Ponedeljak, 14.01.2013.

12:12

Razmena teritorije (ne) moguća

U Prištini bi mnogi pristali da se odreknu severa Kosova ako bi dobili jug Srbije, jer bi se time u suštini zaokružila albanska teritorija, kaže Predrag Simić.

Izvor: Anadolija

Razmena teritorije (ne) moguæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

bez_cenzure

pre 11 godina

Razmjena je nerealna iz dva razloga. Albanci ne kontrolišu niti jug centralne Srbije niti sjever Kosova te su stoga nekomptentni da razgovaraju o razmjeni tih teritorija. Razmjena bi bila validna kada bi Albanci dali dio teritorije na Kosovu koji kontrolišu.

Mrtvac

pre 11 godina

Mozemo da menjamo Kosovo za Srpsku, tu se mogucnost razmene zavrsava. Ludi jesmo ali da dajemo NASU presevsku dolinu za NASE Kosovo je ludost...

t.

pre 11 godina

Ma kakva "presevska dolina" za sever? I tu "presevsku dolinu" i sever kontrolisu Srbi i Albanci mogu da zamenjuju samo ono sto kontrolisu a to su oblasti gde su Srbi vecina kako na Kosovu tako i u Albaniji. Nece biti da ce se samo teritorija Srbije cepkati i razmenjivati a i dobili su Albanci i previse nakon svega sta su pokazali i sta su zasluzili.

bluez

pre 11 godina

ma moze, samo nemojte da provedem citav svoj zivot slusajuci o kosovu, jer ga video nisam, a niti cu, kao ni svi vi veliki cuvari kosova.

Danilo

pre 11 godina

@(Vladan, 14. januar 2013 16:49) sad bi ti dao milion pluseva!!!! Podpuno sam tvog mišljenja!!! Svaka ti čašt!!! Samo sloga Srbiju spašava. Budimo složni za bolju budućnost, za bolje sutra i nama a i deci našoj. Složni za bolju Srbiju!

bosko bg

pre 11 godina

srbija ne može da izgubi preševo zbog granicnog prelaza koji je vazan jer predstavlja vazan tranzitni put...ako bi to pripalo kosovu svi bi zaobilazili taj put i isli bi preko rumunije i bugarske. i da sever kosova i jug srbije moraju da ostanu sastavni deo srbije

Vladan

pre 11 godina

E, ovo je vec previse i nikako se ne sme desiti!!

Ono sto Srbiji sad najvise treba je da se zasucu rukavi, ojaca ekonomija i zemlja postavi na zdrave, crvste temelje. Oko Kosova, samo mudar pristup. Treba biti kooperativan sa Evropom i Amerikom maksimalno moguce, ali ne prihvatati da je Kosovo nezavisno i kao takvo ga ne priznavati.

Ako sve svoje potencijale upotrebimo za razvoj Srbije, a mnogo ih imamo, za 20-tak godina Srbija moze postati jaka i uticajna zemlja Balkana i Juzne Evrope, sa snaznim eknomskim vezama kako sa Zapadom, tako i sa zemljama BRIK-a. Ekonomska moc Srbije naspram Albanije i Kosova bice mnogo puta veca, a samim tim i njen politicki uticaj u svetu.

Obzirom da Zapadni interesi varijaju tokom vremena, cesto budu i suprotni u razlicitim vremenima, ne bi me u opste zacudilo, da jednoj ekonomski jakoj i demokratskoj Srbiji, za dvadesetak i vise godina, sam Zapad dozvoli da, ukoliko to Srbija zeli, ponovo Kosovo uzme pod svoje!!!

Naravno, to nece biti ova Srbija, koja je na korak od bankrota, zicka kredite da bi prezivela, gde caruje lopovluk i korupcija, a narod zivi u bedi i beznadju...

Gospodo, sve je do nas, pa i izbor, hocemo li kao narod i drzava nestati sa scene, ili izvuci maksimum!!!

Trixter

pre 11 godina

@(Lala Po, 14. januar 2013 14:34)
Ne tretira se narod kao stoka pri razmeni stanovnistva. Prosto to je resenje da Srbi juzno od Ibra ne zive u getu. Isto moze da vazi i za Albance u centralnoj Srbiji, mada su oni u mnogo boljem polozaju, ne zive u zici svakako, a za ekonomsku situaciju siguran sam da nije cvetna. Dakle demokratska odluka obe strane, a svako pametan bi se sa razmenom stanovnistva slozio je potpuno u redu i demokratski je. Narod se tretira kao stoka samo ukoliko se tera da ziviu drzavi koju ne zeli, u ovom slucaju rec je o Srbima na KiM, a verovatno i vecem delu Albanaca u Srbiji, budimo iskreni i realni. Nikoga ne mrzim, ali ako bi velikoj vecini bilo tako bolje, pa onda zasto da ne i razmena stanovnika?

Ivan

pre 11 godina

Razmena teritorija bi bila po principu „naše za naše”. I time bismo opet samo izgubili... Albansku manjinu u Srbiji treba tretirati na način na koji je srpska manjina tretirana u enklavama na Kosovu. I u tom smislu treba pregovarati sa marionetskom vladom Kosova.
Kosovo je okupirana teritorija i dok ne pridobijemo neku od velikih sila na našu stranu stanje se neće promeniti. Moramo čekati bolja vremena, ali niako ne smsmo zaboraviti pravu istinu!

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

moze i republika srpska,sever crne gore i herceg-novi,vukovar i deo slavonije sever kosova i enklave oko pristine i na brezovici za presevsku dolinu i ostatak kosova.jedino tako sve drugo je nemoguce...

pedja

pre 11 godina

To ti je ona priča, imaš 8 krušaka ja ti silom uzmem jednu pa te onda nateram da za polovinu te otete kruške koju bi ja tebi kao vratio ti meni daš još jednu celu i onda ti sam sebe ubedjuješ kako si napravio dobar pazar i kako si dobro prošao.

taktika

pre 11 godina

Kosovo je teritorija koja treba da bude objekt za eventualnu deobu.Ukoliko se Albanija i Kosovo u buducnosti pripoje u jednu drzavu,treba napraviti takvu autonomiju za Srbe na Kosovu da deo sa srpskim opstinama,u tom slucaju pripadne Srbiji.Prica o menjanju teritorija izmedju juga Srbije i
i severa Kosova je pokusaj da se izbegne autonomija Srba na Kosovu i u tom smislu se pokusava i destabilizacija juga Srbije.

Lala Po

pre 11 godina

Dosta više sa tretiranjem ljudi kao da su stoka. Svaki od ovih predloga, i razmena teritorije i razmena stanovništva, bi za rezultat imao neki oblik etničkog čišćenja. Zemlja pripada onima koji na njoj žive i niko ne sme da umesto njih odlučuje da treba da se prilkjuče nekoj drugoj državi ili da ih istera odatle. Ako stanovnici Preševa žele da se prilkjuče Kosovu, može. Referendum, pa ako apsolutna većina izglasa. Isti princip i za opštine na severu Kosova, Republiku Srpsku, Abhaziju, Tibet i sve ostale sporne regione.

Geom

pre 11 godina

Sve je moguće, pa čak i to da priznamo državnost Kosova i pritom mu pripojimo Preševsku dolinu. Šta će nam teritorija naše otadžbine, važno je da na vlasti napokon imamo političare koji ni po koju cenu na to ne bi pristali. :)

Sale

pre 11 godina

U Prištini bi mnogi pristali da se odreknu severa Kosova ako bi dobili jug Srbije, jer bi se time u suštini zaokružila albanska teritorija, kaže Predrag Simića.

А јел би и ти пристао симићу??. Из твојих анализа се наслућује да су то у ствари пусте жеље српске стране, која нема "ону ствар" да тако нешто прва предложи, па пушта, наивно,и то преко симића, пробне балончиће да би видела реакцију друге стране. симићу, ти као велики "стручњак" не би требало да изиграваш дворску луду, јер би као велики "зналац" требало да препозаш дату ситуацију, у којој супротна страна држи ствари у својим рукама, те да нема никакве потребе за било каквом тговином те врсте. Што се тиче три јужне општине, њихову судбину детерминише однос свих досадашњих и актуелне власти, а нема сумње да ће исто бити и са будућим, јер се односе према њима као да се налазе на Марсу, вероватно из разлога што им етнички састав становништва не импонује. Таквим односом негације и ароганције, власт сама тера од себе те своје грађане, својим одрицањем од њих, па ће на тај начин, сасвим извесно, да их на послетку и отера, али заједно са све општинама. Ту лежи још један разлог због кога друга страна нема потребе да тргује, јер ће јој ова страна угурати у наручје те своје општине.

nesa

pre 11 godina

Meni ovo lici na vracanje Srbije na vreme pre Balkanskih ratova. Prepreka u ostvarenju tog plana su Republika Srpska i Srbija nesto veca nego tad( Vojvodina, Raska oblast, sadasnji jug). Razliaka je samo umesto Osmanskog carstva je ogromna Albanija.Pitali se neko sta ce se desiti sa srbima van severa i kulturnim bogastvom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Primer su srbi u Albaniji i kulturno istorijsko nasledje srba je unisteno ili prekomponovano da je Albansko. E ako to dozvolimo nestace i trag da smo tamo i postojali. Ovo nam sledi ako se nase drustvo ne uozbilji i pocne raditi na nasoj svetlijoj buducnosti. Krajnje je vreme.

Berkut

pre 11 godina

Geostrategijiski je apsolutno tačno da bi Alnbanci sve dali za Preševsku dolinu.Sever Kosova pa na prvu loptu bi dali.To je potpuno logično.Po ko zna koji put slično pišem.I dan danas svi ćute o tome. Albanci sa Kosova su otkupili zemlju,kuće,stanove,lokale od vlasnika Srba.Kešom.Samo Srbija kao država nij edobila ni jedan evro od poreza.Oni su platili svoju nezavisnost.Onda su doplatili tamo gde je trebalo.Ista stvar se dogodila sa Preševskom dolinom i sada se dogadja. Albanci će kad tad masovno otkupiti stanove,kuće,lokale i u Kosovskoj Mitrovici.Kada to urade i otkupe sve u Preševskoj dolini opet će doplatiti gde treba a mi ćemo samo izgubiti još nešto.To će se dogoditi 100% u nekom periodu desetak ili dvadesetak godina. Njima se nigde ne žuri. Oni su preko 50 godina lagano kupovali.Pogledajte sa kolikim kapitalom su ovde došli pojednini Srbi sa prostora Kosova.To su uradili i rusi na Crnogosrskom primorju i već imaju svoje škole obdaništa.Slično rade i Kinezi.To je toliko očigledno.Postavlja se logično pitanje zašto Srbin iz Kosovske Mitrovice ne bi prodao stan od 50 kvadrata i u Beogradu kupio 70.Hajde da zaboravimo istoriju,nacionalnost. Čisto finansijski.Navedite mi i jednog čoveka koji to ne bi uradio.Prosto neka Vam neko da pare i da za te pare možete da kupite veću nekretninu u Beču zar to ne bi uradili.Zar ne vidite da su šiptari sve dobili demografskom i finansijskom pobedom. Njima treba prostor.

zeka

pre 11 godina

Čekaju nas dani teških odluka. Bojim se, da ponovo nešto ne uprskamo i dođe do ratnih dejstava, strane intervencije i egzodusa srba. Kosovo nam je uzeto, čak se može reći i oteto. SAD i EU neće dozvoliti promenu granica, daće neku sitnu, nazovi autonomiju, za srbe na severu, kojom oni neće biti zadovoljni. Što se, preševske doline tiče, albanci će učiniti sve da isceniraju problem sa državom Srbijom i isti internacionalizuju. A, Srbija jadna i bedna, uslovljena datumom pregovora, neće znati šta će.

Sima

pre 11 godina

Kakvo spinovanje! Da im dobrovoljno damo jug Srbije i jos da mislimo kako smo dobro prosli?!? Kako neko vec napisa - da menjamo nase za nase?

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Nikako ne verujem da je moguca bilo kakva razmena teritorija izmedju Republike Kosova i Republike Srbije, ali bi bilo logicno i prihvatljivo da se revidira odluka Srbije koja je doneta pedesetih godina da se Lepsavic pripaja Kosovu u razmeni za Presevo, Bujanovac i Medvedju koje silom anektirala Srbija u to vreme. Nije kasno da se pravda zadovolji.

Bunjevac

pre 11 godina

I na severu Kosova i u presevskoj dolini albanci nemaju vlast. Na severu Kosmeta su srpske institucije,a na jugu centralne Srbije srpska vojska i policija. Naravno i po ustavu Srbije to je Srbija. Znaci, ne mozemo menjati nase za nase. Znaju to dobro albanci

tosa

pre 11 godina

Nije tacna analiza gospodina Simica. Cak i da Albanci dobiju deo auto-puta kod Preseva to ne znaci da bi Srbija bila marginalizovana jer 99% auto-puta bi i dalje islo kroz Srbiju a uz to, Srbija ne bi izgubila ni pedalj puta Beograd-Nis-Sofija koji ide sve do Istanbula i za Bliski Istok. A taj put ka Sofiji je u istoriji, a i danas, oduvek bio mnogo vazniji od onog koji od Nisa ide ka Skoplju, Solunu i Atini. A uz to, Srbiji bi ostao i prelaz sa Makedonijom preko Prohora Pcinjskog. Znam da su tu planine ali nije nemoguce ni tu izgraditi veliku saobracajnicu, cak i auto-put (u Svajcarskoj i Italiji su probijali auto-puteve kroz Alpe a ove nase planine oko Prohora Pcinjskog su pitomina za razliku od Alpa). I tako se Albanci u Presevu mogu zaobici. Pre bi Albanci bili marginalizovani no Srbija...

Trixter

pre 11 godina

razmena teritorija tog tipa ne dolazi u obzir prosto jer to nije razmena i jer bi se tako legalizovalo etnicko ciscenje Srba sa teritorija KiM izuzev severnih opstina. Razmena teritorija ne ,ali razmena stanovnika da, Srbi juzno od Ibra na jug Srbije, a Albanci s juga Srbije, juzno od Ibra. Srbija bi na ime ocuvanja zivotnog prostora i u ime postene podele, za sve izbegle i proterane juzno od Ibra dobila i jos jednu opstinu Kosovskog Pomoravlja, najbolje i najlogicnije Kosovsku Kamenicu. Etakva podela moze, a razmene teritorija nikako. Zauzvrat Srbija treba odmah posle toga da prizna KiM i da se zavrsi cela prica. Bas takvu nagodbu ne zele na zapadu jer onda mogu odmah da spakuju kofere i da idu kuci. Tako nesto ce biti moguce tek kada Evropa dodatno oslabi, a mi treba jednom konacno da naucimo kako se drzi zemlja i koliko i gde su nam moguce i realne granice.

zumbe

pre 11 godina

Ako je Kosovo albansko, a jeste, zašto se ne bi izvršila "prekompozicija"? Samo Preševo (do par km do autoputa, autoput prosto mora ostati u Srbiji), i sela do Bujanovca (bez samog grada Bujanovca i 60% teritorije opštine gde su srpska sela) mogu da "idu", jer tu 100% žive Albanci. Ne trebaju oni nama, a ni mi njima.

jusufipr

pre 11 godina

ja mislim da je to najbolje resenje,i da pocnemo da zivimo kao ljudi.
sta ce Kosovu jedan deo naroda koji nece ziveti u toj drzavi.kao sto Albanci nisu hteli ziveti sa Srbima to pravo imaju i Srbi po mom mislenju,mozda bi na pocetku neke Zapadne zemlje i bili protiv toga ali kada bi se Albanci i Srbi dogovorili niko ne moze to da zaustavi ali da to bude civilizovano i bez sile,jer tu smo desmo moramo ziveti jedan pored drugog.Pozdrav casnim ljudima.

Bunjevac

pre 11 godina

I na severu Kosova i u presevskoj dolini albanci nemaju vlast. Na severu Kosmeta su srpske institucije,a na jugu centralne Srbije srpska vojska i policija. Naravno i po ustavu Srbije to je Srbija. Znaci, ne mozemo menjati nase za nase. Znaju to dobro albanci

Sima

pre 11 godina

Kakvo spinovanje! Da im dobrovoljno damo jug Srbije i jos da mislimo kako smo dobro prosli?!? Kako neko vec napisa - da menjamo nase za nase?

jusufipr

pre 11 godina

ja mislim da je to najbolje resenje,i da pocnemo da zivimo kao ljudi.
sta ce Kosovu jedan deo naroda koji nece ziveti u toj drzavi.kao sto Albanci nisu hteli ziveti sa Srbima to pravo imaju i Srbi po mom mislenju,mozda bi na pocetku neke Zapadne zemlje i bili protiv toga ali kada bi se Albanci i Srbi dogovorili niko ne moze to da zaustavi ali da to bude civilizovano i bez sile,jer tu smo desmo moramo ziveti jedan pored drugog.Pozdrav casnim ljudima.

Berkut

pre 11 godina

Geostrategijiski je apsolutno tačno da bi Alnbanci sve dali za Preševsku dolinu.Sever Kosova pa na prvu loptu bi dali.To je potpuno logično.Po ko zna koji put slično pišem.I dan danas svi ćute o tome. Albanci sa Kosova su otkupili zemlju,kuće,stanove,lokale od vlasnika Srba.Kešom.Samo Srbija kao država nij edobila ni jedan evro od poreza.Oni su platili svoju nezavisnost.Onda su doplatili tamo gde je trebalo.Ista stvar se dogodila sa Preševskom dolinom i sada se dogadja. Albanci će kad tad masovno otkupiti stanove,kuće,lokale i u Kosovskoj Mitrovici.Kada to urade i otkupe sve u Preševskoj dolini opet će doplatiti gde treba a mi ćemo samo izgubiti još nešto.To će se dogoditi 100% u nekom periodu desetak ili dvadesetak godina. Njima se nigde ne žuri. Oni su preko 50 godina lagano kupovali.Pogledajte sa kolikim kapitalom su ovde došli pojednini Srbi sa prostora Kosova.To su uradili i rusi na Crnogosrskom primorju i već imaju svoje škole obdaništa.Slično rade i Kinezi.To je toliko očigledno.Postavlja se logično pitanje zašto Srbin iz Kosovske Mitrovice ne bi prodao stan od 50 kvadrata i u Beogradu kupio 70.Hajde da zaboravimo istoriju,nacionalnost. Čisto finansijski.Navedite mi i jednog čoveka koji to ne bi uradio.Prosto neka Vam neko da pare i da za te pare možete da kupite veću nekretninu u Beču zar to ne bi uradili.Zar ne vidite da su šiptari sve dobili demografskom i finansijskom pobedom. Njima treba prostor.

zumbe

pre 11 godina

Ako je Kosovo albansko, a jeste, zašto se ne bi izvršila "prekompozicija"? Samo Preševo (do par km do autoputa, autoput prosto mora ostati u Srbiji), i sela do Bujanovca (bez samog grada Bujanovca i 60% teritorije opštine gde su srpska sela) mogu da "idu", jer tu 100% žive Albanci. Ne trebaju oni nama, a ni mi njima.

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Nikako ne verujem da je moguca bilo kakva razmena teritorija izmedju Republike Kosova i Republike Srbije, ali bi bilo logicno i prihvatljivo da se revidira odluka Srbije koja je doneta pedesetih godina da se Lepsavic pripaja Kosovu u razmeni za Presevo, Bujanovac i Medvedju koje silom anektirala Srbija u to vreme. Nije kasno da se pravda zadovolji.

tosa

pre 11 godina

Nije tacna analiza gospodina Simica. Cak i da Albanci dobiju deo auto-puta kod Preseva to ne znaci da bi Srbija bila marginalizovana jer 99% auto-puta bi i dalje islo kroz Srbiju a uz to, Srbija ne bi izgubila ni pedalj puta Beograd-Nis-Sofija koji ide sve do Istanbula i za Bliski Istok. A taj put ka Sofiji je u istoriji, a i danas, oduvek bio mnogo vazniji od onog koji od Nisa ide ka Skoplju, Solunu i Atini. A uz to, Srbiji bi ostao i prelaz sa Makedonijom preko Prohora Pcinjskog. Znam da su tu planine ali nije nemoguce ni tu izgraditi veliku saobracajnicu, cak i auto-put (u Svajcarskoj i Italiji su probijali auto-puteve kroz Alpe a ove nase planine oko Prohora Pcinjskog su pitomina za razliku od Alpa). I tako se Albanci u Presevu mogu zaobici. Pre bi Albanci bili marginalizovani no Srbija...

Lala Po

pre 11 godina

Dosta više sa tretiranjem ljudi kao da su stoka. Svaki od ovih predloga, i razmena teritorije i razmena stanovništva, bi za rezultat imao neki oblik etničkog čišćenja. Zemlja pripada onima koji na njoj žive i niko ne sme da umesto njih odlučuje da treba da se prilkjuče nekoj drugoj državi ili da ih istera odatle. Ako stanovnici Preševa žele da se prilkjuče Kosovu, može. Referendum, pa ako apsolutna većina izglasa. Isti princip i za opštine na severu Kosova, Republiku Srpsku, Abhaziju, Tibet i sve ostale sporne regione.

nesa

pre 11 godina

Meni ovo lici na vracanje Srbije na vreme pre Balkanskih ratova. Prepreka u ostvarenju tog plana su Republika Srpska i Srbija nesto veca nego tad( Vojvodina, Raska oblast, sadasnji jug). Razliaka je samo umesto Osmanskog carstva je ogromna Albanija.Pitali se neko sta ce se desiti sa srbima van severa i kulturnim bogastvom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Primer su srbi u Albaniji i kulturno istorijsko nasledje srba je unisteno ili prekomponovano da je Albansko. E ako to dozvolimo nestace i trag da smo tamo i postojali. Ovo nam sledi ako se nase drustvo ne uozbilji i pocne raditi na nasoj svetlijoj buducnosti. Krajnje je vreme.

Geom

pre 11 godina

Sve je moguće, pa čak i to da priznamo državnost Kosova i pritom mu pripojimo Preševsku dolinu. Šta će nam teritorija naše otadžbine, važno je da na vlasti napokon imamo političare koji ni po koju cenu na to ne bi pristali. :)

taktika

pre 11 godina

Kosovo je teritorija koja treba da bude objekt za eventualnu deobu.Ukoliko se Albanija i Kosovo u buducnosti pripoje u jednu drzavu,treba napraviti takvu autonomiju za Srbe na Kosovu da deo sa srpskim opstinama,u tom slucaju pripadne Srbiji.Prica o menjanju teritorija izmedju juga Srbije i
i severa Kosova je pokusaj da se izbegne autonomija Srba na Kosovu i u tom smislu se pokusava i destabilizacija juga Srbije.

zeka

pre 11 godina

Čekaju nas dani teških odluka. Bojim se, da ponovo nešto ne uprskamo i dođe do ratnih dejstava, strane intervencije i egzodusa srba. Kosovo nam je uzeto, čak se može reći i oteto. SAD i EU neće dozvoliti promenu granica, daće neku sitnu, nazovi autonomiju, za srbe na severu, kojom oni neće biti zadovoljni. Što se, preševske doline tiče, albanci će učiniti sve da isceniraju problem sa državom Srbijom i isti internacionalizuju. A, Srbija jadna i bedna, uslovljena datumom pregovora, neće znati šta će.

Sale

pre 11 godina

U Prištini bi mnogi pristali da se odreknu severa Kosova ako bi dobili jug Srbije, jer bi se time u suštini zaokružila albanska teritorija, kaže Predrag Simića.

А јел би и ти пристао симићу??. Из твојих анализа се наслућује да су то у ствари пусте жеље српске стране, која нема "ону ствар" да тако нешто прва предложи, па пушта, наивно,и то преко симића, пробне балончиће да би видела реакцију друге стране. симићу, ти као велики "стручњак" не би требало да изиграваш дворску луду, јер би као велики "зналац" требало да препозаш дату ситуацију, у којој супротна страна држи ствари у својим рукама, те да нема никакве потребе за било каквом тговином те врсте. Што се тиче три јужне општине, њихову судбину детерминише однос свих досадашњих и актуелне власти, а нема сумње да ће исто бити и са будућим, јер се односе према њима као да се налазе на Марсу, вероватно из разлога што им етнички састав становништва не импонује. Таквим односом негације и ароганције, власт сама тера од себе те своје грађане, својим одрицањем од њих, па ће на тај начин, сасвим извесно, да их на послетку и отера, али заједно са све општинама. Ту лежи још један разлог због кога друга страна нема потребе да тргује, јер ће јој ова страна угурати у наручје те своје општине.

Ivan

pre 11 godina

Razmena teritorija bi bila po principu „naše za naše”. I time bismo opet samo izgubili... Albansku manjinu u Srbiji treba tretirati na način na koji je srpska manjina tretirana u enklavama na Kosovu. I u tom smislu treba pregovarati sa marionetskom vladom Kosova.
Kosovo je okupirana teritorija i dok ne pridobijemo neku od velikih sila na našu stranu stanje se neće promeniti. Moramo čekati bolja vremena, ali niako ne smsmo zaboraviti pravu istinu!

bluez

pre 11 godina

ma moze, samo nemojte da provedem citav svoj zivot slusajuci o kosovu, jer ga video nisam, a niti cu, kao ni svi vi veliki cuvari kosova.

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

moze i republika srpska,sever crne gore i herceg-novi,vukovar i deo slavonije sever kosova i enklave oko pristine i na brezovici za presevsku dolinu i ostatak kosova.jedino tako sve drugo je nemoguce...

Trixter

pre 11 godina

razmena teritorija tog tipa ne dolazi u obzir prosto jer to nije razmena i jer bi se tako legalizovalo etnicko ciscenje Srba sa teritorija KiM izuzev severnih opstina. Razmena teritorija ne ,ali razmena stanovnika da, Srbi juzno od Ibra na jug Srbije, a Albanci s juga Srbije, juzno od Ibra. Srbija bi na ime ocuvanja zivotnog prostora i u ime postene podele, za sve izbegle i proterane juzno od Ibra dobila i jos jednu opstinu Kosovskog Pomoravlja, najbolje i najlogicnije Kosovsku Kamenicu. Etakva podela moze, a razmene teritorija nikako. Zauzvrat Srbija treba odmah posle toga da prizna KiM i da se zavrsi cela prica. Bas takvu nagodbu ne zele na zapadu jer onda mogu odmah da spakuju kofere i da idu kuci. Tako nesto ce biti moguce tek kada Evropa dodatno oslabi, a mi treba jednom konacno da naucimo kako se drzi zemlja i koliko i gde su nam moguce i realne granice.

Trixter

pre 11 godina

@(Lala Po, 14. januar 2013 14:34)
Ne tretira se narod kao stoka pri razmeni stanovnistva. Prosto to je resenje da Srbi juzno od Ibra ne zive u getu. Isto moze da vazi i za Albance u centralnoj Srbiji, mada su oni u mnogo boljem polozaju, ne zive u zici svakako, a za ekonomsku situaciju siguran sam da nije cvetna. Dakle demokratska odluka obe strane, a svako pametan bi se sa razmenom stanovnistva slozio je potpuno u redu i demokratski je. Narod se tretira kao stoka samo ukoliko se tera da ziviu drzavi koju ne zeli, u ovom slucaju rec je o Srbima na KiM, a verovatno i vecem delu Albanaca u Srbiji, budimo iskreni i realni. Nikoga ne mrzim, ali ako bi velikoj vecini bilo tako bolje, pa onda zasto da ne i razmena stanovnika?

pedja

pre 11 godina

To ti je ona priča, imaš 8 krušaka ja ti silom uzmem jednu pa te onda nateram da za polovinu te otete kruške koju bi ja tebi kao vratio ti meni daš još jednu celu i onda ti sam sebe ubedjuješ kako si napravio dobar pazar i kako si dobro prošao.

bosko bg

pre 11 godina

srbija ne može da izgubi preševo zbog granicnog prelaza koji je vazan jer predstavlja vazan tranzitni put...ako bi to pripalo kosovu svi bi zaobilazili taj put i isli bi preko rumunije i bugarske. i da sever kosova i jug srbije moraju da ostanu sastavni deo srbije

Vladan

pre 11 godina

E, ovo je vec previse i nikako se ne sme desiti!!

Ono sto Srbiji sad najvise treba je da se zasucu rukavi, ojaca ekonomija i zemlja postavi na zdrave, crvste temelje. Oko Kosova, samo mudar pristup. Treba biti kooperativan sa Evropom i Amerikom maksimalno moguce, ali ne prihvatati da je Kosovo nezavisno i kao takvo ga ne priznavati.

Ako sve svoje potencijale upotrebimo za razvoj Srbije, a mnogo ih imamo, za 20-tak godina Srbija moze postati jaka i uticajna zemlja Balkana i Juzne Evrope, sa snaznim eknomskim vezama kako sa Zapadom, tako i sa zemljama BRIK-a. Ekonomska moc Srbije naspram Albanije i Kosova bice mnogo puta veca, a samim tim i njen politicki uticaj u svetu.

Obzirom da Zapadni interesi varijaju tokom vremena, cesto budu i suprotni u razlicitim vremenima, ne bi me u opste zacudilo, da jednoj ekonomski jakoj i demokratskoj Srbiji, za dvadesetak i vise godina, sam Zapad dozvoli da, ukoliko to Srbija zeli, ponovo Kosovo uzme pod svoje!!!

Naravno, to nece biti ova Srbija, koja je na korak od bankrota, zicka kredite da bi prezivela, gde caruje lopovluk i korupcija, a narod zivi u bedi i beznadju...

Gospodo, sve je do nas, pa i izbor, hocemo li kao narod i drzava nestati sa scene, ili izvuci maksimum!!!

Mrtvac

pre 11 godina

Mozemo da menjamo Kosovo za Srpsku, tu se mogucnost razmene zavrsava. Ludi jesmo ali da dajemo NASU presevsku dolinu za NASE Kosovo je ludost...

Danilo

pre 11 godina

@(Vladan, 14. januar 2013 16:49) sad bi ti dao milion pluseva!!!! Podpuno sam tvog mišljenja!!! Svaka ti čašt!!! Samo sloga Srbiju spašava. Budimo složni za bolju budućnost, za bolje sutra i nama a i deci našoj. Složni za bolju Srbiju!

t.

pre 11 godina

Ma kakva "presevska dolina" za sever? I tu "presevsku dolinu" i sever kontrolisu Srbi i Albanci mogu da zamenjuju samo ono sto kontrolisu a to su oblasti gde su Srbi vecina kako na Kosovu tako i u Albaniji. Nece biti da ce se samo teritorija Srbije cepkati i razmenjivati a i dobili su Albanci i previse nakon svega sta su pokazali i sta su zasluzili.

bez_cenzure

pre 11 godina

Razmjena je nerealna iz dva razloga. Albanci ne kontrolišu niti jug centralne Srbije niti sjever Kosova te su stoga nekomptentni da razgovaraju o razmjeni tih teritorija. Razmjena bi bila validna kada bi Albanci dali dio teritorije na Kosovu koji kontrolišu.

zumbe

pre 11 godina

Ako je Kosovo albansko, a jeste, zašto se ne bi izvršila "prekompozicija"? Samo Preševo (do par km do autoputa, autoput prosto mora ostati u Srbiji), i sela do Bujanovca (bez samog grada Bujanovca i 60% teritorije opštine gde su srpska sela) mogu da "idu", jer tu 100% žive Albanci. Ne trebaju oni nama, a ni mi njima.

Bunjevac

pre 11 godina

I na severu Kosova i u presevskoj dolini albanci nemaju vlast. Na severu Kosmeta su srpske institucije,a na jugu centralne Srbije srpska vojska i policija. Naravno i po ustavu Srbije to je Srbija. Znaci, ne mozemo menjati nase za nase. Znaju to dobro albanci

Sima

pre 11 godina

Kakvo spinovanje! Da im dobrovoljno damo jug Srbije i jos da mislimo kako smo dobro prosli?!? Kako neko vec napisa - da menjamo nase za nase?

jusufipr

pre 11 godina

ja mislim da je to najbolje resenje,i da pocnemo da zivimo kao ljudi.
sta ce Kosovu jedan deo naroda koji nece ziveti u toj drzavi.kao sto Albanci nisu hteli ziveti sa Srbima to pravo imaju i Srbi po mom mislenju,mozda bi na pocetku neke Zapadne zemlje i bili protiv toga ali kada bi se Albanci i Srbi dogovorili niko ne moze to da zaustavi ali da to bude civilizovano i bez sile,jer tu smo desmo moramo ziveti jedan pored drugog.Pozdrav casnim ljudima.

Trixter

pre 11 godina

razmena teritorija tog tipa ne dolazi u obzir prosto jer to nije razmena i jer bi se tako legalizovalo etnicko ciscenje Srba sa teritorija KiM izuzev severnih opstina. Razmena teritorija ne ,ali razmena stanovnika da, Srbi juzno od Ibra na jug Srbije, a Albanci s juga Srbije, juzno od Ibra. Srbija bi na ime ocuvanja zivotnog prostora i u ime postene podele, za sve izbegle i proterane juzno od Ibra dobila i jos jednu opstinu Kosovskog Pomoravlja, najbolje i najlogicnije Kosovsku Kamenicu. Etakva podela moze, a razmene teritorija nikako. Zauzvrat Srbija treba odmah posle toga da prizna KiM i da se zavrsi cela prica. Bas takvu nagodbu ne zele na zapadu jer onda mogu odmah da spakuju kofere i da idu kuci. Tako nesto ce biti moguce tek kada Evropa dodatno oslabi, a mi treba jednom konacno da naucimo kako se drzi zemlja i koliko i gde su nam moguce i realne granice.

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Nikako ne verujem da je moguca bilo kakva razmena teritorija izmedju Republike Kosova i Republike Srbije, ali bi bilo logicno i prihvatljivo da se revidira odluka Srbije koja je doneta pedesetih godina da se Lepsavic pripaja Kosovu u razmeni za Presevo, Bujanovac i Medvedju koje silom anektirala Srbija u to vreme. Nije kasno da se pravda zadovolji.

nesa

pre 11 godina

Meni ovo lici na vracanje Srbije na vreme pre Balkanskih ratova. Prepreka u ostvarenju tog plana su Republika Srpska i Srbija nesto veca nego tad( Vojvodina, Raska oblast, sadasnji jug). Razliaka je samo umesto Osmanskog carstva je ogromna Albanija.Pitali se neko sta ce se desiti sa srbima van severa i kulturnim bogastvom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Primer su srbi u Albaniji i kulturno istorijsko nasledje srba je unisteno ili prekomponovano da je Albansko. E ako to dozvolimo nestace i trag da smo tamo i postojali. Ovo nam sledi ako se nase drustvo ne uozbilji i pocne raditi na nasoj svetlijoj buducnosti. Krajnje je vreme.

Huan Pablo Don Fernando

pre 11 godina

moze i republika srpska,sever crne gore i herceg-novi,vukovar i deo slavonije sever kosova i enklave oko pristine i na brezovici za presevsku dolinu i ostatak kosova.jedino tako sve drugo je nemoguce...

bosko bg

pre 11 godina

srbija ne može da izgubi preševo zbog granicnog prelaza koji je vazan jer predstavlja vazan tranzitni put...ako bi to pripalo kosovu svi bi zaobilazili taj put i isli bi preko rumunije i bugarske. i da sever kosova i jug srbije moraju da ostanu sastavni deo srbije

Ivan

pre 11 godina

Razmena teritorija bi bila po principu „naše za naše”. I time bismo opet samo izgubili... Albansku manjinu u Srbiji treba tretirati na način na koji je srpska manjina tretirana u enklavama na Kosovu. I u tom smislu treba pregovarati sa marionetskom vladom Kosova.
Kosovo je okupirana teritorija i dok ne pridobijemo neku od velikih sila na našu stranu stanje se neće promeniti. Moramo čekati bolja vremena, ali niako ne smsmo zaboraviti pravu istinu!

taktika

pre 11 godina

Kosovo je teritorija koja treba da bude objekt za eventualnu deobu.Ukoliko se Albanija i Kosovo u buducnosti pripoje u jednu drzavu,treba napraviti takvu autonomiju za Srbe na Kosovu da deo sa srpskim opstinama,u tom slucaju pripadne Srbiji.Prica o menjanju teritorija izmedju juga Srbije i
i severa Kosova je pokusaj da se izbegne autonomija Srba na Kosovu i u tom smislu se pokusava i destabilizacija juga Srbije.

zeka

pre 11 godina

Čekaju nas dani teških odluka. Bojim se, da ponovo nešto ne uprskamo i dođe do ratnih dejstava, strane intervencije i egzodusa srba. Kosovo nam je uzeto, čak se može reći i oteto. SAD i EU neće dozvoliti promenu granica, daće neku sitnu, nazovi autonomiju, za srbe na severu, kojom oni neće biti zadovoljni. Što se, preševske doline tiče, albanci će učiniti sve da isceniraju problem sa državom Srbijom i isti internacionalizuju. A, Srbija jadna i bedna, uslovljena datumom pregovora, neće znati šta će.

pedja

pre 11 godina

To ti je ona priča, imaš 8 krušaka ja ti silom uzmem jednu pa te onda nateram da za polovinu te otete kruške koju bi ja tebi kao vratio ti meni daš još jednu celu i onda ti sam sebe ubedjuješ kako si napravio dobar pazar i kako si dobro prošao.

t.

pre 11 godina

Ma kakva "presevska dolina" za sever? I tu "presevsku dolinu" i sever kontrolisu Srbi i Albanci mogu da zamenjuju samo ono sto kontrolisu a to su oblasti gde su Srbi vecina kako na Kosovu tako i u Albaniji. Nece biti da ce se samo teritorija Srbije cepkati i razmenjivati a i dobili su Albanci i previse nakon svega sta su pokazali i sta su zasluzili.

Mrtvac

pre 11 godina

Mozemo da menjamo Kosovo za Srpsku, tu se mogucnost razmene zavrsava. Ludi jesmo ali da dajemo NASU presevsku dolinu za NASE Kosovo je ludost...

tosa

pre 11 godina

Nije tacna analiza gospodina Simica. Cak i da Albanci dobiju deo auto-puta kod Preseva to ne znaci da bi Srbija bila marginalizovana jer 99% auto-puta bi i dalje islo kroz Srbiju a uz to, Srbija ne bi izgubila ni pedalj puta Beograd-Nis-Sofija koji ide sve do Istanbula i za Bliski Istok. A taj put ka Sofiji je u istoriji, a i danas, oduvek bio mnogo vazniji od onog koji od Nisa ide ka Skoplju, Solunu i Atini. A uz to, Srbiji bi ostao i prelaz sa Makedonijom preko Prohora Pcinjskog. Znam da su tu planine ali nije nemoguce ni tu izgraditi veliku saobracajnicu, cak i auto-put (u Svajcarskoj i Italiji su probijali auto-puteve kroz Alpe a ove nase planine oko Prohora Pcinjskog su pitomina za razliku od Alpa). I tako se Albanci u Presevu mogu zaobici. Pre bi Albanci bili marginalizovani no Srbija...

Lala Po

pre 11 godina

Dosta više sa tretiranjem ljudi kao da su stoka. Svaki od ovih predloga, i razmena teritorije i razmena stanovništva, bi za rezultat imao neki oblik etničkog čišćenja. Zemlja pripada onima koji na njoj žive i niko ne sme da umesto njih odlučuje da treba da se prilkjuče nekoj drugoj državi ili da ih istera odatle. Ako stanovnici Preševa žele da se prilkjuče Kosovu, može. Referendum, pa ako apsolutna većina izglasa. Isti princip i za opštine na severu Kosova, Republiku Srpsku, Abhaziju, Tibet i sve ostale sporne regione.

Vladan

pre 11 godina

E, ovo je vec previse i nikako se ne sme desiti!!

Ono sto Srbiji sad najvise treba je da se zasucu rukavi, ojaca ekonomija i zemlja postavi na zdrave, crvste temelje. Oko Kosova, samo mudar pristup. Treba biti kooperativan sa Evropom i Amerikom maksimalno moguce, ali ne prihvatati da je Kosovo nezavisno i kao takvo ga ne priznavati.

Ako sve svoje potencijale upotrebimo za razvoj Srbije, a mnogo ih imamo, za 20-tak godina Srbija moze postati jaka i uticajna zemlja Balkana i Juzne Evrope, sa snaznim eknomskim vezama kako sa Zapadom, tako i sa zemljama BRIK-a. Ekonomska moc Srbije naspram Albanije i Kosova bice mnogo puta veca, a samim tim i njen politicki uticaj u svetu.

Obzirom da Zapadni interesi varijaju tokom vremena, cesto budu i suprotni u razlicitim vremenima, ne bi me u opste zacudilo, da jednoj ekonomski jakoj i demokratskoj Srbiji, za dvadesetak i vise godina, sam Zapad dozvoli da, ukoliko to Srbija zeli, ponovo Kosovo uzme pod svoje!!!

Naravno, to nece biti ova Srbija, koja je na korak od bankrota, zicka kredite da bi prezivela, gde caruje lopovluk i korupcija, a narod zivi u bedi i beznadju...

Gospodo, sve je do nas, pa i izbor, hocemo li kao narod i drzava nestati sa scene, ili izvuci maksimum!!!

Geom

pre 11 godina

Sve je moguće, pa čak i to da priznamo državnost Kosova i pritom mu pripojimo Preševsku dolinu. Šta će nam teritorija naše otadžbine, važno je da na vlasti napokon imamo političare koji ni po koju cenu na to ne bi pristali. :)

Berkut

pre 11 godina

Geostrategijiski je apsolutno tačno da bi Alnbanci sve dali za Preševsku dolinu.Sever Kosova pa na prvu loptu bi dali.To je potpuno logično.Po ko zna koji put slično pišem.I dan danas svi ćute o tome. Albanci sa Kosova su otkupili zemlju,kuće,stanove,lokale od vlasnika Srba.Kešom.Samo Srbija kao država nij edobila ni jedan evro od poreza.Oni su platili svoju nezavisnost.Onda su doplatili tamo gde je trebalo.Ista stvar se dogodila sa Preševskom dolinom i sada se dogadja. Albanci će kad tad masovno otkupiti stanove,kuće,lokale i u Kosovskoj Mitrovici.Kada to urade i otkupe sve u Preševskoj dolini opet će doplatiti gde treba a mi ćemo samo izgubiti još nešto.To će se dogoditi 100% u nekom periodu desetak ili dvadesetak godina. Njima se nigde ne žuri. Oni su preko 50 godina lagano kupovali.Pogledajte sa kolikim kapitalom su ovde došli pojednini Srbi sa prostora Kosova.To su uradili i rusi na Crnogosrskom primorju i već imaju svoje škole obdaništa.Slično rade i Kinezi.To je toliko očigledno.Postavlja se logično pitanje zašto Srbin iz Kosovske Mitrovice ne bi prodao stan od 50 kvadrata i u Beogradu kupio 70.Hajde da zaboravimo istoriju,nacionalnost. Čisto finansijski.Navedite mi i jednog čoveka koji to ne bi uradio.Prosto neka Vam neko da pare i da za te pare možete da kupite veću nekretninu u Beču zar to ne bi uradili.Zar ne vidite da su šiptari sve dobili demografskom i finansijskom pobedom. Njima treba prostor.

Sale

pre 11 godina

U Prištini bi mnogi pristali da se odreknu severa Kosova ako bi dobili jug Srbije, jer bi se time u suštini zaokružila albanska teritorija, kaže Predrag Simića.

А јел би и ти пристао симићу??. Из твојих анализа се наслућује да су то у ствари пусте жеље српске стране, која нема "ону ствар" да тако нешто прва предложи, па пушта, наивно,и то преко симића, пробне балончиће да би видела реакцију друге стране. симићу, ти као велики "стручњак" не би требало да изиграваш дворску луду, јер би као велики "зналац" требало да препозаш дату ситуацију, у којој супротна страна држи ствари у својим рукама, те да нема никакве потребе за било каквом тговином те врсте. Што се тиче три јужне општине, њихову судбину детерминише однос свих досадашњих и актуелне власти, а нема сумње да ће исто бити и са будућим, јер се односе према њима као да се налазе на Марсу, вероватно из разлога што им етнички састав становништва не импонује. Таквим односом негације и ароганције, власт сама тера од себе те своје грађане, својим одрицањем од њих, па ће на тај начин, сасвим извесно, да их на послетку и отера, али заједно са све општинама. Ту лежи још један разлог због кога друга страна нема потребе да тргује, јер ће јој ова страна угурати у наручје те своје општине.

Danilo

pre 11 godina

@(Vladan, 14. januar 2013 16:49) sad bi ti dao milion pluseva!!!! Podpuno sam tvog mišljenja!!! Svaka ti čašt!!! Samo sloga Srbiju spašava. Budimo složni za bolju budućnost, za bolje sutra i nama a i deci našoj. Složni za bolju Srbiju!

Trixter

pre 11 godina

@(Lala Po, 14. januar 2013 14:34)
Ne tretira se narod kao stoka pri razmeni stanovnistva. Prosto to je resenje da Srbi juzno od Ibra ne zive u getu. Isto moze da vazi i za Albance u centralnoj Srbiji, mada su oni u mnogo boljem polozaju, ne zive u zici svakako, a za ekonomsku situaciju siguran sam da nije cvetna. Dakle demokratska odluka obe strane, a svako pametan bi se sa razmenom stanovnistva slozio je potpuno u redu i demokratski je. Narod se tretira kao stoka samo ukoliko se tera da ziviu drzavi koju ne zeli, u ovom slucaju rec je o Srbima na KiM, a verovatno i vecem delu Albanaca u Srbiji, budimo iskreni i realni. Nikoga ne mrzim, ali ako bi velikoj vecini bilo tako bolje, pa onda zasto da ne i razmena stanovnika?

bluez

pre 11 godina

ma moze, samo nemojte da provedem citav svoj zivot slusajuci o kosovu, jer ga video nisam, a niti cu, kao ni svi vi veliki cuvari kosova.

bez_cenzure

pre 11 godina

Razmjena je nerealna iz dva razloga. Albanci ne kontrolišu niti jug centralne Srbije niti sjever Kosova te su stoga nekomptentni da razgovaraju o razmjeni tih teritorija. Razmjena bi bila validna kada bi Albanci dali dio teritorije na Kosovu koji kontrolišu.