Aktuelno

Utorak, 05.02.2013.

09:26

Generalštab nije kulturno dobro?

Izvor: Izvor: Novosti/D. B. M.

Generalštab nije kulturno dobro? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

tosa

pre 11 godina

Ali najjaci su mi ovi koji se zalazu da se to srusi i da se tu napravi hotel ili trzni centar. Gde ste vi jos u svetu videli da se pravi hotel ili trzni centar tik pored zgrada Vlade, ministarstva spoljnih poslova, generalstaba, ministarstva odbrane i drugih najvisih drzavnih institucija? To je u najmanju ruku neukusno, da ne kazem neku tezu rec, i bilo bi samo kod nas i nigde vise na svetu. Bolje je onda te zgrade nekako obnoviti i dati ponovo ministarstvu odbrane i vojsci da uzmu koliko joj treba a u ostalom delu smestiti neki muzej. Recimo, Istorijski muzej Srbije koji, od kada je osnovan 1963 godine, nema svoju zgradu.

Nelea

pre 11 godina

Gospodo, vi ste jedna obicna birokratska banda. Da li vi shvatate da neko zeli da izgradi hotel, da zaposli par stotina ljudi, da dovede par hiljada turista. Krace receno da ulepsa grad a vi kao u doba komunizma procedura traje 2-3 godine. Sram Vas bilo. I treba da propadnete skroz.

dobrivoje

pre 11 godina

Svi ovi sto su za rusenje ovakvog impresivnog zdanja su varvari i neznalice, bas kao sto su bili i komandanti iz pentagona koji su dali nalog za bombardovanje istog.

olika

pre 11 godina

Mi u Srbiji imamo jedan generalni problem. Sve sto ne znamo da resimo ili ne mozemo, mi proglasimo kulturnim dobrom, stavimo skele i zatvorimo. Produkt toga su zatvoreni muzeji, plus skela na Narodnom muzeju kojoj niko ne zna namenu, ruglo u Knez Mihailovoj ulici od Miticeve roben kuce i Grcke kraljice, skela na Sahat kapiji koja stoji vise od jedne decenije. Najbolje resenje za sve je nerad i skele, prepucavanje strucne javnosti, republickog i gradskog zavoda za zastitu kulture oko pravog resenja, a najbolje je da se ne radi nista. I tako se ova zemlja vrti u zacaranom krugu. I onda neko hoce nesto da uradi, a svi se po tom pitanju prave pametni. Neka sednu eksperti i naprave konkretan predlog, sa svim za i protiv. Videcete nikad se nece sloziti, a ruglo od zgrade, koja jeste kulturno dobro, zaraslo u korov i travu, ostavicemo nasim potomcima u amanet, ali ipak ce im ostati kulturno dobro, pa neka oni vide sta ce sa njim. Do tada skele su sasvim uredu, a korov - mozda zelenilo ulepsa sliku nase sramote.

S.Z.

pre 11 godina

@Ruzna: Molim za prosvetljenje po kom to kriterijumu se Dobrovićev generalštab svrstava u socrealizam a ne u modernizam. Ako je to socrealizam, šta je onda nova zgrada Narodne banke koja citira Dobrovićeve "stepenice", isti oblik samo obučeno u staklenu oplatu?
Upravo o tome govorim, Generalštab je deo vizuelne matrice Nemanjine ulice (jedna od njenih okosnica), ne samo pojedinačna zgrada.
Stvarno me interesuje na osnovu čega taj zaključak da je u pitanju "prosečna" zgrada iz doba socrealizma. Kojoj je to zgradi moliću sličan Dobrovićev generalštab, pa da ga rušimo kao suvišnog??
Ah da, Dobrovićev generalštab je najsličniji Dobrovićevim predratnim i nikad ostvarenim crtežima. Prema tome, produkt modernizma a ne socrealizma.

vasiije knezevic

pre 11 godina

Zgradu Generstaba potrebno je obnoviti i osposobiti za kancelarisku upotrebu
onako kako je bila zamisljena.Pritom je neophodno napraviti niz prvoklasnih
potografija kao i od ostalih zgrada u Beogradu,koje su bile bombardovane,
i napraviti jednu prvorazrednu kolekciju koja bi bila zgodna za otvaranje
jednod skromnog muzeja u prostorijama samog zdanja.Tako bi se ovjekovjecile
necovjecne uloge NATO-a ,pripadnika i kolaboratera.Svaki drugi pokusaj ne
bi imao smisla jer je predio urbanski neskladan za hotel ili nesto slicno.
vasilije knezevic 05 feb. 2013

memory

pre 11 godina

@Andjela
Posebno u Oklahomi se cuva rusevina od McVeigh-ovih bombi. Kako da ne, svi uzivaju u rugobama ko Srbi.
Eh da odes sada tamo i da vidis kakav mali raj su tu napravili umesto rusevina. Da zaplaces za tim stradalim ljudima, ko da su ti rodj rodjeni. To se zove odavanje poste zrvama monstruoznog cina.

igi

pre 11 godina

Pa i nije,nego je gomila krsa i ruglo u sred Beograda.Ionako je proglasen spomenikom tek posle 2000te,da se ne bi prodao i renovirao,vec da bi sluzio za potpirivanje mrznje prema strancima...tj.xenofobiju.Treba se resiti tog rugla sto pre.

Ružna

pre 11 godina

@Stanislav Žunjić, zgrada Albanije je predratna i modernistička građevina... Modernizam ni u domaćoj ni u svetskoj arhitekturi nije počeo od sredine prošlog veka, već mnogo ranije. Ne bi se moglo reći da je zgrada generalštaba modernistička zgrada, soc-realistička svakako..
Takođe, nije stvar u tome da treba rušiti sve iz doba komunizma a čuvati sve iz doba kraljevine, nego je problematična odredba "kulturno dobro" za jednu za to doba tipičnu i u estetskom smislu prosečnu građevinu. Nemci su tokom devedesetih godina srušili sijaset takvih i sličnih građevina jer jednostvno njihova pojava nije uspela da preživi estetski sud vremena, i to nema nikakve veze sa ideologijom.

marko

pre 11 godina

moje skromno misljenje
bez obzira na ukuse da li je zgrada lepa ili ne da je treba sacuvati kao spomenik jednom vremenu.
drzava treba da nadje novaca da je obnovi u prvobitnom stanju i da u levi deo useli
ministarstvo odbrane u desni deo ministarstvo unutrasnjih poslova.
da doticna ministarstva (institucije ) imaju zgrade sa kojim bi se poistovetila, da se ne razdvaja administrativni deo republicke administracije duz Nemanjine ulice
a hotel...hotel moze i malo nize na mestu zgrade brodarstva ili bivseg supa ako ne moze da se obnovi a i na slaviji imaju 3-4 atraktivne lokacije i u kralja milana jos jedna ....alternativnih lokacija ima nekoliko ...

Анонимус

pre 11 godina

Ma kako nije kulturno dobro General Stab ? Skluptura General Stab je vajarsko delo zapadne democratije i ucenika velikog umetnika Henry Moore .Stvarno! ovo kulturno dobro tera na razmisljane sta je umetnik hteo da kaze ....Sudar Indetiteta i novog Entiteta ili mozda sudar Nacije I Korporacije! ....Sudar Sanskrita i Esperanta!Uh zaboravih da kazem Nema Indijanaca Komanca ali je nadjena Bela Mumija i ona je opravdala sto su Indijanci kaznjeni i eliminisani jer su verovatno ONI Ilire Unistili . Ko je kriv Indijancima sto nisu imali General Stab kao Kulturno Dobro na koje mogu da se pozovu po pravu starijeg i preceg!Nemanjina ulica je spoj Istoka i Zapada . U njoj imamo dve ostecene egipatske piramide i u njoj veci broj indijanskih Tomahavki a ni jedna pomenuta civilizacija vise ne postoji!A Sekspirov Hamlet da je bio u Nemanjinoj i u tim piramidama sigurno bi svoju cuvenu recenicu BITI ILI NE BITI promenio u BITI! BITI! BITI! jedini je odgovor SAD!

Stanislav Žunjić

pre 11 godina

Tužno je što mnogi gledaju dosta usko i u arhitektonsko blago računaju samo zgrade iz tridesetih godina, iz doba kraljevine. Dobrovićev generalštab je monumentalno zdanje u kamenu i mermeru, svedenih ali jako lepih formi i što je najvažnije kaskadne konture ka Nemanjinoj ulici takođe su postale svojevrsno obeležje ulice i replicirane su i na novoj zgradi Narodne banke. U Nemanjinoj postoji divan ritam smenjivanja klasičnih formi iz tridesetih i modernističkih formi iz šezdesetih i sve zajedno te zgrade predstavljaju našu istoriju, jer je svaka generacija dizala najreprezentativnije zdanje u Nemanjinoj i nadamo se da će u budućnosti kao kulminaciju i Slavija dobiti dostojna zdanja. Žalosno je što neki misle da samo pola od tog nasleđa treba čuvati i sve svesti na jedan kalup. Onda počnite od rušenja Albanije i Beograđanke, da što više ličimo na pseudokič iz Skopja na primer...

uros

pre 11 godina

E neuka svetino, kad bi znali sta je modernizam kap stil u arhizekturi i ko je Nikola Dobrović.. lakše bi vam bilo. Ali zna je ko je šeik!

Ružna

pre 11 godina

Zgrada je zaista ružna, naročito kad se uporedi sa predratnim zgradama i vilama u Kneza Miloša i Nemanjinoj. Nadam se da će je novi investitor ili srušiti ili prepraviti do neprepoznatljivosti.

Miloš

pre 11 godina

Znate kako, stvar je ukusa, ali niko ne može poreći ni jedinstvenost arhitekture te zgrade, ni sjajnu karijeru njegovog tvorca. Meni, recimo, ne pale fasade iz 30-tih, a ovde je to pelcer za kulturno dobro. Međutim, ove zgrade su uništene, one nisu kulturno dobro, nego su to bile. Da li je iko ikada izračunao koliko košta da se - vizuelno - dovedu u pređašnje stanje?

Nisam fan rušenja i gradnje hotela na tom mestu, i to ne samo zbog arhitektonskog nasleđa, ali ovo "rešenje" koje imamo već punih 14 godina, kada drveće raste u ruševini uništene zgrade, apsolutno je najgore. Ako nismo sposobni da se sami sa tim nosimo, onda i treba da prodamo plac, samo ne treba to da posmatramo kao veliku pobedu i mudrost što smo privukli investitore, nego da bude potpuno jasno da smo nesposobni da obnovimo dve zgrade u strogom centru glavnog grada ove zemlje, koje su pritom i kulturno dobro.

Zoran Danilovic

pre 11 godina

Ali zaboga miloga ljudi ! Sama cinjenica da su naznachena zdanja i danas, trinaest godina posle bomrardovanaja i dalje samo rushevine teske i za oko i za dushu govori o tome gde smo se nashli kao narod . Sama chinjenica da se i dalje radi o rzavalinama u strogom centgru grada je nedopustiva i sokantna. Pa zamislimo da je isti kurs zauzela Nemacka posle drugog svestog rata ili Japan ? Na sta bi danas licili Drezden, Berlin, Hirosima ili Nagasaki ? Na rushevne simbole jedne mrache proslosti. Prosto sam zapanjen da se josh uvek ti objekti nalaze i stanju u kom se nalaze. Apssolutno je nedopustivo da nam deca rastu prolazechi pored tih rusevina na koje ce im se navichi i ochi i dushe, umesto da gledaju u neke nove moderne gradjevine, ili zasto da ne - park sechanja na Nato agresiju ili bilo, bilo sta drugo osim ovih rushevina koje evo i dalje , kao chudom nastavljaju da zive neki njihov posthumni zivot u vidu mesta gde ptice mogu da svijaju gnezda ili za turiste iz inostranstva da se slikaju sa njima u pozadini? Mislim da je zastrashujucha simbolika koja se vidi u ovom sluchaju,jer narod koji nije u stanju da ukloni bar fizicke dokaze za njega jednog strashnog vremena je u vrlo zabrinjavajuchem stanju. Nemam reci, plashim se da mnogi i ne shvataju koliko je ovo zabrinjavajuche i simptomatichno i koliko govori o nama kao umornom i porazenom narodu. Da li che ikada dochi neko novo , bolje vreme ? Ovakvo ponashanje jednostavno mora da nestane da bi ishli napred.

Andjela

pre 11 godina

Sta god ljudi mislili, i kakva god ideologija ih trenutno vodila,
to je deo nase istorije, i kao takav treba biti cuvan.

Svi veliki gradovi cuvaju oznake proslih vremena, i ne stide se toga.
Rusiti bilo kakvo istorijsko znamenje je upravo rusenje istorije.

Ljudi koji vole svoju zemlju, vole svoj grad, znaju o cemu govorim...

Ta zgrada ima i kulturnu i istorijsku vrednost, mozda joj treba
promeniti namenu... ali je svakako treba sacuvati!

Čubura je raj

pre 11 godina

Najobičnija komunistička kič arhitektura, sa simbolikom NOR-a (sedam spratova, kao sedam ofanziva, u obliku levka, gde se sa svakom ofanzivom "osvajala sloboda", pa je prolaz sa svakim spratom sve širi), kao što je na desetine soc-realističkih zgrada izgradjenih posle drugog rata, uključujui i ekstremno ružnu zgradu SIV-a. Ovo ruglo u centru Beograda je trebalo srušiti još 1999.-te posle "Milosrdnog andjela".

Mile

pre 11 godina

Kulturno dobro?! Pa ne bih rekao. Kulturno dobro su one dve zgrade prekoputa. A ova nakaza kmunisticke arhitekture bi mogla da se nazove Kulturno ruglo! Ali, bas nekako oslikava pravo stanje kulture u ovoj jadnoj, namucenoj zemlji.

mrki

pre 11 godina

Mozemo ocekivati da ce zgrada generalstaba izgubiti vec dobijen status, jer politicari na vlasti ne smeju NATO bombardovanje predstaviti nasoj deci kao nesto strasno vec kao akciju dobrocudnog andjela koji je samo ubijao Srbsku decu.

Stanislav Žunjić

pre 11 godina

Tužno je što mnogi gledaju dosta usko i u arhitektonsko blago računaju samo zgrade iz tridesetih godina, iz doba kraljevine. Dobrovićev generalštab je monumentalno zdanje u kamenu i mermeru, svedenih ali jako lepih formi i što je najvažnije kaskadne konture ka Nemanjinoj ulici takođe su postale svojevrsno obeležje ulice i replicirane su i na novoj zgradi Narodne banke. U Nemanjinoj postoji divan ritam smenjivanja klasičnih formi iz tridesetih i modernističkih formi iz šezdesetih i sve zajedno te zgrade predstavljaju našu istoriju, jer je svaka generacija dizala najreprezentativnije zdanje u Nemanjinoj i nadamo se da će u budućnosti kao kulminaciju i Slavija dobiti dostojna zdanja. Žalosno je što neki misle da samo pola od tog nasleđa treba čuvati i sve svesti na jedan kalup. Onda počnite od rušenja Albanije i Beograđanke, da što više ličimo na pseudokič iz Skopja na primer...

uros

pre 11 godina

E neuka svetino, kad bi znali sta je modernizam kap stil u arhizekturi i ko je Nikola Dobrović.. lakše bi vam bilo. Ali zna je ko je šeik!

Andjela

pre 11 godina

Sta god ljudi mislili, i kakva god ideologija ih trenutno vodila,
to je deo nase istorije, i kao takav treba biti cuvan.

Svi veliki gradovi cuvaju oznake proslih vremena, i ne stide se toga.
Rusiti bilo kakvo istorijsko znamenje je upravo rusenje istorije.

Ljudi koji vole svoju zemlju, vole svoj grad, znaju o cemu govorim...

Ta zgrada ima i kulturnu i istorijsku vrednost, mozda joj treba
promeniti namenu... ali je svakako treba sacuvati!

Mile

pre 11 godina

Kulturno dobro?! Pa ne bih rekao. Kulturno dobro su one dve zgrade prekoputa. A ova nakaza kmunisticke arhitekture bi mogla da se nazove Kulturno ruglo! Ali, bas nekako oslikava pravo stanje kulture u ovoj jadnoj, namucenoj zemlji.

Miloš

pre 11 godina

Znate kako, stvar je ukusa, ali niko ne može poreći ni jedinstvenost arhitekture te zgrade, ni sjajnu karijeru njegovog tvorca. Meni, recimo, ne pale fasade iz 30-tih, a ovde je to pelcer za kulturno dobro. Međutim, ove zgrade su uništene, one nisu kulturno dobro, nego su to bile. Da li je iko ikada izračunao koliko košta da se - vizuelno - dovedu u pređašnje stanje?

Nisam fan rušenja i gradnje hotela na tom mestu, i to ne samo zbog arhitektonskog nasleđa, ali ovo "rešenje" koje imamo već punih 14 godina, kada drveće raste u ruševini uništene zgrade, apsolutno je najgore. Ako nismo sposobni da se sami sa tim nosimo, onda i treba da prodamo plac, samo ne treba to da posmatramo kao veliku pobedu i mudrost što smo privukli investitore, nego da bude potpuno jasno da smo nesposobni da obnovimo dve zgrade u strogom centru glavnog grada ove zemlje, koje su pritom i kulturno dobro.

Čubura je raj

pre 11 godina

Najobičnija komunistička kič arhitektura, sa simbolikom NOR-a (sedam spratova, kao sedam ofanziva, u obliku levka, gde se sa svakom ofanzivom "osvajala sloboda", pa je prolaz sa svakim spratom sve širi), kao što je na desetine soc-realističkih zgrada izgradjenih posle drugog rata, uključujui i ekstremno ružnu zgradu SIV-a. Ovo ruglo u centru Beograda je trebalo srušiti još 1999.-te posle "Milosrdnog andjela".

Zoran Danilovic

pre 11 godina

Ali zaboga miloga ljudi ! Sama cinjenica da su naznachena zdanja i danas, trinaest godina posle bomrardovanaja i dalje samo rushevine teske i za oko i za dushu govori o tome gde smo se nashli kao narod . Sama chinjenica da se i dalje radi o rzavalinama u strogom centgru grada je nedopustiva i sokantna. Pa zamislimo da je isti kurs zauzela Nemacka posle drugog svestog rata ili Japan ? Na sta bi danas licili Drezden, Berlin, Hirosima ili Nagasaki ? Na rushevne simbole jedne mrache proslosti. Prosto sam zapanjen da se josh uvek ti objekti nalaze i stanju u kom se nalaze. Apssolutno je nedopustivo da nam deca rastu prolazechi pored tih rusevina na koje ce im se navichi i ochi i dushe, umesto da gledaju u neke nove moderne gradjevine, ili zasto da ne - park sechanja na Nato agresiju ili bilo, bilo sta drugo osim ovih rushevina koje evo i dalje , kao chudom nastavljaju da zive neki njihov posthumni zivot u vidu mesta gde ptice mogu da svijaju gnezda ili za turiste iz inostranstva da se slikaju sa njima u pozadini? Mislim da je zastrashujucha simbolika koja se vidi u ovom sluchaju,jer narod koji nije u stanju da ukloni bar fizicke dokaze za njega jednog strashnog vremena je u vrlo zabrinjavajuchem stanju. Nemam reci, plashim se da mnogi i ne shvataju koliko je ovo zabrinjavajuche i simptomatichno i koliko govori o nama kao umornom i porazenom narodu. Da li che ikada dochi neko novo , bolje vreme ? Ovakvo ponashanje jednostavno mora da nestane da bi ishli napred.

mrki

pre 11 godina

Mozemo ocekivati da ce zgrada generalstaba izgubiti vec dobijen status, jer politicari na vlasti ne smeju NATO bombardovanje predstaviti nasoj deci kao nesto strasno vec kao akciju dobrocudnog andjela koji je samo ubijao Srbsku decu.

marko

pre 11 godina

moje skromno misljenje
bez obzira na ukuse da li je zgrada lepa ili ne da je treba sacuvati kao spomenik jednom vremenu.
drzava treba da nadje novaca da je obnovi u prvobitnom stanju i da u levi deo useli
ministarstvo odbrane u desni deo ministarstvo unutrasnjih poslova.
da doticna ministarstva (institucije ) imaju zgrade sa kojim bi se poistovetila, da se ne razdvaja administrativni deo republicke administracije duz Nemanjine ulice
a hotel...hotel moze i malo nize na mestu zgrade brodarstva ili bivseg supa ako ne moze da se obnovi a i na slaviji imaju 3-4 atraktivne lokacije i u kralja milana jos jedna ....alternativnih lokacija ima nekoliko ...

Ružna

pre 11 godina

Zgrada je zaista ružna, naročito kad se uporedi sa predratnim zgradama i vilama u Kneza Miloša i Nemanjinoj. Nadam se da će je novi investitor ili srušiti ili prepraviti do neprepoznatljivosti.

igi

pre 11 godina

Pa i nije,nego je gomila krsa i ruglo u sred Beograda.Ionako je proglasen spomenikom tek posle 2000te,da se ne bi prodao i renovirao,vec da bi sluzio za potpirivanje mrznje prema strancima...tj.xenofobiju.Treba se resiti tog rugla sto pre.

S.Z.

pre 11 godina

@Ruzna: Molim za prosvetljenje po kom to kriterijumu se Dobrovićev generalštab svrstava u socrealizam a ne u modernizam. Ako je to socrealizam, šta je onda nova zgrada Narodne banke koja citira Dobrovićeve "stepenice", isti oblik samo obučeno u staklenu oplatu?
Upravo o tome govorim, Generalštab je deo vizuelne matrice Nemanjine ulice (jedna od njenih okosnica), ne samo pojedinačna zgrada.
Stvarno me interesuje na osnovu čega taj zaključak da je u pitanju "prosečna" zgrada iz doba socrealizma. Kojoj je to zgradi moliću sličan Dobrovićev generalštab, pa da ga rušimo kao suvišnog??
Ah da, Dobrovićev generalštab je najsličniji Dobrovićevim predratnim i nikad ostvarenim crtežima. Prema tome, produkt modernizma a ne socrealizma.

Ružna

pre 11 godina

@Stanislav Žunjić, zgrada Albanije je predratna i modernistička građevina... Modernizam ni u domaćoj ni u svetskoj arhitekturi nije počeo od sredine prošlog veka, već mnogo ranije. Ne bi se moglo reći da je zgrada generalštaba modernistička zgrada, soc-realistička svakako..
Takođe, nije stvar u tome da treba rušiti sve iz doba komunizma a čuvati sve iz doba kraljevine, nego je problematična odredba "kulturno dobro" za jednu za to doba tipičnu i u estetskom smislu prosečnu građevinu. Nemci su tokom devedesetih godina srušili sijaset takvih i sličnih građevina jer jednostvno njihova pojava nije uspela da preživi estetski sud vremena, i to nema nikakve veze sa ideologijom.

memory

pre 11 godina

@Andjela
Posebno u Oklahomi se cuva rusevina od McVeigh-ovih bombi. Kako da ne, svi uzivaju u rugobama ko Srbi.
Eh da odes sada tamo i da vidis kakav mali raj su tu napravili umesto rusevina. Da zaplaces za tim stradalim ljudima, ko da su ti rodj rodjeni. To se zove odavanje poste zrvama monstruoznog cina.

dobrivoje

pre 11 godina

Svi ovi sto su za rusenje ovakvog impresivnog zdanja su varvari i neznalice, bas kao sto su bili i komandanti iz pentagona koji su dali nalog za bombardovanje istog.

olika

pre 11 godina

Mi u Srbiji imamo jedan generalni problem. Sve sto ne znamo da resimo ili ne mozemo, mi proglasimo kulturnim dobrom, stavimo skele i zatvorimo. Produkt toga su zatvoreni muzeji, plus skela na Narodnom muzeju kojoj niko ne zna namenu, ruglo u Knez Mihailovoj ulici od Miticeve roben kuce i Grcke kraljice, skela na Sahat kapiji koja stoji vise od jedne decenije. Najbolje resenje za sve je nerad i skele, prepucavanje strucne javnosti, republickog i gradskog zavoda za zastitu kulture oko pravog resenja, a najbolje je da se ne radi nista. I tako se ova zemlja vrti u zacaranom krugu. I onda neko hoce nesto da uradi, a svi se po tom pitanju prave pametni. Neka sednu eksperti i naprave konkretan predlog, sa svim za i protiv. Videcete nikad se nece sloziti, a ruglo od zgrade, koja jeste kulturno dobro, zaraslo u korov i travu, ostavicemo nasim potomcima u amanet, ali ipak ce im ostati kulturno dobro, pa neka oni vide sta ce sa njim. Do tada skele su sasvim uredu, a korov - mozda zelenilo ulepsa sliku nase sramote.

vasiije knezevic

pre 11 godina

Zgradu Generstaba potrebno je obnoviti i osposobiti za kancelarisku upotrebu
onako kako je bila zamisljena.Pritom je neophodno napraviti niz prvoklasnih
potografija kao i od ostalih zgrada u Beogradu,koje su bile bombardovane,
i napraviti jednu prvorazrednu kolekciju koja bi bila zgodna za otvaranje
jednod skromnog muzeja u prostorijama samog zdanja.Tako bi se ovjekovjecile
necovjecne uloge NATO-a ,pripadnika i kolaboratera.Svaki drugi pokusaj ne
bi imao smisla jer je predio urbanski neskladan za hotel ili nesto slicno.
vasilije knezevic 05 feb. 2013

Анонимус

pre 11 godina

Ma kako nije kulturno dobro General Stab ? Skluptura General Stab je vajarsko delo zapadne democratije i ucenika velikog umetnika Henry Moore .Stvarno! ovo kulturno dobro tera na razmisljane sta je umetnik hteo da kaze ....Sudar Indetiteta i novog Entiteta ili mozda sudar Nacije I Korporacije! ....Sudar Sanskrita i Esperanta!Uh zaboravih da kazem Nema Indijanaca Komanca ali je nadjena Bela Mumija i ona je opravdala sto su Indijanci kaznjeni i eliminisani jer su verovatno ONI Ilire Unistili . Ko je kriv Indijancima sto nisu imali General Stab kao Kulturno Dobro na koje mogu da se pozovu po pravu starijeg i preceg!Nemanjina ulica je spoj Istoka i Zapada . U njoj imamo dve ostecene egipatske piramide i u njoj veci broj indijanskih Tomahavki a ni jedna pomenuta civilizacija vise ne postoji!A Sekspirov Hamlet da je bio u Nemanjinoj i u tim piramidama sigurno bi svoju cuvenu recenicu BITI ILI NE BITI promenio u BITI! BITI! BITI! jedini je odgovor SAD!

Nelea

pre 11 godina

Gospodo, vi ste jedna obicna birokratska banda. Da li vi shvatate da neko zeli da izgradi hotel, da zaposli par stotina ljudi, da dovede par hiljada turista. Krace receno da ulepsa grad a vi kao u doba komunizma procedura traje 2-3 godine. Sram Vas bilo. I treba da propadnete skroz.

tosa

pre 11 godina

Ali najjaci su mi ovi koji se zalazu da se to srusi i da se tu napravi hotel ili trzni centar. Gde ste vi jos u svetu videli da se pravi hotel ili trzni centar tik pored zgrada Vlade, ministarstva spoljnih poslova, generalstaba, ministarstva odbrane i drugih najvisih drzavnih institucija? To je u najmanju ruku neukusno, da ne kazem neku tezu rec, i bilo bi samo kod nas i nigde vise na svetu. Bolje je onda te zgrade nekako obnoviti i dati ponovo ministarstvu odbrane i vojsci da uzmu koliko joj treba a u ostalom delu smestiti neki muzej. Recimo, Istorijski muzej Srbije koji, od kada je osnovan 1963 godine, nema svoju zgradu.

Mile

pre 11 godina

Kulturno dobro?! Pa ne bih rekao. Kulturno dobro su one dve zgrade prekoputa. A ova nakaza kmunisticke arhitekture bi mogla da se nazove Kulturno ruglo! Ali, bas nekako oslikava pravo stanje kulture u ovoj jadnoj, namucenoj zemlji.

Čubura je raj

pre 11 godina

Najobičnija komunistička kič arhitektura, sa simbolikom NOR-a (sedam spratova, kao sedam ofanziva, u obliku levka, gde se sa svakom ofanzivom "osvajala sloboda", pa je prolaz sa svakim spratom sve širi), kao što je na desetine soc-realističkih zgrada izgradjenih posle drugog rata, uključujui i ekstremno ružnu zgradu SIV-a. Ovo ruglo u centru Beograda je trebalo srušiti još 1999.-te posle "Milosrdnog andjela".

mrki

pre 11 godina

Mozemo ocekivati da ce zgrada generalstaba izgubiti vec dobijen status, jer politicari na vlasti ne smeju NATO bombardovanje predstaviti nasoj deci kao nesto strasno vec kao akciju dobrocudnog andjela koji je samo ubijao Srbsku decu.

Ružna

pre 11 godina

Zgrada je zaista ružna, naročito kad se uporedi sa predratnim zgradama i vilama u Kneza Miloša i Nemanjinoj. Nadam se da će je novi investitor ili srušiti ili prepraviti do neprepoznatljivosti.

Ružna

pre 11 godina

@Stanislav Žunjić, zgrada Albanije je predratna i modernistička građevina... Modernizam ni u domaćoj ni u svetskoj arhitekturi nije počeo od sredine prošlog veka, već mnogo ranije. Ne bi se moglo reći da je zgrada generalštaba modernistička zgrada, soc-realistička svakako..
Takođe, nije stvar u tome da treba rušiti sve iz doba komunizma a čuvati sve iz doba kraljevine, nego je problematična odredba "kulturno dobro" za jednu za to doba tipičnu i u estetskom smislu prosečnu građevinu. Nemci su tokom devedesetih godina srušili sijaset takvih i sličnih građevina jer jednostvno njihova pojava nije uspela da preživi estetski sud vremena, i to nema nikakve veze sa ideologijom.

Andjela

pre 11 godina

Sta god ljudi mislili, i kakva god ideologija ih trenutno vodila,
to je deo nase istorije, i kao takav treba biti cuvan.

Svi veliki gradovi cuvaju oznake proslih vremena, i ne stide se toga.
Rusiti bilo kakvo istorijsko znamenje je upravo rusenje istorije.

Ljudi koji vole svoju zemlju, vole svoj grad, znaju o cemu govorim...

Ta zgrada ima i kulturnu i istorijsku vrednost, mozda joj treba
promeniti namenu... ali je svakako treba sacuvati!

Stanislav Žunjić

pre 11 godina

Tužno je što mnogi gledaju dosta usko i u arhitektonsko blago računaju samo zgrade iz tridesetih godina, iz doba kraljevine. Dobrovićev generalštab je monumentalno zdanje u kamenu i mermeru, svedenih ali jako lepih formi i što je najvažnije kaskadne konture ka Nemanjinoj ulici takođe su postale svojevrsno obeležje ulice i replicirane su i na novoj zgradi Narodne banke. U Nemanjinoj postoji divan ritam smenjivanja klasičnih formi iz tridesetih i modernističkih formi iz šezdesetih i sve zajedno te zgrade predstavljaju našu istoriju, jer je svaka generacija dizala najreprezentativnije zdanje u Nemanjinoj i nadamo se da će u budućnosti kao kulminaciju i Slavija dobiti dostojna zdanja. Žalosno je što neki misle da samo pola od tog nasleđa treba čuvati i sve svesti na jedan kalup. Onda počnite od rušenja Albanije i Beograđanke, da što više ličimo na pseudokič iz Skopja na primer...

uros

pre 11 godina

E neuka svetino, kad bi znali sta je modernizam kap stil u arhizekturi i ko je Nikola Dobrović.. lakše bi vam bilo. Ali zna je ko je šeik!

Анонимус

pre 11 godina

Ma kako nije kulturno dobro General Stab ? Skluptura General Stab je vajarsko delo zapadne democratije i ucenika velikog umetnika Henry Moore .Stvarno! ovo kulturno dobro tera na razmisljane sta je umetnik hteo da kaze ....Sudar Indetiteta i novog Entiteta ili mozda sudar Nacije I Korporacije! ....Sudar Sanskrita i Esperanta!Uh zaboravih da kazem Nema Indijanaca Komanca ali je nadjena Bela Mumija i ona je opravdala sto su Indijanci kaznjeni i eliminisani jer su verovatno ONI Ilire Unistili . Ko je kriv Indijancima sto nisu imali General Stab kao Kulturno Dobro na koje mogu da se pozovu po pravu starijeg i preceg!Nemanjina ulica je spoj Istoka i Zapada . U njoj imamo dve ostecene egipatske piramide i u njoj veci broj indijanskih Tomahavki a ni jedna pomenuta civilizacija vise ne postoji!A Sekspirov Hamlet da je bio u Nemanjinoj i u tim piramidama sigurno bi svoju cuvenu recenicu BITI ILI NE BITI promenio u BITI! BITI! BITI! jedini je odgovor SAD!

Zoran Danilovic

pre 11 godina

Ali zaboga miloga ljudi ! Sama cinjenica da su naznachena zdanja i danas, trinaest godina posle bomrardovanaja i dalje samo rushevine teske i za oko i za dushu govori o tome gde smo se nashli kao narod . Sama chinjenica da se i dalje radi o rzavalinama u strogom centgru grada je nedopustiva i sokantna. Pa zamislimo da je isti kurs zauzela Nemacka posle drugog svestog rata ili Japan ? Na sta bi danas licili Drezden, Berlin, Hirosima ili Nagasaki ? Na rushevne simbole jedne mrache proslosti. Prosto sam zapanjen da se josh uvek ti objekti nalaze i stanju u kom se nalaze. Apssolutno je nedopustivo da nam deca rastu prolazechi pored tih rusevina na koje ce im se navichi i ochi i dushe, umesto da gledaju u neke nove moderne gradjevine, ili zasto da ne - park sechanja na Nato agresiju ili bilo, bilo sta drugo osim ovih rushevina koje evo i dalje , kao chudom nastavljaju da zive neki njihov posthumni zivot u vidu mesta gde ptice mogu da svijaju gnezda ili za turiste iz inostranstva da se slikaju sa njima u pozadini? Mislim da je zastrashujucha simbolika koja se vidi u ovom sluchaju,jer narod koji nije u stanju da ukloni bar fizicke dokaze za njega jednog strashnog vremena je u vrlo zabrinjavajuchem stanju. Nemam reci, plashim se da mnogi i ne shvataju koliko je ovo zabrinjavajuche i simptomatichno i koliko govori o nama kao umornom i porazenom narodu. Da li che ikada dochi neko novo , bolje vreme ? Ovakvo ponashanje jednostavno mora da nestane da bi ishli napred.

igi

pre 11 godina

Pa i nije,nego je gomila krsa i ruglo u sred Beograda.Ionako je proglasen spomenikom tek posle 2000te,da se ne bi prodao i renovirao,vec da bi sluzio za potpirivanje mrznje prema strancima...tj.xenofobiju.Treba se resiti tog rugla sto pre.

olika

pre 11 godina

Mi u Srbiji imamo jedan generalni problem. Sve sto ne znamo da resimo ili ne mozemo, mi proglasimo kulturnim dobrom, stavimo skele i zatvorimo. Produkt toga su zatvoreni muzeji, plus skela na Narodnom muzeju kojoj niko ne zna namenu, ruglo u Knez Mihailovoj ulici od Miticeve roben kuce i Grcke kraljice, skela na Sahat kapiji koja stoji vise od jedne decenije. Najbolje resenje za sve je nerad i skele, prepucavanje strucne javnosti, republickog i gradskog zavoda za zastitu kulture oko pravog resenja, a najbolje je da se ne radi nista. I tako se ova zemlja vrti u zacaranom krugu. I onda neko hoce nesto da uradi, a svi se po tom pitanju prave pametni. Neka sednu eksperti i naprave konkretan predlog, sa svim za i protiv. Videcete nikad se nece sloziti, a ruglo od zgrade, koja jeste kulturno dobro, zaraslo u korov i travu, ostavicemo nasim potomcima u amanet, ali ipak ce im ostati kulturno dobro, pa neka oni vide sta ce sa njim. Do tada skele su sasvim uredu, a korov - mozda zelenilo ulepsa sliku nase sramote.

Nelea

pre 11 godina

Gospodo, vi ste jedna obicna birokratska banda. Da li vi shvatate da neko zeli da izgradi hotel, da zaposli par stotina ljudi, da dovede par hiljada turista. Krace receno da ulepsa grad a vi kao u doba komunizma procedura traje 2-3 godine. Sram Vas bilo. I treba da propadnete skroz.

marko

pre 11 godina

moje skromno misljenje
bez obzira na ukuse da li je zgrada lepa ili ne da je treba sacuvati kao spomenik jednom vremenu.
drzava treba da nadje novaca da je obnovi u prvobitnom stanju i da u levi deo useli
ministarstvo odbrane u desni deo ministarstvo unutrasnjih poslova.
da doticna ministarstva (institucije ) imaju zgrade sa kojim bi se poistovetila, da se ne razdvaja administrativni deo republicke administracije duz Nemanjine ulice
a hotel...hotel moze i malo nize na mestu zgrade brodarstva ili bivseg supa ako ne moze da se obnovi a i na slaviji imaju 3-4 atraktivne lokacije i u kralja milana jos jedna ....alternativnih lokacija ima nekoliko ...

dobrivoje

pre 11 godina

Svi ovi sto su za rusenje ovakvog impresivnog zdanja su varvari i neznalice, bas kao sto su bili i komandanti iz pentagona koji su dali nalog za bombardovanje istog.

memory

pre 11 godina

@Andjela
Posebno u Oklahomi se cuva rusevina od McVeigh-ovih bombi. Kako da ne, svi uzivaju u rugobama ko Srbi.
Eh da odes sada tamo i da vidis kakav mali raj su tu napravili umesto rusevina. Da zaplaces za tim stradalim ljudima, ko da su ti rodj rodjeni. To se zove odavanje poste zrvama monstruoznog cina.

vasiije knezevic

pre 11 godina

Zgradu Generstaba potrebno je obnoviti i osposobiti za kancelarisku upotrebu
onako kako je bila zamisljena.Pritom je neophodno napraviti niz prvoklasnih
potografija kao i od ostalih zgrada u Beogradu,koje su bile bombardovane,
i napraviti jednu prvorazrednu kolekciju koja bi bila zgodna za otvaranje
jednod skromnog muzeja u prostorijama samog zdanja.Tako bi se ovjekovjecile
necovjecne uloge NATO-a ,pripadnika i kolaboratera.Svaki drugi pokusaj ne
bi imao smisla jer je predio urbanski neskladan za hotel ili nesto slicno.
vasilije knezevic 05 feb. 2013

Miloš

pre 11 godina

Znate kako, stvar je ukusa, ali niko ne može poreći ni jedinstvenost arhitekture te zgrade, ni sjajnu karijeru njegovog tvorca. Meni, recimo, ne pale fasade iz 30-tih, a ovde je to pelcer za kulturno dobro. Međutim, ove zgrade su uništene, one nisu kulturno dobro, nego su to bile. Da li je iko ikada izračunao koliko košta da se - vizuelno - dovedu u pređašnje stanje?

Nisam fan rušenja i gradnje hotela na tom mestu, i to ne samo zbog arhitektonskog nasleđa, ali ovo "rešenje" koje imamo već punih 14 godina, kada drveće raste u ruševini uništene zgrade, apsolutno je najgore. Ako nismo sposobni da se sami sa tim nosimo, onda i treba da prodamo plac, samo ne treba to da posmatramo kao veliku pobedu i mudrost što smo privukli investitore, nego da bude potpuno jasno da smo nesposobni da obnovimo dve zgrade u strogom centru glavnog grada ove zemlje, koje su pritom i kulturno dobro.

S.Z.

pre 11 godina

@Ruzna: Molim za prosvetljenje po kom to kriterijumu se Dobrovićev generalštab svrstava u socrealizam a ne u modernizam. Ako je to socrealizam, šta je onda nova zgrada Narodne banke koja citira Dobrovićeve "stepenice", isti oblik samo obučeno u staklenu oplatu?
Upravo o tome govorim, Generalštab je deo vizuelne matrice Nemanjine ulice (jedna od njenih okosnica), ne samo pojedinačna zgrada.
Stvarno me interesuje na osnovu čega taj zaključak da je u pitanju "prosečna" zgrada iz doba socrealizma. Kojoj je to zgradi moliću sličan Dobrovićev generalštab, pa da ga rušimo kao suvišnog??
Ah da, Dobrovićev generalštab je najsličniji Dobrovićevim predratnim i nikad ostvarenim crtežima. Prema tome, produkt modernizma a ne socrealizma.

tosa

pre 11 godina

Ali najjaci su mi ovi koji se zalazu da se to srusi i da se tu napravi hotel ili trzni centar. Gde ste vi jos u svetu videli da se pravi hotel ili trzni centar tik pored zgrada Vlade, ministarstva spoljnih poslova, generalstaba, ministarstva odbrane i drugih najvisih drzavnih institucija? To je u najmanju ruku neukusno, da ne kazem neku tezu rec, i bilo bi samo kod nas i nigde vise na svetu. Bolje je onda te zgrade nekako obnoviti i dati ponovo ministarstvu odbrane i vojsci da uzmu koliko joj treba a u ostalom delu smestiti neki muzej. Recimo, Istorijski muzej Srbije koji, od kada je osnovan 1963 godine, nema svoju zgradu.