Subota, 16.02.2013.

14:06

Izdavanje stanova unosan posao

Izdavanje stanova unosan je posao u Srbiji. Mnogi vlasnici nekretnina u tome vide priliku za dobru zaradu, na koju se najčešće porez ne plaća.

Izvor: B92

Izdavanje stanova unosan posao IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Svi gubimo

pre 11 godina

Drzavi je samo stalo da naplatom poreza dodje do jos para a ne da regulise trziste iznamljivanja nekretnina. Lose ce proci i stanodavci a jos gore podstanari samo ce naravno drzava skinuti kajmak za svoje sve vece troskove i cinovnike.

GuC

pre 11 godina

osoba koja je postavila naslov, "unosan posao", ne živi u Srbiji...kako drugačije shvatiti ovu neistinitu podmetačinu. Članak se zaista odnosi, isključivo, na "male" ljude, koji su ili nasledili stan, ili se povukli na selo ili dali plac u zamenu i sl..znači, novinar nije posvetio članak INVESTITORIMA-IZDAVAČIAM (tu ih ima stvarno raznih). Kad ta ista jadna država (kao da nije naša) obezbedi jasna pravila igre, svima će biti bolje, pa i njoj.
Kada vam stanar ne plaća ni kiriju, ni infostan, ni struju ni telefon, kad se divlje nakači na kablovsku etc...kako država postupa prema vama? Pa kaže, to je vaš problem, tužite stanare, izbacite stanare i sl...infostan tuži, dolazi na izvršenje...vi izbacujete stanara (ako vas ne odbije silom), nasledjujete njegove dugove koje niste napravili itd...u pitanju su već hiljade eura dugovanja.Ili, neće da se iseli, zato što ste bili glupi i prijavili mu prebivalište, poštujući zakon. I sada, pretpostavimo da vi pošteno prijavite prihod na osnovu ugovora o zakupu stana: plaćate im porez i nema šanse da ubedite državu da niste "zaradili" 200 eura jer vam stanar ne plaća!! Šta će ubediti poreznike da niste dobili novac od izdavanja mesecima?
Predlažem ovom novinaru da nastavi sa pisanjem, neka istraži kako zaštititi gradjane (stanara i izdavača), kako postaviti striktna pravila igre. Država bi morala da se makne se od sirotinje već jendom, pa da naplatite samo kriminal Kolubare, već bi ste namirili vaše automobile.

Goran

pre 11 godina

Realno bi od plaćanja ovog poreza samo država imala koristi, a opet bi nadrljali i platili mi podstanari kroz veće stanarine,inače već drugi moj gazda prodaje stan jer mu se ne isplati više izdavanje

u ovom slučaju država hoće lov u mutnom

pre 11 godina

(z., 17. februar 2013 09:37)
Ako su legalno stekli nema problema. Platili su porez kad su kupili stan. Platiti državi porez na iznajmljivanje pri ovakvim neregulisanim zakonskim obavezama države je lopovluk.
Ja imam jedan stan koji nisam uspeo da izdam u jednom zimskom periodu. Da li znaš koliko me košta infostan, pa postavljam pitanje zašto ja uošte onda plaćam CG, kad mi takav luksuz nije potreban. Koliko Kolubara, Železara,Železnica,SrbijaGasa ... treba da se pokrade da bi nešto funkcionisalo. Država je imala dovoljno para da završi sitem oko CG po sistemu koliko trošiš toliko i plćaš. Da li sam ja kriv ili država što se u neizdatom stanu rasipa energija, a pune nam glavu kako trebamo da štedimo resurse?
Kad pričamo o porezu treba imati i u vidu i ostala primanja porodice koja izdaje stan. Kao i troškove koji nastaju pri održavanju stana. Sve što se pokvari u stanu nisu troškovi podstanra, nego stanodavca. Pa i da se stan izda za 300 do 500 evra, ako su to jedina primanja i kad se oduzmu svi troškovi oko tog stana videćeš da to nije velika zarada.

P.S A to što su pojedini direktori npr EPS-a svojevremeno kupili 30 stanova nije moj problem. Čovek je u 70 godini kažnjen za lopovluk tako što su mu uzeli 2 ili tri stana. Kene, kome su pojedinci platili 250 milona dinara takođe nije problem poštenih ljudi.

Goran K.

pre 11 godina

Poreska uprava je naivna i ne može da utvrdi ko idaje stan... zar se nismo i na popisu izjasnili da li živimo u sopstvenom ili iznajmljenom prostoru? Neradnici nesposobni. Lopovska država.

Jan

pre 11 godina

Na zapadu placas porez ali isto tako imas i poreske olaksice ako izdajes stan. Svi racuni u vezi opremanja stana, popravke, investicije, redovno odrzavanje - sve se odbija od poreza i onda se izdavanje isplati. Bez toga se ne isplati.

carapa na glavi

pre 11 godina

Ma hajte molim vas, drzava treba da otme od svega? Sa takvim konceptom drzava nije nista do legalizovani reketas, najorganizovaniji kriminalac iza kojeg stoji ogroman represivni aparat. A cemu sve to, pitam vas? Da bi taj aparat bio svrha samom sebi i onima koji su njegov deo.
Da se razumemo, porez mora da se placa da bi drzava, u meri u kojoj je u interesu gradjana, postojala. Ali neki porezi su besmisleni a pogotovo ovi porezi na prireze. Biti drzavljanin se na kraju svodi gotovo iskljucivo na placanje preskupih usluga i sto je najgore raznih poreza da biste na kraju skapavali u borbi sa egzistencijom. Gde je tome kraj? I sta dobijamo za uzvrat? Korumpirano drustvo sa najgorim zdravstvenim uslugama, katastrofalnim obrazovnim sistemom, neefikasnim i kontrolisanim sudstvom, ogromnom drzavnom administracijom.

Jermenko

pre 11 godina

Izdavanje stanova uopste nije unosan posao, jer su cene stanova pale, a i padace.
Zasto bih prijavio stanodavca kod kog nisam prijavljen? Da bi mi on povisio stanarinu za 15% jer mora da placa besmislen porez drzavi? Tj. ja da placam taj porez preko povecane stanarine. Ma, nemojte...

ameli

pre 11 godina

Vlasnici koji ne znaju vide dobru zaradu u stanovima, zato i moraju da iznajmljuju.
Stvar je vrlo komplicirana.
Stan kosta 100 000e (uzmes kredit na 25g) mjesecna rata 330e iznajmis stan za 350e i isplatio si investiciju nakon 23g

Tko pametan ide investirat u ista da mu se investicija vrati tek za 23g i tek onda da krene poslovat u plusu?

haha haha kako su ljudi....

Milojko-Bg

pre 11 godina

@ekonomista: "U SVAKOJ uredjenoj, pravnoj drzavi, porez se ubira na SVAKI DOHODAK."
U uredjenoj pravnoj drzavi porez se placa na ukupni godisnji prihod, pa porezu podlezes ako zaradis godisnje ukupno preko 35000 evra.
Kao sto je neko dole napisao, od 200 evra mu ostane 130. Tako je bilo i ranije, od 300 sam placao 100 opstini. I porez na stan vam je 3 puta veci ako u njemu ne stanujete. A na orocena devizna sredstva na 2 godine imate cistih 5% kamate godisnje, pogledajte i sami: http://www.kombankbd.com/me/tekst.asp?id=62 i to je bez natezanja, renoviranja, amortizacije i bilo kakve sikiracije. Sve u svemu, da bi podstanaru dao jeftinije, treba da izigravas kriminalca koji ne placa porez, a imas 5 puta manju zaradu nego da si novac orocio. Tacno je da masa nema para, ali ima stanova i po selima za manje kirije. Dakle, naslov teksta, da je rentiranje unosan posao, je samo provokacija. Unosno je prodati stan a pare orociti na banci i stanovati u tudjem stanu, pa zaradis 5 puta vise.

Milos

pre 11 godina

A sta je sa podstanarima koji se prijave na adresu pa posle pobegne, kako njega da odjavim kada mi treba njegov pristanak? Na kraju zavrsim sa njih deset na istoj adresi...

z.

pre 11 godina

Osiromaseni ljudi mucenici sa 2-3 stana koja izdaju da bi imali da jedu?!?!?! I koliko pluseva za komentar?!?!? Znaci sad sam cuo sve. Probajte da odete bilo gde u svetu i da nekome kazete: vidi ovog mucenika osiromasen, ima samo 3 stana... Pa da li neko razmisli pre nego sto napise nesto, a ostali cim procitaju osiromasen gradjanin krenu da udaraju pluseve bez daljeg citanja... Nemam drugo objasnjenje...

dejan

pre 11 godina

Ovoj drzavi da platim porez? Kad sam kupovao stan, racunali su mi kvadrat 1700 eu, premda sam ga platio 1400eu. Na moje pitanje da nije malo mnogo, rekli su, zali se, takav je cenovnik za tu zonu i takvu zgradu. REkoh, ok, ako je tako, onda da prodam vama za 1600eu. Jednom recju, drzava nas pljacka na razne nacine, svu robu u Srbiji placamo 20 do 100% skuplje nego u okruzenju, zato jer oni stite monopoliste. Kad odem kod lekara mora da nosim 100eu, premda placam zdravstveno ceo zivot. I onda ocekuju da im platim porez, jos pricajuci kako se zaradjuju milioni? Mozda, neko ko Saric, ko je prljave pare investirao u zgrade, skupe stanove, a mi koji smo kupili stan za 70.000 eu, pre par godina, a sad vredi 60.000, a za to vreme smo od kirije uzeli 6000eu, platili amortizacije i poreze 1500eu, mi smo u debelom minusu. Proklinjem dan kad sam kupovao stan, a sad mi jos pricaju da odlicno zaradjujem?

Mina

pre 11 godina

@(Stefan, 16. februar 2013 17:22)
Ocigledno ne baratas sa kamatama u banci,prvo ni jedna ti ne daje 5% ono sto ti daje je na godisnjem nivou sto znaci od 50.000 sa kamatom od recimo 4% i porezom na profit od 15% je mnogo manje od 200e.A meni prvo drzava da vrati sav novac koji sam davao 20 i kusur godina za stambenu izgradnju a stana nisam niti cu videti i dobiti pa da uredi moja prava kao stanodavca a ne da mi udje fin gospodin i posle 2 kirije ne plati ni jednu koga posle ne mogu da izbacim iz stana jer sudu treba 5 godina da resi slucaj ili da me ne hapsi policija sto sam ga sam izbacio.O ne placenim racunima da ne pricam koje ostavi,znaci da politicari prvo naplate porez a posle ko nas je...?E dinar necete videti od te poreze!Dok se urede zakoni!Inace u Becu stan ispod 800e nemas a prosecne plate su oko 1800e pa sad racunajte.Ja svoj stan od 40kvm izdajem za 150e i to u extra stanju.I redovno ga odrzavam,instalacije,krecenje...tako da je moja zarada tek toliko da pokrije racune stana u kom ja zivim!!!

simovic

pre 11 godina

izdavanje stanova u srbiji je gubljenje para. Stan gubi na vrednosti svake godine par hiljada evra a kirija je manja od kamate u banci. Da ne pominjem da se cesto kirija ne moze ni naplatiti.

Od kada je sveta i veka

pre 11 godina

Hoćete pravnu državu, a nećete da plaćate poreze, dažbine,ma ni prevoz. Sve pod sloganom 'držte lopova'. Borba protiv kriminala i korupcije je jedno, a izmirenje obaveza prema državi i plaćanje usluga koje koristite je nešto drugo. I da pohvataju sve lopove i uzmu im sve nezakonito stečeno - građane to neće osloboditi obaveza prema državi. Nije državno - ničije, kako se jedno duže vreme mislilo. Kažu da se samo dve stvari ne mogu izbeći - smrt i porez.

Pajser

pre 11 godina

@ (Joca, 16. februar 2013 15:18) Da, ali onda imas drugi problem: svi bi naznacili da su stan izdali za 20 ili 50 evra, placali bi porez 300 dinara, sve bi bilo lepo, a od podstanara bi uzimali trzisnu kiriju od 200e. Kad bi svi bili posteni, kao ti, onda bi to tako moglo

Samo u Srbiji!

pre 11 godina

U Srbiji ima mnogo ljudi,osiromašenih,propalih,bez posla često i majka i otac,a koji su bili prinuđeni da investitorima daju svoju kuću u zamenu za 1,2 ili 3 stana,kako bi izdajući ih,preživeli i oni i njihova deca.
E te ljude,vi iz Poreske uprave,čepajte sve dok dišu!Možda će biti bolje da ih sve sabijete u narodne kuhinje!
Ali zato ni slučajno nemojte taći nikoga od kriminalaca koji su već izneli sve svoje bogatstvo iz države,pa jadni sada nemaju na svom imenu ništa(sirotinja bre!).Isto tako,da niste pipnuli pevače,glumce pogootovo ne popove od kojih nijedan nije bez bar tri kuće u tri različita grada i pozamašnom količinom zemlje.
Čepajte one koji jedva preživljavaju a pred pravim lopovima i grebatorima zatvorite oči!!!

vesna

pre 11 godina

Nek drzava pocne da vraca sto joj je ukradeno odneto na koje kakva ostrva a ne da samo deli nanogice i kucne pritvore,nek naplacuje utroseno ali svima a ne samo da dize cene svega. Kad bude nesto i puzala sem raspada i privilegovanih koji ne moraju nista , mozemo da pricamo

ekonomista

pre 11 godina

necu da komentarisem (ne)isplativost rentiranja. No jedno je sigurno. U SVAKOJ uredjenoj, pravnoj drzavi, porez se ubira na SVAKI DOHODAK. A to znaci i dohodak iz kirije. Bez obzira sto vi nemate posao, samohrana majska ste, itd. Primanja imate i na to se placa porez. Poreska osnovica je nesto drugo, a da li cete placati 0, 5, 10, ili 20% ili vise zavisi od poreskog sistema. U SAD na primer zavisi od tvojih ukupnih primanja. U turskoj je 20% ravno. Svi troskovi za struju, vodu i sl su obaveza podstanara u obe drzave. A da na kazem da opstina nije ta sto odredjuje vrednost rente. Jednostavno, placate porez na isnos na koji ste izdali.
Kada bi smo mi imali normalan, progresivan poreski sistem, onda vi verovatno porez na minimalac (recimo 200E mesecno) bio 0. Tako da ako izdajete stan za ovu sumu i nemate druga primanja, ne bi ste ni placali porez. No, naravno mi nismo uredjena, pravna drzava...

srpko novinarstvo ponovo jase

pre 11 godina

Ako dvosoban stan od 60m2 kosta 75000evra i vi ga izdajete za 200e, sto je 1200e godisnje i imate amortizaciju od 500e. To vam je godinsnji povracaj od 0.93%. Bezumni porez na imovinu od recimo 0.5%. Ako imate neiznajmljen stan u proseku 2meseca godisnje vi ste u startu u gubitku. Koji su ti sto su se obogatili od izdavanja. Ima i takvih. To su Delta, MPC, zatim infostan, prodavci energije, i drzava koja hoce da skuplja porez na imovinu. Istrazite malo to. OPOREZUJTE PRIHOD FIZICKIH LICA I PROFIT PREDUZECA A NE IMOVINU. Problem je sto vlasti u Sr. NE ZNAJU da oporezuju prihod/profit, ILI NECE. Mnogo je lakse udariti harac u vidu PDV-a, cena monopolskih proizvoda energije, usluga i poreza na ono sto vide a to je imovina gradjana.

pera

pre 11 godina

Pa kod nas kazne za utaju poreza nisu bas male kako se tvrdi. Prvo placate novcanu kaznu zato sto niste podneli prijavu a onda sledi i novcana kazna za utajeni iznos poreza koji ide od 2 do 10 puta vece sume od utajenog iznosa. Plus vam preti i zatvorska kazna od nekolio meseci do vise godina u zavisnosti od utajenog iznosa. Problem je sto poreska uprava drasticno kaznjava novcano one sa malim poreskim utajama npr od nekolio hiljada dinaa, a one koji utaje milione evra u dinarima kazni sa blagim novcanim kaznama od onih koje su mogli da naplate tako sto se mozda utajeni iznos pomnozi samo sa 2 a mozda i manje, a ne sa 5 ili 10, i jos kaznu sluzite u kucnom pritovu. Setimo se jednog primera iz medija.

Mirko "zaboravljeni" Cvetkovic

pre 11 godina

@polovicno i dalje, majstore sve si lepo rekao samo da dodam jos nesto u vezi poreza. Neko ko izdaje za 200 evra mora da plati porez, sve je OK. Ali zato je drzava (pogodite kako je donela te zakone), donela zakon da ne moras da placas porez samo na dividende. Tako svi nasi tajkuni imaju platu dinar, i ne placaju nista, s obzirom da dividende dele i nikom nista ne placaju.

Predlagac resenja

pre 11 godina

Jao sto se poreska uprava prava naivna i ne moze navodno da otkrije decenijama ko izdaje nekretnine. Pa neka npr poreske uprave u Beogradu,Novom Sadu, Kragujevcu....nadju 10 osoba iz tih poreske uprave ili neka uzmu nekog preko biroa ili studentske zadruge, koji ce posecivati oglase tipova halo oglasi i slicnih, sajtova agencija za izdavanje... i neka zovu telefonom u toku radnog vreme , brojeve date u tim oglasima, predstavljajuci se kao osobe zainteresovane za iznajmljivanje. Neka saznaju adresu stana koji se izdaje, lako ce se u poreskoj upravi li na nekom drugom mestu (geodsetski zavod) otrkiti ko je vlasnik stana za izdavanje i onda posle toga da stigne upozorenje svima na kucne adrese koji se otkrju u takvoj kontroli poreske uprave, da je vlasnik obavezan da prijavi porez koji ostvaruje izdavanjem i koje kazne prete ako to ne ucine . Kada bi svi ti preko oglasa dobili tako upozorenje od poreske uprave , broj prijavi bi drasticno skocio. A drugo neka i drzava smanji taj porez sa velikih 20 % mesecno na neku razumniju meru npr 5 ili 10 %

ZokyNBGD

pre 11 godina

Ma nemoj, da kao vlasnik stana plaćam i porez na imovinu pa još i porez na izdavanje!?! pre mesec dana dođoh iz UK i tamo NE postoji porez na imovinu, a ni ja ni moj stanodavac nismo plaćali porez na izdavanje, tako mi je bar rekao...tamo se i isplati izdavati nekretnine, ovde je isplativije oročiti kintu u banku i nemaš maltret sa stanarima i popravkama, plaćaš još porez na imovinu i još taman na izdavanje....previše...

Milojko-Bg

pre 11 godina

@Milosh
"Clanak je promasen, nista od navedenog nije tacno".
U pravu si Milose. Meni su 2 stana prazna i ne pada mi na pamet da ih izdajem po ovim cenama. A o stanju u inostranstvu... licno me je pre desetak godina stan u malom mestu u Italiji za 4 godine stanovanja kostao 50K DM, sa tim sto se za ulazak u stan placaju 3 kirije za kaparu i ostale unapred. Struja, gas, komunalije, telefon, sve je na ime podstanara i drzava ga juri za digovanja. E kod nas je muka naplatiti i kiriju, a da ne pricamo o neplacanju racuna i renoviranjima. Novac ulozen u stan za iznajmljivanje je bacena para. Nasa drzava hoce porez, a za uzvrat stiti podstanara od vlasnika koji je uvek na gubitku.

Mare

pre 11 godina

Umesto što smišljate kako da uterate što više novca u budžet, smislite kako da se rastereti pritisak na budžet. Sad treba ganjati stanodavce da bi se imalo za plate raznih savetnika, estradnih menadžera, modelsica i da se njihovim finansijerima isplati 13 miliona evra u Novom Sadu...

robin hud

pre 11 godina

hm mislim da je glavna steta po drzavu ovaj ministar finansija koji to radi 12 godina.
Clanak je prilicno besmislen i promasen.
Prvo mislim da drzava treba da ohrabri drzavljane srbije da poseduju sto vise nekretnina stanova i zemlje, a ne da ih demotivise pa onda to budzasto proda strancima da bi krpila rupe.
Kolika je zarada evo da potkrepim racunicom. Uzeo sam stan oko 2007, 50 kvm novogradnja za oko 1800, platio 8% pdv drzavi tj 7200 evra + visoku cenu investitoru jer je i on placao nekih 300 evra gradu kojekakvih nadoknada i dozvola tj ukupno jos 15 000 je uzela drzava, cena je pala na 1200 tj jos minus od 30 000 evra, kad se ulozi u opremanje + placanje izuzetno visokih komunalija dok se ne izda po vise meseci. Ispadne da jedno desetak godina treba da se pokrije ulozeno, ali naravno treba racunati i amortizaciju jer za 10 godina stan nije nov.
Voleo bih da zivimo u zemlji gde je dobrobit gradjana bitna, ovo sto drzava gubi, je laz, drzava koliko god da otme od naroda to ce politicari da procerdaju, bilo u novinama da je bivsi predsednik dao 40 hiljada dolara za jedno jedino nocenje u hotelu. Pa sto te pare nije dao za inkubatore. Politicari su nesposobni paraziti koji su balast ovom narodu, a stalno pricaju da drzavi treba jos para. Jos para treba njima a oni znaju kako da ih operu i izmuzu iz drzavne kase.
Dosta vise otimanja neka oni malo stete.

Stefan

pre 11 godina

U Beogradu se NIKAKO ne isplati izdavati stan ako sve radis po zakonu. Do skoro sam ja izdavao stan od 50kvm za 200e mesecno, a od tih para sam drzavi placao pdv 40e i plus 30e ostalih poreza, sto znaci da sam ja mesecno zaradim 130e od izdavanja stana. A ljudi po oglasima stanove od 30-ak kvadrata izdaju za ~180e, a za to ne placaju nikakav porez. Neka bude da sam ja taj stan platio 50.000e, i uz ovu zaradu ja cu ovaj stan da otplatim za malo preko 32 godine pod uslovom da za te 32 godine ne ulozim ni dinar u stan. Da sam te pare stavio u banku na stednju sa kamatom od recimo 5% kada se od toga odbije porez na stednju, mesecno bi imao oko 208e ciste zarade. Tako da ovaj tekst nema veze sa vezom. U ovoj drzavi vec decenijama vazi da onaj ko postuje zakon uvek ispadne budala.

prezivljava se.

pre 11 godina

koliko lazi.cene izdavanja su uzasno pale za,pedeset posto.sram vas bilo.a znate li koliki je rizik i stres izdavati prosecnom srpskom 'gradjaninu' svoj stan i kakve troskove i stresove imamo ????

jopix

pre 11 godina

Pa ako se placa porez na imovinu, tj nekretnine, sad treba da se placa duplo?! Pa Srbija bas zeli da "ubiije" ekonomiju i bilo koga ko nesto pokrece i zaradjuje.
Porez na vazduh i porez po zalogaju su sledeci?

Pera

pre 11 godina

Uvedite vi da svi prijavljuju ukupne prihode svake godine, pa onda naplatite poreze ovima na vlasti i u opoziviji sto su se obogatili da ne znaju ni koliko ni gde im je. Zatim naplatite poreze biznismenima sto su regitrovali firme na raznim ostrvima, a prebialiste im je na Dedinju, ostrva nisu ni videli ali lepo im posluze da ne plate porez u Srbiji. I kad sve to zavrsite lako ce te naplatiti 30-40 evra mesecno za rentiranje.


Dok lopovi pokradose milione evra dnevno, problem je sto neko ne placa 30-40 mesecno. ...

Milos

pre 11 godina

Ako bi drzava uspela da dovede u red placanje ovog poreza stanodavci bi to samo prevalili na podstanare koji se ionako jedva "krpe" za kiriju! Naravno, kako to obicno biva u Srbiji poreska uprava bi se prvo "obracunala" sa srednjoskolcima, studentima i mladima koji zive u garsonjerama od po 150-200 eura!

cobane vrati se...

pre 11 godina

Cemu ovoliko kukanje?

Ako vam se ne isplati da izdajete stan a vi ga onda zadrzite za sebe - praznog ako treba.

Niste vi narode videli motiku niti znate kako ona radi.
Inace ne bi ste se zalili na kirije, podstanare, skupo grejanje, cenu karte za GSP.

plaćati porez državi znači i funkcionalnu i pravnu zaštitu od države. A državu boli ....

pre 11 godina

Sad sam gledao ovaj fingiranni slučaj i nebulozu na vestima. Kakv bre unosan posao, o čemu vi priačte. Probajte da živite sa 30.000 dinara u mesecu, ako imate sreće da izdate stan. Ponovo idemo slučjem da se međusobno cinkarimo i da se prijavljujemo.
Kao fol stanodavci ne žele da se neko prijavi na stan. . Kad sam se žalio opštinskim organima smejali su mi se u lice, a porez znaju da naplate. Probajte nekog posle sudskim putem da izbacite iz stana ako ste ga prijavili na tu adresu. Sudski proces je posle trajao 5 godina.
Da plaćamo porez državi koja je utrostručila broj administracije, u uslovim kada je prepoplovljena i osiromašena. Da plaćamo državi porez koja nije u stanju da sredi prvo stanje u toj oblasti.
Da plaćamo porez državi u kojoj nekoliko meseci izdajem stan, pa ja kad izdam stan bar 3 do 4 kirije otpišem na dugove i renoviranje. Da li vi znate da ste oterali sve poslovne ljude i da je sad lakše naći Marsovca nego izdati stan u BG-u na dobroj lokaciji.
Pa čak i na ovim vestim ste imali ono kao hiljade stanova se izdje u BG-u, na nekom sajtu. Izdaje se nije izdato. Kako li je tek u drugim gradovima ne smem ni da pomislim.

nezaposleni propali preduzetnik sa 2 deteta

pre 11 godina

Oglas:
Menjam stan za izdavanje-za doživotni posao u državnoj administraciji,po mogućnosti ministarska ili poslanička fotelja.Može i fotelja u nekoj od Javnih preduzeća...

Miksha

pre 11 godina

Vidim da mnogi iznose istu primedbu, a to je da država traži svoje bez ikakvog obzira prema realnoj situaciji u državi. Zašto je donet zakon da privatni sudski izvršitelji mogu da naplaćuju dugove nastale neplaćanjem komunalnih usluga, ali ne mogu ja da ih angažujem kao građanin da naplatim dug od države ili od neke firme? Zašto ne smanje porez na izdavanje na 5% kao što neko napisa, pa bi mnogi prihvatili da ga plate jer bi na taj način mogli da imaju veću pravnu sigurnost i ugovorni odnos sa zakupcem? Opet, kad prijavite stanara, ako prestane da plaća ne možete da ga iselite mesecima?! Zašto nije moguće prijaviti struju, Infostan, itd. na stanara kao svuda u svetu? A zašto bi se i stanar prijavljivao kad zna kakva ga golgota čeka pri novom vađenju dokumenata? Zamislite da sva dokumenta menjate jednom godišnje po sadašnjoj proceduri? I tako u nedogled...

glas razuma

pre 11 godina

Vise ne mogu da slusam kako drzava gubi na ovome, na onome itd. Drzava gubi jer ima preglomazan aparat i nedomacinsko trosenje prihoda. Prvo treba da se to dovede u red pa tek onda zahtevati od nekoga da ispunjava obaveze.
To je kao da ucitelj trazi od djaka da ne psuju a on predaje psovajuci.

ma daj

pre 11 godina

Ja sam izdao svoj stan za 250 evra i iznajmio sobu da bih imao od cega ziveti jer sam ostao bez posla i sta sad treba da placam i porez na to?

O kakvoj steti mi ovde pricamo? Ova drzava je vecinu ljudi dovela da imaju manje nego su imali pre.Neka vija one koju su stekli bogatsvo iz nicega.

propaganda

pre 11 godina

laz je da izdavanje stanova u opstoj propasti ima nekadasnju isplativost. naprotiv, vlasnistvo je sve vise teret jer troskovi i prikriveni porezi, tj. rast komunalija, struje, telefona, poreza.. skoro da anuliraju smisao rentijerstva sitnog.

lopovska država

pre 11 godina

Zakon ne može biti iznad ustava. Svako može da se kreće i živi gde hoće, tako da je to glupost koje je Dačić izmislio.
Pa čak i da se neko prijavi da živi na nekoj adresi kako će te uopšte da dokažete da neko izdje stan za neke pare.
Probajte u nekom slučaju da iselite podstanara ukoliko on to neće. Iseliti sudskim putem nekog iz stana pretva ra se u noćnu moru koja košt i živaca i para.

polovicno i dalje

pre 11 godina

Samo da neke stvari dodam - u redu je to sto drzava trazi porez, ali nije uopste u redu, da recimo EPS, Infostan, Telekom salju racune na vlasnika stana, a ne na onog ko u tom stanu zivi. Kad ce to da se promeni? I zasto bi vlasnici stanova koji samo izdaju prostor bili odgovorni zato sto neko nije platio struju, telefon, odnosenje smeca i vodu, usluge koji taj neko koristi. Dakle, ponovo drzava trazi da joj se plati u oblasti koja uopste nije do kraja regulisana. Svuda u svetu su svi racuni sem samog poreza na stan, na ime toga ko u tom stanu zivi. To je struja koju je potrosio stanar, a ne stanodavac, zar ne? Obe hoce drzava `leba bez motike. Sredite sve i sredite kako valja, pa se onda bunite.

JA

pre 11 godina

Probajte da izdate dans stan u BG-u. Da vidite kolio se čeka i kolika je kriza. Da li znate da se stanovi sad mesecima ne mogu izdati.
Država bi ponovo htela da ubire porez a ni prstom da nemrdne. ovde se puno pričalo o tome kako prolaze podstanri, da li neko uopšte zna kolike su nekad muke onog ko izdaje stan.
Ne može da se država pravi luda i da nema nikave obaveze. Kad država bude teretila za neplaćene račune podstanre tad možete početi da razmišljate o porezu.
Druga stvar je kako će te vi dokazati da neko izdje stan za neke pare, samo se nadjate.

P.S Kupio sam stan posle mukotrpnog i teškog rada u inostranstvu. Državi sam platio porez i kupovao naš nameštaj i vošestruko ponovo pomogao privedu. Mene samo zanima kako je neko izneo milijarde na neka ostrva i sve pokupovao za sitne pare po Srbiji. Izvinite ja sam uneo nešto novca i pomogao privredi. Kad sam kupovao stan ponovo sam platio veći porez jer je poreska služba rekla da taj stan vredi više. Kas sam porskom organu rekao da to nije istina, on mi je pokazao neki papir da je u tom kvartu pre više meseci prodat neki stan po većoj ceni i da je to sad tržišna cena. Nisma hteo dalje da se upuštam u raspravu jer je idijotizam da je se tržišna cena formira na osnovu jednog stana. Pri čemu se moj stan prodvao mesecima i bilo je zainteresovanih kupaca ali niko nije u moju sreću mogao da iskešra veći novac.

Joca

pre 11 godina

Kako ste dosli do racunice ako neko iznajmi stan za 20000 dinra treba meecno da plati 3000 dinara. Treba da plati 20 % na tu sumu tj 4000 dinara, a mozda i 5000 i vise hiljada dinara ako mu poreska uprava odredjuje po kojoj ceni je on mogao da izda tu nekretninu. Zaboravljamo da poreska uprava uvek precenju vrednost kvadrata kod obracuna poreza na imovnu, kod obracuna na izdavaje stanova, samo uvek proceni mnogo manje kada to radi u ime drzave kada se nekom ekspropisuje imovina(prime zemljista u Borci i Ovci ).
Drzava i ministarstvo finasija ako zeli da resi ovaoj problem , treba da smanji porez sa 20 % na npr 10 % i da poreska uprava ne obracunava porez tako sto ce ona odrediti po kojoj ste vi trebali da izdate nekretninu. AKo neko izda za 10000 dinara stan da mu npr drzava naplati 2000 dinara mesecno (ako je stopa 20 % kao sada) ili 5 % 500 dinra po mom predlogu, a ne da ona odredi da ste vi tu nekretninu mogi da izdate za 20000 dinara i da vam naplati 4000 dinara.

Milosh

pre 11 godina

Da sam ovo procitao pre 5 god.slozio bih se sa ovim sto je napisano,medjutim danas ne mogu da se slozim, sta vise mislim da je potpuno netacno ovo sto su napisali. Cene nekretnica su drasticno opale, kako prodaja tako i iznajmljivanje. Oglasi su puni stanova za iznejmljivanje,veliki broj stanova su prazni, velika je ponuda a mala potraznja,tako da nije nimalo lako iznajmiti stan. Pored toga sto je velika ponuda kriza je ucinila svoje, tako da su i cene iznajmljivanja opale, nemaju ljudi posla, opada standard samim tim ne mogu ljudi ni da placaju kirije. Clanak je promasen, nista od navedenog nije tacno.

Tanja

pre 11 godina

Znate sta o porezu se moze pricati tek ako postoji komisija koja odredjuje vrednost stana za izdavanje, u Bg su cene najvece i najlosiji kvalitet stanova. Samo normalni stanovi se izdaju niko nije lud da baca pare na supe u kojima je hladno, nema masine, dobar krevet... Onaj ko treba da plati mng je i 100€ a ondj sto uzima malo je i 200€.

polovicno i dalje

pre 11 godina

Samo da neke stvari dodam - u redu je to sto drzava trazi porez, ali nije uopste u redu, da recimo EPS, Infostan, Telekom salju racune na vlasnika stana, a ne na onog ko u tom stanu zivi. Kad ce to da se promeni? I zasto bi vlasnici stanova koji samo izdaju prostor bili odgovorni zato sto neko nije platio struju, telefon, odnosenje smeca i vodu, usluge koji taj neko koristi. Dakle, ponovo drzava trazi da joj se plati u oblasti koja uopste nije do kraja regulisana. Svuda u svetu su svi racuni sem samog poreza na stan, na ime toga ko u tom stanu zivi. To je struja koju je potrosio stanar, a ne stanodavac, zar ne? Obe hoce drzava `leba bez motike. Sredite sve i sredite kako valja, pa se onda bunite.

ma daj

pre 11 godina

Ja sam izdao svoj stan za 250 evra i iznajmio sobu da bih imao od cega ziveti jer sam ostao bez posla i sta sad treba da placam i porez na to?

O kakvoj steti mi ovde pricamo? Ova drzava je vecinu ljudi dovela da imaju manje nego su imali pre.Neka vija one koju su stekli bogatsvo iz nicega.

glas razuma

pre 11 godina

Vise ne mogu da slusam kako drzava gubi na ovome, na onome itd. Drzava gubi jer ima preglomazan aparat i nedomacinsko trosenje prihoda. Prvo treba da se to dovede u red pa tek onda zahtevati od nekoga da ispunjava obaveze.
To je kao da ucitelj trazi od djaka da ne psuju a on predaje psovajuci.

JA

pre 11 godina

Probajte da izdate dans stan u BG-u. Da vidite kolio se čeka i kolika je kriza. Da li znate da se stanovi sad mesecima ne mogu izdati.
Država bi ponovo htela da ubire porez a ni prstom da nemrdne. ovde se puno pričalo o tome kako prolaze podstanri, da li neko uopšte zna kolike su nekad muke onog ko izdaje stan.
Ne može da se država pravi luda i da nema nikave obaveze. Kad država bude teretila za neplaćene račune podstanre tad možete početi da razmišljate o porezu.
Druga stvar je kako će te vi dokazati da neko izdje stan za neke pare, samo se nadjate.

P.S Kupio sam stan posle mukotrpnog i teškog rada u inostranstvu. Državi sam platio porez i kupovao naš nameštaj i vošestruko ponovo pomogao privedu. Mene samo zanima kako je neko izneo milijarde na neka ostrva i sve pokupovao za sitne pare po Srbiji. Izvinite ja sam uneo nešto novca i pomogao privredi. Kad sam kupovao stan ponovo sam platio veći porez jer je poreska služba rekla da taj stan vredi više. Kas sam porskom organu rekao da to nije istina, on mi je pokazao neki papir da je u tom kvartu pre više meseci prodat neki stan po većoj ceni i da je to sad tržišna cena. Nisma hteo dalje da se upuštam u raspravu jer je idijotizam da je se tržišna cena formira na osnovu jednog stana. Pri čemu se moj stan prodvao mesecima i bilo je zainteresovanih kupaca ali niko nije u moju sreću mogao da iskešra veći novac.

Milosh

pre 11 godina

Da sam ovo procitao pre 5 god.slozio bih se sa ovim sto je napisano,medjutim danas ne mogu da se slozim, sta vise mislim da je potpuno netacno ovo sto su napisali. Cene nekretnica su drasticno opale, kako prodaja tako i iznajmljivanje. Oglasi su puni stanova za iznejmljivanje,veliki broj stanova su prazni, velika je ponuda a mala potraznja,tako da nije nimalo lako iznajmiti stan. Pored toga sto je velika ponuda kriza je ucinila svoje, tako da su i cene iznajmljivanja opale, nemaju ljudi posla, opada standard samim tim ne mogu ljudi ni da placaju kirije. Clanak je promasen, nista od navedenog nije tacno.

propaganda

pre 11 godina

laz je da izdavanje stanova u opstoj propasti ima nekadasnju isplativost. naprotiv, vlasnistvo je sve vise teret jer troskovi i prikriveni porezi, tj. rast komunalija, struje, telefona, poreza.. skoro da anuliraju smisao rentijerstva sitnog.

Stefan

pre 11 godina

U Beogradu se NIKAKO ne isplati izdavati stan ako sve radis po zakonu. Do skoro sam ja izdavao stan od 50kvm za 200e mesecno, a od tih para sam drzavi placao pdv 40e i plus 30e ostalih poreza, sto znaci da sam ja mesecno zaradim 130e od izdavanja stana. A ljudi po oglasima stanove od 30-ak kvadrata izdaju za ~180e, a za to ne placaju nikakav porez. Neka bude da sam ja taj stan platio 50.000e, i uz ovu zaradu ja cu ovaj stan da otplatim za malo preko 32 godine pod uslovom da za te 32 godine ne ulozim ni dinar u stan. Da sam te pare stavio u banku na stednju sa kamatom od recimo 5% kada se od toga odbije porez na stednju, mesecno bi imao oko 208e ciste zarade. Tako da ovaj tekst nema veze sa vezom. U ovoj drzavi vec decenijama vazi da onaj ko postuje zakon uvek ispadne budala.

nezaposleni propali preduzetnik sa 2 deteta

pre 11 godina

Oglas:
Menjam stan za izdavanje-za doživotni posao u državnoj administraciji,po mogućnosti ministarska ili poslanička fotelja.Može i fotelja u nekoj od Javnih preduzeća...

lopovska država

pre 11 godina

Zakon ne može biti iznad ustava. Svako može da se kreće i živi gde hoće, tako da je to glupost koje je Dačić izmislio.
Pa čak i da se neko prijavi da živi na nekoj adresi kako će te uopšte da dokažete da neko izdje stan za neke pare.
Probajte u nekom slučaju da iselite podstanara ukoliko on to neće. Iseliti sudskim putem nekog iz stana pretva ra se u noćnu moru koja košt i živaca i para.

ekonomista

pre 11 godina

necu da komentarisem (ne)isplativost rentiranja. No jedno je sigurno. U SVAKOJ uredjenoj, pravnoj drzavi, porez se ubira na SVAKI DOHODAK. A to znaci i dohodak iz kirije. Bez obzira sto vi nemate posao, samohrana majska ste, itd. Primanja imate i na to se placa porez. Poreska osnovica je nesto drugo, a da li cete placati 0, 5, 10, ili 20% ili vise zavisi od poreskog sistema. U SAD na primer zavisi od tvojih ukupnih primanja. U turskoj je 20% ravno. Svi troskovi za struju, vodu i sl su obaveza podstanara u obe drzave. A da na kazem da opstina nije ta sto odredjuje vrednost rente. Jednostavno, placate porez na isnos na koji ste izdali.
Kada bi smo mi imali normalan, progresivan poreski sistem, onda vi verovatno porez na minimalac (recimo 200E mesecno) bio 0. Tako da ako izdajete stan za ovu sumu i nemate druga primanja, ne bi ste ni placali porez. No, naravno mi nismo uredjena, pravna drzava...

plaćati porez državi znači i funkcionalnu i pravnu zaštitu od države. A državu boli ....

pre 11 godina

Sad sam gledao ovaj fingiranni slučaj i nebulozu na vestima. Kakv bre unosan posao, o čemu vi priačte. Probajte da živite sa 30.000 dinara u mesecu, ako imate sreće da izdate stan. Ponovo idemo slučjem da se međusobno cinkarimo i da se prijavljujemo.
Kao fol stanodavci ne žele da se neko prijavi na stan. . Kad sam se žalio opštinskim organima smejali su mi se u lice, a porez znaju da naplate. Probajte nekog posle sudskim putem da izbacite iz stana ako ste ga prijavili na tu adresu. Sudski proces je posle trajao 5 godina.
Da plaćamo porez državi koja je utrostručila broj administracije, u uslovim kada je prepoplovljena i osiromašena. Da plaćamo državi porez koja nije u stanju da sredi prvo stanje u toj oblasti.
Da plaćamo porez državi u kojoj nekoliko meseci izdajem stan, pa ja kad izdam stan bar 3 do 4 kirije otpišem na dugove i renoviranje. Da li vi znate da ste oterali sve poslovne ljude i da je sad lakše naći Marsovca nego izdati stan u BG-u na dobroj lokaciji.
Pa čak i na ovim vestim ste imali ono kao hiljade stanova se izdje u BG-u, na nekom sajtu. Izdaje se nije izdato. Kako li je tek u drugim gradovima ne smem ni da pomislim.

Joca

pre 11 godina

Kako ste dosli do racunice ako neko iznajmi stan za 20000 dinra treba meecno da plati 3000 dinara. Treba da plati 20 % na tu sumu tj 4000 dinara, a mozda i 5000 i vise hiljada dinara ako mu poreska uprava odredjuje po kojoj ceni je on mogao da izda tu nekretninu. Zaboravljamo da poreska uprava uvek precenju vrednost kvadrata kod obracuna poreza na imovnu, kod obracuna na izdavaje stanova, samo uvek proceni mnogo manje kada to radi u ime drzave kada se nekom ekspropisuje imovina(prime zemljista u Borci i Ovci ).
Drzava i ministarstvo finasija ako zeli da resi ovaoj problem , treba da smanji porez sa 20 % na npr 10 % i da poreska uprava ne obracunava porez tako sto ce ona odrediti po kojoj ste vi trebali da izdate nekretninu. AKo neko izda za 10000 dinara stan da mu npr drzava naplati 2000 dinara mesecno (ako je stopa 20 % kao sada) ili 5 % 500 dinra po mom predlogu, a ne da ona odredi da ste vi tu nekretninu mogi da izdate za 20000 dinara i da vam naplati 4000 dinara.

Milojko-Bg

pre 11 godina

@Milosh
"Clanak je promasen, nista od navedenog nije tacno".
U pravu si Milose. Meni su 2 stana prazna i ne pada mi na pamet da ih izdajem po ovim cenama. A o stanju u inostranstvu... licno me je pre desetak godina stan u malom mestu u Italiji za 4 godine stanovanja kostao 50K DM, sa tim sto se za ulazak u stan placaju 3 kirije za kaparu i ostale unapred. Struja, gas, komunalije, telefon, sve je na ime podstanara i drzava ga juri za digovanja. E kod nas je muka naplatiti i kiriju, a da ne pricamo o neplacanju racuna i renoviranjima. Novac ulozen u stan za iznajmljivanje je bacena para. Nasa drzava hoce porez, a za uzvrat stiti podstanara od vlasnika koji je uvek na gubitku.

Pera

pre 11 godina

Uvedite vi da svi prijavljuju ukupne prihode svake godine, pa onda naplatite poreze ovima na vlasti i u opoziviji sto su se obogatili da ne znaju ni koliko ni gde im je. Zatim naplatite poreze biznismenima sto su regitrovali firme na raznim ostrvima, a prebialiste im je na Dedinju, ostrva nisu ni videli ali lepo im posluze da ne plate porez u Srbiji. I kad sve to zavrsite lako ce te naplatiti 30-40 evra mesecno za rentiranje.


Dok lopovi pokradose milione evra dnevno, problem je sto neko ne placa 30-40 mesecno. ...

prezivljava se.

pre 11 godina

koliko lazi.cene izdavanja su uzasno pale za,pedeset posto.sram vas bilo.a znate li koliki je rizik i stres izdavati prosecnom srpskom 'gradjaninu' svoj stan i kakve troskove i stresove imamo ????

srpko novinarstvo ponovo jase

pre 11 godina

Ako dvosoban stan od 60m2 kosta 75000evra i vi ga izdajete za 200e, sto je 1200e godisnje i imate amortizaciju od 500e. To vam je godinsnji povracaj od 0.93%. Bezumni porez na imovinu od recimo 0.5%. Ako imate neiznajmljen stan u proseku 2meseca godisnje vi ste u startu u gubitku. Koji su ti sto su se obogatili od izdavanja. Ima i takvih. To su Delta, MPC, zatim infostan, prodavci energije, i drzava koja hoce da skuplja porez na imovinu. Istrazite malo to. OPOREZUJTE PRIHOD FIZICKIH LICA I PROFIT PREDUZECA A NE IMOVINU. Problem je sto vlasti u Sr. NE ZNAJU da oporezuju prihod/profit, ILI NECE. Mnogo je lakse udariti harac u vidu PDV-a, cena monopolskih proizvoda energije, usluga i poreza na ono sto vide a to je imovina gradjana.

Mare

pre 11 godina

Umesto što smišljate kako da uterate što više novca u budžet, smislite kako da se rastereti pritisak na budžet. Sad treba ganjati stanodavce da bi se imalo za plate raznih savetnika, estradnih menadžera, modelsica i da se njihovim finansijerima isplati 13 miliona evra u Novom Sadu...

robin hud

pre 11 godina

hm mislim da je glavna steta po drzavu ovaj ministar finansija koji to radi 12 godina.
Clanak je prilicno besmislen i promasen.
Prvo mislim da drzava treba da ohrabri drzavljane srbije da poseduju sto vise nekretnina stanova i zemlje, a ne da ih demotivise pa onda to budzasto proda strancima da bi krpila rupe.
Kolika je zarada evo da potkrepim racunicom. Uzeo sam stan oko 2007, 50 kvm novogradnja za oko 1800, platio 8% pdv drzavi tj 7200 evra + visoku cenu investitoru jer je i on placao nekih 300 evra gradu kojekakvih nadoknada i dozvola tj ukupno jos 15 000 je uzela drzava, cena je pala na 1200 tj jos minus od 30 000 evra, kad se ulozi u opremanje + placanje izuzetno visokih komunalija dok se ne izda po vise meseci. Ispadne da jedno desetak godina treba da se pokrije ulozeno, ali naravno treba racunati i amortizaciju jer za 10 godina stan nije nov.
Voleo bih da zivimo u zemlji gde je dobrobit gradjana bitna, ovo sto drzava gubi, je laz, drzava koliko god da otme od naroda to ce politicari da procerdaju, bilo u novinama da je bivsi predsednik dao 40 hiljada dolara za jedno jedino nocenje u hotelu. Pa sto te pare nije dao za inkubatore. Politicari su nesposobni paraziti koji su balast ovom narodu, a stalno pricaju da drzavi treba jos para. Jos para treba njima a oni znaju kako da ih operu i izmuzu iz drzavne kase.
Dosta vise otimanja neka oni malo stete.

Miksha

pre 11 godina

Vidim da mnogi iznose istu primedbu, a to je da država traži svoje bez ikakvog obzira prema realnoj situaciji u državi. Zašto je donet zakon da privatni sudski izvršitelji mogu da naplaćuju dugove nastale neplaćanjem komunalnih usluga, ali ne mogu ja da ih angažujem kao građanin da naplatim dug od države ili od neke firme? Zašto ne smanje porez na izdavanje na 5% kao što neko napisa, pa bi mnogi prihvatili da ga plate jer bi na taj način mogli da imaju veću pravnu sigurnost i ugovorni odnos sa zakupcem? Opet, kad prijavite stanara, ako prestane da plaća ne možete da ga iselite mesecima?! Zašto nije moguće prijaviti struju, Infostan, itd. na stanara kao svuda u svetu? A zašto bi se i stanar prijavljivao kad zna kakva ga golgota čeka pri novom vađenju dokumenata? Zamislite da sva dokumenta menjate jednom godišnje po sadašnjoj proceduri? I tako u nedogled...

simovic

pre 11 godina

izdavanje stanova u srbiji je gubljenje para. Stan gubi na vrednosti svake godine par hiljada evra a kirija je manja od kamate u banci. Da ne pominjem da se cesto kirija ne moze ni naplatiti.

ZokyNBGD

pre 11 godina

Ma nemoj, da kao vlasnik stana plaćam i porez na imovinu pa još i porez na izdavanje!?! pre mesec dana dođoh iz UK i tamo NE postoji porez na imovinu, a ni ja ni moj stanodavac nismo plaćali porez na izdavanje, tako mi je bar rekao...tamo se i isplati izdavati nekretnine, ovde je isplativije oročiti kintu u banku i nemaš maltret sa stanarima i popravkama, plaćaš još porez na imovinu i još taman na izdavanje....previše...

Milos

pre 11 godina

Ako bi drzava uspela da dovede u red placanje ovog poreza stanodavci bi to samo prevalili na podstanare koji se ionako jedva "krpe" za kiriju! Naravno, kako to obicno biva u Srbiji poreska uprava bi se prvo "obracunala" sa srednjoskolcima, studentima i mladima koji zive u garsonjerama od po 150-200 eura!

Tanja

pre 11 godina

Znate sta o porezu se moze pricati tek ako postoji komisija koja odredjuje vrednost stana za izdavanje, u Bg su cene najvece i najlosiji kvalitet stanova. Samo normalni stanovi se izdaju niko nije lud da baca pare na supe u kojima je hladno, nema masine, dobar krevet... Onaj ko treba da plati mng je i 100€ a ondj sto uzima malo je i 200€.

jopix

pre 11 godina

Pa ako se placa porez na imovinu, tj nekretnine, sad treba da se placa duplo?! Pa Srbija bas zeli da "ubiije" ekonomiju i bilo koga ko nesto pokrece i zaradjuje.
Porez na vazduh i porez po zalogaju su sledeci?

Mirko "zaboravljeni" Cvetkovic

pre 11 godina

@polovicno i dalje, majstore sve si lepo rekao samo da dodam jos nesto u vezi poreza. Neko ko izdaje za 200 evra mora da plati porez, sve je OK. Ali zato je drzava (pogodite kako je donela te zakone), donela zakon da ne moras da placas porez samo na dividende. Tako svi nasi tajkuni imaju platu dinar, i ne placaju nista, s obzirom da dividende dele i nikom nista ne placaju.

Samo u Srbiji!

pre 11 godina

U Srbiji ima mnogo ljudi,osiromašenih,propalih,bez posla često i majka i otac,a koji su bili prinuđeni da investitorima daju svoju kuću u zamenu za 1,2 ili 3 stana,kako bi izdajući ih,preživeli i oni i njihova deca.
E te ljude,vi iz Poreske uprave,čepajte sve dok dišu!Možda će biti bolje da ih sve sabijete u narodne kuhinje!
Ali zato ni slučajno nemojte taći nikoga od kriminalaca koji su već izneli sve svoje bogatstvo iz države,pa jadni sada nemaju na svom imenu ništa(sirotinja bre!).Isto tako,da niste pipnuli pevače,glumce pogootovo ne popove od kojih nijedan nije bez bar tri kuće u tri različita grada i pozamašnom količinom zemlje.
Čepajte one koji jedva preživljavaju a pred pravim lopovima i grebatorima zatvorite oči!!!

dejan

pre 11 godina

Ovoj drzavi da platim porez? Kad sam kupovao stan, racunali su mi kvadrat 1700 eu, premda sam ga platio 1400eu. Na moje pitanje da nije malo mnogo, rekli su, zali se, takav je cenovnik za tu zonu i takvu zgradu. REkoh, ok, ako je tako, onda da prodam vama za 1600eu. Jednom recju, drzava nas pljacka na razne nacine, svu robu u Srbiji placamo 20 do 100% skuplje nego u okruzenju, zato jer oni stite monopoliste. Kad odem kod lekara mora da nosim 100eu, premda placam zdravstveno ceo zivot. I onda ocekuju da im platim porez, jos pricajuci kako se zaradjuju milioni? Mozda, neko ko Saric, ko je prljave pare investirao u zgrade, skupe stanove, a mi koji smo kupili stan za 70.000 eu, pre par godina, a sad vredi 60.000, a za to vreme smo od kirije uzeli 6000eu, platili amortizacije i poreze 1500eu, mi smo u debelom minusu. Proklinjem dan kad sam kupovao stan, a sad mi jos pricaju da odlicno zaradjujem?

Jermenko

pre 11 godina

Izdavanje stanova uopste nije unosan posao, jer su cene stanova pale, a i padace.
Zasto bih prijavio stanodavca kod kog nisam prijavljen? Da bi mi on povisio stanarinu za 15% jer mora da placa besmislen porez drzavi? Tj. ja da placam taj porez preko povecane stanarine. Ma, nemojte...

Milos

pre 11 godina

A sta je sa podstanarima koji se prijave na adresu pa posle pobegne, kako njega da odjavim kada mi treba njegov pristanak? Na kraju zavrsim sa njih deset na istoj adresi...

cobane vrati se...

pre 11 godina

Cemu ovoliko kukanje?

Ako vam se ne isplati da izdajete stan a vi ga onda zadrzite za sebe - praznog ako treba.

Niste vi narode videli motiku niti znate kako ona radi.
Inace ne bi ste se zalili na kirije, podstanare, skupo grejanje, cenu karte za GSP.

Predlagac resenja

pre 11 godina

Jao sto se poreska uprava prava naivna i ne moze navodno da otkrije decenijama ko izdaje nekretnine. Pa neka npr poreske uprave u Beogradu,Novom Sadu, Kragujevcu....nadju 10 osoba iz tih poreske uprave ili neka uzmu nekog preko biroa ili studentske zadruge, koji ce posecivati oglase tipova halo oglasi i slicnih, sajtova agencija za izdavanje... i neka zovu telefonom u toku radnog vreme , brojeve date u tim oglasima, predstavljajuci se kao osobe zainteresovane za iznajmljivanje. Neka saznaju adresu stana koji se izdaje, lako ce se u poreskoj upravi li na nekom drugom mestu (geodsetski zavod) otrkiti ko je vlasnik stana za izdavanje i onda posle toga da stigne upozorenje svima na kucne adrese koji se otkrju u takvoj kontroli poreske uprave, da je vlasnik obavezan da prijavi porez koji ostvaruje izdavanjem i koje kazne prete ako to ne ucine . Kada bi svi ti preko oglasa dobili tako upozorenje od poreske uprave , broj prijavi bi drasticno skocio. A drugo neka i drzava smanji taj porez sa velikih 20 % mesecno na neku razumniju meru npr 5 ili 10 %

pera

pre 11 godina

Pa kod nas kazne za utaju poreza nisu bas male kako se tvrdi. Prvo placate novcanu kaznu zato sto niste podneli prijavu a onda sledi i novcana kazna za utajeni iznos poreza koji ide od 2 do 10 puta vece sume od utajenog iznosa. Plus vam preti i zatvorska kazna od nekolio meseci do vise godina u zavisnosti od utajenog iznosa. Problem je sto poreska uprava drasticno kaznjava novcano one sa malim poreskim utajama npr od nekolio hiljada dinaa, a one koji utaje milione evra u dinarima kazni sa blagim novcanim kaznama od onih koje su mogli da naplate tako sto se mozda utajeni iznos pomnozi samo sa 2 a mozda i manje, a ne sa 5 ili 10, i jos kaznu sluzite u kucnom pritovu. Setimo se jednog primera iz medija.

Milojko-Bg

pre 11 godina

@ekonomista: "U SVAKOJ uredjenoj, pravnoj drzavi, porez se ubira na SVAKI DOHODAK."
U uredjenoj pravnoj drzavi porez se placa na ukupni godisnji prihod, pa porezu podlezes ako zaradis godisnje ukupno preko 35000 evra.
Kao sto je neko dole napisao, od 200 evra mu ostane 130. Tako je bilo i ranije, od 300 sam placao 100 opstini. I porez na stan vam je 3 puta veci ako u njemu ne stanujete. A na orocena devizna sredstva na 2 godine imate cistih 5% kamate godisnje, pogledajte i sami: http://www.kombankbd.com/me/tekst.asp?id=62 i to je bez natezanja, renoviranja, amortizacije i bilo kakve sikiracije. Sve u svemu, da bi podstanaru dao jeftinije, treba da izigravas kriminalca koji ne placa porez, a imas 5 puta manju zaradu nego da si novac orocio. Tacno je da masa nema para, ali ima stanova i po selima za manje kirije. Dakle, naslov teksta, da je rentiranje unosan posao, je samo provokacija. Unosno je prodati stan a pare orociti na banci i stanovati u tudjem stanu, pa zaradis 5 puta vise.

Od kada je sveta i veka

pre 11 godina

Hoćete pravnu državu, a nećete da plaćate poreze, dažbine,ma ni prevoz. Sve pod sloganom 'držte lopova'. Borba protiv kriminala i korupcije je jedno, a izmirenje obaveza prema državi i plaćanje usluga koje koristite je nešto drugo. I da pohvataju sve lopove i uzmu im sve nezakonito stečeno - građane to neće osloboditi obaveza prema državi. Nije državno - ničije, kako se jedno duže vreme mislilo. Kažu da se samo dve stvari ne mogu izbeći - smrt i porez.

Jan

pre 11 godina

Na zapadu placas porez ali isto tako imas i poreske olaksice ako izdajes stan. Svi racuni u vezi opremanja stana, popravke, investicije, redovno odrzavanje - sve se odbija od poreza i onda se izdavanje isplati. Bez toga se ne isplati.

GuC

pre 11 godina

osoba koja je postavila naslov, "unosan posao", ne živi u Srbiji...kako drugačije shvatiti ovu neistinitu podmetačinu. Članak se zaista odnosi, isključivo, na "male" ljude, koji su ili nasledili stan, ili se povukli na selo ili dali plac u zamenu i sl..znači, novinar nije posvetio članak INVESTITORIMA-IZDAVAČIAM (tu ih ima stvarno raznih). Kad ta ista jadna država (kao da nije naša) obezbedi jasna pravila igre, svima će biti bolje, pa i njoj.
Kada vam stanar ne plaća ni kiriju, ni infostan, ni struju ni telefon, kad se divlje nakači na kablovsku etc...kako država postupa prema vama? Pa kaže, to je vaš problem, tužite stanare, izbacite stanare i sl...infostan tuži, dolazi na izvršenje...vi izbacujete stanara (ako vas ne odbije silom), nasledjujete njegove dugove koje niste napravili itd...u pitanju su već hiljade eura dugovanja.Ili, neće da se iseli, zato što ste bili glupi i prijavili mu prebivalište, poštujući zakon. I sada, pretpostavimo da vi pošteno prijavite prihod na osnovu ugovora o zakupu stana: plaćate im porez i nema šanse da ubedite državu da niste "zaradili" 200 eura jer vam stanar ne plaća!! Šta će ubediti poreznike da niste dobili novac od izdavanja mesecima?
Predlažem ovom novinaru da nastavi sa pisanjem, neka istraži kako zaštititi gradjane (stanara i izdavača), kako postaviti striktna pravila igre. Država bi morala da se makne se od sirotinje već jendom, pa da naplatite samo kriminal Kolubare, već bi ste namirili vaše automobile.

z.

pre 11 godina

Osiromaseni ljudi mucenici sa 2-3 stana koja izdaju da bi imali da jedu?!?!?! I koliko pluseva za komentar?!?!? Znaci sad sam cuo sve. Probajte da odete bilo gde u svetu i da nekome kazete: vidi ovog mucenika osiromasen, ima samo 3 stana... Pa da li neko razmisli pre nego sto napise nesto, a ostali cim procitaju osiromasen gradjanin krenu da udaraju pluseve bez daljeg citanja... Nemam drugo objasnjenje...

ameli

pre 11 godina

Vlasnici koji ne znaju vide dobru zaradu u stanovima, zato i moraju da iznajmljuju.
Stvar je vrlo komplicirana.
Stan kosta 100 000e (uzmes kredit na 25g) mjesecna rata 330e iznajmis stan za 350e i isplatio si investiciju nakon 23g

Tko pametan ide investirat u ista da mu se investicija vrati tek za 23g i tek onda da krene poslovat u plusu?

haha haha kako su ljudi....

vesna

pre 11 godina

Nek drzava pocne da vraca sto joj je ukradeno odneto na koje kakva ostrva a ne da samo deli nanogice i kucne pritvore,nek naplacuje utroseno ali svima a ne samo da dize cene svega. Kad bude nesto i puzala sem raspada i privilegovanih koji ne moraju nista , mozemo da pricamo

Pajser

pre 11 godina

@ (Joca, 16. februar 2013 15:18) Da, ali onda imas drugi problem: svi bi naznacili da su stan izdali za 20 ili 50 evra, placali bi porez 300 dinara, sve bi bilo lepo, a od podstanara bi uzimali trzisnu kiriju od 200e. Kad bi svi bili posteni, kao ti, onda bi to tako moglo

Mina

pre 11 godina

@(Stefan, 16. februar 2013 17:22)
Ocigledno ne baratas sa kamatama u banci,prvo ni jedna ti ne daje 5% ono sto ti daje je na godisnjem nivou sto znaci od 50.000 sa kamatom od recimo 4% i porezom na profit od 15% je mnogo manje od 200e.A meni prvo drzava da vrati sav novac koji sam davao 20 i kusur godina za stambenu izgradnju a stana nisam niti cu videti i dobiti pa da uredi moja prava kao stanodavca a ne da mi udje fin gospodin i posle 2 kirije ne plati ni jednu koga posle ne mogu da izbacim iz stana jer sudu treba 5 godina da resi slucaj ili da me ne hapsi policija sto sam ga sam izbacio.O ne placenim racunima da ne pricam koje ostavi,znaci da politicari prvo naplate porez a posle ko nas je...?E dinar necete videti od te poreze!Dok se urede zakoni!Inace u Becu stan ispod 800e nemas a prosecne plate su oko 1800e pa sad racunajte.Ja svoj stan od 40kvm izdajem za 150e i to u extra stanju.I redovno ga odrzavam,instalacije,krecenje...tako da je moja zarada tek toliko da pokrije racune stana u kom ja zivim!!!

u ovom slučaju država hoće lov u mutnom

pre 11 godina

(z., 17. februar 2013 09:37)
Ako su legalno stekli nema problema. Platili su porez kad su kupili stan. Platiti državi porez na iznajmljivanje pri ovakvim neregulisanim zakonskim obavezama države je lopovluk.
Ja imam jedan stan koji nisam uspeo da izdam u jednom zimskom periodu. Da li znaš koliko me košta infostan, pa postavljam pitanje zašto ja uošte onda plaćam CG, kad mi takav luksuz nije potreban. Koliko Kolubara, Železara,Železnica,SrbijaGasa ... treba da se pokrade da bi nešto funkcionisalo. Država je imala dovoljno para da završi sitem oko CG po sistemu koliko trošiš toliko i plćaš. Da li sam ja kriv ili država što se u neizdatom stanu rasipa energija, a pune nam glavu kako trebamo da štedimo resurse?
Kad pričamo o porezu treba imati i u vidu i ostala primanja porodice koja izdaje stan. Kao i troškove koji nastaju pri održavanju stana. Sve što se pokvari u stanu nisu troškovi podstanra, nego stanodavca. Pa i da se stan izda za 300 do 500 evra, ako su to jedina primanja i kad se oduzmu svi troškovi oko tog stana videćeš da to nije velika zarada.

P.S A to što su pojedini direktori npr EPS-a svojevremeno kupili 30 stanova nije moj problem. Čovek je u 70 godini kažnjen za lopovluk tako što su mu uzeli 2 ili tri stana. Kene, kome su pojedinci platili 250 milona dinara takođe nije problem poštenih ljudi.

Goran

pre 11 godina

Realno bi od plaćanja ovog poreza samo država imala koristi, a opet bi nadrljali i platili mi podstanari kroz veće stanarine,inače već drugi moj gazda prodaje stan jer mu se ne isplati više izdavanje

carapa na glavi

pre 11 godina

Ma hajte molim vas, drzava treba da otme od svega? Sa takvim konceptom drzava nije nista do legalizovani reketas, najorganizovaniji kriminalac iza kojeg stoji ogroman represivni aparat. A cemu sve to, pitam vas? Da bi taj aparat bio svrha samom sebi i onima koji su njegov deo.
Da se razumemo, porez mora da se placa da bi drzava, u meri u kojoj je u interesu gradjana, postojala. Ali neki porezi su besmisleni a pogotovo ovi porezi na prireze. Biti drzavljanin se na kraju svodi gotovo iskljucivo na placanje preskupih usluga i sto je najgore raznih poreza da biste na kraju skapavali u borbi sa egzistencijom. Gde je tome kraj? I sta dobijamo za uzvrat? Korumpirano drustvo sa najgorim zdravstvenim uslugama, katastrofalnim obrazovnim sistemom, neefikasnim i kontrolisanim sudstvom, ogromnom drzavnom administracijom.

Svi gubimo

pre 11 godina

Drzavi je samo stalo da naplatom poreza dodje do jos para a ne da regulise trziste iznamljivanja nekretnina. Lose ce proci i stanodavci a jos gore podstanari samo ce naravno drzava skinuti kajmak za svoje sve vece troskove i cinovnike.

Goran K.

pre 11 godina

Poreska uprava je naivna i ne može da utvrdi ko idaje stan... zar se nismo i na popisu izjasnili da li živimo u sopstvenom ili iznajmljenom prostoru? Neradnici nesposobni. Lopovska država.

cobane vrati se...

pre 11 godina

Cemu ovoliko kukanje?

Ako vam se ne isplati da izdajete stan a vi ga onda zadrzite za sebe - praznog ako treba.

Niste vi narode videli motiku niti znate kako ona radi.
Inace ne bi ste se zalili na kirije, podstanare, skupo grejanje, cenu karte za GSP.

ma daj

pre 11 godina

Ja sam izdao svoj stan za 250 evra i iznajmio sobu da bih imao od cega ziveti jer sam ostao bez posla i sta sad treba da placam i porez na to?

O kakvoj steti mi ovde pricamo? Ova drzava je vecinu ljudi dovela da imaju manje nego su imali pre.Neka vija one koju su stekli bogatsvo iz nicega.

Od kada je sveta i veka

pre 11 godina

Hoćete pravnu državu, a nećete da plaćate poreze, dažbine,ma ni prevoz. Sve pod sloganom 'držte lopova'. Borba protiv kriminala i korupcije je jedno, a izmirenje obaveza prema državi i plaćanje usluga koje koristite je nešto drugo. I da pohvataju sve lopove i uzmu im sve nezakonito stečeno - građane to neće osloboditi obaveza prema državi. Nije državno - ničije, kako se jedno duže vreme mislilo. Kažu da se samo dve stvari ne mogu izbeći - smrt i porez.

z.

pre 11 godina

Osiromaseni ljudi mucenici sa 2-3 stana koja izdaju da bi imali da jedu?!?!?! I koliko pluseva za komentar?!?!? Znaci sad sam cuo sve. Probajte da odete bilo gde u svetu i da nekome kazete: vidi ovog mucenika osiromasen, ima samo 3 stana... Pa da li neko razmisli pre nego sto napise nesto, a ostali cim procitaju osiromasen gradjanin krenu da udaraju pluseve bez daljeg citanja... Nemam drugo objasnjenje...

Milojko-Bg

pre 11 godina

@Milosh
"Clanak je promasen, nista od navedenog nije tacno".
U pravu si Milose. Meni su 2 stana prazna i ne pada mi na pamet da ih izdajem po ovim cenama. A o stanju u inostranstvu... licno me je pre desetak godina stan u malom mestu u Italiji za 4 godine stanovanja kostao 50K DM, sa tim sto se za ulazak u stan placaju 3 kirije za kaparu i ostale unapred. Struja, gas, komunalije, telefon, sve je na ime podstanara i drzava ga juri za digovanja. E kod nas je muka naplatiti i kiriju, a da ne pricamo o neplacanju racuna i renoviranjima. Novac ulozen u stan za iznajmljivanje je bacena para. Nasa drzava hoce porez, a za uzvrat stiti podstanara od vlasnika koji je uvek na gubitku.

polovicno i dalje

pre 11 godina

Samo da neke stvari dodam - u redu je to sto drzava trazi porez, ali nije uopste u redu, da recimo EPS, Infostan, Telekom salju racune na vlasnika stana, a ne na onog ko u tom stanu zivi. Kad ce to da se promeni? I zasto bi vlasnici stanova koji samo izdaju prostor bili odgovorni zato sto neko nije platio struju, telefon, odnosenje smeca i vodu, usluge koji taj neko koristi. Dakle, ponovo drzava trazi da joj se plati u oblasti koja uopste nije do kraja regulisana. Svuda u svetu su svi racuni sem samog poreza na stan, na ime toga ko u tom stanu zivi. To je struja koju je potrosio stanar, a ne stanodavac, zar ne? Obe hoce drzava `leba bez motike. Sredite sve i sredite kako valja, pa se onda bunite.

Joca

pre 11 godina

Kako ste dosli do racunice ako neko iznajmi stan za 20000 dinra treba meecno da plati 3000 dinara. Treba da plati 20 % na tu sumu tj 4000 dinara, a mozda i 5000 i vise hiljada dinara ako mu poreska uprava odredjuje po kojoj ceni je on mogao da izda tu nekretninu. Zaboravljamo da poreska uprava uvek precenju vrednost kvadrata kod obracuna poreza na imovnu, kod obracuna na izdavaje stanova, samo uvek proceni mnogo manje kada to radi u ime drzave kada se nekom ekspropisuje imovina(prime zemljista u Borci i Ovci ).
Drzava i ministarstvo finasija ako zeli da resi ovaoj problem , treba da smanji porez sa 20 % na npr 10 % i da poreska uprava ne obracunava porez tako sto ce ona odrediti po kojoj ste vi trebali da izdate nekretninu. AKo neko izda za 10000 dinara stan da mu npr drzava naplati 2000 dinara mesecno (ako je stopa 20 % kao sada) ili 5 % 500 dinra po mom predlogu, a ne da ona odredi da ste vi tu nekretninu mogi da izdate za 20000 dinara i da vam naplati 4000 dinara.

Tanja

pre 11 godina

Znate sta o porezu se moze pricati tek ako postoji komisija koja odredjuje vrednost stana za izdavanje, u Bg su cene najvece i najlosiji kvalitet stanova. Samo normalni stanovi se izdaju niko nije lud da baca pare na supe u kojima je hladno, nema masine, dobar krevet... Onaj ko treba da plati mng je i 100€ a ondj sto uzima malo je i 200€.

propaganda

pre 11 godina

laz je da izdavanje stanova u opstoj propasti ima nekadasnju isplativost. naprotiv, vlasnistvo je sve vise teret jer troskovi i prikriveni porezi, tj. rast komunalija, struje, telefona, poreza.. skoro da anuliraju smisao rentijerstva sitnog.

srpko novinarstvo ponovo jase

pre 11 godina

Ako dvosoban stan od 60m2 kosta 75000evra i vi ga izdajete za 200e, sto je 1200e godisnje i imate amortizaciju od 500e. To vam je godinsnji povracaj od 0.93%. Bezumni porez na imovinu od recimo 0.5%. Ako imate neiznajmljen stan u proseku 2meseca godisnje vi ste u startu u gubitku. Koji su ti sto su se obogatili od izdavanja. Ima i takvih. To su Delta, MPC, zatim infostan, prodavci energije, i drzava koja hoce da skuplja porez na imovinu. Istrazite malo to. OPOREZUJTE PRIHOD FIZICKIH LICA I PROFIT PREDUZECA A NE IMOVINU. Problem je sto vlasti u Sr. NE ZNAJU da oporezuju prihod/profit, ILI NECE. Mnogo je lakse udariti harac u vidu PDV-a, cena monopolskih proizvoda energije, usluga i poreza na ono sto vide a to je imovina gradjana.

Samo u Srbiji!

pre 11 godina

U Srbiji ima mnogo ljudi,osiromašenih,propalih,bez posla često i majka i otac,a koji su bili prinuđeni da investitorima daju svoju kuću u zamenu za 1,2 ili 3 stana,kako bi izdajući ih,preživeli i oni i njihova deca.
E te ljude,vi iz Poreske uprave,čepajte sve dok dišu!Možda će biti bolje da ih sve sabijete u narodne kuhinje!
Ali zato ni slučajno nemojte taći nikoga od kriminalaca koji su već izneli sve svoje bogatstvo iz države,pa jadni sada nemaju na svom imenu ništa(sirotinja bre!).Isto tako,da niste pipnuli pevače,glumce pogootovo ne popove od kojih nijedan nije bez bar tri kuće u tri različita grada i pozamašnom količinom zemlje.
Čepajte one koji jedva preživljavaju a pred pravim lopovima i grebatorima zatvorite oči!!!

Milosh

pre 11 godina

Da sam ovo procitao pre 5 god.slozio bih se sa ovim sto je napisano,medjutim danas ne mogu da se slozim, sta vise mislim da je potpuno netacno ovo sto su napisali. Cene nekretnica su drasticno opale, kako prodaja tako i iznajmljivanje. Oglasi su puni stanova za iznejmljivanje,veliki broj stanova su prazni, velika je ponuda a mala potraznja,tako da nije nimalo lako iznajmiti stan. Pored toga sto je velika ponuda kriza je ucinila svoje, tako da su i cene iznajmljivanja opale, nemaju ljudi posla, opada standard samim tim ne mogu ljudi ni da placaju kirije. Clanak je promasen, nista od navedenog nije tacno.

prezivljava se.

pre 11 godina

koliko lazi.cene izdavanja su uzasno pale za,pedeset posto.sram vas bilo.a znate li koliki je rizik i stres izdavati prosecnom srpskom 'gradjaninu' svoj stan i kakve troskove i stresove imamo ????

dejan

pre 11 godina

Ovoj drzavi da platim porez? Kad sam kupovao stan, racunali su mi kvadrat 1700 eu, premda sam ga platio 1400eu. Na moje pitanje da nije malo mnogo, rekli su, zali se, takav je cenovnik za tu zonu i takvu zgradu. REkoh, ok, ako je tako, onda da prodam vama za 1600eu. Jednom recju, drzava nas pljacka na razne nacine, svu robu u Srbiji placamo 20 do 100% skuplje nego u okruzenju, zato jer oni stite monopoliste. Kad odem kod lekara mora da nosim 100eu, premda placam zdravstveno ceo zivot. I onda ocekuju da im platim porez, jos pricajuci kako se zaradjuju milioni? Mozda, neko ko Saric, ko je prljave pare investirao u zgrade, skupe stanove, a mi koji smo kupili stan za 70.000 eu, pre par godina, a sad vredi 60.000, a za to vreme smo od kirije uzeli 6000eu, platili amortizacije i poreze 1500eu, mi smo u debelom minusu. Proklinjem dan kad sam kupovao stan, a sad mi jos pricaju da odlicno zaradjujem?

JA

pre 11 godina

Probajte da izdate dans stan u BG-u. Da vidite kolio se čeka i kolika je kriza. Da li znate da se stanovi sad mesecima ne mogu izdati.
Država bi ponovo htela da ubire porez a ni prstom da nemrdne. ovde se puno pričalo o tome kako prolaze podstanri, da li neko uopšte zna kolike su nekad muke onog ko izdaje stan.
Ne može da se država pravi luda i da nema nikave obaveze. Kad država bude teretila za neplaćene račune podstanre tad možete početi da razmišljate o porezu.
Druga stvar je kako će te vi dokazati da neko izdje stan za neke pare, samo se nadjate.

P.S Kupio sam stan posle mukotrpnog i teškog rada u inostranstvu. Državi sam platio porez i kupovao naš nameštaj i vošestruko ponovo pomogao privedu. Mene samo zanima kako je neko izneo milijarde na neka ostrva i sve pokupovao za sitne pare po Srbiji. Izvinite ja sam uneo nešto novca i pomogao privredi. Kad sam kupovao stan ponovo sam platio veći porez jer je poreska služba rekla da taj stan vredi više. Kas sam porskom organu rekao da to nije istina, on mi je pokazao neki papir da je u tom kvartu pre više meseci prodat neki stan po većoj ceni i da je to sad tržišna cena. Nisma hteo dalje da se upuštam u raspravu jer je idijotizam da je se tržišna cena formira na osnovu jednog stana. Pri čemu se moj stan prodvao mesecima i bilo je zainteresovanih kupaca ali niko nije u moju sreću mogao da iskešra veći novac.

glas razuma

pre 11 godina

Vise ne mogu da slusam kako drzava gubi na ovome, na onome itd. Drzava gubi jer ima preglomazan aparat i nedomacinsko trosenje prihoda. Prvo treba da se to dovede u red pa tek onda zahtevati od nekoga da ispunjava obaveze.
To je kao da ucitelj trazi od djaka da ne psuju a on predaje psovajuci.

Predlagac resenja

pre 11 godina

Jao sto se poreska uprava prava naivna i ne moze navodno da otkrije decenijama ko izdaje nekretnine. Pa neka npr poreske uprave u Beogradu,Novom Sadu, Kragujevcu....nadju 10 osoba iz tih poreske uprave ili neka uzmu nekog preko biroa ili studentske zadruge, koji ce posecivati oglase tipova halo oglasi i slicnih, sajtova agencija za izdavanje... i neka zovu telefonom u toku radnog vreme , brojeve date u tim oglasima, predstavljajuci se kao osobe zainteresovane za iznajmljivanje. Neka saznaju adresu stana koji se izdaje, lako ce se u poreskoj upravi li na nekom drugom mestu (geodsetski zavod) otrkiti ko je vlasnik stana za izdavanje i onda posle toga da stigne upozorenje svima na kucne adrese koji se otkrju u takvoj kontroli poreske uprave, da je vlasnik obavezan da prijavi porez koji ostvaruje izdavanjem i koje kazne prete ako to ne ucine . Kada bi svi ti preko oglasa dobili tako upozorenje od poreske uprave , broj prijavi bi drasticno skocio. A drugo neka i drzava smanji taj porez sa velikih 20 % mesecno na neku razumniju meru npr 5 ili 10 %

lopovska država

pre 11 godina

Zakon ne može biti iznad ustava. Svako može da se kreće i živi gde hoće, tako da je to glupost koje je Dačić izmislio.
Pa čak i da se neko prijavi da živi na nekoj adresi kako će te uopšte da dokažete da neko izdje stan za neke pare.
Probajte u nekom slučaju da iselite podstanara ukoliko on to neće. Iseliti sudskim putem nekog iz stana pretva ra se u noćnu moru koja košt i živaca i para.

Stefan

pre 11 godina

U Beogradu se NIKAKO ne isplati izdavati stan ako sve radis po zakonu. Do skoro sam ja izdavao stan od 50kvm za 200e mesecno, a od tih para sam drzavi placao pdv 40e i plus 30e ostalih poreza, sto znaci da sam ja mesecno zaradim 130e od izdavanja stana. A ljudi po oglasima stanove od 30-ak kvadrata izdaju za ~180e, a za to ne placaju nikakav porez. Neka bude da sam ja taj stan platio 50.000e, i uz ovu zaradu ja cu ovaj stan da otplatim za malo preko 32 godine pod uslovom da za te 32 godine ne ulozim ni dinar u stan. Da sam te pare stavio u banku na stednju sa kamatom od recimo 5% kada se od toga odbije porez na stednju, mesecno bi imao oko 208e ciste zarade. Tako da ovaj tekst nema veze sa vezom. U ovoj drzavi vec decenijama vazi da onaj ko postuje zakon uvek ispadne budala.

ZokyNBGD

pre 11 godina

Ma nemoj, da kao vlasnik stana plaćam i porez na imovinu pa još i porez na izdavanje!?! pre mesec dana dođoh iz UK i tamo NE postoji porez na imovinu, a ni ja ni moj stanodavac nismo plaćali porez na izdavanje, tako mi je bar rekao...tamo se i isplati izdavati nekretnine, ovde je isplativije oročiti kintu u banku i nemaš maltret sa stanarima i popravkama, plaćaš još porez na imovinu i još taman na izdavanje....previše...

Mirko "zaboravljeni" Cvetkovic

pre 11 godina

@polovicno i dalje, majstore sve si lepo rekao samo da dodam jos nesto u vezi poreza. Neko ko izdaje za 200 evra mora da plati porez, sve je OK. Ali zato je drzava (pogodite kako je donela te zakone), donela zakon da ne moras da placas porez samo na dividende. Tako svi nasi tajkuni imaju platu dinar, i ne placaju nista, s obzirom da dividende dele i nikom nista ne placaju.

simovic

pre 11 godina

izdavanje stanova u srbiji je gubljenje para. Stan gubi na vrednosti svake godine par hiljada evra a kirija je manja od kamate u banci. Da ne pominjem da se cesto kirija ne moze ni naplatiti.

Mina

pre 11 godina

@(Stefan, 16. februar 2013 17:22)
Ocigledno ne baratas sa kamatama u banci,prvo ni jedna ti ne daje 5% ono sto ti daje je na godisnjem nivou sto znaci od 50.000 sa kamatom od recimo 4% i porezom na profit od 15% je mnogo manje od 200e.A meni prvo drzava da vrati sav novac koji sam davao 20 i kusur godina za stambenu izgradnju a stana nisam niti cu videti i dobiti pa da uredi moja prava kao stanodavca a ne da mi udje fin gospodin i posle 2 kirije ne plati ni jednu koga posle ne mogu da izbacim iz stana jer sudu treba 5 godina da resi slucaj ili da me ne hapsi policija sto sam ga sam izbacio.O ne placenim racunima da ne pricam koje ostavi,znaci da politicari prvo naplate porez a posle ko nas je...?E dinar necete videti od te poreze!Dok se urede zakoni!Inace u Becu stan ispod 800e nemas a prosecne plate su oko 1800e pa sad racunajte.Ja svoj stan od 40kvm izdajem za 150e i to u extra stanju.I redovno ga odrzavam,instalacije,krecenje...tako da je moja zarada tek toliko da pokrije racune stana u kom ja zivim!!!

robin hud

pre 11 godina

hm mislim da je glavna steta po drzavu ovaj ministar finansija koji to radi 12 godina.
Clanak je prilicno besmislen i promasen.
Prvo mislim da drzava treba da ohrabri drzavljane srbije da poseduju sto vise nekretnina stanova i zemlje, a ne da ih demotivise pa onda to budzasto proda strancima da bi krpila rupe.
Kolika je zarada evo da potkrepim racunicom. Uzeo sam stan oko 2007, 50 kvm novogradnja za oko 1800, platio 8% pdv drzavi tj 7200 evra + visoku cenu investitoru jer je i on placao nekih 300 evra gradu kojekakvih nadoknada i dozvola tj ukupno jos 15 000 je uzela drzava, cena je pala na 1200 tj jos minus od 30 000 evra, kad se ulozi u opremanje + placanje izuzetno visokih komunalija dok se ne izda po vise meseci. Ispadne da jedno desetak godina treba da se pokrije ulozeno, ali naravno treba racunati i amortizaciju jer za 10 godina stan nije nov.
Voleo bih da zivimo u zemlji gde je dobrobit gradjana bitna, ovo sto drzava gubi, je laz, drzava koliko god da otme od naroda to ce politicari da procerdaju, bilo u novinama da je bivsi predsednik dao 40 hiljada dolara za jedno jedino nocenje u hotelu. Pa sto te pare nije dao za inkubatore. Politicari su nesposobni paraziti koji su balast ovom narodu, a stalno pricaju da drzavi treba jos para. Jos para treba njima a oni znaju kako da ih operu i izmuzu iz drzavne kase.
Dosta vise otimanja neka oni malo stete.

Pajser

pre 11 godina

@ (Joca, 16. februar 2013 15:18) Da, ali onda imas drugi problem: svi bi naznacili da su stan izdali za 20 ili 50 evra, placali bi porez 300 dinara, sve bi bilo lepo, a od podstanara bi uzimali trzisnu kiriju od 200e. Kad bi svi bili posteni, kao ti, onda bi to tako moglo

nezaposleni propali preduzetnik sa 2 deteta

pre 11 godina

Oglas:
Menjam stan za izdavanje-za doživotni posao u državnoj administraciji,po mogućnosti ministarska ili poslanička fotelja.Može i fotelja u nekoj od Javnih preduzeća...

jopix

pre 11 godina

Pa ako se placa porez na imovinu, tj nekretnine, sad treba da se placa duplo?! Pa Srbija bas zeli da "ubiije" ekonomiju i bilo koga ko nesto pokrece i zaradjuje.
Porez na vazduh i porez po zalogaju su sledeci?

Pera

pre 11 godina

Uvedite vi da svi prijavljuju ukupne prihode svake godine, pa onda naplatite poreze ovima na vlasti i u opoziviji sto su se obogatili da ne znaju ni koliko ni gde im je. Zatim naplatite poreze biznismenima sto su regitrovali firme na raznim ostrvima, a prebialiste im je na Dedinju, ostrva nisu ni videli ali lepo im posluze da ne plate porez u Srbiji. I kad sve to zavrsite lako ce te naplatiti 30-40 evra mesecno za rentiranje.


Dok lopovi pokradose milione evra dnevno, problem je sto neko ne placa 30-40 mesecno. ...

Milos

pre 11 godina

Ako bi drzava uspela da dovede u red placanje ovog poreza stanodavci bi to samo prevalili na podstanare koji se ionako jedva "krpe" za kiriju! Naravno, kako to obicno biva u Srbiji poreska uprava bi se prvo "obracunala" sa srednjoskolcima, studentima i mladima koji zive u garsonjerama od po 150-200 eura!

plaćati porez državi znači i funkcionalnu i pravnu zaštitu od države. A državu boli ....

pre 11 godina

Sad sam gledao ovaj fingiranni slučaj i nebulozu na vestima. Kakv bre unosan posao, o čemu vi priačte. Probajte da živite sa 30.000 dinara u mesecu, ako imate sreće da izdate stan. Ponovo idemo slučjem da se međusobno cinkarimo i da se prijavljujemo.
Kao fol stanodavci ne žele da se neko prijavi na stan. . Kad sam se žalio opštinskim organima smejali su mi se u lice, a porez znaju da naplate. Probajte nekog posle sudskim putem da izbacite iz stana ako ste ga prijavili na tu adresu. Sudski proces je posle trajao 5 godina.
Da plaćamo porez državi koja je utrostručila broj administracije, u uslovim kada je prepoplovljena i osiromašena. Da plaćamo državi porez koja nije u stanju da sredi prvo stanje u toj oblasti.
Da plaćamo porez državi u kojoj nekoliko meseci izdajem stan, pa ja kad izdam stan bar 3 do 4 kirije otpišem na dugove i renoviranje. Da li vi znate da ste oterali sve poslovne ljude i da je sad lakše naći Marsovca nego izdati stan u BG-u na dobroj lokaciji.
Pa čak i na ovim vestim ste imali ono kao hiljade stanova se izdje u BG-u, na nekom sajtu. Izdaje se nije izdato. Kako li je tek u drugim gradovima ne smem ni da pomislim.

Milos

pre 11 godina

A sta je sa podstanarima koji se prijave na adresu pa posle pobegne, kako njega da odjavim kada mi treba njegov pristanak? Na kraju zavrsim sa njih deset na istoj adresi...

Miksha

pre 11 godina

Vidim da mnogi iznose istu primedbu, a to je da država traži svoje bez ikakvog obzira prema realnoj situaciji u državi. Zašto je donet zakon da privatni sudski izvršitelji mogu da naplaćuju dugove nastale neplaćanjem komunalnih usluga, ali ne mogu ja da ih angažujem kao građanin da naplatim dug od države ili od neke firme? Zašto ne smanje porez na izdavanje na 5% kao što neko napisa, pa bi mnogi prihvatili da ga plate jer bi na taj način mogli da imaju veću pravnu sigurnost i ugovorni odnos sa zakupcem? Opet, kad prijavite stanara, ako prestane da plaća ne možete da ga iselite mesecima?! Zašto nije moguće prijaviti struju, Infostan, itd. na stanara kao svuda u svetu? A zašto bi se i stanar prijavljivao kad zna kakva ga golgota čeka pri novom vađenju dokumenata? Zamislite da sva dokumenta menjate jednom godišnje po sadašnjoj proceduri? I tako u nedogled...

Mare

pre 11 godina

Umesto što smišljate kako da uterate što više novca u budžet, smislite kako da se rastereti pritisak na budžet. Sad treba ganjati stanodavce da bi se imalo za plate raznih savetnika, estradnih menadžera, modelsica i da se njihovim finansijerima isplati 13 miliona evra u Novom Sadu...

Jermenko

pre 11 godina

Izdavanje stanova uopste nije unosan posao, jer su cene stanova pale, a i padace.
Zasto bih prijavio stanodavca kod kog nisam prijavljen? Da bi mi on povisio stanarinu za 15% jer mora da placa besmislen porez drzavi? Tj. ja da placam taj porez preko povecane stanarine. Ma, nemojte...

Goran

pre 11 godina

Realno bi od plaćanja ovog poreza samo država imala koristi, a opet bi nadrljali i platili mi podstanari kroz veće stanarine,inače već drugi moj gazda prodaje stan jer mu se ne isplati više izdavanje

ekonomista

pre 11 godina

necu da komentarisem (ne)isplativost rentiranja. No jedno je sigurno. U SVAKOJ uredjenoj, pravnoj drzavi, porez se ubira na SVAKI DOHODAK. A to znaci i dohodak iz kirije. Bez obzira sto vi nemate posao, samohrana majska ste, itd. Primanja imate i na to se placa porez. Poreska osnovica je nesto drugo, a da li cete placati 0, 5, 10, ili 20% ili vise zavisi od poreskog sistema. U SAD na primer zavisi od tvojih ukupnih primanja. U turskoj je 20% ravno. Svi troskovi za struju, vodu i sl su obaveza podstanara u obe drzave. A da na kazem da opstina nije ta sto odredjuje vrednost rente. Jednostavno, placate porez na isnos na koji ste izdali.
Kada bi smo mi imali normalan, progresivan poreski sistem, onda vi verovatno porez na minimalac (recimo 200E mesecno) bio 0. Tako da ako izdajete stan za ovu sumu i nemate druga primanja, ne bi ste ni placali porez. No, naravno mi nismo uredjena, pravna drzava...

vesna

pre 11 godina

Nek drzava pocne da vraca sto joj je ukradeno odneto na koje kakva ostrva a ne da samo deli nanogice i kucne pritvore,nek naplacuje utroseno ali svima a ne samo da dize cene svega. Kad bude nesto i puzala sem raspada i privilegovanih koji ne moraju nista , mozemo da pricamo

Goran K.

pre 11 godina

Poreska uprava je naivna i ne može da utvrdi ko idaje stan... zar se nismo i na popisu izjasnili da li živimo u sopstvenom ili iznajmljenom prostoru? Neradnici nesposobni. Lopovska država.

u ovom slučaju država hoće lov u mutnom

pre 11 godina

(z., 17. februar 2013 09:37)
Ako su legalno stekli nema problema. Platili su porez kad su kupili stan. Platiti državi porez na iznajmljivanje pri ovakvim neregulisanim zakonskim obavezama države je lopovluk.
Ja imam jedan stan koji nisam uspeo da izdam u jednom zimskom periodu. Da li znaš koliko me košta infostan, pa postavljam pitanje zašto ja uošte onda plaćam CG, kad mi takav luksuz nije potreban. Koliko Kolubara, Železara,Železnica,SrbijaGasa ... treba da se pokrade da bi nešto funkcionisalo. Država je imala dovoljno para da završi sitem oko CG po sistemu koliko trošiš toliko i plćaš. Da li sam ja kriv ili država što se u neizdatom stanu rasipa energija, a pune nam glavu kako trebamo da štedimo resurse?
Kad pričamo o porezu treba imati i u vidu i ostala primanja porodice koja izdaje stan. Kao i troškove koji nastaju pri održavanju stana. Sve što se pokvari u stanu nisu troškovi podstanra, nego stanodavca. Pa i da se stan izda za 300 do 500 evra, ako su to jedina primanja i kad se oduzmu svi troškovi oko tog stana videćeš da to nije velika zarada.

P.S A to što su pojedini direktori npr EPS-a svojevremeno kupili 30 stanova nije moj problem. Čovek je u 70 godini kažnjen za lopovluk tako što su mu uzeli 2 ili tri stana. Kene, kome su pojedinci platili 250 milona dinara takođe nije problem poštenih ljudi.

carapa na glavi

pre 11 godina

Ma hajte molim vas, drzava treba da otme od svega? Sa takvim konceptom drzava nije nista do legalizovani reketas, najorganizovaniji kriminalac iza kojeg stoji ogroman represivni aparat. A cemu sve to, pitam vas? Da bi taj aparat bio svrha samom sebi i onima koji su njegov deo.
Da se razumemo, porez mora da se placa da bi drzava, u meri u kojoj je u interesu gradjana, postojala. Ali neki porezi su besmisleni a pogotovo ovi porezi na prireze. Biti drzavljanin se na kraju svodi gotovo iskljucivo na placanje preskupih usluga i sto je najgore raznih poreza da biste na kraju skapavali u borbi sa egzistencijom. Gde je tome kraj? I sta dobijamo za uzvrat? Korumpirano drustvo sa najgorim zdravstvenim uslugama, katastrofalnim obrazovnim sistemom, neefikasnim i kontrolisanim sudstvom, ogromnom drzavnom administracijom.

GuC

pre 11 godina

osoba koja je postavila naslov, "unosan posao", ne živi u Srbiji...kako drugačije shvatiti ovu neistinitu podmetačinu. Članak se zaista odnosi, isključivo, na "male" ljude, koji su ili nasledili stan, ili se povukli na selo ili dali plac u zamenu i sl..znači, novinar nije posvetio članak INVESTITORIMA-IZDAVAČIAM (tu ih ima stvarno raznih). Kad ta ista jadna država (kao da nije naša) obezbedi jasna pravila igre, svima će biti bolje, pa i njoj.
Kada vam stanar ne plaća ni kiriju, ni infostan, ni struju ni telefon, kad se divlje nakači na kablovsku etc...kako država postupa prema vama? Pa kaže, to je vaš problem, tužite stanare, izbacite stanare i sl...infostan tuži, dolazi na izvršenje...vi izbacujete stanara (ako vas ne odbije silom), nasledjujete njegove dugove koje niste napravili itd...u pitanju su već hiljade eura dugovanja.Ili, neće da se iseli, zato što ste bili glupi i prijavili mu prebivalište, poštujući zakon. I sada, pretpostavimo da vi pošteno prijavite prihod na osnovu ugovora o zakupu stana: plaćate im porez i nema šanse da ubedite državu da niste "zaradili" 200 eura jer vam stanar ne plaća!! Šta će ubediti poreznike da niste dobili novac od izdavanja mesecima?
Predlažem ovom novinaru da nastavi sa pisanjem, neka istraži kako zaštititi gradjane (stanara i izdavača), kako postaviti striktna pravila igre. Država bi morala da se makne se od sirotinje već jendom, pa da naplatite samo kriminal Kolubare, već bi ste namirili vaše automobile.

Svi gubimo

pre 11 godina

Drzavi je samo stalo da naplatom poreza dodje do jos para a ne da regulise trziste iznamljivanja nekretnina. Lose ce proci i stanodavci a jos gore podstanari samo ce naravno drzava skinuti kajmak za svoje sve vece troskove i cinovnike.

pera

pre 11 godina

Pa kod nas kazne za utaju poreza nisu bas male kako se tvrdi. Prvo placate novcanu kaznu zato sto niste podneli prijavu a onda sledi i novcana kazna za utajeni iznos poreza koji ide od 2 do 10 puta vece sume od utajenog iznosa. Plus vam preti i zatvorska kazna od nekolio meseci do vise godina u zavisnosti od utajenog iznosa. Problem je sto poreska uprava drasticno kaznjava novcano one sa malim poreskim utajama npr od nekolio hiljada dinaa, a one koji utaje milione evra u dinarima kazni sa blagim novcanim kaznama od onih koje su mogli da naplate tako sto se mozda utajeni iznos pomnozi samo sa 2 a mozda i manje, a ne sa 5 ili 10, i jos kaznu sluzite u kucnom pritovu. Setimo se jednog primera iz medija.

ameli

pre 11 godina

Vlasnici koji ne znaju vide dobru zaradu u stanovima, zato i moraju da iznajmljuju.
Stvar je vrlo komplicirana.
Stan kosta 100 000e (uzmes kredit na 25g) mjesecna rata 330e iznajmis stan za 350e i isplatio si investiciju nakon 23g

Tko pametan ide investirat u ista da mu se investicija vrati tek za 23g i tek onda da krene poslovat u plusu?

haha haha kako su ljudi....

Milojko-Bg

pre 11 godina

@ekonomista: "U SVAKOJ uredjenoj, pravnoj drzavi, porez se ubira na SVAKI DOHODAK."
U uredjenoj pravnoj drzavi porez se placa na ukupni godisnji prihod, pa porezu podlezes ako zaradis godisnje ukupno preko 35000 evra.
Kao sto je neko dole napisao, od 200 evra mu ostane 130. Tako je bilo i ranije, od 300 sam placao 100 opstini. I porez na stan vam je 3 puta veci ako u njemu ne stanujete. A na orocena devizna sredstva na 2 godine imate cistih 5% kamate godisnje, pogledajte i sami: http://www.kombankbd.com/me/tekst.asp?id=62 i to je bez natezanja, renoviranja, amortizacije i bilo kakve sikiracije. Sve u svemu, da bi podstanaru dao jeftinije, treba da izigravas kriminalca koji ne placa porez, a imas 5 puta manju zaradu nego da si novac orocio. Tacno je da masa nema para, ali ima stanova i po selima za manje kirije. Dakle, naslov teksta, da je rentiranje unosan posao, je samo provokacija. Unosno je prodati stan a pare orociti na banci i stanovati u tudjem stanu, pa zaradis 5 puta vise.

Jan

pre 11 godina

Na zapadu placas porez ali isto tako imas i poreske olaksice ako izdajes stan. Svi racuni u vezi opremanja stana, popravke, investicije, redovno odrzavanje - sve se odbija od poreza i onda se izdavanje isplati. Bez toga se ne isplati.