Utorak, 29.01.2013.

11:49

Četvorogodišnjak pobegao iz vrtića

Četvorogodišnji dečak pobegao je u petak iz vrtića "Petar Pan" u novosadskom naselju Detelinara. Niko od zaposlenih u vrtiću to nije primetio, piše Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

Èetvorogodišnjak pobegao iz vrtiæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Cica

pre 11 godina

Ja sam svakog petka bezala iz vrtica zbog "kifle s mravima" (kifle s makom, inace spremacica koja nam je servirala hranu bila je prestroga i vikala na decu sve dok ne pojedu sve iz tanjira) i poprilicno vremena je trebalo da me nateraju da progovorim zasto bezim petkom iz vrtica, kad je misterija resena ja sam petkom dobijala kiflu s dzemom :))

Milutin

pre 11 godina

Svetski standard je da jedna vaspitačica/vaspitač brine o 12-toro dece. Moja žena ima preko 30-toro u grupi! Možda bi trebalo da ih sve veže na kratko da ne bi pobegli?

mg

pre 11 godina

Desilo se sta se desilo,hvala bogu dete je dobro i mislim da vaspitacice treba kazniti ali ne "skidati glave". Kakav smo to narod, pa i te vaspitacice imaju porodice i ne rade taj posao rekreativno! Isto tako sam siguran da im se ovako nesto sigurno nece ponoviti.

kikile

pre 11 godina

Sa sest godina sam sam dolazio iz vrtica, sa sedam su me roditelji prvi i poslednji put pratili u skolu. Sa osam sam isao sam u skolu udaljenu kilometar i po. Jednom sam samo zaboravio jaknu u vrticu i to je bilo sve. Naravno da niko nije pravio problem oko svega ovoga, ipak je to bio pocetak osamdesetih

alea

pre 11 godina

Nazalost,nema svaki drzavni vrtic cuvara,bar ne ovaj u koji ja vodim dete.Ali prinudjena sam zbog posla da ga tamo svakodnevno ostavljam i molim Boga da se nista ne desi dok boravi u istom.A situacija je jeziva:od skoro uvek odkljucanih ulaznih vrata,do celokupnog zaposlenog kolektiva koje dolazi u sedam i kasnije a radno vreme je od sest.Oni koji su dezurni ne mozete da ih "uhvatite" kako bi im predali dete jer su obuzeti jutarnjim kafenisanjem.I zale se na male plate-za istu radim u zdravstvu sa teskim pacijentima i moram biti na poslu u sedam...zemlja uzasa...

Ivan

pre 11 godina

Resenje je vrlo prosto. Kakve crne identifikacione kartice. Postave se jednostavno vrata na kojima je kvaka toliko visoka da je ni jedno dete ne moze dohvatiti. I naravno usput se svim roditeljima a i onima koji rade u vrticu skrene paznja, da vode racuna da dok ulaze i izlaze ne pustaju nijedno drugo dete bez svojih roditelja ni napolje a ni unutra.

mama

pre 11 godina

Licno sam prisustvovala slicnoj sceni u vrticu u Bgd, pre par godina.
Devojcicu je otac ostavio u vrticu, u "sigurnim rukama", seo u auto i otisao. Naisla sam u trenutku kada je dete istrcalo u tu sporednu ulicu gde se vrtic nalazi, placuci, i krenulo za kolima. Uvela sam devojcicu u vrtic u prostoriju gde su vaspitacice sedele i pile prvu jutarnju kafu. Nisu bile potresene kada sam ispricala sta se dogodilo. Izgleda da sam bila u shoku vise od njih...

adv

pre 11 godina

I ja sam sa 4 godine, bez icijeg znanja, otisao iz vrtica 1987, jer nisam hteo da spavam popodne, a ni da cekam dedu da dodje po mene. Takodje, razdaljina izmedju vrtica i kuce je bila oko 2 km.

Ne secam se da sam dospeo u novine!

Sta je sve danas vest, sacuvaj me boze!

pera zdera

pre 11 godina

(Gaga, 29. januar 2013 12:53) Uze mi rec iz usta. U nasem vrticu u Kanadi vrata se mogu otvoriti samo uz sifru koji roditelji dobiju na pocetku godine (menja se dva puta godisnje). Kancelarije direktorke i sekretarice vrtica gledaju na ulaz tako da imamo "cuvare". Neretko mi se desilo da sam morao da zvonim jer obicno zena skuplja klince i ja zaboravim sifru. Jos jedna stvar koja je STRASNA za sve ljude koji su navikli na stari nacin rada: ovde se i skole zakljucavaju u 8:00 i ne otkljucavaju uopste (ne racunajuci odmore) do 3:30. Kada sam objasnjavao kolegi iz Norveske kako smo mi bezali iz skole kao klinci, razgovor je tekao ovako:
"ma da, bezali smo povremeno, posebno pri kraju dana"
"kako ste to bezali"
"pa ono, izadjes iz skole..."
"kako izadjes?"
"pa na vrata"
"kako kad su zakljucana?"
"zakljucana?" (moj teleci izraz lica)
"kod vas ne zakljucavaju vrata od skole???" (razrogacene oci i zaprepasten izraz)

vorda

pre 11 godina

Sledeća vest -->

Bejbi haker napravio ID kartice i otisao sa drustvom van istog. Nasli ih u kladionici sa buntom "taze" novca, niko ne zna da objasni (mozda taj grgurevic suruje sa klincima), pa ni oni sami, odakle im novac....

U zemlji ludilo, u inostranstvu nista novo.

Idemo na sport!

uko

pre 11 godina

Mukica mala, potpuno mi je jasno zasto je pobegao.
I molim vas vidim da niko nije postavio sebi i drugima pitanje ZASTO je dete pobeglo, svi mislite KAKO se to desilo.
I moje dete je sa tri godine pobeglo vaspitacicam iz vrtica na neki nacin. Izveli su ih napolje u ogradjeno dvoriste i on se iskrao i usao u zgradu i tu se negde sakrio. Nasli su ga posle sat vremena. Vaspitace su se apsolutno prestravile od tog dogadjaja i vise nazalost ne izvode tako malu decu napolje.
Ja se zaista ne ljutim na njih sto im se iskrao, ni na moje dete. On je ovim pokazao da je pametniji od njih.
Ali posle ovog dogadjaja, morala sam da 'razgovaram' sa sinom i da mu 'objasnim' da nije u redu bezati i tako to. I moram vam priznati, jedino na koga sam ljuta, je na sebe samu zbog tog razgovora u koji ne verujem. Bas naprotiv, mislim da treba da ga naucim da ako mu nije dobro, nadje nacina da pobegne iz te situacije.
A sto se tice ovog decaka i on je pokaozao roditeljima da ume sam da dodje do kuci iako mi mislimo da nije tako i iako mnogi od nas/vas predlazu da se uvedu kamere, kvake, bodljikava zica...
Nekoj deci je u vrticima grozno, zatvoreni su kao u zatvoru, sa nekim vaspitacicama koje ih uopste ne vole izistinski.
Ovaj decak je hrabar i pametan.

Xyz

pre 11 godina

Gospodine Grgurevicu !
A jeste razmatrali i radove na toj ogradi jer i u toku pauze na otvorenom deca mogu da se provuku a bome i sa one druge strane da se svako uvuce ; kerovi, dileri etc.
Drugo ; osim majke ili oca ako neko drugi tog dana preuzima dete treba da se iskomunicira ujutru prilikom ostavljanja deteta i da se napise ko ce doci a i da pokaze svoj dokument .

Te Kvondo

pre 11 godina

Sećam se kao da je juče bilo. Isto sam učinio sa isto toliko godina. Sačekao sam u žbunu kod ograde, da svi udju na ručak i, pošto je bila niska ograda, preskočio je. Trebalo mi je jedno 20 minuta do kuće. Primetili su skoro odmah, ali dovoljno da odmaknem. Naravno panika, da ne dužim dalje. Ja sam sve to lepo isplanirao. Čekao sam idealan trenutak. Ne budite oštri prema drugim ljudima, ovo je neočekivano. Inače razlog je bio kupus za ručak, a to sam mrzeo.

DS

pre 11 godina

Nije dečak već Devojčica i ima tri godine a ne četiri! U ogradi nema rupa, već je dete u tom metežu koji počinje oko 14h kad roditelji (koji bi trebalo da su na poslu jer im deca zato i idu u vrtiće jer nema ko da ih čuva) uzimaju decu iz vrtića, mala je kulturno izašla obukla se i izašla kroz vrata i otvorenu kapiju na dvorištu vrtića.
Naravno da je VASPITAČICA kriva 200% i naravno da je treba sankcionisati!!! Moje dete ide u taj vrtić u tu grupu.

bato

pre 11 godina

Ljudi ja zivim u Austriji tamo je na 12 dece 3 vaspitacice.A ovde na njih 20-30 samo jedna.
Koja btw prima neku bizernu platu.Mada to im ne daje za pravo da ne nadgledaju decu.Vec sta rade.Kada su deca napolju u isto vreme i vaspitacice su na pus pauzi.Sto je ne primereno.
Sa druge strane mozda gresim ali kako mi pricaju ljudi...u vrticu je sve manje dece zbog prehlade i virusa.Bili smo mi u vrticu kao deca ali bre ovo je u smislu 7dana deca idu u vrtic ostali mesec ne.Sto manje dece,manje cuvanja,manje hrane..a mora da se placa mesecno.
Pa onda dobro razmislite sta se tu dogadja..

Večita tema

pre 11 godina

Slično je uradio moj drug kad je imao isto toliko godina. Uz razliku što se to dogodilo pre oko 4 decenije, a mediji tada nisu bili baš toliko revnosni kao danas. Epilog je bio da ga roditelji više nisu ni slali u vrtić. Na ovu temu krajem 1950-ih snimljen je i domaći film.

mamadvojedeceuvrticu

pre 11 godina

Tuzba ko kuća!! Od spremačice do "gospodina" direktora!! Sramota. Imam dvoje dece u vrtiću, ne dao im Bog da se to desi!!!

anon

pre 11 godina

Najpre hvala bogu da je dete dobro. A onda se treba zapitati da li je osoba odgovorna za dete uopste za taj posao? Koliko joj treba vremena da primeti da deteta nema, kad je ono samo obuklo jaknu, izaslo iz vrtica, proslo kapiju, otislo kuci, pa cak su i roditelji dosli a vaspitacica jos nista "ne sluti"
I evo klasicnog linca kompletnog osoblja zbog greske jednog ili dva radnika. Da, greske se desavaju, i mislim da osobi kojoj se ovo desilo ni na kraj pameti nije bilo da se ovako nesto moze desiti niti sumnjam da je ovako nesto htela ali recite mi kako spremacica ili bilo ko drugi ko nije zaduzen za dete moze biti odgovoran za to?

2001

pre 11 godina

Mnogo jednostavije i jeftinije rešenje za to je kao što je uradjeno u našem obdaništu. Kvaka je nameštena toliko visoko da mala deca ne mogu da je dohvate a ovim starijim treba malo više snage jer je tako naštelovana.
I nikakav problem.
A drugo, ovoga je bilo u naše vreme. Pa šta ako izašao. Došlo detetu.
Ali zašto odmah sve na vaspitačice. Ona ih ima najmanje 20, a dete reklo ide u toalet, jer moraju da se jave. U medjuvremenu se predomislio i otišao kući, jer je blizu.
Ja bih pitala gde je obezbedjenje. Jer njihov jedini posao je da stoji pored vrata, dok se vaspitačica bavi sa njih min 20.
I mislim da se mnogo, mnogo, mnogo više nego što bi trebalo, diže prašina oko nekih stvari.
I na kraju to dete ne bi izašlo da ne zna šta radi.

dejan marelli

pre 11 godina

Kao dete nekoliko puta sam "bežao" iz vrtića jer sam stanovao jako blizu istog! Ali to se sve dešavalo davnih sedamdesetih godina kad nije bilo ni interneta ni b92 pa to niko nije preneo pod "oznakom hitno"... ne morate baš od svega da pravite vest!

barCG

pre 11 godina

Nije mi jasno kako ce da uticu ID kartice na rupi u ogradi. Ljudski faktor je najvazniji u ovoj prici. U vrticu u kom su isla moja djeca, nije bilo niti ima ID kartica i niko osim roditelja nije mogao da odvede dijete iz vrtica.Neka se gospodin Direktor mane tehnologije i neka malo vise obrati paznju na zaposlene.

srki cacak

pre 11 godina

ja sam pet puta bezao iz vrtica dvaput su me hvatali a ostale pute stizao kuci. I jos moj vrtic je biio udaljen 2km od kuce. Pricaju mi matori kad me pitaju kako preedjem ulicu ja kazem,pogledem levo i desno i ako nema kola ja pretrcim. Ogradu visine od metra sam preskako niko nije verovo.. Jel vidis sta zna detee od 4god. I normalno kad me nadju kuci uvek batine

XLav

pre 11 godina

Pod hitno otkaz odgovornom vaspitacu ili vaspitacima u cijem terminu je dete izaslo van vrtica. A roditeljima savetujem da napisu debelu privatnu tuzbu protiv vrtica i traze velike pare za izlaganje deteta opasnosti i pretrpljen strah. Sreca da dete nije nastradalo!

iii

pre 11 godina

Kakav divan izgovor da se izmuzu pare iz budzeta na sistem za identifikacione kartice, a video nadzor su vec kupili vidim... ne znam samo kako smo svi mi preziveli u vrticu bez video nadzora i identifikacionih kartica? A da, verovatno zato sto su zaposleni tada morali da rade svoj posao?

O mom begu mediji nisu izveštavali....

pre 11 godina

Ahahaha, kakva vest!
Pa i ja sam to kao mala uradila, ali su me uhvatili i vratili nazad kad sam već bila na pola puta do kuće.

Opasno je jedino ako izlazi na put gde idu automobili, ali klincu je kuća bila maltene vrata do...

Marko Cvetkovic

pre 11 godina

Identicna situacija se dogodila pre godinu dana u jednom beogradksom vrticu i tom prilikom je otpustena vaspitacica, ali sa rukovodstvom nije bilo nista. Tek po iniciattivi roditelja, uvedena je sigurnosna brava koja onemogucava izlazak bilo koga bez protiska na dugme, koje je tako psotavljeno da deca ne mogu da ga dohvate.
U sustini se ovakve stvari dogadjaju dovoljno cesto da bi se neko trebao prizvati pameti. Takodje, pored vaspitaca, celokupno rukovodstvo je odgovorno jer po meni ne bi smeli da se zanemare drugi sigurnosni aspketi poput nadzora, brava, ograda i slicno.

Sanja

pre 11 godina

A zasto je pobegao to nikog ne zanima? Mora da mu je bilo mnogo lepo u vrticu...
(Tanja, 29. januar 2013 13:00)

Pa da, niko to ne pita. Iz iskustva mog deteta i promene 3 zabavišta znam da velika većina vaspitača previše provodi vremena ispijajući kafe, dok se klinci sami "paze". Sigurno ću zbog ovog dobiti verbalne napade onih koji brane svoju profesiju, ali ni u školi nije bolje. Učiteljice su više na hodnicima nego u učionicama. Samo se upute na temu koja se obrađuje, ostavi se da to kući odradi roditelj i svakih par dana daju kontrolne.

Školstvo je odavno u raspadu i niko ništa ne preduzima, nego šalju inspekcije koje tri dana vršljaju školama i svako može od 300 dana tri dana da odradi kako bi trebalo da radi.

Dragiša Djukić

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...
(Nikola, 29. januar 2013 12:29)

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.
(Petar Pecikoza, 29. januar 2013 12:21)

tako sto ce svi ulazi/izlazi biti zakljucani, a moci ce da se otvore/otkljucaju samo koriscenjem kartice. vrlo jednostavno.
(lemi, 29. januar 2013 12:52)

Lemi, DETE SE PROVUKLO KROZ OGRADU!!!

roditelj

pre 11 godina

Identifikacione kartice? Koliko posto može na njima? ;)
Kartice su glupost u ovom slučaju.
Bolje bi bilo da popravi ogradu da ne može da prođe dete. (A ni psi spolja).
A vrata da se zaključavaju. Npr visokom rezom (brza evakuacija), koju dete nemože da dohvati.
I DA VASPITAČICE NADGLEDAJU DECU!

Milan

pre 11 godina

Klinci su stvarno carevi, obukao se on lepo on da ne nazebe pa pravac kuci. Svaka ti cast majstore i neka te Bog cuva.

A budalama od zaposlenih u vrticu treba ne samo oduzeti posao nego i dozvolu za rad sa decom. Nije dovoljno sto nam vlada bela kuga nego i ovo sto imamo ne cuvamo.

Банана држава, банана власт, банана народ, а&

pre 11 godina

Ово је ситуација која потврђује оно што годинама причам, као родитељ троје малолетне деце: сигурносне камере никога не могу да заштите. Децу може да заштити чувар, а камера само може да сними догађај и да демотивише одређени број психопата од тога да направе неку глупост у школи, вртићу, или на било ком другом месту на земаљској кугли. Шта у овој ситуацији значи то да је сигурносна камера снимила догађај? Да ли би то родитељима била утеха да је четворогодишње дете изашло на коловоз?

Inzenjer

pre 11 godina

@Petar Pecikoza,

pa kartica ce valjda zakljucavati/otkljucavati vrata, pa malac nece moci da prodje kroz njih. meni skroz logicno deluje resenje iz vise razloga:

- gos'n grgurevic ce moci da se hvali na televiziji kako obdaniste koristi visoku tehnologiju
- lakse je uvesti elektronsko zatvaranje vrata nego birati strucne, odgovorne i prisutne vaspitacice koje ne otvaraju FB u radno vreme
- bozezdravlja ce da uleti i koji % od firme kojoj se na postenom tenderu dodeli uvodjenje sistema

a kad posle ovaj isti klinac preskoci ogradu uz pomoc stolice, morace se instalirati struja u istu, pa eto novih gedzeta i %

jelena

pre 11 godina

Samoinicijativni odlazak dece iz vrtica se desava i u drugim vrticima, npr u Krusevackom vrticu Leptiric, pre 4 godine je troje dece otislo samo u grad,tj lokal jednog od roditelja te odbegle dece,sa namerom da jedu pljeskavice. Poprilicno su pesacili i prelazili ulice do tamo. Vratio ih je otac tog decaka, i roditelji nisu burnije reagovali, niko nije kaznjen, na svu srecu se nije ponovilo. Ova setnja nase decice je tog puta prosla nekaznjeno po osoblje vrtica , a bez posledica, na svu srecu po malisane.
Bog ih je sacuvao..

anii

pre 11 godina

njemu je ocigledno bilo toliko "dobro" u tom vrticu da se lepo pokupio kuci...a vaspitacice toliko "dobro" rade svoj posao da nijedna nije primetila da nema deteta!!!! UZAS!

sosa

pre 11 godina

Bekstvo iz Shoshenka.
Pa da li je ovaj upravnik normalan. Nesposobnjakoviciima je najlakse da uvedu kartice i od obdanista napravi zatvor.
Na decu treba da seobraca paznja, a ne dasu vezana na lancu dok ih ne pokupe roditelji.

S

pre 11 godina

Vidim da je gospodin direktor odmah pronašao neke kartice, na kojima če se verovatno ugraditi koliko prilike dozvole. I to kartice za zaposlene i roditelje koje će sprečiti da neko pokupi dete i da dete pobegne. A ako po dete dođe mlađi brat ili sestra, stric, baka, deka... Hoće li svi oni imati kartice? Šta reći... Bolje da je ćutao, sagnuo glavu i rekao da su mu zapolseni bili neodgovorni, a i on sa njima.

Petar Pecikoza

pre 11 godina

"Grgurević planira da uvede identifikacione kartice za zaposlene i roditelje. Na taj način bi se, kako kaže, sprečilo da bilo ko pokupi dete ili da dete pobegne iz vrtića."

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.

Gaga

pre 11 godina

Vrata vrtica u normalin zemljama se zakljucavaju nakon vremena odredjenog za dolazak dece,nakon toga u vrtic se moze uci kada se pozvoni i kada osoba zaduzena za to otkljuca vrata!!!!!!! Ali ovo nije NORMALNA ZEMLJA!!!!

Nikola

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...

lemi

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...
(Nikola, 29. januar 2013 12:29)

ne lupetaj.

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.
(Petar Pecikoza, 29. januar 2013 12:21)

tako sto ce svi ulazi/izlazi biti zakljucani, a moci ce da se otvore/otkljucaju samo koriscenjem kartice. vrlo jednostavno.

Petar Pecikoza

pre 11 godina

"Grgurević planira da uvede identifikacione kartice za zaposlene i roditelje. Na taj način bi se, kako kaže, sprečilo da bilo ko pokupi dete ili da dete pobegne iz vrtića."

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.

roditelj

pre 11 godina

Identifikacione kartice? Koliko posto može na njima? ;)
Kartice su glupost u ovom slučaju.
Bolje bi bilo da popravi ogradu da ne može da prođe dete. (A ni psi spolja).
A vrata da se zaključavaju. Npr visokom rezom (brza evakuacija), koju dete nemože da dohvati.
I DA VASPITAČICE NADGLEDAJU DECU!

Nikola

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...

Банана држава, банана власт, банана народ, а&

pre 11 godina

Ово је ситуација која потврђује оно што годинама причам, као родитељ троје малолетне деце: сигурносне камере никога не могу да заштите. Децу може да заштити чувар, а камера само може да сними догађај и да демотивише одређени број психопата од тога да направе неку глупост у школи, вртићу, или на било ком другом месту на земаљској кугли. Шта у овој ситуацији значи то да је сигурносна камера снимила догађај? Да ли би то родитељима била утеха да је четворогодишње дете изашло на коловоз?

anii

pre 11 godina

njemu je ocigledno bilo toliko "dobro" u tom vrticu da se lepo pokupio kuci...a vaspitacice toliko "dobro" rade svoj posao da nijedna nije primetila da nema deteta!!!! UZAS!

sosa

pre 11 godina

Bekstvo iz Shoshenka.
Pa da li je ovaj upravnik normalan. Nesposobnjakoviciima je najlakse da uvedu kartice i od obdanista napravi zatvor.
Na decu treba da seobraca paznja, a ne dasu vezana na lancu dok ih ne pokupe roditelji.

Milan

pre 11 godina

Klinci su stvarno carevi, obukao se on lepo on da ne nazebe pa pravac kuci. Svaka ti cast majstore i neka te Bog cuva.

A budalama od zaposlenih u vrticu treba ne samo oduzeti posao nego i dozvolu za rad sa decom. Nije dovoljno sto nam vlada bela kuga nego i ovo sto imamo ne cuvamo.

Gaga

pre 11 godina

Vrata vrtica u normalin zemljama se zakljucavaju nakon vremena odredjenog za dolazak dece,nakon toga u vrtic se moze uci kada se pozvoni i kada osoba zaduzena za to otkljuca vrata!!!!!!! Ali ovo nije NORMALNA ZEMLJA!!!!

Inzenjer

pre 11 godina

@Petar Pecikoza,

pa kartica ce valjda zakljucavati/otkljucavati vrata, pa malac nece moci da prodje kroz njih. meni skroz logicno deluje resenje iz vise razloga:

- gos'n grgurevic ce moci da se hvali na televiziji kako obdaniste koristi visoku tehnologiju
- lakse je uvesti elektronsko zatvaranje vrata nego birati strucne, odgovorne i prisutne vaspitacice koje ne otvaraju FB u radno vreme
- bozezdravlja ce da uleti i koji % od firme kojoj se na postenom tenderu dodeli uvodjenje sistema

a kad posle ovaj isti klinac preskoci ogradu uz pomoc stolice, morace se instalirati struja u istu, pa eto novih gedzeta i %

Te Kvondo

pre 11 godina

Sećam se kao da je juče bilo. Isto sam učinio sa isto toliko godina. Sačekao sam u žbunu kod ograde, da svi udju na ručak i, pošto je bila niska ograda, preskočio je. Trebalo mi je jedno 20 minuta do kuće. Primetili su skoro odmah, ali dovoljno da odmaknem. Naravno panika, da ne dužim dalje. Ja sam sve to lepo isplanirao. Čekao sam idealan trenutak. Ne budite oštri prema drugim ljudima, ovo je neočekivano. Inače razlog je bio kupus za ručak, a to sam mrzeo.

S

pre 11 godina

Vidim da je gospodin direktor odmah pronašao neke kartice, na kojima če se verovatno ugraditi koliko prilike dozvole. I to kartice za zaposlene i roditelje koje će sprečiti da neko pokupi dete i da dete pobegne. A ako po dete dođe mlađi brat ili sestra, stric, baka, deka... Hoće li svi oni imati kartice? Šta reći... Bolje da je ćutao, sagnuo glavu i rekao da su mu zapolseni bili neodgovorni, a i on sa njima.

DS

pre 11 godina

Nije dečak već Devojčica i ima tri godine a ne četiri! U ogradi nema rupa, već je dete u tom metežu koji počinje oko 14h kad roditelji (koji bi trebalo da su na poslu jer im deca zato i idu u vrtiće jer nema ko da ih čuva) uzimaju decu iz vrtića, mala je kulturno izašla obukla se i izašla kroz vrata i otvorenu kapiju na dvorištu vrtića.
Naravno da je VASPITAČICA kriva 200% i naravno da je treba sankcionisati!!! Moje dete ide u taj vrtić u tu grupu.

2001

pre 11 godina

Mnogo jednostavije i jeftinije rešenje za to je kao što je uradjeno u našem obdaništu. Kvaka je nameštena toliko visoko da mala deca ne mogu da je dohvate a ovim starijim treba malo više snage jer je tako naštelovana.
I nikakav problem.
A drugo, ovoga je bilo u naše vreme. Pa šta ako izašao. Došlo detetu.
Ali zašto odmah sve na vaspitačice. Ona ih ima najmanje 20, a dete reklo ide u toalet, jer moraju da se jave. U medjuvremenu se predomislio i otišao kući, jer je blizu.
Ja bih pitala gde je obezbedjenje. Jer njihov jedini posao je da stoji pored vrata, dok se vaspitačica bavi sa njih min 20.
I mislim da se mnogo, mnogo, mnogo više nego što bi trebalo, diže prašina oko nekih stvari.
I na kraju to dete ne bi izašlo da ne zna šta radi.

srki cacak

pre 11 godina

ja sam pet puta bezao iz vrtica dvaput su me hvatali a ostale pute stizao kuci. I jos moj vrtic je biio udaljen 2km od kuce. Pricaju mi matori kad me pitaju kako preedjem ulicu ja kazem,pogledem levo i desno i ako nema kola ja pretrcim. Ogradu visine od metra sam preskako niko nije verovo.. Jel vidis sta zna detee od 4god. I normalno kad me nadju kuci uvek batine

XLav

pre 11 godina

Pod hitno otkaz odgovornom vaspitacu ili vaspitacima u cijem terminu je dete izaslo van vrtica. A roditeljima savetujem da napisu debelu privatnu tuzbu protiv vrtica i traze velike pare za izlaganje deteta opasnosti i pretrpljen strah. Sreca da dete nije nastradalo!

dejan marelli

pre 11 godina

Kao dete nekoliko puta sam "bežao" iz vrtića jer sam stanovao jako blizu istog! Ali to se sve dešavalo davnih sedamdesetih godina kad nije bilo ni interneta ni b92 pa to niko nije preneo pod "oznakom hitno"... ne morate baš od svega da pravite vest!

jelena

pre 11 godina

Samoinicijativni odlazak dece iz vrtica se desava i u drugim vrticima, npr u Krusevackom vrticu Leptiric, pre 4 godine je troje dece otislo samo u grad,tj lokal jednog od roditelja te odbegle dece,sa namerom da jedu pljeskavice. Poprilicno su pesacili i prelazili ulice do tamo. Vratio ih je otac tog decaka, i roditelji nisu burnije reagovali, niko nije kaznjen, na svu srecu se nije ponovilo. Ova setnja nase decice je tog puta prosla nekaznjeno po osoblje vrtica , a bez posledica, na svu srecu po malisane.
Bog ih je sacuvao..

iii

pre 11 godina

Kakav divan izgovor da se izmuzu pare iz budzeta na sistem za identifikacione kartice, a video nadzor su vec kupili vidim... ne znam samo kako smo svi mi preziveli u vrticu bez video nadzora i identifikacionih kartica? A da, verovatno zato sto su zaposleni tada morali da rade svoj posao?

mama

pre 11 godina

Licno sam prisustvovala slicnoj sceni u vrticu u Bgd, pre par godina.
Devojcicu je otac ostavio u vrticu, u "sigurnim rukama", seo u auto i otisao. Naisla sam u trenutku kada je dete istrcalo u tu sporednu ulicu gde se vrtic nalazi, placuci, i krenulo za kolima. Uvela sam devojcicu u vrtic u prostoriju gde su vaspitacice sedele i pile prvu jutarnju kafu. Nisu bile potresene kada sam ispricala sta se dogodilo. Izgleda da sam bila u shoku vise od njih...

Sanja

pre 11 godina

A zasto je pobegao to nikog ne zanima? Mora da mu je bilo mnogo lepo u vrticu...
(Tanja, 29. januar 2013 13:00)

Pa da, niko to ne pita. Iz iskustva mog deteta i promene 3 zabavišta znam da velika većina vaspitača previše provodi vremena ispijajući kafe, dok se klinci sami "paze". Sigurno ću zbog ovog dobiti verbalne napade onih koji brane svoju profesiju, ali ni u školi nije bolje. Učiteljice su više na hodnicima nego u učionicama. Samo se upute na temu koja se obrađuje, ostavi se da to kući odradi roditelj i svakih par dana daju kontrolne.

Školstvo je odavno u raspadu i niko ništa ne preduzima, nego šalju inspekcije koje tri dana vršljaju školama i svako može od 300 dana tri dana da odradi kako bi trebalo da radi.

Dragiša Djukić

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...
(Nikola, 29. januar 2013 12:29)

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.
(Petar Pecikoza, 29. januar 2013 12:21)

tako sto ce svi ulazi/izlazi biti zakljucani, a moci ce da se otvore/otkljucaju samo koriscenjem kartice. vrlo jednostavno.
(lemi, 29. januar 2013 12:52)

Lemi, DETE SE PROVUKLO KROZ OGRADU!!!

adv

pre 11 godina

I ja sam sa 4 godine, bez icijeg znanja, otisao iz vrtica 1987, jer nisam hteo da spavam popodne, a ni da cekam dedu da dodje po mene. Takodje, razdaljina izmedju vrtica i kuce je bila oko 2 km.

Ne secam se da sam dospeo u novine!

Sta je sve danas vest, sacuvaj me boze!

Marko Cvetkovic

pre 11 godina

Identicna situacija se dogodila pre godinu dana u jednom beogradksom vrticu i tom prilikom je otpustena vaspitacica, ali sa rukovodstvom nije bilo nista. Tek po iniciattivi roditelja, uvedena je sigurnosna brava koja onemogucava izlazak bilo koga bez protiska na dugme, koje je tako psotavljeno da deca ne mogu da ga dohvate.
U sustini se ovakve stvari dogadjaju dovoljno cesto da bi se neko trebao prizvati pameti. Takodje, pored vaspitaca, celokupno rukovodstvo je odgovorno jer po meni ne bi smeli da se zanemare drugi sigurnosni aspketi poput nadzora, brava, ograda i slicno.

kikile

pre 11 godina

Sa sest godina sam sam dolazio iz vrtica, sa sedam su me roditelji prvi i poslednji put pratili u skolu. Sa osam sam isao sam u skolu udaljenu kilometar i po. Jednom sam samo zaboravio jaknu u vrticu i to je bilo sve. Naravno da niko nije pravio problem oko svega ovoga, ipak je to bio pocetak osamdesetih

bato

pre 11 godina

Ljudi ja zivim u Austriji tamo je na 12 dece 3 vaspitacice.A ovde na njih 20-30 samo jedna.
Koja btw prima neku bizernu platu.Mada to im ne daje za pravo da ne nadgledaju decu.Vec sta rade.Kada su deca napolju u isto vreme i vaspitacice su na pus pauzi.Sto je ne primereno.
Sa druge strane mozda gresim ali kako mi pricaju ljudi...u vrticu je sve manje dece zbog prehlade i virusa.Bili smo mi u vrticu kao deca ali bre ovo je u smislu 7dana deca idu u vrtic ostali mesec ne.Sto manje dece,manje cuvanja,manje hrane..a mora da se placa mesecno.
Pa onda dobro razmislite sta se tu dogadja..

pera zdera

pre 11 godina

(Gaga, 29. januar 2013 12:53) Uze mi rec iz usta. U nasem vrticu u Kanadi vrata se mogu otvoriti samo uz sifru koji roditelji dobiju na pocetku godine (menja se dva puta godisnje). Kancelarije direktorke i sekretarice vrtica gledaju na ulaz tako da imamo "cuvare". Neretko mi se desilo da sam morao da zvonim jer obicno zena skuplja klince i ja zaboravim sifru. Jos jedna stvar koja je STRASNA za sve ljude koji su navikli na stari nacin rada: ovde se i skole zakljucavaju u 8:00 i ne otkljucavaju uopste (ne racunajuci odmore) do 3:30. Kada sam objasnjavao kolegi iz Norveske kako smo mi bezali iz skole kao klinci, razgovor je tekao ovako:
"ma da, bezali smo povremeno, posebno pri kraju dana"
"kako ste to bezali"
"pa ono, izadjes iz skole..."
"kako izadjes?"
"pa na vrata"
"kako kad su zakljucana?"
"zakljucana?" (moj teleci izraz lica)
"kod vas ne zakljucavaju vrata od skole???" (razrogacene oci i zaprepasten izraz)

Večita tema

pre 11 godina

Slično je uradio moj drug kad je imao isto toliko godina. Uz razliku što se to dogodilo pre oko 4 decenije, a mediji tada nisu bili baš toliko revnosni kao danas. Epilog je bio da ga roditelji više nisu ni slali u vrtić. Na ovu temu krajem 1950-ih snimljen je i domaći film.

mamadvojedeceuvrticu

pre 11 godina

Tuzba ko kuća!! Od spremačice do "gospodina" direktora!! Sramota. Imam dvoje dece u vrtiću, ne dao im Bog da se to desi!!!

alea

pre 11 godina

Nazalost,nema svaki drzavni vrtic cuvara,bar ne ovaj u koji ja vodim dete.Ali prinudjena sam zbog posla da ga tamo svakodnevno ostavljam i molim Boga da se nista ne desi dok boravi u istom.A situacija je jeziva:od skoro uvek odkljucanih ulaznih vrata,do celokupnog zaposlenog kolektiva koje dolazi u sedam i kasnije a radno vreme je od sest.Oni koji su dezurni ne mozete da ih "uhvatite" kako bi im predali dete jer su obuzeti jutarnjim kafenisanjem.I zale se na male plate-za istu radim u zdravstvu sa teskim pacijentima i moram biti na poslu u sedam...zemlja uzasa...

Xyz

pre 11 godina

Gospodine Grgurevicu !
A jeste razmatrali i radove na toj ogradi jer i u toku pauze na otvorenom deca mogu da se provuku a bome i sa one druge strane da se svako uvuce ; kerovi, dileri etc.
Drugo ; osim majke ili oca ako neko drugi tog dana preuzima dete treba da se iskomunicira ujutru prilikom ostavljanja deteta i da se napise ko ce doci a i da pokaze svoj dokument .

barCG

pre 11 godina

Nije mi jasno kako ce da uticu ID kartice na rupi u ogradi. Ljudski faktor je najvazniji u ovoj prici. U vrticu u kom su isla moja djeca, nije bilo niti ima ID kartica i niko osim roditelja nije mogao da odvede dijete iz vrtica.Neka se gospodin Direktor mane tehnologije i neka malo vise obrati paznju na zaposlene.

O mom begu mediji nisu izveštavali....

pre 11 godina

Ahahaha, kakva vest!
Pa i ja sam to kao mala uradila, ali su me uhvatili i vratili nazad kad sam već bila na pola puta do kuće.

Opasno je jedino ako izlazi na put gde idu automobili, ali klincu je kuća bila maltene vrata do...

uko

pre 11 godina

Mukica mala, potpuno mi je jasno zasto je pobegao.
I molim vas vidim da niko nije postavio sebi i drugima pitanje ZASTO je dete pobeglo, svi mislite KAKO se to desilo.
I moje dete je sa tri godine pobeglo vaspitacicam iz vrtica na neki nacin. Izveli su ih napolje u ogradjeno dvoriste i on se iskrao i usao u zgradu i tu se negde sakrio. Nasli su ga posle sat vremena. Vaspitace su se apsolutno prestravile od tog dogadjaja i vise nazalost ne izvode tako malu decu napolje.
Ja se zaista ne ljutim na njih sto im se iskrao, ni na moje dete. On je ovim pokazao da je pametniji od njih.
Ali posle ovog dogadjaja, morala sam da 'razgovaram' sa sinom i da mu 'objasnim' da nije u redu bezati i tako to. I moram vam priznati, jedino na koga sam ljuta, je na sebe samu zbog tog razgovora u koji ne verujem. Bas naprotiv, mislim da treba da ga naucim da ako mu nije dobro, nadje nacina da pobegne iz te situacije.
A sto se tice ovog decaka i on je pokaozao roditeljima da ume sam da dodje do kuci iako mi mislimo da nije tako i iako mnogi od nas/vas predlazu da se uvedu kamere, kvake, bodljikava zica...
Nekoj deci je u vrticima grozno, zatvoreni su kao u zatvoru, sa nekim vaspitacicama koje ih uopste ne vole izistinski.
Ovaj decak je hrabar i pametan.

Milutin

pre 11 godina

Svetski standard je da jedna vaspitačica/vaspitač brine o 12-toro dece. Moja žena ima preko 30-toro u grupi! Možda bi trebalo da ih sve veže na kratko da ne bi pobegli?

lemi

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...
(Nikola, 29. januar 2013 12:29)

ne lupetaj.

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.
(Petar Pecikoza, 29. januar 2013 12:21)

tako sto ce svi ulazi/izlazi biti zakljucani, a moci ce da se otvore/otkljucaju samo koriscenjem kartice. vrlo jednostavno.

Ivan

pre 11 godina

Resenje je vrlo prosto. Kakve crne identifikacione kartice. Postave se jednostavno vrata na kojima je kvaka toliko visoka da je ni jedno dete ne moze dohvatiti. I naravno usput se svim roditeljima a i onima koji rade u vrticu skrene paznja, da vode racuna da dok ulaze i izlaze ne pustaju nijedno drugo dete bez svojih roditelja ni napolje a ni unutra.

anon

pre 11 godina

Najpre hvala bogu da je dete dobro. A onda se treba zapitati da li je osoba odgovorna za dete uopste za taj posao? Koliko joj treba vremena da primeti da deteta nema, kad je ono samo obuklo jaknu, izaslo iz vrtica, proslo kapiju, otislo kuci, pa cak su i roditelji dosli a vaspitacica jos nista "ne sluti"
I evo klasicnog linca kompletnog osoblja zbog greske jednog ili dva radnika. Da, greske se desavaju, i mislim da osobi kojoj se ovo desilo ni na kraj pameti nije bilo da se ovako nesto moze desiti niti sumnjam da je ovako nesto htela ali recite mi kako spremacica ili bilo ko drugi ko nije zaduzen za dete moze biti odgovoran za to?

vorda

pre 11 godina

Sledeća vest -->

Bejbi haker napravio ID kartice i otisao sa drustvom van istog. Nasli ih u kladionici sa buntom "taze" novca, niko ne zna da objasni (mozda taj grgurevic suruje sa klincima), pa ni oni sami, odakle im novac....

U zemlji ludilo, u inostranstvu nista novo.

Idemo na sport!

Cica

pre 11 godina

Ja sam svakog petka bezala iz vrtica zbog "kifle s mravima" (kifle s makom, inace spremacica koja nam je servirala hranu bila je prestroga i vikala na decu sve dok ne pojedu sve iz tanjira) i poprilicno vremena je trebalo da me nateraju da progovorim zasto bezim petkom iz vrtica, kad je misterija resena ja sam petkom dobijala kiflu s dzemom :))

mg

pre 11 godina

Desilo se sta se desilo,hvala bogu dete je dobro i mislim da vaspitacice treba kazniti ali ne "skidati glave". Kakav smo to narod, pa i te vaspitacice imaju porodice i ne rade taj posao rekreativno! Isto tako sam siguran da im se ovako nesto sigurno nece ponoviti.

XLav

pre 11 godina

Pod hitno otkaz odgovornom vaspitacu ili vaspitacima u cijem terminu je dete izaslo van vrtica. A roditeljima savetujem da napisu debelu privatnu tuzbu protiv vrtica i traze velike pare za izlaganje deteta opasnosti i pretrpljen strah. Sreca da dete nije nastradalo!

lemi

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...
(Nikola, 29. januar 2013 12:29)

ne lupetaj.

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.
(Petar Pecikoza, 29. januar 2013 12:21)

tako sto ce svi ulazi/izlazi biti zakljucani, a moci ce da se otvore/otkljucaju samo koriscenjem kartice. vrlo jednostavno.

anii

pre 11 godina

njemu je ocigledno bilo toliko "dobro" u tom vrticu da se lepo pokupio kuci...a vaspitacice toliko "dobro" rade svoj posao da nijedna nije primetila da nema deteta!!!! UZAS!

Milan

pre 11 godina

Klinci su stvarno carevi, obukao se on lepo on da ne nazebe pa pravac kuci. Svaka ti cast majstore i neka te Bog cuva.

A budalama od zaposlenih u vrticu treba ne samo oduzeti posao nego i dozvolu za rad sa decom. Nije dovoljno sto nam vlada bela kuga nego i ovo sto imamo ne cuvamo.

uko

pre 11 godina

Mukica mala, potpuno mi je jasno zasto je pobegao.
I molim vas vidim da niko nije postavio sebi i drugima pitanje ZASTO je dete pobeglo, svi mislite KAKO se to desilo.
I moje dete je sa tri godine pobeglo vaspitacicam iz vrtica na neki nacin. Izveli su ih napolje u ogradjeno dvoriste i on se iskrao i usao u zgradu i tu se negde sakrio. Nasli su ga posle sat vremena. Vaspitace su se apsolutno prestravile od tog dogadjaja i vise nazalost ne izvode tako malu decu napolje.
Ja se zaista ne ljutim na njih sto im se iskrao, ni na moje dete. On je ovim pokazao da je pametniji od njih.
Ali posle ovog dogadjaja, morala sam da 'razgovaram' sa sinom i da mu 'objasnim' da nije u redu bezati i tako to. I moram vam priznati, jedino na koga sam ljuta, je na sebe samu zbog tog razgovora u koji ne verujem. Bas naprotiv, mislim da treba da ga naucim da ako mu nije dobro, nadje nacina da pobegne iz te situacije.
A sto se tice ovog decaka i on je pokaozao roditeljima da ume sam da dodje do kuci iako mi mislimo da nije tako i iako mnogi od nas/vas predlazu da se uvedu kamere, kvake, bodljikava zica...
Nekoj deci je u vrticima grozno, zatvoreni su kao u zatvoru, sa nekim vaspitacicama koje ih uopste ne vole izistinski.
Ovaj decak je hrabar i pametan.

2001

pre 11 godina

Mnogo jednostavije i jeftinije rešenje za to je kao što je uradjeno u našem obdaništu. Kvaka je nameštena toliko visoko da mala deca ne mogu da je dohvate a ovim starijim treba malo više snage jer je tako naštelovana.
I nikakav problem.
A drugo, ovoga je bilo u naše vreme. Pa šta ako izašao. Došlo detetu.
Ali zašto odmah sve na vaspitačice. Ona ih ima najmanje 20, a dete reklo ide u toalet, jer moraju da se jave. U medjuvremenu se predomislio i otišao kući, jer je blizu.
Ja bih pitala gde je obezbedjenje. Jer njihov jedini posao je da stoji pored vrata, dok se vaspitačica bavi sa njih min 20.
I mislim da se mnogo, mnogo, mnogo više nego što bi trebalo, diže prašina oko nekih stvari.
I na kraju to dete ne bi izašlo da ne zna šta radi.

DS

pre 11 godina

Nije dečak već Devojčica i ima tri godine a ne četiri! U ogradi nema rupa, već je dete u tom metežu koji počinje oko 14h kad roditelji (koji bi trebalo da su na poslu jer im deca zato i idu u vrtiće jer nema ko da ih čuva) uzimaju decu iz vrtića, mala je kulturno izašla obukla se i izašla kroz vrata i otvorenu kapiju na dvorištu vrtića.
Naravno da je VASPITAČICA kriva 200% i naravno da je treba sankcionisati!!! Moje dete ide u taj vrtić u tu grupu.

O mom begu mediji nisu izveštavali....

pre 11 godina

Ahahaha, kakva vest!
Pa i ja sam to kao mala uradila, ali su me uhvatili i vratili nazad kad sam već bila na pola puta do kuće.

Opasno je jedino ako izlazi na put gde idu automobili, ali klincu je kuća bila maltene vrata do...

bato

pre 11 godina

Ljudi ja zivim u Austriji tamo je na 12 dece 3 vaspitacice.A ovde na njih 20-30 samo jedna.
Koja btw prima neku bizernu platu.Mada to im ne daje za pravo da ne nadgledaju decu.Vec sta rade.Kada su deca napolju u isto vreme i vaspitacice su na pus pauzi.Sto je ne primereno.
Sa druge strane mozda gresim ali kako mi pricaju ljudi...u vrticu je sve manje dece zbog prehlade i virusa.Bili smo mi u vrticu kao deca ali bre ovo je u smislu 7dana deca idu u vrtic ostali mesec ne.Sto manje dece,manje cuvanja,manje hrane..a mora da se placa mesecno.
Pa onda dobro razmislite sta se tu dogadja..

mamadvojedeceuvrticu

pre 11 godina

Tuzba ko kuća!! Od spremačice do "gospodina" direktora!! Sramota. Imam dvoje dece u vrtiću, ne dao im Bog da se to desi!!!

alea

pre 11 godina

Nazalost,nema svaki drzavni vrtic cuvara,bar ne ovaj u koji ja vodim dete.Ali prinudjena sam zbog posla da ga tamo svakodnevno ostavljam i molim Boga da se nista ne desi dok boravi u istom.A situacija je jeziva:od skoro uvek odkljucanih ulaznih vrata,do celokupnog zaposlenog kolektiva koje dolazi u sedam i kasnije a radno vreme je od sest.Oni koji su dezurni ne mozete da ih "uhvatite" kako bi im predali dete jer su obuzeti jutarnjim kafenisanjem.I zale se na male plate-za istu radim u zdravstvu sa teskim pacijentima i moram biti na poslu u sedam...zemlja uzasa...

dejan marelli

pre 11 godina

Kao dete nekoliko puta sam "bežao" iz vrtića jer sam stanovao jako blizu istog! Ali to se sve dešavalo davnih sedamdesetih godina kad nije bilo ni interneta ni b92 pa to niko nije preneo pod "oznakom hitno"... ne morate baš od svega da pravite vest!

anon

pre 11 godina

Najpre hvala bogu da je dete dobro. A onda se treba zapitati da li je osoba odgovorna za dete uopste za taj posao? Koliko joj treba vremena da primeti da deteta nema, kad je ono samo obuklo jaknu, izaslo iz vrtica, proslo kapiju, otislo kuci, pa cak su i roditelji dosli a vaspitacica jos nista "ne sluti"
I evo klasicnog linca kompletnog osoblja zbog greske jednog ili dva radnika. Da, greske se desavaju, i mislim da osobi kojoj se ovo desilo ni na kraj pameti nije bilo da se ovako nesto moze desiti niti sumnjam da je ovako nesto htela ali recite mi kako spremacica ili bilo ko drugi ko nije zaduzen za dete moze biti odgovoran za to?

adv

pre 11 godina

I ja sam sa 4 godine, bez icijeg znanja, otisao iz vrtica 1987, jer nisam hteo da spavam popodne, a ni da cekam dedu da dodje po mene. Takodje, razdaljina izmedju vrtica i kuce je bila oko 2 km.

Ne secam se da sam dospeo u novine!

Sta je sve danas vest, sacuvaj me boze!

Sanja

pre 11 godina

A zasto je pobegao to nikog ne zanima? Mora da mu je bilo mnogo lepo u vrticu...
(Tanja, 29. januar 2013 13:00)

Pa da, niko to ne pita. Iz iskustva mog deteta i promene 3 zabavišta znam da velika većina vaspitača previše provodi vremena ispijajući kafe, dok se klinci sami "paze". Sigurno ću zbog ovog dobiti verbalne napade onih koji brane svoju profesiju, ali ni u školi nije bolje. Učiteljice su više na hodnicima nego u učionicama. Samo se upute na temu koja se obrađuje, ostavi se da to kući odradi roditelj i svakih par dana daju kontrolne.

Školstvo je odavno u raspadu i niko ništa ne preduzima, nego šalju inspekcije koje tri dana vršljaju školama i svako može od 300 dana tri dana da odradi kako bi trebalo da radi.

kikile

pre 11 godina

Sa sest godina sam sam dolazio iz vrtica, sa sedam su me roditelji prvi i poslednji put pratili u skolu. Sa osam sam isao sam u skolu udaljenu kilometar i po. Jednom sam samo zaboravio jaknu u vrticu i to je bilo sve. Naravno da niko nije pravio problem oko svega ovoga, ipak je to bio pocetak osamdesetih

Банана држава, банана власт, банана народ, а&

pre 11 godina

Ово је ситуација која потврђује оно што годинама причам, као родитељ троје малолетне деце: сигурносне камере никога не могу да заштите. Децу може да заштити чувар, а камера само може да сними догађај и да демотивише одређени број психопата од тога да направе неку глупост у школи, вртићу, или на било ком другом месту на земаљској кугли. Шта у овој ситуацији значи то да је сигурносна камера снимила догађај? Да ли би то родитељима била утеха да је четворогодишње дете изашло на коловоз?

jelena

pre 11 godina

Samoinicijativni odlazak dece iz vrtica se desava i u drugim vrticima, npr u Krusevackom vrticu Leptiric, pre 4 godine je troje dece otislo samo u grad,tj lokal jednog od roditelja te odbegle dece,sa namerom da jedu pljeskavice. Poprilicno su pesacili i prelazili ulice do tamo. Vratio ih je otac tog decaka, i roditelji nisu burnije reagovali, niko nije kaznjen, na svu srecu se nije ponovilo. Ova setnja nase decice je tog puta prosla nekaznjeno po osoblje vrtica , a bez posledica, na svu srecu po malisane.
Bog ih je sacuvao..

sosa

pre 11 godina

Bekstvo iz Shoshenka.
Pa da li je ovaj upravnik normalan. Nesposobnjakoviciima je najlakse da uvedu kartice i od obdanista napravi zatvor.
Na decu treba da seobraca paznja, a ne dasu vezana na lancu dok ih ne pokupe roditelji.

iii

pre 11 godina

Kakav divan izgovor da se izmuzu pare iz budzeta na sistem za identifikacione kartice, a video nadzor su vec kupili vidim... ne znam samo kako smo svi mi preziveli u vrticu bez video nadzora i identifikacionih kartica? A da, verovatno zato sto su zaposleni tada morali da rade svoj posao?

Petar Pecikoza

pre 11 godina

"Grgurević planira da uvede identifikacione kartice za zaposlene i roditelje. Na taj način bi se, kako kaže, sprečilo da bilo ko pokupi dete ili da dete pobegne iz vrtića."

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.

Inzenjer

pre 11 godina

@Petar Pecikoza,

pa kartica ce valjda zakljucavati/otkljucavati vrata, pa malac nece moci da prodje kroz njih. meni skroz logicno deluje resenje iz vise razloga:

- gos'n grgurevic ce moci da se hvali na televiziji kako obdaniste koristi visoku tehnologiju
- lakse je uvesti elektronsko zatvaranje vrata nego birati strucne, odgovorne i prisutne vaspitacice koje ne otvaraju FB u radno vreme
- bozezdravlja ce da uleti i koji % od firme kojoj se na postenom tenderu dodeli uvodjenje sistema

a kad posle ovaj isti klinac preskoci ogradu uz pomoc stolice, morace se instalirati struja u istu, pa eto novih gedzeta i %

mama

pre 11 godina

Licno sam prisustvovala slicnoj sceni u vrticu u Bgd, pre par godina.
Devojcicu je otac ostavio u vrticu, u "sigurnim rukama", seo u auto i otisao. Naisla sam u trenutku kada je dete istrcalo u tu sporednu ulicu gde se vrtic nalazi, placuci, i krenulo za kolima. Uvela sam devojcicu u vrtic u prostoriju gde su vaspitacice sedele i pile prvu jutarnju kafu. Nisu bile potresene kada sam ispricala sta se dogodilo. Izgleda da sam bila u shoku vise od njih...

Ivan

pre 11 godina

Resenje je vrlo prosto. Kakve crne identifikacione kartice. Postave se jednostavno vrata na kojima je kvaka toliko visoka da je ni jedno dete ne moze dohvatiti. I naravno usput se svim roditeljima a i onima koji rade u vrticu skrene paznja, da vode racuna da dok ulaze i izlaze ne pustaju nijedno drugo dete bez svojih roditelja ni napolje a ni unutra.

Gaga

pre 11 godina

Vrata vrtica u normalin zemljama se zakljucavaju nakon vremena odredjenog za dolazak dece,nakon toga u vrtic se moze uci kada se pozvoni i kada osoba zaduzena za to otkljuca vrata!!!!!!! Ali ovo nije NORMALNA ZEMLJA!!!!

vorda

pre 11 godina

Sledeća vest -->

Bejbi haker napravio ID kartice i otisao sa drustvom van istog. Nasli ih u kladionici sa buntom "taze" novca, niko ne zna da objasni (mozda taj grgurevic suruje sa klincima), pa ni oni sami, odakle im novac....

U zemlji ludilo, u inostranstvu nista novo.

Idemo na sport!

mg

pre 11 godina

Desilo se sta se desilo,hvala bogu dete je dobro i mislim da vaspitacice treba kazniti ali ne "skidati glave". Kakav smo to narod, pa i te vaspitacice imaju porodice i ne rade taj posao rekreativno! Isto tako sam siguran da im se ovako nesto sigurno nece ponoviti.

roditelj

pre 11 godina

Identifikacione kartice? Koliko posto može na njima? ;)
Kartice su glupost u ovom slučaju.
Bolje bi bilo da popravi ogradu da ne može da prođe dete. (A ni psi spolja).
A vrata da se zaključavaju. Npr visokom rezom (brza evakuacija), koju dete nemože da dohvati.
I DA VASPITAČICE NADGLEDAJU DECU!

Večita tema

pre 11 godina

Slično je uradio moj drug kad je imao isto toliko godina. Uz razliku što se to dogodilo pre oko 4 decenije, a mediji tada nisu bili baš toliko revnosni kao danas. Epilog je bio da ga roditelji više nisu ni slali u vrtić. Na ovu temu krajem 1950-ih snimljen je i domaći film.

Te Kvondo

pre 11 godina

Sećam se kao da je juče bilo. Isto sam učinio sa isto toliko godina. Sačekao sam u žbunu kod ograde, da svi udju na ručak i, pošto je bila niska ograda, preskočio je. Trebalo mi je jedno 20 minuta do kuće. Primetili su skoro odmah, ali dovoljno da odmaknem. Naravno panika, da ne dužim dalje. Ja sam sve to lepo isplanirao. Čekao sam idealan trenutak. Ne budite oštri prema drugim ljudima, ovo je neočekivano. Inače razlog je bio kupus za ručak, a to sam mrzeo.

Xyz

pre 11 godina

Gospodine Grgurevicu !
A jeste razmatrali i radove na toj ogradi jer i u toku pauze na otvorenom deca mogu da se provuku a bome i sa one druge strane da se svako uvuce ; kerovi, dileri etc.
Drugo ; osim majke ili oca ako neko drugi tog dana preuzima dete treba da se iskomunicira ujutru prilikom ostavljanja deteta i da se napise ko ce doci a i da pokaze svoj dokument .

Milutin

pre 11 godina

Svetski standard je da jedna vaspitačica/vaspitač brine o 12-toro dece. Moja žena ima preko 30-toro u grupi! Možda bi trebalo da ih sve veže na kratko da ne bi pobegli?

Nikola

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...

S

pre 11 godina

Vidim da je gospodin direktor odmah pronašao neke kartice, na kojima če se verovatno ugraditi koliko prilike dozvole. I to kartice za zaposlene i roditelje koje će sprečiti da neko pokupi dete i da dete pobegne. A ako po dete dođe mlađi brat ili sestra, stric, baka, deka... Hoće li svi oni imati kartice? Šta reći... Bolje da je ćutao, sagnuo glavu i rekao da su mu zapolseni bili neodgovorni, a i on sa njima.

Dragiša Djukić

pre 11 godina

Kako ovaj direktor maže oči javnosti. Pa neće uvođenje kartica sprečiti dete da se na isti način iskrade i prođe kroz ogradu ...
(Nikola, 29. januar 2013 12:29)

Voleo bih da mi doticni gospodin (ili neki citalac koji je ovo razumeo bolje od mene) objasni kako ce to uvodjenje identifikacionih kartica spreciti da dete pobegne iz vrtica.
(Petar Pecikoza, 29. januar 2013 12:21)

tako sto ce svi ulazi/izlazi biti zakljucani, a moci ce da se otvore/otkljucaju samo koriscenjem kartice. vrlo jednostavno.
(lemi, 29. januar 2013 12:52)

Lemi, DETE SE PROVUKLO KROZ OGRADU!!!

barCG

pre 11 godina

Nije mi jasno kako ce da uticu ID kartice na rupi u ogradi. Ljudski faktor je najvazniji u ovoj prici. U vrticu u kom su isla moja djeca, nije bilo niti ima ID kartica i niko osim roditelja nije mogao da odvede dijete iz vrtica.Neka se gospodin Direktor mane tehnologije i neka malo vise obrati paznju na zaposlene.

srki cacak

pre 11 godina

ja sam pet puta bezao iz vrtica dvaput su me hvatali a ostale pute stizao kuci. I jos moj vrtic je biio udaljen 2km od kuce. Pricaju mi matori kad me pitaju kako preedjem ulicu ja kazem,pogledem levo i desno i ako nema kola ja pretrcim. Ogradu visine od metra sam preskako niko nije verovo.. Jel vidis sta zna detee od 4god. I normalno kad me nadju kuci uvek batine

pera zdera

pre 11 godina

(Gaga, 29. januar 2013 12:53) Uze mi rec iz usta. U nasem vrticu u Kanadi vrata se mogu otvoriti samo uz sifru koji roditelji dobiju na pocetku godine (menja se dva puta godisnje). Kancelarije direktorke i sekretarice vrtica gledaju na ulaz tako da imamo "cuvare". Neretko mi se desilo da sam morao da zvonim jer obicno zena skuplja klince i ja zaboravim sifru. Jos jedna stvar koja je STRASNA za sve ljude koji su navikli na stari nacin rada: ovde se i skole zakljucavaju u 8:00 i ne otkljucavaju uopste (ne racunajuci odmore) do 3:30. Kada sam objasnjavao kolegi iz Norveske kako smo mi bezali iz skole kao klinci, razgovor je tekao ovako:
"ma da, bezali smo povremeno, posebno pri kraju dana"
"kako ste to bezali"
"pa ono, izadjes iz skole..."
"kako izadjes?"
"pa na vrata"
"kako kad su zakljucana?"
"zakljucana?" (moj teleci izraz lica)
"kod vas ne zakljucavaju vrata od skole???" (razrogacene oci i zaprepasten izraz)

Cica

pre 11 godina

Ja sam svakog petka bezala iz vrtica zbog "kifle s mravima" (kifle s makom, inace spremacica koja nam je servirala hranu bila je prestroga i vikala na decu sve dok ne pojedu sve iz tanjira) i poprilicno vremena je trebalo da me nateraju da progovorim zasto bezim petkom iz vrtica, kad je misterija resena ja sam petkom dobijala kiflu s dzemom :))

Marko Cvetkovic

pre 11 godina

Identicna situacija se dogodila pre godinu dana u jednom beogradksom vrticu i tom prilikom je otpustena vaspitacica, ali sa rukovodstvom nije bilo nista. Tek po iniciattivi roditelja, uvedena je sigurnosna brava koja onemogucava izlazak bilo koga bez protiska na dugme, koje je tako psotavljeno da deca ne mogu da ga dohvate.
U sustini se ovakve stvari dogadjaju dovoljno cesto da bi se neko trebao prizvati pameti. Takodje, pored vaspitaca, celokupno rukovodstvo je odgovorno jer po meni ne bi smeli da se zanemare drugi sigurnosni aspketi poput nadzora, brava, ograda i slicno.