Nedelja, 17.02.2013.

11:49

Kao i Đilas građani za fiksni kurs

DS je ocenila da ideja za uvođenje fiksnog kursa dinara nije populizam, već mera ekonomske politike koja će omogućiti privredi da radi u stabilnim uslovima.

Izvor: Beta

Kao i Ðilas graðani za fiksni kurs IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

bumerang

pre 11 godina

...fiksni kurs i evo nam odmah dileri iza coska i one reci "devize, devize...", kupovina po tom zvanicnom kursu jedino omogucena privilegovanim pojedincima bliskih vlastima i time odmah neki novi tajkuni (ajd sad daih ne imenujemo, a svi znaju ko su ti iz tog perioda)... da li je to djilas ozbiljno mislio ili se salio...? kurs i sada nije skroz trzisni (znate i sami koje mehanizme drzava ima i sada da bi na njega uticala), a ovo znaju svi oni koji se razumeju u ekonomiju malo bolje.

Jel posteno?

pre 11 godina

Inflacija i deflacija su sinonimi za pljacku.Djilas nije nikakav inovator vec su to stari predlozi sa ciste matematicke strane,a za ne upucene fiksni kurs ima makedonija.
Da nema inf i def drzava nikad ne bi mogla da nategne lovu za vracanje kredita stranim kreditorima.U oba slucaja se gradjani pritiskaju da vade novac i slamarica da bi vestacki upumpali evre u sistem.
Malo je glupo da ovakvu izjavu daje Djitler,posebno za plate

Niki

pre 11 godina

Evo i ja sam (kao gradjanin) za fiksni kurs. Da ga za pocetak fiksiramo na ne manje od 150din. Nego sta cemo sa kursom ako inflacija potera ?

Aleksandar

pre 11 godina

Ja bih iskreno voleo da uvedu fiksni kurs, da bi svi ovi eksperti ekonomije videli sta to zaista znaci, pa kada legnu da spavaju sa platom od 600evra misleci kako je kurs fiksan i kako je to savrsenstvo, a probude se i shvate da im stan vredi 1 dinar a tajkuni trljaju ruke. E bas bih voleo da onda vidim te face zadovoljne fixnim kursom :D

Živela demagogija

pre 11 godina

Samo da objasne zašto ga do sada nisu uveli i ne samo to nikad ga spomenuli nisu ni Đelić ni ostala kompanija,a uzgred Šoškić je bio njihov guverner.I kod Slobe je bio fiksni kurs ali samo na papiru i za privilegovane, a za ostale je bio itekako plivajući i to na ulici.

Miroslav blok 24

pre 11 godina

Znači, da plastično pojasnimo uvođenje fiksnog kursa za šta se zalažu dotični. To bi bilo isto kao kad bi detetu od 7 godina, kupili fiksnu košulju, fiksne patike, i fiksne pantalone.

DPolitika

pre 11 godina

@Posmatrač

Zaboravio si kao primer Srbiju:
Plivajuci kurs - Udjes u prodavnicu u Srbiji kada tamo uvozna cokoladica ili pasta za zube skuplja nego u Grckoj ili Nemackoj 2 puta
Fiksni kurs - Udjes u prodavnicu u Srbiji kada tamo uvozna cokoladica ili pasta za zube skuplja nego u Grckoj ili Nemackoj 3 puta

Niej sve u kursu ponesto je i u cokoladicma:)

Sustina je da li ce Srbija imati trgovinu koja ne preteruje sa marzama, manje opterecenje plate radnika drzavnim uzimanjima, manje akcize na gorrivo, manje poreze i opterecnja za privredu(= veca potrosnja i prihodi, vise preduzetnika i firmi, vece strane neprotezirane investicije), jaku industriju, izvoz, palcanje preko Paypala sa tragovackim racunima i mestom boravka srbija, podrsku IT sektoru ne samo na recima, jednostavno carinjenje bez haraca, kontrolu kvaliteta namirnica itd...

Ovako da li davljenik pliva ili je bacio sidro u sred okeana je nebitno...

mr.key

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista
Znaci po tebi smo mi na istom nivou sa privredama: Svajcarske, Japana, Kine i Amerike? Kad si vec takav strucnjak sto nama laicima ne objasnis fiksne kurseve Hrvatske i Bosne. Mislim da mi pre spadamo u to drustvo? Ono sto vazi za model ekonomskog ponasanja Linhestajna i Luksemburga vazi i za kineski model: ne moze se primenjivati na Srbiju. I da se razumemo ova iz DS-a je cist populizam, da su hteli fiksni kurs mogli su da ga uvedu dok su bili na vlasti.

beogradski ekonomista

pre 11 godina

Fiksni kurs bi bio propast. NBS ima novca da brani takav kurs deset meseci, maksimalno 14-15 meseci. Ne treba zaboraviti da se iz Srbije svake godine zbog spoljnotrgovnskog deficita odlije 4-5 milijardi evra vise nego sto udje od izvoza. Da tu razliku ne peglaju nasi zemljaci iz inostranstva koji salju novac svojim porodicama, kurs dinara bi odavno bio preko 150. Odjednom Djilas koji se ceo zivot bavi prodavanjem reklamnih minuta i marekting usluga prica o tome sta treba proizvodjacima. Bilo bi dobro da svoj novac iskoristi da angazuje nekog dobrog ekonomskog savetnika, posto ocigledno ne zna osnovne ekonomske pojmove i cinjenice iz oblasti monetarane politike i spoljnotrgovinske razmene.

jovaN

pre 11 godina

Kako je vo lepo slušati: DS misli isto što i njen narod! Trebalo vam dvadeset godina da shvatite. Mada je i ovo više populizam nego realnost. Stabilan kurs je moguć u stabilnoj i postojećoj proizvodnji a ne u državi koja skori i nema industriju.

popeye

pre 11 godina

Питање је ко таквом мером добија, а то су увозници, трговци, банке и трговински ланци, а ко овом мером губи, то су мање више сви у Србији, огромна већина (незапослени, произвођачи и извозници, пољопривредници и други који стварају нову вредност). Дакле сви, осим оних који су у валутним кредитима али због тога не треба да трпи огромна већина.

Samo pljacka

pre 11 godina

Moze fiksan kurs, ali samo uz otvorene granice ! Da mozemo da idemo u Madjarsku, Bugarsku ili Nemacku po hranu, odecu, automobile ! Bez ikakvih ogranicenja. To bi dovelo i nase cene na slican nivo.

Afrikanerka

pre 11 godina

Fiksni kurs dinara ( monetarna politika) nije resenje za propalu privredu i rasipnistvo drzave (fiskalna politika). Ko god je na vlasti mora da uradi reformu zakona da bi privreda ozivela. U isto vreme mora da se smanji drzavni aparat. Jednom kad budget bude bio balansiran i spoljno trgovinski bilans negde oko nule, tad mozemo da razmislimo i o uvodjenju eura. Za to ce nam trebati neki drugi tim nego ovaj sto uglavnom lose igra od 1990-te.
Poz iz Pretorije

olga

pre 11 godina

Taj Tadićev tajkun skuplja glasove na glupostima koje predlaže jer i onako nema ništa pametno da uradi pošto je većini jasno da je običan folirant.

Ana

pre 11 godina

Naravno, samo još treba da se nađe neko pametan i da shvati o čemu Đilas govori. U stvari, možda ih i ima, ali im ne odgovara takva ekonomska politika, verovatno ova vlada ima drugačije planove.

cosmos

pre 11 godina

To bi bio veliki korak unazad i mislim da to znaju i u DS-u.Ipak su bili na vlasti 4 godine i imali su prilike za to.Dolaskom DS-a na vlast 2008 godine kurs evra je bio oko 80 din,a kad su otisli 2012 mislim da je bio za 3-4 din veci od danasnjeg.Sto znaci skoro za 50% je dinar pao u odnosu na evro,a pri tome su potrosene stotine miliona evra na stabilizaciji kursa.Sobzirom da je drzava zavisna od uvoza,cak i nasa prizvodnja,znaci da je realno za taj procenat pala i kupovna moc gradjana.

Sta rade Jorgovankini prstici u mom dzepu ?

pre 11 godina

@Verba volant scripta manet

Dinar je Jorgovanka ojacala a ne stabilizovala, protivno svim ekonomskim rezonima ali kada ce da stabilizuje mleko, sir, pivo, meso, odecu, obucu, ulje, keks, cokolade ......

Inflacija Evra u EU oko 2.5% u Srbiji 10% !!!

pre 11 godina

Koji to gradjani zele fiksan kurs ? Beogradski gradjani kao na pr. Mladja i Jorgovanka, okaceni na budzet, sa velikim platama da sa ostatkom plate mogu da kupe vise Evra ! Drugi gradjani, kao ja, koji rade za strane firme, zele realan kurs a ne da 250 gr. putera moraju da placaju skoro 3 Evra !

Ime

pre 11 godina

građani očito ne razumeju da fiksni kurs dinara ne znači i fiksne cene, recimo i ako ste uštedeli u evrima sa strane za godinu dana ćete recimo za sto eura dobiti 11,800 dinara, kao i danas, ali će recimo patike koje danas koštaju 6,000 dinara koštati 8,000 dinara, ali opušteno znaćete da je kurs fiksni...

Ja sam

pre 11 godina

,,Ta mere takođe omogućava gradjanima da imaju sigurno radno mesto sa platom koja se neće menjati svakog meseca."
Moze li mi neko pomoci da ovo shvatim?
Kakve veze ima sigurnost posla sa fiksnim kursom i platom koja zavisi samo od vrednosti evra?
I ja sam masinac, kao i Djilas, ali mi ekonomija nija tako prosta kao njemu.

Verba volant scripta manet

pre 11 godina

Mislim da gdja Tabakovic zna sta radi ...Dinar se stabilizovao i bez uvodjenja fiksnog dinara!A lako je vama ,gdine Djilas,da pricate o fiksnom dinaru,sto ga niste uveli dok ste bili na vlasti!?

Posmatrač

pre 11 godina

Fiksni kurs - Da, jer je bolje običnom narodu.
Evro - Ne, jer podstiče uvoz.

Primeri:
BIH - Konvertibilna marka ima fiksni kurs i vrednost upola manju od evra - idealan odnos. Narod prima plate slične kao i u Srbiji, ali zato nisu dodatno obezvređene iz meseca u mesec, padanjem vrednosti valute. Znaš sa koliko raspolažeš‚ a i manje su provizije u bankama kada se konvertuje. KM - mnogo dobra valuta!

Grčka - Evro valuta je isuviše krupna. Kada sam obilazio prodavnice primetio sam mizerne razlike u ceni između proizvoda velikih kompanija i cena lokalnih proizvođača. Npr. cokoladice, u rafu stoje Snikers i neka grčka čokoladica, a razlika u ceni 0,05-0,1 evro. Normalno, izbor pada na uvoznu.

pera

pre 11 godina

A kako oni znaju sta gradjani zele? Da li vas je ikada iko pitao sta zelite? Ja zelim da se kompletna politicka garnitura (i pozicija i opozicija) skine vec jednom narodu sa grbace.

Srbija banana

pre 11 godina

He He.
Gradjani, jeste li za fiksni kurs? Jesmo! Zivecemo bolje!
Ok, realna vrednost fiksnog kursa je 200 din za €. Jeste li i dalje?
A, neee, pa mi smo mislili, posto placamo rate kredita u €, da bude tako, negde, do 80, ako moze 70, bilo bi super :D

Pogledajte cene od pre 2-3 godine, i uporedite ih sa sadasnjim, kurs se nije znacajnije menjao, bicemo svi sokirani.
Sta cemo, ako, na primer, fiksiramo kurs na 100 din za €.
Sta cemo za 2 godine kada hleb ode sa 50 na 80 din?
Kada gorivo ode na 200+ din?
Plate ce 'sigurno' da prate rast cena, kao i do sad, a sa fiksnim kursom pogotovo :D

Evo Morales

pre 11 godina

Još jedna u nizu populističkih mera koje se u kontinuitetu plasiraju posle najsramnijeg datuma u istoriji Srbije 5 oktobra.Ova mera predloga fiksiranja kursa ja na pravcu daljeg zaduzivanja posto više nema privatizacionih prihoda gde bi se veštački održavao kurs i stimulisala potrošnja naravno iz uvoza uz gušenje domaće proizvodnje i rast nezaposlenosti.Upravo je to model koji je uz gašenje domaćih banaka ekonomski urnisao zemlju.Kurs je do dolaska žutih 2008 godine bio 72 RSD kad su odlazili ostavili su 119 RSD.Kakvo je njihovo moralno pravo i kredibilitet ako ga imaju da se uopšte oglašavaju.Sve što od njih javnost očekuje je da su IZVINI GRAĐANIMA SRBIJE za nesreću koju su im učini.Inače za sve znatiželjne ni u jednoj državi sveta ali bukvalno ni u jednoj fiksni kurs nije doveo do ekonomskog blagostanja naprotiv efekti su dalji rast nezaposlenosti i spoljnog duga .Njegovi zagovornici su eksponenti MMF-a koji je sejač nesreće po svetu.Osnovi princip bogate i uređene države je monetarna suverenost,jak domaći bankarski sistem u konkurenciji sa stranim koji ne sme biti dominantan na tržištu i kurs u korelaciji snage domaće privrede.Zaključak od 5 oktobra je da je jedan deo tzv deo blagostanja posledica rasprodaje državnog bogatstva koje je Milošević "upropastio" a ove zapadne sluge poklonile strancima bez kritike za učinjena dela jer su instalirani to da urade.Još samo da se sprovede nacionalizacija od tajkuna i svih žutih izdanaka tranzicije koji su bili uspešni.

zabrinuti ekonomista

pre 11 godina

Kada procitam ili cujem za neku ovakvu glupost ne mogu da se ne nasmejem, a iskreno sam se bojala poteza koje ce g-dja Tabakovic kao guverner vuci!
Njegovo visocanstvo kralj marketinskog prostora srbije ocigledno ne zna nista o deviznom kursu i ovakav potez bi mogao samo da nas vrati u 90-te i do toga da imamo ponovo zvanicni i nezvanicni kurs ili bi nam spoljnotrgovinski deficit bukvalno istopio devizne rezerve!!!
Nije osnovni ekonomski problem Srbije to sto imamo fleksibilan devizni kurs, vec to sto imamo vrlo oskudnu proizvodnju, mali izvoz, visoku nezaposljenost, predimenzioniranu administraciju i rekla bih relativno visoku baznu inflaciju za koju mislim da nije bas najrealnije prikazana od strane zvanicnika... Bilo bi dobro da neko od njih razmisli o ovim stvarima!!!

urke

pre 11 godina

Gradjani na zalost nisu dovoljno edukovani da odlucuju o tome, a to su ozbiljna pitanja. Predlazem Djilasu da malo bolje izuci materiju i ove iz DSa da prestanu da se pozivaju na narod, to je malo pateticno.

OOoo

pre 11 godina

dajte lepo plate u evrima,zaokruzite ih tako nek ide a ne ovako,udjes u turusitcku agenciju on ti kaze aranzman 400 eura, udjen u salon automobila on kaze 8000e, udjes u radnju sa mobilnim tel, on kaze 300e,pa jel ja primam platu u eurima ili u dinarima, pa kda pretvoris dinare u eura,opet gubis jer kurs nije srednji,vec prodajni,koji je 2 din visi od srednjeg i tako dalje, ko koga tu zaj.... sta se svi pravite ludi kad je kod nas zakonom zabranjeno da se placa u eurima,vec samo domaca valuta??? plata mi se smanjila u eurima od pre 4 god za 150e,zbog kursa,i ko mi to sad dodje? tad je bio 85 din sada je 112, a plata ista,a da sma primao u eurima 300 bi bilo 300

Itchy

pre 11 godina

Pa što ga niste uveli?????Što ne uhapsiste Miškovića,Kostića....????Što ste mi otpustili mamu i tatu sa posla?????Samo me zaobidjite!!!!!!!!!

Emanuel

pre 11 godina

samo jedno prosto pitanje ... a što to niste uradili ovih zadnjih 10 godina kada je to rešenje ...

Pfff ... kako niko od Vas nema ideju šta da uradi

Pravopis

pre 11 godina

DS je postala pametna kad je presla u opoziciju i isterala ološ iz prethodne vlade. Sve stranke treba da se reše političara od 5. Oktobra i pre. Tek inda možemo napred. Što se tiče predloga, slažem se, ukoliko je održivo.

maja a.

pre 11 godina

Da, najbolje je gradjanima pustiti da odlucuju o kursu. Poznato je da smo narod koji sve zna, pa kad mogu da biraju Tomu, svakako ce izabrati i najbolje resenje za ekonomiju.

FNS

pre 11 godina

Pa ko vam je branio da ga fiksirate? Dok ste bili na vlasti i punili dzepove odgovarao vam je plivajuci kurs, kad ste pukli sad znate da je i narod za fiksni kurs!
Evo ja sam za fiksni kurs i za neku ozbiljniju demokratsku stranku.

zoki

pre 11 godina

odlicno znaci vracam se na svoje staro radno mesto iz devedesetih, bonda, bonda, lorda, lorda, dvize, dvize, devize, zeneee keseee keseee..

eto sa im gradjani zelimo

pre 11 godina

Gradjani zele da se vi politicari dozovete pameti i predate vlast pametnim i ucenim ljudima a ne da je koristite za licne interese i interese clanova partije. Ali to vas uopste ne zanima....
Samo jedsno pitanje za brilijantnog menadzera, koji se bavi medijima, koji su pod uticajem politike, ali on uopste ne zloupotrebljava svoj polozaj clana ds u privatne svrhe: kako cete da branite fiksni kurs kod ovakvog spoljontrgovinsko deficita? Ako cete cekati da on nestane, onda ce kurs sam po sebi postati fiksni....

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

dozvolite mi da se ne slozim. ma koliko fiksan kurs laicima izgledao dobro, on nikada, ali nikada, nikome, ali nikome nije doneo dobro, narocito ako je bio fiksiran na nerealnom nivou. pogledajte samo najjace svetske ekonomije, ubise se da sto vise obore svoju valutu kako bi na svetskom nivou bili konkurentni. svajcarska daje milijarde da ogranici kurs svajcarca prema evru, japanci placu jer je jen skocio, kinezima nije pravo sto juan skace a amerikanci stampaju dolare kao ludi sve u nadi da ce ga jos malo oboriti. jedino se mi trudimo da "odrzimo" kurs. jel smo mi mozda najpametniji na svetu? po tome kako zivimo, ne bih rekao. pre ce biti da se ovde kurs namerno fiksira da bi odredjene interesne grupe imale koristi na stetu svih nas. naravno, imati vlastitu valutu je lepo, ali se ponekad pitam da li bi za sve nas bilo bolje da uvedemo evro ili dolar, makar i bez pristanka ecb-a ili fed-a. jeste da bi izgubili prednost koju daje pametno vodjenje monetarne politike, ali onda bi nasu fiskalnu valutu vodili ecb ili fed umesto raznoraznih miskovica, soskica, jorgovanki, toplica, kostica, sarica, dinkica i cvetkovica i slicnih koji su je do sada vodili.

Mervil

pre 11 godina

E svasta cu cuti od stranke kojoj pripadam. Pa ne uvodi se fiksan kurs zato sto to gradjani zele. Vi bre kao da ste jeli bunike. Al nema veze, sacekacu da i ovi sada u DS-u zavrse karijeru kao sto sam cekao predhodnu garnituru da joj vidim ledja....

Aram Hacaturjan

pre 11 godina

Kada je ta ideja tako genijalna,moje je pitanje,zasto nisu uveli fiksni dinar 2008.?Vrednost dinara varira u zavisnosti od prilika na trzistu,videli smo kakve su rezultate donela razna ogranicenja koja je drzava sprovodila!Koliko nam bude bila jaka ekonomija,takvu vrednost ce i dinar imati!Sve je to kontraproduktivno po gradjane Srbije!

Itchy

pre 11 godina

Pa što ga niste uveli?????Što ne uhapsiste Miškovića,Kostića....????Što ste mi otpustili mamu i tatu sa posla?????Samo me zaobidjite!!!!!!!!!

FNS

pre 11 godina

Pa ko vam je branio da ga fiksirate? Dok ste bili na vlasti i punili dzepove odgovarao vam je plivajuci kurs, kad ste pukli sad znate da je i narod za fiksni kurs!
Evo ja sam za fiksni kurs i za neku ozbiljniju demokratsku stranku.

maja a.

pre 11 godina

Da, najbolje je gradjanima pustiti da odlucuju o kursu. Poznato je da smo narod koji sve zna, pa kad mogu da biraju Tomu, svakako ce izabrati i najbolje resenje za ekonomiju.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

dozvolite mi da se ne slozim. ma koliko fiksan kurs laicima izgledao dobro, on nikada, ali nikada, nikome, ali nikome nije doneo dobro, narocito ako je bio fiksiran na nerealnom nivou. pogledajte samo najjace svetske ekonomije, ubise se da sto vise obore svoju valutu kako bi na svetskom nivou bili konkurentni. svajcarska daje milijarde da ogranici kurs svajcarca prema evru, japanci placu jer je jen skocio, kinezima nije pravo sto juan skace a amerikanci stampaju dolare kao ludi sve u nadi da ce ga jos malo oboriti. jedino se mi trudimo da "odrzimo" kurs. jel smo mi mozda najpametniji na svetu? po tome kako zivimo, ne bih rekao. pre ce biti da se ovde kurs namerno fiksira da bi odredjene interesne grupe imale koristi na stetu svih nas. naravno, imati vlastitu valutu je lepo, ali se ponekad pitam da li bi za sve nas bilo bolje da uvedemo evro ili dolar, makar i bez pristanka ecb-a ili fed-a. jeste da bi izgubili prednost koju daje pametno vodjenje monetarne politike, ali onda bi nasu fiskalnu valutu vodili ecb ili fed umesto raznoraznih miskovica, soskica, jorgovanki, toplica, kostica, sarica, dinkica i cvetkovica i slicnih koji su je do sada vodili.

Mervil

pre 11 godina

E svasta cu cuti od stranke kojoj pripadam. Pa ne uvodi se fiksan kurs zato sto to gradjani zele. Vi bre kao da ste jeli bunike. Al nema veze, sacekacu da i ovi sada u DS-u zavrse karijeru kao sto sam cekao predhodnu garnituru da joj vidim ledja....

zoki

pre 11 godina

odlicno znaci vracam se na svoje staro radno mesto iz devedesetih, bonda, bonda, lorda, lorda, dvize, dvize, devize, zeneee keseee keseee..

Pravopis

pre 11 godina

DS je postala pametna kad je presla u opoziciju i isterala ološ iz prethodne vlade. Sve stranke treba da se reše političara od 5. Oktobra i pre. Tek inda možemo napred. Što se tiče predloga, slažem se, ukoliko je održivo.

Emanuel

pre 11 godina

samo jedno prosto pitanje ... a što to niste uradili ovih zadnjih 10 godina kada je to rešenje ...

Pfff ... kako niko od Vas nema ideju šta da uradi

Aram Hacaturjan

pre 11 godina

Kada je ta ideja tako genijalna,moje je pitanje,zasto nisu uveli fiksni dinar 2008.?Vrednost dinara varira u zavisnosti od prilika na trzistu,videli smo kakve su rezultate donela razna ogranicenja koja je drzava sprovodila!Koliko nam bude bila jaka ekonomija,takvu vrednost ce i dinar imati!Sve je to kontraproduktivno po gradjane Srbije!

eto sa im gradjani zelimo

pre 11 godina

Gradjani zele da se vi politicari dozovete pameti i predate vlast pametnim i ucenim ljudima a ne da je koristite za licne interese i interese clanova partije. Ali to vas uopste ne zanima....
Samo jedsno pitanje za brilijantnog menadzera, koji se bavi medijima, koji su pod uticajem politike, ali on uopste ne zloupotrebljava svoj polozaj clana ds u privatne svrhe: kako cete da branite fiksni kurs kod ovakvog spoljontrgovinsko deficita? Ako cete cekati da on nestane, onda ce kurs sam po sebi postati fiksni....

Verba volant scripta manet

pre 11 godina

Mislim da gdja Tabakovic zna sta radi ...Dinar se stabilizovao i bez uvodjenja fiksnog dinara!A lako je vama ,gdine Djilas,da pricate o fiksnom dinaru,sto ga niste uveli dok ste bili na vlasti!?

Afrikanerka

pre 11 godina

Fiksni kurs dinara ( monetarna politika) nije resenje za propalu privredu i rasipnistvo drzave (fiskalna politika). Ko god je na vlasti mora da uradi reformu zakona da bi privreda ozivela. U isto vreme mora da se smanji drzavni aparat. Jednom kad budget bude bio balansiran i spoljno trgovinski bilans negde oko nule, tad mozemo da razmislimo i o uvodjenju eura. Za to ce nam trebati neki drugi tim nego ovaj sto uglavnom lose igra od 1990-te.
Poz iz Pretorije

Sta rade Jorgovankini prstici u mom dzepu ?

pre 11 godina

@Verba volant scripta manet

Dinar je Jorgovanka ojacala a ne stabilizovala, protivno svim ekonomskim rezonima ali kada ce da stabilizuje mleko, sir, pivo, meso, odecu, obucu, ulje, keks, cokolade ......

Živela demagogija

pre 11 godina

Samo da objasne zašto ga do sada nisu uveli i ne samo to nikad ga spomenuli nisu ni Đelić ni ostala kompanija,a uzgred Šoškić je bio njihov guverner.I kod Slobe je bio fiksni kurs ali samo na papiru i za privilegovane, a za ostale je bio itekako plivajući i to na ulici.

urke

pre 11 godina

Gradjani na zalost nisu dovoljno edukovani da odlucuju o tome, a to su ozbiljna pitanja. Predlazem Djilasu da malo bolje izuci materiju i ove iz DSa da prestanu da se pozivaju na narod, to je malo pateticno.

beogradski ekonomista

pre 11 godina

Fiksni kurs bi bio propast. NBS ima novca da brani takav kurs deset meseci, maksimalno 14-15 meseci. Ne treba zaboraviti da se iz Srbije svake godine zbog spoljnotrgovnskog deficita odlije 4-5 milijardi evra vise nego sto udje od izvoza. Da tu razliku ne peglaju nasi zemljaci iz inostranstva koji salju novac svojim porodicama, kurs dinara bi odavno bio preko 150. Odjednom Djilas koji se ceo zivot bavi prodavanjem reklamnih minuta i marekting usluga prica o tome sta treba proizvodjacima. Bilo bi dobro da svoj novac iskoristi da angazuje nekog dobrog ekonomskog savetnika, posto ocigledno ne zna osnovne ekonomske pojmove i cinjenice iz oblasti monetarane politike i spoljnotrgovinske razmene.

Evo Morales

pre 11 godina

Još jedna u nizu populističkih mera koje se u kontinuitetu plasiraju posle najsramnijeg datuma u istoriji Srbije 5 oktobra.Ova mera predloga fiksiranja kursa ja na pravcu daljeg zaduzivanja posto više nema privatizacionih prihoda gde bi se veštački održavao kurs i stimulisala potrošnja naravno iz uvoza uz gušenje domaće proizvodnje i rast nezaposlenosti.Upravo je to model koji je uz gašenje domaćih banaka ekonomski urnisao zemlju.Kurs je do dolaska žutih 2008 godine bio 72 RSD kad su odlazili ostavili su 119 RSD.Kakvo je njihovo moralno pravo i kredibilitet ako ga imaju da se uopšte oglašavaju.Sve što od njih javnost očekuje je da su IZVINI GRAĐANIMA SRBIJE za nesreću koju su im učini.Inače za sve znatiželjne ni u jednoj državi sveta ali bukvalno ni u jednoj fiksni kurs nije doveo do ekonomskog blagostanja naprotiv efekti su dalji rast nezaposlenosti i spoljnog duga .Njegovi zagovornici su eksponenti MMF-a koji je sejač nesreće po svetu.Osnovi princip bogate i uređene države je monetarna suverenost,jak domaći bankarski sistem u konkurenciji sa stranim koji ne sme biti dominantan na tržištu i kurs u korelaciji snage domaće privrede.Zaključak od 5 oktobra je da je jedan deo tzv deo blagostanja posledica rasprodaje državnog bogatstva koje je Milošević "upropastio" a ove zapadne sluge poklonile strancima bez kritike za učinjena dela jer su instalirani to da urade.Još samo da se sprovede nacionalizacija od tajkuna i svih žutih izdanaka tranzicije koji su bili uspešni.

Srbija banana

pre 11 godina

He He.
Gradjani, jeste li za fiksni kurs? Jesmo! Zivecemo bolje!
Ok, realna vrednost fiksnog kursa je 200 din za €. Jeste li i dalje?
A, neee, pa mi smo mislili, posto placamo rate kredita u €, da bude tako, negde, do 80, ako moze 70, bilo bi super :D

Pogledajte cene od pre 2-3 godine, i uporedite ih sa sadasnjim, kurs se nije znacajnije menjao, bicemo svi sokirani.
Sta cemo, ako, na primer, fiksiramo kurs na 100 din za €.
Sta cemo za 2 godine kada hleb ode sa 50 na 80 din?
Kada gorivo ode na 200+ din?
Plate ce 'sigurno' da prate rast cena, kao i do sad, a sa fiksnim kursom pogotovo :D

Samo pljacka

pre 11 godina

Moze fiksan kurs, ali samo uz otvorene granice ! Da mozemo da idemo u Madjarsku, Bugarsku ili Nemacku po hranu, odecu, automobile ! Bez ikakvih ogranicenja. To bi dovelo i nase cene na slican nivo.

Ja sam

pre 11 godina

,,Ta mere takođe omogućava gradjanima da imaju sigurno radno mesto sa platom koja se neće menjati svakog meseca."
Moze li mi neko pomoci da ovo shvatim?
Kakve veze ima sigurnost posla sa fiksnim kursom i platom koja zavisi samo od vrednosti evra?
I ja sam masinac, kao i Djilas, ali mi ekonomija nija tako prosta kao njemu.

OOoo

pre 11 godina

dajte lepo plate u evrima,zaokruzite ih tako nek ide a ne ovako,udjes u turusitcku agenciju on ti kaze aranzman 400 eura, udjen u salon automobila on kaze 8000e, udjes u radnju sa mobilnim tel, on kaze 300e,pa jel ja primam platu u eurima ili u dinarima, pa kda pretvoris dinare u eura,opet gubis jer kurs nije srednji,vec prodajni,koji je 2 din visi od srednjeg i tako dalje, ko koga tu zaj.... sta se svi pravite ludi kad je kod nas zakonom zabranjeno da se placa u eurima,vec samo domaca valuta??? plata mi se smanjila u eurima od pre 4 god za 150e,zbog kursa,i ko mi to sad dodje? tad je bio 85 din sada je 112, a plata ista,a da sma primao u eurima 300 bi bilo 300

mr.key

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista
Znaci po tebi smo mi na istom nivou sa privredama: Svajcarske, Japana, Kine i Amerike? Kad si vec takav strucnjak sto nama laicima ne objasnis fiksne kurseve Hrvatske i Bosne. Mislim da mi pre spadamo u to drustvo? Ono sto vazi za model ekonomskog ponasanja Linhestajna i Luksemburga vazi i za kineski model: ne moze se primenjivati na Srbiju. I da se razumemo ova iz DS-a je cist populizam, da su hteli fiksni kurs mogli su da ga uvedu dok su bili na vlasti.

jovaN

pre 11 godina

Kako je vo lepo slušati: DS misli isto što i njen narod! Trebalo vam dvadeset godina da shvatite. Mada je i ovo više populizam nego realnost. Stabilan kurs je moguć u stabilnoj i postojećoj proizvodnji a ne u državi koja skori i nema industriju.

Ime

pre 11 godina

građani očito ne razumeju da fiksni kurs dinara ne znači i fiksne cene, recimo i ako ste uštedeli u evrima sa strane za godinu dana ćete recimo za sto eura dobiti 11,800 dinara, kao i danas, ali će recimo patike koje danas koštaju 6,000 dinara koštati 8,000 dinara, ali opušteno znaćete da je kurs fiksni...

olga

pre 11 godina

Taj Tadićev tajkun skuplja glasove na glupostima koje predlaže jer i onako nema ništa pametno da uradi pošto je većini jasno da je običan folirant.

Miroslav blok 24

pre 11 godina

Znači, da plastično pojasnimo uvođenje fiksnog kursa za šta se zalažu dotični. To bi bilo isto kao kad bi detetu od 7 godina, kupili fiksnu košulju, fiksne patike, i fiksne pantalone.

Inflacija Evra u EU oko 2.5% u Srbiji 10% !!!

pre 11 godina

Koji to gradjani zele fiksan kurs ? Beogradski gradjani kao na pr. Mladja i Jorgovanka, okaceni na budzet, sa velikim platama da sa ostatkom plate mogu da kupe vise Evra ! Drugi gradjani, kao ja, koji rade za strane firme, zele realan kurs a ne da 250 gr. putera moraju da placaju skoro 3 Evra !

DPolitika

pre 11 godina

@Posmatrač

Zaboravio si kao primer Srbiju:
Plivajuci kurs - Udjes u prodavnicu u Srbiji kada tamo uvozna cokoladica ili pasta za zube skuplja nego u Grckoj ili Nemackoj 2 puta
Fiksni kurs - Udjes u prodavnicu u Srbiji kada tamo uvozna cokoladica ili pasta za zube skuplja nego u Grckoj ili Nemackoj 3 puta

Niej sve u kursu ponesto je i u cokoladicma:)

Sustina je da li ce Srbija imati trgovinu koja ne preteruje sa marzama, manje opterecenje plate radnika drzavnim uzimanjima, manje akcize na gorrivo, manje poreze i opterecnja za privredu(= veca potrosnja i prihodi, vise preduzetnika i firmi, vece strane neprotezirane investicije), jaku industriju, izvoz, palcanje preko Paypala sa tragovackim racunima i mestom boravka srbija, podrsku IT sektoru ne samo na recima, jednostavno carinjenje bez haraca, kontrolu kvaliteta namirnica itd...

Ovako da li davljenik pliva ili je bacio sidro u sred okeana je nebitno...

pera

pre 11 godina

A kako oni znaju sta gradjani zele? Da li vas je ikada iko pitao sta zelite? Ja zelim da se kompletna politicka garnitura (i pozicija i opozicija) skine vec jednom narodu sa grbace.

Posmatrač

pre 11 godina

Fiksni kurs - Da, jer je bolje običnom narodu.
Evro - Ne, jer podstiče uvoz.

Primeri:
BIH - Konvertibilna marka ima fiksni kurs i vrednost upola manju od evra - idealan odnos. Narod prima plate slične kao i u Srbiji, ali zato nisu dodatno obezvređene iz meseca u mesec, padanjem vrednosti valute. Znaš sa koliko raspolažeš‚ a i manje su provizije u bankama kada se konvertuje. KM - mnogo dobra valuta!

Grčka - Evro valuta je isuviše krupna. Kada sam obilazio prodavnice primetio sam mizerne razlike u ceni između proizvoda velikih kompanija i cena lokalnih proizvođača. Npr. cokoladice, u rafu stoje Snikers i neka grčka čokoladica, a razlika u ceni 0,05-0,1 evro. Normalno, izbor pada na uvoznu.

zabrinuti ekonomista

pre 11 godina

Kada procitam ili cujem za neku ovakvu glupost ne mogu da se ne nasmejem, a iskreno sam se bojala poteza koje ce g-dja Tabakovic kao guverner vuci!
Njegovo visocanstvo kralj marketinskog prostora srbije ocigledno ne zna nista o deviznom kursu i ovakav potez bi mogao samo da nas vrati u 90-te i do toga da imamo ponovo zvanicni i nezvanicni kurs ili bi nam spoljnotrgovinski deficit bukvalno istopio devizne rezerve!!!
Nije osnovni ekonomski problem Srbije to sto imamo fleksibilan devizni kurs, vec to sto imamo vrlo oskudnu proizvodnju, mali izvoz, visoku nezaposljenost, predimenzioniranu administraciju i rekla bih relativno visoku baznu inflaciju za koju mislim da nije bas najrealnije prikazana od strane zvanicnika... Bilo bi dobro da neko od njih razmisli o ovim stvarima!!!

cosmos

pre 11 godina

To bi bio veliki korak unazad i mislim da to znaju i u DS-u.Ipak su bili na vlasti 4 godine i imali su prilike za to.Dolaskom DS-a na vlast 2008 godine kurs evra je bio oko 80 din,a kad su otisli 2012 mislim da je bio za 3-4 din veci od danasnjeg.Sto znaci skoro za 50% je dinar pao u odnosu na evro,a pri tome su potrosene stotine miliona evra na stabilizaciji kursa.Sobzirom da je drzava zavisna od uvoza,cak i nasa prizvodnja,znaci da je realno za taj procenat pala i kupovna moc gradjana.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja bih iskreno voleo da uvedu fiksni kurs, da bi svi ovi eksperti ekonomije videli sta to zaista znaci, pa kada legnu da spavaju sa platom od 600evra misleci kako je kurs fiksan i kako je to savrsenstvo, a probude se i shvate da im stan vredi 1 dinar a tajkuni trljaju ruke. E bas bih voleo da onda vidim te face zadovoljne fixnim kursom :D

Ana

pre 11 godina

Naravno, samo još treba da se nađe neko pametan i da shvati o čemu Đilas govori. U stvari, možda ih i ima, ali im ne odgovara takva ekonomska politika, verovatno ova vlada ima drugačije planove.

Niki

pre 11 godina

Evo i ja sam (kao gradjanin) za fiksni kurs. Da ga za pocetak fiksiramo na ne manje od 150din. Nego sta cemo sa kursom ako inflacija potera ?

popeye

pre 11 godina

Питање је ко таквом мером добија, а то су увозници, трговци, банке и трговински ланци, а ко овом мером губи, то су мање више сви у Србији, огромна већина (незапослени, произвођачи и извозници, пољопривредници и други који стварају нову вредност). Дакле сви, осим оних који су у валутним кредитима али због тога не треба да трпи огромна већина.

Jel posteno?

pre 11 godina

Inflacija i deflacija su sinonimi za pljacku.Djilas nije nikakav inovator vec su to stari predlozi sa ciste matematicke strane,a za ne upucene fiksni kurs ima makedonija.
Da nema inf i def drzava nikad ne bi mogla da nategne lovu za vracanje kredita stranim kreditorima.U oba slucaja se gradjani pritiskaju da vade novac i slamarica da bi vestacki upumpali evre u sistem.
Malo je glupo da ovakvu izjavu daje Djitler,posebno za plate

bumerang

pre 11 godina

...fiksni kurs i evo nam odmah dileri iza coska i one reci "devize, devize...", kupovina po tom zvanicnom kursu jedino omogucena privilegovanim pojedincima bliskih vlastima i time odmah neki novi tajkuni (ajd sad daih ne imenujemo, a svi znaju ko su ti iz tog perioda)... da li je to djilas ozbiljno mislio ili se salio...? kurs i sada nije skroz trzisni (znate i sami koje mehanizme drzava ima i sada da bi na njega uticala), a ovo znaju svi oni koji se razumeju u ekonomiju malo bolje.

Verba volant scripta manet

pre 11 godina

Mislim da gdja Tabakovic zna sta radi ...Dinar se stabilizovao i bez uvodjenja fiksnog dinara!A lako je vama ,gdine Djilas,da pricate o fiksnom dinaru,sto ga niste uveli dok ste bili na vlasti!?

Pravopis

pre 11 godina

DS je postala pametna kad je presla u opoziciju i isterala ološ iz prethodne vlade. Sve stranke treba da se reše političara od 5. Oktobra i pre. Tek inda možemo napred. Što se tiče predloga, slažem se, ukoliko je održivo.

FNS

pre 11 godina

Pa ko vam je branio da ga fiksirate? Dok ste bili na vlasti i punili dzepove odgovarao vam je plivajuci kurs, kad ste pukli sad znate da je i narod za fiksni kurs!
Evo ja sam za fiksni kurs i za neku ozbiljniju demokratsku stranku.

Itchy

pre 11 godina

Pa što ga niste uveli?????Što ne uhapsiste Miškovića,Kostića....????Što ste mi otpustili mamu i tatu sa posla?????Samo me zaobidjite!!!!!!!!!

Mervil

pre 11 godina

E svasta cu cuti od stranke kojoj pripadam. Pa ne uvodi se fiksan kurs zato sto to gradjani zele. Vi bre kao da ste jeli bunike. Al nema veze, sacekacu da i ovi sada u DS-u zavrse karijeru kao sto sam cekao predhodnu garnituru da joj vidim ledja....

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

dozvolite mi da se ne slozim. ma koliko fiksan kurs laicima izgledao dobro, on nikada, ali nikada, nikome, ali nikome nije doneo dobro, narocito ako je bio fiksiran na nerealnom nivou. pogledajte samo najjace svetske ekonomije, ubise se da sto vise obore svoju valutu kako bi na svetskom nivou bili konkurentni. svajcarska daje milijarde da ogranici kurs svajcarca prema evru, japanci placu jer je jen skocio, kinezima nije pravo sto juan skace a amerikanci stampaju dolare kao ludi sve u nadi da ce ga jos malo oboriti. jedino se mi trudimo da "odrzimo" kurs. jel smo mi mozda najpametniji na svetu? po tome kako zivimo, ne bih rekao. pre ce biti da se ovde kurs namerno fiksira da bi odredjene interesne grupe imale koristi na stetu svih nas. naravno, imati vlastitu valutu je lepo, ali se ponekad pitam da li bi za sve nas bilo bolje da uvedemo evro ili dolar, makar i bez pristanka ecb-a ili fed-a. jeste da bi izgubili prednost koju daje pametno vodjenje monetarne politike, ali onda bi nasu fiskalnu valutu vodili ecb ili fed umesto raznoraznih miskovica, soskica, jorgovanki, toplica, kostica, sarica, dinkica i cvetkovica i slicnih koji su je do sada vodili.

Emanuel

pre 11 godina

samo jedno prosto pitanje ... a što to niste uradili ovih zadnjih 10 godina kada je to rešenje ...

Pfff ... kako niko od Vas nema ideju šta da uradi

Aram Hacaturjan

pre 11 godina

Kada je ta ideja tako genijalna,moje je pitanje,zasto nisu uveli fiksni dinar 2008.?Vrednost dinara varira u zavisnosti od prilika na trzistu,videli smo kakve su rezultate donela razna ogranicenja koja je drzava sprovodila!Koliko nam bude bila jaka ekonomija,takvu vrednost ce i dinar imati!Sve je to kontraproduktivno po gradjane Srbije!

zoki

pre 11 godina

odlicno znaci vracam se na svoje staro radno mesto iz devedesetih, bonda, bonda, lorda, lorda, dvize, dvize, devize, zeneee keseee keseee..

maja a.

pre 11 godina

Da, najbolje je gradjanima pustiti da odlucuju o kursu. Poznato je da smo narod koji sve zna, pa kad mogu da biraju Tomu, svakako ce izabrati i najbolje resenje za ekonomiju.

olga

pre 11 godina

Taj Tadićev tajkun skuplja glasove na glupostima koje predlaže jer i onako nema ništa pametno da uradi pošto je većini jasno da je običan folirant.

eto sa im gradjani zelimo

pre 11 godina

Gradjani zele da se vi politicari dozovete pameti i predate vlast pametnim i ucenim ljudima a ne da je koristite za licne interese i interese clanova partije. Ali to vas uopste ne zanima....
Samo jedsno pitanje za brilijantnog menadzera, koji se bavi medijima, koji su pod uticajem politike, ali on uopste ne zloupotrebljava svoj polozaj clana ds u privatne svrhe: kako cete da branite fiksni kurs kod ovakvog spoljontrgovinsko deficita? Ako cete cekati da on nestane, onda ce kurs sam po sebi postati fiksni....

Miroslav blok 24

pre 11 godina

Znači, da plastično pojasnimo uvođenje fiksnog kursa za šta se zalažu dotični. To bi bilo isto kao kad bi detetu od 7 godina, kupili fiksnu košulju, fiksne patike, i fiksne pantalone.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja bih iskreno voleo da uvedu fiksni kurs, da bi svi ovi eksperti ekonomije videli sta to zaista znaci, pa kada legnu da spavaju sa platom od 600evra misleci kako je kurs fiksan i kako je to savrsenstvo, a probude se i shvate da im stan vredi 1 dinar a tajkuni trljaju ruke. E bas bih voleo da onda vidim te face zadovoljne fixnim kursom :D

Ana

pre 11 godina

Naravno, samo još treba da se nađe neko pametan i da shvati o čemu Đilas govori. U stvari, možda ih i ima, ali im ne odgovara takva ekonomska politika, verovatno ova vlada ima drugačije planove.

Evo Morales

pre 11 godina

Još jedna u nizu populističkih mera koje se u kontinuitetu plasiraju posle najsramnijeg datuma u istoriji Srbije 5 oktobra.Ova mera predloga fiksiranja kursa ja na pravcu daljeg zaduzivanja posto više nema privatizacionih prihoda gde bi se veštački održavao kurs i stimulisala potrošnja naravno iz uvoza uz gušenje domaće proizvodnje i rast nezaposlenosti.Upravo je to model koji je uz gašenje domaćih banaka ekonomski urnisao zemlju.Kurs je do dolaska žutih 2008 godine bio 72 RSD kad su odlazili ostavili su 119 RSD.Kakvo je njihovo moralno pravo i kredibilitet ako ga imaju da se uopšte oglašavaju.Sve što od njih javnost očekuje je da su IZVINI GRAĐANIMA SRBIJE za nesreću koju su im učini.Inače za sve znatiželjne ni u jednoj državi sveta ali bukvalno ni u jednoj fiksni kurs nije doveo do ekonomskog blagostanja naprotiv efekti su dalji rast nezaposlenosti i spoljnog duga .Njegovi zagovornici su eksponenti MMF-a koji je sejač nesreće po svetu.Osnovi princip bogate i uređene države je monetarna suverenost,jak domaći bankarski sistem u konkurenciji sa stranim koji ne sme biti dominantan na tržištu i kurs u korelaciji snage domaće privrede.Zaključak od 5 oktobra je da je jedan deo tzv deo blagostanja posledica rasprodaje državnog bogatstva koje je Milošević "upropastio" a ove zapadne sluge poklonile strancima bez kritike za učinjena dela jer su instalirani to da urade.Još samo da se sprovede nacionalizacija od tajkuna i svih žutih izdanaka tranzicije koji su bili uspešni.

popeye

pre 11 godina

Питање је ко таквом мером добија, а то су увозници, трговци, банке и трговински ланци, а ко овом мером губи, то су мање више сви у Србији, огромна већина (незапослени, произвођачи и извозници, пољопривредници и други који стварају нову вредност). Дакле сви, осим оних који су у валутним кредитима али због тога не треба да трпи огромна већина.

zabrinuti ekonomista

pre 11 godina

Kada procitam ili cujem za neku ovakvu glupost ne mogu da se ne nasmejem, a iskreno sam se bojala poteza koje ce g-dja Tabakovic kao guverner vuci!
Njegovo visocanstvo kralj marketinskog prostora srbije ocigledno ne zna nista o deviznom kursu i ovakav potez bi mogao samo da nas vrati u 90-te i do toga da imamo ponovo zvanicni i nezvanicni kurs ili bi nam spoljnotrgovinski deficit bukvalno istopio devizne rezerve!!!
Nije osnovni ekonomski problem Srbije to sto imamo fleksibilan devizni kurs, vec to sto imamo vrlo oskudnu proizvodnju, mali izvoz, visoku nezaposljenost, predimenzioniranu administraciju i rekla bih relativno visoku baznu inflaciju za koju mislim da nije bas najrealnije prikazana od strane zvanicnika... Bilo bi dobro da neko od njih razmisli o ovim stvarima!!!

mr.key

pre 11 godina

@Simerijanac Anarhista
Znaci po tebi smo mi na istom nivou sa privredama: Svajcarske, Japana, Kine i Amerike? Kad si vec takav strucnjak sto nama laicima ne objasnis fiksne kurseve Hrvatske i Bosne. Mislim da mi pre spadamo u to drustvo? Ono sto vazi za model ekonomskog ponasanja Linhestajna i Luksemburga vazi i za kineski model: ne moze se primenjivati na Srbiju. I da se razumemo ova iz DS-a je cist populizam, da su hteli fiksni kurs mogli su da ga uvedu dok su bili na vlasti.

jovaN

pre 11 godina

Kako je vo lepo slušati: DS misli isto što i njen narod! Trebalo vam dvadeset godina da shvatite. Mada je i ovo više populizam nego realnost. Stabilan kurs je moguć u stabilnoj i postojećoj proizvodnji a ne u državi koja skori i nema industriju.

beogradski ekonomista

pre 11 godina

Fiksni kurs bi bio propast. NBS ima novca da brani takav kurs deset meseci, maksimalno 14-15 meseci. Ne treba zaboraviti da se iz Srbije svake godine zbog spoljnotrgovnskog deficita odlije 4-5 milijardi evra vise nego sto udje od izvoza. Da tu razliku ne peglaju nasi zemljaci iz inostranstva koji salju novac svojim porodicama, kurs dinara bi odavno bio preko 150. Odjednom Djilas koji se ceo zivot bavi prodavanjem reklamnih minuta i marekting usluga prica o tome sta treba proizvodjacima. Bilo bi dobro da svoj novac iskoristi da angazuje nekog dobrog ekonomskog savetnika, posto ocigledno ne zna osnovne ekonomske pojmove i cinjenice iz oblasti monetarane politike i spoljnotrgovinske razmene.

Jel posteno?

pre 11 godina

Inflacija i deflacija su sinonimi za pljacku.Djilas nije nikakav inovator vec su to stari predlozi sa ciste matematicke strane,a za ne upucene fiksni kurs ima makedonija.
Da nema inf i def drzava nikad ne bi mogla da nategne lovu za vracanje kredita stranim kreditorima.U oba slucaja se gradjani pritiskaju da vade novac i slamarica da bi vestacki upumpali evre u sistem.
Malo je glupo da ovakvu izjavu daje Djitler,posebno za plate

bumerang

pre 11 godina

...fiksni kurs i evo nam odmah dileri iza coska i one reci "devize, devize...", kupovina po tom zvanicnom kursu jedino omogucena privilegovanim pojedincima bliskih vlastima i time odmah neki novi tajkuni (ajd sad daih ne imenujemo, a svi znaju ko su ti iz tog perioda)... da li je to djilas ozbiljno mislio ili se salio...? kurs i sada nije skroz trzisni (znate i sami koje mehanizme drzava ima i sada da bi na njega uticala), a ovo znaju svi oni koji se razumeju u ekonomiju malo bolje.

Ja sam

pre 11 godina

,,Ta mere takođe omogućava gradjanima da imaju sigurno radno mesto sa platom koja se neće menjati svakog meseca."
Moze li mi neko pomoci da ovo shvatim?
Kakve veze ima sigurnost posla sa fiksnim kursom i platom koja zavisi samo od vrednosti evra?
I ja sam masinac, kao i Djilas, ali mi ekonomija nija tako prosta kao njemu.

pera

pre 11 godina

A kako oni znaju sta gradjani zele? Da li vas je ikada iko pitao sta zelite? Ja zelim da se kompletna politicka garnitura (i pozicija i opozicija) skine vec jednom narodu sa grbace.

urke

pre 11 godina

Gradjani na zalost nisu dovoljno edukovani da odlucuju o tome, a to su ozbiljna pitanja. Predlazem Djilasu da malo bolje izuci materiju i ove iz DSa da prestanu da se pozivaju na narod, to je malo pateticno.

Sta rade Jorgovankini prstici u mom dzepu ?

pre 11 godina

@Verba volant scripta manet

Dinar je Jorgovanka ojacala a ne stabilizovala, protivno svim ekonomskim rezonima ali kada ce da stabilizuje mleko, sir, pivo, meso, odecu, obucu, ulje, keks, cokolade ......

Posmatrač

pre 11 godina

Fiksni kurs - Da, jer je bolje običnom narodu.
Evro - Ne, jer podstiče uvoz.

Primeri:
BIH - Konvertibilna marka ima fiksni kurs i vrednost upola manju od evra - idealan odnos. Narod prima plate slične kao i u Srbiji, ali zato nisu dodatno obezvređene iz meseca u mesec, padanjem vrednosti valute. Znaš sa koliko raspolažeš‚ a i manje su provizije u bankama kada se konvertuje. KM - mnogo dobra valuta!

Grčka - Evro valuta je isuviše krupna. Kada sam obilazio prodavnice primetio sam mizerne razlike u ceni između proizvoda velikih kompanija i cena lokalnih proizvođača. Npr. cokoladice, u rafu stoje Snikers i neka grčka čokoladica, a razlika u ceni 0,05-0,1 evro. Normalno, izbor pada na uvoznu.

cosmos

pre 11 godina

To bi bio veliki korak unazad i mislim da to znaju i u DS-u.Ipak su bili na vlasti 4 godine i imali su prilike za to.Dolaskom DS-a na vlast 2008 godine kurs evra je bio oko 80 din,a kad su otisli 2012 mislim da je bio za 3-4 din veci od danasnjeg.Sto znaci skoro za 50% je dinar pao u odnosu na evro,a pri tome su potrosene stotine miliona evra na stabilizaciji kursa.Sobzirom da je drzava zavisna od uvoza,cak i nasa prizvodnja,znaci da je realno za taj procenat pala i kupovna moc gradjana.

Inflacija Evra u EU oko 2.5% u Srbiji 10% !!!

pre 11 godina

Koji to gradjani zele fiksan kurs ? Beogradski gradjani kao na pr. Mladja i Jorgovanka, okaceni na budzet, sa velikim platama da sa ostatkom plate mogu da kupe vise Evra ! Drugi gradjani, kao ja, koji rade za strane firme, zele realan kurs a ne da 250 gr. putera moraju da placaju skoro 3 Evra !

Živela demagogija

pre 11 godina

Samo da objasne zašto ga do sada nisu uveli i ne samo to nikad ga spomenuli nisu ni Đelić ni ostala kompanija,a uzgred Šoškić je bio njihov guverner.I kod Slobe je bio fiksni kurs ali samo na papiru i za privilegovane, a za ostale je bio itekako plivajući i to na ulici.

OOoo

pre 11 godina

dajte lepo plate u evrima,zaokruzite ih tako nek ide a ne ovako,udjes u turusitcku agenciju on ti kaze aranzman 400 eura, udjen u salon automobila on kaze 8000e, udjes u radnju sa mobilnim tel, on kaze 300e,pa jel ja primam platu u eurima ili u dinarima, pa kda pretvoris dinare u eura,opet gubis jer kurs nije srednji,vec prodajni,koji je 2 din visi od srednjeg i tako dalje, ko koga tu zaj.... sta se svi pravite ludi kad je kod nas zakonom zabranjeno da se placa u eurima,vec samo domaca valuta??? plata mi se smanjila u eurima od pre 4 god za 150e,zbog kursa,i ko mi to sad dodje? tad je bio 85 din sada je 112, a plata ista,a da sma primao u eurima 300 bi bilo 300

Ime

pre 11 godina

građani očito ne razumeju da fiksni kurs dinara ne znači i fiksne cene, recimo i ako ste uštedeli u evrima sa strane za godinu dana ćete recimo za sto eura dobiti 11,800 dinara, kao i danas, ali će recimo patike koje danas koštaju 6,000 dinara koštati 8,000 dinara, ali opušteno znaćete da je kurs fiksni...

Niki

pre 11 godina

Evo i ja sam (kao gradjanin) za fiksni kurs. Da ga za pocetak fiksiramo na ne manje od 150din. Nego sta cemo sa kursom ako inflacija potera ?

Srbija banana

pre 11 godina

He He.
Gradjani, jeste li za fiksni kurs? Jesmo! Zivecemo bolje!
Ok, realna vrednost fiksnog kursa je 200 din za €. Jeste li i dalje?
A, neee, pa mi smo mislili, posto placamo rate kredita u €, da bude tako, negde, do 80, ako moze 70, bilo bi super :D

Pogledajte cene od pre 2-3 godine, i uporedite ih sa sadasnjim, kurs se nije znacajnije menjao, bicemo svi sokirani.
Sta cemo, ako, na primer, fiksiramo kurs na 100 din za €.
Sta cemo za 2 godine kada hleb ode sa 50 na 80 din?
Kada gorivo ode na 200+ din?
Plate ce 'sigurno' da prate rast cena, kao i do sad, a sa fiksnim kursom pogotovo :D

Samo pljacka

pre 11 godina

Moze fiksan kurs, ali samo uz otvorene granice ! Da mozemo da idemo u Madjarsku, Bugarsku ili Nemacku po hranu, odecu, automobile ! Bez ikakvih ogranicenja. To bi dovelo i nase cene na slican nivo.

Afrikanerka

pre 11 godina

Fiksni kurs dinara ( monetarna politika) nije resenje za propalu privredu i rasipnistvo drzave (fiskalna politika). Ko god je na vlasti mora da uradi reformu zakona da bi privreda ozivela. U isto vreme mora da se smanji drzavni aparat. Jednom kad budget bude bio balansiran i spoljno trgovinski bilans negde oko nule, tad mozemo da razmislimo i o uvodjenju eura. Za to ce nam trebati neki drugi tim nego ovaj sto uglavnom lose igra od 1990-te.
Poz iz Pretorije

DPolitika

pre 11 godina

@Posmatrač

Zaboravio si kao primer Srbiju:
Plivajuci kurs - Udjes u prodavnicu u Srbiji kada tamo uvozna cokoladica ili pasta za zube skuplja nego u Grckoj ili Nemackoj 2 puta
Fiksni kurs - Udjes u prodavnicu u Srbiji kada tamo uvozna cokoladica ili pasta za zube skuplja nego u Grckoj ili Nemackoj 3 puta

Niej sve u kursu ponesto je i u cokoladicma:)

Sustina je da li ce Srbija imati trgovinu koja ne preteruje sa marzama, manje opterecenje plate radnika drzavnim uzimanjima, manje akcize na gorrivo, manje poreze i opterecnja za privredu(= veca potrosnja i prihodi, vise preduzetnika i firmi, vece strane neprotezirane investicije), jaku industriju, izvoz, palcanje preko Paypala sa tragovackim racunima i mestom boravka srbija, podrsku IT sektoru ne samo na recima, jednostavno carinjenje bez haraca, kontrolu kvaliteta namirnica itd...

Ovako da li davljenik pliva ili je bacio sidro u sred okeana je nebitno...