Razno

Utorak, 18.12.2012.

12:49

"Ja sam majka Adama Lance"

Izvor: Liza Long, The Blue Review

"Ja sam majka Adama Lance" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

130 Komentari

Sortiraj po:

Stevan

pre 11 godina

Sirota zena, ovo ni dusmaninu ne bih pozeleo. Amerika je, genijalna i nekontrolisana, da ne kazem, bolesna. Toliko superaktivne dece, na granici ludila a oni stite prava gradjana i dozvoljavaju posedovanje i nosenje automatskih pusaka, bez dozvole i kontrole. Ova civilizacija ce unistiti samu sebe pre nego sto padne meteor.

sale

pre 11 godina

Taj mali nije lud niti nenormalan, nego potpuno racionalan i krajnje razmažen. Majka je opsesivna i paničarka koja naduvava sve preko proporcija (zahvaljujući svakodnevnom teroru "vesti"). U porodičnoj istoriji sigurno postoji neki događaj zbog kojeg su od malena osećali krivicu u odnosu na to dete, pa su mu dopuštali da se istresa na njih.

Pritisak na roditelje putem dizanja drame i ekstremnog govora donosio mu je ispunjenje želja, a nasilni ispadi besa nisu adekvatno već "moderno", "nenasilno" presretani (na nasilje deteta treba uzvratiti, ne preteranom silom naravno, ali samo toliko da se pokaže da NE MOŽE da dominira na taj način i da mora da traži DRUGE načine da se nametne svetu). Kao što je najbrži način da se malo dete oduči od psovanja taj da se ne nagrađuje povećanom pažnjom, isto važi i za ekstremne pretnje - ako ti preti, izazovi ga da ispuni pretnju i kaži mu "uostalom, ako bi ti i uspelo, ti si taj koji bi zbog tog mnogo gore nadrljao za dugo, dugo vreme!"

Manipulaciju, umiljavanje, pregovaranje i apelovanje na roditeljsku ljubav bih dopustio, naročito kao zamenu za bešnjenje, pretnje i otvoreno fizičko nasilje - potrebno je poslati poruku da te stvari, ako i nisu moralno najprihvatljivije, ipak predstavljaju društveno dozvoljene metode borbe za svoje ciljeve. Svako ponašanje koje nije zakonski kažnjivo, dozvoljeno je i detetu, mada ono što je dozvoljeno ali nemoralno ne treba ohrabrivati - ipak svojoj deci želimo više od prostog golog života na slobodi!

Vladimirr

pre 11 godina

Tuzna tema. Nazalost, imam neka iskustva sa osobama koje su mentalno obolele, i moram da priznam da je to krajnje tezak i traumatican dozivljaj. (na srecu, to su sve bili odrasli ljudi, tako da su na kraju i sami sebi pomogli i sada su manje-vise OK, da kazemo stabilizovani) I da, jasno je ko je mentalno oboleo a ko samo nevaspitan, razmazen ili slicno. Postoje dijagnoze, postoji shema, kako to da se vidi i predvidi. Postoje nacini kako to treba da se savlada. Ako se ti nacini, tretmani ne postuju, posebno kod dece u razvoju, moze doci do strasnih posledica. Sa druge strane, verovatno je i majka malo pod stresom i mozda hoce malo suvise od svog sina ponekad. Sto ga ne pusti da nosi te proklete plave pantalone? Ipak, tesko je tu odrediti sta je uzrok a sta posledica, i svakako da stres mentalno obolelim ljudima strasno skodi. Ali mi smo svi ljudi, nismo masine, i svako od nas je ponekad sitnicav, besan, nemaran. U slucaju mentalnih oboljenja ne pomaze nikakav prut, ili neko slicno jednostavno resenje. Najvaznije je da osoba koj je poremecena to shvati i shvati kako da se ponasa prema sebi i okolini. To je kompleksan poremecaj i samo kompleksan pristum daje nekakve rezultate.

nada 22

pre 11 godina

Razumem ovu majku, njenu brigu i ukazivanje na problem odnosa prema mentalnim oboljenjima i onome što američke institucije pružaju svima kojima je pomoć očajnički potrebna. Verovatno je tako i u većini država ovog sveta, nažalost.
ALI, BEZ VATRENOG ORUŽJA NA DOHVAT RUKE (pravo svakog Amerikanca!) zar bi bilo i TOG DANA OVOLIKO ŽRTAVA!
Mislim da je njeno obraćanje javnosti SADA I povodom OVE tragedije, SAMO SKRETANJE PAŽNJE sa ODGOVORNOSTI američke vojne industrije (možda stvarno NEnamerno), koja je zakon svih zakona SLOBODNE AMERIKE, a i šire. Tačno je da se i nožem, čekićem ili šrafcigerom može izvršiti ubistvo, ali za par minuta oduzeti toliko života, malo teže.
Kada bi i u ostatku sveta važili ovakvi zakoni o oružju, OVA TRAGEDIJA ne bi bila više baš nikakva VEST (ni u "hronici"), saopšatvala bi se eventualno posle prognoze vremena.
PS. Zar postoje UBICE, koje nisu mentalno poremećene, makar u trenutku svog (NE)dela?

zoki

pre 11 godina

Ubedljivo najjezivi komentar ove tragedije mogao se čuti na VOA gde jedan republikanski kongresmen (ne sećam se imena, ali nije ni važno) za ceo masakr maltene optužuje direktorku škole zbpg toga što u svojoj kancelariji nije imala pušku kakvu je imao Adam i lepo ga ubila!
Strašno, onda nije teško pretpostaviti da će u budućnosti još takvih tragedija snalaziti Ameriku.

bezimena

pre 11 godina

...napadi vatrenim oruzjem u skolama, vrticima, bioskopima, trznim centrima, bolnicama, su se do sada, koliko nam je poznato, desavali i desavaju se samo u SAD.
(Alisa, 18. decembar 2012 17:38)

Vi ste samo još jedan dokaz opšte AMNEZIJE koja ovde vlada tj. kolektivne zombiranosti! Već ste zaboravili prošlogodišnje ubistvo predškolske dece u Belgiji, nedavna ubistva u Norveškoj....

Pismo je potresan podsetnik koji brutalno istinito govori o problemima, s kojima su suočeni svi LJUDI na ovom svetu!

muci

pre 11 godina

Hm zaista potresna prica koja pokrece brojne nedoumice. Nazalost ovo su pitanja koja traze detaljniju analizu, a ne samo odgovor na pitanje da li je ovaj postupak ispravan ili ne!

Iznogud

pre 11 godina

Dusan, 18. decembar 2012 20:30

Postovani gospodine psiholog, i mene kao laika iz vase oblasti interesuje ponesto - naime ako tako eksplicitno tvrdite sta NIJE uzrok onda, zakljucujem, prostom dedukcijom mozete da zakljucite sta JE uzrok ovakvom ponasanju. Mozete li, na pr, da izdvojite deset cinilaca koji predhode ovakvom mahnitom stanju pa da ih jedan po jedan eleminisete i dodjete do pravog? Ako mi kazete da razloga moze biti bezbroj onda mislim da ne znate ni za jedan. I, kako, sa toliko pouzdanosti, znate da nedostatak oca nije jedan od razloga (ako predpostavimo da ga nema, mada vidim da ste oca, kao da je vas sopstveni, prikazali u najboljem svetlu - niste predpostavili da je, recimo, maltretirao zenu godinama i na kraju otisao sa nekom klinkom?); ili, recimo, kako znate da bas jogurt koji pominjete nije jedan od razloga; ili mozda samo mlatite praznu slamu? Povodom kaznjavanja dece koje ste pomenuli, ako se dobro secam jedan od vasih kolega, Amerikanac, cuveni psiholog, koji je zagovarao teoriju da decu niposto ne treba kaznjavati nego im dozvoliti apsolutno sve - se kasnije izvinjavao americkoj naciji jer je shvatio da to bas i nije tako crno-belo? I na kraju voleo bih da nam kazete koliko ste ljudi, za koje ste utvrdili da su mentalno oboleli, uspeli da izlecite i nacinite od njih ponovo normalne ljude? Hvala.

crni

pre 11 godina

USA! USA! nije cudo da deca oguglaju na nasilje.. po ceo dan mozes gledati vesti i pratiti kako bespilotnim letelicama ubijaju kako im se hoce po celom svetu... a kad nisu precizni i pobiju neku pakistansku skolu samo kaze "ups, nismo hteli" i eto ti... idemo dalje... ako letelice nisu u vestima onda sigurno mozes naci neke snimke kako besne "SWAT" ekipe razbijaju nekome vrata, domaca ili strana svedno... a pre i posle igras igrice gde mozes da biras koga ces ubijati... nemce, srbe, arape, ruske, kineze... a la carte bato... a za dorucak secerni kuruz i anti-depresivnu pilulu... za rucak neki sendvic i anti-nestasnu pilulu... za veceru picu i jos neku pilulu... sutra ponovi. Roditelj radi, skola postoji da te liferuje armiji, ni Boga ni batine nigde. Takvih ima bezbroj. Al smo bogati i slobodni ko niko na planeti. Vrhunac civilizacije bato.

BB

pre 11 godina

Kod malog nisu uspeli da postave dijagnozu, zato sto on i nije dusevni bolesnik, nego razmazeno deriste. Zasto je povecan broj mentalno obolelih u zatvorima? Zato sto ovo moderno kapitalisticko drustvo pokusava da pokaze da nisi ti kriv, kriva je bolest, valjda da bi i sebe opravdali. E nije tako, sami smo odgovorni za svoje postupke.

covek u belom

pre 11 godina

SAMO BOLESNICI mogu da glume pravedne i raduju se ovakvim stvarima i VI TREBA DA SE LECITE, POSTANITE SVESNI TOGA !
SRBI - ISPRAVITELJI SVIH KRIVIH DRINA I CISTACI TUDJIH DVORISTA ! SRAM VAS BILO !
(Bojana I., 18. decembar 2012 21:57)

Ljude samo treba pustiti da pricaju, kao kod psihijatra na kaucu, i sve ce vam sami reci ...
A da ne mislis, Bojana, da je pomalo bolesno (ali ipak bolesno, makar i malo) i to, sto Srbe prozivas: "SRAM VAS BILO", a u prethodnoj recenici, ocigledno misleci, takodje na Srbe, proglasavas bolesnima i pozivas na lecenje, i da je, upravo to, za lecenje? Mrzeti iz bilo kog razloga, celu jednu naciju, a zatim tu svoju mrznju, javno servirati i upakovati u kriticki stav, izazvan, zaboga, nekom apstraktnom ljutnjom, zbog necijih komentara, definitivno ima nekakvu dijagnozu, a da li se vec leci i da li ce se leciti, sa nadom u uspeh toga, pokazace vreme evolucije postojecih simptoma. Racionalnom coveku se nikada ne bi moglo dogoditi, da celu jednu naciju, kolektivno optuzi za bilo sta, a da se zatim, ne obrati za strucnu, psihijatrijsku pomoc i ako je potrebno, lecenje.

komentator

pre 11 godina

Na osnovu ovog teksta, ja bih rekao da ova majka nema pojma o vaspitanju dece. Decko je tinejdzer i ima svojih "buba". A ona odmah zove policiju i salje ga u ustanove gde ga drogiraju lekovima. A to je sve porodukt trulog americkoh drustva. njihova kultura pociva na strahu a ne na ljubavi. Ovom decku treba samo vise ljubavi od te iste majke.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Uh, sto me nervira ta potpuno naopaka balkansa pop-psihologija.
(Dusan, 18. decembar 2012 20:30)

Zahvaljujem se sto ste mi kao psiholog razjasnili celu situaciju. Ako smem da primetim da vi cak ni ovaj clanak niste detaljno procitali, a tek original teksta i diskusiju koju je izazvao u Americi(L. Long je dospela i na CNN)
- A sta ako je ova zena usred brakorazvodne parnice?
- A sta ako je ova zena surovo zloupotrebila poremecaj svog deteta zbog licnog publiciteta?
Ako zelite procitajte: http://www.slate.com/blogs/xx_factor/2012/12/17/i_am_adam_lanza_s_mother_liza_lang_essay_libels_her_son.html

Hvala. Balkanska rock-psihologija!

duki

pre 11 godina

Ljudi, ta majka (Lanza) je drzala oruzje u kuci. Zamislite da vam neko ovde, u Srbiji, kaze kako ta i ta domacica, fina starija zena koja zivi tu u komsiluku i koju vidjate na pijaci i u parku, u svom stanu drzi dva pistolja i pusku?! Ako samo takvu situaciju zamislite postace vam mnogo jasnije koliko je bolesno americko drustvo. Za nas nepojmljivo bolesno. Da domacica i uciteljica ima arsenal smrtonosnog oruzja u stanu?! Pa to je kao da vam neko kaze kako u susednom stanu zivi vanzemaljac.

Ipak ubija oruzje

pre 11 godina

Mslim clanak je ok, ali Majka Adama Lanze je drzala u kuci oruzje i ucila svoje sinove da barataju s njm. Prije no sto se otvorim za ovakve ispovijesti molim prvo da se razoruzaju.

marija

pre 11 godina

Ne mogu da verujem kakve komentare čitam. Neki se pitaju gde je otac u celoj priči? Naravno da je potreban, ali se pitaju na takav način kao da majku deteta osuđuju zbog te činjenice. Pa u slučaju Adame Lanze otac je "odlepršao" posle 25 godina braka i stvarao potomstvo negde drugde, valjda u Kanadi. Da se razumemo, znam jednu gospođu koja nažalost ima dete obolelo od cerebralne paralize i razmišljala sam šta bih ja radila da mi se desi bolest u porodici...Ona ima podršku muža i takoreći funkcionalnu porodicu ali ipak mislim da je potrebno obratiti se i nekom udruženju za pomoć i podeliti svoju muku sa drugim, naučiti nešto od drugih. Ovaj tekst je topao i ljudski i u njemu su sažete sve ljudske emocije koje mogu da se ispolje u tako potresnim situacijama sa kojima se autorka teksta suočava. Mislimo o tome. Nije sve crno ili belo.

Žaki

pre 11 godina

Ne samo u Americi već je na celoj planeti pogled na svet (pa i na decu) prilično izvitoperen i ide u različite krajnosti. Od obožavanja deteta u zapadnoj civilizaciji koje besmisleno ima "sva prava" a pri tom nikakve obaveze, do surovih krajnosti u nekim drugim delovima sveta. Pri tom je globalno jevanđelski pogled na život sasvim izvrgnut ruglu i podsmehu, pa se i ne shvata ozbiljno. U Starom zavetu jedna jedina rečenica pomaže celokupnom ljudskom rodu u ovoj oblasti a ona kaže: "Ko ne uzme prut - mrzi dete svoje." Preozbiljna Hristova realnost ukazuje na to da se čovek rađa sa mogućnostima da čini dobro ali i zlo. U toku života mi to sami biramo! Zlo, mržnja, gnev, agresija nisu bolesti kako ih moderna psihijatrija vidi; to su posledice greha; a greh je prestup prirodnih principa koje čoveka čine živim! Greh je otrov u biću koji hemijski menja strukturu duha; čini ga zlim, glupim i poremećenim. Ni deca od toga nisu izuzeta. Deca, za razliku od odraslih, nemaju kritičku svest - ne razlikuju dobro i zlo; roditelj je taj koji nadgleda stanje deteta pa naglašene stihije mora da koriguje i odseca svim sredstvima, od pohvala i podrške do kaznenih metoda koje su na dobro deteta kao što orezivanje ruža u stvari ruže čini boljima.

Danas imam 50 godina ali mislite li da sam u mladosti smeo da budem u sobi kada dođu gosti? Da se jogunim, inatim ili teram neka svoja ludila koja "niko ne razume"? Prezahvalan sam svom pokojnom tati koji mi to nije dozvolio, iako to tada nisam razumeo!

tanja

pre 11 godina

Prvo mi je zasmetalo to sto ga tera da nosi odredjene pantalone ako je rekao da mogu i plave sto ga ne pusti,valjda on sa 13 godina zna da li ce ga pustiti tako u skolu ili ne. Malo mi ova majka deluje naporno,ipak je on tinejdzer a ona ga tretira kao bebu.

Milutin

pre 11 godina

Vidim da sam komentarom o potrebi prisustva oca izazvao mnogo vise minusa I izgleda da me ljudi nisu razumeli. Ja sam izgubio oca u adolescentskom periodu zivota I ja znam koliko je teze odoleti iskusenjima na koje vas zivot tada stavlja bez njega. Hvala mojoj majci, sestri I nekoliko prijatelja- nisam postao nikakav delikvent. Normalno zivim I imam svoju porodicu I svoje prijatelje. Bez ulazenja u pricu gde je I zasto ga nema, ogradjujem se od svake sumanute banalizacije, samo smatram da bi tom detetu bilo lakse. Daleko lakse. Verujte mi, tom decku sada najvise mogu da pomognu majka, braca I sestre- I prijatelji! Nadam se da on ipak nije neki klinicki slucaj vec zudi za vecom paznjom I toplinom. Decko zelim ti mnogo srece i da slusas majku.

Meri

pre 11 godina

Zao mi je ovih mališana.Toliki broj masovnih ubistava ovori o sustinskoj bolesti americkog drustva kojem i mi hrlimo.Unakazena je porodica,nema vise zdravog vaspitanja ni u domu ni u skoli.Imamo ulicu i tv.Fali nam autenticna bratska medjuljudska ljubav,stvaralacki rad,a povrh svega osecaj postovanja i zahvalnosti Gospodu,koji je u 21.veku izbačen iz svesti.Tako nije ni čudo što se u svest useljava destrukcija.

gandra

pre 11 godina

Ovo se dešava i kod nas.Imam sina od 17 godina,veoma je ineteligentan i muzički talentovan.Puši i pije od svoje 13 godine,a do sada je fizički nasrtao na sve članove naše porodice.Zna po potrebi biti ljubazan i fin ali kad se oseti ugroženim ili mu nedostaju duvan i alkohol itekako zna biti agresivan,vredjati sve oko sebe i pretiti fizičkim obračunom. Godinama smo ćutali o tome jer kod nas u Srbiji još uvek je sramota govoriti o takvim problemima.Tražio sam pomoć neuropsihijatra,psihologa ali je uvek odbijao saradnju sa lekarima.Voleo bih da sam hrabriji i pomognem svom sinu time što bih vam ispričao i više .Ovako ostaje samo na ovom komentaru pod pseudonimom.Sreća je samo što niti imamo oružje u kući i što ga nije lako nabaviti.Na kraju,krivica je do nas roditelja isto koliko i do nikakvog državnog aparata.Ako neko ima kafić i legalno,bez straha od bilo kakve kazne,može mom sinu prodavati alkohol i cigarete (samim tim i drogu) šta mogu očekivati ja kao roditelj kad više ne budem imao nikakvu kontrolu nad svojim detetom?Treba li da čekam da uzme oružje u ruke koje će dobiti ili kupiti od istih ljudi koji su ga ''navukli'' na poroke i uradi ovako nešto?Srbija je puna dece kao što je moj sin.I njima su u školama govorili o nasilju u porodici,ali sam nasilju nad decom.Šta je sa nasiljem prema svojim vršnjacima ili prema starijima?I porodica i škola u ovoj zemlji su unapred izgubili bitku sa pogubnim uticaje Američke i zapadnoevropske (ne)kulture.

Bojana I.

pre 11 godina

Srbijo STIDIM TE SE SVAKOG DANA SVE VISE! POVRACA MI SE KADA VIDIM STA SE PISE NA OVAKVE TEME!
Vi ste nasli nekome da solite pamet, a patite svi od edipovog sindroma i dupe biste prodali za svoje dete.

SAMO BOLESNICI mogu da glume pravedne i raduju se ovakvim stvarima i VI TREBA DA SE LECITE, POSTANITE SVESNI TOGA !
SRBI - ISPRAVITELJI SVIH KRIVIH DRINA I CISTACI TUDJIH DVORISTA ! SRAM VAS BILO !

daevon

pre 11 godina

Nemojte preterivati, USA ima 250 milona stavnika samo NY ima više nego cela Srbija. Ako oni imaju na 250 mil 10 ludaka a mi na 7 mil jednog ludaka, ko ima više ludaka u proseku?
I njihov zdravstveni sistem je odličan u odnosu na naš, pod uslovom da imate para. Tamo je skupo nezdravo živeti.

Deda

pre 11 godina

Feliks postoji pojam „sindrom 15 minuta” ako budeš leteo duže seti se —budi funkcionalan—povuci ručicu za otvaranje padobrana. Sretno prizemljemje.

Jelena

pre 11 godina

Verujem da su svi koji se ovde pitaju gde su ustanove, drustvo i sl. ispod clanka o odlasku Depardjea iz Francuske pisali da je u pravu i da je placanje poreza pljacka.A eto, taj porez ipak necemu korisnom sluzi...

icloud

pre 11 godina

To sto su u Brazilu na plazi napravili pomen zrtvama, nastradlim u Konektikatu, ce im vise znaciti nego ne znam kakva marketing kampanja zemlje (vrteli su to na CNN-u u nekoliko navrata). Zato Srbijo, neka se neko sto pre doseti da napravi nesto slicno - to ce garantovano osvanuti na CNN-u, a mit o 'krvolocim' srbima bi se instantno rasprsio. Prema tome, pamet u glavu i ne trosite vreme raspravljajuci americku kulturu, vaspitanje i navike, o kojima pritom ne znate zapravo nista!

Nikola

pre 11 godina

Ima mnogo takvih slučaja i to je poražavajuće. Mada je duštvo potpuno bolesno mislim da smo ipak mi još i dobro šta nam se sve događalo. Vaspitanje i okolina ume da odvede u duboke depresije. Mišljenje da se nesto mora (imati auto, biti lep, zgodan po svaku cenu, kupiti stan, imati sve...) dovodi do nervoze jer ne moze da se postigne u siromašnoj državi. Dolazi i depresija ali mi plivamo nekako. Imamo veselosti u sebi, a oni tamo je nemaju niti ce ikada. A ima ona stara: Batina je iz raja izasla. Nisam za to da se deca tuku ali i to mora nekada, mora da se zna neki red, kada ima reda i deca ce ceniti vise sve oko sebe. Sto su vise razmasena to su sve gora. A dete kao sto je oko koliko vidim mu nista nije falilo u zivotu, bilo je uljuljkano i negovano. I to nekada nije dobro jer nije nikada osetio teskocu oko sebe.

Majka Adama Lance iz Srbije

pre 11 godina

Komentatori bolje neka se uzdrze od pisanja u prazno i prikazivanja svoje nepismenosti kad je u pitanju zacarani krug u pokusajima lecenja mentalnih bolesnika i zavisnika. Posebno neka se uzdrze oni koji nemaju pojma kakav je to kosmar biti Majka Adama Lance. Ako je u Americi to muka, zamislite tek kod nas.

Vaske

pre 11 godina

Priča iz ovog bloga i dogadjaji prethodnih dana kao da su "precrtani" iz filma We Need to Talk About Kevin.... Majka priča o dogadjajima i znacima koji su se dešavali pre tragedije koju je izvršio njen sin....

Ukoliko admini dopuste, fil se može videti ovde....
http://filmovi.infopult.net/online-film/sa-prevodom/10-1562/We-Need-to-Talk-About-Kevin-2011

Забринута

pre 11 godina

За @Natasa:

"Мајка" Adama Lance-а је навела низ масовних убица и све их подвела под случај "ментално болесне деце", што наравно није тачно. Потражите на интернету, почевши од Eric Harris-а и Dylan Klebold-а, па до несрећне девојчице којој је отац купио снајпер кад је имала 16 година а она почела да пуца по школском дворишти преко пута ("Мрзим понедељке", рекла је).

Да буде још страшније и жалосније, адвокати одбране редовно потежу менталне проблеме као изговор. У правном систему где је тешко говорити о добру и злу, то је моћно оружје. Нпр. тужилаштво је показало како се срамно покушавају исконструисати некакви психички проблеми у случају James Eagan Holmes-а. Да ли неко може да буде болесно зао, на пример, а да све његове остале менталне способности, од рационалног размишљања, преко планирања, па до образовања буду нетакнуте?

У немоћи, медији траже узрок: ментална поремећеност, узимање лекова, лак приступ оружју, дроге, насиље на тв-у и у видео игрицама, бесциљност лагодног живота америчке средње класе, итд. итд.

Кога занима тема, може наћи језиве описе бахатих младих убица, који су пуцали у децу правећи чак и вицеве. Наћи ћете случај и када отац и син иду у "лов" на људе, пуцајући у случајне пролазнике.

И за крај, није први пут да неко моје коментаре поводом масакра оцењује "саркастичним". Да поновим: јако је лако критиковати и правити се фин на једној оваквој теми. Недоличан поступак и јефтино убирање поена, приметила бих.

Milutin

pre 11 godina

Nemojte potcenjivati odsustvo oca iz te porodice. Nisam ni za kakvu banalizaciju I gospodji svaka cast, ali otac bi tu ipak bio veoma bitan.

tanja

pre 11 godina

I sto sada mi moramo da citamo o ovome? Nas to kao ovde u Evropi treba da zanima? Jel' mislite da je njih zanimalo da citaju o tome sta se desavalo "preko bare" kada su bombardovali Srpsku, Srbiju, Crnu Goru, Irak, Avganistan, Vijetnam?
(dalanik, 18. decembar 2012 20:25)

Uopste ne moras da citas o ovome. Medjutim, ti si ocigledno izabrao ne samo da citas nego i da se iscimas dovoljno da ostavis komentar.
A ne znam da li bi trebalo da nas zanima (ne znam bas ko smo to "mi", cela Evropa je malo prevelika da bi imala ista interesovanja), ali mene licno zanima.

e

pre 11 godina

Zaista ostajem bez reči, bez daha. Ovo ludilo nije samo američka "specijalnost" kod mladh. Ono postoji u celom svetu. Da li je to kultura? Da svakako i prvenstveno. Mladi pored školskih obaveza, barem većina njih ako ima uslova sedi kraj računara, pljušte igrice na sve strane. Kakve igrice? Agresivne,agresivne,agresivne!!! Filmska i video industrija- 80% agresivni filmovi ili serije. Mladima su sada preko računara dostupni i porno filmovi pa i sa elementima nasilja. Producenti trljaju ruke, jer profit stalno raste. Deca tako odrastaju. Mnogi od ovakve dece sutra će postati političari, a neki i generali koji će odlučivati o ratnim pohodima. Ne treba nama svemirska pretnja za smak sveta, apokolipsa je počela kod ljudi.

Dusan

pre 11 godina

Zamolio bih nekog od mnogih koji se ocigledno zestoko ne slazu sa mojim komentarom u kome pominjem pitanje oca da mi objasni u cemu sam to pogresio?
Tekst sam detaljno procitao i nigde se ne pominje da je u pitanju samohrana majka koja ima troje dece! Pa svaki socijalni radnik i psiholog bi je to isto prvo pitao.
Unapred hvala, ako neko bude ljubazan.
(izmedju ostalog, 18. decembar 2012 14:18)

Evo ja sam psiholog, pa cu da ti objasnim: nedostatak oca ne moze da izazove ovakav problem. Niti neke "razorene porodice" (termin koji nijedan kompetentan psiholog ili psihijatar u zivotu ne bi iskoristio, a ni pomislio), a definitivno ne nedostatak batina (batine najcesce doprinose ovakvim problemima, a daleko od toga da ih sprecavaju).
Prvo, mi iz teksta cak ne mozemo ni da zakljucimo da je zena samohrana majka. Mozda je kada se ovaj incident dogodio otac bio na poslu, pa se zato ni ne pominje. Mozda je mrtav. Mozda su razvedeni, a on placa alimentaciju i voli i brine o deci. Ali, cak i da jeste samohrana majka, to apsolutno ne implicira da je to uzrok ponasanja deteta. To je kao kad bih ja rekao:"U tekstu se nigde ne pominje da dete pije jogurt, dakle nedostatak jogurta je ocigledno uzrok njegovih problema".
Uh, sto me nervira ta potpuno naopaka balkansa pop-psihologija.

Amerikanac

pre 11 godina

Mnogo dezinformacija o Americi i oruzju. Automatsko oruzje je de facto zabranjeno us SAD od trideset-neke. Da bi kupio recimo M16, moras da imas jedno $20k plus da ne ulazim u druge detalje kako je tesko dobiti dozvolu, jer te proverava panel on nekoliko ljudi plus ti treba dozvola od lokalne policije. Tako da nikad niko nije pocinio nikakav zlocin koristeci automatsko oruzje. Puska koju je ovaj nesrecnik koristio je poluatomatska.

Ova majka je pogodila u srz problema, a to je da nije oruzje samo po sebi problem nego propalo americko drustvo i njihov odnos prema mentalno obolelima.

dalanik

pre 11 godina

I sto sada mi moramo da citamo o ovome? Nas to kao ovde u Evropi treba da zanima? Jel' mislite da je njih zanimalo da citaju o tome sta se desavalo "preko bare" kada su bombardovali Srpsku, Srbiju, Crnu Goru, Irak, Avganistan, Vijetnam?

Faust

pre 11 godina

Iza mnogih komentara i ovdje se kriju depresivni ljudi koji te bolesti uopste nisu svesni. Ta bolest je izleciva, obratite se strucnjacima, pomoci ce vam, siguran sam.

Dragan Stojanovic

pre 11 godina

Amerikanci i oruzje.
Amerikanci su kao nacija vaspitavani da svaki sukob resava snaga oruzja! Zato se tako ponasaju i u svojoj drzavi i u svetu! To pokazuje stanje u njihovoj drzavi a i istorija sveta u poslednjih stotinak godina u kojima zbod snage ekonomije i oruzja predstavljaju odlucujuci cinilac.
Mogu njihove vlade da propagiraju svoju DEMOKRATIJU i da je namecu celom svetu koliko hoce - istina je da je pojam demokratije nespojiv sa njihovom spoljnom i unutrasnjom politikom. Istina je nesto drugo - oni su svoju drzavu uredili na principima vladavine nasilja! Kakve su posledice toga na desavanja u samoj Americi - vidimo! Nazalost, isto je i sa celim svetom posto su Amerikanci i njihovi sateliti oni koji trenutno njime upravljaju!

Felix

pre 11 godina

Koliko treba da budes disfunkcionalan pa da ovakvu pricu svedes na "gde je otac, majka samoreklamer, bombardovanje, Ameriku...". Iskreno vas zalim.

doren atina

pre 11 godina

Potpisujem sve napisano... Imam brata koji potpuno odgovara opisu... I imam strahovitu diliemu izmedju subjektivnog i realnog...

Natasa

pre 11 godina

@Забринута
Komentar je na mestu kada je u pitanju nacin vaspitanja mentalno zdrave dece. Bezobrazluk i bahatost nisu znak mentalne bolesti vec upravo takvog, loseg vaspitanja.
Decak opisan u tekstu je nazalost zaista bolestan i to se ne moze izleciti samo vaspitanjem. Ovom prilikom apelujem na malo vise postovanja zrtvama te okrutne sudbine.

mladen

pre 11 godina

Mislim da bi posle ovoga vsaki amerikanac i americka majka trebali da razmisljaju o tome da su i ona deca koju njihovi sinovi ubijaju sirom sveta na sve moguce i nemoguce nacine isto deca da i njihovi najblizi isto osecaju veliku bol i traze pravdu, i srbija je puna ludaka posle svega sto smo doziveli i dalje prezivljavamo svi smo pomalo osteceni i naceti al opet nema tako ucestalih zlocina koji se iz godine u godinu ponavljaju skoro po istom scenariju. Verujem u neku kosmicku ravnotezu i da taj vapaj ponizenih i porazenih koje ponosna amerika ostavlja iza sebe oept dodje do njih. Ima super dokumentarac michaela moor a koji bas govori o zlocinima po americkim skolama, lobiju proizvodjaca oruzija i ratovima koji amerika projektuje sirom sveta i dovodi ih u vezu. Ova tema se obradjuje cak i mnogim populistickim tv serijama kao sto je american horror story i jos neke. Jako mi je zao americke dece koja su stradala i hrabrih uciteljica al mi je zao i svih onih koji i ovog trenutka pate da bi ti isti amerikanci mogli da imaju povoljne kredite jeftinu robu i da cveta industrija oruzija. PEACE

David

pre 11 godina

Bice ipak da boga nema i da ljudi moraju da prestanu da se bave simptomima, zabranjuju oruzje, grade nove zatvore i poostravaju kazne itd., i da pocnu da menjaju sebe i ovu civilizaciju koja pociva na pohlepi, mrznji i agresiji. Tek kada se to desi mozemo da ocekujemo da ce ovakve stvari redje da se dogadjaju ali tek u dalekoj buducnodti mogu biti u potpunosti iskorenjene jer su agresija i mrznja duboko u nasim genima, to je nas evolucioni prtljag...
(kzen, 18. decembar 2012 18:47)
Ljudi su nemocni, Bogu se obrati kzen, procitaj Sveto Pismo srcem, sve ce ti se samo kazti.

Ludak

pre 11 godina

Ameri su osamdesetih godina proslog veka "otpustili" iz mentalnih bolnica milione i milione pacijenata. Mnogi od njih su danas beskucnici po velikim gradovima. Za mladje koje pate od mentalnih obolenje samo se daju tablete i kazu "idi kuci, sve je u najboljem redu."

Laki

pre 11 godina

Amerika,divlji zapad,demokratija,oružje u neograničenim količinama dostupno svima, duševno poremećenim licima pa i deci.Majke obučavaju decu kako da se igraju sa tim opasnim igraćkama, a očevi su negde po strani i oni verovatno nemaju vremena da se bave decom, onda kada se desi nesreća država uzima stvar u svoje ruke da reši problem i nesumnjivo rešiće ga, uostalom ta ista država uređuje društvo i rešava probleme u celom svetu. Srećno!

Ja sam majka Velikog Brata...

pre 11 godina

A sta ako je ovo pismo NRA lobija koji sada svim silama pokusava da promeni temu sa oruzja na nesto drugo - recimo psihicka oboljenja?

kzen

pre 11 godina

"Bože, pomozi mi. Bože, pomozi Majklu. Bože, pomozi nam svima.”

Ako bog postoji mora biti svemocan jer je to definicija boga... U tom slucaju bog koji dozvoljava ovakve tragedije i smrt hiljada dece svakodnevno sirom planete (makar i u ime nakakvog fantasticnog "plana") je zao bog i svako ko takvog boga obozava je zao zajedno sa njim.

Bice ipak da boga nema i da ljudi moraju da prestanu da se bave simptomima, zabranjuju oruzje, grade nove zatvore i poostravaju kazne itd., i da pocnu da menjaju sebe i ovu civilizaciju koja pociva na pohlepi, mrznji i agresiji. Tek kada se to desi mozemo da ocekujemo da ce ovakve stvari redje da se dogadjaju ali tek u dalekoj buducnodti mogu biti u potpunosti iskorenjene jer su agresija i mrznja duboko u nasim genima, to je nas evolucioni prtljag...

Jelena

pre 11 godina

Prva stvar koja se uocava je da je dete nadprosecno inteligentno.
Druga stvar koja se uocava je da je porodica disfunkcionalna.
Treca stvar, koja se ne uocava, a moguca je, je genetski nasledjena psihicka bolest.
Sve zajedno daje decaka koji je tempirana bomba, a okidac je nepredvidiv.
Ako mislite da ovakve dece nema u Srbiji, grdno se varate.
Drzave smanjuju budzete za obrazovanje i za zdravstvo. Nezamisliv teret pada na ledja roditelja, lokalne zajednoce, skole i sl.
Ekonomska situacija je sve teza, ocaj je sve veci. Sta mislite kako ce se stvari razvijati u bliskoj buducnosti?
Svet srlja u haos, a promena ekononomske, drustvene i verske paradigme je neophodna. Istovremeno, preporod se ni ne nazire.

Berkut

pre 11 godina

DEO II Šta je s našom decomu srbiji?Kakvu oni percepciju imaju. Šta su oni sve preživeli i šta svaki dan gledaju sami bez ikakve kontrole ili uz prisutvo roditelja.Kakav oni model života stvaraju u svojoj glavi -kako treba živeti u Srbiji.Veoma slično.Počnimo od huliganstva (gleda isto kako neko lomi,gadja kamenicama,gura baklje u usta na utakmicama)- proglašen da nije kriv,pušten iz zatvora.Svaki dan sluša kući nema za ovo nema za ono a onda sluša ne brini ništa završiće tata za stotinak evra.Kupiće ti tata ovo ili ono pa diplomu itd.Upijaju kao sundjeri gomilu gluposti bez ikakvog životnog iskutsva.Našoj deci u Srbiji se svaki dan plasira realno nasilje a ne filmsko.Tv danas devojčicu uči da bude sponzoruša,kako da se našminka kako da se oblači. Muškarca da mora da je obrijane glave,kilo zlata oko vrata,da ima kod sebe uvek malo kokaina,da nikada u životu ništa pročitao nije,ako bar jednom nije priveden a tata nije završio posao on nema šta traži pored lepotice.Glava mu puna porno filmova duboko verujući da to tako ide i po dužini i po načinu vodjenja ljubavi.Onda shvati da ne može da to radi satima (traži izlaz u stimulativnim sredstvima),onda shvati da njegova sponzoruša uopšte ne uživa.Onda dobijamo impotetntnog, isfrustriranog, dobijamo silovatelja?Onda uzima pištolj i.Naša deca polako gaze putem modela "Adam Lance".Najsretniji bi bio da nikada ne sustignemo američki proizvid "Adam Lance"."Adam Lance" se uvukao neprimetno u Srbiju. Prisutan je ali u drugom obliku.

Katarina

pre 11 godina

Vidim da je vecina komentatora ne slaze sa pitanjem "gde je otac?". Nedostatak oca sigurno nije uzrok za ovako ponasanje deteta jer je to bolest. Ali, ipak bi bilo lakse ovoj zeni da ima muza uz sebe. Imala bi nekoga da joj pomogne sa sinom, a ovako mora sama da se suocava sa svim problemima. Sigurno je tesko i ostaloj deci u toj porodici jer im se jedini roditelj stalno bavi sa problematicnim bratom. Mozda su se ona i suprug razveli bas zbog sina. Sta god da se desilo, nadam se da joj pomaze oko deteta.

drasko

pre 11 godina

Totalno asocialno drustvo, deca se igraju u dvoristu samo u onim krajevima gde zive bogati i gde u vecini sluacajeva na ulazu u naslje postoji rampa, prijemnica i obezbedjenje. Sve ostalo je kuca - skola - kuca - kompjuter - krevet. Pa od sutra jovo nanovo. Kada dodje vikend, dete ima vise vremena za komjuter, toliko !
Bio sam tamo i znam o cemu pricam...

p.s.
Jos nesto da znate, u boljim vrticima i predskolskim ustanovama idu uglavnom deca bogatih ( bela deca i po koje dete druge boje koze ), dok u jeftinije ustanove su uglavnom "obojena" deca.
Rasne diskriminacije je oduvek bilo, samo sto dolar stigne sve rupe da zakrpi pa to ne dolazi do izrazaja u onoj meri u kojoj bi trebalo...

Eh da, za kraj jedan blok od mene, je kako mi to kazemo srednja skola koja ima oko 1000 djaka, na ulaznim vratima je detektor za metal, a imate i saobracajni znak koji ukazuje na mogucnost kriminalnih radnji u toj oblasti.
Mi ovde imamo znak koji upozorava da je u blizini skola, a oni da se tu ( blizu skole )vrse protivzakonite radnje i naravno broj telefona da ih pozovete !

Koliko samo ne znamo o toj americi... i koliko smo puni predrasuda i zabluda.
Da me neko pogresno ne shvati, generalno amerika ima ipak po mom sudu vise dobrih nego losih osobina. Na kraju krajeva niko nije savrsen, pa tako nemamo ni drzave savrsene...

Ljuba

pre 11 godina

Strašno. Ali se ipak ne slažem sasvim sa sirotom ženom. Oružje JESTE problem o kojem treba pričati. Svuda ima psihički obolelih ljudi ali ne mogu svuda kao u Americi da, bez ikakve prepreke, kupe brdo oružja.

Zoran

pre 11 godina

Da li su se ikada zapitali zasto se ovakve stvari ne desavaju u istocnim zemljama, zasto recimo kod nas gde je oruzija na pretek i gde je rat bio samo nedavno niko ne uzme pistolj i pobije dvadesetoro dece?!!!

Deda

pre 11 godina

Slobodan,sremac,lenka mi smo ovakvi kakvi smo,čak bi im i pomogli da možemo a oni i neznaju gde je Srbija osim kad treba da nas bombarduju. Ajmo za početak da povedemo računa o nama samima,jer smo videli kako oni vode o nama.

hrvoje

pre 11 godina

Ova prica je neopisivo potresna i trebalo bi svi da je procitaju i zapitaju ako kod njih vlada teror masovnih nasumicnih ubistava,zasto kod nas vlada teror porodicnih ubistava

Alisa

pre 11 godina

Mentalno obolelih ljudi ima u svim zemljama sveta, ali napadi vatrenim oruzjem u skolama, vrticima, bioskopima, trznim centrima, bolnicama, su se do sada, koliko nam je poznato, desavali i desavaju se samo u SAD. Mislim da je jedini logicni zakljucak da srz problema lezi u njihovom zakonu o posedovanju oruzja, a ne u mentalnim bolestima stanovnika Amerike.

Berkut

pre 11 godina

DEO I_Amerikanci su sami stvarali decenijama "Majku Adama Lance".Sigirno na tržištu u svetu bi im to bio najuspešniji proizvod čak bolji i od Coca-Cole.Svaki segment života su se svojski potrudili da ga potpuno obesmisle.Prvo na čemu su radili to je da unište porodicu i na tome su odavno uspeli. Njihovim ulicama se šeta desetine hiljada "Adama". Pogledajte im filmove.Prave hiljade trećerazrednih filmova u kojima dominira isljučivo nasilje.Ne možeš naciju vaspitavati da je sve korumprano ali tu je sitem koji će to ispraviti i na kraju pravda pobedjuje sa čuvenom rečenicom na kraju filma "Bog neka blagoslovi AMeriku.Sve se rešava pištoljem.On je povredjen ili neko njegov,uzima pušku (zakon u svoje ruke)i pobije bar sto do dvesta ljudi i izlazi kao pobednik heroj.To gleda cela amerika decenijama.U njihovim životima se deca slučajno dešavaju. Najbolji prijatelj im je TV ili kompjuter.Iole labilna osoba bez ikakvog nadzora i gotovo.Koji procenat stanovništva u Americi može sebi da priušti kvalitetno lečenje.Šta reći o naciji gde je moda usvajati decu,gde homoseksulani parovi se venčavaju i imaju decu.Zaista šra možeš očekivati od deteta koje raste u homseksualnom braku?Nemam ništa protiv homoseksualaca ali jednostavno ne smeš da diraš u nesšto što je tako prirodno.Nemaš prava na to.Zašto se neko trudi da naruši nešto što je duboko usadjeno genetskim materijalom kod biljke, životinje čoveka.

h1ghwaymen

pre 11 godina

@Sale
Tu razlog moze da bude i ishrana, promena hemije u telu, hormona, itd. Pitaj boga sta je tacno uzrok, ali ja sam 99% siguran da je uzrok nekako "man made".

Jelena

pre 11 godina

I ja se slazem da mentalnio obolele treba smestiti u "ustanovu". Evo, 80% ovih komentatora ovde. Pre (ili posle) toga, iz njih treba isterati i djavola (za svaki slucaj).Tako ce u ustanovi moci i da otvore ogranak Dveri i Obraza.

Pametnjaković

pre 11 godina

Ma nije problem u saniranju posledica, već u eliminaciji uzroka. Tamo se recimo u pojedinim državama stavlja florid u pijaću vodu. Florid je nus-proizvod prilikom izrade nuklearnog oružja. Florid eliminiše bakterije i tome slično, da, ali isto tako ide direktno i napada epifizu, neki kažu da je to žlezda koja je odgovorna za svest, većina mentalnih bolesti, kao i degeneracija mozga potiču od nefunkcionalne ili oštećene epifize, ili tako nešto. Činjenice su da se mi trujemo svaki dan unoseći u organizam raznorazne hemikalije iz fabričke hrane, vakcina, inekcija, raznih sintetičkih materijala koji se koriste za izradu obuće, odeće, zatim preko paste za zube, sapuna, šampona, itd. Telo može da izdrži do određenog praga tolerancije koji zavisi od genetike i kad tad će da počne da se raspada.

....

pre 11 godina

Sto je majka dozvolila da joj dete izraste u to sto je danas. Ne postaje se takav za 1 sekund, dete nije covek, njegov mentalni sklop treba oblikovati godinama. Ona je sva super a on je tek tako postao monstrum, ma jeste....

Eskimko

pre 11 godina

Tesko je biti uveren da uklanjanjem oruzja i lecenjem psihicki obolelih osoba mogu da se sprece ovakve stvari. Moze malo da umanji, ali nikako da se iskoreni. Americko drvustvo je duboko uraslo u anemicnost, nezasitost koje kakvim glupostima, straha od pokazivanja emocija, povrsnim diskusijama, iskrivljavanju istine, zanemarivanju komune, zavisnost na hranu kako bi izbegli nerazumevanje, zavisnost na kredite, jedino ispoljavanje i druzenje kroz facebook, uz kucne ljubimce, bez respekta prema starijima, zeljom za nekom neprirodnom perfekcijom i kopirajuci lutke sa naslovnih strana, uzivajuci u krvolocnim igricama i akcionim filmovima… To je bre sistem. Ko ce to izmeniti? Iz osnova ne stima, a broj nesretnih i izvitoperenih raste. Tesko je biti svoj kad ti neko drugi servira vrednosti i sve postaje nalik naliku uprkos isticanju individualnosti. I sve sto je servirano ima poruku, u cilju samo da se mozak ne bi upotrebio. A kad mozak zakrzlja ili nastaje robot ili napasnik.

U Americi je bilo mnostvo masakra i za mnoge od tih ubica se ne bi moglo reci da su imali mentalnu bolest. Neki su bili idejno poneseni ili pratili trendove sa interneta ili iz hira ili iz machoizma ili potrebom da budu poznati ili….

Voja

pre 11 godina

Ova majka je iskreno opisala svoju bol.
Ali ostaje pitanje. Zasto je majka Adama Lance, i pored toga sto je znala da joj je sin 'mentalno' oboleo u kuci imala dva pistolja, lovacku pusku i automatsku pusku?
Ako sam dobro cuo u nekim mestima, tvrdi se da je redovno vodila oba sina u streljanu.

Malo po malo

pre 11 godina

Ako smem da kazem, od sitnih bitnih detalja koji se nagomilaju svaki dan i najverovatnije postoji mogucnost dovesti do poremecaja psiha.
A to npr. ovi koji lupaju "minuse" na tragicne vesti, mada ima i drugih primera.
Ako ovi svaki dan to rade, a znaju da to sto rade suprotno sa normalnih mera, kad tad postaje navika i u drugim oblastima. A to je bolest.
Klikni "minus" jer tako hoce. Klikni "paljbu" ako je bolest.

Sahbaz

pre 11 godina

Zivim vec koliko godina u US, i ne mogu da verujem da ljudi sve ovo prave toliko kopmlikovanim - a to je prvi korak u sprecavanju resavanja problema... Meni je ta ideja da sad treba najvise da se fokusiramo na mentalno obolele besmislena - sad ce kao Amerikanci da iskorene i kontrolisu mentalne bolesti??? A problem je tako jednostavan: 280 miliona komada oruzja i neverovatno visok procenat ljudi koji poseduju oruzje, ukljucujuci poluautomatko i automatsko. Ovde je u nekim drzavama lakse kupiti pistolj nego pivo...Naravno da iza svega stoji nevidjeno jaka inductrija i lobi, koja ce uraditi sve da zadrzi svoju poziciju - ukljucujuci i manipulaciju medijima. Recimo, pitanje naoruzanja nije diskutovano NIJEDNOM u predsednickim debatama... I sad se fokus prebacuje na sve drugo, samo da se slucajno nesto ne pokrene po ovom pitanju. A to ukljucuje i floskule tipa "ne ubija oruzje nego ljudi" - ali ljudi ubijaju oruzjem, i svi imaju vise sanse protiv noza nego automatske puske. Uvek je bilo i bice mentalno obolelih - samo treba da im se ne omoguci pristup oruzju... Ali i pored sve ove medijcske paznje, jako sam skeptican, i ne verujem da ce se ista bitno promeniti.

dejan

pre 11 godina

Kakvo drustvo, sistem, drzava, takva i deca. Slicno je i kod nas, samo, na srecu, nema jos ovakvih problema kao tamo. Doduse ni nasi nisu manji. Nasa deca su u kandzama sunda, kica, jeftinih droga, alkohola i brutalnih tuca. Ali opet, na srecu, nemamo ovakve bas ko u USA, da ce da uzme orizje i poubija decu od 7 godina. Nase drustvo jos nije na om nivou razvvj, dosta smo zaostali za modernim svetom.

A nekada sam vas mnogo voleo

pre 11 godina

Pa naravno da će ih pre smestiti u zatvor nego u specijalnu bolnicu kada im je to sigurno dosta jeftinije.To je njihova filozofija i način razmišljana.

bipolarna

pre 11 godina

@Mrako :Jeste, tragedija je. Ali ne razumem zašto se sada naši mediji bave onim čime se Amerikanci nisu bavili, pre svega. Njima malo-malo, pa ispadne neki ovakav eksces ili u školi, ili u bioskopu, na fakultetu i evo sada sa predškolskom decom.

Zar zaista mislite da nas se ovo ne tice?? Zar ne vidite to oko sebe svakog dana??? "..ubio baku, tetku.." ..."... zaklao..." "..pretukao profesoricu.." Navijaci, grupe, lomljenje,agresija. Zar zaista ne vidite koliko je to i NASA SLIKA DANA????

Niko se ne bavi time, to su sve vesti za par sati, sutra se niko ne seca...a problemi se gomilaju..Ni ne znamo koliko smo MI POTONULI!

izmedju ostalog

pre 11 godina

Postovani, hvala za bombardovanje.
Za mene su ovde od kljucne vaznosti jedno pitanje i jedan utisak:
- Gde je u celoj prici drugi roditelj (otac), jer kakav je to otac koji dozvoljava da mu dete i majka njegovog deteta i jos druga dva deteta zive sa ovakvim problemima a njega nema nigde u celoj prici! Sramota i blam za takvog oca i trebao bi da odgovara zbog nebrige za svoju decu! Naravno, ako takav covek postoji i ziv je, a o cemu majka ne kaze ni jednu rec!
- Jos jednom sam procitao ceo tekst i ocigledno je da ovde majka sebe stavlja u prvi plan, a ne svoju decu. Ova zena je to uradila iz licnog publiciteta!
Zato sam u prvom komentaru pomenuo drugog roditelja, jer vrlo je bitan ceo kontekst iz kog se ova zena obratila ovako javno!
Hvala, ako mi objavite i ovaj komentar.

MIrko

pre 11 godina

Neki komentarisu kako je to zbog raspadnute porodice, ili kako je to zbog toga sto je dete odgajala samohrana majka....
Nije istina da je odrastanje sa jednim roditeljem preduslov za nasilje, niti je istina da neko od roditelja mora biti kriv za mentalnu nestabinost njihove dece.
Takve stvari se desavaju i u funkcionalnim porodicama, podjednako kao i u porodicama gde jedan od roditelja nedostaje.

Ono sto je izvesno je da je svakom sistemu potrebna institucija pomoci, policija koja ume da se ophodi prema gradjanima, bolnice koje umeju da prihvate i one koji nisu vec promaseni slucaj.

Da li je neko od vas isao na nasu psihijatrijsku kliniku? Pa to nije mesto gde se iko moze osecati bolje.

izgovori

pre 11 godina

Svako dete se svadja sa roditeljima oko oblacenja, to nije nista posebno. Ali kada porodica prolazi kroz tezak period, sigurno da je postojalo neko sluzbeno lice koje je moglo nesto da uradi.
U takvoj situaciji jedna obicna konfiskacija oruzija je dovoljna.
Ova zena je vodila labilnog sina na vezbe pucnaja iz automatske puske umesto na terapije.

djomla

pre 11 godina

Ovom problemu se mora pristupiti holisticki - tu postoje socijalni, psiholoski, ali i politicki faktori. Bez nekih jasnih granica kada i sta se moze - danasnja situacija ce da proizvode sve veci broj narcisoidno-sebicnih osobenjaka koji su emocionalni osakaceni. Zadatak roditelja nije da ispuni svaku zelju svom detetu nego da ga priremi da bude samostalna osoba - da moze da vodi racuna o sebi i svojoj okolini. Ali bez ljubavi, veselja, nade i vere u svojoj okolini jako je tesko odrasti kao osoba koja zna da pomaze i voli. Bez obzira u kojoj zemlji - Srbiji ili Americi... Zato na tome moramo da radimo - zbog nase dece.

Jung

pre 11 godina

Interesantno da su sve negativne komentare napisali muskarci, dok zene, tj.majke, podrzavaju pismo. Tu se vec vidi odnos majke i deteta, tj.percepcija tog odnosa. Mozda je otac umro, mozda je bolestan, mozda ga nije briga uopste. Kod nas se kaze "otac kolac". Dete ne zasluzuje da bude odbaceno, treba mu pomoci, kao i majci. Sustina je kako jer je to civilizacijski problem. Mi smo sigurno poslednji koji treba da osudjuju jer se plasim da bi smo se istrebili da imamo njihov zakon o oruzju. O poremecenosti u nasem drustvu je izlisno pricati jer ne prodje dan da se u nekoj porodici ne desi tragedija. Ako ne nestanemo od neradjanja, nestacemo od svadjanja.

slobodan

pre 11 godina

Posmatrajmo ljude oko sebe, mozda uocimo da je nekome potrebna lijepa rijec ili bar samo jedan mali osmijeh. Poziv u pomoc, krik, vapaj, to su izrazi koje svakodnevno vidimo na ljudskim licima. Pomozimo koliko mozemo u svom okruzenju. Ako samo jednoj dusi damo iskru nade u zivot ucinili smo mnogo. Vratice nam se stostruko.

tuzno

pre 11 godina

@mujcinovic salih

Ja ne znam kako mozete da kazete da bi svi mentalni bolesnici trebali da borave u ustanovima. Ovo je retka pojava i vecina mentalnih bolesnika se ne ponasa nasilno. Kao prvo, oni su ljudi kao i svi ostali i zasluzuju slobodu i normalan zivot.

Takodje hocu da vas pitam, ko su po vama mentalni bolesnici? Je li, na primer, osoba sa depresijom treba da zivi u ustanovi? Ili neko ko pati od anksioznosti? To su takodje mentalne bolesti.

I ko ce da placa takve ustanove? Drzava? To vec postoji kod nas pa smo sami videli u kakvom stanju zive kad je svestenik ubio narkomana. Koliko dugo trebaju da borave tamo? Celog zivota? Kako mislite da ce da se ponasaju i osecaju kad budu pusteni iz ustanove?

Meni je ova tema jako vazna jer moj brat boluje od teskog autizma. Mislim da sirom sveta (ne samo kod nas) postoji velika stigma prema mentalnim bolesnicima. Resenje nije da ih zakljucamo i odvojimo od sveta. Moramo ih prihvatiti u drustvo, pruziti podrsku nima i njihovim porodicama, poboljsati mentalno zdravstveni sistem, itd. Ovaj clanak je vazan jer istice potrebu za poboljsanje sistema. Na zalost vecina drustva to ne shvata.

alex

pre 11 godina

@branislav
bravo branislave care sve si objasnio.демонизованост тј. поседнутoсt je sigurno.
ma kakva mentalna oboljenja to veze nema.u pravu si.nego......nisi li i ti malkice "posednut" a? još tri dana a?

mwoth

pre 11 godina

Potresno i strasno.
Ljudi koji pominju odsustvo oca u ovoj prici ocigledno ne uvidjaju razliku izmedju neuroze i psihoze. Ovaj djecak je, cini se, ozbiljno bolestan(psihotican).

Lenka

pre 11 godina

Ja sam pred desetak godina proveo leto u Americi (work and travel program ) radeći u prodavnici gde svaki drugi amerikanac boluje od sindroma koji ima ovaj Majk...bukvalno Dr. Džekil i Mr. Hajd...jedan dan je ok,sutra sve lomi oko sebe...obišao sam posle toga pola sveta...i nigde ali nigde nisam sreo toliki količinu i takve oblike mentalnih oboljenja koje sam sretao tamo...e sad, koji je razlog to neka kažu psiholozi i sociolozi
(Sale, 18. decembar 2012 13:39)

Ja sam zivela u Americi sedam godina i potpuno se slazem. I ja sam se cudila koliko ljudi tamo ima mentalno oboljenje i koliko mladih pije lekove za takve stvari. Ja mislim da postoje mnogobrojni problemi u njihovom drustvu. Najveca stvar koja im nedostaje je neka vrsta zajednice. Svi zive jako izolovano, mnogim ljudima treba auto da bi isli do najblize prodavnice, nikad ne vidite decu da se igraju na ulici. Meni ja ta izolacija tesko pala.

japaja

pre 11 godina

Svi komentari upravo oslikavaju koliko smo mi neinformisani o mentalnim bolestima. Da, sve bi se to resilo da je tu cvrsta muska ruka, koja bi ga valjda isamarala pa bi on bio "normalan". Kod nas ljudi ne shvataju ozbiljnost takvih poremecaja i koliko se cesto desavaju pogresne dijagnoze, kljukanje neadekvatnim lekovima a pola nacije nam je na raznim sedativima. Bojim se da ce se ovo desavati i kod nas uskoro ako problemi nastave da se guraju pod tepih.A ovoj majci svaka cast!

izmedju ostalog

pre 11 godina

Zamolio bih nekog od mnogih koji se ocigledno zestoko ne slazu sa mojim komentarom u kome pominjem pitanje oca da mi objasni u cemu sam to pogresio?
Tekst sam detaljno procitao i nigde se ne pominje da je u pitanju samohrana majka koja ima troje dece! Pa svaki socijalni radnik i psiholog bi je to isto prvo pitao.
Unapred hvala, ako neko bude ljubazan.

vojs of serbija

pre 11 godina

Ja se osećam na isti način kao ova majka, a ja sam brat Adama Lamze. I razlika je što je moj brat punoletan. I obojica smo u Srbiji. A kod nas se kao ovo ne dešava? A kod nas je kao teže doći do oružja? A kod nas je kao lakše odbit pomoć od socijalne ustanove, bolnice ili policije?

Šta dalje? Kako na bolje?

sremac

pre 11 godina

Svi vi sto lupate gluposti " Gde je otac..." nemate pojma o odrastanju bez jednog clana porodice. Odrastao sam bez oca i nema to nikakve veze, jednostavno bolest deteta i drustveni odnosi dovode do ovakvih problema. Sad ce neko reci ajde da budemo kao Spartanci pa da svu decu sa "greskom" odbacimo, ali onda samo pojacavamo sebicluk i distanciranje od kolektivne odgovornosti za stanje u drustvu. Jednostavno brz zivot, iskrivljene moralne vrednosti, zelja za novcem i moci dovode do ovakvih drustvenih problema. Nekada je i kod nas postojala zelja da se pomogne nekome ali sada sve manje sto zbog manjka novca, sto zbog manjka volje

Možda

pre 11 godina

Svim hejterima odavde bih postavila jedno pitanje. Šta mislite, da možda suprug, a otac dece ove majke, nije preminuo? Kako ste odmah zaključili da je u pitanju razorena porodica???!!!! Čini mi se da je sve samo ne to jer bi rastrojena i opterećena majka verovatno odavno "udomila" mentalno obolelo dete. Ova žena na svoj način pokušava da dokuči kako da pomogne...i očajno traži razumevanje i podršku jer je suština da ne zna kako dalje i kako kasnije.

Trickykid

pre 11 godina

Povraticu od kolicine primitivizma pojedinih koji su prokomentarisali ovu vest. E, sigurno je problem u tome sto zena sama podize decu! Bolest americkog drusta sigurno pociva na "razorenoj porodici", a ne na gomili drugih uzasa! Naravno, nase drustvo i nas sistem vrednosti su neuporedivo zdraviji, jer - otac familije, tzv. "cvrsta ruka" casti osvezavajucom disciplinskom (nabolje kaisem) i majku i decu. Kod nas zbog toga nema ni narkomana, ni siledzija, ni pedofila, ni manijaka. Krasno li nam je i bolji li smo od svih!

bb

pre 11 godina

Veoma dobar tekst. Iz sopstvenog iskustva (roditelj deteta osetljivog na pojedinu vrstu hrane) ubeđen sam da je ishrana jedan od najvećih uzročnika ovakve epidemije ponašanja dece u Americi i šire. Gomila aditiva, popravljača ukusa, veštačkih zaslađivača i td. dokazano prouzrokuje poremećaje u ponašanju na duže staze. Problem je ozbiljan, kompleksan i medicinske je prirode tako da bih zamolio moraliste da malo odmore sa svojim malograđanskim komentarima o "izopačenim" američkim porodicama, o deci koja rastu bez očeva i td.

Sirena

pre 11 godina

odlican tekst.majka je sve objasnila od pocetka do kraja, sustinu problema kod prihijatrijskih bolesnika.Zasto bi bilo izuzetno humano da kod nas u Srbiji lekovi za prihijatrijske bolesnike budu dostupni,znate koliko je savremena medicina uznapredovala i pojavila se gomila lekova koju mi u srbiji ne dobijamo,a svet odavno primenjuje.

Marko

pre 11 godina

Meni malo nije jasno da ova žena tvrdi kako je njeno dete mentalno obolelo, a nema pojma o čemu je konkretno reč. Sa druge strane, dete u bolnici nakljkukaju lekovima, puste kući - i problem je kao rešen (?!?!).

Jeste, tragedija je. Ali ne razumem zašto se sada naši mediji bave onim čime se Amerikanci nisu bavili, pre svega. Njima malo-malo, pa ispadne neki ovakav eksces ili u školi, ili u bioskopu, na fakultetu i evo sada sa predškolskom decom.
Nisam primetio da u ovom svetu postoji nekakav univerzalan odnos prema takvim masovnim ubistvima. Kao da se neke tragedije vrte u medijima i razmatraju se njihovi uzroci i posledice, a neke se samo pomenu, sve u stilu: "Dešava se...". Zato i pišem ovo. Neću da budem deo jednog licemernog ludila na svetskom nivou.

psihicki smiren

pre 11 godina

@(mile, 18. decembar 2012 13:39)

Mile, zivim u Srbiji, stasavao sam 90-tih godina uz majku penzionera. Odrastao sam uz samohranu majku koja mi je ugađala od rane mladosti, bar sam ja to tako dozivljavao. Nisam imao oca da me malo ili mnogo "fizički smiri", a majka me nikada nije tukla.

Danas imam porodicu, decu, zaposlen sam, zavrsio jak fakultet, imam poverenje ljudi sa kojima radim, miroljibiv sam, nisam konfliktna licnost ali "ne dam na sebe", bunim se i protestvujem pred nepravdom.

Sa svojom decom imam jako blizak i topao odnos, a generalno sam uvek prihvacen od dece. Vodim miran zivot, bez trzavica, volim putovanja i vreme koje provodimo zajedno zena, deca i ja. Nisam materijalista, mada nemam velikih materijalnih problema.

Gde sam ja u tom tvom tumacenju? Mislim na to o samohranoj majci, o ugadjanju, o nedostatku oca koji "fizicki smiruje"?

mujcinovic salih

pre 11 godina

Tesko je razumeti roditelje mentalnih bolesnika i njihovo nalazenje opravdanja za iste.Kada covek realno sagleda situaciju,shvati koliko su oni(bolesnici)opasni ne samo za okolinu nego i za familiju.Cinjenica jeste da se niko narocito ne trudi da pritekne u pomoc i da ustanove u kojima bolesni borave jedva cekaju da ih se ratosiljaju.Bar moj utisak je takav!Licno mislim da bi svi mentalni bolesnici trebalo da borave u ustanovama.Da je to uradjeno verovatno ne bi bilo pokolja u Njutaunu.Ovako 27 ljudi ni krivih ni duznih platilo je glavom ludilo jednog naizgled obicnog momka!

Koje resenje

pre 11 godina

"Oruzje" i "mentalno oboljenje", dve velike strasne stvari koje se nagomilaju u ljude iz godine u godinu. Nema sanse da se resava jedno po jedno. To idu zajedno na resavanju problema. Mehanizam za otkljanje oruzje postoji u sistem ali za mentalno oboljenje nema. Zdravstveni sistem opet nije po volji gradjana, znaci treba ga promeniti na bolje. Onda infrastruktura koja neadekvatna. Brrrr..to su gomile problemi.
Mora da postoji neko ko se bavi ozbiljno s tim jer inace resenje nema i opet ce bolesni ljudi pucati na ljude i decu.

Забринута

pre 11 godina

Како одгајити малолетног деликвента

Шпански судија за малолетнике Емилио Калатајуд је после вишегодишњег искуства саставио „приручник” како од детета направити преступника:

1. Од раног детињства дај свом детету све што тражи. Тако ће да одрасте у убеђењу да му припада цео свет.

2. Немој да бринеш о његовом моралном и духовном образовању. Сачекај да буде пунолетан па да сам слободно бира.

3. Када псује, смеј се. То ће га подстакнути да ради још забавније ствари.

4. Немој да га грдиш нити да му говориш да није у реду нешто што ради. Могао би да добије комплекс кривице.

5. Купи за њим све што баца на под: књиге, обућу, одело, играчке. Тако ће да се навикне да пребаци своју одговорност на друге.

6. Пусти га да чита све што му падне под руку. Пази да његови оброци, прибор за јело и чаше буду стерилизовани, али не и да се његова памет не напуни смећем.

7. Свађај се често са супругом пред дететом, тако му неће бити болно да једног дана породица, можда управо његовом кривицом, буде заувек уништена.

8. Дај му сав новац који жели да потроши. Да не би посумњао да можда мора и да се ради, да би се зарадило.

9. Испуни све његове жеље, апетите, удобности и уживања. Пожртвованост и скромност би могли да му створе фрустрације.

10. Подржи га у сваком његовом сукобу са професорима и комшијама. Мисли да сви они имају предрасуде према твом детету и да у ствари желе да га упропасте.

dante

pre 11 godina

Ovako je to zamislio autor teksta ali u stvarnom zivotu to nema veze sa realnoscu, mozda ce neko napisati realan tekst ali u USA nema realnih ljudi.

Бранислав

pre 11 godina

...поред менталних болести којих има, заборавља се на још једну ствар која је можда код овог последњег убице у питању а то је демонизованост тј. поседнутост...то све више узима маха а о томе нико ништа не пише...а требало би..

Bora

pre 11 godina

Mislim da je ova majka malo promasila poredjenje, jer kao sto vidimo majka Adama Lanze je izgleda bila psihicki obolela, te je izgleda svoje "ludilo" dodatno dodala na sinovljevo, mozda je cak i ona srz problema. Zato bi trebalo bolje promotriti onog drugog brata Lanzu, mozda i u njemu cuci neko zlo.

John McClane

pre 11 godina

Klasicno bacanje peska u oci od strane NRA i skretanje paznje od S.U.S.T.I.N.E problema, a to nisu mentalno oboleli, nego 2. amandma i nosenje oruzja.
Ali ovce su zato, da se sisaju...

citalac

pre 11 godina

"Očigledno samohrana majka koja je detetu ugađala od rane mladosti i nije imala oca da ga malo fizički smiri. Naravno tu psihijatri i tablete posle ne mogu ništa.
(mile, 18. decembar 2012 13:39)"

Mile, ocigledno ides lajkovackom prugom, da pojednostavljeno kazem. Mada je to pojednostavljivanje daleko od onoga koje ti cinis - ni slucajno nije tako jednostavno. Stavise, moguce je da bi ga te disciplinske mere samo gurnule jos dublje. A pritom nisam pacifista i ne verujem da se svi nesporazumi mogu otkloniti razgovorom, ali - gresis, sinko, debelo gresis.

mile

pre 11 godina

Očigledno samohrana majka koja je detetu ugađala od rane mladosti i nije imala oca da ga malo fizički smiri. Naravno tu psihijatri i tablete posle ne mogu ništa.

Mile

pre 11 godina

Pretiti detetu da će ići u duševnu bolnicu...
to baš ali baaaš ne može da pomogne!

mora da postoji neki program koji može da reintegriše tog mladog čoveka ili ako je reč o težem oboljenju lekovi koji mogu da ga primire (ne da ga umrtve) i uz pomoć terapije uvedu u neke prihvatljivije oblike ponašanja.

otac jeste problem, ali kao što vidimo iz ovog teksta a i iz našeg srpskog iskustva figure "oca" odavno nema u "našem" delu sveta.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Da li je tu gospodju neko pitao:
A gde je otac vaseg sina? Zasto oca vaseg deteta/dece nista pomenuli kao da ne postoji? Da nije mozda to srz problema?
Da to je srz problema, razorene porodice! I mogao bih da napisem duplo duzi tekst sa obrazlozenjem!

Vlada

pre 11 godina

Ima i u Srbiji kao i svuda u svetu lica kojima je potrebna pomoc itd ali mislim da je razlika u tome sto u Americi mozes da dodjes do oruzija vrlo lako pa se to i desava. A sa druge strane taj zakon je mozda ok,setite se kad je majka sa bebom ostala sama kuci a provalnici obijali vrata pa ih je izresetala da bi spasila sebe i dete. Mozda da bude zabranjeno nosenje van kuce... Muka za njega samog kao i za roditelje,njima-njoj je najteze.

Mentalno oboleo

pre 11 godina

Nije ona ''Majka Adama Lanze'', već njeno dete ima ''Majku Adama Lanze''.
Mentalne bolesti neopisivo često nastaju kao rezlutat dugogodišnjeg zlostavljavnja i traumatizovanja dece od strane roditelja.

Pera

pre 11 godina

Samo neka on čita Harija Potera, igra igrice i slične djavolštine pa će da ozdravi i bude poslušan svojoj majci!Gde je otac u ovoj priči, klasična bolesna američka priča samohrane majke! Nema muške ruke u ovoj kući, zato i jeste tako!

rudar

pre 11 godina

Vredelo je ovo pročitati ali bojim se da neće moći išta da promeni. Suviše je zla i sebičnosti u prosečnom ljudskom biću, naročito onom inferiornom. Suviše izopačenih vrednosti je prihvaćeno pod plaštom slobode, ne samo na trulom zapadu. Zamislite da je ovde dozvoljeno nošenje oružja! Majko mila, potamanili bi se do zadnjeg za par meseci!

Sale

pre 11 godina

Ja sam pred desetak godina proveo leto u Americi (work and travel program ) radeći u prodavnici gde svaki drugi amerikanac boluje od sindroma koji ima ovaj Majk...bukvalno Dr. Džekil i Mr. Hajd...jedan dan je ok,sutra sve lomi oko sebe...obišao sam posle toga pola sveta...i nigde ali nigde nisam sreo toliki količinu i takve oblike mentalnih oboljenja koje sam sretao tamo...e sad, koji je razlog to neka kažu psiholozi i sociolozi

Vojvodjanin

pre 11 godina

Izvanredan clanak! Ova majka je pogodila sustinu problema koji je jako daleko od resenja i ostevljava aspekt kompleksnosti ovog problema - i jasno ukazuje da je oruzje samo alat cime se iskazuje rezultat patoloskog stanja osobe koja ucini tako nesto monstruozno.
Tretman poremecenog uma (pogotovu i dece) je kljucna stvar u sprecavanju ovakvih tragicnih dogadjanja i tim pacijentima treba obezbediti lecenje a ne zatvor, supresiju i kaznu.
Istina je da ako bi ovakve osobe teze dosli do oruzja mozda ne bi ni bilo ovakvih krvavih posledica, ali zato bol i tragedija tog pojedinca (kao bolesnika) i njegove porodice i okruzenja ostaje - a to je ono sto stvara permanenti oziljak u zivotu tih a i drugih ljudi (preko ovakvih tragicnih dogadjanja), na zalost.

Забринута

pre 11 godina

Како одгајити малолетног деликвента

Шпански судија за малолетнике Емилио Калатајуд је после вишегодишњег искуства саставио „приручник” како од детета направити преступника:

1. Од раног детињства дај свом детету све што тражи. Тако ће да одрасте у убеђењу да му припада цео свет.

2. Немој да бринеш о његовом моралном и духовном образовању. Сачекај да буде пунолетан па да сам слободно бира.

3. Када псује, смеј се. То ће га подстакнути да ради још забавније ствари.

4. Немој да га грдиш нити да му говориш да није у реду нешто што ради. Могао би да добије комплекс кривице.

5. Купи за њим све што баца на под: књиге, обућу, одело, играчке. Тако ће да се навикне да пребаци своју одговорност на друге.

6. Пусти га да чита све што му падне под руку. Пази да његови оброци, прибор за јело и чаше буду стерилизовани, али не и да се његова памет не напуни смећем.

7. Свађај се често са супругом пред дететом, тако му неће бити болно да једног дана породица, можда управо његовом кривицом, буде заувек уништена.

8. Дај му сав новац који жели да потроши. Да не би посумњао да можда мора и да се ради, да би се зарадило.

9. Испуни све његове жеље, апетите, удобности и уживања. Пожртвованост и скромност би могли да му створе фрустрације.

10. Подржи га у сваком његовом сукобу са професорима и комшијама. Мисли да сви они имају предрасуде према твом детету и да у ствари желе да га упропасте.

rudar

pre 11 godina

Vredelo je ovo pročitati ali bojim se da neće moći išta da promeni. Suviše je zla i sebičnosti u prosečnom ljudskom biću, naročito onom inferiornom. Suviše izopačenih vrednosti je prihvaćeno pod plaštom slobode, ne samo na trulom zapadu. Zamislite da je ovde dozvoljeno nošenje oružja! Majko mila, potamanili bi se do zadnjeg za par meseci!

Sale

pre 11 godina

Ja sam pred desetak godina proveo leto u Americi (work and travel program ) radeći u prodavnici gde svaki drugi amerikanac boluje od sindroma koji ima ovaj Majk...bukvalno Dr. Džekil i Mr. Hajd...jedan dan je ok,sutra sve lomi oko sebe...obišao sam posle toga pola sveta...i nigde ali nigde nisam sreo toliki količinu i takve oblike mentalnih oboljenja koje sam sretao tamo...e sad, koji je razlog to neka kažu psiholozi i sociolozi

psihicki smiren

pre 11 godina

@(mile, 18. decembar 2012 13:39)

Mile, zivim u Srbiji, stasavao sam 90-tih godina uz majku penzionera. Odrastao sam uz samohranu majku koja mi je ugađala od rane mladosti, bar sam ja to tako dozivljavao. Nisam imao oca da me malo ili mnogo "fizički smiri", a majka me nikada nije tukla.

Danas imam porodicu, decu, zaposlen sam, zavrsio jak fakultet, imam poverenje ljudi sa kojima radim, miroljibiv sam, nisam konfliktna licnost ali "ne dam na sebe", bunim se i protestvujem pred nepravdom.

Sa svojom decom imam jako blizak i topao odnos, a generalno sam uvek prihvacen od dece. Vodim miran zivot, bez trzavica, volim putovanja i vreme koje provodimo zajedno zena, deca i ja. Nisam materijalista, mada nemam velikih materijalnih problema.

Gde sam ja u tom tvom tumacenju? Mislim na to o samohranoj majci, o ugadjanju, o nedostatku oca koji "fizicki smiruje"?

Vojvodjanin

pre 11 godina

Izvanredan clanak! Ova majka je pogodila sustinu problema koji je jako daleko od resenja i ostevljava aspekt kompleksnosti ovog problema - i jasno ukazuje da je oruzje samo alat cime se iskazuje rezultat patoloskog stanja osobe koja ucini tako nesto monstruozno.
Tretman poremecenog uma (pogotovu i dece) je kljucna stvar u sprecavanju ovakvih tragicnih dogadjanja i tim pacijentima treba obezbediti lecenje a ne zatvor, supresiju i kaznu.
Istina je da ako bi ovakve osobe teze dosli do oruzja mozda ne bi ni bilo ovakvih krvavih posledica, ali zato bol i tragedija tog pojedinca (kao bolesnika) i njegove porodice i okruzenja ostaje - a to je ono sto stvara permanenti oziljak u zivotu tih a i drugih ljudi (preko ovakvih tragicnih dogadjanja), na zalost.

Trickykid

pre 11 godina

Povraticu od kolicine primitivizma pojedinih koji su prokomentarisali ovu vest. E, sigurno je problem u tome sto zena sama podize decu! Bolest americkog drusta sigurno pociva na "razorenoj porodici", a ne na gomili drugih uzasa! Naravno, nase drustvo i nas sistem vrednosti su neuporedivo zdraviji, jer - otac familije, tzv. "cvrsta ruka" casti osvezavajucom disciplinskom (nabolje kaisem) i majku i decu. Kod nas zbog toga nema ni narkomana, ni siledzija, ni pedofila, ni manijaka. Krasno li nam je i bolji li smo od svih!

vojs of serbija

pre 11 godina

Ja se osećam na isti način kao ova majka, a ja sam brat Adama Lamze. I razlika je što je moj brat punoletan. I obojica smo u Srbiji. A kod nas se kao ovo ne dešava? A kod nas je kao teže doći do oružja? A kod nas je kao lakše odbit pomoć od socijalne ustanove, bolnice ili policije?

Šta dalje? Kako na bolje?

japaja

pre 11 godina

Svi komentari upravo oslikavaju koliko smo mi neinformisani o mentalnim bolestima. Da, sve bi se to resilo da je tu cvrsta muska ruka, koja bi ga valjda isamarala pa bi on bio "normalan". Kod nas ljudi ne shvataju ozbiljnost takvih poremecaja i koliko se cesto desavaju pogresne dijagnoze, kljukanje neadekvatnim lekovima a pola nacije nam je na raznim sedativima. Bojim se da ce se ovo desavati i kod nas uskoro ako problemi nastave da se guraju pod tepih.A ovoj majci svaka cast!

Možda

pre 11 godina

Svim hejterima odavde bih postavila jedno pitanje. Šta mislite, da možda suprug, a otac dece ove majke, nije preminuo? Kako ste odmah zaključili da je u pitanju razorena porodica???!!!! Čini mi se da je sve samo ne to jer bi rastrojena i opterećena majka verovatno odavno "udomila" mentalno obolelo dete. Ova žena na svoj način pokušava da dokuči kako da pomogne...i očajno traži razumevanje i podršku jer je suština da ne zna kako dalje i kako kasnije.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Da li je tu gospodju neko pitao:
A gde je otac vaseg sina? Zasto oca vaseg deteta/dece nista pomenuli kao da ne postoji? Da nije mozda to srz problema?
Da to je srz problema, razorene porodice! I mogao bih da napisem duplo duzi tekst sa obrazlozenjem!

Lenka

pre 11 godina

Ja sam pred desetak godina proveo leto u Americi (work and travel program ) radeći u prodavnici gde svaki drugi amerikanac boluje od sindroma koji ima ovaj Majk...bukvalno Dr. Džekil i Mr. Hajd...jedan dan je ok,sutra sve lomi oko sebe...obišao sam posle toga pola sveta...i nigde ali nigde nisam sreo toliki količinu i takve oblike mentalnih oboljenja koje sam sretao tamo...e sad, koji je razlog to neka kažu psiholozi i sociolozi
(Sale, 18. decembar 2012 13:39)

Ja sam zivela u Americi sedam godina i potpuno se slazem. I ja sam se cudila koliko ljudi tamo ima mentalno oboljenje i koliko mladih pije lekove za takve stvari. Ja mislim da postoje mnogobrojni problemi u njihovom drustvu. Najveca stvar koja im nedostaje je neka vrsta zajednice. Svi zive jako izolovano, mnogim ljudima treba auto da bi isli do najblize prodavnice, nikad ne vidite decu da se igraju na ulici. Meni ja ta izolacija tesko pala.

Vlada

pre 11 godina

Ima i u Srbiji kao i svuda u svetu lica kojima je potrebna pomoc itd ali mislim da je razlika u tome sto u Americi mozes da dodjes do oruzija vrlo lako pa se to i desava. A sa druge strane taj zakon je mozda ok,setite se kad je majka sa bebom ostala sama kuci a provalnici obijali vrata pa ih je izresetala da bi spasila sebe i dete. Mozda da bude zabranjeno nosenje van kuce... Muka za njega samog kao i za roditelje,njima-njoj je najteze.

tuzno

pre 11 godina

@mujcinovic salih

Ja ne znam kako mozete da kazete da bi svi mentalni bolesnici trebali da borave u ustanovima. Ovo je retka pojava i vecina mentalnih bolesnika se ne ponasa nasilno. Kao prvo, oni su ljudi kao i svi ostali i zasluzuju slobodu i normalan zivot.

Takodje hocu da vas pitam, ko su po vama mentalni bolesnici? Je li, na primer, osoba sa depresijom treba da zivi u ustanovi? Ili neko ko pati od anksioznosti? To su takodje mentalne bolesti.

I ko ce da placa takve ustanove? Drzava? To vec postoji kod nas pa smo sami videli u kakvom stanju zive kad je svestenik ubio narkomana. Koliko dugo trebaju da borave tamo? Celog zivota? Kako mislite da ce da se ponasaju i osecaju kad budu pusteni iz ustanove?

Meni je ova tema jako vazna jer moj brat boluje od teskog autizma. Mislim da sirom sveta (ne samo kod nas) postoji velika stigma prema mentalnim bolesnicima. Resenje nije da ih zakljucamo i odvojimo od sveta. Moramo ih prihvatiti u drustvo, pruziti podrsku nima i njihovim porodicama, poboljsati mentalno zdravstveni sistem, itd. Ovaj clanak je vazan jer istice potrebu za poboljsanje sistema. Na zalost vecina drustva to ne shvata.

mwoth

pre 11 godina

Potresno i strasno.
Ljudi koji pominju odsustvo oca u ovoj prici ocigledno ne uvidjaju razliku izmedju neuroze i psihoze. Ovaj djecak je, cini se, ozbiljno bolestan(psihotican).

citalac

pre 11 godina

"Očigledno samohrana majka koja je detetu ugađala od rane mladosti i nije imala oca da ga malo fizički smiri. Naravno tu psihijatri i tablete posle ne mogu ništa.
(mile, 18. decembar 2012 13:39)"

Mile, ocigledno ides lajkovackom prugom, da pojednostavljeno kazem. Mada je to pojednostavljivanje daleko od onoga koje ti cinis - ni slucajno nije tako jednostavno. Stavise, moguce je da bi ga te disciplinske mere samo gurnule jos dublje. A pritom nisam pacifista i ne verujem da se svi nesporazumi mogu otkloniti razgovorom, ali - gresis, sinko, debelo gresis.

bb

pre 11 godina

Veoma dobar tekst. Iz sopstvenog iskustva (roditelj deteta osetljivog na pojedinu vrstu hrane) ubeđen sam da je ishrana jedan od najvećih uzročnika ovakve epidemije ponašanja dece u Americi i šire. Gomila aditiva, popravljača ukusa, veštačkih zaslađivača i td. dokazano prouzrokuje poremećaje u ponašanju na duže staze. Problem je ozbiljan, kompleksan i medicinske je prirode tako da bih zamolio moraliste da malo odmore sa svojim malograđanskim komentarima o "izopačenim" američkim porodicama, o deci koja rastu bez očeva i td.

sremac

pre 11 godina

Svi vi sto lupate gluposti " Gde je otac..." nemate pojma o odrastanju bez jednog clana porodice. Odrastao sam bez oca i nema to nikakve veze, jednostavno bolest deteta i drustveni odnosi dovode do ovakvih problema. Sad ce neko reci ajde da budemo kao Spartanci pa da svu decu sa "greskom" odbacimo, ali onda samo pojacavamo sebicluk i distanciranje od kolektivne odgovornosti za stanje u drustvu. Jednostavno brz zivot, iskrivljene moralne vrednosti, zelja za novcem i moci dovode do ovakvih drustvenih problema. Nekada je i kod nas postojala zelja da se pomogne nekome ali sada sve manje sto zbog manjka novca, sto zbog manjka volje

Voja

pre 11 godina

Ova majka je iskreno opisala svoju bol.
Ali ostaje pitanje. Zasto je majka Adama Lance, i pored toga sto je znala da joj je sin 'mentalno' oboleo u kuci imala dva pistolja, lovacku pusku i automatsku pusku?
Ako sam dobro cuo u nekim mestima, tvrdi se da je redovno vodila oba sina u streljanu.

bipolarna

pre 11 godina

@Mrako :Jeste, tragedija je. Ali ne razumem zašto se sada naši mediji bave onim čime se Amerikanci nisu bavili, pre svega. Njima malo-malo, pa ispadne neki ovakav eksces ili u školi, ili u bioskopu, na fakultetu i evo sada sa predškolskom decom.

Zar zaista mislite da nas se ovo ne tice?? Zar ne vidite to oko sebe svakog dana??? "..ubio baku, tetku.." ..."... zaklao..." "..pretukao profesoricu.." Navijaci, grupe, lomljenje,agresija. Zar zaista ne vidite koliko je to i NASA SLIKA DANA????

Niko se ne bavi time, to su sve vesti za par sati, sutra se niko ne seca...a problemi se gomilaju..Ni ne znamo koliko smo MI POTONULI!

Jung

pre 11 godina

Interesantno da su sve negativne komentare napisali muskarci, dok zene, tj.majke, podrzavaju pismo. Tu se vec vidi odnos majke i deteta, tj.percepcija tog odnosa. Mozda je otac umro, mozda je bolestan, mozda ga nije briga uopste. Kod nas se kaze "otac kolac". Dete ne zasluzuje da bude odbaceno, treba mu pomoci, kao i majci. Sustina je kako jer je to civilizacijski problem. Mi smo sigurno poslednji koji treba da osudjuju jer se plasim da bi smo se istrebili da imamo njihov zakon o oruzju. O poremecenosti u nasem drustvu je izlisno pricati jer ne prodje dan da se u nekoj porodici ne desi tragedija. Ako ne nestanemo od neradjanja, nestacemo od svadjanja.

Sahbaz

pre 11 godina

Zivim vec koliko godina u US, i ne mogu da verujem da ljudi sve ovo prave toliko kopmlikovanim - a to je prvi korak u sprecavanju resavanja problema... Meni je ta ideja da sad treba najvise da se fokusiramo na mentalno obolele besmislena - sad ce kao Amerikanci da iskorene i kontrolisu mentalne bolesti??? A problem je tako jednostavan: 280 miliona komada oruzja i neverovatno visok procenat ljudi koji poseduju oruzje, ukljucujuci poluautomatko i automatsko. Ovde je u nekim drzavama lakse kupiti pistolj nego pivo...Naravno da iza svega stoji nevidjeno jaka inductrija i lobi, koja ce uraditi sve da zadrzi svoju poziciju - ukljucujuci i manipulaciju medijima. Recimo, pitanje naoruzanja nije diskutovano NIJEDNOM u predsednickim debatama... I sad se fokus prebacuje na sve drugo, samo da se slucajno nesto ne pokrene po ovom pitanju. A to ukljucuje i floskule tipa "ne ubija oruzje nego ljudi" - ali ljudi ubijaju oruzjem, i svi imaju vise sanse protiv noza nego automatske puske. Uvek je bilo i bice mentalno obolelih - samo treba da im se ne omoguci pristup oruzju... Ali i pored sve ove medijcske paznje, jako sam skeptican, i ne verujem da ce se ista bitno promeniti.

Pera

pre 11 godina

Samo neka on čita Harija Potera, igra igrice i slične djavolštine pa će da ozdravi i bude poslušan svojoj majci!Gde je otac u ovoj priči, klasična bolesna američka priča samohrane majke! Nema muške ruke u ovoj kući, zato i jeste tako!

Dusan

pre 11 godina

Zamolio bih nekog od mnogih koji se ocigledno zestoko ne slazu sa mojim komentarom u kome pominjem pitanje oca da mi objasni u cemu sam to pogresio?
Tekst sam detaljno procitao i nigde se ne pominje da je u pitanju samohrana majka koja ima troje dece! Pa svaki socijalni radnik i psiholog bi je to isto prvo pitao.
Unapred hvala, ako neko bude ljubazan.
(izmedju ostalog, 18. decembar 2012 14:18)

Evo ja sam psiholog, pa cu da ti objasnim: nedostatak oca ne moze da izazove ovakav problem. Niti neke "razorene porodice" (termin koji nijedan kompetentan psiholog ili psihijatar u zivotu ne bi iskoristio, a ni pomislio), a definitivno ne nedostatak batina (batine najcesce doprinose ovakvim problemima, a daleko od toga da ih sprecavaju).
Prvo, mi iz teksta cak ne mozemo ni da zakljucimo da je zena samohrana majka. Mozda je kada se ovaj incident dogodio otac bio na poslu, pa se zato ni ne pominje. Mozda je mrtav. Mozda su razvedeni, a on placa alimentaciju i voli i brine o deci. Ali, cak i da jeste samohrana majka, to apsolutno ne implicira da je to uzrok ponasanja deteta. To je kao kad bih ja rekao:"U tekstu se nigde ne pominje da dete pije jogurt, dakle nedostatak jogurta je ocigledno uzrok njegovih problema".
Uh, sto me nervira ta potpuno naopaka balkansa pop-psihologija.

MIrko

pre 11 godina

Neki komentarisu kako je to zbog raspadnute porodice, ili kako je to zbog toga sto je dete odgajala samohrana majka....
Nije istina da je odrastanje sa jednim roditeljem preduslov za nasilje, niti je istina da neko od roditelja mora biti kriv za mentalnu nestabinost njihove dece.
Takve stvari se desavaju i u funkcionalnim porodicama, podjednako kao i u porodicama gde jedan od roditelja nedostaje.

Ono sto je izvesno je da je svakom sistemu potrebna institucija pomoci, policija koja ume da se ophodi prema gradjanima, bolnice koje umeju da prihvate i one koji nisu vec promaseni slucaj.

Da li je neko od vas isao na nasu psihijatrijsku kliniku? Pa to nije mesto gde se iko moze osecati bolje.

mile

pre 11 godina

Očigledno samohrana majka koja je detetu ugađala od rane mladosti i nije imala oca da ga malo fizički smiri. Naravno tu psihijatri i tablete posle ne mogu ništa.

Mile

pre 11 godina

Pretiti detetu da će ići u duševnu bolnicu...
to baš ali baaaš ne može da pomogne!

mora da postoji neki program koji može da reintegriše tog mladog čoveka ili ako je reč o težem oboljenju lekovi koji mogu da ga primire (ne da ga umrtve) i uz pomoć terapije uvedu u neke prihvatljivije oblike ponašanja.

otac jeste problem, ali kao što vidimo iz ovog teksta a i iz našeg srpskog iskustva figure "oca" odavno nema u "našem" delu sveta.

Bojana I.

pre 11 godina

Srbijo STIDIM TE SE SVAKOG DANA SVE VISE! POVRACA MI SE KADA VIDIM STA SE PISE NA OVAKVE TEME!
Vi ste nasli nekome da solite pamet, a patite svi od edipovog sindroma i dupe biste prodali za svoje dete.

SAMO BOLESNICI mogu da glume pravedne i raduju se ovakvim stvarima i VI TREBA DA SE LECITE, POSTANITE SVESNI TOGA !
SRBI - ISPRAVITELJI SVIH KRIVIH DRINA I CISTACI TUDJIH DVORISTA ! SRAM VAS BILO !

Sirena

pre 11 godina

odlican tekst.majka je sve objasnila od pocetka do kraja, sustinu problema kod prihijatrijskih bolesnika.Zasto bi bilo izuzetno humano da kod nas u Srbiji lekovi za prihijatrijske bolesnike budu dostupni,znate koliko je savremena medicina uznapredovala i pojavila se gomila lekova koju mi u srbiji ne dobijamo,a svet odavno primenjuje.

Natasa

pre 11 godina

@Забринута
Komentar je na mestu kada je u pitanju nacin vaspitanja mentalno zdrave dece. Bezobrazluk i bahatost nisu znak mentalne bolesti vec upravo takvog, loseg vaspitanja.
Decak opisan u tekstu je nazalost zaista bolestan i to se ne moze izleciti samo vaspitanjem. Ovom prilikom apelujem na malo vise postovanja zrtvama te okrutne sudbine.

slobodan

pre 11 godina

Posmatrajmo ljude oko sebe, mozda uocimo da je nekome potrebna lijepa rijec ili bar samo jedan mali osmijeh. Poziv u pomoc, krik, vapaj, to su izrazi koje svakodnevno vidimo na ljudskim licima. Pomozimo koliko mozemo u svom okruzenju. Ako samo jednoj dusi damo iskru nade u zivot ucinili smo mnogo. Vratice nam se stostruko.

Berkut

pre 11 godina

DEO I_Amerikanci su sami stvarali decenijama "Majku Adama Lance".Sigirno na tržištu u svetu bi im to bio najuspešniji proizvod čak bolji i od Coca-Cole.Svaki segment života su se svojski potrudili da ga potpuno obesmisle.Prvo na čemu su radili to je da unište porodicu i na tome su odavno uspeli. Njihovim ulicama se šeta desetine hiljada "Adama". Pogledajte im filmove.Prave hiljade trećerazrednih filmova u kojima dominira isljučivo nasilje.Ne možeš naciju vaspitavati da je sve korumprano ali tu je sitem koji će to ispraviti i na kraju pravda pobedjuje sa čuvenom rečenicom na kraju filma "Bog neka blagoslovi AMeriku.Sve se rešava pištoljem.On je povredjen ili neko njegov,uzima pušku (zakon u svoje ruke)i pobije bar sto do dvesta ljudi i izlazi kao pobednik heroj.To gleda cela amerika decenijama.U njihovim životima se deca slučajno dešavaju. Najbolji prijatelj im je TV ili kompjuter.Iole labilna osoba bez ikakvog nadzora i gotovo.Koji procenat stanovništva u Americi može sebi da priušti kvalitetno lečenje.Šta reći o naciji gde je moda usvajati decu,gde homoseksulani parovi se venčavaju i imaju decu.Zaista šra možeš očekivati od deteta koje raste u homseksualnom braku?Nemam ništa protiv homoseksualaca ali jednostavno ne smeš da diraš u nesšto što je tako prirodno.Nemaš prava na to.Zašto se neko trudi da naruši nešto što je duboko usadjeno genetskim materijalom kod biljke, životinje čoveka.

Majka Adama Lance iz Srbije

pre 11 godina

Komentatori bolje neka se uzdrze od pisanja u prazno i prikazivanja svoje nepismenosti kad je u pitanju zacarani krug u pokusajima lecenja mentalnih bolesnika i zavisnika. Posebno neka se uzdrze oni koji nemaju pojma kakav je to kosmar biti Majka Adama Lance. Ako je u Americi to muka, zamislite tek kod nas.

gandra

pre 11 godina

Ovo se dešava i kod nas.Imam sina od 17 godina,veoma je ineteligentan i muzički talentovan.Puši i pije od svoje 13 godine,a do sada je fizički nasrtao na sve članove naše porodice.Zna po potrebi biti ljubazan i fin ali kad se oseti ugroženim ili mu nedostaju duvan i alkohol itekako zna biti agresivan,vredjati sve oko sebe i pretiti fizičkim obračunom. Godinama smo ćutali o tome jer kod nas u Srbiji još uvek je sramota govoriti o takvim problemima.Tražio sam pomoć neuropsihijatra,psihologa ali je uvek odbijao saradnju sa lekarima.Voleo bih da sam hrabriji i pomognem svom sinu time što bih vam ispričao i više .Ovako ostaje samo na ovom komentaru pod pseudonimom.Sreća je samo što niti imamo oružje u kući i što ga nije lako nabaviti.Na kraju,krivica je do nas roditelja isto koliko i do nikakvog državnog aparata.Ako neko ima kafić i legalno,bez straha od bilo kakve kazne,može mom sinu prodavati alkohol i cigarete (samim tim i drogu) šta mogu očekivati ja kao roditelj kad više ne budem imao nikakvu kontrolu nad svojim detetom?Treba li da čekam da uzme oružje u ruke koje će dobiti ili kupiti od istih ljudi koji su ga ''navukli'' na poroke i uradi ovako nešto?Srbija je puna dece kao što je moj sin.I njima su u školama govorili o nasilju u porodici,ali sam nasilju nad decom.Šta je sa nasiljem prema svojim vršnjacima ili prema starijima?I porodica i škola u ovoj zemlji su unapred izgubili bitku sa pogubnim uticaje Američke i zapadnoevropske (ne)kulture.

alex

pre 11 godina

@branislav
bravo branislave care sve si objasnio.демонизованост тј. поседнутoсt je sigurno.
ma kakva mentalna oboljenja to veze nema.u pravu si.nego......nisi li i ti malkice "posednut" a? još tri dana a?

Felix

pre 11 godina

Koliko treba da budes disfunkcionalan pa da ovakvu pricu svedes na "gde je otac, majka samoreklamer, bombardovanje, Ameriku...". Iskreno vas zalim.

drasko

pre 11 godina

Totalno asocialno drustvo, deca se igraju u dvoristu samo u onim krajevima gde zive bogati i gde u vecini sluacajeva na ulazu u naslje postoji rampa, prijemnica i obezbedjenje. Sve ostalo je kuca - skola - kuca - kompjuter - krevet. Pa od sutra jovo nanovo. Kada dodje vikend, dete ima vise vremena za komjuter, toliko !
Bio sam tamo i znam o cemu pricam...

p.s.
Jos nesto da znate, u boljim vrticima i predskolskim ustanovama idu uglavnom deca bogatih ( bela deca i po koje dete druge boje koze ), dok u jeftinije ustanove su uglavnom "obojena" deca.
Rasne diskriminacije je oduvek bilo, samo sto dolar stigne sve rupe da zakrpi pa to ne dolazi do izrazaja u onoj meri u kojoj bi trebalo...

Eh da, za kraj jedan blok od mene, je kako mi to kazemo srednja skola koja ima oko 1000 djaka, na ulaznim vratima je detektor za metal, a imate i saobracajni znak koji ukazuje na mogucnost kriminalnih radnji u toj oblasti.
Mi ovde imamo znak koji upozorava da je u blizini skola, a oni da se tu ( blizu skole )vrse protivzakonite radnje i naravno broj telefona da ih pozovete !

Koliko samo ne znamo o toj americi... i koliko smo puni predrasuda i zabluda.
Da me neko pogresno ne shvati, generalno amerika ima ipak po mom sudu vise dobrih nego losih osobina. Na kraju krajeva niko nije savrsen, pa tako nemamo ni drzave savrsene...

doren atina

pre 11 godina

Potpisujem sve napisano... Imam brata koji potpuno odgovara opisu... I imam strahovitu diliemu izmedju subjektivnog i realnog...

tanja

pre 11 godina

I sto sada mi moramo da citamo o ovome? Nas to kao ovde u Evropi treba da zanima? Jel' mislite da je njih zanimalo da citaju o tome sta se desavalo "preko bare" kada su bombardovali Srpsku, Srbiju, Crnu Goru, Irak, Avganistan, Vijetnam?
(dalanik, 18. decembar 2012 20:25)

Uopste ne moras da citas o ovome. Medjutim, ti si ocigledno izabrao ne samo da citas nego i da se iscimas dovoljno da ostavis komentar.
A ne znam da li bi trebalo da nas zanima (ne znam bas ko smo to "mi", cela Evropa je malo prevelika da bi imala ista interesovanja), ali mene licno zanima.

djomla

pre 11 godina

Ovom problemu se mora pristupiti holisticki - tu postoje socijalni, psiholoski, ali i politicki faktori. Bez nekih jasnih granica kada i sta se moze - danasnja situacija ce da proizvode sve veci broj narcisoidno-sebicnih osobenjaka koji su emocionalni osakaceni. Zadatak roditelja nije da ispuni svaku zelju svom detetu nego da ga priremi da bude samostalna osoba - da moze da vodi racuna o sebi i svojoj okolini. Ali bez ljubavi, veselja, nade i vere u svojoj okolini jako je tesko odrasti kao osoba koja zna da pomaze i voli. Bez obzira u kojoj zemlji - Srbiji ili Americi... Zato na tome moramo da radimo - zbog nase dece.

Jelena

pre 11 godina

Prva stvar koja se uocava je da je dete nadprosecno inteligentno.
Druga stvar koja se uocava je da je porodica disfunkcionalna.
Treca stvar, koja se ne uocava, a moguca je, je genetski nasledjena psihicka bolest.
Sve zajedno daje decaka koji je tempirana bomba, a okidac je nepredvidiv.
Ako mislite da ovakve dece nema u Srbiji, grdno se varate.
Drzave smanjuju budzete za obrazovanje i za zdravstvo. Nezamisliv teret pada na ledja roditelja, lokalne zajednoce, skole i sl.
Ekonomska situacija je sve teza, ocaj je sve veci. Sta mislite kako ce se stvari razvijati u bliskoj buducnosti?
Svet srlja u haos, a promena ekononomske, drustvene i verske paradigme je neophodna. Istovremeno, preporod se ni ne nazire.

Žaki

pre 11 godina

Ne samo u Americi već je na celoj planeti pogled na svet (pa i na decu) prilično izvitoperen i ide u različite krajnosti. Od obožavanja deteta u zapadnoj civilizaciji koje besmisleno ima "sva prava" a pri tom nikakve obaveze, do surovih krajnosti u nekim drugim delovima sveta. Pri tom je globalno jevanđelski pogled na život sasvim izvrgnut ruglu i podsmehu, pa se i ne shvata ozbiljno. U Starom zavetu jedna jedina rečenica pomaže celokupnom ljudskom rodu u ovoj oblasti a ona kaže: "Ko ne uzme prut - mrzi dete svoje." Preozbiljna Hristova realnost ukazuje na to da se čovek rađa sa mogućnostima da čini dobro ali i zlo. U toku života mi to sami biramo! Zlo, mržnja, gnev, agresija nisu bolesti kako ih moderna psihijatrija vidi; to su posledice greha; a greh je prestup prirodnih principa koje čoveka čine živim! Greh je otrov u biću koji hemijski menja strukturu duha; čini ga zlim, glupim i poremećenim. Ni deca od toga nisu izuzeta. Deca, za razliku od odraslih, nemaju kritičku svest - ne razlikuju dobro i zlo; roditelj je taj koji nadgleda stanje deteta pa naglašene stihije mora da koriguje i odseca svim sredstvima, od pohvala i podrške do kaznenih metoda koje su na dobro deteta kao što orezivanje ruža u stvari ruže čini boljima.

Danas imam 50 godina ali mislite li da sam u mladosti smeo da budem u sobi kada dođu gosti? Da se jogunim, inatim ili teram neka svoja ludila koja "niko ne razume"? Prezahvalan sam svom pokojnom tati koji mi to nije dozvolio, iako to tada nisam razumeo!

dejan

pre 11 godina

Kakvo drustvo, sistem, drzava, takva i deca. Slicno je i kod nas, samo, na srecu, nema jos ovakvih problema kao tamo. Doduse ni nasi nisu manji. Nasa deca su u kandzama sunda, kica, jeftinih droga, alkohola i brutalnih tuca. Ali opet, na srecu, nemamo ovakve bas ko u USA, da ce da uzme orizje i poubija decu od 7 godina. Nase drustvo jos nije na om nivou razvvj, dosta smo zaostali za modernim svetom.

Alisa

pre 11 godina

Mentalno obolelih ljudi ima u svim zemljama sveta, ali napadi vatrenim oruzjem u skolama, vrticima, bioskopima, trznim centrima, bolnicama, su se do sada, koliko nam je poznato, desavali i desavaju se samo u SAD. Mislim da je jedini logicni zakljucak da srz problema lezi u njihovom zakonu o posedovanju oruzja, a ne u mentalnim bolestima stanovnika Amerike.

hrvoje

pre 11 godina

Ova prica je neopisivo potresna i trebalo bi svi da je procitaju i zapitaju ako kod njih vlada teror masovnih nasumicnih ubistava,zasto kod nas vlada teror porodicnih ubistava

daevon

pre 11 godina

Nemojte preterivati, USA ima 250 milona stavnika samo NY ima više nego cela Srbija. Ako oni imaju na 250 mil 10 ludaka a mi na 7 mil jednog ludaka, ko ima više ludaka u proseku?
I njihov zdravstveni sistem je odličan u odnosu na naš, pod uslovom da imate para. Tamo je skupo nezdravo živeti.

duki

pre 11 godina

Ljudi, ta majka (Lanza) je drzala oruzje u kuci. Zamislite da vam neko ovde, u Srbiji, kaze kako ta i ta domacica, fina starija zena koja zivi tu u komsiluku i koju vidjate na pijaci i u parku, u svom stanu drzi dva pistolja i pusku?! Ako samo takvu situaciju zamislite postace vam mnogo jasnije koliko je bolesno americko drustvo. Za nas nepojmljivo bolesno. Da domacica i uciteljica ima arsenal smrtonosnog oruzja u stanu?! Pa to je kao da vam neko kaze kako u susednom stanu zivi vanzemaljac.

Deda

pre 11 godina

Slobodan,sremac,lenka mi smo ovakvi kakvi smo,čak bi im i pomogli da možemo a oni i neznaju gde je Srbija osim kad treba da nas bombarduju. Ajmo za početak da povedemo računa o nama samima,jer smo videli kako oni vode o nama.

John McClane

pre 11 godina

Klasicno bacanje peska u oci od strane NRA i skretanje paznje od S.U.S.T.I.N.E problema, a to nisu mentalno oboleli, nego 2. amandma i nosenje oruzja.
Ali ovce su zato, da se sisaju...

Berkut

pre 11 godina

DEO II Šta je s našom decomu srbiji?Kakvu oni percepciju imaju. Šta su oni sve preživeli i šta svaki dan gledaju sami bez ikakve kontrole ili uz prisutvo roditelja.Kakav oni model života stvaraju u svojoj glavi -kako treba živeti u Srbiji.Veoma slično.Počnimo od huliganstva (gleda isto kako neko lomi,gadja kamenicama,gura baklje u usta na utakmicama)- proglašen da nije kriv,pušten iz zatvora.Svaki dan sluša kući nema za ovo nema za ono a onda sluša ne brini ništa završiće tata za stotinak evra.Kupiće ti tata ovo ili ono pa diplomu itd.Upijaju kao sundjeri gomilu gluposti bez ikakvog životnog iskutsva.Našoj deci u Srbiji se svaki dan plasira realno nasilje a ne filmsko.Tv danas devojčicu uči da bude sponzoruša,kako da se našminka kako da se oblači. Muškarca da mora da je obrijane glave,kilo zlata oko vrata,da ima kod sebe uvek malo kokaina,da nikada u životu ništa pročitao nije,ako bar jednom nije priveden a tata nije završio posao on nema šta traži pored lepotice.Glava mu puna porno filmova duboko verujući da to tako ide i po dužini i po načinu vodjenja ljubavi.Onda shvati da ne može da to radi satima (traži izlaz u stimulativnim sredstvima),onda shvati da njegova sponzoruša uopšte ne uživa.Onda dobijamo impotetntnog, isfrustriranog, dobijamo silovatelja?Onda uzima pištolj i.Naša deca polako gaze putem modela "Adam Lance".Najsretniji bi bio da nikada ne sustignemo američki proizvid "Adam Lance"."Adam Lance" se uvukao neprimetno u Srbiju. Prisutan je ali u drugom obliku.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Tesko je razumeti roditelje mentalnih bolesnika i njihovo nalazenje opravdanja za iste.Kada covek realno sagleda situaciju,shvati koliko su oni(bolesnici)opasni ne samo za okolinu nego i za familiju.Cinjenica jeste da se niko narocito ne trudi da pritekne u pomoc i da ustanove u kojima bolesni borave jedva cekaju da ih se ratosiljaju.Bar moj utisak je takav!Licno mislim da bi svi mentalni bolesnici trebalo da borave u ustanovama.Da je to uradjeno verovatno ne bi bilo pokolja u Njutaunu.Ovako 27 ljudi ni krivih ni duznih platilo je glavom ludilo jednog naizgled obicnog momka!

Jelena

pre 11 godina

I ja se slazem da mentalnio obolele treba smestiti u "ustanovu". Evo, 80% ovih komentatora ovde. Pre (ili posle) toga, iz njih treba isterati i djavola (za svaki slucaj).Tako ce u ustanovi moci i da otvore ogranak Dveri i Obraza.

e

pre 11 godina

Zaista ostajem bez reči, bez daha. Ovo ludilo nije samo američka "specijalnost" kod mladh. Ono postoji u celom svetu. Da li je to kultura? Da svakako i prvenstveno. Mladi pored školskih obaveza, barem većina njih ako ima uslova sedi kraj računara, pljušte igrice na sve strane. Kakve igrice? Agresivne,agresivne,agresivne!!! Filmska i video industrija- 80% agresivni filmovi ili serije. Mladima su sada preko računara dostupni i porno filmovi pa i sa elementima nasilja. Producenti trljaju ruke, jer profit stalno raste. Deca tako odrastaju. Mnogi od ovakve dece sutra će postati političari, a neki i generali koji će odlučivati o ratnim pohodima. Ne treba nama svemirska pretnja za smak sveta, apokolipsa je počela kod ljudi.

Mentalno oboleo

pre 11 godina

Nije ona ''Majka Adama Lanze'', već njeno dete ima ''Majku Adama Lanze''.
Mentalne bolesti neopisivo često nastaju kao rezlutat dugogodišnjeg zlostavljavnja i traumatizovanja dece od strane roditelja.

icloud

pre 11 godina

To sto su u Brazilu na plazi napravili pomen zrtvama, nastradlim u Konektikatu, ce im vise znaciti nego ne znam kakva marketing kampanja zemlje (vrteli su to na CNN-u u nekoliko navrata). Zato Srbijo, neka se neko sto pre doseti da napravi nesto slicno - to ce garantovano osvanuti na CNN-u, a mit o 'krvolocim' srbima bi se instantno rasprsio. Prema tome, pamet u glavu i ne trosite vreme raspravljajuci americku kulturu, vaspitanje i navike, o kojima pritom ne znate zapravo nista!

marija

pre 11 godina

Ne mogu da verujem kakve komentare čitam. Neki se pitaju gde je otac u celoj priči? Naravno da je potreban, ali se pitaju na takav način kao da majku deteta osuđuju zbog te činjenice. Pa u slučaju Adame Lanze otac je "odlepršao" posle 25 godina braka i stvarao potomstvo negde drugde, valjda u Kanadi. Da se razumemo, znam jednu gospođu koja nažalost ima dete obolelo od cerebralne paralize i razmišljala sam šta bih ja radila da mi se desi bolest u porodici...Ona ima podršku muža i takoreći funkcionalnu porodicu ali ipak mislim da je potrebno obratiti se i nekom udruženju za pomoć i podeliti svoju muku sa drugim, naučiti nešto od drugih. Ovaj tekst je topao i ljudski i u njemu su sažete sve ljudske emocije koje mogu da se ispolje u tako potresnim situacijama sa kojima se autorka teksta suočava. Mislimo o tome. Nije sve crno ili belo.

Забринута

pre 11 godina

За @Natasa:

"Мајка" Adama Lance-а је навела низ масовних убица и све их подвела под случај "ментално болесне деце", што наравно није тачно. Потражите на интернету, почевши од Eric Harris-а и Dylan Klebold-а, па до несрећне девојчице којој је отац купио снајпер кад је имала 16 година а она почела да пуца по школском дворишти преко пута ("Мрзим понедељке", рекла је).

Да буде још страшније и жалосније, адвокати одбране редовно потежу менталне проблеме као изговор. У правном систему где је тешко говорити о добру и злу, то је моћно оружје. Нпр. тужилаштво је показало како се срамно покушавају исконструисати некакви психички проблеми у случају James Eagan Holmes-а. Да ли неко може да буде болесно зао, на пример, а да све његове остале менталне способности, од рационалног размишљања, преко планирања, па до образовања буду нетакнуте?

У немоћи, медији траже узрок: ментална поремећеност, узимање лекова, лак приступ оружју, дроге, насиље на тв-у и у видео игрицама, бесциљност лагодног живота америчке средње класе, итд. итд.

Кога занима тема, може наћи језиве описе бахатих младих убица, који су пуцали у децу правећи чак и вицеве. Наћи ћете случај и када отац и син иду у "лов" на људе, пуцајући у случајне пролазнике.

И за крај, није први пут да неко моје коментаре поводом масакра оцењује "саркастичним". Да поновим: јако је лако критиковати и правити се фин на једној оваквој теми. Недоличан поступак и јефтино убирање поена, приметила бих.

Dragan Stojanovic

pre 11 godina

Amerikanci i oruzje.
Amerikanci su kao nacija vaspitavani da svaki sukob resava snaga oruzja! Zato se tako ponasaju i u svojoj drzavi i u svetu! To pokazuje stanje u njihovoj drzavi a i istorija sveta u poslednjih stotinak godina u kojima zbod snage ekonomije i oruzja predstavljaju odlucujuci cinilac.
Mogu njihove vlade da propagiraju svoju DEMOKRATIJU i da je namecu celom svetu koliko hoce - istina je da je pojam demokratije nespojiv sa njihovom spoljnom i unutrasnjom politikom. Istina je nesto drugo - oni su svoju drzavu uredili na principima vladavine nasilja! Kakve su posledice toga na desavanja u samoj Americi - vidimo! Nazalost, isto je i sa celim svetom posto su Amerikanci i njihovi sateliti oni koji trenutno njime upravljaju!

A nekada sam vas mnogo voleo

pre 11 godina

Pa naravno da će ih pre smestiti u zatvor nego u specijalnu bolnicu kada im je to sigurno dosta jeftinije.To je njihova filozofija i način razmišljana.

Ljuba

pre 11 godina

Strašno. Ali se ipak ne slažem sasvim sa sirotom ženom. Oružje JESTE problem o kojem treba pričati. Svuda ima psihički obolelih ljudi ali ne mogu svuda kao u Americi da, bez ikakve prepreke, kupe brdo oružja.

Katarina

pre 11 godina

Vidim da je vecina komentatora ne slaze sa pitanjem "gde je otac?". Nedostatak oca sigurno nije uzrok za ovako ponasanje deteta jer je to bolest. Ali, ipak bi bilo lakse ovoj zeni da ima muza uz sebe. Imala bi nekoga da joj pomogne sa sinom, a ovako mora sama da se suocava sa svim problemima. Sigurno je tesko i ostaloj deci u toj porodici jer im se jedini roditelj stalno bavi sa problematicnim bratom. Mozda su se ona i suprug razveli bas zbog sina. Sta god da se desilo, nadam se da joj pomaze oko deteta.

Jelena

pre 11 godina

Verujem da su svi koji se ovde pitaju gde su ustanove, drustvo i sl. ispod clanka o odlasku Depardjea iz Francuske pisali da je u pravu i da je placanje poreza pljacka.A eto, taj porez ipak necemu korisnom sluzi...

izgovori

pre 11 godina

Svako dete se svadja sa roditeljima oko oblacenja, to nije nista posebno. Ali kada porodica prolazi kroz tezak period, sigurno da je postojalo neko sluzbeno lice koje je moglo nesto da uradi.
U takvoj situaciji jedna obicna konfiskacija oruzija je dovoljna.
Ova zena je vodila labilnog sina na vezbe pucnaja iz automatske puske umesto na terapije.

Amerikanac

pre 11 godina

Mnogo dezinformacija o Americi i oruzju. Automatsko oruzje je de facto zabranjeno us SAD od trideset-neke. Da bi kupio recimo M16, moras da imas jedno $20k plus da ne ulazim u druge detalje kako je tesko dobiti dozvolu, jer te proverava panel on nekoliko ljudi plus ti treba dozvola od lokalne policije. Tako da nikad niko nije pocinio nikakav zlocin koristeci automatsko oruzje. Puska koju je ovaj nesrecnik koristio je poluatomatska.

Ova majka je pogodila u srz problema, a to je da nije oruzje samo po sebi problem nego propalo americko drustvo i njihov odnos prema mentalno obolelima.

Ipak ubija oruzje

pre 11 godina

Mslim clanak je ok, ali Majka Adama Lanze je drzala u kuci oruzje i ucila svoje sinove da barataju s njm. Prije no sto se otvorim za ovakve ispovijesti molim prvo da se razoruzaju.

zoki

pre 11 godina

Ubedljivo najjezivi komentar ove tragedije mogao se čuti na VOA gde jedan republikanski kongresmen (ne sećam se imena, ali nije ni važno) za ceo masakr maltene optužuje direktorku škole zbpg toga što u svojoj kancelariji nije imala pušku kakvu je imao Adam i lepo ga ubila!
Strašno, onda nije teško pretpostaviti da će u budućnosti još takvih tragedija snalaziti Ameriku.

kzen

pre 11 godina

"Bože, pomozi mi. Bože, pomozi Majklu. Bože, pomozi nam svima.”

Ako bog postoji mora biti svemocan jer je to definicija boga... U tom slucaju bog koji dozvoljava ovakve tragedije i smrt hiljada dece svakodnevno sirom planete (makar i u ime nakakvog fantasticnog "plana") je zao bog i svako ko takvog boga obozava je zao zajedno sa njim.

Bice ipak da boga nema i da ljudi moraju da prestanu da se bave simptomima, zabranjuju oruzje, grade nove zatvore i poostravaju kazne itd., i da pocnu da menjaju sebe i ovu civilizaciju koja pociva na pohlepi, mrznji i agresiji. Tek kada se to desi mozemo da ocekujemo da ce ovakve stvari redje da se dogadjaju ali tek u dalekoj buducnodti mogu biti u potpunosti iskorenjene jer su agresija i mrznja duboko u nasim genima, to je nas evolucioni prtljag...

....

pre 11 godina

Sto je majka dozvolila da joj dete izraste u to sto je danas. Ne postaje se takav za 1 sekund, dete nije covek, njegov mentalni sklop treba oblikovati godinama. Ona je sva super a on je tek tako postao monstrum, ma jeste....

izmedju ostalog

pre 11 godina

Zamolio bih nekog od mnogih koji se ocigledno zestoko ne slazu sa mojim komentarom u kome pominjem pitanje oca da mi objasni u cemu sam to pogresio?
Tekst sam detaljno procitao i nigde se ne pominje da je u pitanju samohrana majka koja ima troje dece! Pa svaki socijalni radnik i psiholog bi je to isto prvo pitao.
Unapred hvala, ako neko bude ljubazan.

Ja sam majka Velikog Brata...

pre 11 godina

A sta ako je ovo pismo NRA lobija koji sada svim silama pokusava da promeni temu sa oruzja na nesto drugo - recimo psihicka oboljenja?

Milutin

pre 11 godina

Vidim da sam komentarom o potrebi prisustva oca izazvao mnogo vise minusa I izgleda da me ljudi nisu razumeli. Ja sam izgubio oca u adolescentskom periodu zivota I ja znam koliko je teze odoleti iskusenjima na koje vas zivot tada stavlja bez njega. Hvala mojoj majci, sestri I nekoliko prijatelja- nisam postao nikakav delikvent. Normalno zivim I imam svoju porodicu I svoje prijatelje. Bez ulazenja u pricu gde je I zasto ga nema, ogradjujem se od svake sumanute banalizacije, samo smatram da bi tom detetu bilo lakse. Daleko lakse. Verujte mi, tom decku sada najvise mogu da pomognu majka, braca I sestre- I prijatelji! Nadam se da on ipak nije neki klinicki slucaj vec zudi za vecom paznjom I toplinom. Decko zelim ti mnogo srece i da slusas majku.

Faust

pre 11 godina

Iza mnogih komentara i ovdje se kriju depresivni ljudi koji te bolesti uopste nisu svesni. Ta bolest je izleciva, obratite se strucnjacima, pomoci ce vam, siguran sam.

h1ghwaymen

pre 11 godina

@Sale
Tu razlog moze da bude i ishrana, promena hemije u telu, hormona, itd. Pitaj boga sta je tacno uzrok, ali ja sam 99% siguran da je uzrok nekako "man made".

mladen

pre 11 godina

Mislim da bi posle ovoga vsaki amerikanac i americka majka trebali da razmisljaju o tome da su i ona deca koju njihovi sinovi ubijaju sirom sveta na sve moguce i nemoguce nacine isto deca da i njihovi najblizi isto osecaju veliku bol i traze pravdu, i srbija je puna ludaka posle svega sto smo doziveli i dalje prezivljavamo svi smo pomalo osteceni i naceti al opet nema tako ucestalih zlocina koji se iz godine u godinu ponavljaju skoro po istom scenariju. Verujem u neku kosmicku ravnotezu i da taj vapaj ponizenih i porazenih koje ponosna amerika ostavlja iza sebe oept dodje do njih. Ima super dokumentarac michaela moor a koji bas govori o zlocinima po americkim skolama, lobiju proizvodjaca oruzija i ratovima koji amerika projektuje sirom sveta i dovodi ih u vezu. Ova tema se obradjuje cak i mnogim populistickim tv serijama kao sto je american horror story i jos neke. Jako mi je zao americke dece koja su stradala i hrabrih uciteljica al mi je zao i svih onih koji i ovog trenutka pate da bi ti isti amerikanci mogli da imaju povoljne kredite jeftinu robu i da cveta industrija oruzija. PEACE

Koje resenje

pre 11 godina

"Oruzje" i "mentalno oboljenje", dve velike strasne stvari koje se nagomilaju u ljude iz godine u godinu. Nema sanse da se resava jedno po jedno. To idu zajedno na resavanju problema. Mehanizam za otkljanje oruzje postoji u sistem ali za mentalno oboljenje nema. Zdravstveni sistem opet nije po volji gradjana, znaci treba ga promeniti na bolje. Onda infrastruktura koja neadekvatna. Brrrr..to su gomile problemi.
Mora da postoji neko ko se bavi ozbiljno s tim jer inace resenje nema i opet ce bolesni ljudi pucati na ljude i decu.

dante

pre 11 godina

Ovako je to zamislio autor teksta ali u stvarnom zivotu to nema veze sa realnoscu, mozda ce neko napisati realan tekst ali u USA nema realnih ljudi.

Iznogud

pre 11 godina

Dusan, 18. decembar 2012 20:30

Postovani gospodine psiholog, i mene kao laika iz vase oblasti interesuje ponesto - naime ako tako eksplicitno tvrdite sta NIJE uzrok onda, zakljucujem, prostom dedukcijom mozete da zakljucite sta JE uzrok ovakvom ponasanju. Mozete li, na pr, da izdvojite deset cinilaca koji predhode ovakvom mahnitom stanju pa da ih jedan po jedan eleminisete i dodjete do pravog? Ako mi kazete da razloga moze biti bezbroj onda mislim da ne znate ni za jedan. I, kako, sa toliko pouzdanosti, znate da nedostatak oca nije jedan od razloga (ako predpostavimo da ga nema, mada vidim da ste oca, kao da je vas sopstveni, prikazali u najboljem svetlu - niste predpostavili da je, recimo, maltretirao zenu godinama i na kraju otisao sa nekom klinkom?); ili, recimo, kako znate da bas jogurt koji pominjete nije jedan od razloga; ili mozda samo mlatite praznu slamu? Povodom kaznjavanja dece koje ste pomenuli, ako se dobro secam jedan od vasih kolega, Amerikanac, cuveni psiholog, koji je zagovarao teoriju da decu niposto ne treba kaznjavati nego im dozvoliti apsolutno sve - se kasnije izvinjavao americkoj naciji jer je shvatio da to bas i nije tako crno-belo? I na kraju voleo bih da nam kazete koliko ste ljudi, za koje ste utvrdili da su mentalno oboleli, uspeli da izlecite i nacinite od njih ponovo normalne ljude? Hvala.

Bora

pre 11 godina

Mislim da je ova majka malo promasila poredjenje, jer kao sto vidimo majka Adama Lanze je izgleda bila psihicki obolela, te je izgleda svoje "ludilo" dodatno dodala na sinovljevo, mozda je cak i ona srz problema. Zato bi trebalo bolje promotriti onog drugog brata Lanzu, mozda i u njemu cuci neko zlo.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Postovani, hvala za bombardovanje.
Za mene su ovde od kljucne vaznosti jedno pitanje i jedan utisak:
- Gde je u celoj prici drugi roditelj (otac), jer kakav je to otac koji dozvoljava da mu dete i majka njegovog deteta i jos druga dva deteta zive sa ovakvim problemima a njega nema nigde u celoj prici! Sramota i blam za takvog oca i trebao bi da odgovara zbog nebrige za svoju decu! Naravno, ako takav covek postoji i ziv je, a o cemu majka ne kaze ni jednu rec!
- Jos jednom sam procitao ceo tekst i ocigledno je da ovde majka sebe stavlja u prvi plan, a ne svoju decu. Ova zena je to uradila iz licnog publiciteta!
Zato sam u prvom komentaru pomenuo drugog roditelja, jer vrlo je bitan ceo kontekst iz kog se ova zena obratila ovako javno!
Hvala, ako mi objavite i ovaj komentar.

Pametnjaković

pre 11 godina

Ma nije problem u saniranju posledica, već u eliminaciji uzroka. Tamo se recimo u pojedinim državama stavlja florid u pijaću vodu. Florid je nus-proizvod prilikom izrade nuklearnog oružja. Florid eliminiše bakterije i tome slično, da, ali isto tako ide direktno i napada epifizu, neki kažu da je to žlezda koja je odgovorna za svest, većina mentalnih bolesti, kao i degeneracija mozga potiču od nefunkcionalne ili oštećene epifize, ili tako nešto. Činjenice su da se mi trujemo svaki dan unoseći u organizam raznorazne hemikalije iz fabričke hrane, vakcina, inekcija, raznih sintetičkih materijala koji se koriste za izradu obuće, odeće, zatim preko paste za zube, sapuna, šampona, itd. Telo može da izdrži do određenog praga tolerancije koji zavisi od genetike i kad tad će da počne da se raspada.

Meri

pre 11 godina

Zao mi je ovih mališana.Toliki broj masovnih ubistava ovori o sustinskoj bolesti americkog drustva kojem i mi hrlimo.Unakazena je porodica,nema vise zdravog vaspitanja ni u domu ni u skoli.Imamo ulicu i tv.Fali nam autenticna bratska medjuljudska ljubav,stvaralacki rad,a povrh svega osecaj postovanja i zahvalnosti Gospodu,koji je u 21.veku izbačen iz svesti.Tako nije ni čudo što se u svest useljava destrukcija.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Uh, sto me nervira ta potpuno naopaka balkansa pop-psihologija.
(Dusan, 18. decembar 2012 20:30)

Zahvaljujem se sto ste mi kao psiholog razjasnili celu situaciju. Ako smem da primetim da vi cak ni ovaj clanak niste detaljno procitali, a tek original teksta i diskusiju koju je izazvao u Americi(L. Long je dospela i na CNN)
- A sta ako je ova zena usred brakorazvodne parnice?
- A sta ako je ova zena surovo zloupotrebila poremecaj svog deteta zbog licnog publiciteta?
Ako zelite procitajte: http://www.slate.com/blogs/xx_factor/2012/12/17/i_am_adam_lanza_s_mother_liza_lang_essay_libels_her_son.html

Hvala. Balkanska rock-psihologija!

Zoran

pre 11 godina

Da li su se ikada zapitali zasto se ovakve stvari ne desavaju u istocnim zemljama, zasto recimo kod nas gde je oruzija na pretek i gde je rat bio samo nedavno niko ne uzme pistolj i pobije dvadesetoro dece?!!!

bezimena

pre 11 godina

...napadi vatrenim oruzjem u skolama, vrticima, bioskopima, trznim centrima, bolnicama, su se do sada, koliko nam je poznato, desavali i desavaju se samo u SAD.
(Alisa, 18. decembar 2012 17:38)

Vi ste samo još jedan dokaz opšte AMNEZIJE koja ovde vlada tj. kolektivne zombiranosti! Već ste zaboravili prošlogodišnje ubistvo predškolske dece u Belgiji, nedavna ubistva u Norveškoj....

Pismo je potresan podsetnik koji brutalno istinito govori o problemima, s kojima su suočeni svi LJUDI na ovom svetu!

dalanik

pre 11 godina

I sto sada mi moramo da citamo o ovome? Nas to kao ovde u Evropi treba da zanima? Jel' mislite da je njih zanimalo da citaju o tome sta se desavalo "preko bare" kada su bombardovali Srpsku, Srbiju, Crnu Goru, Irak, Avganistan, Vijetnam?

covek u belom

pre 11 godina

SAMO BOLESNICI mogu da glume pravedne i raduju se ovakvim stvarima i VI TREBA DA SE LECITE, POSTANITE SVESNI TOGA !
SRBI - ISPRAVITELJI SVIH KRIVIH DRINA I CISTACI TUDJIH DVORISTA ! SRAM VAS BILO !
(Bojana I., 18. decembar 2012 21:57)

Ljude samo treba pustiti da pricaju, kao kod psihijatra na kaucu, i sve ce vam sami reci ...
A da ne mislis, Bojana, da je pomalo bolesno (ali ipak bolesno, makar i malo) i to, sto Srbe prozivas: "SRAM VAS BILO", a u prethodnoj recenici, ocigledno misleci, takodje na Srbe, proglasavas bolesnima i pozivas na lecenje, i da je, upravo to, za lecenje? Mrzeti iz bilo kog razloga, celu jednu naciju, a zatim tu svoju mrznju, javno servirati i upakovati u kriticki stav, izazvan, zaboga, nekom apstraktnom ljutnjom, zbog necijih komentara, definitivno ima nekakvu dijagnozu, a da li se vec leci i da li ce se leciti, sa nadom u uspeh toga, pokazace vreme evolucije postojecih simptoma. Racionalnom coveku se nikada ne bi moglo dogoditi, da celu jednu naciju, kolektivno optuzi za bilo sta, a da se zatim, ne obrati za strucnu, psihijatrijsku pomoc i ako je potrebno, lecenje.

Marko

pre 11 godina

Meni malo nije jasno da ova žena tvrdi kako je njeno dete mentalno obolelo, a nema pojma o čemu je konkretno reč. Sa druge strane, dete u bolnici nakljkukaju lekovima, puste kući - i problem je kao rešen (?!?!).

Jeste, tragedija je. Ali ne razumem zašto se sada naši mediji bave onim čime se Amerikanci nisu bavili, pre svega. Njima malo-malo, pa ispadne neki ovakav eksces ili u školi, ili u bioskopu, na fakultetu i evo sada sa predškolskom decom.
Nisam primetio da u ovom svetu postoji nekakav univerzalan odnos prema takvim masovnim ubistvima. Kao da se neke tragedije vrte u medijima i razmatraju se njihovi uzroci i posledice, a neke se samo pomenu, sve u stilu: "Dešava se...". Zato i pišem ovo. Neću da budem deo jednog licemernog ludila na svetskom nivou.

Eskimko

pre 11 godina

Tesko je biti uveren da uklanjanjem oruzja i lecenjem psihicki obolelih osoba mogu da se sprece ovakve stvari. Moze malo da umanji, ali nikako da se iskoreni. Americko drvustvo je duboko uraslo u anemicnost, nezasitost koje kakvim glupostima, straha od pokazivanja emocija, povrsnim diskusijama, iskrivljavanju istine, zanemarivanju komune, zavisnost na hranu kako bi izbegli nerazumevanje, zavisnost na kredite, jedino ispoljavanje i druzenje kroz facebook, uz kucne ljubimce, bez respekta prema starijima, zeljom za nekom neprirodnom perfekcijom i kopirajuci lutke sa naslovnih strana, uzivajuci u krvolocnim igricama i akcionim filmovima… To je bre sistem. Ko ce to izmeniti? Iz osnova ne stima, a broj nesretnih i izvitoperenih raste. Tesko je biti svoj kad ti neko drugi servira vrednosti i sve postaje nalik naliku uprkos isticanju individualnosti. I sve sto je servirano ima poruku, u cilju samo da se mozak ne bi upotrebio. A kad mozak zakrzlja ili nastaje robot ili napasnik.

U Americi je bilo mnostvo masakra i za mnoge od tih ubica se ne bi moglo reci da su imali mentalnu bolest. Neki su bili idejno poneseni ili pratili trendove sa interneta ili iz hira ili iz machoizma ili potrebom da budu poznati ili….

Vaske

pre 11 godina

Priča iz ovog bloga i dogadjaji prethodnih dana kao da su "precrtani" iz filma We Need to Talk About Kevin.... Majka priča o dogadjajima i znacima koji su se dešavali pre tragedije koju je izvršio njen sin....

Ukoliko admini dopuste, fil se može videti ovde....
http://filmovi.infopult.net/online-film/sa-prevodom/10-1562/We-Need-to-Talk-About-Kevin-2011

Nikola

pre 11 godina

Ima mnogo takvih slučaja i to je poražavajuće. Mada je duštvo potpuno bolesno mislim da smo ipak mi još i dobro šta nam se sve događalo. Vaspitanje i okolina ume da odvede u duboke depresije. Mišljenje da se nesto mora (imati auto, biti lep, zgodan po svaku cenu, kupiti stan, imati sve...) dovodi do nervoze jer ne moze da se postigne u siromašnoj državi. Dolazi i depresija ali mi plivamo nekako. Imamo veselosti u sebi, a oni tamo je nemaju niti ce ikada. A ima ona stara: Batina je iz raja izasla. Nisam za to da se deca tuku ali i to mora nekada, mora da se zna neki red, kada ima reda i deca ce ceniti vise sve oko sebe. Sto su vise razmasena to su sve gora. A dete kao sto je oko koliko vidim mu nista nije falilo u zivotu, bilo je uljuljkano i negovano. I to nekada nije dobro jer nije nikada osetio teskocu oko sebe.

Ludak

pre 11 godina

Ameri su osamdesetih godina proslog veka "otpustili" iz mentalnih bolnica milione i milione pacijenata. Mnogi od njih su danas beskucnici po velikim gradovima. Za mladje koje pate od mentalnih obolenje samo se daju tablete i kazu "idi kuci, sve je u najboljem redu."

Milutin

pre 11 godina

Nemojte potcenjivati odsustvo oca iz te porodice. Nisam ni za kakvu banalizaciju I gospodji svaka cast, ali otac bi tu ipak bio veoma bitan.

crni

pre 11 godina

USA! USA! nije cudo da deca oguglaju na nasilje.. po ceo dan mozes gledati vesti i pratiti kako bespilotnim letelicama ubijaju kako im se hoce po celom svetu... a kad nisu precizni i pobiju neku pakistansku skolu samo kaze "ups, nismo hteli" i eto ti... idemo dalje... ako letelice nisu u vestima onda sigurno mozes naci neke snimke kako besne "SWAT" ekipe razbijaju nekome vrata, domaca ili strana svedno... a pre i posle igras igrice gde mozes da biras koga ces ubijati... nemce, srbe, arape, ruske, kineze... a la carte bato... a za dorucak secerni kuruz i anti-depresivnu pilulu... za rucak neki sendvic i anti-nestasnu pilulu... za veceru picu i jos neku pilulu... sutra ponovi. Roditelj radi, skola postoji da te liferuje armiji, ni Boga ni batine nigde. Takvih ima bezbroj. Al smo bogati i slobodni ko niko na planeti. Vrhunac civilizacije bato.

Бранислав

pre 11 godina

...поред менталних болести којих има, заборавља се на још једну ствар која је можда код овог последњег убице у питању а то је демонизованост тј. поседнутост...то све више узима маха а о томе нико ништа не пише...а требало би..

tanja

pre 11 godina

Prvo mi je zasmetalo to sto ga tera da nosi odredjene pantalone ako je rekao da mogu i plave sto ga ne pusti,valjda on sa 13 godina zna da li ce ga pustiti tako u skolu ili ne. Malo mi ova majka deluje naporno,ipak je on tinejdzer a ona ga tretira kao bebu.

BB

pre 11 godina

Kod malog nisu uspeli da postave dijagnozu, zato sto on i nije dusevni bolesnik, nego razmazeno deriste. Zasto je povecan broj mentalno obolelih u zatvorima? Zato sto ovo moderno kapitalisticko drustvo pokusava da pokaze da nisi ti kriv, kriva je bolest, valjda da bi i sebe opravdali. E nije tako, sami smo odgovorni za svoje postupke.

muci

pre 11 godina

Hm zaista potresna prica koja pokrece brojne nedoumice. Nazalost ovo su pitanja koja traze detaljniju analizu, a ne samo odgovor na pitanje da li je ovaj postupak ispravan ili ne!

Malo po malo

pre 11 godina

Ako smem da kazem, od sitnih bitnih detalja koji se nagomilaju svaki dan i najverovatnije postoji mogucnost dovesti do poremecaja psiha.
A to npr. ovi koji lupaju "minuse" na tragicne vesti, mada ima i drugih primera.
Ako ovi svaki dan to rade, a znaju da to sto rade suprotno sa normalnih mera, kad tad postaje navika i u drugim oblastima. A to je bolest.
Klikni "minus" jer tako hoce. Klikni "paljbu" ako je bolest.

komentator

pre 11 godina

Na osnovu ovog teksta, ja bih rekao da ova majka nema pojma o vaspitanju dece. Decko je tinejdzer i ima svojih "buba". A ona odmah zove policiju i salje ga u ustanove gde ga drogiraju lekovima. A to je sve porodukt trulog americkoh drustva. njihova kultura pociva na strahu a ne na ljubavi. Ovom decku treba samo vise ljubavi od te iste majke.

Vladimirr

pre 11 godina

Tuzna tema. Nazalost, imam neka iskustva sa osobama koje su mentalno obolele, i moram da priznam da je to krajnje tezak i traumatican dozivljaj. (na srecu, to su sve bili odrasli ljudi, tako da su na kraju i sami sebi pomogli i sada su manje-vise OK, da kazemo stabilizovani) I da, jasno je ko je mentalno oboleo a ko samo nevaspitan, razmazen ili slicno. Postoje dijagnoze, postoji shema, kako to da se vidi i predvidi. Postoje nacini kako to treba da se savlada. Ako se ti nacini, tretmani ne postuju, posebno kod dece u razvoju, moze doci do strasnih posledica. Sa druge strane, verovatno je i majka malo pod stresom i mozda hoce malo suvise od svog sina ponekad. Sto ga ne pusti da nosi te proklete plave pantalone? Ipak, tesko je tu odrediti sta je uzrok a sta posledica, i svakako da stres mentalno obolelim ljudima strasno skodi. Ali mi smo svi ljudi, nismo masine, i svako od nas je ponekad sitnicav, besan, nemaran. U slucaju mentalnih oboljenja ne pomaze nikakav prut, ili neko slicno jednostavno resenje. Najvaznije je da osoba koj je poremecena to shvati i shvati kako da se ponasa prema sebi i okolini. To je kompleksan poremecaj i samo kompleksan pristum daje nekakve rezultate.

David

pre 11 godina

Bice ipak da boga nema i da ljudi moraju da prestanu da se bave simptomima, zabranjuju oruzje, grade nove zatvore i poostravaju kazne itd., i da pocnu da menjaju sebe i ovu civilizaciju koja pociva na pohlepi, mrznji i agresiji. Tek kada se to desi mozemo da ocekujemo da ce ovakve stvari redje da se dogadjaju ali tek u dalekoj buducnodti mogu biti u potpunosti iskorenjene jer su agresija i mrznja duboko u nasim genima, to je nas evolucioni prtljag...
(kzen, 18. decembar 2012 18:47)
Ljudi su nemocni, Bogu se obrati kzen, procitaj Sveto Pismo srcem, sve ce ti se samo kazti.

nada 22

pre 11 godina

Razumem ovu majku, njenu brigu i ukazivanje na problem odnosa prema mentalnim oboljenjima i onome što američke institucije pružaju svima kojima je pomoć očajnički potrebna. Verovatno je tako i u većini država ovog sveta, nažalost.
ALI, BEZ VATRENOG ORUŽJA NA DOHVAT RUKE (pravo svakog Amerikanca!) zar bi bilo i TOG DANA OVOLIKO ŽRTAVA!
Mislim da je njeno obraćanje javnosti SADA I povodom OVE tragedije, SAMO SKRETANJE PAŽNJE sa ODGOVORNOSTI američke vojne industrije (možda stvarno NEnamerno), koja je zakon svih zakona SLOBODNE AMERIKE, a i šire. Tačno je da se i nožem, čekićem ili šrafcigerom može izvršiti ubistvo, ali za par minuta oduzeti toliko života, malo teže.
Kada bi i u ostatku sveta važili ovakvi zakoni o oružju, OVA TRAGEDIJA ne bi bila više baš nikakva VEST (ni u "hronici"), saopšatvala bi se eventualno posle prognoze vremena.
PS. Zar postoje UBICE, koje nisu mentalno poremećene, makar u trenutku svog (NE)dela?

Laki

pre 11 godina

Amerika,divlji zapad,demokratija,oružje u neograničenim količinama dostupno svima, duševno poremećenim licima pa i deci.Majke obučavaju decu kako da se igraju sa tim opasnim igraćkama, a očevi su negde po strani i oni verovatno nemaju vremena da se bave decom, onda kada se desi nesreća država uzima stvar u svoje ruke da reši problem i nesumnjivo rešiće ga, uostalom ta ista država uređuje društvo i rešava probleme u celom svetu. Srećno!

Deda

pre 11 godina

Feliks postoji pojam „sindrom 15 minuta” ako budeš leteo duže seti se —budi funkcionalan—povuci ručicu za otvaranje padobrana. Sretno prizemljemje.

sale

pre 11 godina

Taj mali nije lud niti nenormalan, nego potpuno racionalan i krajnje razmažen. Majka je opsesivna i paničarka koja naduvava sve preko proporcija (zahvaljujući svakodnevnom teroru "vesti"). U porodičnoj istoriji sigurno postoji neki događaj zbog kojeg su od malena osećali krivicu u odnosu na to dete, pa su mu dopuštali da se istresa na njih.

Pritisak na roditelje putem dizanja drame i ekstremnog govora donosio mu je ispunjenje želja, a nasilni ispadi besa nisu adekvatno već "moderno", "nenasilno" presretani (na nasilje deteta treba uzvratiti, ne preteranom silom naravno, ali samo toliko da se pokaže da NE MOŽE da dominira na taj način i da mora da traži DRUGE načine da se nametne svetu). Kao što je najbrži način da se malo dete oduči od psovanja taj da se ne nagrađuje povećanom pažnjom, isto važi i za ekstremne pretnje - ako ti preti, izazovi ga da ispuni pretnju i kaži mu "uostalom, ako bi ti i uspelo, ti si taj koji bi zbog tog mnogo gore nadrljao za dugo, dugo vreme!"

Manipulaciju, umiljavanje, pregovaranje i apelovanje na roditeljsku ljubav bih dopustio, naročito kao zamenu za bešnjenje, pretnje i otvoreno fizičko nasilje - potrebno je poslati poruku da te stvari, ako i nisu moralno najprihvatljivije, ipak predstavljaju društveno dozvoljene metode borbe za svoje ciljeve. Svako ponašanje koje nije zakonski kažnjivo, dozvoljeno je i detetu, mada ono što je dozvoljeno ali nemoralno ne treba ohrabrivati - ipak svojoj deci želimo više od prostog golog života na slobodi!

Stevan

pre 11 godina

Sirota zena, ovo ni dusmaninu ne bih pozeleo. Amerika je, genijalna i nekontrolisana, da ne kazem, bolesna. Toliko superaktivne dece, na granici ludila a oni stite prava gradjana i dozvoljavaju posedovanje i nosenje automatskih pusaka, bez dozvole i kontrole. Ova civilizacija ce unistiti samu sebe pre nego sto padne meteor.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Da li je tu gospodju neko pitao:
A gde je otac vaseg sina? Zasto oca vaseg deteta/dece nista pomenuli kao da ne postoji? Da nije mozda to srz problema?
Da to je srz problema, razorene porodice! I mogao bih da napisem duplo duzi tekst sa obrazlozenjem!

Pera

pre 11 godina

Samo neka on čita Harija Potera, igra igrice i slične djavolštine pa će da ozdravi i bude poslušan svojoj majci!Gde je otac u ovoj priči, klasična bolesna američka priča samohrane majke! Nema muške ruke u ovoj kući, zato i jeste tako!

mile

pre 11 godina

Očigledno samohrana majka koja je detetu ugađala od rane mladosti i nije imala oca da ga malo fizički smiri. Naravno tu psihijatri i tablete posle ne mogu ništa.

Mentalno oboleo

pre 11 godina

Nije ona ''Majka Adama Lanze'', već njeno dete ima ''Majku Adama Lanze''.
Mentalne bolesti neopisivo često nastaju kao rezlutat dugogodišnjeg zlostavljavnja i traumatizovanja dece od strane roditelja.

....

pre 11 godina

Sto je majka dozvolila da joj dete izraste u to sto je danas. Ne postaje se takav za 1 sekund, dete nije covek, njegov mentalni sklop treba oblikovati godinama. Ona je sva super a on je tek tako postao monstrum, ma jeste....

Бранислав

pre 11 godina

...поред менталних болести којих има, заборавља се на још једну ствар која је можда код овог последњег убице у питању а то је демонизованост тј. поседнутост...то све више узима маха а о томе нико ништа не пише...а требало би..

Mile

pre 11 godina

Pretiti detetu da će ići u duševnu bolnicu...
to baš ali baaaš ne može da pomogne!

mora da postoji neki program koji može da reintegriše tog mladog čoveka ili ako je reč o težem oboljenju lekovi koji mogu da ga primire (ne da ga umrtve) i uz pomoć terapije uvedu u neke prihvatljivije oblike ponašanja.

otac jeste problem, ali kao što vidimo iz ovog teksta a i iz našeg srpskog iskustva figure "oca" odavno nema u "našem" delu sveta.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Postovani, hvala za bombardovanje.
Za mene su ovde od kljucne vaznosti jedno pitanje i jedan utisak:
- Gde je u celoj prici drugi roditelj (otac), jer kakav je to otac koji dozvoljava da mu dete i majka njegovog deteta i jos druga dva deteta zive sa ovakvim problemima a njega nema nigde u celoj prici! Sramota i blam za takvog oca i trebao bi da odgovara zbog nebrige za svoju decu! Naravno, ako takav covek postoji i ziv je, a o cemu majka ne kaze ni jednu rec!
- Jos jednom sam procitao ceo tekst i ocigledno je da ovde majka sebe stavlja u prvi plan, a ne svoju decu. Ova zena je to uradila iz licnog publiciteta!
Zato sam u prvom komentaru pomenuo drugog roditelja, jer vrlo je bitan ceo kontekst iz kog se ova zena obratila ovako javno!
Hvala, ako mi objavite i ovaj komentar.

dante

pre 11 godina

Ovako je to zamislio autor teksta ali u stvarnom zivotu to nema veze sa realnoscu, mozda ce neko napisati realan tekst ali u USA nema realnih ljudi.

Sale

pre 11 godina

Ja sam pred desetak godina proveo leto u Americi (work and travel program ) radeći u prodavnici gde svaki drugi amerikanac boluje od sindroma koji ima ovaj Majk...bukvalno Dr. Džekil i Mr. Hajd...jedan dan je ok,sutra sve lomi oko sebe...obišao sam posle toga pola sveta...i nigde ali nigde nisam sreo toliki količinu i takve oblike mentalnih oboljenja koje sam sretao tamo...e sad, koji je razlog to neka kažu psiholozi i sociolozi

John McClane

pre 11 godina

Klasicno bacanje peska u oci od strane NRA i skretanje paznje od S.U.S.T.I.N.E problema, a to nisu mentalno oboleli, nego 2. amandma i nosenje oruzja.
Ali ovce su zato, da se sisaju...

komentator

pre 11 godina

Na osnovu ovog teksta, ja bih rekao da ova majka nema pojma o vaspitanju dece. Decko je tinejdzer i ima svojih "buba". A ona odmah zove policiju i salje ga u ustanove gde ga drogiraju lekovima. A to je sve porodukt trulog americkoh drustva. njihova kultura pociva na strahu a ne na ljubavi. Ovom decku treba samo vise ljubavi od te iste majke.

Bora

pre 11 godina

Mislim da je ova majka malo promasila poredjenje, jer kao sto vidimo majka Adama Lanze je izgleda bila psihicki obolela, te je izgleda svoje "ludilo" dodatno dodala na sinovljevo, mozda je cak i ona srz problema. Zato bi trebalo bolje promotriti onog drugog brata Lanzu, mozda i u njemu cuci neko zlo.

dalanik

pre 11 godina

I sto sada mi moramo da citamo o ovome? Nas to kao ovde u Evropi treba da zanima? Jel' mislite da je njih zanimalo da citaju o tome sta se desavalo "preko bare" kada su bombardovali Srpsku, Srbiju, Crnu Goru, Irak, Avganistan, Vijetnam?

tanja

pre 11 godina

Prvo mi je zasmetalo to sto ga tera da nosi odredjene pantalone ako je rekao da mogu i plave sto ga ne pusti,valjda on sa 13 godina zna da li ce ga pustiti tako u skolu ili ne. Malo mi ova majka deluje naporno,ipak je on tinejdzer a ona ga tretira kao bebu.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Zamolio bih nekog od mnogih koji se ocigledno zestoko ne slazu sa mojim komentarom u kome pominjem pitanje oca da mi objasni u cemu sam to pogresio?
Tekst sam detaljno procitao i nigde se ne pominje da je u pitanju samohrana majka koja ima troje dece! Pa svaki socijalni radnik i psiholog bi je to isto prvo pitao.
Unapred hvala, ako neko bude ljubazan.

Berkut

pre 11 godina

DEO I_Amerikanci su sami stvarali decenijama "Majku Adama Lance".Sigirno na tržištu u svetu bi im to bio najuspešniji proizvod čak bolji i od Coca-Cole.Svaki segment života su se svojski potrudili da ga potpuno obesmisle.Prvo na čemu su radili to je da unište porodicu i na tome su odavno uspeli. Njihovim ulicama se šeta desetine hiljada "Adama". Pogledajte im filmove.Prave hiljade trećerazrednih filmova u kojima dominira isljučivo nasilje.Ne možeš naciju vaspitavati da je sve korumprano ali tu je sitem koji će to ispraviti i na kraju pravda pobedjuje sa čuvenom rečenicom na kraju filma "Bog neka blagoslovi AMeriku.Sve se rešava pištoljem.On je povredjen ili neko njegov,uzima pušku (zakon u svoje ruke)i pobije bar sto do dvesta ljudi i izlazi kao pobednik heroj.To gleda cela amerika decenijama.U njihovim životima se deca slučajno dešavaju. Najbolji prijatelj im je TV ili kompjuter.Iole labilna osoba bez ikakvog nadzora i gotovo.Koji procenat stanovništva u Americi može sebi da priušti kvalitetno lečenje.Šta reći o naciji gde je moda usvajati decu,gde homoseksulani parovi se venčavaju i imaju decu.Zaista šra možeš očekivati od deteta koje raste u homseksualnom braku?Nemam ništa protiv homoseksualaca ali jednostavno ne smeš da diraš u nesšto što je tako prirodno.Nemaš prava na to.Zašto se neko trudi da naruši nešto što je duboko usadjeno genetskim materijalom kod biljke, životinje čoveka.

Marko

pre 11 godina

Meni malo nije jasno da ova žena tvrdi kako je njeno dete mentalno obolelo, a nema pojma o čemu je konkretno reč. Sa druge strane, dete u bolnici nakljkukaju lekovima, puste kući - i problem je kao rešen (?!?!).

Jeste, tragedija je. Ali ne razumem zašto se sada naši mediji bave onim čime se Amerikanci nisu bavili, pre svega. Njima malo-malo, pa ispadne neki ovakav eksces ili u školi, ili u bioskopu, na fakultetu i evo sada sa predškolskom decom.
Nisam primetio da u ovom svetu postoji nekakav univerzalan odnos prema takvim masovnim ubistvima. Kao da se neke tragedije vrte u medijima i razmatraju se njihovi uzroci i posledice, a neke se samo pomenu, sve u stilu: "Dešava se...". Zato i pišem ovo. Neću da budem deo jednog licemernog ludila na svetskom nivou.

Bojana I.

pre 11 godina

Srbijo STIDIM TE SE SVAKOG DANA SVE VISE! POVRACA MI SE KADA VIDIM STA SE PISE NA OVAKVE TEME!
Vi ste nasli nekome da solite pamet, a patite svi od edipovog sindroma i dupe biste prodali za svoje dete.

SAMO BOLESNICI mogu da glume pravedne i raduju se ovakvim stvarima i VI TREBA DA SE LECITE, POSTANITE SVESNI TOGA !
SRBI - ISPRAVITELJI SVIH KRIVIH DRINA I CISTACI TUDJIH DVORISTA ! SRAM VAS BILO !

Zoran

pre 11 godina

Da li su se ikada zapitali zasto se ovakve stvari ne desavaju u istocnim zemljama, zasto recimo kod nas gde je oruzija na pretek i gde je rat bio samo nedavno niko ne uzme pistolj i pobije dvadesetoro dece?!!!

Dragan Stojanovic

pre 11 godina

Amerikanci i oruzje.
Amerikanci su kao nacija vaspitavani da svaki sukob resava snaga oruzja! Zato se tako ponasaju i u svojoj drzavi i u svetu! To pokazuje stanje u njihovoj drzavi a i istorija sveta u poslednjih stotinak godina u kojima zbod snage ekonomije i oruzja predstavljaju odlucujuci cinilac.
Mogu njihove vlade da propagiraju svoju DEMOKRATIJU i da je namecu celom svetu koliko hoce - istina je da je pojam demokratije nespojiv sa njihovom spoljnom i unutrasnjom politikom. Istina je nesto drugo - oni su svoju drzavu uredili na principima vladavine nasilja! Kakve su posledice toga na desavanja u samoj Americi - vidimo! Nazalost, isto je i sa celim svetom posto su Amerikanci i njihovi sateliti oni koji trenutno njime upravljaju!

Nikola

pre 11 godina

Ima mnogo takvih slučaja i to je poražavajuće. Mada je duštvo potpuno bolesno mislim da smo ipak mi još i dobro šta nam se sve događalo. Vaspitanje i okolina ume da odvede u duboke depresije. Mišljenje da se nesto mora (imati auto, biti lep, zgodan po svaku cenu, kupiti stan, imati sve...) dovodi do nervoze jer ne moze da se postigne u siromašnoj državi. Dolazi i depresija ali mi plivamo nekako. Imamo veselosti u sebi, a oni tamo je nemaju niti ce ikada. A ima ona stara: Batina je iz raja izasla. Nisam za to da se deca tuku ali i to mora nekada, mora da se zna neki red, kada ima reda i deca ce ceniti vise sve oko sebe. Sto su vise razmasena to su sve gora. A dete kao sto je oko koliko vidim mu nista nije falilo u zivotu, bilo je uljuljkano i negovano. I to nekada nije dobro jer nije nikada osetio teskocu oko sebe.

Milutin

pre 11 godina

Nemojte potcenjivati odsustvo oca iz te porodice. Nisam ni za kakvu banalizaciju I gospodji svaka cast, ali otac bi tu ipak bio veoma bitan.

rudar

pre 11 godina

Vredelo je ovo pročitati ali bojim se da neće moći išta da promeni. Suviše je zla i sebičnosti u prosečnom ljudskom biću, naročito onom inferiornom. Suviše izopačenih vrednosti je prihvaćeno pod plaštom slobode, ne samo na trulom zapadu. Zamislite da je ovde dozvoljeno nošenje oružja! Majko mila, potamanili bi se do zadnjeg za par meseci!

Pametnjaković

pre 11 godina

Ma nije problem u saniranju posledica, već u eliminaciji uzroka. Tamo se recimo u pojedinim državama stavlja florid u pijaću vodu. Florid je nus-proizvod prilikom izrade nuklearnog oružja. Florid eliminiše bakterije i tome slično, da, ali isto tako ide direktno i napada epifizu, neki kažu da je to žlezda koja je odgovorna za svest, većina mentalnih bolesti, kao i degeneracija mozga potiču od nefunkcionalne ili oštećene epifize, ili tako nešto. Činjenice su da se mi trujemo svaki dan unoseći u organizam raznorazne hemikalije iz fabričke hrane, vakcina, inekcija, raznih sintetičkih materijala koji se koriste za izradu obuće, odeće, zatim preko paste za zube, sapuna, šampona, itd. Telo može da izdrži do određenog praga tolerancije koji zavisi od genetike i kad tad će da počne da se raspada.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Tesko je razumeti roditelje mentalnih bolesnika i njihovo nalazenje opravdanja za iste.Kada covek realno sagleda situaciju,shvati koliko su oni(bolesnici)opasni ne samo za okolinu nego i za familiju.Cinjenica jeste da se niko narocito ne trudi da pritekne u pomoc i da ustanove u kojima bolesni borave jedva cekaju da ih se ratosiljaju.Bar moj utisak je takav!Licno mislim da bi svi mentalni bolesnici trebalo da borave u ustanovama.Da je to uradjeno verovatno ne bi bilo pokolja u Njutaunu.Ovako 27 ljudi ni krivih ni duznih platilo je glavom ludilo jednog naizgled obicnog momka!

Забринута

pre 11 godina

Како одгајити малолетног деликвента

Шпански судија за малолетнике Емилио Калатајуд је после вишегодишњег искуства саставио „приручник” како од детета направити преступника:

1. Од раног детињства дај свом детету све што тражи. Тако ће да одрасте у убеђењу да му припада цео свет.

2. Немој да бринеш о његовом моралном и духовном образовању. Сачекај да буде пунолетан па да сам слободно бира.

3. Када псује, смеј се. То ће га подстакнути да ради још забавније ствари.

4. Немој да га грдиш нити да му говориш да није у реду нешто што ради. Могао би да добије комплекс кривице.

5. Купи за њим све што баца на под: књиге, обућу, одело, играчке. Тако ће да се навикне да пребаци своју одговорност на друге.

6. Пусти га да чита све што му падне под руку. Пази да његови оброци, прибор за јело и чаше буду стерилизовани, али не и да се његова памет не напуни смећем.

7. Свађај се често са супругом пред дететом, тако му неће бити болно да једног дана породица, можда управо његовом кривицом, буде заувек уништена.

8. Дај му сав новац који жели да потроши. Да не би посумњао да можда мора и да се ради, да би се зарадило.

9. Испуни све његове жеље, апетите, удобности и уживања. Пожртвованост и скромност би могли да му створе фрустрације.

10. Подржи га у сваком његовом сукобу са професорима и комшијама. Мисли да сви они имају предрасуде према твом детету и да у ствари желе да га упропасте.

bb

pre 11 godina

Veoma dobar tekst. Iz sopstvenog iskustva (roditelj deteta osetljivog na pojedinu vrstu hrane) ubeđen sam da je ishrana jedan od najvećih uzročnika ovakve epidemije ponašanja dece u Americi i šire. Gomila aditiva, popravljača ukusa, veštačkih zaslađivača i td. dokazano prouzrokuje poremećaje u ponašanju na duže staze. Problem je ozbiljan, kompleksan i medicinske je prirode tako da bih zamolio moraliste da malo odmore sa svojim malograđanskim komentarima o "izopačenim" američkim porodicama, o deci koja rastu bez očeva i td.

David

pre 11 godina

Bice ipak da boga nema i da ljudi moraju da prestanu da se bave simptomima, zabranjuju oruzje, grade nove zatvore i poostravaju kazne itd., i da pocnu da menjaju sebe i ovu civilizaciju koja pociva na pohlepi, mrznji i agresiji. Tek kada se to desi mozemo da ocekujemo da ce ovakve stvari redje da se dogadjaju ali tek u dalekoj buducnodti mogu biti u potpunosti iskorenjene jer su agresija i mrznja duboko u nasim genima, to je nas evolucioni prtljag...
(kzen, 18. decembar 2012 18:47)
Ljudi su nemocni, Bogu se obrati kzen, procitaj Sveto Pismo srcem, sve ce ti se samo kazti.

Trickykid

pre 11 godina

Povraticu od kolicine primitivizma pojedinih koji su prokomentarisali ovu vest. E, sigurno je problem u tome sto zena sama podize decu! Bolest americkog drusta sigurno pociva na "razorenoj porodici", a ne na gomili drugih uzasa! Naravno, nase drustvo i nas sistem vrednosti su neuporedivo zdraviji, jer - otac familije, tzv. "cvrsta ruka" casti osvezavajucom disciplinskom (nabolje kaisem) i majku i decu. Kod nas zbog toga nema ni narkomana, ni siledzija, ni pedofila, ni manijaka. Krasno li nam je i bolji li smo od svih!

Meri

pre 11 godina

Zao mi je ovih mališana.Toliki broj masovnih ubistava ovori o sustinskoj bolesti americkog drustva kojem i mi hrlimo.Unakazena je porodica,nema vise zdravog vaspitanja ni u domu ni u skoli.Imamo ulicu i tv.Fali nam autenticna bratska medjuljudska ljubav,stvaralacki rad,a povrh svega osecaj postovanja i zahvalnosti Gospodu,koji je u 21.veku izbačen iz svesti.Tako nije ni čudo što se u svest useljava destrukcija.

Laki

pre 11 godina

Amerika,divlji zapad,demokratija,oružje u neograničenim količinama dostupno svima, duševno poremećenim licima pa i deci.Majke obučavaju decu kako da se igraju sa tim opasnim igraćkama, a očevi su negde po strani i oni verovatno nemaju vremena da se bave decom, onda kada se desi nesreća država uzima stvar u svoje ruke da reši problem i nesumnjivo rešiće ga, uostalom ta ista država uređuje društvo i rešava probleme u celom svetu. Srećno!

Žaki

pre 11 godina

Ne samo u Americi već je na celoj planeti pogled na svet (pa i na decu) prilično izvitoperen i ide u različite krajnosti. Od obožavanja deteta u zapadnoj civilizaciji koje besmisleno ima "sva prava" a pri tom nikakve obaveze, do surovih krajnosti u nekim drugim delovima sveta. Pri tom je globalno jevanđelski pogled na život sasvim izvrgnut ruglu i podsmehu, pa se i ne shvata ozbiljno. U Starom zavetu jedna jedina rečenica pomaže celokupnom ljudskom rodu u ovoj oblasti a ona kaže: "Ko ne uzme prut - mrzi dete svoje." Preozbiljna Hristova realnost ukazuje na to da se čovek rađa sa mogućnostima da čini dobro ali i zlo. U toku života mi to sami biramo! Zlo, mržnja, gnev, agresija nisu bolesti kako ih moderna psihijatrija vidi; to su posledice greha; a greh je prestup prirodnih principa koje čoveka čine živim! Greh je otrov u biću koji hemijski menja strukturu duha; čini ga zlim, glupim i poremećenim. Ni deca od toga nisu izuzeta. Deca, za razliku od odraslih, nemaju kritičku svest - ne razlikuju dobro i zlo; roditelj je taj koji nadgleda stanje deteta pa naglašene stihije mora da koriguje i odseca svim sredstvima, od pohvala i podrške do kaznenih metoda koje su na dobro deteta kao što orezivanje ruža u stvari ruže čini boljima.

Danas imam 50 godina ali mislite li da sam u mladosti smeo da budem u sobi kada dođu gosti? Da se jogunim, inatim ili teram neka svoja ludila koja "niko ne razume"? Prezahvalan sam svom pokojnom tati koji mi to nije dozvolio, iako to tada nisam razumeo!

Lenka

pre 11 godina

Ja sam pred desetak godina proveo leto u Americi (work and travel program ) radeći u prodavnici gde svaki drugi amerikanac boluje od sindroma koji ima ovaj Majk...bukvalno Dr. Džekil i Mr. Hajd...jedan dan je ok,sutra sve lomi oko sebe...obišao sam posle toga pola sveta...i nigde ali nigde nisam sreo toliki količinu i takve oblike mentalnih oboljenja koje sam sretao tamo...e sad, koji je razlog to neka kažu psiholozi i sociolozi
(Sale, 18. decembar 2012 13:39)

Ja sam zivela u Americi sedam godina i potpuno se slazem. I ja sam se cudila koliko ljudi tamo ima mentalno oboljenje i koliko mladih pije lekove za takve stvari. Ja mislim da postoje mnogobrojni problemi u njihovom drustvu. Najveca stvar koja im nedostaje je neka vrsta zajednice. Svi zive jako izolovano, mnogim ljudima treba auto da bi isli do najblize prodavnice, nikad ne vidite decu da se igraju na ulici. Meni ja ta izolacija tesko pala.

Ja sam majka Velikog Brata...

pre 11 godina

A sta ako je ovo pismo NRA lobija koji sada svim silama pokusava da promeni temu sa oruzja na nesto drugo - recimo psihicka oboljenja?

A nekada sam vas mnogo voleo

pre 11 godina

Pa naravno da će ih pre smestiti u zatvor nego u specijalnu bolnicu kada im je to sigurno dosta jeftinije.To je njihova filozofija i način razmišljana.

mladen

pre 11 godina

Mislim da bi posle ovoga vsaki amerikanac i americka majka trebali da razmisljaju o tome da su i ona deca koju njihovi sinovi ubijaju sirom sveta na sve moguce i nemoguce nacine isto deca da i njihovi najblizi isto osecaju veliku bol i traze pravdu, i srbija je puna ludaka posle svega sto smo doziveli i dalje prezivljavamo svi smo pomalo osteceni i naceti al opet nema tako ucestalih zlocina koji se iz godine u godinu ponavljaju skoro po istom scenariju. Verujem u neku kosmicku ravnotezu i da taj vapaj ponizenih i porazenih koje ponosna amerika ostavlja iza sebe oept dodje do njih. Ima super dokumentarac michaela moor a koji bas govori o zlocinima po americkim skolama, lobiju proizvodjaca oruzija i ratovima koji amerika projektuje sirom sveta i dovodi ih u vezu. Ova tema se obradjuje cak i mnogim populistickim tv serijama kao sto je american horror story i jos neke. Jako mi je zao americke dece koja su stradala i hrabrih uciteljica al mi je zao i svih onih koji i ovog trenutka pate da bi ti isti amerikanci mogli da imaju povoljne kredite jeftinu robu i da cveta industrija oruzija. PEACE

psihicki smiren

pre 11 godina

@(mile, 18. decembar 2012 13:39)

Mile, zivim u Srbiji, stasavao sam 90-tih godina uz majku penzionera. Odrastao sam uz samohranu majku koja mi je ugađala od rane mladosti, bar sam ja to tako dozivljavao. Nisam imao oca da me malo ili mnogo "fizički smiri", a majka me nikada nije tukla.

Danas imam porodicu, decu, zaposlen sam, zavrsio jak fakultet, imam poverenje ljudi sa kojima radim, miroljibiv sam, nisam konfliktna licnost ali "ne dam na sebe", bunim se i protestvujem pred nepravdom.

Sa svojom decom imam jako blizak i topao odnos, a generalno sam uvek prihvacen od dece. Vodim miran zivot, bez trzavica, volim putovanja i vreme koje provodimo zajedno zena, deca i ja. Nisam materijalista, mada nemam velikih materijalnih problema.

Gde sam ja u tom tvom tumacenju? Mislim na to o samohranoj majci, o ugadjanju, o nedostatku oca koji "fizicki smiruje"?

kzen

pre 11 godina

"Bože, pomozi mi. Bože, pomozi Majklu. Bože, pomozi nam svima.”

Ako bog postoji mora biti svemocan jer je to definicija boga... U tom slucaju bog koji dozvoljava ovakve tragedije i smrt hiljada dece svakodnevno sirom planete (makar i u ime nakakvog fantasticnog "plana") je zao bog i svako ko takvog boga obozava je zao zajedno sa njim.

Bice ipak da boga nema i da ljudi moraju da prestanu da se bave simptomima, zabranjuju oruzje, grade nove zatvore i poostravaju kazne itd., i da pocnu da menjaju sebe i ovu civilizaciju koja pociva na pohlepi, mrznji i agresiji. Tek kada se to desi mozemo da ocekujemo da ce ovakve stvari redje da se dogadjaju ali tek u dalekoj buducnodti mogu biti u potpunosti iskorenjene jer su agresija i mrznja duboko u nasim genima, to je nas evolucioni prtljag...

Vlada

pre 11 godina

Ima i u Srbiji kao i svuda u svetu lica kojima je potrebna pomoc itd ali mislim da je razlika u tome sto u Americi mozes da dodjes do oruzija vrlo lako pa se to i desava. A sa druge strane taj zakon je mozda ok,setite se kad je majka sa bebom ostala sama kuci a provalnici obijali vrata pa ih je izresetala da bi spasila sebe i dete. Mozda da bude zabranjeno nosenje van kuce... Muka za njega samog kao i za roditelje,njima-njoj je najteze.

izgovori

pre 11 godina

Svako dete se svadja sa roditeljima oko oblacenja, to nije nista posebno. Ali kada porodica prolazi kroz tezak period, sigurno da je postojalo neko sluzbeno lice koje je moglo nesto da uradi.
U takvoj situaciji jedna obicna konfiskacija oruzija je dovoljna.
Ova zena je vodila labilnog sina na vezbe pucnaja iz automatske puske umesto na terapije.

Alisa

pre 11 godina

Mentalno obolelih ljudi ima u svim zemljama sveta, ali napadi vatrenim oruzjem u skolama, vrticima, bioskopima, trznim centrima, bolnicama, su se do sada, koliko nam je poznato, desavali i desavaju se samo u SAD. Mislim da je jedini logicni zakljucak da srz problema lezi u njihovom zakonu o posedovanju oruzja, a ne u mentalnim bolestima stanovnika Amerike.

Deda

pre 11 godina

Slobodan,sremac,lenka mi smo ovakvi kakvi smo,čak bi im i pomogli da možemo a oni i neznaju gde je Srbija osim kad treba da nas bombarduju. Ajmo za početak da povedemo računa o nama samima,jer smo videli kako oni vode o nama.

Dusan

pre 11 godina

Zamolio bih nekog od mnogih koji se ocigledno zestoko ne slazu sa mojim komentarom u kome pominjem pitanje oca da mi objasni u cemu sam to pogresio?
Tekst sam detaljno procitao i nigde se ne pominje da je u pitanju samohrana majka koja ima troje dece! Pa svaki socijalni radnik i psiholog bi je to isto prvo pitao.
Unapred hvala, ako neko bude ljubazan.
(izmedju ostalog, 18. decembar 2012 14:18)

Evo ja sam psiholog, pa cu da ti objasnim: nedostatak oca ne moze da izazove ovakav problem. Niti neke "razorene porodice" (termin koji nijedan kompetentan psiholog ili psihijatar u zivotu ne bi iskoristio, a ni pomislio), a definitivno ne nedostatak batina (batine najcesce doprinose ovakvim problemima, a daleko od toga da ih sprecavaju).
Prvo, mi iz teksta cak ne mozemo ni da zakljucimo da je zena samohrana majka. Mozda je kada se ovaj incident dogodio otac bio na poslu, pa se zato ni ne pominje. Mozda je mrtav. Mozda su razvedeni, a on placa alimentaciju i voli i brine o deci. Ali, cak i da jeste samohrana majka, to apsolutno ne implicira da je to uzrok ponasanja deteta. To je kao kad bih ja rekao:"U tekstu se nigde ne pominje da dete pije jogurt, dakle nedostatak jogurta je ocigledno uzrok njegovih problema".
Uh, sto me nervira ta potpuno naopaka balkansa pop-psihologija.

Vojvodjanin

pre 11 godina

Izvanredan clanak! Ova majka je pogodila sustinu problema koji je jako daleko od resenja i ostevljava aspekt kompleksnosti ovog problema - i jasno ukazuje da je oruzje samo alat cime se iskazuje rezultat patoloskog stanja osobe koja ucini tako nesto monstruozno.
Tretman poremecenog uma (pogotovu i dece) je kljucna stvar u sprecavanju ovakvih tragicnih dogadjanja i tim pacijentima treba obezbediti lecenje a ne zatvor, supresiju i kaznu.
Istina je da ako bi ovakve osobe teze dosli do oruzja mozda ne bi ni bilo ovakvih krvavih posledica, ali zato bol i tragedija tog pojedinca (kao bolesnika) i njegove porodice i okruzenja ostaje - a to je ono sto stvara permanenti oziljak u zivotu tih a i drugih ljudi (preko ovakvih tragicnih dogadjanja), na zalost.

citalac

pre 11 godina

"Očigledno samohrana majka koja je detetu ugađala od rane mladosti i nije imala oca da ga malo fizički smiri. Naravno tu psihijatri i tablete posle ne mogu ništa.
(mile, 18. decembar 2012 13:39)"

Mile, ocigledno ides lajkovackom prugom, da pojednostavljeno kazem. Mada je to pojednostavljivanje daleko od onoga koje ti cinis - ni slucajno nije tako jednostavno. Stavise, moguce je da bi ga te disciplinske mere samo gurnule jos dublje. A pritom nisam pacifista i ne verujem da se svi nesporazumi mogu otkloniti razgovorom, ali - gresis, sinko, debelo gresis.

icloud

pre 11 godina

To sto su u Brazilu na plazi napravili pomen zrtvama, nastradlim u Konektikatu, ce im vise znaciti nego ne znam kakva marketing kampanja zemlje (vrteli su to na CNN-u u nekoliko navrata). Zato Srbijo, neka se neko sto pre doseti da napravi nesto slicno - to ce garantovano osvanuti na CNN-u, a mit o 'krvolocim' srbima bi se instantno rasprsio. Prema tome, pamet u glavu i ne trosite vreme raspravljajuci americku kulturu, vaspitanje i navike, o kojima pritom ne znate zapravo nista!

crni

pre 11 godina

USA! USA! nije cudo da deca oguglaju na nasilje.. po ceo dan mozes gledati vesti i pratiti kako bespilotnim letelicama ubijaju kako im se hoce po celom svetu... a kad nisu precizni i pobiju neku pakistansku skolu samo kaze "ups, nismo hteli" i eto ti... idemo dalje... ako letelice nisu u vestima onda sigurno mozes naci neke snimke kako besne "SWAT" ekipe razbijaju nekome vrata, domaca ili strana svedno... a pre i posle igras igrice gde mozes da biras koga ces ubijati... nemce, srbe, arape, ruske, kineze... a la carte bato... a za dorucak secerni kuruz i anti-depresivnu pilulu... za rucak neki sendvic i anti-nestasnu pilulu... za veceru picu i jos neku pilulu... sutra ponovi. Roditelj radi, skola postoji da te liferuje armiji, ni Boga ni batine nigde. Takvih ima bezbroj. Al smo bogati i slobodni ko niko na planeti. Vrhunac civilizacije bato.

sale

pre 11 godina

Taj mali nije lud niti nenormalan, nego potpuno racionalan i krajnje razmažen. Majka je opsesivna i paničarka koja naduvava sve preko proporcija (zahvaljujući svakodnevnom teroru "vesti"). U porodičnoj istoriji sigurno postoji neki događaj zbog kojeg su od malena osećali krivicu u odnosu na to dete, pa su mu dopuštali da se istresa na njih.

Pritisak na roditelje putem dizanja drame i ekstremnog govora donosio mu je ispunjenje želja, a nasilni ispadi besa nisu adekvatno već "moderno", "nenasilno" presretani (na nasilje deteta treba uzvratiti, ne preteranom silom naravno, ali samo toliko da se pokaže da NE MOŽE da dominira na taj način i da mora da traži DRUGE načine da se nametne svetu). Kao što je najbrži način da se malo dete oduči od psovanja taj da se ne nagrađuje povećanom pažnjom, isto važi i za ekstremne pretnje - ako ti preti, izazovi ga da ispuni pretnju i kaži mu "uostalom, ako bi ti i uspelo, ti si taj koji bi zbog tog mnogo gore nadrljao za dugo, dugo vreme!"

Manipulaciju, umiljavanje, pregovaranje i apelovanje na roditeljsku ljubav bih dopustio, naročito kao zamenu za bešnjenje, pretnje i otvoreno fizičko nasilje - potrebno je poslati poruku da te stvari, ako i nisu moralno najprihvatljivije, ipak predstavljaju društveno dozvoljene metode borbe za svoje ciljeve. Svako ponašanje koje nije zakonski kažnjivo, dozvoljeno je i detetu, mada ono što je dozvoljeno ali nemoralno ne treba ohrabrivati - ipak svojoj deci želimo više od prostog golog života na slobodi!

dejan

pre 11 godina

Kakvo drustvo, sistem, drzava, takva i deca. Slicno je i kod nas, samo, na srecu, nema jos ovakvih problema kao tamo. Doduse ni nasi nisu manji. Nasa deca su u kandzama sunda, kica, jeftinih droga, alkohola i brutalnih tuca. Ali opet, na srecu, nemamo ovakve bas ko u USA, da ce da uzme orizje i poubija decu od 7 godina. Nase drustvo jos nije na om nivou razvvj, dosta smo zaostali za modernim svetom.

Jelena

pre 11 godina

I ja se slazem da mentalnio obolele treba smestiti u "ustanovu". Evo, 80% ovih komentatora ovde. Pre (ili posle) toga, iz njih treba isterati i djavola (za svaki slucaj).Tako ce u ustanovi moci i da otvore ogranak Dveri i Obraza.

duki

pre 11 godina

Ljudi, ta majka (Lanza) je drzala oruzje u kuci. Zamislite da vam neko ovde, u Srbiji, kaze kako ta i ta domacica, fina starija zena koja zivi tu u komsiluku i koju vidjate na pijaci i u parku, u svom stanu drzi dva pistolja i pusku?! Ako samo takvu situaciju zamislite postace vam mnogo jasnije koliko je bolesno americko drustvo. Za nas nepojmljivo bolesno. Da domacica i uciteljica ima arsenal smrtonosnog oruzja u stanu?! Pa to je kao da vam neko kaze kako u susednom stanu zivi vanzemaljac.

Voja

pre 11 godina

Ova majka je iskreno opisala svoju bol.
Ali ostaje pitanje. Zasto je majka Adama Lance, i pored toga sto je znala da joj je sin 'mentalno' oboleo u kuci imala dva pistolja, lovacku pusku i automatsku pusku?
Ako sam dobro cuo u nekim mestima, tvrdi se da je redovno vodila oba sina u streljanu.

BB

pre 11 godina

Kod malog nisu uspeli da postave dijagnozu, zato sto on i nije dusevni bolesnik, nego razmazeno deriste. Zasto je povecan broj mentalno obolelih u zatvorima? Zato sto ovo moderno kapitalisticko drustvo pokusava da pokaze da nisi ti kriv, kriva je bolest, valjda da bi i sebe opravdali. E nije tako, sami smo odgovorni za svoje postupke.

alex

pre 11 godina

@branislav
bravo branislave care sve si objasnio.демонизованост тј. поседнутoсt je sigurno.
ma kakva mentalna oboljenja to veze nema.u pravu si.nego......nisi li i ti malkice "posednut" a? još tri dana a?

Sahbaz

pre 11 godina

Zivim vec koliko godina u US, i ne mogu da verujem da ljudi sve ovo prave toliko kopmlikovanim - a to je prvi korak u sprecavanju resavanja problema... Meni je ta ideja da sad treba najvise da se fokusiramo na mentalno obolele besmislena - sad ce kao Amerikanci da iskorene i kontrolisu mentalne bolesti??? A problem je tako jednostavan: 280 miliona komada oruzja i neverovatno visok procenat ljudi koji poseduju oruzje, ukljucujuci poluautomatko i automatsko. Ovde je u nekim drzavama lakse kupiti pistolj nego pivo...Naravno da iza svega stoji nevidjeno jaka inductrija i lobi, koja ce uraditi sve da zadrzi svoju poziciju - ukljucujuci i manipulaciju medijima. Recimo, pitanje naoruzanja nije diskutovano NIJEDNOM u predsednickim debatama... I sad se fokus prebacuje na sve drugo, samo da se slucajno nesto ne pokrene po ovom pitanju. A to ukljucuje i floskule tipa "ne ubija oruzje nego ljudi" - ali ljudi ubijaju oruzjem, i svi imaju vise sanse protiv noza nego automatske puske. Uvek je bilo i bice mentalno obolelih - samo treba da im se ne omoguci pristup oruzju... Ali i pored sve ove medijcske paznje, jako sam skeptican, i ne verujem da ce se ista bitno promeniti.

Berkut

pre 11 godina

DEO II Šta je s našom decomu srbiji?Kakvu oni percepciju imaju. Šta su oni sve preživeli i šta svaki dan gledaju sami bez ikakve kontrole ili uz prisutvo roditelja.Kakav oni model života stvaraju u svojoj glavi -kako treba živeti u Srbiji.Veoma slično.Počnimo od huliganstva (gleda isto kako neko lomi,gadja kamenicama,gura baklje u usta na utakmicama)- proglašen da nije kriv,pušten iz zatvora.Svaki dan sluša kući nema za ovo nema za ono a onda sluša ne brini ništa završiće tata za stotinak evra.Kupiće ti tata ovo ili ono pa diplomu itd.Upijaju kao sundjeri gomilu gluposti bez ikakvog životnog iskutsva.Našoj deci u Srbiji se svaki dan plasira realno nasilje a ne filmsko.Tv danas devojčicu uči da bude sponzoruša,kako da se našminka kako da se oblači. Muškarca da mora da je obrijane glave,kilo zlata oko vrata,da ima kod sebe uvek malo kokaina,da nikada u životu ništa pročitao nije,ako bar jednom nije priveden a tata nije završio posao on nema šta traži pored lepotice.Glava mu puna porno filmova duboko verujući da to tako ide i po dužini i po načinu vodjenja ljubavi.Onda shvati da ne može da to radi satima (traži izlaz u stimulativnim sredstvima),onda shvati da njegova sponzoruša uopšte ne uživa.Onda dobijamo impotetntnog, isfrustriranog, dobijamo silovatelja?Onda uzima pištolj i.Naša deca polako gaze putem modela "Adam Lance".Najsretniji bi bio da nikada ne sustignemo američki proizvid "Adam Lance"."Adam Lance" se uvukao neprimetno u Srbiju. Prisutan je ali u drugom obliku.

bipolarna

pre 11 godina

@Mrako :Jeste, tragedija je. Ali ne razumem zašto se sada naši mediji bave onim čime se Amerikanci nisu bavili, pre svega. Njima malo-malo, pa ispadne neki ovakav eksces ili u školi, ili u bioskopu, na fakultetu i evo sada sa predškolskom decom.

Zar zaista mislite da nas se ovo ne tice?? Zar ne vidite to oko sebe svakog dana??? "..ubio baku, tetku.." ..."... zaklao..." "..pretukao profesoricu.." Navijaci, grupe, lomljenje,agresija. Zar zaista ne vidite koliko je to i NASA SLIKA DANA????

Niko se ne bavi time, to su sve vesti za par sati, sutra se niko ne seca...a problemi se gomilaju..Ni ne znamo koliko smo MI POTONULI!

Eskimko

pre 11 godina

Tesko je biti uveren da uklanjanjem oruzja i lecenjem psihicki obolelih osoba mogu da se sprece ovakve stvari. Moze malo da umanji, ali nikako da se iskoreni. Americko drvustvo je duboko uraslo u anemicnost, nezasitost koje kakvim glupostima, straha od pokazivanja emocija, povrsnim diskusijama, iskrivljavanju istine, zanemarivanju komune, zavisnost na hranu kako bi izbegli nerazumevanje, zavisnost na kredite, jedino ispoljavanje i druzenje kroz facebook, uz kucne ljubimce, bez respekta prema starijima, zeljom za nekom neprirodnom perfekcijom i kopirajuci lutke sa naslovnih strana, uzivajuci u krvolocnim igricama i akcionim filmovima… To je bre sistem. Ko ce to izmeniti? Iz osnova ne stima, a broj nesretnih i izvitoperenih raste. Tesko je biti svoj kad ti neko drugi servira vrednosti i sve postaje nalik naliku uprkos isticanju individualnosti. I sve sto je servirano ima poruku, u cilju samo da se mozak ne bi upotrebio. A kad mozak zakrzlja ili nastaje robot ili napasnik.

U Americi je bilo mnostvo masakra i za mnoge od tih ubica se ne bi moglo reci da su imali mentalnu bolest. Neki su bili idejno poneseni ili pratili trendove sa interneta ili iz hira ili iz machoizma ili potrebom da budu poznati ili….

Ipak ubija oruzje

pre 11 godina

Mslim clanak je ok, ali Majka Adama Lanze je drzala u kuci oruzje i ucila svoje sinove da barataju s njm. Prije no sto se otvorim za ovakve ispovijesti molim prvo da se razoruzaju.

vojs of serbija

pre 11 godina

Ja se osećam na isti način kao ova majka, a ja sam brat Adama Lamze. I razlika je što je moj brat punoletan. I obojica smo u Srbiji. A kod nas se kao ovo ne dešava? A kod nas je kao teže doći do oružja? A kod nas je kao lakše odbit pomoć od socijalne ustanove, bolnice ili policije?

Šta dalje? Kako na bolje?

Sirena

pre 11 godina

odlican tekst.majka je sve objasnila od pocetka do kraja, sustinu problema kod prihijatrijskih bolesnika.Zasto bi bilo izuzetno humano da kod nas u Srbiji lekovi za prihijatrijske bolesnike budu dostupni,znate koliko je savremena medicina uznapredovala i pojavila se gomila lekova koju mi u srbiji ne dobijamo,a svet odavno primenjuje.

Malo po malo

pre 11 godina

Ako smem da kazem, od sitnih bitnih detalja koji se nagomilaju svaki dan i najverovatnije postoji mogucnost dovesti do poremecaja psiha.
A to npr. ovi koji lupaju "minuse" na tragicne vesti, mada ima i drugih primera.
Ako ovi svaki dan to rade, a znaju da to sto rade suprotno sa normalnih mera, kad tad postaje navika i u drugim oblastima. A to je bolest.
Klikni "minus" jer tako hoce. Klikni "paljbu" ako je bolest.

Ljuba

pre 11 godina

Strašno. Ali se ipak ne slažem sasvim sa sirotom ženom. Oružje JESTE problem o kojem treba pričati. Svuda ima psihički obolelih ljudi ali ne mogu svuda kao u Americi da, bez ikakve prepreke, kupe brdo oružja.

Забринута

pre 11 godina

За @Natasa:

"Мајка" Adama Lance-а је навела низ масовних убица и све их подвела под случај "ментално болесне деце", што наравно није тачно. Потражите на интернету, почевши од Eric Harris-а и Dylan Klebold-а, па до несрећне девојчице којој је отац купио снајпер кад је имала 16 година а она почела да пуца по школском дворишти преко пута ("Мрзим понедељке", рекла је).

Да буде још страшније и жалосније, адвокати одбране редовно потежу менталне проблеме као изговор. У правном систему где је тешко говорити о добру и злу, то је моћно оружје. Нпр. тужилаштво је показало како се срамно покушавају исконструисати некакви психички проблеми у случају James Eagan Holmes-а. Да ли неко може да буде болесно зао, на пример, а да све његове остале менталне способности, од рационалног размишљања, преко планирања, па до образовања буду нетакнуте?

У немоћи, медији траже узрок: ментална поремећеност, узимање лекова, лак приступ оружју, дроге, насиље на тв-у и у видео игрицама, бесциљност лагодног живота америчке средње класе, итд. итд.

Кога занима тема, може наћи језиве описе бахатих младих убица, који су пуцали у децу правећи чак и вицеве. Наћи ћете случај и када отац и син иду у "лов" на људе, пуцајући у случајне пролазнике.

И за крај, није први пут да неко моје коментаре поводом масакра оцењује "саркастичним". Да поновим: јако је лако критиковати и правити се фин на једној оваквој теми. Недоличан поступак и јефтино убирање поена, приметила бих.

daevon

pre 11 godina

Nemojte preterivati, USA ima 250 milona stavnika samo NY ima više nego cela Srbija. Ako oni imaju na 250 mil 10 ludaka a mi na 7 mil jednog ludaka, ko ima više ludaka u proseku?
I njihov zdravstveni sistem je odličan u odnosu na naš, pod uslovom da imate para. Tamo je skupo nezdravo živeti.

covek u belom

pre 11 godina

SAMO BOLESNICI mogu da glume pravedne i raduju se ovakvim stvarima i VI TREBA DA SE LECITE, POSTANITE SVESNI TOGA !
SRBI - ISPRAVITELJI SVIH KRIVIH DRINA I CISTACI TUDJIH DVORISTA ! SRAM VAS BILO !
(Bojana I., 18. decembar 2012 21:57)

Ljude samo treba pustiti da pricaju, kao kod psihijatra na kaucu, i sve ce vam sami reci ...
A da ne mislis, Bojana, da je pomalo bolesno (ali ipak bolesno, makar i malo) i to, sto Srbe prozivas: "SRAM VAS BILO", a u prethodnoj recenici, ocigledno misleci, takodje na Srbe, proglasavas bolesnima i pozivas na lecenje, i da je, upravo to, za lecenje? Mrzeti iz bilo kog razloga, celu jednu naciju, a zatim tu svoju mrznju, javno servirati i upakovati u kriticki stav, izazvan, zaboga, nekom apstraktnom ljutnjom, zbog necijih komentara, definitivno ima nekakvu dijagnozu, a da li se vec leci i da li ce se leciti, sa nadom u uspeh toga, pokazace vreme evolucije postojecih simptoma. Racionalnom coveku se nikada ne bi moglo dogoditi, da celu jednu naciju, kolektivno optuzi za bilo sta, a da se zatim, ne obrati za strucnu, psihijatrijsku pomoc i ako je potrebno, lecenje.

Možda

pre 11 godina

Svim hejterima odavde bih postavila jedno pitanje. Šta mislite, da možda suprug, a otac dece ove majke, nije preminuo? Kako ste odmah zaključili da je u pitanju razorena porodica???!!!! Čini mi se da je sve samo ne to jer bi rastrojena i opterećena majka verovatno odavno "udomila" mentalno obolelo dete. Ova žena na svoj način pokušava da dokuči kako da pomogne...i očajno traži razumevanje i podršku jer je suština da ne zna kako dalje i kako kasnije.

Jung

pre 11 godina

Interesantno da su sve negativne komentare napisali muskarci, dok zene, tj.majke, podrzavaju pismo. Tu se vec vidi odnos majke i deteta, tj.percepcija tog odnosa. Mozda je otac umro, mozda je bolestan, mozda ga nije briga uopste. Kod nas se kaze "otac kolac". Dete ne zasluzuje da bude odbaceno, treba mu pomoci, kao i majci. Sustina je kako jer je to civilizacijski problem. Mi smo sigurno poslednji koji treba da osudjuju jer se plasim da bi smo se istrebili da imamo njihov zakon o oruzju. O poremecenosti u nasem drustvu je izlisno pricati jer ne prodje dan da se u nekoj porodici ne desi tragedija. Ako ne nestanemo od neradjanja, nestacemo od svadjanja.

Ludak

pre 11 godina

Ameri su osamdesetih godina proslog veka "otpustili" iz mentalnih bolnica milione i milione pacijenata. Mnogi od njih su danas beskucnici po velikim gradovima. Za mladje koje pate od mentalnih obolenje samo se daju tablete i kazu "idi kuci, sve je u najboljem redu."

Amerikanac

pre 11 godina

Mnogo dezinformacija o Americi i oruzju. Automatsko oruzje je de facto zabranjeno us SAD od trideset-neke. Da bi kupio recimo M16, moras da imas jedno $20k plus da ne ulazim u druge detalje kako je tesko dobiti dozvolu, jer te proverava panel on nekoliko ljudi plus ti treba dozvola od lokalne policije. Tako da nikad niko nije pocinio nikakav zlocin koristeci automatsko oruzje. Puska koju je ovaj nesrecnik koristio je poluatomatska.

Ova majka je pogodila u srz problema, a to je da nije oruzje samo po sebi problem nego propalo americko drustvo i njihov odnos prema mentalno obolelima.

gandra

pre 11 godina

Ovo se dešava i kod nas.Imam sina od 17 godina,veoma je ineteligentan i muzički talentovan.Puši i pije od svoje 13 godine,a do sada je fizički nasrtao na sve članove naše porodice.Zna po potrebi biti ljubazan i fin ali kad se oseti ugroženim ili mu nedostaju duvan i alkohol itekako zna biti agresivan,vredjati sve oko sebe i pretiti fizičkim obračunom. Godinama smo ćutali o tome jer kod nas u Srbiji još uvek je sramota govoriti o takvim problemima.Tražio sam pomoć neuropsihijatra,psihologa ali je uvek odbijao saradnju sa lekarima.Voleo bih da sam hrabriji i pomognem svom sinu time što bih vam ispričao i više .Ovako ostaje samo na ovom komentaru pod pseudonimom.Sreća je samo što niti imamo oružje u kući i što ga nije lako nabaviti.Na kraju,krivica je do nas roditelja isto koliko i do nikakvog državnog aparata.Ako neko ima kafić i legalno,bez straha od bilo kakve kazne,može mom sinu prodavati alkohol i cigarete (samim tim i drogu) šta mogu očekivati ja kao roditelj kad više ne budem imao nikakvu kontrolu nad svojim detetom?Treba li da čekam da uzme oružje u ruke koje će dobiti ili kupiti od istih ljudi koji su ga ''navukli'' na poroke i uradi ovako nešto?Srbija je puna dece kao što je moj sin.I njima su u školama govorili o nasilju u porodici,ali sam nasilju nad decom.Šta je sa nasiljem prema svojim vršnjacima ili prema starijima?I porodica i škola u ovoj zemlji su unapred izgubili bitku sa pogubnim uticaje Američke i zapadnoevropske (ne)kulture.

bezimena

pre 11 godina

...napadi vatrenim oruzjem u skolama, vrticima, bioskopima, trznim centrima, bolnicama, su se do sada, koliko nam je poznato, desavali i desavaju se samo u SAD.
(Alisa, 18. decembar 2012 17:38)

Vi ste samo još jedan dokaz opšte AMNEZIJE koja ovde vlada tj. kolektivne zombiranosti! Već ste zaboravili prošlogodišnje ubistvo predškolske dece u Belgiji, nedavna ubistva u Norveškoj....

Pismo je potresan podsetnik koji brutalno istinito govori o problemima, s kojima su suočeni svi LJUDI na ovom svetu!

nada 22

pre 11 godina

Razumem ovu majku, njenu brigu i ukazivanje na problem odnosa prema mentalnim oboljenjima i onome što američke institucije pružaju svima kojima je pomoć očajnički potrebna. Verovatno je tako i u većini država ovog sveta, nažalost.
ALI, BEZ VATRENOG ORUŽJA NA DOHVAT RUKE (pravo svakog Amerikanca!) zar bi bilo i TOG DANA OVOLIKO ŽRTAVA!
Mislim da je njeno obraćanje javnosti SADA I povodom OVE tragedije, SAMO SKRETANJE PAŽNJE sa ODGOVORNOSTI američke vojne industrije (možda stvarno NEnamerno), koja je zakon svih zakona SLOBODNE AMERIKE, a i šire. Tačno je da se i nožem, čekićem ili šrafcigerom može izvršiti ubistvo, ali za par minuta oduzeti toliko života, malo teže.
Kada bi i u ostatku sveta važili ovakvi zakoni o oružju, OVA TRAGEDIJA ne bi bila više baš nikakva VEST (ni u "hronici"), saopšatvala bi se eventualno posle prognoze vremena.
PS. Zar postoje UBICE, koje nisu mentalno poremećene, makar u trenutku svog (NE)dela?

MIrko

pre 11 godina

Neki komentarisu kako je to zbog raspadnute porodice, ili kako je to zbog toga sto je dete odgajala samohrana majka....
Nije istina da je odrastanje sa jednim roditeljem preduslov za nasilje, niti je istina da neko od roditelja mora biti kriv za mentalnu nestabinost njihove dece.
Takve stvari se desavaju i u funkcionalnim porodicama, podjednako kao i u porodicama gde jedan od roditelja nedostaje.

Ono sto je izvesno je da je svakom sistemu potrebna institucija pomoci, policija koja ume da se ophodi prema gradjanima, bolnice koje umeju da prihvate i one koji nisu vec promaseni slucaj.

Da li je neko od vas isao na nasu psihijatrijsku kliniku? Pa to nije mesto gde se iko moze osecati bolje.

h1ghwaymen

pre 11 godina

@Sale
Tu razlog moze da bude i ishrana, promena hemije u telu, hormona, itd. Pitaj boga sta je tacno uzrok, ali ja sam 99% siguran da je uzrok nekako "man made".

drasko

pre 11 godina

Totalno asocialno drustvo, deca se igraju u dvoristu samo u onim krajevima gde zive bogati i gde u vecini sluacajeva na ulazu u naslje postoji rampa, prijemnica i obezbedjenje. Sve ostalo je kuca - skola - kuca - kompjuter - krevet. Pa od sutra jovo nanovo. Kada dodje vikend, dete ima vise vremena za komjuter, toliko !
Bio sam tamo i znam o cemu pricam...

p.s.
Jos nesto da znate, u boljim vrticima i predskolskim ustanovama idu uglavnom deca bogatih ( bela deca i po koje dete druge boje koze ), dok u jeftinije ustanove su uglavnom "obojena" deca.
Rasne diskriminacije je oduvek bilo, samo sto dolar stigne sve rupe da zakrpi pa to ne dolazi do izrazaja u onoj meri u kojoj bi trebalo...

Eh da, za kraj jedan blok od mene, je kako mi to kazemo srednja skola koja ima oko 1000 djaka, na ulaznim vratima je detektor za metal, a imate i saobracajni znak koji ukazuje na mogucnost kriminalnih radnji u toj oblasti.
Mi ovde imamo znak koji upozorava da je u blizini skola, a oni da se tu ( blizu skole )vrse protivzakonite radnje i naravno broj telefona da ih pozovete !

Koliko samo ne znamo o toj americi... i koliko smo puni predrasuda i zabluda.
Da me neko pogresno ne shvati, generalno amerika ima ipak po mom sudu vise dobrih nego losih osobina. Na kraju krajeva niko nije savrsen, pa tako nemamo ni drzave savrsene...

Felix

pre 11 godina

Koliko treba da budes disfunkcionalan pa da ovakvu pricu svedes na "gde je otac, majka samoreklamer, bombardovanje, Ameriku...". Iskreno vas zalim.

tanja

pre 11 godina

I sto sada mi moramo da citamo o ovome? Nas to kao ovde u Evropi treba da zanima? Jel' mislite da je njih zanimalo da citaju o tome sta se desavalo "preko bare" kada su bombardovali Srpsku, Srbiju, Crnu Goru, Irak, Avganistan, Vijetnam?
(dalanik, 18. decembar 2012 20:25)

Uopste ne moras da citas o ovome. Medjutim, ti si ocigledno izabrao ne samo da citas nego i da se iscimas dovoljno da ostavis komentar.
A ne znam da li bi trebalo da nas zanima (ne znam bas ko smo to "mi", cela Evropa je malo prevelika da bi imala ista interesovanja), ali mene licno zanima.

marija

pre 11 godina

Ne mogu da verujem kakve komentare čitam. Neki se pitaju gde je otac u celoj priči? Naravno da je potreban, ali se pitaju na takav način kao da majku deteta osuđuju zbog te činjenice. Pa u slučaju Adame Lanze otac je "odlepršao" posle 25 godina braka i stvarao potomstvo negde drugde, valjda u Kanadi. Da se razumemo, znam jednu gospođu koja nažalost ima dete obolelo od cerebralne paralize i razmišljala sam šta bih ja radila da mi se desi bolest u porodici...Ona ima podršku muža i takoreći funkcionalnu porodicu ali ipak mislim da je potrebno obratiti se i nekom udruženju za pomoć i podeliti svoju muku sa drugim, naučiti nešto od drugih. Ovaj tekst je topao i ljudski i u njemu su sažete sve ljudske emocije koje mogu da se ispolje u tako potresnim situacijama sa kojima se autorka teksta suočava. Mislimo o tome. Nije sve crno ili belo.

Milutin

pre 11 godina

Vidim da sam komentarom o potrebi prisustva oca izazvao mnogo vise minusa I izgleda da me ljudi nisu razumeli. Ja sam izgubio oca u adolescentskom periodu zivota I ja znam koliko je teze odoleti iskusenjima na koje vas zivot tada stavlja bez njega. Hvala mojoj majci, sestri I nekoliko prijatelja- nisam postao nikakav delikvent. Normalno zivim I imam svoju porodicu I svoje prijatelje. Bez ulazenja u pricu gde je I zasto ga nema, ogradjujem se od svake sumanute banalizacije, samo smatram da bi tom detetu bilo lakse. Daleko lakse. Verujte mi, tom decku sada najvise mogu da pomognu majka, braca I sestre- I prijatelji! Nadam se da on ipak nije neki klinicki slucaj vec zudi za vecom paznjom I toplinom. Decko zelim ti mnogo srece i da slusas majku.

Koje resenje

pre 11 godina

"Oruzje" i "mentalno oboljenje", dve velike strasne stvari koje se nagomilaju u ljude iz godine u godinu. Nema sanse da se resava jedno po jedno. To idu zajedno na resavanju problema. Mehanizam za otkljanje oruzje postoji u sistem ali za mentalno oboljenje nema. Zdravstveni sistem opet nije po volji gradjana, znaci treba ga promeniti na bolje. Onda infrastruktura koja neadekvatna. Brrrr..to su gomile problemi.
Mora da postoji neko ko se bavi ozbiljno s tim jer inace resenje nema i opet ce bolesni ljudi pucati na ljude i decu.

japaja

pre 11 godina

Svi komentari upravo oslikavaju koliko smo mi neinformisani o mentalnim bolestima. Da, sve bi se to resilo da je tu cvrsta muska ruka, koja bi ga valjda isamarala pa bi on bio "normalan". Kod nas ljudi ne shvataju ozbiljnost takvih poremecaja i koliko se cesto desavaju pogresne dijagnoze, kljukanje neadekvatnim lekovima a pola nacije nam je na raznim sedativima. Bojim se da ce se ovo desavati i kod nas uskoro ako problemi nastave da se guraju pod tepih.A ovoj majci svaka cast!

tuzno

pre 11 godina

@mujcinovic salih

Ja ne znam kako mozete da kazete da bi svi mentalni bolesnici trebali da borave u ustanovima. Ovo je retka pojava i vecina mentalnih bolesnika se ne ponasa nasilno. Kao prvo, oni su ljudi kao i svi ostali i zasluzuju slobodu i normalan zivot.

Takodje hocu da vas pitam, ko su po vama mentalni bolesnici? Je li, na primer, osoba sa depresijom treba da zivi u ustanovi? Ili neko ko pati od anksioznosti? To su takodje mentalne bolesti.

I ko ce da placa takve ustanove? Drzava? To vec postoji kod nas pa smo sami videli u kakvom stanju zive kad je svestenik ubio narkomana. Koliko dugo trebaju da borave tamo? Celog zivota? Kako mislite da ce da se ponasaju i osecaju kad budu pusteni iz ustanove?

Meni je ova tema jako vazna jer moj brat boluje od teskog autizma. Mislim da sirom sveta (ne samo kod nas) postoji velika stigma prema mentalnim bolesnicima. Resenje nije da ih zakljucamo i odvojimo od sveta. Moramo ih prihvatiti u drustvo, pruziti podrsku nima i njihovim porodicama, poboljsati mentalno zdravstveni sistem, itd. Ovaj clanak je vazan jer istice potrebu za poboljsanje sistema. Na zalost vecina drustva to ne shvata.

Jelena

pre 11 godina

Prva stvar koja se uocava je da je dete nadprosecno inteligentno.
Druga stvar koja se uocava je da je porodica disfunkcionalna.
Treca stvar, koja se ne uocava, a moguca je, je genetski nasledjena psihicka bolest.
Sve zajedno daje decaka koji je tempirana bomba, a okidac je nepredvidiv.
Ako mislite da ovakve dece nema u Srbiji, grdno se varate.
Drzave smanjuju budzete za obrazovanje i za zdravstvo. Nezamisliv teret pada na ledja roditelja, lokalne zajednoce, skole i sl.
Ekonomska situacija je sve teza, ocaj je sve veci. Sta mislite kako ce se stvari razvijati u bliskoj buducnosti?
Svet srlja u haos, a promena ekononomske, drustvene i verske paradigme je neophodna. Istovremeno, preporod se ni ne nazire.

Katarina

pre 11 godina

Vidim da je vecina komentatora ne slaze sa pitanjem "gde je otac?". Nedostatak oca sigurno nije uzrok za ovako ponasanje deteta jer je to bolest. Ali, ipak bi bilo lakse ovoj zeni da ima muza uz sebe. Imala bi nekoga da joj pomogne sa sinom, a ovako mora sama da se suocava sa svim problemima. Sigurno je tesko i ostaloj deci u toj porodici jer im se jedini roditelj stalno bavi sa problematicnim bratom. Mozda su se ona i suprug razveli bas zbog sina. Sta god da se desilo, nadam se da joj pomaze oko deteta.

e

pre 11 godina

Zaista ostajem bez reči, bez daha. Ovo ludilo nije samo američka "specijalnost" kod mladh. Ono postoji u celom svetu. Da li je to kultura? Da svakako i prvenstveno. Mladi pored školskih obaveza, barem većina njih ako ima uslova sedi kraj računara, pljušte igrice na sve strane. Kakve igrice? Agresivne,agresivne,agresivne!!! Filmska i video industrija- 80% agresivni filmovi ili serije. Mladima su sada preko računara dostupni i porno filmovi pa i sa elementima nasilja. Producenti trljaju ruke, jer profit stalno raste. Deca tako odrastaju. Mnogi od ovakve dece sutra će postati političari, a neki i generali koji će odlučivati o ratnim pohodima. Ne treba nama svemirska pretnja za smak sveta, apokolipsa je počela kod ljudi.

Jelena

pre 11 godina

Verujem da su svi koji se ovde pitaju gde su ustanove, drustvo i sl. ispod clanka o odlasku Depardjea iz Francuske pisali da je u pravu i da je placanje poreza pljacka.A eto, taj porez ipak necemu korisnom sluzi...

Deda

pre 11 godina

Feliks postoji pojam „sindrom 15 minuta” ako budeš leteo duže seti se —budi funkcionalan—povuci ručicu za otvaranje padobrana. Sretno prizemljemje.

izmedju ostalog

pre 11 godina

Uh, sto me nervira ta potpuno naopaka balkansa pop-psihologija.
(Dusan, 18. decembar 2012 20:30)

Zahvaljujem se sto ste mi kao psiholog razjasnili celu situaciju. Ako smem da primetim da vi cak ni ovaj clanak niste detaljno procitali, a tek original teksta i diskusiju koju je izazvao u Americi(L. Long je dospela i na CNN)
- A sta ako je ova zena usred brakorazvodne parnice?
- A sta ako je ova zena surovo zloupotrebila poremecaj svog deteta zbog licnog publiciteta?
Ako zelite procitajte: http://www.slate.com/blogs/xx_factor/2012/12/17/i_am_adam_lanza_s_mother_liza_lang_essay_libels_her_son.html

Hvala. Balkanska rock-psihologija!

zoki

pre 11 godina

Ubedljivo najjezivi komentar ove tragedije mogao se čuti na VOA gde jedan republikanski kongresmen (ne sećam se imena, ali nije ni važno) za ceo masakr maltene optužuje direktorku škole zbpg toga što u svojoj kancelariji nije imala pušku kakvu je imao Adam i lepo ga ubila!
Strašno, onda nije teško pretpostaviti da će u budućnosti još takvih tragedija snalaziti Ameriku.

sremac

pre 11 godina

Svi vi sto lupate gluposti " Gde je otac..." nemate pojma o odrastanju bez jednog clana porodice. Odrastao sam bez oca i nema to nikakve veze, jednostavno bolest deteta i drustveni odnosi dovode do ovakvih problema. Sad ce neko reci ajde da budemo kao Spartanci pa da svu decu sa "greskom" odbacimo, ali onda samo pojacavamo sebicluk i distanciranje od kolektivne odgovornosti za stanje u drustvu. Jednostavno brz zivot, iskrivljene moralne vrednosti, zelja za novcem i moci dovode do ovakvih drustvenih problema. Nekada je i kod nas postojala zelja da se pomogne nekome ali sada sve manje sto zbog manjka novca, sto zbog manjka volje

mwoth

pre 11 godina

Potresno i strasno.
Ljudi koji pominju odsustvo oca u ovoj prici ocigledno ne uvidjaju razliku izmedju neuroze i psihoze. Ovaj djecak je, cini se, ozbiljno bolestan(psihotican).

hrvoje

pre 11 godina

Ova prica je neopisivo potresna i trebalo bi svi da je procitaju i zapitaju ako kod njih vlada teror masovnih nasumicnih ubistava,zasto kod nas vlada teror porodicnih ubistava

Natasa

pre 11 godina

@Забринута
Komentar je na mestu kada je u pitanju nacin vaspitanja mentalno zdrave dece. Bezobrazluk i bahatost nisu znak mentalne bolesti vec upravo takvog, loseg vaspitanja.
Decak opisan u tekstu je nazalost zaista bolestan i to se ne moze izleciti samo vaspitanjem. Ovom prilikom apelujem na malo vise postovanja zrtvama te okrutne sudbine.

Faust

pre 11 godina

Iza mnogih komentara i ovdje se kriju depresivni ljudi koji te bolesti uopste nisu svesni. Ta bolest je izleciva, obratite se strucnjacima, pomoci ce vam, siguran sam.

slobodan

pre 11 godina

Posmatrajmo ljude oko sebe, mozda uocimo da je nekome potrebna lijepa rijec ili bar samo jedan mali osmijeh. Poziv u pomoc, krik, vapaj, to su izrazi koje svakodnevno vidimo na ljudskim licima. Pomozimo koliko mozemo u svom okruzenju. Ako samo jednoj dusi damo iskru nade u zivot ucinili smo mnogo. Vratice nam se stostruko.

djomla

pre 11 godina

Ovom problemu se mora pristupiti holisticki - tu postoje socijalni, psiholoski, ali i politicki faktori. Bez nekih jasnih granica kada i sta se moze - danasnja situacija ce da proizvode sve veci broj narcisoidno-sebicnih osobenjaka koji su emocionalni osakaceni. Zadatak roditelja nije da ispuni svaku zelju svom detetu nego da ga priremi da bude samostalna osoba - da moze da vodi racuna o sebi i svojoj okolini. Ali bez ljubavi, veselja, nade i vere u svojoj okolini jako je tesko odrasti kao osoba koja zna da pomaze i voli. Bez obzira u kojoj zemlji - Srbiji ili Americi... Zato na tome moramo da radimo - zbog nase dece.

doren atina

pre 11 godina

Potpisujem sve napisano... Imam brata koji potpuno odgovara opisu... I imam strahovitu diliemu izmedju subjektivnog i realnog...

Vladimirr

pre 11 godina

Tuzna tema. Nazalost, imam neka iskustva sa osobama koje su mentalno obolele, i moram da priznam da je to krajnje tezak i traumatican dozivljaj. (na srecu, to su sve bili odrasli ljudi, tako da su na kraju i sami sebi pomogli i sada su manje-vise OK, da kazemo stabilizovani) I da, jasno je ko je mentalno oboleo a ko samo nevaspitan, razmazen ili slicno. Postoje dijagnoze, postoji shema, kako to da se vidi i predvidi. Postoje nacini kako to treba da se savlada. Ako se ti nacini, tretmani ne postuju, posebno kod dece u razvoju, moze doci do strasnih posledica. Sa druge strane, verovatno je i majka malo pod stresom i mozda hoce malo suvise od svog sina ponekad. Sto ga ne pusti da nosi te proklete plave pantalone? Ipak, tesko je tu odrediti sta je uzrok a sta posledica, i svakako da stres mentalno obolelim ljudima strasno skodi. Ali mi smo svi ljudi, nismo masine, i svako od nas je ponekad sitnicav, besan, nemaran. U slucaju mentalnih oboljenja ne pomaze nikakav prut, ili neko slicno jednostavno resenje. Najvaznije je da osoba koj je poremecena to shvati i shvati kako da se ponasa prema sebi i okolini. To je kompleksan poremecaj i samo kompleksan pristum daje nekakve rezultate.

Stevan

pre 11 godina

Sirota zena, ovo ni dusmaninu ne bih pozeleo. Amerika je, genijalna i nekontrolisana, da ne kazem, bolesna. Toliko superaktivne dece, na granici ludila a oni stite prava gradjana i dozvoljavaju posedovanje i nosenje automatskih pusaka, bez dozvole i kontrole. Ova civilizacija ce unistiti samu sebe pre nego sto padne meteor.

Vaske

pre 11 godina

Priča iz ovog bloga i dogadjaji prethodnih dana kao da su "precrtani" iz filma We Need to Talk About Kevin.... Majka priča o dogadjajima i znacima koji su se dešavali pre tragedije koju je izvršio njen sin....

Ukoliko admini dopuste, fil se može videti ovde....
http://filmovi.infopult.net/online-film/sa-prevodom/10-1562/We-Need-to-Talk-About-Kevin-2011

Majka Adama Lance iz Srbije

pre 11 godina

Komentatori bolje neka se uzdrze od pisanja u prazno i prikazivanja svoje nepismenosti kad je u pitanju zacarani krug u pokusajima lecenja mentalnih bolesnika i zavisnika. Posebno neka se uzdrze oni koji nemaju pojma kakav je to kosmar biti Majka Adama Lance. Ako je u Americi to muka, zamislite tek kod nas.

Iznogud

pre 11 godina

Dusan, 18. decembar 2012 20:30

Postovani gospodine psiholog, i mene kao laika iz vase oblasti interesuje ponesto - naime ako tako eksplicitno tvrdite sta NIJE uzrok onda, zakljucujem, prostom dedukcijom mozete da zakljucite sta JE uzrok ovakvom ponasanju. Mozete li, na pr, da izdvojite deset cinilaca koji predhode ovakvom mahnitom stanju pa da ih jedan po jedan eleminisete i dodjete do pravog? Ako mi kazete da razloga moze biti bezbroj onda mislim da ne znate ni za jedan. I, kako, sa toliko pouzdanosti, znate da nedostatak oca nije jedan od razloga (ako predpostavimo da ga nema, mada vidim da ste oca, kao da je vas sopstveni, prikazali u najboljem svetlu - niste predpostavili da je, recimo, maltretirao zenu godinama i na kraju otisao sa nekom klinkom?); ili, recimo, kako znate da bas jogurt koji pominjete nije jedan od razloga; ili mozda samo mlatite praznu slamu? Povodom kaznjavanja dece koje ste pomenuli, ako se dobro secam jedan od vasih kolega, Amerikanac, cuveni psiholog, koji je zagovarao teoriju da decu niposto ne treba kaznjavati nego im dozvoliti apsolutno sve - se kasnije izvinjavao americkoj naciji jer je shvatio da to bas i nije tako crno-belo? I na kraju voleo bih da nam kazete koliko ste ljudi, za koje ste utvrdili da su mentalno oboleli, uspeli da izlecite i nacinite od njih ponovo normalne ljude? Hvala.

muci

pre 11 godina

Hm zaista potresna prica koja pokrece brojne nedoumice. Nazalost ovo su pitanja koja traze detaljniju analizu, a ne samo odgovor na pitanje da li je ovaj postupak ispravan ili ne!