Ponedeljak, 04.02.2013.

12:43

Porez na nekretnine je nerealan

Vlasnici nekretnina u Srbiji krajem februara moraju da prijave porez na imovinu, koji će po svemu sudeći biti isti kao i prošle godine: nerealan.

Izvor: kamatica.com

Porez na nekretnine je nerealan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

branko

pre 4 godine

Gde ste videli da u francuskoj se neplaca porez na imovinu.
Za vasu informaciju onaje na celu po stopi u evropi ,ali zato je i na celu po pokrivacu socijalnih usluga, nezaposlenosti , osobe sa hendikapom , penzije i ...Svi gitelji koji zive na teritoriji placaju porez drzavni na zaradu, porez na firmu (ako poseduju) pdv ,drzavni porez za imovinu, boravicne takse (opstini)tehknicki je teze izloziti ovde ko i kako podleze porezu, mali je broj koji misle da mogu da se prosvercuju.ustanove za ta pitanja su vrlo strogi.

nebitno

pre 11 godina

"nekako iz primera proizilazi zaključak da u Srbiji ipak ne postoji kriza, već upravo suprotno. Bez obzira na činjenicu da je Srbija na rubu bankrota, Srbija je procvetala sa stanjem na tržištu nekretnina."

Ja uopste ne kapiram ovaj tekst. Primer na koji se tekst poziva uopste nije dobro izabran za ono sto teskt tvrdi. A tekst je napisan kao da je ove godine skocio iznos poreza duplo u ondosu na "na primer 2008. godinu." A zapravo ono sto se vidi iz primera je da je ovom stanu porez tj. trzisna vrednost na osnovu koje se izracunava porez bitno skocio dva puta - jednom u 2008. sa 36 hiljadarki evra na 51 hiljadarku, i drugi put 2010. sa 51 na 60+ hiljada i od tada je ista, i pitanje je da li je i sada realna trzisna vrednost (ali to zavisi i od samog stana).Znaci stvarno ne razumem zasto je tekst napisan tako da ispada kao "eto kriza je, a kod nas vrednosti nekretnina rastu"?

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

No taxation without representation. Ja odgovorno tvrdim da niko, ali baš NIKO, ne predstavlja niti zastupa moje intrese u ovoj državi. Radim u privatnom sektoru i jedem hleb koji sam stvorim, ne otimam kao svi oni koji donose odluke drugima od usta. U državne medicinske ustanove ne ulazim jer mi bude lošije kad u njih uđem nego što mi je do tada bilo. Penziju, sad mi je već jasno, neću nikada videti. Pored toga mi država naplati porez od bruto dohodka. Pri svemu tome, ovoj lešini od države ni malo ne smeta da mi od plate svakog meseca uzima toliko da zasiti sa dva prosečna dohodka dvojicu svojih lezilebovića. Na sve to mi uzme još 20% na svaku prokletu stvar koju kupim. I to im je malo. Vlasnik sam stambenog objekta na koji mi naplaćuju porez svake godine, i to kao nagradu zato što plaćajući raznorazne takse, struju, vodu, komunalije...obezbeđujem još malo para za nekog njenog lezilebovića. Platio sam porez kad sam kupio zemljište, platio priključke, platio porez na građevinski materijal, plan, arhitektu...i opet mi naplaćuju zato što sam u jednom trenutku bio kreten da im prvi put platim. Plaćam porez na auto zbog kojeg imam privilegiju da plaćam servisera jer ga upropastih po jarugama koje naši licemeri nazivaju putevima...pa dokle bre više!? Ne treba mi puno, a neće ni biti preteško, da se spakujem sa kompletnom porodicom i dignem ruke od ovog žalosnog izgovora za državu, a ona neka nađe drugu budalu da finansira njene brljotine.

au

pre 11 godina

Пропустих..а колико је проценат наплаћеног пореза у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи? колико је то у парама?
Албанци су најпаметнији - никоме они порез не плаћају већ 100 година па није ни чудо што су богатији од државе...

Fibonacci

pre 11 godina

Meni je ovde osnovni problem sto, iako sam vlasnik (manje) nekretnine, u kojoj i zivim, osecam se kao podstanar, tj. rob.
Taman i da je 1 dinar godisnje porez, ako ga ne platis, nakon odredjene ''procedure'' doci ce ti baja u plavom sa pistoljem.
A sta ako nemas posao ni primanja? Ne mozes imati ni krov nad glavom?
Recite mi kako se to razlikuje od reketiranja, tj. organizovanog kriminala...WE ARE THE 98%

Uros

pre 11 godina

@Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500%
Ne nego treba napraviti takav sistem da poseduješ prema mogučnostima, a da moraš da prodaš ono što za šta ne možeš da ispunjavaš obaveze. Jer ako bi platio po mogučnostima, neko drugi bi morao da plati za tebe.

Šta bi bilo kad bi svi rekli ne mogu da platim ili bi onaj koji radi rekao, što bi ja bio budala da radim za druge, pa i on prestane da radi?

Aca

pre 11 godina

Dok svi mi, "majmuni" plaćamo porez država će da uzima sve više i više. Kad mi "majmuni" prestanemo" svi da plaćamo, država će odustati. Stvar je jednostavna. Ovde ljudi ne cene svoj novac, kad država traži mi plaćamo. Dokle? Naravno nisam mislio da smo mi majmuni, samo tako pomalo ispada.

samo tetki da odnesem lek

pre 11 godina

i kao slag na ceo tekst dodati i da su (od jutros) poceli da upadaju u kuce da proveravaju da li se poklapaju kvadrati u resenju sa stvarnim stanjem (lokacija zvezdara)! srecom sarplaninac je bio nepremostiva prepreka pa su odustali od nasilnog upada jer ulazak u dvoriste a zatim i u kucu i pored interfona i zvona se ne moze drugacije nazvati! a sledeci put nece ni toliko uspeti bez legitimacije i nekog naloga koji im dozvoljava ulazak u kucu ne sto imam sta da krijem vec da se nauce redu i pristojnosti prema onima koji im stavljaju platu u dzep!

nišliski mohikanac

pre 11 godina

Prvo treba da se nekretnine izlistaju po vlasniku,a ne pojedinacno.
Onda se vidi koliko vredi svaki vlasnik,pa onda poreska stopa.
Ko zivi u nekretnini treba da placa simbolican iznos,a ko drzi praznu nekretninu da plati vise.
Porez treba da placaju i investitori recimo pet godina od dobijanja dozvole za gradnju,a ne ovako da drze ne prodate godinama bez troskova.
Sve sem 50 opstina u Srbiji treba osloboditi,samo BG,NS,NIS,KG,Kopaonik,Zlatibor i slicno treba da placaju.

Sarastro

pre 11 godina

"...da neko od nadležnih ume da objasni način na koji se dolazi do ukupne tržišne vrednosti nekretnine...

Vrlo jednostavno: odrape koliko im se može i koliko smatraju da im treba. Ne mislite valjda da se neko stvarno smara sa statističkim podacima? Ova država živi od pljačke svojih građana i jedina politika joj je da drpi što više može i gde god može.

Na primer, ja ne vidim logiku zašto bih morao da svake godine plaćam porez za stan u kojem živim? Od tog stana ne ubirem nikakav prihod i nije na prodaju, dakle, tržišno je potpuno bezvredan. Državi sam platio porez kad sam ga kupio. Zašto moram da i dalje plaćam? Stan nije luksuzni automobili, ni skup nakit, ni bilo šta drugo što bi se MOŽDA moglo smatrati luksuzom vrednim oporezivanja.
Da li je imati vlastiti stan u ovoj državi nekakav luksuz za bogate, pa je i država smatrala za potrebno da od od nas "bogataša" otima, u korist siromašnih, naravno?
Nisam znao da sam bogataš, ali ako jesam, onda sam nezaposlen bogataš...

tanja

pre 11 godina

Sto puta sam cuo da svako treba da placa porez prema svojim mogucnostima. Kvadratura stana i njegovo mesto nemaju veze sa sa necijim ekonomskim mogucnostima. Neko je stan nasledio, neko ga je kupio pa ostao bez posla. Ukupan novcani prihod domacinstva je jedino merilo koliki porez bi neko trebao da placa. A da neko mora da, zbog Dijane Dragutinovic, proda svoj stan i odseli se u Tunguziju je veoma bezobrazno.
(Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500% !, 4. februar 2013 14:44)

Tačno, u suprotnom dobijamo Moskvu.
Dok ne omoguće ljudima da zarade za porez, ne mogu ni da ga potražuju.

Sinko

pre 11 godina

@po kojoj logici isti porez plaćaju vlasnik stana koji je kupio stan za gotovinu i vlasnik koji ga je kupio na kredit?

--porez se placa ne vlasnistvo a ne na nacin sticanja, stan je pravno vas iako je pod hipotekom pa morate platiti ceo porez, ako vam ga banka oduzme necete vise ni placati porez i to je to.
Ono sto ovde bode oci je to da drzava naduvava vrednosti nekretnina mesto da uradi ono sto je neophodno, a to je da poveca proesku stopu na 1-1.5%, a smanji porez na plate. Za obicnog gradjanina bilo bi isto, a bogatasi bi morali da plate vise. Takodjer bi neki broj kvadrata zavisno od broja clanova domacinstava trebao biti oslobodjen poreza, npr. standard UN-a je 15m kvadratnih po clanu domacinstva.

BOTA

pre 11 godina

Tacno je da je nerealan.Imam stan u jednom gradu u unutrasnjosti,cija je velicina 60 kvadrata.Stan je u potkrovlju igraden je u tavanskom delu zgrade, pre 15 godina.60 posto su stari zidovi,ima kosina,i drvenih konstrukcija.Placam porez po resenju 5300 dinara, a vlasnik stana od 90 kvadrata sprat nize od mene placa 2000 dinara.Pitam u poreskoj upravi zasto je to tako, oni kazu da je moj stan nova gradnja.Kazu mi zali se.Pitam ih da li neko po zalbi izlazi da vidi kakav je stan,oni kazu da takve sluzbe nemaju.Ja im kazem da je to isto kao zali se ocu sto ti .... majku.Takva je nasa drzava, vazno im je da ogali ovaj siromasni narod.

Aca

pre 11 godina

Zašto se ne ukine porez na nekretnine?
Neka plaća onaj ko ima veći stan od 100 m2, ili kuću veću od 150 m2, a ne sirotinja u 60 m2. U 80% država Evrope, ne plaća se porez ako imaš stan manji od 100 m2. Ovaj porez je čista pljačka.

Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500% !

pre 11 godina

Sto puta sam cuo da svako treba da placa porez prema svojim mogucnostima. Kvadratura stana i njegovo mesto nemaju veze sa sa necijim ekonomskim mogucnostima. Neko je stan nasledio, neko ga je kupio pa ostao bez posla. Ukupan novcani prihod domacinstva je jedino merilo koliki porez bi neko trebao da placa. A da neko mora da, zbog Dijane Dragutinovic, proda svoj stan i odseli se u Tunguziju je veoma bezobrazno.

mikin

pre 11 godina

"Porez na imovinu plaća se kvartalno, a poreski obveznici su dužni da plaćaju isti iznos kao i prethodne godine dok ne dobiju novo poresko rešenje."
----------------------------
Ne ulazeci u svu problematiku oko utvrdjivanja visine poreza, zanemarivanja realnog stanja na trzistu nekretnina, zanemarivanju opsteg stanja i standarda nacije, zakljucujem sledece: iz gore citiranog pasusa vidljivo je koliko drzava nastoji da svojim sto nejasnijim, komplikovanijim i mutnijim stavom dovede podanike u situaciju da upadnu u mrezu drzavnog-poreskog sistema i iz nje izadju sa sto vise stete (citaj koristi po drzavu).
Tolike godine se porez na imovinu placa po OVAKVOM modelu. Drzavi ne pada na pamet da svojim podanicima UNAPRED za odredjenu godinu dostavi TACAN iznos poreza koji treba platiti. NE. Mi kao podanici NEMAMO nikakvo pravo kasnjenja kada je u pitanju porez. A drzavni poreski aparat, koji zivi od nas ZLOUPOTREBLJAVA to pravo i decenijama kasni u necemu sto bi trebalo biti uradjeno unapred i dostavljeno obveznicima poreza na vreme.
Ovakvim ponasanjem poreski organi (citaj drzava) stvara dodatnu entropiju u kojoj lihvarske kamate na kasnjenje donose poprilicnu zaradu mimo planiranog. U uredjenim drzavama svaki porezni obveznik zna (u napred - na vreme) kolike su mu obaveze i dinamiku kojom mora platiti. Nema NAKNADNOG obracuna kroz godinu i vise dana.

Tarkvinije

pre 11 godina

Hahaha, kakav tekst...

Kada treba da se proda stan onda je realna trzisna cena 2000 eur/m2, a kada treba da se plati porez onda je - 6.192.000 dinara/112 = 55285 eur / 51,60 m2 = 1071 eur/m2 - mnogo.

Pa nece to tako, cenjeni vlasnici nekretnina... Kada posedujes vrednu imovinu placas i visok iznos na ime poreza...

Miksha

pre 11 godina

Ništa čudno tu nema: car(država) je go i mora da se uzima gde god može. Zato ide i ponovo pritisak da se legalizuju objekti. Međutim, lično znam za ljude u Kaluđerici kojima ne pada na pamet da legalizuju kuću. Njihov komšija legalizovao i stiže mu 300 evra porez. Sad više niko u tom kraju ne razmišlja da to uradi, taman da bude besplatna legalizacija. Daleko od toga da branim ljude koji su nelegalno zidali, ali naša država je nezasita. A može još mnogo da uzme jer mi to dopuštamo. Nigde u regionu ne postoji ovako visok porez na imovinu, a pogotovo na nekretninu u kojoj se živi. Ja sam pitao službenika Poreske uprave Stari grad da li je bogat čovek koji sa ženom i detetom živi u 50m2 na Terazijama? To je 16,67 m2 po osobi! Naša država smatra da je bogat i da ga treba drati. A ako neka firma poseduje isti takav stan, na istoj lokaciji, iznos poreza koji plaća je nula jer se porez određuje na osnovu knjigovodstvene vrednosti koju svaka firma može da "frizira"...

Bgd

pre 11 godina

Ima tu još nelogičnosti: na primer, po kojoj logici isti porez plaćaju vlasnik stana koji je kupio stan za gotovinu i vlasnik koji ga je kupio na kredit? Govorim o dva identična stana, po lokaciji i površini.

View

pre 11 godina

U Francuskoj ovaj porez plaćaju samo građani čije nekretnine vrede oko milion evra, a stope iznose od 0,55% do 1,8%. U nekim zemljama EU (Grčka, Irska, Italija, Litvanija, Portugal) građani ne plaćaju porez na nekretnine za stanove i kuće u kojima žive. U Grčkoj se za "dodatni stan" od 50 kvadrata plaća godišnji porez od 200 evra. Slovenija ima porez na imovinu samo za vlasnike čija nekretnina vredi preko milion evra.

Visoke stope poreza na nekretnine imaju samo SAD, ali tamo nema PDV-a.

Jedan hrvatski analitičar je porez na nekretnine nazvao: "moratorijum na privatno vlasništvo". U prevodu: porez na nekretnine ima sve odlike kao da vam je vaša nekretnina pod doživotnom državnom hipotekom. Kao da ste u doživotnom kreditu.

Onako uzgred, po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija svakom osuđenom za neko krivično delo P.R.I.P.A.D.A. četiri kvadratna metra prostora.

Dusan

pre 11 godina

Dajte bre dokle sa ovim povrsnim i hejterskim tekstovima, pa i prema ovom obracunu na koji se pozivaju cena ovog stana je manje od 1.100 evra po kvadratu. Kako se na NBG stanovi ove velicine prodaju uglavnom za vise od 1.100 e/m2 ne vidim sta ne valja u ovoj kalkulaciji. Mozda je trebalo da pisu kako je 2006 porez bio dosta nizi nego sto je trebao da bude, sada bar donekle odrazava vrednost stana.
Dajte, neka pocnu vise ovi bajni strucnjaci da se potpisuju u svojim tekstovima koji su na nivou 3 razreda skole.

back to earth

pre 11 godina

'prosečna cena kvadrata u Beogradu u 2012. pala na oko 1200e po kvadratu..'?!!

Je l' ovo iz Mikijevog Zabavnika tekst,na Njuz net mi ne liči,oni su bar duhoviti.

View

pre 11 godina

U Francuskoj ovaj porez plaćaju samo građani čije nekretnine vrede oko milion evra, a stope iznose od 0,55% do 1,8%. U nekim zemljama EU (Grčka, Irska, Italija, Litvanija, Portugal) građani ne plaćaju porez na nekretnine za stanove i kuće u kojima žive. U Grčkoj se za "dodatni stan" od 50 kvadrata plaća godišnji porez od 200 evra. Slovenija ima porez na imovinu samo za vlasnike čija nekretnina vredi preko milion evra.

Visoke stope poreza na nekretnine imaju samo SAD, ali tamo nema PDV-a.

Jedan hrvatski analitičar je porez na nekretnine nazvao: "moratorijum na privatno vlasništvo". U prevodu: porez na nekretnine ima sve odlike kao da vam je vaša nekretnina pod doživotnom državnom hipotekom. Kao da ste u doživotnom kreditu.

Onako uzgred, po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija svakom osuđenom za neko krivično delo P.R.I.P.A.D.A. četiri kvadratna metra prostora.

Miksha

pre 11 godina

Ništa čudno tu nema: car(država) je go i mora da se uzima gde god može. Zato ide i ponovo pritisak da se legalizuju objekti. Međutim, lično znam za ljude u Kaluđerici kojima ne pada na pamet da legalizuju kuću. Njihov komšija legalizovao i stiže mu 300 evra porez. Sad više niko u tom kraju ne razmišlja da to uradi, taman da bude besplatna legalizacija. Daleko od toga da branim ljude koji su nelegalno zidali, ali naša država je nezasita. A može još mnogo da uzme jer mi to dopuštamo. Nigde u regionu ne postoji ovako visok porez na imovinu, a pogotovo na nekretninu u kojoj se živi. Ja sam pitao službenika Poreske uprave Stari grad da li je bogat čovek koji sa ženom i detetom živi u 50m2 na Terazijama? To je 16,67 m2 po osobi! Naša država smatra da je bogat i da ga treba drati. A ako neka firma poseduje isti takav stan, na istoj lokaciji, iznos poreza koji plaća je nula jer se porez određuje na osnovu knjigovodstvene vrednosti koju svaka firma može da "frizira"...

Tarkvinije

pre 11 godina

Hahaha, kakav tekst...

Kada treba da se proda stan onda je realna trzisna cena 2000 eur/m2, a kada treba da se plati porez onda je - 6.192.000 dinara/112 = 55285 eur / 51,60 m2 = 1071 eur/m2 - mnogo.

Pa nece to tako, cenjeni vlasnici nekretnina... Kada posedujes vrednu imovinu placas i visok iznos na ime poreza...

Aca

pre 11 godina

Zašto se ne ukine porez na nekretnine?
Neka plaća onaj ko ima veći stan od 100 m2, ili kuću veću od 150 m2, a ne sirotinja u 60 m2. U 80% država Evrope, ne plaća se porez ako imaš stan manji od 100 m2. Ovaj porez je čista pljačka.

Dusan

pre 11 godina

Dajte bre dokle sa ovim povrsnim i hejterskim tekstovima, pa i prema ovom obracunu na koji se pozivaju cena ovog stana je manje od 1.100 evra po kvadratu. Kako se na NBG stanovi ove velicine prodaju uglavnom za vise od 1.100 e/m2 ne vidim sta ne valja u ovoj kalkulaciji. Mozda je trebalo da pisu kako je 2006 porez bio dosta nizi nego sto je trebao da bude, sada bar donekle odrazava vrednost stana.
Dajte, neka pocnu vise ovi bajni strucnjaci da se potpisuju u svojim tekstovima koji su na nivou 3 razreda skole.

mikin

pre 11 godina

"Porez na imovinu plaća se kvartalno, a poreski obveznici su dužni da plaćaju isti iznos kao i prethodne godine dok ne dobiju novo poresko rešenje."
----------------------------
Ne ulazeci u svu problematiku oko utvrdjivanja visine poreza, zanemarivanja realnog stanja na trzistu nekretnina, zanemarivanju opsteg stanja i standarda nacije, zakljucujem sledece: iz gore citiranog pasusa vidljivo je koliko drzava nastoji da svojim sto nejasnijim, komplikovanijim i mutnijim stavom dovede podanike u situaciju da upadnu u mrezu drzavnog-poreskog sistema i iz nje izadju sa sto vise stete (citaj koristi po drzavu).
Tolike godine se porez na imovinu placa po OVAKVOM modelu. Drzavi ne pada na pamet da svojim podanicima UNAPRED za odredjenu godinu dostavi TACAN iznos poreza koji treba platiti. NE. Mi kao podanici NEMAMO nikakvo pravo kasnjenja kada je u pitanju porez. A drzavni poreski aparat, koji zivi od nas ZLOUPOTREBLJAVA to pravo i decenijama kasni u necemu sto bi trebalo biti uradjeno unapred i dostavljeno obveznicima poreza na vreme.
Ovakvim ponasanjem poreski organi (citaj drzava) stvara dodatnu entropiju u kojoj lihvarske kamate na kasnjenje donose poprilicnu zaradu mimo planiranog. U uredjenim drzavama svaki porezni obveznik zna (u napred - na vreme) kolike su mu obaveze i dinamiku kojom mora platiti. Nema NAKNADNOG obracuna kroz godinu i vise dana.

BOTA

pre 11 godina

Tacno je da je nerealan.Imam stan u jednom gradu u unutrasnjosti,cija je velicina 60 kvadrata.Stan je u potkrovlju igraden je u tavanskom delu zgrade, pre 15 godina.60 posto su stari zidovi,ima kosina,i drvenih konstrukcija.Placam porez po resenju 5300 dinara, a vlasnik stana od 90 kvadrata sprat nize od mene placa 2000 dinara.Pitam u poreskoj upravi zasto je to tako, oni kazu da je moj stan nova gradnja.Kazu mi zali se.Pitam ih da li neko po zalbi izlazi da vidi kakav je stan,oni kazu da takve sluzbe nemaju.Ja im kazem da je to isto kao zali se ocu sto ti .... majku.Takva je nasa drzava, vazno im je da ogali ovaj siromasni narod.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

No taxation without representation. Ja odgovorno tvrdim da niko, ali baš NIKO, ne predstavlja niti zastupa moje intrese u ovoj državi. Radim u privatnom sektoru i jedem hleb koji sam stvorim, ne otimam kao svi oni koji donose odluke drugima od usta. U državne medicinske ustanove ne ulazim jer mi bude lošije kad u njih uđem nego što mi je do tada bilo. Penziju, sad mi je već jasno, neću nikada videti. Pored toga mi država naplati porez od bruto dohodka. Pri svemu tome, ovoj lešini od države ni malo ne smeta da mi od plate svakog meseca uzima toliko da zasiti sa dva prosečna dohodka dvojicu svojih lezilebovića. Na sve to mi uzme još 20% na svaku prokletu stvar koju kupim. I to im je malo. Vlasnik sam stambenog objekta na koji mi naplaćuju porez svake godine, i to kao nagradu zato što plaćajući raznorazne takse, struju, vodu, komunalije...obezbeđujem još malo para za nekog njenog lezilebovića. Platio sam porez kad sam kupio zemljište, platio priključke, platio porez na građevinski materijal, plan, arhitektu...i opet mi naplaćuju zato što sam u jednom trenutku bio kreten da im prvi put platim. Plaćam porez na auto zbog kojeg imam privilegiju da plaćam servisera jer ga upropastih po jarugama koje naši licemeri nazivaju putevima...pa dokle bre više!? Ne treba mi puno, a neće ni biti preteško, da se spakujem sa kompletnom porodicom i dignem ruke od ovog žalosnog izgovora za državu, a ona neka nađe drugu budalu da finansira njene brljotine.

back to earth

pre 11 godina

'prosečna cena kvadrata u Beogradu u 2012. pala na oko 1200e po kvadratu..'?!!

Je l' ovo iz Mikijevog Zabavnika tekst,na Njuz net mi ne liči,oni su bar duhoviti.

Sarastro

pre 11 godina

"...da neko od nadležnih ume da objasni način na koji se dolazi do ukupne tržišne vrednosti nekretnine...

Vrlo jednostavno: odrape koliko im se može i koliko smatraju da im treba. Ne mislite valjda da se neko stvarno smara sa statističkim podacima? Ova država živi od pljačke svojih građana i jedina politika joj je da drpi što više može i gde god može.

Na primer, ja ne vidim logiku zašto bih morao da svake godine plaćam porez za stan u kojem živim? Od tog stana ne ubirem nikakav prihod i nije na prodaju, dakle, tržišno je potpuno bezvredan. Državi sam platio porez kad sam ga kupio. Zašto moram da i dalje plaćam? Stan nije luksuzni automobili, ni skup nakit, ni bilo šta drugo što bi se MOŽDA moglo smatrati luksuzom vrednim oporezivanja.
Da li je imati vlastiti stan u ovoj državi nekakav luksuz za bogate, pa je i država smatrala za potrebno da od od nas "bogataša" otima, u korist siromašnih, naravno?
Nisam znao da sam bogataš, ali ako jesam, onda sam nezaposlen bogataš...

au

pre 11 godina

Пропустих..а колико је проценат наплаћеног пореза у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи? колико је то у парама?
Албанци су најпаметнији - никоме они порез не плаћају већ 100 година па није ни чудо што су богатији од државе...

Sinko

pre 11 godina

@po kojoj logici isti porez plaćaju vlasnik stana koji je kupio stan za gotovinu i vlasnik koji ga je kupio na kredit?

--porez se placa ne vlasnistvo a ne na nacin sticanja, stan je pravno vas iako je pod hipotekom pa morate platiti ceo porez, ako vam ga banka oduzme necete vise ni placati porez i to je to.
Ono sto ovde bode oci je to da drzava naduvava vrednosti nekretnina mesto da uradi ono sto je neophodno, a to je da poveca proesku stopu na 1-1.5%, a smanji porez na plate. Za obicnog gradjanina bilo bi isto, a bogatasi bi morali da plate vise. Takodjer bi neki broj kvadrata zavisno od broja clanova domacinstava trebao biti oslobodjen poreza, npr. standard UN-a je 15m kvadratnih po clanu domacinstva.

Fibonacci

pre 11 godina

Meni je ovde osnovni problem sto, iako sam vlasnik (manje) nekretnine, u kojoj i zivim, osecam se kao podstanar, tj. rob.
Taman i da je 1 dinar godisnje porez, ako ga ne platis, nakon odredjene ''procedure'' doci ce ti baja u plavom sa pistoljem.
A sta ako nemas posao ni primanja? Ne mozes imati ni krov nad glavom?
Recite mi kako se to razlikuje od reketiranja, tj. organizovanog kriminala...WE ARE THE 98%

Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500% !

pre 11 godina

Sto puta sam cuo da svako treba da placa porez prema svojim mogucnostima. Kvadratura stana i njegovo mesto nemaju veze sa sa necijim ekonomskim mogucnostima. Neko je stan nasledio, neko ga je kupio pa ostao bez posla. Ukupan novcani prihod domacinstva je jedino merilo koliki porez bi neko trebao da placa. A da neko mora da, zbog Dijane Dragutinovic, proda svoj stan i odseli se u Tunguziju je veoma bezobrazno.

samo tetki da odnesem lek

pre 11 godina

i kao slag na ceo tekst dodati i da su (od jutros) poceli da upadaju u kuce da proveravaju da li se poklapaju kvadrati u resenju sa stvarnim stanjem (lokacija zvezdara)! srecom sarplaninac je bio nepremostiva prepreka pa su odustali od nasilnog upada jer ulazak u dvoriste a zatim i u kucu i pored interfona i zvona se ne moze drugacije nazvati! a sledeci put nece ni toliko uspeti bez legitimacije i nekog naloga koji im dozvoljava ulazak u kucu ne sto imam sta da krijem vec da se nauce redu i pristojnosti prema onima koji im stavljaju platu u dzep!

Aca

pre 11 godina

Dok svi mi, "majmuni" plaćamo porez država će da uzima sve više i više. Kad mi "majmuni" prestanemo" svi da plaćamo, država će odustati. Stvar je jednostavna. Ovde ljudi ne cene svoj novac, kad država traži mi plaćamo. Dokle? Naravno nisam mislio da smo mi majmuni, samo tako pomalo ispada.

tanja

pre 11 godina

Sto puta sam cuo da svako treba da placa porez prema svojim mogucnostima. Kvadratura stana i njegovo mesto nemaju veze sa sa necijim ekonomskim mogucnostima. Neko je stan nasledio, neko ga je kupio pa ostao bez posla. Ukupan novcani prihod domacinstva je jedino merilo koliki porez bi neko trebao da placa. A da neko mora da, zbog Dijane Dragutinovic, proda svoj stan i odseli se u Tunguziju je veoma bezobrazno.
(Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500% !, 4. februar 2013 14:44)

Tačno, u suprotnom dobijamo Moskvu.
Dok ne omoguće ljudima da zarade za porez, ne mogu ni da ga potražuju.

Bgd

pre 11 godina

Ima tu još nelogičnosti: na primer, po kojoj logici isti porez plaćaju vlasnik stana koji je kupio stan za gotovinu i vlasnik koji ga je kupio na kredit? Govorim o dva identična stana, po lokaciji i površini.

Uros

pre 11 godina

@Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500%
Ne nego treba napraviti takav sistem da poseduješ prema mogučnostima, a da moraš da prodaš ono što za šta ne možeš da ispunjavaš obaveze. Jer ako bi platio po mogučnostima, neko drugi bi morao da plati za tebe.

Šta bi bilo kad bi svi rekli ne mogu da platim ili bi onaj koji radi rekao, što bi ja bio budala da radim za druge, pa i on prestane da radi?

nišliski mohikanac

pre 11 godina

Prvo treba da se nekretnine izlistaju po vlasniku,a ne pojedinacno.
Onda se vidi koliko vredi svaki vlasnik,pa onda poreska stopa.
Ko zivi u nekretnini treba da placa simbolican iznos,a ko drzi praznu nekretninu da plati vise.
Porez treba da placaju i investitori recimo pet godina od dobijanja dozvole za gradnju,a ne ovako da drze ne prodate godinama bez troskova.
Sve sem 50 opstina u Srbiji treba osloboditi,samo BG,NS,NIS,KG,Kopaonik,Zlatibor i slicno treba da placaju.

nebitno

pre 11 godina

"nekako iz primera proizilazi zaključak da u Srbiji ipak ne postoji kriza, već upravo suprotno. Bez obzira na činjenicu da je Srbija na rubu bankrota, Srbija je procvetala sa stanjem na tržištu nekretnina."

Ja uopste ne kapiram ovaj tekst. Primer na koji se tekst poziva uopste nije dobro izabran za ono sto teskt tvrdi. A tekst je napisan kao da je ove godine skocio iznos poreza duplo u ondosu na "na primer 2008. godinu." A zapravo ono sto se vidi iz primera je da je ovom stanu porez tj. trzisna vrednost na osnovu koje se izracunava porez bitno skocio dva puta - jednom u 2008. sa 36 hiljadarki evra na 51 hiljadarku, i drugi put 2010. sa 51 na 60+ hiljada i od tada je ista, i pitanje je da li je i sada realna trzisna vrednost (ali to zavisi i od samog stana).Znaci stvarno ne razumem zasto je tekst napisan tako da ispada kao "eto kriza je, a kod nas vrednosti nekretnina rastu"?

branko

pre 4 godine

Gde ste videli da u francuskoj se neplaca porez na imovinu.
Za vasu informaciju onaje na celu po stopi u evropi ,ali zato je i na celu po pokrivacu socijalnih usluga, nezaposlenosti , osobe sa hendikapom , penzije i ...Svi gitelji koji zive na teritoriji placaju porez drzavni na zaradu, porez na firmu (ako poseduju) pdv ,drzavni porez za imovinu, boravicne takse (opstini)tehknicki je teze izloziti ovde ko i kako podleze porezu, mali je broj koji misle da mogu da se prosvercuju.ustanove za ta pitanja su vrlo strogi.

Tarkvinije

pre 11 godina

Hahaha, kakav tekst...

Kada treba da se proda stan onda je realna trzisna cena 2000 eur/m2, a kada treba da se plati porez onda je - 6.192.000 dinara/112 = 55285 eur / 51,60 m2 = 1071 eur/m2 - mnogo.

Pa nece to tako, cenjeni vlasnici nekretnina... Kada posedujes vrednu imovinu placas i visok iznos na ime poreza...

Bgd

pre 11 godina

Ima tu još nelogičnosti: na primer, po kojoj logici isti porez plaćaju vlasnik stana koji je kupio stan za gotovinu i vlasnik koji ga je kupio na kredit? Govorim o dva identična stana, po lokaciji i površini.

Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500% !

pre 11 godina

Sto puta sam cuo da svako treba da placa porez prema svojim mogucnostima. Kvadratura stana i njegovo mesto nemaju veze sa sa necijim ekonomskim mogucnostima. Neko je stan nasledio, neko ga je kupio pa ostao bez posla. Ukupan novcani prihod domacinstva je jedino merilo koliki porez bi neko trebao da placa. A da neko mora da, zbog Dijane Dragutinovic, proda svoj stan i odseli se u Tunguziju je veoma bezobrazno.

Dusan

pre 11 godina

Dajte bre dokle sa ovim povrsnim i hejterskim tekstovima, pa i prema ovom obracunu na koji se pozivaju cena ovog stana je manje od 1.100 evra po kvadratu. Kako se na NBG stanovi ove velicine prodaju uglavnom za vise od 1.100 e/m2 ne vidim sta ne valja u ovoj kalkulaciji. Mozda je trebalo da pisu kako je 2006 porez bio dosta nizi nego sto je trebao da bude, sada bar donekle odrazava vrednost stana.
Dajte, neka pocnu vise ovi bajni strucnjaci da se potpisuju u svojim tekstovima koji su na nivou 3 razreda skole.

back to earth

pre 11 godina

'prosečna cena kvadrata u Beogradu u 2012. pala na oko 1200e po kvadratu..'?!!

Je l' ovo iz Mikijevog Zabavnika tekst,na Njuz net mi ne liči,oni su bar duhoviti.

Miksha

pre 11 godina

Ništa čudno tu nema: car(država) je go i mora da se uzima gde god može. Zato ide i ponovo pritisak da se legalizuju objekti. Međutim, lično znam za ljude u Kaluđerici kojima ne pada na pamet da legalizuju kuću. Njihov komšija legalizovao i stiže mu 300 evra porez. Sad više niko u tom kraju ne razmišlja da to uradi, taman da bude besplatna legalizacija. Daleko od toga da branim ljude koji su nelegalno zidali, ali naša država je nezasita. A može još mnogo da uzme jer mi to dopuštamo. Nigde u regionu ne postoji ovako visok porez na imovinu, a pogotovo na nekretninu u kojoj se živi. Ja sam pitao službenika Poreske uprave Stari grad da li je bogat čovek koji sa ženom i detetom živi u 50m2 na Terazijama? To je 16,67 m2 po osobi! Naša država smatra da je bogat i da ga treba drati. A ako neka firma poseduje isti takav stan, na istoj lokaciji, iznos poreza koji plaća je nula jer se porez određuje na osnovu knjigovodstvene vrednosti koju svaka firma može da "frizira"...

Aca

pre 11 godina

Zašto se ne ukine porez na nekretnine?
Neka plaća onaj ko ima veći stan od 100 m2, ili kuću veću od 150 m2, a ne sirotinja u 60 m2. U 80% država Evrope, ne plaća se porez ako imaš stan manji od 100 m2. Ovaj porez je čista pljačka.

Sinko

pre 11 godina

@po kojoj logici isti porez plaćaju vlasnik stana koji je kupio stan za gotovinu i vlasnik koji ga je kupio na kredit?

--porez se placa ne vlasnistvo a ne na nacin sticanja, stan je pravno vas iako je pod hipotekom pa morate platiti ceo porez, ako vam ga banka oduzme necete vise ni placati porez i to je to.
Ono sto ovde bode oci je to da drzava naduvava vrednosti nekretnina mesto da uradi ono sto je neophodno, a to je da poveca proesku stopu na 1-1.5%, a smanji porez na plate. Za obicnog gradjanina bilo bi isto, a bogatasi bi morali da plate vise. Takodjer bi neki broj kvadrata zavisno od broja clanova domacinstava trebao biti oslobodjen poreza, npr. standard UN-a je 15m kvadratnih po clanu domacinstva.

View

pre 11 godina

U Francuskoj ovaj porez plaćaju samo građani čije nekretnine vrede oko milion evra, a stope iznose od 0,55% do 1,8%. U nekim zemljama EU (Grčka, Irska, Italija, Litvanija, Portugal) građani ne plaćaju porez na nekretnine za stanove i kuće u kojima žive. U Grčkoj se za "dodatni stan" od 50 kvadrata plaća godišnji porez od 200 evra. Slovenija ima porez na imovinu samo za vlasnike čija nekretnina vredi preko milion evra.

Visoke stope poreza na nekretnine imaju samo SAD, ali tamo nema PDV-a.

Jedan hrvatski analitičar je porez na nekretnine nazvao: "moratorijum na privatno vlasništvo". U prevodu: porez na nekretnine ima sve odlike kao da vam je vaša nekretnina pod doživotnom državnom hipotekom. Kao da ste u doživotnom kreditu.

Onako uzgred, po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija svakom osuđenom za neko krivično delo P.R.I.P.A.D.A. četiri kvadratna metra prostora.

Fibonacci

pre 11 godina

Meni je ovde osnovni problem sto, iako sam vlasnik (manje) nekretnine, u kojoj i zivim, osecam se kao podstanar, tj. rob.
Taman i da je 1 dinar godisnje porez, ako ga ne platis, nakon odredjene ''procedure'' doci ce ti baja u plavom sa pistoljem.
A sta ako nemas posao ni primanja? Ne mozes imati ni krov nad glavom?
Recite mi kako se to razlikuje od reketiranja, tj. organizovanog kriminala...WE ARE THE 98%

BOTA

pre 11 godina

Tacno je da je nerealan.Imam stan u jednom gradu u unutrasnjosti,cija je velicina 60 kvadrata.Stan je u potkrovlju igraden je u tavanskom delu zgrade, pre 15 godina.60 posto su stari zidovi,ima kosina,i drvenih konstrukcija.Placam porez po resenju 5300 dinara, a vlasnik stana od 90 kvadrata sprat nize od mene placa 2000 dinara.Pitam u poreskoj upravi zasto je to tako, oni kazu da je moj stan nova gradnja.Kazu mi zali se.Pitam ih da li neko po zalbi izlazi da vidi kakav je stan,oni kazu da takve sluzbe nemaju.Ja im kazem da je to isto kao zali se ocu sto ti .... majku.Takva je nasa drzava, vazno im je da ogali ovaj siromasni narod.

nišliski mohikanac

pre 11 godina

Prvo treba da se nekretnine izlistaju po vlasniku,a ne pojedinacno.
Onda se vidi koliko vredi svaki vlasnik,pa onda poreska stopa.
Ko zivi u nekretnini treba da placa simbolican iznos,a ko drzi praznu nekretninu da plati vise.
Porez treba da placaju i investitori recimo pet godina od dobijanja dozvole za gradnju,a ne ovako da drze ne prodate godinama bez troskova.
Sve sem 50 opstina u Srbiji treba osloboditi,samo BG,NS,NIS,KG,Kopaonik,Zlatibor i slicno treba da placaju.

Aca

pre 11 godina

Dok svi mi, "majmuni" plaćamo porez država će da uzima sve više i više. Kad mi "majmuni" prestanemo" svi da plaćamo, država će odustati. Stvar je jednostavna. Ovde ljudi ne cene svoj novac, kad država traži mi plaćamo. Dokle? Naravno nisam mislio da smo mi majmuni, samo tako pomalo ispada.

tanja

pre 11 godina

Sto puta sam cuo da svako treba da placa porez prema svojim mogucnostima. Kvadratura stana i njegovo mesto nemaju veze sa sa necijim ekonomskim mogucnostima. Neko je stan nasledio, neko ga je kupio pa ostao bez posla. Ukupan novcani prihod domacinstva je jedino merilo koliki porez bi neko trebao da placa. A da neko mora da, zbog Dijane Dragutinovic, proda svoj stan i odseli se u Tunguziju je veoma bezobrazno.
(Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500% !, 4. februar 2013 14:44)

Tačno, u suprotnom dobijamo Moskvu.
Dok ne omoguće ljudima da zarade za porez, ne mogu ni da ga potražuju.

Uros

pre 11 godina

@Povecanje poreza na imvini u periodu 2007-2011 pet puta ! 500%
Ne nego treba napraviti takav sistem da poseduješ prema mogučnostima, a da moraš da prodaš ono što za šta ne možeš da ispunjavaš obaveze. Jer ako bi platio po mogučnostima, neko drugi bi morao da plati za tebe.

Šta bi bilo kad bi svi rekli ne mogu da platim ili bi onaj koji radi rekao, što bi ja bio budala da radim za druge, pa i on prestane da radi?

Sarastro

pre 11 godina

"...da neko od nadležnih ume da objasni način na koji se dolazi do ukupne tržišne vrednosti nekretnine...

Vrlo jednostavno: odrape koliko im se može i koliko smatraju da im treba. Ne mislite valjda da se neko stvarno smara sa statističkim podacima? Ova država živi od pljačke svojih građana i jedina politika joj je da drpi što više može i gde god može.

Na primer, ja ne vidim logiku zašto bih morao da svake godine plaćam porez za stan u kojem živim? Od tog stana ne ubirem nikakav prihod i nije na prodaju, dakle, tržišno je potpuno bezvredan. Državi sam platio porez kad sam ga kupio. Zašto moram da i dalje plaćam? Stan nije luksuzni automobili, ni skup nakit, ni bilo šta drugo što bi se MOŽDA moglo smatrati luksuzom vrednim oporezivanja.
Da li je imati vlastiti stan u ovoj državi nekakav luksuz za bogate, pa je i država smatrala za potrebno da od od nas "bogataša" otima, u korist siromašnih, naravno?
Nisam znao da sam bogataš, ali ako jesam, onda sam nezaposlen bogataš...

mikin

pre 11 godina

"Porez na imovinu plaća se kvartalno, a poreski obveznici su dužni da plaćaju isti iznos kao i prethodne godine dok ne dobiju novo poresko rešenje."
----------------------------
Ne ulazeci u svu problematiku oko utvrdjivanja visine poreza, zanemarivanja realnog stanja na trzistu nekretnina, zanemarivanju opsteg stanja i standarda nacije, zakljucujem sledece: iz gore citiranog pasusa vidljivo je koliko drzava nastoji da svojim sto nejasnijim, komplikovanijim i mutnijim stavom dovede podanike u situaciju da upadnu u mrezu drzavnog-poreskog sistema i iz nje izadju sa sto vise stete (citaj koristi po drzavu).
Tolike godine se porez na imovinu placa po OVAKVOM modelu. Drzavi ne pada na pamet da svojim podanicima UNAPRED za odredjenu godinu dostavi TACAN iznos poreza koji treba platiti. NE. Mi kao podanici NEMAMO nikakvo pravo kasnjenja kada je u pitanju porez. A drzavni poreski aparat, koji zivi od nas ZLOUPOTREBLJAVA to pravo i decenijama kasni u necemu sto bi trebalo biti uradjeno unapred i dostavljeno obveznicima poreza na vreme.
Ovakvim ponasanjem poreski organi (citaj drzava) stvara dodatnu entropiju u kojoj lihvarske kamate na kasnjenje donose poprilicnu zaradu mimo planiranog. U uredjenim drzavama svaki porezni obveznik zna (u napred - na vreme) kolike su mu obaveze i dinamiku kojom mora platiti. Nema NAKNADNOG obracuna kroz godinu i vise dana.

samo tetki da odnesem lek

pre 11 godina

i kao slag na ceo tekst dodati i da su (od jutros) poceli da upadaju u kuce da proveravaju da li se poklapaju kvadrati u resenju sa stvarnim stanjem (lokacija zvezdara)! srecom sarplaninac je bio nepremostiva prepreka pa su odustali od nasilnog upada jer ulazak u dvoriste a zatim i u kucu i pored interfona i zvona se ne moze drugacije nazvati! a sledeci put nece ni toliko uspeti bez legitimacije i nekog naloga koji im dozvoljava ulazak u kucu ne sto imam sta da krijem vec da se nauce redu i pristojnosti prema onima koji im stavljaju platu u dzep!

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

No taxation without representation. Ja odgovorno tvrdim da niko, ali baš NIKO, ne predstavlja niti zastupa moje intrese u ovoj državi. Radim u privatnom sektoru i jedem hleb koji sam stvorim, ne otimam kao svi oni koji donose odluke drugima od usta. U državne medicinske ustanove ne ulazim jer mi bude lošije kad u njih uđem nego što mi je do tada bilo. Penziju, sad mi je već jasno, neću nikada videti. Pored toga mi država naplati porez od bruto dohodka. Pri svemu tome, ovoj lešini od države ni malo ne smeta da mi od plate svakog meseca uzima toliko da zasiti sa dva prosečna dohodka dvojicu svojih lezilebovića. Na sve to mi uzme još 20% na svaku prokletu stvar koju kupim. I to im je malo. Vlasnik sam stambenog objekta na koji mi naplaćuju porez svake godine, i to kao nagradu zato što plaćajući raznorazne takse, struju, vodu, komunalije...obezbeđujem još malo para za nekog njenog lezilebovića. Platio sam porez kad sam kupio zemljište, platio priključke, platio porez na građevinski materijal, plan, arhitektu...i opet mi naplaćuju zato što sam u jednom trenutku bio kreten da im prvi put platim. Plaćam porez na auto zbog kojeg imam privilegiju da plaćam servisera jer ga upropastih po jarugama koje naši licemeri nazivaju putevima...pa dokle bre više!? Ne treba mi puno, a neće ni biti preteško, da se spakujem sa kompletnom porodicom i dignem ruke od ovog žalosnog izgovora za državu, a ona neka nađe drugu budalu da finansira njene brljotine.

au

pre 11 godina

Пропустих..а колико је проценат наплаћеног пореза у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи? колико је то у парама?
Албанци су најпаметнији - никоме они порез не плаћају већ 100 година па није ни чудо што су богатији од државе...

nebitno

pre 11 godina

"nekako iz primera proizilazi zaključak da u Srbiji ipak ne postoji kriza, već upravo suprotno. Bez obzira na činjenicu da je Srbija na rubu bankrota, Srbija je procvetala sa stanjem na tržištu nekretnina."

Ja uopste ne kapiram ovaj tekst. Primer na koji se tekst poziva uopste nije dobro izabran za ono sto teskt tvrdi. A tekst je napisan kao da je ove godine skocio iznos poreza duplo u ondosu na "na primer 2008. godinu." A zapravo ono sto se vidi iz primera je da je ovom stanu porez tj. trzisna vrednost na osnovu koje se izracunava porez bitno skocio dva puta - jednom u 2008. sa 36 hiljadarki evra na 51 hiljadarku, i drugi put 2010. sa 51 na 60+ hiljada i od tada je ista, i pitanje je da li je i sada realna trzisna vrednost (ali to zavisi i od samog stana).Znaci stvarno ne razumem zasto je tekst napisan tako da ispada kao "eto kriza je, a kod nas vrednosti nekretnina rastu"?

branko

pre 4 godine

Gde ste videli da u francuskoj se neplaca porez na imovinu.
Za vasu informaciju onaje na celu po stopi u evropi ,ali zato je i na celu po pokrivacu socijalnih usluga, nezaposlenosti , osobe sa hendikapom , penzije i ...Svi gitelji koji zive na teritoriji placaju porez drzavni na zaradu, porez na firmu (ako poseduju) pdv ,drzavni porez za imovinu, boravicne takse (opstini)tehknicki je teze izloziti ovde ko i kako podleze porezu, mali je broj koji misle da mogu da se prosvercuju.ustanove za ta pitanja su vrlo strogi.