Subota, 26.01.2013.

10:21

Tehnomarket zatvoren, a garancije?

Veliki lanac tehničke robe, Tehnomarket je u blokadi, <a href="http://http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Tehnomarket-u-blokadi-sta-sa-garancijama.lt.html" class="text-link" target= "_blank">saznaje Potrošač.</a>

Izvor: Potrošaè(Politika)

Tehnomarket zatvoren, a garancije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 11 godina

@eCentar

Warranty i Guarantee imaju razlicitu funkciju. Warranty ti sluzi za proizvod, a Guarantee, da se tom proizvodu, koji primaju na zamenu ili popravku, ako i novi poslati proizvod, nista nece desiti.

I prodavnica nije ta kojoj treba da se obratis, jer garantni list pokriva servis ili uvoznik. U nasem slucaju. Prodavnica ti garantuje cenu i prodaju i nista vise. Oni samo mogu biti posrednik u reklamaciji pri podnosenju uredjaja na servis, tj. njihova dobra volja da ti odnesu uredjaj u servis ili kod uvoznika, ako je ujedno i serviser. U slucaju neizdavanja garantnog lista, onda je prodavnica odgovorna.

Inace, zadji u bilo koju prodavnicu i odmah imaju da ti kazu ili da te posalju u servis koji se nalazi na garantnom listu.
I to ti ne vazi samo za tehnicku robu, to ti vazi npr. i za automobil.

serviser

pre 11 godina

Ma generalno kupac nema nikakvih problema sa kupljenom robom u Tehnomarketu
( K&K Electronics vlasnistvo Bugarina Nikolaj Kitova) ukoliko poseduje validan garantni list. Garancijsku popravku placaju uvoznici ciju je robu prodavao Tehnomarket. Problem moze nastati samo u jednom slucaju i to za robu koju je sam Tehnomarket uvozio i distribuirao, poput njihovog brenda "NEO" i eventualno za neku robu za koju je izdata potvrda za zamenu. Ova se obicno menjala u prodavnici gde je i prodata. No mislim da ce svaki uvoznik posle ove situacije novi uredjaj poslati kod servisera i ovaj ce ga dati stranci kojoj se menja aparat. Problem ce jedino imati centralni servis koji je radio za K&K jer ce svoja potrazivanja za obavljenu uslugu servisiranja pokrivati iz stecajne mase ukoliko tu stigne na red.
Znaci obican kupac nebi trebalo da ima nikakvih problema ukoliko poseduje validan garantni list i fiskalni sem za NEO brend. Ovaj je nazalost produkt firme K&K i garancija automatski vise ne vazi jer serviser nema od koga da izvrsi refundaciju popravke

Mrki

pre 11 godina

To je problem kod nas jer prodavce interesuje samo prodaja i zarada a kvarovi su reskir kupaca. Dalje svu robu uvoze nasi priuceni trgovci kabadahije. Koliko u Srbiji ima svetskih proizvodjaca koji prodaju svoju robu. Sve sami trgovacki liferanti i manipulatori koje samo interesuje profit

N

pre 11 godina

(mina, 26. januar 2013 22:41)
Firma nije propala zato sto su tamo losi radnici, nego zato sto su vlasnici direktori te firme lose radili. A ti da si malo pametnija zahvalila bi tom radniku sto ti je rekao istinu. Jer ako nije primao platu mesecima jasno mu je bilo sta ce biti sa firmom. Verovatno si mu bila simpaticna pa ti je reka istinu a to ne znaci ta je taj radnik bio los radnik. Ali posto ti nisi bas bistra trebalo je da te pusti da kupis taj proizvod pa da sad ovde kukas kako nemas garanciju.

maki

pre 11 godina

U nekim situacijama vam nista ne znači ni to šti imate važeču garanciju, tako da će vam biti svejedno da li prodavac od koga ste kupili radi ili ne.
Ja sam takvih problema imala sa laptopom marke Toshiba kupljenim u WinWin radnji (kao oni prodaju uredjaje od ovlašćenih distributera) pa kada je problem počeo da se javlja ja lepo reklamirala, računar je u više navrata odlazio u ovlašćeni servis sve ukupno mesec i po dana i vraćen mi je kao ispravan, ali sa istim problemom na koji sam se ja žalila.
Dakle, ja sam tvrdila da računar ima kvar, a oni da je ispravan! Na kraju sam digla ruke, jer je išlo u pravcu da me naprave da izmisljam kvar.
Tako odete u radnju platite, kao kupite ispravan uredjaj, prodavci vam uvale neke senzacionalne garancije od 2,3,5 godina, a kada problem nastane svi se prave ludi.
Ja i dalje imam isti računar i isti problem, a garancija je u medjuvremenu istekla, a WinWin i dalje radi uspešno!

neko iz posla

pre 11 godina

Radnja koju ja posedujem bavi se maloprodajom i servisom računara i opreme više od deset godina,porodična firma,radimo supruga ,jedan radnik i ja.Evo šta se nama desilo.Kupci su se odlučili za laprop marke Toshiba,koji je imao preinstaliran OS pa su me zamolili da im odradim instalaciju antivirusa i ostalih sitnih programa.Sve ja to odradim ali provalim da baterija nije ispravna,niti se puni,niti drži,uopšte.Kupci su već dobili fiskalni i garanciju,lepo pozovem i kažem,takva i takva stvar,nije ispravno,odaberite neki drugi model (pošto je taj bio jedini takav u radnji) ili da storniram račun i vratim pare.Odaberu drugi i sve ok.E sad,ta zanimljiv deo.Ta neispravna Toshiba je bila uvezena od firme x,koja je prodala firmi y,koja je opet to prodala firmi z od koje sam je ja uzeo za dalju prodaju.Obzirom da znam koje serviser i uvoznik za Toshibu,ja laptop pošaljem direktno njima.Posle jedno 2 nedelje dobijem nalog za zamenu ili povrat novca.E sad da sam ja krajnji kupac pa da odem kod svog prodavca i da tražim ali sam i ja prodavac.Pozovem ja firmu z,kažu pošalji papir,pa ćemo mi papir poslati firmi y,pa će firma y od firme x dobiti razduženje,pa će isto tako samo obrnutim redosledom finansijski razdužiti prvo firmu y,pa firma y firmu z pa firma z mene.Sve je to trajalo jedno mesec ipo dana.E sad,ja sam se snašao u svemu tome,jer je neispravna stvar bila moja i mogao sam da čekam,a zamislite kako bi se snašao krajnji kupac,kupio danas a suta ne radi pa i da čeka još ovoliko???

htc

pre 11 godina

8 godina se bavim veleprodajom tehnicke robe, nekoliko firmi sam promenio. Iz iskustva znam da je prosecan srpski kupac jako neobrazovan/neinformisan. Jureci za sto jeftinijim artiklom, zaboravi se gledati na kvalitet i eventualne posledice kvarova. Renomirane strane kompanije koje proizvode uredjaje stvarno vode racuna o imidzu i gledaju da problem hitno rese. ALI pod uslovom da je predstavnistvo kompanije otvoreno u Srbiji i da je sam proizvodjac/predstavnistvo ugovorio servisiranje sa domacim serviserima!!! Tada je kupac najzasticeniji jer bilo gde da kupi uredjaj ( iako se maloprodaja zatvori) , kupac ima kome da se obrati i ima veliku sansu da ostvari zamenu/nadoknadu.
Dva najveca problema su
1.uvoz uredjaja bez dozvole predstavnistva gde uvoznik sam obezbedjuje servis, sto je cest slucaj(sto je i slucaj sa vecinom uredjaja K&K tj Tehnomarketa , jer je vecina robe stigla kao reexport iz BUG) gde predstavnistvo nije nadlezno
2.uvoz privatnih B-brendova za koje je za sve sitacije nadlezan uvoznik tj vlasnik brenda i ako on pukne, cao zdravo!
Najveci evropski proizvodjac bele tehnike (a i LCD TV) je fabrika Vestel iz Turske koji proizvode za Whirlpool,Candy, Bosch i druge velike igrace gde je sve jasno ali i Vox,Vivax,Quadro, Weg i druge privatne brendove. Sta ce se desiti ako vam se pokvari Candy ili B-brend sporet, zamislite sami.B-brendovi se pale i gase ali vecina A-brendova ipak opstaje. Malo vise informisanja pre kupovine nece naskoditi, internet je cudo.

Milan

pre 11 godina

Pre par godina,3,4 sam kupio mikrotalasnu u prodavnici u Subotici(Dudi co),i posle par dana se pokvari,pocela da dimi.Odnesem je lepo u prodavnicu i ljubazna prodavacica mi kaze da oni nemaju veze sa tim da je nosim u servis.par dana u servisu i majstor mi javi da se nemoze popraviti,da dodjem po papir za novu,tako je i bilo,sa papirom u prodavnicu i ista ta prodavacica mi da novu mikrotalasnu bez reci

ecentar

pre 11 godina

@Aleksandar Nisi u pravu, zakon je jasan. Pojam trgovaca je definisan zakonom i to je onaj ko prodaje potrosacu, a potrosac je fizicko lice. U slucaju da trgovac proda pravnom licu, na taj odnos se ne primenjuje pomenuti zakon, vec Zakon o obligacionim odnosima. A na odnos izmedju trgovca i dobavljaca po pitanju garancije (saobraznosti) takodje se primenjuje Zakon o obligacionim odnosima, gde oni sami definisu medjusobna prava i obaveze u skladu sa zakonom. Dakle, potrosacu je jedino odgovoran trgovac od koga je robu kupio. U prilog ovoj tvrdnji je i cinjenica da trgovac nije duzan da kupcu izda bilo kakav dokument osim racuna, a tek na zahtev kupca i izjavu o saobraznosti. Ovaj zakon termin garancija tretira kao visi nivo u odnosu na saobraznost i ne predstavlja zakonsku obavezu. Tako da tek ukoliko proizvodjac ili trgovac garantuje za vise nego sto je zakon propisao, trgovac daje i garantni list. Ovo razdvajanje na Saobraznost i Garanciju postoji i u uporednom pravu i termini su, recimo na engleskon Warranty i Guarranty.

Marko

pre 11 godina

Pre 4-5 godina resim da kupim LED TV... malo bolji skuplji lepsi...
pratim sta pise po netu, testove utiske, izaberm model, 1800 eur u to vreme odom u tehnomarket kazem ja bih da kupim a oni evo sad cemo da ga skinemo sa police i zaopakujemo


ja sokiran, pa ja necu polovni tv koji je kod vas ukljucen 3 meseca ceo dan, ocu nov,.. a kaze nemamo mi samo ovakve prodajemo


i eto kupi sam na drugom mestu svez iz kutije

zoki

pre 11 godina

stvar je vrlo jednostavna pri kupovini se raspitati da li garancija vazi i direktno u ovlascenim servisima ukoliko ne kupovati u drugoj prodavnici ostalo ce da uradi konkurencija, to je odgovor koji dobijamo od nadleznih a sta radi zakon po tom pitanju NISTA cak i da postoji rezultat bi bio isti

Aleksandar

pre 11 godina

@eCentar

Ne citas dobro zakon. Tu se spominje "trgovac", kao saobrazno lice, a ne prodavac. Mada i da se spominje prodavac, isto mu se hvata kao i trgovac.

Prodavnica i uvoznik su trgovci ili prodavci, kao god hoces. Samo sto je uvoznik visa instanca od prodavca. Ti si svojim parama, ako uzimamo pocetnu liniju, isplatio proizvodjaca. A u medjuvremenu uvoznik i krajnja prodavnica su profitirali na tebi.
Tako da, ako je prodavnica bankrotirala ili je zatvorena zbog odredjenih okolnosti, prvi kojem se obracas je uvoznik za proizvodjaca. Kao i njihov servis. Ili predstavnistvo. Ako nema ni njih, onda direktno proizvodjacu uz racun i garantni list. Cak i proizvodjac te upucuje na njihovu najblizu istancu u okolnoj drzavi. Da sad ne bi placao velike troskove transporta do Kine, npr. I to u slucaju da proizvodjac ne snosi troskove transporta. Osim u slucaju kada ti stigne nov proizvod, kao zamena za pokvareni.

jj

pre 11 godina

Ja uopste ne razumem zasto bi propast neke firme trebalo da interesuje njene kupce. Za to treba drzava, svojim propisima (I STROGOM PRIMENOM ISTIH), da garantuje i stoji iza potrosaca, ovim stavovima samo deluje kao da stoji iza ovakvih sumnjivih trgovaca, sto i nije neko cudo.

Zoran

pre 11 godina

Hahahahaha, al sam se ismejao, kao nikad. A GARANCIJE????:))))))))

A sta bi hteli?

Pa ljudi ovde u SAD platili namestaj, pa dok se napravilo, firma propala i nema pare nazad.

A garancija?? :)))

BG Kupac

pre 11 godina

Prica je jednostavna, na tehnici je obrt veliki i ako se dobije kredit od banke , Izvucete novac za sebe , ne platite tekuce obaveze i imate novca do kraja zivota......
Mi kupci nasednemo na akcije i niske cene, ako neko daje 10% ispod prosecne cene , to samo znaci da radi za obrt, za banku , sto ukazuje da ili izvlaci pare ili vraca kredit banci, u oba slucaja radnja je blizu bankrotstva.
Uvoznik jeste odgovoran ali je pitanje da li znamo ko je uvoznik ? i koliko ce on trajati?
Servis ako nije placen od strane uvoznika ili kancelarije, on nam nece ni servisirati robu.
Ja licno zbog svega toga kupujem Gorenje, Samsung, Bosch, LG u MANJIM radnjama u komsiluku, gde poznajem prodavca i znam da ce raditi jer nema drugogo izbora.Jos kad ima radnika koji ume da mi objasni i posavetuje, i ako imaju svoj servis, onda mi lakse da prelomim.
Izbegavao sam i Eltim, WEG i Pakom i naravno Tehnomarket.
Sada izbegavam Win Win i Tehnomaniju.
Pazim i da kupim uredjaj koji ima garanciju proizvodjaca, jer postoji paralelna trgovina, uvoznik 3-4 x okrene novac i prestane da se bavi , a prodavnica nema finansija da Vas zakrpi.
Gledam i da kupim najprodavaniji model, za koga ce biti rezervnih delova.
Zivimo u drzavi i na zalost okruzenju koje je prevarantsko.

mina

pre 11 godina

Ja sam prosle godine hteo da kupim neki lap-top kod njih i jedan od radnika mi rekao, "Nemoj, firma je propala, sa garancijom ces moci da obrises... posle." To je bilo sredinom septembra 2012.
(jopix, 26. januar 2013 21:02)

Pa nije ni čudo što su propali s takvim radnicima...

da ali

pre 11 godina

Tacno, u potpunosti se slazem sa komentarom Leva koji potvrdjuje praksu evropskih proizvodjaca da "to sto sto su telefoni i tehnika na zapadu kvalitetniji nego kod nas, nisu krivi ovlasceni prodavci, ili nasi operateri (jer prodaju i muljaju neki prosvercovani kineski krs i fals), vec politika samih proizvodjaca da za ovaj nas region ostave skart. Nestle cokolada u Nemackoj je kvalitetnija od Nestle kupljene u Srbiji, ali za to nije kriv ni Maksi, ni Idea, ni lokalni prodavac, vec politika samog Nestlea da u Srbiju ide otpad i skart. (Kriva je drzava sto je dozvolila da budemo otpad Evrope, ali to je druga tema)".Ali, ocekivala sam da ce bar strane firme koje dodju u Srbiju, kupe neku firmu i nastave proizvodnju biti bolje. Tako sam poverovala i da ce Henkel koji je kupio Merimu proizvoditi samo kvalitetnu robu, koja se prodaje i u Evropi.Naravno, nisu ispunili moja ocekivanja, a kada samo mucnem neki omeksivac jasno mi je sve...I na kraju ipak se u kupovini opredeljujem za Saponiju, ili zrenjaninski Duel, bar neka me obmanjuju moji...

marko m.

pre 11 godina

Za neupucene K&K je najveci svercer tehnicke robe u istoriji Balkana.Obogatile se na Ukrajini a potom i Srbiji.Krajem 90,tih izvesni JUL ovac Tahirovic a potom i Adjemovic su ih stitili pred zakonom.Tehnomarket tih godina nije znao ni za carinu ni porez.Ngde oko 05.Oktobra u jednoj raciji po magacinima sirom Srbije zaplenjeno je robe vredne 2 miliona maraka. Neko je verovatno ,resio,problem za opste dobro.Kako tada tako i posle.Tako da ih ne treba zaliti jedino steta zbog kupaca kojima propadaju garancije

jopix

pre 11 godina

Ja sam prosle godine hteo da kupim neki lap-top kod njih i jedan od radnika mi rekao, "Nemoj, firma je propala, sa garancijom ces moci da obrises... posle." To je bilo sredinom septembra 2012.

Djenka

pre 11 godina

@SALE

``Verovatno su ti prodavci i uvoznici negativno ocenili komentar. Posto ti ljudi ne zele da cuju da je proizvodjac taj koji garantuje da ce neki proizvod toliko i toliko minimalno raditi, tj. biti funkcionalan. Jer proizvodjac proizvodi proizvod i garantuje za njega, a ne neki diler ili preprodavac. Ova drzava nam je postala tesko trange-frange. Sve sami muljatori i muvatori.
A to nije nista, cak i servisi namerno unistavaju neki deo proizvoda, pod izgovorom da je kupac to uradio.
Zato savetujemo da ljudi slikaju proizvod sa svih strana pre nego sto ode na servis. Posebno u onu kompaniju Alti, jer su jednom decku unistili graficku karticu. Samo da je ne bi zamenili.
Tako je i firma gde radim tesko izvukla zamenu multifunkcijskog stampaca, jer nije radio prema proizvodjackoj specifikaciji. A neki od odgovora tamo nekog menadzera su bili "mi mozemo da vam i ne zamenimo", "mi smo firma koja iskljucivo radi na profitu", "mi cemo biti na gubitku" i sve ostale fore. A ne kapiraju da se uradjaj menja 1 za 1, a pokvareni ili defektni se menja za novi koji dobijaju od proizvodjaca.
(Aleksandar, 26. januar 2013 17:57) ``

Covek je u pravu 100%. Ja sam kao maloprodaja imao takve probleme sa Altijem.
PS ALTI je vlasnik WIN WIN-a.

bosko

pre 11 godina

Postoji ono sto se zove Zakon o obligacionim odnosima, a i ono sto se zove Zakon o zastiti potrosaca. Samo ih treba ispostovati i problema nema.

Petar

pre 11 godina

Kupio tamo laptop. Posle nekog vremena sam imao problema u radu I kontaktirao ovlasceni servis, na kraju sam preko ovlascenog servisa dobio informaciju da je laptop vec popravljan u americi. Uvoznik M..... M.... C...... Posle sam se jos malo raspitivao I saznao da je ta maloprodaja 2008. prodavala i polovne televizore. Uspeo sam na kraju da dobijem pare nazad I kupio drugi laptop nakon detaljne provere ko je uvoznik i da li je servis ovlascen od strane proizvodjaca. Sad dobro pazim sta kupujem. Istina je da je posle maloprodaje servis nadlezan, pa posle uvoznik. Na zalost sve mora da se gleda u Srbiji. Maloprodaje katastrofa, uvoznici uvoze polovnjake… Sacuvaj boze.

milos

pre 11 godina

ja kupio led tv od ovih sto dovoze iz madjarske sa garancijom 2 god, prodavac ima pozitivne ocene i ispade on sigurniji od tehnomarketa..

SALE

pre 11 godina

@(Aleksandar

U Pravu si da oni koji dele minuse su oni koji ne poznaju materiju jer on samo zna za prodavnicu i kraj. Uređaj se obavezno fizički pregleda prilikom davanja u servis. DAKLE još jednom :garanciju u ruke i čitajte.
I opustite se.Ovlašćeni serviser ako proceni da je uređaj nepopravljiv traži od proizvođača kredit notu t.j. traži se nov uređaj a stari se šalje samom proizvođaču. Proizvođač šalje nov ili uplaćuje novac (ako mušterija želi) . Ovlašćeni uvoznik se finansijski i robno razdužuje za taj uređaj i dobija nalog da izda drugi sa važećom garancijom od datuma izdavanja. Neki put ta procedura traje do mesec dana ali se završi.Uređaj se preuzima ili u servisu ili kod uvoznika sa reversom koji mu je izdao servis prilkom predaje iređaja. U principu sve je čisto.
Pozdrav

mail

pre 11 godina

Placamo drzavu, a kada odem u market-moram da budem hemicar, kada vozim kola-moram da vozim slalom pored rupa, kada odem na pijacu-moram da budem inspektor, kada kupujem stan-moram da budem advokat...zasto placamo ovakvu drzavu ???

Silencer

pre 11 godina

Da vam prenesem svoje iskustvo iz Srbije. Kao prvo istina je kad se pogleda zakon da treba ako se nesto pokvari da to nosite tamo gde ste i kupili, ili ce vas isti poslati kod zvanicnog servisera. Kao drugo ja npr nikad se ne smaram da idem tamo gde sam kupio. Kontaktiram direktno proizvodjaca jer mi on garantuje na taj proizvod. E sad problem je sto ljudi nemaju pare pa kupuki vox vivo i ostala s..... Ja kupujem samsung i lg. Pokvarila mi se rerna samsungova. Kontaktirao sam direktno samsung poslao skeniran racun i garanciju, za mesec dana dobio sam izvinjenje i novu rernu. APC ups mi crko da bi spasao od udara groma moj komp. Kontaltirao proizvodjaca. i poslao mi isto nov uredjaj. Nikad nisam platio postarinu carinu etc... E sad sto oni to rade? Za razliku od nasih firmi oni ne vole da ja sad svima pricam kako sam za 20000 kupio rernu i kako je samsung sr.... jer se pokvarila. oni gledaju svoj obraz. Drugo Evropa ima RMA zakon o zameni pokvarenih proizvoda koji mi nemamo pa smo banana drzava. Procitajte malo o RMA usluzi proizvodjaca.

nesa

pre 11 godina

Zamislite da pisete bosch-u i kažete da vam se pokvarila pegla!? Dakle,nema nista od garancija.Pisi propalo. Moj licni savet svima je da cim dobiju garanciju istu odmah bacite u djubre jer cak i da neko prihvati da popravlja po garanciji smucice vam se i garancija i servis i proizvod i zivot i proizvod na kraju ipak nece raditi,a sve vam to u zivotu netreba.

ecentar

pre 11 godina

Svi vi koji tvrdite da je serviser ili uvoznik zaduzen za reklamaciju u garantnom roku, moracu da vas razocaram. Postoji jedan akt koji se zove Zakon o zastiti potrosaca i poslednji je stupio na snagu 1.1.2011. i ovaj zakon definise termin saobraznosti robe ili usluge i onoga ko je odgovoran za saobraznost. Po ovom trenutno aktuelnom zakonu iskljucivo je odgovoran trgovac gde je roba kupljena. Tako da uvoznik ili serviser nemaju apsolutno nikakvu obavezu, dobra je volja uvoznika da primi uredjaj na servis direktno od kupca. Proucite malo zakon pre nego sto ovde pisete ono sto po vama treba da bude. E sada, da li je ovakvo resenje pravicno za kupca, to ne bih da raspravljam, ali da je po zakonu to je 100% sigurno.

123

pre 11 godina

(milos, 26. januar 2013 13:37)

Razumem tvoj problem i u pravu si ,ali po nekoj logici, proizvodjac bi trebao da bude taj koji placa servisera.Ti mozda jesi naplatio ruke od uvoznika, tog uvoznika vise nema ,ali ako ima drugi uvoznik istog brenda on bi trebao da preuzme reklamacije za te proizvode a zatim naplati od proizvodjaca ono sto je dao tebi za ruke.
Svaka druga opcija nanosi stetu na relaciji proizvodjac kupac, jer ce prervareni kupci reci nikad vise ovaj brend, a to nije u interesu ni proizvodjacu, ni drugom uvozniku a sada i jedinom za nase trziste,pa cak ni tebi kao serviseru(manje posla).Zar ne?
E sada zasto sve to ne funkcionise tako odgovor lezi u Srpskoj trgovini koja je "specificna" u ovom delu sveta.

nebitan

pre 11 godina

Zato u normalnim drzavama imate banku koja vam vrati pare ako ste nezadovoljni robom/uslugom koju ste kupili/platili. Oni se posle prebijaju sa uvoznikom, ovim onim oko sume novca koja je u pitanju i potrosac je naravno potpuno zasticen.

Aleksandar

pre 11 godina

@SALE

Verovatno su ti prodavci i uvoznici negativno ocenili komentar. Posto ti ljudi ne zele da cuju da je proizvodjac taj koji garantuje da ce neki proizvod toliko i toliko minimalno raditi. Tj. biti funkcionalan. Jer proizvodjac proizvodi proizvod i garantuje za nejga, a ne neki diler ili preprodavac. Ova drzava nam je postala tesko trange-frange. Sve sami muljatori i muvatori.
A to nije nista, cak i servisi namerno unistavaju neki deo proizvoda, pod izgovorom da je kupac to uradio.
Zato savetujemo da ljudi slikaju proizvod sa svih strana pre nego sto ode na servis. Posebno u onu kompaniju Alti, jer su jednom decku unistili graficku karticu. Samo da je ne bi zamenili.
Tako je i firma gde radim tesko izvukla zamenu multifunkcijskog stampaca, jer nije radio prema proizvodjackoj specifikaciji. A neki od odgovora tamo nekog menadzera su bili "mi mozemo da vam i ne zamenimo", "mi smo firma koja iskljucivo radi na profitu", "mi cemo biti na gubitku" i sve ostale fore. A ne kapiraju da se uradjaj menja 1 za 1, a pokvareni ili defektni se menja za novi koji dobijaju od proizvodjaca.

SALE

pre 11 godina

Prodavnica prodaje a servis popravlja. Uz račun koja radnja izda uz robu dobije se i garantni list gde piše lepo ko je ovlašćeni servis. Ako se uređaj pokvari ne vraća se u prodavnicu već se nosi u servis. Dakle ako je radnja zatvorena iz nekog razloga to nema veze. Garancija važi uz račun. Ako je garancija na neki uređaj 2 godine ta garancija počinje od datuma izdavanja računa i to se zove radna garancija. Proizvodna garancija je ona koja je počela od datuma proizvodnje uređaja.Po serijskom broju se može utvrditi kad je uređaj proiveden. Dakle ako je uređaj u garanciji onda se odnese u SERVIS.

SALE

pre 11 godina

''Ja''
Garanciju ne daje uvoznik već proizvođač. Uvoznik je neko ko je dao samom proizvođaču velike garancije da će robu plasirati i omogući mu benefitne cene prilikom uvoza velike količine proizvoda. Ako si jedini uvoznik u zemlji ti praviš dilersku mrežu po maloprodajama ,trgovinskim lancima itd. Sve maloprodaje kupuju od njega i on izda garantnu knjižicu koju posle sama prodavnica da kupcu uz račun. Veliki uvoznik mora da obezbedi servis. To ide tako i takva su pravila.Čak ako si izgubio račun po serijskom broju može da sen proveri da li je uređaj još u garanciji.

mare037

pre 11 godina

Zato sam ja u situaciji kada sam kupovao televizor, izabrao plazmu firme Panasonic. Pored kvaliteta koji je neuporedivo bolji u odnosu na lcd-led u tom cenovnom rangu, odluka je pala i zbog Evropske garancije od 5 godina koju sam dobio. Što znači, može radnja da se zatvori, mogu da se preselim bilo gde u Evropi, garancija ostaje i odnosi se isključivo na Panasonic. Tako da bi garancija izostala samo u slučaju da se sam Panasonic ugasi, što je veoma, veoma malo verovatno. Tako da vam je moj savet da kupujete proizvode koji sadrže evropsku garanciju, jer naši uvoznici uvoze robu sumljivog kvaliteta i češće zatvaraju firme.

123

pre 11 godina

(Milica, 26. januar 2013 12:07)

Nisi u pravu, Lev je lepo objasnio!Serviser je tvoja rerlacija u slicaju kvara bilo cega.
Nekada uredjaj nosis do prodavnice gde oni proslede serviseru, a ako se radi o krupnijem uredjaju tipa sporet,frizider, zna se ko je serviser BEKO ili Gorenje...i oni ti dolaze na adresu sa prodavnicom nemas nista, eventualno za dobijanje novog aparata opet odes u prodavnicu, ali i prodavnivca ceka izvestaj servisera tj uvoznika da bi tek onda dala novi aparat i naravno i to ide na teret uvoznika tj proizvodjaca a ne prodavnice ukoliko predmet nema vidna ostecenja u transportu.Sve to kosta direktno fabriku i mozda jedan deo uvoznika.Ti isti placaju ruke serviseru.
Sta ovi sluzbenici napricase......nije cudo ko se sve zaposljava i kako.

Onako

pre 11 godina

Ovo je već drugi put da se zatvara lanac ovih prodavnica, samoje pre bio pod drugim imenom, ali na istim mestima. Očigledno je u pitanju žešće pranje para.

NekoIzMase

pre 11 godina

Meni se ovo desilo vec sa njima kad sam kupio slusalice od 60 evra. Slusalice sa 2 godine garancije su se pokvarile posle 2 meseca upotrebe, a oni su zatvorili svoj lokal u kome sam ih kupio. Kada sam ih zvao, rekli su mi da se obratim serviseru u Cacku cije ime stoji na garanciji. Zvao sam i njih, da bih pitao da li mogu slualice da im posaljem, jer sam ih kupio u Beogradu. Receno mi je da oni odavno nemaju ugovor sa tehnomarketom i da nisu dzuni da ih poprave. Na kraju sam im dao drugaru sa vise elektrotehnice da ih popravi i evo ih i sad rade.

Trziste se siri

pre 11 godina

Ukratko, uklapajuci se u savremeni trend u Srbiji, fotografi ce bas zaraditi na kupcima koji ce se masovno slikati sa svojim garancijama!

nikad prodavac

pre 11 godina

Nikad se reklamacije za bilo koju popravku nisu resavale preko prodavca robe, nego preko ovlascenih servisa, sa kojima prizvodjac sklapa Ugovor nezavisno od neposrednog prodavca njihovih proizvoda.Ali nasi novinari su popili, kao i uvek, svu pamet ovog sveta.

Lev

pre 11 godina

(Milica, 26. januar 2013 12:07)
Ne milice, ne razumes. Nasi operateri su samo prodavci telefona, dakle ne moze da se kaze da su telefoni kupljeni kod njih losiji (ili bolji) nego u nekoj ovlascenoj prodavnici. Oni su potpuno isti - svi su telefoni za srpsko trziste. Za sam kvalitet telefona krivi proizvodjaca, a ne operatera. Takodje, to sto sto su telefoni i tehnika na zapadu kvalitetniji nego kod nas, nisu krivi ovlasceni prodavci, ili nasi operateri (jer prodaju i muljaju neki prosvercovani kineski krs i fals), vec politika samih proizvodjaca da za ovaj nas region ostave skart. Nestle cokolada u nemackoj je kvalitetnija od nestle kupljene u srbiji, ali za to nije kriv ni maksi, ni idea, ni lokalni prodavac, vec politika samog Nestlea da u srbiju ide otpad i skart. (Kriva je drzava sto je dozvolila da budemo otpad evrope, ali to je druga tema).
Dakle, operateri nemaju nikakve veze sa popravkom telefona - oni mogu da ti olaksaju, da umesto tebe odnesu telefon kod ovlascenog servisera, mozda imaju i prednost pri popravci, ali oni sami ne popravljaju telefone. Njima je u interesu da tebi poprave telefon, ali ako nesto krene po zlu, "za gusu se vataju" serviseri - tako rade oni koji znaju sta rade, ostali se izivljavaju nad nemocnim radnicima u poslovnici - do necijeg nervnog sloma. Inace, servisera mozes i ti sama da nadjes, jer se na garanciji nalazi adresa servisera, nije to ono trcis od servisa do servisa po nekim podrumima. Uvek se zna ko su ovlasceni serviseri.

lala

pre 11 godina

ne znam kako je propao.
bio sam u tehnomarketu nekoliko puta, u novom sadu i subotici. kupovao sam jednom foto aparat i znao sam koji model tražim, pa sam samo obilazio sve prodavnice u NS i Su, da vidim gde ga ima i po kojim cenama. u Su je max bilo 2-3 kupaca u prodavnici, a 10 prodavaca. tamo su propali jer je granica 10km udaljena i u mađarskoj je tehnika 2 puta jeftinija nego ovde. u NS su imali ok cene u odnosu na druge prodavnice u gradu, pogotovo manje prodavnice, ali nisu imali taj model koji sam ja hteo. pa sam na kraju kupio u elektroniki-ju u ns, koji se tek brzo zatvorio. oni su imali najniže cene u NS garant.
da ne govorim o znanju i pameti prodavaca....jad i čemer

Informisani

pre 11 godina

Heh ... odgovor države u stilu Monti Pajtona ...
Isti taj K&K je bio i uvoznik za veliku većinu robe koju su držali u prodavnicama.Od kako je Samsung ukinuo STAV-u distribuciju za Srbiju, pre tri godine, SVE što je imalo Samsung nalepnicu i prodavalo se u Tehnomarketu je i uvozio i prodavao K&K. I ne samo Samsung, već i brojni drugi proizvođači!

Him

pre 11 godina

@ Milica, 26
Tebe niko ne bije motkom da od njih kupiš telefon. Inače telefoni kod svih naših operatera su skuplji nego da se legalno kupe. To legalno ne mislim na Srbiju. Za divno čudo i garancija će ti važiti i kod nas.

bene

pre 11 godina

Isto se događa sa Tehnomarketovim potrošačima kao i pre nekoliko godina sa kupcima BEKO bele tehnike od ELIN "propale" firme. NIKO ne preuzima garancije i besplatan servis u garantnom roku. Potrošači su ovce, a vukovi- vlasnici Elina i Tehnomarketa, van granica i države i domašaja pravde, uživaju u bogatom plenu. Baš ih briga za njihove bivše firme, a pogotovu za potrošače, inače prerušene u ošišane ovce.

zlo-upotreba

pre 11 godina

@(Zeka, 26. januar 2013 12:00) Zeko u tom slucaju se obracas ministarstvu trgovine jer su oni dopustili uvoz nekvalitetne robe,a ministarstvo finansija mora da isplati punu cenu iz razloga sto nije smelo da oporezuje neispravnu i nekvalitetnu robu.
Na kraju se oni gone medjusobno,a tebi je steta morala biti nadoknadjena.
Inace jako vazna za taj tehno market,sto su dzambo led tv doslovce po sredini imao tri reda mrtvih pixela.cena je bila neverovatnih 327 000 bez popusta na te mrtve pixele.
inspekcija ocigledno ne ulazi previse u radnje,zbog rutinskog pregleda,ali zato da tetku odvezu po lek uvek imaju vremena

aa

pre 11 godina

ok su regulisana kod nas prava potrosaca, bar u oblasti elektronoke, vise puta su mi se dezavali kvarovi i to na uredjajima iz razlicitih radnji i nikad nisam imao problem sa reklamacijom. nekad doduse, zna ici malo teze.

bojan kv

pre 11 godina

Ljudi nema nikakve veze tehnomarket sa garancijom jel uvoznik je davalac. Problem ce biti sa aparatima koji nece moci da se poprave pa nemaju u kojoj prodavnici da zamene.Kao sto je pre par godina bilo sa Eltimom. Mnogo ljudi je moralo da kupi nove frizidere i kombinacije iako su imali papir za zamenu.

neko ko zna...

pre 11 godina

A propo priče o garancijama i servisu i refundaciji kupacima osnovni problem je u tome što iako dobijete potvrdu iz servisa da uredjaj treba zameniti (jer nije popravljen u predvidjenom roku)firma koja je uvozniku raznih proizvodnih brendova Sony,Panasonic lii recimo npr.Bosch,ta firma,a u ovom slučaju K&K elec.je u blokadi,šro ce se najverovatnije završiti sa stečajom.Serviser ne može da vrati novac niti da zameni aparat to treba da uradi uvoznik.Problem je u tome što nepostoji regulativa koja se odnosi na prava potrošača u slučaju da uvoznik (ne prodavac)prestane sa radom.
Ovde je neko od komentatora pomenuo Eltim,Eltim je bio generalni zastupnik i uvoznik Beka,koliko ja znam firma koja je preuzela zastupništvo i uvoz Beka preuzela je i obaveze prema Eltimovim kupcima.
To je zato što je koncern Arčelik koji proizvodi Beko jedna od najvecih kompanija u Evropi.
A priča o Eltimu je daleko šira i zanimljivija od kupaca i garancija...
To je bila jedina srpska firma,sa direktorom Beogradjaninom (ovo su smernice za one koji znaju kako prolazi domicilno stanovništvo ako hoće da se bavi nekim unosnim poslom) koja se decenijama bavila prodajom tehničke robe i bila je jedna od najprofitabilnijih firmi u Srbiji,dok se neki stari igrači sa ex yu prostora nisu osetili ugroženim...E tada je 400 ljudi u jednom danu ostalo bez posla...

sistem opljčkaj svoje građane

pre 11 godina

Stvarno nisam čovek koji nešto poznaje zakone. Ako ovi ovako tumače ovaj slučaj, ja se pitam ko je ovde pisao i donosio zakone. Zaključak je jednostavan u svaku izradu zakona uključene su i interesne grupe. Jedan primer je zakon o saobraćaju i prva pomoć koju drže medicinske seste i to se plaća 8.500 din. Logično pitanje zar prvu pomoć ne bi trebao da nam pokaže instruktor vožnje.
Ljudi garancija je nešto što štiti kupca i renome neke firme. Komijuter sam kupio kod nas, odneo ga u drugu zemlju. Tamo se pokvario. Odneo ga u servis i zamenili deo koji je otišao i ništa nisu napaltili jer je uređaj bio pod garancijom.
Moj zaključak srećeom pa ozbiljne firme imaju svoja pravila koja primenjuju i kod nas. Inače da se pitaju naši zakonodavci verovatno bi naplatili pored popravke i neku izmišljenu taksu.

Nebo

pre 11 godina

Pre svega po novom zakonu o zaštiti potrošača, prodavac više ne daje garanciju već ugovor o saobraznosti. Drugo, prilikom kupovine uređaja prodavac nema pravo da daje garantni list i spisak zvaničnih ovlašćenih servisa jer je kupac kupovinom sklopio ugovor sa prodavcem a ne sa uvoznikom i ovlašćenim servisom. Firma u kojoj radim je kažnjena od strane inspekcije jer je davala garancije sa adresama i telefonima ovlašćenih servisa. Iz ugla kupca, aktuelni zakon o zaštiti potrošača je relano gori nego prethodni iako nas na sve strane bombarduju o tome da je bolji nego u EU zemljama. S jedne strane imate potplaćene predstavnike udruženja za zaštitu potrošača, izmišljene reči u zakonu kao što je "saobraznost", inspekciju koja se više ništa ne pita, nesposobno sudstvo a sa druge strane besne prodavce ali i besne kupce.
I jedni i drugi misle da mogu da rade šta hoće.
I treće, pazite gde kupujete, budite sigurni da će do kraja godine još jedan veliki igrač poput ovog da zatvori svoje radnje.
Pozdrav svima!!!

mina

pre 11 godina

Zaboravite prodavca, ne dižete sebi pritisak. Pa ne uprtite i ne nosite valjda prodavcu veš mašinu kada vam se pokvari u garantnom roku nego zovete servis koji je uvoznik dužan da ima.

TM..radnik..bivsi :)

pre 11 godina

Tehnomarket vec duze vreme sluzi samo za pranje prljavog novca. Gospodin Kitov, vlasnik, inace sumnjivi biznismen, je taj posao prepustio Gospodi Sasi Radovanovicu i Bisevcu koji su bili izuzetno uspesni po tom pitanju. Radnici TM-a nisu primili platu zadnjih 6 meseci (inace bednu platu), ne mogu da dobiju pomoc na birou zato sto se i dalje vode kao zaposleni. Prakticno ih teraju da daju otkaze da ne bi morali da im isplate otpremnine. Ovakvih slucajeva je po Srbiji milion..pisati o tome treba. Za garancije ne treba da brinete, njih daje ovlasceni servis nekog brenda i to je pokriveno zakonom.Pitanje je sta ce se desiti Bisevcu i Radovanovicu, hoce li odgovarati nekom? Sta ce se desiti sa radnicima koji su tuzili TM..dobili spor a posto je firma u blokadi sada sami moraju da plate troskove sudjenja i da se slikaju sa presudom. Hajde da pojurimo malo janjicare kojima je posao da muzu firme i da radnike ostavljaju na ulici.

Marko

pre 11 godina

Tako se meni desilo kad je ELTIM propao a taman mi crkao frizider Beko, a sve sam kod njih pokupovao od tehnike, srecom pa je Beko otvorio servis u beogradu i preuzeo sve garancije pa mi je popravljeno u garanciji

Boban

pre 11 godina

Blago Vama "Beograđani", čim se desi ovako nešto Vi odmah "a tako im i treba, nemaju radnici pojma, gde ću ja moj lap-top sada..." Nosi ga na selo odakle si i došao ! Njive plaču zbog vas. A mi koji smo radili i ostali bez 3 plate, bilo kakvog prava na otpremninu, i još posle svega nam i dalje ne zaključuju staž, tj. radni odnos kako bi smo se prijavili na biro, ništa. To Vas iz Bg ne interesuje, doduše ni inspektore rada koliko vidim. Još ćemo mi radnici ove lopovske firme na kraju biti dužni.

Vladan Grujić

pre 11 godina

Da li sam ja budala za finansije? Ovo pitanje postavljam sebi uvek kada saznam za ovakve finansijske "čarolije" meni nepoznatih "finansijskih Gandalfa". Pre par godina firma sličnog profila ELTIM je propala sa dugom od skoro 2 mlrd. din. Sa...da imamo Tehnomarket sa trenutnom blokadom u iznosu od 125 mil. dinara. Koja je sledeća firma? Imam tekući račun u Poštanskoj štedionici preko 15 godina i za to vreme sam bio samo 2 puta u nekom malom minusu. Jednom zbog greške računovodstva firme u kojoj radim a drugi put svojom greškom. I? Imam veliku sreću što je nadimak "Vlada budala" već u upotrebi za nekog drugog, jer bi PŠ mogla mirne duše da mi izda neku plastičnu karticu na ime "Vladan Budala".

milos

pre 11 godina

pazi ovako,ja radim u jednom ovlascenom servisu,koji naplacuje rad i delove od uvoznika,e sad kad je uvoznik puko,od koga da naplatimo to sto je uradjeno u garanciji ?? jednostavno nema uvoznika nema garancije,isto je bilo i sa eltimom kad je zatvorio...svaki dan nas je inspekcija zvala sa pitanjem zasto odbijamo da popravimo nesto sto je u garanciji...a drzava nije tada nista uradila,pa ne verujem ni da ce sada biti mnogo bolje...

Ja

pre 11 godina

Ma neznam sta ljudi toliko skacu oko oko ove teme. Nedaj Boze da se neki uredjaj pokvari bio on kupljen u TM ili negde drugde namucice te se oko popravke i jurnjave po servisima. Tako da okreni kako god hoces potrosac u nasoj zemlji JOS nema prava!!!

Darko

pre 11 godina

Ja ne znam nikog ko je kupio bilo šta u Tehno Marketu unazad 2 godine. Radnje puste, nigde kupaca, a 5-6 zaposlenih u smeni. Neko to mora da plati. Izbor robe slab u odnosu na pre 4-5 godina, a cene dosta visoke. Nisam iznenađen ovom vešću, mada su pre nekoliko meseci unapredili web sajt i mislio sam da će krenuti na bolje i da će se izvući, ali, na žalost, ništa od toga. Jednu radnju na NBG su zatvorili još prošle godine.

AS

pre 11 godina

Gradjani su u obavezi da se obrate uvozniku,ali uvoznik naj cesce napustio zemlju pa je nedostupan javnosti.
u tom slucaju se obraca ministarstvu trgovine koja je nadlezno da primi reklamaciju i izvrsi sve popravke,zamene i servise o tom trosku.
Novac obezbedjuje od ministarstva finansija jer je ono dopustilo da uvoz nekvalitetne robe naplati 18 i 20%

Dragan Stankovic

pre 11 godina

Nadam se da ce se zatvaranjem Tehnomarketa i slicnih balkanskih radnji elektronike konacno otvoriti prostor za dolazak nemackog Mediamarkta koji je najbolji lanac za prodaju potrosacke elektronike u Evropi.

Zeka

pre 11 godina

Tacno je da se, u slucaju kvara, roba nosi direktno u zvanicni servis ali problem nastaje kad servis kaze da ne moze da popravi uredjaj ili da je cena popravke nerealno visoka i u tom slucaju bi se trebalo obratiti prodavcu da zameni uredjaj ili vrati novac. E tu je problem jer prodavac vise ne postoji i, sudeci po savetu iz udruzenja potrosaca, kupac nema dalje nikakva prava i opcije.

Boki

pre 11 godina

(Lev, 26. januar 2013 10:56)
Veoma je vazno gde i od koga kupujes robu. Dakle zakon o obligacionim odnosima predvidja da prilikom kupovine robe maloprodaja preuzima i obavezu da proizvod izlaze i skladisti na nacin kako je proizvodjac predvideo, jer se u suprotnom reklamacija ne uvazava (zamisli recimo TV koji se skladisti u magacinu koji prokisnjava ili izlaze napolju na snegu a ima takvih slucajeva). Takodje svaka maloprodaja ima proceduru i nacin kako se ulaze prigovor ili reklamacija a proizvodjac nije u obavezi da reklamaciju prihvati ali je obavezan da po njoj da odgovor, (na primer ne uvazavamo reklamaciju jer je tv bio izlozen vlazi a jasno je navedeno da u takvim slucajevima nemate pravo na reklamaciju) i suprotno mnogim ubedjenjima nikakva inspekcija tu ne moze da pomogne(osim u slucaju da sam cin trgovine nije bio legalan pa trgovac ne talasa sto je jos jedan od razloga zasto mudri kupci uvek kazu da im ne treba fiskalni racun sto je, ako ga ne dobiju, ustvari najbolja garancija). Nema bolje garancije od prodavca kome je stalo do toga da sacuva dobar glas i zadovoljne musterije jer to dovodi nove kupce a cesto popravke sredjuju preko veze i placajuci iz svog dzepa, sto naravno nikada ne "natrljavaju" kupcima na nos, medjutim tek kad on (posrednik trgovac) nestane ti vidis koliko je ustvari reklamacija "rastegljiv" pojam i da je maloprodaja ustvari istinski davalac garancije a ne proizvodjac ili uvoznik.

Milica

pre 11 godina

@Lev, kako to mislis operater mobilne telefonije nema veze sa kvarom uredjaja? Pa oni te uredjaje PRODAJU i oni su ti koji tebe kao KUPCA jedino zanimaju u ovom slucaju. Sta mene kao kupca treba da zanima sa kim su oni sklapali ugovore i da li im neka firma prodaje krs telefone? Da li mi treba da se bavimo njihovom nabavkom ili oni? Po tvom misljenju, svako kome se pokvari telefon koji je kupio na ugovor kod operatera treba da ide od firme do firme u lancu dobavljaca pa da utvrdjuje ko je odgovoran. Idi u Austriju pa vidi kako tamo Vip resava takve slucajeve, ili u Norvesku za Telenor. Tamo se to retko i desava jer je roba boljeg kvaliteta nego sto mi kupujemo. Kupovina telefona na ugovor od 2 godine je ovde veliki rizik i prava je sreca ako se ne pokvari za to vreme. Sa druge strane, nisu mi jasni ljudi koji kupuju telefon od 500-700 evra "za dinar" na ugovor a mama i tata im placaju mesecne racune od 3000-4000 dinara.

miki maus

pre 11 godina

ljudi, situacija je sledeca kod brend uredjaja:1. odneti u bilo koji ovlasceni servis, nije bitno da li je u srbiji. 2. poprave uredjaj I vrate, ako ne mogu da porave drugi uredjaj dolazi preko servisa, a ne preko uvoznika 3. za dzigi-bau firme nema pravila.

žabac

pre 11 godina

@Goran Babic - Obratite se trzisnoj inspekciji u O.brigada 1 (zgrada SIV3 kod opstine NBgd). Ponesite fotokopije sve dokumentacije i komunikacije. Moram reci da sam Trzisnu "potezao" triput u zivotu i SVAKI put je problem bio resen. A najdrasticniji je upravo bio kada je prodavac (hrvatski Technomax) nestao s lica Srbije. Nestao je i uvoznik (takodje hrvatski Renoprom). "Nastradao" je ni kriv ni duzan predstavnik proizvodjaca. Moj DVD nije mogao da se popravi i posle par meseci cimanja, predstavnik proizvodjaca (ne navodim ime, nije korektno) je nasao nacin da plati. To se ne bi desilo da ih inspektorka nije pritiskala. Zapamtite - zakon je na strani potrosaca i bar na teritoriji Beograda, inspekcija funkcionise. Problem je sto ljudi to ni ne znaju, s jedne strane, a drugi je sto neki zloupotrebljavaju inspekciju, s druge strane. Samo strpljivo i verujem da cete biti obesteceni.

Mile

pre 11 godina

Pre nekoliko meseci sam otišao u Tehnomarket u potrazi za mašinom za veš. Od svih modela za koje sam pitao, oni su imali samo taj izloženi primerak i nijedan više. Sve bi morali posebno da poručuju. Kao da sam otišao u lokalnu bakalnicu i tamo tražio. Već tad mi je bilo sumnjivo...

Nevenka Petković

pre 11 godina

Nista novo.Kakva je drzava,tako je i sve ostalo,pa i slucaj firme Technomarket.Sve sto sam kupila u Technomarketu a ima garanciju,sada nikome
ne mogu da se obratim.Nemam pouzdano saznaje ko je uvoznik za Srbiju,ali
znam da je vlasnik Technomarketa Bugarin/gradjanin Bugarske/i da je otvarao prodavnice sirom naseg Balkana,i svuda se izgubio u vidu lastinog repa.
Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju u nasoj drzavi vec dvadeset godina
radi mimo svih mogucih medjunarodnih uzansi,trebalo bi ga urediti,ali to
sigurno nece biti skoro,jer bi stradala SIVA ZONA.

Jovancha

pre 11 godina

Nazalost, TM je bio dosta veliki uvoznik tako da obaveze za servisiranje padaju u krajnjoj instanci na njega. Jedino ako je u pitanju veci brend (sony, panasonic...) koji sam organizuje svoju servisnu mrezu ali samo za uredjaje regularno uvezene za srb trziste. Sav reeksport koji je u ovom slucaju isao preko BUL je sporan.

dzoki

pre 11 godina

Pa kako ne bi bili u blokadi,dobro ste shvatili. Vec skoro godinu dana imaju velike popuste i rasprodaju robu da bi pokrili dugovanja. Gomila firmi im je pustila menice.

ookramm

pre 11 godina

A posto je prodavac i uvoznik a prinudna naplata vec ima vise zahteva od vrednosti stecajne mase, kupac je opet izvisio a drzava nema mehanizme da ga zastiti.

Goran Babić

pre 11 godina

Dugo sam čekao ovakav članak u vezi Tehno Marketa jer više nisam znao kome da se obratim. Sony digitalni aparat koji sam kupio kod njih je doživeo minimalan kvar i odnesoh ga u Tehno Market u Delta City. Oni su ga preuzeli 1.11.2012. da bih ga oni odneli u servis jer su mi izdali nepotpunu garanciju tvrdeći da ga ja sam ne mogu odneti u servis. Rok koliko može biti u servisu je 40 dana po garanciji. Vreme je prolazilo a ja par puta išao u prodavnicu ali su uporno govorili da je u servisu. Jednom sam došao i prodavnica više nije bila u Delti, odem do drugih adresa i one zatvorene. Odlučim da krenem redom po ovlašćenim servisima (28.12.2012), i u jednom od njih ga pronađem, zapravo u jednom od njih je bio na popravci i to čitav jedan dan (16.12.-17.12.)! Kažu da ga je juče pokupio kurir Tehno Marketa koji pritom namerava da ukrade bateriju iz njega. Uzeo broj kurira od ljudi iz servisa, jurio ga po Resniku i na kraju vratio aparat ali bez baterije. Danas idem u drugi servis u Ustanučkoj ulici da uzmem original bateriju koja inače košta 7000 dinara. I kome da se obratim za ovu situaciju? Bar sam vratio aparat ali moram bateriju da kupim. Verujem da ima još prevarenih.

ircisnotdead

pre 11 godina

Pogledajte kako su "ugasili" sajt. No kada se ode na stranicu Tehnomarketa za Makedoniju i otvori mapa zastupljenosti u regionu, mi vise nismo na toj mapi.
Bugari jos jednom planski rade. Nema im se sta zameriti, efikasni su.
Zato i jesu u EU, pre nas.

Mita

pre 11 godina

Država,kao i uvek,kaže,narode snalazite se sami i nas to ne zanima...Niste od države kupili TV,nego od Tehnomarketa,tako ova država razmišlja.Ja ne kažem da država treba iz budžeta da vraća pare,ako nekom crkne TV,ali mora da organizuje vraćanje para od Tehnomarketa,preko suda i policije,i da tako zaštiti građane.A država na sve kaže,snalazite se...Šta treba da radim?Da otmem gazdu Tehnomarketa?

zorz

pre 11 godina

Pojma nisam imao da su pukli, pre 10tak dana bio do Delta City-ja i to posle duze vremena i iznenadio se kada sam video da nema vise one njihove velike radnje

nzn

pre 11 godina

Odnesite pravo u ovlasceni servis i nema zime. Prodavac samo sluzi kao postar izmedju kupca i servisa. Sve troskove snose proizvodjaci.

Maxxx

pre 11 godina

Imam mobilni kupljen kod njih ali davalac garancije je CT kompijuters tako da tehnomarket nema nikakve veze s garancijom.

Uglavnom je uvoznik davalac garancije a ne prodavac.

any

pre 11 godina

uvek se i ranije savetovalo da se roba, kada je potreban servis, nosi direktno kod uvoznika u ovlascen servis. to bi znacilo da sto se tice garancija u ovom slucaju to nije problem. tehnomarket kao i ostali maloprodajni objekti su vecinom samo dileri te se i oni pokvarene uredjaje nose u isti servis gde i potrosaci

Komsija

pre 11 godina

Preskupa roba, pokradeni i izmuceni radnici od kojih vecina nije znala svoj posao, los odabir pozicija prodajnih mesta, los marketing... Treba naci glavnokomandujuceg i sve mu naplatiti.

Nikola

pre 11 godina

Otvarali ogromne radnje a cene paprene ,secam se kad smo kupovali plazmu bila 15000 din skuplja tamo nego u lokalnoj prodavnici tehnike a isti skroz model.

gde god se okrenes, prevara!

pre 11 godina

Sta bre lupetaju ove neznalice iz ministarstva?
Pri kupovini nekog tehn.uredjaja na prodajnom mestu se dobije original racun, overava se garantni list sa datumom kupovine i kao prateci dokument se dobije spisak ovlascenih servisa.
Pri eventualnom otkazu uredjaja kupac se javlja najblisem servisu gde prezentira racun i garantni list, tako da trgovac-prodavac tu vise nije bitan (osim u slucaju zamene u gar. toku)
To je i to bi morala da bude standaradna procedura u normalnoj drzavi!!
Ovde,
- Ministarstva nemaju pojma ni o zakonima iz njihove ingerencije, sve moraju nesto dodatno da tumace.
- Trgovci su u ogromnom broju slucajeva prevaranti koji sluze da operu pare za monopolisticke uvoznicke firme. Pa kad svi vlasnici u lancu napune privatne dzepove - lepo u likvidaciju ili stecaj.... ili opet na drzavna-partijaka jasla da im se otpisu kamate i dugovi pa da nastave da pljackaju. Ili se registruju pod novim imenom i svi mirni!!!
Koliko je takvih firmi "kontrolisano" puklo? Gde su sada Eltim, razni prodavci i uvoznici PC-a,TV-a, klima uredjaja ... a koji su dobijali i velike drzavne poslove na tenderima?
- Ovlascene servise bas briga jer po novom zakonu i nemaju fiksno odredjen rok za otklanjanje kvara vec mesecima mogu da vozaju potrosace.
- A kupci koji jedva skrpe pare za kupovinu nekog uredjaja, obicno kupuju neko najeftinije djubre koje onda i radi "kolko para tolko muzike"
Eto to je nase trziste tehnickih uredjaja!

lemmy

pre 11 godina

Roba im je bila skupa i tehnoloski zastarela (prostije receno,modeli od pre godunu,dve).Kako su radili tako su i prosli.Nadam se da ce u ovu jadnu zemlju uci i neki normalan,manje alav lanac prodavnica teh.robe a ne da nas sisaju monopolisti poput "tehnomanije,tehnomax-a i sl.).

Lev

pre 11 godina

Nema to veze vise sa prodavcem, moze potpop da nastane. U danasnje vreme, ako je uredjaj uvezen legalno, prodavac nema nikakve veze sa garancijom, garanciju ti izvrasava ovlasceni serviser. Mozes ti, ako ti je lakse, da uredjaj odneses prodavcu, pa da on onda to prosledi serviseru, ali sam prodavac ne servisira uredjaj.
Nema vise onog, kupi kod tih i tih, jesu skuplji, ali oni postoje vec 20 godina, sta ako ti crkne... Ili, ma oni su novi nema veze sto su dosta jeftiniji, ko zna, mozda se zatvore sutra, pa ces da se slikas - dakle, ako ti je garancija od proizvodjaca, nema zime (a ni veze sa prodavcem). Isto tako, mnogi recimo pljuju Vip, Telenor ili mts jer prodaju krs telefone pa je i njemu i njegovom kolegi Zokiju i sinu od Baneta kod istog operatera crko telefon, a ne shvataju da oni sa tim nemaju nikakve veze. Operateri nit proizvode nit servisiraju telefone. Za sve probleme proizvodjac > servis.

Goran Babić

pre 11 godina

Dugo sam čekao ovakav članak u vezi Tehno Marketa jer više nisam znao kome da se obratim. Sony digitalni aparat koji sam kupio kod njih je doživeo minimalan kvar i odnesoh ga u Tehno Market u Delta City. Oni su ga preuzeli 1.11.2012. da bih ga oni odneli u servis jer su mi izdali nepotpunu garanciju tvrdeći da ga ja sam ne mogu odneti u servis. Rok koliko može biti u servisu je 40 dana po garanciji. Vreme je prolazilo a ja par puta išao u prodavnicu ali su uporno govorili da je u servisu. Jednom sam došao i prodavnica više nije bila u Delti, odem do drugih adresa i one zatvorene. Odlučim da krenem redom po ovlašćenim servisima (28.12.2012), i u jednom od njih ga pronađem, zapravo u jednom od njih je bio na popravci i to čitav jedan dan (16.12.-17.12.)! Kažu da ga je juče pokupio kurir Tehno Marketa koji pritom namerava da ukrade bateriju iz njega. Uzeo broj kurira od ljudi iz servisa, jurio ga po Resniku i na kraju vratio aparat ali bez baterije. Danas idem u drugi servis u Ustanučkoj ulici da uzmem original bateriju koja inače košta 7000 dinara. I kome da se obratim za ovu situaciju? Bar sam vratio aparat ali moram bateriju da kupim. Verujem da ima još prevarenih.

Lev

pre 11 godina

Nema to veze vise sa prodavcem, moze potpop da nastane. U danasnje vreme, ako je uredjaj uvezen legalno, prodavac nema nikakve veze sa garancijom, garanciju ti izvrasava ovlasceni serviser. Mozes ti, ako ti je lakse, da uredjaj odneses prodavcu, pa da on onda to prosledi serviseru, ali sam prodavac ne servisira uredjaj.
Nema vise onog, kupi kod tih i tih, jesu skuplji, ali oni postoje vec 20 godina, sta ako ti crkne... Ili, ma oni su novi nema veze sto su dosta jeftiniji, ko zna, mozda se zatvore sutra, pa ces da se slikas - dakle, ako ti je garancija od proizvodjaca, nema zime (a ni veze sa prodavcem). Isto tako, mnogi recimo pljuju Vip, Telenor ili mts jer prodaju krs telefone pa je i njemu i njegovom kolegi Zokiju i sinu od Baneta kod istog operatera crko telefon, a ne shvataju da oni sa tim nemaju nikakve veze. Operateri nit proizvode nit servisiraju telefone. Za sve probleme proizvodjac > servis.

lemmy

pre 11 godina

Roba im je bila skupa i tehnoloski zastarela (prostije receno,modeli od pre godunu,dve).Kako su radili tako su i prosli.Nadam se da ce u ovu jadnu zemlju uci i neki normalan,manje alav lanac prodavnica teh.robe a ne da nas sisaju monopolisti poput "tehnomanije,tehnomax-a i sl.).

Nikola

pre 11 godina

Otvarali ogromne radnje a cene paprene ,secam se kad smo kupovali plazmu bila 15000 din skuplja tamo nego u lokalnoj prodavnici tehnike a isti skroz model.

TM..radnik..bivsi :)

pre 11 godina

Tehnomarket vec duze vreme sluzi samo za pranje prljavog novca. Gospodin Kitov, vlasnik, inace sumnjivi biznismen, je taj posao prepustio Gospodi Sasi Radovanovicu i Bisevcu koji su bili izuzetno uspesni po tom pitanju. Radnici TM-a nisu primili platu zadnjih 6 meseci (inace bednu platu), ne mogu da dobiju pomoc na birou zato sto se i dalje vode kao zaposleni. Prakticno ih teraju da daju otkaze da ne bi morali da im isplate otpremnine. Ovakvih slucajeva je po Srbiji milion..pisati o tome treba. Za garancije ne treba da brinete, njih daje ovlasceni servis nekog brenda i to je pokriveno zakonom.Pitanje je sta ce se desiti Bisevcu i Radovanovicu, hoce li odgovarati nekom? Sta ce se desiti sa radnicima koji su tuzili TM..dobili spor a posto je firma u blokadi sada sami moraju da plate troskove sudjenja i da se slikaju sa presudom. Hajde da pojurimo malo janjicare kojima je posao da muzu firme i da radnike ostavljaju na ulici.

mail

pre 11 godina

Placamo drzavu, a kada odem u market-moram da budem hemicar, kada vozim kola-moram da vozim slalom pored rupa, kada odem na pijacu-moram da budem inspektor, kada kupujem stan-moram da budem advokat...zasto placamo ovakvu drzavu ???

dzoki

pre 11 godina

Pa kako ne bi bili u blokadi,dobro ste shvatili. Vec skoro godinu dana imaju velike popuste i rasprodaju robu da bi pokrili dugovanja. Gomila firmi im je pustila menice.

gde god se okrenes, prevara!

pre 11 godina

Sta bre lupetaju ove neznalice iz ministarstva?
Pri kupovini nekog tehn.uredjaja na prodajnom mestu se dobije original racun, overava se garantni list sa datumom kupovine i kao prateci dokument se dobije spisak ovlascenih servisa.
Pri eventualnom otkazu uredjaja kupac se javlja najblisem servisu gde prezentira racun i garantni list, tako da trgovac-prodavac tu vise nije bitan (osim u slucaju zamene u gar. toku)
To je i to bi morala da bude standaradna procedura u normalnoj drzavi!!
Ovde,
- Ministarstva nemaju pojma ni o zakonima iz njihove ingerencije, sve moraju nesto dodatno da tumace.
- Trgovci su u ogromnom broju slucajeva prevaranti koji sluze da operu pare za monopolisticke uvoznicke firme. Pa kad svi vlasnici u lancu napune privatne dzepove - lepo u likvidaciju ili stecaj.... ili opet na drzavna-partijaka jasla da im se otpisu kamate i dugovi pa da nastave da pljackaju. Ili se registruju pod novim imenom i svi mirni!!!
Koliko je takvih firmi "kontrolisano" puklo? Gde su sada Eltim, razni prodavci i uvoznici PC-a,TV-a, klima uredjaja ... a koji su dobijali i velike drzavne poslove na tenderima?
- Ovlascene servise bas briga jer po novom zakonu i nemaju fiksno odredjen rok za otklanjanje kvara vec mesecima mogu da vozaju potrosace.
- A kupci koji jedva skrpe pare za kupovinu nekog uredjaja, obicno kupuju neko najeftinije djubre koje onda i radi "kolko para tolko muzike"
Eto to je nase trziste tehnickih uredjaja!

Mita

pre 11 godina

Država,kao i uvek,kaže,narode snalazite se sami i nas to ne zanima...Niste od države kupili TV,nego od Tehnomarketa,tako ova država razmišlja.Ja ne kažem da država treba iz budžeta da vraća pare,ako nekom crkne TV,ali mora da organizuje vraćanje para od Tehnomarketa,preko suda i policije,i da tako zaštiti građane.A država na sve kaže,snalazite se...Šta treba da radim?Da otmem gazdu Tehnomarketa?

ircisnotdead

pre 11 godina

Pogledajte kako su "ugasili" sajt. No kada se ode na stranicu Tehnomarketa za Makedoniju i otvori mapa zastupljenosti u regionu, mi vise nismo na toj mapi.
Bugari jos jednom planski rade. Nema im se sta zameriti, efikasni su.
Zato i jesu u EU, pre nas.

Onako

pre 11 godina

Ovo je već drugi put da se zatvara lanac ovih prodavnica, samoje pre bio pod drugim imenom, ali na istim mestima. Očigledno je u pitanju žešće pranje para.

žabac

pre 11 godina

@Goran Babic - Obratite se trzisnoj inspekciji u O.brigada 1 (zgrada SIV3 kod opstine NBgd). Ponesite fotokopije sve dokumentacije i komunikacije. Moram reci da sam Trzisnu "potezao" triput u zivotu i SVAKI put je problem bio resen. A najdrasticniji je upravo bio kada je prodavac (hrvatski Technomax) nestao s lica Srbije. Nestao je i uvoznik (takodje hrvatski Renoprom). "Nastradao" je ni kriv ni duzan predstavnik proizvodjaca. Moj DVD nije mogao da se popravi i posle par meseci cimanja, predstavnik proizvodjaca (ne navodim ime, nije korektno) je nasao nacin da plati. To se ne bi desilo da ih inspektorka nije pritiskala. Zapamtite - zakon je na strani potrosaca i bar na teritoriji Beograda, inspekcija funkcionise. Problem je sto ljudi to ni ne znaju, s jedne strane, a drugi je sto neki zloupotrebljavaju inspekciju, s druge strane. Samo strpljivo i verujem da cete biti obesteceni.

Nevenka Petković

pre 11 godina

Nista novo.Kakva je drzava,tako je i sve ostalo,pa i slucaj firme Technomarket.Sve sto sam kupila u Technomarketu a ima garanciju,sada nikome
ne mogu da se obratim.Nemam pouzdano saznaje ko je uvoznik za Srbiju,ali
znam da je vlasnik Technomarketa Bugarin/gradjanin Bugarske/i da je otvarao prodavnice sirom naseg Balkana,i svuda se izgubio u vidu lastinog repa.
Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju u nasoj drzavi vec dvadeset godina
radi mimo svih mogucih medjunarodnih uzansi,trebalo bi ga urediti,ali to
sigurno nece biti skoro,jer bi stradala SIVA ZONA.

Komsija

pre 11 godina

Preskupa roba, pokradeni i izmuceni radnici od kojih vecina nije znala svoj posao, los odabir pozicija prodajnih mesta, los marketing... Treba naci glavnokomandujuceg i sve mu naplatiti.

NekoIzMase

pre 11 godina

Meni se ovo desilo vec sa njima kad sam kupio slusalice od 60 evra. Slusalice sa 2 godine garancije su se pokvarile posle 2 meseca upotrebe, a oni su zatvorili svoj lokal u kome sam ih kupio. Kada sam ih zvao, rekli su mi da se obratim serviseru u Cacku cije ime stoji na garanciji. Zvao sam i njih, da bih pitao da li mogu slualice da im posaljem, jer sam ih kupio u Beogradu. Receno mi je da oni odavno nemaju ugovor sa tehnomarketom i da nisu dzuni da ih poprave. Na kraju sam im dao drugaru sa vise elektrotehnice da ih popravi i evo ih i sad rade.

any

pre 11 godina

uvek se i ranije savetovalo da se roba, kada je potreban servis, nosi direktno kod uvoznika u ovlascen servis. to bi znacilo da sto se tice garancija u ovom slucaju to nije problem. tehnomarket kao i ostali maloprodajni objekti su vecinom samo dileri te se i oni pokvarene uredjaje nose u isti servis gde i potrosaci

Dragan Stankovic

pre 11 godina

Nadam se da ce se zatvaranjem Tehnomarketa i slicnih balkanskih radnji elektronike konacno otvoriti prostor za dolazak nemackog Mediamarkta koji je najbolji lanac za prodaju potrosacke elektronike u Evropi.

Maxxx

pre 11 godina

Imam mobilni kupljen kod njih ali davalac garancije je CT kompijuters tako da tehnomarket nema nikakve veze s garancijom.

Uglavnom je uvoznik davalac garancije a ne prodavac.

zorz

pre 11 godina

Pojma nisam imao da su pukli, pre 10tak dana bio do Delta City-ja i to posle duze vremena i iznenadio se kada sam video da nema vise one njihove velike radnje

Silencer

pre 11 godina

Da vam prenesem svoje iskustvo iz Srbije. Kao prvo istina je kad se pogleda zakon da treba ako se nesto pokvari da to nosite tamo gde ste i kupili, ili ce vas isti poslati kod zvanicnog servisera. Kao drugo ja npr nikad se ne smaram da idem tamo gde sam kupio. Kontaktiram direktno proizvodjaca jer mi on garantuje na taj proizvod. E sad problem je sto ljudi nemaju pare pa kupuki vox vivo i ostala s..... Ja kupujem samsung i lg. Pokvarila mi se rerna samsungova. Kontaktirao sam direktno samsung poslao skeniran racun i garanciju, za mesec dana dobio sam izvinjenje i novu rernu. APC ups mi crko da bi spasao od udara groma moj komp. Kontaltirao proizvodjaca. i poslao mi isto nov uredjaj. Nikad nisam platio postarinu carinu etc... E sad sto oni to rade? Za razliku od nasih firmi oni ne vole da ja sad svima pricam kako sam za 20000 kupio rernu i kako je samsung sr.... jer se pokvarila. oni gledaju svoj obraz. Drugo Evropa ima RMA zakon o zameni pokvarenih proizvoda koji mi nemamo pa smo banana drzava. Procitajte malo o RMA usluzi proizvodjaca.

Zeka

pre 11 godina

Tacno je da se, u slucaju kvara, roba nosi direktno u zvanicni servis ali problem nastaje kad servis kaze da ne moze da popravi uredjaj ili da je cena popravke nerealno visoka i u tom slucaju bi se trebalo obratiti prodavcu da zameni uredjaj ili vrati novac. E tu je problem jer prodavac vise ne postoji i, sudeci po savetu iz udruzenja potrosaca, kupac nema dalje nikakva prava i opcije.

Vladan Grujić

pre 11 godina

Da li sam ja budala za finansije? Ovo pitanje postavljam sebi uvek kada saznam za ovakve finansijske "čarolije" meni nepoznatih "finansijskih Gandalfa". Pre par godina firma sličnog profila ELTIM je propala sa dugom od skoro 2 mlrd. din. Sa...da imamo Tehnomarket sa trenutnom blokadom u iznosu od 125 mil. dinara. Koja je sledeća firma? Imam tekući račun u Poštanskoj štedionici preko 15 godina i za to vreme sam bio samo 2 puta u nekom malom minusu. Jednom zbog greške računovodstva firme u kojoj radim a drugi put svojom greškom. I? Imam veliku sreću što je nadimak "Vlada budala" već u upotrebi za nekog drugog, jer bi PŠ mogla mirne duše da mi izda neku plastičnu karticu na ime "Vladan Budala".

milos

pre 11 godina

pazi ovako,ja radim u jednom ovlascenom servisu,koji naplacuje rad i delove od uvoznika,e sad kad je uvoznik puko,od koga da naplatimo to sto je uradjeno u garanciji ?? jednostavno nema uvoznika nema garancije,isto je bilo i sa eltimom kad je zatvorio...svaki dan nas je inspekcija zvala sa pitanjem zasto odbijamo da popravimo nesto sto je u garanciji...a drzava nije tada nista uradila,pa ne verujem ni da ce sada biti mnogo bolje...

Milica

pre 11 godina

@Lev, kako to mislis operater mobilne telefonije nema veze sa kvarom uredjaja? Pa oni te uredjaje PRODAJU i oni su ti koji tebe kao KUPCA jedino zanimaju u ovom slucaju. Sta mene kao kupca treba da zanima sa kim su oni sklapali ugovore i da li im neka firma prodaje krs telefone? Da li mi treba da se bavimo njihovom nabavkom ili oni? Po tvom misljenju, svako kome se pokvari telefon koji je kupio na ugovor kod operatera treba da ide od firme do firme u lancu dobavljaca pa da utvrdjuje ko je odgovoran. Idi u Austriju pa vidi kako tamo Vip resava takve slucajeve, ili u Norvesku za Telenor. Tamo se to retko i desava jer je roba boljeg kvaliteta nego sto mi kupujemo. Kupovina telefona na ugovor od 2 godine je ovde veliki rizik i prava je sreca ako se ne pokvari za to vreme. Sa druge strane, nisu mi jasni ljudi koji kupuju telefon od 500-700 evra "za dinar" na ugovor a mama i tata im placaju mesecne racune od 3000-4000 dinara.

Boban

pre 11 godina

Blago Vama "Beograđani", čim se desi ovako nešto Vi odmah "a tako im i treba, nemaju radnici pojma, gde ću ja moj lap-top sada..." Nosi ga na selo odakle si i došao ! Njive plaču zbog vas. A mi koji smo radili i ostali bez 3 plate, bilo kakvog prava na otpremninu, i još posle svega nam i dalje ne zaključuju staž, tj. radni odnos kako bi smo se prijavili na biro, ništa. To Vas iz Bg ne interesuje, doduše ni inspektore rada koliko vidim. Još ćemo mi radnici ove lopovske firme na kraju biti dužni.

milos

pre 11 godina

ja kupio led tv od ovih sto dovoze iz madjarske sa garancijom 2 god, prodavac ima pozitivne ocene i ispade on sigurniji od tehnomarketa..

nzn

pre 11 godina

Odnesite pravo u ovlasceni servis i nema zime. Prodavac samo sluzi kao postar izmedju kupca i servisa. Sve troskove snose proizvodjaci.

BG Kupac

pre 11 godina

Prica je jednostavna, na tehnici je obrt veliki i ako se dobije kredit od banke , Izvucete novac za sebe , ne platite tekuce obaveze i imate novca do kraja zivota......
Mi kupci nasednemo na akcije i niske cene, ako neko daje 10% ispod prosecne cene , to samo znaci da radi za obrt, za banku , sto ukazuje da ili izvlaci pare ili vraca kredit banci, u oba slucaja radnja je blizu bankrotstva.
Uvoznik jeste odgovoran ali je pitanje da li znamo ko je uvoznik ? i koliko ce on trajati?
Servis ako nije placen od strane uvoznika ili kancelarije, on nam nece ni servisirati robu.
Ja licno zbog svega toga kupujem Gorenje, Samsung, Bosch, LG u MANJIM radnjama u komsiluku, gde poznajem prodavca i znam da ce raditi jer nema drugogo izbora.Jos kad ima radnika koji ume da mi objasni i posavetuje, i ako imaju svoj servis, onda mi lakse da prelomim.
Izbegavao sam i Eltim, WEG i Pakom i naravno Tehnomarket.
Sada izbegavam Win Win i Tehnomaniju.
Pazim i da kupim uredjaj koji ima garanciju proizvodjaca, jer postoji paralelna trgovina, uvoznik 3-4 x okrene novac i prestane da se bavi , a prodavnica nema finansija da Vas zakrpi.
Gledam i da kupim najprodavaniji model, za koga ce biti rezervnih delova.
Zivimo u drzavi i na zalost okruzenju koje je prevarantsko.

Trziste se siri

pre 11 godina

Ukratko, uklapajuci se u savremeni trend u Srbiji, fotografi ce bas zaraditi na kupcima koji ce se masovno slikati sa svojim garancijama!

Petar

pre 11 godina

Kupio tamo laptop. Posle nekog vremena sam imao problema u radu I kontaktirao ovlasceni servis, na kraju sam preko ovlascenog servisa dobio informaciju da je laptop vec popravljan u americi. Uvoznik M..... M.... C...... Posle sam se jos malo raspitivao I saznao da je ta maloprodaja 2008. prodavala i polovne televizore. Uspeo sam na kraju da dobijem pare nazad I kupio drugi laptop nakon detaljne provere ko je uvoznik i da li je servis ovlascen od strane proizvodjaca. Sad dobro pazim sta kupujem. Istina je da je posle maloprodaje servis nadlezan, pa posle uvoznik. Na zalost sve mora da se gleda u Srbiji. Maloprodaje katastrofa, uvoznici uvoze polovnjake… Sacuvaj boze.

jopix

pre 11 godina

Ja sam prosle godine hteo da kupim neki lap-top kod njih i jedan od radnika mi rekao, "Nemoj, firma je propala, sa garancijom ces moci da obrises... posle." To je bilo sredinom septembra 2012.

da ali

pre 11 godina

Tacno, u potpunosti se slazem sa komentarom Leva koji potvrdjuje praksu evropskih proizvodjaca da "to sto sto su telefoni i tehnika na zapadu kvalitetniji nego kod nas, nisu krivi ovlasceni prodavci, ili nasi operateri (jer prodaju i muljaju neki prosvercovani kineski krs i fals), vec politika samih proizvodjaca da za ovaj nas region ostave skart. Nestle cokolada u Nemackoj je kvalitetnija od Nestle kupljene u Srbiji, ali za to nije kriv ni Maksi, ni Idea, ni lokalni prodavac, vec politika samog Nestlea da u Srbiju ide otpad i skart. (Kriva je drzava sto je dozvolila da budemo otpad Evrope, ali to je druga tema)".Ali, ocekivala sam da ce bar strane firme koje dodju u Srbiju, kupe neku firmu i nastave proizvodnju biti bolje. Tako sam poverovala i da ce Henkel koji je kupio Merimu proizvoditi samo kvalitetnu robu, koja se prodaje i u Evropi.Naravno, nisu ispunili moja ocekivanja, a kada samo mucnem neki omeksivac jasno mi je sve...I na kraju ipak se u kupovini opredeljujem za Saponiju, ili zrenjaninski Duel, bar neka me obmanjuju moji...

mare037

pre 11 godina

Zato sam ja u situaciji kada sam kupovao televizor, izabrao plazmu firme Panasonic. Pored kvaliteta koji je neuporedivo bolji u odnosu na lcd-led u tom cenovnom rangu, odluka je pala i zbog Evropske garancije od 5 godina koju sam dobio. Što znači, može radnja da se zatvori, mogu da se preselim bilo gde u Evropi, garancija ostaje i odnosi se isključivo na Panasonic. Tako da bi garancija izostala samo u slučaju da se sam Panasonic ugasi, što je veoma, veoma malo verovatno. Tako da vam je moj savet da kupujete proizvode koji sadrže evropsku garanciju, jer naši uvoznici uvoze robu sumljivog kvaliteta i češće zatvaraju firme.

Marko

pre 11 godina

Tako se meni desilo kad je ELTIM propao a taman mi crkao frizider Beko, a sve sam kod njih pokupovao od tehnike, srecom pa je Beko otvorio servis u beogradu i preuzeo sve garancije pa mi je popravljeno u garanciji

neko ko zna...

pre 11 godina

A propo priče o garancijama i servisu i refundaciji kupacima osnovni problem je u tome što iako dobijete potvrdu iz servisa da uredjaj treba zameniti (jer nije popravljen u predvidjenom roku)firma koja je uvozniku raznih proizvodnih brendova Sony,Panasonic lii recimo npr.Bosch,ta firma,a u ovom slučaju K&K elec.je u blokadi,šro ce se najverovatnije završiti sa stečajom.Serviser ne može da vrati novac niti da zameni aparat to treba da uradi uvoznik.Problem je u tome što nepostoji regulativa koja se odnosi na prava potrošača u slučaju da uvoznik (ne prodavac)prestane sa radom.
Ovde je neko od komentatora pomenuo Eltim,Eltim je bio generalni zastupnik i uvoznik Beka,koliko ja znam firma koja je preuzela zastupništvo i uvoz Beka preuzela je i obaveze prema Eltimovim kupcima.
To je zato što je koncern Arčelik koji proizvodi Beko jedna od najvecih kompanija u Evropi.
A priča o Eltimu je daleko šira i zanimljivija od kupaca i garancija...
To je bila jedina srpska firma,sa direktorom Beogradjaninom (ovo su smernice za one koji znaju kako prolazi domicilno stanovništvo ako hoće da se bavi nekim unosnim poslom) koja se decenijama bavila prodajom tehničke robe i bila je jedna od najprofitabilnijih firmi u Srbiji,dok se neki stari igrači sa ex yu prostora nisu osetili ugroženim...E tada je 400 ljudi u jednom danu ostalo bez posla...

Jovancha

pre 11 godina

Nazalost, TM je bio dosta veliki uvoznik tako da obaveze za servisiranje padaju u krajnjoj instanci na njega. Jedino ako je u pitanju veci brend (sony, panasonic...) koji sam organizuje svoju servisnu mrezu ali samo za uredjaje regularno uvezene za srb trziste. Sav reeksport koji je u ovom slucaju isao preko BUL je sporan.

marko m.

pre 11 godina

Za neupucene K&K je najveci svercer tehnicke robe u istoriji Balkana.Obogatile se na Ukrajini a potom i Srbiji.Krajem 90,tih izvesni JUL ovac Tahirovic a potom i Adjemovic su ih stitili pred zakonom.Tehnomarket tih godina nije znao ni za carinu ni porez.Ngde oko 05.Oktobra u jednoj raciji po magacinima sirom Srbije zaplenjeno je robe vredne 2 miliona maraka. Neko je verovatno ,resio,problem za opste dobro.Kako tada tako i posle.Tako da ih ne treba zaliti jedino steta zbog kupaca kojima propadaju garancije

ookramm

pre 11 godina

A posto je prodavac i uvoznik a prinudna naplata vec ima vise zahteva od vrednosti stecajne mase, kupac je opet izvisio a drzava nema mehanizme da ga zastiti.

Mile

pre 11 godina

Pre nekoliko meseci sam otišao u Tehnomarket u potrazi za mašinom za veš. Od svih modela za koje sam pitao, oni su imali samo taj izloženi primerak i nijedan više. Sve bi morali posebno da poručuju. Kao da sam otišao u lokalnu bakalnicu i tamo tražio. Već tad mi je bilo sumnjivo...

Darko

pre 11 godina

Ja ne znam nikog ko je kupio bilo šta u Tehno Marketu unazad 2 godine. Radnje puste, nigde kupaca, a 5-6 zaposlenih u smeni. Neko to mora da plati. Izbor robe slab u odnosu na pre 4-5 godina, a cene dosta visoke. Nisam iznenađen ovom vešću, mada su pre nekoliko meseci unapredili web sajt i mislio sam da će krenuti na bolje i da će se izvući, ali, na žalost, ništa od toga. Jednu radnju na NBG su zatvorili još prošle godine.

Djenka

pre 11 godina

@SALE

``Verovatno su ti prodavci i uvoznici negativno ocenili komentar. Posto ti ljudi ne zele da cuju da je proizvodjac taj koji garantuje da ce neki proizvod toliko i toliko minimalno raditi, tj. biti funkcionalan. Jer proizvodjac proizvodi proizvod i garantuje za njega, a ne neki diler ili preprodavac. Ova drzava nam je postala tesko trange-frange. Sve sami muljatori i muvatori.
A to nije nista, cak i servisi namerno unistavaju neki deo proizvoda, pod izgovorom da je kupac to uradio.
Zato savetujemo da ljudi slikaju proizvod sa svih strana pre nego sto ode na servis. Posebno u onu kompaniju Alti, jer su jednom decku unistili graficku karticu. Samo da je ne bi zamenili.
Tako je i firma gde radim tesko izvukla zamenu multifunkcijskog stampaca, jer nije radio prema proizvodjackoj specifikaciji. A neki od odgovora tamo nekog menadzera su bili "mi mozemo da vam i ne zamenimo", "mi smo firma koja iskljucivo radi na profitu", "mi cemo biti na gubitku" i sve ostale fore. A ne kapiraju da se uradjaj menja 1 za 1, a pokvareni ili defektni se menja za novi koji dobijaju od proizvodjaca.
(Aleksandar, 26. januar 2013 17:57) ``

Covek je u pravu 100%. Ja sam kao maloprodaja imao takve probleme sa Altijem.
PS ALTI je vlasnik WIN WIN-a.

lala

pre 11 godina

ne znam kako je propao.
bio sam u tehnomarketu nekoliko puta, u novom sadu i subotici. kupovao sam jednom foto aparat i znao sam koji model tražim, pa sam samo obilazio sve prodavnice u NS i Su, da vidim gde ga ima i po kojim cenama. u Su je max bilo 2-3 kupaca u prodavnici, a 10 prodavaca. tamo su propali jer je granica 10km udaljena i u mađarskoj je tehnika 2 puta jeftinija nego ovde. u NS su imali ok cene u odnosu na druge prodavnice u gradu, pogotovo manje prodavnice, ali nisu imali taj model koji sam ja hteo. pa sam na kraju kupio u elektroniki-ju u ns, koji se tek brzo zatvorio. oni su imali najniže cene u NS garant.
da ne govorim o znanju i pameti prodavaca....jad i čemer

sistem opljčkaj svoje građane

pre 11 godina

Stvarno nisam čovek koji nešto poznaje zakone. Ako ovi ovako tumače ovaj slučaj, ja se pitam ko je ovde pisao i donosio zakone. Zaključak je jednostavan u svaku izradu zakona uključene su i interesne grupe. Jedan primer je zakon o saobraćaju i prva pomoć koju drže medicinske seste i to se plaća 8.500 din. Logično pitanje zar prvu pomoć ne bi trebao da nam pokaže instruktor vožnje.
Ljudi garancija je nešto što štiti kupca i renome neke firme. Komijuter sam kupio kod nas, odneo ga u drugu zemlju. Tamo se pokvario. Odneo ga u servis i zamenili deo koji je otišao i ništa nisu napaltili jer je uređaj bio pod garancijom.
Moj zaključak srećeom pa ozbiljne firme imaju svoja pravila koja primenjuju i kod nas. Inače da se pitaju naši zakonodavci verovatno bi naplatili pored popravke i neku izmišljenu taksu.

nikad prodavac

pre 11 godina

Nikad se reklamacije za bilo koju popravku nisu resavale preko prodavca robe, nego preko ovlascenih servisa, sa kojima prizvodjac sklapa Ugovor nezavisno od neposrednog prodavca njihovih proizvoda.Ali nasi novinari su popili, kao i uvek, svu pamet ovog sveta.

Lev

pre 11 godina

(Milica, 26. januar 2013 12:07)
Ne milice, ne razumes. Nasi operateri su samo prodavci telefona, dakle ne moze da se kaze da su telefoni kupljeni kod njih losiji (ili bolji) nego u nekoj ovlascenoj prodavnici. Oni su potpuno isti - svi su telefoni za srpsko trziste. Za sam kvalitet telefona krivi proizvodjaca, a ne operatera. Takodje, to sto sto su telefoni i tehnika na zapadu kvalitetniji nego kod nas, nisu krivi ovlasceni prodavci, ili nasi operateri (jer prodaju i muljaju neki prosvercovani kineski krs i fals), vec politika samih proizvodjaca da za ovaj nas region ostave skart. Nestle cokolada u nemackoj je kvalitetnija od nestle kupljene u srbiji, ali za to nije kriv ni maksi, ni idea, ni lokalni prodavac, vec politika samog Nestlea da u srbiju ide otpad i skart. (Kriva je drzava sto je dozvolila da budemo otpad evrope, ali to je druga tema).
Dakle, operateri nemaju nikakve veze sa popravkom telefona - oni mogu da ti olaksaju, da umesto tebe odnesu telefon kod ovlascenog servisera, mozda imaju i prednost pri popravci, ali oni sami ne popravljaju telefone. Njima je u interesu da tebi poprave telefon, ali ako nesto krene po zlu, "za gusu se vataju" serviseri - tako rade oni koji znaju sta rade, ostali se izivljavaju nad nemocnim radnicima u poslovnici - do necijeg nervnog sloma. Inace, servisera mozes i ti sama da nadjes, jer se na garanciji nalazi adresa servisera, nije to ono trcis od servisa do servisa po nekim podrumima. Uvek se zna ko su ovlasceni serviseri.

Nebo

pre 11 godina

Pre svega po novom zakonu o zaštiti potrošača, prodavac više ne daje garanciju već ugovor o saobraznosti. Drugo, prilikom kupovine uređaja prodavac nema pravo da daje garantni list i spisak zvaničnih ovlašćenih servisa jer je kupac kupovinom sklopio ugovor sa prodavcem a ne sa uvoznikom i ovlašćenim servisom. Firma u kojoj radim je kažnjena od strane inspekcije jer je davala garancije sa adresama i telefonima ovlašćenih servisa. Iz ugla kupca, aktuelni zakon o zaštiti potrošača je relano gori nego prethodni iako nas na sve strane bombarduju o tome da je bolji nego u EU zemljama. S jedne strane imate potplaćene predstavnike udruženja za zaštitu potrošača, izmišljene reči u zakonu kao što je "saobraznost", inspekciju koja se više ništa ne pita, nesposobno sudstvo a sa druge strane besne prodavce ali i besne kupce.
I jedni i drugi misle da mogu da rade šta hoće.
I treće, pazite gde kupujete, budite sigurni da će do kraja godine još jedan veliki igrač poput ovog da zatvori svoje radnje.
Pozdrav svima!!!

Aleksandar

pre 11 godina

@SALE

Verovatno su ti prodavci i uvoznici negativno ocenili komentar. Posto ti ljudi ne zele da cuju da je proizvodjac taj koji garantuje da ce neki proizvod toliko i toliko minimalno raditi. Tj. biti funkcionalan. Jer proizvodjac proizvodi proizvod i garantuje za nejga, a ne neki diler ili preprodavac. Ova drzava nam je postala tesko trange-frange. Sve sami muljatori i muvatori.
A to nije nista, cak i servisi namerno unistavaju neki deo proizvoda, pod izgovorom da je kupac to uradio.
Zato savetujemo da ljudi slikaju proizvod sa svih strana pre nego sto ode na servis. Posebno u onu kompaniju Alti, jer su jednom decku unistili graficku karticu. Samo da je ne bi zamenili.
Tako je i firma gde radim tesko izvukla zamenu multifunkcijskog stampaca, jer nije radio prema proizvodjackoj specifikaciji. A neki od odgovora tamo nekog menadzera su bili "mi mozemo da vam i ne zamenimo", "mi smo firma koja iskljucivo radi na profitu", "mi cemo biti na gubitku" i sve ostale fore. A ne kapiraju da se uradjaj menja 1 za 1, a pokvareni ili defektni se menja za novi koji dobijaju od proizvodjaca.

Informisani

pre 11 godina

Heh ... odgovor države u stilu Monti Pajtona ...
Isti taj K&K je bio i uvoznik za veliku većinu robe koju su držali u prodavnicama.Od kako je Samsung ukinuo STAV-u distribuciju za Srbiju, pre tri godine, SVE što je imalo Samsung nalepnicu i prodavalo se u Tehnomarketu je i uvozio i prodavao K&K. I ne samo Samsung, već i brojni drugi proizvođači!

AS

pre 11 godina

Gradjani su u obavezi da se obrate uvozniku,ali uvoznik naj cesce napustio zemlju pa je nedostupan javnosti.
u tom slucaju se obraca ministarstvu trgovine koja je nadlezno da primi reklamaciju i izvrsi sve popravke,zamene i servise o tom trosku.
Novac obezbedjuje od ministarstva finansija jer je ono dopustilo da uvoz nekvalitetne robe naplati 18 i 20%

bene

pre 11 godina

Isto se događa sa Tehnomarketovim potrošačima kao i pre nekoliko godina sa kupcima BEKO bele tehnike od ELIN "propale" firme. NIKO ne preuzima garancije i besplatan servis u garantnom roku. Potrošači su ovce, a vukovi- vlasnici Elina i Tehnomarketa, van granica i države i domašaja pravde, uživaju u bogatom plenu. Baš ih briga za njihove bivše firme, a pogotovu za potrošače, inače prerušene u ošišane ovce.

SALE

pre 11 godina

''Ja''
Garanciju ne daje uvoznik već proizvođač. Uvoznik je neko ko je dao samom proizvođaču velike garancije da će robu plasirati i omogući mu benefitne cene prilikom uvoza velike količine proizvoda. Ako si jedini uvoznik u zemlji ti praviš dilersku mrežu po maloprodajama ,trgovinskim lancima itd. Sve maloprodaje kupuju od njega i on izda garantnu knjižicu koju posle sama prodavnica da kupcu uz račun. Veliki uvoznik mora da obezbedi servis. To ide tako i takva su pravila.Čak ako si izgubio račun po serijskom broju može da sen proveri da li je uređaj još u garanciji.

ecentar

pre 11 godina

Svi vi koji tvrdite da je serviser ili uvoznik zaduzen za reklamaciju u garantnom roku, moracu da vas razocaram. Postoji jedan akt koji se zove Zakon o zastiti potrosaca i poslednji je stupio na snagu 1.1.2011. i ovaj zakon definise termin saobraznosti robe ili usluge i onoga ko je odgovoran za saobraznost. Po ovom trenutno aktuelnom zakonu iskljucivo je odgovoran trgovac gde je roba kupljena. Tako da uvoznik ili serviser nemaju apsolutno nikakvu obavezu, dobra je volja uvoznika da primi uredjaj na servis direktno od kupca. Proucite malo zakon pre nego sto ovde pisete ono sto po vama treba da bude. E sada, da li je ovakvo resenje pravicno za kupca, to ne bih da raspravljam, ali da je po zakonu to je 100% sigurno.

mina

pre 11 godina

Ja sam prosle godine hteo da kupim neki lap-top kod njih i jedan od radnika mi rekao, "Nemoj, firma je propala, sa garancijom ces moci da obrises... posle." To je bilo sredinom septembra 2012.
(jopix, 26. januar 2013 21:02)

Pa nije ni čudo što su propali s takvim radnicima...

mina

pre 11 godina

Zaboravite prodavca, ne dižete sebi pritisak. Pa ne uprtite i ne nosite valjda prodavcu veš mašinu kada vam se pokvari u garantnom roku nego zovete servis koji je uvoznik dužan da ima.

zlo-upotreba

pre 11 godina

@(Zeka, 26. januar 2013 12:00) Zeko u tom slucaju se obracas ministarstvu trgovine jer su oni dopustili uvoz nekvalitetne robe,a ministarstvo finansija mora da isplati punu cenu iz razloga sto nije smelo da oporezuje neispravnu i nekvalitetnu robu.
Na kraju se oni gone medjusobno,a tebi je steta morala biti nadoknadjena.
Inace jako vazna za taj tehno market,sto su dzambo led tv doslovce po sredini imao tri reda mrtvih pixela.cena je bila neverovatnih 327 000 bez popusta na te mrtve pixele.
inspekcija ocigledno ne ulazi previse u radnje,zbog rutinskog pregleda,ali zato da tetku odvezu po lek uvek imaju vremena

bosko

pre 11 godina

Postoji ono sto se zove Zakon o obligacionim odnosima, a i ono sto se zove Zakon o zastiti potrosaca. Samo ih treba ispostovati i problema nema.

jj

pre 11 godina

Ja uopste ne razumem zasto bi propast neke firme trebalo da interesuje njene kupce. Za to treba drzava, svojim propisima (I STROGOM PRIMENOM ISTIH), da garantuje i stoji iza potrosaca, ovim stavovima samo deluje kao da stoji iza ovakvih sumnjivih trgovaca, sto i nije neko cudo.

nesa

pre 11 godina

Zamislite da pisete bosch-u i kažete da vam se pokvarila pegla!? Dakle,nema nista od garancija.Pisi propalo. Moj licni savet svima je da cim dobiju garanciju istu odmah bacite u djubre jer cak i da neko prihvati da popravlja po garanciji smucice vam se i garancija i servis i proizvod i zivot i proizvod na kraju ipak nece raditi,a sve vam to u zivotu netreba.

N

pre 11 godina

(mina, 26. januar 2013 22:41)
Firma nije propala zato sto su tamo losi radnici, nego zato sto su vlasnici direktori te firme lose radili. A ti da si malo pametnija zahvalila bi tom radniku sto ti je rekao istinu. Jer ako nije primao platu mesecima jasno mu je bilo sta ce biti sa firmom. Verovatno si mu bila simpaticna pa ti je reka istinu a to ne znaci ta je taj radnik bio los radnik. Ali posto ti nisi bas bistra trebalo je da te pusti da kupis taj proizvod pa da sad ovde kukas kako nemas garanciju.

123

pre 11 godina

(Milica, 26. januar 2013 12:07)

Nisi u pravu, Lev je lepo objasnio!Serviser je tvoja rerlacija u slicaju kvara bilo cega.
Nekada uredjaj nosis do prodavnice gde oni proslede serviseru, a ako se radi o krupnijem uredjaju tipa sporet,frizider, zna se ko je serviser BEKO ili Gorenje...i oni ti dolaze na adresu sa prodavnicom nemas nista, eventualno za dobijanje novog aparata opet odes u prodavnicu, ali i prodavnivca ceka izvestaj servisera tj uvoznika da bi tek onda dala novi aparat i naravno i to ide na teret uvoznika tj proizvodjaca a ne prodavnice ukoliko predmet nema vidna ostecenja u transportu.Sve to kosta direktno fabriku i mozda jedan deo uvoznika.Ti isti placaju ruke serviseru.
Sta ovi sluzbenici napricase......nije cudo ko se sve zaposljava i kako.

nebitan

pre 11 godina

Zato u normalnim drzavama imate banku koja vam vrati pare ako ste nezadovoljni robom/uslugom koju ste kupili/platili. Oni se posle prebijaju sa uvoznikom, ovim onim oko sume novca koja je u pitanju i potrosac je naravno potpuno zasticen.

neko iz posla

pre 11 godina

Radnja koju ja posedujem bavi se maloprodajom i servisom računara i opreme više od deset godina,porodična firma,radimo supruga ,jedan radnik i ja.Evo šta se nama desilo.Kupci su se odlučili za laprop marke Toshiba,koji je imao preinstaliran OS pa su me zamolili da im odradim instalaciju antivirusa i ostalih sitnih programa.Sve ja to odradim ali provalim da baterija nije ispravna,niti se puni,niti drži,uopšte.Kupci su već dobili fiskalni i garanciju,lepo pozovem i kažem,takva i takva stvar,nije ispravno,odaberite neki drugi model (pošto je taj bio jedini takav u radnji) ili da storniram račun i vratim pare.Odaberu drugi i sve ok.E sad,ta zanimljiv deo.Ta neispravna Toshiba je bila uvezena od firme x,koja je prodala firmi y,koja je opet to prodala firmi z od koje sam je ja uzeo za dalju prodaju.Obzirom da znam koje serviser i uvoznik za Toshibu,ja laptop pošaljem direktno njima.Posle jedno 2 nedelje dobijem nalog za zamenu ili povrat novca.E sad da sam ja krajnji kupac pa da odem kod svog prodavca i da tražim ali sam i ja prodavac.Pozovem ja firmu z,kažu pošalji papir,pa ćemo mi papir poslati firmi y,pa će firma y od firme x dobiti razduženje,pa će isto tako samo obrnutim redosledom finansijski razdužiti prvo firmu y,pa firma y firmu z pa firma z mene.Sve je to trajalo jedno mesec ipo dana.E sad,ja sam se snašao u svemu tome,jer je neispravna stvar bila moja i mogao sam da čekam,a zamislite kako bi se snašao krajnji kupac,kupio danas a suta ne radi pa i da čeka još ovoliko???

miki maus

pre 11 godina

ljudi, situacija je sledeca kod brend uredjaja:1. odneti u bilo koji ovlasceni servis, nije bitno da li je u srbiji. 2. poprave uredjaj I vrate, ako ne mogu da porave drugi uredjaj dolazi preko servisa, a ne preko uvoznika 3. za dzigi-bau firme nema pravila.

bojan kv

pre 11 godina

Ljudi nema nikakve veze tehnomarket sa garancijom jel uvoznik je davalac. Problem ce biti sa aparatima koji nece moci da se poprave pa nemaju u kojoj prodavnici da zamene.Kao sto je pre par godina bilo sa Eltimom. Mnogo ljudi je moralo da kupi nove frizidere i kombinacije iako su imali papir za zamenu.

Him

pre 11 godina

@ Milica, 26
Tebe niko ne bije motkom da od njih kupiš telefon. Inače telefoni kod svih naših operatera su skuplji nego da se legalno kupe. To legalno ne mislim na Srbiju. Za divno čudo i garancija će ti važiti i kod nas.

Ja

pre 11 godina

Ma neznam sta ljudi toliko skacu oko oko ove teme. Nedaj Boze da se neki uredjaj pokvari bio on kupljen u TM ili negde drugde namucice te se oko popravke i jurnjave po servisima. Tako da okreni kako god hoces potrosac u nasoj zemlji JOS nema prava!!!

SALE

pre 11 godina

Prodavnica prodaje a servis popravlja. Uz račun koja radnja izda uz robu dobije se i garantni list gde piše lepo ko je ovlašćeni servis. Ako se uređaj pokvari ne vraća se u prodavnicu već se nosi u servis. Dakle ako je radnja zatvorena iz nekog razloga to nema veze. Garancija važi uz račun. Ako je garancija na neki uređaj 2 godine ta garancija počinje od datuma izdavanja računa i to se zove radna garancija. Proizvodna garancija je ona koja je počela od datuma proizvodnje uređaja.Po serijskom broju se može utvrditi kad je uređaj proiveden. Dakle ako je uređaj u garanciji onda se odnese u SERVIS.

SALE

pre 11 godina

@(Aleksandar

U Pravu si da oni koji dele minuse su oni koji ne poznaju materiju jer on samo zna za prodavnicu i kraj. Uređaj se obavezno fizički pregleda prilikom davanja u servis. DAKLE još jednom :garanciju u ruke i čitajte.
I opustite se.Ovlašćeni serviser ako proceni da je uređaj nepopravljiv traži od proizvođača kredit notu t.j. traži se nov uređaj a stari se šalje samom proizvođaču. Proizvođač šalje nov ili uplaćuje novac (ako mušterija želi) . Ovlašćeni uvoznik se finansijski i robno razdužuje za taj uređaj i dobija nalog da izda drugi sa važećom garancijom od datuma izdavanja. Neki put ta procedura traje do mesec dana ali se završi.Uređaj se preuzima ili u servisu ili kod uvoznika sa reversom koji mu je izdao servis prilkom predaje iređaja. U principu sve je čisto.
Pozdrav

Marko

pre 11 godina

Pre 4-5 godina resim da kupim LED TV... malo bolji skuplji lepsi...
pratim sta pise po netu, testove utiske, izaberm model, 1800 eur u to vreme odom u tehnomarket kazem ja bih da kupim a oni evo sad cemo da ga skinemo sa police i zaopakujemo


ja sokiran, pa ja necu polovni tv koji je kod vas ukljucen 3 meseca ceo dan, ocu nov,.. a kaze nemamo mi samo ovakve prodajemo


i eto kupi sam na drugom mestu svez iz kutije

123

pre 11 godina

(milos, 26. januar 2013 13:37)

Razumem tvoj problem i u pravu si ,ali po nekoj logici, proizvodjac bi trebao da bude taj koji placa servisera.Ti mozda jesi naplatio ruke od uvoznika, tog uvoznika vise nema ,ali ako ima drugi uvoznik istog brenda on bi trebao da preuzme reklamacije za te proizvode a zatim naplati od proizvodjaca ono sto je dao tebi za ruke.
Svaka druga opcija nanosi stetu na relaciji proizvodjac kupac, jer ce prervareni kupci reci nikad vise ovaj brend, a to nije u interesu ni proizvodjacu, ni drugom uvozniku a sada i jedinom za nase trziste,pa cak ni tebi kao serviseru(manje posla).Zar ne?
E sada zasto sve to ne funkcionise tako odgovor lezi u Srpskoj trgovini koja je "specificna" u ovom delu sveta.

aa

pre 11 godina

ok su regulisana kod nas prava potrosaca, bar u oblasti elektronoke, vise puta su mi se dezavali kvarovi i to na uredjajima iz razlicitih radnji i nikad nisam imao problem sa reklamacijom. nekad doduse, zna ici malo teze.

Boki

pre 11 godina

(Lev, 26. januar 2013 10:56)
Veoma je vazno gde i od koga kupujes robu. Dakle zakon o obligacionim odnosima predvidja da prilikom kupovine robe maloprodaja preuzima i obavezu da proizvod izlaze i skladisti na nacin kako je proizvodjac predvideo, jer se u suprotnom reklamacija ne uvazava (zamisli recimo TV koji se skladisti u magacinu koji prokisnjava ili izlaze napolju na snegu a ima takvih slucajeva). Takodje svaka maloprodaja ima proceduru i nacin kako se ulaze prigovor ili reklamacija a proizvodjac nije u obavezi da reklamaciju prihvati ali je obavezan da po njoj da odgovor, (na primer ne uvazavamo reklamaciju jer je tv bio izlozen vlazi a jasno je navedeno da u takvim slucajevima nemate pravo na reklamaciju) i suprotno mnogim ubedjenjima nikakva inspekcija tu ne moze da pomogne(osim u slucaju da sam cin trgovine nije bio legalan pa trgovac ne talasa sto je jos jedan od razloga zasto mudri kupci uvek kazu da im ne treba fiskalni racun sto je, ako ga ne dobiju, ustvari najbolja garancija). Nema bolje garancije od prodavca kome je stalo do toga da sacuva dobar glas i zadovoljne musterije jer to dovodi nove kupce a cesto popravke sredjuju preko veze i placajuci iz svog dzepa, sto naravno nikada ne "natrljavaju" kupcima na nos, medjutim tek kad on (posrednik trgovac) nestane ti vidis koliko je ustvari reklamacija "rastegljiv" pojam i da je maloprodaja ustvari istinski davalac garancije a ne proizvodjac ili uvoznik.

zoki

pre 11 godina

stvar je vrlo jednostavna pri kupovini se raspitati da li garancija vazi i direktno u ovlascenim servisima ukoliko ne kupovati u drugoj prodavnici ostalo ce da uradi konkurencija, to je odgovor koji dobijamo od nadleznih a sta radi zakon po tom pitanju NISTA cak i da postoji rezultat bi bio isti

htc

pre 11 godina

8 godina se bavim veleprodajom tehnicke robe, nekoliko firmi sam promenio. Iz iskustva znam da je prosecan srpski kupac jako neobrazovan/neinformisan. Jureci za sto jeftinijim artiklom, zaboravi se gledati na kvalitet i eventualne posledice kvarova. Renomirane strane kompanije koje proizvode uredjaje stvarno vode racuna o imidzu i gledaju da problem hitno rese. ALI pod uslovom da je predstavnistvo kompanije otvoreno u Srbiji i da je sam proizvodjac/predstavnistvo ugovorio servisiranje sa domacim serviserima!!! Tada je kupac najzasticeniji jer bilo gde da kupi uredjaj ( iako se maloprodaja zatvori) , kupac ima kome da se obrati i ima veliku sansu da ostvari zamenu/nadoknadu.
Dva najveca problema su
1.uvoz uredjaja bez dozvole predstavnistva gde uvoznik sam obezbedjuje servis, sto je cest slucaj(sto je i slucaj sa vecinom uredjaja K&K tj Tehnomarketa , jer je vecina robe stigla kao reexport iz BUG) gde predstavnistvo nije nadlezno
2.uvoz privatnih B-brendova za koje je za sve sitacije nadlezan uvoznik tj vlasnik brenda i ako on pukne, cao zdravo!
Najveci evropski proizvodjac bele tehnike (a i LCD TV) je fabrika Vestel iz Turske koji proizvode za Whirlpool,Candy, Bosch i druge velike igrace gde je sve jasno ali i Vox,Vivax,Quadro, Weg i druge privatne brendove. Sta ce se desiti ako vam se pokvari Candy ili B-brend sporet, zamislite sami.B-brendovi se pale i gase ali vecina A-brendova ipak opstaje. Malo vise informisanja pre kupovine nece naskoditi, internet je cudo.

Milan

pre 11 godina

Pre par godina,3,4 sam kupio mikrotalasnu u prodavnici u Subotici(Dudi co),i posle par dana se pokvari,pocela da dimi.Odnesem je lepo u prodavnicu i ljubazna prodavacica mi kaze da oni nemaju veze sa tim da je nosim u servis.par dana u servisu i majstor mi javi da se nemoze popraviti,da dodjem po papir za novu,tako je i bilo,sa papirom u prodavnicu i ista ta prodavacica mi da novu mikrotalasnu bez reci

maki

pre 11 godina

U nekim situacijama vam nista ne znači ni to šti imate važeču garanciju, tako da će vam biti svejedno da li prodavac od koga ste kupili radi ili ne.
Ja sam takvih problema imala sa laptopom marke Toshiba kupljenim u WinWin radnji (kao oni prodaju uredjaje od ovlašćenih distributera) pa kada je problem počeo da se javlja ja lepo reklamirala, računar je u više navrata odlazio u ovlašćeni servis sve ukupno mesec i po dana i vraćen mi je kao ispravan, ali sa istim problemom na koji sam se ja žalila.
Dakle, ja sam tvrdila da računar ima kvar, a oni da je ispravan! Na kraju sam digla ruke, jer je išlo u pravcu da me naprave da izmisljam kvar.
Tako odete u radnju platite, kao kupite ispravan uredjaj, prodavci vam uvale neke senzacionalne garancije od 2,3,5 godina, a kada problem nastane svi se prave ludi.
Ja i dalje imam isti računar i isti problem, a garancija je u medjuvremenu istekla, a WinWin i dalje radi uspešno!

Zoran

pre 11 godina

Hahahahaha, al sam se ismejao, kao nikad. A GARANCIJE????:))))))))

A sta bi hteli?

Pa ljudi ovde u SAD platili namestaj, pa dok se napravilo, firma propala i nema pare nazad.

A garancija?? :)))

Aleksandar

pre 11 godina

@eCentar

Ne citas dobro zakon. Tu se spominje "trgovac", kao saobrazno lice, a ne prodavac. Mada i da se spominje prodavac, isto mu se hvata kao i trgovac.

Prodavnica i uvoznik su trgovci ili prodavci, kao god hoces. Samo sto je uvoznik visa instanca od prodavca. Ti si svojim parama, ako uzimamo pocetnu liniju, isplatio proizvodjaca. A u medjuvremenu uvoznik i krajnja prodavnica su profitirali na tebi.
Tako da, ako je prodavnica bankrotirala ili je zatvorena zbog odredjenih okolnosti, prvi kojem se obracas je uvoznik za proizvodjaca. Kao i njihov servis. Ili predstavnistvo. Ako nema ni njih, onda direktno proizvodjacu uz racun i garantni list. Cak i proizvodjac te upucuje na njihovu najblizu istancu u okolnoj drzavi. Da sad ne bi placao velike troskove transporta do Kine, npr. I to u slucaju da proizvodjac ne snosi troskove transporta. Osim u slucaju kada ti stigne nov proizvod, kao zamena za pokvareni.

serviser

pre 11 godina

Ma generalno kupac nema nikakvih problema sa kupljenom robom u Tehnomarketu
( K&K Electronics vlasnistvo Bugarina Nikolaj Kitova) ukoliko poseduje validan garantni list. Garancijsku popravku placaju uvoznici ciju je robu prodavao Tehnomarket. Problem moze nastati samo u jednom slucaju i to za robu koju je sam Tehnomarket uvozio i distribuirao, poput njihovog brenda "NEO" i eventualno za neku robu za koju je izdata potvrda za zamenu. Ova se obicno menjala u prodavnici gde je i prodata. No mislim da ce svaki uvoznik posle ove situacije novi uredjaj poslati kod servisera i ovaj ce ga dati stranci kojoj se menja aparat. Problem ce jedino imati centralni servis koji je radio za K&K jer ce svoja potrazivanja za obavljenu uslugu servisiranja pokrivati iz stecajne mase ukoliko tu stigne na red.
Znaci obican kupac nebi trebalo da ima nikakvih problema ukoliko poseduje validan garantni list i fiskalni sem za NEO brend. Ovaj je nazalost produkt firme K&K i garancija automatski vise ne vazi jer serviser nema od koga da izvrsi refundaciju popravke

ecentar

pre 11 godina

@Aleksandar Nisi u pravu, zakon je jasan. Pojam trgovaca je definisan zakonom i to je onaj ko prodaje potrosacu, a potrosac je fizicko lice. U slucaju da trgovac proda pravnom licu, na taj odnos se ne primenjuje pomenuti zakon, vec Zakon o obligacionim odnosima. A na odnos izmedju trgovca i dobavljaca po pitanju garancije (saobraznosti) takodje se primenjuje Zakon o obligacionim odnosima, gde oni sami definisu medjusobna prava i obaveze u skladu sa zakonom. Dakle, potrosacu je jedino odgovoran trgovac od koga je robu kupio. U prilog ovoj tvrdnji je i cinjenica da trgovac nije duzan da kupcu izda bilo kakav dokument osim racuna, a tek na zahtev kupca i izjavu o saobraznosti. Ovaj zakon termin garancija tretira kao visi nivo u odnosu na saobraznost i ne predstavlja zakonsku obavezu. Tako da tek ukoliko proizvodjac ili trgovac garantuje za vise nego sto je zakon propisao, trgovac daje i garantni list. Ovo razdvajanje na Saobraznost i Garanciju postoji i u uporednom pravu i termini su, recimo na engleskon Warranty i Guarranty.

Mrki

pre 11 godina

To je problem kod nas jer prodavce interesuje samo prodaja i zarada a kvarovi su reskir kupaca. Dalje svu robu uvoze nasi priuceni trgovci kabadahije. Koliko u Srbiji ima svetskih proizvodjaca koji prodaju svoju robu. Sve sami trgovacki liferanti i manipulatori koje samo interesuje profit

Aleksandar

pre 11 godina

@eCentar

Warranty i Guarantee imaju razlicitu funkciju. Warranty ti sluzi za proizvod, a Guarantee, da se tom proizvodu, koji primaju na zamenu ili popravku, ako i novi poslati proizvod, nista nece desiti.

I prodavnica nije ta kojoj treba da se obratis, jer garantni list pokriva servis ili uvoznik. U nasem slucaju. Prodavnica ti garantuje cenu i prodaju i nista vise. Oni samo mogu biti posrednik u reklamaciji pri podnosenju uredjaja na servis, tj. njihova dobra volja da ti odnesu uredjaj u servis ili kod uvoznika, ako je ujedno i serviser. U slucaju neizdavanja garantnog lista, onda je prodavnica odgovorna.

Inace, zadji u bilo koju prodavnicu i odmah imaju da ti kazu ili da te posalju u servis koji se nalazi na garantnom listu.
I to ti ne vazi samo za tehnicku robu, to ti vazi npr. i za automobil.

mina

pre 11 godina

Ja sam prosle godine hteo da kupim neki lap-top kod njih i jedan od radnika mi rekao, "Nemoj, firma je propala, sa garancijom ces moci da obrises... posle." To je bilo sredinom septembra 2012.
(jopix, 26. januar 2013 21:02)

Pa nije ni čudo što su propali s takvim radnicima...

Boban

pre 11 godina

Blago Vama "Beograđani", čim se desi ovako nešto Vi odmah "a tako im i treba, nemaju radnici pojma, gde ću ja moj lap-top sada..." Nosi ga na selo odakle si i došao ! Njive plaču zbog vas. A mi koji smo radili i ostali bez 3 plate, bilo kakvog prava na otpremninu, i još posle svega nam i dalje ne zaključuju staž, tj. radni odnos kako bi smo se prijavili na biro, ništa. To Vas iz Bg ne interesuje, doduše ni inspektore rada koliko vidim. Još ćemo mi radnici ove lopovske firme na kraju biti dužni.

Milica

pre 11 godina

@Lev, kako to mislis operater mobilne telefonije nema veze sa kvarom uredjaja? Pa oni te uredjaje PRODAJU i oni su ti koji tebe kao KUPCA jedino zanimaju u ovom slucaju. Sta mene kao kupca treba da zanima sa kim su oni sklapali ugovore i da li im neka firma prodaje krs telefone? Da li mi treba da se bavimo njihovom nabavkom ili oni? Po tvom misljenju, svako kome se pokvari telefon koji je kupio na ugovor kod operatera treba da ide od firme do firme u lancu dobavljaca pa da utvrdjuje ko je odgovoran. Idi u Austriju pa vidi kako tamo Vip resava takve slucajeve, ili u Norvesku za Telenor. Tamo se to retko i desava jer je roba boljeg kvaliteta nego sto mi kupujemo. Kupovina telefona na ugovor od 2 godine je ovde veliki rizik i prava je sreca ako se ne pokvari za to vreme. Sa druge strane, nisu mi jasni ljudi koji kupuju telefon od 500-700 evra "za dinar" na ugovor a mama i tata im placaju mesecne racune od 3000-4000 dinara.

Zoran

pre 11 godina

Hahahahaha, al sam se ismejao, kao nikad. A GARANCIJE????:))))))))

A sta bi hteli?

Pa ljudi ovde u SAD platili namestaj, pa dok se napravilo, firma propala i nema pare nazad.

A garancija?? :)))

nesa

pre 11 godina

Zamislite da pisete bosch-u i kažete da vam se pokvarila pegla!? Dakle,nema nista od garancija.Pisi propalo. Moj licni savet svima je da cim dobiju garanciju istu odmah bacite u djubre jer cak i da neko prihvati da popravlja po garanciji smucice vam se i garancija i servis i proizvod i zivot i proizvod na kraju ipak nece raditi,a sve vam to u zivotu netreba.

Mita

pre 11 godina

Država,kao i uvek,kaže,narode snalazite se sami i nas to ne zanima...Niste od države kupili TV,nego od Tehnomarketa,tako ova država razmišlja.Ja ne kažem da država treba iz budžeta da vraća pare,ako nekom crkne TV,ali mora da organizuje vraćanje para od Tehnomarketa,preko suda i policije,i da tako zaštiti građane.A država na sve kaže,snalazite se...Šta treba da radim?Da otmem gazdu Tehnomarketa?

lemmy

pre 11 godina

Roba im je bila skupa i tehnoloski zastarela (prostije receno,modeli od pre godunu,dve).Kako su radili tako su i prosli.Nadam se da ce u ovu jadnu zemlju uci i neki normalan,manje alav lanac prodavnica teh.robe a ne da nas sisaju monopolisti poput "tehnomanije,tehnomax-a i sl.).

Dragan Stankovic

pre 11 godina

Nadam se da ce se zatvaranjem Tehnomarketa i slicnih balkanskih radnji elektronike konacno otvoriti prostor za dolazak nemackog Mediamarkta koji je najbolji lanac za prodaju potrosacke elektronike u Evropi.

Lev

pre 11 godina

Nema to veze vise sa prodavcem, moze potpop da nastane. U danasnje vreme, ako je uredjaj uvezen legalno, prodavac nema nikakve veze sa garancijom, garanciju ti izvrasava ovlasceni serviser. Mozes ti, ako ti je lakse, da uredjaj odneses prodavcu, pa da on onda to prosledi serviseru, ali sam prodavac ne servisira uredjaj.
Nema vise onog, kupi kod tih i tih, jesu skuplji, ali oni postoje vec 20 godina, sta ako ti crkne... Ili, ma oni su novi nema veze sto su dosta jeftiniji, ko zna, mozda se zatvore sutra, pa ces da se slikas - dakle, ako ti je garancija od proizvodjaca, nema zime (a ni veze sa prodavcem). Isto tako, mnogi recimo pljuju Vip, Telenor ili mts jer prodaju krs telefone pa je i njemu i njegovom kolegi Zokiju i sinu od Baneta kod istog operatera crko telefon, a ne shvataju da oni sa tim nemaju nikakve veze. Operateri nit proizvode nit servisiraju telefone. Za sve probleme proizvodjac > servis.

nikad prodavac

pre 11 godina

Nikad se reklamacije za bilo koju popravku nisu resavale preko prodavca robe, nego preko ovlascenih servisa, sa kojima prizvodjac sklapa Ugovor nezavisno od neposrednog prodavca njihovih proizvoda.Ali nasi novinari su popili, kao i uvek, svu pamet ovog sveta.

ecentar

pre 11 godina

Svi vi koji tvrdite da je serviser ili uvoznik zaduzen za reklamaciju u garantnom roku, moracu da vas razocaram. Postoji jedan akt koji se zove Zakon o zastiti potrosaca i poslednji je stupio na snagu 1.1.2011. i ovaj zakon definise termin saobraznosti robe ili usluge i onoga ko je odgovoran za saobraznost. Po ovom trenutno aktuelnom zakonu iskljucivo je odgovoran trgovac gde je roba kupljena. Tako da uvoznik ili serviser nemaju apsolutno nikakvu obavezu, dobra je volja uvoznika da primi uredjaj na servis direktno od kupca. Proucite malo zakon pre nego sto ovde pisete ono sto po vama treba da bude. E sada, da li je ovakvo resenje pravicno za kupca, to ne bih da raspravljam, ali da je po zakonu to je 100% sigurno.

mare037

pre 11 godina

Zato sam ja u situaciji kada sam kupovao televizor, izabrao plazmu firme Panasonic. Pored kvaliteta koji je neuporedivo bolji u odnosu na lcd-led u tom cenovnom rangu, odluka je pala i zbog Evropske garancije od 5 godina koju sam dobio. Što znači, može radnja da se zatvori, mogu da se preselim bilo gde u Evropi, garancija ostaje i odnosi se isključivo na Panasonic. Tako da bi garancija izostala samo u slučaju da se sam Panasonic ugasi, što je veoma, veoma malo verovatno. Tako da vam je moj savet da kupujete proizvode koji sadrže evropsku garanciju, jer naši uvoznici uvoze robu sumljivog kvaliteta i češće zatvaraju firme.

Nevenka Petković

pre 11 godina

Nista novo.Kakva je drzava,tako je i sve ostalo,pa i slucaj firme Technomarket.Sve sto sam kupila u Technomarketu a ima garanciju,sada nikome
ne mogu da se obratim.Nemam pouzdano saznaje ko je uvoznik za Srbiju,ali
znam da je vlasnik Technomarketa Bugarin/gradjanin Bugarske/i da je otvarao prodavnice sirom naseg Balkana,i svuda se izgubio u vidu lastinog repa.
Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju u nasoj drzavi vec dvadeset godina
radi mimo svih mogucih medjunarodnih uzansi,trebalo bi ga urediti,ali to
sigurno nece biti skoro,jer bi stradala SIVA ZONA.

Nikola

pre 11 godina

Otvarali ogromne radnje a cene paprene ,secam se kad smo kupovali plazmu bila 15000 din skuplja tamo nego u lokalnoj prodavnici tehnike a isti skroz model.

gde god se okrenes, prevara!

pre 11 godina

Sta bre lupetaju ove neznalice iz ministarstva?
Pri kupovini nekog tehn.uredjaja na prodajnom mestu se dobije original racun, overava se garantni list sa datumom kupovine i kao prateci dokument se dobije spisak ovlascenih servisa.
Pri eventualnom otkazu uredjaja kupac se javlja najblisem servisu gde prezentira racun i garantni list, tako da trgovac-prodavac tu vise nije bitan (osim u slucaju zamene u gar. toku)
To je i to bi morala da bude standaradna procedura u normalnoj drzavi!!
Ovde,
- Ministarstva nemaju pojma ni o zakonima iz njihove ingerencije, sve moraju nesto dodatno da tumace.
- Trgovci su u ogromnom broju slucajeva prevaranti koji sluze da operu pare za monopolisticke uvoznicke firme. Pa kad svi vlasnici u lancu napune privatne dzepove - lepo u likvidaciju ili stecaj.... ili opet na drzavna-partijaka jasla da im se otpisu kamate i dugovi pa da nastave da pljackaju. Ili se registruju pod novim imenom i svi mirni!!!
Koliko je takvih firmi "kontrolisano" puklo? Gde su sada Eltim, razni prodavci i uvoznici PC-a,TV-a, klima uredjaja ... a koji su dobijali i velike drzavne poslove na tenderima?
- Ovlascene servise bas briga jer po novom zakonu i nemaju fiksno odredjen rok za otklanjanje kvara vec mesecima mogu da vozaju potrosace.
- A kupci koji jedva skrpe pare za kupovinu nekog uredjaja, obicno kupuju neko najeftinije djubre koje onda i radi "kolko para tolko muzike"
Eto to je nase trziste tehnickih uredjaja!

SALE

pre 11 godina

''Ja''
Garanciju ne daje uvoznik već proizvođač. Uvoznik je neko ko je dao samom proizvođaču velike garancije da će robu plasirati i omogući mu benefitne cene prilikom uvoza velike količine proizvoda. Ako si jedini uvoznik u zemlji ti praviš dilersku mrežu po maloprodajama ,trgovinskim lancima itd. Sve maloprodaje kupuju od njega i on izda garantnu knjižicu koju posle sama prodavnica da kupcu uz račun. Veliki uvoznik mora da obezbedi servis. To ide tako i takva su pravila.Čak ako si izgubio račun po serijskom broju može da sen proveri da li je uređaj još u garanciji.

BG Kupac

pre 11 godina

Prica je jednostavna, na tehnici je obrt veliki i ako se dobije kredit od banke , Izvucete novac za sebe , ne platite tekuce obaveze i imate novca do kraja zivota......
Mi kupci nasednemo na akcije i niske cene, ako neko daje 10% ispod prosecne cene , to samo znaci da radi za obrt, za banku , sto ukazuje da ili izvlaci pare ili vraca kredit banci, u oba slucaja radnja je blizu bankrotstva.
Uvoznik jeste odgovoran ali je pitanje da li znamo ko je uvoznik ? i koliko ce on trajati?
Servis ako nije placen od strane uvoznika ili kancelarije, on nam nece ni servisirati robu.
Ja licno zbog svega toga kupujem Gorenje, Samsung, Bosch, LG u MANJIM radnjama u komsiluku, gde poznajem prodavca i znam da ce raditi jer nema drugogo izbora.Jos kad ima radnika koji ume da mi objasni i posavetuje, i ako imaju svoj servis, onda mi lakse da prelomim.
Izbegavao sam i Eltim, WEG i Pakom i naravno Tehnomarket.
Sada izbegavam Win Win i Tehnomaniju.
Pazim i da kupim uredjaj koji ima garanciju proizvodjaca, jer postoji paralelna trgovina, uvoznik 3-4 x okrene novac i prestane da se bavi , a prodavnica nema finansija da Vas zakrpi.
Gledam i da kupim najprodavaniji model, za koga ce biti rezervnih delova.
Zivimo u drzavi i na zalost okruzenju koje je prevarantsko.

Komsija

pre 11 godina

Preskupa roba, pokradeni i izmuceni radnici od kojih vecina nije znala svoj posao, los odabir pozicija prodajnih mesta, los marketing... Treba naci glavnokomandujuceg i sve mu naplatiti.

Boki

pre 11 godina

(Lev, 26. januar 2013 10:56)
Veoma je vazno gde i od koga kupujes robu. Dakle zakon o obligacionim odnosima predvidja da prilikom kupovine robe maloprodaja preuzima i obavezu da proizvod izlaze i skladisti na nacin kako je proizvodjac predvideo, jer se u suprotnom reklamacija ne uvazava (zamisli recimo TV koji se skladisti u magacinu koji prokisnjava ili izlaze napolju na snegu a ima takvih slucajeva). Takodje svaka maloprodaja ima proceduru i nacin kako se ulaze prigovor ili reklamacija a proizvodjac nije u obavezi da reklamaciju prihvati ali je obavezan da po njoj da odgovor, (na primer ne uvazavamo reklamaciju jer je tv bio izlozen vlazi a jasno je navedeno da u takvim slucajevima nemate pravo na reklamaciju) i suprotno mnogim ubedjenjima nikakva inspekcija tu ne moze da pomogne(osim u slucaju da sam cin trgovine nije bio legalan pa trgovac ne talasa sto je jos jedan od razloga zasto mudri kupci uvek kazu da im ne treba fiskalni racun sto je, ako ga ne dobiju, ustvari najbolja garancija). Nema bolje garancije od prodavca kome je stalo do toga da sacuva dobar glas i zadovoljne musterije jer to dovodi nove kupce a cesto popravke sredjuju preko veze i placajuci iz svog dzepa, sto naravno nikada ne "natrljavaju" kupcima na nos, medjutim tek kad on (posrednik trgovac) nestane ti vidis koliko je ustvari reklamacija "rastegljiv" pojam i da je maloprodaja ustvari istinski davalac garancije a ne proizvodjac ili uvoznik.

mail

pre 11 godina

Placamo drzavu, a kada odem u market-moram da budem hemicar, kada vozim kola-moram da vozim slalom pored rupa, kada odem na pijacu-moram da budem inspektor, kada kupujem stan-moram da budem advokat...zasto placamo ovakvu drzavu ???

marko m.

pre 11 godina

Za neupucene K&K je najveci svercer tehnicke robe u istoriji Balkana.Obogatile se na Ukrajini a potom i Srbiji.Krajem 90,tih izvesni JUL ovac Tahirovic a potom i Adjemovic su ih stitili pred zakonom.Tehnomarket tih godina nije znao ni za carinu ni porez.Ngde oko 05.Oktobra u jednoj raciji po magacinima sirom Srbije zaplenjeno je robe vredne 2 miliona maraka. Neko je verovatno ,resio,problem za opste dobro.Kako tada tako i posle.Tako da ih ne treba zaliti jedino steta zbog kupaca kojima propadaju garancije

Goran Babić

pre 11 godina

Dugo sam čekao ovakav članak u vezi Tehno Marketa jer više nisam znao kome da se obratim. Sony digitalni aparat koji sam kupio kod njih je doživeo minimalan kvar i odnesoh ga u Tehno Market u Delta City. Oni su ga preuzeli 1.11.2012. da bih ga oni odneli u servis jer su mi izdali nepotpunu garanciju tvrdeći da ga ja sam ne mogu odneti u servis. Rok koliko može biti u servisu je 40 dana po garanciji. Vreme je prolazilo a ja par puta išao u prodavnicu ali su uporno govorili da je u servisu. Jednom sam došao i prodavnica više nije bila u Delti, odem do drugih adresa i one zatvorene. Odlučim da krenem redom po ovlašćenim servisima (28.12.2012), i u jednom od njih ga pronađem, zapravo u jednom od njih je bio na popravci i to čitav jedan dan (16.12.-17.12.)! Kažu da ga je juče pokupio kurir Tehno Marketa koji pritom namerava da ukrade bateriju iz njega. Uzeo broj kurira od ljudi iz servisa, jurio ga po Resniku i na kraju vratio aparat ali bez baterije. Danas idem u drugi servis u Ustanučkoj ulici da uzmem original bateriju koja inače košta 7000 dinara. I kome da se obratim za ovu situaciju? Bar sam vratio aparat ali moram bateriju da kupim. Verujem da ima još prevarenih.

Onako

pre 11 godina

Ovo je već drugi put da se zatvara lanac ovih prodavnica, samoje pre bio pod drugim imenom, ali na istim mestima. Očigledno je u pitanju žešće pranje para.

milos

pre 11 godina

ja kupio led tv od ovih sto dovoze iz madjarske sa garancijom 2 god, prodavac ima pozitivne ocene i ispade on sigurniji od tehnomarketa..

da ali

pre 11 godina

Tacno, u potpunosti se slazem sa komentarom Leva koji potvrdjuje praksu evropskih proizvodjaca da "to sto sto su telefoni i tehnika na zapadu kvalitetniji nego kod nas, nisu krivi ovlasceni prodavci, ili nasi operateri (jer prodaju i muljaju neki prosvercovani kineski krs i fals), vec politika samih proizvodjaca da za ovaj nas region ostave skart. Nestle cokolada u Nemackoj je kvalitetnija od Nestle kupljene u Srbiji, ali za to nije kriv ni Maksi, ni Idea, ni lokalni prodavac, vec politika samog Nestlea da u Srbiju ide otpad i skart. (Kriva je drzava sto je dozvolila da budemo otpad Evrope, ali to je druga tema)".Ali, ocekivala sam da ce bar strane firme koje dodju u Srbiju, kupe neku firmu i nastave proizvodnju biti bolje. Tako sam poverovala i da ce Henkel koji je kupio Merimu proizvoditi samo kvalitetnu robu, koja se prodaje i u Evropi.Naravno, nisu ispunili moja ocekivanja, a kada samo mucnem neki omeksivac jasno mi je sve...I na kraju ipak se u kupovini opredeljujem za Saponiju, ili zrenjaninski Duel, bar neka me obmanjuju moji...

nzn

pre 11 godina

Odnesite pravo u ovlasceni servis i nema zime. Prodavac samo sluzi kao postar izmedju kupca i servisa. Sve troskove snose proizvodjaci.

miki maus

pre 11 godina

ljudi, situacija je sledeca kod brend uredjaja:1. odneti u bilo koji ovlasceni servis, nije bitno da li je u srbiji. 2. poprave uredjaj I vrate, ako ne mogu da porave drugi uredjaj dolazi preko servisa, a ne preko uvoznika 3. za dzigi-bau firme nema pravila.

mina

pre 11 godina

Zaboravite prodavca, ne dižete sebi pritisak. Pa ne uprtite i ne nosite valjda prodavcu veš mašinu kada vam se pokvari u garantnom roku nego zovete servis koji je uvoznik dužan da ima.

Him

pre 11 godina

@ Milica, 26
Tebe niko ne bije motkom da od njih kupiš telefon. Inače telefoni kod svih naših operatera su skuplji nego da se legalno kupe. To legalno ne mislim na Srbiju. Za divno čudo i garancija će ti važiti i kod nas.

Lev

pre 11 godina

(Milica, 26. januar 2013 12:07)
Ne milice, ne razumes. Nasi operateri su samo prodavci telefona, dakle ne moze da se kaze da su telefoni kupljeni kod njih losiji (ili bolji) nego u nekoj ovlascenoj prodavnici. Oni su potpuno isti - svi su telefoni za srpsko trziste. Za sam kvalitet telefona krivi proizvodjaca, a ne operatera. Takodje, to sto sto su telefoni i tehnika na zapadu kvalitetniji nego kod nas, nisu krivi ovlasceni prodavci, ili nasi operateri (jer prodaju i muljaju neki prosvercovani kineski krs i fals), vec politika samih proizvodjaca da za ovaj nas region ostave skart. Nestle cokolada u nemackoj je kvalitetnija od nestle kupljene u srbiji, ali za to nije kriv ni maksi, ni idea, ni lokalni prodavac, vec politika samog Nestlea da u srbiju ide otpad i skart. (Kriva je drzava sto je dozvolila da budemo otpad evrope, ali to je druga tema).
Dakle, operateri nemaju nikakve veze sa popravkom telefona - oni mogu da ti olaksaju, da umesto tebe odnesu telefon kod ovlascenog servisera, mozda imaju i prednost pri popravci, ali oni sami ne popravljaju telefone. Njima je u interesu da tebi poprave telefon, ali ako nesto krene po zlu, "za gusu se vataju" serviseri - tako rade oni koji znaju sta rade, ostali se izivljavaju nad nemocnim radnicima u poslovnici - do necijeg nervnog sloma. Inace, servisera mozes i ti sama da nadjes, jer se na garanciji nalazi adresa servisera, nije to ono trcis od servisa do servisa po nekim podrumima. Uvek se zna ko su ovlasceni serviseri.

bene

pre 11 godina

Isto se događa sa Tehnomarketovim potrošačima kao i pre nekoliko godina sa kupcima BEKO bele tehnike od ELIN "propale" firme. NIKO ne preuzima garancije i besplatan servis u garantnom roku. Potrošači su ovce, a vukovi- vlasnici Elina i Tehnomarketa, van granica i države i domašaja pravde, uživaju u bogatom plenu. Baš ih briga za njihove bivše firme, a pogotovu za potrošače, inače prerušene u ošišane ovce.

SALE

pre 11 godina

Prodavnica prodaje a servis popravlja. Uz račun koja radnja izda uz robu dobije se i garantni list gde piše lepo ko je ovlašćeni servis. Ako se uređaj pokvari ne vraća se u prodavnicu već se nosi u servis. Dakle ako je radnja zatvorena iz nekog razloga to nema veze. Garancija važi uz račun. Ako je garancija na neki uređaj 2 godine ta garancija počinje od datuma izdavanja računa i to se zove radna garancija. Proizvodna garancija je ona koja je počela od datuma proizvodnje uređaja.Po serijskom broju se može utvrditi kad je uređaj proiveden. Dakle ako je uređaj u garanciji onda se odnese u SERVIS.

ircisnotdead

pre 11 godina

Pogledajte kako su "ugasili" sajt. No kada se ode na stranicu Tehnomarketa za Makedoniju i otvori mapa zastupljenosti u regionu, mi vise nismo na toj mapi.
Bugari jos jednom planski rade. Nema im se sta zameriti, efikasni su.
Zato i jesu u EU, pre nas.

Zeka

pre 11 godina

Tacno je da se, u slucaju kvara, roba nosi direktno u zvanicni servis ali problem nastaje kad servis kaze da ne moze da popravi uredjaj ili da je cena popravke nerealno visoka i u tom slucaju bi se trebalo obratiti prodavcu da zameni uredjaj ili vrati novac. E tu je problem jer prodavac vise ne postoji i, sudeci po savetu iz udruzenja potrosaca, kupac nema dalje nikakva prava i opcije.

bojan kv

pre 11 godina

Ljudi nema nikakve veze tehnomarket sa garancijom jel uvoznik je davalac. Problem ce biti sa aparatima koji nece moci da se poprave pa nemaju u kojoj prodavnici da zamene.Kao sto je pre par godina bilo sa Eltimom. Mnogo ljudi je moralo da kupi nove frizidere i kombinacije iako su imali papir za zamenu.

Nebo

pre 11 godina

Pre svega po novom zakonu o zaštiti potrošača, prodavac više ne daje garanciju već ugovor o saobraznosti. Drugo, prilikom kupovine uređaja prodavac nema pravo da daje garantni list i spisak zvaničnih ovlašćenih servisa jer je kupac kupovinom sklopio ugovor sa prodavcem a ne sa uvoznikom i ovlašćenim servisom. Firma u kojoj radim je kažnjena od strane inspekcije jer je davala garancije sa adresama i telefonima ovlašćenih servisa. Iz ugla kupca, aktuelni zakon o zaštiti potrošača je relano gori nego prethodni iako nas na sve strane bombarduju o tome da je bolji nego u EU zemljama. S jedne strane imate potplaćene predstavnike udruženja za zaštitu potrošača, izmišljene reči u zakonu kao što je "saobraznost", inspekciju koja se više ništa ne pita, nesposobno sudstvo a sa druge strane besne prodavce ali i besne kupce.
I jedni i drugi misle da mogu da rade šta hoće.
I treće, pazite gde kupujete, budite sigurni da će do kraja godine još jedan veliki igrač poput ovog da zatvori svoje radnje.
Pozdrav svima!!!

Ja

pre 11 godina

Ma neznam sta ljudi toliko skacu oko oko ove teme. Nedaj Boze da se neki uredjaj pokvari bio on kupljen u TM ili negde drugde namucice te se oko popravke i jurnjave po servisima. Tako da okreni kako god hoces potrosac u nasoj zemlji JOS nema prava!!!

aa

pre 11 godina

ok su regulisana kod nas prava potrosaca, bar u oblasti elektronoke, vise puta su mi se dezavali kvarovi i to na uredjajima iz razlicitih radnji i nikad nisam imao problem sa reklamacijom. nekad doduse, zna ici malo teze.

SALE

pre 11 godina

@(Aleksandar

U Pravu si da oni koji dele minuse su oni koji ne poznaju materiju jer on samo zna za prodavnicu i kraj. Uređaj se obavezno fizički pregleda prilikom davanja u servis. DAKLE još jednom :garanciju u ruke i čitajte.
I opustite se.Ovlašćeni serviser ako proceni da je uređaj nepopravljiv traži od proizvođača kredit notu t.j. traži se nov uređaj a stari se šalje samom proizvođaču. Proizvođač šalje nov ili uplaćuje novac (ako mušterija želi) . Ovlašćeni uvoznik se finansijski i robno razdužuje za taj uređaj i dobija nalog da izda drugi sa važećom garancijom od datuma izdavanja. Neki put ta procedura traje do mesec dana ali se završi.Uređaj se preuzima ili u servisu ili kod uvoznika sa reversom koji mu je izdao servis prilkom predaje iređaja. U principu sve je čisto.
Pozdrav

jopix

pre 11 godina

Ja sam prosle godine hteo da kupim neki lap-top kod njih i jedan od radnika mi rekao, "Nemoj, firma je propala, sa garancijom ces moci da obrises... posle." To je bilo sredinom septembra 2012.

ookramm

pre 11 godina

A posto je prodavac i uvoznik a prinudna naplata vec ima vise zahteva od vrednosti stecajne mase, kupac je opet izvisio a drzava nema mehanizme da ga zastiti.

Mile

pre 11 godina

Pre nekoliko meseci sam otišao u Tehnomarket u potrazi za mašinom za veš. Od svih modela za koje sam pitao, oni su imali samo taj izloženi primerak i nijedan više. Sve bi morali posebno da poručuju. Kao da sam otišao u lokalnu bakalnicu i tamo tražio. Već tad mi je bilo sumnjivo...

Darko

pre 11 godina

Ja ne znam nikog ko je kupio bilo šta u Tehno Marketu unazad 2 godine. Radnje puste, nigde kupaca, a 5-6 zaposlenih u smeni. Neko to mora da plati. Izbor robe slab u odnosu na pre 4-5 godina, a cene dosta visoke. Nisam iznenađen ovom vešću, mada su pre nekoliko meseci unapredili web sajt i mislio sam da će krenuti na bolje i da će se izvući, ali, na žalost, ništa od toga. Jednu radnju na NBG su zatvorili još prošle godine.

AS

pre 11 godina

Gradjani su u obavezi da se obrate uvozniku,ali uvoznik naj cesce napustio zemlju pa je nedostupan javnosti.
u tom slucaju se obraca ministarstvu trgovine koja je nadlezno da primi reklamaciju i izvrsi sve popravke,zamene i servise o tom trosku.
Novac obezbedjuje od ministarstva finansija jer je ono dopustilo da uvoz nekvalitetne robe naplati 18 i 20%

TM..radnik..bivsi :)

pre 11 godina

Tehnomarket vec duze vreme sluzi samo za pranje prljavog novca. Gospodin Kitov, vlasnik, inace sumnjivi biznismen, je taj posao prepustio Gospodi Sasi Radovanovicu i Bisevcu koji su bili izuzetno uspesni po tom pitanju. Radnici TM-a nisu primili platu zadnjih 6 meseci (inace bednu platu), ne mogu da dobiju pomoc na birou zato sto se i dalje vode kao zaposleni. Prakticno ih teraju da daju otkaze da ne bi morali da im isplate otpremnine. Ovakvih slucajeva je po Srbiji milion..pisati o tome treba. Za garancije ne treba da brinete, njih daje ovlasceni servis nekog brenda i to je pokriveno zakonom.Pitanje je sta ce se desiti Bisevcu i Radovanovicu, hoce li odgovarati nekom? Sta ce se desiti sa radnicima koji su tuzili TM..dobili spor a posto je firma u blokadi sada sami moraju da plate troskove sudjenja i da se slikaju sa presudom. Hajde da pojurimo malo janjicare kojima je posao da muzu firme i da radnike ostavljaju na ulici.

NekoIzMase

pre 11 godina

Meni se ovo desilo vec sa njima kad sam kupio slusalice od 60 evra. Slusalice sa 2 godine garancije su se pokvarile posle 2 meseca upotrebe, a oni su zatvorili svoj lokal u kome sam ih kupio. Kada sam ih zvao, rekli su mi da se obratim serviseru u Cacku cije ime stoji na garanciji. Zvao sam i njih, da bih pitao da li mogu slualice da im posaljem, jer sam ih kupio u Beogradu. Receno mi je da oni odavno nemaju ugovor sa tehnomarketom i da nisu dzuni da ih poprave. Na kraju sam im dao drugaru sa vise elektrotehnice da ih popravi i evo ih i sad rade.

Aleksandar

pre 11 godina

@SALE

Verovatno su ti prodavci i uvoznici negativno ocenili komentar. Posto ti ljudi ne zele da cuju da je proizvodjac taj koji garantuje da ce neki proizvod toliko i toliko minimalno raditi. Tj. biti funkcionalan. Jer proizvodjac proizvodi proizvod i garantuje za nejga, a ne neki diler ili preprodavac. Ova drzava nam je postala tesko trange-frange. Sve sami muljatori i muvatori.
A to nije nista, cak i servisi namerno unistavaju neki deo proizvoda, pod izgovorom da je kupac to uradio.
Zato savetujemo da ljudi slikaju proizvod sa svih strana pre nego sto ode na servis. Posebno u onu kompaniju Alti, jer su jednom decku unistili graficku karticu. Samo da je ne bi zamenili.
Tako je i firma gde radim tesko izvukla zamenu multifunkcijskog stampaca, jer nije radio prema proizvodjackoj specifikaciji. A neki od odgovora tamo nekog menadzera su bili "mi mozemo da vam i ne zamenimo", "mi smo firma koja iskljucivo radi na profitu", "mi cemo biti na gubitku" i sve ostale fore. A ne kapiraju da se uradjaj menja 1 za 1, a pokvareni ili defektni se menja za novi koji dobijaju od proizvodjaca.

Silencer

pre 11 godina

Da vam prenesem svoje iskustvo iz Srbije. Kao prvo istina je kad se pogleda zakon da treba ako se nesto pokvari da to nosite tamo gde ste i kupili, ili ce vas isti poslati kod zvanicnog servisera. Kao drugo ja npr nikad se ne smaram da idem tamo gde sam kupio. Kontaktiram direktno proizvodjaca jer mi on garantuje na taj proizvod. E sad problem je sto ljudi nemaju pare pa kupuki vox vivo i ostala s..... Ja kupujem samsung i lg. Pokvarila mi se rerna samsungova. Kontaktirao sam direktno samsung poslao skeniran racun i garanciju, za mesec dana dobio sam izvinjenje i novu rernu. APC ups mi crko da bi spasao od udara groma moj komp. Kontaltirao proizvodjaca. i poslao mi isto nov uredjaj. Nikad nisam platio postarinu carinu etc... E sad sto oni to rade? Za razliku od nasih firmi oni ne vole da ja sad svima pricam kako sam za 20000 kupio rernu i kako je samsung sr.... jer se pokvarila. oni gledaju svoj obraz. Drugo Evropa ima RMA zakon o zameni pokvarenih proizvoda koji mi nemamo pa smo banana drzava. Procitajte malo o RMA usluzi proizvodjaca.

zorz

pre 11 godina

Pojma nisam imao da su pukli, pre 10tak dana bio do Delta City-ja i to posle duze vremena i iznenadio se kada sam video da nema vise one njihove velike radnje

Maxxx

pre 11 godina

Imam mobilni kupljen kod njih ali davalac garancije je CT kompijuters tako da tehnomarket nema nikakve veze s garancijom.

Uglavnom je uvoznik davalac garancije a ne prodavac.

žabac

pre 11 godina

@Goran Babic - Obratite se trzisnoj inspekciji u O.brigada 1 (zgrada SIV3 kod opstine NBgd). Ponesite fotokopije sve dokumentacije i komunikacije. Moram reci da sam Trzisnu "potezao" triput u zivotu i SVAKI put je problem bio resen. A najdrasticniji je upravo bio kada je prodavac (hrvatski Technomax) nestao s lica Srbije. Nestao je i uvoznik (takodje hrvatski Renoprom). "Nastradao" je ni kriv ni duzan predstavnik proizvodjaca. Moj DVD nije mogao da se popravi i posle par meseci cimanja, predstavnik proizvodjaca (ne navodim ime, nije korektno) je nasao nacin da plati. To se ne bi desilo da ih inspektorka nije pritiskala. Zapamtite - zakon je na strani potrosaca i bar na teritoriji Beograda, inspekcija funkcionise. Problem je sto ljudi to ni ne znaju, s jedne strane, a drugi je sto neki zloupotrebljavaju inspekciju, s druge strane. Samo strpljivo i verujem da cete biti obesteceni.

neko ko zna...

pre 11 godina

A propo priče o garancijama i servisu i refundaciji kupacima osnovni problem je u tome što iako dobijete potvrdu iz servisa da uredjaj treba zameniti (jer nije popravljen u predvidjenom roku)firma koja je uvozniku raznih proizvodnih brendova Sony,Panasonic lii recimo npr.Bosch,ta firma,a u ovom slučaju K&K elec.je u blokadi,šro ce se najverovatnije završiti sa stečajom.Serviser ne može da vrati novac niti da zameni aparat to treba da uradi uvoznik.Problem je u tome što nepostoji regulativa koja se odnosi na prava potrošača u slučaju da uvoznik (ne prodavac)prestane sa radom.
Ovde je neko od komentatora pomenuo Eltim,Eltim je bio generalni zastupnik i uvoznik Beka,koliko ja znam firma koja je preuzela zastupništvo i uvoz Beka preuzela je i obaveze prema Eltimovim kupcima.
To je zato što je koncern Arčelik koji proizvodi Beko jedna od najvecih kompanija u Evropi.
A priča o Eltimu je daleko šira i zanimljivija od kupaca i garancija...
To je bila jedina srpska firma,sa direktorom Beogradjaninom (ovo su smernice za one koji znaju kako prolazi domicilno stanovništvo ako hoće da se bavi nekim unosnim poslom) koja se decenijama bavila prodajom tehničke robe i bila je jedna od najprofitabilnijih firmi u Srbiji,dok se neki stari igrači sa ex yu prostora nisu osetili ugroženim...E tada je 400 ljudi u jednom danu ostalo bez posla...

milos

pre 11 godina

pazi ovako,ja radim u jednom ovlascenom servisu,koji naplacuje rad i delove od uvoznika,e sad kad je uvoznik puko,od koga da naplatimo to sto je uradjeno u garanciji ?? jednostavno nema uvoznika nema garancije,isto je bilo i sa eltimom kad je zatvorio...svaki dan nas je inspekcija zvala sa pitanjem zasto odbijamo da popravimo nesto sto je u garanciji...a drzava nije tada nista uradila,pa ne verujem ni da ce sada biti mnogo bolje...

Vladan Grujić

pre 11 godina

Da li sam ja budala za finansije? Ovo pitanje postavljam sebi uvek kada saznam za ovakve finansijske "čarolije" meni nepoznatih "finansijskih Gandalfa". Pre par godina firma sličnog profila ELTIM je propala sa dugom od skoro 2 mlrd. din. Sa...da imamo Tehnomarket sa trenutnom blokadom u iznosu od 125 mil. dinara. Koja je sledeća firma? Imam tekući račun u Poštanskoj štedionici preko 15 godina i za to vreme sam bio samo 2 puta u nekom malom minusu. Jednom zbog greške računovodstva firme u kojoj radim a drugi put svojom greškom. I? Imam veliku sreću što je nadimak "Vlada budala" već u upotrebi za nekog drugog, jer bi PŠ mogla mirne duše da mi izda neku plastičnu karticu na ime "Vladan Budala".

Trziste se siri

pre 11 godina

Ukratko, uklapajuci se u savremeni trend u Srbiji, fotografi ce bas zaraditi na kupcima koji ce se masovno slikati sa svojim garancijama!

nebitan

pre 11 godina

Zato u normalnim drzavama imate banku koja vam vrati pare ako ste nezadovoljni robom/uslugom koju ste kupili/platili. Oni se posle prebijaju sa uvoznikom, ovim onim oko sume novca koja je u pitanju i potrosac je naravno potpuno zasticen.

Djenka

pre 11 godina

@SALE

``Verovatno su ti prodavci i uvoznici negativno ocenili komentar. Posto ti ljudi ne zele da cuju da je proizvodjac taj koji garantuje da ce neki proizvod toliko i toliko minimalno raditi, tj. biti funkcionalan. Jer proizvodjac proizvodi proizvod i garantuje za njega, a ne neki diler ili preprodavac. Ova drzava nam je postala tesko trange-frange. Sve sami muljatori i muvatori.
A to nije nista, cak i servisi namerno unistavaju neki deo proizvoda, pod izgovorom da je kupac to uradio.
Zato savetujemo da ljudi slikaju proizvod sa svih strana pre nego sto ode na servis. Posebno u onu kompaniju Alti, jer su jednom decku unistili graficku karticu. Samo da je ne bi zamenili.
Tako je i firma gde radim tesko izvukla zamenu multifunkcijskog stampaca, jer nije radio prema proizvodjackoj specifikaciji. A neki od odgovora tamo nekog menadzera su bili "mi mozemo da vam i ne zamenimo", "mi smo firma koja iskljucivo radi na profitu", "mi cemo biti na gubitku" i sve ostale fore. A ne kapiraju da se uradjaj menja 1 za 1, a pokvareni ili defektni se menja za novi koji dobijaju od proizvodjaca.
(Aleksandar, 26. januar 2013 17:57) ``

Covek je u pravu 100%. Ja sam kao maloprodaja imao takve probleme sa Altijem.
PS ALTI je vlasnik WIN WIN-a.

jj

pre 11 godina

Ja uopste ne razumem zasto bi propast neke firme trebalo da interesuje njene kupce. Za to treba drzava, svojim propisima (I STROGOM PRIMENOM ISTIH), da garantuje i stoji iza potrosaca, ovim stavovima samo deluje kao da stoji iza ovakvih sumnjivih trgovaca, sto i nije neko cudo.

Milan

pre 11 godina

Pre par godina,3,4 sam kupio mikrotalasnu u prodavnici u Subotici(Dudi co),i posle par dana se pokvari,pocela da dimi.Odnesem je lepo u prodavnicu i ljubazna prodavacica mi kaze da oni nemaju veze sa tim da je nosim u servis.par dana u servisu i majstor mi javi da se nemoze popraviti,da dodjem po papir za novu,tako je i bilo,sa papirom u prodavnicu i ista ta prodavacica mi da novu mikrotalasnu bez reci

htc

pre 11 godina

8 godina se bavim veleprodajom tehnicke robe, nekoliko firmi sam promenio. Iz iskustva znam da je prosecan srpski kupac jako neobrazovan/neinformisan. Jureci za sto jeftinijim artiklom, zaboravi se gledati na kvalitet i eventualne posledice kvarova. Renomirane strane kompanije koje proizvode uredjaje stvarno vode racuna o imidzu i gledaju da problem hitno rese. ALI pod uslovom da je predstavnistvo kompanije otvoreno u Srbiji i da je sam proizvodjac/predstavnistvo ugovorio servisiranje sa domacim serviserima!!! Tada je kupac najzasticeniji jer bilo gde da kupi uredjaj ( iako se maloprodaja zatvori) , kupac ima kome da se obrati i ima veliku sansu da ostvari zamenu/nadoknadu.
Dva najveca problema su
1.uvoz uredjaja bez dozvole predstavnistva gde uvoznik sam obezbedjuje servis, sto je cest slucaj(sto je i slucaj sa vecinom uredjaja K&K tj Tehnomarketa , jer je vecina robe stigla kao reexport iz BUG) gde predstavnistvo nije nadlezno
2.uvoz privatnih B-brendova za koje je za sve sitacije nadlezan uvoznik tj vlasnik brenda i ako on pukne, cao zdravo!
Najveci evropski proizvodjac bele tehnike (a i LCD TV) je fabrika Vestel iz Turske koji proizvode za Whirlpool,Candy, Bosch i druge velike igrace gde je sve jasno ali i Vox,Vivax,Quadro, Weg i druge privatne brendove. Sta ce se desiti ako vam se pokvari Candy ili B-brend sporet, zamislite sami.B-brendovi se pale i gase ali vecina A-brendova ipak opstaje. Malo vise informisanja pre kupovine nece naskoditi, internet je cudo.

Mrki

pre 11 godina

To je problem kod nas jer prodavce interesuje samo prodaja i zarada a kvarovi su reskir kupaca. Dalje svu robu uvoze nasi priuceni trgovci kabadahije. Koliko u Srbiji ima svetskih proizvodjaca koji prodaju svoju robu. Sve sami trgovacki liferanti i manipulatori koje samo interesuje profit

dzoki

pre 11 godina

Pa kako ne bi bili u blokadi,dobro ste shvatili. Vec skoro godinu dana imaju velike popuste i rasprodaju robu da bi pokrili dugovanja. Gomila firmi im je pustila menice.

zlo-upotreba

pre 11 godina

@(Zeka, 26. januar 2013 12:00) Zeko u tom slucaju se obracas ministarstvu trgovine jer su oni dopustili uvoz nekvalitetne robe,a ministarstvo finansija mora da isplati punu cenu iz razloga sto nije smelo da oporezuje neispravnu i nekvalitetnu robu.
Na kraju se oni gone medjusobno,a tebi je steta morala biti nadoknadjena.
Inace jako vazna za taj tehno market,sto su dzambo led tv doslovce po sredini imao tri reda mrtvih pixela.cena je bila neverovatnih 327 000 bez popusta na te mrtve pixele.
inspekcija ocigledno ne ulazi previse u radnje,zbog rutinskog pregleda,ali zato da tetku odvezu po lek uvek imaju vremena

Marko

pre 11 godina

Tako se meni desilo kad je ELTIM propao a taman mi crkao frizider Beko, a sve sam kod njih pokupovao od tehnike, srecom pa je Beko otvorio servis u beogradu i preuzeo sve garancije pa mi je popravljeno u garanciji

sistem opljčkaj svoje građane

pre 11 godina

Stvarno nisam čovek koji nešto poznaje zakone. Ako ovi ovako tumače ovaj slučaj, ja se pitam ko je ovde pisao i donosio zakone. Zaključak je jednostavan u svaku izradu zakona uključene su i interesne grupe. Jedan primer je zakon o saobraćaju i prva pomoć koju drže medicinske seste i to se plaća 8.500 din. Logično pitanje zar prvu pomoć ne bi trebao da nam pokaže instruktor vožnje.
Ljudi garancija je nešto što štiti kupca i renome neke firme. Komijuter sam kupio kod nas, odneo ga u drugu zemlju. Tamo se pokvario. Odneo ga u servis i zamenili deo koji je otišao i ništa nisu napaltili jer je uređaj bio pod garancijom.
Moj zaključak srećeom pa ozbiljne firme imaju svoja pravila koja primenjuju i kod nas. Inače da se pitaju naši zakonodavci verovatno bi naplatili pored popravke i neku izmišljenu taksu.

Informisani

pre 11 godina

Heh ... odgovor države u stilu Monti Pajtona ...
Isti taj K&K je bio i uvoznik za veliku većinu robe koju su držali u prodavnicama.Od kako je Samsung ukinuo STAV-u distribuciju za Srbiju, pre tri godine, SVE što je imalo Samsung nalepnicu i prodavalo se u Tehnomarketu je i uvozio i prodavao K&K. I ne samo Samsung, već i brojni drugi proizvođači!

lala

pre 11 godina

ne znam kako je propao.
bio sam u tehnomarketu nekoliko puta, u novom sadu i subotici. kupovao sam jednom foto aparat i znao sam koji model tražim, pa sam samo obilazio sve prodavnice u NS i Su, da vidim gde ga ima i po kojim cenama. u Su je max bilo 2-3 kupaca u prodavnici, a 10 prodavaca. tamo su propali jer je granica 10km udaljena i u mađarskoj je tehnika 2 puta jeftinija nego ovde. u NS su imali ok cene u odnosu na druge prodavnice u gradu, pogotovo manje prodavnice, ali nisu imali taj model koji sam ja hteo. pa sam na kraju kupio u elektroniki-ju u ns, koji se tek brzo zatvorio. oni su imali najniže cene u NS garant.
da ne govorim o znanju i pameti prodavaca....jad i čemer

123

pre 11 godina

(Milica, 26. januar 2013 12:07)

Nisi u pravu, Lev je lepo objasnio!Serviser je tvoja rerlacija u slicaju kvara bilo cega.
Nekada uredjaj nosis do prodavnice gde oni proslede serviseru, a ako se radi o krupnijem uredjaju tipa sporet,frizider, zna se ko je serviser BEKO ili Gorenje...i oni ti dolaze na adresu sa prodavnicom nemas nista, eventualno za dobijanje novog aparata opet odes u prodavnicu, ali i prodavnivca ceka izvestaj servisera tj uvoznika da bi tek onda dala novi aparat i naravno i to ide na teret uvoznika tj proizvodjaca a ne prodavnice ukoliko predmet nema vidna ostecenja u transportu.Sve to kosta direktno fabriku i mozda jedan deo uvoznika.Ti isti placaju ruke serviseru.
Sta ovi sluzbenici napricase......nije cudo ko se sve zaposljava i kako.

Petar

pre 11 godina

Kupio tamo laptop. Posle nekog vremena sam imao problema u radu I kontaktirao ovlasceni servis, na kraju sam preko ovlascenog servisa dobio informaciju da je laptop vec popravljan u americi. Uvoznik M..... M.... C...... Posle sam se jos malo raspitivao I saznao da je ta maloprodaja 2008. prodavala i polovne televizore. Uspeo sam na kraju da dobijem pare nazad I kupio drugi laptop nakon detaljne provere ko je uvoznik i da li je servis ovlascen od strane proizvodjaca. Sad dobro pazim sta kupujem. Istina je da je posle maloprodaje servis nadlezan, pa posle uvoznik. Na zalost sve mora da se gleda u Srbiji. Maloprodaje katastrofa, uvoznici uvoze polovnjake… Sacuvaj boze.

Aleksandar

pre 11 godina

@eCentar

Ne citas dobro zakon. Tu se spominje "trgovac", kao saobrazno lice, a ne prodavac. Mada i da se spominje prodavac, isto mu se hvata kao i trgovac.

Prodavnica i uvoznik su trgovci ili prodavci, kao god hoces. Samo sto je uvoznik visa instanca od prodavca. Ti si svojim parama, ako uzimamo pocetnu liniju, isplatio proizvodjaca. A u medjuvremenu uvoznik i krajnja prodavnica su profitirali na tebi.
Tako da, ako je prodavnica bankrotirala ili je zatvorena zbog odredjenih okolnosti, prvi kojem se obracas je uvoznik za proizvodjaca. Kao i njihov servis. Ili predstavnistvo. Ako nema ni njih, onda direktno proizvodjacu uz racun i garantni list. Cak i proizvodjac te upucuje na njihovu najblizu istancu u okolnoj drzavi. Da sad ne bi placao velike troskove transporta do Kine, npr. I to u slucaju da proizvodjac ne snosi troskove transporta. Osim u slucaju kada ti stigne nov proizvod, kao zamena za pokvareni.

zoki

pre 11 godina

stvar je vrlo jednostavna pri kupovini se raspitati da li garancija vazi i direktno u ovlascenim servisima ukoliko ne kupovati u drugoj prodavnici ostalo ce da uradi konkurencija, to je odgovor koji dobijamo od nadleznih a sta radi zakon po tom pitanju NISTA cak i da postoji rezultat bi bio isti

Marko

pre 11 godina

Pre 4-5 godina resim da kupim LED TV... malo bolji skuplji lepsi...
pratim sta pise po netu, testove utiske, izaberm model, 1800 eur u to vreme odom u tehnomarket kazem ja bih da kupim a oni evo sad cemo da ga skinemo sa police i zaopakujemo


ja sokiran, pa ja necu polovni tv koji je kod vas ukljucen 3 meseca ceo dan, ocu nov,.. a kaze nemamo mi samo ovakve prodajemo


i eto kupi sam na drugom mestu svez iz kutije

neko iz posla

pre 11 godina

Radnja koju ja posedujem bavi se maloprodajom i servisom računara i opreme više od deset godina,porodična firma,radimo supruga ,jedan radnik i ja.Evo šta se nama desilo.Kupci su se odlučili za laprop marke Toshiba,koji je imao preinstaliran OS pa su me zamolili da im odradim instalaciju antivirusa i ostalih sitnih programa.Sve ja to odradim ali provalim da baterija nije ispravna,niti se puni,niti drži,uopšte.Kupci su već dobili fiskalni i garanciju,lepo pozovem i kažem,takva i takva stvar,nije ispravno,odaberite neki drugi model (pošto je taj bio jedini takav u radnji) ili da storniram račun i vratim pare.Odaberu drugi i sve ok.E sad,ta zanimljiv deo.Ta neispravna Toshiba je bila uvezena od firme x,koja je prodala firmi y,koja je opet to prodala firmi z od koje sam je ja uzeo za dalju prodaju.Obzirom da znam koje serviser i uvoznik za Toshibu,ja laptop pošaljem direktno njima.Posle jedno 2 nedelje dobijem nalog za zamenu ili povrat novca.E sad da sam ja krajnji kupac pa da odem kod svog prodavca i da tražim ali sam i ja prodavac.Pozovem ja firmu z,kažu pošalji papir,pa ćemo mi papir poslati firmi y,pa će firma y od firme x dobiti razduženje,pa će isto tako samo obrnutim redosledom finansijski razdužiti prvo firmu y,pa firma y firmu z pa firma z mene.Sve je to trajalo jedno mesec ipo dana.E sad,ja sam se snašao u svemu tome,jer je neispravna stvar bila moja i mogao sam da čekam,a zamislite kako bi se snašao krajnji kupac,kupio danas a suta ne radi pa i da čeka još ovoliko???

N

pre 11 godina

(mina, 26. januar 2013 22:41)
Firma nije propala zato sto su tamo losi radnici, nego zato sto su vlasnici direktori te firme lose radili. A ti da si malo pametnija zahvalila bi tom radniku sto ti je rekao istinu. Jer ako nije primao platu mesecima jasno mu je bilo sta ce biti sa firmom. Verovatno si mu bila simpaticna pa ti je reka istinu a to ne znaci ta je taj radnik bio los radnik. Ali posto ti nisi bas bistra trebalo je da te pusti da kupis taj proizvod pa da sad ovde kukas kako nemas garanciju.

Aleksandar

pre 11 godina

@eCentar

Warranty i Guarantee imaju razlicitu funkciju. Warranty ti sluzi za proizvod, a Guarantee, da se tom proizvodu, koji primaju na zamenu ili popravku, ako i novi poslati proizvod, nista nece desiti.

I prodavnica nije ta kojoj treba da se obratis, jer garantni list pokriva servis ili uvoznik. U nasem slucaju. Prodavnica ti garantuje cenu i prodaju i nista vise. Oni samo mogu biti posrednik u reklamaciji pri podnosenju uredjaja na servis, tj. njihova dobra volja da ti odnesu uredjaj u servis ili kod uvoznika, ako je ujedno i serviser. U slucaju neizdavanja garantnog lista, onda je prodavnica odgovorna.

Inace, zadji u bilo koju prodavnicu i odmah imaju da ti kazu ili da te posalju u servis koji se nalazi na garantnom listu.
I to ti ne vazi samo za tehnicku robu, to ti vazi npr. i za automobil.

any

pre 11 godina

uvek se i ranije savetovalo da se roba, kada je potreban servis, nosi direktno kod uvoznika u ovlascen servis. to bi znacilo da sto se tice garancija u ovom slucaju to nije problem. tehnomarket kao i ostali maloprodajni objekti su vecinom samo dileri te se i oni pokvarene uredjaje nose u isti servis gde i potrosaci

Jovancha

pre 11 godina

Nazalost, TM je bio dosta veliki uvoznik tako da obaveze za servisiranje padaju u krajnjoj instanci na njega. Jedino ako je u pitanju veci brend (sony, panasonic...) koji sam organizuje svoju servisnu mrezu ali samo za uredjaje regularno uvezene za srb trziste. Sav reeksport koji je u ovom slucaju isao preko BUL je sporan.

123

pre 11 godina

(milos, 26. januar 2013 13:37)

Razumem tvoj problem i u pravu si ,ali po nekoj logici, proizvodjac bi trebao da bude taj koji placa servisera.Ti mozda jesi naplatio ruke od uvoznika, tog uvoznika vise nema ,ali ako ima drugi uvoznik istog brenda on bi trebao da preuzme reklamacije za te proizvode a zatim naplati od proizvodjaca ono sto je dao tebi za ruke.
Svaka druga opcija nanosi stetu na relaciji proizvodjac kupac, jer ce prervareni kupci reci nikad vise ovaj brend, a to nije u interesu ni proizvodjacu, ni drugom uvozniku a sada i jedinom za nase trziste,pa cak ni tebi kao serviseru(manje posla).Zar ne?
E sada zasto sve to ne funkcionise tako odgovor lezi u Srpskoj trgovini koja je "specificna" u ovom delu sveta.

bosko

pre 11 godina

Postoji ono sto se zove Zakon o obligacionim odnosima, a i ono sto se zove Zakon o zastiti potrosaca. Samo ih treba ispostovati i problema nema.

ecentar

pre 11 godina

@Aleksandar Nisi u pravu, zakon je jasan. Pojam trgovaca je definisan zakonom i to je onaj ko prodaje potrosacu, a potrosac je fizicko lice. U slucaju da trgovac proda pravnom licu, na taj odnos se ne primenjuje pomenuti zakon, vec Zakon o obligacionim odnosima. A na odnos izmedju trgovca i dobavljaca po pitanju garancije (saobraznosti) takodje se primenjuje Zakon o obligacionim odnosima, gde oni sami definisu medjusobna prava i obaveze u skladu sa zakonom. Dakle, potrosacu je jedino odgovoran trgovac od koga je robu kupio. U prilog ovoj tvrdnji je i cinjenica da trgovac nije duzan da kupcu izda bilo kakav dokument osim racuna, a tek na zahtev kupca i izjavu o saobraznosti. Ovaj zakon termin garancija tretira kao visi nivo u odnosu na saobraznost i ne predstavlja zakonsku obavezu. Tako da tek ukoliko proizvodjac ili trgovac garantuje za vise nego sto je zakon propisao, trgovac daje i garantni list. Ovo razdvajanje na Saobraznost i Garanciju postoji i u uporednom pravu i termini su, recimo na engleskon Warranty i Guarranty.

maki

pre 11 godina

U nekim situacijama vam nista ne znači ni to šti imate važeču garanciju, tako da će vam biti svejedno da li prodavac od koga ste kupili radi ili ne.
Ja sam takvih problema imala sa laptopom marke Toshiba kupljenim u WinWin radnji (kao oni prodaju uredjaje od ovlašćenih distributera) pa kada je problem počeo da se javlja ja lepo reklamirala, računar je u više navrata odlazio u ovlašćeni servis sve ukupno mesec i po dana i vraćen mi je kao ispravan, ali sa istim problemom na koji sam se ja žalila.
Dakle, ja sam tvrdila da računar ima kvar, a oni da je ispravan! Na kraju sam digla ruke, jer je išlo u pravcu da me naprave da izmisljam kvar.
Tako odete u radnju platite, kao kupite ispravan uredjaj, prodavci vam uvale neke senzacionalne garancije od 2,3,5 godina, a kada problem nastane svi se prave ludi.
Ja i dalje imam isti računar i isti problem, a garancija je u medjuvremenu istekla, a WinWin i dalje radi uspešno!

serviser

pre 11 godina

Ma generalno kupac nema nikakvih problema sa kupljenom robom u Tehnomarketu
( K&K Electronics vlasnistvo Bugarina Nikolaj Kitova) ukoliko poseduje validan garantni list. Garancijsku popravku placaju uvoznici ciju je robu prodavao Tehnomarket. Problem moze nastati samo u jednom slucaju i to za robu koju je sam Tehnomarket uvozio i distribuirao, poput njihovog brenda "NEO" i eventualno za neku robu za koju je izdata potvrda za zamenu. Ova se obicno menjala u prodavnici gde je i prodata. No mislim da ce svaki uvoznik posle ove situacije novi uredjaj poslati kod servisera i ovaj ce ga dati stranci kojoj se menja aparat. Problem ce jedino imati centralni servis koji je radio za K&K jer ce svoja potrazivanja za obavljenu uslugu servisiranja pokrivati iz stecajne mase ukoliko tu stigne na red.
Znaci obican kupac nebi trebalo da ima nikakvih problema ukoliko poseduje validan garantni list i fiskalni sem za NEO brend. Ovaj je nazalost produkt firme K&K i garancija automatski vise ne vazi jer serviser nema od koga da izvrsi refundaciju popravke