Petak, 15.02.2013.

20:29

Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije

SAD su upozorile lidere u Albaniji da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma, istovremeno im otvoreno rekavši da se ne mešaju u poslove Srbije, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

153 Komentari

Sortiraj po:

FOLIRANTI

pre 11 godina

Koji su ovo piromani. S jedne strane ko fol upozoravaju Albaniju da se ne meša u stvari Srbije, a sa druge strane čestitaju Kosovu godišnjicu. Ko koga zeza?

TARANTINO

pre 11 godina

Ja njima ništa ne verujem. Možda je na ovako nešto uticalo popravljanje imidža Srbije u svetu i lobiranje naših političara. Zahvaljujući predsedniku Nikoliću, Aleksandru Vučiću i premijeru svet nema predstavu u nama da smo zatucani i nekooperativni. Amerika je uvek igrala na to da se u svetu predstavi kao "good guy" pa ovom malom packom Albaniji ostavlja sebi prostor za dve stolice.

Stefan

pre 11 godina

Hoćeš da kažeš da nisu slali stingere talibanima u Avganistan tokom invazije SSSR-a,
(St. Deus, 16. februar 2013 13:27)

Nisu amerikanci naoruzavali Talibane, naoruzavali su Mudžahedine, to su potpuno različite grupe. Kada su Rusi otisli razne Mudžahedinske grupe su počele da se bore izmedju sebe i da vrse strasne uzase nad narodom, civilima. Izmedju ostalog je bilo mnogo slučajeva silovanja mladih decaka od strane mudzahedina. Posto su zene pobegle iz tih regija masovno u Pakistan, Mudzahedini su upadali na Univerzitete u Afganistanu i silovali masovno i maltretirali studente, studenti su se onda (koji su inace jako veliki vernici, ne mozes biti student tamo a da nisi islamski ekstremista) digli i eto Talibana. Taliban bukvalno znaci Student na njihovom jeziku.

A Osama Bin Laden je bio lukav covek koji se brze bolje prebacio pod zastitu Talibana kad je video da ce preuzeti kontrolu zemlje od mudzahedina. Kupio je tri Tojota Dzipa Muhamed Omaru - vodji talibana i ovoj budali to bilo dovoljno da mu garantuje bezbednost od svih pa cak i od Amerikanaca.

Uglavnom, Talibani su se borili protiv tih koje su Amerikanci naoruzavali. Zavrsilo je neko oruzje kod njih (doneli ljudi koji su menjali strane, zarobljeno itd) ali je i dosta upotrebljeno protiv njih.


Ja sam jos dosta sada naravno pojednostavio, ipak imam samo 1500 karaktera na raspoloaganju.

A vi svi posle razmislite kad kritikujete strance kako pobrkaju sve kad pricaju o nama.

St. Deus

pre 11 godina

Nisi bas dobro "pratio" istoriju americke diplomatije. Sedi 1.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (coshki, 16. februar 2013 11:46)

Hoćeš da kažeš da nisu slali stingere talibanima u Avganistan tokom invazije SSSR-a, da nisu podržavali Sadama u sukobu sa Iranom 80-ih godina prošlog veka i da Sloba nije bio "faktor stabilnosti" na Balkanu? Verovatno si malo mlađi pa se ne sećaš svega toga, a u školi se ne pridaje pažnja novjoj istoriji. To nije razlog da se malo ne raspitaš ili guglaš.

обреновићев унук

pre 11 godina

Кад вас Америка брани углавном добијате. Кад вас Америка напада углавном губите.

Sloba

pre 11 godina

Važni "detalji": Za dve godine, SAD će zameniti Rusiju na prvom mestu po proizvodnji gasa u svetu, a 2017. godine SAD će, po svemu sudeći, biti i najveći svetski proizvođač nafte! Dakle, sve one prognoze naših "stručnjaka" o skoroj propasti Amerike naravno nisu tačne, kao i sve drugo što naši "stručnjaci" trabunjaju već 30 godina.
Onog trenutka kad SAD postanu energetski nezavisne, a taj dan se kako vidimo bliži, njihova spoljna politika će se u velikoj meri promeniti.
Da li nas posle toga očekuje bolji ili lošiji svet - ostaje da se vidi.

Minotaur

pre 11 godina

Otkud odjednom ovakva promena politike SAD-a?! Sve me je strah da nece sutra nesto da "traze"...Najbolja je ona nasa narodna " u se i u svoje kljuse"...

coshki

pre 11 godina

Ko je imalo pratio istoriju američke diplomatije zna da su oni po potrebi podržavali i talibane u Avganistanu, i Sadama u Iraku, i Slobu u Srbiji itd. Kad im više nisu trebali pustili su ih niz vodu. (St. Deus, 16. februar 2013 10:50)

Nisi bas dobro "pratio" istoriju americke diplomatije. Sedi 1.

pera zdera

pre 11 godina

Ovo sam od prvog dana rekao, naivni albanci su pogresno shvatili americku politiku i misle da mogu bilo sta da rade.
Ameri samo gledaju svoje interese nisu oni njihovi prijatelji.
Sad sam lepo raspolozen posle ove vesti..hvala ameri!

Markoresko

pre 11 godina

Ocigledno je sta bi to znacilo.
Rat Srbije, Makedonije i Grcke protiv Albanaca i velike Albanije.
Taj rat Albanci ne mogu da dobiju.
I vrlo je jasno sta ce im se desiti ako im amerikanci povuku podrsku i trupe.

Konstatacija

pre 11 godina

@стена

A ti stvarno mislis da je to zbog Dacica.Znas li koliko je on njima interesantan.Ko premijer Burkina faso.Do 2002 godine je bio na crnoj listi za ulazak u Ameriku

JOVANČA

pre 11 godina

Alaj se prave dobri. Sa Amerikom samo oprezno. Zahvaliti na podršci, i dalje lobirati za nas i dokazivati da smo u pravu ali leđa dobro čuvati.

Mr X

pre 11 godina

Kasno. Podržavali su Albance na Balkanu 2 decenije, bili slepi na sve što se dešavalo od kriminala nadalje, bombardovali Srbiju, napravili Albancima i drugu kvazi-državu, i danas ih stipendiraju. SAD su napravile problem Evropi koja, nemušta, je samo sledila ovu politiku. U međuvremenu, izgubili su Srbe, logično (ne računam onih 100 što se okuplja po prijemu u Ambasadi, većinom zbog para), od amerofila napravili rusofile i izgubili podršku. Od čoveka koji je gledao NBA noću, došao sam do toga da više ne čitam ni Jahu vesti iz Amerike. SAD više ništa ne mogu da naprave na Balkanu, eventualno može EU. Jedini problem što je sve više evroskeptika, ponajviše zbog politike uslovljavanja Kosovom, baš onom iz Vašingtona. Epilog: možda će ugurati sakatu Srbiju u poluraspalu EU za 20 godina, ali ove srpske komentatorske ruke više ne kupuju ništa Made in EU ili USA, samo istok do Kine. P.S. Neka se SAD ne zavarajavaju mantrama srpskih političara - svi oni staju na prste dve ruke. Smenili smo Miloševića, smenili Tadića, ako se i ovi budu upetljali, a čini se da hoće, padaju u jednoj izbornoj noći.

Sotir zvani đubre

pre 11 godina

a ko kaže da Kosovo i Albanija nisu već u velikoj Albaniji?,to što to nije na papiru verifikovano šta to ima veze,pa po našem ustavu Kosovo je još uvek deo Srbije,da li je?

St. Deus

pre 11 godina

Ko je imalo pratio istoriju američke diplomatije zna da su oni po potrebi podržavali i talibane u Avganistanu, i Sadama u Iraku, i Slobu u Srbiji itd. Kad im više nisu trebali pustili su ih niz vodu.

стена

pre 11 godina

Браво Дачићу! Тако се то ради. Само да је Слоба био паметан да је исто то радио данас би били бог и батина балкана. Само је требало пустити друге да крену први то да раде.

jovica

pre 11 godina

Malo kasnije biće im jasnije! SAD isključivo širom sveta gleda sopstvene interese. I tako treba! A mi da se ugledamo na njih!
Umiljato jagnje dve ovce hrane!

Стефан Тоти

pre 11 godina

Плаше ме ови Амери, забринут сам што су они стали у "заштиту" Србије.
Боље да се не мешају.

Petar

pre 11 godina

A vi nastavite da se smejete Dačiću..Sa više od 10 funkcionera SAD se sastao u proteklih 6 meseci a nedavno je bio u višednevnoj poseti SAD. Koliko god on bio i previše neformalan, sklon ispadima, verovatno je najspospobniji političar Srbije - racionalan, pragmatičan, konkretan, pripadnik realpolitičke škole, ili drugim rečima, gadja tačno u metu.

pokojni toza

pre 11 godina

Na zalost nasu, ova akcija je debelo zakasnila i odrazava nemoc USA da kontrolise vec zavrsen projekat Velike Albanije. Nacionalne vodje Albanaca iz Albanije, Sa Kosova i Makedonije, odavno su sklopile vrlo cvrste dogovore podrzane obicajnim pravom o stvaranju jedinstvene drzave.Sada, taj proces vise niko ne moze da zaustavi i kontrolise. Posledica ce biti postepeno pojacavanje pritiska na Srbiju glede Presevske doline, pojacavanje finansiranja od strane Albanskih kriminalnih grupa,i na kraju najverovatnije sukob sa Srbijom. Nadam se da sam pogresno predvideo.Boze Pomozi nama slepima kod ociju.

Serbinho

pre 11 godina

Saudijska Arabija nije htela nista sa Srbijom i nismo ni imali nikakve odnose.
Kad su se obnovili odnosi sa Emiratima kroz otvaranje ambasade ili konzulata, istog trenutka se uradilo isto i sa S.Arabijom.
Izetbegovic najavio hitno poboljsanje odnosa sa Srbijom.
Sada ovo iz Amerike, pa se ne bih iznenadio da je Seik povukao malo svoje kontakte.

M.

pre 11 godina

Kako, tako, nije prijatno kada ti Ameri dele packe, mi to najbolje znamo. Neka njima malo zvoni u usima. Znaci kola su polako pocela da idu nizbrdo, a bolje nisu ni zaslizili. Znamo nastavak. Albanci ce se dici protiv Amera i eto lepo sve ce doci na svoje mesto... Pozdrav...

daj malo pameti

pre 11 godina

Opet su oni u NATO a ne mi. Ako imamo i malo pameti da uspostavimo dobre odnose sa Amerima, jer jedino oni mogu da budu garanti da se Kosovo ne ujedini sa Albanijom. Pa nek ne bude ni njihovo ni nase. Nema druge alternative osim rata u kojem bi proterali sve Albance i vratili zemlju. Sto je malo suludo!

Tempore est pecuniae

pre 11 godina

Verujem da ce sve doci na svoje!Dosta nepravdi je ucinjeno Srbiji!Da,mislim da ne treba Albanija da se mesa u unutrasnja pitanja Srbije!Samo,gde je SAD bio da se oglasi u maju mesecu pred izbore u Srbiji kada su predsednici stranih drzava ( npr. Francuske i Ceske) davale podrsku na izborima pojedinim predsednickim kandidatima?!

Bili, videli, ne hvala!

pre 11 godina

...Ne treba nam niko mi smo sami sebi dovoljni...
(Milospo, 15. februar 2013 22:50)

Sve sve, ali molim te samo bez ove rečenice - to smo već probali - hvala ne treba!

Podunavac

pre 11 godina

Najveci kosmar Albanaca je da im Amerika kaze dovidjenja. Umesto da sredjuju odnose sa Grckom, Makedonijom, Srbijom, oni se nadaju vecnoj podrsci Amerike. Mozda ce je imati i narednih decenija, ali kad tad ce njihov bodyguard izgubiti interes. O tome moraju da razmisljaju Albanci na vreme. Ne pricam ja o nekakvoj osveti, ali dovoljno je da ostanu sami i izolovani to nikako nije dobro za njih.

Nevena

pre 11 godina

I sada mi kao treba da budemo srecni? Opet neka sargarepa, zamazivanje ociju dok ne dobiju sta zele i napismeno. Sad su se setili nas kad su zavrsili posao. Ma daj...

komshija

pre 11 godina

Najveci kosmar Albanaca je da im Amerika kaze dovidjenja. Umesto da sredjuju odnose sa Grckom, Makedonijom, Srbijom, oni se nadaju vecnoj podrsci Amerike. Mozda ce je imati i narednih decenija, ali kad tad ce njihov bodyguard izgubiti interes. O tome moraju da razmisljaju Albanci na vreme. Ne pricam ja o nekakvoj osveti, ali dovoljno je da ostanu sami i izolovani to nikako nije dobro za njih.
(Podunavac, 15. februar 2013 23:09)

Cudni ste vi sarbi,shta vi mislite rusija bitce vecna,rusija vama bitce vecna.shto se palite,ko baba mladzoj nevesti.
Josh najveci koshmar bitce kad vash bodyguard rusija uguta citavog i nemate nishta da im date i eto vi ste u nashe ruke.o tome srbi treba razmishljat na vreme,Umesto da sredite odnose sa madzarskom,bugarskom,bosnom,turskom,hrvatskom,albanijom i eu.Vi se nadate vecnoj podrzci rusije.A za izolovani,albanija dok ima more, europu, bosnu,tursku,hrvatsku,bugarsku, nama nece trebati grcka, i srbija, a koliko za fyromance i montenegrine, vi brinite za njih mi uopshte nit mislimo o njih. podgorica i shkupi su albanija,ko shto i vi sami znate.

Sloba Djakovic

pre 11 godina

Ne gajite iluzije kome ce pripasti podrska Amerike, Nemacke i Engleske. Albanija je stvorena sa namerom da takva drzava sluzi kao poluga spoljnim interesima velikih sila na Balkanu. Velike sile nemaju zamenu za takvog saveznika, a za svoj trud dobili su deo kolaca - drzavu Kosovo. To je nas problem (srpski) sto smo sto godina u zavadi sa albancima, a sve je zakuvano u balkanskim ratovima - iz romantizma u nacionalizam. Retorika nacionalizma je jedini recnik koji moze da potpali i probudi neopismenjene mase. Amerika mora da cuva imidz svetskog policajca koji drugima deli lekcije i uci ih ponasanju. Sa druge strane, moze da svrgava rezime, postavlja svoje ljude, diktatore, citave vlade ili da zemlju vodi kao agenciju. Albanci ciljeve svog nacionalizma mogu strpljivo da gaje ovako desetinama godina jer ih je sve vise, a nas sve manje.

Mig-29M

pre 11 godina

Zbog koje Srbije? Oni su od Srbije uzeli šta im je trebalo, ostalo još samo Preševo. Ovo je upozorenje da razmisle prije nego krenu na Grčku ili Makedoniju. Čisto da ih obavijeste da je Grčka, uprkos krizi, još uvijek ozbiljna država sa moćnom i modernom vojnom silom. Za razliku od Srbije, koja liči na svašta nešto osim na državu koja drži do sebe!

Nema časnih namera

pre 11 godina

...Čekajte da još jenom razmislim...
Ne, ne verujem u časne namere Vašingtona.
(Prijatelj, 15. februar 2013 22:26)

I ne pokušavaj da veruješ u časne namere ičije politike i da tražiš zdravu logiku - tu postoje samo interesi. Samo je to u pitanju. Kakvi? - to samo oni znaju. Kada postanu vidljivi onda je obično za drugu stranu prekasno.

Sascha011

pre 11 godina

Ma, Ameri su mama.. Nema normalne, demokratske, civilizovane drzave koja ima problem s njima. Godinama nam k'o nemirnom detetu govorili nemojte tako braco Srbi, ne valja to sto radite.. i, na kraju moralo da padne nekoliko brutalnih petica po obrazima svetosavskog ponosa. To najzad skapiralo i ovo nase nezamenljivo sveto trojstvo na vlasti. Uz lokve krvi, naravno.. ali, ko se jos zamlacuje dalekom proslovekovnom istorijom. Neka su oni nama zivi i zdravi, kad boljih nemamo.

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Vidi se da albanci imaju svoga gospodara. Naucili su oni kroz vekove da ne zive u slobodi, nego pod diktatom nekog gospodara, koji im kaze sta smeju i sta ne. Tako je bilo za vreme Turaka pa sve do sada sa Amerima.
Nama Srbima moze se dosta prebaciti, ali ne, da smo se savitljivi udvarali nekom Hegemonu.

Zmaj

pre 11 godina

"Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije", "UEFA odbila da izbaci Srbiju", "Meteorit promasio Srbiju"...Mora da je zbog dana drzavnosti. Nikolicu, hitno proglasavaj ovu godinu godinom drzavnosti Srbije!

Dule

pre 11 godina

Kada ce vec ovaj narod da shvati jednu cinjenicu koja je prisutna odkad je veka i sveta: velike sile niti mrze niti vole bilo koje narod, vec jednostavno gledaju svoje interese, kao i svaki drugi narod. U politici ne postoji ni ljubav i mrznja. Pametni mali narodi to prepoznaju i gledaju da mudroscu, strategijom i realnim prepoznavanjem odnosa snaga izvuku najbolju poziciju za sebe. Mi smo u prethodnih 20 godina ispali najveci slepci pokusavajuci da se rogatimo i inatimo sa njima i sasvim logicno izgubili sve sto se izgubiti moze. Nazalost pamet je tada u Srbiji proglasena za izdaju, a na povrsinu su isplivali demagozi. Ja vama garantujem da bi danas Kosovo ostalo u sastavu Srbije da smo imali pameti, isto kao i Kurdistan u Turskoj ili Baskija u Spaniji ili na desetine drugih primera u svetu i to bez ikakvog gubitka suvereniteta. Upravo zbog tog inacenja mi danas nemamo nikakav suverenitet jer nam je ekonomska i politicka pozicija preslaba. Kada cak i(bivsi)radikali koji su se svojevremeno najvise kocoperili i inatili, se sada svima ulaguju onda vam je sve jasno. Sve po starom srpskom receptu - prvo teraj inat, a onda na kraju skidaj gace.

nikola

pre 11 godina

Pa vi i dalje kritikujte Dacica.
(DG, 15. februar 2013 21:55

U prevodu je ovo znacilo sacekajte malo Dacic jos nije potpisao provali ce nas.

zluradi

pre 11 godina

UEFA odbila da isključi Srbiju!

Asteroid proleteo rekordno blizu Zemlje

Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije


Danas nam je divan dan, divan dan ...!

Alek

pre 11 godina

Zivo me interesuje hoce li se Albanija povinovati opomeni. Ili ce se zavrsiti kao kada je Dzejms Bejker 90-te upozoravao da se nece dozvoliti secesija iz Jugoslavije !? Jako se brinem kada oni pocnu da se brinu za nas.

Dragi

pre 11 godina

A mi magarci.Sada kada smo predali sve mogu i da ih kritikuju...Kao razmaženo derište koje se okačilo za luster u ljulja se i ljulja se a gosti za stolom...licemerje.

Milospo

pre 11 godina

Postovana braco Srbi ja ne verujem nista ovim amerikancima.Ustvari tesko nama ako smo docekali da nas brane najveci licemeri danasnjice.Ne treba nam niko mi smo sami sebi dovoljni,a oni ce da uzmu od nas sta hoce na ovaj ili onaj nacin (milom ili silom).

Prijatelj

pre 11 godina

Ovo je pismo iz Stejt departmenta albanskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Reč je o diplomatskoj noti, koja je primereno zakasnela, jer se odnosi na događaj iz novembra kada je Sali Beriša najavljivao "Prirodnu Albaniju" i nastavio svoju retoriku iz sredine '90ih.
S obzirom na odnose SAD sa drugim državama u regionu, ovo je u rangu prve, slabašne, prijateljske opomene. Možda zato što su videli da su njihovi stari saveznici u Evropi počeli da se osećaju neugodno: Katalonija u Španiji, novi češki predsednik, UK hoće "redefinisanje" članstva u EU...
To je i prvi znak da su SAD donekle ostvarile svoje interese ("nezavisno" Kosovo) i da neće podržavati nove sukobe. Albanci koji bi da nastave svoje pohode više nemaju podršku, ali ostale balkanske države nemaju razloga za radovanje.
Nikada ne verujte lažnim saveznicima - oni su Balkan više puta gurnuli u rat. Verovatno je i ovoga puta primenjena taktika Wag the Dog: formalno se umiruje retorika iz Tirane, ali se na terenu stvara "kosovska vojska".
Čekajte da još jenom razmislim...
Ne, ne verujem u časne namere Vašingtona.

Spartacus

pre 11 godina

Za trenutak su braca albanci zaboravili ciji su interesi na prvom mestu, pa su odmah dobili packu da se podsete. Naravno nama to nista bitno ne menja poziciju.

dan zaljubljenih

pre 11 godina

Prava vest za dan zaljubljenih. Tako je dirljiva briga SAD-a za unutrašnje stvari Srbije da to naprosto natera suze na oči... Pošto je Albanija decenijama, a naročito krajem devedesetih godina učestvovala u pripremi oružane pobune, otvorenom ratovanju protiv SRJ (i Srbije), davala logističku podršku teroristima-hirurzima i žutim kućama, i sve to uz prećutnu (a i glasnu) podršku SAD-a, ova američka opomena Albaniji je pravi miks cinizma, ironije i podsmeha...
A naši mediji su ovu vest valjda doživeli kao neku veliku promenu američke politike, inače je niko normalan ne bi preneo kao vest...

Šarada

pre 11 godina

Ojha, pa zar ti isti Englezi nisu prenosili ista takva upozorenja Amerikanaca - Rusima, na primer, u Avganistanu; ili Iračanima ili Vijetnamcima posle odlaska Francuza; ili mnogim južnoameričkim državama - a gde je bre bio taj engleski Fokland ili ta neka prelepa, isključivo engleska ostrva; i šta reći o Južnoafričkoj republici - biće da su Englezi debilni i retardirani i pojma, jadni ni(je)su imali.
Nego, radujem se što Englezi dokazuju opet da su samo jenkijevska ispostava.
Priznajem da sam subjektivna - moj pradeda Rus je "pobegao" i živeo u Engleskoj jedno vreme kao pseto (a la Crnjanski), al' nekako je, hvala mu, izabrao Srbiju za svoju domovinu. Nije umeo da piše tako lepo i tako nesrećno...
I, šta da vam kažem narode moj, nek crknu dušmani.

zoran

pre 11 godina

Alo patriJote. Grčka je u NATO i či m su pomenuli Grčku Ameri su reagovali oštro. Da je Srbija u NATO ne bi Shqiptarë smeli da pisnu. Sada bi naša vojska vijala UČK teroriste po Prokletijama. Ovako, čekamo da očepe Grke, na žalost...

zoran

pre 11 godina

Na kraju ce da zarate Albanci i Ameri. Samo polako...Kosovare ce da izda strpljenje, jer od drzave nema nishta i krenuce na Bondstil...a onda...Srbija treba da bude strpljiva i samo strpljiva. Vreme radi za nas. Strpljen spashen.

Nacionalizam u modi

pre 11 godina

SAD je zemlja sa diplomatijom u kojoj vlada iskljuciovo racionalan pristup. Nepostovanje dogovora i gubljenje poverenja znaci politicki zaokret u odnosima dve drzave. Jedan od primera iz proslosti je SFRJ, od saveznika i zemlje koja je dobijala skoro najvecu pomoc, dosla je do prvog kandidata za distribuciju nagomilanih proizvoda americke namenske industrije. Sve zavidniji medjunarodni polozaj Srbije svakako provocira albanske nacionaliste, i tera ih da prave ovako ishitrene poteze koji trenutno nisu u skladu sa spoljnom politikom SAD-a. Samo treba nastavi ovim tempom.

limbo

pre 11 godina

Balansiranje, ostvarivanje uticaja kroz upravljanje kriznim zaristima. Kod velikih drzava uvek su dugorocni interesi u igri a ciljevi obicno opravdavaju sredstva. Velika sahovska tabla na kojoj mi svakako nismo jaka figura...

StrelaPA

pre 11 godina

To je ta prica. Amerikanci ostvarili svoj cilj i uzeli Kosovo (ako neko veruje da je Kosovo drzava Albanaca, a ne americka ispostava, taj je jako naivan) , pa sad Srbija na ostatku svoje teritorije moze da radi sta hoce, ne interesuje ih. Svi su izgledi da ce sad konacno da nas ostave na miru, jer ovako nesto do sad nismo imali...

Sciponja per Kosova

pre 11 godina

"Mi Aljbanci smo mnogo propatili u zivotu, prvo su nas napali paramilitarci Aljeksandra Makedonskog koji nas je pokusal istrebiti, mnogi Aljbanci su pod prisilom stavljani na sljonove i isli da se bore u Indiju,za makedonske interese! Godine 1204. aljbanski narod je napadnut od Bjelorusa,citavi aljbanski gradovi: Atina,Podgorica i Sofija su spalljeni, zene su odvedene u logore sirom Bjelorusije,djeca su masovno pokatolicena!

U 14. vijek su nas bombardovali Farska Ostrvca, 2 milijarde aljbanskog naroda je pobijeno! Niko nije odgovarao za zljocin u Hag !!!

Na preljazu iz 15 u 16 vek pokusali su Argentina i Brazil da podijele Kosova i Aljbaniju, ali ne moze, spasla nas je bratska Litvanija!

I mi Aljbanci nemamo nikakvo pravo, ja ne smem da prodjem kroz Beograd sa zastavom Kosova, odma mene oce biju velikosrbi, a u Makedonija ja kad odem tamo ne smem da prodefilujem za zastavom UCK-OVK odma me zaustavi velikomakedonski miljicajac

SVETE POGLEDAJ STO NAM RADE VELIKOSRBI I VELIKOMAKEDONCI AGRESORI !!!

Kosoves!"

dacha

pre 11 godina

Vi ste ovo stavili kao udarnu vest, a na Reutersovom sajtu čik ko uopšte pronađe. Ali je zato Obamina podrška Kosovu tamo bila udarna vest. Pomirite se, njihov je interes na drugoj strani.

dnK

pre 11 godina

nek' su i ameri jednom bar uputili adekvatnu poruku svojim kvazi prijateljima. Ako se nealbanski narod balkana ne probudi na vreme, posle ce biti mozda i kasno, jer ocito je sta je cilj albanske politike u sinhronizaciji sa narodom. Da je Albanija jaka kao Iran, vjerovatno bi bili jedina drzava na balkanu, ovako su bar donekle limitirani.

Milos USA

pre 11 godina

NICIJA NIKAD nije gorela do zore Albanci.

Tockovi istorije se ponovo okrecu i stvari ce nadajmo se u dolazecim godinama doci na svoje pravo mesto.

Srecan vam ovaj divan dan!

Zivela Srbija!

Deki

pre 11 godina

Mozda u Rusiji nije bilo nekih vecih posledica od pada meteorita na Uralu, ali za USA ne znam sta da kazem, ovo svakako nije normalno, makar ne gledajuci sta se desavalo poslednjih dvadeset i par godina

Cincar

pre 11 godina

Moramo shvatiti da se SAD vode isključivo sopstvenim interesima. Njihovi interesi ovde su da Balkan ostane politički i vojno rasparčan kako bi lakše upravljali ovim važnim geostrateškim regionom. Do sada su, između ostalog, koristili Albance i njihovo "nacionalno pitanje" u svrhu tog cilja, međutim kako je formiranje "Velike Albanije" sve izvesnije, SAD sigurno neće blagonaklono gledati na formiranje nove velike sile (ma kakva god ona bila). Uskoro će početi da lupaju ćuške, što neće biti ni izbliza dovoljno da se smire strasti, sada, kada su bespovratno probudili crveno-crnog orla.
U svakom slučaju, očekujem da ćemo u narednim godinama biti svedoci do sada nezamislivog - hladnijeg odnosa SAD prema Albaniji i povoljnijeg odnosa SAD prema Srbiji.

Nemanja Radojevic

pre 11 godina

Za jedno 10-15 godina, kada SAD pusti Kosovo i Albaniju niz vodu, i kada više ne budu imale podršku Amerikanaca, tad će dug doći na naplatu. Sva ubistva, silovanja, trgovina organa, paljenje srpskih crkava i manastira, sve od 1999. pa do te godine će doći na naplatu. Zato Albanci prst na čelo za ubuduće. Srbija i Srbi ne zaboravljaju!

zelko

pre 11 godina

Pa uz vase odobrenje to namerno i rade,a kad mi kazemo da ce mo se braniti od terorizma to odma znaci da njima pretimo i ceo svet bruji da Srbi zveckaju oruzjem.Kad oni prete i zveckaju oruzjem svi se prave blesavi kao da zveckaju serpama i loncima.Naravno,sve je to Americka vec dobro poznata propaganda koju svi slusaju vec dugo godina.

Aleksandar

pre 11 godina

Kada se raspadala SFRJ, isti taj Stejt Department je govorio da su "granice na Balkanu nepromenljive", za istu tu ustanovu, 1997 OVK je bila na spisku terorističkih organizacija...

Tako, imajuću vidu prethodno iskustvo, preostaje nam da čekamo da vidimo šta će se od svega desiti posle ovog "upozorenja"...

Codex Alementarius

pre 11 godina

ha.ha.ha...mislite da se ne mesaju u poslove bivse americke administracije...lesina zvana Kosovo republika je dole a lesinari oblecu ko prvi sleti mozda i uzme neki zalogaj

Lozkov

pre 11 godina

Ako albanci ne odustanu od ideje velike albanije, sukob je neminovan, samo je pitanje, kada ce, gde i ko ucestvovati u njemu. Nazalost, Srbiji je ucesce u takvom sukobu zagarantovano... Dodjavola vise i sa tom politikom!

Pera

pre 11 godina

Ne verujem da je ovo istina, ali ako jeste - dobro ste se setili.
Mogli su doći do Niša i do Soluna kako im Amerikanci "udaraju packe"...
Nego bilo bi najbolje da se Balkanske država ujedine oko ove pošasti, jer ako ne budu, može im ponovo doći Osmansko carstvo na Balkan, samo više neće biti Sulejman nego Sali.

mex

pre 11 godina

Eto zasto je potrebna USA kao svetcki policajac, mozemo mi da pametujemo koliko ocemo, ali realnost je da male a bogami i vece zemlje sa ludacima i ludackim idejama treba osamariti i spustiti na tlo....
Nacinalno razmisljenje je zlo zla... isto kao i crkva i religija kad krenu sa svojim najvecim zeljama

marija

pre 11 godina

Hvala Bogu, Amerikanci.
Vi ste otvorili Pandorinu kutiju na Balkanu sa tzv nezavisnim kosovom, sad je potreban hladan tus, pre nego sto bude kasno.

major JNA

pre 11 godina

Sasvim logican potez, Albanci umisljaju da ce im SAD dozvoliti da naprave Veliku Albaniju, a tako nesto bi prouzrokovalo vojni napad Srbije, Makedonije i Grcke na sve albanski narod, i dovelo do nestanke kako Albanije tako i americke drzave Kosovo. Ameri su dosli na Kosovo iz ekonomskog i geostrateskog polozaja i nece dati da ih odatle otera ovako nesto

ccccc

pre 11 godina

I posle neko pljuje Dacica.. Oni DS-ovi mufljuzi su bili godinama u prilici da ucine nesto slicno i da dobiju podrsku svetskih sila u odnosima sa Kosovom, a pogotovo Albanijom koja pretenduje da joj jednog dana glavni grad bude Beograd, sto verujem da bi i uspeli da je na vlasti ostao DS. Dok je isti taj Dacic,koga toliko pljuju ovih dana otisao u SAD i za nekoliko dana posete znacajno promenio njihov stav o ovome sto se desava i ogradio delimicnu Srbiju od toga da nas svet i dalje gleda kao genocidan narod i kao agresore, pa i sada moramo dobro da razmisljamo kako da postupimo dok nam kradu teritoriju.

zluradi

pre 11 godina

UEFA odbila da isključi Srbiju!

Asteroid proleteo rekordno blizu Zemlje

Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije


Danas nam je divan dan, divan dan ...!

Dule

pre 11 godina

Kada ce vec ovaj narod da shvati jednu cinjenicu koja je prisutna odkad je veka i sveta: velike sile niti mrze niti vole bilo koje narod, vec jednostavno gledaju svoje interese, kao i svaki drugi narod. U politici ne postoji ni ljubav i mrznja. Pametni mali narodi to prepoznaju i gledaju da mudroscu, strategijom i realnim prepoznavanjem odnosa snaga izvuku najbolju poziciju za sebe. Mi smo u prethodnih 20 godina ispali najveci slepci pokusavajuci da se rogatimo i inatimo sa njima i sasvim logicno izgubili sve sto se izgubiti moze. Nazalost pamet je tada u Srbiji proglasena za izdaju, a na povrsinu su isplivali demagozi. Ja vama garantujem da bi danas Kosovo ostalo u sastavu Srbije da smo imali pameti, isto kao i Kurdistan u Turskoj ili Baskija u Spaniji ili na desetine drugih primera u svetu i to bez ikakvog gubitka suvereniteta. Upravo zbog tog inacenja mi danas nemamo nikakav suverenitet jer nam je ekonomska i politicka pozicija preslaba. Kada cak i(bivsi)radikali koji su se svojevremeno najvise kocoperili i inatili, se sada svima ulaguju onda vam je sve jasno. Sve po starom srpskom receptu - prvo teraj inat, a onda na kraju skidaj gace.

Lozkov

pre 11 godina

Ako albanci ne odustanu od ideje velike albanije, sukob je neminovan, samo je pitanje, kada ce, gde i ko ucestvovati u njemu. Nazalost, Srbiji je ucesce u takvom sukobu zagarantovano... Dodjavola vise i sa tom politikom!

Nemanja Radojevic

pre 11 godina

Za jedno 10-15 godina, kada SAD pusti Kosovo i Albaniju niz vodu, i kada više ne budu imale podršku Amerikanaca, tad će dug doći na naplatu. Sva ubistva, silovanja, trgovina organa, paljenje srpskih crkava i manastira, sve od 1999. pa do te godine će doći na naplatu. Zato Albanci prst na čelo za ubuduće. Srbija i Srbi ne zaboravljaju!

dan zaljubljenih

pre 11 godina

Prava vest za dan zaljubljenih. Tako je dirljiva briga SAD-a za unutrašnje stvari Srbije da to naprosto natera suze na oči... Pošto je Albanija decenijama, a naročito krajem devedesetih godina učestvovala u pripremi oružane pobune, otvorenom ratovanju protiv SRJ (i Srbije), davala logističku podršku teroristima-hirurzima i žutim kućama, i sve to uz prećutnu (a i glasnu) podršku SAD-a, ova američka opomena Albaniji je pravi miks cinizma, ironije i podsmeha...
A naši mediji su ovu vest valjda doživeli kao neku veliku promenu američke politike, inače je niko normalan ne bi preneo kao vest...

Pera

pre 11 godina

Ne verujem da je ovo istina, ali ako jeste - dobro ste se setili.
Mogli su doći do Niša i do Soluna kako im Amerikanci "udaraju packe"...
Nego bilo bi najbolje da se Balkanske država ujedine oko ove pošasti, jer ako ne budu, može im ponovo doći Osmansko carstvo na Balkan, samo više neće biti Sulejman nego Sali.

Sciponja per Kosova

pre 11 godina

"Mi Aljbanci smo mnogo propatili u zivotu, prvo su nas napali paramilitarci Aljeksandra Makedonskog koji nas je pokusal istrebiti, mnogi Aljbanci su pod prisilom stavljani na sljonove i isli da se bore u Indiju,za makedonske interese! Godine 1204. aljbanski narod je napadnut od Bjelorusa,citavi aljbanski gradovi: Atina,Podgorica i Sofija su spalljeni, zene su odvedene u logore sirom Bjelorusije,djeca su masovno pokatolicena!

U 14. vijek su nas bombardovali Farska Ostrvca, 2 milijarde aljbanskog naroda je pobijeno! Niko nije odgovarao za zljocin u Hag !!!

Na preljazu iz 15 u 16 vek pokusali su Argentina i Brazil da podijele Kosova i Aljbaniju, ali ne moze, spasla nas je bratska Litvanija!

I mi Aljbanci nemamo nikakvo pravo, ja ne smem da prodjem kroz Beograd sa zastavom Kosova, odma mene oce biju velikosrbi, a u Makedonija ja kad odem tamo ne smem da prodefilujem za zastavom UCK-OVK odma me zaustavi velikomakedonski miljicajac

SVETE POGLEDAJ STO NAM RADE VELIKOSRBI I VELIKOMAKEDONCI AGRESORI !!!

Kosoves!"

Milos USA

pre 11 godina

NICIJA NIKAD nije gorela do zore Albanci.

Tockovi istorije se ponovo okrecu i stvari ce nadajmo se u dolazecim godinama doci na svoje pravo mesto.

Srecan vam ovaj divan dan!

Zivela Srbija!

Prijatelj

pre 11 godina

Ovo je pismo iz Stejt departmenta albanskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Reč je o diplomatskoj noti, koja je primereno zakasnela, jer se odnosi na događaj iz novembra kada je Sali Beriša najavljivao "Prirodnu Albaniju" i nastavio svoju retoriku iz sredine '90ih.
S obzirom na odnose SAD sa drugim državama u regionu, ovo je u rangu prve, slabašne, prijateljske opomene. Možda zato što su videli da su njihovi stari saveznici u Evropi počeli da se osećaju neugodno: Katalonija u Španiji, novi češki predsednik, UK hoće "redefinisanje" članstva u EU...
To je i prvi znak da su SAD donekle ostvarile svoje interese ("nezavisno" Kosovo) i da neće podržavati nove sukobe. Albanci koji bi da nastave svoje pohode više nemaju podršku, ali ostale balkanske države nemaju razloga za radovanje.
Nikada ne verujte lažnim saveznicima - oni su Balkan više puta gurnuli u rat. Verovatno je i ovoga puta primenjena taktika Wag the Dog: formalno se umiruje retorika iz Tirane, ali se na terenu stvara "kosovska vojska".
Čekajte da još jenom razmislim...
Ne, ne verujem u časne namere Vašingtona.

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Vidi se da albanci imaju svoga gospodara. Naucili su oni kroz vekove da ne zive u slobodi, nego pod diktatom nekog gospodara, koji im kaze sta smeju i sta ne. Tako je bilo za vreme Turaka pa sve do sada sa Amerima.
Nama Srbima moze se dosta prebaciti, ali ne, da smo se savitljivi udvarali nekom Hegemonu.

major JNA

pre 11 godina

Sasvim logican potez, Albanci umisljaju da ce im SAD dozvoliti da naprave Veliku Albaniju, a tako nesto bi prouzrokovalo vojni napad Srbije, Makedonije i Grcke na sve albanski narod, i dovelo do nestanke kako Albanije tako i americke drzave Kosovo. Ameri su dosli na Kosovo iz ekonomskog i geostrateskog polozaja i nece dati da ih odatle otera ovako nesto

zoran

pre 11 godina

Na kraju ce da zarate Albanci i Ameri. Samo polako...Kosovare ce da izda strpljenje, jer od drzave nema nishta i krenuce na Bondstil...a onda...Srbija treba da bude strpljiva i samo strpljiva. Vreme radi za nas. Strpljen spashen.

Alek

pre 11 godina

Zivo me interesuje hoce li se Albanija povinovati opomeni. Ili ce se zavrsiti kao kada je Dzejms Bejker 90-te upozoravao da se nece dozvoliti secesija iz Jugoslavije !? Jako se brinem kada oni pocnu da se brinu za nas.

Zmaj

pre 11 godina

"Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije", "UEFA odbila da izbaci Srbiju", "Meteorit promasio Srbiju"...Mora da je zbog dana drzavnosti. Nikolicu, hitno proglasavaj ovu godinu godinom drzavnosti Srbije!

Mig-29M

pre 11 godina

Zbog koje Srbije? Oni su od Srbije uzeli šta im je trebalo, ostalo još samo Preševo. Ovo je upozorenje da razmisle prije nego krenu na Grčku ili Makedoniju. Čisto da ih obavijeste da je Grčka, uprkos krizi, još uvijek ozbiljna država sa moćnom i modernom vojnom silom. Za razliku od Srbije, koja liči na svašta nešto osim na državu koja drži do sebe!

marija

pre 11 godina

Hvala Bogu, Amerikanci.
Vi ste otvorili Pandorinu kutiju na Balkanu sa tzv nezavisnim kosovom, sad je potreban hladan tus, pre nego sto bude kasno.

zoran

pre 11 godina

Alo patriJote. Grčka je u NATO i či m su pomenuli Grčku Ameri su reagovali oštro. Da je Srbija u NATO ne bi Shqiptarë smeli da pisnu. Sada bi naša vojska vijala UČK teroriste po Prokletijama. Ovako, čekamo da očepe Grke, na žalost...

Spartacus

pre 11 godina

Za trenutak su braca albanci zaboravili ciji su interesi na prvom mestu, pa su odmah dobili packu da se podsete. Naravno nama to nista bitno ne menja poziciju.

Podunavac

pre 11 godina

Najveci kosmar Albanaca je da im Amerika kaze dovidjenja. Umesto da sredjuju odnose sa Grckom, Makedonijom, Srbijom, oni se nadaju vecnoj podrsci Amerike. Mozda ce je imati i narednih decenija, ali kad tad ce njihov bodyguard izgubiti interes. O tome moraju da razmisljaju Albanci na vreme. Ne pricam ja o nekakvoj osveti, ali dovoljno je da ostanu sami i izolovani to nikako nije dobro za njih.

Nema časnih namera

pre 11 godina

...Čekajte da još jenom razmislim...
Ne, ne verujem u časne namere Vašingtona.
(Prijatelj, 15. februar 2013 22:26)

I ne pokušavaj da veruješ u časne namere ičije politike i da tražiš zdravu logiku - tu postoje samo interesi. Samo je to u pitanju. Kakvi? - to samo oni znaju. Kada postanu vidljivi onda je obično za drugu stranu prekasno.

Codex Alementarius

pre 11 godina

ha.ha.ha...mislite da se ne mesaju u poslove bivse americke administracije...lesina zvana Kosovo republika je dole a lesinari oblecu ko prvi sleti mozda i uzme neki zalogaj

mex

pre 11 godina

Eto zasto je potrebna USA kao svetcki policajac, mozemo mi da pametujemo koliko ocemo, ali realnost je da male a bogami i vece zemlje sa ludacima i ludackim idejama treba osamariti i spustiti na tlo....
Nacinalno razmisljenje je zlo zla... isto kao i crkva i religija kad krenu sa svojim najvecim zeljama

Nevena

pre 11 godina

I sada mi kao treba da budemo srecni? Opet neka sargarepa, zamazivanje ociju dok ne dobiju sta zele i napismeno. Sad su se setili nas kad su zavrsili posao. Ma daj...

Nacionalizam u modi

pre 11 godina

SAD je zemlja sa diplomatijom u kojoj vlada iskljuciovo racionalan pristup. Nepostovanje dogovora i gubljenje poverenja znaci politicki zaokret u odnosima dve drzave. Jedan od primera iz proslosti je SFRJ, od saveznika i zemlje koja je dobijala skoro najvecu pomoc, dosla je do prvog kandidata za distribuciju nagomilanih proizvoda americke namenske industrije. Sve zavidniji medjunarodni polozaj Srbije svakako provocira albanske nacionaliste, i tera ih da prave ovako ishitrene poteze koji trenutno nisu u skladu sa spoljnom politikom SAD-a. Samo treba nastavi ovim tempom.

Sloba Djakovic

pre 11 godina

Ne gajite iluzije kome ce pripasti podrska Amerike, Nemacke i Engleske. Albanija je stvorena sa namerom da takva drzava sluzi kao poluga spoljnim interesima velikih sila na Balkanu. Velike sile nemaju zamenu za takvog saveznika, a za svoj trud dobili su deo kolaca - drzavu Kosovo. To je nas problem (srpski) sto smo sto godina u zavadi sa albancima, a sve je zakuvano u balkanskim ratovima - iz romantizma u nacionalizam. Retorika nacionalizma je jedini recnik koji moze da potpali i probudi neopismenjene mase. Amerika mora da cuva imidz svetskog policajca koji drugima deli lekcije i uci ih ponasanju. Sa druge strane, moze da svrgava rezime, postavlja svoje ljude, diktatore, citave vlade ili da zemlju vodi kao agenciju. Albanci ciljeve svog nacionalizma mogu strpljivo da gaje ovako desetinama godina jer ih je sve vise, a nas sve manje.

Aleksandar

pre 11 godina

Kada se raspadala SFRJ, isti taj Stejt Department je govorio da su "granice na Balkanu nepromenljive", za istu tu ustanovu, 1997 OVK je bila na spisku terorističkih organizacija...

Tako, imajuću vidu prethodno iskustvo, preostaje nam da čekamo da vidimo šta će se od svega desiti posle ovog "upozorenja"...

St. Deus

pre 11 godina

Ko je imalo pratio istoriju američke diplomatije zna da su oni po potrebi podržavali i talibane u Avganistanu, i Sadama u Iraku, i Slobu u Srbiji itd. Kad im više nisu trebali pustili su ih niz vodu.

komshija

pre 11 godina

Najveci kosmar Albanaca je da im Amerika kaze dovidjenja. Umesto da sredjuju odnose sa Grckom, Makedonijom, Srbijom, oni se nadaju vecnoj podrsci Amerike. Mozda ce je imati i narednih decenija, ali kad tad ce njihov bodyguard izgubiti interes. O tome moraju da razmisljaju Albanci na vreme. Ne pricam ja o nekakvoj osveti, ali dovoljno je da ostanu sami i izolovani to nikako nije dobro za njih.
(Podunavac, 15. februar 2013 23:09)

Cudni ste vi sarbi,shta vi mislite rusija bitce vecna,rusija vama bitce vecna.shto se palite,ko baba mladzoj nevesti.
Josh najveci koshmar bitce kad vash bodyguard rusija uguta citavog i nemate nishta da im date i eto vi ste u nashe ruke.o tome srbi treba razmishljat na vreme,Umesto da sredite odnose sa madzarskom,bugarskom,bosnom,turskom,hrvatskom,albanijom i eu.Vi se nadate vecnoj podrzci rusije.A za izolovani,albanija dok ima more, europu, bosnu,tursku,hrvatsku,bugarsku, nama nece trebati grcka, i srbija, a koliko za fyromance i montenegrine, vi brinite za njih mi uopshte nit mislimo o njih. podgorica i shkupi su albanija,ko shto i vi sami znate.

Cincar

pre 11 godina

Moramo shvatiti da se SAD vode isključivo sopstvenim interesima. Njihovi interesi ovde su da Balkan ostane politički i vojno rasparčan kako bi lakše upravljali ovim važnim geostrateškim regionom. Do sada su, između ostalog, koristili Albance i njihovo "nacionalno pitanje" u svrhu tog cilja, međutim kako je formiranje "Velike Albanije" sve izvesnije, SAD sigurno neće blagonaklono gledati na formiranje nove velike sile (ma kakva god ona bila). Uskoro će početi da lupaju ćuške, što neće biti ni izbliza dovoljno da se smire strasti, sada, kada su bespovratno probudili crveno-crnog orla.
U svakom slučaju, očekujem da ćemo u narednim godinama biti svedoci do sada nezamislivog - hladnijeg odnosa SAD prema Albaniji i povoljnijeg odnosa SAD prema Srbiji.

Sascha011

pre 11 godina

Ma, Ameri su mama.. Nema normalne, demokratske, civilizovane drzave koja ima problem s njima. Godinama nam k'o nemirnom detetu govorili nemojte tako braco Srbi, ne valja to sto radite.. i, na kraju moralo da padne nekoliko brutalnih petica po obrazima svetosavskog ponosa. To najzad skapiralo i ovo nase nezamenljivo sveto trojstvo na vlasti. Uz lokve krvi, naravno.. ali, ko se jos zamlacuje dalekom proslovekovnom istorijom. Neka su oni nama zivi i zdravi, kad boljih nemamo.

dacha

pre 11 godina

Vi ste ovo stavili kao udarnu vest, a na Reutersovom sajtu čik ko uopšte pronađe. Ali je zato Obamina podrška Kosovu tamo bila udarna vest. Pomirite se, njihov je interes na drugoj strani.

nikola

pre 11 godina

Pa vi i dalje kritikujte Dacica.
(DG, 15. februar 2013 21:55

U prevodu je ovo znacilo sacekajte malo Dacic jos nije potpisao provali ce nas.

Mr X

pre 11 godina

Kasno. Podržavali su Albance na Balkanu 2 decenije, bili slepi na sve što se dešavalo od kriminala nadalje, bombardovali Srbiju, napravili Albancima i drugu kvazi-državu, i danas ih stipendiraju. SAD su napravile problem Evropi koja, nemušta, je samo sledila ovu politiku. U međuvremenu, izgubili su Srbe, logično (ne računam onih 100 što se okuplja po prijemu u Ambasadi, većinom zbog para), od amerofila napravili rusofile i izgubili podršku. Od čoveka koji je gledao NBA noću, došao sam do toga da više ne čitam ni Jahu vesti iz Amerike. SAD više ništa ne mogu da naprave na Balkanu, eventualno može EU. Jedini problem što je sve više evroskeptika, ponajviše zbog politike uslovljavanja Kosovom, baš onom iz Vašingtona. Epilog: možda će ugurati sakatu Srbiju u poluraspalu EU za 20 godina, ali ove srpske komentatorske ruke više ne kupuju ništa Made in EU ili USA, samo istok do Kine. P.S. Neka se SAD ne zavarajavaju mantrama srpskih političara - svi oni staju na prste dve ruke. Smenili smo Miloševića, smenili Tadića, ako se i ovi budu upetljali, a čini se da hoće, padaju u jednoj izbornoj noći.

Dragi

pre 11 godina

A mi magarci.Sada kada smo predali sve mogu i da ih kritikuju...Kao razmaženo derište koje se okačilo za luster u ljulja se i ljulja se a gosti za stolom...licemerje.

Markoresko

pre 11 godina

Ocigledno je sta bi to znacilo.
Rat Srbije, Makedonije i Grcke protiv Albanaca i velike Albanije.
Taj rat Albanci ne mogu da dobiju.
I vrlo je jasno sta ce im se desiti ako im amerikanci povuku podrsku i trupe.

ccccc

pre 11 godina

I posle neko pljuje Dacica.. Oni DS-ovi mufljuzi su bili godinama u prilici da ucine nesto slicno i da dobiju podrsku svetskih sila u odnosima sa Kosovom, a pogotovo Albanijom koja pretenduje da joj jednog dana glavni grad bude Beograd, sto verujem da bi i uspeli da je na vlasti ostao DS. Dok je isti taj Dacic,koga toliko pljuju ovih dana otisao u SAD i za nekoliko dana posete znacajno promenio njihov stav o ovome sto se desava i ogradio delimicnu Srbiju od toga da nas svet i dalje gleda kao genocidan narod i kao agresore, pa i sada moramo dobro da razmisljamo kako da postupimo dok nam kradu teritoriju.

Bili, videli, ne hvala!

pre 11 godina

...Ne treba nam niko mi smo sami sebi dovoljni...
(Milospo, 15. februar 2013 22:50)

Sve sve, ali molim te samo bez ove rečenice - to smo već probali - hvala ne treba!

jovica

pre 11 godina

Malo kasnije biće im jasnije! SAD isključivo širom sveta gleda sopstvene interese. I tako treba! A mi da se ugledamo na njih!
Umiljato jagnje dve ovce hrane!

Milospo

pre 11 godina

Postovana braco Srbi ja ne verujem nista ovim amerikancima.Ustvari tesko nama ako smo docekali da nas brane najveci licemeri danasnjice.Ne treba nam niko mi smo sami sebi dovoljni,a oni ce da uzmu od nas sta hoce na ovaj ili onaj nacin (milom ili silom).

StrelaPA

pre 11 godina

To je ta prica. Amerikanci ostvarili svoj cilj i uzeli Kosovo (ako neko veruje da je Kosovo drzava Albanaca, a ne americka ispostava, taj je jako naivan) , pa sad Srbija na ostatku svoje teritorije moze da radi sta hoce, ne interesuje ih. Svi su izgledi da ce sad konacno da nas ostave na miru, jer ovako nesto do sad nismo imali...

Šarada

pre 11 godina

Ojha, pa zar ti isti Englezi nisu prenosili ista takva upozorenja Amerikanaca - Rusima, na primer, u Avganistanu; ili Iračanima ili Vijetnamcima posle odlaska Francuza; ili mnogim južnoameričkim državama - a gde je bre bio taj engleski Fokland ili ta neka prelepa, isključivo engleska ostrva; i šta reći o Južnoafričkoj republici - biće da su Englezi debilni i retardirani i pojma, jadni ni(je)su imali.
Nego, radujem se što Englezi dokazuju opet da su samo jenkijevska ispostava.
Priznajem da sam subjektivna - moj pradeda Rus je "pobegao" i živeo u Engleskoj jedno vreme kao pseto (a la Crnjanski), al' nekako je, hvala mu, izabrao Srbiju za svoju domovinu. Nije umeo da piše tako lepo i tako nesrećno...
I, šta da vam kažem narode moj, nek crknu dušmani.

JOVANČA

pre 11 godina

Alaj se prave dobri. Sa Amerikom samo oprezno. Zahvaliti na podršci, i dalje lobirati za nas i dokazivati da smo u pravu ali leđa dobro čuvati.

pera zdera

pre 11 godina

Ovo sam od prvog dana rekao, naivni albanci su pogresno shvatili americku politiku i misle da mogu bilo sta da rade.
Ameri samo gledaju svoje interese nisu oni njihovi prijatelji.
Sad sam lepo raspolozen posle ove vesti..hvala ameri!

Sotir zvani đubre

pre 11 godina

a ko kaže da Kosovo i Albanija nisu već u velikoj Albaniji?,to što to nije na papiru verifikovano šta to ima veze,pa po našem ustavu Kosovo je još uvek deo Srbije,da li je?

Serbinho

pre 11 godina

Saudijska Arabija nije htela nista sa Srbijom i nismo ni imali nikakve odnose.
Kad su se obnovili odnosi sa Emiratima kroz otvaranje ambasade ili konzulata, istog trenutka se uradilo isto i sa S.Arabijom.
Izetbegovic najavio hitno poboljsanje odnosa sa Srbijom.
Sada ovo iz Amerike, pa se ne bih iznenadio da je Seik povukao malo svoje kontakte.

Стефан Тоти

pre 11 godina

Плаше ме ови Амери, забринут сам што су они стали у "заштиту" Србије.
Боље да се не мешају.

Petar

pre 11 godina

A vi nastavite da se smejete Dačiću..Sa više od 10 funkcionera SAD se sastao u proteklih 6 meseci a nedavno je bio u višednevnoj poseti SAD. Koliko god on bio i previše neformalan, sklon ispadima, verovatno je najspospobniji političar Srbije - racionalan, pragmatičan, konkretan, pripadnik realpolitičke škole, ili drugim rečima, gadja tačno u metu.

zelko

pre 11 godina

Pa uz vase odobrenje to namerno i rade,a kad mi kazemo da ce mo se braniti od terorizma to odma znaci da njima pretimo i ceo svet bruji da Srbi zveckaju oruzjem.Kad oni prete i zveckaju oruzjem svi se prave blesavi kao da zveckaju serpama i loncima.Naravno,sve je to Americka vec dobro poznata propaganda koju svi slusaju vec dugo godina.

Deki

pre 11 godina

Mozda u Rusiji nije bilo nekih vecih posledica od pada meteorita na Uralu, ali za USA ne znam sta da kazem, ovo svakako nije normalno, makar ne gledajuci sta se desavalo poslednjih dvadeset i par godina

dnK

pre 11 godina

nek' su i ameri jednom bar uputili adekvatnu poruku svojim kvazi prijateljima. Ako se nealbanski narod balkana ne probudi na vreme, posle ce biti mozda i kasno, jer ocito je sta je cilj albanske politike u sinhronizaciji sa narodom. Da je Albanija jaka kao Iran, vjerovatno bi bili jedina drzava na balkanu, ovako su bar donekle limitirani.

Konstatacija

pre 11 godina

@стена

A ti stvarno mislis da je to zbog Dacica.Znas li koliko je on njima interesantan.Ko premijer Burkina faso.Do 2002 godine je bio na crnoj listi za ulazak u Ameriku

daj malo pameti

pre 11 godina

Opet su oni u NATO a ne mi. Ako imamo i malo pameti da uspostavimo dobre odnose sa Amerima, jer jedino oni mogu da budu garanti da se Kosovo ne ujedini sa Albanijom. Pa nek ne bude ni njihovo ni nase. Nema druge alternative osim rata u kojem bi proterali sve Albance i vratili zemlju. Sto je malo suludo!

limbo

pre 11 godina

Balansiranje, ostvarivanje uticaja kroz upravljanje kriznim zaristima. Kod velikih drzava uvek su dugorocni interesi u igri a ciljevi obicno opravdavaju sredstva. Velika sahovska tabla na kojoj mi svakako nismo jaka figura...

Tempore est pecuniae

pre 11 godina

Verujem da ce sve doci na svoje!Dosta nepravdi je ucinjeno Srbiji!Da,mislim da ne treba Albanija da se mesa u unutrasnja pitanja Srbije!Samo,gde je SAD bio da se oglasi u maju mesecu pred izbore u Srbiji kada su predsednici stranih drzava ( npr. Francuske i Ceske) davale podrsku na izborima pojedinim predsednickim kandidatima?!

M.

pre 11 godina

Kako, tako, nije prijatno kada ti Ameri dele packe, mi to najbolje znamo. Neka njima malo zvoni u usima. Znaci kola su polako pocela da idu nizbrdo, a bolje nisu ni zaslizili. Znamo nastavak. Albanci ce se dici protiv Amera i eto lepo sve ce doci na svoje mesto... Pozdrav...

pokojni toza

pre 11 godina

Na zalost nasu, ova akcija je debelo zakasnila i odrazava nemoc USA da kontrolise vec zavrsen projekat Velike Albanije. Nacionalne vodje Albanaca iz Albanije, Sa Kosova i Makedonije, odavno su sklopile vrlo cvrste dogovore podrzane obicajnim pravom o stvaranju jedinstvene drzave.Sada, taj proces vise niko ne moze da zaustavi i kontrolise. Posledica ce biti postepeno pojacavanje pritiska na Srbiju glede Presevske doline, pojacavanje finansiranja od strane Albanskih kriminalnih grupa,i na kraju najverovatnije sukob sa Srbijom. Nadam se da sam pogresno predvideo.Boze Pomozi nama slepima kod ociju.

Sloba

pre 11 godina

Važni "detalji": Za dve godine, SAD će zameniti Rusiju na prvom mestu po proizvodnji gasa u svetu, a 2017. godine SAD će, po svemu sudeći, biti i najveći svetski proizvođač nafte! Dakle, sve one prognoze naših "stručnjaka" o skoroj propasti Amerike naravno nisu tačne, kao i sve drugo što naši "stručnjaci" trabunjaju već 30 godina.
Onog trenutka kad SAD postanu energetski nezavisne, a taj dan se kako vidimo bliži, njihova spoljna politika će se u velikoj meri promeniti.
Da li nas posle toga očekuje bolji ili lošiji svet - ostaje da se vidi.

coshki

pre 11 godina

Ko je imalo pratio istoriju američke diplomatije zna da su oni po potrebi podržavali i talibane u Avganistanu, i Sadama u Iraku, i Slobu u Srbiji itd. Kad im više nisu trebali pustili su ih niz vodu. (St. Deus, 16. februar 2013 10:50)

Nisi bas dobro "pratio" istoriju americke diplomatije. Sedi 1.

стена

pre 11 godina

Браво Дачићу! Тако се то ради. Само да је Слоба био паметан да је исто то радио данас би били бог и батина балкана. Само је требало пустити друге да крену први то да раде.

обреновићев унук

pre 11 godina

Кад вас Америка брани углавном добијате. Кад вас Америка напада углавном губите.

Minotaur

pre 11 godina

Otkud odjednom ovakva promena politike SAD-a?! Sve me je strah da nece sutra nesto da "traze"...Najbolja je ona nasa narodna " u se i u svoje kljuse"...

St. Deus

pre 11 godina

Nisi bas dobro "pratio" istoriju americke diplomatije. Sedi 1.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (coshki, 16. februar 2013 11:46)

Hoćeš da kažeš da nisu slali stingere talibanima u Avganistan tokom invazije SSSR-a, da nisu podržavali Sadama u sukobu sa Iranom 80-ih godina prošlog veka i da Sloba nije bio "faktor stabilnosti" na Balkanu? Verovatno si malo mlađi pa se ne sećaš svega toga, a u školi se ne pridaje pažnja novjoj istoriji. To nije razlog da se malo ne raspitaš ili guglaš.

Stefan

pre 11 godina

Hoćeš da kažeš da nisu slali stingere talibanima u Avganistan tokom invazije SSSR-a,
(St. Deus, 16. februar 2013 13:27)

Nisu amerikanci naoruzavali Talibane, naoruzavali su Mudžahedine, to su potpuno različite grupe. Kada su Rusi otisli razne Mudžahedinske grupe su počele da se bore izmedju sebe i da vrse strasne uzase nad narodom, civilima. Izmedju ostalog je bilo mnogo slučajeva silovanja mladih decaka od strane mudzahedina. Posto su zene pobegle iz tih regija masovno u Pakistan, Mudzahedini su upadali na Univerzitete u Afganistanu i silovali masovno i maltretirali studente, studenti su se onda (koji su inace jako veliki vernici, ne mozes biti student tamo a da nisi islamski ekstremista) digli i eto Talibana. Taliban bukvalno znaci Student na njihovom jeziku.

A Osama Bin Laden je bio lukav covek koji se brze bolje prebacio pod zastitu Talibana kad je video da ce preuzeti kontrolu zemlje od mudzahedina. Kupio je tri Tojota Dzipa Muhamed Omaru - vodji talibana i ovoj budali to bilo dovoljno da mu garantuje bezbednost od svih pa cak i od Amerikanaca.

Uglavnom, Talibani su se borili protiv tih koje su Amerikanci naoruzavali. Zavrsilo je neko oruzje kod njih (doneli ljudi koji su menjali strane, zarobljeno itd) ali je i dosta upotrebljeno protiv njih.


Ja sam jos dosta sada naravno pojednostavio, ipak imam samo 1500 karaktera na raspoloaganju.

A vi svi posle razmislite kad kritikujete strance kako pobrkaju sve kad pricaju o nama.

TARANTINO

pre 11 godina

Ja njima ništa ne verujem. Možda je na ovako nešto uticalo popravljanje imidža Srbije u svetu i lobiranje naših političara. Zahvaljujući predsedniku Nikoliću, Aleksandru Vučiću i premijeru svet nema predstavu u nama da smo zatucani i nekooperativni. Amerika je uvek igrala na to da se u svetu predstavi kao "good guy" pa ovom malom packom Albaniji ostavlja sebi prostor za dve stolice.

FOLIRANTI

pre 11 godina

Koji su ovo piromani. S jedne strane ko fol upozoravaju Albaniju da se ne meša u stvari Srbije, a sa druge strane čestitaju Kosovu godišnjicu. Ko koga zeza?

komshija

pre 11 godina

Najveci kosmar Albanaca je da im Amerika kaze dovidjenja. Umesto da sredjuju odnose sa Grckom, Makedonijom, Srbijom, oni se nadaju vecnoj podrsci Amerike. Mozda ce je imati i narednih decenija, ali kad tad ce njihov bodyguard izgubiti interes. O tome moraju da razmisljaju Albanci na vreme. Ne pricam ja o nekakvoj osveti, ali dovoljno je da ostanu sami i izolovani to nikako nije dobro za njih.
(Podunavac, 15. februar 2013 23:09)

Cudni ste vi sarbi,shta vi mislite rusija bitce vecna,rusija vama bitce vecna.shto se palite,ko baba mladzoj nevesti.
Josh najveci koshmar bitce kad vash bodyguard rusija uguta citavog i nemate nishta da im date i eto vi ste u nashe ruke.o tome srbi treba razmishljat na vreme,Umesto da sredite odnose sa madzarskom,bugarskom,bosnom,turskom,hrvatskom,albanijom i eu.Vi se nadate vecnoj podrzci rusije.A za izolovani,albanija dok ima more, europu, bosnu,tursku,hrvatsku,bugarsku, nama nece trebati grcka, i srbija, a koliko za fyromance i montenegrine, vi brinite za njih mi uopshte nit mislimo o njih. podgorica i shkupi su albanija,ko shto i vi sami znate.

Sciponja per Kosova

pre 11 godina

"Mi Aljbanci smo mnogo propatili u zivotu, prvo su nas napali paramilitarci Aljeksandra Makedonskog koji nas je pokusal istrebiti, mnogi Aljbanci su pod prisilom stavljani na sljonove i isli da se bore u Indiju,za makedonske interese! Godine 1204. aljbanski narod je napadnut od Bjelorusa,citavi aljbanski gradovi: Atina,Podgorica i Sofija su spalljeni, zene su odvedene u logore sirom Bjelorusije,djeca su masovno pokatolicena!

U 14. vijek su nas bombardovali Farska Ostrvca, 2 milijarde aljbanskog naroda je pobijeno! Niko nije odgovarao za zljocin u Hag !!!

Na preljazu iz 15 u 16 vek pokusali su Argentina i Brazil da podijele Kosova i Aljbaniju, ali ne moze, spasla nas je bratska Litvanija!

I mi Aljbanci nemamo nikakvo pravo, ja ne smem da prodjem kroz Beograd sa zastavom Kosova, odma mene oce biju velikosrbi, a u Makedonija ja kad odem tamo ne smem da prodefilujem za zastavom UCK-OVK odma me zaustavi velikomakedonski miljicajac

SVETE POGLEDAJ STO NAM RADE VELIKOSRBI I VELIKOMAKEDONCI AGRESORI !!!

Kosoves!"

mex

pre 11 godina

Eto zasto je potrebna USA kao svetcki policajac, mozemo mi da pametujemo koliko ocemo, ali realnost je da male a bogami i vece zemlje sa ludacima i ludackim idejama treba osamariti i spustiti na tlo....
Nacinalno razmisljenje je zlo zla... isto kao i crkva i religija kad krenu sa svojim najvecim zeljama

ccccc

pre 11 godina

I posle neko pljuje Dacica.. Oni DS-ovi mufljuzi su bili godinama u prilici da ucine nesto slicno i da dobiju podrsku svetskih sila u odnosima sa Kosovom, a pogotovo Albanijom koja pretenduje da joj jednog dana glavni grad bude Beograd, sto verujem da bi i uspeli da je na vlasti ostao DS. Dok je isti taj Dacic,koga toliko pljuju ovih dana otisao u SAD i za nekoliko dana posete znacajno promenio njihov stav o ovome sto se desava i ogradio delimicnu Srbiju od toga da nas svet i dalje gleda kao genocidan narod i kao agresore, pa i sada moramo dobro da razmisljamo kako da postupimo dok nam kradu teritoriju.

Nemanja Radojevic

pre 11 godina

Za jedno 10-15 godina, kada SAD pusti Kosovo i Albaniju niz vodu, i kada više ne budu imale podršku Amerikanaca, tad će dug doći na naplatu. Sva ubistva, silovanja, trgovina organa, paljenje srpskih crkava i manastira, sve od 1999. pa do te godine će doći na naplatu. Zato Albanci prst na čelo za ubuduće. Srbija i Srbi ne zaboravljaju!

Miroslav iz Hamburga

pre 11 godina

Vidi se da albanci imaju svoga gospodara. Naucili su oni kroz vekove da ne zive u slobodi, nego pod diktatom nekog gospodara, koji im kaze sta smeju i sta ne. Tako je bilo za vreme Turaka pa sve do sada sa Amerima.
Nama Srbima moze se dosta prebaciti, ali ne, da smo se savitljivi udvarali nekom Hegemonu.

Petar

pre 11 godina

A vi nastavite da se smejete Dačiću..Sa više od 10 funkcionera SAD se sastao u proteklih 6 meseci a nedavno je bio u višednevnoj poseti SAD. Koliko god on bio i previše neformalan, sklon ispadima, verovatno je najspospobniji političar Srbije - racionalan, pragmatičan, konkretan, pripadnik realpolitičke škole, ili drugim rečima, gadja tačno u metu.

coshki

pre 11 godina

Ko je imalo pratio istoriju američke diplomatije zna da su oni po potrebi podržavali i talibane u Avganistanu, i Sadama u Iraku, i Slobu u Srbiji itd. Kad im više nisu trebali pustili su ih niz vodu. (St. Deus, 16. februar 2013 10:50)

Nisi bas dobro "pratio" istoriju americke diplomatije. Sedi 1.

zoran

pre 11 godina

Na kraju ce da zarate Albanci i Ameri. Samo polako...Kosovare ce da izda strpljenje, jer od drzave nema nishta i krenuce na Bondstil...a onda...Srbija treba da bude strpljiva i samo strpljiva. Vreme radi za nas. Strpljen spashen.

Sascha011

pre 11 godina

Ma, Ameri su mama.. Nema normalne, demokratske, civilizovane drzave koja ima problem s njima. Godinama nam k'o nemirnom detetu govorili nemojte tako braco Srbi, ne valja to sto radite.. i, na kraju moralo da padne nekoliko brutalnih petica po obrazima svetosavskog ponosa. To najzad skapiralo i ovo nase nezamenljivo sveto trojstvo na vlasti. Uz lokve krvi, naravno.. ali, ko se jos zamlacuje dalekom proslovekovnom istorijom. Neka su oni nama zivi i zdravi, kad boljih nemamo.

Milos USA

pre 11 godina

NICIJA NIKAD nije gorela do zore Albanci.

Tockovi istorije se ponovo okrecu i stvari ce nadajmo se u dolazecim godinama doci na svoje pravo mesto.

Srecan vam ovaj divan dan!

Zivela Srbija!

Dule

pre 11 godina

Kada ce vec ovaj narod da shvati jednu cinjenicu koja je prisutna odkad je veka i sveta: velike sile niti mrze niti vole bilo koje narod, vec jednostavno gledaju svoje interese, kao i svaki drugi narod. U politici ne postoji ni ljubav i mrznja. Pametni mali narodi to prepoznaju i gledaju da mudroscu, strategijom i realnim prepoznavanjem odnosa snaga izvuku najbolju poziciju za sebe. Mi smo u prethodnih 20 godina ispali najveci slepci pokusavajuci da se rogatimo i inatimo sa njima i sasvim logicno izgubili sve sto se izgubiti moze. Nazalost pamet je tada u Srbiji proglasena za izdaju, a na povrsinu su isplivali demagozi. Ja vama garantujem da bi danas Kosovo ostalo u sastavu Srbije da smo imali pameti, isto kao i Kurdistan u Turskoj ili Baskija u Spaniji ili na desetine drugih primera u svetu i to bez ikakvog gubitka suvereniteta. Upravo zbog tog inacenja mi danas nemamo nikakav suverenitet jer nam je ekonomska i politicka pozicija preslaba. Kada cak i(bivsi)radikali koji su se svojevremeno najvise kocoperili i inatili, se sada svima ulaguju onda vam je sve jasno. Sve po starom srpskom receptu - prvo teraj inat, a onda na kraju skidaj gace.

стена

pre 11 godina

Браво Дачићу! Тако се то ради. Само да је Слоба био паметан да је исто то радио данас би били бог и батина балкана. Само је требало пустити друге да крену први то да раде.

Milospo

pre 11 godina

Postovana braco Srbi ja ne verujem nista ovim amerikancima.Ustvari tesko nama ako smo docekali da nas brane najveci licemeri danasnjice.Ne treba nam niko mi smo sami sebi dovoljni,a oni ce da uzmu od nas sta hoce na ovaj ili onaj nacin (milom ili silom).

dan zaljubljenih

pre 11 godina

Prava vest za dan zaljubljenih. Tako je dirljiva briga SAD-a za unutrašnje stvari Srbije da to naprosto natera suze na oči... Pošto je Albanija decenijama, a naročito krajem devedesetih godina učestvovala u pripremi oružane pobune, otvorenom ratovanju protiv SRJ (i Srbije), davala logističku podršku teroristima-hirurzima i žutim kućama, i sve to uz prećutnu (a i glasnu) podršku SAD-a, ova američka opomena Albaniji je pravi miks cinizma, ironije i podsmeha...
A naši mediji su ovu vest valjda doživeli kao neku veliku promenu američke politike, inače je niko normalan ne bi preneo kao vest...

Tempore est pecuniae

pre 11 godina

Verujem da ce sve doci na svoje!Dosta nepravdi je ucinjeno Srbiji!Da,mislim da ne treba Albanija da se mesa u unutrasnja pitanja Srbije!Samo,gde je SAD bio da se oglasi u maju mesecu pred izbore u Srbiji kada su predsednici stranih drzava ( npr. Francuske i Ceske) davale podrsku na izborima pojedinim predsednickim kandidatima?!

zoran

pre 11 godina

Alo patriJote. Grčka je u NATO i či m su pomenuli Grčku Ameri su reagovali oštro. Da je Srbija u NATO ne bi Shqiptarë smeli da pisnu. Sada bi naša vojska vijala UČK teroriste po Prokletijama. Ovako, čekamo da očepe Grke, na žalost...

Cincar

pre 11 godina

Moramo shvatiti da se SAD vode isključivo sopstvenim interesima. Njihovi interesi ovde su da Balkan ostane politički i vojno rasparčan kako bi lakše upravljali ovim važnim geostrateškim regionom. Do sada su, između ostalog, koristili Albance i njihovo "nacionalno pitanje" u svrhu tog cilja, međutim kako je formiranje "Velike Albanije" sve izvesnije, SAD sigurno neće blagonaklono gledati na formiranje nove velike sile (ma kakva god ona bila). Uskoro će početi da lupaju ćuške, što neće biti ni izbliza dovoljno da se smire strasti, sada, kada su bespovratno probudili crveno-crnog orla.
U svakom slučaju, očekujem da ćemo u narednim godinama biti svedoci do sada nezamislivog - hladnijeg odnosa SAD prema Albaniji i povoljnijeg odnosa SAD prema Srbiji.

Mig-29M

pre 11 godina

Zbog koje Srbije? Oni su od Srbije uzeli šta im je trebalo, ostalo još samo Preševo. Ovo je upozorenje da razmisle prije nego krenu na Grčku ili Makedoniju. Čisto da ih obavijeste da je Grčka, uprkos krizi, još uvijek ozbiljna država sa moćnom i modernom vojnom silom. Za razliku od Srbije, koja liči na svašta nešto osim na državu koja drži do sebe!

marija

pre 11 godina

Hvala Bogu, Amerikanci.
Vi ste otvorili Pandorinu kutiju na Balkanu sa tzv nezavisnim kosovom, sad je potreban hladan tus, pre nego sto bude kasno.

Šarada

pre 11 godina

Ojha, pa zar ti isti Englezi nisu prenosili ista takva upozorenja Amerikanaca - Rusima, na primer, u Avganistanu; ili Iračanima ili Vijetnamcima posle odlaska Francuza; ili mnogim južnoameričkim državama - a gde je bre bio taj engleski Fokland ili ta neka prelepa, isključivo engleska ostrva; i šta reći o Južnoafričkoj republici - biće da su Englezi debilni i retardirani i pojma, jadni ni(je)su imali.
Nego, radujem se što Englezi dokazuju opet da su samo jenkijevska ispostava.
Priznajem da sam subjektivna - moj pradeda Rus je "pobegao" i živeo u Engleskoj jedno vreme kao pseto (a la Crnjanski), al' nekako je, hvala mu, izabrao Srbiju za svoju domovinu. Nije umeo da piše tako lepo i tako nesrećno...
I, šta da vam kažem narode moj, nek crknu dušmani.

Podunavac

pre 11 godina

Najveci kosmar Albanaca je da im Amerika kaze dovidjenja. Umesto da sredjuju odnose sa Grckom, Makedonijom, Srbijom, oni se nadaju vecnoj podrsci Amerike. Mozda ce je imati i narednih decenija, ali kad tad ce njihov bodyguard izgubiti interes. O tome moraju da razmisljaju Albanci na vreme. Ne pricam ja o nekakvoj osveti, ali dovoljno je da ostanu sami i izolovani to nikako nije dobro za njih.

pokojni toza

pre 11 godina

Na zalost nasu, ova akcija je debelo zakasnila i odrazava nemoc USA da kontrolise vec zavrsen projekat Velike Albanije. Nacionalne vodje Albanaca iz Albanije, Sa Kosova i Makedonije, odavno su sklopile vrlo cvrste dogovore podrzane obicajnim pravom o stvaranju jedinstvene drzave.Sada, taj proces vise niko ne moze da zaustavi i kontrolise. Posledica ce biti postepeno pojacavanje pritiska na Srbiju glede Presevske doline, pojacavanje finansiranja od strane Albanskih kriminalnih grupa,i na kraju najverovatnije sukob sa Srbijom. Nadam se da sam pogresno predvideo.Boze Pomozi nama slepima kod ociju.

Mr X

pre 11 godina

Kasno. Podržavali su Albance na Balkanu 2 decenije, bili slepi na sve što se dešavalo od kriminala nadalje, bombardovali Srbiju, napravili Albancima i drugu kvazi-državu, i danas ih stipendiraju. SAD su napravile problem Evropi koja, nemušta, je samo sledila ovu politiku. U međuvremenu, izgubili su Srbe, logično (ne računam onih 100 što se okuplja po prijemu u Ambasadi, većinom zbog para), od amerofila napravili rusofile i izgubili podršku. Od čoveka koji je gledao NBA noću, došao sam do toga da više ne čitam ni Jahu vesti iz Amerike. SAD više ništa ne mogu da naprave na Balkanu, eventualno može EU. Jedini problem što je sve više evroskeptika, ponajviše zbog politike uslovljavanja Kosovom, baš onom iz Vašingtona. Epilog: možda će ugurati sakatu Srbiju u poluraspalu EU za 20 godina, ali ove srpske komentatorske ruke više ne kupuju ništa Made in EU ili USA, samo istok do Kine. P.S. Neka se SAD ne zavarajavaju mantrama srpskih političara - svi oni staju na prste dve ruke. Smenili smo Miloševića, smenili Tadića, ako se i ovi budu upetljali, a čini se da hoće, padaju u jednoj izbornoj noći.

Sloba

pre 11 godina

Važni "detalji": Za dve godine, SAD će zameniti Rusiju na prvom mestu po proizvodnji gasa u svetu, a 2017. godine SAD će, po svemu sudeći, biti i najveći svetski proizvođač nafte! Dakle, sve one prognoze naših "stručnjaka" o skoroj propasti Amerike naravno nisu tačne, kao i sve drugo što naši "stručnjaci" trabunjaju već 30 godina.
Onog trenutka kad SAD postanu energetski nezavisne, a taj dan se kako vidimo bliži, njihova spoljna politika će se u velikoj meri promeniti.
Da li nas posle toga očekuje bolji ili lošiji svet - ostaje da se vidi.

major JNA

pre 11 godina

Sasvim logican potez, Albanci umisljaju da ce im SAD dozvoliti da naprave Veliku Albaniju, a tako nesto bi prouzrokovalo vojni napad Srbije, Makedonije i Grcke na sve albanski narod, i dovelo do nestanke kako Albanije tako i americke drzave Kosovo. Ameri su dosli na Kosovo iz ekonomskog i geostrateskog polozaja i nece dati da ih odatle otera ovako nesto

Lozkov

pre 11 godina

Ako albanci ne odustanu od ideje velike albanije, sukob je neminovan, samo je pitanje, kada ce, gde i ko ucestvovati u njemu. Nazalost, Srbiji je ucesce u takvom sukobu zagarantovano... Dodjavola vise i sa tom politikom!

zluradi

pre 11 godina

UEFA odbila da isključi Srbiju!

Asteroid proleteo rekordno blizu Zemlje

Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije


Danas nam je divan dan, divan dan ...!

Nacionalizam u modi

pre 11 godina

SAD je zemlja sa diplomatijom u kojoj vlada iskljuciovo racionalan pristup. Nepostovanje dogovora i gubljenje poverenja znaci politicki zaokret u odnosima dve drzave. Jedan od primera iz proslosti je SFRJ, od saveznika i zemlje koja je dobijala skoro najvecu pomoc, dosla je do prvog kandidata za distribuciju nagomilanih proizvoda americke namenske industrije. Sve zavidniji medjunarodni polozaj Srbije svakako provocira albanske nacionaliste, i tera ih da prave ovako ishitrene poteze koji trenutno nisu u skladu sa spoljnom politikom SAD-a. Samo treba nastavi ovim tempom.

Nevena

pre 11 godina

I sada mi kao treba da budemo srecni? Opet neka sargarepa, zamazivanje ociju dok ne dobiju sta zele i napismeno. Sad su se setili nas kad su zavrsili posao. Ma daj...

Sloba Djakovic

pre 11 godina

Ne gajite iluzije kome ce pripasti podrska Amerike, Nemacke i Engleske. Albanija je stvorena sa namerom da takva drzava sluzi kao poluga spoljnim interesima velikih sila na Balkanu. Velike sile nemaju zamenu za takvog saveznika, a za svoj trud dobili su deo kolaca - drzavu Kosovo. To je nas problem (srpski) sto smo sto godina u zavadi sa albancima, a sve je zakuvano u balkanskim ratovima - iz romantizma u nacionalizam. Retorika nacionalizma je jedini recnik koji moze da potpali i probudi neopismenjene mase. Amerika mora da cuva imidz svetskog policajca koji drugima deli lekcije i uci ih ponasanju. Sa druge strane, moze da svrgava rezime, postavlja svoje ljude, diktatore, citave vlade ili da zemlju vodi kao agenciju. Albanci ciljeve svog nacionalizma mogu strpljivo da gaje ovako desetinama godina jer ih je sve vise, a nas sve manje.

M.

pre 11 godina

Kako, tako, nije prijatno kada ti Ameri dele packe, mi to najbolje znamo. Neka njima malo zvoni u usima. Znaci kola su polako pocela da idu nizbrdo, a bolje nisu ni zaslizili. Znamo nastavak. Albanci ce se dici protiv Amera i eto lepo sve ce doci na svoje mesto... Pozdrav...

Стефан Тоти

pre 11 godina

Плаше ме ови Амери, забринут сам што су они стали у "заштиту" Србије.
Боље да се не мешају.

Prijatelj

pre 11 godina

Ovo je pismo iz Stejt departmenta albanskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Reč je o diplomatskoj noti, koja je primereno zakasnela, jer se odnosi na događaj iz novembra kada je Sali Beriša najavljivao "Prirodnu Albaniju" i nastavio svoju retoriku iz sredine '90ih.
S obzirom na odnose SAD sa drugim državama u regionu, ovo je u rangu prve, slabašne, prijateljske opomene. Možda zato što su videli da su njihovi stari saveznici u Evropi počeli da se osećaju neugodno: Katalonija u Španiji, novi češki predsednik, UK hoće "redefinisanje" članstva u EU...
To je i prvi znak da su SAD donekle ostvarile svoje interese ("nezavisno" Kosovo) i da neće podržavati nove sukobe. Albanci koji bi da nastave svoje pohode više nemaju podršku, ali ostale balkanske države nemaju razloga za radovanje.
Nikada ne verujte lažnim saveznicima - oni su Balkan više puta gurnuli u rat. Verovatno je i ovoga puta primenjena taktika Wag the Dog: formalno se umiruje retorika iz Tirane, ali se na terenu stvara "kosovska vojska".
Čekajte da još jenom razmislim...
Ne, ne verujem u časne namere Vašingtona.

dacha

pre 11 godina

Vi ste ovo stavili kao udarnu vest, a na Reutersovom sajtu čik ko uopšte pronađe. Ali je zato Obamina podrška Kosovu tamo bila udarna vest. Pomirite se, njihov je interes na drugoj strani.

Serbinho

pre 11 godina

Saudijska Arabija nije htela nista sa Srbijom i nismo ni imali nikakve odnose.
Kad su se obnovili odnosi sa Emiratima kroz otvaranje ambasade ili konzulata, istog trenutka se uradilo isto i sa S.Arabijom.
Izetbegovic najavio hitno poboljsanje odnosa sa Srbijom.
Sada ovo iz Amerike, pa se ne bih iznenadio da je Seik povukao malo svoje kontakte.

Pera

pre 11 godina

Ne verujem da je ovo istina, ali ako jeste - dobro ste se setili.
Mogli su doći do Niša i do Soluna kako im Amerikanci "udaraju packe"...
Nego bilo bi najbolje da se Balkanske država ujedine oko ove pošasti, jer ako ne budu, može im ponovo doći Osmansko carstvo na Balkan, samo više neće biti Sulejman nego Sali.

Bili, videli, ne hvala!

pre 11 godina

...Ne treba nam niko mi smo sami sebi dovoljni...
(Milospo, 15. februar 2013 22:50)

Sve sve, ali molim te samo bez ove rečenice - to smo već probali - hvala ne treba!

pera zdera

pre 11 godina

Ovo sam od prvog dana rekao, naivni albanci su pogresno shvatili americku politiku i misle da mogu bilo sta da rade.
Ameri samo gledaju svoje interese nisu oni njihovi prijatelji.
Sad sam lepo raspolozen posle ove vesti..hvala ameri!

Spartacus

pre 11 godina

Za trenutak su braca albanci zaboravili ciji su interesi na prvom mestu, pa su odmah dobili packu da se podsete. Naravno nama to nista bitno ne menja poziciju.

daj malo pameti

pre 11 godina

Opet su oni u NATO a ne mi. Ako imamo i malo pameti da uspostavimo dobre odnose sa Amerima, jer jedino oni mogu da budu garanti da se Kosovo ne ujedini sa Albanijom. Pa nek ne bude ni njihovo ni nase. Nema druge alternative osim rata u kojem bi proterali sve Albance i vratili zemlju. Sto je malo suludo!

Markoresko

pre 11 godina

Ocigledno je sta bi to znacilo.
Rat Srbije, Makedonije i Grcke protiv Albanaca i velike Albanije.
Taj rat Albanci ne mogu da dobiju.
I vrlo je jasno sta ce im se desiti ako im amerikanci povuku podrsku i trupe.

Codex Alementarius

pre 11 godina

ha.ha.ha...mislite da se ne mesaju u poslove bivse americke administracije...lesina zvana Kosovo republika je dole a lesinari oblecu ko prvi sleti mozda i uzme neki zalogaj

Alek

pre 11 godina

Zivo me interesuje hoce li se Albanija povinovati opomeni. Ili ce se zavrsiti kao kada je Dzejms Bejker 90-te upozoravao da se nece dozvoliti secesija iz Jugoslavije !? Jako se brinem kada oni pocnu da se brinu za nas.

Dragi

pre 11 godina

A mi magarci.Sada kada smo predali sve mogu i da ih kritikuju...Kao razmaženo derište koje se okačilo za luster u ljulja se i ljulja se a gosti za stolom...licemerje.

Zmaj

pre 11 godina

"Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije", "UEFA odbila da izbaci Srbiju", "Meteorit promasio Srbiju"...Mora da je zbog dana drzavnosti. Nikolicu, hitno proglasavaj ovu godinu godinom drzavnosti Srbije!

jovica

pre 11 godina

Malo kasnije biće im jasnije! SAD isključivo širom sveta gleda sopstvene interese. I tako treba! A mi da se ugledamo na njih!
Umiljato jagnje dve ovce hrane!

nikola

pre 11 godina

Pa vi i dalje kritikujte Dacica.
(DG, 15. februar 2013 21:55

U prevodu je ovo znacilo sacekajte malo Dacic jos nije potpisao provali ce nas.

St. Deus

pre 11 godina

Ko je imalo pratio istoriju američke diplomatije zna da su oni po potrebi podržavali i talibane u Avganistanu, i Sadama u Iraku, i Slobu u Srbiji itd. Kad im više nisu trebali pustili su ih niz vodu.

dnK

pre 11 godina

nek' su i ameri jednom bar uputili adekvatnu poruku svojim kvazi prijateljima. Ako se nealbanski narod balkana ne probudi na vreme, posle ce biti mozda i kasno, jer ocito je sta je cilj albanske politike u sinhronizaciji sa narodom. Da je Albanija jaka kao Iran, vjerovatno bi bili jedina drzava na balkanu, ovako su bar donekle limitirani.

Sotir zvani đubre

pre 11 godina

a ko kaže da Kosovo i Albanija nisu već u velikoj Albaniji?,to što to nije na papiru verifikovano šta to ima veze,pa po našem ustavu Kosovo je još uvek deo Srbije,da li je?

обреновићев унук

pre 11 godina

Кад вас Америка брани углавном добијате. Кад вас Америка напада углавном губите.

StrelaPA

pre 11 godina

To je ta prica. Amerikanci ostvarili svoj cilj i uzeli Kosovo (ako neko veruje da je Kosovo drzava Albanaca, a ne americka ispostava, taj je jako naivan) , pa sad Srbija na ostatku svoje teritorije moze da radi sta hoce, ne interesuje ih. Svi su izgledi da ce sad konacno da nas ostave na miru, jer ovako nesto do sad nismo imali...

JOVANČA

pre 11 godina

Alaj se prave dobri. Sa Amerikom samo oprezno. Zahvaliti na podršci, i dalje lobirati za nas i dokazivati da smo u pravu ali leđa dobro čuvati.

Minotaur

pre 11 godina

Otkud odjednom ovakva promena politike SAD-a?! Sve me je strah da nece sutra nesto da "traze"...Najbolja je ona nasa narodna " u se i u svoje kljuse"...

Deki

pre 11 godina

Mozda u Rusiji nije bilo nekih vecih posledica od pada meteorita na Uralu, ali za USA ne znam sta da kazem, ovo svakako nije normalno, makar ne gledajuci sta se desavalo poslednjih dvadeset i par godina

Nema časnih namera

pre 11 godina

...Čekajte da još jenom razmislim...
Ne, ne verujem u časne namere Vašingtona.
(Prijatelj, 15. februar 2013 22:26)

I ne pokušavaj da veruješ u časne namere ičije politike i da tražiš zdravu logiku - tu postoje samo interesi. Samo je to u pitanju. Kakvi? - to samo oni znaju. Kada postanu vidljivi onda je obično za drugu stranu prekasno.

limbo

pre 11 godina

Balansiranje, ostvarivanje uticaja kroz upravljanje kriznim zaristima. Kod velikih drzava uvek su dugorocni interesi u igri a ciljevi obicno opravdavaju sredstva. Velika sahovska tabla na kojoj mi svakako nismo jaka figura...

TARANTINO

pre 11 godina

Ja njima ništa ne verujem. Možda je na ovako nešto uticalo popravljanje imidža Srbije u svetu i lobiranje naših političara. Zahvaljujući predsedniku Nikoliću, Aleksandru Vučiću i premijeru svet nema predstavu u nama da smo zatucani i nekooperativni. Amerika je uvek igrala na to da se u svetu predstavi kao "good guy" pa ovom malom packom Albaniji ostavlja sebi prostor za dve stolice.

zelko

pre 11 godina

Pa uz vase odobrenje to namerno i rade,a kad mi kazemo da ce mo se braniti od terorizma to odma znaci da njima pretimo i ceo svet bruji da Srbi zveckaju oruzjem.Kad oni prete i zveckaju oruzjem svi se prave blesavi kao da zveckaju serpama i loncima.Naravno,sve je to Americka vec dobro poznata propaganda koju svi slusaju vec dugo godina.

Aleksandar

pre 11 godina

Kada se raspadala SFRJ, isti taj Stejt Department je govorio da su "granice na Balkanu nepromenljive", za istu tu ustanovu, 1997 OVK je bila na spisku terorističkih organizacija...

Tako, imajuću vidu prethodno iskustvo, preostaje nam da čekamo da vidimo šta će se od svega desiti posle ovog "upozorenja"...

Konstatacija

pre 11 godina

@стена

A ti stvarno mislis da je to zbog Dacica.Znas li koliko je on njima interesantan.Ko premijer Burkina faso.Do 2002 godine je bio na crnoj listi za ulazak u Ameriku

Stefan

pre 11 godina

Hoćeš da kažeš da nisu slali stingere talibanima u Avganistan tokom invazije SSSR-a,
(St. Deus, 16. februar 2013 13:27)

Nisu amerikanci naoruzavali Talibane, naoruzavali su Mudžahedine, to su potpuno različite grupe. Kada su Rusi otisli razne Mudžahedinske grupe su počele da se bore izmedju sebe i da vrse strasne uzase nad narodom, civilima. Izmedju ostalog je bilo mnogo slučajeva silovanja mladih decaka od strane mudzahedina. Posto su zene pobegle iz tih regija masovno u Pakistan, Mudzahedini su upadali na Univerzitete u Afganistanu i silovali masovno i maltretirali studente, studenti su se onda (koji su inace jako veliki vernici, ne mozes biti student tamo a da nisi islamski ekstremista) digli i eto Talibana. Taliban bukvalno znaci Student na njihovom jeziku.

A Osama Bin Laden je bio lukav covek koji se brze bolje prebacio pod zastitu Talibana kad je video da ce preuzeti kontrolu zemlje od mudzahedina. Kupio je tri Tojota Dzipa Muhamed Omaru - vodji talibana i ovoj budali to bilo dovoljno da mu garantuje bezbednost od svih pa cak i od Amerikanaca.

Uglavnom, Talibani su se borili protiv tih koje su Amerikanci naoruzavali. Zavrsilo je neko oruzje kod njih (doneli ljudi koji su menjali strane, zarobljeno itd) ali je i dosta upotrebljeno protiv njih.


Ja sam jos dosta sada naravno pojednostavio, ipak imam samo 1500 karaktera na raspoloaganju.

A vi svi posle razmislite kad kritikujete strance kako pobrkaju sve kad pricaju o nama.

St. Deus

pre 11 godina

Nisi bas dobro "pratio" istoriju americke diplomatije. Sedi 1.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (coshki, 16. februar 2013 11:46)

Hoćeš da kažeš da nisu slali stingere talibanima u Avganistan tokom invazije SSSR-a, da nisu podržavali Sadama u sukobu sa Iranom 80-ih godina prošlog veka i da Sloba nije bio "faktor stabilnosti" na Balkanu? Verovatno si malo mlađi pa se ne sećaš svega toga, a u školi se ne pridaje pažnja novjoj istoriji. To nije razlog da se malo ne raspitaš ili guglaš.

FOLIRANTI

pre 11 godina

Koji su ovo piromani. S jedne strane ko fol upozoravaju Albaniju da se ne meša u stvari Srbije, a sa druge strane čestitaju Kosovu godišnjicu. Ko koga zeza?