Ponedeljak, 11.02.2013.

15:54

Šutanovac: Niko neće Generalštab

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da je teško naći investitora koji bi uložio u zgradu Generalštaba u centru Beograda.

Izvor: B92

Šutanovac: Niko neæe Generalštab IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Mare

pre 11 godina

I na primeru Vaših komentara se pokazalo kako Srbi sve znaju - od vođenja fudbalskog tima, pa do ocene arhitektonske vrednosti jedne građevine. Evo, tu se negde javlja i ministar građevine(?!) Ilić. E pa, dragi moji, ponekad možda treba saslušati i stručnjake iz oblasti, jer ne možemo svi biti kompetentni za sve. Odnosno, možemo, ali onda se spremimo da nastavimo da živimo kao stoka.

Милан

pre 11 godina

Ја ове зграде никада не бих дирао да би остале као споменик том рату јер нема бољег места за то.

El Cid

pre 11 godina

Muka mi je da slusam kako nekompetentne licnosti poput Sutanovca drobe o tome kako je zasticeni status neke zgrade problem za investitore. Sta on zna o tome, da nije mozda arhitekta, istoricar umetnosti, da li zna na osnovu cega se odredjuju spomenicka svojstva odredjenog dela/nepokretnosti. Mozda to zaista jeste problem za ovdasnje investitore koji su "prvi milion" stvorili devedesetih (znamo kako)i ciji se estetski ukus formirao tokom devedesetih na staklenim fasadama po svaku cenu. Posto sam skoro dve decenije ziveo u inostranstvu mogu slobodno reci da mnogi spomenici kulture veoma lako nadju investitore koji smatraju privilegijom da rade na nekoj zgradi od nacionalnog znacaja.

Go Clippers

pre 11 godina

Sto nigde ne pise da je ta ideja za spomenik bila od Kostunjavog i da je za vreme njegove vlade zgrada i dobila taj status! Katastrofa.

Sinisa NL

pre 11 godina

Zamislite kako bi Beograd ili grad u kojem ja zivim, Rotterdam, izgledao da ga nisu renovirali i pocistili poslije bombardovanja u WW II. Ova zgrada je zesca rugoba i svaki put mi se zgadi kad je vidim. Od ovoga mora da se napravi nesto ljepse i pametnije, a u isto vrijeme da se ne zaborave zrtve NATO napada.

Negrobonbon

pre 11 godina

Zašto ne daju zgrade Građevinskoj Direkciji da ih sruši i naprave stambene zgrade koje će imati iste ili vrlo slične gabarite i istu ili sličnu fasadu (ja postojećom nisam oduševljen, mislim da sa modernim materijalima može da se napravi nešto mnogo jeftinije, a lepše, ali neka o tome odluče stručnjaci)i neka onda dobit od prodaje stanova prenese Ministarstvu odbrane ako hoće sebi da zidaju novi Generalštab, kupe avione ili šta god.

Jovan

pre 11 godina

Šta ste bre zapeli za taj pašnjak. Nije to tema ove priče. Problem je što imamo ruglo u centru grada. I kada je bila cela, izgledala je kao primer sovjetske gradnje, ružna i odvratna. Slično kao i stotine spomenika NOB-u koje su projektovali razni komunistički umetnici. Zgradu treba minirati, izravnati plac i onda ponuditi nekome da gradi. Lično bih voleo da tu nikne luksuzni hotel, multipleks bioskop, na jednom delu možda zgrada opere ili filharmonije...Ovako imamo krš u sred grada. Da nije vojnog obezbeđenja, tu bi se naselili beskućnici pa bi grad na kraju morao da im daje gajbe da bi ih raselio.

Ortodox

pre 11 godina

Jugoslavija više ne postoji. Gotovo je odavno. To je bio simbol moći YU vojske. NATO ga je sredio i moramo dalje. Ruši i gradi lepšu i veću gradjevinu. Tako su radili i Nemci i Japanci, pa naučimo nešto od njih.

zemun

pre 11 godina

@Dzoni - Duhovito, ali razlog zasto imamo "pasnjake" u centru grada je zbog bahatosti i nekompetentnosti Katastra (RGZ-a) koji probleme resava samo uz podsticaj, a ne po duznosti. Ne ulazim u to da li je ili ne Doticni nesto muvao. Isti princip je i kod zgrade Generalstaba - jedni jedno, drugi drugo. OK, ako je zasticen spomenik i ako je 13 godina jasno da NIKO nece i da mu se ne isplati da vraca "Sutjesku" i od nje pravi hotel, onda ili mora drzava to da uradi, a ako nema para da uklanja. Ovako imamo arhitekte branioce lika i dela Nikole Obdrovica, sto je u redu, ali koji su sami unakazili Beograd svojim "resenjima".

arhitektura je rat, rat je arhitektura

pre 11 godina

obzirom na komunističko poreklo zgrade, mikroambijentalnu blizinu železničke stanice i opšte raspoloženje ne vidim nijedno drugo rešenje do da okače crvene fenjere, rentiraju mulen ružu i puste zečice da skakuću unaokolo -_-

centralna livada

pre 11 godina

Pa ako bude zaveden kao pasnjak ima da ga kupe odmah i investiraju u stancice ili nesto slicno.Pa umesto pasnjaka ono niklo mnogo lepih i skupih stanova...dobra lokacija pasnjaka...nema sta,samo da to provale mangupi...

Miodrag

pre 11 godina

Kako je moguće da neko ko je bio ministar da ovako paušalne i proste izjave.Pa da Šutanovac hteo da se informiše mogao je da pita nekoga a ne da daje informacije koje samo govore da se uopšte ne razume u procedure i ne poznaje Zakon o kulturnim dobrima.Apsolutno je netačno data izjava da je "Direkcija za imovinu Srbije proglasila taj objekat spomenikom kulture".To radi Vlada Srbije na predlog nadležnog Zavoda.I kada se resenje uspostavi a pogotovo ako je uspostavljeno kada je zgrada vec bila srušena ne može se tek tako ukinuti izuzev ako se ne postavi neki poslušnik za direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.Zato je i smenjena g-đa Vera Lončarski!!!

Aleksandar

pre 11 godina

Ista ta vlada koja kuka, mogla je da da pare za rekonstrukciju zgrade.
Za kupovinu i preuređivanje zgrade Aeroinženjeringa, potrošili su 18 miliona evra, za kupovinu aviona za vladine činovnike i njihove fine pozadine, 30 miliona...

A onda se javlja čuvar pašnjaka da nam pametuje...

Quare verbis parcam?

pre 11 godina

Treba izmeniti zakon i dozvoliti da se promeni namena toj zgradi!Zaista je ruzno da to ruglo bude u centru Beograda!Mislim da su UAE zainteresovani za tu zgradu,pa zasto to ne iskoristiti?!Ovako,ta zgrada je zapustena od 1999. i sluzi za okupljanje narkomana i raznih huligana!

Ja

pre 11 godina

Nisam ni sumnjao da gospodinu bivsem ministru arhitektura i nasledje Beograda ne znace nista. I posle se cudimo sto nemamo starih zgrada a pored svih okupatora i sami smo prionuli na rusenje. Potpuno je nebitno da li je zgrada nekome subjektivno lepa ili nije, ona je pod zastitom i to je kraj price. Ako se ukine zastita sta cemo ako se sutrasnjem ministru ne svide Hram Svetog Save, Skupstina, Beogradjanka, Kalemegdan, dvorovi? I krene da rusi sve to? Napomenuo bih da je Dobroviceva Sutjeska napravljena na mestu starog Generalstaba i da je takvo rusenje za svaku osudu ali da li zelimo da to ponavljamo i da Beograd ne moze da ostvari arhitektonski kontinuitet ni 50 godina?

Realni

pre 11 godina

Ako je kulturno blago, pa sta onda cekate, sto ga ne sredite vec jednom? Mrski vam komunisti su 15 godina nakon porusenog Beograda obnovili stotine zgrada a uz to jos sirom zemlje asfaltirali 2000 kilometara puteva, poceli da prave brodove, podmornice, avione, helikoptere, televizore, raznu masineriju....A vi 15 godina filozofirate o jednoj malo vecoj zgradi. SFRJ je nesto najbolje sto se desilo na tim prostorima u posljednjih 3 miliona godina...

daevon

pre 11 godina

Prosto je tužno do koje mere su državni činovnici beskorisni i nemarni. Populisti i praznoglavci, znaju samo za provizije.
Zgrada je fantastičnom mestu, arhitektonski spomenik, ima mnogo sadržaja koje može da implementira a da nije kazino ili hotel.
Zašto se ne oformi komisija (samo da nisu političari u njoj), koja će da organizuje internacionalni tender? Prosto je, zgrada se daje po tržišnim uslovima, dakle za 1 eur. Konkurišu programi, i ponuđači mora da garantuju investiciju prema svom programu. Naravno, vojska da se iseli odande i iz okoline.
Znam da je ovo utopija, jer da bi nešto dobro uradili ne mogu da uzmu provizije i onda nema ništa od toga?

pitam se, pitam...

pre 11 godina

Sanaciju je moguće izvršiti i pod trenutnim statusom zaštite objekta. Pitanje je samo da li neko planira ''temeljnu sanaciju'', pa mu status ometa planove.

Dosta vise

pre 11 godina

Predimenzorani i preskupi generalstab, bivse, predimenzionirane i propale drzave. I sta sad? Treba li sa'raniti grdne milijarde da bi se sacuvala zgrada uz 20. veka, kad toliko prelepih zgrada koje su MNOGO starije propadaju na sve strane, a ispod KALEMEGDANA se sprema gradnja neceg odvratnog i sasvim neprimerenog?
Dakle, ako neko to hoce da uzme, sretno mu bilo. Ovako je samo ruglo i nista vise.

Wikipedia

pre 11 godina

"...nije tačan podatak da je ovo jedino delo Brašovana u Beogradu. Šta je sa Bigzom i drugim objektima?"

Projektant zgrade je arh. Nikola Dobrović.

Počnimo od početka.

pre 11 godina

Baš me interesuje integralni tekst Predloga i Odluke o stavljanju ove zgrade pod zaštitu, kao kulturnog dobra. Mogao bi B92 da pribavi i objavi te tekstove.
Nije najvažnije, ali arh. Dobrović se - koliko razumem - odrekao autorstva: link: http://beogradskonasledje.rs/wp-content/uploads/2012/11/11-marko-matejic.pdf , str.14: "Превођење концепта простора у његово искуство,
у случају Генералштаба, подразумевало је одређени степен прилагођавања мисаоног дела изграђеноме,
као што је на крају крајева и очекивано. Ове промене у искуству простора у односу на првобитни концепт, у
неким деловима су толико минималне, док су у неким деловима значајне, при чему у извесним случајевима
не постоји довољно легитимно функционално оправ-дање за њих, што је на крају и довело да се Добровић,
у складу са својим темпераментом, одрекне ауторства над стварним искуством простора, као представом свог мисаоног концепта."

miki

pre 11 godina

Spremili ste vi lokaciju za miska. Posto je lokacija katastrofalna cena je jedan euro. I naravno pomoc drzave od jedno dvadeset miliona evra za zrtvovanje.

ovo je kraj

pre 11 godina

Nakon citanja komentara mi jedino preostaje da i ja kazem - rusi!! I ne samo Dobrovica, nego i Brasovana, i Kojica, i Belobrka, i Macuru. Moderna arhitektura u Srbiji - to su biseri baceni pred, hmm ... narod.

Arhitekta

pre 11 godina

@(Milan

Zgrada generalstaba nije kasrna.Ne pisi gluposti.U Londonu Ministry of Defencese nalazi u srcu Londona u Chancery Lane. Druga je stvar sto smo mi arhitektonsko delo Nikole Dobrovica proglasili za kulturno dobro.Arhitektonski jeste jer se nalazi u European Atlas of Modern Archiceture.Ali rekonstrukcija kosta vise nego izgradnja novog objekta. Statika je narusena.Dve zgrade koje predtsvlaju kanjon Sutjeske sa podzemon vezom tesko da ce kokupiti za skupe,pare koje nase vlasti nude

где се то гради војни центар у центру?

pre 11 godina

Срушити до темеља, исто као и ону стаклену накараду при славији. Страшно! Направити ремек дело које је признато у целом свету а не само код нас.

bobo

pre 11 godina

U samom centru Plimuta englezi su konzervirali i osvetlili srusenu crkvu. Srusila ju je Luftvafe u drugom svetskom ratu.
Mozda bi trebalo sacuvati kao spomenik makar polovinu ove uspomene i na propalu drzavu i na nedavni rat. Bilo bi dobro da se uprilici i mali muzej NATO agresije. Sa druge strane ulice jos uvek ima mesta i za hotel.

Stefan

pre 11 godina

Zaguljeni i zatupljeni politicari. Skinite mu zastitu, prodajte zemlju nekoj kompaniji. Oni ce podici tu lepu staklenu zgradu i zaposliti dosta ljudi, i imacemo i mi sta da kazemo, a ovako samo stoji i izgleda kao da se tek zavrsio rat.

Joca Briselac

pre 11 godina

Skoro sam slusao negde, kaze covek da treba izbegavati ici pesice u blizini ovih zgrada, tolika je radijacija i osiromasenog uranijuma baceno da nije normalno. Zenama preti rak a muskarcima sterilitet!

popeye

pre 11 godina

Шта значи мењање статуса културног добра ради санације, ако се не мисли на санацију булдожером? Не видим зашто у оном здању не би могао да се направи и хотел. Да би једног дана неком могли да покажемо нешто старо морамо да га направљеног јуче сачувамо данас. Не морамо да уништимо баш све.

Milan

pre 11 godina

Zgrada generajstaba u opste ne bi trebalo da se gradi u bilo kom gradu a po gotovu u glavnom gradu,kao ni kasarne.Takve objekte treba graditi u brdima,a generali i onako dolaze u luksuznim kolima pa im to ne bi tesko ni palo.Setite se samo koliko smo civilnih zrtava imali u Cacku, Nisu Suboptici i tako dalje zbog vojnih objekata koji su gadjani u vreme Nato agresije.

bb

pre 11 godina

Takve stvari se daju za jedan Euro, onome ko ima para da investira, naravno pod tim uslovom, a ne kao sto ste prodavali firme investitorima, lopovima, koji nisu nista uradili. Ili ce taj da stavi na ledja i da odnese

olga

pre 11 godina

Pa ako je spomenik kulture onda držite to ruglo neka se sakupljaju narkomani beskućnici.U Bazelu gde živim bi tu skalameriju srušili za nedelju dana ,a ne da se to čuva toliko godina.

Alrad

pre 11 godina

Smešno je da niko ne shvata koliko se gubi novca, za Grad i za državu čuvajući ono ruglo.
Lično, nikada nisam podnosio tu zgradu, ali sam spreman da razumem da je arhitektnoski BILA važna, sada je samo RUŠEVINA i nijedan investitor sa imalo mozga je neće kupiti da bi je obnovio da bude šta - generalštab?
I kome to uopšte treba?

Suluda je kratkovidost ljudi iz Direkcije, osim ruševine koju patrijote pokazuju strancima uz neku patetičnu priču nema Beograd ništa od vrednog zemljišta i potencijalnog hit mesta za investitore.
I još nešto, da li stvarno u centru grada, na hiper vrednom zemljištu treba da bude Generalštab ( pa i da je neoštećen) ili neki hotel, za čiju gradnju postoji interesovanje?

Help!

pre 11 godina

Spomenik kulture postao 2005! To sve govori u koju je svrhu odluceno da to bude spomenik. Rusevina nikada ne moze da bude spomentik osim ako nije stara par stotina godina. Ovo sada je zatupljivanje u politicke svrhe. Zgrada je unistena i za to bi trebalo utrositi ogroman novac da se dovede u originalno stanje. Zato treba sto pre naci onoga koji ce nazalost srusiti Generalstab, tu napraviti nesto novo prijatno i uz put dodati mali memorila da bi se ljudi prisecali stradanja i u miru o tome razmisljali. Samo u Srbiji ruglo i rusevina moze da bude spomenik, a svet bas briga zbog naseg inata, cak nam se i podsmehuju zbog toga kao da smo sa Marsa pali. A dok cekamo da se neko smiluje i to srusi samo molim Boga da tu neko ne strada od odronjavanja.

Aleksandar

pre 11 godina

Predlazem da novinari B92 ispitaju i sta je sa dve neekspolodirane GBU bombe koje se nalaze duboko ispod zgrade Generalstaba, a koje su tu od 1999. godine. Tada je NATO gadjao centar veze koji se nalazio ispod zgrade. Posle bombardovanja su samo zalivene betonom.
Ista takva bomba se nalazi ispod Zvezdarske sume.

To je zapravo pravi razlog zbog kojeg ove zgrade i dalje stoje razrusene.

sasa jokic

pre 11 godina

Ruglo arhitekture, jos plus sruseno UDBA proglasi za kultipurni spomenik, zasto? Pa zato sto bi prodaja i izgradnja nekog normalnog objekta na toj lokaciji otvorilo radna mesta, popravila ekonomsku sliku Beograda, i sve ono sto je u suprotnosti sa interesima kocnicara Srbije!

Gandalf beli, bio žuti

pre 11 godina

Te dušebrižničke umove koji primaju platu iz naših džepova i koji ruševinu proglasiše spomenikom kulture treba otpustiti i tu odluku poništiti. Brinu o ruini gde se mreste zmije i suri orlovi dok zub vremena i nemar uništavaju istinske bisere beogradske arhitekture, od secesije do bauhausa. Prošetajte Karađorđevom ulicom ili pored Bigza i biće vam jasno o čemu je reč. Birokratija nam je učmala, bahata, sama sebi dovoljna i u totalnom raskoraku sa stvarnošću.

Petar

pre 11 godina

Cuj, zgrada kulture. Jedno ruzno zdanje u centru Beograda.
One se ne uklapa ni sa zgradom Vlade i Ministartstva preko puta Knez Miloseve, niti sa objektom vojske preko puta Nemanjine.
Totalni arhitentonski promasaj i kada je napravljena.

Za razliku od te zgrade, objekat VMA na Banjici je zaista izuzetna gradjevina savremene arhitekture.

zgubidan

pre 11 godina

gle gle cuda... 2005. za zivota vlade vojislava dr. kostunice su uradili jos jednu pametnu stvar i uvrstili ruglo u kulturnu bastinu... brisite te gluposti po hitnom postupku! sramota je da je proslo vise od 13 godina, a da zgrade u centru grada nisu sanirane, kao da cekamo jos jednom, ne daj boze, da nas izrokaju pa onda jednim udarcem dve muve da sredimo...

Lala Po

pre 11 godina

Ajmo sad bez kukanja kako mora da se ukloni status zaštite da bi se nešto gradilo. Sve je jasno. Slobodno je koristiti objekat za bilo koju namenu, dok god se očuva dizajn fasade. Ako to nekom investitoru ne odgovara zbog cene, zamislite šta bi onda tek napravio da ima odrešene ruke. Verovatno neki staklenac ili sličan primer turbo arhitekture. To je jeftino za gradnju, ali mu nikako nije mesto u centru grada. A ni na periferiji, ako mene pitate.

Beogradjanin

pre 11 godina

Ne znam sta je posebno kod te jednolicne socrealisticne gradjevine... uvek mi je delovala bezveze i nije izazivala bilo kakva pozitivna osecanja, za razliku od zgrada vlade i ministarstava koje se nalaze preko puta i koje su arhitektonski biseri.

Bgd

pre 11 godina

I šta sad? Ruševinu neće niko da obnavlja jer mu se ne isplati, država nema novca a ruglo i dalje stoji uz mogućnost da neko još pogine od urušavanja. Filozofija trusta mozgova koji je to proglasio kulturnim dobrom nikom normalnom nije jasna.

londonac

pre 11 godina

aaaaaaa mislis niko nece tebi da ponudi neku shemu ili kintu? ma ne brini sinak,naci ces ti nekog pa ces onda na sva usta da ga hvalis...strpi se,znam da te svrbi da uvaljash i to ... ili ces da nadjes opet nekog investitora da sagradite hotel ili trzni centar i slicno...bice para,opushteno samo i bez panike...imas valjda dovoljno da pregrmish do kraja meseca? Ako su ti deca gladna deder javni pa da ti posaljem neku paru za te potrebe? Pozdrav bata Shutanovac !!!

Bgd

pre 11 godina

I šta sad? Ruševinu neće niko da obnavlja jer mu se ne isplati, država nema novca a ruglo i dalje stoji uz mogućnost da neko još pogine od urušavanja. Filozofija trusta mozgova koji je to proglasio kulturnim dobrom nikom normalnom nije jasna.

Beogradjanin

pre 11 godina

Ne znam sta je posebno kod te jednolicne socrealisticne gradjevine... uvek mi je delovala bezveze i nije izazivala bilo kakva pozitivna osecanja, za razliku od zgrada vlade i ministarstava koje se nalaze preko puta i koje su arhitektonski biseri.

Milan

pre 11 godina

Zgrada generajstaba u opste ne bi trebalo da se gradi u bilo kom gradu a po gotovu u glavnom gradu,kao ni kasarne.Takve objekte treba graditi u brdima,a generali i onako dolaze u luksuznim kolima pa im to ne bi tesko ni palo.Setite se samo koliko smo civilnih zrtava imali u Cacku, Nisu Suboptici i tako dalje zbog vojnih objekata koji su gadjani u vreme Nato agresije.

Help!

pre 11 godina

Spomenik kulture postao 2005! To sve govori u koju je svrhu odluceno da to bude spomenik. Rusevina nikada ne moze da bude spomentik osim ako nije stara par stotina godina. Ovo sada je zatupljivanje u politicke svrhe. Zgrada je unistena i za to bi trebalo utrositi ogroman novac da se dovede u originalno stanje. Zato treba sto pre naci onoga koji ce nazalost srusiti Generalstab, tu napraviti nesto novo prijatno i uz put dodati mali memorila da bi se ljudi prisecali stradanja i u miru o tome razmisljali. Samo u Srbiji ruglo i rusevina moze da bude spomenik, a svet bas briga zbog naseg inata, cak nam se i podsmehuju zbog toga kao da smo sa Marsa pali. A dok cekamo da se neko smiluje i to srusi samo molim Boga da tu neko ne strada od odronjavanja.

londonac

pre 11 godina

aaaaaaa mislis niko nece tebi da ponudi neku shemu ili kintu? ma ne brini sinak,naci ces ti nekog pa ces onda na sva usta da ga hvalis...strpi se,znam da te svrbi da uvaljash i to ... ili ces da nadjes opet nekog investitora da sagradite hotel ili trzni centar i slicno...bice para,opushteno samo i bez panike...imas valjda dovoljno da pregrmish do kraja meseca? Ako su ti deca gladna deder javni pa da ti posaljem neku paru za te potrebe? Pozdrav bata Shutanovac !!!

Gandalf beli, bio žuti

pre 11 godina

Te dušebrižničke umove koji primaju platu iz naših džepova i koji ruševinu proglasiše spomenikom kulture treba otpustiti i tu odluku poništiti. Brinu o ruini gde se mreste zmije i suri orlovi dok zub vremena i nemar uništavaju istinske bisere beogradske arhitekture, od secesije do bauhausa. Prošetajte Karađorđevom ulicom ili pored Bigza i biće vam jasno o čemu je reč. Birokratija nam je učmala, bahata, sama sebi dovoljna i u totalnom raskoraku sa stvarnošću.

Aleksandar

pre 11 godina

Predlazem da novinari B92 ispitaju i sta je sa dve neekspolodirane GBU bombe koje se nalaze duboko ispod zgrade Generalstaba, a koje su tu od 1999. godine. Tada je NATO gadjao centar veze koji se nalazio ispod zgrade. Posle bombardovanja su samo zalivene betonom.
Ista takva bomba se nalazi ispod Zvezdarske sume.

To je zapravo pravi razlog zbog kojeg ove zgrade i dalje stoje razrusene.

zgubidan

pre 11 godina

gle gle cuda... 2005. za zivota vlade vojislava dr. kostunice su uradili jos jednu pametnu stvar i uvrstili ruglo u kulturnu bastinu... brisite te gluposti po hitnom postupku! sramota je da je proslo vise od 13 godina, a da zgrade u centru grada nisu sanirane, kao da cekamo jos jednom, ne daj boze, da nas izrokaju pa onda jednim udarcem dve muve da sredimo...

olga

pre 11 godina

Pa ako je spomenik kulture onda držite to ruglo neka se sakupljaju narkomani beskućnici.U Bazelu gde živim bi tu skalameriju srušili za nedelju dana ,a ne da se to čuva toliko godina.

sasa jokic

pre 11 godina

Ruglo arhitekture, jos plus sruseno UDBA proglasi za kultipurni spomenik, zasto? Pa zato sto bi prodaja i izgradnja nekog normalnog objekta na toj lokaciji otvorilo radna mesta, popravila ekonomsku sliku Beograda, i sve ono sto je u suprotnosti sa interesima kocnicara Srbije!

Petar

pre 11 godina

Cuj, zgrada kulture. Jedno ruzno zdanje u centru Beograda.
One se ne uklapa ni sa zgradom Vlade i Ministartstva preko puta Knez Miloseve, niti sa objektom vojske preko puta Nemanjine.
Totalni arhitentonski promasaj i kada je napravljena.

Za razliku od te zgrade, objekat VMA na Banjici je zaista izuzetna gradjevina savremene arhitekture.

Alrad

pre 11 godina

Smešno je da niko ne shvata koliko se gubi novca, za Grad i za državu čuvajući ono ruglo.
Lično, nikada nisam podnosio tu zgradu, ali sam spreman da razumem da je arhitektnoski BILA važna, sada je samo RUŠEVINA i nijedan investitor sa imalo mozga je neće kupiti da bi je obnovio da bude šta - generalštab?
I kome to uopšte treba?

Suluda je kratkovidost ljudi iz Direkcije, osim ruševine koju patrijote pokazuju strancima uz neku patetičnu priču nema Beograd ništa od vrednog zemljišta i potencijalnog hit mesta za investitore.
I još nešto, da li stvarno u centru grada, na hiper vrednom zemljištu treba da bude Generalštab ( pa i da je neoštećen) ili neki hotel, za čiju gradnju postoji interesovanje?

Aleksandar

pre 11 godina

Ista ta vlada koja kuka, mogla je da da pare za rekonstrukciju zgrade.
Za kupovinu i preuređivanje zgrade Aeroinženjeringa, potrošili su 18 miliona evra, za kupovinu aviona za vladine činovnike i njihove fine pozadine, 30 miliona...

A onda se javlja čuvar pašnjaka da nam pametuje...

Realni

pre 11 godina

Ako je kulturno blago, pa sta onda cekate, sto ga ne sredite vec jednom? Mrski vam komunisti su 15 godina nakon porusenog Beograda obnovili stotine zgrada a uz to jos sirom zemlje asfaltirali 2000 kilometara puteva, poceli da prave brodove, podmornice, avione, helikoptere, televizore, raznu masineriju....A vi 15 godina filozofirate o jednoj malo vecoj zgradi. SFRJ je nesto najbolje sto se desilo na tim prostorima u posljednjih 3 miliona godina...

Lala Po

pre 11 godina

Ajmo sad bez kukanja kako mora da se ukloni status zaštite da bi se nešto gradilo. Sve je jasno. Slobodno je koristiti objekat za bilo koju namenu, dok god se očuva dizajn fasade. Ako to nekom investitoru ne odgovara zbog cene, zamislite šta bi onda tek napravio da ima odrešene ruke. Verovatno neki staklenac ili sličan primer turbo arhitekture. To je jeftino za gradnju, ali mu nikako nije mesto u centru grada. A ni na periferiji, ako mene pitate.

Arhitekta

pre 11 godina

@(Milan

Zgrada generalstaba nije kasrna.Ne pisi gluposti.U Londonu Ministry of Defencese nalazi u srcu Londona u Chancery Lane. Druga je stvar sto smo mi arhitektonsko delo Nikole Dobrovica proglasili za kulturno dobro.Arhitektonski jeste jer se nalazi u European Atlas of Modern Archiceture.Ali rekonstrukcija kosta vise nego izgradnja novog objekta. Statika je narusena.Dve zgrade koje predtsvlaju kanjon Sutjeske sa podzemon vezom tesko da ce kokupiti za skupe,pare koje nase vlasti nude

Dosta vise

pre 11 godina

Predimenzorani i preskupi generalstab, bivse, predimenzionirane i propale drzave. I sta sad? Treba li sa'raniti grdne milijarde da bi se sacuvala zgrada uz 20. veka, kad toliko prelepih zgrada koje su MNOGO starije propadaju na sve strane, a ispod KALEMEGDANA se sprema gradnja neceg odvratnog i sasvim neprimerenog?
Dakle, ako neko to hoce da uzme, sretno mu bilo. Ovako je samo ruglo i nista vise.

Wikipedia

pre 11 godina

"...nije tačan podatak da je ovo jedino delo Brašovana u Beogradu. Šta je sa Bigzom i drugim objektima?"

Projektant zgrade je arh. Nikola Dobrović.

daevon

pre 11 godina

Prosto je tužno do koje mere su državni činovnici beskorisni i nemarni. Populisti i praznoglavci, znaju samo za provizije.
Zgrada je fantastičnom mestu, arhitektonski spomenik, ima mnogo sadržaja koje može da implementira a da nije kazino ili hotel.
Zašto se ne oformi komisija (samo da nisu političari u njoj), koja će da organizuje internacionalni tender? Prosto je, zgrada se daje po tržišnim uslovima, dakle za 1 eur. Konkurišu programi, i ponuđači mora da garantuju investiciju prema svom programu. Naravno, vojska da se iseli odande i iz okoline.
Znam da je ovo utopija, jer da bi nešto dobro uradili ne mogu da uzmu provizije i onda nema ništa od toga?

Quare verbis parcam?

pre 11 godina

Treba izmeniti zakon i dozvoliti da se promeni namena toj zgradi!Zaista je ruzno da to ruglo bude u centru Beograda!Mislim da su UAE zainteresovani za tu zgradu,pa zasto to ne iskoristiti?!Ovako,ta zgrada je zapustena od 1999. i sluzi za okupljanje narkomana i raznih huligana!

ovo je kraj

pre 11 godina

Nakon citanja komentara mi jedino preostaje da i ja kazem - rusi!! I ne samo Dobrovica, nego i Brasovana, i Kojica, i Belobrka, i Macuru. Moderna arhitektura u Srbiji - to su biseri baceni pred, hmm ... narod.

popeye

pre 11 godina

Шта значи мењање статуса културног добра ради санације, ако се не мисли на санацију булдожером? Не видим зашто у оном здању не би могао да се направи и хотел. Да би једног дана неком могли да покажемо нешто старо морамо да га направљеног јуче сачувамо данас. Не морамо да уништимо баш све.

centralna livada

pre 11 godina

Pa ako bude zaveden kao pasnjak ima da ga kupe odmah i investiraju u stancice ili nesto slicno.Pa umesto pasnjaka ono niklo mnogo lepih i skupih stanova...dobra lokacija pasnjaka...nema sta,samo da to provale mangupi...

Ortodox

pre 11 godina

Jugoslavija više ne postoji. Gotovo je odavno. To je bio simbol moći YU vojske. NATO ga je sredio i moramo dalje. Ruši i gradi lepšu i veću gradjevinu. Tako su radili i Nemci i Japanci, pa naučimo nešto od njih.

bb

pre 11 godina

Takve stvari se daju za jedan Euro, onome ko ima para da investira, naravno pod tim uslovom, a ne kao sto ste prodavali firme investitorima, lopovima, koji nisu nista uradili. Ili ce taj da stavi na ledja i da odnese

где се то гради војни центар у центру?

pre 11 godina

Срушити до темеља, исто као и ону стаклену накараду при славији. Страшно! Направити ремек дело које је признато у целом свету а не само код нас.

miki

pre 11 godina

Spremili ste vi lokaciju za miska. Posto je lokacija katastrofalna cena je jedan euro. I naravno pomoc drzave od jedno dvadeset miliona evra za zrtvovanje.

arhitektura je rat, rat je arhitektura

pre 11 godina

obzirom na komunističko poreklo zgrade, mikroambijentalnu blizinu železničke stanice i opšte raspoloženje ne vidim nijedno drugo rešenje do da okače crvene fenjere, rentiraju mulen ružu i puste zečice da skakuću unaokolo -_-

Stefan

pre 11 godina

Zaguljeni i zatupljeni politicari. Skinite mu zastitu, prodajte zemlju nekoj kompaniji. Oni ce podici tu lepu staklenu zgradu i zaposliti dosta ljudi, i imacemo i mi sta da kazemo, a ovako samo stoji i izgleda kao da se tek zavrsio rat.

Ja

pre 11 godina

Nisam ni sumnjao da gospodinu bivsem ministru arhitektura i nasledje Beograda ne znace nista. I posle se cudimo sto nemamo starih zgrada a pored svih okupatora i sami smo prionuli na rusenje. Potpuno je nebitno da li je zgrada nekome subjektivno lepa ili nije, ona je pod zastitom i to je kraj price. Ako se ukine zastita sta cemo ako se sutrasnjem ministru ne svide Hram Svetog Save, Skupstina, Beogradjanka, Kalemegdan, dvorovi? I krene da rusi sve to? Napomenuo bih da je Dobroviceva Sutjeska napravljena na mestu starog Generalstaba i da je takvo rusenje za svaku osudu ali da li zelimo da to ponavljamo i da Beograd ne moze da ostvari arhitektonski kontinuitet ni 50 godina?

Miodrag

pre 11 godina

Kako je moguće da neko ko je bio ministar da ovako paušalne i proste izjave.Pa da Šutanovac hteo da se informiše mogao je da pita nekoga a ne da daje informacije koje samo govore da se uopšte ne razume u procedure i ne poznaje Zakon o kulturnim dobrima.Apsolutno je netačno data izjava da je "Direkcija za imovinu Srbije proglasila taj objekat spomenikom kulture".To radi Vlada Srbije na predlog nadležnog Zavoda.I kada se resenje uspostavi a pogotovo ako je uspostavljeno kada je zgrada vec bila srušena ne može se tek tako ukinuti izuzev ako se ne postavi neki poslušnik za direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.Zato je i smenjena g-đa Vera Lončarski!!!

pitam se, pitam...

pre 11 godina

Sanaciju je moguće izvršiti i pod trenutnim statusom zaštite objekta. Pitanje je samo da li neko planira ''temeljnu sanaciju'', pa mu status ometa planove.

Joca Briselac

pre 11 godina

Skoro sam slusao negde, kaze covek da treba izbegavati ici pesice u blizini ovih zgrada, tolika je radijacija i osiromasenog uranijuma baceno da nije normalno. Zenama preti rak a muskarcima sterilitet!

bobo

pre 11 godina

U samom centru Plimuta englezi su konzervirali i osvetlili srusenu crkvu. Srusila ju je Luftvafe u drugom svetskom ratu.
Mozda bi trebalo sacuvati kao spomenik makar polovinu ove uspomene i na propalu drzavu i na nedavni rat. Bilo bi dobro da se uprilici i mali muzej NATO agresije. Sa druge strane ulice jos uvek ima mesta i za hotel.

zemun

pre 11 godina

@Dzoni - Duhovito, ali razlog zasto imamo "pasnjake" u centru grada je zbog bahatosti i nekompetentnosti Katastra (RGZ-a) koji probleme resava samo uz podsticaj, a ne po duznosti. Ne ulazim u to da li je ili ne Doticni nesto muvao. Isti princip je i kod zgrade Generalstaba - jedni jedno, drugi drugo. OK, ako je zasticen spomenik i ako je 13 godina jasno da NIKO nece i da mu se ne isplati da vraca "Sutjesku" i od nje pravi hotel, onda ili mora drzava to da uradi, a ako nema para da uklanja. Ovako imamo arhitekte branioce lika i dela Nikole Obdrovica, sto je u redu, ali koji su sami unakazili Beograd svojim "resenjima".

Sinisa NL

pre 11 godina

Zamislite kako bi Beograd ili grad u kojem ja zivim, Rotterdam, izgledao da ga nisu renovirali i pocistili poslije bombardovanja u WW II. Ova zgrada je zesca rugoba i svaki put mi se zgadi kad je vidim. Od ovoga mora da se napravi nesto ljepse i pametnije, a u isto vrijeme da se ne zaborave zrtve NATO napada.

Jovan

pre 11 godina

Šta ste bre zapeli za taj pašnjak. Nije to tema ove priče. Problem je što imamo ruglo u centru grada. I kada je bila cela, izgledala je kao primer sovjetske gradnje, ružna i odvratna. Slično kao i stotine spomenika NOB-u koje su projektovali razni komunistički umetnici. Zgradu treba minirati, izravnati plac i onda ponuditi nekome da gradi. Lično bih voleo da tu nikne luksuzni hotel, multipleks bioskop, na jednom delu možda zgrada opere ili filharmonije...Ovako imamo krš u sred grada. Da nije vojnog obezbeđenja, tu bi se naselili beskućnici pa bi grad na kraju morao da im daje gajbe da bi ih raselio.

Милан

pre 11 godina

Ја ове зграде никада не бих дирао да би остале као споменик том рату јер нема бољег места за то.

Počnimo od početka.

pre 11 godina

Baš me interesuje integralni tekst Predloga i Odluke o stavljanju ove zgrade pod zaštitu, kao kulturnog dobra. Mogao bi B92 da pribavi i objavi te tekstove.
Nije najvažnije, ali arh. Dobrović se - koliko razumem - odrekao autorstva: link: http://beogradskonasledje.rs/wp-content/uploads/2012/11/11-marko-matejic.pdf , str.14: "Превођење концепта простора у његово искуство,
у случају Генералштаба, подразумевало је одређени степен прилагођавања мисаоног дела изграђеноме,
као што је на крају крајева и очекивано. Ове промене у искуству простора у односу на првобитни концепт, у
неким деловима су толико минималне, док су у неким деловима значајне, при чему у извесним случајевима
не постоји довољно легитимно функционално оправ-дање за њих, што је на крају и довело да се Добровић,
у складу са својим темпераментом, одрекне ауторства над стварним искуством простора, као представом свог мисаоног концепта."

Go Clippers

pre 11 godina

Sto nigde ne pise da je ta ideja za spomenik bila od Kostunjavog i da je za vreme njegove vlade zgrada i dobila taj status! Katastrofa.

El Cid

pre 11 godina

Muka mi je da slusam kako nekompetentne licnosti poput Sutanovca drobe o tome kako je zasticeni status neke zgrade problem za investitore. Sta on zna o tome, da nije mozda arhitekta, istoricar umetnosti, da li zna na osnovu cega se odredjuju spomenicka svojstva odredjenog dela/nepokretnosti. Mozda to zaista jeste problem za ovdasnje investitore koji su "prvi milion" stvorili devedesetih (znamo kako)i ciji se estetski ukus formirao tokom devedesetih na staklenim fasadama po svaku cenu. Posto sam skoro dve decenije ziveo u inostranstvu mogu slobodno reci da mnogi spomenici kulture veoma lako nadju investitore koji smatraju privilegijom da rade na nekoj zgradi od nacionalnog znacaja.

Negrobonbon

pre 11 godina

Zašto ne daju zgrade Građevinskoj Direkciji da ih sruši i naprave stambene zgrade koje će imati iste ili vrlo slične gabarite i istu ili sličnu fasadu (ja postojećom nisam oduševljen, mislim da sa modernim materijalima može da se napravi nešto mnogo jeftinije, a lepše, ali neka o tome odluče stručnjaci)i neka onda dobit od prodaje stanova prenese Ministarstvu odbrane ako hoće sebi da zidaju novi Generalštab, kupe avione ili šta god.

Mare

pre 11 godina

I na primeru Vaših komentara se pokazalo kako Srbi sve znaju - od vođenja fudbalskog tima, pa do ocene arhitektonske vrednosti jedne građevine. Evo, tu se negde javlja i ministar građevine(?!) Ilić. E pa, dragi moji, ponekad možda treba saslušati i stručnjake iz oblasti, jer ne možemo svi biti kompetentni za sve. Odnosno, možemo, ali onda se spremimo da nastavimo da živimo kao stoka.

Beogradjanin

pre 11 godina

Ne znam sta je posebno kod te jednolicne socrealisticne gradjevine... uvek mi je delovala bezveze i nije izazivala bilo kakva pozitivna osecanja, za razliku od zgrada vlade i ministarstava koje se nalaze preko puta i koje su arhitektonski biseri.

Lala Po

pre 11 godina

Ajmo sad bez kukanja kako mora da se ukloni status zaštite da bi se nešto gradilo. Sve je jasno. Slobodno je koristiti objekat za bilo koju namenu, dok god se očuva dizajn fasade. Ako to nekom investitoru ne odgovara zbog cene, zamislite šta bi onda tek napravio da ima odrešene ruke. Verovatno neki staklenac ili sličan primer turbo arhitekture. To je jeftino za gradnju, ali mu nikako nije mesto u centru grada. A ni na periferiji, ako mene pitate.

Joca Briselac

pre 11 godina

Skoro sam slusao negde, kaze covek da treba izbegavati ici pesice u blizini ovih zgrada, tolika je radijacija i osiromasenog uranijuma baceno da nije normalno. Zenama preti rak a muskarcima sterilitet!

sasa jokic

pre 11 godina

Ruglo arhitekture, jos plus sruseno UDBA proglasi za kultipurni spomenik, zasto? Pa zato sto bi prodaja i izgradnja nekog normalnog objekta na toj lokaciji otvorilo radna mesta, popravila ekonomsku sliku Beograda, i sve ono sto je u suprotnosti sa interesima kocnicara Srbije!

Bgd

pre 11 godina

I šta sad? Ruševinu neće niko da obnavlja jer mu se ne isplati, država nema novca a ruglo i dalje stoji uz mogućnost da neko još pogine od urušavanja. Filozofija trusta mozgova koji je to proglasio kulturnim dobrom nikom normalnom nije jasna.

Petar

pre 11 godina

Cuj, zgrada kulture. Jedno ruzno zdanje u centru Beograda.
One se ne uklapa ni sa zgradom Vlade i Ministartstva preko puta Knez Miloseve, niti sa objektom vojske preko puta Nemanjine.
Totalni arhitentonski promasaj i kada je napravljena.

Za razliku od te zgrade, objekat VMA na Banjici je zaista izuzetna gradjevina savremene arhitekture.

где се то гради војни центар у центру?

pre 11 godina

Срушити до темеља, исто као и ону стаклену накараду при славији. Страшно! Направити ремек дело које је признато у целом свету а не само код нас.

olga

pre 11 godina

Pa ako je spomenik kulture onda držite to ruglo neka se sakupljaju narkomani beskućnici.U Bazelu gde živim bi tu skalameriju srušili za nedelju dana ,a ne da se to čuva toliko godina.

bobo

pre 11 godina

U samom centru Plimuta englezi su konzervirali i osvetlili srusenu crkvu. Srusila ju je Luftvafe u drugom svetskom ratu.
Mozda bi trebalo sacuvati kao spomenik makar polovinu ove uspomene i na propalu drzavu i na nedavni rat. Bilo bi dobro da se uprilici i mali muzej NATO agresije. Sa druge strane ulice jos uvek ima mesta i za hotel.

Stefan

pre 11 godina

Zaguljeni i zatupljeni politicari. Skinite mu zastitu, prodajte zemlju nekoj kompaniji. Oni ce podici tu lepu staklenu zgradu i zaposliti dosta ljudi, i imacemo i mi sta da kazemo, a ovako samo stoji i izgleda kao da se tek zavrsio rat.

Milan

pre 11 godina

Zgrada generajstaba u opste ne bi trebalo da se gradi u bilo kom gradu a po gotovu u glavnom gradu,kao ni kasarne.Takve objekte treba graditi u brdima,a generali i onako dolaze u luksuznim kolima pa im to ne bi tesko ni palo.Setite se samo koliko smo civilnih zrtava imali u Cacku, Nisu Suboptici i tako dalje zbog vojnih objekata koji su gadjani u vreme Nato agresije.

londonac

pre 11 godina

aaaaaaa mislis niko nece tebi da ponudi neku shemu ili kintu? ma ne brini sinak,naci ces ti nekog pa ces onda na sva usta da ga hvalis...strpi se,znam da te svrbi da uvaljash i to ... ili ces da nadjes opet nekog investitora da sagradite hotel ili trzni centar i slicno...bice para,opushteno samo i bez panike...imas valjda dovoljno da pregrmish do kraja meseca? Ako su ti deca gladna deder javni pa da ti posaljem neku paru za te potrebe? Pozdrav bata Shutanovac !!!

zgubidan

pre 11 godina

gle gle cuda... 2005. za zivota vlade vojislava dr. kostunice su uradili jos jednu pametnu stvar i uvrstili ruglo u kulturnu bastinu... brisite te gluposti po hitnom postupku! sramota je da je proslo vise od 13 godina, a da zgrade u centru grada nisu sanirane, kao da cekamo jos jednom, ne daj boze, da nas izrokaju pa onda jednim udarcem dve muve da sredimo...

Dosta vise

pre 11 godina

Predimenzorani i preskupi generalstab, bivse, predimenzionirane i propale drzave. I sta sad? Treba li sa'raniti grdne milijarde da bi se sacuvala zgrada uz 20. veka, kad toliko prelepih zgrada koje su MNOGO starije propadaju na sve strane, a ispod KALEMEGDANA se sprema gradnja neceg odvratnog i sasvim neprimerenog?
Dakle, ako neko to hoce da uzme, sretno mu bilo. Ovako je samo ruglo i nista vise.

Alrad

pre 11 godina

Smešno je da niko ne shvata koliko se gubi novca, za Grad i za državu čuvajući ono ruglo.
Lično, nikada nisam podnosio tu zgradu, ali sam spreman da razumem da je arhitektnoski BILA važna, sada je samo RUŠEVINA i nijedan investitor sa imalo mozga je neće kupiti da bi je obnovio da bude šta - generalštab?
I kome to uopšte treba?

Suluda je kratkovidost ljudi iz Direkcije, osim ruševine koju patrijote pokazuju strancima uz neku patetičnu priču nema Beograd ništa od vrednog zemljišta i potencijalnog hit mesta za investitore.
I još nešto, da li stvarno u centru grada, na hiper vrednom zemljištu treba da bude Generalštab ( pa i da je neoštećen) ili neki hotel, za čiju gradnju postoji interesovanje?

Gandalf beli, bio žuti

pre 11 godina

Te dušebrižničke umove koji primaju platu iz naših džepova i koji ruševinu proglasiše spomenikom kulture treba otpustiti i tu odluku poništiti. Brinu o ruini gde se mreste zmije i suri orlovi dok zub vremena i nemar uništavaju istinske bisere beogradske arhitekture, od secesije do bauhausa. Prošetajte Karađorđevom ulicom ili pored Bigza i biće vam jasno o čemu je reč. Birokratija nam je učmala, bahata, sama sebi dovoljna i u totalnom raskoraku sa stvarnošću.

popeye

pre 11 godina

Шта значи мењање статуса културног добра ради санације, ако се не мисли на санацију булдожером? Не видим зашто у оном здању не би могао да се направи и хотел. Да би једног дана неком могли да покажемо нешто старо морамо да га направљеног јуче сачувамо данас. Не морамо да уништимо баш све.

Help!

pre 11 godina

Spomenik kulture postao 2005! To sve govori u koju je svrhu odluceno da to bude spomenik. Rusevina nikada ne moze da bude spomentik osim ako nije stara par stotina godina. Ovo sada je zatupljivanje u politicke svrhe. Zgrada je unistena i za to bi trebalo utrositi ogroman novac da se dovede u originalno stanje. Zato treba sto pre naci onoga koji ce nazalost srusiti Generalstab, tu napraviti nesto novo prijatno i uz put dodati mali memorila da bi se ljudi prisecali stradanja i u miru o tome razmisljali. Samo u Srbiji ruglo i rusevina moze da bude spomenik, a svet bas briga zbog naseg inata, cak nam se i podsmehuju zbog toga kao da smo sa Marsa pali. A dok cekamo da se neko smiluje i to srusi samo molim Boga da tu neko ne strada od odronjavanja.

Ja

pre 11 godina

Nisam ni sumnjao da gospodinu bivsem ministru arhitektura i nasledje Beograda ne znace nista. I posle se cudimo sto nemamo starih zgrada a pored svih okupatora i sami smo prionuli na rusenje. Potpuno je nebitno da li je zgrada nekome subjektivno lepa ili nije, ona je pod zastitom i to je kraj price. Ako se ukine zastita sta cemo ako se sutrasnjem ministru ne svide Hram Svetog Save, Skupstina, Beogradjanka, Kalemegdan, dvorovi? I krene da rusi sve to? Napomenuo bih da je Dobroviceva Sutjeska napravljena na mestu starog Generalstaba i da je takvo rusenje za svaku osudu ali da li zelimo da to ponavljamo i da Beograd ne moze da ostvari arhitektonski kontinuitet ni 50 godina?

Ortodox

pre 11 godina

Jugoslavija više ne postoji. Gotovo je odavno. To je bio simbol moći YU vojske. NATO ga je sredio i moramo dalje. Ruši i gradi lepšu i veću gradjevinu. Tako su radili i Nemci i Japanci, pa naučimo nešto od njih.

ovo je kraj

pre 11 godina

Nakon citanja komentara mi jedino preostaje da i ja kazem - rusi!! I ne samo Dobrovica, nego i Brasovana, i Kojica, i Belobrka, i Macuru. Moderna arhitektura u Srbiji - to su biseri baceni pred, hmm ... narod.

miki

pre 11 godina

Spremili ste vi lokaciju za miska. Posto je lokacija katastrofalna cena je jedan euro. I naravno pomoc drzave od jedno dvadeset miliona evra za zrtvovanje.

Realni

pre 11 godina

Ako je kulturno blago, pa sta onda cekate, sto ga ne sredite vec jednom? Mrski vam komunisti su 15 godina nakon porusenog Beograda obnovili stotine zgrada a uz to jos sirom zemlje asfaltirali 2000 kilometara puteva, poceli da prave brodove, podmornice, avione, helikoptere, televizore, raznu masineriju....A vi 15 godina filozofirate o jednoj malo vecoj zgradi. SFRJ je nesto najbolje sto se desilo na tim prostorima u posljednjih 3 miliona godina...

Sinisa NL

pre 11 godina

Zamislite kako bi Beograd ili grad u kojem ja zivim, Rotterdam, izgledao da ga nisu renovirali i pocistili poslije bombardovanja u WW II. Ova zgrada je zesca rugoba i svaki put mi se zgadi kad je vidim. Od ovoga mora da se napravi nesto ljepse i pametnije, a u isto vrijeme da se ne zaborave zrtve NATO napada.

Aleksandar

pre 11 godina

Predlazem da novinari B92 ispitaju i sta je sa dve neekspolodirane GBU bombe koje se nalaze duboko ispod zgrade Generalstaba, a koje su tu od 1999. godine. Tada je NATO gadjao centar veze koji se nalazio ispod zgrade. Posle bombardovanja su samo zalivene betonom.
Ista takva bomba se nalazi ispod Zvezdarske sume.

To je zapravo pravi razlog zbog kojeg ove zgrade i dalje stoje razrusene.

bb

pre 11 godina

Takve stvari se daju za jedan Euro, onome ko ima para da investira, naravno pod tim uslovom, a ne kao sto ste prodavali firme investitorima, lopovima, koji nisu nista uradili. Ili ce taj da stavi na ledja i da odnese

daevon

pre 11 godina

Prosto je tužno do koje mere su državni činovnici beskorisni i nemarni. Populisti i praznoglavci, znaju samo za provizije.
Zgrada je fantastičnom mestu, arhitektonski spomenik, ima mnogo sadržaja koje može da implementira a da nije kazino ili hotel.
Zašto se ne oformi komisija (samo da nisu političari u njoj), koja će da organizuje internacionalni tender? Prosto je, zgrada se daje po tržišnim uslovima, dakle za 1 eur. Konkurišu programi, i ponuđači mora da garantuju investiciju prema svom programu. Naravno, vojska da se iseli odande i iz okoline.
Znam da je ovo utopija, jer da bi nešto dobro uradili ne mogu da uzmu provizije i onda nema ništa od toga?

Quare verbis parcam?

pre 11 godina

Treba izmeniti zakon i dozvoliti da se promeni namena toj zgradi!Zaista je ruzno da to ruglo bude u centru Beograda!Mislim da su UAE zainteresovani za tu zgradu,pa zasto to ne iskoristiti?!Ovako,ta zgrada je zapustena od 1999. i sluzi za okupljanje narkomana i raznih huligana!

arhitektura je rat, rat je arhitektura

pre 11 godina

obzirom na komunističko poreklo zgrade, mikroambijentalnu blizinu železničke stanice i opšte raspoloženje ne vidim nijedno drugo rešenje do da okače crvene fenjere, rentiraju mulen ružu i puste zečice da skakuću unaokolo -_-

Jovan

pre 11 godina

Šta ste bre zapeli za taj pašnjak. Nije to tema ove priče. Problem je što imamo ruglo u centru grada. I kada je bila cela, izgledala je kao primer sovjetske gradnje, ružna i odvratna. Slično kao i stotine spomenika NOB-u koje su projektovali razni komunistički umetnici. Zgradu treba minirati, izravnati plac i onda ponuditi nekome da gradi. Lično bih voleo da tu nikne luksuzni hotel, multipleks bioskop, na jednom delu možda zgrada opere ili filharmonije...Ovako imamo krš u sred grada. Da nije vojnog obezbeđenja, tu bi se naselili beskućnici pa bi grad na kraju morao da im daje gajbe da bi ih raselio.

Aleksandar

pre 11 godina

Ista ta vlada koja kuka, mogla je da da pare za rekonstrukciju zgrade.
Za kupovinu i preuređivanje zgrade Aeroinženjeringa, potrošili su 18 miliona evra, za kupovinu aviona za vladine činovnike i njihove fine pozadine, 30 miliona...

A onda se javlja čuvar pašnjaka da nam pametuje...

Милан

pre 11 godina

Ја ове зграде никада не бих дирао да би остале као споменик том рату јер нема бољег места за то.

Počnimo od početka.

pre 11 godina

Baš me interesuje integralni tekst Predloga i Odluke o stavljanju ove zgrade pod zaštitu, kao kulturnog dobra. Mogao bi B92 da pribavi i objavi te tekstove.
Nije najvažnije, ali arh. Dobrović se - koliko razumem - odrekao autorstva: link: http://beogradskonasledje.rs/wp-content/uploads/2012/11/11-marko-matejic.pdf , str.14: "Превођење концепта простора у његово искуство,
у случају Генералштаба, подразумевало је одређени степен прилагођавања мисаоног дела изграђеноме,
као што је на крају крајева и очекивано. Ове промене у искуству простора у односу на првобитни концепт, у
неким деловима су толико минималне, док су у неким деловима значајне, при чему у извесним случајевима
не постоји довољно легитимно функционално оправ-дање за њих, што је на крају и довело да се Добровић,
у складу са својим темпераментом, одрекне ауторства над стварним искуством простора, као представом свог мисаоног концепта."

Miodrag

pre 11 godina

Kako je moguće da neko ko je bio ministar da ovako paušalne i proste izjave.Pa da Šutanovac hteo da se informiše mogao je da pita nekoga a ne da daje informacije koje samo govore da se uopšte ne razume u procedure i ne poznaje Zakon o kulturnim dobrima.Apsolutno je netačno data izjava da je "Direkcija za imovinu Srbije proglasila taj objekat spomenikom kulture".To radi Vlada Srbije na predlog nadležnog Zavoda.I kada se resenje uspostavi a pogotovo ako je uspostavljeno kada je zgrada vec bila srušena ne može se tek tako ukinuti izuzev ako se ne postavi neki poslušnik za direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.Zato je i smenjena g-đa Vera Lončarski!!!

zemun

pre 11 godina

@Dzoni - Duhovito, ali razlog zasto imamo "pasnjake" u centru grada je zbog bahatosti i nekompetentnosti Katastra (RGZ-a) koji probleme resava samo uz podsticaj, a ne po duznosti. Ne ulazim u to da li je ili ne Doticni nesto muvao. Isti princip je i kod zgrade Generalstaba - jedni jedno, drugi drugo. OK, ako je zasticen spomenik i ako je 13 godina jasno da NIKO nece i da mu se ne isplati da vraca "Sutjesku" i od nje pravi hotel, onda ili mora drzava to da uradi, a ako nema para da uklanja. Ovako imamo arhitekte branioce lika i dela Nikole Obdrovica, sto je u redu, ali koji su sami unakazili Beograd svojim "resenjima".

Go Clippers

pre 11 godina

Sto nigde ne pise da je ta ideja za spomenik bila od Kostunjavog i da je za vreme njegove vlade zgrada i dobila taj status! Katastrofa.

Arhitekta

pre 11 godina

@(Milan

Zgrada generalstaba nije kasrna.Ne pisi gluposti.U Londonu Ministry of Defencese nalazi u srcu Londona u Chancery Lane. Druga je stvar sto smo mi arhitektonsko delo Nikole Dobrovica proglasili za kulturno dobro.Arhitektonski jeste jer se nalazi u European Atlas of Modern Archiceture.Ali rekonstrukcija kosta vise nego izgradnja novog objekta. Statika je narusena.Dve zgrade koje predtsvlaju kanjon Sutjeske sa podzemon vezom tesko da ce kokupiti za skupe,pare koje nase vlasti nude

pitam se, pitam...

pre 11 godina

Sanaciju je moguće izvršiti i pod trenutnim statusom zaštite objekta. Pitanje je samo da li neko planira ''temeljnu sanaciju'', pa mu status ometa planove.

centralna livada

pre 11 godina

Pa ako bude zaveden kao pasnjak ima da ga kupe odmah i investiraju u stancice ili nesto slicno.Pa umesto pasnjaka ono niklo mnogo lepih i skupih stanova...dobra lokacija pasnjaka...nema sta,samo da to provale mangupi...

Negrobonbon

pre 11 godina

Zašto ne daju zgrade Građevinskoj Direkciji da ih sruši i naprave stambene zgrade koje će imati iste ili vrlo slične gabarite i istu ili sličnu fasadu (ja postojećom nisam oduševljen, mislim da sa modernim materijalima može da se napravi nešto mnogo jeftinije, a lepše, ali neka o tome odluče stručnjaci)i neka onda dobit od prodaje stanova prenese Ministarstvu odbrane ako hoće sebi da zidaju novi Generalštab, kupe avione ili šta god.

Wikipedia

pre 11 godina

"...nije tačan podatak da je ovo jedino delo Brašovana u Beogradu. Šta je sa Bigzom i drugim objektima?"

Projektant zgrade je arh. Nikola Dobrović.

El Cid

pre 11 godina

Muka mi je da slusam kako nekompetentne licnosti poput Sutanovca drobe o tome kako je zasticeni status neke zgrade problem za investitore. Sta on zna o tome, da nije mozda arhitekta, istoricar umetnosti, da li zna na osnovu cega se odredjuju spomenicka svojstva odredjenog dela/nepokretnosti. Mozda to zaista jeste problem za ovdasnje investitore koji su "prvi milion" stvorili devedesetih (znamo kako)i ciji se estetski ukus formirao tokom devedesetih na staklenim fasadama po svaku cenu. Posto sam skoro dve decenije ziveo u inostranstvu mogu slobodno reci da mnogi spomenici kulture veoma lako nadju investitore koji smatraju privilegijom da rade na nekoj zgradi od nacionalnog znacaja.

Mare

pre 11 godina

I na primeru Vaših komentara se pokazalo kako Srbi sve znaju - od vođenja fudbalskog tima, pa do ocene arhitektonske vrednosti jedne građevine. Evo, tu se negde javlja i ministar građevine(?!) Ilić. E pa, dragi moji, ponekad možda treba saslušati i stručnjake iz oblasti, jer ne možemo svi biti kompetentni za sve. Odnosno, možemo, ali onda se spremimo da nastavimo da živimo kao stoka.