite u Kumrovec odakle je i dosao, a ne u moje Uzice. Kakve veze on Zagorac ima sa Uzicem? Kao potomak uzickih ratnika i oslobodilaca iz Drinske divizije na koje je na Ceru i Kolubari pucao ovaj austrijski kaplar smatram da je u 21. veku krajnje neukusno uopste pominjati Broza u Uzicu. Mladost Uzica je zrtvovana zarad njega na Kadinjaci.

boki

pre 11 godina

A pasja groblja? Kada to budu rešili SUBNORovci da otkriju onda neka pitaju narod da li hoće spomenik nazad. I konačno, neka dozvole drugarici Jovanki da ispriča neke priče koje su se dešavale od 1945g. naovamo.

iii

pre 11 godina

Ne vidim zasto su to medjusobno iskljucive stvari? Na pocetku rata su partizani i cetnici saradjivali, a vecina akcija koje su ravnogorci imali protiv nemaca su upravo iz tog doba. Trebalo bi da se ponose time (a ne onim sto su posle radili, kad su se okrenuli borbi protiv partizana i krenuli da sklapaju saveze sa italijanima i nemcima, pa cak i povremena primirja sa ustasama)

miki

pre 11 godina

Josip Broz Tito je učinio više za ova balkanska plemena koja danas zbog svog fašističkog i zaostalog šoviniza kopa po kontejnerima,kojem opada natalitet i koga niko osmim opet komunista kineza i rusa ne podržava,stoga ako je ikako moguće da vi nama vratite našeg tita a da zadržite sebi koljača i zločinca domaćeg izdajnika dražu mihailovića,.

Milicevic

pre 11 godina

Titu kao unistitelju Srpskog naroda je bilo mesto u zatvoru!!!Neka ga nose u Severnu Koreju pa neka tamo placu i za Titon i za onim njihovim velikim vodjom!!!

Nikola

pre 11 godina

Subnor predstavlja marginalnu grupu koja se odlikuje ekstremnim stavovima po pitanju kulturnog nasledja. Ne samo da su nacizam i komunizam sustinski dve socioloske kataklizme u 20 veku, vec je komunizam ideologija koja je u mirnodobskim uslovima ubijala, proganjala, proterivala ljude samo zato sto ne misle kaokomunisti. Ko nije svestan svoje proslosti duzan je da je ponovo prozivi. Mislim, ubedjen sam da su Srbi svesni svoje proslosti, i da nece dozvoliti da se ponovo dizu spomenici jednom zlom coveku koji je upropastio Srbiju.

srdjan

pre 11 godina

To sto se borio protiv fasizma ga ne opravdava za corave kutije,gole otoke i verbalne delikte!
Svaki totalitarizam je isti,crveni ili crni!

Aleksa, PO

pre 11 godina

Komunizam, fašizam, nacizam...koja je razlika ? Sve se zasniva na zlu, na mučenju i ubijanju neistomišljenika. Nema tu razlike, nema tu slobode, nema tu ni čojstva, a još manje junaštva. Inače, podržavam gospodina Čotrića, republičku asocijaciju za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i naravno podržavam SPO kao jedinu stranku koja će reagovati na ovakve zahteve subnora.

novi komentator

pre 11 godina

@Sloboda

Napisali se sta je bilo do 1942. Niste napisali sta je bilo posle. Verovatno slucajno, omaskom, iz zaboravnosti...

Miki

pre 11 godina

U Beogradu je česma koju je podigao knez Miloš Obrenović početkom 20. veka premeštena sa Terazija u Topčider. 1970-tih je vraćena na originalnu lokaciju. Duško Radović je tada predložio da se spomenici ubuduće prave tako da imaju točkove, radi lakšeg premeštanja...

nwa

pre 11 godina

Drugi narodi još pokušavaju da isprave nepravde komunista,a u Srbiji neki zapeli da ga vrate i zvanično.Još jedan od razloga za usvajanje zakona Spo o dosijeima.