Aktuelno

Subota, 12.01.2013.

13:51

Otkrivena najveća struktura u svemiru

Izvor: dailymail.co.uk

Otkrivena najveæa struktura u svemiru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

AS

pre 11 godina

@ja Cekajte, ovde je nesto nelogicno skroz.
Ako je svemir, prema pretpostavkama star oko 12.5 milijardi godina uz svo znanje koje imamo iz geometrije(zapremina sfernih oblika-lopte) ova struktura bi trebalo da zauzima jedan ogroman deo postojeceg svemira?!
Pa se, u vezi sa tim, postavlja logicno pitanje kako to da NASA, Habl, Teleskop u Portoriku, kao i svi ostali astronomi i teleskopi do sada nisu otkrili TOLIKO MATERIJALNO PROSTRANSTVO?!?
(ja, 12. januar 2013 20:56)

Naučnici smatraju, da se nakon velikog praska sam prostor širio brže od v svetlosti... eto nista ne može da se kreće brže od svetlosti kroz prostor do samog prostora :D Tako da nema veze to koliko je univerzum star sa veličinom samog. Napominjem to je samo hipoteza. Istina je negde tamo ;)

vasilije knezevic

pre 11 godina

Citajuci komentare ponovo i ponovo zakljucuje se da su mnogi zainteresovani o tome
da li zivot postoji negdje drugo u svemiru i u kojoj formi.Odgovor je ,naravno,pozitivan.
Zivot i razvijanje istog su dvije potpuno nezavisne teme,predmeti za razmisljanje.Zivot
postoji svuda,na Marsu,Veneri i drugim planetama koje su u nasem suncevom sistemu
ili izvan njega.Taj zivot je u onoj formi koja mu je dozvoljena stanjem enviromenta i
prilagodjava se promjenama istog.Razvijanje zivota pocinje radikalnim promjenama
enviromenta a DNA formula se onda "ukljucuje,"spontano kao vodic za odredjenu
zivotnu stukturu. Nema tu evolucije nego je jednostavno razvijanje svake vrste ponaosob,
neke ranije a neke kasnije zavisno od toga koji im uslovi odgovaraju.Moguce je da neke
vrste poprimaju razlicite forme zbog adaptacije,ali to ni u kom slucaju nije evolucija.Konj
je kao najocigledniji primjer adaptacije "porastao" ali je u stvarnosti ostao konj.Razgradjivanje
zivota je, ponovo,DNA formulisano i vezano je za mogucnost trajanje zivotne strukture. Svi
elementi koji su prisutni u strukturi jednostavno se oslobadjaju ,samo ostaje "neunistiva"
materija,moguce kombinovana sa DNA.Da li se ta neunistiva materija ponovo vraca u zivot
i kada samo Shirly Mc Lane moze znati.Postoji vjerovatna mogucnost obzirom da je ideja
okupirala neciji mozak ali je vrijeme neodredjeno i beskonacno. Pokusaji da se zivot i
razvijanje istog sinteticki ostvari je iluzija.
vasilije knezevic 14 jan. 2013

andreas kisser

pre 11 godina

Ako je zaista toliko daleko kako je moguce videti.??? Ovo su gluposti i nista vise.
(David, 12. januar 2013 18:10)

obozavam da citam izjave osoba koje nauci suprotsatvljaju svoju 'zdravu' logiku! ova izjava je na primer na nivou nekoga iz 15. veka koji na nagovastaj da je zemlja okrugla, a ne ravna ploca kaze "ako je zaista okrugla kako onda oni odozdo ne ispadnu u svemir???? ovo su gluposti i nista vise."

Nemanja

pre 11 godina

Pre neki dan sam gledao neki dokumentarac u kojem neko pleme u dzungli papua neuguinea koje pravi kuce na drvetu i tako se brane od divljih zivotinja do pre 20 godina mislilo da su sami na citavoj planeti i da je planeta to sto vide kad se popnu na vrh drveta,tj suma...daleko nisu nikad imali potrebu da idu jer su tu imali sve...

Pametnjaković

pre 11 godina

Sve oko mene nije čvrsto, već je iluzija čvrstine. Naime, sve je sačinjeno od čestica koje vibriraju velikom brzinom tako da se pri kontaktu odbiju. To im daje utisak čvrstine. Niko od vas nije stvaran svi ste vi u mojoj glavi, deo onoga što sanjam.

cartman

pre 11 godina

Iako bih voleo da nije tako, od svega toga je verovatno najtačnije da je neko nekim, bilo kakvim, istraživanjem trebalo da opravda budžet za 2013... i tako je nastala najveća struktura u svemiru.

Iznogud

pre 11 godina

Zamislite 10 buva (velicinom i nivoom razvoja) koje zive u svom svemiru jednog podruma neke stare kuce u Beogradu...i kako s punim pravom smatraju sebe gospodarima svemira...i zamislite kako jedna od njih pokusava da objasni ostalima sta se desava u Avganistanu...

Zli Prodavac

pre 11 godina

Evo jos jedne "ozbiljne naucne konstatacije". Ove teme su dobre samo za filmove... Koliko god da se mi trudimo da razumemo svemir, necemo nikada. Nikada necemo napustiti nasu planetu, niti cemo dobiti posetioce sa neke druge planete. Jednostavno svemir je ogroman, beskonacno prostranstvo. Mi to ne mozemo razumeti, beskonacnost je za nas nepojmljiva. U nasim zivotima ama bas sve ima pocetak i kraj, a za beskonacnost ni jedan naucnik ne moze da odgovor. Ja ipak verujem u religiju, pravoslavlje. Mozda zato sto jedino tu postoji objasnjenje od A do Š za nase postojanje. I smatram da ako negde, u nekom kutku svemira postoji bilo kakav oblik zivota, mi nikad necemo saznati za to, niti oni za nas. Gospod je sve savrseno stvorio.
(Pedja, 12. januar 2013 22:38)
Svako ima pravo da veruje u šta hoće. Npr. pre samo 100 godina su ljudi verovali da nikad neće stići na Mesec. Ali to nema veze sa religijom, već sposobnošću svakog pojedinca da shvati, istražuje, razmišlja i sve to otvorenog uma i srca. U prošlosti, mnogi najveći naučnici su bili i veliki vernici. Čarls Darvin je verovao u Boga, ali mu to nije smetalo da postavi i objasni teoriju evolucije. Stvar je samo u prihvatanju činjenica. A, nekome je, opet, lakše da veruje u "više sile". Stvar je u ljudima, a ne u Bogu. Ako nam je već dao tu mogućnost da razmišljamo i istražujemo, verujem da to od nas i očekuje, zar ne? A ne da slepo slušamo one koji, navodno, govore u Njegovo ime. Sa takvima bi još uvek spaljivali veštice...

palop

pre 11 godina

Mnogo mi je krivo sto nikada necu saznati (najverovatnije) cega sve ima u svemiru. Zivota negde mora biti, pitanje je samo koliko planeta i mnogo me zanima kako to sve izgleda!

Born again

pre 11 godina

Koliko ovde "gađanja" činjenicama,argumentima...Sve ovde neki veliki naučnici.Naravno da svemir NIJE beskonačan(jer se inače ne bih mogao ni izmeriti.Beskonačno je samo vreme u kojem se on sam od sebe stvara i uništava.Svemir to vam je proces...i toliko pojmljiv da ga i mi možemo razumeti.Umiranje i vaskrsenje iz sopstvene ENERGIJE,a koja prelazi iz jednog stanja u drugo.
P.S.nadam se,da sam barem nekom pojasnio neke stvari.

Nemanja

pre 11 godina

Da hoce neka inteligencija iz daleka da nas prodrma da se ne koljemo vise medjusobno bilo bi super! Mada i ti ratovi su prirodan tok ljudske specije jer da nije bilo ratova sad bi nas bilo na planeti 8-10 puta vise i jeli bi jedni druge jer ne bi imali sta drugo! Ne postoji specija na zemlji koja se medjusobn o ne ubija...a verovatno ni u svemiru,sve je to prirodan tok...pocevsi od galaksije koja jedna drugu "guta" pa preko mrava koji su uvek u ratu pa dalje do bakterija koje se redovno ukrstaju,ubijaju istrebljuju...a i te bakterije sigurno imaju neke svoje bakterije i te neke svoje... Hocu da kazem koliko je velik kosmos nista manji nije ni mikrokosmos ali jedno je svugde isto,jaci opstaje,slabiji izumire...

Stefan

pre 11 godina

Vau, interesantno i sta sad?
Koga bre briga, tamo necemo nikada zaci pa ni za jos 2013 godina. A i da zadjemo tesko da ce i moji unuci tad biti zivi, a ne ja.

iskustvo pre svega....

pre 11 godina

....i zamislite chudo...ceo taj Univerzum je u Choveku, ovom Choveku koji se krece Zemljom...taj isti Chovek ima mogucnost da u sebi vidi taj nepregledni Univerzum i da u istom momentu ima i dalje svesnost o sopstvenom identitteu....FANTATSTICNO.....

- Kako je gore, tako je dole - rekose alhemichari i 100% su u pravu....

Хрват

pre 11 godina

@ (Pedja, 12. januar 2013 22:38) - Ima nesto u tvom postu sto me jako intrigira. Nije da se slazem (u potpunosti) s tobom ali nesto ima skrivenog u tvojim rijecima...da li si svjestan toga?

DarkoZ

pre 11 godina

A onda verujte da vanzemaljci ne postoje pored ovolikih galaksija... Ne, nego je ljudski mozak toliko nesposoban da pojedini jos uvek misle da smo centar univerzuma i sami u njemu i da nema nigde drugde zivota! Haha! 'Ajmo primer sada, sta je zemlja? Zamislite travnati fudbalski stadion posle kise, zamislite sada jednu stabljiku trave, zamislite kapljicu vode na toj travici, zamislite da je ta kapljica galaksija, zamislite sada jedan atom vode u toj kapljici da je nasa planeta! Jeste li? Ok, kolika je verovatnoca da na tom travnjaku ima jos takvih atoma? A zamislite tek da je taj ceo stadion atom neke kapljice vode drugog objekta? Eto to je kljuc razumevanja velicine i ozbiljnosti zasta 5% vas nije sposobno da zamisli!

Barak Obama

pre 11 godina

uz rizik da ispadnem pglu, ali kako može udaljenost da se meri u svetlosnim godinama? Zar nije to mera za brzinu, a ne razdaljinu? "Čitavi klasteri galaksija mogu biti široki šest do 10 miliona svetlosnih godina." Zar nije to kao da ti neko kaže "Udaljen sam od tebe 300km/h"?

Izjava doktora mi je na. pr razumljiva:“Putujući brzinom svetlosti, trebalo bi nam četiri milijarde godina da je pređemo”, kaže dr Klovs.

Sin Bludimir

pre 11 godina

Zanimalo me koliko je ovo u kilometrima. :)

3.78 x 10^25 ili 3.78 x 10,000,000,000,000,000,000,000,000 ili 3.78 x deset milijardi triliona ili 3.78 x 100 steptiliona (po americhkom sistemu)

Pedja

pre 11 godina

Evo jos jedne "ozbiljne naucne konstatacije". Ove teme su dobre samo za filmove... Koliko god da se mi trudimo da razumemo svemir, necemo nikada. Nikada necemo napustiti nasu planetu, niti cemo dobiti posetioce sa neke druge planete. Jednostavno svemir je ogroman, beskonacno prostranstvo. Mi to ne mozemo razumeti, beskonacnost je za nas nepojmljiva. U nasim zivotima ama bas sve ima pocetak i kraj, a za beskonacnost ni jedan naucnik ne moze da odgovor. Ja ipak verujem u religiju, pravoslavlje. Mozda zato sto jedino tu postoji objasnjenje od A do Š za nase postojanje. I smatram da ako negde, u nekom kutku svemira postoji bilo kakav oblik zivota, mi nikad necemo saznati za to, niti oni za nas. Gospod je sve savrseno stvorio.

Zurkolomac

pre 11 godina

Znaci to bi bila distanca od ca. 3,8 x 10 na 22 poteciju, kilometara. Impozantna brojka, za danasnju zemaljsku tehnologiju tesko shvatljiva, osim u domenu teroretisanja...

ivander

pre 11 godina

@(ja, 12. januar 2013 20:56)
Bez obzira koliko je taj "objekat" velik. To bi ti bilo kao da pokusavas sa dvogledom nadjes muvu sa druge strane obale reke i to po mraku.
Jednostavno je predaleko, a kapiram i da su slucajno naleteli na taj objekat u ko zna kojim istrazivanjima i posmatranjima. A i pored toga, u dubokom svemiru vidimo samo ono sto je iznad i ispod mlecnog puta koji nam lepo zaklanja vidike.

topol-m

pre 11 godina

Kako su procjene starosti svemira od 13 do 15 milijardi godina.
Da li to znači da je ova struktura rasla otprilike brzinom od 1/4 do 1/3 brzene rasta čitavog svemira?

LL Cool J

pre 11 godina

Kontrolisano obrazovanje i religija stvarno rade dobar posao u nametanju misljenja da smo sami u tom nama nepojmivom prostranstvu kada posle ovakvih nezamislivih brojki i dalje ce ljudi, bez ikakvog razmisljanja, ponavljati da smo mi jedina inteligentna bica u celom univerzumu.
Da li je moguce da posle onog trenutka kada im je uciteljica rekla da smo jedini u univerzumu vise nikad u zivotu se ne zapitaju da li to u stvari i tako. I ne samo za to , nego i za mnoge druge stvari....

ja

pre 11 godina

Cekajte, ovde je nesto nelogicno skroz.
Ako je svemir, prema pretpostavkama star oko 12.5 milijardi godina uz svo znanje koje imamo iz geometrije(zapremina sfernih oblika-lopte) ova struktura bi trebalo da zauzima jedan ogroman deo postojeceg svemira?!
Pa se, u vezi sa tim, postavlja logicno pitanje kako to da NASA, Habl, Teleskop u Portoriku, kao i svi ostali astronomi i teleskopi do sada nisu otkrili TOLIKO MATERIJALNO PROSTRANSTVO?!?

Stanimir Branimir

pre 11 godina

@BgHQ
Da znamo sve, ne bi bilo potrebe da dalje istražujemo, zar ne? Nije da baš znamo malo, ali verovatno ima mnogo više toga što ne znamo. Valjda i težimo većem saznanju umesto da kukamo kako ništa ne znamo.

vasilje knezevic

pre 11 godina

Ne slazem se sa izrazom "rano doba svemira".Ne postoji neko doba svemira koje
se moze okarakterisati kao "mlado"ili "staro"jer onda bi se rukovodili "religioznim"
sistemom pocetaka.Postoje promjene koje za nas minijaturni sistem zapazanja,do
sada,ne mogu znaciti nesto sto se moze uzeti ozbiljno.Nije mi jasno kako su granice
pronadjene strukture odredjene.Sta je to sto tu "ogromnu' strukturu cini entitetom?
Beskonacnost svemira je stvarna cinjenica i nije nikakva zagonetka da se bezbroj
slicnih stuktura nalazi u njemu.Koliko je nas "prodor"u nepoznato neznacajan nije
moguce odgonetnuti.Interesanno je da sve sto vise upoznajemo nasu okolinu sve
vise nam se otvaraju nepoznati vidici koji nas cine nemocnim.Onda se sve teorije
mijenjaju i adaptiraju najnovije stanje spoznaje.Smijesno djeluju postavke
nekih naucnika "velkana"koji svemir,na izvjestan nacin,zele da ukrote i uspostave
sopstvena zapazanja kao terminalna.Nekada,ne u tako davnoj proslosti,naucnici su
imali potpuno razlicit konsept od savremenog ali je taj isti evolvirao u nesto potpuno
drugacije i vjerovatno da ce evolucija biti nastavljena .Interesantno je i to da je
nadgradnja ljudske misli roporcionalna sa novim otkricima.Mozak je postao "elastican"
i prilagodjava se savremenosti.Neki koji su "brzi"otvaraju nam kapije nepoznatog,naravno
uz pomoc instrumenata koje je covjek izmislio ne shvatajuci, u momentu,njihovu
mogucnost. I kao da kraj ne postoji jer je beskonacan

Dejan

pre 11 godina

Da! Svemir je tako ogroman i mnogostruk da sadrzi milione razlicitih svetova. Oni u ovom trenutku nastaju, postoje, nestaju, menjaju se,...

Medjutim ti svetovi su tako udaljeni da ne mogu cak ni da se medjusobno posmatraju a kamo li da dopru jedni do drugih.

Putuj svemire...

pre 11 godina

Za to vreme, na maloj čestici prašine, negde u zaleđu trećerazredne galaktičke grupacije, mali hominidi se sukobljavaju međusobno oko toga ko će posedovati veći deo te čestice.

Putuj svemire...

pre 11 godina

Za to vreme, na maloj čestici prašine, negde u zaleđu trećerazredne galaktičke grupacije, mali hominidi se sukobljavaju međusobno oko toga ko će posedovati veći deo te čestice.

ja

pre 11 godina

Cekajte, ovde je nesto nelogicno skroz.
Ako je svemir, prema pretpostavkama star oko 12.5 milijardi godina uz svo znanje koje imamo iz geometrije(zapremina sfernih oblika-lopte) ova struktura bi trebalo da zauzima jedan ogroman deo postojeceg svemira?!
Pa se, u vezi sa tim, postavlja logicno pitanje kako to da NASA, Habl, Teleskop u Portoriku, kao i svi ostali astronomi i teleskopi do sada nisu otkrili TOLIKO MATERIJALNO PROSTRANSTVO?!?

LL Cool J

pre 11 godina

Kontrolisano obrazovanje i religija stvarno rade dobar posao u nametanju misljenja da smo sami u tom nama nepojmivom prostranstvu kada posle ovakvih nezamislivih brojki i dalje ce ljudi, bez ikakvog razmisljanja, ponavljati da smo mi jedina inteligentna bica u celom univerzumu.
Da li je moguce da posle onog trenutka kada im je uciteljica rekla da smo jedini u univerzumu vise nikad u zivotu se ne zapitaju da li to u stvari i tako. I ne samo za to , nego i za mnoge druge stvari....

Stanimir Branimir

pre 11 godina

@BgHQ
Da znamo sve, ne bi bilo potrebe da dalje istražujemo, zar ne? Nije da baš znamo malo, ali verovatno ima mnogo više toga što ne znamo. Valjda i težimo većem saznanju umesto da kukamo kako ništa ne znamo.

Dejan

pre 11 godina

Da! Svemir je tako ogroman i mnogostruk da sadrzi milione razlicitih svetova. Oni u ovom trenutku nastaju, postoje, nestaju, menjaju se,...

Medjutim ti svetovi su tako udaljeni da ne mogu cak ni da se medjusobno posmatraju a kamo li da dopru jedni do drugih.

topol-m

pre 11 godina

Kako su procjene starosti svemira od 13 do 15 milijardi godina.
Da li to znači da je ova struktura rasla otprilike brzinom od 1/4 do 1/3 brzene rasta čitavog svemira?

vasilje knezevic

pre 11 godina

Ne slazem se sa izrazom "rano doba svemira".Ne postoji neko doba svemira koje
se moze okarakterisati kao "mlado"ili "staro"jer onda bi se rukovodili "religioznim"
sistemom pocetaka.Postoje promjene koje za nas minijaturni sistem zapazanja,do
sada,ne mogu znaciti nesto sto se moze uzeti ozbiljno.Nije mi jasno kako su granice
pronadjene strukture odredjene.Sta je to sto tu "ogromnu' strukturu cini entitetom?
Beskonacnost svemira je stvarna cinjenica i nije nikakva zagonetka da se bezbroj
slicnih stuktura nalazi u njemu.Koliko je nas "prodor"u nepoznato neznacajan nije
moguce odgonetnuti.Interesanno je da sve sto vise upoznajemo nasu okolinu sve
vise nam se otvaraju nepoznati vidici koji nas cine nemocnim.Onda se sve teorije
mijenjaju i adaptiraju najnovije stanje spoznaje.Smijesno djeluju postavke
nekih naucnika "velkana"koji svemir,na izvjestan nacin,zele da ukrote i uspostave
sopstvena zapazanja kao terminalna.Nekada,ne u tako davnoj proslosti,naucnici su
imali potpuno razlicit konsept od savremenog ali je taj isti evolvirao u nesto potpuno
drugacije i vjerovatno da ce evolucija biti nastavljena .Interesantno je i to da je
nadgradnja ljudske misli roporcionalna sa novim otkricima.Mozak je postao "elastican"
i prilagodjava se savremenosti.Neki koji su "brzi"otvaraju nam kapije nepoznatog,naravno
uz pomoc instrumenata koje je covjek izmislio ne shvatajuci, u momentu,njihovu
mogucnost. I kao da kraj ne postoji jer je beskonacan

ivander

pre 11 godina

@(ja, 12. januar 2013 20:56)
Bez obzira koliko je taj "objekat" velik. To bi ti bilo kao da pokusavas sa dvogledom nadjes muvu sa druge strane obale reke i to po mraku.
Jednostavno je predaleko, a kapiram i da su slucajno naleteli na taj objekat u ko zna kojim istrazivanjima i posmatranjima. A i pored toga, u dubokom svemiru vidimo samo ono sto je iznad i ispod mlecnog puta koji nam lepo zaklanja vidike.

Sin Bludimir

pre 11 godina

Zanimalo me koliko je ovo u kilometrima. :)

3.78 x 10^25 ili 3.78 x 10,000,000,000,000,000,000,000,000 ili 3.78 x deset milijardi triliona ili 3.78 x 100 steptiliona (po americhkom sistemu)

Pedja

pre 11 godina

Evo jos jedne "ozbiljne naucne konstatacije". Ove teme su dobre samo za filmove... Koliko god da se mi trudimo da razumemo svemir, necemo nikada. Nikada necemo napustiti nasu planetu, niti cemo dobiti posetioce sa neke druge planete. Jednostavno svemir je ogroman, beskonacno prostranstvo. Mi to ne mozemo razumeti, beskonacnost je za nas nepojmljiva. U nasim zivotima ama bas sve ima pocetak i kraj, a za beskonacnost ni jedan naucnik ne moze da odgovor. Ja ipak verujem u religiju, pravoslavlje. Mozda zato sto jedino tu postoji objasnjenje od A do Š za nase postojanje. I smatram da ako negde, u nekom kutku svemira postoji bilo kakav oblik zivota, mi nikad necemo saznati za to, niti oni za nas. Gospod je sve savrseno stvorio.

Zli Prodavac

pre 11 godina

Evo jos jedne "ozbiljne naucne konstatacije". Ove teme su dobre samo za filmove... Koliko god da se mi trudimo da razumemo svemir, necemo nikada. Nikada necemo napustiti nasu planetu, niti cemo dobiti posetioce sa neke druge planete. Jednostavno svemir je ogroman, beskonacno prostranstvo. Mi to ne mozemo razumeti, beskonacnost je za nas nepojmljiva. U nasim zivotima ama bas sve ima pocetak i kraj, a za beskonacnost ni jedan naucnik ne moze da odgovor. Ja ipak verujem u religiju, pravoslavlje. Mozda zato sto jedino tu postoji objasnjenje od A do Š za nase postojanje. I smatram da ako negde, u nekom kutku svemira postoji bilo kakav oblik zivota, mi nikad necemo saznati za to, niti oni za nas. Gospod je sve savrseno stvorio.
(Pedja, 12. januar 2013 22:38)
Svako ima pravo da veruje u šta hoće. Npr. pre samo 100 godina su ljudi verovali da nikad neće stići na Mesec. Ali to nema veze sa religijom, već sposobnošću svakog pojedinca da shvati, istražuje, razmišlja i sve to otvorenog uma i srca. U prošlosti, mnogi najveći naučnici su bili i veliki vernici. Čarls Darvin je verovao u Boga, ali mu to nije smetalo da postavi i objasni teoriju evolucije. Stvar je samo u prihvatanju činjenica. A, nekome je, opet, lakše da veruje u "više sile". Stvar je u ljudima, a ne u Bogu. Ako nam je već dao tu mogućnost da razmišljamo i istražujemo, verujem da to od nas i očekuje, zar ne? A ne da slepo slušamo one koji, navodno, govore u Njegovo ime. Sa takvima bi još uvek spaljivali veštice...

Zurkolomac

pre 11 godina

Znaci to bi bila distanca od ca. 3,8 x 10 na 22 poteciju, kilometara. Impozantna brojka, za danasnju zemaljsku tehnologiju tesko shvatljiva, osim u domenu teroretisanja...

andreas kisser

pre 11 godina

Ako je zaista toliko daleko kako je moguce videti.??? Ovo su gluposti i nista vise.
(David, 12. januar 2013 18:10)

obozavam da citam izjave osoba koje nauci suprotsatvljaju svoju 'zdravu' logiku! ova izjava je na primer na nivou nekoga iz 15. veka koji na nagovastaj da je zemlja okrugla, a ne ravna ploca kaze "ako je zaista okrugla kako onda oni odozdo ne ispadnu u svemir???? ovo su gluposti i nista vise."

Iznogud

pre 11 godina

Zamislite 10 buva (velicinom i nivoom razvoja) koje zive u svom svemiru jednog podruma neke stare kuce u Beogradu...i kako s punim pravom smatraju sebe gospodarima svemira...i zamislite kako jedna od njih pokusava da objasni ostalima sta se desava u Avganistanu...

palop

pre 11 godina

Mnogo mi je krivo sto nikada necu saznati (najverovatnije) cega sve ima u svemiru. Zivota negde mora biti, pitanje je samo koliko planeta i mnogo me zanima kako to sve izgleda!

Nemanja

pre 11 godina

Pre neki dan sam gledao neki dokumentarac u kojem neko pleme u dzungli papua neuguinea koje pravi kuce na drvetu i tako se brane od divljih zivotinja do pre 20 godina mislilo da su sami na citavoj planeti i da je planeta to sto vide kad se popnu na vrh drveta,tj suma...daleko nisu nikad imali potrebu da idu jer su tu imali sve...

Pametnjaković

pre 11 godina

Sve oko mene nije čvrsto, već je iluzija čvrstine. Naime, sve je sačinjeno od čestica koje vibriraju velikom brzinom tako da se pri kontaktu odbiju. To im daje utisak čvrstine. Niko od vas nije stvaran svi ste vi u mojoj glavi, deo onoga što sanjam.

iskustvo pre svega....

pre 11 godina

....i zamislite chudo...ceo taj Univerzum je u Choveku, ovom Choveku koji se krece Zemljom...taj isti Chovek ima mogucnost da u sebi vidi taj nepregledni Univerzum i da u istom momentu ima i dalje svesnost o sopstvenom identitteu....FANTATSTICNO.....

- Kako je gore, tako je dole - rekose alhemichari i 100% su u pravu....

DarkoZ

pre 11 godina

A onda verujte da vanzemaljci ne postoje pored ovolikih galaksija... Ne, nego je ljudski mozak toliko nesposoban da pojedini jos uvek misle da smo centar univerzuma i sami u njemu i da nema nigde drugde zivota! Haha! 'Ajmo primer sada, sta je zemlja? Zamislite travnati fudbalski stadion posle kise, zamislite sada jednu stabljiku trave, zamislite kapljicu vode na toj travici, zamislite da je ta kapljica galaksija, zamislite sada jedan atom vode u toj kapljici da je nasa planeta! Jeste li? Ok, kolika je verovatnoca da na tom travnjaku ima jos takvih atoma? A zamislite tek da je taj ceo stadion atom neke kapljice vode drugog objekta? Eto to je kljuc razumevanja velicine i ozbiljnosti zasta 5% vas nije sposobno da zamisli!

Nemanja

pre 11 godina

Da hoce neka inteligencija iz daleka da nas prodrma da se ne koljemo vise medjusobno bilo bi super! Mada i ti ratovi su prirodan tok ljudske specije jer da nije bilo ratova sad bi nas bilo na planeti 8-10 puta vise i jeli bi jedni druge jer ne bi imali sta drugo! Ne postoji specija na zemlji koja se medjusobn o ne ubija...a verovatno ni u svemiru,sve je to prirodan tok...pocevsi od galaksije koja jedna drugu "guta" pa preko mrava koji su uvek u ratu pa dalje do bakterija koje se redovno ukrstaju,ubijaju istrebljuju...a i te bakterije sigurno imaju neke svoje bakterije i te neke svoje... Hocu da kazem koliko je velik kosmos nista manji nije ni mikrokosmos ali jedno je svugde isto,jaci opstaje,slabiji izumire...

Born again

pre 11 godina

Koliko ovde "gađanja" činjenicama,argumentima...Sve ovde neki veliki naučnici.Naravno da svemir NIJE beskonačan(jer se inače ne bih mogao ni izmeriti.Beskonačno je samo vreme u kojem se on sam od sebe stvara i uništava.Svemir to vam je proces...i toliko pojmljiv da ga i mi možemo razumeti.Umiranje i vaskrsenje iz sopstvene ENERGIJE,a koja prelazi iz jednog stanja u drugo.
P.S.nadam se,da sam barem nekom pojasnio neke stvari.

cartman

pre 11 godina

Iako bih voleo da nije tako, od svega toga je verovatno najtačnije da je neko nekim, bilo kakvim, istraživanjem trebalo da opravda budžet za 2013... i tako je nastala najveća struktura u svemiru.

Barak Obama

pre 11 godina

uz rizik da ispadnem pglu, ali kako može udaljenost da se meri u svetlosnim godinama? Zar nije to mera za brzinu, a ne razdaljinu? "Čitavi klasteri galaksija mogu biti široki šest do 10 miliona svetlosnih godina." Zar nije to kao da ti neko kaže "Udaljen sam od tebe 300km/h"?

Izjava doktora mi je na. pr razumljiva:“Putujući brzinom svetlosti, trebalo bi nam četiri milijarde godina da je pređemo”, kaže dr Klovs.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Citajuci komentare ponovo i ponovo zakljucuje se da su mnogi zainteresovani o tome
da li zivot postoji negdje drugo u svemiru i u kojoj formi.Odgovor je ,naravno,pozitivan.
Zivot i razvijanje istog su dvije potpuno nezavisne teme,predmeti za razmisljanje.Zivot
postoji svuda,na Marsu,Veneri i drugim planetama koje su u nasem suncevom sistemu
ili izvan njega.Taj zivot je u onoj formi koja mu je dozvoljena stanjem enviromenta i
prilagodjava se promjenama istog.Razvijanje zivota pocinje radikalnim promjenama
enviromenta a DNA formula se onda "ukljucuje,"spontano kao vodic za odredjenu
zivotnu stukturu. Nema tu evolucije nego je jednostavno razvijanje svake vrste ponaosob,
neke ranije a neke kasnije zavisno od toga koji im uslovi odgovaraju.Moguce je da neke
vrste poprimaju razlicite forme zbog adaptacije,ali to ni u kom slucaju nije evolucija.Konj
je kao najocigledniji primjer adaptacije "porastao" ali je u stvarnosti ostao konj.Razgradjivanje
zivota je, ponovo,DNA formulisano i vezano je za mogucnost trajanje zivotne strukture. Svi
elementi koji su prisutni u strukturi jednostavno se oslobadjaju ,samo ostaje "neunistiva"
materija,moguce kombinovana sa DNA.Da li se ta neunistiva materija ponovo vraca u zivot
i kada samo Shirly Mc Lane moze znati.Postoji vjerovatna mogucnost obzirom da je ideja
okupirala neciji mozak ali je vrijeme neodredjeno i beskonacno. Pokusaji da se zivot i
razvijanje istog sinteticki ostvari je iluzija.
vasilije knezevic 14 jan. 2013

Хрват

pre 11 godina

@ (Pedja, 12. januar 2013 22:38) - Ima nesto u tvom postu sto me jako intrigira. Nije da se slazem (u potpunosti) s tobom ali nesto ima skrivenog u tvojim rijecima...da li si svjestan toga?

Stefan

pre 11 godina

Vau, interesantno i sta sad?
Koga bre briga, tamo necemo nikada zaci pa ni za jos 2013 godina. A i da zadjemo tesko da ce i moji unuci tad biti zivi, a ne ja.

AS

pre 11 godina

@ja Cekajte, ovde je nesto nelogicno skroz.
Ako je svemir, prema pretpostavkama star oko 12.5 milijardi godina uz svo znanje koje imamo iz geometrije(zapremina sfernih oblika-lopte) ova struktura bi trebalo da zauzima jedan ogroman deo postojeceg svemira?!
Pa se, u vezi sa tim, postavlja logicno pitanje kako to da NASA, Habl, Teleskop u Portoriku, kao i svi ostali astronomi i teleskopi do sada nisu otkrili TOLIKO MATERIJALNO PROSTRANSTVO?!?
(ja, 12. januar 2013 20:56)

Naučnici smatraju, da se nakon velikog praska sam prostor širio brže od v svetlosti... eto nista ne može da se kreće brže od svetlosti kroz prostor do samog prostora :D Tako da nema veze to koliko je univerzum star sa veličinom samog. Napominjem to je samo hipoteza. Istina je negde tamo ;)

Pedja

pre 11 godina

Evo jos jedne "ozbiljne naucne konstatacije". Ove teme su dobre samo za filmove... Koliko god da se mi trudimo da razumemo svemir, necemo nikada. Nikada necemo napustiti nasu planetu, niti cemo dobiti posetioce sa neke druge planete. Jednostavno svemir je ogroman, beskonacno prostranstvo. Mi to ne mozemo razumeti, beskonacnost je za nas nepojmljiva. U nasim zivotima ama bas sve ima pocetak i kraj, a za beskonacnost ni jedan naucnik ne moze da odgovor. Ja ipak verujem u religiju, pravoslavlje. Mozda zato sto jedino tu postoji objasnjenje od A do Š za nase postojanje. I smatram da ako negde, u nekom kutku svemira postoji bilo kakav oblik zivota, mi nikad necemo saznati za to, niti oni za nas. Gospod je sve savrseno stvorio.

ja

pre 11 godina

Cekajte, ovde je nesto nelogicno skroz.
Ako je svemir, prema pretpostavkama star oko 12.5 milijardi godina uz svo znanje koje imamo iz geometrije(zapremina sfernih oblika-lopte) ova struktura bi trebalo da zauzima jedan ogroman deo postojeceg svemira?!
Pa se, u vezi sa tim, postavlja logicno pitanje kako to da NASA, Habl, Teleskop u Portoriku, kao i svi ostali astronomi i teleskopi do sada nisu otkrili TOLIKO MATERIJALNO PROSTRANSTVO?!?

vasilje knezevic

pre 11 godina

Ne slazem se sa izrazom "rano doba svemira".Ne postoji neko doba svemira koje
se moze okarakterisati kao "mlado"ili "staro"jer onda bi se rukovodili "religioznim"
sistemom pocetaka.Postoje promjene koje za nas minijaturni sistem zapazanja,do
sada,ne mogu znaciti nesto sto se moze uzeti ozbiljno.Nije mi jasno kako su granice
pronadjene strukture odredjene.Sta je to sto tu "ogromnu' strukturu cini entitetom?
Beskonacnost svemira je stvarna cinjenica i nije nikakva zagonetka da se bezbroj
slicnih stuktura nalazi u njemu.Koliko je nas "prodor"u nepoznato neznacajan nije
moguce odgonetnuti.Interesanno je da sve sto vise upoznajemo nasu okolinu sve
vise nam se otvaraju nepoznati vidici koji nas cine nemocnim.Onda se sve teorije
mijenjaju i adaptiraju najnovije stanje spoznaje.Smijesno djeluju postavke
nekih naucnika "velkana"koji svemir,na izvjestan nacin,zele da ukrote i uspostave
sopstvena zapazanja kao terminalna.Nekada,ne u tako davnoj proslosti,naucnici su
imali potpuno razlicit konsept od savremenog ali je taj isti evolvirao u nesto potpuno
drugacije i vjerovatno da ce evolucija biti nastavljena .Interesantno je i to da je
nadgradnja ljudske misli roporcionalna sa novim otkricima.Mozak je postao "elastican"
i prilagodjava se savremenosti.Neki koji su "brzi"otvaraju nam kapije nepoznatog,naravno
uz pomoc instrumenata koje je covjek izmislio ne shvatajuci, u momentu,njihovu
mogucnost. I kao da kraj ne postoji jer je beskonacan

Barak Obama

pre 11 godina

uz rizik da ispadnem pglu, ali kako može udaljenost da se meri u svetlosnim godinama? Zar nije to mera za brzinu, a ne razdaljinu? "Čitavi klasteri galaksija mogu biti široki šest do 10 miliona svetlosnih godina." Zar nije to kao da ti neko kaže "Udaljen sam od tebe 300km/h"?

Izjava doktora mi je na. pr razumljiva:“Putujući brzinom svetlosti, trebalo bi nam četiri milijarde godina da je pređemo”, kaže dr Klovs.

LL Cool J

pre 11 godina

Kontrolisano obrazovanje i religija stvarno rade dobar posao u nametanju misljenja da smo sami u tom nama nepojmivom prostranstvu kada posle ovakvih nezamislivih brojki i dalje ce ljudi, bez ikakvog razmisljanja, ponavljati da smo mi jedina inteligentna bica u celom univerzumu.
Da li je moguce da posle onog trenutka kada im je uciteljica rekla da smo jedini u univerzumu vise nikad u zivotu se ne zapitaju da li to u stvari i tako. I ne samo za to , nego i za mnoge druge stvari....

Putuj svemire...

pre 11 godina

Za to vreme, na maloj čestici prašine, negde u zaleđu trećerazredne galaktičke grupacije, mali hominidi se sukobljavaju međusobno oko toga ko će posedovati veći deo te čestice.

Born again

pre 11 godina

Koliko ovde "gađanja" činjenicama,argumentima...Sve ovde neki veliki naučnici.Naravno da svemir NIJE beskonačan(jer se inače ne bih mogao ni izmeriti.Beskonačno je samo vreme u kojem se on sam od sebe stvara i uništava.Svemir to vam je proces...i toliko pojmljiv da ga i mi možemo razumeti.Umiranje i vaskrsenje iz sopstvene ENERGIJE,a koja prelazi iz jednog stanja u drugo.
P.S.nadam se,da sam barem nekom pojasnio neke stvari.

cartman

pre 11 godina

Iako bih voleo da nije tako, od svega toga je verovatno najtačnije da je neko nekim, bilo kakvim, istraživanjem trebalo da opravda budžet za 2013... i tako je nastala najveća struktura u svemiru.

Stefan

pre 11 godina

Vau, interesantno i sta sad?
Koga bre briga, tamo necemo nikada zaci pa ni za jos 2013 godina. A i da zadjemo tesko da ce i moji unuci tad biti zivi, a ne ja.

topol-m

pre 11 godina

Kako su procjene starosti svemira od 13 do 15 milijardi godina.
Da li to znači da je ova struktura rasla otprilike brzinom od 1/4 do 1/3 brzene rasta čitavog svemira?

Dejan

pre 11 godina

Da! Svemir je tako ogroman i mnogostruk da sadrzi milione razlicitih svetova. Oni u ovom trenutku nastaju, postoje, nestaju, menjaju se,...

Medjutim ti svetovi su tako udaljeni da ne mogu cak ni da se medjusobno posmatraju a kamo li da dopru jedni do drugih.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Citajuci komentare ponovo i ponovo zakljucuje se da su mnogi zainteresovani o tome
da li zivot postoji negdje drugo u svemiru i u kojoj formi.Odgovor je ,naravno,pozitivan.
Zivot i razvijanje istog su dvije potpuno nezavisne teme,predmeti za razmisljanje.Zivot
postoji svuda,na Marsu,Veneri i drugim planetama koje su u nasem suncevom sistemu
ili izvan njega.Taj zivot je u onoj formi koja mu je dozvoljena stanjem enviromenta i
prilagodjava se promjenama istog.Razvijanje zivota pocinje radikalnim promjenama
enviromenta a DNA formula se onda "ukljucuje,"spontano kao vodic za odredjenu
zivotnu stukturu. Nema tu evolucije nego je jednostavno razvijanje svake vrste ponaosob,
neke ranije a neke kasnije zavisno od toga koji im uslovi odgovaraju.Moguce je da neke
vrste poprimaju razlicite forme zbog adaptacije,ali to ni u kom slucaju nije evolucija.Konj
je kao najocigledniji primjer adaptacije "porastao" ali je u stvarnosti ostao konj.Razgradjivanje
zivota je, ponovo,DNA formulisano i vezano je za mogucnost trajanje zivotne strukture. Svi
elementi koji su prisutni u strukturi jednostavno se oslobadjaju ,samo ostaje "neunistiva"
materija,moguce kombinovana sa DNA.Da li se ta neunistiva materija ponovo vraca u zivot
i kada samo Shirly Mc Lane moze znati.Postoji vjerovatna mogucnost obzirom da je ideja
okupirala neciji mozak ali je vrijeme neodredjeno i beskonacno. Pokusaji da se zivot i
razvijanje istog sinteticki ostvari je iluzija.
vasilije knezevic 14 jan. 2013

Nemanja

pre 11 godina

Da hoce neka inteligencija iz daleka da nas prodrma da se ne koljemo vise medjusobno bilo bi super! Mada i ti ratovi su prirodan tok ljudske specije jer da nije bilo ratova sad bi nas bilo na planeti 8-10 puta vise i jeli bi jedni druge jer ne bi imali sta drugo! Ne postoji specija na zemlji koja se medjusobn o ne ubija...a verovatno ni u svemiru,sve je to prirodan tok...pocevsi od galaksije koja jedna drugu "guta" pa preko mrava koji su uvek u ratu pa dalje do bakterija koje se redovno ukrstaju,ubijaju istrebljuju...a i te bakterije sigurno imaju neke svoje bakterije i te neke svoje... Hocu da kazem koliko je velik kosmos nista manji nije ni mikrokosmos ali jedno je svugde isto,jaci opstaje,slabiji izumire...

DarkoZ

pre 11 godina

A onda verujte da vanzemaljci ne postoje pored ovolikih galaksija... Ne, nego je ljudski mozak toliko nesposoban da pojedini jos uvek misle da smo centar univerzuma i sami u njemu i da nema nigde drugde zivota! Haha! 'Ajmo primer sada, sta je zemlja? Zamislite travnati fudbalski stadion posle kise, zamislite sada jednu stabljiku trave, zamislite kapljicu vode na toj travici, zamislite da je ta kapljica galaksija, zamislite sada jedan atom vode u toj kapljici da je nasa planeta! Jeste li? Ok, kolika je verovatnoca da na tom travnjaku ima jos takvih atoma? A zamislite tek da je taj ceo stadion atom neke kapljice vode drugog objekta? Eto to je kljuc razumevanja velicine i ozbiljnosti zasta 5% vas nije sposobno da zamisli!

Zli Prodavac

pre 11 godina

Evo jos jedne "ozbiljne naucne konstatacije". Ove teme su dobre samo za filmove... Koliko god da se mi trudimo da razumemo svemir, necemo nikada. Nikada necemo napustiti nasu planetu, niti cemo dobiti posetioce sa neke druge planete. Jednostavno svemir je ogroman, beskonacno prostranstvo. Mi to ne mozemo razumeti, beskonacnost je za nas nepojmljiva. U nasim zivotima ama bas sve ima pocetak i kraj, a za beskonacnost ni jedan naucnik ne moze da odgovor. Ja ipak verujem u religiju, pravoslavlje. Mozda zato sto jedino tu postoji objasnjenje od A do Š za nase postojanje. I smatram da ako negde, u nekom kutku svemira postoji bilo kakav oblik zivota, mi nikad necemo saznati za to, niti oni za nas. Gospod je sve savrseno stvorio.
(Pedja, 12. januar 2013 22:38)
Svako ima pravo da veruje u šta hoće. Npr. pre samo 100 godina su ljudi verovali da nikad neće stići na Mesec. Ali to nema veze sa religijom, već sposobnošću svakog pojedinca da shvati, istražuje, razmišlja i sve to otvorenog uma i srca. U prošlosti, mnogi najveći naučnici su bili i veliki vernici. Čarls Darvin je verovao u Boga, ali mu to nije smetalo da postavi i objasni teoriju evolucije. Stvar je samo u prihvatanju činjenica. A, nekome je, opet, lakše da veruje u "više sile". Stvar je u ljudima, a ne u Bogu. Ako nam je već dao tu mogućnost da razmišljamo i istražujemo, verujem da to od nas i očekuje, zar ne? A ne da slepo slušamo one koji, navodno, govore u Njegovo ime. Sa takvima bi još uvek spaljivali veštice...

Stanimir Branimir

pre 11 godina

@BgHQ
Da znamo sve, ne bi bilo potrebe da dalje istražujemo, zar ne? Nije da baš znamo malo, ali verovatno ima mnogo više toga što ne znamo. Valjda i težimo većem saznanju umesto da kukamo kako ništa ne znamo.

Zurkolomac

pre 11 godina

Znaci to bi bila distanca od ca. 3,8 x 10 na 22 poteciju, kilometara. Impozantna brojka, za danasnju zemaljsku tehnologiju tesko shvatljiva, osim u domenu teroretisanja...

Sin Bludimir

pre 11 godina

Zanimalo me koliko je ovo u kilometrima. :)

3.78 x 10^25 ili 3.78 x 10,000,000,000,000,000,000,000,000 ili 3.78 x deset milijardi triliona ili 3.78 x 100 steptiliona (po americhkom sistemu)

Хрват

pre 11 godina

@ (Pedja, 12. januar 2013 22:38) - Ima nesto u tvom postu sto me jako intrigira. Nije da se slazem (u potpunosti) s tobom ali nesto ima skrivenog u tvojim rijecima...da li si svjestan toga?

ivander

pre 11 godina

@(ja, 12. januar 2013 20:56)
Bez obzira koliko je taj "objekat" velik. To bi ti bilo kao da pokusavas sa dvogledom nadjes muvu sa druge strane obale reke i to po mraku.
Jednostavno je predaleko, a kapiram i da su slucajno naleteli na taj objekat u ko zna kojim istrazivanjima i posmatranjima. A i pored toga, u dubokom svemiru vidimo samo ono sto je iznad i ispod mlecnog puta koji nam lepo zaklanja vidike.

Iznogud

pre 11 godina

Zamislite 10 buva (velicinom i nivoom razvoja) koje zive u svom svemiru jednog podruma neke stare kuce u Beogradu...i kako s punim pravom smatraju sebe gospodarima svemira...i zamislite kako jedna od njih pokusava da objasni ostalima sta se desava u Avganistanu...

Pametnjaković

pre 11 godina

Sve oko mene nije čvrsto, već je iluzija čvrstine. Naime, sve je sačinjeno od čestica koje vibriraju velikom brzinom tako da se pri kontaktu odbiju. To im daje utisak čvrstine. Niko od vas nije stvaran svi ste vi u mojoj glavi, deo onoga što sanjam.

Nemanja

pre 11 godina

Pre neki dan sam gledao neki dokumentarac u kojem neko pleme u dzungli papua neuguinea koje pravi kuce na drvetu i tako se brane od divljih zivotinja do pre 20 godina mislilo da su sami na citavoj planeti i da je planeta to sto vide kad se popnu na vrh drveta,tj suma...daleko nisu nikad imali potrebu da idu jer su tu imali sve...

andreas kisser

pre 11 godina

Ako je zaista toliko daleko kako je moguce videti.??? Ovo su gluposti i nista vise.
(David, 12. januar 2013 18:10)

obozavam da citam izjave osoba koje nauci suprotsatvljaju svoju 'zdravu' logiku! ova izjava je na primer na nivou nekoga iz 15. veka koji na nagovastaj da je zemlja okrugla, a ne ravna ploca kaze "ako je zaista okrugla kako onda oni odozdo ne ispadnu u svemir???? ovo su gluposti i nista vise."

iskustvo pre svega....

pre 11 godina

....i zamislite chudo...ceo taj Univerzum je u Choveku, ovom Choveku koji se krece Zemljom...taj isti Chovek ima mogucnost da u sebi vidi taj nepregledni Univerzum i da u istom momentu ima i dalje svesnost o sopstvenom identitteu....FANTATSTICNO.....

- Kako je gore, tako je dole - rekose alhemichari i 100% su u pravu....

palop

pre 11 godina

Mnogo mi je krivo sto nikada necu saznati (najverovatnije) cega sve ima u svemiru. Zivota negde mora biti, pitanje je samo koliko planeta i mnogo me zanima kako to sve izgleda!

AS

pre 11 godina

@ja Cekajte, ovde je nesto nelogicno skroz.
Ako je svemir, prema pretpostavkama star oko 12.5 milijardi godina uz svo znanje koje imamo iz geometrije(zapremina sfernih oblika-lopte) ova struktura bi trebalo da zauzima jedan ogroman deo postojeceg svemira?!
Pa se, u vezi sa tim, postavlja logicno pitanje kako to da NASA, Habl, Teleskop u Portoriku, kao i svi ostali astronomi i teleskopi do sada nisu otkrili TOLIKO MATERIJALNO PROSTRANSTVO?!?
(ja, 12. januar 2013 20:56)

Naučnici smatraju, da se nakon velikog praska sam prostor širio brže od v svetlosti... eto nista ne može da se kreće brže od svetlosti kroz prostor do samog prostora :D Tako da nema veze to koliko je univerzum star sa veličinom samog. Napominjem to je samo hipoteza. Istina je negde tamo ;)