Sreda, 06.02.2013.

10:12

Beograd: Niko ne kupuje stanove

Prodaja stanova u glavnom gradu gotovo je zamrla uprkos tome što su cene nekretnina za trećinu manje nego pre nekoliko godina.

Izvor: Novosti

Beograd: Niko ne kupuje stanove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

goldcoast

pre 10 godina

Nekretnine tek ce da padaju, pa ko ce da uzima mi koji radimo preko, ja licno ne sada cekacu jos 2 god,odakle novac nekom dvadeset trideset hiljada evra za garsonjeru jednosoban prosek plate kao u Africi. Zato sacekjte neuzimajte nista sdfa bice kao i sa autima daj sta das....

MILENA

pre 11 godina

Poslah komentar, a ne dodadoh da cene nisu manje za trecinu, jer kad pitam za kvadraturu iz oglasa agent nezna da li je terasa u datoj kvadraturi, kolika je tacno grejna povrsina i slicno.. Kod starih stanova otkupljenih terase nisu uknjizene i sad traze kao kod novih, pa pazi molim te..

milena

pre 11 godina

Ja cekam pad cene od 2008' i jos nisu na nivou od kraja 2007 godine. Neki dan su me napali iz agencije jer necu da prihvatim njihovu cenu, kazu premisljam se tri meseca oko 2 000 eura dodatnih. A ja jasno kazem da toliko nemam. I sta dobijam za proviziju agencije 3%, stan od 100 000 agencija uzme 3 000. Da li ce mi izdati racun ? Kazu to jos niko nije trazio. Zasto ima veci posao za stan od 70m2, nego za stan od 30 m2? Razlika u proviziji je 3 000 eura za 70m cena stana 100 000, i 1400 eura 30m2 cena stana 45 000 eura.1600 eura vise trazi sa isti posao oko pravljenja ugovora i provere papira, nije mi jasna racunica.
Veliki je broj praznih stanova, sve manje mladih, .....

Dejan

pre 11 godina

informaciju o padu cena nekretnina za 30% slušamo već tri godine. do sada bi tom proporcijom stanovi bili jeftiniji za 90% u odnosu na cene iz 2008 pa bismo ih dobijali maltene džabe.

Ja bih molio da sledeći put postavite pitanje profesionalcima, koji barataju informacijama a ne spekulacijama, jer upravo ovako gradimo pogrešnu sliku o stanju u oblasti prometa nepokretnostima.

Podsećanja radi imate projekte Stepa Stepanović, Belville, West 65, gde se stanovi prodaju i to dnevno.

Takođe podsećanja radi ne postoji niti jedan zvaničan podatak o broju prodatih nepokretnosti u Beogradu i Srbiji na mesečnom ili bilo kom drugom nivou. Predlažem da pokrenete ovo kao pitanje u odgovornim ministarstvima, pa da onda diskutujemo na temu.

Expat

pre 11 godina

"Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova!"
(reailty, 6. februar 2013 16:35)

To da si kupio stan u Dubaiju nije tacno, jer kao stranac ne mozes da posedujes nekretninu, a s'obzirom da nisi UAE Arapin, reko bih da te neko prevario, ili ti nas pokusavas da prevaris...

Expaticus

pre 11 godina

"Нека се сви који желе да купе/продају стан распитају мало у суду по којој цени се закључују купопродајни уговори и видећете да је цена бар 30%-40% нижа него у огласима! Ово је лако проверити, довољно је отићи у први суд у Београду и извршити увид у потписане уговоре.......значи, онак ко купује за кеш, нека од цене у огласу одузме 30% и то је отприлике реална цена - у ОВОМ моменту (а ићи ће још доле)!
(Цене станова ипак морају још да падају!, 6. februar 2013 16:31)"

Ili 36%, kao u mom slucaju :-)
Naoruzao sam se strpljenjem i cekao dve godine, isplatilo se. Sad mi zao sto jos nisam cekao, jer cene idu jos dole. Al, dobro, makar sam kupio dobar stan u novogradnji, a retko je danas naci dobru novogradnju.

Brdjanin

pre 11 godina

Brdjaninu, banovo brdo nije ni dedinje ni vračar i cene istoga ne bi trebalo da se kreću više od 200, 300 evra od žarkova i okoline. Pa naravno da nećeš kupiti trosoban stan na istoj lokaciji tako što ćeš prodati precenjen dvosoban jer ga niko neće kupiti. Možeš čekati, naravno, ali cene će, po svemu sudeći, dalje padati.
(Anči, 7. februar 2013 08:13)

Izvini Anci ali ti ne znas na koliko sam procenio svoju nekretninu. 1200 po kvadratu, dobijam ponude po 1000. To nije realno i niko koga znam u kraju ko je dobijao slicnu ponudu za stan iz otkupa nije pristao. Drugo, samo centar Zarkova (soliteri u Trgovackoj) mogu da drze neku cenu sasvim opravdano, a ostatak Zarkova je ili pod legalizacijom ili jako stara gradnja sa TA. Dakle i da pristanem da dam stan za 1000 po kvadratu, opet ne bih nista resio i dobio bih + 5 kvadrata vise u naseljima koje sam naveo. Dakle neka, neka padaju cene stanova, nemam nista protiv, neka i periferija bude i 100 po kvadratu ali samo da se jednom cene vrate na balans kakve su imale pre pojave kredita i jako sumnjivih novogradnji iz kojih danas ljudi beze.

Jelena

pre 11 godina

Anci, ja ne omalovazavam ni na koji nacin one koji kupuju stan u Beogradu, samo sam navela razloge zbog kojih sam otisla. I ja sam se kupala u Savi, pa sta?! Ne znam ni sta je Grand, a ni sta je americki idol, a ne znam ni sta su vize, problemi slobodnog kretanja (do nedavno); Nasih i Obraza ovde nema, zdravstvo funkcionise odlicno i ne izdiru se na mene nedoucene doktorke (na moju majku od 84 godine u Beogradu, na zalost, da), ne moram da dajem koverte, redovno dobijam pismene pozive zarazne preventivne preglede, i jos mnogo, mnogo toga sto prosecan Srbin ne moze ni da zamisli, jer je navikao na drugacije.

Anči

pre 11 godina

Za Ja i Jelenu:

I te kako ima racionalnih razloga za otići, ali ne vidim što omalovažate odluke nas koji hoćemo da kupimo stan ovde. Sama si napisala ubi bene ubi patria, šta sa nama kojima je ovde bene? Ja sam ovde ceo život, kao i četiri generacije pre mene, odrasla sam u soliteru, kupala sam se u savi i igrala u novobeogradskim parkićima. Sad tražim stan u istom kraju jer ne želim da živim bilo gde drugde. Ovde je moje detinjstvo, moji prijatelji, porodica i tu ću biti i ja. Da te zaskoči manijak sa nožem može bilo gde u svetu jer budala ima svuda. Dete će vam gledati grand samo ako i sami gledate grand, ako slušate klasičnu muziku i gledate naučne emisije, gledaće isto. I koja je razlika izmedju prvog glasa srbije i američkog idola, jel ovo drugo neki visokointelektualni sadržaj, pa da je bolje ako vam dete gleda to?

Opet, ima mnogo racionalnih razloga da se ode odavde, ali vi ste se uhvatili baš za one koji postoje u svakoj državi na svetu. Racionališete svoj razlog bombastičnim i sumornim naslovima koje ste pročitali u kuriru i blicu, što je tabloidizacija istine. A istina je da život u Srbiji ima svojih prednosti i mana kao i svaka zemlja.

Jelena

pre 11 godina

@Ja:to i ja uvek pokusavam da kazem: zaSrbe jedino merilo uspeha u zivotu su pare, kao i jedini motiv za odlazak iz Srbije. Ja sam u Srbiji dobro zivela, otisla sam iz razloga koje ti navodis pre 20 godinai zivim skromno, ali sam srecna sto mi je sin odrastao u normalnoj sredini, sto ima drzavljanstvo zemlje EU, a studira u drugoj drzavi EU. Ponavlja, ubi bene, ibi patria, sto ne znaci gde je novac, tamo mi je domovina.

Teodor

pre 11 godina

Trazim stan u BG dugo. Nemam vremena za bacanje ali sam njegovo velicanstvo KUPAC. Sta vam je na raspolaganju na trzistu ako izuzmemo naduvane cene:
- imate "nazovi" agencije odnosno smotane agente i bezobrazne prodavce, koji, kada oglasavaju stan, nisu u stanju da ga detaljnije opisu, koji u danasnje vreme digitalnih foto aparata, ne umeju da naprave normalne slike stana koju prodaju. Kao da su retardirani. Nisu svesni da dobar opis i dobre fotografije privlace kupca. Najbolja je uvodna recenica jedne "velike" agencije koja kada oglasava bezvezan stan, pocinje oglas recima "Interesantan stan..."
- imate "nazovi" agencije odnosno smotane agente i bezobrazne prodavce, koji nisu u stanju da uzmu metar, naprave normalnu skicu stana i daju vam dimenzije svake prostorije i da vam to lepo daju kada dodjete da vidite stan. Ne, agent stoji (ali ocekuje punu proviziju), i pri tome lupeta "argumente" o dobrim stranama stana, a ne pada mu na pamet da, umesto vas, on uzme i izmeri stan, ili bar obeca da ce vam mere poslati naknadno.
- kada vam se ucini privlacnim stan na nekom od sajtova za nekretnine, pozovete agenciju koja ga je oglasila, bog zna kako vas ispitaju o tome sta zelite da kupite, obecaju da ce pronaci takav stan, i VISE SE NIKAD NE JAVE. Ako vas i namame da vidite nekoliko stanova i neki vam ne “uvale”, VISE SE NE JAVLJUJU. Jos se uvrede sto niste izvadili “suske” i kupili nesto iz njihove oskudne ponude. To je stvarnost.

Anči

pre 11 godina

Brdjaninu, banovo brdo nije ni dedinje ni vračar i cene istoga ne bi trebalo da se kreću više od 200, 300 evra od žarkova i okoline. Pa naravno da nećeš kupiti trosoban stan na istoj lokaciji tako što ćeš prodati precenjen dvosoban jer ga niko neće kupiti. Možeš čekati, naravno, ali cene će, po svemu sudeći, dalje padati.

Ja

pre 11 godina

Cene nekretnina su takve da bi neko sa strane mogao da pomisli da je BG najlepse i najzdravije mesto za zivot u Evropi. Kakav Bec, kakva Toskana...
Imam srecu da radim u predstavnistvu strane kompanije u Srbiji. Uslovi - odlicni. Pocetnu platu sam imao 3 puta vecu nego sto bih im trazio da su me na intervjuu pitali. Ostvarujemo izuzetne rezultate, pa slede i bonusi.
Ako gledamo cisto materijalnu stranu, sve je kao iz snova. Auto se menja na dve godine, putovanja, garderoba iz inostranstva i sl.
A i dalje sam podstanar.
Mojim roditeljima i roditeljima moje supruge je to trn u oku. Svaki treci dan nam govore da nismo normalni jer se nismo skucili.
U Srbiji? Neka, hvala.
Iz dana u dan, zelja za odlaskom je sve veca.
Sta da ocekujete ako ostanete.
Da posaljete dete u skolu, pa da strepite da ce ga neki mangupi iz kraja izbosti nozem zbog dzeparca. Ili da ce mu profesor fizickog ponuditi drogu.
A ako ide u popodnevnu smenu, nece kod kuce ujutru gledati Branka kockicu kao mi nekada, vec Istrazitelje iz Majamija i odsek za krvne delikte.
Kad malo odraste, morate imati spremnu taktiku kako da ga odgovorite od namere da se prijavi za Zvezde granda ili Prvi glas Srbije. Stopice se u masu dece koja iskljucivo zele da postanu fudbaler ili pevacica.
Izuzetnim naporom, vaspitacete dete. Druzice se sa dobrom i pametnom decom, zavrsice fakultet.
I onda konkurise za posao. A oni prime nekog genija sa Megatrenda.
Sve u svemu, ipak ovo nije zdravo mesto za zivot.
Mnogo smrdi, a malo ko oseca.

Alpha

pre 11 godina

Bilo lepo kada ste duplirali cene preko noci prekrizivsi DM i uz istu cifru dopisali EURO. Pa podigli cene 60% u vrhuncu 2008 a sada bi jos 10% e pa sada cene kako su duplirane mogu da se prepolove.

Ko planira kredit poucna prica sa BB forum od korisnika belka:
"Ja sve vreme govorim da su cene abnormalne zbog alavih investitora, ali slabo me registruju. Za Belvil sam jednom ortaku govorio godinama da se strpi, jer je jedino tu hteo da kupi stan. Rekao sam mu da će ispasti lud ako uzme stan u Belvilu po 2.000 evra, rekao sam mu isto za 1.800 i za 1.600. Poslušao me sačekao skoro 2 godine i kupio za 1.400. nema PDV-a, samo porez na prenos apsolutnih prava. Inače, za Belvil da vidite samo šta je promašaj investicija. Čovak je kupio stan od 45 kvadrata za 90.000 evra, i platio je iz kredita, negde 2008. naravno pogadjate kredita u švajcarcima. Platio je nekih 140.000 švajcaraca stan od 45 kvadrata, na 25 godina. Za tih 25 godina mora da vrati nekih 260.000 švajcaraca, tako da mu je rata oko 850 švajcaraca ili danas nekih 75.000 dinara ili oko 700 evra. U evrima je dužan trenutno nekih 100.000 evra, a stan će 2014. koštati 45.000 evra. Nazdravlje."

Posto Euribor, za koji se vezuje kamata, ide od sadasnjih istorijski minimalni 0,3% do 5,2%(+4,5% fiksna marza) ista sudbina onih koji su uzeli kredite indeksirane u svajcarcima ceka, za par godina, one koji sada uzmu kredite vezane za Euribor.

Brdjanin

pre 11 godina

@Brđanin: Banovo Brdo nije periferija, ali nije ni Knez-Mihailova. Ja živim na Banovom Brdu, ali ne nazivam sebe brđaninom (postoje brojne alegorije na temu brđanštije, o čemu ne bih sada, ali vas savetujem da čitate, pa ćete više znati). Ovde sam govorio o ekonomičnost, a ne o lokal patriotizmu, čime obiluju vaši komentari. O stanovima u inostranstvu znam iz ličnog iskustva. Stanovi u Americi su jeftiniji nego ovde. Ovde kuću na Banovom Brdu možeš da kupiš ako dobiješ na lotou milionski iznos, činjenice su da su ovde cene nenormalno visoke i da moraju još da idu dole.
(Daca, 6. februar 2013 21:03)

Nije rec o lokal patriotizmu nego o kvalitetu zivota koji je jako dobar ovde. Nisam lokal patriota, nemam nameru da ostanem na Banovom, jer prodajem dvosoban stan zato sto mi treba trosoban i svestan sam da to necu moci da izvedem ovde nego idem u neko drugo naselje. Ono sto ja vidim kao problem jeste da se ljudi pojavljuju sa jako malom sumom novca sve u zelji da zive ovde. To je neprihvatljivo. Neka cene idu dole, u redu je ali neka ne bude vise izjednacavanje atraktivnih lokacija sa naseljima. Stanovi iz otkupa u Medakovicu, Brace Jerkovic, Mirijevo su zaista prenaduvani i stvarno mi se ne isplati da samo promenim lokaciju. Ono sto me uzasava kod kupaca je sto se pojavljuju sa malom sumom novca zeleci da kupe stan na Banovom a ni po koju cenu nece da kupe stan iz otkupa u Zarkovu ili na Julinom. Ranije nije bilo tako. Onaj ko nije imao za Banovo, kupovao je tamo.

Germanac

pre 11 godina

Evo ja na primer sam hteo da kupim stan na kredit, jos 2008 god. ali cene su bile bezobrazno visoke, i pored sve dobre volje sam odustao... danas imam kesa dovoljno da kupim stan u BG kakav zelim, ali sad mi vise ne treba, buduci da nisam vise u Srbiji... a i ne planiram da se vracam.
Veliki pozdrav investitorima

Daca

pre 11 godina

@Robert, Boško, Brđanin: Banovo Brdo nije periferija, ali nije ni Knez-Mihailova. Ja živim na Banovom Brdu, ali ne nazivam sebe brđaninom (postoje brojne alegorije na temu brđanštije, o čemu ne bih sada, ali vas savetujem da čitate, pa ćete više znati). Ovde sam govorio o ekonomičnost, a ne o lokal patriotizmu, čime obiluju vaši komentari. O stanovima u inostranstvu znam iz ličnog iskustva i iskustva mnogih koje poznajem (tako da ne mogu da odgovorim na nečije mišljenje izneto u komentaru, a koga pri tom uopšte ne poznajem). Stanovi u Americi su jeftiniji nego ovde (ne baš Menhetn, ali Srbija nije Menhetn). O Vilama u Meksiku na obali okeana, da i ne pričam. Ovde kuću na Banovom Brdu možeš da kupiš ako dobiješ na lotou milionski iznos. Razne su priče i iskustva ljudi, ali činjenice su da su ovde cene nenormalno visoke i da moraju još da idu dole.

kupih i prodah

pre 11 godina

u julu 2012 prodadosmo manji stan i u avgustu kupismo veći.
s obzirom da sam bio i prodavac i kupac reći ću vam sledeće:
kupoprodaja je takva kakva jeste usled nerazumnosti obe strane.
nerealno je da prodavac ocekuje visoku cenu ako imamo nove stanove po 1200 / 1500 ...na stranu kvalitet
ne možete ni gledati cenu po kraju jer na visinu cene utiče struktura,funkcionalnost, spratnost, cg, terasa
prodali smo nov stan na karaburmi, nova zgrada, cg, 3 sprat, 1.5 ekstra funkcionalan, opet ponavljam nov, najbolja lokacija, za maksimalnu cenu u tom trenutku od 1200e.
naravno da je bilo takođe novih stanova na karaburmi i za 1000e
jurili smo potom stan 2.5 oko 60kvm i sa parama sa kojima smo raspolagali računica je bila da za 1000e možemo otići u mirijevo i za još 100e preko komplet da adaptiramo stan.
nađosmo stan u učiteljskom naselju gde su prodavci tražili 1200e. zgrada stara, sa cg, uknjižen stan, fantastičan raspored i na kraju ga pazarismo za 1000e po kvm na petom spratu od 12.
stan smo prodali bez agencije a kupili preko agencije koja je pokušala da naplati provizuju od 3%, ali smo se ipak dogovorili na 1.5% jer nismo radili predugovor.
u tom trenutku su nam svi rekli ekstra ste prošli, ipak se kraj ne može porediti sa mirijevom, međutim ja smatram da je to neka realna cena.
sada se u toj zgradi prodaje još 3 stana i za sve se traži po 1200e što je po meni potpuno suludo.
moj zaključak je da ukoliko postoji volja i razum na obe strane, doći će do kupoprodaje.

Aleksandar

pre 11 godina

za (cc1, 6. februar 2013 19:28)

Toga nema u Srbiji, jer smo država bezakonja.
Ako primiš podstanara u stan i prijaviš ga, a on krene da ti ne plaća, ne možeš da ga izbaciš, jer je prijavljen, nego mođeš samo da ga tužiš sudu, i da moliš boga da to ne traje dugo, a i kada dođe rešenje, ni tada ne možeš da ga izbaciš.

Drugi razloge je da su stanodavci nisu ništa bolji, tj,, san im je da ne živiš u stanu, a da im plaćaš kiriju, plaćaš redovno, nije zadovoljan, a kada se odlaziš iz stana, uprkos svemu što si okrečio stan, poplaćao zaostale račune, on neće da ti vrati depozit. Sve popravke koje su investicione prirode (znači nema veze sa tim da li ja živim u tom stanu ili neko drugi) opet plaćam iz svog džepa, stanodavac trlja ruke i kaže može, a onda se pravi lud.
Ne mogu da ga tužim, jer nisam prijavljen na toj adresi?!

Kada bi tako bilo u Švajcarskoj, video bi koliko njih bi bilo podstanara...

Zg

pre 11 godina

"Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova"-Bez uvrede,Hrvatska cela ne moze da izgradi taj broj stanova u sledecih deset godina,da su uknjizeni i imaju vodu na slavinama.
(Sava, 6. februar 2013 17:54)

Pa ne može, jer smo ih već izgradili i ne prodaju se :D

Inače je zagrebačkih 50.000 javna tajna. U novinama se pod pokroviteljstvom građevinske i bankarske mafije priča o 10-15.000 (to su isti koji guraju priču o tome da je trošak izgradnje 1200 po kvadratu), ali oni koji rade u agencijama za nekretnine znaju dobro kakva je stvarna situacija.

U Beogradu je ista stvar.

Dodatni problem je i odlazak stanovništva (posebno mlađeg), odnosno opći pad populacije u obje države, tako da se potreba za stanovima još dodatno smanjuje.

E sad, ono što bi bilo lijepo, u slučaju da jednoga dana i Srbija i Hrvatska budu nevjerojatno bogate države, a uzevši u obzir smanjenje populacije i - nadajmo se - veću decentralizaciju, jest da se pola gradova kompletno sruši i sagradi ispočetka. Novi Zg/Bg imaju prostora, ali su puni ružnih betonara iz doba socijalizma, a drugi dijelovi grada imaju novih kuća i zgrada, ali im nedostaje zelenih površina i prostora.

Trebalo bi riješiti problem prijevoza kroz kvalitetan metro i laku željeznicu i posebne mostove (to bi poboljšalo i kvalitetu zraka), a "reprogramiranje" dijelova grada rušenjem omogućilo bi nove komercijalne zone i bolji autobusni i tramvajski prijevoz. Smanjenjem automobilskog prometa bilo bi i lakše koristiti bicikle. Ali avaj...

cc1

pre 11 godina

Samo Srbija resava stambeni problem kupovinom. Zivim u Svajcarskoj koja ima najmanje vlasnika nekretnina u Evropi. I pored toga sve funkcionise, investirori grade zgrade sa stanivima za izdavanje, svako iznajmi stan prema svojim mogucnostima, ali ima stan sa grejanjem i ostalim normalnim konforom. Ja se pitam zasto svako mora biti vlasnik stana u kome zivi. Jos nesto geldajuci feksilibitet koji se dans svuda trazi u vezi radnog mesta, to je najveca glupost kupiti stan, mnogo je lakse dati otkaz i iznajmiti drugi stan blize radnom mestu ili ako treba i u drugom. Stanove i kuce kupuju ljudi koji imaju stvarno dosta para, kao investiciju, da bi deci ostavili kapital i 'ciglama' a ne samo u novcu. To se ne odnosi naravno na super bogatase, ali i ovde nije prica o bogatasima, nego o vecini stanovnika bilo koje zemlje. E to bi sigurno bilo dobro za investitore u Srbiji, da narod ima tu kulturu i da se ima zakona o iznasmljivanju koji stiti i vlasnika zgrade i onoga koji je iznajmio stan. Ovim sistemom bi se smanjo stambeni problem, kazem smanjio, jer svaki veliki grad u evropi kao i Beograd nije resio niti ce resiti konacno stambeni problem.
Tada bi i zgrade izgledale mamo bolje da imaju vlasnika jednog, a ne oglodjene kakve su sada. To sto su svi koji su za vreme Tita dobili stanove, i sada su vlasnici, oni ce u njima da zakrzljaju i potonu. Jer su ih dobili a ne zaradili. Nemaju odgovornost prema nicemu, jer misle da je to bilo normalno da 'oni' dobiju, titovi podobni kadrovi.

Цене станова ипак морају још да падају!

pre 11 godina

@Gox: "ne, nego se u ugovor stavi manja vrednost, jer se na to racuna porez na prenos apsolutnih prava. U principu poreska uprava sama proceni vrednost................."

Уколико доводиш у питање то што сам написао, предлажем ти да позовеш пар продаваца (не агенција) и да им понудиш цену бар 25% нижу од оне коју су огласили - видећеш да ће 90% њих то одмах и прихватити (прочитај и коментаре купаца/продаваца и овде). Иначе, порез на пренос апс.права је 2,5% и то је смешно, а посебно ако се има у виду да се даје ослобођење за 1. стан

robert

pre 11 godina

(Daca, 6. februar 2013 15:45)

to bi bilo tako kad bi braca grim i mali djokica pisali o nekretninama.

1. kupovina stana u inostranstvu ti automatski ne omogucava boravak i rad i za sve zemlje u kojima se kupuje nekretnina je potreban reciprocitet sa srbijom. sreca da sa vecim brojem evropskih zemalja, usa, can i aus imamo reciprocitet.
2. kupovinom stana, rata kredita nije nuzno jeftinija od rentanja. kad se uracuna renoviranja i godisnje odrzavanje obicno je negde blizu iznosa rente.
3. NEMOGUCE je sa najnizom platom isplatiti stan za nekoliko godina - ne lupetaj. Mene u Amsterdamu, mesecna rata za kredit za stan od 56m2 i 185.000 sa godisnjom kamatom od 4.9% u koje je uracunata obrada kredita, i svi moguci troskovi iznosi e 752 mesecno na 30 godina. Na to treba dodati mesecne rezije i godisnji porez na imovinu. Da rentam isti ovaj stan izadje me isto koliko i placam. Ovakva situacija je u svim zapadnim zemljama. Mogao sam da kupim malo veci stan za manje pare ali da idem u los kraj, da placam prevoz i da nemam sociajalni zivot i da platim 1500 m2.

jedina istina koju si rekao je da ne vredi kupovati precenjene nekretnine u srbiji jer na zapadu te pare koje das za stan bar mozes da zaradis. zivi se robovski, ali se kao satro zivi. u srbiji se prezivljava, bezi ili umire sem tih par posto bizMismena.

zanima me na osnovu kojih parametara ljudi daju pluseve na ovakve komentare - ocito iz neznanja sto je vekovna srpska boljka.

Jelena

pre 11 godina

@Reality: jao, i ja sam to primetila! Fotografije uzasne, cesto mutne, prljavi peskiri i kofe po kupatilu, nenamesteni kreveti..vrhunac je stan (veliki, trebalo bi da je luksuzan, u Balkanskoj) sa divnom velikom terasom i pogledom na reku. Fotografija: noc na terasi i nista se ne vidi.

bosko bg

pre 11 godina

cuj ovaj komentar 'B.brdo ok periferija....' ti stvarno ne znas ili nikad nisi bio u Beogradu. proveri cene pa ces videti sta je periferija...ako te bas zanima periferija beograda na tom potezu su Žarkovo,Železnik,Petlovo brdo...

zix

pre 11 godina

euribor je nikada nizi pa su krediti najpovoljniji. i pored toga slaba vajda. mozda cene stanova i nece padati jer se vec dugo drze tu gde jesu ali dok narod ne pocne da zivi bolje nista od kupovine.
interesuju me dve stvari:
- ako su predvidjanja u ovom tekstu tacna zasto bogati investitori ne kupuju stanove/zgrade sada kada se uskoro ocekuje skok cena
- ako predvidjanja nisu tacna zasto trenutno banke odobravaju kredite sakom i kapom kada ljudi nece imati para da otplacuju te kredite niti ce imati ko da otkupi te stanove

Sveta

pre 11 godina

Pre par godina skucaklo se nesto love i kupim stan na Terazijama od 130 m² povoljno za 180.000 evra sa garazom.Renoviranje trebalo da kosta 22.000 hiljade al ispalo je 38.000 na kraju, sa svim novim instalacijama i bez vlage. U ono vreme su mi svi govorili da je to super investicija da ce cene ici na gore ali vidi sad. Kako god da okrenes nagrbusi mali covek.

Мутави патак

pre 11 godina

БГД је слепо црево света. Све преко €500 по квадрату је безобразно. Уосталом, закони тржишта ће то већ средити на природан начин...

gox

pre 11 godina

@ Цене станова ипак морају још да падају - ne, nego se u ugovor stavi manja vrednost, jer se na to racuna porez na prenos apsolutnih prava. U principu poreska uprava sama proceni vrednost, pa se ne stavi neka besmisleno mala cena, ali je i njihova procena uvek manja od stvarne vrednosti. A ostalo, naravno, u kesu.

Slobodan

pre 11 godina

pa sve preko 300 evra po kvadratu je isplatilo sve troskove izgradnje novih stanova, tako da sve preko 400 evra po kvadratu (25% zarade) je bezobrazluk.

Sava

pre 11 godina

Nije da branim Beograd,ali zaista je potrebno da objavite komentar.

"Realno je da kvadrat na periferiji kosta 600 evra" - Za jednog golfa neces dobiti stan od 50 kvm u nijednom glavnom gradu Evrope preko milion stanovnika.U Beogradu mozes dobiti samo ne u centralnim opstinama.

"Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta, a ne samo Evrope" – Prvo, negde u razvijenoj Evropi i svetu moras pronaci posao i dobiti vizu.

"Prvo stan ne mogu da platim 1200Evra po kvadratu"-Kvadrat u opstinama Beograda variraju,u Lazarevcu ili Mladenovcu kupices veoma povoljno stan ,posto dolaze deca iz Pirota nije za njih odmah u centar grada.U centru Londona 99.99% engleza ne moze studentima priustiti stan.

"Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova"-Bez uvrede,Hrvatska cela ne moze da izgradi taj broj stanova u sledecih deset godina,da su uknjizeni i imaju vodu na slavinama.

"Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova! "-Zasto nisi naveo da si dobio i kamilu sa kojom putujes do prve prodavnice.

U Beogradu nedostaju stanovi u kojima nece ziveti tri generacije od kojih najmladja sedi u kaficu na racun dede i babe.Za realnu pricu potrebno je da javno bude objavljeni sluzbeni podaci prodaje stanova bar za Beograd.

Brdjanin

pre 11 godina

2000€ je kvadrat novogradnje na Banovom Brdu, a to je kao ok periferija (nije centar, ali nije ni Mirijevo). Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta
(Daca, 6. februar 2013 15:45)

Banovo brdo nije "ok periferija" nego grad za sebe, to svi koji zivimo ovde znamo. Banovo brdo je oduvek bilo skupo bez obzira u kakvom je stanju zgrada, stan, ulica. To je tako uvek bilo jer je pre pojave kredita bila bitna lokacija. Ko kupuje stanove ovde, i odakle mu pare za to, nije nase da govorimo o tome.
Mada mi je stvarno dosta vise da slusam poredjenje cene stanova u Beogradu sa drugim gradovima u Evropi i svetu, zato sto je Beograd nasa stvarnost a ne Nemacka, Danska, itd.
A onda opet sa druge strane, vidim sta se desava na terenu i to je totalno u suprotnosti sa onim sto pise u oglasima. Svaki prodavac je spreman da spusti rapidno cenu, a same agencije su krive sto ne kontaktiraju svoje klijente da li su korigovali cenu stana ili ne.
I takodje mi nije jasno kako to da niko ne pominje sumnjive uknjizbe citavih naselja (Mirijevo, Borca, Karaburma), pa onda privremene upotrebene dozvole na nove zgrade koje su zvanicno jos uvek na legalizaciji u katastru (Cerak, Zarkovo, Zeleznik), kako je moguce da to niko od kupaca ne spominje u komentarima.
I naravno da se slazem da cene stanova treba da idu dole ali da se znaju sta su atraktivne lokacije a sta je periferija, sve dok ne dodje do balansa kao sto je bilo u periodu od 2000-2004.

reailty

pre 11 godina

Agencije za nekretnine u Srbiji su cirkus! "Stan u centru 100 metara od Knez Mihajlove,visoko prizemlje,predratna zgrada,telefon, 2 mokra cvora (hahaha), moze i za poslovni prostor, 50m2, 250,000 eura....i onda, sledi jedna slika K.M.ulice, telefon i ime "agenta"naravno samo ime bez prezimena...smejurija! Savet agencijama,pogledajte oglase za nekretnine agencija iz drugih zemalja! Prodavcima: o da mogli bi da ocistite stan pre pokazivanja,sklonite cetku pored wc solje,sustikle sa tv,ili pak namestite krevet! Investitorima od novih stanova: recite mi ko je investitor,da znam koga da jurim po svetu za izgubljeni novac! Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova!

dobar dan

pre 11 godina

@paor

i mislis da je posteno da tvoj brat iz Beca dodje u Srbiju angazuje agenciju da mu pronadje stan, oni mu pronadju stan i on ih zaobidje i kupi stan mimo njih i ti se jos hvalis time?
Bas me zanima bi li u Becu tako mogao da prodje.

A sto se tice cena stanova, onom koji kupuje uvek ce biti skupo onom koji prodaje malo.
Licno ne mislim da su cene stanova velike kada pogledas sta ljudi u Beogradu voze, plus odrzavanje vozila, plus benzin.
Sto bi garsonjera u Beogradu bila jeftinija od golfa5?
Budimo realni.

Цене станова ипак морају још да падају!

pre 11 godina

Нека се сви који желе да купе/продају стан распитају мало у суду по којој цени се закључују купопродајни уговори и видећете да је цена бар 30%-40% нижа него у огласима! Ово је лако проверити, довољно је отићи у први суд у Београду и извршити увид у потписане уговоре.......значи, онак ко купује за кеш, нека од цене у огласу одузме 30% и то је отприлике реална цена - у ОВОМ моменту (а ићи ће још доле)!

z

pre 11 godina

Ne bih da izmisljam toplu vodu ili rupu na saksiji. Racunica je jasna: 50000 Eura za stan u Bg= 40-60 m kv ,renta oko 250 eura ,ako se ne useli Vlada surla ili Misa glavonje ili Combe (onda je renta nula i molis boga samo da izadje) Da kupis na primer 40-60 m kv u Torinu ,Bonu,Pragu ili Lionu kostace te ako ne jeftinije onda isto.Da ga izdas dobices 600-700 Eura preko agencije da te glava ne boli.Jedina je razlika je sto ce cene stanova u SRB i dalje padati a tamo verovatno ne.

Daca

pre 11 godina

Ko je lud da kupuje stan u ovoj nedođiji. Idu ljudi u normalne zemlje, da žive, a ne da čekaju da umru. Ko god da traži stan, neka dobro razmisli, jer ovde su stanovi bezobrazno skupi. 2000€ je kvadrat novogradnje na Banovom Brdu, a to je kao ok periferija (nije centar, ali nije ni Mirijevo). Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta, a ne samo Evrope (Nemačka, Italija, Španija, Kanada, USA, Meksiko itd.). Da ne pričam o kvalitetu gradnje i sigurnosti života, ali ono što je najvažnije isplativosti stana. Kada živite u nekoj od ovih zemalja, vama se isplati da kupite stan, jer je to jeftinije od iznajmljivanja, a i sa najnižom platom možete da ga isplatite za nekoliko godina. Ovde je kirija jefrinija duplo od rate za stan, a i kad ga kupite pitanje je da li ćete uopšte da ga isplatite, i to za 20 ili 30 godina. Pa kome se živi ovde?!?

Ne vidim cemu

pre 11 godina

Jos jedan tekst finansiran od strane agencija za nekretnine . Cene ce samo jos vise padati . Realno je da kvadrat na periferiji kosta 600 evra a u centru plafon 1000 ekskluzivne lokacije ne racunam njih je malo a malo je i bogatasa koji ih kupuju a za koje nikada nema krize . A ovi sto mi pricaju o troskovima gradnje i kako su cene realne imam jedno pitanje zasto se onda ne pordaju po "realnim" cenama ? Cak i da su troskovi gradnje toliki i da cena ne moze biti manja onda lepo nemojte vise graditi . Sta ce zemlji u kojoj svake godine ima 40000 ljudi manje novi stanovi . Nama ce trebati sve manje i manje stanova a ne novi . To je kao da gajite svinje u Iranu ako nema kupaca za vas proizvod nemojte ga proizvoditi . Nije mi jasno isto tako, zasto i dalje pokusavaju sa ovakvim tekstovima kad vide da nista ne pomazu ?

pravnik

pre 11 godina

burazer je dosao do stana zato sto ga je agencija oglasavala,a prodavac je sedeo mirno bez troskova, dok je agencija davala isti taj svoj kes, a onda su je svi zaobisli. Da li je to u redu? Ovo podseca na ulicni trend brutalnosti i bezakonja u kome pravo na zivot imaju samo oni koji masu oruzjem i lazu i kradu. Direktno su oboje, i burazer i prodavac, neki drugi burazer izvrsili krivicno delo kradje i sad mu dajete pluseve. A to je zarada, plata tog agenta. Da li to znaci da treba da pohvalimo poslodavca koji ne isplacuje platu radniku?

Buda

pre 11 godina

@Arcibald Rajs

Hej, polako, nisu oni iz IT najpametniji, nemojte da im dižete cenu kao beogradskim stanovima. Oni jednostavno imaju zanimanje koje nije potrebno Srbiji pa rade u inostranstvu. Evo, ja sam pametan ali nisam IT.

Gastarbajter

pre 11 godina

za te pare mogu u nemackoj da kupim stan...
ko ce biti tako naivan, pa da kupuje stanove po BG-u za 1500 ili 2000 evra po kvadratu...

Bane

pre 11 godina

Bobane Stojanovicu,prvo od svoje plate sigurno ne kupujes stan,ako ti je skupo za tvoju informaciju postoje naselja izvan centra sa daleko manjom cenom,i solidnim prevozom.Odrastao sam u bloku 45,i nista mi nije falilo to sto sam koristio prevoz do skole,izlaske itd..Ako je tvojoj deci to tesko,onda plati.

Mihajlo Jovanovic

pre 11 godina

Poređenja radi:
Kada su 1995/96. u Srem došle hiljade izbeglih lica, dvosoban stan u Rumi ili Srem. Mitrovici se još onda izdavao za 250-300 DM (braći Srbima i sestrama Srpkinjama).

Sad može da se nađe za 70 evra, a ko je uporan, izvuče do 100.

hvala.

Paor

pre 11 godina

Burazer radi u Becu, skupio neke pare i zapeo da kupi stan u BG-u. Iako sam ga ubedjivao da to nije dobra investicija, on zapeo pa zapeo. Obilazio mesec-dva stanove iz oglasa i nasao stan kakav mu se svidja. Kad je prelomio da zeli taj stan, otisao i dao ponudu 30% nizu od trazene. Direktno prodavcu rekao da kupuje za kes, da ga agencija ne zanima i da je u toj ceni i provizija agencije, pa neka dele kako hoce. Sledece dve nedelje je u BG, pa ako je zainteresovan i ako mu je ponudjena cena ok neka se javi. Prodavac ga je nazvao posle 4 dana, pristao je na (30%!!) nizu cenu i rekao je da hoce da zavrsi posao bez agencije. Poenta price je, ko ima kes odredjuje cenu, jer je kes trenutno najdeficitarnija roba na ovim prostorima.

Arcibald Rajs

pre 11 godina

Ovo je ziva istina da je masa ljudi u zadnje vreme iz IT sektora napustila zemlju.Jadna li je ovo zemlja,kad je najpametniji napustaju.

Caliph-ornia

pre 11 godina

Cemu cinizam... Promenice se ekonomske prilike, mozda ne na prolece ali tokom godine svakako. Prilike u Srbiji zavise od prilika u svetu, a tu ce se puno toga promeniti - vec tokom februara. Verovali ili ne, situacija ide nama na ruku, tako da ce u buducnosti nekretnine u Beogradu ponovo dobijati na vrednosti.

Zg

pre 11 godina

Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova i cijene nekretnina padaju, ali malo to vrijedi kad ljudi nemaju para. Nije nigdje vrijeme za kupovinu, ma koliko se ovakvi luđaci trudili prodati priču da cijene samo što opet ne skoče. Možeš misliti. Gradilo se naveliko i bezbroj firmi je bankrotiralo upravo zbog toga, a o građanima da ne pričamo. Tko je bio lud da pred 7-8 godina kupi stan za 2200-2500€ po kvadratu (i to ne u centru) s kreditom u švicarcima, danas živi bez ičega.

Inače nam je problem promet, isto kao i Beogradu. Većina glavnih ulica ima po dvije trake, a nakotilo se i shopping centara uz bivši dvotračni autoput B&J, kao i koncentriranih high-tech poslovnih zona (financijska industrija i IT, s natprosječnim plaćama i većim prosjekom posjedovanja automobila), pa onda promet uđe u potpuni kolaps. Onaj tko spomene metro ili uređenje Save na izborima sigurno gubi, ali zato se grade idiotske fontane i sponzorira "skijanje"...

mrmlj

pre 11 godina

@(Ja sam, 6. februar 2013 10:35)

most na adi jos nije zavrsen tako da se ne moze ni ocekivati da bude 100% iskoriscen. kad se zavrse sve potrebne pristupnice tada ce i broj vozila koja idu preko mosta porasti, ali naravno da ni tada nece biti 100% iskoriscen. tako je i gazela u pocetku zvrjala prazna pa se svi secamo kolike su bile guzve na njoj proteklih godina.

@(Boban stojanovic, 6. februar 2013 10:35)

prijatelju, sa platom od 30.000 dinara tesko ces kupiti stan u bgu dovoljno veliki za troje dece, pa jos blizu fakulteta.
pogledaj malo dalje od fakulteta, nece klincima nista faliti ako budu koristili gradski prevoz ;)
trenutno je to 3.300din mesecno za troje studenata, sto znaci da za razliku u ceni 1-2 kvadratna metra stana mogu sve troje da se voze prevozom sve 4 godine (48 * 30€ = 1.440€) koliko ce studirati.

ako smeš da kažeš

pre 11 godina

@ Kupio u Gospodar Jovanovoj 70kv za 105 hiljada. Renoviranje 12 hiljada, mislim da je to najpovoljnije u zadnjih 5 godina. Kako stvari stoje mozda ce i jos dole... (Ako smem da kazem, 06. februar 2013 11:54)
Odakle ti 105 hiljada?

t.r.u.e. bg

pre 11 godina

Prava cena je 850 za Vracar (sto su dve prosecne mesecne plate)i 1000 za Novi Beograd. Tako je svuda u svetu, a Beograd je jedan ispodprosecan grad, ma koliko da ga volim.

Iskreno vas...

pre 11 godina

Moji roditelji su ceo radni vek izdvajali za stambenu izgradnju, stambeni fond ili kako se to vec tada zvalo. Zauzvrat,corav dinar nisu videli od drzave. Kupili su plac, dizali komercijalne kredite da naprave kucu, radili i mucili se. Drugi su od drzave dobili stan, otkupili ga za 100-200 DM a nista vise nisu doprineli drzavi i drustvu ni od mojih roditelja ni od hiljada drugih ljudi. I sta sad? Treba opet da se uvaljujem u kredit kao moji roditelji, i da nekme ko je stan kupio za smesne pare dam 80k ili 100k?! Ma nemoj?! Necu! Zato iz ove drzave idem, jer u njoj mesta za postenog i normalnog coveka nema. Lopovi, secikese i gulikoze su jedino sto uspeva na ovom tlu.

žvrljmrlj

pre 11 godina

Niko ne kupuje ni meso u marketima, jer nema se para ni za to, a kamoli stanove i automobile.
Jedino grobna mesta ne da ne drže niske cene, nego djipaju gore samo tako

Guzva na granici, investitori sa dzakovima para cekaju u redu

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju. "

Buaaaaahhhaaa

Cici Mici

pre 11 godina

EPP
Lepo je ona zena ovde na forumu rekla da ce prodati 5T cvaraka pre nego Dulic proda ove "socijalne" stanove po socijalnoj ceni

SSSR

pre 11 godina

Ljudi, stanovi su izuzetno jeftini kada se uporede sa trosovima zivota. Uporedite cenu benzina, hrane i cenu stana i uporedite za istom pre 5 godina.

Evro gubi vrednost i trenutno 50 000 eura i nisu neke pare jer je zivot postao izuzetno skup. U Beogradu min 1200eura je potrebno za zivot jedne cetvoroclane porodice. To znaci da za tri ipo godine potrosi jedna cetvoroclana porodica 50 000eura za zivot.
Javice se ljudi koji zaradjuju 200 ili 300 eura, ali oni ne zive, oni prezivljavaju. Odricanje od svega.

Kvalitetne stanove na trzistu u Beogradu za male pare je nemoguce naci. Ili prizemlje, ili poslednji sprat ili bez centralnog grejanja. Sto bi neko prodao krov nad glavom da bi 3,5 godine ziveo pristojno?
Zivot ce postati jos skuplji, a cena stanova nece padati jer evro svakim danom sve manje vredi u odnosu na zlato, srebro, psenicu, kukuruz koji su pokazatelji vrednosti novca.

Nisam ovca

pre 11 godina

Koliko puta su najavljivali poskupljenja i "prave trenutke" za kupovinu do sada, cena ne da nije trebala da padne (a pasce jos) nego bi trebalo da zivimo u evropskom Menhetnu.

mikin

pre 11 godina

"Oni (vlasnici prestonickih agencija) ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."
-------------------------
Kako da ne! Kojih bre investicija? Ne sanjajte budni. Vi ste deo ovog sistema u kome narod biva sve siromasniji svakim bogovetnim danom a vi najavljujete poskupljenje nekretnina "zbog nekakvih prolecnih investicija"! Znam da bi vi to najvise zeleli, ali u ovom slucaju mnogo je bitnija "kupovna moc" buducih kupaca stanova od "prolecnih investicija". A TA kupovna moc odavno se udavila u jadu i bedi ovog naroda i nema izgleda da u bliskoj buducnosti bude drugacija. I ova (danasnja) cena kvadrata je abnormalno visoka i nema ko da je plati, samo to "investitori" i prodavci stanova ne zele ili nece da shvate ("neka ceka, doci ce vreme kada ce se prodati" ... pa makar cekali i 10 godina).

saso mange

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Sve ja razumem..i strah od gubitka prihoda i mogucnost promene posla..Ali ovakvo odsustvo blama zbog sopstvenih izjava..to ne mogu da razumem.
Sram vas bilo.

Ako smem da kazem

pre 11 godina

Kupio u Gospodar Jovanovoj 70kv za 105 hiljada. Renoviranje 12 hiljada, mislim da je to najpovoljnije u zadnjih 5 godina. Kako stvari stoje mozda ce i jos dole...

Б. Ђелић

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Само да однесем тетки лек и доћи ћу после да купим неки стан. Повешћу и другарицу.

ffff

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

hahahahahhahaahahhahaahhaahahahhaahhaahahah koja glupost

Prodavac stana

pre 11 godina

Ponekad se upitam ko piše ove besmislene tekstove, gde se citira nepoznati "prodavac" ili nepoznati "kupac". Da li ste naveli makar jednu brojku, sem nagađanja o cenama na Vračaru (opet od nepoznatog izvora)?
Trenutno prodajem stan, po svim merilima težak za prodaju (periferno naselje, velika kvadratura) pa opet ima zainteresovanih i kupci dolaze i razgledaju. Nikada se stanovi nisu kupovali ni prodavali na brzinu, sem u periodu 2008 kad su napumpane cene i ljudi kupovali 2.-3. stan što vide u strahu od rasta cena. Cene jesu verovatno previsoke, ali ne bi bilo više kupaca i da su niže. Ljudi jednostavno nemaju ekonomske sigurnosti i stanove kupuje/prodaje ko je prinuđen. I to je jedina tačna stvar u ovom tekstu...

Kapetan Ahab

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju. "

Pa da požurimo, proleće samo što nije, a?

Ma, koje bre crne investicije?! Da li to Kinezi upumpavaju 15 milijardi EUR u Srbiju kao predujam za čuveni kanal Dunav-Morav-Vardar? Ili da neće možda Rusi da nam PayPalom šiljnu prvih 20-30 od onih 120 milijardi koje su nam obećavali Toma i Aca pred izbore? Au, zaboravih, mi nemamo PayPal...

Cica

pre 11 godina

Hahahaha koji je ovo po redu "povoljni trenutak"! Svaki put kada vidim članak o prodaji stanova "ljudi iz agencija" kažu "sada je pravi trenutak"! hahaha
Investicije samo što nisu stigle u Srbiju. Doći će na kamilama pustinjskog princa kad popravi zub.

novosađanin

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Kojih to investicija u Srbiju? Koga ovi prave maloumnim?

Grof

pre 11 godina

Nas ima sve manje i manje. I sta mislite da li ce cena rasti ili padati. rezime: Dosta stanova manje kupaca cena ce ici na dole i samo na dole. Iskupovalo se to sto je moglo. Mafijasi su nakupovali stanova, crnogorci koji su prodali poslednje parce poder mora Rusima i oni su se izidali u velelepni pogled Beograda i ostaju nam omiljeni radnici i seljaci koji su prodavali neka imanja i kupovali po najboljim cenama i uzidali se i oni u 50 kvadrata. A sada se svi bunimo za Arape i ostale gluposti. Moj pradeda mi je ostavio stan u BG na vracaru i rekao mi sledece: Zemlja koju imam je kupila stan. I uvek ce moci da ga kupi. Nikada se ne odrici zemlje i uvek je radi. Tako ja i dan danas kao neko ko je diplomirao Hemiju radim na zemlji. Stanovao nisam u dedidom stanu posto imam stanare koji tu zive godinama i nisam zeleo da ih izbacim ljudi su fantasticni. Bio sam u Studentskom gradu, i Penezicu i mogu Vam reci da se nimalo ne kajem. Novca sam imao od kirije i bilo mi je lepo. I dan danas se cujem sa ljudima i doma. Proizvodim organsku hranu, i ide solidno. Najteze mi je bilo da ubedim zenu da podje samnom. Bila je opcinjena Beogradom i zelela je da ostane. Rekao sam joj biraj ili ja ili BG. Ona je meni postavila isto pitanje ili ja u BG ili nista. Kada sam joj rekao onda nista zabezeknula se shvatila ko sam i danas zna da sve sto joj kazem ima tako da bude.Letos smo bili u Portugalu, ove godine idemo na Maltu. Obilazi vise sveta nego njene PR drugacice koje zive i rade U BG-u,u 50m2

podstanar

pre 11 godina

Da li ce se jednog dana moci na ovom portalu da procitam vest o nekretninama koja:
- je potpisana od strane novinara koji je sproveo istrazivanje
- ne govori da je sad pravi trenutak (jer svi vec znamo da nije, i to vec 5 godina)
- na govori o buducem napadu stranih investitora i skoku cena, jer znamo da ga (opet) nece biti
- navodi neke vazne demografske podatke, kao sto su prosecna starost stanara za te "prestizne" lokacije u centru - Stari grad i Vracar
- spomene, bar slucajno, i broj stanova iz starogradnje koji su na prodaju

itd, itd

Jelena

pre 11 godina

Nista se ne kupuje, al' ce da poskupi..pa kad navale kupci! kako moze da poskupi roba koja nema kupca?! Trzisna logika i Srbija jos se nisu srele.

kupac stana

pre 11 godina

Cene stanova sa svim potrebnim papirima za kredit i dalje ne padaju. Za kes moze da se kupi sta hoces, pitanje je samo koliko je prodavcu frka za pare. Kome nije frka, ne prodaje stan ispod zacrtane cene, i ceka.

kupac stana

pre 11 godina

Cene stanova sa svim potrebnim papirima za kredit i dalje ne padaju. Za kes moze da se kupi sta hoces, pitanje je samo koliko je prodavcu frka za pare. Kome nije frka, ne prodaje stan ispod zacrtane cene, i ceka.

Informaticar

pre 11 godina

Stala prodaja novih vozila. Stala prodaja stanova. Sve je u Srbiji stalo. Pustos, mocvara,... Pri tome u toku je novi talas "odliva mozgova" pa se pitam kad ce se to kupovna moc stanovnistva poboljsati kad se ova zemlja ne trudi ni malo da zadrzi i ono malo ljudi koji imaju kakvu takvu kupovnu moc kao na primer ljudi iz IT struke koji spadaju u neki srednji sloj. Ja sam u totalnom soku koliko je ljudi iz IT struke poslednjih meseci otislo...

ozbiljan kupac

pre 11 godina

Znači sad je pravi trenutak za kupovinu a ne u onih 76 ranijih najava "pravog trenutka"!!! Uf, dobro je da se nisam zaleteo!
A šta kažete, slaba ponuda? Hm... Ma nek ide život... Daj meni jedan komad dok nije nestalo!

Boban stojanovic

pre 11 godina

Nije tacno,evo ja iz Pirota hocu da kupim stan u Beogradu ,naravno ya decu imam ih troje i radi skolovanja. ali kako kad ne funcionise.
Prvo stan ne mogu da platim 1200Evra po kvadratu To je suludo.Daj priyemljite se malo vi investitori ovo je Srbija.Ja imam platu 30000 dinara.
Drugo meni treba stan pored fakuteta a tamo je kvadrat 2500evra.

View

pre 11 godina

"Da bi u Beogradu bilo više vlasnika stanova nego zakupaca, vlasnici agencija kažu da se moraju složiti sve kockice - da se poveća kupovna moć građana, budu bolji uslovi za kredit i osiguraju radna mesta" ...

Tačno tako. I da se "država" oglasi po pitanju stambenih doprinosa koje su građani decenijama uplaćivali, tj. odbijano im je po sili zakona od zarada. Nismo svi imali sreće da budemo "srećni dobitnici" stanova po ceni od 100-ak DEM u "zlatno" doba 90-ih koji su potom preprodavani po tržišnim cenama i srećnici su se znajačno obogatili, a "država" nije čak ni porez naplatila na ove "transakcije".

Jelena

pre 11 godina

Nista se ne kupuje, al' ce da poskupi..pa kad navale kupci! kako moze da poskupi roba koja nema kupca?! Trzisna logika i Srbija jos se nisu srele.

ozbiljan kupac

pre 11 godina

Znači sad je pravi trenutak za kupovinu a ne u onih 76 ranijih najava "pravog trenutka"!!! Uf, dobro je da se nisam zaleteo!
A šta kažete, slaba ponuda? Hm... Ma nek ide život... Daj meni jedan komad dok nije nestalo!

Grof

pre 11 godina

Nas ima sve manje i manje. I sta mislite da li ce cena rasti ili padati. rezime: Dosta stanova manje kupaca cena ce ici na dole i samo na dole. Iskupovalo se to sto je moglo. Mafijasi su nakupovali stanova, crnogorci koji su prodali poslednje parce poder mora Rusima i oni su se izidali u velelepni pogled Beograda i ostaju nam omiljeni radnici i seljaci koji su prodavali neka imanja i kupovali po najboljim cenama i uzidali se i oni u 50 kvadrata. A sada se svi bunimo za Arape i ostale gluposti. Moj pradeda mi je ostavio stan u BG na vracaru i rekao mi sledece: Zemlja koju imam je kupila stan. I uvek ce moci da ga kupi. Nikada se ne odrici zemlje i uvek je radi. Tako ja i dan danas kao neko ko je diplomirao Hemiju radim na zemlji. Stanovao nisam u dedidom stanu posto imam stanare koji tu zive godinama i nisam zeleo da ih izbacim ljudi su fantasticni. Bio sam u Studentskom gradu, i Penezicu i mogu Vam reci da se nimalo ne kajem. Novca sam imao od kirije i bilo mi je lepo. I dan danas se cujem sa ljudima i doma. Proizvodim organsku hranu, i ide solidno. Najteze mi je bilo da ubedim zenu da podje samnom. Bila je opcinjena Beogradom i zelela je da ostane. Rekao sam joj biraj ili ja ili BG. Ona je meni postavila isto pitanje ili ja u BG ili nista. Kada sam joj rekao onda nista zabezeknula se shvatila ko sam i danas zna da sve sto joj kazem ima tako da bude.Letos smo bili u Portugalu, ove godine idemo na Maltu. Obilazi vise sveta nego njene PR drugacice koje zive i rade U BG-u,u 50m2

saso mange

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Sve ja razumem..i strah od gubitka prihoda i mogucnost promene posla..Ali ovakvo odsustvo blama zbog sopstvenih izjava..to ne mogu da razumem.
Sram vas bilo.

podstanar

pre 11 godina

Da li ce se jednog dana moci na ovom portalu da procitam vest o nekretninama koja:
- je potpisana od strane novinara koji je sproveo istrazivanje
- ne govori da je sad pravi trenutak (jer svi vec znamo da nije, i to vec 5 godina)
- na govori o buducem napadu stranih investitora i skoku cena, jer znamo da ga (opet) nece biti
- navodi neke vazne demografske podatke, kao sto su prosecna starost stanara za te "prestizne" lokacije u centru - Stari grad i Vracar
- spomene, bar slucajno, i broj stanova iz starogradnje koji su na prodaju

itd, itd

Informaticar

pre 11 godina

Stala prodaja novih vozila. Stala prodaja stanova. Sve je u Srbiji stalo. Pustos, mocvara,... Pri tome u toku je novi talas "odliva mozgova" pa se pitam kad ce se to kupovna moc stanovnistva poboljsati kad se ova zemlja ne trudi ni malo da zadrzi i ono malo ljudi koji imaju kakvu takvu kupovnu moc kao na primer ljudi iz IT struke koji spadaju u neki srednji sloj. Ja sam u totalnom soku koliko je ljudi iz IT struke poslednjih meseci otislo...

ffff

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

hahahahahhahaahahhahaahhaahahahhaahhaahahah koja glupost

Paor

pre 11 godina

Burazer radi u Becu, skupio neke pare i zapeo da kupi stan u BG-u. Iako sam ga ubedjivao da to nije dobra investicija, on zapeo pa zapeo. Obilazio mesec-dva stanove iz oglasa i nasao stan kakav mu se svidja. Kad je prelomio da zeli taj stan, otisao i dao ponudu 30% nizu od trazene. Direktno prodavcu rekao da kupuje za kes, da ga agencija ne zanima i da je u toj ceni i provizija agencije, pa neka dele kako hoce. Sledece dve nedelje je u BG, pa ako je zainteresovan i ako mu je ponudjena cena ok neka se javi. Prodavac ga je nazvao posle 4 dana, pristao je na (30%!!) nizu cenu i rekao je da hoce da zavrsi posao bez agencije. Poenta price je, ko ima kes odredjuje cenu, jer je kes trenutno najdeficitarnija roba na ovim prostorima.

Kapetan Ahab

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju. "

Pa da požurimo, proleće samo što nije, a?

Ma, koje bre crne investicije?! Da li to Kinezi upumpavaju 15 milijardi EUR u Srbiju kao predujam za čuveni kanal Dunav-Morav-Vardar? Ili da neće možda Rusi da nam PayPalom šiljnu prvih 20-30 od onih 120 milijardi koje su nam obećavali Toma i Aca pred izbore? Au, zaboravih, mi nemamo PayPal...

Iskreno vas...

pre 11 godina

Moji roditelji su ceo radni vek izdvajali za stambenu izgradnju, stambeni fond ili kako se to vec tada zvalo. Zauzvrat,corav dinar nisu videli od drzave. Kupili su plac, dizali komercijalne kredite da naprave kucu, radili i mucili se. Drugi su od drzave dobili stan, otkupili ga za 100-200 DM a nista vise nisu doprineli drzavi i drustvu ni od mojih roditelja ni od hiljada drugih ljudi. I sta sad? Treba opet da se uvaljujem u kredit kao moji roditelji, i da nekme ko je stan kupio za smesne pare dam 80k ili 100k?! Ma nemoj?! Necu! Zato iz ove drzave idem, jer u njoj mesta za postenog i normalnog coveka nema. Lopovi, secikese i gulikoze su jedino sto uspeva na ovom tlu.

Zg

pre 11 godina

Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova i cijene nekretnina padaju, ali malo to vrijedi kad ljudi nemaju para. Nije nigdje vrijeme za kupovinu, ma koliko se ovakvi luđaci trudili prodati priču da cijene samo što opet ne skoče. Možeš misliti. Gradilo se naveliko i bezbroj firmi je bankrotiralo upravo zbog toga, a o građanima da ne pričamo. Tko je bio lud da pred 7-8 godina kupi stan za 2200-2500€ po kvadratu (i to ne u centru) s kreditom u švicarcima, danas živi bez ičega.

Inače nam je problem promet, isto kao i Beogradu. Većina glavnih ulica ima po dvije trake, a nakotilo se i shopping centara uz bivši dvotračni autoput B&J, kao i koncentriranih high-tech poslovnih zona (financijska industrija i IT, s natprosječnim plaćama i većim prosjekom posjedovanja automobila), pa onda promet uđe u potpuni kolaps. Onaj tko spomene metro ili uređenje Save na izborima sigurno gubi, ali zato se grade idiotske fontane i sponzorira "skijanje"...

žvrljmrlj

pre 11 godina

Niko ne kupuje ni meso u marketima, jer nema se para ni za to, a kamoli stanove i automobile.
Jedino grobna mesta ne da ne drže niske cene, nego djipaju gore samo tako

Guzva na granici, investitori sa dzakovima para cekaju u redu

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju. "

Buaaaaahhhaaa

t.r.u.e. bg

pre 11 godina

Prava cena je 850 za Vracar (sto su dve prosecne mesecne plate)i 1000 za Novi Beograd. Tako je svuda u svetu, a Beograd je jedan ispodprosecan grad, ma koliko da ga volim.

Б. Ђелић

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Само да однесем тетки лек и доћи ћу после да купим неки стан. Повешћу и другарицу.

novosađanin

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Kojih to investicija u Srbiju? Koga ovi prave maloumnim?

kupac stana

pre 11 godina

Cene stanova sa svim potrebnim papirima za kredit i dalje ne padaju. Za kes moze da se kupi sta hoces, pitanje je samo koliko je prodavcu frka za pare. Kome nije frka, ne prodaje stan ispod zacrtane cene, i ceka.

Cica

pre 11 godina

Hahahaha koji je ovo po redu "povoljni trenutak"! Svaki put kada vidim članak o prodaji stanova "ljudi iz agencija" kažu "sada je pravi trenutak"! hahaha
Investicije samo što nisu stigle u Srbiju. Doći će na kamilama pustinjskog princa kad popravi zub.

Prodavac stana

pre 11 godina

Ponekad se upitam ko piše ove besmislene tekstove, gde se citira nepoznati "prodavac" ili nepoznati "kupac". Da li ste naveli makar jednu brojku, sem nagađanja o cenama na Vračaru (opet od nepoznatog izvora)?
Trenutno prodajem stan, po svim merilima težak za prodaju (periferno naselje, velika kvadratura) pa opet ima zainteresovanih i kupci dolaze i razgledaju. Nikada se stanovi nisu kupovali ni prodavali na brzinu, sem u periodu 2008 kad su napumpane cene i ljudi kupovali 2.-3. stan što vide u strahu od rasta cena. Cene jesu verovatno previsoke, ali ne bi bilo više kupaca i da su niže. Ljudi jednostavno nemaju ekonomske sigurnosti i stanove kupuje/prodaje ko je prinuđen. I to je jedina tačna stvar u ovom tekstu...

Nisam ovca

pre 11 godina

Koliko puta su najavljivali poskupljenja i "prave trenutke" za kupovinu do sada, cena ne da nije trebala da padne (a pasce jos) nego bi trebalo da zivimo u evropskom Menhetnu.

Ako smem da kazem

pre 11 godina

Kupio u Gospodar Jovanovoj 70kv za 105 hiljada. Renoviranje 12 hiljada, mislim da je to najpovoljnije u zadnjih 5 godina. Kako stvari stoje mozda ce i jos dole...

View

pre 11 godina

"Da bi u Beogradu bilo više vlasnika stanova nego zakupaca, vlasnici agencija kažu da se moraju složiti sve kockice - da se poveća kupovna moć građana, budu bolji uslovi za kredit i osiguraju radna mesta" ...

Tačno tako. I da se "država" oglasi po pitanju stambenih doprinosa koje su građani decenijama uplaćivali, tj. odbijano im je po sili zakona od zarada. Nismo svi imali sreće da budemo "srećni dobitnici" stanova po ceni od 100-ak DEM u "zlatno" doba 90-ih koji su potom preprodavani po tržišnim cenama i srećnici su se znajačno obogatili, a "država" nije čak ni porez naplatila na ove "transakcije".

mikin

pre 11 godina

"Oni (vlasnici prestonickih agencija) ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."
-------------------------
Kako da ne! Kojih bre investicija? Ne sanjajte budni. Vi ste deo ovog sistema u kome narod biva sve siromasniji svakim bogovetnim danom a vi najavljujete poskupljenje nekretnina "zbog nekakvih prolecnih investicija"! Znam da bi vi to najvise zeleli, ali u ovom slucaju mnogo je bitnija "kupovna moc" buducih kupaca stanova od "prolecnih investicija". A TA kupovna moc odavno se udavila u jadu i bedi ovog naroda i nema izgleda da u bliskoj buducnosti bude drugacija. I ova (danasnja) cena kvadrata je abnormalno visoka i nema ko da je plati, samo to "investitori" i prodavci stanova ne zele ili nece da shvate ("neka ceka, doci ce vreme kada ce se prodati" ... pa makar cekali i 10 godina).

Mihajlo Jovanovic

pre 11 godina

Poređenja radi:
Kada su 1995/96. u Srem došle hiljade izbeglih lica, dvosoban stan u Rumi ili Srem. Mitrovici se još onda izdavao za 250-300 DM (braći Srbima i sestrama Srpkinjama).

Sad može da se nađe za 70 evra, a ko je uporan, izvuče do 100.

hvala.

kupac stana

pre 11 godina

Cene stanova sa svim potrebnim papirima za kredit i dalje ne padaju. Za kes moze da se kupi sta hoces, pitanje je samo koliko je prodavcu frka za pare. Kome nije frka, ne prodaje stan ispod zacrtane cene, i ceka.

Arcibald Rajs

pre 11 godina

Ovo je ziva istina da je masa ljudi u zadnje vreme iz IT sektora napustila zemlju.Jadna li je ovo zemlja,kad je najpametniji napustaju.

SSSR

pre 11 godina

Ljudi, stanovi su izuzetno jeftini kada se uporede sa trosovima zivota. Uporedite cenu benzina, hrane i cenu stana i uporedite za istom pre 5 godina.

Evro gubi vrednost i trenutno 50 000 eura i nisu neke pare jer je zivot postao izuzetno skup. U Beogradu min 1200eura je potrebno za zivot jedne cetvoroclane porodice. To znaci da za tri ipo godine potrosi jedna cetvoroclana porodica 50 000eura za zivot.
Javice se ljudi koji zaradjuju 200 ili 300 eura, ali oni ne zive, oni prezivljavaju. Odricanje od svega.

Kvalitetne stanove na trzistu u Beogradu za male pare je nemoguce naci. Ili prizemlje, ili poslednji sprat ili bez centralnog grejanja. Sto bi neko prodao krov nad glavom da bi 3,5 godine ziveo pristojno?
Zivot ce postati jos skuplji, a cena stanova nece padati jer evro svakim danom sve manje vredi u odnosu na zlato, srebro, psenicu, kukuruz koji su pokazatelji vrednosti novca.

Bane

pre 11 godina

Bobane Stojanovicu,prvo od svoje plate sigurno ne kupujes stan,ako ti je skupo za tvoju informaciju postoje naselja izvan centra sa daleko manjom cenom,i solidnim prevozom.Odrastao sam u bloku 45,i nista mi nije falilo to sto sam koristio prevoz do skole,izlaske itd..Ako je tvojoj deci to tesko,onda plati.

Cici Mici

pre 11 godina

EPP
Lepo je ona zena ovde na forumu rekla da ce prodati 5T cvaraka pre nego Dulic proda ove "socijalne" stanove po socijalnoj ceni

mrmlj

pre 11 godina

@(Ja sam, 6. februar 2013 10:35)

most na adi jos nije zavrsen tako da se ne moze ni ocekivati da bude 100% iskoriscen. kad se zavrse sve potrebne pristupnice tada ce i broj vozila koja idu preko mosta porasti, ali naravno da ni tada nece biti 100% iskoriscen. tako je i gazela u pocetku zvrjala prazna pa se svi secamo kolike su bile guzve na njoj proteklih godina.

@(Boban stojanovic, 6. februar 2013 10:35)

prijatelju, sa platom od 30.000 dinara tesko ces kupiti stan u bgu dovoljno veliki za troje dece, pa jos blizu fakulteta.
pogledaj malo dalje od fakulteta, nece klincima nista faliti ako budu koristili gradski prevoz ;)
trenutno je to 3.300din mesecno za troje studenata, sto znaci da za razliku u ceni 1-2 kvadratna metra stana mogu sve troje da se voze prevozom sve 4 godine (48 * 30€ = 1.440€) koliko ce studirati.

ako smeš da kažeš

pre 11 godina

@ Kupio u Gospodar Jovanovoj 70kv za 105 hiljada. Renoviranje 12 hiljada, mislim da je to najpovoljnije u zadnjih 5 godina. Kako stvari stoje mozda ce i jos dole... (Ako smem da kazem, 06. februar 2013 11:54)
Odakle ti 105 hiljada?

Ne vidim cemu

pre 11 godina

Jos jedan tekst finansiran od strane agencija za nekretnine . Cene ce samo jos vise padati . Realno je da kvadrat na periferiji kosta 600 evra a u centru plafon 1000 ekskluzivne lokacije ne racunam njih je malo a malo je i bogatasa koji ih kupuju a za koje nikada nema krize . A ovi sto mi pricaju o troskovima gradnje i kako su cene realne imam jedno pitanje zasto se onda ne pordaju po "realnim" cenama ? Cak i da su troskovi gradnje toliki i da cena ne moze biti manja onda lepo nemojte vise graditi . Sta ce zemlji u kojoj svake godine ima 40000 ljudi manje novi stanovi . Nama ce trebati sve manje i manje stanova a ne novi . To je kao da gajite svinje u Iranu ako nema kupaca za vas proizvod nemojte ga proizvoditi . Nije mi jasno isto tako, zasto i dalje pokusavaju sa ovakvim tekstovima kad vide da nista ne pomazu ?

Gastarbajter

pre 11 godina

za te pare mogu u nemackoj da kupim stan...
ko ce biti tako naivan, pa da kupuje stanove po BG-u za 1500 ili 2000 evra po kvadratu...

z

pre 11 godina

Ne bih da izmisljam toplu vodu ili rupu na saksiji. Racunica je jasna: 50000 Eura za stan u Bg= 40-60 m kv ,renta oko 250 eura ,ako se ne useli Vlada surla ili Misa glavonje ili Combe (onda je renta nula i molis boga samo da izadje) Da kupis na primer 40-60 m kv u Torinu ,Bonu,Pragu ili Lionu kostace te ako ne jeftinije onda isto.Da ga izdas dobices 600-700 Eura preko agencije da te glava ne boli.Jedina je razlika je sto ce cene stanova u SRB i dalje padati a tamo verovatno ne.

reailty

pre 11 godina

Agencije za nekretnine u Srbiji su cirkus! "Stan u centru 100 metara od Knez Mihajlove,visoko prizemlje,predratna zgrada,telefon, 2 mokra cvora (hahaha), moze i za poslovni prostor, 50m2, 250,000 eura....i onda, sledi jedna slika K.M.ulice, telefon i ime "agenta"naravno samo ime bez prezimena...smejurija! Savet agencijama,pogledajte oglase za nekretnine agencija iz drugih zemalja! Prodavcima: o da mogli bi da ocistite stan pre pokazivanja,sklonite cetku pored wc solje,sustikle sa tv,ili pak namestite krevet! Investitorima od novih stanova: recite mi ko je investitor,da znam koga da jurim po svetu za izgubljeni novac! Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova!

Boban stojanovic

pre 11 godina

Nije tacno,evo ja iz Pirota hocu da kupim stan u Beogradu ,naravno ya decu imam ih troje i radi skolovanja. ali kako kad ne funcionise.
Prvo stan ne mogu da platim 1200Evra po kvadratu To je suludo.Daj priyemljite se malo vi investitori ovo je Srbija.Ja imam platu 30000 dinara.
Drugo meni treba stan pored fakuteta a tamo je kvadrat 2500evra.

Buda

pre 11 godina

@Arcibald Rajs

Hej, polako, nisu oni iz IT najpametniji, nemojte da im dižete cenu kao beogradskim stanovima. Oni jednostavno imaju zanimanje koje nije potrebno Srbiji pa rade u inostranstvu. Evo, ja sam pametan ali nisam IT.

Daca

pre 11 godina

Ko je lud da kupuje stan u ovoj nedođiji. Idu ljudi u normalne zemlje, da žive, a ne da čekaju da umru. Ko god da traži stan, neka dobro razmisli, jer ovde su stanovi bezobrazno skupi. 2000€ je kvadrat novogradnje na Banovom Brdu, a to je kao ok periferija (nije centar, ali nije ni Mirijevo). Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta, a ne samo Evrope (Nemačka, Italija, Španija, Kanada, USA, Meksiko itd.). Da ne pričam o kvalitetu gradnje i sigurnosti života, ali ono što je najvažnije isplativosti stana. Kada živite u nekoj od ovih zemalja, vama se isplati da kupite stan, jer je to jeftinije od iznajmljivanja, a i sa najnižom platom možete da ga isplatite za nekoliko godina. Ovde je kirija jefrinija duplo od rate za stan, a i kad ga kupite pitanje je da li ćete uopšte da ga isplatite, i to za 20 ili 30 godina. Pa kome se živi ovde?!?

Цене станова ипак морају још да падају!

pre 11 godina

Нека се сви који желе да купе/продају стан распитају мало у суду по којој цени се закључују купопродајни уговори и видећете да је цена бар 30%-40% нижа него у огласима! Ово је лако проверити, довољно је отићи у први суд у Београду и извршити увид у потписане уговоре.......значи, онак ко купује за кеш, нека од цене у огласу одузме 30% и то је отприлике реална цена - у ОВОМ моменту (а ићи ће још доле)!

pravnik

pre 11 godina

burazer je dosao do stana zato sto ga je agencija oglasavala,a prodavac je sedeo mirno bez troskova, dok je agencija davala isti taj svoj kes, a onda su je svi zaobisli. Da li je to u redu? Ovo podseca na ulicni trend brutalnosti i bezakonja u kome pravo na zivot imaju samo oni koji masu oruzjem i lazu i kradu. Direktno su oboje, i burazer i prodavac, neki drugi burazer izvrsili krivicno delo kradje i sad mu dajete pluseve. A to je zarada, plata tog agenta. Da li to znaci da treba da pohvalimo poslodavca koji ne isplacuje platu radniku?

Мутави патак

pre 11 godina

БГД је слепо црево света. Све преко €500 по квадрату је безобразно. Уосталом, закони тржишта ће то већ средити на природан начин...

Ja

pre 11 godina

Cene nekretnina su takve da bi neko sa strane mogao da pomisli da je BG najlepse i najzdravije mesto za zivot u Evropi. Kakav Bec, kakva Toskana...
Imam srecu da radim u predstavnistvu strane kompanije u Srbiji. Uslovi - odlicni. Pocetnu platu sam imao 3 puta vecu nego sto bih im trazio da su me na intervjuu pitali. Ostvarujemo izuzetne rezultate, pa slede i bonusi.
Ako gledamo cisto materijalnu stranu, sve je kao iz snova. Auto se menja na dve godine, putovanja, garderoba iz inostranstva i sl.
A i dalje sam podstanar.
Mojim roditeljima i roditeljima moje supruge je to trn u oku. Svaki treci dan nam govore da nismo normalni jer se nismo skucili.
U Srbiji? Neka, hvala.
Iz dana u dan, zelja za odlaskom je sve veca.
Sta da ocekujete ako ostanete.
Da posaljete dete u skolu, pa da strepite da ce ga neki mangupi iz kraja izbosti nozem zbog dzeparca. Ili da ce mu profesor fizickog ponuditi drogu.
A ako ide u popodnevnu smenu, nece kod kuce ujutru gledati Branka kockicu kao mi nekada, vec Istrazitelje iz Majamija i odsek za krvne delikte.
Kad malo odraste, morate imati spremnu taktiku kako da ga odgovorite od namere da se prijavi za Zvezde granda ili Prvi glas Srbije. Stopice se u masu dece koja iskljucivo zele da postanu fudbaler ili pevacica.
Izuzetnim naporom, vaspitacete dete. Druzice se sa dobrom i pametnom decom, zavrsice fakultet.
I onda konkurise za posao. A oni prime nekog genija sa Megatrenda.
Sve u svemu, ipak ovo nije zdravo mesto za zivot.
Mnogo smrdi, a malo ko oseca.

kupih i prodah

pre 11 godina

u julu 2012 prodadosmo manji stan i u avgustu kupismo veći.
s obzirom da sam bio i prodavac i kupac reći ću vam sledeće:
kupoprodaja je takva kakva jeste usled nerazumnosti obe strane.
nerealno je da prodavac ocekuje visoku cenu ako imamo nove stanove po 1200 / 1500 ...na stranu kvalitet
ne možete ni gledati cenu po kraju jer na visinu cene utiče struktura,funkcionalnost, spratnost, cg, terasa
prodali smo nov stan na karaburmi, nova zgrada, cg, 3 sprat, 1.5 ekstra funkcionalan, opet ponavljam nov, najbolja lokacija, za maksimalnu cenu u tom trenutku od 1200e.
naravno da je bilo takođe novih stanova na karaburmi i za 1000e
jurili smo potom stan 2.5 oko 60kvm i sa parama sa kojima smo raspolagali računica je bila da za 1000e možemo otići u mirijevo i za još 100e preko komplet da adaptiramo stan.
nađosmo stan u učiteljskom naselju gde su prodavci tražili 1200e. zgrada stara, sa cg, uknjižen stan, fantastičan raspored i na kraju ga pazarismo za 1000e po kvm na petom spratu od 12.
stan smo prodali bez agencije a kupili preko agencije koja je pokušala da naplati provizuju od 3%, ali smo se ipak dogovorili na 1.5% jer nismo radili predugovor.
u tom trenutku su nam svi rekli ekstra ste prošli, ipak se kraj ne može porediti sa mirijevom, međutim ja smatram da je to neka realna cena.
sada se u toj zgradi prodaje još 3 stana i za sve se traži po 1200e što je po meni potpuno suludo.
moj zaključak je da ukoliko postoji volja i razum na obe strane, doći će do kupoprodaje.

Germanac

pre 11 godina

Evo ja na primer sam hteo da kupim stan na kredit, jos 2008 god. ali cene su bile bezobrazno visoke, i pored sve dobre volje sam odustao... danas imam kesa dovoljno da kupim stan u BG kakav zelim, ali sad mi vise ne treba, buduci da nisam vise u Srbiji... a i ne planiram da se vracam.
Veliki pozdrav investitorima

Sava

pre 11 godina

Nije da branim Beograd,ali zaista je potrebno da objavite komentar.

"Realno je da kvadrat na periferiji kosta 600 evra" - Za jednog golfa neces dobiti stan od 50 kvm u nijednom glavnom gradu Evrope preko milion stanovnika.U Beogradu mozes dobiti samo ne u centralnim opstinama.

"Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta, a ne samo Evrope" – Prvo, negde u razvijenoj Evropi i svetu moras pronaci posao i dobiti vizu.

"Prvo stan ne mogu da platim 1200Evra po kvadratu"-Kvadrat u opstinama Beograda variraju,u Lazarevcu ili Mladenovcu kupices veoma povoljno stan ,posto dolaze deca iz Pirota nije za njih odmah u centar grada.U centru Londona 99.99% engleza ne moze studentima priustiti stan.

"Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova"-Bez uvrede,Hrvatska cela ne moze da izgradi taj broj stanova u sledecih deset godina,da su uknjizeni i imaju vodu na slavinama.

"Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova! "-Zasto nisi naveo da si dobio i kamilu sa kojom putujes do prve prodavnice.

U Beogradu nedostaju stanovi u kojima nece ziveti tri generacije od kojih najmladja sedi u kaficu na racun dede i babe.Za realnu pricu potrebno je da javno bude objavljeni sluzbeni podaci prodaje stanova bar za Beograd.

robert

pre 11 godina

(Daca, 6. februar 2013 15:45)

to bi bilo tako kad bi braca grim i mali djokica pisali o nekretninama.

1. kupovina stana u inostranstvu ti automatski ne omogucava boravak i rad i za sve zemlje u kojima se kupuje nekretnina je potreban reciprocitet sa srbijom. sreca da sa vecim brojem evropskih zemalja, usa, can i aus imamo reciprocitet.
2. kupovinom stana, rata kredita nije nuzno jeftinija od rentanja. kad se uracuna renoviranja i godisnje odrzavanje obicno je negde blizu iznosa rente.
3. NEMOGUCE je sa najnizom platom isplatiti stan za nekoliko godina - ne lupetaj. Mene u Amsterdamu, mesecna rata za kredit za stan od 56m2 i 185.000 sa godisnjom kamatom od 4.9% u koje je uracunata obrada kredita, i svi moguci troskovi iznosi e 752 mesecno na 30 godina. Na to treba dodati mesecne rezije i godisnji porez na imovinu. Da rentam isti ovaj stan izadje me isto koliko i placam. Ovakva situacija je u svim zapadnim zemljama. Mogao sam da kupim malo veci stan za manje pare ali da idem u los kraj, da placam prevoz i da nemam sociajalni zivot i da platim 1500 m2.

jedina istina koju si rekao je da ne vredi kupovati precenjene nekretnine u srbiji jer na zapadu te pare koje das za stan bar mozes da zaradis. zivi se robovski, ali se kao satro zivi. u srbiji se prezivljava, bezi ili umire sem tih par posto bizMismena.

zanima me na osnovu kojih parametara ljudi daju pluseve na ovakve komentare - ocito iz neznanja sto je vekovna srpska boljka.

cc1

pre 11 godina

Samo Srbija resava stambeni problem kupovinom. Zivim u Svajcarskoj koja ima najmanje vlasnika nekretnina u Evropi. I pored toga sve funkcionise, investirori grade zgrade sa stanivima za izdavanje, svako iznajmi stan prema svojim mogucnostima, ali ima stan sa grejanjem i ostalim normalnim konforom. Ja se pitam zasto svako mora biti vlasnik stana u kome zivi. Jos nesto geldajuci feksilibitet koji se dans svuda trazi u vezi radnog mesta, to je najveca glupost kupiti stan, mnogo je lakse dati otkaz i iznajmiti drugi stan blize radnom mestu ili ako treba i u drugom. Stanove i kuce kupuju ljudi koji imaju stvarno dosta para, kao investiciju, da bi deci ostavili kapital i 'ciglama' a ne samo u novcu. To se ne odnosi naravno na super bogatase, ali i ovde nije prica o bogatasima, nego o vecini stanovnika bilo koje zemlje. E to bi sigurno bilo dobro za investitore u Srbiji, da narod ima tu kulturu i da se ima zakona o iznasmljivanju koji stiti i vlasnika zgrade i onoga koji je iznajmio stan. Ovim sistemom bi se smanjo stambeni problem, kazem smanjio, jer svaki veliki grad u evropi kao i Beograd nije resio niti ce resiti konacno stambeni problem.
Tada bi i zgrade izgledale mamo bolje da imaju vlasnika jednog, a ne oglodjene kakve su sada. To sto su svi koji su za vreme Tita dobili stanove, i sada su vlasnici, oni ce u njima da zakrzljaju i potonu. Jer su ih dobili a ne zaradili. Nemaju odgovornost prema nicemu, jer misle da je to bilo normalno da 'oni' dobiju, titovi podobni kadrovi.

Zg

pre 11 godina

"Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova"-Bez uvrede,Hrvatska cela ne moze da izgradi taj broj stanova u sledecih deset godina,da su uknjizeni i imaju vodu na slavinama.
(Sava, 6. februar 2013 17:54)

Pa ne može, jer smo ih već izgradili i ne prodaju se :D

Inače je zagrebačkih 50.000 javna tajna. U novinama se pod pokroviteljstvom građevinske i bankarske mafije priča o 10-15.000 (to su isti koji guraju priču o tome da je trošak izgradnje 1200 po kvadratu), ali oni koji rade u agencijama za nekretnine znaju dobro kakva je stvarna situacija.

U Beogradu je ista stvar.

Dodatni problem je i odlazak stanovništva (posebno mlađeg), odnosno opći pad populacije u obje države, tako da se potreba za stanovima još dodatno smanjuje.

E sad, ono što bi bilo lijepo, u slučaju da jednoga dana i Srbija i Hrvatska budu nevjerojatno bogate države, a uzevši u obzir smanjenje populacije i - nadajmo se - veću decentralizaciju, jest da se pola gradova kompletno sruši i sagradi ispočetka. Novi Zg/Bg imaju prostora, ali su puni ružnih betonara iz doba socijalizma, a drugi dijelovi grada imaju novih kuća i zgrada, ali im nedostaje zelenih površina i prostora.

Trebalo bi riješiti problem prijevoza kroz kvalitetan metro i laku željeznicu i posebne mostove (to bi poboljšalo i kvalitetu zraka), a "reprogramiranje" dijelova grada rušenjem omogućilo bi nove komercijalne zone i bolji autobusni i tramvajski prijevoz. Smanjenjem automobilskog prometa bilo bi i lakše koristiti bicikle. Ali avaj...

zix

pre 11 godina

euribor je nikada nizi pa su krediti najpovoljniji. i pored toga slaba vajda. mozda cene stanova i nece padati jer se vec dugo drze tu gde jesu ali dok narod ne pocne da zivi bolje nista od kupovine.
interesuju me dve stvari:
- ako su predvidjanja u ovom tekstu tacna zasto bogati investitori ne kupuju stanove/zgrade sada kada se uskoro ocekuje skok cena
- ako predvidjanja nisu tacna zasto trenutno banke odobravaju kredite sakom i kapom kada ljudi nece imati para da otplacuju te kredite niti ce imati ko da otkupi te stanove

dobar dan

pre 11 godina

@paor

i mislis da je posteno da tvoj brat iz Beca dodje u Srbiju angazuje agenciju da mu pronadje stan, oni mu pronadju stan i on ih zaobidje i kupi stan mimo njih i ti se jos hvalis time?
Bas me zanima bi li u Becu tako mogao da prodje.

A sto se tice cena stanova, onom koji kupuje uvek ce biti skupo onom koji prodaje malo.
Licno ne mislim da su cene stanova velike kada pogledas sta ljudi u Beogradu voze, plus odrzavanje vozila, plus benzin.
Sto bi garsonjera u Beogradu bila jeftinija od golfa5?
Budimo realni.

Цене станова ипак морају још да падају!

pre 11 godina

@Gox: "ne, nego se u ugovor stavi manja vrednost, jer se na to racuna porez na prenos apsolutnih prava. U principu poreska uprava sama proceni vrednost................."

Уколико доводиш у питање то што сам написао, предлажем ти да позовеш пар продаваца (не агенција) и да им понудиш цену бар 25% нижу од оне коју су огласили - видећеш да ће 90% њих то одмах и прихватити (прочитај и коментаре купаца/продаваца и овде). Иначе, порез на пренос апс.права је 2,5% и то је смешно, а посебно ако се има у виду да се даје ослобођење за 1. стан

Aleksandar

pre 11 godina

za (cc1, 6. februar 2013 19:28)

Toga nema u Srbiji, jer smo država bezakonja.
Ako primiš podstanara u stan i prijaviš ga, a on krene da ti ne plaća, ne možeš da ga izbaciš, jer je prijavljen, nego mođeš samo da ga tužiš sudu, i da moliš boga da to ne traje dugo, a i kada dođe rešenje, ni tada ne možeš da ga izbaciš.

Drugi razloge je da su stanodavci nisu ništa bolji, tj,, san im je da ne živiš u stanu, a da im plaćaš kiriju, plaćaš redovno, nije zadovoljan, a kada se odlaziš iz stana, uprkos svemu što si okrečio stan, poplaćao zaostale račune, on neće da ti vrati depozit. Sve popravke koje su investicione prirode (znači nema veze sa tim da li ja živim u tom stanu ili neko drugi) opet plaćam iz svog džepa, stanodavac trlja ruke i kaže može, a onda se pravi lud.
Ne mogu da ga tužim, jer nisam prijavljen na toj adresi?!

Kada bi tako bilo u Švajcarskoj, video bi koliko njih bi bilo podstanara...

Slobodan

pre 11 godina

pa sve preko 300 evra po kvadratu je isplatilo sve troskove izgradnje novih stanova, tako da sve preko 400 evra po kvadratu (25% zarade) je bezobrazluk.

bosko bg

pre 11 godina

cuj ovaj komentar 'B.brdo ok periferija....' ti stvarno ne znas ili nikad nisi bio u Beogradu. proveri cene pa ces videti sta je periferija...ako te bas zanima periferija beograda na tom potezu su Žarkovo,Železnik,Petlovo brdo...

Jelena

pre 11 godina

@Reality: jao, i ja sam to primetila! Fotografije uzasne, cesto mutne, prljavi peskiri i kofe po kupatilu, nenamesteni kreveti..vrhunac je stan (veliki, trebalo bi da je luksuzan, u Balkanskoj) sa divnom velikom terasom i pogledom na reku. Fotografija: noc na terasi i nista se ne vidi.

Daca

pre 11 godina

@Robert, Boško, Brđanin: Banovo Brdo nije periferija, ali nije ni Knez-Mihailova. Ja živim na Banovom Brdu, ali ne nazivam sebe brđaninom (postoje brojne alegorije na temu brđanštije, o čemu ne bih sada, ali vas savetujem da čitate, pa ćete više znati). Ovde sam govorio o ekonomičnost, a ne o lokal patriotizmu, čime obiluju vaši komentari. O stanovima u inostranstvu znam iz ličnog iskustva i iskustva mnogih koje poznajem (tako da ne mogu da odgovorim na nečije mišljenje izneto u komentaru, a koga pri tom uopšte ne poznajem). Stanovi u Americi su jeftiniji nego ovde (ne baš Menhetn, ali Srbija nije Menhetn). O Vilama u Meksiku na obali okeana, da i ne pričam. Ovde kuću na Banovom Brdu možeš da kupiš ako dobiješ na lotou milionski iznos. Razne su priče i iskustva ljudi, ali činjenice su da su ovde cene nenormalno visoke i da moraju još da idu dole.

Teodor

pre 11 godina

Trazim stan u BG dugo. Nemam vremena za bacanje ali sam njegovo velicanstvo KUPAC. Sta vam je na raspolaganju na trzistu ako izuzmemo naduvane cene:
- imate "nazovi" agencije odnosno smotane agente i bezobrazne prodavce, koji, kada oglasavaju stan, nisu u stanju da ga detaljnije opisu, koji u danasnje vreme digitalnih foto aparata, ne umeju da naprave normalne slike stana koju prodaju. Kao da su retardirani. Nisu svesni da dobar opis i dobre fotografije privlace kupca. Najbolja je uvodna recenica jedne "velike" agencije koja kada oglasava bezvezan stan, pocinje oglas recima "Interesantan stan..."
- imate "nazovi" agencije odnosno smotane agente i bezobrazne prodavce, koji nisu u stanju da uzmu metar, naprave normalnu skicu stana i daju vam dimenzije svake prostorije i da vam to lepo daju kada dodjete da vidite stan. Ne, agent stoji (ali ocekuje punu proviziju), i pri tome lupeta "argumente" o dobrim stranama stana, a ne pada mu na pamet da, umesto vas, on uzme i izmeri stan, ili bar obeca da ce vam mere poslati naknadno.
- kada vam se ucini privlacnim stan na nekom od sajtova za nekretnine, pozovete agenciju koja ga je oglasila, bog zna kako vas ispitaju o tome sta zelite da kupite, obecaju da ce pronaci takav stan, i VISE SE NIKAD NE JAVE. Ako vas i namame da vidite nekoliko stanova i neki vam ne “uvale”, VISE SE NE JAVLJUJU. Jos se uvrede sto niste izvadili “suske” i kupili nesto iz njihove oskudne ponude. To je stvarnost.

Brdjanin

pre 11 godina

2000€ je kvadrat novogradnje na Banovom Brdu, a to je kao ok periferija (nije centar, ali nije ni Mirijevo). Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta
(Daca, 6. februar 2013 15:45)

Banovo brdo nije "ok periferija" nego grad za sebe, to svi koji zivimo ovde znamo. Banovo brdo je oduvek bilo skupo bez obzira u kakvom je stanju zgrada, stan, ulica. To je tako uvek bilo jer je pre pojave kredita bila bitna lokacija. Ko kupuje stanove ovde, i odakle mu pare za to, nije nase da govorimo o tome.
Mada mi je stvarno dosta vise da slusam poredjenje cene stanova u Beogradu sa drugim gradovima u Evropi i svetu, zato sto je Beograd nasa stvarnost a ne Nemacka, Danska, itd.
A onda opet sa druge strane, vidim sta se desava na terenu i to je totalno u suprotnosti sa onim sto pise u oglasima. Svaki prodavac je spreman da spusti rapidno cenu, a same agencije su krive sto ne kontaktiraju svoje klijente da li su korigovali cenu stana ili ne.
I takodje mi nije jasno kako to da niko ne pominje sumnjive uknjizbe citavih naselja (Mirijevo, Borca, Karaburma), pa onda privremene upotrebene dozvole na nove zgrade koje su zvanicno jos uvek na legalizaciji u katastru (Cerak, Zarkovo, Zeleznik), kako je moguce da to niko od kupaca ne spominje u komentarima.
I naravno da se slazem da cene stanova treba da idu dole ali da se znaju sta su atraktivne lokacije a sta je periferija, sve dok ne dodje do balansa kao sto je bilo u periodu od 2000-2004.

Sveta

pre 11 godina

Pre par godina skucaklo se nesto love i kupim stan na Terazijama od 130 m² povoljno za 180.000 evra sa garazom.Renoviranje trebalo da kosta 22.000 hiljade al ispalo je 38.000 na kraju, sa svim novim instalacijama i bez vlage. U ono vreme su mi svi govorili da je to super investicija da ce cene ici na gore ali vidi sad. Kako god da okrenes nagrbusi mali covek.

Caliph-ornia

pre 11 godina

Cemu cinizam... Promenice se ekonomske prilike, mozda ne na prolece ali tokom godine svakako. Prilike u Srbiji zavise od prilika u svetu, a tu ce se puno toga promeniti - vec tokom februara. Verovali ili ne, situacija ide nama na ruku, tako da ce u buducnosti nekretnine u Beogradu ponovo dobijati na vrednosti.

Alpha

pre 11 godina

Bilo lepo kada ste duplirali cene preko noci prekrizivsi DM i uz istu cifru dopisali EURO. Pa podigli cene 60% u vrhuncu 2008 a sada bi jos 10% e pa sada cene kako su duplirane mogu da se prepolove.

Ko planira kredit poucna prica sa BB forum od korisnika belka:
"Ja sve vreme govorim da su cene abnormalne zbog alavih investitora, ali slabo me registruju. Za Belvil sam jednom ortaku govorio godinama da se strpi, jer je jedino tu hteo da kupi stan. Rekao sam mu da će ispasti lud ako uzme stan u Belvilu po 2.000 evra, rekao sam mu isto za 1.800 i za 1.600. Poslušao me sačekao skoro 2 godine i kupio za 1.400. nema PDV-a, samo porez na prenos apsolutnih prava. Inače, za Belvil da vidite samo šta je promašaj investicija. Čovak je kupio stan od 45 kvadrata za 90.000 evra, i platio je iz kredita, negde 2008. naravno pogadjate kredita u švajcarcima. Platio je nekih 140.000 švajcaraca stan od 45 kvadrata, na 25 godina. Za tih 25 godina mora da vrati nekih 260.000 švajcaraca, tako da mu je rata oko 850 švajcaraca ili danas nekih 75.000 dinara ili oko 700 evra. U evrima je dužan trenutno nekih 100.000 evra, a stan će 2014. koštati 45.000 evra. Nazdravlje."

Posto Euribor, za koji se vezuje kamata, ide od sadasnjih istorijski minimalni 0,3% do 5,2%(+4,5% fiksna marza) ista sudbina onih koji su uzeli kredite indeksirane u svajcarcima ceka, za par godina, one koji sada uzmu kredite vezane za Euribor.

Anči

pre 11 godina

Brdjaninu, banovo brdo nije ni dedinje ni vračar i cene istoga ne bi trebalo da se kreću više od 200, 300 evra od žarkova i okoline. Pa naravno da nećeš kupiti trosoban stan na istoj lokaciji tako što ćeš prodati precenjen dvosoban jer ga niko neće kupiti. Možeš čekati, naravno, ali cene će, po svemu sudeći, dalje padati.

gox

pre 11 godina

@ Цене станова ипак морају још да падају - ne, nego se u ugovor stavi manja vrednost, jer se na to racuna porez na prenos apsolutnih prava. U principu poreska uprava sama proceni vrednost, pa se ne stavi neka besmisleno mala cena, ali je i njihova procena uvek manja od stvarne vrednosti. A ostalo, naravno, u kesu.

Jelena

pre 11 godina

Anci, ja ne omalovazavam ni na koji nacin one koji kupuju stan u Beogradu, samo sam navela razloge zbog kojih sam otisla. I ja sam se kupala u Savi, pa sta?! Ne znam ni sta je Grand, a ni sta je americki idol, a ne znam ni sta su vize, problemi slobodnog kretanja (do nedavno); Nasih i Obraza ovde nema, zdravstvo funkcionise odlicno i ne izdiru se na mene nedoucene doktorke (na moju majku od 84 godine u Beogradu, na zalost, da), ne moram da dajem koverte, redovno dobijam pismene pozive zarazne preventivne preglede, i jos mnogo, mnogo toga sto prosecan Srbin ne moze ni da zamisli, jer je navikao na drugacije.

Brdjanin

pre 11 godina

@Brđanin: Banovo Brdo nije periferija, ali nije ni Knez-Mihailova. Ja živim na Banovom Brdu, ali ne nazivam sebe brđaninom (postoje brojne alegorije na temu brđanštije, o čemu ne bih sada, ali vas savetujem da čitate, pa ćete više znati). Ovde sam govorio o ekonomičnost, a ne o lokal patriotizmu, čime obiluju vaši komentari. O stanovima u inostranstvu znam iz ličnog iskustva. Stanovi u Americi su jeftiniji nego ovde. Ovde kuću na Banovom Brdu možeš da kupiš ako dobiješ na lotou milionski iznos, činjenice su da su ovde cene nenormalno visoke i da moraju još da idu dole.
(Daca, 6. februar 2013 21:03)

Nije rec o lokal patriotizmu nego o kvalitetu zivota koji je jako dobar ovde. Nisam lokal patriota, nemam nameru da ostanem na Banovom, jer prodajem dvosoban stan zato sto mi treba trosoban i svestan sam da to necu moci da izvedem ovde nego idem u neko drugo naselje. Ono sto ja vidim kao problem jeste da se ljudi pojavljuju sa jako malom sumom novca sve u zelji da zive ovde. To je neprihvatljivo. Neka cene idu dole, u redu je ali neka ne bude vise izjednacavanje atraktivnih lokacija sa naseljima. Stanovi iz otkupa u Medakovicu, Brace Jerkovic, Mirijevo su zaista prenaduvani i stvarno mi se ne isplati da samo promenim lokaciju. Ono sto me uzasava kod kupaca je sto se pojavljuju sa malom sumom novca zeleci da kupe stan na Banovom a ni po koju cenu nece da kupe stan iz otkupa u Zarkovu ili na Julinom. Ranije nije bilo tako. Onaj ko nije imao za Banovo, kupovao je tamo.

Dejan

pre 11 godina

informaciju o padu cena nekretnina za 30% slušamo već tri godine. do sada bi tom proporcijom stanovi bili jeftiniji za 90% u odnosu na cene iz 2008 pa bismo ih dobijali maltene džabe.

Ja bih molio da sledeći put postavite pitanje profesionalcima, koji barataju informacijama a ne spekulacijama, jer upravo ovako gradimo pogrešnu sliku o stanju u oblasti prometa nepokretnostima.

Podsećanja radi imate projekte Stepa Stepanović, Belville, West 65, gde se stanovi prodaju i to dnevno.

Takođe podsećanja radi ne postoji niti jedan zvaničan podatak o broju prodatih nepokretnosti u Beogradu i Srbiji na mesečnom ili bilo kom drugom nivou. Predlažem da pokrenete ovo kao pitanje u odgovornim ministarstvima, pa da onda diskutujemo na temu.

Brdjanin

pre 11 godina

Brdjaninu, banovo brdo nije ni dedinje ni vračar i cene istoga ne bi trebalo da se kreću više od 200, 300 evra od žarkova i okoline. Pa naravno da nećeš kupiti trosoban stan na istoj lokaciji tako što ćeš prodati precenjen dvosoban jer ga niko neće kupiti. Možeš čekati, naravno, ali cene će, po svemu sudeći, dalje padati.
(Anči, 7. februar 2013 08:13)

Izvini Anci ali ti ne znas na koliko sam procenio svoju nekretninu. 1200 po kvadratu, dobijam ponude po 1000. To nije realno i niko koga znam u kraju ko je dobijao slicnu ponudu za stan iz otkupa nije pristao. Drugo, samo centar Zarkova (soliteri u Trgovackoj) mogu da drze neku cenu sasvim opravdano, a ostatak Zarkova je ili pod legalizacijom ili jako stara gradnja sa TA. Dakle i da pristanem da dam stan za 1000 po kvadratu, opet ne bih nista resio i dobio bih + 5 kvadrata vise u naseljima koje sam naveo. Dakle neka, neka padaju cene stanova, nemam nista protiv, neka i periferija bude i 100 po kvadratu ali samo da se jednom cene vrate na balans kakve su imale pre pojave kredita i jako sumnjivih novogradnji iz kojih danas ljudi beze.

Anči

pre 11 godina

Za Ja i Jelenu:

I te kako ima racionalnih razloga za otići, ali ne vidim što omalovažate odluke nas koji hoćemo da kupimo stan ovde. Sama si napisala ubi bene ubi patria, šta sa nama kojima je ovde bene? Ja sam ovde ceo život, kao i četiri generacije pre mene, odrasla sam u soliteru, kupala sam se u savi i igrala u novobeogradskim parkićima. Sad tražim stan u istom kraju jer ne želim da živim bilo gde drugde. Ovde je moje detinjstvo, moji prijatelji, porodica i tu ću biti i ja. Da te zaskoči manijak sa nožem može bilo gde u svetu jer budala ima svuda. Dete će vam gledati grand samo ako i sami gledate grand, ako slušate klasičnu muziku i gledate naučne emisije, gledaće isto. I koja je razlika izmedju prvog glasa srbije i američkog idola, jel ovo drugo neki visokointelektualni sadržaj, pa da je bolje ako vam dete gleda to?

Opet, ima mnogo racionalnih razloga da se ode odavde, ali vi ste se uhvatili baš za one koji postoje u svakoj državi na svetu. Racionališete svoj razlog bombastičnim i sumornim naslovima koje ste pročitali u kuriru i blicu, što je tabloidizacija istine. A istina je da život u Srbiji ima svojih prednosti i mana kao i svaka zemlja.

Expat

pre 11 godina

"Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova!"
(reailty, 6. februar 2013 16:35)

To da si kupio stan u Dubaiju nije tacno, jer kao stranac ne mozes da posedujes nekretninu, a s'obzirom da nisi UAE Arapin, reko bih da te neko prevario, ili ti nas pokusavas da prevaris...

Expaticus

pre 11 godina

"Нека се сви који желе да купе/продају стан распитају мало у суду по којој цени се закључују купопродајни уговори и видећете да је цена бар 30%-40% нижа него у огласима! Ово је лако проверити, довољно је отићи у први суд у Београду и извршити увид у потписане уговоре.......значи, онак ко купује за кеш, нека од цене у огласу одузме 30% и то је отприлике реална цена - у ОВОМ моменту (а ићи ће још доле)!
(Цене станова ипак морају још да падају!, 6. februar 2013 16:31)"

Ili 36%, kao u mom slucaju :-)
Naoruzao sam se strpljenjem i cekao dve godine, isplatilo se. Sad mi zao sto jos nisam cekao, jer cene idu jos dole. Al, dobro, makar sam kupio dobar stan u novogradnji, a retko je danas naci dobru novogradnju.

Jelena

pre 11 godina

@Ja:to i ja uvek pokusavam da kazem: zaSrbe jedino merilo uspeha u zivotu su pare, kao i jedini motiv za odlazak iz Srbije. Ja sam u Srbiji dobro zivela, otisla sam iz razloga koje ti navodis pre 20 godinai zivim skromno, ali sam srecna sto mi je sin odrastao u normalnoj sredini, sto ima drzavljanstvo zemlje EU, a studira u drugoj drzavi EU. Ponavlja, ubi bene, ibi patria, sto ne znaci gde je novac, tamo mi je domovina.

milena

pre 11 godina

Ja cekam pad cene od 2008' i jos nisu na nivou od kraja 2007 godine. Neki dan su me napali iz agencije jer necu da prihvatim njihovu cenu, kazu premisljam se tri meseca oko 2 000 eura dodatnih. A ja jasno kazem da toliko nemam. I sta dobijam za proviziju agencije 3%, stan od 100 000 agencija uzme 3 000. Da li ce mi izdati racun ? Kazu to jos niko nije trazio. Zasto ima veci posao za stan od 70m2, nego za stan od 30 m2? Razlika u proviziji je 3 000 eura za 70m cena stana 100 000, i 1400 eura 30m2 cena stana 45 000 eura.1600 eura vise trazi sa isti posao oko pravljenja ugovora i provere papira, nije mi jasna racunica.
Veliki je broj praznih stanova, sve manje mladih, .....

MILENA

pre 11 godina

Poslah komentar, a ne dodadoh da cene nisu manje za trecinu, jer kad pitam za kvadraturu iz oglasa agent nezna da li je terasa u datoj kvadraturi, kolika je tacno grejna povrsina i slicno.. Kod starih stanova otkupljenih terase nisu uknjizene i sad traze kao kod novih, pa pazi molim te..

goldcoast

pre 10 godina

Nekretnine tek ce da padaju, pa ko ce da uzima mi koji radimo preko, ja licno ne sada cekacu jos 2 god,odakle novac nekom dvadeset trideset hiljada evra za garsonjeru jednosoban prosek plate kao u Africi. Zato sacekjte neuzimajte nista sdfa bice kao i sa autima daj sta das....

Boban stojanovic

pre 11 godina

Nije tacno,evo ja iz Pirota hocu da kupim stan u Beogradu ,naravno ya decu imam ih troje i radi skolovanja. ali kako kad ne funcionise.
Prvo stan ne mogu da platim 1200Evra po kvadratu To je suludo.Daj priyemljite se malo vi investitori ovo je Srbija.Ja imam platu 30000 dinara.
Drugo meni treba stan pored fakuteta a tamo je kvadrat 2500evra.

Caliph-ornia

pre 11 godina

Cemu cinizam... Promenice se ekonomske prilike, mozda ne na prolece ali tokom godine svakako. Prilike u Srbiji zavise od prilika u svetu, a tu ce se puno toga promeniti - vec tokom februara. Verovali ili ne, situacija ide nama na ruku, tako da ce u buducnosti nekretnine u Beogradu ponovo dobijati na vrednosti.

SSSR

pre 11 godina

Ljudi, stanovi su izuzetno jeftini kada se uporede sa trosovima zivota. Uporedite cenu benzina, hrane i cenu stana i uporedite za istom pre 5 godina.

Evro gubi vrednost i trenutno 50 000 eura i nisu neke pare jer je zivot postao izuzetno skup. U Beogradu min 1200eura je potrebno za zivot jedne cetvoroclane porodice. To znaci da za tri ipo godine potrosi jedna cetvoroclana porodica 50 000eura za zivot.
Javice se ljudi koji zaradjuju 200 ili 300 eura, ali oni ne zive, oni prezivljavaju. Odricanje od svega.

Kvalitetne stanove na trzistu u Beogradu za male pare je nemoguce naci. Ili prizemlje, ili poslednji sprat ili bez centralnog grejanja. Sto bi neko prodao krov nad glavom da bi 3,5 godine ziveo pristojno?
Zivot ce postati jos skuplji, a cena stanova nece padati jer evro svakim danom sve manje vredi u odnosu na zlato, srebro, psenicu, kukuruz koji su pokazatelji vrednosti novca.

ako smeš da kažeš

pre 11 godina

@ Kupio u Gospodar Jovanovoj 70kv za 105 hiljada. Renoviranje 12 hiljada, mislim da je to najpovoljnije u zadnjih 5 godina. Kako stvari stoje mozda ce i jos dole... (Ako smem da kazem, 06. februar 2013 11:54)
Odakle ti 105 hiljada?

Grof

pre 11 godina

Nas ima sve manje i manje. I sta mislite da li ce cena rasti ili padati. rezime: Dosta stanova manje kupaca cena ce ici na dole i samo na dole. Iskupovalo se to sto je moglo. Mafijasi su nakupovali stanova, crnogorci koji su prodali poslednje parce poder mora Rusima i oni su se izidali u velelepni pogled Beograda i ostaju nam omiljeni radnici i seljaci koji su prodavali neka imanja i kupovali po najboljim cenama i uzidali se i oni u 50 kvadrata. A sada se svi bunimo za Arape i ostale gluposti. Moj pradeda mi je ostavio stan u BG na vracaru i rekao mi sledece: Zemlja koju imam je kupila stan. I uvek ce moci da ga kupi. Nikada se ne odrici zemlje i uvek je radi. Tako ja i dan danas kao neko ko je diplomirao Hemiju radim na zemlji. Stanovao nisam u dedidom stanu posto imam stanare koji tu zive godinama i nisam zeleo da ih izbacim ljudi su fantasticni. Bio sam u Studentskom gradu, i Penezicu i mogu Vam reci da se nimalo ne kajem. Novca sam imao od kirije i bilo mi je lepo. I dan danas se cujem sa ljudima i doma. Proizvodim organsku hranu, i ide solidno. Najteze mi je bilo da ubedim zenu da podje samnom. Bila je opcinjena Beogradom i zelela je da ostane. Rekao sam joj biraj ili ja ili BG. Ona je meni postavila isto pitanje ili ja u BG ili nista. Kada sam joj rekao onda nista zabezeknula se shvatila ko sam i danas zna da sve sto joj kazem ima tako da bude.Letos smo bili u Portugalu, ove godine idemo na Maltu. Obilazi vise sveta nego njene PR drugacice koje zive i rade U BG-u,u 50m2

dobar dan

pre 11 godina

@paor

i mislis da je posteno da tvoj brat iz Beca dodje u Srbiju angazuje agenciju da mu pronadje stan, oni mu pronadju stan i on ih zaobidje i kupi stan mimo njih i ti se jos hvalis time?
Bas me zanima bi li u Becu tako mogao da prodje.

A sto se tice cena stanova, onom koji kupuje uvek ce biti skupo onom koji prodaje malo.
Licno ne mislim da su cene stanova velike kada pogledas sta ljudi u Beogradu voze, plus odrzavanje vozila, plus benzin.
Sto bi garsonjera u Beogradu bila jeftinija od golfa5?
Budimo realni.

Sveta

pre 11 godina

Pre par godina skucaklo se nesto love i kupim stan na Terazijama od 130 m² povoljno za 180.000 evra sa garazom.Renoviranje trebalo da kosta 22.000 hiljade al ispalo je 38.000 na kraju, sa svim novim instalacijama i bez vlage. U ono vreme su mi svi govorili da je to super investicija da ce cene ici na gore ali vidi sad. Kako god da okrenes nagrbusi mali covek.

t.r.u.e. bg

pre 11 godina

Prava cena je 850 za Vracar (sto su dve prosecne mesecne plate)i 1000 za Novi Beograd. Tako je svuda u svetu, a Beograd je jedan ispodprosecan grad, ma koliko da ga volim.

pravnik

pre 11 godina

burazer je dosao do stana zato sto ga je agencija oglasavala,a prodavac je sedeo mirno bez troskova, dok je agencija davala isti taj svoj kes, a onda su je svi zaobisli. Da li je to u redu? Ovo podseca na ulicni trend brutalnosti i bezakonja u kome pravo na zivot imaju samo oni koji masu oruzjem i lazu i kradu. Direktno su oboje, i burazer i prodavac, neki drugi burazer izvrsili krivicno delo kradje i sad mu dajete pluseve. A to je zarada, plata tog agenta. Da li to znaci da treba da pohvalimo poslodavca koji ne isplacuje platu radniku?

Brdjanin

pre 11 godina

2000€ je kvadrat novogradnje na Banovom Brdu, a to je kao ok periferija (nije centar, ali nije ni Mirijevo). Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta
(Daca, 6. februar 2013 15:45)

Banovo brdo nije "ok periferija" nego grad za sebe, to svi koji zivimo ovde znamo. Banovo brdo je oduvek bilo skupo bez obzira u kakvom je stanju zgrada, stan, ulica. To je tako uvek bilo jer je pre pojave kredita bila bitna lokacija. Ko kupuje stanove ovde, i odakle mu pare za to, nije nase da govorimo o tome.
Mada mi je stvarno dosta vise da slusam poredjenje cene stanova u Beogradu sa drugim gradovima u Evropi i svetu, zato sto je Beograd nasa stvarnost a ne Nemacka, Danska, itd.
A onda opet sa druge strane, vidim sta se desava na terenu i to je totalno u suprotnosti sa onim sto pise u oglasima. Svaki prodavac je spreman da spusti rapidno cenu, a same agencije su krive sto ne kontaktiraju svoje klijente da li su korigovali cenu stana ili ne.
I takodje mi nije jasno kako to da niko ne pominje sumnjive uknjizbe citavih naselja (Mirijevo, Borca, Karaburma), pa onda privremene upotrebene dozvole na nove zgrade koje su zvanicno jos uvek na legalizaciji u katastru (Cerak, Zarkovo, Zeleznik), kako je moguce da to niko od kupaca ne spominje u komentarima.
I naravno da se slazem da cene stanova treba da idu dole ali da se znaju sta su atraktivne lokacije a sta je periferija, sve dok ne dodje do balansa kao sto je bilo u periodu od 2000-2004.

Paor

pre 11 godina

Burazer radi u Becu, skupio neke pare i zapeo da kupi stan u BG-u. Iako sam ga ubedjivao da to nije dobra investicija, on zapeo pa zapeo. Obilazio mesec-dva stanove iz oglasa i nasao stan kakav mu se svidja. Kad je prelomio da zeli taj stan, otisao i dao ponudu 30% nizu od trazene. Direktno prodavcu rekao da kupuje za kes, da ga agencija ne zanima i da je u toj ceni i provizija agencije, pa neka dele kako hoce. Sledece dve nedelje je u BG, pa ako je zainteresovan i ako mu je ponudjena cena ok neka se javi. Prodavac ga je nazvao posle 4 dana, pristao je na (30%!!) nizu cenu i rekao je da hoce da zavrsi posao bez agencije. Poenta price je, ko ima kes odredjuje cenu, jer je kes trenutno najdeficitarnija roba na ovim prostorima.

gox

pre 11 godina

@ Цене станова ипак морају још да падају - ne, nego se u ugovor stavi manja vrednost, jer se na to racuna porez na prenos apsolutnih prava. U principu poreska uprava sama proceni vrednost, pa se ne stavi neka besmisleno mala cena, ali je i njihova procena uvek manja od stvarne vrednosti. A ostalo, naravno, u kesu.

Arcibald Rajs

pre 11 godina

Ovo je ziva istina da je masa ljudi u zadnje vreme iz IT sektora napustila zemlju.Jadna li je ovo zemlja,kad je najpametniji napustaju.

Daca

pre 11 godina

Ko je lud da kupuje stan u ovoj nedođiji. Idu ljudi u normalne zemlje, da žive, a ne da čekaju da umru. Ko god da traži stan, neka dobro razmisli, jer ovde su stanovi bezobrazno skupi. 2000€ je kvadrat novogradnje na Banovom Brdu, a to je kao ok periferija (nije centar, ali nije ni Mirijevo). Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta, a ne samo Evrope (Nemačka, Italija, Španija, Kanada, USA, Meksiko itd.). Da ne pričam o kvalitetu gradnje i sigurnosti života, ali ono što je najvažnije isplativosti stana. Kada živite u nekoj od ovih zemalja, vama se isplati da kupite stan, jer je to jeftinije od iznajmljivanja, a i sa najnižom platom možete da ga isplatite za nekoliko godina. Ovde je kirija jefrinija duplo od rate za stan, a i kad ga kupite pitanje je da li ćete uopšte da ga isplatite, i to za 20 ili 30 godina. Pa kome se živi ovde?!?

Ako smem da kazem

pre 11 godina

Kupio u Gospodar Jovanovoj 70kv za 105 hiljada. Renoviranje 12 hiljada, mislim da je to najpovoljnije u zadnjih 5 godina. Kako stvari stoje mozda ce i jos dole...

Buda

pre 11 godina

@Arcibald Rajs

Hej, polako, nisu oni iz IT najpametniji, nemojte da im dižete cenu kao beogradskim stanovima. Oni jednostavno imaju zanimanje koje nije potrebno Srbiji pa rade u inostranstvu. Evo, ja sam pametan ali nisam IT.

Sava

pre 11 godina

Nije da branim Beograd,ali zaista je potrebno da objavite komentar.

"Realno je da kvadrat na periferiji kosta 600 evra" - Za jednog golfa neces dobiti stan od 50 kvm u nijednom glavnom gradu Evrope preko milion stanovnika.U Beogradu mozes dobiti samo ne u centralnim opstinama.

"Za te pare može se naći stan u mnogim najrazvijenijim zemljama sveta, a ne samo Evrope" – Prvo, negde u razvijenoj Evropi i svetu moras pronaci posao i dobiti vizu.

"Prvo stan ne mogu da platim 1200Evra po kvadratu"-Kvadrat u opstinama Beograda variraju,u Lazarevcu ili Mladenovcu kupices veoma povoljno stan ,posto dolaze deca iz Pirota nije za njih odmah u centar grada.U centru Londona 99.99% engleza ne moze studentima priustiti stan.

"Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova"-Bez uvrede,Hrvatska cela ne moze da izgradi taj broj stanova u sledecih deset godina,da su uknjizeni i imaju vodu na slavinama.

"Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova! "-Zasto nisi naveo da si dobio i kamilu sa kojom putujes do prve prodavnice.

U Beogradu nedostaju stanovi u kojima nece ziveti tri generacije od kojih najmladja sedi u kaficu na racun dede i babe.Za realnu pricu potrebno je da javno bude objavljeni sluzbeni podaci prodaje stanova bar za Beograd.

Informaticar

pre 11 godina

Stala prodaja novih vozila. Stala prodaja stanova. Sve je u Srbiji stalo. Pustos, mocvara,... Pri tome u toku je novi talas "odliva mozgova" pa se pitam kad ce se to kupovna moc stanovnistva poboljsati kad se ova zemlja ne trudi ni malo da zadrzi i ono malo ljudi koji imaju kakvu takvu kupovnu moc kao na primer ljudi iz IT struke koji spadaju u neki srednji sloj. Ja sam u totalnom soku koliko je ljudi iz IT struke poslednjih meseci otislo...

Iskreno vas...

pre 11 godina

Moji roditelji su ceo radni vek izdvajali za stambenu izgradnju, stambeni fond ili kako se to vec tada zvalo. Zauzvrat,corav dinar nisu videli od drzave. Kupili su plac, dizali komercijalne kredite da naprave kucu, radili i mucili se. Drugi su od drzave dobili stan, otkupili ga za 100-200 DM a nista vise nisu doprineli drzavi i drustvu ni od mojih roditelja ni od hiljada drugih ljudi. I sta sad? Treba opet da se uvaljujem u kredit kao moji roditelji, i da nekme ko je stan kupio za smesne pare dam 80k ili 100k?! Ma nemoj?! Necu! Zato iz ove drzave idem, jer u njoj mesta za postenog i normalnog coveka nema. Lopovi, secikese i gulikoze su jedino sto uspeva na ovom tlu.

Мутави патак

pre 11 godina

БГД је слепо црево света. Све преко €500 по квадрату је безобразно. Уосталом, закони тржишта ће то већ средити на природан начин...

Slobodan

pre 11 godina

pa sve preko 300 evra po kvadratu je isplatilo sve troskove izgradnje novih stanova, tako da sve preko 400 evra po kvadratu (25% zarade) je bezobrazluk.

bosko bg

pre 11 godina

cuj ovaj komentar 'B.brdo ok periferija....' ti stvarno ne znas ili nikad nisi bio u Beogradu. proveri cene pa ces videti sta je periferija...ako te bas zanima periferija beograda na tom potezu su Žarkovo,Železnik,Petlovo brdo...

Bane

pre 11 godina

Bobane Stojanovicu,prvo od svoje plate sigurno ne kupujes stan,ako ti je skupo za tvoju informaciju postoje naselja izvan centra sa daleko manjom cenom,i solidnim prevozom.Odrastao sam u bloku 45,i nista mi nije falilo to sto sam koristio prevoz do skole,izlaske itd..Ako je tvojoj deci to tesko,onda plati.

cc1

pre 11 godina

Samo Srbija resava stambeni problem kupovinom. Zivim u Svajcarskoj koja ima najmanje vlasnika nekretnina u Evropi. I pored toga sve funkcionise, investirori grade zgrade sa stanivima za izdavanje, svako iznajmi stan prema svojim mogucnostima, ali ima stan sa grejanjem i ostalim normalnim konforom. Ja se pitam zasto svako mora biti vlasnik stana u kome zivi. Jos nesto geldajuci feksilibitet koji se dans svuda trazi u vezi radnog mesta, to je najveca glupost kupiti stan, mnogo je lakse dati otkaz i iznajmiti drugi stan blize radnom mestu ili ako treba i u drugom. Stanove i kuce kupuju ljudi koji imaju stvarno dosta para, kao investiciju, da bi deci ostavili kapital i 'ciglama' a ne samo u novcu. To se ne odnosi naravno na super bogatase, ali i ovde nije prica o bogatasima, nego o vecini stanovnika bilo koje zemlje. E to bi sigurno bilo dobro za investitore u Srbiji, da narod ima tu kulturu i da se ima zakona o iznasmljivanju koji stiti i vlasnika zgrade i onoga koji je iznajmio stan. Ovim sistemom bi se smanjo stambeni problem, kazem smanjio, jer svaki veliki grad u evropi kao i Beograd nije resio niti ce resiti konacno stambeni problem.
Tada bi i zgrade izgledale mamo bolje da imaju vlasnika jednog, a ne oglodjene kakve su sada. To sto su svi koji su za vreme Tita dobili stanove, i sada su vlasnici, oni ce u njima da zakrzljaju i potonu. Jer su ih dobili a ne zaradili. Nemaju odgovornost prema nicemu, jer misle da je to bilo normalno da 'oni' dobiju, titovi podobni kadrovi.

Gastarbajter

pre 11 godina

za te pare mogu u nemackoj da kupim stan...
ko ce biti tako naivan, pa da kupuje stanove po BG-u za 1500 ili 2000 evra po kvadratu...

z

pre 11 godina

Ne bih da izmisljam toplu vodu ili rupu na saksiji. Racunica je jasna: 50000 Eura za stan u Bg= 40-60 m kv ,renta oko 250 eura ,ako se ne useli Vlada surla ili Misa glavonje ili Combe (onda je renta nula i molis boga samo da izadje) Da kupis na primer 40-60 m kv u Torinu ,Bonu,Pragu ili Lionu kostace te ako ne jeftinije onda isto.Da ga izdas dobices 600-700 Eura preko agencije da te glava ne boli.Jedina je razlika je sto ce cene stanova u SRB i dalje padati a tamo verovatno ne.

Цене станова ипак морају још да падају!

pre 11 godina

Нека се сви који желе да купе/продају стан распитају мало у суду по којој цени се закључују купопродајни уговори и видећете да је цена бар 30%-40% нижа него у огласима! Ово је лако проверити, довољно је отићи у први суд у Београду и извршити увид у потписане уговоре.......значи, онак ко купује за кеш, нека од цене у огласу одузме 30% и то је отприлике реална цена - у ОВОМ моменту (а ићи ће још доле)!

View

pre 11 godina

"Da bi u Beogradu bilo više vlasnika stanova nego zakupaca, vlasnici agencija kažu da se moraju složiti sve kockice - da se poveća kupovna moć građana, budu bolji uslovi za kredit i osiguraju radna mesta" ...

Tačno tako. I da se "država" oglasi po pitanju stambenih doprinosa koje su građani decenijama uplaćivali, tj. odbijano im je po sili zakona od zarada. Nismo svi imali sreće da budemo "srećni dobitnici" stanova po ceni od 100-ak DEM u "zlatno" doba 90-ih koji su potom preprodavani po tržišnim cenama i srećnici su se znajačno obogatili, a "država" nije čak ni porez naplatila na ove "transakcije".

Prodavac stana

pre 11 godina

Ponekad se upitam ko piše ove besmislene tekstove, gde se citira nepoznati "prodavac" ili nepoznati "kupac". Da li ste naveli makar jednu brojku, sem nagađanja o cenama na Vračaru (opet od nepoznatog izvora)?
Trenutno prodajem stan, po svim merilima težak za prodaju (periferno naselje, velika kvadratura) pa opet ima zainteresovanih i kupci dolaze i razgledaju. Nikada se stanovi nisu kupovali ni prodavali na brzinu, sem u periodu 2008 kad su napumpane cene i ljudi kupovali 2.-3. stan što vide u strahu od rasta cena. Cene jesu verovatno previsoke, ali ne bi bilo više kupaca i da su niže. Ljudi jednostavno nemaju ekonomske sigurnosti i stanove kupuje/prodaje ko je prinuđen. I to je jedina tačna stvar u ovom tekstu...

Kapetan Ahab

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju. "

Pa da požurimo, proleće samo što nije, a?

Ma, koje bre crne investicije?! Da li to Kinezi upumpavaju 15 milijardi EUR u Srbiju kao predujam za čuveni kanal Dunav-Morav-Vardar? Ili da neće možda Rusi da nam PayPalom šiljnu prvih 20-30 od onih 120 milijardi koje su nam obećavali Toma i Aca pred izbore? Au, zaboravih, mi nemamo PayPal...

Brdjanin

pre 11 godina

@Brđanin: Banovo Brdo nije periferija, ali nije ni Knez-Mihailova. Ja živim na Banovom Brdu, ali ne nazivam sebe brđaninom (postoje brojne alegorije na temu brđanštije, o čemu ne bih sada, ali vas savetujem da čitate, pa ćete više znati). Ovde sam govorio o ekonomičnost, a ne o lokal patriotizmu, čime obiluju vaši komentari. O stanovima u inostranstvu znam iz ličnog iskustva. Stanovi u Americi su jeftiniji nego ovde. Ovde kuću na Banovom Brdu možeš da kupiš ako dobiješ na lotou milionski iznos, činjenice su da su ovde cene nenormalno visoke i da moraju još da idu dole.
(Daca, 6. februar 2013 21:03)

Nije rec o lokal patriotizmu nego o kvalitetu zivota koji je jako dobar ovde. Nisam lokal patriota, nemam nameru da ostanem na Banovom, jer prodajem dvosoban stan zato sto mi treba trosoban i svestan sam da to necu moci da izvedem ovde nego idem u neko drugo naselje. Ono sto ja vidim kao problem jeste da se ljudi pojavljuju sa jako malom sumom novca sve u zelji da zive ovde. To je neprihvatljivo. Neka cene idu dole, u redu je ali neka ne bude vise izjednacavanje atraktivnih lokacija sa naseljima. Stanovi iz otkupa u Medakovicu, Brace Jerkovic, Mirijevo su zaista prenaduvani i stvarno mi se ne isplati da samo promenim lokaciju. Ono sto me uzasava kod kupaca je sto se pojavljuju sa malom sumom novca zeleci da kupe stan na Banovom a ni po koju cenu nece da kupe stan iz otkupa u Zarkovu ili na Julinom. Ranije nije bilo tako. Onaj ko nije imao za Banovo, kupovao je tamo.

kupac stana

pre 11 godina

Cene stanova sa svim potrebnim papirima za kredit i dalje ne padaju. Za kes moze da se kupi sta hoces, pitanje je samo koliko je prodavcu frka za pare. Kome nije frka, ne prodaje stan ispod zacrtane cene, i ceka.

reailty

pre 11 godina

Agencije za nekretnine u Srbiji su cirkus! "Stan u centru 100 metara od Knez Mihajlove,visoko prizemlje,predratna zgrada,telefon, 2 mokra cvora (hahaha), moze i za poslovni prostor, 50m2, 250,000 eura....i onda, sledi jedna slika K.M.ulice, telefon i ime "agenta"naravno samo ime bez prezimena...smejurija! Savet agencijama,pogledajte oglase za nekretnine agencija iz drugih zemalja! Prodavcima: o da mogli bi da ocistite stan pre pokazivanja,sklonite cetku pored wc solje,sustikle sa tv,ili pak namestite krevet! Investitorima od novih stanova: recite mi ko je investitor,da znam koga da jurim po svetu za izgubljeni novac! Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova!

Jelena

pre 11 godina

Nista se ne kupuje, al' ce da poskupi..pa kad navale kupci! kako moze da poskupi roba koja nema kupca?! Trzisna logika i Srbija jos se nisu srele.

ozbiljan kupac

pre 11 godina

Znači sad je pravi trenutak za kupovinu a ne u onih 76 ranijih najava "pravog trenutka"!!! Uf, dobro je da se nisam zaleteo!
A šta kažete, slaba ponuda? Hm... Ma nek ide život... Daj meni jedan komad dok nije nestalo!

Daca

pre 11 godina

@Robert, Boško, Brđanin: Banovo Brdo nije periferija, ali nije ni Knez-Mihailova. Ja živim na Banovom Brdu, ali ne nazivam sebe brđaninom (postoje brojne alegorije na temu brđanštije, o čemu ne bih sada, ali vas savetujem da čitate, pa ćete više znati). Ovde sam govorio o ekonomičnost, a ne o lokal patriotizmu, čime obiluju vaši komentari. O stanovima u inostranstvu znam iz ličnog iskustva i iskustva mnogih koje poznajem (tako da ne mogu da odgovorim na nečije mišljenje izneto u komentaru, a koga pri tom uopšte ne poznajem). Stanovi u Americi su jeftiniji nego ovde (ne baš Menhetn, ali Srbija nije Menhetn). O Vilama u Meksiku na obali okeana, da i ne pričam. Ovde kuću na Banovom Brdu možeš da kupiš ako dobiješ na lotou milionski iznos. Razne su priče i iskustva ljudi, ali činjenice su da su ovde cene nenormalno visoke i da moraju još da idu dole.

Ja

pre 11 godina

Cene nekretnina su takve da bi neko sa strane mogao da pomisli da je BG najlepse i najzdravije mesto za zivot u Evropi. Kakav Bec, kakva Toskana...
Imam srecu da radim u predstavnistvu strane kompanije u Srbiji. Uslovi - odlicni. Pocetnu platu sam imao 3 puta vecu nego sto bih im trazio da su me na intervjuu pitali. Ostvarujemo izuzetne rezultate, pa slede i bonusi.
Ako gledamo cisto materijalnu stranu, sve je kao iz snova. Auto se menja na dve godine, putovanja, garderoba iz inostranstva i sl.
A i dalje sam podstanar.
Mojim roditeljima i roditeljima moje supruge je to trn u oku. Svaki treci dan nam govore da nismo normalni jer se nismo skucili.
U Srbiji? Neka, hvala.
Iz dana u dan, zelja za odlaskom je sve veca.
Sta da ocekujete ako ostanete.
Da posaljete dete u skolu, pa da strepite da ce ga neki mangupi iz kraja izbosti nozem zbog dzeparca. Ili da ce mu profesor fizickog ponuditi drogu.
A ako ide u popodnevnu smenu, nece kod kuce ujutru gledati Branka kockicu kao mi nekada, vec Istrazitelje iz Majamija i odsek za krvne delikte.
Kad malo odraste, morate imati spremnu taktiku kako da ga odgovorite od namere da se prijavi za Zvezde granda ili Prvi glas Srbije. Stopice se u masu dece koja iskljucivo zele da postanu fudbaler ili pevacica.
Izuzetnim naporom, vaspitacete dete. Druzice se sa dobrom i pametnom decom, zavrsice fakultet.
I onda konkurise za posao. A oni prime nekog genija sa Megatrenda.
Sve u svemu, ipak ovo nije zdravo mesto za zivot.
Mnogo smrdi, a malo ko oseca.

kupac stana

pre 11 godina

Cene stanova sa svim potrebnim papirima za kredit i dalje ne padaju. Za kes moze da se kupi sta hoces, pitanje je samo koliko je prodavcu frka za pare. Kome nije frka, ne prodaje stan ispod zacrtane cene, i ceka.

Ne vidim cemu

pre 11 godina

Jos jedan tekst finansiran od strane agencija za nekretnine . Cene ce samo jos vise padati . Realno je da kvadrat na periferiji kosta 600 evra a u centru plafon 1000 ekskluzivne lokacije ne racunam njih je malo a malo je i bogatasa koji ih kupuju a za koje nikada nema krize . A ovi sto mi pricaju o troskovima gradnje i kako su cene realne imam jedno pitanje zasto se onda ne pordaju po "realnim" cenama ? Cak i da su troskovi gradnje toliki i da cena ne moze biti manja onda lepo nemojte vise graditi . Sta ce zemlji u kojoj svake godine ima 40000 ljudi manje novi stanovi . Nama ce trebati sve manje i manje stanova a ne novi . To je kao da gajite svinje u Iranu ako nema kupaca za vas proizvod nemojte ga proizvoditi . Nije mi jasno isto tako, zasto i dalje pokusavaju sa ovakvim tekstovima kad vide da nista ne pomazu ?

Цене станова ипак морају још да падају!

pre 11 godina

@Gox: "ne, nego se u ugovor stavi manja vrednost, jer se na to racuna porez na prenos apsolutnih prava. U principu poreska uprava sama proceni vrednost................."

Уколико доводиш у питање то што сам написао, предлажем ти да позовеш пар продаваца (не агенција) и да им понудиш цену бар 25% нижу од оне коју су огласили - видећеш да ће 90% њих то одмах и прихватити (прочитај и коментаре купаца/продаваца и овде). Иначе, порез на пренос апс.права је 2,5% и то је смешно, а посебно ако се има у виду да се даје ослобођење за 1. стан

Jelena

pre 11 godina

@Ja:to i ja uvek pokusavam da kazem: zaSrbe jedino merilo uspeha u zivotu su pare, kao i jedini motiv za odlazak iz Srbije. Ja sam u Srbiji dobro zivela, otisla sam iz razloga koje ti navodis pre 20 godinai zivim skromno, ali sam srecna sto mi je sin odrastao u normalnoj sredini, sto ima drzavljanstvo zemlje EU, a studira u drugoj drzavi EU. Ponavlja, ubi bene, ibi patria, sto ne znaci gde je novac, tamo mi je domovina.

saso mange

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Sve ja razumem..i strah od gubitka prihoda i mogucnost promene posla..Ali ovakvo odsustvo blama zbog sopstvenih izjava..to ne mogu da razumem.
Sram vas bilo.

Cici Mici

pre 11 godina

EPP
Lepo je ona zena ovde na forumu rekla da ce prodati 5T cvaraka pre nego Dulic proda ove "socijalne" stanove po socijalnoj ceni

mikin

pre 11 godina

"Oni (vlasnici prestonickih agencija) ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."
-------------------------
Kako da ne! Kojih bre investicija? Ne sanjajte budni. Vi ste deo ovog sistema u kome narod biva sve siromasniji svakim bogovetnim danom a vi najavljujete poskupljenje nekretnina "zbog nekakvih prolecnih investicija"! Znam da bi vi to najvise zeleli, ali u ovom slucaju mnogo je bitnija "kupovna moc" buducih kupaca stanova od "prolecnih investicija". A TA kupovna moc odavno se udavila u jadu i bedi ovog naroda i nema izgleda da u bliskoj buducnosti bude drugacija. I ova (danasnja) cena kvadrata je abnormalno visoka i nema ko da je plati, samo to "investitori" i prodavci stanova ne zele ili nece da shvate ("neka ceka, doci ce vreme kada ce se prodati" ... pa makar cekali i 10 godina).

Zg

pre 11 godina

Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova i cijene nekretnina padaju, ali malo to vrijedi kad ljudi nemaju para. Nije nigdje vrijeme za kupovinu, ma koliko se ovakvi luđaci trudili prodati priču da cijene samo što opet ne skoče. Možeš misliti. Gradilo se naveliko i bezbroj firmi je bankrotiralo upravo zbog toga, a o građanima da ne pričamo. Tko je bio lud da pred 7-8 godina kupi stan za 2200-2500€ po kvadratu (i to ne u centru) s kreditom u švicarcima, danas živi bez ičega.

Inače nam je problem promet, isto kao i Beogradu. Većina glavnih ulica ima po dvije trake, a nakotilo se i shopping centara uz bivši dvotračni autoput B&J, kao i koncentriranih high-tech poslovnih zona (financijska industrija i IT, s natprosječnim plaćama i većim prosjekom posjedovanja automobila), pa onda promet uđe u potpuni kolaps. Onaj tko spomene metro ili uređenje Save na izborima sigurno gubi, ali zato se grade idiotske fontane i sponzorira "skijanje"...

robert

pre 11 godina

(Daca, 6. februar 2013 15:45)

to bi bilo tako kad bi braca grim i mali djokica pisali o nekretninama.

1. kupovina stana u inostranstvu ti automatski ne omogucava boravak i rad i za sve zemlje u kojima se kupuje nekretnina je potreban reciprocitet sa srbijom. sreca da sa vecim brojem evropskih zemalja, usa, can i aus imamo reciprocitet.
2. kupovinom stana, rata kredita nije nuzno jeftinija od rentanja. kad se uracuna renoviranja i godisnje odrzavanje obicno je negde blizu iznosa rente.
3. NEMOGUCE je sa najnizom platom isplatiti stan za nekoliko godina - ne lupetaj. Mene u Amsterdamu, mesecna rata za kredit za stan od 56m2 i 185.000 sa godisnjom kamatom od 4.9% u koje je uracunata obrada kredita, i svi moguci troskovi iznosi e 752 mesecno na 30 godina. Na to treba dodati mesecne rezije i godisnji porez na imovinu. Da rentam isti ovaj stan izadje me isto koliko i placam. Ovakva situacija je u svim zapadnim zemljama. Mogao sam da kupim malo veci stan za manje pare ali da idem u los kraj, da placam prevoz i da nemam sociajalni zivot i da platim 1500 m2.

jedina istina koju si rekao je da ne vredi kupovati precenjene nekretnine u srbiji jer na zapadu te pare koje das za stan bar mozes da zaradis. zivi se robovski, ali se kao satro zivi. u srbiji se prezivljava, bezi ili umire sem tih par posto bizMismena.

zanima me na osnovu kojih parametara ljudi daju pluseve na ovakve komentare - ocito iz neznanja sto je vekovna srpska boljka.

podstanar

pre 11 godina

Da li ce se jednog dana moci na ovom portalu da procitam vest o nekretninama koja:
- je potpisana od strane novinara koji je sproveo istrazivanje
- ne govori da je sad pravi trenutak (jer svi vec znamo da nije, i to vec 5 godina)
- na govori o buducem napadu stranih investitora i skoku cena, jer znamo da ga (opet) nece biti
- navodi neke vazne demografske podatke, kao sto su prosecna starost stanara za te "prestizne" lokacije u centru - Stari grad i Vracar
- spomene, bar slucajno, i broj stanova iz starogradnje koji su na prodaju

itd, itd

Nisam ovca

pre 11 godina

Koliko puta su najavljivali poskupljenja i "prave trenutke" za kupovinu do sada, cena ne da nije trebala da padne (a pasce jos) nego bi trebalo da zivimo u evropskom Menhetnu.

žvrljmrlj

pre 11 godina

Niko ne kupuje ni meso u marketima, jer nema se para ni za to, a kamoli stanove i automobile.
Jedino grobna mesta ne da ne drže niske cene, nego djipaju gore samo tako

Cica

pre 11 godina

Hahahaha koji je ovo po redu "povoljni trenutak"! Svaki put kada vidim članak o prodaji stanova "ljudi iz agencija" kažu "sada je pravi trenutak"! hahaha
Investicije samo što nisu stigle u Srbiju. Doći će na kamilama pustinjskog princa kad popravi zub.

Б. Ђелић

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Само да однесем тетки лек и доћи ћу после да купим неки стан. Повешћу и другарицу.

mrmlj

pre 11 godina

@(Ja sam, 6. februar 2013 10:35)

most na adi jos nije zavrsen tako da se ne moze ni ocekivati da bude 100% iskoriscen. kad se zavrse sve potrebne pristupnice tada ce i broj vozila koja idu preko mosta porasti, ali naravno da ni tada nece biti 100% iskoriscen. tako je i gazela u pocetku zvrjala prazna pa se svi secamo kolike su bile guzve na njoj proteklih godina.

@(Boban stojanovic, 6. februar 2013 10:35)

prijatelju, sa platom od 30.000 dinara tesko ces kupiti stan u bgu dovoljno veliki za troje dece, pa jos blizu fakulteta.
pogledaj malo dalje od fakulteta, nece klincima nista faliti ako budu koristili gradski prevoz ;)
trenutno je to 3.300din mesecno za troje studenata, sto znaci da za razliku u ceni 1-2 kvadratna metra stana mogu sve troje da se voze prevozom sve 4 godine (48 * 30€ = 1.440€) koliko ce studirati.

Mihajlo Jovanovic

pre 11 godina

Poređenja radi:
Kada su 1995/96. u Srem došle hiljade izbeglih lica, dvosoban stan u Rumi ili Srem. Mitrovici se još onda izdavao za 250-300 DM (braći Srbima i sestrama Srpkinjama).

Sad može da se nađe za 70 evra, a ko je uporan, izvuče do 100.

hvala.

Zg

pre 11 godina

"Imamo i mi u Zagrebu 50.000 neprodanih stanova"-Bez uvrede,Hrvatska cela ne moze da izgradi taj broj stanova u sledecih deset godina,da su uknjizeni i imaju vodu na slavinama.
(Sava, 6. februar 2013 17:54)

Pa ne može, jer smo ih već izgradili i ne prodaju se :D

Inače je zagrebačkih 50.000 javna tajna. U novinama se pod pokroviteljstvom građevinske i bankarske mafije priča o 10-15.000 (to su isti koji guraju priču o tome da je trošak izgradnje 1200 po kvadratu), ali oni koji rade u agencijama za nekretnine znaju dobro kakva je stvarna situacija.

U Beogradu je ista stvar.

Dodatni problem je i odlazak stanovništva (posebno mlađeg), odnosno opći pad populacije u obje države, tako da se potreba za stanovima još dodatno smanjuje.

E sad, ono što bi bilo lijepo, u slučaju da jednoga dana i Srbija i Hrvatska budu nevjerojatno bogate države, a uzevši u obzir smanjenje populacije i - nadajmo se - veću decentralizaciju, jest da se pola gradova kompletno sruši i sagradi ispočetka. Novi Zg/Bg imaju prostora, ali su puni ružnih betonara iz doba socijalizma, a drugi dijelovi grada imaju novih kuća i zgrada, ali im nedostaje zelenih površina i prostora.

Trebalo bi riješiti problem prijevoza kroz kvalitetan metro i laku željeznicu i posebne mostove (to bi poboljšalo i kvalitetu zraka), a "reprogramiranje" dijelova grada rušenjem omogućilo bi nove komercijalne zone i bolji autobusni i tramvajski prijevoz. Smanjenjem automobilskog prometa bilo bi i lakše koristiti bicikle. Ali avaj...

kupih i prodah

pre 11 godina

u julu 2012 prodadosmo manji stan i u avgustu kupismo veći.
s obzirom da sam bio i prodavac i kupac reći ću vam sledeće:
kupoprodaja je takva kakva jeste usled nerazumnosti obe strane.
nerealno je da prodavac ocekuje visoku cenu ako imamo nove stanove po 1200 / 1500 ...na stranu kvalitet
ne možete ni gledati cenu po kraju jer na visinu cene utiče struktura,funkcionalnost, spratnost, cg, terasa
prodali smo nov stan na karaburmi, nova zgrada, cg, 3 sprat, 1.5 ekstra funkcionalan, opet ponavljam nov, najbolja lokacija, za maksimalnu cenu u tom trenutku od 1200e.
naravno da je bilo takođe novih stanova na karaburmi i za 1000e
jurili smo potom stan 2.5 oko 60kvm i sa parama sa kojima smo raspolagali računica je bila da za 1000e možemo otići u mirijevo i za još 100e preko komplet da adaptiramo stan.
nađosmo stan u učiteljskom naselju gde su prodavci tražili 1200e. zgrada stara, sa cg, uknjižen stan, fantastičan raspored i na kraju ga pazarismo za 1000e po kvm na petom spratu od 12.
stan smo prodali bez agencije a kupili preko agencije koja je pokušala da naplati provizuju od 3%, ali smo se ipak dogovorili na 1.5% jer nismo radili predugovor.
u tom trenutku su nam svi rekli ekstra ste prošli, ipak se kraj ne može porediti sa mirijevom, međutim ja smatram da je to neka realna cena.
sada se u toj zgradi prodaje još 3 stana i za sve se traži po 1200e što je po meni potpuno suludo.
moj zaključak je da ukoliko postoji volja i razum na obe strane, doći će do kupoprodaje.

Germanac

pre 11 godina

Evo ja na primer sam hteo da kupim stan na kredit, jos 2008 god. ali cene su bile bezobrazno visoke, i pored sve dobre volje sam odustao... danas imam kesa dovoljno da kupim stan u BG kakav zelim, ali sad mi vise ne treba, buduci da nisam vise u Srbiji... a i ne planiram da se vracam.
Veliki pozdrav investitorima

Anči

pre 11 godina

Brdjaninu, banovo brdo nije ni dedinje ni vračar i cene istoga ne bi trebalo da se kreću više od 200, 300 evra od žarkova i okoline. Pa naravno da nećeš kupiti trosoban stan na istoj lokaciji tako što ćeš prodati precenjen dvosoban jer ga niko neće kupiti. Možeš čekati, naravno, ali cene će, po svemu sudeći, dalje padati.

Teodor

pre 11 godina

Trazim stan u BG dugo. Nemam vremena za bacanje ali sam njegovo velicanstvo KUPAC. Sta vam je na raspolaganju na trzistu ako izuzmemo naduvane cene:
- imate "nazovi" agencije odnosno smotane agente i bezobrazne prodavce, koji, kada oglasavaju stan, nisu u stanju da ga detaljnije opisu, koji u danasnje vreme digitalnih foto aparata, ne umeju da naprave normalne slike stana koju prodaju. Kao da su retardirani. Nisu svesni da dobar opis i dobre fotografije privlace kupca. Najbolja je uvodna recenica jedne "velike" agencije koja kada oglasava bezvezan stan, pocinje oglas recima "Interesantan stan..."
- imate "nazovi" agencije odnosno smotane agente i bezobrazne prodavce, koji nisu u stanju da uzmu metar, naprave normalnu skicu stana i daju vam dimenzije svake prostorije i da vam to lepo daju kada dodjete da vidite stan. Ne, agent stoji (ali ocekuje punu proviziju), i pri tome lupeta "argumente" o dobrim stranama stana, a ne pada mu na pamet da, umesto vas, on uzme i izmeri stan, ili bar obeca da ce vam mere poslati naknadno.
- kada vam se ucini privlacnim stan na nekom od sajtova za nekretnine, pozovete agenciju koja ga je oglasila, bog zna kako vas ispitaju o tome sta zelite da kupite, obecaju da ce pronaci takav stan, i VISE SE NIKAD NE JAVE. Ako vas i namame da vidite nekoliko stanova i neki vam ne “uvale”, VISE SE NE JAVLJUJU. Jos se uvrede sto niste izvadili “suske” i kupili nesto iz njihove oskudne ponude. To je stvarnost.

Anči

pre 11 godina

Za Ja i Jelenu:

I te kako ima racionalnih razloga za otići, ali ne vidim što omalovažate odluke nas koji hoćemo da kupimo stan ovde. Sama si napisala ubi bene ubi patria, šta sa nama kojima je ovde bene? Ja sam ovde ceo život, kao i četiri generacije pre mene, odrasla sam u soliteru, kupala sam se u savi i igrala u novobeogradskim parkićima. Sad tražim stan u istom kraju jer ne želim da živim bilo gde drugde. Ovde je moje detinjstvo, moji prijatelji, porodica i tu ću biti i ja. Da te zaskoči manijak sa nožem može bilo gde u svetu jer budala ima svuda. Dete će vam gledati grand samo ako i sami gledate grand, ako slušate klasičnu muziku i gledate naučne emisije, gledaće isto. I koja je razlika izmedju prvog glasa srbije i američkog idola, jel ovo drugo neki visokointelektualni sadržaj, pa da je bolje ako vam dete gleda to?

Opet, ima mnogo racionalnih razloga da se ode odavde, ali vi ste se uhvatili baš za one koji postoje u svakoj državi na svetu. Racionališete svoj razlog bombastičnim i sumornim naslovima koje ste pročitali u kuriru i blicu, što je tabloidizacija istine. A istina je da život u Srbiji ima svojih prednosti i mana kao i svaka zemlja.

Brdjanin

pre 11 godina

Brdjaninu, banovo brdo nije ni dedinje ni vračar i cene istoga ne bi trebalo da se kreću više od 200, 300 evra od žarkova i okoline. Pa naravno da nećeš kupiti trosoban stan na istoj lokaciji tako što ćeš prodati precenjen dvosoban jer ga niko neće kupiti. Možeš čekati, naravno, ali cene će, po svemu sudeći, dalje padati.
(Anči, 7. februar 2013 08:13)

Izvini Anci ali ti ne znas na koliko sam procenio svoju nekretninu. 1200 po kvadratu, dobijam ponude po 1000. To nije realno i niko koga znam u kraju ko je dobijao slicnu ponudu za stan iz otkupa nije pristao. Drugo, samo centar Zarkova (soliteri u Trgovackoj) mogu da drze neku cenu sasvim opravdano, a ostatak Zarkova je ili pod legalizacijom ili jako stara gradnja sa TA. Dakle i da pristanem da dam stan za 1000 po kvadratu, opet ne bih nista resio i dobio bih + 5 kvadrata vise u naseljima koje sam naveo. Dakle neka, neka padaju cene stanova, nemam nista protiv, neka i periferija bude i 100 po kvadratu ali samo da se jednom cene vrate na balans kakve su imale pre pojave kredita i jako sumnjivih novogradnji iz kojih danas ljudi beze.

Expat

pre 11 godina

"Napomena: kupih stan u Dubaiu za 150,000 eura, 50m2,san snova!"
(reailty, 6. februar 2013 16:35)

To da si kupio stan u Dubaiju nije tacno, jer kao stranac ne mozes da posedujes nekretninu, a s'obzirom da nisi UAE Arapin, reko bih da te neko prevario, ili ti nas pokusavas da prevaris...

novosađanin

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

Kojih to investicija u Srbiju? Koga ovi prave maloumnim?

ffff

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju."

hahahahahhahaahahhahaahhaahahahhaahhaahahah koja glupost

Jelena

pre 11 godina

@Reality: jao, i ja sam to primetila! Fotografije uzasne, cesto mutne, prljavi peskiri i kofe po kupatilu, nenamesteni kreveti..vrhunac je stan (veliki, trebalo bi da je luksuzan, u Balkanskoj) sa divnom velikom terasom i pogledom na reku. Fotografija: noc na terasi i nista se ne vidi.

Guzva na granici, investitori sa dzakovima para cekaju u redu

pre 11 godina

"Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju. "

Buaaaaahhhaaa

zix

pre 11 godina

euribor je nikada nizi pa su krediti najpovoljniji. i pored toga slaba vajda. mozda cene stanova i nece padati jer se vec dugo drze tu gde jesu ali dok narod ne pocne da zivi bolje nista od kupovine.
interesuju me dve stvari:
- ako su predvidjanja u ovom tekstu tacna zasto bogati investitori ne kupuju stanove/zgrade sada kada se uskoro ocekuje skok cena
- ako predvidjanja nisu tacna zasto trenutno banke odobravaju kredite sakom i kapom kada ljudi nece imati para da otplacuju te kredite niti ce imati ko da otkupi te stanove

Aleksandar

pre 11 godina

za (cc1, 6. februar 2013 19:28)

Toga nema u Srbiji, jer smo država bezakonja.
Ako primiš podstanara u stan i prijaviš ga, a on krene da ti ne plaća, ne možeš da ga izbaciš, jer je prijavljen, nego mođeš samo da ga tužiš sudu, i da moliš boga da to ne traje dugo, a i kada dođe rešenje, ni tada ne možeš da ga izbaciš.

Drugi razloge je da su stanodavci nisu ništa bolji, tj,, san im je da ne živiš u stanu, a da im plaćaš kiriju, plaćaš redovno, nije zadovoljan, a kada se odlaziš iz stana, uprkos svemu što si okrečio stan, poplaćao zaostale račune, on neće da ti vrati depozit. Sve popravke koje su investicione prirode (znači nema veze sa tim da li ja živim u tom stanu ili neko drugi) opet plaćam iz svog džepa, stanodavac trlja ruke i kaže može, a onda se pravi lud.
Ne mogu da ga tužim, jer nisam prijavljen na toj adresi?!

Kada bi tako bilo u Švajcarskoj, video bi koliko njih bi bilo podstanara...

Alpha

pre 11 godina

Bilo lepo kada ste duplirali cene preko noci prekrizivsi DM i uz istu cifru dopisali EURO. Pa podigli cene 60% u vrhuncu 2008 a sada bi jos 10% e pa sada cene kako su duplirane mogu da se prepolove.

Ko planira kredit poucna prica sa BB forum od korisnika belka:
"Ja sve vreme govorim da su cene abnormalne zbog alavih investitora, ali slabo me registruju. Za Belvil sam jednom ortaku govorio godinama da se strpi, jer je jedino tu hteo da kupi stan. Rekao sam mu da će ispasti lud ako uzme stan u Belvilu po 2.000 evra, rekao sam mu isto za 1.800 i za 1.600. Poslušao me sačekao skoro 2 godine i kupio za 1.400. nema PDV-a, samo porez na prenos apsolutnih prava. Inače, za Belvil da vidite samo šta je promašaj investicija. Čovak je kupio stan od 45 kvadrata za 90.000 evra, i platio je iz kredita, negde 2008. naravno pogadjate kredita u švajcarcima. Platio je nekih 140.000 švajcaraca stan od 45 kvadrata, na 25 godina. Za tih 25 godina mora da vrati nekih 260.000 švajcaraca, tako da mu je rata oko 850 švajcaraca ili danas nekih 75.000 dinara ili oko 700 evra. U evrima je dužan trenutno nekih 100.000 evra, a stan će 2014. koštati 45.000 evra. Nazdravlje."

Posto Euribor, za koji se vezuje kamata, ide od sadasnjih istorijski minimalni 0,3% do 5,2%(+4,5% fiksna marza) ista sudbina onih koji su uzeli kredite indeksirane u svajcarcima ceka, za par godina, one koji sada uzmu kredite vezane za Euribor.

Jelena

pre 11 godina

Anci, ja ne omalovazavam ni na koji nacin one koji kupuju stan u Beogradu, samo sam navela razloge zbog kojih sam otisla. I ja sam se kupala u Savi, pa sta?! Ne znam ni sta je Grand, a ni sta je americki idol, a ne znam ni sta su vize, problemi slobodnog kretanja (do nedavno); Nasih i Obraza ovde nema, zdravstvo funkcionise odlicno i ne izdiru se na mene nedoucene doktorke (na moju majku od 84 godine u Beogradu, na zalost, da), ne moram da dajem koverte, redovno dobijam pismene pozive zarazne preventivne preglede, i jos mnogo, mnogo toga sto prosecan Srbin ne moze ni da zamisli, jer je navikao na drugacije.

Expaticus

pre 11 godina

"Нека се сви који желе да купе/продају стан распитају мало у суду по којој цени се закључују купопродајни уговори и видећете да је цена бар 30%-40% нижа него у огласима! Ово је лако проверити, довољно је отићи у први суд у Београду и извршити увид у потписане уговоре.......значи, онак ко купује за кеш, нека од цене у огласу одузме 30% и то је отприлике реална цена - у ОВОМ моменту (а ићи ће још доле)!
(Цене станова ипак морају још да падају!, 6. februar 2013 16:31)"

Ili 36%, kao u mom slucaju :-)
Naoruzao sam se strpljenjem i cekao dve godine, isplatilo se. Sad mi zao sto jos nisam cekao, jer cene idu jos dole. Al, dobro, makar sam kupio dobar stan u novogradnji, a retko je danas naci dobru novogradnju.

Dejan

pre 11 godina

informaciju o padu cena nekretnina za 30% slušamo već tri godine. do sada bi tom proporcijom stanovi bili jeftiniji za 90% u odnosu na cene iz 2008 pa bismo ih dobijali maltene džabe.

Ja bih molio da sledeći put postavite pitanje profesionalcima, koji barataju informacijama a ne spekulacijama, jer upravo ovako gradimo pogrešnu sliku o stanju u oblasti prometa nepokretnostima.

Podsećanja radi imate projekte Stepa Stepanović, Belville, West 65, gde se stanovi prodaju i to dnevno.

Takođe podsećanja radi ne postoji niti jedan zvaničan podatak o broju prodatih nepokretnosti u Beogradu i Srbiji na mesečnom ili bilo kom drugom nivou. Predlažem da pokrenete ovo kao pitanje u odgovornim ministarstvima, pa da onda diskutujemo na temu.

milena

pre 11 godina

Ja cekam pad cene od 2008' i jos nisu na nivou od kraja 2007 godine. Neki dan su me napali iz agencije jer necu da prihvatim njihovu cenu, kazu premisljam se tri meseca oko 2 000 eura dodatnih. A ja jasno kazem da toliko nemam. I sta dobijam za proviziju agencije 3%, stan od 100 000 agencija uzme 3 000. Da li ce mi izdati racun ? Kazu to jos niko nije trazio. Zasto ima veci posao za stan od 70m2, nego za stan od 30 m2? Razlika u proviziji je 3 000 eura za 70m cena stana 100 000, i 1400 eura 30m2 cena stana 45 000 eura.1600 eura vise trazi sa isti posao oko pravljenja ugovora i provere papira, nije mi jasna racunica.
Veliki je broj praznih stanova, sve manje mladih, .....

MILENA

pre 11 godina

Poslah komentar, a ne dodadoh da cene nisu manje za trecinu, jer kad pitam za kvadraturu iz oglasa agent nezna da li je terasa u datoj kvadraturi, kolika je tacno grejna povrsina i slicno.. Kod starih stanova otkupljenih terase nisu uknjizene i sad traze kao kod novih, pa pazi molim te..

goldcoast

pre 10 godina

Nekretnine tek ce da padaju, pa ko ce da uzima mi koji radimo preko, ja licno ne sada cekacu jos 2 god,odakle novac nekom dvadeset trideset hiljada evra za garsonjeru jednosoban prosek plate kao u Africi. Zato sacekjte neuzimajte nista sdfa bice kao i sa autima daj sta das....