Subota, 16.02.2013.

23:26

Kloc: Kosovo kao opijum za narod

Politički analitičar iz Nemačke Volfgang Kloc ocenio je da srpski političari koriste pitanje Kosova kao "opijum za srpski narod".

Izvor: Beta

Kloc: Kosovo kao opijum za narod IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Darko

pre 11 godina

Svaka cast Kloc,uze mi rec iz usta.Cim srbende ovako pene,znaci da si ubo sustinu sto i nije tesko.Poznato je da ova nacija najvise voli da je lazu i mazu,istinu ne podnosi.Minimum 95% Srba nikada nije bilo na Kosovu niti planira da ide,ali svima je to sveta srpska zemlja i sl.Smesno i zalosno.

MIOMIRKA

pre 11 godina

Srpskom narodu Kosovo ne treba kao opijum. Nama treba opijum protiv Kosova koje je postalo rak rana naše svakodnevnice. A naš narod nije glup gospodine, znamo mi i da je skupoća i da nema posla i da je zdravstvo u krizi, ali nije li tako u većini država?

nada 22

pre 11 godina

Ovi "politički analitičari" niču kao pečurke (u svim oblicima, ukusima, prirodne, uzgajene, domaće ili iz inostranstva). Kakve god bile, mediji nam ih serviraju, a mi ih halapljivo žvaćemo i gutamo, iako nas sve više boli stomak od njih. Jedino se producenti dobro osećaju, uvereni da će im se investicija isplatiti.

ZAPADNA STRATEGIJA

pre 11 godina

Kosovski mit je opijum za Srbe još od Kralja Milana Obrenovića, koji je nečim morao da opravda dogovor sa AustroUgarskom (više ultimatum AU), da se Srbija širi ka JUGU (gde je živelo relativno malo Srba),
umesto ka Severu (Vojvodina) i Zapadu (Bosna, Dalmacija), gde se nalazilo gro srpskog stanovništva (ali na koje je pretenzije imala AU monarhija).

Zloupotrebljen je kosovski mit, koji se izvorno odnosi na Kosovsku bitku 1389.g. i njegov značaj, a ne na Kosovo i Metohiju kao teritoriju.
Cenu pogrešnog pravca širenja države Srbije, plaćamo i danas
(još ne postoji DOBRA CESTA od Beograda prema Sarajevu, Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori..)

Владимир

pre 11 godina

@ (ZAPADNA STRATEGIJA, 17. februar 2013 14:05)

Изгледа да су Охридском архиепископијом, царским градом Призреном и Драчом столовали изванземаљци, кад су Срби у договору са АУ кренули да освајају?
Изгледа да су антички Грци досељавали Арбанасе из Епира у Северну Грчку из велике љубави према њима, а не због ратова са Србима?

Елементарно незнање.

jovaN

pre 11 godina

Pošto je gospodin donedavna bio "direktor regionalne kancelarije nemačke fondacije "Hajnrih Bel" jasna je njegova "objektivnost". Ma čovek uopšte nema svojih interesa na Balkanu!?
A da analiza nije korektna pokazuju putovanja širom sveta i privlačenje potencijalnih investitora (ili se i njima želi samo predstaviti "platforma za Kosovo"?). Ovo mi više liči na "plaćen termin"!

zoran

pre 11 godina

Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO.
(zoran, 17. februar 2013 09:42)

Је л' ти мирна САВЕСТ?
Осећаш ли се ОДГОВОРНИМ?
Шта мислиш да УЧИНИШ поводом реалности?

Ил' си Србин само када треба да узмеш плату од државе, добијеш социјално и пензионо, пасош и бесплатно лечење?
(Владимир, 17. februar 2013 11:59)

Savest mi je mirna ne 100 nego 1000%.
Odgovornim se ne osećam ni za tačku iznad j.
Realan čovek se NORMALNO PONAŠA kada shvati da je realnost nemoguće promeniti, što u ovom slučaju jeste. Do te realnosti nas je dovela Miloševićeva i Šešeljeva ludost a sada ovi koji su trenutno na vlasti, u stvari saučesnici ove dvojice tokom devedesetih, ne mogu NIŠTA da promene. Znači, ja mogu bukvalno NIŠTA i zato mi ne pada na pamet da bacam čifta, ziparam i trošim energiju.

Platu NE UZIMAM od države VEĆ JE KRVAVO ZARAĐUJEM KAO VODOINSTALATER, moj zemljače. KRVAVO!!!!
Socijalno i penziono NE DOBIJAM NEGO REDOVNO UPLAĆUJEM koliko je dražava odredila.
Pasoš sam KUPIO, zemljače! Platio propisanu taksu i čekao kao I SVI OSTALI!
Lečenje NEMAM BESPLATNO nego uplaćujem sa svim ostalim davanjima!


Prema tome, da mi se izviniš i to odmah.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

''Опијум за народ''.
Примењена комунистичка истина о религији уз помоћ које су на упражњено место које је заузимао Бог, поставили Великог Вођу.

@Milica
А да ли си ти, са неким кога познајеш, икада била у нпр. Куршумлији?
Питам те да би смо сутра знали, да ли као политичка заједница – држава Србија, имамо обавезу одбране и тог дела наше земље.

p.s. Не постоји српска нација, већ српски народ.
Народи стварају државе, државе стварају нације.

gashi

pre 11 godina

Ovaj ,Kloc je otkrijo ...toplu, vodu...Dok Srbi ne shvatajo,da to sto doticni gos,podin,pise, i otkrijo ,je bistvo.Nama na Kosovo, dobro se pise,i ide.Nazalost je to jedina, istina.

Rekreativac

pre 11 godina

Ako je Kosovo opijum, ne zna sta je onda Europska Unija?!
(Dejannn, 17. februar 2013 01:11)

Srbija je potpisala da se povlaci sa kosova!!!!!!
EU napredak u organizaciji svetskog drustva!!!!!!

ese

pre 11 godina

Nazalost mnogi stranci olako i lako daju izjave o nama i nasim unutrasnjim problemima, sto je veoma nepristojno u najmanju ruku ako ste gost u tudjoj kuci. Nadam se da ce ovo prestati.
Moje licno misljenje je da je ovo na kraju glupa izjava jer pobogu da li je Gosn. Kloc spreman da mu se uzme deo stana koji ima u Nemackoj, jer neko od nas smatra da nama pripada npr. njegova spavaca soba. Ne ide, zar ne, bez obzira na nasu i nemacku politiku, i razne NVO i ostala cuda. Dodjite u Srbiju, pojedite sarmu, popijte dunju, ali nemojte o stvarima koje vas se ne ticu i o njime ne znate nista.

Halle-ON

pre 11 godina

Patriote, covek nije rekao da se ne treba boriti za Kosovo, vec da na tome ne trebaju politicari zasnivati svoju politiku jer sto se Kosova tice ne moze se mnogo uraditi, ni milom, jer svi pregovori se vode po direktivi medjunarodnih sila, a ni silom jer bi te iste medjunarodne sile se ukljucile u sukob i opet nista ne bi postigli. Sve to mozemo zakljuciti na primeru sadasnje vlasti koja je bila najveci protivnik ovakve politike prema Kosovu, a sad istu na identican nacin sprovodi. Politicari u celom svetu imaju neko svoje Kosove, tj. neki "problem" koji sluzi da se skrene paznja sa pravih problema. Mislite da je slucajnost podudaranje pocetka Americke borbe protiv terorizma sa ekonomskom krizom, ili frka oko Berluskonija, ili problem sa strancima u Francuskoj? Sve to sluzi kanalisanju besa ka necem drugom a ne ka pravom uzroku problema. U islamskim zemljama se razvija mrznja prema svemu neislamskom i omogucuje opstanak sebicnih pojedinaca na vlasti, a i u hriscanskim zemljama postoji milion primera, skretanja paznje, u Nemackoj je to skretanje rast nacionalizma i nacizma, u Britaniji rasizam i priliv stranaca, u Spaniji jacanje separatizma, u Grckoj se insistiralo na problemu sa Makedonijom. SAD vec dosta vremena manipulise propagandom, od problema sa maninama, terorizmom, uticajem kineske ekonomije, Asanzom i ko zna cime jos. Kada ne bi bilo toga svi bi jednostavno shvatili da ovakva drustvena uredjenja vise ne mogu da opstanu, ovako se jos uvek odrzavaju...

wiener

pre 11 godina

ne slazem se sa ovom analizom. mislim da bi se mnogi srpski politicari rado ratosiljali kosova, jer je njima glavni cilj sada da se udje u eu. velikom delu sprskog naroda kosovo jeste vazno. ali ne radi se samo o kosovu, vec i o svemu sto se desilo devedesetih. bilo je tu dosta nepravde, a nepravda radikalizuje ljude. i upravo su ovakvi dorpineli svemu tome. i vidim da im to jos nije jasno.

Владимир

pre 11 godina

Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO.
(zoran, 17. februar 2013 09:42)

Је л' ти мирна САВЕСТ?
Осећаш ли се ОДГОВОРНИМ?
Шта мислиш да УЧИНИШ поводом реалности?

Ил' си Србин само када треба да узмеш плату од државе, добијеш социјално и пензионо, пасош и бесплатно лечење?

Na zalost

pre 11 godina

Na moju veliku zalost, mnogo logike ima u stavovima g. Kloca. Sumorna ali istinito. Valjda je i nama jasno da treba u sebi i oko sebe mnogo toga da promenimo na bolje. Prvo u svojim glavama.

jack

pre 11 godina

Ako je ovaj Kloc bio u Beogradu i na kraju doneo ovakav zaključak to znači da je džaba i dolazio. Nije uspeo da provali srpsku političku scenu. Kosovo jeste bilo opijum ali početkom 90-tih, kada se uspinjao Milošević a ne danas. Danas se srpska politika bavi Kosovom jer mu to pitanje nameću stranci, ponajviše upravo Nemci. Ne možemo od Nemaca ništa da uradimo a da nam ne natrljaju Kosovo na nos. Tako ispada da je Kosovo opijum za Nemce a ne za Srbe.
Nemci možda jesu narod talentovan za proizvodnju automobila i za preciznu mehaniku ali za politiku su dunsteri.

Gjeto 11

pre 11 godina

Novi Sad -- Politički analitičar iz Nemačke Volfgang Kloc ocenio je da srpski političari koriste pitanje Kosova kao "opijum za srpski narod".

Sta reci vise!?

w.

pre 11 godina

Ima na ovom trzistu raznih opijuma pored Kosova,tu je i opijum zvani EU, Nato... i nije da samo srBske patriJote koriste Kosovo kao opijum, tu su i predstavnici palanackih liberala koji Kosovo i Srbe sa Kosova optuzuju za svoj mizerni zivot jer su siroti momentalno uskraceni i zive lose samo zbog Kosova koje ih sprecava da rade nesto te sada imaju snage samo za komentarisanje. Skidanjem Kosova sa dnevnog reda i oni bi imali ozbiljan problem da nadju sledeci izgovor za svoju nesposobnost. A i Cedica i Vuk bi ostali bez honorara za svoja lobiranja... A da ne spominjemo stotine analiticara, strucnjaka koji zive od paratiziranja na temi Kosova ili razne fondacija iz inostranstva koji trose ozbiljne pare na SEBE (ogladni covek, a i auto ti treba i to terenac zbog losih puteva po Srbiji a i nisu ni te ekspertize i istrazivanja jeftina, ili sekretarice) kako bi zatucanim Srbima objasnili kako im ne treba 15% teritorija ili tamo neke bezvezne crkve i manastiri a i sta ce im ti Srbi sa Kosova a i treba nekako racionalizovati politike svojih vlada koje su resile da podrzavaju malo 19. vekovni albanski primitivni i nasilni sovinizam i sirenje. Uostalom nisu Srbi Englezi koji ne mogu bez Foklanda ili Albanci koji ne mogu bez severa i svih onih teritorija za koje njihovi "istoricari" ocene da su to "drevne ilirske zemlje". Srbima je previse i Vojvodina, Sandzak a kamoli tamo neko Kosovo. Uglavnom, mnogo je tu dzankija i zavisnika pored srbskih patriJota...

Fidelio

pre 11 godina

"Stoga se tzv. kosovski problem mora držati onoliko dugo otvorenim, sve dok srpska politika u pretežnom delu ne pronadje druge puteve i strategije kako bi osigurala moć", rekao je Kloc.

Što srpskim političarima uopšte neće biti teško, ako se uzme u obzir ograničenost inteligencije prosečnog Srbina.
Svima u Srbiji, čak i onima sa jeftinim kartama, postalo je manje više jasno da kosovska priča ulazi u završnu fazu i da će ova tekuća garnitura (da ne kažem "režim"), uprkos svom, naročito Tominom, patriJotskom busanju u grudi, polako ali sigurno predaje Kosovo. Ne očekujem formalno priznanje, ali Kosovo može sasvim lepo i bez toga.
S druge strane, već su smislili novu šarenu lažu kojom će opravdati užasnu materijalnu bedu i galopirajuće siromaštvo, nepostojanje funkcionalnih državnih institucija i manjak svakog izgleda na boljitak.
To se zove "Borba protiv korupcije i kriminala" i savršeno se uklapa u način "razmišljanja" prosečnog Srbina: za sve loše što mi se događa, kriv je neko drugi, nikako ja. U ovom konkretnom slučaju, krivi su "lopovi". Dakle, ako neko (na primer, Vučić) pohapsi sve "lopove", ja ću namah da procvetam. Zato sve što ja treba da uradim, jeste da podržim Vučića.
Što je još lepše, Vučić i nema baš tako težak posao, jer su svi "lopovi" do poslednjeg koncentrisani u "bivšem režimu"! Kad sve njih smesti u mardelj, eto nama i bez Kosova automatski i novih radnih mesta, i dobrih bolnica, i jake države, i lepog života generalno!

KLODIN VULF

pre 11 godina

Baš je tužno kada ovakve kritike dolaze od pripadnika naroda koji je nacionalsocijalizam koristio u svrhe uzimanja onog što Nemačkoj niti njenom narodu nije pripadalo. Države koja je kao opijum za svoj narod koristila mržnju prema drugim verama, nacijama i rasama. Mi bar branimo svoje, a naš narod nije glup da nam Kosovo može odvratiti pažnju od svakidašnjih problema.

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 11 godina

evo da objasnim ovim kosmopolitama i europljanima kojima je muka vise od kosova i koji nikad nisu bili na njemu i koji se pitaju sta ce nam kosmet samo nas vuce a nemamo nista od njrga i kojima naravno svi oni manastiri,srednjovekovni gradovi ne predstavljaju nista.i naravno koji zele samo lepse da zive i da imaju vise para.TERITORIJA KOSOVA I METOHIJE SADRZI RUDU LIGNITA DOVOLJNU DA SE CITAVA EVROPSKA I SEVERNO AMERICKA INDUSTRIJA SNABDEVA SLEDECIH 50 DO 60 GODINA SVAKODNEVNOG KORISCENJA.VREDNOST RUDE JE PROCENJENA NA VREDNOST OD OKO 100 MILIJARDI EVRA.PORED LIGNITA TU SU RUDE ZLATA,OLOVA I CINKA KOJE SU TAKODJE U VREDNOSTI DESETINE MILIJARDI EVRA.e zato vam su vam draga braca ameri tamo napravili protektorat a medlin olbrajt i vesli klark sa svojim drustvom otvorili rudnike i raznorazne firme.a gospdo draga zeljna boljeg zivota ako vam duhovna vrednost kosmeta nije bitna eto vam razlog zasto bi trebalo kosovo biti srbija.stotine milijardi evra.zamislite kako bi lepo ziveli.eto....

lektor

pre 11 godina

Nije ,da covek nije u pravu.Mi nadrogirani,omamljeni ni ne znamo sta se tacno radi.Sva sreca da imamo nemce koji budno sve prate,placaju vrhunske strucnjake za istocnu evropu,koji na Srbiji doktorate i doktorate napisase.Jos samo malo da ih i realizuju.Ali bice,vidite i sami gde ih je bezobzirnost i upornost dovela.U sam vrh ekonomske sile.

NEMO

pre 11 godina

Kada na delu teritorije nemate vojsku, policiju, i druge atribute vlasti i drzavnosti, onda to nije VASE vec NJIHOVO. Zato G-Din Kloc dobro i kaze, a sto se to nama ne svidja to je druga prica!!

zoran

pre 11 godina

@ Владимир, 17. februar 2013 02:36
&

@ Vladimir, 16. februar 2013 23:43

Predpostavljam da si isti pa si posle zaključio da će ćirilica glasnije da odjekne.

Hajde druže baci gusle u ćošak. Danas je XXI vek. Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO. Radi n ešto pametno i svrsishodno.

A što se ognjišta tiče. Ja imam električni šporet...

Adam

pre 11 godina

Jučer su u Varšavi neki Poljaci i Česi demonstrirali protiv Kosova, a za srpske interese, i to ste zdušno podržali, u stilu "ma bravo, braćo Poljaci i Česi, hvala, vidi kako nas vi volite" itd. Sada napadate Nijemca koji vam kaže svoje mišljenje koje vam se ne svidja, jer ne podržava srpske interese, a napadi su uglavnom ono vaše standardno "ma ko je on uopšte da nama nešto tu priča (pa još Švaba, dakle stranac)". Čekajte, ljudi, budite jednom fer i konzistentni pa se napokon počnite ponašate istovjetno prema svima: ako vam nije po volji da o vama stranci govore negativno, onda vam ne treba biti po volji ni kada pričaju pozitivno, jer i jedno i drugo u biti je vanjsko miješanje u unutarnje poslove Srbije. Znam da ovo djeluje vrlo naivno s moje strane, ali ljudima poput vas koji i dalje vjeruju da je Kosovo u Srbiji ili da Vuk Jeremić uistinu ima šanse postati glavni tajnik UN-a ovako nešto može biti jako ozbiljna činjenica.

vija

pre 11 godina

... odkud ovaj koc zna sta je nas problem osim ako mu neko iz nevladinog sektora nije doturio tu informaciju... tipa nezavisnih novinara ali samo nezavisnih od zemlje wsrbije ili onih koji sede po lokalnim megapolisima od 100 hiljada ljudi pri njihovim priznavanjima od drzava tipa koje se ujedinjuju a zdruge strane žustro pomažu drugima da se razjedinjuju...

Pak

pre 11 godina

Neverovatno! Dakle svaka susa moze da dize ono na nas samo ako je iz inostranstva.I naravno da dobije prostor u medijima.Koja je razljka izmedju njegovog analitickog misljenja i misljenja svakog kafanskog analiticara.Pa uredu,neka je i istina nije otkrio Ameriku.Meni zapravo smeta sto se svakome daje pravo i medijski prostor da gura Srbiji prste u oci i da nam objasnjava kako cemo i sta da radimo.Ajde da je to rekla Merkelova, ali da nas kloca jedan Kloc to je nedopustivo.Pitam se da li taj "analiticar" moze da dobije prostor u bilo kom nemackom mediju

МиливојЕ

pre 11 godina

Занимљиво !
Како то да је Косово свима битно --- од Аљаске до Аустралије --- а једино не сме да буде битно онима чије је - Србима !

Banozio

pre 11 godina

Nije opijum, nego realnost. KiM je sastavni deo Srbije, bar tako kaže Ustav u preambuli, pa u tom smislu mi se čini da zapadne zemlje čine sve da ta preambula bude izbrisana faktički, a nakon toga i formalnom promenom.

Berkut

pre 11 godina

Mogu se samo složiti u jednoj stavri a to je da političari u Srbiji zloupotrebaljavaju Kosovo savkog sekunda.Naravno najviše ga zloupotrebljavaju oni koji su stvorili idelane uslove za stvarno trenutno stanje Srbije bez KiM.Šta je ludost? Pričati kako je KiM oteto i boriti se za svoje ili je ludost da moja zemlja Nemačka aktivno učestvuje u otimanju dela treitorije od jedne zemlje.. Ona je pomogla, finansijski, politički i na kraju vojno KiM da se odvoje od Srbije. Pošto svi znamo da smo mi Nemci najmoćniji u Evropi radićemo šta nam padne na pamet.Ako već nešto pričate hajde da sagledamo malo širu sliku.Zašto se niste obratili javnosti i rekli zašto je Nemačkoj važno da rasturi SFRJ, pa Srbiju i ima i dalje nameru da je cepa kao svinja masan džak.Naravno bez onih tupavih stvari o ugroćženosti ljudskih prava.Gde ste bili i zašto se niste javili dok Albanci ruše manastire,nadgrobne spomenike.Koliko ste terorista obučili,koliko ste oružja prodali?Kako god bilo mi Srbi po pitanju Kosova imamo pravo da budemo heroinski zavisnici. A lekar za borbu protv bolesti zavisnosti kao što je Nemača ne treba. Hvala.Kao Narkomani kako nas vi osloviste i mi razmišljamo iako se smatra da narkomani imaju poremećeno stanje svesti razmišljaju šta će da jedu,piju,kakve su bolnice,putevi,da li ima posla.Svi mi znamo da političari u Srbiji nemaju šta da ponude jer go se nikad nije stigao.Nije ni važno ali ipak je još uvek 2:1 za nas.Teraćemo se još do produžetaka!

Citam

pre 11 godina

Dokle god mi slusamo Nemce, Ruse, Amerikance ili Kineze nema od nas nista. Srbija se sredjuje iznutra, a ne od spolja. Pogledajte samo licemerstvo samo tih stranaca, sad im nesmeta da premijer bude covek koji se srece sa mafijom, blizak saradnik Slobodana Milosevica, samo da potpise nezavnisnost Kosova. Pa ja se secam kad su devedesetih kad je trebalo da potpise Milosevic Dejton, srpsku opoziciju su minirali, a njega hvalili na sav glas "Slobodan garant mira i stabilnosti". Pametnom dosta.

Alek

pre 11 godina

I to nam kaze neko cije su desetine miliona sunarodnika pod dejstvom nekog njihovog opijuma ostavili kosti na raznim krajevima sveta pod dejstvom. I gle cuda, i dan danas to cine po raznim Avganistanima, ...

Stara Jagodina

pre 11 godina

Svaki zdravorazumski čovek u Srbiji to dobro zna već godinama.Kloc je potpuno u pravu,kao da sam ja sastavio njegovu izjavu.

Nenad

pre 11 godina

A ovaj veruje da mi to vec ne znamo? I kad kao shvatimo, sta bi onda to trebali da radimo? Da obijamo ulice kao Spanci?
Mogao bi neko "analiticaru" da objasni da smo mi nase demonstracije, hodalje, ratove, razne katarze i slicno vec prosli. Srbija nije Nemacka, ne mogu se primeniti isti principi. Ustvari jedino sto Srbija treba da uradi je da prestane da slusa ovakve sa strane i da pocne da veruje sebi i da radi na sebi.

gbg

pre 11 godina

(Vladimir, 16. februar 2013 23:43)
Sto da nije sta slago?
Sve je istina od A do S.
Znam da Srbima istina nikad nije odgovarala, isto ko ni sad ali ovo je nazalost cinjenicno stanje

Helios

pre 11 godina

To što postoji aspekt tretiranja otimačine KiM koji jeste opijum za narod ne znači da otimačina KiM nije otimačina KiM.
Izgleda međutim da ovde ima tako inteligentnih da zaključuju da pošto postoji taj aspekt onda otimačina nije otimačina. Ja, priznajem, toliko inteligentan nisam.
To što se taj aspekt ne retko zloupotrebljava ne znači da će išta bitno biti bolje ako se taj aspekt ukine.
To što bi se učinili "bolni potezi" ne znači da bi išta bolje bilo niti da bi imali gde novo da se okrenemo.
Naprotiv, to samo znači da bi nam odmah našli neke nove, dodatne i još gore bolne poteze da treba na svoju štetu da ih pravimo.
Da rezimiram: žvaka tipa "KiM je opijum za narod" je mantra mrzitelja života koji su u sebi razvili anti-srpski refleks. Cinizam gigantskih proporcija je u tome što se govori o opijumu kada se spominje KiM - kvazidržava koja ne bi preživela da nema opijuma! I to što su stranke i pojedinci sa tog stanovišta uspeli da Srbiju (bez KiM) opljačkaju, razruše i zaduže više nego dileri "droge" KiM, neverovatno dostignuće ogavnosti istorijskih razmera.

petar

pre 11 godina

Niko ne moze da opija gradjane Srbije,a ne pogotovu sa Kosovom,jer to nije droga to je ljubav prema Srbiji,istoriji,to je ono sto jesmo i svi mi to nosimo u srcu.Na zalost ljudi iz evrope to ne mogu da vide,zato tako i govore.

Igor

pre 11 godina

to nam reci....da smo zaglupljeni i omamljeni drzavom, drzavnoscu...borbom protiv interesa stranca koji gaze nase...
da smo prevareni, priglupi kakvi jesmo...da smo iskorisceni, da ne znamo ono sto ti znas...
objasni nam jos kako je sve u stvari ok...i kako su ustaski slogani i etnicki cista hrvatska, kao i organi, terorizam, nekaznjavanje zlocina i jednako etnicki cisto Kosovo takodje ok...
pojasni nam da smo budale sto se sluzimo zdravim razumem a slusamo istoriju, znajuci za mnogo dobra koja su nam sa vase strane stigla i koja ce nam jos doci...
sve to sroci, umotaj u oblandu za "inetelektualno osvescenu" elitu, nemoj pominjati kako se Nemacka brine za svoje iterese i dokle je spremna ici za njih...samo odcuti...drugi se nece setiti...ti napisi, a neki ce vec preneti!

Boban

pre 11 godina

Da dopunim gospodina"analiticara" Sto se pre resimo Kosova pre cemo preci na Vojvodinu.
Treba da gledamo u buducnost, a ne u proslost.Ne gledajte sta je Srbija nekada bila nego gledajmo sta ce Srbija tek treba da bude! (Beogradski pasaluk)

kostana

pre 11 godina

VELIKA ISTINA jeste da je kosovo tesko pitanje sto zahteva,,jako ozbiljan,,stav od nas,,mada ja verujem da to mozemo mi sami da resimo vec jednom kako treba,,,al ipak uvek se pitaju neke vise sile ,,,

4channer

pre 11 godina

Опијум за српски народ тренутно су "Европа" и "Датум". "Европа" је тренутно најскупља српска реч, а у ствари је потпуно безвредна. Слично је и са чувеним "Датумом". "Датум" је нешто што нико не сме да доведе у питање, а наше власти се воде паролом "Све за датум, датум ни за шта". Више од деценију нас замајавају празном причом о ЕУ, а стандард све више опада и незапосленост расте. 2008. године када смо, наводно, били даље од ЕУ економска ситуација је била боља него сада. Што смо "ближе" ЕУ све нам је горе.

Nemci i blagostanje srpske nacije kroz vekove

pre 11 godina

Na Kosovu i Metohiji Srbija ima puno konkretnih materijalnih i nematerijalnih interesa. Ipak, taj interes (koji konkretniji ne može biti) se trampi za neka obećanja i datume iz EU koji ne znače apsolutno ništa. Ako je nešto "opijum za narod" to je onda ta virtuelna, rasklimatana EU koja je i sama non-stop na nekim obećanjima i sa oročenim trajanjem.
Ali Dačić sa SPS-om i Vučić/Nikolić sa SNS-om su već jednom prepodobljeni i preumiveni. Njihov jedini put jeste ta i takva EU. Makar to značilo smrt i rastakanje Srbije - oni niti mogu, niti se žele okrenuti na drugu stranu.
I ni to nije dovoljno, već treba ovaj "mudrac" da dođe da nam kaže: jeste, odraćemo vas ali manje će da boli ako se ne budete opirali. A onda ko šlag na tortu, autošovinisti nađu plodno tle da počnu horski sa "jao, jeste - mnogo smo ružni i zli". Tipujem da sede ispred monitora kad se pojave ovakve vesti i po pola sata se kamdžijom samokažnjavaju preko leđa u ekstazi i delirijumu. I posle je Kosovo "opijum za mase"?!!!

Seth

pre 11 godina

Сложићу се са госн Клоцом, политичари су нам стварно хуље, али додаћу и речи Алексе Ненадовића:

“Немам писара ни других учених људи, но ћу ићи од манастира до манастира и казивати сваком калуђеру и попу, да у сваком манастиру запишу, да више никад ко је Србин Немцу не верује.”

Владимир

pre 11 godina

Deljenje tog "opijata" je pocelo jos davne 89', na Gazimestanu.
(Bacvanin, 16. februar 2013 23:31)

"Народ је велика историјска целина, у њу улазе сва историјска поколења, не само жива, већ и умрла, и оци и дедови наши. Воља рускога народа је воља хиљадугодишњга народа, који је преко Св. Владимира примио хришћанство, који је сабирао Русију при Московским Великим Кнезовима, који је нашао излаз из епохе, пробио окно у Европу за Петра Великога, који је издигнуо велике свеце и подвижнике и поштовао их, саздао велику државу и културу, велику руску литературу. То није воља нашега покољења које се откинуло од покољења пређашњих. Уобразиља и потврђивање сама себе савременога покољења, узвисивање његово над умрле оце и јесте коренита лаж демократије. То је раскид прошлости, садашњости и будућности, порицање вечности..."

Оно што ти Берђајев овде говори, надаље ти ја тумачим, је да се са таквим твојим ставом нећеш више потписивати са "Бачванин", уствари се више нећеш сећати ко си и одакле долазиш, према томе ни камо идеш. Небитан ћеш бити и тим будућим генерацијама које помињеш.
Историја се према народу односи као свест и разум према човеку. Онај ко га нема, престаје постојати, бар као словесно биће.
И знај оно што су стари Грци знали: никада се држава не сме претпоставити ни жртвовати због генерације или појединаца. Живот јединке има мању вредност од живота државе. То је природни закон и важи за све: од бактерија до човека.

"Уби нас незнање."

Milica

pre 11 godina

@(Vladimir, 16. februar 2013 23:43)
Ma daj ne lupetaj. Kakvo bre vekovno ognjiste, sta patetises. Nijedna osoba koju poznajem nikad nije krocila na Kosovo (izlisno je da naglasavam da nijedna nema vise vekova, je li) ali svima je to vekovno ognjiste i izvor srpskog bica i bla bla. A kad bih ih pitala da definisu malo preciznije what the f... je vekovno ognjiste i srpsko bice i slicne stvari, samo bi se ucutali. Naucili su da ponavljaju naci-mantre ko papagaji a mozak im odumire za to vreme. Zive u ubedjenju da je srpska nacija stara milenijumima, a kad im spomenes da je koncept nacije nastao pre par stotina godina (ili ih pitas sta je, tacno, nacija) gledaju te popreko jer im kvaris srecu. Znanje istorije im je na tom nivou da misle da je Kraljevic Marko bio gerilac u odbrani srbstva (jos jedan pojam za koji bi bilo zanimljivo cuti definiciju) a Vuk Brankovic izdajnik, i da su to istorijske cinjenice. Jer je pola epske pesme jedino sto su u zivotu procitali, i to jer su ih terali na casu verovatno.
I kakve mi to interese imamo na Kosovu? Sverc? Dobijanje plata za neradjenje nicega? Ugradjivanje u sve i svasta?
U svakom slucaju, kakvi god da su ti interesi, Kosovo je izgubljeno odavno i nikad se nece vratiti.
I ne znam zasto svi umisljaju da su narodi neki monolitni entiteti, kao "otkud Nemcima pravo da kazu, kad oni rade to i to",a u stvari je jedan covek, igrom slucaja Nemac, rekao svoje misljenje, a pritom sumnjam da upravlja celokupnom nemackom spoljnom politikom.

slicno

pre 11 godina

Kakvo licemerstvo...A o cemu su oni pricali kada su tezili ujedinjenju dve Nemacke i padu Berlinskog zida. I nije tacno da je bas samo Srbija kriva za ovu situaciju u kojoj je...Bilo je tu i bombardovanja i velikih privrednih gubitaka u ionako raspadnutoj Jugoslaviji. Sve se to desilo relativno skoro,pa i vece zemlje bi trebale mnogo vremena, da se povrate na stanje u kom su bile pre toga. I Nemacka je svojevremeno grcala u jadu i bedi ali nikad nije prestala da misli na ujedinjenje dve Nemacke,i padu berlinskog zida... Prema tome ,Kloc je ovog puta zanemario velike probleme koje je Srbija imala posle NATO razaranja...Tako da nas niko ne moze da ,drogira opijumom,zato sto je Kosovo za nas slicno kao i za njih pad berlinskog zida...a pri tom mi odlicno znamo kako rade nasi politicari ,osetili smo to na svojim ledjima i zato kao sto njima niko nije mogao da uzme nadu na preporod i boljitak ,tako je i sa nama...

Zoran

pre 11 godina

Ama Vladimire, niko ne priča o priznavanju i o ulasku u EU već o tome da idemo u nazad kao društvo, država i ekonomija. Jeste Kosovo je sve i nepravda je najveća do Boga se čuje. Samo što neće biti naroda. Jer će se poubijati medjusobno, poltičari razvili korupciju u stil života a ekonomija u čabru. Nazadujemo i kukamo nad srcem Srbije, koje neće biti.

Zoran

pre 11 godina

Mi nemamo stranke levice i desnice. Sve deca komunizma pa bi da sve pokriju jer tako dobiješ više birača. Zato naše stranke nemaju programe već se povijaju dnevnoj politici. Zato i ne idemo napred jer ih to ne interesuje.

Geos

pre 11 godina

Kloc je potpuno u pravu.
Zvanična državna politika je još od Miloševica, a sada pogotovu, na "k l o c n a m a"... Otuda se i ne pokreće
ka zdravoj pameti. U aparatu na klocnama prebivaju samo politički duhovi, beskrvni i neosetljivi, s amblemom tri
majmuna - ne čuju, ne vide i ne govore ISTINU narodu.

Alen

pre 11 godina

Sve je tacno.Samo je Srbima bolje da zive u mitovima.Srpskim politicarima je sve savrseno jasno,samo ako prestanu o Kosovu,cim ce onda da mazu oci svom narodu?

Milan

pre 11 godina

Recimo otvoreno: laz o Kosovu kao opijum. Najbolje za kompletan politicki establisment Srbije bi bilo da `halucinacije` nikada ne prestanu.
Nazalost,posledice takvog zivota u lazima su vec veoma vidljive na psihickoj konstituciji ovog naroda.Taj `izvozni proizvod` kojeg Srbija jedino ima u visku, normalnom svetu ipak ne treba.

schwartzlose

pre 11 godina

Wolfgang Klotz, koga vi velikodusno predstavljate kao politickog analitičara, je samo lokalni teolog i filozof, nivoa bachelor (dakle nikako master) http://www.ceeol.com/aspx/team.aspx . Opsesija mu je Srbija, a nostalgija Drang nach Oesten. Istaknuti su njegovi radovi u Pescaniku i njegova aktivnost kao vlasnika CEEOL, vlasnika firme Questa koja se bavi "softverom" (paravan za obavestajno-psiholoske aktivnosti) http://www.questa.de/company.htm i aktivista Heinrich Boell fondacije. Inace je iz srca nemackog konzervativizma (i latentnog rasizma) Mömlingena, Juzna Nemacka.
Obzirom da se tako aktivno bavi Srbijom, mozda bi mogao nekad da nam objasni i ponasanje 101 Rezervnog bataljona policije iz Hamburga u okviru Einsatzgruppen u Istocnoj Poljskoj, u periodu 1942-1943. Tu svakao ima mnogo elemenata za njegova istrazivanja, a pogotovo u kontekstu aktivnosti i politicko partijske pripadnosti clanova Drustva za Jugoistocnu Evropu,za vreme II svetskog rata, narocito bivseg predsednika cije ime sada nosi nagrada istog drustava a zove se Rudolf Fogel.
Malo vise samokriticnosti i historijskog secanja ne bi mu skodilo, a takodje i vise objektivnosti u odnosu na Nemacku ulogu u jugoistocnoj Evropi od kraja 19 pa tokom celog 20 i pocetka 21 veka.

Србиновски

pre 11 godina

Бедна, лицемерна и бахата изјава једног странца.
Свакој држави је битан и економски стандард, али и територијални интегритет.
Школе, болнице и станови су подједнако битни као и Косово и Метохија, а изкључити једно или друго је неозбиљно.
Нека Немачка поклони део своје територије величине севера КиМ Албанцима, па да лакше решимо проблем са комшијама и да на свом примеру покажу како су људи, болнице, школе важније од опијума званог територије.

djuro

pre 11 godina

Ili su ovi roveri iz SAD/EU (ono sto valjda samo oni zovu "medjunarodna zajednica") i njihovo mentalno istureno odeljenje u Srbiji strahovito glupi ili nas smatraju za strahovito glupe. Vrlo je bezobrazna zamena teza (kad bi odustali od Kosova, bolje bi ziveli) koja se potura ovde.
To sto vlast u Srbiji koristi Kosovo kao distrakciju od ozbiljnih tema ne znaci da "medjunarodna zajednica" nije izvrsila nasilje nad Srbijom i da Srbija nema pravo da Kosovo jednom vrati. Drugim recima, i jezikom uvazenog NGO dobronamernika, to sto nasa vlast mase pred nasim ocima Kosovom da bi zabasurila svoj nerad i neefikasnost drugde je izmedju gradjana Srbije i vlasti u Srbiji - "medjunarodna zajednica" nije sagovornik u toj prici. Uostalom, upravo o tome nema ni moralno pravo da govori, jer ako je to istina (a da se ne lazemo, jeste), ona sama je nasiljem nad Srbijom dala to crveno platno nasim politicarima u ruke.

expert

pre 11 godina

Kosovo je opijum za srpski narod još od Milana Obrenovića, koji je nečim morao da opravda dogovor sa Austrougarskom da se Srbija širi ka jugu (gde je živelo relativno malo Srba), umesto ka severu i Zapadu (gde se nalazilo gro srpskog stanovništva). Zloupotrebljen je kosovski mit, koji se izvorno odnosi na Kosovski boj i njegov značaj, a ne na Kosovo kao teritoriju. Cenu te bahatosti danas plaćamo.

au

pre 11 godina

kako su zaredjali sa ovim izjavama ocekujem sutra da po pitanju Kosova na ovom sajtu procitam izjave predsednice udruzenja nemackih domacica kao i par reprezentativnih predstavnika nemackih penzionera. Nemacki analiticar prica ono sto Nemacka propagira - nisu oni Srbi da svako svoju pesmu peva...

Joca Islednik

pre 11 godina

Gospodin Kloc zaboravlja da je Saric i njega snabdevao. Sada je opet presao da ga njegovi albanci snabdevaju po snizenoj ceni. I tako ce to biti dok on bude mogao da ih pozove telefonom. Kada prestane telefon prestace i on da zivi. Droga ide dok je u zivotu. Koga briga sto narod placa ceh za ovakve huligane belosvetske.

ky3ma

pre 11 godina

Pa ako je opijum zasto onda vi toliko potencirate da je to nezavisna drzava. Ne bato, nego ti nama prodajes ideju, otpor je besmislen, obecevamo lep zivot u nasim odmaralistima Dahau i Ausvic. Sikter

Kaiser

pre 11 godina

"Kada Nemac iz nevladine organizacije savetuje nesto nema razloga da sumnjamo u njegove dobre namere, zar ne?
(Kada bi se gadjali tramvajima, 16. februar 2013 23:57)"

Tako je, nema razloga da mu se ne veruje, tim pre što je i on izmedju mnogo drugih rekao istinu.

Koju vi u svojoj paralelnoj stvarnosti odbijate da vidite, jer ste žešće navučeni, a pošto vam je tako lepo, ne želite da se sa te droge skinete.

Zato i glasate za dilere, jer ako nema njih, vama sledi odvikavanje.

O čemu ćete pričati kad se problem Kosova završi ovako ili onako? Šta kad se probudite iz dugogodišnjeg sna? Kako ćete da se prilagodite realnom svetu?

Šta kad konačno svojim očima vidite da je car go?

Ivan

pre 11 godina

To sto se Kosovo zloupotrebljava za dnevno-politicke potrebe ne znaci da treba kao ovce da legnemo na rudu i radimo sta nam Svabe savetuju.

klocna

pre 11 godina

Sve ovo sad vec decenijama shvata svaki normalni gradjanin Srbije (u manjini), ali eto kad to kaze neki "analiticar" onda to postane vest. Vecina je jos uvek medijski obrlacena od politicko-finansisjke vladajuce nomenklature koja "krupnim" temama i aferama odvlaci paznju sa zivotnih pitanja. Meni je iskreno vaznije da li nas neko truje raznim toksinima iz mleka i kojecega od toga hocemo li po n-ti put igubiti istu bitku. Ali mi takvih "nebitnih" stvari nebismo ni bili svesni da povremeno nesto ne procuri iz okruzenja, koje je kolko-tolko, ipak okrenuto zivotu vise od nas.

Bacvanin

pre 11 godina

Deljenje tog "opijata" je pocelo jos davne 89', na Gazimestanu.
Sada se narod vec toliko "navukao", da je stvarno poverovao da smo regionalni lideri, garanti mira, faktori stabilnosti, itd.
Jedini koji su i rekli narodu da je "car go" je bio LDP, ali narod nije zainteresovan za treznjenje, lepse le "leteti", ipak smo mi "nebeski narod", nego napraviti teske i bolne korake danas, da bi nam unuci jednog dana mogli normalno ziveti.

Ivan

pre 11 godina

ne vidim razloga zasto ne smes vise pitanja da postavios svojim predstavnicima u drzavnom sistemu. I o okupaciji Kosova, i o korupciji i o ekonomiji i o zdravstvu itd...

Vladimir

pre 11 godina

Kako bre ovi stranci imaju obraza da ovako govore? Ne razumem to licemerje da Amerika, Nemacka, Francuska imaju pravo da brane svoje interese u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, a mi nemam pravo da branimo svoje interese na svom vekovnom ognjistu. Jos porvh svega dodju i nesto nas kao savetuju sta je dobro za nas. Bio sam uvek za evropske integracije, idol mi je Zoran Djindjic, ali sam siguran da bi i on davno rekao dovidjenja svojim prijateljima iz Nemacke i Evropske Unije. Draga je meni Evropska Unija, ali mi je draza Srbija.

Bacvanin

pre 11 godina

Deljenje tog "opijata" je pocelo jos davne 89', na Gazimestanu.
Sada se narod vec toliko "navukao", da je stvarno poverovao da smo regionalni lideri, garanti mira, faktori stabilnosti, itd.
Jedini koji su i rekli narodu da je "car go" je bio LDP, ali narod nije zainteresovan za treznjenje, lepse le "leteti", ipak smo mi "nebeski narod", nego napraviti teske i bolne korake danas, da bi nam unuci jednog dana mogli normalno ziveti.

Vladimir

pre 11 godina

Kako bre ovi stranci imaju obraza da ovako govore? Ne razumem to licemerje da Amerika, Nemacka, Francuska imaju pravo da brane svoje interese u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, a mi nemam pravo da branimo svoje interese na svom vekovnom ognjistu. Jos porvh svega dodju i nesto nas kao savetuju sta je dobro za nas. Bio sam uvek za evropske integracije, idol mi je Zoran Djindjic, ali sam siguran da bi i on davno rekao dovidjenja svojim prijateljima iz Nemacke i Evropske Unije. Draga je meni Evropska Unija, ali mi je draza Srbija.

klocna

pre 11 godina

Sve ovo sad vec decenijama shvata svaki normalni gradjanin Srbije (u manjini), ali eto kad to kaze neki "analiticar" onda to postane vest. Vecina je jos uvek medijski obrlacena od politicko-finansisjke vladajuce nomenklature koja "krupnim" temama i aferama odvlaci paznju sa zivotnih pitanja. Meni je iskreno vaznije da li nas neko truje raznim toksinima iz mleka i kojecega od toga hocemo li po n-ti put igubiti istu bitku. Ali mi takvih "nebitnih" stvari nebismo ni bili svesni da povremeno nesto ne procuri iz okruzenja, koje je kolko-tolko, ipak okrenuto zivotu vise od nas.

Ivan

pre 11 godina

ne vidim razloga zasto ne smes vise pitanja da postavios svojim predstavnicima u drzavnom sistemu. I o okupaciji Kosova, i o korupciji i o ekonomiji i o zdravstvu itd...

Milica

pre 11 godina

@(Vladimir, 16. februar 2013 23:43)
Ma daj ne lupetaj. Kakvo bre vekovno ognjiste, sta patetises. Nijedna osoba koju poznajem nikad nije krocila na Kosovo (izlisno je da naglasavam da nijedna nema vise vekova, je li) ali svima je to vekovno ognjiste i izvor srpskog bica i bla bla. A kad bih ih pitala da definisu malo preciznije what the f... je vekovno ognjiste i srpsko bice i slicne stvari, samo bi se ucutali. Naucili su da ponavljaju naci-mantre ko papagaji a mozak im odumire za to vreme. Zive u ubedjenju da je srpska nacija stara milenijumima, a kad im spomenes da je koncept nacije nastao pre par stotina godina (ili ih pitas sta je, tacno, nacija) gledaju te popreko jer im kvaris srecu. Znanje istorije im je na tom nivou da misle da je Kraljevic Marko bio gerilac u odbrani srbstva (jos jedan pojam za koji bi bilo zanimljivo cuti definiciju) a Vuk Brankovic izdajnik, i da su to istorijske cinjenice. Jer je pola epske pesme jedino sto su u zivotu procitali, i to jer su ih terali na casu verovatno.
I kakve mi to interese imamo na Kosovu? Sverc? Dobijanje plata za neradjenje nicega? Ugradjivanje u sve i svasta?
U svakom slucaju, kakvi god da su ti interesi, Kosovo je izgubljeno odavno i nikad se nece vratiti.
I ne znam zasto svi umisljaju da su narodi neki monolitni entiteti, kao "otkud Nemcima pravo da kazu, kad oni rade to i to",a u stvari je jedan covek, igrom slucaja Nemac, rekao svoje misljenje, a pritom sumnjam da upravlja celokupnom nemackom spoljnom politikom.

expert

pre 11 godina

Kosovo je opijum za srpski narod još od Milana Obrenovića, koji je nečim morao da opravda dogovor sa Austrougarskom da se Srbija širi ka jugu (gde je živelo relativno malo Srba), umesto ka severu i Zapadu (gde se nalazilo gro srpskog stanovništva). Zloupotrebljen je kosovski mit, koji se izvorno odnosi na Kosovski boj i njegov značaj, a ne na Kosovo kao teritoriju. Cenu te bahatosti danas plaćamo.

Kaiser

pre 11 godina

"Kada Nemac iz nevladine organizacije savetuje nesto nema razloga da sumnjamo u njegove dobre namere, zar ne?
(Kada bi se gadjali tramvajima, 16. februar 2013 23:57)"

Tako je, nema razloga da mu se ne veruje, tim pre što je i on izmedju mnogo drugih rekao istinu.

Koju vi u svojoj paralelnoj stvarnosti odbijate da vidite, jer ste žešće navučeni, a pošto vam je tako lepo, ne želite da se sa te droge skinete.

Zato i glasate za dilere, jer ako nema njih, vama sledi odvikavanje.

O čemu ćete pričati kad se problem Kosova završi ovako ili onako? Šta kad se probudite iz dugogodišnjeg sna? Kako ćete da se prilagodite realnom svetu?

Šta kad konačno svojim očima vidite da je car go?

Alen

pre 11 godina

Sve je tacno.Samo je Srbima bolje da zive u mitovima.Srpskim politicarima je sve savrseno jasno,samo ako prestanu o Kosovu,cim ce onda da mazu oci svom narodu?

schwartzlose

pre 11 godina

Wolfgang Klotz, koga vi velikodusno predstavljate kao politickog analitičara, je samo lokalni teolog i filozof, nivoa bachelor (dakle nikako master) http://www.ceeol.com/aspx/team.aspx . Opsesija mu je Srbija, a nostalgija Drang nach Oesten. Istaknuti su njegovi radovi u Pescaniku i njegova aktivnost kao vlasnika CEEOL, vlasnika firme Questa koja se bavi "softverom" (paravan za obavestajno-psiholoske aktivnosti) http://www.questa.de/company.htm i aktivista Heinrich Boell fondacije. Inace je iz srca nemackog konzervativizma (i latentnog rasizma) Mömlingena, Juzna Nemacka.
Obzirom da se tako aktivno bavi Srbijom, mozda bi mogao nekad da nam objasni i ponasanje 101 Rezervnog bataljona policije iz Hamburga u okviru Einsatzgruppen u Istocnoj Poljskoj, u periodu 1942-1943. Tu svakao ima mnogo elemenata za njegova istrazivanja, a pogotovo u kontekstu aktivnosti i politicko partijske pripadnosti clanova Drustva za Jugoistocnu Evropu,za vreme II svetskog rata, narocito bivseg predsednika cije ime sada nosi nagrada istog drustava a zove se Rudolf Fogel.
Malo vise samokriticnosti i historijskog secanja ne bi mu skodilo, a takodje i vise objektivnosti u odnosu na Nemacku ulogu u jugoistocnoj Evropi od kraja 19 pa tokom celog 20 i pocetka 21 veka.

ky3ma

pre 11 godina

Pa ako je opijum zasto onda vi toliko potencirate da je to nezavisna drzava. Ne bato, nego ti nama prodajes ideju, otpor je besmislen, obecevamo lep zivot u nasim odmaralistima Dahau i Ausvic. Sikter

Ivan

pre 11 godina

To sto se Kosovo zloupotrebljava za dnevno-politicke potrebe ne znaci da treba kao ovce da legnemo na rudu i radimo sta nam Svabe savetuju.

Србиновски

pre 11 godina

Бедна, лицемерна и бахата изјава једног странца.
Свакој држави је битан и економски стандард, али и територијални интегритет.
Школе, болнице и станови су подједнако битни као и Косово и Метохија, а изкључити једно или друго је неозбиљно.
Нека Немачка поклони део своје територије величине севера КиМ Албанцима, па да лакше решимо проблем са комшијама и да на свом примеру покажу како су људи, болнице, школе важније од опијума званог територије.

Milan

pre 11 godina

Recimo otvoreno: laz o Kosovu kao opijum. Najbolje za kompletan politicki establisment Srbije bi bilo da `halucinacije` nikada ne prestanu.
Nazalost,posledice takvog zivota u lazima su vec veoma vidljive na psihickoj konstituciji ovog naroda.Taj `izvozni proizvod` kojeg Srbija jedino ima u visku, normalnom svetu ipak ne treba.

Seth

pre 11 godina

Сложићу се са госн Клоцом, политичари су нам стварно хуље, али додаћу и речи Алексе Ненадовића:

“Немам писара ни других учених људи, но ћу ићи од манастира до манастира и казивати сваком калуђеру и попу, да у сваком манастиру запишу, да више никад ко је Србин Немцу не верује.”

Na zalost

pre 11 godina

Na moju veliku zalost, mnogo logike ima u stavovima g. Kloca. Sumorna ali istinito. Valjda je i nama jasno da treba u sebi i oko sebe mnogo toga da promenimo na bolje. Prvo u svojim glavama.

Zoran

pre 11 godina

Mi nemamo stranke levice i desnice. Sve deca komunizma pa bi da sve pokriju jer tako dobiješ više birača. Zato naše stranke nemaju programe već se povijaju dnevnoj politici. Zato i ne idemo napred jer ih to ne interesuje.

Geos

pre 11 godina

Kloc je potpuno u pravu.
Zvanična državna politika je još od Miloševica, a sada pogotovu, na "k l o c n a m a"... Otuda se i ne pokreće
ka zdravoj pameti. U aparatu na klocnama prebivaju samo politički duhovi, beskrvni i neosetljivi, s amblemom tri
majmuna - ne čuju, ne vide i ne govore ISTINU narodu.

Zoran

pre 11 godina

Ama Vladimire, niko ne priča o priznavanju i o ulasku u EU već o tome da idemo u nazad kao društvo, država i ekonomija. Jeste Kosovo je sve i nepravda je najveća do Boga se čuje. Samo što neće biti naroda. Jer će se poubijati medjusobno, poltičari razvili korupciju u stil života a ekonomija u čabru. Nazadujemo i kukamo nad srcem Srbije, koje neće biti.

Stara Jagodina

pre 11 godina

Svaki zdravorazumski čovek u Srbiji to dobro zna već godinama.Kloc je potpuno u pravu,kao da sam ja sastavio njegovu izjavu.

slicno

pre 11 godina

Kakvo licemerstvo...A o cemu su oni pricali kada su tezili ujedinjenju dve Nemacke i padu Berlinskog zida. I nije tacno da je bas samo Srbija kriva za ovu situaciju u kojoj je...Bilo je tu i bombardovanja i velikih privrednih gubitaka u ionako raspadnutoj Jugoslaviji. Sve se to desilo relativno skoro,pa i vece zemlje bi trebale mnogo vremena, da se povrate na stanje u kom su bile pre toga. I Nemacka je svojevremeno grcala u jadu i bedi ali nikad nije prestala da misli na ujedinjenje dve Nemacke,i padu berlinskog zida... Prema tome ,Kloc je ovog puta zanemario velike probleme koje je Srbija imala posle NATO razaranja...Tako da nas niko ne moze da ,drogira opijumom,zato sto je Kosovo za nas slicno kao i za njih pad berlinskog zida...a pri tom mi odlicno znamo kako rade nasi politicari ,osetili smo to na svojim ledjima i zato kao sto njima niko nije mogao da uzme nadu na preporod i boljitak ,tako je i sa nama...

Boban

pre 11 godina

Da dopunim gospodina"analiticara" Sto se pre resimo Kosova pre cemo preci na Vojvodinu.
Treba da gledamo u buducnost, a ne u proslost.Ne gledajte sta je Srbija nekada bila nego gledajmo sta ce Srbija tek treba da bude! (Beogradski pasaluk)

gbg

pre 11 godina

(Vladimir, 16. februar 2013 23:43)
Sto da nije sta slago?
Sve je istina od A do S.
Znam da Srbima istina nikad nije odgovarala, isto ko ni sad ali ovo je nazalost cinjenicno stanje

Adam

pre 11 godina

Jučer su u Varšavi neki Poljaci i Česi demonstrirali protiv Kosova, a za srpske interese, i to ste zdušno podržali, u stilu "ma bravo, braćo Poljaci i Česi, hvala, vidi kako nas vi volite" itd. Sada napadate Nijemca koji vam kaže svoje mišljenje koje vam se ne svidja, jer ne podržava srpske interese, a napadi su uglavnom ono vaše standardno "ma ko je on uopšte da nama nešto tu priča (pa još Švaba, dakle stranac)". Čekajte, ljudi, budite jednom fer i konzistentni pa se napokon počnite ponašate istovjetno prema svima: ako vam nije po volji da o vama stranci govore negativno, onda vam ne treba biti po volji ni kada pričaju pozitivno, jer i jedno i drugo u biti je vanjsko miješanje u unutarnje poslove Srbije. Znam da ovo djeluje vrlo naivno s moje strane, ali ljudima poput vas koji i dalje vjeruju da je Kosovo u Srbiji ili da Vuk Jeremić uistinu ima šanse postati glavni tajnik UN-a ovako nešto može biti jako ozbiljna činjenica.

Fidelio

pre 11 godina

"Stoga se tzv. kosovski problem mora držati onoliko dugo otvorenim, sve dok srpska politika u pretežnom delu ne pronadje druge puteve i strategije kako bi osigurala moć", rekao je Kloc.

Što srpskim političarima uopšte neće biti teško, ako se uzme u obzir ograničenost inteligencije prosečnog Srbina.
Svima u Srbiji, čak i onima sa jeftinim kartama, postalo je manje više jasno da kosovska priča ulazi u završnu fazu i da će ova tekuća garnitura (da ne kažem "režim"), uprkos svom, naročito Tominom, patriJotskom busanju u grudi, polako ali sigurno predaje Kosovo. Ne očekujem formalno priznanje, ali Kosovo može sasvim lepo i bez toga.
S druge strane, već su smislili novu šarenu lažu kojom će opravdati užasnu materijalnu bedu i galopirajuće siromaštvo, nepostojanje funkcionalnih državnih institucija i manjak svakog izgleda na boljitak.
To se zove "Borba protiv korupcije i kriminala" i savršeno se uklapa u način "razmišljanja" prosečnog Srbina: za sve loše što mi se događa, kriv je neko drugi, nikako ja. U ovom konkretnom slučaju, krivi su "lopovi". Dakle, ako neko (na primer, Vučić) pohapsi sve "lopove", ja ću namah da procvetam. Zato sve što ja treba da uradim, jeste da podržim Vučića.
Što je još lepše, Vučić i nema baš tako težak posao, jer su svi "lopovi" do poslednjeg koncentrisani u "bivšem režimu"! Kad sve njih smesti u mardelj, eto nama i bez Kosova automatski i novih radnih mesta, i dobrih bolnica, i jake države, i lepog života generalno!

au

pre 11 godina

kako su zaredjali sa ovim izjavama ocekujem sutra da po pitanju Kosova na ovom sajtu procitam izjave predsednice udruzenja nemackih domacica kao i par reprezentativnih predstavnika nemackih penzionera. Nemacki analiticar prica ono sto Nemacka propagira - nisu oni Srbi da svako svoju pesmu peva...

djuro

pre 11 godina

Ili su ovi roveri iz SAD/EU (ono sto valjda samo oni zovu "medjunarodna zajednica") i njihovo mentalno istureno odeljenje u Srbiji strahovito glupi ili nas smatraju za strahovito glupe. Vrlo je bezobrazna zamena teza (kad bi odustali od Kosova, bolje bi ziveli) koja se potura ovde.
To sto vlast u Srbiji koristi Kosovo kao distrakciju od ozbiljnih tema ne znaci da "medjunarodna zajednica" nije izvrsila nasilje nad Srbijom i da Srbija nema pravo da Kosovo jednom vrati. Drugim recima, i jezikom uvazenog NGO dobronamernika, to sto nasa vlast mase pred nasim ocima Kosovom da bi zabasurila svoj nerad i neefikasnost drugde je izmedju gradjana Srbije i vlasti u Srbiji - "medjunarodna zajednica" nije sagovornik u toj prici. Uostalom, upravo o tome nema ni moralno pravo da govori, jer ako je to istina (a da se ne lazemo, jeste), ona sama je nasiljem nad Srbijom dala to crveno platno nasim politicarima u ruke.

Владимир

pre 11 godina

Deljenje tog "opijata" je pocelo jos davne 89', na Gazimestanu.
(Bacvanin, 16. februar 2013 23:31)

"Народ је велика историјска целина, у њу улазе сва историјска поколења, не само жива, већ и умрла, и оци и дедови наши. Воља рускога народа је воља хиљадугодишњга народа, који је преко Св. Владимира примио хришћанство, који је сабирао Русију при Московским Великим Кнезовима, који је нашао излаз из епохе, пробио окно у Европу за Петра Великога, који је издигнуо велике свеце и подвижнике и поштовао их, саздао велику државу и културу, велику руску литературу. То није воља нашега покољења које се откинуло од покољења пређашњих. Уобразиља и потврђивање сама себе савременога покољења, узвисивање његово над умрле оце и јесте коренита лаж демократије. То је раскид прошлости, садашњости и будућности, порицање вечности..."

Оно што ти Берђајев овде говори, надаље ти ја тумачим, је да се са таквим твојим ставом нећеш више потписивати са "Бачванин", уствари се више нећеш сећати ко си и одакле долазиш, према томе ни камо идеш. Небитан ћеш бити и тим будућим генерацијама које помињеш.
Историја се према народу односи као свест и разум према човеку. Онај ко га нема, престаје постојати, бар као словесно биће.
И знај оно што су стари Грци знали: никада се држава не сме претпоставити ни жртвовати због генерације или појединаца. Живот јединке има мању вредност од живота државе. То је природни закон и важи за све: од бактерија до човека.

"Уби нас незнање."

МиливојЕ

pre 11 godina

Занимљиво !
Како то да је Косово свима битно --- од Аљаске до Аустралије --- а једино не сме да буде битно онима чије је - Србима !

zoran

pre 11 godina

@ Владимир, 17. februar 2013 02:36
&

@ Vladimir, 16. februar 2013 23:43

Predpostavljam da si isti pa si posle zaključio da će ćirilica glasnije da odjekne.

Hajde druže baci gusle u ćošak. Danas je XXI vek. Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO. Radi n ešto pametno i svrsishodno.

A što se ognjišta tiče. Ja imam električni šporet...

Gjeto 11

pre 11 godina

Novi Sad -- Politički analitičar iz Nemačke Volfgang Kloc ocenio je da srpski političari koriste pitanje Kosova kao "opijum za srpski narod".

Sta reci vise!?

KLODIN VULF

pre 11 godina

Baš je tužno kada ovakve kritike dolaze od pripadnika naroda koji je nacionalsocijalizam koristio u svrhe uzimanja onog što Nemačkoj niti njenom narodu nije pripadalo. Države koja je kao opijum za svoj narod koristila mržnju prema drugim verama, nacijama i rasama. Mi bar branimo svoje, a naš narod nije glup da nam Kosovo može odvratiti pažnju od svakidašnjih problema.

4channer

pre 11 godina

Опијум за српски народ тренутно су "Европа" и "Датум". "Европа" је тренутно најскупља српска реч, а у ствари је потпуно безвредна. Слично је и са чувеним "Датумом". "Датум" је нешто што нико не сме да доведе у питање, а наше власти се воде паролом "Све за датум, датум ни за шта". Више од деценију нас замајавају празном причом о ЕУ, а стандард све више опада и незапосленост расте. 2008. године када смо, наводно, били даље од ЕУ економска ситуација је била боља него сада. Што смо "ближе" ЕУ све нам је горе.

NEMO

pre 11 godina

Kada na delu teritorije nemate vojsku, policiju, i druge atribute vlasti i drzavnosti, onda to nije VASE vec NJIHOVO. Zato G-Din Kloc dobro i kaze, a sto se to nama ne svidja to je druga prica!!

Joca Islednik

pre 11 godina

Gospodin Kloc zaboravlja da je Saric i njega snabdevao. Sada je opet presao da ga njegovi albanci snabdevaju po snizenoj ceni. I tako ce to biti dok on bude mogao da ih pozove telefonom. Kada prestane telefon prestace i on da zivi. Droga ide dok je u zivotu. Koga briga sto narod placa ceh za ovakve huligane belosvetske.

w.

pre 11 godina

Ima na ovom trzistu raznih opijuma pored Kosova,tu je i opijum zvani EU, Nato... i nije da samo srBske patriJote koriste Kosovo kao opijum, tu su i predstavnici palanackih liberala koji Kosovo i Srbe sa Kosova optuzuju za svoj mizerni zivot jer su siroti momentalno uskraceni i zive lose samo zbog Kosova koje ih sprecava da rade nesto te sada imaju snage samo za komentarisanje. Skidanjem Kosova sa dnevnog reda i oni bi imali ozbiljan problem da nadju sledeci izgovor za svoju nesposobnost. A i Cedica i Vuk bi ostali bez honorara za svoja lobiranja... A da ne spominjemo stotine analiticara, strucnjaka koji zive od paratiziranja na temi Kosova ili razne fondacija iz inostranstva koji trose ozbiljne pare na SEBE (ogladni covek, a i auto ti treba i to terenac zbog losih puteva po Srbiji a i nisu ni te ekspertize i istrazivanja jeftina, ili sekretarice) kako bi zatucanim Srbima objasnili kako im ne treba 15% teritorija ili tamo neke bezvezne crkve i manastiri a i sta ce im ti Srbi sa Kosova a i treba nekako racionalizovati politike svojih vlada koje su resile da podrzavaju malo 19. vekovni albanski primitivni i nasilni sovinizam i sirenje. Uostalom nisu Srbi Englezi koji ne mogu bez Foklanda ili Albanci koji ne mogu bez severa i svih onih teritorija za koje njihovi "istoricari" ocene da su to "drevne ilirske zemlje". Srbima je previse i Vojvodina, Sandzak a kamoli tamo neko Kosovo. Uglavnom, mnogo je tu dzankija i zavisnika pored srbskih patriJota...

Владимир

pre 11 godina

Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO.
(zoran, 17. februar 2013 09:42)

Је л' ти мирна САВЕСТ?
Осећаш ли се ОДГОВОРНИМ?
Шта мислиш да УЧИНИШ поводом реалности?

Ил' си Србин само када треба да узмеш плату од државе, добијеш социјално и пензионо, пасош и бесплатно лечење?

Rekreativac

pre 11 godina

Ako je Kosovo opijum, ne zna sta je onda Europska Unija?!
(Dejannn, 17. februar 2013 01:11)

Srbija je potpisala da se povlaci sa kosova!!!!!!
EU napredak u organizaciji svetskog drustva!!!!!!

Nemci i blagostanje srpske nacije kroz vekove

pre 11 godina

Na Kosovu i Metohiji Srbija ima puno konkretnih materijalnih i nematerijalnih interesa. Ipak, taj interes (koji konkretniji ne može biti) se trampi za neka obećanja i datume iz EU koji ne znače apsolutno ništa. Ako je nešto "opijum za narod" to je onda ta virtuelna, rasklimatana EU koja je i sama non-stop na nekim obećanjima i sa oročenim trajanjem.
Ali Dačić sa SPS-om i Vučić/Nikolić sa SNS-om su već jednom prepodobljeni i preumiveni. Njihov jedini put jeste ta i takva EU. Makar to značilo smrt i rastakanje Srbije - oni niti mogu, niti se žele okrenuti na drugu stranu.
I ni to nije dovoljno, već treba ovaj "mudrac" da dođe da nam kaže: jeste, odraćemo vas ali manje će da boli ako se ne budete opirali. A onda ko šlag na tortu, autošovinisti nađu plodno tle da počnu horski sa "jao, jeste - mnogo smo ružni i zli". Tipujem da sede ispred monitora kad se pojave ovakve vesti i po pola sata se kamdžijom samokažnjavaju preko leđa u ekstazi i delirijumu. I posle je Kosovo "opijum za mase"?!!!

Alek

pre 11 godina

I to nam kaze neko cije su desetine miliona sunarodnika pod dejstvom nekog njihovog opijuma ostavili kosti na raznim krajevima sveta pod dejstvom. I gle cuda, i dan danas to cine po raznim Avganistanima, ...

lektor

pre 11 godina

Nije ,da covek nije u pravu.Mi nadrogirani,omamljeni ni ne znamo sta se tacno radi.Sva sreca da imamo nemce koji budno sve prate,placaju vrhunske strucnjake za istocnu evropu,koji na Srbiji doktorate i doktorate napisase.Jos samo malo da ih i realizuju.Ali bice,vidite i sami gde ih je bezobzirnost i upornost dovela.U sam vrh ekonomske sile.

Darko

pre 11 godina

Svaka cast Kloc,uze mi rec iz usta.Cim srbende ovako pene,znaci da si ubo sustinu sto i nije tesko.Poznato je da ova nacija najvise voli da je lazu i mazu,istinu ne podnosi.Minimum 95% Srba nikada nije bilo na Kosovu niti planira da ide,ali svima je to sveta srpska zemlja i sl.Smesno i zalosno.

ese

pre 11 godina

Nazalost mnogi stranci olako i lako daju izjave o nama i nasim unutrasnjim problemima, sto je veoma nepristojno u najmanju ruku ako ste gost u tudjoj kuci. Nadam se da ce ovo prestati.
Moje licno misljenje je da je ovo na kraju glupa izjava jer pobogu da li je Gosn. Kloc spreman da mu se uzme deo stana koji ima u Nemackoj, jer neko od nas smatra da nama pripada npr. njegova spavaca soba. Ne ide, zar ne, bez obzira na nasu i nemacku politiku, i razne NVO i ostala cuda. Dodjite u Srbiju, pojedite sarmu, popijte dunju, ali nemojte o stvarima koje vas se ne ticu i o njime ne znate nista.

ZAPADNA STRATEGIJA

pre 11 godina

Kosovski mit je opijum za Srbe još od Kralja Milana Obrenovića, koji je nečim morao da opravda dogovor sa AustroUgarskom (više ultimatum AU), da se Srbija širi ka JUGU (gde je živelo relativno malo Srba),
umesto ka Severu (Vojvodina) i Zapadu (Bosna, Dalmacija), gde se nalazilo gro srpskog stanovništva (ali na koje je pretenzije imala AU monarhija).

Zloupotrebljen je kosovski mit, koji se izvorno odnosi na Kosovsku bitku 1389.g. i njegov značaj, a ne na Kosovo i Metohiju kao teritoriju.
Cenu pogrešnog pravca širenja države Srbije, plaćamo i danas
(još ne postoji DOBRA CESTA od Beograda prema Sarajevu, Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori..)

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 11 godina

evo da objasnim ovim kosmopolitama i europljanima kojima je muka vise od kosova i koji nikad nisu bili na njemu i koji se pitaju sta ce nam kosmet samo nas vuce a nemamo nista od njrga i kojima naravno svi oni manastiri,srednjovekovni gradovi ne predstavljaju nista.i naravno koji zele samo lepse da zive i da imaju vise para.TERITORIJA KOSOVA I METOHIJE SADRZI RUDU LIGNITA DOVOLJNU DA SE CITAVA EVROPSKA I SEVERNO AMERICKA INDUSTRIJA SNABDEVA SLEDECIH 50 DO 60 GODINA SVAKODNEVNOG KORISCENJA.VREDNOST RUDE JE PROCENJENA NA VREDNOST OD OKO 100 MILIJARDI EVRA.PORED LIGNITA TU SU RUDE ZLATA,OLOVA I CINKA KOJE SU TAKODJE U VREDNOSTI DESETINE MILIJARDI EVRA.e zato vam su vam draga braca ameri tamo napravili protektorat a medlin olbrajt i vesli klark sa svojim drustvom otvorili rudnike i raznorazne firme.a gospdo draga zeljna boljeg zivota ako vam duhovna vrednost kosmeta nije bitna eto vam razlog zasto bi trebalo kosovo biti srbija.stotine milijardi evra.zamislite kako bi lepo ziveli.eto....

zoran

pre 11 godina

Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO.
(zoran, 17. februar 2013 09:42)

Је л' ти мирна САВЕСТ?
Осећаш ли се ОДГОВОРНИМ?
Шта мислиш да УЧИНИШ поводом реалности?

Ил' си Србин само када треба да узмеш плату од државе, добијеш социјално и пензионо, пасош и бесплатно лечење?
(Владимир, 17. februar 2013 11:59)

Savest mi je mirna ne 100 nego 1000%.
Odgovornim se ne osećam ni za tačku iznad j.
Realan čovek se NORMALNO PONAŠA kada shvati da je realnost nemoguće promeniti, što u ovom slučaju jeste. Do te realnosti nas je dovela Miloševićeva i Šešeljeva ludost a sada ovi koji su trenutno na vlasti, u stvari saučesnici ove dvojice tokom devedesetih, ne mogu NIŠTA da promene. Znači, ja mogu bukvalno NIŠTA i zato mi ne pada na pamet da bacam čifta, ziparam i trošim energiju.

Platu NE UZIMAM od države VEĆ JE KRVAVO ZARAĐUJEM KAO VODOINSTALATER, moj zemljače. KRVAVO!!!!
Socijalno i penziono NE DOBIJAM NEGO REDOVNO UPLAĆUJEM koliko je dražava odredila.
Pasoš sam KUPIO, zemljače! Platio propisanu taksu i čekao kao I SVI OSTALI!
Lečenje NEMAM BESPLATNO nego uplaćujem sa svim ostalim davanjima!


Prema tome, da mi se izviniš i to odmah.

Igor

pre 11 godina

to nam reci....da smo zaglupljeni i omamljeni drzavom, drzavnoscu...borbom protiv interesa stranca koji gaze nase...
da smo prevareni, priglupi kakvi jesmo...da smo iskorisceni, da ne znamo ono sto ti znas...
objasni nam jos kako je sve u stvari ok...i kako su ustaski slogani i etnicki cista hrvatska, kao i organi, terorizam, nekaznjavanje zlocina i jednako etnicki cisto Kosovo takodje ok...
pojasni nam da smo budale sto se sluzimo zdravim razumem a slusamo istoriju, znajuci za mnogo dobra koja su nam sa vase strane stigla i koja ce nam jos doci...
sve to sroci, umotaj u oblandu za "inetelektualno osvescenu" elitu, nemoj pominjati kako se Nemacka brine za svoje iterese i dokle je spremna ici za njih...samo odcuti...drugi se nece setiti...ti napisi, a neki ce vec preneti!

jack

pre 11 godina

Ako je ovaj Kloc bio u Beogradu i na kraju doneo ovakav zaključak to znači da je džaba i dolazio. Nije uspeo da provali srpsku političku scenu. Kosovo jeste bilo opijum ali početkom 90-tih, kada se uspinjao Milošević a ne danas. Danas se srpska politika bavi Kosovom jer mu to pitanje nameću stranci, ponajviše upravo Nemci. Ne možemo od Nemaca ništa da uradimo a da nam ne natrljaju Kosovo na nos. Tako ispada da je Kosovo opijum za Nemce a ne za Srbe.
Nemci možda jesu narod talentovan za proizvodnju automobila i za preciznu mehaniku ali za politiku su dunsteri.

Pak

pre 11 godina

Neverovatno! Dakle svaka susa moze da dize ono na nas samo ako je iz inostranstva.I naravno da dobije prostor u medijima.Koja je razljka izmedju njegovog analitickog misljenja i misljenja svakog kafanskog analiticara.Pa uredu,neka je i istina nije otkrio Ameriku.Meni zapravo smeta sto se svakome daje pravo i medijski prostor da gura Srbiji prste u oci i da nam objasnjava kako cemo i sta da radimo.Ajde da je to rekla Merkelova, ali da nas kloca jedan Kloc to je nedopustivo.Pitam se da li taj "analiticar" moze da dobije prostor u bilo kom nemackom mediju

wiener

pre 11 godina

ne slazem se sa ovom analizom. mislim da bi se mnogi srpski politicari rado ratosiljali kosova, jer je njima glavni cilj sada da se udje u eu. velikom delu sprskog naroda kosovo jeste vazno. ali ne radi se samo o kosovu, vec i o svemu sto se desilo devedesetih. bilo je tu dosta nepravde, a nepravda radikalizuje ljude. i upravo su ovakvi dorpineli svemu tome. i vidim da im to jos nije jasno.

gashi

pre 11 godina

Ovaj ,Kloc je otkrijo ...toplu, vodu...Dok Srbi ne shvatajo,da to sto doticni gos,podin,pise, i otkrijo ,je bistvo.Nama na Kosovo, dobro se pise,i ide.Nazalost je to jedina, istina.

MIOMIRKA

pre 11 godina

Srpskom narodu Kosovo ne treba kao opijum. Nama treba opijum protiv Kosova koje je postalo rak rana naše svakodnevnice. A naš narod nije glup gospodine, znamo mi i da je skupoća i da nema posla i da je zdravstvo u krizi, ali nije li tako u većini država?

Nenad

pre 11 godina

A ovaj veruje da mi to vec ne znamo? I kad kao shvatimo, sta bi onda to trebali da radimo? Da obijamo ulice kao Spanci?
Mogao bi neko "analiticaru" da objasni da smo mi nase demonstracije, hodalje, ratove, razne katarze i slicno vec prosli. Srbija nije Nemacka, ne mogu se primeniti isti principi. Ustvari jedino sto Srbija treba da uradi je da prestane da slusa ovakve sa strane i da pocne da veruje sebi i da radi na sebi.

Berkut

pre 11 godina

Mogu se samo složiti u jednoj stavri a to je da političari u Srbiji zloupotrebaljavaju Kosovo savkog sekunda.Naravno najviše ga zloupotrebljavaju oni koji su stvorili idelane uslove za stvarno trenutno stanje Srbije bez KiM.Šta je ludost? Pričati kako je KiM oteto i boriti se za svoje ili je ludost da moja zemlja Nemačka aktivno učestvuje u otimanju dela treitorije od jedne zemlje.. Ona je pomogla, finansijski, politički i na kraju vojno KiM da se odvoje od Srbije. Pošto svi znamo da smo mi Nemci najmoćniji u Evropi radićemo šta nam padne na pamet.Ako već nešto pričate hajde da sagledamo malo širu sliku.Zašto se niste obratili javnosti i rekli zašto je Nemačkoj važno da rasturi SFRJ, pa Srbiju i ima i dalje nameru da je cepa kao svinja masan džak.Naravno bez onih tupavih stvari o ugroćženosti ljudskih prava.Gde ste bili i zašto se niste javili dok Albanci ruše manastire,nadgrobne spomenike.Koliko ste terorista obučili,koliko ste oružja prodali?Kako god bilo mi Srbi po pitanju Kosova imamo pravo da budemo heroinski zavisnici. A lekar za borbu protv bolesti zavisnosti kao što je Nemača ne treba. Hvala.Kao Narkomani kako nas vi osloviste i mi razmišljamo iako se smatra da narkomani imaju poremećeno stanje svesti razmišljaju šta će da jedu,piju,kakve su bolnice,putevi,da li ima posla.Svi mi znamo da političari u Srbiji nemaju šta da ponude jer go se nikad nije stigao.Nije ni važno ali ipak je još uvek 2:1 za nas.Teraćemo se još do produžetaka!

Citam

pre 11 godina

Dokle god mi slusamo Nemce, Ruse, Amerikance ili Kineze nema od nas nista. Srbija se sredjuje iznutra, a ne od spolja. Pogledajte samo licemerstvo samo tih stranaca, sad im nesmeta da premijer bude covek koji se srece sa mafijom, blizak saradnik Slobodana Milosevica, samo da potpise nezavnisnost Kosova. Pa ja se secam kad su devedesetih kad je trebalo da potpise Milosevic Dejton, srpsku opoziciju su minirali, a njega hvalili na sav glas "Slobodan garant mira i stabilnosti". Pametnom dosta.

jovaN

pre 11 godina

Pošto je gospodin donedavna bio "direktor regionalne kancelarije nemačke fondacije "Hajnrih Bel" jasna je njegova "objektivnost". Ma čovek uopšte nema svojih interesa na Balkanu!?
A da analiza nije korektna pokazuju putovanja širom sveta i privlačenje potencijalnih investitora (ili se i njima želi samo predstaviti "platforma za Kosovo"?). Ovo mi više liči na "plaćen termin"!

Владимир

pre 11 godina

@ (ZAPADNA STRATEGIJA, 17. februar 2013 14:05)

Изгледа да су Охридском архиепископијом, царским градом Призреном и Драчом столовали изванземаљци, кад су Срби у договору са АУ кренули да освајају?
Изгледа да су антички Грци досељавали Арбанасе из Епира у Северну Грчку из велике љубави према њима, а не због ратова са Србима?

Елементарно незнање.

nada 22

pre 11 godina

Ovi "politički analitičari" niču kao pečurke (u svim oblicima, ukusima, prirodne, uzgajene, domaće ili iz inostranstva). Kakve god bile, mediji nam ih serviraju, a mi ih halapljivo žvaćemo i gutamo, iako nas sve više boli stomak od njih. Jedino se producenti dobro osećaju, uvereni da će im se investicija isplatiti.

petar

pre 11 godina

Niko ne moze da opija gradjane Srbije,a ne pogotovu sa Kosovom,jer to nije droga to je ljubav prema Srbiji,istoriji,to je ono sto jesmo i svi mi to nosimo u srcu.Na zalost ljudi iz evrope to ne mogu da vide,zato tako i govore.

Helios

pre 11 godina

To što postoji aspekt tretiranja otimačine KiM koji jeste opijum za narod ne znači da otimačina KiM nije otimačina KiM.
Izgleda međutim da ovde ima tako inteligentnih da zaključuju da pošto postoji taj aspekt onda otimačina nije otimačina. Ja, priznajem, toliko inteligentan nisam.
To što se taj aspekt ne retko zloupotrebljava ne znači da će išta bitno biti bolje ako se taj aspekt ukine.
To što bi se učinili "bolni potezi" ne znači da bi išta bolje bilo niti da bi imali gde novo da se okrenemo.
Naprotiv, to samo znači da bi nam odmah našli neke nove, dodatne i još gore bolne poteze da treba na svoju štetu da ih pravimo.
Da rezimiram: žvaka tipa "KiM je opijum za narod" je mantra mrzitelja života koji su u sebi razvili anti-srpski refleks. Cinizam gigantskih proporcija je u tome što se govori o opijumu kada se spominje KiM - kvazidržava koja ne bi preživela da nema opijuma! I to što su stranke i pojedinci sa tog stanovišta uspeli da Srbiju (bez KiM) opljačkaju, razruše i zaduže više nego dileri "droge" KiM, neverovatno dostignuće ogavnosti istorijskih razmera.

Banozio

pre 11 godina

Nije opijum, nego realnost. KiM je sastavni deo Srbije, bar tako kaže Ustav u preambuli, pa u tom smislu mi se čini da zapadne zemlje čine sve da ta preambula bude izbrisana faktički, a nakon toga i formalnom promenom.

vija

pre 11 godina

... odkud ovaj koc zna sta je nas problem osim ako mu neko iz nevladinog sektora nije doturio tu informaciju... tipa nezavisnih novinara ali samo nezavisnih od zemlje wsrbije ili onih koji sede po lokalnim megapolisima od 100 hiljada ljudi pri njihovim priznavanjima od drzava tipa koje se ujedinjuju a zdruge strane žustro pomažu drugima da se razjedinjuju...

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

''Опијум за народ''.
Примењена комунистичка истина о религији уз помоћ које су на упражњено место које је заузимао Бог, поставили Великог Вођу.

@Milica
А да ли си ти, са неким кога познајеш, икада била у нпр. Куршумлији?
Питам те да би смо сутра знали, да ли као политичка заједница – држава Србија, имамо обавезу одбране и тог дела наше земље.

p.s. Не постоји српска нација, већ српски народ.
Народи стварају државе, државе стварају нације.

Halle-ON

pre 11 godina

Patriote, covek nije rekao da se ne treba boriti za Kosovo, vec da na tome ne trebaju politicari zasnivati svoju politiku jer sto se Kosova tice ne moze se mnogo uraditi, ni milom, jer svi pregovori se vode po direktivi medjunarodnih sila, a ni silom jer bi te iste medjunarodne sile se ukljucile u sukob i opet nista ne bi postigli. Sve to mozemo zakljuciti na primeru sadasnje vlasti koja je bila najveci protivnik ovakve politike prema Kosovu, a sad istu na identican nacin sprovodi. Politicari u celom svetu imaju neko svoje Kosove, tj. neki "problem" koji sluzi da se skrene paznja sa pravih problema. Mislite da je slucajnost podudaranje pocetka Americke borbe protiv terorizma sa ekonomskom krizom, ili frka oko Berluskonija, ili problem sa strancima u Francuskoj? Sve to sluzi kanalisanju besa ka necem drugom a ne ka pravom uzroku problema. U islamskim zemljama se razvija mrznja prema svemu neislamskom i omogucuje opstanak sebicnih pojedinaca na vlasti, a i u hriscanskim zemljama postoji milion primera, skretanja paznje, u Nemackoj je to skretanje rast nacionalizma i nacizma, u Britaniji rasizam i priliv stranaca, u Spaniji jacanje separatizma, u Grckoj se insistiralo na problemu sa Makedonijom. SAD vec dosta vremena manipulise propagandom, od problema sa maninama, terorizmom, uticajem kineske ekonomije, Asanzom i ko zna cime jos. Kada ne bi bilo toga svi bi jednostavno shvatili da ovakva drustvena uredjenja vise ne mogu da opstanu, ovako se jos uvek odrzavaju...

kostana

pre 11 godina

VELIKA ISTINA jeste da je kosovo tesko pitanje sto zahteva,,jako ozbiljan,,stav od nas,,mada ja verujem da to mozemo mi sami da resimo vec jednom kako treba,,,al ipak uvek se pitaju neke vise sile ,,,

Vladimir

pre 11 godina

Kako bre ovi stranci imaju obraza da ovako govore? Ne razumem to licemerje da Amerika, Nemacka, Francuska imaju pravo da brane svoje interese u Africi, Aziji, Latinskoj Americi, a mi nemam pravo da branimo svoje interese na svom vekovnom ognjistu. Jos porvh svega dodju i nesto nas kao savetuju sta je dobro za nas. Bio sam uvek za evropske integracije, idol mi je Zoran Djindjic, ali sam siguran da bi i on davno rekao dovidjenja svojim prijateljima iz Nemacke i Evropske Unije. Draga je meni Evropska Unija, ali mi je draza Srbija.

Bacvanin

pre 11 godina

Deljenje tog "opijata" je pocelo jos davne 89', na Gazimestanu.
Sada se narod vec toliko "navukao", da je stvarno poverovao da smo regionalni lideri, garanti mira, faktori stabilnosti, itd.
Jedini koji su i rekli narodu da je "car go" je bio LDP, ali narod nije zainteresovan za treznjenje, lepse le "leteti", ipak smo mi "nebeski narod", nego napraviti teske i bolne korake danas, da bi nam unuci jednog dana mogli normalno ziveti.

klocna

pre 11 godina

Sve ovo sad vec decenijama shvata svaki normalni gradjanin Srbije (u manjini), ali eto kad to kaze neki "analiticar" onda to postane vest. Vecina je jos uvek medijski obrlacena od politicko-finansisjke vladajuce nomenklature koja "krupnim" temama i aferama odvlaci paznju sa zivotnih pitanja. Meni je iskreno vaznije da li nas neko truje raznim toksinima iz mleka i kojecega od toga hocemo li po n-ti put igubiti istu bitku. Ali mi takvih "nebitnih" stvari nebismo ni bili svesni da povremeno nesto ne procuri iz okruzenja, koje je kolko-tolko, ipak okrenuto zivotu vise od nas.

ky3ma

pre 11 godina

Pa ako je opijum zasto onda vi toliko potencirate da je to nezavisna drzava. Ne bato, nego ti nama prodajes ideju, otpor je besmislen, obecevamo lep zivot u nasim odmaralistima Dahau i Ausvic. Sikter

Ivan

pre 11 godina

ne vidim razloga zasto ne smes vise pitanja da postavios svojim predstavnicima u drzavnom sistemu. I o okupaciji Kosova, i o korupciji i o ekonomiji i o zdravstvu itd...

Seth

pre 11 godina

Сложићу се са госн Клоцом, политичари су нам стварно хуље, али додаћу и речи Алексе Ненадовића:

“Немам писара ни других учених људи, но ћу ићи од манастира до манастира и казивати сваком калуђеру и попу, да у сваком манастиру запишу, да више никад ко је Србин Немцу не верује.”

Србиновски

pre 11 godina

Бедна, лицемерна и бахата изјава једног странца.
Свакој држави је битан и економски стандард, али и територијални интегритет.
Школе, болнице и станови су подједнако битни као и Косово и Метохија, а изкључити једно или друго је неозбиљно.
Нека Немачка поклони део своје територије величине севера КиМ Албанцима, па да лакше решимо проблем са комшијама и да на свом примеру покажу како су људи, болнице, школе важније од опијума званог територије.

Joca Islednik

pre 11 godina

Gospodin Kloc zaboravlja da je Saric i njega snabdevao. Sada je opet presao da ga njegovi albanci snabdevaju po snizenoj ceni. I tako ce to biti dok on bude mogao da ih pozove telefonom. Kada prestane telefon prestace i on da zivi. Droga ide dok je u zivotu. Koga briga sto narod placa ceh za ovakve huligane belosvetske.

Ivan

pre 11 godina

To sto se Kosovo zloupotrebljava za dnevno-politicke potrebe ne znaci da treba kao ovce da legnemo na rudu i radimo sta nam Svabe savetuju.

Владимир

pre 11 godina

Deljenje tog "opijata" je pocelo jos davne 89', na Gazimestanu.
(Bacvanin, 16. februar 2013 23:31)

"Народ је велика историјска целина, у њу улазе сва историјска поколења, не само жива, већ и умрла, и оци и дедови наши. Воља рускога народа је воља хиљадугодишњга народа, који је преко Св. Владимира примио хришћанство, који је сабирао Русију при Московским Великим Кнезовима, који је нашао излаз из епохе, пробио окно у Европу за Петра Великога, који је издигнуо велике свеце и подвижнике и поштовао их, саздао велику државу и културу, велику руску литературу. То није воља нашега покољења које се откинуло од покољења пређашњих. Уобразиља и потврђивање сама себе савременога покољења, узвисивање његово над умрле оце и јесте коренита лаж демократије. То је раскид прошлости, садашњости и будућности, порицање вечности..."

Оно што ти Берђајев овде говори, надаље ти ја тумачим, је да се са таквим твојим ставом нећеш више потписивати са "Бачванин", уствари се више нећеш сећати ко си и одакле долазиш, према томе ни камо идеш. Небитан ћеш бити и тим будућим генерацијама које помињеш.
Историја се према народу односи као свест и разум према човеку. Онај ко га нема, престаје постојати, бар као словесно биће.
И знај оно што су стари Грци знали: никада се држава не сме претпоставити ни жртвовати због генерације или појединаца. Живот јединке има мању вредност од живота државе. То је природни закон и важи за све: од бактерија до човека.

"Уби нас незнање."

slicno

pre 11 godina

Kakvo licemerstvo...A o cemu su oni pricali kada su tezili ujedinjenju dve Nemacke i padu Berlinskog zida. I nije tacno da je bas samo Srbija kriva za ovu situaciju u kojoj je...Bilo je tu i bombardovanja i velikih privrednih gubitaka u ionako raspadnutoj Jugoslaviji. Sve se to desilo relativno skoro,pa i vece zemlje bi trebale mnogo vremena, da se povrate na stanje u kom su bile pre toga. I Nemacka je svojevremeno grcala u jadu i bedi ali nikad nije prestala da misli na ujedinjenje dve Nemacke,i padu berlinskog zida... Prema tome ,Kloc je ovog puta zanemario velike probleme koje je Srbija imala posle NATO razaranja...Tako da nas niko ne moze da ,drogira opijumom,zato sto je Kosovo za nas slicno kao i za njih pad berlinskog zida...a pri tom mi odlicno znamo kako rade nasi politicari ,osetili smo to na svojim ledjima i zato kao sto njima niko nije mogao da uzme nadu na preporod i boljitak ,tako je i sa nama...

au

pre 11 godina

kako su zaredjali sa ovim izjavama ocekujem sutra da po pitanju Kosova na ovom sajtu procitam izjave predsednice udruzenja nemackih domacica kao i par reprezentativnih predstavnika nemackih penzionera. Nemacki analiticar prica ono sto Nemacka propagira - nisu oni Srbi da svako svoju pesmu peva...

KLODIN VULF

pre 11 godina

Baš je tužno kada ovakve kritike dolaze od pripadnika naroda koji je nacionalsocijalizam koristio u svrhe uzimanja onog što Nemačkoj niti njenom narodu nije pripadalo. Države koja je kao opijum za svoj narod koristila mržnju prema drugim verama, nacijama i rasama. Mi bar branimo svoje, a naš narod nije glup da nam Kosovo može odvratiti pažnju od svakidašnjih problema.

schwartzlose

pre 11 godina

Wolfgang Klotz, koga vi velikodusno predstavljate kao politickog analitičara, je samo lokalni teolog i filozof, nivoa bachelor (dakle nikako master) http://www.ceeol.com/aspx/team.aspx . Opsesija mu je Srbija, a nostalgija Drang nach Oesten. Istaknuti su njegovi radovi u Pescaniku i njegova aktivnost kao vlasnika CEEOL, vlasnika firme Questa koja se bavi "softverom" (paravan za obavestajno-psiholoske aktivnosti) http://www.questa.de/company.htm i aktivista Heinrich Boell fondacije. Inace je iz srca nemackog konzervativizma (i latentnog rasizma) Mömlingena, Juzna Nemacka.
Obzirom da se tako aktivno bavi Srbijom, mozda bi mogao nekad da nam objasni i ponasanje 101 Rezervnog bataljona policije iz Hamburga u okviru Einsatzgruppen u Istocnoj Poljskoj, u periodu 1942-1943. Tu svakao ima mnogo elemenata za njegova istrazivanja, a pogotovo u kontekstu aktivnosti i politicko partijske pripadnosti clanova Drustva za Jugoistocnu Evropu,za vreme II svetskog rata, narocito bivseg predsednika cije ime sada nosi nagrada istog drustava a zove se Rudolf Fogel.
Malo vise samokriticnosti i historijskog secanja ne bi mu skodilo, a takodje i vise objektivnosti u odnosu na Nemacku ulogu u jugoistocnoj Evropi od kraja 19 pa tokom celog 20 i pocetka 21 veka.

Milica

pre 11 godina

@(Vladimir, 16. februar 2013 23:43)
Ma daj ne lupetaj. Kakvo bre vekovno ognjiste, sta patetises. Nijedna osoba koju poznajem nikad nije krocila na Kosovo (izlisno je da naglasavam da nijedna nema vise vekova, je li) ali svima je to vekovno ognjiste i izvor srpskog bica i bla bla. A kad bih ih pitala da definisu malo preciznije what the f... je vekovno ognjiste i srpsko bice i slicne stvari, samo bi se ucutali. Naucili su da ponavljaju naci-mantre ko papagaji a mozak im odumire za to vreme. Zive u ubedjenju da je srpska nacija stara milenijumima, a kad im spomenes da je koncept nacije nastao pre par stotina godina (ili ih pitas sta je, tacno, nacija) gledaju te popreko jer im kvaris srecu. Znanje istorije im je na tom nivou da misle da je Kraljevic Marko bio gerilac u odbrani srbstva (jos jedan pojam za koji bi bilo zanimljivo cuti definiciju) a Vuk Brankovic izdajnik, i da su to istorijske cinjenice. Jer je pola epske pesme jedino sto su u zivotu procitali, i to jer su ih terali na casu verovatno.
I kakve mi to interese imamo na Kosovu? Sverc? Dobijanje plata za neradjenje nicega? Ugradjivanje u sve i svasta?
U svakom slucaju, kakvi god da su ti interesi, Kosovo je izgubljeno odavno i nikad se nece vratiti.
I ne znam zasto svi umisljaju da su narodi neki monolitni entiteti, kao "otkud Nemcima pravo da kazu, kad oni rade to i to",a u stvari je jedan covek, igrom slucaja Nemac, rekao svoje misljenje, a pritom sumnjam da upravlja celokupnom nemackom spoljnom politikom.

Kaiser

pre 11 godina

"Kada Nemac iz nevladine organizacije savetuje nesto nema razloga da sumnjamo u njegove dobre namere, zar ne?
(Kada bi se gadjali tramvajima, 16. februar 2013 23:57)"

Tako je, nema razloga da mu se ne veruje, tim pre što je i on izmedju mnogo drugih rekao istinu.

Koju vi u svojoj paralelnoj stvarnosti odbijate da vidite, jer ste žešće navučeni, a pošto vam je tako lepo, ne želite da se sa te droge skinete.

Zato i glasate za dilere, jer ako nema njih, vama sledi odvikavanje.

O čemu ćete pričati kad se problem Kosova završi ovako ili onako? Šta kad se probudite iz dugogodišnjeg sna? Kako ćete da se prilagodite realnom svetu?

Šta kad konačno svojim očima vidite da je car go?

expert

pre 11 godina

Kosovo je opijum za srpski narod još od Milana Obrenovića, koji je nečim morao da opravda dogovor sa Austrougarskom da se Srbija širi ka jugu (gde je živelo relativno malo Srba), umesto ka severu i Zapadu (gde se nalazilo gro srpskog stanovništva). Zloupotrebljen je kosovski mit, koji se izvorno odnosi na Kosovski boj i njegov značaj, a ne na Kosovo kao teritoriju. Cenu te bahatosti danas plaćamo.

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 11 godina

evo da objasnim ovim kosmopolitama i europljanima kojima je muka vise od kosova i koji nikad nisu bili na njemu i koji se pitaju sta ce nam kosmet samo nas vuce a nemamo nista od njrga i kojima naravno svi oni manastiri,srednjovekovni gradovi ne predstavljaju nista.i naravno koji zele samo lepse da zive i da imaju vise para.TERITORIJA KOSOVA I METOHIJE SADRZI RUDU LIGNITA DOVOLJNU DA SE CITAVA EVROPSKA I SEVERNO AMERICKA INDUSTRIJA SNABDEVA SLEDECIH 50 DO 60 GODINA SVAKODNEVNOG KORISCENJA.VREDNOST RUDE JE PROCENJENA NA VREDNOST OD OKO 100 MILIJARDI EVRA.PORED LIGNITA TU SU RUDE ZLATA,OLOVA I CINKA KOJE SU TAKODJE U VREDNOSTI DESETINE MILIJARDI EVRA.e zato vam su vam draga braca ameri tamo napravili protektorat a medlin olbrajt i vesli klark sa svojim drustvom otvorili rudnike i raznorazne firme.a gospdo draga zeljna boljeg zivota ako vam duhovna vrednost kosmeta nije bitna eto vam razlog zasto bi trebalo kosovo biti srbija.stotine milijardi evra.zamislite kako bi lepo ziveli.eto....

djuro

pre 11 godina

Ili su ovi roveri iz SAD/EU (ono sto valjda samo oni zovu "medjunarodna zajednica") i njihovo mentalno istureno odeljenje u Srbiji strahovito glupi ili nas smatraju za strahovito glupe. Vrlo je bezobrazna zamena teza (kad bi odustali od Kosova, bolje bi ziveli) koja se potura ovde.
To sto vlast u Srbiji koristi Kosovo kao distrakciju od ozbiljnih tema ne znaci da "medjunarodna zajednica" nije izvrsila nasilje nad Srbijom i da Srbija nema pravo da Kosovo jednom vrati. Drugim recima, i jezikom uvazenog NGO dobronamernika, to sto nasa vlast mase pred nasim ocima Kosovom da bi zabasurila svoj nerad i neefikasnost drugde je izmedju gradjana Srbije i vlasti u Srbiji - "medjunarodna zajednica" nije sagovornik u toj prici. Uostalom, upravo o tome nema ni moralno pravo da govori, jer ako je to istina (a da se ne lazemo, jeste), ona sama je nasiljem nad Srbijom dala to crveno platno nasim politicarima u ruke.

Alen

pre 11 godina

Sve je tacno.Samo je Srbima bolje da zive u mitovima.Srpskim politicarima je sve savrseno jasno,samo ako prestanu o Kosovu,cim ce onda da mazu oci svom narodu?

petar

pre 11 godina

Niko ne moze da opija gradjane Srbije,a ne pogotovu sa Kosovom,jer to nije droga to je ljubav prema Srbiji,istoriji,to je ono sto jesmo i svi mi to nosimo u srcu.Na zalost ljudi iz evrope to ne mogu da vide,zato tako i govore.

Geos

pre 11 godina

Kloc je potpuno u pravu.
Zvanična državna politika je još od Miloševica, a sada pogotovu, na "k l o c n a m a"... Otuda se i ne pokreće
ka zdravoj pameti. U aparatu na klocnama prebivaju samo politički duhovi, beskrvni i neosetljivi, s amblemom tri
majmuna - ne čuju, ne vide i ne govore ISTINU narodu.

Banozio

pre 11 godina

Nije opijum, nego realnost. KiM je sastavni deo Srbije, bar tako kaže Ustav u preambuli, pa u tom smislu mi se čini da zapadne zemlje čine sve da ta preambula bude izbrisana faktički, a nakon toga i formalnom promenom.

gashi

pre 11 godina

Ovaj ,Kloc je otkrijo ...toplu, vodu...Dok Srbi ne shvatajo,da to sto doticni gos,podin,pise, i otkrijo ,je bistvo.Nama na Kosovo, dobro se pise,i ide.Nazalost je to jedina, istina.

МиливојЕ

pre 11 godina

Занимљиво !
Како то да је Косово свима битно --- од Аљаске до Аустралије --- а једино не сме да буде битно онима чије је - Србима !

jack

pre 11 godina

Ako je ovaj Kloc bio u Beogradu i na kraju doneo ovakav zaključak to znači da je džaba i dolazio. Nije uspeo da provali srpsku političku scenu. Kosovo jeste bilo opijum ali početkom 90-tih, kada se uspinjao Milošević a ne danas. Danas se srpska politika bavi Kosovom jer mu to pitanje nameću stranci, ponajviše upravo Nemci. Ne možemo od Nemaca ništa da uradimo a da nam ne natrljaju Kosovo na nos. Tako ispada da je Kosovo opijum za Nemce a ne za Srbe.
Nemci možda jesu narod talentovan za proizvodnju automobila i za preciznu mehaniku ali za politiku su dunsteri.

ese

pre 11 godina

Nazalost mnogi stranci olako i lako daju izjave o nama i nasim unutrasnjim problemima, sto je veoma nepristojno u najmanju ruku ako ste gost u tudjoj kuci. Nadam se da ce ovo prestati.
Moje licno misljenje je da je ovo na kraju glupa izjava jer pobogu da li je Gosn. Kloc spreman da mu se uzme deo stana koji ima u Nemackoj, jer neko od nas smatra da nama pripada npr. njegova spavaca soba. Ne ide, zar ne, bez obzira na nasu i nemacku politiku, i razne NVO i ostala cuda. Dodjite u Srbiju, pojedite sarmu, popijte dunju, ali nemojte o stvarima koje vas se ne ticu i o njime ne znate nista.

Rekreativac

pre 11 godina

Ako je Kosovo opijum, ne zna sta je onda Europska Unija?!
(Dejannn, 17. februar 2013 01:11)

Srbija je potpisala da se povlaci sa kosova!!!!!!
EU napredak u organizaciji svetskog drustva!!!!!!

gbg

pre 11 godina

(Vladimir, 16. februar 2013 23:43)
Sto da nije sta slago?
Sve je istina od A do S.
Znam da Srbima istina nikad nije odgovarala, isto ko ni sad ali ovo je nazalost cinjenicno stanje

Alek

pre 11 godina

I to nam kaze neko cije su desetine miliona sunarodnika pod dejstvom nekog njihovog opijuma ostavili kosti na raznim krajevima sveta pod dejstvom. I gle cuda, i dan danas to cine po raznim Avganistanima, ...

Adam

pre 11 godina

Jučer su u Varšavi neki Poljaci i Česi demonstrirali protiv Kosova, a za srpske interese, i to ste zdušno podržali, u stilu "ma bravo, braćo Poljaci i Česi, hvala, vidi kako nas vi volite" itd. Sada napadate Nijemca koji vam kaže svoje mišljenje koje vam se ne svidja, jer ne podržava srpske interese, a napadi su uglavnom ono vaše standardno "ma ko je on uopšte da nama nešto tu priča (pa još Švaba, dakle stranac)". Čekajte, ljudi, budite jednom fer i konzistentni pa se napokon počnite ponašate istovjetno prema svima: ako vam nije po volji da o vama stranci govore negativno, onda vam ne treba biti po volji ni kada pričaju pozitivno, jer i jedno i drugo u biti je vanjsko miješanje u unutarnje poslove Srbije. Znam da ovo djeluje vrlo naivno s moje strane, ali ljudima poput vas koji i dalje vjeruju da je Kosovo u Srbiji ili da Vuk Jeremić uistinu ima šanse postati glavni tajnik UN-a ovako nešto može biti jako ozbiljna činjenica.

w.

pre 11 godina

Ima na ovom trzistu raznih opijuma pored Kosova,tu je i opijum zvani EU, Nato... i nije da samo srBske patriJote koriste Kosovo kao opijum, tu su i predstavnici palanackih liberala koji Kosovo i Srbe sa Kosova optuzuju za svoj mizerni zivot jer su siroti momentalno uskraceni i zive lose samo zbog Kosova koje ih sprecava da rade nesto te sada imaju snage samo za komentarisanje. Skidanjem Kosova sa dnevnog reda i oni bi imali ozbiljan problem da nadju sledeci izgovor za svoju nesposobnost. A i Cedica i Vuk bi ostali bez honorara za svoja lobiranja... A da ne spominjemo stotine analiticara, strucnjaka koji zive od paratiziranja na temi Kosova ili razne fondacija iz inostranstva koji trose ozbiljne pare na SEBE (ogladni covek, a i auto ti treba i to terenac zbog losih puteva po Srbiji a i nisu ni te ekspertize i istrazivanja jeftina, ili sekretarice) kako bi zatucanim Srbima objasnili kako im ne treba 15% teritorija ili tamo neke bezvezne crkve i manastiri a i sta ce im ti Srbi sa Kosova a i treba nekako racionalizovati politike svojih vlada koje su resile da podrzavaju malo 19. vekovni albanski primitivni i nasilni sovinizam i sirenje. Uostalom nisu Srbi Englezi koji ne mogu bez Foklanda ili Albanci koji ne mogu bez severa i svih onih teritorija za koje njihovi "istoricari" ocene da su to "drevne ilirske zemlje". Srbima je previse i Vojvodina, Sandzak a kamoli tamo neko Kosovo. Uglavnom, mnogo je tu dzankija i zavisnika pored srbskih patriJota...

Владимир

pre 11 godina

Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO.
(zoran, 17. februar 2013 09:42)

Је л' ти мирна САВЕСТ?
Осећаш ли се ОДГОВОРНИМ?
Шта мислиш да УЧИНИШ поводом реалности?

Ил' си Србин само када треба да узмеш плату од државе, добијеш социјално и пензионо, пасош и бесплатно лечење?

Nemci i blagostanje srpske nacije kroz vekove

pre 11 godina

Na Kosovu i Metohiji Srbija ima puno konkretnih materijalnih i nematerijalnih interesa. Ipak, taj interes (koji konkretniji ne može biti) se trampi za neka obećanja i datume iz EU koji ne znače apsolutno ništa. Ako je nešto "opijum za narod" to je onda ta virtuelna, rasklimatana EU koja je i sama non-stop na nekim obećanjima i sa oročenim trajanjem.
Ali Dačić sa SPS-om i Vučić/Nikolić sa SNS-om su već jednom prepodobljeni i preumiveni. Njihov jedini put jeste ta i takva EU. Makar to značilo smrt i rastakanje Srbije - oni niti mogu, niti se žele okrenuti na drugu stranu.
I ni to nije dovoljno, već treba ovaj "mudrac" da dođe da nam kaže: jeste, odraćemo vas ali manje će da boli ako se ne budete opirali. A onda ko šlag na tortu, autošovinisti nađu plodno tle da počnu horski sa "jao, jeste - mnogo smo ružni i zli". Tipujem da sede ispred monitora kad se pojave ovakve vesti i po pola sata se kamdžijom samokažnjavaju preko leđa u ekstazi i delirijumu. I posle je Kosovo "opijum za mase"?!!!

Pak

pre 11 godina

Neverovatno! Dakle svaka susa moze da dize ono na nas samo ako je iz inostranstva.I naravno da dobije prostor u medijima.Koja je razljka izmedju njegovog analitickog misljenja i misljenja svakog kafanskog analiticara.Pa uredu,neka je i istina nije otkrio Ameriku.Meni zapravo smeta sto se svakome daje pravo i medijski prostor da gura Srbiji prste u oci i da nam objasnjava kako cemo i sta da radimo.Ajde da je to rekla Merkelova, ali da nas kloca jedan Kloc to je nedopustivo.Pitam se da li taj "analiticar" moze da dobije prostor u bilo kom nemackom mediju

4channer

pre 11 godina

Опијум за српски народ тренутно су "Европа" и "Датум". "Европа" је тренутно најскупља српска реч, а у ствари је потпуно безвредна. Слично је и са чувеним "Датумом". "Датум" је нешто што нико не сме да доведе у питање, а наше власти се воде паролом "Све за датум, датум ни за шта". Више од деценију нас замајавају празном причом о ЕУ, а стандард све више опада и незапосленост расте. 2008. године када смо, наводно, били даље од ЕУ економска ситуација је била боља него сада. Што смо "ближе" ЕУ све нам је горе.

kostana

pre 11 godina

VELIKA ISTINA jeste da je kosovo tesko pitanje sto zahteva,,jako ozbiljan,,stav od nas,,mada ja verujem da to mozemo mi sami da resimo vec jednom kako treba,,,al ipak uvek se pitaju neke vise sile ,,,

zoran

pre 11 godina

@ Владимир, 17. februar 2013 02:36
&

@ Vladimir, 16. februar 2013 23:43

Predpostavljam da si isti pa si posle zaključio da će ćirilica glasnije da odjekne.

Hajde druže baci gusle u ćošak. Danas je XXI vek. Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO. Radi n ešto pametno i svrsishodno.

A što se ognjišta tiče. Ja imam električni šporet...

ZAPADNA STRATEGIJA

pre 11 godina

Kosovski mit je opijum za Srbe još od Kralja Milana Obrenovića, koji je nečim morao da opravda dogovor sa AustroUgarskom (više ultimatum AU), da se Srbija širi ka JUGU (gde je živelo relativno malo Srba),
umesto ka Severu (Vojvodina) i Zapadu (Bosna, Dalmacija), gde se nalazilo gro srpskog stanovništva (ali na koje je pretenzije imala AU monarhija).

Zloupotrebljen je kosovski mit, koji se izvorno odnosi na Kosovsku bitku 1389.g. i njegov značaj, a ne na Kosovo i Metohiju kao teritoriju.
Cenu pogrešnog pravca širenja države Srbije, plaćamo i danas
(još ne postoji DOBRA CESTA od Beograda prema Sarajevu, Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori..)

Milan

pre 11 godina

Recimo otvoreno: laz o Kosovu kao opijum. Najbolje za kompletan politicki establisment Srbije bi bilo da `halucinacije` nikada ne prestanu.
Nazalost,posledice takvog zivota u lazima su vec veoma vidljive na psihickoj konstituciji ovog naroda.Taj `izvozni proizvod` kojeg Srbija jedino ima u visku, normalnom svetu ipak ne treba.

Igor

pre 11 godina

to nam reci....da smo zaglupljeni i omamljeni drzavom, drzavnoscu...borbom protiv interesa stranca koji gaze nase...
da smo prevareni, priglupi kakvi jesmo...da smo iskorisceni, da ne znamo ono sto ti znas...
objasni nam jos kako je sve u stvari ok...i kako su ustaski slogani i etnicki cista hrvatska, kao i organi, terorizam, nekaznjavanje zlocina i jednako etnicki cisto Kosovo takodje ok...
pojasni nam da smo budale sto se sluzimo zdravim razumem a slusamo istoriju, znajuci za mnogo dobra koja su nam sa vase strane stigla i koja ce nam jos doci...
sve to sroci, umotaj u oblandu za "inetelektualno osvescenu" elitu, nemoj pominjati kako se Nemacka brine za svoje iterese i dokle je spremna ici za njih...samo odcuti...drugi se nece setiti...ti napisi, a neki ce vec preneti!

Stara Jagodina

pre 11 godina

Svaki zdravorazumski čovek u Srbiji to dobro zna već godinama.Kloc je potpuno u pravu,kao da sam ja sastavio njegovu izjavu.

Helios

pre 11 godina

To što postoji aspekt tretiranja otimačine KiM koji jeste opijum za narod ne znači da otimačina KiM nije otimačina KiM.
Izgleda međutim da ovde ima tako inteligentnih da zaključuju da pošto postoji taj aspekt onda otimačina nije otimačina. Ja, priznajem, toliko inteligentan nisam.
To što se taj aspekt ne retko zloupotrebljava ne znači da će išta bitno biti bolje ako se taj aspekt ukine.
To što bi se učinili "bolni potezi" ne znači da bi išta bolje bilo niti da bi imali gde novo da se okrenemo.
Naprotiv, to samo znači da bi nam odmah našli neke nove, dodatne i još gore bolne poteze da treba na svoju štetu da ih pravimo.
Da rezimiram: žvaka tipa "KiM je opijum za narod" je mantra mrzitelja života koji su u sebi razvili anti-srpski refleks. Cinizam gigantskih proporcija je u tome što se govori o opijumu kada se spominje KiM - kvazidržava koja ne bi preživela da nema opijuma! I to što su stranke i pojedinci sa tog stanovišta uspeli da Srbiju (bez KiM) opljačkaju, razruše i zaduže više nego dileri "droge" KiM, neverovatno dostignuće ogavnosti istorijskih razmera.

Zoran

pre 11 godina

Ama Vladimire, niko ne priča o priznavanju i o ulasku u EU već o tome da idemo u nazad kao društvo, država i ekonomija. Jeste Kosovo je sve i nepravda je najveća do Boga se čuje. Samo što neće biti naroda. Jer će se poubijati medjusobno, poltičari razvili korupciju u stil života a ekonomija u čabru. Nazadujemo i kukamo nad srcem Srbije, koje neće biti.

Boban

pre 11 godina

Da dopunim gospodina"analiticara" Sto se pre resimo Kosova pre cemo preci na Vojvodinu.
Treba da gledamo u buducnost, a ne u proslost.Ne gledajte sta je Srbija nekada bila nego gledajmo sta ce Srbija tek treba da bude! (Beogradski pasaluk)

jovaN

pre 11 godina

Pošto je gospodin donedavna bio "direktor regionalne kancelarije nemačke fondacije "Hajnrih Bel" jasna je njegova "objektivnost". Ma čovek uopšte nema svojih interesa na Balkanu!?
A da analiza nije korektna pokazuju putovanja širom sveta i privlačenje potencijalnih investitora (ili se i njima želi samo predstaviti "platforma za Kosovo"?). Ovo mi više liči na "plaćen termin"!

nada 22

pre 11 godina

Ovi "politički analitičari" niču kao pečurke (u svim oblicima, ukusima, prirodne, uzgajene, domaće ili iz inostranstva). Kakve god bile, mediji nam ih serviraju, a mi ih halapljivo žvaćemo i gutamo, iako nas sve više boli stomak od njih. Jedino se producenti dobro osećaju, uvereni da će im se investicija isplatiti.

Nenad

pre 11 godina

A ovaj veruje da mi to vec ne znamo? I kad kao shvatimo, sta bi onda to trebali da radimo? Da obijamo ulice kao Spanci?
Mogao bi neko "analiticaru" da objasni da smo mi nase demonstracije, hodalje, ratove, razne katarze i slicno vec prosli. Srbija nije Nemacka, ne mogu se primeniti isti principi. Ustvari jedino sto Srbija treba da uradi je da prestane da slusa ovakve sa strane i da pocne da veruje sebi i da radi na sebi.

NEMO

pre 11 godina

Kada na delu teritorije nemate vojsku, policiju, i druge atribute vlasti i drzavnosti, onda to nije VASE vec NJIHOVO. Zato G-Din Kloc dobro i kaze, a sto se to nama ne svidja to je druga prica!!

Gjeto 11

pre 11 godina

Novi Sad -- Politički analitičar iz Nemačke Volfgang Kloc ocenio je da srpski političari koriste pitanje Kosova kao "opijum za srpski narod".

Sta reci vise!?

Berkut

pre 11 godina

Mogu se samo složiti u jednoj stavri a to je da političari u Srbiji zloupotrebaljavaju Kosovo savkog sekunda.Naravno najviše ga zloupotrebljavaju oni koji su stvorili idelane uslove za stvarno trenutno stanje Srbije bez KiM.Šta je ludost? Pričati kako je KiM oteto i boriti se za svoje ili je ludost da moja zemlja Nemačka aktivno učestvuje u otimanju dela treitorije od jedne zemlje.. Ona je pomogla, finansijski, politički i na kraju vojno KiM da se odvoje od Srbije. Pošto svi znamo da smo mi Nemci najmoćniji u Evropi radićemo šta nam padne na pamet.Ako već nešto pričate hajde da sagledamo malo širu sliku.Zašto se niste obratili javnosti i rekli zašto je Nemačkoj važno da rasturi SFRJ, pa Srbiju i ima i dalje nameru da je cepa kao svinja masan džak.Naravno bez onih tupavih stvari o ugroćženosti ljudskih prava.Gde ste bili i zašto se niste javili dok Albanci ruše manastire,nadgrobne spomenike.Koliko ste terorista obučili,koliko ste oružja prodali?Kako god bilo mi Srbi po pitanju Kosova imamo pravo da budemo heroinski zavisnici. A lekar za borbu protv bolesti zavisnosti kao što je Nemača ne treba. Hvala.Kao Narkomani kako nas vi osloviste i mi razmišljamo iako se smatra da narkomani imaju poremećeno stanje svesti razmišljaju šta će da jedu,piju,kakve su bolnice,putevi,da li ima posla.Svi mi znamo da političari u Srbiji nemaju šta da ponude jer go se nikad nije stigao.Nije ni važno ali ipak je još uvek 2:1 za nas.Teraćemo se još do produžetaka!

vija

pre 11 godina

... odkud ovaj koc zna sta je nas problem osim ako mu neko iz nevladinog sektora nije doturio tu informaciju... tipa nezavisnih novinara ali samo nezavisnih od zemlje wsrbije ili onih koji sede po lokalnim megapolisima od 100 hiljada ljudi pri njihovim priznavanjima od drzava tipa koje se ujedinjuju a zdruge strane žustro pomažu drugima da se razjedinjuju...

lektor

pre 11 godina

Nije ,da covek nije u pravu.Mi nadrogirani,omamljeni ni ne znamo sta se tacno radi.Sva sreca da imamo nemce koji budno sve prate,placaju vrhunske strucnjake za istocnu evropu,koji na Srbiji doktorate i doktorate napisase.Jos samo malo da ih i realizuju.Ali bice,vidite i sami gde ih je bezobzirnost i upornost dovela.U sam vrh ekonomske sile.

Fidelio

pre 11 godina

"Stoga se tzv. kosovski problem mora držati onoliko dugo otvorenim, sve dok srpska politika u pretežnom delu ne pronadje druge puteve i strategije kako bi osigurala moć", rekao je Kloc.

Što srpskim političarima uopšte neće biti teško, ako se uzme u obzir ograničenost inteligencije prosečnog Srbina.
Svima u Srbiji, čak i onima sa jeftinim kartama, postalo je manje više jasno da kosovska priča ulazi u završnu fazu i da će ova tekuća garnitura (da ne kažem "režim"), uprkos svom, naročito Tominom, patriJotskom busanju u grudi, polako ali sigurno predaje Kosovo. Ne očekujem formalno priznanje, ali Kosovo može sasvim lepo i bez toga.
S druge strane, već su smislili novu šarenu lažu kojom će opravdati užasnu materijalnu bedu i galopirajuće siromaštvo, nepostojanje funkcionalnih državnih institucija i manjak svakog izgleda na boljitak.
To se zove "Borba protiv korupcije i kriminala" i savršeno se uklapa u način "razmišljanja" prosečnog Srbina: za sve loše što mi se događa, kriv je neko drugi, nikako ja. U ovom konkretnom slučaju, krivi su "lopovi". Dakle, ako neko (na primer, Vučić) pohapsi sve "lopove", ja ću namah da procvetam. Zato sve što ja treba da uradim, jeste da podržim Vučića.
Što je još lepše, Vučić i nema baš tako težak posao, jer su svi "lopovi" do poslednjeg koncentrisani u "bivšem režimu"! Kad sve njih smesti u mardelj, eto nama i bez Kosova automatski i novih radnih mesta, i dobrih bolnica, i jake države, i lepog života generalno!

Na zalost

pre 11 godina

Na moju veliku zalost, mnogo logike ima u stavovima g. Kloca. Sumorna ali istinito. Valjda je i nama jasno da treba u sebi i oko sebe mnogo toga da promenimo na bolje. Prvo u svojim glavama.

wiener

pre 11 godina

ne slazem se sa ovom analizom. mislim da bi se mnogi srpski politicari rado ratosiljali kosova, jer je njima glavni cilj sada da se udje u eu. velikom delu sprskog naroda kosovo jeste vazno. ali ne radi se samo o kosovu, vec i o svemu sto se desilo devedesetih. bilo je tu dosta nepravde, a nepravda radikalizuje ljude. i upravo su ovakvi dorpineli svemu tome. i vidim da im to jos nije jasno.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

''Опијум за народ''.
Примењена комунистичка истина о религији уз помоћ које су на упражњено место које је заузимао Бог, поставили Великог Вођу.

@Milica
А да ли си ти, са неким кога познајеш, икада била у нпр. Куршумлији?
Питам те да би смо сутра знали, да ли као политичка заједница – држава Србија, имамо обавезу одбране и тог дела наше земље.

p.s. Не постоји српска нација, већ српски народ.
Народи стварају државе, државе стварају нације.

zoran

pre 11 godina

Realnost je takva kakva je. Na žalost, ali je TAKO.
(zoran, 17. februar 2013 09:42)

Је л' ти мирна САВЕСТ?
Осећаш ли се ОДГОВОРНИМ?
Шта мислиш да УЧИНИШ поводом реалности?

Ил' си Србин само када треба да узмеш плату од државе, добијеш социјално и пензионо, пасош и бесплатно лечење?
(Владимир, 17. februar 2013 11:59)

Savest mi je mirna ne 100 nego 1000%.
Odgovornim se ne osećam ni za tačku iznad j.
Realan čovek se NORMALNO PONAŠA kada shvati da je realnost nemoguće promeniti, što u ovom slučaju jeste. Do te realnosti nas je dovela Miloševićeva i Šešeljeva ludost a sada ovi koji su trenutno na vlasti, u stvari saučesnici ove dvojice tokom devedesetih, ne mogu NIŠTA da promene. Znači, ja mogu bukvalno NIŠTA i zato mi ne pada na pamet da bacam čifta, ziparam i trošim energiju.

Platu NE UZIMAM od države VEĆ JE KRVAVO ZARAĐUJEM KAO VODOINSTALATER, moj zemljače. KRVAVO!!!!
Socijalno i penziono NE DOBIJAM NEGO REDOVNO UPLAĆUJEM koliko je dražava odredila.
Pasoš sam KUPIO, zemljače! Platio propisanu taksu i čekao kao I SVI OSTALI!
Lečenje NEMAM BESPLATNO nego uplaćujem sa svim ostalim davanjima!


Prema tome, da mi se izviniš i to odmah.

MIOMIRKA

pre 11 godina

Srpskom narodu Kosovo ne treba kao opijum. Nama treba opijum protiv Kosova koje je postalo rak rana naše svakodnevnice. A naš narod nije glup gospodine, znamo mi i da je skupoća i da nema posla i da je zdravstvo u krizi, ali nije li tako u većini država?

Darko

pre 11 godina

Svaka cast Kloc,uze mi rec iz usta.Cim srbende ovako pene,znaci da si ubo sustinu sto i nije tesko.Poznato je da ova nacija najvise voli da je lazu i mazu,istinu ne podnosi.Minimum 95% Srba nikada nije bilo na Kosovu niti planira da ide,ali svima je to sveta srpska zemlja i sl.Smesno i zalosno.

Citam

pre 11 godina

Dokle god mi slusamo Nemce, Ruse, Amerikance ili Kineze nema od nas nista. Srbija se sredjuje iznutra, a ne od spolja. Pogledajte samo licemerstvo samo tih stranaca, sad im nesmeta da premijer bude covek koji se srece sa mafijom, blizak saradnik Slobodana Milosevica, samo da potpise nezavnisnost Kosova. Pa ja se secam kad su devedesetih kad je trebalo da potpise Milosevic Dejton, srpsku opoziciju su minirali, a njega hvalili na sav glas "Slobodan garant mira i stabilnosti". Pametnom dosta.

Владимир

pre 11 godina

@ (ZAPADNA STRATEGIJA, 17. februar 2013 14:05)

Изгледа да су Охридском архиепископијом, царским градом Призреном и Драчом столовали изванземаљци, кад су Срби у договору са АУ кренули да освајају?
Изгледа да су антички Грци досељавали Арбанасе из Епира у Северну Грчку из велике љубави према њима, а не због ратова са Србима?

Елементарно незнање.

Halle-ON

pre 11 godina

Patriote, covek nije rekao da se ne treba boriti za Kosovo, vec da na tome ne trebaju politicari zasnivati svoju politiku jer sto se Kosova tice ne moze se mnogo uraditi, ni milom, jer svi pregovori se vode po direktivi medjunarodnih sila, a ni silom jer bi te iste medjunarodne sile se ukljucile u sukob i opet nista ne bi postigli. Sve to mozemo zakljuciti na primeru sadasnje vlasti koja je bila najveci protivnik ovakve politike prema Kosovu, a sad istu na identican nacin sprovodi. Politicari u celom svetu imaju neko svoje Kosove, tj. neki "problem" koji sluzi da se skrene paznja sa pravih problema. Mislite da je slucajnost podudaranje pocetka Americke borbe protiv terorizma sa ekonomskom krizom, ili frka oko Berluskonija, ili problem sa strancima u Francuskoj? Sve to sluzi kanalisanju besa ka necem drugom a ne ka pravom uzroku problema. U islamskim zemljama se razvija mrznja prema svemu neislamskom i omogucuje opstanak sebicnih pojedinaca na vlasti, a i u hriscanskim zemljama postoji milion primera, skretanja paznje, u Nemackoj je to skretanje rast nacionalizma i nacizma, u Britaniji rasizam i priliv stranaca, u Spaniji jacanje separatizma, u Grckoj se insistiralo na problemu sa Makedonijom. SAD vec dosta vremena manipulise propagandom, od problema sa maninama, terorizmom, uticajem kineske ekonomije, Asanzom i ko zna cime jos. Kada ne bi bilo toga svi bi jednostavno shvatili da ovakva drustvena uredjenja vise ne mogu da opstanu, ovako se jos uvek odrzavaju...

Zoran

pre 11 godina

Mi nemamo stranke levice i desnice. Sve deca komunizma pa bi da sve pokriju jer tako dobiješ više birača. Zato naše stranke nemaju programe već se povijaju dnevnoj politici. Zato i ne idemo napred jer ih to ne interesuje.