Utorak, 19.02.2013.

14:40

"Slede najskuplji radovi u Hramu"

Tomislav Nikolić kaže da na izgradnji Hrama Svetog Save ostaje još radova, ali da bi deo njih trebalo da bude urađen do proslave Milanskog edikta 6. oktobra.

Izvor: Beta

"Slede najskuplji radovi u Hramu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Lucifer

pre 11 godina

da li zna Patrijarh i Vojvoda Toma kako se zove devojka, apsolvent ekonomije, koja je preminula u ponedeljak u Vojvodinom rodnom gradu jer nije imala jos par hiljada evra za operaciju? zidate hram, crkve? zidajte zidajte... da za sto godina kazu turisti "ovo su zgrade koje je zidalo izumrlo pleme Srba" Bravo Vojvoda i nindza...

Pedu

pre 11 godina

@Nemanja
"Uzmi pa čitaj te dve stavke iznova i iznova dok ne ukapiraš."
Džaba se trudiš Nemanja.
"Pravi srbi" ne mogu to da shvate.
Oni su ubeđeni da se u tvom i mom komentaru radi samo o ateizmu, i napadu na sve što je srpsko.
Ne vredi trošiti reči.
Za sto godina, kada ne ostane ni jednog Srbina (pa ni tih "pravih Srba"), ostaće hram da stranci viču kako smo mogli biti ponosni na njega.
Nema veze što nismo imali posla, niti šta da jedemo, niti što su se popovi vozili u džipovima dok su deca umirala u bolnicama.

Pusti, oni znaju šta čini "prave srbe" i šta je dobro za nas.
Znali su i "pravi arijevci", nema razlike.

Aleksandar

pre 11 godina

Neka popovi prodaju džipove i maseratije, pa će se naći i nešto para za crkvu.
Koliko god da poštujem neke stvari, u sadašnje vreme je to bezobrazluk...

Filip

pre 11 godina

Pa necemo valjda da trosimo pare na tamo neki Hram, kad mozemo da ih potrosimo na gej paradu. A kad nas unuci budu pitali zasto 2050-te Hram jos nije gotov, recicemo "To tad nije bilo u skladu sa evropskim vrednostima".

Goran

pre 11 godina

Plitkost, prostakluk i jednoumlje ovih nevokomponovanih evro-ateista se moze uporediti sa malo cime. Moderno je trenutno biti ateista, a nivo svesti im je kao 1946-te. Fali mozak i skola osnovna.

basta

pre 11 godina

Za najskuplje radove neka se pobrinu oni koji su se obogatili na racun jadnoga naroda,neka se pokazu pred bogom,nece da pomognu ni onima kojima zivot zavisi od nekoliko hiljada evra,a mnogi od njih su puni,hoce da popucaju.Verujem da bi takvi bili u stanju i jastuk ispod glave coveku da izvuku.

baka

pre 11 godina

Jel iko od vas vidjeo vozni park ovih sledbenika Isusa Hrista kada vijeca Sveti Sinod? Nisam neki auto zaludjenik ali sam zinuo kada sam vidio kakvim kolima se voze. Najlosiji je bio Mercedes C klase. Neki cak voze i blindirana auta. Isus je propovijedao pod vedrim nebom i nije spominjao nukakve hramove. Volim sto taj hram postoji i volim sto sam Pravovjernik i Srbin i nikada to ne bih mijenjao!

Dado SR

pre 11 godina

Свака част, нека се гради и ради! Са оваквим вашим размишљањем, вас форумаша, и трпимо све што нам се дешава..зато Албанци убрзано граде џамије по Косову иако живе горе него ми, па се нико не жали..знају људи шта желе, не дају на своје као и сви други муслимани! А ми? Када ћемо нешто научити? Шта ми радимо? Нападамо понос наше духовности, идентитета, културе, нешто што ће бити културно историјски споменик! Ми као народ рушимо себе из дана у дан, непријатељ нам не треба! Нека нас је срам како се опходимо према нечему своме, нарочито вас, ЛАЖНЕ, душе-брижнике..

Nemanja

pre 11 godina

@Nemanja
Па ти напиши нешто паметно, јел ти брани неко? Најлакше је само критиковати, бркати узрок и последице, просипати флоскуле, демагогије и празне приче и чекати датум или нешто друго...
(popeye, 19. februar 2013 19:13)

Ako ja ne napišem ništa pametno, jel' to umanjuje tvoju sramotu zbog hvalisanja nezanjem? A 'nešto pametno' sam napisao, samo je tebi teško shvatljivo. Evo ti još jednom, u detalje:
1. Jedna novosadska ili karlovačka gimnazija (obe stare preko 100 godina) vredi srpskoj istoriji kao 100 crkava;
2. I da nije tako, sva isorijska vrednost naših crkava i manastira ne pravda zidanje poluzavršenih grozota na svakom ćošku, ni stogodišnje utucavanje bogatstva u hram, umesto u bolnice, univerzitete, porodilišta, istraživačke stanice, sirotišta i staračke domove.
Uzmi pa čitaj te dve stavke iznova i iznova dok ne ukapiraš.

lala

pre 11 godina

Nadam se da je u blizini hrama predviđena i neka luksuzna garaža za luksuzni vozni park naših verskih glavešina. Sebe smatraju pravovernima (ortodoksnim i pravoslavnim), a najalaviji su na ovozemaljska uživanja u odnosu na sve postojeće vere.

Pedu

pre 11 godina

@Milan
"..taj Hram ce ostati dok vi sví budete uveliko mrtvi i to je jedino sto ce da vas predstavlja Srbi..."

Smanji doživljaj strastveni "verniče".
Mnogo će da nam znači to predstavljanje kad Srba više ne bude bilo.
A šta je bitnije, da nas nema ili da nas ima?

E moj Milane, i svi vi "vernici" koji ćete da mi nalupate minuse samo zato što nećete uopšte shvatiti šta pokušavam da vam kažem, veći sam ja vernik od svih vas i svih popova zajedno.
Pre ću ja u raj nego vi.

Niste ni svesni koliko ste zastranili sa VAŠIM "vrednostima".
Jadna je ova država i ova nacija sa vama. Svakoga dana mi dokazujete koliko smo nisko pali, i koliko i dalje tonemo u blato izvrnutog morala i izvitoperenih vrednosti.

Niste vi ništa bolji od istih onih amerikanaca koji uvode "demokratiju" po planeti i koji su nas bombardovali.
Uradili bi vi isto što i oni, zarad VAŠIH "moralnih vrednosti i pravoslavlja", ako ne i gore, samo da možete.
Sreća pa ne možete.

Treba da se gadite sami sebe. Ali na žalost, teško je pogledati istini u oči i reći sami sebi da grešite.
Kad Srbi to urade, onda će da nam svane.
Do tada....sve dublje blato nas čeka. A najcrnje od svega, deca uče od vas takvih.
Ali to je valjda "normalno".

popeye

pre 11 godina

У Барселону дође сваке године неколико милиона људи да види катедралу Саграда Фамилиа, јер је неко почео да је прави пре 100 и више година. Шта мислите да покажемо странцу, шопинг центре?
Зашто мислите да су попови бољи од цариника, полицајца, судије, лекара, бабице, наставника или општинског чиновника, сви они су продукт друштва и лоших ствари у њему, поправимо друштво и узроке а не бавимо се последицама.
Кад следећи пут купите увозни производ за 100 динара, од њега је у Србији остало 20 (пдв и нешто преко), од домаћег остане скоро све. Од тих 80 динара разлике радник код нас купи деци хлеб, плаћају се професори, лекари, пензије, остане више пара за здравство па и за оне програме које они сада не раде већ се иде у иностранство...

popeye

pre 11 godina

@Nemanja
Па ти напиши нешто паметно, јел ти брани неко? Најлакше је само критиковати, бркати узрок и последице, просипати флоскуле, демагогије и празне приче и чекати датум или нешто друго...

Milosav

pre 11 godina

Ocekivao sam gomilu negativnih komentara na ovu vest, ali je prosto neverovatno da postoji ovoliko vas koji prosto mrzite SPC i sve pravoslavno.
Vidim neko sveti hram nazva "crkvetinom" komentar naravno objavljen.
Na zalost svih vas koji pljujete po crkvi vasim jadnim komentarima, svih vas koji ovde lecite vase frustracije, vi ne predstavljate vecinsku Srbiju. Srbin voli svoju crkvu i veruje u Boga. Crkva je kroz vekove odrzala ovaj narod, a tako ce biti i u buducnosti.
Sto se tice hrama Sv. Save licno sam ponosan kada neko sa zapada ko je posetio Beograd i imao prilike da ga vidi, mi kaze: You should be proud. To dragi moji vredi viso od svih vasih bednih komentara. Ne ocekujte da vas neko uvazava i postuje ako vi ne postujete svoje.

Да је међу нама Син Човечији...

pre 11 godina

Да је сада оно пролеће од пре једно 2000 година, па да један столар утрчи у храм и растера трговце, који мисле да се у храму Божјем може трговати робом, а фарисеји то исто мисле за људске људске судбине - да ли би га препознали?
Размислите о овоме, били верници или не?

putujuci dzindas

pre 11 godina

U svetu se grade i po 100godina a mi cemo i pre roka..jer ima se-moze se..po meni to i jeste posao koji treba da se radi postepeno da svaka generacija doprinese po malo pa neka se izgradi i za 200godina..dajte da sad se pomogne bolesnoj i gladnoj deci jer covek je uvek prioritet

AL

pre 11 godina

Ja bih poslao pare, ali necu da mi papa dolazi u hram i da ga zovu u Srbiju za taj Milanski edikt. Samo pravoslavlje!
Pozdrav svima u otadzbini iz Amerike!

Zoran

pre 11 godina

Neka vladike za početak prodaju vozni park što sakrivaju od paparaca kad je sabor! Onda im uvedite pdv na sve verničke službe i gotov hram za 2 godine. I onaj što im je oteo milionče, što nisu ni osetili, neka ga sad lepo donira. Svi oni treba da budu moja veza sa bogom - ma važi !

skep

pre 11 godina

Znači sledi nam novi crkveni harač na svako poslato pismo. Ne bi me iznenadilo da i na internet protok uvedu crkveni porez. Nije važno da li veruješ i u šta veruješ, crkvi je svaki dinar sladak.

eksizunt

pre 11 godina

Nesto se nesecam da je crkva u zadnjih nekoliko godina finansirala izgradnju neke bolnice, obdanista, kuhinje I slicno.Zato crkveni velikodostojnici zive u izobilju za razliku od naroda.Neka, Bog ce ih kazniti, ali na onom drugom svetu.Amin.

pedjolino

pre 11 godina

Neka,samo vi trpajte lovu u stvari koje su bespotrebne,a deca u srbiji spavaju u štali,nemaju ujutru šta toplo da obuku,željni čokolade,uveče ležu u hladno i praznih stomaka,a oni daju pare onome ko ih već ima i to crkvi...

gordijanus

pre 11 godina

'bem ti i vlast i popove! grade hram a narod truju kancegorenim mlekom i kukuruzom! da ne pominjem one popove ogrezle u rasipnistvu i bahatosti, dok drugi moraju da doniraju opreme za bebe! sram vas bilo i tebe nikolicu, nisi ti nikakv srpski domacin!

Duci0167

pre 11 godina

@popeye

Svojim praunucima ostavi bolji zivot i zelju za zivotom a ne crkve i manastire.
Pa sta i da nista starije od 100 god. ne bi imali?!
Kupujemo uvozno pa zato nema posla? Tuzan li si sa takvim razmisljanjem! Sve patriJota do patriJote!

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Jel' nije moglo nesto od tih (izbacena psovka) para da se donira za opstanak Danice Ćirković?

Zar opstanak hrabre i mlade sestrice Srpkinje ne bi bio najbogougodnije delo koje je nasa crkva mogla da dariva Hristu? Ili su, mozda, Hristu mnogo drazi hladni mermer i arabeske u kamenu?

Ne smem ni da se usudim da pomislim kako bi nasa crkva reagovala da je Isusu bila potrebna transplantacija. Verovatno bi ga poslali u Patrijarsiju i od njega zatrazili donaciju za Hram.

koja

pre 11 godina

Koliko je para ulozeno u ovu crkvu? Svi mi koji smo davali prilog tokom ovih decenija, hocemo da znamo gde su otisli milioni eura. Da li postoji neka finansijska kontrola koja bi pitala Vojislava Milovanovica i Dragomira Acovica gde je novac i kako se trosi?
Sve ovo lici na jedan projekat na osnovu kojega se narod finansijski iscrpljuje i tome nema kraja.

Ja

pre 11 godina

Jel ovo onaj isti Toma koji se u crkvi zakleo da ce cuvati mandat radikalne stranke u skupstini,i zakleo se da nece izdati svog kuma u "Haskom kazamatu"? Jel to ovaj Toma ili neki drugi? On sad govori o Hramu Sv.Save?

Misa

pre 11 godina

A to je hram da bi se secali nase istorije predsednice ako sam the dobro shvatio. A gde je jedan bar mali hram Svetovidu ako cemo istoriju? Ma baci te hramove i bakrace i pogledaj narod koji umire od gladi i bede. Ovaj jadni narod mora da skuplja pare za bebe. Zar to nije deo posla nase presvetle drzave? Narod treba da skuplja pare za rentgene i to je ustvari deo vaseg posla. Sad opet treba da skupljamo za hram. E to brate predsednice je posao crkve a ne naroda i njenih vernika. Nemoj da zaboravis predsednice ma koje stranke da si ti si odgovoran pred narodom a ne pred Bogom i nahrani njega prvo a Boga cemo lako kasnije. Sada me slobodno izbacite i iz crkve i iz bilo cega ali uvek ce mi biti ovaj narod prvi.

milan

pre 11 godina

treba da vas je sramota nevernici sto blatite po svetinji! taj Hram ce ostati dok vi sví budete uveliko mrtvi i to je jedino sto ce da vas predstavlja Srbi. SRAMOTA.. gadite mi se nevernici

Milan

pre 11 godina

Naša deca se leče u prastarim bolnicama, pre nekoliko dana je umrla devojka jer nije bilo dovoljno novca za njenu operaciju. Šta je prioritet našem društvu? Kada je crkva dala novac u humanitarne svrhe, za nečije lečenje ili popravku neke bolnice za decu?

Nemanja

pre 11 godina

Па ми све што имамо из прошлих времена јесу манастири.
(popeye, 19. februar 2013 16:49)

Pa što se uopšte čudimo što smo tu gde smo, kada smo svuda okruženi ovakvim neznalicama - ljudima sigurnim u svoje neznanje, uverenim da su ovakve floskule razlog da i dalje gradimo samo manastire, a još uverenijim u svoju pozvanost da drugima dele lekcije.

ljubitelj burleski

pre 11 godina

Ništa lakše.Udjite u kuću jednog vladike koji već živi u naskupljem mogućem ambijentu,u zlatu,pa nek ON PRILOŽI ZA SVOGA VRHOVNIKA ,BOGA NAJVIŠE,.A predsednik nek se ,malo bavi OVOZEMALJSKIM TEMAMA,OD SIROTANA ISPRED CEKVE SE NE MOŽE PRIČI ,GDE GOD DA SU.Dokle bre više ovako ,jeli ovo ,,podkovano,, ubedjivanje SPC ,kako da živimo po njenim uputstvima.Hvala ,čuli smo,nezna se SAMO JOŠ KO JE TO SVIMA NAMA UPUTIO,,, SAVET,, za MUČENIŠTVO I TEŽEK ŽIVOT ,KAO I PRE 500 GODINA .Ni za mnooogo godina se ovaj narod neće naučiti pameti dok mu život kreiraju Crkva i politilari koji religijom barataju u propagandne svrhe.

popeye

pre 11 godina

Аух, колико деструктивности у коментарима. Па ми све што имамо из прошлих времена јесу манастири. Они јесу религиозне институције, али су и културне и историјске. Да није њих ништа старије од 100 година не би смо имали. Шта ћете оставити својим праунуцима, замислите да су сви говорили баш нас брига?! Никад никоме овде није претицало и било лако али ми смо генерација која се стално предаје, која лако узме пасош и оде, која чека датум, која блеји у шопинг центрима, која купи увозни производ плаћен кредитом а онда пита зашто нема посла и пара за здравство и пензије, која ...

Pedu

pre 11 godina

Sa'će opet da krenu doplatne markice za hram, jedno pola godine otimanja para.
A ono dete neki dan umrlo jer nije imala para da plati operaciju.
Eeeeee...koliko je života moglo biti spaseno parama koje ste spucali u to.
"Vernici"!

Рада

pre 11 godina

Господине Николићу,верујемо Вам на реч, јер сте доказали да испуњујете своја обећања, поготово када их дајете у оваквој светињи!

Yanko

pre 11 godina

Koliko su para nakupili već bi trebalo da bude u zlato okovan! A ako im još treba para neka rasprodaju vozni park a ne nama da naplaćuju doplatne marke za svaku pošiljku. Zbog njih usluge pošte više ne koristim, plaćam City expressu 10 puta više ali njima nedam ni jednu jedinu paru!

vasa stepanovic

pre 11 godina

Secam se nacionalne euforije, kada je pocela izgradnja Hrama Sv. Save, pogotovu medju Srbima u inostranstvu. Secam se obecanja bogatog Srbina iz Cikaga koji je obecao da plati za pokrivanje hrama (bakarni krov?). Znam ovdasnji bracni par (bez dece) u Engleskoj, koji su donirali £8000, suma koja je trebalo da obezbedi uklesavanje njihovih imena na plaketi (umesto spomenika). Oni su umrli, njihova imena se nikad nisu pojavila. A novac? Boga pitaj! Zasto sirom Srbije vidite toliko nezavrsenih crkava? One su garancija daljih donacija.Transparentnost kao rec ne postoji u srpskom jeziku. A Nikolic... pravi Srbenda!!!

nesa

pre 11 godina

Otidi Tomo do bolnice u Smederevsku Palanku, videces cemer i jad. Sestra mi je tamo preminula pre 3 godine. Uslovi kao u Africi.. Pa vidi knjaze sta nam je ciniti. Samo napred sa bogomoljama
Pozdrav iz Beca

Pera

pre 11 godina

Ova vest znaci sledece:

1) Drzava ce opet placati preskupe radove parama svih gradjana.

2) Crkva nece pozvati svoje vernike da donacijama oni sami plate sve to je u tom slucaju ne bi sakupili ni za kvadratni metar ikona.

Sax

pre 11 godina

Dok se naš predsednik diči "najskupljim radovima" u hramu (zlatnim stepenicama koje vode do Boga lično), umrla je Danica za čije je lečenje nedostajalo 18.000 evra.

Danica će u raj, neka joj je laka zemlja.
A gde ćemo mi, s Vama i našom skromnom i siromaškom crkvom, gospodine preCedniče?

mina

pre 11 godina

Patrijarh Pavle insistirao je da se uspore i po potrebi obustave radovi na hramu, rekavsi jedne prilike: "Imamo mi mnogo gladne brace". Kad bi bilo jos nekoga da njegov primer sledi. Sada recenica moze da bude i: "Imamo mi mnogo bolesnih ljudi koji umiru zato sto drzava nece da plati za njihovo lecenje u inostranstvu."

SSSS

pre 11 godina

Znaci, za popove ima para? Za optuzene ratne zlocince ima para? A da se spase mladi zivot lecenjem u inostranstvu - nema para. Srbija je nekom majka, a nekom maceha.

zemlja kolektivnog ludila

pre 11 godina

Domovi zdravlja i bolnice ruinirane,skole takodje,fale nam inkubatori,magnetne rezonance,o putevima da ne govorim.Sve veca potrebna za narodnim kuhinjama a i njih je sve manje...

A ova drzava godinama trosi nase pare (sto iz budzeta,sto preko donacija koje daju kojekakve lopurde koje su od nas to otele,sto prinudnom naplatom putem markica u posti) na neke nepotrebne zidine.Koja je svrha?Sta je funkcija svih tih silnog crkvetina ukljucujuci i ovaj hram?!
Za decu hocu da dam,za bolesne i siromasne hocu da dam.
Za mafiju u mantijama NECU da dam ni dinar!

Jova

pre 11 godina

Nije jasno u kom svojstvu je g. Nikolić ovo izjavio.
Ukolko je to učinio kao vernik, slobodan je da, iz ličnih sredstava, priloži koliko i šta želi.
Ako je izjavu dao kao Predsednik Republike, podsećam ga na činjenicu da je, po Ustavu koji je još uvek na snazi, Srbija sekularna država.

popeye

pre 11 godina

Други јесу покушавали и радили на томе да нам униште прошлост али никад нисмо и ми сами то радили и то представљали као победе и прогрес. У ствари, грешим, јесмо и сами, лажемо сами себе, ми се нисмо никада ни ослободили, само смо један јарам заменили другим, да не набрајам сад за кога су радили Обреновићи, Карађорђевићи, Тито и ини. Можда нисмо само никад у томе били толико ревносни и то још тако лажно победоносно увеличавали као последњих 20 година...

nesa

pre 11 godina

Otidi Tomo do bolnice u Smederevsku Palanku, videces cemer i jad. Sestra mi je tamo preminula pre 3 godine. Uslovi kao u Africi.. Pa vidi knjaze sta nam je ciniti. Samo napred sa bogomoljama
Pozdrav iz Beca

Sax

pre 11 godina

Dok se naš predsednik diči "najskupljim radovima" u hramu (zlatnim stepenicama koje vode do Boga lično), umrla je Danica za čije je lečenje nedostajalo 18.000 evra.

Danica će u raj, neka joj je laka zemlja.
A gde ćemo mi, s Vama i našom skromnom i siromaškom crkvom, gospodine preCedniče?

Jova

pre 11 godina

Nije jasno u kom svojstvu je g. Nikolić ovo izjavio.
Ukolko je to učinio kao vernik, slobodan je da, iz ličnih sredstava, priloži koliko i šta želi.
Ako je izjavu dao kao Predsednik Republike, podsećam ga na činjenicu da je, po Ustavu koji je još uvek na snazi, Srbija sekularna država.

SSSS

pre 11 godina

Znaci, za popove ima para? Za optuzene ratne zlocince ima para? A da se spase mladi zivot lecenjem u inostranstvu - nema para. Srbija je nekom majka, a nekom maceha.

mina

pre 11 godina

Patrijarh Pavle insistirao je da se uspore i po potrebi obustave radovi na hramu, rekavsi jedne prilike: "Imamo mi mnogo gladne brace". Kad bi bilo jos nekoga da njegov primer sledi. Sada recenica moze da bude i: "Imamo mi mnogo bolesnih ljudi koji umiru zato sto drzava nece da plati za njihovo lecenje u inostranstvu."

zemlja kolektivnog ludila

pre 11 godina

Domovi zdravlja i bolnice ruinirane,skole takodje,fale nam inkubatori,magnetne rezonance,o putevima da ne govorim.Sve veca potrebna za narodnim kuhinjama a i njih je sve manje...

A ova drzava godinama trosi nase pare (sto iz budzeta,sto preko donacija koje daju kojekakve lopurde koje su od nas to otele,sto prinudnom naplatom putem markica u posti) na neke nepotrebne zidine.Koja je svrha?Sta je funkcija svih tih silnog crkvetina ukljucujuci i ovaj hram?!
Za decu hocu da dam,za bolesne i siromasne hocu da dam.
Za mafiju u mantijama NECU da dam ni dinar!

Pera

pre 11 godina

Ova vest znaci sledece:

1) Drzava ce opet placati preskupe radove parama svih gradjana.

2) Crkva nece pozvati svoje vernike da donacijama oni sami plate sve to je u tom slucaju ne bi sakupili ni za kvadratni metar ikona.

Pedu

pre 11 godina

Sa'će opet da krenu doplatne markice za hram, jedno pola godine otimanja para.
A ono dete neki dan umrlo jer nije imala para da plati operaciju.
Eeeeee...koliko je života moglo biti spaseno parama koje ste spucali u to.
"Vernici"!

vasa stepanovic

pre 11 godina

Secam se nacionalne euforije, kada je pocela izgradnja Hrama Sv. Save, pogotovu medju Srbima u inostranstvu. Secam se obecanja bogatog Srbina iz Cikaga koji je obecao da plati za pokrivanje hrama (bakarni krov?). Znam ovdasnji bracni par (bez dece) u Engleskoj, koji su donirali £8000, suma koja je trebalo da obezbedi uklesavanje njihovih imena na plaketi (umesto spomenika). Oni su umrli, njihova imena se nikad nisu pojavila. A novac? Boga pitaj! Zasto sirom Srbije vidite toliko nezavrsenih crkava? One su garancija daljih donacija.Transparentnost kao rec ne postoji u srpskom jeziku. A Nikolic... pravi Srbenda!!!

Milan

pre 11 godina

Naša deca se leče u prastarim bolnicama, pre nekoliko dana je umrla devojka jer nije bilo dovoljno novca za njenu operaciju. Šta je prioritet našem društvu? Kada je crkva dala novac u humanitarne svrhe, za nečije lečenje ili popravku neke bolnice za decu?

ljubitelj burleski

pre 11 godina

Ništa lakše.Udjite u kuću jednog vladike koji već živi u naskupljem mogućem ambijentu,u zlatu,pa nek ON PRILOŽI ZA SVOGA VRHOVNIKA ,BOGA NAJVIŠE,.A predsednik nek se ,malo bavi OVOZEMALJSKIM TEMAMA,OD SIROTANA ISPRED CEKVE SE NE MOŽE PRIČI ,GDE GOD DA SU.Dokle bre više ovako ,jeli ovo ,,podkovano,, ubedjivanje SPC ,kako da živimo po njenim uputstvima.Hvala ,čuli smo,nezna se SAMO JOŠ KO JE TO SVIMA NAMA UPUTIO,,, SAVET,, za MUČENIŠTVO I TEŽEK ŽIVOT ,KAO I PRE 500 GODINA .Ni za mnooogo godina se ovaj narod neće naučiti pameti dok mu život kreiraju Crkva i politilari koji religijom barataju u propagandne svrhe.

Yanko

pre 11 godina

Koliko su para nakupili već bi trebalo da bude u zlato okovan! A ako im još treba para neka rasprodaju vozni park a ne nama da naplaćuju doplatne marke za svaku pošiljku. Zbog njih usluge pošte više ne koristim, plaćam City expressu 10 puta više ali njima nedam ni jednu jedinu paru!

lala

pre 11 godina

Nadam se da je u blizini hrama predviđena i neka luksuzna garaža za luksuzni vozni park naših verskih glavešina. Sebe smatraju pravovernima (ortodoksnim i pravoslavnim), a najalaviji su na ovozemaljska uživanja u odnosu na sve postojeće vere.

Pedu

pre 11 godina

@Milan
"..taj Hram ce ostati dok vi sví budete uveliko mrtvi i to je jedino sto ce da vas predstavlja Srbi..."

Smanji doživljaj strastveni "verniče".
Mnogo će da nam znači to predstavljanje kad Srba više ne bude bilo.
A šta je bitnije, da nas nema ili da nas ima?

E moj Milane, i svi vi "vernici" koji ćete da mi nalupate minuse samo zato što nećete uopšte shvatiti šta pokušavam da vam kažem, veći sam ja vernik od svih vas i svih popova zajedno.
Pre ću ja u raj nego vi.

Niste ni svesni koliko ste zastranili sa VAŠIM "vrednostima".
Jadna je ova država i ova nacija sa vama. Svakoga dana mi dokazujete koliko smo nisko pali, i koliko i dalje tonemo u blato izvrnutog morala i izvitoperenih vrednosti.

Niste vi ništa bolji od istih onih amerikanaca koji uvode "demokratiju" po planeti i koji su nas bombardovali.
Uradili bi vi isto što i oni, zarad VAŠIH "moralnih vrednosti i pravoslavlja", ako ne i gore, samo da možete.
Sreća pa ne možete.

Treba da se gadite sami sebe. Ali na žalost, teško je pogledati istini u oči i reći sami sebi da grešite.
Kad Srbi to urade, onda će da nam svane.
Do tada....sve dublje blato nas čeka. A najcrnje od svega, deca uče od vas takvih.
Ali to je valjda "normalno".

gordijanus

pre 11 godina

'bem ti i vlast i popove! grade hram a narod truju kancegorenim mlekom i kukuruzom! da ne pominjem one popove ogrezle u rasipnistvu i bahatosti, dok drugi moraju da doniraju opreme za bebe! sram vas bilo i tebe nikolicu, nisi ti nikakv srpski domacin!

koja

pre 11 godina

Koliko je para ulozeno u ovu crkvu? Svi mi koji smo davali prilog tokom ovih decenija, hocemo da znamo gde su otisli milioni eura. Da li postoji neka finansijska kontrola koja bi pitala Vojislava Milovanovica i Dragomira Acovica gde je novac i kako se trosi?
Sve ovo lici na jedan projekat na osnovu kojega se narod finansijski iscrpljuje i tome nema kraja.

Zoran

pre 11 godina

Neka vladike za početak prodaju vozni park što sakrivaju od paparaca kad je sabor! Onda im uvedite pdv na sve verničke službe i gotov hram za 2 godine. I onaj što im je oteo milionče, što nisu ni osetili, neka ga sad lepo donira. Svi oni treba da budu moja veza sa bogom - ma važi !

eksizunt

pre 11 godina

Nesto se nesecam da je crkva u zadnjih nekoliko godina finansirala izgradnju neke bolnice, obdanista, kuhinje I slicno.Zato crkveni velikodostojnici zive u izobilju za razliku od naroda.Neka, Bog ce ih kazniti, ali na onom drugom svetu.Amin.

Misa

pre 11 godina

A to je hram da bi se secali nase istorije predsednice ako sam the dobro shvatio. A gde je jedan bar mali hram Svetovidu ako cemo istoriju? Ma baci te hramove i bakrace i pogledaj narod koji umire od gladi i bede. Ovaj jadni narod mora da skuplja pare za bebe. Zar to nije deo posla nase presvetle drzave? Narod treba da skuplja pare za rentgene i to je ustvari deo vaseg posla. Sad opet treba da skupljamo za hram. E to brate predsednice je posao crkve a ne naroda i njenih vernika. Nemoj da zaboravis predsednice ma koje stranke da si ti si odgovoran pred narodom a ne pred Bogom i nahrani njega prvo a Boga cemo lako kasnije. Sada me slobodno izbacite i iz crkve i iz bilo cega ali uvek ce mi biti ovaj narod prvi.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Jel' nije moglo nesto od tih (izbacena psovka) para da se donira za opstanak Danice Ćirković?

Zar opstanak hrabre i mlade sestrice Srpkinje ne bi bio najbogougodnije delo koje je nasa crkva mogla da dariva Hristu? Ili su, mozda, Hristu mnogo drazi hladni mermer i arabeske u kamenu?

Ne smem ni da se usudim da pomislim kako bi nasa crkva reagovala da je Isusu bila potrebna transplantacija. Verovatno bi ga poslali u Patrijarsiju i od njega zatrazili donaciju za Hram.

pedjolino

pre 11 godina

Neka,samo vi trpajte lovu u stvari koje su bespotrebne,a deca u srbiji spavaju u štali,nemaju ujutru šta toplo da obuku,željni čokolade,uveče ležu u hladno i praznih stomaka,a oni daju pare onome ko ih već ima i to crkvi...

Ja

pre 11 godina

Jel ovo onaj isti Toma koji se u crkvi zakleo da ce cuvati mandat radikalne stranke u skupstini,i zakleo se da nece izdati svog kuma u "Haskom kazamatu"? Jel to ovaj Toma ili neki drugi? On sad govori o Hramu Sv.Save?

skep

pre 11 godina

Znači sledi nam novi crkveni harač na svako poslato pismo. Ne bi me iznenadilo da i na internet protok uvedu crkveni porez. Nije važno da li veruješ i u šta veruješ, crkvi je svaki dinar sladak.

Nemanja

pre 11 godina

Па ми све што имамо из прошлих времена јесу манастири.
(popeye, 19. februar 2013 16:49)

Pa što se uopšte čudimo što smo tu gde smo, kada smo svuda okruženi ovakvim neznalicama - ljudima sigurnim u svoje neznanje, uverenim da su ovakve floskule razlog da i dalje gradimo samo manastire, a još uverenijim u svoju pozvanost da drugima dele lekcije.

Duci0167

pre 11 godina

@popeye

Svojim praunucima ostavi bolji zivot i zelju za zivotom a ne crkve i manastire.
Pa sta i da nista starije od 100 god. ne bi imali?!
Kupujemo uvozno pa zato nema posla? Tuzan li si sa takvim razmisljanjem! Sve patriJota do patriJote!

putujuci dzindas

pre 11 godina

U svetu se grade i po 100godina a mi cemo i pre roka..jer ima se-moze se..po meni to i jeste posao koji treba da se radi postepeno da svaka generacija doprinese po malo pa neka se izgradi i za 200godina..dajte da sad se pomogne bolesnoj i gladnoj deci jer covek je uvek prioritet

Aleksandar

pre 11 godina

Neka popovi prodaju džipove i maseratije, pa će se naći i nešto para za crkvu.
Koliko god da poštujem neke stvari, u sadašnje vreme je to bezobrazluk...

Nemanja

pre 11 godina

@Nemanja
Па ти напиши нешто паметно, јел ти брани неко? Најлакше је само критиковати, бркати узрок и последице, просипати флоскуле, демагогије и празне приче и чекати датум или нешто друго...
(popeye, 19. februar 2013 19:13)

Ako ja ne napišem ništa pametno, jel' to umanjuje tvoju sramotu zbog hvalisanja nezanjem? A 'nešto pametno' sam napisao, samo je tebi teško shvatljivo. Evo ti još jednom, u detalje:
1. Jedna novosadska ili karlovačka gimnazija (obe stare preko 100 godina) vredi srpskoj istoriji kao 100 crkava;
2. I da nije tako, sva isorijska vrednost naših crkava i manastira ne pravda zidanje poluzavršenih grozota na svakom ćošku, ni stogodišnje utucavanje bogatstva u hram, umesto u bolnice, univerzitete, porodilišta, istraživačke stanice, sirotišta i staračke domove.
Uzmi pa čitaj te dve stavke iznova i iznova dok ne ukapiraš.

baka

pre 11 godina

Jel iko od vas vidjeo vozni park ovih sledbenika Isusa Hrista kada vijeca Sveti Sinod? Nisam neki auto zaludjenik ali sam zinuo kada sam vidio kakvim kolima se voze. Najlosiji je bio Mercedes C klase. Neki cak voze i blindirana auta. Isus je propovijedao pod vedrim nebom i nije spominjao nukakve hramove. Volim sto taj hram postoji i volim sto sam Pravovjernik i Srbin i nikada to ne bih mijenjao!

basta

pre 11 godina

Za najskuplje radove neka se pobrinu oni koji su se obogatili na racun jadnoga naroda,neka se pokazu pred bogom,nece da pomognu ni onima kojima zivot zavisi od nekoliko hiljada evra,a mnogi od njih su puni,hoce da popucaju.Verujem da bi takvi bili u stanju i jastuk ispod glave coveku da izvuku.

Да је међу нама Син Човечији...

pre 11 godina

Да је сада оно пролеће од пре једно 2000 година, па да један столар утрчи у храм и растера трговце, који мисле да се у храму Божјем може трговати робом, а фарисеји то исто мисле за људске људске судбине - да ли би га препознали?
Размислите о овоме, били верници или не?

popeye

pre 11 godina

Аух, колико деструктивности у коментарима. Па ми све што имамо из прошлих времена јесу манастири. Они јесу религиозне институције, али су и културне и историјске. Да није њих ништа старије од 100 година не би смо имали. Шта ћете оставити својим праунуцима, замислите да су сви говорили баш нас брига?! Никад никоме овде није претицало и било лако али ми смо генерација која се стално предаје, која лако узме пасош и оде, која чека датум, која блеји у шопинг центрима, која купи увозни производ плаћен кредитом а онда пита зашто нема посла и пара за здравство и пензије, која ...

Pedu

pre 11 godina

@Nemanja
"Uzmi pa čitaj te dve stavke iznova i iznova dok ne ukapiraš."
Džaba se trudiš Nemanja.
"Pravi srbi" ne mogu to da shvate.
Oni su ubeđeni da se u tvom i mom komentaru radi samo o ateizmu, i napadu na sve što je srpsko.
Ne vredi trošiti reči.
Za sto godina, kada ne ostane ni jednog Srbina (pa ni tih "pravih Srba"), ostaće hram da stranci viču kako smo mogli biti ponosni na njega.
Nema veze što nismo imali posla, niti šta da jedemo, niti što su se popovi vozili u džipovima dok su deca umirala u bolnicama.

Pusti, oni znaju šta čini "prave srbe" i šta je dobro za nas.
Znali su i "pravi arijevci", nema razlike.

Рада

pre 11 godina

Господине Николићу,верујемо Вам на реч, јер сте доказали да испуњујете своја обећања, поготово када их дајете у оваквој светињи!

popeye

pre 11 godina

Други јесу покушавали и радили на томе да нам униште прошлост али никад нисмо и ми сами то радили и то представљали као победе и прогрес. У ствари, грешим, јесмо и сами, лажемо сами себе, ми се нисмо никада ни ослободили, само смо један јарам заменили другим, да не набрајам сад за кога су радили Обреновићи, Карађорђевићи, Тито и ини. Можда нисмо само никад у томе били толико ревносни и то још тако лажно победоносно увеличавали као последњих 20 година...

Milosav

pre 11 godina

Ocekivao sam gomilu negativnih komentara na ovu vest, ali je prosto neverovatno da postoji ovoliko vas koji prosto mrzite SPC i sve pravoslavno.
Vidim neko sveti hram nazva "crkvetinom" komentar naravno objavljen.
Na zalost svih vas koji pljujete po crkvi vasim jadnim komentarima, svih vas koji ovde lecite vase frustracije, vi ne predstavljate vecinsku Srbiju. Srbin voli svoju crkvu i veruje u Boga. Crkva je kroz vekove odrzala ovaj narod, a tako ce biti i u buducnosti.
Sto se tice hrama Sv. Save licno sam ponosan kada neko sa zapada ko je posetio Beograd i imao prilike da ga vidi, mi kaze: You should be proud. To dragi moji vredi viso od svih vasih bednih komentara. Ne ocekujte da vas neko uvazava i postuje ako vi ne postujete svoje.

AL

pre 11 godina

Ja bih poslao pare, ali necu da mi papa dolazi u hram i da ga zovu u Srbiju za taj Milanski edikt. Samo pravoslavlje!
Pozdrav svima u otadzbini iz Amerike!

Goran

pre 11 godina

Plitkost, prostakluk i jednoumlje ovih nevokomponovanih evro-ateista se moze uporediti sa malo cime. Moderno je trenutno biti ateista, a nivo svesti im je kao 1946-te. Fali mozak i skola osnovna.

popeye

pre 11 godina

@Nemanja
Па ти напиши нешто паметно, јел ти брани неко? Најлакше је само критиковати, бркати узрок и последице, просипати флоскуле, демагогије и празне приче и чекати датум или нешто друго...

milan

pre 11 godina

treba da vas je sramota nevernici sto blatite po svetinji! taj Hram ce ostati dok vi sví budete uveliko mrtvi i to je jedino sto ce da vas predstavlja Srbi. SRAMOTA.. gadite mi se nevernici

Filip

pre 11 godina

Pa necemo valjda da trosimo pare na tamo neki Hram, kad mozemo da ih potrosimo na gej paradu. A kad nas unuci budu pitali zasto 2050-te Hram jos nije gotov, recicemo "To tad nije bilo u skladu sa evropskim vrednostima".

popeye

pre 11 godina

У Барселону дође сваке године неколико милиона људи да види катедралу Саграда Фамилиа, јер је неко почео да је прави пре 100 и више година. Шта мислите да покажемо странцу, шопинг центре?
Зашто мислите да су попови бољи од цариника, полицајца, судије, лекара, бабице, наставника или општинског чиновника, сви они су продукт друштва и лоших ствари у њему, поправимо друштво и узроке а не бавимо се последицама.
Кад следећи пут купите увозни производ за 100 динара, од њега је у Србији остало 20 (пдв и нешто преко), од домаћег остане скоро све. Од тих 80 динара разлике радник код нас купи деци хлеб, плаћају се професори, лекари, пензије, остане више пара за здравство па и за оне програме које они сада не раде већ се иде у иностранство...

Dado SR

pre 11 godina

Свака част, нека се гради и ради! Са оваквим вашим размишљањем, вас форумаша, и трпимо све што нам се дешава..зато Албанци убрзано граде џамије по Косову иако живе горе него ми, па се нико не жали..знају људи шта желе, не дају на своје као и сви други муслимани! А ми? Када ћемо нешто научити? Шта ми радимо? Нападамо понос наше духовности, идентитета, културе, нешто што ће бити културно историјски споменик! Ми као народ рушимо себе из дана у дан, непријатељ нам не треба! Нека нас је срам како се опходимо према нечему своме, нарочито вас, ЛАЖНЕ, душе-брижнике..

Lucifer

pre 11 godina

da li zna Patrijarh i Vojvoda Toma kako se zove devojka, apsolvent ekonomije, koja je preminula u ponedeljak u Vojvodinom rodnom gradu jer nije imala jos par hiljada evra za operaciju? zidate hram, crkve? zidajte zidajte... da za sto godina kazu turisti "ovo su zgrade koje je zidalo izumrlo pleme Srba" Bravo Vojvoda i nindza...

Рада

pre 11 godina

Господине Николићу,верујемо Вам на реч, јер сте доказали да испуњујете своја обећања, поготово када их дајете у оваквој светињи!

milan

pre 11 godina

treba da vas je sramota nevernici sto blatite po svetinji! taj Hram ce ostati dok vi sví budete uveliko mrtvi i to je jedino sto ce da vas predstavlja Srbi. SRAMOTA.. gadite mi se nevernici

popeye

pre 11 godina

Аух, колико деструктивности у коментарима. Па ми све што имамо из прошлих времена јесу манастири. Они јесу религиозне институције, али су и културне и историјске. Да није њих ништа старије од 100 година не би смо имали. Шта ћете оставити својим праунуцима, замислите да су сви говорили баш нас брига?! Никад никоме овде није претицало и било лако али ми смо генерација која се стално предаје, која лако узме пасош и оде, која чека датум, која блеји у шопинг центрима, која купи увозни производ плаћен кредитом а онда пита зашто нема посла и пара за здравство и пензије, која ...

AL

pre 11 godina

Ja bih poslao pare, ali necu da mi papa dolazi u hram i da ga zovu u Srbiju za taj Milanski edikt. Samo pravoslavlje!
Pozdrav svima u otadzbini iz Amerike!

Milosav

pre 11 godina

Ocekivao sam gomilu negativnih komentara na ovu vest, ali je prosto neverovatno da postoji ovoliko vas koji prosto mrzite SPC i sve pravoslavno.
Vidim neko sveti hram nazva "crkvetinom" komentar naravno objavljen.
Na zalost svih vas koji pljujete po crkvi vasim jadnim komentarima, svih vas koji ovde lecite vase frustracije, vi ne predstavljate vecinsku Srbiju. Srbin voli svoju crkvu i veruje u Boga. Crkva je kroz vekove odrzala ovaj narod, a tako ce biti i u buducnosti.
Sto se tice hrama Sv. Save licno sam ponosan kada neko sa zapada ko je posetio Beograd i imao prilike da ga vidi, mi kaze: You should be proud. To dragi moji vredi viso od svih vasih bednih komentara. Ne ocekujte da vas neko uvazava i postuje ako vi ne postujete svoje.

Goran

pre 11 godina

Plitkost, prostakluk i jednoumlje ovih nevokomponovanih evro-ateista se moze uporediti sa malo cime. Moderno je trenutno biti ateista, a nivo svesti im je kao 1946-te. Fali mozak i skola osnovna.

Jova

pre 11 godina

Nije jasno u kom svojstvu je g. Nikolić ovo izjavio.
Ukolko je to učinio kao vernik, slobodan je da, iz ličnih sredstava, priloži koliko i šta želi.
Ako je izjavu dao kao Predsednik Republike, podsećam ga na činjenicu da je, po Ustavu koji je još uvek na snazi, Srbija sekularna država.

Filip

pre 11 godina

Pa necemo valjda da trosimo pare na tamo neki Hram, kad mozemo da ih potrosimo na gej paradu. A kad nas unuci budu pitali zasto 2050-te Hram jos nije gotov, recicemo "To tad nije bilo u skladu sa evropskim vrednostima".

Dado SR

pre 11 godina

Свака част, нека се гради и ради! Са оваквим вашим размишљањем, вас форумаша, и трпимо све што нам се дешава..зато Албанци убрзано граде џамије по Косову иако живе горе него ми, па се нико не жали..знају људи шта желе, не дају на своје као и сви други муслимани! А ми? Када ћемо нешто научити? Шта ми радимо? Нападамо понос наше духовности, идентитета, културе, нешто што ће бити културно историјски споменик! Ми као народ рушимо себе из дана у дан, непријатељ нам не треба! Нека нас је срам како се опходимо према нечему своме, нарочито вас, ЛАЖНЕ, душе-брижнике..

popeye

pre 11 godina

Други јесу покушавали и радили на томе да нам униште прошлост али никад нисмо и ми сами то радили и то представљали као победе и прогрес. У ствари, грешим, јесмо и сами, лажемо сами себе, ми се нисмо никада ни ослободили, само смо један јарам заменили другим, да не набрајам сад за кога су радили Обреновићи, Карађорђевићи, Тито и ини. Можда нисмо само никад у томе били толико ревносни и то још тако лажно победоносно увеличавали као последњих 20 година...

popeye

pre 11 godina

@Nemanja
Па ти напиши нешто паметно, јел ти брани неко? Најлакше је само критиковати, бркати узрок и последице, просипати флоскуле, демагогије и празне приче и чекати датум или нешто друго...

popeye

pre 11 godina

У Барселону дође сваке године неколико милиона људи да види катедралу Саграда Фамилиа, јер је неко почео да је прави пре 100 и више година. Шта мислите да покажемо странцу, шопинг центре?
Зашто мислите да су попови бољи од цариника, полицајца, судије, лекара, бабице, наставника или општинског чиновника, сви они су продукт друштва и лоших ствари у њему, поправимо друштво и узроке а не бавимо се последицама.
Кад следећи пут купите увозни производ за 100 динара, од њега је у Србији остало 20 (пдв и нешто преко), од домаћег остане скоро све. Од тих 80 динара разлике радник код нас купи деци хлеб, плаћају се професори, лекари, пензије, остане више пара за здравство па и за оне програме које они сада не раде већ се иде у иностранство...

nesa

pre 11 godina

Otidi Tomo do bolnice u Smederevsku Palanku, videces cemer i jad. Sestra mi je tamo preminula pre 3 godine. Uslovi kao u Africi.. Pa vidi knjaze sta nam je ciniti. Samo napred sa bogomoljama
Pozdrav iz Beca

zemlja kolektivnog ludila

pre 11 godina

Domovi zdravlja i bolnice ruinirane,skole takodje,fale nam inkubatori,magnetne rezonance,o putevima da ne govorim.Sve veca potrebna za narodnim kuhinjama a i njih je sve manje...

A ova drzava godinama trosi nase pare (sto iz budzeta,sto preko donacija koje daju kojekakve lopurde koje su od nas to otele,sto prinudnom naplatom putem markica u posti) na neke nepotrebne zidine.Koja je svrha?Sta je funkcija svih tih silnog crkvetina ukljucujuci i ovaj hram?!
Za decu hocu da dam,za bolesne i siromasne hocu da dam.
Za mafiju u mantijama NECU da dam ni dinar!

lala

pre 11 godina

Nadam se da je u blizini hrama predviđena i neka luksuzna garaža za luksuzni vozni park naših verskih glavešina. Sebe smatraju pravovernima (ortodoksnim i pravoslavnim), a najalaviji su na ovozemaljska uživanja u odnosu na sve postojeće vere.

SSSS

pre 11 godina

Znaci, za popove ima para? Za optuzene ratne zlocince ima para? A da se spase mladi zivot lecenjem u inostranstvu - nema para. Srbija je nekom majka, a nekom maceha.

Yanko

pre 11 godina

Koliko su para nakupili već bi trebalo da bude u zlato okovan! A ako im još treba para neka rasprodaju vozni park a ne nama da naplaćuju doplatne marke za svaku pošiljku. Zbog njih usluge pošte više ne koristim, plaćam City expressu 10 puta više ali njima nedam ni jednu jedinu paru!

Pedu

pre 11 godina

Sa'će opet da krenu doplatne markice za hram, jedno pola godine otimanja para.
A ono dete neki dan umrlo jer nije imala para da plati operaciju.
Eeeeee...koliko je života moglo biti spaseno parama koje ste spucali u to.
"Vernici"!

Pera

pre 11 godina

Ova vest znaci sledece:

1) Drzava ce opet placati preskupe radove parama svih gradjana.

2) Crkva nece pozvati svoje vernike da donacijama oni sami plate sve to je u tom slucaju ne bi sakupili ni za kvadratni metar ikona.

Misa

pre 11 godina

A to je hram da bi se secali nase istorije predsednice ako sam the dobro shvatio. A gde je jedan bar mali hram Svetovidu ako cemo istoriju? Ma baci te hramove i bakrace i pogledaj narod koji umire od gladi i bede. Ovaj jadni narod mora da skuplja pare za bebe. Zar to nije deo posla nase presvetle drzave? Narod treba da skuplja pare za rentgene i to je ustvari deo vaseg posla. Sad opet treba da skupljamo za hram. E to brate predsednice je posao crkve a ne naroda i njenih vernika. Nemoj da zaboravis predsednice ma koje stranke da si ti si odgovoran pred narodom a ne pred Bogom i nahrani njega prvo a Boga cemo lako kasnije. Sada me slobodno izbacite i iz crkve i iz bilo cega ali uvek ce mi biti ovaj narod prvi.

Milan

pre 11 godina

Naša deca se leče u prastarim bolnicama, pre nekoliko dana je umrla devojka jer nije bilo dovoljno novca za njenu operaciju. Šta je prioritet našem društvu? Kada je crkva dala novac u humanitarne svrhe, za nečije lečenje ili popravku neke bolnice za decu?

Sax

pre 11 godina

Dok se naš predsednik diči "najskupljim radovima" u hramu (zlatnim stepenicama koje vode do Boga lično), umrla je Danica za čije je lečenje nedostajalo 18.000 evra.

Danica će u raj, neka joj je laka zemlja.
A gde ćemo mi, s Vama i našom skromnom i siromaškom crkvom, gospodine preCedniče?

ljubitelj burleski

pre 11 godina

Ništa lakše.Udjite u kuću jednog vladike koji već živi u naskupljem mogućem ambijentu,u zlatu,pa nek ON PRILOŽI ZA SVOGA VRHOVNIKA ,BOGA NAJVIŠE,.A predsednik nek se ,malo bavi OVOZEMALJSKIM TEMAMA,OD SIROTANA ISPRED CEKVE SE NE MOŽE PRIČI ,GDE GOD DA SU.Dokle bre više ovako ,jeli ovo ,,podkovano,, ubedjivanje SPC ,kako da živimo po njenim uputstvima.Hvala ,čuli smo,nezna se SAMO JOŠ KO JE TO SVIMA NAMA UPUTIO,,, SAVET,, za MUČENIŠTVO I TEŽEK ŽIVOT ,KAO I PRE 500 GODINA .Ni za mnooogo godina se ovaj narod neće naučiti pameti dok mu život kreiraju Crkva i politilari koji religijom barataju u propagandne svrhe.

Pedu

pre 11 godina

@Milan
"..taj Hram ce ostati dok vi sví budete uveliko mrtvi i to je jedino sto ce da vas predstavlja Srbi..."

Smanji doživljaj strastveni "verniče".
Mnogo će da nam znači to predstavljanje kad Srba više ne bude bilo.
A šta je bitnije, da nas nema ili da nas ima?

E moj Milane, i svi vi "vernici" koji ćete da mi nalupate minuse samo zato što nećete uopšte shvatiti šta pokušavam da vam kažem, veći sam ja vernik od svih vas i svih popova zajedno.
Pre ću ja u raj nego vi.

Niste ni svesni koliko ste zastranili sa VAŠIM "vrednostima".
Jadna je ova država i ova nacija sa vama. Svakoga dana mi dokazujete koliko smo nisko pali, i koliko i dalje tonemo u blato izvrnutog morala i izvitoperenih vrednosti.

Niste vi ništa bolji od istih onih amerikanaca koji uvode "demokratiju" po planeti i koji su nas bombardovali.
Uradili bi vi isto što i oni, zarad VAŠIH "moralnih vrednosti i pravoslavlja", ako ne i gore, samo da možete.
Sreća pa ne možete.

Treba da se gadite sami sebe. Ali na žalost, teško je pogledati istini u oči i reći sami sebi da grešite.
Kad Srbi to urade, onda će da nam svane.
Do tada....sve dublje blato nas čeka. A najcrnje od svega, deca uče od vas takvih.
Ali to je valjda "normalno".

mina

pre 11 godina

Patrijarh Pavle insistirao je da se uspore i po potrebi obustave radovi na hramu, rekavsi jedne prilike: "Imamo mi mnogo gladne brace". Kad bi bilo jos nekoga da njegov primer sledi. Sada recenica moze da bude i: "Imamo mi mnogo bolesnih ljudi koji umiru zato sto drzava nece da plati za njihovo lecenje u inostranstvu."

koja

pre 11 godina

Koliko je para ulozeno u ovu crkvu? Svi mi koji smo davali prilog tokom ovih decenija, hocemo da znamo gde su otisli milioni eura. Da li postoji neka finansijska kontrola koja bi pitala Vojislava Milovanovica i Dragomira Acovica gde je novac i kako se trosi?
Sve ovo lici na jedan projekat na osnovu kojega se narod finansijski iscrpljuje i tome nema kraja.

vasa stepanovic

pre 11 godina

Secam se nacionalne euforije, kada je pocela izgradnja Hrama Sv. Save, pogotovu medju Srbima u inostranstvu. Secam se obecanja bogatog Srbina iz Cikaga koji je obecao da plati za pokrivanje hrama (bakarni krov?). Znam ovdasnji bracni par (bez dece) u Engleskoj, koji su donirali £8000, suma koja je trebalo da obezbedi uklesavanje njihovih imena na plaketi (umesto spomenika). Oni su umrli, njihova imena se nikad nisu pojavila. A novac? Boga pitaj! Zasto sirom Srbije vidite toliko nezavrsenih crkava? One su garancija daljih donacija.Transparentnost kao rec ne postoji u srpskom jeziku. A Nikolic... pravi Srbenda!!!

Nemanja

pre 11 godina

Па ми све што имамо из прошлих времена јесу манастири.
(popeye, 19. februar 2013 16:49)

Pa što se uopšte čudimo što smo tu gde smo, kada smo svuda okruženi ovakvim neznalicama - ljudima sigurnim u svoje neznanje, uverenim da su ovakve floskule razlog da i dalje gradimo samo manastire, a još uverenijim u svoju pozvanost da drugima dele lekcije.

baka

pre 11 godina

Jel iko od vas vidjeo vozni park ovih sledbenika Isusa Hrista kada vijeca Sveti Sinod? Nisam neki auto zaludjenik ali sam zinuo kada sam vidio kakvim kolima se voze. Najlosiji je bio Mercedes C klase. Neki cak voze i blindirana auta. Isus je propovijedao pod vedrim nebom i nije spominjao nukakve hramove. Volim sto taj hram postoji i volim sto sam Pravovjernik i Srbin i nikada to ne bih mijenjao!

Ja

pre 11 godina

Jel ovo onaj isti Toma koji se u crkvi zakleo da ce cuvati mandat radikalne stranke u skupstini,i zakleo se da nece izdati svog kuma u "Haskom kazamatu"? Jel to ovaj Toma ili neki drugi? On sad govori o Hramu Sv.Save?

Duci0167

pre 11 godina

@popeye

Svojim praunucima ostavi bolji zivot i zelju za zivotom a ne crkve i manastire.
Pa sta i da nista starije od 100 god. ne bi imali?!
Kupujemo uvozno pa zato nema posla? Tuzan li si sa takvim razmisljanjem! Sve patriJota do patriJote!

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Jel' nije moglo nesto od tih (izbacena psovka) para da se donira za opstanak Danice Ćirković?

Zar opstanak hrabre i mlade sestrice Srpkinje ne bi bio najbogougodnije delo koje je nasa crkva mogla da dariva Hristu? Ili su, mozda, Hristu mnogo drazi hladni mermer i arabeske u kamenu?

Ne smem ni da se usudim da pomislim kako bi nasa crkva reagovala da je Isusu bila potrebna transplantacija. Verovatno bi ga poslali u Patrijarsiju i od njega zatrazili donaciju za Hram.

skep

pre 11 godina

Znači sledi nam novi crkveni harač na svako poslato pismo. Ne bi me iznenadilo da i na internet protok uvedu crkveni porez. Nije važno da li veruješ i u šta veruješ, crkvi je svaki dinar sladak.

eksizunt

pre 11 godina

Nesto se nesecam da je crkva u zadnjih nekoliko godina finansirala izgradnju neke bolnice, obdanista, kuhinje I slicno.Zato crkveni velikodostojnici zive u izobilju za razliku od naroda.Neka, Bog ce ih kazniti, ali na onom drugom svetu.Amin.

Да је међу нама Син Човечији...

pre 11 godina

Да је сада оно пролеће од пре једно 2000 година, па да један столар утрчи у храм и растера трговце, који мисле да се у храму Божјем може трговати робом, а фарисеји то исто мисле за људске људске судбине - да ли би га препознали?
Размислите о овоме, били верници или не?

Nemanja

pre 11 godina

@Nemanja
Па ти напиши нешто паметно, јел ти брани неко? Најлакше је само критиковати, бркати узрок и последице, просипати флоскуле, демагогије и празне приче и чекати датум или нешто друго...
(popeye, 19. februar 2013 19:13)

Ako ja ne napišem ništa pametno, jel' to umanjuje tvoju sramotu zbog hvalisanja nezanjem? A 'nešto pametno' sam napisao, samo je tebi teško shvatljivo. Evo ti još jednom, u detalje:
1. Jedna novosadska ili karlovačka gimnazija (obe stare preko 100 godina) vredi srpskoj istoriji kao 100 crkava;
2. I da nije tako, sva isorijska vrednost naših crkava i manastira ne pravda zidanje poluzavršenih grozota na svakom ćošku, ni stogodišnje utucavanje bogatstva u hram, umesto u bolnice, univerzitete, porodilišta, istraživačke stanice, sirotišta i staračke domove.
Uzmi pa čitaj te dve stavke iznova i iznova dok ne ukapiraš.

Aleksandar

pre 11 godina

Neka popovi prodaju džipove i maseratije, pa će se naći i nešto para za crkvu.
Koliko god da poštujem neke stvari, u sadašnje vreme je to bezobrazluk...

Pedu

pre 11 godina

@Nemanja
"Uzmi pa čitaj te dve stavke iznova i iznova dok ne ukapiraš."
Džaba se trudiš Nemanja.
"Pravi srbi" ne mogu to da shvate.
Oni su ubeđeni da se u tvom i mom komentaru radi samo o ateizmu, i napadu na sve što je srpsko.
Ne vredi trošiti reči.
Za sto godina, kada ne ostane ni jednog Srbina (pa ni tih "pravih Srba"), ostaće hram da stranci viču kako smo mogli biti ponosni na njega.
Nema veze što nismo imali posla, niti šta da jedemo, niti što su se popovi vozili u džipovima dok su deca umirala u bolnicama.

Pusti, oni znaju šta čini "prave srbe" i šta je dobro za nas.
Znali su i "pravi arijevci", nema razlike.

pedjolino

pre 11 godina

Neka,samo vi trpajte lovu u stvari koje su bespotrebne,a deca u srbiji spavaju u štali,nemaju ujutru šta toplo da obuku,željni čokolade,uveče ležu u hladno i praznih stomaka,a oni daju pare onome ko ih već ima i to crkvi...

gordijanus

pre 11 godina

'bem ti i vlast i popove! grade hram a narod truju kancegorenim mlekom i kukuruzom! da ne pominjem one popove ogrezle u rasipnistvu i bahatosti, dok drugi moraju da doniraju opreme za bebe! sram vas bilo i tebe nikolicu, nisi ti nikakv srpski domacin!

basta

pre 11 godina

Za najskuplje radove neka se pobrinu oni koji su se obogatili na racun jadnoga naroda,neka se pokazu pred bogom,nece da pomognu ni onima kojima zivot zavisi od nekoliko hiljada evra,a mnogi od njih su puni,hoce da popucaju.Verujem da bi takvi bili u stanju i jastuk ispod glave coveku da izvuku.

putujuci dzindas

pre 11 godina

U svetu se grade i po 100godina a mi cemo i pre roka..jer ima se-moze se..po meni to i jeste posao koji treba da se radi postepeno da svaka generacija doprinese po malo pa neka se izgradi i za 200godina..dajte da sad se pomogne bolesnoj i gladnoj deci jer covek je uvek prioritet

Zoran

pre 11 godina

Neka vladike za početak prodaju vozni park što sakrivaju od paparaca kad je sabor! Onda im uvedite pdv na sve verničke službe i gotov hram za 2 godine. I onaj što im je oteo milionče, što nisu ni osetili, neka ga sad lepo donira. Svi oni treba da budu moja veza sa bogom - ma važi !

Lucifer

pre 11 godina

da li zna Patrijarh i Vojvoda Toma kako se zove devojka, apsolvent ekonomije, koja je preminula u ponedeljak u Vojvodinom rodnom gradu jer nije imala jos par hiljada evra za operaciju? zidate hram, crkve? zidajte zidajte... da za sto godina kazu turisti "ovo su zgrade koje je zidalo izumrlo pleme Srba" Bravo Vojvoda i nindza...