Aktuelno

Nedelja, 10.02.2013.

22:39

BAFTA: Trijumfovao Aflekov „Argo“

Izvor: B92

BAFTA: Trijumfovao Aflekov „Argo“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

smoki

pre 11 godina

Argo je odličan film, radnja napeta do bola i bez nepotrebnih specijalnih efekata, inače ni traga od glupavog američkog mačoizma, prosta ljudska priča prikazana kao suva hronologija događaja.

Nije za svuda za prisutne hejtere i osobe ogranicenih mentalnih kapaciteta.
(Lik, 11. februar 2013 10:23)
# Link komentara

Sve ok, ukusi su razliciti, ali da pominjes mentalne kapacitete i povezujes ih sa ovim filmom!? Strasno! Pa ovaj film je sto se tice inteligencije koja je potrebna da bi se razumeo cista razvodnjena limunada.

Zašto

pre 11 godina

da li neko zna zašto nema nominacija za izvanredan film ATLAS OBLAKA? Ako je iko zaslužio osklara ili baftu .... to je Tom Henks u ovom neverovatnom filmu.

mr.wolf

pre 11 godina

Odlican je film, sto se tice verodostojnosti to nije dokumentarac vec drama.
Sta vam smeta a vi gledajte za koji mesec na history-ju.
Sve sam umetnik do umetnika ovde.

Jovan

pre 11 godina

Film je klasicna Americka popaganda i jedino se jos britancima moze svideti...
A i Aflek je lepo poceo.Toliko tema za film a on odabrao rat za naftu.

Godsmack

pre 11 godina

@Shtajner

Znam ja sve to, al' komentator ispod je napisao da bi Danijel Dej Luis postao prvi koji bi dobio 3 oskara, ne precizirajuci da li je za glavnu ili sporednu ulogu, zato sam mu i postavio pitanje

Catwoman

pre 11 godina

@godsmack Vrv je mislio da će po prvi put neko imati 3 oskara za glavnu ulogu. Džek i Meril imaju po jedan za sporednu.
Što se tiče sezone nagrada, jedva čekam da dođe FEST da ljudi vide Master-a Pola Tomasa Andersona i da se malo zapitaju šta nije uredu sa filmskim akademijama (pre svega msm na BAFTA i Američku kao najpriznatije) koje godinama ignorišu ovog predivnog reditelja. Nisam neko ko veruje u teoriju zavere, ali godinama unazad filmovi kao što su Boogie Nights, Magnolije i There Will be Blood se apsolutno ignorišu u kategorijama najbolji reditelj, film, scenario... Da Dej Luis nije dobio Oskara za ono što je uradio u There Will be Blood stvarno bih se zapitala. Ove godine ista priča s tim što se ignorišu i glumci. Da se razumemo, meni je Dej Luis jedan od najboljih glumaca današnjice i sa uživanjem se vraćam gotovo svim njegovim ulogama, ali Linkoln je bio toliko dosadan, odgledala sam ga celog samo iz poštovanja prema Danijelu. Mislila sam da će saradnja Spilberg-Dej Luis da bude u rangu Kazan-Brando. Možda sam malo previše očekivala, pa mi je film ispao prosečan, ne znam. Jedina svetla tačka celog filma su mi zajedničke scend Seli Fild i Danijela. Ali zato Master... Scenario koji vas tera na razmišljanje (što je tako divna odlika svih Andersonovih filmova), fotografija koja je tako jednostavna i upravo zbog toga tako hipnotišuća. I gluma koja je najlepši deo ovog dela. Anderson je reditelj koji izvuče max od bilo kog glumca (ne pričam samo o fenomenalnom Dej Luisu kao nezaboravnom Danijelu Pleinvjuu). On je od Adama Sendlera i Toma Kruza uspeo da izvuče maestralnu glumu. Možete samo zamisliti šta je izvukao iz Hoakina koji je uvek važio za fenomenalnog glumca. On vlada svakim kadrom. Svaki pokret, tik, mucanje, sve je u službi lika koji vas istovremeno i fascinira i plaši.On je moj apsolutni favorit za Oskara (mada izbor ove god nije bio težak, jer su jedine uloge vredne pomena bile njegova i Danijelova, ostali nominovani - no comment).

Shtajner

pre 11 godina

@Godsmack

Jack Nicholson je osvojio 3 Oskara, ali jedan od njih je za sporednu ulogu. Daniel Day-Lewis bi osvajanjem Oskara postao prvi glumac koji je dobio 3 Oskara za najbolju glavnu ulogu.

Krle

pre 11 godina

Film je nastao na ideji istinitog dogadjaja ali na kraju nema mnogo veze sa istinitim dogadjajem. U filmu Mendez istice kako se britanski i novozelandski saveznici nisu angazovali. To nije tacno, britanski ambasador je sve vreme donosio sklonjenima hranu a novozelandska ambasada je organizovala prevoz za usa radnike jer se Mendez uspavao tog dana kad se islo na aerodrom.
Uloga kanadskog ambasadora je potpuno minimalizovana, u toj meri da je on po gledanju filma veoma uzdrzanim recnikom iskazao nezadovoljstvo izvrtanjem cinjenica.
Cia nije znala gde se nalazi u tolikoj meri da Mendeza nije snabdela adekvatnom mapom te on nije bio u stanju da nadje ambasadu. U tome su mu pomogli iranci - slucajni prolaznici. Isti oni koji su prikazani kao krvozedne zveri, sa izuzetkom devojke koja radi u ambasadi.
FIlm je potpuno izvrtanje istorijskih dogadjaja, preuvelicavanje uloge cia koja je bila minimalna i minimalizovanje uloge njihovih saveznika koji su sve i uradili. Zato ce i odneti oskara- jer prikazuje kako cia i holivud mogu da ismeju i ponize irance dok se saveznici kriju ko misevi i tresu u rupi.

Lik

pre 11 godina

Argo je odličan film, radnja napeta do bola i bez nepotrebnih specijalnih efekata, inače ni traga od glupavog američkog mačoizma, prosta ljudska priča prikazana kao suva hronologija događaja.

Nije za svuda za prisutne hejtere i osobe ogranicenih mentalnih kapaciteta.

As

pre 11 godina

Gledao film ocajno smara,da samo su oni patriote a svi ostali teroristi i samo oni imaju kliker a svi ostali su glupi, veze nema film ali oni hoce da ozive tu propagandu i da imaju nesto svoje, poslednjih par godina je svaki film po istinitom dogadjaju jest malo sutra.

bb

pre 11 godina

Godsmack

a zasto mene pitas imas Wikipediju,eto mene nije mrzelo da pogledam,Jack je osvojio ukupno 3 dva za glavnu ulogu a 1 za sporednu inace strasan glumac,a sto se tice Danijela dej Luisa on bi bio prvi glumac koji je osvojio 3 oskara za GLAVNU ULOGU(sto nikome nije poslo za rukom) i postao najuspesniji svih vremena,POZ

m

pre 11 godina

ko nije ljubitelj klasicnog holivudskog smeca i njihove matrice po kojima prave sve filmove / negledajte argo, glupost najveca,nisu napravili nista drugacije.

Dovlanu

pre 11 godina

@Bojan

A sta su filmovi o partizanima i nemcima bili? Film je napravljen po istinitom dogadjaju i tacka... Amerikanci ovo amerikanci ono.. Idi gledaj rumunske i ruske filmove...

Alex1

pre 11 godina

Samo upozoreneje: "Silver Linings Playbook" je obična romantična komedija! Obećava prvih pola sata, a onda se raspada. Očajno.

Što se tiče Hanekea, "Amour" je pristojan film, ali ništa epohalno. Meni su se više dopali "Skriveno", "Profesorka klavira" i "Bela traka".

"Skyfall" je za komentarisanje i smejanje sa društvom, očekivano. :)

Alex1

pre 11 godina

"Bazirano na istinitom događaju" :)

Aflek je jednostavno izostavio Johna Sheardowna, Kanađanina, koji je sve vreme krio Amere. Izašli su iz Irana samo zahvaljujući kanadskom ambasadoru, Sheardownu i tome što su dobili kanadske pasoše.

Sem toga, ideja o snimanju filma "Argo" je ostala samo to, ideja, nikada nije upotrebljena u praksi, a u filmu je prikazano da su izvučeni zahvaljujući tome?!

http://www.nytimes.com/2013/01/05/world/americas/john-sheardown-canadian-who-sheltered-americans-in-tehran-dies-at-88.html?_r=0

http://www.beachmetro.com/2012/10/09/hollywood-rewrites-history-afflecks-argo/

DDL's fan

pre 11 godina

Danijel Dej Luis je sigurno jedan od najboljih glumaca svih vremena (bar meni). Uvek bira fantastične uloge pre svega (film se mozda nekome svidi, nekome ne) i on svoj deo posla odradi maestralno. Nadam se da će dobiti Oskara. Što se tiče Argo, lepo neko reče da je on mozda Amerikancima favorit I misle da je sjajan jer je u pitanju deo njihove istorije. Film je dobar, vredi pogledati, ali nije za Oskara. Pijev život nisam gledala, ali mislim da pored američkih "istorijskih velikana" neće imati šanse. Pa bili su dovoljno fini prošle godine da Artist dobije Oskara. Ne moraju I ove. :)

Igor

pre 11 godina

Ubjedljivo najbolji filmovi ove godine (od nominovanih za Oskara):
1) Amour
2) Pijev zivot.
Treceg, nazalost, nema. ,,Zvijeri juznih divljina'' je interesantan film, ali iza ova dva... ,,Silver Linings Playbook'' je cetvrti. Argo - ispod prosjeka. Linkoln - prosjecan. ,,Django'' me je razocarao.

Juggalo

pre 11 godina

Argo svakako zasluzuje prelaznu ocenu, ali sam iznenadjen ovolikim nagradama. Ja licno navijam za Pijev Zivot koji je po meni fanstastican.

mangelos

pre 11 godina

Aflek puko si k'o lajsna. Dokle bre vise taj Holivud fazon, crveni tepisi i ostale gluposti?!? Mislim da se na to pali jedino jos ona sa napumpanim usnama sa RTS-a! Hocu drech zeleni tepih da vrishti i sok od zove umesto sampanjca!!!

gorca

pre 11 godina

Ok je film ali nije baš materijal za tolike nagrade. Možda je Amerikancima veoma zanimljiva tematika ali ostatku sveta i ne baš toliko. Prosečan film.

bb

pre 11 godina

drago mi je zbog Daniela day Luisa,neverovatan glumac i nadam se da ce dobiti oskara od americke filmske akademije,to bi mu bio 3 sto nikome nije uspelo do sada,odglumio je Linkolna svaka cast

nikola

pre 11 godina

Argo je bedna poruka naspram vizuelno-duhovnog spektakla Pijev zivot...smesno je da se nigde posebno ne pominje osim naravno u fotografiji i efektima jer bi bilo surovo da i tu odnese nagradu Argo...Tipicno vracanje dugova prema tragicnoj prici taoca ali su ga preterali...Pijev zivot-Najbolji film-Najbolji scenario-Najbolja slika...najmanje...jedino su omanuli u poziciji muzike...inace je film savrsen...

Markan

pre 11 godina

Argo bi bio odlican da nema onog klisea sa razvojenoscu glavnog lika sa zenom i detetom. On je pregovarac, strucanjak za psihologiju, a ovamo se kao rastao sa zenom. I tu preskoce celu pricu, on ne moze doci klincu na neki dogadjaj, a na kraju filma se pojavi kod nje na vratima i bez reci se pomire. Mislim-koja glupot. Da su skratili film za tih 15 minuta gubljenja vremena bio bi pravi. Ali ne, moraju da ubace neku srceparajucu pricu za domacice koje ce na kraju filma zaplakati. Glupi Holivud!

Markan

pre 11 godina

Argo bi bio odlican da nema onog klisea sa razvojenoscu glavnog lika sa zenom i detetom. On je pregovarac, strucanjak za psihologiju, a ovamo se kao rastao sa zenom. I tu preskoce celu pricu, on ne moze doci klincu na neki dogadjaj, a na kraju filma se pojavi kod nje na vratima i bez reci se pomire. Mislim-koja glupot. Da su skratili film za tih 15 minuta gubljenja vremena bio bi pravi. Ali ne, moraju da ubace neku srceparajucu pricu za domacice koje ce na kraju filma zaplakati. Glupi Holivud!

gorca

pre 11 godina

Ok je film ali nije baš materijal za tolike nagrade. Možda je Amerikancima veoma zanimljiva tematika ali ostatku sveta i ne baš toliko. Prosečan film.

nikola

pre 11 godina

Argo je bedna poruka naspram vizuelno-duhovnog spektakla Pijev zivot...smesno je da se nigde posebno ne pominje osim naravno u fotografiji i efektima jer bi bilo surovo da i tu odnese nagradu Argo...Tipicno vracanje dugova prema tragicnoj prici taoca ali su ga preterali...Pijev zivot-Najbolji film-Najbolji scenario-Najbolja slika...najmanje...jedino su omanuli u poziciji muzike...inace je film savrsen...

bb

pre 11 godina

drago mi je zbog Daniela day Luisa,neverovatan glumac i nadam se da ce dobiti oskara od americke filmske akademije,to bi mu bio 3 sto nikome nije uspelo do sada,odglumio je Linkolna svaka cast

mangelos

pre 11 godina

Aflek puko si k'o lajsna. Dokle bre vise taj Holivud fazon, crveni tepisi i ostale gluposti?!? Mislim da se na to pali jedino jos ona sa napumpanim usnama sa RTS-a! Hocu drech zeleni tepih da vrishti i sok od zove umesto sampanjca!!!

Alex1

pre 11 godina

"Bazirano na istinitom događaju" :)

Aflek je jednostavno izostavio Johna Sheardowna, Kanađanina, koji je sve vreme krio Amere. Izašli su iz Irana samo zahvaljujući kanadskom ambasadoru, Sheardownu i tome što su dobili kanadske pasoše.

Sem toga, ideja o snimanju filma "Argo" je ostala samo to, ideja, nikada nije upotrebljena u praksi, a u filmu je prikazano da su izvučeni zahvaljujući tome?!

http://www.nytimes.com/2013/01/05/world/americas/john-sheardown-canadian-who-sheltered-americans-in-tehran-dies-at-88.html?_r=0

http://www.beachmetro.com/2012/10/09/hollywood-rewrites-history-afflecks-argo/

m

pre 11 godina

ko nije ljubitelj klasicnog holivudskog smeca i njihove matrice po kojima prave sve filmove / negledajte argo, glupost najveca,nisu napravili nista drugacije.

Juggalo

pre 11 godina

Argo svakako zasluzuje prelaznu ocenu, ali sam iznenadjen ovolikim nagradama. Ja licno navijam za Pijev Zivot koji je po meni fanstastican.

Krle

pre 11 godina

Film je nastao na ideji istinitog dogadjaja ali na kraju nema mnogo veze sa istinitim dogadjajem. U filmu Mendez istice kako se britanski i novozelandski saveznici nisu angazovali. To nije tacno, britanski ambasador je sve vreme donosio sklonjenima hranu a novozelandska ambasada je organizovala prevoz za usa radnike jer se Mendez uspavao tog dana kad se islo na aerodrom.
Uloga kanadskog ambasadora je potpuno minimalizovana, u toj meri da je on po gledanju filma veoma uzdrzanim recnikom iskazao nezadovoljstvo izvrtanjem cinjenica.
Cia nije znala gde se nalazi u tolikoj meri da Mendeza nije snabdela adekvatnom mapom te on nije bio u stanju da nadje ambasadu. U tome su mu pomogli iranci - slucajni prolaznici. Isti oni koji su prikazani kao krvozedne zveri, sa izuzetkom devojke koja radi u ambasadi.
FIlm je potpuno izvrtanje istorijskih dogadjaja, preuvelicavanje uloge cia koja je bila minimalna i minimalizovanje uloge njihovih saveznika koji su sve i uradili. Zato ce i odneti oskara- jer prikazuje kako cia i holivud mogu da ismeju i ponize irance dok se saveznici kriju ko misevi i tresu u rupi.

DDL's fan

pre 11 godina

Danijel Dej Luis je sigurno jedan od najboljih glumaca svih vremena (bar meni). Uvek bira fantastične uloge pre svega (film se mozda nekome svidi, nekome ne) i on svoj deo posla odradi maestralno. Nadam se da će dobiti Oskara. Što se tiče Argo, lepo neko reče da je on mozda Amerikancima favorit I misle da je sjajan jer je u pitanju deo njihove istorije. Film je dobar, vredi pogledati, ali nije za Oskara. Pijev život nisam gledala, ali mislim da pored američkih "istorijskih velikana" neće imati šanse. Pa bili su dovoljno fini prošle godine da Artist dobije Oskara. Ne moraju I ove. :)

Dovlanu

pre 11 godina

@Bojan

A sta su filmovi o partizanima i nemcima bili? Film je napravljen po istinitom dogadjaju i tacka... Amerikanci ovo amerikanci ono.. Idi gledaj rumunske i ruske filmove...

As

pre 11 godina

Gledao film ocajno smara,da samo su oni patriote a svi ostali teroristi i samo oni imaju kliker a svi ostali su glupi, veze nema film ali oni hoce da ozive tu propagandu i da imaju nesto svoje, poslednjih par godina je svaki film po istinitom dogadjaju jest malo sutra.

Lik

pre 11 godina

Argo je odličan film, radnja napeta do bola i bez nepotrebnih specijalnih efekata, inače ni traga od glupavog američkog mačoizma, prosta ljudska priča prikazana kao suva hronologija događaja.

Nije za svuda za prisutne hejtere i osobe ogranicenih mentalnih kapaciteta.

Igor

pre 11 godina

Ubjedljivo najbolji filmovi ove godine (od nominovanih za Oskara):
1) Amour
2) Pijev zivot.
Treceg, nazalost, nema. ,,Zvijeri juznih divljina'' je interesantan film, ali iza ova dva... ,,Silver Linings Playbook'' je cetvrti. Argo - ispod prosjeka. Linkoln - prosjecan. ,,Django'' me je razocarao.

Alex1

pre 11 godina

Samo upozoreneje: "Silver Linings Playbook" je obična romantična komedija! Obećava prvih pola sata, a onda se raspada. Očajno.

Što se tiče Hanekea, "Amour" je pristojan film, ali ništa epohalno. Meni su se više dopali "Skriveno", "Profesorka klavira" i "Bela traka".

"Skyfall" je za komentarisanje i smejanje sa društvom, očekivano. :)

Jovan

pre 11 godina

Film je klasicna Americka popaganda i jedino se jos britancima moze svideti...
A i Aflek je lepo poceo.Toliko tema za film a on odabrao rat za naftu.

Zašto

pre 11 godina

da li neko zna zašto nema nominacija za izvanredan film ATLAS OBLAKA? Ako je iko zaslužio osklara ili baftu .... to je Tom Henks u ovom neverovatnom filmu.

Catwoman

pre 11 godina

@godsmack Vrv je mislio da će po prvi put neko imati 3 oskara za glavnu ulogu. Džek i Meril imaju po jedan za sporednu.
Što se tiče sezone nagrada, jedva čekam da dođe FEST da ljudi vide Master-a Pola Tomasa Andersona i da se malo zapitaju šta nije uredu sa filmskim akademijama (pre svega msm na BAFTA i Američku kao najpriznatije) koje godinama ignorišu ovog predivnog reditelja. Nisam neko ko veruje u teoriju zavere, ali godinama unazad filmovi kao što su Boogie Nights, Magnolije i There Will be Blood se apsolutno ignorišu u kategorijama najbolji reditelj, film, scenario... Da Dej Luis nije dobio Oskara za ono što je uradio u There Will be Blood stvarno bih se zapitala. Ove godine ista priča s tim što se ignorišu i glumci. Da se razumemo, meni je Dej Luis jedan od najboljih glumaca današnjice i sa uživanjem se vraćam gotovo svim njegovim ulogama, ali Linkoln je bio toliko dosadan, odgledala sam ga celog samo iz poštovanja prema Danijelu. Mislila sam da će saradnja Spilberg-Dej Luis da bude u rangu Kazan-Brando. Možda sam malo previše očekivala, pa mi je film ispao prosečan, ne znam. Jedina svetla tačka celog filma su mi zajedničke scend Seli Fild i Danijela. Ali zato Master... Scenario koji vas tera na razmišljanje (što je tako divna odlika svih Andersonovih filmova), fotografija koja je tako jednostavna i upravo zbog toga tako hipnotišuća. I gluma koja je najlepši deo ovog dela. Anderson je reditelj koji izvuče max od bilo kog glumca (ne pričam samo o fenomenalnom Dej Luisu kao nezaboravnom Danijelu Pleinvjuu). On je od Adama Sendlera i Toma Kruza uspeo da izvuče maestralnu glumu. Možete samo zamisliti šta je izvukao iz Hoakina koji je uvek važio za fenomenalnog glumca. On vlada svakim kadrom. Svaki pokret, tik, mucanje, sve je u službi lika koji vas istovremeno i fascinira i plaši.On je moj apsolutni favorit za Oskara (mada izbor ove god nije bio težak, jer su jedine uloge vredne pomena bile njegova i Danijelova, ostali nominovani - no comment).

mr.wolf

pre 11 godina

Odlican je film, sto se tice verodostojnosti to nije dokumentarac vec drama.
Sta vam smeta a vi gledajte za koji mesec na history-ju.
Sve sam umetnik do umetnika ovde.

bb

pre 11 godina

Godsmack

a zasto mene pitas imas Wikipediju,eto mene nije mrzelo da pogledam,Jack je osvojio ukupno 3 dva za glavnu ulogu a 1 za sporednu inace strasan glumac,a sto se tice Danijela dej Luisa on bi bio prvi glumac koji je osvojio 3 oskara za GLAVNU ULOGU(sto nikome nije poslo za rukom) i postao najuspesniji svih vremena,POZ

Shtajner

pre 11 godina

@Godsmack

Jack Nicholson je osvojio 3 Oskara, ali jedan od njih je za sporednu ulogu. Daniel Day-Lewis bi osvajanjem Oskara postao prvi glumac koji je dobio 3 Oskara za najbolju glavnu ulogu.

smoki

pre 11 godina

Argo je odličan film, radnja napeta do bola i bez nepotrebnih specijalnih efekata, inače ni traga od glupavog američkog mačoizma, prosta ljudska priča prikazana kao suva hronologija događaja.

Nije za svuda za prisutne hejtere i osobe ogranicenih mentalnih kapaciteta.
(Lik, 11. februar 2013 10:23)
# Link komentara

Sve ok, ukusi su razliciti, ali da pominjes mentalne kapacitete i povezujes ih sa ovim filmom!? Strasno! Pa ovaj film je sto se tice inteligencije koja je potrebna da bi se razumeo cista razvodnjena limunada.

Godsmack

pre 11 godina

@Shtajner

Znam ja sve to, al' komentator ispod je napisao da bi Danijel Dej Luis postao prvi koji bi dobio 3 oskara, ne precizirajuci da li je za glavnu ili sporednu ulogu, zato sam mu i postavio pitanje

nikola

pre 11 godina

Argo je bedna poruka naspram vizuelno-duhovnog spektakla Pijev zivot...smesno je da se nigde posebno ne pominje osim naravno u fotografiji i efektima jer bi bilo surovo da i tu odnese nagradu Argo...Tipicno vracanje dugova prema tragicnoj prici taoca ali su ga preterali...Pijev zivot-Najbolji film-Najbolji scenario-Najbolja slika...najmanje...jedino su omanuli u poziciji muzike...inace je film savrsen...

mangelos

pre 11 godina

Aflek puko si k'o lajsna. Dokle bre vise taj Holivud fazon, crveni tepisi i ostale gluposti?!? Mislim da se na to pali jedino jos ona sa napumpanim usnama sa RTS-a! Hocu drech zeleni tepih da vrishti i sok od zove umesto sampanjca!!!

Dovlanu

pre 11 godina

@Bojan

A sta su filmovi o partizanima i nemcima bili? Film je napravljen po istinitom dogadjaju i tacka... Amerikanci ovo amerikanci ono.. Idi gledaj rumunske i ruske filmove...

Markan

pre 11 godina

Argo bi bio odlican da nema onog klisea sa razvojenoscu glavnog lika sa zenom i detetom. On je pregovarac, strucanjak za psihologiju, a ovamo se kao rastao sa zenom. I tu preskoce celu pricu, on ne moze doci klincu na neki dogadjaj, a na kraju filma se pojavi kod nje na vratima i bez reci se pomire. Mislim-koja glupot. Da su skratili film za tih 15 minuta gubljenja vremena bio bi pravi. Ali ne, moraju da ubace neku srceparajucu pricu za domacice koje ce na kraju filma zaplakati. Glupi Holivud!

gorca

pre 11 godina

Ok je film ali nije baš materijal za tolike nagrade. Možda je Amerikancima veoma zanimljiva tematika ali ostatku sveta i ne baš toliko. Prosečan film.

Lik

pre 11 godina

Argo je odličan film, radnja napeta do bola i bez nepotrebnih specijalnih efekata, inače ni traga od glupavog američkog mačoizma, prosta ljudska priča prikazana kao suva hronologija događaja.

Nije za svuda za prisutne hejtere i osobe ogranicenih mentalnih kapaciteta.

Igor

pre 11 godina

Ubjedljivo najbolji filmovi ove godine (od nominovanih za Oskara):
1) Amour
2) Pijev zivot.
Treceg, nazalost, nema. ,,Zvijeri juznih divljina'' je interesantan film, ali iza ova dva... ,,Silver Linings Playbook'' je cetvrti. Argo - ispod prosjeka. Linkoln - prosjecan. ,,Django'' me je razocarao.

m

pre 11 godina

ko nije ljubitelj klasicnog holivudskog smeca i njihove matrice po kojima prave sve filmove / negledajte argo, glupost najveca,nisu napravili nista drugacije.

bb

pre 11 godina

drago mi je zbog Daniela day Luisa,neverovatan glumac i nadam se da ce dobiti oskara od americke filmske akademije,to bi mu bio 3 sto nikome nije uspelo do sada,odglumio je Linkolna svaka cast

Alex1

pre 11 godina

Samo upozoreneje: "Silver Linings Playbook" je obična romantična komedija! Obećava prvih pola sata, a onda se raspada. Očajno.

Što se tiče Hanekea, "Amour" je pristojan film, ali ništa epohalno. Meni su se više dopali "Skriveno", "Profesorka klavira" i "Bela traka".

"Skyfall" je za komentarisanje i smejanje sa društvom, očekivano. :)

mr.wolf

pre 11 godina

Odlican je film, sto se tice verodostojnosti to nije dokumentarac vec drama.
Sta vam smeta a vi gledajte za koji mesec na history-ju.
Sve sam umetnik do umetnika ovde.

Jovan

pre 11 godina

Film je klasicna Americka popaganda i jedino se jos britancima moze svideti...
A i Aflek je lepo poceo.Toliko tema za film a on odabrao rat za naftu.

Juggalo

pre 11 godina

Argo svakako zasluzuje prelaznu ocenu, ali sam iznenadjen ovolikim nagradama. Ja licno navijam za Pijev Zivot koji je po meni fanstastican.

DDL's fan

pre 11 godina

Danijel Dej Luis je sigurno jedan od najboljih glumaca svih vremena (bar meni). Uvek bira fantastične uloge pre svega (film se mozda nekome svidi, nekome ne) i on svoj deo posla odradi maestralno. Nadam se da će dobiti Oskara. Što se tiče Argo, lepo neko reče da je on mozda Amerikancima favorit I misle da je sjajan jer je u pitanju deo njihove istorije. Film je dobar, vredi pogledati, ali nije za Oskara. Pijev život nisam gledala, ali mislim da pored američkih "istorijskih velikana" neće imati šanse. Pa bili su dovoljno fini prošle godine da Artist dobije Oskara. Ne moraju I ove. :)

As

pre 11 godina

Gledao film ocajno smara,da samo su oni patriote a svi ostali teroristi i samo oni imaju kliker a svi ostali su glupi, veze nema film ali oni hoce da ozive tu propagandu i da imaju nesto svoje, poslednjih par godina je svaki film po istinitom dogadjaju jest malo sutra.

bb

pre 11 godina

Godsmack

a zasto mene pitas imas Wikipediju,eto mene nije mrzelo da pogledam,Jack je osvojio ukupno 3 dva za glavnu ulogu a 1 za sporednu inace strasan glumac,a sto se tice Danijela dej Luisa on bi bio prvi glumac koji je osvojio 3 oskara za GLAVNU ULOGU(sto nikome nije poslo za rukom) i postao najuspesniji svih vremena,POZ

Krle

pre 11 godina

Film je nastao na ideji istinitog dogadjaja ali na kraju nema mnogo veze sa istinitim dogadjajem. U filmu Mendez istice kako se britanski i novozelandski saveznici nisu angazovali. To nije tacno, britanski ambasador je sve vreme donosio sklonjenima hranu a novozelandska ambasada je organizovala prevoz za usa radnike jer se Mendez uspavao tog dana kad se islo na aerodrom.
Uloga kanadskog ambasadora je potpuno minimalizovana, u toj meri da je on po gledanju filma veoma uzdrzanim recnikom iskazao nezadovoljstvo izvrtanjem cinjenica.
Cia nije znala gde se nalazi u tolikoj meri da Mendeza nije snabdela adekvatnom mapom te on nije bio u stanju da nadje ambasadu. U tome su mu pomogli iranci - slucajni prolaznici. Isti oni koji su prikazani kao krvozedne zveri, sa izuzetkom devojke koja radi u ambasadi.
FIlm je potpuno izvrtanje istorijskih dogadjaja, preuvelicavanje uloge cia koja je bila minimalna i minimalizovanje uloge njihovih saveznika koji su sve i uradili. Zato ce i odneti oskara- jer prikazuje kako cia i holivud mogu da ismeju i ponize irance dok se saveznici kriju ko misevi i tresu u rupi.

Zašto

pre 11 godina

da li neko zna zašto nema nominacija za izvanredan film ATLAS OBLAKA? Ako je iko zaslužio osklara ili baftu .... to je Tom Henks u ovom neverovatnom filmu.

Godsmack

pre 11 godina

@Shtajner

Znam ja sve to, al' komentator ispod je napisao da bi Danijel Dej Luis postao prvi koji bi dobio 3 oskara, ne precizirajuci da li je za glavnu ili sporednu ulogu, zato sam mu i postavio pitanje

Alex1

pre 11 godina

"Bazirano na istinitom događaju" :)

Aflek je jednostavno izostavio Johna Sheardowna, Kanađanina, koji je sve vreme krio Amere. Izašli su iz Irana samo zahvaljujući kanadskom ambasadoru, Sheardownu i tome što su dobili kanadske pasoše.

Sem toga, ideja o snimanju filma "Argo" je ostala samo to, ideja, nikada nije upotrebljena u praksi, a u filmu je prikazano da su izvučeni zahvaljujući tome?!

http://www.nytimes.com/2013/01/05/world/americas/john-sheardown-canadian-who-sheltered-americans-in-tehran-dies-at-88.html?_r=0

http://www.beachmetro.com/2012/10/09/hollywood-rewrites-history-afflecks-argo/

Shtajner

pre 11 godina

@Godsmack

Jack Nicholson je osvojio 3 Oskara, ali jedan od njih je za sporednu ulogu. Daniel Day-Lewis bi osvajanjem Oskara postao prvi glumac koji je dobio 3 Oskara za najbolju glavnu ulogu.

Catwoman

pre 11 godina

@godsmack Vrv je mislio da će po prvi put neko imati 3 oskara za glavnu ulogu. Džek i Meril imaju po jedan za sporednu.
Što se tiče sezone nagrada, jedva čekam da dođe FEST da ljudi vide Master-a Pola Tomasa Andersona i da se malo zapitaju šta nije uredu sa filmskim akademijama (pre svega msm na BAFTA i Američku kao najpriznatije) koje godinama ignorišu ovog predivnog reditelja. Nisam neko ko veruje u teoriju zavere, ali godinama unazad filmovi kao što su Boogie Nights, Magnolije i There Will be Blood se apsolutno ignorišu u kategorijama najbolji reditelj, film, scenario... Da Dej Luis nije dobio Oskara za ono što je uradio u There Will be Blood stvarno bih se zapitala. Ove godine ista priča s tim što se ignorišu i glumci. Da se razumemo, meni je Dej Luis jedan od najboljih glumaca današnjice i sa uživanjem se vraćam gotovo svim njegovim ulogama, ali Linkoln je bio toliko dosadan, odgledala sam ga celog samo iz poštovanja prema Danijelu. Mislila sam da će saradnja Spilberg-Dej Luis da bude u rangu Kazan-Brando. Možda sam malo previše očekivala, pa mi je film ispao prosečan, ne znam. Jedina svetla tačka celog filma su mi zajedničke scend Seli Fild i Danijela. Ali zato Master... Scenario koji vas tera na razmišljanje (što je tako divna odlika svih Andersonovih filmova), fotografija koja je tako jednostavna i upravo zbog toga tako hipnotišuća. I gluma koja je najlepši deo ovog dela. Anderson je reditelj koji izvuče max od bilo kog glumca (ne pričam samo o fenomenalnom Dej Luisu kao nezaboravnom Danijelu Pleinvjuu). On je od Adama Sendlera i Toma Kruza uspeo da izvuče maestralnu glumu. Možete samo zamisliti šta je izvukao iz Hoakina koji je uvek važio za fenomenalnog glumca. On vlada svakim kadrom. Svaki pokret, tik, mucanje, sve je u službi lika koji vas istovremeno i fascinira i plaši.On je moj apsolutni favorit za Oskara (mada izbor ove god nije bio težak, jer su jedine uloge vredne pomena bile njegova i Danijelova, ostali nominovani - no comment).

smoki

pre 11 godina

Argo je odličan film, radnja napeta do bola i bez nepotrebnih specijalnih efekata, inače ni traga od glupavog američkog mačoizma, prosta ljudska priča prikazana kao suva hronologija događaja.

Nije za svuda za prisutne hejtere i osobe ogranicenih mentalnih kapaciteta.
(Lik, 11. februar 2013 10:23)
# Link komentara

Sve ok, ukusi su razliciti, ali da pominjes mentalne kapacitete i povezujes ih sa ovim filmom!? Strasno! Pa ovaj film je sto se tice inteligencije koja je potrebna da bi se razumeo cista razvodnjena limunada.