Subota, 09.02.2013.

21:27

I Titov grob pitanje nasledstva?

Priča o nasleđu Josipa Broza ne završava se samo na otvaranju njegovih trezora u NBS. I pitanje nasledstva Titovog groba može biti otvoreno, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

I Titov grob pitanje nasledstva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

my way

pre 11 godina

@(DEDA CVETKO, 10. februar 2013 05:39)
Lep stil pisanja, ali nazalost istorijske cinjenice izvrnute, netacne, sa pogresnim zakljuccima. U Kraljevini SHS/Jugoslaviji nije bilo nikakvih unutrasnjih granica za razliku od Titove Jugoslavije i avnojevske Srbije, vec samo oblasti i one niti po statusu, niti geografski niti etnicki niti po br. stanovnika nisu imale nikakve karakteristike koje narusavaju jedinstvo i celovitost drzave. To kao diplomirani pravnik, koji je izucavao teoriju drzave i prava, ustavno pravo, opstu pravnu istoriju, nacionalnu istoriju, mogu sa potpunom sigurnoscu da kazem. Po vasoj logici, mi smo raskomadani i na okruge i opstine. Ali da ne ulazim dalje u detalje. Pokrajine u Srbiji su osnovane jos 45, ali to je jos najmanji problem u vasem tekstu, u kojeme ste mnogo, ali bas mnogo precenili svoje istorijsko znanje. A da Tito nije dosao na vlast, Srbija bi i tada i sada svakako bila veca i bez unutrasnjih granica tog tipa. Verovatno ne bismo imali ni ratove devedesetih. Neko pre mene je ostavio i deo deklaracije drugog zasedanja avnoja, pa nije lose da se upoznate sa tim. Drago mi je da ste spomenuli stvaranje Banovine Hrvatske, jer taj podatak najbolje pokazuje koliko je drska ta deklaracija, narocito posle stravicnih zrtava koje je srpski narod za vreme rata pretrpeo, najvise od ustasa. Da me ne razumete pogresno, vi uglavnom imate odlicne komentare, ali sto nije tacno, nije.

dr.

pre 11 godina

@DEDA CVETKO, 10. februar 2013 05:39

Vas izvanredan komentar daje mi nadu da u ovoj drzavi jos postoji zrno razuma . Svaka cast na tekstu .

vodoinstalater

pre 11 godina

@ Mile, 10. februar 2013 11:19)
„Miločer“, letnja rezidencija kraljeva u kojoj je do Drugog svetskog rata letovala kraljica Marija sa sinovima, Vilu „Topliš“ kraljica Marija je sagradila 1938. za prijateljicu, englesku dvorsku damu Rozmari Kreksvel, Zgrada Etnografskog muzeja (nekada srpskog poslanstva) na Cetinju, u kojoj je rođen kralj Aleksandar, „Ljeskovac“ na Rijeci Crnojevića, zimska rezidencija Karađorđevića sa desetak soba, koja je već sasvim dotrajala
STATUS: Predati zahtevi za povraćaj imovine na osnovu crnogorskog Zakona o restituciji. Čeka se prvi korak Crnogoraca - inspekcijski pregled zahteva
Dvorac na Bohinjskom jezeru sa šumom i parkom, Lovački dvorac u Kamničkoj Bistrici, Princ Pavle je imao dvor na Brdu kod Kranja, Kraljica Marija imanja u Donjoj i Gornjoj Radovnji
Ustavni sud Slovenije odbio zahtev je pre deset godina
Princ Tomislav Karađorđević bio je vlasnik velikog imanja u Demir Kapiji, sa ukupno 2.700 hektara zemlje, na kome se nalazila i hidrocentrala. Ovo imanje je delimično porušeno, a delimično rasprodato
Postoji zakon o restituciji, ali nije rešen status imanja Karađorđevića
Rezidencija u Bosni u Han Pijesku sasvim je porušena devedesetih, u ratu
Dvorski kompleks na Dedinju, sa ogromnim parkom i šumom, kao i dve vile na Dedinju: Olgi, majci princeze Jelisavete, pripadala je ona u Užičkoj, a kraljeviću Tomislavu u Tolstojevoj ulici, nekoliko zgrada u Sarajevskoj i Krunskoj ulici koje su u porušene, imovina u Sokobanji i okolini Topole

toliko

pre 11 godina

@zemun i slicni
".....AVNOJ na svom Drugom zasjednju,održanom 29. studena 1943 godine
KONSTATIRA
......skršeni su ostaci velikosrbske hegemonističke politike....
reakcionarna izbeglička klika u inozemstvu....lažima i klevetama zavravala je iunozemstvo, pokušavala da sakrije pravu volju naroda Jugoslavije.....Pomoću svojih agnenata, u u prvom redu Draže Mihajlovića, ta je vlada sistmatski orgranizairla bratoubilački rat u svim ZEMLJAMA (!!!!????) Jugoslavije.......Ona nosi odgovornst za pokolje i zločine koji su vršile i još vrše četničke bande.........U isto vrijeme je radila na tome, da zavede narode Jugoslavije, da ih najuška na medjusobno klanje....."
Ovakva deklaracija, nakon sveg stradanja srpskog naroda u ratu. Nigde ni jedne reči od ustaštvu i NDH beloj gardi i balistima!!!
Na tim osnovama gradjeno je bratstvo i jedinstvo YU naroda i to je ugradjeno o demokratije država nastalih besumučnim komadanjem Jugoslavije. Da ne spominjem da je bio austrougarski oficir u I svetskom ratu koji je zdušno izvršavao naredjenje o uništenju Srbije. A gde su još na to desetine hiljada nevinih ljudi pobijenih u miru? Jugoslaviju draga gospodo drugovi nije uništio niko novi, vec samo i iskljucivo Titovi ljudi, njegov ustav i zakoni i nakazno uredjenje koje je ostavio.

Laert

pre 11 godina

Srbija prvo nije pravoslavna srbija je zemlja bar tri religije sve ostalo je cist fasizam kao drugo srbija je kao pravna drzava sekularna dakle mozes biti i vanzemaljac ako zivis u srbiji srbin si i ono najvaznije titovo nasledje poznajuci nasu staru a i novu vlast nisu puno ostavili u dzakovima ta prica da se ne zna sta ima u njima to je prica za one do 14 godina posle vec upoznas okruzenje.Razlika izmedju svih tih ..nasih vlasti starih i novih i matorog je da je on nesto i ostavio a ovi drugi sve samo kupe.Setite se clanaka o tome koliko je samo stvari nestalo iz njegovog muzeja svi ti pokloni isl.

Милош

pre 11 godina

Апсолитна подршка отварању трезора и музеја. На томе наравно да треба зарадити као и свака земља која би била у овој позицији. За шта јесте и за шта није одговоран би требало да препустимо историчарима. Мени је незамисливо да већ 20 година човека овог статута и даље сакривамо. Па и он је део наше историје као и што су и Први и Други светски рат па и Милошевић. Престанимо са трулим идеологијама и кренимо да размишљамо зравим разумом. Направите музеј, и од новца који се заради на таквим стварима да се обнове сви остали музеји, паркови и тако смањимо притисак на државна издавања.

\V/

pre 11 godina

@ (Smrt fašizmu .!. komunizmu!, 9. februar 2013 22:12)

ocito da nisi upoznat sa istorijom, ali to je tvoj problem. verziju istorije koju proklamujes molio bih te da ne siris jer onda ce biti problem svih nas.

ps.

ko je gledao na hrt 1 epizode tajnih sluzbi sfrj dobro zna koliko i gde i kada koliko je hrvata, ustasa, vojnika, civila ubijeno po hrvatskoj, sloveniji, itd. ne branim nikoga i ne osudjujem nikoga ali istoriju je lako iskriviti posto mnogo od komentatora ne cita ili ne gleda u "dobro vreme dobre emisije". biti neutralan i gledati sa strane i ne navijati ni jednoj strani, tako se prepricava istorija.

Mile

pre 11 godina

Kolko me pamćenje služi ali čini mi se da je pitanje npr. Brda kod Kranja nečija imovina al Slovenija se nešto ne oglašava da to vrati. Itd.itd.

Iva Popov

pre 11 godina

parodija na Srpsku drzavu,ciji grob je uopste u centru pravoslavne Srbije,pa to je svakako i bilo ismejavanje,slobodno nek ide gde pripada,ako se zna odakle je.

Alcale

pre 11 godina

@Smrt fašizmu .!. komunizmu!
U potpunosti razumem vaše pogrešne stavove jer su oni plod višegodišnjeg prikrivanja istine.
NIJE Tito kriv za progone srba, već sami srbi! Pogledajte u zadnjih 20 godina šta radimo sami sebi i budite uverini da to nije nešto novo. Mi smo takvi decenijama. Najmanje cenimo sebe a najviše mrzimo uspešne. Tiu je kum bio Srbin Aleksandar Ranković, za koga je sam Tito govorio da je deini nacionalista kog voli! Tog Srbendu su izdali njegovi Srbi iz udbe kada je prisluškivao Tita nebili ga sklonili iz titove protekcije. I tako je to od vajkada. Srba je najviše bilo na golom otoku jer su ih srbi tamo slali.
Uostalom eto uzimite istoriju srbije i idite kroz vekove i videćete da su Srbima najveći neprijatelj upravo Srbi, jednostavno nama pored nas samih ne treba drugi neprijatelj! Nikada nismo složni i nikada nećemo da podržimo brata u uspehu.
Ako i dalje smatarate da je Tito kriv za dešavanja Srbima otiđite do groba Zorana Đinđića a posle otiđite i pročitajte komentre vezane za Novaka Đovkovića i naći ćete 20% kometara u kojima se pljuje po njemu i njegovoj porodici, to neće uspeti da nađete ni u jednoj zemlji na svetu!
Tužno ali istinito!

Pasa Pop

pre 11 godina

Kakve veze uopste ima pokojni drug Tito sa Srbijom,pa on je nju zatupeo,iskoristio naivne i neobrazovane seoske gradjene,napravio od njih gospodu sa sela i slepo ih vodao,i ostavio deci Srpskoj sipak,a ipak nesmeju priznati,kakva fantastika,e,Srbijo majko oprosti im

Dragan

pre 11 godina

Kad su u pitanju pare i dragocenosti, familija je tu. A kad bi trebalo obestetiti one koji su pobijeni i opljackani po njegovom nalogu i pod njegovom vlascu, onda niko nije nadlezan. Napisao je Nusic "Ozaloscenu porodicu" o takvima

despot

pre 11 godina

Nije Tito kriv za ono sto je radjeno po Srbiji. Nije on doveo ni Hrvate Ni muslimane da salju Srbe na Goliotok. Sve su to braca Srbi sami sebi radili. U hrvatskoj nije bilo Ustasa i Partizana vec samo Ustasa. U bosni pored partizana i Cetnika koji su opet Srbi bili su i pripadnici Handzar divizije (citaj Muslimani). Za sve sto nam se desavalo i sto nam se desava nije niko drugi kriv vec mi sami sebi. Zato nemojmo raspravljati o Titu i njegovoj imovini vec se ugledajmo na Bracu Hrvate i Slovence u vezi vracanja imovine Vladarima. Niti vracaju niti pominju, za razliku od nas koji sve objavljujemo uz dobose i fanfare.

Живорад

pre 11 godina

како да не Светлана Броз. Све што је уСрбији треба поделити са осталим републикама, док оно што је тамо само је њихово. Која логика. Није чудо да се држава распала.

@zmitjkoe

pre 11 godina

Периклово доба се градило под Краљем док га једнопартијски комунисти у сарадњи са усташама нису убили. Најлепше грађевине Београда и других градова су зидане у то доба. Србију су тада поштовали, ценили и волели. Србија је тада била партнер свим западним силама. Прве фабрике за производњу аутомобила, авиона, камиона у источној европи су прављене у Србији. Онда је дошао ваш "краљ", ујахао у отету кућу, незаконито одузео поштено стечено богатство пређашњих и од Београда почео да прави касабу-спавалиште за масу која је хтела да побегне са села. Нови Београд је пример српског комунизма. Равно, ружно, јефтино, бетон.

Nestorov

pre 11 godina

Srbija je naslednik Jugoslavije, Srbija je bila nosilac jugoslovenske ideje, uglavnom. Dakle, ponosno cuvati Titov grob, sa sve vojnom strazom. Ili istorija pocinje izborima. Izbor je nas.

zemun

pre 11 godina

@zmitjkoe - Potpuno se slažem. Iako je bilo i nekih upitnih posledica Titove vlasti po Srbiju (sistem autonomija, davanje vojvođanske Baranje Hrvatskoj), Broz je velika i pozitivna istorijska ličnost. Beograd je, baš kao i Beč u AU monarhiji, postao velii grad zahvaljujući velikoj državi. Srbija je imala zavidnu industriju i sistem malih i srednjih preduzeća. Pričati da je Tito bio antisrpski nastrojen su budalaste. On je bio komunista i u skladu s tim je delovao. 1945.je po potrebi brutalno nametao taj sistem - posledica je bilo. Vodio je rat sa svim "elementima" koji su bili protiv - počev od Bleiburga do Golog otoka. A to što većina Srba smatra da je Hrvatska morala biti sankcionisaa za NDH - pa, posrećilo im se, jer je ogroman broj Hrvata bio u NOR-u i sa srpskim komunistima 1945.dogovorio i stavio potpis na sve, pa i Baranju. To je tako. Milošević je ratom krenuo da to menja. To tako ne ide, ma koliko se nama ne sviđalo "viđeno stanje". Nije se sviđalo HR i SLO koji su smatrali da mnogo para ide kroz saveznu kasu. O satiranju svake prethodne vlasti je izlišno govoriti - svi na Balkanu vole da brišu tragove prošlosti. Zato su mali i jadni. Kao i ovaj fićfirić advokat. Brozu je mesto tu gde je tražio da bude sahranjen.

A?

pre 11 godina

Polovina komentara je u stilu: sta ce nam, krvnik srpskog naroda, nosite ga... A ta polovina nije bila rodjena u njegovo vreme. Ja sam svaki dan sedeo u kaficu, narucivao pice svima, i uvek mi je ostajalo novca... Danas, cela bi mi plata otisla za samo jednu turu u tom kaficu! Prave krvnike naseg naroda, nazalost, moramo traziti medju nama... Opljackali su ono sto je Tito ostavio, a ostavio je drzavu na zdravim temeljima.

Djordje

pre 11 godina

"šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju"
Sta sa grobovima npr faraona ili rimskih imperatora ili Austrougarskih vladara. Da li je i to nekakva dijagnoza???? Vas odnos prema istoriji izgleda da jeste.

igorpl

pre 11 godina

Brozova zaostvaština je monogo više od onog a što se nalazi u trezoru. Kad god upalite auto i krente da vozite vozite po najmanje 90% onoga što je u njegovo vreme urađeno, onda tu su zgrade, novosti, neke fabrike...
Ukratko ono što ovi i da se zaduže 10000000000000000000000000000000000000000000 eura ne bi mogli ni da okreče verovatno.
A tadašnji dug cele SFRJ države je bio manji od današnjeg pojedinanog duga bilo koje države, o standardu, poštovanju i uvažavanju naroda od strane drugih naroda neću ni da govorim.
Toliko o Brozovoj ZAOSTAVŠTINi!!!!!!

STEFAN*PFC*

pre 11 godina

LJudi shvatite jedno bio je MASON VISOKOG STEPENA sto znaci samo dve stvari -prva:da je sve bilo isplanirano sto se tice raspadanja SFRJ-a pravoslavlja SRBIJE-KOSOVA posle njegovog zivota ili druga stvar:sve je bio samo jedan eksperiment da bi se civilizovalo tadasnje 60% nepismeno drustvo,njemu je bio zagarantovan fenomenalan zivot u oba slucaja a meni je krivo sto druga stvar sa pismenoscu nije uspela bar za jos 20%...!!!

Dejan

pre 11 godina

Tito nama Srbima nije nikakav. Kratkorocno je udenuo neke pozajmljene pare ljudima pa su ga zato (valjda) voleli, ali je zato Srbiju i srpski narod u nacionalnom smislu unazadio bar 200 godina. On nama nije nikakav. Bolje nek ga sahrane u Zagrebu ili Tirani, on je njima mnogo vise dobra ucinio nego nama.

Nislija

pre 11 godina

Ja se slazem sa Svetlanom,a predlazem da se Srbija svega toga odrekne,cak i profita od turisticke atrakcija (za neke mesta hodocasca) i predlazem da se ostalih pet dogovore kako vec znaju,samo neka ga nose....

drug

pre 11 godina

Zar se nije doticni zalagao za jednakost i kolektivnu svojinu. Odakle onda njemu sve to, a dosao je iz ... Ili sve drzava da uzme to, a od groba napraviti vecu turisticku atrakciju na kojoj moze lepo da se zaradi, ili da se vrati prethodnim vlasnicima, eliti, koja je zivela u tim kucama i koja je koristila te placeve, pre nego sto su dosli ljudi koji se zalazu za "jednakost i kolektivnu svojinu",a isterivali lekare,advokate,trgovce,ekonomiste iz svojih vila i uzimali ih! Ne znam odakle ovoliko ljudi koji toliko uzdizu jos uvek Tita... A daaa, to su oni koji prezeljkuju novog Tita/Slobu i koji su glasali za novo malog Tita/Slobu, znate na koga mislim...

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Nekoliko istorijskih CINJENICA:

- Za vreme Tita Srbija je PO PRVI PUT od Cara Dusana bila ujedinjena i bez unutrasnjih granica (bar do 1974.).

- Za vreme Tita Srbija je postigla vrhunac svog teritorijalnog prosirenja. Teritoriju te velicine nismo drzali jos od 1355.

- Negde izmedju 70% i 90% sve infrastrukture u DANASNJOJ Srbiji izgradjeno je za vreme Tita. U njegovo vreme bili smo (kao deo Jugoslavije) osma najmocnija vojna sila na svetu.

- Tito NIJE stvorio "veliku Hrvatsku". To je ucinila Kraljevina Jugoslavija ugovorom Cvetkovic-Macek iz 1939. godine.

- Za vreme Tita obnovljeno je vise manastira i crkava SPC i renovirano vise fresaka, ikona i ikonostasa nego za prethodnih 600 godina ZAJEDNO.

- Za poslednjih 1400 godina nase istorije na Balkanu, Tito je bio APSOLUTNO JEDINI vladar koji nam je obezbedio 35 (zapravo 45) godina KONTINUIRANOG mira, prosperiteta i harmonije -- decenije tokom kojih je nas narod mogao da se umnozi, regenerise, oporavi i uzdigne bez straha da ce ga neko nabiti na kolac ili njegovo dete na bajonet.

- Titova Jugoslavija je bila jedina "komunisticka" zemlja ciji stanovnici su mogli slobodno da putuju u inostranstvo -- i ciji stanovnici su se REDOVNO, DOBROVOLJNO I BEZ PRISILE u nju vracali.

Jel' treba jos ?

Na Sekspirovom grobu pise: "Blazen bio ko kamen ovaj ne remeti, al' proklet da je k'o kosti mi pomuti" ("Bleste be the man that spares thes stones / And curst be he that moves my bones").

DOBRO se cuvajte ljutitih kostiju!

mrsislav

pre 11 godina

''Imamo, rekao bih, malo šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju''
Jel ovom čoveku dobro? Država je ostala u srcima mnogih, socijalista je premijer, a komunizam će tek da dođe u Srbiju.

MarkoHR

pre 11 godina

@za sve koji pljuju po Titu
Nije Tito postavio ni Slobu ni Franceka ni Aliju niti tjerao ljude da kolju jedni druge. Tito je imao svojih pogrešaka i osobno mislim da je propustio važnu priliku kontrolirano prevesti Jugoslaviju u kapitalizam i demokraciju dok je još držao sve uzde ali je isto tako činjenica da je radio ono za što je mislio da je u najboljem interesu naroda. Za puno stvari nije imao izbora jer je bio stiješnjen između Varšavskog pakta i NATO. Za razliko od gore spomenutih karikatura Tito nije bio kleptoman i jako malo od luksuza u kojem je uživao je zaista i prepisao na sebe. A što se groba tiče: ako ga vi nećete šaljite ga nama, koji jugonostalgični eurić neće škoditi turizmu.

slavko

pre 11 godina

Ljudi sta ste se istripovali.Plate mogu da naslede,po neku sitnicu i to je to.
Ostalo su predsednicki pokloni.
A ovi sto bi da iseljavaju Tita,neka pokazu na jednog koji je 50 godina vodio zemlju,odradio industrijalizaciju i infrastrukturno obezbedio

Zoran

pre 11 godina

Ono sto je Tito dobio na poklon kao drzavnik treba da podele bivse republike Jugoslavije (rodbina sa tim nema nikakve veze).
Njegove posmrtne ostatke treba dati Hrvatskoj da raspolaze sa njima kako hoce (Kumrovec itd)ili republikama gde se jos nadaju da vrate sto se vratiti ne moze (muslimanska Bosna). Kuca cveca zauzima preskupu lokaciju u Beogradu za bilo ciji grob, a kamoli za grob koji Beogradjanima ne znaci nista. Samo odrzavanje groba nije vredno para radi povremenih ekskurzija Slovenaca koji dolaze iz radoznalosti i radi jeftinog piva. Slovenci su romanticni samo na tudjim teritorijama. Neka mu naprave grob u najskupljem delu Ljubljane i sve je ok. Ta lokacija treba da se iskoristi za novi klinicki centar ili sagrade ekskluzivni stanovi za izdavanje strancima koji ce donositi profit. Nema nista od Titoturizma.
I dosta je vise romantike kako je bilo. Njega vise nema kakav god da je bio, idemo dalje.

možete da ga volite ili mrzite, ali ne možete biti ravnodušni

pre 11 godina

Chitam, ne mogu da verujem... Da li ovde josh uvek neko ima tri chiste? Koje titovo vlashishtvo, shta je on to zaradio da ostavi unucima? Otimao, ubijao, zna se gde i koga, eto kako stekao. Sve to u fond sa Titove zrtve, u koliko se vec ne zna od koga je oteo, ili ih je vec sve pobio...
(moravac, 9. februar 2013 23:30)

Vidiš, da nije bilo tog i takvog Tita, ti danas ne bi imao ništa, apsolutno ništa. Još se troši i prodaje ono što je on napravio, uz pomoć naroda. Ove raspikuće su sve spiskale i uništile ratovima i otimačinom, rasprodale mafiji za budzašto kako bi napunili sopstvene džepove.
Koliko god da je ostalo, malo je za ono što je ipak ostavio za sobom.

zmitjkoe

pre 11 godina

Носите га кући, ионако је у ту кућу ушао као бравар.
(слатко од снова - нинџа корњача, 9. februar 2013 23:46)

Kuca mrtvog je tamo gde je sahranjen. Mozda je bio i bravar, ko zna? Ali kakav bravar je samo on bio! Od bipolarnog sukobljenog sveta, napravio je treci svet i bio na njegovom celu. Bravar se druzio sa carevima, kraljevima, holivudskim glumicama i dzet setom. Kad je umro, ceo svet je dosao u Beograd, najveca sahrana u istoriji. Postavio Jugosalaviju na mapu sveta. Eh, kakav je to bravar bio. Danas kupuju diplome da bi dokazali da su pametni. Tito nije imao diplomu, on se rodio takav, kao car. Cak i ovaj sa diplomom ga kopira, sto je neprijatno gledati.

Posmatrac

pre 11 godina

Ako hocete grob, eto vam ga nosite ga. Covek koji je unazadio srpski narod, pocepao ga na sitne delove, dao oprost za Jasenovac i ubio u pojam svest srpskog naroda... ne zasluzuje da bude sahranjen u Srbiji.
(student_iz_parka, 9. februar 2013 21:45)
Da si ti meni ziv i zdrav, ali se vidi da si nitkov i da pojma o zivotu nemas. Pozdrav od diplomiranog inzinjera Savezne Federativne Republike Jugoslavije.

Trendy kombinacija "staklo-mermer"

pre 11 godina

Koliko se sećam, a veoma dobro se sećam, Titov grob u "Kući cveća", po njegovom izričitom zahtevu (poslednjoj volji) bio je od belog venčačkog mermera sa zlatnim slovima (kao na slici). Nikakvog stakla preko natpisa nije bilo, niti je bilo predviđeno da prekriva (štiti slova i brojeve), jer "Kuća cveća" nije otvoren, već zatvoren prostor. Prema tome, ko je postavio staklo, i uz čije odobrenje?

draganbg

pre 11 godina

vece budalastine nisam skoro cuo... budite srecni sto ste dobili i te dzakove, ja vam ni to ne bih dao, vec bih tu zaostavstinu proglasio bezbednosnim rizokom i visokom drzavnom tajnom i mogli bi da se slikate....

zmitjkoe

pre 11 godina

Samo onaj srbin koji ne zna ove činjenice može da ga smatra i srpskim herojem, m ostali znamo da je on najveći krvnik srpskog naroda.
(Smrt fašizmu .!. komunizmu!, 9. februar 2013 22:12)

Ne znam ko ste "vi ostali", ali znam da besramno laprdate budalastine, i to samo zbog toga sto ne mozete da oprostite Titu sto je bio "Hrvat". Srbija (u okviru Jugoslavije) je imala Periklovo doba. Srbija je 20 godina posle rata od unistene zemlje postala industrijski srednje razvijena evropska zemlja. Beograd je od palanke postao metropola, centar treceg sveta. Tito je jedan od najvecih istorijskih figura 20 veka, postovan u celom svetu. Sve sto danas imate napravljeno je u njegovo vreme, od uslovom da je prezivelo Milosevicevu eru, kad su Srbi unistavali Srbiju. Ili vasu eru, koja se upravo dogadja u svoj svojoj jadnosti i bezizlaza. Danas je Srbija na dnu, daleko ispod susednih zemalja, kojima smo se smejali, i jos se opire ulasku u Evropu, gde je za vreme Tita bila. Danas je Srbija siromasna, unistena, opljackana, u raljama politicke mafije. Srbiji ce biti potreban citav vek da bi dostigla nivo iz Titovog doba. Umesto da od Titovog groba napravite svetsku turisticku atrakciju, vi bi ga proterali u Kumrovec. I to je njegova jedina krivica. Kad covek samo pomisli da je mogao da se rodi u Nisu. Kao car Konstantin. Najveci Srbin od kad se meri vreme.

Tibor

pre 11 godina

STARI (za one koji ne znaju to je Titov nadimak) je legenda. Pa i nakon toliko godina od njegove smrti, možete samo da mu zavidite, pa čak i kao mrtvacu, jer ne znate šta ćete sa njim. Za svakoga je vruć krompir. :-),
:-), :-)

слатко од снова - нинџа корњача

pre 11 godina

Носите га кући, ионако је у ту кућу ушао као бравар. А уместо гроба на јавној површини направите вртић за децу. Да се играју.

La Loš

pre 11 godina

Tito je bio "vladar" JUGOSLAVIJE - ispratio ga je i narod i svet.
Petar je bio vladar JUGOSLAVIJE - nije ga ispratio ni narod ni svet.

Ima li ko zaključak?

Berlinac

pre 11 godina

Dusko Tomic , advokat Lane Broz , a za njega je odlazak nekome na grob nostalgija !?!? Koliko ja znam , seljacino , ljudima se na grob ide iz postovanja . U Nemackoj , posle ove izjave , ti sigurno ne bi vise zastupao istu stranku ! Al ti si u Sarajevu ...

Kvazimoodo

pre 11 godina

Svojevremeno su Voja, Toma i Aca isli sa nekim glogovim kolcem u Kucu Cveca ali ih nisu pustili. Toma i Aca su sad na vlasti, sad tesko da im iko ista moze zabraniti pa bi mogli da probaju ponovo. Ovog puta uspeh zagarantovan.

moravac

pre 11 godina

Chitam, ne mogu da verujem... Da li ovde josh uvek neko ima tri chiste? Koje titovo vlashishtvo, shta je on to zaradio da ostavi unucima? Otimao, ubijao, zna se gde i koga, eto kako stekao. Sve to u fond sa Titove zrtve, u koliko se vec ne zna od koga je oteo, ili ih je vec sve pobio...

coa_

pre 11 godina

Nosite "cvecaru" u Zagreb, Ljublajnu, Sarajevo, gde god bilo. Samo da je ne gledamo vise!
Neka mu se klanjaju oni koje je zaduzio, Srbiji zaista nije potreban!
U Beogradu mu ionako nikada nije ni bilo mesto!

pionir

pre 11 godina

sta god ,neka pociva u miru,nekom je bio dobar,nekome los,ali vecina moze da mu samo zahvali,i da ima postovanja,jer ne bi zavrsili skole,imali to sto danas imaju,...a nasledstvo mislim da ipak treba da pripadne njegovoj deci,bez obzira na sve,kao i kod svakog drugog pokojnika

iii

pre 11 godina

Kakav god da je Tito bio on nije na taj nacin funkcionisao, nije za zivota svoju porordicu obezbedio tajnim racunima u Svajcarskoj, a lako je to mogao. Malo je tuzno da se sada njegovi potomci grabe oko nasledja.

Smrt fašizmu .!. komunizmu!

pre 11 godina

On je heroj hrvatima jer im je dao državu veću nego što zaslužuju, oprostio im ratni dug iz drugog svetskog rata u naše ime, pomilovao ustaške oficire i promovisao ih u komunističke komesare koji su kasnije osmislili etničko čišćenje koje je realizovano devedesetih.
Heroj je i albancima jer im je dao Kosovo, a srpskim izbeglicama zabranio povratak na Kosovo posle završetka rata.
Pobio je sve intelektualce u Srbiji koji su se suprotstavljali ideji jednopartijskog bezumlja, i danas se otkrivaju masovne grobnice koje svedoče o tome.
Samo onaj srbin koji ne zna ove činjenice može da ga smatra i srpskim herojem, m ostali znamo da je on najveći krvnik srpskog naroda.

Zoki

pre 11 godina

Teoretski, porodica bi mogla da polaze pravo na posmrtne ostatke, ali ne na grob kao takav. To nije grob kao i svaki drugi, jer se nalazi van groblja, na zemljištu koje nikada nije bilo privatno vlasništvo pokojnika.

Bez obzira na sve, pa i na to da oni kojima je to zemljiste oduzeto imaju svoje naslednike, mislim da pokojnika treba ostaviti tamo gde je sahranjen. kakav god da je bio i sta god mislili o njemu.

iskustvo uci

pre 11 godina

Alo, pa nije vas Tito ujedinio nego vas kralj ,,ujedinitelj". Postovanje za Tita. Ne mogu ovi vasi ni da okrece ono sto je on napravio. P.s. Ako su na vlasti i oko vlasti bili ovakvi kao sada, nemojte se cuditi svemu sto se desavalo 1945. Bilo je zasluzeno.Videcete vi kada bankari pocnu otimati.

Iza Brda

pre 11 godina

Pitanje Brozovog groba spada u domen restitucije. On leži na imanju koje je nekome oduzeto posle "oslobodjenja" 1944.-te, i koje treba da bude vraćeno naslednicima. Koliko znam, Zakonom je zabranjeno da se ljudi sahranjuju van za to odredjenog mesta (groblje), pa slučaj "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", može da se tretira i kao komunalni problem. I, još jedno pitanje:odakle sada tolika imovina, kada je Zagorac bio pošteni komunista, koji je radio za narod i državu? Mi smo učili da je samo kralj krao u trpao zlatne poluge u džepove pre nego što je pobegao iz zemlje.

crni domino

pre 11 godina

Kod ovih radikala ni grobovi nece imati mira.
Jos ce poceti da hapse i njihove stanovnike.
A kere laju i pene te sene na svaku Krcunovu ili Masterovu rec.

au

pre 11 godina

A хоће ли госпођа да обештети краљевску породицу чији је прогон наредио ЈБроз и КПЈ(данас би се то могло формулисати као заједнички злочиначки подухват)
Треба и имовину ове породице обухватити у фонд за реституцију јер су имали директну имовинску корист од одузетих добара а то се дешавало по наређењу и одобрењу ЈБроз.шта са имовином Краљевине Југославије коју је Броз поклонио себи?

Tutankamon

pre 11 godina

Sveto mesto gde Srbi sahranjuju svoje kraljeve je Oplenac! Tita kulturno spakovati i vozom prebaciti u skladu sa svim protokolima do Hrvatske (ipak je on iz Zagorja) pa neka ga oni dele sa kim hoce.
(limanac, 9. februar 2013 22:09)

Pre nego budu poslati na sveto mesto kraljeve doceka sacekusa vjernih oficira ili mozda vlastiti kum i malo ga poceslja usicom sekire, cito da potvrdi lojalitet i sveto bratsvo-poslije ga otpreme na sveto mjesto....
nesto si se ufurao u taj Oplenac ko da su faraone sadili tamo a ne nekolicinu Karadjordjevica nakon sto su dosli glave prethodnoj dinastiji trgovaca ups! svetih lica- iliti lica sto se obogatise prodajom gica!
A ti se i dalje lozi na ideju Pere i Ace Ramzesa ali slabo je koji od njih ima formata kao Tile...

mrSale71

pre 11 godina

Dok smo bili drugovi imali smo sve,sada kada smo gospoda nemamo nista! Ne dirajte toga coveka,jer i ovo malo sto danas imamo je zahvaljujuci njemu! Titova Jugoslavija= najjaca drzava sveta!!!

limanac

pre 11 godina

Sveto mesto gde Srbi sahranjuju svoje kraljeve je Oplenac! Tita kulturno spakovati i vozom prebaciti u skladu sa svim protokolima do Hrvatske (ipak je on iz Zagorja) pa neka ga oni dele sa kim hoce.

Grada

pre 11 godina

Izmena poklona izmedju drzavnika je sastavni deo medjudrzavnih odnosa. Da bi dobili poklon morate nesto da donesete. Niko vam ne daje na poklon skupoceni sat ili automobil a da nije od vas dobio neku vrednu stvar, koja je deo vase kulture ili istorije. Prema tome pokloni koji je Tito dobijaju su "zasluzeni" vrednim stvarima koje je on davao, i sigurno nije kupovao od svoje plate i ustedjevine. Po meni, svi pokloni treba da budu u vlasnisstvu drzave jer su deo medjunarodnih odnose i ondasnje pozicije Jugoslavije, koju Tito nije stvorio iz sopstvenih sredstava, nego iz budzeta.

Shomi

pre 11 godina

Belzebub nam se vise na glavu popeo...sve sto ima veze sa njim hitno da se ekspeduje na Kolimu, gde i pripada sa zlotvorima koji su nas unazadili

danko

pre 11 godina

upravo sam gledao emisiju na htv,u CINEMA KOMUNISTO odnosno jugoslovenskoj filmskoj industriji,i kad čovjek gleda kakva smo mi zemlja bili i sa kojim poštovanjem su se prema drugu titu ponašali glumci iz amerike i cijelog svijeta i onda nađemo ove ovde naše nacionaliste koji tvrde kako je u jugi bila diktatura i komunizam odmah mi se počne povraćati od muke,da je u jugoslaviji bio komunizam nebi titu došao niti jedan američki glumac a ne jedan kirk daglas,elizabeta tejlor ili robert de niro,pa glava bi im u americi bila skinuta što sarađuju sa komunistom titom,svi znamo kakvi su ameri i dan danas alergični na komunizam e to vam govori koliko je jugoslavija bila komunistička država,kod nas je bio čisti socijalizam a ne kako to neki tvrde komunistička diktatura,.

nina

pre 11 godina

Ma treba da sagradimo jedan zid plača pored njegovog groba,pa da ovaj jadan narod ima gde da se izrida šta je dočekao od ovih kvazi političara -lopova i giliptera.Samo ratove,bedu,mržnju...
A kad se izridamo,da mu se poklonimo.On je naš jedini vladar pod kojim smo skrpili 45 godina mira i malo dostojanstvenog života.

student_iz_parka

pre 11 godina

Ako hocete grob, eto vam ga nosite ga. Covek koji je unazadio srpski narod, pocepao ga na sitne delove, dao oprost za Jasenovac i ubio u pojam svest srpskog naroda... ne zasluzuje da bude sahranjen u Srbiji.

pedjolino

pre 11 godina

A šta je sa nama?Mi smo njegovo nasledstvo,ali izgleda da su njegovi pravi naslednici uzeli nasledstvo pre reda i odluka suda.Nama "običnima"ne preostaje ništa drugo nego da kupimo mrvice ispod njihovog stola.

zoran

pre 11 godina

Komunjare na čelu sa Brozom kog su dovele 1945. u Srbiju su mom dedi, predratnom leskovačkom trgovcu još od XIX veka i nosiocu Albanske Spomenice, oduzele 10 ari placa u najcentrastijem centru grada Leskovca i od tada koriste to zemljište i ubiraju prihod. I! Šta sad?
U Januaru ste rekli lova u Aprilu. Od tog obećanja je prošlo godinu dana. Nemoj da me lažete više. Ako ne predate pare, ode kuća...

danko

pre 11 godina

upravo sam gledao emisiju na htv,u CINEMA KOMUNISTO odnosno jugoslovenskoj filmskoj industriji,i kad čovjek gleda kakva smo mi zemlja bili i sa kojim poštovanjem su se prema drugu titu ponašali glumci iz amerike i cijelog svijeta i onda nađemo ove ovde naše nacionaliste koji tvrde kako je u jugi bila diktatura i komunizam odmah mi se počne povraćati od muke,da je u jugoslaviji bio komunizam nebi titu došao niti jedan američki glumac a ne jedan kirk daglas,elizabeta tejlor ili robert de niro,pa glava bi im u americi bila skinuta što sarađuju sa komunistom titom,svi znamo kakvi su ameri i dan danas alergični na komunizam e to vam govori koliko je jugoslavija bila komunistička država,kod nas je bio čisti socijalizam a ne kako to neki tvrde komunistička diktatura,.

nina

pre 11 godina

Ma treba da sagradimo jedan zid plača pored njegovog groba,pa da ovaj jadan narod ima gde da se izrida šta je dočekao od ovih kvazi političara -lopova i giliptera.Samo ratove,bedu,mržnju...
A kad se izridamo,da mu se poklonimo.On je naš jedini vladar pod kojim smo skrpili 45 godina mira i malo dostojanstvenog života.

student_iz_parka

pre 11 godina

Ako hocete grob, eto vam ga nosite ga. Covek koji je unazadio srpski narod, pocepao ga na sitne delove, dao oprost za Jasenovac i ubio u pojam svest srpskog naroda... ne zasluzuje da bude sahranjen u Srbiji.

zmitjkoe

pre 11 godina

Samo onaj srbin koji ne zna ove činjenice može da ga smatra i srpskim herojem, m ostali znamo da je on najveći krvnik srpskog naroda.
(Smrt fašizmu .!. komunizmu!, 9. februar 2013 22:12)

Ne znam ko ste "vi ostali", ali znam da besramno laprdate budalastine, i to samo zbog toga sto ne mozete da oprostite Titu sto je bio "Hrvat". Srbija (u okviru Jugoslavije) je imala Periklovo doba. Srbija je 20 godina posle rata od unistene zemlje postala industrijski srednje razvijena evropska zemlja. Beograd je od palanke postao metropola, centar treceg sveta. Tito je jedan od najvecih istorijskih figura 20 veka, postovan u celom svetu. Sve sto danas imate napravljeno je u njegovo vreme, od uslovom da je prezivelo Milosevicevu eru, kad su Srbi unistavali Srbiju. Ili vasu eru, koja se upravo dogadja u svoj svojoj jadnosti i bezizlaza. Danas je Srbija na dnu, daleko ispod susednih zemalja, kojima smo se smejali, i jos se opire ulasku u Evropu, gde je za vreme Tita bila. Danas je Srbija siromasna, unistena, opljackana, u raljama politicke mafije. Srbiji ce biti potreban citav vek da bi dostigla nivo iz Titovog doba. Umesto da od Titovog groba napravite svetsku turisticku atrakciju, vi bi ga proterali u Kumrovec. I to je njegova jedina krivica. Kad covek samo pomisli da je mogao da se rodi u Nisu. Kao car Konstantin. Najveci Srbin od kad se meri vreme.

mrSale71

pre 11 godina

Dok smo bili drugovi imali smo sve,sada kada smo gospoda nemamo nista! Ne dirajte toga coveka,jer i ovo malo sto danas imamo je zahvaljujuci njemu! Titova Jugoslavija= najjaca drzava sveta!!!

Smrt fašizmu .!. komunizmu!

pre 11 godina

On je heroj hrvatima jer im je dao državu veću nego što zaslužuju, oprostio im ratni dug iz drugog svetskog rata u naše ime, pomilovao ustaške oficire i promovisao ih u komunističke komesare koji su kasnije osmislili etničko čišćenje koje je realizovano devedesetih.
Heroj je i albancima jer im je dao Kosovo, a srpskim izbeglicama zabranio povratak na Kosovo posle završetka rata.
Pobio je sve intelektualce u Srbiji koji su se suprotstavljali ideji jednopartijskog bezumlja, i danas se otkrivaju masovne grobnice koje svedoče o tome.
Samo onaj srbin koji ne zna ove činjenice može da ga smatra i srpskim herojem, m ostali znamo da je on najveći krvnik srpskog naroda.

Tibor

pre 11 godina

STARI (za one koji ne znaju to je Titov nadimak) je legenda. Pa i nakon toliko godina od njegove smrti, možete samo da mu zavidite, pa čak i kao mrtvacu, jer ne znate šta ćete sa njim. Za svakoga je vruć krompir. :-),
:-), :-)

iii

pre 11 godina

Kakav god da je Tito bio on nije na taj nacin funkcionisao, nije za zivota svoju porordicu obezbedio tajnim racunima u Svajcarskoj, a lako je to mogao. Malo je tuzno da se sada njegovi potomci grabe oko nasledja.

La Loš

pre 11 godina

Tito je bio "vladar" JUGOSLAVIJE - ispratio ga je i narod i svet.
Petar je bio vladar JUGOSLAVIJE - nije ga ispratio ni narod ni svet.

Ima li ko zaključak?

Tutankamon

pre 11 godina

Sveto mesto gde Srbi sahranjuju svoje kraljeve je Oplenac! Tita kulturno spakovati i vozom prebaciti u skladu sa svim protokolima do Hrvatske (ipak je on iz Zagorja) pa neka ga oni dele sa kim hoce.
(limanac, 9. februar 2013 22:09)

Pre nego budu poslati na sveto mesto kraljeve doceka sacekusa vjernih oficira ili mozda vlastiti kum i malo ga poceslja usicom sekire, cito da potvrdi lojalitet i sveto bratsvo-poslije ga otpreme na sveto mjesto....
nesto si se ufurao u taj Oplenac ko da su faraone sadili tamo a ne nekolicinu Karadjordjevica nakon sto su dosli glave prethodnoj dinastiji trgovaca ups! svetih lica- iliti lica sto se obogatise prodajom gica!
A ti se i dalje lozi na ideju Pere i Ace Ramzesa ali slabo je koji od njih ima formata kao Tile...

iskustvo uci

pre 11 godina

Alo, pa nije vas Tito ujedinio nego vas kralj ,,ujedinitelj". Postovanje za Tita. Ne mogu ovi vasi ni da okrece ono sto je on napravio. P.s. Ako su na vlasti i oko vlasti bili ovakvi kao sada, nemojte se cuditi svemu sto se desavalo 1945. Bilo je zasluzeno.Videcete vi kada bankari pocnu otimati.

Grada

pre 11 godina

Izmena poklona izmedju drzavnika je sastavni deo medjudrzavnih odnosa. Da bi dobili poklon morate nesto da donesete. Niko vam ne daje na poklon skupoceni sat ili automobil a da nije od vas dobio neku vrednu stvar, koja je deo vase kulture ili istorije. Prema tome pokloni koji je Tito dobijaju su "zasluzeni" vrednim stvarima koje je on davao, i sigurno nije kupovao od svoje plate i ustedjevine. Po meni, svi pokloni treba da budu u vlasnisstvu drzave jer su deo medjunarodnih odnose i ondasnje pozicije Jugoslavije, koju Tito nije stvorio iz sopstvenih sredstava, nego iz budzeta.

zoran

pre 11 godina

Komunjare na čelu sa Brozom kog su dovele 1945. u Srbiju su mom dedi, predratnom leskovačkom trgovcu još od XIX veka i nosiocu Albanske Spomenice, oduzele 10 ari placa u najcentrastijem centru grada Leskovca i od tada koriste to zemljište i ubiraju prihod. I! Šta sad?
U Januaru ste rekli lova u Aprilu. Od tog obećanja je prošlo godinu dana. Nemoj da me lažete više. Ako ne predate pare, ode kuća...

pionir

pre 11 godina

sta god ,neka pociva u miru,nekom je bio dobar,nekome los,ali vecina moze da mu samo zahvali,i da ima postovanja,jer ne bi zavrsili skole,imali to sto danas imaju,...a nasledstvo mislim da ipak treba da pripadne njegovoj deci,bez obzira na sve,kao i kod svakog drugog pokojnika

Zoki

pre 11 godina

Teoretski, porodica bi mogla da polaze pravo na posmrtne ostatke, ali ne na grob kao takav. To nije grob kao i svaki drugi, jer se nalazi van groblja, na zemljištu koje nikada nije bilo privatno vlasništvo pokojnika.

Bez obzira na sve, pa i na to da oni kojima je to zemljiste oduzeto imaju svoje naslednike, mislim da pokojnika treba ostaviti tamo gde je sahranjen. kakav god da je bio i sta god mislili o njemu.

Kvazimoodo

pre 11 godina

Svojevremeno su Voja, Toma i Aca isli sa nekim glogovim kolcem u Kucu Cveca ali ih nisu pustili. Toma i Aca su sad na vlasti, sad tesko da im iko ista moze zabraniti pa bi mogli da probaju ponovo. Ovog puta uspeh zagarantovan.

Berlinac

pre 11 godina

Dusko Tomic , advokat Lane Broz , a za njega je odlazak nekome na grob nostalgija !?!? Koliko ja znam , seljacino , ljudima se na grob ide iz postovanja . U Nemackoj , posle ove izjave , ti sigurno ne bi vise zastupao istu stranku ! Al ti si u Sarajevu ...

crni domino

pre 11 godina

Kod ovih radikala ni grobovi nece imati mira.
Jos ce poceti da hapse i njihove stanovnike.
A kere laju i pene te sene na svaku Krcunovu ili Masterovu rec.

Iza Brda

pre 11 godina

Pitanje Brozovog groba spada u domen restitucije. On leži na imanju koje je nekome oduzeto posle "oslobodjenja" 1944.-te, i koje treba da bude vraćeno naslednicima. Koliko znam, Zakonom je zabranjeno da se ljudi sahranjuju van za to odredjenog mesta (groblje), pa slučaj "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", može da se tretira i kao komunalni problem. I, još jedno pitanje:odakle sada tolika imovina, kada je Zagorac bio pošteni komunista, koji je radio za narod i državu? Mi smo učili da je samo kralj krao u trpao zlatne poluge u džepove pre nego što je pobegao iz zemlje.

limanac

pre 11 godina

Sveto mesto gde Srbi sahranjuju svoje kraljeve je Oplenac! Tita kulturno spakovati i vozom prebaciti u skladu sa svim protokolima do Hrvatske (ipak je on iz Zagorja) pa neka ga oni dele sa kim hoce.

coa_

pre 11 godina

Nosite "cvecaru" u Zagreb, Ljublajnu, Sarajevo, gde god bilo. Samo da je ne gledamo vise!
Neka mu se klanjaju oni koje je zaduzio, Srbiji zaista nije potreban!
U Beogradu mu ionako nikada nije ni bilo mesto!

au

pre 11 godina

A хоће ли госпођа да обештети краљевску породицу чији је прогон наредио ЈБроз и КПЈ(данас би се то могло формулисати као заједнички злочиначки подухват)
Треба и имовину ове породице обухватити у фонд за реституцију јер су имали директну имовинску корист од одузетих добара а то се дешавало по наређењу и одобрењу ЈБроз.шта са имовином Краљевине Југославије коју је Броз поклонио себи?

moravac

pre 11 godina

Chitam, ne mogu da verujem... Da li ovde josh uvek neko ima tri chiste? Koje titovo vlashishtvo, shta je on to zaradio da ostavi unucima? Otimao, ubijao, zna se gde i koga, eto kako stekao. Sve to u fond sa Titove zrtve, u koliko se vec ne zna od koga je oteo, ili ih je vec sve pobio...

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Nekoliko istorijskih CINJENICA:

- Za vreme Tita Srbija je PO PRVI PUT od Cara Dusana bila ujedinjena i bez unutrasnjih granica (bar do 1974.).

- Za vreme Tita Srbija je postigla vrhunac svog teritorijalnog prosirenja. Teritoriju te velicine nismo drzali jos od 1355.

- Negde izmedju 70% i 90% sve infrastrukture u DANASNJOJ Srbiji izgradjeno je za vreme Tita. U njegovo vreme bili smo (kao deo Jugoslavije) osma najmocnija vojna sila na svetu.

- Tito NIJE stvorio "veliku Hrvatsku". To je ucinila Kraljevina Jugoslavija ugovorom Cvetkovic-Macek iz 1939. godine.

- Za vreme Tita obnovljeno je vise manastira i crkava SPC i renovirano vise fresaka, ikona i ikonostasa nego za prethodnih 600 godina ZAJEDNO.

- Za poslednjih 1400 godina nase istorije na Balkanu, Tito je bio APSOLUTNO JEDINI vladar koji nam je obezbedio 35 (zapravo 45) godina KONTINUIRANOG mira, prosperiteta i harmonije -- decenije tokom kojih je nas narod mogao da se umnozi, regenerise, oporavi i uzdigne bez straha da ce ga neko nabiti na kolac ili njegovo dete na bajonet.

- Titova Jugoslavija je bila jedina "komunisticka" zemlja ciji stanovnici su mogli slobodno da putuju u inostranstvo -- i ciji stanovnici su se REDOVNO, DOBROVOLJNO I BEZ PRISILE u nju vracali.

Jel' treba jos ?

Na Sekspirovom grobu pise: "Blazen bio ko kamen ovaj ne remeti, al' proklet da je k'o kosti mi pomuti" ("Bleste be the man that spares thes stones / And curst be he that moves my bones").

DOBRO se cuvajte ljutitih kostiju!

pedjolino

pre 11 godina

A šta je sa nama?Mi smo njegovo nasledstvo,ali izgleda da su njegovi pravi naslednici uzeli nasledstvo pre reda i odluka suda.Nama "običnima"ne preostaje ništa drugo nego da kupimo mrvice ispod njihovog stola.

слатко од снова - нинџа корњача

pre 11 godina

Носите га кући, ионако је у ту кућу ушао као бравар. А уместо гроба на јавној површини направите вртић за децу. Да се играју.

zmitjkoe

pre 11 godina

Носите га кући, ионако је у ту кућу ушао као бравар.
(слатко од снова - нинџа корњача, 9. februar 2013 23:46)

Kuca mrtvog je tamo gde je sahranjen. Mozda je bio i bravar, ko zna? Ali kakav bravar je samo on bio! Od bipolarnog sukobljenog sveta, napravio je treci svet i bio na njegovom celu. Bravar se druzio sa carevima, kraljevima, holivudskim glumicama i dzet setom. Kad je umro, ceo svet je dosao u Beograd, najveca sahrana u istoriji. Postavio Jugosalaviju na mapu sveta. Eh, kakav je to bravar bio. Danas kupuju diplome da bi dokazali da su pametni. Tito nije imao diplomu, on se rodio takav, kao car. Cak i ovaj sa diplomom ga kopira, sto je neprijatno gledati.

Posmatrac

pre 11 godina

Ako hocete grob, eto vam ga nosite ga. Covek koji je unazadio srpski narod, pocepao ga na sitne delove, dao oprost za Jasenovac i ubio u pojam svest srpskog naroda... ne zasluzuje da bude sahranjen u Srbiji.
(student_iz_parka, 9. februar 2013 21:45)
Da si ti meni ziv i zdrav, ali se vidi da si nitkov i da pojma o zivotu nemas. Pozdrav od diplomiranog inzinjera Savezne Federativne Republike Jugoslavije.

igorpl

pre 11 godina

Brozova zaostvaština je monogo više od onog a što se nalazi u trezoru. Kad god upalite auto i krente da vozite vozite po najmanje 90% onoga što je u njegovo vreme urađeno, onda tu su zgrade, novosti, neke fabrike...
Ukratko ono što ovi i da se zaduže 10000000000000000000000000000000000000000000 eura ne bi mogli ni da okreče verovatno.
A tadašnji dug cele SFRJ države je bio manji od današnjeg pojedinanog duga bilo koje države, o standardu, poštovanju i uvažavanju naroda od strane drugih naroda neću ni da govorim.
Toliko o Brozovoj ZAOSTAVŠTINi!!!!!!

A?

pre 11 godina

Polovina komentara je u stilu: sta ce nam, krvnik srpskog naroda, nosite ga... A ta polovina nije bila rodjena u njegovo vreme. Ja sam svaki dan sedeo u kaficu, narucivao pice svima, i uvek mi je ostajalo novca... Danas, cela bi mi plata otisla za samo jednu turu u tom kaficu! Prave krvnike naseg naroda, nazalost, moramo traziti medju nama... Opljackali su ono sto je Tito ostavio, a ostavio je drzavu na zdravim temeljima.

Shomi

pre 11 godina

Belzebub nam se vise na glavu popeo...sve sto ima veze sa njim hitno da se ekspeduje na Kolimu, gde i pripada sa zlotvorima koji su nas unazadili

zemun

pre 11 godina

@zmitjkoe - Potpuno se slažem. Iako je bilo i nekih upitnih posledica Titove vlasti po Srbiju (sistem autonomija, davanje vojvođanske Baranje Hrvatskoj), Broz je velika i pozitivna istorijska ličnost. Beograd je, baš kao i Beč u AU monarhiji, postao velii grad zahvaljujući velikoj državi. Srbija je imala zavidnu industriju i sistem malih i srednjih preduzeća. Pričati da je Tito bio antisrpski nastrojen su budalaste. On je bio komunista i u skladu s tim je delovao. 1945.je po potrebi brutalno nametao taj sistem - posledica je bilo. Vodio je rat sa svim "elementima" koji su bili protiv - počev od Bleiburga do Golog otoka. A to što većina Srba smatra da je Hrvatska morala biti sankcionisaa za NDH - pa, posrećilo im se, jer je ogroman broj Hrvata bio u NOR-u i sa srpskim komunistima 1945.dogovorio i stavio potpis na sve, pa i Baranju. To je tako. Milošević je ratom krenuo da to menja. To tako ne ide, ma koliko se nama ne sviđalo "viđeno stanje". Nije se sviđalo HR i SLO koji su smatrali da mnogo para ide kroz saveznu kasu. O satiranju svake prethodne vlasti je izlišno govoriti - svi na Balkanu vole da brišu tragove prošlosti. Zato su mali i jadni. Kao i ovaj fićfirić advokat. Brozu je mesto tu gde je tražio da bude sahranjen.

MarkoHR

pre 11 godina

@za sve koji pljuju po Titu
Nije Tito postavio ni Slobu ni Franceka ni Aliju niti tjerao ljude da kolju jedni druge. Tito je imao svojih pogrešaka i osobno mislim da je propustio važnu priliku kontrolirano prevesti Jugoslaviju u kapitalizam i demokraciju dok je još držao sve uzde ali je isto tako činjenica da je radio ono za što je mislio da je u najboljem interesu naroda. Za puno stvari nije imao izbora jer je bio stiješnjen između Varšavskog pakta i NATO. Za razliko od gore spomenutih karikatura Tito nije bio kleptoman i jako malo od luksuza u kojem je uživao je zaista i prepisao na sebe. A što se groba tiče: ako ga vi nećete šaljite ga nama, koji jugonostalgični eurić neće škoditi turizmu.

možete da ga volite ili mrzite, ali ne možete biti ravnodušni

pre 11 godina

Chitam, ne mogu da verujem... Da li ovde josh uvek neko ima tri chiste? Koje titovo vlashishtvo, shta je on to zaradio da ostavi unucima? Otimao, ubijao, zna se gde i koga, eto kako stekao. Sve to u fond sa Titove zrtve, u koliko se vec ne zna od koga je oteo, ili ih je vec sve pobio...
(moravac, 9. februar 2013 23:30)

Vidiš, da nije bilo tog i takvog Tita, ti danas ne bi imao ništa, apsolutno ništa. Još se troši i prodaje ono što je on napravio, uz pomoć naroda. Ove raspikuće su sve spiskale i uništile ratovima i otimačinom, rasprodale mafiji za budzašto kako bi napunili sopstvene džepove.
Koliko god da je ostalo, malo je za ono što je ipak ostavio za sobom.

Djordje

pre 11 godina

"šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju"
Sta sa grobovima npr faraona ili rimskih imperatora ili Austrougarskih vladara. Da li je i to nekakva dijagnoza???? Vas odnos prema istoriji izgleda da jeste.

@zmitjkoe

pre 11 godina

Периклово доба се градило под Краљем док га једнопартијски комунисти у сарадњи са усташама нису убили. Најлепше грађевине Београда и других градова су зидане у то доба. Србију су тада поштовали, ценили и волели. Србија је тада била партнер свим западним силама. Прве фабрике за производњу аутомобила, авиона, камиона у источној европи су прављене у Србији. Онда је дошао ваш "краљ", ујахао у отету кућу, незаконито одузео поштено стечено богатство пређашњих и од Београда почео да прави касабу-спавалиште за масу која је хтела да побегне са села. Нови Београд је пример српског комунизма. Равно, ружно, јефтино, бетон.

slavko

pre 11 godina

Ljudi sta ste se istripovali.Plate mogu da naslede,po neku sitnicu i to je to.
Ostalo su predsednicki pokloni.
A ovi sto bi da iseljavaju Tita,neka pokazu na jednog koji je 50 godina vodio zemlju,odradio industrijalizaciju i infrastrukturno obezbedio

despot

pre 11 godina

Nije Tito kriv za ono sto je radjeno po Srbiji. Nije on doveo ni Hrvate Ni muslimane da salju Srbe na Goliotok. Sve su to braca Srbi sami sebi radili. U hrvatskoj nije bilo Ustasa i Partizana vec samo Ustasa. U bosni pored partizana i Cetnika koji su opet Srbi bili su i pripadnici Handzar divizije (citaj Muslimani). Za sve sto nam se desavalo i sto nam se desava nije niko drugi kriv vec mi sami sebi. Zato nemojmo raspravljati o Titu i njegovoj imovini vec se ugledajmo na Bracu Hrvate i Slovence u vezi vracanja imovine Vladarima. Niti vracaju niti pominju, za razliku od nas koji sve objavljujemo uz dobose i fanfare.

Nestorov

pre 11 godina

Srbija je naslednik Jugoslavije, Srbija je bila nosilac jugoslovenske ideje, uglavnom. Dakle, ponosno cuvati Titov grob, sa sve vojnom strazom. Ili istorija pocinje izborima. Izbor je nas.

Живорад

pre 11 godina

како да не Светлана Броз. Све што је уСрбији треба поделити са осталим републикама, док оно што је тамо само је њихово. Која логика. Није чудо да се држава распала.

Alcale

pre 11 godina

@Smrt fašizmu .!. komunizmu!
U potpunosti razumem vaše pogrešne stavove jer su oni plod višegodišnjeg prikrivanja istine.
NIJE Tito kriv za progone srba, već sami srbi! Pogledajte u zadnjih 20 godina šta radimo sami sebi i budite uverini da to nije nešto novo. Mi smo takvi decenijama. Najmanje cenimo sebe a najviše mrzimo uspešne. Tiu je kum bio Srbin Aleksandar Ranković, za koga je sam Tito govorio da je deini nacionalista kog voli! Tog Srbendu su izdali njegovi Srbi iz udbe kada je prisluškivao Tita nebili ga sklonili iz titove protekcije. I tako je to od vajkada. Srba je najviše bilo na golom otoku jer su ih srbi tamo slali.
Uostalom eto uzimite istoriju srbije i idite kroz vekove i videćete da su Srbima najveći neprijatelj upravo Srbi, jednostavno nama pored nas samih ne treba drugi neprijatelj! Nikada nismo složni i nikada nećemo da podržimo brata u uspehu.
Ako i dalje smatarate da je Tito kriv za dešavanja Srbima otiđite do groba Zorana Đinđića a posle otiđite i pročitajte komentre vezane za Novaka Đovkovića i naći ćete 20% kometara u kojima se pljuje po njemu i njegovoj porodici, to neće uspeti da nađete ni u jednoj zemlji na svetu!
Tužno ali istinito!

Trendy kombinacija "staklo-mermer"

pre 11 godina

Koliko se sećam, a veoma dobro se sećam, Titov grob u "Kući cveća", po njegovom izričitom zahtevu (poslednjoj volji) bio je od belog venčačkog mermera sa zlatnim slovima (kao na slici). Nikakvog stakla preko natpisa nije bilo, niti je bilo predviđeno da prekriva (štiti slova i brojeve), jer "Kuća cveća" nije otvoren, već zatvoren prostor. Prema tome, ko je postavio staklo, i uz čije odobrenje?

mrsislav

pre 11 godina

''Imamo, rekao bih, malo šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju''
Jel ovom čoveku dobro? Država je ostala u srcima mnogih, socijalista je premijer, a komunizam će tek da dođe u Srbiju.

Zoran

pre 11 godina

Ono sto je Tito dobio na poklon kao drzavnik treba da podele bivse republike Jugoslavije (rodbina sa tim nema nikakve veze).
Njegove posmrtne ostatke treba dati Hrvatskoj da raspolaze sa njima kako hoce (Kumrovec itd)ili republikama gde se jos nadaju da vrate sto se vratiti ne moze (muslimanska Bosna). Kuca cveca zauzima preskupu lokaciju u Beogradu za bilo ciji grob, a kamoli za grob koji Beogradjanima ne znaci nista. Samo odrzavanje groba nije vredno para radi povremenih ekskurzija Slovenaca koji dolaze iz radoznalosti i radi jeftinog piva. Slovenci su romanticni samo na tudjim teritorijama. Neka mu naprave grob u najskupljem delu Ljubljane i sve je ok. Ta lokacija treba da se iskoristi za novi klinicki centar ili sagrade ekskluzivni stanovi za izdavanje strancima koji ce donositi profit. Nema nista od Titoturizma.
I dosta je vise romantike kako je bilo. Njega vise nema kakav god da je bio, idemo dalje.

drug

pre 11 godina

Zar se nije doticni zalagao za jednakost i kolektivnu svojinu. Odakle onda njemu sve to, a dosao je iz ... Ili sve drzava da uzme to, a od groba napraviti vecu turisticku atrakciju na kojoj moze lepo da se zaradi, ili da se vrati prethodnim vlasnicima, eliti, koja je zivela u tim kucama i koja je koristila te placeve, pre nego sto su dosli ljudi koji se zalazu za "jednakost i kolektivnu svojinu",a isterivali lekare,advokate,trgovce,ekonomiste iz svojih vila i uzimali ih! Ne znam odakle ovoliko ljudi koji toliko uzdizu jos uvek Tita... A daaa, to su oni koji prezeljkuju novog Tita/Slobu i koji su glasali za novo malog Tita/Slobu, znate na koga mislim...

Dejan

pre 11 godina

Tito nama Srbima nije nikakav. Kratkorocno je udenuo neke pozajmljene pare ljudima pa su ga zato (valjda) voleli, ali je zato Srbiju i srpski narod u nacionalnom smislu unazadio bar 200 godina. On nama nije nikakav. Bolje nek ga sahrane u Zagrebu ili Tirani, on je njima mnogo vise dobra ucinio nego nama.

\V/

pre 11 godina

@ (Smrt fašizmu .!. komunizmu!, 9. februar 2013 22:12)

ocito da nisi upoznat sa istorijom, ali to je tvoj problem. verziju istorije koju proklamujes molio bih te da ne siris jer onda ce biti problem svih nas.

ps.

ko je gledao na hrt 1 epizode tajnih sluzbi sfrj dobro zna koliko i gde i kada koliko je hrvata, ustasa, vojnika, civila ubijeno po hrvatskoj, sloveniji, itd. ne branim nikoga i ne osudjujem nikoga ali istoriju je lako iskriviti posto mnogo od komentatora ne cita ili ne gleda u "dobro vreme dobre emisije". biti neutralan i gledati sa strane i ne navijati ni jednoj strani, tako se prepricava istorija.

Mile

pre 11 godina

Kolko me pamćenje služi ali čini mi se da je pitanje npr. Brda kod Kranja nečija imovina al Slovenija se nešto ne oglašava da to vrati. Itd.itd.

STEFAN*PFC*

pre 11 godina

LJudi shvatite jedno bio je MASON VISOKOG STEPENA sto znaci samo dve stvari -prva:da je sve bilo isplanirano sto se tice raspadanja SFRJ-a pravoslavlja SRBIJE-KOSOVA posle njegovog zivota ili druga stvar:sve je bio samo jedan eksperiment da bi se civilizovalo tadasnje 60% nepismeno drustvo,njemu je bio zagarantovan fenomenalan zivot u oba slucaja a meni je krivo sto druga stvar sa pismenoscu nije uspela bar za jos 20%...!!!

Iva Popov

pre 11 godina

parodija na Srpsku drzavu,ciji grob je uopste u centru pravoslavne Srbije,pa to je svakako i bilo ismejavanje,slobodno nek ide gde pripada,ako se zna odakle je.

draganbg

pre 11 godina

vece budalastine nisam skoro cuo... budite srecni sto ste dobili i te dzakove, ja vam ni to ne bih dao, vec bih tu zaostavstinu proglasio bezbednosnim rizokom i visokom drzavnom tajnom i mogli bi da se slikate....

Nislija

pre 11 godina

Ja se slazem sa Svetlanom,a predlazem da se Srbija svega toga odrekne,cak i profita od turisticke atrakcija (za neke mesta hodocasca) i predlazem da se ostalih pet dogovore kako vec znaju,samo neka ga nose....

Pasa Pop

pre 11 godina

Kakve veze uopste ima pokojni drug Tito sa Srbijom,pa on je nju zatupeo,iskoristio naivne i neobrazovane seoske gradjene,napravio od njih gospodu sa sela i slepo ih vodao,i ostavio deci Srpskoj sipak,a ipak nesmeju priznati,kakva fantastika,e,Srbijo majko oprosti im

toliko

pre 11 godina

@zemun i slicni
".....AVNOJ na svom Drugom zasjednju,održanom 29. studena 1943 godine
KONSTATIRA
......skršeni su ostaci velikosrbske hegemonističke politike....
reakcionarna izbeglička klika u inozemstvu....lažima i klevetama zavravala je iunozemstvo, pokušavala da sakrije pravu volju naroda Jugoslavije.....Pomoću svojih agnenata, u u prvom redu Draže Mihajlovića, ta je vlada sistmatski orgranizairla bratoubilački rat u svim ZEMLJAMA (!!!!????) Jugoslavije.......Ona nosi odgovornst za pokolje i zločine koji su vršile i još vrše četničke bande.........U isto vrijeme je radila na tome, da zavede narode Jugoslavije, da ih najuška na medjusobno klanje....."
Ovakva deklaracija, nakon sveg stradanja srpskog naroda u ratu. Nigde ni jedne reči od ustaštvu i NDH beloj gardi i balistima!!!
Na tim osnovama gradjeno je bratstvo i jedinstvo YU naroda i to je ugradjeno o demokratije država nastalih besumučnim komadanjem Jugoslavije. Da ne spominjem da je bio austrougarski oficir u I svetskom ratu koji je zdušno izvršavao naredjenje o uništenju Srbije. A gde su još na to desetine hiljada nevinih ljudi pobijenih u miru? Jugoslaviju draga gospodo drugovi nije uništio niko novi, vec samo i iskljucivo Titovi ljudi, njegov ustav i zakoni i nakazno uredjenje koje je ostavio.

Laert

pre 11 godina

Srbija prvo nije pravoslavna srbija je zemlja bar tri religije sve ostalo je cist fasizam kao drugo srbija je kao pravna drzava sekularna dakle mozes biti i vanzemaljac ako zivis u srbiji srbin si i ono najvaznije titovo nasledje poznajuci nasu staru a i novu vlast nisu puno ostavili u dzakovima ta prica da se ne zna sta ima u njima to je prica za one do 14 godina posle vec upoznas okruzenje.Razlika izmedju svih tih ..nasih vlasti starih i novih i matorog je da je on nesto i ostavio a ovi drugi sve samo kupe.Setite se clanaka o tome koliko je samo stvari nestalo iz njegovog muzeja svi ti pokloni isl.

vodoinstalater

pre 11 godina

@ Mile, 10. februar 2013 11:19)
„Miločer“, letnja rezidencija kraljeva u kojoj je do Drugog svetskog rata letovala kraljica Marija sa sinovima, Vilu „Topliš“ kraljica Marija je sagradila 1938. za prijateljicu, englesku dvorsku damu Rozmari Kreksvel, Zgrada Etnografskog muzeja (nekada srpskog poslanstva) na Cetinju, u kojoj je rođen kralj Aleksandar, „Ljeskovac“ na Rijeci Crnojevića, zimska rezidencija Karađorđevića sa desetak soba, koja je već sasvim dotrajala
STATUS: Predati zahtevi za povraćaj imovine na osnovu crnogorskog Zakona o restituciji. Čeka se prvi korak Crnogoraca - inspekcijski pregled zahteva
Dvorac na Bohinjskom jezeru sa šumom i parkom, Lovački dvorac u Kamničkoj Bistrici, Princ Pavle je imao dvor na Brdu kod Kranja, Kraljica Marija imanja u Donjoj i Gornjoj Radovnji
Ustavni sud Slovenije odbio zahtev je pre deset godina
Princ Tomislav Karađorđević bio je vlasnik velikog imanja u Demir Kapiji, sa ukupno 2.700 hektara zemlje, na kome se nalazila i hidrocentrala. Ovo imanje je delimično porušeno, a delimično rasprodato
Postoji zakon o restituciji, ali nije rešen status imanja Karađorđevića
Rezidencija u Bosni u Han Pijesku sasvim je porušena devedesetih, u ratu
Dvorski kompleks na Dedinju, sa ogromnim parkom i šumom, kao i dve vile na Dedinju: Olgi, majci princeze Jelisavete, pripadala je ona u Užičkoj, a kraljeviću Tomislavu u Tolstojevoj ulici, nekoliko zgrada u Sarajevskoj i Krunskoj ulici koje su u porušene, imovina u Sokobanji i okolini Topole

dr.

pre 11 godina

@DEDA CVETKO, 10. februar 2013 05:39

Vas izvanredan komentar daje mi nadu da u ovoj drzavi jos postoji zrno razuma . Svaka cast na tekstu .

Dragan

pre 11 godina

Kad su u pitanju pare i dragocenosti, familija je tu. A kad bi trebalo obestetiti one koji su pobijeni i opljackani po njegovom nalogu i pod njegovom vlascu, onda niko nije nadlezan. Napisao je Nusic "Ozaloscenu porodicu" o takvima

Милош

pre 11 godina

Апсолитна подршка отварању трезора и музеја. На томе наравно да треба зарадити као и свака земља која би била у овој позицији. За шта јесте и за шта није одговоран би требало да препустимо историчарима. Мени је незамисливо да већ 20 година човека овог статута и даље сакривамо. Па и он је део наше историје као и што су и Први и Други светски рат па и Милошевић. Престанимо са трулим идеологијама и кренимо да размишљамо зравим разумом. Направите музеј, и од новца који се заради на таквим стварима да се обнове сви остали музеји, паркови и тако смањимо притисак на државна издавања.

my way

pre 11 godina

@(DEDA CVETKO, 10. februar 2013 05:39)
Lep stil pisanja, ali nazalost istorijske cinjenice izvrnute, netacne, sa pogresnim zakljuccima. U Kraljevini SHS/Jugoslaviji nije bilo nikakvih unutrasnjih granica za razliku od Titove Jugoslavije i avnojevske Srbije, vec samo oblasti i one niti po statusu, niti geografski niti etnicki niti po br. stanovnika nisu imale nikakve karakteristike koje narusavaju jedinstvo i celovitost drzave. To kao diplomirani pravnik, koji je izucavao teoriju drzave i prava, ustavno pravo, opstu pravnu istoriju, nacionalnu istoriju, mogu sa potpunom sigurnoscu da kazem. Po vasoj logici, mi smo raskomadani i na okruge i opstine. Ali da ne ulazim dalje u detalje. Pokrajine u Srbiji su osnovane jos 45, ali to je jos najmanji problem u vasem tekstu, u kojeme ste mnogo, ali bas mnogo precenili svoje istorijsko znanje. A da Tito nije dosao na vlast, Srbija bi i tada i sada svakako bila veca i bez unutrasnjih granica tog tipa. Verovatno ne bismo imali ni ratove devedesetih. Neko pre mene je ostavio i deo deklaracije drugog zasedanja avnoja, pa nije lose da se upoznate sa tim. Drago mi je da ste spomenuli stvaranje Banovine Hrvatske, jer taj podatak najbolje pokazuje koliko je drska ta deklaracija, narocito posle stravicnih zrtava koje je srpski narod za vreme rata pretrpeo, najvise od ustasa. Da me ne razumete pogresno, vi uglavnom imate odlicne komentare, ali sto nije tacno, nije.

student_iz_parka

pre 11 godina

Ako hocete grob, eto vam ga nosite ga. Covek koji je unazadio srpski narod, pocepao ga na sitne delove, dao oprost za Jasenovac i ubio u pojam svest srpskog naroda... ne zasluzuje da bude sahranjen u Srbiji.

Smrt fašizmu .!. komunizmu!

pre 11 godina

On je heroj hrvatima jer im je dao državu veću nego što zaslužuju, oprostio im ratni dug iz drugog svetskog rata u naše ime, pomilovao ustaške oficire i promovisao ih u komunističke komesare koji su kasnije osmislili etničko čišćenje koje je realizovano devedesetih.
Heroj je i albancima jer im je dao Kosovo, a srpskim izbeglicama zabranio povratak na Kosovo posle završetka rata.
Pobio je sve intelektualce u Srbiji koji su se suprotstavljali ideji jednopartijskog bezumlja, i danas se otkrivaju masovne grobnice koje svedoče o tome.
Samo onaj srbin koji ne zna ove činjenice može da ga smatra i srpskim herojem, m ostali znamo da je on najveći krvnik srpskog naroda.

coa_

pre 11 godina

Nosite "cvecaru" u Zagreb, Ljublajnu, Sarajevo, gde god bilo. Samo da je ne gledamo vise!
Neka mu se klanjaju oni koje je zaduzio, Srbiji zaista nije potreban!
U Beogradu mu ionako nikada nije ni bilo mesto!

limanac

pre 11 godina

Sveto mesto gde Srbi sahranjuju svoje kraljeve je Oplenac! Tita kulturno spakovati i vozom prebaciti u skladu sa svim protokolima do Hrvatske (ipak je on iz Zagorja) pa neka ga oni dele sa kim hoce.

moravac

pre 11 godina

Chitam, ne mogu da verujem... Da li ovde josh uvek neko ima tri chiste? Koje titovo vlashishtvo, shta je on to zaradio da ostavi unucima? Otimao, ubijao, zna se gde i koga, eto kako stekao. Sve to u fond sa Titove zrtve, u koliko se vec ne zna od koga je oteo, ili ih je vec sve pobio...

слатко од снова - нинџа корњача

pre 11 godina

Носите га кући, ионако је у ту кућу ушао као бравар. А уместо гроба на јавној површини направите вртић за децу. Да се играју.

au

pre 11 godina

A хоће ли госпођа да обештети краљевску породицу чији је прогон наредио ЈБроз и КПЈ(данас би се то могло формулисати као заједнички злочиначки подухват)
Треба и имовину ове породице обухватити у фонд за реституцију јер су имали директну имовинску корист од одузетих добара а то се дешавало по наређењу и одобрењу ЈБроз.шта са имовином Краљевине Југославије коју је Броз поклонио себи?

Iza Brda

pre 11 godina

Pitanje Brozovog groba spada u domen restitucije. On leži na imanju koje je nekome oduzeto posle "oslobodjenja" 1944.-te, i koje treba da bude vraćeno naslednicima. Koliko znam, Zakonom je zabranjeno da se ljudi sahranjuju van za to odredjenog mesta (groblje), pa slučaj "najvećeg sina naših naroda i narodnosti", može da se tretira i kao komunalni problem. I, još jedno pitanje:odakle sada tolika imovina, kada je Zagorac bio pošteni komunista, koji je radio za narod i državu? Mi smo učili da je samo kralj krao u trpao zlatne poluge u džepove pre nego što je pobegao iz zemlje.

Shomi

pre 11 godina

Belzebub nam se vise na glavu popeo...sve sto ima veze sa njim hitno da se ekspeduje na Kolimu, gde i pripada sa zlotvorima koji su nas unazadili

zoran

pre 11 godina

Komunjare na čelu sa Brozom kog su dovele 1945. u Srbiju su mom dedi, predratnom leskovačkom trgovcu još od XIX veka i nosiocu Albanske Spomenice, oduzele 10 ari placa u najcentrastijem centru grada Leskovca i od tada koriste to zemljište i ubiraju prihod. I! Šta sad?
U Januaru ste rekli lova u Aprilu. Od tog obećanja je prošlo godinu dana. Nemoj da me lažete više. Ako ne predate pare, ode kuća...

mrSale71

pre 11 godina

Dok smo bili drugovi imali smo sve,sada kada smo gospoda nemamo nista! Ne dirajte toga coveka,jer i ovo malo sto danas imamo je zahvaljujuci njemu! Titova Jugoslavija= najjaca drzava sveta!!!

danko

pre 11 godina

upravo sam gledao emisiju na htv,u CINEMA KOMUNISTO odnosno jugoslovenskoj filmskoj industriji,i kad čovjek gleda kakva smo mi zemlja bili i sa kojim poštovanjem su se prema drugu titu ponašali glumci iz amerike i cijelog svijeta i onda nađemo ove ovde naše nacionaliste koji tvrde kako je u jugi bila diktatura i komunizam odmah mi se počne povraćati od muke,da je u jugoslaviji bio komunizam nebi titu došao niti jedan američki glumac a ne jedan kirk daglas,elizabeta tejlor ili robert de niro,pa glava bi im u americi bila skinuta što sarađuju sa komunistom titom,svi znamo kakvi su ameri i dan danas alergični na komunizam e to vam govori koliko je jugoslavija bila komunistička država,kod nas je bio čisti socijalizam a ne kako to neki tvrde komunistička diktatura,.

zmitjkoe

pre 11 godina

Samo onaj srbin koji ne zna ove činjenice može da ga smatra i srpskim herojem, m ostali znamo da je on najveći krvnik srpskog naroda.
(Smrt fašizmu .!. komunizmu!, 9. februar 2013 22:12)

Ne znam ko ste "vi ostali", ali znam da besramno laprdate budalastine, i to samo zbog toga sto ne mozete da oprostite Titu sto je bio "Hrvat". Srbija (u okviru Jugoslavije) je imala Periklovo doba. Srbija je 20 godina posle rata od unistene zemlje postala industrijski srednje razvijena evropska zemlja. Beograd je od palanke postao metropola, centar treceg sveta. Tito je jedan od najvecih istorijskih figura 20 veka, postovan u celom svetu. Sve sto danas imate napravljeno je u njegovo vreme, od uslovom da je prezivelo Milosevicevu eru, kad su Srbi unistavali Srbiju. Ili vasu eru, koja se upravo dogadja u svoj svojoj jadnosti i bezizlaza. Danas je Srbija na dnu, daleko ispod susednih zemalja, kojima smo se smejali, i jos se opire ulasku u Evropu, gde je za vreme Tita bila. Danas je Srbija siromasna, unistena, opljackana, u raljama politicke mafije. Srbiji ce biti potreban citav vek da bi dostigla nivo iz Titovog doba. Umesto da od Titovog groba napravite svetsku turisticku atrakciju, vi bi ga proterali u Kumrovec. I to je njegova jedina krivica. Kad covek samo pomisli da je mogao da se rodi u Nisu. Kao car Konstantin. Najveci Srbin od kad se meri vreme.

Tutankamon

pre 11 godina

Sveto mesto gde Srbi sahranjuju svoje kraljeve je Oplenac! Tita kulturno spakovati i vozom prebaciti u skladu sa svim protokolima do Hrvatske (ipak je on iz Zagorja) pa neka ga oni dele sa kim hoce.
(limanac, 9. februar 2013 22:09)

Pre nego budu poslati na sveto mesto kraljeve doceka sacekusa vjernih oficira ili mozda vlastiti kum i malo ga poceslja usicom sekire, cito da potvrdi lojalitet i sveto bratsvo-poslije ga otpreme na sveto mjesto....
nesto si se ufurao u taj Oplenac ko da su faraone sadili tamo a ne nekolicinu Karadjordjevica nakon sto su dosli glave prethodnoj dinastiji trgovaca ups! svetih lica- iliti lica sto se obogatise prodajom gica!
A ti se i dalje lozi na ideju Pere i Ace Ramzesa ali slabo je koji od njih ima formata kao Tile...

nina

pre 11 godina

Ma treba da sagradimo jedan zid plača pored njegovog groba,pa da ovaj jadan narod ima gde da se izrida šta je dočekao od ovih kvazi političara -lopova i giliptera.Samo ratove,bedu,mržnju...
A kad se izridamo,da mu se poklonimo.On je naš jedini vladar pod kojim smo skrpili 45 godina mira i malo dostojanstvenog života.

La Loš

pre 11 godina

Tito je bio "vladar" JUGOSLAVIJE - ispratio ga je i narod i svet.
Petar je bio vladar JUGOSLAVIJE - nije ga ispratio ni narod ni svet.

Ima li ko zaključak?

pionir

pre 11 godina

sta god ,neka pociva u miru,nekom je bio dobar,nekome los,ali vecina moze da mu samo zahvali,i da ima postovanja,jer ne bi zavrsili skole,imali to sto danas imaju,...a nasledstvo mislim da ipak treba da pripadne njegovoj deci,bez obzira na sve,kao i kod svakog drugog pokojnika

Tibor

pre 11 godina

STARI (za one koji ne znaju to je Titov nadimak) je legenda. Pa i nakon toliko godina od njegove smrti, možete samo da mu zavidite, pa čak i kao mrtvacu, jer ne znate šta ćete sa njim. Za svakoga je vruć krompir. :-),
:-), :-)

Dejan

pre 11 godina

Tito nama Srbima nije nikakav. Kratkorocno je udenuo neke pozajmljene pare ljudima pa su ga zato (valjda) voleli, ali je zato Srbiju i srpski narod u nacionalnom smislu unazadio bar 200 godina. On nama nije nikakav. Bolje nek ga sahrane u Zagrebu ili Tirani, on je njima mnogo vise dobra ucinio nego nama.

crni domino

pre 11 godina

Kod ovih radikala ni grobovi nece imati mira.
Jos ce poceti da hapse i njihove stanovnike.
A kere laju i pene te sene na svaku Krcunovu ili Masterovu rec.

Zoran

pre 11 godina

Ono sto je Tito dobio na poklon kao drzavnik treba da podele bivse republike Jugoslavije (rodbina sa tim nema nikakve veze).
Njegove posmrtne ostatke treba dati Hrvatskoj da raspolaze sa njima kako hoce (Kumrovec itd)ili republikama gde se jos nadaju da vrate sto se vratiti ne moze (muslimanska Bosna). Kuca cveca zauzima preskupu lokaciju u Beogradu za bilo ciji grob, a kamoli za grob koji Beogradjanima ne znaci nista. Samo odrzavanje groba nije vredno para radi povremenih ekskurzija Slovenaca koji dolaze iz radoznalosti i radi jeftinog piva. Slovenci su romanticni samo na tudjim teritorijama. Neka mu naprave grob u najskupljem delu Ljubljane i sve je ok. Ta lokacija treba da se iskoristi za novi klinicki centar ili sagrade ekskluzivni stanovi za izdavanje strancima koji ce donositi profit. Nema nista od Titoturizma.
I dosta je vise romantike kako je bilo. Njega vise nema kakav god da je bio, idemo dalje.

iii

pre 11 godina

Kakav god da je Tito bio on nije na taj nacin funkcionisao, nije za zivota svoju porordicu obezbedio tajnim racunima u Svajcarskoj, a lako je to mogao. Malo je tuzno da se sada njegovi potomci grabe oko nasledja.

iskustvo uci

pre 11 godina

Alo, pa nije vas Tito ujedinio nego vas kralj ,,ujedinitelj". Postovanje za Tita. Ne mogu ovi vasi ni da okrece ono sto je on napravio. P.s. Ako su na vlasti i oko vlasti bili ovakvi kao sada, nemojte se cuditi svemu sto se desavalo 1945. Bilo je zasluzeno.Videcete vi kada bankari pocnu otimati.

Nislija

pre 11 godina

Ja se slazem sa Svetlanom,a predlazem da se Srbija svega toga odrekne,cak i profita od turisticke atrakcija (za neke mesta hodocasca) i predlazem da se ostalih pet dogovore kako vec znaju,samo neka ga nose....

@zmitjkoe

pre 11 godina

Периклово доба се градило под Краљем док га једнопартијски комунисти у сарадњи са усташама нису убили. Најлепше грађевине Београда и других градова су зидане у то доба. Србију су тада поштовали, ценили и волели. Србија је тада била партнер свим западним силама. Прве фабрике за производњу аутомобила, авиона, камиона у источној европи су прављене у Србији. Онда је дошао ваш "краљ", ујахао у отету кућу, незаконито одузео поштено стечено богатство пређашњих и од Београда почео да прави касабу-спавалиште за масу која је хтела да побегне са села. Нови Београд је пример српског комунизма. Равно, ружно, јефтино, бетон.

STEFAN*PFC*

pre 11 godina

LJudi shvatite jedno bio je MASON VISOKOG STEPENA sto znaci samo dve stvari -prva:da je sve bilo isplanirano sto se tice raspadanja SFRJ-a pravoslavlja SRBIJE-KOSOVA posle njegovog zivota ili druga stvar:sve je bio samo jedan eksperiment da bi se civilizovalo tadasnje 60% nepismeno drustvo,njemu je bio zagarantovan fenomenalan zivot u oba slucaja a meni je krivo sto druga stvar sa pismenoscu nije uspela bar za jos 20%...!!!

Kvazimoodo

pre 11 godina

Svojevremeno su Voja, Toma i Aca isli sa nekim glogovim kolcem u Kucu Cveca ali ih nisu pustili. Toma i Aca su sad na vlasti, sad tesko da im iko ista moze zabraniti pa bi mogli da probaju ponovo. Ovog puta uspeh zagarantovan.

pedjolino

pre 11 godina

A šta je sa nama?Mi smo njegovo nasledstvo,ali izgleda da su njegovi pravi naslednici uzeli nasledstvo pre reda i odluka suda.Nama "običnima"ne preostaje ništa drugo nego da kupimo mrvice ispod njihovog stola.

Grada

pre 11 godina

Izmena poklona izmedju drzavnika je sastavni deo medjudrzavnih odnosa. Da bi dobili poklon morate nesto da donesete. Niko vam ne daje na poklon skupoceni sat ili automobil a da nije od vas dobio neku vrednu stvar, koja je deo vase kulture ili istorije. Prema tome pokloni koji je Tito dobijaju su "zasluzeni" vrednim stvarima koje je on davao, i sigurno nije kupovao od svoje plate i ustedjevine. Po meni, svi pokloni treba da budu u vlasnisstvu drzave jer su deo medjunarodnih odnose i ondasnje pozicije Jugoslavije, koju Tito nije stvorio iz sopstvenih sredstava, nego iz budzeta.

Zoki

pre 11 godina

Teoretski, porodica bi mogla da polaze pravo na posmrtne ostatke, ali ne na grob kao takav. To nije grob kao i svaki drugi, jer se nalazi van groblja, na zemljištu koje nikada nije bilo privatno vlasništvo pokojnika.

Bez obzira na sve, pa i na to da oni kojima je to zemljiste oduzeto imaju svoje naslednike, mislim da pokojnika treba ostaviti tamo gde je sahranjen. kakav god da je bio i sta god mislili o njemu.

Posmatrac

pre 11 godina

Ako hocete grob, eto vam ga nosite ga. Covek koji je unazadio srpski narod, pocepao ga na sitne delove, dao oprost za Jasenovac i ubio u pojam svest srpskog naroda... ne zasluzuje da bude sahranjen u Srbiji.
(student_iz_parka, 9. februar 2013 21:45)
Da si ti meni ziv i zdrav, ali se vidi da si nitkov i da pojma o zivotu nemas. Pozdrav od diplomiranog inzinjera Savezne Federativne Republike Jugoslavije.

despot

pre 11 godina

Nije Tito kriv za ono sto je radjeno po Srbiji. Nije on doveo ni Hrvate Ni muslimane da salju Srbe na Goliotok. Sve su to braca Srbi sami sebi radili. U hrvatskoj nije bilo Ustasa i Partizana vec samo Ustasa. U bosni pored partizana i Cetnika koji su opet Srbi bili su i pripadnici Handzar divizije (citaj Muslimani). Za sve sto nam se desavalo i sto nam se desava nije niko drugi kriv vec mi sami sebi. Zato nemojmo raspravljati o Titu i njegovoj imovini vec se ugledajmo na Bracu Hrvate i Slovence u vezi vracanja imovine Vladarima. Niti vracaju niti pominju, za razliku od nas koji sve objavljujemo uz dobose i fanfare.

Berlinac

pre 11 godina

Dusko Tomic , advokat Lane Broz , a za njega je odlazak nekome na grob nostalgija !?!? Koliko ja znam , seljacino , ljudima se na grob ide iz postovanja . U Nemackoj , posle ove izjave , ti sigurno ne bi vise zastupao istu stranku ! Al ti si u Sarajevu ...

Nestorov

pre 11 godina

Srbija je naslednik Jugoslavije, Srbija je bila nosilac jugoslovenske ideje, uglavnom. Dakle, ponosno cuvati Titov grob, sa sve vojnom strazom. Ili istorija pocinje izborima. Izbor je nas.

drug

pre 11 godina

Zar se nije doticni zalagao za jednakost i kolektivnu svojinu. Odakle onda njemu sve to, a dosao je iz ... Ili sve drzava da uzme to, a od groba napraviti vecu turisticku atrakciju na kojoj moze lepo da se zaradi, ili da se vrati prethodnim vlasnicima, eliti, koja je zivela u tim kucama i koja je koristila te placeve, pre nego sto su dosli ljudi koji se zalazu za "jednakost i kolektivnu svojinu",a isterivali lekare,advokate,trgovce,ekonomiste iz svojih vila i uzimali ih! Ne znam odakle ovoliko ljudi koji toliko uzdizu jos uvek Tita... A daaa, to su oni koji prezeljkuju novog Tita/Slobu i koji su glasali za novo malog Tita/Slobu, znate na koga mislim...

toliko

pre 11 godina

@zemun i slicni
".....AVNOJ na svom Drugom zasjednju,održanom 29. studena 1943 godine
KONSTATIRA
......skršeni su ostaci velikosrbske hegemonističke politike....
reakcionarna izbeglička klika u inozemstvu....lažima i klevetama zavravala je iunozemstvo, pokušavala da sakrije pravu volju naroda Jugoslavije.....Pomoću svojih agnenata, u u prvom redu Draže Mihajlovića, ta je vlada sistmatski orgranizairla bratoubilački rat u svim ZEMLJAMA (!!!!????) Jugoslavije.......Ona nosi odgovornst za pokolje i zločine koji su vršile i još vrše četničke bande.........U isto vrijeme je radila na tome, da zavede narode Jugoslavije, da ih najuška na medjusobno klanje....."
Ovakva deklaracija, nakon sveg stradanja srpskog naroda u ratu. Nigde ni jedne reči od ustaštvu i NDH beloj gardi i balistima!!!
Na tim osnovama gradjeno je bratstvo i jedinstvo YU naroda i to je ugradjeno o demokratije država nastalih besumučnim komadanjem Jugoslavije. Da ne spominjem da je bio austrougarski oficir u I svetskom ratu koji je zdušno izvršavao naredjenje o uništenju Srbije. A gde su još na to desetine hiljada nevinih ljudi pobijenih u miru? Jugoslaviju draga gospodo drugovi nije uništio niko novi, vec samo i iskljucivo Titovi ljudi, njegov ustav i zakoni i nakazno uredjenje koje je ostavio.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Nekoliko istorijskih CINJENICA:

- Za vreme Tita Srbija je PO PRVI PUT od Cara Dusana bila ujedinjena i bez unutrasnjih granica (bar do 1974.).

- Za vreme Tita Srbija je postigla vrhunac svog teritorijalnog prosirenja. Teritoriju te velicine nismo drzali jos od 1355.

- Negde izmedju 70% i 90% sve infrastrukture u DANASNJOJ Srbiji izgradjeno je za vreme Tita. U njegovo vreme bili smo (kao deo Jugoslavije) osma najmocnija vojna sila na svetu.

- Tito NIJE stvorio "veliku Hrvatsku". To je ucinila Kraljevina Jugoslavija ugovorom Cvetkovic-Macek iz 1939. godine.

- Za vreme Tita obnovljeno je vise manastira i crkava SPC i renovirano vise fresaka, ikona i ikonostasa nego za prethodnih 600 godina ZAJEDNO.

- Za poslednjih 1400 godina nase istorije na Balkanu, Tito je bio APSOLUTNO JEDINI vladar koji nam je obezbedio 35 (zapravo 45) godina KONTINUIRANOG mira, prosperiteta i harmonije -- decenije tokom kojih je nas narod mogao da se umnozi, regenerise, oporavi i uzdigne bez straha da ce ga neko nabiti na kolac ili njegovo dete na bajonet.

- Titova Jugoslavija je bila jedina "komunisticka" zemlja ciji stanovnici su mogli slobodno da putuju u inostranstvo -- i ciji stanovnici su se REDOVNO, DOBROVOLJNO I BEZ PRISILE u nju vracali.

Jel' treba jos ?

Na Sekspirovom grobu pise: "Blazen bio ko kamen ovaj ne remeti, al' proklet da je k'o kosti mi pomuti" ("Bleste be the man that spares thes stones / And curst be he that moves my bones").

DOBRO se cuvajte ljutitih kostiju!

zemun

pre 11 godina

@zmitjkoe - Potpuno se slažem. Iako je bilo i nekih upitnih posledica Titove vlasti po Srbiju (sistem autonomija, davanje vojvođanske Baranje Hrvatskoj), Broz je velika i pozitivna istorijska ličnost. Beograd je, baš kao i Beč u AU monarhiji, postao velii grad zahvaljujući velikoj državi. Srbija je imala zavidnu industriju i sistem malih i srednjih preduzeća. Pričati da je Tito bio antisrpski nastrojen su budalaste. On je bio komunista i u skladu s tim je delovao. 1945.je po potrebi brutalno nametao taj sistem - posledica je bilo. Vodio je rat sa svim "elementima" koji su bili protiv - počev od Bleiburga do Golog otoka. A to što većina Srba smatra da je Hrvatska morala biti sankcionisaa za NDH - pa, posrećilo im se, jer je ogroman broj Hrvata bio u NOR-u i sa srpskim komunistima 1945.dogovorio i stavio potpis na sve, pa i Baranju. To je tako. Milošević je ratom krenuo da to menja. To tako ne ide, ma koliko se nama ne sviđalo "viđeno stanje". Nije se sviđalo HR i SLO koji su smatrali da mnogo para ide kroz saveznu kasu. O satiranju svake prethodne vlasti je izlišno govoriti - svi na Balkanu vole da brišu tragove prošlosti. Zato su mali i jadni. Kao i ovaj fićfirić advokat. Brozu je mesto tu gde je tražio da bude sahranjen.

Pasa Pop

pre 11 godina

Kakve veze uopste ima pokojni drug Tito sa Srbijom,pa on je nju zatupeo,iskoristio naivne i neobrazovane seoske gradjene,napravio od njih gospodu sa sela i slepo ih vodao,i ostavio deci Srpskoj sipak,a ipak nesmeju priznati,kakva fantastika,e,Srbijo majko oprosti im

draganbg

pre 11 godina

vece budalastine nisam skoro cuo... budite srecni sto ste dobili i te dzakove, ja vam ni to ne bih dao, vec bih tu zaostavstinu proglasio bezbednosnim rizokom i visokom drzavnom tajnom i mogli bi da se slikate....

A?

pre 11 godina

Polovina komentara je u stilu: sta ce nam, krvnik srpskog naroda, nosite ga... A ta polovina nije bila rodjena u njegovo vreme. Ja sam svaki dan sedeo u kaficu, narucivao pice svima, i uvek mi je ostajalo novca... Danas, cela bi mi plata otisla za samo jednu turu u tom kaficu! Prave krvnike naseg naroda, nazalost, moramo traziti medju nama... Opljackali su ono sto je Tito ostavio, a ostavio je drzavu na zdravim temeljima.

Живорад

pre 11 godina

како да не Светлана Броз. Све што је уСрбији треба поделити са осталим републикама, док оно што је тамо само је њихово. Која логика. Није чудо да се држава распала.

zmitjkoe

pre 11 godina

Носите га кући, ионако је у ту кућу ушао као бравар.
(слатко од снова - нинџа корњача, 9. februar 2013 23:46)

Kuca mrtvog je tamo gde je sahranjen. Mozda je bio i bravar, ko zna? Ali kakav bravar je samo on bio! Od bipolarnog sukobljenog sveta, napravio je treci svet i bio na njegovom celu. Bravar se druzio sa carevima, kraljevima, holivudskim glumicama i dzet setom. Kad je umro, ceo svet je dosao u Beograd, najveca sahrana u istoriji. Postavio Jugosalaviju na mapu sveta. Eh, kakav je to bravar bio. Danas kupuju diplome da bi dokazali da su pametni. Tito nije imao diplomu, on se rodio takav, kao car. Cak i ovaj sa diplomom ga kopira, sto je neprijatno gledati.

MarkoHR

pre 11 godina

@za sve koji pljuju po Titu
Nije Tito postavio ni Slobu ni Franceka ni Aliju niti tjerao ljude da kolju jedni druge. Tito je imao svojih pogrešaka i osobno mislim da je propustio važnu priliku kontrolirano prevesti Jugoslaviju u kapitalizam i demokraciju dok je još držao sve uzde ali je isto tako činjenica da je radio ono za što je mislio da je u najboljem interesu naroda. Za puno stvari nije imao izbora jer je bio stiješnjen između Varšavskog pakta i NATO. Za razliko od gore spomenutih karikatura Tito nije bio kleptoman i jako malo od luksuza u kojem je uživao je zaista i prepisao na sebe. A što se groba tiče: ako ga vi nećete šaljite ga nama, koji jugonostalgični eurić neće škoditi turizmu.

Iva Popov

pre 11 godina

parodija na Srpsku drzavu,ciji grob je uopste u centru pravoslavne Srbije,pa to je svakako i bilo ismejavanje,slobodno nek ide gde pripada,ako se zna odakle je.

možete da ga volite ili mrzite, ali ne možete biti ravnodušni

pre 11 godina

Chitam, ne mogu da verujem... Da li ovde josh uvek neko ima tri chiste? Koje titovo vlashishtvo, shta je on to zaradio da ostavi unucima? Otimao, ubijao, zna se gde i koga, eto kako stekao. Sve to u fond sa Titove zrtve, u koliko se vec ne zna od koga je oteo, ili ih je vec sve pobio...
(moravac, 9. februar 2013 23:30)

Vidiš, da nije bilo tog i takvog Tita, ti danas ne bi imao ništa, apsolutno ništa. Još se troši i prodaje ono što je on napravio, uz pomoć naroda. Ove raspikuće su sve spiskale i uništile ratovima i otimačinom, rasprodale mafiji za budzašto kako bi napunili sopstvene džepove.
Koliko god da je ostalo, malo je za ono što je ipak ostavio za sobom.

igorpl

pre 11 godina

Brozova zaostvaština je monogo više od onog a što se nalazi u trezoru. Kad god upalite auto i krente da vozite vozite po najmanje 90% onoga što je u njegovo vreme urađeno, onda tu su zgrade, novosti, neke fabrike...
Ukratko ono što ovi i da se zaduže 10000000000000000000000000000000000000000000 eura ne bi mogli ni da okreče verovatno.
A tadašnji dug cele SFRJ države je bio manji od današnjeg pojedinanog duga bilo koje države, o standardu, poštovanju i uvažavanju naroda od strane drugih naroda neću ni da govorim.
Toliko o Brozovoj ZAOSTAVŠTINi!!!!!!

Laert

pre 11 godina

Srbija prvo nije pravoslavna srbija je zemlja bar tri religije sve ostalo je cist fasizam kao drugo srbija je kao pravna drzava sekularna dakle mozes biti i vanzemaljac ako zivis u srbiji srbin si i ono najvaznije titovo nasledje poznajuci nasu staru a i novu vlast nisu puno ostavili u dzakovima ta prica da se ne zna sta ima u njima to je prica za one do 14 godina posle vec upoznas okruzenje.Razlika izmedju svih tih ..nasih vlasti starih i novih i matorog je da je on nesto i ostavio a ovi drugi sve samo kupe.Setite se clanaka o tome koliko je samo stvari nestalo iz njegovog muzeja svi ti pokloni isl.

Alcale

pre 11 godina

@Smrt fašizmu .!. komunizmu!
U potpunosti razumem vaše pogrešne stavove jer su oni plod višegodišnjeg prikrivanja istine.
NIJE Tito kriv za progone srba, već sami srbi! Pogledajte u zadnjih 20 godina šta radimo sami sebi i budite uverini da to nije nešto novo. Mi smo takvi decenijama. Najmanje cenimo sebe a najviše mrzimo uspešne. Tiu je kum bio Srbin Aleksandar Ranković, za koga je sam Tito govorio da je deini nacionalista kog voli! Tog Srbendu su izdali njegovi Srbi iz udbe kada je prisluškivao Tita nebili ga sklonili iz titove protekcije. I tako je to od vajkada. Srba je najviše bilo na golom otoku jer su ih srbi tamo slali.
Uostalom eto uzimite istoriju srbije i idite kroz vekove i videćete da su Srbima najveći neprijatelj upravo Srbi, jednostavno nama pored nas samih ne treba drugi neprijatelj! Nikada nismo složni i nikada nećemo da podržimo brata u uspehu.
Ako i dalje smatarate da je Tito kriv za dešavanja Srbima otiđite do groba Zorana Đinđića a posle otiđite i pročitajte komentre vezane za Novaka Đovkovića i naći ćete 20% kometara u kojima se pljuje po njemu i njegovoj porodici, to neće uspeti da nađete ni u jednoj zemlji na svetu!
Tužno ali istinito!

mrsislav

pre 11 godina

''Imamo, rekao bih, malo šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju''
Jel ovom čoveku dobro? Država je ostala u srcima mnogih, socijalista je premijer, a komunizam će tek da dođe u Srbiju.

Djordje

pre 11 godina

"šizofrenu situaciju da čovek čija je država nestala, kao i ideologija, treba da predstavlja muzejsko mesto, koje će da posećuju mnogi ljudi, iz šireg i bližeg okruženja, i da plaćaju cenu za svoju nostalgiju"
Sta sa grobovima npr faraona ili rimskih imperatora ili Austrougarskih vladara. Da li je i to nekakva dijagnoza???? Vas odnos prema istoriji izgleda da jeste.

Dragan

pre 11 godina

Kad su u pitanju pare i dragocenosti, familija je tu. A kad bi trebalo obestetiti one koji su pobijeni i opljackani po njegovom nalogu i pod njegovom vlascu, onda niko nije nadlezan. Napisao je Nusic "Ozaloscenu porodicu" o takvima

\V/

pre 11 godina

@ (Smrt fašizmu .!. komunizmu!, 9. februar 2013 22:12)

ocito da nisi upoznat sa istorijom, ali to je tvoj problem. verziju istorije koju proklamujes molio bih te da ne siris jer onda ce biti problem svih nas.

ps.

ko je gledao na hrt 1 epizode tajnih sluzbi sfrj dobro zna koliko i gde i kada koliko je hrvata, ustasa, vojnika, civila ubijeno po hrvatskoj, sloveniji, itd. ne branim nikoga i ne osudjujem nikoga ali istoriju je lako iskriviti posto mnogo od komentatora ne cita ili ne gleda u "dobro vreme dobre emisije". biti neutralan i gledati sa strane i ne navijati ni jednoj strani, tako se prepricava istorija.

Mile

pre 11 godina

Kolko me pamćenje služi ali čini mi se da je pitanje npr. Brda kod Kranja nečija imovina al Slovenija se nešto ne oglašava da to vrati. Itd.itd.

Милош

pre 11 godina

Апсолитна подршка отварању трезора и музеја. На томе наравно да треба зарадити као и свака земља која би била у овој позицији. За шта јесте и за шта није одговоран би требало да препустимо историчарима. Мени је незамисливо да већ 20 година човека овог статута и даље сакривамо. Па и он је део наше историје као и што су и Први и Други светски рат па и Милошевић. Престанимо са трулим идеологијама и кренимо да размишљамо зравим разумом. Направите музеј, и од новца који се заради на таквим стварима да се обнове сви остали музеји, паркови и тако смањимо притисак на државна издавања.

vodoinstalater

pre 11 godina

@ Mile, 10. februar 2013 11:19)
„Miločer“, letnja rezidencija kraljeva u kojoj je do Drugog svetskog rata letovala kraljica Marija sa sinovima, Vilu „Topliš“ kraljica Marija je sagradila 1938. za prijateljicu, englesku dvorsku damu Rozmari Kreksvel, Zgrada Etnografskog muzeja (nekada srpskog poslanstva) na Cetinju, u kojoj je rođen kralj Aleksandar, „Ljeskovac“ na Rijeci Crnojevića, zimska rezidencija Karađorđevića sa desetak soba, koja je već sasvim dotrajala
STATUS: Predati zahtevi za povraćaj imovine na osnovu crnogorskog Zakona o restituciji. Čeka se prvi korak Crnogoraca - inspekcijski pregled zahteva
Dvorac na Bohinjskom jezeru sa šumom i parkom, Lovački dvorac u Kamničkoj Bistrici, Princ Pavle je imao dvor na Brdu kod Kranja, Kraljica Marija imanja u Donjoj i Gornjoj Radovnji
Ustavni sud Slovenije odbio zahtev je pre deset godina
Princ Tomislav Karađorđević bio je vlasnik velikog imanja u Demir Kapiji, sa ukupno 2.700 hektara zemlje, na kome se nalazila i hidrocentrala. Ovo imanje je delimično porušeno, a delimično rasprodato
Postoji zakon o restituciji, ali nije rešen status imanja Karađorđevića
Rezidencija u Bosni u Han Pijesku sasvim je porušena devedesetih, u ratu
Dvorski kompleks na Dedinju, sa ogromnim parkom i šumom, kao i dve vile na Dedinju: Olgi, majci princeze Jelisavete, pripadala je ona u Užičkoj, a kraljeviću Tomislavu u Tolstojevoj ulici, nekoliko zgrada u Sarajevskoj i Krunskoj ulici koje su u porušene, imovina u Sokobanji i okolini Topole

slavko

pre 11 godina

Ljudi sta ste se istripovali.Plate mogu da naslede,po neku sitnicu i to je to.
Ostalo su predsednicki pokloni.
A ovi sto bi da iseljavaju Tita,neka pokazu na jednog koji je 50 godina vodio zemlju,odradio industrijalizaciju i infrastrukturno obezbedio

dr.

pre 11 godina

@DEDA CVETKO, 10. februar 2013 05:39

Vas izvanredan komentar daje mi nadu da u ovoj drzavi jos postoji zrno razuma . Svaka cast na tekstu .

my way

pre 11 godina

@(DEDA CVETKO, 10. februar 2013 05:39)
Lep stil pisanja, ali nazalost istorijske cinjenice izvrnute, netacne, sa pogresnim zakljuccima. U Kraljevini SHS/Jugoslaviji nije bilo nikakvih unutrasnjih granica za razliku od Titove Jugoslavije i avnojevske Srbije, vec samo oblasti i one niti po statusu, niti geografski niti etnicki niti po br. stanovnika nisu imale nikakve karakteristike koje narusavaju jedinstvo i celovitost drzave. To kao diplomirani pravnik, koji je izucavao teoriju drzave i prava, ustavno pravo, opstu pravnu istoriju, nacionalnu istoriju, mogu sa potpunom sigurnoscu da kazem. Po vasoj logici, mi smo raskomadani i na okruge i opstine. Ali da ne ulazim dalje u detalje. Pokrajine u Srbiji su osnovane jos 45, ali to je jos najmanji problem u vasem tekstu, u kojeme ste mnogo, ali bas mnogo precenili svoje istorijsko znanje. A da Tito nije dosao na vlast, Srbija bi i tada i sada svakako bila veca i bez unutrasnjih granica tog tipa. Verovatno ne bismo imali ni ratove devedesetih. Neko pre mene je ostavio i deo deklaracije drugog zasedanja avnoja, pa nije lose da se upoznate sa tim. Drago mi je da ste spomenuli stvaranje Banovine Hrvatske, jer taj podatak najbolje pokazuje koliko je drska ta deklaracija, narocito posle stravicnih zrtava koje je srpski narod za vreme rata pretrpeo, najvise od ustasa. Da me ne razumete pogresno, vi uglavnom imate odlicne komentare, ali sto nije tacno, nije.

Trendy kombinacija "staklo-mermer"

pre 11 godina

Koliko se sećam, a veoma dobro se sećam, Titov grob u "Kući cveća", po njegovom izričitom zahtevu (poslednjoj volji) bio je od belog venčačkog mermera sa zlatnim slovima (kao na slici). Nikakvog stakla preko natpisa nije bilo, niti je bilo predviđeno da prekriva (štiti slova i brojeve), jer "Kuća cveća" nije otvoren, već zatvoren prostor. Prema tome, ko je postavio staklo, i uz čije odobrenje?