Utorak, 12.02.2013.

12:49

Ostaće ruševine ako građani to hoće

Vicepremijer Aleksandar Vučić najavio je da će razgovarati sa prestolonaslednikom UAE šeikom Muhamedom o njegovim planovima za investiranje u Srbiju.

Izvor: B92

Ostaæe ruševine ako graðani to hoæe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

195 Komentari

Sortiraj po:

Spartacus

pre 11 godina

Hocemo luksuzne hotele,nova radna mesta,hocemo promene.Dosta smo gledali rusevine i gledali u proslost.Okrenimo se buducnosti.

Ja

pre 11 godina

Da li su Amerikanci posle 11. septembra na mestu svog generalstaba (Pentagona) gde je sruseno jedno krilo, napravili hotel ili obnovili to krilo kao da se nista nije desilo? Molim vas, zelim da Generalstab podeli sudbinu Avalskog tornja.

Zoran N.Sad

pre 11 godina

Bolje je da stoje rusevine i jednog lepog dana sruce se nekom na glavu. Mozda je i osiguran pa ce koju kintu da uzme od osiguranja i drzave. Lova ima da kane bez imalo rada.

peric

pre 11 godina

Ideja o hotelu je dobra. Ali zgrada se mora sacuvati je arhitektonsko dobro prvog reda. Mnogima se ne svidja, ali to je stvar ukusa. Izgradnja bilo kakve AbuDhabi arhitekure na ovom mestu bice beskrajni primitivizam, za koji Vucic izgleda ima narodnu podrsku. Kavav narod takva vlast.
Razlog zasto nece da ga rekonstruisu je velika cena restauracije, i trosak ciscenja lokacije od razinih agensa zaostalih od bombardovanja. Ako rade po propisima to je velika cifra. Najgore resenje ce biti da Srbija plati ciscenje, a da seik gradi i bude vlasnik, sto ce se najverovatnije i dogoditi.
Najbolje resenje bi bilo da se oformi srpsko akcionarsko drustvo, gde bi ucestvovao penzioni fond, vojska, grad i drugi. I koji bi bili domaci vlasnici recimo hotela, a dati upravljanje nekoj svetskoj kuci. Tako bi izbegli da dodatu vrednost uzima drugi, a Srbija placa subvencije.
Za pocetak nam treba plan rekonstrukcije objekta koji vec za ovih 14 godna mogao biti uradjen sto moze da finansira recimo grad Beograd.

Manus manum lavat

pre 11 godina

Ne znam zaista ko bi mogao da se protivi ulaganju tolikog novca u izgradnju hotela na mestu ove ruine...Treba podrzati ovakvu investiciju!Sada,ova zgrada sluzi samo da kroz nju duva promaja i da se okupljaju narkomani i lutalice!

Ruzica

pre 11 godina

Najkvalitetniji komentar koji me je razgalio u svoj muci u kojoj zivimo je komentar gospodina pod imenom Dusan pusten 12.02.2013. u 22.i 11 minuta.Sugradjani obratite paznju na komentar !! jel razgaljuje koliko je covek rekao pravu stvar.Svaka cast! molim da mi pustite komentar!!!!hvala

Vucibatina

pre 11 godina

Vidim da su krenule patriotske price, prisecanje ratovanja, otvaranje ratnih rana i uspomena, a sve u cilju da se to ne da seiku, vec nekom lokalnom tajkunu.

Seele

pre 11 godina

Dobro je što će se u UN pokrenuti debata o radu i oceniti učinak međunarodnog krivičnog pravosuđa. Poražavajuće presude Haškog tribunala kojima je definitivno izgubio kredibilitet treba u svakom slučaju osuditi.

Automedont

pre 11 godina

Pa nece se valjda Velimir Ilic baviti urbanizmom po Beogradu? Covek koji nije dozvolio rusenje nelegalno izgradjenih vikendica oko uvackog jezera i zastitnik divlje gradnje ce sada da nalozi rusenje zgrade Generalstaba u centru prestonice, zato sto mu se ne svidja ili zato da bi preduhitrio neke buduce Velje Ilice u nameri da zarade na prodaji lokacije arapima ili domacim tajkunima? Shvatite vec jednom, ovo NIJE tema za neuku javnost, struka je presudila i stavila objekat na listu kulturnih dobara, prema tome treba i postupiti: rekonstrukcija i eventualna prenamena. Kraj price.

Tiemie

pre 11 godina

Ja sam uvek za nešto lepo, dobro i korisno. Ne shvatam šta nekome predstavljaju ovi ružni ostaci nekadašnjeg Generalštaba? Potpuno podržavam ideju da se na tom mestu izgradi hotel koji će doneti samo koristi Beogradu.

Bojan

pre 11 godina

Generalstab treba prilagoditi i konzervirati tako da ne predstavlja opasnost po gradjane. Mozda ostaviti samo jedan dio njegov, a ostatak pretvoriti u park i memorijal. Da nas sve svaki dan podseca na nase "prijatelje" i nepravdu koju su nam napravili, da nikada ne zaboravimo, kako nas opet ne bi mogli nasamariti. Hotel neka prave na drugom mestu, Beograd je dovoljno veliki.

samo rusi i kreci

pre 11 godina

Te zgrade nisu bile generalstab vec narodna odbrana izdavacka kuca vojske i ne znam sta sve ali najmanje je bio smesten generalstab on je malo pored bio . Vece rugobe od tih zgrada i zgrade nove narodne banke nisam video u ovom gradu ako govorimo o javnim zgradama. Kad krenem nemanjinom ne znam koje su mi gadnije bile kao cele i sad kao srusene pa taman odmorim oci parkom a onda oni kanjoni i klisure od narodne banke. Ko ih tako napravio taj nije imao ukusa u svakom slucaju . Zgradade``generalstaba`` pored onako lepih zgrada Vlade i Mip-a pa i zgrade vojske ka Nemanjinoj a i Kneza Milosa su bile celinski povezane ko pile i patofna - rusi to odmah makar ostao prostor kao park.Barem ce lepse zelenilo biti od tog uzasa. Inace pogodjene su sa po dva tomahavka obe. Stanujem blizu i jano se videlo kad su leteli ka njima.

Prle

pre 11 godina

Objasnio covek sta je demokratija, drugi mogu samo da se pokriju usima i cute.
(Cica Gorio, 13. februar 2013 08:03)

Nije on pokazao šta je demokratija, nego da je veliki populista i demagog. On kao najodgovorniji u državi treba da preuzme i neki rizik, a ovde rizika i nema - potrebno je srušiti opasno ruglo u centru grada i privesti prostor nekoj nameni koja treba da donese neku korist za celo društvo. Ako to ruglo nije bilo spomenik kulture pre ruiniranja, onda teško da zaslužuje da bude spomenik kulture posle ruiniranja. Inače, postoji samo jedan razlog da "to" bude spomenik - a to je da bude spomenik našoj gluposti i snishodljivosti političarima. Upravo sada se to radi u sa Vučićem.

Seele

pre 11 godina

Slažem se da je ova ruševina u sred centra grada pravo ruglo. Pored opasnosti od urušavanja, svojim izgledom kvari jedan lep deo grada. Mislim da bi trebalo da se okrenemo budućnosti i dozvolimo da se na tom prostoru izgradi nešto lepo.

Dejan

pre 11 godina

Hvala Bogu da se neko setio da ukloni to ruglo iz centra Beograda! Prosle godine sam bio u Beirutu koji je skoro potpuno bio porusen u izraelskoj agresiji 2006. godine i necete verovati - SVE JE OBNOVLJENO, svaka zgrada, most, ulica i trg. Ni traga uzasnom razaranju koje su Izraelci nacinili. Za samo 6 godina! A kod nas se ni za 14 godina ne moze ukloniti jedna zgrada. Kakvo kulturno blago? Pa porusili su crkve i uklonili stara groblja a sada cemo da zalimo za jednom rusevinom u centru grada. Samo napred Vucicu, ranije nikada ne bih glasao za vas ali od skora dajem punu podrsku svim inicijativama koje pokrecete!

Delija_KV

pre 11 godina

Rusevine treba ukloniti sa svih lokacija ne samo generalstab... One su opasnost za ljude prolaznike, mogu lako da se uruse. Sta vise zalazem se da se uklone i da se tu postavi spomenik zrtvama svim nastradalim u bombardovanju. Da se na taj spomenik ukuca tacan broj ljudi koliko je poginulo i da ostane tu za vek i vekove. Jednom ce mozda doci to neko doba kad ce te famozne demokrate sa zabada mozda uvideti sta su uradili i postideti se ako ne i nesto vise od svojih ucinjenih dela.
Lokacija za pravljenje luksuznih hotela ima na pretek... Ali mesta tragedija nikad ne treba zaboraviti. Nikad zaboraviti!

Miki

pre 11 godina

Nemam obicaj da komentarisem, ali ovaj put zaista imam potrebu. Glasao sam za demokratsku stranku od prvih izbora. Ali potpisujem svaku rec koju je gospodin Vucic izgovorio u vezi sa ovim i iskreno se nadam i zelim mu da uspe u svom planu za dobrobit svih. A mi smo takvi kakvi smo ko god bio na vlasti. Samo se malo karte ispromesaju i uloge zamene.

Ljubica

pre 11 godina

Niti gradjani zele da gledaju rusevine nekadasnje zgrade General staba niti im je to potrebno. Gradjani zele da rade i svojim radom hrane i skoluju svoju decu.

Investitor

pre 11 godina

Slazem se mislim da treba da se uradi nesto sa tim. Izgleda stvarno ruzno i to u jednom od najlepsih delova Beograda. Samo me brine sto je ceo taj kraj koji je uticajan, bogat, lep, polako da se proda strancima. Sve lepse i novije zgrade su ili ambasade ili strane zgrade. Zar to znaci da mi nismo kao drzava u stanju da napravimo nesto lepo i korisno u centru grada? Sem toga imamo nov novcat Metropol koji zvrji prazan tako da ne znam sta ce nam jos jedan hotel? Pretpostavljam da je to dobar nacin pranja para. Mislim da to moze pametnije da se iskoristi.

Милош

pre 11 godina

Зграде Генералштаба су само део инфраструктуре, и то онај оштећени део. Нико не прича шта се од инфраструктуре налази под земљом и како су све те зграде повезане. То је много скупљи и важнији део од самих упућених зграда. Американци би на месту својих бомбардованих зграда са таквом већ недирнутом инфраструктуром подигли нове да покажу да их нису помели. Али не у Србији: за ситне паре су дали ексклузиван простор америчкој амбасади на месту бомбардоване касарне на Бањици, а овде ће дати читаву инфраструктуру неком шеику за хотел. Све би ово можда и имало смисла када би се институције државе, од скупштине до Владе, преселиле у неки градић у Србији док се сви не доселе у Београд.

KOSTA

pre 11 godina

Gde je veća korist? U ruševinama Generalštaba ili u nekom objektu koji donosi prihod i zaposlio ljude. Sama pomisao dovodi do razumnog rešenja.

ministarstvo ruda i gubljenja vremena

pre 11 godina

generaštab je remek delo srpske arhitekture i veoma dobro poznato u svetu. napravite park i atrakciju od njega za sve koji bi došli da ga vide.

GAJA

pre 11 godina

Nešto mi nije jasno? Molimo se da neko dođe i uloži novac, otvori radna mesta, a ispade da to ne može. Koji su kriterijumi, da li dozvola za ulaganje je povezana sa tim odakle dolaze pare i ko finansira? Koliko se sećam do juče to nije problem, samo dođi i daj pare, za državu a malo i za privatne džepove.

Avram Gojic

pre 11 godina

Istina je da se ne sme zaboraviti nato agresija 1999. ali je mnogo vaznije da Srbija konacno krene napred, imamo prave ljude, imamo prave investitore, i ne smemo vise da cekamo.

Felix

pre 11 godina

Dugo nisam pisao komentar ali sad nisam odeleo. NATO je bacio dva tomahavka sa 900 kg eksploziva i 6 "pametnih bombi" po dve tone eksploziva na generalstab. Rezultat je da se koristi i dalje nekih 25 % kapeciteta kopleksa, koliko ja laicki mogu da procenim.
Zakljucak, za rusenje ovog bunkera moderne arhitekture je potrebno jos 40 tona modernog eksploziva... Severna Koreja nije jos spremna za takav projekat, prearmirani beton iz vremena hladno ratovske hiperparanoje\arhitekture je spomenik Jugoslavije, ideje koja je razorena ali neunistiva...

Daniel

pre 11 godina

Niko ne kaze da trebamo das ,,pljunemo'' i zaboravimo na to sto se desilo i ko je kriv sto su te zgrade unistene.Ali ovde je sada pitanje bezbednosti gradjana koji svakodnevno prolaze ispod onih drvenih ,,krovova'' ne razmisljajuci da bi moglo da im padne beton od 100-200 kila na glavu i da ih ubije.Trebalo je jos odavno to resiti jer kako godine odmicu bice sve teze i teze jer Beograd postaje sve veci i veci.Mora se nesto po tom pitanju uraditi da se kasnije ne bi vatali za glavu i rekli: ,, Pa trebalo je srusiti.''Sta god bilo na tom mestu, ali u cast poginulih treba se dici spomen ploca.Iskreno, glavna atrakcija u Beogradu je bas to.Kako stranci dodju, a jos je par stotina metara udaljena autobuska i zeleznicka stanica od te lokacije, svi slikaju kao da su videli ne znam ti sta i kasnije nas ismejavaju kako nismo u stanju za 13 godina ne uradimo nista.Mislim da je ovo jedinstvena sansa dok jos neko hoce nesto da radi s tim nego sto pre krene.Lepse bi bilo da je tu taj hotel o kome se prica i da bude pored spomenik.

Brtcha

pre 11 godina

Stvarno, ako nekoga magistar Ilić ne razume, niko ga razumeti neće... Bez vređanja obrazovanja gorepomenutog, samo bih napomenuo da mu kultura, verovatno, nije jača strana.
A da ne pričam tek o tome što me privrednik obrazuje o tome koliku istorisku vrednost može imati neka zgrada.
Ajde bar da ste se potudili da nađete nekog arhitektu ili makar istoričara umetnosti...

Nije ova zgrada nikakav spomenik NATO bombardovanju (za "pobedu" nad NATO paktom nam je Mira Marković već podigla Večnu Vatru na ušću - sa plinovodom kojem je zavrnuta slavina 3 meseca kasnije zbog nestašice plina...), već je kulturno dobro, koje ne bi sačuvali samo oni koji žele da imamo pamćenje k'o zlatne ribice i da potpuno zaboravimo svoju istoriju.

Ako bi gosn Vučić samo mogao da mi objasni što ne obnove 13 godina staru zaštitu na toj zgradi, umesto da, po njegovim rečima, samo čekaju da padne i ubije nekoga, bio bih mnogo spremniji da ga saslušam po pitanju toga kako bi trebalo da tu zgradu srušimo i damo da tu gradi hotel njegov dobar prijatelj iz detinjstva, sa kojim je šerpice po pesku vukao.

Ovako ispada da bi pustio da ljudski život ode u propast da bi mogao da sruši zgradu, onima koji malo obrate pažnju.
Da ne spominjem prebacivanje krivice na one koji "koče Srbiju" time što "misle da je mnogo lepo" što nam ruševine stoje u strogom centru grada.

P.S.
Ništa protiv Šeika, stvarno gajim duboke simpatije prema svakome ko je spreman da investira u ovu zemlju i u ovaj narod.

Eleta

pre 11 godina

@S
Ni jedan od tvojih primera ne zahvata: 2 bloka zgrada u sred centra glavnog grada drzave koja je u ekonomskim problemima i kojoj se rugaju, sa stanovnistvom u psihicki negativnom stanju (Hrvati nek se blamiraju koliko hoce, nije me briga). A onda sa druge stane imas Drezden koji su rekonstruisali da izgleda kao u proslosti, ali je zapravo ispao ko Las Vegas. Kao sto ni mrtvog coveka ne mozes oziveti uz svo postovanje, ljubav, novac i emocije. Vestacko je vestacko.

Apaturija

pre 11 godina

Građani ne žele da se dve najlepše zgrade u centru grada Generalštaba sruše, već da se saniraju. Dve zgrade su istorijski spomenici i verujem da će Aleksandar Vučić naći rešenje za njih. Građani se slažu da te dve zgrade poprime jedan novi i lep izgled, da Beograd napokon dobije jedan nov i savremen izgled. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Beograd će biti lepši, i Srbija će imati budućnost.

Miroslav D.

pre 11 godina

Bas pre neki dan gledam kako je pitanje dana kada ce sa te rusevine nesto pasti nekom prolazniku na glavu, zato samo ako seik hoce neka gradi hotel, sve je bolje od ovog rugla u centru.

Milos M

pre 11 godina

Ovo je prilika da se gradjevine koje prete prolaznicima zbog mogucih nesreca resi problem i na njihovo mesto sagradi neslo mnogo lepse sto bi donelo em finansijsku dobri em i lepsu sliku o gradu i mogucnost besplatnog resenja problema.

Sutjeska i Neretva vs gradjanski Beograd 19 i 20v

pre 11 godina

Ja sam diplomirani inženjer arhitekture. Nikada mi ti objekti nisu bili "lepi", čak naprotiv-"boli su mi oči" kad god bih decenijama pored njih prolazila. Bili su hladni, agresivni i odbojni. Od lepe arhitekture vam se ne diže kosa na glavi od neke neprijatnosti, niti su vam potrebne teorije-odmah je osetite i kažete "jaoj što je ovo lepo i fascinantno!" Ne vidim zašto bi nekolicina "stručnjaka" mahala nekim papirima, sa nekakvim statusom objekta, tek od pre par godina.Po toj logici SVI PORUŠENI OBJEKTI u bombardovanjima SAVEZNIKA tokom IIsv rata bi trebalo sagraditi ponovo! Sve vile duž ul. Dimitrija Tucovića (a ne ovo ruglo!), raskošnu zgradu glavne pošte na železničkoj stanici(a ne ovo ruglo!) itd...

Limeta

pre 11 godina

Konacno se intenzivno radi na dovodjenju stranih investitora i izvodjaca! Sami nemamo dovoljno sredstava, ali smo svakako interesantna mikroklima za odredjene zemlje! Narocito Beograd kao jako posecen i omiljen grad! Generalstab jeste zasticen, ali mozda treba organizovati anketu na internetu da se javnost izjasni. U svakom slucaju, napred u pregovorima!

lacie

pre 11 godina

jeste da se zgrada Geleralstaba smatra kulturnim dobrom ali jednim delom ona predstavlja sliku naseg glavnog grada Beograda i zemlje Srbije. Bilo bi dobro kad bi zavod i investitori uspeli da nadju zajednicko resenje...

Бранислав

pre 11 godina

Зато је титоистичке диктатура била и толико атрактвивна: нису често градили неке кичасте кућерине као Сталинисти по источном блоку, него и врло интелигенте зграде модерне, које се ни по чему морају сакрити иза других примера модернизма у свету. Никола Добровић градио је феноменалне зграде, ту је и Хотел Гранд на острву Лопуду, који, ваљда и због сродства начина размишљања меродавних људи, исто већ врло дуго чека реконструкцију. Наравно, лакше је реновирати оронули хотел него полупорушену зграду, но зграде су ремек-дела, да то господин Илић није у стању да разуме тешко је не сматрати као аргумент за њихову обнову. Ја бих сутра гласао за Краљевину Србију, верујте ми, али не бих ми пало на памет да рушим оно вредно што је настало на овим просторима.

niki

pre 11 godina

Mi nismo stali posle bombardovanja.Znam da je teško ali moramo krenuti dalje.A ako želimo ići dalje ne možemo sve sačuvati.ostaće upamćeno i u našim sećanjima i arhivima ali mu po meni nije mesto na ulicama,naročito kada se radi o ovako ogromnim objektima koje će vreme srušiti!

Bojan

pre 11 godina

Ni mi nismo vecni na ovom svetu.Pa zasto bi to onda bilo obicna gomila betona i gvozdja.Nismo ljudski i dostojanstveno odali postu LJUDIMA,DECI,HEROJIMA RATA...A sada vam je kao odjednom vazna gomila betona.....Dabogda ga srusili sutra !!!! Da ne gledamo to vise !!!

mikelo

pre 11 godina

Velja Ilić: "... zaštita koja je postavljena stara je 13 godina i ne mogu da čuvaju ni od kiše, a kamoli od betona koji vise"
Izgleda da ga baš nešto muči gramatika.

Jovan.R

pre 11 godina

Dugo godina sam radio medju Arapima, to je jedan zaista fascinantan i nadasve bogat narod kako kulturno tako i materijalno, najvise zbog nafte. Ono sto sam primetio medju njima je da oni imaju fantasticnu sposobnost da procene coveka, vec pri prvom susretu sa vama oni ce biti 100% sigurni da li ste vi covek od poverenja i njihov buduci saradnik ili ne. Kod njih foliranje ne prolazi i nikad nije ni prolazilo. Od svih ljudi sa nase politicke scene on je izabrao Vucica ne slucajno za svoga najblizeg saradnika. U arapskom svetu, ugovori ne postoje, postoji samo data rec i obraz a to je ono sto Vucic ima za razliku od drugih politicara kod nas. Njihov kapital je svakako dobrodosao kod nas a siguran sam da ce Vucic uspeti da obezbedi jos vise projekata koje ce oni finansirati, njima novac nije problem, oni samo traze kvalitetne projekte i kvalitetne ljude.....

jelena

pre 11 godina

Pokusavam da zamislim sta bi ovde prisutni radik, pardon, naprednjaci komentarisali da je prethodna vlada dovela seika i plasirala pricu koju Premij, pardon, Vicepremijer sada prica. Fuj!
Radije bih Generalstab poklonila nekoj domacoj firmi, da ga rekonstruise i napravi sta hoce u njemu. To nikome od dragih nacionalista nije palo na pamet?

Misa

pre 11 godina

Verovatno najveće ime srpske i jugoslovenske moderne arhitekture, Nikola Dobrović. Za taj period objekat u rangu najsavremenijih svetskih objekata. Po mišljenju mnogih kolega remek delo jugoslovenske (srpske) arhitekture. Ako su gospoda iz vlasti i rešila da ga ruše malo šta mi možemo tu sem da pišemo, apelujemo, protestujemo. Samo jedno molim, nemoj te ga ponovo "bombardovati" oduzimanjem statusa spomenika kulture jer on nije spomenik kulture zato što je bombardovan, već zato što je remek delo.

Izmedju redova

pre 11 godina

Nije problem Vucko,samo treba prvo Vladu iseliti u siv 1,ili siv 3.
Za novo utvrdjenje nemamo u opste para,a i preseljenje je kriticno,osim ako ne napravimo radnu akciju iz ruke u ruku.
No ja mislim da arapima treba dati ono uz auto put,a ovo u nemanjinoj levo Rusima,a desno Amerima pa neka sagrade vojne baze,hotele,spijunske centre,samo nemoj da uplices sarica,ds i sps a i tvoje drzi na distanci

major JNA

pre 11 godina

Ove zgrade treba porusiti, i napraviti bilo sta,mozda cak opet Generalstab sa istim spoljnim izgledom, mada i ne mora. Sto se tice spomenika NATO agresiji, moze da ostane zgrada RTS u Aberdarevoj.

Savezni MUP ima mnogo veci gradjevinski znacaj od Generalstaba pa je prodat i gradice se tu hotel

Volim 90-te i mrzim 2000-te

pre 11 godina

Jednu zgradu porusite i napravite velelepni hotel, a drugu ostavite. Tako da kad gost u hotelu ustane odma da se presece :D axaxaxax

mara drndala bumbara

pre 11 godina

Ala ste pobenavili,s nevericom.
U pitanju je arhitektonski kulturni spomenik.S obzirom da je razrusen u bumbardovanju vise nije spomenik.
koze se napraviti oblik prema nemanjinoj ulici,odnosno kaskada od stakla i time zadrzati secanje na objekat.
Ne vidim sta dramite.On moze da stoji decenijama,krene korov,drvece i jos ce teze biti za rusenje.Kad budemo morali jer nece biti druge,kostace nas 50x vise.
Ovako arapinu evo ti oba placa,rusi,gradi,placaj porez i cao.
Mozda dobijemo i neko grande arhitektonsko cudo.

Aleksandra Radovac

pre 11 godina

@S
Cinjenica da je istina to sto govoris, ali da li ti spomenici koje si naveo mogu pri manjem potresu da se uruse u da povrede nekoga?
Nisam za rusenje Generalstaba, ali ono predstavlja opasnost. Trebaju ukloniti zgrade i napraviti manji spomenik na mesto sadasnjeg

Ja

pre 11 godina

A sto ne moze istovremeno i investicija i postovanje zakona i secanje na stradale? Da seik napravi novi hotel, dakle da investicija bude prihvacena ali koji ce spolja biti identican zasticenom projektu Dobrovica i da pored bude napravljeno spomen obelezje bombardovanju. I hotel i Dobrovic i spomenik i svi srecni. Sta je problem?

Dragan

pre 11 godina

Slazem se i podrzavam tvoju inicijativu da se stvari resavaju i na ovakav nacin. Ali, moram da te podsetim da si bio veliki kriticar Zorana Djindjica u vreme kada je on imao slicne metode resavanje problema. Srecno!

Abba

pre 11 godina

Ja ne znam sto su Ilic i Rodic dali sebi za pravo da odredjuju sta ima arhitektonsku vrednost a sta ne. Mnogi se danas zale na komuniste kako su srusili neka start znanja i podigli neke ruzne zgrade, a danas mi hocemo da radimo isto, unistavajuci nase istorijsko nasledje (kakvo kod da je). Ako tako nastavimo grad ce nam izgledati kao gradovi po Kazahstanu, Uzbekistanu i sl.

Andrijana Stefanovic

pre 11 godina

Unistene zgrade Generalstaba su odmah posle bombardovanja trebale biti porusene.
Amerikanci nisu cuvali ostatke bliznakinja kad su od njih ostali samo parcici betona
Ta zgrada samo ugrozava bezbednosti ljudi koji se tuda krecu

Krki

pre 11 godina

Sto bi ostale rusevni,sta dokazujemo tim?Sta jel u pitanju vlast objasnite mi?Sta je bilo sa Nemackom da li su oni ostavili rusevine posle 2svestkog rata il su odma gradili novu Nemacku i vidite gde su oni sada,a gde mi?Budimo ljudi a ne politicki zatvorenici koji zive u proslosti,nepravdi ili vlasti

Beograđanin

pre 11 godina

hehe u čemu je problem?
Tipična radikalska zamena teza. Uopšte nije pitanje da li zgrada treba da se obnovi (ruševina ne može biti spomenik).
U stvarnosti problem je u potpunom rušenju ovog objekta, sa čim se ne slažu stručnjaci. A takođe i oni koji su svesni šta znači arhitektonsko delo koje se nalazi u udžbenicima i enciklopedijama.
Ja se samo nadam da i oni koji kupuju diplome uspeju da shvate, sad kad su došli odgovorna mesta, da nije sve u ćevapima i rakiji (ili pivu ko voli).
Znači o rušenju nema govora, idite na planine sa kojih ste sišli pa rušite. O ostanku ruševina nema govora, ako niste u stanju da rešite problem, sklonite se, ima ko jeste.

rade

pre 11 godina

Statika dobro uzdrmana.(opaqsnost po prolaznike).Rušenje veoma ,veoma skupo.
Mislite da rušenje,odvoz šuta,priprema gradilišta je jeftina igra.Nemorate se brinuti.Ruševine ostaju.
Sad i gosp.Vučić zna da se ta "atraktivna lokacija" mora zajedno sa svim,naknadama ,taksama,dozvolama pokloniti, ako se ima sreće, nekom investitoru.
Od svega upotrebljiv je samo podzemni prolaz izmedju dvije zgrade.
Zgrade ostaju...

Dušan

pre 11 godina

Citam ove komentare sve neki pametnjakovici zele spomenik neka rusevina ostane neka deca pamte i nek umiru polako i od gladi bitan je srpski inat zbog kojeg nas mrzi ceo svet tako mi je drago sto sam Srbin a ne zivim u Srbiji tezi narod nisam video niko vama ne moze ugoditi promenili ste Tadica sto je nezaposlenost sve veca itd onda kad dodje neko ko pokusava da napravi i najmanje nesto dobro za Srbiju vi svi islam ce nas kupiti NATO EU CEO SVET SVI SU G.... MI SRBI SMO NAJBOLJI i ako ne znamo sta ocemo al znamo da sedimo po ceo dan i komentarisemo cist vazduh znate li za to manite se corava posla
pustite mi komentar
hvala

Јеремија

pre 11 godina

Мени једино није јасно како је могуће да у згради која ће да се сруши сама ако јој нико не помогне и која прети да притом убије несрећне пролазнике неко проналази повод за догматисање и претресање празне сламе. Ако је санација оштећења конструкције немогућа, или је прескупа, онда је рушимо без поговора. Направићемо нови генералштаб, ј@#%o вас генералштаб...

parking

pre 11 godina

Realno momce, vi nemate nikakvu ideju niti plan sta sa tim prostorom.
Pa kao sad sta gradjani odluce.
Ko je kad ista pitao gradjane u ovoj zemlji.
Satro gisto demokratija.

S

pre 11 godina

Dovoljno je da se setimo Spomen-crkve cara Vilhelma u Berlinu, Oradur-sir-Glana u Francuskoj, Kupole atomske bombe u Hirošimi, Vodotornja u Vukovaru, Crkve templara u Bristolu sa jedne strane, očuvanja ratnih ožiljaka kao opomene za budućnost ili Varšave, Drezdena, Budimpešte kao primera obnove ratom oštećenog nasleđa. Ali i Đurđevih stupova ili Avalskog tornja! Neophodno je da shvatimo da narod koji ne poštuje sebe nema čemu da se nada ni u budućnosti.

Mirjana

pre 11 godina

(bojan, 12. februar 2013 20:32)
Mozda vi zelite da Vasa deca gledaju te rusevine, ali moja deca i dan danas imaju posledice od bombardovanja, i ne bih volela da ta strvina stoji tu i da ih podseca na bolan period njihovog zivota! Iskreno jedva cekam da se srusi, i da se taj prostor iskoristi na pametan nacin, kakavi spomenici, kakvi bakraci.

poli

pre 11 godina

predlog je da se pusti konkurs i da se pozovu umetnici i arhitekte osmisle kako bi izgledale te ruzne rusevine i da pocnu da rade na tom projektu, vreme prolazi...

Aleksandar

pre 11 godina

Ne, nego se tu digne spomenik sa opisom dogadjaja i zaljenjem. Kada bi sve rusevine, koje su nacinjene do sada, tako ostavljali, ziveli bi u svetu pobesnelog Maksa. Zato se ostavi spomenik i dalje se gradi za buducnost. A proslost imate u knjigama istorije - rat pravi smrt i ostale gluposti. Ako niste isli u osnovnu skolu, pocnite. Tamo postoji cas istorije.

Olgica

pre 11 godina

Svaki put kad dodjem u BG i kad prodjem pored te zgrade ja uvek hodam brze da nesto ne bi , kojim slucajem, pale na mene
Zao mi je tih zgrada , al da im je vreme da odu, vreme im je.
Na njima i dalje moze lepo da se zaradi, pa zasto onda da ne ostvarimo profit umesto gubitak....

qqlele

pre 11 godina

Narod takođe želi da bolje živi, pa se niko ne trudi da mu tu želju ispuni. Ovo sa ostajanjem ruševine je lako ostvariv zadatak.

snezana

pre 11 godina

Nije problem da narod i strucna javnost hoce da ostanu rusevine, vec je problem u tome da treba postovati zakon koji kaze da je objekat kulturno dobro, sto znaci fasada treba da bude kakva je bila pre bombardovanja. Kako je ceo Drezden obnovljen iako je bombardovan? Potrebno je da se sacuva zgrada koju je projektovao Dobrovic.Niko nije protiv da se promeni namena i da tu bude hotel. Zivo me zanima kako ce "nasi konzervatori" da rese ovaj problem ? Da li ce postovati zakon i strucnost ili ce doneti politicku odluku.

Karafingl

pre 11 godina

Ma rusi bre to secanje na uzasne dane koje smo proziveli.Em je ruzno em je neupotrebljivo.Lepo stavis tablu da je tu postojala zgrada generalstaba i toliko.Verujem da ce Vucic doneti pravu odluku u korist naroda, koji ne znam zbog cega se buni.Ali nama nikada udovoljiti to je vec poznato.

IBJ

pre 11 godina

"On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni."

Vuki, druže, ako je neko doktorirao na tom poslu, onda si to ti. Što te sad to pogađa?

anti

pre 11 godina

"Te zgrade treba da ostanu takve kakve su kako bi naša deca bila pametnija od nas i bežala od zapada i svih blagodeti njihovih bombi."

naša deca će biti pametnija od nas i bežaće NA zapad

Mirko

pre 11 godina

Gradjani nece rusevine, ali nece ni Srbiju na rasprodaji, bolje je cekati da se u vladi pojavi neko konstruktivan ko ce oziveti domacu proizvodnju i investirati u razvoj zemlje nego da se prodaju najatraktivnije lokacije.
Prosto, ako se generalstap proda, dobice se jednokratni profit, a od dugotrajnog ulaganja srbiji ce leci samo minimalci plata onih koji ce eventualno u tom objektu raditi u buducnosti.
Ako se uzme, cak i ne povoljni kredit, a vlada inicira izgradnju objekta drustvene koristi, onda ce biti muke vracati kredit, ali ce dugorocna ulaganja donositi prihod od bliske buducnosti pa za uvek.
Ko je u ovoj zemlji studirao ekonomiju?

popeye

pre 11 godina

Само да шеик још не пожели да баш ту направи највећу џамију у Европи. Све за паре (и датум)...

prolaznik

pre 11 godina

On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni.

Pazi ovog! Pa vi radikali ste kao opozicija svaki predlog zakona dočekivali floskulom: mi, srpski Radikali, kad već ne možemo da sprečimo usvajanje ovog, po srpski narod pogubnog zakona, dužni smo da ga amandmanima bar kolko-tolko popravimo...ali vi slušate vaše gazde iz Brisela...
A Amandmani, za one koji ne znaju su izgledali ovako: ako predloženi tekst zakona ima npr 60 članova, amandman na član 1. je bio " briše se član 1 do 60", na član 2. "briše se član 2 do 60" i tako redom...I onda se svi do jednog izređaju na govornici i pričaju o svemu samo ne o predlogu zakona...
i sad se žali...

Bogdan

pre 11 godina

A ovi stranacki komentari sa jedne "to Aco skloni ruglo" i "sta vi to tamo ugovarate u 4 oka" sa druge strane koji se ponavljaju po sto puta stvarno zagusuju temu. Molba dvema strankama - prestanite sa praksom komentarisanja vesti - gusi. Ili ako vec morate onda nemojte vrteti bas jedno te isto, nadjite makar 10ak tema.

Dex

pre 11 godina

@Helios
Naravno da se sve moze, pa cak i rekonstrukcija ove zgrade ako se ima puno para. Imas li ti tu svotu ili neko koga znas da bi ulozio toliki novac samo u rekonstrukciju iste zgrade? Ako nemas, izvini ali ovo mora da se rusi. Kultura nisu rusevine osim ako nisu iz nekog poznog doba. Desilo se, sta se desilo, neponovilo se ikad vise u bilo kom obliku. Muka mi je od intelektualaca koji bi da mastare i nazivaju sve ostale nekulturnim. Lako je vama da budete visokoobrazovani preko ljudske potrebe onik koji bi da prezive, a ne da se uzdizu kulturno. Pre kulture treba hleba, zdravalja i dobre psihologije. Ova ruina negativno utice na sve te ljudske potrebe. Eno idi odmah i popravljaj, ja ti licno dozvoljavam. Ako ne mozes, ostavi resenje onima koji mogu. Da se vise ne natezemo, jer ovako se ubija u pojam vecina ljudi.

Lars

pre 11 godina

Nema nista lepo u rusevinama zgrade Generalstaba, ali ukloniti spomenik kulture zarad zidanja hotela? Pa zar je Srbija toliko bogata kulturnim nasledjem da tek tako moze da se odrice svojih spomenika kulture? Ocigledno jeste. Mozda bi trebalo i Narodni muzej pretvoriti u kockarnicu jer ionako ne radi vec 10 godina? A da se i Muzej moderne umetnosti da stranim investitorima za neki novi trzni centar, posto je ionako godinama zatvoren?
Komentatore koji navode da bi zgrade trebalo srusiti jer su ionako "ruzne" bih zamolio da prvo definisu kriterijume lepote! Ako je Generalstab "ruzan" onda bi novobeogradske blokove trebalo sravniti sa zemljom pa krenuti iz pocetka.
Ako Beograd moze sebi da priusti da se odrekne najznacajnijeg dela prof Nikole Dobrovica, onda aspiracije da 2020 godine bude evropska prestonica kulture shvatam kao cist cinizam.
Treba sagraditi hotel, ali ne treba menjati originalnu fasadu. Beograd je previse unisten 90-tih godina divljim nadogradnjama (Decija klinika u Tirsovoj, takodje spomenik kulture) sacuvajmo i ovo malo sto nam je ostalo

Bogdan

pre 11 godina

Meni nije jasno zasto smo toliko ekstremni kao narod? Postoje tri grupe ljudi, oni koji zele da se ocuva arhitektonsko nasledje tj. koji bi da se zgrada obnovi, oni koje zele investicije tj. koji zele da se tu napravi nesto od stakla i betona i oni koji zele mesto gde mogu da obeleze stradanje iz 1999 a pod tim najcesce podrazumevaju da ostanu rusevine. Da li sledece nekome zvuci kao nemoguca misija - spolja zadrzati izgled zgrade koji je zasticen, iznutra napraviti luksuzan hotel i pored napraviti spomenik zrtvama bombardovanja i time zadovoljiti i jedne i druge i trece, imali bi i Dobrovicevo delo i milionsku investiciju i spomen prostor. Da li je ovo nedostizna sloga za nas?

za ruševine ruševina!

pre 11 godina

tako ti treba srbine
mrzi,zlobi, ljubomori,tračari,kritikuj,zavidi komšiji,varaj brata..
tako ti treba!
ostani na dnu!
čuvaj komunističke ruševine.
inati se sebi svojoj deci,napretku.
nek te jedan Vučić bivši radikal uči napretku!
tako ti i treba!

za vas i nisu bolje od ruševina!
za vas je severna koreja.
tako nam niste dali ni 91.da idemo napred,u pobedu.odvukli ste nas u sankcije,rat i jad i čemer.

PRAKTIK

pre 11 godina

Nije sporno da zgradu treba resiti, ali u skladu sa zakonom, tenderom i ostalo.
Sporna mi je recenica "AKO SE NAROD NE BUNI".
Pa sta to znaci?
Zasto se to sve pitao narod do sada i kako cemo to pitati bez feferenduma.
Cene, razna zaduzenja kanali do Grcke medjunarodni sporazumi i ko zna sta.. Sakrivati se iza naroda??

Zoki

pre 11 godina

Predlazem sledece , tako se to radi u zemljama gde se neguje nasledje , moze da bude i hotel ali samo pod uslovom da se obnovi / sagradi tako da spoljni izgled bude 100% istovetan originalnoj zgradi . Tako ce se ukloniti ruglo / rusevina , a nece se nista izgubiti od arhitektonske vrednosti . Aako seik pristaje na to , moze , ako ne , onda traziti drugog.

Zdrav razum

pre 11 godina

Kakva zamena teza od strane prvog potpredsednika Vlade! Posto je naisao na zabranu rusenja kulturno-istorijskog spomenika pod zastitom drzave, on sada govori sledece: Ako gradjani (i strucnjaci koji ne daju rusenje) hoce rusevinu onda ce ostati rusevina. Ne, dragi moji, ne dajte se upecati! Niko nece rusevinu, ni gradjani ni strucnjaci, vec samo to da se zgrada obnovi po originalnom projektu kao kulturno-istorijski spomenik! A sta ce biti u njemu, trzni centar, hotel, svejedno... neka odluci Šejk... Da je tako neko postavljao pitanje da li gradjani zele rusevinu, nikada se ne bi obnovile ni zgrade Narodnog muzeja, Narodnog pozorista, Starog i Novog dvora, Vlade i mnoge druge zgrade koje su u Drugom svetskom ratu bile porusene gotovo do temelja, mnogo vise nego zgrada generalstaba o kojoj je ovde rec! Pa evo ih sada ponovo pred nama, i za buduce generacije u punom sjaju! A zgrada generalstaba je arhitektonski biser, remek-delo jednog od najvecih srpskih umetnika XX veka Nikole Dobrovica! Moze bilo kome da se ne dopada bilo koja zgrada, ali to nije stvar ukusa i to nije bitno za celu ovu pricu. Nacionalna kultura se MORA cuvati i zgrada nije dzabe stavljena pod zastitu drzave, vec da bi se (kada se bude pojavio neki investitor) vratila u prvobitno stanje, naravno... Dakle, poruka zakona je jasna: Šejku (ili bilo kome drugome) su sirom otvorena vrata da investira u zgradu bivseg generalstaba, ali pod uslovom da je obnovi prema originalnom projektu, a ne da je srusi.

DARVIN

pre 11 godina

Zasto se neki bune protiv ove ideje.Kao prvo, bice radnih mesta, a kao drugo konacno ce i taj deo na nesto da lici.Pa za Boga to je glavni grad,treba da bude uredjen

g

pre 11 godina

Ja sam za to da se rusevine uklone i nesto novo izgradi. Samo mislim da na tom mestu obzirom na stil okolnih zgrada ne treba dozvoliti zgradu od stakla ili sa PVC fasadama!

momo

pre 11 godina

Zlokobni crveni u maskirani u oblandu beogradske birokratije, vuku tupavi narod za nos i u 2013.
TAKO VAM I TREBA!
(Zaslužii ste!, 12. februar 2013 18:39)

Samo se nadajte da je narod više tup ali uzalud.To ćete uskoro shvatiti ali će biti kasno za politiku koju zastupate, proći ćete kao DSS.

da ne zaboravimo

pre 11 godina

Molim vas gospodine Vučiću,vratite se koji mesec unazad,znam da ste tada mislili kao i ja sada a i ranije,da bi ta zgrada,možda malo uređena,trebala da ostane kao jedan od retkih spomenika u svetu koji bi podsećao na varvarstva moćnih.Malo je onih koji dođu u Beograd a da ne požele da vide delo milostivih anđela!Nemojte to raditi to od Vas nismo očekivali,ili će te možda i vi podlewći pritisku tih agresora.Ja predlažem referendum,ubeđen sam da bi 90 procenata građana bilo da ostane kao spomenik.Siguran sam da bi građani,ako bi se organizovali, prikupili dovoljno sredstava za otkup te zgrade.Neka ovo bude početak.Molim vas, nemojte nas razočarati.Otvorite račun građani će je otkupiti.

МИРКО712

pre 11 godina

Само злонамерни људи желе да Србија не крене напред, не видим разлог зашто еико против напретка. Ако им је разлог то што њихова странка није успела да доведе инвеститоре онда стварно не знам шта о њима да мислим.

A be Nis be

pre 11 godina

Po meni, ne treba se vise osvrtati na proslost nego gledati u buducnost i truditi se da ovoj zemlji i narodu bude bolje, bas kao sto Vucic radi.

Renata

pre 11 godina

Steta je da ovolika povrsina propada, i jos na ovako lepoj lokaciji. Zli jezici ce naci zamerku, kako god da se odradi, pa makar bilo i po njihovom, oni ce reci da ne valja to tako! A spomenik nek se podigne neki normalan i simbolican, sta ce nam toliki spomenik, da nas samo seca na tugu!

pahuljica

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto vec nesto nije uradjeno po tom pitanju da se ta zgrada koja samo ruzi Beograd srusi i nesto lepo i korisno sagradi na tom mestu ...

Zidarrrrr

pre 11 godina

Mislim da je ipak bolje da se izgradi neka lepa gradjevina, pa sta mislite zasto na mestu gde su bile kule bliznakinje u Americi nisu ostale one rusevine nego su izgradjene jos lepse dve kule?

Akacija S

pre 11 godina

Ako je građevina koja se urušava i preti da ugrozi bezbednost građana,predmet rasprava,pitam se da li je nekima uopšte bitno opšte dobro,ili su spremni samo da miniraju svaku konstruktivnu ideju?

Fiona X

pre 11 godina

Ako je zgrada pod ingerencijom grada,ne iznenađuje me otpor da se na mestu zgrade generalštaba izgradi građevina koja će biti od koristi svim građanima Beograda.Neki nikada verovatno neće shvatiti da je sveopšti interes iznad sitnosopstveničkih.

tigar

pre 11 godina

Ko je gradjane pitao kad se islo u rat?
Kvazi patrioti,prestanite sa javaslukom i napravite konacno nesto od centra prestonice.
Na zalost ima "materijala" za spomenike na pretek,valjda ce se i u Novom Sadu setiti da nemaju ni jedan.

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

To je bila najruznija zgrada u Beogradu. Samo treba videti sadrzaj
te nove zgrade. Vlada teba da preuzme inicijativu da se skloni to ruglo.
Bravo Vucicu!

valter

pre 11 godina

Lepo bi bilo da se napravi vec nesto na tom prostoru sto ce ulepsati Beograd a i sto ce koristiti, hotel luksuzni je lep proekat u svakom slucaju ...

Tolikoodmene

pre 11 godina

Tacno tako, kada neko zeli nesto da ulozi u Srbiju, onda krenu negativni komentari, teorije zavere i slicno. Ako se nista ne radi po tom pitanju, onda opet isti komentari! Zivo me interesuje profil ljudi koji na sve ovo nadju zamerku. Ne bih nikoga da optuzujem, ali se mozda moze pretpostaviti da su to upravo pristalice DS, kojima je jedini cilj borba protiv trenutne vlasti, pa onda i ono sto je dobro na sve moguce nacine pokusaju da okrenu da izgleda lose!

Nenad Sremac

pre 11 godina

Kakve pobogu ruševine. Izlazimo iz ruševina. Graditi , raditi i samo raditi. To je rešenje za nas i našu decu. Aco ne popuštaj ni pedlja. Ko je protiv neka se žali upravi vodovoda..

ja

pre 11 godina

resenje je jednostavno - dovesti tog seika koji ce investirati. ako hoce hotel,nek gradi hotel ali bi recimo u dvoriste hotela ili nedaleko trebao i da se izfinansira jedan veliki spomenik nastradalim u nato bombardovanju. tako se mogu "ubiti" dve muve jednim udarcem

Milos

pre 11 godina

Mi srbi smo stvarno gomila kr...na, nista nam ne valja, ljudi hoce da ulazu novac, da nesto naprave sto valja, ni to necemo, pa nas treba vratiti u doba Slobe, mi smo narod koji voli diktatore, onda se niko nista i ni zasta ne pita, mozda je tako bolje. Daj boze da strusimo sve sto je staro i napravimo nesto lepo i korisno za nasu decu i buduca pokoljenja, guraj Vucicu i ne pitaj nikoga za misljenje, ljudi su pakosni tako da nemogu normalno da rasudjuju.

LanSkin

pre 11 godina

Moramo da budemo razumni i fleksibilni, a ne emotivni i tvrdoglavi. Da je Generalstab ostecen malo, pa da se neko i usudi da ga opravlja i da ulaze toliki novac u nesto sto bi na kraju po meni sakrilo dogadjaj, a oznacilo bi samo arhitektinu ideju oblika zgrade. Da li mi imamo ekonomiju da nanovo podizemo i slavimo Sutjeske? Imali smo sve to, sada je vreme za promene. Mislim da je bolje je imati nesto novo da prkosimo proslosti, a uz dodatni monjument da se dostojanstvenije secamo svega. Najgora moguca solucija je ostaviti rusevinu u centru grada.

andjela

pre 11 godina

Ta rusevina nas podseca na bolnu proslost,predstavlja opasnost po ljude i saobracaj i ne vidim nista lose u tome da se na tom mestu izgradi bilo sta drugo.

Klaudija R

pre 11 godina

Mi smo narod koji je maliciozan,teško prihvatamo sve što je novo pa makar bilo i pozitivno za ovu zemlju.Pitam se zar je bolje da stoji rušavina u centru metropole, ili da se uradi nešto lepo za ovaj grad?urg7a7d

OKREČITE BEOGRAD!

pre 11 godina

More ruši akrepe od zgrada... Zajedno sa njima u paketu srušite i hotel Slavija, a i zgradu BIGZa i BIP-a i sva ostala rugla Beograda!

Helios

pre 11 godina

Zapanjen sam odsustvom kulture i nekvalitetom komentara! Najbolji tj. najgori pokazatelj kako (ne svojom krivicom) odrastaju generacije koje pojma nemaju ni o čemu i ne poznaju nikakve vrednosti. Ta zgrada je jedna od najznačajnijih i najuspešnijih u istoriji srpske arhitekture! Odlično se uklapa i urbanistički. Zgradu bi obnovio SVAKI narod, svaki grad koji ima istorijsku svest. Temelji i većina konstrukcije su celoviti, najveći problem je naći odgovarajući fasadni kamen. Zgrada može ponovo da bude vojna i da objedini razbacane službe ali može i da ima razne druge namene jer ima logičnu organizaciju i raznovrsne prostore.
Obnovite zgradu, makar po modelu da onaj ko je obnovi može da je koristi sledećih 10-15 godina.

dssas

pre 11 godina

@ Докле ће испод сваке вести из политике да нас трују страначки војници? Најгоре од свега што су потпуно неинвентивни, као да сви преписују текстиће написане на једном месту. Доста више, досадни сте и провидни!
(Сава, 12. februar 2013 17:27)

Dok bude takvih kao ti !
Koji , nemas sta da kazes vec ti smeta tudje misljenje !

Neimar

pre 11 godina

Zato sto je kod vecine stranaka sve podredjeno licnim i stranackim intereseima zato ce nam trebati decenije mozda i vise od prosecnog ljudskog zivota. I to pod uslovom da se nastavi u ovom smeru. Koji je ovo put da se kapitalna pitanja ovog grada i zemlje zloupotrebljavaju u politicke svrhe???

Sumadinac

pre 11 godina

Dovoljno se Vucic pokazao za prvih sest meseci na vlasti, sigurno ce i ovo dobro zavrsiti, lepo je sto je rekao da se i narod ovde pita, ali je evidentno da moramo ici naprd.

Сава

pre 11 godina

Докле ће испод сваке вести из политике да нас трују страначки војници? Најгоре од свега што су потпуно неинвентивни, као да сви преписују текстиће написане на једном месту. Доста више, досадни сте и провидни!

Matica Srpska

pre 11 godina

Kakav smo mi narod, zbog ne slaganja i prepucavanja oteracemo nesto najbolje sto ovoj zemlji moze da se desi. Strasno.Vucic nadje nekoga koji zeli da nam pomogne i sta sada, nekom ne odgovara to jer nije mogao to da uradi pa ce da minira sopstvenu zemlju i narod. Ne mogu da verujem kakvih ima.

OdeliT

pre 11 godina

Ne treba se obazirati na one koje su protiv inovacija i investicija, zbog takvih smo i nazadovali poslednjih godina! Treba se okrenuti upravo ovakvim poslovnim poduhvatima, renovirati pojedine stare gradjevine i sagraditi nove, omoguciti stranom investitoru pogodnu klimu za ulaganje u Srbiju, pa ce valjda tada svi oni koji su protiv ove politike koju vodi A.Vucic otvoriti oci i poceti stvari da gledaju nekim drugim ocima!

studeno

pre 11 godina

@hahaha: Prvo nije Saudijska Arabija nego Ujedinjeni Arapski Emirati jedna sitnica. Promašio si celu državu i pusti radikale oni su davna prošlost. Dođi u 21.vek jel očigledno si još u 90-tim.

GILČE

pre 11 godina

Samo nedobronamerni mogu da kritikuju Vučića zbog susreta sa šeikom iz Emirata, pa ako treba i u četiri oka, ako će Srbija od toga imati koristi, a svi su izgledi da oće. i to velike koristi.

Ni narod mu više ne valja

pre 11 godina

Ovo kao dete kada se ljuti što nije po njegovom - a on se baš dogovorio sa svojim drugarom da se igraju... Pa može Primus Vučić u četiri oka da se dogovara o privatnim stvarima... ali ovde nije takav slučaj.

pera zdera

pre 11 godina

Ja ne razumem zasto se neki bune nije rusevina lepa niti bezbedna za prolaznike.
Ali sto se tice gradske lepote oni moraju malo da ofarbaju zgrade u lepe boje a ne da izgleda kao prava siva komunisticka zemlja,pa cak u Tirani su ofarbali zgrade a oni nemaju vise para od nas.

Porodica Sojmir P.Mlavi

pre 11 godina

Nadam se da cemo uspeti da zajedno sa Vucicevom energijom i opstim promenama u svim sferama koje je zapoceo,da privucemo ovakve mocne investitore.Zaista prvi put posle 10ak godina vidi se svetlo na kraju tunela.Hvala Vucicu za sve u ime svih nas

Ana

pre 11 godina

Muke i nedace nece sigurno niko zaboraviti, ne treba zgrada na to da nas podseca. Kome smetaju investicije u Srbiju i nova radna mesta? Da li opoziciji koja je do juce bila na vlasti i zaricala se kako ce im prioritet biti nova radna mesta i bolji zivot gradjana?

aca

pre 11 godina

Potpuna jasna i normalna stvar. Jer mi smo malo takav narod da i u onome sto je dobro vidimo lose, pa i u tome da sa napravi hotel tamo gdje je rusevina. Nace se neko kome to ne odgovara, ali te ljude treba zanemariti, njima je krivo sto su se i rodili, a ne nesto drugo.

Zlatarac

pre 11 godina

Srbija danas treba da se bori za svako radno mesto i svaki ulozen evro od stranih investitora u Srbiji je dobrodosao. Nadam se da ce zalaganje Vlade Srbije za dolazak sto vise stranih investicija uroditi plodom i da ce sto vise ljudi biti zaposleno.

Zemlja Dembelija

pre 11 godina

mad, 12. februar 2013 13:49)

A mi svi sedimo i čekamo da se drugi utrkuju ko će da gradi našu Srbiju? Oće to - samo je nezgodno kada se probudiš! Polako, ni ovaj još nije uložio ni žute banke.

Mnogo ste naporni, a Ti brate donesi odluku i gradi već jednom

pre 11 godina

Mnogo ste naporni. Nikad vam ugoditi. Sto ljudi sto ćudi i svi sve najbolje znaju, ali što se odluka više približava njihovom džepu - oduševljenje lapi. Vučiću, hteo si vlast? E pa sad si vlast i donosi odluke - štancaj i drži ih se inače ode sve kojekude. Kad budu izbori reći će Ti šta misle. Beograd nagrađuje graditelje. Izgradi nešto da ostane za buduća pokoljenja i svaki put kad prođu pored čega god setiće se i hvaliti Te i psovati Te. Ali će Ti savest biti mirna - odradio si sve što je do Tebe i trag se vidi.

Diskriminisani Demokrata

pre 11 godina

Ja kao demokrata dajem podrsku da se srusi zgrada jer je to samo ruzno secanje na proslost.Podici spomenik palim borcima. Srbija treba da ide napred a ne da stagnira u mestu.Vucicu, cestitam ti na potezu.

PERICA

pre 11 godina

zasto se vucic sastaje u cetiri oka i kada ce biti tender? siguran sam da ima americkih kompanija koje bi platile za lokaciju kiju je nato srusio. koji je njegov deo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sumadinac atl, 12. februar 2013 14:14)

Šumadinac ako si to što kažež,mislim da si pomešao političare!!!

Gospodin Jakovljević

pre 11 godina

Ko ne želi investicije, otvaranje novih mesta taj onda ne želi dobro Srbiji. Ovde nema svađe. Narod se mora zaposliti da bi mogao opstati, živeti, obnavljati.
Molim te "protivnike" napretka države da slobodno kupe kartu u jednom pravcu pa neka žive tamo gde imm je lepše i neka i tamo se "bore" da ne dolaze investicije u tu zemlju.
Sit sam više tih demagoga i oportunista.

U četiri oka

pre 11 godina

'On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni.'

Sve se vraća, sve se plaća.

bunny

pre 11 godina

Mogu da raspisu tender ali ako je seik resio da iskesira stvarno tolike pare sumnjam da bi tender imao smisla, jer tesko da bi ko mogao da im parira. Sve u svemu zgradu treba srusiti pa makar ostala i livada posle nje, a sto se tice spomenika nato bombardovanju,mislim da je to bio samo izgovor onima koji nisu tp ruglo da sklone iz naseg beograda. Dovoljno je onaj u spomeniku tasmajdanskom parku,pomen svoj poginuloj deci u toj agresiji. Veci dokaz njihovoj monstruoznosti a pomen zrtvama nije potreban, to parce kamena sve govori.

Tatjaana

pre 11 godina

Tolike godine zgrada Generalstaba stoji kao ruglo ,u centru Beograda. Em takva parcela tolike godine stoji neiskoriscena ,a moglas eiskoristiti za neku dobro investiciju i izradnju . Za pocetak bar rascistite rusevine .

YYYYYY

pre 11 godina

Meni stvarno nije jasno kome nesmeta da ona rusevina bude u sred centra grada, i kreativnije i lepse resenje je da seik izgradi taj hotel ili sta god vec hoce, neki kazu da se ne zaboravi, e pa ja bas kazem da treba da zaboravimo i da krenemo napred, da bi nasa deca rasla u zdravijoj atmosveri moramo da zaboravimo, ne zrtve, ali te gradjevine koje su porusene i takve stvari pod hitno da zaboravimo.

Tihi_

pre 11 godina

Neverovatan smo narod.. Definitivno zasluzujemo da nas vode sumnjivi likovi iz demokratske stranke.. Napadate Vucica, jer dovodi seika koje ce uloziti milijarde u ovu nasu jadnu Srbiju.. Kako Vas nije sramota.. Pa gde su te Vase silne investicije.. Pokupovali kojekavi Sarici sve sto se moglo, pa sad posteni ljudi, moraju da pokrecu i zavrsavaju istrage.. Prodali bi crno ispod nokta, samo da ste mogli.. Sramota !

Renegade

pre 11 godina

Pozitivni efekti se vec vide jer cena zemljista je osetno veca a koristi imaju obicni ljudi koji su zemljoradnici ili izdaju zemlju.

Goran

pre 11 godina

I ovo kaže g. Vučić (!?): "On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni."

Dovoljno je otvoriti YouTube i probati pronaći da li je ikada jednu-jedinu podršku nekome dao Vučić.

Miloš

pre 11 godina

Napisao sam ovo pre nekoliko nedelja kao komentar na sličnu vest - nisam veliki fan gradnje luksuznog hotela na takvom mestu.

Ali, mi smo za 14 godina pokazali da smo nesposobni da renoviramo ili srušimo i iznova izgradimo dve šestospratne zgrade u centru centra prestonice ove zemlje. Zato, vreme je da tražimo bilo kakvo rešenje da to ruglo prestane da postoji, makar i da postave balon za fudbal, biće lepše i korisnije i manje opasno za sve.

U tom smislu, dobrodošao je bilo ko ko želi da to uradi za svoje, a ne naše pare, jer mi ih ili nemamo ili ne znamo da ih trošimo kako treba.

Samo pitam

pre 11 godina

A sto u cetiri oka.Nije li tema otvaranje racuna Vucica u nekoj od banaka Emirata.Ja da sam Vicic to bi uradio.Ne znam samo ko Vucicu namesta Djulijanija pa ovog seika.Odjednom postadose kucni prijatelji.Kao sto ne verujem da su se upoznali preko FB

sumadinac atl

pre 11 godina

zasto se vucic sastaje u cetiri oka i kada ce biti tender? siguran sam da ima americkih kompanija koje bi platile za lokaciju kiju je nato srusio. koji je njegov deo

*emi ešaV

pre 11 godina

Ako se donese odluka da se na pomenutom mestu napravi hotel, treba angazovati vrhunske arhitekte. Jer, ako "nabudzimo" neku staklenu zgradu, nista nismo uradili. Imamo savrsenu priliku da napravimo dobar fazon sa starim i novim beogradom. Dosta sa staklenim ruinama u starom delu Beograda.

Mozda sam skrenuo sa teme, ali.. Pozdrav, svako dobro.

SPAJDERMEN

pre 11 godina

Svako ko osporova ovu ideju,znaci da ne zeli dobro Srbiji...kada nije bilo investitora,svi su se bunuli sto ih nema,sada kada ih ima,svu su nesto nezadovljni,tezak smo narod...izgragnja luksuznog hotela je po meni put pogodak.

Nikola

pre 11 godina

A kako bi bilo da drzava nekako skupi novac i za pocetak srusi te razrusene gradjevine i ocisti sve i zasade travu, pa bolje neka stoji tako cisto, a oni onda neka razmisljaju sta ce i kako ce sa tim zemljistem, ali makar je ta parcela cista i nije ruglo...

Ezio Auditore

pre 11 godina

Ovako:

IKEA - Boli me uvo i to najstrasnije. Pomozi SIMPU i domacim proizvodjacima, ionako im ne treba vise konkurencije a pogotovo ne trash IKEA konkurencije, jer vec imamo trash Formu Ideale.

GENERALSTAB - Jos jedan hotel? Vidi, nismo Pariz niti Barselona, niti imamo sta da ponudimo osim starih zgrada isaranih huligansko-politickim grafitima.
Mozda da napravite taj spomenik ili neki FANCY ulaz za metro jednog dana i zasadite neko drvece ili jednostavno srusite, pa sazidate stanove vojnicima i oficirima i to bas u centru grada!

Ali ne...centar grada, cifre su ogromne, @#&! vojsku oni ionako spavaju po satorima, jel da?!
Sta god mi pricali Vucic ce da uradi ono sto je zamislio, skrivajuci se iza toboze briznosti o tome sta narod hoce. Jel da?

hahaha

pre 11 godina

sta ti je ironija. saudijska arabija glavni protagonista i sponzor mudzahedina tokom rata u Bosni sada prima molbu za ulaganje u srbiju od bivseg radikala ratnog huskaca i zakletog binasr.

Milos

pre 11 godina

"Al Dahra" Seikova firma koja dolazi u Srbiju posluje sa omrazenim Monsantom koji na sve nacine pokusava da plasira GM seme u Srbiji koje se vec pojavilo na par useva kod nas iako je zakonom zabranjeno! ? Molim vas da dobro razmotrite sta ce taj covek ovde da uzgaja i koje su posledice ? nije sala igrati se sa zdravljem generacija koje dolaze. Vi ste ministar odbrane, zastitite nas.

Ljubica

pre 11 godina

U istom danu citamo izjavu bivseg ministra vojnog Sutanovca da je tesko da se nadje investitor za bombardovanu zgradu Generalstaba. Vucic ga nasao u roku 6 mesevi u liku seika. E sada je pitanje da li ce ljubitelji NATO bombi da dozvole da se skloni njihovo delo. Imamo dovoljno spomenika njihovog milosrdja pa bi bilo dobro da na tom mestu nikne hotel. Lepse je i bezbednije.

popeye

pre 11 godina

Зашто у четири ока?!
А хотел може да се направи и у оном здању, довољно је велико...

mhm

pre 11 godina

Sto se mene tice nek seik dovede i svoje drugare seike da ulazu u Srbiju. Svi su dobrodosli sve dok je biznis zasnovan na zdravim nacelima. Ne kao neki koji svojim biznisom i serijama imaju zadnje namere.

mad

pre 11 godina

Ovaj šeik boluje od neke vrste pozitivne megalomanije i šta god krene da pravi to mora da bude najveće, najlepše i neviđeno...tako da ako je odlučio da pravi hotel u Beogradu, ja sam siguran da će to biti mesto o kome će se pisati i koje će samo po sebi privlačiti najmoćnije ljude sveta u ovaj grad, a onda ko zna možda krene i takmičenje u pravljenju velikih stvari i na ovom našem prostoru, kao u mnogim drugim zemljama gde ovakvi likovi krenu da "luduju"...Ne vidim da se englezi bune, pa zašto bismo mi.

Desanka A

pre 11 godina

Problem tih rusevina, bez obzira na okolnosti kako su nastale, trealo je resiti mnogo ranije. Sada kada Vucic ulaze toliko napora da se problem resi, onda bruje pametovanja sa svih strana.

Denis

pre 11 godina

Rusevina u centru grada zgrada General staba postade spomenik kulture za vreme Kostunice. Pposle vlasti ne stigose da ga preimenuju u pasnjak pa da ga jeftino kupe. A u medjuvremenu vreba stalna opasnost da neko nasrada. Normalno bi bilo da mu se skine zastita spomenika rusevine a ne kulture i ako vec imamo zainteresovanog investitora seika da gradi na tom mestu i zaposljava ljude neka mu se to i dozvoli.

Ivana M

pre 11 godina

U pravu je Vucic da od rusevina nema nikakve koristi, naprotiv, to je ruzna slika Beograda, i treba isksoristiti svaku mogucnost da se renovira za bilo koju namenu.

Jorgovanka D

pre 11 godina

Krajnje je vreme da se te rusevine, na bilo koji nacin, upristoje jer, bez obzira na ono sto se dogodilo, ipak je to ruzna slika Beograda.

Ivana M

pre 11 godina

U pravu je Vucic da od rusevina nema nikakve koristi, naprotiv, to je ruzna slika Beograda, i treba isksoristiti svaku mogucnost da se renovira za bilo koju namenu.

Ljubica

pre 11 godina

U istom danu citamo izjavu bivseg ministra vojnog Sutanovca da je tesko da se nadje investitor za bombardovanu zgradu Generalstaba. Vucic ga nasao u roku 6 mesevi u liku seika. E sada je pitanje da li ce ljubitelji NATO bombi da dozvole da se skloni njihovo delo. Imamo dovoljno spomenika njihovog milosrdja pa bi bilo dobro da na tom mestu nikne hotel. Lepse je i bezbednije.

Desanka A

pre 11 godina

Problem tih rusevina, bez obzira na okolnosti kako su nastale, trealo je resiti mnogo ranije. Sada kada Vucic ulaze toliko napora da se problem resi, onda bruje pametovanja sa svih strana.

mad

pre 11 godina

Ovaj šeik boluje od neke vrste pozitivne megalomanije i šta god krene da pravi to mora da bude najveće, najlepše i neviđeno...tako da ako je odlučio da pravi hotel u Beogradu, ja sam siguran da će to biti mesto o kome će se pisati i koje će samo po sebi privlačiti najmoćnije ljude sveta u ovaj grad, a onda ko zna možda krene i takmičenje u pravljenju velikih stvari i na ovom našem prostoru, kao u mnogim drugim zemljama gde ovakvi likovi krenu da "luduju"...Ne vidim da se englezi bune, pa zašto bismo mi.

Jorgovanka D

pre 11 godina

Krajnje je vreme da se te rusevine, na bilo koji nacin, upristoje jer, bez obzira na ono sto se dogodilo, ipak je to ruzna slika Beograda.

Milos

pre 11 godina

"Al Dahra" Seikova firma koja dolazi u Srbiju posluje sa omrazenim Monsantom koji na sve nacine pokusava da plasira GM seme u Srbiji koje se vec pojavilo na par useva kod nas iako je zakonom zabranjeno! ? Molim vas da dobro razmotrite sta ce taj covek ovde da uzgaja i koje su posledice ? nije sala igrati se sa zdravljem generacija koje dolaze. Vi ste ministar odbrane, zastitite nas.

mhm

pre 11 godina

Sto se mene tice nek seik dovede i svoje drugare seike da ulazu u Srbiju. Svi su dobrodosli sve dok je biznis zasnovan na zdravim nacelima. Ne kao neki koji svojim biznisom i serijama imaju zadnje namere.

Denis

pre 11 godina

Rusevina u centru grada zgrada General staba postade spomenik kulture za vreme Kostunice. Pposle vlasti ne stigose da ga preimenuju u pasnjak pa da ga jeftino kupe. A u medjuvremenu vreba stalna opasnost da neko nasrada. Normalno bi bilo da mu se skine zastita spomenika rusevine a ne kulture i ako vec imamo zainteresovanog investitora seika da gradi na tom mestu i zaposljava ljude neka mu se to i dozvoli.

Miloš

pre 11 godina

Napisao sam ovo pre nekoliko nedelja kao komentar na sličnu vest - nisam veliki fan gradnje luksuznog hotela na takvom mestu.

Ali, mi smo za 14 godina pokazali da smo nesposobni da renoviramo ili srušimo i iznova izgradimo dve šestospratne zgrade u centru centra prestonice ove zemlje. Zato, vreme je da tražimo bilo kakvo rešenje da to ruglo prestane da postoji, makar i da postave balon za fudbal, biće lepše i korisnije i manje opasno za sve.

U tom smislu, dobrodošao je bilo ko ko želi da to uradi za svoje, a ne naše pare, jer mi ih ili nemamo ili ne znamo da ih trošimo kako treba.

Goran

pre 11 godina

I ovo kaže g. Vučić (!?): "On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni."

Dovoljno je otvoriti YouTube i probati pronaći da li je ikada jednu-jedinu podršku nekome dao Vučić.

hahaha

pre 11 godina

sta ti je ironija. saudijska arabija glavni protagonista i sponzor mudzahedina tokom rata u Bosni sada prima molbu za ulaganje u srbiju od bivseg radikala ratnog huskaca i zakletog binasr.

Andrijana Stefanovic

pre 11 godina

Unistene zgrade Generalstaba su odmah posle bombardovanja trebale biti porusene.
Amerikanci nisu cuvali ostatke bliznakinja kad su od njih ostali samo parcici betona
Ta zgrada samo ugrozava bezbednosti ljudi koji se tuda krecu

Ezio Auditore

pre 11 godina

Ovako:

IKEA - Boli me uvo i to najstrasnije. Pomozi SIMPU i domacim proizvodjacima, ionako im ne treba vise konkurencije a pogotovo ne trash IKEA konkurencije, jer vec imamo trash Formu Ideale.

GENERALSTAB - Jos jedan hotel? Vidi, nismo Pariz niti Barselona, niti imamo sta da ponudimo osim starih zgrada isaranih huligansko-politickim grafitima.
Mozda da napravite taj spomenik ili neki FANCY ulaz za metro jednog dana i zasadite neko drvece ili jednostavno srusite, pa sazidate stanove vojnicima i oficirima i to bas u centru grada!

Ali ne...centar grada, cifre su ogromne, @#&! vojsku oni ionako spavaju po satorima, jel da?!
Sta god mi pricali Vucic ce da uradi ono sto je zamislio, skrivajuci se iza toboze briznosti o tome sta narod hoce. Jel da?

*emi ešaV

pre 11 godina

Ako se donese odluka da se na pomenutom mestu napravi hotel, treba angazovati vrhunske arhitekte. Jer, ako "nabudzimo" neku staklenu zgradu, nista nismo uradili. Imamo savrsenu priliku da napravimo dobar fazon sa starim i novim beogradom. Dosta sa staklenim ruinama u starom delu Beograda.

Mozda sam skrenuo sa teme, ali.. Pozdrav, svako dobro.

mara drndala bumbara

pre 11 godina

Ala ste pobenavili,s nevericom.
U pitanju je arhitektonski kulturni spomenik.S obzirom da je razrusen u bumbardovanju vise nije spomenik.
koze se napraviti oblik prema nemanjinoj ulici,odnosno kaskada od stakla i time zadrzati secanje na objekat.
Ne vidim sta dramite.On moze da stoji decenijama,krene korov,drvece i jos ce teze biti za rusenje.Kad budemo morali jer nece biti druge,kostace nas 50x vise.
Ovako arapinu evo ti oba placa,rusi,gradi,placaj porez i cao.
Mozda dobijemo i neko grande arhitektonsko cudo.

sumadinac atl

pre 11 godina

zasto se vucic sastaje u cetiri oka i kada ce biti tender? siguran sam da ima americkih kompanija koje bi platile za lokaciju kiju je nato srusio. koji je njegov deo

OKREČITE BEOGRAD!

pre 11 godina

More ruši akrepe od zgrada... Zajedno sa njima u paketu srušite i hotel Slavija, a i zgradu BIGZa i BIP-a i sva ostala rugla Beograda!

popeye

pre 11 godina

Зашто у четири ока?!
А хотел може да се направи и у оном здању, довољно је велико...

Milos

pre 11 godina

Mi srbi smo stvarno gomila kr...na, nista nam ne valja, ljudi hoce da ulazu novac, da nesto naprave sto valja, ni to necemo, pa nas treba vratiti u doba Slobe, mi smo narod koji voli diktatore, onda se niko nista i ni zasta ne pita, mozda je tako bolje. Daj boze da strusimo sve sto je staro i napravimo nesto lepo i korisno za nasu decu i buduca pokoljenja, guraj Vucicu i ne pitaj nikoga za misljenje, ljudi su pakosni tako da nemogu normalno da rasudjuju.

za ruševine ruševina!

pre 11 godina

tako ti treba srbine
mrzi,zlobi, ljubomori,tračari,kritikuj,zavidi komšiji,varaj brata..
tako ti treba!
ostani na dnu!
čuvaj komunističke ruševine.
inati se sebi svojoj deci,napretku.
nek te jedan Vučić bivši radikal uči napretku!
tako ti i treba!

za vas i nisu bolje od ruševina!
za vas je severna koreja.
tako nam niste dali ni 91.da idemo napred,u pobedu.odvukli ste nas u sankcije,rat i jad i čemer.

Bojan

pre 11 godina

Ni mi nismo vecni na ovom svetu.Pa zasto bi to onda bilo obicna gomila betona i gvozdja.Nismo ljudski i dostojanstveno odali postu LJUDIMA,DECI,HEROJIMA RATA...A sada vam je kao odjednom vazna gomila betona.....Dabogda ga srusili sutra !!!! Da ne gledamo to vise !!!

SPAJDERMEN

pre 11 godina

Svako ko osporova ovu ideju,znaci da ne zeli dobro Srbiji...kada nije bilo investitora,svi su se bunuli sto ih nema,sada kada ih ima,svu su nesto nezadovljni,tezak smo narod...izgragnja luksuznog hotela je po meni put pogodak.

Jovan.R

pre 11 godina

Dugo godina sam radio medju Arapima, to je jedan zaista fascinantan i nadasve bogat narod kako kulturno tako i materijalno, najvise zbog nafte. Ono sto sam primetio medju njima je da oni imaju fantasticnu sposobnost da procene coveka, vec pri prvom susretu sa vama oni ce biti 100% sigurni da li ste vi covek od poverenja i njihov buduci saradnik ili ne. Kod njih foliranje ne prolazi i nikad nije ni prolazilo. Od svih ljudi sa nase politicke scene on je izabrao Vucica ne slucajno za svoga najblizeg saradnika. U arapskom svetu, ugovori ne postoje, postoji samo data rec i obraz a to je ono sto Vucic ima za razliku od drugih politicara kod nas. Njihov kapital je svakako dobrodosao kod nas a siguran sam da ce Vucic uspeti da obezbedi jos vise projekata koje ce oni finansirati, njima novac nije problem, oni samo traze kvalitetne projekte i kvalitetne ljude.....

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

To je bila najruznija zgrada u Beogradu. Samo treba videti sadrzaj
te nove zgrade. Vlada teba da preuzme inicijativu da se skloni to ruglo.
Bravo Vucicu!

Zdrav razum

pre 11 godina

Kakva zamena teza od strane prvog potpredsednika Vlade! Posto je naisao na zabranu rusenja kulturno-istorijskog spomenika pod zastitom drzave, on sada govori sledece: Ako gradjani (i strucnjaci koji ne daju rusenje) hoce rusevinu onda ce ostati rusevina. Ne, dragi moji, ne dajte se upecati! Niko nece rusevinu, ni gradjani ni strucnjaci, vec samo to da se zgrada obnovi po originalnom projektu kao kulturno-istorijski spomenik! A sta ce biti u njemu, trzni centar, hotel, svejedno... neka odluci Šejk... Da je tako neko postavljao pitanje da li gradjani zele rusevinu, nikada se ne bi obnovile ni zgrade Narodnog muzeja, Narodnog pozorista, Starog i Novog dvora, Vlade i mnoge druge zgrade koje su u Drugom svetskom ratu bile porusene gotovo do temelja, mnogo vise nego zgrada generalstaba o kojoj je ovde rec! Pa evo ih sada ponovo pred nama, i za buduce generacije u punom sjaju! A zgrada generalstaba je arhitektonski biser, remek-delo jednog od najvecih srpskih umetnika XX veka Nikole Dobrovica! Moze bilo kome da se ne dopada bilo koja zgrada, ali to nije stvar ukusa i to nije bitno za celu ovu pricu. Nacionalna kultura se MORA cuvati i zgrada nije dzabe stavljena pod zastitu drzave, vec da bi se (kada se bude pojavio neki investitor) vratila u prvobitno stanje, naravno... Dakle, poruka zakona je jasna: Šejku (ili bilo kome drugome) su sirom otvorena vrata da investira u zgradu bivseg generalstaba, ali pod uslovom da je obnovi prema originalnom projektu, a ne da je srusi.

Dušan

pre 11 godina

Citam ove komentare sve neki pametnjakovici zele spomenik neka rusevina ostane neka deca pamte i nek umiru polako i od gladi bitan je srpski inat zbog kojeg nas mrzi ceo svet tako mi je drago sto sam Srbin a ne zivim u Srbiji tezi narod nisam video niko vama ne moze ugoditi promenili ste Tadica sto je nezaposlenost sve veca itd onda kad dodje neko ko pokusava da napravi i najmanje nesto dobro za Srbiju vi svi islam ce nas kupiti NATO EU CEO SVET SVI SU G.... MI SRBI SMO NAJBOLJI i ako ne znamo sta ocemo al znamo da sedimo po ceo dan i komentarisemo cist vazduh znate li za to manite se corava posla
pustite mi komentar
hvala

Samo pitam

pre 11 godina

A sto u cetiri oka.Nije li tema otvaranje racuna Vucica u nekoj od banaka Emirata.Ja da sam Vicic to bi uradio.Ne znam samo ko Vucicu namesta Djulijanija pa ovog seika.Odjednom postadose kucni prijatelji.Kao sto ne verujem da su se upoznali preko FB

Diskriminisani Demokrata

pre 11 godina

Ja kao demokrata dajem podrsku da se srusi zgrada jer je to samo ruzno secanje na proslost.Podici spomenik palim borcima. Srbija treba da ide napred a ne da stagnira u mestu.Vucicu, cestitam ti na potezu.

andjela

pre 11 godina

Ta rusevina nas podseca na bolnu proslost,predstavlja opasnost po ljude i saobracaj i ne vidim nista lose u tome da se na tom mestu izgradi bilo sta drugo.

Krki

pre 11 godina

Sto bi ostale rusevni,sta dokazujemo tim?Sta jel u pitanju vlast objasnite mi?Sta je bilo sa Nemackom da li su oni ostavili rusevine posle 2svestkog rata il su odma gradili novu Nemacku i vidite gde su oni sada,a gde mi?Budimo ljudi a ne politicki zatvorenici koji zive u proslosti,nepravdi ili vlasti

Avram Gojic

pre 11 godina

Istina je da se ne sme zaboraviti nato agresija 1999. ali je mnogo vaznije da Srbija konacno krene napred, imamo prave ljude, imamo prave investitore, i ne smemo vise da cekamo.

Ana

pre 11 godina

Muke i nedace nece sigurno niko zaboraviti, ne treba zgrada na to da nas podseca. Kome smetaju investicije u Srbiju i nova radna mesta? Da li opoziciji koja je do juce bila na vlasti i zaricala se kako ce im prioritet biti nova radna mesta i bolji zivot gradjana?

LanSkin

pre 11 godina

Moramo da budemo razumni i fleksibilni, a ne emotivni i tvrdoglavi. Da je Generalstab ostecen malo, pa da se neko i usudi da ga opravlja i da ulaze toliki novac u nesto sto bi na kraju po meni sakrilo dogadjaj, a oznacilo bi samo arhitektinu ideju oblika zgrade. Da li mi imamo ekonomiju da nanovo podizemo i slavimo Sutjeske? Imali smo sve to, sada je vreme za promene. Mislim da je bolje je imati nesto novo da prkosimo proslosti, a uz dodatni monjument da se dostojanstvenije secamo svega. Najgora moguca solucija je ostaviti rusevinu u centru grada.

Nikola

pre 11 godina

A kako bi bilo da drzava nekako skupi novac i za pocetak srusi te razrusene gradjevine i ocisti sve i zasade travu, pa bolje neka stoji tako cisto, a oni onda neka razmisljaju sta ce i kako ce sa tim zemljistem, ali makar je ta parcela cista i nije ruglo...

Mnogo ste naporni, a Ti brate donesi odluku i gradi već jednom

pre 11 godina

Mnogo ste naporni. Nikad vam ugoditi. Sto ljudi sto ćudi i svi sve najbolje znaju, ali što se odluka više približava njihovom džepu - oduševljenje lapi. Vučiću, hteo si vlast? E pa sad si vlast i donosi odluke - štancaj i drži ih se inače ode sve kojekude. Kad budu izbori reći će Ti šta misle. Beograd nagrađuje graditelje. Izgradi nešto da ostane za buduća pokoljenja i svaki put kad prođu pored čega god setiće se i hvaliti Te i psovati Te. Ali će Ti savest biti mirna - odradio si sve što je do Tebe i trag se vidi.

ja

pre 11 godina

resenje je jednostavno - dovesti tog seika koji ce investirati. ako hoce hotel,nek gradi hotel ali bi recimo u dvoriste hotela ili nedaleko trebao i da se izfinansira jedan veliki spomenik nastradalim u nato bombardovanju. tako se mogu "ubiti" dve muve jednim udarcem

Helios

pre 11 godina

Zapanjen sam odsustvom kulture i nekvalitetom komentara! Najbolji tj. najgori pokazatelj kako (ne svojom krivicom) odrastaju generacije koje pojma nemaju ni o čemu i ne poznaju nikakve vrednosti. Ta zgrada je jedna od najznačajnijih i najuspešnijih u istoriji srpske arhitekture! Odlično se uklapa i urbanistički. Zgradu bi obnovio SVAKI narod, svaki grad koji ima istorijsku svest. Temelji i većina konstrukcije su celoviti, najveći problem je naći odgovarajući fasadni kamen. Zgrada može ponovo da bude vojna i da objedini razbacane službe ali može i da ima razne druge namene jer ima logičnu organizaciju i raznovrsne prostore.
Obnovite zgradu, makar po modelu da onaj ko je obnovi može da je koristi sledećih 10-15 godina.

GILČE

pre 11 godina

Samo nedobronamerni mogu da kritikuju Vučića zbog susreta sa šeikom iz Emirata, pa ako treba i u četiri oka, ako će Srbija od toga imati koristi, a svi su izgledi da oće. i to velike koristi.

Porodica Sojmir P.Mlavi

pre 11 godina

Nadam se da cemo uspeti da zajedno sa Vucicevom energijom i opstim promenama u svim sferama koje je zapoceo,da privucemo ovakve mocne investitore.Zaista prvi put posle 10ak godina vidi se svetlo na kraju tunela.Hvala Vucicu za sve u ime svih nas

DARVIN

pre 11 godina

Zasto se neki bune protiv ove ideje.Kao prvo, bice radnih mesta, a kao drugo konacno ce i taj deo na nesto da lici.Pa za Boga to je glavni grad,treba da bude uredjen

studeno

pre 11 godina

@hahaha: Prvo nije Saudijska Arabija nego Ujedinjeni Arapski Emirati jedna sitnica. Promašio si celu državu i pusti radikale oni su davna prošlost. Dođi u 21.vek jel očigledno si još u 90-tim.

Sumadinac

pre 11 godina

Dovoljno se Vucic pokazao za prvih sest meseci na vlasti, sigurno ce i ovo dobro zavrsiti, lepo je sto je rekao da se i narod ovde pita, ali je evidentno da moramo ici naprd.

pahuljica

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto vec nesto nije uradjeno po tom pitanju da se ta zgrada koja samo ruzi Beograd srusi i nesto lepo i korisno sagradi na tom mestu ...

A be Nis be

pre 11 godina

Po meni, ne treba se vise osvrtati na proslost nego gledati u buducnost i truditi se da ovoj zemlji i narodu bude bolje, bas kao sto Vucic radi.

bunny

pre 11 godina

Mogu da raspisu tender ali ako je seik resio da iskesira stvarno tolike pare sumnjam da bi tender imao smisla, jer tesko da bi ko mogao da im parira. Sve u svemu zgradu treba srusiti pa makar ostala i livada posle nje, a sto se tice spomenika nato bombardovanju,mislim da je to bio samo izgovor onima koji nisu tp ruglo da sklone iz naseg beograda. Dovoljno je onaj u spomeniku tasmajdanskom parku,pomen svoj poginuloj deci u toj agresiji. Veci dokaz njihovoj monstruoznosti a pomen zrtvama nije potreban, to parce kamena sve govori.

pera zdera

pre 11 godina

Ja ne razumem zasto se neki bune nije rusevina lepa niti bezbedna za prolaznike.
Ali sto se tice gradske lepote oni moraju malo da ofarbaju zgrade u lepe boje a ne da izgleda kao prava siva komunisticka zemlja,pa cak u Tirani su ofarbali zgrade a oni nemaju vise para od nas.

anti

pre 11 godina

"Te zgrade treba da ostanu takve kakve su kako bi naša deca bila pametnija od nas i bežala od zapada i svih blagodeti njihovih bombi."

naša deca će biti pametnija od nas i bežaće NA zapad

Mirjana

pre 11 godina

(bojan, 12. februar 2013 20:32)
Mozda vi zelite da Vasa deca gledaju te rusevine, ali moja deca i dan danas imaju posledice od bombardovanja, i ne bih volela da ta strvina stoji tu i da ih podseca na bolan period njihovog zivota! Iskreno jedva cekam da se srusi, i da se taj prostor iskoristi na pametan nacin, kakavi spomenici, kakvi bakraci.

Miroslav D.

pre 11 godina

Bas pre neki dan gledam kako je pitanje dana kada ce sa te rusevine nesto pasti nekom prolazniku na glavu, zato samo ako seik hoce neka gradi hotel, sve je bolje od ovog rugla u centru.

YYYYYY

pre 11 godina

Meni stvarno nije jasno kome nesmeta da ona rusevina bude u sred centra grada, i kreativnije i lepse resenje je da seik izgradi taj hotel ili sta god vec hoce, neki kazu da se ne zaboravi, e pa ja bas kazem da treba da zaboravimo i da krenemo napred, da bi nasa deca rasla u zdravijoj atmosveri moramo da zaboravimo, ne zrtve, ali te gradjevine koje su porusene i takve stvari pod hitno da zaboravimo.

Јеремија

pre 11 godina

Мени једино није јасно како је могуће да у згради која ће да се сруши сама ако јој нико не помогне и која прети да притом убије несрећне пролазнике неко проналази повод за догматисање и претресање празне сламе. Ако је санација оштећења конструкције немогућа, или је прескупа, онда је рушимо без поговора. Направићемо нови генералштаб, ј@#%o вас генералштаб...

Dragan

pre 11 godina

Slazem se i podrzavam tvoju inicijativu da se stvari resavaju i na ovakav nacin. Ali, moram da te podsetim da si bio veliki kriticar Zorana Djindjica u vreme kada je on imao slicne metode resavanje problema. Srecno!

Zlatarac

pre 11 godina

Srbija danas treba da se bori za svako radno mesto i svaki ulozen evro od stranih investitora u Srbiji je dobrodosao. Nadam se da ce zalaganje Vlade Srbije za dolazak sto vise stranih investicija uroditi plodom i da ce sto vise ljudi biti zaposleno.

Сава

pre 11 godina

Докле ће испод сваке вести из политике да нас трују страначки војници? Најгоре од свега што су потпуно неинвентивни, као да сви преписују текстиће написане на једном месту. Доста више, досадни сте и провидни!

Tolikoodmene

pre 11 godina

Tacno tako, kada neko zeli nesto da ulozi u Srbiju, onda krenu negativni komentari, teorije zavere i slicno. Ako se nista ne radi po tom pitanju, onda opet isti komentari! Zivo me interesuje profil ljudi koji na sve ovo nadju zamerku. Ne bih nikoga da optuzujem, ali se mozda moze pretpostaviti da su to upravo pristalice DS, kojima je jedini cilj borba protiv trenutne vlasti, pa onda i ono sto je dobro na sve moguce nacine pokusaju da okrenu da izgleda lose!

Nenad Sremac

pre 11 godina

Kakve pobogu ruševine. Izlazimo iz ruševina. Graditi , raditi i samo raditi. To je rešenje za nas i našu decu. Aco ne popuštaj ni pedlja. Ko je protiv neka se žali upravi vodovoda..

МИРКО712

pre 11 godina

Само злонамерни људи желе да Србија не крене напред, не видим разлог зашто еико против напретка. Ако им је разлог то што њихова странка није успела да доведе инвеститоре онда стварно не знам шта о њима да мислим.

Tatjaana

pre 11 godina

Tolike godine zgrada Generalstaba stoji kao ruglo ,u centru Beograda. Em takva parcela tolike godine stoji neiskoriscena ,a moglas eiskoristiti za neku dobro investiciju i izradnju . Za pocetak bar rascistite rusevine .

OdeliT

pre 11 godina

Ne treba se obazirati na one koje su protiv inovacija i investicija, zbog takvih smo i nazadovali poslednjih godina! Treba se okrenuti upravo ovakvim poslovnim poduhvatima, renovirati pojedine stare gradjevine i sagraditi nove, omoguciti stranom investitoru pogodnu klimu za ulaganje u Srbiju, pa ce valjda tada svi oni koji su protiv ove politike koju vodi A.Vucic otvoriti oci i poceti stvari da gledaju nekim drugim ocima!

Lars

pre 11 godina

Nema nista lepo u rusevinama zgrade Generalstaba, ali ukloniti spomenik kulture zarad zidanja hotela? Pa zar je Srbija toliko bogata kulturnim nasledjem da tek tako moze da se odrice svojih spomenika kulture? Ocigledno jeste. Mozda bi trebalo i Narodni muzej pretvoriti u kockarnicu jer ionako ne radi vec 10 godina? A da se i Muzej moderne umetnosti da stranim investitorima za neki novi trzni centar, posto je ionako godinama zatvoren?
Komentatore koji navode da bi zgrade trebalo srusiti jer su ionako "ruzne" bih zamolio da prvo definisu kriterijume lepote! Ako je Generalstab "ruzan" onda bi novobeogradske blokove trebalo sravniti sa zemljom pa krenuti iz pocetka.
Ako Beograd moze sebi da priusti da se odrekne najznacajnijeg dela prof Nikole Dobrovica, onda aspiracije da 2020 godine bude evropska prestonica kulture shvatam kao cist cinizam.
Treba sagraditi hotel, ali ne treba menjati originalnu fasadu. Beograd je previse unisten 90-tih godina divljim nadogradnjama (Decija klinika u Tirsovoj, takodje spomenik kulture) sacuvajmo i ovo malo sto nam je ostalo

popeye

pre 11 godina

Само да шеик још не пожели да баш ту направи највећу џамију у Европи. Све за паре (и датум)...

Karafingl

pre 11 godina

Ma rusi bre to secanje na uzasne dane koje smo proziveli.Em je ruzno em je neupotrebljivo.Lepo stavis tablu da je tu postojala zgrada generalstaba i toliko.Verujem da ce Vucic doneti pravu odluku u korist naroda, koji ne znam zbog cega se buni.Ali nama nikada udovoljiti to je vec poznato.

Misa

pre 11 godina

Verovatno najveće ime srpske i jugoslovenske moderne arhitekture, Nikola Dobrović. Za taj period objekat u rangu najsavremenijih svetskih objekata. Po mišljenju mnogih kolega remek delo jugoslovenske (srpske) arhitekture. Ako su gospoda iz vlasti i rešila da ga ruše malo šta mi možemo tu sem da pišemo, apelujemo, protestujemo. Samo jedno molim, nemoj te ga ponovo "bombardovati" oduzimanjem statusa spomenika kulture jer on nije spomenik kulture zato što je bombardovan, već zato što je remek delo.

Ni narod mu više ne valja

pre 11 godina

Ovo kao dete kada se ljuti što nije po njegovom - a on se baš dogovorio sa svojim drugarom da se igraju... Pa može Primus Vučić u četiri oka da se dogovara o privatnim stvarima... ali ovde nije takav slučaj.

Bogdan

pre 11 godina

Meni nije jasno zasto smo toliko ekstremni kao narod? Postoje tri grupe ljudi, oni koji zele da se ocuva arhitektonsko nasledje tj. koji bi da se zgrada obnovi, oni koje zele investicije tj. koji zele da se tu napravi nesto od stakla i betona i oni koji zele mesto gde mogu da obeleze stradanje iz 1999 a pod tim najcesce podrazumevaju da ostanu rusevine. Da li sledece nekome zvuci kao nemoguca misija - spolja zadrzati izgled zgrade koji je zasticen, iznutra napraviti luksuzan hotel i pored napraviti spomenik zrtvama bombardovanja i time zadovoljiti i jedne i druge i trece, imali bi i Dobrovicevo delo i milionsku investiciju i spomen prostor. Da li je ovo nedostizna sloga za nas?

Olgica

pre 11 godina

Svaki put kad dodjem u BG i kad prodjem pored te zgrade ja uvek hodam brze da nesto ne bi , kojim slucajem, pale na mene
Zao mi je tih zgrada , al da im je vreme da odu, vreme im je.
Na njima i dalje moze lepo da se zaradi, pa zasto onda da ne ostvarimo profit umesto gubitak....

Sutjeska i Neretva vs gradjanski Beograd 19 i 20v

pre 11 godina

Ja sam diplomirani inženjer arhitekture. Nikada mi ti objekti nisu bili "lepi", čak naprotiv-"boli su mi oči" kad god bih decenijama pored njih prolazila. Bili su hladni, agresivni i odbojni. Od lepe arhitekture vam se ne diže kosa na glavi od neke neprijatnosti, niti su vam potrebne teorije-odmah je osetite i kažete "jaoj što je ovo lepo i fascinantno!" Ne vidim zašto bi nekolicina "stručnjaka" mahala nekim papirima, sa nekakvim statusom objekta, tek od pre par godina.Po toj logici SVI PORUŠENI OBJEKTI u bombardovanjima SAVEZNIKA tokom IIsv rata bi trebalo sagraditi ponovo! Sve vile duž ul. Dimitrija Tucovića (a ne ovo ruglo!), raskošnu zgradu glavne pošte na železničkoj stanici(a ne ovo ruglo!) itd...

Akacija S

pre 11 godina

Ako je građevina koja se urušava i preti da ugrozi bezbednost građana,predmet rasprava,pitam se da li je nekima uopšte bitno opšte dobro,ili su spremni samo da miniraju svaku konstruktivnu ideju?

Bogdan

pre 11 godina

A ovi stranacki komentari sa jedne "to Aco skloni ruglo" i "sta vi to tamo ugovarate u 4 oka" sa druge strane koji se ponavljaju po sto puta stvarno zagusuju temu. Molba dvema strankama - prestanite sa praksom komentarisanja vesti - gusi. Ili ako vec morate onda nemojte vrteti bas jedno te isto, nadjite makar 10ak tema.

IBJ

pre 11 godina

"On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni."

Vuki, druže, ako je neko doktorirao na tom poslu, onda si to ti. Što te sad to pogađa?

GAJA

pre 11 godina

Nešto mi nije jasno? Molimo se da neko dođe i uloži novac, otvori radna mesta, a ispade da to ne može. Koji su kriterijumi, da li dozvola za ulaganje je povezana sa tim odakle dolaze pare i ko finansira? Koliko se sećam do juče to nije problem, samo dođi i daj pare, za državu a malo i za privatne džepove.

Matica Srpska

pre 11 godina

Kakav smo mi narod, zbog ne slaganja i prepucavanja oteracemo nesto najbolje sto ovoj zemlji moze da se desi. Strasno.Vucic nadje nekoga koji zeli da nam pomogne i sta sada, nekom ne odgovara to jer nije mogao to da uradi pa ce da minira sopstvenu zemlju i narod. Ne mogu da verujem kakvih ima.

Zidarrrrr

pre 11 godina

Mislim da je ipak bolje da se izgradi neka lepa gradjevina, pa sta mislite zasto na mestu gde su bile kule bliznakinje u Americi nisu ostale one rusevine nego su izgradjene jos lepse dve kule?

Beograđanin

pre 11 godina

hehe u čemu je problem?
Tipična radikalska zamena teza. Uopšte nije pitanje da li zgrada treba da se obnovi (ruševina ne može biti spomenik).
U stvarnosti problem je u potpunom rušenju ovog objekta, sa čim se ne slažu stručnjaci. A takođe i oni koji su svesni šta znači arhitektonsko delo koje se nalazi u udžbenicima i enciklopedijama.
Ja se samo nadam da i oni koji kupuju diplome uspeju da shvate, sad kad su došli odgovorna mesta, da nije sve u ćevapima i rakiji (ili pivu ko voli).
Znači o rušenju nema govora, idite na planine sa kojih ste sišli pa rušite. O ostanku ruševina nema govora, ako niste u stanju da rešite problem, sklonite se, ima ko jeste.

Klaudija R

pre 11 godina

Mi smo narod koji je maliciozan,teško prihvatamo sve što je novo pa makar bilo i pozitivno za ovu zemlju.Pitam se zar je bolje da stoji rušavina u centru metropole, ili da se uradi nešto lepo za ovaj grad?urg7a7d

da ne zaboravimo

pre 11 godina

Molim vas gospodine Vučiću,vratite se koji mesec unazad,znam da ste tada mislili kao i ja sada a i ranije,da bi ta zgrada,možda malo uređena,trebala da ostane kao jedan od retkih spomenika u svetu koji bi podsećao na varvarstva moćnih.Malo je onih koji dođu u Beograd a da ne požele da vide delo milostivih anđela!Nemojte to raditi to od Vas nismo očekivali,ili će te možda i vi podlewći pritisku tih agresora.Ja predlažem referendum,ubeđen sam da bi 90 procenata građana bilo da ostane kao spomenik.Siguran sam da bi građani,ako bi se organizovali, prikupili dovoljno sredstava za otkup te zgrade.Neka ovo bude početak.Molim vas, nemojte nas razočarati.Otvorite račun građani će je otkupiti.

Gospodin Jakovljević

pre 11 godina

Ko ne želi investicije, otvaranje novih mesta taj onda ne želi dobro Srbiji. Ovde nema svađe. Narod se mora zaposliti da bi mogao opstati, živeti, obnavljati.
Molim te "protivnike" napretka države da slobodno kupe kartu u jednom pravcu pa neka žive tamo gde imm je lepše i neka i tamo se "bore" da ne dolaze investicije u tu zemlju.
Sit sam više tih demagoga i oportunista.

aca

pre 11 godina

Potpuna jasna i normalna stvar. Jer mi smo malo takav narod da i u onome sto je dobro vidimo lose, pa i u tome da sa napravi hotel tamo gdje je rusevina. Nace se neko kome to ne odgovara, ali te ljude treba zanemariti, njima je krivo sto su se i rodili, a ne nesto drugo.

valter

pre 11 godina

Lepo bi bilo da se napravi vec nesto na tom prostoru sto ce ulepsati Beograd a i sto ce koristiti, hotel luksuzni je lep proekat u svakom slucaju ...

Renata

pre 11 godina

Steta je da ovolika povrsina propada, i jos na ovako lepoj lokaciji. Zli jezici ce naci zamerku, kako god da se odradi, pa makar bilo i po njihovom, oni ce reci da ne valja to tako! A spomenik nek se podigne neki normalan i simbolican, sta ce nam toliki spomenik, da nas samo seca na tugu!

mikelo

pre 11 godina

Velja Ilić: "... zaštita koja je postavljena stara je 13 godina i ne mogu da čuvaju ni od kiše, a kamoli od betona koji vise"
Izgleda da ga baš nešto muči gramatika.

Daniel

pre 11 godina

Niko ne kaze da trebamo das ,,pljunemo'' i zaboravimo na to sto se desilo i ko je kriv sto su te zgrade unistene.Ali ovde je sada pitanje bezbednosti gradjana koji svakodnevno prolaze ispod onih drvenih ,,krovova'' ne razmisljajuci da bi moglo da im padne beton od 100-200 kila na glavu i da ih ubije.Trebalo je jos odavno to resiti jer kako godine odmicu bice sve teze i teze jer Beograd postaje sve veci i veci.Mora se nesto po tom pitanju uraditi da se kasnije ne bi vatali za glavu i rekli: ,, Pa trebalo je srusiti.''Sta god bilo na tom mestu, ali u cast poginulih treba se dici spomen ploca.Iskreno, glavna atrakcija u Beogradu je bas to.Kako stranci dodju, a jos je par stotina metara udaljena autobuska i zeleznicka stanica od te lokacije, svi slikaju kao da su videli ne znam ti sta i kasnije nas ismejavaju kako nismo u stanju za 13 godina ne uradimo nista.Mislim da je ovo jedinstvena sansa dok jos neko hoce nesto da radi s tim nego sto pre krene.Lepse bi bilo da je tu taj hotel o kome se prica i da bude pored spomenik.

Tihi_

pre 11 godina

Neverovatan smo narod.. Definitivno zasluzujemo da nas vode sumnjivi likovi iz demokratske stranke.. Napadate Vucica, jer dovodi seika koje ce uloziti milijarde u ovu nasu jadnu Srbiju.. Kako Vas nije sramota.. Pa gde su te Vase silne investicije.. Pokupovali kojekavi Sarici sve sto se moglo, pa sad posteni ljudi, moraju da pokrecu i zavrsavaju istrage.. Prodali bi crno ispod nokta, samo da ste mogli.. Sramota !

Fiona X

pre 11 godina

Ako je zgrada pod ingerencijom grada,ne iznenađuje me otpor da se na mestu zgrade generalštaba izgradi građevina koja će biti od koristi svim građanima Beograda.Neki nikada verovatno neće shvatiti da je sveopšti interes iznad sitnosopstveničkih.

Dex

pre 11 godina

@Helios
Naravno da se sve moze, pa cak i rekonstrukcija ove zgrade ako se ima puno para. Imas li ti tu svotu ili neko koga znas da bi ulozio toliki novac samo u rekonstrukciju iste zgrade? Ako nemas, izvini ali ovo mora da se rusi. Kultura nisu rusevine osim ako nisu iz nekog poznog doba. Desilo se, sta se desilo, neponovilo se ikad vise u bilo kom obliku. Muka mi je od intelektualaca koji bi da mastare i nazivaju sve ostale nekulturnim. Lako je vama da budete visokoobrazovani preko ljudske potrebe onik koji bi da prezive, a ne da se uzdizu kulturno. Pre kulture treba hleba, zdravalja i dobre psihologije. Ova ruina negativno utice na sve te ljudske potrebe. Eno idi odmah i popravljaj, ja ti licno dozvoljavam. Ako ne mozes, ostavi resenje onima koji mogu. Da se vise ne natezemo, jer ovako se ubija u pojam vecina ljudi.

Mirko

pre 11 godina

Gradjani nece rusevine, ali nece ni Srbiju na rasprodaji, bolje je cekati da se u vladi pojavi neko konstruktivan ko ce oziveti domacu proizvodnju i investirati u razvoj zemlje nego da se prodaju najatraktivnije lokacije.
Prosto, ako se generalstap proda, dobice se jednokratni profit, a od dugotrajnog ulaganja srbiji ce leci samo minimalci plata onih koji ce eventualno u tom objektu raditi u buducnosti.
Ako se uzme, cak i ne povoljni kredit, a vlada inicira izgradnju objekta drustvene koristi, onda ce biti muke vracati kredit, ali ce dugorocna ulaganja donositi prihod od bliske buducnosti pa za uvek.
Ko je u ovoj zemlji studirao ekonomiju?

major JNA

pre 11 godina

Ove zgrade treba porusiti, i napraviti bilo sta,mozda cak opet Generalstab sa istim spoljnim izgledom, mada i ne mora. Sto se tice spomenika NATO agresiji, moze da ostane zgrada RTS u Aberdarevoj.

Savezni MUP ima mnogo veci gradjevinski znacaj od Generalstaba pa je prodat i gradice se tu hotel

Volim 90-te i mrzim 2000-te

pre 11 godina

Jednu zgradu porusite i napravite velelepni hotel, a drugu ostavite. Tako da kad gost u hotelu ustane odma da se presece :D axaxaxax

jelena

pre 11 godina

Pokusavam da zamislim sta bi ovde prisutni radik, pardon, naprednjaci komentarisali da je prethodna vlada dovela seika i plasirala pricu koju Premij, pardon, Vicepremijer sada prica. Fuj!
Radije bih Generalstab poklonila nekoj domacoj firmi, da ga rekonstruise i napravi sta hoce u njemu. To nikome od dragih nacionalista nije palo na pamet?

Бранислав

pre 11 godina

Зато је титоистичке диктатура била и толико атрактвивна: нису често градили неке кичасте кућерине као Сталинисти по источном блоку, него и врло интелигенте зграде модерне, које се ни по чему морају сакрити иза других примера модернизма у свету. Никола Добровић градио је феноменалне зграде, ту је и Хотел Гранд на острву Лопуду, који, ваљда и због сродства начина размишљања меродавних људи, исто већ врло дуго чека реконструкцију. Наравно, лакше је реновирати оронули хотел него полупорушену зграду, но зграде су ремек-дела, да то господин Илић није у стању да разуме тешко је не сматрати као аргумент за њихову обнову. Ја бих сутра гласао за Краљевину Србију, верујте ми, али не бих ми пало на памет да рушим оно вредно што је настало на овим просторима.

Brtcha

pre 11 godina

Stvarno, ako nekoga magistar Ilić ne razume, niko ga razumeti neće... Bez vređanja obrazovanja gorepomenutog, samo bih napomenuo da mu kultura, verovatno, nije jača strana.
A da ne pričam tek o tome što me privrednik obrazuje o tome koliku istorisku vrednost može imati neka zgrada.
Ajde bar da ste se potudili da nađete nekog arhitektu ili makar istoričara umetnosti...

Nije ova zgrada nikakav spomenik NATO bombardovanju (za "pobedu" nad NATO paktom nam je Mira Marković već podigla Večnu Vatru na ušću - sa plinovodom kojem je zavrnuta slavina 3 meseca kasnije zbog nestašice plina...), već je kulturno dobro, koje ne bi sačuvali samo oni koji žele da imamo pamćenje k'o zlatne ribice i da potpuno zaboravimo svoju istoriju.

Ako bi gosn Vučić samo mogao da mi objasni što ne obnove 13 godina staru zaštitu na toj zgradi, umesto da, po njegovim rečima, samo čekaju da padne i ubije nekoga, bio bih mnogo spremniji da ga saslušam po pitanju toga kako bi trebalo da tu zgradu srušimo i damo da tu gradi hotel njegov dobar prijatelj iz detinjstva, sa kojim je šerpice po pesku vukao.

Ovako ispada da bi pustio da ljudski život ode u propast da bi mogao da sruši zgradu, onima koji malo obrate pažnju.
Da ne spominjem prebacivanje krivice na one koji "koče Srbiju" time što "misle da je mnogo lepo" što nam ruševine stoje u strogom centru grada.

P.S.
Ništa protiv Šeika, stvarno gajim duboke simpatije prema svakome ko je spreman da investira u ovu zemlju i u ovaj narod.

Renegade

pre 11 godina

Pozitivni efekti se vec vide jer cena zemljista je osetno veca a koristi imaju obicni ljudi koji su zemljoradnici ili izdaju zemlju.

Zemlja Dembelija

pre 11 godina

mad, 12. februar 2013 13:49)

A mi svi sedimo i čekamo da se drugi utrkuju ko će da gradi našu Srbiju? Oće to - samo je nezgodno kada se probudiš! Polako, ni ovaj još nije uložio ni žute banke.

U četiri oka

pre 11 godina

'On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni.'

Sve se vraća, sve se plaća.

g

pre 11 godina

Ja sam za to da se rusevine uklone i nesto novo izgradi. Samo mislim da na tom mestu obzirom na stil okolnih zgrada ne treba dozvoliti zgradu od stakla ili sa PVC fasadama!

Zoki

pre 11 godina

Predlazem sledece , tako se to radi u zemljama gde se neguje nasledje , moze da bude i hotel ali samo pod uslovom da se obnovi / sagradi tako da spoljni izgled bude 100% istovetan originalnoj zgradi . Tako ce se ukloniti ruglo / rusevina , a nece se nista izgubiti od arhitektonske vrednosti . Aako seik pristaje na to , moze , ako ne , onda traziti drugog.

momo

pre 11 godina

Zlokobni crveni u maskirani u oblandu beogradske birokratije, vuku tupavi narod za nos i u 2013.
TAKO VAM I TREBA!
(Zaslužii ste!, 12. februar 2013 18:39)

Samo se nadajte da je narod više tup ali uzalud.To ćete uskoro shvatiti ali će biti kasno za politiku koju zastupate, proći ćete kao DSS.

Felix

pre 11 godina

Dugo nisam pisao komentar ali sad nisam odeleo. NATO je bacio dva tomahavka sa 900 kg eksploziva i 6 "pametnih bombi" po dve tone eksploziva na generalstab. Rezultat je da se koristi i dalje nekih 25 % kapeciteta kopleksa, koliko ja laicki mogu da procenim.
Zakljucak, za rusenje ovog bunkera moderne arhitekture je potrebno jos 40 tona modernog eksploziva... Severna Koreja nije jos spremna za takav projekat, prearmirani beton iz vremena hladno ratovske hiperparanoje\arhitekture je spomenik Jugoslavije, ideje koja je razorena ali neunistiva...

dssas

pre 11 godina

@ Докле ће испод сваке вести из политике да нас трују страначки војници? Најгоре од свега што су потпуно неинвентивни, као да сви преписују текстиће написане на једном месту. Доста више, досадни сте и провидни!
(Сава, 12. februar 2013 17:27)

Dok bude takvih kao ti !
Koji , nemas sta da kazes vec ti smeta tudje misljenje !

Neimar

pre 11 godina

Zato sto je kod vecine stranaka sve podredjeno licnim i stranackim intereseima zato ce nam trebati decenije mozda i vise od prosecnog ljudskog zivota. I to pod uslovom da se nastavi u ovom smeru. Koji je ovo put da se kapitalna pitanja ovog grada i zemlje zloupotrebljavaju u politicke svrhe???

prolaznik

pre 11 godina

On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni.

Pazi ovog! Pa vi radikali ste kao opozicija svaki predlog zakona dočekivali floskulom: mi, srpski Radikali, kad već ne možemo da sprečimo usvajanje ovog, po srpski narod pogubnog zakona, dužni smo da ga amandmanima bar kolko-tolko popravimo...ali vi slušate vaše gazde iz Brisela...
A Amandmani, za one koji ne znaju su izgledali ovako: ako predloženi tekst zakona ima npr 60 članova, amandman na član 1. je bio " briše se član 1 do 60", na član 2. "briše se član 2 do 60" i tako redom...I onda se svi do jednog izređaju na govornici i pričaju o svemu samo ne o predlogu zakona...
i sad se žali...

Aleksandar

pre 11 godina

Ne, nego se tu digne spomenik sa opisom dogadjaja i zaljenjem. Kada bi sve rusevine, koje su nacinjene do sada, tako ostavljali, ziveli bi u svetu pobesnelog Maksa. Zato se ostavi spomenik i dalje se gradi za buducnost. A proslost imate u knjigama istorije - rat pravi smrt i ostale gluposti. Ako niste isli u osnovnu skolu, pocnite. Tamo postoji cas istorije.

S

pre 11 godina

Dovoljno je da se setimo Spomen-crkve cara Vilhelma u Berlinu, Oradur-sir-Glana u Francuskoj, Kupole atomske bombe u Hirošimi, Vodotornja u Vukovaru, Crkve templara u Bristolu sa jedne strane, očuvanja ratnih ožiljaka kao opomene za budućnost ili Varšave, Drezdena, Budimpešte kao primera obnove ratom oštećenog nasleđa. Ali i Đurđevih stupova ili Avalskog tornja! Neophodno je da shvatimo da narod koji ne poštuje sebe nema čemu da se nada ni u budućnosti.

Dejan

pre 11 godina

Hvala Bogu da se neko setio da ukloni to ruglo iz centra Beograda! Prosle godine sam bio u Beirutu koji je skoro potpuno bio porusen u izraelskoj agresiji 2006. godine i necete verovati - SVE JE OBNOVLJENO, svaka zgrada, most, ulica i trg. Ni traga uzasnom razaranju koje su Izraelci nacinili. Za samo 6 godina! A kod nas se ni za 14 godina ne moze ukloniti jedna zgrada. Kakvo kulturno blago? Pa porusili su crkve i uklonili stara groblja a sada cemo da zalimo za jednom rusevinom u centru grada. Samo napred Vucicu, ranije nikada ne bih glasao za vas ali od skora dajem punu podrsku svim inicijativama koje pokrecete!

Tiemie

pre 11 godina

Ja sam uvek za nešto lepo, dobro i korisno. Ne shvatam šta nekome predstavljaju ovi ružni ostaci nekadašnjeg Generalštaba? Potpuno podržavam ideju da se na tom mestu izgradi hotel koji će doneti samo koristi Beogradu.

PRAKTIK

pre 11 godina

Nije sporno da zgradu treba resiti, ali u skladu sa zakonom, tenderom i ostalo.
Sporna mi je recenica "AKO SE NAROD NE BUNI".
Pa sta to znaci?
Zasto se to sve pitao narod do sada i kako cemo to pitati bez feferenduma.
Cene, razna zaduzenja kanali do Grcke medjunarodni sporazumi i ko zna sta.. Sakrivati se iza naroda??

tigar

pre 11 godina

Ko je gradjane pitao kad se islo u rat?
Kvazi patrioti,prestanite sa javaslukom i napravite konacno nesto od centra prestonice.
Na zalost ima "materijala" za spomenike na pretek,valjda ce se i u Novom Sadu setiti da nemaju ni jedan.

parking

pre 11 godina

Realno momce, vi nemate nikakvu ideju niti plan sta sa tim prostorom.
Pa kao sad sta gradjani odluce.
Ko je kad ista pitao gradjane u ovoj zemlji.
Satro gisto demokratija.

Ja

pre 11 godina

A sto ne moze istovremeno i investicija i postovanje zakona i secanje na stradale? Da seik napravi novi hotel, dakle da investicija bude prihvacena ali koji ce spolja biti identican zasticenom projektu Dobrovica i da pored bude napravljeno spomen obelezje bombardovanju. I hotel i Dobrovic i spomenik i svi srecni. Sta je problem?

PERICA

pre 11 godina

zasto se vucic sastaje u cetiri oka i kada ce biti tender? siguran sam da ima americkih kompanija koje bi platile za lokaciju kiju je nato srusio. koji je njegov deo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sumadinac atl, 12. februar 2013 14:14)

Šumadinac ako si to što kažež,mislim da si pomešao političare!!!

Милош

pre 11 godina

Зграде Генералштаба су само део инфраструктуре, и то онај оштећени део. Нико не прича шта се од инфраструктуре налази под земљом и како су све те зграде повезане. То је много скупљи и важнији део од самих упућених зграда. Американци би на месту својих бомбардованих зграда са таквом већ недирнутом инфраструктуром подигли нове да покажу да их нису помели. Али не у Србији: за ситне паре су дали ексклузиван простор америчкој амбасади на месту бомбардоване касарне на Бањици, а овде ће дати читаву инфраструктуру неком шеику за хотел. Све би ово можда и имало смисла када би се институције државе, од скупштине до Владе, преселиле у неки градић у Србији док се сви не доселе у Београд.

Miki

pre 11 godina

Nemam obicaj da komentarisem, ali ovaj put zaista imam potrebu. Glasao sam za demokratsku stranku od prvih izbora. Ali potpisujem svaku rec koju je gospodin Vucic izgovorio u vezi sa ovim i iskreno se nadam i zelim mu da uspe u svom planu za dobrobit svih. A mi smo takvi kakvi smo ko god bio na vlasti. Samo se malo karte ispromesaju i uloge zamene.

samo rusi i kreci

pre 11 godina

Te zgrade nisu bile generalstab vec narodna odbrana izdavacka kuca vojske i ne znam sta sve ali najmanje je bio smesten generalstab on je malo pored bio . Vece rugobe od tih zgrada i zgrade nove narodne banke nisam video u ovom gradu ako govorimo o javnim zgradama. Kad krenem nemanjinom ne znam koje su mi gadnije bile kao cele i sad kao srusene pa taman odmorim oci parkom a onda oni kanjoni i klisure od narodne banke. Ko ih tako napravio taj nije imao ukusa u svakom slucaju . Zgradade``generalstaba`` pored onako lepih zgrada Vlade i Mip-a pa i zgrade vojske ka Nemanjinoj a i Kneza Milosa su bile celinski povezane ko pile i patofna - rusi to odmah makar ostao prostor kao park.Barem ce lepse zelenilo biti od tog uzasa. Inace pogodjene su sa po dva tomahavka obe. Stanujem blizu i jano se videlo kad su leteli ka njima.

Automedont

pre 11 godina

Pa nece se valjda Velimir Ilic baviti urbanizmom po Beogradu? Covek koji nije dozvolio rusenje nelegalno izgradjenih vikendica oko uvackog jezera i zastitnik divlje gradnje ce sada da nalozi rusenje zgrade Generalstaba u centru prestonice, zato sto mu se ne svidja ili zato da bi preduhitrio neke buduce Velje Ilice u nameri da zarade na prodaji lokacije arapima ili domacim tajkunima? Shvatite vec jednom, ovo NIJE tema za neuku javnost, struka je presudila i stavila objekat na listu kulturnih dobara, prema tome treba i postupiti: rekonstrukcija i eventualna prenamena. Kraj price.

Ja

pre 11 godina

Da li su Amerikanci posle 11. septembra na mestu svog generalstaba (Pentagona) gde je sruseno jedno krilo, napravili hotel ili obnovili to krilo kao da se nista nije desilo? Molim vas, zelim da Generalstab podeli sudbinu Avalskog tornja.

Abba

pre 11 godina

Ja ne znam sto su Ilic i Rodic dali sebi za pravo da odredjuju sta ima arhitektonsku vrednost a sta ne. Mnogi se danas zale na komuniste kako su srusili neka start znanja i podigli neke ruzne zgrade, a danas mi hocemo da radimo isto, unistavajuci nase istorijsko nasledje (kakvo kod da je). Ako tako nastavimo grad ce nam izgledati kao gradovi po Kazahstanu, Uzbekistanu i sl.

lacie

pre 11 godina

jeste da se zgrada Geleralstaba smatra kulturnim dobrom ali jednim delom ona predstavlja sliku naseg glavnog grada Beograda i zemlje Srbije. Bilo bi dobro kad bi zavod i investitori uspeli da nadju zajednicko resenje...

Apaturija

pre 11 godina

Građani ne žele da se dve najlepše zgrade u centru grada Generalštaba sruše, već da se saniraju. Dve zgrade su istorijski spomenici i verujem da će Aleksandar Vučić naći rešenje za njih. Građani se slažu da te dve zgrade poprime jedan novi i lep izgled, da Beograd napokon dobije jedan nov i savremen izgled. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Beograd će biti lepši, i Srbija će imati budućnost.

Prle

pre 11 godina

Objasnio covek sta je demokratija, drugi mogu samo da se pokriju usima i cute.
(Cica Gorio, 13. februar 2013 08:03)

Nije on pokazao šta je demokratija, nego da je veliki populista i demagog. On kao najodgovorniji u državi treba da preuzme i neki rizik, a ovde rizika i nema - potrebno je srušiti opasno ruglo u centru grada i privesti prostor nekoj nameni koja treba da donese neku korist za celo društvo. Ako to ruglo nije bilo spomenik kulture pre ruiniranja, onda teško da zaslužuje da bude spomenik kulture posle ruiniranja. Inače, postoji samo jedan razlog da "to" bude spomenik - a to je da bude spomenik našoj gluposti i snishodljivosti političarima. Upravo sada se to radi u sa Vučićem.

Seele

pre 11 godina

Slažem se da je ova ruševina u sred centra grada pravo ruglo. Pored opasnosti od urušavanja, svojim izgledom kvari jedan lep deo grada. Mislim da bi trebalo da se okrenemo budućnosti i dozvolimo da se na tom prostoru izgradi nešto lepo.

poli

pre 11 godina

predlog je da se pusti konkurs i da se pozovu umetnici i arhitekte osmisle kako bi izgledale te ruzne rusevine i da pocnu da rade na tom projektu, vreme prolazi...

Milos M

pre 11 godina

Ovo je prilika da se gradjevine koje prete prolaznicima zbog mogucih nesreca resi problem i na njihovo mesto sagradi neslo mnogo lepse sto bi donelo em finansijsku dobri em i lepsu sliku o gradu i mogucnost besplatnog resenja problema.

snezana

pre 11 godina

Nije problem da narod i strucna javnost hoce da ostanu rusevine, vec je problem u tome da treba postovati zakon koji kaze da je objekat kulturno dobro, sto znaci fasada treba da bude kakva je bila pre bombardovanja. Kako je ceo Drezden obnovljen iako je bombardovan? Potrebno je da se sacuva zgrada koju je projektovao Dobrovic.Niko nije protiv da se promeni namena i da tu bude hotel. Zivo me zanima kako ce "nasi konzervatori" da rese ovaj problem ? Da li ce postovati zakon i strucnost ili ce doneti politicku odluku.

niki

pre 11 godina

Mi nismo stali posle bombardovanja.Znam da je teško ali moramo krenuti dalje.A ako želimo ići dalje ne možemo sve sačuvati.ostaće upamćeno i u našim sećanjima i arhivima ali mu po meni nije mesto na ulicama,naročito kada se radi o ovako ogromnim objektima koje će vreme srušiti!

Eleta

pre 11 godina

@S
Ni jedan od tvojih primera ne zahvata: 2 bloka zgrada u sred centra glavnog grada drzave koja je u ekonomskim problemima i kojoj se rugaju, sa stanovnistvom u psihicki negativnom stanju (Hrvati nek se blamiraju koliko hoce, nije me briga). A onda sa druge stane imas Drezden koji su rekonstruisali da izgleda kao u proslosti, ali je zapravo ispao ko Las Vegas. Kao sto ni mrtvog coveka ne mozes oziveti uz svo postovanje, ljubav, novac i emocije. Vestacko je vestacko.

ministarstvo ruda i gubljenja vremena

pre 11 godina

generaštab je remek delo srpske arhitekture i veoma dobro poznato u svetu. napravite park i atrakciju od njega za sve koji bi došli da ga vide.

KOSTA

pre 11 godina

Gde je veća korist? U ruševinama Generalštaba ili u nekom objektu koji donosi prihod i zaposlio ljude. Sama pomisao dovodi do razumnog rešenja.

Ljubica

pre 11 godina

Niti gradjani zele da gledaju rusevine nekadasnje zgrade General staba niti im je to potrebno. Gradjani zele da rade i svojim radom hrane i skoluju svoju decu.

qqlele

pre 11 godina

Narod takođe želi da bolje živi, pa se niko ne trudi da mu tu želju ispuni. Ovo sa ostajanjem ruševine je lako ostvariv zadatak.

Izmedju redova

pre 11 godina

Nije problem Vucko,samo treba prvo Vladu iseliti u siv 1,ili siv 3.
Za novo utvrdjenje nemamo u opste para,a i preseljenje je kriticno,osim ako ne napravimo radnu akciju iz ruke u ruku.
No ja mislim da arapima treba dati ono uz auto put,a ovo u nemanjinoj levo Rusima,a desno Amerima pa neka sagrade vojne baze,hotele,spijunske centre,samo nemoj da uplices sarica,ds i sps a i tvoje drzi na distanci

rade

pre 11 godina

Statika dobro uzdrmana.(opaqsnost po prolaznike).Rušenje veoma ,veoma skupo.
Mislite da rušenje,odvoz šuta,priprema gradilišta je jeftina igra.Nemorate se brinuti.Ruševine ostaju.
Sad i gosp.Vučić zna da se ta "atraktivna lokacija" mora zajedno sa svim,naknadama ,taksama,dozvolama pokloniti, ako se ima sreće, nekom investitoru.
Od svega upotrebljiv je samo podzemni prolaz izmedju dvije zgrade.
Zgrade ostaju...

Investitor

pre 11 godina

Slazem se mislim da treba da se uradi nesto sa tim. Izgleda stvarno ruzno i to u jednom od najlepsih delova Beograda. Samo me brine sto je ceo taj kraj koji je uticajan, bogat, lep, polako da se proda strancima. Sve lepse i novije zgrade su ili ambasade ili strane zgrade. Zar to znaci da mi nismo kao drzava u stanju da napravimo nesto lepo i korisno u centru grada? Sem toga imamo nov novcat Metropol koji zvrji prazan tako da ne znam sta ce nam jos jedan hotel? Pretpostavljam da je to dobar nacin pranja para. Mislim da to moze pametnije da se iskoristi.

Bojan

pre 11 godina

Generalstab treba prilagoditi i konzervirati tako da ne predstavlja opasnost po gradjane. Mozda ostaviti samo jedan dio njegov, a ostatak pretvoriti u park i memorijal. Da nas sve svaki dan podseca na nase "prijatelje" i nepravdu koju su nam napravili, da nikada ne zaboravimo, kako nas opet ne bi mogli nasamariti. Hotel neka prave na drugom mestu, Beograd je dovoljno veliki.

peric

pre 11 godina

Ideja o hotelu je dobra. Ali zgrada se mora sacuvati je arhitektonsko dobro prvog reda. Mnogima se ne svidja, ali to je stvar ukusa. Izgradnja bilo kakve AbuDhabi arhitekure na ovom mestu bice beskrajni primitivizam, za koji Vucic izgleda ima narodnu podrsku. Kavav narod takva vlast.
Razlog zasto nece da ga rekonstruisu je velika cena restauracije, i trosak ciscenja lokacije od razinih agensa zaostalih od bombardovanja. Ako rade po propisima to je velika cifra. Najgore resenje ce biti da Srbija plati ciscenje, a da seik gradi i bude vlasnik, sto ce se najverovatnije i dogoditi.
Najbolje resenje bi bilo da se oformi srpsko akcionarsko drustvo, gde bi ucestvovao penzioni fond, vojska, grad i drugi. I koji bi bili domaci vlasnici recimo hotela, a dati upravljanje nekoj svetskoj kuci. Tako bi izbegli da dodatu vrednost uzima drugi, a Srbija placa subvencije.
Za pocetak nam treba plan rekonstrukcije objekta koji vec za ovih 14 godna mogao biti uradjen sto moze da finansira recimo grad Beograd.

Spartacus

pre 11 godina

Hocemo luksuzne hotele,nova radna mesta,hocemo promene.Dosta smo gledali rusevine i gledali u proslost.Okrenimo se buducnosti.

Aleksandra Radovac

pre 11 godina

@S
Cinjenica da je istina to sto govoris, ali da li ti spomenici koje si naveo mogu pri manjem potresu da se uruse u da povrede nekoga?
Nisam za rusenje Generalstaba, ali ono predstavlja opasnost. Trebaju ukloniti zgrade i napraviti manji spomenik na mesto sadasnjeg

Limeta

pre 11 godina

Konacno se intenzivno radi na dovodjenju stranih investitora i izvodjaca! Sami nemamo dovoljno sredstava, ali smo svakako interesantna mikroklima za odredjene zemlje! Narocito Beograd kao jako posecen i omiljen grad! Generalstab jeste zasticen, ali mozda treba organizovati anketu na internetu da se javnost izjasni. U svakom slucaju, napred u pregovorima!

Manus manum lavat

pre 11 godina

Ne znam zaista ko bi mogao da se protivi ulaganju tolikog novca u izgradnju hotela na mestu ove ruine...Treba podrzati ovakvu investiciju!Sada,ova zgrada sluzi samo da kroz nju duva promaja i da se okupljaju narkomani i lutalice!

Ruzica

pre 11 godina

Najkvalitetniji komentar koji me je razgalio u svoj muci u kojoj zivimo je komentar gospodina pod imenom Dusan pusten 12.02.2013. u 22.i 11 minuta.Sugradjani obratite paznju na komentar !! jel razgaljuje koliko je covek rekao pravu stvar.Svaka cast! molim da mi pustite komentar!!!!hvala

Zoran N.Sad

pre 11 godina

Bolje je da stoje rusevine i jednog lepog dana sruce se nekom na glavu. Mozda je i osiguran pa ce koju kintu da uzme od osiguranja i drzave. Lova ima da kane bez imalo rada.

Delija_KV

pre 11 godina

Rusevine treba ukloniti sa svih lokacija ne samo generalstab... One su opasnost za ljude prolaznike, mogu lako da se uruse. Sta vise zalazem se da se uklone i da se tu postavi spomenik zrtvama svim nastradalim u bombardovanju. Da se na taj spomenik ukuca tacan broj ljudi koliko je poginulo i da ostane tu za vek i vekove. Jednom ce mozda doci to neko doba kad ce te famozne demokrate sa zabada mozda uvideti sta su uradili i postideti se ako ne i nesto vise od svojih ucinjenih dela.
Lokacija za pravljenje luksuznih hotela ima na pretek... Ali mesta tragedija nikad ne treba zaboraviti. Nikad zaboraviti!

Vucibatina

pre 11 godina

Vidim da su krenule patriotske price, prisecanje ratovanja, otvaranje ratnih rana i uspomena, a sve u cilju da se to ne da seiku, vec nekom lokalnom tajkunu.

Seele

pre 11 godina

Dobro je što će se u UN pokrenuti debata o radu i oceniti učinak međunarodnog krivičnog pravosuđa. Poražavajuće presude Haškog tribunala kojima je definitivno izgubio kredibilitet treba u svakom slučaju osuditi.

Ezio Auditore

pre 11 godina

Ovako:

IKEA - Boli me uvo i to najstrasnije. Pomozi SIMPU i domacim proizvodjacima, ionako im ne treba vise konkurencije a pogotovo ne trash IKEA konkurencije, jer vec imamo trash Formu Ideale.

GENERALSTAB - Jos jedan hotel? Vidi, nismo Pariz niti Barselona, niti imamo sta da ponudimo osim starih zgrada isaranih huligansko-politickim grafitima.
Mozda da napravite taj spomenik ili neki FANCY ulaz za metro jednog dana i zasadite neko drvece ili jednostavno srusite, pa sazidate stanove vojnicima i oficirima i to bas u centru grada!

Ali ne...centar grada, cifre su ogromne, @#&! vojsku oni ionako spavaju po satorima, jel da?!
Sta god mi pricali Vucic ce da uradi ono sto je zamislio, skrivajuci se iza toboze briznosti o tome sta narod hoce. Jel da?

Ljubica

pre 11 godina

U istom danu citamo izjavu bivseg ministra vojnog Sutanovca da je tesko da se nadje investitor za bombardovanu zgradu Generalstaba. Vucic ga nasao u roku 6 mesevi u liku seika. E sada je pitanje da li ce ljubitelji NATO bombi da dozvole da se skloni njihovo delo. Imamo dovoljno spomenika njihovog milosrdja pa bi bilo dobro da na tom mestu nikne hotel. Lepse je i bezbednije.

Ivana M

pre 11 godina

U pravu je Vucic da od rusevina nema nikakve koristi, naprotiv, to je ruzna slika Beograda, i treba isksoristiti svaku mogucnost da se renovira za bilo koju namenu.

hahaha

pre 11 godina

sta ti je ironija. saudijska arabija glavni protagonista i sponzor mudzahedina tokom rata u Bosni sada prima molbu za ulaganje u srbiju od bivseg radikala ratnog huskaca i zakletog binasr.

da ne zaboravimo

pre 11 godina

Molim vas gospodine Vučiću,vratite se koji mesec unazad,znam da ste tada mislili kao i ja sada a i ranije,da bi ta zgrada,možda malo uređena,trebala da ostane kao jedan od retkih spomenika u svetu koji bi podsećao na varvarstva moćnih.Malo je onih koji dođu u Beograd a da ne požele da vide delo milostivih anđela!Nemojte to raditi to od Vas nismo očekivali,ili će te možda i vi podlewći pritisku tih agresora.Ja predlažem referendum,ubeđen sam da bi 90 procenata građana bilo da ostane kao spomenik.Siguran sam da bi građani,ako bi se organizovali, prikupili dovoljno sredstava za otkup te zgrade.Neka ovo bude početak.Molim vas, nemojte nas razočarati.Otvorite račun građani će je otkupiti.

popeye

pre 11 godina

Зашто у четири ока?!
А хотел може да се направи и у оном здању, довољно је велико...

Ni narod mu više ne valja

pre 11 godina

Ovo kao dete kada se ljuti što nije po njegovom - a on se baš dogovorio sa svojim drugarom da se igraju... Pa može Primus Vučić u četiri oka da se dogovara o privatnim stvarima... ali ovde nije takav slučaj.

Desanka A

pre 11 godina

Problem tih rusevina, bez obzira na okolnosti kako su nastale, trealo je resiti mnogo ranije. Sada kada Vucic ulaze toliko napora da se problem resi, onda bruje pametovanja sa svih strana.

Beograđanin

pre 11 godina

hehe u čemu je problem?
Tipična radikalska zamena teza. Uopšte nije pitanje da li zgrada treba da se obnovi (ruševina ne može biti spomenik).
U stvarnosti problem je u potpunom rušenju ovog objekta, sa čim se ne slažu stručnjaci. A takođe i oni koji su svesni šta znači arhitektonsko delo koje se nalazi u udžbenicima i enciklopedijama.
Ja se samo nadam da i oni koji kupuju diplome uspeju da shvate, sad kad su došli odgovorna mesta, da nije sve u ćevapima i rakiji (ili pivu ko voli).
Znači o rušenju nema govora, idite na planine sa kojih ste sišli pa rušite. O ostanku ruševina nema govora, ako niste u stanju da rešite problem, sklonite se, ima ko jeste.

sumadinac atl

pre 11 godina

zasto se vucic sastaje u cetiri oka i kada ce biti tender? siguran sam da ima americkih kompanija koje bi platile za lokaciju kiju je nato srusio. koji je njegov deo

SPAJDERMEN

pre 11 godina

Svako ko osporova ovu ideju,znaci da ne zeli dobro Srbiji...kada nije bilo investitora,svi su se bunuli sto ih nema,sada kada ih ima,svu su nesto nezadovljni,tezak smo narod...izgragnja luksuznog hotela je po meni put pogodak.

Helios

pre 11 godina

Zapanjen sam odsustvom kulture i nekvalitetom komentara! Najbolji tj. najgori pokazatelj kako (ne svojom krivicom) odrastaju generacije koje pojma nemaju ni o čemu i ne poznaju nikakve vrednosti. Ta zgrada je jedna od najznačajnijih i najuspešnijih u istoriji srpske arhitekture! Odlično se uklapa i urbanistički. Zgradu bi obnovio SVAKI narod, svaki grad koji ima istorijsku svest. Temelji i većina konstrukcije su celoviti, najveći problem je naći odgovarajući fasadni kamen. Zgrada može ponovo da bude vojna i da objedini razbacane službe ali može i da ima razne druge namene jer ima logičnu organizaciju i raznovrsne prostore.
Obnovite zgradu, makar po modelu da onaj ko je obnovi može da je koristi sledećih 10-15 godina.

Apaturija

pre 11 godina

Građani ne žele da se dve najlepše zgrade u centru grada Generalštaba sruše, već da se saniraju. Dve zgrade su istorijski spomenici i verujem da će Aleksandar Vučić naći rešenje za njih. Građani se slažu da te dve zgrade poprime jedan novi i lep izgled, da Beograd napokon dobije jedan nov i savremen izgled. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Beograd će biti lepši, i Srbija će imati budućnost.

Jorgovanka D

pre 11 godina

Krajnje je vreme da se te rusevine, na bilo koji nacin, upristoje jer, bez obzira na ono sto se dogodilo, ipak je to ruzna slika Beograda.

Milos

pre 11 godina

"Al Dahra" Seikova firma koja dolazi u Srbiju posluje sa omrazenim Monsantom koji na sve nacine pokusava da plasira GM seme u Srbiji koje se vec pojavilo na par useva kod nas iako je zakonom zabranjeno! ? Molim vas da dobro razmotrite sta ce taj covek ovde da uzgaja i koje su posledice ? nije sala igrati se sa zdravljem generacija koje dolaze. Vi ste ministar odbrane, zastitite nas.

Mirko

pre 11 godina

Gradjani nece rusevine, ali nece ni Srbiju na rasprodaji, bolje je cekati da se u vladi pojavi neko konstruktivan ko ce oziveti domacu proizvodnju i investirati u razvoj zemlje nego da se prodaju najatraktivnije lokacije.
Prosto, ako se generalstap proda, dobice se jednokratni profit, a od dugotrajnog ulaganja srbiji ce leci samo minimalci plata onih koji ce eventualno u tom objektu raditi u buducnosti.
Ako se uzme, cak i ne povoljni kredit, a vlada inicira izgradnju objekta drustvene koristi, onda ce biti muke vracati kredit, ali ce dugorocna ulaganja donositi prihod od bliske buducnosti pa za uvek.
Ko je u ovoj zemlji studirao ekonomiju?

Zdrav razum

pre 11 godina

Kakva zamena teza od strane prvog potpredsednika Vlade! Posto je naisao na zabranu rusenja kulturno-istorijskog spomenika pod zastitom drzave, on sada govori sledece: Ako gradjani (i strucnjaci koji ne daju rusenje) hoce rusevinu onda ce ostati rusevina. Ne, dragi moji, ne dajte se upecati! Niko nece rusevinu, ni gradjani ni strucnjaci, vec samo to da se zgrada obnovi po originalnom projektu kao kulturno-istorijski spomenik! A sta ce biti u njemu, trzni centar, hotel, svejedno... neka odluci Šejk... Da je tako neko postavljao pitanje da li gradjani zele rusevinu, nikada se ne bi obnovile ni zgrade Narodnog muzeja, Narodnog pozorista, Starog i Novog dvora, Vlade i mnoge druge zgrade koje su u Drugom svetskom ratu bile porusene gotovo do temelja, mnogo vise nego zgrada generalstaba o kojoj je ovde rec! Pa evo ih sada ponovo pred nama, i za buduce generacije u punom sjaju! A zgrada generalstaba je arhitektonski biser, remek-delo jednog od najvecih srpskih umetnika XX veka Nikole Dobrovica! Moze bilo kome da se ne dopada bilo koja zgrada, ali to nije stvar ukusa i to nije bitno za celu ovu pricu. Nacionalna kultura se MORA cuvati i zgrada nije dzabe stavljena pod zastitu drzave, vec da bi se (kada se bude pojavio neki investitor) vratila u prvobitno stanje, naravno... Dakle, poruka zakona je jasna: Šejku (ili bilo kome drugome) su sirom otvorena vrata da investira u zgradu bivseg generalstaba, ali pod uslovom da je obnovi prema originalnom projektu, a ne da je srusi.

jelena

pre 11 godina

Pokusavam da zamislim sta bi ovde prisutni radik, pardon, naprednjaci komentarisali da je prethodna vlada dovela seika i plasirala pricu koju Premij, pardon, Vicepremijer sada prica. Fuj!
Radije bih Generalstab poklonila nekoj domacoj firmi, da ga rekonstruise i napravi sta hoce u njemu. To nikome od dragih nacionalista nije palo na pamet?

Бранислав

pre 11 godina

Зато је титоистичке диктатура била и толико атрактвивна: нису често градили неке кичасте кућерине као Сталинисти по источном блоку, него и врло интелигенте зграде модерне, које се ни по чему морају сакрити иза других примера модернизма у свету. Никола Добровић градио је феноменалне зграде, ту је и Хотел Гранд на острву Лопуду, који, ваљда и због сродства начина размишљања меродавних људи, исто већ врло дуго чека реконструкцију. Наравно, лакше је реновирати оронули хотел него полупорушену зграду, но зграде су ремек-дела, да то господин Илић није у стању да разуме тешко је не сматрати као аргумент за њихову обнову. Ја бих сутра гласао за Краљевину Србију, верујте ми, али не бих ми пало на памет да рушим оно вредно што је настало на овим просторима.

Denis

pre 11 godina

Rusevina u centru grada zgrada General staba postade spomenik kulture za vreme Kostunice. Pposle vlasti ne stigose da ga preimenuju u pasnjak pa da ga jeftino kupe. A u medjuvremenu vreba stalna opasnost da neko nasrada. Normalno bi bilo da mu se skine zastita spomenika rusevine a ne kulture i ako vec imamo zainteresovanog investitora seika da gradi na tom mestu i zaposljava ljude neka mu se to i dozvoli.

Zoran Milosavljevic

pre 11 godina

To je bila najruznija zgrada u Beogradu. Samo treba videti sadrzaj
te nove zgrade. Vlada teba da preuzme inicijativu da se skloni to ruglo.
Bravo Vucicu!

Tihi_

pre 11 godina

Neverovatan smo narod.. Definitivno zasluzujemo da nas vode sumnjivi likovi iz demokratske stranke.. Napadate Vucica, jer dovodi seika koje ce uloziti milijarde u ovu nasu jadnu Srbiju.. Kako Vas nije sramota.. Pa gde su te Vase silne investicije.. Pokupovali kojekavi Sarici sve sto se moglo, pa sad posteni ljudi, moraju da pokrecu i zavrsavaju istrage.. Prodali bi crno ispod nokta, samo da ste mogli.. Sramota !

Sumadinac

pre 11 godina

Dovoljno se Vucic pokazao za prvih sest meseci na vlasti, sigurno ce i ovo dobro zavrsiti, lepo je sto je rekao da se i narod ovde pita, ali je evidentno da moramo ici naprd.

mad

pre 11 godina

Ovaj šeik boluje od neke vrste pozitivne megalomanije i šta god krene da pravi to mora da bude najveće, najlepše i neviđeno...tako da ako je odlučio da pravi hotel u Beogradu, ja sam siguran da će to biti mesto o kome će se pisati i koje će samo po sebi privlačiti najmoćnije ljude sveta u ovaj grad, a onda ko zna možda krene i takmičenje u pravljenju velikih stvari i na ovom našem prostoru, kao u mnogim drugim zemljama gde ovakvi likovi krenu da "luduju"...Ne vidim da se englezi bune, pa zašto bismo mi.

Goran

pre 11 godina

I ovo kaže g. Vučić (!?): "On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni."

Dovoljno je otvoriti YouTube i probati pronaći da li je ikada jednu-jedinu podršku nekome dao Vučić.

Lars

pre 11 godina

Nema nista lepo u rusevinama zgrade Generalstaba, ali ukloniti spomenik kulture zarad zidanja hotela? Pa zar je Srbija toliko bogata kulturnim nasledjem da tek tako moze da se odrice svojih spomenika kulture? Ocigledno jeste. Mozda bi trebalo i Narodni muzej pretvoriti u kockarnicu jer ionako ne radi vec 10 godina? A da se i Muzej moderne umetnosti da stranim investitorima za neki novi trzni centar, posto je ionako godinama zatvoren?
Komentatore koji navode da bi zgrade trebalo srusiti jer su ionako "ruzne" bih zamolio da prvo definisu kriterijume lepote! Ako je Generalstab "ruzan" onda bi novobeogradske blokove trebalo sravniti sa zemljom pa krenuti iz pocetka.
Ako Beograd moze sebi da priusti da se odrekne najznacajnijeg dela prof Nikole Dobrovica, onda aspiracije da 2020 godine bude evropska prestonica kulture shvatam kao cist cinizam.
Treba sagraditi hotel, ali ne treba menjati originalnu fasadu. Beograd je previse unisten 90-tih godina divljim nadogradnjama (Decija klinika u Tirsovoj, takodje spomenik kulture) sacuvajmo i ovo malo sto nam je ostalo

Abba

pre 11 godina

Ja ne znam sto su Ilic i Rodic dali sebi za pravo da odredjuju sta ima arhitektonsku vrednost a sta ne. Mnogi se danas zale na komuniste kako su srusili neka start znanja i podigli neke ruzne zgrade, a danas mi hocemo da radimo isto, unistavajuci nase istorijsko nasledje (kakvo kod da je). Ako tako nastavimo grad ce nam izgledati kao gradovi po Kazahstanu, Uzbekistanu i sl.

Felix

pre 11 godina

Dugo nisam pisao komentar ali sad nisam odeleo. NATO je bacio dva tomahavka sa 900 kg eksploziva i 6 "pametnih bombi" po dve tone eksploziva na generalstab. Rezultat je da se koristi i dalje nekih 25 % kapeciteta kopleksa, koliko ja laicki mogu da procenim.
Zakljucak, za rusenje ovog bunkera moderne arhitekture je potrebno jos 40 tona modernog eksploziva... Severna Koreja nije jos spremna za takav projekat, prearmirani beton iz vremena hladno ratovske hiperparanoje\arhitekture je spomenik Jugoslavije, ideje koja je razorena ali neunistiva...

Porodica Sojmir P.Mlavi

pre 11 godina

Nadam se da cemo uspeti da zajedno sa Vucicevom energijom i opstim promenama u svim sferama koje je zapoceo,da privucemo ovakve mocne investitore.Zaista prvi put posle 10ak godina vidi se svetlo na kraju tunela.Hvala Vucicu za sve u ime svih nas

Milos

pre 11 godina

Mi srbi smo stvarno gomila kr...na, nista nam ne valja, ljudi hoce da ulazu novac, da nesto naprave sto valja, ni to necemo, pa nas treba vratiti u doba Slobe, mi smo narod koji voli diktatore, onda se niko nista i ni zasta ne pita, mozda je tako bolje. Daj boze da strusimo sve sto je staro i napravimo nesto lepo i korisno za nasu decu i buduca pokoljenja, guraj Vucicu i ne pitaj nikoga za misljenje, ljudi su pakosni tako da nemogu normalno da rasudjuju.

popeye

pre 11 godina

Само да шеик још не пожели да баш ту направи највећу џамију у Европи. Све за паре (и датум)...

Jovan.R

pre 11 godina

Dugo godina sam radio medju Arapima, to je jedan zaista fascinantan i nadasve bogat narod kako kulturno tako i materijalno, najvise zbog nafte. Ono sto sam primetio medju njima je da oni imaju fantasticnu sposobnost da procene coveka, vec pri prvom susretu sa vama oni ce biti 100% sigurni da li ste vi covek od poverenja i njihov buduci saradnik ili ne. Kod njih foliranje ne prolazi i nikad nije ni prolazilo. Od svih ljudi sa nase politicke scene on je izabrao Vucica ne slucajno za svoga najblizeg saradnika. U arapskom svetu, ugovori ne postoje, postoji samo data rec i obraz a to je ono sto Vucic ima za razliku od drugih politicara kod nas. Njihov kapital je svakako dobrodosao kod nas a siguran sam da ce Vucic uspeti da obezbedi jos vise projekata koje ce oni finansirati, njima novac nije problem, oni samo traze kvalitetne projekte i kvalitetne ljude.....

Brtcha

pre 11 godina

Stvarno, ako nekoga magistar Ilić ne razume, niko ga razumeti neće... Bez vređanja obrazovanja gorepomenutog, samo bih napomenuo da mu kultura, verovatno, nije jača strana.
A da ne pričam tek o tome što me privrednik obrazuje o tome koliku istorisku vrednost može imati neka zgrada.
Ajde bar da ste se potudili da nađete nekog arhitektu ili makar istoričara umetnosti...

Nije ova zgrada nikakav spomenik NATO bombardovanju (za "pobedu" nad NATO paktom nam je Mira Marković već podigla Večnu Vatru na ušću - sa plinovodom kojem je zavrnuta slavina 3 meseca kasnije zbog nestašice plina...), već je kulturno dobro, koje ne bi sačuvali samo oni koji žele da imamo pamćenje k'o zlatne ribice i da potpuno zaboravimo svoju istoriju.

Ako bi gosn Vučić samo mogao da mi objasni što ne obnove 13 godina staru zaštitu na toj zgradi, umesto da, po njegovim rečima, samo čekaju da padne i ubije nekoga, bio bih mnogo spremniji da ga saslušam po pitanju toga kako bi trebalo da tu zgradu srušimo i damo da tu gradi hotel njegov dobar prijatelj iz detinjstva, sa kojim je šerpice po pesku vukao.

Ovako ispada da bi pustio da ljudski život ode u propast da bi mogao da sruši zgradu, onima koji malo obrate pažnju.
Da ne spominjem prebacivanje krivice na one koji "koče Srbiju" time što "misle da je mnogo lepo" što nam ruševine stoje u strogom centru grada.

P.S.
Ništa protiv Šeika, stvarno gajim duboke simpatije prema svakome ko je spreman da investira u ovu zemlju i u ovaj narod.

mhm

pre 11 godina

Sto se mene tice nek seik dovede i svoje drugare seike da ulazu u Srbiju. Svi su dobrodosli sve dok je biznis zasnovan na zdravim nacelima. Ne kao neki koji svojim biznisom i serijama imaju zadnje namere.

OKREČITE BEOGRAD!

pre 11 godina

More ruši akrepe od zgrada... Zajedno sa njima u paketu srušite i hotel Slavija, a i zgradu BIGZa i BIP-a i sva ostala rugla Beograda!

A be Nis be

pre 11 godina

Po meni, ne treba se vise osvrtati na proslost nego gledati u buducnost i truditi se da ovoj zemlji i narodu bude bolje, bas kao sto Vucic radi.

za ruševine ruševina!

pre 11 godina

tako ti treba srbine
mrzi,zlobi, ljubomori,tračari,kritikuj,zavidi komšiji,varaj brata..
tako ti treba!
ostani na dnu!
čuvaj komunističke ruševine.
inati se sebi svojoj deci,napretku.
nek te jedan Vučić bivši radikal uči napretku!
tako ti i treba!

za vas i nisu bolje od ruševina!
za vas je severna koreja.
tako nam niste dali ni 91.da idemo napred,u pobedu.odvukli ste nas u sankcije,rat i jad i čemer.

Misa

pre 11 godina

Verovatno najveće ime srpske i jugoslovenske moderne arhitekture, Nikola Dobrović. Za taj period objekat u rangu najsavremenijih svetskih objekata. Po mišljenju mnogih kolega remek delo jugoslovenske (srpske) arhitekture. Ako su gospoda iz vlasti i rešila da ga ruše malo šta mi možemo tu sem da pišemo, apelujemo, protestujemo. Samo jedno molim, nemoj te ga ponovo "bombardovati" oduzimanjem statusa spomenika kulture jer on nije spomenik kulture zato što je bombardovan, već zato što je remek delo.

dssas

pre 11 godina

@ Докле ће испод сваке вести из политике да нас трују страначки војници? Најгоре од свега што су потпуно неинвентивни, као да сви преписују текстиће написане на једном месту. Доста више, досадни сте и провидни!
(Сава, 12. februar 2013 17:27)

Dok bude takvih kao ti !
Koji , nemas sta da kazes vec ti smeta tudje misljenje !

DARVIN

pre 11 godina

Zasto se neki bune protiv ove ideje.Kao prvo, bice radnih mesta, a kao drugo konacno ce i taj deo na nesto da lici.Pa za Boga to je glavni grad,treba da bude uredjen

Diskriminisani Demokrata

pre 11 godina

Ja kao demokrata dajem podrsku da se srusi zgrada jer je to samo ruzno secanje na proslost.Podici spomenik palim borcima. Srbija treba da ide napred a ne da stagnira u mestu.Vucicu, cestitam ti na potezu.

ja

pre 11 godina

resenje je jednostavno - dovesti tog seika koji ce investirati. ako hoce hotel,nek gradi hotel ali bi recimo u dvoriste hotela ili nedaleko trebao i da se izfinansira jedan veliki spomenik nastradalim u nato bombardovanju. tako se mogu "ubiti" dve muve jednim udarcem

Izmedju redova

pre 11 godina

Nije problem Vucko,samo treba prvo Vladu iseliti u siv 1,ili siv 3.
Za novo utvrdjenje nemamo u opste para,a i preseljenje je kriticno,osim ako ne napravimo radnu akciju iz ruke u ruku.
No ja mislim da arapima treba dati ono uz auto put,a ovo u nemanjinoj levo Rusima,a desno Amerima pa neka sagrade vojne baze,hotele,spijunske centre,samo nemoj da uplices sarica,ds i sps a i tvoje drzi na distanci

Avram Gojic

pre 11 godina

Istina je da se ne sme zaboraviti nato agresija 1999. ali je mnogo vaznije da Srbija konacno krene napred, imamo prave ljude, imamo prave investitore, i ne smemo vise da cekamo.

Nikola

pre 11 godina

A kako bi bilo da drzava nekako skupi novac i za pocetak srusi te razrusene gradjevine i ocisti sve i zasade travu, pa bolje neka stoji tako cisto, a oni onda neka razmisljaju sta ce i kako ce sa tim zemljistem, ali makar je ta parcela cista i nije ruglo...

Samo pitam

pre 11 godina

A sto u cetiri oka.Nije li tema otvaranje racuna Vucica u nekoj od banaka Emirata.Ja da sam Vicic to bi uradio.Ne znam samo ko Vucicu namesta Djulijanija pa ovog seika.Odjednom postadose kucni prijatelji.Kao sto ne verujem da su se upoznali preko FB

Tolikoodmene

pre 11 godina

Tacno tako, kada neko zeli nesto da ulozi u Srbiju, onda krenu negativni komentari, teorije zavere i slicno. Ako se nista ne radi po tom pitanju, onda opet isti komentari! Zivo me interesuje profil ljudi koji na sve ovo nadju zamerku. Ne bih nikoga da optuzujem, ali se mozda moze pretpostaviti da su to upravo pristalice DS, kojima je jedini cilj borba protiv trenutne vlasti, pa onda i ono sto je dobro na sve moguce nacine pokusaju da okrenu da izgleda lose!

Zidarrrrr

pre 11 godina

Mislim da je ipak bolje da se izgradi neka lepa gradjevina, pa sta mislite zasto na mestu gde su bile kule bliznakinje u Americi nisu ostale one rusevine nego su izgradjene jos lepse dve kule?

Dex

pre 11 godina

@Helios
Naravno da se sve moze, pa cak i rekonstrukcija ove zgrade ako se ima puno para. Imas li ti tu svotu ili neko koga znas da bi ulozio toliki novac samo u rekonstrukciju iste zgrade? Ako nemas, izvini ali ovo mora da se rusi. Kultura nisu rusevine osim ako nisu iz nekog poznog doba. Desilo se, sta se desilo, neponovilo se ikad vise u bilo kom obliku. Muka mi je od intelektualaca koji bi da mastare i nazivaju sve ostale nekulturnim. Lako je vama da budete visokoobrazovani preko ljudske potrebe onik koji bi da prezive, a ne da se uzdizu kulturno. Pre kulture treba hleba, zdravalja i dobre psihologije. Ova ruina negativno utice na sve te ljudske potrebe. Eno idi odmah i popravljaj, ja ti licno dozvoljavam. Ako ne mozes, ostavi resenje onima koji mogu. Da se vise ne natezemo, jer ovako se ubija u pojam vecina ljudi.

PERICA

pre 11 godina

zasto se vucic sastaje u cetiri oka i kada ce biti tender? siguran sam da ima americkih kompanija koje bi platile za lokaciju kiju je nato srusio. koji je njegov deo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sumadinac atl, 12. februar 2013 14:14)

Šumadinac ako si to što kažež,mislim da si pomešao političare!!!

GILČE

pre 11 godina

Samo nedobronamerni mogu da kritikuju Vučića zbog susreta sa šeikom iz Emirata, pa ako treba i u četiri oka, ako će Srbija od toga imati koristi, a svi su izgledi da oće. i to velike koristi.

andjela

pre 11 godina

Ta rusevina nas podseca na bolnu proslost,predstavlja opasnost po ljude i saobracaj i ne vidim nista lose u tome da se na tom mestu izgradi bilo sta drugo.

Nenad Sremac

pre 11 godina

Kakve pobogu ruševine. Izlazimo iz ruševina. Graditi , raditi i samo raditi. To je rešenje za nas i našu decu. Aco ne popuštaj ni pedlja. Ko je protiv neka se žali upravi vodovoda..

anti

pre 11 godina

"Te zgrade treba da ostanu takve kakve su kako bi naša deca bila pametnija od nas i bežala od zapada i svih blagodeti njihovih bombi."

naša deca će biti pametnija od nas i bežaće NA zapad

Gospodin Jakovljević

pre 11 godina

Ko ne želi investicije, otvaranje novih mesta taj onda ne želi dobro Srbiji. Ovde nema svađe. Narod se mora zaposliti da bi mogao opstati, živeti, obnavljati.
Molim te "protivnike" napretka države da slobodno kupe kartu u jednom pravcu pa neka žive tamo gde imm je lepše i neka i tamo se "bore" da ne dolaze investicije u tu zemlju.
Sit sam više tih demagoga i oportunista.

pera zdera

pre 11 godina

Ja ne razumem zasto se neki bune nije rusevina lepa niti bezbedna za prolaznike.
Ali sto se tice gradske lepote oni moraju malo da ofarbaju zgrade u lepe boje a ne da izgleda kao prava siva komunisticka zemlja,pa cak u Tirani su ofarbali zgrade a oni nemaju vise para od nas.

OdeliT

pre 11 godina

Ne treba se obazirati na one koje su protiv inovacija i investicija, zbog takvih smo i nazadovali poslednjih godina! Treba se okrenuti upravo ovakvim poslovnim poduhvatima, renovirati pojedine stare gradjevine i sagraditi nove, omoguciti stranom investitoru pogodnu klimu za ulaganje u Srbiju, pa ce valjda tada svi oni koji su protiv ove politike koju vodi A.Vucic otvoriti oci i poceti stvari da gledaju nekim drugim ocima!

LanSkin

pre 11 godina

Moramo da budemo razumni i fleksibilni, a ne emotivni i tvrdoglavi. Da je Generalstab ostecen malo, pa da se neko i usudi da ga opravlja i da ulaze toliki novac u nesto sto bi na kraju po meni sakrilo dogadjaj, a oznacilo bi samo arhitektinu ideju oblika zgrade. Da li mi imamo ekonomiju da nanovo podizemo i slavimo Sutjeske? Imali smo sve to, sada je vreme za promene. Mislim da je bolje je imati nesto novo da prkosimo proslosti, a uz dodatni monjument da se dostojanstvenije secamo svega. Najgora moguca solucija je ostaviti rusevinu u centru grada.

МИРКО712

pre 11 godina

Само злонамерни људи желе да Србија не крене напред, не видим разлог зашто еико против напретка. Ако им је разлог то што њихова странка није успела да доведе инвеститоре онда стварно не знам шта о њима да мислим.

Ja

pre 11 godina

A sto ne moze istovremeno i investicija i postovanje zakona i secanje na stradale? Da seik napravi novi hotel, dakle da investicija bude prihvacena ali koji ce spolja biti identican zasticenom projektu Dobrovica i da pored bude napravljeno spomen obelezje bombardovanju. I hotel i Dobrovic i spomenik i svi srecni. Sta je problem?

Miloš

pre 11 godina

Napisao sam ovo pre nekoliko nedelja kao komentar na sličnu vest - nisam veliki fan gradnje luksuznog hotela na takvom mestu.

Ali, mi smo za 14 godina pokazali da smo nesposobni da renoviramo ili srušimo i iznova izgradimo dve šestospratne zgrade u centru centra prestonice ove zemlje. Zato, vreme je da tražimo bilo kakvo rešenje da to ruglo prestane da postoji, makar i da postave balon za fudbal, biće lepše i korisnije i manje opasno za sve.

U tom smislu, dobrodošao je bilo ko ko želi da to uradi za svoje, a ne naše pare, jer mi ih ili nemamo ili ne znamo da ih trošimo kako treba.

snezana

pre 11 godina

Nije problem da narod i strucna javnost hoce da ostanu rusevine, vec je problem u tome da treba postovati zakon koji kaze da je objekat kulturno dobro, sto znaci fasada treba da bude kakva je bila pre bombardovanja. Kako je ceo Drezden obnovljen iako je bombardovan? Potrebno je da se sacuva zgrada koju je projektovao Dobrovic.Niko nije protiv da se promeni namena i da tu bude hotel. Zivo me zanima kako ce "nasi konzervatori" da rese ovaj problem ? Da li ce postovati zakon i strucnost ili ce doneti politicku odluku.

Dušan

pre 11 godina

Citam ove komentare sve neki pametnjakovici zele spomenik neka rusevina ostane neka deca pamte i nek umiru polako i od gladi bitan je srpski inat zbog kojeg nas mrzi ceo svet tako mi je drago sto sam Srbin a ne zivim u Srbiji tezi narod nisam video niko vama ne moze ugoditi promenili ste Tadica sto je nezaposlenost sve veca itd onda kad dodje neko ko pokusava da napravi i najmanje nesto dobro za Srbiju vi svi islam ce nas kupiti NATO EU CEO SVET SVI SU G.... MI SRBI SMO NAJBOLJI i ako ne znamo sta ocemo al znamo da sedimo po ceo dan i komentarisemo cist vazduh znate li za to manite se corava posla
pustite mi komentar
hvala

Aleksandra Radovac

pre 11 godina

@S
Cinjenica da je istina to sto govoris, ali da li ti spomenici koje si naveo mogu pri manjem potresu da se uruse u da povrede nekoga?
Nisam za rusenje Generalstaba, ali ono predstavlja opasnost. Trebaju ukloniti zgrade i napraviti manji spomenik na mesto sadasnjeg

Matica Srpska

pre 11 godina

Kakav smo mi narod, zbog ne slaganja i prepucavanja oteracemo nesto najbolje sto ovoj zemlji moze da se desi. Strasno.Vucic nadje nekoga koji zeli da nam pomogne i sta sada, nekom ne odgovara to jer nije mogao to da uradi pa ce da minira sopstvenu zemlju i narod. Ne mogu da verujem kakvih ima.

Klaudija R

pre 11 godina

Mi smo narod koji je maliciozan,teško prihvatamo sve što je novo pa makar bilo i pozitivno za ovu zemlju.Pitam se zar je bolje da stoji rušavina u centru metropole, ili da se uradi nešto lepo za ovaj grad?urg7a7d

Fiona X

pre 11 godina

Ako je zgrada pod ingerencijom grada,ne iznenađuje me otpor da se na mestu zgrade generalštaba izgradi građevina koja će biti od koristi svim građanima Beograda.Neki nikada verovatno neće shvatiti da je sveopšti interes iznad sitnosopstveničkih.

Akacija S

pre 11 godina

Ako je građevina koja se urušava i preti da ugrozi bezbednost građana,predmet rasprava,pitam se da li je nekima uopšte bitno opšte dobro,ili su spremni samo da miniraju svaku konstruktivnu ideju?

rade

pre 11 godina

Statika dobro uzdrmana.(opaqsnost po prolaznike).Rušenje veoma ,veoma skupo.
Mislite da rušenje,odvoz šuta,priprema gradilišta je jeftina igra.Nemorate se brinuti.Ruševine ostaju.
Sad i gosp.Vučić zna da se ta "atraktivna lokacija" mora zajedno sa svim,naknadama ,taksama,dozvolama pokloniti, ako se ima sreće, nekom investitoru.
Od svega upotrebljiv je samo podzemni prolaz izmedju dvije zgrade.
Zgrade ostaju...

GAJA

pre 11 godina

Nešto mi nije jasno? Molimo se da neko dođe i uloži novac, otvori radna mesta, a ispade da to ne može. Koji su kriterijumi, da li dozvola za ulaganje je povezana sa tim odakle dolaze pare i ko finansira? Koliko se sećam do juče to nije problem, samo dođi i daj pare, za državu a malo i za privatne džepove.

Bojan

pre 11 godina

Generalstab treba prilagoditi i konzervirati tako da ne predstavlja opasnost po gradjane. Mozda ostaviti samo jedan dio njegov, a ostatak pretvoriti u park i memorijal. Da nas sve svaki dan podseca na nase "prijatelje" i nepravdu koju su nam napravili, da nikada ne zaboravimo, kako nas opet ne bi mogli nasamariti. Hotel neka prave na drugom mestu, Beograd je dovoljno veliki.

valter

pre 11 godina

Lepo bi bilo da se napravi vec nesto na tom prostoru sto ce ulepsati Beograd a i sto ce koristiti, hotel luksuzni je lep proekat u svakom slucaju ...

S

pre 11 godina

Dovoljno je da se setimo Spomen-crkve cara Vilhelma u Berlinu, Oradur-sir-Glana u Francuskoj, Kupole atomske bombe u Hirošimi, Vodotornja u Vukovaru, Crkve templara u Bristolu sa jedne strane, očuvanja ratnih ožiljaka kao opomene za budućnost ili Varšave, Drezdena, Budimpešte kao primera obnove ratom oštećenog nasleđa. Ali i Đurđevih stupova ili Avalskog tornja! Neophodno je da shvatimo da narod koji ne poštuje sebe nema čemu da se nada ni u budućnosti.

mara drndala bumbara

pre 11 godina

Ala ste pobenavili,s nevericom.
U pitanju je arhitektonski kulturni spomenik.S obzirom da je razrusen u bumbardovanju vise nije spomenik.
koze se napraviti oblik prema nemanjinoj ulici,odnosno kaskada od stakla i time zadrzati secanje na objekat.
Ne vidim sta dramite.On moze da stoji decenijama,krene korov,drvece i jos ce teze biti za rusenje.Kad budemo morali jer nece biti druge,kostace nas 50x vise.
Ovako arapinu evo ti oba placa,rusi,gradi,placaj porez i cao.
Mozda dobijemo i neko grande arhitektonsko cudo.

Sutjeska i Neretva vs gradjanski Beograd 19 i 20v

pre 11 godina

Ja sam diplomirani inženjer arhitekture. Nikada mi ti objekti nisu bili "lepi", čak naprotiv-"boli su mi oči" kad god bih decenijama pored njih prolazila. Bili su hladni, agresivni i odbojni. Od lepe arhitekture vam se ne diže kosa na glavi od neke neprijatnosti, niti su vam potrebne teorije-odmah je osetite i kažete "jaoj što je ovo lepo i fascinantno!" Ne vidim zašto bi nekolicina "stručnjaka" mahala nekim papirima, sa nekakvim statusom objekta, tek od pre par godina.Po toj logici SVI PORUŠENI OBJEKTI u bombardovanjima SAVEZNIKA tokom IIsv rata bi trebalo sagraditi ponovo! Sve vile duž ul. Dimitrija Tucovića (a ne ovo ruglo!), raskošnu zgradu glavne pošte na železničkoj stanici(a ne ovo ruglo!) itd...

Mnogo ste naporni, a Ti brate donesi odluku i gradi već jednom

pre 11 godina

Mnogo ste naporni. Nikad vam ugoditi. Sto ljudi sto ćudi i svi sve najbolje znaju, ali što se odluka više približava njihovom džepu - oduševljenje lapi. Vučiću, hteo si vlast? E pa sad si vlast i donosi odluke - štancaj i drži ih se inače ode sve kojekude. Kad budu izbori reći će Ti šta misle. Beograd nagrađuje graditelje. Izgradi nešto da ostane za buduća pokoljenja i svaki put kad prođu pored čega god setiće se i hvaliti Te i psovati Te. Ali će Ti savest biti mirna - odradio si sve što je do Tebe i trag se vidi.

Ana

pre 11 godina

Muke i nedace nece sigurno niko zaboraviti, ne treba zgrada na to da nas podseca. Kome smetaju investicije u Srbiju i nova radna mesta? Da li opoziciji koja je do juce bila na vlasti i zaricala se kako ce im prioritet biti nova radna mesta i bolji zivot gradjana?

pahuljica

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto vec nesto nije uradjeno po tom pitanju da se ta zgrada koja samo ruzi Beograd srusi i nesto lepo i korisno sagradi na tom mestu ...

g

pre 11 godina

Ja sam za to da se rusevine uklone i nesto novo izgradi. Samo mislim da na tom mestu obzirom na stil okolnih zgrada ne treba dozvoliti zgradu od stakla ili sa PVC fasadama!

Mirjana

pre 11 godina

(bojan, 12. februar 2013 20:32)
Mozda vi zelite da Vasa deca gledaju te rusevine, ali moja deca i dan danas imaju posledice od bombardovanja, i ne bih volela da ta strvina stoji tu i da ih podseca na bolan period njihovog zivota! Iskreno jedva cekam da se srusi, i da se taj prostor iskoristi na pametan nacin, kakavi spomenici, kakvi bakraci.

Bojan

pre 11 godina

Ni mi nismo vecni na ovom svetu.Pa zasto bi to onda bilo obicna gomila betona i gvozdja.Nismo ljudski i dostojanstveno odali postu LJUDIMA,DECI,HEROJIMA RATA...A sada vam je kao odjednom vazna gomila betona.....Dabogda ga srusili sutra !!!! Da ne gledamo to vise !!!

Limeta

pre 11 godina

Konacno se intenzivno radi na dovodjenju stranih investitora i izvodjaca! Sami nemamo dovoljno sredstava, ali smo svakako interesantna mikroklima za odredjene zemlje! Narocito Beograd kao jako posecen i omiljen grad! Generalstab jeste zasticen, ali mozda treba organizovati anketu na internetu da se javnost izjasni. U svakom slucaju, napred u pregovorima!

Miki

pre 11 godina

Nemam obicaj da komentarisem, ali ovaj put zaista imam potrebu. Glasao sam za demokratsku stranku od prvih izbora. Ali potpisujem svaku rec koju je gospodin Vucic izgovorio u vezi sa ovim i iskreno se nadam i zelim mu da uspe u svom planu za dobrobit svih. A mi smo takvi kakvi smo ko god bio na vlasti. Samo se malo karte ispromesaju i uloge zamene.

*emi ešaV

pre 11 godina

Ako se donese odluka da se na pomenutom mestu napravi hotel, treba angazovati vrhunske arhitekte. Jer, ako "nabudzimo" neku staklenu zgradu, nista nismo uradili. Imamo savrsenu priliku da napravimo dobar fazon sa starim i novim beogradom. Dosta sa staklenim ruinama u starom delu Beograda.

Mozda sam skrenuo sa teme, ali.. Pozdrav, svako dobro.

Renegade

pre 11 godina

Pozitivni efekti se vec vide jer cena zemljista je osetno veca a koristi imaju obicni ljudi koji su zemljoradnici ili izdaju zemlju.

Zlatarac

pre 11 godina

Srbija danas treba da se bori za svako radno mesto i svaki ulozen evro od stranih investitora u Srbiji je dobrodosao. Nadam se da ce zalaganje Vlade Srbije za dolazak sto vise stranih investicija uroditi plodom i da ce sto vise ljudi biti zaposleno.

studeno

pre 11 godina

@hahaha: Prvo nije Saudijska Arabija nego Ujedinjeni Arapski Emirati jedna sitnica. Promašio si celu državu i pusti radikale oni su davna prošlost. Dođi u 21.vek jel očigledno si još u 90-tim.

prolaznik

pre 11 godina

On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni.

Pazi ovog! Pa vi radikali ste kao opozicija svaki predlog zakona dočekivali floskulom: mi, srpski Radikali, kad već ne možemo da sprečimo usvajanje ovog, po srpski narod pogubnog zakona, dužni smo da ga amandmanima bar kolko-tolko popravimo...ali vi slušate vaše gazde iz Brisela...
A Amandmani, za one koji ne znaju su izgledali ovako: ako predloženi tekst zakona ima npr 60 članova, amandman na član 1. je bio " briše se član 1 do 60", na član 2. "briše se član 2 do 60" i tako redom...I onda se svi do jednog izređaju na govornici i pričaju o svemu samo ne o predlogu zakona...
i sad se žali...

IBJ

pre 11 godina

"On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni."

Vuki, druže, ako je neko doktorirao na tom poslu, onda si to ti. Što te sad to pogađa?

poli

pre 11 godina

predlog je da se pusti konkurs i da se pozovu umetnici i arhitekte osmisle kako bi izgledale te ruzne rusevine i da pocnu da rade na tom projektu, vreme prolazi...

Miroslav D.

pre 11 godina

Bas pre neki dan gledam kako je pitanje dana kada ce sa te rusevine nesto pasti nekom prolazniku na glavu, zato samo ako seik hoce neka gradi hotel, sve je bolje od ovog rugla u centru.

Daniel

pre 11 godina

Niko ne kaze da trebamo das ,,pljunemo'' i zaboravimo na to sto se desilo i ko je kriv sto su te zgrade unistene.Ali ovde je sada pitanje bezbednosti gradjana koji svakodnevno prolaze ispod onih drvenih ,,krovova'' ne razmisljajuci da bi moglo da im padne beton od 100-200 kila na glavu i da ih ubije.Trebalo je jos odavno to resiti jer kako godine odmicu bice sve teze i teze jer Beograd postaje sve veci i veci.Mora se nesto po tom pitanju uraditi da se kasnije ne bi vatali za glavu i rekli: ,, Pa trebalo je srusiti.''Sta god bilo na tom mestu, ali u cast poginulih treba se dici spomen ploca.Iskreno, glavna atrakcija u Beogradu je bas to.Kako stranci dodju, a jos je par stotina metara udaljena autobuska i zeleznicka stanica od te lokacije, svi slikaju kao da su videli ne znam ti sta i kasnije nas ismejavaju kako nismo u stanju za 13 godina ne uradimo nista.Mislim da je ovo jedinstvena sansa dok jos neko hoce nesto da radi s tim nego sto pre krene.Lepse bi bilo da je tu taj hotel o kome se prica i da bude pored spomenik.

Manus manum lavat

pre 11 godina

Ne znam zaista ko bi mogao da se protivi ulaganju tolikog novca u izgradnju hotela na mestu ove ruine...Treba podrzati ovakvu investiciju!Sada,ova zgrada sluzi samo da kroz nju duva promaja i da se okupljaju narkomani i lutalice!

YYYYYY

pre 11 godina

Meni stvarno nije jasno kome nesmeta da ona rusevina bude u sred centra grada, i kreativnije i lepse resenje je da seik izgradi taj hotel ili sta god vec hoce, neki kazu da se ne zaboravi, e pa ja bas kazem da treba da zaboravimo i da krenemo napred, da bi nasa deca rasla u zdravijoj atmosveri moramo da zaboravimo, ne zrtve, ali te gradjevine koje su porusene i takve stvari pod hitno da zaboravimo.

Zoki

pre 11 godina

Predlazem sledece , tako se to radi u zemljama gde se neguje nasledje , moze da bude i hotel ali samo pod uslovom da se obnovi / sagradi tako da spoljni izgled bude 100% istovetan originalnoj zgradi . Tako ce se ukloniti ruglo / rusevina , a nece se nista izgubiti od arhitektonske vrednosti . Aako seik pristaje na to , moze , ako ne , onda traziti drugog.

PRAKTIK

pre 11 godina

Nije sporno da zgradu treba resiti, ali u skladu sa zakonom, tenderom i ostalo.
Sporna mi je recenica "AKO SE NAROD NE BUNI".
Pa sta to znaci?
Zasto se to sve pitao narod do sada i kako cemo to pitati bez feferenduma.
Cene, razna zaduzenja kanali do Grcke medjunarodni sporazumi i ko zna sta.. Sakrivati se iza naroda??

Karafingl

pre 11 godina

Ma rusi bre to secanje na uzasne dane koje smo proziveli.Em je ruzno em je neupotrebljivo.Lepo stavis tablu da je tu postojala zgrada generalstaba i toliko.Verujem da ce Vucic doneti pravu odluku u korist naroda, koji ne znam zbog cega se buni.Ali nama nikada udovoljiti to je vec poznato.

Olgica

pre 11 godina

Svaki put kad dodjem u BG i kad prodjem pored te zgrade ja uvek hodam brze da nesto ne bi , kojim slucajem, pale na mene
Zao mi je tih zgrada , al da im je vreme da odu, vreme im je.
Na njima i dalje moze lepo da se zaradi, pa zasto onda da ne ostvarimo profit umesto gubitak....

Krki

pre 11 godina

Sto bi ostale rusevni,sta dokazujemo tim?Sta jel u pitanju vlast objasnite mi?Sta je bilo sa Nemackom da li su oni ostavili rusevine posle 2svestkog rata il su odma gradili novu Nemacku i vidite gde su oni sada,a gde mi?Budimo ljudi a ne politicki zatvorenici koji zive u proslosti,nepravdi ili vlasti

Andrijana Stefanovic

pre 11 godina

Unistene zgrade Generalstaba su odmah posle bombardovanja trebale biti porusene.
Amerikanci nisu cuvali ostatke bliznakinja kad su od njih ostali samo parcici betona
Ta zgrada samo ugrozava bezbednosti ljudi koji se tuda krecu

lacie

pre 11 godina

jeste da se zgrada Geleralstaba smatra kulturnim dobrom ali jednim delom ona predstavlja sliku naseg glavnog grada Beograda i zemlje Srbije. Bilo bi dobro kad bi zavod i investitori uspeli da nadju zajednicko resenje...

Eleta

pre 11 godina

@S
Ni jedan od tvojih primera ne zahvata: 2 bloka zgrada u sred centra glavnog grada drzave koja je u ekonomskim problemima i kojoj se rugaju, sa stanovnistvom u psihicki negativnom stanju (Hrvati nek se blamiraju koliko hoce, nije me briga). A onda sa druge stane imas Drezden koji su rekonstruisali da izgleda kao u proslosti, ali je zapravo ispao ko Las Vegas. Kao sto ni mrtvog coveka ne mozes oziveti uz svo postovanje, ljubav, novac i emocije. Vestacko je vestacko.

Dejan

pre 11 godina

Hvala Bogu da se neko setio da ukloni to ruglo iz centra Beograda! Prosle godine sam bio u Beirutu koji je skoro potpuno bio porusen u izraelskoj agresiji 2006. godine i necete verovati - SVE JE OBNOVLJENO, svaka zgrada, most, ulica i trg. Ni traga uzasnom razaranju koje su Izraelci nacinili. Za samo 6 godina! A kod nas se ni za 14 godina ne moze ukloniti jedna zgrada. Kakvo kulturno blago? Pa porusili su crkve i uklonili stara groblja a sada cemo da zalimo za jednom rusevinom u centru grada. Samo napred Vucicu, ranije nikada ne bih glasao za vas ali od skora dajem punu podrsku svim inicijativama koje pokrecete!

Prle

pre 11 godina

Objasnio covek sta je demokratija, drugi mogu samo da se pokriju usima i cute.
(Cica Gorio, 13. februar 2013 08:03)

Nije on pokazao šta je demokratija, nego da je veliki populista i demagog. On kao najodgovorniji u državi treba da preuzme i neki rizik, a ovde rizika i nema - potrebno je srušiti opasno ruglo u centru grada i privesti prostor nekoj nameni koja treba da donese neku korist za celo društvo. Ako to ruglo nije bilo spomenik kulture pre ruiniranja, onda teško da zaslužuje da bude spomenik kulture posle ruiniranja. Inače, postoji samo jedan razlog da "to" bude spomenik - a to je da bude spomenik našoj gluposti i snishodljivosti političarima. Upravo sada se to radi u sa Vučićem.

Automedont

pre 11 godina

Pa nece se valjda Velimir Ilic baviti urbanizmom po Beogradu? Covek koji nije dozvolio rusenje nelegalno izgradjenih vikendica oko uvackog jezera i zastitnik divlje gradnje ce sada da nalozi rusenje zgrade Generalstaba u centru prestonice, zato sto mu se ne svidja ili zato da bi preduhitrio neke buduce Velje Ilice u nameri da zarade na prodaji lokacije arapima ili domacim tajkunima? Shvatite vec jednom, ovo NIJE tema za neuku javnost, struka je presudila i stavila objekat na listu kulturnih dobara, prema tome treba i postupiti: rekonstrukcija i eventualna prenamena. Kraj price.

Spartacus

pre 11 godina

Hocemo luksuzne hotele,nova radna mesta,hocemo promene.Dosta smo gledali rusevine i gledali u proslost.Okrenimo se buducnosti.

Tatjaana

pre 11 godina

Tolike godine zgrada Generalstaba stoji kao ruglo ,u centru Beograda. Em takva parcela tolike godine stoji neiskoriscena ,a moglas eiskoristiti za neku dobro investiciju i izradnju . Za pocetak bar rascistite rusevine .

Zemlja Dembelija

pre 11 godina

mad, 12. februar 2013 13:49)

A mi svi sedimo i čekamo da se drugi utrkuju ko će da gradi našu Srbiju? Oće to - samo je nezgodno kada se probudiš! Polako, ni ovaj još nije uložio ni žute banke.

bunny

pre 11 godina

Mogu da raspisu tender ali ako je seik resio da iskesira stvarno tolike pare sumnjam da bi tender imao smisla, jer tesko da bi ko mogao da im parira. Sve u svemu zgradu treba srusiti pa makar ostala i livada posle nje, a sto se tice spomenika nato bombardovanju,mislim da je to bio samo izgovor onima koji nisu tp ruglo da sklone iz naseg beograda. Dovoljno je onaj u spomeniku tasmajdanskom parku,pomen svoj poginuloj deci u toj agresiji. Veci dokaz njihovoj monstruoznosti a pomen zrtvama nije potreban, to parce kamena sve govori.

U četiri oka

pre 11 godina

'On je izrazio žaljenje zbog toga što se u Srbiji svakoj pozitivnoj inicijativi nadje zamerka i mana, zbog čega su potrebne decenije da se bilo šta suštinski promeni.'

Sve se vraća, sve se plaća.

aca

pre 11 godina

Potpuna jasna i normalna stvar. Jer mi smo malo takav narod da i u onome sto je dobro vidimo lose, pa i u tome da sa napravi hotel tamo gdje je rusevina. Nace se neko kome to ne odgovara, ali te ljude treba zanemariti, njima je krivo sto su se i rodili, a ne nesto drugo.

Сава

pre 11 godina

Докле ће испод сваке вести из политике да нас трују страначки војници? Најгоре од свега што су потпуно неинвентивни, као да сви преписују текстиће написане на једном месту. Доста више, досадни сте и провидни!

tigar

pre 11 godina

Ko je gradjane pitao kad se islo u rat?
Kvazi patrioti,prestanite sa javaslukom i napravite konacno nesto od centra prestonice.
Na zalost ima "materijala" za spomenike na pretek,valjda ce se i u Novom Sadu setiti da nemaju ni jedan.

Јеремија

pre 11 godina

Мени једино није јасно како је могуће да у згради која ће да се сруши сама ако јој нико не помогне и која прети да притом убије несрећне пролазнике неко проналази повод за догматисање и претресање празне сламе. Ако је санација оштећења конструкције немогућа, или је прескупа, онда је рушимо без поговора. Направићемо нови генералштаб, ј@#%o вас генералштаб...

Aleksandar

pre 11 godina

Ne, nego se tu digne spomenik sa opisom dogadjaja i zaljenjem. Kada bi sve rusevine, koje su nacinjene do sada, tako ostavljali, ziveli bi u svetu pobesnelog Maksa. Zato se ostavi spomenik i dalje se gradi za buducnost. A proslost imate u knjigama istorije - rat pravi smrt i ostale gluposti. Ako niste isli u osnovnu skolu, pocnite. Tamo postoji cas istorije.

major JNA

pre 11 godina

Ove zgrade treba porusiti, i napraviti bilo sta,mozda cak opet Generalstab sa istim spoljnim izgledom, mada i ne mora. Sto se tice spomenika NATO agresiji, moze da ostane zgrada RTS u Aberdarevoj.

Savezni MUP ima mnogo veci gradjevinski znacaj od Generalstaba pa je prodat i gradice se tu hotel

Volim 90-te i mrzim 2000-te

pre 11 godina

Jednu zgradu porusite i napravite velelepni hotel, a drugu ostavite. Tako da kad gost u hotelu ustane odma da se presece :D axaxaxax

ministarstvo ruda i gubljenja vremena

pre 11 godina

generaštab je remek delo srpske arhitekture i veoma dobro poznato u svetu. napravite park i atrakciju od njega za sve koji bi došli da ga vide.

KOSTA

pre 11 godina

Gde je veća korist? U ruševinama Generalštaba ili u nekom objektu koji donosi prihod i zaposlio ljude. Sama pomisao dovodi do razumnog rešenja.

Delija_KV

pre 11 godina

Rusevine treba ukloniti sa svih lokacija ne samo generalstab... One su opasnost za ljude prolaznike, mogu lako da se uruse. Sta vise zalazem se da se uklone i da se tu postavi spomenik zrtvama svim nastradalim u bombardovanju. Da se na taj spomenik ukuca tacan broj ljudi koliko je poginulo i da ostane tu za vek i vekove. Jednom ce mozda doci to neko doba kad ce te famozne demokrate sa zabada mozda uvideti sta su uradili i postideti se ako ne i nesto vise od svojih ucinjenih dela.
Lokacija za pravljenje luksuznih hotela ima na pretek... Ali mesta tragedija nikad ne treba zaboraviti. Nikad zaboraviti!

Ljubica

pre 11 godina

Niti gradjani zele da gledaju rusevine nekadasnje zgrade General staba niti im je to potrebno. Gradjani zele da rade i svojim radom hrane i skoluju svoju decu.

Renata

pre 11 godina

Steta je da ovolika povrsina propada, i jos na ovako lepoj lokaciji. Zli jezici ce naci zamerku, kako god da se odradi, pa makar bilo i po njihovom, oni ce reci da ne valja to tako! A spomenik nek se podigne neki normalan i simbolican, sta ce nam toliki spomenik, da nas samo seca na tugu!

Bogdan

pre 11 godina

Meni nije jasno zasto smo toliko ekstremni kao narod? Postoje tri grupe ljudi, oni koji zele da se ocuva arhitektonsko nasledje tj. koji bi da se zgrada obnovi, oni koje zele investicije tj. koji zele da se tu napravi nesto od stakla i betona i oni koji zele mesto gde mogu da obeleze stradanje iz 1999 a pod tim najcesce podrazumevaju da ostanu rusevine. Da li sledece nekome zvuci kao nemoguca misija - spolja zadrzati izgled zgrade koji je zasticen, iznutra napraviti luksuzan hotel i pored napraviti spomenik zrtvama bombardovanja i time zadovoljiti i jedne i druge i trece, imali bi i Dobrovicevo delo i milionsku investiciju i spomen prostor. Da li je ovo nedostizna sloga za nas?

Bogdan

pre 11 godina

A ovi stranacki komentari sa jedne "to Aco skloni ruglo" i "sta vi to tamo ugovarate u 4 oka" sa druge strane koji se ponavljaju po sto puta stvarno zagusuju temu. Molba dvema strankama - prestanite sa praksom komentarisanja vesti - gusi. Ili ako vec morate onda nemojte vrteti bas jedno te isto, nadjite makar 10ak tema.

parking

pre 11 godina

Realno momce, vi nemate nikakvu ideju niti plan sta sa tim prostorom.
Pa kao sad sta gradjani odluce.
Ko je kad ista pitao gradjane u ovoj zemlji.
Satro gisto demokratija.

niki

pre 11 godina

Mi nismo stali posle bombardovanja.Znam da je teško ali moramo krenuti dalje.A ako želimo ići dalje ne možemo sve sačuvati.ostaće upamćeno i u našim sećanjima i arhivima ali mu po meni nije mesto na ulicama,naročito kada se radi o ovako ogromnim objektima koje će vreme srušiti!

Investitor

pre 11 godina

Slazem se mislim da treba da se uradi nesto sa tim. Izgleda stvarno ruzno i to u jednom od najlepsih delova Beograda. Samo me brine sto je ceo taj kraj koji je uticajan, bogat, lep, polako da se proda strancima. Sve lepse i novije zgrade su ili ambasade ili strane zgrade. Zar to znaci da mi nismo kao drzava u stanju da napravimo nesto lepo i korisno u centru grada? Sem toga imamo nov novcat Metropol koji zvrji prazan tako da ne znam sta ce nam jos jedan hotel? Pretpostavljam da je to dobar nacin pranja para. Mislim da to moze pametnije da se iskoristi.

qqlele

pre 11 godina

Narod takođe želi da bolje živi, pa se niko ne trudi da mu tu želju ispuni. Ovo sa ostajanjem ruševine je lako ostvariv zadatak.

Milos M

pre 11 godina

Ovo je prilika da se gradjevine koje prete prolaznicima zbog mogucih nesreca resi problem i na njihovo mesto sagradi neslo mnogo lepse sto bi donelo em finansijsku dobri em i lepsu sliku o gradu i mogucnost besplatnog resenja problema.

samo rusi i kreci

pre 11 godina

Te zgrade nisu bile generalstab vec narodna odbrana izdavacka kuca vojske i ne znam sta sve ali najmanje je bio smesten generalstab on je malo pored bio . Vece rugobe od tih zgrada i zgrade nove narodne banke nisam video u ovom gradu ako govorimo o javnim zgradama. Kad krenem nemanjinom ne znam koje su mi gadnije bile kao cele i sad kao srusene pa taman odmorim oci parkom a onda oni kanjoni i klisure od narodne banke. Ko ih tako napravio taj nije imao ukusa u svakom slucaju . Zgradade``generalstaba`` pored onako lepih zgrada Vlade i Mip-a pa i zgrade vojske ka Nemanjinoj a i Kneza Milosa su bile celinski povezane ko pile i patofna - rusi to odmah makar ostao prostor kao park.Barem ce lepse zelenilo biti od tog uzasa. Inace pogodjene su sa po dva tomahavka obe. Stanujem blizu i jano se videlo kad su leteli ka njima.

Seele

pre 11 godina

Slažem se da je ova ruševina u sred centra grada pravo ruglo. Pored opasnosti od urušavanja, svojim izgledom kvari jedan lep deo grada. Mislim da bi trebalo da se okrenemo budućnosti i dozvolimo da se na tom prostoru izgradi nešto lepo.

Tiemie

pre 11 godina

Ja sam uvek za nešto lepo, dobro i korisno. Ne shvatam šta nekome predstavljaju ovi ružni ostaci nekadašnjeg Generalštaba? Potpuno podržavam ideju da se na tom mestu izgradi hotel koji će doneti samo koristi Beogradu.

Zoran N.Sad

pre 11 godina

Bolje je da stoje rusevine i jednog lepog dana sruce se nekom na glavu. Mozda je i osiguran pa ce koju kintu da uzme od osiguranja i drzave. Lova ima da kane bez imalo rada.

Neimar

pre 11 godina

Zato sto je kod vecine stranaka sve podredjeno licnim i stranackim intereseima zato ce nam trebati decenije mozda i vise od prosecnog ljudskog zivota. I to pod uslovom da se nastavi u ovom smeru. Koji je ovo put da se kapitalna pitanja ovog grada i zemlje zloupotrebljavaju u politicke svrhe???

momo

pre 11 godina

Zlokobni crveni u maskirani u oblandu beogradske birokratije, vuku tupavi narod za nos i u 2013.
TAKO VAM I TREBA!
(Zaslužii ste!, 12. februar 2013 18:39)

Samo se nadajte da je narod više tup ali uzalud.To ćete uskoro shvatiti ali će biti kasno za politiku koju zastupate, proći ćete kao DSS.

Ja

pre 11 godina

Da li su Amerikanci posle 11. septembra na mestu svog generalstaba (Pentagona) gde je sruseno jedno krilo, napravili hotel ili obnovili to krilo kao da se nista nije desilo? Molim vas, zelim da Generalstab podeli sudbinu Avalskog tornja.

Dragan

pre 11 godina

Slazem se i podrzavam tvoju inicijativu da se stvari resavaju i na ovakav nacin. Ali, moram da te podsetim da si bio veliki kriticar Zorana Djindjica u vreme kada je on imao slicne metode resavanje problema. Srecno!

mikelo

pre 11 godina

Velja Ilić: "... zaštita koja je postavljena stara je 13 godina i ne mogu da čuvaju ni od kiše, a kamoli od betona koji vise"
Izgleda da ga baš nešto muči gramatika.

Милош

pre 11 godina

Зграде Генералштаба су само део инфраструктуре, и то онај оштећени део. Нико не прича шта се од инфраструктуре налази под земљом и како су све те зграде повезане. То је много скупљи и важнији део од самих упућених зграда. Американци би на месту својих бомбардованих зграда са таквом већ недирнутом инфраструктуром подигли нове да покажу да их нису помели. Али не у Србији: за ситне паре су дали ексклузиван простор америчкој амбасади на месту бомбардоване касарне на Бањици, а овде ће дати читаву инфраструктуру неком шеику за хотел. Све би ово можда и имало смисла када би се институције државе, од скупштине до Владе, преселиле у неки градић у Србији док се сви не доселе у Београд.

Seele

pre 11 godina

Dobro je što će se u UN pokrenuti debata o radu i oceniti učinak međunarodnog krivičnog pravosuđa. Poražavajuće presude Haškog tribunala kojima je definitivno izgubio kredibilitet treba u svakom slučaju osuditi.

Vucibatina

pre 11 godina

Vidim da su krenule patriotske price, prisecanje ratovanja, otvaranje ratnih rana i uspomena, a sve u cilju da se to ne da seiku, vec nekom lokalnom tajkunu.

Ruzica

pre 11 godina

Najkvalitetniji komentar koji me je razgalio u svoj muci u kojoj zivimo je komentar gospodina pod imenom Dusan pusten 12.02.2013. u 22.i 11 minuta.Sugradjani obratite paznju na komentar !! jel razgaljuje koliko je covek rekao pravu stvar.Svaka cast! molim da mi pustite komentar!!!!hvala

peric

pre 11 godina

Ideja o hotelu je dobra. Ali zgrada se mora sacuvati je arhitektonsko dobro prvog reda. Mnogima se ne svidja, ali to je stvar ukusa. Izgradnja bilo kakve AbuDhabi arhitekure na ovom mestu bice beskrajni primitivizam, za koji Vucic izgleda ima narodnu podrsku. Kavav narod takva vlast.
Razlog zasto nece da ga rekonstruisu je velika cena restauracije, i trosak ciscenja lokacije od razinih agensa zaostalih od bombardovanja. Ako rade po propisima to je velika cifra. Najgore resenje ce biti da Srbija plati ciscenje, a da seik gradi i bude vlasnik, sto ce se najverovatnije i dogoditi.
Najbolje resenje bi bilo da se oformi srpsko akcionarsko drustvo, gde bi ucestvovao penzioni fond, vojska, grad i drugi. I koji bi bili domaci vlasnici recimo hotela, a dati upravljanje nekoj svetskoj kuci. Tako bi izbegli da dodatu vrednost uzima drugi, a Srbija placa subvencije.
Za pocetak nam treba plan rekonstrukcije objekta koji vec za ovih 14 godna mogao biti uradjen sto moze da finansira recimo grad Beograd.