Utorak, 15.01.2013.

18:08

"Ćirilica u Vukovaru - veleizdaja"

Postavljanje dvojezičnih natpisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom bi trenutku bio čin veleizdaje, poručilo je Udruženje ratnika "Domovinskog rata".

Izvor: Tanjug

"Æirilica u Vukovaru - veleizdaja" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Vukovarcan

pre 11 godina

Odgovor za "mmmmi". Nisu Bogdanovci nego Lipovaca - OK.Samo mi odgovori po kojoj teritorijalno formi je Sotin gradsko naselje grada Vukovara?
Hvala

Daniel N.

pre 11 godina

@zumbe

Primer Subotice je takav kakav je - tamo se ne govori književnim hrvatskim, a isti je okačen svuda po gradu. Neka bude. Neka radi ko šta hoće.

NIGDJE u Hrvatskoj se ne govori "književnim hrvatskim". Ja njime ne govorim (u Zagrebu), ne govori se ni na obali (Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Puli), a sigurno ne u Istri i Zagorju ili Zagori (da ne spominjem otoke).

Nečim sličnim se govori u Osijeku i dijelu Slavonije, ali samo sličnim (ima razlika).

Standardni (tj. književni) hrvatski je samo književni jezik, kojim se govori u službenim, posebnim prilikama i koji služi (tako je ispalo) kao nacionalni simbol, poput grba ili zastave.

Dakle, ako netko želi imati natpise ili radio-emisiju na standardnom hrvatskom to je isto kao da želi istaknuti zastavu: želi reći da je Hrvat.

Dakako, mnoge radio-stanice u samoj Hrvatskoj nisu na standardnom hrvatskom (pogotovo u Zagrebu, uglavnom voditelji koriste zagrebački govor, a ne standardni hrvatski).

Isto se odnosi na ćirilicu. To je jednostavno oznaka "ovdje žive i Srbi, i imaju neki utjecaj". Tko želi...

Nema šanse da ćirilica ne bude uvedena, pogotovo što se čeka još jedan izvještaj monitoringa EU za dva mjeseca (pa da konačno uđemo u EU). Ako treba pored svakog znaka s ćirilicom će stajati specijalac dok ne uđemo u EU.

Toliko od mene.

Daniel N.

pre 11 godina

@B. G.

"Ovih 33% vaze samo za srbe jer u suprotnom u Istri ne bi bilo italijanskih naziva, ili se mozda varam."

Varaš se. Svaka općina, grad ili županija može odlučiti da bude višejezična (tako je cijela Istarska županija svojevremeno odlučila).

No ako neke manjine ima iznad 33% onda MORA biti višejezična silom državnog zakona, odlučila to ili ne svojim statutom.

Dakle tih 33% je trenutak kad država stupa na scenu i kaže općini ili gradu da MORAJU postaviti višejezične natpise htjeli-ne htjeli.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

@djedmedjed, 15. januar 2013 22:21

Znači po toj tvojoj logici tek kada broj Srba padne ispod 20% kao što je slučaj sa Hrvatima u Bačkoj (mada ti procenat ne valja jer je niži i Bunjevci nisu Hrvati nego ih Hrvatska svojata baš kao što svojata i Nijemce u BiH jer su i jedni i drugi katolici)tek će onda biti dozvoljena ćirilica!

Italijana u Istri ima dosta manje ali Italiji ne smijete pisnuti. Nakon svega što se dogodilo u Hrvatskoj od 1941-1945 i 1990-1995 vi biste se trebali ušima poklopiti.

Zanimiljivo je kada je god neko u Srbiji pomišljao na promjene opštinskih granica kako bi povećao udio većinskog stanovništva dolazilo je do protesta raznoraznih NVO. Toga u Hrvatskoj nema jer je previše očigledno da se politika prema Srbima ne mijenja bilo da je na vlasti SDP ili HDZ. Sjećam se jedanput da su se Mađari u nekom selu u Bačkoj pobunili kada su se Romi sa Kosova trebali tu naseliti jer bi doseljavanje izmijenilo etničku strukturu stanovništva. U Srbiji je zakonom manjinama garantovano da se ne može mijenjati etnička struktura opština na uštrb manjinskog stanovništva. U Hrvatskoj to nije slučaj pogotovo ako u nekoj opštini ima i Srba. Srbija je daleko od funkcionalne države ali ako ništa dosta je tolerantnija u odnosu na Hrvatsku. Ne samo sada nego je i ranije bila takva i meni je drago što se u tome razlikujemo od komšija s one strane Dunava. Čak je i BiH ovakva kakva je tolerantija od Hrvatske.

zumbe2

pre 11 godina

(djedmedjed, 15. januar 2013 22:21)
Primer Subotice je takav kakav je - tamo se ne govori književnim hrvatskim, a isti je okačen svuda po gradu. Neka bude. Neka radi ko šta hoće. Olako iznosite neistine - ljudi se slobodno izjašnjavaju, a Srbija priznaje Bunjevce. "Hrvati" nisu nikad bili brojniji u Bačkoj od Srba, a pamti se kako su pokušali 1941. da postanu većina u Sremu. Velikohrvatski nacionalisti, isti oni što su prošle godine na rukometnom prvenstvu u Novom Sadu razdragani pevali gradom "Vojvodina, zemlja hrvatska", crtaju granicu do Save i Tise. A zaboravljaju em da nisu bili većina, em da je Srbija oslobađala (i za njihov račun) te krajeve i da je Srbija predala Baranju 1945. Hrvatskoj. Takođe paušalno iznosite teze o toleranciji - ima mnogo tolerantnih sredina u Srbiji, a Srbija je generalno manje netolerantna od Hrvatske. Primera je mnogo. Ali činjenica je da je i u Srbiji nivo tolerancije prema Hrvatima nizak. Baš kao što vi navodite hrvatske muke, šta je trebalo da rade Srbi u Hrvatskoj 1991. - da se radosno prisećaju događaja od 50 godina pre toga?

Сомбор

pre 11 godina

Због ћирилице толика бука и узбуна и нож у прса? То само могу болесни људи који у недостатку посла и разочараношћу са друштвом у коме живе схватају да их једино мржња према свему што је српско па чак и писму одржава у досадном и бесмисленом животу. Радите нешто људи, рат је завршио пре 20 година, нађите себи неки смисао у животу и не бојте се ћирилице кад је нема ко да пише и чита тамо.

djedmedjed

pre 11 godina

Netko je dolje spomenuo primjer Subotice.
Istini za volju , kao Hrvat moram priznati da sam ugodno iznenadjen hrvatskim natpisima u Subotici.
Hrvata sa tzv. Bunjevcima u gradu Subotici ima po zadnjem popisu 19,54 %.
Treba dodati da ih se radi raznoraznih dosadasnjih pritisaka , indoktrinacija i prozivanja samo pola izjasnjava Hrvatima.
Hrvati su nazalost u Backoj i Srijemu na putu polaganog izumiranja, a ne toliko davno (pred oko 80 godina) su bili vecina u gradu Subotici dok su u Backoj poslije Madjara bili najbrojniji.
Svojim konstantnim padom udjela u stanovnistvu oni svakim danom sve manje predstavjaju kriticnu masu za vecinske Srbe, tako da im se dozvoljava i upotreba hrvatskih natpisa.
Mislim da je Backa kompletno ipak liberalnija od ostatka Srbije a i Vojvodine i da to dijelom treba pripisati toj cinjenici.
Ipak ne znam kako bi vecinsko stanovnistvo Subotice na te natpise reagiralo kad bi tamosnji Hrvati deset godina prije bili proglasili hrvatsku pokrajinu Backu i podigli spomenik recimo Anti Starcevicu...

miro split

pre 11 godina

Mi bi uhrvatskoj uskoro mogli pisat ovakve zakone:
"Nacionalne manjine imaju pravo na dvojezičnost ako njihov broj prelazi 33 posto od ukupnog broja stanovnika te općine.Ovaj zakon se neće primjenivat jedino u slučaju da se radi o srpskoj nacionalnoj manjini jer njihovo samo postojanje vrijeđa svakog prosječnog Hrvata."
Dobro jesteli vi normalni?Šta oćete da država ne poštuje vlastite zakone,da podlegne zakonu ulice,da se o hrvatskoj govori kao o državi gdje zakoni ne vrijede za svakoga jednako?Ako nedozvolimo Srbima u Vukovaru čirilicu onda ukinimo i pravo talijanske manjine na dvojezičnost i oni su prerovali Istru i Dalmaciju,ali onda u toj našoj hrabrosti budimo spremni dočekat reakciju ne Italije nego čitave Evrope.Imamo državu i zakone,pa bio bi red da ih i poštivamo.

HR-EU

pre 11 godina

Hrvatsko dobrosusedstvo. Zasluzeno ulaze u divnu i pravednu eu. hahahaha
(dzoki, 15. januar 2013 21:04)

Hvala susjede, iz tvoje zemlje su dolazile granate i tenkovi na gradove u našoj lijepoj Hrvatskoj, a narod ih cvijećem pozdravljao.

Komsa

pre 11 godina

Hvala susjede, iz tvoje zemlje su dolazile granate i tenkovi na gradove u našoj lijepoj Hrvatskoj, a narod ih cvijećem pozdravljao.
(HR-EU, 15. januar 2013 21:26)

*****

Nije bila nasa zemlja, vasa zemlja, to je tad bila jos jedna zemlja a Srbi su se uplasili sa razlogom jer su izbaceni iz hrvatskog ustava, krenulo je povampirivanje vremena kao kad ste bacali cvece na Hitlerove tenkove, a posle togtad vremena je usledio Jasenovac, posao ste dokrajcili 1995. .

zoran

pre 11 godina

veleizdaja!
ne poklapa se etnicko ciscenje i matematika, napravite onda drugu oluju da ni jednog srbina ne ostane i necete onda imati tih problema, a i sve srpske pisce ste spalili u najvecem knjigocidu u povijesti, sram da vas bude tako knjigocidne

Zlatko

pre 11 godina

Postavljam sljedeće pitanje: zašto vam smeta spomenik albanskim borcima u Preševu (i spremate se rušiti ga, jer ga smatrate teškom provokacijom za Srbiju i Srbe), a ne smeta vam što mi, Hrvati, uvodjenje ćirilice u Vukovar, grad-simbol stradanja Hrvata u Domovinskome ratu, takodjer vidimo kao tešku provokaciju, jer nas podsjeća na to što su Srbi, osobito "ćiriličari", radili po Vukovaru i Hrvatskoj općenito ?! Hajde, već je vrijeme da napokon postanete fer i korektni pa da jednako gledate i na ono što je u vašu korist i ono što je na vašu štetu, a netko neutralan sa strane mogao bi tu staviti znak jednakosti !

zumbe

pre 11 godina

Za nije provilacija već čista budalaština što u Subotici na natpisima stoji "cesta, ljekarna, ured", a tako niko ne govori, bio Bunjevac ili Hrvat-Bunjevac. Ali ta budalaština je dozvoljena. Vi u HR imate problem - a zaključak je da je to isto ono iz 1941. Koka i jaje - nama je 1941, vama je 1991.

djedmedjed

pre 11 godina

nemam nista protiv cirilice kao pisma. To je slavensko kulturno dobro.
kao Hrvat je odlicno citam i pisem.
No, cirilica u Vukovaru je prvorazredna provokacija.
Zna se i zasto.
Srbi u Hrvatskoj su za vrijeme Jugoslavije u najvecem postotku koristili latinicu, ne radi nekakvih zabrana nego iz cisto prakticnih razloga.
generacije Srba u Austrougarskoj su odrasle uz latinicu.
Cirilica je postala moda krajem 80-tih.
ovo sada je samo tjeranje maka na konac i zaostravanje odnosa na umjetan nacin.
Nitko ne zabranjuje upotrebu cirilice, ali cirilica u Vukovaru je za Hrvate provokacija.

Domagoj

pre 11 godina

Neki dan na vijest o ćirilizaciji Novog Sada sje bilo par komentara tipa "ćirilica je službeno pismo u Srbiji i svi ga moraju znati"..

Sad isto to primjenite na Vukovar..

I zar nije latinica također službeno srpsko pismo?

hr

pre 11 godina

ovo je direktna provokacija stanimirovica i sdss-a...stanimirovic je 92 kad je bio gradonacelnik postavio spomenik drazi mihajlovicu..hej,jel znate vi to,pa ga premjestili u brcko kad se hrvatska vlast vratila! vukovar je prije 20 g bio jedna velika klaonica hrvata,tisuce obitelji je izgubilo svoje najmilije! a oni koji su to radili sto je najgore nece da priznaju nista,jedan dan se za te dogadjaje pravdaju s ndh,drugi dan je kriv vatikan,njemci,amerikanci,pa ugrozenost,pa ovo ono! zbog toga nas boli ta cirilica!

Divos

pre 11 godina

Не треба придавати пажњу овим ликовима који су у стању издати оваква саопштења. Изопачено схватање да је за њих увођење ћирилице "нож у леђа", говори да имају проблем у глави, и то не мали.
Али добро, хоће ли испоштовати у овом граду властити закон, или ће се додворити овим острашћеним домољубима, то је ипак проблем ове мало западније земље. Радује чињеница да Срби у овом граду све више држе и до свог језика, ћирилице, и до свог идентитета.
Сам закон у Хрватској није лош, истина да ли је 1/3 најбољи омјер којим би неки народ остварио право на језик и писмо, или неки други (можда би 1/5 био поштенији), ствар је слободног уверења.
За поређење, када би неко у Србији захтевао да се донесе поптпуно исти закон, и примени рецимо у Војводини, био би назван фашистом, јер би у том случају многе општине (у којима други народи броје мање од 1/3) где су тренутно заступљени двојезични натписи то морале променити. Никако не заговарам тако нешто, већ само помињем да се види разлика у схватањима.
Уосталом толеранција, уљудност, поштовање (других и другачијих) јесу управо оне врлине које чине неко место угоднијим за живот. Ове врлине су доста непознате у лијепој њиховој, а како ствари стоје, протећи ће и подоста времена док свате смисао ових речи.

expect everything

pre 11 godina

Zakon od 33% će vrijediti, ali mislim da neće biti ćirilice u Vukovaru jer će sigurno gradu Vukovaru pripojiti sela iz okolnih općina.
Evo npr. kada se uzme u obzir stara općina Knin Srba bi bilo danas 35% u općini Knin - dakle ćirilica u Kninu!!!
Ali stara općina Knin je razbijena tako da su velika srpska sela Civljane,Biskupija,Ervenik i Kisanje psotale općine.Pa tako broj Srba u gradu Kninu danas iznosi svega 5%.

Vukovarcan

pre 11 godina

Sto se tice postotka Srba u gradu Vukovaru jeste i mnogo veci od 34 %.Pre par godina Hrvatska je bas zbog ovoga dodala jos tri Hrvatka okolna sela da bi smanjila procentualno broj Srba u gradu Vukovaru.Ta sela su Sotin,Bogdanovci i jos jedno Selo.Izgleda da su se prevarili,pa im trebaju jos jedni Bogdanovci.

Šizofrenija

pre 11 godina

Čekaj, pa ja mislio da se radi o hrvatskoj nematerijalnoj UNESCO kulturnoj baštini staroj pola milenijuma? U Vukovaru veleizdaja, u Širokom Brijegu spomenik u klesanom kamenu?!?

mmmmi

pre 11 godina

odgovor za "Vukovarcana" dajte se malo bolje informirajte prije nego što
napišete ovakve gluposti i neistine, Bogdanovci su samostalna općina i nemaju apsolutne nikakve veze sa gradom Vukovarom pa samim tim i popisom stanovništva

Vukovarcan

pre 11 godina

Sto se tice postotka Srba u gradu Vukovaru jeste i mnogo veci od 34 %.Pre par godina Hrvatska je bas zbog ovoga dodala jos tri Hrvatka okolna sela da bi smanjila procentualno broj Srba u gradu Vukovaru.Ta sela su Sotin,Bogdanovci i jos jedno Selo.Izgleda da su se prevarili,pa im trebaju jos jedni Bogdanovci.

Šizofrenija

pre 11 godina

Čekaj, pa ja mislio da se radi o hrvatskoj nematerijalnoj UNESCO kulturnoj baštini staroj pola milenijuma? U Vukovaru veleizdaja, u Širokom Brijegu spomenik u klesanom kamenu?!?

djedmedjed

pre 11 godina

nemam nista protiv cirilice kao pisma. To je slavensko kulturno dobro.
kao Hrvat je odlicno citam i pisem.
No, cirilica u Vukovaru je prvorazredna provokacija.
Zna se i zasto.
Srbi u Hrvatskoj su za vrijeme Jugoslavije u najvecem postotku koristili latinicu, ne radi nekakvih zabrana nego iz cisto prakticnih razloga.
generacije Srba u Austrougarskoj su odrasle uz latinicu.
Cirilica je postala moda krajem 80-tih.
ovo sada je samo tjeranje maka na konac i zaostravanje odnosa na umjetan nacin.
Nitko ne zabranjuje upotrebu cirilice, ali cirilica u Vukovaru je za Hrvate provokacija.

HR-EU

pre 11 godina

Hrvatsko dobrosusedstvo. Zasluzeno ulaze u divnu i pravednu eu. hahahaha
(dzoki, 15. januar 2013 21:04)

Hvala susjede, iz tvoje zemlje su dolazile granate i tenkovi na gradove u našoj lijepoj Hrvatskoj, a narod ih cvijećem pozdravljao.

Komsa

pre 11 godina

Hvala susjede, iz tvoje zemlje su dolazile granate i tenkovi na gradove u našoj lijepoj Hrvatskoj, a narod ih cvijećem pozdravljao.
(HR-EU, 15. januar 2013 21:26)

*****

Nije bila nasa zemlja, vasa zemlja, to je tad bila jos jedna zemlja a Srbi su se uplasili sa razlogom jer su izbaceni iz hrvatskog ustava, krenulo je povampirivanje vremena kao kad ste bacali cvece na Hitlerove tenkove, a posle togtad vremena je usledio Jasenovac, posao ste dokrajcili 1995. .

mmmmi

pre 11 godina

odgovor za "Vukovarcana" dajte se malo bolje informirajte prije nego što
napišete ovakve gluposti i neistine, Bogdanovci su samostalna općina i nemaju apsolutne nikakve veze sa gradom Vukovarom pa samim tim i popisom stanovništva

hr

pre 11 godina

ovo je direktna provokacija stanimirovica i sdss-a...stanimirovic je 92 kad je bio gradonacelnik postavio spomenik drazi mihajlovicu..hej,jel znate vi to,pa ga premjestili u brcko kad se hrvatska vlast vratila! vukovar je prije 20 g bio jedna velika klaonica hrvata,tisuce obitelji je izgubilo svoje najmilije! a oni koji su to radili sto je najgore nece da priznaju nista,jedan dan se za te dogadjaje pravdaju s ndh,drugi dan je kriv vatikan,njemci,amerikanci,pa ugrozenost,pa ovo ono! zbog toga nas boli ta cirilica!

Zlatko

pre 11 godina

Postavljam sljedeće pitanje: zašto vam smeta spomenik albanskim borcima u Preševu (i spremate se rušiti ga, jer ga smatrate teškom provokacijom za Srbiju i Srbe), a ne smeta vam što mi, Hrvati, uvodjenje ćirilice u Vukovar, grad-simbol stradanja Hrvata u Domovinskome ratu, takodjer vidimo kao tešku provokaciju, jer nas podsjeća na to što su Srbi, osobito "ćiriličari", radili po Vukovaru i Hrvatskoj općenito ?! Hajde, već je vrijeme da napokon postanete fer i korektni pa da jednako gledate i na ono što je u vašu korist i ono što je na vašu štetu, a netko neutralan sa strane mogao bi tu staviti znak jednakosti !

zumbe

pre 11 godina

Za nije provilacija već čista budalaština što u Subotici na natpisima stoji "cesta, ljekarna, ured", a tako niko ne govori, bio Bunjevac ili Hrvat-Bunjevac. Ali ta budalaština je dozvoljena. Vi u HR imate problem - a zaključak je da je to isto ono iz 1941. Koka i jaje - nama je 1941, vama je 1991.

expect everything

pre 11 godina

Zakon od 33% će vrijediti, ali mislim da neće biti ćirilice u Vukovaru jer će sigurno gradu Vukovaru pripojiti sela iz okolnih općina.
Evo npr. kada se uzme u obzir stara općina Knin Srba bi bilo danas 35% u općini Knin - dakle ćirilica u Kninu!!!
Ali stara općina Knin je razbijena tako da su velika srpska sela Civljane,Biskupija,Ervenik i Kisanje psotale općine.Pa tako broj Srba u gradu Kninu danas iznosi svega 5%.

Divos

pre 11 godina

Не треба придавати пажњу овим ликовима који су у стању издати оваква саопштења. Изопачено схватање да је за њих увођење ћирилице "нож у леђа", говори да имају проблем у глави, и то не мали.
Али добро, хоће ли испоштовати у овом граду властити закон, или ће се додворити овим острашћеним домољубима, то је ипак проблем ове мало западније земље. Радује чињеница да Срби у овом граду све више држе и до свог језика, ћирилице, и до свог идентитета.
Сам закон у Хрватској није лош, истина да ли је 1/3 најбољи омјер којим би неки народ остварио право на језик и писмо, или неки други (можда би 1/5 био поштенији), ствар је слободног уверења.
За поређење, када би неко у Србији захтевао да се донесе поптпуно исти закон, и примени рецимо у Војводини, био би назван фашистом, јер би у том случају многе општине (у којима други народи броје мање од 1/3) где су тренутно заступљени двојезични натписи то морале променити. Никако не заговарам тако нешто, већ само помињем да се види разлика у схватањима.
Уосталом толеранција, уљудност, поштовање (других и другачијих) јесу управо оне врлине које чине неко место угоднијим за живот. Ове врлине су доста непознате у лијепој њиховој, а како ствари стоје, протећи ће и подоста времена док свате смисао ових речи.

miro split

pre 11 godina

Mi bi uhrvatskoj uskoro mogli pisat ovakve zakone:
"Nacionalne manjine imaju pravo na dvojezičnost ako njihov broj prelazi 33 posto od ukupnog broja stanovnika te općine.Ovaj zakon se neće primjenivat jedino u slučaju da se radi o srpskoj nacionalnoj manjini jer njihovo samo postojanje vrijeđa svakog prosječnog Hrvata."
Dobro jesteli vi normalni?Šta oćete da država ne poštuje vlastite zakone,da podlegne zakonu ulice,da se o hrvatskoj govori kao o državi gdje zakoni ne vrijede za svakoga jednako?Ako nedozvolimo Srbima u Vukovaru čirilicu onda ukinimo i pravo talijanske manjine na dvojezičnost i oni su prerovali Istru i Dalmaciju,ali onda u toj našoj hrabrosti budimo spremni dočekat reakciju ne Italije nego čitave Evrope.Imamo državu i zakone,pa bio bi red da ih i poštivamo.

zoran

pre 11 godina

veleizdaja!
ne poklapa se etnicko ciscenje i matematika, napravite onda drugu oluju da ni jednog srbina ne ostane i necete onda imati tih problema, a i sve srpske pisce ste spalili u najvecem knjigocidu u povijesti, sram da vas bude tako knjigocidne

zumbe2

pre 11 godina

(djedmedjed, 15. januar 2013 22:21)
Primer Subotice je takav kakav je - tamo se ne govori književnim hrvatskim, a isti je okačen svuda po gradu. Neka bude. Neka radi ko šta hoće. Olako iznosite neistine - ljudi se slobodno izjašnjavaju, a Srbija priznaje Bunjevce. "Hrvati" nisu nikad bili brojniji u Bačkoj od Srba, a pamti se kako su pokušali 1941. da postanu većina u Sremu. Velikohrvatski nacionalisti, isti oni što su prošle godine na rukometnom prvenstvu u Novom Sadu razdragani pevali gradom "Vojvodina, zemlja hrvatska", crtaju granicu do Save i Tise. A zaboravljaju em da nisu bili većina, em da je Srbija oslobađala (i za njihov račun) te krajeve i da je Srbija predala Baranju 1945. Hrvatskoj. Takođe paušalno iznosite teze o toleranciji - ima mnogo tolerantnih sredina u Srbiji, a Srbija je generalno manje netolerantna od Hrvatske. Primera je mnogo. Ali činjenica je da je i u Srbiji nivo tolerancije prema Hrvatima nizak. Baš kao što vi navodite hrvatske muke, šta je trebalo da rade Srbi u Hrvatskoj 1991. - da se radosno prisećaju događaja od 50 godina pre toga?

Domagoj

pre 11 godina

Neki dan na vijest o ćirilizaciji Novog Sada sje bilo par komentara tipa "ćirilica je službeno pismo u Srbiji i svi ga moraju znati"..

Sad isto to primjenite na Vukovar..

I zar nije latinica također službeno srpsko pismo?

djedmedjed

pre 11 godina

Netko je dolje spomenuo primjer Subotice.
Istini za volju , kao Hrvat moram priznati da sam ugodno iznenadjen hrvatskim natpisima u Subotici.
Hrvata sa tzv. Bunjevcima u gradu Subotici ima po zadnjem popisu 19,54 %.
Treba dodati da ih se radi raznoraznih dosadasnjih pritisaka , indoktrinacija i prozivanja samo pola izjasnjava Hrvatima.
Hrvati su nazalost u Backoj i Srijemu na putu polaganog izumiranja, a ne toliko davno (pred oko 80 godina) su bili vecina u gradu Subotici dok su u Backoj poslije Madjara bili najbrojniji.
Svojim konstantnim padom udjela u stanovnistvu oni svakim danom sve manje predstavjaju kriticnu masu za vecinske Srbe, tako da im se dozvoljava i upotreba hrvatskih natpisa.
Mislim da je Backa kompletno ipak liberalnija od ostatka Srbije a i Vojvodine i da to dijelom treba pripisati toj cinjenici.
Ipak ne znam kako bi vecinsko stanovnistvo Subotice na te natpise reagiralo kad bi tamosnji Hrvati deset godina prije bili proglasili hrvatsku pokrajinu Backu i podigli spomenik recimo Anti Starcevicu...

Сомбор

pre 11 godina

Због ћирилице толика бука и узбуна и нож у прса? То само могу болесни људи који у недостатку посла и разочараношћу са друштвом у коме живе схватају да их једино мржња према свему што је српско па чак и писму одржава у досадном и бесмисленом животу. Радите нешто људи, рат је завршио пре 20 година, нађите себи неки смисао у животу и не бојте се ћирилице кад је нема ко да пише и чита тамо.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

@djedmedjed, 15. januar 2013 22:21

Znači po toj tvojoj logici tek kada broj Srba padne ispod 20% kao što je slučaj sa Hrvatima u Bačkoj (mada ti procenat ne valja jer je niži i Bunjevci nisu Hrvati nego ih Hrvatska svojata baš kao što svojata i Nijemce u BiH jer su i jedni i drugi katolici)tek će onda biti dozvoljena ćirilica!

Italijana u Istri ima dosta manje ali Italiji ne smijete pisnuti. Nakon svega što se dogodilo u Hrvatskoj od 1941-1945 i 1990-1995 vi biste se trebali ušima poklopiti.

Zanimiljivo je kada je god neko u Srbiji pomišljao na promjene opštinskih granica kako bi povećao udio većinskog stanovništva dolazilo je do protesta raznoraznih NVO. Toga u Hrvatskoj nema jer je previše očigledno da se politika prema Srbima ne mijenja bilo da je na vlasti SDP ili HDZ. Sjećam se jedanput da su se Mađari u nekom selu u Bačkoj pobunili kada su se Romi sa Kosova trebali tu naseliti jer bi doseljavanje izmijenilo etničku strukturu stanovništva. U Srbiji je zakonom manjinama garantovano da se ne može mijenjati etnička struktura opština na uštrb manjinskog stanovništva. U Hrvatskoj to nije slučaj pogotovo ako u nekoj opštini ima i Srba. Srbija je daleko od funkcionalne države ali ako ništa dosta je tolerantnija u odnosu na Hrvatsku. Ne samo sada nego je i ranije bila takva i meni je drago što se u tome razlikujemo od komšija s one strane Dunava. Čak je i BiH ovakva kakva je tolerantija od Hrvatske.

Daniel N.

pre 11 godina

@B. G.

"Ovih 33% vaze samo za srbe jer u suprotnom u Istri ne bi bilo italijanskih naziva, ili se mozda varam."

Varaš se. Svaka općina, grad ili županija može odlučiti da bude višejezična (tako je cijela Istarska županija svojevremeno odlučila).

No ako neke manjine ima iznad 33% onda MORA biti višejezična silom državnog zakona, odlučila to ili ne svojim statutom.

Dakle tih 33% je trenutak kad država stupa na scenu i kaže općini ili gradu da MORAJU postaviti višejezične natpise htjeli-ne htjeli.

Daniel N.

pre 11 godina

@zumbe

Primer Subotice je takav kakav je - tamo se ne govori književnim hrvatskim, a isti je okačen svuda po gradu. Neka bude. Neka radi ko šta hoće.

NIGDJE u Hrvatskoj se ne govori "književnim hrvatskim". Ja njime ne govorim (u Zagrebu), ne govori se ni na obali (Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Puli), a sigurno ne u Istri i Zagorju ili Zagori (da ne spominjem otoke).

Nečim sličnim se govori u Osijeku i dijelu Slavonije, ali samo sličnim (ima razlika).

Standardni (tj. književni) hrvatski je samo književni jezik, kojim se govori u službenim, posebnim prilikama i koji služi (tako je ispalo) kao nacionalni simbol, poput grba ili zastave.

Dakle, ako netko želi imati natpise ili radio-emisiju na standardnom hrvatskom to je isto kao da želi istaknuti zastavu: želi reći da je Hrvat.

Dakako, mnoge radio-stanice u samoj Hrvatskoj nisu na standardnom hrvatskom (pogotovo u Zagrebu, uglavnom voditelji koriste zagrebački govor, a ne standardni hrvatski).

Isto se odnosi na ćirilicu. To je jednostavno oznaka "ovdje žive i Srbi, i imaju neki utjecaj". Tko želi...

Nema šanse da ćirilica ne bude uvedena, pogotovo što se čeka još jedan izvještaj monitoringa EU za dva mjeseca (pa da konačno uđemo u EU). Ako treba pored svakog znaka s ćirilicom će stajati specijalac dok ne uđemo u EU.

Toliko od mene.

Vukovarcan

pre 11 godina

Odgovor za "mmmmi". Nisu Bogdanovci nego Lipovaca - OK.Samo mi odgovori po kojoj teritorijalno formi je Sotin gradsko naselje grada Vukovara?
Hvala

djedmedjed

pre 11 godina

nemam nista protiv cirilice kao pisma. To je slavensko kulturno dobro.
kao Hrvat je odlicno citam i pisem.
No, cirilica u Vukovaru je prvorazredna provokacija.
Zna se i zasto.
Srbi u Hrvatskoj su za vrijeme Jugoslavije u najvecem postotku koristili latinicu, ne radi nekakvih zabrana nego iz cisto prakticnih razloga.
generacije Srba u Austrougarskoj su odrasle uz latinicu.
Cirilica je postala moda krajem 80-tih.
ovo sada je samo tjeranje maka na konac i zaostravanje odnosa na umjetan nacin.
Nitko ne zabranjuje upotrebu cirilice, ali cirilica u Vukovaru je za Hrvate provokacija.

HR-EU

pre 11 godina

Hrvatsko dobrosusedstvo. Zasluzeno ulaze u divnu i pravednu eu. hahahaha
(dzoki, 15. januar 2013 21:04)

Hvala susjede, iz tvoje zemlje su dolazile granate i tenkovi na gradove u našoj lijepoj Hrvatskoj, a narod ih cvijećem pozdravljao.

mmmmi

pre 11 godina

odgovor za "Vukovarcana" dajte se malo bolje informirajte prije nego što
napišete ovakve gluposti i neistine, Bogdanovci su samostalna općina i nemaju apsolutne nikakve veze sa gradom Vukovarom pa samim tim i popisom stanovništva

hr

pre 11 godina

ovo je direktna provokacija stanimirovica i sdss-a...stanimirovic je 92 kad je bio gradonacelnik postavio spomenik drazi mihajlovicu..hej,jel znate vi to,pa ga premjestili u brcko kad se hrvatska vlast vratila! vukovar je prije 20 g bio jedna velika klaonica hrvata,tisuce obitelji je izgubilo svoje najmilije! a oni koji su to radili sto je najgore nece da priznaju nista,jedan dan se za te dogadjaje pravdaju s ndh,drugi dan je kriv vatikan,njemci,amerikanci,pa ugrozenost,pa ovo ono! zbog toga nas boli ta cirilica!

Zlatko

pre 11 godina

Postavljam sljedeće pitanje: zašto vam smeta spomenik albanskim borcima u Preševu (i spremate se rušiti ga, jer ga smatrate teškom provokacijom za Srbiju i Srbe), a ne smeta vam što mi, Hrvati, uvodjenje ćirilice u Vukovar, grad-simbol stradanja Hrvata u Domovinskome ratu, takodjer vidimo kao tešku provokaciju, jer nas podsjeća na to što su Srbi, osobito "ćiriličari", radili po Vukovaru i Hrvatskoj općenito ?! Hajde, već je vrijeme da napokon postanete fer i korektni pa da jednako gledate i na ono što je u vašu korist i ono što je na vašu štetu, a netko neutralan sa strane mogao bi tu staviti znak jednakosti !

Vukovarcan

pre 11 godina

Sto se tice postotka Srba u gradu Vukovaru jeste i mnogo veci od 34 %.Pre par godina Hrvatska je bas zbog ovoga dodala jos tri Hrvatka okolna sela da bi smanjila procentualno broj Srba u gradu Vukovaru.Ta sela su Sotin,Bogdanovci i jos jedno Selo.Izgleda da su se prevarili,pa im trebaju jos jedni Bogdanovci.

Komsa

pre 11 godina

Hvala susjede, iz tvoje zemlje su dolazile granate i tenkovi na gradove u našoj lijepoj Hrvatskoj, a narod ih cvijećem pozdravljao.
(HR-EU, 15. januar 2013 21:26)

*****

Nije bila nasa zemlja, vasa zemlja, to je tad bila jos jedna zemlja a Srbi su se uplasili sa razlogom jer su izbaceni iz hrvatskog ustava, krenulo je povampirivanje vremena kao kad ste bacali cvece na Hitlerove tenkove, a posle togtad vremena je usledio Jasenovac, posao ste dokrajcili 1995. .

Domagoj

pre 11 godina

Neki dan na vijest o ćirilizaciji Novog Sada sje bilo par komentara tipa "ćirilica je službeno pismo u Srbiji i svi ga moraju znati"..

Sad isto to primjenite na Vukovar..

I zar nije latinica također službeno srpsko pismo?

Šizofrenija

pre 11 godina

Čekaj, pa ja mislio da se radi o hrvatskoj nematerijalnoj UNESCO kulturnoj baštini staroj pola milenijuma? U Vukovaru veleizdaja, u Širokom Brijegu spomenik u klesanom kamenu?!?

djedmedjed

pre 11 godina

Netko je dolje spomenuo primjer Subotice.
Istini za volju , kao Hrvat moram priznati da sam ugodno iznenadjen hrvatskim natpisima u Subotici.
Hrvata sa tzv. Bunjevcima u gradu Subotici ima po zadnjem popisu 19,54 %.
Treba dodati da ih se radi raznoraznih dosadasnjih pritisaka , indoktrinacija i prozivanja samo pola izjasnjava Hrvatima.
Hrvati su nazalost u Backoj i Srijemu na putu polaganog izumiranja, a ne toliko davno (pred oko 80 godina) su bili vecina u gradu Subotici dok su u Backoj poslije Madjara bili najbrojniji.
Svojim konstantnim padom udjela u stanovnistvu oni svakim danom sve manje predstavjaju kriticnu masu za vecinske Srbe, tako da im se dozvoljava i upotreba hrvatskih natpisa.
Mislim da je Backa kompletno ipak liberalnija od ostatka Srbije a i Vojvodine i da to dijelom treba pripisati toj cinjenici.
Ipak ne znam kako bi vecinsko stanovnistvo Subotice na te natpise reagiralo kad bi tamosnji Hrvati deset godina prije bili proglasili hrvatsku pokrajinu Backu i podigli spomenik recimo Anti Starcevicu...

zumbe2

pre 11 godina

(djedmedjed, 15. januar 2013 22:21)
Primer Subotice je takav kakav je - tamo se ne govori književnim hrvatskim, a isti je okačen svuda po gradu. Neka bude. Neka radi ko šta hoće. Olako iznosite neistine - ljudi se slobodno izjašnjavaju, a Srbija priznaje Bunjevce. "Hrvati" nisu nikad bili brojniji u Bačkoj od Srba, a pamti se kako su pokušali 1941. da postanu većina u Sremu. Velikohrvatski nacionalisti, isti oni što su prošle godine na rukometnom prvenstvu u Novom Sadu razdragani pevali gradom "Vojvodina, zemlja hrvatska", crtaju granicu do Save i Tise. A zaboravljaju em da nisu bili većina, em da je Srbija oslobađala (i za njihov račun) te krajeve i da je Srbija predala Baranju 1945. Hrvatskoj. Takođe paušalno iznosite teze o toleranciji - ima mnogo tolerantnih sredina u Srbiji, a Srbija je generalno manje netolerantna od Hrvatske. Primera je mnogo. Ali činjenica je da je i u Srbiji nivo tolerancije prema Hrvatima nizak. Baš kao što vi navodite hrvatske muke, šta je trebalo da rade Srbi u Hrvatskoj 1991. - da se radosno prisećaju događaja od 50 godina pre toga?

expect everything

pre 11 godina

Zakon od 33% će vrijediti, ali mislim da neće biti ćirilice u Vukovaru jer će sigurno gradu Vukovaru pripojiti sela iz okolnih općina.
Evo npr. kada se uzme u obzir stara općina Knin Srba bi bilo danas 35% u općini Knin - dakle ćirilica u Kninu!!!
Ali stara općina Knin je razbijena tako da su velika srpska sela Civljane,Biskupija,Ervenik i Kisanje psotale općine.Pa tako broj Srba u gradu Kninu danas iznosi svega 5%.

zoran

pre 11 godina

veleizdaja!
ne poklapa se etnicko ciscenje i matematika, napravite onda drugu oluju da ni jednog srbina ne ostane i necete onda imati tih problema, a i sve srpske pisce ste spalili u najvecem knjigocidu u povijesti, sram da vas bude tako knjigocidne

zumbe

pre 11 godina

Za nije provilacija već čista budalaština što u Subotici na natpisima stoji "cesta, ljekarna, ured", a tako niko ne govori, bio Bunjevac ili Hrvat-Bunjevac. Ali ta budalaština je dozvoljena. Vi u HR imate problem - a zaključak je da je to isto ono iz 1941. Koka i jaje - nama je 1941, vama je 1991.

Divos

pre 11 godina

Не треба придавати пажњу овим ликовима који су у стању издати оваква саопштења. Изопачено схватање да је за њих увођење ћирилице "нож у леђа", говори да имају проблем у глави, и то не мали.
Али добро, хоће ли испоштовати у овом граду властити закон, или ће се додворити овим острашћеним домољубима, то је ипак проблем ове мало западније земље. Радује чињеница да Срби у овом граду све више држе и до свог језика, ћирилице, и до свог идентитета.
Сам закон у Хрватској није лош, истина да ли је 1/3 најбољи омјер којим би неки народ остварио право на језик и писмо, или неки други (можда би 1/5 био поштенији), ствар је слободног уверења.
За поређење, када би неко у Србији захтевао да се донесе поптпуно исти закон, и примени рецимо у Војводини, био би назван фашистом, јер би у том случају многе општине (у којима други народи броје мање од 1/3) где су тренутно заступљени двојезични натписи то морале променити. Никако не заговарам тако нешто, већ само помињем да се види разлика у схватањима.
Уосталом толеранција, уљудност, поштовање (других и другачијих) јесу управо оне врлине које чине неко место угоднијим за живот. Ове врлине су доста непознате у лијепој њиховој, а како ствари стоје, протећи ће и подоста времена док свате смисао ових речи.

miro split

pre 11 godina

Mi bi uhrvatskoj uskoro mogli pisat ovakve zakone:
"Nacionalne manjine imaju pravo na dvojezičnost ako njihov broj prelazi 33 posto od ukupnog broja stanovnika te općine.Ovaj zakon se neće primjenivat jedino u slučaju da se radi o srpskoj nacionalnoj manjini jer njihovo samo postojanje vrijeđa svakog prosječnog Hrvata."
Dobro jesteli vi normalni?Šta oćete da država ne poštuje vlastite zakone,da podlegne zakonu ulice,da se o hrvatskoj govori kao o državi gdje zakoni ne vrijede za svakoga jednako?Ako nedozvolimo Srbima u Vukovaru čirilicu onda ukinimo i pravo talijanske manjine na dvojezičnost i oni su prerovali Istru i Dalmaciju,ali onda u toj našoj hrabrosti budimo spremni dočekat reakciju ne Italije nego čitave Evrope.Imamo državu i zakone,pa bio bi red da ih i poštivamo.

Сомбор

pre 11 godina

Због ћирилице толика бука и узбуна и нож у прса? То само могу болесни људи који у недостатку посла и разочараношћу са друштвом у коме живе схватају да их једино мржња према свему што је српско па чак и писму одржава у досадном и бесмисленом животу. Радите нешто људи, рат је завршио пре 20 година, нађите себи неки смисао у животу и не бојте се ћирилице кад је нема ко да пише и чита тамо.

Bez_Cenzure

pre 11 godina

@djedmedjed, 15. januar 2013 22:21

Znači po toj tvojoj logici tek kada broj Srba padne ispod 20% kao što je slučaj sa Hrvatima u Bačkoj (mada ti procenat ne valja jer je niži i Bunjevci nisu Hrvati nego ih Hrvatska svojata baš kao što svojata i Nijemce u BiH jer su i jedni i drugi katolici)tek će onda biti dozvoljena ćirilica!

Italijana u Istri ima dosta manje ali Italiji ne smijete pisnuti. Nakon svega što se dogodilo u Hrvatskoj od 1941-1945 i 1990-1995 vi biste se trebali ušima poklopiti.

Zanimiljivo je kada je god neko u Srbiji pomišljao na promjene opštinskih granica kako bi povećao udio većinskog stanovništva dolazilo je do protesta raznoraznih NVO. Toga u Hrvatskoj nema jer je previše očigledno da se politika prema Srbima ne mijenja bilo da je na vlasti SDP ili HDZ. Sjećam se jedanput da su se Mađari u nekom selu u Bačkoj pobunili kada su se Romi sa Kosova trebali tu naseliti jer bi doseljavanje izmijenilo etničku strukturu stanovništva. U Srbiji je zakonom manjinama garantovano da se ne može mijenjati etnička struktura opština na uštrb manjinskog stanovništva. U Hrvatskoj to nije slučaj pogotovo ako u nekoj opštini ima i Srba. Srbija je daleko od funkcionalne države ali ako ništa dosta je tolerantnija u odnosu na Hrvatsku. Ne samo sada nego je i ranije bila takva i meni je drago što se u tome razlikujemo od komšija s one strane Dunava. Čak je i BiH ovakva kakva je tolerantija od Hrvatske.

Vukovarcan

pre 11 godina

Odgovor za "mmmmi". Nisu Bogdanovci nego Lipovaca - OK.Samo mi odgovori po kojoj teritorijalno formi je Sotin gradsko naselje grada Vukovara?
Hvala

Daniel N.

pre 11 godina

@zumbe

Primer Subotice je takav kakav je - tamo se ne govori književnim hrvatskim, a isti je okačen svuda po gradu. Neka bude. Neka radi ko šta hoće.

NIGDJE u Hrvatskoj se ne govori "književnim hrvatskim". Ja njime ne govorim (u Zagrebu), ne govori se ni na obali (Rijeci, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Puli), a sigurno ne u Istri i Zagorju ili Zagori (da ne spominjem otoke).

Nečim sličnim se govori u Osijeku i dijelu Slavonije, ali samo sličnim (ima razlika).

Standardni (tj. književni) hrvatski je samo književni jezik, kojim se govori u službenim, posebnim prilikama i koji služi (tako je ispalo) kao nacionalni simbol, poput grba ili zastave.

Dakle, ako netko želi imati natpise ili radio-emisiju na standardnom hrvatskom to je isto kao da želi istaknuti zastavu: želi reći da je Hrvat.

Dakako, mnoge radio-stanice u samoj Hrvatskoj nisu na standardnom hrvatskom (pogotovo u Zagrebu, uglavnom voditelji koriste zagrebački govor, a ne standardni hrvatski).

Isto se odnosi na ćirilicu. To je jednostavno oznaka "ovdje žive i Srbi, i imaju neki utjecaj". Tko želi...

Nema šanse da ćirilica ne bude uvedena, pogotovo što se čeka još jedan izvještaj monitoringa EU za dva mjeseca (pa da konačno uđemo u EU). Ako treba pored svakog znaka s ćirilicom će stajati specijalac dok ne uđemo u EU.

Toliko od mene.

Daniel N.

pre 11 godina

@B. G.

"Ovih 33% vaze samo za srbe jer u suprotnom u Istri ne bi bilo italijanskih naziva, ili se mozda varam."

Varaš se. Svaka općina, grad ili županija može odlučiti da bude višejezična (tako je cijela Istarska županija svojevremeno odlučila).

No ako neke manjine ima iznad 33% onda MORA biti višejezična silom državnog zakona, odlučila to ili ne svojim statutom.

Dakle tih 33% je trenutak kad država stupa na scenu i kaže općini ili gradu da MORAJU postaviti višejezične natpise htjeli-ne htjeli.