Aktuelno

Petak, 22.02.2013.

12:26

Apple na sudu zbog "planiranog zastarevanja"

Izvor: Mashable.com

Apple na sudu zbog "planiranog zastarevanja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

gogi

pre 11 godina

Naravno opet krece polemika o inovativnosti epla. Tehnicki gledano gotovo sve sto je u epl uredjaje ugradjeno ne potice od epla. Ima na youtubu polemike na temu. Vrlo prosvetljavajuce. Svejedno mocna tehnika i tuzna politika epla koji sebe sve vise izoluje.

Bob

pre 11 godina

@@ EuroBalkanac

aha dakle zbog toga su superiorniji dakle pametniji deo covjecanstva odlucio da kupuje kopije Appla recimo na balkanu pogotovo brend samsung koji nije u stanju ni da sastavi OS a ne original jer original je za ovce a kopije su za intelegentne ? Dobro da znam lool

bunny

pre 11 godina

@Eurobalkanac Dakle imamo sledecu situaciju: apple ce biti rob sopstvenog uspeha i/ili 'niskoj inteligenciji' sopstvenih korisnika i povinovati se tome tj. u slucaju da se na polju telekomunikacija,razvoja brzine ili kvaliteta flash porta, procesora, baterije i sl. dogode promene ne mnogo nakon izbacivanja novog modela i bice primoran da te inovacije ipak odmah ne iskoristi nego da ipak malo priceka kako bi ti 'sledbenici njihovog kulta' mogli prvo da se izigraju sa trojkom pa da predju na cetvorku. Druga i po meni normalna solucija je da se ne obaziru na to, pa sve i da ih proglase krivim, jer bi u suprotnom gubici bili veci (citaj zarada mnogo manja), a pogotovo ako bi neki konkurent iskoristio te inovacije. Tanka je linija izmedju zastite potrosaca i ataka na jednu kompaniju, za koju se slazem da ni najmanje nije naivna, ali postavlja se pitanje kada su vec ti korisnici stvarno toliko zaludjeni i bez grama mozga se zalecu da kupe cim nesto novo od appla izadje tj. kad ni sami sebe ne zele da zastite zasto bi ih drugi stitili (mada je pitanje da li se ovo moze podvesti pod zastitu potrosaca)?

zmitjkoe

pre 11 godina

@ EuroBalkanac

>>Prije nego što me osudite zbog spominjanja niske inteligencije Appleovih korisnika objasnite mi kako inteligentan čovjek može dozvoliti da ga neko tako financijski iskorištava, točnije - cijedi...

Veruj mi, nema veze sa inteigencijom, vec sa parama. Nisu svi suva drenovina, kao ti.

>>...koristeći prljave i tehnološki sasvim ne potrebne promjene konektora...

BTW, pise se nepotrebni. Apple je promenio konektor, jer tehnologija napredovala. Da nije Apple, jos uvek bi vladao SCSI, 68 pin konektor. Ako si ikad video to cudo.

rajina

pre 11 godina

Bog mi je svedok da ne marim Apple, :) ali država u kojoj ovakvi komunistički zgubidani i štetočine mogu da tuže privatnu firmu koja ne tera nikoga pištoljem da kupuje njene nove ili stare modele zbog ove vrste potpunih besmislica i fantazmagorija, zaslužuje da propadne, i to će se i desiti, čim nafte i gasa nestane :))
(EU Citizen, 22. februar 2013 20:38)

Da li se neko seća kada je ovaj zgubidan ostavio normalan komentar na B92? Ni ja.
Pali sine u tu EU, koja btw ima mnogo žešće antikorporativne zakone od tamo nekog Brazila.
Ono "niko ih ne tera da kupuju nove stvari" ne želim da komentarišem, objasnio si da je najnapredniji gedžet koji si držao u rukama Tetris sa pijace.

dipl. ing. teh.

pre 11 godina

Ovde se vrsi zamena teza. Naime, termin "plansko zastarevanje" se odnosi na optimizovanje veka trajanja proizvoda usled eksloatacije i zamor materijala. Uel. uredjajima se to radi suptilnije- ugradjenim tzv. dzelat brojac cipovima koji posle odredjenog vremena koriscenja izbacuju uredjaj iz upotrebe. Npr. sijalica je dizajnirana da radi 3000h, iako postoje tehnicke mogucnosti da se napravi 10x kvalitetnija. Stampaci koji imaju tacno odredjen broj strana predvidjen za stampanje i sl.

Niti volim epl, niti imam njihove proizvode, ali ova tuzba nije u osnovi dobra.U ovom slucaju se mozda moze govoriti o obmani ili prevari, ali nikako o planskom zastarevanju.

EuroBalkanac

pre 11 godina

Glupo je uspoređivati Appleove proizvode, pogotovo telefone, sa Samsungom ili bilo kojom drugom kompanijom. Kad npr. Samsung ili HTC izbaci novi model, a nakon 8-10 mj. sljedeći model, njegovi kupci ne trče za tim još novijim modelom. Taj model kupuju oni koji nisu kupili prethodni jer im u to vrijeme nije trebao. Zbog toga se njihovi kupci ne osjećaju prevarenima jer su dovoljno inteligentni da znaju da razlika u mogućnostima nije velika. Kod Appleovih fanova je drugačija situacija. Oni su kao sekta koja slijepo slijedi svog vođu. Jednostavno moraju pohrliti i kupiti novi model iako nisu znali iskoristiti niti 30% mogućnosti prethodnog modela. Zbog njihove neupućenosti u tehniku i ne baš naročite inteligencije (nažalost morao sam upotrijebiti taj izraz) oni moraju biti zaštićeni od strane državnih institucija. Prije nego što me osudite zbog spominjanja niske inteligencije Appleovih korisnika objasnite mi kako inteligentan čovjek može dozvoliti da ga neko tako financijski iskorištava, točnije - cijedi, koristeći prljave i tehnološki sasvim ne potrebne promjene konektora tako da sa svakim novim modelom moraš kupovati i sve nove dodatke jer stare ne možeš koristiti. Sektaško mi je ograničavanje appleovih korisnika u komunikaciji s drugim uređajima tako da bluetooth mogu koristiti samo međusobno, a nikako ne mogu prebaciti neki sadržaj(pjesma,fotka,klipić)sa recimo HTC-a ili Samsunga. Ima toga još ali o tome drugi put.

EU Citizen

pre 11 godina

Bog mi je svedok da ne marim Apple, :) ali država u kojoj ovakvi komunistički zgubidani i štetočine mogu da tuže privatnu firmu koja ne tera nikoga pištoljem da kupuje njene nove ili stare modele zbog ove vrste potpunih besmislica i fantazmagorija, zaslužuje da propadne, i to će se i desiti, čim nafte i gasa nestane :))

Andy

pre 11 godina

U svetu mogu da te tuže za šta hoćeš. Kod nas truju narod mlekom ili nas lažu da je loše (u svakom slučaju nas j*** pa rasturaju) i nikom ništa. Tako nam i treba...

Indijanac

pre 11 godina

Banalan primer kako ozbiljna drzava stiti svoje potrosace. Mogle bi nase vlasti iz ovoga da nauce nesto, pa da recimo zastite potrosace od osionih telekomunikacionih kompanija koje deru kozu potrosacima pri kupovini telefona i tablet racunara.

Zoki

pre 11 godina

Ovo je glupost. Ne radi se samo o tehničkim mogućnostima da se napravi bolji uređaj, nego i o delovima koji se koriste, kao i o njihovoj ceni.

bunny

pre 11 godina

Ne gotivim nesto preterano apple (sto ne znaci da kada bih imao dovoljno kesa ne bih koristio iphone), ali ovakve stvari su bar meni koji na to gledam kao laik prilicno besmislene. Pa ne govorimo o industrijskim masinama nego o visokoj tehnologiji koja napreduje iz dana u dan. Ne kazem da su u apple-u svi nevinasca i da se to slucajno desilo, vec da se menadzment iz strateskih razloga odlucio na takav potez (reper su im verovatno bili prosecan americki kupac koji ne razmislja puno, i prosecan azijski kupac koji zeli da prvi u drustvu poseduje novu igracku), koji je uzgred nesto sto se stalno desava kada su ovako visoke tehnologije u pitanju. Da li neko tuzi npr samsung kada proizvede najbolji tv pa posle mesec dana jos bolji, ili nvidiu koja to uradi sa grafickom kartom, ili htc koji isto to uradi sa telefonom, ili nekog game puplishera koji izbaci igru pa za par dana dlc (downloadable content tj ekspanzija) za jos koji dolar vise pa za par meseci ediciju koja sadrzi sve to i jos ponesto po duplo nizoj ceni. Informacije o proizvodu i njegovom mestu u odnosu na ono sto je tehnoloski maksimum u datoj sferi su svima na raspolaganju i svako za sebe odlucuje sta kupuje. Sto se zamene uredjaja tice, veoma dzentlmenski potez kompanije koja mislim da to i nije morala da uradi, u kontekstu dobijanja postupka na sudu, ali u kontekstu zadrzavanja poverenja kupaca to je i te kako opravdan strateski potez.

Ivca

pre 11 godina

Pa to svi rade, serviraju na kasicicu, i samo zaradjuju ogroman novac koji napaljenici daju za svaki novi proizvod. Takov je trend sta cete.

Aca

pre 11 godina

@teorija zavere - za banku i kredit nisam cuo, ali ovde gde ja zivim recimo gotovo sve prodavnice imaju "price guarantee". U prevodu ukoliko cena priizvoda padne u datom roku (obicno mesec dana) musteriji se nadoknadjuje razlika u ceni.

Bojan

pre 11 godina

(nadm se pobedi na sudu krajnjih korisnika, 22. februar 2013 13:39)
primer ti je besmislen, izasao je office 2007 i odmah je izasla ekspanzija za office 2003 koja je bila besplatna i omogucila je otvaranje dokumenata iz office 2007 (i kasnijih). Ljudi su primenili neke nove nacine tako da dokumenti u .docx formatu zauzimaju manje mesta i lakse se obradjuju.
zapravo, izbacivanjem ekspanzije za starije office MS je pokazao veliko postovanje prema korisnicima sa starijim verzijama. Naravno, na to ih je naterala konkurencija, ali svejedno, lepo od njih.
Ova korisnicka tuzba je jako glupava i neosnovana, i nadam se da ce propasti. Mada je bilo nekoliko zaista nebuloznih sudijskih odluka do sada.

PPeca@SER

pre 11 godina

ima da izgube! ja već ui zaklopači spremam veliku žurku uz sveže mleko! samsung je najbolja kompanija ikada i ona to nama nikad ne bi uradila što radi apple. ja kad kupim samsung telefon, on ne zastareva godinama! brz, lep i najbolji os ikada. šteta što ne prave i kola. i njih bi kupio.

analiticar amater

pre 11 godina

Ne traba Appleu veca kazna od nezadovoljnih korisnika.
Apple proizvodi sve vise zaostaju za Androidom po pitanju funkcionalnosti, i preostaje im samo da se tese da tehnicke karakteristike nisu bitne...mada tu jesu u pravu, onima sto kupuju Appleove proizvoide i kartonsku kutiju mozes prodati kao iPhone.

Ova tuzba bi trebalo da obuhvati i to sto se korisnicima novi uredjaj prodaje kao "unapredjeni" a zapravo je po softveru gori od prethodnog.

MNS

pre 11 godina

Onaj ko je pomislio da su za nijansu jači procesor i prednja HD kamera razlozi zbog kojih je prethodni iPad zastareo, i treba da plati. Ni sam Apple nije marketinški potencirao tu razliku. iPad3 i iPad4 ne postoje. Postoji iPad treće odnosno četvrte generacije... Samo je iPad2 imao broj u nazivu. Uostalom, slično je uradio i HTC sa One X i One X+ modelom...

Aleksandar

pre 11 godina

Nista novo. Svi to rade. Vrlo informativan dokumentarac na tematiku "Tajna istorija Planiranog Zastarevanja" na YT. pogledajte i bice vam jasno.

Sent drom my iPad 4

pre 11 godina

Hahahaha kakva glupost majko mila. Hoce korisnici da odredjuju kada izlaze proizvodi? Osim toga, svi korisnici koji su kupili ipad 3 u oktobru su mogli da ga besplatno zamene za cetvorku. To NIKO drugi ne bi uradio. AliApple je najbolji jada je u potanju odnos prema korisnicima.
Inace kad smo kod Apple-a mogli bi ste da prenesete vest da su iPhone 5 i 4S bili dva najprodavanija Smartphone-a u Q4 2012. Ili to ne sme da se objavi zato sto Samsung drzi monopol u Srbiji?

raamen

pre 11 godina

По мени, ово нема основа за тужбу. Нек продаје ко шта хоће и кад хоће, али свакако мислим да ће се Apple-у монополистичка политика обити о главу. Уместо да улажу енергију у креативност и прављење што бољих производа, а на радост својих корисника, они је троше по судовима свађајући се и подмећући клипове у точкове захукталој конкуренцији. Бојим се да су прешли на тамну страну силе :))) Дефинитивно се боље сналазе у улози изазивача.

pelezinjo

pre 11 godina

i kako onda da imas sve najnovije kad oni objavljuju najnovije modele jedne te iste stvari na pola godine
jedino da se ima para na bacanje - pa ko sebi moze da priusti da sad kupi recimo samusng galaxy s3 a za 3-4 meseca(ili kad je vec najavljen S4) da kupi njega
sve je to jurenje vetra u beskonacnost
koliko god da se te kompanije "brinu za kupce" one se najpre brinu za svoj dzep tako da me ova vest uopste ne cudi

Teorija zavere

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Apple kao kompanije, ali ovo je teska glupost. Niko ih ne tera da kupe odredjeni proizvod. Zamislite nezgodniju situaciju: uzmete kredit za stan u nekoj banci, a par meseci kasnije banka da znacajno povoljnije uslove. U tom slucaju nisu u pitanju stotine, vec hiljade evra. Da li onda treba da tuzimo banku?

nadm se pobedi na sudu krajnjih korisnika

pre 11 godina

@ Sent drom my iPad 4

To nije samo problem sa Apple nego sa svim kompanijama. Neće korisnici nikad da budu ti koji baš odlučuju kad će kompanija da izida neki novi uređaj. Korisnici samo hoće ono što se zove korisnička usluga. Posebno se to odnosi na uređaje koji su bili najskuplji.
Evo ti banalan primer što se tiče MS-a, kad je izašao office 2007 on nije bio kompatibilan sa predhodnim offisom.
To što te korporacije sad izmišljaju i prave sve moćnije uređaje je njihov problem, jer je evidentno da i neki slabiji telefoni (a ne samo telefoni) i te kako mogu da koriste i neke najnovije softverske i hardverske pogodnosti. Na primer kod hardverskih uređaja promene namerno čipset kako bi stariji korisnici morali biti prinuđeni da kupe nove uređaje.
Ovaj problem se posebno odnosi na IT industriju. Možda je IT doživela neku revoluciju, ali bezobrazluk je neopisiv. Standarde koji oni postavljaju nemaju veze sa krajnjim korisnicima. Na sreću pa su se pojvile pre svega pojedina softverska rešenja kao što je npr Open/Libre Office koji su postavili neke standarde, pa je dna monoplistička firma morala da promeni svoju praksu.

w8

pre 11 godina

pa naravno da je planirano, predstavili su iPad 4 2 dana pred izlazak Win 8 i najave/izlaska raznih tableta na ovom OSu, samo da bi MSFT proizvod otišao u drugi plan

pelezinjo

pre 11 godina

i kako onda da imas sve najnovije kad oni objavljuju najnovije modele jedne te iste stvari na pola godine
jedino da se ima para na bacanje - pa ko sebi moze da priusti da sad kupi recimo samusng galaxy s3 a za 3-4 meseca(ili kad je vec najavljen S4) da kupi njega
sve je to jurenje vetra u beskonacnost
koliko god da se te kompanije "brinu za kupce" one se najpre brinu za svoj dzep tako da me ova vest uopste ne cudi

w8

pre 11 godina

pa naravno da je planirano, predstavili su iPad 4 2 dana pred izlazak Win 8 i najave/izlaska raznih tableta na ovom OSu, samo da bi MSFT proizvod otišao u drugi plan

Aleksandar

pre 11 godina

Nista novo. Svi to rade. Vrlo informativan dokumentarac na tematiku "Tajna istorija Planiranog Zastarevanja" na YT. pogledajte i bice vam jasno.

Ivca

pre 11 godina

Pa to svi rade, serviraju na kasicicu, i samo zaradjuju ogroman novac koji napaljenici daju za svaki novi proizvod. Takov je trend sta cete.

Teorija zavere

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Apple kao kompanije, ali ovo je teska glupost. Niko ih ne tera da kupe odredjeni proizvod. Zamislite nezgodniju situaciju: uzmete kredit za stan u nekoj banci, a par meseci kasnije banka da znacajno povoljnije uslove. U tom slucaju nisu u pitanju stotine, vec hiljade evra. Da li onda treba da tuzimo banku?

nadm se pobedi na sudu krajnjih korisnika

pre 11 godina

@ Sent drom my iPad 4

To nije samo problem sa Apple nego sa svim kompanijama. Neće korisnici nikad da budu ti koji baš odlučuju kad će kompanija da izida neki novi uređaj. Korisnici samo hoće ono što se zove korisnička usluga. Posebno se to odnosi na uređaje koji su bili najskuplji.
Evo ti banalan primer što se tiče MS-a, kad je izašao office 2007 on nije bio kompatibilan sa predhodnim offisom.
To što te korporacije sad izmišljaju i prave sve moćnije uređaje je njihov problem, jer je evidentno da i neki slabiji telefoni (a ne samo telefoni) i te kako mogu da koriste i neke najnovije softverske i hardverske pogodnosti. Na primer kod hardverskih uređaja promene namerno čipset kako bi stariji korisnici morali biti prinuđeni da kupe nove uređaje.
Ovaj problem se posebno odnosi na IT industriju. Možda je IT doživela neku revoluciju, ali bezobrazluk je neopisiv. Standarde koji oni postavljaju nemaju veze sa krajnjim korisnicima. Na sreću pa su se pojvile pre svega pojedina softverska rešenja kao što je npr Open/Libre Office koji su postavili neke standarde, pa je dna monoplistička firma morala da promeni svoju praksu.

Sent drom my iPad 4

pre 11 godina

Hahahaha kakva glupost majko mila. Hoce korisnici da odredjuju kada izlaze proizvodi? Osim toga, svi korisnici koji su kupili ipad 3 u oktobru su mogli da ga besplatno zamene za cetvorku. To NIKO drugi ne bi uradio. AliApple je najbolji jada je u potanju odnos prema korisnicima.
Inace kad smo kod Apple-a mogli bi ste da prenesete vest da su iPhone 5 i 4S bili dva najprodavanija Smartphone-a u Q4 2012. Ili to ne sme da se objavi zato sto Samsung drzi monopol u Srbiji?

Aca

pre 11 godina

@teorija zavere - za banku i kredit nisam cuo, ali ovde gde ja zivim recimo gotovo sve prodavnice imaju "price guarantee". U prevodu ukoliko cena priizvoda padne u datom roku (obicno mesec dana) musteriji se nadoknadjuje razlika u ceni.

MNS

pre 11 godina

Onaj ko je pomislio da su za nijansu jači procesor i prednja HD kamera razlozi zbog kojih je prethodni iPad zastareo, i treba da plati. Ni sam Apple nije marketinški potencirao tu razliku. iPad3 i iPad4 ne postoje. Postoji iPad treće odnosno četvrte generacije... Samo je iPad2 imao broj u nazivu. Uostalom, slično je uradio i HTC sa One X i One X+ modelom...

analiticar amater

pre 11 godina

Ne traba Appleu veca kazna od nezadovoljnih korisnika.
Apple proizvodi sve vise zaostaju za Androidom po pitanju funkcionalnosti, i preostaje im samo da se tese da tehnicke karakteristike nisu bitne...mada tu jesu u pravu, onima sto kupuju Appleove proizvoide i kartonsku kutiju mozes prodati kao iPhone.

Ova tuzba bi trebalo da obuhvati i to sto se korisnicima novi uredjaj prodaje kao "unapredjeni" a zapravo je po softveru gori od prethodnog.

raamen

pre 11 godina

По мени, ово нема основа за тужбу. Нек продаје ко шта хоће и кад хоће, али свакако мислим да ће се Apple-у монополистичка политика обити о главу. Уместо да улажу енергију у креативност и прављење што бољих производа, а на радост својих корисника, они је троше по судовима свађајући се и подмећући клипове у точкове захукталој конкуренцији. Бојим се да су прешли на тамну страну силе :))) Дефинитивно се боље сналазе у улози изазивача.

EuroBalkanac

pre 11 godina

Glupo je uspoređivati Appleove proizvode, pogotovo telefone, sa Samsungom ili bilo kojom drugom kompanijom. Kad npr. Samsung ili HTC izbaci novi model, a nakon 8-10 mj. sljedeći model, njegovi kupci ne trče za tim još novijim modelom. Taj model kupuju oni koji nisu kupili prethodni jer im u to vrijeme nije trebao. Zbog toga se njihovi kupci ne osjećaju prevarenima jer su dovoljno inteligentni da znaju da razlika u mogućnostima nije velika. Kod Appleovih fanova je drugačija situacija. Oni su kao sekta koja slijepo slijedi svog vođu. Jednostavno moraju pohrliti i kupiti novi model iako nisu znali iskoristiti niti 30% mogućnosti prethodnog modela. Zbog njihove neupućenosti u tehniku i ne baš naročite inteligencije (nažalost morao sam upotrijebiti taj izraz) oni moraju biti zaštićeni od strane državnih institucija. Prije nego što me osudite zbog spominjanja niske inteligencije Appleovih korisnika objasnite mi kako inteligentan čovjek može dozvoliti da ga neko tako financijski iskorištava, točnije - cijedi, koristeći prljave i tehnološki sasvim ne potrebne promjene konektora tako da sa svakim novim modelom moraš kupovati i sve nove dodatke jer stare ne možeš koristiti. Sektaško mi je ograničavanje appleovih korisnika u komunikaciji s drugim uređajima tako da bluetooth mogu koristiti samo međusobno, a nikako ne mogu prebaciti neki sadržaj(pjesma,fotka,klipić)sa recimo HTC-a ili Samsunga. Ima toga još ali o tome drugi put.

Indijanac

pre 11 godina

Banalan primer kako ozbiljna drzava stiti svoje potrosace. Mogle bi nase vlasti iz ovoga da nauce nesto, pa da recimo zastite potrosace od osionih telekomunikacionih kompanija koje deru kozu potrosacima pri kupovini telefona i tablet racunara.

PPeca@SER

pre 11 godina

ima da izgube! ja već ui zaklopači spremam veliku žurku uz sveže mleko! samsung je najbolja kompanija ikada i ona to nama nikad ne bi uradila što radi apple. ja kad kupim samsung telefon, on ne zastareva godinama! brz, lep i najbolji os ikada. šteta što ne prave i kola. i njih bi kupio.

Andy

pre 11 godina

U svetu mogu da te tuže za šta hoćeš. Kod nas truju narod mlekom ili nas lažu da je loše (u svakom slučaju nas j*** pa rasturaju) i nikom ništa. Tako nam i treba...

rajina

pre 11 godina

Bog mi je svedok da ne marim Apple, :) ali država u kojoj ovakvi komunistički zgubidani i štetočine mogu da tuže privatnu firmu koja ne tera nikoga pištoljem da kupuje njene nove ili stare modele zbog ove vrste potpunih besmislica i fantazmagorija, zaslužuje da propadne, i to će se i desiti, čim nafte i gasa nestane :))
(EU Citizen, 22. februar 2013 20:38)

Da li se neko seća kada je ovaj zgubidan ostavio normalan komentar na B92? Ni ja.
Pali sine u tu EU, koja btw ima mnogo žešće antikorporativne zakone od tamo nekog Brazila.
Ono "niko ih ne tera da kupuju nove stvari" ne želim da komentarišem, objasnio si da je najnapredniji gedžet koji si držao u rukama Tetris sa pijace.

bunny

pre 11 godina

Ne gotivim nesto preterano apple (sto ne znaci da kada bih imao dovoljno kesa ne bih koristio iphone), ali ovakve stvari su bar meni koji na to gledam kao laik prilicno besmislene. Pa ne govorimo o industrijskim masinama nego o visokoj tehnologiji koja napreduje iz dana u dan. Ne kazem da su u apple-u svi nevinasca i da se to slucajno desilo, vec da se menadzment iz strateskih razloga odlucio na takav potez (reper su im verovatno bili prosecan americki kupac koji ne razmislja puno, i prosecan azijski kupac koji zeli da prvi u drustvu poseduje novu igracku), koji je uzgred nesto sto se stalno desava kada su ovako visoke tehnologije u pitanju. Da li neko tuzi npr samsung kada proizvede najbolji tv pa posle mesec dana jos bolji, ili nvidiu koja to uradi sa grafickom kartom, ili htc koji isto to uradi sa telefonom, ili nekog game puplishera koji izbaci igru pa za par dana dlc (downloadable content tj ekspanzija) za jos koji dolar vise pa za par meseci ediciju koja sadrzi sve to i jos ponesto po duplo nizoj ceni. Informacije o proizvodu i njegovom mestu u odnosu na ono sto je tehnoloski maksimum u datoj sferi su svima na raspolaganju i svako za sebe odlucuje sta kupuje. Sto se zamene uredjaja tice, veoma dzentlmenski potez kompanije koja mislim da to i nije morala da uradi, u kontekstu dobijanja postupka na sudu, ali u kontekstu zadrzavanja poverenja kupaca to je i te kako opravdan strateski potez.

Bojan

pre 11 godina

(nadm se pobedi na sudu krajnjih korisnika, 22. februar 2013 13:39)
primer ti je besmislen, izasao je office 2007 i odmah je izasla ekspanzija za office 2003 koja je bila besplatna i omogucila je otvaranje dokumenata iz office 2007 (i kasnijih). Ljudi su primenili neke nove nacine tako da dokumenti u .docx formatu zauzimaju manje mesta i lakse se obradjuju.
zapravo, izbacivanjem ekspanzije za starije office MS je pokazao veliko postovanje prema korisnicima sa starijim verzijama. Naravno, na to ih je naterala konkurencija, ali svejedno, lepo od njih.
Ova korisnicka tuzba je jako glupava i neosnovana, i nadam se da ce propasti. Mada je bilo nekoliko zaista nebuloznih sudijskih odluka do sada.

Zoki

pre 11 godina

Ovo je glupost. Ne radi se samo o tehničkim mogućnostima da se napravi bolji uređaj, nego i o delovima koji se koriste, kao i o njihovoj ceni.

dipl. ing. teh.

pre 11 godina

Ovde se vrsi zamena teza. Naime, termin "plansko zastarevanje" se odnosi na optimizovanje veka trajanja proizvoda usled eksloatacije i zamor materijala. Uel. uredjajima se to radi suptilnije- ugradjenim tzv. dzelat brojac cipovima koji posle odredjenog vremena koriscenja izbacuju uredjaj iz upotrebe. Npr. sijalica je dizajnirana da radi 3000h, iako postoje tehnicke mogucnosti da se napravi 10x kvalitetnija. Stampaci koji imaju tacno odredjen broj strana predvidjen za stampanje i sl.

Niti volim epl, niti imam njihove proizvode, ali ova tuzba nije u osnovi dobra.U ovom slucaju se mozda moze govoriti o obmani ili prevari, ali nikako o planskom zastarevanju.

EU Citizen

pre 11 godina

Bog mi je svedok da ne marim Apple, :) ali država u kojoj ovakvi komunistički zgubidani i štetočine mogu da tuže privatnu firmu koja ne tera nikoga pištoljem da kupuje njene nove ili stare modele zbog ove vrste potpunih besmislica i fantazmagorija, zaslužuje da propadne, i to će se i desiti, čim nafte i gasa nestane :))

zmitjkoe

pre 11 godina

@ EuroBalkanac

>>Prije nego što me osudite zbog spominjanja niske inteligencije Appleovih korisnika objasnite mi kako inteligentan čovjek može dozvoliti da ga neko tako financijski iskorištava, točnije - cijedi...

Veruj mi, nema veze sa inteigencijom, vec sa parama. Nisu svi suva drenovina, kao ti.

>>...koristeći prljave i tehnološki sasvim ne potrebne promjene konektora...

BTW, pise se nepotrebni. Apple je promenio konektor, jer tehnologija napredovala. Da nije Apple, jos uvek bi vladao SCSI, 68 pin konektor. Ako si ikad video to cudo.

Bob

pre 11 godina

@@ EuroBalkanac

aha dakle zbog toga su superiorniji dakle pametniji deo covjecanstva odlucio da kupuje kopije Appla recimo na balkanu pogotovo brend samsung koji nije u stanju ni da sastavi OS a ne original jer original je za ovce a kopije su za intelegentne ? Dobro da znam lool

bunny

pre 11 godina

@Eurobalkanac Dakle imamo sledecu situaciju: apple ce biti rob sopstvenog uspeha i/ili 'niskoj inteligenciji' sopstvenih korisnika i povinovati se tome tj. u slucaju da se na polju telekomunikacija,razvoja brzine ili kvaliteta flash porta, procesora, baterije i sl. dogode promene ne mnogo nakon izbacivanja novog modela i bice primoran da te inovacije ipak odmah ne iskoristi nego da ipak malo priceka kako bi ti 'sledbenici njihovog kulta' mogli prvo da se izigraju sa trojkom pa da predju na cetvorku. Druga i po meni normalna solucija je da se ne obaziru na to, pa sve i da ih proglase krivim, jer bi u suprotnom gubici bili veci (citaj zarada mnogo manja), a pogotovo ako bi neki konkurent iskoristio te inovacije. Tanka je linija izmedju zastite potrosaca i ataka na jednu kompaniju, za koju se slazem da ni najmanje nije naivna, ali postavlja se pitanje kada su vec ti korisnici stvarno toliko zaludjeni i bez grama mozga se zalecu da kupe cim nesto novo od appla izadje tj. kad ni sami sebe ne zele da zastite zasto bi ih drugi stitili (mada je pitanje da li se ovo moze podvesti pod zastitu potrosaca)?

gogi

pre 11 godina

Naravno opet krece polemika o inovativnosti epla. Tehnicki gledano gotovo sve sto je u epl uredjaje ugradjeno ne potice od epla. Ima na youtubu polemike na temu. Vrlo prosvetljavajuce. Svejedno mocna tehnika i tuzna politika epla koji sebe sve vise izoluje.

Sent drom my iPad 4

pre 11 godina

Hahahaha kakva glupost majko mila. Hoce korisnici da odredjuju kada izlaze proizvodi? Osim toga, svi korisnici koji su kupili ipad 3 u oktobru su mogli da ga besplatno zamene za cetvorku. To NIKO drugi ne bi uradio. AliApple je najbolji jada je u potanju odnos prema korisnicima.
Inace kad smo kod Apple-a mogli bi ste da prenesete vest da su iPhone 5 i 4S bili dva najprodavanija Smartphone-a u Q4 2012. Ili to ne sme da se objavi zato sto Samsung drzi monopol u Srbiji?

PPeca@SER

pre 11 godina

ima da izgube! ja već ui zaklopači spremam veliku žurku uz sveže mleko! samsung je najbolja kompanija ikada i ona to nama nikad ne bi uradila što radi apple. ja kad kupim samsung telefon, on ne zastareva godinama! brz, lep i najbolji os ikada. šteta što ne prave i kola. i njih bi kupio.

Teorija zavere

pre 11 godina

Nisam ljubitelj Apple kao kompanije, ali ovo je teska glupost. Niko ih ne tera da kupe odredjeni proizvod. Zamislite nezgodniju situaciju: uzmete kredit za stan u nekoj banci, a par meseci kasnije banka da znacajno povoljnije uslove. U tom slucaju nisu u pitanju stotine, vec hiljade evra. Da li onda treba da tuzimo banku?

Bojan

pre 11 godina

(nadm se pobedi na sudu krajnjih korisnika, 22. februar 2013 13:39)
primer ti je besmislen, izasao je office 2007 i odmah je izasla ekspanzija za office 2003 koja je bila besplatna i omogucila je otvaranje dokumenata iz office 2007 (i kasnijih). Ljudi su primenili neke nove nacine tako da dokumenti u .docx formatu zauzimaju manje mesta i lakse se obradjuju.
zapravo, izbacivanjem ekspanzije za starije office MS je pokazao veliko postovanje prema korisnicima sa starijim verzijama. Naravno, na to ih je naterala konkurencija, ali svejedno, lepo od njih.
Ova korisnicka tuzba je jako glupava i neosnovana, i nadam se da ce propasti. Mada je bilo nekoliko zaista nebuloznih sudijskih odluka do sada.

EU Citizen

pre 11 godina

Bog mi je svedok da ne marim Apple, :) ali država u kojoj ovakvi komunistički zgubidani i štetočine mogu da tuže privatnu firmu koja ne tera nikoga pištoljem da kupuje njene nove ili stare modele zbog ove vrste potpunih besmislica i fantazmagorija, zaslužuje da propadne, i to će se i desiti, čim nafte i gasa nestane :))

analiticar amater

pre 11 godina

Ne traba Appleu veca kazna od nezadovoljnih korisnika.
Apple proizvodi sve vise zaostaju za Androidom po pitanju funkcionalnosti, i preostaje im samo da se tese da tehnicke karakteristike nisu bitne...mada tu jesu u pravu, onima sto kupuju Appleove proizvoide i kartonsku kutiju mozes prodati kao iPhone.

Ova tuzba bi trebalo da obuhvati i to sto se korisnicima novi uredjaj prodaje kao "unapredjeni" a zapravo je po softveru gori od prethodnog.

raamen

pre 11 godina

По мени, ово нема основа за тужбу. Нек продаје ко шта хоће и кад хоће, али свакако мислим да ће се Apple-у монополистичка политика обити о главу. Уместо да улажу енергију у креативност и прављење што бољих производа, а на радост својих корисника, они је троше по судовима свађајући се и подмећући клипове у точкове захукталој конкуренцији. Бојим се да су прешли на тамну страну силе :))) Дефинитивно се боље сналазе у улози изазивача.

Bob

pre 11 godina

@@ EuroBalkanac

aha dakle zbog toga su superiorniji dakle pametniji deo covjecanstva odlucio da kupuje kopije Appla recimo na balkanu pogotovo brend samsung koji nije u stanju ni da sastavi OS a ne original jer original je za ovce a kopije su za intelegentne ? Dobro da znam lool

zmitjkoe

pre 11 godina

@ EuroBalkanac

>>Prije nego što me osudite zbog spominjanja niske inteligencije Appleovih korisnika objasnite mi kako inteligentan čovjek može dozvoliti da ga neko tako financijski iskorištava, točnije - cijedi...

Veruj mi, nema veze sa inteigencijom, vec sa parama. Nisu svi suva drenovina, kao ti.

>>...koristeći prljave i tehnološki sasvim ne potrebne promjene konektora...

BTW, pise se nepotrebni. Apple je promenio konektor, jer tehnologija napredovala. Da nije Apple, jos uvek bi vladao SCSI, 68 pin konektor. Ako si ikad video to cudo.

Zoki

pre 11 godina

Ovo je glupost. Ne radi se samo o tehničkim mogućnostima da se napravi bolji uređaj, nego i o delovima koji se koriste, kao i o njihovoj ceni.

w8

pre 11 godina

pa naravno da je planirano, predstavili su iPad 4 2 dana pred izlazak Win 8 i najave/izlaska raznih tableta na ovom OSu, samo da bi MSFT proizvod otišao u drugi plan

bunny

pre 11 godina

@Eurobalkanac Dakle imamo sledecu situaciju: apple ce biti rob sopstvenog uspeha i/ili 'niskoj inteligenciji' sopstvenih korisnika i povinovati se tome tj. u slucaju da se na polju telekomunikacija,razvoja brzine ili kvaliteta flash porta, procesora, baterije i sl. dogode promene ne mnogo nakon izbacivanja novog modela i bice primoran da te inovacije ipak odmah ne iskoristi nego da ipak malo priceka kako bi ti 'sledbenici njihovog kulta' mogli prvo da se izigraju sa trojkom pa da predju na cetvorku. Druga i po meni normalna solucija je da se ne obaziru na to, pa sve i da ih proglase krivim, jer bi u suprotnom gubici bili veci (citaj zarada mnogo manja), a pogotovo ako bi neki konkurent iskoristio te inovacije. Tanka je linija izmedju zastite potrosaca i ataka na jednu kompaniju, za koju se slazem da ni najmanje nije naivna, ali postavlja se pitanje kada su vec ti korisnici stvarno toliko zaludjeni i bez grama mozga se zalecu da kupe cim nesto novo od appla izadje tj. kad ni sami sebe ne zele da zastite zasto bi ih drugi stitili (mada je pitanje da li se ovo moze podvesti pod zastitu potrosaca)?

nadm se pobedi na sudu krajnjih korisnika

pre 11 godina

@ Sent drom my iPad 4

To nije samo problem sa Apple nego sa svim kompanijama. Neće korisnici nikad da budu ti koji baš odlučuju kad će kompanija da izida neki novi uređaj. Korisnici samo hoće ono što se zove korisnička usluga. Posebno se to odnosi na uređaje koji su bili najskuplji.
Evo ti banalan primer što se tiče MS-a, kad je izašao office 2007 on nije bio kompatibilan sa predhodnim offisom.
To što te korporacije sad izmišljaju i prave sve moćnije uređaje je njihov problem, jer je evidentno da i neki slabiji telefoni (a ne samo telefoni) i te kako mogu da koriste i neke najnovije softverske i hardverske pogodnosti. Na primer kod hardverskih uređaja promene namerno čipset kako bi stariji korisnici morali biti prinuđeni da kupe nove uređaje.
Ovaj problem se posebno odnosi na IT industriju. Možda je IT doživela neku revoluciju, ali bezobrazluk je neopisiv. Standarde koji oni postavljaju nemaju veze sa krajnjim korisnicima. Na sreću pa su se pojvile pre svega pojedina softverska rešenja kao što je npr Open/Libre Office koji su postavili neke standarde, pa je dna monoplistička firma morala da promeni svoju praksu.

bunny

pre 11 godina

Ne gotivim nesto preterano apple (sto ne znaci da kada bih imao dovoljno kesa ne bih koristio iphone), ali ovakve stvari su bar meni koji na to gledam kao laik prilicno besmislene. Pa ne govorimo o industrijskim masinama nego o visokoj tehnologiji koja napreduje iz dana u dan. Ne kazem da su u apple-u svi nevinasca i da se to slucajno desilo, vec da se menadzment iz strateskih razloga odlucio na takav potez (reper su im verovatno bili prosecan americki kupac koji ne razmislja puno, i prosecan azijski kupac koji zeli da prvi u drustvu poseduje novu igracku), koji je uzgred nesto sto se stalno desava kada su ovako visoke tehnologije u pitanju. Da li neko tuzi npr samsung kada proizvede najbolji tv pa posle mesec dana jos bolji, ili nvidiu koja to uradi sa grafickom kartom, ili htc koji isto to uradi sa telefonom, ili nekog game puplishera koji izbaci igru pa za par dana dlc (downloadable content tj ekspanzija) za jos koji dolar vise pa za par meseci ediciju koja sadrzi sve to i jos ponesto po duplo nizoj ceni. Informacije o proizvodu i njegovom mestu u odnosu na ono sto je tehnoloski maksimum u datoj sferi su svima na raspolaganju i svako za sebe odlucuje sta kupuje. Sto se zamene uredjaja tice, veoma dzentlmenski potez kompanije koja mislim da to i nije morala da uradi, u kontekstu dobijanja postupka na sudu, ali u kontekstu zadrzavanja poverenja kupaca to je i te kako opravdan strateski potez.

EuroBalkanac

pre 11 godina

Glupo je uspoređivati Appleove proizvode, pogotovo telefone, sa Samsungom ili bilo kojom drugom kompanijom. Kad npr. Samsung ili HTC izbaci novi model, a nakon 8-10 mj. sljedeći model, njegovi kupci ne trče za tim još novijim modelom. Taj model kupuju oni koji nisu kupili prethodni jer im u to vrijeme nije trebao. Zbog toga se njihovi kupci ne osjećaju prevarenima jer su dovoljno inteligentni da znaju da razlika u mogućnostima nije velika. Kod Appleovih fanova je drugačija situacija. Oni su kao sekta koja slijepo slijedi svog vođu. Jednostavno moraju pohrliti i kupiti novi model iako nisu znali iskoristiti niti 30% mogućnosti prethodnog modela. Zbog njihove neupućenosti u tehniku i ne baš naročite inteligencije (nažalost morao sam upotrijebiti taj izraz) oni moraju biti zaštićeni od strane državnih institucija. Prije nego što me osudite zbog spominjanja niske inteligencije Appleovih korisnika objasnite mi kako inteligentan čovjek može dozvoliti da ga neko tako financijski iskorištava, točnije - cijedi, koristeći prljave i tehnološki sasvim ne potrebne promjene konektora tako da sa svakim novim modelom moraš kupovati i sve nove dodatke jer stare ne možeš koristiti. Sektaško mi je ograničavanje appleovih korisnika u komunikaciji s drugim uređajima tako da bluetooth mogu koristiti samo međusobno, a nikako ne mogu prebaciti neki sadržaj(pjesma,fotka,klipić)sa recimo HTC-a ili Samsunga. Ima toga još ali o tome drugi put.

pelezinjo

pre 11 godina

i kako onda da imas sve najnovije kad oni objavljuju najnovije modele jedne te iste stvari na pola godine
jedino da se ima para na bacanje - pa ko sebi moze da priusti da sad kupi recimo samusng galaxy s3 a za 3-4 meseca(ili kad je vec najavljen S4) da kupi njega
sve je to jurenje vetra u beskonacnost
koliko god da se te kompanije "brinu za kupce" one se najpre brinu za svoj dzep tako da me ova vest uopste ne cudi

MNS

pre 11 godina

Onaj ko je pomislio da su za nijansu jači procesor i prednja HD kamera razlozi zbog kojih je prethodni iPad zastareo, i treba da plati. Ni sam Apple nije marketinški potencirao tu razliku. iPad3 i iPad4 ne postoje. Postoji iPad treće odnosno četvrte generacije... Samo je iPad2 imao broj u nazivu. Uostalom, slično je uradio i HTC sa One X i One X+ modelom...

Indijanac

pre 11 godina

Banalan primer kako ozbiljna drzava stiti svoje potrosace. Mogle bi nase vlasti iz ovoga da nauce nesto, pa da recimo zastite potrosace od osionih telekomunikacionih kompanija koje deru kozu potrosacima pri kupovini telefona i tablet racunara.

Aleksandar

pre 11 godina

Nista novo. Svi to rade. Vrlo informativan dokumentarac na tematiku "Tajna istorija Planiranog Zastarevanja" na YT. pogledajte i bice vam jasno.

dipl. ing. teh.

pre 11 godina

Ovde se vrsi zamena teza. Naime, termin "plansko zastarevanje" se odnosi na optimizovanje veka trajanja proizvoda usled eksloatacije i zamor materijala. Uel. uredjajima se to radi suptilnije- ugradjenim tzv. dzelat brojac cipovima koji posle odredjenog vremena koriscenja izbacuju uredjaj iz upotrebe. Npr. sijalica je dizajnirana da radi 3000h, iako postoje tehnicke mogucnosti da se napravi 10x kvalitetnija. Stampaci koji imaju tacno odredjen broj strana predvidjen za stampanje i sl.

Niti volim epl, niti imam njihove proizvode, ali ova tuzba nije u osnovi dobra.U ovom slucaju se mozda moze govoriti o obmani ili prevari, ali nikako o planskom zastarevanju.

gogi

pre 11 godina

Naravno opet krece polemika o inovativnosti epla. Tehnicki gledano gotovo sve sto je u epl uredjaje ugradjeno ne potice od epla. Ima na youtubu polemike na temu. Vrlo prosvetljavajuce. Svejedno mocna tehnika i tuzna politika epla koji sebe sve vise izoluje.

Ivca

pre 11 godina

Pa to svi rade, serviraju na kasicicu, i samo zaradjuju ogroman novac koji napaljenici daju za svaki novi proizvod. Takov je trend sta cete.

Aca

pre 11 godina

@teorija zavere - za banku i kredit nisam cuo, ali ovde gde ja zivim recimo gotovo sve prodavnice imaju "price guarantee". U prevodu ukoliko cena priizvoda padne u datom roku (obicno mesec dana) musteriji se nadoknadjuje razlika u ceni.

Andy

pre 11 godina

U svetu mogu da te tuže za šta hoćeš. Kod nas truju narod mlekom ili nas lažu da je loše (u svakom slučaju nas j*** pa rasturaju) i nikom ništa. Tako nam i treba...

rajina

pre 11 godina

Bog mi je svedok da ne marim Apple, :) ali država u kojoj ovakvi komunistički zgubidani i štetočine mogu da tuže privatnu firmu koja ne tera nikoga pištoljem da kupuje njene nove ili stare modele zbog ove vrste potpunih besmislica i fantazmagorija, zaslužuje da propadne, i to će se i desiti, čim nafte i gasa nestane :))
(EU Citizen, 22. februar 2013 20:38)

Da li se neko seća kada je ovaj zgubidan ostavio normalan komentar na B92? Ni ja.
Pali sine u tu EU, koja btw ima mnogo žešće antikorporativne zakone od tamo nekog Brazila.
Ono "niko ih ne tera da kupuju nove stvari" ne želim da komentarišem, objasnio si da je najnapredniji gedžet koji si držao u rukama Tetris sa pijace.