Ponedeljak, 18.02.2013.

21:56

Telenor osvaja Hrvatsku iz Srbije?

Zagrebački "Večernji list" piše da je vrlo izgledno će norveški Telenor preko svoje kompanije u Srbiji preuzeti hrvatskog mobilnog operatera Tele2.

Izvor: Veæernji list

Telenor osvaja Hrvatsku iz Srbije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Hrvat telefonist

pre 11 godina

@Siniša NS
Poštovani Siniša molim te pogledaj link:
http://www.onbile.com/info/europe-lte-coverage/
pa ćeš primijetiti jedno bijelo (prazno) malo područje usred jugo-istočne Europe, a za detalje pogledaj spisak ispod mape.

A prilažem i ostale linkove da nešto naučiš (ako želiš jasno):

http://www.lteportal.com/

https://wirelessintelligence.com/analysis/2012/08/european-lte-operators-look-to-new-pricing-strategies-to-boost-mobile-broadband-revenues/

http://www.telecoms.com/29582/lte-network-plans-europe/

Nadam se da ćeš pomoću informacija iz gornjih linkova sada jasnije razumijeti najvjerovatnije razloge možebinte kupnje Tele2 od strane Telenora.

I samo kao prinudni komentar, ljutnja naspram Hrvata, neće vama u Srbiji promijeniti vašu stvarnost. Vjerovali ili ne, ja bih iskreno volio i da je Srbija na tehnološkom nivou, najmanje kao Hrvatska, jer ja nisam sretan ako ja imam, a vi nemate, ma što god vi mislili,
Lijep pozdrav iz Hrvatske

Sinisa NS

pre 11 godina

@

U Novom Sadu, Beogradu i u Subotici radi LTE i to jako dobro radi. Sve je jos uvek zvanicno testiranje, ali ko ima uredjaj da mu pristupi moze i da ga koristi bez posebne naknade.
Evo ti tema na forumu gde se govori o tome. http://www.elitesecurity.org/t460802-Telenor-testira-LTE
Meni je stvarno zao sto sam te razocarao i nadam se uverio da Srbija ipak nije crna rupa u svemiru kako ste Vi Hrvati ubedjeni!
Sto se tice flat paketa, sve zavisi od korisnika. Na primer ja koristim paket sa 500min i 500SMS i on je meni flet posto ga nikad ne potrosim, i vec sam nakupio 600 minuta i 1500 sms viska a sve me kosta 8€. Mobilni internet ne koristim (imam broadband i kod kuce i na poslu), a kad mi zatreba, kupim ga kao tarifni dodatak.

Hrvat telefonist

pre 11 godina

I kao što sam napisao već prije, malo vas se ovdje razumije u telekomunikacije, pa da ponovim.
U Srbiji nigdje NEMA LTEa ili skoro-4G tehnologije, koliko god se vi to tješili, a neće je biti još najmanje 3 godine (digitalizacija TV), na vašu žalost.
HSPA(+,++) NIJE LTE ili skoro-4G.
HSPA je napredna 3G tehnologija.
I jedini, po meni logički, motiv Telenora da (eventualno) kupi Tele2 je da penetrira u HR LTE tržište, jer u 3G i 2G nema što tražiti pošto su već svi Business modeli za te tehnologije u HR poprilično iscrpljeni.
Naprimjer, u VIPa imate za 150kn (20 EURA) (+10 kn frek.) flat pozive prema svima, flat SMSove, flat Internet, i to možete koristiti u 3G(HSPA) ili 2G ili ako doplatite jednokratno 30Kn u LTE(skoro-4G) i to sve BEZ UGOVORNE obveze.
I bez ljutnje, HR tržište je tehnološki u vrhu Europe, Srpsko nažalost nije, već je pri dnu.
Lako je za provjeriti koliko zemalja ima aktivnu i dostupnu LTE uslugu.
Lijep pozdrav iz HR

Ja bre Srbin

pre 11 godina

Ja se izvinjavam, ali koji HR operater daje nesto slicno ovome. http://www.mts.telekom.rs/index.php/promocije-pojedinacna/items/popust-na-pretplatu-50.544.html
Konkretno za 750 din (6,5€) 450 minuta razgovora prema svim mobilnim i fiksnim mrezama u zemlji i 450 SMS poruka mesecno!
Ili 1500 minuta u MTS mrezi, 750 minuta ka svim mobilnim i fiksnim mrezama u zemlji i 1000 SMS za 1380 din. ili 12,50€ mesecno!
Sve to uz ugovor na godinu ili dve gde dobijate popust od 50% na pretplatu na izabrani paket.

Sinbad

pre 11 godina

@(123, 19. februar 2013 13:06)

Sada sam pogledao sajt tele2 i mnogo su povoljni.Bolje cene nego u Srbiji.
Steta sto ce Telenor da ih kupi.
Posebno sam iznenadjen koliko MB daju.Ovde kod nas MB je skup kao da ga prvo usole,prodime pa tek posle tri meseca prodaju.Cene su po 50din/MB kada potrosite ono malo sto vam daju uz pretplatu.

To je samo bicna promocija na pripejdu. Slicne promocije nude i nasi s vremena na vreme. Na primer: http://www.mts.telekom.rs/index.php/promocije-pojedinacna/items/novina-u-promoprepaid-099.html

sinisa ns

pre 11 godina

Vip je u pocetku koristio infrastrukturu hr vipa. Poruke da je korisnik ponovo dostupan stizale su sa hrvatskog broja. kompletan menadzment je i danas iz hr vipa. lte inace postoji u novom sadu vec mozda i godinu dana.

Debos

pre 11 godina

@Hrvat telefonist
U Srbiji LTE daleka budućnost? Konkretno u Telenorovoj mreži LTE postoji više od godinu dana, pokrivenost u svim većim gradovima. Malo se bolje informiši, imaš i smartphone, dakle i internet

Hrvat telefonist

pre 11 godina

Očito ovdje puno ljudi nema pojma o telekomunikacijama. Tele2 u HR nema LTE (za one koji ne znaju to je 4. generacija ili skoro-4G) i da bi imao, mora izuzetno puno uložiti u opremu. Naime i T-Com i VIP već imaju LTE u funkciji u HR (kod VIPa nadoplatite 30Kn na postojeću tarifu i vozi dwload 70Mb/sec), ali ne žele iznajmiti Tele2u, jer se sada bore da zauzmu što jače pozicije. U Srbiji je LTE daleka budućnost, pa Telenor nema mogućnost rasta kroz LTE i očito ide (ako je ova vijest uopće istinita) na to da uzme dio LTE kolača u HR, jer se to već sad tehnički može u HR sa jačim ulaganjima. Za LTE je nužna digitalizacija TV signala (distribucije, DVB-T itd.), kako bi se oslobodile frekvencije za LTE.
Ovo je jedini razumni razlog kupovine, tj. prodaje (ako je i bude). Ne zaboravite da i Todorić ima BonBon (preko T-Coma), tako da ukoliko računica pokaže isplativost, a Tele2 je stvarno na prodaju, ne bih se iznenadio da ga i naš Todorić kupi.
Kao info, novi iPhone5 u HR radi na LTE fenomenalno.
Lijep pozdrav iz HR

123

pre 11 godina

Sada sam pogledao sajt tele2 i mnogo su povoljni.Bolje cene nego u Srbiji.
Steta sto ce Telenor da ih kupi.
Posebno sam iznenadjen koliko MB daju.Ovde kod nas MB je skup kao da ga prvo usole,prodime pa tek posle tri meseca prodaju.Cene su po 50din/MB kada potrosite ono malo sto vam daju uz pretplatu.

http://www.tele2.hr/privatni-korisnici/tarife/smart-na-bonove/t8/#img

vrex

pre 11 godina

kako stvari sada stoje, u VIP- u mi je predoboro i ne namjeravam prelaziti nikamo. za 160 kn/mj (cca 21 €) imam flat rate pozive, flat sms i flat internet. i to bez ikakve ugovorne obveze, niti ikakvih 'skrivenih' troškova

otprilike

pre 11 godina

@(Kunta Kinte, 19. februar 2013 08:31)
Kako je to sve lepo što si napisao :) Uložili, investirali, zaposlili sponzorisali. Ovaj, a što oni to rade? Logično, zbog profita. E taj profit koji oni (i ostali slični) uzimaju držeći svoj deo tržišta je mogao da ide u budžet republike Srbije da je u pitanju državna kompanija, ali nije zato se profit odliva privatnom vlasniku. Država sve manje prihode ima, zadužuje se svake godine u milijardama a ti pominjes te neke njihove milione koji su uložili da bi naravno još više profitirali.

1e.....110din.

pre 11 godina

Donald Tisoc, 19. februar 2013 06:26


Ne znam kakvo je stanje kod vas u HR po pitanju cena mobilne telefonije, ali kod nas je MTS lider sto se tice povoljnih cena.Imali su nesto losiju podrsku,ali sada su i to popravili.

Telenor je najskuplji.Jedno vreme su koliko toliko pokusavali da konkurisu MTS/u ali sada teraju neke svoje cene i umeju da budu i po 20,25 procenata skuplji od MTS/a a da im postpejd paketi nude cak i manje nego MTS. Primer Kontrola troskova(MTS) i Prenesi i dopuni (Telenor).Inace takodje umeju da grese pri obracunavanju, ali nikada to ne priznaju ni kada ih sa dokazima saterate u cosak.Desavalo mi se takodje da za jedno te isto pitanje dobijam tri razlicita odgovora.

http://www.mts.telekom.rs/index.php/mts_kontrola_troskova.html

http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/Tarifni-paketi/Prenesi-paketi/Prenesi-Dopuni/

Sto se tice VIP/a uglavnom ga koriste klinci jer uvek nude nekih milion SMS/a.Dosta neozbiljni a kada su dosli u SRB bavili su se ocitom kradjom.
Po defaultu svi korisnici VIP/a su imali aktiviranu govornu postu , pa se desavalo da kada zovete VIP korisnika, telefon zazvoni tri puta a zatim se ukljucuje sekretarica i skida vam kredit a da pritom niste dobili koga ste trazili cak i kada je vlasnik telefona hteo da se javi ali nije stigao.Samnom su jos tada zavrsili.Nude neke glupave smartove npr 150 gde je minut,poruka ili MB jedno te isto.
Pretpostavljam da je u HR telefonija dosta skuplja,nego u SRB ali ne ocekujte mnogo od Telenora.

rubljoskeptik

pre 11 godina

@ Neukusan naslov za normalnu poslovnu transakciju zasnovanu na čistom interesu. (SStanisic, 19. februar 2013 09:21)

Alkarskim recnikom komentar je pogodio "u sridu"... sustina je u delu naslova "Telenor osvaja Hrvatsku", a da li ce kupac biti iz Srbije, Norveske ili Tadzikistana, to je manje bitno.....

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Hmm... evo ja koristim Tele2 prepaid zadnjih skoro 5 godina, a prije toga sam bio 8 god. na T-Mobile koji su u to vrime bili skupi ko sam vrag (nepovoljne cijene odl. poziva prema drugim mrežama, interneta...). Na Tele2 Smart tarifi za 30 kuna (4 eura) mjesečno imam 300 minuta i 1 GB što mi je sasvim dovoljno. U međuvremenu su i T-Mobile i Tomato (VIP) uveli slične tarife. Ako dođe Telenor u Tele2 pa mi sj**e tarifu,a ne ponudi neku sličnu u zamjenu za ovu i postanu općenito nepovoljniji od konkurencije onda se definitivno vraćam na T-Mobile.

Bojan

pre 11 godina

Pa kod vas je 10x visa dopustena vrijednost tog toksina nego u eu i hr, jos jedan dokaz vase zaostalosti.
(sanct, 19. februar 2013 01:57)

To jednostavno nije istina što možeš i sam proveriti... http://www.tehnologijahrane.com/wp-content/uploads/2010/04/Prilog-1-5.pdf

Tako da nisam siguran na čiju zaostalost ukazuje tvoj komentar.

dragan

pre 11 godina

jos kad bi spustili cene za roming ... "Dobrodosli u Hrvatsku! Cene (sa PDV-om) u okviru prepaid roming tarife: direktni odlazni pozivi 111,76 din/min uz uspostavu veze od 7,01 din, odlazni pozivi po principu povratnog poziva 50,74 din/min, dolazni pozivi 45,66 din/min, SMS 28,37 din, GPRS 6,0 din za prvih 5 kb + 94,80 din/100 kb. Savetujemo Vam da proverite podesavanja Vaseg telefona i obratite paznju na internet saobracaj cija je cena znatno visa u romingu."

Čvarkov

pre 11 godina

@Sinisa NS, 18. februar 2013 23:08

Prijatelju, čisto da znaš, VIP nije nikakva hrvatska ispostava, već austrijska. Gazde Vipa i u Srbiji i u Hrvatskoj su Austrijanci (telekom austrija). Mada, kapiram da to neće promeniti tvoje mišlenje, jer pretpostavljam da i Austrijance podjednako ne voliš. Uživaj.

ameli

pre 11 godina

@Sinisa NS

Bas je zanimljivo kako kad ti kazes identicnu stvar kao i on ti dobijes kontra 200+ a on 200- za potpuno isto razmisljanje.

Za razmislit :)

meskalin

pre 11 godina

Tele2 je jedini ko je rusio cene na hrvatskom trzistu konstantno i uvijek davao nesto novo za ponudu.

T-scum i vip su teski monopolisti koji se samo prilagodjavaju ponudama Tele2.

Nadam se ako ih i preuzme telenor da nece podlec balkanskom mentalitetu "udruzi se pa vladaj".

Sto se tice ponude "paketa" srbija je tu mnogo jeftinija nego hrvatska.

Sve u svemu dobrodoslo preuzimanje da se pokaze hrvatskim monopolistima kako cijene mogu ici dolje ako se hoce.

Svi srpski teleoperateri na ugovor ne naplacuju inicijalne implulse dok u hr je to tek nedavno uvedeno i to samo na tarife od 150kn pretplate = 2250 din+.

Sve ostale mreze poput tomata,etc su samo derivati T-com/vip koji preko njih rade laznu konkurenciju a u vlasnistvu su gornjih.

sasa

pre 11 godina

Kukala vam majka ako vam dodje Telenor, mi obično smrtnici ama baš ništa povoljno od nijh nismo dobili, telefoni su im preskupi, impusli roming katastrofa.

Kunta Kinte

pre 11 godina

@Sinisa NS - Vip Hrvatska i Vip Srbija dele isto ime i istog vlasnika, a to je Telekom Austria Group, jedan od najvecih mobilnih operatera u regionu, tako da nema ni govora o "ispostavi" neke hrvatske kompanije. Takodje, taj isti VIP je samo licencu platio 320 mil EURO, plus investirao debelo u ovoj drzavi, mislim da je ukupna cifra trenutno negde na 700 mil EURO. Sponzorisu odbojku, pomogli su da Srbija postane evropski prvak u obe konkurencije, doniraju novac na razne strane, pomazu u projektima, a mozda i najbitnije od svega, zaposljavaju oko 700 mladih ljudi, pretezno SRBA! I ajde sad ti meni objasni zasto ne koristis VIP-ovu karticu? Lokal patriotizam mozda?

Vase Ime

pre 11 godina

@Sinisa NS

VIP u Srbiji je sve sem ispostava VIPNETA iz Hrv. Oba su vlasnistvo Telekom Austrija grupe.

A ti decko imas ozbiljan problem u nacinu razmisljanja,cak i da jeste ispostava neceg Hrvatskog.

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@hr
Kada je vip mobile dolazio u Srbiju ni oni nisu imali svoje bazne stanice. Poslovali su sa gubitkom prvih godina dok su se malo izgradili i uhvatili deo tržišta.
Ne znam koliko je to ukupno dobro za Vip i koliko će ovo sada biti dobro za Telenor, ali sigurno je da korisnici dobijaju na boljoj ponudi i aktivnijem tržištu.

milan

pre 11 godina

tele2 je ubedljivo najgori operater u hrvatskoj. imaju ubedljivo najgore ponude.

vip nema lose ponude, ima cak i pozivi za zemlje balkana da budu besplatni. to jest ako ta zemlja spada u zemlje balkana onda dolazni pozivi su besplatni.

ali ima caka, mi ne pripadamo po njima zemljama balkana tako da ne moze da vas zovu po ceni od 0 dinara u srbiji dok za bosnu, crnu goru , republiku srpski mogu da vas zovu na krvatski broj za 0 dinara.

zanimljiva stvar.

Donald Tisoc

pre 11 godina

Obzirom na losu kvalitetu TELE 2 mozda ce dolazak Norvezana donesti kvalitetu i bolje cijene.
Sve u svemu treba pozdraviti dolazak konkurencije.

lev

pre 11 godina

Ova prica itekako ima smisla. Tele2 je u ovom delu evrope "izolovan slucaj" (ocigledno bez nekih planova da se siri i jaca) - oduvek sam se pitao po kom pravilu su oni zalutali ovde. Dok bi Telenor ovom kupovinom znatno ojacao poziciju na Balkanu. Ja licno navijam jer se pokazalo korisno da se jedan operater nalazi u dve susedne zemlje - u nasem slucaju, bili bismo onda okruzeni i Telenor mrezom, madjarska, crna gora, hrvatska (pored vipove koja se vec sada strateski odlicno postavila na balkanu) - sto nikako ne moze da bude lose, a o perspektivi u buducnosti da i ne pricam.

Sale.

pre 11 godina

Danas mi je VIP za 23 sekundi razgovora u pripejdu, skinuo 19,80 dinara...
Pre 5 i više godina, Telenor mi je za minut iz Grčke naplaćivao u postpejdu 125 dinara, a reklamirali( kao i svi operateri) za 79,90 dinara...
Pritom, niko od njih ne sponzoriše niti Zvezdu, niti Partizan ili Radnički i Vojvodinu...
I onda ljudi opet pljuju po Telekomu!?!
Pa mislim, ljudi stvarno!!!

Denis

pre 11 godina

Odlično. Imam malu firmu i ugovor sa tele2 kao poslovni korisnik sa 8 telefona.Ionako sam bio u dilemi da pređem kod drugog operatera,a sad dileme više nema.Od 01.03. ViP ili T-com.

Zlonamerni

pre 11 godina

Koliko su mi smesni ovi sto komentarsiu da je Telenor iz Norveske? Ozb??
Telenor group je iz Norveske, sa sedistem u Oslu, medju najvecim telekomunikacionim kompanijama u Evropi. Telenor Doo Beograd je kompanija iz Srbije i ne vidim sta kome tu nije jasno. i telekom Srpske je kompanija recimo iz RS, ali u vlasnistvu Telekoma Srbije, isto vazi i za mtel CG. Znaci Telenor ima sediste u Beogradu za Srbiju i milism za Crnu goru. u Srbiji imaju odlicne rezultate, dugo su ovde, naisli su na plodno tle, iznenadili su se prihodima i profitima, i idu dalje.
Bivsi generalni direktor u Srbiji, je psotao podpredsednik Telenora, i sef za operacije u Evropi, i upravlja poslovima iz sedista u Beogradu. To pokazuje koliko je srpsko trziste znacajno za njih. Verovatno ce ovom transakcijom Telenor Srbija postati najveca kompanija iz Srbije, i tu svi trebamo da budemo presrecni! Beograd onda postoje grad sa sedistem velikih kompanija. Cak i Telekom Srbije je velika kompanija koja ima ispsotave u RS i CG. To je u 100% vlasnistvu Srbije. I vec postaje ogromna kompanija(za ovaj region), i jos da se desi i ovo, i Beograd postaje centar za telekomunikacije u ovom regionu. Imati dve velike telekomunikacione kompanije koje imaju ispostave u regionu je odlicno, a koje imaju sediste u Beogradu. Jos kad bi Telenor Srbija kupio i BH telekom to bi bilo vrhunac. Sve se povezuje. Uz takve kompanije, i NIS nema zime za Srbiju. Kakva je razlika izmedju NISa i Telenora Srbija? NIkakva maltene.

Sinisa NS

pre 11 godina

@ Goran ZG, 18. februar 2013 22:15

Ja imam i Telenor i MTS karticu. VIP ne koristim samo zato sto su ispostava hrvatskog VIP-a. Takodje ne kupujem Koncar, Kras, Podravka i mnoge druge hrvatske proizvode sve dok postoji srpska verzija tog proizvoda istog kvaliteta. Tako da te u potpunosti razumem.

Bojan

pre 11 godina

Dobro da znam... da na vrijeme prijeđem na VIP.
(Goran ZG, 18. februar 2013 22:15)

...i na Nišku mlekaru, da se ne truješ aflatoksinom Goranče, vidiš da udara.

hr

pre 11 godina

inace tele2 je jedina kompnija u hr koja nema svoje bazne stanice nego ih iznajmljiva od t-com. prije od vip. tako da ako ne izgrade svoje ne vidim napredak jer im drugi diktiraju cijenu kroz rentu odasiljaca

Vojvodinac

pre 11 godina

Kakve veze ima da li Telenor privatizuje iz Norveske ili iz Srbije?
Svakako pricamo o Norveskoj kompaniji.
Koliko je slicnih preuzimanja uradjeno od firmi sa predstavnistvima u Hrvatskoj i... sta su Hrvati imali od toga?
Naslovne strane!?
Bajka za laku noc nacionalistima, nista drugo!

Vojvodinac

pre 11 godina

Kakve veze ima da li Telenor privatizuje iz Norveske ili iz Srbije?
Svakako pricamo o Norveskoj kompaniji.
Koliko je slicnih preuzimanja uradjeno od firmi sa predstavnistvima u Hrvatskoj i... sta su Hrvati imali od toga?
Naslovne strane!?
Bajka za laku noc nacionalistima, nista drugo!

Sinisa NS

pre 11 godina

@ Goran ZG, 18. februar 2013 22:15

Ja imam i Telenor i MTS karticu. VIP ne koristim samo zato sto su ispostava hrvatskog VIP-a. Takodje ne kupujem Koncar, Kras, Podravka i mnoge druge hrvatske proizvode sve dok postoji srpska verzija tog proizvoda istog kvaliteta. Tako da te u potpunosti razumem.

Bojan

pre 11 godina

Dobro da znam... da na vrijeme prijeđem na VIP.
(Goran ZG, 18. februar 2013 22:15)

...i na Nišku mlekaru, da se ne truješ aflatoksinom Goranče, vidiš da udara.

hr

pre 11 godina

inace tele2 je jedina kompnija u hr koja nema svoje bazne stanice nego ih iznajmljiva od t-com. prije od vip. tako da ako ne izgrade svoje ne vidim napredak jer im drugi diktiraju cijenu kroz rentu odasiljaca

Čvarkov

pre 11 godina

@Sinisa NS, 18. februar 2013 23:08

Prijatelju, čisto da znaš, VIP nije nikakva hrvatska ispostava, već austrijska. Gazde Vipa i u Srbiji i u Hrvatskoj su Austrijanci (telekom austrija). Mada, kapiram da to neće promeniti tvoje mišlenje, jer pretpostavljam da i Austrijance podjednako ne voliš. Uživaj.

Vase Ime

pre 11 godina

@Sinisa NS

VIP u Srbiji je sve sem ispostava VIPNETA iz Hrv. Oba su vlasnistvo Telekom Austrija grupe.

A ti decko imas ozbiljan problem u nacinu razmisljanja,cak i da jeste ispostava neceg Hrvatskog.

Kunta Kinte

pre 11 godina

@Sinisa NS - Vip Hrvatska i Vip Srbija dele isto ime i istog vlasnika, a to je Telekom Austria Group, jedan od najvecih mobilnih operatera u regionu, tako da nema ni govora o "ispostavi" neke hrvatske kompanije. Takodje, taj isti VIP je samo licencu platio 320 mil EURO, plus investirao debelo u ovoj drzavi, mislim da je ukupna cifra trenutno negde na 700 mil EURO. Sponzorisu odbojku, pomogli su da Srbija postane evropski prvak u obe konkurencije, doniraju novac na razne strane, pomazu u projektima, a mozda i najbitnije od svega, zaposljavaju oko 700 mladih ljudi, pretezno SRBA! I ajde sad ti meni objasni zasto ne koristis VIP-ovu karticu? Lokal patriotizam mozda?

Zlonamerni

pre 11 godina

Koliko su mi smesni ovi sto komentarsiu da je Telenor iz Norveske? Ozb??
Telenor group je iz Norveske, sa sedistem u Oslu, medju najvecim telekomunikacionim kompanijama u Evropi. Telenor Doo Beograd je kompanija iz Srbije i ne vidim sta kome tu nije jasno. i telekom Srpske je kompanija recimo iz RS, ali u vlasnistvu Telekoma Srbije, isto vazi i za mtel CG. Znaci Telenor ima sediste u Beogradu za Srbiju i milism za Crnu goru. u Srbiji imaju odlicne rezultate, dugo su ovde, naisli su na plodno tle, iznenadili su se prihodima i profitima, i idu dalje.
Bivsi generalni direktor u Srbiji, je psotao podpredsednik Telenora, i sef za operacije u Evropi, i upravlja poslovima iz sedista u Beogradu. To pokazuje koliko je srpsko trziste znacajno za njih. Verovatno ce ovom transakcijom Telenor Srbija postati najveca kompanija iz Srbije, i tu svi trebamo da budemo presrecni! Beograd onda postoje grad sa sedistem velikih kompanija. Cak i Telekom Srbije je velika kompanija koja ima ispsotave u RS i CG. To je u 100% vlasnistvu Srbije. I vec postaje ogromna kompanija(za ovaj region), i jos da se desi i ovo, i Beograd postaje centar za telekomunikacije u ovom regionu. Imati dve velike telekomunikacione kompanije koje imaju ispostave u regionu je odlicno, a koje imaju sediste u Beogradu. Jos kad bi Telenor Srbija kupio i BH telekom to bi bilo vrhunac. Sve se povezuje. Uz takve kompanije, i NIS nema zime za Srbiju. Kakva je razlika izmedju NISa i Telenora Srbija? NIkakva maltene.

Sale.

pre 11 godina

Danas mi je VIP za 23 sekundi razgovora u pripejdu, skinuo 19,80 dinara...
Pre 5 i više godina, Telenor mi je za minut iz Grčke naplaćivao u postpejdu 125 dinara, a reklamirali( kao i svi operateri) za 79,90 dinara...
Pritom, niko od njih ne sponzoriše niti Zvezdu, niti Partizan ili Radnički i Vojvodinu...
I onda ljudi opet pljuju po Telekomu!?!
Pa mislim, ljudi stvarno!!!

dragan

pre 11 godina

jos kad bi spustili cene za roming ... "Dobrodosli u Hrvatsku! Cene (sa PDV-om) u okviru prepaid roming tarife: direktni odlazni pozivi 111,76 din/min uz uspostavu veze od 7,01 din, odlazni pozivi po principu povratnog poziva 50,74 din/min, dolazni pozivi 45,66 din/min, SMS 28,37 din, GPRS 6,0 din za prvih 5 kb + 94,80 din/100 kb. Savetujemo Vam da proverite podesavanja Vaseg telefona i obratite paznju na internet saobracaj cija je cena znatno visa u romingu."

meskalin

pre 11 godina

Tele2 je jedini ko je rusio cene na hrvatskom trzistu konstantno i uvijek davao nesto novo za ponudu.

T-scum i vip su teski monopolisti koji se samo prilagodjavaju ponudama Tele2.

Nadam se ako ih i preuzme telenor da nece podlec balkanskom mentalitetu "udruzi se pa vladaj".

Sto se tice ponude "paketa" srbija je tu mnogo jeftinija nego hrvatska.

Sve u svemu dobrodoslo preuzimanje da se pokaze hrvatskim monopolistima kako cijene mogu ici dolje ako se hoce.

Svi srpski teleoperateri na ugovor ne naplacuju inicijalne implulse dok u hr je to tek nedavno uvedeno i to samo na tarife od 150kn pretplate = 2250 din+.

Sve ostale mreze poput tomata,etc su samo derivati T-com/vip koji preko njih rade laznu konkurenciju a u vlasnistvu su gornjih.

sasa

pre 11 godina

Kukala vam majka ako vam dodje Telenor, mi obično smrtnici ama baš ništa povoljno od nijh nismo dobili, telefoni su im preskupi, impusli roming katastrofa.

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@hr
Kada je vip mobile dolazio u Srbiju ni oni nisu imali svoje bazne stanice. Poslovali su sa gubitkom prvih godina dok su se malo izgradili i uhvatili deo tržišta.
Ne znam koliko je to ukupno dobro za Vip i koliko će ovo sada biti dobro za Telenor, ali sigurno je da korisnici dobijaju na boljoj ponudi i aktivnijem tržištu.

Donald Tisoc

pre 11 godina

Obzirom na losu kvalitetu TELE 2 mozda ce dolazak Norvezana donesti kvalitetu i bolje cijene.
Sve u svemu treba pozdraviti dolazak konkurencije.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Hmm... evo ja koristim Tele2 prepaid zadnjih skoro 5 godina, a prije toga sam bio 8 god. na T-Mobile koji su u to vrime bili skupi ko sam vrag (nepovoljne cijene odl. poziva prema drugim mrežama, interneta...). Na Tele2 Smart tarifi za 30 kuna (4 eura) mjesečno imam 300 minuta i 1 GB što mi je sasvim dovoljno. U međuvremenu su i T-Mobile i Tomato (VIP) uveli slične tarife. Ako dođe Telenor u Tele2 pa mi sj**e tarifu,a ne ponudi neku sličnu u zamjenu za ovu i postanu općenito nepovoljniji od konkurencije onda se definitivno vraćam na T-Mobile.

ameli

pre 11 godina

@Sinisa NS

Bas je zanimljivo kako kad ti kazes identicnu stvar kao i on ti dobijes kontra 200+ a on 200- za potpuno isto razmisljanje.

Za razmislit :)

milan

pre 11 godina

tele2 je ubedljivo najgori operater u hrvatskoj. imaju ubedljivo najgore ponude.

vip nema lose ponude, ima cak i pozivi za zemlje balkana da budu besplatni. to jest ako ta zemlja spada u zemlje balkana onda dolazni pozivi su besplatni.

ali ima caka, mi ne pripadamo po njima zemljama balkana tako da ne moze da vas zovu po ceni od 0 dinara u srbiji dok za bosnu, crnu goru , republiku srpski mogu da vas zovu na krvatski broj za 0 dinara.

zanimljiva stvar.

lev

pre 11 godina

Ova prica itekako ima smisla. Tele2 je u ovom delu evrope "izolovan slucaj" (ocigledno bez nekih planova da se siri i jaca) - oduvek sam se pitao po kom pravilu su oni zalutali ovde. Dok bi Telenor ovom kupovinom znatno ojacao poziciju na Balkanu. Ja licno navijam jer se pokazalo korisno da se jedan operater nalazi u dve susedne zemlje - u nasem slucaju, bili bismo onda okruzeni i Telenor mrezom, madjarska, crna gora, hrvatska (pored vipove koja se vec sada strateski odlicno postavila na balkanu) - sto nikako ne moze da bude lose, a o perspektivi u buducnosti da i ne pricam.

Bojan

pre 11 godina

Pa kod vas je 10x visa dopustena vrijednost tog toksina nego u eu i hr, jos jedan dokaz vase zaostalosti.
(sanct, 19. februar 2013 01:57)

To jednostavno nije istina što možeš i sam proveriti... http://www.tehnologijahrane.com/wp-content/uploads/2010/04/Prilog-1-5.pdf

Tako da nisam siguran na čiju zaostalost ukazuje tvoj komentar.

123

pre 11 godina

Sada sam pogledao sajt tele2 i mnogo su povoljni.Bolje cene nego u Srbiji.
Steta sto ce Telenor da ih kupi.
Posebno sam iznenadjen koliko MB daju.Ovde kod nas MB je skup kao da ga prvo usole,prodime pa tek posle tri meseca prodaju.Cene su po 50din/MB kada potrosite ono malo sto vam daju uz pretplatu.

http://www.tele2.hr/privatni-korisnici/tarife/smart-na-bonove/t8/#img

Denis

pre 11 godina

Odlično. Imam malu firmu i ugovor sa tele2 kao poslovni korisnik sa 8 telefona.Ionako sam bio u dilemi da pređem kod drugog operatera,a sad dileme više nema.Od 01.03. ViP ili T-com.

rubljoskeptik

pre 11 godina

@ Neukusan naslov za normalnu poslovnu transakciju zasnovanu na čistom interesu. (SStanisic, 19. februar 2013 09:21)

Alkarskim recnikom komentar je pogodio "u sridu"... sustina je u delu naslova "Telenor osvaja Hrvatsku", a da li ce kupac biti iz Srbije, Norveske ili Tadzikistana, to je manje bitno.....

Hrvat telefonist

pre 11 godina

Očito ovdje puno ljudi nema pojma o telekomunikacijama. Tele2 u HR nema LTE (za one koji ne znaju to je 4. generacija ili skoro-4G) i da bi imao, mora izuzetno puno uložiti u opremu. Naime i T-Com i VIP već imaju LTE u funkciji u HR (kod VIPa nadoplatite 30Kn na postojeću tarifu i vozi dwload 70Mb/sec), ali ne žele iznajmiti Tele2u, jer se sada bore da zauzmu što jače pozicije. U Srbiji je LTE daleka budućnost, pa Telenor nema mogućnost rasta kroz LTE i očito ide (ako je ova vijest uopće istinita) na to da uzme dio LTE kolača u HR, jer se to već sad tehnički može u HR sa jačim ulaganjima. Za LTE je nužna digitalizacija TV signala (distribucije, DVB-T itd.), kako bi se oslobodile frekvencije za LTE.
Ovo je jedini razumni razlog kupovine, tj. prodaje (ako je i bude). Ne zaboravite da i Todorić ima BonBon (preko T-Coma), tako da ukoliko računica pokaže isplativost, a Tele2 je stvarno na prodaju, ne bih se iznenadio da ga i naš Todorić kupi.
Kao info, novi iPhone5 u HR radi na LTE fenomenalno.
Lijep pozdrav iz HR

otprilike

pre 11 godina

@(Kunta Kinte, 19. februar 2013 08:31)
Kako je to sve lepo što si napisao :) Uložili, investirali, zaposlili sponzorisali. Ovaj, a što oni to rade? Logično, zbog profita. E taj profit koji oni (i ostali slični) uzimaju držeći svoj deo tržišta je mogao da ide u budžet republike Srbije da je u pitanju državna kompanija, ali nije zato se profit odliva privatnom vlasniku. Država sve manje prihode ima, zadužuje se svake godine u milijardama a ti pominjes te neke njihove milione koji su uložili da bi naravno još više profitirali.

1e.....110din.

pre 11 godina

Donald Tisoc, 19. februar 2013 06:26


Ne znam kakvo je stanje kod vas u HR po pitanju cena mobilne telefonije, ali kod nas je MTS lider sto se tice povoljnih cena.Imali su nesto losiju podrsku,ali sada su i to popravili.

Telenor je najskuplji.Jedno vreme su koliko toliko pokusavali da konkurisu MTS/u ali sada teraju neke svoje cene i umeju da budu i po 20,25 procenata skuplji od MTS/a a da im postpejd paketi nude cak i manje nego MTS. Primer Kontrola troskova(MTS) i Prenesi i dopuni (Telenor).Inace takodje umeju da grese pri obracunavanju, ali nikada to ne priznaju ni kada ih sa dokazima saterate u cosak.Desavalo mi se takodje da za jedno te isto pitanje dobijam tri razlicita odgovora.

http://www.mts.telekom.rs/index.php/mts_kontrola_troskova.html

http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/Tarifni-paketi/Prenesi-paketi/Prenesi-Dopuni/

Sto se tice VIP/a uglavnom ga koriste klinci jer uvek nude nekih milion SMS/a.Dosta neozbiljni a kada su dosli u SRB bavili su se ocitom kradjom.
Po defaultu svi korisnici VIP/a su imali aktiviranu govornu postu , pa se desavalo da kada zovete VIP korisnika, telefon zazvoni tri puta a zatim se ukljucuje sekretarica i skida vam kredit a da pritom niste dobili koga ste trazili cak i kada je vlasnik telefona hteo da se javi ali nije stigao.Samnom su jos tada zavrsili.Nude neke glupave smartove npr 150 gde je minut,poruka ili MB jedno te isto.
Pretpostavljam da je u HR telefonija dosta skuplja,nego u SRB ali ne ocekujte mnogo od Telenora.

vrex

pre 11 godina

kako stvari sada stoje, u VIP- u mi je predoboro i ne namjeravam prelaziti nikamo. za 160 kn/mj (cca 21 €) imam flat rate pozive, flat sms i flat internet. i to bez ikakve ugovorne obveze, niti ikakvih 'skrivenih' troškova

Debos

pre 11 godina

@Hrvat telefonist
U Srbiji LTE daleka budućnost? Konkretno u Telenorovoj mreži LTE postoji više od godinu dana, pokrivenost u svim većim gradovima. Malo se bolje informiši, imaš i smartphone, dakle i internet

Hrvat telefonist

pre 11 godina

I kao što sam napisao već prije, malo vas se ovdje razumije u telekomunikacije, pa da ponovim.
U Srbiji nigdje NEMA LTEa ili skoro-4G tehnologije, koliko god se vi to tješili, a neće je biti još najmanje 3 godine (digitalizacija TV), na vašu žalost.
HSPA(+,++) NIJE LTE ili skoro-4G.
HSPA je napredna 3G tehnologija.
I jedini, po meni logički, motiv Telenora da (eventualno) kupi Tele2 je da penetrira u HR LTE tržište, jer u 3G i 2G nema što tražiti pošto su već svi Business modeli za te tehnologije u HR poprilično iscrpljeni.
Naprimjer, u VIPa imate za 150kn (20 EURA) (+10 kn frek.) flat pozive prema svima, flat SMSove, flat Internet, i to možete koristiti u 3G(HSPA) ili 2G ili ako doplatite jednokratno 30Kn u LTE(skoro-4G) i to sve BEZ UGOVORNE obveze.
I bez ljutnje, HR tržište je tehnološki u vrhu Europe, Srpsko nažalost nije, već je pri dnu.
Lako je za provjeriti koliko zemalja ima aktivnu i dostupnu LTE uslugu.
Lijep pozdrav iz HR

Sinbad

pre 11 godina

@(123, 19. februar 2013 13:06)

Sada sam pogledao sajt tele2 i mnogo su povoljni.Bolje cene nego u Srbiji.
Steta sto ce Telenor da ih kupi.
Posebno sam iznenadjen koliko MB daju.Ovde kod nas MB je skup kao da ga prvo usole,prodime pa tek posle tri meseca prodaju.Cene su po 50din/MB kada potrosite ono malo sto vam daju uz pretplatu.

To je samo bicna promocija na pripejdu. Slicne promocije nude i nasi s vremena na vreme. Na primer: http://www.mts.telekom.rs/index.php/promocije-pojedinacna/items/novina-u-promoprepaid-099.html

Ja bre Srbin

pre 11 godina

Ja se izvinjavam, ali koji HR operater daje nesto slicno ovome. http://www.mts.telekom.rs/index.php/promocije-pojedinacna/items/popust-na-pretplatu-50.544.html
Konkretno za 750 din (6,5€) 450 minuta razgovora prema svim mobilnim i fiksnim mrezama u zemlji i 450 SMS poruka mesecno!
Ili 1500 minuta u MTS mrezi, 750 minuta ka svim mobilnim i fiksnim mrezama u zemlji i 1000 SMS za 1380 din. ili 12,50€ mesecno!
Sve to uz ugovor na godinu ili dve gde dobijate popust od 50% na pretplatu na izabrani paket.

sinisa ns

pre 11 godina

Vip je u pocetku koristio infrastrukturu hr vipa. Poruke da je korisnik ponovo dostupan stizale su sa hrvatskog broja. kompletan menadzment je i danas iz hr vipa. lte inace postoji u novom sadu vec mozda i godinu dana.

Sinisa NS

pre 11 godina

@

U Novom Sadu, Beogradu i u Subotici radi LTE i to jako dobro radi. Sve je jos uvek zvanicno testiranje, ali ko ima uredjaj da mu pristupi moze i da ga koristi bez posebne naknade.
Evo ti tema na forumu gde se govori o tome. http://www.elitesecurity.org/t460802-Telenor-testira-LTE
Meni je stvarno zao sto sam te razocarao i nadam se uverio da Srbija ipak nije crna rupa u svemiru kako ste Vi Hrvati ubedjeni!
Sto se tice flat paketa, sve zavisi od korisnika. Na primer ja koristim paket sa 500min i 500SMS i on je meni flet posto ga nikad ne potrosim, i vec sam nakupio 600 minuta i 1500 sms viska a sve me kosta 8€. Mobilni internet ne koristim (imam broadband i kod kuce i na poslu), a kad mi zatreba, kupim ga kao tarifni dodatak.

Hrvat telefonist

pre 11 godina

@Siniša NS
Poštovani Siniša molim te pogledaj link:
http://www.onbile.com/info/europe-lte-coverage/
pa ćeš primijetiti jedno bijelo (prazno) malo područje usred jugo-istočne Europe, a za detalje pogledaj spisak ispod mape.

A prilažem i ostale linkove da nešto naučiš (ako želiš jasno):

http://www.lteportal.com/

https://wirelessintelligence.com/analysis/2012/08/european-lte-operators-look-to-new-pricing-strategies-to-boost-mobile-broadband-revenues/

http://www.telecoms.com/29582/lte-network-plans-europe/

Nadam se da ćeš pomoću informacija iz gornjih linkova sada jasnije razumijeti najvjerovatnije razloge možebinte kupnje Tele2 od strane Telenora.

I samo kao prinudni komentar, ljutnja naspram Hrvata, neće vama u Srbiji promijeniti vašu stvarnost. Vjerovali ili ne, ja bih iskreno volio i da je Srbija na tehnološkom nivou, najmanje kao Hrvatska, jer ja nisam sretan ako ja imam, a vi nemate, ma što god vi mislili,
Lijep pozdrav iz Hrvatske

Sinisa NS

pre 11 godina

@ Goran ZG, 18. februar 2013 22:15

Ja imam i Telenor i MTS karticu. VIP ne koristim samo zato sto su ispostava hrvatskog VIP-a. Takodje ne kupujem Koncar, Kras, Podravka i mnoge druge hrvatske proizvode sve dok postoji srpska verzija tog proizvoda istog kvaliteta. Tako da te u potpunosti razumem.

Bojan

pre 11 godina

Dobro da znam... da na vrijeme prijeđem na VIP.
(Goran ZG, 18. februar 2013 22:15)

...i na Nišku mlekaru, da se ne truješ aflatoksinom Goranče, vidiš da udara.

Vojvodinac

pre 11 godina

Kakve veze ima da li Telenor privatizuje iz Norveske ili iz Srbije?
Svakako pricamo o Norveskoj kompaniji.
Koliko je slicnih preuzimanja uradjeno od firmi sa predstavnistvima u Hrvatskoj i... sta su Hrvati imali od toga?
Naslovne strane!?
Bajka za laku noc nacionalistima, nista drugo!

Denis

pre 11 godina

Odlično. Imam malu firmu i ugovor sa tele2 kao poslovni korisnik sa 8 telefona.Ionako sam bio u dilemi da pređem kod drugog operatera,a sad dileme više nema.Od 01.03. ViP ili T-com.

hr

pre 11 godina

inace tele2 je jedina kompnija u hr koja nema svoje bazne stanice nego ih iznajmljiva od t-com. prije od vip. tako da ako ne izgrade svoje ne vidim napredak jer im drugi diktiraju cijenu kroz rentu odasiljaca

sasa

pre 11 godina

Kukala vam majka ako vam dodje Telenor, mi obično smrtnici ama baš ništa povoljno od nijh nismo dobili, telefoni su im preskupi, impusli roming katastrofa.

Sale.

pre 11 godina

Danas mi je VIP za 23 sekundi razgovora u pripejdu, skinuo 19,80 dinara...
Pre 5 i više godina, Telenor mi je za minut iz Grčke naplaćivao u postpejdu 125 dinara, a reklamirali( kao i svi operateri) za 79,90 dinara...
Pritom, niko od njih ne sponzoriše niti Zvezdu, niti Partizan ili Radnički i Vojvodinu...
I onda ljudi opet pljuju po Telekomu!?!
Pa mislim, ljudi stvarno!!!

Zlonamerni

pre 11 godina

Koliko su mi smesni ovi sto komentarsiu da je Telenor iz Norveske? Ozb??
Telenor group je iz Norveske, sa sedistem u Oslu, medju najvecim telekomunikacionim kompanijama u Evropi. Telenor Doo Beograd je kompanija iz Srbije i ne vidim sta kome tu nije jasno. i telekom Srpske je kompanija recimo iz RS, ali u vlasnistvu Telekoma Srbije, isto vazi i za mtel CG. Znaci Telenor ima sediste u Beogradu za Srbiju i milism za Crnu goru. u Srbiji imaju odlicne rezultate, dugo su ovde, naisli su na plodno tle, iznenadili su se prihodima i profitima, i idu dalje.
Bivsi generalni direktor u Srbiji, je psotao podpredsednik Telenora, i sef za operacije u Evropi, i upravlja poslovima iz sedista u Beogradu. To pokazuje koliko je srpsko trziste znacajno za njih. Verovatno ce ovom transakcijom Telenor Srbija postati najveca kompanija iz Srbije, i tu svi trebamo da budemo presrecni! Beograd onda postoje grad sa sedistem velikih kompanija. Cak i Telekom Srbije je velika kompanija koja ima ispsotave u RS i CG. To je u 100% vlasnistvu Srbije. I vec postaje ogromna kompanija(za ovaj region), i jos da se desi i ovo, i Beograd postaje centar za telekomunikacije u ovom regionu. Imati dve velike telekomunikacione kompanije koje imaju ispostave u regionu je odlicno, a koje imaju sediste u Beogradu. Jos kad bi Telenor Srbija kupio i BH telekom to bi bilo vrhunac. Sve se povezuje. Uz takve kompanije, i NIS nema zime za Srbiju. Kakva je razlika izmedju NISa i Telenora Srbija? NIkakva maltene.

Vase Ime

pre 11 godina

@Sinisa NS

VIP u Srbiji je sve sem ispostava VIPNETA iz Hrv. Oba su vlasnistvo Telekom Austrija grupe.

A ti decko imas ozbiljan problem u nacinu razmisljanja,cak i da jeste ispostava neceg Hrvatskog.

1e.....110din.

pre 11 godina

Donald Tisoc, 19. februar 2013 06:26


Ne znam kakvo je stanje kod vas u HR po pitanju cena mobilne telefonije, ali kod nas je MTS lider sto se tice povoljnih cena.Imali su nesto losiju podrsku,ali sada su i to popravili.

Telenor je najskuplji.Jedno vreme su koliko toliko pokusavali da konkurisu MTS/u ali sada teraju neke svoje cene i umeju da budu i po 20,25 procenata skuplji od MTS/a a da im postpejd paketi nude cak i manje nego MTS. Primer Kontrola troskova(MTS) i Prenesi i dopuni (Telenor).Inace takodje umeju da grese pri obracunavanju, ali nikada to ne priznaju ni kada ih sa dokazima saterate u cosak.Desavalo mi se takodje da za jedno te isto pitanje dobijam tri razlicita odgovora.

http://www.mts.telekom.rs/index.php/mts_kontrola_troskova.html

http://www.telenor.rs/sr/Privatni-korisnici/Tarifni-paketi/Prenesi-paketi/Prenesi-Dopuni/

Sto se tice VIP/a uglavnom ga koriste klinci jer uvek nude nekih milion SMS/a.Dosta neozbiljni a kada su dosli u SRB bavili su se ocitom kradjom.
Po defaultu svi korisnici VIP/a su imali aktiviranu govornu postu , pa se desavalo da kada zovete VIP korisnika, telefon zazvoni tri puta a zatim se ukljucuje sekretarica i skida vam kredit a da pritom niste dobili koga ste trazili cak i kada je vlasnik telefona hteo da se javi ali nije stigao.Samnom su jos tada zavrsili.Nude neke glupave smartove npr 150 gde je minut,poruka ili MB jedno te isto.
Pretpostavljam da je u HR telefonija dosta skuplja,nego u SRB ali ne ocekujte mnogo od Telenora.

Kunta Kinte

pre 11 godina

@Sinisa NS - Vip Hrvatska i Vip Srbija dele isto ime i istog vlasnika, a to je Telekom Austria Group, jedan od najvecih mobilnih operatera u regionu, tako da nema ni govora o "ispostavi" neke hrvatske kompanije. Takodje, taj isti VIP je samo licencu platio 320 mil EURO, plus investirao debelo u ovoj drzavi, mislim da je ukupna cifra trenutno negde na 700 mil EURO. Sponzorisu odbojku, pomogli su da Srbija postane evropski prvak u obe konkurencije, doniraju novac na razne strane, pomazu u projektima, a mozda i najbitnije od svega, zaposljavaju oko 700 mladih ljudi, pretezno SRBA! I ajde sad ti meni objasni zasto ne koristis VIP-ovu karticu? Lokal patriotizam mozda?

Bojan

pre 11 godina

Pa kod vas je 10x visa dopustena vrijednost tog toksina nego u eu i hr, jos jedan dokaz vase zaostalosti.
(sanct, 19. februar 2013 01:57)

To jednostavno nije istina što možeš i sam proveriti... http://www.tehnologijahrane.com/wp-content/uploads/2010/04/Prilog-1-5.pdf

Tako da nisam siguran na čiju zaostalost ukazuje tvoj komentar.

ameli

pre 11 godina

@Sinisa NS

Bas je zanimljivo kako kad ti kazes identicnu stvar kao i on ti dobijes kontra 200+ a on 200- za potpuno isto razmisljanje.

Za razmislit :)

otprilike

pre 11 godina

@(Kunta Kinte, 19. februar 2013 08:31)
Kako je to sve lepo što si napisao :) Uložili, investirali, zaposlili sponzorisali. Ovaj, a što oni to rade? Logično, zbog profita. E taj profit koji oni (i ostali slični) uzimaju držeći svoj deo tržišta je mogao da ide u budžet republike Srbije da je u pitanju državna kompanija, ali nije zato se profit odliva privatnom vlasniku. Država sve manje prihode ima, zadužuje se svake godine u milijardama a ti pominjes te neke njihove milione koji su uložili da bi naravno još više profitirali.

vrex

pre 11 godina

kako stvari sada stoje, u VIP- u mi je predoboro i ne namjeravam prelaziti nikamo. za 160 kn/mj (cca 21 €) imam flat rate pozive, flat sms i flat internet. i to bez ikakve ugovorne obveze, niti ikakvih 'skrivenih' troškova

123

pre 11 godina

Sada sam pogledao sajt tele2 i mnogo su povoljni.Bolje cene nego u Srbiji.
Steta sto ce Telenor da ih kupi.
Posebno sam iznenadjen koliko MB daju.Ovde kod nas MB je skup kao da ga prvo usole,prodime pa tek posle tri meseca prodaju.Cene su po 50din/MB kada potrosite ono malo sto vam daju uz pretplatu.

http://www.tele2.hr/privatni-korisnici/tarife/smart-na-bonove/t8/#img

Čvarkov

pre 11 godina

@Sinisa NS, 18. februar 2013 23:08

Prijatelju, čisto da znaš, VIP nije nikakva hrvatska ispostava, već austrijska. Gazde Vipa i u Srbiji i u Hrvatskoj su Austrijanci (telekom austrija). Mada, kapiram da to neće promeniti tvoje mišlenje, jer pretpostavljam da i Austrijance podjednako ne voliš. Uživaj.

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Hmm... evo ja koristim Tele2 prepaid zadnjih skoro 5 godina, a prije toga sam bio 8 god. na T-Mobile koji su u to vrime bili skupi ko sam vrag (nepovoljne cijene odl. poziva prema drugim mrežama, interneta...). Na Tele2 Smart tarifi za 30 kuna (4 eura) mjesečno imam 300 minuta i 1 GB što mi je sasvim dovoljno. U međuvremenu su i T-Mobile i Tomato (VIP) uveli slične tarife. Ako dođe Telenor u Tele2 pa mi sj**e tarifu,a ne ponudi neku sličnu u zamjenu za ovu i postanu općenito nepovoljniji od konkurencije onda se definitivno vraćam na T-Mobile.

Hrvat telefonist

pre 11 godina

Očito ovdje puno ljudi nema pojma o telekomunikacijama. Tele2 u HR nema LTE (za one koji ne znaju to je 4. generacija ili skoro-4G) i da bi imao, mora izuzetno puno uložiti u opremu. Naime i T-Com i VIP već imaju LTE u funkciji u HR (kod VIPa nadoplatite 30Kn na postojeću tarifu i vozi dwload 70Mb/sec), ali ne žele iznajmiti Tele2u, jer se sada bore da zauzmu što jače pozicije. U Srbiji je LTE daleka budućnost, pa Telenor nema mogućnost rasta kroz LTE i očito ide (ako je ova vijest uopće istinita) na to da uzme dio LTE kolača u HR, jer se to već sad tehnički može u HR sa jačim ulaganjima. Za LTE je nužna digitalizacija TV signala (distribucije, DVB-T itd.), kako bi se oslobodile frekvencije za LTE.
Ovo je jedini razumni razlog kupovine, tj. prodaje (ako je i bude). Ne zaboravite da i Todorić ima BonBon (preko T-Coma), tako da ukoliko računica pokaže isplativost, a Tele2 je stvarno na prodaju, ne bih se iznenadio da ga i naš Todorić kupi.
Kao info, novi iPhone5 u HR radi na LTE fenomenalno.
Lijep pozdrav iz HR

lev

pre 11 godina

Ova prica itekako ima smisla. Tele2 je u ovom delu evrope "izolovan slucaj" (ocigledno bez nekih planova da se siri i jaca) - oduvek sam se pitao po kom pravilu su oni zalutali ovde. Dok bi Telenor ovom kupovinom znatno ojacao poziciju na Balkanu. Ja licno navijam jer se pokazalo korisno da se jedan operater nalazi u dve susedne zemlje - u nasem slucaju, bili bismo onda okruzeni i Telenor mrezom, madjarska, crna gora, hrvatska (pored vipove koja se vec sada strateski odlicno postavila na balkanu) - sto nikako ne moze da bude lose, a o perspektivi u buducnosti da i ne pricam.

Donald Tisoc

pre 11 godina

Obzirom na losu kvalitetu TELE 2 mozda ce dolazak Norvezana donesti kvalitetu i bolje cijene.
Sve u svemu treba pozdraviti dolazak konkurencije.

dragan

pre 11 godina

jos kad bi spustili cene za roming ... "Dobrodosli u Hrvatsku! Cene (sa PDV-om) u okviru prepaid roming tarife: direktni odlazni pozivi 111,76 din/min uz uspostavu veze od 7,01 din, odlazni pozivi po principu povratnog poziva 50,74 din/min, dolazni pozivi 45,66 din/min, SMS 28,37 din, GPRS 6,0 din za prvih 5 kb + 94,80 din/100 kb. Savetujemo Vam da proverite podesavanja Vaseg telefona i obratite paznju na internet saobracaj cija je cena znatno visa u romingu."

milan

pre 11 godina

tele2 je ubedljivo najgori operater u hrvatskoj. imaju ubedljivo najgore ponude.

vip nema lose ponude, ima cak i pozivi za zemlje balkana da budu besplatni. to jest ako ta zemlja spada u zemlje balkana onda dolazni pozivi su besplatni.

ali ima caka, mi ne pripadamo po njima zemljama balkana tako da ne moze da vas zovu po ceni od 0 dinara u srbiji dok za bosnu, crnu goru , republiku srpski mogu da vas zovu na krvatski broj za 0 dinara.

zanimljiva stvar.

meskalin

pre 11 godina

Tele2 je jedini ko je rusio cene na hrvatskom trzistu konstantno i uvijek davao nesto novo za ponudu.

T-scum i vip su teski monopolisti koji se samo prilagodjavaju ponudama Tele2.

Nadam se ako ih i preuzme telenor da nece podlec balkanskom mentalitetu "udruzi se pa vladaj".

Sto se tice ponude "paketa" srbija je tu mnogo jeftinija nego hrvatska.

Sve u svemu dobrodoslo preuzimanje da se pokaze hrvatskim monopolistima kako cijene mogu ici dolje ako se hoce.

Svi srpski teleoperateri na ugovor ne naplacuju inicijalne implulse dok u hr je to tek nedavno uvedeno i to samo na tarife od 150kn pretplate = 2250 din+.

Sve ostale mreze poput tomata,etc su samo derivati T-com/vip koji preko njih rade laznu konkurenciju a u vlasnistvu su gornjih.

Debos

pre 11 godina

@Hrvat telefonist
U Srbiji LTE daleka budućnost? Konkretno u Telenorovoj mreži LTE postoji više od godinu dana, pokrivenost u svim većim gradovima. Malo se bolje informiši, imaš i smartphone, dakle i internet

Dragan Miladinovic

pre 11 godina

@hr
Kada je vip mobile dolazio u Srbiju ni oni nisu imali svoje bazne stanice. Poslovali su sa gubitkom prvih godina dok su se malo izgradili i uhvatili deo tržišta.
Ne znam koliko je to ukupno dobro za Vip i koliko će ovo sada biti dobro za Telenor, ali sigurno je da korisnici dobijaju na boljoj ponudi i aktivnijem tržištu.

rubljoskeptik

pre 11 godina

@ Neukusan naslov za normalnu poslovnu transakciju zasnovanu na čistom interesu. (SStanisic, 19. februar 2013 09:21)

Alkarskim recnikom komentar je pogodio "u sridu"... sustina je u delu naslova "Telenor osvaja Hrvatsku", a da li ce kupac biti iz Srbije, Norveske ili Tadzikistana, to je manje bitno.....

Hrvat telefonist

pre 11 godina

I kao što sam napisao već prije, malo vas se ovdje razumije u telekomunikacije, pa da ponovim.
U Srbiji nigdje NEMA LTEa ili skoro-4G tehnologije, koliko god se vi to tješili, a neće je biti još najmanje 3 godine (digitalizacija TV), na vašu žalost.
HSPA(+,++) NIJE LTE ili skoro-4G.
HSPA je napredna 3G tehnologija.
I jedini, po meni logički, motiv Telenora da (eventualno) kupi Tele2 je da penetrira u HR LTE tržište, jer u 3G i 2G nema što tražiti pošto su već svi Business modeli za te tehnologije u HR poprilično iscrpljeni.
Naprimjer, u VIPa imate za 150kn (20 EURA) (+10 kn frek.) flat pozive prema svima, flat SMSove, flat Internet, i to možete koristiti u 3G(HSPA) ili 2G ili ako doplatite jednokratno 30Kn u LTE(skoro-4G) i to sve BEZ UGOVORNE obveze.
I bez ljutnje, HR tržište je tehnološki u vrhu Europe, Srpsko nažalost nije, već je pri dnu.
Lako je za provjeriti koliko zemalja ima aktivnu i dostupnu LTE uslugu.
Lijep pozdrav iz HR

sinisa ns

pre 11 godina

Vip je u pocetku koristio infrastrukturu hr vipa. Poruke da je korisnik ponovo dostupan stizale su sa hrvatskog broja. kompletan menadzment je i danas iz hr vipa. lte inace postoji u novom sadu vec mozda i godinu dana.

Sinbad

pre 11 godina

@(123, 19. februar 2013 13:06)

Sada sam pogledao sajt tele2 i mnogo su povoljni.Bolje cene nego u Srbiji.
Steta sto ce Telenor da ih kupi.
Posebno sam iznenadjen koliko MB daju.Ovde kod nas MB je skup kao da ga prvo usole,prodime pa tek posle tri meseca prodaju.Cene su po 50din/MB kada potrosite ono malo sto vam daju uz pretplatu.

To je samo bicna promocija na pripejdu. Slicne promocije nude i nasi s vremena na vreme. Na primer: http://www.mts.telekom.rs/index.php/promocije-pojedinacna/items/novina-u-promoprepaid-099.html

Ja bre Srbin

pre 11 godina

Ja se izvinjavam, ali koji HR operater daje nesto slicno ovome. http://www.mts.telekom.rs/index.php/promocije-pojedinacna/items/popust-na-pretplatu-50.544.html
Konkretno za 750 din (6,5€) 450 minuta razgovora prema svim mobilnim i fiksnim mrezama u zemlji i 450 SMS poruka mesecno!
Ili 1500 minuta u MTS mrezi, 750 minuta ka svim mobilnim i fiksnim mrezama u zemlji i 1000 SMS za 1380 din. ili 12,50€ mesecno!
Sve to uz ugovor na godinu ili dve gde dobijate popust od 50% na pretplatu na izabrani paket.

Sinisa NS

pre 11 godina

@

U Novom Sadu, Beogradu i u Subotici radi LTE i to jako dobro radi. Sve je jos uvek zvanicno testiranje, ali ko ima uredjaj da mu pristupi moze i da ga koristi bez posebne naknade.
Evo ti tema na forumu gde se govori o tome. http://www.elitesecurity.org/t460802-Telenor-testira-LTE
Meni je stvarno zao sto sam te razocarao i nadam se uverio da Srbija ipak nije crna rupa u svemiru kako ste Vi Hrvati ubedjeni!
Sto se tice flat paketa, sve zavisi od korisnika. Na primer ja koristim paket sa 500min i 500SMS i on je meni flet posto ga nikad ne potrosim, i vec sam nakupio 600 minuta i 1500 sms viska a sve me kosta 8€. Mobilni internet ne koristim (imam broadband i kod kuce i na poslu), a kad mi zatreba, kupim ga kao tarifni dodatak.

Hrvat telefonist

pre 11 godina

@Siniša NS
Poštovani Siniša molim te pogledaj link:
http://www.onbile.com/info/europe-lte-coverage/
pa ćeš primijetiti jedno bijelo (prazno) malo područje usred jugo-istočne Europe, a za detalje pogledaj spisak ispod mape.

A prilažem i ostale linkove da nešto naučiš (ako želiš jasno):

http://www.lteportal.com/

https://wirelessintelligence.com/analysis/2012/08/european-lte-operators-look-to-new-pricing-strategies-to-boost-mobile-broadband-revenues/

http://www.telecoms.com/29582/lte-network-plans-europe/

Nadam se da ćeš pomoću informacija iz gornjih linkova sada jasnije razumijeti najvjerovatnije razloge možebinte kupnje Tele2 od strane Telenora.

I samo kao prinudni komentar, ljutnja naspram Hrvata, neće vama u Srbiji promijeniti vašu stvarnost. Vjerovali ili ne, ja bih iskreno volio i da je Srbija na tehnološkom nivou, najmanje kao Hrvatska, jer ja nisam sretan ako ja imam, a vi nemate, ma što god vi mislili,
Lijep pozdrav iz Hrvatske