Četvrtak, 24.01.2013.

09:09

Grafit "Srbi i Hrvati braća"

Nakon posete hrvatskog premijera Beogradu na jednoj zgradi u samom centru grada osvanuo je grafit "Srbi i Hrvati braća", piše agencija Anadolija.

Izvor: Anadolija

Grafit "Srbi i Hrvati braæa" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Jole

pre 11 godina

Pa naravno da smo braća.

Ko se tuče taj se voli, htjeli mi to priznati ili ne!

Eto me jednom na slavu pa da zajedno nešto pojedemo, popijemo i zapjevamo. Jer sa francuzima ne mogu pjevati, teško će me razumjeti :) A i neće htjeti jer smo ih nakantali sinoć u rukometu hehe xD

Zdravo svima koji ovo čitaju!

Srb

pre 11 godina

Ribice, ti si to organizovao neki anketni odbor, a? Nema sta ko koga da pita, ja cu ti reci iz prve ruke. Osecaj mrznje je individualna stvar, u svakom slucaju daleko im lepa kuca. Kakva crna braca... Bolje je da zivim u "tunelu" nego da imam pamcenje ko ribica. Zbog toga ces i treci put za samo sto godina istoj mecki na rupu. Braca...

Србиновски

pre 11 godina

Србија и Хрватска немају међусобне територијалне претензије, то је на Балкану велика врлина у односима. Нажалост када је у питању бошњачка нација то се не може рећи, јер Република Српска је велика препрека за наше боље односе (они желе унитарну БиХ, без српског и хрватског националног идентитета који је природно везан за матицу), а бошњачка национална мањина у Србији је склона сепаратизму и антисрпској политици, што се никако не може рећи за хрватску националну мањину.

Моја пуна подршка графиту !

Osječanka

pre 11 godina

Ajme koliko mržnje čitam ovdje među nekim komentatorima. Dosta mržnje, i sami znate da je rat bio sam politički interes, mene su moji roditelji koji su Hrvati odgojili da ne sudim ljude po vjeri, nacionalnosti i slično neg po onome kakva je osoba, karakterno, pojedinačno. J****i sreteoripi, I don't give a damn. Više je dosta ''aaaa Srbi su nas pobili.... aaaaa Hrvati su nas pobili''. Dokle? Oće djeca vaše djece isto gajiti mržnju prema suprotnima? Hoće te djecu odgajati da mrze? Da žive u mržnji? Kakve će osobe od njih nastati?

Malo verovatno

pre 11 godina

Neznam po cemu smo braca? Nikad bili, niti cemo biti! ni koji su to napisali, verovatno su mislili na „bracu“ koju
treba ubiti i koju treba isterati iz vlastite kuce.

Nataeos

pre 11 godina

Lep grafit! A sad lepo poderite Dansku(rukomet)i plasirajte se u finale i na kraju dignite i pobednicki pehar!Super igrate i zasluzili ste zlato.Ima i nas Srba koji zelimo da zaboravimo sve ruzno sto se desavalo na ovim prostorima i nadam se da cemo biti u boljim odnosima u buducnosti!Mrznja nikuda ne vodi! Srecno komsije!
(Viktor, 24. januar 2013 13:58)
А зашто заборавити??? То је најгоре што се може урадити! Напротив, нетреба заборавити, никад, већ извући поуке да се не понови!! Ако хоћеш добре односе са било ком то иде преко помирења а не заборава!

Zadovoljna

pre 11 godina

Drago mi je sto je jos uvek netaknut! Ne moramo biti braca, glavno je da svako gleda svoja posla i brine o svojim brigama! Samo tako se mirno i dostojanstveno zivi u svakoj zemlji!

Viktor

pre 11 godina

Lep grafit! A sad lepo poderite Dansku(rukomet)i plasirajte se u finale i na kraju dignite i pobednicki pehar!Super igrate i zasluzili ste zlato.Ima i nas Srba koji zelimo da zaboravimo sve ruzno sto se desavalo na ovim prostorima i nadam se da cemo biti u boljim odnosima u buducnosti!Mrznja nikuda ne vodi! Srecno komsije!

Aleksandar

pre 11 godina

@(Sajo, 24. januar 2013 11:54)

Iz tog vremena ubedljivo je najbolji "Ibica je ❤ Srbije!" Doduse, histerija jos uvek traje, al' je taj grafit jos tad sve objasnio...

vosa

pre 11 godina

... svi su braca... bez obzira na boju koze veru odecu nacin ishrane itd .... svi su potomci Adama i Eve ... osim evolucionista ... posto oni to misle drugcije... :-)

Hajte, molim vas...

pre 11 godina

Evo, sav sam se naježio zbog toga, prosto treptim...

Neko napisao, pa šta?

Kaže se: Piše i na tarabi svašta i uvek se neko zaleti i polomi...

Aleksandar

pre 11 godina

Srbi i Hrvati, vi ste braća,
A Sajrus Vens vam je ćaća.

Još da ste ga samo poslušali kad već niste hteli Antu Markovića pre toga...

ng

pre 11 godina

Moj drugar koji je gay je u vezi sa deckom iz Zagreba vec god ipo dana. Malo su u Beogradu, malo u Zagrebu. Vole se maze i paze. Ima li sta lepse? Da neke civilizacijske tekovine stignu i na ove prostore. Rat i mrznja su najgore stvari na svetu.
(volite se ljudi, 24. januar 2013 10:04)
Pa oni i jesu braca...topla braca...

Ribica

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...
(DJ Ape, 24. januar 2013 09:45)

Pitao sam ih. Ali, za razliku od tebe i ostalih Srba sa tunel vizijom, ja sam pitao i hrvatske porodice kojima su ubijeni najmiliji, srušene i popaljene kuće i koje su bile proterane sa svojih ognjišta dok ste vi držali "RSK". Pitao sam i hrvatske porodice koje su prošle kroz pakao Vukovara... I znaš šta? I oni mrze Srbe "ćetnike", baš koliko i ti mrziš njih. I oni pljuju na svaki pokušaj pomirenja ili makar normalnog dijaloga izmedju dvža naroda. Jer i oni pate od istog sindroma koji tebe drma.
U pravu si da imamo pamćenje kao zlatna ribica... ali to je ponajviše zato što ne pamtimo zla koja su u ime našeg naroda počinjena nad drugima. Selektivno pamćenje je početak selektivnog mozga i neselektivnog divljanja.

Simon

pre 11 godina

Lepo, imam samo jednu primedbu. U tekstu stoji da je grafit ispisan na jednoj zgradi u samom centru. Nije "na jednoj zgradi" već na Kapetan Mišinom zdanju. I šta im je tu više zanimljivo da šaraju, neka pronađu neku drugu zgradu u samom centru.

Rade

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...
(DJ Ape, 24. januar 2013 09:45)

Mene su roditelji vaspitali da ne mrzim nekog zato sto je druge nacije, vere... Ja ne volim samo zle ljude bilo koje vere da su! Covek koji mrzi druge, nikada u zivotu nece biti srecan!

vlasta

pre 11 godina

Ne treba da razmisljamo o tome ima li takvih natpisa u Hrvatskpj i drugim zemljama u okruzenju.Pocnimo mi.Budimo pozitivniji zbog buducnosti nase dece.Sve ce to jednog dana da se stisa.Ja licno ne zelim niti mrzim nikoga.Ne dozvolimo zlobnim ljudima da nas zavadi po ko zna koji put.Oni i zele nove ratove na nasem prostoru.
A i medu nama ima njihovih poltrona.
Mir i ljubav svima.

Nataeos

pre 11 godina

Изашо блудник да опали графит... На крају политичари користе графит... Јадно богами јадно!! А то о братству итд... Слушали смо већ доста у доба Цвених... Знамо како се завршило!

major JNA

pre 11 godina

Mi Srbi se mozemo pomiriti sa Hrvatima, jer smo Sloveni, pricamo istim jezikom,hriscani smo i do juce smo ziveli zajedno i ima dosta mesovitih brakova pogotovo kod nas vojnih lica, mozemo i sa Bosnjacima al ne mozemo samo sa Albancima jer sa nekim ko ti rusi crkve i prekopava groblja na ovakav nacin nema se sta pricati

alibaba

pre 11 godina

@Ko može nešto ovako da vidi u Zagrebu? Da li je to mazohizam o?
(Mladen, 24. januar 2013 09:47)

U Zagrebu ovako nesto nisi mogao da vidis ni za vrijeme "zlatnih" godina bivse jugoslavije. Hrvati su pametan narod, oni u svakom momentu znaju ko su, sta su i gdje idu. Njima je jugoslavija, kao i uvijek, samo prelazno rjesenje, i nacin da izbjegnu odgovornost za ono sto su cinili prije jugoslavije.

1 NS

pre 11 godina

Kad može neko da napiše takav grafit ovde, mogu i ja da se latim zaludne aktivnosti Internet komentarisanja.
Puna podrška. Odavno nisam video pozitivnu vest u medijima.
(Jesu braća, koliko god se mrzeli. Opametiće se možda jednog dana.)

splico

pre 11 godina

@milan, 24. januar 2013 09:39

Milane, Hrvati i Srbi se do pocetka 20 stoljeca nikad nisu sukobili. Dapace, oba naroda su jedan drugome pomagali. Odakle je doslo to zlo i mrznja koja nas je zadesila u 20 stoljecu ne znan, ali ono sta pretpostavljam da je vanjskim silama smetalo da Srbi i Hrvati budu skupa jer su skupa previse snazni. Nasli su domace izdajnike i one koje su se htjeli obogatiti na patnjama nasih naroda. Meni je ka Hrvatu puno drazi dobar covik Srbin nego los covik Hrvat. I svakom Hrvatu bez obzira tili to oni to priznat ili ne ce uvik bit blizi Srbin ili Bosnjak nego neki Njemac ili drugi stranac koje ne govori nasim jezikom niti ima nasu kulturu.

chileNP

pre 11 godina

Možda nemam prava da se miješam u "bratske odnose" između Srba i Hrvata budući da sam Bošnjak, ali mislim da nema mjesta lažnim osjećanjima. Jesam za poštovanje i uvažavanje jednih naspram drugih i obratno ali nikakva vještačka bratstva. Brat it je onaj što ti majka rodi a država ti svakako ne može roditi brata. Evo primjer, otkud onda ovoliko "braće" po ulicama koji spavaju na ulicama dok njihova "braća" žive lagodno a neki i mnogo više od toga.
Dakle, manite se lažnih tvorevina, lakše ćemo se poštovati tako...samo iskreno.

Iznogud

pre 11 godina

Ne razumem one ljude koji stalno komentarisu u stilu "Beograd/Srbija su tolerantni a ostali (Hrvati/'zapad' itd.) nisu"??????
Pa sta vam to govori? Koja CINJENICA???
Poslednji rat u Evropi smo vodili mi, moderni i demokratski svet je morao da nas bombarduje da nas privede pameti, mrzimo homoseksualce i latinicu, bojkotujemo slovenacku robu (na recima) i zeleli bi da svi Albanci sa Kosova pocrkaju... pa jel' ima ko bolji i tolerantniji od nas? :-(

Sajo

pre 11 godina

Pre neku godinu u vreme najace histerije oko KiM,stajao je jedan grafit u centru grada ja mislim da je bilo u Svetogorskoj(Lole Ribara).koji je glasio KOSOVO JE BUGARSKA...hehehe...tako me je zasmejao i razveselio...Ima normalnih ljudi svugde koji zaju sta je istina,ali mulj se digao zajedno sa S.M i nikako da slegne...Nadam se ulaskom u EU da ce se mulj nateranti na dnu reke gde mu je i mesto...

Futurist

pre 11 godina

meni ovo super :)
ipak sam stasavao u SFRJ. kad me pitaju koliko imam godina kazem devetnaest ( poslednjih dvadeset ne racunam kao zivot ).
i jos nesto..
cinjenica je da su dalmatinke i zagrebcanke najlepse zene na prostoru bivse YU (uz moje komsinice-beogradjanke).
ah da.. u prilog grafitu ' NEMA MRZNJE BEZ BRATSKE MRZNJE ' :)

Dr.Robert

pre 11 godina

Braća to je izlizana fora ali dobri susedi ili komšije to je ok.No ovo daje nadu u bolje sutra u odnosima dve zemlje.U predvečerje balkanskih ratova početkom devedesetih zna se koji su grafiti počeli da se ispisuju i u Srbiji i u Hrvatskoj,oni vodimo ljubav a ne rat sigurno ne a znamo šta je usledilo.Posle ovakvih grafita valjda dođe ono što se njima poručuje jer jedan deo srpske i hrvatske populacije je još za vreme rata jedva čekao kraj rata da bi mogli nastaviti trgovati kao nekad.Beogradski rokeri se sa zagrebačim kolegama druže i pre i posle koncerata kao da nikad ništa nije bilo.Nedavno je mislim Dačić rekao da bi trebalo resetovati odnose između dva naroda,nije lako ali nije neostvarljivo uz dobru volju,mrzeti i proklinjati to je lako,to se uvek može,teško je oprostiti i težiti normali.

Hrvoje Srbljanović

pre 11 godina

Očigledno da mnogi ne shvataju vrni sarkazam.
Nemojmo opet sa "drugovi i drugarice", sa ljudima koji su do juče po svojim trgovima slavili ubice našeg naroda (mada je i to nebitno, ubica je ubica, ne bitno kog naroda).

EU Citizen

pre 11 godina

Prvo da, bez ikakvog jugonostalgičarstva, pohvalim sadržaj grafita, jer Srbi i Hrvati, zajedno sa Bošnjacima (i nešto malo udaljenijom "polubraćom" Slovencima, Makedoncima i Bugarima :) ) bez ikakve sumnje jesu i braća i sestre (ja, doduše, malo više volim sestre Hrvatice od braće Hrvata, ali razumeće me braća, mislim da i oni vole Srpkinje više od Srba :) ), koji bi, da nije primitivaca i ludaka vodili i ljubav i biznis, ali nikako rat. Braća i sestre, naravno, ne moraju da žive u istoj kući, i to obično i nije dobra ideja, ali ako u budućnosti ne budemo barem tako dobri prijatelji i saradnici kao Nemačka i Austrija, ili Amerika, Engleska, Kanada, Australija i Novi Zeland, zaslužili smo da i nas, i našeg zajedničkog jezika (mogu političari i njihovi plaćeni "naučnici" da pričaju šta hoće, ali čak i da lingvistika nije u tom pogledu potpuno jasna, jedan razgovor sa nekim iz Splita, Osijeka ili Rijeke, dovoljan je da razveje sve sumnje u pogledu toga da su srpski i hrvatski samo dva, izuzetno slična, dijalekta istog jezika, o "bošnjačkom" i "crnogorskom" i da ne govorimo), i (ma koliko to nepismeni i neuki poricali, najveći književnici i intelektualci u istoriji oba naroda nikada o tom nisu gajili ni najmanju sumnju) zajedničke kulture uskoro nestane. A druga stvar koju želim da kažem je da je, bez obzira da li je poruka koju nosi negativna ili pozitivna, ovakvo uništavanje tuđe imovine čist vandalizam kome strogim finansijskim i zatvorskim sankcijama treba zatrti seme.

Dr. Drago

pre 11 godina

Izvinite sto se mesam, ali ... Rekao bih da su nasi pacijenti prestali da uzimaju lekove. Hrvatski pacijenti su disciplinovaniji, lekove uzimaju redovno, pa u Zagrebu ovako nesto nije moguce.

milos

pre 11 godina

Jel može neko da zamisli ovakav grafit u Zagrebu?:) Ako umetnika ne bi stigla momentalna bar cigla u glavu, našao bi se zakon da se smesti u zatvor na duži period:)

goran

pre 11 godina

Историју, ближу и даљу, памтимо као лањски снег. Јадни ми. Поносан што као прави православци опраштамо, тужан што знам шта нас опет чека.

Шеки

pre 11 godina

Већ виђено пар пута у прошлом веку, ни трунке оригиналности.
Иначе, био бих изненађен да графит тог садржаја осване негде осим у Београду или Србији.

Za tango je potrebno dvoje...

pre 11 godina

Ma,kod nas se takvi grafiti ispisuju i na taj nacin se razmislja...a tamo?Ko cesce gleda HRT zna da ovakav grafit u Zagrebu nece skoro osvanuti...nazalost

Rados

pre 11 godina

Ma, to su napisali oni marginalci iz Marks21, oni su sa Zagrepčanima jedno, ista ideologija. I to ćirilicom. A zna se da najviše švrljaju po Kapetan Mišinom zdanju. Ko ide na Filozofski, zna o čemu pričam!

Retoricko pitanje KE

pre 11 godina

Eto, "braca" smo, pa u zadnjih 100 godina 3 puta ratovali na razlicitim stranama: 1914, 1941, 1991. U tim "bratskim zagrljajima i izlivima ljubavi" poginulo preko 3 miliona ljudi. Sta bi bilo tek da nismo "braca"?

Isti narod

pre 11 godina

I treba da su braća.Naša braća su pokupovala sve firme po Vojvodini, pa zar nismo braća.Postaće nam braća i Arapi, kad pokupuju celu Srbiju, jedino su Srbi nebraća izmedju sebe, alavi za kintu, zato nam je takva i zemlja koja još nezna gde su joj granice...

Mislite o tome

pre 11 godina

Kada se to bude pojavilo u isto vreme i u Zagrebu i u Beogradu mozda nesto i bude, voleo bih da vidim taj SF scenario da se ovako nesto pojavi u bilo kom gradu ili mestu u Hrvatskoj.

RH

pre 11 godina

Nasmijamo me jedan grafit u Splitu koji je nastao u vrijeme rata. Na zalost pisalo je "ubi Srbina". Dugo vremena to nitko nije brisao, a nije izbrisan ni danas - samo je malo dopisan, sa jednim slovom "lj". I dalje stoji taj grafit kao "LJubi Srbina" !

Student

pre 11 godina

Govorimo vise manje isti jezik, nazvali ga srpski ili hrvatski. Verujemo u istog Boga. Pa zar nismo braca i sestre!!! Glupost je da nas jedan rat zavadi, taj rat koji ni hrvati ni srbi nisu hteli, vec samo amerikanci. BILO NAM JE MNOGO LEPSE DOK SMO ZIVELI ZAJEDNO.

Beograde, probudi se!

pre 11 godina

Ovo je stvarno vest. Posle svih onih Seselj junaC, i raznih Pravda za x, y, konacno doslo vreme i da se nesto smisleno procita na zidovima Beograda. Ja bih jos dodao tu Bosance, Slovence i ostale. Nadam se da je Beograd jaci od ovih sitnih dusa dverskih, naskih i navijackih i da ce se izdici iznad toga. Velika stvar za Beograd je da u njemu danas zivi Zijah Sokolovic, Ddzinovic, Bregovic ili Dezulovic a da ponekad svrati i Jergovic. Bice, nadam se, i vise takvih uzajanih mesanja.

volite se ljudi

pre 11 godina

Moj drugar koji je gay je u vezi sa deckom iz Zagreba vec god ipo dana. Malo su u Beogradu, malo u Zagrebu. Vole se maze i paze. Ima li sta lepse? Da neke civilizacijske tekovine stignu i na ove prostore. Rat i mrznja su najgore stvari na svetu.

Zemljakinja

pre 11 godina

@milan

Da, kad malo bolje razmislim, veza sa realnošću mi isporučuje ovu našu braću političare koji nas doživljavaju kao najbližu rodbinu i poslednjih dva´es i kusur godina rade sve kako bi nam suživoti u Srbiji bili bratski i sestrinski zapakovani u ljudsko dostojanstvo.

Mislim, ko će koga ako ne svoj svoga...i bolje bi bilo da grafit glasi: SNS i DS su braća!

srpsko-hrvatski

pre 11 godina

lepo !!!! prvi put da sam na strani grafito-pisaca. ne volim pisanje po zgradama, ali pohvala za ovog sto je pisao. mnogi zaboravljaju da smo izmesan narod. pa ako nikako, bar neke korene zajednicke imamo. prababe, pradede, mame tate, braca sestre. pa zar svoju rodbinu , koja zivi u hrvatskoj da ne volim. ili njihove sasvim korektne susede, prijatelje. pa ljudi !!! crkva je najveci krivac. i jedna i druga. a o politici zapada ne treba ni pricati. ako je bog jedan. cemu deoba. neka su nam zivi i zdravi susedi, a i mi sa njima. ja ih volim i tacka. komunisti su najveci krivci uz crkvu. a nisam ni komunista, ni verski zaludjenik. hocu reci, ne slusam popove. molim se svevisnjem , i nikom drugom. crkva je u nama. ne zaboravite !!! i tamo zive dobri ljudi, kao i ovde. i ovde ima jos koliko losih, kao i tamo. ljudi su ipak svugde isti.

susjed

pre 11 godina

@milan
ili je to napisao netko tko nije, poput tebe, opterećen drugim svjetskim ratom i ostalim legendama
mogu se kladiti da nikad u životu nisi uživo upoznao niti jednog hrvata, nikad se nisi maknuo iz svog sela ili si emigrirao preko oceana
kao takav smatraš da si prava osoba za dijeljenje savjeta kako bi srbi i hrvati trebali živjeti

i ja sam rat osjetio na svojim leđima, idu mi na živce i moji i tvoji političari sa svojim izjavama
ali mi razum govori da od "vekovne mržnje" samo nova mržnja nastaje,
a to šteti i meni i tebi

milan

pre 11 godina

Haahahaha kakav grafit, ocigledno je neko zeleo da bude duhovit! Zar da nam braca budu oni od kojih smo kroz istoriju doziveli najveci pogrom, ne ne ne, ta prica ne drzi vodu!!! Verovatno ih neko i dozivljava za bracu, ali taj neko nema kontakt sa realnoscu!! Komsije da, braca nikada!!!

Blagzor

pre 11 godina

Ne volim škrabanje grafita po zidovima kuća i ostalih objekata, ali ako je makar nešto umetnički ili pozitivno, i nije tako strašno, kao što zna da bude.

Ipak, treba da se naprave posebna mesta za te stvari.

DJ Ape

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...

Andjela

pre 11 godina

Hej, i sestre! :) Naravno!

I muzevi, supruge, ljubavnice, ljubavnici, velike ljubavi,
male ljubavi...

Pa zivimo skupa preko 6000 godina,
i skroz smo izmesani...

(dok nas religija nije zavadila)

No ljubav je iznad svega! Zar ne?

Ja volim svoju Hrvojku :)

Лимени 036

pre 11 godina

Не дај боже, више никад......само србија, без лажних сестара и браћа.....далеко вас било

Andjela

pre 11 godina

Hej, i sestre! :) Naravno!

I muzevi, supruge, ljubavnice, ljubavnici, velike ljubavi,
male ljubavi...

Pa zivimo skupa preko 6000 godina,
i skroz smo izmesani...

(dok nas religija nije zavadila)

No ljubav je iznad svega! Zar ne?

Ja volim svoju Hrvojku :)

milan

pre 11 godina

Haahahaha kakav grafit, ocigledno je neko zeleo da bude duhovit! Zar da nam braca budu oni od kojih smo kroz istoriju doziveli najveci pogrom, ne ne ne, ta prica ne drzi vodu!!! Verovatno ih neko i dozivljava za bracu, ali taj neko nema kontakt sa realnoscu!! Komsije da, braca nikada!!!

RH

pre 11 godina

Nasmijamo me jedan grafit u Splitu koji je nastao u vrijeme rata. Na zalost pisalo je "ubi Srbina". Dugo vremena to nitko nije brisao, a nije izbrisan ni danas - samo je malo dopisan, sa jednim slovom "lj". I dalje stoji taj grafit kao "LJubi Srbina" !

Blagzor

pre 11 godina

Ne volim škrabanje grafita po zidovima kuća i ostalih objekata, ali ako je makar nešto umetnički ili pozitivno, i nije tako strašno, kao što zna da bude.

Ipak, treba da se naprave posebna mesta za te stvari.

splico

pre 11 godina

@milan, 24. januar 2013 09:39

Milane, Hrvati i Srbi se do pocetka 20 stoljeca nikad nisu sukobili. Dapace, oba naroda su jedan drugome pomagali. Odakle je doslo to zlo i mrznja koja nas je zadesila u 20 stoljecu ne znan, ali ono sta pretpostavljam da je vanjskim silama smetalo da Srbi i Hrvati budu skupa jer su skupa previse snazni. Nasli su domace izdajnike i one koje su se htjeli obogatiti na patnjama nasih naroda. Meni je ka Hrvatu puno drazi dobar covik Srbin nego los covik Hrvat. I svakom Hrvatu bez obzira tili to oni to priznat ili ne ce uvik bit blizi Srbin ili Bosnjak nego neki Njemac ili drugi stranac koje ne govori nasim jezikom niti ima nasu kulturu.

milos

pre 11 godina

Jel može neko da zamisli ovakav grafit u Zagrebu?:) Ako umetnika ne bi stigla momentalna bar cigla u glavu, našao bi se zakon da se smesti u zatvor na duži period:)

volite se ljudi

pre 11 godina

Moj drugar koji je gay je u vezi sa deckom iz Zagreba vec god ipo dana. Malo su u Beogradu, malo u Zagrebu. Vole se maze i paze. Ima li sta lepse? Da neke civilizacijske tekovine stignu i na ove prostore. Rat i mrznja su najgore stvari na svetu.

DJ Ape

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...

Лимени 036

pre 11 godina

Не дај боже, више никад......само србија, без лажних сестара и браћа.....далеко вас било

Rade

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...
(DJ Ape, 24. januar 2013 09:45)

Mene su roditelji vaspitali da ne mrzim nekog zato sto je druge nacije, vere... Ja ne volim samo zle ljude bilo koje vere da su! Covek koji mrzi druge, nikada u zivotu nece biti srecan!

Student

pre 11 godina

Govorimo vise manje isti jezik, nazvali ga srpski ili hrvatski. Verujemo u istog Boga. Pa zar nismo braca i sestre!!! Glupost je da nas jedan rat zavadi, taj rat koji ni hrvati ni srbi nisu hteli, vec samo amerikanci. BILO NAM JE MNOGO LEPSE DOK SMO ZIVELI ZAJEDNO.

Iznogud

pre 11 godina

Ne razumem one ljude koji stalno komentarisu u stilu "Beograd/Srbija su tolerantni a ostali (Hrvati/'zapad' itd.) nisu"??????
Pa sta vam to govori? Koja CINJENICA???
Poslednji rat u Evropi smo vodili mi, moderni i demokratski svet je morao da nas bombarduje da nas privede pameti, mrzimo homoseksualce i latinicu, bojkotujemo slovenacku robu (na recima) i zeleli bi da svi Albanci sa Kosova pocrkaju... pa jel' ima ko bolji i tolerantniji od nas? :-(

Шеки

pre 11 godina

Већ виђено пар пута у прошлом веку, ни трунке оригиналности.
Иначе, био бих изненађен да графит тог садржаја осване негде осим у Београду или Србији.

alibaba

pre 11 godina

@Ko može nešto ovako da vidi u Zagrebu? Da li je to mazohizam o?
(Mladen, 24. januar 2013 09:47)

U Zagrebu ovako nesto nisi mogao da vidis ni za vrijeme "zlatnih" godina bivse jugoslavije. Hrvati su pametan narod, oni u svakom momentu znaju ko su, sta su i gdje idu. Njima je jugoslavija, kao i uvijek, samo prelazno rjesenje, i nacin da izbjegnu odgovornost za ono sto su cinili prije jugoslavije.

chileNP

pre 11 godina

Možda nemam prava da se miješam u "bratske odnose" između Srba i Hrvata budući da sam Bošnjak, ali mislim da nema mjesta lažnim osjećanjima. Jesam za poštovanje i uvažavanje jednih naspram drugih i obratno ali nikakva vještačka bratstva. Brat it je onaj što ti majka rodi a država ti svakako ne može roditi brata. Evo primjer, otkud onda ovoliko "braće" po ulicama koji spavaju na ulicama dok njihova "braća" žive lagodno a neki i mnogo više od toga.
Dakle, manite se lažnih tvorevina, lakše ćemo se poštovati tako...samo iskreno.

Futurist

pre 11 godina

meni ovo super :)
ipak sam stasavao u SFRJ. kad me pitaju koliko imam godina kazem devetnaest ( poslednjih dvadeset ne racunam kao zivot ).
i jos nesto..
cinjenica je da su dalmatinke i zagrebcanke najlepse zene na prostoru bivse YU (uz moje komsinice-beogradjanke).
ah da.. u prilog grafitu ' NEMA MRZNJE BEZ BRATSKE MRZNJE ' :)

Sajo

pre 11 godina

Pre neku godinu u vreme najace histerije oko KiM,stajao je jedan grafit u centru grada ja mislim da je bilo u Svetogorskoj(Lole Ribara).koji je glasio KOSOVO JE BUGARSKA...hehehe...tako me je zasmejao i razveselio...Ima normalnih ljudi svugde koji zaju sta je istina,ali mulj se digao zajedno sa S.M i nikako da slegne...Nadam se ulaskom u EU da ce se mulj nateranti na dnu reke gde mu je i mesto...

Retoricko pitanje KE

pre 11 godina

Eto, "braca" smo, pa u zadnjih 100 godina 3 puta ratovali na razlicitim stranama: 1914, 1941, 1991. U tim "bratskim zagrljajima i izlivima ljubavi" poginulo preko 3 miliona ljudi. Sta bi bilo tek da nismo "braca"?

susjed

pre 11 godina

@milan
ili je to napisao netko tko nije, poput tebe, opterećen drugim svjetskim ratom i ostalim legendama
mogu se kladiti da nikad u životu nisi uživo upoznao niti jednog hrvata, nikad se nisi maknuo iz svog sela ili si emigrirao preko oceana
kao takav smatraš da si prava osoba za dijeljenje savjeta kako bi srbi i hrvati trebali živjeti

i ja sam rat osjetio na svojim leđima, idu mi na živce i moji i tvoji političari sa svojim izjavama
ali mi razum govori da od "vekovne mržnje" samo nova mržnja nastaje,
a to šteti i meni i tebi

Beograde, probudi se!

pre 11 godina

Ovo je stvarno vest. Posle svih onih Seselj junaC, i raznih Pravda za x, y, konacno doslo vreme i da se nesto smisleno procita na zidovima Beograda. Ja bih jos dodao tu Bosance, Slovence i ostale. Nadam se da je Beograd jaci od ovih sitnih dusa dverskih, naskih i navijackih i da ce se izdici iznad toga. Velika stvar za Beograd je da u njemu danas zivi Zijah Sokolovic, Ddzinovic, Bregovic ili Dezulovic a da ponekad svrati i Jergovic. Bice, nadam se, i vise takvih uzajanih mesanja.

Dr. Drago

pre 11 godina

Izvinite sto se mesam, ali ... Rekao bih da su nasi pacijenti prestali da uzimaju lekove. Hrvatski pacijenti su disciplinovaniji, lekove uzimaju redovno, pa u Zagrebu ovako nesto nije moguce.

Isti narod

pre 11 godina

I treba da su braća.Naša braća su pokupovala sve firme po Vojvodini, pa zar nismo braća.Postaće nam braća i Arapi, kad pokupuju celu Srbiju, jedino su Srbi nebraća izmedju sebe, alavi za kintu, zato nam je takva i zemlja koja još nezna gde su joj granice...

EU Citizen

pre 11 godina

Prvo da, bez ikakvog jugonostalgičarstva, pohvalim sadržaj grafita, jer Srbi i Hrvati, zajedno sa Bošnjacima (i nešto malo udaljenijom "polubraćom" Slovencima, Makedoncima i Bugarima :) ) bez ikakve sumnje jesu i braća i sestre (ja, doduše, malo više volim sestre Hrvatice od braće Hrvata, ali razumeće me braća, mislim da i oni vole Srpkinje više od Srba :) ), koji bi, da nije primitivaca i ludaka vodili i ljubav i biznis, ali nikako rat. Braća i sestre, naravno, ne moraju da žive u istoj kući, i to obično i nije dobra ideja, ali ako u budućnosti ne budemo barem tako dobri prijatelji i saradnici kao Nemačka i Austrija, ili Amerika, Engleska, Kanada, Australija i Novi Zeland, zaslužili smo da i nas, i našeg zajedničkog jezika (mogu političari i njihovi plaćeni "naučnici" da pričaju šta hoće, ali čak i da lingvistika nije u tom pogledu potpuno jasna, jedan razgovor sa nekim iz Splita, Osijeka ili Rijeke, dovoljan je da razveje sve sumnje u pogledu toga da su srpski i hrvatski samo dva, izuzetno slična, dijalekta istog jezika, o "bošnjačkom" i "crnogorskom" i da ne govorimo), i (ma koliko to nepismeni i neuki poricali, najveći književnici i intelektualci u istoriji oba naroda nikada o tom nisu gajili ni najmanju sumnju) zajedničke kulture uskoro nestane. A druga stvar koju želim da kažem je da je, bez obzira da li je poruka koju nosi negativna ili pozitivna, ovakvo uništavanje tuđe imovine čist vandalizam kome strogim finansijskim i zatvorskim sankcijama treba zatrti seme.

1 NS

pre 11 godina

Kad može neko da napiše takav grafit ovde, mogu i ja da se latim zaludne aktivnosti Internet komentarisanja.
Puna podrška. Odavno nisam video pozitivnu vest u medijima.
(Jesu braća, koliko god se mrzeli. Opametiće se možda jednog dana.)

major JNA

pre 11 godina

Mi Srbi se mozemo pomiriti sa Hrvatima, jer smo Sloveni, pricamo istim jezikom,hriscani smo i do juce smo ziveli zajedno i ima dosta mesovitih brakova pogotovo kod nas vojnih lica, mozemo i sa Bosnjacima al ne mozemo samo sa Albancima jer sa nekim ko ti rusi crkve i prekopava groblja na ovakav nacin nema se sta pricati

srpsko-hrvatski

pre 11 godina

lepo !!!! prvi put da sam na strani grafito-pisaca. ne volim pisanje po zgradama, ali pohvala za ovog sto je pisao. mnogi zaboravljaju da smo izmesan narod. pa ako nikako, bar neke korene zajednicke imamo. prababe, pradede, mame tate, braca sestre. pa zar svoju rodbinu , koja zivi u hrvatskoj da ne volim. ili njihove sasvim korektne susede, prijatelje. pa ljudi !!! crkva je najveci krivac. i jedna i druga. a o politici zapada ne treba ni pricati. ako je bog jedan. cemu deoba. neka su nam zivi i zdravi susedi, a i mi sa njima. ja ih volim i tacka. komunisti su najveci krivci uz crkvu. a nisam ni komunista, ni verski zaludjenik. hocu reci, ne slusam popove. molim se svevisnjem , i nikom drugom. crkva je u nama. ne zaboravite !!! i tamo zive dobri ljudi, kao i ovde. i ovde ima jos koliko losih, kao i tamo. ljudi su ipak svugde isti.

ng

pre 11 godina

Moj drugar koji je gay je u vezi sa deckom iz Zagreba vec god ipo dana. Malo su u Beogradu, malo u Zagrebu. Vole se maze i paze. Ima li sta lepse? Da neke civilizacijske tekovine stignu i na ove prostore. Rat i mrznja su najgore stvari na svetu.
(volite se ljudi, 24. januar 2013 10:04)
Pa oni i jesu braca...topla braca...

Ribica

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...
(DJ Ape, 24. januar 2013 09:45)

Pitao sam ih. Ali, za razliku od tebe i ostalih Srba sa tunel vizijom, ja sam pitao i hrvatske porodice kojima su ubijeni najmiliji, srušene i popaljene kuće i koje su bile proterane sa svojih ognjišta dok ste vi držali "RSK". Pitao sam i hrvatske porodice koje su prošle kroz pakao Vukovara... I znaš šta? I oni mrze Srbe "ćetnike", baš koliko i ti mrziš njih. I oni pljuju na svaki pokušaj pomirenja ili makar normalnog dijaloga izmedju dvža naroda. Jer i oni pate od istog sindroma koji tebe drma.
U pravu si da imamo pamćenje kao zlatna ribica... ali to je ponajviše zato što ne pamtimo zla koja su u ime našeg naroda počinjena nad drugima. Selektivno pamćenje je početak selektivnog mozga i neselektivnog divljanja.

Viktor

pre 11 godina

Lep grafit! A sad lepo poderite Dansku(rukomet)i plasirajte se u finale i na kraju dignite i pobednicki pehar!Super igrate i zasluzili ste zlato.Ima i nas Srba koji zelimo da zaboravimo sve ruzno sto se desavalo na ovim prostorima i nadam se da cemo biti u boljim odnosima u buducnosti!Mrznja nikuda ne vodi! Srecno komsije!

Mislite o tome

pre 11 godina

Kada se to bude pojavilo u isto vreme i u Zagrebu i u Beogradu mozda nesto i bude, voleo bih da vidim taj SF scenario da se ovako nesto pojavi u bilo kom gradu ili mestu u Hrvatskoj.

goran

pre 11 godina

Историју, ближу и даљу, памтимо као лањски снег. Јадни ми. Поносан што као прави православци опраштамо, тужан што знам шта нас опет чека.

Dr.Robert

pre 11 godina

Braća to je izlizana fora ali dobri susedi ili komšije to je ok.No ovo daje nadu u bolje sutra u odnosima dve zemlje.U predvečerje balkanskih ratova početkom devedesetih zna se koji su grafiti počeli da se ispisuju i u Srbiji i u Hrvatskoj,oni vodimo ljubav a ne rat sigurno ne a znamo šta je usledilo.Posle ovakvih grafita valjda dođe ono što se njima poručuje jer jedan deo srpske i hrvatske populacije je još za vreme rata jedva čekao kraj rata da bi mogli nastaviti trgovati kao nekad.Beogradski rokeri se sa zagrebačim kolegama druže i pre i posle koncerata kao da nikad ništa nije bilo.Nedavno je mislim Dačić rekao da bi trebalo resetovati odnose između dva naroda,nije lako ali nije neostvarljivo uz dobru volju,mrzeti i proklinjati to je lako,to se uvek može,teško je oprostiti i težiti normali.

Aleksandar

pre 11 godina

Srbi i Hrvati, vi ste braća,
A Sajrus Vens vam je ćaća.

Još da ste ga samo poslušali kad već niste hteli Antu Markovića pre toga...

Za tango je potrebno dvoje...

pre 11 godina

Ma,kod nas se takvi grafiti ispisuju i na taj nacin se razmislja...a tamo?Ko cesce gleda HRT zna da ovakav grafit u Zagrebu nece skoro osvanuti...nazalost

Rados

pre 11 godina

Ma, to su napisali oni marginalci iz Marks21, oni su sa Zagrepčanima jedno, ista ideologija. I to ćirilicom. A zna se da najviše švrljaju po Kapetan Mišinom zdanju. Ko ide na Filozofski, zna o čemu pričam!

Osječanka

pre 11 godina

Ajme koliko mržnje čitam ovdje među nekim komentatorima. Dosta mržnje, i sami znate da je rat bio sam politički interes, mene su moji roditelji koji su Hrvati odgojili da ne sudim ljude po vjeri, nacionalnosti i slično neg po onome kakva je osoba, karakterno, pojedinačno. J****i sreteoripi, I don't give a damn. Više je dosta ''aaaa Srbi su nas pobili.... aaaaa Hrvati su nas pobili''. Dokle? Oće djeca vaše djece isto gajiti mržnju prema suprotnima? Hoće te djecu odgajati da mrze? Da žive u mržnji? Kakve će osobe od njih nastati?

Hrvoje Srbljanović

pre 11 godina

Očigledno da mnogi ne shvataju vrni sarkazam.
Nemojmo opet sa "drugovi i drugarice", sa ljudima koji su do juče po svojim trgovima slavili ubice našeg naroda (mada je i to nebitno, ubica je ubica, ne bitno kog naroda).

Zadovoljna

pre 11 godina

Drago mi je sto je jos uvek netaknut! Ne moramo biti braca, glavno je da svako gleda svoja posla i brine o svojim brigama! Samo tako se mirno i dostojanstveno zivi u svakoj zemlji!

Nataeos

pre 11 godina

Lep grafit! A sad lepo poderite Dansku(rukomet)i plasirajte se u finale i na kraju dignite i pobednicki pehar!Super igrate i zasluzili ste zlato.Ima i nas Srba koji zelimo da zaboravimo sve ruzno sto se desavalo na ovim prostorima i nadam se da cemo biti u boljim odnosima u buducnosti!Mrznja nikuda ne vodi! Srecno komsije!
(Viktor, 24. januar 2013 13:58)
А зашто заборавити??? То је најгоре што се може урадити! Напротив, нетреба заборавити, никад, већ извући поуке да се не понови!! Ако хоћеш добре односе са било ком то иде преко помирења а не заборава!

vosa

pre 11 godina

... svi su braca... bez obzira na boju koze veru odecu nacin ishrane itd .... svi su potomci Adama i Eve ... osim evolucionista ... posto oni to misle drugcije... :-)

Simon

pre 11 godina

Lepo, imam samo jednu primedbu. U tekstu stoji da je grafit ispisan na jednoj zgradi u samom centru. Nije "na jednoj zgradi" već na Kapetan Mišinom zdanju. I šta im je tu više zanimljivo da šaraju, neka pronađu neku drugu zgradu u samom centru.

Nataeos

pre 11 godina

Изашо блудник да опали графит... На крају политичари користе графит... Јадно богами јадно!! А то о братству итд... Слушали смо већ доста у доба Цвених... Знамо како се завршило!

Aleksandar

pre 11 godina

@(Sajo, 24. januar 2013 11:54)

Iz tog vremena ubedljivo je najbolji "Ibica je ❤ Srbije!" Doduse, histerija jos uvek traje, al' je taj grafit jos tad sve objasnio...

Jole

pre 11 godina

Pa naravno da smo braća.

Ko se tuče taj se voli, htjeli mi to priznati ili ne!

Eto me jednom na slavu pa da zajedno nešto pojedemo, popijemo i zapjevamo. Jer sa francuzima ne mogu pjevati, teško će me razumjeti :) A i neće htjeti jer smo ih nakantali sinoć u rukometu hehe xD

Zdravo svima koji ovo čitaju!

Hajte, molim vas...

pre 11 godina

Evo, sav sam se naježio zbog toga, prosto treptim...

Neko napisao, pa šta?

Kaže se: Piše i na tarabi svašta i uvek se neko zaleti i polomi...

Србиновски

pre 11 godina

Србија и Хрватска немају међусобне територијалне претензије, то је на Балкану велика врлина у односима. Нажалост када је у питању бошњачка нација то се не може рећи, јер Република Српска је велика препрека за наше боље односе (они желе унитарну БиХ, без српског и хрватског националног идентитета који је природно везан за матицу), а бошњачка национална мањина у Србији је склона сепаратизму и антисрпској политици, што се никако не може рећи за хрватску националну мањину.

Моја пуна подршка графиту !

Zemljakinja

pre 11 godina

@milan

Da, kad malo bolje razmislim, veza sa realnošću mi isporučuje ovu našu braću političare koji nas doživljavaju kao najbližu rodbinu i poslednjih dva´es i kusur godina rade sve kako bi nam suživoti u Srbiji bili bratski i sestrinski zapakovani u ljudsko dostojanstvo.

Mislim, ko će koga ako ne svoj svoga...i bolje bi bilo da grafit glasi: SNS i DS su braća!

vlasta

pre 11 godina

Ne treba da razmisljamo o tome ima li takvih natpisa u Hrvatskpj i drugim zemljama u okruzenju.Pocnimo mi.Budimo pozitivniji zbog buducnosti nase dece.Sve ce to jednog dana da se stisa.Ja licno ne zelim niti mrzim nikoga.Ne dozvolimo zlobnim ljudima da nas zavadi po ko zna koji put.Oni i zele nove ratove na nasem prostoru.
A i medu nama ima njihovih poltrona.
Mir i ljubav svima.

Malo verovatno

pre 11 godina

Neznam po cemu smo braca? Nikad bili, niti cemo biti! ni koji su to napisali, verovatno su mislili na „bracu“ koju
treba ubiti i koju treba isterati iz vlastite kuce.

Srb

pre 11 godina

Ribice, ti si to organizovao neki anketni odbor, a? Nema sta ko koga da pita, ja cu ti reci iz prve ruke. Osecaj mrznje je individualna stvar, u svakom slucaju daleko im lepa kuca. Kakva crna braca... Bolje je da zivim u "tunelu" nego da imam pamcenje ko ribica. Zbog toga ces i treci put za samo sto godina istoj mecki na rupu. Braca...

milan

pre 11 godina

Haahahaha kakav grafit, ocigledno je neko zeleo da bude duhovit! Zar da nam braca budu oni od kojih smo kroz istoriju doziveli najveci pogrom, ne ne ne, ta prica ne drzi vodu!!! Verovatno ih neko i dozivljava za bracu, ali taj neko nema kontakt sa realnoscu!! Komsije da, braca nikada!!!

DJ Ape

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...

Andjela

pre 11 godina

Hej, i sestre! :) Naravno!

I muzevi, supruge, ljubavnice, ljubavnici, velike ljubavi,
male ljubavi...

Pa zivimo skupa preko 6000 godina,
i skroz smo izmesani...

(dok nas religija nije zavadila)

No ljubav je iznad svega! Zar ne?

Ja volim svoju Hrvojku :)

Лимени 036

pre 11 godina

Не дај боже, више никад......само србија, без лажних сестара и браћа.....далеко вас било

volite se ljudi

pre 11 godina

Moj drugar koji je gay je u vezi sa deckom iz Zagreba vec god ipo dana. Malo su u Beogradu, malo u Zagrebu. Vole se maze i paze. Ima li sta lepse? Da neke civilizacijske tekovine stignu i na ove prostore. Rat i mrznja su najgore stvari na svetu.

Student

pre 11 godina

Govorimo vise manje isti jezik, nazvali ga srpski ili hrvatski. Verujemo u istog Boga. Pa zar nismo braca i sestre!!! Glupost je da nas jedan rat zavadi, taj rat koji ni hrvati ni srbi nisu hteli, vec samo amerikanci. BILO NAM JE MNOGO LEPSE DOK SMO ZIVELI ZAJEDNO.

milos

pre 11 godina

Jel može neko da zamisli ovakav grafit u Zagrebu?:) Ako umetnika ne bi stigla momentalna bar cigla u glavu, našao bi se zakon da se smesti u zatvor na duži period:)

Iznogud

pre 11 godina

Ne razumem one ljude koji stalno komentarisu u stilu "Beograd/Srbija su tolerantni a ostali (Hrvati/'zapad' itd.) nisu"??????
Pa sta vam to govori? Koja CINJENICA???
Poslednji rat u Evropi smo vodili mi, moderni i demokratski svet je morao da nas bombarduje da nas privede pameti, mrzimo homoseksualce i latinicu, bojkotujemo slovenacku robu (na recima) i zeleli bi da svi Albanci sa Kosova pocrkaju... pa jel' ima ko bolji i tolerantniji od nas? :-(

Blagzor

pre 11 godina

Ne volim škrabanje grafita po zidovima kuća i ostalih objekata, ali ako je makar nešto umetnički ili pozitivno, i nije tako strašno, kao što zna da bude.

Ipak, treba da se naprave posebna mesta za te stvari.

Шеки

pre 11 godina

Већ виђено пар пута у прошлом веку, ни трунке оригиналности.
Иначе, био бих изненађен да графит тог садржаја осване негде осим у Београду или Србији.

Rade

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...
(DJ Ape, 24. januar 2013 09:45)

Mene su roditelji vaspitali da ne mrzim nekog zato sto je druge nacije, vere... Ja ne volim samo zle ljude bilo koje vere da su! Covek koji mrzi druge, nikada u zivotu nece biti srecan!

Hrvoje Srbljanović

pre 11 godina

Očigledno da mnogi ne shvataju vrni sarkazam.
Nemojmo opet sa "drugovi i drugarice", sa ljudima koji su do juče po svojim trgovima slavili ubice našeg naroda (mada je i to nebitno, ubica je ubica, ne bitno kog naroda).

alibaba

pre 11 godina

@Ko može nešto ovako da vidi u Zagrebu? Da li je to mazohizam o?
(Mladen, 24. januar 2013 09:47)

U Zagrebu ovako nesto nisi mogao da vidis ni za vrijeme "zlatnih" godina bivse jugoslavije. Hrvati su pametan narod, oni u svakom momentu znaju ko su, sta su i gdje idu. Njima je jugoslavija, kao i uvijek, samo prelazno rjesenje, i nacin da izbjegnu odgovornost za ono sto su cinili prije jugoslavije.

major JNA

pre 11 godina

Mi Srbi se mozemo pomiriti sa Hrvatima, jer smo Sloveni, pricamo istim jezikom,hriscani smo i do juce smo ziveli zajedno i ima dosta mesovitih brakova pogotovo kod nas vojnih lica, mozemo i sa Bosnjacima al ne mozemo samo sa Albancima jer sa nekim ko ti rusi crkve i prekopava groblja na ovakav nacin nema se sta pricati

Rados

pre 11 godina

Ma, to su napisali oni marginalci iz Marks21, oni su sa Zagrepčanima jedno, ista ideologija. I to ćirilicom. A zna se da najviše švrljaju po Kapetan Mišinom zdanju. Ko ide na Filozofski, zna o čemu pričam!

Malo verovatno

pre 11 godina

Neznam po cemu smo braca? Nikad bili, niti cemo biti! ni koji su to napisali, verovatno su mislili na „bracu“ koju
treba ubiti i koju treba isterati iz vlastite kuce.

Beograde, probudi se!

pre 11 godina

Ovo je stvarno vest. Posle svih onih Seselj junaC, i raznih Pravda za x, y, konacno doslo vreme i da se nesto smisleno procita na zidovima Beograda. Ja bih jos dodao tu Bosance, Slovence i ostale. Nadam se da je Beograd jaci od ovih sitnih dusa dverskih, naskih i navijackih i da ce se izdici iznad toga. Velika stvar za Beograd je da u njemu danas zivi Zijah Sokolovic, Ddzinovic, Bregovic ili Dezulovic a da ponekad svrati i Jergovic. Bice, nadam se, i vise takvih uzajanih mesanja.

1 NS

pre 11 godina

Kad može neko da napiše takav grafit ovde, mogu i ja da se latim zaludne aktivnosti Internet komentarisanja.
Puna podrška. Odavno nisam video pozitivnu vest u medijima.
(Jesu braća, koliko god se mrzeli. Opametiće se možda jednog dana.)

Dr. Drago

pre 11 godina

Izvinite sto se mesam, ali ... Rekao bih da su nasi pacijenti prestali da uzimaju lekove. Hrvatski pacijenti su disciplinovaniji, lekove uzimaju redovno, pa u Zagrebu ovako nesto nije moguce.

srpsko-hrvatski

pre 11 godina

lepo !!!! prvi put da sam na strani grafito-pisaca. ne volim pisanje po zgradama, ali pohvala za ovog sto je pisao. mnogi zaboravljaju da smo izmesan narod. pa ako nikako, bar neke korene zajednicke imamo. prababe, pradede, mame tate, braca sestre. pa zar svoju rodbinu , koja zivi u hrvatskoj da ne volim. ili njihove sasvim korektne susede, prijatelje. pa ljudi !!! crkva je najveci krivac. i jedna i druga. a o politici zapada ne treba ni pricati. ako je bog jedan. cemu deoba. neka su nam zivi i zdravi susedi, a i mi sa njima. ja ih volim i tacka. komunisti su najveci krivci uz crkvu. a nisam ni komunista, ni verski zaludjenik. hocu reci, ne slusam popove. molim se svevisnjem , i nikom drugom. crkva je u nama. ne zaboravite !!! i tamo zive dobri ljudi, kao i ovde. i ovde ima jos koliko losih, kao i tamo. ljudi su ipak svugde isti.

goran

pre 11 godina

Историју, ближу и даљу, памтимо као лањски снег. Јадни ми. Поносан што као прави православци опраштамо, тужан што знам шта нас опет чека.

Mislite o tome

pre 11 godina

Kada se to bude pojavilo u isto vreme i u Zagrebu i u Beogradu mozda nesto i bude, voleo bih da vidim taj SF scenario da se ovako nesto pojavi u bilo kom gradu ili mestu u Hrvatskoj.

chileNP

pre 11 godina

Možda nemam prava da se miješam u "bratske odnose" između Srba i Hrvata budući da sam Bošnjak, ali mislim da nema mjesta lažnim osjećanjima. Jesam za poštovanje i uvažavanje jednih naspram drugih i obratno ali nikakva vještačka bratstva. Brat it je onaj što ti majka rodi a država ti svakako ne može roditi brata. Evo primjer, otkud onda ovoliko "braće" po ulicama koji spavaju na ulicama dok njihova "braća" žive lagodno a neki i mnogo više od toga.
Dakle, manite se lažnih tvorevina, lakše ćemo se poštovati tako...samo iskreno.

Za tango je potrebno dvoje...

pre 11 godina

Ma,kod nas se takvi grafiti ispisuju i na taj nacin se razmislja...a tamo?Ko cesce gleda HRT zna da ovakav grafit u Zagrebu nece skoro osvanuti...nazalost

Viktor

pre 11 godina

Lep grafit! A sad lepo poderite Dansku(rukomet)i plasirajte se u finale i na kraju dignite i pobednicki pehar!Super igrate i zasluzili ste zlato.Ima i nas Srba koji zelimo da zaboravimo sve ruzno sto se desavalo na ovim prostorima i nadam se da cemo biti u boljim odnosima u buducnosti!Mrznja nikuda ne vodi! Srecno komsije!

Retoricko pitanje KE

pre 11 godina

Eto, "braca" smo, pa u zadnjih 100 godina 3 puta ratovali na razlicitim stranama: 1914, 1941, 1991. U tim "bratskim zagrljajima i izlivima ljubavi" poginulo preko 3 miliona ljudi. Sta bi bilo tek da nismo "braca"?

Ribica

pre 11 godina

Pitajte one kojima su cele familije pobijene u Hrvatskoj i one koje su "braća" kao životinje oterali iz svojih kuća šta misle o grafitu...
Ooo, Srbiji, jadna li si... Zato nam svi skaču po rebrima... Imamo pamćenje kao zlatna ribica...
(DJ Ape, 24. januar 2013 09:45)

Pitao sam ih. Ali, za razliku od tebe i ostalih Srba sa tunel vizijom, ja sam pitao i hrvatske porodice kojima su ubijeni najmiliji, srušene i popaljene kuće i koje su bile proterane sa svojih ognjišta dok ste vi držali "RSK". Pitao sam i hrvatske porodice koje su prošle kroz pakao Vukovara... I znaš šta? I oni mrze Srbe "ćetnike", baš koliko i ti mrziš njih. I oni pljuju na svaki pokušaj pomirenja ili makar normalnog dijaloga izmedju dvža naroda. Jer i oni pate od istog sindroma koji tebe drma.
U pravu si da imamo pamćenje kao zlatna ribica... ali to je ponajviše zato što ne pamtimo zla koja su u ime našeg naroda počinjena nad drugima. Selektivno pamćenje je početak selektivnog mozga i neselektivnog divljanja.

Isti narod

pre 11 godina

I treba da su braća.Naša braća su pokupovala sve firme po Vojvodini, pa zar nismo braća.Postaće nam braća i Arapi, kad pokupuju celu Srbiju, jedino su Srbi nebraća izmedju sebe, alavi za kintu, zato nam je takva i zemlja koja još nezna gde su joj granice...

Futurist

pre 11 godina

meni ovo super :)
ipak sam stasavao u SFRJ. kad me pitaju koliko imam godina kazem devetnaest ( poslednjih dvadeset ne racunam kao zivot ).
i jos nesto..
cinjenica je da su dalmatinke i zagrebcanke najlepse zene na prostoru bivse YU (uz moje komsinice-beogradjanke).
ah da.. u prilog grafitu ' NEMA MRZNJE BEZ BRATSKE MRZNJE ' :)

splico

pre 11 godina

@milan, 24. januar 2013 09:39

Milane, Hrvati i Srbi se do pocetka 20 stoljeca nikad nisu sukobili. Dapace, oba naroda su jedan drugome pomagali. Odakle je doslo to zlo i mrznja koja nas je zadesila u 20 stoljecu ne znan, ali ono sta pretpostavljam da je vanjskim silama smetalo da Srbi i Hrvati budu skupa jer su skupa previse snazni. Nasli su domace izdajnike i one koje su se htjeli obogatiti na patnjama nasih naroda. Meni je ka Hrvatu puno drazi dobar covik Srbin nego los covik Hrvat. I svakom Hrvatu bez obzira tili to oni to priznat ili ne ce uvik bit blizi Srbin ili Bosnjak nego neki Njemac ili drugi stranac koje ne govori nasim jezikom niti ima nasu kulturu.

susjed

pre 11 godina

@milan
ili je to napisao netko tko nije, poput tebe, opterećen drugim svjetskim ratom i ostalim legendama
mogu se kladiti da nikad u životu nisi uživo upoznao niti jednog hrvata, nikad se nisi maknuo iz svog sela ili si emigrirao preko oceana
kao takav smatraš da si prava osoba za dijeljenje savjeta kako bi srbi i hrvati trebali živjeti

i ja sam rat osjetio na svojim leđima, idu mi na živce i moji i tvoji političari sa svojim izjavama
ali mi razum govori da od "vekovne mržnje" samo nova mržnja nastaje,
a to šteti i meni i tebi

EU Citizen

pre 11 godina

Prvo da, bez ikakvog jugonostalgičarstva, pohvalim sadržaj grafita, jer Srbi i Hrvati, zajedno sa Bošnjacima (i nešto malo udaljenijom "polubraćom" Slovencima, Makedoncima i Bugarima :) ) bez ikakve sumnje jesu i braća i sestre (ja, doduše, malo više volim sestre Hrvatice od braće Hrvata, ali razumeće me braća, mislim da i oni vole Srpkinje više od Srba :) ), koji bi, da nije primitivaca i ludaka vodili i ljubav i biznis, ali nikako rat. Braća i sestre, naravno, ne moraju da žive u istoj kući, i to obično i nije dobra ideja, ali ako u budućnosti ne budemo barem tako dobri prijatelji i saradnici kao Nemačka i Austrija, ili Amerika, Engleska, Kanada, Australija i Novi Zeland, zaslužili smo da i nas, i našeg zajedničkog jezika (mogu političari i njihovi plaćeni "naučnici" da pričaju šta hoće, ali čak i da lingvistika nije u tom pogledu potpuno jasna, jedan razgovor sa nekim iz Splita, Osijeka ili Rijeke, dovoljan je da razveje sve sumnje u pogledu toga da su srpski i hrvatski samo dva, izuzetno slična, dijalekta istog jezika, o "bošnjačkom" i "crnogorskom" i da ne govorimo), i (ma koliko to nepismeni i neuki poricali, najveći književnici i intelektualci u istoriji oba naroda nikada o tom nisu gajili ni najmanju sumnju) zajedničke kulture uskoro nestane. A druga stvar koju želim da kažem je da je, bez obzira da li je poruka koju nosi negativna ili pozitivna, ovakvo uništavanje tuđe imovine čist vandalizam kome strogim finansijskim i zatvorskim sankcijama treba zatrti seme.

Sajo

pre 11 godina

Pre neku godinu u vreme najace histerije oko KiM,stajao je jedan grafit u centru grada ja mislim da je bilo u Svetogorskoj(Lole Ribara).koji je glasio KOSOVO JE BUGARSKA...hehehe...tako me je zasmejao i razveselio...Ima normalnih ljudi svugde koji zaju sta je istina,ali mulj se digao zajedno sa S.M i nikako da slegne...Nadam se ulaskom u EU da ce se mulj nateranti na dnu reke gde mu je i mesto...

Hajte, molim vas...

pre 11 godina

Evo, sav sam se naježio zbog toga, prosto treptim...

Neko napisao, pa šta?

Kaže se: Piše i na tarabi svašta i uvek se neko zaleti i polomi...

Zadovoljna

pre 11 godina

Drago mi je sto je jos uvek netaknut! Ne moramo biti braca, glavno je da svako gleda svoja posla i brine o svojim brigama! Samo tako se mirno i dostojanstveno zivi u svakoj zemlji!

Zemljakinja

pre 11 godina

@milan

Da, kad malo bolje razmislim, veza sa realnošću mi isporučuje ovu našu braću političare koji nas doživljavaju kao najbližu rodbinu i poslednjih dva´es i kusur godina rade sve kako bi nam suživoti u Srbiji bili bratski i sestrinski zapakovani u ljudsko dostojanstvo.

Mislim, ko će koga ako ne svoj svoga...i bolje bi bilo da grafit glasi: SNS i DS su braća!

Dr.Robert

pre 11 godina

Braća to je izlizana fora ali dobri susedi ili komšije to je ok.No ovo daje nadu u bolje sutra u odnosima dve zemlje.U predvečerje balkanskih ratova početkom devedesetih zna se koji su grafiti počeli da se ispisuju i u Srbiji i u Hrvatskoj,oni vodimo ljubav a ne rat sigurno ne a znamo šta je usledilo.Posle ovakvih grafita valjda dođe ono što se njima poručuje jer jedan deo srpske i hrvatske populacije je još za vreme rata jedva čekao kraj rata da bi mogli nastaviti trgovati kao nekad.Beogradski rokeri se sa zagrebačim kolegama druže i pre i posle koncerata kao da nikad ništa nije bilo.Nedavno je mislim Dačić rekao da bi trebalo resetovati odnose između dva naroda,nije lako ali nije neostvarljivo uz dobru volju,mrzeti i proklinjati to je lako,to se uvek može,teško je oprostiti i težiti normali.

vlasta

pre 11 godina

Ne treba da razmisljamo o tome ima li takvih natpisa u Hrvatskpj i drugim zemljama u okruzenju.Pocnimo mi.Budimo pozitivniji zbog buducnosti nase dece.Sve ce to jednog dana da se stisa.Ja licno ne zelim niti mrzim nikoga.Ne dozvolimo zlobnim ljudima da nas zavadi po ko zna koji put.Oni i zele nove ratove na nasem prostoru.
A i medu nama ima njihovih poltrona.
Mir i ljubav svima.

vosa

pre 11 godina

... svi su braca... bez obzira na boju koze veru odecu nacin ishrane itd .... svi su potomci Adama i Eve ... osim evolucionista ... posto oni to misle drugcije... :-)

RH

pre 11 godina

Nasmijamo me jedan grafit u Splitu koji je nastao u vrijeme rata. Na zalost pisalo je "ubi Srbina". Dugo vremena to nitko nije brisao, a nije izbrisan ni danas - samo je malo dopisan, sa jednim slovom "lj". I dalje stoji taj grafit kao "LJubi Srbina" !

Nataeos

pre 11 godina

Изашо блудник да опали графит... На крају политичари користе графит... Јадно богами јадно!! А то о братству итд... Слушали смо већ доста у доба Цвених... Знамо како се завршило!

Osječanka

pre 11 godina

Ajme koliko mržnje čitam ovdje među nekim komentatorima. Dosta mržnje, i sami znate da je rat bio sam politički interes, mene su moji roditelji koji su Hrvati odgojili da ne sudim ljude po vjeri, nacionalnosti i slično neg po onome kakva je osoba, karakterno, pojedinačno. J****i sreteoripi, I don't give a damn. Više je dosta ''aaaa Srbi su nas pobili.... aaaaa Hrvati su nas pobili''. Dokle? Oće djeca vaše djece isto gajiti mržnju prema suprotnima? Hoće te djecu odgajati da mrze? Da žive u mržnji? Kakve će osobe od njih nastati?

Aleksandar

pre 11 godina

@(Sajo, 24. januar 2013 11:54)

Iz tog vremena ubedljivo je najbolji "Ibica je ❤ Srbije!" Doduse, histerija jos uvek traje, al' je taj grafit jos tad sve objasnio...

Србиновски

pre 11 godina

Србија и Хрватска немају међусобне територијалне претензије, то је на Балкану велика врлина у односима. Нажалост када је у питању бошњачка нација то се не може рећи, јер Република Српска је велика препрека за наше боље односе (они желе унитарну БиХ, без српског и хрватског националног идентитета који је природно везан за матицу), а бошњачка национална мањина у Србији је склона сепаратизму и антисрпској политици, што се никако не може рећи за хрватску националну мањину.

Моја пуна подршка графиту !

Srb

pre 11 godina

Ribice, ti si to organizovao neki anketni odbor, a? Nema sta ko koga da pita, ja cu ti reci iz prve ruke. Osecaj mrznje je individualna stvar, u svakom slucaju daleko im lepa kuca. Kakva crna braca... Bolje je da zivim u "tunelu" nego da imam pamcenje ko ribica. Zbog toga ces i treci put za samo sto godina istoj mecki na rupu. Braca...

ng

pre 11 godina

Moj drugar koji je gay je u vezi sa deckom iz Zagreba vec god ipo dana. Malo su u Beogradu, malo u Zagrebu. Vole se maze i paze. Ima li sta lepse? Da neke civilizacijske tekovine stignu i na ove prostore. Rat i mrznja su najgore stvari na svetu.
(volite se ljudi, 24. januar 2013 10:04)
Pa oni i jesu braca...topla braca...

Simon

pre 11 godina

Lepo, imam samo jednu primedbu. U tekstu stoji da je grafit ispisan na jednoj zgradi u samom centru. Nije "na jednoj zgradi" već na Kapetan Mišinom zdanju. I šta im je tu više zanimljivo da šaraju, neka pronađu neku drugu zgradu u samom centru.

Aleksandar

pre 11 godina

Srbi i Hrvati, vi ste braća,
A Sajrus Vens vam je ćaća.

Još da ste ga samo poslušali kad već niste hteli Antu Markovića pre toga...

Nataeos

pre 11 godina

Lep grafit! A sad lepo poderite Dansku(rukomet)i plasirajte se u finale i na kraju dignite i pobednicki pehar!Super igrate i zasluzili ste zlato.Ima i nas Srba koji zelimo da zaboravimo sve ruzno sto se desavalo na ovim prostorima i nadam se da cemo biti u boljim odnosima u buducnosti!Mrznja nikuda ne vodi! Srecno komsije!
(Viktor, 24. januar 2013 13:58)
А зашто заборавити??? То је најгоре што се може урадити! Напротив, нетреба заборавити, никад, већ извући поуке да се не понови!! Ако хоћеш добре односе са било ком то иде преко помирења а не заборава!

Jole

pre 11 godina

Pa naravno da smo braća.

Ko se tuče taj se voli, htjeli mi to priznati ili ne!

Eto me jednom na slavu pa da zajedno nešto pojedemo, popijemo i zapjevamo. Jer sa francuzima ne mogu pjevati, teško će me razumjeti :) A i neće htjeti jer smo ih nakantali sinoć u rukometu hehe xD

Zdravo svima koji ovo čitaju!