Ponedeljak, 28.01.2013.

22:44

Nađeni ostaci F-16,pilota još traže

Američke vazduhoplovne snage saopštile su da su italijanske spasilačke ekipe izvukle iz Jadranskog mora ostatke letelice, za koju se veruje da je nestali F-16.

Izvor: Tanjug

Naðeni ostaci F-16,pilota još traže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

genius

pre 11 godina

@Bacvanin

Ti, druže, očigledno imaš neki problem.
O kakvim procentima ti pričaš? SRJ protiv NATO? Kako to može da se poredi???
Sa jedne strane imaš najveću vojnu silu, sa najsavremenijom opremom, neograničenim budžetom, nosačem aviona, bar 2 aerodroma sa užarenim pistama, podršku i sa zemlje i iz vazduha, Bog-te-pita koliko aviona i 3 B-2 airborne 24/7, čisto iz zajebancije (da ne bude da su pukli milijarde da bi kupili prašinu u nekom Pičkovcu u USA)... Sa druge - imaš šaku jada, bez budžeta, 11 (i slovima jedanaest) lovačkih aviona 4 generacije (ostali nisu vredni pomena) od kojih 6 operabilnih (ako pod "operabilan" podrazumevaš i one kojima se radar gasi po poletanju), bez podrške sa zemlje (ako upale radar - oMa dobiju po ušima) ili iz vazduha (ako ne računaš Boga, Allaha, kišu ili kosmičko zračenje...)
Gde su bilo kada Ameri (osim na Pacifiku pre 70+ godina) imali dogfight?
Ovde sigurno nisu...
Totalna superiornost u vazduhu onemogućava takav vid borbe, da li ti je to jasno?

Bacvanin

pre 11 godina

@Genius
- Znas li ti koliko je procentualno smanjio NATO broj nasih letelica 99'?
- Znas li ti koliko smo mi procentualno smanjili broj NATO letelica 99'?

Inace, F-16 su mnoge zemlje uzele za cuvanje svog vazdusnog prostora, nije taj avion toliko nebezbedan, zbog losih karakteristika. Naravno da nije u vrhu sigurnosti, kao npr F-15, koji do sada ima ubedljivo najmanji broj izgubljenih letelica u borbenim dejstvima.
Vecim brojem letova, raste i broj padova aviona, to je neminovan proces, ne mora cesto ni pilot ni letelica da su krivi, pri poletanju ili niskom letu su i ptice opasne, pri vecim brzinama.

Stealth

pre 11 godina

"Kako da ga vide kad je "NEVIDLJIV"? Ne znam što uopšte prave ove avione, samo imaju probleme sa njima!!!
(Kostic Goran, 29. januar 2013 18:39) "

F-16 nije stealth. I ne prave se od 1993. Od 1976 do 1993 napravljeno je oko 4500 aviona. Cak se i F-22 ne pravi vise. Amerikanci vec rade na 6 generaciji aviona kao sto je Boeing F/A-XX.
http://en.wikipedia.org/wiki/Next_Generation_Air_Dominance
Stealth avion koji ce moci da leti sa i bez pilota kao dron.

Stavros84

pre 11 godina

@Vitez
Da vitezu to vazi za sve. Ja ne umanjujem nijedne civilne zrtve bilo kog rata. Kod nas je bila malo drugacija situacija jer je to bio gradjanski rat i tu se nije znalo ko koga bije i ubija. Tu je bilo komsija protiv komsije, protiv poznanika, protiv drugara. Pa i onaj helihopter sto je oboren u sloveniji jedan vojnik u njemu je bio slovenac. Sve je to pocelo tragicno i zavrsilo se tragicno za sve. Svaki vojnik koji uperi oruzje i upotrebi ga protiv civila je zlocinac bez obzira da li je ovaj ili onaj. A nije malo civila poginulo 99 godine. Pogotovo sto se tice voza koji nije morao biti pogodjen jer je pilot mogao da skrene raketu kada je video voz a na snimku izgleda kao da je opalio raketu na most da vidi da li ce pogoditi i voz. Nesto kao sto ja dam malo gas da me ne bi uhvatilo crveno svetlo tako je on uradio u toj situaciji.

Poznavalac

pre 11 godina

"Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.
(Poznavalac, 29. januar 2013 16:02)

ne cenim lik i delo milosevica ali njegova i nasa jedina krivica su sto smo pravoslavci i sto nismo u nato paktu. velika srbija je samo izgovor sad ce velika albanija to mozda vama vise odgovara i milosevic je izgovor kao i sve ostale krize u svetu gde su i priznali da su izmisljene zarad ostvarivanja drugih ciljeva.
(kandić, 29. januar 2013 18:37) "

Gospodine Kandicu ja sam Bosnjak. Moja/nasa jedina krivica za vrijeme rata u BiH je sto sam bio musliman/muslimani. Slicno ce vam potvrditi Slovenci, Hrvati i Albanci. Svi mi imamo svoju "krivicu". I svi su nam krivi osim nas. Rat je bio i prosao. Ja sam svima oprostio osim ratnim zlocincima. Organski nisam podnosio Ruse, Grke, Rumune, ... , kao ni Irance, Alzirce, ... ali sam im oprostio. Nisu znali sta rade. Vise su nam zla nanijeli nego koristi ali to nije razlog zbog cega ti odgovaram. Razlog je sljedeci. Ja uportno vec 10-godina pokusavam da krivicu svalim na Milosecica, Mladica, Karadzica, Izetbegovica, Orica, Cacu, Celu, Tudzmana,... jer ne zelim da optuzujem Srbe, Bosnjake i Hrvate. Uticaj stranog faktora je bio minimalan, to je Tito pokazao. Kad smo bili zajedno ni Rusi ni USA nam nisu mogli nista. U vezi Kosova, Milosevic je trebao otici u Washington na casicu viskija sa Bill Clinton-m i problem bi bio rjesen. Pogledaj Turke i Kurde.

Vitez

pre 11 godina

"E pa da vam kazem nesto dragi prijatelji. Ako se ja prijavim da budem pilot u ratnom vazduhoplovstvu to znaci da sam spreman da ubijem. Nisam se ja prijavio da prasim njive sa poljoprivrednim avionom nego da prasim ljude raketama. Pilot moze da bude dobar covek i da mu drzava kaze idi tamo u Srbiju i pogodi voz u pokretu da ubijes par civila. Ako to udari onda nije dobar covek. I ako ne moze da odbije naradjenje moze sutradan da da otkaz ali to sigurno nece. On ce pucati, unistiti voz, ubiti civile i to za 2,3 godine raditi u nekoj drugoj zemlji. Tako da je on daleko od dobrog coveka. Tako ih uce da nemaju savest za nista, da mogu da ubiju civila bez obzira da li raketom ili puskom i sutra da mu niko ne moze nista. Najveca kazna koju moze da dobije je necasno otpustenje iz vojske. Sto bi narod rekao dobio je otkaz pa trazi drugi posao, jadan on.
(Stavros84, 29. januar 2013 17:44) "

Jel to isto vazi za srpske pilote koji su bombardovali i ubijali civile po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Kosovu? Ako to vazi i za Srpske Vitezove ja potpisujem tvoj tekst.

genius

pre 11 godina

@Bacvanin

1. Da li znaš šta je dogfight?
2. Da li znaš koliko je letelica MiG29 imalo RVSRJ uoči sukoba 99. i koliko ih je uništeno u vazduhu za vreme NATO agresije?
3. Da li ti je poznato stanje letelica pred rat i njihove opreme?
4. Ne .... više, kO Boga te molim!

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Svi Vi koji osudjujete Ameriku, znajte da americki narod sa tim nema veze. Piloti rade svoj posao, kao i svi na svetu koji su polozili zakletvu. Takodje i nasi.E kada bi se istinito reklo, koliko su samo detinjstva ukradena od strane srpske ruke, mnogi od vas bi se zavukli u misiju rupu. Ja sam Srbin iz familije koja je dosta postradala u Jasenovcu, obisao sam nekoliko ratista i verujte veoma dobro znam sta pisem.

kandić

pre 11 godina

Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.
(Poznavalac, 29. januar 2013 16:02)

ne cenim lik i delo milosevica ali njegova i nasa jedina krivica su sto smo pravoslavci i sto nismo u nato paktu. velika srbija je samo izgovor sad ce velika albanija to mozda vama vise odgovara i milosevic je izgovor kao i sve ostale krize u svetu gde su i priznali da su izmisljene zarad ostvarivanja drugih ciljeva.

Amos

pre 11 godina

NATO unistio detinjstvo necije dece? Pa moguce, ali ako im je neko od roditelja nastradao u bombardovanju.
Deca su otporna bića, ne bojte se vi za njih i ne vadite se na njih. Njima činjenica da je NATO bombardovao Srbiju 72 dana neće uništiti detinjstvo, ako imaju normalne roditelje da im objasne neke stvari, za vreme kao i posle bombardovanja. Naravno ne pričam o onima kojima je neko i nastradao.

Međutim ako imaju roditelje naučene od tadašnjeg režima kako se živi i kuka, onda će ta deca vrlo lako izrasti u luzere, sa ili bez bombardovanja.
Deci se detinjstvo uništava tako što ih neka vojska drži u okruženju 3 godine i bombarduje ih.. Čak ni ona deca što su preživela 3 meseca u Vukovaru će iz toga izaći oštećena ali ne obavezno i upropaštena. A NATO bombardovanje se ne može porediti ni blizu sa Vukovarom.

A ima i još nešto čime se uništava deci detinjstvo, kao i ceo život - osiromaši im roditelje, dovedi ih na prosjački štap i finansijski i mentalno, napravi od njihovih roditelja zombije tako da mogu i oni svoju decu da upropaste, okruži decu kriminalcima u školi i na TVu i oduzmi im svaku nadu u normalan život. E tako se to upropaštava detinjstvo.
Kome to sve nije zasmetalo, neće mu biti ništa ni od malo bombardovanja ili rata.

g4

pre 11 godina

Padovi borbenih aviona se svakodnevno desavaju. F-16 bi bio problem za nas jer ima gomilu elektronike, nije jednostavno za odrzavanje. A vi koji pricate o ratovima, oladite malo, postoje strucniji ljudi sa vise informacija koji ce da se bave tim temama.

Stavros84

pre 11 godina

E pa da vam kazem nesto dragi prijatelji. Ako se ja prijavim da budem pilot u ratnom vazduhoplovstvu to znaci da sam spreman da ubijem. Nisam se ja prijavio da prasim njive sa poljoprivrednim avionom nego da prasim ljude raketama. Pilot moze da bude dobar covek i da mu drzava kaze idi tamo u Srbiju i pogodi voz u pokretu da ubijes par civila. Ako to udari onda nije dobar covek. I ako ne moze da odbije naradjenje moze sutradan da da otkaz ali to sigurno nece. On ce pucati, unistiti voz, ubiti civile i to za 2,3 godine raditi u nekoj drugoj zemlji. Tako da je on daleko od dobrog coveka. Tako ih uce da nemaju savest za nista, da mogu da ubiju civila bez obzira da li raketom ili puskom i sutra da mu niko ne moze nista. Najveca kazna koju moze da dobije je necasno otpustenje iz vojske. Sto bi narod rekao dobio je otkaz pa trazi drugi posao, jadan on.

Somborac

pre 11 godina

@Bacvanin
Cemu ovoliko ismevanje F-16 aviona?
Mi smo izgubili znacajan svojih MiG-29 u konfliktu 99' sa F-16 i F-15, ostalo nam samo 5 aviona tog tipa, a nemamo ni jedan slucaj obaranja neprijateljskog aviona u dogfight-u ili vazduh-vazduh raketama.

Pa naravno da nismo mogli da oborimo neprijateljski avion u direktnom dvoboju zato sto je odnos snaga u vazduhu bio minimalno 10:1. Drugo, MIG-ovi VJ su bili u losem tehnickom stanju, nekima cak ni radar nije radio tako da tu i nije bilo bliske borbe vec se sve resavalo ispaljivanjem raketa sa velike udaljenosti. Cak se moze reci da su piloti VJ bili glineni golubovi i treba biti strasno hrabar pa uzleteti na nebo gde se u svakom trenutku nalazilo gotovo 100 letelica NATO snaga. Ne radi se o ismevanju F-16, to je fenomenalna borbena letelica, za onoga ko moze da je priusti.

Poznavalac

pre 11 godina

"Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.
(s t v, 29. januar 2013 14:52) "

Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.

Bacvanin

pre 11 godina

"Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.
(s t v, 29. januar 2013 14:52) "

A sta mislis, o onima koji su pored Sava centra isli da "uticu" na detinjstvo dece u Vukovaru? Ili na detinjstvo najmladje zrtve u Srebrenici (5 godina pri egzekuciji hicem u potiljak, Naida Hodzic se zvala)? Za vreme Mladiceve opsade Sarajeva je ubijeno preko 1000 dece! Sta je sa njihovim detinjstvom? Sta je sa detinjstvom dece na Kosovu, za vreme "dejstvovanja MUP-a i VJ"?
Posao pilota nije lagan, ali vole da lete, kao i nasi piloti, medjutim sa vecim brojem letova, dolaze i greske i padovi. Nadam se da je pilot preziveo i da ce se greska, koja je dovela do ove tragije biti sto pre uklonjena, da drugi ne bi ginuli.
Inace, vojnici, profesionalni vojnici, mrze rat najvise na svetu, jer oni imaju sta da izgube, svoje zivote, ali ovi ratohuskaci iz devedesetih su u velikom broju opstali, verovatno nisu ni morali rovove kopati, zato su danas i toliko glasni.

voja

pre 11 godina

e vala i neka se srusio,ja radim u italiji bas na 4 km od aviana i svakog dana ako ne prelete 30-40 aviona manje ne nemogu ljudi da se odmore od njih, a ponasaju se kao da su u ameriku,pre 2 meseca desio se slucaj da je jedno americko vojno lice udario pesaka na pesakom prelazu ,i desilose to kao da nista nije bilo policija im nemoze nista jer su zasticeni kao diplomate,,a kada zastanes pored njihove baze odmah se nadje americka policija,tako da se dosta i auta americka voze ovde,a cene su im dosta u trgoinama i u dolarima,,znavi kao mini amerika je Aviano

s t v

pre 11 godina

On je vojnik a vojnici ginu. Isto tako nikad necu mrzeti americke pilote koji su bombardovali nasu zemlju. Oni su bili na radnom zadatku. Ako cemo da imamo nekakve emocije vezane za 1999 imajmo ih prema vladi i vladajucima u SAD.
(kopitar, 29. januar 2013 01:22)

Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.

dragan

pre 11 godina

@flavius valerius
Znate postoji nešto što se zove čast , obraz , osećaj za pravdu i to se ne može racionalno objasniti. Naš narod je uvek baštinio u velikoj meri ove vrline i nikada nije išao s jačim samo zato što je on jači , da su naši preci tako razmišljali nas ne bi ni bilo. Podsetiću vas da se i 1939 za nemačku i njene saveznike govorilo da su najjači u istoriji čovečanstva i da je uzaludan otpor prema njima.

kompleksisucudo

pre 11 godina

@Bacvanin
Citam te tvoje komentare i zapanjuje kako imas potrebu da branis i pravdas svakoga ko je bio ili jeste protiv Srbije. Sta ti imas da branis americke avione, americku vazdusnu flotu i da izigravas ovde vece NATO-vca od NATO-vaca? Sada si drveni advokat NATO-a, ranije albanske "drzave kosova". Da si se rodio ranije garant bi se sjajno snasao za vreme nacisticke okupacije ili jos ranije, za vreme turske okupacije - ti si san svakog okupatora.

vojvođanin

pre 11 godina

Babin_zub
"Sta americki borbeni avion trazi iznad Jadrana?"

Italija, Slovenija i Hrvatska su članice NATO. To je njihov saveznizki avion.

Jel ti sad jasnije?

Flavius Valerius

pre 11 godina

kako su englezi,francuzi, italijani i ostali mogli da imaju svoje kolonije tako sad i ameri kolonijalizuju celu EU...u svakoj drzavi EU imaju po neku svoju vojnu bazu...za njih me i nije zao.. al neka samo nas ostave na miru!!!
(NEMANJA, 29. januar 2013 00:55)
Nemojte mi Nemanja samo reci da vam je zao sto Srbija nema barem jednu NATO bazu u vasoj zemlji. Za takvo nesto je potrebno biti clan jedne od najmocnijih vojnih alijansi na svijetu sto Srbi jos uvijek iracionalno odbijaju jer misle da mogu biti sami eventualno uz Ruse ako ih se ovi ikada sjete.

Sinisa

pre 11 godina

Ovo je posao za Foxa Moldera:-) Oteli ga vanzemaljci.
Pa vaki pilot ima odašiljać za lociranje, bio živ ili ne!
Naći će ga relativno lako.

MIKI

pre 11 godina

Samo moram da se ukljucim i da kazem svojoj braci Srbima da rec STEALTH ne znaci NEVIDLJIV, nego PRITAJEN ili PRIKRIVEN. Cisto zbog recenice: NISMO ZNALI DA JE NEVIDLJIV.
A F-16 je jedan od najuspesnijih lovaca svih vremena, i uzdanica americkog RV, a vi pricajte sta hocete.

Bacvanin

pre 11 godina

Cemu ovoliko ismevanje F-16 aviona?
Mi smo izgubili znacajan svojih MiG-29 u konfliktu 99' sa F-16 i F-15, ostalo nam samo 5 aviona tog tipa, a nemamo ni jedan slucaj obaranja neprijateljskog aviona u dogfight-u ili vazduh-vazduh raketama.
Tragedije se desavaju, i nasi piloti su padali u mirnodopskim uslovima pri odlicnom vremenu, a to se desava i u drugim armijama.
USA ima veliku flotu letelica, puno casova leta pa je veci broj tragedija, ali kada pogledate odnose ukupnog broja casova leta po gubitku aviona, videcete da nisu tako velike razlike izmedju USA, Ruskog ili naseg vazduhoplovstva.

Gua

pre 11 godina

Ne znam da li se iko seća serije NCSI gde je bila jedna epizoda sa sličnim scenariom. Naime Američki pilot je odlučio da proda avion nekim Južno-Amerikancima pa je napravio sličnu foru kao što se sada desilo. Ispustio gorivo, prekinuo komunikaciju i sleteo na neko ostrvce. Ne kažem da se to ovde desilo ali je prilično zanimljivo podudaranje. :)

xx ofanziva

pre 11 godina

" u toku potraga za nemačkim borbenim aviono koji je verovatno pao u Bosanske planine , pošto je pilot prijavio kvar na aparatu.Drvar 194...( čudno, vreme je bilo povoljno za letove)"

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Sta americki borbeni avion trazi iznad Jadrana?
(Babin_zub, 28. januar 2013 23:22)
Si kad čuo za NATO? Letio je iznad mora saveznica, u biti letio je po svome ...
Inače ovo mi je ko neka priča iz filma, kako je samo nestao iz grupe aviona? Ne postoje radari? Sateliti? GPS sustavi? Ostali avioni di su gledali? Lol

kopitar

pre 11 godina

Tuga za vojnika :(
(.........., 28. januar 2013 23:45)

U SAD-u ne postoji vojna obaveza i taj pilot pristupivsi USAF je potpisao ugovor u kojem mu drzava ne osigurava bezbednost na radnim zadacima. On je vojnik a vojnici ginu. Isto tako nikad necu mrzeti americke pilote koji su bombardovali nasu zemlju. Oni su bili na radnom zadatku. Ako cemo da imamo nekakve emocije vezane za 1999 imajmo ih prema vladi i vladajucima u SAD.

Mile

pre 11 godina

Nezvanično F-16, koji je poleteo iz Aviano, nije nosio oružje.Italijanski avioni i brodovi pomažu u potrazi.Helikopteri, karabinjera, italijanska obalska straža sa čamacima i italijansko vazduhoplovstvo sa helikopterima su uključeni u pretragu.Pretraga je fokusirana otprilike 15 kilometara u potezu obale između Cerviai i Cesenatico u severozapadnom kraju Jadrana."Vremenski uslovi su teški. vidljivost je već slaba, jer je noć, a pada i susnežica u toj oblasti" rekao je italijanski oficir obalske straže Cosimo Nicastro. Obalska straža pozvala je tri komercijalna teretna brodova u tom području da pomognu. Oblast Jadrana gde se traži pilot udaljena je 15km od obale.

Aviator

pre 11 godina

Pre tačno mesec dana srušio se i američki F-16 u Kaliforniji, ali se pilot katapultirao: http://www.inyoregister.com/node/4276
Inače, u poslednja dva meseca, pored ovih F-ova, srušila su se i dva izraelska F-16 i dva saudijska F-15, od kojih je jedan pao u Persijski zaliv.

Nevidjivi bombarder

pre 11 godina

Ja bih pod hitno proverio alibi gospodina Nadja za veceras. Da li je bio u svojoj pekari kad je ovaj F-16 nestao...ili gde vec!
Puno pozdrava iz zemlje lala, uvek Vas,

NEMANJA

pre 11 godina

kako su englezi,francuzi, italijani i ostali mogli da imaju svoje kolonije tako sad i ameri kolonijalizuju celu EU...u svakoj drzavi EU imaju po neku svoju vojnu bazu...za njih me i nije zao.. al neka samo nas ostave na miru!!!

Nja

pre 11 godina

Jadničak, jadni mali borbeni avion Američkog Ratnog vazduhoplovstva, iz Avijana, po zlu zapamćenog. Pamtimo vam, i ne žalimo, opet biste nam gađali i mostove i vozove, samo kad bismo pisnuli. Daleko mu kuća, bukvalno je daleko, neka leti po Arkanzasu.

Black Bunny

pre 11 godina

'Pilot je posle pričao da je bio prinuđen da sleti. Učinlo mu se da vidi ostrvce sa pistom, ali nije uočio tablu sa natpisom DOBRODOŠLI U BUĐANOVCE !!'

Mihailo

pre 11 godina

Čudna vest, posebno to što je nestao, a da ostali koji su leteli sa njim to nisu primetili. Evo sad baš gledam na internetu, vazdušna linija od Aviana do Damaska i Sirije je otprilike polovina doleta koji ima F16, a ako se uzme u obzir da se misijama avioni često tankuju u letu, sasvim je moguće da je ovaj oštećen nad Sirijom. Amerikanci po svom dobrom starom običaju svaki pad pravdaju nekom volšebnom tehničkom greškom... A često pad nije prouzrokovan "greškom" nego tuđom PVO.

MrX

pre 11 godina

Nadam se da je pilot uspešno iskočio iz aviona i da su ga već pronašli! To su avioni koji su jedva odleteli iz Batajnice, sa aeromitinga u septembru 2012.godine. Ostali su još mesec dana u Batajnici, nakon mitinga, zbog kvarova!

Mihailo

pre 11 godina

Čudna vest, posebno to što je nestao, a da ostali koji su leteli sa njim to nisu primetili. Evo sad baš gledam na internetu, vazdušna linija od Aviana do Damaska i Sirije je otprilike polovina doleta koji ima F16, a ako se uzme u obzir da se misijama avioni često tankuju u letu, sasvim je moguće da je ovaj oštećen nad Sirijom. Amerikanci po svom dobrom starom običaju svaki pad pravdaju nekom volšebnom tehničkom greškom... A često pad nije prouzrokovan "greškom" nego tuđom PVO.

Nja

pre 11 godina

Jadničak, jadni mali borbeni avion Američkog Ratnog vazduhoplovstva, iz Avijana, po zlu zapamćenog. Pamtimo vam, i ne žalimo, opet biste nam gađali i mostove i vozove, samo kad bismo pisnuli. Daleko mu kuća, bukvalno je daleko, neka leti po Arkanzasu.

Black Bunny

pre 11 godina

'Pilot je posle pričao da je bio prinuđen da sleti. Učinlo mu se da vidi ostrvce sa pistom, ali nije uočio tablu sa natpisom DOBRODOŠLI U BUĐANOVCE !!'

NEMANJA

pre 11 godina

kako su englezi,francuzi, italijani i ostali mogli da imaju svoje kolonije tako sad i ameri kolonijalizuju celu EU...u svakoj drzavi EU imaju po neku svoju vojnu bazu...za njih me i nije zao.. al neka samo nas ostave na miru!!!

Nevidjivi bombarder

pre 11 godina

Ja bih pod hitno proverio alibi gospodina Nadja za veceras. Da li je bio u svojoj pekari kad je ovaj F-16 nestao...ili gde vec!
Puno pozdrava iz zemlje lala, uvek Vas,

MrX

pre 11 godina

Nadam se da je pilot uspešno iskočio iz aviona i da su ga već pronašli! To su avioni koji su jedva odleteli iz Batajnice, sa aeromitinga u septembru 2012.godine. Ostali su još mesec dana u Batajnici, nakon mitinga, zbog kvarova!

Aviator

pre 11 godina

Pre tačno mesec dana srušio se i američki F-16 u Kaliforniji, ali se pilot katapultirao: http://www.inyoregister.com/node/4276
Inače, u poslednja dva meseca, pored ovih F-ova, srušila su se i dva izraelska F-16 i dva saudijska F-15, od kojih je jedan pao u Persijski zaliv.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Sta americki borbeni avion trazi iznad Jadrana?
(Babin_zub, 28. januar 2013 23:22)
Si kad čuo za NATO? Letio je iznad mora saveznica, u biti letio je po svome ...
Inače ovo mi je ko neka priča iz filma, kako je samo nestao iz grupe aviona? Ne postoje radari? Sateliti? GPS sustavi? Ostali avioni di su gledali? Lol

kompleksisucudo

pre 11 godina

@Bacvanin
Citam te tvoje komentare i zapanjuje kako imas potrebu da branis i pravdas svakoga ko je bio ili jeste protiv Srbije. Sta ti imas da branis americke avione, americku vazdusnu flotu i da izigravas ovde vece NATO-vca od NATO-vaca? Sada si drveni advokat NATO-a, ranije albanske "drzave kosova". Da si se rodio ranije garant bi se sjajno snasao za vreme nacisticke okupacije ili jos ranije, za vreme turske okupacije - ti si san svakog okupatora.

kopitar

pre 11 godina

Tuga za vojnika :(
(.........., 28. januar 2013 23:45)

U SAD-u ne postoji vojna obaveza i taj pilot pristupivsi USAF je potpisao ugovor u kojem mu drzava ne osigurava bezbednost na radnim zadacima. On je vojnik a vojnici ginu. Isto tako nikad necu mrzeti americke pilote koji su bombardovali nasu zemlju. Oni su bili na radnom zadatku. Ako cemo da imamo nekakve emocije vezane za 1999 imajmo ih prema vladi i vladajucima u SAD.

s t v

pre 11 godina

On je vojnik a vojnici ginu. Isto tako nikad necu mrzeti americke pilote koji su bombardovali nasu zemlju. Oni su bili na radnom zadatku. Ako cemo da imamo nekakve emocije vezane za 1999 imajmo ih prema vladi i vladajucima u SAD.
(kopitar, 29. januar 2013 01:22)

Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.

Bacvanin

pre 11 godina

"Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.
(s t v, 29. januar 2013 14:52) "

A sta mislis, o onima koji su pored Sava centra isli da "uticu" na detinjstvo dece u Vukovaru? Ili na detinjstvo najmladje zrtve u Srebrenici (5 godina pri egzekuciji hicem u potiljak, Naida Hodzic se zvala)? Za vreme Mladiceve opsade Sarajeva je ubijeno preko 1000 dece! Sta je sa njihovim detinjstvom? Sta je sa detinjstvom dece na Kosovu, za vreme "dejstvovanja MUP-a i VJ"?
Posao pilota nije lagan, ali vole da lete, kao i nasi piloti, medjutim sa vecim brojem letova, dolaze i greske i padovi. Nadam se da je pilot preziveo i da ce se greska, koja je dovela do ove tragije biti sto pre uklonjena, da drugi ne bi ginuli.
Inace, vojnici, profesionalni vojnici, mrze rat najvise na svetu, jer oni imaju sta da izgube, svoje zivote, ali ovi ratohuskaci iz devedesetih su u velikom broju opstali, verovatno nisu ni morali rovove kopati, zato su danas i toliko glasni.

Poznavalac

pre 11 godina

"Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.
(s t v, 29. januar 2013 14:52) "

Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.

xx ofanziva

pre 11 godina

" u toku potraga za nemačkim borbenim aviono koji je verovatno pao u Bosanske planine , pošto je pilot prijavio kvar na aparatu.Drvar 194...( čudno, vreme je bilo povoljno za letove)"

Bacvanin

pre 11 godina

Cemu ovoliko ismevanje F-16 aviona?
Mi smo izgubili znacajan svojih MiG-29 u konfliktu 99' sa F-16 i F-15, ostalo nam samo 5 aviona tog tipa, a nemamo ni jedan slucaj obaranja neprijateljskog aviona u dogfight-u ili vazduh-vazduh raketama.
Tragedije se desavaju, i nasi piloti su padali u mirnodopskim uslovima pri odlicnom vremenu, a to se desava i u drugim armijama.
USA ima veliku flotu letelica, puno casova leta pa je veci broj tragedija, ali kada pogledate odnose ukupnog broja casova leta po gubitku aviona, videcete da nisu tako velike razlike izmedju USA, Ruskog ili naseg vazduhoplovstva.

Sinisa

pre 11 godina

Ovo je posao za Foxa Moldera:-) Oteli ga vanzemaljci.
Pa vaki pilot ima odašiljać za lociranje, bio živ ili ne!
Naći će ga relativno lako.

vojvođanin

pre 11 godina

Babin_zub
"Sta americki borbeni avion trazi iznad Jadrana?"

Italija, Slovenija i Hrvatska su članice NATO. To je njihov saveznizki avion.

Jel ti sad jasnije?

voja

pre 11 godina

e vala i neka se srusio,ja radim u italiji bas na 4 km od aviana i svakog dana ako ne prelete 30-40 aviona manje ne nemogu ljudi da se odmore od njih, a ponasaju se kao da su u ameriku,pre 2 meseca desio se slucaj da je jedno americko vojno lice udario pesaka na pesakom prelazu ,i desilose to kao da nista nije bilo policija im nemoze nista jer su zasticeni kao diplomate,,a kada zastanes pored njihove baze odmah se nadje americka policija,tako da se dosta i auta americka voze ovde,a cene su im dosta u trgoinama i u dolarima,,znavi kao mini amerika je Aviano

MIKI

pre 11 godina

Samo moram da se ukljucim i da kazem svojoj braci Srbima da rec STEALTH ne znaci NEVIDLJIV, nego PRITAJEN ili PRIKRIVEN. Cisto zbog recenice: NISMO ZNALI DA JE NEVIDLJIV.
A F-16 je jedan od najuspesnijih lovaca svih vremena, i uzdanica americkog RV, a vi pricajte sta hocete.

Gua

pre 11 godina

Ne znam da li se iko seća serije NCSI gde je bila jedna epizoda sa sličnim scenariom. Naime Američki pilot je odlučio da proda avion nekim Južno-Amerikancima pa je napravio sličnu foru kao što se sada desilo. Ispustio gorivo, prekinuo komunikaciju i sleteo na neko ostrvce. Ne kažem da se to ovde desilo ali je prilično zanimljivo podudaranje. :)

Stavros84

pre 11 godina

E pa da vam kazem nesto dragi prijatelji. Ako se ja prijavim da budem pilot u ratnom vazduhoplovstvu to znaci da sam spreman da ubijem. Nisam se ja prijavio da prasim njive sa poljoprivrednim avionom nego da prasim ljude raketama. Pilot moze da bude dobar covek i da mu drzava kaze idi tamo u Srbiju i pogodi voz u pokretu da ubijes par civila. Ako to udari onda nije dobar covek. I ako ne moze da odbije naradjenje moze sutradan da da otkaz ali to sigurno nece. On ce pucati, unistiti voz, ubiti civile i to za 2,3 godine raditi u nekoj drugoj zemlji. Tako da je on daleko od dobrog coveka. Tako ih uce da nemaju savest za nista, da mogu da ubiju civila bez obzira da li raketom ili puskom i sutra da mu niko ne moze nista. Najveca kazna koju moze da dobije je necasno otpustenje iz vojske. Sto bi narod rekao dobio je otkaz pa trazi drugi posao, jadan on.

Mile

pre 11 godina

Nezvanično F-16, koji je poleteo iz Aviano, nije nosio oružje.Italijanski avioni i brodovi pomažu u potrazi.Helikopteri, karabinjera, italijanska obalska straža sa čamacima i italijansko vazduhoplovstvo sa helikopterima su uključeni u pretragu.Pretraga je fokusirana otprilike 15 kilometara u potezu obale između Cerviai i Cesenatico u severozapadnom kraju Jadrana."Vremenski uslovi su teški. vidljivost je već slaba, jer je noć, a pada i susnežica u toj oblasti" rekao je italijanski oficir obalske straže Cosimo Nicastro. Obalska straža pozvala je tri komercijalna teretna brodova u tom području da pomognu. Oblast Jadrana gde se traži pilot udaljena je 15km od obale.

dragan

pre 11 godina

@flavius valerius
Znate postoji nešto što se zove čast , obraz , osećaj za pravdu i to se ne može racionalno objasniti. Naš narod je uvek baštinio u velikoj meri ove vrline i nikada nije išao s jačim samo zato što je on jači , da su naši preci tako razmišljali nas ne bi ni bilo. Podsetiću vas da se i 1939 za nemačku i njene saveznike govorilo da su najjači u istoriji čovečanstva i da je uzaludan otpor prema njima.

Flavius Valerius

pre 11 godina

kako su englezi,francuzi, italijani i ostali mogli da imaju svoje kolonije tako sad i ameri kolonijalizuju celu EU...u svakoj drzavi EU imaju po neku svoju vojnu bazu...za njih me i nije zao.. al neka samo nas ostave na miru!!!
(NEMANJA, 29. januar 2013 00:55)
Nemojte mi Nemanja samo reci da vam je zao sto Srbija nema barem jednu NATO bazu u vasoj zemlji. Za takvo nesto je potrebno biti clan jedne od najmocnijih vojnih alijansi na svijetu sto Srbi jos uvijek iracionalno odbijaju jer misle da mogu biti sami eventualno uz Ruse ako ih se ovi ikada sjete.

Somborac

pre 11 godina

@Bacvanin
Cemu ovoliko ismevanje F-16 aviona?
Mi smo izgubili znacajan svojih MiG-29 u konfliktu 99' sa F-16 i F-15, ostalo nam samo 5 aviona tog tipa, a nemamo ni jedan slucaj obaranja neprijateljskog aviona u dogfight-u ili vazduh-vazduh raketama.

Pa naravno da nismo mogli da oborimo neprijateljski avion u direktnom dvoboju zato sto je odnos snaga u vazduhu bio minimalno 10:1. Drugo, MIG-ovi VJ su bili u losem tehnickom stanju, nekima cak ni radar nije radio tako da tu i nije bilo bliske borbe vec se sve resavalo ispaljivanjem raketa sa velike udaljenosti. Cak se moze reci da su piloti VJ bili glineni golubovi i treba biti strasno hrabar pa uzleteti na nebo gde se u svakom trenutku nalazilo gotovo 100 letelica NATO snaga. Ne radi se o ismevanju F-16, to je fenomenalna borbena letelica, za onoga ko moze da je priusti.

kandić

pre 11 godina

Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.
(Poznavalac, 29. januar 2013 16:02)

ne cenim lik i delo milosevica ali njegova i nasa jedina krivica su sto smo pravoslavci i sto nismo u nato paktu. velika srbija je samo izgovor sad ce velika albanija to mozda vama vise odgovara i milosevic je izgovor kao i sve ostale krize u svetu gde su i priznali da su izmisljene zarad ostvarivanja drugih ciljeva.

Amos

pre 11 godina

NATO unistio detinjstvo necije dece? Pa moguce, ali ako im je neko od roditelja nastradao u bombardovanju.
Deca su otporna bića, ne bojte se vi za njih i ne vadite se na njih. Njima činjenica da je NATO bombardovao Srbiju 72 dana neće uništiti detinjstvo, ako imaju normalne roditelje da im objasne neke stvari, za vreme kao i posle bombardovanja. Naravno ne pričam o onima kojima je neko i nastradao.

Međutim ako imaju roditelje naučene od tadašnjeg režima kako se živi i kuka, onda će ta deca vrlo lako izrasti u luzere, sa ili bez bombardovanja.
Deci se detinjstvo uništava tako što ih neka vojska drži u okruženju 3 godine i bombarduje ih.. Čak ni ona deca što su preživela 3 meseca u Vukovaru će iz toga izaći oštećena ali ne obavezno i upropaštena. A NATO bombardovanje se ne može porediti ni blizu sa Vukovarom.

A ima i još nešto čime se uništava deci detinjstvo, kao i ceo život - osiromaši im roditelje, dovedi ih na prosjački štap i finansijski i mentalno, napravi od njihovih roditelja zombije tako da mogu i oni svoju decu da upropaste, okruži decu kriminalcima u školi i na TVu i oduzmi im svaku nadu u normalan život. E tako se to upropaštava detinjstvo.
Kome to sve nije zasmetalo, neće mu biti ništa ni od malo bombardovanja ili rata.

Vitez

pre 11 godina

"E pa da vam kazem nesto dragi prijatelji. Ako se ja prijavim da budem pilot u ratnom vazduhoplovstvu to znaci da sam spreman da ubijem. Nisam se ja prijavio da prasim njive sa poljoprivrednim avionom nego da prasim ljude raketama. Pilot moze da bude dobar covek i da mu drzava kaze idi tamo u Srbiju i pogodi voz u pokretu da ubijes par civila. Ako to udari onda nije dobar covek. I ako ne moze da odbije naradjenje moze sutradan da da otkaz ali to sigurno nece. On ce pucati, unistiti voz, ubiti civile i to za 2,3 godine raditi u nekoj drugoj zemlji. Tako da je on daleko od dobrog coveka. Tako ih uce da nemaju savest za nista, da mogu da ubiju civila bez obzira da li raketom ili puskom i sutra da mu niko ne moze nista. Najveca kazna koju moze da dobije je necasno otpustenje iz vojske. Sto bi narod rekao dobio je otkaz pa trazi drugi posao, jadan on.
(Stavros84, 29. januar 2013 17:44) "

Jel to isto vazi za srpske pilote koji su bombardovali i ubijali civile po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Kosovu? Ako to vazi i za Srpske Vitezove ja potpisujem tvoj tekst.

genius

pre 11 godina

@Bacvanin

1. Da li znaš šta je dogfight?
2. Da li znaš koliko je letelica MiG29 imalo RVSRJ uoči sukoba 99. i koliko ih je uništeno u vazduhu za vreme NATO agresije?
3. Da li ti je poznato stanje letelica pred rat i njihove opreme?
4. Ne .... više, kO Boga te molim!

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Svi Vi koji osudjujete Ameriku, znajte da americki narod sa tim nema veze. Piloti rade svoj posao, kao i svi na svetu koji su polozili zakletvu. Takodje i nasi.E kada bi se istinito reklo, koliko su samo detinjstva ukradena od strane srpske ruke, mnogi od vas bi se zavukli u misiju rupu. Ja sam Srbin iz familije koja je dosta postradala u Jasenovcu, obisao sam nekoliko ratista i verujte veoma dobro znam sta pisem.

g4

pre 11 godina

Padovi borbenih aviona se svakodnevno desavaju. F-16 bi bio problem za nas jer ima gomilu elektronike, nije jednostavno za odrzavanje. A vi koji pricate o ratovima, oladite malo, postoje strucniji ljudi sa vise informacija koji ce da se bave tim temama.

genius

pre 11 godina

@Bacvanin

Ti, druže, očigledno imaš neki problem.
O kakvim procentima ti pričaš? SRJ protiv NATO? Kako to može da se poredi???
Sa jedne strane imaš najveću vojnu silu, sa najsavremenijom opremom, neograničenim budžetom, nosačem aviona, bar 2 aerodroma sa užarenim pistama, podršku i sa zemlje i iz vazduha, Bog-te-pita koliko aviona i 3 B-2 airborne 24/7, čisto iz zajebancije (da ne bude da su pukli milijarde da bi kupili prašinu u nekom Pičkovcu u USA)... Sa druge - imaš šaku jada, bez budžeta, 11 (i slovima jedanaest) lovačkih aviona 4 generacije (ostali nisu vredni pomena) od kojih 6 operabilnih (ako pod "operabilan" podrazumevaš i one kojima se radar gasi po poletanju), bez podrške sa zemlje (ako upale radar - oMa dobiju po ušima) ili iz vazduha (ako ne računaš Boga, Allaha, kišu ili kosmičko zračenje...)
Gde su bilo kada Ameri (osim na Pacifiku pre 70+ godina) imali dogfight?
Ovde sigurno nisu...
Totalna superiornost u vazduhu onemogućava takav vid borbe, da li ti je to jasno?

Poznavalac

pre 11 godina

"Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.
(Poznavalac, 29. januar 2013 16:02)

ne cenim lik i delo milosevica ali njegova i nasa jedina krivica su sto smo pravoslavci i sto nismo u nato paktu. velika srbija je samo izgovor sad ce velika albanija to mozda vama vise odgovara i milosevic je izgovor kao i sve ostale krize u svetu gde su i priznali da su izmisljene zarad ostvarivanja drugih ciljeva.
(kandić, 29. januar 2013 18:37) "

Gospodine Kandicu ja sam Bosnjak. Moja/nasa jedina krivica za vrijeme rata u BiH je sto sam bio musliman/muslimani. Slicno ce vam potvrditi Slovenci, Hrvati i Albanci. Svi mi imamo svoju "krivicu". I svi su nam krivi osim nas. Rat je bio i prosao. Ja sam svima oprostio osim ratnim zlocincima. Organski nisam podnosio Ruse, Grke, Rumune, ... , kao ni Irance, Alzirce, ... ali sam im oprostio. Nisu znali sta rade. Vise su nam zla nanijeli nego koristi ali to nije razlog zbog cega ti odgovaram. Razlog je sljedeci. Ja uportno vec 10-godina pokusavam da krivicu svalim na Milosecica, Mladica, Karadzica, Izetbegovica, Orica, Cacu, Celu, Tudzmana,... jer ne zelim da optuzujem Srbe, Bosnjake i Hrvate. Uticaj stranog faktora je bio minimalan, to je Tito pokazao. Kad smo bili zajedno ni Rusi ni USA nam nisu mogli nista. U vezi Kosova, Milosevic je trebao otici u Washington na casicu viskija sa Bill Clinton-m i problem bi bio rjesen. Pogledaj Turke i Kurde.

Stealth

pre 11 godina

"Kako da ga vide kad je "NEVIDLJIV"? Ne znam što uopšte prave ove avione, samo imaju probleme sa njima!!!
(Kostic Goran, 29. januar 2013 18:39) "

F-16 nije stealth. I ne prave se od 1993. Od 1976 do 1993 napravljeno je oko 4500 aviona. Cak se i F-22 ne pravi vise. Amerikanci vec rade na 6 generaciji aviona kao sto je Boeing F/A-XX.
http://en.wikipedia.org/wiki/Next_Generation_Air_Dominance
Stealth avion koji ce moci da leti sa i bez pilota kao dron.

Bacvanin

pre 11 godina

@Genius
- Znas li ti koliko je procentualno smanjio NATO broj nasih letelica 99'?
- Znas li ti koliko smo mi procentualno smanjili broj NATO letelica 99'?

Inace, F-16 su mnoge zemlje uzele za cuvanje svog vazdusnog prostora, nije taj avion toliko nebezbedan, zbog losih karakteristika. Naravno da nije u vrhu sigurnosti, kao npr F-15, koji do sada ima ubedljivo najmanji broj izgubljenih letelica u borbenim dejstvima.
Vecim brojem letova, raste i broj padova aviona, to je neminovan proces, ne mora cesto ni pilot ni letelica da su krivi, pri poletanju ili niskom letu su i ptice opasne, pri vecim brzinama.

Stavros84

pre 11 godina

@Vitez
Da vitezu to vazi za sve. Ja ne umanjujem nijedne civilne zrtve bilo kog rata. Kod nas je bila malo drugacija situacija jer je to bio gradjanski rat i tu se nije znalo ko koga bije i ubija. Tu je bilo komsija protiv komsije, protiv poznanika, protiv drugara. Pa i onaj helihopter sto je oboren u sloveniji jedan vojnik u njemu je bio slovenac. Sve je to pocelo tragicno i zavrsilo se tragicno za sve. Svaki vojnik koji uperi oruzje i upotrebi ga protiv civila je zlocinac bez obzira da li je ovaj ili onaj. A nije malo civila poginulo 99 godine. Pogotovo sto se tice voza koji nije morao biti pogodjen jer je pilot mogao da skrene raketu kada je video voz a na snimku izgleda kao da je opalio raketu na most da vidi da li ce pogoditi i voz. Nesto kao sto ja dam malo gas da me ne bi uhvatilo crveno svetlo tako je on uradio u toj situaciji.

MrX

pre 11 godina

Nadam se da je pilot uspešno iskočio iz aviona i da su ga već pronašli! To su avioni koji su jedva odleteli iz Batajnice, sa aeromitinga u septembru 2012.godine. Ostali su još mesec dana u Batajnici, nakon mitinga, zbog kvarova!

kopitar

pre 11 godina

Tuga za vojnika :(
(.........., 28. januar 2013 23:45)

U SAD-u ne postoji vojna obaveza i taj pilot pristupivsi USAF je potpisao ugovor u kojem mu drzava ne osigurava bezbednost na radnim zadacima. On je vojnik a vojnici ginu. Isto tako nikad necu mrzeti americke pilote koji su bombardovali nasu zemlju. Oni su bili na radnom zadatku. Ako cemo da imamo nekakve emocije vezane za 1999 imajmo ih prema vladi i vladajucima u SAD.

MIKI

pre 11 godina

Samo moram da se ukljucim i da kazem svojoj braci Srbima da rec STEALTH ne znaci NEVIDLJIV, nego PRITAJEN ili PRIKRIVEN. Cisto zbog recenice: NISMO ZNALI DA JE NEVIDLJIV.
A F-16 je jedan od najuspesnijih lovaca svih vremena, i uzdanica americkog RV, a vi pricajte sta hocete.

Bacvanin

pre 11 godina

Cemu ovoliko ismevanje F-16 aviona?
Mi smo izgubili znacajan svojih MiG-29 u konfliktu 99' sa F-16 i F-15, ostalo nam samo 5 aviona tog tipa, a nemamo ni jedan slucaj obaranja neprijateljskog aviona u dogfight-u ili vazduh-vazduh raketama.
Tragedije se desavaju, i nasi piloti su padali u mirnodopskim uslovima pri odlicnom vremenu, a to se desava i u drugim armijama.
USA ima veliku flotu letelica, puno casova leta pa je veci broj tragedija, ali kada pogledate odnose ukupnog broja casova leta po gubitku aviona, videcete da nisu tako velike razlike izmedju USA, Ruskog ili naseg vazduhoplovstva.

Poznavalac

pre 11 godina

"Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.
(s t v, 29. januar 2013 14:52) "

Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.

Bacvanin

pre 11 godina

"Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.
(s t v, 29. januar 2013 14:52) "

A sta mislis, o onima koji su pored Sava centra isli da "uticu" na detinjstvo dece u Vukovaru? Ili na detinjstvo najmladje zrtve u Srebrenici (5 godina pri egzekuciji hicem u potiljak, Naida Hodzic se zvala)? Za vreme Mladiceve opsade Sarajeva je ubijeno preko 1000 dece! Sta je sa njihovim detinjstvom? Sta je sa detinjstvom dece na Kosovu, za vreme "dejstvovanja MUP-a i VJ"?
Posao pilota nije lagan, ali vole da lete, kao i nasi piloti, medjutim sa vecim brojem letova, dolaze i greske i padovi. Nadam se da je pilot preziveo i da ce se greska, koja je dovela do ove tragije biti sto pre uklonjena, da drugi ne bi ginuli.
Inace, vojnici, profesionalni vojnici, mrze rat najvise na svetu, jer oni imaju sta da izgube, svoje zivote, ali ovi ratohuskaci iz devedesetih su u velikom broju opstali, verovatno nisu ni morali rovove kopati, zato su danas i toliko glasni.

Flavius Valerius

pre 11 godina

kako su englezi,francuzi, italijani i ostali mogli da imaju svoje kolonije tako sad i ameri kolonijalizuju celu EU...u svakoj drzavi EU imaju po neku svoju vojnu bazu...za njih me i nije zao.. al neka samo nas ostave na miru!!!
(NEMANJA, 29. januar 2013 00:55)
Nemojte mi Nemanja samo reci da vam je zao sto Srbija nema barem jednu NATO bazu u vasoj zemlji. Za takvo nesto je potrebno biti clan jedne od najmocnijih vojnih alijansi na svijetu sto Srbi jos uvijek iracionalno odbijaju jer misle da mogu biti sami eventualno uz Ruse ako ih se ovi ikada sjete.

Mihailo

pre 11 godina

Čudna vest, posebno to što je nestao, a da ostali koji su leteli sa njim to nisu primetili. Evo sad baš gledam na internetu, vazdušna linija od Aviana do Damaska i Sirije je otprilike polovina doleta koji ima F16, a ako se uzme u obzir da se misijama avioni često tankuju u letu, sasvim je moguće da je ovaj oštećen nad Sirijom. Amerikanci po svom dobrom starom običaju svaki pad pravdaju nekom volšebnom tehničkom greškom... A često pad nije prouzrokovan "greškom" nego tuđom PVO.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Sta americki borbeni avion trazi iznad Jadrana?
(Babin_zub, 28. januar 2013 23:22)
Si kad čuo za NATO? Letio je iznad mora saveznica, u biti letio je po svome ...
Inače ovo mi je ko neka priča iz filma, kako je samo nestao iz grupe aviona? Ne postoje radari? Sateliti? GPS sustavi? Ostali avioni di su gledali? Lol

s t v

pre 11 godina

On je vojnik a vojnici ginu. Isto tako nikad necu mrzeti americke pilote koji su bombardovali nasu zemlju. Oni su bili na radnom zadatku. Ako cemo da imamo nekakve emocije vezane za 1999 imajmo ih prema vladi i vladajucima u SAD.
(kopitar, 29. januar 2013 01:22)

Mrzeću i pilote i vladu SAD-a i sav američki narod koji je podržavao bombardovanje Srbije.
Zašto ? ZATO ŠTO SU UPROPASTILI DETINJSTVO MOJOJ DECI !!!!!
A ti imaj razumevanja, nemam ništa protiv. Tvoja stvar.

vojvođanin

pre 11 godina

Babin_zub
"Sta americki borbeni avion trazi iznad Jadrana?"

Italija, Slovenija i Hrvatska su članice NATO. To je njihov saveznizki avion.

Jel ti sad jasnije?

kompleksisucudo

pre 11 godina

@Bacvanin
Citam te tvoje komentare i zapanjuje kako imas potrebu da branis i pravdas svakoga ko je bio ili jeste protiv Srbije. Sta ti imas da branis americke avione, americku vazdusnu flotu i da izigravas ovde vece NATO-vca od NATO-vaca? Sada si drveni advokat NATO-a, ranije albanske "drzave kosova". Da si se rodio ranije garant bi se sjajno snasao za vreme nacisticke okupacije ili jos ranije, za vreme turske okupacije - ti si san svakog okupatora.

Nja

pre 11 godina

Jadničak, jadni mali borbeni avion Američkog Ratnog vazduhoplovstva, iz Avijana, po zlu zapamćenog. Pamtimo vam, i ne žalimo, opet biste nam gađali i mostove i vozove, samo kad bismo pisnuli. Daleko mu kuća, bukvalno je daleko, neka leti po Arkanzasu.

Amos

pre 11 godina

NATO unistio detinjstvo necije dece? Pa moguce, ali ako im je neko od roditelja nastradao u bombardovanju.
Deca su otporna bića, ne bojte se vi za njih i ne vadite se na njih. Njima činjenica da je NATO bombardovao Srbiju 72 dana neće uništiti detinjstvo, ako imaju normalne roditelje da im objasne neke stvari, za vreme kao i posle bombardovanja. Naravno ne pričam o onima kojima je neko i nastradao.

Međutim ako imaju roditelje naučene od tadašnjeg režima kako se živi i kuka, onda će ta deca vrlo lako izrasti u luzere, sa ili bez bombardovanja.
Deci se detinjstvo uništava tako što ih neka vojska drži u okruženju 3 godine i bombarduje ih.. Čak ni ona deca što su preživela 3 meseca u Vukovaru će iz toga izaći oštećena ali ne obavezno i upropaštena. A NATO bombardovanje se ne može porediti ni blizu sa Vukovarom.

A ima i još nešto čime se uništava deci detinjstvo, kao i ceo život - osiromaši im roditelje, dovedi ih na prosjački štap i finansijski i mentalno, napravi od njihovih roditelja zombije tako da mogu i oni svoju decu da upropaste, okruži decu kriminalcima u školi i na TVu i oduzmi im svaku nadu u normalan život. E tako se to upropaštava detinjstvo.
Kome to sve nije zasmetalo, neće mu biti ništa ni od malo bombardovanja ili rata.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Svi Vi koji osudjujete Ameriku, znajte da americki narod sa tim nema veze. Piloti rade svoj posao, kao i svi na svetu koji su polozili zakletvu. Takodje i nasi.E kada bi se istinito reklo, koliko su samo detinjstva ukradena od strane srpske ruke, mnogi od vas bi se zavukli u misiju rupu. Ja sam Srbin iz familije koja je dosta postradala u Jasenovcu, obisao sam nekoliko ratista i verujte veoma dobro znam sta pisem.

Vitez

pre 11 godina

"E pa da vam kazem nesto dragi prijatelji. Ako se ja prijavim da budem pilot u ratnom vazduhoplovstvu to znaci da sam spreman da ubijem. Nisam se ja prijavio da prasim njive sa poljoprivrednim avionom nego da prasim ljude raketama. Pilot moze da bude dobar covek i da mu drzava kaze idi tamo u Srbiju i pogodi voz u pokretu da ubijes par civila. Ako to udari onda nije dobar covek. I ako ne moze da odbije naradjenje moze sutradan da da otkaz ali to sigurno nece. On ce pucati, unistiti voz, ubiti civile i to za 2,3 godine raditi u nekoj drugoj zemlji. Tako da je on daleko od dobrog coveka. Tako ih uce da nemaju savest za nista, da mogu da ubiju civila bez obzira da li raketom ili puskom i sutra da mu niko ne moze nista. Najveca kazna koju moze da dobije je necasno otpustenje iz vojske. Sto bi narod rekao dobio je otkaz pa trazi drugi posao, jadan on.
(Stavros84, 29. januar 2013 17:44) "

Jel to isto vazi za srpske pilote koji su bombardovali i ubijali civile po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Kosovu? Ako to vazi i za Srpske Vitezove ja potpisujem tvoj tekst.

Black Bunny

pre 11 godina

'Pilot je posle pričao da je bio prinuđen da sleti. Učinlo mu se da vidi ostrvce sa pistom, ali nije uočio tablu sa natpisom DOBRODOŠLI U BUĐANOVCE !!'

NEMANJA

pre 11 godina

kako su englezi,francuzi, italijani i ostali mogli da imaju svoje kolonije tako sad i ameri kolonijalizuju celu EU...u svakoj drzavi EU imaju po neku svoju vojnu bazu...za njih me i nije zao.. al neka samo nas ostave na miru!!!

Mile

pre 11 godina

Nezvanično F-16, koji je poleteo iz Aviano, nije nosio oružje.Italijanski avioni i brodovi pomažu u potrazi.Helikopteri, karabinjera, italijanska obalska straža sa čamacima i italijansko vazduhoplovstvo sa helikopterima su uključeni u pretragu.Pretraga je fokusirana otprilike 15 kilometara u potezu obale između Cerviai i Cesenatico u severozapadnom kraju Jadrana."Vremenski uslovi su teški. vidljivost je već slaba, jer je noć, a pada i susnežica u toj oblasti" rekao je italijanski oficir obalske straže Cosimo Nicastro. Obalska straža pozvala je tri komercijalna teretna brodova u tom području da pomognu. Oblast Jadrana gde se traži pilot udaljena je 15km od obale.

Nevidjivi bombarder

pre 11 godina

Ja bih pod hitno proverio alibi gospodina Nadja za veceras. Da li je bio u svojoj pekari kad je ovaj F-16 nestao...ili gde vec!
Puno pozdrava iz zemlje lala, uvek Vas,

dragan

pre 11 godina

@flavius valerius
Znate postoji nešto što se zove čast , obraz , osećaj za pravdu i to se ne može racionalno objasniti. Naš narod je uvek baštinio u velikoj meri ove vrline i nikada nije išao s jačim samo zato što je on jači , da su naši preci tako razmišljali nas ne bi ni bilo. Podsetiću vas da se i 1939 za nemačku i njene saveznike govorilo da su najjači u istoriji čovečanstva i da je uzaludan otpor prema njima.

kandić

pre 11 godina

Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.
(Poznavalac, 29. januar 2013 16:02)

ne cenim lik i delo milosevica ali njegova i nasa jedina krivica su sto smo pravoslavci i sto nismo u nato paktu. velika srbija je samo izgovor sad ce velika albanija to mozda vama vise odgovara i milosevic je izgovor kao i sve ostale krize u svetu gde su i priznali da su izmisljene zarad ostvarivanja drugih ciljeva.

Poznavalac

pre 11 godina

"Milosevic je kriv za bombardovanje Srbije. USA vlada i vojska je samo "odradila" Milosevicevu nekompetentnost, glupost i Veliku Srbiju.
(Poznavalac, 29. januar 2013 16:02)

ne cenim lik i delo milosevica ali njegova i nasa jedina krivica su sto smo pravoslavci i sto nismo u nato paktu. velika srbija je samo izgovor sad ce velika albanija to mozda vama vise odgovara i milosevic je izgovor kao i sve ostale krize u svetu gde su i priznali da su izmisljene zarad ostvarivanja drugih ciljeva.
(kandić, 29. januar 2013 18:37) "

Gospodine Kandicu ja sam Bosnjak. Moja/nasa jedina krivica za vrijeme rata u BiH je sto sam bio musliman/muslimani. Slicno ce vam potvrditi Slovenci, Hrvati i Albanci. Svi mi imamo svoju "krivicu". I svi su nam krivi osim nas. Rat je bio i prosao. Ja sam svima oprostio osim ratnim zlocincima. Organski nisam podnosio Ruse, Grke, Rumune, ... , kao ni Irance, Alzirce, ... ali sam im oprostio. Nisu znali sta rade. Vise su nam zla nanijeli nego koristi ali to nije razlog zbog cega ti odgovaram. Razlog je sljedeci. Ja uportno vec 10-godina pokusavam da krivicu svalim na Milosecica, Mladica, Karadzica, Izetbegovica, Orica, Cacu, Celu, Tudzmana,... jer ne zelim da optuzujem Srbe, Bosnjake i Hrvate. Uticaj stranog faktora je bio minimalan, to je Tito pokazao. Kad smo bili zajedno ni Rusi ni USA nam nisu mogli nista. U vezi Kosova, Milosevic je trebao otici u Washington na casicu viskija sa Bill Clinton-m i problem bi bio rjesen. Pogledaj Turke i Kurde.

xx ofanziva

pre 11 godina

" u toku potraga za nemačkim borbenim aviono koji je verovatno pao u Bosanske planine , pošto je pilot prijavio kvar na aparatu.Drvar 194...( čudno, vreme je bilo povoljno za letove)"

Stavros84

pre 11 godina

E pa da vam kazem nesto dragi prijatelji. Ako se ja prijavim da budem pilot u ratnom vazduhoplovstvu to znaci da sam spreman da ubijem. Nisam se ja prijavio da prasim njive sa poljoprivrednim avionom nego da prasim ljude raketama. Pilot moze da bude dobar covek i da mu drzava kaze idi tamo u Srbiju i pogodi voz u pokretu da ubijes par civila. Ako to udari onda nije dobar covek. I ako ne moze da odbije naradjenje moze sutradan da da otkaz ali to sigurno nece. On ce pucati, unistiti voz, ubiti civile i to za 2,3 godine raditi u nekoj drugoj zemlji. Tako da je on daleko od dobrog coveka. Tako ih uce da nemaju savest za nista, da mogu da ubiju civila bez obzira da li raketom ili puskom i sutra da mu niko ne moze nista. Najveca kazna koju moze da dobije je necasno otpustenje iz vojske. Sto bi narod rekao dobio je otkaz pa trazi drugi posao, jadan on.

Bacvanin

pre 11 godina

@Genius
- Znas li ti koliko je procentualno smanjio NATO broj nasih letelica 99'?
- Znas li ti koliko smo mi procentualno smanjili broj NATO letelica 99'?

Inace, F-16 su mnoge zemlje uzele za cuvanje svog vazdusnog prostora, nije taj avion toliko nebezbedan, zbog losih karakteristika. Naravno da nije u vrhu sigurnosti, kao npr F-15, koji do sada ima ubedljivo najmanji broj izgubljenih letelica u borbenim dejstvima.
Vecim brojem letova, raste i broj padova aviona, to je neminovan proces, ne mora cesto ni pilot ni letelica da su krivi, pri poletanju ili niskom letu su i ptice opasne, pri vecim brzinama.

Gua

pre 11 godina

Ne znam da li se iko seća serije NCSI gde je bila jedna epizoda sa sličnim scenariom. Naime Američki pilot je odlučio da proda avion nekim Južno-Amerikancima pa je napravio sličnu foru kao što se sada desilo. Ispustio gorivo, prekinuo komunikaciju i sleteo na neko ostrvce. Ne kažem da se to ovde desilo ali je prilično zanimljivo podudaranje. :)

voja

pre 11 godina

e vala i neka se srusio,ja radim u italiji bas na 4 km od aviana i svakog dana ako ne prelete 30-40 aviona manje ne nemogu ljudi da se odmore od njih, a ponasaju se kao da su u ameriku,pre 2 meseca desio se slucaj da je jedno americko vojno lice udario pesaka na pesakom prelazu ,i desilose to kao da nista nije bilo policija im nemoze nista jer su zasticeni kao diplomate,,a kada zastanes pored njihove baze odmah se nadje americka policija,tako da se dosta i auta americka voze ovde,a cene su im dosta u trgoinama i u dolarima,,znavi kao mini amerika je Aviano

genius

pre 11 godina

@Bacvanin

1. Da li znaš šta je dogfight?
2. Da li znaš koliko je letelica MiG29 imalo RVSRJ uoči sukoba 99. i koliko ih je uništeno u vazduhu za vreme NATO agresije?
3. Da li ti je poznato stanje letelica pred rat i njihove opreme?
4. Ne .... više, kO Boga te molim!

Stavros84

pre 11 godina

@Vitez
Da vitezu to vazi za sve. Ja ne umanjujem nijedne civilne zrtve bilo kog rata. Kod nas je bila malo drugacija situacija jer je to bio gradjanski rat i tu se nije znalo ko koga bije i ubija. Tu je bilo komsija protiv komsije, protiv poznanika, protiv drugara. Pa i onaj helihopter sto je oboren u sloveniji jedan vojnik u njemu je bio slovenac. Sve je to pocelo tragicno i zavrsilo se tragicno za sve. Svaki vojnik koji uperi oruzje i upotrebi ga protiv civila je zlocinac bez obzira da li je ovaj ili onaj. A nije malo civila poginulo 99 godine. Pogotovo sto se tice voza koji nije morao biti pogodjen jer je pilot mogao da skrene raketu kada je video voz a na snimku izgleda kao da je opalio raketu na most da vidi da li ce pogoditi i voz. Nesto kao sto ja dam malo gas da me ne bi uhvatilo crveno svetlo tako je on uradio u toj situaciji.

Aviator

pre 11 godina

Pre tačno mesec dana srušio se i američki F-16 u Kaliforniji, ali se pilot katapultirao: http://www.inyoregister.com/node/4276
Inače, u poslednja dva meseca, pored ovih F-ova, srušila su se i dva izraelska F-16 i dva saudijska F-15, od kojih je jedan pao u Persijski zaliv.

Sinisa

pre 11 godina

Ovo je posao za Foxa Moldera:-) Oteli ga vanzemaljci.
Pa vaki pilot ima odašiljać za lociranje, bio živ ili ne!
Naći će ga relativno lako.

Somborac

pre 11 godina

@Bacvanin
Cemu ovoliko ismevanje F-16 aviona?
Mi smo izgubili znacajan svojih MiG-29 u konfliktu 99' sa F-16 i F-15, ostalo nam samo 5 aviona tog tipa, a nemamo ni jedan slucaj obaranja neprijateljskog aviona u dogfight-u ili vazduh-vazduh raketama.

Pa naravno da nismo mogli da oborimo neprijateljski avion u direktnom dvoboju zato sto je odnos snaga u vazduhu bio minimalno 10:1. Drugo, MIG-ovi VJ su bili u losem tehnickom stanju, nekima cak ni radar nije radio tako da tu i nije bilo bliske borbe vec se sve resavalo ispaljivanjem raketa sa velike udaljenosti. Cak se moze reci da su piloti VJ bili glineni golubovi i treba biti strasno hrabar pa uzleteti na nebo gde se u svakom trenutku nalazilo gotovo 100 letelica NATO snaga. Ne radi se o ismevanju F-16, to je fenomenalna borbena letelica, za onoga ko moze da je priusti.

genius

pre 11 godina

@Bacvanin

Ti, druže, očigledno imaš neki problem.
O kakvim procentima ti pričaš? SRJ protiv NATO? Kako to može da se poredi???
Sa jedne strane imaš najveću vojnu silu, sa najsavremenijom opremom, neograničenim budžetom, nosačem aviona, bar 2 aerodroma sa užarenim pistama, podršku i sa zemlje i iz vazduha, Bog-te-pita koliko aviona i 3 B-2 airborne 24/7, čisto iz zajebancije (da ne bude da su pukli milijarde da bi kupili prašinu u nekom Pičkovcu u USA)... Sa druge - imaš šaku jada, bez budžeta, 11 (i slovima jedanaest) lovačkih aviona 4 generacije (ostali nisu vredni pomena) od kojih 6 operabilnih (ako pod "operabilan" podrazumevaš i one kojima se radar gasi po poletanju), bez podrške sa zemlje (ako upale radar - oMa dobiju po ušima) ili iz vazduha (ako ne računaš Boga, Allaha, kišu ili kosmičko zračenje...)
Gde su bilo kada Ameri (osim na Pacifiku pre 70+ godina) imali dogfight?
Ovde sigurno nisu...
Totalna superiornost u vazduhu onemogućava takav vid borbe, da li ti je to jasno?

g4

pre 11 godina

Padovi borbenih aviona se svakodnevno desavaju. F-16 bi bio problem za nas jer ima gomilu elektronike, nije jednostavno za odrzavanje. A vi koji pricate o ratovima, oladite malo, postoje strucniji ljudi sa vise informacija koji ce da se bave tim temama.

Stealth

pre 11 godina

"Kako da ga vide kad je "NEVIDLJIV"? Ne znam što uopšte prave ove avione, samo imaju probleme sa njima!!!
(Kostic Goran, 29. januar 2013 18:39) "

F-16 nije stealth. I ne prave se od 1993. Od 1976 do 1993 napravljeno je oko 4500 aviona. Cak se i F-22 ne pravi vise. Amerikanci vec rade na 6 generaciji aviona kao sto je Boeing F/A-XX.
http://en.wikipedia.org/wiki/Next_Generation_Air_Dominance
Stealth avion koji ce moci da leti sa i bez pilota kao dron.