Nedelja, 06.01.2013.

17:45

Patrijarh upalio badnjak

Patrijarh Irinej upalio badnjak u Crkvi Sv. Aleksandar Nevski, nakon čega je služio liturgiju u Hramu Sv. Save. Badnjaci upaljeni i u hramovima širom Srbije.

Izvor: B92

Patrijarh upalio badnjak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Djordjevic

pre 11 godina

@admin,

Mislim da bi mogao da naucis da je sasvim normalno da su narod i politicari u sekularnim drzavama religiozni. A mogao bi i da naucis sta je to sekularna drzava...

Rene

pre 11 godina

Paganska simbolika badnjaka

"Prema Čajkanoviću badnjak predstavlja božanstvo svoje vrste koje se spaljuje da bi ponovo oživelo. Prema Drobnjakoviću, on je bitan momenat što se pri Badnjoj večeri prizivaju "domaći pokojnici" što govori o vezi sa kultom pokojnika. Pogotovo što je trpeza posna, služi se na slami i ne posprema se tri dana već samo dodaje. Drugi pak naglašavaju posebnu ulogu badnjaka kao neke vrste zaštitnika ognjišta.

U svakom slučaju, badnjak je povezan sa sunčevim ciklusom i predstavlja deo poštovanja sunca. Spaljivanjem hrasta (svetog drveta) se iz vatre rađalo novo sunce i zato je proslavljano u krugu ognjišta."

Dakle 25.12 je dan rodjenja sunca. Dolaskom hriscanstva samo je doslo do zamene. Hristos se svakako nije rodio 25.12(U Bibliji pise da su u vreme Hristovog rodjenja pastiri bili sa stadima na pasnjacima - dakle nije mogla biti zima), ali tako je idealno smisljeno da se prikrije sta se zaista slavi. Bog se svakako ne slavi, slavi se i dalje dan Sunca. Ljudi su prevareni. Bog od svakog od nas trazi da istrazujemo i preispitujemo sta je istina a sta ne. Hristos sam kaze : Upoznajte istinu i istina ce vas izbaviti.
Svako dobro svima!

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Čitam i ne virujem šta čitam! Koji komentari uoči Božića, jednog od najvećih kršćanskih blagdana! Božić je Božić bez obzira na to po kojem se kalendaru slavi! Jel se vi uistinu ne možete složiti ni po pitanju onog najosnovnijeg, jel vas toliko ometaju ovozemaljske trivijalnosti pa da ne možete ni na taj dan pronaći onaj unutarnji mir i radost Božića u vašim srcima i zajedno u miru i veselju da ga proslavite sa svojim obiteljima i prijateljima??? I bez divljanja i pirotehnike jer Božić je blagdan mira. Kod nas u Hrvatskoj se ne bacaju petarde i ne pale vatrometi i ostala sitna i krupna pirotehnika na Badnjak i Božić jer se to smatra neprimjerenim na taj dan. Pirotehnika je za Novu Godinu! Uz puno zdravlja, mira i blagostanja želim vam srеtan Božić, мир Божjи, Христос се роди!

meho dizdarevic

pre 11 godina

"U Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu večeras je održana večernja služba nakon čega je upriličeno nalaganje badnjaka u susret Božiću, najvećem hrišćanskom prazniku. (AA)
To se nikako ne uklapa u današnju izjavu uvaženog g. Irineja o ugroženosti hrišćanstva u Sarajevu. Pogledati na http://www.klix.ba/vijesti/bih/nalozen-badnjak-u-porti-stare-crkve-u-sarajevu/130106070#
Na cijelom osiromašenom Balkanu ugrožen je pošten čovjek a lopovima, smutljivcima ii vjerskim velikodostojnicima je bolje nego ikada jer su bliži politici nego Bogu. Čestit Božić! Meho Dizdarevič-Sarajevo, BiH

milos

pre 11 godina

to sto je lik sa zlatnom krunom na glavi bio u ekipi koja je piromanisala ne vidim kao povod za vest. I da, koliko vidim nista on licno nije palio ne optuzujte coveka bez razloga !!!!

pedjolino

pre 11 godina

Meni lično smeta kao pravoslavcu i verniku mafijaška organizacija pod imenom SPC.Dok se nešto ne promeni dotle u njihove rezidencije ne želim da ulazim.Toliko ima loših primera medju sveštenstvom da oni koji su tu da se bave verom i služe svom narodu ne mogu da dodju do izražaja.E zato me SPC i njihove poslanice i razne akcije ne zanimaju

Bombon

pre 11 godina

Kakav crni mir božji, pa ovde je kao ratno stanje! Apelujem na ljude koji bacaju petarde u badnjak da bace sami sebe u badnjak umesto petardi i svima nam olakšaju.

Istina

pre 11 godina

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nalozen-badnjak-u-porti-stare-crkve-u-sarajevu/130106070#
Nadam se da ce nekad i ovakve ukrasavati vasu stranicu!

zeljko-madrid

pre 11 godina

Kakav show biznis,kakav kiceraj...Lansiranje buradi u vazduh,polugole pevaljke po splavovima, senlucenje, prezderavanje i prepijanje...prazne i izlizane izreke.Crkva je biznis profitabilno drustvo koje na jako perfidan nacin stvara novac.Sve se zivo naplacuje sahrane,svadbe,krstenja ne bi li se pojedinac priblizio bogu.Radnici SPC-a zadovoljavaju svoje "duhovne" potrebe mercedesima i zatamljenim staklima.Zao mi je sto ce mnoge od vas ova moja konstatacije da zaboli,jer znate i sami da sam u pravu.Pozdrav iz Panceva
(Slobodan Petrovic, 6. januar 2013 19:13)


Bravo Slobodane svaka ti je na mestu. Rodjen sam na 7 januar i slavim ga kao svoj rodjendan sa prijateljima i daragim osobama. Nije mi potreban niko da mi salje izlizane poruke kao sto kazes a narocito ovi pali "boziji predstavnici"

Ateista sam koji zeli mir i toleranciju medju ljudima. A svim vernicima cestitam Bozic.

Duro

pre 11 godina

@ djenka "...onda imas veliku rupu u tvom opstem obrazovanju ili ti kulturi... brzo idi u neku biblioteku, ne google, vec biblioteku i nauci.."

Zašto takve reči na ovaj dan, njegovo pitanje je u biti bilo zašto SPC ne slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru ( 25 decembra). Ne slavi jer je tako sama odlučila i to nema veze sa Vaskrsom kao osnovom vere jer šta onda reći po vašoj logici o ostalih 10 PC u svetu koje sve "nepokretne" crkvene praznike slave po gregorijanskom kalendaru. Vaskrs sve PC slave na isti dan (po istom kalendaru).
Mir Božji, Hristos se rodi!

Владимир

pre 11 godina

Vaskrs sve PC slave na isti dan (po istom kalendaru).
Mir Božji, Hristos se rodi!
(Duro, 6. januar 2013 21:09)

Да ли знаш по ком календару се обележава Васкрс?
Помоћ: Знаш када је силазак Св. Огња, он силази сваке године по јулијанском календару када га призове Јерусалимски патријарх, а сваке 4е га виде и "грегоријанци".
Литургијско и богослужбено јединство Неба и земље (небеске и земаљске цркве) се мора поштовати, а оно се одвија по јулијанском календару. И само зато је он битан.
Јер кажу Исаија и Јован: у последњим времена ће се мењати дани празновања- то је један од знакова да смо близу.
...За оног којем знакови предака и светитеља нису јасни, већ би мењао по свом подобију.
Христос се роди!

ko se kome ruga,dobro smo i zivi.

pre 11 godina

Vrlo ti je interesantan komentar,podseca me na C.Jovanovica on govori o izgubljenim generacijama,a onda sedne u svoj audi.

Lila

pre 11 godina

Jao kako smo mi Srbi smesni, stalno volimo o necemu da polemisemo. Sad vam smeta sto se slavi bozic u januaru. Da sutra odluce da cemo od sad slaviti 25. decembra, opet vam ne bi valjalo i kukali bi ste kako su se prodali da bi usli u EU ili tako nesto..
Bolje bi vam bilo da se skinete malo sa neta i uzivate sa porodicom.
Srecno badnje vece i mir boziji zelim svima.

pekar, 3.smena

pre 11 godina

Mir, radost i blagostanje ne donose Badnje Vece i Bozic nego RAD i iskrena vera!
Srbija je drzava neradnika kojom upravljaju neznalice i prevejani mesetari.
I svima dobro dodju verski i drzavni praznici da se narodu salju isprazne, tupave i nebitne poruke.
Evo samo danas, Nikolic o godini pomirenja, Vulin o godini jedinstva oko Kosova, Vucic o nemanju straha od izbora i svetloj 2014., Dacic o tome da nemamo aspiracije prema CG , ministar finansija o ulasku drzave u privatne firme, a ministar trgovine da Libija trpi veliki pritisak za priznanje Kosova .... Sacuvaj Boze!

Izvinite, ne treba mi nikakvo jedinstvo i pomirenje sa vama.
Sutra je radni dan!

Mir Božiji Hristos se rodi!

pre 11 godina

Zar je moguće da i o ovome ima kontroverznih mišljenja? Pustite nas da u miru slavimo Badnji dan i Badnje veče. Svima smo čestitali sve praznike na sve četiri strane sveta. Poštujte naše svetinje kao i mi Vaše.

djenka

pre 11 godina

Neo
ako imas 10 god, onda je tvoje pitanje u redu, a ako si stariji, onda imas veliku rupu u tvom opstem obrazovanju ili ti kulturi... brzo idi u neku biblioteku, ne google, vec biblioteku i nauci. za pocetak, kalendari se razlikuju ne zbog Bozica, vec najveceg dogadjaja koji slave hriscani, a to je uskrs ili vaskrs. to je dogadjaj na kome pociva doktrina ili verovanje u hrscana, a posto "slavis" Bozic, onda si valjda i hriscanin.

Jabučilo Rodriguez

pre 11 godina

Poštovani Neo, da živimo po gregorijanskom kalendaru primedbe bi imale smisla. Ovako, ako ništa drugo, Božić zaista slavimo u miru, ljubavi, porodično. Ako ste ikada u poslednje vreme imali prilike da dočekate Božić negde u katoličkoj Evropi, videli biste da se taj praznik pretvorio u ChristSales. Materijalistička civilizacija obesmislila je i najradosniji dan u hrišćanstvu.
Petroiću Slobodane, možda biste mogli da pripalite tapete koje se odlepljuju sa stana koji su dobili vaši roditelji "crveni buržuji". Tapete se vraćaju u modu, ali SKOJ nikada više.

Slobodan Petrovic

pre 11 godina

Kakav show biznis,kakav kiceraj...Lansiranje buradi u vazduh,polugole pevaljke po splavovima, senlucenje, prezderavanje i prepijanje...prazne i izlizane izreke.Crkva je biznis profitabilno drustvo koje na jako perfidan nacin stvara novac.Sve se zivo naplacuje sahrane,svadbe,krstenja ne bi li se pojedinac priblizio bogu.Radnici SPC-a zadovoljavaju svoje "duhovne" potrebe mercedesima i zatamljenim staklima.Zao mi je sto ce mnoge od vas ova moja konstatacije da zaboli,jer znate i sami da sam u pravu.Pozdrav iz Panceva

from_HR

pre 11 godina

Želim čestit i blagoslovljen Božić svim pravoslavnim vjernicima, a posebna čestitka pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj, uz tradicionalan pozdrav:

Mir Božji, Hristos se rodi!

Neo

pre 11 godina

Da li neko moze da mi odgovori zasto mi Bozic slavimo 7. januara? Nikakvo objasnjenje nam niko ne daje... Stari i novi kalendar, to ne pije vidu jer kada je Bozic uspostavljen to je bio 25. decembar i postojao je samo jedan kalendar! Mir Boziji i Hristos se rodi!!!

bruka

pre 11 godina

Mislim da ste se ogresili o princa Aleksandra i porodicu Karadjordjevic(vi mediji i mi narod uopste malo medijske paznje ima sta god mislili o njemu svi mi).On mora biti zastupljen vise od politicara odmah posle Tome i Dacica.Vise cestitki od politicara ,a nigde od clana kraljevske porodice.Sta mene briga sta Djilas gradonacelnik Beograda misli o praznicima...

Slobodan Petrovic

pre 11 godina

Kakav show biznis,kakav kiceraj...Lansiranje buradi u vazduh,polugole pevaljke po splavovima, senlucenje, prezderavanje i prepijanje...prazne i izlizane izreke.Crkva je biznis profitabilno drustvo koje na jako perfidan nacin stvara novac.Sve se zivo naplacuje sahrane,svadbe,krstenja ne bi li se pojedinac priblizio bogu.Radnici SPC-a zadovoljavaju svoje "duhovne" potrebe mercedesima i zatamljenim staklima.Zao mi je sto ce mnoge od vas ova moja konstatacije da zaboli,jer znate i sami da sam u pravu.Pozdrav iz Panceva

from_HR

pre 11 godina

Želim čestit i blagoslovljen Božić svim pravoslavnim vjernicima, a posebna čestitka pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj, uz tradicionalan pozdrav:

Mir Božji, Hristos se rodi!

Mir Božiji Hristos se rodi!

pre 11 godina

Zar je moguće da i o ovome ima kontroverznih mišljenja? Pustite nas da u miru slavimo Badnji dan i Badnje veče. Svima smo čestitali sve praznike na sve četiri strane sveta. Poštujte naše svetinje kao i mi Vaše.

zeljko-madrid

pre 11 godina

Kakav show biznis,kakav kiceraj...Lansiranje buradi u vazduh,polugole pevaljke po splavovima, senlucenje, prezderavanje i prepijanje...prazne i izlizane izreke.Crkva je biznis profitabilno drustvo koje na jako perfidan nacin stvara novac.Sve se zivo naplacuje sahrane,svadbe,krstenja ne bi li se pojedinac priblizio bogu.Radnici SPC-a zadovoljavaju svoje "duhovne" potrebe mercedesima i zatamljenim staklima.Zao mi je sto ce mnoge od vas ova moja konstatacije da zaboli,jer znate i sami da sam u pravu.Pozdrav iz Panceva
(Slobodan Petrovic, 6. januar 2013 19:13)


Bravo Slobodane svaka ti je na mestu. Rodjen sam na 7 januar i slavim ga kao svoj rodjendan sa prijateljima i daragim osobama. Nije mi potreban niko da mi salje izlizane poruke kao sto kazes a narocito ovi pali "boziji predstavnici"

Ateista sam koji zeli mir i toleranciju medju ljudima. A svim vernicima cestitam Bozic.

bruka

pre 11 godina

Mislim da ste se ogresili o princa Aleksandra i porodicu Karadjordjevic(vi mediji i mi narod uopste malo medijske paznje ima sta god mislili o njemu svi mi).On mora biti zastupljen vise od politicara odmah posle Tome i Dacica.Vise cestitki od politicara ,a nigde od clana kraljevske porodice.Sta mene briga sta Djilas gradonacelnik Beograda misli o praznicima...

Jabučilo Rodriguez

pre 11 godina

Poštovani Neo, da živimo po gregorijanskom kalendaru primedbe bi imale smisla. Ovako, ako ništa drugo, Božić zaista slavimo u miru, ljubavi, porodično. Ako ste ikada u poslednje vreme imali prilike da dočekate Božić negde u katoličkoj Evropi, videli biste da se taj praznik pretvorio u ChristSales. Materijalistička civilizacija obesmislila je i najradosniji dan u hrišćanstvu.
Petroiću Slobodane, možda biste mogli da pripalite tapete koje se odlepljuju sa stana koji su dobili vaši roditelji "crveni buržuji". Tapete se vraćaju u modu, ali SKOJ nikada više.

pekar, 3.smena

pre 11 godina

Mir, radost i blagostanje ne donose Badnje Vece i Bozic nego RAD i iskrena vera!
Srbija je drzava neradnika kojom upravljaju neznalice i prevejani mesetari.
I svima dobro dodju verski i drzavni praznici da se narodu salju isprazne, tupave i nebitne poruke.
Evo samo danas, Nikolic o godini pomirenja, Vulin o godini jedinstva oko Kosova, Vucic o nemanju straha od izbora i svetloj 2014., Dacic o tome da nemamo aspiracije prema CG , ministar finansija o ulasku drzave u privatne firme, a ministar trgovine da Libija trpi veliki pritisak za priznanje Kosova .... Sacuvaj Boze!

Izvinite, ne treba mi nikakvo jedinstvo i pomirenje sa vama.
Sutra je radni dan!

Bombon

pre 11 godina

Kakav crni mir božji, pa ovde je kao ratno stanje! Apelujem na ljude koji bacaju petarde u badnjak da bace sami sebe u badnjak umesto petardi i svima nam olakšaju.

pedjolino

pre 11 godina

Meni lično smeta kao pravoslavcu i verniku mafijaška organizacija pod imenom SPC.Dok se nešto ne promeni dotle u njihove rezidencije ne želim da ulazim.Toliko ima loših primera medju sveštenstvom da oni koji su tu da se bave verom i služe svom narodu ne mogu da dodju do izražaja.E zato me SPC i njihove poslanice i razne akcije ne zanimaju

Lila

pre 11 godina

Jao kako smo mi Srbi smesni, stalno volimo o necemu da polemisemo. Sad vam smeta sto se slavi bozic u januaru. Da sutra odluce da cemo od sad slaviti 25. decembra, opet vam ne bi valjalo i kukali bi ste kako su se prodali da bi usli u EU ili tako nesto..
Bolje bi vam bilo da se skinete malo sa neta i uzivate sa porodicom.
Srecno badnje vece i mir boziji zelim svima.

Neo

pre 11 godina

Da li neko moze da mi odgovori zasto mi Bozic slavimo 7. januara? Nikakvo objasnjenje nam niko ne daje... Stari i novi kalendar, to ne pije vidu jer kada je Bozic uspostavljen to je bio 25. decembar i postojao je samo jedan kalendar! Mir Boziji i Hristos se rodi!!!

ko se kome ruga,dobro smo i zivi.

pre 11 godina

Vrlo ti je interesantan komentar,podseca me na C.Jovanovica on govori o izgubljenim generacijama,a onda sedne u svoj audi.

Duro

pre 11 godina

@ djenka "...onda imas veliku rupu u tvom opstem obrazovanju ili ti kulturi... brzo idi u neku biblioteku, ne google, vec biblioteku i nauci.."

Zašto takve reči na ovaj dan, njegovo pitanje je u biti bilo zašto SPC ne slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru ( 25 decembra). Ne slavi jer je tako sama odlučila i to nema veze sa Vaskrsom kao osnovom vere jer šta onda reći po vašoj logici o ostalih 10 PC u svetu koje sve "nepokretne" crkvene praznike slave po gregorijanskom kalendaru. Vaskrs sve PC slave na isti dan (po istom kalendaru).
Mir Božji, Hristos se rodi!

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Čitam i ne virujem šta čitam! Koji komentari uoči Božića, jednog od najvećih kršćanskih blagdana! Božić je Božić bez obzira na to po kojem se kalendaru slavi! Jel se vi uistinu ne možete složiti ni po pitanju onog najosnovnijeg, jel vas toliko ometaju ovozemaljske trivijalnosti pa da ne možete ni na taj dan pronaći onaj unutarnji mir i radost Božića u vašim srcima i zajedno u miru i veselju da ga proslavite sa svojim obiteljima i prijateljima??? I bez divljanja i pirotehnike jer Božić je blagdan mira. Kod nas u Hrvatskoj se ne bacaju petarde i ne pale vatrometi i ostala sitna i krupna pirotehnika na Badnjak i Božić jer se to smatra neprimjerenim na taj dan. Pirotehnika je za Novu Godinu! Uz puno zdravlja, mira i blagostanja želim vam srеtan Božić, мир Божjи, Христос се роди!

meho dizdarevic

pre 11 godina

"U Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu večeras je održana večernja služba nakon čega je upriličeno nalaganje badnjaka u susret Božiću, najvećem hrišćanskom prazniku. (AA)
To se nikako ne uklapa u današnju izjavu uvaženog g. Irineja o ugroženosti hrišćanstva u Sarajevu. Pogledati na http://www.klix.ba/vijesti/bih/nalozen-badnjak-u-porti-stare-crkve-u-sarajevu/130106070#
Na cijelom osiromašenom Balkanu ugrožen je pošten čovjek a lopovima, smutljivcima ii vjerskim velikodostojnicima je bolje nego ikada jer su bliži politici nego Bogu. Čestit Božić! Meho Dizdarevič-Sarajevo, BiH

milos

pre 11 godina

to sto je lik sa zlatnom krunom na glavi bio u ekipi koja je piromanisala ne vidim kao povod za vest. I da, koliko vidim nista on licno nije palio ne optuzujte coveka bez razloga !!!!

djenka

pre 11 godina

Neo
ako imas 10 god, onda je tvoje pitanje u redu, a ako si stariji, onda imas veliku rupu u tvom opstem obrazovanju ili ti kulturi... brzo idi u neku biblioteku, ne google, vec biblioteku i nauci. za pocetak, kalendari se razlikuju ne zbog Bozica, vec najveceg dogadjaja koji slave hriscani, a to je uskrs ili vaskrs. to je dogadjaj na kome pociva doktrina ili verovanje u hrscana, a posto "slavis" Bozic, onda si valjda i hriscanin.

Владимир

pre 11 godina

Vaskrs sve PC slave na isti dan (po istom kalendaru).
Mir Božji, Hristos se rodi!
(Duro, 6. januar 2013 21:09)

Да ли знаш по ком календару се обележава Васкрс?
Помоћ: Знаш када је силазак Св. Огња, он силази сваке године по јулијанском календару када га призове Јерусалимски патријарх, а сваке 4е га виде и "грегоријанци".
Литургијско и богослужбено јединство Неба и земље (небеске и земаљске цркве) се мора поштовати, а оно се одвија по јулијанском календару. И само зато је он битан.
Јер кажу Исаија и Јован: у последњим времена ће се мењати дани празновања- то је један од знакова да смо близу.
...За оног којем знакови предака и светитеља нису јасни, већ би мењао по свом подобију.
Христос се роди!

Istina

pre 11 godina

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nalozen-badnjak-u-porti-stare-crkve-u-sarajevu/130106070#
Nadam se da ce nekad i ovakve ukrasavati vasu stranicu!

Rene

pre 11 godina

Paganska simbolika badnjaka

"Prema Čajkanoviću badnjak predstavlja božanstvo svoje vrste koje se spaljuje da bi ponovo oživelo. Prema Drobnjakoviću, on je bitan momenat što se pri Badnjoj večeri prizivaju "domaći pokojnici" što govori o vezi sa kultom pokojnika. Pogotovo što je trpeza posna, služi se na slami i ne posprema se tri dana već samo dodaje. Drugi pak naglašavaju posebnu ulogu badnjaka kao neke vrste zaštitnika ognjišta.

U svakom slučaju, badnjak je povezan sa sunčevim ciklusom i predstavlja deo poštovanja sunca. Spaljivanjem hrasta (svetog drveta) se iz vatre rađalo novo sunce i zato je proslavljano u krugu ognjišta."

Dakle 25.12 je dan rodjenja sunca. Dolaskom hriscanstva samo je doslo do zamene. Hristos se svakako nije rodio 25.12(U Bibliji pise da su u vreme Hristovog rodjenja pastiri bili sa stadima na pasnjacima - dakle nije mogla biti zima), ali tako je idealno smisljeno da se prikrije sta se zaista slavi. Bog se svakako ne slavi, slavi se i dalje dan Sunca. Ljudi su prevareni. Bog od svakog od nas trazi da istrazujemo i preispitujemo sta je istina a sta ne. Hristos sam kaze : Upoznajte istinu i istina ce vas izbaviti.
Svako dobro svima!

Djordjevic

pre 11 godina

@admin,

Mislim da bi mogao da naucis da je sasvim normalno da su narod i politicari u sekularnim drzavama religiozni. A mogao bi i da naucis sta je to sekularna drzava...

Slobodan Petrovic

pre 11 godina

Kakav show biznis,kakav kiceraj...Lansiranje buradi u vazduh,polugole pevaljke po splavovima, senlucenje, prezderavanje i prepijanje...prazne i izlizane izreke.Crkva je biznis profitabilno drustvo koje na jako perfidan nacin stvara novac.Sve se zivo naplacuje sahrane,svadbe,krstenja ne bi li se pojedinac priblizio bogu.Radnici SPC-a zadovoljavaju svoje "duhovne" potrebe mercedesima i zatamljenim staklima.Zao mi je sto ce mnoge od vas ova moja konstatacije da zaboli,jer znate i sami da sam u pravu.Pozdrav iz Panceva

Neo

pre 11 godina

Da li neko moze da mi odgovori zasto mi Bozic slavimo 7. januara? Nikakvo objasnjenje nam niko ne daje... Stari i novi kalendar, to ne pije vidu jer kada je Bozic uspostavljen to je bio 25. decembar i postojao je samo jedan kalendar! Mir Boziji i Hristos se rodi!!!

bruka

pre 11 godina

Mislim da ste se ogresili o princa Aleksandra i porodicu Karadjordjevic(vi mediji i mi narod uopste malo medijske paznje ima sta god mislili o njemu svi mi).On mora biti zastupljen vise od politicara odmah posle Tome i Dacica.Vise cestitki od politicara ,a nigde od clana kraljevske porodice.Sta mene briga sta Djilas gradonacelnik Beograda misli o praznicima...

pekar, 3.smena

pre 11 godina

Mir, radost i blagostanje ne donose Badnje Vece i Bozic nego RAD i iskrena vera!
Srbija je drzava neradnika kojom upravljaju neznalice i prevejani mesetari.
I svima dobro dodju verski i drzavni praznici da se narodu salju isprazne, tupave i nebitne poruke.
Evo samo danas, Nikolic o godini pomirenja, Vulin o godini jedinstva oko Kosova, Vucic o nemanju straha od izbora i svetloj 2014., Dacic o tome da nemamo aspiracije prema CG , ministar finansija o ulasku drzave u privatne firme, a ministar trgovine da Libija trpi veliki pritisak za priznanje Kosova .... Sacuvaj Boze!

Izvinite, ne treba mi nikakvo jedinstvo i pomirenje sa vama.
Sutra je radni dan!

Jabučilo Rodriguez

pre 11 godina

Poštovani Neo, da živimo po gregorijanskom kalendaru primedbe bi imale smisla. Ovako, ako ništa drugo, Božić zaista slavimo u miru, ljubavi, porodično. Ako ste ikada u poslednje vreme imali prilike da dočekate Božić negde u katoličkoj Evropi, videli biste da se taj praznik pretvorio u ChristSales. Materijalistička civilizacija obesmislila je i najradosniji dan u hrišćanstvu.
Petroiću Slobodane, možda biste mogli da pripalite tapete koje se odlepljuju sa stana koji su dobili vaši roditelji "crveni buržuji". Tapete se vraćaju u modu, ali SKOJ nikada više.

pedjolino

pre 11 godina

Meni lično smeta kao pravoslavcu i verniku mafijaška organizacija pod imenom SPC.Dok se nešto ne promeni dotle u njihove rezidencije ne želim da ulazim.Toliko ima loših primera medju sveštenstvom da oni koji su tu da se bave verom i služe svom narodu ne mogu da dodju do izražaja.E zato me SPC i njihove poslanice i razne akcije ne zanimaju

Владимир

pre 11 godina

Vaskrs sve PC slave na isti dan (po istom kalendaru).
Mir Božji, Hristos se rodi!
(Duro, 6. januar 2013 21:09)

Да ли знаш по ком календару се обележава Васкрс?
Помоћ: Знаш када је силазак Св. Огња, он силази сваке године по јулијанском календару када га призове Јерусалимски патријарх, а сваке 4е га виде и "грегоријанци".
Литургијско и богослужбено јединство Неба и земље (небеске и земаљске цркве) се мора поштовати, а оно се одвија по јулијанском календару. И само зато је он битан.
Јер кажу Исаија и Јован: у последњим времена ће се мењати дани празновања- то је један од знакова да смо близу.
...За оног којем знакови предака и светитеља нису јасни, већ би мењао по свом подобију.
Христос се роди!

zeljko-madrid

pre 11 godina

Kakav show biznis,kakav kiceraj...Lansiranje buradi u vazduh,polugole pevaljke po splavovima, senlucenje, prezderavanje i prepijanje...prazne i izlizane izreke.Crkva je biznis profitabilno drustvo koje na jako perfidan nacin stvara novac.Sve se zivo naplacuje sahrane,svadbe,krstenja ne bi li se pojedinac priblizio bogu.Radnici SPC-a zadovoljavaju svoje "duhovne" potrebe mercedesima i zatamljenim staklima.Zao mi je sto ce mnoge od vas ova moja konstatacije da zaboli,jer znate i sami da sam u pravu.Pozdrav iz Panceva
(Slobodan Petrovic, 6. januar 2013 19:13)


Bravo Slobodane svaka ti je na mestu. Rodjen sam na 7 januar i slavim ga kao svoj rodjendan sa prijateljima i daragim osobama. Nije mi potreban niko da mi salje izlizane poruke kao sto kazes a narocito ovi pali "boziji predstavnici"

Ateista sam koji zeli mir i toleranciju medju ljudima. A svim vernicima cestitam Bozic.

milos

pre 11 godina

to sto je lik sa zlatnom krunom na glavi bio u ekipi koja je piromanisala ne vidim kao povod za vest. I da, koliko vidim nista on licno nije palio ne optuzujte coveka bez razloga !!!!

Mir Božiji Hristos se rodi!

pre 11 godina

Zar je moguće da i o ovome ima kontroverznih mišljenja? Pustite nas da u miru slavimo Badnji dan i Badnje veče. Svima smo čestitali sve praznike na sve četiri strane sveta. Poštujte naše svetinje kao i mi Vaše.

djenka

pre 11 godina

Neo
ako imas 10 god, onda je tvoje pitanje u redu, a ako si stariji, onda imas veliku rupu u tvom opstem obrazovanju ili ti kulturi... brzo idi u neku biblioteku, ne google, vec biblioteku i nauci. za pocetak, kalendari se razlikuju ne zbog Bozica, vec najveceg dogadjaja koji slave hriscani, a to je uskrs ili vaskrs. to je dogadjaj na kome pociva doktrina ili verovanje u hrscana, a posto "slavis" Bozic, onda si valjda i hriscanin.

Bombon

pre 11 godina

Kakav crni mir božji, pa ovde je kao ratno stanje! Apelujem na ljude koji bacaju petarde u badnjak da bace sami sebe u badnjak umesto petardi i svima nam olakšaju.

Lila

pre 11 godina

Jao kako smo mi Srbi smesni, stalno volimo o necemu da polemisemo. Sad vam smeta sto se slavi bozic u januaru. Da sutra odluce da cemo od sad slaviti 25. decembra, opet vam ne bi valjalo i kukali bi ste kako su se prodali da bi usli u EU ili tako nesto..
Bolje bi vam bilo da se skinete malo sa neta i uzivate sa porodicom.
Srecno badnje vece i mir boziji zelim svima.

from_HR

pre 11 godina

Želim čestit i blagoslovljen Božić svim pravoslavnim vjernicima, a posebna čestitka pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj, uz tradicionalan pozdrav:

Mir Božji, Hristos se rodi!

ko se kome ruga,dobro smo i zivi.

pre 11 godina

Vrlo ti je interesantan komentar,podseca me na C.Jovanovica on govori o izgubljenim generacijama,a onda sedne u svoj audi.

meho dizdarevic

pre 11 godina

"U Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu večeras je održana večernja služba nakon čega je upriličeno nalaganje badnjaka u susret Božiću, najvećem hrišćanskom prazniku. (AA)
To se nikako ne uklapa u današnju izjavu uvaženog g. Irineja o ugroženosti hrišćanstva u Sarajevu. Pogledati na http://www.klix.ba/vijesti/bih/nalozen-badnjak-u-porti-stare-crkve-u-sarajevu/130106070#
Na cijelom osiromašenom Balkanu ugrožen je pošten čovjek a lopovima, smutljivcima ii vjerskim velikodostojnicima je bolje nego ikada jer su bliži politici nego Bogu. Čestit Božić! Meho Dizdarevič-Sarajevo, BiH

Goran Matić -Split

pre 11 godina

Čitam i ne virujem šta čitam! Koji komentari uoči Božića, jednog od najvećih kršćanskih blagdana! Božić je Božić bez obzira na to po kojem se kalendaru slavi! Jel se vi uistinu ne možete složiti ni po pitanju onog najosnovnijeg, jel vas toliko ometaju ovozemaljske trivijalnosti pa da ne možete ni na taj dan pronaći onaj unutarnji mir i radost Božića u vašim srcima i zajedno u miru i veselju da ga proslavite sa svojim obiteljima i prijateljima??? I bez divljanja i pirotehnike jer Božić je blagdan mira. Kod nas u Hrvatskoj se ne bacaju petarde i ne pale vatrometi i ostala sitna i krupna pirotehnika na Badnjak i Božić jer se to smatra neprimjerenim na taj dan. Pirotehnika je za Novu Godinu! Uz puno zdravlja, mira i blagostanja želim vam srеtan Božić, мир Божjи, Христос се роди!

Duro

pre 11 godina

@ djenka "...onda imas veliku rupu u tvom opstem obrazovanju ili ti kulturi... brzo idi u neku biblioteku, ne google, vec biblioteku i nauci.."

Zašto takve reči na ovaj dan, njegovo pitanje je u biti bilo zašto SPC ne slavi Božić po Gregorijanskom kalendaru ( 25 decembra). Ne slavi jer je tako sama odlučila i to nema veze sa Vaskrsom kao osnovom vere jer šta onda reći po vašoj logici o ostalih 10 PC u svetu koje sve "nepokretne" crkvene praznike slave po gregorijanskom kalendaru. Vaskrs sve PC slave na isti dan (po istom kalendaru).
Mir Božji, Hristos se rodi!

Istina

pre 11 godina

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nalozen-badnjak-u-porti-stare-crkve-u-sarajevu/130106070#
Nadam se da ce nekad i ovakve ukrasavati vasu stranicu!

Rene

pre 11 godina

Paganska simbolika badnjaka

"Prema Čajkanoviću badnjak predstavlja božanstvo svoje vrste koje se spaljuje da bi ponovo oživelo. Prema Drobnjakoviću, on je bitan momenat što se pri Badnjoj večeri prizivaju "domaći pokojnici" što govori o vezi sa kultom pokojnika. Pogotovo što je trpeza posna, služi se na slami i ne posprema se tri dana već samo dodaje. Drugi pak naglašavaju posebnu ulogu badnjaka kao neke vrste zaštitnika ognjišta.

U svakom slučaju, badnjak je povezan sa sunčevim ciklusom i predstavlja deo poštovanja sunca. Spaljivanjem hrasta (svetog drveta) se iz vatre rađalo novo sunce i zato je proslavljano u krugu ognjišta."

Dakle 25.12 je dan rodjenja sunca. Dolaskom hriscanstva samo je doslo do zamene. Hristos se svakako nije rodio 25.12(U Bibliji pise da su u vreme Hristovog rodjenja pastiri bili sa stadima na pasnjacima - dakle nije mogla biti zima), ali tako je idealno smisljeno da se prikrije sta se zaista slavi. Bog se svakako ne slavi, slavi se i dalje dan Sunca. Ljudi su prevareni. Bog od svakog od nas trazi da istrazujemo i preispitujemo sta je istina a sta ne. Hristos sam kaze : Upoznajte istinu i istina ce vas izbaviti.
Svako dobro svima!

Djordjevic

pre 11 godina

@admin,

Mislim da bi mogao da naucis da je sasvim normalno da su narod i politicari u sekularnim drzavama religiozni. A mogao bi i da naucis sta je to sekularna drzava...