Četvrtak, 27.12.2012.

18:53

Plan B za Železaru

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da se za Železaru sprema "varijanta B" u slučaju da se kompanija "Uralvagonzavod" ne javi na tender.

Izvor: Tanjug

Plan B za Železaru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Zasto

pre 11 godina

@rts: Zašto su Rusi "favorizovani"? Ako niste primetili, do sada su bila 2 tendera i ko se javio? Ova ruska kompanija je jedina pokazala kakvo-takvo interesovanje i drugih jednostavno nema. Da li vam je sada jasno zašto su "favorizovani"?

hm

pre 11 godina

Do prekjuce su govorili da imaju sigurnog kupca. Do juce da mora da produze tender - da ubace u sve to i proizvodnju vagona, a danas je neki plan B. Vode drzavu kao mala deca.

rts

pre 11 godina

Ako Rusi odustanu...A zašto su Rusi u čitavoj kampanji prodaje favorizovani što je odbilo ostale ponuđače? Železara Nikšić je prodata, železara Sisak, nisu ih kupili Amerikanci sa stilom već druge firme.

T.

pre 11 godina

Nije problem Sartida sto mi nemamo rudu (nemaju rudu ni druge zemlje koje imaju zelezare), problem je sto je proizvodni proces takav da je kvalitet celika los.

klenga

pre 11 godina

tehnologija sartida je ruska i zastatela...visoke peči za sivi liv ne mogu da rade bez starog gvožđa,konvertorske peči za čelik troše previše struje...ameri su dosta poboljšali procese,ali su brazilci enormno poskupeli rudu,a ni rusi nisu bili sentimentalni kad je koks u pitanju...i najvažnije ,pala je cena čelika na tržištu zbog hiprprodukcije kine,gde je i pala cena i tražnja...uostalom,sartid u rukama države ne može doneti boljitak...najmanja šteta.kako god se okrene,je pokloniti ga nekom,da zasnuje bilo kakvu proizvodnju...

Gvozden Dinkic

pre 11 godina

Bravo Vladimire ekspertu za razvoj privrede i ja se slazem sa vama najbolje da napravimo jos pet - sest zelezara i prevazidjemo Japan, Holandiju , Belgiju... Kupimo sirovinu preradimo i prodamo gotov proizvod.

au

pre 11 godina

dosta komentara je protiv namere drzave - a sta je alternativa?
poljoprivredna proizvodnja? Da li iko zna 1 - jednu bogatu iskljucivo agrarnu zemlju? Ako hocete u Afriku gde su zemlje bez ikakve industrije i zive samo od onogo sto im priroda da ili iskopaju idite tamo i zivite nemojte da je pravite u Srbiji. U 21 veku je pozeljno da se sto vise prave proizvodi visokog stepena obrade koji obicn one radjaju na grani niti se vade iz zemlje.
Dosta je bilo zatvaranja firmi zarad placeva ili rasprodaje imovine - nasi 'biznismeni' su napravili nesto nepoznato u svetu da firme koje su privatizovali i koje su njihove uniste isisavanjem novca! Da neko unisti zdrav biznis da bi na brzaka zaradio pare?! Samo u Srbiji i tesko je poverovati da se takva posast koju su , kako se vidi, banke podrzavale sa kreditima , desila slucajno i neorganizovano...

VV

pre 11 godina

Plan B bi mogao biti da kupimo i zelezaru u Kosicama za 1 evro, uz pokrivanje svih izlaznih troskova i dugova prodavca. Sta kaze nas vrhovni drzavni strateg, je l' nije malo da ponudimo samo 1 evro?

Lexa

pre 11 godina

@Vladimir

Nisam siguran niti mi je cilj da ikoga ispravljam da bih ja kao bio nesto pametniji od drugoga. Samo iznosim svoje misljenje koje za koje nisam 100 posto siguran da je tacno ali nadam se da moze da bude konstruktivno. Ja koliko sam zapazio i pricao sa drugarima koji zive u inostranstvu na razlicitim kontinentima sve zemlje koje ste nabrojali imaju svoje rudnike i to verujem mnogo vise od nas zato sto su ih pokupovali po belom svetu. Sada oni verovatno placaju nesto maticnoj drzavi neke taxe poreze verovatno i transport pa kada nastupi kriza oni se vade na cenu transporta pa im ovi verovatno smanje malo taxe itd. Ali mislim da njih izadje jeftinije tako da rade nego kao mi da kupuju sirovinu + te taxe i poreze + transport. Mozda nisam u pravu i unapred se izvinjavam samo nadam se konstruktivno komentarisem zato me ispravite ako gresim jer bih i ja voleo sto vise da saznam o tome kako neke stvari funkcionisu. Hvala i srdacan pozdrav svim komentatorima.

Gvozden Dinkic

pre 11 godina

Ameri provalili plan B pa pobegli iz Kosica, sad ce Mladja ekspert da zatrpa Evropu kvalitetnim i jeftinim celikom iz naseg ceda.

Vladimir

pre 11 godina

Zanimljivi su mi "eksperti" koji se uredno javljaju da pametuju kako je van pameti imati zeljezaru ako nemas rudnike gvozdja, uglja... itd. Japan, Holandija, Belgija, Danska.. nemaju ni jedan rudnik a zeljezare im uredno rade. Neverovatno koliko ima ljudi koji zamisljaju da bi Holandija trebalo da proizvodi samo lale i nista vise jer eto toga imaju kod kuce. Uspesne ekonomije uvoze sirovine a izvoze gotove proizvode. Srbija ubija svu proizvodnju i sve vise uvozi gotove proizvode. Savrsen recept za ekonomsko samoubistvo.

TDB

pre 11 godina

Potpuno je ispravno razmatrati i pomenutu varijantu B. Zelezaru treba posmatrati kao deo privrednog sistema Srbije u kome se nalaze i firme koje pruzaju usluge i proizvodne firme koje preradjuju zelezarin celik u finalne metalne proizvode. Ako se procenjuje profitabilnost, ispravno je procenjivati profitabilnost celog sistema a ne samo pojedinacno Zelezare. Zelezara je bila najveci izvoznik Srbije i pre dolaska Amerikanaca a sledece godine obelezava 100 godina postojanja.

crni domino

pre 11 godina

"da država ovo pokrene, ako ne bude preskupo"
Gospodine dupli ministre, jedan je probao pa se oneredio. Zasto?
Zelezara je mastodont za proizvodnju 2 mil tona celicnog lima. Sa tom proizvodnjom bi bila rentabilna. A da bi to proizvodila, mora sve, ama bas sve, opet ponavljam sve da kupi u inostranstvu i doveze u smederevo: od rude, koksa, gasa, zimi i struje, vatrostalnih materijala, do sklopki, prekidaca, maziva, rezervnih delova, sve do najmanjeg srafa.
To je politicka fabrika koja nema nikakvu vrednost, kao sto onom zednom jadniku u pustinji vise vredi casa vode od pune case Kohinor dijamanata!
Da podetim vas ministre, za vreme sankcija devedesetih, zelezara je proizvodila pecurke! I sada to moze da radi, cak i da ih izvozi!
Prodajte zelezaru kao staro gvozdje i kupite traktore i sisteme za navodnjavanje, imali biste vise koristi! Sve ostalo je bacanje para.

Trifun

pre 11 godina

Moramo znati da za rad(za ponovni jos vise) zelezare, treba ogromno mnogo para. Rusi sigurno nece doci, oni cekaju da im se ponudi jedna milijarda dolara, kako bi poceli. Moj savet je ili sami ili sa kinezima. Pogledajte nasu fabriku traktora, nemaju plate , jedva kraj sa krajem tu treba takodje neki plan B. Ne po planu nego po radu. Pozdrav

mattko

pre 11 godina

Ovu zeljezaru treba pretopiti kao sekundarnu sirovinu. Da li je neko cuo da se sardine prave u zemlji koja nema more. Ako nije evo primera> jedno vreme pravile su se u Nisu. Za vreme Milosevica zeljezara je gajila pecurke.I to je bolje nego pokretati proizvodnju za koju nema ni sirovana ni trzista ni rentabilnosti. Zato procitajte ponovo prvu recenicu ovog komentara.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Predlažem da Dinkić otkupi Željezaru za 1 Evro i da nam pokaže kakav je ekonomski "expert"" Zašto bi on radio za 1000 Evra državne plate, ovo mu je šansa da postane industrijalac i milioner, a nama da nam se skine sa grbače. Ako nemože da vodi Željezaru, kako može državu?!

sava

pre 11 godina

Plan B to je ocigledno KATANAC I SVI NA BIRO!!!! Trebali ste to ranije da kazete nego lazete narod s nekim uralvagonzavodom,ma ajde tamo....

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

"Država da pokrene proizvodnju" - evo klasičnog primera na kojem možemo videti zašto Srbija propada i zašto će konačno neizbežno propasti. Ako država pokrene proizvodnju, ona ne ume da posluje po tržišnim pravilima. Ono što država ume je da preti, uvrće ruke, uceni ljude koji nabavljaju proizvode, kakve na primer proizvodi smederevska železara, da te proizvode nabavljaju od nje. To čini uvođenjem carina, slanjem inspekcija ako iste te proizvode uvezete zato što su jeftiniji i/ili kvalitetniji...jednostavno vas cedi sve dok njoj ne platite, po pravilu, skuplji i lošiji proizvod. Ovime država tera te firme-kupce da proizvode skuplje, manje kvalitetno, manje konkurentno. Drugim rečima tera ih da propadnu, otpuste radnike i prestanu da rade. Popričajte sa bilo kime ko je radio u, sada već propaloj, srpskoj mašinskoj industriji...bilo kojoj grani i preduzeću - IMT, Lemind, MIN...svi će vam reći da su bili prisiljeni da od Sartida nabavljaju skuplje i lošije čelike, dok su im uvoz kvalitetnijih i jeftinijih maksimalno otežavali iz državnog vrha. Onda se zapitajte gde su sad MIN, IMT, Lemind...I to je upravo ono što se dešava kada "država pokrene proizvodnju". To je razlog (jedan od razloga bar) zbog kojeg je ista ta država ovde gde jeste danas. Država neka privuče investitore. Neka omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu. Neka osigura poštovanje zakona i bezbednost. TO JE NJEN POSAO! Nemoj da se meša u stvari u kojima uvek, ali UVEK, samo napravi štetu.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Predlažem da Dinkić otkupi Željezaru za 1 Evro i da nam pokaže kakav je ekonomski "expert"" Zašto bi on radio za 1000 Evra državne plate, ovo mu je šansa da postane industrijalac i milioner, a nama da nam se skine sa grbače. Ako nemože da vodi Željezaru, kako može državu?!

sava

pre 11 godina

Plan B to je ocigledno KATANAC I SVI NA BIRO!!!! Trebali ste to ranije da kazete nego lazete narod s nekim uralvagonzavodom,ma ajde tamo....

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

"Država da pokrene proizvodnju" - evo klasičnog primera na kojem možemo videti zašto Srbija propada i zašto će konačno neizbežno propasti. Ako država pokrene proizvodnju, ona ne ume da posluje po tržišnim pravilima. Ono što država ume je da preti, uvrće ruke, uceni ljude koji nabavljaju proizvode, kakve na primer proizvodi smederevska železara, da te proizvode nabavljaju od nje. To čini uvođenjem carina, slanjem inspekcija ako iste te proizvode uvezete zato što su jeftiniji i/ili kvalitetniji...jednostavno vas cedi sve dok njoj ne platite, po pravilu, skuplji i lošiji proizvod. Ovime država tera te firme-kupce da proizvode skuplje, manje kvalitetno, manje konkurentno. Drugim rečima tera ih da propadnu, otpuste radnike i prestanu da rade. Popričajte sa bilo kime ko je radio u, sada već propaloj, srpskoj mašinskoj industriji...bilo kojoj grani i preduzeću - IMT, Lemind, MIN...svi će vam reći da su bili prisiljeni da od Sartida nabavljaju skuplje i lošije čelike, dok su im uvoz kvalitetnijih i jeftinijih maksimalno otežavali iz državnog vrha. Onda se zapitajte gde su sad MIN, IMT, Lemind...I to je upravo ono što se dešava kada "država pokrene proizvodnju". To je razlog (jedan od razloga bar) zbog kojeg je ista ta država ovde gde jeste danas. Država neka privuče investitore. Neka omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu. Neka osigura poštovanje zakona i bezbednost. TO JE NJEN POSAO! Nemoj da se meša u stvari u kojima uvek, ali UVEK, samo napravi štetu.

crni domino

pre 11 godina

"da država ovo pokrene, ako ne bude preskupo"
Gospodine dupli ministre, jedan je probao pa se oneredio. Zasto?
Zelezara je mastodont za proizvodnju 2 mil tona celicnog lima. Sa tom proizvodnjom bi bila rentabilna. A da bi to proizvodila, mora sve, ama bas sve, opet ponavljam sve da kupi u inostranstvu i doveze u smederevo: od rude, koksa, gasa, zimi i struje, vatrostalnih materijala, do sklopki, prekidaca, maziva, rezervnih delova, sve do najmanjeg srafa.
To je politicka fabrika koja nema nikakvu vrednost, kao sto onom zednom jadniku u pustinji vise vredi casa vode od pune case Kohinor dijamanata!
Da podetim vas ministre, za vreme sankcija devedesetih, zelezara je proizvodila pecurke! I sada to moze da radi, cak i da ih izvozi!
Prodajte zelezaru kao staro gvozdje i kupite traktore i sisteme za navodnjavanje, imali biste vise koristi! Sve ostalo je bacanje para.

Vladimir

pre 11 godina

Zanimljivi su mi "eksperti" koji se uredno javljaju da pametuju kako je van pameti imati zeljezaru ako nemas rudnike gvozdja, uglja... itd. Japan, Holandija, Belgija, Danska.. nemaju ni jedan rudnik a zeljezare im uredno rade. Neverovatno koliko ima ljudi koji zamisljaju da bi Holandija trebalo da proizvodi samo lale i nista vise jer eto toga imaju kod kuce. Uspesne ekonomije uvoze sirovine a izvoze gotove proizvode. Srbija ubija svu proizvodnju i sve vise uvozi gotove proizvode. Savrsen recept za ekonomsko samoubistvo.

mattko

pre 11 godina

Ovu zeljezaru treba pretopiti kao sekundarnu sirovinu. Da li je neko cuo da se sardine prave u zemlji koja nema more. Ako nije evo primera> jedno vreme pravile su se u Nisu. Za vreme Milosevica zeljezara je gajila pecurke.I to je bolje nego pokretati proizvodnju za koju nema ni sirovana ni trzista ni rentabilnosti. Zato procitajte ponovo prvu recenicu ovog komentara.

Gvozden Dinkic

pre 11 godina

Ameri provalili plan B pa pobegli iz Kosica, sad ce Mladja ekspert da zatrpa Evropu kvalitetnim i jeftinim celikom iz naseg ceda.

TDB

pre 11 godina

Potpuno je ispravno razmatrati i pomenutu varijantu B. Zelezaru treba posmatrati kao deo privrednog sistema Srbije u kome se nalaze i firme koje pruzaju usluge i proizvodne firme koje preradjuju zelezarin celik u finalne metalne proizvode. Ako se procenjuje profitabilnost, ispravno je procenjivati profitabilnost celog sistema a ne samo pojedinacno Zelezare. Zelezara je bila najveci izvoznik Srbije i pre dolaska Amerikanaca a sledece godine obelezava 100 godina postojanja.

VV

pre 11 godina

Plan B bi mogao biti da kupimo i zelezaru u Kosicama za 1 evro, uz pokrivanje svih izlaznih troskova i dugova prodavca. Sta kaze nas vrhovni drzavni strateg, je l' nije malo da ponudimo samo 1 evro?

Lexa

pre 11 godina

@Vladimir

Nisam siguran niti mi je cilj da ikoga ispravljam da bih ja kao bio nesto pametniji od drugoga. Samo iznosim svoje misljenje koje za koje nisam 100 posto siguran da je tacno ali nadam se da moze da bude konstruktivno. Ja koliko sam zapazio i pricao sa drugarima koji zive u inostranstvu na razlicitim kontinentima sve zemlje koje ste nabrojali imaju svoje rudnike i to verujem mnogo vise od nas zato sto su ih pokupovali po belom svetu. Sada oni verovatno placaju nesto maticnoj drzavi neke taxe poreze verovatno i transport pa kada nastupi kriza oni se vade na cenu transporta pa im ovi verovatno smanje malo taxe itd. Ali mislim da njih izadje jeftinije tako da rade nego kao mi da kupuju sirovinu + te taxe i poreze + transport. Mozda nisam u pravu i unapred se izvinjavam samo nadam se konstruktivno komentarisem zato me ispravite ako gresim jer bih i ja voleo sto vise da saznam o tome kako neke stvari funkcionisu. Hvala i srdacan pozdrav svim komentatorima.

au

pre 11 godina

dosta komentara je protiv namere drzave - a sta je alternativa?
poljoprivredna proizvodnja? Da li iko zna 1 - jednu bogatu iskljucivo agrarnu zemlju? Ako hocete u Afriku gde su zemlje bez ikakve industrije i zive samo od onogo sto im priroda da ili iskopaju idite tamo i zivite nemojte da je pravite u Srbiji. U 21 veku je pozeljno da se sto vise prave proizvodi visokog stepena obrade koji obicn one radjaju na grani niti se vade iz zemlje.
Dosta je bilo zatvaranja firmi zarad placeva ili rasprodaje imovine - nasi 'biznismeni' su napravili nesto nepoznato u svetu da firme koje su privatizovali i koje su njihove uniste isisavanjem novca! Da neko unisti zdrav biznis da bi na brzaka zaradio pare?! Samo u Srbiji i tesko je poverovati da se takva posast koju su , kako se vidi, banke podrzavale sa kreditima , desila slucajno i neorganizovano...

Trifun

pre 11 godina

Moramo znati da za rad(za ponovni jos vise) zelezare, treba ogromno mnogo para. Rusi sigurno nece doci, oni cekaju da im se ponudi jedna milijarda dolara, kako bi poceli. Moj savet je ili sami ili sa kinezima. Pogledajte nasu fabriku traktora, nemaju plate , jedva kraj sa krajem tu treba takodje neki plan B. Ne po planu nego po radu. Pozdrav

Zasto

pre 11 godina

@rts: Zašto su Rusi "favorizovani"? Ako niste primetili, do sada su bila 2 tendera i ko se javio? Ova ruska kompanija je jedina pokazala kakvo-takvo interesovanje i drugih jednostavno nema. Da li vam je sada jasno zašto su "favorizovani"?

T.

pre 11 godina

Nije problem Sartida sto mi nemamo rudu (nemaju rudu ni druge zemlje koje imaju zelezare), problem je sto je proizvodni proces takav da je kvalitet celika los.

klenga

pre 11 godina

tehnologija sartida je ruska i zastatela...visoke peči za sivi liv ne mogu da rade bez starog gvožđa,konvertorske peči za čelik troše previše struje...ameri su dosta poboljšali procese,ali su brazilci enormno poskupeli rudu,a ni rusi nisu bili sentimentalni kad je koks u pitanju...i najvažnije ,pala je cena čelika na tržištu zbog hiprprodukcije kine,gde je i pala cena i tražnja...uostalom,sartid u rukama države ne može doneti boljitak...najmanja šteta.kako god se okrene,je pokloniti ga nekom,da zasnuje bilo kakvu proizvodnju...

Gvozden Dinkic

pre 11 godina

Bravo Vladimire ekspertu za razvoj privrede i ja se slazem sa vama najbolje da napravimo jos pet - sest zelezara i prevazidjemo Japan, Holandiju , Belgiju... Kupimo sirovinu preradimo i prodamo gotov proizvod.

rts

pre 11 godina

Ako Rusi odustanu...A zašto su Rusi u čitavoj kampanji prodaje favorizovani što je odbilo ostale ponuđače? Železara Nikšić je prodata, železara Sisak, nisu ih kupili Amerikanci sa stilom već druge firme.

hm

pre 11 godina

Do prekjuce su govorili da imaju sigurnog kupca. Do juce da mora da produze tender - da ubace u sve to i proizvodnju vagona, a danas je neki plan B. Vode drzavu kao mala deca.

mattko

pre 11 godina

Ovu zeljezaru treba pretopiti kao sekundarnu sirovinu. Da li je neko cuo da se sardine prave u zemlji koja nema more. Ako nije evo primera> jedno vreme pravile su se u Nisu. Za vreme Milosevica zeljezara je gajila pecurke.I to je bolje nego pokretati proizvodnju za koju nema ni sirovana ni trzista ni rentabilnosti. Zato procitajte ponovo prvu recenicu ovog komentara.

TDB

pre 11 godina

Potpuno je ispravno razmatrati i pomenutu varijantu B. Zelezaru treba posmatrati kao deo privrednog sistema Srbije u kome se nalaze i firme koje pruzaju usluge i proizvodne firme koje preradjuju zelezarin celik u finalne metalne proizvode. Ako se procenjuje profitabilnost, ispravno je procenjivati profitabilnost celog sistema a ne samo pojedinacno Zelezare. Zelezara je bila najveci izvoznik Srbije i pre dolaska Amerikanaca a sledece godine obelezava 100 godina postojanja.

crni domino

pre 11 godina

"da država ovo pokrene, ako ne bude preskupo"
Gospodine dupli ministre, jedan je probao pa se oneredio. Zasto?
Zelezara je mastodont za proizvodnju 2 mil tona celicnog lima. Sa tom proizvodnjom bi bila rentabilna. A da bi to proizvodila, mora sve, ama bas sve, opet ponavljam sve da kupi u inostranstvu i doveze u smederevo: od rude, koksa, gasa, zimi i struje, vatrostalnih materijala, do sklopki, prekidaca, maziva, rezervnih delova, sve do najmanjeg srafa.
To je politicka fabrika koja nema nikakvu vrednost, kao sto onom zednom jadniku u pustinji vise vredi casa vode od pune case Kohinor dijamanata!
Da podetim vas ministre, za vreme sankcija devedesetih, zelezara je proizvodila pecurke! I sada to moze da radi, cak i da ih izvozi!
Prodajte zelezaru kao staro gvozdje i kupite traktore i sisteme za navodnjavanje, imali biste vise koristi! Sve ostalo je bacanje para.

Vladimir

pre 11 godina

Zanimljivi su mi "eksperti" koji se uredno javljaju da pametuju kako je van pameti imati zeljezaru ako nemas rudnike gvozdja, uglja... itd. Japan, Holandija, Belgija, Danska.. nemaju ni jedan rudnik a zeljezare im uredno rade. Neverovatno koliko ima ljudi koji zamisljaju da bi Holandija trebalo da proizvodi samo lale i nista vise jer eto toga imaju kod kuce. Uspesne ekonomije uvoze sirovine a izvoze gotove proizvode. Srbija ubija svu proizvodnju i sve vise uvozi gotove proizvode. Savrsen recept za ekonomsko samoubistvo.

rts

pre 11 godina

Ako Rusi odustanu...A zašto su Rusi u čitavoj kampanji prodaje favorizovani što je odbilo ostale ponuđače? Železara Nikšić je prodata, železara Sisak, nisu ih kupili Amerikanci sa stilom već druge firme.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 11 godina

"Država da pokrene proizvodnju" - evo klasičnog primera na kojem možemo videti zašto Srbija propada i zašto će konačno neizbežno propasti. Ako država pokrene proizvodnju, ona ne ume da posluje po tržišnim pravilima. Ono što država ume je da preti, uvrće ruke, uceni ljude koji nabavljaju proizvode, kakve na primer proizvodi smederevska železara, da te proizvode nabavljaju od nje. To čini uvođenjem carina, slanjem inspekcija ako iste te proizvode uvezete zato što su jeftiniji i/ili kvalitetniji...jednostavno vas cedi sve dok njoj ne platite, po pravilu, skuplji i lošiji proizvod. Ovime država tera te firme-kupce da proizvode skuplje, manje kvalitetno, manje konkurentno. Drugim rečima tera ih da propadnu, otpuste radnike i prestanu da rade. Popričajte sa bilo kime ko je radio u, sada već propaloj, srpskoj mašinskoj industriji...bilo kojoj grani i preduzeću - IMT, Lemind, MIN...svi će vam reći da su bili prisiljeni da od Sartida nabavljaju skuplje i lošije čelike, dok su im uvoz kvalitetnijih i jeftinijih maksimalno otežavali iz državnog vrha. Onda se zapitajte gde su sad MIN, IMT, Lemind...I to je upravo ono što se dešava kada "država pokrene proizvodnju". To je razlog (jedan od razloga bar) zbog kojeg je ista ta država ovde gde jeste danas. Država neka privuče investitore. Neka omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu. Neka osigura poštovanje zakona i bezbednost. TO JE NJEN POSAO! Nemoj da se meša u stvari u kojima uvek, ali UVEK, samo napravi štetu.

klenga

pre 11 godina

tehnologija sartida je ruska i zastatela...visoke peči za sivi liv ne mogu da rade bez starog gvožđa,konvertorske peči za čelik troše previše struje...ameri su dosta poboljšali procese,ali su brazilci enormno poskupeli rudu,a ni rusi nisu bili sentimentalni kad je koks u pitanju...i najvažnije ,pala je cena čelika na tržištu zbog hiprprodukcije kine,gde je i pala cena i tražnja...uostalom,sartid u rukama države ne može doneti boljitak...najmanja šteta.kako god se okrene,je pokloniti ga nekom,da zasnuje bilo kakvu proizvodnju...

sava

pre 11 godina

Plan B to je ocigledno KATANAC I SVI NA BIRO!!!! Trebali ste to ranije da kazete nego lazete narod s nekim uralvagonzavodom,ma ajde tamo....

Gvozden Dinkic

pre 11 godina

Bravo Vladimire ekspertu za razvoj privrede i ja se slazem sa vama najbolje da napravimo jos pet - sest zelezara i prevazidjemo Japan, Holandiju , Belgiju... Kupimo sirovinu preradimo i prodamo gotov proizvod.

Ludi Milojko

pre 11 godina

Predlažem da Dinkić otkupi Željezaru za 1 Evro i da nam pokaže kakav je ekonomski "expert"" Zašto bi on radio za 1000 Evra državne plate, ovo mu je šansa da postane industrijalac i milioner, a nama da nam se skine sa grbače. Ako nemože da vodi Željezaru, kako može državu?!

Trifun

pre 11 godina

Moramo znati da za rad(za ponovni jos vise) zelezare, treba ogromno mnogo para. Rusi sigurno nece doci, oni cekaju da im se ponudi jedna milijarda dolara, kako bi poceli. Moj savet je ili sami ili sa kinezima. Pogledajte nasu fabriku traktora, nemaju plate , jedva kraj sa krajem tu treba takodje neki plan B. Ne po planu nego po radu. Pozdrav

au

pre 11 godina

dosta komentara je protiv namere drzave - a sta je alternativa?
poljoprivredna proizvodnja? Da li iko zna 1 - jednu bogatu iskljucivo agrarnu zemlju? Ako hocete u Afriku gde su zemlje bez ikakve industrije i zive samo od onogo sto im priroda da ili iskopaju idite tamo i zivite nemojte da je pravite u Srbiji. U 21 veku je pozeljno da se sto vise prave proizvodi visokog stepena obrade koji obicn one radjaju na grani niti se vade iz zemlje.
Dosta je bilo zatvaranja firmi zarad placeva ili rasprodaje imovine - nasi 'biznismeni' su napravili nesto nepoznato u svetu da firme koje su privatizovali i koje su njihove uniste isisavanjem novca! Da neko unisti zdrav biznis da bi na brzaka zaradio pare?! Samo u Srbiji i tesko je poverovati da se takva posast koju su , kako se vidi, banke podrzavale sa kreditima , desila slucajno i neorganizovano...

VV

pre 11 godina

Plan B bi mogao biti da kupimo i zelezaru u Kosicama za 1 evro, uz pokrivanje svih izlaznih troskova i dugova prodavca. Sta kaze nas vrhovni drzavni strateg, je l' nije malo da ponudimo samo 1 evro?

Gvozden Dinkic

pre 11 godina

Ameri provalili plan B pa pobegli iz Kosica, sad ce Mladja ekspert da zatrpa Evropu kvalitetnim i jeftinim celikom iz naseg ceda.

Lexa

pre 11 godina

@Vladimir

Nisam siguran niti mi je cilj da ikoga ispravljam da bih ja kao bio nesto pametniji od drugoga. Samo iznosim svoje misljenje koje za koje nisam 100 posto siguran da je tacno ali nadam se da moze da bude konstruktivno. Ja koliko sam zapazio i pricao sa drugarima koji zive u inostranstvu na razlicitim kontinentima sve zemlje koje ste nabrojali imaju svoje rudnike i to verujem mnogo vise od nas zato sto su ih pokupovali po belom svetu. Sada oni verovatno placaju nesto maticnoj drzavi neke taxe poreze verovatno i transport pa kada nastupi kriza oni se vade na cenu transporta pa im ovi verovatno smanje malo taxe itd. Ali mislim da njih izadje jeftinije tako da rade nego kao mi da kupuju sirovinu + te taxe i poreze + transport. Mozda nisam u pravu i unapred se izvinjavam samo nadam se konstruktivno komentarisem zato me ispravite ako gresim jer bih i ja voleo sto vise da saznam o tome kako neke stvari funkcionisu. Hvala i srdacan pozdrav svim komentatorima.

T.

pre 11 godina

Nije problem Sartida sto mi nemamo rudu (nemaju rudu ni druge zemlje koje imaju zelezare), problem je sto je proizvodni proces takav da je kvalitet celika los.

hm

pre 11 godina

Do prekjuce su govorili da imaju sigurnog kupca. Do juce da mora da produze tender - da ubace u sve to i proizvodnju vagona, a danas je neki plan B. Vode drzavu kao mala deca.

Zasto

pre 11 godina

@rts: Zašto su Rusi "favorizovani"? Ako niste primetili, do sada su bila 2 tendera i ko se javio? Ova ruska kompanija je jedina pokazala kakvo-takvo interesovanje i drugih jednostavno nema. Da li vam je sada jasno zašto su "favorizovani"?