Subota, 26.01.2013.

11:05

Najveće greške Stiva Džobsa

Mnoge priče o najvećim preduzetnicima današnjice zvuče prilično jednostavno.

Izvor: Bizlife

Najveæe greške Stiva Džobsa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

darthshone

pre 11 godina

Najveca greska pokojnog S.J, pa sada.. trebalo bi reci, najveca poslovna greska, ali..
Njegove najvece poslovne greske su, pored u clanku navedenih, i ove dve, nedostatak bluetootha u prvim Iphoneima, i nedostyatak sd slota u svim Iphoneima. Takodje i zatvaranje OS-a. Zamislite da je Bil Gates zatvorio Windows? Mislim, on ih jeste zatvorio, ali zamislite da sve aplikacije treba kupovati kod microsofta? Danas od windowsa ne bi bilo nista.... Doduse, ne znaci da ce i biti, posebno namjon izlaska win8 i njegovih storeova, i plocica

Milorad

pre 11 godina

@Petar Pecikoza: "Ipak bih naglasio da te njegove simpaticne spravice uopste nisu naivne, jer prave ljude lenjima."

Ljudi su oduvek bili lenji, jesil cuo nekad za kafane u kojima su provodili dane? Ili za Facebook?

Milorad

pre 11 godina

Ko radi taj i gresi. Ko puno radi, puno i gresi. Ali Stiv Dzobs je napravio nesto po cemu ce ga pamtiti. Mozete da volite ili ne volite Apple, ali morate priznati da je izmenio svet.

Teorija zavere

pre 11 godina

@ (Alf, 27. januar 2013 02:37)

A zasto svi vi Apple fanboys svodite sve na cenu? Pogledaj koliki si komentar ostavio, a poruka mu je da oni koji pljuju iPhone nemaju pare da ga kupe! Moj Win 6.5 telefon je kostao 570 eur kad sam ga uzeo. Dakle, malo jeftinije od iPhona, dok novi Android telefoni znaju da kostaju i vise, tako da taj argument "nemaju pare da kupe iPhone" vise ne pije vodu.

Sto se touchscreen ekrana tice pogledaj malo sta je Sony Ericsson pravio jos 2002 godine. I zamisli, ta cigla je imala bluetooth, a prvi iPhone nije.

Inace ja uopste ne mrzi Apple proizvode. iPad me je odusevio pre svega ekranom, pa izradom i brzinom. Odlican uredjaj! Samo mi nije jasno to religiozno obozavanje brenda.

zoki

pre 11 godina

imati brend tj robnu marku danas je ono sto prodaje proizvod, napravite osrednji proizvod u sumi takvih i nalepite mu jabucicu i to je zagarantovan uspeh.

Mile voli Disko

pre 11 godina

Najveca greska je sto je gubio vreme sa homeopatijom dok je opaka bolest napredovala. Sto se ostalog tice... o pokojniku sve najlepse.

Alf

pre 11 godina

@Teorija zavere @Bob
Ja nisam nikakav zagrizenik Apple samo sam izneo neke cinjenice a jos jedna cinjenica je da ni jedna kompanija nije masovno proizvodila touchscreen telefone pre pojavljivanja iPhone a sada to rade sve kompanije pa vi onda pričajte da je Apple pokrao sve od drugih koliko god hocete. A znas sta je jos gore od zagrizenih Apple fanova, zagriženi hejteri Apple koji u vecini slucajeva nikada nisu ni isprobali ni jedan Apple proizvod(vecinom zbog toga sto ne mogu da ga priušte sebi) ali zato na sva usta pljuju po Apple. To je jednostavno takav nas mentalitet da mrzis nesto sto ne mozes a jos vise mrzis ako to neko u tvom okruzenju ima, milion slucajeva sam u zivotu imao takvih, kad sam bio bas jako mali moji imali TV u boji a klinci u komšiluku crno beli pa svi pljuvali kako TV u boji ne valja jer zraci, pa posle toga moji kupili video rekorder pa klinci pljuvali po njemu kao ne valja iz ovog ili onog razloga pa posle kad su se pojavili mobilni(tad su koštali po nekoliko hiljada maraka) kod nas meni firma kupi mobilni pa moji prijatelji opleti po mobilnom a sada ti isti imaju po nekoliko mobilnih itd. Tako da prijatelji moji prestanite da mrzite i pokušajte da gledate svet malo vedrije i realnije jer ne znaci da ako ti nesto ne mozes da imas a neko drugi moze da je to odma lose
Pozdrav

BlackZ

pre 11 godina

@analiticar amater: Bravo za komentar. Ja sam imao raniju verziju Windows CE uredjaja i pre nego sto je Nokia izbacila prvi Color ekran. Kasnije sam nosio sve Nokia sa Symbianom na kome sam izgradio karijeru programera i siroku upotrebu smart telefona. Kada sam ja imao Smart telefone i pravio wap sajtove za mobilni net, apple je mesao u pesku i crtao iPhone sa kredom na asfaltu. Ovde, vidim, smart telefoni pocinju da postoje od pojave iPhone-a? 'Ajde? Kucajte na google malo pa vidite ko je sve izbacio prve smart telefone pre apple-a. Svi smart telefoni od Nokiine 7650 pa na dalje su imali multitasking, GPRS, MMS, IR, Bluetooth, SD karticu, kameru, mp3 podrsku, office, pdf, opera mini i jos brdo dodataka i softwera. Jos tada su bili duplo bolji od iPhone i prakticniji. Ko je od koga prepisao? Pa iPhone od svih ostalih... Toliko.

DarkoZ

pre 11 godina

@Bane87: Da ti kaze nesto bata Dare... Danas covek koji pokrece svoj biznis u garazi prodajom kamiona, mi srbi bi za takvog rekli da je prs'o i da se drogira, ostavila ga zena, bla, bla, bla... U Americi da zguzvas papiric i bacis na ulici, sanse su ogromne da se neko sagne i uzme da ga odmota! Naravno da ce tamo uspeti, i ne samo sa garazom, vec i sa trotinetom da raznosis novine, imaces vecu platu od doktora u Srbiji! O cemu pricas ti? Kreni ti da radis u garazi, dobices inspektore na vrat pre nego i okrecis garazu! Srbija je mrtva za te pocetke, narod nezainteresovan, nemaju volje ljudi. Da ne nabrajam, recicu ono tvoje "ETC" koje i ne postoji kao srpska skracenica. Amerika+/-Srbija=Bog i Sesirdzija.

mmx

pre 11 godina

Greska Stiv Dzobsa je ta sto nije bio Srbin. Da je bio Srbin sada bi bio hvaljen i podiglo bi se par crkvi u njegovo ime, ovako posto je Amerikanaca onda nista od postovanja.

modesty

pre 11 godina

Nesto sto je kvalitetno u isto vreme ima i odlican dizajn. Zato je Steve Jobs zasluzan za uspeh Apple. Njegova vizija dizajna je odredila koje ce se inovacije i kako kombinovati da se dovede do savrsenog user experience.

shobiz

pre 11 godina

Najveća greška mu je što je postao najbogatiji na groblju. Igrom sudbine, upravo tako je glasio njegov zluradi komentar na Bil Gejtsove dobrotvorne aktivnosti.

phreak

pre 11 godina

@ Teorija zavere
Ti da ista znas znao bi da je LG Prada izasla samo mesec dana pre prvog iPhone. A isto tako bi znao da je Apple imao prototip iPhone jos u Avgustu 2005 sto je tacno 13 meseci pre nego sto je LG razvio Pradu. Toliko o tvom prozivanju Zokija
(Alf, 26. januar 2013 19:12)

Pa valjda je i LG prvo napravio prototip za Pradu... i verovatno je taj prototip bio razvijen pre prvog prototipa iPhone-a ("samo mesec dana pre").

Teorija zavere

pre 11 godina

@ (Alf, 26. januar 2013 19:12)

Sta znaci imao prototip? Sam Apple je prikazao koji su svi moguci izgledi prvog iPhone-a bili u opticaju. Otkud znas kad je LG napravio svoj prototip? iPhone i LG Prada su predstavljeni januara 2007. Da li ti tvrdis da je LG imao toliko dobre industrijske spijune da je skinuo izgled iPhone-a pre nego sto je predstavljen??? Vi sektasi ste stvarno smesni!

Samo da napomenem, nemam android telefon, vec zastareli win 6.5, ali mi to nije toliko bitno jer nisam rob telefona.

analiticar amater

pre 11 godina

@miroljubivac

au prijatelju u kojoj su ti zabludi. Ja sam imao dva smart telefona pre nego se iphone pojavio, a i kad se pojavio bio je to zastareo telefon jer nije podrzavao gps i 3g i mms. jos od tada ne podrzava memorijske kartice, promenljivu bateriju i razmenu fajlova preko bt-a.
telefoni koje sam imo xda IIs, xda executuve i htc touch hd (svi pod windowsom mobile) su mogli da rade sa tadasnjim verzijama tom-toma, da primaju mail, da se koriste za osnovno surfovanje, da instaliraju aplikacije.
pa sta ti mislis, od koga je apple ukrao tastaturu na ekranu, od koga su maznuli dugme po sredini, integraciju imenika i kalendara? sve je to windows mobile imao daleko pre iphonea.
ja sam uvek preferirao stajlus nego multi tac ekran, i evo posle nekoliko godina stajlus se bar kod samsunga vraca na velika vrata i mnogo mi je drago zbog toga.
ti sto su kupovali iphone su me kritikovali zasto nosim "cigle" kad su oni imali obicne nokije i motorole tada, ali ok, kome je trebalo, uvek je imao izbora....prvo sa zaboravljenim pda uredjajima tipa palm pilot, pa kasnije preko simbiana do windows mobile. ali dobro, zasto bi ti to znao, tebi je bitno da imas iphone inda mislis da je sve pocelo od tada ne prihvatajuci da je apple pokrao mnogo toga i da osim app storea nije izmislio nista novo, ali je prvi uveo da ima punu kontrolu nad tvojim telefonom i da to odredjuje sta smes i mozes da radis sa njim.
ok, ovo ti je malo tema za razmisljanje, pa razmisli za ubuduce.

Bob

pre 11 godina

Oprostite ali sta ili ko je izvor ovog clanka ??
Steve Jobs je kupio pixar upravo zbog toga jer je imao viziju i za to vreme odlicnu masinu dakle Next koja je bila idealna za Pixiar animaciju tako je nastao i prvi od svih animiranih filmova Toy Story !
Kako Steve Jobs nije znao sta sa pixarom kad je uz pomoc svojih masina upravo Pixar napravio prvi anima film?? koji je bio jako uspesan i otvorio potpunu novu dimenziju pravljenja filmova a ovaj clanak jobs nije znao sta sa pixiarom ?? svasta ! onda je slucajno pomogao i oko Terminatora nije znao jel al eto posrecilo se a onda jos slucajno i na ostalim anima filmovima... ima ovaj Jobs srece stvarno lol
Jeste da je kasnije Pixar prodat ali za gadnu lovu i upravo ta lova mu je najvise omogucila vodecu poziciju u Appleu(ponovo)

Alf

pre 11 godina

@ Teorija zavere
Ti da ista znas znao bi da je LG Prada izasla samo mesec dana pre prvog iPhone. A isto tako bi znao da je Apple imao prototip iPhone jos u Avgustu 2005 sto je tacno 13 meseci pre nego sto je LG razvio Pradu. Toliko o tvom prozivanju Zokija

Bob

pre 11 godina

@Alf, 26. januar 2013 19:12)

Istina LG prada izasla u prodaju oko mesec dna pre prvog IPhona ali prototip iPhona je bio predstavljen oko pola godine pre lansiranje iPhona

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Stiv je bio odličan preduzetnik, biznismen, marketing mag, neko ko je znao da ponudi ljudima ono što žele i da ih ubedi da žele ono što im punudi. Neko ko je umeo da izvuče iz svojih zaposlenih više nego što su oni sami mislili da mogu. To je Stiv Džobs.

Vizionar i neko ko menja svet, ne preterujmo. Ljudi koji menjaju svet nisu toliko poznati u pop kulturi. Neki su ovde i naveli neka od tih imena.

crazy processor

pre 11 godina

Kako mozete pljuvati po osobi koja je naterala ostatak IT industrije da se bori za trziste i samo zahvaljujuci njegovoj viziji Vi danas imate mogucnost da pisete komentare. Da nije bilo njega 90% nas ne bi jos ni sanjalo o prenosivim racunarima i smart telefonima. Ne zna covek koliko je glup dok ne pogleda u samog sebe, valjalo bi da to vecina komentatora do sada objavljenih uradi.

Petar Pecikoza

pre 11 godina

Sta je ovaj lik zaista korisno uradio? NISTA! Ipak bih naglasio da te njegove simpaticne spravice uopste nisu naivne, jer prave ljude lenjima. Da je bio talentovan dizajner i da je imao smisla za biznis naravno stoji i to se ne porice, ali to je savrseno nedovoljno da ostane upamcen dalje od svojih unuka. Neka mu je laka zemlja, ali i svim njegovim "genijalnim" izmisljotinama, simbolima potrosackog drustva.

Miroljubivac

pre 11 godina

@DarkoZ
Izvini molim te, ali ako bi ti izmislio funkcionalan i jedinstven operativni sistem za neki uredjaj( i samo za njega), zasto bi dodjavola ugradjivao tudji operativni sistem??

Problem kod onih koji mrze apple jeste u tome da zasenjeni proizvodima drugih kompanija ne primecuju da su svi funkcionalni touchscreen telefoni nastali posle 2007, posle sto je Jobs predstavio iPhone. A ti novi telefoni nisu imali ni pola finkcionalnosti koje je imao iPhone. Tek posle Androida touchscreen telefoni kompanija koje su ga prihvatile su postali popularni, i u veoma kasnom stadijumu razvoja iPhonea su ga sustigli. Zao mi je sto na ovako okrutan nacin govorim istinu, ali zasto oni koji mrze Jobsa posecuju linkove u kojima se pominje njegovo ime?

bane87

pre 11 godina

A ma , slazem se ja ljudi sa vama . Ne mozete porediti Alana Touringen-a , Denis Richi-a ..., sa Steve Jobs-om , Bill Gates-om , Larry Page-om etc... . Ne stavljajte ih u "isti" kos ako boga znate ko su ti ljudi . Ono po cemu je Steva zapazen , kod "obicnih" ljudi , ili uopste je neko ko je pokrenuo sopstveni biznis u garazi , dakle prodao sopstveni kamion , i sa ortakom koji je prodao kalkulator krenuo u masovnu proizvdnju necega sto je mislio da ce postati hit , uzivajuci u tome . Da nije tako mislio ne bi ga ni zapoceo . To je ekvivalnetno kao sada kad bi ste otvorili garazu i poceli da sklapate "kucne" robotice za masovnu proizvodnju , bez obaziranja na reci : "sta ce vam to" i "ko ce to da kupi" ? . I to je za postovanje jer je tada krenuo protiv jedne od najvecih kompanija tog vremena IBM-a , koji ne samo da su imali dobre inzenjere nego i znatnu kolicinu novca , Atarija etc.. Koliko vas danas sme da se upusti u takve vode i koliko vas sme da ponudi nesto novo , jer i on je isao sa idejom da da trzistu nesto novo --> "Think different" . Po tome je on prepoznatljiv . Ili kako da se izrazim doneo je i pokazao ljudim "obicnim" , sve vecu upotrebljivost uredjaja (all in one) kucnih u njihovim svakodnevnim potrebama . Neko ce reci : biznis , marketing , vizija etc.. kako god ali je on tu pionir i ostace .

Alek

pre 11 godina

Ma nije ni pametan, ni izumitelj, a nije bio ni lep, ali da nam je bar jedno dva takva u Srbiji pa da se ekonomija malo pokerne! Mozda u ovima sto tako samouverno prepoznaju da i nije bio neki lik lezi nasa sansa.

zoki

pre 11 godina

Sva mobilna telefonija se deli na telefoniju pre Iphona i telefoniju posle iPhona. Sada je drugo vreme svi "pametni" telefoni lice , ali te 2007 godine pogledajte kakvi su telefoni bili na trzistu i sta je Apple doneo na trziste tada: Nokija,HTC itd su imali jednu "ciglu" na preklapanje kao high end phone. Touch screen od DS konzole (6 meseci kasnije) je bio inferioran...Govorimo o periodu od pre 6 godina..Svaka cast viziji, dizajnu, timu koji je vodio..da je poziveo duze doneo bi nam jos nesto. A onda IPAD... Stiva nisu interesovale pare interesovale su ga potpuno druge stvari.

bbb king

pre 11 godina

Većina komentatora nije shvatila suštinu članka. Najveći zavodnici su oni koji su nebrojno puta "popili korpu" od suprotnog pola. Najuspešniji preduzetnici su oni koji su često propadali u poslu pa se posle opet uzdizali. Ubediti sebe da je neuspeh samo normalna faza do konačne pobede je prava stvar. Ziheraši i oni koji uvek igraju na sigurno mogu da očekuju samo prosečan rezultat i ništa više od toga. U ovom tekstu vidimo i potvrdu takve filozofije.

dragutin

pre 11 godina

Nazalost i on i Bil Gejts nisu neki izumitelji ni vizionari vec samo vrlo dobri preduzetnici koji su iskoristili svoju priliku u jednom novom polju tako sto su napravili monopole i prakticno zacementirali svoje pozicije na vrhu zauvek.To je i Tomas Edison radio pa je on bio bogat i poznat pronalazac a pravi genije kakav je Nikola Tesla je prakticno zaboravljen i gurnut u drugi plan iako je mozda to bio covek koji je imao najveci uticaj na covecanstvo i svet kako ga vidimo danas.

otprilike

pre 11 godina

Njegove vizije su se uglavnom svodile na dizajn, tj. lepotu gadgeta. Kakva je tu velika korist u funkcijama koje imaju ipad-ovi, iphone-ovi...ne znam. dakle samo vizuelna privlačnost a s obzirom da je današnje društvo konzumersko a ne vrednosno po sadržaju onda ne čudi toliko masovna prodaja.Dakle, nije on izmislio mobilnu komunikaciju,a onaj ko je to uradio je genije, ovaj je samo razumeo potrošačko društvo.Njegove vizije su se uglavnom svodile na dizajn, tj. lepotu gadgeta. Kakva je tu velika korist u funkcijama koje imaju ipad-ovi, iphone-ovi...ne znam. dakle samo vizuelna privlačnost a s obzirom da je današnje društvo konzumersko a ne vrednosno po sadržaju onda ne čudi toliko masovna prodaja.Dakle, nije on izmislio mobilnu komunikaciju,a onaj ko je to uradio je genije, ovaj je samo razumeo potrošačko društvo.

Dr

pre 11 godina

Све што је Стево Радник урадио је осмишљена трговина и продаја Apple производа које је дизајнирао и направио тим инжењера, истраживача тј људи чија имена никада нећемо сазнати. Стевин посао је био да тај њихов труд и рад прода у што већем броју. У томе и јесте његов велики допринос.

zzz

pre 11 godina

Sve uspešne stvari je smislio neko drugi, a Stevica se samo slikao i pravio važan. Obožavoci Steve verovatno ni nemaju pojma ko su Steve Wozniak, John Lasseter, Dieter Rams, niti šta je Xerox PARC.
(just sayin', 26. januar 2013 12:22)
Najveca greska je sto Jobsa predstavljaju kao tvorca i zumitelja. Jobs je najpopularniji i jedan od najuspesijih preduzimaca (enterpreneur). Uveo je drugacije metode u poslovanju t.j. preuzeo je sistem kreativnog "brainstorming-a" koji su do tada koristile samo advertajzing agencije. Imao je osecaj sta ljudima treba a nije se bazirao na ispitivanjima trzista sto je donelo svojevrsnu revoluciju. Zbog svega toga je i postao legenda.

Mr. Good

pre 11 godina

@just sayin' Inzenjeri sa Xerox PARC-a su napravili kobnu gresku, inace sve je nastalo od njih, steta sto su ostali fokusirani samo na stampace, iako je njihov direktor rekao, necemo plasirati druge stvari, mi smo kompanija koja proizvodi stampace i to cemo ostati. To je iskoristio Jobs, prosetao se parkom i pokupio ideje :)

NexT fun do groba

pre 11 godina

Verovali ili ne, ja i danas često palim moj crni NexT da se sa njim prošetam slobno po svetu i to bez ikakve zaštite od virusa i hakera. Koliko je to bila za to vreme (i386 PC vreme) genijalna Unix mašina znam jer sam sticajem srećnih okolnosti bio jedan od prvih što je na njima radio. Ja sam programer i systemski administrator već 3 decenije po zapadu.

Djenka Djavo

pre 11 godina

Tesko da se Pixar moze tretirati greskom. Budite realni bar kod tako ocigledne definicije. A Secerbregovica slobodno izbacite sa te liste, pa FB nije njegovo dete, zna se kako je dosao do vlasnistva.

just sayin'

pre 11 godina

Sve uspešne stvari je smislio neko drugi, a Stevica se samo slikao i pravio važan. Obožavoci Steve verovatno ni nemaju pojma ko su Steve Wozniak, John Lasseter, Dieter Rams, niti šta je Xerox PARC.

bbb king

pre 11 godina

Većina komentatora nije shvatila suštinu članka. Najveći zavodnici su oni koji su nebrojno puta "popili korpu" od suprotnog pola. Najuspešniji preduzetnici su oni koji su često propadali u poslu pa se posle opet uzdizali. Ubediti sebe da je neuspeh samo normalna faza do konačne pobede je prava stvar. Ziheraši i oni koji uvek igraju na sigurno mogu da očekuju samo prosečan rezultat i ništa više od toga. U ovom tekstu vidimo i potvrdu takve filozofije.

just sayin'

pre 11 godina

Sve uspešne stvari je smislio neko drugi, a Stevica se samo slikao i pravio važan. Obožavoci Steve verovatno ni nemaju pojma ko su Steve Wozniak, John Lasseter, Dieter Rams, niti šta je Xerox PARC.

NexT fun do groba

pre 11 godina

Verovali ili ne, ja i danas često palim moj crni NexT da se sa njim prošetam slobno po svetu i to bez ikakve zaštite od virusa i hakera. Koliko je to bila za to vreme (i386 PC vreme) genijalna Unix mašina znam jer sam sticajem srećnih okolnosti bio jedan od prvih što je na njima radio. Ja sam programer i systemski administrator već 3 decenije po zapadu.

zzz

pre 11 godina

Sve uspešne stvari je smislio neko drugi, a Stevica se samo slikao i pravio važan. Obožavoci Steve verovatno ni nemaju pojma ko su Steve Wozniak, John Lasseter, Dieter Rams, niti šta je Xerox PARC.
(just sayin', 26. januar 2013 12:22)
Najveca greska je sto Jobsa predstavljaju kao tvorca i zumitelja. Jobs je najpopularniji i jedan od najuspesijih preduzimaca (enterpreneur). Uveo je drugacije metode u poslovanju t.j. preuzeo je sistem kreativnog "brainstorming-a" koji su do tada koristile samo advertajzing agencije. Imao je osecaj sta ljudima treba a nije se bazirao na ispitivanjima trzista sto je donelo svojevrsnu revoluciju. Zbog svega toga je i postao legenda.

Dr

pre 11 godina

Све што је Стево Радник урадио је осмишљена трговина и продаја Apple производа које је дизајнирао и направио тим инжењера, истраживача тј људи чија имена никада нећемо сазнати. Стевин посао је био да тај њихов труд и рад прода у што већем броју. У томе и јесте његов велики допринос.

dragutin

pre 11 godina

Nazalost i on i Bil Gejts nisu neki izumitelji ni vizionari vec samo vrlo dobri preduzetnici koji su iskoristili svoju priliku u jednom novom polju tako sto su napravili monopole i prakticno zacementirali svoje pozicije na vrhu zauvek.To je i Tomas Edison radio pa je on bio bogat i poznat pronalazac a pravi genije kakav je Nikola Tesla je prakticno zaboravljen i gurnut u drugi plan iako je mozda to bio covek koji je imao najveci uticaj na covecanstvo i svet kako ga vidimo danas.

Mr. Good

pre 11 godina

@just sayin' Inzenjeri sa Xerox PARC-a su napravili kobnu gresku, inace sve je nastalo od njih, steta sto su ostali fokusirani samo na stampace, iako je njihov direktor rekao, necemo plasirati druge stvari, mi smo kompanija koja proizvodi stampace i to cemo ostati. To je iskoristio Jobs, prosetao se parkom i pokupio ideje :)

analiticar amater

pre 11 godina

@miroljubivac

au prijatelju u kojoj su ti zabludi. Ja sam imao dva smart telefona pre nego se iphone pojavio, a i kad se pojavio bio je to zastareo telefon jer nije podrzavao gps i 3g i mms. jos od tada ne podrzava memorijske kartice, promenljivu bateriju i razmenu fajlova preko bt-a.
telefoni koje sam imo xda IIs, xda executuve i htc touch hd (svi pod windowsom mobile) su mogli da rade sa tadasnjim verzijama tom-toma, da primaju mail, da se koriste za osnovno surfovanje, da instaliraju aplikacije.
pa sta ti mislis, od koga je apple ukrao tastaturu na ekranu, od koga su maznuli dugme po sredini, integraciju imenika i kalendara? sve je to windows mobile imao daleko pre iphonea.
ja sam uvek preferirao stajlus nego multi tac ekran, i evo posle nekoliko godina stajlus se bar kod samsunga vraca na velika vrata i mnogo mi je drago zbog toga.
ti sto su kupovali iphone su me kritikovali zasto nosim "cigle" kad su oni imali obicne nokije i motorole tada, ali ok, kome je trebalo, uvek je imao izbora....prvo sa zaboravljenim pda uredjajima tipa palm pilot, pa kasnije preko simbiana do windows mobile. ali dobro, zasto bi ti to znao, tebi je bitno da imas iphone inda mislis da je sve pocelo od tada ne prihvatajuci da je apple pokrao mnogo toga i da osim app storea nije izmislio nista novo, ali je prvi uveo da ima punu kontrolu nad tvojim telefonom i da to odredjuje sta smes i mozes da radis sa njim.
ok, ovo ti je malo tema za razmisljanje, pa razmisli za ubuduce.

otprilike

pre 11 godina

Njegove vizije su se uglavnom svodile na dizajn, tj. lepotu gadgeta. Kakva je tu velika korist u funkcijama koje imaju ipad-ovi, iphone-ovi...ne znam. dakle samo vizuelna privlačnost a s obzirom da je današnje društvo konzumersko a ne vrednosno po sadržaju onda ne čudi toliko masovna prodaja.Dakle, nije on izmislio mobilnu komunikaciju,a onaj ko je to uradio je genije, ovaj je samo razumeo potrošačko društvo.Njegove vizije su se uglavnom svodile na dizajn, tj. lepotu gadgeta. Kakva je tu velika korist u funkcijama koje imaju ipad-ovi, iphone-ovi...ne znam. dakle samo vizuelna privlačnost a s obzirom da je današnje društvo konzumersko a ne vrednosno po sadržaju onda ne čudi toliko masovna prodaja.Dakle, nije on izmislio mobilnu komunikaciju,a onaj ko je to uradio je genije, ovaj je samo razumeo potrošačko društvo.

zoki

pre 11 godina

Sva mobilna telefonija se deli na telefoniju pre Iphona i telefoniju posle iPhona. Sada je drugo vreme svi "pametni" telefoni lice , ali te 2007 godine pogledajte kakvi su telefoni bili na trzistu i sta je Apple doneo na trziste tada: Nokija,HTC itd su imali jednu "ciglu" na preklapanje kao high end phone. Touch screen od DS konzole (6 meseci kasnije) je bio inferioran...Govorimo o periodu od pre 6 godina..Svaka cast viziji, dizajnu, timu koji je vodio..da je poziveo duze doneo bi nam jos nesto. A onda IPAD... Stiva nisu interesovale pare interesovale su ga potpuno druge stvari.

bane87

pre 11 godina

A ma , slazem se ja ljudi sa vama . Ne mozete porediti Alana Touringen-a , Denis Richi-a ..., sa Steve Jobs-om , Bill Gates-om , Larry Page-om etc... . Ne stavljajte ih u "isti" kos ako boga znate ko su ti ljudi . Ono po cemu je Steva zapazen , kod "obicnih" ljudi , ili uopste je neko ko je pokrenuo sopstveni biznis u garazi , dakle prodao sopstveni kamion , i sa ortakom koji je prodao kalkulator krenuo u masovnu proizvdnju necega sto je mislio da ce postati hit , uzivajuci u tome . Da nije tako mislio ne bi ga ni zapoceo . To je ekvivalnetno kao sada kad bi ste otvorili garazu i poceli da sklapate "kucne" robotice za masovnu proizvodnju , bez obaziranja na reci : "sta ce vam to" i "ko ce to da kupi" ? . I to je za postovanje jer je tada krenuo protiv jedne od najvecih kompanija tog vremena IBM-a , koji ne samo da su imali dobre inzenjere nego i znatnu kolicinu novca , Atarija etc.. Koliko vas danas sme da se upusti u takve vode i koliko vas sme da ponudi nesto novo , jer i on je isao sa idejom da da trzistu nesto novo --> "Think different" . Po tome je on prepoznatljiv . Ili kako da se izrazim doneo je i pokazao ljudim "obicnim" , sve vecu upotrebljivost uredjaja (all in one) kucnih u njihovim svakodnevnim potrebama . Neko ce reci : biznis , marketing , vizija etc.. kako god ali je on tu pionir i ostace .

Djenka Djavo

pre 11 godina

Tesko da se Pixar moze tretirati greskom. Budite realni bar kod tako ocigledne definicije. A Secerbregovica slobodno izbacite sa te liste, pa FB nije njegovo dete, zna se kako je dosao do vlasnistva.

Alek

pre 11 godina

Ma nije ni pametan, ni izumitelj, a nije bio ni lep, ali da nam je bar jedno dva takva u Srbiji pa da se ekonomija malo pokerne! Mozda u ovima sto tako samouverno prepoznaju da i nije bio neki lik lezi nasa sansa.

crazy processor

pre 11 godina

Kako mozete pljuvati po osobi koja je naterala ostatak IT industrije da se bori za trziste i samo zahvaljujuci njegovoj viziji Vi danas imate mogucnost da pisete komentare. Da nije bilo njega 90% nas ne bi jos ni sanjalo o prenosivim racunarima i smart telefonima. Ne zna covek koliko je glup dok ne pogleda u samog sebe, valjalo bi da to vecina komentatora do sada objavljenih uradi.

shobiz

pre 11 godina

Najveća greška mu je što je postao najbogatiji na groblju. Igrom sudbine, upravo tako je glasio njegov zluradi komentar na Bil Gejtsove dobrotvorne aktivnosti.

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Stiv je bio odličan preduzetnik, biznismen, marketing mag, neko ko je znao da ponudi ljudima ono što žele i da ih ubedi da žele ono što im punudi. Neko ko je umeo da izvuče iz svojih zaposlenih više nego što su oni sami mislili da mogu. To je Stiv Džobs.

Vizionar i neko ko menja svet, ne preterujmo. Ljudi koji menjaju svet nisu toliko poznati u pop kulturi. Neki su ovde i naveli neka od tih imena.

Teorija zavere

pre 11 godina

@ (Alf, 26. januar 2013 19:12)

Sta znaci imao prototip? Sam Apple je prikazao koji su svi moguci izgledi prvog iPhone-a bili u opticaju. Otkud znas kad je LG napravio svoj prototip? iPhone i LG Prada su predstavljeni januara 2007. Da li ti tvrdis da je LG imao toliko dobre industrijske spijune da je skinuo izgled iPhone-a pre nego sto je predstavljen??? Vi sektasi ste stvarno smesni!

Samo da napomenem, nemam android telefon, vec zastareli win 6.5, ali mi to nije toliko bitno jer nisam rob telefona.

phreak

pre 11 godina

@ Teorija zavere
Ti da ista znas znao bi da je LG Prada izasla samo mesec dana pre prvog iPhone. A isto tako bi znao da je Apple imao prototip iPhone jos u Avgustu 2005 sto je tacno 13 meseci pre nego sto je LG razvio Pradu. Toliko o tvom prozivanju Zokija
(Alf, 26. januar 2013 19:12)

Pa valjda je i LG prvo napravio prototip za Pradu... i verovatno je taj prototip bio razvijen pre prvog prototipa iPhone-a ("samo mesec dana pre").

Petar Pecikoza

pre 11 godina

Sta je ovaj lik zaista korisno uradio? NISTA! Ipak bih naglasio da te njegove simpaticne spravice uopste nisu naivne, jer prave ljude lenjima. Da je bio talentovan dizajner i da je imao smisla za biznis naravno stoji i to se ne porice, ali to je savrseno nedovoljno da ostane upamcen dalje od svojih unuka. Neka mu je laka zemlja, ali i svim njegovim "genijalnim" izmisljotinama, simbolima potrosackog drustva.

Miroljubivac

pre 11 godina

@DarkoZ
Izvini molim te, ali ako bi ti izmislio funkcionalan i jedinstven operativni sistem za neki uredjaj( i samo za njega), zasto bi dodjavola ugradjivao tudji operativni sistem??

Problem kod onih koji mrze apple jeste u tome da zasenjeni proizvodima drugih kompanija ne primecuju da su svi funkcionalni touchscreen telefoni nastali posle 2007, posle sto je Jobs predstavio iPhone. A ti novi telefoni nisu imali ni pola finkcionalnosti koje je imao iPhone. Tek posle Androida touchscreen telefoni kompanija koje su ga prihvatile su postali popularni, i u veoma kasnom stadijumu razvoja iPhonea su ga sustigli. Zao mi je sto na ovako okrutan nacin govorim istinu, ali zasto oni koji mrze Jobsa posecuju linkove u kojima se pominje njegovo ime?

Bob

pre 11 godina

Oprostite ali sta ili ko je izvor ovog clanka ??
Steve Jobs je kupio pixar upravo zbog toga jer je imao viziju i za to vreme odlicnu masinu dakle Next koja je bila idealna za Pixiar animaciju tako je nastao i prvi od svih animiranih filmova Toy Story !
Kako Steve Jobs nije znao sta sa pixarom kad je uz pomoc svojih masina upravo Pixar napravio prvi anima film?? koji je bio jako uspesan i otvorio potpunu novu dimenziju pravljenja filmova a ovaj clanak jobs nije znao sta sa pixiarom ?? svasta ! onda je slucajno pomogao i oko Terminatora nije znao jel al eto posrecilo se a onda jos slucajno i na ostalim anima filmovima... ima ovaj Jobs srece stvarno lol
Jeste da je kasnije Pixar prodat ali za gadnu lovu i upravo ta lova mu je najvise omogucila vodecu poziciju u Appleu(ponovo)

modesty

pre 11 godina

Nesto sto je kvalitetno u isto vreme ima i odlican dizajn. Zato je Steve Jobs zasluzan za uspeh Apple. Njegova vizija dizajna je odredila koje ce se inovacije i kako kombinovati da se dovede do savrsenog user experience.

Mile voli Disko

pre 11 godina

Najveca greska je sto je gubio vreme sa homeopatijom dok je opaka bolest napredovala. Sto se ostalog tice... o pokojniku sve najlepse.

Alf

pre 11 godina

@Teorija zavere @Bob
Ja nisam nikakav zagrizenik Apple samo sam izneo neke cinjenice a jos jedna cinjenica je da ni jedna kompanija nije masovno proizvodila touchscreen telefone pre pojavljivanja iPhone a sada to rade sve kompanije pa vi onda pričajte da je Apple pokrao sve od drugih koliko god hocete. A znas sta je jos gore od zagrizenih Apple fanova, zagriženi hejteri Apple koji u vecini slucajeva nikada nisu ni isprobali ni jedan Apple proizvod(vecinom zbog toga sto ne mogu da ga priušte sebi) ali zato na sva usta pljuju po Apple. To je jednostavno takav nas mentalitet da mrzis nesto sto ne mozes a jos vise mrzis ako to neko u tvom okruzenju ima, milion slucajeva sam u zivotu imao takvih, kad sam bio bas jako mali moji imali TV u boji a klinci u komšiluku crno beli pa svi pljuvali kako TV u boji ne valja jer zraci, pa posle toga moji kupili video rekorder pa klinci pljuvali po njemu kao ne valja iz ovog ili onog razloga pa posle kad su se pojavili mobilni(tad su koštali po nekoliko hiljada maraka) kod nas meni firma kupi mobilni pa moji prijatelji opleti po mobilnom a sada ti isti imaju po nekoliko mobilnih itd. Tako da prijatelji moji prestanite da mrzite i pokušajte da gledate svet malo vedrije i realnije jer ne znaci da ako ti nesto ne mozes da imas a neko drugi moze da je to odma lose
Pozdrav

DarkoZ

pre 11 godina

@Bane87: Da ti kaze nesto bata Dare... Danas covek koji pokrece svoj biznis u garazi prodajom kamiona, mi srbi bi za takvog rekli da je prs'o i da se drogira, ostavila ga zena, bla, bla, bla... U Americi da zguzvas papiric i bacis na ulici, sanse su ogromne da se neko sagne i uzme da ga odmota! Naravno da ce tamo uspeti, i ne samo sa garazom, vec i sa trotinetom da raznosis novine, imaces vecu platu od doktora u Srbiji! O cemu pricas ti? Kreni ti da radis u garazi, dobices inspektore na vrat pre nego i okrecis garazu! Srbija je mrtva za te pocetke, narod nezainteresovan, nemaju volje ljudi. Da ne nabrajam, recicu ono tvoje "ETC" koje i ne postoji kao srpska skracenica. Amerika+/-Srbija=Bog i Sesirdzija.

zoki

pre 11 godina

imati brend tj robnu marku danas je ono sto prodaje proizvod, napravite osrednji proizvod u sumi takvih i nalepite mu jabucicu i to je zagarantovan uspeh.

Alf

pre 11 godina

@ Teorija zavere
Ti da ista znas znao bi da je LG Prada izasla samo mesec dana pre prvog iPhone. A isto tako bi znao da je Apple imao prototip iPhone jos u Avgustu 2005 sto je tacno 13 meseci pre nego sto je LG razvio Pradu. Toliko o tvom prozivanju Zokija

BlackZ

pre 11 godina

@analiticar amater: Bravo za komentar. Ja sam imao raniju verziju Windows CE uredjaja i pre nego sto je Nokia izbacila prvi Color ekran. Kasnije sam nosio sve Nokia sa Symbianom na kome sam izgradio karijeru programera i siroku upotrebu smart telefona. Kada sam ja imao Smart telefone i pravio wap sajtove za mobilni net, apple je mesao u pesku i crtao iPhone sa kredom na asfaltu. Ovde, vidim, smart telefoni pocinju da postoje od pojave iPhone-a? 'Ajde? Kucajte na google malo pa vidite ko je sve izbacio prve smart telefone pre apple-a. Svi smart telefoni od Nokiine 7650 pa na dalje su imali multitasking, GPRS, MMS, IR, Bluetooth, SD karticu, kameru, mp3 podrsku, office, pdf, opera mini i jos brdo dodataka i softwera. Jos tada su bili duplo bolji od iPhone i prakticniji. Ko je od koga prepisao? Pa iPhone od svih ostalih... Toliko.

Teorija zavere

pre 11 godina

@ (Alf, 27. januar 2013 02:37)

A zasto svi vi Apple fanboys svodite sve na cenu? Pogledaj koliki si komentar ostavio, a poruka mu je da oni koji pljuju iPhone nemaju pare da ga kupe! Moj Win 6.5 telefon je kostao 570 eur kad sam ga uzeo. Dakle, malo jeftinije od iPhona, dok novi Android telefoni znaju da kostaju i vise, tako da taj argument "nemaju pare da kupe iPhone" vise ne pije vodu.

Sto se touchscreen ekrana tice pogledaj malo sta je Sony Ericsson pravio jos 2002 godine. I zamisli, ta cigla je imala bluetooth, a prvi iPhone nije.

Inace ja uopste ne mrzi Apple proizvode. iPad me je odusevio pre svega ekranom, pa izradom i brzinom. Odlican uredjaj! Samo mi nije jasno to religiozno obozavanje brenda.

Milorad

pre 11 godina

Ko radi taj i gresi. Ko puno radi, puno i gresi. Ali Stiv Dzobs je napravio nesto po cemu ce ga pamtiti. Mozete da volite ili ne volite Apple, ali morate priznati da je izmenio svet.

Bob

pre 11 godina

@Alf, 26. januar 2013 19:12)

Istina LG prada izasla u prodaju oko mesec dna pre prvog IPhona ali prototip iPhona je bio predstavljen oko pola godine pre lansiranje iPhona

mmx

pre 11 godina

Greska Stiv Dzobsa je ta sto nije bio Srbin. Da je bio Srbin sada bi bio hvaljen i podiglo bi se par crkvi u njegovo ime, ovako posto je Amerikanaca onda nista od postovanja.

Milorad

pre 11 godina

@Petar Pecikoza: "Ipak bih naglasio da te njegove simpaticne spravice uopste nisu naivne, jer prave ljude lenjima."

Ljudi su oduvek bili lenji, jesil cuo nekad za kafane u kojima su provodili dane? Ili za Facebook?

darthshone

pre 11 godina

Najveca greska pokojnog S.J, pa sada.. trebalo bi reci, najveca poslovna greska, ali..
Njegove najvece poslovne greske su, pored u clanku navedenih, i ove dve, nedostatak bluetootha u prvim Iphoneima, i nedostyatak sd slota u svim Iphoneima. Takodje i zatvaranje OS-a. Zamislite da je Bil Gates zatvorio Windows? Mislim, on ih jeste zatvorio, ali zamislite da sve aplikacije treba kupovati kod microsofta? Danas od windowsa ne bi bilo nista.... Doduse, ne znaci da ce i biti, posebno namjon izlaska win8 i njegovih storeova, i plocica

just sayin'

pre 11 godina

Sve uspešne stvari je smislio neko drugi, a Stevica se samo slikao i pravio važan. Obožavoci Steve verovatno ni nemaju pojma ko su Steve Wozniak, John Lasseter, Dieter Rams, niti šta je Xerox PARC.

Petar Pecikoza

pre 11 godina

Sta je ovaj lik zaista korisno uradio? NISTA! Ipak bih naglasio da te njegove simpaticne spravice uopste nisu naivne, jer prave ljude lenjima. Da je bio talentovan dizajner i da je imao smisla za biznis naravno stoji i to se ne porice, ali to je savrseno nedovoljno da ostane upamcen dalje od svojih unuka. Neka mu je laka zemlja, ali i svim njegovim "genijalnim" izmisljotinama, simbolima potrosackog drustva.

otprilike

pre 11 godina

Njegove vizije su se uglavnom svodile na dizajn, tj. lepotu gadgeta. Kakva je tu velika korist u funkcijama koje imaju ipad-ovi, iphone-ovi...ne znam. dakle samo vizuelna privlačnost a s obzirom da je današnje društvo konzumersko a ne vrednosno po sadržaju onda ne čudi toliko masovna prodaja.Dakle, nije on izmislio mobilnu komunikaciju,a onaj ko je to uradio je genije, ovaj je samo razumeo potrošačko društvo.Njegove vizije su se uglavnom svodile na dizajn, tj. lepotu gadgeta. Kakva je tu velika korist u funkcijama koje imaju ipad-ovi, iphone-ovi...ne znam. dakle samo vizuelna privlačnost a s obzirom da je današnje društvo konzumersko a ne vrednosno po sadržaju onda ne čudi toliko masovna prodaja.Dakle, nije on izmislio mobilnu komunikaciju,a onaj ko je to uradio je genije, ovaj je samo razumeo potrošačko društvo.

Djenka Djavo

pre 11 godina

Tesko da se Pixar moze tretirati greskom. Budite realni bar kod tako ocigledne definicije. A Secerbregovica slobodno izbacite sa te liste, pa FB nije njegovo dete, zna se kako je dosao do vlasnistva.

zoki

pre 11 godina

Sva mobilna telefonija se deli na telefoniju pre Iphona i telefoniju posle iPhona. Sada je drugo vreme svi "pametni" telefoni lice , ali te 2007 godine pogledajte kakvi su telefoni bili na trzistu i sta je Apple doneo na trziste tada: Nokija,HTC itd su imali jednu "ciglu" na preklapanje kao high end phone. Touch screen od DS konzole (6 meseci kasnije) je bio inferioran...Govorimo o periodu od pre 6 godina..Svaka cast viziji, dizajnu, timu koji je vodio..da je poziveo duze doneo bi nam jos nesto. A onda IPAD... Stiva nisu interesovale pare interesovale su ga potpuno druge stvari.

Dr

pre 11 godina

Све што је Стево Радник урадио је осмишљена трговина и продаја Apple производа које је дизајнирао и направио тим инжењера, истраживача тј људи чија имена никада нећемо сазнати. Стевин посао је био да тај њихов труд и рад прода у што већем броју. У томе и јесте његов велики допринос.

crazy processor

pre 11 godina

Kako mozete pljuvati po osobi koja je naterala ostatak IT industrije da se bori za trziste i samo zahvaljujuci njegovoj viziji Vi danas imate mogucnost da pisete komentare. Da nije bilo njega 90% nas ne bi jos ni sanjalo o prenosivim racunarima i smart telefonima. Ne zna covek koliko je glup dok ne pogleda u samog sebe, valjalo bi da to vecina komentatora do sada objavljenih uradi.

NexT fun do groba

pre 11 godina

Verovali ili ne, ja i danas često palim moj crni NexT da se sa njim prošetam slobno po svetu i to bez ikakve zaštite od virusa i hakera. Koliko je to bila za to vreme (i386 PC vreme) genijalna Unix mašina znam jer sam sticajem srećnih okolnosti bio jedan od prvih što je na njima radio. Ja sam programer i systemski administrator već 3 decenije po zapadu.

dragutin

pre 11 godina

Nazalost i on i Bil Gejts nisu neki izumitelji ni vizionari vec samo vrlo dobri preduzetnici koji su iskoristili svoju priliku u jednom novom polju tako sto su napravili monopole i prakticno zacementirali svoje pozicije na vrhu zauvek.To je i Tomas Edison radio pa je on bio bogat i poznat pronalazac a pravi genije kakav je Nikola Tesla je prakticno zaboravljen i gurnut u drugi plan iako je mozda to bio covek koji je imao najveci uticaj na covecanstvo i svet kako ga vidimo danas.

Bob

pre 11 godina

@Alf, 26. januar 2013 19:12)

Istina LG prada izasla u prodaju oko mesec dna pre prvog IPhona ali prototip iPhona je bio predstavljen oko pola godine pre lansiranje iPhona

Miroljubivac

pre 11 godina

@DarkoZ
Izvini molim te, ali ako bi ti izmislio funkcionalan i jedinstven operativni sistem za neki uredjaj( i samo za njega), zasto bi dodjavola ugradjivao tudji operativni sistem??

Problem kod onih koji mrze apple jeste u tome da zasenjeni proizvodima drugih kompanija ne primecuju da su svi funkcionalni touchscreen telefoni nastali posle 2007, posle sto je Jobs predstavio iPhone. A ti novi telefoni nisu imali ni pola finkcionalnosti koje je imao iPhone. Tek posle Androida touchscreen telefoni kompanija koje su ga prihvatile su postali popularni, i u veoma kasnom stadijumu razvoja iPhonea su ga sustigli. Zao mi je sto na ovako okrutan nacin govorim istinu, ali zasto oni koji mrze Jobsa posecuju linkove u kojima se pominje njegovo ime?

Bob

pre 11 godina

Oprostite ali sta ili ko je izvor ovog clanka ??
Steve Jobs je kupio pixar upravo zbog toga jer je imao viziju i za to vreme odlicnu masinu dakle Next koja je bila idealna za Pixiar animaciju tako je nastao i prvi od svih animiranih filmova Toy Story !
Kako Steve Jobs nije znao sta sa pixarom kad je uz pomoc svojih masina upravo Pixar napravio prvi anima film?? koji je bio jako uspesan i otvorio potpunu novu dimenziju pravljenja filmova a ovaj clanak jobs nije znao sta sa pixiarom ?? svasta ! onda je slucajno pomogao i oko Terminatora nije znao jel al eto posrecilo se a onda jos slucajno i na ostalim anima filmovima... ima ovaj Jobs srece stvarno lol
Jeste da je kasnije Pixar prodat ali za gadnu lovu i upravo ta lova mu je najvise omogucila vodecu poziciju u Appleu(ponovo)

Alf

pre 11 godina

@ Teorija zavere
Ti da ista znas znao bi da je LG Prada izasla samo mesec dana pre prvog iPhone. A isto tako bi znao da je Apple imao prototip iPhone jos u Avgustu 2005 sto je tacno 13 meseci pre nego sto je LG razvio Pradu. Toliko o tvom prozivanju Zokija

modesty

pre 11 godina

Nesto sto je kvalitetno u isto vreme ima i odlican dizajn. Zato je Steve Jobs zasluzan za uspeh Apple. Njegova vizija dizajna je odredila koje ce se inovacije i kako kombinovati da se dovede do savrsenog user experience.

analiticar amater

pre 11 godina

@miroljubivac

au prijatelju u kojoj su ti zabludi. Ja sam imao dva smart telefona pre nego se iphone pojavio, a i kad se pojavio bio je to zastareo telefon jer nije podrzavao gps i 3g i mms. jos od tada ne podrzava memorijske kartice, promenljivu bateriju i razmenu fajlova preko bt-a.
telefoni koje sam imo xda IIs, xda executuve i htc touch hd (svi pod windowsom mobile) su mogli da rade sa tadasnjim verzijama tom-toma, da primaju mail, da se koriste za osnovno surfovanje, da instaliraju aplikacije.
pa sta ti mislis, od koga je apple ukrao tastaturu na ekranu, od koga su maznuli dugme po sredini, integraciju imenika i kalendara? sve je to windows mobile imao daleko pre iphonea.
ja sam uvek preferirao stajlus nego multi tac ekran, i evo posle nekoliko godina stajlus se bar kod samsunga vraca na velika vrata i mnogo mi je drago zbog toga.
ti sto su kupovali iphone su me kritikovali zasto nosim "cigle" kad su oni imali obicne nokije i motorole tada, ali ok, kome je trebalo, uvek je imao izbora....prvo sa zaboravljenim pda uredjajima tipa palm pilot, pa kasnije preko simbiana do windows mobile. ali dobro, zasto bi ti to znao, tebi je bitno da imas iphone inda mislis da je sve pocelo od tada ne prihvatajuci da je apple pokrao mnogo toga i da osim app storea nije izmislio nista novo, ali je prvi uveo da ima punu kontrolu nad tvojim telefonom i da to odredjuje sta smes i mozes da radis sa njim.
ok, ovo ti je malo tema za razmisljanje, pa razmisli za ubuduce.

BlackZ

pre 11 godina

@analiticar amater: Bravo za komentar. Ja sam imao raniju verziju Windows CE uredjaja i pre nego sto je Nokia izbacila prvi Color ekran. Kasnije sam nosio sve Nokia sa Symbianom na kome sam izgradio karijeru programera i siroku upotrebu smart telefona. Kada sam ja imao Smart telefone i pravio wap sajtove za mobilni net, apple je mesao u pesku i crtao iPhone sa kredom na asfaltu. Ovde, vidim, smart telefoni pocinju da postoje od pojave iPhone-a? 'Ajde? Kucajte na google malo pa vidite ko je sve izbacio prve smart telefone pre apple-a. Svi smart telefoni od Nokiine 7650 pa na dalje su imali multitasking, GPRS, MMS, IR, Bluetooth, SD karticu, kameru, mp3 podrsku, office, pdf, opera mini i jos brdo dodataka i softwera. Jos tada su bili duplo bolji od iPhone i prakticniji. Ko je od koga prepisao? Pa iPhone od svih ostalih... Toliko.

mmx

pre 11 godina

Greska Stiv Dzobsa je ta sto nije bio Srbin. Da je bio Srbin sada bi bio hvaljen i podiglo bi se par crkvi u njegovo ime, ovako posto je Amerikanaca onda nista od postovanja.

Teorija zavere

pre 11 godina

@ (Alf, 26. januar 2013 19:12)

Sta znaci imao prototip? Sam Apple je prikazao koji su svi moguci izgledi prvog iPhone-a bili u opticaju. Otkud znas kad je LG napravio svoj prototip? iPhone i LG Prada su predstavljeni januara 2007. Da li ti tvrdis da je LG imao toliko dobre industrijske spijune da je skinuo izgled iPhone-a pre nego sto je predstavljen??? Vi sektasi ste stvarno smesni!

Samo da napomenem, nemam android telefon, vec zastareli win 6.5, ali mi to nije toliko bitno jer nisam rob telefona.

phreak

pre 11 godina

@ Teorija zavere
Ti da ista znas znao bi da je LG Prada izasla samo mesec dana pre prvog iPhone. A isto tako bi znao da je Apple imao prototip iPhone jos u Avgustu 2005 sto je tacno 13 meseci pre nego sto je LG razvio Pradu. Toliko o tvom prozivanju Zokija
(Alf, 26. januar 2013 19:12)

Pa valjda je i LG prvo napravio prototip za Pradu... i verovatno je taj prototip bio razvijen pre prvog prototipa iPhone-a ("samo mesec dana pre").

Alf

pre 11 godina

@Teorija zavere @Bob
Ja nisam nikakav zagrizenik Apple samo sam izneo neke cinjenice a jos jedna cinjenica je da ni jedna kompanija nije masovno proizvodila touchscreen telefone pre pojavljivanja iPhone a sada to rade sve kompanije pa vi onda pričajte da je Apple pokrao sve od drugih koliko god hocete. A znas sta je jos gore od zagrizenih Apple fanova, zagriženi hejteri Apple koji u vecini slucajeva nikada nisu ni isprobali ni jedan Apple proizvod(vecinom zbog toga sto ne mogu da ga priušte sebi) ali zato na sva usta pljuju po Apple. To je jednostavno takav nas mentalitet da mrzis nesto sto ne mozes a jos vise mrzis ako to neko u tvom okruzenju ima, milion slucajeva sam u zivotu imao takvih, kad sam bio bas jako mali moji imali TV u boji a klinci u komšiluku crno beli pa svi pljuvali kako TV u boji ne valja jer zraci, pa posle toga moji kupili video rekorder pa klinci pljuvali po njemu kao ne valja iz ovog ili onog razloga pa posle kad su se pojavili mobilni(tad su koštali po nekoliko hiljada maraka) kod nas meni firma kupi mobilni pa moji prijatelji opleti po mobilnom a sada ti isti imaju po nekoliko mobilnih itd. Tako da prijatelji moji prestanite da mrzite i pokušajte da gledate svet malo vedrije i realnije jer ne znaci da ako ti nesto ne mozes da imas a neko drugi moze da je to odma lose
Pozdrav

zoki

pre 11 godina

imati brend tj robnu marku danas je ono sto prodaje proizvod, napravite osrednji proizvod u sumi takvih i nalepite mu jabucicu i to je zagarantovan uspeh.

zzz

pre 11 godina

Sve uspešne stvari je smislio neko drugi, a Stevica se samo slikao i pravio važan. Obožavoci Steve verovatno ni nemaju pojma ko su Steve Wozniak, John Lasseter, Dieter Rams, niti šta je Xerox PARC.
(just sayin', 26. januar 2013 12:22)
Najveca greska je sto Jobsa predstavljaju kao tvorca i zumitelja. Jobs je najpopularniji i jedan od najuspesijih preduzimaca (enterpreneur). Uveo je drugacije metode u poslovanju t.j. preuzeo je sistem kreativnog "brainstorming-a" koji su do tada koristile samo advertajzing agencije. Imao je osecaj sta ljudima treba a nije se bazirao na ispitivanjima trzista sto je donelo svojevrsnu revoluciju. Zbog svega toga je i postao legenda.

Alek

pre 11 godina

Ma nije ni pametan, ni izumitelj, a nije bio ni lep, ali da nam je bar jedno dva takva u Srbiji pa da se ekonomija malo pokerne! Mozda u ovima sto tako samouverno prepoznaju da i nije bio neki lik lezi nasa sansa.

bane87

pre 11 godina

A ma , slazem se ja ljudi sa vama . Ne mozete porediti Alana Touringen-a , Denis Richi-a ..., sa Steve Jobs-om , Bill Gates-om , Larry Page-om etc... . Ne stavljajte ih u "isti" kos ako boga znate ko su ti ljudi . Ono po cemu je Steva zapazen , kod "obicnih" ljudi , ili uopste je neko ko je pokrenuo sopstveni biznis u garazi , dakle prodao sopstveni kamion , i sa ortakom koji je prodao kalkulator krenuo u masovnu proizvdnju necega sto je mislio da ce postati hit , uzivajuci u tome . Da nije tako mislio ne bi ga ni zapoceo . To je ekvivalnetno kao sada kad bi ste otvorili garazu i poceli da sklapate "kucne" robotice za masovnu proizvodnju , bez obaziranja na reci : "sta ce vam to" i "ko ce to da kupi" ? . I to je za postovanje jer je tada krenuo protiv jedne od najvecih kompanija tog vremena IBM-a , koji ne samo da su imali dobre inzenjere nego i znatnu kolicinu novca , Atarija etc.. Koliko vas danas sme da se upusti u takve vode i koliko vas sme da ponudi nesto novo , jer i on je isao sa idejom da da trzistu nesto novo --> "Think different" . Po tome je on prepoznatljiv . Ili kako da se izrazim doneo je i pokazao ljudim "obicnim" , sve vecu upotrebljivost uredjaja (all in one) kucnih u njihovim svakodnevnim potrebama . Neko ce reci : biznis , marketing , vizija etc.. kako god ali je on tu pionir i ostace .

Stanimir Branimir

pre 11 godina

Stiv je bio odličan preduzetnik, biznismen, marketing mag, neko ko je znao da ponudi ljudima ono što žele i da ih ubedi da žele ono što im punudi. Neko ko je umeo da izvuče iz svojih zaposlenih više nego što su oni sami mislili da mogu. To je Stiv Džobs.

Vizionar i neko ko menja svet, ne preterujmo. Ljudi koji menjaju svet nisu toliko poznati u pop kulturi. Neki su ovde i naveli neka od tih imena.

Mr. Good

pre 11 godina

@just sayin' Inzenjeri sa Xerox PARC-a su napravili kobnu gresku, inace sve je nastalo od njih, steta sto su ostali fokusirani samo na stampace, iako je njihov direktor rekao, necemo plasirati druge stvari, mi smo kompanija koja proizvodi stampace i to cemo ostati. To je iskoristio Jobs, prosetao se parkom i pokupio ideje :)

shobiz

pre 11 godina

Najveća greška mu je što je postao najbogatiji na groblju. Igrom sudbine, upravo tako je glasio njegov zluradi komentar na Bil Gejtsove dobrotvorne aktivnosti.

Teorija zavere

pre 11 godina

@ (Alf, 27. januar 2013 02:37)

A zasto svi vi Apple fanboys svodite sve na cenu? Pogledaj koliki si komentar ostavio, a poruka mu je da oni koji pljuju iPhone nemaju pare da ga kupe! Moj Win 6.5 telefon je kostao 570 eur kad sam ga uzeo. Dakle, malo jeftinije od iPhona, dok novi Android telefoni znaju da kostaju i vise, tako da taj argument "nemaju pare da kupe iPhone" vise ne pije vodu.

Sto se touchscreen ekrana tice pogledaj malo sta je Sony Ericsson pravio jos 2002 godine. I zamisli, ta cigla je imala bluetooth, a prvi iPhone nije.

Inace ja uopste ne mrzi Apple proizvode. iPad me je odusevio pre svega ekranom, pa izradom i brzinom. Odlican uredjaj! Samo mi nije jasno to religiozno obozavanje brenda.

Milorad

pre 11 godina

@Petar Pecikoza: "Ipak bih naglasio da te njegove simpaticne spravice uopste nisu naivne, jer prave ljude lenjima."

Ljudi su oduvek bili lenji, jesil cuo nekad za kafane u kojima su provodili dane? Ili za Facebook?

darthshone

pre 11 godina

Najveca greska pokojnog S.J, pa sada.. trebalo bi reci, najveca poslovna greska, ali..
Njegove najvece poslovne greske su, pored u clanku navedenih, i ove dve, nedostatak bluetootha u prvim Iphoneima, i nedostyatak sd slota u svim Iphoneima. Takodje i zatvaranje OS-a. Zamislite da je Bil Gates zatvorio Windows? Mislim, on ih jeste zatvorio, ali zamislite da sve aplikacije treba kupovati kod microsofta? Danas od windowsa ne bi bilo nista.... Doduse, ne znaci da ce i biti, posebno namjon izlaska win8 i njegovih storeova, i plocica

bbb king

pre 11 godina

Većina komentatora nije shvatila suštinu članka. Najveći zavodnici su oni koji su nebrojno puta "popili korpu" od suprotnog pola. Najuspešniji preduzetnici su oni koji su često propadali u poslu pa se posle opet uzdizali. Ubediti sebe da je neuspeh samo normalna faza do konačne pobede je prava stvar. Ziheraši i oni koji uvek igraju na sigurno mogu da očekuju samo prosečan rezultat i ništa više od toga. U ovom tekstu vidimo i potvrdu takve filozofije.

Mile voli Disko

pre 11 godina

Najveca greska je sto je gubio vreme sa homeopatijom dok je opaka bolest napredovala. Sto se ostalog tice... o pokojniku sve najlepse.

Milorad

pre 11 godina

Ko radi taj i gresi. Ko puno radi, puno i gresi. Ali Stiv Dzobs je napravio nesto po cemu ce ga pamtiti. Mozete da volite ili ne volite Apple, ali morate priznati da je izmenio svet.

DarkoZ

pre 11 godina

@Bane87: Da ti kaze nesto bata Dare... Danas covek koji pokrece svoj biznis u garazi prodajom kamiona, mi srbi bi za takvog rekli da je prs'o i da se drogira, ostavila ga zena, bla, bla, bla... U Americi da zguzvas papiric i bacis na ulici, sanse su ogromne da se neko sagne i uzme da ga odmota! Naravno da ce tamo uspeti, i ne samo sa garazom, vec i sa trotinetom da raznosis novine, imaces vecu platu od doktora u Srbiji! O cemu pricas ti? Kreni ti da radis u garazi, dobices inspektore na vrat pre nego i okrecis garazu! Srbija je mrtva za te pocetke, narod nezainteresovan, nemaju volje ljudi. Da ne nabrajam, recicu ono tvoje "ETC" koje i ne postoji kao srpska skracenica. Amerika+/-Srbija=Bog i Sesirdzija.