Sreda, 06.02.2013.

10:05

Kobno ako Nikolić ne načini zaokret

Ako u razgovorima s Jahjagom Nikolić nastavi dosadašnju politiku prema Kosovu, nastaviće poguban put, Srbija ima prostora i za nešto drugo, smatra Leon Kojen.

Izvor: B92

Kobno ako Nikoliæ ne naèini zaokret IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

KATARINA MARKUS

pre 11 godina

Ne znam cemu sluze analiticari i profesori Filozofije u svetu, ali u Srbiji definitivno sluze da unesu opstu zabunu u narod.

Kinki

pre 11 godina

(nabavi ogledalce, 6. februar 2013 21:30)

I za tebe vazi isto ono sto sam napisao ranije. Sve sto si ovim dokazao je tvoj nacional-sovinizam i neverovatna mrznja prema drugim narodima, u ovom slucaju, prema Albancima.

Ti uopste nemoj da se sekiras o tome kakav sam ja ili kakvu drzavu ja gradim, to je moja briga a ti se pobrini (ako mozes i imas kapaciteta) o svojoj drzavi i svom narodu.

Zato ti ja, prijateljski, savetujem nabavi lepo ogledalce za sebe, opameti se i sacuvaj ono sto jos uvek imas a to je Vojvodina, Sandzak i Presevska dolina... dok ti i za to nije prekasno.

bezimena

pre 11 godina

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne.
(Kinki, 6. februar 2013 15:44)

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.
(Pavle, 6. februar 2013 16:18)

A da pogledamo istini u oči i suočimo se sa njom?
Kosovo je IZGUBLJENO RATOM! Od kada je sveta i veka zna se kako prolazi poražena strana!

nabavi ogledalce

pre 11 godina

@Kinki
Da predavanje drzi neko iz jedne sredjene, medjunarodno priznate drzave u kojoj se postuju osnovni demokratski standardi i zakoni i neko ko ima dobrosusedske odnose sa svima u komsiluku, pa ajde da i prihvatimo drzanje lekcija i da slusamo. Medjutim kada u drzanje lekcija krene neko ciji je maksimalni kapacitet opsesivni pokusaji stvaranja monoetnickih albanskih paradrzava baziranim na 19. vekovnim albanskim mitovima i izmisljotinama, etnickom ciscenju, zlocinima, otimanju i pljacki, neko ko svoju paradrzavu naziva po srpskoj reci Kosovo jer cak ni sopstveni naziv za tu oblast nema, neko ko je u zavadi sa svim narodima u okruzenju Srbima, Makedoncima, Grcima, neko ko nije u stanju osnovne standarde da ispuni, neko ko ima mafijase i ratne zlocince za premijere i uopste to ne smatra za problem... e onda je to i takvo drzanje predavanja, samo smesno i nista vise. Umesto sto "brines" za Vojvodinu i Sandzak, brini ti o tvojoj "drzavi kosova" i o ostalim teritorijama na kojima ste etnickim ciscenjem postali vecina i brini o tome da sami niste u stanju ni jednu bitku da dobijete i da vam je sva "snaga" u americkoj zaledjini i o tome da ako ako odu Amerikanci, ode sve to sto imate u...

Zmaj

pre 11 godina

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.
(Pavle, 6. februar 2013 16:18)

Kosovo je, zapravo, PRODATO. A ko ga je prodao? Pitajte one koji su dobri sa Amerima i koji sada dele savete, umesto da se sakriju u misje rupe.To su izdajnici srpskog naroda.

rasa

pre 11 godina

Gospodin Kojen je jedno vreme bio savetnik Tadica a sada se jasno može videti kakave su posledice Tadićeve politike i prema Kosovu, kakvog je savetnika imao tako je i radio.Sada kada gospodin Nikolić želi da Srbiju izvuče iz veoma loše pozicije biva kritikovan od strane onih koji su Srbiju u ovako loš položaj uvukli.SM

Carica Milica

pre 11 godina

Tomislav Nikolić nosi sa sobom rezoluciju na osnovu Platforme jedini konstruktivni dokument koji će odbraniti nacionalni interes. Vlast zaista radi za interes naroda i države. Platforma je jedini dokument koji će poboljšati uslove građana na KiM. Verujem u rad Tomislava Nikolića.

Teo

pre 11 godina

Ne treba sumnjati da će Nikolić učiniti sve da popravi situaciju u korist Srba na KIM. Možda i nešto više od toga. Treba verovati.

socijalista, antikomunista

pre 11 godina

...profesorski...za 11.... obratimo paznju kako je Leon suptilno vremenski korelisao Djindjicev zahtev u vezi KiM sa atentatom.... a verujte mi : prof. Kojen zna znanje.

Pavle

pre 11 godina

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne.
(Kinki, 6. februar 2013 15:44)

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.

reality check

pre 11 godina

Profesore, profesore, zaboravili ste da je na Kosovu 98-99 bio oruzani sukob (rat), da su cinjeni strasni zlocini protiv naroda za koji se tvrdi da pripada Srbiji, zaboravili ste na hladnjace, masovne grobnice civila po Srbiji, i zaboravili ste da se taj rat zavrsio Kumanovskim sporazumom, kojim je srpska vlast napustila Kosovo. Zaboravili ste na 1244, koja je predvidela novo resenje za Kosovo, koje se 2007. i dogodilo. Drugim recima, nije Kosovo izgubljeno zato sto se nekom cefnulo da nam ga oduzme, ima to svoju istoriju (bescasca) i razloge. Nadjite resenje za presotale Srbe, to ce vec biti nesto. Status je gotova stvar i uopste nije predmet pregovora. Ili cekajte povoljan trenutak, pa u rat (po obicaju)!

Sunce

pre 11 godina

Štetu koja je načinjena proteklih godina, skoro je nemoguće popraviti. Ali ne treba se predati i treba nastaviti sa pregovorima, sve je bolje od ne činiti ništa.

Kinki

pre 11 godina

(Dejan, 6. februar 2013 13:27)

"albanska teroristicka mafija". Interesantno. Do danas sam cesto citao da se albanski narod naziva "teroristickim" i tu i tamo "mafijom" ali nikad pre sve to u jedno. Ovaj tvoj komentar jasno dokazuje samo jednu stvar, a to je tvoj sovinizam i tu tvoju neverovatnu mrznju i netrpeljivost prema celom jednom narodu. Drugim recima, u nedostatku argumenata, cinjenica i snage da nesto promenite vi i vama slicni sve sto znate je da vredjate i pljujete po celom jednom narodu misleci da tako branite "srpstvo" a zapravo upravo tako vi i dalje betonirate buducnost vase drzave u jos vece zlo.

Prvo vam slovenci bili krivi, pa hrvati, pa bosanci, pa albanci, pa madjari da bi samo pre nekoliko godina i sami crnogorci (doskorasnja braca) vam okrenuli ledja. Nije valjda moguce da su svi ovi narodi pogresili i jedino je vas "nebeski" srpski narod u pravu?

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne. Mozete da je priznate a i ne morate ali Kosovo ide svojim putem i svakim danom je sve jace. Pitanje je samo, hocete da nastavite sa ovakvom mrznjom i sovinizmom i prema drugim narodima koji i dalje zive u Srbiji ili ne. Ako nastavite, sutra ce sigurno doci rec i na Vojvodinu i na Sandjak i na ko zna sta jos. Ukoliko se opametite i shvatite da NISTE glavni narod na Balkanu, da ste IZGUBILI svaki rat koji ste poceli, da ste JEDINI narod koji i dalje ne zna da li da krene prema istoku ili zapadu, onda ce mozda biti nade da sacuvate barem ostatak teritorije.

ponosnisrbin

pre 11 godina

PRIZNAJEM NEZAVISNOST KOSOVA ALI BEZ RAZMENE AMBASADORA.Preostalom srpskom življu dodeliti prazne stanove,kuće i imanja širom Srbije i Beograda
Amin

igi

pre 11 godina

Kao pregovarace smo vas videli......niste uradili nista,niste nacinili nijedan pozitivan korak po pitanju Kosova.Kako vas nije sramota da sada dajete svoju analizu,da kritikujete i delite savete?!

Којен зна - РЕФЕРЕНДУМ ЗА СРБИЈУ!!!

pre 11 godina

Којен зна да председник Србије Николић - без референдума - недемократски гура Србију у канџе ЕУ, уније монополистичког капитализма, где се већина чланица залаже за отцепљење Космета од Србије! О животу у ЕУ не треба много трошити речи. Довољно је видети како живе наше комшије Румуни и Бугари, али и са каквим дубиозама се суочавају Грци, Ирци, Италијани, Шпанци, Французи, Португалци, Мађари, Словенци... Морамо се запитати чије интересе Николић заиста штити - интересе мултинационалних концерна или добробит и интерес српске нације, чији је председник! Србијо, ко ти отима територију? Србијо, ко ти пљачка сва рудна и остала природна богатства на Космету? Србијо, ко ти гаси домаћа предузећа и раднике шаље на улицу? Ко ти здравство и образовање уништава? Србијо, не допусти да ти капиталистичка багра достојанствени породични и радни живот замењује за илузије и догму ''о рају поштене ЕУ''! Саберимо се и подигнимо Србију! Зато, изађимо на РЕФЕРЕНДУМ!!! Нека грађани Србије одлуче!!! Сетимо се и речи народног председника Венецуеле Уга Чавеза: ''САД су иницирале независност Косова да не би допустиле јачање Русије у свету и да би отвориле ново жариште напетости. САД су за постизање својих циљева чак прибегле томе да на чело Косова поставе терористу, јер је политика Вашингтона усмерена у правцу поделе народа и распиривања конфликата. Амерички империјализам покушава да, по примеру Косова, постигне одвајање нафтом најбогатије државе Сулија од Венецуеле, али му то никада неће поћи за руком!''

razocarana

pre 11 godina

Necu ni da procitam sta je izjavio koordinator bivseg pregovarackog tima !!! Dovoljno je ovo bivsi i sve mi je vec jasno...

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

"Kojen smatra da bi politička elita, nalik onoj u Velikoj Britaniji, trebalo da postavi sebi i drugo pitanje, a to je da li je put ka EU ono što zemlji zaista treba."
Ovo su ciste floskule koje uvazeni profesor nikako ne bi smio iznositi u javnost. Ako se on vidi kao predstavnik nekakve "elite" onda je on najbolji primjer kolko je ista ispolitizirana i bez gradanskih vrednota. To je najmanje sto EU zeli od Srbije. EU kao i susjedi traze odgovornog i vjerodostojnog partnera i sugovornika. Srbija nije V. Britanija da moze svake 4 godine "malo biti uz EU a malo protiv". Osnovni problem srbijanskih elita je taj sto vlast smatra kao nacin stjecanja bogatstva i drustvenog ugleda, a nisu svjesni da to u EU vise ne postoji. Politicke elite u EU su samo "servisi" gradana koji delegiraju svoje zelje i prijedloge i koji, ako to ne ucine, mogu lako biti smjenjeni. Srbija pokazuje tipicno "stanje svijesti" politickih elita kao da smo na pocetku 19. a ne 21. stoljeca. Javnosti se namjerno podmece suptilni anti zapadnjacki i anti EU sentiment, ide se dotle da se najgorim anti intelektualnim ponasanjem dezauviraju sve tradicionalne i gradanske vrijednosti jos koliko-toliko "normalne" vecine kako bi se instalirale nekakve hajducko-burazersko-mafijasko-klerikalne, da nekazem fasistoidne politicke struje koje i dalje "zatezu" i drze javnost u konstantnom stanju neizvjesnosti i kaosa, bilo da je rijec o sjevernom Kosovu ili novonastalom jezicnom problemu u Vojvodini.

Ivan

pre 11 godina

g.Koen još uvek veruje da je Kosovo AP u okvirima Srbije ? auuu
(Miki_In, 6. februar 2013 11:43)

Ima i onih koji jos uvek veruju da ulazak u EU donosi neki boljitak. Koji su tek to biseri. Auuuu...

Alen

pre 11 godina

Ovaj kao da je iz Dss,Dveri ili Radikala.Ovakve me izjave tipa:"Brani se narod,drzava" podsecaju kao ono devedesetih,ili u vreme nacisticke Nemacke.A ko su tad bili Nemacka i Srbija,svima je poznato.Problem je sto Srbija ne moze da se pomiri sa tim,da mora da plati za sve sto je ucinila.

Misterija

pre 11 godina

pa jel moguće opet kriv Tadić? pa dajte ljudi novi predsednik skorop će godinu a vlada više od šest meseci pa imali su vremena da sve poprave ono što je Tadić pokvario. Ja bi reko da ste i dalje pod kompleksom ni+e vrednosti i ne trudite se jer Tadiću još dugo godina u Srbiji niko ne može prići.
(slobodan, 6. februar 2013 13:56)

Vlada je imala CAK 6 meseci da ispravi ono sto se radilo ne 8 nego 12 godina? E blago nama sa takvim razmisljanjima.Ne znam ko je ovde lud.

Anika R

pre 11 godina

Slažem se da se sadašnjim pregovorima brani Srbija,i srpski interesi na Kosovu.Ali prošlo je dosta vremena,Kosovo nije goruće pitanje od juče.Problem seže u prošlost.I pitam se zašto ništa nije urađeno u prošlosti.Ovoj vladi je ostavljen vruć kesten.

andreas kisser

pre 11 godina

@slobodni strelac

evo, ja smatram da sam dovoljno pismen da bih bio udostojen prava da saslusam postovanog profesora; cija sam predavanja iz anticke filozofije na FF u beogradu inace slusao pre izvesnog broja godina. dozvolite mi stoga da vam skrenem paznju da vi ne baratate bas najbolje argumentima kada se u odbranu profesorovog stava pozivate na ustav: taj ustav nema legitimitet jer je donesen na potpuno nelegitiman nacin, bez potrebne vecine, kontrole, uz najgoru manipulaciju medijima, uz prekomerno trajanje referenduma i mnogo jos cega. na kraju krajeva, ako je ustav los radije cu ga svesno krsiti i zalagati se za njegovu promenu, nego svesno ici grlom u jagode iako znam da ce mi se to obiti o glavu! naravno, vi sve ovo znate, ali pricom o krsenju ustava samo pokusavate da besmislenim argumentom branite stav o kosovu koji se ne moze odbraniti. komentari pre mene su rekli sve: imali smo sto godina na raspolaganju - nista nismo uradili sa kosovom! sada nam je kriv djavo sto smo spavali dok su drugi radili! sta biste radili sa kosovom kada bi u nekoj hipotetickoj situaciji albanci imali 60 poslanika u skupstini srbije? da li biste bili spremni da prihvatite tacija za predsednika vlade srbije? kako biste sprecili dalje naseljavanje albanaca sirom srbije u tom slucaju? mnogo pitanja na koja nemate odgovor jer razmisljate samo na prvu loptu, a zatim vredjate ljude koji argumentovano analizaraju problem! ili biste mozda kosovo bez albanaca? a kako mislite to da postignete?

Dejan

pre 11 godina

Po Koenu i ostalima iz DSS, Srbija bi narednih 300 godina trebalo da se izoluje i da čeka neku kosmičku pravdu?
(ex demokrata 1, 6. februar 2013 12:47)

Ma da. Najbolje je da Srbija prihvati sve sto zahteva albanska teroristicka mafija i njihovi EU nalogodavci i finansijeri, jer onda nas 100% ceka ta cuvena evropska pravda. A znamo kako ona lepo mirise na osiromaseni uranijum.

slobodan

pre 11 godina

pa jel moguće opet kriv Tadić? pa dajte ljudi novi predsednik skorop će godinu a vlada više od šest meseci pa imali su vremena da sve poprave ono što je Tadić pokvario. Ja bi reko da ste i dalje pod kompleksom ni+e vrednosti i ne trudite se jer Tadiću još dugo godina u Srbiji niko ne može prići.

Milica

pre 11 godina

Dok bude bilo Kosova, u Srbiji ce svi ostali problemi biti pod tepih. Pitam se pitam, koji bi problemi izasli da nije Kosova.
(Vinter, 6. februar 2013 11:38)

Kako koji, pa Vojvodina. Već su počeli da zakuvavaju ukidanjem autonomije, čisto da bi imali nešto za šta će da se "bore". Moraju da naprave problem negde i da ga onda rešavaju, kako inače da vode politku kada o ekonomiji pojma nemaju.

zoom

pre 11 godina

Kojen se deklarise kao demokrata.
Ne cuh da rece sta bi bilo ako se to Kosovo sutra vrati u sastav Srbije.
A a zahvaljujuci veoma pozitivnoj stopi prirasta albanskog stanovnistva (birth rate) za 50-100 godina, Albanci ce postanu vecina u samoj Srbiji u kojoj se broj Srba /pravoslavaca/ smanjuje za 30.000 godisnje.
Umesto toga on lamentir o prebogatoj Velikoj Britaniji

Petar

pre 11 godina

Gospodin Koen lepo vodi salonsku politiku ali pitanje je kako se suociti sa realnoscu tj ne gurati konstantno probleme pod tepih? Lako je pametovati iz salona i busati se u grudi.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Po Koenu i ostalima iz DSS, Srbija bi narednih 300 godina trebalo da se izoluje i da čeka neku kosmičku pravdu?
Kad će da uvide da smo sve to imali,i rat i sankcije i hipreinflaciju i suđenja u Hagu povodom Kosova,sve,ali sve smo izgubili,u čemu je problem da priznamo da nismo uspeli da za 100 godina koliko je Kosovo bilo u našem sastavu,da uspostavimo dole sistem Srbije,što je to teško da se kaže,i šta bi naša država, da kojim slučajem Kosovo ne daj Bože bude stvarno u sastavu Srbije,pa šta bi smo mi radili kada Tači dobije na izborima i bez njega ne možemo da formiramo Vladu Srbije,ili bi smo mi samo teritoriju, ali ne i Albance?
Kako može Kosovo da bude deo Srbije kada sa njima moramo da razgovaramo preko posrednika,kako bi mi sa njima razgovarali da su oni kojim slučajem u sastavu Srbije?
Život je kratak,i Vlada ima zadatak da građanima omoguću pristojan život sa nekim standardom,a ove priče da je Ustav ovakav ili onakav,treba zaboraviti jer taj Ustav nam neće vratiti ništa,osim toga,deca ovih političara svi žive u EU ili USA,i njima neće biti nikakav problem da se izolujemo i narednih 300 godina ali će ako ta politika prevagne,Srbija ostati vrlo brzo bez naroda i države.

Shkot

pre 11 godina

Sastanak Nikolića i Jahjage je samo igra za galeriju. Nitko ne pita Nikolića , a još manje Jahjagu. A što se tiče Kohena, kako on može kritikovati politiku bivšeg predsednika čiji savetnik je bio?

Bane

pre 11 godina

On je,faktički,govorio u Koštuničino ime...
(Mita, 6. februar 2013 10:49)

Bas me briga u cije ime govori, ako je 100% u pravu! A jeste. To i slepac vidi.

JJ

pre 11 godina

Kako ovako obrazovani i pametni intelektualci ne mogu da shvate da ne možemo biti pusto ostrvo i odvojeni od svih. Pošto mi ova gospođa Jahjaga nije uopšte poznata i stalno se pitam šta će ona tu gde se nalazi pogledah sinoć nešto o njoj. Videćete da ima veoma visoke reference. Dok smo mi bili u izolaciji, inatili se sa celim svetom i isterivali pravdu oni su stvorili jedan sloj obrazovanih ljudi. Zašto smo mi sada u zaostatku za čitavim svetom kad je obrazovanje u pitanju, a imali smo i imamo pametnu omladinu. Vidim i po svom poslu da ne znam stotinu stvari koje bi mi pomogle i koje su sada must u svetu. To ništa nije komplikovano, ali mi nismo imali gde da naučimo jer smo se zatvorili u svoj atar. Mora se boriti za Kosovo, ali na pametan način.

Kosovastar

pre 11 godina

Filozof tesko moze voditi drzavu jer ne razume da ekonomija i politika cvrsto su vezano. No samo par zapazanja. Kojen kaze da pitanje Kosova je trebalo "resiti" u okviru UN-a!! Ali kako?? Kao prvo, Jeremiceva rezolucija u Septembar 2010 nije imala nikakve sanse da prodje jer tada vec smo imali misjlenje MSP-a da nezavisnost kosova bilo legalno.

Drugo, cak i kada bi to nekim cudom i proslo onda sta je bilo interes vecine na Kosovo da razgovaraju sa Srbijom? O statusu? Pa ni u snovima.

Posto Kosovo ne bi bilo pod pritiskon zvanicnika EU (tamo gde se tezi najvise) onda ne bi obratilo nikakvu paznju birokratima UN-a, koji nekom NEOBAVEZUJUCOM rezolucijom trazili "resenje". Naravno posto Savet Bezbednosti ne bi se oglasio kada tri stalne clanice s pravom veta kazu da Kosovo je nezavisno.

U takvim okolnostima onda Kosovo bi bilo primorano da uspostavi potpuni reciprocitet sa Srbijom i istera sve "institucije" Srbije sa Kosova i nijedan politicar Srbije ne bi mogao da kroci nogom na Kosovo. Srbi na Kosovo bi se nasli u veoma nezavidan polozaj jer svi oni (i oni na severu naravno) bi morali da postuju zakone Kosova i da imaju kosovsko drzavljanstvo. Ne bi bilo nikakve komunikacije izmedju predstavnika Kosova i Srbije.

Postavlja se pitanje sta bi se time postiglo.

Dakle moze da se razume ovakav covek i radikalna retorika ali ne razumem ove koji vode te emisije zasto ne nateraju ovakve "radikalce" da tazno isnesu misljenje i kako to postici u praksi.

m

pre 11 godina

Zivim u Velikoj Britaniji dugi niz godina. Visoko sam obrazovana kao i muz, i nikada nisam bila u situaciji da ne mogu naci posao. Ali ovde postoji jedno ogromno ali.
Zivot ovde je gotovo nepodnosljiv, cak i ako ste srednja klasa, uspesni, imate prijatelje, familiju, dakle ne postoji neki pravi razlog zasto vam nebi bilo dobro. Ljudi ovde rade od jutra do sutra, ljudska prava su mit za svakoga ko nema ogromne pare u banci, sudstvo je pristupacno samo onima sa ogromnim parama u dzepu, posla ima ali su uslovi rada toliko ocajni da je 80% zemlje u depresiji, ili su alkoholicari koji jedva prezive radnu nedelju da bi se olesili od alkohola a mladje generacije, ispod 40, u prilicnom broju provode po ceo vikend u klubovima, izdrogirani, u begu od realnosti pa se odvuku na posao opet u ponedeljak i tako dalje. Ljudi sa invaliditetom gube beneficije samo zato sto je vlada odlucila da smanji takse bogatima i ustedi pare na sirotinji. Ratuju, trose trilione na to a semestar na fakultetu polako dolazi na nivo semestra najskupljih privatnih skola, lekove bolesnima menjaju kako im se cefne, bez da obaveste pacijenta uopste o tome, boljnice su toliko prljave da tamo ako udjes, ni da ne pipnes nista, razboleces se od nekog gadnog virusa, a vreme... O tome bolje da vam ne pricam.

Zato i hoce napolje iz EU, ali nece im biti mnogo bolje jer najveci lopovi i potlacitelji nisu EU nego njihovi sopstveni politicari i bankarski kompleks koji se ovde odomacio.

mirko

pre 11 godina

Ako gospodin Koen misli da je politika S.Miloševića jedino što spasava Srbiju, onda je zaboravio, ili nije osetio posledice takve politike.
Pošto su na vlasti protagonisti te politike, ne sumnjam da bi je provodili da misle da je najbolje rešenje.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ovo za djindjica je I dalje aktuelno, zna se kome je jedino pogodovalo da djindjic ne bude lice I pamet srbije u pregovorima o nasoj juznoj pokrajini.

Hajduk Stanko

pre 11 godina

Znaci prostor cemo koristiti dok nam ne budu ponovo zveckali oruzjem ili nas gadjali bombama.Koja drzava se brani?Ona sto svoje gradjane laze,krade,podmece,deli itd takva drzava nezasluzuje podrsku svojih gradjana .

zika50

pre 11 godina

Gospodine Koen bas me zivo zanima sta bi ste vi uradili u ovoj situaciji,a za predsednika ne brinite,sigurno je da ne vodi pogubnu politiku vec ulaze sve napore ne bi li se stvari pomerile s mrtve tacke

david

pre 11 godina

toma manje više nastavlja pređašnju politiku. to je sada pogubno,a dok je bio boris onda nije bilo pogubno. ds-ovci više nemaju šta da kažu osim da sebi skaču u usta.

ekonomija prvo

pre 11 godina

Ako se ne reši pitanje Kosova veoma uskoro, problem ćemo samo prebacivati sa generacije na generaciju. Kosovo je uvek bila specifična sredina i problem je postojao i za vreme SFRJ, samo što je Tito imao snage, znanja i mogućnosti da to drži pod kontrolom.
Na drugu stranu, to što on kaže da bi priznavanjem Kosova možda otvorili neka druga pitanja, Mađari u Vojvodini, totalno je pogrešno gledište iz moje perspektive. Ovde se od 1989. godine vode ista pitanja i stalno je neko želeo da se odvoji od Srbije. Uslovi su postojali da i ti Mađari traže svoje parče, pa nisu tražili. A upravo vođenjem ovakve politike "mogu da sednem, a mogu i da ustanem" ravno je nekim "nadrealistima" dovodi ljude u poziciju da se pitaju "dokle više?" i oni koji do sada nisu želeli da se odvoje, požele.
Ostanak Kosova u zajednici, nije nikakva sigurnost za neotvaranje takvog pitanja i daljeg otcepljvanja od zemlje.
Političari pod hitno treba da promenu način vođenja politike i da počnu da vode ekonomsku politku.

SCOTT

pre 11 godina

Ako ne bude nečim isprovociran pedsednik Nikolić će korektno obaviti svoj zadatak. I do sada je radio u ineresu Srbije, pa što bi ovaj sastanak bio neki izuzetak.

zamisli da smo sami ... pa i jesmo!

pre 11 godina

@sasa jokic: Da li uopšte čitaš to što pišeš? Svi problemi koje si naveo imaju rešenje samo na jednom mestu: tamo gde su nastali, tj. upravo ovde. Evropa ne ume i ne može da nam ih reši, a neće ni pokušavati, odnosno neće nas ni ona prihvatiti dok se sami ne izlečimo. Sve što vanjski svet može da učini i što čini, jeste da iseca one komade koje je lakše ili jednostavnije lečiti. Ponekad pomislim da je čitava ujdurma oko Kosova samo tehnologija da se uspori ili spreči navaljivanje Srbije da se Evropi nakači bez prethodnog reformisanja. Mi sa entuzijazmom pristajemo na svako poniženje umesto da shvatimo da vređanje nije namenjeno da bude konstruktivna kritika nego signal da, bar za sada, nismo poželjni.

Da li smo u stanju sami da se izborimo? Pa, iluzija je da imamo ikakvog izbora: moramo sami, sa iskrenim ili neiskrenim navijačima sa strane, ili bez njih. Ali ako se sporo ili traljavo borimo, biće novih "dezertiranja" iz te borbe, tj. novih otcepljenja i naravno sve većeg odliva stanovništva u emigraciju.

Hiperaktivna Buva

pre 11 godina

Svako ko normalno želi da vodi ovu državu sebi ne sme da dozvoli da vodi razgovore vodi po principima koji krše Ustav! Pokazaće naredni dani da li je konačno došlo vreme da se neke stvari promene! Mada iskreno se nadam da prethodnici nisu napravili toliku štetu koju sada ne bismo mogli da ispravimo!

Pavle Pucar

pre 11 godina

Odbranom Kosova brani se i Srbija!Ko garantuje da MAdjari il neki drugi narod nece sutra reci ovo nije Srbija....Pa slozili se vi sa njim il ne ali covek i jeste u pravu... Setite se samo posle Dejtonskog sporazuma da se svim bivsim republikama SFRJ garantuje celovitost i teritorijalni inetegritet nesto malo vise od 3 godine posle mi izbombardovani i otet nam deo teritorije.... Pa sta mislite kad bi sutra priznali Kosovo sta bi od nas trazili prekosuta...Beogradski pasaluk se odavno smesi

Djoka

pre 11 godina

Ne moze biti da ovaj znalacki pregovarac ne zna za prostu cinjenicu da se granice stvaraju i menjaju samo i iskljucivo snagom oruzja - tako je bilo 1912, tako bese i 1999 - ali ako on zna za alternative, neka ne tupi mnogo, niko ga nece sprecavati da iznese realisticne alternative, onako naucno i rodoljubivo kao sto zna, buduci da je Srbija dosla do stepena u kojoj treba da se brine o golom opstanku a ne o lanjskim snegovima i tlapnjama.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Da se ne lazemo, "odbranom" Kosova (kog Kosova - bese li to ona AP koja je NEKAD bila deo Srbije?) nije bitna za opstanak Srbije, nego za opstanak politicara koji svoju politiku i mogucnost da nastave da fatiraju sopstvene dzepove na grbaci ovog naroda baziraju iskljucivo na toj "odbrani" jer nista pemetnije i nisu u stanju da smisle.
A sto se pogubnosti takve politike tice, ako zanemarimo "proces" na jugu Srbije koji je poceo i ne moze se zaustaviti, cekajte samo dok vidite na sta ce liciti otcepljenje Vojvodine, kad Srbija bude jos mnogo slabija nego sto je sada, a na cijem podsticanju svojim nesuvislim merama sadasnja vlast svesrdno radi!
A narod? Pa narod ovdasnji je, preziveo i Turke i Austrougarsku i sve "pametne" ratove koji su vodjeni od sredine 19. veka, eto nekako prezivljava i politicke "garniture" od 2000. naovamo, pa ce preziveti i ovo i za par generacije nece ni pamtiti sve nebuloze koje se sada odigravaju.

Jasna Simonovic

pre 11 godina

Nisam shvatila ko je "neko" u rečenici: "zato što je neko rekao da ima 'velika očekivanja'"....
Ako je sve neuspešno "pod okriljem UN i EU" možemo li probati pod "okriljem USA"?

mare bgd

pre 11 godina

Nasa najveca greska je sto smo i usli u pregovore sa KOSOVOM*. Vise bi dobili da smo se drzli cvrsto , ovako sa pregovorima Srbija je sve izgubila , cak je i granicu uspostavila i dovela ambasadora u Beograd koji se kamuflirano zove 'oficir za vezu'. I na kraju T.Nikolic izjavljuje 'Srbija nikad nece priznati Kosovo'? Pa niko iz EU ne ocekuje od njih da javno prizna KOSOVO* jer zapadnjaci znaju da nijeda n srpski politicar to ne bi uradio , osim mozda Cede Jovanovica koji jedva predje cenuz. Oni ocekuju od Srbije da aktivno ucestvuje u stvaranju drzave KOSOVO priznavajuci im sve. Srbija je priznala KOSOVO na indirektan nacin.

Boris

pre 11 godina

Salonski intelektualac. Stalno neki tipovi, iz hladovine svoje konfornosti i privilegija, govore da treba da zivimo u getu. Mora da ih to veoma zabavavlja i da misle da su mnooogo pametni. Dokle?

Marina

pre 11 godina

Fatalno za Srbiju već je učinjeno Memorandumom SANU,a dalje je sve uslijedilo kao posljedica velikih apetita. Kosovo je sve više država a sve manje EU i UN protektorat što je i velika zasluga Srbije Kumanovskim sporazumom i Tadićevom licemjernom politikom 2netalasanja" ni tu ni tamo u Briselu. Nemojte očekivati da će se iz sastanka s Jahjagom dogoditi čudo zbog Rezolucije i Ustava kojega nosi Nikolić-Ustav Srbije je doživio nagle promjene na poticaj Koštunice . Nije ozbiljno mijenjati Ustav i ustavne zakone kako kome padne na pamet zbog ovih ili onih razloga nego svaka promjena mora biti promišljena,osuvremenjena,usklađena i donesena na način da se nijedna nova vlast ne usudi prilagođavati Ustav svojim dnevnim potrebama opstanka na vlasti. Istina je da će Srbija na kraju ostvariti minimum svojih zahtjeva upravo zbog loših pretpostavki s kojima je krenula u pregovore o statusu Kosova i danas u dijalog o tehničkim pitanjima suradnje s Kosovom. Srbija nije bila konstruktivna jer je maksimalizam bio temelj na kojemu je gradila razgovore. Nije bila spremna za kompromise kad ih je mogla realizirati pa mi se čini da se Srbija nekako uvijek kasno sjeti promijeniti svoje stavove i dati neke ustupke koji su,međutim,sve veći što vrijeme više prolazi jer se državnost Kosova jača svakim danom.

Владимир

pre 11 godina

Naravno da za one koji su "uhlebljeni" prostor uvek postoji, ali ne i za one sa gladnim stomacima i koji su kolateralne zrtve "vise" nacionalne politike.
(Poldi, 6. februar 2013 10:41)

У демократским друштвима (мада се у старих Грка демократија није могла назвати уређењем, а ако и јест а оно најгоре од свих), цивилним, грађанским, каквим год... је НАРОД НОСИЛАЦ СУВЕРЕНИТЕТА и искључиво одговоран за своју судбину. Пошто му је дата та привилегија да управља државом и да се пита за "високе националне политике", има и да сноси последице. Не да ампутира сваку своју погрешку, већ да је подноси.

žangaben

pre 11 godina

Uvek se duboko zamislim, kada pročitam slične izjave naših takozvanih vrhunskih intelektualaca, kako onda razmišljaju ljudi, koji nisu ni blizu realnih informacija, a i površno se ophode prema politici.Ove teze može da izgovori neko, ko stvarno ne poznaje, ili totalno ignoriše realnost u pogledu naše geo-strateške, geo-političke, ekonomske, kulturne, itd., pozicije.Mislim, da bi bilo korisno za gosp. Kojena, napravi jedan krug na Kosovu, i južnije od Kosovske Mitrovice, pa će se neka pitanja sama po sebi postaviti. A ovo podmetanje sa Mađarima je stvarno neprikladno njegovoj reputaciji.U Vojvodini živi svega ca.15% stanovnika mađarske nacionalnosti, što jasno govori o njihovoj političkoj snazi i uticaju, sve da su i do zadnjeg za neke revizije, a poznavajući raspoloženje u Vojvodini, definitivno nisu. Tako da bih predložio gospodinu Kojenu, da se vrati nauci, da tamo stvara, a kada bude imao potrebe da raspravlja o politici, neka poseti gospodina Šešelja u Hagu, i neka se dobro ispričaju.

elgladiator

pre 11 godina

Stavovi g.Kojena samo potvrdjuju koliko nam je intelektualna elita "tanka" i koliko nemamo sopstvenih potencijala da stvari pokrenemo sa mrtve tacke!
(sasa jokic, 6. februar 2013 10:59)

Ne, ti pokazuješ koliko si tanak

maratonac

pre 11 godina

a zasto oni nisu pravili neki zaokret u pregovorima? pustite predsednika da radi i ne pametujte po mnogo, vase sposobnosti smo videli

Sve bilo je muzika

pre 11 godina

Fatalan korak je bio kada je Boris Tadic pristao da se razgovori prebace u kontekst EU, kaze Koen...

DSS SE PROTIVIO, na zalost dogodilo se... Danas imamo sto rece Kostunica puzajuce priznanje Kosova (nastavak Tadiceve politike). Razgovori koji ce voditi Nikolic-Jahjaga, ne sumnjam bice na stetu Srbije. Na nesrecu to NECE biti jedina i poslednja steta za Srbiju, otvorice se i druga pitanja i jos svasta nesto... Da je sve ostalo u okvirima UN, bila bi to savrseno druga prica sa srecnijim krajem. Ovako bojim se, nastavak komadanja sledi...

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbija ima prostora i za nešto drugo, smatra Leon Kojen ?

Kada neko kao Gosp. Kojen tvrdi da "Srbija ima prostora i za nešto drugo" od politike koju vodi prema Kosovu, Ja licno to razumem kao tvrdnju da su predstavnici Vlasti Srbije "GLUPI" pa iz tog razloga "previdjaju" ono sto Gosp. Kojen "vidi" ?
Ne znam, mozda je covek zaista u pravu ?

amarkord

pre 11 godina

kada je sloba izdao srbe u hr, pametni ljudi su govorili da se u Kninu brani Beograd, tj. Srbija, odnosno da ce sledece biti Kosovo. I - bili su u pravu. Sada ti isti uzaludno upozoravaju da odricanje od KiM vodi ka otcepljenju Vojvodine. A zatim, i Raske oblasni. Rekao bih da su u pravu, a ko ne zeli to da vidi, neka i dalje zmuri!...eh, da - i to nije zato sto smo mi losi ili nesto skrivili, to je zato sto tako funkcionise svet, tj. ako neces da se branis - ima sve da ti se uzme!!! kada citam domace naivce zaludjene standardima, pravima, multikulturi i sl. idealima dodje mi da zaplacem od ocaja sa kakvim "ljudima" zivim....

Anjica

pre 11 godina

Nadamo se da neće sve biti kako je bilo i pre jer sada, konačno, imamo nešto na čemu možemo da zasnujemo te pregovore a to je ta rezolucija!

slobodni strelac

pre 11 godina

Profesor se obraća pismenom dijelu Srba. Kako ovdje vidim, negdje smo na pola-pola. To što neki tamburaju po tastaturi, ne znači da je pismen. Onaj ko ne vidi da se obranom KiM brani Ustav, odnosno država, zalutao je. LDP je negdje drugdje, prošetajte.

dušan

pre 11 godina

Kobni ste bili vi i vaša politika takodje. Ovi samo nastavljaju sa kobnim eksperimentom koji nad ovim narodom traje preko 20 godina i nema izgleda da se zaustavi.

Poldi

pre 11 godina

Naravno da za one koji su "uhlebljeni" prostor uvek postoji, ali ne i za one sa gladnim stomacima i koji su kolateralne zrtve "vise" nacionalne politike.

Dusan

pre 11 godina

Boze kako je smesan ovaj covek...pravi DSS-ovac. Da se neko iz DS video sa Jahjagom trazili bi od njega da napravi harakiri, a ovako ...protokol...jad i beda.

sasa jokic

pre 11 godina

Cemu da se nadamo godpodo, kada vodeci intelektualci u zemlji nisu u stanju da sagledaju realnu poziciju i interes drzave?!
Kako je moguce da se stalno pominju primeri zemalja sa kojima nemamo apsolutno nikakve dodirne tacke?
Velika Britanija kao jedna od vodecih svetskih sila moze sebi da dozvoli pitanje da li nam se EU isplati, ali nama je to pitanje opstanka, a ne borba za Kosovo koje smo izgubili 1999.
Ove kabinetsko udbaske teze, ako damo Kosovo, doci ce na red Vojvodina, samo su paracan za sebicne ciljeve snaga koje ne zele prosperitet Srvije, jer u uslovima civilizacije oni sebe ne vide.
Ja ne kazem da je EU idealna za Srviju, ali ovako finansijski i moralno posrnuli, mi moramo da trazimo spas, da prezivimo kao narod. Pogledajte naslove u novinama, pogledajte ko nam vodi drzavu, policiju, javna preduzeca, pa da li smo mi u stanju da se sami izborimo?
Nalazimo se u stanju opste depresije, sem Novaka Djokovica nema pozitivne vesti,vsamo ubistva, pljacke, narkomanija, porno estrada, e to je opasnost za Srviju, a ne gubitak Kosova!
Gubitak Kosova je samo posledica nekompetente politike, nekompetentnih ljudi!
Povratak u civilizaciju, prihvatanjem i primenjivanjem evropskih standarda imamo sansu da se izvucemo iz ovog blata, i da barem nasa deca dobiju sansu da naprave nesto od ove drzave!
Stavovi g.Kojena samo potvrdjuju koliko nam je intelektualna elita "tanka" i koliko nemamo sopstvenih potencijala da stvari pokrenemo sa mrtve tacke!

Srbi slusajte pametnije

pre 11 godina

Ljudi treba da shvate da se odbranom Kosova ne brani samo istorija ili Ustav. Brani se država, opstanak Srbije", kaže Kojen

Sve je sazeto u jednoj recenici,bravo Profesore!

Srbi slusajte pametnije

pre 11 godina

Ljudi treba da shvate da se odbranom Kosova ne brani samo istorija ili Ustav. Brani se država, opstanak Srbije", kaže Kojen

Sve je sazeto u jednoj recenici,bravo Profesore!

sasa jokic

pre 11 godina

Cemu da se nadamo godpodo, kada vodeci intelektualci u zemlji nisu u stanju da sagledaju realnu poziciju i interes drzave?!
Kako je moguce da se stalno pominju primeri zemalja sa kojima nemamo apsolutno nikakve dodirne tacke?
Velika Britanija kao jedna od vodecih svetskih sila moze sebi da dozvoli pitanje da li nam se EU isplati, ali nama je to pitanje opstanka, a ne borba za Kosovo koje smo izgubili 1999.
Ove kabinetsko udbaske teze, ako damo Kosovo, doci ce na red Vojvodina, samo su paracan za sebicne ciljeve snaga koje ne zele prosperitet Srvije, jer u uslovima civilizacije oni sebe ne vide.
Ja ne kazem da je EU idealna za Srviju, ali ovako finansijski i moralno posrnuli, mi moramo da trazimo spas, da prezivimo kao narod. Pogledajte naslove u novinama, pogledajte ko nam vodi drzavu, policiju, javna preduzeca, pa da li smo mi u stanju da se sami izborimo?
Nalazimo se u stanju opste depresije, sem Novaka Djokovica nema pozitivne vesti,vsamo ubistva, pljacke, narkomanija, porno estrada, e to je opasnost za Srviju, a ne gubitak Kosova!
Gubitak Kosova je samo posledica nekompetente politike, nekompetentnih ljudi!
Povratak u civilizaciju, prihvatanjem i primenjivanjem evropskih standarda imamo sansu da se izvucemo iz ovog blata, i da barem nasa deca dobiju sansu da naprave nesto od ove drzave!
Stavovi g.Kojena samo potvrdjuju koliko nam je intelektualna elita "tanka" i koliko nemamo sopstvenih potencijala da stvari pokrenemo sa mrtve tacke!

Boris

pre 11 godina

Salonski intelektualac. Stalno neki tipovi, iz hladovine svoje konfornosti i privilegija, govore da treba da zivimo u getu. Mora da ih to veoma zabavavlja i da misle da su mnooogo pametni. Dokle?

Sve bilo je muzika

pre 11 godina

Fatalan korak je bio kada je Boris Tadic pristao da se razgovori prebace u kontekst EU, kaze Koen...

DSS SE PROTIVIO, na zalost dogodilo se... Danas imamo sto rece Kostunica puzajuce priznanje Kosova (nastavak Tadiceve politike). Razgovori koji ce voditi Nikolic-Jahjaga, ne sumnjam bice na stetu Srbije. Na nesrecu to NECE biti jedina i poslednja steta za Srbiju, otvorice se i druga pitanja i jos svasta nesto... Da je sve ostalo u okvirima UN, bila bi to savrseno druga prica sa srecnijim krajem. Ovako bojim se, nastavak komadanja sledi...

Dusan

pre 11 godina

Boze kako je smesan ovaj covek...pravi DSS-ovac. Da se neko iz DS video sa Jahjagom trazili bi od njega da napravi harakiri, a ovako ...protokol...jad i beda.

Poldi

pre 11 godina

Naravno da za one koji su "uhlebljeni" prostor uvek postoji, ali ne i za one sa gladnim stomacima i koji su kolateralne zrtve "vise" nacionalne politike.

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Da se ne lazemo, "odbranom" Kosova (kog Kosova - bese li to ona AP koja je NEKAD bila deo Srbije?) nije bitna za opstanak Srbije, nego za opstanak politicara koji svoju politiku i mogucnost da nastave da fatiraju sopstvene dzepove na grbaci ovog naroda baziraju iskljucivo na toj "odbrani" jer nista pemetnije i nisu u stanju da smisle.
A sto se pogubnosti takve politike tice, ako zanemarimo "proces" na jugu Srbije koji je poceo i ne moze se zaustaviti, cekajte samo dok vidite na sta ce liciti otcepljenje Vojvodine, kad Srbija bude jos mnogo slabija nego sto je sada, a na cijem podsticanju svojim nesuvislim merama sadasnja vlast svesrdno radi!
A narod? Pa narod ovdasnji je, preziveo i Turke i Austrougarsku i sve "pametne" ratove koji su vodjeni od sredine 19. veka, eto nekako prezivljava i politicke "garniture" od 2000. naovamo, pa ce preziveti i ovo i za par generacije nece ni pamtiti sve nebuloze koje se sada odigravaju.

zoom

pre 11 godina

Kojen se deklarise kao demokrata.
Ne cuh da rece sta bi bilo ako se to Kosovo sutra vrati u sastav Srbije.
A a zahvaljujuci veoma pozitivnoj stopi prirasta albanskog stanovnistva (birth rate) za 50-100 godina, Albanci ce postanu vecina u samoj Srbiji u kojoj se broj Srba /pravoslavaca/ smanjuje za 30.000 godisnje.
Umesto toga on lamentir o prebogatoj Velikoj Britaniji

ex demokrata 1

pre 11 godina

Po Koenu i ostalima iz DSS, Srbija bi narednih 300 godina trebalo da se izoluje i da čeka neku kosmičku pravdu?
Kad će da uvide da smo sve to imali,i rat i sankcije i hipreinflaciju i suđenja u Hagu povodom Kosova,sve,ali sve smo izgubili,u čemu je problem da priznamo da nismo uspeli da za 100 godina koliko je Kosovo bilo u našem sastavu,da uspostavimo dole sistem Srbije,što je to teško da se kaže,i šta bi naša država, da kojim slučajem Kosovo ne daj Bože bude stvarno u sastavu Srbije,pa šta bi smo mi radili kada Tači dobije na izborima i bez njega ne možemo da formiramo Vladu Srbije,ili bi smo mi samo teritoriju, ali ne i Albance?
Kako može Kosovo da bude deo Srbije kada sa njima moramo da razgovaramo preko posrednika,kako bi mi sa njima razgovarali da su oni kojim slučajem u sastavu Srbije?
Život je kratak,i Vlada ima zadatak da građanima omoguću pristojan život sa nekim standardom,a ove priče da je Ustav ovakav ili onakav,treba zaboraviti jer taj Ustav nam neće vratiti ništa,osim toga,deca ovih političara svi žive u EU ili USA,i njima neće biti nikakav problem da se izolujemo i narednih 300 godina ali će ako ta politika prevagne,Srbija ostati vrlo brzo bez naroda i države.

Jasna Simonovic

pre 11 godina

Nisam shvatila ko je "neko" u rečenici: "zato što je neko rekao da ima 'velika očekivanja'"....
Ako je sve neuspešno "pod okriljem UN i EU" možemo li probati pod "okriljem USA"?

mirko

pre 11 godina

Ako gospodin Koen misli da je politika S.Miloševića jedino što spasava Srbiju, onda je zaboravio, ili nije osetio posledice takve politike.
Pošto su na vlasti protagonisti te politike, ne sumnjam da bi je provodili da misle da je najbolje rešenje.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbija ima prostora i za nešto drugo, smatra Leon Kojen ?

Kada neko kao Gosp. Kojen tvrdi da "Srbija ima prostora i za nešto drugo" od politike koju vodi prema Kosovu, Ja licno to razumem kao tvrdnju da su predstavnici Vlasti Srbije "GLUPI" pa iz tog razloga "previdjaju" ono sto Gosp. Kojen "vidi" ?
Ne znam, mozda je covek zaista u pravu ?

Kinki

pre 11 godina

(Dejan, 6. februar 2013 13:27)

"albanska teroristicka mafija". Interesantno. Do danas sam cesto citao da se albanski narod naziva "teroristickim" i tu i tamo "mafijom" ali nikad pre sve to u jedno. Ovaj tvoj komentar jasno dokazuje samo jednu stvar, a to je tvoj sovinizam i tu tvoju neverovatnu mrznju i netrpeljivost prema celom jednom narodu. Drugim recima, u nedostatku argumenata, cinjenica i snage da nesto promenite vi i vama slicni sve sto znate je da vredjate i pljujete po celom jednom narodu misleci da tako branite "srpstvo" a zapravo upravo tako vi i dalje betonirate buducnost vase drzave u jos vece zlo.

Prvo vam slovenci bili krivi, pa hrvati, pa bosanci, pa albanci, pa madjari da bi samo pre nekoliko godina i sami crnogorci (doskorasnja braca) vam okrenuli ledja. Nije valjda moguce da su svi ovi narodi pogresili i jedino je vas "nebeski" srpski narod u pravu?

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne. Mozete da je priznate a i ne morate ali Kosovo ide svojim putem i svakim danom je sve jace. Pitanje je samo, hocete da nastavite sa ovakvom mrznjom i sovinizmom i prema drugim narodima koji i dalje zive u Srbiji ili ne. Ako nastavite, sutra ce sigurno doci rec i na Vojvodinu i na Sandjak i na ko zna sta jos. Ukoliko se opametite i shvatite da NISTE glavni narod na Balkanu, da ste IZGUBILI svaki rat koji ste poceli, da ste JEDINI narod koji i dalje ne zna da li da krene prema istoku ili zapadu, onda ce mozda biti nade da sacuvate barem ostatak teritorije.

elgladiator

pre 11 godina

Stavovi g.Kojena samo potvrdjuju koliko nam je intelektualna elita "tanka" i koliko nemamo sopstvenih potencijala da stvari pokrenemo sa mrtve tacke!
(sasa jokic, 6. februar 2013 10:59)

Ne, ti pokazuješ koliko si tanak

Dejan

pre 11 godina

Po Koenu i ostalima iz DSS, Srbija bi narednih 300 godina trebalo da se izoluje i da čeka neku kosmičku pravdu?
(ex demokrata 1, 6. februar 2013 12:47)

Ma da. Najbolje je da Srbija prihvati sve sto zahteva albanska teroristicka mafija i njihovi EU nalogodavci i finansijeri, jer onda nas 100% ceka ta cuvena evropska pravda. A znamo kako ona lepo mirise na osiromaseni uranijum.

david

pre 11 godina

toma manje više nastavlja pređašnju politiku. to je sada pogubno,a dok je bio boris onda nije bilo pogubno. ds-ovci više nemaju šta da kažu osim da sebi skaču u usta.

Marina

pre 11 godina

Fatalno za Srbiju već je učinjeno Memorandumom SANU,a dalje je sve uslijedilo kao posljedica velikih apetita. Kosovo je sve više država a sve manje EU i UN protektorat što je i velika zasluga Srbije Kumanovskim sporazumom i Tadićevom licemjernom politikom 2netalasanja" ni tu ni tamo u Briselu. Nemojte očekivati da će se iz sastanka s Jahjagom dogoditi čudo zbog Rezolucije i Ustava kojega nosi Nikolić-Ustav Srbije je doživio nagle promjene na poticaj Koštunice . Nije ozbiljno mijenjati Ustav i ustavne zakone kako kome padne na pamet zbog ovih ili onih razloga nego svaka promjena mora biti promišljena,osuvremenjena,usklađena i donesena na način da se nijedna nova vlast ne usudi prilagođavati Ustav svojim dnevnim potrebama opstanka na vlasti. Istina je da će Srbija na kraju ostvariti minimum svojih zahtjeva upravo zbog loših pretpostavki s kojima je krenula u pregovore o statusu Kosova i danas u dijalog o tehničkim pitanjima suradnje s Kosovom. Srbija nije bila konstruktivna jer je maksimalizam bio temelj na kojemu je gradila razgovore. Nije bila spremna za kompromise kad ih je mogla realizirati pa mi se čini da se Srbija nekako uvijek kasno sjeti promijeniti svoje stavove i dati neke ustupke koji su,međutim,sve veći što vrijeme više prolazi jer se državnost Kosova jača svakim danom.

Milica

pre 11 godina

Dok bude bilo Kosova, u Srbiji ce svi ostali problemi biti pod tepih. Pitam se pitam, koji bi problemi izasli da nije Kosova.
(Vinter, 6. februar 2013 11:38)

Kako koji, pa Vojvodina. Već su počeli da zakuvavaju ukidanjem autonomije, čisto da bi imali nešto za šta će da se "bore". Moraju da naprave problem negde i da ga onda rešavaju, kako inače da vode politku kada o ekonomiji pojma nemaju.

dušan

pre 11 godina

Kobni ste bili vi i vaša politika takodje. Ovi samo nastavljaju sa kobnim eksperimentom koji nad ovim narodom traje preko 20 godina i nema izgleda da se zaustavi.

Pavle

pre 11 godina

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne.
(Kinki, 6. februar 2013 15:44)

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.

andreas kisser

pre 11 godina

@slobodni strelac

evo, ja smatram da sam dovoljno pismen da bih bio udostojen prava da saslusam postovanog profesora; cija sam predavanja iz anticke filozofije na FF u beogradu inace slusao pre izvesnog broja godina. dozvolite mi stoga da vam skrenem paznju da vi ne baratate bas najbolje argumentima kada se u odbranu profesorovog stava pozivate na ustav: taj ustav nema legitimitet jer je donesen na potpuno nelegitiman nacin, bez potrebne vecine, kontrole, uz najgoru manipulaciju medijima, uz prekomerno trajanje referenduma i mnogo jos cega. na kraju krajeva, ako je ustav los radije cu ga svesno krsiti i zalagati se za njegovu promenu, nego svesno ici grlom u jagode iako znam da ce mi se to obiti o glavu! naravno, vi sve ovo znate, ali pricom o krsenju ustava samo pokusavate da besmislenim argumentom branite stav o kosovu koji se ne moze odbraniti. komentari pre mene su rekli sve: imali smo sto godina na raspolaganju - nista nismo uradili sa kosovom! sada nam je kriv djavo sto smo spavali dok su drugi radili! sta biste radili sa kosovom kada bi u nekoj hipotetickoj situaciji albanci imali 60 poslanika u skupstini srbije? da li biste bili spremni da prihvatite tacija za predsednika vlade srbije? kako biste sprecili dalje naseljavanje albanaca sirom srbije u tom slucaju? mnogo pitanja na koja nemate odgovor jer razmisljate samo na prvu loptu, a zatim vredjate ljude koji argumentovano analizaraju problem! ili biste mozda kosovo bez albanaca? a kako mislite to da postignete?

amarkord

pre 11 godina

kada je sloba izdao srbe u hr, pametni ljudi su govorili da se u Kninu brani Beograd, tj. Srbija, odnosno da ce sledece biti Kosovo. I - bili su u pravu. Sada ti isti uzaludno upozoravaju da odricanje od KiM vodi ka otcepljenju Vojvodine. A zatim, i Raske oblasni. Rekao bih da su u pravu, a ko ne zeli to da vidi, neka i dalje zmuri!...eh, da - i to nije zato sto smo mi losi ili nesto skrivili, to je zato sto tako funkcionise svet, tj. ako neces da se branis - ima sve da ti se uzme!!! kada citam domace naivce zaludjene standardima, pravima, multikulturi i sl. idealima dodje mi da zaplacem od ocaja sa kakvim "ljudima" zivim....

mare bgd

pre 11 godina

Nasa najveca greska je sto smo i usli u pregovore sa KOSOVOM*. Vise bi dobili da smo se drzli cvrsto , ovako sa pregovorima Srbija je sve izgubila , cak je i granicu uspostavila i dovela ambasadora u Beograd koji se kamuflirano zove 'oficir za vezu'. I na kraju T.Nikolic izjavljuje 'Srbija nikad nece priznati Kosovo'? Pa niko iz EU ne ocekuje od njih da javno prizna KOSOVO* jer zapadnjaci znaju da nijeda n srpski politicar to ne bi uradio , osim mozda Cede Jovanovica koji jedva predje cenuz. Oni ocekuju od Srbije da aktivno ucestvuje u stvaranju drzave KOSOVO priznavajuci im sve. Srbija je priznala KOSOVO na indirektan nacin.

Djoka

pre 11 godina

Ne moze biti da ovaj znalacki pregovarac ne zna za prostu cinjenicu da se granice stvaraju i menjaju samo i iskljucivo snagom oruzja - tako je bilo 1912, tako bese i 1999 - ali ako on zna za alternative, neka ne tupi mnogo, niko ga nece sprecavati da iznese realisticne alternative, onako naucno i rodoljubivo kao sto zna, buduci da je Srbija dosla do stepena u kojoj treba da se brine o golom opstanku a ne o lanjskim snegovima i tlapnjama.

žangaben

pre 11 godina

Uvek se duboko zamislim, kada pročitam slične izjave naših takozvanih vrhunskih intelektualaca, kako onda razmišljaju ljudi, koji nisu ni blizu realnih informacija, a i površno se ophode prema politici.Ove teze može da izgovori neko, ko stvarno ne poznaje, ili totalno ignoriše realnost u pogledu naše geo-strateške, geo-političke, ekonomske, kulturne, itd., pozicije.Mislim, da bi bilo korisno za gosp. Kojena, napravi jedan krug na Kosovu, i južnije od Kosovske Mitrovice, pa će se neka pitanja sama po sebi postaviti. A ovo podmetanje sa Mađarima je stvarno neprikladno njegovoj reputaciji.U Vojvodini živi svega ca.15% stanovnika mađarske nacionalnosti, što jasno govori o njihovoj političkoj snazi i uticaju, sve da su i do zadnjeg za neke revizije, a poznavajući raspoloženje u Vojvodini, definitivno nisu. Tako da bih predložio gospodinu Kojenu, da se vrati nauci, da tamo stvara, a kada bude imao potrebe da raspravlja o politici, neka poseti gospodina Šešelja u Hagu, i neka se dobro ispričaju.

reality check

pre 11 godina

Profesore, profesore, zaboravili ste da je na Kosovu 98-99 bio oruzani sukob (rat), da su cinjeni strasni zlocini protiv naroda za koji se tvrdi da pripada Srbiji, zaboravili ste na hladnjace, masovne grobnice civila po Srbiji, i zaboravili ste da se taj rat zavrsio Kumanovskim sporazumom, kojim je srpska vlast napustila Kosovo. Zaboravili ste na 1244, koja je predvidela novo resenje za Kosovo, koje se 2007. i dogodilo. Drugim recima, nije Kosovo izgubljeno zato sto se nekom cefnulo da nam ga oduzme, ima to svoju istoriju (bescasca) i razloge. Nadjite resenje za presotale Srbe, to ce vec biti nesto. Status je gotova stvar i uopste nije predmet pregovora. Ili cekajte povoljan trenutak, pa u rat (po obicaju)!

slobodni strelac

pre 11 godina

Profesor se obraća pismenom dijelu Srba. Kako ovdje vidim, negdje smo na pola-pola. To što neki tamburaju po tastaturi, ne znači da je pismen. Onaj ko ne vidi da se obranom KiM brani Ustav, odnosno država, zalutao je. LDP je negdje drugdje, prošetajte.

Hiperaktivna Buva

pre 11 godina

Svako ko normalno želi da vodi ovu državu sebi ne sme da dozvoli da vodi razgovore vodi po principima koji krše Ustav! Pokazaće naredni dani da li je konačno došlo vreme da se neke stvari promene! Mada iskreno se nadam da prethodnici nisu napravili toliku štetu koju sada ne bismo mogli da ispravimo!

Bane

pre 11 godina

On je,faktički,govorio u Koštuničino ime...
(Mita, 6. februar 2013 10:49)

Bas me briga u cije ime govori, ako je 100% u pravu! A jeste. To i slepac vidi.

ponosnisrbin

pre 11 godina

PRIZNAJEM NEZAVISNOST KOSOVA ALI BEZ RAZMENE AMBASADORA.Preostalom srpskom življu dodeliti prazne stanove,kuće i imanja širom Srbije i Beograda
Amin

Petar

pre 11 godina

Gospodin Koen lepo vodi salonsku politiku ali pitanje je kako se suociti sa realnoscu tj ne gurati konstantno probleme pod tepih? Lako je pametovati iz salona i busati se u grudi.

Shkot

pre 11 godina

Sastanak Nikolića i Jahjage je samo igra za galeriju. Nitko ne pita Nikolića , a još manje Jahjagu. A što se tiče Kohena, kako on može kritikovati politiku bivšeg predsednika čiji savetnik je bio?

Kosovastar

pre 11 godina

Filozof tesko moze voditi drzavu jer ne razume da ekonomija i politika cvrsto su vezano. No samo par zapazanja. Kojen kaze da pitanje Kosova je trebalo "resiti" u okviru UN-a!! Ali kako?? Kao prvo, Jeremiceva rezolucija u Septembar 2010 nije imala nikakve sanse da prodje jer tada vec smo imali misjlenje MSP-a da nezavisnost kosova bilo legalno.

Drugo, cak i kada bi to nekim cudom i proslo onda sta je bilo interes vecine na Kosovo da razgovaraju sa Srbijom? O statusu? Pa ni u snovima.

Posto Kosovo ne bi bilo pod pritiskon zvanicnika EU (tamo gde se tezi najvise) onda ne bi obratilo nikakvu paznju birokratima UN-a, koji nekom NEOBAVEZUJUCOM rezolucijom trazili "resenje". Naravno posto Savet Bezbednosti ne bi se oglasio kada tri stalne clanice s pravom veta kazu da Kosovo je nezavisno.

U takvim okolnostima onda Kosovo bi bilo primorano da uspostavi potpuni reciprocitet sa Srbijom i istera sve "institucije" Srbije sa Kosova i nijedan politicar Srbije ne bi mogao da kroci nogom na Kosovo. Srbi na Kosovo bi se nasli u veoma nezavidan polozaj jer svi oni (i oni na severu naravno) bi morali da postuju zakone Kosova i da imaju kosovsko drzavljanstvo. Ne bi bilo nikakve komunikacije izmedju predstavnika Kosova i Srbije.

Postavlja se pitanje sta bi se time postiglo.

Dakle moze da se razume ovakav covek i radikalna retorika ali ne razumem ove koji vode te emisije zasto ne nateraju ovakve "radikalce" da tazno isnesu misljenje i kako to postici u praksi.

Ivan

pre 11 godina

g.Koen još uvek veruje da je Kosovo AP u okvirima Srbije ? auuu
(Miki_In, 6. februar 2013 11:43)

Ima i onih koji jos uvek veruju da ulazak u EU donosi neki boljitak. Koji su tek to biseri. Auuuu...

Pavle Pucar

pre 11 godina

Odbranom Kosova brani se i Srbija!Ko garantuje da MAdjari il neki drugi narod nece sutra reci ovo nije Srbija....Pa slozili se vi sa njim il ne ali covek i jeste u pravu... Setite se samo posle Dejtonskog sporazuma da se svim bivsim republikama SFRJ garantuje celovitost i teritorijalni inetegritet nesto malo vise od 3 godine posle mi izbombardovani i otet nam deo teritorije.... Pa sta mislite kad bi sutra priznali Kosovo sta bi od nas trazili prekosuta...Beogradski pasaluk se odavno smesi

JJ

pre 11 godina

Kako ovako obrazovani i pametni intelektualci ne mogu da shvate da ne možemo biti pusto ostrvo i odvojeni od svih. Pošto mi ova gospođa Jahjaga nije uopšte poznata i stalno se pitam šta će ona tu gde se nalazi pogledah sinoć nešto o njoj. Videćete da ima veoma visoke reference. Dok smo mi bili u izolaciji, inatili se sa celim svetom i isterivali pravdu oni su stvorili jedan sloj obrazovanih ljudi. Zašto smo mi sada u zaostatku za čitavim svetom kad je obrazovanje u pitanju, a imali smo i imamo pametnu omladinu. Vidim i po svom poslu da ne znam stotinu stvari koje bi mi pomogle i koje su sada must u svetu. To ništa nije komplikovano, ali mi nismo imali gde da naučimo jer smo se zatvorili u svoj atar. Mora se boriti za Kosovo, ali na pametan način.

Којен зна - РЕФЕРЕНДУМ ЗА СРБИЈУ!!!

pre 11 godina

Којен зна да председник Србије Николић - без референдума - недемократски гура Србију у канџе ЕУ, уније монополистичког капитализма, где се већина чланица залаже за отцепљење Космета од Србије! О животу у ЕУ не треба много трошити речи. Довољно је видети како живе наше комшије Румуни и Бугари, али и са каквим дубиозама се суочавају Грци, Ирци, Италијани, Шпанци, Французи, Португалци, Мађари, Словенци... Морамо се запитати чије интересе Николић заиста штити - интересе мултинационалних концерна или добробит и интерес српске нације, чији је председник! Србијо, ко ти отима територију? Србијо, ко ти пљачка сва рудна и остала природна богатства на Космету? Србијо, ко ти гаси домаћа предузећа и раднике шаље на улицу? Ко ти здравство и образовање уништава? Србијо, не допусти да ти капиталистичка багра достојанствени породични и радни живот замењује за илузије и догму ''о рају поштене ЕУ''! Саберимо се и подигнимо Србију! Зато, изађимо на РЕФЕРЕНДУМ!!! Нека грађани Србије одлуче!!! Сетимо се и речи народног председника Венецуеле Уга Чавеза: ''САД су иницирале независност Косова да не би допустиле јачање Русије у свету и да би отвориле ново жариште напетости. САД су за постизање својих циљева чак прибегле томе да на чело Косова поставе терористу, јер је политика Вашингтона усмерена у правцу поделе народа и распиривања конфликата. Амерички империјализам покушава да, по примеру Косова, постигне одвајање нафтом најбогатије државе Сулија од Венецуеле, али му то никада неће поћи за руком!''

Владимир

pre 11 godina

Naravno da za one koji su "uhlebljeni" prostor uvek postoji, ali ne i za one sa gladnim stomacima i koji su kolateralne zrtve "vise" nacionalne politike.
(Poldi, 6. februar 2013 10:41)

У демократским друштвима (мада се у старих Грка демократија није могла назвати уређењем, а ако и јест а оно најгоре од свих), цивилним, грађанским, каквим год... је НАРОД НОСИЛАЦ СУВЕРЕНИТЕТА и искључиво одговоран за своју судбину. Пошто му је дата та привилегија да управља државом и да се пита за "високе националне политике", има и да сноси последице. Не да ампутира сваку своју погрешку, већ да је подноси.

maratonac

pre 11 godina

a zasto oni nisu pravili neki zaokret u pregovorima? pustite predsednika da radi i ne pametujte po mnogo, vase sposobnosti smo videli

Alen

pre 11 godina

Ovaj kao da je iz Dss,Dveri ili Radikala.Ovakve me izjave tipa:"Brani se narod,drzava" podsecaju kao ono devedesetih,ili u vreme nacisticke Nemacke.A ko su tad bili Nemacka i Srbija,svima je poznato.Problem je sto Srbija ne moze da se pomiri sa tim,da mora da plati za sve sto je ucinila.

Anjica

pre 11 godina

Nadamo se da neće sve biti kako je bilo i pre jer sada, konačno, imamo nešto na čemu možemo da zasnujemo te pregovore a to je ta rezolucija!

m

pre 11 godina

Zivim u Velikoj Britaniji dugi niz godina. Visoko sam obrazovana kao i muz, i nikada nisam bila u situaciji da ne mogu naci posao. Ali ovde postoji jedno ogromno ali.
Zivot ovde je gotovo nepodnosljiv, cak i ako ste srednja klasa, uspesni, imate prijatelje, familiju, dakle ne postoji neki pravi razlog zasto vam nebi bilo dobro. Ljudi ovde rade od jutra do sutra, ljudska prava su mit za svakoga ko nema ogromne pare u banci, sudstvo je pristupacno samo onima sa ogromnim parama u dzepu, posla ima ali su uslovi rada toliko ocajni da je 80% zemlje u depresiji, ili su alkoholicari koji jedva prezive radnu nedelju da bi se olesili od alkohola a mladje generacije, ispod 40, u prilicnom broju provode po ceo vikend u klubovima, izdrogirani, u begu od realnosti pa se odvuku na posao opet u ponedeljak i tako dalje. Ljudi sa invaliditetom gube beneficije samo zato sto je vlada odlucila da smanji takse bogatima i ustedi pare na sirotinji. Ratuju, trose trilione na to a semestar na fakultetu polako dolazi na nivo semestra najskupljih privatnih skola, lekove bolesnima menjaju kako im se cefne, bez da obaveste pacijenta uopste o tome, boljnice su toliko prljave da tamo ako udjes, ni da ne pipnes nista, razboleces se od nekog gadnog virusa, a vreme... O tome bolje da vam ne pricam.

Zato i hoce napolje iz EU, ali nece im biti mnogo bolje jer najveci lopovi i potlacitelji nisu EU nego njihovi sopstveni politicari i bankarski kompleks koji se ovde odomacio.

ekonomija prvo

pre 11 godina

Ako se ne reši pitanje Kosova veoma uskoro, problem ćemo samo prebacivati sa generacije na generaciju. Kosovo je uvek bila specifična sredina i problem je postojao i za vreme SFRJ, samo što je Tito imao snage, znanja i mogućnosti da to drži pod kontrolom.
Na drugu stranu, to što on kaže da bi priznavanjem Kosova možda otvorili neka druga pitanja, Mađari u Vojvodini, totalno je pogrešno gledište iz moje perspektive. Ovde se od 1989. godine vode ista pitanja i stalno je neko želeo da se odvoji od Srbije. Uslovi su postojali da i ti Mađari traže svoje parče, pa nisu tražili. A upravo vođenjem ovakve politike "mogu da sednem, a mogu i da ustanem" ravno je nekim "nadrealistima" dovodi ljude u poziciju da se pitaju "dokle više?" i oni koji do sada nisu želeli da se odvoje, požele.
Ostanak Kosova u zajednici, nije nikakva sigurnost za neotvaranje takvog pitanja i daljeg otcepljvanja od zemlje.
Političari pod hitno treba da promenu način vođenja politike i da počnu da vode ekonomsku politku.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ovo za djindjica je I dalje aktuelno, zna se kome je jedino pogodovalo da djindjic ne bude lice I pamet srbije u pregovorima o nasoj juznoj pokrajini.

Misterija

pre 11 godina

pa jel moguće opet kriv Tadić? pa dajte ljudi novi predsednik skorop će godinu a vlada više od šest meseci pa imali su vremena da sve poprave ono što je Tadić pokvario. Ja bi reko da ste i dalje pod kompleksom ni+e vrednosti i ne trudite se jer Tadiću još dugo godina u Srbiji niko ne može prići.
(slobodan, 6. februar 2013 13:56)

Vlada je imala CAK 6 meseci da ispravi ono sto se radilo ne 8 nego 12 godina? E blago nama sa takvim razmisljanjima.Ne znam ko je ovde lud.

nabavi ogledalce

pre 11 godina

@Kinki
Da predavanje drzi neko iz jedne sredjene, medjunarodno priznate drzave u kojoj se postuju osnovni demokratski standardi i zakoni i neko ko ima dobrosusedske odnose sa svima u komsiluku, pa ajde da i prihvatimo drzanje lekcija i da slusamo. Medjutim kada u drzanje lekcija krene neko ciji je maksimalni kapacitet opsesivni pokusaji stvaranja monoetnickih albanskih paradrzava baziranim na 19. vekovnim albanskim mitovima i izmisljotinama, etnickom ciscenju, zlocinima, otimanju i pljacki, neko ko svoju paradrzavu naziva po srpskoj reci Kosovo jer cak ni sopstveni naziv za tu oblast nema, neko ko je u zavadi sa svim narodima u okruzenju Srbima, Makedoncima, Grcima, neko ko nije u stanju osnovne standarde da ispuni, neko ko ima mafijase i ratne zlocince za premijere i uopste to ne smatra za problem... e onda je to i takvo drzanje predavanja, samo smesno i nista vise. Umesto sto "brines" za Vojvodinu i Sandzak, brini ti o tvojoj "drzavi kosova" i o ostalim teritorijama na kojima ste etnickim ciscenjem postali vecina i brini o tome da sami niste u stanju ni jednu bitku da dobijete i da vam je sva "snaga" u americkoj zaledjini i o tome da ako ako odu Amerikanci, ode sve to sto imate u...

Hajduk Stanko

pre 11 godina

Znaci prostor cemo koristiti dok nam ne budu ponovo zveckali oruzjem ili nas gadjali bombama.Koja drzava se brani?Ona sto svoje gradjane laze,krade,podmece,deli itd takva drzava nezasluzuje podrsku svojih gradjana .

slobodan

pre 11 godina

pa jel moguće opet kriv Tadić? pa dajte ljudi novi predsednik skorop će godinu a vlada više od šest meseci pa imali su vremena da sve poprave ono što je Tadić pokvario. Ja bi reko da ste i dalje pod kompleksom ni+e vrednosti i ne trudite se jer Tadiću još dugo godina u Srbiji niko ne može prići.

Anika R

pre 11 godina

Slažem se da se sadašnjim pregovorima brani Srbija,i srpski interesi na Kosovu.Ali prošlo je dosta vremena,Kosovo nije goruće pitanje od juče.Problem seže u prošlost.I pitam se zašto ništa nije urađeno u prošlosti.Ovoj vladi je ostavljen vruć kesten.

igi

pre 11 godina

Kao pregovarace smo vas videli......niste uradili nista,niste nacinili nijedan pozitivan korak po pitanju Kosova.Kako vas nije sramota da sada dajete svoju analizu,da kritikujete i delite savete?!

Sunce

pre 11 godina

Štetu koja je načinjena proteklih godina, skoro je nemoguće popraviti. Ali ne treba se predati i treba nastaviti sa pregovorima, sve je bolje od ne činiti ništa.

bezimena

pre 11 godina

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne.
(Kinki, 6. februar 2013 15:44)

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.
(Pavle, 6. februar 2013 16:18)

A da pogledamo istini u oči i suočimo se sa njom?
Kosovo je IZGUBLJENO RATOM! Od kada je sveta i veka zna se kako prolazi poražena strana!

Kinki

pre 11 godina

(nabavi ogledalce, 6. februar 2013 21:30)

I za tebe vazi isto ono sto sam napisao ranije. Sve sto si ovim dokazao je tvoj nacional-sovinizam i neverovatna mrznja prema drugim narodima, u ovom slucaju, prema Albancima.

Ti uopste nemoj da se sekiras o tome kakav sam ja ili kakvu drzavu ja gradim, to je moja briga a ti se pobrini (ako mozes i imas kapaciteta) o svojoj drzavi i svom narodu.

Zato ti ja, prijateljski, savetujem nabavi lepo ogledalce za sebe, opameti se i sacuvaj ono sto jos uvek imas a to je Vojvodina, Sandzak i Presevska dolina... dok ti i za to nije prekasno.

zika50

pre 11 godina

Gospodine Koen bas me zivo zanima sta bi ste vi uradili u ovoj situaciji,a za predsednika ne brinite,sigurno je da ne vodi pogubnu politiku vec ulaze sve napore ne bi li se stvari pomerile s mrtve tacke

zamisli da smo sami ... pa i jesmo!

pre 11 godina

@sasa jokic: Da li uopšte čitaš to što pišeš? Svi problemi koje si naveo imaju rešenje samo na jednom mestu: tamo gde su nastali, tj. upravo ovde. Evropa ne ume i ne može da nam ih reši, a neće ni pokušavati, odnosno neće nas ni ona prihvatiti dok se sami ne izlečimo. Sve što vanjski svet može da učini i što čini, jeste da iseca one komade koje je lakše ili jednostavnije lečiti. Ponekad pomislim da je čitava ujdurma oko Kosova samo tehnologija da se uspori ili spreči navaljivanje Srbije da se Evropi nakači bez prethodnog reformisanja. Mi sa entuzijazmom pristajemo na svako poniženje umesto da shvatimo da vređanje nije namenjeno da bude konstruktivna kritika nego signal da, bar za sada, nismo poželjni.

Da li smo u stanju sami da se izborimo? Pa, iluzija je da imamo ikakvog izbora: moramo sami, sa iskrenim ili neiskrenim navijačima sa strane, ili bez njih. Ali ako se sporo ili traljavo borimo, biće novih "dezertiranja" iz te borbe, tj. novih otcepljenja i naravno sve većeg odliva stanovništva u emigraciju.

razocarana

pre 11 godina

Necu ni da procitam sta je izjavio koordinator bivseg pregovarackog tima !!! Dovoljno je ovo bivsi i sve mi je vec jasno...

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

"Kojen smatra da bi politička elita, nalik onoj u Velikoj Britaniji, trebalo da postavi sebi i drugo pitanje, a to je da li je put ka EU ono što zemlji zaista treba."
Ovo su ciste floskule koje uvazeni profesor nikako ne bi smio iznositi u javnost. Ako se on vidi kao predstavnik nekakve "elite" onda je on najbolji primjer kolko je ista ispolitizirana i bez gradanskih vrednota. To je najmanje sto EU zeli od Srbije. EU kao i susjedi traze odgovornog i vjerodostojnog partnera i sugovornika. Srbija nije V. Britanija da moze svake 4 godine "malo biti uz EU a malo protiv". Osnovni problem srbijanskih elita je taj sto vlast smatra kao nacin stjecanja bogatstva i drustvenog ugleda, a nisu svjesni da to u EU vise ne postoji. Politicke elite u EU su samo "servisi" gradana koji delegiraju svoje zelje i prijedloge i koji, ako to ne ucine, mogu lako biti smjenjeni. Srbija pokazuje tipicno "stanje svijesti" politickih elita kao da smo na pocetku 19. a ne 21. stoljeca. Javnosti se namjerno podmece suptilni anti zapadnjacki i anti EU sentiment, ide se dotle da se najgorim anti intelektualnim ponasanjem dezauviraju sve tradicionalne i gradanske vrijednosti jos koliko-toliko "normalne" vecine kako bi se instalirale nekakve hajducko-burazersko-mafijasko-klerikalne, da nekazem fasistoidne politicke struje koje i dalje "zatezu" i drze javnost u konstantnom stanju neizvjesnosti i kaosa, bilo da je rijec o sjevernom Kosovu ili novonastalom jezicnom problemu u Vojvodini.

socijalista, antikomunista

pre 11 godina

...profesorski...za 11.... obratimo paznju kako je Leon suptilno vremenski korelisao Djindjicev zahtev u vezi KiM sa atentatom.... a verujte mi : prof. Kojen zna znanje.

Zmaj

pre 11 godina

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.
(Pavle, 6. februar 2013 16:18)

Kosovo je, zapravo, PRODATO. A ko ga je prodao? Pitajte one koji su dobri sa Amerima i koji sada dele savete, umesto da se sakriju u misje rupe.To su izdajnici srpskog naroda.

Teo

pre 11 godina

Ne treba sumnjati da će Nikolić učiniti sve da popravi situaciju u korist Srba na KIM. Možda i nešto više od toga. Treba verovati.

Carica Milica

pre 11 godina

Tomislav Nikolić nosi sa sobom rezoluciju na osnovu Platforme jedini konstruktivni dokument koji će odbraniti nacionalni interes. Vlast zaista radi za interes naroda i države. Platforma je jedini dokument koji će poboljšati uslove građana na KiM. Verujem u rad Tomislava Nikolića.

SCOTT

pre 11 godina

Ako ne bude nečim isprovociran pedsednik Nikolić će korektno obaviti svoj zadatak. I do sada je radio u ineresu Srbije, pa što bi ovaj sastanak bio neki izuzetak.

rasa

pre 11 godina

Gospodin Kojen je jedno vreme bio savetnik Tadica a sada se jasno može videti kakave su posledice Tadićeve politike i prema Kosovu, kakvog je savetnika imao tako je i radio.Sada kada gospodin Nikolić želi da Srbiju izvuče iz veoma loše pozicije biva kritikovan od strane onih koji su Srbiju u ovako loš položaj uvukli.SM

KATARINA MARKUS

pre 11 godina

Ne znam cemu sluze analiticari i profesori Filozofije u svetu, ali u Srbiji definitivno sluze da unesu opstu zabunu u narod.

Srbi slusajte pametnije

pre 11 godina

Ljudi treba da shvate da se odbranom Kosova ne brani samo istorija ili Ustav. Brani se država, opstanak Srbije", kaže Kojen

Sve je sazeto u jednoj recenici,bravo Profesore!

Boris

pre 11 godina

Salonski intelektualac. Stalno neki tipovi, iz hladovine svoje konfornosti i privilegija, govore da treba da zivimo u getu. Mora da ih to veoma zabavavlja i da misle da su mnooogo pametni. Dokle?

sasa jokic

pre 11 godina

Cemu da se nadamo godpodo, kada vodeci intelektualci u zemlji nisu u stanju da sagledaju realnu poziciju i interes drzave?!
Kako je moguce da se stalno pominju primeri zemalja sa kojima nemamo apsolutno nikakve dodirne tacke?
Velika Britanija kao jedna od vodecih svetskih sila moze sebi da dozvoli pitanje da li nam se EU isplati, ali nama je to pitanje opstanka, a ne borba za Kosovo koje smo izgubili 1999.
Ove kabinetsko udbaske teze, ako damo Kosovo, doci ce na red Vojvodina, samo su paracan za sebicne ciljeve snaga koje ne zele prosperitet Srvije, jer u uslovima civilizacije oni sebe ne vide.
Ja ne kazem da je EU idealna za Srviju, ali ovako finansijski i moralno posrnuli, mi moramo da trazimo spas, da prezivimo kao narod. Pogledajte naslove u novinama, pogledajte ko nam vodi drzavu, policiju, javna preduzeca, pa da li smo mi u stanju da se sami izborimo?
Nalazimo se u stanju opste depresije, sem Novaka Djokovica nema pozitivne vesti,vsamo ubistva, pljacke, narkomanija, porno estrada, e to je opasnost za Srviju, a ne gubitak Kosova!
Gubitak Kosova je samo posledica nekompetente politike, nekompetentnih ljudi!
Povratak u civilizaciju, prihvatanjem i primenjivanjem evropskih standarda imamo sansu da se izvucemo iz ovog blata, i da barem nasa deca dobiju sansu da naprave nesto od ove drzave!
Stavovi g.Kojena samo potvrdjuju koliko nam je intelektualna elita "tanka" i koliko nemamo sopstvenih potencijala da stvari pokrenemo sa mrtve tacke!

Dosta zamajavanja

pre 11 godina

Da se ne lazemo, "odbranom" Kosova (kog Kosova - bese li to ona AP koja je NEKAD bila deo Srbije?) nije bitna za opstanak Srbije, nego za opstanak politicara koji svoju politiku i mogucnost da nastave da fatiraju sopstvene dzepove na grbaci ovog naroda baziraju iskljucivo na toj "odbrani" jer nista pemetnije i nisu u stanju da smisle.
A sto se pogubnosti takve politike tice, ako zanemarimo "proces" na jugu Srbije koji je poceo i ne moze se zaustaviti, cekajte samo dok vidite na sta ce liciti otcepljenje Vojvodine, kad Srbija bude jos mnogo slabija nego sto je sada, a na cijem podsticanju svojim nesuvislim merama sadasnja vlast svesrdno radi!
A narod? Pa narod ovdasnji je, preziveo i Turke i Austrougarsku i sve "pametne" ratove koji su vodjeni od sredine 19. veka, eto nekako prezivljava i politicke "garniture" od 2000. naovamo, pa ce preziveti i ovo i za par generacije nece ni pamtiti sve nebuloze koje se sada odigravaju.

Dusan

pre 11 godina

Boze kako je smesan ovaj covek...pravi DSS-ovac. Da se neko iz DS video sa Jahjagom trazili bi od njega da napravi harakiri, a ovako ...protokol...jad i beda.

Sve bilo je muzika

pre 11 godina

Fatalan korak je bio kada je Boris Tadic pristao da se razgovori prebace u kontekst EU, kaze Koen...

DSS SE PROTIVIO, na zalost dogodilo se... Danas imamo sto rece Kostunica puzajuce priznanje Kosova (nastavak Tadiceve politike). Razgovori koji ce voditi Nikolic-Jahjaga, ne sumnjam bice na stetu Srbije. Na nesrecu to NECE biti jedina i poslednja steta za Srbiju, otvorice se i druga pitanja i jos svasta nesto... Da je sve ostalo u okvirima UN, bila bi to savrseno druga prica sa srecnijim krajem. Ovako bojim se, nastavak komadanja sledi...

zoom

pre 11 godina

Kojen se deklarise kao demokrata.
Ne cuh da rece sta bi bilo ako se to Kosovo sutra vrati u sastav Srbije.
A a zahvaljujuci veoma pozitivnoj stopi prirasta albanskog stanovnistva (birth rate) za 50-100 godina, Albanci ce postanu vecina u samoj Srbiji u kojoj se broj Srba /pravoslavaca/ smanjuje za 30.000 godisnje.
Umesto toga on lamentir o prebogatoj Velikoj Britaniji

Jasna Simonovic

pre 11 godina

Nisam shvatila ko je "neko" u rečenici: "zato što je neko rekao da ima 'velika očekivanja'"....
Ako je sve neuspešno "pod okriljem UN i EU" možemo li probati pod "okriljem USA"?

ex demokrata 1

pre 11 godina

Po Koenu i ostalima iz DSS, Srbija bi narednih 300 godina trebalo da se izoluje i da čeka neku kosmičku pravdu?
Kad će da uvide da smo sve to imali,i rat i sankcije i hipreinflaciju i suđenja u Hagu povodom Kosova,sve,ali sve smo izgubili,u čemu je problem da priznamo da nismo uspeli da za 100 godina koliko je Kosovo bilo u našem sastavu,da uspostavimo dole sistem Srbije,što je to teško da se kaže,i šta bi naša država, da kojim slučajem Kosovo ne daj Bože bude stvarno u sastavu Srbije,pa šta bi smo mi radili kada Tači dobije na izborima i bez njega ne možemo da formiramo Vladu Srbije,ili bi smo mi samo teritoriju, ali ne i Albance?
Kako može Kosovo da bude deo Srbije kada sa njima moramo da razgovaramo preko posrednika,kako bi mi sa njima razgovarali da su oni kojim slučajem u sastavu Srbije?
Život je kratak,i Vlada ima zadatak da građanima omoguću pristojan život sa nekim standardom,a ove priče da je Ustav ovakav ili onakav,treba zaboraviti jer taj Ustav nam neće vratiti ništa,osim toga,deca ovih političara svi žive u EU ili USA,i njima neće biti nikakav problem da se izolujemo i narednih 300 godina ali će ako ta politika prevagne,Srbija ostati vrlo brzo bez naroda i države.

Poldi

pre 11 godina

Naravno da za one koji su "uhlebljeni" prostor uvek postoji, ali ne i za one sa gladnim stomacima i koji su kolateralne zrtve "vise" nacionalne politike.

mirko

pre 11 godina

Ako gospodin Koen misli da je politika S.Miloševića jedino što spasava Srbiju, onda je zaboravio, ili nije osetio posledice takve politike.
Pošto su na vlasti protagonisti te politike, ne sumnjam da bi je provodili da misle da je najbolje rešenje.

Anjica

pre 11 godina

Nadamo se da neće sve biti kako je bilo i pre jer sada, konačno, imamo nešto na čemu možemo da zasnujemo te pregovore a to je ta rezolucija!

slobodni strelac

pre 11 godina

Profesor se obraća pismenom dijelu Srba. Kako ovdje vidim, negdje smo na pola-pola. To što neki tamburaju po tastaturi, ne znači da je pismen. Onaj ko ne vidi da se obranom KiM brani Ustav, odnosno država, zalutao je. LDP je negdje drugdje, prošetajte.

elgladiator

pre 11 godina

Stavovi g.Kojena samo potvrdjuju koliko nam je intelektualna elita "tanka" i koliko nemamo sopstvenih potencijala da stvari pokrenemo sa mrtve tacke!
(sasa jokic, 6. februar 2013 10:59)

Ne, ti pokazuješ koliko si tanak

david

pre 11 godina

toma manje više nastavlja pređašnju politiku. to je sada pogubno,a dok je bio boris onda nije bilo pogubno. ds-ovci više nemaju šta da kažu osim da sebi skaču u usta.

ponosnisrbin

pre 11 godina

PRIZNAJEM NEZAVISNOST KOSOVA ALI BEZ RAZMENE AMBASADORA.Preostalom srpskom življu dodeliti prazne stanove,kuće i imanja širom Srbije i Beograda
Amin

Kinki

pre 11 godina

(Dejan, 6. februar 2013 13:27)

"albanska teroristicka mafija". Interesantno. Do danas sam cesto citao da se albanski narod naziva "teroristickim" i tu i tamo "mafijom" ali nikad pre sve to u jedno. Ovaj tvoj komentar jasno dokazuje samo jednu stvar, a to je tvoj sovinizam i tu tvoju neverovatnu mrznju i netrpeljivost prema celom jednom narodu. Drugim recima, u nedostatku argumenata, cinjenica i snage da nesto promenite vi i vama slicni sve sto znate je da vredjate i pljujete po celom jednom narodu misleci da tako branite "srpstvo" a zapravo upravo tako vi i dalje betonirate buducnost vase drzave u jos vece zlo.

Prvo vam slovenci bili krivi, pa hrvati, pa bosanci, pa albanci, pa madjari da bi samo pre nekoliko godina i sami crnogorci (doskorasnja braca) vam okrenuli ledja. Nije valjda moguce da su svi ovi narodi pogresili i jedino je vas "nebeski" srpski narod u pravu?

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne. Mozete da je priznate a i ne morate ali Kosovo ide svojim putem i svakim danom je sve jace. Pitanje je samo, hocete da nastavite sa ovakvom mrznjom i sovinizmom i prema drugim narodima koji i dalje zive u Srbiji ili ne. Ako nastavite, sutra ce sigurno doci rec i na Vojvodinu i na Sandjak i na ko zna sta jos. Ukoliko se opametite i shvatite da NISTE glavni narod na Balkanu, da ste IZGUBILI svaki rat koji ste poceli, da ste JEDINI narod koji i dalje ne zna da li da krene prema istoku ili zapadu, onda ce mozda biti nade da sacuvate barem ostatak teritorije.

Hiperaktivna Buva

pre 11 godina

Svako ko normalno želi da vodi ovu državu sebi ne sme da dozvoli da vodi razgovore vodi po principima koji krše Ustav! Pokazaće naredni dani da li je konačno došlo vreme da se neke stvari promene! Mada iskreno se nadam da prethodnici nisu napravili toliku štetu koju sada ne bismo mogli da ispravimo!

maratonac

pre 11 godina

a zasto oni nisu pravili neki zaokret u pregovorima? pustite predsednika da radi i ne pametujte po mnogo, vase sposobnosti smo videli

Dejan

pre 11 godina

Po Koenu i ostalima iz DSS, Srbija bi narednih 300 godina trebalo da se izoluje i da čeka neku kosmičku pravdu?
(ex demokrata 1, 6. februar 2013 12:47)

Ma da. Najbolje je da Srbija prihvati sve sto zahteva albanska teroristicka mafija i njihovi EU nalogodavci i finansijeri, jer onda nas 100% ceka ta cuvena evropska pravda. A znamo kako ona lepo mirise na osiromaseni uranijum.

Marina

pre 11 godina

Fatalno za Srbiju već je učinjeno Memorandumom SANU,a dalje je sve uslijedilo kao posljedica velikih apetita. Kosovo je sve više država a sve manje EU i UN protektorat što je i velika zasluga Srbije Kumanovskim sporazumom i Tadićevom licemjernom politikom 2netalasanja" ni tu ni tamo u Briselu. Nemojte očekivati da će se iz sastanka s Jahjagom dogoditi čudo zbog Rezolucije i Ustava kojega nosi Nikolić-Ustav Srbije je doživio nagle promjene na poticaj Koštunice . Nije ozbiljno mijenjati Ustav i ustavne zakone kako kome padne na pamet zbog ovih ili onih razloga nego svaka promjena mora biti promišljena,osuvremenjena,usklađena i donesena na način da se nijedna nova vlast ne usudi prilagođavati Ustav svojim dnevnim potrebama opstanka na vlasti. Istina je da će Srbija na kraju ostvariti minimum svojih zahtjeva upravo zbog loših pretpostavki s kojima je krenula u pregovore o statusu Kosova i danas u dijalog o tehničkim pitanjima suradnje s Kosovom. Srbija nije bila konstruktivna jer je maksimalizam bio temelj na kojemu je gradila razgovore. Nije bila spremna za kompromise kad ih je mogla realizirati pa mi se čini da se Srbija nekako uvijek kasno sjeti promijeniti svoje stavove i dati neke ustupke koji su,međutim,sve veći što vrijeme više prolazi jer se državnost Kosova jača svakim danom.

Bane

pre 11 godina

On je,faktički,govorio u Koštuničino ime...
(Mita, 6. februar 2013 10:49)

Bas me briga u cije ime govori, ako je 100% u pravu! A jeste. To i slepac vidi.

Pavle

pre 11 godina

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne.
(Kinki, 6. februar 2013 15:44)

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.

amarkord

pre 11 godina

kada je sloba izdao srbe u hr, pametni ljudi su govorili da se u Kninu brani Beograd, tj. Srbija, odnosno da ce sledece biti Kosovo. I - bili su u pravu. Sada ti isti uzaludno upozoravaju da odricanje od KiM vodi ka otcepljenju Vojvodine. A zatim, i Raske oblasni. Rekao bih da su u pravu, a ko ne zeli to da vidi, neka i dalje zmuri!...eh, da - i to nije zato sto smo mi losi ili nesto skrivili, to je zato sto tako funkcionise svet, tj. ako neces da se branis - ima sve da ti se uzme!!! kada citam domace naivce zaludjene standardima, pravima, multikulturi i sl. idealima dodje mi da zaplacem od ocaja sa kakvim "ljudima" zivim....

SCOTT

pre 11 godina

Ako ne bude nečim isprovociran pedsednik Nikolić će korektno obaviti svoj zadatak. I do sada je radio u ineresu Srbije, pa što bi ovaj sastanak bio neki izuzetak.

andreas kisser

pre 11 godina

@slobodni strelac

evo, ja smatram da sam dovoljno pismen da bih bio udostojen prava da saslusam postovanog profesora; cija sam predavanja iz anticke filozofije na FF u beogradu inace slusao pre izvesnog broja godina. dozvolite mi stoga da vam skrenem paznju da vi ne baratate bas najbolje argumentima kada se u odbranu profesorovog stava pozivate na ustav: taj ustav nema legitimitet jer je donesen na potpuno nelegitiman nacin, bez potrebne vecine, kontrole, uz najgoru manipulaciju medijima, uz prekomerno trajanje referenduma i mnogo jos cega. na kraju krajeva, ako je ustav los radije cu ga svesno krsiti i zalagati se za njegovu promenu, nego svesno ici grlom u jagode iako znam da ce mi se to obiti o glavu! naravno, vi sve ovo znate, ali pricom o krsenju ustava samo pokusavate da besmislenim argumentom branite stav o kosovu koji se ne moze odbraniti. komentari pre mene su rekli sve: imali smo sto godina na raspolaganju - nista nismo uradili sa kosovom! sada nam je kriv djavo sto smo spavali dok su drugi radili! sta biste radili sa kosovom kada bi u nekoj hipotetickoj situaciji albanci imali 60 poslanika u skupstini srbije? da li biste bili spremni da prihvatite tacija za predsednika vlade srbije? kako biste sprecili dalje naseljavanje albanaca sirom srbije u tom slucaju? mnogo pitanja na koja nemate odgovor jer razmisljate samo na prvu loptu, a zatim vredjate ljude koji argumentovano analizaraju problem! ili biste mozda kosovo bez albanaca? a kako mislite to da postignete?

žangaben

pre 11 godina

Uvek se duboko zamislim, kada pročitam slične izjave naših takozvanih vrhunskih intelektualaca, kako onda razmišljaju ljudi, koji nisu ni blizu realnih informacija, a i površno se ophode prema politici.Ove teze može da izgovori neko, ko stvarno ne poznaje, ili totalno ignoriše realnost u pogledu naše geo-strateške, geo-političke, ekonomske, kulturne, itd., pozicije.Mislim, da bi bilo korisno za gosp. Kojena, napravi jedan krug na Kosovu, i južnije od Kosovske Mitrovice, pa će se neka pitanja sama po sebi postaviti. A ovo podmetanje sa Mađarima je stvarno neprikladno njegovoj reputaciji.U Vojvodini živi svega ca.15% stanovnika mađarske nacionalnosti, što jasno govori o njihovoj političkoj snazi i uticaju, sve da su i do zadnjeg za neke revizije, a poznavajući raspoloženje u Vojvodini, definitivno nisu. Tako da bih predložio gospodinu Kojenu, da se vrati nauci, da tamo stvara, a kada bude imao potrebe da raspravlja o politici, neka poseti gospodina Šešelja u Hagu, i neka se dobro ispričaju.

reality check

pre 11 godina

Profesore, profesore, zaboravili ste da je na Kosovu 98-99 bio oruzani sukob (rat), da su cinjeni strasni zlocini protiv naroda za koji se tvrdi da pripada Srbiji, zaboravili ste na hladnjace, masovne grobnice civila po Srbiji, i zaboravili ste da se taj rat zavrsio Kumanovskim sporazumom, kojim je srpska vlast napustila Kosovo. Zaboravili ste na 1244, koja je predvidela novo resenje za Kosovo, koje se 2007. i dogodilo. Drugim recima, nije Kosovo izgubljeno zato sto se nekom cefnulo da nam ga oduzme, ima to svoju istoriju (bescasca) i razloge. Nadjite resenje za presotale Srbe, to ce vec biti nesto. Status je gotova stvar i uopste nije predmet pregovora. Ili cekajte povoljan trenutak, pa u rat (po obicaju)!

Carica Milica

pre 11 godina

Tomislav Nikolić nosi sa sobom rezoluciju na osnovu Platforme jedini konstruktivni dokument koji će odbraniti nacionalni interes. Vlast zaista radi za interes naroda i države. Platforma je jedini dokument koji će poboljšati uslove građana na KiM. Verujem u rad Tomislava Nikolića.

dušan

pre 11 godina

Kobni ste bili vi i vaša politika takodje. Ovi samo nastavljaju sa kobnim eksperimentom koji nad ovim narodom traje preko 20 godina i nema izgleda da se zaustavi.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Odbranom Kosova brani se i Srbija!Ko garantuje da MAdjari il neki drugi narod nece sutra reci ovo nije Srbija....Pa slozili se vi sa njim il ne ali covek i jeste u pravu... Setite se samo posle Dejtonskog sporazuma da se svim bivsim republikama SFRJ garantuje celovitost i teritorijalni inetegritet nesto malo vise od 3 godine posle mi izbombardovani i otet nam deo teritorije.... Pa sta mislite kad bi sutra priznali Kosovo sta bi od nas trazili prekosuta...Beogradski pasaluk se odavno smesi

Djoka

pre 11 godina

Ne moze biti da ovaj znalacki pregovarac ne zna za prostu cinjenicu da se granice stvaraju i menjaju samo i iskljucivo snagom oruzja - tako je bilo 1912, tako bese i 1999 - ali ako on zna za alternative, neka ne tupi mnogo, niko ga nece sprecavati da iznese realisticne alternative, onako naucno i rodoljubivo kao sto zna, buduci da je Srbija dosla do stepena u kojoj treba da se brine o golom opstanku a ne o lanjskim snegovima i tlapnjama.

zika50

pre 11 godina

Gospodine Koen bas me zivo zanima sta bi ste vi uradili u ovoj situaciji,a za predsednika ne brinite,sigurno je da ne vodi pogubnu politiku vec ulaze sve napore ne bi li se stvari pomerile s mrtve tacke

Petar

pre 11 godina

Gospodin Koen lepo vodi salonsku politiku ali pitanje je kako se suociti sa realnoscu tj ne gurati konstantno probleme pod tepih? Lako je pametovati iz salona i busati se u grudi.

slobodan

pre 11 godina

pa jel moguće opet kriv Tadić? pa dajte ljudi novi predsednik skorop će godinu a vlada više od šest meseci pa imali su vremena da sve poprave ono što je Tadić pokvario. Ja bi reko da ste i dalje pod kompleksom ni+e vrednosti i ne trudite se jer Tadiću još dugo godina u Srbiji niko ne može prići.

Misterija

pre 11 godina

pa jel moguće opet kriv Tadić? pa dajte ljudi novi predsednik skorop će godinu a vlada više od šest meseci pa imali su vremena da sve poprave ono što je Tadić pokvario. Ja bi reko da ste i dalje pod kompleksom ni+e vrednosti i ne trudite se jer Tadiću još dugo godina u Srbiji niko ne može prići.
(slobodan, 6. februar 2013 13:56)

Vlada je imala CAK 6 meseci da ispravi ono sto se radilo ne 8 nego 12 godina? E blago nama sa takvim razmisljanjima.Ne znam ko je ovde lud.

Alen

pre 11 godina

Ovaj kao da je iz Dss,Dveri ili Radikala.Ovakve me izjave tipa:"Brani se narod,drzava" podsecaju kao ono devedesetih,ili u vreme nacisticke Nemacke.A ko su tad bili Nemacka i Srbija,svima je poznato.Problem je sto Srbija ne moze da se pomiri sa tim,da mora da plati za sve sto je ucinila.

Zmaj

pre 11 godina

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.
(Pavle, 6. februar 2013 16:18)

Kosovo je, zapravo, PRODATO. A ko ga je prodao? Pitajte one koji su dobri sa Amerima i koji sada dele savete, umesto da se sakriju u misje rupe.To su izdajnici srpskog naroda.

Kosovastar

pre 11 godina

Filozof tesko moze voditi drzavu jer ne razume da ekonomija i politika cvrsto su vezano. No samo par zapazanja. Kojen kaze da pitanje Kosova je trebalo "resiti" u okviru UN-a!! Ali kako?? Kao prvo, Jeremiceva rezolucija u Septembar 2010 nije imala nikakve sanse da prodje jer tada vec smo imali misjlenje MSP-a da nezavisnost kosova bilo legalno.

Drugo, cak i kada bi to nekim cudom i proslo onda sta je bilo interes vecine na Kosovo da razgovaraju sa Srbijom? O statusu? Pa ni u snovima.

Posto Kosovo ne bi bilo pod pritiskon zvanicnika EU (tamo gde se tezi najvise) onda ne bi obratilo nikakvu paznju birokratima UN-a, koji nekom NEOBAVEZUJUCOM rezolucijom trazili "resenje". Naravno posto Savet Bezbednosti ne bi se oglasio kada tri stalne clanice s pravom veta kazu da Kosovo je nezavisno.

U takvim okolnostima onda Kosovo bi bilo primorano da uspostavi potpuni reciprocitet sa Srbijom i istera sve "institucije" Srbije sa Kosova i nijedan politicar Srbije ne bi mogao da kroci nogom na Kosovo. Srbi na Kosovo bi se nasli u veoma nezavidan polozaj jer svi oni (i oni na severu naravno) bi morali da postuju zakone Kosova i da imaju kosovsko drzavljanstvo. Ne bi bilo nikakve komunikacije izmedju predstavnika Kosova i Srbije.

Postavlja se pitanje sta bi se time postiglo.

Dakle moze da se razume ovakav covek i radikalna retorika ali ne razumem ove koji vode te emisije zasto ne nateraju ovakve "radikalce" da tazno isnesu misljenje i kako to postici u praksi.

Ivan

pre 11 godina

g.Koen još uvek veruje da je Kosovo AP u okvirima Srbije ? auuu
(Miki_In, 6. februar 2013 11:43)

Ima i onih koji jos uvek veruju da ulazak u EU donosi neki boljitak. Koji su tek to biseri. Auuuu...

bezimena

pre 11 godina

Kosovo je izgubljeno, dopalo se to vama ili ne.
(Kinki, 6. februar 2013 15:44)

Kosovo nije izgubljeno, nego OTETO. Ukradeno. Razumes? Ogromna razlika.
(Pavle, 6. februar 2013 16:18)

A da pogledamo istini u oči i suočimo se sa njom?
Kosovo je IZGUBLJENO RATOM! Od kada je sveta i veka zna se kako prolazi poražena strana!

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbija ima prostora i za nešto drugo, smatra Leon Kojen ?

Kada neko kao Gosp. Kojen tvrdi da "Srbija ima prostora i za nešto drugo" od politike koju vodi prema Kosovu, Ja licno to razumem kao tvrdnju da su predstavnici Vlasti Srbije "GLUPI" pa iz tog razloga "previdjaju" ono sto Gosp. Kojen "vidi" ?
Ne znam, mozda je covek zaista u pravu ?

Sunce

pre 11 godina

Štetu koja je načinjena proteklih godina, skoro je nemoguće popraviti. Ali ne treba se predati i treba nastaviti sa pregovorima, sve je bolje od ne činiti ništa.

Teo

pre 11 godina

Ne treba sumnjati da će Nikolić učiniti sve da popravi situaciju u korist Srba na KIM. Možda i nešto više od toga. Treba verovati.

m

pre 11 godina

Zivim u Velikoj Britaniji dugi niz godina. Visoko sam obrazovana kao i muz, i nikada nisam bila u situaciji da ne mogu naci posao. Ali ovde postoji jedno ogromno ali.
Zivot ovde je gotovo nepodnosljiv, cak i ako ste srednja klasa, uspesni, imate prijatelje, familiju, dakle ne postoji neki pravi razlog zasto vam nebi bilo dobro. Ljudi ovde rade od jutra do sutra, ljudska prava su mit za svakoga ko nema ogromne pare u banci, sudstvo je pristupacno samo onima sa ogromnim parama u dzepu, posla ima ali su uslovi rada toliko ocajni da je 80% zemlje u depresiji, ili su alkoholicari koji jedva prezive radnu nedelju da bi se olesili od alkohola a mladje generacije, ispod 40, u prilicnom broju provode po ceo vikend u klubovima, izdrogirani, u begu od realnosti pa se odvuku na posao opet u ponedeljak i tako dalje. Ljudi sa invaliditetom gube beneficije samo zato sto je vlada odlucila da smanji takse bogatima i ustedi pare na sirotinji. Ratuju, trose trilione na to a semestar na fakultetu polako dolazi na nivo semestra najskupljih privatnih skola, lekove bolesnima menjaju kako im se cefne, bez da obaveste pacijenta uopste o tome, boljnice su toliko prljave da tamo ako udjes, ni da ne pipnes nista, razboleces se od nekog gadnog virusa, a vreme... O tome bolje da vam ne pricam.

Zato i hoce napolje iz EU, ali nece im biti mnogo bolje jer najveci lopovi i potlacitelji nisu EU nego njihovi sopstveni politicari i bankarski kompleks koji se ovde odomacio.

JJ

pre 11 godina

Kako ovako obrazovani i pametni intelektualci ne mogu da shvate da ne možemo biti pusto ostrvo i odvojeni od svih. Pošto mi ova gospođa Jahjaga nije uopšte poznata i stalno se pitam šta će ona tu gde se nalazi pogledah sinoć nešto o njoj. Videćete da ima veoma visoke reference. Dok smo mi bili u izolaciji, inatili se sa celim svetom i isterivali pravdu oni su stvorili jedan sloj obrazovanih ljudi. Zašto smo mi sada u zaostatku za čitavim svetom kad je obrazovanje u pitanju, a imali smo i imamo pametnu omladinu. Vidim i po svom poslu da ne znam stotinu stvari koje bi mi pomogle i koje su sada must u svetu. To ništa nije komplikovano, ali mi nismo imali gde da naučimo jer smo se zatvorili u svoj atar. Mora se boriti za Kosovo, ali na pametan način.

Milica

pre 11 godina

Dok bude bilo Kosova, u Srbiji ce svi ostali problemi biti pod tepih. Pitam se pitam, koji bi problemi izasli da nije Kosova.
(Vinter, 6. februar 2013 11:38)

Kako koji, pa Vojvodina. Već su počeli da zakuvavaju ukidanjem autonomije, čisto da bi imali nešto za šta će da se "bore". Moraju da naprave problem negde i da ga onda rešavaju, kako inače da vode politku kada o ekonomiji pojma nemaju.

Kinki

pre 11 godina

(nabavi ogledalce, 6. februar 2013 21:30)

I za tebe vazi isto ono sto sam napisao ranije. Sve sto si ovim dokazao je tvoj nacional-sovinizam i neverovatna mrznja prema drugim narodima, u ovom slucaju, prema Albancima.

Ti uopste nemoj da se sekiras o tome kakav sam ja ili kakvu drzavu ja gradim, to je moja briga a ti se pobrini (ako mozes i imas kapaciteta) o svojoj drzavi i svom narodu.

Zato ti ja, prijateljski, savetujem nabavi lepo ogledalce za sebe, opameti se i sacuvaj ono sto jos uvek imas a to je Vojvodina, Sandzak i Presevska dolina... dok ti i za to nije prekasno.

Shkot

pre 11 godina

Sastanak Nikolića i Jahjage je samo igra za galeriju. Nitko ne pita Nikolića , a još manje Jahjagu. A što se tiče Kohena, kako on može kritikovati politiku bivšeg predsednika čiji savetnik je bio?

Anika R

pre 11 godina

Slažem se da se sadašnjim pregovorima brani Srbija,i srpski interesi na Kosovu.Ali prošlo je dosta vremena,Kosovo nije goruće pitanje od juče.Problem seže u prošlost.I pitam se zašto ništa nije urađeno u prošlosti.Ovoj vladi je ostavljen vruć kesten.

ekonomija prvo

pre 11 godina

Ako se ne reši pitanje Kosova veoma uskoro, problem ćemo samo prebacivati sa generacije na generaciju. Kosovo je uvek bila specifična sredina i problem je postojao i za vreme SFRJ, samo što je Tito imao snage, znanja i mogućnosti da to drži pod kontrolom.
Na drugu stranu, to što on kaže da bi priznavanjem Kosova možda otvorili neka druga pitanja, Mađari u Vojvodini, totalno je pogrešno gledište iz moje perspektive. Ovde se od 1989. godine vode ista pitanja i stalno je neko želeo da se odvoji od Srbije. Uslovi su postojali da i ti Mađari traže svoje parče, pa nisu tražili. A upravo vođenjem ovakve politike "mogu da sednem, a mogu i da ustanem" ravno je nekim "nadrealistima" dovodi ljude u poziciju da se pitaju "dokle više?" i oni koji do sada nisu želeli da se odvoje, požele.
Ostanak Kosova u zajednici, nije nikakva sigurnost za neotvaranje takvog pitanja i daljeg otcepljvanja od zemlje.
Političari pod hitno treba da promenu način vođenja politike i da počnu da vode ekonomsku politku.

zamisli da smo sami ... pa i jesmo!

pre 11 godina

@sasa jokic: Da li uopšte čitaš to što pišeš? Svi problemi koje si naveo imaju rešenje samo na jednom mestu: tamo gde su nastali, tj. upravo ovde. Evropa ne ume i ne može da nam ih reši, a neće ni pokušavati, odnosno neće nas ni ona prihvatiti dok se sami ne izlečimo. Sve što vanjski svet može da učini i što čini, jeste da iseca one komade koje je lakše ili jednostavnije lečiti. Ponekad pomislim da je čitava ujdurma oko Kosova samo tehnologija da se uspori ili spreči navaljivanje Srbije da se Evropi nakači bez prethodnog reformisanja. Mi sa entuzijazmom pristajemo na svako poniženje umesto da shvatimo da vređanje nije namenjeno da bude konstruktivna kritika nego signal da, bar za sada, nismo poželjni.

Da li smo u stanju sami da se izborimo? Pa, iluzija je da imamo ikakvog izbora: moramo sami, sa iskrenim ili neiskrenim navijačima sa strane, ili bez njih. Ali ako se sporo ili traljavo borimo, biće novih "dezertiranja" iz te borbe, tj. novih otcepljenja i naravno sve većeg odliva stanovništva u emigraciju.

razocarana

pre 11 godina

Necu ni da procitam sta je izjavio koordinator bivseg pregovarackog tima !!! Dovoljno je ovo bivsi i sve mi je vec jasno...

Konstantinos Veliki

pre 11 godina

"Kojen smatra da bi politička elita, nalik onoj u Velikoj Britaniji, trebalo da postavi sebi i drugo pitanje, a to je da li je put ka EU ono što zemlji zaista treba."
Ovo su ciste floskule koje uvazeni profesor nikako ne bi smio iznositi u javnost. Ako se on vidi kao predstavnik nekakve "elite" onda je on najbolji primjer kolko je ista ispolitizirana i bez gradanskih vrednota. To je najmanje sto EU zeli od Srbije. EU kao i susjedi traze odgovornog i vjerodostojnog partnera i sugovornika. Srbija nije V. Britanija da moze svake 4 godine "malo biti uz EU a malo protiv". Osnovni problem srbijanskih elita je taj sto vlast smatra kao nacin stjecanja bogatstva i drustvenog ugleda, a nisu svjesni da to u EU vise ne postoji. Politicke elite u EU su samo "servisi" gradana koji delegiraju svoje zelje i prijedloge i koji, ako to ne ucine, mogu lako biti smjenjeni. Srbija pokazuje tipicno "stanje svijesti" politickih elita kao da smo na pocetku 19. a ne 21. stoljeca. Javnosti se namjerno podmece suptilni anti zapadnjacki i anti EU sentiment, ide se dotle da se najgorim anti intelektualnim ponasanjem dezauviraju sve tradicionalne i gradanske vrijednosti jos koliko-toliko "normalne" vecine kako bi se instalirale nekakve hajducko-burazersko-mafijasko-klerikalne, da nekazem fasistoidne politicke struje koje i dalje "zatezu" i drze javnost u konstantnom stanju neizvjesnosti i kaosa, bilo da je rijec o sjevernom Kosovu ili novonastalom jezicnom problemu u Vojvodini.

Владимир

pre 11 godina

Naravno da za one koji su "uhlebljeni" prostor uvek postoji, ali ne i za one sa gladnim stomacima i koji su kolateralne zrtve "vise" nacionalne politike.
(Poldi, 6. februar 2013 10:41)

У демократским друштвима (мада се у старих Грка демократија није могла назвати уређењем, а ако и јест а оно најгоре од свих), цивилним, грађанским, каквим год... је НАРОД НОСИЛАЦ СУВЕРЕНИТЕТА и искључиво одговоран за своју судбину. Пошто му је дата та привилегија да управља државом и да се пита за "високе националне политике", има и да сноси последице. Не да ампутира сваку своју погрешку, већ да је подноси.

mare bgd

pre 11 godina

Nasa najveca greska je sto smo i usli u pregovore sa KOSOVOM*. Vise bi dobili da smo se drzli cvrsto , ovako sa pregovorima Srbija je sve izgubila , cak je i granicu uspostavila i dovela ambasadora u Beograd koji se kamuflirano zove 'oficir za vezu'. I na kraju T.Nikolic izjavljuje 'Srbija nikad nece priznati Kosovo'? Pa niko iz EU ne ocekuje od njih da javno prizna KOSOVO* jer zapadnjaci znaju da nijeda n srpski politicar to ne bi uradio , osim mozda Cede Jovanovica koji jedva predje cenuz. Oni ocekuju od Srbije da aktivno ucestvuje u stvaranju drzave KOSOVO priznavajuci im sve. Srbija je priznala KOSOVO na indirektan nacin.

meinedeineunseremark

pre 11 godina

ovo za djindjica je I dalje aktuelno, zna se kome je jedino pogodovalo da djindjic ne bude lice I pamet srbije u pregovorima o nasoj juznoj pokrajini.

Којен зна - РЕФЕРЕНДУМ ЗА СРБИЈУ!!!

pre 11 godina

Којен зна да председник Србије Николић - без референдума - недемократски гура Србију у канџе ЕУ, уније монополистичког капитализма, где се већина чланица залаже за отцепљење Космета од Србије! О животу у ЕУ не треба много трошити речи. Довољно је видети како живе наше комшије Румуни и Бугари, али и са каквим дубиозама се суочавају Грци, Ирци, Италијани, Шпанци, Французи, Португалци, Мађари, Словенци... Морамо се запитати чије интересе Николић заиста штити - интересе мултинационалних концерна или добробит и интерес српске нације, чији је председник! Србијо, ко ти отима територију? Србијо, ко ти пљачка сва рудна и остала природна богатства на Космету? Србијо, ко ти гаси домаћа предузећа и раднике шаље на улицу? Ко ти здравство и образовање уништава? Србијо, не допусти да ти капиталистичка багра достојанствени породични и радни живот замењује за илузије и догму ''о рају поштене ЕУ''! Саберимо се и подигнимо Србију! Зато, изађимо на РЕФЕРЕНДУМ!!! Нека грађани Србије одлуче!!! Сетимо се и речи народног председника Венецуеле Уга Чавеза: ''САД су иницирале независност Косова да не би допустиле јачање Русије у свету и да би отвориле ново жариште напетости. САД су за постизање својих циљева чак прибегле томе да на чело Косова поставе терористу, јер је политика Вашингтона усмерена у правцу поделе народа и распиривања конфликата. Амерички империјализам покушава да, по примеру Косова, постигне одвајање нафтом најбогатије државе Сулија од Венецуеле, али му то никада неће поћи за руком!''

igi

pre 11 godina

Kao pregovarace smo vas videli......niste uradili nista,niste nacinili nijedan pozitivan korak po pitanju Kosova.Kako vas nije sramota da sada dajete svoju analizu,da kritikujete i delite savete?!

socijalista, antikomunista

pre 11 godina

...profesorski...za 11.... obratimo paznju kako je Leon suptilno vremenski korelisao Djindjicev zahtev u vezi KiM sa atentatom.... a verujte mi : prof. Kojen zna znanje.

rasa

pre 11 godina

Gospodin Kojen je jedno vreme bio savetnik Tadica a sada se jasno može videti kakave su posledice Tadićeve politike i prema Kosovu, kakvog je savetnika imao tako je i radio.Sada kada gospodin Nikolić želi da Srbiju izvuče iz veoma loše pozicije biva kritikovan od strane onih koji su Srbiju u ovako loš položaj uvukli.SM

Hajduk Stanko

pre 11 godina

Znaci prostor cemo koristiti dok nam ne budu ponovo zveckali oruzjem ili nas gadjali bombama.Koja drzava se brani?Ona sto svoje gradjane laze,krade,podmece,deli itd takva drzava nezasluzuje podrsku svojih gradjana .

nabavi ogledalce

pre 11 godina

@Kinki
Da predavanje drzi neko iz jedne sredjene, medjunarodno priznate drzave u kojoj se postuju osnovni demokratski standardi i zakoni i neko ko ima dobrosusedske odnose sa svima u komsiluku, pa ajde da i prihvatimo drzanje lekcija i da slusamo. Medjutim kada u drzanje lekcija krene neko ciji je maksimalni kapacitet opsesivni pokusaji stvaranja monoetnickih albanskih paradrzava baziranim na 19. vekovnim albanskim mitovima i izmisljotinama, etnickom ciscenju, zlocinima, otimanju i pljacki, neko ko svoju paradrzavu naziva po srpskoj reci Kosovo jer cak ni sopstveni naziv za tu oblast nema, neko ko je u zavadi sa svim narodima u okruzenju Srbima, Makedoncima, Grcima, neko ko nije u stanju osnovne standarde da ispuni, neko ko ima mafijase i ratne zlocince za premijere i uopste to ne smatra za problem... e onda je to i takvo drzanje predavanja, samo smesno i nista vise. Umesto sto "brines" za Vojvodinu i Sandzak, brini ti o tvojoj "drzavi kosova" i o ostalim teritorijama na kojima ste etnickim ciscenjem postali vecina i brini o tome da sami niste u stanju ni jednu bitku da dobijete i da vam je sva "snaga" u americkoj zaledjini i o tome da ako ako odu Amerikanci, ode sve to sto imate u...

KATARINA MARKUS

pre 11 godina

Ne znam cemu sluze analiticari i profesori Filozofije u svetu, ali u Srbiji definitivno sluze da unesu opstu zabunu u narod.