Ponedeljak, 07.01.2013.

09:54

"Blickrig neće rešiti korupciju"

Vladimir Goati kaže da se problem korupcije ne može rešiti blickrigom niti pojedinačnim naporom, kao i da je pravosudni sistem i dalje Ahilova peta u toj borbi.

Izvor: Beta

"Blickrig neæe rešiti korupciju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Niksha

pre 11 godina

Korupcija i kriminal su toliko uzele maha u nasoj zemlji i to je ocigledno svima nama.G-din Vucic je pokrenuo borbu i za to mu je priznanje odao cak i predsednik opozicione stranke g-din Djilas.To je bilo dovoljno da se u narodu probudi nada da ce biti bolje, a uskoro ce biti jos mnogo Aleksandra Vucica.

KONSTRUKTIVAN KRITIČAR

pre 11 godina

Gdin Goati već godinama razvodnjava svaki pokušaj u borbi protiv korupcije i SAMO KRITIKUJE postojeće stanje, a da nikada nije dao NI JEDAN KONKRETAN predlog kako da se smanji kriminal i poboljša život običnih građana u Srbiji.
Zaključujem da on i ne želi bolju situaciju, jer onda nebi imao šta da kritikuje.
PREDLAŽEM da svi koju daju komentare za B 92 - MORAJU da predlože konkretan način rešavanja problema koji kritikuju !!!!

Natalija Nikolić

pre 11 godina

Razočarali su me odgovori Goatija, pa iz „aviona“ se vidi da 6. oktobra nije došlo do razdvajanja tri grane vlasti (sudske, izvršne, zakonodavne) plus četvrta grana vlasti mediji. Znači 1945-2013 i dalje isti JALOVI (neproduktivan) sistem vladanja.
ps. Od dečijeg vrtića pa do groba „partiska“ država. Sramno na kontinentu Evrope da postoji i u 21 veku „partiska“ država.

radojko

pre 11 godina

Tek je ova vlada organizovano počela da se bori sa korupcijom.Ranija vlast je bila gluva na upozorenja Evropske unije,a sama ništa ozbiljno nije po svojoj inicijativi radila.Najviše je bilo blefiranja pred narodom pred izbore.Zato je je narod kulturno se zahvalio bivšem predsedniku Republike i njegovoj Demokratskoj stranci na hvalospevkama.
Goati je u pravu ne može se preko noći osposobiti institucije i država u celini da se po svim osnovama suzbija korupcija koja se duboko uvrežila nesposobnošću i nebrigom bivših včasti od "demokratske"revolucije do sadašnje.To je slažem se težak i na dužu stazu proces. Ono što je bitno Vučić je hrabro,energično krenuo da se stvari pomere sa mrtve tačke.Zna on vrlo dobro da treba urediti državu i institucije ali i zna da se to ne može uraditi preko noći.Ja imam poverenje da će SNS istrajati.Ministar pravde čini napore da se i pravosuđe osposobi da sudi po pravdi i zakonu.I tužilaštva jačaju i osposobljavaju se.Iz pravosuđa i tužilaštva kao i iz policije polako treba očistiti recidive prošlosti i imati ljude koji će raditi saglasno ustavu i narodnim očekivanjima.Očekujem da će uloga SNS jačati u budućnosti,da će istrajati u teškoj borbi sa nasleđenom stvarnošću i da će pomoći i nekim partijama da očiste svoje redove koje su spremne da narodu pogledaju u oči.Ja sam optimista,stvari se kreću saglasno očekivanju birača.Nadam se da SNS je svesna upozorenja dobronamernih kritičara i analitičara pa i upozorenja g.Goatija!

obi van

pre 11 godina

nazalost to je sve tacno - ako je sudstvo i tuzilastvo korumpirano svi uhapseno ce biti pusteni i nikada vise nece moci biti optuzeni za ista krivicna djela. takodje dokazni materijal ce netragom nestajati. Vuciceve namjere su dobre ali je prvo trebao da pocisti institucije pa onda da udari na mocnike. Nadam se da se varam

Milan

pre 11 godina

Nije uloga sudstva da se bori protiv korupcije, protiv korupcije treba da se bori javnost i druge institucije. Sudstvo treba da sudi na osnovu zakona. Ako sudstvo postane "borac protiv korupcije" onda u realnosti postaje Vučićev instrument, koji će da postupa po njegovim nalozima. Nebitno što je to Vučić - neka je DačIć, Djilas - svejedno, sudstvo ne treba da bude bilo čiji instrument niti "borac" za ovo ili ono, nego jednostavno - da primenjuje zakon.

basta

pre 11 godina

Tacno tako,Vucic nema sansi na uspeh jer su institucije zatrovane a on nije u stanju da ih menja,niti ima dovoljnu podrsku od svojih i koalicionih partnera,jer su mnogi debelo umešani.Ja ne verujem u uspeh,vec naprotiv jos vecu nepravdu i bedu.Sve dok u vladi i drzavnim institucijama sede oni uprljanih ruku,narod Srbije ne moze ocekivati
bolji zivot niti ce pravda biti zadovoljena.U Srbiji se sve vrti u krug,sjasi kurta da uzjase murta,to im je u krvi.

Ivancica

pre 11 godina

Sve se moze resiti i promeniti ako postoji volja. Vucic je pokazao spremnost i resenost da se i u ovoj drzavi stvori sistem vrednosti koji je narusen vec decenijama. Pustimo coveka da radi pa ako nebude uspesno novi izbori ce pokazati.

Boban

pre 11 godina

Nigde ja ne vidim "blickrig", a jos manje borbu jednog coveka.
Da je u pitanju "blickrig", imali bi u sudskom kavezu stotinak kriminalaca, isto onako kao kad sude mafijasima u Italiji.
Kako prodje usamljeni, energicni i preduzimljivi borac protiv kriminala, to smo vec videli. Mora da je nesto drugo u pitanju.

jovaN

pre 11 godina

To su upravo pokazali raniji pokušaji da se stane korupciji u kraj. Blic otvaranja afera i hapšenja pa onda izvinjavanja i puštanje uhapšenih (često uz izvinjavanje i penale).
Čini mi se da se sada ostrage vode mnogo temeljnije.

Gabi

pre 11 godina

Ahilova peta je pravosudnih sistem, koji je jedan od najvažnijih elemenata ali i najslabija karika u lancu borbe protiv korupcije.

Ali ministar pravde ne stiže da se bavi pravosudnim sistemom, jer ima preča posla, predvođenje raznih protesta "patriotskih" organizacija i sl. A što se tiče komentara na mišljenje gospodina Goatija i njegove kritike, dragi SNS-ovci, i ova "savršena" vlada mora negde da pogreši. Čemu tolika frustracija? On je, ako ste uopšte pročitali kritikovao generalno pravosudni sistem, koji ne datira od postanja ove vlade!

Sir Oliver

pre 11 godina

Sta fali pravosudju? I sudije su zivi ljudi pa vole pare a ne vole da rade. Niko me ne moze ubediti da se ovo zmisko leglo ne moze resiti ako ima dobre volje.

retko-mudar

pre 11 godina

Još kada bi imao ko da čuje ovog čoveka. Ipak, ni sam zakon sistemski ne može sve da reši. Nama su moral i poštenje najveći problem, a upravo su oni potrebni u receptu za sistemsko rešavanje problema korupcije. Vreme šerifa je prošlo..

Jov

pre 11 godina

Ovo se moze tumačiti na samo jedan način. DS kočničari ne miruju u paničnom strahu da otupe Vučićev siloviti udar na lopove i bitange svih vrsta. Na zalost, na tom zalosnom zadatku se našao i Goati. Eto, kako se gubi kredibilitet, Vladimire Goati!

aleksandars

pre 11 godina

Mogu da pričaju šta hoće, mislim na Goatija i na Vučića. Do kraja godine ćemo znati da li će Miškovići biti osuđeni. Za sada su bar u zatvoru.

zoran

pre 11 godina

"Ovaj covek je DS-ov analiticar. To zna cela Srbija. Od njega nista pozitivno o novoj vlasti necemo cuti. Neka kaze ko je doveo zemlju u tu poziciju sto ne kaze da su to njegovi mentori"
(neca, 7. januar 2013 11:18)

G-đice ili G-dine neco, više od dvadeset godina Srbija i Srbi nalaze se na silaznoj putanji. Od toga je DS imala vlast sa "komotnom" većonom (ako tu računamo i prevrtljivce iz DSS-a) samo dve godine, do ubistva Premijera Đinđića. Godina posle Điđićevog ubistva je bila godina hodanja na ivici provalije i opasnosti od građanskog rata.

Prema tome, optuživati DS da je jedini krivac za stanje u državi je glupo i zlonamerno jer su oni sami realno bili na vlasti samo dve godine...

ZoranNS

pre 11 godina

Prosto je neverovatno koliko su pojedince slepi, napadaju Goatija, on je čovek rekao DA PJEDINAC NE MOŽE DA ZAMENI SISTEM, šta je tu neistina. A sudstvo je po meri Dragane Boljević, ona se svim sredstvima borila protiv reforme, njoj i sličnima je ovo sudstvo bilo dobro, da je silinom kojom je napadala reformu, ukazivala na loš rad sudstva, možda ne bi trebala ni reforma.

toza

pre 11 godina

Ne znam šta je gospodin Goati mislio kad kaže da je rak rana sudstvo. Slažem se da postoji problem u delo što sudstvo nije nezavisno i što je povezano sa političkim strukturama. Mi i sada imamo situaciju da je deo sudija koji su u prošlom reizboru ostali bez sudske funkcije neskriveno podržavao SNS i kako sada da se očekuje nezavisnost u slučaju kao što je ministar Knežević. Drugi možda i veći problem je tužilaštva i veoma negativna selekcija prilikom izbora istih. Treće mislim da ni policija često ne obavi posao prikupljanja dokaza do kraja. I četvrto što je direktna tekovina ovih novih vlasti je uplitanje medija tj najave hapšenja i presuđivanje bez da je proces i počeo. Na ovaj način se direktno vrši pritisak na tužilaštvo i sudstvo tj i na malo onih koji rade svoj posao kako treba. Naravno slažem se da nikakav blickrig ne može da reši ovaj problem i da se tu radi isključivo o rejtingu stranaka i političara.

Realan

pre 11 godina

Treba iskoristiti sve sto je Vucic zapoceo i postaviti institucije na zdrave osnove. Policija, tuzilastvo i sudstvo. Sad nam je prilika da izlecimo drzavu od korupcije.

dare 011

pre 11 godina

Ma Ahilova peta je glad!
Puštate ljudima Američke serije i slobodan pristup internetu pa nije čudo kada žele i oni tako da žive! Kada bi Kinezi znali sve o Svetu na kome žive...eto njih pešice!
Podignite standard pa hapsite alave!

zYale

pre 11 godina

Zar si ti, Vladimire Goati ocekivao da Snezana Malovic i otporas S.Homen rade za dobrobit srpskog pravosudnog sistema? Da li se to dedilo?

Mladen

pre 11 godina

Sudovi sude u ime naroda.Recimo ovde u Austriji sude u ime Republike(In Namen der Republik).To je sa jedne strane odbrambeni mehanizam sudova.Ako se protivis necemu sto sudovi rade protivzakonito ti se bunis protiv drzave i narodni si neprijatelj.Ima i dobre strane toga narod treba da preuzme nazad delegirani posao pravosdja.Jedino je pitanje ima li ,,NARODA´´???

srchemo ulje

pre 11 godina

Gospodin Goati je u pravu vezi sudstva, ali potpuno gresi kada kaze da BlitzKrieg nije pravi nacin za borbu protiv nasih alavih oligarha.
Neka gospodin Goati obrati paznju na ne tako davnu Rusku istoriju, narocito deo sa pocetka Putinove vladavine.
Ono glavno sto je Putin uradio, a cime je podigao posrnulu Rusiju iz pepela, je jedan odlucan brzi rat protiv korupcije i tamosnjih oligarha. Sve ih je proterao, unistio, pozatvarao i pooduzimao milijarde nakredenog kapitala. Vratio je Rusiju rusima.
Dakle, BlitzKrieg Vucicu, samo hrabro!
Srecan Bozic! :)

Brajović Dušan

pre 11 godina

Nazivati bilo kakvu borbu protiv korupcije, a pogotovo ovu, blickrig-om i korakom unazad, samo govori o užasnoj korupciji u kojoj su učestvovali ili imali koristi mnogi pa i nevladin sektor.

Fowler

pre 11 godina

Koliko se ja sećam, nakon 5. Oktobra su najavljivane velike i korenite promene u borbi protiv korupcije i 12 godina kasnije se ništa nije dogodilo ni promenilo. Čini se da se Vučić trudi, ali nisam ubeđen da kod drugih ima makar volje da se to promeni. Nikada se ovde neće iskoreniti korupcija, u to sam potpuno ubeđen.

Niksha

pre 11 godina

Slazem se da se problem korupcije i kriminala ne moze resiti pojedinacnim naporom.
Ipak, JEDAN covek je uspeo da pokrene tu borbu.
I kao sto se da primetiti, za pocetak, i to je vise nego dovoljno.
Predugo je Srbija cekala da se i makar jedan covek pojavi.

Ozren

pre 11 godina

Ne razumem. Da li je poruka gospodina Goatija, sem ponavljanja istine o bolesnom sudstvu koju i vrapci na grani znaju, da Vucic ne bi trebalo da radi ovo sto radi?

neca

pre 11 godina

Ovaj covek je DS-ov analiticar. To zna cela Srbija. Od njega nista pozitivno o novoj vlasti necemo cuti. Neka kaze ko je doveo zemlju u tu poziciju sto ne kaze da su to njegovi mentori

m.

pre 11 godina

Da, da, upravo je to problem. Policija svoj deo posla odradi, sudstvo zakaze totalno. Mislim da je vreme da se organizuju protesti ispred sudova - ljudi su zeljni pravde, a verujem i pravi pravnici.

opus operandi

pre 11 godina

1 čovek ne može apsolutno ništa. brza transformacija u stilu blickriga je žvaka za mase, populistička kategorija, monopol na donošenje bitnih odluka. kratkog daha, promene u najavi, to je ono što možemo da očekujemo.

BBA

pre 11 godina

Blickrig se vodi protiv onih koji su uspeli da potplate korumpiranu administraciju i stignu do vrha.
U isto vreme toj korumpiranoj političkoj administraciji ne fali ni dlaka sa glave zbog koalicionih sporazuma i još se bahatije šire, razmahuju i pljačkaju državu, poreske obveznike i privrednike, ohrabreni atmosferom straha i linča koji je uveo vučko.Suštinski se ne menja ništa jer se institucije ne reformišu i ne čiste od kukolja.

hm.....

pre 11 godina

Apsolutno se slazem, sve sto je receno za prevosudje je tacno. U ovoj zemlji pravosudni sistem je sastavljen iz fragmenata neuspesnih reformi sudova i ne moze se ocekivati da sudovi zavrse ono sto je zapoceto od strane policije i tuzilastva. Koliko je samo "mafija" otkriveno, a koliko je presuda doneto? O kaznenoj politici bolje da se i ne govori. Ovde je odavno trebalo raspustiti sve sudove i izgraditi sistem iz pocetka. Medjutim, to je u Srbiji ne moguce jer je i poslednji pokusaj reforme pokazao da sve strnake imaju ambicije da se umesaju u rad sudova.

zoran

pre 11 godina

Onog momenta kada sestri u ambulanti ili šalteruši u Opštini pružiš dvesta grama kafe a ona te pogleda kao da u ruci držiš zmiju, tek tada se može reći da nema korupcije u ovoj zemlji. Do tada, ovo što Vučić proziva, vodi hajke, kao šatro hapsi raznorazne novopečene bogataše, mafijaše, političare i ostale, a što sa običnim narodom nema nikakve veze i što je u suštini pozorište za punoglavce a ne obračun sa korupcijom, sve do tada, ništa se za običnog čoveka promeniti neće...

Boki

pre 11 godina

Naravno da je sudstvo Ahilova peta kada su sudije uglavnom deca komun... pardon oslobodioca jos iz 2. sv. rata. Kada se sudije budu birale na javnom konkursu kao u Engleskoj onda ce nam krenuti na bolje.

Saša

pre 11 godina

I sada on kaze da je Srbija za pola koraka nazadovala u 2012, to znaci da smo bili uspesnijiu borbi protiv korupcije 2011 nego 2012? Pa gde nalazite ove ? Treba Vas sve podset analiticare iti da mediji treba da budu nepristrasni, realni i objektivni...

zoran

pre 11 godina

Onog momenta kada sestri u ambulanti ili šalteruši u Opštini pružiš dvesta grama kafe a ona te pogleda kao da u ruci držiš zmiju, tek tada se može reći da nema korupcije u ovoj zemlji. Do tada, ovo što Vučić proziva, vodi hajke, kao šatro hapsi raznorazne novopečene bogataše, mafijaše, političare i ostale, a što sa običnim narodom nema nikakve veze i što je u suštini pozorište za punoglavce a ne obračun sa korupcijom, sve do tada, ništa se za običnog čoveka promeniti neće...

BBA

pre 11 godina

Blickrig se vodi protiv onih koji su uspeli da potplate korumpiranu administraciju i stignu do vrha.
U isto vreme toj korumpiranoj političkoj administraciji ne fali ni dlaka sa glave zbog koalicionih sporazuma i još se bahatije šire, razmahuju i pljačkaju državu, poreske obveznike i privrednike, ohrabreni atmosferom straha i linča koji je uveo vučko.Suštinski se ne menja ništa jer se institucije ne reformišu i ne čiste od kukolja.

hm.....

pre 11 godina

Apsolutno se slazem, sve sto je receno za prevosudje je tacno. U ovoj zemlji pravosudni sistem je sastavljen iz fragmenata neuspesnih reformi sudova i ne moze se ocekivati da sudovi zavrse ono sto je zapoceto od strane policije i tuzilastva. Koliko je samo "mafija" otkriveno, a koliko je presuda doneto? O kaznenoj politici bolje da se i ne govori. Ovde je odavno trebalo raspustiti sve sudove i izgraditi sistem iz pocetka. Medjutim, to je u Srbiji ne moguce jer je i poslednji pokusaj reforme pokazao da sve strnake imaju ambicije da se umesaju u rad sudova.

m.

pre 11 godina

Da, da, upravo je to problem. Policija svoj deo posla odradi, sudstvo zakaze totalno. Mislim da je vreme da se organizuju protesti ispred sudova - ljudi su zeljni pravde, a verujem i pravi pravnici.

Niksha

pre 11 godina

Slazem se da se problem korupcije i kriminala ne moze resiti pojedinacnim naporom.
Ipak, JEDAN covek je uspeo da pokrene tu borbu.
I kao sto se da primetiti, za pocetak, i to je vise nego dovoljno.
Predugo je Srbija cekala da se i makar jedan covek pojavi.

Boki

pre 11 godina

Naravno da je sudstvo Ahilova peta kada su sudije uglavnom deca komun... pardon oslobodioca jos iz 2. sv. rata. Kada se sudije budu birale na javnom konkursu kao u Engleskoj onda ce nam krenuti na bolje.

Saša

pre 11 godina

I sada on kaze da je Srbija za pola koraka nazadovala u 2012, to znaci da smo bili uspesnijiu borbi protiv korupcije 2011 nego 2012? Pa gde nalazite ove ? Treba Vas sve podset analiticare iti da mediji treba da budu nepristrasni, realni i objektivni...

Ozren

pre 11 godina

Ne razumem. Da li je poruka gospodina Goatija, sem ponavljanja istine o bolesnom sudstvu koju i vrapci na grani znaju, da Vucic ne bi trebalo da radi ovo sto radi?

zYale

pre 11 godina

Zar si ti, Vladimire Goati ocekivao da Snezana Malovic i otporas S.Homen rade za dobrobit srpskog pravosudnog sistema? Da li se to dedilo?

zoran

pre 11 godina

"Ovaj covek je DS-ov analiticar. To zna cela Srbija. Od njega nista pozitivno o novoj vlasti necemo cuti. Neka kaze ko je doveo zemlju u tu poziciju sto ne kaze da su to njegovi mentori"
(neca, 7. januar 2013 11:18)

G-đice ili G-dine neco, više od dvadeset godina Srbija i Srbi nalaze se na silaznoj putanji. Od toga je DS imala vlast sa "komotnom" većonom (ako tu računamo i prevrtljivce iz DSS-a) samo dve godine, do ubistva Premijera Đinđića. Godina posle Điđićevog ubistva je bila godina hodanja na ivici provalije i opasnosti od građanskog rata.

Prema tome, optuživati DS da je jedini krivac za stanje u državi je glupo i zlonamerno jer su oni sami realno bili na vlasti samo dve godine...

neca

pre 11 godina

Ovaj covek je DS-ov analiticar. To zna cela Srbija. Od njega nista pozitivno o novoj vlasti necemo cuti. Neka kaze ko je doveo zemlju u tu poziciju sto ne kaze da su to njegovi mentori

opus operandi

pre 11 godina

1 čovek ne može apsolutno ništa. brza transformacija u stilu blickriga je žvaka za mase, populistička kategorija, monopol na donošenje bitnih odluka. kratkog daha, promene u najavi, to je ono što možemo da očekujemo.

Brajović Dušan

pre 11 godina

Nazivati bilo kakvu borbu protiv korupcije, a pogotovo ovu, blickrig-om i korakom unazad, samo govori o užasnoj korupciji u kojoj su učestvovali ili imali koristi mnogi pa i nevladin sektor.

srchemo ulje

pre 11 godina

Gospodin Goati je u pravu vezi sudstva, ali potpuno gresi kada kaze da BlitzKrieg nije pravi nacin za borbu protiv nasih alavih oligarha.
Neka gospodin Goati obrati paznju na ne tako davnu Rusku istoriju, narocito deo sa pocetka Putinove vladavine.
Ono glavno sto je Putin uradio, a cime je podigao posrnulu Rusiju iz pepela, je jedan odlucan brzi rat protiv korupcije i tamosnjih oligarha. Sve ih je proterao, unistio, pozatvarao i pooduzimao milijarde nakredenog kapitala. Vratio je Rusiju rusima.
Dakle, BlitzKrieg Vucicu, samo hrabro!
Srecan Bozic! :)

ZoranNS

pre 11 godina

Prosto je neverovatno koliko su pojedince slepi, napadaju Goatija, on je čovek rekao DA PJEDINAC NE MOŽE DA ZAMENI SISTEM, šta je tu neistina. A sudstvo je po meri Dragane Boljević, ona se svim sredstvima borila protiv reforme, njoj i sličnima je ovo sudstvo bilo dobro, da je silinom kojom je napadala reformu, ukazivala na loš rad sudstva, možda ne bi trebala ni reforma.

aleksandars

pre 11 godina

Mogu da pričaju šta hoće, mislim na Goatija i na Vučića. Do kraja godine ćemo znati da li će Miškovići biti osuđeni. Za sada su bar u zatvoru.

retko-mudar

pre 11 godina

Još kada bi imao ko da čuje ovog čoveka. Ipak, ni sam zakon sistemski ne može sve da reši. Nama su moral i poštenje najveći problem, a upravo su oni potrebni u receptu za sistemsko rešavanje problema korupcije. Vreme šerifa je prošlo..

Realan

pre 11 godina

Treba iskoristiti sve sto je Vucic zapoceo i postaviti institucije na zdrave osnove. Policija, tuzilastvo i sudstvo. Sad nam je prilika da izlecimo drzavu od korupcije.

Fowler

pre 11 godina

Koliko se ja sećam, nakon 5. Oktobra su najavljivane velike i korenite promene u borbi protiv korupcije i 12 godina kasnije se ništa nije dogodilo ni promenilo. Čini se da se Vučić trudi, ali nisam ubeđen da kod drugih ima makar volje da se to promeni. Nikada se ovde neće iskoreniti korupcija, u to sam potpuno ubeđen.

Jov

pre 11 godina

Ovo se moze tumačiti na samo jedan način. DS kočničari ne miruju u paničnom strahu da otupe Vučićev siloviti udar na lopove i bitange svih vrsta. Na zalost, na tom zalosnom zadatku se našao i Goati. Eto, kako se gubi kredibilitet, Vladimire Goati!

Sir Oliver

pre 11 godina

Sta fali pravosudju? I sudije su zivi ljudi pa vole pare a ne vole da rade. Niko me ne moze ubediti da se ovo zmisko leglo ne moze resiti ako ima dobre volje.

Boban

pre 11 godina

Nigde ja ne vidim "blickrig", a jos manje borbu jednog coveka.
Da je u pitanju "blickrig", imali bi u sudskom kavezu stotinak kriminalaca, isto onako kao kad sude mafijasima u Italiji.
Kako prodje usamljeni, energicni i preduzimljivi borac protiv kriminala, to smo vec videli. Mora da je nesto drugo u pitanju.

Mladen

pre 11 godina

Sudovi sude u ime naroda.Recimo ovde u Austriji sude u ime Republike(In Namen der Republik).To je sa jedne strane odbrambeni mehanizam sudova.Ako se protivis necemu sto sudovi rade protivzakonito ti se bunis protiv drzave i narodni si neprijatelj.Ima i dobre strane toga narod treba da preuzme nazad delegirani posao pravosdja.Jedino je pitanje ima li ,,NARODA´´???

obi van

pre 11 godina

nazalost to je sve tacno - ako je sudstvo i tuzilastvo korumpirano svi uhapseno ce biti pusteni i nikada vise nece moci biti optuzeni za ista krivicna djela. takodje dokazni materijal ce netragom nestajati. Vuciceve namjere su dobre ali je prvo trebao da pocisti institucije pa onda da udari na mocnike. Nadam se da se varam

radojko

pre 11 godina

Tek je ova vlada organizovano počela da se bori sa korupcijom.Ranija vlast je bila gluva na upozorenja Evropske unije,a sama ništa ozbiljno nije po svojoj inicijativi radila.Najviše je bilo blefiranja pred narodom pred izbore.Zato je je narod kulturno se zahvalio bivšem predsedniku Republike i njegovoj Demokratskoj stranci na hvalospevkama.
Goati je u pravu ne može se preko noći osposobiti institucije i država u celini da se po svim osnovama suzbija korupcija koja se duboko uvrežila nesposobnošću i nebrigom bivših včasti od "demokratske"revolucije do sadašnje.To je slažem se težak i na dužu stazu proces. Ono što je bitno Vučić je hrabro,energično krenuo da se stvari pomere sa mrtve tačke.Zna on vrlo dobro da treba urediti državu i institucije ali i zna da se to ne može uraditi preko noći.Ja imam poverenje da će SNS istrajati.Ministar pravde čini napore da se i pravosuđe osposobi da sudi po pravdi i zakonu.I tužilaštva jačaju i osposobljavaju se.Iz pravosuđa i tužilaštva kao i iz policije polako treba očistiti recidive prošlosti i imati ljude koji će raditi saglasno ustavu i narodnim očekivanjima.Očekujem da će uloga SNS jačati u budućnosti,da će istrajati u teškoj borbi sa nasleđenom stvarnošću i da će pomoći i nekim partijama da očiste svoje redove koje su spremne da narodu pogledaju u oči.Ja sam optimista,stvari se kreću saglasno očekivanju birača.Nadam se da SNS je svesna upozorenja dobronamernih kritičara i analitičara pa i upozorenja g.Goatija!

toza

pre 11 godina

Ne znam šta je gospodin Goati mislio kad kaže da je rak rana sudstvo. Slažem se da postoji problem u delo što sudstvo nije nezavisno i što je povezano sa političkim strukturama. Mi i sada imamo situaciju da je deo sudija koji su u prošlom reizboru ostali bez sudske funkcije neskriveno podržavao SNS i kako sada da se očekuje nezavisnost u slučaju kao što je ministar Knežević. Drugi možda i veći problem je tužilaštva i veoma negativna selekcija prilikom izbora istih. Treće mislim da ni policija često ne obavi posao prikupljanja dokaza do kraja. I četvrto što je direktna tekovina ovih novih vlasti je uplitanje medija tj najave hapšenja i presuđivanje bez da je proces i počeo. Na ovaj način se direktno vrši pritisak na tužilaštvo i sudstvo tj i na malo onih koji rade svoj posao kako treba. Naravno slažem se da nikakav blickrig ne može da reši ovaj problem i da se tu radi isključivo o rejtingu stranaka i političara.

Milan

pre 11 godina

Nije uloga sudstva da se bori protiv korupcije, protiv korupcije treba da se bori javnost i druge institucije. Sudstvo treba da sudi na osnovu zakona. Ako sudstvo postane "borac protiv korupcije" onda u realnosti postaje Vučićev instrument, koji će da postupa po njegovim nalozima. Nebitno što je to Vučić - neka je DačIć, Djilas - svejedno, sudstvo ne treba da bude bilo čiji instrument niti "borac" za ovo ili ono, nego jednostavno - da primenjuje zakon.

Gabi

pre 11 godina

Ahilova peta je pravosudnih sistem, koji je jedan od najvažnijih elemenata ali i najslabija karika u lancu borbe protiv korupcije.

Ali ministar pravde ne stiže da se bavi pravosudnim sistemom, jer ima preča posla, predvođenje raznih protesta "patriotskih" organizacija i sl. A što se tiče komentara na mišljenje gospodina Goatija i njegove kritike, dragi SNS-ovci, i ova "savršena" vlada mora negde da pogreši. Čemu tolika frustracija? On je, ako ste uopšte pročitali kritikovao generalno pravosudni sistem, koji ne datira od postanja ove vlade!

basta

pre 11 godina

Tacno tako,Vucic nema sansi na uspeh jer su institucije zatrovane a on nije u stanju da ih menja,niti ima dovoljnu podrsku od svojih i koalicionih partnera,jer su mnogi debelo umešani.Ja ne verujem u uspeh,vec naprotiv jos vecu nepravdu i bedu.Sve dok u vladi i drzavnim institucijama sede oni uprljanih ruku,narod Srbije ne moze ocekivati
bolji zivot niti ce pravda biti zadovoljena.U Srbiji se sve vrti u krug,sjasi kurta da uzjase murta,to im je u krvi.

jovaN

pre 11 godina

To su upravo pokazali raniji pokušaji da se stane korupciji u kraj. Blic otvaranja afera i hapšenja pa onda izvinjavanja i puštanje uhapšenih (često uz izvinjavanje i penale).
Čini mi se da se sada ostrage vode mnogo temeljnije.

dare 011

pre 11 godina

Ma Ahilova peta je glad!
Puštate ljudima Američke serije i slobodan pristup internetu pa nije čudo kada žele i oni tako da žive! Kada bi Kinezi znali sve o Svetu na kome žive...eto njih pešice!
Podignite standard pa hapsite alave!

Ivancica

pre 11 godina

Sve se moze resiti i promeniti ako postoji volja. Vucic je pokazao spremnost i resenost da se i u ovoj drzavi stvori sistem vrednosti koji je narusen vec decenijama. Pustimo coveka da radi pa ako nebude uspesno novi izbori ce pokazati.

Natalija Nikolić

pre 11 godina

Razočarali su me odgovori Goatija, pa iz „aviona“ se vidi da 6. oktobra nije došlo do razdvajanja tri grane vlasti (sudske, izvršne, zakonodavne) plus četvrta grana vlasti mediji. Znači 1945-2013 i dalje isti JALOVI (neproduktivan) sistem vladanja.
ps. Od dečijeg vrtića pa do groba „partiska“ država. Sramno na kontinentu Evrope da postoji i u 21 veku „partiska“ država.

Niksha

pre 11 godina

Korupcija i kriminal su toliko uzele maha u nasoj zemlji i to je ocigledno svima nama.G-din Vucic je pokrenuo borbu i za to mu je priznanje odao cak i predsednik opozicione stranke g-din Djilas.To je bilo dovoljno da se u narodu probudi nada da ce biti bolje, a uskoro ce biti jos mnogo Aleksandra Vucica.

KONSTRUKTIVAN KRITIČAR

pre 11 godina

Gdin Goati već godinama razvodnjava svaki pokušaj u borbi protiv korupcije i SAMO KRITIKUJE postojeće stanje, a da nikada nije dao NI JEDAN KONKRETAN predlog kako da se smanji kriminal i poboljša život običnih građana u Srbiji.
Zaključujem da on i ne želi bolju situaciju, jer onda nebi imao šta da kritikuje.
PREDLAŽEM da svi koju daju komentare za B 92 - MORAJU da predlože konkretan način rešavanja problema koji kritikuju !!!!

Saša

pre 11 godina

I sada on kaze da je Srbija za pola koraka nazadovala u 2012, to znaci da smo bili uspesnijiu borbi protiv korupcije 2011 nego 2012? Pa gde nalazite ove ? Treba Vas sve podset analiticare iti da mediji treba da budu nepristrasni, realni i objektivni...

Niksha

pre 11 godina

Slazem se da se problem korupcije i kriminala ne moze resiti pojedinacnim naporom.
Ipak, JEDAN covek je uspeo da pokrene tu borbu.
I kao sto se da primetiti, za pocetak, i to je vise nego dovoljno.
Predugo je Srbija cekala da se i makar jedan covek pojavi.

neca

pre 11 godina

Ovaj covek je DS-ov analiticar. To zna cela Srbija. Od njega nista pozitivno o novoj vlasti necemo cuti. Neka kaze ko je doveo zemlju u tu poziciju sto ne kaze da su to njegovi mentori

zoran

pre 11 godina

"Ovaj covek je DS-ov analiticar. To zna cela Srbija. Od njega nista pozitivno o novoj vlasti necemo cuti. Neka kaze ko je doveo zemlju u tu poziciju sto ne kaze da su to njegovi mentori"
(neca, 7. januar 2013 11:18)

G-đice ili G-dine neco, više od dvadeset godina Srbija i Srbi nalaze se na silaznoj putanji. Od toga je DS imala vlast sa "komotnom" većonom (ako tu računamo i prevrtljivce iz DSS-a) samo dve godine, do ubistva Premijera Đinđića. Godina posle Điđićevog ubistva je bila godina hodanja na ivici provalije i opasnosti od građanskog rata.

Prema tome, optuživati DS da je jedini krivac za stanje u državi je glupo i zlonamerno jer su oni sami realno bili na vlasti samo dve godine...

Ozren

pre 11 godina

Ne razumem. Da li je poruka gospodina Goatija, sem ponavljanja istine o bolesnom sudstvu koju i vrapci na grani znaju, da Vucic ne bi trebalo da radi ovo sto radi?

Jov

pre 11 godina

Ovo se moze tumačiti na samo jedan način. DS kočničari ne miruju u paničnom strahu da otupe Vučićev siloviti udar na lopove i bitange svih vrsta. Na zalost, na tom zalosnom zadatku se našao i Goati. Eto, kako se gubi kredibilitet, Vladimire Goati!

zoran

pre 11 godina

Onog momenta kada sestri u ambulanti ili šalteruši u Opštini pružiš dvesta grama kafe a ona te pogleda kao da u ruci držiš zmiju, tek tada se može reći da nema korupcije u ovoj zemlji. Do tada, ovo što Vučić proziva, vodi hajke, kao šatro hapsi raznorazne novopečene bogataše, mafijaše, političare i ostale, a što sa običnim narodom nema nikakve veze i što je u suštini pozorište za punoglavce a ne obračun sa korupcijom, sve do tada, ništa se za običnog čoveka promeniti neće...

BBA

pre 11 godina

Blickrig se vodi protiv onih koji su uspeli da potplate korumpiranu administraciju i stignu do vrha.
U isto vreme toj korumpiranoj političkoj administraciji ne fali ni dlaka sa glave zbog koalicionih sporazuma i još se bahatije šire, razmahuju i pljačkaju državu, poreske obveznike i privrednike, ohrabreni atmosferom straha i linča koji je uveo vučko.Suštinski se ne menja ništa jer se institucije ne reformišu i ne čiste od kukolja.

srchemo ulje

pre 11 godina

Gospodin Goati je u pravu vezi sudstva, ali potpuno gresi kada kaze da BlitzKrieg nije pravi nacin za borbu protiv nasih alavih oligarha.
Neka gospodin Goati obrati paznju na ne tako davnu Rusku istoriju, narocito deo sa pocetka Putinove vladavine.
Ono glavno sto je Putin uradio, a cime je podigao posrnulu Rusiju iz pepela, je jedan odlucan brzi rat protiv korupcije i tamosnjih oligarha. Sve ih je proterao, unistio, pozatvarao i pooduzimao milijarde nakredenog kapitala. Vratio je Rusiju rusima.
Dakle, BlitzKrieg Vucicu, samo hrabro!
Srecan Bozic! :)

Boki

pre 11 godina

Naravno da je sudstvo Ahilova peta kada su sudije uglavnom deca komun... pardon oslobodioca jos iz 2. sv. rata. Kada se sudije budu birale na javnom konkursu kao u Engleskoj onda ce nam krenuti na bolje.

Brajović Dušan

pre 11 godina

Nazivati bilo kakvu borbu protiv korupcije, a pogotovo ovu, blickrig-om i korakom unazad, samo govori o užasnoj korupciji u kojoj su učestvovali ili imali koristi mnogi pa i nevladin sektor.

zYale

pre 11 godina

Zar si ti, Vladimire Goati ocekivao da Snezana Malovic i otporas S.Homen rade za dobrobit srpskog pravosudnog sistema? Da li se to dedilo?

dare 011

pre 11 godina

Ma Ahilova peta je glad!
Puštate ljudima Američke serije i slobodan pristup internetu pa nije čudo kada žele i oni tako da žive! Kada bi Kinezi znali sve o Svetu na kome žive...eto njih pešice!
Podignite standard pa hapsite alave!

radojko

pre 11 godina

Tek je ova vlada organizovano počela da se bori sa korupcijom.Ranija vlast je bila gluva na upozorenja Evropske unije,a sama ništa ozbiljno nije po svojoj inicijativi radila.Najviše je bilo blefiranja pred narodom pred izbore.Zato je je narod kulturno se zahvalio bivšem predsedniku Republike i njegovoj Demokratskoj stranci na hvalospevkama.
Goati je u pravu ne može se preko noći osposobiti institucije i država u celini da se po svim osnovama suzbija korupcija koja se duboko uvrežila nesposobnošću i nebrigom bivših včasti od "demokratske"revolucije do sadašnje.To je slažem se težak i na dužu stazu proces. Ono što je bitno Vučić je hrabro,energično krenuo da se stvari pomere sa mrtve tačke.Zna on vrlo dobro da treba urediti državu i institucije ali i zna da se to ne može uraditi preko noći.Ja imam poverenje da će SNS istrajati.Ministar pravde čini napore da se i pravosuđe osposobi da sudi po pravdi i zakonu.I tužilaštva jačaju i osposobljavaju se.Iz pravosuđa i tužilaštva kao i iz policije polako treba očistiti recidive prošlosti i imati ljude koji će raditi saglasno ustavu i narodnim očekivanjima.Očekujem da će uloga SNS jačati u budućnosti,da će istrajati u teškoj borbi sa nasleđenom stvarnošću i da će pomoći i nekim partijama da očiste svoje redove koje su spremne da narodu pogledaju u oči.Ja sam optimista,stvari se kreću saglasno očekivanju birača.Nadam se da SNS je svesna upozorenja dobronamernih kritičara i analitičara pa i upozorenja g.Goatija!

aleksandars

pre 11 godina

Mogu da pričaju šta hoće, mislim na Goatija i na Vučića. Do kraja godine ćemo znati da li će Miškovići biti osuđeni. Za sada su bar u zatvoru.

ZoranNS

pre 11 godina

Prosto je neverovatno koliko su pojedince slepi, napadaju Goatija, on je čovek rekao DA PJEDINAC NE MOŽE DA ZAMENI SISTEM, šta je tu neistina. A sudstvo je po meri Dragane Boljević, ona se svim sredstvima borila protiv reforme, njoj i sličnima je ovo sudstvo bilo dobro, da je silinom kojom je napadala reformu, ukazivala na loš rad sudstva, možda ne bi trebala ni reforma.

Realan

pre 11 godina

Treba iskoristiti sve sto je Vucic zapoceo i postaviti institucije na zdrave osnove. Policija, tuzilastvo i sudstvo. Sad nam je prilika da izlecimo drzavu od korupcije.

retko-mudar

pre 11 godina

Još kada bi imao ko da čuje ovog čoveka. Ipak, ni sam zakon sistemski ne može sve da reši. Nama su moral i poštenje najveći problem, a upravo su oni potrebni u receptu za sistemsko rešavanje problema korupcije. Vreme šerifa je prošlo..

Ivancica

pre 11 godina

Sve se moze resiti i promeniti ako postoji volja. Vucic je pokazao spremnost i resenost da se i u ovoj drzavi stvori sistem vrednosti koji je narusen vec decenijama. Pustimo coveka da radi pa ako nebude uspesno novi izbori ce pokazati.

Gabi

pre 11 godina

Ahilova peta je pravosudnih sistem, koji je jedan od najvažnijih elemenata ali i najslabija karika u lancu borbe protiv korupcije.

Ali ministar pravde ne stiže da se bavi pravosudnim sistemom, jer ima preča posla, predvođenje raznih protesta "patriotskih" organizacija i sl. A što se tiče komentara na mišljenje gospodina Goatija i njegove kritike, dragi SNS-ovci, i ova "savršena" vlada mora negde da pogreši. Čemu tolika frustracija? On je, ako ste uopšte pročitali kritikovao generalno pravosudni sistem, koji ne datira od postanja ove vlade!

Milan

pre 11 godina

Nije uloga sudstva da se bori protiv korupcije, protiv korupcije treba da se bori javnost i druge institucije. Sudstvo treba da sudi na osnovu zakona. Ako sudstvo postane "borac protiv korupcije" onda u realnosti postaje Vučićev instrument, koji će da postupa po njegovim nalozima. Nebitno što je to Vučić - neka je DačIć, Djilas - svejedno, sudstvo ne treba da bude bilo čiji instrument niti "borac" za ovo ili ono, nego jednostavno - da primenjuje zakon.

Fowler

pre 11 godina

Koliko se ja sećam, nakon 5. Oktobra su najavljivane velike i korenite promene u borbi protiv korupcije i 12 godina kasnije se ništa nije dogodilo ni promenilo. Čini se da se Vučić trudi, ali nisam ubeđen da kod drugih ima makar volje da se to promeni. Nikada se ovde neće iskoreniti korupcija, u to sam potpuno ubeđen.

KONSTRUKTIVAN KRITIČAR

pre 11 godina

Gdin Goati već godinama razvodnjava svaki pokušaj u borbi protiv korupcije i SAMO KRITIKUJE postojeće stanje, a da nikada nije dao NI JEDAN KONKRETAN predlog kako da se smanji kriminal i poboljša život običnih građana u Srbiji.
Zaključujem da on i ne želi bolju situaciju, jer onda nebi imao šta da kritikuje.
PREDLAŽEM da svi koju daju komentare za B 92 - MORAJU da predlože konkretan način rešavanja problema koji kritikuju !!!!

m.

pre 11 godina

Da, da, upravo je to problem. Policija svoj deo posla odradi, sudstvo zakaze totalno. Mislim da je vreme da se organizuju protesti ispred sudova - ljudi su zeljni pravde, a verujem i pravi pravnici.

toza

pre 11 godina

Ne znam šta je gospodin Goati mislio kad kaže da je rak rana sudstvo. Slažem se da postoji problem u delo što sudstvo nije nezavisno i što je povezano sa političkim strukturama. Mi i sada imamo situaciju da je deo sudija koji su u prošlom reizboru ostali bez sudske funkcije neskriveno podržavao SNS i kako sada da se očekuje nezavisnost u slučaju kao što je ministar Knežević. Drugi možda i veći problem je tužilaštva i veoma negativna selekcija prilikom izbora istih. Treće mislim da ni policija često ne obavi posao prikupljanja dokaza do kraja. I četvrto što je direktna tekovina ovih novih vlasti je uplitanje medija tj najave hapšenja i presuđivanje bez da je proces i počeo. Na ovaj način se direktno vrši pritisak na tužilaštvo i sudstvo tj i na malo onih koji rade svoj posao kako treba. Naravno slažem se da nikakav blickrig ne može da reši ovaj problem i da se tu radi isključivo o rejtingu stranaka i političara.

opus operandi

pre 11 godina

1 čovek ne može apsolutno ništa. brza transformacija u stilu blickriga je žvaka za mase, populistička kategorija, monopol na donošenje bitnih odluka. kratkog daha, promene u najavi, to je ono što možemo da očekujemo.

hm.....

pre 11 godina

Apsolutno se slazem, sve sto je receno za prevosudje je tacno. U ovoj zemlji pravosudni sistem je sastavljen iz fragmenata neuspesnih reformi sudova i ne moze se ocekivati da sudovi zavrse ono sto je zapoceto od strane policije i tuzilastva. Koliko je samo "mafija" otkriveno, a koliko je presuda doneto? O kaznenoj politici bolje da se i ne govori. Ovde je odavno trebalo raspustiti sve sudove i izgraditi sistem iz pocetka. Medjutim, to je u Srbiji ne moguce jer je i poslednji pokusaj reforme pokazao da sve strnake imaju ambicije da se umesaju u rad sudova.

Mladen

pre 11 godina

Sudovi sude u ime naroda.Recimo ovde u Austriji sude u ime Republike(In Namen der Republik).To je sa jedne strane odbrambeni mehanizam sudova.Ako se protivis necemu sto sudovi rade protivzakonito ti se bunis protiv drzave i narodni si neprijatelj.Ima i dobre strane toga narod treba da preuzme nazad delegirani posao pravosdja.Jedino je pitanje ima li ,,NARODA´´???

jovaN

pre 11 godina

To su upravo pokazali raniji pokušaji da se stane korupciji u kraj. Blic otvaranja afera i hapšenja pa onda izvinjavanja i puštanje uhapšenih (često uz izvinjavanje i penale).
Čini mi se da se sada ostrage vode mnogo temeljnije.

basta

pre 11 godina

Tacno tako,Vucic nema sansi na uspeh jer su institucije zatrovane a on nije u stanju da ih menja,niti ima dovoljnu podrsku od svojih i koalicionih partnera,jer su mnogi debelo umešani.Ja ne verujem u uspeh,vec naprotiv jos vecu nepravdu i bedu.Sve dok u vladi i drzavnim institucijama sede oni uprljanih ruku,narod Srbije ne moze ocekivati
bolji zivot niti ce pravda biti zadovoljena.U Srbiji se sve vrti u krug,sjasi kurta da uzjase murta,to im je u krvi.

Sir Oliver

pre 11 godina

Sta fali pravosudju? I sudije su zivi ljudi pa vole pare a ne vole da rade. Niko me ne moze ubediti da se ovo zmisko leglo ne moze resiti ako ima dobre volje.

Boban

pre 11 godina

Nigde ja ne vidim "blickrig", a jos manje borbu jednog coveka.
Da je u pitanju "blickrig", imali bi u sudskom kavezu stotinak kriminalaca, isto onako kao kad sude mafijasima u Italiji.
Kako prodje usamljeni, energicni i preduzimljivi borac protiv kriminala, to smo vec videli. Mora da je nesto drugo u pitanju.

obi van

pre 11 godina

nazalost to je sve tacno - ako je sudstvo i tuzilastvo korumpirano svi uhapseno ce biti pusteni i nikada vise nece moci biti optuzeni za ista krivicna djela. takodje dokazni materijal ce netragom nestajati. Vuciceve namjere su dobre ali je prvo trebao da pocisti institucije pa onda da udari na mocnike. Nadam se da se varam

Natalija Nikolić

pre 11 godina

Razočarali su me odgovori Goatija, pa iz „aviona“ se vidi da 6. oktobra nije došlo do razdvajanja tri grane vlasti (sudske, izvršne, zakonodavne) plus četvrta grana vlasti mediji. Znači 1945-2013 i dalje isti JALOVI (neproduktivan) sistem vladanja.
ps. Od dečijeg vrtića pa do groba „partiska“ država. Sramno na kontinentu Evrope da postoji i u 21 veku „partiska“ država.

Niksha

pre 11 godina

Korupcija i kriminal su toliko uzele maha u nasoj zemlji i to je ocigledno svima nama.G-din Vucic je pokrenuo borbu i za to mu je priznanje odao cak i predsednik opozicione stranke g-din Djilas.To je bilo dovoljno da se u narodu probudi nada da ce biti bolje, a uskoro ce biti jos mnogo Aleksandra Vucica.