Petak, 11.01.2013.

13:41

"Rušimo spomenik ako nema dogovora"

Premijer Dačić kaže da će Vlada ukloniti spomenik OVPBM u Preševu ako se ne postigne dogovor s lokalnim vlastima. Odbornici SO Preševo: Spomenik da ostane.

Izvor: Tanjug

"Rušimo spomenik ako nema dogovora" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Johnny

pre 11 godina

Srusite to sto pre.
Kakva legalizacija i druga lokacija?
Da li su ti teroristi bili legalni? Nikakva legalizacija terorista nije legalna.

vojnik

pre 11 godina

lepo ste smislili akciju- policijski sindikat bacio u javnost sporni spomenik, a zadrzao je van javnosti srpske pare sto idu na kosovo. ako su kosovo i srbija jedna zemlja na papiru, neki kazu da nisu u praksi. ima srbija spomenike na kosovu. ima i srba na kosovu isto kao i albanaca u srbiji i njihovih spomenika. ne zaboravite albanski reciprocitet. vasa akcija oko spomenika pre ce resiti kosovsku krizu progonom srba i rusenjem srpskih spomenika nego pregovaracki sto, pod uslovom da se albanci ponasaju kao i do sada. podrzati ili ne - pitanje je srbima..

Komšija ogradi svoje dvorište

pre 11 godina

@ (zapadno od Drine, 12. januar 2013 08:37)

Ti ostani zapadno od Drine i brini o problemima svoje države BIH!
Pusti nas iz Srbije da živimo!!!

Srbija bre

pre 11 godina

@ (Emir, 12. januar 2013 03:32)
Emire ja stvarno ne znam kakve veze ima moja Srbija sa unutrašnjim problemima tvoje države koja se zove Bosna i Hercegovina.
Pronađite adekvatne ljude i rešite svoje probleme, ne mešajte moju Srbiju u to! Dobro se zna koje su granice Srbije i u okviru njih Srbija ima pravo da sprovodi svoj ustav i zakon!

Informisan

pre 11 godina

Spomenik Dragoljubu Mihajlovicu nije na javnom mestu, vec na planini, kilometrima daleko od naseljenog mesta. I vec je bio rusen u doba slobizma, ali je podignut ponovo. A samo zemljiste na kojem je podignut, privatna je svojina.

Toliko o tome.

Zoso

pre 11 godina

Mirko spremaj dobrovoljce ti i tvoja partija pa dole.Koje junacine ovi iz Vrata od vajata.Sto god bude taj spomenik osta u Srbiji a posle ko zna dal ce biti u srbiji.Davno smo izgubili rat steta sto nam Ameri ne vrate ga.Ako nam vrate imace Albanci vecinu u parlamentu.Koji smo rat to mi dobli?

crni domino

pre 11 godina

(Balvandzija, 12. januar 2013 09:29)
E moj Balvandzija, pa bas nas Premijer Ivica Dacic voli da prica sa albanskim teroristima i to sa njihovim vodjama.
Zar ne vidis da svi oni rade za svoj dzep i po diktatu velikih sila.
Mi smo ti za njih glineni golubi i potrosna roba.
Videces uskoro da ce biti sve uzaludno zasta si se borio i zalagao!
Pozdrav

spinovodje

pre 11 godina

Ovi sto pozivaju na obuku,su provokatori i spin majstri...Kao ova vlada vas vodi u rat...to hoce da kazu...Kako nas vode u rat kad ni spomenik ne mogu da sruse.Prema tome nisi bas pogodio temu za tu tvoju predratnu ideju.Niko ne zeli ni sa kim rat a ti sto ga spominjes bas me zanima po koju to cenu radis i zasto?

Petar Filipovic

pre 11 godina

Alterbativa je jos jedan isti spomenik u neposrednoj blizini pomenutog koji
bi bio posvecen preminulim srbima na Kosovu u tom vremenskom periodu.Isti spomenik sa upisanim imenima stradalih srba.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Bujanovac -- Premijer Dačić kaže da će Vlada ukloniti spomenik OVPBM u Preševu ako se ne postigne dogovor s lokalnim vlastima. Odbornici SO Preševo: Spomenik da ostane.

Ja licno mogu samo ponoviti svoj predlog za resavanje ovog problema koji sam u vise navrata izneo !
Elem, da se Ja pitam sve bih spomenike u Srbiji koji su podignuti "spornim licnostima" iz gradova "premestio" na "Ravnu Goru", Ravnu Goru bih proglasio "turistickom destinacijom" i organizovao redovne izlete za sve one koji "pozele" da vide "spomenik nji'ovima" i onda bih se "u potaji nadao" da ce se ti "navijaci" koje "ceznja za nji'ovima" odvede na Ravnu Goru medjusobno "pokrljati" i "prorediti" !
Na taj nacin NORMALNI gradjani bili bi postedjeni i zasticeni od "uvlacenja" u "nacionalisticke i sovinisticke rasprave" kojekakvog "sljama i olosa" koji se "nakotio" na svim stranama !

predlog, a kontruktivan

pre 11 godina

Zasto Vlada Srbije ne raspusti Skupstinu opstine Presevo?
Zatim bi Privremeni organ doneo odluku o uklanjanju, pa na nove izbore i tako u krug, dogod tako zele Albanci ...

Balvandzija

pre 11 godina

Srusiti? Ne, skloniti ga, onako kako zakon propisuje. Ja bih ga mleo mlinom za orahe, ali ne pitam se.

Razumem Albance, oni bi da spomenik ostane, al ne razumem ove nase, ma nikako. Organizacija u ciju je "cast" podignut spomenik, ukoliko neko nije obavesten, tretira se kao teroristicka, od cije strane su ginuli srpski civili, vojska i policija, i kao takva ne sme imati obelezje na teritoriji Srbije, osim u pisanom obliku u udzbeniku istorije.

Videh jos da i neki rekose da su patriote i balvandzije jedno te isto. Izgleda da je voleti zemlju u kojoj si rodjen totalno "out" ovih dana...

djole bre

pre 11 godina

...na prihvatljivo mesto.... Znaci spomenik Lesiju je prihvatljiv jer nije postavljen na trgu, ili spomenik palim borcim UCQ koji se nalazi pored puta Lucane - Dobrosin ili ogroman spomenik ispred trnovca... E moj premijeru !

Patriot

pre 11 godina

Ovo je gotova stvar,siguran da ce spomenik biti uklonjen u roku 5-10 dana. Kako i na koji nacin,videcemo. Najbolje je da to bude bez incidenata bilo kakve vrste. Jasno je da Dacic ima podrsku"spolja" za tu akciju,samo se ceka trenutak.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Cim neko pregovara sa teroristima i ubicama, daje im neki legitimitet i legalitet cime sebi samo zateze omcu oko vrata, ne resavajuci, u sustini, nijedan problem.Ako su banditi i ubice,koje su organizovano izvodile teroristicke akte u Srbiji,ubijali srpske vojnike i policajce, ubijali vidjenije Srbe i lojalne gradjane Srbiej albanskog porekla,silovali,palili i proterivali,heroji i junaci ovih ljudi,onda je tu svaki dogovor samo nerka vrsta legalizacije njihovog deklovanja.Zamislite da Srbi podignu spomenik u Pristini svima onima koje je "pojeo" crni komsetski mrak i cije se sudbine jos ne znaju?!Ili, spomenik Slobodanu Milosevicu?!Gledajuci ponasanje aktuelnih srpskih vlasti i uporedjujuci stanje sa KiM,mnogi ce doci do zakljucka da su oni ozbiljnija i jaca drzava od Srbije?!

zapadno od Drine

pre 11 godina

Drasko svrstao generala Mladića zajedno sa nacistima, Jasarijem, NATO-om?! Zar je general bio agresor?! I komentar dobije toliko likova?! Poslije ovog komentara pndržavam Albance sa juga, borite se za svoje ili ćete doživjeti istu sudbinu kao mi! Draško i njemu slični neka idu u EU, ja neću i ne želim...ja želim da se vrati ponos mom narodu!

Miljacka

pre 11 godina

Sa državom nema pregovor niti je neko može ucenjivati. Kada sponenik nije uklonjen dobrovoljno , onda će ga država ukloniti silom.

Slobodni Klikeri

pre 11 godina

Ljudi,ja mislim da je ova ujdurma sa ovim spomenikom samo povod (ili uvod) u nesto mnogo vece i ozbiljnije sto treba da se desi i sto je verovatno dogovoreno. Strani ambasadori cute,niko se konkretno ne izjasnjava,niti daje predloge i savete,apale. A sumnjam da bi Ivica kretao u neku akciju da nema precutnu podrsku bas sa te ambasadorske strane. Cini mi se da su i Albanci malo o'ladili (jer su krenuli ostrim pretnjama prvih dana),posle posete odredjenih ambasadora Presevu od pre neki dan. Nesto drugo se krije iza svega ovoga,siguran sam. A to nesto tek treba da se desi,ali ja ne znam sta jer sam obican smrtnik,pa cemo videti.

Slobodan

pre 11 godina

Samo brutalno rusenje i jos brutalnije hapsenje i sudjenje odgovornima za ovu provokaciju i spomenik teroristima koji su ubijali srpski narod!!!

Milosavljevic vladimir

pre 11 godina

G-dine Dacicu prestanite da pricate vise bilo sta na temu spomenika i kad oni pomisle da ste popustili , posaljite preko noci policiju da srusi tu budalastinu! E onda kazite" lepo sam pricao ali nemam izgleda kome" ! Taj scenario primeniti i u Novom Pazaru, mozda cak istovremeno, zbog troskova razume se!

markadzoni

pre 11 godina

(pop, 11. januar 2013 14:59)

Molim te recimi koje jos drzave u okolini Srbije imaju velike nacionalne manjine, svi susedi su bukvalno imaju veoma nizak procenat nacionalnih manjina.Dok Srbija ima toliko da svi hoce nesto od vlade i same drzave ali kada se napadne odredjena nacionalna manjina e onda ne valja kao sada sa Albancima. Samo sto smo mi (Srbi) tamo manjina ali to nema veze jer tako ko nas snira, bitno je da opet je neko u u Srbiji kriv. Poenta je da Srbija ocito mora da brine o svim nacionalnim manjinama dok ostatak ne mora da o tom pitanju dize ni mali prst zasto? Uzeli su nam deo drzave mi smo tamo manjina koja nema prava ama basa nikakva dok ovde u Srbiji Albanci,Hrvati,Bosanci,Crno Gorci i svi ostali zive lepo niko ih ne uznemirava zbog njihove vere niti drzavnoj pripadnosti cak imaju i firme porodice im se skoluju ovde slobodno bez straha dok u pojedinim drzavama Srbi ne smeju ni da pisnu ako misle da zaive i bivaju diskriminisani na razne nacine dok o poslu i skolovanj je prica za sebe. Sada mi reci dali je ovo sve fer?? Nasi sportisti,pevaci,glumci, gradjani bivaju stalno napadani i ugrozeni u vecini ovih drzava i kod njih je to uredu ali ako se nesto desi u Srbiji brzo recite na sve velike svetske medije da su Srbi losi.... Pogledajte malo vas dvorista pa onda pricajte o nasem.

Olof Palme

pre 11 godina

Sta se palite ljudi moji, nije dobro od nas da budemo licemerni. U Gorazdevcu (KIM) ima spomenik na kojem pise, da su lica . . . pali od ruke "siptarskih terorista ". Malo samokriticnosti ne bi nas kostalo.

Alex

pre 11 godina

ruse nam spomen ploce, ruse nadgrobne spomenike, skrnave I unistavaju crkve I manastire, zastavu I bilo koje obelezje srbstva uklanjaju bez pitanja... setite se samo kako to albanci uspesno bez pardona sprovode u delo! tako moramo I mi, taj spomenik nije smeo ni da se zamisli, a kamo li da se sagradi.

Emir

pre 11 godina

zasto se bunite kad neko drugi podigne spomenik, a kada vi to uradite vi cak idete i proslavljate godisnjicu tog dogadjaja i spomenika cak mu i krsnu slavu date...ako ne vijerujete odite u BiH po republici srpskoj sve spomenici Draze Mihajlovica cak i ulice a i samoj republici srpskoj tako reci kantonu u BiH dali ste ne samo spomenik vec i slavu ...zar ste vi toliko uvijereni da ste samo vi u pravu i cak da ste svoji na svom ???

dejan

pre 11 godina

Aman kakvo premeštanje spomenika da li ste vi normalni,da se pod hitno rusi u sred bela dana i to tenkom,a ne bagerom,sa teroristima nema pregovaranja!Plače mi se kada vidim u kakvoj bednoj i poniznoj zemlji živimo,ej bre,pa nekoliko meseci nisu u stanju da uklone spomen ploču u Novom Pazaru,ovde govore o premestanju spomenika,ako ste za premeštanje onda ja prvi glasam da spomenik ostane tu gde jeste,ne razumem,smeta nam spomenik u centru Preševa,a neće nam smetati kada ga premeste dvesta metara u drugu ulicu,ne kapiram?!

zoran

pre 11 godina

ja stvarno ne razumem zasto dizati toliku prasinu oko toga. To je trebalo drugi dan po postavljanju srusiti i kraj. Koja bre OVPM? ovo je Srbija i tacka.

Pop

pre 11 godina

nisam nacionalista, racionalan sam, volim svoju Srbiju, ali ovaj spomenik treba samljeti, fino usitniti do praha i prah prosuti u wc solju ;) p.s. zamisljam kako u Njujorku postavljaju spomenik palim talibanskim borcima :) hahahahahhaha patetiko!

Kiki

pre 11 godina

Po meni kompromis bi bio da se sa spomenika ukloni simbol te paravojne organizacije, a neka ostanu imena ljudi koji su stradali. Ukoliko se insistira da se spomenim tim ljudima posto poto skloni, onda isto treba uciniti sa spomenicima Drazi Mihajlovicu i Acifu efendiji, a ne praviti od Albanaca gradjane drugog reda time sto se sila zakona jedino prema njima primenjuje.

trt milojko

pre 11 godina

Ja se pitam gde je bila komunalna policija i žandarmerija kad su ga zidali....pa nije ga Chuck Noris preko noći sazidao!!!

supermario

pre 11 godina

Po zakonu drzave Srbije...RUSI !!! Uvedi prinudnu upravu,raspisi lokalne izbore i zavrsi pricu. Ili druga opcija...podnesi ostavku.Treca opcija ne postoji.

Kokorayko

pre 11 godina

Podignite pored tog spomenika,spomenik poginulim policajcima i vojnicima na Kosuvu 99-te.Neka stoje i jedan i drugi kao opomena da se takve stvari više nikada ne ponove.

nikola mikula

pre 11 godina

Aha, secam se. Ne znam zasto se Dachi razmece izjavama kada svi dobro znamo da se sudbina spomenika resava u krugu ambasadora SAD i EU i da mi nemamo moci da ista sami uradimo. Postavlja se samo pitanje ima li Srbija strategiju kako ce da sacuva Vranje i Leskovac od najezde Albanaca? Kursumlija je vec resena stvar. A kosovo i jug pa to je vec velika albanija, drugovi moji.

nikola drezgić

pre 11 godina

Nije toliki problem srušiti spomenik već to kakve bi posledice njegovo rušenje bile po naš narod južno od Ibra! Ali izgleda da je mnogima ovde bitnije srušiti neki kičeraj od mermera nego sačuvati živote ljudi koji su ostali dole da žive!

Očevidac

pre 11 godina

Ili nek sruši sve spomenike "vojsci" Preševa, Bujanovca i Medveđe u Preševskoj dolini ili nemoj ni ovaj jedan da dira. Ovaj u Preševu mu bode oči jer je medijski propraćen i cela Srbija je čula za njega, a o ostalim mnogo većim spomenicima se ćuti. To je po mom viđenju prilika za još malo jeftinih političkih poena. Da me pojedini pogrešno ne shvate moje mišljenje je da svi spomenici treba da se uklone. Ivice, ako ne znaš gde je spomenik u Velikom Trnovcu, i onaj u blizini Lešiju i ostali(u šta čisto sumnjam), ja ću ti pokazati samo ih sve ukloni!

marija

pre 11 godina

Cini se da je Dacic ovog puta ipak bio jako tolerantan, cudo jedno, pa bi trebalo naci kompromis i spomenik ne rusiti nego sa javne povrsine prebaciti na lokaciju koja je prihvatljiva i za jednu i za drugu stranu.
Pa, braco Albanci, valjda imate neku lokaciju koja nije javni prostor?
Ispasce da jeste provokacija ako ga ne preselite.
A znam da je Dacicu tesko zaboraviti 90e, u tome se slazem sa vama.
Kako god, u proslosti se ne zivi.

spomenik

pre 11 godina

cudno je da su srbi iz ostalih delova srbije protiv spomenika dok su srbi iz bujanovca zajedno sa svojim albanskim sugradjanima glasali ZAJEDNICKI predlog...

diskaunt

pre 11 godina

predlazem da Srbija ponudi opstini Presevo 1000€ da sami uklone spomenik u roku od dve tri nedelje.

U slucaju da ne prihvate ponudu, Vlada Srbije bi trebalo da finansira razmontiranje spomenika i da isporuci racun pressedniku opstine za aktivnosti oko demontiranja u vrednosti od nekoliko 1000€ na racun organizacije radova i samog rada.

boki

pre 11 godina

Sa socioloske strane je zaista, zaista zanimljivo analizirati komentare:
"Recimo komentar u kom se predlaze a vlada ISTOVREMENO srusi i [bespravno podignute] Drazu, Acifa i Presevo dobije more negativnih ponena.
A to samo pokazuje da mi kao narod uopste nismo spremni za normalan sazivot sa Albancima, tj. i danas se smatramo 'visom rasom' u odnosu na njih.
A u svemu ovome, bosnjaci mu ga dodju kao 'kolateralna steta'

Gogi

pre 11 godina

"Problem nije u spomeniku u Preševu, već u ideji da se može iznova pregovarati u vezi sa svim teritorijama na Balkanu."

Evo ko je opet kriv.Pa budite civilizovani i "evropejci" dok Albanci i Zapad kroje nove granice. Sramota!

crni domino

pre 11 godina

(mina, 11. januar 2013 19:56)
Dobra ideja za ove krajeve!
A da se zove : Park palih za slobodu!
PS: Tu bi ubacio i one koji su izgubili zivot u sačekuši dok su pljačkali, jer o njima niko nista ne kaze!

tonnysight

pre 11 godina

Hmm...
Našao je "japansku" biciklu za nepun dan, a nije ništa znao dok se još spomenik "gradio kao ideja" u nečijim glavama.
znači sigurno je znao; i ne samo on?
zašto i čemu se ćutalo?
pa ovo mi liči na ovu igru:
Pitaš prijatelja da ti pozajmi auto za more na 15 dana. naravno prijatelj u šoku. Ne može da veruje da to tražiš od njega i počinje da se preznojava. A onda , ti kao vidiš koliko mu je neprijatno da te odbije, pomogneš mu pa mu umesto auta zatražis pozajmicu od 100 eur. i on odahne, jer je u odnosu na auto ovo mnogo razumniji predlog i sa radoscu i olaksanjem ti ih da. sto ne bi bilo, da si mu prvo odmah potrazio 100 eur, sto ti je u stvari bio kranji cilj.
sta sa ovim?
sta je ovde cilj?
Ljudi, pa mi nr mozemo ni u stvarnoj nasoj drzavi da se nosimo sa njma, amerikom i evropom.
A onda "osvojimo i zauzdamo" lokalnu samoupravu u Presevu i Dačić kaže: Uspeli smo da spasemo Srbiju u okvirima. I ovo ce i da pdrzi evropa.
A kad pitamo za kosovo?
On će: Ljudi, pa mi jedva držimo pod kontrolom i nase granice, treba razmisliti da li da trosimo energiju na Kosovo, vec da se usmerimo ka evropskoj buducnosti...

Marko85

pre 11 godina

Jel ii je dat ultimatum? Jeste, nisu se dogovorili i jos odugovlace kako bi nas jos vise isprovocirali. Sledeci spomenik moze da bude u Kraljevu ili Kragujevcu ili Beogradu i da im niko nista ne moze. TREBA SRUSITI SPOMENIK ali na lep nacin, da opet ne bude puskaranja... Mora da se zna u kojoj drzavi zive. Pozdrav

cccc

pre 11 godina

Tu nije trebalo da bude ikakve rasprave nego jednostavno spomenik srusiti a sve odbornike koji su podrzavali podizanje spomenika optuziti za raspirivanje etnicke mrznje i medjuljudskih odnosa.Takodje pokrenuti istragu ko je finansijer tog projekta.

crni domino

pre 11 godina

Rusite da bi zadovoljili patrijote i balvandzije.
Vodite racuna da vam se ne vrati duplo, po obicaju!
Okanite se nasilja, uzmite se u pamet!
Samo vas upozoravam dok nije kasno!

Geom

pre 11 godina

Da je LDP na vlasti ovakav spomenik bi bio srušen istog dana i to bez ikakvih posledičnih pritisaka sa zapada, koliko god to nekima zvučalo čudno. U stvari ne bi ni u ludilu bio podignut, kao što i nije bio do sada. Ali sa ovim diletantima na vlasti, dokazanim specijalistima za parčanje otadžbine, spomenik će ostati, Preševska dolina će se polako odvajati od Srbije, građani će biti nezadovoljni pa će na sledećim izborima morati da se krade, pa svi kojima to bude smetalo biće proglašeni izdajnicima i tako to ide, ko se seća... To je svima jasno, osim nama. A najžalije mi je onih koji veruju u neki tajni plan. :( Propadaćemo sve dok ne pronađemo način da pomognemo tim jadnim ljudima.

Hogar

pre 11 godina

Ne...ne treb pričati da rušimo,srušićemo....samo što nismo srušili.Jednostavno reč "srušiti" treba da bude izbačena .Spomenik treba UKLONITI PO ZAKONU kako propisuje član zakona.Ali postavlja se drugo pitanje-Spomenik se nije postavljao za par minuta.Bilo je sigurn o potrebno dosta vremena od priprema za izgradnju pa do njegovog postavljanja.U istom mestu verovatno postoje i neki naši organi upravljanja pa se pitam kako nisu odreagovali dok su još vršene pripreme.Zašto smo sami uleteli u zamku?Kako to da se tako olako prihvata činjenica da je spomenik postavljen i eto...sada je to problem.Problem je što je uopšte dozvoljeno da se počne sa postavljanjem.

ilija

pre 11 godina

Nije daleko 17 januar, videcemo da li ivica drzi rec ili ce vuci za suknju estonovu da mu ona pomogne.. Srusiti nego sta, trebalo je odmah da ga sruse pa tek onda da pregovaraju..

Forest gump

pre 11 godina

Ako ovako nastave sa provokacijama kroz x godina postavice nam spomenik i u knez mihajlovoj a mi cemo da im pretimo, pa vidite i sami kako se sire lagano ...

Agafja Mihailovna

pre 11 godina

Sto se tice spomenika-mislim da smo tu malo popustljivi...Ne bi trebalo da bude bilo kakve alternative,zna se kakva ovlascenja ima Vlada i trebalo je da ih iskoristi...Opet,u neku ruku i razumem premijera,svaki njegov korak i korak Vlade je pod budnim okom EU...

zoom

pre 11 godina

JEDINO RESENJE KOJE BI PRIHVATILI I "STRANCI" JE:
ISTOVREMENO [koordiniranom akcijom] srusiti taj spomenik u Presevu, ali i bistu Drazi Mihajlovicu na Ravnoj Gori kao i sve one spomen ploce koje su bespravno podsugnute kako Acifu tako i nekim cetnickim vojvodama iz 2.sv rata.
Jer svi oni i danas nisu rehabilitovani

Jeste da bi to izazvaklo revolt kod Srba i bosnjaka, ali bi tako vlada pokazala svetu da ne vrsi diskriminaciju po nacionalnom/verskom osnovu

drasko

pre 11 godina

"...Najbolje bi, kako je rekao, bilo da ga Albanci na jugu Srbije sami uklone i postave na mestu koje je "za nas prihvatljivo", koje nije javna površina i da se u toku podnošenja zahteva se sve to uvede u zakonsku proceduru..."
Ovo rece premijer i ostade ziv !!!

Sta znaci to Dacicu "prihvatljivo" ?
Da li pripadnici oslobodilacke vojske koja je napadala nasu policiju i vojsku ima pravo da podigne spomenik ali ne na javnoj povrsini ?
Da li smo mi drzava ili prcija Dacicu ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik nacistima ?
Da li je prihvatljivo da ja podignem u svome dvoristu spomenik Jasriju ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik Mladicu ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik NATO-u ?

E moj premijeru, vi ste obicne kukavice i dosli ste na vlast laznom retorikom i propagandom....

jovaN

pre 11 godina

Državi ne preostaje drugo već da sama ukloni spomenik.
Za posledice ovakve odluke i sami odbornici pomenutih opština treba da snose posledice.
Zakone ili poštujete ili ne poštujete - nema trećeg. A za nepoštovanje slede sankcije!

Pedja

pre 11 godina

svi na vojnu obuku, neće ovo mirno da se završi..
(miloš, 11. januar 2013 18:13)

Bio davno u vojsci ne pada mi na kraj pameti da ikada više obučem uniformu i uzmem pušku u ruke. Osim u slučaju napada neprijateljski raspoloženih vanzemaljaca.

dragan gm

pre 11 godina

Šta su radile bezbednosne službe,nemoguće da nisu znali da će podići spomenik.Trebalo je to u startu sprečiti a ne ovako su dozvolili da se tzv.problem umešaju svi redom,što opet pokazuje da mi jednostavno nemamo smisla za politiku,ama baš nikakvog samo ulećemo iz problema u problem naočigled banalnom a ispašće mnogo veliki.

nikola

pre 11 godina

Ako se spomenik ne srusi bice to katastrofa za vladu i celu drzavu u celinini...nemoc drzave ohrabrice one koji bi da je ruse...Ivice, ti to znas. Spomenik mora biti srusen, dovoljno je i to sto je spomenik uopste podignut!

Leposavac

pre 11 godina

Ukloniti oznaku gde se pominje UCK i sve one koji nisu sa teritorije Medvedje,Bujanovca,Preseva.A Postaviti i bistu Milosevicu jer su i oni i on ruzna proslost nase istorije.

mina

pre 11 godina

Napravite jedan park za sve sporne spomenike u Srbiji iz bilo koje epohe - pa lepo ko hoće neka se 'gleda sa svojima' do mile volje, a mi da gledamo kako ćemo napred.

Srbija brale

pre 11 godina

Koliko prašine oko spomenika! kakav rok? Dačiću ako si mislio da rušiš onda si trebao bez najave da rušiš,preko noći,samo FIK i gotovo! A ne ovako. Da to dobije međunarodni publicitet.

Dule032

pre 11 godina

(budimo realni..., 11. januar 2013 18:44)
Ne treba zaboraviti da se radi o NELOJALNIM građanima Srbije,koji NE POŠTUJU zakone ove države(nisu učestvovali čak ni u popisu stanovništva),a koji vole da uživaju privilegije TE ISTE države (na pr. državni fakulteti u Bujanovcu na albanskom jeziku )
Osim toga,imali smo da vidimo ISTI scenario na Kosovu, koji je trajao više decenija i koji je izmenio sliku Kosova.
O ALBANSKOM shvatanju ljudskih prava govore popaljene i porušene kuće,porušena groblja,popaljene i porušene crkve,otimana imovina privatna i državna ,prebijani Srbi,ubijeni i još uvek ubijani starci,žene i deca i više od dva miliona proteranih Srba u Titovoj Jugoslaviji i za vreme okupacije.

Dejan

pre 11 godina

stvar je bila suvise jednostavna i mogli smo biti u prednosti ali dzabe kad nemamo vodje.plasim se da se albanci nece zaustaviti u pbm. nadam se da nisam u pravu, a bilo kakav sukob ne dolazi u obzir jer bi u tom slucaju najdeblji kraj izvukli nasi na kosovu..ovde treba odigrati pametno..3 put meri jednom seci

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Gledam onako pa se nesto "razmisljam", kad Srbija ne moze da izadje na kraj ni sa tri "svoje opstine" sa Albanskim "zivljem" i da resi problem oko jednog spomenika, kako "crna" Srbija misli da resi problem sa Kosovom ?
Platformom, "skrabajuci plajvazom po papiru" ?

@vladimir0710

pre 11 godina

U principu civilizovane zemlje za podizanje spomenika traže i daju(?) dozvolu, zatim se on postavlja na mestu samog stradanja ili na mestu grupne grobnice onih sa spiska na mermernoj ploči, treća varijanta ne postoji.

budimo realni...

pre 11 godina

Aha, sta sad? Odbornici SO = predstavnici vecine lokalnih drzavljana Srbije su odlucili da spomenik ostane? Neko ce reci da je vecina svih drzavljana protiv, ali da li to znaci da treba da se sprovede opstenarodni referendum za spomenik Rokiju u nekoj drugoj zabiti (uz to izmisljenom liku...)? I, uz put, sta bi sa spomenikom Sabanu Bajramovicu? Da vidimo demokratiju na delu, ili je ova zemlja ipak nacionalno ksenofobicno sovinisticka.

Boro i Ramiz

pre 11 godina

Srusiti taj spomenik teroru i odmah staviti spomenik Bori i Ramizu i Bekimu Fehmijuu da im budu uzori.
Ak ose to ne uradi, sutra ce dignuti sledeci spomenik, recimo onima sto su ubili bombama Beogradjane u bioskopu 20. oktobar, mnogo pre pojave Milosevica koji im je izgovor za ono sto rade vekovima.

Marko Dž

pre 11 godina

"Lokalna vlast će tako pokrenuti inicijativu za njegovu legalizaciju".

Dobro pazite svi na ovu recenicu iz teksta. Sada je svakome ko ima vise od 20 godina a ceo zivot je proveo u Srbiji jasno sta sledi. Rok za uklanjanje je 17 januar i ako do tada ga ne uklone on se rusi, tako kaze Dačić. Medjutim, obrati paznju na recenicu iz teksta, ono ste ce se zapravo desiti jeste da Albanci podnose zahtev za legalizaciju, sud mora da postupi po zahtevu i donese odluku,narvno svi dobro znamo koliko brzo reaguju nasi sudovi, dakle jedno pet,sest meseci. Naravno, dok traje spor oko legalizacije, nista oko predmeta iste te legalizacije ne sme da se dira. Odluka o rusenju 17 januara se odlaze i spomenik ostaje. Vecina vas ce do juna ove godine zaboraviti da taj spomenik postoji.

PS Znam, znam mnogi ce reci, spomenik je vec proglasen za nelegalan i protiv drzave. Jeste, ali sada zahtev za novo utvrdjivanje trazi strana u sporu i to ne bilo koja strana, nego ona pred kojom ova drzava vecito popusta.

Dragan

pre 11 godina

Ko je na vlasti ove tako zvane drzave? Slucaj ovog "spomenika" je samo dokaz da ova vlada brine samo o svojoj fotelji i da ozbiljne stvari ne uzima za ozbiljno. Ne treba odmah slati tenkove, nego politickim znalackim i odgovornim putem pokazati drugoj strani da to sto radi nije dozvoljeno u ovoj zemlji. Ne bi me čudilo da posle posete iz Emirata sada Raška ne podigne slican "spomenik". Predsednik i premijer moraju da reaguju a ne da cekaju da im neko kaze sta treba da rade.

goran

pre 11 godina

Ovakve stvari se desavaju kada drzava 'zapusti' dogadjanja na terenu
Naprimer SPO je svojim politickim uticajem 'izgurao' da se podigne bista Drazi Milajlovicu, a muslimansko/bosnjacke stranke progurale tablu Acif efendiji.
I Draza io Acif su i dan danas ratni zlocinci.
politickim delovanjem i lobiranjem SPO i bosnjaka su Srbiji 'izbijeni aduti'.
Jednostavno kada su ono gurali svoje[Dracu i Acifa] oni nisu mislili da im se to sada moze vratiti ko bumerang

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Smorili ste sa tim spomenikom al ozbiljno!Sta sad treba da zaratimo zbog mermerne ploce pa da se sutra grade nove ploce sa nasim imenima?Ljudi ne budite ovce da vas politicari opet zavade zbog njihovih "visih" ciljeva!Zabole Dacica i Vucica ako izgine jos srpskih vojnika i policajaca samo da bi oni ostali na vlasti ,isto tako zabole i Ragima Mustafu Tacija ako zrtvuju svoje sunarodnike kako bi ojacali polozaj Kosova u predstojecim pregovorima!Milosevic je pokusao na silu pa nije uspeo pokusa li i Dacic mozemo da se oprostimo od Presevske doline a Albanci to jedva cekaju!

Darko

pre 11 godina

Banana smo drzava, taj spomenik je trebao biti javno srušen odmah cim je drzavni vrh dobio informacije o njemu i tacka! Ostalo je sve smešno.

Nemanja Nikolić

pre 11 godina

(Goran, 11. januar 2013 16:41)
Gorane, zemo, nemoj da preteruješ. To što su neki sveštenici, blago rečeno, nedostojni svog zvanja ne znači da treba da im dodajemo. Da li si prisustvovao, ili čuo za krštenje koje je naplaćeno 200 eura, kao što tvrdiš???

Ovo jeste provokacija, ali ne može ostati tek tako ignorisana. Većinu stanovništva ove naše Srbije baš briga šta se dešava izvan njihovog doma, izvan tv kutije, izvan njihovog grada i videokruga. Ali, ovo je zaista na tlu, kakve takve, države Srbije. Ne postoji nikakvo opravdanje da se podiže spomenik vojnicima čiji zadatak je bila borba protiv Srbije. Koja prava i koje oslobođenje su oni tražili? Bez paranoje, ali ne bi trebalo da zaboravimo da osim nas i drugi balkanski narodi imaju svoje "Velike" države. Pa tako Velika Albanija seže do Stalaća, koji se nalazi u centru Srbije, na ušću Zapadna u Južnu Moravu.

Laki

pre 11 godina

Mnogo smo jadni a da smo pametniji mogli bismo mnogo da naučimo od Albanaca. Slušam izjave njihovih lidera koji izigravaju nevinašca a u stvari samo ispipavaju puls i granicu strpljenja. Oni su više svesni naše nemoći kao naroda i kao države od nas samih. Imaju svoj cilj i sprovode ga u delo a mi živimo od parola. Ovaj spomenik je toliko nebitna stvar ali kod nas ljudi često od stabla ne vide šumu pa zato imamo ovakve vođe dok nam pamet odlazi. Što bi rekao Vib: ,,Budite slobodno glupi, to ne boli‘‘. Plašim se samo da će našu decu naša kao i glupost naših očeva mnogo boleti.

ljubicica

pre 11 godina

nama ne odgovara da se situacija u presevsku dolinu iskomplikuje,a albancima odgovara da bih internacionalizovali problem i ostvarili svoje ciljeve koje su zamislili.

Daj nam macolu

pre 11 godina

Dacicu obecao si da ces da do 17-og uklonis spomenik. Organizuj se. Pola imena na ovoj ploci nije iz Preseva.Ajde da srbi pokusaju da u Pristini podignu spomenik srpskim palim policajcima. Ili da u Skotskoj podignu libijskim teroristima za Lockerby,Al Kaidi na sred Menhetna

Aleksandar

pre 11 godina

"Oslobodilacka vojska Kosova"??? Kao kada bi Tunizani oslobadjali Francusku od Francuza? Molicu lepo, to su teroristi od kojih je Srbija trebala da se oslobodi. Ali posto su nasi zvanicnici toliko glupi, sad im dzaba sve. A trebali su da ovu bitku predstave kao borbu protiv terorizma prema jednoj drzavi, radi cuvanja suvereniteta i integriteta. POsto znam da se Ameri i EU zvanicnici mnogo loze na to "terorizam".

Uklanjajte tu spodobu od spomenika, jer nista nisu oslobadjali, samo su nacinili jos vecu stetu.

milos

pre 11 godina

Ne postoji drzava, na zemaljskoj kugli. koja bi dozvolila da se na njenoj teritoriji, na drzavnom zemljistu, ispred drzavne ustanove, postavi spomenik-zahvalnica ljudima koji su pucali i ubijali drzavne cinovnike, policajce i vojnike. Ovo je cista, suluda, provokacija. Neverovatno je koliko su se Albanci osilili i koliko su izgubil kompas. Nadam se, da ovo nece probuditi ludilo u srpskom narodu, i vratiti im se kao bumerang. Nije mi jasno sta oni u stvari hoce. Izgleda da hoce opet da grade drzavu u drzavi. Jel oni mogu bre malo da se smire i zive kao sav osatli normalni svet. Vec su rzbudili zle duhove medju Grcima i Makedoncima. Izgleda da su rodjeni da traze djavola i cackaju mecku, a kad je iscackaju, onda brze bolje zovu svoje zastitnike da ih zastite i ratuju za njih.

sloboda i zakon važe za sve

pre 11 godina

Zar nije i opštinska vlast država (deo državnog sistema)? Jel imamo mi neki zakon o spomenicima? Jel imamo mi neki zakon o nadležnosti lokalne samouprave? Ne možemo da postupamo kako mi hoćemo ili da teramo nekog da postupa ili ne postupa kako mi kažemo samo zato što nam se nešto sviđa ili ne sviđa, već moramo da imamo zakone i država na svim nivoima mora da se pridržava zakona. Ako ne može sud, na osnovu zakona, da donese pravosnažnu odluku da se spomenik ukloni, onda ni vlada nema šta tu da naređuje.

Goran

pre 11 godina

(pop, 11. januar 2013 14:59)
Rece pop, i stavi 200eur u dzep od mantije za krstenje deteta.
A po obavljenom poslu preko iphone-a javi kuci da dolazi brzo, sede u dzip Mitsubishi Pajero i ode...
Pope pope, ko ti drma kavez.

Не сме и не може Дачи!!!

pre 11 godina

Дачи је кукавица! Нeма ни снаге ни храбрости да уклони споменик терористима!

021's

pre 11 godina

Ruši!Spomenici se dižu Tesli,Pupinu,Andriću,J.J. Zmaju itd a ne nekim banditima tipa Arkana,Mladića ili tih pripadnika tzv oslobodilačke vojske PBM.Pa sam njihov naziv je protivzakonit-oslobadjaju 3 mesta u Srbiji od Srbije.Druga je stvar sto Albanci nemaju ni jednog poznatog čoveka u bilo kojoj oblasti koji je nešto korisno uradio za čovečanstvo pa da mu dignu spomenik,vec moraju da dižu spomenike saksofonisti Bilu.

pop

pre 11 godina

""Povod za raspravu je situacija koju je izazvalo nezakonito podizanje spomenika u centru Preševa poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), a država Srbija traži da se on ukloni. ""
------------------------------------------------

Da je drzava Srbija na vreme zahtevala da se uklone bista Drazi Mihajlovicu i spomem ploca Acif efendiji, isto tako bespravno podignute, imala bi osnova da srusi ovo u Presevu

Ovako, radi stranackih interesa [SPO, i bosnjaci] jedini Albanci isopadaju zrtve jer u Srbiji nemaju zastitu politicke stranke, a to se iz vana odmah tumaci da Srbija nejednko tretira svoje gradjane/stanovnike

Не сме и не може Дачи!!!

pre 11 godina

Дачи је кукавица! Нeма ни снаге ни храбрости да уклони споменик терористима!

milos

pre 11 godina

Ne postoji drzava, na zemaljskoj kugli. koja bi dozvolila da se na njenoj teritoriji, na drzavnom zemljistu, ispred drzavne ustanove, postavi spomenik-zahvalnica ljudima koji su pucali i ubijali drzavne cinovnike, policajce i vojnike. Ovo je cista, suluda, provokacija. Neverovatno je koliko su se Albanci osilili i koliko su izgubil kompas. Nadam se, da ovo nece probuditi ludilo u srpskom narodu, i vratiti im se kao bumerang. Nije mi jasno sta oni u stvari hoce. Izgleda da hoce opet da grade drzavu u drzavi. Jel oni mogu bre malo da se smire i zive kao sav osatli normalni svet. Vec su rzbudili zle duhove medju Grcima i Makedoncima. Izgleda da su rodjeni da traze djavola i cackaju mecku, a kad je iscackaju, onda brze bolje zovu svoje zastitnike da ih zastite i ratuju za njih.

021's

pre 11 godina

Ruši!Spomenici se dižu Tesli,Pupinu,Andriću,J.J. Zmaju itd a ne nekim banditima tipa Arkana,Mladića ili tih pripadnika tzv oslobodilačke vojske PBM.Pa sam njihov naziv je protivzakonit-oslobadjaju 3 mesta u Srbiji od Srbije.Druga je stvar sto Albanci nemaju ni jednog poznatog čoveka u bilo kojoj oblasti koji je nešto korisno uradio za čovečanstvo pa da mu dignu spomenik,vec moraju da dižu spomenike saksofonisti Bilu.

Darko

pre 11 godina

Banana smo drzava, taj spomenik je trebao biti javno srušen odmah cim je drzavni vrh dobio informacije o njemu i tacka! Ostalo je sve smešno.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Gledam onako pa se nesto "razmisljam", kad Srbija ne moze da izadje na kraj ni sa tri "svoje opstine" sa Albanskim "zivljem" i da resi problem oko jednog spomenika, kako "crna" Srbija misli da resi problem sa Kosovom ?
Platformom, "skrabajuci plajvazom po papiru" ?

Daj nam macolu

pre 11 godina

Dacicu obecao si da ces da do 17-og uklonis spomenik. Organizuj se. Pola imena na ovoj ploci nije iz Preseva.Ajde da srbi pokusaju da u Pristini podignu spomenik srpskim palim policajcima. Ili da u Skotskoj podignu libijskim teroristima za Lockerby,Al Kaidi na sred Menhetna

Aleksandar

pre 11 godina

"Oslobodilacka vojska Kosova"??? Kao kada bi Tunizani oslobadjali Francusku od Francuza? Molicu lepo, to su teroristi od kojih je Srbija trebala da se oslobodi. Ali posto su nasi zvanicnici toliko glupi, sad im dzaba sve. A trebali su da ovu bitku predstave kao borbu protiv terorizma prema jednoj drzavi, radi cuvanja suvereniteta i integriteta. POsto znam da se Ameri i EU zvanicnici mnogo loze na to "terorizam".

Uklanjajte tu spodobu od spomenika, jer nista nisu oslobadjali, samo su nacinili jos vecu stetu.

pop

pre 11 godina

""Povod za raspravu je situacija koju je izazvalo nezakonito podizanje spomenika u centru Preševa poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), a država Srbija traži da se on ukloni. ""
------------------------------------------------

Da je drzava Srbija na vreme zahtevala da se uklone bista Drazi Mihajlovicu i spomem ploca Acif efendiji, isto tako bespravno podignute, imala bi osnova da srusi ovo u Presevu

Ovako, radi stranackih interesa [SPO, i bosnjaci] jedini Albanci isopadaju zrtve jer u Srbiji nemaju zastitu politicke stranke, a to se iz vana odmah tumaci da Srbija nejednko tretira svoje gradjane/stanovnike

drasko

pre 11 godina

"...Najbolje bi, kako je rekao, bilo da ga Albanci na jugu Srbije sami uklone i postave na mestu koje je "za nas prihvatljivo", koje nije javna površina i da se u toku podnošenja zahteva se sve to uvede u zakonsku proceduru..."
Ovo rece premijer i ostade ziv !!!

Sta znaci to Dacicu "prihvatljivo" ?
Da li pripadnici oslobodilacke vojske koja je napadala nasu policiju i vojsku ima pravo da podigne spomenik ali ne na javnoj povrsini ?
Da li smo mi drzava ili prcija Dacicu ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik nacistima ?
Da li je prihvatljivo da ja podignem u svome dvoristu spomenik Jasriju ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik Mladicu ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik NATO-u ?

E moj premijeru, vi ste obicne kukavice i dosli ste na vlast laznom retorikom i propagandom....

sloboda i zakon važe za sve

pre 11 godina

Zar nije i opštinska vlast država (deo državnog sistema)? Jel imamo mi neki zakon o spomenicima? Jel imamo mi neki zakon o nadležnosti lokalne samouprave? Ne možemo da postupamo kako mi hoćemo ili da teramo nekog da postupa ili ne postupa kako mi kažemo samo zato što nam se nešto sviđa ili ne sviđa, već moramo da imamo zakone i država na svim nivoima mora da se pridržava zakona. Ako ne može sud, na osnovu zakona, da donese pravosnažnu odluku da se spomenik ukloni, onda ni vlada nema šta tu da naređuje.

Laki

pre 11 godina

Mnogo smo jadni a da smo pametniji mogli bismo mnogo da naučimo od Albanaca. Slušam izjave njihovih lidera koji izigravaju nevinašca a u stvari samo ispipavaju puls i granicu strpljenja. Oni su više svesni naše nemoći kao naroda i kao države od nas samih. Imaju svoj cilj i sprovode ga u delo a mi živimo od parola. Ovaj spomenik je toliko nebitna stvar ali kod nas ljudi često od stabla ne vide šumu pa zato imamo ovakve vođe dok nam pamet odlazi. Što bi rekao Vib: ,,Budite slobodno glupi, to ne boli‘‘. Plašim se samo da će našu decu naša kao i glupost naših očeva mnogo boleti.

ljubicica

pre 11 godina

nama ne odgovara da se situacija u presevsku dolinu iskomplikuje,a albancima odgovara da bih internacionalizovali problem i ostvarili svoje ciljeve koje su zamislili.

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Smorili ste sa tim spomenikom al ozbiljno!Sta sad treba da zaratimo zbog mermerne ploce pa da se sutra grade nove ploce sa nasim imenima?Ljudi ne budite ovce da vas politicari opet zavade zbog njihovih "visih" ciljeva!Zabole Dacica i Vucica ako izgine jos srpskih vojnika i policajaca samo da bi oni ostali na vlasti ,isto tako zabole i Ragima Mustafu Tacija ako zrtvuju svoje sunarodnike kako bi ojacali polozaj Kosova u predstojecim pregovorima!Milosevic je pokusao na silu pa nije uspeo pokusa li i Dacic mozemo da se oprostimo od Presevske doline a Albanci to jedva cekaju!

Goran

pre 11 godina

(pop, 11. januar 2013 14:59)
Rece pop, i stavi 200eur u dzep od mantije za krstenje deteta.
A po obavljenom poslu preko iphone-a javi kuci da dolazi brzo, sede u dzip Mitsubishi Pajero i ode...
Pope pope, ko ti drma kavez.

Marko Dž

pre 11 godina

"Lokalna vlast će tako pokrenuti inicijativu za njegovu legalizaciju".

Dobro pazite svi na ovu recenicu iz teksta. Sada je svakome ko ima vise od 20 godina a ceo zivot je proveo u Srbiji jasno sta sledi. Rok za uklanjanje je 17 januar i ako do tada ga ne uklone on se rusi, tako kaze Dačić. Medjutim, obrati paznju na recenicu iz teksta, ono ste ce se zapravo desiti jeste da Albanci podnose zahtev za legalizaciju, sud mora da postupi po zahtevu i donese odluku,narvno svi dobro znamo koliko brzo reaguju nasi sudovi, dakle jedno pet,sest meseci. Naravno, dok traje spor oko legalizacije, nista oko predmeta iste te legalizacije ne sme da se dira. Odluka o rusenju 17 januara se odlaze i spomenik ostaje. Vecina vas ce do juna ove godine zaboraviti da taj spomenik postoji.

PS Znam, znam mnogi ce reci, spomenik je vec proglasen za nelegalan i protiv drzave. Jeste, ali sada zahtev za novo utvrdjivanje trazi strana u sporu i to ne bilo koja strana, nego ona pred kojom ova drzava vecito popusta.

Boro i Ramiz

pre 11 godina

Srusiti taj spomenik teroru i odmah staviti spomenik Bori i Ramizu i Bekimu Fehmijuu da im budu uzori.
Ak ose to ne uradi, sutra ce dignuti sledeci spomenik, recimo onima sto su ubili bombama Beogradjane u bioskopu 20. oktobar, mnogo pre pojave Milosevica koji im je izgovor za ono sto rade vekovima.

Marko85

pre 11 godina

Jel ii je dat ultimatum? Jeste, nisu se dogovorili i jos odugovlace kako bi nas jos vise isprovocirali. Sledeci spomenik moze da bude u Kraljevu ili Kragujevcu ili Beogradu i da im niko nista ne moze. TREBA SRUSITI SPOMENIK ali na lep nacin, da opet ne bude puskaranja... Mora da se zna u kojoj drzavi zive. Pozdrav

ilija

pre 11 godina

Nije daleko 17 januar, videcemo da li ivica drzi rec ili ce vuci za suknju estonovu da mu ona pomogne.. Srusiti nego sta, trebalo je odmah da ga sruse pa tek onda da pregovaraju..

boki

pre 11 godina

Sa socioloske strane je zaista, zaista zanimljivo analizirati komentare:
"Recimo komentar u kom se predlaze a vlada ISTOVREMENO srusi i [bespravno podignute] Drazu, Acifa i Presevo dobije more negativnih ponena.
A to samo pokazuje da mi kao narod uopste nismo spremni za normalan sazivot sa Albancima, tj. i danas se smatramo 'visom rasom' u odnosu na njih.
A u svemu ovome, bosnjaci mu ga dodju kao 'kolateralna steta'

Očevidac

pre 11 godina

Ili nek sruši sve spomenike "vojsci" Preševa, Bujanovca i Medveđe u Preševskoj dolini ili nemoj ni ovaj jedan da dira. Ovaj u Preševu mu bode oči jer je medijski propraćen i cela Srbija je čula za njega, a o ostalim mnogo većim spomenicima se ćuti. To je po mom viđenju prilika za još malo jeftinih političkih poena. Da me pojedini pogrešno ne shvate moje mišljenje je da svi spomenici treba da se uklone. Ivice, ako ne znaš gde je spomenik u Velikom Trnovcu, i onaj u blizini Lešiju i ostali(u šta čisto sumnjam), ja ću ti pokazati samo ih sve ukloni!

Pedja

pre 11 godina

svi na vojnu obuku, neće ovo mirno da se završi..
(miloš, 11. januar 2013 18:13)

Bio davno u vojsci ne pada mi na kraj pameti da ikada više obučem uniformu i uzmem pušku u ruke. Osim u slučaju napada neprijateljski raspoloženih vanzemaljaca.

crni domino

pre 11 godina

Rusite da bi zadovoljili patrijote i balvandzije.
Vodite racuna da vam se ne vrati duplo, po obicaju!
Okanite se nasilja, uzmite se u pamet!
Samo vas upozoravam dok nije kasno!

Gogi

pre 11 godina

"Problem nije u spomeniku u Preševu, već u ideji da se može iznova pregovarati u vezi sa svim teritorijama na Balkanu."

Evo ko je opet kriv.Pa budite civilizovani i "evropejci" dok Albanci i Zapad kroje nove granice. Sramota!

Hogar

pre 11 godina

Ne...ne treb pričati da rušimo,srušićemo....samo što nismo srušili.Jednostavno reč "srušiti" treba da bude izbačena .Spomenik treba UKLONITI PO ZAKONU kako propisuje član zakona.Ali postavlja se drugo pitanje-Spomenik se nije postavljao za par minuta.Bilo je sigurn o potrebno dosta vremena od priprema za izgradnju pa do njegovog postavljanja.U istom mestu verovatno postoje i neki naši organi upravljanja pa se pitam kako nisu odreagovali dok su još vršene pripreme.Zašto smo sami uleteli u zamku?Kako to da se tako olako prihvata činjenica da je spomenik postavljen i eto...sada je to problem.Problem je što je uopšte dozvoljeno da se počne sa postavljanjem.

Dule032

pre 11 godina

(budimo realni..., 11. januar 2013 18:44)
Ne treba zaboraviti da se radi o NELOJALNIM građanima Srbije,koji NE POŠTUJU zakone ove države(nisu učestvovali čak ni u popisu stanovništva),a koji vole da uživaju privilegije TE ISTE države (na pr. državni fakulteti u Bujanovcu na albanskom jeziku )
Osim toga,imali smo da vidimo ISTI scenario na Kosovu, koji je trajao više decenija i koji je izmenio sliku Kosova.
O ALBANSKOM shvatanju ljudskih prava govore popaljene i porušene kuće,porušena groblja,popaljene i porušene crkve,otimana imovina privatna i državna ,prebijani Srbi,ubijeni i još uvek ubijani starci,žene i deca i više od dva miliona proteranih Srba u Titovoj Jugoslaviji i za vreme okupacije.

cccc

pre 11 godina

Tu nije trebalo da bude ikakve rasprave nego jednostavno spomenik srusiti a sve odbornike koji su podrzavali podizanje spomenika optuziti za raspirivanje etnicke mrznje i medjuljudskih odnosa.Takodje pokrenuti istragu ko je finansijer tog projekta.

@vladimir0710

pre 11 godina

U principu civilizovane zemlje za podizanje spomenika traže i daju(?) dozvolu, zatim se on postavlja na mestu samog stradanja ili na mestu grupne grobnice onih sa spiska na mermernoj ploči, treća varijanta ne postoji.

zoom

pre 11 godina

JEDINO RESENJE KOJE BI PRIHVATILI I "STRANCI" JE:
ISTOVREMENO [koordiniranom akcijom] srusiti taj spomenik u Presevu, ali i bistu Drazi Mihajlovicu na Ravnoj Gori kao i sve one spomen ploce koje su bespravno podsugnute kako Acifu tako i nekim cetnickim vojvodama iz 2.sv rata.
Jer svi oni i danas nisu rehabilitovani

Jeste da bi to izazvaklo revolt kod Srba i bosnjaka, ali bi tako vlada pokazala svetu da ne vrsi diskriminaciju po nacionalnom/verskom osnovu

spomenik

pre 11 godina

cudno je da su srbi iz ostalih delova srbije protiv spomenika dok su srbi iz bujanovca zajedno sa svojim albanskim sugradjanima glasali ZAJEDNICKI predlog...

nikola

pre 11 godina

Ako se spomenik ne srusi bice to katastrofa za vladu i celu drzavu u celinini...nemoc drzave ohrabrice one koji bi da je ruse...Ivice, ti to znas. Spomenik mora biti srusen, dovoljno je i to sto je spomenik uopste podignut!

Dejan

pre 11 godina

stvar je bila suvise jednostavna i mogli smo biti u prednosti ali dzabe kad nemamo vodje.plasim se da se albanci nece zaustaviti u pbm. nadam se da nisam u pravu, a bilo kakav sukob ne dolazi u obzir jer bi u tom slucaju najdeblji kraj izvukli nasi na kosovu..ovde treba odigrati pametno..3 put meri jednom seci

tonnysight

pre 11 godina

Hmm...
Našao je "japansku" biciklu za nepun dan, a nije ništa znao dok se još spomenik "gradio kao ideja" u nečijim glavama.
znači sigurno je znao; i ne samo on?
zašto i čemu se ćutalo?
pa ovo mi liči na ovu igru:
Pitaš prijatelja da ti pozajmi auto za more na 15 dana. naravno prijatelj u šoku. Ne može da veruje da to tražiš od njega i počinje da se preznojava. A onda , ti kao vidiš koliko mu je neprijatno da te odbije, pomogneš mu pa mu umesto auta zatražis pozajmicu od 100 eur. i on odahne, jer je u odnosu na auto ovo mnogo razumniji predlog i sa radoscu i olaksanjem ti ih da. sto ne bi bilo, da si mu prvo odmah potrazio 100 eur, sto ti je u stvari bio kranji cilj.
sta sa ovim?
sta je ovde cilj?
Ljudi, pa mi nr mozemo ni u stvarnoj nasoj drzavi da se nosimo sa njma, amerikom i evropom.
A onda "osvojimo i zauzdamo" lokalnu samoupravu u Presevu i Dačić kaže: Uspeli smo da spasemo Srbiju u okvirima. I ovo ce i da pdrzi evropa.
A kad pitamo za kosovo?
On će: Ljudi, pa mi jedva držimo pod kontrolom i nase granice, treba razmisliti da li da trosimo energiju na Kosovo, vec da se usmerimo ka evropskoj buducnosti...

dragan gm

pre 11 godina

Šta su radile bezbednosne službe,nemoguće da nisu znali da će podići spomenik.Trebalo je to u startu sprečiti a ne ovako su dozvolili da se tzv.problem umešaju svi redom,što opet pokazuje da mi jednostavno nemamo smisla za politiku,ama baš nikakvog samo ulećemo iz problema u problem naočigled banalnom a ispašće mnogo veliki.

Nemanja Nikolić

pre 11 godina

(Goran, 11. januar 2013 16:41)
Gorane, zemo, nemoj da preteruješ. To što su neki sveštenici, blago rečeno, nedostojni svog zvanja ne znači da treba da im dodajemo. Da li si prisustvovao, ili čuo za krštenje koje je naplaćeno 200 eura, kao što tvrdiš???

Ovo jeste provokacija, ali ne može ostati tek tako ignorisana. Većinu stanovništva ove naše Srbije baš briga šta se dešava izvan njihovog doma, izvan tv kutije, izvan njihovog grada i videokruga. Ali, ovo je zaista na tlu, kakve takve, države Srbije. Ne postoji nikakvo opravdanje da se podiže spomenik vojnicima čiji zadatak je bila borba protiv Srbije. Koja prava i koje oslobođenje su oni tražili? Bez paranoje, ali ne bi trebalo da zaboravimo da osim nas i drugi balkanski narodi imaju svoje "Velike" države. Pa tako Velika Albanija seže do Stalaća, koji se nalazi u centru Srbije, na ušću Zapadna u Južnu Moravu.

budimo realni...

pre 11 godina

Aha, sta sad? Odbornici SO = predstavnici vecine lokalnih drzavljana Srbije su odlucili da spomenik ostane? Neko ce reci da je vecina svih drzavljana protiv, ali da li to znaci da treba da se sprovede opstenarodni referendum za spomenik Rokiju u nekoj drugoj zabiti (uz to izmisljenom liku...)? I, uz put, sta bi sa spomenikom Sabanu Bajramovicu? Da vidimo demokratiju na delu, ili je ova zemlja ipak nacionalno ksenofobicno sovinisticka.

Srbija brale

pre 11 godina

Koliko prašine oko spomenika! kakav rok? Dačiću ako si mislio da rušiš onda si trebao bez najave da rušiš,preko noći,samo FIK i gotovo! A ne ovako. Da to dobije međunarodni publicitet.

marija

pre 11 godina

Cini se da je Dacic ovog puta ipak bio jako tolerantan, cudo jedno, pa bi trebalo naci kompromis i spomenik ne rusiti nego sa javne povrsine prebaciti na lokaciju koja je prihvatljiva i za jednu i za drugu stranu.
Pa, braco Albanci, valjda imate neku lokaciju koja nije javni prostor?
Ispasce da jeste provokacija ako ga ne preselite.
A znam da je Dacicu tesko zaboraviti 90e, u tome se slazem sa vama.
Kako god, u proslosti se ne zivi.

goran

pre 11 godina

Ovakve stvari se desavaju kada drzava 'zapusti' dogadjanja na terenu
Naprimer SPO je svojim politickim uticajem 'izgurao' da se podigne bista Drazi Milajlovicu, a muslimansko/bosnjacke stranke progurale tablu Acif efendiji.
I Draza io Acif su i dan danas ratni zlocinci.
politickim delovanjem i lobiranjem SPO i bosnjaka su Srbiji 'izbijeni aduti'.
Jednostavno kada su ono gurali svoje[Dracu i Acifa] oni nisu mislili da im se to sada moze vratiti ko bumerang

mina

pre 11 godina

Napravite jedan park za sve sporne spomenike u Srbiji iz bilo koje epohe - pa lepo ko hoće neka se 'gleda sa svojima' do mile volje, a mi da gledamo kako ćemo napred.

Forest gump

pre 11 godina

Ako ovako nastave sa provokacijama kroz x godina postavice nam spomenik i u knez mihajlovoj a mi cemo da im pretimo, pa vidite i sami kako se sire lagano ...

Geom

pre 11 godina

Da je LDP na vlasti ovakav spomenik bi bio srušen istog dana i to bez ikakvih posledičnih pritisaka sa zapada, koliko god to nekima zvučalo čudno. U stvari ne bi ni u ludilu bio podignut, kao što i nije bio do sada. Ali sa ovim diletantima na vlasti, dokazanim specijalistima za parčanje otadžbine, spomenik će ostati, Preševska dolina će se polako odvajati od Srbije, građani će biti nezadovoljni pa će na sledećim izborima morati da se krade, pa svi kojima to bude smetalo biće proglašeni izdajnicima i tako to ide, ko se seća... To je svima jasno, osim nama. A najžalije mi je onih koji veruju u neki tajni plan. :( Propadaćemo sve dok ne pronađemo način da pomognemo tim jadnim ljudima.

Agafja Mihailovna

pre 11 godina

Sto se tice spomenika-mislim da smo tu malo popustljivi...Ne bi trebalo da bude bilo kakve alternative,zna se kakva ovlascenja ima Vlada i trebalo je da ih iskoristi...Opet,u neku ruku i razumem premijera,svaki njegov korak i korak Vlade je pod budnim okom EU...

Leposavac

pre 11 godina

Ukloniti oznaku gde se pominje UCK i sve one koji nisu sa teritorije Medvedje,Bujanovca,Preseva.A Postaviti i bistu Milosevicu jer su i oni i on ruzna proslost nase istorije.

crni domino

pre 11 godina

(mina, 11. januar 2013 19:56)
Dobra ideja za ove krajeve!
A da se zove : Park palih za slobodu!
PS: Tu bi ubacio i one koji su izgubili zivot u sačekuši dok su pljačkali, jer o njima niko nista ne kaze!

jovaN

pre 11 godina

Državi ne preostaje drugo već da sama ukloni spomenik.
Za posledice ovakve odluke i sami odbornici pomenutih opština treba da snose posledice.
Zakone ili poštujete ili ne poštujete - nema trećeg. A za nepoštovanje slede sankcije!

Dragan

pre 11 godina

Ko je na vlasti ove tako zvane drzave? Slucaj ovog "spomenika" je samo dokaz da ova vlada brine samo o svojoj fotelji i da ozbiljne stvari ne uzima za ozbiljno. Ne treba odmah slati tenkove, nego politickim znalackim i odgovornim putem pokazati drugoj strani da to sto radi nije dozvoljeno u ovoj zemlji. Ne bi me čudilo da posle posete iz Emirata sada Raška ne podigne slican "spomenik". Predsednik i premijer moraju da reaguju a ne da cekaju da im neko kaze sta treba da rade.

diskaunt

pre 11 godina

predlazem da Srbija ponudi opstini Presevo 1000€ da sami uklone spomenik u roku od dve tri nedelje.

U slucaju da ne prihvate ponudu, Vlada Srbije bi trebalo da finansira razmontiranje spomenika i da isporuci racun pressedniku opstine za aktivnosti oko demontiranja u vrednosti od nekoliko 1000€ na racun organizacije radova i samog rada.

predlog, a kontruktivan

pre 11 godina

Zasto Vlada Srbije ne raspusti Skupstinu opstine Presevo?
Zatim bi Privremeni organ doneo odluku o uklanjanju, pa na nove izbore i tako u krug, dogod tako zele Albanci ...

djole bre

pre 11 godina

...na prihvatljivo mesto.... Znaci spomenik Lesiju je prihvatljiv jer nije postavljen na trgu, ili spomenik palim borcim UCQ koji se nalazi pored puta Lucane - Dobrosin ili ogroman spomenik ispred trnovca... E moj premijeru !

Emir

pre 11 godina

zasto se bunite kad neko drugi podigne spomenik, a kada vi to uradite vi cak idete i proslavljate godisnjicu tog dogadjaja i spomenika cak mu i krsnu slavu date...ako ne vijerujete odite u BiH po republici srpskoj sve spomenici Draze Mihajlovica cak i ulice a i samoj republici srpskoj tako reci kantonu u BiH dali ste ne samo spomenik vec i slavu ...zar ste vi toliko uvijereni da ste samo vi u pravu i cak da ste svoji na svom ???

Balvandzija

pre 11 godina

Srusiti? Ne, skloniti ga, onako kako zakon propisuje. Ja bih ga mleo mlinom za orahe, ali ne pitam se.

Razumem Albance, oni bi da spomenik ostane, al ne razumem ove nase, ma nikako. Organizacija u ciju je "cast" podignut spomenik, ukoliko neko nije obavesten, tretira se kao teroristicka, od cije strane su ginuli srpski civili, vojska i policija, i kao takva ne sme imati obelezje na teritoriji Srbije, osim u pisanom obliku u udzbeniku istorije.

Videh jos da i neki rekose da su patriote i balvandzije jedno te isto. Izgleda da je voleti zemlju u kojoj si rodjen totalno "out" ovih dana...

Alex

pre 11 godina

ruse nam spomen ploce, ruse nadgrobne spomenike, skrnave I unistavaju crkve I manastire, zastavu I bilo koje obelezje srbstva uklanjaju bez pitanja... setite se samo kako to albanci uspesno bez pardona sprovode u delo! tako moramo I mi, taj spomenik nije smeo ni da se zamisli, a kamo li da se sagradi.

Patriot

pre 11 godina

Ovo je gotova stvar,siguran da ce spomenik biti uklonjen u roku 5-10 dana. Kako i na koji nacin,videcemo. Najbolje je da to bude bez incidenata bilo kakve vrste. Jasno je da Dacic ima podrsku"spolja" za tu akciju,samo se ceka trenutak.

trt milojko

pre 11 godina

Ja se pitam gde je bila komunalna policija i žandarmerija kad su ga zidali....pa nije ga Chuck Noris preko noći sazidao!!!

Olof Palme

pre 11 godina

Sta se palite ljudi moji, nije dobro od nas da budemo licemerni. U Gorazdevcu (KIM) ima spomenik na kojem pise, da su lica . . . pali od ruke "siptarskih terorista ". Malo samokriticnosti ne bi nas kostalo.

Slobodni Klikeri

pre 11 godina

Ljudi,ja mislim da je ova ujdurma sa ovim spomenikom samo povod (ili uvod) u nesto mnogo vece i ozbiljnije sto treba da se desi i sto je verovatno dogovoreno. Strani ambasadori cute,niko se konkretno ne izjasnjava,niti daje predloge i savete,apale. A sumnjam da bi Ivica kretao u neku akciju da nema precutnu podrsku bas sa te ambasadorske strane. Cini mi se da su i Albanci malo o'ladili (jer su krenuli ostrim pretnjama prvih dana),posle posete odredjenih ambasadora Presevu od pre neki dan. Nesto drugo se krije iza svega ovoga,siguran sam. A to nesto tek treba da se desi,ali ja ne znam sta jer sam obican smrtnik,pa cemo videti.

Miljacka

pre 11 godina

Sa državom nema pregovor niti je neko može ucenjivati. Kada sponenik nije uklonjen dobrovoljno , onda će ga država ukloniti silom.

Informisan

pre 11 godina

Spomenik Dragoljubu Mihajlovicu nije na javnom mestu, vec na planini, kilometrima daleko od naseljenog mesta. I vec je bio rusen u doba slobizma, ali je podignut ponovo. A samo zemljiste na kojem je podignut, privatna je svojina.

Toliko o tome.

supermario

pre 11 godina

Po zakonu drzave Srbije...RUSI !!! Uvedi prinudnu upravu,raspisi lokalne izbore i zavrsi pricu. Ili druga opcija...podnesi ostavku.Treca opcija ne postoji.

Pop

pre 11 godina

nisam nacionalista, racionalan sam, volim svoju Srbiju, ali ovaj spomenik treba samljeti, fino usitniti do praha i prah prosuti u wc solju ;) p.s. zamisljam kako u Njujorku postavljaju spomenik palim talibanskim borcima :) hahahahahhaha patetiko!

markadzoni

pre 11 godina

(pop, 11. januar 2013 14:59)

Molim te recimi koje jos drzave u okolini Srbije imaju velike nacionalne manjine, svi susedi su bukvalno imaju veoma nizak procenat nacionalnih manjina.Dok Srbija ima toliko da svi hoce nesto od vlade i same drzave ali kada se napadne odredjena nacionalna manjina e onda ne valja kao sada sa Albancima. Samo sto smo mi (Srbi) tamo manjina ali to nema veze jer tako ko nas snira, bitno je da opet je neko u u Srbiji kriv. Poenta je da Srbija ocito mora da brine o svim nacionalnim manjinama dok ostatak ne mora da o tom pitanju dize ni mali prst zasto? Uzeli su nam deo drzave mi smo tamo manjina koja nema prava ama basa nikakva dok ovde u Srbiji Albanci,Hrvati,Bosanci,Crno Gorci i svi ostali zive lepo niko ih ne uznemirava zbog njihove vere niti drzavnoj pripadnosti cak imaju i firme porodice im se skoluju ovde slobodno bez straha dok u pojedinim drzavama Srbi ne smeju ni da pisnu ako misle da zaive i bivaju diskriminisani na razne nacine dok o poslu i skolovanj je prica za sebe. Sada mi reci dali je ovo sve fer?? Nasi sportisti,pevaci,glumci, gradjani bivaju stalno napadani i ugrozeni u vecini ovih drzava i kod njih je to uredu ali ako se nesto desi u Srbiji brzo recite na sve velike svetske medije da su Srbi losi.... Pogledajte malo vas dvorista pa onda pricajte o nasem.

zapadno od Drine

pre 11 godina

Drasko svrstao generala Mladića zajedno sa nacistima, Jasarijem, NATO-om?! Zar je general bio agresor?! I komentar dobije toliko likova?! Poslije ovog komentara pndržavam Albance sa juga, borite se za svoje ili ćete doživjeti istu sudbinu kao mi! Draško i njemu slični neka idu u EU, ja neću i ne želim...ja želim da se vrati ponos mom narodu!

zoran

pre 11 godina

ja stvarno ne razumem zasto dizati toliku prasinu oko toga. To je trebalo drugi dan po postavljanju srusiti i kraj. Koja bre OVPM? ovo je Srbija i tacka.

nikola drezgić

pre 11 godina

Nije toliki problem srušiti spomenik već to kakve bi posledice njegovo rušenje bile po naš narod južno od Ibra! Ali izgleda da je mnogima ovde bitnije srušiti neki kičeraj od mermera nego sačuvati živote ljudi koji su ostali dole da žive!

Slobodan

pre 11 godina

Samo brutalno rusenje i jos brutalnije hapsenje i sudjenje odgovornima za ovu provokaciju i spomenik teroristima koji su ubijali srpski narod!!!

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Cim neko pregovara sa teroristima i ubicama, daje im neki legitimitet i legalitet cime sebi samo zateze omcu oko vrata, ne resavajuci, u sustini, nijedan problem.Ako su banditi i ubice,koje su organizovano izvodile teroristicke akte u Srbiji,ubijali srpske vojnike i policajce, ubijali vidjenije Srbe i lojalne gradjane Srbiej albanskog porekla,silovali,palili i proterivali,heroji i junaci ovih ljudi,onda je tu svaki dogovor samo nerka vrsta legalizacije njihovog deklovanja.Zamislite da Srbi podignu spomenik u Pristini svima onima koje je "pojeo" crni komsetski mrak i cije se sudbine jos ne znaju?!Ili, spomenik Slobodanu Milosevicu?!Gledajuci ponasanje aktuelnih srpskih vlasti i uporedjujuci stanje sa KiM,mnogi ce doci do zakljucka da su oni ozbiljnija i jaca drzava od Srbije?!

Zoso

pre 11 godina

Mirko spremaj dobrovoljce ti i tvoja partija pa dole.Koje junacine ovi iz Vrata od vajata.Sto god bude taj spomenik osta u Srbiji a posle ko zna dal ce biti u srbiji.Davno smo izgubili rat steta sto nam Ameri ne vrate ga.Ako nam vrate imace Albanci vecinu u parlamentu.Koji smo rat to mi dobli?

crni domino

pre 11 godina

(Balvandzija, 12. januar 2013 09:29)
E moj Balvandzija, pa bas nas Premijer Ivica Dacic voli da prica sa albanskim teroristima i to sa njihovim vodjama.
Zar ne vidis da svi oni rade za svoj dzep i po diktatu velikih sila.
Mi smo ti za njih glineni golubi i potrosna roba.
Videces uskoro da ce biti sve uzaludno zasta si se borio i zalagao!
Pozdrav

Petar Filipovic

pre 11 godina

Alterbativa je jos jedan isti spomenik u neposrednoj blizini pomenutog koji
bi bio posvecen preminulim srbima na Kosovu u tom vremenskom periodu.Isti spomenik sa upisanim imenima stradalih srba.

Kokorayko

pre 11 godina

Podignite pored tog spomenika,spomenik poginulim policajcima i vojnicima na Kosuvu 99-te.Neka stoje i jedan i drugi kao opomena da se takve stvari više nikada ne ponove.

nikola mikula

pre 11 godina

Aha, secam se. Ne znam zasto se Dachi razmece izjavama kada svi dobro znamo da se sudbina spomenika resava u krugu ambasadora SAD i EU i da mi nemamo moci da ista sami uradimo. Postavlja se samo pitanje ima li Srbija strategiju kako ce da sacuva Vranje i Leskovac od najezde Albanaca? Kursumlija je vec resena stvar. A kosovo i jug pa to je vec velika albanija, drugovi moji.

dejan

pre 11 godina

Aman kakvo premeštanje spomenika da li ste vi normalni,da se pod hitno rusi u sred bela dana i to tenkom,a ne bagerom,sa teroristima nema pregovaranja!Plače mi se kada vidim u kakvoj bednoj i poniznoj zemlji živimo,ej bre,pa nekoliko meseci nisu u stanju da uklone spomen ploču u Novom Pazaru,ovde govore o premestanju spomenika,ako ste za premeštanje onda ja prvi glasam da spomenik ostane tu gde jeste,ne razumem,smeta nam spomenik u centru Preševa,a neće nam smetati kada ga premeste dvesta metara u drugu ulicu,ne kapiram?!

Kiki

pre 11 godina

Po meni kompromis bi bio da se sa spomenika ukloni simbol te paravojne organizacije, a neka ostanu imena ljudi koji su stradali. Ukoliko se insistira da se spomenim tim ljudima posto poto skloni, onda isto treba uciniti sa spomenicima Drazi Mihajlovicu i Acifu efendiji, a ne praviti od Albanaca gradjane drugog reda time sto se sila zakona jedino prema njima primenjuje.

Milosavljevic vladimir

pre 11 godina

G-dine Dacicu prestanite da pricate vise bilo sta na temu spomenika i kad oni pomisle da ste popustili , posaljite preko noci policiju da srusi tu budalastinu! E onda kazite" lepo sam pricao ali nemam izgleda kome" ! Taj scenario primeniti i u Novom Pazaru, mozda cak istovremeno, zbog troskova razume se!

spinovodje

pre 11 godina

Ovi sto pozivaju na obuku,su provokatori i spin majstri...Kao ova vlada vas vodi u rat...to hoce da kazu...Kako nas vode u rat kad ni spomenik ne mogu da sruse.Prema tome nisi bas pogodio temu za tu tvoju predratnu ideju.Niko ne zeli ni sa kim rat a ti sto ga spominjes bas me zanima po koju to cenu radis i zasto?

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Bujanovac -- Premijer Dačić kaže da će Vlada ukloniti spomenik OVPBM u Preševu ako se ne postigne dogovor s lokalnim vlastima. Odbornici SO Preševo: Spomenik da ostane.

Ja licno mogu samo ponoviti svoj predlog za resavanje ovog problema koji sam u vise navrata izneo !
Elem, da se Ja pitam sve bih spomenike u Srbiji koji su podignuti "spornim licnostima" iz gradova "premestio" na "Ravnu Goru", Ravnu Goru bih proglasio "turistickom destinacijom" i organizovao redovne izlete za sve one koji "pozele" da vide "spomenik nji'ovima" i onda bih se "u potaji nadao" da ce se ti "navijaci" koje "ceznja za nji'ovima" odvede na Ravnu Goru medjusobno "pokrljati" i "prorediti" !
Na taj nacin NORMALNI gradjani bili bi postedjeni i zasticeni od "uvlacenja" u "nacionalisticke i sovinisticke rasprave" kojekakvog "sljama i olosa" koji se "nakotio" na svim stranama !

Komšija ogradi svoje dvorište

pre 11 godina

@ (zapadno od Drine, 12. januar 2013 08:37)

Ti ostani zapadno od Drine i brini o problemima svoje države BIH!
Pusti nas iz Srbije da živimo!!!

Srbija bre

pre 11 godina

@ (Emir, 12. januar 2013 03:32)
Emire ja stvarno ne znam kakve veze ima moja Srbija sa unutrašnjim problemima tvoje države koja se zove Bosna i Hercegovina.
Pronađite adekvatne ljude i rešite svoje probleme, ne mešajte moju Srbiju u to! Dobro se zna koje su granice Srbije i u okviru njih Srbija ima pravo da sprovodi svoj ustav i zakon!

Johnny

pre 11 godina

Srusite to sto pre.
Kakva legalizacija i druga lokacija?
Da li su ti teroristi bili legalni? Nikakva legalizacija terorista nije legalna.

vojnik

pre 11 godina

lepo ste smislili akciju- policijski sindikat bacio u javnost sporni spomenik, a zadrzao je van javnosti srpske pare sto idu na kosovo. ako su kosovo i srbija jedna zemlja na papiru, neki kazu da nisu u praksi. ima srbija spomenike na kosovu. ima i srba na kosovu isto kao i albanaca u srbiji i njihovih spomenika. ne zaboravite albanski reciprocitet. vasa akcija oko spomenika pre ce resiti kosovsku krizu progonom srba i rusenjem srpskih spomenika nego pregovaracki sto, pod uslovom da se albanci ponasaju kao i do sada. podrzati ili ne - pitanje je srbima..

pop

pre 11 godina

""Povod za raspravu je situacija koju je izazvalo nezakonito podizanje spomenika u centru Preševa poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), a država Srbija traži da se on ukloni. ""
------------------------------------------------

Da je drzava Srbija na vreme zahtevala da se uklone bista Drazi Mihajlovicu i spomem ploca Acif efendiji, isto tako bespravno podignute, imala bi osnova da srusi ovo u Presevu

Ovako, radi stranackih interesa [SPO, i bosnjaci] jedini Albanci isopadaju zrtve jer u Srbiji nemaju zastitu politicke stranke, a to se iz vana odmah tumaci da Srbija nejednko tretira svoje gradjane/stanovnike

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Smorili ste sa tim spomenikom al ozbiljno!Sta sad treba da zaratimo zbog mermerne ploce pa da se sutra grade nove ploce sa nasim imenima?Ljudi ne budite ovce da vas politicari opet zavade zbog njihovih "visih" ciljeva!Zabole Dacica i Vucica ako izgine jos srpskih vojnika i policajaca samo da bi oni ostali na vlasti ,isto tako zabole i Ragima Mustafu Tacija ako zrtvuju svoje sunarodnike kako bi ojacali polozaj Kosova u predstojecim pregovorima!Milosevic je pokusao na silu pa nije uspeo pokusa li i Dacic mozemo da se oprostimo od Presevske doline a Albanci to jedva cekaju!

crni domino

pre 11 godina

Rusite da bi zadovoljili patrijote i balvandzije.
Vodite racuna da vam se ne vrati duplo, po obicaju!
Okanite se nasilja, uzmite se u pamet!
Samo vas upozoravam dok nije kasno!

Не сме и не може Дачи!!!

pre 11 godina

Дачи је кукавица! Нeма ни снаге ни храбрости да уклони споменик терористима!

021's

pre 11 godina

Ruši!Spomenici se dižu Tesli,Pupinu,Andriću,J.J. Zmaju itd a ne nekim banditima tipa Arkana,Mladića ili tih pripadnika tzv oslobodilačke vojske PBM.Pa sam njihov naziv je protivzakonit-oslobadjaju 3 mesta u Srbiji od Srbije.Druga je stvar sto Albanci nemaju ni jednog poznatog čoveka u bilo kojoj oblasti koji je nešto korisno uradio za čovečanstvo pa da mu dignu spomenik,vec moraju da dižu spomenike saksofonisti Bilu.

Geom

pre 11 godina

Da je LDP na vlasti ovakav spomenik bi bio srušen istog dana i to bez ikakvih posledičnih pritisaka sa zapada, koliko god to nekima zvučalo čudno. U stvari ne bi ni u ludilu bio podignut, kao što i nije bio do sada. Ali sa ovim diletantima na vlasti, dokazanim specijalistima za parčanje otadžbine, spomenik će ostati, Preševska dolina će se polako odvajati od Srbije, građani će biti nezadovoljni pa će na sledećim izborima morati da se krade, pa svi kojima to bude smetalo biće proglašeni izdajnicima i tako to ide, ko se seća... To je svima jasno, osim nama. A najžalije mi je onih koji veruju u neki tajni plan. :( Propadaćemo sve dok ne pronađemo način da pomognemo tim jadnim ljudima.

Goran

pre 11 godina

(pop, 11. januar 2013 14:59)
Rece pop, i stavi 200eur u dzep od mantije za krstenje deteta.
A po obavljenom poslu preko iphone-a javi kuci da dolazi brzo, sede u dzip Mitsubishi Pajero i ode...
Pope pope, ko ti drma kavez.

boki

pre 11 godina

Sa socioloske strane je zaista, zaista zanimljivo analizirati komentare:
"Recimo komentar u kom se predlaze a vlada ISTOVREMENO srusi i [bespravno podignute] Drazu, Acifa i Presevo dobije more negativnih ponena.
A to samo pokazuje da mi kao narod uopste nismo spremni za normalan sazivot sa Albancima, tj. i danas se smatramo 'visom rasom' u odnosu na njih.
A u svemu ovome, bosnjaci mu ga dodju kao 'kolateralna steta'

Aleksandar

pre 11 godina

"Oslobodilacka vojska Kosova"??? Kao kada bi Tunizani oslobadjali Francusku od Francuza? Molicu lepo, to su teroristi od kojih je Srbija trebala da se oslobodi. Ali posto su nasi zvanicnici toliko glupi, sad im dzaba sve. A trebali su da ovu bitku predstave kao borbu protiv terorizma prema jednoj drzavi, radi cuvanja suvereniteta i integriteta. POsto znam da se Ameri i EU zvanicnici mnogo loze na to "terorizam".

Uklanjajte tu spodobu od spomenika, jer nista nisu oslobadjali, samo su nacinili jos vecu stetu.

milos

pre 11 godina

Ne postoji drzava, na zemaljskoj kugli. koja bi dozvolila da se na njenoj teritoriji, na drzavnom zemljistu, ispred drzavne ustanove, postavi spomenik-zahvalnica ljudima koji su pucali i ubijali drzavne cinovnike, policajce i vojnike. Ovo je cista, suluda, provokacija. Neverovatno je koliko su se Albanci osilili i koliko su izgubil kompas. Nadam se, da ovo nece probuditi ludilo u srpskom narodu, i vratiti im se kao bumerang. Nije mi jasno sta oni u stvari hoce. Izgleda da hoce opet da grade drzavu u drzavi. Jel oni mogu bre malo da se smire i zive kao sav osatli normalni svet. Vec su rzbudili zle duhove medju Grcima i Makedoncima. Izgleda da su rodjeni da traze djavola i cackaju mecku, a kad je iscackaju, onda brze bolje zovu svoje zastitnike da ih zastite i ratuju za njih.

spomenik

pre 11 godina

cudno je da su srbi iz ostalih delova srbije protiv spomenika dok su srbi iz bujanovca zajedno sa svojim albanskim sugradjanima glasali ZAJEDNICKI predlog...

budimo realni...

pre 11 godina

Aha, sta sad? Odbornici SO = predstavnici vecine lokalnih drzavljana Srbije su odlucili da spomenik ostane? Neko ce reci da je vecina svih drzavljana protiv, ali da li to znaci da treba da se sprovede opstenarodni referendum za spomenik Rokiju u nekoj drugoj zabiti (uz to izmisljenom liku...)? I, uz put, sta bi sa spomenikom Sabanu Bajramovicu? Da vidimo demokratiju na delu, ili je ova zemlja ipak nacionalno ksenofobicno sovinisticka.

Marko85

pre 11 godina

Jel ii je dat ultimatum? Jeste, nisu se dogovorili i jos odugovlace kako bi nas jos vise isprovocirali. Sledeci spomenik moze da bude u Kraljevu ili Kragujevcu ili Beogradu i da im niko nista ne moze. TREBA SRUSITI SPOMENIK ali na lep nacin, da opet ne bude puskaranja... Mora da se zna u kojoj drzavi zive. Pozdrav

Daj nam macolu

pre 11 godina

Dacicu obecao si da ces da do 17-og uklonis spomenik. Organizuj se. Pola imena na ovoj ploci nije iz Preseva.Ajde da srbi pokusaju da u Pristini podignu spomenik srpskim palim policajcima. Ili da u Skotskoj podignu libijskim teroristima za Lockerby,Al Kaidi na sred Menhetna

drasko

pre 11 godina

"...Najbolje bi, kako je rekao, bilo da ga Albanci na jugu Srbije sami uklone i postave na mestu koje je "za nas prihvatljivo", koje nije javna površina i da se u toku podnošenja zahteva se sve to uvede u zakonsku proceduru..."
Ovo rece premijer i ostade ziv !!!

Sta znaci to Dacicu "prihvatljivo" ?
Da li pripadnici oslobodilacke vojske koja je napadala nasu policiju i vojsku ima pravo da podigne spomenik ali ne na javnoj povrsini ?
Da li smo mi drzava ili prcija Dacicu ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik nacistima ?
Da li je prihvatljivo da ja podignem u svome dvoristu spomenik Jasriju ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik Mladicu ?
Da li je prihvatljivo da je podignem u svome dvoristu spomenik NATO-u ?

E moj premijeru, vi ste obicne kukavice i dosli ste na vlast laznom retorikom i propagandom....

diskaunt

pre 11 godina

predlazem da Srbija ponudi opstini Presevo 1000€ da sami uklone spomenik u roku od dve tri nedelje.

U slucaju da ne prihvate ponudu, Vlada Srbije bi trebalo da finansira razmontiranje spomenika i da isporuci racun pressedniku opstine za aktivnosti oko demontiranja u vrednosti od nekoliko 1000€ na racun organizacije radova i samog rada.

cccc

pre 11 godina

Tu nije trebalo da bude ikakve rasprave nego jednostavno spomenik srusiti a sve odbornike koji su podrzavali podizanje spomenika optuziti za raspirivanje etnicke mrznje i medjuljudskih odnosa.Takodje pokrenuti istragu ko je finansijer tog projekta.

Dule032

pre 11 godina

(budimo realni..., 11. januar 2013 18:44)
Ne treba zaboraviti da se radi o NELOJALNIM građanima Srbije,koji NE POŠTUJU zakone ove države(nisu učestvovali čak ni u popisu stanovništva),a koji vole da uživaju privilegije TE ISTE države (na pr. državni fakulteti u Bujanovcu na albanskom jeziku )
Osim toga,imali smo da vidimo ISTI scenario na Kosovu, koji je trajao više decenija i koji je izmenio sliku Kosova.
O ALBANSKOM shvatanju ljudskih prava govore popaljene i porušene kuće,porušena groblja,popaljene i porušene crkve,otimana imovina privatna i državna ,prebijani Srbi,ubijeni i još uvek ubijani starci,žene i deca i više od dva miliona proteranih Srba u Titovoj Jugoslaviji i za vreme okupacije.

Boro i Ramiz

pre 11 godina

Srusiti taj spomenik teroru i odmah staviti spomenik Bori i Ramizu i Bekimu Fehmijuu da im budu uzori.
Ak ose to ne uradi, sutra ce dignuti sledeci spomenik, recimo onima sto su ubili bombama Beogradjane u bioskopu 20. oktobar, mnogo pre pojave Milosevica koji im je izgovor za ono sto rade vekovima.

zoom

pre 11 godina

JEDINO RESENJE KOJE BI PRIHVATILI I "STRANCI" JE:
ISTOVREMENO [koordiniranom akcijom] srusiti taj spomenik u Presevu, ali i bistu Drazi Mihajlovicu na Ravnoj Gori kao i sve one spomen ploce koje su bespravno podsugnute kako Acifu tako i nekim cetnickim vojvodama iz 2.sv rata.
Jer svi oni i danas nisu rehabilitovani

Jeste da bi to izazvaklo revolt kod Srba i bosnjaka, ali bi tako vlada pokazala svetu da ne vrsi diskriminaciju po nacionalnom/verskom osnovu

Darko

pre 11 godina

Banana smo drzava, taj spomenik je trebao biti javno srušen odmah cim je drzavni vrh dobio informacije o njemu i tacka! Ostalo je sve smešno.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Gledam onako pa se nesto "razmisljam", kad Srbija ne moze da izadje na kraj ni sa tri "svoje opstine" sa Albanskim "zivljem" i da resi problem oko jednog spomenika, kako "crna" Srbija misli da resi problem sa Kosovom ?
Platformom, "skrabajuci plajvazom po papiru" ?

ilija

pre 11 godina

Nije daleko 17 januar, videcemo da li ivica drzi rec ili ce vuci za suknju estonovu da mu ona pomogne.. Srusiti nego sta, trebalo je odmah da ga sruse pa tek onda da pregovaraju..

nikola

pre 11 godina

Ako se spomenik ne srusi bice to katastrofa za vladu i celu drzavu u celinini...nemoc drzave ohrabrice one koji bi da je ruse...Ivice, ti to znas. Spomenik mora biti srusen, dovoljno je i to sto je spomenik uopste podignut!

goran

pre 11 godina

Ovakve stvari se desavaju kada drzava 'zapusti' dogadjanja na terenu
Naprimer SPO je svojim politickim uticajem 'izgurao' da se podigne bista Drazi Milajlovicu, a muslimansko/bosnjacke stranke progurale tablu Acif efendiji.
I Draza io Acif su i dan danas ratni zlocinci.
politickim delovanjem i lobiranjem SPO i bosnjaka su Srbiji 'izbijeni aduti'.
Jednostavno kada su ono gurali svoje[Dracu i Acifa] oni nisu mislili da im se to sada moze vratiti ko bumerang

Nemanja Nikolić

pre 11 godina

(Goran, 11. januar 2013 16:41)
Gorane, zemo, nemoj da preteruješ. To što su neki sveštenici, blago rečeno, nedostojni svog zvanja ne znači da treba da im dodajemo. Da li si prisustvovao, ili čuo za krštenje koje je naplaćeno 200 eura, kao što tvrdiš???

Ovo jeste provokacija, ali ne može ostati tek tako ignorisana. Većinu stanovništva ove naše Srbije baš briga šta se dešava izvan njihovog doma, izvan tv kutije, izvan njihovog grada i videokruga. Ali, ovo je zaista na tlu, kakve takve, države Srbije. Ne postoji nikakvo opravdanje da se podiže spomenik vojnicima čiji zadatak je bila borba protiv Srbije. Koja prava i koje oslobođenje su oni tražili? Bez paranoje, ali ne bi trebalo da zaboravimo da osim nas i drugi balkanski narodi imaju svoje "Velike" države. Pa tako Velika Albanija seže do Stalaća, koji se nalazi u centru Srbije, na ušću Zapadna u Južnu Moravu.

Pedja

pre 11 godina

svi na vojnu obuku, neće ovo mirno da se završi..
(miloš, 11. januar 2013 18:13)

Bio davno u vojsci ne pada mi na kraj pameti da ikada više obučem uniformu i uzmem pušku u ruke. Osim u slučaju napada neprijateljski raspoloženih vanzemaljaca.

ljubicica

pre 11 godina

nama ne odgovara da se situacija u presevsku dolinu iskomplikuje,a albancima odgovara da bih internacionalizovali problem i ostvarili svoje ciljeve koje su zamislili.

Laki

pre 11 godina

Mnogo smo jadni a da smo pametniji mogli bismo mnogo da naučimo od Albanaca. Slušam izjave njihovih lidera koji izigravaju nevinašca a u stvari samo ispipavaju puls i granicu strpljenja. Oni su više svesni naše nemoći kao naroda i kao države od nas samih. Imaju svoj cilj i sprovode ga u delo a mi živimo od parola. Ovaj spomenik je toliko nebitna stvar ali kod nas ljudi često od stabla ne vide šumu pa zato imamo ovakve vođe dok nam pamet odlazi. Što bi rekao Vib: ,,Budite slobodno glupi, to ne boli‘‘. Plašim se samo da će našu decu naša kao i glupost naših očeva mnogo boleti.

Dragan

pre 11 godina

Ko je na vlasti ove tako zvane drzave? Slucaj ovog "spomenika" je samo dokaz da ova vlada brine samo o svojoj fotelji i da ozbiljne stvari ne uzima za ozbiljno. Ne treba odmah slati tenkove, nego politickim znalackim i odgovornim putem pokazati drugoj strani da to sto radi nije dozvoljeno u ovoj zemlji. Ne bi me čudilo da posle posete iz Emirata sada Raška ne podigne slican "spomenik". Predsednik i premijer moraju da reaguju a ne da cekaju da im neko kaze sta treba da rade.

Gogi

pre 11 godina

"Problem nije u spomeniku u Preševu, već u ideji da se može iznova pregovarati u vezi sa svim teritorijama na Balkanu."

Evo ko je opet kriv.Pa budite civilizovani i "evropejci" dok Albanci i Zapad kroje nove granice. Sramota!

Forest gump

pre 11 godina

Ako ovako nastave sa provokacijama kroz x godina postavice nam spomenik i u knez mihajlovoj a mi cemo da im pretimo, pa vidite i sami kako se sire lagano ...

Leposavac

pre 11 godina

Ukloniti oznaku gde se pominje UCK i sve one koji nisu sa teritorije Medvedje,Bujanovca,Preseva.A Postaviti i bistu Milosevicu jer su i oni i on ruzna proslost nase istorije.

crni domino

pre 11 godina

(mina, 11. januar 2013 19:56)
Dobra ideja za ove krajeve!
A da se zove : Park palih za slobodu!
PS: Tu bi ubacio i one koji su izgubili zivot u sačekuši dok su pljačkali, jer o njima niko nista ne kaze!

Hogar

pre 11 godina

Ne...ne treb pričati da rušimo,srušićemo....samo što nismo srušili.Jednostavno reč "srušiti" treba da bude izbačena .Spomenik treba UKLONITI PO ZAKONU kako propisuje član zakona.Ali postavlja se drugo pitanje-Spomenik se nije postavljao za par minuta.Bilo je sigurn o potrebno dosta vremena od priprema za izgradnju pa do njegovog postavljanja.U istom mestu verovatno postoje i neki naši organi upravljanja pa se pitam kako nisu odreagovali dok su još vršene pripreme.Zašto smo sami uleteli u zamku?Kako to da se tako olako prihvata činjenica da je spomenik postavljen i eto...sada je to problem.Problem je što je uopšte dozvoljeno da se počne sa postavljanjem.

sloboda i zakon važe za sve

pre 11 godina

Zar nije i opštinska vlast država (deo državnog sistema)? Jel imamo mi neki zakon o spomenicima? Jel imamo mi neki zakon o nadležnosti lokalne samouprave? Ne možemo da postupamo kako mi hoćemo ili da teramo nekog da postupa ili ne postupa kako mi kažemo samo zato što nam se nešto sviđa ili ne sviđa, već moramo da imamo zakone i država na svim nivoima mora da se pridržava zakona. Ako ne može sud, na osnovu zakona, da donese pravosnažnu odluku da se spomenik ukloni, onda ni vlada nema šta tu da naređuje.

@vladimir0710

pre 11 godina

U principu civilizovane zemlje za podizanje spomenika traže i daju(?) dozvolu, zatim se on postavlja na mestu samog stradanja ili na mestu grupne grobnice onih sa spiska na mermernoj ploči, treća varijanta ne postoji.

Marko Dž

pre 11 godina

"Lokalna vlast će tako pokrenuti inicijativu za njegovu legalizaciju".

Dobro pazite svi na ovu recenicu iz teksta. Sada je svakome ko ima vise od 20 godina a ceo zivot je proveo u Srbiji jasno sta sledi. Rok za uklanjanje je 17 januar i ako do tada ga ne uklone on se rusi, tako kaze Dačić. Medjutim, obrati paznju na recenicu iz teksta, ono ste ce se zapravo desiti jeste da Albanci podnose zahtev za legalizaciju, sud mora da postupi po zahtevu i donese odluku,narvno svi dobro znamo koliko brzo reaguju nasi sudovi, dakle jedno pet,sest meseci. Naravno, dok traje spor oko legalizacije, nista oko predmeta iste te legalizacije ne sme da se dira. Odluka o rusenju 17 januara se odlaze i spomenik ostaje. Vecina vas ce do juna ove godine zaboraviti da taj spomenik postoji.

PS Znam, znam mnogi ce reci, spomenik je vec proglasen za nelegalan i protiv drzave. Jeste, ali sada zahtev za novo utvrdjivanje trazi strana u sporu i to ne bilo koja strana, nego ona pred kojom ova drzava vecito popusta.

Agafja Mihailovna

pre 11 godina

Sto se tice spomenika-mislim da smo tu malo popustljivi...Ne bi trebalo da bude bilo kakve alternative,zna se kakva ovlascenja ima Vlada i trebalo je da ih iskoristi...Opet,u neku ruku i razumem premijera,svaki njegov korak i korak Vlade je pod budnim okom EU...

tonnysight

pre 11 godina

Hmm...
Našao je "japansku" biciklu za nepun dan, a nije ništa znao dok se još spomenik "gradio kao ideja" u nečijim glavama.
znači sigurno je znao; i ne samo on?
zašto i čemu se ćutalo?
pa ovo mi liči na ovu igru:
Pitaš prijatelja da ti pozajmi auto za more na 15 dana. naravno prijatelj u šoku. Ne može da veruje da to tražiš od njega i počinje da se preznojava. A onda , ti kao vidiš koliko mu je neprijatno da te odbije, pomogneš mu pa mu umesto auta zatražis pozajmicu od 100 eur. i on odahne, jer je u odnosu na auto ovo mnogo razumniji predlog i sa radoscu i olaksanjem ti ih da. sto ne bi bilo, da si mu prvo odmah potrazio 100 eur, sto ti je u stvari bio kranji cilj.
sta sa ovim?
sta je ovde cilj?
Ljudi, pa mi nr mozemo ni u stvarnoj nasoj drzavi da se nosimo sa njma, amerikom i evropom.
A onda "osvojimo i zauzdamo" lokalnu samoupravu u Presevu i Dačić kaže: Uspeli smo da spasemo Srbiju u okvirima. I ovo ce i da pdrzi evropa.
A kad pitamo za kosovo?
On će: Ljudi, pa mi jedva držimo pod kontrolom i nase granice, treba razmisliti da li da trosimo energiju na Kosovo, vec da se usmerimo ka evropskoj buducnosti...

Očevidac

pre 11 godina

Ili nek sruši sve spomenike "vojsci" Preševa, Bujanovca i Medveđe u Preševskoj dolini ili nemoj ni ovaj jedan da dira. Ovaj u Preševu mu bode oči jer je medijski propraćen i cela Srbija je čula za njega, a o ostalim mnogo većim spomenicima se ćuti. To je po mom viđenju prilika za još malo jeftinih političkih poena. Da me pojedini pogrešno ne shvate moje mišljenje je da svi spomenici treba da se uklone. Ivice, ako ne znaš gde je spomenik u Velikom Trnovcu, i onaj u blizini Lešiju i ostali(u šta čisto sumnjam), ja ću ti pokazati samo ih sve ukloni!

marija

pre 11 godina

Cini se da je Dacic ovog puta ipak bio jako tolerantan, cudo jedno, pa bi trebalo naci kompromis i spomenik ne rusiti nego sa javne povrsine prebaciti na lokaciju koja je prihvatljiva i za jednu i za drugu stranu.
Pa, braco Albanci, valjda imate neku lokaciju koja nije javni prostor?
Ispasce da jeste provokacija ako ga ne preselite.
A znam da je Dacicu tesko zaboraviti 90e, u tome se slazem sa vama.
Kako god, u proslosti se ne zivi.

Srbija brale

pre 11 godina

Koliko prašine oko spomenika! kakav rok? Dačiću ako si mislio da rušiš onda si trebao bez najave da rušiš,preko noći,samo FIK i gotovo! A ne ovako. Da to dobije međunarodni publicitet.

jovaN

pre 11 godina

Državi ne preostaje drugo već da sama ukloni spomenik.
Za posledice ovakve odluke i sami odbornici pomenutih opština treba da snose posledice.
Zakone ili poštujete ili ne poštujete - nema trećeg. A za nepoštovanje slede sankcije!

Emir

pre 11 godina

zasto se bunite kad neko drugi podigne spomenik, a kada vi to uradite vi cak idete i proslavljate godisnjicu tog dogadjaja i spomenika cak mu i krsnu slavu date...ako ne vijerujete odite u BiH po republici srpskoj sve spomenici Draze Mihajlovica cak i ulice a i samoj republici srpskoj tako reci kantonu u BiH dali ste ne samo spomenik vec i slavu ...zar ste vi toliko uvijereni da ste samo vi u pravu i cak da ste svoji na svom ???

mina

pre 11 godina

Napravite jedan park za sve sporne spomenike u Srbiji iz bilo koje epohe - pa lepo ko hoće neka se 'gleda sa svojima' do mile volje, a mi da gledamo kako ćemo napred.

zapadno od Drine

pre 11 godina

Drasko svrstao generala Mladića zajedno sa nacistima, Jasarijem, NATO-om?! Zar je general bio agresor?! I komentar dobije toliko likova?! Poslije ovog komentara pndržavam Albance sa juga, borite se za svoje ili ćete doživjeti istu sudbinu kao mi! Draško i njemu slični neka idu u EU, ja neću i ne želim...ja želim da se vrati ponos mom narodu!

dragan gm

pre 11 godina

Šta su radile bezbednosne službe,nemoguće da nisu znali da će podići spomenik.Trebalo je to u startu sprečiti a ne ovako su dozvolili da se tzv.problem umešaju svi redom,što opet pokazuje da mi jednostavno nemamo smisla za politiku,ama baš nikakvog samo ulećemo iz problema u problem naočigled banalnom a ispašće mnogo veliki.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Bujanovac -- Premijer Dačić kaže da će Vlada ukloniti spomenik OVPBM u Preševu ako se ne postigne dogovor s lokalnim vlastima. Odbornici SO Preševo: Spomenik da ostane.

Ja licno mogu samo ponoviti svoj predlog za resavanje ovog problema koji sam u vise navrata izneo !
Elem, da se Ja pitam sve bih spomenike u Srbiji koji su podignuti "spornim licnostima" iz gradova "premestio" na "Ravnu Goru", Ravnu Goru bih proglasio "turistickom destinacijom" i organizovao redovne izlete za sve one koji "pozele" da vide "spomenik nji'ovima" i onda bih se "u potaji nadao" da ce se ti "navijaci" koje "ceznja za nji'ovima" odvede na Ravnu Goru medjusobno "pokrljati" i "prorediti" !
Na taj nacin NORMALNI gradjani bili bi postedjeni i zasticeni od "uvlacenja" u "nacionalisticke i sovinisticke rasprave" kojekakvog "sljama i olosa" koji se "nakotio" na svim stranama !

Dejan

pre 11 godina

stvar je bila suvise jednostavna i mogli smo biti u prednosti ali dzabe kad nemamo vodje.plasim se da se albanci nece zaustaviti u pbm. nadam se da nisam u pravu, a bilo kakav sukob ne dolazi u obzir jer bi u tom slucaju najdeblji kraj izvukli nasi na kosovu..ovde treba odigrati pametno..3 put meri jednom seci

Kiki

pre 11 godina

Po meni kompromis bi bio da se sa spomenika ukloni simbol te paravojne organizacije, a neka ostanu imena ljudi koji su stradali. Ukoliko se insistira da se spomenim tim ljudima posto poto skloni, onda isto treba uciniti sa spomenicima Drazi Mihajlovicu i Acifu efendiji, a ne praviti od Albanaca gradjane drugog reda time sto se sila zakona jedino prema njima primenjuje.

Olof Palme

pre 11 godina

Sta se palite ljudi moji, nije dobro od nas da budemo licemerni. U Gorazdevcu (KIM) ima spomenik na kojem pise, da su lica . . . pali od ruke "siptarskih terorista ". Malo samokriticnosti ne bi nas kostalo.

Petar Filipovic

pre 11 godina

Alterbativa je jos jedan isti spomenik u neposrednoj blizini pomenutog koji
bi bio posvecen preminulim srbima na Kosovu u tom vremenskom periodu.Isti spomenik sa upisanim imenima stradalih srba.

Pop

pre 11 godina

nisam nacionalista, racionalan sam, volim svoju Srbiju, ali ovaj spomenik treba samljeti, fino usitniti do praha i prah prosuti u wc solju ;) p.s. zamisljam kako u Njujorku postavljaju spomenik palim talibanskim borcima :) hahahahahhaha patetiko!

Slobodan

pre 11 godina

Samo brutalno rusenje i jos brutalnije hapsenje i sudjenje odgovornima za ovu provokaciju i spomenik teroristima koji su ubijali srpski narod!!!

Kokorayko

pre 11 godina

Podignite pored tog spomenika,spomenik poginulim policajcima i vojnicima na Kosuvu 99-te.Neka stoje i jedan i drugi kao opomena da se takve stvari više nikada ne ponove.

markadzoni

pre 11 godina

(pop, 11. januar 2013 14:59)

Molim te recimi koje jos drzave u okolini Srbije imaju velike nacionalne manjine, svi susedi su bukvalno imaju veoma nizak procenat nacionalnih manjina.Dok Srbija ima toliko da svi hoce nesto od vlade i same drzave ali kada se napadne odredjena nacionalna manjina e onda ne valja kao sada sa Albancima. Samo sto smo mi (Srbi) tamo manjina ali to nema veze jer tako ko nas snira, bitno je da opet je neko u u Srbiji kriv. Poenta je da Srbija ocito mora da brine o svim nacionalnim manjinama dok ostatak ne mora da o tom pitanju dize ni mali prst zasto? Uzeli su nam deo drzave mi smo tamo manjina koja nema prava ama basa nikakva dok ovde u Srbiji Albanci,Hrvati,Bosanci,Crno Gorci i svi ostali zive lepo niko ih ne uznemirava zbog njihove vere niti drzavnoj pripadnosti cak imaju i firme porodice im se skoluju ovde slobodno bez straha dok u pojedinim drzavama Srbi ne smeju ni da pisnu ako misle da zaive i bivaju diskriminisani na razne nacine dok o poslu i skolovanj je prica za sebe. Sada mi reci dali je ovo sve fer?? Nasi sportisti,pevaci,glumci, gradjani bivaju stalno napadani i ugrozeni u vecini ovih drzava i kod njih je to uredu ali ako se nesto desi u Srbiji brzo recite na sve velike svetske medije da su Srbi losi.... Pogledajte malo vas dvorista pa onda pricajte o nasem.

dejan

pre 11 godina

Aman kakvo premeštanje spomenika da li ste vi normalni,da se pod hitno rusi u sred bela dana i to tenkom,a ne bagerom,sa teroristima nema pregovaranja!Plače mi se kada vidim u kakvoj bednoj i poniznoj zemlji živimo,ej bre,pa nekoliko meseci nisu u stanju da uklone spomen ploču u Novom Pazaru,ovde govore o premestanju spomenika,ako ste za premeštanje onda ja prvi glasam da spomenik ostane tu gde jeste,ne razumem,smeta nam spomenik u centru Preševa,a neće nam smetati kada ga premeste dvesta metara u drugu ulicu,ne kapiram?!

Milosavljevic vladimir

pre 11 godina

G-dine Dacicu prestanite da pricate vise bilo sta na temu spomenika i kad oni pomisle da ste popustili , posaljite preko noci policiju da srusi tu budalastinu! E onda kazite" lepo sam pricao ali nemam izgleda kome" ! Taj scenario primeniti i u Novom Pazaru, mozda cak istovremeno, zbog troskova razume se!

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Cim neko pregovara sa teroristima i ubicama, daje im neki legitimitet i legalitet cime sebi samo zateze omcu oko vrata, ne resavajuci, u sustini, nijedan problem.Ako su banditi i ubice,koje su organizovano izvodile teroristicke akte u Srbiji,ubijali srpske vojnike i policajce, ubijali vidjenije Srbe i lojalne gradjane Srbiej albanskog porekla,silovali,palili i proterivali,heroji i junaci ovih ljudi,onda je tu svaki dogovor samo nerka vrsta legalizacije njihovog deklovanja.Zamislite da Srbi podignu spomenik u Pristini svima onima koje je "pojeo" crni komsetski mrak i cije se sudbine jos ne znaju?!Ili, spomenik Slobodanu Milosevicu?!Gledajuci ponasanje aktuelnih srpskih vlasti i uporedjujuci stanje sa KiM,mnogi ce doci do zakljucka da su oni ozbiljnija i jaca drzava od Srbije?!

Zoso

pre 11 godina

Mirko spremaj dobrovoljce ti i tvoja partija pa dole.Koje junacine ovi iz Vrata od vajata.Sto god bude taj spomenik osta u Srbiji a posle ko zna dal ce biti u srbiji.Davno smo izgubili rat steta sto nam Ameri ne vrate ga.Ako nam vrate imace Albanci vecinu u parlamentu.Koji smo rat to mi dobli?

Komšija ogradi svoje dvorište

pre 11 godina

@ (zapadno od Drine, 12. januar 2013 08:37)

Ti ostani zapadno od Drine i brini o problemima svoje države BIH!
Pusti nas iz Srbije da živimo!!!

nikola mikula

pre 11 godina

Aha, secam se. Ne znam zasto se Dachi razmece izjavama kada svi dobro znamo da se sudbina spomenika resava u krugu ambasadora SAD i EU i da mi nemamo moci da ista sami uradimo. Postavlja se samo pitanje ima li Srbija strategiju kako ce da sacuva Vranje i Leskovac od najezde Albanaca? Kursumlija je vec resena stvar. A kosovo i jug pa to je vec velika albanija, drugovi moji.

nikola drezgić

pre 11 godina

Nije toliki problem srušiti spomenik već to kakve bi posledice njegovo rušenje bile po naš narod južno od Ibra! Ali izgleda da je mnogima ovde bitnije srušiti neki kičeraj od mermera nego sačuvati živote ljudi koji su ostali dole da žive!

zoran

pre 11 godina

ja stvarno ne razumem zasto dizati toliku prasinu oko toga. To je trebalo drugi dan po postavljanju srusiti i kraj. Koja bre OVPM? ovo je Srbija i tacka.

Alex

pre 11 godina

ruse nam spomen ploce, ruse nadgrobne spomenike, skrnave I unistavaju crkve I manastire, zastavu I bilo koje obelezje srbstva uklanjaju bez pitanja... setite se samo kako to albanci uspesno bez pardona sprovode u delo! tako moramo I mi, taj spomenik nije smeo ni da se zamisli, a kamo li da se sagradi.

Miljacka

pre 11 godina

Sa državom nema pregovor niti je neko može ucenjivati. Kada sponenik nije uklonjen dobrovoljno , onda će ga država ukloniti silom.

predlog, a kontruktivan

pre 11 godina

Zasto Vlada Srbije ne raspusti Skupstinu opstine Presevo?
Zatim bi Privremeni organ doneo odluku o uklanjanju, pa na nove izbore i tako u krug, dogod tako zele Albanci ...

Srbija bre

pre 11 godina

@ (Emir, 12. januar 2013 03:32)
Emire ja stvarno ne znam kakve veze ima moja Srbija sa unutrašnjim problemima tvoje države koja se zove Bosna i Hercegovina.
Pronađite adekvatne ljude i rešite svoje probleme, ne mešajte moju Srbiju u to! Dobro se zna koje su granice Srbije i u okviru njih Srbija ima pravo da sprovodi svoj ustav i zakon!

Patriot

pre 11 godina

Ovo je gotova stvar,siguran da ce spomenik biti uklonjen u roku 5-10 dana. Kako i na koji nacin,videcemo. Najbolje je da to bude bez incidenata bilo kakve vrste. Jasno je da Dacic ima podrsku"spolja" za tu akciju,samo se ceka trenutak.

djole bre

pre 11 godina

...na prihvatljivo mesto.... Znaci spomenik Lesiju je prihvatljiv jer nije postavljen na trgu, ili spomenik palim borcim UCQ koji se nalazi pored puta Lucane - Dobrosin ili ogroman spomenik ispred trnovca... E moj premijeru !

Balvandzija

pre 11 godina

Srusiti? Ne, skloniti ga, onako kako zakon propisuje. Ja bih ga mleo mlinom za orahe, ali ne pitam se.

Razumem Albance, oni bi da spomenik ostane, al ne razumem ove nase, ma nikako. Organizacija u ciju je "cast" podignut spomenik, ukoliko neko nije obavesten, tretira se kao teroristicka, od cije strane su ginuli srpski civili, vojska i policija, i kao takva ne sme imati obelezje na teritoriji Srbije, osim u pisanom obliku u udzbeniku istorije.

Videh jos da i neki rekose da su patriote i balvandzije jedno te isto. Izgleda da je voleti zemlju u kojoj si rodjen totalno "out" ovih dana...

Informisan

pre 11 godina

Spomenik Dragoljubu Mihajlovicu nije na javnom mestu, vec na planini, kilometrima daleko od naseljenog mesta. I vec je bio rusen u doba slobizma, ali je podignut ponovo. A samo zemljiste na kojem je podignut, privatna je svojina.

Toliko o tome.

crni domino

pre 11 godina

(Balvandzija, 12. januar 2013 09:29)
E moj Balvandzija, pa bas nas Premijer Ivica Dacic voli da prica sa albanskim teroristima i to sa njihovim vodjama.
Zar ne vidis da svi oni rade za svoj dzep i po diktatu velikih sila.
Mi smo ti za njih glineni golubi i potrosna roba.
Videces uskoro da ce biti sve uzaludno zasta si se borio i zalagao!
Pozdrav

spinovodje

pre 11 godina

Ovi sto pozivaju na obuku,su provokatori i spin majstri...Kao ova vlada vas vodi u rat...to hoce da kazu...Kako nas vode u rat kad ni spomenik ne mogu da sruse.Prema tome nisi bas pogodio temu za tu tvoju predratnu ideju.Niko ne zeli ni sa kim rat a ti sto ga spominjes bas me zanima po koju to cenu radis i zasto?

vojnik

pre 11 godina

lepo ste smislili akciju- policijski sindikat bacio u javnost sporni spomenik, a zadrzao je van javnosti srpske pare sto idu na kosovo. ako su kosovo i srbija jedna zemlja na papiru, neki kazu da nisu u praksi. ima srbija spomenike na kosovu. ima i srba na kosovu isto kao i albanaca u srbiji i njihovih spomenika. ne zaboravite albanski reciprocitet. vasa akcija oko spomenika pre ce resiti kosovsku krizu progonom srba i rusenjem srpskih spomenika nego pregovaracki sto, pod uslovom da se albanci ponasaju kao i do sada. podrzati ili ne - pitanje je srbima..

supermario

pre 11 godina

Po zakonu drzave Srbije...RUSI !!! Uvedi prinudnu upravu,raspisi lokalne izbore i zavrsi pricu. Ili druga opcija...podnesi ostavku.Treca opcija ne postoji.

trt milojko

pre 11 godina

Ja se pitam gde je bila komunalna policija i žandarmerija kad su ga zidali....pa nije ga Chuck Noris preko noći sazidao!!!

Slobodni Klikeri

pre 11 godina

Ljudi,ja mislim da je ova ujdurma sa ovim spomenikom samo povod (ili uvod) u nesto mnogo vece i ozbiljnije sto treba da se desi i sto je verovatno dogovoreno. Strani ambasadori cute,niko se konkretno ne izjasnjava,niti daje predloge i savete,apale. A sumnjam da bi Ivica kretao u neku akciju da nema precutnu podrsku bas sa te ambasadorske strane. Cini mi se da su i Albanci malo o'ladili (jer su krenuli ostrim pretnjama prvih dana),posle posete odredjenih ambasadora Presevu od pre neki dan. Nesto drugo se krije iza svega ovoga,siguran sam. A to nesto tek treba da se desi,ali ja ne znam sta jer sam obican smrtnik,pa cemo videti.

Johnny

pre 11 godina

Srusite to sto pre.
Kakva legalizacija i druga lokacija?
Da li su ti teroristi bili legalni? Nikakva legalizacija terorista nije legalna.