Utorak, 08.01.2013.

14:00

"BiH možda neće biti za 10 godina"

Predsednik RS Milorad Dodik ponovio je da BiH ne predstavlja interes srpskog naroda i predviđa da je za 10 ili 15 godina moguće da ona neće ni postojati.

Izvor: Tanjug

"BiH možda neæe biti za 10 godina" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

izdajnik

pre 11 godina

samo sanjajte hrvati i muslimani, Srbija ce biti sastavljena od R.Srpske, severa KosMeta centralne Srbije i Vojvodine... to je realnost i to ce se vrlo brzo desiti ali sa pametnijim vrhom drzave...

dalmatinac

pre 11 godina

Poučeni iskustvom zadnjih 20-tak godina,ako se nastavi s ovakvom pričom iz ovog entiteta, što je vjerojatnije da se dogodi za 10-tak godina:
1) neće biti BiH
2) neće biti Srba u Bih?

malcolmX

pre 11 godina

tako su govorili malo vece mud...e od tebe i sultani i princevi,vojvode i poglavnici pa je Bosne uvjek bilo, e neces je ni ti razbiti mozes samo da sanjas i pricas supljake, nemas hrabrostti za tako nesto ni ti ni oni koji te podrzavaju i slijede.

ante

pre 11 godina

Ovde Dodik izjavljuje da Srbi i Hrvati IMAJU VECINU i da ne zele da zive u Bosni
a pre 3-4 dana izjavi da Srbi iako MANJINA blokiraju da BH prizna Kosovo [jed su zapriznavanje Kosova bosnjaci i Hrvati]

Znaci [po Dodiku] danas sam za Dejton i dejtonske ovlasti/mogucnot da manjina blokira vecinu, a sutra sam za klasicnu demokratiju - prednost/moc vecine [50%+ 1 glas]

Zrak

pre 11 godina

Samo-sanjajte, ma kako da ne, idi pogledaj bilo koji koncert Tompsona, onu njegovu pesmu "Jasenovac i Gradiska stara" uz koju se veseli 70000 Hrvata, koncert na kome se izgovara parola "Za dom spremni" pod kojom su ubijani ljudi u Drugom svetskom ratu. Pogledaj onog Hrvatskog svestenika koji je izjavio da je Jasenovac srpski mit? Spomenik postoji i svake godine tamo ide Hrvatski vrh i tu si u pravu, doduse broj ubijenih desetostruko smanje, ali imaj na umu da je Drugi svetski rat bio pre 70 godina. Ja sam siguran da ce za 50 godina predsednik Republike Srpske ici u Srebrnicu ko sto danas i Josipovic ide u Jasenovac.

osiguran od takvih

pre 11 godina

dodo cuti i ne gasi vatru benzinom a moje dete sigurno nece ratovat za tvoje hirove i ovo sto imamo da ne bese jna da nam pomogne spasa nam ne bi bilo a ako zatrubi ni bog nam nece pomoci.cuti za bolje nas ti si se osigurao.

Sazrevanje

pre 11 godina

Samo sanjajte

Vase nezadovoljstvo i frustracije ishodom rata u BiH su ocigledne. Zaboravljate da rat kao opcija vise ne postoji (Bar se nadam, jer nikome NISTA DOBRO NE DONOSI), doduse u USIJANIM glavama kakva je vasa, itekako je aktuelna... Gospodin Dodik je izjavio da BiH nece postojati za oko 10 godina, (bas zbog takvih usijanih muslimanskih glava), a i ja tako mislim sta god VI pisali...

samo-sanjajte

pre 11 godina

Hteo bih vas podsetiti da i Jasenovac nije u Srbiji (najvece stratiste Srpskog naroda), vec se nalazi u Hrvatskoj, danas nezavisnoj drzavi.
(Nika, 8. januar 2013 17:50)

Danasnja Hrvatska kao i hrvatski narod javno se ogradio od ustaskog rezima, napravili su spomen obiljezja zrtvama istrog i klanjaju im se i odaju pocast svake godine - S druge strane Srebrenica se malo porice pa malo velica - na razno raznim transparentima, grafitima, sportskim manifestacijama u vidu da se generalu Mladicu zahvaljuje za Srebrenicu ili kroz parolu "noz zica." I zato nema govora o tome da najveca rana bosnjackog naroda bude bilo gdje drugo sem u Bosni i Hercegovini. U svakom drugom epilogu opet je rat al ovaj put bez JNA masinerije na jendoj strani ( tj kud i kamo pravedniji )

pera

pre 11 godina

istorija je pokazala da srbi i muslimani ne mogu da žive zajedno u jednoj kuće, kao komšije sigurno mogu .muslimani pokušavaju nešto da održe na silu i zato je bilo koji napredak otežan.mi srbi gledamo ka Rusiji a vi muslimani ka turskoj, tako je bilo oduvek i tako će biti zauvek. bolje da se razidjemo na miran način, jer u protivnom svako će čekati pogodan trenutak da ostvari svoje ciljeve. naš cilj je da svako živi mirno u svojoj državi mi u zajednici sa srbijom i crnom gorom a vi skim god hoćete.znači miran razlaz je najbolje rešenje.

zlatna sredina

pre 11 godina

Što jača Dodikova nacionalistička retorika meni je siguran znak sve teže ekonomske situacije u Dodikovoj Republici Privatnoj. Ranijih godina entitet RS je bilježio kakav-takav ekonomski rast, ali prvenstveno zahvaljujući novcu dobijenim od prodaje Telekoma i Naftne industrije. S'druge strane, kada govori o potencijalnom raspadu BiH, Dodik nikada nije pomenuo mogućnost oružanih sukoba u slučaju proglašenja nezavisnosti RS-a. Zato što na smije ni da pomisli na rat,jer iza sebe nema, kao njegovi prethodnici Karadžić i Mladić, moćnu JNA naspram lovačkih pušaka i karabina,već organizovanu vojsku dvomilionskog naroda koji je već dokazao spremnost na borbu tipa život ili smrt. Tako da ja njegove izjave ne uzimam za ozbiljne.

crni domino

pre 11 godina

Za BiH ne garantujem, ali za tebe sam 100% siguram da neces biti!
Nikako ne mogu da razumem ljude koji mrze zemlju u kojoj su se rodili!
To su naopaki ljudi, izrodi!

Nika

pre 11 godina

Samo sanjaj te

Hteo bih vas podsetiti da i Jasenovac nije u Srbiji (najvece stratiste Srpskog naroda), vec se nalazi u Hrvatskoj, danas nezavisnoj drzavi.

MEHO

pre 11 godina

ma covek je svoje prokockao prdnuo je u flasi i misli i zeli neki drugi rat ali ovaj rat ce izguit on 100% a i srbska republika nece vise nni u karti postojat pa neka dodik ide pose u srbiji da tamo da izjave jer on nema mesta vise ni BH ma ni u SRBIJI verujte mi jer i u srbiji duvaju vetrovi osvezenja i polako ce ova komunisticka struktura koja vlada da se izgubi sa scene ,,dosta je vishe bilo sada na madjima svet ostaje i mladji ima da odluce a ne ove stare babe..

LEPSE KAMENO DOBA

pre 11 godina

Pa ti Milorade stvarno ne znas da stanes pa vekovima su i nasi i njihovi to pokusavali ali uzalud stvarno ces naterati da ti uzmu tu malu Jugoslaviju na nacin na koji si ti dobio bez trunke znoja i na krvi drugog bez da si se upitao da drugi jedva cekaju da dobiju mig i uvuces Srbiju u rat i stvarno nas vratis u kameno doba. Sedi tu i trosi te milione na muziku da ih vetar ne oduva kao mnogima u bivsoj Jugi.

nevenka

pre 11 godina

Cestitka Dodiku od jednog Bosanca:

"- ne mogu je prihvatiti kao svoju, jer mi nedostaju moja Edna i Edvin, moj Nizo, Irfan, Čarapa, Milanko, Gordan i Rizo, Huzeir i Jovan, Zvonko, Miro, moji Slavko i Adnan i još mnogi znani i neznani, ubijeni, nestali i rastjerani na sve strane svijeta, samo da bi "odabrani" mogli živjeti pod tom mrskom zastavom.

http://bhmagazin.com/kolumne/bosanskilonac/item/10501-%C4%8Destitka-gosp-dodiku.html

zmaj

pre 11 godina

ne lupetaj,sad kad vidis da ti se promice kraj hvatas se za sve,ali prohujalo tvoje,a zajasio si kao internac i soc,pa se izokrenu,vidio sta pije vodi.Adio bela

Sudbina u svojim rukama

pre 11 godina

Ne da BiH nece biti, nego je to neminovnost. Svi oni koji misle suprotno su u velikoj zabludi. Skoro 20 godina podeljenosti, sve manje i manje ostavlja mogucnost zajednickog zivota, koji skoro da u BiH i ne postoji. Proces kad zapocne tesko ga je zaustaviti a on vec nezaustavljivo tece, sanjari se zanose da ce patrioti "odbraniti" neodbranjivo, bas kao i pristalice nekadasnje Yu...iliti @Bosnian Rastafari...

LUDI MILOJKO

pre 11 godina

eeeeeeeeee Moj Mile ti to ustvari mislis da ce BIH, i svet ukinuti tvoju Privatnu Atonomiju, jer nemoze Autonomija Drzavu ukinuti, nego obratno, a Drugo ako se to desi sto nece 100 posto, jer mozda i nece neko sa nama u Srbiji hteti, i onda je to domino efekt, i onda Cepaj Mileeee. Nego bolje gledajte da napravite jaku drzavu, Nego ako ste tako Mocni kako ti dajes izjave, da je pola bosne tvoje, onda nema problema ima te svi iste sanse cega se plasis. nego ja mislim da nije tako,u mojoj Kuci sam ja gazda .ili Ti smeta ime Bosna i Herzegovina, Mozda ako Bi( BIH,) ukinula, svoje pravo ima da se zove Republika Srpska onda nebi imao problema, posto ti drugi Narodi ne smetaju u Cemu je problem ne NE RAZUMEM.

samo-sanjajte

pre 11 godina

Nikada Srebrenica nece biti izvan Bosne i Hercegovine ( a jos ne daj Boze u nekoj drzavi gdje bi se negirao genocid ) to vam garantuju 100-tine hiljada patriota ove zemlje - eto vam svima odgovor na vasa pitanja i vasu logiku "kako zasto" -

Sarajevo

pre 11 godina

Šta će biti s BiH i kako će izgledati za 10 do 15 godina teško je procjeniti. Činjenica je da dva svjetska rata i udružena agresija na BiH od 1992. do 1995. granice nisu pomakle ni milimetra.

Jedino što je sigurno sada, za 10 do 15 godina niko se neće sjećati Dodika.

Bojan 021

pre 11 godina

Jedino resenje za mir u regionu i za nasu buducnost je da Srbija prizna Kosovo a Kosovo Republiku Srpsku. Bosanski rastamane ako ste vi mogli bez pristanka Srba da se otcepite od SFRJ ondak mogu i Srbi bez vaseg pristanka od BiH. Stop licemerju! Zivio rodjo

COMA

pre 11 godina

Kao veliki Jugosloven, na zalost moram se saglasiti sa Dodikom. Koliko ga god ne volim kao coveka koji je materijalno RS doveo do ruba, toliko njegova prica jeste realna, jer ne postoji nikakav razlog da se zadrzava BiH ako se nije mogla zadrzati bivsa SFRJ , koja je u svakom pogledu donosila bolju zastitu svim narodima i pojedincima nego danasnja BiH. Ovo je cista logika. Nadalje ako ne postoji spremnost da se zivi u istoj drzavi i to pravo se da i Slovncima i Hrvatima i Albancima ne vidim koja je logika da se i Srbima ne da pravo da zive u drzavi koju zele. Gledajuci tako, mislim da su procene Dodika realne, kostace puno, moguce da od Srbije a i od RS nece ostati puno, ali slicna situacija ce biti sa BiH.

pitanje

pre 11 godina

Ajde Dodik, pokusaj da iz memorije izbrises sve one lepe dane koje si proveo po Bosni i njenim gradovima.Tesko da ces to uspeti, ma koliko da se trudis.
I da postavim pitanje: Da li bi se iko od vas menjao one godine srece,za ovaj besmisao i gubljenje vremena koje je sada na sceni...?

?

pre 11 godina

Postojaće, iz više razloga, ma šta ko o tome mislio:
- Kad BiH nije nestala u onoj izgubljenoj situaciji sredinom rata, neće ni sada u miru.
- Jer RS nema pravni mehanizam da se proglasi samostalnom.
- Jer svet neće dozvoliti da područje gde se desila Srebrenica osamostali, a izvršioci toga nedela praktično nagrade.
- Jer RS nema kontinuitet teritorije – nejasno je kako bi funkcionisala iz dva nepovezana dela.
- Jer svet neće da dozvoli čistu muslimansku državu u Evropi, mehanizam u kome Srbi i Hrvati kontrolišu državnu politiku je idealan za strane faktore.

Nije problem što neko zagovara politiku podele BiH, već u tome što tim pričama održava vlast, non-stop sakriva svoju lošu unutrašnju politiku, što takvom besplodnom retorikom drži državu zaostalom – i što ekstremisti sa svih strana savršeno odgovaraju jedni drugima, jer uporno svaki zastrašujući svoj narod drugom stranom tako ga okuplja oko sebe.

Kad bi svaki narod shvatio Dejton kao kompromis u kome je svako nešto dobio, ali ne i sve - to bi bilo bolje za sve ljude u BiH: Muslimani su sačuvali državu, ali nisu dobili jedinstvenu BiH; Srbi su dobili entitet, ali ne i samostalnost; Hrvati su dobili konstitutivnost, ali ne i entitet. Kad bi svako prihvatio da je dobio nešto i da ipak ne može da dobije baš sve što želi - to bi već bio dobar početak za neku bolju budućnost običnog čoveka.

box

pre 11 godina

a sto ga nazivate demagogom kad prica na ovu temu? covek je potpuno u pravu! hrvatska i slovenija nisu htele da budu u jugoslaviji pa ih je medjunarodna zajednica u tome na kraju podrzala...kada RS nece da ostane u BIH tu podrsku nema a situacija je cak takva da je izvorni Dejton predvidjao samoopredeljenje ikao danas to gledaju na sve nacine da izbrisu i "osavremene" sporazum...dakle svi ostali imaju pravo a li se to pravo Srbima uskracuje...granice su gotovo etnicke u Bosni zasto jednostavno ne daju ljudima da zive kako zele?!

Coli

pre 11 godina

'....ne može niko nikog da eliminiše, ni Bošnjaci Srbe, niti mi njih, a za tim nema ni potrebe.'
Pa ovaj bolje da ne otvara usta uopšte. Biser za biserom. Svaki komentar je suvišan.

Andrija

pre 11 godina

Da, za 10 ili 15 godina možda neće biti BiH. Jednako možda neće biti ni Hrvatske ili Srbije.
Za razliku od "možda" je "vjerojatno": za 10 godina u BiH vjerojatno neće postojati ni "entiteti" ni "konstitutivni narodi" nego građanska država pod patronatom EU koja će garantirati prava građana. To je model oko kojeg se koprcaju sve "nacionalne stranke" kako bi ga odbacile ali on je već u visokom stupnju razrađenosti i pitanje njegove primjene je pitanje strpljivosti.
Lokalna uprava na kontonalnoj razini će odlučivati o pitanjima poput obrazovanja, kulture, zaštite okoliša itd i uz to će imati prvi stupanj pravosuđa i unutarnjih poslova. Na razini BiH će postojati predstavničko tijelo i drugostupanjska pravosudna i unutarnja struktura kao i vojni resursi. Na kraju, konačni žalbeni, istražni i zakonodavni stupanj će voditi (direktno ili posredno) EU odnosno od EU postavljena tijela.
Kako se Europi trenutno nigdje ne žuri, taj će proces uslijediti nakon neke od provokacija koje će poduzeti lokalni "nacionalni lideri". Po poznatom principu: što se više koprcaju to im se omča više steže...

Toxic

pre 11 godina

Ono što se desilo sa Koštunicom, dešava se i sa tobom. Od tobožnjih demokrata i evropejaca dostigli ste nivo gori od Šešelja i Miloševića. Ne daj Bože da izbije rat a vi da vladate.

sarajlija

pre 11 godina

Dejtonski sporazum nije jelovnik da biraš šta ti se sviđa a šta ne.dejtonski sporazum je obustavi rat u trenutku kad je budućnost RS bila sasvim neizvjesna i kad su je samo sedmice djelile od sudbine RSK.
BiH je danas međunarodno priznata zemlja sa dva ravnopravna entiteta i tri naroda.Ne može RS "izaći" iz BiH jer BiH nije ni bila sastavljena od entiteta.RS je proglašena mimo volje većine i stvorena je ratom i etničkim čišćenjem.Ukoliko neko prekrši sporazum iz Dejtona,to je isto kao odbijanje plana 4Z u RSK a znamo šta se desilo poslije toga.To može samo luđak poželjeti.On ovom pričom skreće pažnju od svog kriminala.

goran

pre 11 godina

Tako je Dodik samo napred. Jedini politicar koji kaze u lice svima kakav mu je plan i sta misli raditi. A ne kao ovi nasi sve nesto izmostavaju, nista jasno ne kazu...

bosanacbrcko

pre 11 godina

mnogo zapaljiva retorika na njegovu zalost nije bas sve tako crno na terenu ... u brckom se omladina zajedno provodi raduje ,partija do kasno u noc.... a kad slusas ove polticare reklo bi se da je ratno stanje HRISTOS SE RODI

pero

pre 11 godina

SAD-u i EU još nije BiH na dnevnom redu, zato lešinari kolo vode. Kad će biti? - Pa čekaju da se završe suđenja u Hagu, a onda će biti priča u RS i Srbiji "gde nam bi pamet svih ovih godina". Već viđeno i već ispričano... Žalosno je da neki orgijaju na temeljima podela i mržnje, a narod dovode do svršenog čina tragedije. Zapitajte se da li je to namerno ili slučajno. Po meni, sve je s razlogom i sve se planski dešava...

ex demokrata 1

pre 11 godina

Znam da Srbi u Bosni stvarno ne žele da žive u zajedničkoj državi,niko od njih u RS se ne oseća dobro u zajedničkoj državi,i ne kapiram muslimane što su protiv toga,zašto im je u interesu da žive sa nekim ko neće sa njima?
Otprilike je taj vremenski okvir realan,oko 15 godina,kada BiH neće postojati.

Kal Drogo

pre 11 godina

Ниједна држава на овој планети није старија од 2 миленијума (најстарија је свакако Кина, оне старије којих је свакако било су одавно пропале и нестале, о многима има и врло мало писаних докумената), ниједна држава није вечита, свака има своје време трајања, краће или дуже, зависи од много ствари.
За БиХ је незгодно што је држава у покушају, још увек има тутора, има третман да је мало заостала у развоју, па је ту присутна и свемоћна канц. ОХР-а. Додатни проблем је и што представници и лидери (или би то требали бити) народа који живе у БиХ, не схватају баш озбиљно ову земљу, а и нису јој посвећени, не ретко гледају свој интерес, а често (посебно бошњачки лидери) гледају да загорчају живот другим народима, а и направе мало невоља у функционисању другог ентитета.
БиХ је подељена, подељена је админастративно, на ентитете, и тако функционише, али је подела и то она важнија у главама људи, па и оних обичних. Многи у ФБиХ доживљавају Српску, а не ретко и Србе као непријатеље, комуникација међу обичним светом (осим наравно оне неопходне), готово и не постоји.
Таква је БиХ данас, и као таква, трајаће док траје. Ми који живимо у Српској (и лидери, али и обични грађани), смо посвећени наравно пре свега својим животима, али и нашој републици, гледаћемо и у будућности добробит и властиту, и наших породице, али и наше вољене отаџбине Републике Српске. А где је у тој причи БиХ? Па то је мало кога и брига.

Ehhh...

pre 11 godina

Mi smo, kao narod, u paradoksalnoj situaciji: decenijama kao jedinu srecu Srpstva promovisemo zivot u jednoj drzavi - kao da izvan te ideje ne postoji nista racionalno i normalno, na razlicite nacine svako dozivljava licnu zrtvu koju bi podneo za taj cilj - a iz te "zemlje snova" u kojoj bismo konacno nasli svoju srecu jer smo konacno ujedinjeni i sami sa sobom... vecina bi pobegla u svet sto dalje i sto pre, samo kad bi imala priliku!

sarajlija

pre 11 godina

Dejtonski sporazum nije jelovnik da biraš šta ti se sviđa a šta ne.dejtonski sporazum je obustavi rat u trenutku kad je budućnost RS bila sasvim neizvjesna i kad su je samo sedmice djelile od sudbine RSK.
BiH je danas međunarodno priznata zemlja sa dva ravnopravna entiteta i tri naroda.Ne može RS "izaći" iz BiH jer BiH nije ni bila sastavljena od entiteta.RS je proglašena mimo volje većine i stvorena je ratom i etničkim čišćenjem.Ukoliko neko prekrši sporazum iz Dejtona,to je isto kao odbijanje plana 4Z u RSK a znamo šta se desilo poslije toga.To može samo luđak poželjeti.On ovom pričom skreće pažnju od svog kriminala.

?

pre 11 godina

Postojaće, iz više razloga, ma šta ko o tome mislio:
- Kad BiH nije nestala u onoj izgubljenoj situaciji sredinom rata, neće ni sada u miru.
- Jer RS nema pravni mehanizam da se proglasi samostalnom.
- Jer svet neće dozvoliti da područje gde se desila Srebrenica osamostali, a izvršioci toga nedela praktično nagrade.
- Jer RS nema kontinuitet teritorije – nejasno je kako bi funkcionisala iz dva nepovezana dela.
- Jer svet neće da dozvoli čistu muslimansku državu u Evropi, mehanizam u kome Srbi i Hrvati kontrolišu državnu politiku je idealan za strane faktore.

Nije problem što neko zagovara politiku podele BiH, već u tome što tim pričama održava vlast, non-stop sakriva svoju lošu unutrašnju politiku, što takvom besplodnom retorikom drži državu zaostalom – i što ekstremisti sa svih strana savršeno odgovaraju jedni drugima, jer uporno svaki zastrašujući svoj narod drugom stranom tako ga okuplja oko sebe.

Kad bi svaki narod shvatio Dejton kao kompromis u kome je svako nešto dobio, ali ne i sve - to bi bilo bolje za sve ljude u BiH: Muslimani su sačuvali državu, ali nisu dobili jedinstvenu BiH; Srbi su dobili entitet, ali ne i samostalnost; Hrvati su dobili konstitutivnost, ali ne i entitet. Kad bi svako prihvatio da je dobio nešto i da ipak ne može da dobije baš sve što želi - to bi već bio dobar početak za neku bolju budućnost običnog čoveka.

samo-sanjajte

pre 11 godina

Nikada Srebrenica nece biti izvan Bosne i Hercegovine ( a jos ne daj Boze u nekoj drzavi gdje bi se negirao genocid ) to vam garantuju 100-tine hiljada patriota ove zemlje - eto vam svima odgovor na vasa pitanja i vasu logiku "kako zasto" -

Coli

pre 11 godina

'....ne može niko nikog da eliminiše, ni Bošnjaci Srbe, niti mi njih, a za tim nema ni potrebe.'
Pa ovaj bolje da ne otvara usta uopšte. Biser za biserom. Svaki komentar je suvišan.

goran

pre 11 godina

Tako je Dodik samo napred. Jedini politicar koji kaze u lice svima kakav mu je plan i sta misli raditi. A ne kao ovi nasi sve nesto izmostavaju, nista jasno ne kazu...

ex demokrata 1

pre 11 godina

Znam da Srbi u Bosni stvarno ne žele da žive u zajedničkoj državi,niko od njih u RS se ne oseća dobro u zajedničkoj državi,i ne kapiram muslimane što su protiv toga,zašto im je u interesu da žive sa nekim ko neće sa njima?
Otprilike je taj vremenski okvir realan,oko 15 godina,kada BiH neće postojati.

Sarajevo

pre 11 godina

Šta će biti s BiH i kako će izgledati za 10 do 15 godina teško je procjeniti. Činjenica je da dva svjetska rata i udružena agresija na BiH od 1992. do 1995. granice nisu pomakle ni milimetra.

Jedino što je sigurno sada, za 10 do 15 godina niko se neće sjećati Dodika.

bosanacbrcko

pre 11 godina

mnogo zapaljiva retorika na njegovu zalost nije bas sve tako crno na terenu ... u brckom se omladina zajedno provodi raduje ,partija do kasno u noc.... a kad slusas ove polticare reklo bi se da je ratno stanje HRISTOS SE RODI

nevenka

pre 11 godina

Cestitka Dodiku od jednog Bosanca:

"- ne mogu je prihvatiti kao svoju, jer mi nedostaju moja Edna i Edvin, moj Nizo, Irfan, Čarapa, Milanko, Gordan i Rizo, Huzeir i Jovan, Zvonko, Miro, moji Slavko i Adnan i još mnogi znani i neznani, ubijeni, nestali i rastjerani na sve strane svijeta, samo da bi "odabrani" mogli živjeti pod tom mrskom zastavom.

http://bhmagazin.com/kolumne/bosanskilonac/item/10501-%C4%8Destitka-gosp-dodiku.html

Andrija

pre 11 godina

Da, za 10 ili 15 godina možda neće biti BiH. Jednako možda neće biti ni Hrvatske ili Srbije.
Za razliku od "možda" je "vjerojatno": za 10 godina u BiH vjerojatno neće postojati ni "entiteti" ni "konstitutivni narodi" nego građanska država pod patronatom EU koja će garantirati prava građana. To je model oko kojeg se koprcaju sve "nacionalne stranke" kako bi ga odbacile ali on je već u visokom stupnju razrađenosti i pitanje njegove primjene je pitanje strpljivosti.
Lokalna uprava na kontonalnoj razini će odlučivati o pitanjima poput obrazovanja, kulture, zaštite okoliša itd i uz to će imati prvi stupanj pravosuđa i unutarnjih poslova. Na razini BiH će postojati predstavničko tijelo i drugostupanjska pravosudna i unutarnja struktura kao i vojni resursi. Na kraju, konačni žalbeni, istražni i zakonodavni stupanj će voditi (direktno ili posredno) EU odnosno od EU postavljena tijela.
Kako se Europi trenutno nigdje ne žuri, taj će proces uslijediti nakon neke od provokacija koje će poduzeti lokalni "nacionalni lideri". Po poznatom principu: što se više koprcaju to im se omča više steže...

Toxic

pre 11 godina

Ono što se desilo sa Koštunicom, dešava se i sa tobom. Od tobožnjih demokrata i evropejaca dostigli ste nivo gori od Šešelja i Miloševića. Ne daj Bože da izbije rat a vi da vladate.

pitanje

pre 11 godina

Ajde Dodik, pokusaj da iz memorije izbrises sve one lepe dane koje si proveo po Bosni i njenim gradovima.Tesko da ces to uspeti, ma koliko da se trudis.
I da postavim pitanje: Da li bi se iko od vas menjao one godine srece,za ovaj besmisao i gubljenje vremena koje je sada na sceni...?

Kal Drogo

pre 11 godina

Ниједна држава на овој планети није старија од 2 миленијума (најстарија је свакако Кина, оне старије којих је свакако било су одавно пропале и нестале, о многима има и врло мало писаних докумената), ниједна држава није вечита, свака има своје време трајања, краће или дуже, зависи од много ствари.
За БиХ је незгодно што је држава у покушају, још увек има тутора, има третман да је мало заостала у развоју, па је ту присутна и свемоћна канц. ОХР-а. Додатни проблем је и што представници и лидери (или би то требали бити) народа који живе у БиХ, не схватају баш озбиљно ову земљу, а и нису јој посвећени, не ретко гледају свој интерес, а често (посебно бошњачки лидери) гледају да загорчају живот другим народима, а и направе мало невоља у функционисању другог ентитета.
БиХ је подељена, подељена је админастративно, на ентитете, и тако функционише, али је подела и то она важнија у главама људи, па и оних обичних. Многи у ФБиХ доживљавају Српску, а не ретко и Србе као непријатеље, комуникација међу обичним светом (осим наравно оне неопходне), готово и не постоји.
Таква је БиХ данас, и као таква, трајаће док траје. Ми који живимо у Српској (и лидери, али и обични грађани), смо посвећени наравно пре свега својим животима, али и нашој републици, гледаћемо и у будућности добробит и властиту, и наших породице, али и наше вољене отаџбине Републике Српске. А где је у тој причи БиХ? Па то је мало кога и брига.

crni domino

pre 11 godina

Za BiH ne garantujem, ali za tebe sam 100% siguram da neces biti!
Nikako ne mogu da razumem ljude koji mrze zemlju u kojoj su se rodili!
To su naopaki ljudi, izrodi!

zlatna sredina

pre 11 godina

Što jača Dodikova nacionalistička retorika meni je siguran znak sve teže ekonomske situacije u Dodikovoj Republici Privatnoj. Ranijih godina entitet RS je bilježio kakav-takav ekonomski rast, ali prvenstveno zahvaljujući novcu dobijenim od prodaje Telekoma i Naftne industrije. S'druge strane, kada govori o potencijalnom raspadu BiH, Dodik nikada nije pomenuo mogućnost oružanih sukoba u slučaju proglašenja nezavisnosti RS-a. Zato što na smije ni da pomisli na rat,jer iza sebe nema, kao njegovi prethodnici Karadžić i Mladić, moćnu JNA naspram lovačkih pušaka i karabina,već organizovanu vojsku dvomilionskog naroda koji je već dokazao spremnost na borbu tipa život ili smrt. Tako da ja njegove izjave ne uzimam za ozbiljne.

LUDI MILOJKO

pre 11 godina

eeeeeeeeee Moj Mile ti to ustvari mislis da ce BIH, i svet ukinuti tvoju Privatnu Atonomiju, jer nemoze Autonomija Drzavu ukinuti, nego obratno, a Drugo ako se to desi sto nece 100 posto, jer mozda i nece neko sa nama u Srbiji hteti, i onda je to domino efekt, i onda Cepaj Mileeee. Nego bolje gledajte da napravite jaku drzavu, Nego ako ste tako Mocni kako ti dajes izjave, da je pola bosne tvoje, onda nema problema ima te svi iste sanse cega se plasis. nego ja mislim da nije tako,u mojoj Kuci sam ja gazda .ili Ti smeta ime Bosna i Herzegovina, Mozda ako Bi( BIH,) ukinula, svoje pravo ima da se zove Republika Srpska onda nebi imao problema, posto ti drugi Narodi ne smetaju u Cemu je problem ne NE RAZUMEM.

samo-sanjajte

pre 11 godina

Hteo bih vas podsetiti da i Jasenovac nije u Srbiji (najvece stratiste Srpskog naroda), vec se nalazi u Hrvatskoj, danas nezavisnoj drzavi.
(Nika, 8. januar 2013 17:50)

Danasnja Hrvatska kao i hrvatski narod javno se ogradio od ustaskog rezima, napravili su spomen obiljezja zrtvama istrog i klanjaju im se i odaju pocast svake godine - S druge strane Srebrenica se malo porice pa malo velica - na razno raznim transparentima, grafitima, sportskim manifestacijama u vidu da se generalu Mladicu zahvaljuje za Srebrenicu ili kroz parolu "noz zica." I zato nema govora o tome da najveca rana bosnjackog naroda bude bilo gdje drugo sem u Bosni i Hercegovini. U svakom drugom epilogu opet je rat al ovaj put bez JNA masinerije na jendoj strani ( tj kud i kamo pravedniji )

pero

pre 11 godina

SAD-u i EU još nije BiH na dnevnom redu, zato lešinari kolo vode. Kad će biti? - Pa čekaju da se završe suđenja u Hagu, a onda će biti priča u RS i Srbiji "gde nam bi pamet svih ovih godina". Već viđeno i već ispričano... Žalosno je da neki orgijaju na temeljima podela i mržnje, a narod dovode do svršenog čina tragedije. Zapitajte se da li je to namerno ili slučajno. Po meni, sve je s razlogom i sve se planski dešava...

osiguran od takvih

pre 11 godina

dodo cuti i ne gasi vatru benzinom a moje dete sigurno nece ratovat za tvoje hirove i ovo sto imamo da ne bese jna da nam pomogne spasa nam ne bi bilo a ako zatrubi ni bog nam nece pomoci.cuti za bolje nas ti si se osigurao.

Ehhh...

pre 11 godina

Mi smo, kao narod, u paradoksalnoj situaciji: decenijama kao jedinu srecu Srpstva promovisemo zivot u jednoj drzavi - kao da izvan te ideje ne postoji nista racionalno i normalno, na razlicite nacine svako dozivljava licnu zrtvu koju bi podneo za taj cilj - a iz te "zemlje snova" u kojoj bismo konacno nasli svoju srecu jer smo konacno ujedinjeni i sami sa sobom... vecina bi pobegla u svet sto dalje i sto pre, samo kad bi imala priliku!

box

pre 11 godina

a sto ga nazivate demagogom kad prica na ovu temu? covek je potpuno u pravu! hrvatska i slovenija nisu htele da budu u jugoslaviji pa ih je medjunarodna zajednica u tome na kraju podrzala...kada RS nece da ostane u BIH tu podrsku nema a situacija je cak takva da je izvorni Dejton predvidjao samoopredeljenje ikao danas to gledaju na sve nacine da izbrisu i "osavremene" sporazum...dakle svi ostali imaju pravo a li se to pravo Srbima uskracuje...granice su gotovo etnicke u Bosni zasto jednostavno ne daju ljudima da zive kako zele?!

COMA

pre 11 godina

Kao veliki Jugosloven, na zalost moram se saglasiti sa Dodikom. Koliko ga god ne volim kao coveka koji je materijalno RS doveo do ruba, toliko njegova prica jeste realna, jer ne postoji nikakav razlog da se zadrzava BiH ako se nije mogla zadrzati bivsa SFRJ , koja je u svakom pogledu donosila bolju zastitu svim narodima i pojedincima nego danasnja BiH. Ovo je cista logika. Nadalje ako ne postoji spremnost da se zivi u istoj drzavi i to pravo se da i Slovncima i Hrvatima i Albancima ne vidim koja je logika da se i Srbima ne da pravo da zive u drzavi koju zele. Gledajuci tako, mislim da su procene Dodika realne, kostace puno, moguce da od Srbije a i od RS nece ostati puno, ali slicna situacija ce biti sa BiH.

ante

pre 11 godina

Ovde Dodik izjavljuje da Srbi i Hrvati IMAJU VECINU i da ne zele da zive u Bosni
a pre 3-4 dana izjavi da Srbi iako MANJINA blokiraju da BH prizna Kosovo [jed su zapriznavanje Kosova bosnjaci i Hrvati]

Znaci [po Dodiku] danas sam za Dejton i dejtonske ovlasti/mogucnot da manjina blokira vecinu, a sutra sam za klasicnu demokratiju - prednost/moc vecine [50%+ 1 glas]

malcolmX

pre 11 godina

tako su govorili malo vece mud...e od tebe i sultani i princevi,vojvode i poglavnici pa je Bosne uvjek bilo, e neces je ni ti razbiti mozes samo da sanjas i pricas supljake, nemas hrabrostti za tako nesto ni ti ni oni koji te podrzavaju i slijede.

MEHO

pre 11 godina

ma covek je svoje prokockao prdnuo je u flasi i misli i zeli neki drugi rat ali ovaj rat ce izguit on 100% a i srbska republika nece vise nni u karti postojat pa neka dodik ide pose u srbiji da tamo da izjave jer on nema mesta vise ni BH ma ni u SRBIJI verujte mi jer i u srbiji duvaju vetrovi osvezenja i polako ce ova komunisticka struktura koja vlada da se izgubi sa scene ,,dosta je vishe bilo sada na madjima svet ostaje i mladji ima da odluce a ne ove stare babe..

LEPSE KAMENO DOBA

pre 11 godina

Pa ti Milorade stvarno ne znas da stanes pa vekovima su i nasi i njihovi to pokusavali ali uzalud stvarno ces naterati da ti uzmu tu malu Jugoslaviju na nacin na koji si ti dobio bez trunke znoja i na krvi drugog bez da si se upitao da drugi jedva cekaju da dobiju mig i uvuces Srbiju u rat i stvarno nas vratis u kameno doba. Sedi tu i trosi te milione na muziku da ih vetar ne oduva kao mnogima u bivsoj Jugi.

zmaj

pre 11 godina

ne lupetaj,sad kad vidis da ti se promice kraj hvatas se za sve,ali prohujalo tvoje,a zajasio si kao internac i soc,pa se izokrenu,vidio sta pije vodi.Adio bela

Bojan 021

pre 11 godina

Jedino resenje za mir u regionu i za nasu buducnost je da Srbija prizna Kosovo a Kosovo Republiku Srpsku. Bosanski rastamane ako ste vi mogli bez pristanka Srba da se otcepite od SFRJ ondak mogu i Srbi bez vaseg pristanka od BiH. Stop licemerju! Zivio rodjo

dalmatinac

pre 11 godina

Poučeni iskustvom zadnjih 20-tak godina,ako se nastavi s ovakvom pričom iz ovog entiteta, što je vjerojatnije da se dogodi za 10-tak godina:
1) neće biti BiH
2) neće biti Srba u Bih?

Sudbina u svojim rukama

pre 11 godina

Ne da BiH nece biti, nego je to neminovnost. Svi oni koji misle suprotno su u velikoj zabludi. Skoro 20 godina podeljenosti, sve manje i manje ostavlja mogucnost zajednickog zivota, koji skoro da u BiH i ne postoji. Proces kad zapocne tesko ga je zaustaviti a on vec nezaustavljivo tece, sanjari se zanose da ce patrioti "odbraniti" neodbranjivo, bas kao i pristalice nekadasnje Yu...iliti @Bosnian Rastafari...

Sazrevanje

pre 11 godina

Samo sanjajte

Vase nezadovoljstvo i frustracije ishodom rata u BiH su ocigledne. Zaboravljate da rat kao opcija vise ne postoji (Bar se nadam, jer nikome NISTA DOBRO NE DONOSI), doduse u USIJANIM glavama kakva je vasa, itekako je aktuelna... Gospodin Dodik je izjavio da BiH nece postojati za oko 10 godina, (bas zbog takvih usijanih muslimanskih glava), a i ja tako mislim sta god VI pisali...

Zrak

pre 11 godina

Samo-sanjajte, ma kako da ne, idi pogledaj bilo koji koncert Tompsona, onu njegovu pesmu "Jasenovac i Gradiska stara" uz koju se veseli 70000 Hrvata, koncert na kome se izgovara parola "Za dom spremni" pod kojom su ubijani ljudi u Drugom svetskom ratu. Pogledaj onog Hrvatskog svestenika koji je izjavio da je Jasenovac srpski mit? Spomenik postoji i svake godine tamo ide Hrvatski vrh i tu si u pravu, doduse broj ubijenih desetostruko smanje, ali imaj na umu da je Drugi svetski rat bio pre 70 godina. Ja sam siguran da ce za 50 godina predsednik Republike Srpske ici u Srebrnicu ko sto danas i Josipovic ide u Jasenovac.

pera

pre 11 godina

istorija je pokazala da srbi i muslimani ne mogu da žive zajedno u jednoj kuće, kao komšije sigurno mogu .muslimani pokušavaju nešto da održe na silu i zato je bilo koji napredak otežan.mi srbi gledamo ka Rusiji a vi muslimani ka turskoj, tako je bilo oduvek i tako će biti zauvek. bolje da se razidjemo na miran način, jer u protivnom svako će čekati pogodan trenutak da ostvari svoje ciljeve. naš cilj je da svako živi mirno u svojoj državi mi u zajednici sa srbijom i crnom gorom a vi skim god hoćete.znači miran razlaz je najbolje rešenje.

izdajnik

pre 11 godina

samo sanjajte hrvati i muslimani, Srbija ce biti sastavljena od R.Srpske, severa KosMeta centralne Srbije i Vojvodine... to je realnost i to ce se vrlo brzo desiti ali sa pametnijim vrhom drzave...

Nika

pre 11 godina

Samo sanjaj te

Hteo bih vas podsetiti da i Jasenovac nije u Srbiji (najvece stratiste Srpskog naroda), vec se nalazi u Hrvatskoj, danas nezavisnoj drzavi.

sarajlija

pre 11 godina

Dejtonski sporazum nije jelovnik da biraš šta ti se sviđa a šta ne.dejtonski sporazum je obustavi rat u trenutku kad je budućnost RS bila sasvim neizvjesna i kad su je samo sedmice djelile od sudbine RSK.
BiH je danas međunarodno priznata zemlja sa dva ravnopravna entiteta i tri naroda.Ne može RS "izaći" iz BiH jer BiH nije ni bila sastavljena od entiteta.RS je proglašena mimo volje većine i stvorena je ratom i etničkim čišćenjem.Ukoliko neko prekrši sporazum iz Dejtona,to je isto kao odbijanje plana 4Z u RSK a znamo šta se desilo poslije toga.To može samo luđak poželjeti.On ovom pričom skreće pažnju od svog kriminala.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Znam da Srbi u Bosni stvarno ne žele da žive u zajedničkoj državi,niko od njih u RS se ne oseća dobro u zajedničkoj državi,i ne kapiram muslimane što su protiv toga,zašto im je u interesu da žive sa nekim ko neće sa njima?
Otprilike je taj vremenski okvir realan,oko 15 godina,kada BiH neće postojati.

goran

pre 11 godina

Tako je Dodik samo napred. Jedini politicar koji kaze u lice svima kakav mu je plan i sta misli raditi. A ne kao ovi nasi sve nesto izmostavaju, nista jasno ne kazu...

COMA

pre 11 godina

Kao veliki Jugosloven, na zalost moram se saglasiti sa Dodikom. Koliko ga god ne volim kao coveka koji je materijalno RS doveo do ruba, toliko njegova prica jeste realna, jer ne postoji nikakav razlog da se zadrzava BiH ako se nije mogla zadrzati bivsa SFRJ , koja je u svakom pogledu donosila bolju zastitu svim narodima i pojedincima nego danasnja BiH. Ovo je cista logika. Nadalje ako ne postoji spremnost da se zivi u istoj drzavi i to pravo se da i Slovncima i Hrvatima i Albancima ne vidim koja je logika da se i Srbima ne da pravo da zive u drzavi koju zele. Gledajuci tako, mislim da su procene Dodika realne, kostace puno, moguce da od Srbije a i od RS nece ostati puno, ali slicna situacija ce biti sa BiH.

box

pre 11 godina

a sto ga nazivate demagogom kad prica na ovu temu? covek je potpuno u pravu! hrvatska i slovenija nisu htele da budu u jugoslaviji pa ih je medjunarodna zajednica u tome na kraju podrzala...kada RS nece da ostane u BIH tu podrsku nema a situacija je cak takva da je izvorni Dejton predvidjao samoopredeljenje ikao danas to gledaju na sve nacine da izbrisu i "osavremene" sporazum...dakle svi ostali imaju pravo a li se to pravo Srbima uskracuje...granice su gotovo etnicke u Bosni zasto jednostavno ne daju ljudima da zive kako zele?!

Bojan 021

pre 11 godina

Jedino resenje za mir u regionu i za nasu buducnost je da Srbija prizna Kosovo a Kosovo Republiku Srpsku. Bosanski rastamane ako ste vi mogli bez pristanka Srba da se otcepite od SFRJ ondak mogu i Srbi bez vaseg pristanka od BiH. Stop licemerju! Zivio rodjo

Sudbina u svojim rukama

pre 11 godina

Ne da BiH nece biti, nego je to neminovnost. Svi oni koji misle suprotno su u velikoj zabludi. Skoro 20 godina podeljenosti, sve manje i manje ostavlja mogucnost zajednickog zivota, koji skoro da u BiH i ne postoji. Proces kad zapocne tesko ga je zaustaviti a on vec nezaustavljivo tece, sanjari se zanose da ce patrioti "odbraniti" neodbranjivo, bas kao i pristalice nekadasnje Yu...iliti @Bosnian Rastafari...

Kal Drogo

pre 11 godina

Ниједна држава на овој планети није старија од 2 миленијума (најстарија је свакако Кина, оне старије којих је свакако било су одавно пропале и нестале, о многима има и врло мало писаних докумената), ниједна држава није вечита, свака има своје време трајања, краће или дуже, зависи од много ствари.
За БиХ је незгодно што је држава у покушају, још увек има тутора, има третман да је мало заостала у развоју, па је ту присутна и свемоћна канц. ОХР-а. Додатни проблем је и што представници и лидери (или би то требали бити) народа који живе у БиХ, не схватају баш озбиљно ову земљу, а и нису јој посвећени, не ретко гледају свој интерес, а често (посебно бошњачки лидери) гледају да загорчају живот другим народима, а и направе мало невоља у функционисању другог ентитета.
БиХ је подељена, подељена је админастративно, на ентитете, и тако функционише, али је подела и то она важнија у главама људи, па и оних обичних. Многи у ФБиХ доживљавају Српску, а не ретко и Србе као непријатеље, комуникација међу обичним светом (осим наравно оне неопходне), готово и не постоји.
Таква је БиХ данас, и као таква, трајаће док траје. Ми који живимо у Српској (и лидери, али и обични грађани), смо посвећени наравно пре свега својим животима, али и нашој републици, гледаћемо и у будућности добробит и властиту, и наших породице, али и наше вољене отаџбине Републике Српске. А где је у тој причи БиХ? Па то је мало кога и брига.

Coli

pre 11 godina

'....ne može niko nikog da eliminiše, ni Bošnjaci Srbe, niti mi njih, a za tim nema ni potrebe.'
Pa ovaj bolje da ne otvara usta uopšte. Biser za biserom. Svaki komentar je suvišan.

pera

pre 11 godina

istorija je pokazala da srbi i muslimani ne mogu da žive zajedno u jednoj kuće, kao komšije sigurno mogu .muslimani pokušavaju nešto da održe na silu i zato je bilo koji napredak otežan.mi srbi gledamo ka Rusiji a vi muslimani ka turskoj, tako je bilo oduvek i tako će biti zauvek. bolje da se razidjemo na miran način, jer u protivnom svako će čekati pogodan trenutak da ostvari svoje ciljeve. naš cilj je da svako živi mirno u svojoj državi mi u zajednici sa srbijom i crnom gorom a vi skim god hoćete.znači miran razlaz je najbolje rešenje.

Andrija

pre 11 godina

Da, za 10 ili 15 godina možda neće biti BiH. Jednako možda neće biti ni Hrvatske ili Srbije.
Za razliku od "možda" je "vjerojatno": za 10 godina u BiH vjerojatno neće postojati ni "entiteti" ni "konstitutivni narodi" nego građanska država pod patronatom EU koja će garantirati prava građana. To je model oko kojeg se koprcaju sve "nacionalne stranke" kako bi ga odbacile ali on je već u visokom stupnju razrađenosti i pitanje njegove primjene je pitanje strpljivosti.
Lokalna uprava na kontonalnoj razini će odlučivati o pitanjima poput obrazovanja, kulture, zaštite okoliša itd i uz to će imati prvi stupanj pravosuđa i unutarnjih poslova. Na razini BiH će postojati predstavničko tijelo i drugostupanjska pravosudna i unutarnja struktura kao i vojni resursi. Na kraju, konačni žalbeni, istražni i zakonodavni stupanj će voditi (direktno ili posredno) EU odnosno od EU postavljena tijela.
Kako se Europi trenutno nigdje ne žuri, taj će proces uslijediti nakon neke od provokacija koje će poduzeti lokalni "nacionalni lideri". Po poznatom principu: što se više koprcaju to im se omča više steže...

izdajnik

pre 11 godina

samo sanjajte hrvati i muslimani, Srbija ce biti sastavljena od R.Srpske, severa KosMeta centralne Srbije i Vojvodine... to je realnost i to ce se vrlo brzo desiti ali sa pametnijim vrhom drzave...

Toxic

pre 11 godina

Ono što se desilo sa Koštunicom, dešava se i sa tobom. Od tobožnjih demokrata i evropejaca dostigli ste nivo gori od Šešelja i Miloševića. Ne daj Bože da izbije rat a vi da vladate.

?

pre 11 godina

Postojaće, iz više razloga, ma šta ko o tome mislio:
- Kad BiH nije nestala u onoj izgubljenoj situaciji sredinom rata, neće ni sada u miru.
- Jer RS nema pravni mehanizam da se proglasi samostalnom.
- Jer svet neće dozvoliti da područje gde se desila Srebrenica osamostali, a izvršioci toga nedela praktično nagrade.
- Jer RS nema kontinuitet teritorije – nejasno je kako bi funkcionisala iz dva nepovezana dela.
- Jer svet neće da dozvoli čistu muslimansku državu u Evropi, mehanizam u kome Srbi i Hrvati kontrolišu državnu politiku je idealan za strane faktore.

Nije problem što neko zagovara politiku podele BiH, već u tome što tim pričama održava vlast, non-stop sakriva svoju lošu unutrašnju politiku, što takvom besplodnom retorikom drži državu zaostalom – i što ekstremisti sa svih strana savršeno odgovaraju jedni drugima, jer uporno svaki zastrašujući svoj narod drugom stranom tako ga okuplja oko sebe.

Kad bi svaki narod shvatio Dejton kao kompromis u kome je svako nešto dobio, ali ne i sve - to bi bilo bolje za sve ljude u BiH: Muslimani su sačuvali državu, ali nisu dobili jedinstvenu BiH; Srbi su dobili entitet, ali ne i samostalnost; Hrvati su dobili konstitutivnost, ali ne i entitet. Kad bi svako prihvatio da je dobio nešto i da ipak ne može da dobije baš sve što želi - to bi već bio dobar početak za neku bolju budućnost običnog čoveka.

samo-sanjajte

pre 11 godina

Nikada Srebrenica nece biti izvan Bosne i Hercegovine ( a jos ne daj Boze u nekoj drzavi gdje bi se negirao genocid ) to vam garantuju 100-tine hiljada patriota ove zemlje - eto vam svima odgovor na vasa pitanja i vasu logiku "kako zasto" -

Sarajevo

pre 11 godina

Šta će biti s BiH i kako će izgledati za 10 do 15 godina teško je procjeniti. Činjenica je da dva svjetska rata i udružena agresija na BiH od 1992. do 1995. granice nisu pomakle ni milimetra.

Jedino što je sigurno sada, za 10 do 15 godina niko se neće sjećati Dodika.

Sazrevanje

pre 11 godina

Samo sanjajte

Vase nezadovoljstvo i frustracije ishodom rata u BiH su ocigledne. Zaboravljate da rat kao opcija vise ne postoji (Bar se nadam, jer nikome NISTA DOBRO NE DONOSI), doduse u USIJANIM glavama kakva je vasa, itekako je aktuelna... Gospodin Dodik je izjavio da BiH nece postojati za oko 10 godina, (bas zbog takvih usijanih muslimanskih glava), a i ja tako mislim sta god VI pisali...

bosanacbrcko

pre 11 godina

mnogo zapaljiva retorika na njegovu zalost nije bas sve tako crno na terenu ... u brckom se omladina zajedno provodi raduje ,partija do kasno u noc.... a kad slusas ove polticare reklo bi se da je ratno stanje HRISTOS SE RODI

samo-sanjajte

pre 11 godina

Hteo bih vas podsetiti da i Jasenovac nije u Srbiji (najvece stratiste Srpskog naroda), vec se nalazi u Hrvatskoj, danas nezavisnoj drzavi.
(Nika, 8. januar 2013 17:50)

Danasnja Hrvatska kao i hrvatski narod javno se ogradio od ustaskog rezima, napravili su spomen obiljezja zrtvama istrog i klanjaju im se i odaju pocast svake godine - S druge strane Srebrenica se malo porice pa malo velica - na razno raznim transparentima, grafitima, sportskim manifestacijama u vidu da se generalu Mladicu zahvaljuje za Srebrenicu ili kroz parolu "noz zica." I zato nema govora o tome da najveca rana bosnjackog naroda bude bilo gdje drugo sem u Bosni i Hercegovini. U svakom drugom epilogu opet je rat al ovaj put bez JNA masinerije na jendoj strani ( tj kud i kamo pravedniji )

Zrak

pre 11 godina

Samo-sanjajte, ma kako da ne, idi pogledaj bilo koji koncert Tompsona, onu njegovu pesmu "Jasenovac i Gradiska stara" uz koju se veseli 70000 Hrvata, koncert na kome se izgovara parola "Za dom spremni" pod kojom su ubijani ljudi u Drugom svetskom ratu. Pogledaj onog Hrvatskog svestenika koji je izjavio da je Jasenovac srpski mit? Spomenik postoji i svake godine tamo ide Hrvatski vrh i tu si u pravu, doduse broj ubijenih desetostruko smanje, ali imaj na umu da je Drugi svetski rat bio pre 70 godina. Ja sam siguran da ce za 50 godina predsednik Republike Srpske ici u Srebrnicu ko sto danas i Josipovic ide u Jasenovac.

pero

pre 11 godina

SAD-u i EU još nije BiH na dnevnom redu, zato lešinari kolo vode. Kad će biti? - Pa čekaju da se završe suđenja u Hagu, a onda će biti priča u RS i Srbiji "gde nam bi pamet svih ovih godina". Već viđeno i već ispričano... Žalosno je da neki orgijaju na temeljima podela i mržnje, a narod dovode do svršenog čina tragedije. Zapitajte se da li je to namerno ili slučajno. Po meni, sve je s razlogom i sve se planski dešava...

MEHO

pre 11 godina

ma covek je svoje prokockao prdnuo je u flasi i misli i zeli neki drugi rat ali ovaj rat ce izguit on 100% a i srbska republika nece vise nni u karti postojat pa neka dodik ide pose u srbiji da tamo da izjave jer on nema mesta vise ni BH ma ni u SRBIJI verujte mi jer i u srbiji duvaju vetrovi osvezenja i polako ce ova komunisticka struktura koja vlada da se izgubi sa scene ,,dosta je vishe bilo sada na madjima svet ostaje i mladji ima da odluce a ne ove stare babe..

crni domino

pre 11 godina

Za BiH ne garantujem, ali za tebe sam 100% siguram da neces biti!
Nikako ne mogu da razumem ljude koji mrze zemlju u kojoj su se rodili!
To su naopaki ljudi, izrodi!

Nika

pre 11 godina

Samo sanjaj te

Hteo bih vas podsetiti da i Jasenovac nije u Srbiji (najvece stratiste Srpskog naroda), vec se nalazi u Hrvatskoj, danas nezavisnoj drzavi.

pitanje

pre 11 godina

Ajde Dodik, pokusaj da iz memorije izbrises sve one lepe dane koje si proveo po Bosni i njenim gradovima.Tesko da ces to uspeti, ma koliko da se trudis.
I da postavim pitanje: Da li bi se iko od vas menjao one godine srece,za ovaj besmisao i gubljenje vremena koje je sada na sceni...?

LUDI MILOJKO

pre 11 godina

eeeeeeeeee Moj Mile ti to ustvari mislis da ce BIH, i svet ukinuti tvoju Privatnu Atonomiju, jer nemoze Autonomija Drzavu ukinuti, nego obratno, a Drugo ako se to desi sto nece 100 posto, jer mozda i nece neko sa nama u Srbiji hteti, i onda je to domino efekt, i onda Cepaj Mileeee. Nego bolje gledajte da napravite jaku drzavu, Nego ako ste tako Mocni kako ti dajes izjave, da je pola bosne tvoje, onda nema problema ima te svi iste sanse cega se plasis. nego ja mislim da nije tako,u mojoj Kuci sam ja gazda .ili Ti smeta ime Bosna i Herzegovina, Mozda ako Bi( BIH,) ukinula, svoje pravo ima da se zove Republika Srpska onda nebi imao problema, posto ti drugi Narodi ne smetaju u Cemu je problem ne NE RAZUMEM.

zlatna sredina

pre 11 godina

Što jača Dodikova nacionalistička retorika meni je siguran znak sve teže ekonomske situacije u Dodikovoj Republici Privatnoj. Ranijih godina entitet RS je bilježio kakav-takav ekonomski rast, ali prvenstveno zahvaljujući novcu dobijenim od prodaje Telekoma i Naftne industrije. S'druge strane, kada govori o potencijalnom raspadu BiH, Dodik nikada nije pomenuo mogućnost oružanih sukoba u slučaju proglašenja nezavisnosti RS-a. Zato što na smije ni da pomisli na rat,jer iza sebe nema, kao njegovi prethodnici Karadžić i Mladić, moćnu JNA naspram lovačkih pušaka i karabina,već organizovanu vojsku dvomilionskog naroda koji je već dokazao spremnost na borbu tipa život ili smrt. Tako da ja njegove izjave ne uzimam za ozbiljne.

Ehhh...

pre 11 godina

Mi smo, kao narod, u paradoksalnoj situaciji: decenijama kao jedinu srecu Srpstva promovisemo zivot u jednoj drzavi - kao da izvan te ideje ne postoji nista racionalno i normalno, na razlicite nacine svako dozivljava licnu zrtvu koju bi podneo za taj cilj - a iz te "zemlje snova" u kojoj bismo konacno nasli svoju srecu jer smo konacno ujedinjeni i sami sa sobom... vecina bi pobegla u svet sto dalje i sto pre, samo kad bi imala priliku!

nevenka

pre 11 godina

Cestitka Dodiku od jednog Bosanca:

"- ne mogu je prihvatiti kao svoju, jer mi nedostaju moja Edna i Edvin, moj Nizo, Irfan, Čarapa, Milanko, Gordan i Rizo, Huzeir i Jovan, Zvonko, Miro, moji Slavko i Adnan i još mnogi znani i neznani, ubijeni, nestali i rastjerani na sve strane svijeta, samo da bi "odabrani" mogli živjeti pod tom mrskom zastavom.

http://bhmagazin.com/kolumne/bosanskilonac/item/10501-%C4%8Destitka-gosp-dodiku.html

osiguran od takvih

pre 11 godina

dodo cuti i ne gasi vatru benzinom a moje dete sigurno nece ratovat za tvoje hirove i ovo sto imamo da ne bese jna da nam pomogne spasa nam ne bi bilo a ako zatrubi ni bog nam nece pomoci.cuti za bolje nas ti si se osigurao.

malcolmX

pre 11 godina

tako su govorili malo vece mud...e od tebe i sultani i princevi,vojvode i poglavnici pa je Bosne uvjek bilo, e neces je ni ti razbiti mozes samo da sanjas i pricas supljake, nemas hrabrostti za tako nesto ni ti ni oni koji te podrzavaju i slijede.

zmaj

pre 11 godina

ne lupetaj,sad kad vidis da ti se promice kraj hvatas se za sve,ali prohujalo tvoje,a zajasio si kao internac i soc,pa se izokrenu,vidio sta pije vodi.Adio bela

LEPSE KAMENO DOBA

pre 11 godina

Pa ti Milorade stvarno ne znas da stanes pa vekovima su i nasi i njihovi to pokusavali ali uzalud stvarno ces naterati da ti uzmu tu malu Jugoslaviju na nacin na koji si ti dobio bez trunke znoja i na krvi drugog bez da si se upitao da drugi jedva cekaju da dobiju mig i uvuces Srbiju u rat i stvarno nas vratis u kameno doba. Sedi tu i trosi te milione na muziku da ih vetar ne oduva kao mnogima u bivsoj Jugi.

dalmatinac

pre 11 godina

Poučeni iskustvom zadnjih 20-tak godina,ako se nastavi s ovakvom pričom iz ovog entiteta, što je vjerojatnije da se dogodi za 10-tak godina:
1) neće biti BiH
2) neće biti Srba u Bih?

ante

pre 11 godina

Ovde Dodik izjavljuje da Srbi i Hrvati IMAJU VECINU i da ne zele da zive u Bosni
a pre 3-4 dana izjavi da Srbi iako MANJINA blokiraju da BH prizna Kosovo [jed su zapriznavanje Kosova bosnjaci i Hrvati]

Znaci [po Dodiku] danas sam za Dejton i dejtonske ovlasti/mogucnot da manjina blokira vecinu, a sutra sam za klasicnu demokratiju - prednost/moc vecine [50%+ 1 glas]